PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat Mac czy PC ?

Strony : [1] 2 3 4 5 6

cybulski
05-11-2023, 09:22
Stoję przed wyborem komputera do obróbki zdjęć, który miałby posłużyć mi powiedzmy na kolejne 5 lat.
Obecnie mam i7-10700T, 16Gb RAM, nvme 1TB na zintegrowanej grafice. Video nie robię, głównie programy do zdjęć DXO, PS i sporadycznie LR.
Najlepiej z tych zachowuje się PS, śmiga że aż miło. DXO nie jest już tak sprawny a LR to masakra w porównaniu do pozostałych obu.

Akutalnie zacząłem robić research. W budżecie na sam komputer (buda mówiąc krótko :) ) w budżecie mieści mi się:
- Mac Studio M2 MAX 32GB/1TB https://lantre.pl/apple-mac-studio-m2-max-12-core-cpu-30-core-gpu-32gb-ram-1tb-ssd-srebrny-silver-26568.html
- lub taki mniej więcej zestaw na Windows https://proline.pl/koszyk/d8005fad

Jesli chodzi o monitory to:
- Mac Studio Display 27" 5K (5120 x 2880) https://lantre.pl/monitor-apple-studio-display-27-cala-retina-5k-ekran-ze-szklem-standardowym-podstawka-z-regulacja-pochylenia-23709.html
- a w Windows to nie szukałem odpowiednika, jakiś monitor mam ale nie jest on najwyższych lotów no i ma tylko full hd więc tu też byłby monitor do zakupu.

Zdaję sobie sprawę że zapewne nie jest mi potrzebna aż tak mocna grafika w zestawie z na Windows a ona tutaj robi połowę ceny i zapewne mógłbym zejść niżej schodząc z ceny bez utraty kompfortu przy obróbce zdjęć.
W gry nie gram, video nie robię.

Czytając bloga Kolegi skinny, w sumie od wielu lat (bo mam też zakupiony jego life time szkolenie retuszu) widzę jak to wszystko się zmienia w sprzęcie do obróbki https://thomasvoland.com/blog/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/
Widzę że nastąpił geometryczny postęp w Apple. M2 a M3 spodziewam się że wejdzie niedługo do Mac Studio i Mini.

Gdybym wyboru dokonywał jakiś czas temu to zapewne wybrałbym konfigurację na Windowsa. Jednak od wejścia Apple M1/M2 sprawa już dla mnie nie jest taka oczywista.
Każda z tych konfiguracji ma swoje zalety ale też i jakieś wady. System Apple znam, mam MacBook Pro na i7 z 2013 roku (ten sprzęt już w zasadzie na dziś do niczego się nie nadaje), Windows znam znacznie znacznie lepiej.

Zalety obu konfiguracji
- MAC mały, cichy, pasywne chłodzenie, przyszłościowy ethernet 10Gbe, brak problemów z kalibracją koloru, wszystko "spasowane" na miarę, mały pobór mocy
- Windows, otwary system, możliwość łatwej rozbudowy czy naprawy, bardziej dla mnie przyjazny interfejs systemowy tzw "user expierence"

Wady:
- MAC zamknięty system, dużo zależy od widzimisię Apple, komponenty wlutowane na stałe, trudna rozbudowa choć możliwa
- Widnows kalibracja kolou, duży głośny zestaw na tradycyjnym chłodzeniu, proądożerny zestaw

Chętnie poznam Wasze doświadczenia, sugestie itp. Uprade sprzętu planuję w 1kw 2024, ewentualnie chcę poczekać do premiery M3 w Mac Studio z decyzją.

fafniak
05-11-2023, 10:07
W obecnej chwili jedyną wadą maczka jest bardzo słaba/b.droga możliwość dołożenia drugiego SSD. Wiąże się to nieuchronnie z zewnętrznymi HDD.
W sytuacji gdy jest to dla ciebie do zaakceptowania, to nie zastanawiaj się i bierz maczka. Żadna platforma na windows (to nie do końca prawda, widziałem jakies jedno rozwiazanie)nie jest w stanie walczyć wielkością jednostki centralnej i wydajnością z maczkiem. Jak do tego dodasz zużycie energii .... :D

Jeżeli masz kasę/budżet , to poczekaj na M3

cybulski
05-11-2023, 10:31
W obecnej chwili jedyną wadą maczka jest bardzo słaba/b.droga możliwość dołożenia drugiego SSD. Wiąże się to nieuchronnie z zewnętrznymi HDD.
W sytuacji gdy jest to dla ciebie do zaakceptowania, to nie zastanawiaj się i bierz maczka. Żadna platforma na windows (to nie do końca prawda, widziałem jakies jedno rozwiazanie)nie jest w stanie walczyć wielkością jednostki centralnej i wydajnością z maczkiem. Jak do tego dodasz zużycie energii .... :D

Jeżeli masz kasę/budżet , to poczekaj na M3

Drugi czy większy SSD nie potrzebuję. Mam archiwalne rzeczy na NAS a przez sieć 1Gb/s da się pracowac na rawach bez opóźnień. Jednak i tu jest rozwiązanie dla Maca Mini i Strudio https://allegro.pl/oferta/hub-10w1-usb-c-m-2-nvme-ssd-mac-mini-m1-hdmi-dp-12835299117

76994

fafniak
05-11-2023, 10:35
No to ja bym się nie zastanawiał. Poczekał tylko na info ile będzie kosztować M3

cybulski
05-11-2023, 10:41
Odnośnie sieci ethernet Mac Studio ma gdniazdko RJ45 10Gbe. W 2009 w domu przy generalnym remoncie, kładłem kable 6e pod sieć 10Gbit/s więc zmiana na wyższe prędkości wiąże się tylko ze zmianą switcha. W NAS co prawda mam tylko 4 gniazda 1gbit/s ale je się łączy poprzez agregation w 4Gbit/s więc tutaj od tej strony nie mam wąskich gardeł. A możliwe jest też dołożenie do NAS karty ethernet z obsługą 10Gbit/s.

tomkep
05-11-2023, 11:47
W NAS co prawda mam tylko 4 gniazda 1gbit/s ale je się łączy poprzez agregation w 4Gbit/s więc tutaj od tej strony nie mam wąskich gardeł.
Masz wąskie gardło. W przypadku agregacji linku w wielu wypadkach pasmo wypadkowe wcale nie jest sumą pasm składowych. Nie będę się rozpisaywał, ale problem polega na tym, że LAG dystrybuuje "flowy" pomiędzy różne porty. O ile więc wiele "flowów" może w sumie zająć do pełnego sumarycznego pasma, to pojedyńczy zawsze będzie ograniczony pasmem portu. A jestem przekonany, że właśnie tak w większości przypadków u ciebie będzie.

A możliwe jest też dołożenie do NAS karty ethernet z obsługą 10Gbit/s.
Jeśli potrzebujesz więcej niż to 1G, to jest to jedyna droga.

cybulski
05-11-2023, 12:57
Tak tu masz rację. Jako że archiwalne mam na NAS więc więc aż tak tego nie odczuwam bo to na czym działam na bieżąco jest z nvme z kompa.

markB
05-11-2023, 13:23
Żadna platforma na windows (to nie do końca prawda, widziałem jakies jedno rozwiazanie)nie jest w stanie walczyć wielkością jednostki centralnej i wydajnością z maczkiem. Jak do tego dodasz zużycie energii .... :D

Nie do końca bym się z ty zgodził. Są stacje robocze HP, Dell, czy Fujitsu, które są daleko bardziej wydajne od Studio Makówek, a ich rozbudowa (np. nawet do 2 TB RAM, praktycznie nieograniczona ilość pamięci dyskowej NVMe) jest dużo łatwiejsza od Maców. To co daje istotną przewagę Maców, to mały rozmiar i niskie zużycie energii. Faktycznie jest tak, że naukowcy od obliczeń i ich wizualizacji pracują na stacjach roboczych, a fotograficy i filmowcy (szczególnie w USA) działają na Macach. Problemem w zakupie M3 może być zaporowa cena.
Jeśli chodzi o kalibrację koloru na Windows, to dużo zależy od monitora. Eizo z wyższej półki mają wbudowany kalibrator, ale ja nie widzę żadnej różnicy po kalibracji, a robię ją raz na rok.

tandori
05-11-2023, 14:18
Brałeś pod uwagę zestaw pod procesor AMD ? Komputer na pięć lat to może być mało realne do płynnej pracy. Pamiętając jak było u mnie też wydawało się, że posłuży mi dłużej, teraz dochodzi AI i w ciągu trzech lat sporo się może zmienić, dochodzą do tego nowe aparaty których pliki są coraz większe. Kiedyś ważny był jak najlepszy procesor teraz dochodzi jeszcze dobra grafika bo np. taki LR zaczyna mulić więc i koszty zakupu są duże. Z jednej strony komputery Apple niby mają lepsze zarządzanie kolorem, bardziej stabilne działanie, ale w praktyce już bywa to różnie. Dochodzą zagrywki takie jak różnice między pamięcią SSD w Mac gdzie jest wolniejszą od poprzednika. Koleżanka miała spory problem gdy kupiła nowego iPhone i pojawił się problem którego wcześniej nie miała z synchronizacją ze starszym komputerem Apple. Naprawa pogwarancyjna Apple, kolega jak usłyszał koszty naprawy to zastanawiał się nad zakupem nowego komputera co w Windowsie nie ma problemu i koszty zupełnie inne, dodatkowo można po jakim czasie wymienić na mocniejszy procesor lub grafikę. Kolejny problem to dyski gdzie do Windowsa można kupić tanie i wybierać w wyborze, dodatkowo jak mam dużą ilość zdjęć na dyskach nie podłączę tego do komputera Apple. Tak więc musisz jeszcze sporo dołożyć na dysk, klawiaturę, myszkę do Apple i cena zmienia się i to bardzo. To chyba już nie te czasy gdzie Windows jest bardzo wolny i zawodny w porównaniu do Apple, podobnie ma się to z telefonami na IOS kontra Android.

cybulski
05-11-2023, 14:26
Jak pisałem, z dyskami, archiwami nie mam problemu. NAS mi się łączy bez problemu z PC/Mac. To akurat mam ogarnięte od dawna.

fafniak
05-11-2023, 14:32
Nie do końca bym się z ty zgodził. Są stacje robocze HP, Dell, czy Fujitsu, które są daleko bardziej wydajne od Studio Makówek, a ich rozbudowa (np. nawet do 2 TB RAM, praktycznie nieograniczona ilość pamięci dyskowej NVMe) jest dużo łatwiejsza od Maców. To co daje istotną przewagę Maców, to mały rozmiar i niskie zużycie energii..
Nie wiem, dlaczego ludzie nie czytają uważnie postów innych ludzi.
Nawet "wyboldowałem" WIELKOŚCIĄ I WYDAJNOŚCIĄ

Więc nie wiem dlaczego ze mną starasz sie polemizować

cybulski
05-11-2023, 14:45
tandori jest jeszcze kwestia tego jak wygląda komunikacja procesora z RAM. Tutaj porównanie prędkości. DDR5 będzie w tyle za M2 MAX. Tu podaje różnice kilkukrotną.

77012

Trudność porównywania po podzespołach z PC polega na tym, że pewnych parametrów w PC nie da się przeskoczyć. Podczas gdy w procesorach Apple M jest to zaprojektowane inaczej. Z tego co czytałem.pamiec jest zintegrowana z procesorem, co powoduje skokowe wzrosty wydajności. Chyba niczego nie pomyliłem. A jeśli tak to poprawcie.

fafniak
05-11-2023, 14:59
Ja wiem jedno, będąc zagorzałym przeciwnikiem jabłka(że względu na to jakie podejmuje działania) to po zobaczeniu jak płynnie działają programy graficzne, to mając kasę na wersję studio wybrałbym maczka

m_a_g
05-11-2023, 17:31
cybulski, moja rada taka: Mac Studio. Mam, używam, i polecam.
To w skrócie.

A dłuższa wersja jest taka: jestem z wykształcenia informatykiem, chociaż w zawodzie już nie pracuję od wielu lat.
Od zawsze siedziałem w PC, przeważnie w domu miałem wypasione stacje robocze Dell z minimum dwoma Xeonami na pokładzie plus jakieś Quadro z najwyższej półki.
Kilka lat temu przesiadłem się na Apple (Macbook Pro to mój pierwszy komputer od nich). Zrobiłem to ze względów bezpieczeństwa i akurat o tym nie będę się rozpisywał bo to poufne informacje.
W każdym razie po początkowym "szoku kulturowym" i frustracji wynikającej z przesiadki na nowy system, jestem bardzo zadowolony. Obecnie cała moja rodzina siedzi w Apple (żona i dzieci), chociaż PC w domu też mamy - do gier, a ja sam na biurku zamiast Della mam Mac Studio M2 Ultra 128GB RAM, a przez ostatnie 3 lata był to Mac Pro z Xeonem i Radeon Vega Pro II.
Dlaczego polecam Ci Apple z Apple Silicon od grafiki (a konkretnie pakietu Adobe) - ano dlatego że to bardzo wydajny sprzęt i wydaje się że Adobe optymalizuje pod niego swoje oprogramowanie (to tylko moje domysły).
Tak, na papierze (i pewnie w jakiś zastosowaniach serwerowych) dobry PC ma dużo lepsze parametry i wychodzi taniej. Dla przykładu - mam obecnie stację roboczą Lenovo ThinkStation P620, z AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO 5945WX + 128GB RAM + RTX 3090 na pokładzie. To mój komputer do grania, ale pakiet Adobe też mam na nim zainstalowany i czasami używam.
Zarówno na Mac Studio jak i na w/w PC używanie pakietu Adobe jest bardzo komfortowe i nie ma się do czego przyczepić. Wszystko dzieje się błyskawicznie i w zasadzie jest niemierzalne gołym okiem.
Ale o dziwo, w tych najbardziej wymagających zadaniach, jak. np. nowe odszumianie AI, gdzie czeka się kilka(naście) sekund na rezultat, to Mac Studio jest szybszy i to tak o 30-40%.
Czas oczekiwania na przetworzenie zdjęcia (tego samego) na PC to jakieś 20 sekund, a na Mac Studio 12 sekund, a mój laptop - MB Pro z M2 Max na pokładzie - 20 sekund.
Czyli pakiet Adobe na laptopie z M2 Max, takim samym jak jest w Mac Studio, jest tak wydajny jak na dobrym PC.
Problem podłączania dysków zewnętrznych widzę że masz już ogarnięty, dla mnie też to była pewnego rodzaju frustracja po przesiadce na Mac Studio - bo w Mac Pro miałem możliwość dodawania sobie dowolnej ilości dysków NVMe na kartach PCIe.
Ta stacja dokująca którą Ty pokazujesz ma jedną wadę - obsługuje transfery tylko do 1GB/s, bo to USB. Ja kupiłem wersję na Thunderbolt 3 i prędkości odczytu / zapisu mam powyzej 2500 MB/s.

Jestem przekonany ze Mac Studio w wersji o której piszesz spokojnie wystarczy na następne 5 lat jak nie więcej, moja rada tylko taka: kup wersję 64GB, bo Apple Silicon dzieli pamięć pomiędzy CPU i GPU, więc 32GB to może być z czasem mało.

tandori
05-11-2023, 17:53
W Twoim zestawie Mac Studio dodałbym więcej ramu z 32GB na 64GB, tylko jak zobaczyłem jaka jest kwota to sam nie wiem czy warto, bo wynosi 3600zł. Jak widzę już dopisał to m_a_g
Co do procesora M3 to chyba trzeba też postawić na M3 Max wiec jak już wypuszczą Mac Studio na M3 Max to cena jeszcze bardziej pójdzie w górę. Teraz rodzi się pytanie czy warto pomimo wydajności i innych zalet płacić prawie 16300zł lub w wiadomymi wadami i zaletami kupić coś na Windowsie za połowę ceny. Mam podobny do Ciebie dylemat.
fafniak Żadna platforma na windows (to nie do końca prawda, widziałem jakies jedno rozwiazanie)
Możesz to napisać o jakim rozwiązaniu piszesz ?
m_a_g Gdybym decydował się na komputer Mac i mam dużo zdjęć na dyskach zewnętrznych wszystko pod Windowsa co zrobić aby była możliwość podpięcia tego pod komputer Appla ?
Co z dyskami zewnętrznymi pod archiwum jaki wybrać ?

fafniak
05-11-2023, 18:03
fafniak Żadna platforma na windows (to nie do końca prawda, widziałem jakies jedno rozwiazanie)
Możesz to napisać o jakim rozwiązaniu piszesz ?

Facet pokazywał wypasionego PC z górnej pólki z mocarną grafika 4090 chyba. z chłodzeniem wodnym.
Wszystko umieszczone w obudowie która była tylko ze 2 razy wieksza od apple studio, ale wieksza "w głąb" tak ze to nie przeszkadzało

OjTam
05-11-2023, 18:49
W pierwszej połowie przyszłego roku Qualcomm ma wypuścić Snapdragon X.
Już teraz jest wydajniejszy i bardziej energooszczędny niż M2 Max (oczywiście pozostaje pytanie, jak się syntetyczne testy na realną wydajność przełożą).
AMD, Intel i nV też przy swoich prockach ARM grzebią. Może warto poczekać, jeśli się nie pali?

cybulski
05-11-2023, 18:53
Jeśli M2 MAX, schodzę na 512GB, bo dysku dużego na obróbkę nie potrzebuje to https://lantre.pl/apple-mac-studio-m2-max-12-core-cpu-30-core-gpu-64gb-ram-512gb-ssd-srebrny-silver-26567.html

Jak wspomniałem, dyski zewnętrzne to u mnie problem rozwiązany, Studio ma Ethernet 10gbe więc da się to u mnie ogarnąć sieciowo.
Zlacze thunderbolt też daje duże możliwości (40Gbit/s) więc jeśli zajdzie potrzeba to z tym nie byłoby problemu.

m_a_g
05-11-2023, 23:57
m_a_g Gdybym decydował się na komputer Mac i mam dużo zdjęć na dyskach zewnętrznych wszystko pod Windowsa co zrobić aby była możliwość podpięcia tego pod komputer Appla ?
Co z dyskami zewnętrznymi pod archiwum jaki wybrać ?
Nie wiem jakie masz aktualnie dyski zewnętrzne które używasz pod PC, ale generalnie nic nie musisz robić - one będą działać na Mac'u bez żadnych dodatkowych czynności. Podepniesz prez USB i tyle, zostaną wykryte przez system i można będzie je używać.
Mac ma to do siebie że obsługuje FAT/NTFS.
Natomiast jeżeli chce Ci się wydać trochę kasy chcesz "ładne" rozwiązanie, to polecam takie coś: https://www.bhphotovideo.com/c/product/1721003-REG/lacie_stlg16000400_16tb_2big_dock_2_bay.html/?ap=y&ap=y&smp=y&smp=y&lsft=BI%3A514&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIwZPW4-utggMVEPfICh01VQwSEAQYASABEgJckPD_BwE

Zaleta: Thunderbolt i wbudowany czytnik CF Express / SSD, do tego bardzo szybki, oraz kilka dodatkowych portów.
cybulski, jedna rzecz o której nie wspomniałem a warto to fakt że Mac Studio pozwala zaoszczędzić dużo miejsca na biurku. Właśnie dlatego przesiadłem się na Studio z Mac'a Pro, bo oryginalnie rozważałem wymianę Mac Pro (Intel) na Mac Pro (M2 Ultra), ale chciałem też mieć dwa monitory które z Mac Pro zwyczajnie by się nie zmieściły.
Wygląda to tak:
77020

cybulski
06-11-2023, 08:36
Faktycznie fajnie to wygląda na biurku, jak jakiś większy Apple tv :) U mnie w domu Żona jest aplowa, ajfon, tablet, Apple tv od samego początku jak tylko weszło, teraz mamy już drugi model. To faktycznie jest spójny system i nie musi się znać za mocno na tzw IT :)

cybulski
06-11-2023, 11:08
Ta stacja dokująca którą Ty pokazujesz ma jedną wadę - obsługuje transfery tylko do 1GB/s, bo to USB. Ja kupiłem wersję na Thunderbolt 3 i prędkości odczytu / zapisu mam powyzej 2500 MB/s.

m_a_g ten model co linkowałem, to wersja PRO MAX (https://allegro.pl/oferta/hub-10w1-usb-c-m-2-nvme-ssd-mac-mini-m1-hdmi-dp-12835299117) i tam podają, że ma usbc 10Gbit/s. Nie jest to co prawda thunderbolt w prędkością 40. Ale przynajmniej na papierze wygląda że 10Gbit da radę.

77023

- - - - kolejny post - - - - - -

W teorii więc 1250 MB/s powinno w szczycie dawać jeśli tylko SSD czy nvme da radę.

patronat
06-11-2023, 11:54
W pierwszej połowie przyszłego roku Qualcomm ma wypuścić Snapdragon X.
Już teraz jest wydajniejszy i bardziej energooszczędny niż M2 Max (oczywiście pozostaje pytanie, jak się syntetyczne testy na realną wydajność przełożą).
AMD, Intel i nV też przy swoich prockach ARM grzebią. Może warto poczekać, jeśli się nie pali?

A całość będzie na Androidzie :) Jednym z powodów do wyboru MAC Studio jest brak Windowsa.
Ja też wstępnie wybrałem M2, boję się czekać na 3 :)

cybulski
06-11-2023, 13:01
Na pewno na plus dla MAC Studio jest spójność całego systemu, zoptymalizowanych aplikacji pod procesory M, brak konieczności walki z monitorem i kalibracją. Czyli głównie to z czym są problemy na PC, niezależnie jak mocny by nie był. W dłuższej perspektywie może nie mieć sensu oszczędzenie na PC/Monitor. Czyli to co wydaje się wadą, że niby MAC to "system zamknięty", może być zaletą ? Tak tylko głośno myślę sobie.

m_a_g
06-11-2023, 14:53
m_a_g ten model co linkowałem, to wersja PRO MAX (https://allegro.pl/oferta/hub-10w1-usb-c-m-2-nvme-ssd-mac-mini-m1-hdmi-dp-12835299117) i tam podają, że ma usbc 10Gbit/s. Nie jest to co prawda thunderbolt w prędkością 40. Ale przynajmniej na papierze wygląda że 10Gbit da radę.

77023

W teorii więc 1250 MB/s powinno w szczycie dawać jeśli tylko SSD czy nvme da radę.

O tym właśnie piszę / 10Gbit/s to trochę wolno (dla mnie) bo nie wykorzystuje dysków SSD a ja takie używam. Transfery dobijały do tych 1000MB/s.
Thunderbolt z 40Gbit/s pozwalał już dysk wykorzystać i transfery mam po 2500MB/s.
Przy czym to z mojej perspektywy, bo przesiadałem się z wewnętrznych dysków SSD i nie chciałem sobie robić "gorzej" niż miałem.

Na pewno na plus dla MAC Studio jest spójność całego systemu, zoptymalizowanych aplikacji pod procesory M, brak konieczności walki z monitorem i kalibracją. Czyli głównie to z czym są problemy na PC, niezależnie jak mocny by nie był. W dłuższej perspektywie może nie mieć sensu oszczędzenie na PC/Monitor. Czyli to co wydaje się wadą, że niby MAC to "system zamknięty", może być zaletą ? Tak tylko głośno myślę sobie.
Dla mnie zamknięty system Apple jest zaletą. Używam go do grafiki. Nie instaluję jakiś dziwnych darmowych czy "szemranych" programów bo nie mam potrzebny.
Używam dwóch Studio Display i wszystko działa znakomicie, brak problemów z kolorem, a wszystkie ustawienia monitora są robione z poziomu systemu.
Do tego fakt że telefon / tablet i wszytko inne (bo wszystko mam od Apple) bezproblemowo się integruje jest dla mnie wygodne.
Generalnie uważam że jeżeli kogoś stać na używanie legalnych programów od producentów którzy wspierają Apple (w moim przypadku Adobe i Microsoft Office) to Apple jest dużo lepsze.

cybulski
06-11-2023, 16:22
Bardzo mnie przekonuje co napisałeś. Mam dokładnie to samo zdanie.

sruba
06-11-2023, 17:04
Jeśli można, podłączyłbym się pod wątek, bo też mam zamiar przesiąść się na Apple, z tym, że mój maksymalny budżet to M2 MacMini... Ale mam dylemat, czy lepiej kupić MacMini m2/24GB/1TB czy lepiej jednak MacMini m2PRO/16GB/1TB... różnica 200 zł, który lepiej się sprawdzi przy foto i grafice? Mac Studio i prawdopodobnie M3 poza moim budżetem. Te dwie konfiguracje powyżej to mój max finansowy na ten moment.

m_a_g
06-11-2023, 18:26
sruba moim zdaniem lepiej kupić zestaw z większą ilością RAM. 16GB to bardzo mało. Z drugiej strony opcja na M2 ma tylko 8GB więcej, czyli 24GB. Nie ma opcji 32GB? Nawet kosztem dysku? I tak podłączysz sobie zewnętrzny gdzie będziesz trzymał zdjęcia.

cybulski
06-11-2023, 22:09
Więc jak widać nie tylko ja mam dylemat do jakiego upgradu sprzętu się przymierzać - Mac czy PC :)

fafniak
06-11-2023, 22:18
Warto też spojrzeć jak zrealizowany jest najmniejszy SSD (czy na 1 czy na 2 kościach - na jednej jest duzy spadek wydajności)
Co prawda problem dotyczył 256GB SSD w laptopach, ale z tym cholernym applem nigdy nie wiadomo, gdzie będą mieli zamiar stuknąć klienta.

maxwawa
06-11-2023, 22:59
Po tylu latach użytkowania macOS, uważam że Windows nadal ma przewagę w komforcie użytkowania, zarządzania plikami ind. czyli UI. ale jeśli chodzi o np. edycję zdjeć, edycję filmów nawet tych 4k 60 fps itd. to praca ma moim obecnym Macbooku 16 cali M1 Pro to sama przyjemność - mega wydajność, stabilność, szybkość a przy tym jest ledwo ciepły i najważniejsze zawsze jest cichy, choćby nie wiem jak go obciążył zadaniami.
Miałem też zakupić stacjonarnego Maca ale zdecydowanie wolę combo Macbook + zewnętrzny monitor który zawsze można odłączyć i pracować z laptopem np. na kanapie czy gdzieś go zabrać.
Nawet na stacjonarnym PC z Windowsem podobne zadania to już robi się gorąco i dość głośno (nie mówiąc o laptopie z Windows ) czyli duże zużycie energii, czasami zwiechy.

sruba
06-11-2023, 23:19
sruba moim zdaniem lepiej kupić zestaw z większą ilością RAM. 16GB to bardzo mało. Z drugiej strony opcja na M2 ma tylko 8GB więcej, czyli 24GB. Nie ma opcji 32GB? Nawet kosztem dysku? I tak podłączysz sobie zewnętrzny gdzie będziesz trzymał zdjęcia.

No właśnie przy M2 zwykłym 24 GB RAMu to maksymalna konfiguracja… nie ma już opcji 32… ale też się skłaniam jednak ku opcji więcej RAM…

cybulski
07-11-2023, 09:35
Zaczęły mi wyskakiwać na ig reklamy Maców Mini z M1 czyli pewnie wyprzedaże. MAX to ciekawa opcja nawet na M1 ? Osobiście rozważam M2 MAX ale może są tu użytkownicy M1 MAX ?

77033

patronat
07-11-2023, 13:52
Zaczęły mi wyskakiwać na ig reklamy Maców Mini z M1 czyli pewnie wyprzedaże. MAX to ciekawa opcja nawet na M1 ? Osobiście rozważam M2 MAX ale może są tu użytkownicy M1 MAX ?

77033

Po prostu ONI już wiedzą że się zainteresowałeś :)

Mam w firmie przegląd kilku Windowsów, od 7 do 11, mam linuxa no i mam maki. Po 15 latach pracy na kilku systemach, nigdy nie stwierdziłbym, że Windows ma jakąkolwiek przewagę, zwłaszcza w UI czy zarządzaniem plikami.

Co do wybory ilości pamięci - pewnie że lepiej jak jest więcej. A z drugiej strony mój najstarszy pro jest z 2012 roku i śmiga. Reasumując, przy zakupie na 5 lat , realnie będzie 8, co radykalnie zmienia koszt w czasie całego zestawu.

cybulski
07-11-2023, 14:24
i. Po 15 latach pracy na kilku systemach, nigdy nie stwierdziłbym, że Windows ma jakąkolwiek przewagę, zwłaszcza w UI czy zarządzaniem plikami.

Do zarządzania plikami stosujesz to co tam w systemie czy jakieś inne oprogramowanie. Też mam starego pro chyba z tego samego okresu (w między czasie zmieniłem dysk kiedyś na ssd i patch mi serwis włożył jakiś, że weszło Big Sur bo już niczego nie można było zaktualizować nawet safari)

Na Windows od lat przyzwyczaiłem się do fast stone image viewer, łatwo szybko przejrzeć zdjęcia w raw/jpg zrobić szybką selekcję. Czy coś podobnego jest na maca?

m_a_g
07-11-2023, 14:46

Używałem M1 MAX w moim poprzednim MB PRO.
Działało dobrze ale przyznam szczerze że zdjęcia na nim obrabiałem tylko na wyjazdach.
Trudno tu o o jakieś obiektywne porównania.
https://www.techradar.com/versus/mac-studio-m1-max-2022-vs-mac-studio-m2-max-2023-which-is-better

esperal
07-11-2023, 14:52
Kupiłem jako backup MacBooka Pro M1 Pro 32 GB i pamięcią 1 TB, zaraz po premierze, tylko w celu obróbki zdjęć. Na głównym windowsowym PC Lightroom się zawieszał (zawieszał całego kompa)
Po zakupie laptopa za prawie 20k zł okazało się, że Lightroom wciąż się czasami zawiesza:grin: Po przejściu na Capture 1 wszystko śmiga jak szalone, co pokazuje jak niedopracowany soft produkuje adobe.
O zarządzaniu kolorem się nie wypowiadam, bo staram się kalibrować oba komputery i monitory raz w roku. Nie znam się na tym, więc robi to specjalista. Drukuję zawsze z windowsowego peceta i zawsze dostaję to co widzę na monitorze. W sieci nie miałem nigdy problemów z zarządzaniem barwą czy to na windzie czy na macu.
Jeśli komputer z windowsem padnie to kupię stacjonarnego maca, nie tyle z powodu wydajności, ale też oszczędności miejsca.

cybulski
08-11-2023, 06:37
Więc używasz dwóch systemów? Czy jakieś wady maca widzisz w porównaniu do pc? Albo odwrotnie poza tym co napisałeś ? LR też mi mocno muli na pc podczas gdy ps C1 dxo chodzą ok na moim pc. Chcę przyspieszyć sprzęt jednak i nie bardzo chce mi się iść w kolejne mocne prądozerne rozwiązania na pc (setupy dałem w pierwszym poście).

Byłem w weekend u Syna. On ma pc setup sprzed roku na i9 z nvidia 3080 plus monitor 42. Chyba już nie mam ochoty iść w tym kierunku :) On jest graczem, bo do pracy też nie potrzebuje aż tak mocnego zestawu jak sam mówi :) jest programistą i w win do pracy korzysta głównie z command line linuxowego na tym bo poza tym używa do pracy dwóch laptopów (programowanie).

esperal
08-11-2023, 10:57
Więc używasz dwóch systemów? Czy jakieś wady maca widzisz w porównaniu do pc? Albo odwrotnie poza tym co napisałeś ? LR też mi mocno muli na pc podczas gdy ps C1 dxo chodzą ok na moim pc. Chcę przyspieszyć sprzęt jednak i nie bardzo chce mi się iść w kolejne mocne prądozerne rozwiązania na pc (setupy dałem w pierwszym poście).
Są oczywiście rzeczy, które denerwują, ale nie jest to nic takiego z czym nie dałoby się żyć.
Lepiej mi się przegląda zdjęcia w przeglądarce windowsowej, jakoś bardziej przyjazne to jest dla mnie. Na macOS otwieranie zbioru zdjęć powoduje losowo jakieś dziwne sytuacje z tworzeniem dwóch podgrup zdjęć. Selekcję wykonuję w całości w C1 więc tu nie ma różnicy.
Apple od kilku miesięcy nie pozwala mi umieścić żadnego zdjęcia w mailu, czyli czasami muszę wysyłać mail z peceta. Fajna jest natomiast synchronizacja zdjęć czy tekstów między iphonem i mac.
Oba komputery używane są w ponad 90% tylko do pracy ze zdjęciami, więc ktoś używający ich w szerszym zakresie na pewno znalazłby wiele różnic, czy rzeczy które mogą irytować. To często nie są wady, tylko nasze przyzwyczajenia. Kiedy jestem zmuszony zrobić coś na telefonie żony z androidem to potrzebuję pomocy po kilku sekundach, bo w iphonach jest inaczej. Ona nie ogarnie znowu iphona, ale to nie znaczy, że jeden system jest lepszy czy gorszy od innego.

cybulski
08-11-2023, 13:30
Ja mam o tyle łatwiej że ogarniam iphona, androida, Windowsa, i trochę mniej linuxa i maca :) w sumie wsio to samo tylko inaczej poukładane w GUI poza drobnymi niuansami.

yac
08-11-2023, 14:05
- - - - -[/COLOR]

Na Windows od lat przyzwyczaiłem się do fast stone image viewer, łatwo szybko przejrzeć zdjęcia w raw/jpg zrobić szybką selekcję. Czy coś podobnego jest na maca?[/QUOTE]

Na windowsie również korzystam z Fast Stone, natomiast na macu z FastRaw Viewer do przeglądania nowych zdjęć. Koszt to około 100,- zł a jego zaletą jest podgląd rawów nie jotpegów.
Na poprzednim kompie (dell precision 32gb ramu ale słaba grafika) eksport jednej foty trwał 50-60 sek, teraz na studio M1 max z 32gb ramu ok 5-6 sekund.
Po wielu latach z windowsem nie zamierzam do niego wracać.

fafniak
08-11-2023, 14:37
Apple od kilku miesięcy nie pozwala mi umieścić żadnego zdjęcia w mailu, czyli czasami muszę wysyłać mail z peceta..

??????????????????????????????????????
błąd programu? systemu? Czy apple wie lepiej że nei należy wysyłać zdjęć ?

patronat
08-11-2023, 15:22
Raczej kwestia ustawień/konfiguracji. Nie mam z tym żadnych problemów.

cybulski
08-11-2023, 15:35
- - - - -[/COLOR]

Na Windows od lat przyzwyczaiłem się do fast stone image viewer, łatwo szybko przejrzeć zdjęcia w raw/jpg zrobić szybką selekcję. Czy coś podobnego jest na maca?

Na windowsie również korzystam z Fast Stone, natomiast na macu z FastRaw Viewer do przeglądania nowych zdjęć. Koszt to około 100,- zł a jego zaletą jest podgląd rawów nie jotpegów.
Na poprzednim kompie (dell precision 32gb ramu ale słaba grafika) eksport jednej foty trwał 50-60 sek, teraz na studio M1 max z 32gb ramu ok 5-6 sekund.
Po wielu latach z windowsem nie zamierzam do niego wracać.[/QUOTE]

Oki dziękuję za info.

To niesamowite. Dumka/rozkminka na forum i okaże się za moment, że przejście nie będzie problemem a szczególnie używanie win/mac jednocześnie.

esperal
08-11-2023, 15:48
??????????????????????????????????????
błąd programu? systemu? Czy apple wie lepiej że nei należy wysyłać zdjęć ?
Jakiś błąd bo kiedyś było to oczywiście możliwe. Mówię tu o opcji umieszczania zdjęcia w tekście a nie w załączniku.
Wyskakuje wtedy taki błąd

77046

sufenta
08-11-2023, 17:49
esperal zupełnie nie na temat: jeśli mieszkasz w Oslo i używasz języka polskiego (nic przeciw językowi polskiemu)- popełniasz błąd. A w temacie- tylko Apple i tylko Mac'i- wszystko jest (za)drogie, ale perfekcyjnie zgrane. PS i LR to programy natywne. Jest drogo, ale jest idealnie.

esperal
08-11-2023, 18:13
esperal zupełnie nie na temat: jeśli mieszkasz w Oslo i używasz języka polskiego (nic przeciw językowi polskiemu)- popełniasz błąd. Chyba trochę nie rozumiem o czym piszesz.

Wind Mill
08-11-2023, 18:36
Zapewne ma na myśli, że makówka nie zlokalizowana w PL źle działa z ustawieniami PL.

sufenta
08-11-2023, 18:44
chyba trochę mętnie napisałem- w obcym kraju używaj jedynie języka lokalnego- wszedzie i zawsze. tak: moj post bez sensu i nie na temat, ale to, co o macu, mogę napisać raz jeszcze. pzdr.

m_a_g
08-11-2023, 19:36
Jakiś błąd bo kiedyś było to oczywiście możliwe. Mówię tu o opcji umieszczania zdjęcia w tekście a nie w załączniku.
Wyskakuje wtedy taki błąd

77046
Ten zrzut z ekranu to z jakiego oprogramowania? Gmail otwartego przez stronę internetową?

chyba trochę mętnie napisałem- w obcym kraju używaj jedynie języka lokalnego- wszedzie i zawsze. tak: moj post bez sensu i nie na temat, ale to, co o macu, mogę napisać raz jeszcze. pzdr.

No bez sensu. Ja na ten przykład w ciągu roku mieszkam kilka miesięcy w USA, kilka w Polsce, a kilka latam po świecie. Na komputerze mam zawsze ustawiony język angielski i wszystko działa tak samo dobrze niezależnie od tego gdzie się aktualnie znajduję. Nie rozumiem dlaczego miałbym przełączać system na np. niemiecki czy czeski tylko dlatego że jestem w Berlinie lub w Pradze na konferencji, to jakaś bzdura.

m_a_g
08-11-2023, 20:15
PS. Odnośnie wstawiania zdjęć do Gmail jako treść zdjęcia - wydaje mi się że jeżeli dobrze się domyślam że ten zrzut z ekranu to Gmail, to znam przyczynę. Zwyczajnie, na Mac'u zdjęcia w galerii są trzymane w formacie HEIC. I tego formatu Google nie obsługuje i nie da się go wstawić do treści maila czy dokumentu Google Docs otwartego w przeglądarce.. Wyjścia są dwa - zapisać plik plik na pulpicie jako .jpg i wstawić, albo wysłać jako załącznik. Tak czy owak to nie ma nic wspólnego z "błędem" czy Apple, tylko brakiem obsługi HEIC przez Google. Spotykam się z tym często bo moje dzieci pracują na Mac'ach a zadania domowe ze szkoły mają przez Google Workspace / Google Classroom i mają ten sam problem. To znaczy miały, bo mają po 13 lat i same go rozwiązały w ciągu kilku minut ;-)

esperal
08-11-2023, 20:52
PS. Odnośnie wstawiania zdjęć do Gmial jako treść zdjęcia - wydaje mi się że jeżeli dobrze się domyślam że ten zrzut z ekranu to Gmial, to znam przyczynę. Zwyczajnie, na Mac'u zdjęcia w galerii są trzymane w formacie HEIC. I tego formatu Google nie obsługuje i nie da się go wstawić do treści maila czy dokumentu Google Docs otwartego w przeglądarce.. Wyjścia są dwa - zapisać plik plik na pulpicie jako .jpg i wstawić, albo wysłać jako załącznik. Tak czy owak to nie ma nic wspólnego z "błędem" czy Apple, tylko brakiem obsługi HEIC przez Google. Spotykam się z tym często bo moje dzieci pracują na Mac'ach a zadania domowe ze szkoły mają przez Google Workspace / Google Classroom i mają ten sam problem. To znaczy miały, bo mają po 13 lat i same go rozwiązały w ciągu kilku minut ;-)Tak, to Gmail.
Kiedy to się zaczęło to również pomyślałem o formacie i zmieniłem w telefonie zapis z HEIC na jpg. Niestety to nie jest powodem. Pomijając już zdjęcia z telefonu to nie ma również możliwości wysłania jpga z zetki. Załączniki się ładują bez problemu, ale czasami trzeba coś komuś pokazać w tekście;-)
Nie wydaje mi się też, żeby ustawiony język miał na to wpływ, ale sprawdzę.

patronat
08-11-2023, 20:56
A z jakiej przeglądarki korzystasz?

esperal
08-11-2023, 21:02
Korzystam z Safari

cybulski
08-11-2023, 21:14
Lpeszym rozwiązaniem niż dodawanie załącznika wprost do maila gmail jest najpierw dodanie pliku do google drive a potem w mailu załączyć ten plik z google drive.
Przeważnie to co nie szło, idzie.

sufenta
08-11-2023, 21:21
ojej, tak mętnie napisalem, ze sam nie rozumiem: oczywiście język w compie nie ma na nic wpływu. nie będę się dalej pogrążał. pozdrawiam i jeszcze raz pozdrawiam.

cybulski
08-11-2023, 21:37
ojej, tak mętnie napisalem, ze sam nie rozumiem: oczywiście język w compie nie ma na nic wpływu. nie będę się dalej pogrążał. pozdrawiam i jeszcze raz pozdrawiam.

Więszkość programów używam w języku lengłydż :) bowiem zdarzało mi się nie umieć znaleźć tego co szukam gdy miałem ustawione na polski, po tym gdy oglądałem angielską tutkę na yt ... język więc ma wpływ ... na użytkownika :)
Już nie mówiąc o tym że np w menu aparatu wolę angielski a szczególnie w Fuji gdzie polskie tłumaczenia to nie wiem czego dotyczą :)

Drugim lepszym sposobem na wysyłkę samych zdjęć, może być dodanie ich do nowo utworzonego albumu udostępnionego w google photos i podanie w mailu lub w dowolnym komunikatorze (direct w ig) linka do albumu. Albo dodanie wprost gmaila odbiorcy do tego albumu, wtedy dostanie on powiadomienie na maila i ten album doda się mu do udostępnionych dla niego w google photos (łatwo może sobie oglądać w apce na telefonie, ściągać, dać jakiś komentarz pod którymś zdjeciem itp)

m_a_g
08-11-2023, 22:45
Korzystam z Safari

Używam na Mac'u Chrome i tam nie spotkałem się z takim problemem jaki opisujesz.
Safari... cóż, moim zdaniem to nie jest najlepsza przeglądarka.

Do tego Chrome ma jedną zaletę dla mnie jako osoby jednocześnie używającej windows i Mac'a, to znaczy że nie jest ograniczone do jednego systemu, a Safari to tylko Mac / iOS.
W Chrome wszystko się synchronizuje - mogę płynnie przesiadać się z PC na Mac, iPad czy iPhone (tam też mam Chrome) i kontynuować pracę czy przeglądanie sieci.

m_a_g
08-11-2023, 23:48
PS. Skoro piszesz że na PC działa, a na Mac'u nie, a wiadomo że na PC Safari nie używasz bo się nie da, to wydaje mocno prawdopodobne że jest to kwestia przeglądarki.

esperal
09-11-2023, 00:35
PS. Skoro piszesz że na PC działa, a na Mac'u nie, a wiadomo że na PC Safari nie używasz bo się nie da, to wydaje mocno prawdopodobne że jest to kwestia przeglądarki.Dziękuję, sprawdzę. Jeśli okaże się że Safari jest produktem tak niedopracowanym że nie pozwala ściągnąć zdjęcia do wiadomości mailowej, to kolega cybulski już na pewno nie kupi żadnego urządzenia od Apple;-)

pioterkow
09-11-2023, 02:06
Dziękuję, sprawdzę. Jeśli okaże się że Safari jest produktem tak niedopracowanym że nie pozwala ściągnąć zdjęcia do wiadomości mailowej, to kolega cybulski już na pewno nie kupi żadnego urządzenia od Apple;-)

Na Safari sporo stron nie działa. Na Macu zawsze warto mieć Safari i np. Firefox (lub Chrome jak ktoś lubi...).

A w temacie- tylko Apple i tylko Mac'i- wszystko jest (za)drogie, ale perfekcyjnie zgrane. PS i LR to programy natywne. Jest drogo, ale jest idealnie.
Zgadzam się z tą opinia w 100%. Uzywam Mac-ów od 30 lat i jestem bardzo zadowolony. Programy głównie DxO, Adobe Collection, C1.
Warto pamiętać że wersje 32 bitowe Adobe (np. pakiet. Adobe CS6) nie będą działać na MacOS nowszym niż Catalina. Można oczywiscie kombinować z partycjami OS na dysku ale to bez sensu troche...

cybulski
09-11-2023, 07:58
Dziękuję, sprawdzę. Jeśli okaże się że Safari jest produktem tak niedopracowanym że nie pozwala ściągnąć zdjęcia do wiadomości mailowej, to kolega cybulski już na pewno nie kupi żadnego urządzenia od Apple;-)

A to że safari szwankuje, to ja wiem. Np gdy jestem za granicą to przez safari nie mogę zalogować się do banku z maca, a z opery idzie na tymże macu. Zawsze staram się mieć 4 przeglądarki na win czy mac, chrome opera firefox i edge/safari. Główna na której działam to chrome. Synchronizacja.

Na mac, była też jako pierwsze, program do TradingView, zanim weszło na win, oprócz przegladarkowego.

patronat
09-11-2023, 09:22
To nie do końca tak jest, że Safari szwankuje. Jest po prostu inaczej zabezpieczane i nie pozwala na niektóre skrypty. Czasem można to ustawić czasem nie. Chrome to zwykły wykradacz danych. Natomiast przeglądarka, która poprawnie obsługuje większość serwisów, w tym np gov to Firefox. Niezastąpiona tam gdzie trzeba np weryfikować dokumenty podpisem kwalifikowanym.

esperal
09-11-2023, 13:38
PS. Skoro piszesz że na PC działa, a na Mac'u nie, a wiadomo że na PC Safari nie używasz bo się nie da, to wydaje mocno prawdopodobne że jest to kwestia przeglądarki.

Mogę już potwierdzić, że to Safari było powodem błędu. Dziękuję za nakierowanie;-)

m_a_g
09-11-2023, 17:57
To nie do końca tak jest, że Safari szwankuje. Jest po prostu inaczej zabezpieczane i nie pozwala na niektóre skrypty. Czasem można to ustawić czasem nie. Chrome to zwykły wykradacz danych. Natomiast przeglądarka, która poprawnie obsługuje większość serwisów, w tym np gov to Firefox. Niezastąpiona tam gdzie trzeba np weryfikować dokumenty podpisem kwalifikowanym.

Safari a raczej jego "silnik" zwyczajnie nie obsługuje w pełni obecnych standardów. Jest to po prostu tragiczna przeglądarka i tyle. Apple swoje a reszta świata swoje, i Apple uważa że wie lepiej. "Szwankuje" to mało powiedziane. I piszę to jako osoba która lubi Apple :-)
Tej przeglądarki zwyczajnie nie da się używać do pracy. Tacy giganci oprogramowania i generalnie e-commerce jak Amazon czy NetSuite (jak ktoś nie wie co to NetSuite niech wrzuci w Google) nawet nie udzielają wsparcia kiedy ktoś używa Safari.
Od razu wyjaśniam że pisząc Amazon nie mam na myśli że na Safari nie da się zrobić zakupów na Amazonie, tylko chodzi mi o obsługę biznesową, np. konta sprzedawcy na Amazon przez Seller lub Vendor Central, albo konsola AWS.
Ile razy coś nie działało w panelu konfiguracyjnym to pierwsze pytanie od ich supportu było "jaka przeglądarka?", a kiedy ja lub koledzy ode mnie z firmy pisali że Safari to dostawaliśmy od razu informację "proszę użyć Chrome, Firefox, albo Edge, Safari nie jest w stanie poprawnie wyświetlić naszej strony".
Tak samo z bankami - ile razy w panelu klienta coś nie działało, banki zarówno w Stanach jak i w Polsce proszą mnie (albo prosiły bo już Safari nie używam) o użycie Chrome, FF czy Edge bo Safari nie obsługuje tego co trzeba. I to zawsze załatwiało sprawę.

cybulski
09-11-2023, 19:47
Hehehe, kiedyś support it mówił żeby wyłączyć i włączyć. Teraz doszło zmień przeglądarkę z safari :)
https://youtu.be/nn2FB1P_Mn8?si=1S_BT9Geh5Umw0HL

pioterkow
09-11-2023, 20:30
Safari a raczej jego "silnik" zwyczajnie nie obsługuje w pełni obecnych standardów. Jest to po prostu tragiczna przeglądarka i tyle. Apple swoje a reszta świata swoje, i Apple uważa że wie lepiej. "Szwankuje" to mało powiedziane. I piszę to jako osoba która lubi Apple :-)
Również jako osoba która lubi i używa Apple powiem że mam ustawionego Firefoxa jako domyślną przeglądarkę na Macu. Z Safari od dłuższego czasu jest mnósto problemów. Nawet w USA gdzie japko jest bardzo popularne mnóstwo stron się nie otwiera. Strony formularzy "rządowych", zeznań podatkowych itp. Więc coś z tym Safari nie tak :(
Zresztą daleko nie szukajmy - strona popularnej w Europie linii lotniczej:
Bezpieczniej i mniej stresowo otwierać strony w Firefox na Macu.
Przepraszam, nie wiem czemu dodały się 2 screeny. Nie umiem tego usunąć.

m_a_g
09-11-2023, 20:55
Hehehe, kiedyś support it mówił żeby wyłączyć i włączyć. Teraz doszło zmień przeglądarkę z safari :)

What is the priority of your issue? ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=S2s7nsn-YpA

https://www.youtube.com/watch?v=S2s7nsn-YpA

pioterkow
09-11-2023, 21:13
Miałem też zakupić stacjonarnego Maca ale zdecydowanie wolę combo Macbook + zewnętrzny monitor który zawsze można odłączyć i pracować z laptopem np. na kanapie czy gdzieś go zabrać. .
Idelna konfiguracja - MacBook + dobry monitor zewnętrzny np. Eizo. Uzywam od wielu lat - duży klocek MacPro stoi nieużywany.
Stacjonarnego nie zabierzemy raczej ze sobą.
Ktoś napisał że 16GB RAM to mało - używam PS, C1 i DxO i wszystko dzieje się praktycznie w czasie rzeczywistym. A są to często spore pliki typu 300-500MB z warstwami.
Nie mam doświadczenia w video na Mac - może do tych zastowań to faktycznie mało...
Jeśli ktoś kupuje pierwwszego Maca to warto pamiętać żeby nie zaśmiecać pulpitu dużymi plikami lub ilością plików. Mac wtedy mocno zaczyna spowalniać.

patronat
09-11-2023, 21:20
Idelna konfiguracja - MacBook + dobry monitor zewnętrzny np. Eizo. Uzywam od wielu lat - duży klocek MacPro stoi nieużywany.
Stacjonarnego nie zabierzemy raczej ze sobą.
Ktoś napisał że 16GB RAM to mało - używam PS, C1 i DxO i wszystko dzieje się praktycznie w czasie rzeczywistym. A są to często spore pliki typu 300-500MB z warstwami.
Nie mam doświadczenia w video na Mac - może do tych zastowań to faktycznie mało...
Jeśli ktoś kupuje pierwwszego Maca to warto pamiętać żeby nie zaśmiecać pulpitu dużymi plikami lub ilością plików. Mac wtedy mocno zaczyna spowalniać.
Bo masz ustawiony pulpit w icloud. Co do 16 GB ram, pełna zgoda. Tym bardziej, że dzisiejsze pamięci ssd i pliki wymiany są szybsze niż ram 10 lat temu, a mac całkiem nieźle zarządza pamięcią.
Co do Safari i Wizza - nie mam żadnych problemów ani komunikatów o niezgodności - może jakaś zabytkowa wersja?

m_a_g
09-11-2023, 21:38

Ja napisałem. Bo to mało albo bardzo mało. Nie wiem czym fotografujesz że masz pliki 300-500MB z warstwami, u mnie te pliki są tak 1.5-2.5 GB..... I piszę o zdjęciach, nie wideo. Wystarczy otworzyć RAW'a z matrycy 45MPX w 16 bitowym kolorze i zrobić 3-5 warstw.
Polecanie zestawu 16GB na platformie do której nie można (bo się fizycznie nie da) dołożyć z czasem więcej pamięci moim zdaniem nie jest zbyt mądre. Chyba że ktoś lubi wymieniać sprzęt co rok :-)

?????? Trzymam na pulpicie po 500GB - 1TB w różnych folderach i nic mi nie spowalnia z tego powodu.... Co to za jakaś miejska legenda? No chyba że to z powodu posiadania tylko 16GB RAM ;-)

pioterkow
09-11-2023, 22:06
Ja napisałem. Bo to mało albo bardzo mało. Nie wiem czym fotografujesz że masz pliki 300-500MB z warstwami, u mnie te pliki są tak 1.5-2.5 GB..... I piszę o zdjęciach, nie wideo. Wystarczy otworzyć RAW'a z matrycy 45MPX w 16 bitowym kolorze i zrobić 3-5 warstw.
Polecanie zestawu 16GB na platformie do której nie można (bo się fizycznie nie da) dołożyć z czasem więcej pamięci moim zdaniem nie jest zbyt mądre. Chyba że ktoś lubi wymieniać sprzęt co rok :-)

?????? Trzymam na pulpicie po 500GB - 1TB w różnych folderach i nic mi nie spowalnia z tego powodu.... Co to za jakaś miejska legenda? No chyba że to z powodu posiadania tylko 16GB RAM ;-)

Czy napisałem gdzieś że POLECAM zestaw z 16GB?
Jasne że najlepiej mieć sprzęt z jak największą ilością RAM ale nie uważam że 16GB na Mac-u to mało.
Jeszcze niedawno 16GB RAM było górną granicą MacBookPro. Ludzie pracowali i nie uważano że to "bardzo mało".
Wiadomo że nowoczesne maszyny nas rozpieszczają ;)
Może dlatego że trzymasz pliki w folderach? Setki plików na pulpicie zawsze spowalniały Maca. Nie jest to legenda.

patronat
09-11-2023, 22:16
Spowalniały. Chodziło o zapełnianie ramu podglądami plików na biurku. Teraz nie ma z tym problemów.

m_a_g
09-11-2023, 23:35
Czy napisałem gdzieś że POLECAM zestaw z 16GB?
Jasne że najlepiej mieć sprzęt z jak największą ilością RAM ale nie uważam że 16GB na Mac-u to mało.
Jeszcze niedawno 16GB RAM było górną granicą MacBookPro. Ludzie pracowali i nie uważano że to "bardzo mało".
Wiadomo że nowoczesne maszyny nas rozpieszczają ;)
Może dlatego że trzymasz pliki w folderach? Setki plików na pulpicie zawsze spowalniały Maca. Nie jest to legenda.
Rozumiem że tak uważasz i masz do tego pełne prawo - skoro Ci wystarcza...
Natomiast moim zdaniem (oraz tak obiektywnie patrząc z boku na zagadnienie) to jest właśnie Mac'owy "urban legend", że wszystko działa lepiej przy mniejszej ilości pamięci.
Jeżeli mamy kompa z 16GB RAM to jest to 16GB RAM, czy to Mac, PC, czy Linux.
Owszem, trzeba uczciwie przyznać że goły OS i kilka podstawowych aplikacji na Mac'u faktycznie jest "lżejszy" niż Windows, to fakt.
Ale do grafiki, gdzie to aplikacja typu PS zajmuje lwią część pamięci, 16GB zaczyna być zwyczajnie mało.
Zwłaszcza od czasu Apple Silicon, gdzie jest jedna pamięć dzielona pomiędzy CPU i GPU.
Na Intelu można było mieć 16GB RAM + 8GB VRAM i jakoś to działało.Na Apple Silicon - masz 16GB do podziału i tyle.
Tak więc na M1/M2 trzeba kupić więcej pamięci niż robiło się to za czasów Intela w komputerach Apple.
To nie jest tylko moja opinia, znam wiele osób które hobbystycznie fotografują i wymieniały ostatnio sprzęt bo na 32GB im zwyczajnie za wolno działał przy podstawowych operacjach typu otwarcie kilkunastu lub więcej RAW'ów, składaniu HDR, panoram, albo kilkunastu warstwach w PS.
Ja profilaktycznie mam 128GB w MacStudio Ultra i 64GB w MBP 16 z M2 MAX. Obrabiam duzo zdjęć, fotografuję seriami więc muszę jednocześnie otwierać setki plików RAW, to ma swoje wymagania, a ja jestem wygodny.
Z mojego punktu widzenia osoba wchodząca dzisiaj w MacStudio (bo o tym była mowa) powinna kupić wersję 64GB i to na 5 lat używania powinno wystarczyć.

Spowalniały. Chodziło o zapełnianie ramu podglądami plików na biurku. Teraz nie ma z tym problemów.
Czyżby z powodu większej ilości RAM w komputerach? Jak widać pamięć jednak się przydaje :-)

No i zastanawiam się jak można trzymać setki plików na pulpicie (w sensie gdzie by się to zmieściło) bez używania folderów.
Bo jeżeli pliki są w folderach na pulpicie to ich podgląd przecież się nie generuje bez wejścia w dany folder?

Tak przy okazji: używam iCloud na pulpicie i to w niczym nie przeszkadza jeśli chodzi o szybkość systemu.

maxwawa
10-11-2023, 02:08
Uwielbiam FastStone na Windows, niestety na macOS nie znalazłem odpowiednika w miarę ok jest XnView.
Ogólnie z dobrymi programami i to jeszcze darmowymi na macOS jest … fatalnie i tak samo jest domyślnym podglądem wbudowanym w macOS.
co do RAMu no to bierz jak najwiecej ale to nie jest tak że 16 GB zamula tylko wynikowy czas będzie kilkadziesiąt procent na nim dłuższy niż na 64GB czy jest warty tak dużej doplaty wg. Absolutnie nie. Jeśli wręcz przemysłowo i korporacyjnie przetwarzasz te kilkaset Raw na raz i czas jest bardzo cenny to bierz większy RAM.
Tutaj jest swietny test i zobacz jak to w praktyce wygląda https://youtu.be/5r2D7EG4M38?si=ymrVeROO5U55uPX2
Co ciekawe to nie zawsze wielkość pamięci determinuje szybkość operacji.

cybulski
10-11-2023, 04:31
Uwielbiam FastStone na Windows, niestety na macOS nie znalazłem odpowiednika w miarę ok jest XnView.
Ogólnie z dobrymi programami i to jeszcze darmowymi na macOS jest … fatalnie i tak samo jest domyślnym podglądem wbudowanym w macOS.
co do RAMu no to bierz jak najwiecej ale to nie jest tak że 16 GB zamula tylko wynikowy czas będzie kilkadziesiąt procent na nim dłuższy niż na 64GB czy jest warty tak dużej doplaty wg. Absolutnie nie. Jeśli wręcz przemysłowo i korporacyjnie przetwarzasz te kilkaset Raw na raz i czas jest bardzo cenny to bierz większy RAM.
Tutaj jest swietny test i zobacz jak to w praktyce wygląda https://youtu.be/5r2D7EG4M38?si=ymrVeROO5U55uPX2
Co ciekawe to nie zawsze wielkość pamięci determinuje szybkość operacji.

Test co podałeś rozwiewa wiele wątpliwości, dziękuję.

https://youtu.be/5r2D7EG4M38?si=WBeAHJNwPQ4SBM4l

Bardzo mocno wypada M1 Ultra 64/1TB. Wygląda na to że ten konfig jest best value for money. Idealny dla mnie.

cybulski
10-11-2023, 05:16
Jaki konfig do programów i jaki upgrade
77091

77092

patronat
10-11-2023, 09:07
Czyżby z powodu większej ilości RAM w komputerach? Jak widać pamięć jednak się przydaje :-)

No i zastanawiam się jak można trzymać setki plików na pulpicie (w sensie gdzie by się to zmieściło) bez używania folderów.
Bo jeżeli pliki są w folderach na pulpicie to ich podgląd przecież się nie generuje bez wejścia w dany folder?

Tak przy okazji: używam iCloud na pulpicie i to w niczym nie przeszkadza jeśli chodzi o szybkość systemu.
RAM - lepiej jak jest więcej, jak mawiał klasyk :)
Co do setki plików na pulpicie - ja używam stosów, no i zdarzyło mi się zapędzić.
Co do iclouda - mam ten sam pulpit na dwóch kompach. No i czasem jak próbuje otworzyć plik to musi się "zaciągnąć". Plus pewnie jakiś tam proces synchronizacyjny w tle jest.
Poza tym mam wrażenie, że teraz jest inaczej rozwiązywany podgląd. Trzeba by sprawdzić ile czasu trwa podejrzenie rawa na pulpicie kontra podejrzenie w jakimś katalogu. Pobawię się w domu.

cybulski
10-11-2023, 10:08
Mam złotą zasadę, czy to win czy mac book, na pulpicie zero plików :)

A do synchronizacji plików między komputerami używam wyłącznie SynologyDrive. IClouda do plików ani zdjęć w ogóle nie używam. Muszę mieć rozwiązanie sprawne między win i mac. ICloud słabo do tego się nadaje. Dawno temu, tak z 10lat temu, próbowałem coś na win z icloudem. Nie działalo jak należy, poza tym to było dość wolne rozwiązanie dla mnie.

Mam jedną zasadę, czy to aparaty foto, szkła, czy komputery, wybieram TYLKO najlepsze rozwiązania z systemów. Dodatkowo muszą być między systemowe.

cybulski
10-11-2023, 17:33
maxwawa spróbuj PhotoScape Pro. Do przeglądania zdjęć na macu wg mnie jest ok. Na win faststone też uzywam, trudno znaleźć wygodniejszy program. XnView nigdy nie używałem więc nie mam odniesienia.

maxwawa
11-11-2023, 00:03
maxwawa spróbuj PhotoScape Pro. Do przeglądania zdjęć na macu wg mnie jest ok. Na win faststone też uzywam, trudno znaleźć wygodniejszy program. XnView nigdy nie używałem więc nie mam odniesienia.

Dzięki, właśnie go wypróbowałem i jednak XnView ma wiele więcej opcji ale obydwa nie potrafią czytać plików HEIF (.HIF) z Sony A7 IV czy Canona R8 (ale chociaż XnView je "widzi" w katalogach natomiast PhotoScape Pro nawet nie wyświetla że są w danym katalogu)
Zostaje tylko podgląd wbudowany w macOS o który bezproblemowo je otwiera ale ma on możliwości komputerów z lat 90- tych.

patronat
11-11-2023, 09:44
Podglad w mac osx to podglad i nic wiecej. Funkcja ktorej najbardziej mi brakuje w windzie. Spacja cyk i po sprawie. Do podejrzenia kilkunastu plikow idealny. Do sortowania zdjec niekoniecznie.

yac
11-11-2023, 12:28
Tak jak pisałem wcześniej, do selekcji rawów na macu korzystam z FastRaw viewer natomiast do przeglądania obrobionych Apollo. Być może są i lepsze ale ten mi się sprawdza.

Michu
11-11-2023, 13:03
Ze tak zapytam nieśmiało - a Bridge?

cybulski
16-11-2023, 07:53
Niezależnie od wyboru czy to będzie PC czy Mac (skłaniam się bardziej do Mac Studio) rozważam między takimi monitorami 5K, gamut P3:

- Apple Display Studio
- Samsung ViewFinity S9

Ktoś ma któryś, wady zalety ? Samsung tańszy trochę. Jednak jesli wybór pdanie na Mac Studio, to skłaniać się będę na Apple Display.

m_a_g
16-11-2023, 14:18
Przy zakupie Mac Studio zakup innego monitora niż Studio Display nie ma sensu.
Raz że wygoda przy konfiguracji i użytkowaniu, o czym było już pisane.
A dwa, to zaskakująco dobry monitor do zdjęć. Naprawdę. Pomimo całej tej krytyki do przeczytania w internecie.
Sam zresztą kręciłem nosem na Studio Display, ale po zakupie zmieniłem zdanie.
Dla wyjaśnienia - jeszcze kilka miesięcy temu używałem Mac Pro z najlepszym graficznym monitorem NEC jaki ta firma miała w swojej ofercie, czyli PA311D.
Dla nieobytych w temacie - PA311D to monitor color critical dla zawodowców, cena też odpowiednia, Studio Display wydaje się tani przy nim ;-)
Tylko niestety NEC miał jedną "wadę", to znaczy trochę za duży był, a ja po przejściu na Mac Studio chciałem mieć dwa monitory na biurku - i zestaw 2 x PA311D był za duży.
Do czego zmierzam - a rozpisałem się aby był punkt odniesienia - po postawieniu na biurku Studio Display i NEC PA311D i spędzeniu kilku godzin przeglądając zdjęcia, okazało się że....trudno było dostrzec jakiekolwiek różnice w kolorze.
Jedyny problem miałem z ustawieniem jasności na Studio Display, który zresztą wynikał z niewiedzy, i łatwo dało się go rozwiązać (trzeba się przyzwyczaić że ustawia się to z poziomu OS a nie w monitorze).
Także jeżeli tylko masz zamiar kupować Apple, to moim zdaniem tylko komplet wraz z monitorem.

PS. Tu masz link do forum o monitorach odnośnie ustawiania jasności Mac Studio https://mva.pl/viewtopic.php?t=4891&sid=81f549de3474f4aed5e6a503b8fbe5ce

Pawel92
17-11-2023, 01:18
Dzięki, właśnie go wypróbowałem i jednak XnView ma wiele więcej opcji ale obydwa nie potrafią czytać plików HEIF (.HIF) z Sony A7 IV czy Canona R8 (ale chociaż XnView je "widzi" w katalogach natomiast PhotoScape Pro nawet nie wyświetla że są w danym katalogu)
Zostaje tylko podgląd wbudowany w macOS o który bezproblemowo je otwiera ale ma on możliwości komputerów z lat 90- tych.
Spróbuj Photo Mechanic

maxwawa
17-11-2023, 12:21
Spróbuj Photo Mechanic

Dzięki ale za program do przeglądania zdjęć za ponad 400zł ? :?

Pawel92
17-11-2023, 19:07
To ciut więcej niż program do przeglądania ;)

Michu
17-11-2023, 19:52
To może Acdsee? Wyszło na Maca.
Chociaż jeśli do przeglądania zdjęć/RAWów ani Bridge (darmowy) ani znakomity FastRawViewer nie pasi to nie mam pojęcia, co pomoże.

cybulski
26-11-2023, 09:30
FastRawViewer jest OK na Mac, sprawdziłem. Co prawda nie jest idealny jak Fast Stone Image Viewer ale podstawowe rzeczy są.
Wywyływanie zewnętrznych programów edycji z poziomu FastRaw nawet lepiej działa niż taka sama opcja na Stone.

esperal
25-02-2024, 22:02
Pochwaliłem Capture One na Macu i oczywiście coś się musiało wysypać:-D
Program nagle mocno zwolnił, reakcja na suwaki z opóźnieniem, seryjna zmiana nazw plików zmienia je tylko w C1 ale już nie zmienia nazw oryginalnych plików. Najgorsza jednak jest utrata seryjnej możliwości eksportu plików. Przy wysyłce 137 plików do folderu docelowego dociera raz 31, kiedy indziej 70, czasami 15. Miał ktoś takie problemy?

Keek
26-02-2024, 10:43
Ja do przeglądania używam Xee - prosta przeglądarka, ale chyba za darmo. Przynajmniej kiedyś była za free.
Nie wiem niestety czy jest na nowe systemy. Nie stać mnie na najnowsze komputery Appla :D

Xee/ (https://www.instalki.pl/download/programy/macos/grafika/przegladarki-grafiki/xee/)

cybulski
26-02-2024, 11:04
Póki co używam od grudnia Maca Mini M2 16/256 z taką podstawką na nvme (https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC?p=4282237&viewfull=1#post4282237) i jest git.
W zasadzie to nawet doszedłem chyba do tego, że mocniejsza maszyna na ten moment nie jest mi potrzebna.

burton
26-02-2024, 18:46
Niedawno wymieniłem dziesięcioletniego Macbooka pro 13 cali na 14' z M3. Nie chcę wchodzić w abonamenty więc zamiast Ps kupiłem Affinity Photo 2. Natomiast utraconą ostatnią "pudełkową" wersję Lr myślę zastąpić (w zasadzie tylko selekcja i ewentualnie podstawowa, szybka obróbka bez cudowania) systemową aplikacją "Zdjęcia". Używa jej ktoś?

Pawel Pawlak
19-05-2024, 15:21
Jako że coraz częściej potrzebuje korzystać z mobilności mojego MBA M1, pomyślałem o dokupieniu czegoś stacjonarnego bez zbytniego obciążania portfela. I znalazłem oferty Mac Studio M1 Max 10/24 32GB/512GB/10GbE(na tak szybkim lanie mi zależy bo mam NASa 10GbE) za 6999,-
Wydaje mi się że to dobra cena na dostarczoną wydajność - co o tym sądzicie ? JEst sens dopłacać 50% więcej do M2 Max ?

Mario__S
27-05-2024, 13:24
@ cybulski
Masz tam do tej podstawki podłączony tylko dysk nvme ? Podłączałeś coś do pozostałych portów usb, dysk czytnik ? U mnie z M2 Pro rozlączało po paru minutach. Mam dysk Kingson KC3000, może on za dużo prądu bierze.

sabur
30-05-2024, 11:33
Paweł - Sprawdź na iBood - jest obecnie promocja i po 5952zł wresja m1 max 32/512. Sklep normalny, wystawia faktury więc brać i cieszyć się mocą :)

Sam mam air m1 8/256, kupiony rok temu i właśnie szukam następcy.
Jednak moja wersja aira to trochę mało. Wykorzystuję do montowania prostych filmów z wakacji + obróbka zdjęć i tutaj jest problem - jednak 8 GB to mało, przy większej ilości fot dusi się oraz dysk - problem zgrać większy materiał na laptopa :)

Jeżeli nie trafię na nic lepszego, na dniach kupuję m1 pro 16" 16/512 - większy, wygodny, o wiele wydajniejszy. Męczą mnie wersje z m1 max, bo po obejrzeniu miliona filmów stwierdzam wprost - ma to znaczenie w nowych funkcjach SI - tutaj dodatkowa moc jest odczuwalna. Mnie na czasie exportu nie zależy za bardzo - export 200-400 zdjęć trwa na tyle krótko, że 5 czy 8 min to nie robi różnicy.

Trochę budżetowe podejście, jednak nie widzę innej lepszej opcji niż m1pro z 16/512 jako dobry komputer do zdjęć. Jednak macki są genialne do tego i już air dał posmakować komfortu i ciszy.

Sprawdź ten kanał: https://www.youtube.com/watch?v=0yZQpbQbN9w&t=882s
Robi testy typowo dla foto/video - powtarzalne procedury dają pewien pogląd na zmiany wydajności kolejnych generacji.

esperal
04-08-2024, 16:42
Pod strzechę wpadł kolejny produkt, czyli iPad Air 11 M2. Żona chciałaby ogarniać na nim te mniej wymagające zdjęcia, kiedy nie trzeba używać sprzętu skalibrowanego. Jest tylko problem z wyświetlaczem, który pomimo ustawień i tak sam się ściemnia lub rozjaśnia.
Czy ktoś wie co dodatkowo trzeba ustawić, żeby urządzenie nie chciało być sprytniejsze od właściciela?

Michu
04-08-2024, 17:05
True tone w Ustawienia / jasność i ekran.

esperal
04-08-2024, 17:15
True tone w Ustawienia / jasność i ekran.Napisałem, że ekran zmienia jasność pomimo ustawień:) True Tone jest wyłączone

robcio.m
04-08-2024, 17:53
Spróbuj z menu ustawień -> dostępność -> ekran i wielkość tekstu -> jasność automatyczna i odznaczyć bo domyślnie jest uruchomiona.

markB
04-08-2024, 17:56
A jasność automatyczna jest włączona czy wyłączona?

esperal
04-08-2024, 18:12
Spróbuj z menu ustawień -> dostępność -> ekran i wielkość tekstu -> jasność automatyczna i odznaczyć bo domyślnie jest uruchomiona.Trafiony, zatopiony:wink: Bardzo dziękuję!!!

robcio.m
04-08-2024, 18:47
Nie ma za co :)

MstrG
13-11-2024, 14:14
Kupił ktoś może tego nowego maca mini?

83765

OjTam
13-11-2024, 14:17
Było go pod kartą schować, nie znajdzie bez lupy, nikt. :mrgreen:

OjTam
13-11-2024, 14:17

MstrG
13-11-2024, 14:25

Taka sytuacja ;)

Chciałem pokazać jaki jest mini :D

OjTam
13-11-2024, 14:27
Pochwaliłeś się i forum zdechło. Brawo. :lol:

MstrG
13-11-2024, 14:33
Pochwaliłeś się i forum zdechło. Brawo. :lol:

Może nastąpiła jakaś incepcja ;)
Ja go dostałem już przed weekendem, nawet trochę się zdążyłem pobawić.

OjTam
13-11-2024, 14:40
Specka?
Skoro piszesz o nowym, to M4? A reszta?

PS. Nie wiem, czy słyszeliście, ale UE znowu Apple trzepie. :D

MstrG
13-11-2024, 14:57
Specka?
Skoro piszesz o nowym, to M4? A reszta?

PS. Nie wiem, czy słyszeliście, ale UE znowu Apple trzepie. :D

Jedyna słuszna wersja, czyli podstawowa :D

Klawiatur kupił, ale w filmie więcej mówi o tym co trzeba podłączyć (kabel, monitor, klawiaturę) niż o samym macu.

https://www.youtube.com/watch?v=Szs7Rydbtt4&ab_channel=KubaKlawiter

nieantyfan nawet fajnie go opisał:

https://www.youtube.com/watch?v=hFHglNPfVkY&ab_channel=nieantyfan

Mirkus
13-11-2024, 15:13
MstrG Widzę że lecisz z koksem równolegle na dwóch forach ;-)

MstrG
13-11-2024, 15:17

"Tylko jedno w głowie mam
Koksu pięć gram odlecieć sam
W krainę za zapomnienia..."

MstrG
14-11-2024, 00:13
Mini z M4 Pro

https://youtu.be/75YbnXXsB3M?si=G4W99PhrbbqjuQg8

cybulski
14-11-2024, 07:07

Odznakę przodownika proponuję koledze Mister Dżi MstrG za krzewienie kaganka wiedzy z nowości aplowych :D ale to fajnie ze nowa zabawka cieszy, tak powinno być :D

Mirkus
14-11-2024, 16:59
Mnie tylko interesuje czy pociągnie STALKER-a 2 na ultra? Gry to najlepszy wyznacznik tego jak silną masz maszynę :D

cybulski
15-11-2024, 07:03
Ogólnie to nasz kolega forumowy poleca Maci do fotografii, do gier pecety. To chyba się nie zmieniło.
https://thomasvoland.com/blog/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/

fafniak
15-11-2024, 08:41
I znowu.
Cena za podstawowy model jest atrakcyjna
ZA JAKIEKOLWIEK dodatki słono sie płaci
dysk 256 Gb ??? serio ?
Przypomnę że 2TB kingston fury SSD - to 560-600 zł
Spójrzcie na cenę w apple....

Mirkus
15-11-2024, 16:27
fafniak daj spokój już tłumaczyłem, nic nie dociera. Ale jak to mówią kto bogatemu zabroni kupować i uczyć się nowego sprzętu tylko po to żeby zdjęcia obrabiać :)

patronat
15-11-2024, 16:45
Mnie tylko interesuje czy pociągnie STALKER-a 2 na ultra? Gry to najlepszy wyznacznik tego jak silną masz maszynę :D

Serio? Czy sobie jaka robisz?

Kitajce już ogarnęły dyski do miniaków.

fafniak
15-11-2024, 21:02
Kitajce już ogarnęły dyski do miniaków.
Jak na razie zobaczyłem tylko opcje przelutowania wiekszej kości....

Mirkus
16-11-2024, 12:57
patronat no jajca, jajca bo na Macu to sobie zagrasz chyba w pasjansa :) Wszystkie znaczące produkcje wychodzą tylko na Windows i konsole.

patronat
16-11-2024, 17:26
Jak na razie zobaczyłem tylko opcje przelutowania wiekszej kości....

Na yt mi mignał film z jakimś rozwiązaniem typu kup gotowca z ali za 1:5 ceny japca.
Mirkus znaczy nie masz maca nie? Tak przy okazji, grałem w większość najbardziej wymagających gier PC na macu. Żaden problem. I nie chodzi o parallelsy tylko platformę nvidii. Na kalkulatorze dało by się zagrać :)

fafniak
16-11-2024, 17:44
Na yt mi mignał film z jakimś rozwiązaniem typu kup gotowca z ali za 1:5 ceny japca.
)
Podlinkowałbyś ?

cz4rnuch
16-11-2024, 18:50
Podlinkowałbyś ?

Np. wyżej masz podlinkowanego yutubka od klawitera w którym mówi o firmie z francji, która na kickstarterze sprzedaje "swoje" dyski do studio. Na podobne rozwiązania do miniacza pewnie trzeba będzie trochę poczekać. O innych firmach też coś kiedyś słyszałem. Nie zmienia to faktu, że apple każe sobie słono płacić za rozwiązania systemowe a takie łatanie rynku przez złote rączki to duży minus wchodzenia w tak hermetyczny system. No chyba, że komuś wystarcza wersja podstawowa i np. zwiększanie pojemności dyskami zewnętrznymi. Wtedy taki miniacz brzmi kusząco.

Pawel Pawlak
16-11-2024, 19:06
Ja bym zamówił konfigurację bazową, tylko z kartą 10GbE (+500zł) i do tego szubką obudowę USB C 4.0 z szybkim dyskiem NVME 1TB. Dane na NAS, dostępne przez 10GbE, magazyn roboczy na dysku USB, a 256GB i 16GB w tym MACu starczy do mega komfortowej pracy, za fajną kasę :)

Mirkus
17-11-2024, 13:35
patronat Żartowniś z Ciebie. Ja mówię o graniu w najnowsze produkcje AAA gdzie musisz mieć RTX serii 40xx a nie jakimś odpalaniu na nakładkach systemu Windows gier mobilnych czy z wykorzystaniem streamingu w chmurze. Ogólnie jeśli chcesz porozmawiać o graniu w gry PC-towe na Macu to zapraszam na forum Gry-online. Tam koledzy szybko sprowadzą Cię na ziemię :)

patronat
17-11-2024, 14:42
Podlinkowałbyś ?

Mój błąd, zobaczyłem upgrade w tytule i źle skojarzyłem. Jest lutowanko w tle.

patronat Żartowniś z Ciebie. Ja mówię o graniu w najnowsze produkcje AAA gdzie musisz mieć RTX serii 40xx a nie jakimś odpalaniu na nakładkach systemu Windows gier mobilnych czy z wykorzystaniem streamingu w chmurze. Ogólnie jeśli chcesz porozmawiać o graniu w gry PC-towe na Macu to zapraszam na forum Gry-online. Tam koledzy szybko sprowadzą Cię na ziemię :)

Nie interesuje mnie to. Używam rzeczy zgodnie z ich przeznaczeniem. Młotek do gwoździ, konsola do grania, maca do systemu rodzinnego i zdjęć, a pc do upgreajdowania nieustannego. A stop- ja nie gram już… Niby syn mi kupił na urodziny jakieś Diablo, ale serio chyba mi się już nie chce. Tak samo jak mieć najdupersuper PC z windowsem. Moja wola, mój wybór, nikogo nie namawiam. Ale proszę nie drąż :)

cybulski
17-11-2024, 15:33
Ten wątek w moim zamyśle był o wyborze komputera tylko do obróbki zdjęć a nie jako mega maszyna do wszystkiego czy choćby do gier. Nigdy nie grałem w żadną grę na kompie, wiec mnie to nie interesowało i nie interesuje. Od roku jest podstawowy Mini M2 16/256, Studio Display plus NAS jako magazyn rawów. Czekam na Studio M4 MAX (miał być studio M3 MAX ale Apple ominął ten etap). Po roku na Mini mogę stwierdzić tylko jedno, powrotu do pc w obróbce zdjęć nie przewiduję.

Mirkus
17-11-2024, 17:56
Ten wątek w moim zamyśle był o wyborze komputera tylko do obróbki zdjęć a nie jako mega maszyna do wszystkiego czy choćby do gier. Nigdy nie grałem w żadną grę na kompie, wiec mnie to nie interesowało i nie interesuje. Od roku jest podstawowy Mini M2 16/256, Studio Display plus NAS jako magazyn rawów. Czekam na Studio M4 MAX (miał być studio M3 MAX ale Apple ominął ten etap). Po roku na Mini mogę stwierdzić tylko jedno, powrotu do pc w obróbce zdjęć nie przewiduję.

Dlatego Ci ludzie tłumaczą że PC jest na tyle uniwersalny że nie ma potrzeby przechodzić na Maca. Za te 3 kloci to mogłeś dokupić większy dysk, ram i procka i też byś dał radę. A za rok byś naskładał na mocarną kartę i RAWy z 60pxl nie byłyby żadnym wyzwaniem.

cybulski
18-11-2024, 08:38
Dlatego Ci ludzie tłumaczą że PC jest na tyle uniwersalny że nie ma potrzeby przechodzić na Maca. Za te 3 kloci to mogłeś dokupić większy dysk, ram i procka i też byś dał radę. A za rok byś naskładał na mocarną kartę i RAWy z 60pxl nie byłyby żadnym wyzwaniem.

Przypadkowi "ludzie" nie są, akurat dla mnie, autorytetem w kwestii doboru sprzętu pod obróbkę.
W ogóle za długo siedzę w rozwiązaniach IT aby brać za wykładnik opinie na ten temat osób nie związanych zawodowo na codzień z obróbką zdjęć. (bo wideo mnie nie interesuje)

Stojąc przed decyzją, zrobiłem research pod siebie bazując na doświadczeniu https://thomasvoland.com/blog/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/
Dla mnie najważniejszą sprawą było zarządzanie barwą, która to jest systemowo rozwiązana w Macach. Budżet nie był i nie jest kluczowy.
Aby mieć to dobrze i pewnie zrobione, zarządzanie barwą, to wcale nie jest takie oczywiste w pc, za dużo zabaw, kalibracji, itp. Wolę pewne sprawdzone rozwiązanie. Budżet nie był kluczowy, podkreślam.

cybulski
18-11-2024, 09:51
Przewin sobie z tego linku do takich kwadratów i zobacz czy widzsz tu różne kolory na kwadratach https://thomasvoland.com/blog/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/
U mnie każdy kwadrat jest podzielony na dwa i są różne.

83916

i to nie ma znaczenia czy otwieram w macu w chrome czy safari, obrazki są podzielone na dwa z różnymi kolorami. Jesli otwierasz i masz takie same kwadraty bez podziału to niestety ale nie jest to odpowiedni sprzęt do obróbki zdjęć ;-)

Dodam że można otworzyć to też telefonem. U mnie na androidzie nie pokazuje różnych kwadratów, na ajfonie już są różne.

patronat
18-11-2024, 09:57
Tu akurat monitor ma też duże znaczenie :) Mirkus - świadomy użytkownik ma gdzieś 3 tys różnicy. Serio. Tym bardziej że nowe mini kosztuje w całości poniżej :)

MstrG
18-11-2024, 10:06
https://www.youtube.com/watch?v=kK78dLDIbPg&ab_channel=PancernikTV

LeonardZelig
18-11-2024, 13:15
Pytanie mam: czy ktoś z Was używa iPada do tetheringu i prezentacji zdjęć? Zastanawiam się nad maksymalnie mobilnym rozwiązaniem typu jakiś tablet z procesorem M2 do prowadzenia zajęć, sporadycznej obróbki w LR i możliwości podglądu fot podczas sesji.

patronat
18-11-2024, 13:39
Tak. Mega rozwiązanie, z tym, że LR nie ma theteringu w wersji mobilnej. Używa się Cascable. Po kablu, po wifi, nie ma znaczenia. Obróbka na szybko na iPadzie dla wprawnej ręki to moment, a prezentacja na retinie daje + 10 do zejefajności zdjęć :)

Mirkus
18-11-2024, 13:58
cybulski ale żeby widzieć te kwadraty to jest kwestia odpowiedniego monitora a nie problemu z barwą w Windows. Co z tego że stworzysz zdjęcie o super odwzorowaniu kolorów jak później dasz takie zdjęcie użytkownikowi z systemem Windows i kiepskim monitorem który i tak tego niezauważy.

cybulski
18-11-2024, 14:20
cybulski ale żeby widzieć te kwadraty to jest kwestia odpowiedniego monitora a nie problemu z barwą w Windows. Co z tego że stworzysz zdjęcie o super odwzorowaniu kolorów jak później dasz takie zdjęcie użytkownikowi z systemem Windows i kiepskim monitorem który i tak tego niezauważy.

To nie mój problem tylko użytkownika ze słabym monitorem i Windowsami.

Zresztą, iphony wyświetlają szerszy gamut niż sRGB, chyba właśnie P3 więc o czym tu dyskutować. To że świat Windows ma nadal standard sRGB to problem nie Appla chyba i nie mój.

Ale rozumiem że można mieć drogi aparat, rawy 14bit cz tam ile a monitor i kolor 8bitowy. To na h ten drogi sprzęt fotograficzny?

sufenta
18-11-2024, 15:09
Ja na ekraniku iPhone 15 widze podzielone na rozne odcienie kwadraty… oczywiscie, ze Mac. Zawsze. PS to natywny program. Wszystko sie samo synchroniuzuje. Wszystko dziala. Drogo, ale bardzo dobrze.

Mirkus
18-11-2024, 19:47
To nie mój problem tylko użytkownika ze słabym monitorem i Windowsami.

Zresztą, iphony wyświetlają szerszy gamut niż sRGB, chyba właśnie P3 więc o czym tu dyskutować. To że świat Windows ma nadal standard sRGB to problem nie Appla chyba i nie mój.

Ale rozumiem że można mieć drogi aparat, rawy 14bit cz tam ile a monitor i kolor 8bitowy. To na h ten drogi sprzęt fotograficzny?

No twój problem bo wywaliłeś 3 klocki na Maca żeby robić zdjęcia z super profilem kolorów a później dajesz to klientowi który i tak tego nie widzi czyli cała para poszła w gwizdek. Chyba że Ty to robisz tylko dla siebie to wtedy ok, albo zdecydowana większość twoich klientów to użytkownicy Maców i iphonów chociaż nie bardzo czaję jak można oglądać zdjęcia o ogromnej rozdzielczości na 6 calowych wyświetlaczach w smartfonie? To jakieś nieporozumienie.

MstrG
18-11-2024, 20:05
No twój problem bo wywaliłeś 3 klocki na Maca żeby robić zdjęcia z super profilem kolorów a później dajesz to klientowi który i tak tego nie widzi czyli cała para poszła w gwizdek. Chyba że Ty to robisz tylko dla siebie to wtedy ok, albo zdecydowana większość twoich klientów to użytkownicy Maców i iphonów chociaż nie bardzo czaję jak można oglądać zdjęcia o ogromnej rozdzielczości na 6 calowych wyświetlaczach w smartfonie? To jakieś nieporozumienie.

83922

Ma to sens. Dlatego powinniśmy obrabiać zdjęcia na jak najgorszych monitorach.

fafniak
18-11-2024, 20:07

Czy ty przemyślałeś swój post zanim kliknąłeś "enter" ?

patronat
18-11-2024, 21:05
Ja dlatego drukuje w czarno białym bez przejść tonalnych, żeby daltoniści też mogli pooglądać

Wind Mill
18-11-2024, 21:57
...Ma to sens. Dlatego powinniśmy obrabiać zdjęcia na jak najgorszych monitorach.
A po co (obrabiać)? Jotpegi strzelać. I to (trzymając się terminologii Nikona) Basic / S.
:)

igsux3
18-11-2024, 23:01
U mnie każdy kwadrat jest podzielony na dwa i są różne.
.

Jeśli niebieski widzisz w dwóch różnych odcieniach to może lepiej sprawdź czy masz wszystko poprawnie ustawione :shock:

patronat
18-11-2024, 23:48
Wszystkie są w dwóch odcieniach.

cybulski
19-11-2024, 06:58
I teraz trzeba będzie wrzucać foty podwójnie, normalną i dla tych co widzą mniej czyli w sRGB... a no i trzecią monochrom bo są monitory z mniej niż sRGB :-P
Czyli dobrze, że dałem te kwadraty, teraz każdy sobie popatrzy jaki ma gamut bo o tym się mówi ale mało kto zdaje sobie sprawę jak ma u siebie.

https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC/page14#post4315578

cybulski
19-11-2024, 08:09
Maci, tablety appla i ajfony obecnie posługują się gamut em P3 jako standard. Więc myślę warto to mieć na uwadze i odczarować sRGB jako standard do netu. Bo to tak już po prostu nie jest ze wszyscy widzą tylko sRGB w przeglądarkach.

Też jest niezrozumienie.
P3 AdobeRGB i sRGB to gamuty koloru świecącego. CMYK natomiast to gamut koloru światła odbitego złożony z innych kolorów niż RGB, stosowany zazwyczaj w wydrukach. Ile to bzdur często można przeczytać w necie na te tematy, że to tamto sramto że w necie nie widzimy więcej niż sRGB. Są obecnie sprzęty i monitory coraz bardziej powszechne i widzimy.

Dlatego uważam, że błędem jest pościg za najlepszym sprzętem pod kątem parametrów wg testów a pomijanie w swoim budżecie zakupu bardzo dobrego monitora który wyświetla tzw "wide gamut" i nie jest to tylko sRGB.
Analogicznie to tak jakby kupić wypasioną pełną klatkę czy też średni format a podpinać budżetowe szkła. No nie, trzeba dopasować cały set aby nie było wąskiego gardła, czyli w tym wypadku obciętego wyświetlania kolorów na monitorze, a jak najszerszy gamut.
I tak trzeba sobie planować budżet aby to miało sens w fotografii. Tak uważam. A to czy eksport odszumianej fotki będzie w 3sek czy 8sek ma mniejsze znaczenie, ma dla tych co robią setki, tysiące zdjęc ale fotografia to głównie światło, kolory a nie czas eksportu czu odszumiania.

Wracając do sedna, zarządzanie barwą i wyświetlanie w "wide gamut" było dla mnie priorytetem gdy rok temu przymierzałem się do nowego komputera, stąd padło na Appla, czyli system który systemowo posługuje się gamutem P3 oraz monitor Studio Display, jeden z niewielu, które są kompatybilne w 100% z systemem zarządzania barwą w Applu.

fafniak
19-11-2024, 09:41
Zawsze ten, kogo stać może kupić sobie lajkę żeby focić "wszystko dookoła". Będzie miał wypasiony sprzęt, tylko co z tego?
Te opowieści do czego to się nie przydaje, jakie jest lepsze od sRGB... a potem gro zdjęć z "zaburzonym"/spłaszczonym kontrastem, wykręconymi kolorami ;)
Kumam tych którzy robią plenerki, duże portrety do wydruków itd. Pracownie graficzne, które muszą oddać gdzieś dalej prace.
Chciałbym przypomnieć że większość maszyn drukujących ma mniejszy zakres kontrastów niż na normalnym/dobrym monitorze sRGB.
Inna sprawa to barwy ale powiem wam że przez te kilka lat jak drukuję czasem foty, to więcej problemów sprawiło mi przenisienie na papier przejść tonalnych bliskich czerni niż same barwy.
Natomiast jest dziedzina która jest mi praktycznie obca, czyli duże profesjonalne powiększenia portretowe "beauty" i tu faktycznie stawiałbym na wypasiony sprzęt do podglądu.

patronat
19-11-2024, 09:56
fafniak - mały offtop: oglądałem ostatnio porówanie w ciemno trzech systemów w fotografii bw. Znaczy gość na yt wrzucił przykłady tych samych ujęć, w ciemno. Zrobiłem sprytnie podgląd bez rozwiązanie, na dwóch urządzeniach - tv Sony i Macbooku. Na Sony wygrał Fuji XT3, na Macbooku wygrała Laica. Znacznie. Skalibrowany dobry obraz robi mega różnicę.
Wspomniany film, miłej zabawy :)
https://youtu.be/ez5v5a8MLPA?si=ahdy7y3ABaCjKpiA

fafniak
19-11-2024, 10:04
fafniak - mały offtop: oglądałem ostatnio porówanie w ciemno trzech systemów w fotografii bw. Znaczy gość na yt wrzucił przykłady tych samych ujęć, w ciemno. Zrobiłem sprytnie podgląd bez rozwiązanie, na dwóch urządzeniach - tv Sony i Macbooku. Na Sony wygrał Fuji XT3, na Macbooku wygrała Laica. Znacznie. Skalibrowany dobry obraz robi mega różnicę.
Wspomniany film, miłej zabawy :)
https://youtu.be/ez5v5a8MLPA?si=ahdy7y3ABaCjKpiA

Momentalnie znalazłem lajkę w obrazkach i gdybym miał kasę do wyrzucenia to bym już dawno kupił.
oglądałem na laptopie :)

patronat
19-11-2024, 10:19
Kilku znajomych wpuściłem na ten test. Konkluzja jest jedna- nikt nie wybrał Sony :)

fafniak
19-11-2024, 10:40
Czekaj czekaj... o sony jako dupnym systemie to inny wątek ;)
A tu miało być trochę o tym czy ch..y monitor daje radę :D

patronat
19-11-2024, 11:24
Nie czytam tych wątków, szkoda mi oczu :) Pisałem to w kontekście monitora, który mocno wypaczył test. Nieskalibrowany TV kontra skalibrowany to już jest różnica, a przy skalibrowanej retinie to już przepaść. Więc, skoro ktoś nie widzi różnicy w kwadracikach, to może dla niego nie są istotne różnice w zdjęciach pochodzących z różnych systemów. A już na pewno nie powinien wyrażać głośno swojej opinii, o potrzebie posiadania sprzętu, który "może" więcej. Na forum, które uchodziło za merytoryczne jeszcze jakiś czas temu :)

cz4rnuch
19-11-2024, 11:28
Kilku znajomych wpuściłem na ten test...Raczej zabawę. W sieci pełno jest tych ślepych testów odnośnie obrazowania właściwie pod dowolną tezę. U mnie, na PC, wygrała Lejka, ale z tym problemem to już dość dawno uporał się Czornyj pokazując, że w sumie na dowolnym współczesnym sprzęcie da się zasymulować kolorystykę charakterystyczną dla innego systemu. Do tego wystarczy odpowiednio skomponowany profil. Akurat tutaj to nawet ślepy by się domyślił, które zdjęcia robione zostały fuji (głębia ostrości i ostrość). Sukces Lejki (choć pewnie znaleźli się i amatorzy innego looku) to moim zdaniem w głównej mierze odpowiednia kombinacja kontrastu i jasności. Coś co można sobie odpowiednio ustawić i w innych systemach. Inna sprawa, że już w pierwszym komentarzu pod tym filmem ktoś słusznie zauważa, że wystarczyło użyć innego profilu w fuji i wyniki mogłyby być inne lub bardzie się zatrzeć różnice.

Ale wracając do meritum i tego co napisał Fafniak odnośnie progu wejścia to sęk w tym, że ostatnio mocno się to zmieniło. Polska "bogacieje". Mężczyźni uzupełniają braki w uzębieniu, coraz mniej iphonów kupujemy w systemie ratalnym a taki miniacz w wersji basic np. ze zniżką studencką to koszt porównywalny z kupnem chińskiego tv w standardowym rozmiarze salonowym. Jest tanio. Za rok sam prawdopodobnie będę wymieniał blaszaka i kusi mnie po prostu takie maleństwo. Potrzeb już nie mam zbyt wielkich, coś do obróbki zdjęć i w małym stopniu do montażu. Grać już nie potrzebuję, moja karta graficzna była przez ostatnie kilka lat może ze 2 razy w użyciu, a nawet jak się zachce to na tv mam geforce now i lunę. Do reszty taki miniacz może się okazać dobrym wyjściem, o dziwo budżetowym. Bo o ile takie maleństwo to nie jest wynalazek apple, w świecie pc jest tego pełno, to w kwestii cena/możliwości taki miniacz wg. niektórych wypada bardzo dobrze. Oczywiście nie jest to opcja bez gwiazdek.

https://www.youtube.com/watch?v=8Uuu046EE28

Mirkus
19-11-2024, 12:13
Czy ty przemyślałeś swój post zanim kliknąłeś "enter" ?

A czemu się dziwisz czy przemyślałem jak sam post niżej przyznajesz że o kant dupy można potłuc te wszystkie profile bo i tak docelowo każdy coś innego widzi zależnie od posiadanego sprzętu. Ostatnio do pracy dostaliśmy monitory, ktoś to podłączył i tak sobie wszystko działało. Nikt się nie przejmował obrazem. Widać to widać. Zdjęcia z tego forum też było widać. Dopiero jak zobaczyłem że widać ale nie tak jak na moim domowym komputerze to okazało się że było włączone programowe wyostrzanie. I myślisz że komuś to przeszkadzało z oglądających? Tylko mi.

Kilku znajomych wpuściłem na ten test. Konkluzja jest jedna- nikt nie wybrał Sony :)

A mi obrazek z Sony lepiej leżał w w czterech setach a w dwóch z Leiki. Sony już ma a na Leikę składam.

fafniak
19-11-2024, 15:09
To teraz wyobraź sobie jaki potworek mógłby wyjść po obróbce na gównianym monitorze i wyświetlony na jeszcze bardziej gównianym.
A tak eleminujesz przynajmniej część problemu. Tak po prostu

Mirkus
19-11-2024, 16:21
To teraz wyobraź sobie jaki potworek mógłby wyjść po obróbce na gównianym monitorze i wyświetlony na jeszcze bardziej gównianym.
A tak eleminujesz przynajmniej część problemu. Tak po prostu

Tak, tak już gdzieś czytałem te tłumaczenia. To wszystko ma sens jak robisz np jakieś wzorniki paneli podłogowych dla firm, odcienie farby itd. Ale przeciętny Kowalski nie zobaczy na gównianym monitorze czy to jest sRBG czy jakiś gamut P3. Jego interesuje żeby ciocia z wujkiem na weselu byli kolorowi i wyraźnie widoczni a jak jeszcze pierdykniesz na płytkiej GO to będzie super zadowolony.

cybulski
19-11-2024, 16:59
Ale co nas interesuje jakiś Kowalski, jego szwagier czy ciocia ?

Wyobraź sobie że jesteś np na forum porsche a tam jakiś gość wyskakuje ze przeciętny Kowalski to tego nie kupi. I kogo to obchodzi na takim forum? :D chyba tylko Kowalskiego.

m_a_g
19-11-2024, 17:28

Mogę się pod tym tylko podpisać. Wypowiadałem się już wcześniej w tym temacie, i nie mogę uwierzyć co to niektórzy wypisują, ale coź, widać tak samo jak są "fanboje" marki z jabłuszkiem, tak widać mamy tu "fanboja" blaszaków PC :-)
Na każdym sprzęcie w każdym systemie da się obrabiać zdjęcia, ale komfort i wygoda również się liczy.
Używam jednocześnie Mac'a i PC, PC "od zawsze", Mac'a od 10 lat czy coś.

Tu jest mój Mac (Apple Studio M2 Ultra)
83933

A tu jest mój PC ( i9-14900K, RTX 4090, 64GB RAM DDR5 6000MT)
83934

Oba te zestawy mają w zasadzie identyczną wydajność w pakiecie Adobe (głównie PS). Odszumianie AI, wszelkie wymagające wtyczki, obróbka plików po kilkanaście GB - wszystko śmiga w zasadzie identycznie na obu systemach, natomiast mamy dwie duże różnice:
- Rozmiar. Mac Studio jest malutki i nie zajmuje miejsca na biurku.
- Hałas. PC, nawet na "wolnych obrotach", generuje szum, pomimo wypasionego chłodzenia cieczą, dużej budy wolnoobrotowych, cichych wiatraków. Zobaczcie sobie zdjęcie, tam widać wzmacniacz słuchawkowy i Meze Lyric 2. Meze Lyric 2 dlatego, że to zamknięte słuchawki bo tych o otwartej konstrukcji nie dało się używać przy komputerze....

Oczywiście zdaję sobie sprawę że syntetycznej mocy obliczeniowej mój PC ma więcej niż Mac, mogę na nim pograć w gry, pobawić się w wirtualizację czy takie tam.
Właśnie dlatego siedzę w obu systemach, chociaż szczerze mówiąc gdybym musiał to z PC mógłbym już zrezygnować.

Ale do samej obróbki zdjęć, szczerze polecam Apple. Cicho, wydajnie, wygodnie, nie trzeba się martwić o zarządzanie kolorem (co nie znaczy że na PC się nie da oczywiście, ale jest trudniej).
Co do tego że Apple jest drogie - wygoda kosztuje. No i druga sprawa - jakoś nie odczułem aby mój PC był tańszy niż Mac Studio. Raczej wręcz przeciwnie, wydaje mi się żę PC był droższy.
Zmierzam do tego że dobry PC który obsługuje obróbkę grafiki tak jak dobry Mac też swoje kosztuje.

Tak, tak już gdzieś czytałem te tłumaczenia. To wszystko ma sens jak robisz np jakieś wzorniki paneli podłogowych dla firm, odcienie farby itd. Ale przeciętny Kowalski nie zobaczy na gównianym monitorze czy to jest sRBG czy jakiś gamut P3. Jego interesuje żeby ciocia z wujkiem na weselu byli kolorowi i wyraźnie widoczni a jak jeszcze pierdykniesz na płytkiej GO to będzie super zadowolony.

Ale to jest forum fotograficzne... co Ty tu robisz w takim razie jelly podstawy tematu Cię nie interesują?

Ale wracając do meritum i tego co napisał Fafniak odnośnie progu wejścia to sęk w tym, że ostatnio mocno się to zmieniło. Polska "bogacieje". Mężczyźni uzupełniają braki w uzębieniu, coraz mniej iphonów kupujemy w systemie ratalnym a taki miniacz w wersji basic np. ze zniżką studencką to koszt porównywalny z kupnem chińskiego tv w standardowym rozmiarze salonowym. Jest tanio. Za rok sam prawdopodobnie będę wymieniał blaszaka i kusi mnie po prostu takie maleństwo. Potrzeb już nie mam zbyt wielkich, coś do obróbki zdjęć i w małym stopniu do montażu. Grać już nie potrzebuję, moja karta graficzna była przez ostatnie kilka lat może ze 2 razy w użyciu, a nawet jak się zachce to na tv mam geforce now i lunę. Do reszty taki miniacz może się okazać dobrym wyjściem, o dziwo budżetowym. Bo o ile takie maleństwo to nie jest wynalazek apple, w świecie pc jest tego pełno, to w kwestii cena/możliwości taki miniacz wg. niektórych wypada bardzo dobrze. Oczywiście nie jest to opcja bez gwiazdek.

https://www.youtube.com/watch?v=8Uuu046EE28
Z takimi potrzebami uważam że Mac będzie dla Ciebie dobrym wyborem. I jak wyżej, PC wcale nie byłby tańszy. Może bardziej uniwersalny do gier, ale nie do grafiki. Aczkolwiek celowałbym może w Mac Studio na M2, wydaje się że ich ceny poszły w dół (i pewnie spadną mocniej).

fafniak
19-11-2024, 19:24
Jedyne co bym chciał to normalne ceny dysków. Ja jestem bałaganiarz a do tego nie umiem wyrzucać plików/zdjęć.

Mirkus
19-11-2024, 22:14
Ale co nas interesuje jakiś Kowalski, jego szwagier czy ciocia ?

Wyobraź sobie że jesteś np na forum porsche a tam jakiś gość wyskakuje ze przeciętny Kowalski to tego nie kupi. I kogo to obchodzi na takim forum? :D chyba tylko Kowalskiego.

Jak ciągle wychwalasz że tylko Mac to ja mogę to samo mówić o PC. Wszak tytuł wątku mówi sam za siebie.

Tu jest mój Mac (Apple Studio M2 Ultra)

A tu jest mój PC ( i9-14900K, RTX 4090, 64GB RAM DDR5 6000MT)

Jak to mówią - kto bogatemu zabroni :)

m_a_g
19-11-2024, 22:38
Jak to mówią - kto bogatemu zabroni :)

I to koniec merytorycznych argumentów? Bo nie wiem, zgadzasz się z tym co się tu pisze, nie zgadzasz się z czymś konkretnie, czy ogólnie jesteś w opozycji do całego świata? :mrgreen:

Jedyne co bym chciał to normalne ceny dysków. Ja jestem bałaganiarz a do tego nie umiem wyrzucać plików/zdjęć.

Fakt, trochę dziwną mają politykę jeżeli chodzi o dyski, z drugiej strony kupujesz dowolny zewnętrzny na USB C / Thunderbolt i jest tak samo szybko jak na wewnętrznym. I tanio.
Chociaż ostatnio to robię jak cybuslki, czyli NAS i po sieci wszystko nie odczuwam żadnych spowolnień.

fafniak
19-11-2024, 22:44
Mnie ten mac mini nowy naprawdę zaciekawił.
Gdyby miał normalnej cenie 1TB SSD i 32 gb RAMu to chyba bym się nie zastanawiał.
No zastanawiałbym się bo to jednak rezygnacja z tego co znam i akceptuję.
Ale ciężko by mi było :D

MstrG
19-11-2024, 22:50
Mnie ten mac mini nowy naprawdę zaciekawił.
Gdyby miał normalnej cenie 1TB SSD i 32 gb RAMu to chyba bym się nie zastanawiał.
No zastanawiałbym się bo to jednak rezygnacja z tego co znam i akceptuję.
Ale ciężko by mi było :D

Weź tego podstawowego na testy. Mi na infolinii sympatyczna dziewczyna powiedziała, że mogę używać dwa tygodnie i oddać jak się nie przekonam.
Za 2500 warto spróbować. Tego RAMu bym tak nie przekładał 1 do 1 z PC. 256GB pamięci masowej trochę boli, ja chcę kupić dysk zewnętrzny lub obudowę na NVMe wspierającą TB4.

cybulski
20-11-2024, 09:06
Ta zewnętrzna obudowa rozwiązuje temat do pracy na pliki robocze itp. Zawsze potem można wrzucić to na NAS. U mnie nawet praca z NASa mnie zadowala. Wszystko zalezy od indywidualnych potrzeb. Ja jestem zadowolony że kupiłem rok temu Mini na testy.

Jak ciągle wychwalasz że tylko Mac to ja mogę to samo mówić o PC. Wszak tytuł wątku mówi sam za siebie.

Mówienie o zaletach Mac nie oznacza deprecjonowanie przeze mnie systemu PC. Zresztą masz wpisy kolegów MstrG i Mag, mają wypasione PC, mogą obiektywnie pisać bez kolorowania. I o to chodzi, po to jest forum , wymiana doświadczeń. Wymiana doświadczeń oznacza że mamy coś i piszemy z własnego doświadczenia. A jeśli nie mamy to możemy poznać opinie użytkowników. Nikt nie zmusza do zmian systemów przecież, bo po co ? Rok temu nie było takiej dyskusji, ponieważ nie aż tak wiele osób miało oba systemy aby móc obiektywnie napisać jak to wygląda w praktyce na obu (oprócz Maga). Z tego doświadczenia należy korzystać Kolego Mirkus, niekoniecznie coś zmieniać u siebie. Wiedza nie boli :)

Fakt, trochę dziwną mają politykę jeżeli chodzi o dyski, z drugiej strony kupujesz dowolny zewnętrzny na USB C / Thunderbolt i jest tak samo szybko jak na wewnętrznym. I tanio.
Chociaż ostatnio to robię jak @cybu (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=43278)slki, czyli NAS i po sieci wszystko nie odczuwam żadnych spowolnień.

Na Ultra masz ethernet 10Gb/s więc przy dopowiedniej konfiguracji sieci jest to już bdb rozwiązanie. U mnie to jeszcze śmina na 1Gb/s i też nie narzekam na ten moment. Ale sieć w domu już mam przygotowaną na 10Gb/s, skorzystałem ze switchy qnapa z dwoma gniazdami RJ45 10Gb/s.

Mirkus
20-11-2024, 11:04
Na Ultra masz ethernet 10Gb/s więc przy dopowiedniej konfiguracji sieci jest to już bdb rozwiązanie. U mnie to jeszcze śmina na 1Gb/s i też nie narzekam na ten moment. Ale sieć w domu już mam przygotowaną na 10Gb/s, skorzystałem ze switchy qnapa z dwoma gniazdami RJ45 10Gb/s.

Ale wiesz że obecnie 10Gb/s oferuje komercyjnie tylko Orange i to w wybranych lokalizacjach w Polsce. A co do dyskusji Mac-PC to przypomina mi to ciągłe boje wśród graczy co jest lepsze do grania: konsola czy PeC-et.

I to koniec merytorycznych argumentów? Bo nie wiem, zgadzasz się z tym co się tu pisze, nie zgadzasz się z czymś konkretnie, czy ogólnie jesteś w opozycji do całego świata? :mrgreen:

Nie, po prostu Ty już nie masz dylematów z tytułu wątku :D

cybulski
20-11-2024, 11:10
Ale wiesz że obecnie 10Gb/s oferuje komercyjnie tylko Orange i to w wybranych lokalizacjach w Polsce. A co do dyskusji Mac-PC to przypomina mi to ciągłe boje wśród graczy co jest lepsze do grania: konsola czy PeC-et.

Nie, po prostu Ty już nie masz dylematów z tytułu wątku :D

Nie ma znaczenia co oferuje Orange, mówimy o sieci lokalnej.

maxwawa
20-11-2024, 12:41
zgadzam się z m_a_g co opisz tutaj https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC?p=4315732&viewfull=1#post4315732
Też używam naprzemiennie macOS i Windows a także czasami Linuxa.

Ja poszedłem optymalnie i od początku przygody z Apple używam Macbooki z największymi ekranami (bo i ekran skalibrowany i przestrzeń barw od razu) obecnie 16 cali M1 Pro.
Zaczęło się od iPhona a skończyło na całym ekosystemie 8-)
Macbook (macOS) po prostu rozpieszcza i uzależnia epod względem wydajności do kultury pracy - montaż i obróbka filmów np. 4K 60fps, zdjęć , programowanie itp. zawsze jest cisza i bez żadnego przegrzewania i do tego zakupiłem Macbooka (nawet teraz jak mi "Windows" nawet trochę zakręci wentylatorami to już irytuje :twisted:) ale nie zapominajmy jak pracowało się na Macach z Intelem pod koniec ich kadencji , no było dość słabo z komfortem i wydajnością.

Jeżeli na Windowsie byłby taki sam komfort pracy (wydajność/cisza/temperatura) jak na MacBookach (macOS ) to zostałbym od razu na Windowsie bo nawet po wielu, wielu latach pracy na Apple zdecydowanie bardziej przyjaznym środowiskiem dla użytkownika jest Windows, nie wspominając już o ogromnej liczbie programów i gier.
Praca z plikami (Finder o matko!) , poruszanie się po systemie macOS (min. menu kontekstowe tak ubogie jak w latach 90 - tych), organizacji itp. to daleko do tyłu do Windowsa czy chociażby Linuxa.
Najnowszy system macOS dopiero teraz ma organizacje okienek (normalnie amejzing :-o) gdzie Windows ma to od bardzo dawna (chyba już od Win 7 tak dawno że nawet nie pamietam ) praca na nieoryginalnej myszce na macOS - słabiutko itp.
Ten komfort pracy urządzeń Apple zawdzięcza zmianie architektury systemu (i co za tym idzie hardwarem) ale mamy obecnie też rozwój Windowsa ARM więc czas pokaże. Notabene nie mogę pograć w gry które kilka lat temu zakupiłem na macOS bo one działają tylko na macach z ...Intelem co Apple z tym zrobiło - NIC.

MstrG
20-11-2024, 13:19
Praca z plikami (Finder o matko!) , poruszanie się po systemie macOS (min. menu kontekstowe tak ubogie jak w latach 90 - tych), organizacji itp. to daleko do tyłu do Windowsa

Myślałem, że tylko początki są ciężkie i da się do tego przyzwyczaić ;)

cybulski
20-11-2024, 14:11
Myślałem, że tylko początki są ciężkie i da się do tego przyzwyczaić ;)

Przyzwyczaić się można ale niektóre operacje, no cóż, są lepiej rozwiązane w Windows.

Pawel Pawlak
20-11-2024, 19:05
W pracy że zdjęciami, 1GbE w nas nie jest zbytnim ograniczeniem. Ja mam 10GbE w PC, w MAC Studio i oczywiście w NAS. I niezbyt często kiedy transfer w sieci skacze powyżej 120MB/s a to limit 1GbE. Limitem są HDD -nawet tw bardzo szybkie. Otwieranie katalogu z setkami/tysiącami plików w DXO bardzo mocno orze RAIDa w nas (zwłaszcza jeśli jest bezpieczny system plików BTRFS). Więcej niż 10GbE daje SSD cache albo wolumeny na dyskach SSD.
Ale generalnie szybkość pracy z NAS nie przeszkadza, a wielkość przestrzeni, jej skalowalność, bezpieczeństwo i wartości dodane sa warte zachodu.

m_a_g
20-11-2024, 19:51
W pracy że zdjęciami, 1GbE w nas nie jest zbytnim ograniczeniem. Ja mam 10GbE w PC, w MAC Studio i oczywiście w NAS. I niezbyt często kiedy transfer w sieci skacze powyżej 120MB/s a to limit 1GbE. Limitem są HDD -nawet tw bardzo szybkie. Otwieranie katalogu z setkami/tysiącami plików w DXO bardzo mocno orze RAIDa w nas (zwłaszcza jeśli jest bezpieczny system plików BTRFS). Więcej niż 10GbE daje SSD cache albo wolumeny na dyskach SSD.
Ale generalnie szybkość pracy z NAS nie przeszkadza, a wielkość przestrzeni, jej skalowalność, bezpieczeństwo i wartości dodane sa warte zachodu.

U mnie na identycznym zestawie (to znaczy nie wiem jaki masz NAS, ale też mam sieć 10GbE, również PC i również MAC Studio) mam średnie transfery grubo powyżej 500 MB/s, więc mnie cokolwiek zaskoczyłeś.

Pawel Pawlak
20-11-2024, 20:08
@m_a_g (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=92392); jak co robisz ? zaczytujesz Rawy do LR ? jak kopiujesz wielkie pliki wideo ? czy jak odpalisz DiskSpeedTest ? Ja mam nawet 800-900MB/s ale nie jak zasysam RAWy do DXO PhotoLab. Poza tym - pytanie czy masz EXT4 czy BTRFS, czy masz zapis wszystkich zdążeń do loga itp.

m_a_g
20-11-2024, 20:30
@m_a_g (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=92392); jak co robisz ? zaczytujesz Rawy do LR ? jak kopiujesz wielkie pliki wideo ? czy jak odpalisz DiskSpeedTest ? Ja mam nawet 800-900MB/s ale nie jak zasysam RAWy do DXO PhotoLab. Poza tym - pytanie czy masz EXT4 czy BTRFS, czy masz zapis wszystkich zdążeń do loga itp.

Piszę o prędkościach przy kopiowaniu katalogów ze zdjęciami z dysku lokalnego na NAS (lub odwrotnie), gdzie w takim katalogu jest kilkaset / kilka tysięcy plików RAW / PSD.
Zasysanie tych RAWów z NAS do ACR również działa płynnie i szybko no ale tu nie ma jak zmierzyć prędkości, wrażenie jest takie jakby otwierało się katalog z lokalnego dysku SSD.
Wiadomo, syntetyczne speed testy pokazują więcej, bo dobijają do maksymalnej prędkości sieci.
Co do samego NAS, jest to RAID 6, macierz 6 dysków po 16TB każdy + RAID 1, macierz 2 SSD po 2TB każdy jako cache.

Pawel Pawlak
20-11-2024, 20:34
Ja mam R5 4x16TB z BTRFS, Cache R1 2x2TB NVME, 32GB RAM ECC i Ryzen v1500b.
Samo kopiowanie mnie ma lo interesuje - otwieram katalog i widzę że na kompach z 1GbE i 10GbE otwieranie katalogu z podglądem plików w DXO jest podobnie sprawne. Kiedy są już w dachu to idzie jak burza, ale pierwsze otwarcie trwa dłużej niż na SSD po USB. Dlatego napisałem że w pracy ważniejszy jest SSD cache niż szybsza sieć. A jeśli bardzo chcę zgrać szybko kartę pamięci na NAS, to podpinam do USB w NAS czytnik i pomijam sieć - a czytnik kart mam 2000MB/s więc wąskim gardłem jest wtedy raid z dyskami mechanicznymi.
Nie przeszkadza to w pracy, ale widać różnicę

m_a_g
20-11-2024, 20:42
Nie używam DXO więc trudno mi się odnieść, może to być kwestia oprogramowania i tego jak wczytuje dane przy otwarciu.

Pawel Pawlak
20-11-2024, 20:47
Nie, to kwestia tego jak działają dyski twarde, czym się różni zapis od odczytu, albo zapis/odczyt od samego zapisu i jakie są duże pliki które kopiujesz. Poza tym nie napisałeś jaki masz system plików a różnica między ext4 a btrfs jest tak samam w zakresie zaawansowania systemu plików jak i w szybkości.

m_a_g
20-11-2024, 20:47
Masz NAS na Ryzenie? Ciekawe, nie wiedziałem że takie są. Ja mam na Intel Atom C5125 8C 2.8GHz i 64 GB RAM z ECC. QTS działa na tym bardzo przyzwoicie.

Michu
20-11-2024, 20:51
Dla tych, co to jednak niekoniecznie mają/chcą operować na NASie:
https://www.notebookcheck.pl/Nowa-stacja-dokujaca-Apple-dla-komputerow-Mac-mini-dodaje-ponad-pol-tuzina-portow-i-mozliwosc-rozbudowy-o-dyski-SSD-NVMe-za-79-USD.921225.0.html

m_a_g
20-11-2024, 20:51
Nie, to kwestia tego jak działają dyski twarde, czym się różni zapis od odczytu, albo zapis/odczyt od samego zapisu i jakie są duże pliki które kopiujesz.

I jesteś przekonany że to nie jest kwestia tego czy oprogramowania stosuje sekwencyjne czy losowe wczytywanie plików, i czy przewiduje jakiekolwiek buforowanie? :p

Mirkus
21-11-2024, 11:41
Ło matko to co wy tam wyrabiacie z tymi zdjęciami, że kilka tysięcy RAW-ów musicie dzień w dzień z jednego kompa na drugi przesyłać? 10Gb/s na dziś w sieci lokalnej to nawet duże firmy nie potrzebują.

MstrG
21-11-2024, 12:14
Dla tych, co to jednak niekoniecznie mają/chcą operować na NASie:
https://www.notebookcheck.pl/Nowa-stacja-dokujaca-Apple-dla-komputerow-Mac-mini-dodaje-ponad-pol-tuzina-portow-i-mozliwosc-rozbudowy-o-dyski-SSD-NVMe-za-79-USD.921225.0.html

Szybko się pojawiają. Fajnie gdyby pojawiła się taka podkładka obsługująca TB4, a nawet TB5 przy M4 pro. Te czytniki microSD i SD dla mnie zupełnie nie są potrzebne.

patronat
21-11-2024, 16:55
Ło matko to co wy tam wyrabiacie z tymi zdjęciami, że kilka tysięcy RAW-ów musicie dzień w dzień z jednego kompa na drugi przesyłać? 10Gb/s na dziś w sieci lokalnej to nawet duże firmy nie potrzebują.

Zwykle biuro moje: przepływ samych plików pdf w ciagu godziny to około 2000 sztuk dystrybuowanych do 15 komputerów w rozne strony. Różnej jakości ale poniżej 1 mb sie nie zdarzają. Dodatkowo 15% dokumentów w jpg. Do tego dodaj 20 baz danych o pojemności około 10 GB każda. Do tego połączenia audio/ video, skanery, drukowanie, backupy itd. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:) Wystarczy 1 Gb? Taaa. Ale niekoniecznie.

Mirkus
21-11-2024, 18:00
Zwykle biuro moje: przepływ samych plików pdf w ciagu godziny to około 2000 sztuk dystrybuowanych do 15 komputerów w rozne strony. Różnej jakości ale poniżej 1 mb sie nie zdarzają. Dodatkowo 15% dokumentów w jpg. Do tego dodaj 20 baz danych o pojemności około 10 GB każda. Do tego połączenia audio/ video, skanery, drukowanie, backupy itd. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:) Wystarczy 1 Gb? Taaa. Ale niekoniecznie.

Masakra. Jakieś archiwum dla IPN-u obsługujesz czy co :)

patronat
21-11-2024, 18:06
Chłopie, czasy się zmieniły. Przy okazji, rzucił mi się gdzieś film w oczy o graniu na Mini M4 w gry. Natywne i po crosie. Kurcze nie wygląda to żle, Cyberpunk na 50 klatkach lata na kompie za 2500?
PS
Nie wiem czy jest wymagający.

cybulski
21-11-2024, 18:16
U mnie w pracy NAS jest na loadbalansie 2x10Gb/s, przy iluś uzytkownikach pracujących na folderach wspoldzionych na projektach nie wydaje się przesadą skoro są takie możliwości. Nie ma przynajmniej żadnych niepotrzebnych lagów ze strony serwera. To tak działa już z 8lat jak dobrze liczę, więc nie jest to jakaś nowość.

Mirkus
22-11-2024, 16:58
Chłopie, czasy się zmieniły. Przy okazji, rzucił mi się gdzieś film w oczy o graniu na Mini M4 w gry. Natywne i po crosie. Kurcze nie wygląda to żle, Cyberpunk na 50 klatkach lata na kompie za 2500?
PS

50 fps i pewnie jeszcze w fullHD :)

Michaelius
22-11-2024, 17:39

Relatywnie tak. Chociaż dobrze się skaluje bo bez RT pójdzie też na dość słabym sprzęcie. A z path tracingiem i bajerami to nadchodzące 5090 może ogarnie na sensownym poziomie.

Będę miał niedługo 16" z M2 Pro - z ciekawości zobaczę ile to udźwignie

igsux3
24-11-2024, 16:29
Wszystkie są w dwóch odcieniach.

To teraz się zastanów czy to aby dobrze

sRGB blue x 0.1500 y 0.0600
adobeRGB x 0.1500 y 0.0600
P3 blue x 0.1500 y 0.0600

Oczywiście plik może być przygotowany inaczej żeby uwypuklić różnice, ale jeśli ktoś widzi różnice w niebieskim między sRGB, aRGB i P3 to raczej powinien się zastanowić, czy wszystko jest ok

patronat
24-11-2024, 18:30
Z czym ok? Masz iPhona? Nie widzisz dwóch odcieni? To sprawdź wzrok. Nie masz iPhona i nie widzisz - to właśnie problem wyświetlaczy o których pisaliśmy. Na 15pro są widoczne dla mnie dwa odcienie. Mam się z tego powodu leczyć?

cybulski
24-11-2024, 20:16
Test kwadratów jest dobry. Jak ktoś nie widzi różnic tzn podzielonych na pół kolorem kwadratów to lepiej niech zmieni monitor, bo do fotografii i obróbki taki monitor się nie nadaje D

maxwawa
25-11-2024, 16:38
Dobry ten test kwadratów https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC?p=4315578&viewfull=1#post4315578
aż sprawdziłem na laptopie z Windows (ekran 100% sRGB , DCI-P3: 77%) i ewidentnie są jednolite kolory (bez odcięć) więc nie nadaję się do poważnej obróbki.
Na Macbooku (też jest 100% sRGB ale DCI-P3: 97,6%) wyraźnie widoczne odcięcia kolorów, a także na iPad, iPhone oraz zewnętrznym monitorze.

cybulski
25-11-2024, 17:18
Do niedawna panowało przekonanie, albo i nawet nadal panuje, że do netu zdjęcia nalezy dawac w sRGB bo więcej i tak nie widać.
Otóż na obenych sprzętach widać, różnice może są minimalne ale są. Ale to też pokazuje ile są warte notebuki z windows pod kątem obróbki :D

Wind Mill
25-11-2024, 17:35
...aż sprawdziłem na ...oraz zewnętrznym monitorze.
Rozumiem, iż monitor podpięty do jabłka (MacBook)? Czy z łindołsa też widać na tym monitorze?

cybulski
25-11-2024, 17:54
Dobry ten test kwadratów https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC?p=4315578&viewfull=1#post4315578
aż sprawdziłem na laptopie z Windows (ekran 100% sRGB , DCI-P3: 77%) i ewidentnie są jednolite kolory (bez odcięć) więc nie nadaję się do poważnej obróbki.
Na Macbooku (też jest 100% sRGB ale DCI-P3: 97,6%) wyraźnie widoczne odcięcia kolorów, a także na iPad, iPhone oraz zewnętrznym monitorze.

Np czerwony kwadrat z tego przykładu to dwa kolory RGB,
górny 233,51,35
dolny 255,0,26

I teraz wyobraźmy sobie że zfotografowaliśmy jakąś biżuterię z czerwonymi kamieniami oświetloną światłem, zawieszoną na modelce na przykład :)
Mi się to zdarzyło w tym roku, i jakie było moje zdziwienie gdy jasne czerwone kolory zniknęły na biżuterii po ekporcie do sRGB.
Więc można się upierać, że to ma marginalne znaczenie ale jednak jest różnica w takich przypadkach.
A już nie rozumiem jak ktoś robi krajobrazy i męczy kolor na słabym monitorze i potem są takie przekolorowane sztucznie wyglądające landszafty :)

cybulski
26-11-2024, 08:10
Ten obrazek zgrałem w Macu do png. I teraz można zrobić kolejny test jak mamy u siebie na windows wystarczy zgrać obraz i otworzyć w FastStone Image Viewer.
U mnie na windows w przeglądarkach obraz nie jest podzielony a wyświetlany po zgraniu na FSIV jest podzielony.
Wiec nawet jeśli mamy ok monitor pełny sRGB to widows po prostu z racji tego jak jest zaprojektowany, robi nam psikusa. To był u mnie jeden z powodów zmiany systemu do fotografii na Maca.

84138

Dałem te kwadraty, aby każdy mógł sobie sprawdzić, ewentualnie coś ustawić lub podjąć decyzję o zmianie monitora. Nie po to aby robić przepychanki. Panowie to forum foto a nie biurowe czy gamingowe Dla mnie te testy były powodem między innymi na przejście z edycją na Maca. Za dużo pitolenia sie w windows z poprawnością wyświetlania, bo ciągle nie wiadomo co działa poprawnie, co nie działa. Za dużo elementów które nie są spójne w windołsach.

Więc dałem te kwadraty bo większość z nas zna teorię gamutów, wiemy że Windows ogólnie jest trudny w konfiguracji aby wszędzie wyświetlać poprawnie kolory jesli mamy dobry monitor.
Wszyscy zgadzamy się też że należy robić w rawach ale już w praktyce często nie zdajemy sobie sprawy że to co widzimy, windows nam psuje, wyświetla różnie w różnych aplikacjach.
No temat znany teoretycznie ale mało kto z nas przechodzi do praktyki jak problem rozwiązać definitywnie, bez powtarzających się potem niespodzianek.
Zamiast tego ciągle szukamy lepszej konfiguracji pod win, kupując lepszy procesor czy też grafikę. A problem leży po prostu w systemie windows.

Podkreślam ponownie, że dla mnie to było za dużo kombinacji z windows, i podkreślam to że podstawą aby przejść na Maca było spójne zarządzanie barwą a nie to czy eksport zdjecia z odszumianiem będę miał w 3sek czy 8sek.
Nie twierdzę że w windows nie da się wszystkiego dobrze ustawić ale to dla mnie było never ending story. Powiedziałem dość tej zabawy idę w Maci do fotografii :)

Mam dwa dobre monitory obok siebie na biurku, jeden pod win 100% sRGB, drugi do maca aplowy, widać różnice w wyświetlaniu. Gdyby nie FSIV który jakoś radzi sobie na win z zarządzaniem kolorem, tak mi się wydaje, to przeglądarki w windows już nie. W macu jest dobrze, po prostu sie zgadza.

fafniak
26-11-2024, 09:35
To wyjaśnijcie mi taki problem.
Te kwadraty ze strony volanda mam prawie jednolite (firefox-powłączane zarządzanie kolorem) (mam wrażenie, że na czerwieni widać różnicę ale mniejszą)
Gdy do firefoxa wgrywam plik PNG zrobiony przez cybulskiego - także nie widzę różnic
Jednak ten sam plik png przekonwertowany do JPG - ładnie pokazuje różnice... właśnei na firefoxie
Czy problemem nei jest przypadkiem sposób zrobienia strony volanda (plik jaki tam jest zamieszczony)

Na EDGE-u jest identycznie co na FF
Dodatkowo na obydwu zrobienie kopii tych kwadratów, bezposrednio ze strony volanda, daje zmienione proporcje obrazu i jednolite powierzchnie

Irfan view/faststone - pokazują różnice i na PNG i na jpg

cybulski
26-11-2024, 10:07
Ciężko mi powiedzieć jak jest naprawdę. Ja z Windowsem się poddałem.

W teorii niby wiem ale radzić sobie w praktyce w Windows przestało mnie to już bawić. Wolę proste małe pudełko Maca i względny porządek w wyświetlaniu.

Michu
26-11-2024, 10:26
Winda11 - nie mam żadnych problemów z podziałem kwadratów - czy to w Operze, Edge, czy po zgraniu na kompa w XnView czy Fast Raw Viewer. I to wielu lat, także dziwnymi są dla mnie wypowiedzi Cybulskiego czy Tetenalu.

cybulski
26-11-2024, 11:19
że niby w win11 jest zarządzanie kolorem i to powinno działać ?
Jednak przeglądarki www wyświetlają niepoprawnie mimo, że profil monitora jest ustawiony w systemie.
FastStone natomiast wyświetla dobrze.
Tak czy inaczej ten matrix windowsowy mnie zmęczył i od roku do fot używam Maca. A windows niech sobie wyświetla jak chce, to już nie mój problem Do pracy na win mi to niepotrzebne.

Michu
26-11-2024, 15:39
Ale czy to znaczy, że mam magicznego Windowsa?
Ostatnio (2 miesiące temu) zmieniałem kompa i niczego nie ustawiałem w przeglądarkach www. Po kalibracji monitora, profil sam się zaciągnął do systemu i jest widoczny w każdym programie, a Opera czy Edge bez problemu wyświetlają owe kwadraty czy to w pliku, który był umieszczony tu, na forum, czy bezpośrednio na stronie Thomasa. Ciekawe... Zastanawiam się po prostu, gdzie usytuowany jest problem.

fafniak
26-11-2024, 16:15
Ale czy to znaczy, że mam magicznego Windowsa?

A nie masz wgranej jakiejs paczki "poprawek" rozszerzeń dotyczących obslugi plików graficznych w przeglądarkach ?
W operze mam to samo :(

Michu
26-11-2024, 17:36
Nope.
Odpaliłem lapka (Huawei XPro z 2018) - zero problemów, kwadraty na stronie Volanda wyświetlją się z podziałem na prostokąty.
Odpaliłem starego lapka małżonki (Dell Precission m6700 z 2013) - zero problemów, choć różnice między prostokątami są baaardzo niewielkie na ekranie laptopa, na zewnętrznym monitorze już jak najbardziej mocno widoczne.
Każdy z kompów miał kalibrację, za każdym razem sprawdzane w Operze i Edge.

fafniak
26-11-2024, 17:56
No wziąłem lapka żony (thinkpad) - wyświetla kwadraty jednolite.
Michu... sprawdź czy tam gdzies nei masz logo jabłka ? ;)

maxwawa
26-11-2024, 18:17
Rozumiem, iż monitor podpięty do jabłka (MacBook)? Czy z łindołsa też widać na tym monitorze?

Jak podłączyłem ten sam monitor do Windowsa to nie wyświetla prawidłowo tych kwadratów - czyli problem jest z samym systemem Windows, ustawieniami lub sterownikami do GPU ?
Może później pokombinuje.

cybulski
26-11-2024, 18:49
84147

P3, co widać ? u mnie jest widoczna litera i napis

maxwawa
26-11-2024, 18:52
na Macu widać dużą literę W z napisem powyżej "widać z"
na Windowsie w Chrome tylko czerwony kwadrat
a może sam Chrome ma problem z przestrzenią barw ?

Michu
26-11-2024, 18:52
Widać W
Ciemniejsze...

cybulski
26-11-2024, 18:54
tak właśnie, i tego monitory sRGB chyba juz nie wyświetlą, tak mi się wydaje ale głowy nie dam, u mnie na win już tego nie wyświetla w srodku

Widać W
Ciemniejsze...
a odręczny napis ?
To musisz mieć jakis cud z tą kalibracją albo dobry monitor.

Zbyszek
26-11-2024, 19:07
U mnie w systemie Windows i na monitorze z AdobeRGB widać napis "widać z" oraz wielką literę W na następujących przeglądarkach:
Firefox
Edge
Opera
Chrome
SeaMonkey
Pale Moon (portable)

cybulski
26-11-2024, 19:09
84147

P3, co widać ? u mnie jest widoczna litera i napis

Ale gdybym w eskporcie w PSie dał z konwersją do sRGB to to w środku znika napis i litera z pliku jpg i png.
Mam nadzieję ze choć trochę przybliżyłem dlaczego nie stosuję sRGB w ogóle w eksportowanych plikach z rawów. Wiem ze są guru którzy powiedzą ze trzeba do sRGB ale mnie to po prostu nie przekonuje już przy obecnych sprzętach i monitorach, ajfonach, itp

maxwawa
26-11-2024, 19:37
Winda11 - nie mam żadnych problemów z podziałem kwadratów - czy to w Operze, Edge, czy po zgraniu na kompa w XnView czy Fast Raw Viewer. I to wielu lat, także dziwnymi są dla mnie wypowiedzi Cybulskiego czy Tetenalu.
walczę od godziny z różnymi ustawieniami w windows
u mnie laptop z Windows 10 podłączony do zewnętrznego monitora (który z Macbookiem wyświetla super) nie wyświetla poprawnie (kwadrat cały czerwony) na innym komputerze z windows 11 ( sterowniki Nvidia) także nie wyświetla poprawnie w czym problem ?

OK udało się 8) w ustawieniach grafiki Windowsa trzeba włączać "Użyj protokołu HDR"
zadziało na win 10 z zewnętrznym monitorem natomiast wbudowany ekran w laptopie nadal nie wyświetla pomimo włączenia tej opcji dla niego.

Michu
26-11-2024, 19:49
a odręczny napis ?
Widać, choć nie rzuca się w oczy.
Być może problem tkwi w ustawieniach - jak podaje Maxwawa.

m_a_g
26-11-2024, 19:58
Ale gdybym w eskporcie w PSie dał z konwersją do sRGB to to w środku znika napis i litera z pliku jpg i png.
Mam nadzieję ze choć trochę przybliżyłem dlaczego nie stosuję sRGB w ogóle w eksportowanych plikach z rawów. Wiem ze są guru którzy powiedzą ze trzeba do sRGB ale mnie to po prostu nie przekonuje już przy obecnych sprzętach i monitorach, ajfonach, itp

Nie chcę zaczynać kłótni ale jest możliwe że jesteś w błędzie.
Czy jesteś pewien że przy eksporcie pliku do sRGB napis znika? Bo u mnie tak nie jest. To znaczy mam na myśli moje pliki i moje zdjęcia.

Aktualnie siedzę na Mac'u i napisy widzę.
Na Windows, oglądając Twoje pliki zapisane w P3, w przeglądarce ich nie widać (Chrome nie obsługuje P3 zdaje się). Więc kiedy komputer z Windowsem chce w przeglądarce otworzyć plik zapisany w czymś innym niż sRGB, to jest problem.
Natomiast jestem przekonany, że gdy Twój plik zapisany w P3 poprawnie wyeksportować do sRGB. to na monitorze obsługującym sRGB na poprawnie skonfigurowanym systemie czy to Mac czy to Windows, nie było by problemu z tym napisem.
Może Tom01 się wypowie jeżeli tu zagląda....

cybulski
26-11-2024, 20:07
Zanim to napisałem, zrobiłem również pliki z tego czerwonego kwadratu (jpg i png) z konwersją do sRGB. Tam nic nie ma wtedy. Nigdy nie używam tej opcji tak poza tym więc może nie tej użyłem.

Ogólnie, że tak powiem sRGB nie używałem w ogóle.
W domu mamy za dużo ajfonow, tabletów apla aby przejmować się sRGB.

m_a_g
26-11-2024, 20:17
Rozumiem. Po powrocie z pracy postaram się dokonać podobnego testu.
Jeżeli chodzi o dotychczasowe doświadczenia (Obrabiam w przestrzeni ProPhoto, a monitor też mam P3, taki sam jak Twój) miałem problem z kolorem w przeglądarce na Windows tylko kiedy zapomniałem na koniec zapisać do sRGB przy eksporcie.

poste
26-11-2024, 20:17
To jest kwestia przeglądarki. Sprawdziłem na 3 monitorach- lapku, tanim (skalibrowanym) NEC-u i tv. We wszystkich przypadkach widać "W" w Edge, nie widać w Chrome.

Ogólnie to przewiduję tu długą dyskusję, bo temat sztuczny i pokazany odcień nie ma znaczenia w odbiorze jakiegokolwiek zdjęcia w normalnym życiu :)

cybulski
26-11-2024, 20:52
Kolega z CB dał link ktory to wyjaśnia https://pawel.online/zarzadzanie-kolorem-po-prostu/

Rozumiem. Po powrocie z pracy postaram się dokonać podobnego testu.
Jeżeli chodzi o dotychczasowe doświadczenia (Obrabiam w przestrzeni ProPhoto, a monitor też mam P3, taki sam jak Twój) miałem problem z kolorem w przeglądarce na Windows tylko kiedy zapomniałem na koniec zapisać do sRGB przy eksporcie.

.........

patronat
26-11-2024, 21:06
widać ?
W

Widac na iPhonie, macbooku i na windows 10 z monitorem Nec Spectraview w przeglądarce Firefox. Za chińskiego boga nie pamiętam co tam robiłem żeby poprawnie wyświetlało, chyba jakaś solicja była na stronie Wolanda ale nie pamiętam

esperal
26-11-2024, 21:13
Ogólnie to przewiduję tu długą dyskusję, bo temat sztuczny i pokazany odcień nie ma znaczenia w odbiorze jakiegokolwiek zdjęcia w normalnym życiu :) Zgadza się. Najmniejszym problemem fotografów w dzisiejszych czasach jest to, że ich monitory, przeglądarki i aparaty nie są perfekcyjne, bo gdyby takie były to te wszystkie przesaturowane twory zdjęciowe, nie tylko w dziale krajobraz, przestałyby się pojawiać. Na pewno tak jest;)

jurkarol
26-11-2024, 21:20
Taaa... Dawniej krajobrazy były jakieś takie zwyczajne. zmiany na ziemi powodują, że stały się jakby przesycone i ostrzejsze. A szczególnie krajobrazy ze Szwajcarii...

poste
26-11-2024, 21:36
Wizja artysty, nie żadne przesaturowane krajobrazy:mrgreen:

cybulski
26-11-2024, 21:57
Klimat nam się ociepla więc i krajobrazy coraz to cieplejsze. A i modelki na instagramach coraz bardziej żółto brązowe, idealne i w ogóle. Na ulicy nie rozpoznasz. A jak zrobisz naturalne zdjęcie to mówią, że nie umiesz. Tak jest.

fafniak
26-11-2024, 22:14
Ja to jednak chciałbym wiedzieć jak to jest że michu w przeglądarkach ma te różne kwadraty

cybulski
27-11-2024, 06:04
Może chodzi o HDR jeśli monitor go obsługuje. Pewnie trzeba włączyć. Mój do win nie obsługuje.

Tamitu
27-11-2024, 06:55
W sterownikach karty graficznej przełączcie sobie HDMI na full RGB:
https://www.gry-online.pl/opinie/podlaczasz-monitor-przez-hdmi-to-moze-byc-blad/jak-wlaczyc-pelna-palete-rgb-w-kartach-nvidia/z8bf0#page2

Przeglądarki internetowe oparte na chromium nie wymagają dodatkowej konfiguracji - zazwyczaj poprawnie wyświetlają paletę kolorów.
W Firefoxie i jego klonach może być konieczna dod. konfiguracja, tak jak to opisał T. Voland na swojej stronie.

patronat
27-11-2024, 10:43
O! Dokładnie, takie coś robiłem.
PS
Na HP Z27n biurowym nie widać. Znaczy słaba paleta "mega super duper office proffesional" monitora

grzegorzant
27-11-2024, 12:57
ja zapytam o wewnętrzny dysk 256, czy warto dopłacać do 512 który jest "szybszy" wg YT ? :)

czy jest sens dopłacać do 24 ram

GŁÓWNIE PS

pytam bo ew będzie to mój pierwszy Mac ;)

Michaelius
27-11-2024, 13:04
na Macu widać dużą literę W z napisem powyżej "widać z"
na Windowsie w Chrome tylko czerwony kwadrat
a może sam Chrome ma problem z przestrzenią barw ?

Na moim biurowym kompie z firefox też widać tylko czerwony kwadrat

m_a_g
27-11-2024, 15:44
Ja to jednak chciałbym wiedzieć jak to jest że michu w przeglądarkach ma te różne kwadraty

Może chodzi o HDR jeśli monitor go obsługuje. Pewnie trzeba włączyć. Mój do win nie obsługuje.

cybulski faktycznie masz rację. Włączyłem w Windows 11 tryb HDR i nagle widać te kwadraty niezależnie od przeglądarki.
Bez sensu zupełnie przecież to nie powinno mieć znaczenia.
No ale to właśnie jest Windows. Męczy mnie to zwyczajnie. Dużo niepotrzebnej roboty, brak jasnych wytycznych co do ustawień....
To nie jest normalne, mam w domu trzy komputery PC (znaczy zestawy z monitorami i tak dalej), i każdy z tych zestawów muszę konfigurować inaczej (w dodatku żmudną metodą prób i błędów) aby uzyskać ten sam efekt.
A przecież ja się na tym znam (na IT) niejako zawodowo. Więc nie dziwię się że ludzie do pracy ze zdjęciami wolą Apple. Sam wolę Apple.
Czy na PC się da? Pewnie. Ale nie chce mi się robić doktoratu z obsługi koloru w Windows żeby dla przyjemności pracować nad swoimi zdjęciami w wolnym czasie.
Co by o Mac'u nie mówić, to obsługa koloru jest łatwa, szybka i prosta, w zasadzie użytkownik nie musi się tym zajmować. Zwyczajnie działa poprawnie i tyle.

Pawel Pawlak
27-11-2024, 15:45
ja zapytam o wewnętrzny dysk 256, czy warto dopłacać do 512 który jest "szybszy" wg YT ? :)

GŁÓWNIE PS

pooglądaj i wyciągnij wnioski:
https://www.youtube.com/watch?v=J8kMYrfjVGg

Generalnie -warto mieć większy dysk i większą pamięć ;) Ale każdy sam podejmie decyzję czy warto dopłacać do komfortu. Można przyjąć że po prostu niektóre operacje wykonywane na wielkich obrazach (warstwy, rozdzielczości) będą przy większej pamięci zauważalnie szybciej wykonywane, a szybszy dysk pozwoli na sprawniejszy SWAP. Tylko Ty wiesz jakie operacje robisz w PS - jeśli standardowo pracujesz na wielkich plikach to raczej warto rozważyć wydanie dodatkowej kasy, jeśli sporadycznie - to może nie bardzo.

cybulski
27-11-2024, 16:49
cybulski faktycznie masz rację. Włączyłem w Windows 11 tryb HDR i nagle widać te kwadraty niezależnie od przeglądarki.
Bez sensu zupełnie przecież to nie powinno mieć znaczenia.
No ale to właśnie jest Windows. Męczy mnie to zwyczajnie. Dużo niepotrzebnej roboty, brak jasnych wytycznych co do ustawień....
To nie jest normalne, mam w domu trzy komputery PC (znaczy zestawy z monitorami i tak dalej), i każdy z tych zestawów muszę konfigurować inaczej (w dodatku żmudną metodą prób i błędów) aby uzyskać ten sam efekt.
A przecież ja się na tym znam (na IT) niejako zawodowo. Więc nie dziwię się że ludzie do pracy ze zdjęciami wolą Apple. Sam wolę Apple.
Czy na PC się da? Pewnie. Ale nie chce mi się robić doktoratu z obsługi koloru w Windows żeby dla przyjemności pracować nad swoimi zdjęciami w wolnym czasie.
Co by o Mac'u nie mówić, to obsługa koloru jest łatwa, szybka i prosta, w zasadzie użytkownik nie musi się tym zajmować. Zwyczajnie działa poprawnie i tyle.

Tiaaa tam jest pochowanych tyle opcji po zakładkach, na profilach, sterownikach że h*j człowieka strzela. Włączasz raz w jednym programie działa, w innym nie działa, itp itd. Potem jakiś update wyłącza jakiś skróty. Q*wa w domu nad takimi prostymi rzeczami już się nie chce po prostu :) a w samochodzie Mini elektrycznym ni h*ja nie wiem jak wyłączyć te wiadomości drogowe jak słucham przez BT czy car play. Na wszystkim trzeba się doktoryzowac. Jest AI powinienem powiedzieć ci chce i samo powinno się ustawić a to nie..

Albo tak jak w PS, co aktualizacja to mi przełacza z angielskiego na polski, plik polski wywalam a to ciągle dodaje. Jest jakiś inny sposób może? Chyba zmienię lokalizację systemu na US bo juz...

HDR nie wiem jak dokładnie działa, może jest tylko jaśniej ciemniej stąd widac a kolor ten sam z węższego profilu. Nie wiem.

fafniak
27-11-2024, 20:12
W sterownikach karty graficznej przełączcie sobie HDMI na full RGB:
https://www.gry-online.pl/opinie/podlaczasz-monitor-przez-hdmi-to-moze-byc-blad/jak-wlaczyc-pelna-palete-rgb-w-kartach-nvidia/z8bf0#page2

Przeglądarki internetowe oparte na chromium nie wymagają dodatkowej konfiguracji - zazwyczaj poprawnie wyświetlają paletę kolorów.
W Firefoxie i jego klonach może być konieczna dod. konfiguracja, tak jak to opisał T. Voland na swojej stronie.

Przecież te pliki w przeglądarkach graficznych wyświetlaja sie dobrze. To jaki sens jest zmieniać ustawienia graficzne nvidia ?

Tamitu
27-11-2024, 21:28
Przeglądarki internetowe odpytują Twoje GPU - vide. opcja akceleracji graficznej w ustawieniach przeglądarki.

W sumie trzy czynności jakie należy wykonać.
1. Zainstalować profil w systemie.
2. Sprawdzić czy monitor jest ustawiony na Adobe RGB (lub własne ustawienia), oraz stery do karty - czy są na FULL RGB.
3. Włączyć obsługę profilu w ustawieniach przeglądarki.
Amen.

RMC
27-11-2024, 22:55
Taka mała ciekawostka dla wielbicieli komputerów z nie windowsem ;) Na Macbooku Pro (Retina 15" ~2013) ten Wasz czerwony kwadrat jest... czerwony. Nic na nim nie widać. Ani litery, ani napisu. Przeglądałem z Safari i zapisany na dysk obrazek też.

Żeby nie było, iż to najlepsze sprzęty pod słońcem ;)

Ten sam obrazek oglądałem też na swoim domowym PC ze starym monitorem Iiyama i na laptopie w pracy (ale też z podłączonym zewnętrznym monitorem - jakieś panoramiczne LG, dość nowe). Na obu też totalnie nic nie widzę. Testy ze strony Volanda też marnie wychodzą na moich aktualnych PC ale pamiętam, że parę lat temu miałem monitor Philipsa i radził sobie dużo lepiej.

cybulski
27-11-2024, 23:11
Też mam takiego Macbuka Pro z 2013, do głowy mi nie przyszło aby na nim sprawdzać czy spodziewać się czegoś więcej niż sRGB i to nie wiadomo czy pełnego.

esperal
27-11-2024, 23:12
Wywiad z wiadomo kim. Szkoda, że już nie wpada na forum.
Jest też oczywiście wątek applowy;-)
https://www.youtube.com/watch?v=XvJfxM3Dgaw

m_a_g
27-11-2024, 23:12
Taka mała ciekawostka dla wielbicieli komputerów z nie windowsem ;) Na Macbooku Pro (Retina 15" ~2013) ten Wasz czerwony kwadrat jest... czerwony. Nic na nim nie widać. Ani litery, ani napisu. Przeglądałem z Safari i zapisany na dysk obrazek też.

Na Commodore 64 i Atari 65 XE pewnie też nie działa jak trzeba, tak że ten teges... Naprawdę uważasz że 11 laptop ma szansę mieć ekran który obsługuje DCI-P3?
Co nie znaczy że nawet ten stary sprzęt nie obsługuje koloru jak należy. Obsługuje. Tylko podłącz do niego jakiś zewnętrzny monitor i wszystko zrobi się samo...

PS. Dla porównania przetestuj sobie jak wygląda kolor na 11 letnim laptopie z Windowsem ;-)

RMC
27-11-2024, 23:22
Na Commodore 64 i Atari 65 XE pewnie też nie działa jak trzeba, tak że ten teges... Naprawdę uważasz że 11 laptop ma szansę mieć ekran który obsługuje DCI-P3?
Co nie znaczy że nawet ten stary sprzęt nie obsługuje koloru jak należy. Obsługuje. Tylko podłącz do niego jakiś zewnętrzny monitor i wszystko zrobi się samo...

PS. Dla porównania przetestuj sobie jak wygląda kolor na 11 letnim laptopie z Windowsem ;-)

No trochę tak :) Przedstawiacie od paru stron jak to w windowsie jest trudno, nie działa, trzeba konfigurować a odpala się Maca i wszystko jest perfect. Czuję się więc zawiedziony ;) że w moim (notabene z dobrym ekranem) nie widzę tego dobrodziejstwa kolorów.

A poważnie już - spoko, komu to potrzebne to musi mieć. Mi tam podobają się i kolory na moim "zabytkowym" Macu i na moim domowym PC. Do tego co robię wystarczy w zupełności.

m_a_g
27-11-2024, 23:30
a odpala się Maca i wszystko jest perfect

No ale tak jest. My tu piszemy o obsłudze koloru przez system operacyjny. Nawet Twój stary Mac go obsługuje poprawnie, tylko nie masz sprzętu aby wyświetlić wszystkie kolory w przestrzeni P3. To przecież zupełnie inna sprawa.
Ale gdybyś podłączył zewnętrzny monitor który obsługuje pożądaną przez Ciebie przestrzeń kolorów, to było by jak piszesz - "odpalasz Mac'a i wszystko jest pefect".

Ligo
27-11-2024, 23:34
ja zapytam o wewnętrzny dysk 256, czy warto dopłacać do 512 który jest "szybszy" wg YT ?
Pamięci nigdy za wiele i to na pewno tak, natomiast dysk? Można przyjąć, że te 256 GB robi za system i trzeba zająć jedno gniazdo na coś takiego, co będzie robić za magazyn: https://www.amazon.com/gp/product/B0DB315K8M/ref=ox_sc_saved_image_2?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1
Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.

m_a_g
27-11-2024, 23:35
O, Ligo, dobrze Cię widzieć :-) Smacznego indyka jutro :-)

Ligo
27-11-2024, 23:38
Dzięki i wzajemnie.
Dobrze spieczonego życzę.:)

Michu
28-11-2024, 00:40
PS. Dla porównania przetestuj sobie jak wygląda kolor na 11 letnim laptopie z Windowsem ;-) Jak wspomniałem kilka postów wcześniej, zrobiłem to na Dell Precission M6700 i widział. Fakt, laptop skalibrowany pod zewnętrzny monitor, ale na ekranie laptopa również widać było różnicę w prostokątach.

maxwawa
28-11-2024, 02:59

Ten sam obrazek oglądałem też na swoim domowym PC ze starym monitorem Iiyama i na laptopie w pracy (ale też z podłączonym zewnętrznym monitorem - jakieś panoramiczne LG, dość nowe). Na obu też totalnie nic nie widzę. Testy ze strony Volanda też marnie wychodzą na moich aktualnych PC ale pamiętam, że parę lat temu miałem monitor Philipsa i radził sobie dużo lepiej.
Spróbuj na tym MacBooku przestawić przestrzeń barw w System Preferences -> Display -> Color

Pawel Pawlak
28-11-2024, 10:38
Pamięci nigdy za wiele i to na pewno tak, natomiast dysk? Można przyjąć, że te 256 GB robi za system i trzeba zająć jedno gniazdo na coś takiego, co będzie robić za magazyn: https://www.amazon.com/gp/product/B0DB315K8M/ref=ox_sc_saved_image_2?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1
Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.

Z tego co wiem, MAC nie będzie tego magazynu obsługiwał z prędkością 20Gbps tylko 10Gbps - jak każdy zwykły dysk USB C NVME, więc nie ma co wydawać zbędnej kasy na USB C 3.2.
Jeśli chcemy mieć więcej niż 1000MB/s na dysku zewnętrznym, to potrzebna będzie obudowa USB C 4.0 która będzie miała prędkość do 40Gbps (w praktyce 2-5-3.5Gbps w zależności od dysku), albo TB4

Niuanse w kolorach (czerwony kwadrat) widzę bez problemu na MAC Studio z monitorem Samsung ViewFinity S8 32" oraz MB AIR M1, ale na żadnym kompie z windows 10 ani na smartfonach Motoroli niestety nie.

RMC
28-11-2024, 10:53
Kolega wyżej wspomniał o smartfonach. Zerknąłem na swoje i wszystko co trzeba na kwadracie jest widoczne na:
Samsung Galaxy S22
Iphone 8 plus

Trzeba przerzucić się z obróbką na urządzenia mobilne ;)

cybulski
29-11-2024, 17:57

GŁÓWNIE PS

Na Maca jest dość tania alternatywa dla PSa, Pixelmator Pro. Do amatorskich zastosowań, na pewno jest to jakaś alternatywa, jesli nie chcemy płacić subskrypcji lub wykorzystujemy PS sporadycznie. Chyba dość dużo na nim można zrobić, mimo niskiej ceny.

Ja korzystam sporadycznie z PSa na Mini M2 16/256. Nie robię dużych rzeczy więc jest ok.

Jednym z myków gdy chcemy "usprawnić" PSa na słabszym pc, to ustawienie historii ze standardowych 50 na np 24 lub mniej. Jeśli robimy na warstwach maskach to długa historia cofania jest w zasadzie nieprzydatna a zmiana opcji uwalnia zasoby. Jeśli np mamy mało zasobów a będzie dużo warstw można w ogóle zjechać z tym parametrem do np 8. Ten sposób jest od kogoś. Do tej pory nie miałem potrzeby go zmniejszać ze standardowego parametru 50 ani na win ani na mac.