Zobacz pełną wersję : Dylemat Mac czy PC ?
Michaelius
14-04-2025, 14:15
W macu ustawiacie tak naprawdę rozdzielczość "wirtualną"
Jak macie Macbooka 13" to on ma ekran 2560x1600
jak ustawisz 1280x800 to masz ona zostaje podwojona i przeskalowana w dół do rozdzielczości ekranu , ale w tym przypadku mamy idealne 2:1 więc jest maksymalna jakość
Jak ustawisz inną np 1440x900 to ona zostaje podwojona do 2880x1800 a następnie przeskalowana w dól do 2560:1600
Więc jak mac kolegi pokazał 1920x1024 to znaczy, że dobrze wykrył monitor 4k i zrobił skalowanie 2:1 dla optymalnej jakości.
Z tego co znalazłem w necie maksymalny bufor to 5K więc powyżej udawanej rozdzielczości 1440p skalowanie jest wyłączane i jak kolega włączył 4k to miał natywny obraz 1:1 co na monitorze owocuje właśnie mikroskopijnymi czcionkami i ikonami.
cybulski
15-04-2025, 07:44
I w obu rodzielczościach masz identycznej wielkości ikony? To po co w takim razie jest ta zmiana?
2880x1620 nie jest HiDPI, zatem używa antyaliasingu. I tu jest ta utrata jakości, o której piszą internety.
Możesz zrobić zrzut fragmentu ekranu w rozdzielczości 2560 i 2880?
Prawy górny róg, zawierający kilka ikon i napisów
Zapisany jako DNG a nie TIFF
HiDPI
87403
nie HiDPI
87404
87445
87446
87447
Pawel Pawlak
30-04-2025, 09:30
Komuś kto ma MACa i DXO PL może się przydać jeśli jeszcze nie wie;
Na MacBook M1 sprawniej szło renderowanie kiedy ustawiłem na sztywno korzystanie z rdzeni ANE i Performance = 2. W M1Max który jak wiadomo ma takie same rdzenie ANE, ale więcej rdzeni GPU, renderowanie z odszumianiem DeepProme3 najefektywniej działa z rdzeniami ANE, ale już algorytm DeepPrimeXD2 zauważalnie szybciej radzi sobie z wykorzystaniem rdzeni GPU. W obu przypadkach optymalną wydajność uzyskuje się przy Performance = 3-4. Jeśli wywołujemy zdjęcia z mieszaną redukcją szumów (ja tak mam często), to najlepiej sprawdza się (i tak obecnie ustawiłem na stałe) DeepPrime acceleration = AutoSelection, i Performance = 4. Przy takim ustawienie DXO PL potrafi najefektywniej wykorzystywać wszystkie dostępne zasobowy (GPU, ANE i oczywiści CPU) skrócić do niezbędnego minimum czas potrzebny na wywołanie całego materiału.
Myślę że sprawdzi się to we wszystkich konfiguracjach, gdzie jest trochę więcej niż minimalna ilość rdzeni GPU, ponieważ system będzie mógł jednocześnie wykorzystać rdzenie GPU i ANE do skomplikowanych zadań.
Czy działa wam podgląd nefów, ten za pomocą spacji?
Miniatury są w folderach widoczne, ale po kliknięciu spacji na powiększeniu jest czarno. Podgląd jpgów czy innych plików dalej działa
Działa. Pokazuje się podgląd, a w prawym górnym roku propozycja otwarcie z NX studio
Na Sequoia 15.4.1?
Akurat pewnych plików nie chcę otwierać w niczym innym, bo sprawdzam tylko podgląd.
...sprawdzam tylko podgląd.
Z głowy nie podam dokładnej nazwy, ale najprawdopodobiej rzecz dotyczy sposobu kompresji zapisu do NEFa. W menu fotografowania się ustawia.
Z głowy nie podam dokładnej nazwy, ale najprawdopodobiej rzecz dotyczy sposobu kompresji zapisu do NEFa. W menu fotografowania się ustawia.Tylko, że ja nic kompletnie nie zmieniałem w ustawieniach. Mam kompresję bezstratną od zawsze i te podglądy mi jeszcze dwa tygodnie temu pokazywało.
Tylko, że ja nic kompletnie nie zmieniałem w ustawieniach. Mam kompresję bezstratną od zawsze i te podglądy mi jeszcze dwa tygodnie temu pokazywało.
A to pas. Problem przerabiałem gdy się uzetkowiłem i to było rozwiązanie. Jak jest teraz, to mogę sprawdzić po weekendzie majowym dopiero. Na etapie 15.4 i 15.4.1 nie wołałem nefów.
Pawel Pawlak
30-04-2025, 15:12
Ja mam podgląd wszystkich NEFów poza Z9 i Z8. Można zmusić MACa żeby te RAWy też wyświetlił ?
Ja mam podgląd wszystkich NEFów poza Z9 i Z8. Można zmusić MACa żeby te RAWy też wyświetlił ?
No proszę. Czyżby rodzaj puszki grał rolę? Tomek podglądy widzi i chyba używa z6III. Nie wiem czego używa esperal. Ja na z8 nie widziałem podglądów (i Affinity Photo też sobie nie radził) z jednym rodzajem skompresowanych nefów - na drugim skompresowanym już bez problemu.
Tak poprzez analogię dodam, że Final Cut rawów filmowych też nie widzi i trzeba sobie pomagać programem pobocznej firmy.
Przy fotografowaniu nieruchomości używam aparatu z najmniejszą matrycą jaki posiadam, czyli starego Z6. Jeszcze raz napiszę, że niedawno ten podgląd działał. To dla mnie najszybszy sposób selekcji bo zaraz po sesji wysyłam pliki do agencji. Ten staroć Nikona nie miał aktualizacji, więc wypada zwalić na jabłko.
87676
cybulski
30-04-2025, 16:37
piszą że beta 15.5 podobno ten błąd naprawia.
na razie nie mam problemów, odpukać, z canonowymi cr3/cr2, z sony też nie. Ale z fuji przestał działać podgląd spacją raf również, nawet tych starych, więc nie jesteście osamotnieni niestety.
Co ciekawe, z brigda na niektórych folderach podgląd-spacja z rafów działa a na niektórych nie.
Coś ewidentnie skopali.
Mac doprowadził mnie dzisiaj do małego tantrum i w efekcie zdemontowałem cały setup złożony z 2 x Apple Studio Display i wróciłem do jednego ale większego NEC PA311D. No na 2 monitorach na Apple zwyczajnie nie da się pracować z losowo przedstawiającym się ekranem głównym.
PA311D to pomimo wieku zaje...fajny monitor, zarządzanie kolorem działa z poziomu aplikacji Nec Multiprofiler, więc kupować Apple XDR Pro display nie mam zamiaru. Zwłaszcza że NEC zwyczajnie jest lepszy jeżeli chodzi o kolor.
Jednego czego mi brakuje co miałem w ASD to wbudowana kamera do telekonferencji, ale XDR Pro też kamery nie ma więc bez różnicy...
Czy działa wam podgląd nefów, ten za pomocą spacji? Miniatury są w folderach widoczne, ale po kliknięciu spacji na powiększeniu jest czarno. Podgląd jpgów czy innych plików dalej działaPodglad dziala dla Z9 i Z8 NEF, ale tylko lossless RAW. Zeby ominac ten durny problem musialem sie przestawic na wieksze RAwy z Z9.
Podglad dziala dla Z9 i Z8 NEF, ale tylko lossless RAW. Zeby ominac ten durny problem musialem sie przestawic na wieksze RAwy z Z9.
Esperal już wyjaśnił - problem siedzi w macos.
Przy fotografowaniu nieruchomości używam aparatu z najmniejszą matrycą jaki posiadam, czyli starego Z6. Jeszcze raz napiszę, że niedawno ten podgląd działał. To dla mnie najszybszy sposób selekcji bo zaraz po sesji wysyłam pliki do agencji. Ten staroć Nikona nie miał aktualizacji, więc wypada zwalić na jabłko...
Mac doprowadził mnie dzisiaj do małego tantrum i w efekcie zdemontowałem cały setup złożony z 2 x Apple Studio Display...
Ciekawy problem i chyba się cieszę, że siedzę przed dwoma Eizo - ale różnymi. Bo kto wie co by było gdyby to były te same modele.
cybulski
07-05-2025, 10:31
Mac doprowadził mnie dzisiaj do małego tantrum i w efekcie zdemontowałem cały setup złożony z 2 x Apple Studio Display i wróciłem do jednego ale większego NEC PA311D. No na 2 monitorach na Apple zwyczajnie nie da się pracować z losowo przedstawiającym się ekranem głównym.
PA311D to pomimo wieku zaje...fajny monitor, zarządzanie kolorem działa z poziomu aplikacji Nec Multiprofiler, więc kupować Apple XDR Pro display nie mam zamiaru. Zwłaszcza że NEC zwyczajnie jest lepszy jeżeli chodzi o kolor.
Jednego czego mi brakuje co miałem w ASD to wbudowana kamera do telekonferencji, ale XDR Pro też kamery nie ma więc bez różnicy...
A próbowałeś tak żeby jeden był ASD a drugi ten NEC albo odwrotna kolejność ? Czy wtedy też losowo zmienia?
paparapa
07-05-2025, 10:32
No co Ty...? :)
Faktem jest, że praca z dwoma monitorami jest często mało fajna.
Ja również wróciłem do jednego dużego monitora.
Ale żeby napisać panie, że kolory lepsze z NECa to już wymaga odwagi.
cybulski
07-05-2025, 11:06
No co Ty...? :)
Faktem jest, że praca z dwoma monitorami jest często mało fajna.
Ja również wróciłem do jednego dużego monitora.
Tak może być skoro bardziej się podobają :)
311D to odpowiednik CG319X, czyli monitor do koloru z najwyższej półki.
paparapa
07-05-2025, 12:28
Bo to właśnie o to chodzi aby się podobało. A nie było jak w realu. :mrgreen:
Faktycznie, w systemie Apple wymaga wiele odwagi żeby napisać iż profesjonalny monitor do pracy z kolorem (PA311D) jest lepszy niż zwykły monitor do pracy biurowej i oglądania multimediów (ASD) ;-)
Podobają się tak samo, bo wyglądają dla mnie bardzo podobnie żeby nie powiedzieć identycznie. Ale według kalibratora jest różnica ;-)
A próbowałeś tak żeby jeden był ASD a drugi ten NEC albo odwrotna kolejność ? Czy wtedy też losowo zmienia?
Nie, nie próbowałem. Z tego co czytam w sieci to też potrafi losowo zmieniać w takich przypadkach, ale nie wiem na pewno.
Mnie to nie interesowało bo bo to kupowałem 2xASD żeby mieć dwa identyczne monitory o takich samych rozmiarach z takim samym PPI i tak dalej. Lubię symetrię po prostu.
Używanie dwóch różnych modeli tylko dlatego że Apple nie potrafi ogarnąć podstawowych funkcjonalności jakoś nie przyszło mi do głowy.
cybulski
07-05-2025, 19:11
ASD możnaby wtedy ustawić jako pomocniczy, NEC jest 31"?
Pytanko - nie wiem, może to już padło w tym wątku, wydawało mi się, że śledzę w miarę na bieżąco, ale teraz chyba nie przekopię się przez 1000 postów :D
Trafiłem na jakieś filmy na YT, które dość mocno chwalą nawet basicowego Aira M4 pod kątem montażu video. Zastanawiam się nad zakupem, bo potrzebuję jakiś mobilny sprzęt na wyjazdy gdzie mi się nieco robota nawarstwie i przydałoby mi się w międzyczasie coś móc podłubać ze zdjęciami albo filmami, a nie dopiero jak zjadę do domu. Pierwotnie planowałem kupić jakieś 14-16" m4 pro, ale mam trochę obawy, że wydam sporo kasy, a lapek będzie głównie leżał (tak było z dotychczasowymi makami, nadal mam jakiegoś jeszcze intelowego, który defacto służył do backupowania fot na zleceniach albo do theteringu, a 95% czasu leży w szafie), stąd pomysł, żeby może póki co nie porywać się na wydatek 10-12k+, jeśli taki prostszy model by dawał radę. Stacjonarki z windowsem i tak mi nie zastąpi jako głównego komputera, bo muszę mieć do renderów 3D mojego RTX, więc tak czy siak będzie to tylko dodatkowy komp.
Nie zależy mi jakoś super bardzo na czasie exportu czy to video z Davinci czy paczki zdjęć z LR, raczej na płynnej pracy na timeline/LR, więc jeśli głównie różnice są w czasie exportu to mogę przymknąć na to oko. Rozważam Air15, kwestia czy 16gb zapewnia w miarę płynna i przyjemną pracę czy dopłacenie do 24 zrobi jakąś istotną różnicę? Filmy to głównie nagrania w h264/265 z sony/drona/iphona, prosty color grading, mało cudacznych fusionowych rzeczy, proste animacje napisów, jakieś sound effetcy etc. Czy ktoś może ma taki sprzęt i może się podzielić wrażeniami?
Dobra, chyba już znalazłem odpowiedź, jednak jest trochę różnicy w płynności pracy między M4 a M4Pro w Davinci, więc nie będę się oszukiwał, że za połowe mniej kasy uda się mieć "prawie to samo". No trudno :D
O! Zdrowy rozsądek u kolegi zwyciężył, pozdrawiam serdecznie!
cybulski
09-05-2025, 08:32
Dobra, chyba już znalazłem odpowiedź, jednak jest trochę różnicy w płynności pracy między M4 a M4Pro w Davinci, więc nie będę się oszukiwał, że za połowe mniej kasy uda się mieć "prawie to samo". No trudno :D
Tak do filmów, DaVinci, nawet chyba nie ma się co zastanawiać nad M4, tylko wyżej M4 Pro lub Max ale rozumiem że chodzi o notebuka.
Pawel Pawlak
09-05-2025, 11:34
Myślę że do video to nawet można przemyśleć M2max jeśli gdzieś się trafi na wyprzedażach.
Michaelius
09-05-2025, 11:46
Ostatnio całkiem niezłe ceny były na M3Pro z 36GB ramu
https://lantre.pl/apple-macbook-pro-14-m3-pro-12-core-cpu-18-core-gpu-36gb-ram-1tb-ssd-klawiatura-us-gwiezdna-czern-space-black-mrx43-r1-us.html
Niby tak, ale sporo też widzę filmów tego typu:
https://www.youtube.com/watch?v=u6PSgmOZcbs&ab_channel=NicholasJamesJohnson
i w suuuumie wygląda na to, że i zwykła M4 sobie radzi całkiem nienajgorzej. Ale faktycznie w testach 1:1 gdzie robią magic mask, jakś denoise to są spadki fpsów na timeline, więc to mnie trochę odstrasza i skłania żeby dołożyć. Jedynie z minusów to, że 15" byłoby dla mnie takim sweet spot, bo Pro 16 jest już dość spory klockiem, a 14" to ciut mało mi się wydaje, eh.
Pytanie dodatkowe - macie jakieś doświadczenie w używaniu iPada jako dodatkowego monitora do macbooka? Działa to faktycznie jak normalny drugi monitor obok czy to jakaś taka applowa proteza z ułomnościami?
Ostatnio całkiem niezłe ceny były na M3Pro z 36GB ramu
https://lantre.pl/apple-macbook-pro-14-m3-pro-12-core-cpu-18-core-gpu-36gb-ram-1tb-ssd-klawiatura-us-gwiezdna-czern-space-black-mrx43-r1-us.html
Właśnie też widziałem, nawet chyba na iboodzie było nieco taniej. Też jest to opcja do rozważenia, bo za tyle nie kupie nawet basicowej M4Pro, nie mówiąc już o dokładce ramu i dysku. Pytanie na ile różnica w procku jest zauważalna, coś mocno istotnego wniósł M4 względem M3?
...macie jakieś doświadczenie w używaniu iPada jako dodatkowego monitora do macbooka? Działa to faktycznie jak normalny drugi monitor obok czy to jakaś taka applowa proteza z ułomnościami?...
Patryk - nie wiem co to są wg Ciebie ułomności.
Korzystam w pracy z FCP z sidecar - https://support.apple.com/pl-pl/102597
Jak to ja - nie drążę nadmiernie - ułożyłem to tak, że dla mnie działa przyjaźnie. I bez przewodu i z. Najczęściej Z bo mam od razu ładowanie na lapku i na padzie.
EDITa podpowiada, że kumpel robi podobnie tylko z daVinci - też się da.
Sam nie wiem, dlatego pytam, bo czasem coś brzmi spoko, ale później się okazuje, że jednak nie do końca, bo coś laguje, bo tylko w jakimś ograniczonym zakresie etc - apple lubi czasem coś przyciąć :D Ale super w takim razie, że śmiga, to będzie dla mnie duże ułatwienie, dzięki za info!
Michaelius
09-05-2025, 15:23
Właśnie też widziałem, nawet chyba na iboodzie było nieco taniej. Też jest to opcja do rozważenia, bo za tyle nie kupie nawet basicowej M4Pro, nie mówiąc już o dokładce ramu i dysku. Pytanie na ile różnica w procku jest zauważalna, coś mocno istotnego wniósł M4 względem M3?
Ibooda jakoś niespecjalnie lubię ale fakt tam były taniej.
Z tego co pamiętam to większość nowości weszła w M3 a M4 to kontynuacja ale przeniesiona na nowy proces produkcyjny więc jest szybszy i bardziej wydajny energetycznie.
Ja w sumie trochę żałuję, że się na M2 Pro 16" skusiłem bo to jednak koszmarna kobyła :D
Dni Apple w MediaMarkt. Mac Mini za 2199 zł
https://mediamarkt.pl/pl/product/_komputer-mini-pc-apple-mac-mini-m416gb256gb-ssd10c-gpumacos-mu9d3zea-1487194.html
Edit, TOP67 był szybszy ;)
Na MB14 M4 Pro, 24/512 też super cena, minimum tysiaka mniej niż cokolwiek na ceneo.
Dni Apple w MediaMarkt. Mac Mini za 2199 zł
https://mediamarkt.pl/pl/product/_komputer-mini-pc-apple-mac-mini-m416gb256gb-ssd10c-gpumacos-mu9d3zea-1487194.html
Mega cena. W kategorii cena/wydajność chyba ciężko by było złożyć coś porównywalnego z windowsem.
Michaelius
14-05-2025, 09:30
Znowu jakieś fajne wyprzedaże tym razem wersja M3 Pro z 36TB i 2TB dysku
https://www.pepper.pl/promocje/macbook-pro-14-m3-pro-36gb-ram-2tb-ssd-klawiatura-us-gwiezdna-czern-11-cpu-14-gpu-1045026
2.200 za Maca mini robi wrażenie.
2.200 za Maca mini robi wrażenie.
ale nie można kupić :D
ale nie można kupić :D
Bo to było jeden dzień. Ja mam już dwa :)
Pawel Pawlak
14-05-2025, 19:19
Okazja super, sam się zastanawiałem ale odpuściłem - nie ma dla niego jasnego przeznaczenia na obecną chwilę ;)
Ale bez przesady - jak ktoś potrzebuje takie komputer (dla jego zalet) to za 2500 jest nadal do kupienia; Jeśli potrzebuję to te 300zł więcej to żadna bariera, jeśli nie potrzebuję to wydanie 2200 i 2500 jest równie bez sensu ;)
Okazja super, sam się zastanawiałem ale odpuściłem - nie ma dla niego jasnego przeznaczenia na obecną chwilę ;)
Ale bez przesady - jak ktoś potrzebuje takie komputer (dla jego zalet) to za 2500 jest nadal do kupienia; Jeśli potrzebuję to te 300zł więcej to żadna bariera, jeśli nie potrzebuję to wydanie 2200 i 2500 jest równie bez sensu ;)
Trochę tak, dlatego odpuściłem
Ja zdecydowałem się na wersję 24GB RAM i 512GB SSD. RAMu w zasadzie nie potrzebuję, ale zawsze się przyda. Trochę inna sprawa jest z dyskiem. Przeniosłem folder domowy na dysk zewnętrzny 4TB i w zasadzie wszysko działało. Ale z małymi wyjątkami. Niektóre sterowniki i małe programy narzędziowe z uporem szukały go na Macintosh HD. Sporo się nakombinowałem, żeby Loupedeck widział LRC. Gdyby nie ta zniżka, to bym nic nie zmieniał.
Okej, dzisiaj pierwszy raz trochę potestowałem noweczka maczka (kupiłem na tych apple days w MM basicowego 14" M4Pro/24/512) i przyznam, że jestem pod wrażeniem. Tzn póki co tylko sobie obrobiłem jakieś dwa zlecenia w LR, więc nic specjalnie ciężkiego (chociaż pliki 61mpx), ale i tak była to bardzo przyjemna praca. Porównując do stosunkowo mocnego PC (R9 5950x, RTX3090, 64GB RAM) dużo większa responsywność LR - reakcja na suwaki natychmiastowa bez żadnego laga czy opóźnienia, przeklikiwanie zdjęć bardzo szybkie, zaznaczanie postaci czy jakieś inne maski praktycznie też momentalne (gdzie PC chwile zawsze myśli). Odszumianie AI jedynie wolniejsze (25s vs ok 10 na PC). Może to być też kwestia oczywiście, że PC po 2 latach używania jednak jest trochę zaśmiecony, LR ma też już cięższe katalogi czy coś, ale póki co - imponujące. Montażu w davinci jeszcze nie miałem okazji potestować, zobaczymy jak tutaj pójdzie, ale póki co jestem bardzo zadowolony :)
Okej, dzisiaj pierwszy raz trochę potestowałem noweczka maczka (kupiłem na tych apple days w MM basicowego 14" M4Pro/24/512) i przyznam, że jestem pod wrażeniem. Tzn póki co tylko sobie obrobiłem jakieś dwa zlecenia w LR, więc nic specjalnie ciężkiego (chociaż pliki 61mpx), ale i tak była to bardzo przyjemna praca. Porównując do stosunkowo mocnego PC (R9 5950x, RTX3090, 64GB RAM) dużo większa responsywność LR - reakcja na suwaki natychmiastowa bez żadnego laga czy opóźnienia, przeklikiwanie zdjęć bardzo szybkie, zaznaczanie postaci czy jakieś inne maski praktycznie też momentalne (gdzie PC chwile zawsze myśli). Odszumianie AI jedynie wolniejsze (25s vs ok 10 na PC). Może to być też kwestia oczywiście, że PC po 2 latach używania jednak jest trochę zaśmiecony, LR ma też już cięższe katalogi czy coś, ale póki co - imponujące. Montażu w davinci jeszcze nie miałem okazji potestować, zobaczymy jak tutaj pójdzie, ale póki co jestem bardzo zadowolony :)
Tak samo ja byłem pod wrażeniem płynności działania LR nawet na podstawowym mini M4 jak go dostałem zaraz po premierze. Obstawiam, że LR pod maca (nie wiem czy system czy procesor ARM) jest dużo lepiej zoptymalizowany.
cybulski
15-05-2025, 09:11
Tak samo ja byłem pod wrażeniem płynności działania LR nawet na podstawowym mini M4 jak go dostałem zaraz po premierze. Obstawiam, że LR pod maca (nie wiem czy system czy procesor ARM) jest dużo lepiej zoptymalizowany.
Tak, po prostu działa jak należy na podstawowym modelu M4. Juz od kiedy mam M2 a teraz M4, ten program już mnie nie denerwuje :D
I w sumie nieważne jak to jest zrobione, optymalizacją czy inaczej, po prostu jest ok, w tym małym pudełeczku.
Pawel Pawlak
15-05-2025, 09:21
Ja nadal "męczę" się na stareńkim M1max, i pod żadnym względem nie brakuje mi komfortu pracy. Dlatego nie czułem potrzeby wykładania kaski na promocję M4.
Jedyne za czym trochę tęsknie w Windowsach to operacje na plikach - zwłaszcza w sieci (i stabilność SMB - Apple niestety nie potrafi sobie z tym poradzić i w przypadku liczebnych folderów ma problemy) i ImageFastViewer-em.
foto4deg
15-05-2025, 15:59
Panowie. Przy użytkowaniu mini przez 4-5 lat, lepiej iść w M4 z 32 GB czy M4 Pro z 24 GB? Przeznaczenie to obróbka zdjęć w Affinity, a za jakiś czas filmów w Final Cut Pro. Przeglądając YT większość uznaje M4 za niewiele odstający od Pro (chyba, że przy bardzo zaawansowanych filtrach to różnica w obróbce kilkuminutowego filmu w 4K z rozmyciem 3D to różnica była 10 minut). Niby człowiek już wie, ale się zastanawia, bo to jednak sporo kasy.
Podstawowa różnica jest w ilości rdzeni graficznych. M4Pro jest np. 2 razy szybszy przy odszumianiu AI w LR. Gdzieś w wątku są testy na różnych aplikacjach
Pawel Pawlak
15-05-2025, 16:30
Ja bym wybrał M4pro 24GB ram.
M4pro jest wydajniejszy we wszystkich rdzeniach poza ANE; CPU - M4 max. 4P/6E, M4pro min. 8P/4E, GPU M4 max 10core, M4pro min 16core. Biorąc pod uwagę łączną pracę, M4pro będzie szybszy zależnie od tego jak rdzenie są wykorzystywane, ale różnice muszą być zauważalne. Poza tym PRO ma większą przepustowość. Wg mnie te przewagi są ważniejsze w przeciętnej pracy niż różnicę 32GB vs 24GB. No chyba że głównie składasz tylko bardzo duże panoramy albo skomplikowane video a nie zależy Ci na czasie.
Oczywiście zostaje jeszcze aspekt ekonomiczny - co jest droższe i czy warto ewentualnie dopłacać ;)
foto4deg
16-05-2025, 19:16
Niestety finanse spowodowały ograniczenie do M4 z 24 GB. Biorąc pod uwagę, że przesiadam się z MacMini i7 2019 z 8 GB RAM to i tak różnica będzie kosmiczna.
Teraz pytanie. Mam dysk zewnętrzny Samsung 970 Evo Plus po USB-c 3.1. Są na nim głównie zdjęcia. Czy taki sam dysk będzie odpowiedni żeby trzymać na nim apki, czy lepiej iść w coś innego (może tańszego?).
Ile masz tych aplikacji, że chcesz je trzymać na wymiennym dysku? Na moim wbudowanym 512GB (realnie 494GB), mam PS, LRC, LR, Pełny pakiet Office 365 i dane z dwóch Onedrive. Obecnie mam dostępnych 400,79 GB.
foto4deg
16-05-2025, 19:59
Photoshop, Lightroom, Civilization V (takie moje sentymentalne zboczenie, zajmujące z save’ami jakieś 40 GB 😂) Pano2VR i DaVinci, żeby się uczyć edycji video.
Kup dysk TB4 (40Gb/s). Nie są dużo droższe od USB 3.2 (10Gb/s). Ten Twój ma 5Gb/s, Dałbym go na TimeMachine.
Podgląd zdjęć znów działa, jeśli ktoś nie sprawdzał. Sequoia 15.5
Pawel Pawlak
21-05-2025, 14:19
Wszystkie RAWy z Z9 też ?
Moja wiedza o komputerach jest rudymentarna, ALE kolega TOP67 ma racje- bezpośrednia korelacja miedzy ilością GPU a szybkością obróbki. 24 GB ram-u może być za mało- kolejne wersje softu będą coraz bardziej ramochlonne. Kolejne wersje PS i LR tez będą dużo miejsca potrzebowaly. Mam 48 i na razie wszystko szybko chodzi. Co do szybkości obróbki (raz jeszcze: na kompach znam się tak, jak na wszystkim innym: słabo)- wszyscy znamy tabelki i wykresy, które pokazują ile razy M4 pro jest lepszy (lub gorszy) od , np, M3 max albo licho wie od czego jeszcze- procenty, punkty... mam jednak wrażenie, ze trudno "prawdziwa" szybkość ocenić- podejrzewam, ze w większości przypadków dyletant taki jak ja nie będzie widział żadnej różnicy- obrabiam jedno zdjęcie, czasem składam panoramy, czasem collage, czasem HDR: czy to będzie 1 sekunda, czy dwie- bez praktycznej różnicy (dla mnie), ale w tabelkach 100%! Nie wiem tez, czy warto się interesować, czy 1000 zdjęć z urlopu będzie się 5 czy 8 minut aploadowalo. Jeśli ktoś zarabia na życie obrabiając 2 godziny video ze ślubu... ale dla takiego psiaczka jak ja- yt daznt mero.
Pawel Pawlak
22-05-2025, 12:16
Ja mam M1 16GB i M1max 32GB. Różnica między nimi na papierze jest podobna jak w przypadku M4 a M4pro. No i w praktyce przy obróbce zdjęć (u mnie PhotoLab DXO) wszystko odbywa się zdecydowanie sprawniej i szybciej na M1Max. W jednym i drugim przypadku pamięci nie brakuje (pliki Z9 i mniejsze).
cybulski
22-05-2025, 14:47
U mnie podstawowe M4 24/512 i M2 16/256.
Na obu DXO i LR działa ok. Exporty odszumianie dxo są szybsze na M4.
KadryZpodróży
22-05-2025, 15:20
ja się zgapiłem była fajna promka na MM i między innymi Mac mini był dość korzystnie wyceniony. Kliknąłem nawet powiadom o dostępności ale no...już po ptakach koniec promocji a powiadomienie nie przyszło.. :(
Pawel Pawlak
22-05-2025, 16:30
No właśnie u mnie okazało się jak testowałem, że DXO PL na M4 wykorzystuje w DP XD2s i DP3 rdzenie ANE a w M1max w XD2s rdzenie GPU a w DP3 ANE, w tym starszym ale bogatszym w rdzenie GPU procesorze, wywoływanie wielopotokowe (u mnie włączone są 4 potoki) jest relatywnie sprawne - średnie korzystając z odszumiania DP3 i DP XD2s (zamiennie w zależności do potrzeb) oraz wszystkich korekt - w tym optyki, korekt punktowych itp, do 2 różnych plików jpg export zajmuje śrenio 6-7s na plik (materiał źródłowy i docelowy na NAS po LAN). Dlatego sądzę że większa ilość różnych szybkich CPU, GPU i ANE w po łączeniu z wystarczającą pamięcią może dać większe przyspieszenie niż tylko większa pamięć przy wolniejszych rdzeniach CPU i GPU. Pod względem reaktywności pracy nie widzę różnic między M4 a dziadkiem M1Max.
Marcin Jakubowski
23-05-2025, 11:47
kij w mrowisko: dla użytkownika maca (od lat) windows to koszmar - przy pracy nad dokumentami.brak szybkiego podglądu, brak możliwości zmiany nazwy otwartych plików, zmiany nazwy folderów, z których korzysta jakiś program, bezsensowna w wielu przypadkach praca eksploratora plików powoduje, że tam gdzie muszę coś zrobić na szybko, z frustracji chciałbym wyrzucić komputer przez okno. I tak wiem, że to kwestia przyzwyczajeń, które tak bardzo wkurzają użytkowników windy gdy spróbują osx-a ;-)
cybulski
24-05-2025, 09:00
kij w mrowisko: dla użytkownika maca (od lat) windows to koszmar - przy pracy nad dokumentami.brak szybkiego podglądu, brak możliwości zmiany nazwy otwartych plików, zmiany nazwy folderów, z których korzysta jakiś program, bezsensowna w wielu przypadkach praca eksploratora plików powoduje, że tam gdzie muszę coś zrobić na szybko, z frustracji chciałbym wyrzucić komputer przez okno. I tak wiem, że to kwestia przyzwyczajeń, które tak bardzo wkurzają użytkowników windy gdy spróbują osx-a ;-)
Oba systemy mają swoje plusy i minusy, zależy to od punktu widzenia czy ktoś ma większe przyzwyczajenia z win czy mac.
Ja na razie mam tylko MB Air M2 16GB i różnica w Lightroomie w porównaniu z PC i5 8400 (6x4GHz) 32GB RAM + Nvidia 3070 jest po prostu GIGANTYCZNA, na PC Lightroom działa tak jakby cały czas swapował na dysku talerzowym, przechodzenie między Library i Develop przycina cały program na sekundę, widać jak interfejs się odrysowuje itd. Jedynie surowa moc 3070 przy eksporcie albo odszumianiu AI wygrywa. ZAWSZE tak miałem w Lightroomie na PC (używam od wersji 4) i myślałem że ten program po prostu tak ma, a okazuje się że na Maku program jest responsywny jak przeglądarka WWW. JUż nawet nie wspominam o Photoshopie który na PC działa tak jakby w ogóle nie chciał się uruchomić. To jest przepaść. Optymalizacja Adobe w wersji na Windows leży całkowicie.
No i oczywiście kolejna zaleta, komputer jest całkowicie bezgłośny nawet pod obciążeniem.
Na jesieni planuję dokupić Mini M4 z 32GB do uruchamiania modeli AI. Nawet na moim 16GB modele poniżej 10GB działają bez problemów. Na 32GB już można robić cuda.
Aira mam spiętego z dockiem do którego podpiąłem dysk USB3 2TB i nie mam żadnego problemu z dyskiem... Jak kupię Mini to po prostu przepnę dysk do niego i tyle. 256GB na system i katalogi LIghtrooma mi w zupełności wystarcza.
foto4deg
26-05-2025, 22:06
Mini M4 z 24 GB doszedł. Jak go wyjąłem z pudełka, to aż żonie musiałem pokazać, jakie Apple cudo zrobiło ������
Do rzeczy. Rozglądam się za obudową i ssd. Wybór padł na Graugear t7 M.2 no i teraz trzeba dobrać dysk. I tu zagwozdka, bo na początku miał być Crucial P3 Plus, ale nie ma dRAM, który ponoć jest ważny. Czy warto brać Kingston KC3000 M.2 2280 NVMe ? Dla mnie Kingston to taka firma hmmm.. niewarta zaufania ������
Ale cudo wskazana przez Ciebie obudowa :) Jak coś bierz w wersji 40Gbps.
Od siebie polecam taką: https://www.amazon.pl/GEWOKLIY-aluminiowa-zewnętrzna-kompatybilna-Thunderbolt4/dp/B0D9PWKJT3/ref=sr_1_1?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=1HU1L9Q82ANDO&dib=eyJ2IjoiMSJ9.WdToI_Iz3H_0HXm8XGjtLgB1EXSv7OrZ3-5R84A6UigkPJrkQpJJ0GlLbQgr6SlToKivxgqii5rdW_66pkIp WHpp3zK8Ez1i1Ze_r9AEkrS4O-d_8Kp0Xsfdqw6H4UQ-z3ZwT7kdy-w3YNB2WrzJq2Es395J5Qh8czWyXA8nbMolabHJ_WgCnfV_-vNx7Pk5vX1fvOCo20uDqcQNZ9iByEhgCOJMCbOngt7ZWN-evTU52lWhWJi6WaaQA_pM0AHLQd5Atyr5wfHRcnQZ9U--1G8evz-2A25yssMkdA4ZAjM.eQz_Wv_7Nd49881vNPaZxMLCKX0NhyELz HawMueWJmA&dib_tag=se&keywords=obudowa%2B40gbps&qid=1748318585&sprefix=obudowa%2B40gbps%2Caps%2C121&sr=8-1&th=1
Lub jej odpowiedniki na aliexpress - koszt ok 200zł a to ten sam produkt. Mam jedną i największa zaleta - cisza, w pełni pasywna bardzo dobrze chłodząc dysk. SN770 2TB kopiując 1TB złapał max 58*.
Dyski - kwestia indywidulana ale w podobnej cenie do kc3000 masz 990 pro lub sn850x. Kwestia jaka pojemność interesuje.
foto4deg
27-05-2025, 10:58
U mnie w Norwegii nie ma wielkiego wyboru ������ 3 obudowy z TB4, a cło przy zakupach z zagranicy takie, że się odechciewa.
Jak chcesz pokaż co jest dostępne.
Dyski nvme z chipem dla 40Gbps trochę się grzeją więc warto kupić obudowę, która daje radę z odprowadzeniem ciepła z dysku.
foto4deg
27-05-2025, 18:45
Szczerze, to mamy tylko 3 modele 😅
Satechi USB4 NVMe SSD PRO Enclosure, Fideco MT402, wspomniany już Graugear External USB 4.0, reszta to koszt jakiś 1500 PLN (OWC) co wykracza zdecydowanie poza budżet. Ten Graugear jest chyba najlepszy, do tego WS Black SN 850x 2TB
Ja mam obudowę Inateck z WD 2T Blue i chyba w tym układzie z M4 nic szybszego się nie wymyśli. Jak porównywałem szybkość dysku wewnętrznego M4 z Inateck i WD 2T to szybkości są podobne ze wskazaniem na Inateck z WD - jeżeli jest podłączony przez złącze Tb, USB4.
Apple Pro Display XDR. Prosto z pudełka. I od razu ******y... Nie to, w takim tanim monitorze za grosze wielka grupa martwych pixeli nie powinna nikomu przeszkadzać.
Brak mi słów po prostu.
88266
paparapa
01-06-2025, 18:14
Czyli monitor za europejskie plus 5000 euro ma takiego farfola?.. Śliczna masakra.
NEC miewał problemy z pojedynczymi pikselami, ale takie coś....
Dyskwalifikacja. :)
Powinni Ci drugi, wolny od wad, w gratisie i z przeprosinami dostarczyć.
To wersja za 6000 euro z nano teksturą ;-) Martwe piksele w gratisie jak widać.
Apple schodzi na psy, nawet ze zwrotem jest problem - tego monitora nie da się kupić w Apple Store, nie mają na stanie, wyłącznie online - więc aby oddać i wymienić muszę odesłać kurierem, i czekać nie wiadomo ile na nowy egzemplarz. Na ten czekałem 3 tygodnie (tyle się teraz czeka na realizację).
foto4deg
07-06-2025, 18:38
Koledzy, takie pytanie. Jak mam zainstalowane mapki typu Blender&Lightroom na dysku zewnętrznym i są one uruchomione, to jest możliwe, aby to był powód, dla którego dysk zewnętrzny się nie usypia przy uśpionym kompie? Sprawdziłem ustawienia MacOS, mam zaznaczone usypiaj dyski, a tu wchodzę półgodzinie do pokoju i mi dysk zewnętrzny cały czas działa (słychać po wentylatorku w obudowie). Przy okazji, czy dyski SSD mogą chodzić 24h?
Ale to dwie różne rzeczy. Dysk może być uśpiony, a wentylator w obudowie sobie chodzi bo obudowa tak ma że jeżeli jest zasilanie to wentylator działa. Uśpienie dysku to nie to samo co odcięcie zasilania.
U mnie jest (a raczej było) tak samo, pomimo uśpienia systemu na zewnętrznym dysku ciągle świeciła mi się dioda na obudowie pokazująca... nie wiem co. Fakt że zasilanie jest podłączone?
SSD nie ma problemu z tym że jest podłączony do zasilania 24/7, jak nie wykonujesz na nim żadnych operacji to nic się nie dzieje.
foto4deg
07-06-2025, 19:33
Dzięki! Człowiek się cale życie uczy. :)
Koledzy, takie pytanie. Jak mam zainstalowane mapki typu Blender&Lightroom na dysku zewnętrznym i są one uruchomione, to jest możliwe, aby to był powód, dla którego dysk zewnętrzny się nie usypia przy uśpionym kompie? Sprawdziłem ustawienia MacOS, mam zaznaczone usypiaj dyski, a tu wchodzę półgodzinie do pokoju i mi dysk zewnętrzny cały czas działa (słychać po wentylatorku w obudowie). Przy okazji, czy dyski SSD mogą chodzić 24h?
Po pierwsze wejdź w ustawienia i wpisz Spotlight i w Wyszukiwanie i prywatność dodaj cały dysk zewnętrzny jako wyjątek żeby go nie indeksowało.
Po drugie sprawdź czy na pewno w Bateria -> Opcje masz włączone Usypiaj... -> Zawsze.
Ja nie mam wentylatorka ale widzę po temperaturze dysku kiedy pracuje i przy uśpionym komputerze (MB Air podłączony do huba USB) na 100% dysk się usypia na stałe.
jurkarol
08-06-2025, 17:26
Głupie pytanie mam: szukam stacjonarnego pc, tylko zwykle nie podają rozdzielczości karty graficznej na stronie sklepu. Mam sprawdzać dalej parametry samej karty?
jurkarol
08-06-2025, 21:43
Strzeli mnie... A przy laptopach rzekomo gamingowych takich że hej, to znów rozdzielczość jest marna, a tylko full HD mimo Radeona.
Średnio dobry laptop do grafiki okazuje się że ma też tylko full HD.
Czyli dylemat rozstrzygnięty, lepiej wybrać MAC
Strzeli mnie... A przy laptopach rzekomo gamingowych takich że hej, to znów rozdzielczość jest marna, a tylko full HD mimo Radeona.
Sa dużo bardziej gęste matryce
Wind Mill
09-06-2025, 00:18
A to nie jest przypadkiem tylko rozdzielczość matrycy wyświetlacza? Rozdzielczość na jaką pozwala karta grafiki to inna rzecz. ;)
cybulski
09-06-2025, 06:12
https://ithardware.pl/aktualnosci/uzytkownicy_macos_zagrozeni_amos_to_cos_czego_chca _uniknac_windows_tez_nie_jest_bezpieczny-42377.html
Taki jeden z przykładów:
https://www.x-kom.pl/p/1274443-laptop-15---16-gigabyte-aorus-15-bkf-i7-13620h-16gb-1tb+1tb-rtx4060-165hz.html
https://ithardware.pl/aktualnosci/uzytkownicy_macos_zagrozeni_amos_to_cos_czego_chca _uniknac_windows_tez_nie_jest_bezpieczny-42377.html
Nie no, ja rozumiem, ale jak głupim trzeba być aby logując się do jakiejkolwiek strony internetowej użytkownik:
Jak dalej wygląda atak?
Postępując zgodnie z instrukcją ofiara wklei komendy do terminala macOS. Sprawią one, że na komputer pobrany zostanie niebezpieczny skrypt powłoki, który po automatycznym uruchomieniu poprosi o hasło administratora systemu. Gdy użytkownik je wpisze instalowany jest AMOS.
Jak dla mnie świadczy to tylko o tym jak bezpieczny (stosukowo) jest Mac, że użytkownik sam sobie musi instalować wirusy, do tego używając ręczne komand z terminala :-) I jeszcze podać później wirusowi hasło admina, bo poprosił ;-)
Nieco odświeżę temat, bo rok temu sam szukałem laptopa na Windows do obróbki zdjęć i który kosztowałby nie więcej jak +- 8000 pln
Po tygodniach wertowania internetów zdecydowałem się Gigabyte Aorus 15 BSF (https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Aorus-15-BSF-Laptop-do-gier-QHD-z-RTX-4070-i-swietnymi-czasami-pracy.741550.0.html)
Jest to w zasadzie laptop gamemingowy, ale z naprawdę dobrą matrycą (jak na tę półkę cenową).
Z resztą.. w recenzji są pomiary tej matrycy, więc można samemu się przekonać o jakiej jakości panelu mówimy.
Jak porównywałem odbitki z labu do tego co widzę na wyświetlaczu laptopa, to nie było jakiejś strasznej różnicy w kolorach - powiedziałbym nawet, że różnica była pomijalna.
Wiadomo, dla jednych jest to nie zaakceptowania, innemu wystarczy.
Matryca ma fantastyczny kontrast, pokrywa 100% przestrzeni sRGB, 85% AdobeRGB, jest bardzo jasna, wyrazista, odświeżanie 165Hz, przy przekątnej 15,6 cala i rozdzielczość 2560 x 1440 pikseli daje 188 PPI (więc obraz żyleta - ja nie jestem w stanie dostrzec pikseli bez dotykania nosa do samej matrycy :mrgreen: )
Naprawdę, jak za te pieniądze nie ma co narzekać.
A bonusowo, ten laptop to rasowy laptop gameingowy, więc póki co każdy tytuł jaki na nim odpalałem hulał że hej (na full detalach), jedynie jakieś max wymagające gry typu Cyberpunk 2077 to musiałem nieco zejść z detalami dla tych stałych 60 fps.
Niestety laptop ma swoje wady, jak bardzo głośna praca pod obciążeniem, brak klawiatury numerycznej (nad tym to szczególnie ubolewam), brak wbudowanego czytnika kart SD i co pomniejsze pierdoły wyszczególnione w recenzji w linku który podałem.
Aczkolwiek dla zastosowań dla jakich go wybrałem - czyli obróbka zdjęć, jestem cholernie zadowolony.
40Mpix rawy z mojego Fuji X-H2 obrabiam w LR, C1 bez żadnych czkawek czy przycinek, wszystko śmiga aż miło - a co najważniejsze, mam stosunkowo dobry wgląd w kolory i poziom kontrastów nad którymi pracuję przy obróbce.
Tego konkretnego modelu laptopa już nie ma w sprzedaży, ale chyba Gigabyte w kolejnych modelach swojej serii "Aorus" dalej stosuje ten samą świetną matrycę, więc warto sprawdzić ofertę Gigabyte jak ktoś szuka laptopa do obróbki zdjęć na Windowsie :)
jurkarol
09-06-2025, 21:20
A to nie jest przypadkiem tylko rozdzielczość matrycy wyświetlacza? Rozdzielczość na jaką pozwala karta grafiki to inna rzecz. ;)
Wyświetlacza chyba.
Podgląd zdjęć znów działa, jeśli ktoś nie sprawdzał. Sequoia 15.5
niestety nie jest to prawda. High Efficiency RAW nadal nie maja podgladu w macos, co swoja droga jest zenujace.
niestety nie jest to prawda. High Efficiency RAW nadal nie maja podgladu w macos, co swoja droga jest zenujace.
Żenujące to co najwyżej mogłoby być, pod warunkiem wszakże że Apple byłoby właścicielem Nikona, Sony, Fuji, Canon, etc... Ale nie jest, więc ich system operacyjny nie ma obowiązku mieć wbudowanej obsługi wszystkich plików RAW na świecie.
Analogicznie jak Microsoft zresztą, Windows również nie obsługuje podglądu wszystkich typów plików RAW, i nie uważam aby to było żenujące. Co najwyżej niewygodne ;-)
Ale od tego są dedykowane przeglądarki zdjęć, a nie system operacyjny...
paparapa
19-06-2025, 23:00
Żenujące to co najwyżej mogłoby być, pod warunkiem wszakże że Apple byłoby właścicielem Nikona, Sony, Fuji, Canon, etc... Ale nie jest, więc ich system operacyjny nie ma obowiązku mieć wbudowanej obsługi wszystkich plików RAW na świecie.
Analogicznie jak Microsoft zresztą, Windows również nie obsługuje podglądu wszystkich typów plików RAW, i nie uważam aby to było żenujące. Co najwyżej niewygodne ;-)
Ale od tego są dedykowane przeglądarki zdjęć, a nie system operacyjny...
To chyba nie tak...
Winda ma natywnie zaimplementowane wiele możliwości o których macOS może pomarzyć. Nie będę się rozpisywał o co mi chodzi bo wielu z nas zna różnice w działaniu tych systemów.
Przesiadając się na maca i mając w pamięci co mogę zrobić za pomocą operacji systemowych windy irytowała mnie ta macosowa niemoc. Owszem czasem wynikająca z niewiedzy ale nie zawsze.
Wiele rozwiązują aplikacje które można dokupić... Tylko czy aby na pewno o to chodzi aby system otaczać protezami?
Tym bardziej jeśli chodzi o appki, że reguły gry nie są całkiem jasne i ok.
Pobrałem jakiś czas temu pewną darmową aplikację ze sklepu Apple.
Po kilku miesiącach przyszło powiadomienie o aktualizacji. Zaktualizowałem ją i okazało się, że aplikacja stała się odpłatna i aby dalej ją używać musiałbym ją kupić...
Trochę mało śmieszne, zwłaszcza że nie było żadnego info o zmianie statusu appki.
Drugi wniosek z półrocznego okresu "zabawy" maciem to to, że prawie wszystkie darmowe appki to śmieci na które szkoda czasu.
A i jeszcze jedno. Brak obsługi najpopularniejszych systemów zapisu danych na dyskach kojarzy mi się z szerszymi torami w pewnym kraju. :mrgreen:
Ps.
Mam do Ciebie pytanie bo już długo siedzisz w macosie A ja nie mam pomysłu gdzie tego szukać
Wkurza mnie jak piszę tekst i edytor zmienia to co napisałem na to co mu się wydaje właściwsze. Np. piszę appki a wszystkowiedzący łaskawca wciska mi w "papki" .
Co chwila coś...
Gdzie szukać możliwości zmiany tego stanu rzeczy?
Ps.
Mam do Ciebie pytanie bo już długo siedzisz w macosie A ja nie mam pomysłu gdzie tego szukać
Wkurza mnie jak piszę tekst i edytor zmienia to co napisałem na to co mu się wydaje właściwsze. Np. piszę appki a wszystkowiedzący łaskawca wciska mi w "papki" .
Co chwila coś...
Gdzie szukać możliwości zmiany tego stanu rzeczy?
Poniżej masz kilka sposobów, żeby Mac przestał „mądrzyć się” przy pisaniu.
⸻
1. Wyłączanie autokorekty globalnie (macOS Sonoma 14 / Sequoia 15)
1. Menu Apple → Ustawienia systemowe.
2. W bocznym pasku wybierz Klawiatura.
3. W sekcji Wejście tekstu kliknij Edytuj….
4. Odznacz Poprawiaj pisownię automatycznie (i ewentualnie Pokaż podpowiedzi w linii, jeśli denerwują Cię szare „podpowiedzi” kończące wyraz).
5. Zatwierdź Gotowe. 
Po tym macOS nie będzie już sam zamieniał „appki” na „papki” w większości programów.
⸻
2. Wyłączenie tylko w konkretnej aplikacji
Jeśli autokorekta przeszkadza Ci np. tylko w Notatkach albo Pages:
1. Otwórz daną aplikację.
2. W pasku menu wybierz Edytuj → Pisownia i gramatyka.
3. Usuń haczyk przy Poprawiaj pisownię automatycznie (oraz Sprawdzaj pisownię podczas pisania, jeśli chcesz). 
To ustawienie zapamiętywane jest osobno dla każdej aplikacji.
⸻
3. Starsze wersje macOS (Ventura 13 i wcześniejsze)
Preferencje systemowe → Klawiatura → Tekst i odznacz Poprawiaj pisownię automatycznie. 
⸻
4. Co zrobić, gdy pojedyncze słowo jest poprawiane lub podkreślane
• Cofnij pojedynczą poprawkę – po pojawieniu się podkreślenia, naciśnij ⌘ + Z albo kliknij słowo z Control i wybierz Zmień z powrotem na „appki”.
• Naucz macOS nowego słowa – Control-kliknij wyraz → Dodaj do słownika. Wtedy system przestanie go uważać za błąd.
⸻
5. Szybka kontrola: skróty klawiszowe
• Tymczasowo włącz/wyłącz sprawdzanie pisowni: ⌘ + ; (średnik).
• Cofnięcie ostatniej autokorekty: ⌘ + Z tuż po tym, jak korekta się pojawi.
⸻
Po wykonaniu powyższych kroków klawiatura przestanie „poprawiać” Ci teksty na swoją modłę. Jeśli masz jakieś niestandardowe edytory (np. Word, WhatsApp Desktop), sprawdź też ich własne preferencje – niektóre mają własny słownik niezależny od systemu. Powodzenia i miłego pisania bez frustracji!
Powyższą odpowiedź wygenerował dla Ciebie model AI którego używam w pracy, i moim zdaniem trafił w sedno, o większości z tych opcji nawet nie wiedziałem ;-)
paparapa
20-06-2025, 08:30
@m_a_g (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=92392) diękuję za pomoc. :)
Pobrałem jakiś czas temu pewną darmową aplikację ze sklepu Apple.
Po kilku miesiącach przyszło powiadomienie o aktualizacji. Zaktualizowałem ją i okazało się, że aplikacja stała się odpłatna i aby dalej ją używać musiałbym ją kupić...
- Podobno na Mac nie ma wirusów?
- Są, ale płatne :lol:
grzegorzant
21-06-2025, 11:41
jeszcze raz ;)
https://www.youtube.com/watch?v=dukO-QkFTxU
paparapa
23-06-2025, 08:26
jeszcze raz ;)
https://www.youtube.com/watch?v=dukO-QkFTxU
Ten pan jakiś taki niepozbierany...
Za chwilę apple zablokuje te dyski i zabawa się skończy. :)
W Lantre wyprzedają Studio Display za 6699 zł
https://lantre.pl/monitor-apple-studio-display-27-cala-retina-5k-ekran-ze-szklem-standardowym-podstawka-z-regulacja-pochylenia-23709.html
paparapa
28-06-2025, 19:52
W Lantre wyprzedają Studio Display za 6699 zł
https://lantre.pl/monitor-apple-studio-display-27-cala-retina-5k-ekran-ze-szklem-standardowym-podstawka-z-regulacja-pochylenia-23709.html
Kupujesz monitorek? :)
Tak. Teraz mam NEC EA275WMI. Wielkość ta sama, ale sRGB i 2,5K. Fajna jest też ta kamera w ASD
Nie śledzę cen Japcoków, ale to chyba dobra cena?
https://www.pepper.pl/promocje/mac-mini-m416gb512gb-ssd10c-gpumacos-mu9e3zea-1070814
Jaki bloker reklam polecacie do Safari (skuteczny w polskim Internecie)?
Po 3 dniach z Apple Studio Display mam pierwsze wrażenia, którymi chętnie się podzielę.
Czy ASD warty jest swojej ceny? Absolutnie nie
Czy żałuję zakupu? Nie
A teraz trochę dokładniej.
Obraz w rozdzielczości 2560x1440 nie różni się tego z NEC EA275WMI. Pomijam tu różnicę między sRGB a P3, która nie jest tak duża jak się wydaje. Z tym drugim mam pewien problem, o którym później.
Design i ergonomia zdecydowanie na plus (a już pudełko jest genialne).
Monitor nie ma żadnych przycisków, nawet do zasilania. Z tyłu są tylko 4 gniazda USB-C, ale tylko jedno wejściowe (TB4 z PD 96W).
Głośniki grają bardzo dobrze jak na tak płaską obudowę ale brakuje bazy stereo. Nie dorównują poprzedniemu zestawowi 2+1, ale mimo to go zlikwidowałem.
Kamera działa bardzo fajnie. Mikrofony też.
Główny zysk jaki odczuwam, to organizacja przestrzeni. Zlikwidowałem 3 głośniki, kamerę i dwa zasilacze.
Domyślną przestrzenią jest P3, ale okazuje się, że nie wszystkie programy potrafią go wyświetlić (a podobno to cecha Windows).
Zdumiał mnie zwłaszcza specjalizowany program do zdjęć PIXEA.
Zdjęcie z mocną czerwienią zapisane jako sRGB i P3 wyglądają w PIXEA tak samo, tymczasem wbudowany podgląd pokazuje różnice. Identyczna sytuacja jest na Macbooku, więc to problem programu.
Pixea chyba czyta i rozumie profile, ale przed wyświetleniem konwertuje wszystko na sRGB. U mnie zdjęcie wyeksportowane do sRGB, P3 i ProPhoto wygląda na Pixea tak samo w każdej wersji (tzn. wszystkie wyglądają jak sRGB, zamiast mieć szersze kolory w wersji P3 i ProPhoto), natomiast dla porównania na przeglądarce która ma całkowicie wyłączoną obsługę profili (XnView z wyłączonym color management) zdjęcie w ProPhoto ma zupełnie zepsute kolory (tak powinno być przy ProPhoto).
Zgadza się. U mnie też tak to wygląda.
Szukam teraz przeglądarki zdjęć, która rozumie i pokazuje szerszy gamut
No to XnView działa dobrze, tylko trzeba w opcjach włączyć Color Management i wybrać systemowy profil monitora.
KadryZpodróży
05-07-2025, 10:48
Po 3 dniach z Apple Studio Display mam pierwsze wrażenia, którymi chętnie się podzielę.
Czy ASD warty jest swojej ceny? Absolutnie nie
Czy żałuję zakupu? Nie
A teraz trochę dokładniej.
Obraz w rozdzielczości 2560x1440 nie różni się tego z NEC EA275WMI. Pomijam tu różnicę między sRGB a P3, która nie jest tak duża jak się wydaje. Z tym drugim mam pewien problem, o którym później.
Design i ergonomia zdecydowanie na plus (a już pudełko jest genialne).
Monitor nie ma żadnych przycisków, nawet do zasilania. Z tyłu są tylko 4 gniazda USB-C, ale tylko jedno wejściowe (TB4 z PD 96W).
Głośniki grają bardzo dobrze jak na tak płaską obudowę ale brakuje bazy stereo. Nie dorównują poprzedniemu zestawowi 2+1, ale mimo to go zlikwidowałem.
Kamera działa bardzo fajnie. Mikrofony też.
Główny zysk jaki odczuwam, to organizacja przestrzeni. Zlikwidowałem 3 głośniki, kamerę i dwa zasilacze.
Domyślną przestrzenią jest P3, ale okazuje się, że nie wszystkie programy potrafią go wyświetlić (a podobno to cecha Windows).
Zdumiał mnie zwłaszcza specjalizowany program do zdjęć PIXEA.
Zdjęcie z mocną czerwienią zapisane jako sRGB i P3 wyglądają w PIXEA tak samo, tymczasem wbudowany podgląd pokazuje różnice. Identyczna sytuacja jest na Macbooku, więc to problem programu.
Też się wahałem nad zakupem ASD ale wybrałem Eizo i czy żałuję? Absolutnie nie. Ta rozdzielczość może i jest fajna ale Eizo daje mi przyjemny i nie męczący obraz a to sobie bardzo cenię.
Jaki bloker reklam polecacie do Safari (skuteczny w polskim Internecie)?
Safari ma wbudowanego
https://support.apple.com/pl-pl/102524
Ma, ale patrząc na ilość śmiecia wyskakującego to jakoś wątpię, czy ten wbudowany bloker działa… Stąd moje pytanie.
patronat
07-07-2025, 12:33
Wbudowany ma tylko opcję wyskakujących okienek. Wejdź sobie w rozszerzenia i pierwszy na liście jest adblock. MZ wystarcza.
Aktualnie w sklepie Lantre można kupić Mac Studio M2 Max / 32GB RAM / 512GB w cenie 4999. W przyszłym roku spodziewana jest premiera procesorów M5, ale Studio w takiej cenie chyba dalej jest ciekawym wyborem.
KadryZpodróży
21-08-2025, 21:35
Aktualnie w sklepie Lantre można kupić Mac Studio M2 Max / 32GB RAM / 512GB w cenie 4999. W przyszłym roku spodziewana jest premiera procesorów M5, ale Studio w takiej cenie chyba dalej jest ciekawym wyborem.
M2 Max w dobie serii M4? Średni deal. Z drugiej strony za 5 tysiaków, hmm trzeba by to przeliczyć.
Tak, M4 w niektórych aspektach jest porównywalny z M2 Max. Jednak w pewnych kwestiach M2 wciąż jest wydajniejszy. W podobnym budżecie można kupić M4 z 32 GB RAM jednak dalej z dużo mniejszą przepustowością. W zadaniach wymagających GPU Studio będzie dużo lepszy. Podobnie w kwestii kultury pracy - temperatury oraz głośność. Sam chyba zdecydowałbym się na M4 bądź poczekał na podobną promocję na M4 PRO. Z tego co widzę to na Lantre jeszcze przez 9 dni codziennie ma pojawiać się nowy produkt w promocji - dziś MacBook 16" M1 Pro. Obawiam się, że będą to starsze produkty, ale może trafi się też coś nowszego.
Poczekajcie lepiej miesiąc na premiery Apple bo może potanieją Mini albo pojawią się opcje z większą ilością ramu.
KadryZpodróży
22-08-2025, 21:57
Tak, M4 w niektórych aspektach jest porównywalny z M2 Max. Jednak w pewnych kwestiach M2 wciąż jest wydajniejszy. W podobnym budżecie można kupić M4 z 32 GB RAM jednak dalej z dużo mniejszą przepustowością. W zadaniach wymagających GPU Studio będzie dużo lepszy. Podobnie w kwestii kultury pracy - temperatury oraz głośność. Sam chyba zdecydowałbym się na M4 bądź poczekał na podobną promocję na M4 PRO. Z tego co widzę to na Lantre jeszcze przez 9 dni codziennie ma pojawiać się nowy produkt w promocji - dziś MacBook 16" M1 Pro. Obawiam się, że będą to starsze produkty, ale może trafi się też coś nowszego.
Mam jakieś dziwne nieodparte wrażenie, że reklamujesz ten sklep. Sprzedają niby Apple ale widać nie mają nic ciekawszego do zaoferowania niż promocje na starsze M1 czy M2. Reszta cen taka jak wszędzie indziej.
Po prostu zauważyłem promocję na pepperze i stwierdziłem, że może kogoś zainteresuje. Ze sklepem nie mam nic wspólnego. Sam zastanawiam się czy w obecnym PC wymienić dość wiekową kartę graficzną (Radeon RX470) czy przejść na maca mini, bo w podobnej cenie jest jednak cały komputer. Sam zresztą zwróciłem uwagę, że na tych promocjach do tej pory są starsze modele. Nazwę sklepu podałem tylko dlatego, że podany model w takiej cenie jest dostępny tylko tam. Następnym razem postaram się tego unikać żeby nie być źle zrozumianym.
Do zakupu Mac, to bardzo dobry sklep. Mają dobre wsparcie i możliwość kupienia na próbę.
KadryZpodróży
23-08-2025, 10:34
Do zakupu Mac, to bardzo dobry sklep. Mają dobre wsparcie i możliwość kupienia na próbę.
Ja preferuję zakup bezpośrednio od Apple bądź iSpot.
cybulski
24-08-2025, 06:23
Kupowałem dwa razy właśnie w Lantre. Szybka realizacja była na następny dzień. Wtedy gdy wyszedł M4 Lantre miało dostępność modelu który chcialem, w ispot trzeba było czekać 3 tyg bo najpierw byłem wlasnoe w ispocie tym dużym w Galerii Mokotów w Wawie.
patronat
24-08-2025, 19:29
Ja w Lantre kupiłem już kilka komputerów. Zawsze mi znajdowali mega wyceniony sprzęt, zawsze też coś nieco dorzucali - raz ubezpieczenie raz jaką torbę na MacBooka. Lubię tą firmę. A, zawsze też ustalałem zamówienie telefoniczni i przysyłaliby linka na maila do płatności, sprzęt na drugi dzień czekał w paczkomacie.
cybulski
29-08-2025, 05:49
Lantre ma obecnie fajną ofertę na M2 Ultra 64/1TB
https://allegro.pl/oferta/mac-studio-m2-ultra-24cpu-60gpu-64gb-1tb-silver-17773208301
Nie pamiętam ile to było normalnie ale chyba jest to obniżka o 50% coś mi się zdaje.
KadryZpodróży
29-08-2025, 09:34
Lantre ma obecnie fajną ofertę na M2 Ultra 64/1TB
https://allegro.pl/oferta/mac-studio-m2-ultra-24cpu-60gpu-64gb-1tb-silver-17773208301
Nie pamiętam ile to było normalnie ale chyba jest to obniżka o 50% coś mi się zdaje.
Za podobną kasę wolę M4 Max.
cybulski
29-08-2025, 13:24
Ultra chyba wygrywa jednak wydajnością z M4 MAX? I za podobną cenę M4 MAX będzie 32/512 a nie 64/1TB?
KadryZpodróży
29-08-2025, 19:04
Ultra chyba wygrywa jednak wydajnością z M4 MAX? I za podobną cenę M4 MAX będzie 32/512 a nie 64/1TB?
Racja z tym większym ramem i dyskiem. Trzeba by porównać konkretne prace w LR Classic na przykład. Jednak M4 jest znacznie nowszy i w wydajności pojedynczego rdzenia znacznie lepszy.
Czy ktoś próbował wymieniać dysk w Mac Mini?
Można już bez problemu kupić zamienniki
Ten jest wysyłany przez amazon
https://www.amazon.pl/gp/product/B0FBWMP5DG/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A30FVFD6UM8EW9&th=1
Pawel Pawlak
30-08-2025, 10:56
Wg mnie najlepsza obecnej oferta jest studio m2 max 32/512. Biorąc pod uwagę łącznie ilość i wydajność rdzeni CPU, GPU, ANE, ilość portów, czytnik kart, kulturę chłodzenia, szybkość RAM i SSD, lan 10GgB w cenie 5tys to killer. Jestem przekonany że w praktyce częściej zauważmy przewagi takiego sprzętu nad porównywalnym cenowo M4 zarówno w grafice jak i jeszcze bardziej w video (ilość sprzętowych kodeków w MAXach).
M2 Ultra zapewne potrafi jeść więcej ale 10tys to już zupełnie inna kasa i nie sądzę żeby wydajność skalowalna się liniowo.
Warto wrócić do dobrego testu MM M4 i M4P, które są porównywane właśnie z MS M2M (a na drugiej tablicy z resztą medeli).
Osobiście jedynie odszumianie AI w LRC jest irytująco wolne na MM M4. Tu MS M2M jest znacząco szybszy (21s vs. 52s przy 36Mpx)
odszumianie 21'30"
https://youtu.be/J8kMYrfjVGg?t=1309
KadryZpodróży
30-08-2025, 13:08
Czyli nadal M4 Max to świetna oferta. Można bez problemu kupić za ok 9500 PLN.
Czyli nadal M4 Max to świetna oferta. Można bez problemu kupić za ok 9500 PLN.
Akurat w odszumianiu AI, nie za bardzo. M4Max 19s, M2Max 21s.
KadryZpodróży
30-08-2025, 13:48
Akurat w odszumianiu AI, nie za bardzo. M4Max 19s, M2Max 21s.
Dobra, różnica powiedzmy pomijalna. Za to zobacz jakie inne korzyści daje nowy M4. Ja się cały czas waham czy to już dobry moment na zmianę mojego M1 Pro. Sensownym rozwiązaniem i dość mimo wszystko budżetowo atrakcyjnym jest M2 Max za te 4999. Każda inna konfiguracja już bliżej 10k niż 5k.
Dlatego właśnie zamówiłem MS M2Max 32/512, który zastąpi mi MM M4 24/512. W zasadzie jest to chciejstwo, bo MM wystarcza mi do wszystkiego i jedynie przy odszumianiu trzeba poczekać.
cybulski
30-08-2025, 15:53
Dlatego właśnie zamówiłem MS M2Max 32/512, który zastąpi mi MM M4 24/512. W zasadzie jest to chciejstwo, bo MM wystarcza mi do wszystkiego i jedynie przy odszumianiu trzeba poczekać.
Pytanie czy w stosunku do tego co masz taka zmiana będzie miała realny sens ? M2 Ultra 64/1TB jestem przekonany, że tak, ale czy M2 MAX 32/512 ?
Kosztowo na pewno ta oferta M2 Max jest super, wiec jestem ciekawy jak ten sprzęt odczujesz w praktyce.
3 razy więcej rdzeni GPU, to 2,5 razy szybsze odszumianie. 32 zamiast 24 GB RAM przy mojej pracy mało się przyda. Ale Ethernet 10Gb tak, w NAS mam 2,5Gb. Do tego porty USB-A i SDXC, więc pozbędę się huba.
Cena prawie identyczna (chociaż MM M4 24/512 można kupić już za 4589). Jak dobrze sprzedam, to dołożę max 1000 zł.
W sumie, to i tak mniej niż kolejny obiektyw ;)
Pawel Pawlak
30-08-2025, 17:06
Mnie od kiedy pierwszy raz odczułem dobrodziejstwa MAC Studio w postaci ilości portów które wykorzystuję włącznie z 10GbE, to MAC MINI jakoś przestał obchodzić. Dlatego zupełnie obojętnie przeszedłem obok promocji mac mini M4, za to już złożyłem zamówienie na Studio M2max który stanie się podstawowym sprzętem do grafiki i video. Czy będzie w testach gorszy czy lepszy niż m4 ? Nie wiem - wiem natomiast że całościowo komfort pracy będzie lepszy niż na M4 w podobnej cenie. W stosunku do mojego obecnego sprzętu + 40% ANE, + ok30% GPU i +ok15% CPU ma szansę być zauważalne w pracy z grafiką.
Gdyby nie Mac Mini M4 za 2999, nie zmieniłbym PC. W nim brakowało mi SSD i trzymałem folder domowy na zewnętrznym SSD, ale niektóre programy (głównie wtyczki i sterowniki) tego nie rozumiały. Jak trafiła się promocja, to wymieniłem na 512/24. Teraz zmienię ma Mac Studio. Gdyby nie tem MM sprzed roku, dalej bym siedział na PC.
KadryZpodróży
30-08-2025, 17:46
Gdyby nie Mac Mini M4 za 2999, nie zmieniłbym PC. W nim brakowało mi SSD i trzymałem folder domowy na zewnętrznym SSD, ale niektóre programy (głównie wtyczki i sterowniki) tego nie rozumiały. Jak trafiła się promocja, to wymieniłem na 512/24. Teraz zmienię ma Mac Studio. Gdyby nie tem MM sprzed roku, dalej bym siedział na PC.
Jak już sprzęt dotrze to napisz proszę jakie są Twoje odczucia względem MacMini z M4. Ja jeszcze poczekam może ten M2 Ultra stanieje :???:
cybulski
30-08-2025, 18:01
Jak już sprzęt dotrze to napisz proszę jakie są Twoje odczucia względem MacMini z M4. Ja jeszcze poczekam może ten M2 Ultra stanieje :???:
Nie Ty jeden :D
Dostawa najwcześniej 10.09
Jeżeli Lantre mocno obniża cenę, to znaczy że Apple szykuje jakieś przetasowania w ofercie. Na przełomie roku mocno wyprzedawali MB Air 16GB M2 i wkrótce potem Apple wypuściło 16GB M4 w tej samej cenie co M2. I do dzisiaj żałuję że kupiłem o kilka miesięcy za wcześnie. Więc może poczekajcie z zakupami do konferencji Apple (9 września)?
Akurat Mac Studio M4 Max miał premierę w marcu. Teraz można spodziewać się ew. MS M4 Ultra. Nikt nie spodziewa się w tym roku nawet nowego Mac Mini na M5
To co praktycznie pewne, to najtańszy Macbook na A18 oraz iPhony 17.
KadryZpodróży
31-08-2025, 15:49
Akurat Mac Studio M4 Max miał premierę w marcu. Teraz można spodziewać się ew. MS M4 Ultra. Nikt nie spodziewa się w tym roku nawet nowego Mac Mini na M5
To co praktycznie pewne, to najtańszy Macbook na A18 oraz iPhony 17.
Dokładnie tak, teraz to można się spodziewać nowym iPhonów i zegarków i chyba tyle.
Więc może poczekajcie z zakupami do konferencji Apple (9 września)?
Promocja jest tylko do 1 września. Ale można kupić, nie rozpakować i poczekać do konferencji.
Mogą podnieść pamięć i obniżyć ceny w zwykłych M4.
Lantre opublikowało dosyć dobre porównanie MS M2 i MM M4
https://lantre.pl/blog/mac-mini-m4-vs-mac-studio-m2-porownanie-kompaktowych-komputerow-apple.html
cybulski
01-09-2025, 06:56
Dla nas to jest chyba decydujące, realne rezultaty pracy np w LR, nie testowe benchmarki
90009
Widać że Ultra najlepiej nadaje się do tego co robimy. Podejrzewałem że M2 Ultra nadal wymiata lecz nie przypuszczałem, że różnica będzie aż taka!
paparapa
01-09-2025, 09:03
Dla nas to jest chyba decydujące, realne rezultaty pracy np w LR, nie testowe benchmarki
90009
Widać że Ultra najlepiej nadaje się do tego co robimy. Podejrzewałem że M2 Ultra nadal wymiata lecz nie przypuszczałem, że różnica będzie aż taka!
Tiaaaaa....
A Mac mini M4 Pro to totalna klapa.
Aż trzy sekundy z kawałkiem wolniejszy.... I o połowę tańszy. :)
paparapa
01-09-2025, 09:40
3 minuty wolniejszy ;)
No faktycznie...
Zdążę kawę zrobić . :)
cybulski
01-09-2025, 09:58
Tiaaaaa....
A Mac mini M4 Pro to totalna klapa.
Aż trzy sekundy z kawałkiem wolniejszy.... I o połowę tańszy. :)
M2 Ultra 64/1Tb obecnie jest poniżej 10tys a M4 Pro po ile są oferty? Konfig 64/1Tb?
Nikt nie mówi że klapa, po prostu porównanie. Warto znać i wybierać świadomie.
Pawel Pawlak
01-09-2025, 10:36
Po prostu każdy ma inne priorytety :) Gdybym mój poziom akceptacji wydatków zbędnych był na poziomie 10tyś, to wybrałbym M2ULTRA albo M4Max, ale ten wydatek jest za bardzo zbędny żebym tyle przeznaczył ;) A gdyby naprawdę potrzebował takiej mocy, to jeszcze mocno zastanowiłbym się nad zakupem 2x M2Max - 2 osoby na takich sprzętach zrobią więcej niż jedna na jednym trochę szybszym, a wydatek ten sam.
TOP67 najbardziej chciał wrócić czas odszumiania AI w LR - wybrał świetnie - M2max zapewnia dużo lepszy wynik niż m4, zauważalnie lepszy niż M4pro, przy świetnej cenie.
Warto też zwrócić uwagę na hałas pod obciążeniem - różnica w M2Max jest zasadnicza.
Dla mnie najważniejsza jest responsywność i operacje na które czekam przy klawiaturze. Generowanie podglądów czy export robią się w tle. Można w tym czasie obrabiać inne zdjęcia lub zrobić sobie przerwę. Ale odszumianie AI blokuje komputer. A tu różnica na korzyść M2 Max jest dużo większa:
Wyniki dla 10 zdjęć 36, 45, 60 Mpix
MM M4 - 10'37"
MM M4 Pro - 6'12"
MS M2 Max - 4'05"
MS M2 Ultra - 2'24"
Ja obrabiam pliki 24Mpix i to mi skróci czas z 35" do 14"
Pawel Pawlak
01-09-2025, 11:19
Tak z ciekawości dopytam - odszukanie AI nie działa wsadowa w LR ?
Można w synchronizacji zaptaszkować "Usuwanie szumu, szczegóły RAW, Super Resolution".
Pawel Pawlak
01-09-2025, 11:30
No to dlaczego TOP67 pisze o czekaniu na odszumianie ?
Tego nie wiem, ale każdy ma pewnie inny workflow wypracowany latami.
Inna sprawa - czy wszystkie wrzucone zdjęcia z góry traktujecie AI Denoise, czy dopiero natykając się na zdjęcie kwalifikujące się do odszumiania używacie tej funkcji?
Działało w pierwszej wersji, która tworzyła nowe pliki. Uruchamiało się to w module Library lub Develop
Teraz można odszumiać tylko w moduje Develop i na ten czas nic innego nie można zrobić. Aby odszumić wiele plików na raz, trzeba włączyć synchronizację. Oczywiście blokując komputer na cały jej czas.
- - - - kolejny post - - - - - -
Inna sprawa - czy wszystkie wrzucone zdjęcia z góry traktujecie AI Denoise, czy dopiero natykając się na zdjęcie kwalifikujące się do odszumiania używacie tej funkcji?
Odszumiam, gdy w trakcie obróbki uznam to za konieczne. I właśnie to powoduje irytujące oczekiwanie.
A jeszcze gorzej jest gdy chcę skopiować ustawienia i na poprzednim zdjęciu było odszumianie. Znowu mam zamrożony LRC na 35 sekund.
Można w synchronizacji zaptaszkować "Usuwanie szumu, szczegóły RAW, Super Resolution".
To blokuje LRC na czas ilość zdjąć x 35 s (Dla M4 i plików 24Mpx)
Pawel Pawlak
01-09-2025, 13:29
Dzięki za wyjaśnienie - to faktycznie wkurzające :/
Odszumiam, gdy w trakcie obróbki uznam to za konieczne. I właśnie to powoduje irytujące oczekiwanie.
A jeszcze gorzej jest gdy chcę skopiować ustawienia i na poprzednim zdjęciu było odszumianie. Znowu mam zamrożony LRC na 35 sekund.
Ja też odszumiam dopiero jak dojdę do takiego zdjęcia. Jak wiem, że mam jakiś większy pakiet zdjęć do odszumiania to oczywiście go synchronizuję i w tym czasie idę zrobić sobie kawę. Tyle, że u mnie szacowany czas odszumiania to 6s, a plik nie jest mały, bo z Z9. Karta nie jest jakaś mocna, mam teraz RTX5070.
Tyle, że u mnie szacowany czas odszumiania to 6s, a plik nie jest mały, bo z Z9. Karta nie jest jakaś mocna, mam teraz RTX5070.
To jest problem na styku Mac/Adobe. Do odszumiania nie są używane rdzenie AI, tylko GPU. Podobno te pierwsze mają zbyt małą dokładność. Podobno kiedyś Adobe też używało rdzeni AI na procesorach M, ale dawało to kiepskie efekty w cieniach.
Liczy się zatem ilość rdzeni GPU, dlatego przejście ma M2 Max tak radykalnie zmienia sytuację. M4 ma 10 rdzeni GPU, M2 Max 30 rdzeni GPU. Są trochę wolniejsze, więc wydajność nie skacze do 300%, tylko 250%.
Odszumianie AI w programach Adobe to jedyna operacja, która na Mac działa wolniej niż na PC za porównywalne pieniądze. Stąd moja decyzja wymiany M4 na M2 Max.
Odszumianie jest teraz operacją blokującą bo wchodzi w historii jako klikalna operacja... Nie da się tego zrobić inaczej bez rozwalenia całego działania historii. Chyba że zrobią jakieś operacje oznaczone "Pending" i będzie można w trakcie odszumiania dokładać kolejne operacje wyżej.
Pawel Pawlak
01-09-2025, 16:08
Karta która kosztuje połowę studio m2max :)))
KadryZpodróży
01-09-2025, 20:28
Niby wszystko fajnie ale w tych powyższych porównaniach brakuje mi M4 Max oraz dla pełni szczęścia czegoś z Windowsem.
Niby wszystko fajnie ale w tych powyższych porównaniach brakuje mi M4 Max oraz dla pełni szczęścia czegoś z Windowsem.
Takie porównania masz w na filmach https://youtu.be/RsqKff3kAtY
90042
Podstawowy MS M4 Max jest w odszumianiu raptem 2 sekundy szybszy od M2 Max
A porównania z PC można sprawdzić tutaj
https://www.pugetsystems.com/pugetbench/results/compare/PugetBench%20for%20Photoshop/11/GPU/Apple%20M2%20Max(30%20Cores)/NVIDIA%20GeForce%20RTX%205070/
Mac Studio przyszedł tydzień przed zapowiadanym terminem. Jest to kawałek klocka w porównaniu do Mac Mini.
Zainstalowałem na szybko LRC i testy praktyczne potwierdziły te z YT.
Generowanie podglądów 1:1 dla 300 zdjęć: MM 2'01", MS 55"
Odszumianie AI 24Mpix: MM 35", MS 14"
Czekam na switch 2,5Gb oraz półeczkę pod monitor (do tej pory robi za nią MM w uchwycie VESA).
paparapa
03-09-2025, 19:39
Mac Studio przyszedł tydzień przed zapowiadanym terminem. Jest to kawałek klocka w porównaniu do Mac Mini.
Zainstalowałem na szybko LRC i testy praktyczne potwierdziły te z YT.
Generowanie podglądów 1:1 dla 300 zdjęć: MM 2'01", MS 55"
Odszumianie AI 24Mpix: MM 35", MS 14"
Czekam na switch 2,5Gb oraz półeczkę pod monitor (do tej pory robi za nią MM w uchwycie VESA).
Miłej zabawy. :wink:
Ciekawe jest to, że mój MM odszumia foty 24Mpx w 25 sekund....
Ale masz MM M4 czy MM M4 pro? Z tego co pamiętam, to wymieniałeś na lepszy.
paparapa
03-09-2025, 20:50
Ale masz MM M4 czy MM M4 pro? Z tego co pamiętam, to wymieniałeś na lepszy.
Najpierw kupiłem wersję podstawową MM 16\256. Potem wymieniłem na MM 24/512.
Też mam MM 24/512 i LRC odszumia pliki 24Mpx w 35s. Mierzone stoperem.
paparapa
03-09-2025, 21:52
Też mam MM 24/512 i LRC odszumia pliki 24Mpx w 35s. Mierzone stoperem.
U mnie szacowany czas to 25 sek i faktycznie mieści się w tym czasie co potwierdza pomiar.
Nie wiem czemu są tak duże rozbieżności.
W ramach z Z7 mieści się poniżej 50 sek.
cybulski
04-09-2025, 07:15
U mnie szacowany czas to 25 sek i faktycznie mieści się w tym czasie co potwierdza pomiar.
Rozrzut jakościowy :D
Pawel Pawlak
04-09-2025, 18:10
A jakie body ? Bo sądzę, że charakterystyka szumów może mieć znaczenie. Ja porównują czasy odszumiania stosuje taki sam zestaw plików na różnych kompach. Tak np. porównywalne odszumiania dxo na M4 i na moim studio M1max, tak samo z kolegą cybulski na mac mini M2.
Pliki 24mpix z kolejnych modeli Z, czy na np. Sony mogę się mocno różnic w zakresie szybkości odszumiania.tak samo jak pliki z7, z9 i np. d850
paparapa
04-09-2025, 18:40
Rozrzut jakościowy :D
Może dlatego że mój MM leży teraz na lewym boku i mniej się grzeje? :)
A jakie body ? Bo sądzę, że charakterystyka szumów może mieć znaczenie. Ja porównują czasy odszumiania stosuje taki sam zestaw plików na różnych kompach. Tak np. porównywalne odszumiania dxo na M4 i na moim studio M1max, tak samo z kolegą @cybulski (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=819) na mac mini M2.
Pliki 24mpix z kolejnych modeli Z, czy na np. Sony mogę się mocno różnic w zakresie szybkości odszumiania.tak samo jak pliki z7, z9 i np. d850
Sprawdzałem RAWy z Z6 i Z6III.
I to nocne zdjęcia na ciut wyższym ISO.
paparapa
04-09-2025, 22:00
Jak się komuś nudzi :mrgreen: to może pooglądać.
https://www.youtube.com/watch?v=v7HUud7IvAo
Zysk na porcie Ethernet. Transfer z NAS posiadającym port 2,5Gb/s
MM z portem 1Gb/s
90126
MS z portem 10Gb/s
90127
Jakiś czas temu kupiłem 2 karty LAN 2.5Gbps: jedna do NASa a druga do laptopa.
Gdy potrzebuję przerzucić większe ilości danych podpinam kablem i mam wyniki podobne jak na Twoim screenie, znacznie lepiej niż 80-90MB/s przez WiFi z macbook pro.
Polecam, tani mod a pozwala odblokować prędkości NASa synology
Pawel Pawlak
06-09-2025, 09:22
Najkorzystniejszym rozwiązanie w praktyce byłaby sieć 5GbE, bo choć serwer z kartą 10GbE wyrabia więcej w testach, najczęściej przy zrzutach rozpędza się do tych 500MB/s transferu. Powyżej jest naprawdę rzadko. Ale biorąc pod uwagę koszty i dostępność, 2.5GbE wydaje się świetnym rozwiązaniem.
Poniżej M1MAX -> NAS 10GbE
90152
@TOP67 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222), nie wiem czy sprawdzałeś prędkość wewnętrznego vs M4 ? W stosunku do M1Max 512GB jest, dysk jest wyraźnie wolniejszy - tak jak notkach 256GB Apple zastosowało w przupadku M2Max 512GB jeden moduł pamięci. Dopiero dysk 1TB wyprzedza starszy model wydajnością dysku. W praktyce znów ma to najcześciej małe znaczenie - nie spotkałem jeszcze opinii żeby w praktyce ten wolniejszy transfer kogokolwiek ograniczał.
Poniżej wydajność dysku M1Max 512MB
90153
Tak. Dysk wewnętrzny w MS M2Max 512 osiąga 3520MB/s. Wewnętrzny w MM M4 512 osiąga 3420. Podstawowa wersja była wolniejsza i nie przekraczała 3000MB/s. Ale to są minimalne różnice.
Pawel Pawlak
06-09-2025, 11:37
Tak. Dysk wewnętrzny w MS M2Max 512 osiąga 3520MB/s. Wewnętrzny w MM M4 512 osiąga 3420. Podstawowa wersja była wolniejsza i nie przekraczała 3000MB/s. Ale to są minimalne różnice.
Zgadza się, sądzę że w praktyce (a nie w testach) nawet 6000MB/s a 3000MB/s ma niewielki wpływ na przepływ pracy inny niż stałe kopiowanie olbrzymich porcji danych. Poza kopiowaniem wielkich plików (i to z równie szybkiego nośnika), niewiele jest chyba zadań które potrafią wysycić pasmo 3000MB/s i przy większości zadań i tak dłużej będzie trwało operowania na danych niż ich zapis odczyt na dysku (dlatego tak niewielkie znaczenie ma szybkość nośnika z RAWami przy wsadowej obróbce). Być może praca na osi czasu przy składzie video składającego się z kilku klipów o bardzo wysokim bitrate byłaby pokazałaby różnice ? nie wiem...
paparapa
06-09-2025, 13:12
Zgadza się, sądzę że w praktyce (a nie w testach) nawet 6000MB/s a 3000MB/s ma niewielki wpływ na przepływ pracy inny niż stałe kopiowanie olbrzymich porcji danych. Poza kopiowaniem wielkich plików (i to z równie szybkiego nośnika), niewiele jest chyba zadań które potrafią wysycić pasmo 3000MB/s i przy większości zadań i tak dłużej będzie trwało operowania na danych niż ich zapis odczyt na dysku (dlatego tak niewielkie znaczenie ma szybkość nośnika z RAWami przy wsadowej obróbce). Być może praca na osi czasu przy składzie video składającego się z kilku klipów o bardzo wysokim bitrate byłaby pokazałaby różnice ? nie wiem...
Te wysokie transfery to trochę przerost formy nad treścią.
Zgrywanie materiału z kart pamięci nie wykorzysta takich transferów.
Bazę ze zdjęciami uzupełnia się małymi porcjami.
I tu te duże transfery nie wnoszą dużo.
No chyba że ktoś transferuje duże katalogi. Ale to też dzieje się nie za często.
Wtedy jest mały peszek i jedna albo dwie kawy więcej. :)
Przy złożonych dużych projektach video powyżej 6k to pewnie się może przydać .
Do zwykłych klipów wystarcza MB M4 albo MM4
Testowałeś może najnowsze DxO 9?
Ja sobie zainstalowałem triala i mam wrażenie że to jakaś wczesna beta. :)
Moduł nowych masek niesamowicie spowalnia aplikację.
Pawel Pawlak
06-09-2025, 16:29
paparapa; zgadzam się, Nawet kiedy zrzucam NEFy z Z9 CFexpress na czytniku który ogranicza do 1000MB/s port USB-C Mac-a, to i tak nie uzyskuję takich prędkości - tylko 300-600MB/s
Co do DXO, dopiero sprawdzę u siebie, ale spotkałem się już z zarzutami odnośnie wydajności:
https://forum.dxo.com/t/photolab-9-performance-issues/51431
paparapa
06-09-2025, 17:03
@paparapa (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=80525); zgadzam się, Nawet kiedy zrzucam NEFy z Z9 CFexpress na czytniku który ogranicza do 1000MB/s port USB-C Mac-a, to i tak nie uzyskuję takich prędkości - tylko 300-600MB/s
Co do DXO, dopiero sprawdzę u siebie, ale spotkałem się już z zarzutami odnośnie wydajności:
https://forum.dxo.com/t/photolab-9-performance-issues/51431
Nowy DxO nie pracuje stabilnie. U mnie na MM4
oo jakiś czas pojawia się jakaś "czkawka".
Export do JPG bez masek 2s ale jak już są maski, to pod 10 się zdarza.
Nie wygląda to dobrze...
A już miałem nadzieję, że uwolnię się od... :)
Pawel Pawlak
06-09-2025, 17:34
maska wydłuża export niesamowicie - przeciętnie 4-5razy
paparapa
06-09-2025, 19:24
maska wydłuża export niesamowicie - przeciętnie 4-5razy
Zauważyłem to. :)
Ale problem jest jakość i precyzja krycia masek AI. Choćby np. nieba.
To jakiś żart. Ale teraz mamy wrzesień a nie kwiecień.
Ludzi wykrywają ok.
Sprawdziłem pojazdy... I jest jak z maskami w krajobrazie.
90163
To się do niczego nie nadaje. :)
Ale są maski AI . :mrgreen:
No chyba, że ja czegoś nie wiem, albo mój Mac się popsuł.
Pawel Pawlak
06-09-2025, 22:11
Mam wrażenie że precyzja jak i wydajnisc jest do silnej optymalizacji. W obecnej sytuacji maskowanie, zwłaszcza z lokalną ingerencja w odszumiania i korekty optyki będą być może pracować akceptowalnie szybko tylko na najdroższych RTXach
cybulski
08-09-2025, 08:49
Mam wrażenie, że w DXO zaczęli za bardzo skupiać się na wypuszczaniu kolejnych cyferek wersji, aby sprzedawać ciągle nowe apdejty, a nie na faktycznej poprawie oprogramowania.
Mam obecnie v8.xx i nie zamierzam aktualizować.
Maski czy jak tam zwał w dxo czy też "korekty repair" nigdy nie były tym o co naprawdę chodzi. Korekty repair potrafią naprawdę działać z d*py, to się w ogóle nie nadaje do jakichkolwiek poprawek na portrecie.
Mam wrażenie że LR/ACR im odjechał, już od jakiegoś czasu, i nie są w stanie nadrobić dystansu. Poza tym też dostrzegam iż optymalizacja dxo na mac zaczyna szwankować podczas gdy LR/ACR jest coraz lepiej. Nie wiem jak na win ale na mac tak to odczuwam.
paparapa
08-09-2025, 10:55
Mam wrażenie, że w DXO zaczęli za bardzo skupiać się na wypuszczaniu kolejnych cyferek wersji, aby sprzedawać ciągle nowe apdejty, a nie na faktycznej poprawie oprogramowania.
Mam obecnie v8.xx i nie zamierzam aktualizować.
Maski czy jak tam zwał w dxo czy też "korekty repair" nigdy nie były tym o co naprawdę chodzi. Korekty repair potrafią naprawdę działać z d*py, to się w ogóle nie nadaje do jakichkolwiek poprawek na portrecie.
Mam wrażenie że LR/ACR im odjechał, już od jakiegoś czasu, i nie są w stanie nadrobić dystansu. Poza tym też dostrzegam iż optymalizacja dxo na mac zaczyna szwankować podczas gdy LR/ACR jest coraz lepiej. Nie wiem jak na win ale na mac tak to odczuwam.
Nie mam doświadczenia z DxO więc trudno mi powiedzieć o ile jest gorzej niż dawniej.
Fotografia nie kończy się na portrecie. ;-) Więc maski nie są złym dodatkiem.
Na pewno ułatwiają życie i dają nowe możliwości.
Lr odjechał in na pewno. Ale odjechał też C1 czy ON1RAW.
Posiedziałem wczoraj z DxO i jedno jest pewne. Ten soft ma potencjał. MZ daje lepsze wyniki niż Lr.
Monitor aktywności pokazuje, że dobrze i stabilnie zarządza pamięcią. Nie tak jak Lr. A mimo to coś szwankuje.
Wystarczy dodać jedną maskę i robi się ciężko.
Poziomowanie takiego obrazka to ciężkie wyzwanie. Praca suwaków nie jest płynna. a efekt ich przesuwania jest skokowy.
Eksport zdjęcia bez maski 2 sek. Z maską ponad 10..... Rekord to 35sek. :)
Dziś na dodatek zaczął mi się wieszać.....
Przeinstalowałem go, ale to nie pomogło.
Trochę słabo.
cybulski
08-09-2025, 15:00
Może nie jest gorzej ale LR/ACR się poprawił znacząco mnie się zdaje.
Wielokrotnie w tym wątku była poruszana zbyt mała pojemność dysku systemowego w Mac mini M4 i zbójecka dopłata do każdego 256 GB pojemnosci tego dysku. Mnie też to dotykało, więc przy okazji aktualizacji systemu na Tahoe postanowiłem spróbować się od tego uwolnić. Zamiast aktualizacji zainstalowałem Tahoe klasycznie dla komputerów Apple z instalatora pobranego z App na dysk 2T który dotychczas służył jako dysk na dane w tym miniaczu. Oczywiście dane zgrałem wcześniej na inny dysk SSD. Efekt tego zabiegu jest zgodny z moim oczekiwaniem, nowy system Tahoe ma teraz dysk systemowy 2T pracujący z prędkością około 2800 MB/s. Więc odrobinę szybciej niż ten SSD zainstalowany w Mini M4 przez Apple. Cenowo to oczywiście wychodzi rewelacyjnie. Muszę jednak dodać, że Apple przewidział taką sytuację i w ramach retorsji zablokował mi zapis na oryginalnym dysku. No cóż, przeżyję tę stratę 256 GB jeżeli pomyślę ile musiałbym Apple dopłacić do 2TB w Mac Mini M4. Oczywiście jak to w Mac przed każdym uruchomieniem mogę się przełączyć na ładowanie systemu z oryginalnego dysku.
cybulski
29-09-2025, 07:31
U mnie najwięcej miejsca na dysku systemowym zajmują pliki .psd z PS, które okresowo usuwam (aktualnie to 198 GB)
Rawy i obrobione gotowe trzymam na NASie, na dysku systemowym nie mam żadnych plików raw czy obrobionych. NAS to macierz 32TB.
Sam system macOS zajmuje 31GB a dane systemowe to kolejne 57GB.
Na systemowym 512 mam wolne około 166GB (po ok 10 miesiącach używania nowego M4 Mini). Więc gdyby nie pliki PS, to zapewne dałbym radę się ogarnąć w dysku 256.
Akurat pliki PS można zapisać na dowolnym dysku. Może to być zewnętrzny SSD.
Problemem są pliki/foldery, które muszą być na dysku systemowym (lub w katalogu domowym).
Najbardziej upierdliwe są foldery do danych chmurowych. Mam 2TB na Onedrive, ale można go zsynchronizować tylko z dyskiem, na którym jest folder domowy. Nawet gdy wskaże się inną lokalizację, to zakładany jest tam tylko link do folderu domowego.
Próbowałem przenieść folder domowy na zewnętrzny SSD, ale wtedy niektóre programy się gubią i nie działa spotlight.
Mam dysk 256GB, zdjęcia trzymam na zewnętrznym SSD (prawie 2GB zdjęć ale nie wszystko zaindeksowane w katalogu LR), na głównym dysku mam tylko katalog i miniaturki LR które zajmują 7GB. W tym momencie mam koło 110 GB wolnego na dysku wewnętrznym przy wielu innych zainstalowanych aplikacjach (programowanie, AI, mniejsze gry).
paparapa
29-09-2025, 20:07
Wielokrotnie w tym wątku była poruszana zbyt mała pojemność dysku systemowego w Mac mini M4 i zbójecka dopłata do każdego 256 GB pojemnosci tego dysku. Mnie też to dotykało, więc przy okazji aktualizacji systemu na Tahoe postanowiłem spróbować się od tego uwolnić. Zamiast aktualizacji zainstalowałem Tahoe klasycznie dla komputerów Apple z instalatora pobranego z App na dysk 2T który dotychczas służył jako dysk na dane w tym miniaczu. Oczywiście dane zgrałem wcześniej na inny dysk SSD. Efekt tego zabiegu jest zgodny z moim oczekiwaniem, nowy system Tahoe ma teraz dysk systemowy 2T pracujący z prędkością około 2800 MB/s. Więc odrobinę szybciej niż ten SSD zainstalowany w Mini M4 przez Apple. Cenowo to oczywiście wychodzi rewelacyjnie. Muszę jednak dodać, że Apple przewidział taką sytuację i w ramach retorsji zablokował mi zapis na oryginalnym dysku. No cóż, przeżyję tę stratę 256 GB jeżeli pomyślę ile musiałbym Apple dopłacić do 2TB w Mac Mini M4. Oczywiście jak to w Mac przed każdym uruchomieniem mogę się przełączyć na ładowanie systemu z oryginalnego dysku.
Bardo fajnie, że napisałeś o takim sposobie rozwiązania problemu deficytu miejsca na dysku w macu.
Chciałem u "małych ludków" kupić "zastępczy" dysk i włożyć na miejsce oryginalnego....
Ale jakoś nie mogłem się zmusić. :)
Spróbuję zainstalować system jak Ty i zobaczę czy odpowiada mi to.
Jest oczywiste, że to co komu potrzebne zależy od tego co kto robi. Mac Mini M4 kupiłem ponieważ rozsypał mi się Mac Pro 5.1 i musiałem go czymś zastąpić. Po informacjach o sprawności Mini M4 byłem przekonany, że do moich potrzeb jest on wystarczający i to się okazało prawdziwe. Nie bedę teraz robił porównań tych komputerów z różnych epok chociaż to nota bene byłoby dość ciekawe. Suma sumarum tak jak większość kolegów którzy wypowiadali się tutaj, byłem i jestem przekonany, że o sprawności działania tego koputera decyduje ilość RAM. Myślałem również jak większość w tym wątku, że pamięć na dysku uda się skutecznie zastąpić dodanymi dyskami. Z mojego doświadczenia użytkowania przez kilka miesięcy okazało się, że możliwość zastąpienia pojemności dysku systemowego dodatkowymi dyskami, było przekonaniem zbyt optymistyczneym, przynajmniej w przypadku mojego użytkowania tego sympatycznego komputerka. Po kilku miesiącach użytkowania okazało się, że z 256 GB na dysku systemowym zostało około 80 GB wolnej przestrzeni i zaczynają się alarmy o wyczerpywaniu się przestrzeni na dysku systemowym. Ponieważ użytkując Mac Pro 5.1 od Sierra do Monterey nabylem trochę doswiadczenia, postanowilem wykorzystać to do obejścia problemu braku miejsca na dysku systemowym bez wydawania wielkich pieniędzy. Sądzę, że obecnie 2TB na dysku systemowym miejsca mi nie zabraknie. Na dane natomiast, zachęcony w innych wątkach, kupiłem QNAP TS264 i też chyba mi wystarczy. Przy okazji krótki OT, dziekuję kolegom którzy w wątkach o NAS uzmysłowili mi krzyści z tego wynikające i wskazali jak to zastosować.
cybulski
30-09-2025, 07:26
....
Na dane natomiast, zachęcony w innych wątkach, kupiłem QNAP TS264 i też chyba mi wystarczy. Przy okazji krótki OT, dziekuję kolegom którzy w wątkach o NAS uzmysłowili mi krzyści z tego wynikające i wskazali jak to zastosować.
Dobry ruch. Dobry NAS rozwiązuje problem małych dysków w Macach, przestaje to po prostu być jakimkolwiek problemem. Ewentualne wymiany końcówki, na której się pracuje, od tego momentu to praktycznie mało kłopotliwy detal. Ba, umożliwia pracę zarówno na win i mac na tych samych plikach w tym samym czasie, lub np na dwóch macach.
Dla mnie wygodniej jest zgrywać karty poprzez FastStone na Win, od razu na NAS, robić wstępną selekcję, podczas gdy na Macu działać dalej na "ułożonych" już folderach na NAS i wyselekcjonowanych w podkatalogi rawach.
Z racji, że nie używam w ogóle do tego LR, nie mam ograniczeń wynikających ze specyfiki LR (importy, biblioteka, itp), który uważam, że wprowadza więcej problemów w zarządzaniu rawami niż ułatwia.
Mój setup to właśnie FastStone na Win oraz Bridge+PS (ACR), DXO na macu.
Po 10 miesiącach użytkowania Mini M4 24/512, skusiłem się wczoraj wieczorem na Studio M4 Max (podstawowy 36/512) z racji rat zero w lantre na ten model. Gdy dotrze, obaczę czy dużo wniesie "przyśpieszenia" do mojego workflow :D
Zalety NAS są niezaprzeczalne. Są tylko dwa progi do pokonania. Zaakceptowanie wydatku i opanowanie nowego nrzędzia, a potem to już tylko korzyści.
Do wątku o systemie na zewnętrznym dysku dodam tylko inną zaletę oprócz powiększenia dysku systemowego. W systemie Mac uzyskujemy w ten sposób oddzielenie systemu od konkretnego fizycznego komputera. Możemy taki dysk z systemerm podpiłączyć do gniazda TB czy USB dowolnego komputera od Mac Air do Mac Pro i zawsze pracować na swoim systemie. Tak sobie pomyślałem, że właśnie z dobrze ułożonym NAS podłączonym z odpowiednio szybkim internetem to teoretycznie można z samym dyskiem systemowym jeżdzić po świecie i pracować. Byle na chwilę można ten dysk podczepić do jakiejś makówki. Moze trochę mnie poniosło, ale co tam.
Czy dałoby się po prostu przywrócić backup z Time Machine na zewnętrzny dysk i w ten sposób "sklonować" dysk wewnętrzny bez instalacji od zera?
TimeMachine zawiera dane, ale nie system. Trzeba zainstalować System na nowym dysku i potem odzyskać dane z TimeMachine
OK ale generalnie takie klonowanie powinno zadziałać, chyba to wypróbuję przy najbliższej okazji...
Zalety NAS są niezaprzeczalne. Są tylko dwa progi do pokonania. Zaakceptowanie wydatku i opanowanie nowego nrzędzia, a potem to już tylko korzyści.
Jest jeszcze trzeci, przepustowość Ethernet. Mam 2,5Gb i w niektórych sytuacjach jest to wkurzające. Dlatego pracuję na SSD, a NAS to kopia.
TimeMachine zawiera dane, ale nie system. Trzeba zainstalować System na nowym dysku i potem odzyskać dane z TimeMachine
No jak to? Zawsze się dało. Można było instalować nowy z neta albo z TM.
Po 10 miesiącach użytkowania Mini M4 24/512, skusiłem się wczoraj wieczorem na Studio M4 Max (podstawowy 36/512) z racji rat zero w lantre na ten model. Gdy dotrze, obaczę czy dużo wniesie "przyśpieszenia" do mojego workflow :D
Będziesz zadowolony, największe przyspieszenie będzie w odszumianiu ACR, które wykorzystuje rdzenie graficzne (32 vs. 10). DXO wykorzystuje rdzenie AI, a tych jest tyle samo.
paparapa
30-09-2025, 11:05
Jest jeszcze trzeci, przepustowość Ethernet. Mam 2,5Gb i w niektórych sytuacjach jest to wkurzające. Dlatego pracuję na SSD, a NAS to kopia.
Ja po doświadczeniu dobrodziejstwa pracy na dyskach ssd nie jestem w stanie męczyć się z NASowym transferem. 2.5 Gb mz nie rozwiązuje sprawy. Zwłaszcza przy plikach z 45 i 63 Mpix matryc.
A kupowanie NASa za "kupę" kasy dla zapewnienia sobie kopii to chyba trochę słabo.
Ugreen ma w ofercie NASa DX4800 plus z 2.5 i 10 Gb Ethernetem.
Taki NAS oferuje dużo większy komfort pracy od urządzeń znanych do tej pory.
JUgreen ma w ofercie NASa DX4800 plus z 2.5 i 10 Gb Ethernetem.
Taki NAS oferuje dużo większy komfort pracy od urządzeń znanych do tej pory.
Ale do tego trzeba jeszcze mieć Ethernet 10Gb. Co prawda w kompie mam, ale switch tylko 2,5Gb.
Gdyby to było połączenie NAS i DAS, to by załatwiło sprawę. Ale te wejścia USB służą chyba do podłączania pamięci a nie komputera.
A mój NAS to tylko jedna z virtualek sporego serwera, mam go przy okazji.
Tak swoją drogą ciekaw jestem jak Studio M4 Max ma się do MiniPc z procesorem Ryzen Ai 395. Nie chodzi o testy syntetyczne, których pełno, ale o rzeczywiste wyniki w aplikacjach graficznych. Wind Mill wyposażył się w Evo-X2, więc może udałoby się zsynchronizować wyniki takich samych operacji? To komputery mniej więcej z tego samego przedziału cenowego i taki test byłby jak najbardziej w temacie tego wątku.
cybulski
30-09-2025, 15:16
Tak swoją drogą ciekaw jestem jak Studio M4 Max ma się do MiniPc z procesorem Ryzen Ai 395. Nie chodzi o testy syntetyczne, których pełno, ale o rzeczywiste wyniki w aplikacjach graficznych. Wind Mill wyposażył się w Evo-X2, więc może udałoby się zsynchronizować wyniki takich samych operacji? To komputery mniej więcej z tego samego przedziału cenowego i taki test byłby jak najbardziej w temacie tego wątku.
To trzebaby jeszcze robić na tym samym rawie aby było na 100 procent poprawnie.
To trzebaby jeszcze robić na tym samym rawie aby było na 100 procent poprawnie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pobrać na przykład z DPReview, 10-20 RAWów z wysokorozdzielczego aparatu (dla przetwarzania wsadowego).
Wind Mill
30-09-2025, 16:54
...nowy system Tahoe ma teraz dysk systemowy 2T pracujący z prędkością około 2800 MB/s. ...
Transfer ograniczony obudową na dysk czy samym dyskiem? Jakiego modelu obudowy używasz?
...W systemie Mac uzyskujemy w ten sposób oddzielenie systemu od konkretnego fizycznego komputera. Możemy taki dysk z systemerm podpiłączyć do gniazda TB czy USB dowolnego komputera od Mac Air do Mac Pro ...
Ciekawski ficzer.
Sam byłem tego ciekaw, ale...
Nic nie stoi na przeszkodzie, by pobrać na przykład z DPReview, 10-20 RAWów z wysokorozdzielczego aparatu (dla przetwarzania wsadowego).
RAWy to pikuś - trza jeszcze mieć LR. Myślę sobie: może trial, by to porównać?
Ale w tej chwili (w czasach subskrypcji), użycie triala wymaga jej wykupienia (z odroczoną płatnością), i tuż przed czasem wypisanie się z niej. Za dużo zachodu z tego co pobieżnie googlnąłem. :mrgreen:
Transfer ograniczony obudową na dysk czy samym dyskiem? Jakiego modelu obudowy używasz?
Raczej chipsetem lub protokołem. Mam dyski 7200MB/s i przez TB4 wyciągają niewiele ponad 2800 (Na MM i Mac Studio). Identyczne wyniki widać na różnych testach.
Ale do tego trzeba jeszcze mieć Ethernet 10Gb. Co prawda w kompie mam, ale switch tylko 2,5Gb.
Gdyby to było połączenie NAS i DAS, to by załatwiło sprawę. Ale te wejścia USB służą chyba do podłączania pamięci a nie komputera.
A mój NAS to tylko jedna z virtualek sporego serwera, mam go przy okazji.
Z tymi transferami w Eternet to chyba dzisiaj jest trochę pomieszanie z poplątaniem. Kazdy producent pisze, ze on efektywnie ma tych Gb multum. QNAP x64 deklaruje, że dwa kable 2,5Gb/s dają to samo co 10 Gb/s. Switch jeden czy drugi ma kilka gniazd 2,5 Gb/s i jedno lub dwa gniazda 10 Gb/s, ale jak jest faktycznie to trzeba by mierzyć. Widziałem test jednego z nich i przy deklarowanych 2,5 Gb w pomiarach było 1,6-1,8, a jak jest realnie na portach 10 Gb tego nigdzie nie widziałem. Z drugiej strony z tymi realnymi potrzebami transweru w normalnej pracy to też różnie bywa, co innego jeżeli ktoś sobie obrabia pojedyncze fotki 20-30 Mb, a co innego filmy 8k lub setki zdjęć 100 Mb wsadowo. Wtedy szybki Eternet ani Mac Mini nic nie pomoże, trzeba myśleć o Mac pro i szybkich dyskch najlepiej zamontowanych w obudowie. Zreszą pod wzgledem kosztów wypasiony Mac Studio od Mac Pro tak wiele się nie różni. Wszystko zależy od tego co do jednego i drugiego trzeba dokupić.
Wind Mill
30-09-2025, 18:03
W przypadku szybkich dysków na pewno chipset (obudowa na dysk). Niedawno miałem okazję / potrzebę skopiować około terabajta z dysku, do zanabytej po taniości obudowy na NVMe z USB3.1 dokupiłem jakieś Orico USB4 40GBps.
Nawet nie chodziło o transfer, a o niestabilność tej pierwszej z nowym kompem.
Zawartość mieszana, sporo rawów z D7500 i Z50, jakieś różniaste pliki i parę filmów BD z dużymi .m2ts (20...35 GB).
Kopiowanie pod Win 11 to w porywach 2GB/s, nawet gdy na próbę kopiowałem sam duży plik to też w porywach 2GB zamiast ciurkiem.
Ale co ciekawe, test CrystalDiskMark'iem pokazał 3500 MBps, jeśli dobrze pamiętam.
Kopiowane z Kingston'a KC3000 (7000 MB/s jak kojarzę).
a jak jest realnie na portach 10 Gb tego nigdzie nie widziałem.
Przy 10Gb trzeba zmienić MTU, żeby uzyskać wyższe transfery
Niedawno miałem okazję / potrzebę skopiować około terabajta z dysku, do zanabytej po taniości obudowy na NVMe z USB3.1 dokupiłem jakieś Orico USB4 40GBps.
Nawet nie chodziło o transfer, a o niestabilność tej pierwszej z nowym kompem
....
Kopiowanie pod Win 11 to w porywach 2GB/s, nawet gdy na próbę kopiowałem sam duży plik to też w porywach 2GB zamiast ciurkiem.
Ale co ciekawe, test CrystalDiskMark'iem pokazał 3500 MBps, jeśli dobrze pamiętam.
Kopiując tak dużo na raz, zapchałeś zapewne cache SLC. SSD nie pracuje z jednakową prędkością przy bardzo dużych porcjach zapisanych danych
Pawel Pawlak
01-10-2025, 10:32
Pokazywałem tu jak wygląda transfer na 10GbE Nas - Mac studio i to za pośrednictwem Switcha 2x10+4x2.5. Spokoinie można niemal wysycić łącze. Problem w pracy z np. zdjęciami składowanymi na NAS polega jednak w dużej mierze nie na ograniczeniach ETH a na specyfice dysków i macierzy. Żeby usyskać komfort pracy trzeba zainstalować konkretny SSD Cache, najlepiej zapis/odczyt bo bez tego dostęp I/O do dysków jest za wolny i niezależnie od szybkości dysków talerzowych, wydać będzie znaczące spowolnienie. Ja mam 4x16TB EXOS (transfer dysku maxc 280MB/s każdy) i żeby przeglądać płynni folder ze zdjęciami na dowolnym kompie potrzebny jest cache zapis odczyt na dyskach SSD (2x2TB SA500). Niezależnie od tego łączę się po ETH 1GbE czy 10GbE. Z Cache nadal jest wolniej niż na dysku USB4 nvme podpiętym pod mac studio, ale to już nie przeszkadza.
paparapa
01-10-2025, 11:21
To że trzeba mieć w NAS ssd cache to oczywiste. Ty masz szybkie dyski, ale są też inne wolniejsze nie osiągające 200MB/s. I taki wynalazek bez cache to istny koszmar. :)
Ale jak to mówią. Są gusta i guściki.
cybulski
02-10-2025, 07:56
To że trzeba mieć w NAS ssd cache to oczywiste. Ty masz szybkie dyski, ale są też inne wolniejsze nie osiągające 200MB/s. I taki wynalazek bez cache to istny koszmar. :)
Ale jak to mówią. Są gusta i guściki.
Wszystko zależy od osobistych preferencji. Osobiście używam głównie rawów z Canona R/R5, 30/45 mpix i nie odczuwam dyskomfortu pracując z nimi z NAS. Cache SSD w NASie read/write załatwia bardzo dużo tutaj.
Jeśli robię coś w PS to pliki psd zapisuję lokalnie, to chyba jedyny przypadek gdzie już czuć różnicę w szybkości odczytu/zapisu między zapisem lokalnym a zapisem na NAS przez sieć.
Dla mnie zalet używania NAS jest tak wiele, że nie biorę nawet pod uwagę dopinania dysków zewnętrznych przez TB4. Gdybym miał NASA przy biurku to podłączyłbym go jako dysk zewnętrzny poprzez TB4 (chyba synology nie ma takich gniazd ale mają qnapy). Jednak nie widzę takiej potrzeby.
Inaczej sprawa by się miała zapewne gdybym bawił się w edycję filmów, do foto nie widzę takiej potrzeby.
Ja nie odczuwam różnicy w szybkości ładowania zdjęć pomiędzy HDD (100MB/s) i SSD (500MB/s), bo odczytanie w całości jednego rawa 25MP z dysku talerzowego to 250ms. Przy generowaniu miniaturek w Lightroomie wąskim gardłem jest i tak CPU/GPU, a potem już nie ma potrzeby grupowego wczytywania rawów. Więc w praktyce używam SSD do pracy ze zdjęciami tylko żeby nie słyszeć pracującego dysku.
Pawel Pawlak
02-10-2025, 19:46
W przypadku video problemem mogłyby chyba głównej szybkie przeszukiwanie osi czasu -kiedy materiał z kilku klipów musiałby być przeszukiwany jednocześnie. Bo i pytanie czy lepiej żeby to wyeliminować zrobić proxy materiały przed składem? Czy przenieść wszystko klipy na najszybsze dysku SSD ?
Przy eksporcie sądzę że nas z szybkimi dyskami i 10GbE powinien być wystarczający dla płynności dostępu do materiału. Ale pewnie zależy ile jednocześnie klipów będziemy ciągnąć i jak ciężkich
cybulski
04-10-2025, 06:32
Zrobiłem test Mini M4 16/512 vs M4 Max 36/512, 54 rawy z R5 (45 mpix), DXO 8, export z resize na dluższy bok 2048, jakość maks, odszumianie podstawowe, bo takiego tylko używam.
Czasy 2 min 51 sek vs 1 min 44 sek, więc jakieś tam przyśpieszenie jest.
Szybkość adekwatna do ilości rdzeni (10:14) plus więcej RAM. LRC do exportu używa grafiki i tu różnica powinna być większa (10:32).
A możesz porównać odszumianie? W LRC szybkość jest proporcjonalna do ilości rdzeni graficznych, ale DXO używa chyba Neural, a tych jest tyle samo.
cybulski
04-10-2025, 10:48
W LR trzeba mierzyć zegarkiem? :) Dxo podaje wprost czas operacji po zakończeniu zadania.
Niestety tak. Export można obliczyć na podstawie różnicy czasu modyfikacji pierwszego i ostatniego zdjęcia. Ale odszumianie nie produkuje teraz nowych plików i trzeba użyć stopera. Alternatywnie można włączyć nagrywanie ekranu (o ile to nie wpływa na wydajność)
Pawel Pawlak
04-10-2025, 13:49
W DXO można wybrać wspomaganie - ANE/CPU/GPU/Auto. W przypadku M1 studio, 24xGPU radzą sobie najwydajniejszym odszumiadiem o 30% lepiej niż 16xANE. Ciekawe jaka jest różnica w ANE/GPU w M4max ?
cybulski
05-10-2025, 07:18
Szybkość adekwatna do ilości rdzeni (10:14) plus więcej RAM. LRC do exportu używa grafiki i tu różnica powinna być większa (10:32).
A możesz porównać odszumianie? W LRC szybkość jest proporcjonalna do ilości rdzeni graficznych, ale DXO używa chyba Neural, a tych jest tyle samo.
w LR to jest ta opcja ? 90719
jesli ta to tutaj na rawach z A7iii, stoperem mierzę, jest różnie zależnie od raw 8-10 sek.
90720
Tak, to jest tu. Czas mierzy się od momentu kliknięcia w ptaszka, do zniknięcia belki postępu.
cybulski
05-10-2025, 09:30
tak mierzyłem, oczywisćie nie wiem czy ma to znaczenie ale pliki mam z NAS a nie lokalnie.
W DXO można wybrać wspomaganie - ANE/CPU/GPU/Auto. W przypadku M1 studio, 24xGPU radzą sobie najwydajniejszym odszumiadiem o 30% lepiej niż 16xANE. Ciekawe jaka jest różnica w ANE/GPU w M4max ?
Na ANE, zaleźnie od raw A7iii na maksymalnym odszumianiu, pokazuje max 10sek a na GPU od 5sek do max 8 sek, więc nie wiem czy jest tu jakieś przyśpieszenie w stosunku do M4 Mini bo na razie Mini mam odłączony.
Macie czasy więc powiem, że dla mnie te czasy nie są jakąś podstawą do wymiany, jak ktoś ma M4 Mini, Pro czy wcześniejszy M2 Max czy Ultra, bo tu chyba nie ma szału na M4 Max, a chyba raczej ogólna odczuwalna płynność pracy np w PS.
Sprawdzanie robiłem LR/DXO z NAS na NAS więc ewentualne opóżnienia sieciowe są w tym, łącze na NAS 1Gb/s, bo tu jeszcze nie mam przystosowanego NASa i głównego switcha w domu do 10Gbe.
Jak podawałem wcześniej, podstawowe odszumianie z raw R5 to zysk ok 30% w stosunku do M4 mini.
Zrobiłem test Mini M4 16/512 vs M4 Max 36/512, 54 rawy z R5 (45 mpix), DXO 8, export z resize na dluższy bok 2048, jakość maks, odszumianie podstawowe, bo takiego tylko używam.
Czasy 2 min 51 sek vs 1 min 44 sek, więc jakieś tam przyśpieszenie jest.
Do porównań M4 mini vs Max, mogę coś więcej powiedzieć jak będę miał podłączony obok równiez mini, bo tak planuje, wyrzucić Windows i pozostać tylko na macach, ale to wymaga trochę czasu do zmiany przyzwyczajeń i workflow z selekcją.
Pawel Pawlak
05-10-2025, 11:48
W DXO na ANE różnicy między M4 a M4max nie będzie istotnej - to jasne ponieważ to te same rdzenie. Natomiast, jak wdać rdzenie GPU robią robotę (tak samo jak we wszystkich innych Studio/Pro) ponieważ mając ich więcej, praca na nich jest szybsza niż na ANE (a sądzę że tak jak w podstawowej wersji M1 czy M2 także w M4 DXO jest wydajniejsze na ANE jest wydajniejsze niż na GPU)
paparapa
05-10-2025, 14:41
tak mierzyłem, oczywisćie nie wiem czy ma to znaczenie ale pliki mam z NAS a nie lokalnie.
Na ANE, zaleźnie od raw A7iii na maksymalnym odszumianiu, pokazuje max 10sek a na GPU od 5sek do max 8 sek, więc nie wiem czy jest tu jakieś przyśpieszenie w stosunku do M4 Mini bo na razie Mini mam odłączony.
Macie czasy więc powiem, że dla mnie te czasy nie są jakąś podstawą do wymiany, jak ktoś ma M4 Mini, Pro czy wcześniejszy M2 Max czy Ultra, bo tu chyba nie ma szału na M4 Max, a chyba raczej ogólna odczuwalna płynność pracy np w PS.
Sprawdzanie robiłem LR/DXO z NAS na NAS więc ewentualne opóżnienia sieciowe są w tym, łącze na NAS 1Gb/s, bo tu jeszcze nie mam przystosowanego NASa i głównego switcha w domu do 10Gbe.
Jak podawałem wcześniej, podstawowe odszumianie z raw R5 to zysk ok 30% w stosunku do M4 mini.
Do porównań M4 mini vs Max, mogę coś więcej powiedzieć jak będę miał podłączony obok równiez mini, bo tak planuje, wyrzucić Windows i pozostać tylko na macach, ale to wymaga trochę czasu do zmiany przyzwyczajeń i workflow z selekcją.
No to jest lepiej względem Mini M4 24/512, bo on edszumia w ca. 30s. zdjęcie 24Mpx.
cybulski
05-10-2025, 15:20
Co zdecydowanie zauważam to przyśpieszenie np zapisu pliku .psd gdy jest wiele warstw (lokalnie bo psd z racji rozmiarów zawsze lokalnie zapisuję).
Poprzednio zapis był taki że pasek postępu pokazywał jakieś procenty typu 16, 36, .... aż do sukcesu. Nie za długo to trwało, no chwilę ale było. Teraz od razu jest 99, chwila zatrzymania na 99 i koniec. I to mnie cieszy.
Poza tym przyśpieszenie operacji w PS, to co trwało chwilkę, jest natychmiast.
paparapa
05-10-2025, 15:27
Co zdecydowanie zauważam to przyśpieszenie np zapisu pliku .psd gdy jest wiele warstw (lokalnie bo psd z racji rozmiarów zawsze lokalnie zapisuję).
Poprzednio zapis był taki że pasek postępu pokazywał jakieś procenty typu 16, 36, .... aż do sukcesu. Nie za długo to trwało, no chwilę ale było. Teraz od razu jest 99, chwila zatrzymania na 99 i koniec. I to mnie cieszy.
Poza tym przyśpieszenie operacji w PS, to co trwało chwilkę, jest natychmiast.
No to widać, że zakup bardzo dobry.
cybulski
05-10-2025, 16:43
No to jest lepiej względem Mini M4 24/512, bo on edszumia w ca. 30s. zdjęcie 24Mpx.
Ano proszę, M4 mini nie sprawdzałem pod tym kątem w LR.
paparapa
05-10-2025, 21:33
Koleś powiedział mi jedną rzecz. Nie wiem czy mu wierzyć. Mówi prawdę czy zwyczajnie bije pianę.
Twierdził, że przy imporcie w LrC ca 50, 60 zdjęć Studio M2 jest prawie dwa razy szybsze od Mini M4.
Ale już przy imporcie kilkuset zdjęć. Powiedzmy 500 i więcej różnica mocno się zmniejsza...
Ot ciekawostka.
Czy ktoś może mnie oświecić czym róznią się m2 studio MQH73ZE/A od MQH73/A ?
cybulski
06-10-2025, 17:31
Proponuję zapytać np w Lantre.
Np. Wtyczką zasilania. MQH73/A ma amerykańską.
Własnie Lantre to jest zagadka bo niby dwa takie same urzadzenia a cena 5499 a drugiego 5999. Jesli róznica jest tylko we wtyczce to skad taka cena?
cybulski
07-10-2025, 07:15
Własnie Lantre to jest zagadka bo niby dwa takie same urzadzenia a cena 5499 a drugiego 5999. Jesli róznica jest tylko we wtyczce to skad taka cena?
Proponuję jednak uderzyć z podobnymi pytaniami o szczegóły do Lantre jak sugerowałem wcześniej, skoro to oni ustalają cenę a nie my tutaj :)
Udało mi się wczoraj przywrócić do działania (zainstalowałem system od nowa) starego mac mini A1176 :) Ma to bodajże 1 czy 2 GB RAM, 80 HDD, działa to na OS X Snow Leopard. Do czego ciekawego można by go aktualnie używać?
paparapa
09-10-2025, 13:14
Udało mi się wczoraj przywrócić do działania (zainstalowałem system od nowa) starego mac mini A1176 :) Ma to bodajże 1 czy 2 GB RAM, 80 HDD, działa to na OS X Snow Leopard. Do czego ciekawego można by go aktualnie używać?
Może jako podstawka do piwa?
Górna pokrywa jest chyba szklana więc szybko się nie porysuje. :wink:
Fanboye marki by się chyba oburzyli na takie zastosowanie :)
Na tą chwilę dumam czy go sobie nie podłączyć pod TV. Mam jakieś płyty DVD a odtwarzacza brak. Pewnie by to pociągnął. Chyba do nich można było jakiś pilot apple dokupić?
Gdzieś mi kiedyś mignęło, że można z takich starszych sprzętów zrobić dysk sieciowy. To by mi pasowało, do przerzucania danych między innymi komputerami w domu. Obawy mam tylko czy bym to ogarnął :)
paparapa
09-10-2025, 14:09
No cóż można by pewnie ie znaleźć wiele innych zastosowań i pomysłów. Jak Cię to bawi, to czemu nie.
Mi już się nie chce bawić w coś takiego. Szkoda czasu i zasobów "własnych" właśnie na ogarnianie miliona takich pierdół.
Pamięć już nie ta, a i ochoty na to też brak. :)
Pawel Pawlak
09-10-2025, 17:18
Ja mam wewnętrzną potrzebę wykorzystania wszystkiego do kiedy jest się da ;) to wręcz chorobliwe. Ale zabieram się za reanimację kiedy to może być "do czegoś" a nie sztuka dla sztuki. Core Duo 1.66
, 80gb HDD... Do tego pewnie eth 0.1GbE i port USB 2.0. źle to wróży;)
paparapa
09-10-2025, 20:54
Ja mam wewnętrzną potrzebę wykorzystania wszystkiego do kiedy jest się da ;) to wręcz chorobliwe. Ale zabieram się za reanimację kiedy to może być "do czegoś" a nie sztuka dla sztuki. Core Duo 1.66
, 80gb HDD... Do tego pewnie eth 0.1GbE i port USB 2.0. źle to wróży;)
W tym wypadku chyba szału nie będzie. I nawet nie trzeba wróżyć z fusów...:)
No zobaczymy. Zamówiłem sobie za 25 zł oryginalny pilot Appla i podłączę sprzęt pod TV i wieżę. Najwyżej będzie robił za player mp3 i płyt DVD.
cybulski
10-10-2025, 10:19
A czy na tym starym mini jest i chodzi Apple Music? To dobry streaming obecnie, mają już hires. Może nie tak dobre jak Tidal ale są.
A czy na tym starym mini jest i chodzi Apple Music? To dobry streaming obecnie, mają już hires. Może nie tak dobre jak Tidal ale są.
A sprawdzę po niedzieli. "Dookoła" pewnie można by to odpalić na moim, nowszym iMacu i zsynchronizować bibiliotekę między nimi.
cybulski
10-10-2025, 10:45
w opcjach jakiś czas temu pojawiła się możliwość ustawienia hires bo standardowo chyba pobiera niższą jakość
90799
Zeszło mi trochę ale wczoraj w końcu podłączyłem swojego starocia do TV :)
Jako odtwarzacz DVD radzi sobie wyśmienicie. Ciekawy jest też ten pilot. Myślałem, że może trzeba go jakoś parować z komputerem ale nie. Działa od razu. Przy tej okazji, grzebiąc po półkach odkryłem, że posiadam box płyt z Alien więc w ramach odświeżenia serii będzie można zapuścić kiedyś :)
Wiele więcej chyba nie ma co oczekiwać od tego sprzętu - jednak stary jest :) Nie ma chęci łączyć się z netem (przeglądarka), z serwisami Apple chyba też (jakieś błedy wywala). Pewnie po głębszych poszukiwaniach by wynalazł soft bardziej "w dacie" ale wątpię by był sens. Może tylko jakiś program do obsługi mp3, CD zainstaluję bo do takich plików odpala iTunes i średnio to wygodne.
Nowy procesor M5 jest skokowo szybszy od M4. Teraz trzeba czekać na M5Pro i Max. A za 2 lata pewnie Ultra
Testy odszumiania na Macbookach. M2Max ustępuje tylko M4Max
91447
Pamięta ktoś może od kiedy była promocja na MAC STUDIO M2 w Lantre?
Zastanawiam się nad modelem APPLE MAC STUDIO M2 MAX 12-CORE CPU + 30-CORE GPU / 32GB RAM / 512GB który jest w obniżonej cenie już od jakiegoś czasu chyba. Pojawił się M5 i premiera Studio z M5 wydaje się planowana na 2026r pewnie w przyszłym roku mogą pojawić się promocje na MAC Studio z M4.