Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy
Krzysztofh
09-02-2019, 17:10
Po pierwsze nie wiem jak można tak zasyfić matrycę. Chyba tylko z body wystawionym na wietrze bez obiektywu na długo.
Albo zła technika albo niewłaściwe bibułki albo jedno i drugie, bo na izopropanol bym nie stawiał, chociaż izopropanolu nie używa się do matryc.
Odżałuj parę złotych na rotin a zobaczysz efekty. Swoją drogą dziwię się ludzie żałują parę groszy ryzykując naprawę body za kilka tysięcy.
Panowie, dyskusje na temat wyższości jednego środka nad innym jest wiele w internecie. Chętnie zapłacę za płyn i szpatułki rotin, jeśli będę miał pewność, że to pomoże. Mam jednak wątpliwości, ponieważ coby to za płyn nie był, a ipe wiele osób z powodzeniem stosuje, to zastanawia mnie, dlaczego po kilku czyszczeniach nic się nie zmienia. Nie wierzę, że ipa nic nie zmyje, choćby miała na nowo zapaćkać matrycę to widziałbym różnice, a jej nie ma. Syf jej cały czas w tym samym miejscu.. Czy jest jakaś możliwość, że ten bród jest w miejscu niedostępnym dla czyszczenia? Czy matryca jest przesłonięta jakimś jeszcze szkłem, filtrem, nie wiem czym jeszcze, przez co nie da się tego zetrzeć bo jest zwyczajnie przesłonięte innym szkłem, filtrem? Na ekranie czy w wizjerze normalnie widzę ten syf przy przesłonie od 4, przy 20 na nikkorze 50 1.8 są wyraźne, jak bym je narysował. Nie potrzebuje nawet robić zdjęcia w celu weryfikacji.
ps. to nie brudny obiektyw, na innych obiektywach to samo.
Czy poważnie uważacie, że ipa nic nie zmywa i powinienem kupić rotina?
Krzysztofh
09-02-2019, 22:10
Już Ci pisałem, że wprawdzie IPA nie jest najlepszy do tego celu ale nie ma bata i musi zmyć przynajmniej część tego syfu lub rozmazać.
Jak nie dajesz rady to chyba rozsądnie byłoby zwrócić się o pomoc do serwisu. Szkoda sprzętu na eksperymenty.
Masz pewność, że to nie obiektyw?
na 3 obiektywach to samo. Jeszcze takie pytanie, czy te syfy są tak malutkie, że nie da się ich zobaczyć na matrycy po odpięciu obiektywu, bezpośrednio ?
Krzysztofh
10-02-2019, 10:41
Na matrycy ich nie zobaczysz.
Uch, ale serio, co Ty robiłeś z tym aparatem? Czyszczenie w m4/3 w większości przypadków działa świetnie…
na 3 obiektywach to samo. Jeszcze takie pytanie, czy te syfy są tak malutkie, że nie da się ich zobaczyć na matrycy po odpięciu obiektywu, bezpośrednio ?
Da się za pomocą lupy: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/genesis-gear-lupa-led-do-czyszczenia-matrycy.html
Ale, IMO, albo masz nieodpowiedniej wielkości szpatułkę i nie sięgasz na szklany filtr ochraniający matrycę, albo zbyt słabo naciskasz. Jeśli nic się nie rusza, to raczej to pierwsze. Szpatułkę musisz mieć dokładnie szerokości matrycy, jak jest za duża, to zamiast po tym szklanym filtrze, skrobiesz po obrzeżach matrycy. Jak czyścić (niestety po angielsku): https://photosol.com/products/sensor-swab-ultra/
Krzysztofh
12-02-2019, 19:36
Na pewno wszystkiego nie zobaczy, a mam wątpliwości czy cokolwiek.
To raczej problem z techniką czyszczenia.
Może autor by w szczegółach opisał czym i jak czyścił, to może pomożemy wejść na właściwy tor.
jurkarol
12-02-2019, 20:46
Szpatulka może być mniejsza, przesuwaj wzdłuż krótszego boku, obroc. Śmiało. Czyścilem dx szpatulka do ff czy 4/3 w poprzek, z dołu do góry.
Przejazd - cyk zdjęcie kontrolne. Powtórka aż do skutku.
Mam podobną lupę, kupioną w zestawie z tym łamanym piórem (https://fotozakupy.pl/product-pol-15750-LensPen-zestaw-czyszczacy-do-matryc-NSKLK-1-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIpvuG5uy24AIVVomyCh3KbQ WxEAQYBCABEgKlSvD_BwE, ale tylko dwa elementy) i widać nawet małe paprochy na matrycy, bo lupa jest z oświetleniem. Jednak prawie tego nie używam, ponieważ w momencie, kiedy wsadzam pióro przez otwór, to zasłania mi matrycę i gubię obraz tych paprochów. Nie polecam tego przyrządu.
Wydaje się, że faktycznie problem jest w sposobie czyszczenia. Jeśli te paprochy nie ulegają żadnemu przesunięciu, to ewidentnie OP nie sięga na matrycę swojej konstrukcji szpatułką.
Uch, ale serio, co Ty robiłeś z tym aparatem? Czyszczenie w m4/3 w większości przypadków działa świetnie…
Kurcze, nic nie robiłem, ale od kupna
(tj. jakieś 5 lat) nie czyściłem jej. Paprochy zauważyłem jakiś rok temu, ale jeszcze nie takie, że mi strasznie wadziły. Natomiast teraz miałem wyjazd, na którym zrobiłem sporo zdjęć w ciągu 2 tygodni i trochę mnie zszokowało, co jest na zdjęciach.
Jeśli chodzi o samo czyszczenie, Panowie, jestem raczej z tych kumatych. Matryce już kiedyś czyściłem w D80 i nie miałem problemów, dlatego ten brak efektu czyszczenia tego m4/3 mnie zdziwiło. Czekam (już tydzień) na szpatułki. Zobaczę, jak się spiszą. Dam znać.
A tam przypadkiem nie ma jakiegoś filtra przed matrycą? I te pyłki dostałyby się pomiędzy ten filtr, a matrycę?
jurkarol
18-02-2019, 16:11
Możliwe że się coś dostało pomiędzy filtr a matrycę. Z tym poradzić sobie powinno studio s5
Cześć, dostałem szpatułki, czyszczenie zakończone. Niestety, nic z tego syfu nie zniknęło. Wyraźnie widać, że matryca przeczyszczona, jest piękne słoneczko i widać to gołym okiem. Muszę przyznać, że bibułki w starciu ze szpatułkami nie mają szans. Po szpatułkach brak smugi (czyściłem ipa-ą). Matryca błyszczy. Widać jednak w słońcu, że są na niej jakieś ....
I teraz pytanie, właśnie sprawdziłem, i aparat ma jeszcze gwarę do maja. Czy panasonic wystawi rachunek za to? W sumie chyba nie ma wyjścia - trzeba odesłać.
Jeśli nie uznają gwarancji, to możesz zrezygnować z płatnej usługi.
Cześć,
Mam pytanie, ktoś może polecić jakiś serwis w trójmieście, gdzie można spokojnie oddać aparat do czyszczenia matrycy, lustra?
Mam kilka dosyć wyraźnych plam na zdjęciach, gruszka nie pomaga.
Nie jestem do końca pewien gdzie te plamy są. Gdy spoglądam poprzez obiektyw wgłąb aparatu to widzę kilka plam. Ale jeżeli widać to przez obiektyw to chyba nie jest na matrycy? Ale niezależnie od założonego obiektywu mam plamy ciągle w tym samym miejscu zdjęcia. Przy f20 to małe czarne kropki a przy f2 to dużo większe rozmyte plamki. To znaczy, że mam plamy i na lustrze i na matrycy?
Plamy, które widać na zdjęciu są na matrycy. Jak gruszka nie pomaga, to trzeba użyć szpatułki.
Ja dzisiaj ponownie byłem zmuszony do czyszczenia matrycy w trybie poligonowym, użyte materiały to bilet taki kartonikowy, owinięty chusteczką, chuchnięcie na matryce i jest idealnie na f/22 i pięknym czyściutkim niebie :)
cybulski
23-09-2019, 01:32
Ja dzisiaj ponownie byłem zmuszony do czyszczenia matrycy w trybie poligonowym, użyte materiały to bilet taki kartonikowy, owinięty chusteczką, chuchnięcie na matryce i jest idealnie na f/22 i pięknym czyściutkim niebie :)
Czy przed chuchnięciem musiałeś strzelić setkę czy niekoniecznie ;) bo wiesz niektórzy boją się tykać matrycy jak diabeł święconej wody.
Chuchnięcie po coli zero bez dodatków :)
kosmetyczna87
18-12-2019, 16:45
Czyli takiej w aptece nie mogę kupić?
Np. tej:
http://www.doz.pl/apteka/p3187-Gruszka_z_miekka_koncowka_nr_11_Kej
Tam nigdzie nie jest napisane, czy ma talk czy nie...
a taka będzie dobra? https://www.apo-discounter.pl/gruszka-do-lewatywy-275ml-1szt-pzn-01985966
Krzysztofh
18-12-2019, 18:32
Taką gruszką sobie tylko zaszkodzisz i dopiero będzie czyszczenie. Takie gruszki mają często talkowane wnętrze.
https://youtu.be/3q3c0NEZMTs
To tak a propos lewatywy :-P
Dzień dobry, czy znacie jakieś firmy godne polecenia zajmujące się kompleksowym czyszczeniem matryc i innych elementów aparatu, w moim przypadku D90. Przegląd konserwacyjno czyszczący. Biorę pod uwagę NIKON, a może są inne firmy?
Obrazek2000
05-01-2020, 17:51
Ja miałem styczność tylko ze Studio5s z Warszawy.
Tylko jedna wizyta, ale mogę polecić za ogólną fachowość, czas realizacji i obsługę.
Tomaszek21
20-01-2020, 14:00
W Łodzi na Rewolucji 1905 2 lata temu czyściłem. Miły i dobry fachowiec.
mariuszek81
28-05-2020, 19:22
Hej. Czy płyn do optyki Rotin to ten sam co do matrycy? Mogę nim wyczyścić matryce?
Czasami nawet wystarczy chuchnięcie, serio.
aha i nie musi być chuchnięcie po spożyciu :)
mariuszek81
28-05-2020, 21:34
No wiadomo że po chuchu fajnie się czyści :) Chodziło mi o to czy zamazów nie porobie.Szkło się trochę poleruje a na matrycy tylko maźnięcie. Choć wydaje mi się, że oni tylko różne nalepki na butelki dają.
jurkarol
28-05-2020, 21:39
Hej. Czy płyn do optyki Rotin to ten sam co do matrycy? Mogę nim wyczyścić matryce?
ten sam; jeżeli uważasz, że trzeba już myć, jeśli inaczej nie schodzi, np. porządnym dmuchaniem gruszka. może przegonić pyłki w jedno miejsce ale nie należy się poddawać. no chyba że są uparte w tym samym miejscu.
Pucować trzeba bo inaczej zostaną smugi, przy odrobinie rozsądku nie jest to takie straszne i zbytnio demonizuje się kwestie czyszczenia matrycy.
mariuszek81
29-05-2020, 09:15
Grucha pomogła 8-) Płyn i szpatułki będą na potem.
Cześć! Czy ktoś wie gdzie można kupić oryginalną matówkę do nikona D5300? Obecna jest mocno zanieczyszczona i chyba jedyny sposób na przejrzystość w wizjerze to wymiana matówki...
Do D3100 kupiłem w serwisie Nikona w W-wa, z wysyłką ok. 49 pln.
krzysztofz24
01-07-2020, 00:02
Cześć! Czy ktoś wie gdzie można kupić oryginalną matówkę do nikona D5300? Obecna jest mocno zanieczyszczona i chyba jedyny sposób na przejrzystość w wizjerze to wymiana matówki...
Najpierw sprobuj czyszczenia w serwisie, nierkoniecznie ASO;-).
Nie rob tego samemu, bo matowke bardzo latwo jest zarysowac albo zmatowic.
Witam wszystkich bardzo serdecznie i z gory przepraszam za brak polskich znakow
Mam Nikona D7200 i czyszcze w nim samodzielnie matryce. Zwykle wystarczy gruszka, czasem uzywam sensor swabs z plynem lub na sucho. Ostatnio jednak pojawil mi sie wredny paproch, ktorego za czorta nie jestem w stanie doczyscic. Probowalem wszystkiego: dmuchania, wacikow, sensor swabs, izopropanolu, nawet laboratoryjnej wody destylowanej a paproch jak siedzial tak siedzi. Przy ogledzinach sensora wyglada jak malenka biala kropka, a na zdjeciach jak typowy ciemny bezksztaltny punkcik, ktory sie pojawia przy plamach na matrycy. Pozostaje mi jeszcze wyslac go do profesjonalnego serwisu ale taka impreza kosztuje 60$ plus, wiadomo, trzeba swoje odczekac.
Wiem ze wielu z Was regularnie fotografuje w terenie i zapewne styka sie z takim problemem. Macie jakies patenty, jak sobie radzic z trudnymi zabrudzeniami matrycy? Chetnie poeksperymentuje
Pozdrawiam serdecznie
Marcin
Myszowor
01-07-2020, 13:44
Jak mam coś wrednego małego to izopropanol i punktowo patyczkiem czyszczę, ale pisałeś że już próbowałeś spirytusem więc nie wiem co jeszcze może pomóc.
To może być coś, co wlazło pod osłonę matrycy.
Tego sie wlasnie boje. ALe jak wlazlo pod oslone to trzeba bedzie ja zdejmowac w serwisie, a to moze byc droga zabawa. Aparat jest stary, zjezdzony z ponad 100k zdjec na migawce, wiec moze trzeba sie bedzie z paprochem zaprzyjaznic...
jurkarol
02-07-2020, 10:56
myślę, że koło 200 zl się zmieścić można. zapytaj w serwis studio s5. mnie rozmontowali i filtr na matrycy, żeby wydobyć paprocha
B4CT3RIA
08-08-2020, 14:52
Hej
Czy możliwe jest wyczyszczenie APS-C przy użyciu szpatułek do FullFrame? Chciałbym wiedzieć czy nic się nie stanie nieoczekiwanego. Zwykle czyści się "od lewej do prawe"j. W tym przypadku można by pociągnąć od góry do dołu. Wtedy zmieści się szpatułka.
pozdrawiam
Szpatułki do FX mają o 0.3 mm większą szerokość od wzdłużnego rozmiaru APS-C (23.9 mm vs 23.6 mm). Będziesz zatem szorował po obrzeżach matrycy i zgarniał uszczelniajacy silikon.
B4CT3RIA
08-08-2020, 17:15
Szpatułki do FX mają o 0.3 mm większą szerokość od wzdłużnego rozmiaru APS-C (23.9 mm vs 23.6 mm). Będziesz zatem szorował po obrzeżach matrycy i zgarniał uszczelniajacy silikon.
Mam rozumieć, że owy silikon to znacząca sprawa?
Jeszcze mam zagwozdkę nt. szpatułek. Jaka jest różnica w zakupie np 10 szt. za przysłowiową dyszkę, a 2sz.t za 40 zł. Czy to pic ?
Krzysztofh
08-08-2020, 22:25
Szpatułki Rotina to nie żaden pic, jak również ich płyn. Wszystko odbywa się gładko i matryca pozostaje bez smug. Próbowałem kupionych także dedykowanych bibułek do czyszczenia matryc, ale musiałem kombinować na co te bibułki nałożyć. Też są skuteczne i dużo tańsze. Nie obawy o uszkodzenie matrycy, ale niestety nie udawało mi się wyczyścić matrycy idealnie żeby nie pozostały żadne smugi. Wprawdzie testowe zdjęcie potwierdziło że matryca jest czysta, ale widać było niewielki smugi. Czyściłem oczywiście tez rotinem, ale w połączeniu z ich szpatułkami nic lepszego nie znalazłem, a przecież taką czynność nie wykonuje się co tydzień.
Nie wystarczy gruszka do dmuchania? Jakie zabrudzenia usuwa się przy pomocy szpatułek? Odciski palców?
Jak coś innego niż pyłki/drobiny kurzu mogą dostać się na matrycę przy normalnym użytkowaniu?
madebyzosiek
09-08-2020, 08:37
Nie wystarczy gruszka do dmuchania? Jakie zabrudzenia usuwa się przy pomocy szpatułek? Odciski palców?
Jak coś innego niż pyłki/drobiny kurzu mogą dostać się na matrycę przy normalnym użytkowaniu?
Plamy oleju z mechanizmu migawki ;)
Swoją drogą - Krzysztofofh - to co dotykasz to jest szkło chroniące matrycę, a nie bezposrednia powierzchnia matrycy. To szkło nie tak łatwo uszkodzić.
- - - - kolejny post - - - - - -
Plamy oleju z mechanizmu migawki ;)
:confused: ke? Take rzeczy się naprawdę zdarzają?
madebyzosiek
09-08-2020, 10:13
:confused: ke? Take rzeczy się naprawdę zdarzają?
No myślę, że prędzej czy później się przekonasz ;)
Zwłaszcza jeśli kupisz d610 :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/303809-D610-czy-D7500?p=4135321#post4135321
Wind Mill
09-08-2020, 10:45
Poranek na plaży. Robisz wschód słońca na długim tele. Potem coś macro. Potem mewy, znowu tele. Potem widoczek na szerokim. Znowu mewy na tele.
Na plaży wieje, w powietrzu oprócz kryształków soli kropelki wody i drobinki piasku. Każdy kto chwile był nad morzem, wie ile tego jest w powietrzu, po pewnym czasie ręce się od tego słonego kleją, takoż powierzchnie przedmiotów.
Las, jedziesz rowerem, zapięte tele bo może sarna albo ten myszołów co tu gdzieś chyba w okolicy gniazduje lub aktualnie tylko żeruje. Potem macro bo fajny kwiatek, jedziesz dalej, fajny widoczek to standard lub szeroki, potem ptactwo znowu tele.
W powietrzu dużo różności, także bardzo lepkich (pyłki roślin)
Kiedyś, mając dwa obiektywy rzadko zmieniałem je w plenerze. Na planespotting jechałem z zapiętym 55-300, na widoczki z 17-50. Syfków na matrycy nie było.
Teraz używając czterech obiektywów, matrycę jak najbardziej brudzę (pomijam wspomniane przez Zośka kwestie "techniczne" - w międzyczasie była zmiana puszki - otoczenie na to nie ma wpływu).
Jakiś czas temu na zwykłym (tylko z małą dziurą) nie testowym zdjęciu widzę syfy jak ta lala, na matrycy nie na szkłach.
Zakup gruszki - jedna plamka znikła, reszta plam dalej siedzi. Jako iż w zestawie z gruszką był płyn (do optyki wprawdzie nie do matryc, ale izopropanol de facto) to robię ze szmatki do obiektywu i przyciętej karty "szpatułkę", nawilżam tym płynem i nieco lepiej ale dalej syfki. To jeszcze raz, syfki się przemieszczają ale nie schodzą.
Dopiero Rotin załatwił sprawę - do tego oprócz szerokich szpatułek (na całą matrycę) maja takie małe okrągłe, do czyszczenia rogów / krawędzi matrycy, bo tan syfki lubią się dekować.
@Wing Mill
Dzięki, przyjdzie mi się z tym zmierzyć po przesiadce na bezlustro, dotąd moje doświadczenia dotyczą wyłącznie dSLR więc problem zanieczyszczeń na matrycy nigdy mnie nie dotyczył... Nie technologie i nowe problemy nigdy dotąd nie znane :-)
Jeżeli korzystasz z małych wartości przysłon, to możesz tego w ogóle nie widzieć i możesz nawet nie zdawać sobie sprawy, ile syfu masz na matrycy.
Bezlustro ze stabilizacją matrycy ma wydajniejsze czyszczenie niż lustrzanki. Inaczej mówiąc, to czyszczenie działa ;)
Po drugie matryca jest bliżej, bardziej odsłonięta to i łatwiej wyczyścić ją skutecznie gruszką.
madebyzosiek
09-08-2020, 17:00
Po drugie matryca jest bliżej, bardziej odsłonięta to i łatwiej wyczyścić ją skutecznie gruszką.
Ale też i łatwiej ją wybrudzić, szczególnie jak się często zmienia szkła ;)
Pewnie tak. Wystarczy jedna zmiana szkiełka w kiepskich warunkach i można sobie narobić szkody. Z mojego punktu widzenia wygląda to tak, że po pół roku użytkowania ML i około 5k zdjęć jeszcze nie czyściłem. Gruszka i czyszczenie w aparacie wystarcza. Fakt, że nie używam zoomów. Czasem nawet przymykam i jakiś bród bywa, że pojawia się, stąd widzę skuteczność czyszczenia matrycy przez aparat. Wszyscy straszyli, że będzie gorzej.
Ps. Mój d500 też nie brudzi matrycy jakoś specjalnie. D7200 czyściłem zdecydowanie częściej.
madebyzosiek
09-08-2020, 19:13
Ja D7100 czyściłem co pół roku ;)
Ja czyściłem d7200 raczej trochę częściej, generalnie przed każdym dłuższym wyjazdem, na których głównie fotografuję. Chcę mieć czystą matrycę, żeby nie męczyć się z usuwaniem plam i zwykle była taka potrzeba. Raczej było to kilka razy w roku. Z d500 też sprawdzam i jest akceptowalnie czysto, jakoś mniej łapie brudy. Szkiełka z grubsza te same (znaczy S17-50 już nie mam), zmieniałem podobnie. Jest jak jest, czyszczenie to żadna filozofia, ale skoro nie trzeba to nie czyszczę.
Mam rozumieć, że owy silikon to znacząca sprawa?
Raz udało mi się zgarnąć trochę tego uszczelniacza specjalistycznym pędelkiem VisibleDust, który zbytnio się rozcapierzył. Potem musiałem zużyć dziewięć szpatułek Sensor Swabs, żeby pozbyć się śladów tego silikonu z matrycy.
czomolungma
25-09-2020, 13:04
Koledzy, jakiego płynu używacie do czyszczenia matrycy ? Byłem już zdecydowany na rotin, ale....na stronie cyfrowe.pl opinie pod produktem mnie powstrzymały. Pisza że jakiś nalot zostaje.
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/rotin-plyn-do-optyki-45ml.html
Czy także zauważyliście taki nalot ?
Rozumiem że szptułki Max-Tik firmy rotin do matrycy apsc będą ok ?
Nie zauważyłem wad tego płynu, żeby zostawiał coś na matrycy itp. Ale używam takiego
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/rotin-plyn-do-matrycy-i-mf.html
Wind Mill
25-09-2020, 13:52
Nie zauważyłem wad tego płynu, żeby zostawiał coś na matrycy itp. Ale używam takiego
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/rotin-plyn-do-matrycy-i-mf.html
"Rotin Płyn do optyki"
"Znajdzie on zastosowanie m.in. do czyszczenia obiektywów (również pokrytych powłokami), wszelkiego rodzaju filtrów fotograficznych, soczewek makro, konwerterów, ekranu LCD przy urządzeniu, wizjera optycznego, luster . Płyn ten przystosowany jest również do czyszczenia innych elementów optycznych i szkieł m.in. okularów, lornetek, ekranu monitora, telewizora, telefonu komórkowego itd."
To nie jest płyn do matryc!
Nie wiem dlaczego zacytowałeś mój post :grin:
Dokładnie tak samo zauważyłem, że kolega używa płynu do optyki, nie do matryc. Może to ma znaczenie, nie wiem, nie używałem Rotin tego do optyki.
Koledzy, jakiego płynu używacie do czyszczenia matrycy ? Byłem już zdecydowany na rotin, ale....na stronie cyfrowe.pl opinie pod produktem mnie powstrzymały. Pisza że jakiś nalot zostaje.
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/rotin-plyn-do-optyki-45ml.html
Czy także zauważyliście taki nalot ?
Rozumiem że szptułki Max-Tik firmy rotin do matrycy apsc będą ok ?
A wystarczy przeczytać opis
Po przetarciu szkła płynem zostaje utworzona na powierzchni nanometrowa, wielowarstwowa powłoka,
czomolungma
25-09-2020, 14:48
Dzięki, nie zwróciłem uwagi że to płyn do optyki a nie do matryc :)
Okej biore ten do matryc :)
Wind Mill
25-09-2020, 21:18
Nie wiem dlaczego zacytowałeś mój post :grin:
Dokładnie tak samo zauważyłem, że kolega używa płynu do optyki, nie do matryc. Może to ma znaczenie, nie wiem, nie używałem Rotin tego do optyki.
Też nie wiem, miałem zamiar cytować kol. czomolungma. :mrgreen: