Zobacz pełną wersję : D700 pierwsze wrażenia
robin102
07-10-2008, 21:48
Robin legendo Tego Forum - auto, to zawsze auto....
No, ale ja tego trybu nie znam i nie używam od nawet nie pamiętam kiedy :) Chodziło mi nie o generalne chodzenie w krzaki AWB tylko o to czy w trudnych warunkach oświetlenia mieszanego przy wysokim ISO kolega Jakubas zauważył żółte przebarwienia które potrafią czasem wyjść w D300, rzadko, ale jednak. Obawiam się po prostu, że matryca w D700 to prawie ten sam projekt (poza wielkością ect.) i takich siuprajsów we współczesnym korpusie FF bym nie zniósł.
nikomisiaki
07-10-2008, 22:03
No, ale ja tego trybu nie znam i nie używam od nawet nie pamiętam kiedy :) Chodziło mi nie o generalne chodzenie w krzaki AWB tylko o to czy w trudnych warunkach oświetlenia mieszanego przy wysokim ISO kolega Jakubas zauważył żółte przebarwienia które potrafią czasem wyjść w D300, rzadko, ale jednak. Obawiam się po prostu, że matryca w D700 to prawie ten sam projekt (poza wielkością ect.) i takich siuprajsów we współczesnym korpusie FF bym nie zniósł.
Żółte jest nieodzowne w sztucznym słabym świetle (fizyka) i jest w nawet w D700 - po to masz właśnie puchę pro aby wpływać na automat wg preferencji (predefinicja, manual, biała karta). Widziałeś kiedyś samochód sportowy - może semi (Porsche Carrera, Audi R8, Subaru WRC) bez mozliwości wyłączenia ABS, ESP, xxx, etc. Który zawodowy kierowca rajdowy tego używa?? Robin oni umieją jeździć po prostu a automatykę koncerny robią dla laików aby się nie zabili od razu i właśnie oni marudzą - za sztywno, za szybko , za miękko, bla, bla (ja pewnie jestem jednym z nich). Naucz się Chłopie jeździć na D300 zanim Cię zrzuci jakiś C5II albo D700 i nie marudź.
Piotr
robin102
08-10-2008, 09:55
Żółte jest nieodzowne w sztucznym słabym świetle (fizyka) i jest w nawet w D700 - po to masz właśnie puchę pro aby wpływać na automat wg preferencji (predefinicja, manual, biała karta). Widziałeś kiedyś samochód sportowy - może semi (Porsche Carrera, Audi R8, Subaru WRC) bez mozliwości wyłączenia ABS, ESP, xxx, etc. Który zawodowy kierowca rajdowy tego używa?? Robin oni umieją jeździć po prostu a automatykę koncerny robią dla laików aby się nie zabili od razu i właśnie oni marudzą - za sztywno, za szybko , za miękko, bla, bla (ja pewnie jestem jednym z nich). Naucz się Chłopie jeździć na D300 zanim Cię zrzuci jakiś C5II albo D700 i nie marudź.
Piotr
Cholercia nie zrozumieliśmy się. Wieme , że jest na forum sporo mistrzów fotografii i sporo mistrzów w posługiwaniu sie sprzetem, lecze wiem też, ze z 80% userów forum posługuje się sprzętem znacznie gorzej ode mnie. Nie śmiem jednak nikogo wrzucać do żadnego worka, ani pouczać.
D300 serwuje żółte zafarby w trudnych warunkach. matryca w D300 ma cos na rzeczy. Nie każdy miał okazje tego doswiadczyć bo nie każdy widzi i nie każdy fotografuje to samo.
Ja tego doświadczyłem nie raz, nie dwa... Ale wystąpiło to (żółte zafarby) w takich warunkach oświetleniowych, w których poprzedniego D70 nawet bym nie wyciągał z torby... U mnie wysokie iso to w tej chwili powyżej 2500 i w takich warunkach to zjawisko czasami występuje - szczególnie kiedy źródłem światła są żarówki energooszczędne. Wystarczy lekko dopalić lampą i problem znika.
Pawel Pawlak
08-10-2008, 10:30
żarówki energooszczędne do chyba jedno z najbardziej dziadowskich oświetleń jakie znam. Nie dość że jako nowe mają temperaturę na poziomie chyba poniżej 2500k to jeszcze jak już trochę się wypalą to w połączeniu z brązowo/pomarańczo/żółto/"ciepłymi" ścianami schodzą chyba poniżej 2000kelvinów. Jeśli ktoś z Was w słabym natężeniu takiego światła, widzi białą albo szarą kartę w sposób neutralny to chyba ma coś z oczami. Więc chyba nie ma co wymagać, żeby aparat to zarejestrował idealnie.
ja takich wymagań nie mam i zgadzam się, że gorszego światła chyba nie ma...
Krzysiek82
08-10-2008, 10:34
Ano prawda. U mnie w domu tylko takie żarówki mamy wszędzie no i uzyskać poprawny balans bieli wieczorem za pierwszym razem to nie takie proste. Nie wiem czy to w ogóle można nazwać proste :mrgreen:
Pawel Pawlak
08-10-2008, 10:40
ja takich wymagań nie mam i zgadzam się, że gorszego światła chyba nie ma...
podejrzewam... Ale sporo osób chyba nie ma świadomości że im wyższa czułość jaką mieliśmy ustawioną, tym możliwości korekty totalnie ekstremalnych wartości WB się kurczą.
jacoslavgth
08-10-2008, 10:41
jesteś tylko pod wrażeniem :confused:
a szczena Ci nie opadła :mrgreen: ?
szczena mi opadnie jak podepne 14-24 :):):)
to prawda opadła, nie miałem czasu wyjsc w plener, ale mysle ze w weekend skocze i porobie troche makro ze 105 :) juz czuje ze bedzei pięknie
Pawel Pawlak
08-10-2008, 10:43
Ano prawda. U mnie w domu tylko takie żarówki mamy wszędzie no i uzyskać poprawny balans bieli wieczorem za pierwszym razem to nie takie proste. Nie wiem czy to w ogóle można nazwać proste :mrgreen:
trzeba wymienić je na takie ze światłem białym - wtedy mają temperaturę w okolicach 5000K i całkiem spokojnie można robić foty... ;)
ps. Zapomniałem dodać, że oczywiście pisałem o tych najbardziej popularnych ze światłem ciepłym :)
..ale niebezpieczne - łatwo zmienić ustawienia przypadkowo.
Niekoniecznie, bo po naciśnięciu spustu migawki wraca do normalnego stanu.
Niebezpieczne - gdy rzeczy dzieją się szybko, można sobie włączyć dziwne ustawienie niechcący. Kiedyś przy błogosławieństwie zdębiałem, bo wyostrzyłem, nacisnąłem spust, a tu - nic przez sekundę (czyli całą wieczność!), po czym błysnęło i zrobiło zdjęcie. Okazało się, że przypadkiem włączyła się redukcja czerwonych oczu...
dzis do mnei przyszedł, jestem pod wrażeniem różnic między d700 a d200, wysokie iso niesamowite :) ergonomia extra, opróczprzedniego kółka które jest nieco za nisko, no i klapka od złączy rzeczywiście słabo siedi, reszta yjdzei w praniu, generalnie udany zakup a 50/1,4 wreszcie spełnia swoje zadanie :):):)
A niedawno jeszcze widziałem u Ciebie napisane coś w stylu "D200 na zawsze...". ;)
Zakres tonalny w D700 podany na dpreview wrazenia nie robi:
D700 -> 7,8 EV
Alpha 900 -> 9,4 EV
D300 -> 8,8 EV
D3 -> 8,6 EV (czyli nie obrazuja tak samo!)
Pawel Pawlak
08-10-2008, 11:18
D700 -> 7,8 EV
Alpha 900 -> 9,4 EV
D300 -> 8,8 EV
jeśli robisz w JPGach to może mieć znaczenie. W RAWach około 12EV... rzeczywiście cienizna...
jeśli robisz w JPGach to może mieć znaczenie. W RAWach około 12EV... rzeczywiście cienizna...
Wow! To Alpha 900 bedzie miala 13,6 EV! Niesamowite! :-D
PS. Do d*** sa programisci w Nikonie. Nie potrafia napisac porzadnie (szybko) dzialajacej aplikacji nie zezerajacej calych zasobow komputera (chociazby prosty, a kobylasty ViewNX), i nie potrafia zrobic JPGa z RAWa w aparacie. Po co sa w takim razie w ogole JPGi w D700??? To troche zalosne w aparacie tej klasy!
Pawel Pawlak
08-10-2008, 11:27
Czasem w dość dziwny sposób wyciągasz wnioski... Co ma JPG do RAWa w zakresie DR ??
Wow! To Alpha 900 bedzie miala 13,6 EV! Niesamowite! :-D
PS. Do d*** sa programisci w Nikonie. Nie potrafia napisac porzadnie (szybko) dzialajacej aplikacji nie zezerajacej calych zasobow komputera (chociazby prosty, a kobylasty ViewNX), i nie potrafia zrobic JPGa z RAWa w aparacie. Po co sa w takim razie w ogole JPGi w D700??? To troche zalosne w aparacie tej klasy!
pn pamiętasz?
http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,81010,5662826,Trolle___internetowi_pieniacze.htm l
Pawel Pawlak
08-10-2008, 11:33
tego też nie potrafię zrozumieć... dlaczego tak "oszczędzają" możliwości aparatu w tych JPGach ? O szybkości softu do obsługi NEFów nie wspomnę...
polecam dyskusję na pl.rec.foto.cyfrowa, temat Dynamic Range w nowym Sony A900
D700 -> 7,8 EV
Alpha 900 -> 9,4 EV
D300 -> 8,8 EV
też jestem bardzo zdziwiony. D3 i D700 taka różnica???
pn pamiętasz?
http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,81010,5662826,Trolle___internetowi_pieniacze.htm l
c4mel plyta Ci sie zaciela. :-D Uzywam ViewNX i Capture i dlatego moja wypowiedz. Zeby glupi Viewer zajmowal 500MB RAM??? I 30s zmiana naswietlenia o 1/3 EV??? Fatalnej DR jpga w D700 tez nie rozumiem, skoro tak duzo mozna wycinac z RAWa z tej puszki (drastycznie wiecej). Puszka rewelacyjna do RAWa, wiec naturalnym jest pytanie, po co w ogole jpgi tam wsadzili?
Sam zajmuje sie profesjonalnie tworzeniem oprogramowania i dlatego dziwie sie temu co Nikon produkuje w tym zakresie.
robin102
08-10-2008, 11:51
Qooba ja powyżej ISO 1600 nie wychodzę bo tylko to akceptuje z D300. Przebarwienia pojawiają się nawet na ISO 600- 800 i tak naprawdę nie ma to nic wspólnego z WB czy jak chcecie AWB. Nowy CEMOS w Nikonach kiepsko sobie radzi w mocno mieszanym światłem kościelno świeczkowym, witrażowym czy fryzjerskim :) powstają jakieś farfocle kolorystyczno-kontrastowe przy trudnym świetle. Można sobie z tym poradzić dodatkowym nakładem pracy albo konwersją do B&W, ale chyba nie o to chodzi.
Sorka za OT w wątku o D700, ale spokoju mi nie daje obawa czy przypadkiem nie będę miał tego samego w D700 :(
Uwaga co do DR nikona D700 dotyczyła na dpreview jpg w ustawieniach picture control STANDARD. Polecam każdemu właścicielowi D700/D300/D3 zmianę na chwilkę na NEUTRAL... Różnica ogromna, pojawiają się w cieniach rzeczy, których w ustawieniu STANDARD nie ma, bo zamiast nich jest czarna/ciemna plama. Podobnie ma się rzecz w światłach. W D300 jest podobnie ;)
Uwaga co do DR nikona D700 dotyczyła na dpreview jpg w ustawieniach picture control STANDARD.a w D3 jak było? Pamiętasz? Bo chodzi także o różnice między tymi puszkami. Niby powinno być identycznie, a okazuje sie, że nie jest.
wg mnie może chodzić o inne ustawienia dla poszczególnych trybów picture control. Dziwne, bo nikon twierdzi, że te ustawienia sa wspólne i jednakowe dla każdej nowej puszki i można je przenosić...
jacoslavgth
08-10-2008, 12:12
A niedawno jeszcze widziałem u Ciebie napisane coś w stylu "D200 na zawsze...". ;)
:) bo zostaje w plecaku i w sercu, to dalej świetny sprzęt do którego mam niesamowity sentyment :)
a d700? ot zwykłe narzędzei do robienia zdjęć zupełnie bez duszy :mrgreen:
Jesli na dprew testują każda puszkę z innymi ustawieniami, to nie da się wyciągać jakichś porównawczych wniosków. Oni to raczej to wiedzą. Wpadka?
Pawel Pawlak
08-10-2008, 12:15
Jacek_z; nikon twierdził, że matryca z d700 to ta sama co d3. RAWa ma taki sam zakres DR w d3 i d700. A w jpgach to jak widzisz d300 jest lepszy od d3 i d700...
c4mel plyta Ci sie zaciela. :-D
Wciąż na czasie. Muzyka wiecznie żywa jak żywe te "one". Wiesz o jakie stwory chodzi ;-)
Fatalnej DR jpga w D700 tez nie rozumiem, skoro tak duzo mozna wycinac z RAWa z tej puszki (drastycznie wiecej). Puszka rewelacyjna do RAWa, wiec naturalnym jest pytanie, po co w ogole jpgi tam wsadzili?
Spokojnie. To tylko dpreview. Jeśli ktoś sugeruje się testami przeprowadzonymi przez ten portal, to pewnie ma sraczkę. Na tym sidzie króluje jpg, a jak już doświadczyliśmy wielokrotnie jpg, to marny format do oceny jakości matrycy. Tak na marginesie. Nie wiem czy zauważyłeś, ale A900 kasuje 1Ds III ;-) To się porobiło :-) Z drugiej strony przyznaję, że również dla mnie niezrozumiałym jest dlaczego nie wyciągnięto dla jpg lepszego DR.
PS. Czy ktoś trafił na porównanie dynamiki testowanej na RAW aparatów D700 i A900?
a w D3 jak było? Pamiętasz? Bo chodzi także o różnice między tymi puszkami. Niby powinno być identycznie, a okazuje sie, że nie jest.
Bo to w bardzo dużym stopniu zależy od tego, kto taki test robi. Jeśli tester nie jest z obozu wyznawców C, ustawi odpowiednio parametry i włączy ADL, to ma dużo tych EV. Jak kiepsko naświetli, podbije na maksa kontrast, saturację i na dodatek da mocne wyostrzanie, to dostanie pewnie połowę maksymalnego zakresu. Wszystko zależy od poziomu testera, a że testerzy głównie domowego chowu, to i testy takie produkują.
A swoją drogą, wydaje mi się, że jednak jakieś różnice między tymi puszkami są. Może niewielkie, może marketing to celowo tuszuje, ale choćby pozycjonowanie puszek i różnice cenowe wskazują, że nie wszystko jest w nich identyczne.
Bo to w bardzo dużym stopniu zależy od tego, kto taki test robi. Jeśli tester nie jest z obozu wyznawców C, ustawi odpowiednio parametry i włączy ADL, to ma dużo tych EV. Jak kiepsko naświetli, podbije na maksa kontrast, saturację i na dodatek da mocne wyostrzanie, to dostanie pewnie połowę maksymalnego zakresu. Wszystko zależy od poziomu testera, a że testerzy głównie domowego chowu, to i testy takie produkują.ale w tym przypadku piszemy o bardzo opiniotwórczym portalu, który ma doświadczenie w testach i porównanie dotyczy puszek z tego samego systemu, więc cieżko mówic o sympatii czy antypatii do D3/D700.
Ja tylko chce dociec, czy to rozrzut jakościowy w modelach D700, czy nieuwaga testerów czy faktyczne różnice między body. Jestem ciekaw.
Wciąż na czasie. Muzyka wiecznie żywa
Ale c4mel nudny ta sama spiewka. Co watek, to link jak zauwazylem. Do kazdego, kto z Kolega c4melem dyskutuje na jakikolwiek temat. Troche dziecinne.
Jeśli ktoś sugeruje się testami przeprowadzonymi przez ten portal, to pewnie ma sraczkę.
Zalosne.
PS. Z dalszym ciagiem odpowiedzi na ewentualne wywody ubikacyjno-stworowe Kolegi pozwole sobie przejsc na PW, jako, ze watek sie zasmieca coraz bardziej.
Ale c4mel nudny ta sama spiewka. Co watek, to link jak zauwazylem. Do kazdego, kto z Kolega c4melem dyskutuje na jakikolwiek temat. Troche dziecinne.
.......
Zalosne.
.......
PS. Z dalszym ciagiem odpowiedzi na ewentualne wywody ubikacyjno-stworowe Kolegi pozwole sobie przejsc na PW, jako, ze watek sie zasmieca coraz bardziej.
Już cię kiedyś prosiłem, o zaniechanie tego typu wypowiedzi na forum, ale widzę, że prośby nie skutkują.
To jest ostatnie upomnienie. Następnym razem będzie ostrzeżenie za trollowanie.
Już cię kiedyś prosiłem, o zaniechanie tego typu wypowiedzi na forum, ale widzę, że prośby nie skutkują.
To jest ostatnie upomnienie. Następnym razem będzie ostrzeżenie za trollowanie.
OK. Od razu PW.
JK, chcialbym tylko niesmialo zauwazyc, ze pisalem o D700 i software, i zostalem poczestowany trollowaniem i biegunka. Rozumiem jednak, ze powinienem swoja krytyke do Kolegi tamtego od razu poslac przez PW, a jego post ewentualnie zglosic jako OT personalny. Krytyke przyjmuje, wyrazam ubolewanie, na przyszlosc tak wlasnie postapie.
Prosze o wyczyszczenie ewentualne.
Mialem przyjemnosc posiadania D700 na dlugi weekend (ze sklepu GM-Foto we Frankfurcie). Jak dla mnie rewelacja, zakochalem sie w niej wrecz, szkoda, ze na razie kosztuje wiecej niz chcialbym wydac na swoje hobby. Wlasnie obrabiam RAWy w Lightroom, sa swietne w porownaniu z tym co mialem z D200. JPGow nie robilem, nigdy nie robie, wiec ocenic nie moge.
Pawel Pawlak
08-10-2008, 12:55
A swoją drogą, wydaje mi się, że jednak jakieś różnice między tymi puszkami są. Może niewielkie, może marketing to celowo tuszuje, ale choćby pozycjonowanie puszek i różnice cenowe wskazują, że nie wszystko jest w nich identyczne.
Są na forum osoby, które mają d700 i d3. Można ich poprosić o zrobienie jakiegoś prostego testu. Może będą miały czas i ochotę go wykonać ? Choć nie sądzę, różnice nawet jeśli są, wydają się tak pomijalne (mówię o RAWach) że nie warto sobie nimi zawracać głowy. Ostatnio kilka razy obrabiałem pliki z d3 i d700 wyglądają one praktycznie tak samo.
Są na forum osoby, które mają d700 i d3. Można ich poprosić o zrobienie jakiegoś prostego testu. Może będą miały czas i ochotę go wykonać ? Choć nie sądzę, różnice nawet jeśli są, wydają się tak pomijalne (mówię o RAWach) że nie warto sobie nimi zawracać głowy. Ostatnio kilka razy obrabiałem pliki z d3 i d700 wyglądają one praktycznie tak samo.
Pawle obawiam się o ewentualne testy. Różnice pewnie są lecz pomijalne i raczej wynikające z indywidualnych właściwości każdej matrycy. Tak się zastanawiam czy w przypadku matryc jest podobnie jak w przypadku chociażby procesorów. Dwa tego samego rodzaju procesory z czego jeden "solidniejszy" od drugiego i lepiej znoszący wyższe taktowania. Jak się mawia "zdrowsza sztuka". Czy z matrycami może być podobnie? (sic!) :neutral:
Zastanawiają mnie cały czas możliwości A900. Jak pod względem DR wypada matryca z D700 względem tej z A900. Trudno będzie, to ustalić :( Nie sądzę, by znalazł się user posiadający obie puszki.
Mysle, ze prownywanie RAWow D3 i D700 mija sie z celem -> roznice jesli beda, to zapewne "aptekarskie".
W tych samych warunkach śledziłem bawiącego się dzieciaczka i chciałem śledzić ostrość okolic brwi oczu czy noska, niestety tutaj śledzenie 3D skupiało się na szarej bluzie uciekając z twarzy. Nie wiem czy to dlatego, że były bardzo kiepskie warunki bo nie pomyślałem żeby się wstać z podłogi żeby zapalić światło.
Przełączyłem więc na śledzenie bez punktów AF (rectangle mode) i kopara mi opadła po raz drugi już dzisiaj.
na 100 zdjęć w serii 1 zdjęcie było poza ostrością.
Czy mógłbyś napisać, które to ustawienie: rectangle mode? mam instrukcję w j. polskim,
a sam aparat od dwóch dni (wprawdzie nie jest mój ale mam możliwość się nim pobawić :mrgreen: )
pierwsze wrażenie jest takie że to jest machina piekielna :) po przesiadce z d70 nie chce się go (d70) już
brać do ręki :( istna przepaść.
Zapewne koledze chodziło o ten biały prostokącik przy wybieraku trybu wyboru pola AF. To jest automatyczny tryb ostrzenia (taki zielony program dla AF :wink:) i to już w instrukcji znajdziesz.
Też zdziwiła mnie ta różnica między D700, a D3 w kwestii DR (tymbardziej, że D300 wypada tu lepiej)...
Biorąc jednak pod uwagę mnogość ustawień w nowych puszkach Nikona stawiam jednak na rózne ustwienia puszek.
A tak z ciekawości - jaki DR ma D80 ? :)
rychu_lhotse
08-10-2008, 14:47
A tak z ciekawości - jaki DR ma D80 ? :)
D80 DR
Sensitivity Shadow range Highlight range Usable range
ISO 100 -4.8 EV 3.2 EV 8.0 EV
ISO 200 -4.7 EV 3.3 EV 8.0 EV
ISO 400 -4.6 EV 3.3 EV 7.9 EV
ISO 800 -4.5 EV 3.2 EV 7.8 EV
ISO 1600 -4.7 EV 3.1 EV 7.8 EV
ISO 3200 -3.0 EV 3.1 EV 6.1 EV
Pawel Pawlak
08-10-2008, 14:49
D80 DR
Sensitivity Shadow range Highlight range Usable range ISO 100 -4.8 EV 3.2 EV 8.0 EV ISO 200 -4.7 EV 3.3 EV 8.0 EV ISO 400 -4.6 EV 3.3 EV 7.9 EV ISO 800 -4.5 EV 3.2 EV 7.8 EV ISO 1600 -4.7 EV 3.1 EV 7.8 EV ISO 3200 -3.0 EV 3.1 EV 6.1 EV
a max wyciągany z RAW - 10.4EV Oczywiście według serwisu DPREVIEW
Ale co to ma do za znaczenie, jeśli większość osób dostając JPGa z szerokim DR, płacze że jest mydlany i mało ostry ;)
Wystarczy poczytać sobie zachwyty z dpreview nad tym ile można z cieni i świateł wyciągnąć. Po pierwszych, drugich i trzecich walkach - potwierdzam. Co do uwag ogólnych to D700 jest niesamowity w jednej rzeczy. Wyjmujesz z torby i robisz zdjęcia. Nie zastanawiasz się, czy coś się nie uda. Ustawiasz Auto ISO, Manual, czas jako odwrotność ogniskowej (na przykład), przysłonę żądaną i..... pstrykasz. Wyjmujesz z torby jak coś zobaczysz i pstrykasz. Dopalić lampą? Nie ma problemu! Nadal manual? Nie szkodzi! Wszystko gra. A obrazek cały czas super. Oczywiście myślenia nie zastąpi, ale D700 jest naprawdę niesamowitym narzędziem, które (wreszcie) po prostu nie przeszkadza.
Jeszcze taka historyjka na koniec - dwaj moi znajomi posiadają Canony obecnie - jeden 400D, drugi D50 - oczywiście to nie ta półka, ale sa to osoby dość krytyczne. Usłyszeć od nich, że aparat jest wart swoich pieniędzy i że jest naprawdę świetnym sprzętem, to rzeczywiście coś znaczy. Wątpiącym polecam pożyczyć na trochę od kogoś znajomego, porobić kilka "normalnych" zdjeć, wziąć je do domu, wedle uznania obrobić. Ciężko mi wyobrazić sobie by ktoś nie chciał tej puszki na dłużej. Jedynie masa jest uciążliwa dla niektórych, ale oni z kolei nie używali nigdy porządnego teleobiektywu, więc ciężko rozmawiać z niewidomym o kolorach.
Jeszcze taka oczywista, ale sprawdzona osobiście obserwacja. 50/1.4 - pięknie się sprawdza z tym korpusem. Wygląda może śmiesznie, ale ten komiczny tandem tworzy naprawdę potężne narzędze.
jacoslavgth
09-10-2008, 08:48
jak wyżej, 50 mm pięknie chodzi z tym body, wczoraj kupiłem 14-24 i jestem w totalnym szoku, zdjęcia nocne bez statywu ? jak najbardziej :)
tigre251
09-10-2008, 08:52
Czy mógłbyś napisać, które to ustawienie: rectangle mode? mam instrukcję w j. polskim,
a sam aparat od dwóch dni (wprawdzie nie jest mój ale mam możliwość się nim pobawić :mrgreen: )
pierwsze wrażenie jest takie że to jest machina piekielna :) po przesiadce z d70 nie chce się go (d70) już
brać do ręki :( istna przepaść.
Chodzi o ustawienie suwaka autofocusa z tyłu na opcję pierwszą od góry, prostokąt wypełniony białym kolorkiem.
Do dzieciaczka ruchomego po ciemku genialne ustawienie.
Natomaist piłeczkę pinpongową najlepiej śledzić z 3d tracking i środkowe ustawienie suwaka AF.
I to raczej wystarczy!
W ostateczności zostaje 3 ustawienie ale jak na razie nie używam :)
Można jeszcze zmienić kilka ustawień: np pomiar punktowy, a4 na off, priorytet ostrości, oczywiście w zależności od tego, co się fotografuje.
Tak czy siak wybór jest spory.
Też przesiadłem się z d70 i znam to uczucie przepaści technologicznej.
To już nie jest przewaga tylko pogrom.
Ciekaw wrażenie że wizjer z d70 jest mikroskopijny i nic przez niego nie widać. A przecież przez 5 lat to była moja wspaniała, jedyna puszka..
jak wyżej, 50 mm pięknie chodzi z tym body, wczoraj kupiłem 14-24 i jestem w totalnym szoku, zdjęcia nocne bez statywu ? jak najbardziej :)
Witam!
Cos wiecej? Jakis sampelek z 14-24 ?
pozdro
McE
adam1277
09-10-2008, 10:56
włanśnie,też tak się zastanwiałem po pierwszych próbach,czy mi teraz wogóle statyw będzie potrzebny :mrgreen:.A 14-24 jest cudowy ,żeby coś skrzywić trza się naprawdę namęczyć,no i te światło 2,8 miodzio :-D No i dwa minus wielki słoik i ciężki i drugi minus, jak narazie nie można założyć żadnego filtra (no chyba że nie wiem i już są specjalne do tego słoika)
No i dwa minus wielki słoik i ciężki
Ze swojej strony moge napisac tak, ze nie taki straszny gabarytowo ten 14-24 jak go maluja.
Osobiscie lepiej mi siee manweruje D700 z podpietym 14-24 niz 24-70, ze wzgledu na to ze ten
drugi jest dluzszy i jakos tak gorzej caly zestaw w rece lezy. Zestaw z 14-24, przez to ze jest
krotszy i bardziej zwarty subiektywnie wydaje sie w rece lzejszy po prostu.
Chodzi o ustawienie suwaka autofocusa z tyłu na opcję pierwszą od góry, prostokąt wypełniony białym kolorkiem.
Do dzieciaczka ruchomego po ciemku genialne ustawienie.
Natomaist piłeczkę pinpongową najlepiej śledzić z 3d tracking i środkowe ustawienie suwaka AF.
I to raczej wystarczy!
W ostateczności zostaje 3 ustawienie ale jak na razie nie używam :)
Można jeszcze zmienić kilka ustawień: np pomiar punktowy, a4 na off, priorytet ostrości, oczywiście w zależności od tego, co się fotografuje.
Tak czy siak wybór jest spory.
Też przesiadłem się z d70 i znam to uczucie przepaści technologicznej.
To już nie jest przewaga tylko pogrom.
Ciekaw wrażenie że wizjer z d70 jest mikroskopijny i nic przez niego nie widać. A przecież przez 5 lat to była moja wspaniała, jedyna puszka..
Dzięki Ci (i JK) za naprowadzienie, właśnie testuję te opcje auto :) na pierwszy rzut oka jednak nie będę z tego zbyt często korzystał ponieważ ustawiają ostrość na większe partie ciała czyli np korpus, natomiast
rewelacyjnie podoba mi się AFC :) bajka, bardzo szybko reaguje, mogę wybrać polę samodzielnie i śledzić ruch :)
ale auto oczywiście nie wykluczam, muszę mieć realne warunki do sprawdzenia tych ustawień :)
tak czy siak, ten sprzęt powala na kolana :) perfekcyjny WB Pre :) kurdę walę z lampą na ścianę czy sufit i robię zdjęcie, efekt? no dosłownie jakby innego oświetlenia wokół nie było, kolory jak w dzień, nie widać wpływu żadnych żarówek :) BAJKA :)
Pewnie jeszcze trochę czasu upłynie nim taki amator jak ja odkryje wszystkie jego GIGANTYCZNE zalety :)
bo opcji itd itp nawalili tam bez liku :)
pzdr.
Dopalić lampą? Nie ma problemu! Nadal manual? Nie szkodzi! Wszystko gra.
wszystko by było rzeczywiście OK, gdyby nie ta współpraca z lampą przy AUTO ISO :(
dlaczego do jasnej ch...y, nie ma opcji w menu, że jak włączam lampę, to iso pozostaje na niezmienionym automatycznym poziomie, a nie obniża się do ustawionego ręcznie
aż sie prosi o taką możliwość, gdyż wtedy dopalanie, będzie samą przyjemnością
wszystko by było rzeczywiście OK, gdyby nie ta współpraca z lampą przy AUTO ISO :(
dlaczego do jasnej ch...y, nie ma opcji w menu, że jak włączam lampę, to iso pozostaje na niezmienionym automatycznym poziomie, a nie obniża się do ustawionego ręcznie
aż sie prosi o taką możliwość, gdyż wtedy dopalanie, będzie samą przyjemnością
Tak, tak, poruszałem to już wcześniej - rzeczywiście ten jeden niuans troszeczkę burzy idealny obraz, ale cóż, nie można mieć wszystkiego, bo co dalej? ;) Niektórzy porownują do D70... ja po kupnie D80, nie mogłem już na D70 patrzyć (choć trzymało się go najwygodniej), a D70 od D700 niby dzieli tylko 0, ale z drugiej strony to 10*70=700, a czy jest 10 razy lepszy? Dla mnie, coś koło tego.
Głupia może uwaga, ale..... czarny kolor korpusu idealnie się sprawdza wieczorami :)
D70 od D700 niby dzieli tylko 0, ale z drugiej strony to 10*70=700, a czy jest 10 razy lepszy? Dla mnie, coś koło tego.
przypuszczam że to może być mało, gdy skumulujemy mnogość opcji d700, ergonomię (czyli możliwość przemieszczania się pomiędzy nastawami za pomocą przycisków), zaawansowanie technologiczne, to powiem
ci że jako użytkownik d70 mam wrażenie że mam takie pole do popisu jak mniej więcej w przypadku
smiena - zenit :(
więc porównywanie tych puszek to lekki śmiech :(
przypuszczam że to może być mało, gdy skumulujemy mnogość opcji d700, ergonomię (czyli możliwość przemieszczania się pomiędzy nastawami za pomocą przycisków), zaawansowanie technologiczne, to powiem
ci że jako użytkownik d70 mam wrażenie że mam takie pole do popisu jak mniej więcej w przypadku
smiena - zenit :(
więc porównywanie tych puszek to lekki śmiech :(
Tak, ale dawało się robić zdjecia D70 co wielu nadal czyni. Tu jest "po prostu" łatwiej, przyjemniej, coś widać w wizjerze, coś można wyciągnąć ze świateł i cieni, coś można zrobić z ręki, nie trzeba męczyć balansu bieli w kółko, można sobie seryjnie popstrykać sensownie, coś obejrzeć na LCD, matrycowy działa sprawnie, autofokus jakby pewniej, można wieczorem wyjść na miasto bez statywu..... Hmm, wiesz co? Może masz rację...
no dokładnie o tym piszę, kurdę, ta pucha daje takie możliwości że szok, ja moim d70 muszę być uzbrojony po zęby w osprzęt żeby fota była dobra a tu...?
no zupełnie inna technologia, inna generacja fotografii, odnoszę wrażenie że wiedza fotograficzna zacznie odchodić w zapomnienie bo ten sprzęt wręcz
nie pozwala spieprzyć fot :( nie wiem czy to dobrze czy to źle ale jedno jest pewne, ułatwia życie :)
jacoslavgth
09-10-2008, 23:01
Ze swojej strony moge napisac tak, ze nie taki straszny gabarytowo ten 14-24 jak go maluja.
może i prawda, nie licząc mega ogromnej przedniej soczewy, ale to szczegół :mrgreen:
odnoszę wrażenie że wiedza fotograficzna zacznie odchodić w zapomnienie
Bluźnisz.
Oj D70 -pamiętam jak składałem na niego kasę-już D200 jest o przepaść lepszy-ostatnio bawiłem się D700-oj żal było oddać puszkę-Rawy zostały na kompie :)
I znowu składam kasiorę-może w styczniu ..możne:neutral:
ps.tak jak pisali wcześniej -wygoda pracy i rezultaty -no rewelacja :)
I znowu składam kasiorę-może w styczniu
ja też z powodu chwilowego braku wolnych środków planowałem zakup w bliżej nieokreślonej przyszłości, ale skusiła mnie oferta RTVEuroAGD - cena body bardzo przystępna (polska dystrybucja, więc nie ma żadnych problemów z realizacją gwarancji), 30 nieoprocentowanych rat, wg mnie warto
..... no zupełnie inna technologia, inna generacja fotografii, odnoszę wrażenie że wiedza fotograficzna zacznie odchodić w zapomnienie bo ten sprzęt wręcz nie pozwala spieprzyć fot :( ......
Jaaasne. Może poczytaj to forum. Lipny kolor skóry, przebarwienia, winieta, AF sią gubi, matrycowy przepala, AUTO WB kiepskie, korekcja BF/FF do bani, błysk w trybie FP za słaby, tu szumi, tam nie szumi, tu brak półtonów, a tam jakiś booming, banding, czy jeszcze coś innego. Poczytaj, poczytaj, jakie te współczene puszki są złe i do czego się nadają. :wink:
Wiedza fotograficzna się zmienia. Kiedyś były tabele naświetlań, później zewnętrzne światłomierze, a dziś głównie kombinujemy jak nie przepalić, bo reszta nie ma wiekszego znaczenia. Kiedyś były tabelki, kalkulatorki głębi ostrości, były dodatkowe skale na obiektywach, był (jeszcze jest, choć już praktycznie mało przydatny) podgląd GO, a dziś mamy LCD - taki mały przenośny telewizor. Kiedyś były filtry, filterki, kombinacje z pończochami, wazeliną, itp., a dziś jest NX, PS, Corel, GIMP i cała ta filterkowa wiedza jest już o kant .... potłuc (no może poza nielicznymi wyjątkami, takimi jak polar, czy IR). Kiedyś była ciemnia, zabawa z chemią i dreszczyk emocji, czy się czegoś nie popsuło, a dziś w kilka sekund po zrobieniu zdjęcia jest pełna kontrola wyników. Ta wiedza się zmienia i nic na to nie poradzimy.
... Ta wiedza się zmienia i nic na to nie poradzimy.
Mówisz troszkę jakby z rezygnacją i smutkiem jak byś coś tracił? Chciałbyś coś na to radzić? :)
Nie. To normalne. Świat się rozwija i nowych rzeczy trzeba się uczyć na bieżąco, a stara wiedza często traci wartość, choć nie do końca. Jak czasem przeglądam stare podręczniki, albo nawet swoje stare publikacje, mające dwadzieścia, albo trzydzieści lat, to czasem się zastanawiam, jak się to wszystko pozmieniało.
Mówisz troszkę jakby z rezygnacją i smutkiem jak byś coś tracił? Chciałbyś coś na to radzić? :)
Jak dotąd nie zmienia się podstawowa nauka o fotografii - zagadnienia dotyczące np. optyki, operowania światłem, ogniskowych, perspektywy, kadrowania i kompozycji. Ludzie, którzy próbują iść na skróty, często lądują w malinach.
Jaaasne. Może poczytaj to forum.
No cóż, czytam to forum od roku :)
Wszystko się zgadza, każdym aparatem można spaprać fotę jeśli się nie ma wiedzy, lecz ja nie miałem na myśli
użytkownika, który został fotografem dzięki fotografii cyfrowej i kupił sobie mydelnicę za pięć stów,
która sama robi zdjęcia (bo zenita nie wziąłby do ręki ponieważ ten sprzęt sam foty nie zrobi), tylko
świadomego użytkownika z wiedzą i doświadczeniem (w starszych modelach często można spaprać fotę
mimo wiedzy i doświadczenia niestety).
Dzięki rozwojowi fotografii cyfrowej dzisiaj każdy jest fotografem, aparaty są nawet w telefonach.
Wystarczy popatrzeć na byle jaką imprezę sportową gdzie ludzie trzymają przed sobą aparaty i walą foty
na auto, czy coś na nich widać? to już inna bajka.
Nawet jeśli zdjęcie jest kiepskie to w rawach prawie wszystko można wyciągnąć, resztę skoryguje się w PS'ie.
Tak więc w bardzo wielu przypadkach przydaje się bardziej wiedza z zakresu grafiki komputerowej niż fotograficznej.
Pisząc swoje słowa miałem na myśli zupełnie coś innego, otóż wiedza, np. która jest wymagana do zrobienia
dobrego zdjęcia d70, w przypadku d700 już praktycznie nie jest wymagana, ponieważ ten aparat daje tak świetne
parametry że nie trzeba robić takich kombinacji jak w starszych body.
Ja oczywiście nie potrafię robić fot na auto dlatego dla mnie nie ma to większego znaczenia, i tak i tak zawsze
sam będę wszystko ustawiał, tak się nauczyłem i już jestem za stary żeby się przestawiać na zupełnie inną
technologię robienia fot :)
Nie mniej jednak do focenia obiektów w ruchu ten sprzęt daje naprawdę fajne możliwości.
Nie spieprzył mi w testach z moimi dziećmi jak na razie żadnej foty, ciekawe jakby się to miało na zawodach
sportowych, chyba będę musiał potestować gdzieś w jakiejś szkole dzieciaki na w-fie, albo trening naszych
siatkarek :) wówczas się upewnię czy spokojnie można zaufać tym automatom na 51 pól AF :)
Jak dotąd nie zmienia się podstawowa nauka o fotografii - zagadnienia dotyczące np. optyki, operowania światłem, ogniskowych, perspektywy, kadrowania i kompozycji. Ludzie, którzy próbują iść na skróty, często lądują w malinach.
w pełni się z tym zgadzam :) oczywiście jeśli mówimy o fotografii a nie bylejakim pstrykaniu :)
Nawet jeśli zdjęcie jest kiepskie to w rawach prawie wszystko można wyciągnąć, resztę skoryguje się w PS'ie.
Tak więc w bardzo wielu przypadkach przydaje się bardziej wiedza z zakresu grafiki komputerowej niż fotograficznej.
Pisząc swoje słowa miałem na myśli zupełnie coś innego, otóż wiedza, np. która jest wymagana do zrobienia dobrego zdjęcia d70, w przypadku d700 już praktycznie nie jest wymagana, ponieważ ten aparat daje tak świetne parametry że nie trzeba robić takich kombinacji jak w starszych body.
czyli dla ciebie wiedza fotograficzna to umiejętność poprawnej ekspozycji zdjęcia. Skoro z d700 mozna wyciągnąc więcej, mimo niedoświetlenia (prześwietlenia w pewnym stopniu także) to znaczy, że wyręcza fotografa, że wiedza nie jest potrzebna? To najwyżej załatwia jedną sprawę - nie sp... zdjęcia pod kątem przepałów, niedoświetlenia i minimalizacji szumów. Tylko tyle.
Może masz tak duża wiedzę, że zupełnie nie dostrzegasz, że nie wszystkim są dane umiejętności intuicyjnego oceniania rozkładu GO, stosowania dla jego osiągnięcia odpowiedniej przysłony, zastosowania odpowiedniego czasu do osiągnięcia zamrożenia ruchu w zalezności od szybkości obiektu, kąta w jakim w stosunku do nas się porusza, ogniskowej, odległości od nas. Albo jak w manualu podopalać lampą błyskową w terenie. Albo jak zrównoważyc temp barwową przy mieszaniu róznych świateł. Albo z jakiej perspektywy i jaka ogniskową fotogarfowac modelkę by miała długie nogi :-D. Ta wyliczanka może byc bardzo długa.
Żaden aparat na to nic nie poradzi. To w dodatku jest wspólne dla analoga i cyfry.
Pisząc swoje słowa miałem na myśli zupełnie coś innego, otóż wiedza, np. która jest wymagana do zrobienia dobrego zdjęcia d70, w przypadku d700 już praktycznie nie jest wymagana, ponieważ ten aparat daje tak świetne parametry że nie trzeba robić takich kombinacji jak w starszych body.
Może się nie znam, ale nie widzę pod tym względem różnic pomiędzy D70 a np. D300 czy D700.
Pawel Pawlak
10-10-2008, 22:29
czyli dla ciebie wiedza fotograficzna to umiejętność poprawnej ekspozycji zdjęcia. Skoro z d700 mozna wyciągnąc więcej, mimo niedoświetlenia (prześwietlenia w pewnym stopniu także) to znaczy, że wyręcza fotografa, że wiedza nie jest potrzebna? To najwyżej załatwia jedną sprawę - nie sp... zdjęcia pod kątem przepałów, niedoświetlenia i minimalizacji szumów. Tylko tyle.
Może masz tak duża wiedzę, że zupełnie nie dostrzegasz, że nie wszystkim są dane umiejętności intuicyjnego oceniania rozkładu GO, stosowania dla jego osiągnięcia odpowiedniej przysłony, zastosowania odpowiedniego czasu do osiągnięcia zamrożenia ruchu w zalezności od szybkości obiektu, kąta w jakim w stosunku do nas się porusza, ogniskowej, odległości od nas. Albo jak w manualu podopalać lampą błyskową w terenie. Albo jak zrównoważyc temp barwową przy mieszaniu róznych świateł. Albo z jakiej perspektywy i jaka ogniskową fotogarfowac modelkę by miała długie nogi :-D. Ta wyliczanka może byc bardzo długa.
Żaden aparat na to nic nie poradzi. To w dodatku jest wspólne dla analoga i cyfry.
Jacek, to smuten... ale prawda jest taka, że sledząc fora sprzętowe można nabrać przekonania, że żeby fotografia byłą dobra, wystarczy dużo pikseli, żyleciasta ostrość, brak przepałów, ładnie wyciągnięte cienie... :|
Absolutnie nie mam tak dużej wiedzy, wręcz sporo mi jej brakuje :) i to bardzo :)
moje spostrzeżenie jest tylko takie że gdy porównałem robienie fot z mojej d70ki gdzie w określonych sytuacjach
nie daje pożądanych efektów i tu muszę stosować różne triki, typu kartka na lampie itp, to w d700 takie problemy
nie występują, WB na PRE jest idealny, nie ma pomyłek (przynajmniej w warunkach jakich miałem okazję robić), AF?
matko, szok, zero pomyłek - przynajmniej jak na razie, o ISO nie ma co pisać bo już dość było, sb800 i 900 współpracują fantastycznie (900ka jednak radzi sobie lepiej) no i kolory, zupełnie co innego.
To są oczywiście moje odczucia w przeciągu tygodnia jak miałem możliwość pobawienia się tym sprzętem,
dlatego odniosłem wrażenie że ta puszka naprawdę bardzo ułatwia życie :) przynajmniej mi :)
sirtorpeda
11-10-2008, 14:06
Widzę, że cały czas pojawiają się prośby o sample d700 + 14-24. Jeśli chcecie sprawdzić jakość... no to może kto inny się ulituje, bo ja nie mam łącza na to :-) Natomiast jeśli chcecie zoabczyć jak 'wygląda świat' oczami tego zestawu, to proszę:)
1. http://www.digart.pl/praca/2592859/Dobranoc_2.html
2. http://www.digart.pl/praca/2589123/Dobranoc.html
3. http://www.digart.pl/praca/2523281/Wypadki.html
4. http://www.digart.pl/praca/2476867/Nauka.html
5. http://www.digart.pl/praca/2367297/Klatka.html
Chya wszystkie na ogniskowe 14mm.
Mam pytanie w zwiazku z bracketingiem. Jest mozliwosc ustawienia wiekszego skoku EV niz 1? Jakos mi sie tego zrobic nie udalo. Przykladowo, jesli potrzebuje 3 klatki naswietlone odpowiednio -2, 0, +2 to ustawilbym skok o 2EV i zrobil 3 zdjecia. Jesli najwieksza wartoscia o ktora mozna zmienic skok jest 1EV to musze robic piec zdjec z czego -1 i +1 nie potrzebuje.
I jeszcze jedno pytanie tez czesciowo zwiazane z bracketingiem. Chodzi o wstepne uniesienie lustra. Fajna to funkcja i dobrze, ze w tym body sie znalazla. Ale z tego co widze lustro kazdorazowo podnosi sie przed kolejnym "strzalem". No wlasnie, a jezeli chce zrobic jak w przykladzie, ktory podalem wyzej 3 zdjecia z brecketingiem to fajnie by bylo gdyby lustro raz sie podnioslo i migawka zostala by wyzwolona 3-krotnie o zadana wartosc. Troche to upierdliwe wciskac przed kazda ekspozycja 2 razy spust, zeby kazdorazowo podnosic lustro. I nawet nie tyle o upierdliwosc tu idzie co o czas. Chyba, ze czegos sie nie douczylem i taka mozliwosc istnieje...
Dzieki i pozdrawiam.
Niestety z tego co wiem (i z tego co piszą na dpreview.com bardziej zaawansowani użytkownicy D700) nie da się zwiększyć skoku EV przy bracketingu.
Co do podnoszenia lustra - nie zagłębiałem się, choc przy nocnych zdjęciach z samowyzwalaczem brakowalo mi tego. Niestety nie da sie przypisac wstepnego podnoszenia lustra przypisac do zadnego przycisku funkcyjnego tak zeby miec mozliwosc jednoczesnego uzycia samowyzwalacza i MUp :(
Mam pytanie w zwiazku z bracketingiem. Jest mozliwosc ustawienia wiekszego skoku EV niz 1? Jakos mi sie tego zrobic nie udalo. Przykladowo, jesli potrzebuje 3 klatki naswietlone odpowiednio -2, 0, +2 to ustawilbym skok o 2EV i zrobil 3 zdjecia. Jesli najwieksza wartoscia o ktora mozna zmienic skok jest 1EV to musze robic piec zdjec z czego -1 i +1 nie potrzebuje.
Dzieki i pozdrawiam.
Nikt w D3/D700 nie potrzebuje bracketingu +/- 1 EV :) Nikt też nie wie, dlaczego Nikon jeszcze nie poprawił tego w firmwarze.
po prostu nikon uważa, że D3/D700 rejestrują tak wielką rozpiętość, że nie potrzeba robic HDR z kilku plików, wystarczy odpowiednio wywołać jeden :wink:
po prostu nikon uważa, że D3/D700 rejestrują tak wielką rozpiętość, że nie potrzeba robic HDR z kilku plików, wystarczy odpowiednio wywołać jeden :wink:
Całe szczęście, że z grzybka D700 zniknął guzik bracketingu.
Ja wierze, ze mozna nie lubiec HDR. Lepiej innymi technikami pokryc caly zakres rozpietosci tonalnej. Ale sa tez sytuacje kiedy jest to jedyna mozliwa technika. Dzisiaj zrobilem smieszny test u siebie w ogrodku i pomimo iz wierze, ze zakres mozliwosci rejestracji rozpietosci tonalnej jest wyzszy w D700 niz w modelach nizszych, 1EV nie wystarczylo. Stad tez pytam, czy jest mozliwosc ustawienia skoku o 2 EV, bo np. w D80 taka mozliwisc byla.
Ja wierze, ze mozna nie lubiec HDR. Lepiej innymi technikami pokryc caly zakres rozpietosci tonalnej. Ale sa tez sytuacje kiedy jest to jedyna mozliwa technika. Dzisiaj zrobilem smieszny test u siebie w ogrodku i pomimo iz wierze, ze zakres mozliwosci rejestracji rozpietosci tonalnej jest wyzszy w D700 niz w modelach nizszych, 1EV nie wystarczylo. Stad tez pytam, czy jest mozliwosc ustawienia skoku o 2 EV, bo np. w D80 taka mozliwisc byla.
Nie ma.
dobra mam i ja ....
od razu był test na koszykówce - szybkie akcje ISO 3200 i brak szumów ..... echhhh
http://wojteh.pl/wp-content/gallery/sport/plk_2008/05_polpharma_basket/polpharma-basket%20DSC_0612%20copy.jpg
Panowie, ja w to nie wierze, jaja sobie robicie, w topowych modelach tylko 1EV????!!!!!!?????
Na to wyglada. :]
Mozesz zrobic 9 kolejnych naswietlen i dojdzesz w ten sposob do + i - 4EV, ale samego skoku nie da sie ustawic wiekszego niz 1.
Wyglada tez na to, ze przy takiej serii nie da sie miec podniesionego caly czas lustra, tylko trzeba je kazdorazowo podnosic przed kolejna ekspozycja. A szkoda...
Na to wyglada. :]
Mozesz zrobic 9 kolejnych naswietlen i dojdzesz w ten sposob do + i - 4EV, ale samego skoku nie da sie ustawic wiekszego niz 1.
Wyglada tez na to, ze przy takiej serii nie da sie miec podniesionego caly czas lustra, tylko trzeba je kazdorazowo podnosic przed kolejna ekspozycja. A szkoda...
Hmm... rzeczywiście ciekawostka, tymbardziej, że technicznie jest to banalne do wykonania.
Jeśli w D3 jest mozliwość ustawienia wiekszej róznicy ev to mamy odpowiedz - jest to celowe w D700 :)
Troche nie rozumiem takiej celowosci. Bo w nizszych modelach taka mozliwosc byla... A skadinad ktos wie jak to wyglada w D3?
A co za problem ręcznie bracketingować? Można sobie ustawić taki przeskok jaki się podoba.
A co za problem ręcznie bracketingować? Można sobie ustawić taki przeskok jaki się podoba.
Wszystko można, ale chyba byś musiał przyspawać do czegoś aparat. Migawkę wyzwolisz wężykiem, zmiemić parametrów nie dasz rady bez dotykania się do aparatu, a wtedy łatwo o poruszenie między kolejnymi ujęciami.
ale macie refleks. Nikon dawno okroił skok bracketingu do 1 EV. Juz tony łez tu nad tym wylano.
Jak ktoś koniecznie musi, to zrobi 5 ujęć i wywali 2. To pisali jedni. Tak, wiem, to olbrzymi problem, bo pliki sa duże i gdy sie robi seriami to się zwiększa za bardzo odstęp czasowy między ujęciami. Tyle sensownego potrafili napisać drudzy - zwolennicy 2 EV. To moje streszczenie mam nadzieję wyczerpie dyskusję.
Nigdy nie użyłem bracketingu, żadnego. Więc może jak ślepy koń - nie widzę przeszkód, czyli problemu.
No, jakims strasznym problemem to nie jest Jacku. Wiadomo, da sie to obejsc i mozna zrobic 5 zamiast 3 ujecia. Tylko po co skracac zywotnosc migawki. ;)
5 klatek robi sie praktycznie w jedną sekundę. Problemu raczej nie ma a żywotność migawki można oszczędzać na imieninach u cioci :)
No, jakims strasznym problemem to nie jest Jacku. Wiadomo, da sie to obejsc i mozna zrobic 5 zamiast 3 ujecia. Tylko po co skracac zywotnosc migawki. ;)
To nie o to chodzi. Przy scenach szybkozmiennych jakość mergingu w programach do HDR bardzo się obniży, ponieważ obrazki nie będą na siebie nachodziły w 100%. To jest bardzo krytyczna sprawa. Migawki mi jakoś nie szkoda - nawaliłem już 8,5 tys. zdjęć :)
Loki_p, mowimy o profesjonalnym modelu Nikona, w ktorym braketing 2EV trzeba robic trzymajac prawa reka lewe ucho przez plecy w zielonych majtkach. To powinna byc oczywista funkcja w takim aparacie, tym bardziej, ze jest to tylko kwestia oprogramowania oraz ze takie podstawowe cos maja niektore aparaty amatorskie nawet.
takie podstawowe cos maja niektore aparaty amatorskie nawet.Bo właśnie amatorskie aparaty potrzebują szerokiego zakresu bracketingu. Bo bracketing jest potrzebny gdy body może źle naświetlic działając wg automatyki. Tak jest w zamyśle konstruktorów. W body naświetlającym idealnie wg konstruktorów bracketing jest właściwie niepotrzebny. HDR-owcami i ch potrzebami sobie nie zaprzątają głowy.
Jacek_Z, tu moze byc cos na rzeczy. :-)
PS. Generalnie problem jest troche sztuczny, ile wlasciwie sie HDRow robi, tak z reka na sercu, zeby robienie 5 klatek bylo takim klopotem?
Jacek_Z, tu moze byc cos na rzeczy. :-)
PS. Generalnie problem jest troche sztuczny, ile wlasciwie sie HDRow robi, tak z reka na sercu, zeby robienie 5 klatek bylo takim klopotem?
Problem nie jest sztuczny. Równie dobrze można spytać, po co komu interwałometr czy CLS, przecież Ty/ja/ktoś_tam mało tego używa. Skoro konstruktorzy D3 umieścili dedykowany przycisk do bracketingu, a potem spieprzyli sprawę tym minimalnym skokiem, to chyba posiadacze tego body, w końcu kierowanego na rynek profesjonalny, mogą mieć muchy w nosie i kierować modły do softwarowców Nikona. Być może jest jakaś niesamowicie ważna i nie do przeskoczenia przyczyna takiego stanu rzeczy, ale jakoś nie udaje mi się jej znaleźć :) Z drugiej strony do niedawna bardzo psioczyłem na konstrukcję wybieraka w D700, ale zrozumiałem z czego wynika jego budowa i w tej chwili nie mam już problemu :) Poczekajmy na upgrade mikrosoftu (firmware). Ja do tego czasu przeżyję :)
Pozdrawiam.
Poczekajmy na upgrade mikrosoftu (firmware). Ja do tego czasu przeżyję czytasz dość nieuważnie. Z tak dużego skoku zrezygnowano dawno temu i nie masz na co liczyć w firmware. To nie znikło dopiero w D3, D700. Z tego co pamiętam narzekania, to 2 EV było tylko w pierwszych kilku modelach - jak D70. W D200 już jest tylko 1 EV.
Pawel Pawlak
13-10-2008, 11:29
Pewnie to niewiele, ale można naskrobać coś na ten temat do wsparcia technicznego. Na pewno nie wszystkie takie uwagi są brane pod uwagę, ale niektóre pewnie tak (np. rozszerzenie dostępnych czasów w auto-iso w d700/d3), zwłaszcza że ich realizacja tak naprawdę nie stanowi problemu/kosztu.
Loki_p, mowimy o profesjonalnym modelu Nikona, w ktorym braketing 2EV trzeba robic trzymajac prawa reka lewe ucho przez plecy w zielonych majtkach. To powinna byc oczywista funkcja w takim aparacie, tym bardziej, ze jest to tylko kwestia oprogramowania oraz ze takie podstawowe cos maja niektore aparaty amatorskie nawet.
Jedyne co trzeba dłużej trzymać to spust :)
Poza tym po co temu profesjonaliście ten braketing z krokiem 2ev. Kiedy to sie przydaje pomijając hdr'y do których tak nawiasem mówiąc chyba lepiej mieć 5 klatek zamiast 3.
.... mowimy o profesjonalnym modelu Nikona, w ktorym braketing 2EV trzeba robic trzymajac prawa reka lewe ucho przez plecy w zielonych majtkach. ....
Szermujesz tym niby-profesjonalizmem, a pokaż mi profesjonalistę, który D3, czy D700 używa do krajobrazowych HDRów. To są aparaty przeznaczone na rynek profesjonalny, ale REPORTERSKI, a reporterzy jakoś nie ganiają po górkach i nie robią bracketingowych HDRów. Jeśli już to robia, to raczej prywatnie, dla zabawy, a nie dla zarabiania kasy. Jak ktoś takie cuda robi dla kasy i na dodatek jest profesjonalistą, to do takich zadań (landszafty HDRowe) dobiera zupełnie inny sprzęt. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić profi fotografa, który krzyczy do Premiera: "Panie Tusk nie ruszaj się Pan przez chwilę, bo muszę zrobić trzy fotki z bracketingiem do HDRa". :-D
Pawel Pawlak
13-10-2008, 12:45
Generalnie reporterskie zastosowanie d3/d300/d700 tłumaczy BKT w obecnej postaci, zabezpieczające ekspozycje a nie poszerzające DR w dalszym PP. Mimo to uważam takie ograniczenie za trochę bez sensu... skok o więcj niż 1EV niczego nie utrudni a jedynie może być pomocny.
Szermujesz tym niby-profesjonalizmem, a pokaż mi profesjonalistę, który D3, czy D700 używa do krajobrazowych HDRów. To są aparaty przeznaczone na rynek profesjonalny, ale REPORTERSKI, a reporterzy jakoś nie ganiają po górkach i nie robią bracketingowych HDRów. Jeśli już to robia, to raczej prywatnie, dla zabawy, a nie dla zarabiania kasy. Jak ktoś takie cuda robi dla kasy i na dodatek jest profesjonalistą, to do takich zadań (landszafty HDRowe) dobiera zupełnie inny sprzęt. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić profi fotografa, który krzyczy do Premiera: "Panie Tusk nie ruszaj się Pan przez chwilę, bo muszę zrobić trzy fotki z bracketingiem do HDRa". :-D
JK, w takim razie ktore body Nikona jest profesjonalnym sprzetem dla tych, ktorzy ganiaja po gorkach i robia pejzaz? ;)
Mozna by tez wyciagnac wniosek z Twojej wpowiedzi, ze jedynie uprawianie reporterki i robienie zdjec premierowi moze byc profesjonalnym zajeciem, a robienie pejzazu juz nie bardzo...
A musi być takie body Nikona?
Nikon produkuje określony zestaw sprzętu. Nie zapewnia jednak profesjonalnych rozwiązań dla wszystkich zadań jakie można sobie wyobrazić. Nie produkuje profesjonalnego body do fotografowania w podczerwieni, nie produkuje profesjonalnego body do fotografowania w temperaturach powyżej 500 stopni Celsjusza. Nie produkuje body do fotografi wielkoformatowej. Nie produkuje body do bardzo szybkich zdjeć seryjnych (np. setki klatek na sekundę). Nie produkuje sprzętu dla jeszcze większej ilości zastosowań (np. szpiegowskich - choć tego nigdy do końca nie wiadomo).
Dlaczego zakładacie, że Nikon musi produkować wszystko, co tylko przyjdzie Wam do głowy?
Dlaczego zakładacie, że Nikon musi produkować wszystko, co tylko przyjdzie Wam do głowy?
Oj, czepiasz się, jeśli Nikon zakłada, że taka puszka jest nam potrzebna, to my zakładamy, że taką jak potrzebna zrobi :D
Ale teraz zestawiasz troche egzotyczne obszary zastosowan z takimi dosyc podstawowymi jak studio czy pejzaz...
Oj, czepiasz się, jeśli Nikon zakłada, że taka puszka jest nam potrzebna, to my zakładamy, że taką jak potrzebna zrobi :D
Tego jestem pewien. Wystarczy precyzyjnie określić wymagania i dogadać warunki umowy. Jeśli Nikon uzna, że mu się opłaca zrobić jedną sztukę takiego "cudaka", to zrobi. Ale pomijamy tu koszt takiego przedsięwzięcia, a w konsekwencji cenę takiego wymarzonego aparaciku. Jeśli ktoś ma na to dostatecznie dużo kasy, to nie sądzę, żeby Nikon odmówił. :-D
Ale teraz zestawiasz troche egzotyczne obszary zastosowan z takimi dosyc podstawowymi jak studio czy pejzaz...
A masz studyjne body Nikona? Nie masz. To, że niektórzy próbują wykorzystywać do tego celu nawet D40 nie oznacza jeszcze, że Nikon musi koniecznie zrobić aparat studyjny. Przez kilka lat nie zrobił, ale może zrobi - jeśli uzna, że warto.
Nie chodzi tu o niewiadomo jakie wymagania i zeby puszka robila cuda na kiju. Ale pejzaz to chyba jedna z podstawowych kategorii fotografii. Jakos do tej pory nigdzie nie wyczytalem, ze Nikon nie robi aparatow dla pejzazystow...
No, to czas na składkę.. :D Bo negocjować nie ma co, jakby się nie udało, to się składkę przepije :D
Szamrok, może źle czytałeś? :wink:
Ostatnio zdjecie do paszportu robila mi mila Pani przy pomocy D70. :-)
Ostatnio zdjecie do paszportu robila mi mila Pani przy pomocy D70. :-)
I pewnie masz blooming w oczach. :-D
i pewnie masz blooming w oczach. :-d
:-) :-) :-)
Ale teraz zestawiasz troche egzotyczne obszary zastosowan z takimi dosyc podstawowymi jak studio czy pejzaz...sęk w tym, że studyjnego nie robi.
Nie chodzi tu o niewiadomo jakie wymagania i zeby puszka robila cuda na kiju. Ale pejzaz to chyba jedna z podstawowych kategorii fotografii. Jakos do tej pory nigdzie nie wyczytalem, ze Nikon nie robi aparatow dla pejzazystow...
Nikon niby firma jak najbardziej dla profi, ale właśnie dla pracujących w studiu nic specjalistycznego nie ma. Sądzę, że rynek profi studyjnych jest większy niż profi krajobrazowcy.
Niby w studiu idzie robic wszystkim, ale by sie przydał FF (ze względu na GO) i ISO 100. To tak niewiele, a nie ma tego w ofercie. Dużo MPx też wskazane dla pewnej części studyjnych.
No tak...
ISO 100, wiecej Mpix. Jacku, mysle ze takim posunieciem Nikon zaspokoil by potrzeby zarowno fotografow studyjnych, jak i bardziej wybrednych pejzazystow. :)
Pawel Pawlak
13-10-2008, 21:49
no... ciekawe co nikon pokaże w klasie wysokorozdzielczej; coś zgodnego z obecną szklarnią, czy jednak coś z większą powierzchniąm matrycy ?
nikomisiaki
13-10-2008, 22:07
sęk w tym, że studyjnego nie robi.
Nikon niby firma jak najbardziej dla profi, ale właśnie dla pracujących w studiu nic specjalistycznego nie ma. Sądzę, że rynek profi studyjnych jest większy niż profi krajobrazowcy.
Niby w studiu idzie robic wszystkim, ale by sie przydał FF (ze względu na GO) i ISO 100. To tak niewiele, a nie ma tego w ofercie. Dużo MPx też wskazane dla pewnej części studyjnych.
"C" kuszenie jest wielkie. Jednak przejście na "c"iemną stronę mocy jest warte ognia piekielnego i będzie srogo potępione jak "N" jasność nastanie - choć jeszcze nie teraz, jeszcze nie teraz.
Cierpliwi i wierni będą nagrodzeni i tymi niebiańskimi mpx, iso i nową stało-jasnością olśnieni.
A wnętrza z ludźmi chodzącymi w te i we wte? A architektura? A po co te szkła tilt-shift? No daj spokój!
Jacek_Z pisze, że w D200 też było tylko 1 EV, ale tam to miał sens. W D700 jest auto ADL, które świetnie wykonuje swoją robotę, ale czasami rozpiętość jest zbyt wielka; mam całkiem sporo takich zdjęć.
Myślę, że wszystkie "pierwsze wrażenia" na temat D700 już dawno zostały tu omówione.
Czas chyba na rzeczowe dyskusje w innych wątkach.
Zamykam.