Zobacz pełną wersję : D700 pierwsze wrażenia
Witam wszystkich forumowiczów. Chociaż jestem z wami od paru lat (biernie), to dzisiaj juz nie wytrzymałem i dokonałem rejestracji, gdyż jestem wielce zaniepokojony nie widząc legendarnego wątku:
D700 pierwsze wrażenia
legionize
27-07-2008, 11:20
aparat ok. iso bajka. fajnie, ze szeroko jest szeroko.kijowe zamykanie gniazda kart cf.przyjemny wizjer. no i ta naturalna winietka:) tyle na szybko
aparat ok. iso bajka. fajnie, ze szeroko jest szeroko.kijowe zamykanie gniazda kart cf.przyjemny wizjer. no i ta naturalna winietka:) tyle na szybko
dzieki miód na moje serce
Podobno każda kobieta raz w życiu chce pokazać cycki.
Jako mod w podobnym tonie oceniam, że każdy musi mieć gdzieś swój wątek.
ja dodam ze z gripem robi sie juz troche ciezkawy, brakuje mi pol fokusa na gornym wyswietlaczu, do gniazda kart juz sie przyzwyczailem i chyba tyle.
fotouśmieszek
28-07-2008, 11:39
jak na drugi FX nikona to niezle:mrgreen:.widze ze ten watek bedzie sie dlugo rozpędzal:(
robin102
28-07-2008, 11:45
.... brakuje mi pol fokusa na gornym wyswietlaczu...
Górny LCD nie pokazuje ustawień punktów AF jak to w D300 jest :shock: nie no bez jaj.
Co do samej klapki zamyka się ją i otwiera podobnie jak w D80 ?
tak - nie pokazuje- bo to Nikon wykorzystal zalegajace LCD z d50 :D hehe
legionize
28-07-2008, 11:51
dokladnie jak w d80.z tym wyswietlaczem to fakt lekka kicha. niby przycisk info i na lcd mamy wszystko pokazane ale troche to nieporeczne.
drobne niedogodnosci a reszta calkiem w pompke
Górny LCD nie pokazuje ustawień punktów AF jak to w D300 jest :shock: nie no bez jaj.
tak - nie pokazuje- bo to Nikon wykorzystal zalegajace LCD z d50 :D hehe
Z D50? Hmm.. W D50 pokazuje ustawienia punktów AF....
Aparatu jest do d... bo ma zle spilowany prawy dolny naroznik.
Panowie,
Dajcie juz spokoj.
legionize juz d700? ostatnio dopiero co gripa do d300 kupiles:)
Pawel Pawlak
28-07-2008, 12:43
ja tam się specjalnie nie martwię tym wyświetlaniem AF na górnym LCD. I tak zawsze ustawiam czujniki AF mając oko przy wizjerze.
ja tam się specjalnie nie martwię tym wyświetlaniem AF na górnym LCD. I tak zawsze ustawiam czujniki AF mając oko przy wizjerze.
robię tak samo, a pracując na statywie bardzo często wykorzystuję info na LCD :)
fotoMichal
28-07-2008, 13:34
http://fotografuj.pl/News/Nikon_D700_pelna_klatka_w_mniejszym_korpusie/id/1966/page/1#content
Dotarł do mnie pół godziny temu. Ciężki, solidny, szybko ostrzy ze śrubokrętem i ma ekstra telewizor :)
Adrian - jestes pewien ze jestes gotowy (choc juz pewnie za pozno na to pytanie), wolne z pracy wziete?
ja dostalem w piatek ok 12 tel, pracowalem na szczescie tylko do 1, no i caly weekend z aparatem w lapie (reka mnie od wczoraj boli).
poza tym gdyby watek sie nazywal: co skopali w d700 juz by pare stron bylo.
Nie wiem co do mnie mówisz, bo grzebię w menu ;) A tak poważnie, to mam w zasadzie luz na tyle, żeby się poprzyzwyczajać do puchy. Od rana zasuwałem w pracy, żeby się z wszystkim wyrobić ;)
Przesiadłem się z D70s i dla mnie różnica jest kolosalna. Właśnie ćwiczę guzikologię, bo jest nieco inna niż w starej puszce ;]
nie zdazylem edytowac jak odpisales.
nie zauwazylem kolejnej strony i musialem ja przetrawic.
nadal twierdze ze troche mi brak punktu na wyswietlaczu, przy 51 punktach i szybkim ujeciu mozna sie zdziwic ze punkt na drugim koncu jest. jak mialem na wyswietlaczy to cichaczem zawsze na srodek zmienialem w miedzyczasie.
do info nie moge sie przyzwyczaic.
od wczoraj robie bez gripa, troche za ciezki byl z 24-70. musze wypakowac d200 i zwazyc, d700 z gripem na AA z 24-70 i sb800 = 3 kg.
nie wiedzialem ze sabina 0.5 az wazy, spasla sie na 5 baterii ;)
legionize
28-07-2008, 14:09
panowie kit z waga. waga musi byc odpowiednia. ale jak dziala af:) miodnie. iso tez miodne. jest naprawde milo
nie zdazylem edytowac jak odpisales.
nie zauwazylem kolejnej strony i musialem ja przetrawic.
Ano ;) Odpowiedziałem Ci, w tak zwanym, międzyczasie ;)
nadal twierdze ze troche mi brak punktu na wyswietlaczu, przy 51 punktach i szybkim ujeciu mozna sie zdziwic ze punkt na drugim koncu jest. jak mialem na wyswietlaczy to cichaczem zawsze na srodek zmienialem w miedzyczasie.
Też zauważyłem ten mankament. Na teraz jest to drażniące, ale jakoś się będę musiał do tego przyzwyczaić.
cypherdid
28-07-2008, 15:15
musi miodnie działać...a cenka 8599 na początek za nówkę to spox cena za FXa
musi miodnie działać...a cenka 8599 na początek za nówkę to spox cena za FXa
Na allegro są już poniżej 8k. Mnie się też udało taniej kupić ;)
No dobra panowie, teraz część praktyczna czyli jakies sample(crop) mozna by wrzucić z dużą ilością darków na przykład.
Pozdrawiam
Adam
robin102
28-07-2008, 20:30
tak - nie pokazuje- bo to Nikon wykorzystał zalegające LCD z d50 :D hehe
Ja pierdziu wyświetlacz nie pokazuje punktu AF, klapka karty od małpki, wizjer bez pełnego krycia kadru, fatalny Auto WB, cięższy znacznie od D300 i dużo droższy, z gripem to już rennki urywa, na bank gumy się będą odklejały, nie szumi na ISO 3200, żywą pannę młodą od razu przerabia na nieboszczkę i oszczędza mężowi użerania sie z babą :), do tego produkowany w Tajlandii. Chyba gorszego aparatu jeszcze Nikon nie wypuścił ;) ;) ;)
A tak trochę poważniej to pierwszych testerów prosił bym o zeznanie czy gospodarka energią z akumulatorka jest tak genialna jak w D300 ?
-----------------------------------------------------------------
Wyjaśniam bo zrozumiałe może nie być:
genialna gospodarka energią po mojemu to robie sobie fotki , robię , robie i robie i robie od zimy do lata, a tu ciągle na wskaźniku 50% naładowania akumulatora :)
A tak trochę poważniej to pierwszych testerów prosił bym o zeznanie czy gospodarka energią za akumulatorka jest tak genialna jak w D300 ?
sprecyzuj pojęcie genialna bo nie każdy ma D300 ;)
PS. Robin zapomniałeś ponarzekać na przednie pokrętło :)
Ja pierdziu wyświetlacz nie pokazuje punktu AF, klapka karty od małpki, wizjer bez pełnego krycia kadru, fatalny Auto WB, cięższy znacznie od D300 i dużo droższy, z gripem to już rennki urywa, na bank gumy się będą odklejały, nie szumi na ISO 3200, żywą pannę młodą od razu przerabia na nieboszczkę i oszczędza mężowi użerania sie z babą :), do tego produkowany w Tajlandii. Chyba gorszego aparatu jeszcze Nikon nie wypuścił ;) ;) ;)
Niesamowite. Pochwalę Robina :-D Ciekawe podsumowanie. Ja bym tylko tam nie umieścił nie szumiącego ISO 3200, bo to jednak zaleta, a zamiast tego może być brak iso 100 :mrgreen::wink:
robin102
28-07-2008, 21:01
PS. Robin zapomniałeś ponarzekać na przednie pokrętło :)
O Boszeeee , a co z tym pokrętłem, nie ma go czy obraca się w pionie, a nie jak do tej pory w poziomie ? ;)
Może guuupio zapytam, ale czy w menuuu jest możliwość przełączenia sterowania przesłoną pierścieniem na obiektywie czy koniecznie kółeczkiem ? Lubię kręcić tym pierścieniem na szkle :)
Shexbeer
28-07-2008, 21:17
klapka karty od małpki
Powiem Ci że z tą klapką w tych Twoich wynaturzeniach to trafiłeś ;) pierwsze co mi nie przypasiło jak wziąłem D700 w łapy, bo otworzyła się właśnie niechcący klapka na dzień dobry. W D50 i D80 była mniejsza i nie pamiętam żebym przypadkowo ją kiedykolwiek otworzył, w miejsce przycisku otwierającego klapencję który jest w D200/300 zaserwowali buttona info w D700, niby piard z tą klapką ale jak dla mnie minusik.
Na serio nie wiem co chcecie od klapki ;) Moja chodzi elegancko i się nie otwiera nieproszona ;)
Nie wiem co to za sample chcecie ;) Więc przedstawiam wam mojego żona (i siebie po części też ;]):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://adrianwozniak.com/up/D700/zon.jpg)
Exifa nie wywalałem.
adrian bo wiesz, otwiera sie tylko tym co nie maja wydaje mi sie ;)
Hehe, no coś w tym jest ;)
Jeżeli chodzi o to co mi przeszkadza, to póki co drażni mnie sposób przestawiania pól af. Mam ustawione 11 aktywnych, bo przy 51 wieki przerzucałbym kwadracik na drugą stronę.
Wysokie iso rulez, ale to znacie z D3 :)
51 fajnie pasuje do wszytskiego, ale faktycznie troche jak gra w weza z nokia czasami :)
dodam jeszcze panorame z mojego obiadu na smaka.
źródło (http://img176.imageshack.us/img176/9296/dsc076020080728tr2.jpg)
no jestem bardzo ciekaw jak będzie po podpięciu 14-24mm , bo dopiero na pełnej klatce zobaczę co to szkiełko potrafi, na DX-ie było znakomicie
ps .dzięki za fotki
legionize
28-07-2008, 23:01
Nie wiem co to za sample chcecie ;) Więc przedstawiam wam mojego żona (i siebie po części też ;]):
Exifa nie wywalałem.
fajna ta zona:)
Fajna zona. To 85 1.8 czy 1.4? Adrian jak twoje spostrzeżenia odnośnie tej ogniskowej i FX? Nie jest za krótko do portretu?
A tak trochę poważniej to pierwszych testerów prosił bym o zeznanie czy gospodarka energią z akumulatorka jest tak genialna jak w D300 ?
Wyczytałem, że D700 korzysta z tych samych ogniw EN-EL3e, jednak jego zapotrzebowanie na energię jest wyraźnie większe niż w D300. Mechanizmy aparatu wprawiane w ruch podczas wykonywania każdego zdjęcia (układ lustra, migawka) są masywniejsze niż w D300, większe zapotrzebowanie na prąd ma też zapewne matryca. Z testów wynika, iż D700 na jednym naładowanym akumulatorze wykonuje około 1/3 zdjęć mniej niż D300.
Trzeba uważać z wysokimi ISO i krótkimi czasami. Na zdjęciach nocnych pojawiają się na zdjęciu liczne pasy
Trzeba uważać z wysokimi ISO i krótkimi czasami. Na zdjęciach nocnych pojawiają się na zdjęciu liczne pasyA dokładniej?
Niestety nikt nie odpowiedział na mój wątek zaczepny o D3, ale ja po zakupie D700 trochę jednak napiszę. Może się komuś przyda. Korpus rzeczywiście jest ciężki i to bardzo. Do tego ma dość ostry skos nad palcem wskazującym, czyli pod pokrętłem i spustem. Skutkuje to tym, że trzeba lewej ręki zdecydowanie bardziej używać, bo inaczej odciski na palcu wskazującym są murowane. Zatem ćwiczymy biceps. Ale niestety masa aparatu plus własnie troszkę zmieniona krzywa uchwytu na prawą dłoń, powoduje, że wspomniane pokrętło nastaw lezy mało ergonomicznie. Mamy tendencję do obsługiwania go środkowym palcem, a nie wskazującym. Dlatego pionowe, lub prawie pionowe kółko, przy tej konstrunkcji, byłoby zdecydowanie lepsze.
Zdecydowanie polecam dokładne obmacanie tego korpusu przed zakupem ze względu na ergonomię i masę. Różni się on znacznie od wszystkich nieprofesjonalnych modeli. To nie jest korpus D300 z innym wnętrzem.
Druga sprawa to dżojstick, czy też wybierak. U mnie nie jest on zbyt dokładny. Szczególnie pozycja wyboru do dołu - nie mam co do niej pewności kiedy kliknie, a kiedy nie. Lewo jest słabo odróżnialne od skosów również, zatem w niektórych menusach, robimy coś czego nie chcemy, lub nie robimy czegoś co chcemy. To dość spory minus. Do tego dochodzi kompletnie inny, kanciasty, twardy mały dżojsticzek w gripie. Nie komponuje się to za specjalnie. Natomiast przycisk w środku wybieraka jest fajny - i tu uwaga - bardzo przydatny do resetowania pola autofokusa do środkowego pola - co, przy tylu polach AFa do wyboru jest zdecydowanie dobrą nowiną. Genialny też do pokazywania histogramu - w dowolnym trybie wyświetlania zdjęć - tak długo jak go trzymamy.
Live view wydaje się nie być taki zły jaki pamiętam z D300 - być może za sprawą lepszego autofokusa - nie wiem. Dodatkowo, można go podpiąć pod jeden z przycisków i jest to super wygodne.
Przesunięcie pokrętła włączenia aparatu, tak by rozświetliło nam górny LCD, chodzi jakoś dziwnie ciężko i ze zbyt małym skokiem. Akurat w D80 całe to kółko było o wiele przyjemniejsze.
Działa trick robienia serii 8kl/s znany z D300 - czyli bez gripa, a z bracketingiem błysku, tyle, że bez lampy - czyli bracketing bez zmiany ekspozycji tak naprawdę. Ponieważ są 3 przyciski mapowalne, to spokojnie można jeden z nich poświęcić na tę funkcjonalność (szybkiego bracketingu). Ponieważ mamy też szybszą możliwość wyboru zestawów ustawień (banków), to można też sobie przygotować taki właśnie reporterski awaryjny zestawik.
Troszkę niepokoi mnie luźno spasowana guma przykrywająca złącza, która niestety ma dużą i kuszącą wypustkę do jej otwierania. Na szczęscie domowymi sposobami, w razie czego, nie powinno być problemów by naprawić ewentualny błąd konstruktorów.
Podoba mi się spora swoboda konfiguracyjna. Można pokręteł nastawczych używać jak w Canonie - czyli raz przyciskamy i już nie trzymając, kręcimy pokrętłami, które zmieniają ustawienie związane z ostatnio wciśniętym przyciskiem. Natomiast nie znalazłem jeszcze możliwości szybkiego włączenia AUTO ISO - a to akurat jest mi często przydatne. Podobnie szybkie przestawienie trybu lampy wbudowanej ze sterownika błysku na TTL. Być może rozwiążą to banki ustawień - to jeszcze przede mną.
Klapka od karty pamięci zawsze była ulubioną częścią mojego starego D70. Świetna zabawka. Niestety tutaj w moim egzemplarzu otwiera się dość ciężko, jest duża i do zabawy raczej się nie nadaje. Nie udało mi się jeszcze jej przez przypadek otworzyć (ale to pewnie kwestia czasu, bo w D70 mi się trafiało - ale na tyle sporadycznie, że to nie przeszkadzało).
Fatalnie ukryty jest przycisk od korekty mocy lampy błyskowej. Dość często używana funkcjonalność, a niestety wystające gniazda wraz z zaślepkami, niesamowicie utrudniły do niej dostęp.
Przełącznik trybu autofokusa C/S/M - nigdzie, ale to nigdzie nie ma informacji wizualnej, na temat jego położenia. Do tego, nie ma żadnej blokady, jest w miarę wystający i obawiam się, że to tylko kwestia czasu, gdy na M lub C zrobię coś zamiast na S - i pożegnam się z ostrością ujęcia. Umieszczenie C w skrajnej pozycji, do której jest największe prawdopodobieństwo, że on się sam przestawi, chyba nie jest też najbezpieczniejszym wyborem. Ale to już kwestia tego, co się fotografuje częściej.
Wizjer jest ogromny i GENIALNY. Zmniejszone pokrycie kadru z nawiązką rekompensują: piękny obraz i duże powiększenie. Być może bardziej zakup odstającej muszli ocznej trochę pomoże tym, co lądują nosem na ekraniku bądź dżojsticku. W tym modelu wydaje się dobrym pomysłem i wydaje się, że jest zapas by oko trochę cofnąć.
Mocno osadzona osłonka na LCD - na plus. Klasyczny pasek szyjozdzierca - na minus. Niestety brak też kabelka HDMI w zestawie (no ale to dobrze, dla tych, co nie zamierzają takowego kupować). Zaślepka w sankach lampy wreszcie dobrze spasowana.
Oczywiście o zaletach typu doskonała szybkość AFa, czy reakcja na spust, jakość zdjęć, na razie nie wspominam, bo to niby oczywiste, ale jednak należy sprawdzić w boju.
To tyle z pierwszych organoleptycznych oględzin. Korpus niestety nie jest idealny (jak prawie wszystko). Bedę raczej wymieniał wady, choć też mniej znane zalety. Dlatego to nie jest bilans, a raczej drobiazgi, na które warto zwrócić uwagę i które dodają lub odbieraja troszkę smaczku tej lustrzance. Być może za jakiś czas skuszę się na małe podsumowanie - na razie to uwagi po kilku godzinkach zabawy korpusem.
i jak zwykle miało być tak pięknie a te niuanse psują zapał na kupno puszki :( Jak nic bedzie trzeba poczekać na szeroką dostępność i w jakim sklepie samemu wymacać.
wiec mowicie ze nici z perpetum mobile znowu? nie ma co sie lamac, moze nastepnym razem sie uda :mrgreen:
chyba nie pozostaje nic innego jak robic zdjecia nadal.
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/5776/dsc082020080728ix2.jpg)
Fajna zona. To 85 1.8 czy 1.4? Adrian jak twoje spostrzeżenia odnośnie tej ogniskowej i FX? Nie jest za krótko do portretu?
85/1.8
Dla mnie idealnie. Na DX miałem często za wąsko, ale to może też kwestia gustu - wolę być bliżej.
Ale niestety masa aparatu plus własnie troszkę zmieniona krzywa uchwytu na prawą dłoń, powoduje, że wspomniane pokrętło nastaw lezy mało ergonomicznie. Mamy tendencję do obsługiwania go środkowym palcem, a nie wskazującym. Dlatego pionowe, lub prawie pionowe kółko, przy tej konstrunkcji, byłoby zdecydowanie lepsze.
Kurcze, jakoś się z tym nie mogę zgodzić. Przednie kółko jest co prawda dosyć głęboko osadzone, ale u mnie działa elegancko i obsługuję je palcem wskazującym. To chyba raczej kwestia osobistych preferencji, niż samej konstrukcji - tak to przynajmniej jest w moim wypadku ;)
Co do reszty argumentów to mniej lub bardziej się zgadzam, ale muszę je najpierw dokładnie zbadać organoleptycznie ;)
robin102
29-07-2008, 07:50
85/1.8
Dla mnie idealnie. Na DX miałem często za wąsko, ale to może też kwestia gustu - wolę być bliżej.
No proszę jak szybko zmieniamy poglądy zależnie od wiatru. Do niedawna stałka 50mm na kropkowanej matrycy (czyli75mm) było do portretu za krótko, teraz 85mm czyli tylko symboliczne 10mm więcej z matrycą FF jest już idealne :mrgreen:? Dla mnie do ciasnego portretu chyba jednak dalej za krótko :) przynajmniej na moim F80.
No proszę jak szybko zmieniamy poglądy zależnie od wiatru. Do niedawna stałka 50mm na kropkowanej matrycy (czyli75mm) było do portretu za krótko, teraz 85mm czyli tylko symboliczne 10mm więcej z matrycą FF jest już idealne :mrgreen:? Dla mnie do ciasnego portretu chyba jednak dalej za krótko :) przynajmniej na moim F80.
W sensie, że kto niby zmienił pogląd? Chyba nie o mnie mówisz :-?
Też to tak widzę ;) No i D700 mi kupiła ;)
i jak zwykle miało być tak pięknie a te niuanse psują zapał na kupno puszki :sad: Jak nic bedzie trzeba poczekać na szeroką dostępność i w jakim sklepie samemu wymacać.
Ilość plusów spokojnie rekompensuje minusy, ale tak - polecam obejrzeć korpus samemu. Ale szeroka dostepność to już chyba? :P
wiec mowicie ze nici z perpetum mobile znowu? nie ma co sie lamac, moze nastepnym razem sie uda :mrgreen:
chyba nie pozostaje nic innego jak robic zdjecia nadal.
Dokładnie, tylko czytając czasem recenzje na sieci, mam wrażenie, że korpusy są bardzo pobieżnie opisywane. Choć muszę przyznać, że dopóki się nie ma porównania, co by tu można spieprzyć, ciężko jest ocenić, co jest dobre :) Może ktoś mnie zlinczuje za to stwierdzenie, ale uważam, że D700 ma więcej niedoróbek niż D70 i D80. Chodzi o szczególiki, ale być może chodzi też o oczekiwania. Od tańszych korpusów oczekujemy mniej. Tutaj chciałoby się ideał - a nie ma tak dobrze. Masa puszki też robi swoje i niektóre rzeczy sie bardziej odczuwa. No i jest więcej rzeczy do oceny.
Czekam jeszcze na dwa dni z zakupem kart pamięci, bo ponoć mają być nowe ceny - czyli pewnie obniżki, a po cichu liczę na 16-o gigabajtowego Sandiska Extreme IV.
Tryb śledzenia poruszających się obiektów 3D wydaje się być agresywny, szybki i dość skuteczny. Generalnie autofokus, to jest to, co w tym aparacie (podobnie jak w D3) jest najbardziej godne uwagi (EDIT: prócz jakości zdjęć).
skulinski
29-07-2008, 08:39
i to żywa ;) mam na mysli kolor skóry. dla mnie gites.
Z ergnomicznego punktu widzenia najwiekszą wtopą jest przednie kolko zmiany nastaw - z moimi dlugimi palcami nie jestem w stanie pokrecic nim palcem wskazujacym, chyba ze go sobie wykrece w stawie ;) Musze obnizyc dlon na uchwycie o ok. 1-2cm, aby palec wskazujacy byl w stanie wygiac sie w takim stopniu, ktory umozliwi obracanie kolkiem. Tylko ze wtedy aparat trzyma sie niewygodnie. Niestety to samo jest w D300 - widocznie tak duzy aparat robili pod male japonskie dlonie ;)
Waga i gabaryty sa moim zdaniem na plus, chociaz sprzet moze znacznie zmeczyc przy dlugim fotografowaniu (24-70 + sb800/900).
Z ergnomicznego punktu widzenia najwiekszą wtopą jest przednie kolko zmiany nastaw - z moimi dlugimi palcami nie jestem w stanie pokrecic nim palcem wskazujacym, chyba ze go sobie wykrece w stawie ;) Musze obnizyc dlon na uchwycie o ok. 1-2cm, aby palec wskazujacy byl w stanie wygiac sie w takim stopniu, ktory umozliwi obracanie kolkiem. Tylko ze wtedy aparat trzyma sie niewygodnie. Niestety to samo jest w D300 - widocznie tak duzy aparat robili pod male japonskie dlonie ;)
Waga i gabaryty sa moim zdaniem na plus, chociaz sprzet moze znacznie zmeczyc przy dlugim fotografowaniu (24-70 + sb800/900).
w Twoim przypadku tylko grip powinien pomóc
Subkiektywnie. Ze swojej strony dodam, że szumy na wysokim iso są bardzo przyjemne i dużo ładniejsze od sraczki jaką daje 5D.
legionize
29-07-2008, 10:56
zgrywal ktos juz nefy? czym otwieracie wylaczajac konweter d700/d3 albo cnx2. chodzi mi glownie o bibble bo wstyd sie przyznac ale jeszcze karty nie wyciagalem:)
rychu_lhotse
29-07-2008, 11:04
Subkiektywnie. Ze swojej strony dodam, że szumy na wysokim iso są bardzo przyjemne i dużo ładniejsze od sraczki jaką daje 5D.
Tylko ta sraczka szczegółów nie niszczy a na papierze jej nie widać zupełnie.Czepiasz się ''dziadka'' który akurat w temacie obrazowanie nawet na krok nie odstaje D700....chyba ze tylko ISO się liczy w tym temacie.Na 6400 D700 na pewno jest lepszy :neutral:
Tylko ta sraczka szczegółów nie niszczy a na papierze jej nie widać zupełnie.Czepiasz się ''dziadka'' który akurat w temacie obrazowanie nawet na krok nie odstaje D700....chyba ze tylko ISO się liczy w tym temacie.Na 6400 D700 na pewno jest lepszy :neutral:
Nie czepiam się. Piszę o swoich wrażeniach. Sorry, że zrobiłem porównanie do sprzętu kultowego. Biję się w pierś.
Ludzie jakis kompleks 5D?
5D to swietny aparat, dajacy swietny obraz.
D700 to swietny aparat, dajacy swietny obraz.
Moze jeden jest swietniejszy, moze drugi, i co z tego? Dawac mi tu swietne i ciekawe foty z D700 prosze!
Moze jeden jest swietniejszy, moze drugi, i co z tego?
No właśnie, kurde, nie wiem :( Wiem tylko, że nie można porównywać tej puchy z 5d. Uderz w stół ;)
No właśnie, kurde, nie wiem :( Wiem tylko, że nie można porównywać tej puchy z 5d. Uderz w stół ;)
D700 to absolutna nowość, a 5D już jest chyba z 3 lata na rynku. Życzę D700, aby za 3 lata szedł ramię w ramię z nowościami Canona.
Mogłby ktoś zapodać jakiegos nefa wykonanego w cięźkich warunkach bojowych na iso 6400 i 12800? najchetniej zeby było ciemno jak grobowcach :)
bez lampy
Pawel Pawlak
29-07-2008, 13:47
W zasadzie wszelkie wątpliwości zostały rozwiane i wiadomo, że d700 obrazuje jak d3. Po co w takim razie mają być wstawiane te wszystkie sample ? wiadomo przecież jak obrazuje w NEFach en aparat.
D700 to absolutna nowość, a 5D już jest chyba z 3 lata na rynku. Życzę D700, aby za 3 lata szedł ramię w ramię z nowościami Canona.
Ztym "...ramię w ramię..." to chyba trochę przesadziłeś, chyba że masz na myśli wyłącznie obrazowanie i to w pewnym zakresie ISO.
skulinski
29-07-2008, 15:38
Ztym "...ramię w ramię..." to chyba trochę przesadziłeś, chyba że masz na myśli wyłącznie obrazowanie i to w pewnym zakresie ISO.
wiesz co bedzie za 3 lata i jakie nowosci wypusci canon z jakim obrazowaniem w "pewnym zakresie iso"?! klepanie postow o niczym.
Nie ma sensu wstawiać tutaj fotek z D700 - to wątek o wrażeniach, nie zdjęciach. Jak ktoś chce sample - niech wyszuka sobie zdjęć z D3 na sieci i dostanie praktycznie to, co produkuje D700. Jest tego już trochę. No chyba, że ktoś chce coś zilustrować. Zresztą pisał już to też Paweł Pawlak.
wiesz co bedzie za 3 lata i jakie nowosci wypusci canon z jakim obrazowaniem w "pewnym zakresie iso"?! klepanie postow o niczym.
O niczym to jest dokładnie twój post. Z tekstu do którego się odniosłem wynika jakoby D3 i D700 szedł "ramię w ramię z 5D" , więc zanim cokolwiek napiszesz przeczytaj uważnie o co chodzi.
P.S. "Nabijanie" postów to nie moja specjalność (moja ostatnia czynna obecność to lipiec 2007).
Tego nikt nie wie. 3 lata temu nawet ci się nie śniło FX na CMOSie w Nikonie. O tym "ramię w ramie" chodziło mi o to że ,jak wyszedł D3 i D300 było porównywanie do 5D. Teraz D700 vs 5D - porównania - trzy nowe puchy i jeden dziadziuś.
...jak wyszedł D3 i D300 było porównywanie do 5D. Teraz D700 vs 5D - porównania - trzy nowe puchy i jeden dziadziuś.
a z czym innym można porównać?
A dokładniej?
Dokładniej tak:
źródło (http://www.seloma.net/photo/D700/DSC_0232a.jpg)
Efekt potrafię uzyskać na zawołanie, podobnie jak słynny banding w D200 ale to o niczym nie świadczy - jest to wina złego potraktowania wartości czułości i czasu.
Przy zdjęciach rzędu 1/50 nie ma tego efektu
Uuu, jakie paskudne ISO6400. I rzeczywiscie paskudne pasy pionowe.
Dzięki Tr0njuż wiem o co chodzi.
Uuu, jakie paskudne ISO6400. I rzeczywiscie paskudne pasy pionowe.
Popatrz na parametry ISO 6400 i F2,8 i 1/800s - to nie może być ładne, ale już wiem że ustawianie nawet w nocy na sztywno ISO 6400 to bardzo zły pomysł, ta matryca jest niejako stworzona do używania AUTO ISO, mam jednak problem gdy jestem w trybie M, wówczas przy AUTO ISO wartość jedzie na 200, więc ustawiłem na stałe ISO 6400, potem zmieniłem na A ale ISO zostało i oto efekt
skulinski
29-07-2008, 18:10
O niczym to jest dokładnie twój post. Z tekstu do którego się odniosłem wynika jakoby D3 i D700 szedł "ramię w ramię z 5D" , więc zanim cokolwiek napiszesz przeczytaj uważnie o co chodzi.
P.S. "Nabijanie" postów to nie moja specjalność (moja ostatnia czynna obecność to lipiec 2007).
Po prostu nie ma sie co jzu dalej przepychac jaki to d700 jest lepszy. Faktem jest ze 5d bylo cierniem w tylku wielu userow nikona i po ilustam latach na rynku wciaz to 5d a nie np 1ds mark III jest porownywane do topowych puszek Nikona. To po porstu wciaz bardzo dobry korpus i post wywara odebralem jako zyczenie tak dlugiej slawy d700, a nie udowadnianie czy idzie ramie w ramie czy jednak nie. W koncu nikonowi udalo pokoac monopol 5d i cieszmy sie tym robiac zdjecia zamiast po raz nty pisac ze ma lepsze iso.
Optuje za odstawieniem przepychanek czy idzie wramie w ramie i zostawmy ten watek na wrazenia userow d700, do ktorych mam nadzieje w niedlugim czasie dolacvzyc :)
P.S. Nie mialem na mysli nabijania postow.
Tutaj jednak jest ISO 2000 F2,8 i 1/40s ale pasy również widać
źródło (http://www.seloma.net/photo/D700/DSC_0211.jpg)
skulinski
29-07-2008, 18:21
wydaje mi sie czy te pasy sa w miejscach swiatel z dolu kadru? Tak samo to wygladalo w d200?
wydaje mi sie czy te pasy sa w miejscach swiatel z dolu kadru? Tak samo to wygladalo w d200?
Tak jest to związane z tymi lampami ale one nie świeciły w górę. W miejscu gdzie są jasne światła pojawiają się pasy. Z D200 nie robiłem takich zdjęć - tam był statyw i ISO 100.
Sprawdziłem resztę zdjęć - jeśli są silne źródła światła które są przepalone to na wysokich ISO pojawiają się właśnie takie pasy. Podobna rzecz została zauważona na D3 i Nikon poprawiał to poprzez nowy firmware, z tym że tam było to na ISO 25600
TrOn, czy zalamales sie psychicznie i dolaczyles do grona posiadaczy?
ide do ciemnej szafy sprawdzic te pasy, przynajmniej bede mial na co pomarudzic poza waga :)
diZaster
29-07-2008, 20:42
"I ujrzałem Bestię wychodzącą z pudełka
mającą 12,1mpx i sensor FX
a na body jej masa przycisków,
a na jej czole imię bluźniercze.
Nikon, którego widziałem podobny był
do pantery,
grip jego - świetnie wyprofilowany
bagnet jego - jako paszcza lwa.
A d3 dał jej swą matryce, swoje serce
i wielką władzę".
bez jaj, nie narzekac ciagle :razz:
kupta se premiery czy inne fotony z allegro, to bedziecie narzekac :mrgreen:
dobrze ze nie wiem co to jest foton lub premier bo bym sie zalamal pewnie ;)
u mnie nie widze tych pasow pionowych, czy da sie je uzyskac w domowych warunkach, czy trzeba isc na powietrze wieczorem?
Gawronnek
29-07-2008, 21:21
dobrze ze nie wiem co to jest foton lub premier bo bym sie zalamal pewnie ;)
u mnie nie widze tych pasow pionowych, czy da sie je uzyskac w domowych warunkach, czy trzeba isc na powietrze wieczorem?
Ty na innym kontynencie mieszkasz więc u Ciebie inne pola magnetyczne ;)
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=816410&postcount=12
tu jest dobry link, tez nie widac tych pasow tam jednak. wieczorem ide sprawdzic czy juz tripod jest mi niepotrzebny, wiec walne cos z lapy na swiezym powietrzu.
gawronnek, wlasnie chcialem powiedziec ze moje pasy sa raczej w poziomie, ale sie balem troche przyznac, teraz wiem ze to przez te pola magnetyczne itp :)
Juz go mam. A było to tak: Pierwsze testy w sklepie, od razu wołanie odbitek z iso 6400 = olbrzymie wrażenie. Biorę, Proszę zapakować. Po za tym olbrzymi wizjer większy niż w d300- super. A pasów na nocnych zdjęciach nie będę sprawdzał.
Sztolcman
29-07-2008, 23:01
hmmm z ciekawości pstryknąłem własnie z balkonu na iso H1.0 czyli 6400 na moim D300 i żadnych pasów nie uświadczyłem:
źródło (http://img504.imageshack.us/img504/9505/dsc4554h10ts5.jpg)
Moim zdaniem, jeśli takie klocki się dzieją to jest wina tego konkretnego egzemplarza. Jeśli sytuacja na wysokich ISO, w słabym świetle się powtarza to bym reklamował aparat.
A propos pasów - sprawdźcie, czy nie był włączony A-DL.
A propos pasów - sprawdźcie, czy nie był włączony A-DL.
Nie ma znaczenia - oto ISO 25600 na którym widać problem bardzo dokładnie - przykład (http://www.seloma.net/photo/D700/DSC_0415.jpg). Pasy są właściwie poziome - wzdłuż dłuższego boku zdjęcia, poprzednie ujęcia były pionowe
PS. Nawet na zdjęciu żarówki widać te pasy
skulinski
30-07-2008, 01:41
nie wyglada to dobrze :/ Moze niech ktos inny zrobi test, zeby sprawdzic czy to przypadlosc konkretnego egzemplarza czy raczej wszystkich..
Sztolcman - porownanie z d300 raczej nic nie mowi.
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/671842
BuuuuuuuuuuuuuuuUU! :D
nieciekawy efekt, ciekawe czy to przypadłość poszczególnych egzemplarzy czy panowie inżynierzy z zmaścili oprogramowanie...
Pawel Pawlak
30-07-2008, 10:15
wydaje mi się że to przypadłości "osobnicze" i problem jest w regulacji konkretnej puszki. Miałem 2 szt d300. Jeden na iso6400 miał podobnego typy zakłócenia, drugi nie. TrOn, wymień aparat, albo podeślij takiego sampla do serwisu, dowiesz się co powiedzą.
Pawel Pawlak
30-07-2008, 10:22
mówię o d700
A ja o tym że coś takie takiego zdarzało się w d300 a nie było wadą modelu.
robin102
30-07-2008, 10:32
No sprawdzajcie testujcie Chłopaki, ja sobie z boczku tym razem popatrzę popijając piweczko, a co trzeba ludziom dać szansę :mrgreen:
zgrywał się i nabijał nie będe, macie moje słowo humoru
Aaaaaaa obrażał też nikogo nie będę chociaż strzały przed premierą D700 porządnie naostrzyłem.
A ja o tym że coś takie takiego zdarzało się w d300 a nie było wadą modelu.
A zdjęcia czasem robicie?? Mógłbym napisać że 40D jest wolny od tego typu problemów ale z czystym sumieniem nie napiszę bo nigdy tego nie sprawdziłem. Poprostu nie interesuje mnie to. Nie mam wewnętrznej potrzeby badania wnętrza szafy przy wysokim ISO na okolicznośc ukazania się zebry. Ale nie przejmujcie się jednak. Ja jestem inny :) Nie badam hotpixeli, nie widzę mistyki i plastyki w 5D, co więcej uważam 5D za stary absurdalnie drogi model o cenie zupełnie nieadekwatnej do tego co się otrzymuje :)
Pozdrawiam
Pawel Pawlak
30-07-2008, 10:48
A zdjęcia czasem robicie?? Mógłbym napisać że 40D jest wolny od tego typu problemów ale z czystym sumieniem nie napiszę bo nigdy tego nie sprawdziłem. Poprostu nie interesuje mnie to. Nie mam wewnętrznej potrzeby badania wnętrza szafy przy wysokim ISO na okolicznośc ukazania się zebry. Ale nie przejmujcie się jednak. Ja jestem inny :) Nie badam hotpixeli, nie widzę mistyki i plastyki w 5D, co więcej uważam 5D za stary absurdalnie drogi model o cenie zupełnie nieadekwatnej do tego co się otrzymuje :)
Pozdrawiam
Nie bardzo kumam co to ma wspólnego z moją wypowiedzą...
Ja pasiki też zaobserwowałem - pochodzą od silnych żródeł światła. Test to noc, latarnie, ISO 6400 i ok 1/4s naświetlania.
Pobawię się jeszcze i zobaczę, czy to jakaś felerna kombinacja parametrów, bo jeśli nie, to by to dyskwalifikowało zdjęcia nocne. Przynajmniej te z ręki lub przypadkowego podparcia.
robin102
30-07-2008, 19:01
Czy ta przemyślnie uproszczona klapka karty CF jest w jakiś sposób uszczelniona w D700 ?
W D200 był banding i potrafiłem go zrobić na zawołanie - w praktyce jednak na zdjęciu uzyskałem go 1 raz wobec czego temat dla mnie nie istniał. Tutaj uzyskałem efekt pasów na normalnym zdjęciu jakie wykonałem - to jest chyba różnica, prawda?
PS. Nikon potwierdził, że coś jest nie tak z tym egzemplarzem aparatu
Testowałem teraz swoją puchę. Ciemność kontra światła za oknem i nie udało mi się zaobserwować tego efektu. Potestuję jeszcze jutro i dam znać.
Pawel Pawlak
30-07-2008, 22:08
PS. Nikon potwierdził, że coś jest nie tak z tym egzemplarzem aparatu
I co w związku z tym ? Pytam, bo u mnie też zauważyłem. A nie zdążyłęm jeszcze pisać do nikona ;)
I co w związku z tym ? Pytam, bo u mnie też zauważyłem. A nie zdążyłęm jeszcze pisać do nikona ;)
Ciekawe czy jest jakaś partia wadliwa technicznie czy Nikon będzie robił update firmware
PS. Wysłałem Ci PW
w krótce pewnie się okaże, czy to przypadkowy bład czy wszstkie puchy do upgrade'u softu będą tak mieć. Niby nikon zwleka dopracowuje swoje puszki a co modej to zawsze coś :/ szkoda
Pierwsze wrażenia z oglądania odbitek do wielkości 20x30 z D700 ze zdjęć od ISO 200 do ISO 25600 z obiektywami od rybiego oka po tele 400 mm. ISO6400 na papierze - B A J K A, poniżej jeszcze lepiej. ISO 25600 w przypadku ostrej konieczności na zdjęciach 18x13 było ok, ale wiadomo bajka się skończyła. Wszelkie zdjęcia wyglądały po prostu świetnie, w porównaniu do D200 od ISO 400 coraz bardziej widoczna różnica w zdjęciach, powyżej ISO1600 przepaść.
Gawronnek
31-07-2008, 21:24
ja na razie testuje tylko na ekranie, ale nie żałuje decyzji,
-nie miałem wcześniej okazji sprawdzić wysokiego ISO na D3, ale tu jestem pod wrażeniem, ISO3200 jak ISO800 w D300,
-wizjer zajebisty a w moim odczuciu nawet lepiej że nie kryje 100%, bo w D300 podobnie jak Robinowi często mi się zdarzało obciąć komuś co nie co ;)
-AF błyskawica i to bez względu na obiektyw, zarówno z zoomami jak i stałkami
i to tyle na razie po kilku minutowej zabawie
Byłem dzisiaj w FJ Tesco Kabaty, ot taki mały puncik na zadupiu Warszawy. Pytam o D700, a sprzedawca uchachany do mnie, że się spóźniłem i że dzisiaj właśnie poszedł kit z obiektywem za 13 patyków. I to już drugi.
Ciekawy jestem kwartalnych wyników sprzedaży jak ten model już trochę się zadomowi.
Gawronnek
31-07-2008, 21:49
a mnie to nie dziwi bo FJ ma w sumie w tej chwili najlepszą cenę D700+24-70 F2.8 12999, w zestawach z D700 obiektywy są już od 10 zł, z chodzą z ceny na obiektywach ponad 1 tys
spiritwood
01-08-2008, 00:41
OK.
Napiszę pokrótce moje pierwsze wrażenia. Aparat rozpakowałem jakieś 50 minut temu. Wizjer prawie jak w F3 / FM / FE: po prostu kino domowe. Nie myślałem, że w porównaniu do D200 różnica będzie aż tak drastyczna. Jest. Grip jest wyprofilowany conajmniej dziwnie. Jak już ktoś wspomniał przede mną jest tendencja do obsługiwania przedniego kółka palcem środkowym miast wskazującym. Pewnie jest to kwestia przyzwyczajenia, ale póki co lepiej mi się trzyma D200. Część przycisków na body zmieniła miejsce ale jest OK. Nie podobają mi się zaślepki z przodu - wolałem nakrętki ;) no ale to tylko estetyka.
Zrobiłem pięć portretów (mam ze sobą tylko 17-55 oraz 85) - na szczęście póki co nie stwierdziłem horyzontalnego bandingu o którym wspominał Tr0n. Poczekam aż się trochę ściemni i sprawdzę wysokie iso (również pod względem tego bandingu - akurat mam podobne warunki do tych, w których fotografował Tr0n)
Teraz duża łyżka dziegciu: dotychczas wszystkie cyfrowe Nikony (70, 80, 200), które posiadałem były 'widziane' przez komputer zaraz po wpięciu w gniazdo USB. Miały też w swoim menu zakładkę dotyczącą USB: czy ma pracować jako pamięć zewnętrzna czy też jako PTP (szczerze mówiąc nawet nie wiem co to jest). Obecnie nie ma takiej zakładki, a mój Mac nie widzi D700. Dotychczas wpinałem aparat, on pokazywał się jako dysk zewnętrzny i ręcznie przenosiłem sobie zdjęcia na dysk komputera. Obecnie abym mógł przenieść pliki zdjęciowe, musiałem zainstalować jakiś idiotyczny Nikon Transfer. W zasadzie żadne oprogramowanie poza NX2 (którego dostałem 60ciodniowy trial) nie rozpoznaje NEFów z D700... Szczerze mówiąc to czuję się lekko oszukany przez Nikona, ponieważ zapłaciłem za NX 1.x i w zasadzie nie widzę powodu aby dokupienie body musiało się równać dokupieniu oprogramowania, które w zasadzie już kiedyś kupiłem...
Pasek: Najlepszy miał Nikon F6 - zresztą tego paska używam z D200. Pisanie na pasku wielkimi, żółtymi literami 'Nikon D700 FX' to lekki obciach. Może ciut skromniej panowie z Nikona?
To na razie tyle, po pierwszych minutach spotkania z obcym ;)
EDIT
O zdjęciach póki co nie piszę, bo nie zrobiłem jakiejś miarodajnej ilości. Jednakowoż nawet po tych pięciu przeskok z D200 wydaje się być duży.
Nie podobają mi się zaślepki z przodu - wolałem nakrętki ;) no ale to tylko estetyka.
A ja zawsze się boję, że pewnej nocy zgubie te nakrętki, ponadto jak mam zmarznięte lekko ręce to ich odkręcenie kosztuje mnie odrobinę cierpliwości
Miały też w swoim menu zakładkę dotyczącą USB: czy ma pracować jako pamięć zewnętrzna czy też jako PTP (szczerze mówiąc nawet nie wiem co to jest). Obecnie nie ma takiej zakładki, a mój Mac nie widzi D700. Dotychczas wpinałem aparat, on pokazywał się jako dysk zewnętrzny i ręcznie przenosiłem sobie zdjęcia na dysk komputera. Obecnie abym mógł przenieść pliki zdjęciowe, musiałem zainstalować jakiś idiotyczny Nikon Transfer. W zasadzie żadne oprogramowanie poza NX2 (którego dostałem 60ciodniowy trial) nie rozpoznaje NEFów z D700... Szczerze mówiąc to czuję się lekko oszukany przez Nikona, ponieważ zapłaciłem za NX 1.x i w zasadzie nie widzę powodu aby dokupienie body musiało się równać dokupieniu oprogramowania, które w zasadzie już kiedyś kupiłem...
W sumie nie sprawdzałem podłączenia do komputera - karta w PCMCIA i kopiowanie - tradycyjnie ;)
Co do obsługi NEF w NX 1.3 - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65072
ja mialem olac pasek, ale z braku laku go zalozylem i musze przyznac ze jest duzo wygodniejszy od paska z d200.
w sumie pasek zawsze mam owiniety na rece wiec pewnie trace okazje do obtarc wszelakich.
napis na pasku to prawie darmowa reklama, wiec czemu mieli by nic nie pisac.
Tron- twoj post na dp zrobil sie smieszny, najpierw wszyscy widzieli banding, a teraz obwolano cie trolem :D fanatykow nigdy dosyc.
ja robie do 3200 i zycie jest piekne (szczegolnie wspominajac d200).
widziałem, że nowy plik z profilami do D700 - portrait i landscape jest także pod NX 1.3.4, a nie tylko NX 2.
A skoro tak, to chyba v 1.3.4 czyta Nefa z D700.
Gawronnek
01-08-2008, 01:13
osobiście nie miałem nigdy żadnego oryginalnego paska przypiętego do body, zawsze leżą w pudełku, do body bez gripa używam pasek na nadgarstek a z gripem neoprenowy dużo wygodniejszy, szczególnie jak się go owija wokół ręki ;)
widziałem, że nowy plik z profilami do D700 - portrait i landscape jest także pod NX 1.3.4, a nie tylko NX 2.
A skoro tak, to chyba v 1.3.4 czyta Nefa z D700.
niestety nie czyta
spiritwood
01-08-2008, 01:15
napis na pasku to prawie darmowa reklama, wiec czemu mieli by nic nie pisac.
Ja wiem, że to darmowa reklama, ale to trochę nie moja estetyka - osobiście wolałbym delikatny napis Nikon (bo rozumiem, że na firmowym pasku być musi) Jak widzę napis od nadgarstka aż po kręgosłup to jest to trochę przegięcie ;)
Co do zczytywania zdjęć: gdyby ktoś mógł sprawdzić, czy po podłączeniu USB aparatu - USB komputera (najlepiej laptopa a jeszcze lepiej laptopa Maćka), D700 zgłasza się jako dysk zewnętrzny? W sumie teoretycznie powinien... Nie wiem, czy odsyłać w cholerę czy ten typ tak ma ;)
D700 zgłasza się jako dysk zewnętrzny? W sumie teoretycznie powinien... Nie wiem, czy odsyłać w cholerę czy ten typ tak ma ;)
Wola o jakieś drivery :mrgreen: ale ja nie będę żadnych Nikon Transfer instalował
Gawronnek
01-08-2008, 01:26
Co do zczytywania zdjęć: gdyby ktoś mógł sprawdzić, czy po podłączeniu USB aparatu - USB komputera (najlepiej laptopa a jeszcze lepiej laptopa Maćka), D700 zgłasza się jako dysk zewnętrzny? W sumie teoretycznie powinien... Nie wiem, czy odsyłać w cholerę czy ten typ tak ma ;)
niestety nie wykrywa go jako dysk, w Moim Komputerze pojawia się tylko D700 jako aparat i ewentualnie można kopiować pliki w Eksploratorze ale już Windows Commander tego nie widzi
niestety nie wykrywa go jako dysk, w Moim Komputerze pojawia się tylko D700 jako aparat i ewentualnie można kopiować pliki w Eksploratorze ale już Windows Commander tego nie widzi
Granda. :evil:
Bez przerwy porównywany jest FX z D700 (czy D3) do FF z 5D.
Mnie interesuje jednak inne porównanie - jak mianowicie wyglądają zdjęcia (tzn. odbitki) w formacie co najmniej A4 wykonane D700 na ISO 200 i dokładnie tego samego motywu w tej samej sytuacji (i najlepiej tym samym obiektywem) aparatem analogowym, załóżmy na Fuji Superia 200 (lub innym o czułości 200).
Chodzi mi o subiektywne wrażenia wizualne osoby mogącej wykonać taki test. Do porównania mamy kolory, zakres tonalny, ilość szczegółów etc.
Być może ktoś zna już takie testy, prosiłbym o linki (niekoniecznie z D700).
P.S.
Oczywiście pełny test, gdybym mógł go zrobić, zawierałby kilka motywów, od plaży w słońcu do lasu w pochmurny dzień :).
P.S.2
Pozdrawiam posiadaczy D700 i nieposiadaczy też rzecz jasna.
spiritwood
01-08-2008, 02:37
Szczerze mówiąc liczyłem na to, że po zainstalowaniu CNX 2 nastąpi oświecenie i nagle komputer zobaczy aparat, Preview (standardowa przeglądarka na Maca) będzie pokazywał NEFy (jak to było do tej pory) no i rzecz jasna przy wyświetlaniu zawartości folderów będę miał miniaturki z Nefów. Nic z tych rzeczy. Mac zachowuje się jak nie Mac i trochę mnie to wnerwia, bo już przywykłem do wygody ;)
Apple aktualizuje swój sztandarowy produkt fotograficzny Aperture mniej więcej 3 miesiące po premierach aparatów. Chyba trzeba uzbroić się w cierpliwość.
czy wygodniej jest wam podlaczac aparat niz uzyc czytnik?
jednak bardziej mnie zastanawia, czy ktos juz zrezygnowal z uzywania gripa poza mna.
Bez przerwy porównywany jest FX z D700 (czy D3) do FF z 5D.
Mnie interesuje jednak inne porównanie - jak mianowicie wyglądają zdjęcia (tzn. odbitki) w formacie co najmniej A4 wykonane D700 na ISO 200 i dokładnie tego samego motywu w tej samej sytuacji (i najlepiej tym samym obiektywem) aparatem analogowym, załóżmy na Fuji Superia 200 (lub innym o czułości 200).
Chodzi mi o subiektywne wrażenia wizualne osoby mogącej wykonać taki test. Do porównania mamy kolory, zakres tonalny, ilość szczegółów etc.
Być może ktoś zna już takie testy, prosiłbym o linki (niekoniecznie z D700).
P.S.
Oczywiście pełny test, gdybym mógł go zrobić, zawierałby kilka motywów, od plaży w słońcu do lasu w pochmurny dzień :).
P.S.2
Pozdrawiam posiadaczy D700 i nieposiadaczy też rzecz jasna.
toż podałeś amatorski negatyw w porównaniu z profi puszką? nawet jeśli różnicy nie widać na korzyść d700 w odbitce z pliku nie obrabianym w PS to miej na uwadze to że osoby używające takiego body głównie każdy dobru kadr ulepszają programowo. Od tego jest cyfra żeby mieć większy wpływ na rezultat końcowy. Powinieneś wiedzieć o tym
spiritwood
01-08-2008, 02:47
czy wygodniej jest wam podlaczac aparat niz uzyc czytnik?
jednak bardziej mnie zastanawia, czy ktos juz zrezygnowal z uzywania gripa poza mna.
Tak się po prostu przyzwyczaiłem ;) Wygodniej było odchylić tę gumową klapkę niż wyciągać kartę, wkładać do czytnika etc etc...
Ja gripa nie kupiłem. Gdybym chciał wielkiego smoka, to pewnie kupiłbym D3. Dla mnie wielkość D700 to same zalety i nie zniweczyłbym ich dołączanym gripem. Poza tym raczej lubię poziome kadry, ewentualnie kwadrat. Raz na tydzień lub dwa mogę wygiąć swój nadgarstek i zrobić pionowy kadr ;)
wlasnie jakos od zawsze wyjmuje karte (dzieki zakichanemu usb1) i jakos mi tak zostalo. chyba zrobie sobie weekend z podlaczaniem aparatu, moze sie przestawie ;)
dla mnie grip od czasow d200 to jak elektrownia atomowa na zyczenie. d700 wydaje sie byc niesamowicie bardziej oszczedny w tym temacie.
moze ujme pytanie inaczej, kto uzywa gripa i jak mu to idzie w codziennym zyciu?
nie wiem czy bylo, ale dodam jeszcze to:
http://www.youtube.com/watch?v=I8tckLRKilw
kto oddaje ;) ??
Gawronnek
01-08-2008, 09:00
dziwie się że nie używacie czytników, przecież przegrywanie prosto z body jest i mniej wygodne (przewód) i zżera baterie w body
toż podałeś amatorski negatyw w porównaniu z profi puszką? nawet jeśli różnicy nie widać na korzyść d700 w odbitce z pliku nie obrabianym w PS to miej na uwadze to że osoby używające takiego body głównie każdy dobru kadr ulepszają programowo. Od tego jest cyfra żeby mieć większy wpływ na rezultat końcowy. Powinieneś wiedzieć o tym
Nie interesuje mnie, czy puszka jest profi a negatyw amatorski, tylko porównanie zdjęć :). Użyłem też słów "załóżmy" i "inny".
Czy widziałeś takie zdjęcia, że stwierdzasz "nawet jeśli różnicy nie widać na korzyść d700 ..." ?
P.S.
Dziękuję za pouczenie, do czego jest cyfra...
Tak z ciekawości, sprawdzał już ktoś ile klatek można wyciągnąć z jednego ładowania aku?
Ja gripa nie kupiłem. Gdybym chciał wielkiego smoka, to pewnie kupiłbym D3. Dla mnie wielkość D700 to same zalety i nie zniweczyłbym ich dołączanym gripem
Może i konstrukcje profi ze zintegrowanym gripem są dużo sztywniejsze i solidniejsze jednak ja wolę konfigurowalność body + grip. Jeśli gripa nie potrzebuję to po prostu go odpinam i mam body z jednym uniwersalnylm szkiełkiem, które wchodzi do małej kabury. Z gripem rzecz niewykonalna. Poza tym w moim odczuciu D300/700 z gripem jest znacznie wygodniejszy aniżeli płyciutki grip w D3.
dziwie się że nie używacie czytników, przecież przegrywanie prosto z body jest i mniej wygodne (przewód) i zżera baterie w body
Też proponuję używać czytnika. Kiedyś spaliłem aparat - co prawda kompakcik - podpinając go do komputera, z którego poszło przepięcie... Od tamtej chwili ani razu nie podpiąłem aparatu kablem do kompa i nikt mnie do tego nie namówi.
...Ja gripa nie kupiłem. Gdybym chciał wielkiego smoka, to pewnie kupiłbym D3. Dla mnie wielkość D700 to same zalety i nie zniweczyłbym ich dołączanym gripem. Poza tym raczej lubię poziome kadry, ewentualnie kwadrat. Raz na tydzień lub dwa mogę wygiąć swój nadgarstek i zrobić pionowy kadr ;)
Tym bardziej, że D700 z gripem jest cięższy od D3.
Gawronnek
01-08-2008, 12:02
Tym bardziej, że D700 z gripem jest cięższy od D3.
nie jest tak źle, D3 nie używałem ale w stosunku do D300 z gripem nie czuje wielkiej różnicy, oczywiście piszę o subiektywnym odczuciu bo wg specyfikacji jest cięższy ;)
Sample tutaj (http://nikon.org.pl/showthread.php?p=820490#post820490). :)
Z wrażeń to same pozytywy, najbardziej zaskoczony jestem tym że wszystkie szkła mam teraz jakby ostrzejsze wbrew temu że niby ta matryca jest bardziej wymagająca. Nawet nad Tokiną ciągle się zastanawiam, czy nie jest warta żeby ją potrzymać jeszcze troche.
Nie wiem czemu nikt nie wspomina o potwierdzaniu ostrości, to jest suuper sprawa. Nawet jupiterkiem 135 se człowiek z braku może strzelić z bardzo sprawnym ustawianiem ostrości. Już grzeje do mnie AIS105/2.5.
p.s. robiłem jakieś zdjęcia na wysokich ISO (co prawda nie z wnętrza tyłka z małym światełkiem) i tych pasów nie widać jakoś, może jakiś zepsuty?:].
spiritwood
01-08-2008, 14:55
nie wiem czy bylo, ale dodam jeszcze to:
http://www.youtube.com/watch?v=I8tckLRKilw
kto oddaje ;) ??
No, myślę, że kolega Spina trochę konfabuluje. Jakoś trudno mi uwierzyć w potajemne smsy i maile od Nikona (patrz komentarze poniżej video). W takich sytuacjach zwykle robi się callback, a nie mówi sprzedawcom 'przestańcie sprzedawać'.
Nie posiadam jeszcze D700 (dopiero leci zza Wielkiej Wody ;-) ) ale jeśli chodzi o to w jaki sposób aparat jest widziany przez komputer to czy nie ustawia się tego w menu?
W D200 jest do wyboru USB jako "Mass Storage" lub "PTP" i od tego ustawienia zależy jak komp widzi 200-tkę
spiritwood
01-08-2008, 17:59
Przecież napisałem, że tego ustawienia w D700 nie ma (lub jest tak sprytnie ukryte, że tego nie znalazłem - w tę wersję jednak wątpię...)
@tzk Chyba trochę nie zrozumiałeś o czym jest ten film. To, że D700 stanieje to nie jest żadne odkrycie ameryki. Powiem więcej, jeśli poczeka się ze dwa lata to będzie go można kupić za 50% ceny wyjściowej...
spiritwood
02-08-2008, 06:24
qwa ledwo co otworzył i już musi bazgrać... ludzie!!! aparat służy do "robienia" zdjęć, a nie do macania...
Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, że wątek jest zatytulowany 'pierwsze wrażenia'. Skoro moim pierwszym wrażeniem było niemożność zrzucenia zdjęć bezpośrednio z aparatu do komputera postanowiłem więc podzielić się tą obserwacją - głównie w celu znalezienia remedium - przy okazji dorzucając dwa grosze tu i ówdzie. Dlatego też nie rozumiem Twojego wzburzenia, kolego Rafau. Przy okazji dziękuję bardzo za przypomnienie do czego służy aparat. Dotychczas przez prawie czterdzieści lat wszystkie swoje aparaty macałem.
pozdrawiam serdecznie,
Marcin
Ja w swoim D700 odkryłem wczoraj banding... Próbowałem tak długo, aż się udało ;)
Gawronnek
02-08-2008, 12:14
hehehe zaczyna się szukanie wad na siłę, zamiast cieszyć się z nowej puszki i robić zdjęcia
W rzeczy samej ;). Cofajac sie lekko w czasie, kazda nowa pucha byla przyjmowana z niemal euforia,
a nastepnie wylewano na nia kubel goracej (dla odmiany) wody...
Potwierdzam złą wiadomość co do braku trybu USB-Mass Storage. Masakra! Już widzę to tłumaczenie czemu nie mogę znajomym pokazać fotek od razu. Ewentualnie zawsze trzeba targać czytnik kart ze sobą :/ Oj, to jakiś szatański pomysł konstruktorów tym razem. Nie wiem o co chodzi. Jak jest w D3? Jeśli można to nadgonić softem, a chyba tak, to mam nadzieję, że wrzucą obsługę protokołu Mass Storage w przyszłości wraz z poprawkami softu. Bo jak niby zgrywać zdjęcia na jakiegoś Linuxa z aparatu? A jak na przykład nie mogę instalować prgoramów w pracy, to jak mam tam zdjęcia pokazać? Porażka jakiegoś jednego programisty, który nie zdążył z jakiś przyczyn dokończyć tego modułu pewnie, i tyle (choć przeciez soft powinien być wzięty z D300/D3). Bo nie podejrzewam, by wszystkie kolejne korpusy miały nagle nie mieć tej opcji, skoro od zawsze ona jest. Oczywiście okazuje sie nagle, że prawie nikt nie chce używać softu Nikona do transferu plików, ale to już inna bajka.
Co do klapki na karty pamięci - tak, jest ta komora uszczelniana - dość sprytnie nawet. Oczywiście te uszczelnienia raczej chronią przed wilgocią czy deszczem - jak do wody wpadnie aparat na dłużej, to można podejrzewać, że woda dostanie się do komór kart pamięci czy akumulatora - pytanie tylko, czy to by popsuło aparat - być może nie.
[B]...Jak jest w D3?...
W D3 Mass Storage jest.
Menu -> Setup Menu -> USB
Edit:
Aż z ciekawości ściągnąłem pdfa z instrukcją D700 - w dziale poświęconym podpinaniu do kompa nie przewidują MS - polecają (można by rzec) np. Nikon Transfer.
Znając D70, D80, bawiąc się D300, nigdy bym sie nie spodziewał, że zrezygnują z MS. To przecież zachowanie w stylu Apple! Oj bardzo nieładnie. Oczywiście poradze sobie bez tego trybu, bo rzadko korzystałem z niego w poprzednich korpusach - ale się zdarzało!
Kurde, o co chodzi z tym mass storage, ja podłączam do kompa przez USB i mam widoczny aparat d700 czy coś takiego (teraz jadę na czytniku, ale pare razy podpinałem) który zachowuje się jak normalny napęd, nie instalowałem żadnych sterów.
skulinski
02-08-2008, 14:46
no masakra :D trzeba targac czytnik. Przeciez takie czytniki do jednego typu kart sa wielkosci pendrive'a i zajmuja mniej miejsca niz kabel ;)
Ciesze sie ze jest to jeden z poki co najpowazniejszych problemow tej puszki :D
Fakt jest to glupie, ale nie ma co robic z tego problemu. Nie jestem pewien ale u Canona chyba od dosc dawna tak jest, przynajmniej pamietam znajomego z 350d, ktory musial uzywac czytnika.
Byc moze wchodzimy powoli w ere kart wi-fi. Juz jest takie rozwiazanie dla kart SD - nazywa sie Eye-Fi .
EDIT: sa juz tez adaptery do CF.
whatsilenceknows
02-08-2008, 15:06
Dokładnie. U Canona tak jest... Szkoda, że Nikon też poszedł w takie rozwiązanie - jest to trochę irytujące. :)
A czy może ktoś podpinał 70-300VR pod D700 lub D3? Ciekawe jak się sprawuje? Wszakże to szkiełko to nie DX.
Kurde, o co chodzi z tym mass storage, ja podłączam do kompa przez USB i mam widoczny aparat d700 czy coś takiego (teraz jadę na czytniku, ale pare razy podpinałem) który zachowuje się jak normalny napęd, nie instalowałem żadnych sterów.
Jeśli tak, to oznacza to, że w pracy, gdzie go podpinałem coś jest inaczej (a może tak być). W poniedziałek będę miał kartę i sprawdzę u siebie na "normalnym" komputerze. Może być tak, że aparat jest widoczny jako kilka urządzeń jednocześnie być może - sprawdze to jeszcze i póki co zawieszam moje pretensje do poniedziałku :)
spiritwood
02-08-2008, 15:43
Panowie (i Panie, o ile to czytają ;))
Mac od zawsze widział wszystko. Każdy dysk (nie potrzebna była żadna inicjalizacja), aparat, drukarkę, skaner itp itd. Fakt, że czasami drukarki widział, ale nie mógł z nich skorzystać pomijam: od zawsze popularne drukarki były piętą achillesową Maca - choć teraz powoli się to zmienia.
Fakt, że nagle nie widać D700 uważam za szatański wymysł inżynierów Nikona - mam nadzieję, że wkrótce pojawi się jakiś update do Aperture / iPhoto i komputer ten aparat wreszcie zobaczy.
Co do niechęci korzystania z programów do zgrywania zdjęć: dużo szybciej robi się to ręcznie szczególnie w przypadku, gdy zgrywamy do trzech, czterech folderów docelowych....
@Trevor - sprawdź, czy możesz cokolwiek z tą ikonką zrobić, przeciągnąć zdjęcia itp itd.
Żeby jednak nie było tak, jak to piszą Gawronnek i Seeker: pucha świetna ;)
http://www.fixthed700.com/ ;)
faktycznie teraz widzę że nie jest tak że to jest napęd,
w Mój Komputer jest ikonka aparaciik z podpisem D700 ale to nie jest napęd (total commander go nie widzi).
Przeciągnąłem do innego katalogu i przegrywa.
http://www.fixthed700.com/ ;)
A co jest złego w drzwiczkach bez klamki? Komuś się same otwierają, wyłamują, karty wylatują? Pewnie to sprawa wykorzystania korpusu, może w niektórych warunkach rzeczywiście jest taka blokada przydatna, ale dla wiekszości chyba problem nie istnieje. Przynajmniej nie kojarzę by jakiś wielki problem to był w korpusach z niższej półki. Zawodowcy jakoś inaczej sprzętu używają niż zapaleńcy cykający D80 czy D200? Dziwne jak dla mnie.
PS. Dlaczego poruszam temat - łatwo otwierające się drzwiczki były zawsze dla mnie wygodne i umożliwiały szybką wymiane kart pamięci.
Gawronnek
03-08-2008, 12:42
były pytania o baterię, aku po pierwszym lądowaniu 980 zdjęć, nie jest to zły wynik jednak w porównaniu do D300 to około 60%, być może po kolejnych ładowaniach będzie lepiej, jednak osobiście uważam że nie jest źle
jeszcze jedna mała uwaga z wczoraj, NEF kompresowany bezstratnie, w D700 zajmuje mniej miejsca niż taki sam z D300, na kartę 8GB weszło mi 649 zdjęć, gdy w D300 wchodziło 538
Potwierdzam złą wiadomość co do braku trybu USB-Mass Storage. Masakra! Już widzę to tłumaczenie czemu nie mogę znajomym pokazać fotek od razu.
pokazuj im przez HDMI.
Nigdy do głowy mi nie przyszło by zgrywać zdjęcia bezpośrednio z body.
pokazuj im przez HDMI.
Nigdy do głowy mi nie przyszło by zgrywać zdjęcia bezpośrednio z body.
Tu chodzi o inną - częstszą w moim przypadku sytuację. Idę robić gdzieś zdjęcia. I ktoś by chciał od razu je obejrzeć, albo chcę je nagrać na płytę lub wysłać mejlem od razu z kafjki internetowej. Ale zazwyczaj dostępny jest jedynie jakiś komputer lub laptop - i co wtedy? Nie ma mowy o HMDI - zostaje albo instalacja Nikon Transfer albo noszenie ze sobą czytnika. Instalacja nie zawsze jest możliwa. Jak więc to zrobić? Oczywiście noszenie czytnika to nie jest wielki problem - i tak czasem go zabieram by zrzucać zdjęcia na fotobank, ale tu chodzi o sytuacje awaryjne właśnie, wtedy, gdy nie ma jak i na co zrzucić zdjęć i USB MS jest jedyna opcją.
Po prostu czyjaś głupota moim zdaniem i tyle.
Gawronnek
03-08-2008, 22:06
a przewodu nie musisz nosić? przecież w danej lokalizacji może go nie być, robicie z igły widły, czytniki są popularne w kafejkach, do tego są tanie jak barszcz więc co za problem jeden włożyć na stałe do torby, poza tym jak podłączasz body do kompa z windows to komp nie widzi body jako dysk, ale przecież jest dostęp do zdjęć i nie ma problemu przegrać wybrane
Oczywiście noszenie czytnika to nie jest wielki problem - i tak czasem go zabieram .
To zabieraj go zawsze. W torbie niech ma swoje miejsce podobnie jak filtr polaryzacyjny, pędzelek itd.
To zabieraj go zawsze. W torbie niech ma swoje miejsce podobnie jak filtr polaryzacyjny, pędzelek itd.
To nie o to biega. Czytnik mam zawsze, jednak zdarzyło mi się już że ów szpej postanowił sobie odmówić współpracy, kiedy był najbardziej potrzebny. Mass Storage uratowało mi wtedy dupę. Choć transfer z D70 trwał wieki.
Druga sprawa to cholernie nie lubię jak mnie się doi na siłę. Kiedyś (nie tak dawno znów) NC załatwiał wszystko, teraz się okazuje że to co robił jeden program, potrzeba trzech NX, Nikon control i Nikon transfer, oczywiście wszystko w cenach promocyjnych. Zastanawiam się kiedy soft do obsługi body będzie droższy niż puszka?
były pytania o baterię, aku po pierwszym lądowaniu 980 zdjęć, nie jest to zły wynik jednak w porównaniu do D300 to około 60%, być może po kolejnych ładowaniach będzie lepiej,Wyczytałem, że D700 korzysta z tych samych ogniw EN-EL3e, jednak jego zapotrzebowanie na energię jest wyraźnie większe niż w D300. Mechanizmy aparatu wprawiane w ruch podczas wykonywania każdego zdjęcia (układ lustra, migawka) są masywniejsze niż w D300, większe zapotrzebowanie na prąd ma też zapewne matryca. Z testów wynika, iż D700 na jednym naładowanym akumulatorze wykonuje około 1/3 zdjęć mniej niż D300.
skulinski
03-08-2008, 23:35
To nie o to biega. Czytnik mam zawsze, jednak zdarzyło mi się już że ów szpej postanowił sobie odmówić współpracy, kiedy był najbardziej potrzebny. Mass Storage uratowało mi wtedy dupę. Choć transfer z D70 trwał wieki.
Druga sprawa to cholernie nie lubię jak mnie się doi na siłę. Kiedyś (nie tak dawno znów) NC załatwiał wszystko, teraz się okazuje że to co robił jeden program, potrzeba trzech NX, Nikon control i Nikon transfer, oczywiście wszystko w cenach promocyjnych. Zastanawiam się kiedy soft do obsługi body będzie droższy niż puszka?
Przeciez tak jak napisał Gawronnek, Winda powinna rozpoznac aparat jako aparat i wlaczyc kreatora zgrywania zdjec.
:) No i czytnik to lepiej jakis markowy kupic ;)
Przeciez tak jak napisał Gawronnek, Winda powinna rozpoznac aparat jako aparat i wlaczyc kreatora zgrywania zdjec.
:) No i czytnik to lepiej jakis markowy kupic ;)
Mam awersję do "creatorków", TC nie widzi puszki w tym trybie. Czytnik mam SanDiska ;-) Problem jest wyolbrzymiony i łatwy do wyeliminowania przez czytnik. Jednak cała ta sytuacja, pokazuje jak sprzedać "tanio" FF, ale by było w pełni funkcjonalne trza dołożyć co nieco ;-) Jak znam życie upgrade softu tego nie zmieni, za to następne puszki z pewnością też zostaną tak okrojone.
Gawronnek
06-08-2008, 23:41
pierwsze spontaniczne zdjęcia wnusi tandemem D700+Nikkor 24-70, bez obróbki tylko zmniejszone w PS, ISO1250 i 2800
źródło (http://zdjecia.gawronnek.pl/maja03.jpg)
źródło (http://zdjecia.gawronnek.pl/maja04.jpg)
pierwsze spontaniczne zdjęcia wnusi tandemem D700+Nikkor 24-70, bez obróbki tylko zmniejszone w PS, ISO1250 i 2800
no i na tym drugim (ISO 2800) wyraźnie już widać szumy... możesz dać cropa z PG?
witam,
czy to co pojawilo si ena tym zdjeciu
http://www.fotopolis.pl/download/RS-DOM_9990.JPG
to wypadek przy pracy czy rzeczywiscie D700 tak ma przy wysokich ISO
tutaj ISO jest extremalne bo ISO 25600
lecz czy przy "normalnej" czyli 3200 6400 1600 takie "psikusy" sie pojawiaja na zdjeciach nocnych?
moze ktos to sprawdzic?
witam,
czy to co pojawilo si ena tym zdjeciu
http://www.fotopolis.pl/download/RS-DOM_9990.JPG
to wypadek przy pracy czy rzeczywiscie D700 tak ma przy wysokich ISO
tutaj ISO jest extremalne bo ISO 25600
lecz czy przy "normalnej" czyli 3200 6400 1600 takie "psikusy" sie pojawiaja na zdjeciach nocnych?
moze ktos to sprawdzic?
Widzę, że nie przejrzałeś tego wątku. Zacznij od ósmej strony.
czytac czytalem lecz widocznie malo uwaznie
jak rozumiem, czasami jest czasami nie ma i generalnie to przypadlosc niektorych egzemplarzy
:)
Panowie i Panie w D700 wszystkie 6 moich obiektywów ostrzy super bez żadnej korekty AF, czego nie można powiedzieć o D300 gdzie ostzy na 0 tylko jeden. No cóż d300 trochę poszedł w odstawkę, używam głównie w studiu jak drugie body z innym obiektywem. Natomiast zdjęcia poza studiem tylko d 700
Pawel Pawlak
08-08-2008, 11:10
właśnie dostałem odpowiedź od wsparcia technicznego nikona w sprawie białych pasów widocznych na niektórych zdjęciach (ciągnących się poziomo od silnych źródeł światła na bardzo ciemnym tle) przy bardzo wysokich iso.
w skrócie: Aktualnie nikon bada przyczynę tego problemu
Moim zdaniem to dobrze... fajnie ze problem został zauważony i że jest analizowany ( mimo wszystko mogę sobie wyobrazić inną reakcję), Pewnie Panowie z nikona coś wymyślą ;-)
Przy okazji jestem ciekaw, na ile posiadaczom d700 do tej pory ten problem przeszkadza, bo ja po pierwszych testach na iso3200-12800 w "leśnych" warunkach ani razu nie zauważyłem nic niepokojącego i myślę że przy poważnej zasiadce przed świtem, w zależności od potrzeb nie zawaham się użyć iso6400-10000 bez obaw o banding :)
Gawronnek
11-08-2008, 09:55
po pierwszych zachwytach, czas na bardziej trzeźwą ocenę, kilka spraw które mi przeszkadzają, przynajmniej w moim egzemplarzu:
- wolno łapie ostrość na innych niż krzyżowe punktach ostrości, problem występuje w pomieszczeniach i to na wszystkich moich szkłach
- zdarza mi się w trakcie reportażu, że body traci kontakt z gripem, i przełącza zasilanie z gripa na body, muszę wyjąć baterię z gripa i włożyć ponownie, nigdy takie coś nie zdarzyło mi się z D300, nie mogę też z prowokować takiej sytuacji w domu na spokonie aby zobaczyć kiedy występuje, oczywiście aku w gripie naładowane na maksa
- po kilkuletniej pracy na DX nie mogę się przestawić do sporo mniejszej GO, co prawda to nie wada ale potrzebuje trochę czasu
- nie wiem czemu bo z wcześniejszymi body to mi się nie zdarzało, ale przy pionowych kadrach ciąglę trafiam na przycisk i otwieram lampę ;)
to tak w skrócie po ponad 2 tygodniowym używaniu, z wcześniejszych zachwytów, nadal jestem pod wrażeniem jakości zdjęć na wysokim ISO, praktycznie do ISO2000 szumy są znikome i prawie niewidoczne, ISO 3200 nadal jest używalne i w moim odczuciu podobne do ISO800 z D300 (mam na myśli ciemniejsze fragmenty zdjęć (drugie zdjęcie wnuczki prawy górny róg)
ogólnie podsumowując, nie mam kaca po zakupie i go nie żałuję, czy było warto hmm, nie wiem, taki miałem plan od roku i go zrealizowałem, pozostał mi tylko zakup SB900 i mam naprawdę zamiar na tym poprzestać, to co mam powinno wystarczyć na kilka lat
i mam naprawdę zamiar na tym poprzestać, to co mam powinno wystarczyć na kilka lat
piszesz, ale założę się, że sam w to nie wierzysz ;)
A jak po dwóch tygodniach wypada porównanie jakości zdjęć z obu aparatów na niskich iso? (200-400)
Gawronnek
11-08-2008, 12:09
piszesz, ale założę się, że sam w to nie wierzysz ;)
A jak po dwóch tygodniach wypada porównanie jakości zdjęć z obu aparatów na niskich iso? (200-400)
naprawdę w to wierzę, do zadań które wykonuje tandem D300-D700 jest aż nadto więc dopóki się nie zużyją lub nie zajmę się inną fotografią niż dzisiaj nie będzie potrzeby, nigdy nie byłem onanista sprzętowym, nie wykluczam tylko zakupu nowych stałek jeśli się takie pojawią ;)
co do jakości na niskich iso, robiliśmy z synem równocześnie zdjęcia ja D700 on D300, moim zdaniem nie ma różnic, jednak nie jestem "aptekarzem" nie porównuje ich z lupą w ręku ;)
- wolno łapie ostrość na innych niż krzyżowe punktach ostrości, problem występuje w pomieszczeniach i to na wszystkich moich szkłach
Kurcze, no właśnie do tego się nie mogę przyczepić. U mnie łapie ostrość bardzo szybko i to na śrubokręcie (o af-s nawet nie mówię).
Gawronnek
11-08-2008, 13:33
no cóż ja piszę o subiektywnym odczuciu w stosunku do moich egzemplarzy, w D300 nie miałem takiego problemu, w D700 widzę, jak szuka ostrości, włączają się strzałeczki kierunkowe dostrajania ostrości, ale złapać nie może, trwa to dłużej, niż w D300, robię aparatami na zmianę, więc chyba nie jest to tylko wrażenie, być może mam jakiś problem ze swoim body.
Pawel Pawlak
11-08-2008, 13:41
Ja pierwsze wrażenia z pracy zamiennej mam takie że AF jednak szybszy niż w d300. Może zależy to tego na co ustawiamy ostrość?
Gawronnek
11-08-2008, 13:48
dlatego napisałem że w pomieszczeniach gdzie jest ciemniej i tylko na krańcowych polach AF, w dobrych warunkach różnice są tak znikome że trudne do stwierdzenia, być może szukamy podświadomie potwierdzenia słuszności zakupu D700 hehehhehee
Jeden jedyny problem z ustawieniem ostrości, przy skrajnym czujniku, miałem kiedy robiłem zdjęcie pod słońce. Krzyżowy dał radę.
Gawronnek a na 35/1.4 i 85/1.4 AF-S N to się nie skusisz? Pogadamy we wrześniu ;)
Gawronnek
11-08-2008, 14:53
Gawronnek a na 35/1.4 i 85/1.4 AF-S N to się nie skusisz? Pogadamy we wrześniu ;)
przecież napisałem że ewentualnie nowe stałki wchodzą w rachubę, jak mi tylko kasa na to pozwoli ;) ale o nowych body będę się starał nawet nie czytać by mnie coś nie pieprznęło
które czujniki są krzyżowe w D300/700, te które zostają po przełączeniu na 11pól, czy jakieś inne?
Pawel Pawlak
11-08-2008, 15:15
które czujniki są krzyżowe w D300/700, te które zostają po przełączeniu na 11pól, czy jakieś inne?
Tak samo jak w d300 - środkowe
Tak samo jak w d300 - środkowe
nie łapie, wszystkich jest 51, a wśród nich te krzyżowe-które?
tzn, mam rozumieć, że te 11 skupionych najbardziej w środku?
Pawel Pawlak
11-08-2008, 15:26
nie łapie, wszystkich jest 51, a wśród nich te krzyżowe-które?
tzn, mam rozumieć, że te 11 skupionych najbardziej w środku?
z tego co pamiętam to jest ich 15 :) skupionych na środku :mrgreen:
Na pewno 15 i na pewno środkowych, boczne (po obu stronach) są liniowe,
z tego co pamiętam to jest ich 15 :) skupionych na środku :mrgreen:
jo!
w sumie szkoda, ze nie można wyselekcjonować tylko tych krzyżowych
ale wtedy by brakowało czujników z boku.
żal, że ten multicam jest tak zrobiony, że nie ma po bokach krzyżowych.
a chcecie?
Nikt nie miał pytań, czekacie na to?
Jeśli dobrze pamiętam to wspominałeś że na forum wrzucisz bardziej obszerną wersję ;-)
Gawronnek
11-08-2008, 16:39
pewnie, że czekamy ;) w końcu obiecałeś
ps. w końcu dla wielu jesteś guru, więc nawet jak mam to body to chętnie poczytam spostrzeżenia fachowca
Pawel Pawlak
11-08-2008, 16:40
a chcecie?
Coś tak obiecywałeś, więc nikt pewnie nie śmiał poprosić tylko każdy czeka ;)
ale wtedy by brakowało czujników z boku.
żal, że ten multicam jest tak zrobiony, że nie ma po bokach krzyżowych.
boczne są, ale jak przyjdzie nimi ustawić precyzyjnie ostrość, to często-gęsto "wymiękają" (ja przynajmniej nie mam do nich zaufania)
a multicam taki, bo podobno, nia da się na dzień dzisiejszy zrobić innego, a wyselekcjonowanie krzyżowych to sprawa softu-"kosmetyczna"
hehe no czekacie czekacie ;)
Dobrze że się odezwałem bo byśmy się nie doczekali :D
OK, założę wątek i tu go podlinkuje też.
dajcie ciut czasu, muszę powrzucać gdzieś na zewnętrzne serwery duże pliki, trochę to opisać. Może dzisiaj nawet zdążę.
a chcecie?
A myślałem, że nie lubisz jak się Ciebie prosi.
eeee, są tacy :-D?
Wszyscy lubią :-D
jacek_z nikt nie pytał, bo większość pewnie czekała, kiedy w końcu coś wstawisz. Ja już z 5 razy przeczesywałem Twój profil w poszukiwaniu tego topicu :)
Zbigniew
12-08-2008, 22:28
Nie wiem czy nie było - garść sampli - http://www.boox.rs/D700/index.htm
OK, założę wątek i tu go podlinkuje też.
dajcie ciut czasu, muszę powrzucać gdzieś na zewnętrzne serwery duże pliki, trochę to opisać. Może dzisiaj nawet zdążę.
czy pojawilo sie juz cos? bo jezeli tak to nie moge znalezc :)
Piszę. Na brudno. Na razie mam 2 strony tekstu. Mam oczywiście sporo innej pracy :-D, a zdjęcia wymagaja zrobienia identycznych cropów, zmiany nazwy, zapisu do web, podlinkowania, duże fotki na inny serwer .. itd. To na kilka godzin pracy.
ryszardl
13-08-2008, 20:18
witam
mam mały problem (pewnie jest jakieś proste rozwiązanie) ale w win xp po połączeniu d700 system widzi aparat nie jako zewnętrzny dysk tylko jako kamerę - i przez to nie można zkopiowac zawartości pamieci do komputera przez kopiuj wklej (nie przenosi NEFów) - może macie jakiś prosty sposób na wyprostowanie tego mankamentu ?
Gawronnek
13-08-2008, 21:15
nie ma na to sposobu, ten typ tak ma, kup sobie czytnik, zaoszczędzisz baterii, unikniesz ewentualnego zwarcia na USB, a co za różnica nosić kabel czy czytnik
Kraftsman
14-08-2008, 11:12
witam
mam mały problem (pewnie jest jakieś proste rozwiązanie) ale w win xp po połączeniu d700 system widzi aparat nie jako zewnętrzny dysk tylko jako kamerę - i przez to nie można zkopiowac zawartości pamieci do komputera przez kopiuj wklej (nie przenosi NEFów) - może macie jakiś prosty sposób na wyprostowanie tego mankamentu ?
Ściągnij i zainstaluj Nikon Transfer i po problemie. Wprawdzie nadal D700 nie będzie widoczny jako zewnętrzny dysk, ale kopiowanie plików jest szybkie i przyjemne.
ryszardl
14-08-2008, 15:06
Dzieki za info
Nikon Transfer - mam ale przyzwyczailem sie do D80 i kopiowania "po swojemu"
czytnik tez mam i zaczne stosowac
tigre251
14-08-2008, 22:27
Dzisiaj przez pół godziny miałem w łapkach D700. Aparat zrobił na mnie wrażenie i myślę że docelowo to mój wymarzony aparat.
Mam duże łapki i aparat nie leżał tak pewnie w dłoni jak D70 - zakładam że to pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Małym zaskoczeniem było to że wszystkie te wajchy przełączały się dosyć opornie.
Poza tym fajowy ;)
ja używam do katalogowania zdjeć acdsee pro 2 -sam rozpoznaje aparat i ściąga zdjęcia bez najmniejszego problemu:) D700 + sb 900 wczoraj trafiły do mnie- w porównaniu z d300 z gripem lepiej leży w reku, wizjer iso..itd ..wiadomo..napisano już dużo miłego w tym temacie -na pewno dużo lepiej (szybciej) działający spust migawki-przycisk info-generalnie parę udogodnień... ale najważniejsze - FX rulez:)
Pawel Pawlak
15-08-2008, 10:32
-na pewno dużo lepiej (szybciej) działający spust migawki-przycisk info-generalnie parę udogodnień... ale najważniejsze - FX rulez:)
To jest chyba raczej kwestia czasu reakcji AF+migawki a nie samego spustu. D700 reaguje jak d2x, d300 coś pomiędzy d200 a d2x. Poza tym Czas przysłaniania wizjera przez lustro też jest w d700 zauważalnie krótszy (podbny do tego z d2x i pewnie do d3)
Cichy 70 napisz kilka słów, jak się sprawują 17-35 i 35-70 na fx (sample też mile widziane).
Poza tym Czas przysłaniania wizjera przez lustro też jest w d700 zauważalnie krótszy (podbny do tego z d2x i pewnie do d3)
miałem D3 kolegi w ręku i to jest pierwsza najbardziej widoczna różnica w działaniu body, w stos. do D300
ok dzisiaj leje..wiec fota na szybko z okna:) 17-35 sprawuje sie bez porównania lepiej niż 17-55:) u mnie 17-35 naprawdę całkiem fajnie już na d300 było, ale z d700 widać róznicę w ostrości, plastycznośći, kolorach .Tak naprawdę to dopiero jak ruszę tyłek na jakiś plener to wyjdzie szydło z worka i wtedy nie omieszkam sie pochwalić:)
foty z okna tylko pomniejszone-najlepszą jakość ten obiektyw osiąga miedzy F8-a f11 ale foty z reki były robione:)
kropy przy okazji
1.f2,8 17mm
źródło (www.fotosik.pl)
2. f5,6 17 mm
źródło (www.fotosik.pl)
3.f2,8 35mm
źródło (www.fotosik.pl)
f 5,6 35 mm
źródło (www.fotosik.pl)
Ja napiszę tylko, że 35-70 nadal działa :) Zdjęcia z mojego egzemplarza prawie daje się oglądać w 100% powiększeniu. ;) Aberracje chromatyczne są bardzo rzadko widoczne - świetnie koryguje je szkło plus aparat. W praktycznych zastosowaniach można uznać, że nie istnieją. Flara pod światło się zdarza, ale nie jest strasznie nachalna i dość rzadka - choć tego nie miałem jeszcze okazji aż tak bardzo przetestować. Winietowania brak.
Parametry: 35-70/2.8 f/7.1 f=35mm 1/100s ISO200 Przetwarzanie Landscape. Filtr CP Nikkor.
1. Całe zdjęcie (jak ktoś chce pobrać):
http://picasaweb.google.pl/kaipiso/Testy/photo#5235100797088011522
2. Pogląd całego kadru:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/DSC_14682-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/kaipiso/SKbQCkl8iYI/AAAAAAAABGA/2DURTFdAopU/s800/DSC_1468-2.jpg)
3. Wycinek 100% z niemal centrum kadru (trochę poniżej) - daje się rozczytać napis "ZWIERZĄT":
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/DSC_14683-1.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/kaipiso/SKbQdmMSE4I/AAAAAAAABGY/_Fo7x8NQN98/s800/DSC_1468-3.jpg)
4. Wycinek 100% z prawego brzegu zdjęcia - widać, które okna otwarte, które mają żaluzje itp:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/DSC_14684-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/kaipiso/SKbQeKGp9VI/AAAAAAAABGg/AbEnbh3f454/s800/DSC_1468-4.jpg)
Mój egzemplarz 35-70 to niewybierana sztuka - nie wiem jak jego ostrość ma się do pozostałych egzemplarzy.
Acha, z tego co pamiętam to ostrość na moim 35-70 jest super od f/3.5, zatem można podejrzewać, że choć dałem zdjęcia z f/7.1 to będzie podobnie dla przysłony f/3.5-4. Dla 2.8 będzie trochę gorzej. Może Cichy ma jakiś super egzmplarz to pokaże coś z 2.8.
EDIT: Acha - generalnie ja sobie próbowałem chmury fotografować, więc ostrość gdzieś w okolicach nieskończoności.
...Mój egzemplarz 35-70 to niewybierana sztuka - nie wiem jak jego ostrość ma się do pozostałych egzemplarzy.
Mam kupiony trochę ponad rok temu 35-70.
Jakoś na początku tego roku miałem okazję porównania równoczesnego na D2x i D3. Okazja była o tyle dobra, że równocześnie dokonaliśmy porównania z 24-70. Niestety nie mam już tych fot z pewnego referencyjnego widoku w Krakowie :)
W każdym bądź razie konkluzja była taka, że staruszek absolutnie się wybronił. To jest wciąż bardzo dobre szkło. Mnie jakość otrzymywanych z niego zdjęć satysfakcjonuje. Jeżeli czegoś brak to dołu. 24-70 jest na FXie fantastycznie uniwersalnym zakresem.
Jeszcze raz ja, ale krótko. Usuwanie aberracji chromatycznych to chyba duża zasługa softu jednak. Nie mam czasu teraz sprawdzać, ale jak Lightroom generuje podgląd, a potem już pokazuje przerobionego NEFa, to widać aberracje w trakcie konwersji, a potem one czarodziejsko znikają. Ale dobrze, że obiektyw daje na tyle dobry obraz, że można je wyeliminować praktycznie zupełnie.
1. Oryginał, 35-70, f=52mm, f/6.3, 1/1250s, ISO 400 (zdjęcie robione z jadącego i skaczącego autobusu stąd taki czas):
http://picasaweb.google.pl/kaipiso/Testy/photo#5235108492557277618
2. Pogląd
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/DSC_1419-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/kaipiso/SKbXbMOBBAI/AAAAAAAABHQ/Tjr7_L21uQo/s800/DSC_1419.jpg)
3. 100% Lewy brzeg kadru
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/DSC_14193-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/kaipiso/SKbYYm8okdI/AAAAAAAABH4/ktNh0kcZhKU/s800/DSC_1419-3.jpg)
4. 100% prawy dół
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/DSC_14194-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/kaipiso/SKbYY-RTWwI/AAAAAAAABIA/tV8vdqL8CXM/s800/DSC_1419-4.jpg)
3. EDIT: i jeszcze jedno
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/DSC_14195-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/kaipiso/SKbcILk1m_I/AAAAAAAABIQ/bs8xcvN2Y-Y/s800/DSC_1419-5.jpg)
I jeszcze 100%-owy wycinek zdjęcia, w którym udało mi się uzyskać widoczne aberracje (35mm/7.1) - choć nie próbowałem specjalnie robić zdjęcia typu: ostre światło i przez koronę drzewa na niebo. No ale z braku laku, macie to na razie:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/DSC_15121-1.jpg
źródło (http://lh3.ggpht.com/kaipiso/SKbaONLkYDI/AAAAAAAABII/-n1FLA2fgRs/s800/DSC_1512-1.jpg)
Dokładnie jak napisał samek. Jakość 35-70 mnie też zadowala.
Jeśli natomiast ktoś kupowałby polar na ten obiektyw, to polecam model podobny do mojego. Ponieważ mordka w 35-70 się obraca podczas ostrzenia, wybór polara ma ogromne znaczenie. Mój to zakupiony razem z obiektywem (od użytkownika z forum) polar Nikona. Ma on charakterystyczną budowę w porownaniu do większości filtrów. Jest on mianowicie zamocowany od razu na pierścieniu, powiększającym średnicę z 62 do 72mm. Do tego ma świetnie ząbki do kręcenia nim. Daje to możliwość przytrzymania filtra w raz ustawionym położeniu i doostrzania, bez zmiany kontrastu. Albo po prostu niesłychanie łatwego nim manipulowania, bo wystaje on poza zarys całej tuby obiektywu. Nie wspomnę już o tym, że nakręcenie dodatkowego filtra ND jest w tej sytuacji też ułatwione bez obawy o winietowanie. Rewelacja.
EDIT: 24-70 jeśli kiedykolwiek kupię, to z dwóch powodów - lepszego autofokusa oraz bardziej uniwersalnego zakresu. Póki co nie zdecydowałem się jeszcze, bo masy też przybywa, a tej już nie mało. 17-35 jest tak rewelacyjnym obiektywem, że albo on, albo jakiś 12-24 być może wystarczą mi jako uzupełnienie, rzadziej przeze mnie używanego szerokiego końca. 35-70 póki co przechodzi testy użyteczności zakresu i jak na razie jest stałym gościem na D700. Cena jest niesłychanie mała w stosunku do jakości, jaką to szkło oferuje.
Cichy 70 napisz kilka słów, jak się sprawują 17-35 i 35-70 na fx (sample też mile widziane).
Jeśli poza tymi już wystawionymi samplami coś chciałbyś jeszcze zobaczyć z tych dwóch szkieł (na FX) to napisz. Wieczorem coś wyszperam.
Jeszcze dodam w sprawach zestawu całego, że przeanalizowałem prędkości różnych kart, ich pojemność, cenę i mój wybór padł na kartę SanDisk III Extreme 16GB 30MB/s. Należy tylko kupić oryginalną, w sprawdzonym sklepie, bo na Allego krążą podróbki, lub sprzedawcy wciskają stare karty 20MB/s jako szybsze. Polecam poczytać przed kupnem. Aktualnie testuję jak prędkość zrzutu danych na tę kartę ma się do mojej prękości fotografowania, ale wstępnie wygląda na to, że karta powinna być wystarczająca. Bez gripa, prędkość 5kl/s jest dla niej w sam raz. Największy test karta przejdzie na pokazach mody, gdzie rzeczywistość zweryfikuje jej przydatność w mojej sytuacji. Póki co wydaje się to być świetny wybór. Chyba najlepszy kompromis: wielkość, prędkość, cena, jakość. Przewiduję, że być może w przyszłości kupię szybszą kartę jeśli zajdzie taka potrzeba, ale do tego czasu (zweryfikowania potrzeby;)) karty powinny zwiększyć i prędkość i pojemność. A i cena spada, więc same plusy.
Zatem do D700 z czystym sumieniem polecam na dzień dzisiejszy kartę "SanDisk Extreme III 30MB/s 16GB".
Przy okazji zdjęć seryjnych wspomnę jeszcze, że prędkość D700 jest rewelacyjna. Chodzi mi przede wszystkim o to, że prędkość powrotu lustra jest błyskawiczna (o czym wspominali już inni) i od razu po zrobieniu jednego zdjęcia widzimy obraz. Plus sama prędkość zdjęć seryjnych (w trybie priorytetu prędkości). Jeśli ktoś nie widzi w tym sensu, potrzeby, czy nie rozumie o co chodzi, to zdjęcia seryjne można sobie wyobrazić tak - na przykładzie D80:
1. Mamy scenę z lecącym samolotem.
2. Widzimy, że samolot zaczyna nam się zbliżać do ciekawego miejsca w kadrze.
3. Robimy pierwsze zdjęcie w serii. Pstryk.
4. Ciemność w wizjerze....
5. Ciemność w wizjerze....
6. O! Jest obraz! O rzesz.... gdzie ten samolot? Pstryk.
W D700 punkty 4-6 wyglądają tak:
4. O! Zaraz się zacznie, zacznijmy serię już teraz na wszelki wypadek! Pstryk.
5. O! Pilot nam macha! Pstryk.
6. O! Idealny kadr! Pstryk.
;)
co do N 35-70 również nie narzekam, o 80 -1.4 i 180 tce nawet nie mówię:) tak naprawdę to D7OO mam od przedwczoraj i nie bardzo czas oraz pogoda pozwalała na jakieś konkretne foty, ale już widzę ,że jest lepiej niz z D300 , karty też akurat mam extreme III tyle że dwie szt po 8 GB , naprawdę nie ma po prostu na co narzekać.Może nie uzbierałem jeszcze fotograficznego zestawu marzeń- ale juz naprawdę blisko- to jak ze sprzętem audio-przychodzi taki moment-u mnie po zakupie lampy i dobrego gramofonu-że już nie ma potrzeby zamiany na nic innego..no chyba że w totka sie wygra:)
Dodam jeszcze, że właśnie sprawdziłem i przy 8kl/s nawet w samych RAWach lub samych JPEGach prędkość zrzutu na kartę nie jest powalająca. Co oznacza, że dla tych co potrzebują fotografować trochę dłuższe dynamiczne akcje nawet najszybsza karta to może być za mało, ale jest ona raczej nie do przecenienia. Należałoby się również zastanowić nad powiększeniem bufora na zdjęcia jeśli ma się D3 i być może w D700 w przyszłości też będzie taka możliwość. Rozsądnym wydaje się manipulowanie bardziej predkością zdjęć seryjnych tak by dopasować maksymalną długość serii do fotografowanego tematu. Zatem zachowanie dwóch trybów prędkości CL i CH (mimo "tylko" 5kl/s bez gripa) jest bardzo dobrym pomysłem.
Właśnie niechcący podpiąłem 105 VR do D700. I powiem tak....
YES! YES! YES!
Nareszcie ostrzy z sensowną prędkością! Oj coś czuję, że to szkło będzie nie tylko do robali i kwiatków, jak wcześniej myślałem przy D80. Nie wiem czego to zasługa, wszak to AF-S - zatem pewnie kwestia czujników pomiaru autofokusa, które działają tu zdecydowanie pewniej.
Niejaki Ken Rockwell wspomina, że A-DL ustawiony na AUTO działa na tyle inteligentnie, że można go na stałę zostawić tak włączonego i sam rozpoznaje kiedy go użyć, a kiedy nie - testuję... W info napisane jednak, że wtedy nie uwzględniane są opcje przetwarzania obrazu. No nic - i tak robię w NEFach.
Pawel Pawlak
18-08-2008, 10:31
D80:
1. Mamy scenę z lecącym samolotem.
2. Widzimy, że samolot zaczyna nam się zbliżać do ciekawego miejsca w kadrze.
3. Robimy pierwsze zdjęcie w serii. Pstryk.
4. Ciemność w wizjerze....
5. Ciemność w wizjerze....
6. O! Jest obraz! O rzesz.... gdzie ten samolot? Pstryk.
W D700 punkty 4-6 wyglądają tak:
4. O! Zaraz się zacznie, zacznijmy serię już teraz na wszelki wypadek! Pstryk.
5. O! Pilot nam macha! Pstryk.
6. O! Idealny kadr! Pstryk.
;)
I dlatego uważam, że porównywanie d700 z 5D który w tym teście zachowywałby się pewnie gorzej niż d80 (gorszy AF, ciemność w wizjerze z tego co pamiętam dłuższa niż w d80, zwłoka migawki także...) jest pomyłką. O przewadze d700 po podpięciu gripa szkoda nawet pisać...
skulinski
18-08-2008, 12:13
Tez to zauwazylem. Zdarzylem juz zrobic slub z d700. Poki co z braku czasu i zmeczenia zdjeciom sie jeszcez nie przygladalem.. jednak w porownaniu z d70s z ktorego sie przesiadlem, jestem w dosc ciezkim szoku jesli chodzi o wygode pracy. Tak jak koledzy wyzej pisza - podczas wyjscia mlodych z kosciola - w d70s by ladnie zlapac rzucany na mlodych ryz czy drobne trzeba bylo miec troche szczecia - z d700 czas ciemnosci w wizjerze jest tak krotki ze mozna tych zdjec zrobic dwa razy wiecej, widzac co sie robi.
Poki co jedyna "wada" zestawu d700+mb-d10 w porownaniu do d70s to waga :) Kiedy wraca sie do d70tki jest lekka jak zabawka.
whatsilenceknows
18-08-2008, 14:26
ciemność w wizjerze z tego co pamiętam dłuższa niż w d80, zwłoka migawki także...
Nie. Jest dokładnie odwrotnie. Wiem, że 5D już nie robi zdjęć i nadaje się tylko do ślubów, ale bez przesady. ;-)
Pawel Pawlak
18-08-2008, 14:38
Nie. Jest dokładnie odwrotnie. Wiem, że 5D już nie robi zdjęć i nadaje się tylko do ślubów, ale bez przesady. ;-)
Nie będę się sprzeczał bo nie mam obu puszek koło siebie. Kiedyś to sprawdzałem... Jak wpadnie mi link z danymi "pod myszkę" to podeślę. W każdym razie z d200 5D przegrywała bardzo mocno.
W każdym razie z d200 5D przegrywała bardzo mocno.
Tak, kiedys byl nawet taki test w gazecie, ktory wykazal niezbicie, ze jakosc obrazu z 5D to tragedia w porownaniu z ta z D200. :-D :-D :-D
skulinski
18-08-2008, 14:48
5d wraca jak bumerang w kazdym watku o nowej puszce nikona. Skonczcie z porownywaniem wszystkiego co sie da do 5d. To watek o wrazeniach z d700.
O swietnosci tej puszki swiadczy przede wszystkim ilosc dobrych fotografii jakie zostaly nia zrobione w roznych dziedzinach foto. Chcemy miec lepszego Nikona - zrobmy lepsze zdjecia Nikonem. Dosc porownan, naciaganych testow, ktorych wynik jest z gory wiadomy - kwestia tylko tego kto testuje.
Pawel Pawlak
18-08-2008, 14:56
Tak, kiedys byl nawet taki test w gazecie, ktory wykazal niezbicie, ze jakosc obrazu z 5D to tragedia w porownaniu z ta z D200. :-D :-D :-D
A czy ja pisałem o jakości zdjęć 5D ?
5d wraca jak bumerang w kazdym watku o nowej puszce nikona. Skonczcie z porownywaniem wszystkiego co sie da do 5d. To watek o wrazeniach z d700.
O swietnosci tej puszki swiadczy przede wszystkim ilosc dobrych fotografii jakie zostaly nia zrobione w roznych dziedzinach foto. Chcemy miec lepszego Nikona - zrobmy lepsze zdjecia Nikonem. Dosc porownan, naciaganych testow, ktorych wynik jest z gory wiadomy - kwestia tylko tego kto testuje.
jakby nie było, trzeba przyznać C 5D miano "kultowego", gdyz to pierwsza puszka FF "dla mas" w historii cyberluster, na którą nikoniarze przez długi czas patrzyli z rozrzewnieniem.
whatsilenceknows
18-08-2008, 15:19
Nie będę się sprzeczał bo nie mam obu puszek koło siebie. Kiedyś to sprawdzałem... Jak wpadnie mi link z danymi "pod myszkę" to podeślę. W każdym razie z d200 5D przegrywała bardzo mocno.
Nie musisz specjalnie szukać. Sprawdziłem to przy okazji z 'oficjalnymi' danymi. :) Natomiast masz oczywiście rację, w zestawieniu z D200. O D700 nie mówiąc. ;-)
skulinski
18-08-2008, 15:22
jakby nie było, trzeba przyznać C 5D miano "kultowego", gdyz to pierwsza puszka FF "dla mas" w historii cyberluster, na którą nikoniarze przez długi czas patrzyli z rozrzewnieniem.
Tak wiem, w zasadzie o tym napisalem. ale nie widze sensu kolejnego porownywania czegokolwiek do 5d w watku o wrazeniach z d700, tymbardziej wracania do porownan 5d vs d200.
A czy może ktoś podpinał 70-300VR pod D700 lub D3? Ciekawe jak się sprawuje? Wszakże to szkiełko to nie DX.
Tak i muszę powiedzieć że obiektyw okazał się całkiem do rzeczy
kazdy tylko mówi i mówi a zapraszam do obejrzenia galerii- http://www.photodom.com/photographer/fotomafia
koles robi zdjęcia d200 (a ponoc d200 juz zdjec nie robi) i ja jestem zachwycony jego pracami, dla mnie to nie ma znaczenia czy 5d d200 czy d700 ważne aby robić zdjęcia i sie nimi cieszyć a jak czyjeś prace powodują ze dzien mozna zacząć z dobra myślą i obrazami w głowie to dla mnie nie ma znaczenia jakim sprzętem zrobione:)
kazdy tylko mówi i mówi a zapraszam do obejrzenia galerii- http://www.photodom.com/photographer/fotomafia
koles robi zdjęcia d200 (a ponoc d200 juz zdjec nie robi) i ja jestem zachwycony jego pracami, dla mnie to nie ma znaczenia czy 5d d200 czy d700 ważne aby robić zdjęcia i sie nimi cieszyć a jak czyjeś prace powodują ze dzien mozna zacząć z dobra myślą i obrazami w głowie to dla mnie nie ma znaczenia jakim sprzętem zrobione:)
większość z tych zdjęć zostało poddanych obróbce (i to niekosmetycznej) w programie graficznym i dlatego wg mnie D200 takich zdjęć nie robi...;)
hedgehog
19-08-2008, 12:10
większość z tych zdjęć zostało poddanych obróbce (i to niekosmetycznej) w programie graficznym i dlatego wg mnie D200 takich zdjęć nie robi...;)
Oczywiście, że nie robi. Zdjęcia robi fotograf, czyli jego mózg i talent, a nie puszka. Puszka to tylko narzędzie, tak jak pędzel, dłuto czy chochla w rękach kucharza.
Całe to jęczenie jest o kant doopy roztrzaskać. Kto będzie umiał wykorzystać D700, to se kupi. Tylko, że wielu z tych ludzi zostanie przy innych klockach, bo takie D200, S5 czy D300 to też doskonałe aparaty, którymi można zrobić świetne zdjęcia. I już.
Jak długo jeszcze można się onanizować tym czy tamtym? Weźcie aparat do ręki i idźcie zdjęcia robić, zamiast uprawiać wojnę postu z karnawałem...
Czy D700 jest lepsze niż D300 a D300 lepsze niż D200? Jest? Tak, technologicznie. Ale dla sprawnych rąk i utalentowanego umysłu znaczenia wielkiego to mieć nie będzie.
Ja zastanawiałem się nad D700, ale długo go jeszcze nie kupię. S5 daje mi to, co jest mi potrzebne i umiem to wykorzystać jak chcę. Po jaką cholerę mam wydawać kupę pieniędzy na kolejny kawałek złomu, przynajmniej dopóki kosztuje trzy razy za dużo?
Oczywiście, że nie robi. Zdjęcia robi fotograf, czyli jego mózg i talent, a nie puszka. Puszka to tylko narzędzie, tak jak pędzel, dłuto czy chochla w rękach kucharza.
Pewnie pewnie, tylko chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi (albo nie obejrzałeś zdjęć z podanego linka), więc tylko dodam, że Zdjęcia robi fotograf, czyli jego mózg i talent oraz wyobraźnia i umiejętności obróbki w programie graficznym. Są "artyści", którzy z bylejakiego zdjęcia (dzięki obróbce w programie graficznym) potrafią zrobić cudeńko, niemal dzieło sztuki - mnie osobiście tego rodzaju "fotografia" nie kręci ;)
hedgehog
19-08-2008, 13:16
Są "artyści", którzy z bylejakiego zdjęcia (dzięki obróbce w programie graficznym) potrafią zrobić cudeńko, niemal dzieło sztuki - mnie osobiście tego rodzaju "fotografia" nie kręci ;)
Może dlatego, że nie potrafisz jej uprawiać? :)
Liczy się efekt końcowy, wszelkie pierdzielenie o wyższości jednego procesu artystycznego nad drugim to głupoty dla zakompleksionych twórców, którym snobizm rzuca się na mózg. Jeśli zdjęcie mnie rusza, to mam w nosie jak zostało zrobione - liczy się wydźwięk całości.
Liczy się efekt końcowy, wszelkie pierdzielenie o wyższości jednego procesu artystycznego nad drugim to głupoty dla zakompleksionych twórców, którym snobizm rzuca się na mózg. Jeśli zdjęcie mnie rusza, to mam w nosie jak zostało zrobione - liczy się wydźwięk całości.
imho chodzi o coś innego. Może jest to kwestia estetyki, którą ktoś akceptuje bądź nie? Obróbka obróbce nie równa.
Osobiście nie podobały mi się zdjęcia z zapodanego linka. Nieważne czym to było robione, bo prostu obróbka nie w moim guście.
Z kolei podoba mi się cała masa innych, nawet mocno obrabianych zdjęć.
hedgehog
19-08-2008, 13:22
imho chodzi o coś innego. Może jest to kwestia estetyki, którą ktoś akceptuje bądź nie?
Oczywiście, że tak - ale nie o estetyce mówiłem; piłem do faktu, który dla mnie jest jasny: dobre zdjęcie można zrobić wszystkim, nawet stareńkim Pentaxem istD ;P Albo pinholem.
Liczą się jedynie umiejętności fotografującego i jego talent.
Oczywiście, że tak - ale nie o estetyce mówiłem; piłem do faktu, który dla mnie jest jasny: dobre zdjęcie można zrobić wszystkim, nawet stareńkim Pentaxem istD ;P Albo pinholem.
Nooo.... powiedzmy. Jak jest ciemno, to możesz np. walić lampą i zabić plastykę (oczywiście nie w każdym przypadku, ale załóżmy ;]) albo podbić iso i zrobić zdjęcie. Przy czym na D3/D700 masz większe pole do popisu w tej kwestii :)
Pawel Pawlak
19-08-2008, 13:55
Kurcze, non stop pojawia się ponadczasowa i zawsze aktualna myśl przewodnia: "Podstawa to fotograf - jeśli dobry to każdym aparatem zrobi fenomenalne zdjęcie".
Tylko ta myśl jest mało precyzyjna. Trzeba by uściślić, że zrobi fenomenalnie dobre zdjęcie w zakresie możliwości jakie daje mu posiadane narzędzie. W żaden sposób nie determinuje to czy zdjęcie wykonane lepszym sprzętem będzie lepsze czy gorsze od tego wykonanego słabszy, ale są sytuacje gdzie bez odpowiedniego narzędzie nawet ten najlepszy fotograf nic nie zrobi.
A w takich wątkach jak te dyskutuje się właśnie o dostatkach i niedostatkach narzędzi a nie o kreatywności czy klasie fotografa.
niestety nie tylko. Spróbuj wrzucić kiepskie technicznie zdjęcie do stocków. Stocki nie są wyznacznikiem jakości, a już one zdyskwalifikują sporą część fotografii.
To co napisał Paweł jest istotne - trzeba się poruszać w obszarze, na jaki pozwala narzędzie (aparat, optyka itd), wtedy liczy się fotograf. Co z tego, że pinholem da się zrobic zdjęcie? To ma być nasz wybór sprzętu? Dyskutujemy o narzędziach, które pozwolą nam na najwięcej, najmniej nas ograniczają. Przy czym nie ma bezwzględnie najlepszego sprzętu, bo zachwalane średnoformatowce nie powalczą na ISO 800, którego najczęściej już w ogóle nie mają.
hedgehog
19-08-2008, 14:33
niestety nie tylko. Spróbuj wrzucić kiepskie technicznie zdjęcie do stocków. Stocki nie są wyznacznikiem jakości, a już one zdyskwalifikują sporą część fotografii.
Stocki? Ja mówię o artystycznej fotografii, a nie o stockach. Próbuję tylko wyrazić opinię, która mówi, że powstaje masa świetnych zdjęć, których autorzy pojęcia o procesie technicznym prawie nie mają. Sam znam kilku takich fachowców... Dla nich aparat to naprawdę tylko przedłużenie ręki i oka. Zgadzam się, że nowszy i lepszy może im zadanie ułatwić - ale nie będą się nad tym zastanawiać, o ile ktoś im go do ręki nie wciśnie, bo nie kręcą ich tego rodzaju rozważania... Oni chcą tworzyć. A, że jeden ma krótsze czasy migawki, drugi dłuższe, jeden mniej, drugi więcej szumi... Co za różnica?
Co to znaczy "pozwolą nam na więcej"? Co to jest "więcej"? Szybciej? Więcej megapikseli? Czasem więcej znaczy mniej... A mniej - więcej. :) Dla mnie dobre zdjęcie to takie, które mnie rusza. I wiele z nich zostało zrobione sprzętem gorszym, niż nasze 70ki, 50ki, 300ki czy inne 5D... :)
Ale rację ma kolega Paweł, że znowu się offtopic zrobił. Przepraszam :)
Kraftsman
19-08-2008, 14:46
Pewnie pewnie, tylko chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi (albo nie obejrzałeś zdjęć z podanego linka), więc tylko dodam, że Zdjęcia robi fotograf, czyli jego mózg i talent oraz wyobraźnia i umiejętności obróbki w programie graficznym. Są "artyści", którzy z bylejakiego zdjęcia (dzięki obróbce w programie graficznym) potrafią zrobić cudeńko, niemal dzieło sztuki - mnie osobiście tego rodzaju "fotografia" nie kręci ;)
Mam inny pogląd. Fotografia powstaje w procesie, którego integralną częścią jest zarówno naciśnięcie spustu migawki, jak i cały cyfrowy (albo niecyfrowy - jak to drzewiej bywało) post-proces. Są to dla mnie równoważne elementy a ważny jest jedynie efekt końcowy i emocje jaki się z nim wiążą. W tym sensie mój pogląd bliski jest temu co napisał hedgehog, choć nie ujmowałbym tego tak dosadnie jak on.
a może jesteś zbyt przemądrzały i za dużo ci się wydaje? :)
przpraszam za offtopic :)
hedgehog
19-08-2008, 14:48
a może jesteś zbyt przmądrzały i za dużo ci się wydaje? :)
Bardzo możliwe. Choć uważam, że onanizm sprzętowy jest zdecydowanie najbardziej szkodliwą formą masturbacji. Ręcę od niego nie bolą, ale zabija kreatywność.
robin102
19-08-2008, 16:28
Jak długo jeszcze można się onanizować tym czy tamtym? Weźcie aparat do ręki ...
Bardzo bardzo długo, nawet sobie nie wyobrażasz jak długo, pożytecznie i przyjemnie.
Fotografia się zmieniła nie do poznania, to już nie te czary co 20-40 lat wstecz w ciemnej łazience z koreksami na pralce i kuwetami w wannie. Trudno to zaakceptować nie tylko Tobie. Ale czy to źle ???
Dziś sprzęt, czyli aparat fotograficzny z przyległosciami nie służy tylko do robienia zdjeć. Aparat cyfrowy ugruntował sobie nową pozycje w społeczeństwach. Służy do lansu, do poprawiania sobie humoru, do nobilitacji w swoim towarzystwie, do wyrywania lasek. Nie potrzeba na niego pozwolenia jak na broń, a z przypiętym odpowiednio dużym zooomem wygladąda jak bazuka i bezkarnie można sobie z tego pocelować do ludzi, a jak fajnie od razu się chowają za drzewo, jak zające normalnie :).
Mało tego popularyzacja fotogrfii cyfrowej i lustrzanek ma wielkie plusy dodatnie. Ludzie się spotykają na plenerach gawędzą o sprzęcie czasem też o zdjeciach, to pomaga społeczeństwu zachować równowagę psychiczną. Spotykamy się z nowymi ludźmi. Pewnie jakieś małżeństwa z tego też wychodzą i nawet dzieci się rodza więc nic się nie marnuje jak w klasycznym onaniźmie. Dzięki fotografii cyfrowej powstały forumki takie jak te gdzie czesto ludziska dają sobie upust i pojadą po tym czy po tamtym ludziu, a potem dzieki temu są zrelaksowani i potulni w domku, że normalnie żona nie poznaje jednego czy drugiego. A mógłbyś pokazać i ogldać tyle zdjęć gdyby nie fotgrafia cyfrowa ? Napewno nie. Twoje zdjecia widziała by co najwyżej bliska rodzina i znajomi. Same plusy dodatnie widzę w ekscytacji sprzetowej, a już jak sie czasem przy okazji jakieś udane zdjecie zrobi to już całkiem jest miło. Nie wspominając już o tym, że wciąż coś kupujemy, oni coś ciągle nowego produkują wiec są cła, podatki, rozwój techologiczny i konstrukcyjny.
Zbigniew
19-08-2008, 16:31
Pewnie jakieś małżeństwa z tego też wychodzą i nawet dzieci się rodza więc nic się nie marnuje jak w klasycznym onaniźmie.
Mam nadzieję, że nic o czym piszesz, nie wynika z zasłyszanych opinii :D
hedgehog
19-08-2008, 16:35
Bardzo bardzo długo, nawet sobie nie wyobrażasz jak długo, pożytecznie i przyjemnie.
Poza (w naturalny sposób relaksującą) rozmową i dyskusją (raczej bezprzedmiotową) nie wypłynie z tego nic. No, może poza małżeństwami i dziećmi, od czasu do czasu, ale te wypłyną nawet na forum miłośników gumki do gaci (a może zwłaszcza tam). Większość znanych mi onanistów sprzętowych produkuje bezwartościowe, ginące w zalewie innych gnioty. Niechaj więc gadają, lub też: gadajmy, bo w sumie czemu nie? Zawszeć to człowiek jakoś nudę zabije. :)
Fotografia trafia pod strzechy wraz z rozwojem technologii cyfrowych i to jest piękne. Staje się, jak napisałeś, źródłem lansu tak samo jak było z samochodami, kaseciakami Kasprzaka i milionem innych wynalazków; rzecz bezsporna i raczej nie do powstrzymania. Wciąż jednak kładę nacisk na pogląd, który głosi, że prawdziwy artysta zdjęcie zrobi nawet mydelniczką - podczas, gdy dla prawdziwego onanisty sprzętowego mydelniczka może być co najwyżej przedmiotem pogardy.
Niemniej podobał mi się Twój, Robinie, post :)
:)
Stocki? Ja mówię o artystycznej fotografii, a nie o stockach.
a my chyba mówimy o kryteriach technicznych, a nie o artyźmie.
Dla mnie dobre zdjęcie to takie, które mnie rusza. I wiele z nich zostało zrobione sprzętem gorszym, niż nasze 70ki, 50ki, 300ki czy inne 5D... :)
Próbuję tylko wyrazić opinię, która mówi, że powstaje masa świetnych zdjęć, których autorzy pojęcia o procesie technicznym prawie nie mają. Sam znam kilku takich fachowców... Dla nich aparat to naprawdę tylko przedłużenie ręki i oka.
zgoda, ale to dział sprzętowy i nie o tym mówimy. Mówimy o jakości technicznej.
A, że jeden ma krótsze czasy migawki, drugi dłuższe, jeden mniej, drugi więcej szumi... Co za różnica?
Co to znaczy "pozwolą nam na więcej"? Co to jest "więcej"? Szybciej? Więcej megapikseli? Czasem więcej znaczy mniej... A mniej - więcej. :)
Róznica może być w niektórych zastosowaniach istotna.
Ja bym prosił by w ocenie sprzętu oderwać się od swoich własnych poczynań fotograficznych. Gdybym pisał pod swoim kątem, to bym pisał, że wyższe ISO jest niepotrzebne, że fps nie maja znaczenia itd itd. Ale dla robiącego zdjęcia sportowe mają te dwie cechy podstawowe znaczenie. To, że da się zrobić jakieś dobre zdjęcie każdym sprzętem - wiemy. Ale by zrobić dobre zdjęcie w dość mało sprzyjających warunkach i by mieć je na pewno - potrzebny jest bdb sprzęt o niezłych parametrach. To zwiększa szanse, bo świetnego zdjęcia sam sprzęt (bez fotografa) nie gwarantuje. I o tym wiemy.
hedgehog
19-08-2008, 17:28
a my chyba mówimy o kryteriach technicznych, a nie o artyźmie.
Niestety tak. :) Widać mój manifest nie dotrze :) Po co komu kryteria techniczne? :) Rozwińmy skrzydła i róbmy rege.
zgoda, ale to dział sprzętowy i nie o tym mówimy. Mówimy o jakości technicznej.
Dla mnie to teoretyzowanie bez sensu, liczenie pikseli i cropoza. Ale w sumie, to przepraszam. :) Już nie będę przeszkadzał.
Widać wątki techniczne szybko mnie męczą. :)
grzegorzant
19-08-2008, 18:18
Niestety tak. :) Widać mój manifest nie dotrze :) Po co komu kryteria techniczne? :) Rozwińmy skrzydła i róbmy rege.
Dla mnie to teoretyzowanie bez sensu, liczenie pikseli i cropoza. Ale w sumie, to przepraszam. :) Już nie będę przeszkadzał.
Widać wątki techniczne szybko mnie męczą. :)
Tak czy owak mistrzowie - mam nadzieje że i tacy są wśród nas ;) - aspekty techniczne również muszą poznac, aby je następnie móc świadomie wykorzystac przy swoich arcydziełach. I nie ważne czy idzie o piksele, szrokośc pędzla czy dłuta.
pozdrawiam
Dwa pytania do posiadaczy D700... W jakim kraju został wyprodukowany Wasz egzemplarz? Czy w zestawach sprzedawanych w Polsce jest Capture NX?
Kraftsman
19-08-2008, 21:12
Dwa pytania do posiadaczy D700... W jakim kraju został wyprodukowany Wasz egzemplarz? Czy w zestawach sprzedawanych w Polsce jest Capture NX?
1. Made in Japan.
2. Nie.
1. Made in Japan.
2. Nie.
Inaczej... czy D700 jest produkowany wyłącznie w Japonii?
Co do Capture NX wychodzi, że w Japonii dołączają do zestawu. Czyli norma... o polskiego, a mocno prawdopodobne, że i europejskiego klienta zabiegać nie trzeba tak bardzo jak o rodzimego (mam na myśli japońskiego).
Kraftsman
19-08-2008, 21:22
Inaczej... czy D700 jest produkowany wyłącznie w Japonii?
Wiesz, tak jest na nim napisane. Nie prowadziłem śledztwa w tej sprawie.
W Japonii. Dostałem jakiegoś (chyba) triala NX'a.
Kraftsman
20-08-2008, 10:21
W Japonii. Dostałem jakiegoś (chyba) triala NX'a.
To prawda jest płytka z trial'em CNX2. No ale 60-dniowego trial'a to sobie można w każdej chwili i tak ściągnąć z sieci.
Ktoś wie, gdzie jest "raport" Jacka_Z z testowania D700 dla Fotopolis? Pojawił się w ogóle już na forum?
Dzięki
Szybkie pytanko, czy którykolwiek z obecnych posiadaczy D700 podpinał pod niego Tamrona 28-75/2.8?
Czy wg Was ma w ogóle sens podpinanie go do tak zacnego body?
Właśnie rozważam taką ewentualność, na Nikkora 24-70 musiałbym mocno zacisnąć pasa, gdyż planowałem zakup D700+14-24/2.8 i pożyć jakiś czas z obecnie posiadanym Tamronem.
Z góry dzięki za ewentualne porady!
Pawel Pawlak
20-08-2008, 17:26
ja podpiąłem tamrona. Na 2.8 nie jest to żyleta nad żylety, ale jeśli nie masz zamiaru robić powiększeń a2 albo onanizować się cropem powiększanym do 100% to daje radę (pstry jest tak samo jak z moim d300). AF bardzo sprawny no i wreszcie zakres podstawowego zooma.
Dzięki
Polubiłem to szkiełko na D200 za szybki i celny AF, zero problemów z FF/BF, dobrą ostrość, tylko zakres mnie czasem wkurzał, brakuje "dołu". Na FX ten problem się odwróci, zabraknie trochę góry, ale to nie problem.
Sorry za OT, ale zapytam. Jakaś alternatywa dla N14-24/2.8 aby się dało filtry zakładać? Kusi promocja w FJ, w komplecie w z D700 można oszczędzić dobre kilka stów, tylko bałbym się o szkło bez filtra :/
Pawel Pawlak
20-08-2008, 18:23
a używałeś w dx sigmy 10-20 ? jesteś przekonay że jest Ci potrzebny ten zakres ? czy chcesz kupić dlatego żę to zajefajny obiektyw z.... bardzo kiepskim zakresem ogniskowych i wielgachną, wystającą przednią soczewką ?