Zobacz pełną wersję : Dylemat Mac czy PC ?
Pierwsza promocja w cenie 4999 zł była od 1 września. Później cena wahała się +/- 500 zł. Teraz można go kupić za 4199 zł i nie ma co się zastanawiać.
Co do premiery Mac Studio z M5, to nie jest to oczywiste. Nie było Mac Studio z M3 Max. Dopiero w tym roku pojawiło się z M3 Ultra.
Być może pojawi się dopiero Mac Studio M5 Max i M5 Ultra.
Zastanawiam się czy w tej konfiguracji APPLE MAC STUDIO M2 MAX 12-CORE CPU + 30-CORE GPU / 32GB RAM / 512GB nie będę miał zadyszki po chwili?
Fotografuje na Sony a7R4, praca na maskach, warstwach, odszumianie AI, wszystko robie na pojedynczych zdjęciach.
Nie widzę podobnych modeli które oferują troszkę więcej i w cenie promocyjnej.
Nie znajdziesz nic lepszego w tej cenie. A foty z A7R4 można obrabiać swobodnie nawet na Mac Mini M4 16/256.
cybulski
22-11-2025, 12:40
Zastanawiam się czy w tej konfiguracji APPLE MAC STUDIO M2 MAX 12-CORE CPU + 30-CORE GPU / 32GB RAM / 512GB nie będę miał zadyszki po chwili?
Fotografuje na Sony a7R4, praca na maskach, warstwach, odszumianie AI, wszystko robie na pojedynczych zdjęciach.
Nie widzę podobnych modeli które oferują troszkę więcej i w cenie promocyjnej.
Nie dowiesz się zanim nie spróbujesz a ta oferta na M2 MAX jest atrakcyjna cenowo vs wydajność.
Rozwalazalem ten M2 MAX vs w cenie 2x wyższej M4 MAX i M2 Ultra. Padło ostatecznie na M4 MAX ale miałem zagwozdke naprawdę. I tylko raty zero, które wtedy były tylko na M4 MAX zawazyly na decyzji.
- - - - kolejny post - - - - - -
Obecnie widzę mają raty zero na M2 MAX https://lantre.pl/apple-mac-studio-m2-max-12-core-cpu-30-core-gpu-32gb-ram-512gb-ssd-srebrny-silver-service-pack-platinum-3-lata-mqh73-a-bf8.html
To będzie mój pierwszy komputer Mac, od lat byłem na Windowsie zdecydowałem się raczej na model APPLE MAC STUDIO M2 MAX 12-CORE CPU + 30-CORE GPU / 32GB RAM / 512GB.\
Teraz potrzebuje większego dysku ssd zewnętrznego. Tak na szybko zastanawiam się nad modelami Crucial X10 Pro lub Samsung T9 2T lub 4T. Myszkę mam Logitech MX3 więc powinna działać na Macu, klawiaturę muszę dokupić i wybrałem model LOGITECH MX Keys S. Monitor który posiadam to Nec EA271Q. Na Windowsie mam podłączony DisplayPort na Macu co będzie najlepsze kabel USB-C?
Jakich zewnętrznych dysków używacie i jaki kabel do połączenia komputera Mac Studio z monitorem wybrać?
Proszę o ewentualne uwagi bo być może coś pominąłem.
cybulski
22-11-2025, 13:26
Początki na macu, z punktu widzenia użytkownika win będą trudne. Daj sobie jakiś czas po którym stwierdzisz - ok dla mnie lub zupełnie nie dla mnie.
Ja używam teraz monitora przez zwykłe HDMI (Macbook podłączony do taniego huba USB Ugreen z wyjściem HDMI). Z kablem USB miałem bardzo złe doświadczenia, bo mało który kabel chciał działać, a już przez wyjście USB z huba żaden. Nawet kable USB3.0 wysokiej prędkości nie działały. Jedynie kabel dołączony do monitora zadziałał podłączony bezpośrednio do wyjścia w laptopie. Przez HDMI mam stabilne 4k 60Hz i jest OK. Tak że polecam standardowo HDMI albo DP w zależności jaki port masz wolny.
To będzie mój pierwszy komputer Mac, od lat byłem na Windowsie zdecydowałem się raczej na model APPLE MAC STUDIO M2 MAX 12-CORE CPU + 30-CORE GPU / 32GB RAM / 512GB.\
Teraz potrzebuje większego dysku ssd zewnętrznego. Tak na szybko zastanawiam się nad modelami Crucial X10 Pro lub Samsung T9 2T lub 4T. Myszkę mam Logitech MX3 więc powinna działać na Macu, klawiaturę muszę dokupić i wybrałem model LOGITECH MX Keys S. Monitor który posiadam to Nec EA271Q. Na Windowsie mam podłączony DisplayPort na Macu co będzie najlepsze kabel USB-C?
Jakich zewnętrznych dysków używacie i jaki kabel do połączenia komputera Mac Studio z monitorem wybrać?
Proszę o ewentualne uwagi bo być może coś pominąłem.
Jeden monitor możesz podłączyć przez HDMI. Drugi kablem TB-->DP, ja używam takiego https://www.amazon.pl/dp/B0D5BK5982?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1
Podstawowy dysk mam Samsung 990 Pro w obudowie z portem TB4. Chłodzenie pasywne (przyklejona na termopadzie do aluminiowej stopy monitora).
Jeden monitor możesz podłączyć przez HDMI. Drugi kablem TB-->DP, ja używam takiego https://www.amazon.pl/dp/B0D5BK5982?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1
Podstawowy dysk mam Samsung 90 Pro w obudowie z portem TB4. Chłodzenie pasywne (przyklejona na termopadzie do aluminiowej stopy monitora).
Dzięki, z podłączeniem monitora już dzięki waszej pomocy wiem co i jak.
Dysku Samsung 90 Pro jakoś nie widzę teraz w ofertach jest teraz Samsung 990 PRO. Jaką masz obudowę do tego dysku ? Myślałem o dysku zewnętrznym podłączonym przewodem USB. Samsung 990 PRO osiąga prędkości zapisu i odczytu znacznie większe tylko w jaki sposób to zamontować i podłączyć do komputera na zewnątrz?
Oczywiście chodziło o 990 Pro. Kabel musi być TB4 a nie USB. To duża różnica. Ale zwykle jest dołączany do obudowy. Przykładowo takiej https://www.amazon.pl/gp/product/B0BYPVNBTQ/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A2AZVZOBUZFERX&psc=1
Przez TB4 (40Gbps) uzyskasz połowę wydajności dysku. Realnie ledwo ponad 3000MB/s. Ale nie warto kupować wolniejszych dysków ani szybszej obudowy TB5. Za to warto ten dysk, bo ma największy bufor SLC.
Za to warto ten dysk, bo ma największy bufor SLC.A jakie korzyści daje bufor SLC?
Utrzymuje prędkość przy zapisie większej ilości danych.
To jakiś RAM? Co oznacza skrót SLC?
Schwefel
22-11-2025, 22:33
1 bit na komórkę.
paparapa
22-11-2025, 22:47
Jeszcze co do obudowy na ssd. Taka jest całkiem niezła. Ładny kawałek radiatora i dobrze się spisuje z "gorącymi" dyskami.
https://www.amazon.de/GEWOKLIY-Aluminium-Externes-Kompatibel-Thunderbolt4-silber/dp/B0DP1QTWHK/ref=asc_df_B0DP1QTWHK?language=pl_PL¤cy=PLN&th=1
To jakiś RAM? Co oznacza skrót SLC?
Nie. To najlepszy rodzaj komórek pamięci SSD. Działają najszybciej, ale są najdroższe. Tu masz opis https://www.techpowerup.com/review/solidigm-p44-pro-2-tb-1-tb/6.html
Jeszcze dla uściślenia, to w dyskach nie ma prawdziwych komórek SLC, TLC lub QLC działają w trybie pseudo SLC.
Współczesne dyski SSD używają zazwyczaj pamięci TLC (3 bity na komórkę) lub QLC (4 bity na komórkę). Aby zapisać 3 lub 4 bity w jednej mikroskopijnej komórce, dysk musi precyzyjnie sterować napięciem, rozróżniając odpowiednio 8 lub 16 różnych poziomów napięcia. Jest to proces wolny i podatny na błędy.
Tu wkracza pSLC:Kontroler dysku bierze fragment pamięci TLC lub QLC i decyduje: "W tym obszarze będę zapisywał tylko 1 bit danych na komórkę, zamiast 3 lub 4".
TLC/QLC (Normalny tryb): Musi precyzyjnie trafić w jeden z wielu poziomów napięcia. To trwa długo.
pSLC (Tryb szybki): Rozróżnia tylko dwa stany: "pusty" (0) lub "pełny" (1). Margines błędu jest ogromny, więc zapis może odbywać się błyskawicznie.
Mechanizm ten służy jako bufor zapisu (Cache). Oto co dzieje się, gdy kopiujesz duży plik na dysk:
Szybki start (Burst): Dane trafiają najpierw do obszaru pSLC. Ponieważ zapisujemy tylko 1 bit, prędkości są bardzo wysokie (często limitowane jedynie przez interfejs SATA lub NVMe).
Praca w tle (Folding): W wolnej chwili (gdy dysk nie jest obciążony), kontroler dysku bierze dane z szybkiego obszaru pSLC i przepisuje je ("składa") do głównego obszaru pamięci w trybie TLC/QLC, aby zwolnić miejsce w buforze.
Bezpośredni zapis (Gdy bufor się przepełni): Jeśli kopiujesz plik większy niż pojemność bufora pSLC (np. 100 GB na raz), bufor się zapełnia. Wtedy dysk musi pisać bezpośrednio do wolnych komórek TLC/QLC. Prędkość drastycznie spada – często nawet poniżej prędkości starych dysków HDD.
cybulski
23-11-2025, 09:59
Oczywiście chodziło o 990 Pro. Kabel musi być TB4 a nie USB. To duża różnica. Ale zwykle jest dołączany do obudowy. Przykładowo takiej https://www.amazon.pl/gp/product/B0BYPVNBTQ/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A2AZVZOBUZFERX&psc=1
Przez TB4 (40Gbps) uzyskasz połowę wydajności dysku. Realnie ledwo ponad 3000MB/s. Ale nie warto kupować wolniejszych dysków ani szybszej obudowy TB5. Za to warto ten dysk, bo ma największy bufor SLC.
Chyba też będę musiał coś takiego zastosować, do trzymania plików roboczych psd, a szybko nimi zapełnia się dysk systemowy. Są za duże aby sprawnie z nimi działać z NAS.
Bardzo dziękuje za pomoc i informacje które pozwolą mi na bardziej przemyślany zakup.
Teraz pozostaje You Tube i nauka po przesiadce z Windowsa.
cybulski
23-11-2025, 10:20
Bardzo dziękuje za pomoc i informacje które pozwolą mi na bardziej przemyślany zakup.
Łączę się w bólu :D
Dzięki :-)
paparapa
23-11-2025, 11:43
A ból nie będzie mały... :)
Chyba też będę musiał coś takiego zastosować, do trzymania plików roboczych psd, a szybko nimi zapełnia się dysk systemowy. Są za duże aby sprawnie z nimi działać z NAS.
Chyba to dobry pomysł. Ułatwia życie i koi nerwy. :wink:
Hej ja obrabiam zdjęcia i montuje filmy w 4K 60 w całkowitej ciszy i mega szybko (FCP) na MacBooku z M1 Pro 16 /1TB( często leżąc wygodnie na wyrze ;)
I absolutnie nie widzę sensu zmiany, dla trochę krótszej czasu renderingu, bardziej i zależy na ciszy i mobilności
Z drugiej strony Mac-i tak są dziś tak tanie że żona mieć i PC (granie w gry :)) i Maca
M2 Max do stacjonarki to na wieeele lat wystarczy
Przy obecnej cenie 4.300zł za MAC STUDIO M2 MAX 12-CORE CPU + 30-CORE GPU / 32GB RAM / 512GB cena wydaje mi się bardzo korzystna, brałem pod uwagę inne warianty, ale wychodzą dwukrotnie drożej, wiec nawet gdybym miał używać 4-5 lat to bardziej mi się na dzisiejsza chwilę opłaca zakop po promocyjnej cenie teraz i kolejny zakop za kilka lat nowszego modelu w promocji gdy taka się pojawi.
KadryZpodróży
23-11-2025, 15:55
Przy obecnej cenie 4.300zł za MAC STUDIO M2 MAX 12-CORE CPU + 30-CORE GPU / 32GB RAM / 512GB cena wydaje mi się bardzo korzystna, brałem pod uwagę inne warianty, ale wychodzą dwukrotnie drożej, wiec nawet gdybym miał używać 4-5 lat to bardziej mi się na dzisiejsza chwilę opłaca zakop po promocyjnej cenie teraz i kolejny zakop za kilka lat nowszego modelu w promocji gdy taka się pojawi.
Gdzie taka cena za M2 Max?
cybulski
23-11-2025, 16:09
Gdzie taka cena za M2 Max?
https://lantre.pl/apple-mac-studio-m2-max-12-core-cpu-30-core-gpu-32gb-ram-512gb-ssd-srebrny-silver-service-pack-platinum-3-lata-mqh73-a-bf8.html
KadryZpodróży
23-11-2025, 16:17
https://lantre.pl/apple-mac-studio-m2-max-12-core-cpu-30-core-gpu-32gb-ram-512gb-ssd-srebrny-silver-service-pack-platinum-3-lata-mqh73-a-bf8.html
Dzięki ,kusząca oferta, jeśli mnie pamięć nie myli wcześniej było za 4999.
nawet bym się nie zastanawiał,
pózniej dołożyć sobie dowolny tani SSD po USB-C albo zakupić podstawkę/stację dokującą.
Dzięki ,kusząca oferta, jeśli mnie pamięć nie myli wcześniej było za 4999.
Z tego co mi się przypomina był wcześniej za ok 5000zł, teraz na black friday 2025 cena jeszcze lepsza. Być może w okresie świątecznym lub po nowym roku jeszcze coś obniżą pod warunkiem ze zostaną im jeszcze te modele.
Chyba doczekam do piątku i zobaczę czy coś się zmieni, chyba ze zaczną szybko się wysprzedawać to kupie wcześniej.
Jeden dalej jest za 4999zł i drugi za 4299zł. Te modele wydają się identyczne gdzie tańszy dodatkowo w pakiecie dostaje service pack platinum na trzy lata.
KadryZpodróży
23-11-2025, 16:41
Z tego co mi się przypomina był wcześniej za ok 5000zł, teraz na black friday 2025 cena jeszcze lepsza. Być może w okresie świątecznym lub po nowym roku jeszcze coś obniżą pod warunkiem ze zostaną im jeszcze te modele.
Chyba doczekam do piątku i zobaczę czy coś się zmieni, chyba ze zaczną szybko się wysprzedawać to kupie wcześniej.
Jeden dalej jest za 4999zł i drugi za 4299zł. Te modele wydają się identyczne gdzie tańszy dodatkowo w pakiecie dostaje service pack platinum na trzy lata.
Właśnie je analizuje i są identyczne. Też poczekam do piątku może coś jeszcze opuszczą. Ciężko w tej cenie będzie znaleźć odpowiednik np. z Windowsem.
cybulski
24-11-2025, 08:54
Jak wygląda odszumianie w LR na przykładzie pliku z rawek 17 z motorem (https://forum.nikoniarze.pl/threads/320330-Zabawa-w-RAWki-17-2025)(nef z d850)
- M4 podstawowy 24/512 - 55sek
- M2 MAX podstawowy - 22 sek
- M4 MAX podstawowy - 15 sek
Wyniki na podstawie zapytania od @paparapa (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=80525), wynik na M2 MAX od @TOP67 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222), moje pozostałe.
Może to ułatwi podjęcie decyzji, co zakupić jeśli ktoś z Was planuje i na czym nam zależy oraz jaki mamy budżet.
Oczywiście testy w necie wiadomo jakie są, natomiast to zawsze najlepiej sprawdzać na tym samym rawie (LR/DXO) aby mieć pewność bo na tych programach głównie pracujemy.
Po przesiadce na M4 MAX, przymierzam się do sprzedaży rocznego M4 24/512 i właśnie go podłączyłem obok w celu resetu do ustawień fabrycznych.
Wcześniej sprzedałem, po zakupie rok temu M4 24/512, poprzedni M2 16/256, sprzedał się w ciągu kilku godzin. Więc to też jest wskazówka - ten sprzęt daje się sprzedać jesli tylko zaoferujemy w miarę rozsądną cenę.
Dodam jeszcze informacje o ilości rdzeni CPU/GPU/NE, bo to ma największy wpływ na wyniki. Konkretnie ilość rdzeni GPU
M4 podstawowy 10/10/16 - 55sek
M2 MAX podstawowy 12/30/16 - 22 sek
M4 MAX podstawowy 14/32/16 - 15 sek
M2 Ultra podstawowy 24/60/32 - szacowany czas to 11 s
cybulski
24-11-2025, 10:33
Ktoś ma ten Ultra że podał czas? Niech się nie ukrywa :)
cybulski
24-11-2025, 11:09
LR mocno się podciągnął w optymalizacji czasu odszumiania.
Co ciekawe nie mogę tego samego powiedzieć o DXO.
Zrobiłem ten sam raw z D850 na DXO i wyniki na najlepszym ustawieniu są następujące (nie do końca widać poprawę miedzy zwykłym M4 i M4 MAX)
M4 MAX
- 4sek odszumianie standard
- 13sek odszumianie DeepPrime XD/XD2s
I dla porównania ten sam raw na podstawowym
M4 24/512
- 5sek standard
- 13-14 DeepPrime XD/XD2s
Dla porównania raw z R5 (pomieszczenie, światło nie najlepsze, więcej szumu niż w raw z motorem)
M4 MAX
- 3sek std
- 12sek DeepPrime XD/XD2s
LR 15sek
Ten sam plik z R5 na M4 24/512
- 4sek std
- 13sek DP XD/XD2s
LR 50sek
Jak widać DXO nie ma postępu znaczącego w DXO. Może mam coś nie tak na M4 MAX bo tu robiłem "transfer" oprogramowania z m4 a nie instalkę od nowa lub też po prostu DXO nie jest już w stanie wykorzystać nowych rdzeni.
To też jest jakaś informacja dla użytkowników którzy działają na DXO, że testy testami ale trzeba sprawdzić konkretne oprogramowanie do swoich rawów. Bo są też różnice miedzy rawami jak widac na podanym przykładzie.
DXO mam 8.10 Elite. Mam wrażenie że poprzednia wersja, przed którąs aktualizacją była po prostu szybsza. Może poprawili odszumianie ale kosztem czasu.
Zrobiłem ten sam raw z D850 na DXO i wyniki na najlepszym ustawieniu są następujące (nie do końca widać poprawę miedzy zwykłym M4 i M4 MAX)
A to wynika z użycia innych rdzeni. LR używa GPU, DXO używa NE. Tych ostatnich jest tyle samo w M4 i M4 Max. Dopiero wersja Ultra ma ich podwójną liczbę (i tu by wyszła spora przewaga M2 Ultra, nie wspominając o M3 Ultra)
Michaelius
24-11-2025, 12:47
Na pocieszenie każda kolejna edycja Windows to coraz większy syf, a ilość kodu robionego przez Ai będzie tylko rosnąć :D Ja już nawet gry powoli przerzucam na linuxa na własnego "Gabenboxa"
paparapa
24-11-2025, 13:26
Z racji ponownego sprawdzania prędkości odszumiania w LrC dostrzegłem dziwną rzecz.
Mam wrażenie, że po zaktualizowaniu macosa Sequoia do najnowszej wersji (chyba) 15.5. odszumianie zwolniło.
Z notatek wynika, że najlepszy czas na przestrzeni ostatniego roku, już nie pamiętam dla której wersji macosa, wynosiła dla dla 24Mpx 25sek a dla 45mMpx 50 sek.
Piszę o zmierzonym czasie. Czas prognozowany też niewiele się różnił od faktycznego. Było to ca. 1-2 sek.
Teraz z wersją 15.5 dla 24Mpx czas prognozowany wynosi średnio 25 sek. ale czas faktyczny jest dłuższy o ca. 8sek. A dla 45Mpx czas prognozowany 55 sek a faktyczny jest o ca 5 sek, większy
Potrafi czasami przekroczyć minutę.
Dziwne jest to, że przy mniejszym pliku jest większy przestrzał.
Co ciekawe na DxO forum ale i nie tylko tam spotyka się opinie, że nowy DxO działa fatalnie wolno. A co ciekawe są osoby które twierdzą, że po aktualizacji do macOS Tahoe jest jeszcze gorzej.
Komputer potrafi mileś kilkunastosekundowe zwiechy mimo, że monitor aktywności pokazuje minimalne obciążenie.
Nie wiem co o tym sądzić ....
Kiedyś miałem pewne urządzenie pewnej firmy które przed ukazaniem się kolejnego modelu straciło werwę do działania. A stało się to po aktualizacji. Ci co nie zaktualizowali oprogramowania
problemu nie mieli.
Z
Mam wrażenie, że po zaktualizowaniu macosa Sequoia do najnowszej wersji (chyba) 15.5. odszumianie zwolniło.
Z notatek wynika, że najlepszy czas na przestrzeni ostatniego roku, już nie pamiętam dla której wersji macosa, wynosiła dla dla 24Mpx 25sek a dla 45mMpx 50 sek.
Piszę o zmierzonym czasie. Czas prognozowany też niewiele się różnił od faktycznego. Było to ca. 1-2 sek.
Teraz z wersją 15.5 dla 24Mpx czas prognozowany wynosi średnio 25 sek. ale czas faktyczny jest dłuższy o ca. 8sek. A dla 45Mpx czas prognozowany 55 sek a faktyczny jest o ca 5 sek, większy
Ja mam za to odwrotne wrażenie. Odszumianie jakby lekko przyspieszyło. Plik 24Mpx na M2 Max kiedyś odszumiał się 14s, a teraz 12 s.
Nie mam już Mac Mini, ale pamiętam, że odszumianie trwało na nim ok 35 s. Dlatego bardzo mnie dziwiły twoje wyniki i dopytywałem o nie. Teraz mamy zgodne.
Zauważyłem jedną rzecz. Zaraz po uruchomieniu LR, odszumianie pierwszej foty trwa 14 s., a kolejne po 12 s. Wygląda na to, że za pierwszym razem MacOs robi jakieś optymalizacje i przydziela do LR zasoby.
cybulski
24-11-2025, 14:02
A to wynika z użycia innych rdzeni. LR używa GPU, DXO używa NE. Tych ostatnich jest tyle samo w M4 i M4 Max. Dopiero wersja Ultra ma ich podwójną liczbę (i tu by wyszła spora przewaga M2 Ultra, nie wspominając o M3 Ultra)
DXO ma w opcjach ustawianie czy Auto, NE czy też GPU lub CPU. Restarty po zmianie jak piszą robiłem.
Różnice w czasach są jakieś ale nie widać uzysku na M4 Max w stosunku do M4.
Wiec twierdzisz że mimo możliwości ustawienia z czego ma korzystać np przy GPU nie korzysta z GPU?
Nie wiem. Przy użyciu GPU powinna być trzykrotna różnica, przy CPU o 40%. Jedynie NE są w takiej samej ilości.
cybulski
24-11-2025, 14:18
Nie wiem. Przy użyciu GPU powinna być trzykrotna różnica, przy CPU o 40%. Jedynie NE są w takiej samej ilości.
tzn wynik testu wyraźnie sugeruje, że jakby nie był w stanie wykorzystać GPU mimo posiadania takiej opcji
91857
Pawel Pawlak
24-11-2025, 14:37
Coś chyba nie tak z tym DXO u Ciebie; DeepPrime XD/XD2s na GPU pracuje zdecydowanie wydajniej w MAXach (sądzę po M1max i M2max, a z netu wiem że dotyczy to także M4max) na GPU niż na ANE (odwrotnie niż DeepPrime3). Twój wyniki sugerują korzystasz z ANE a nie GPU. Ja obecnie najczęściej pracuję właśnie na DeepPrime3 bo w praktyce do iso10000-128000 nawet na Z9 daje więcej niż wystarczające efekty. Są silne detale, a min. ziarenko widać co najwyżej w 100-200% podglądzie - więc ani dla potrzeb internetu, ani dla wydruków nie ma to znaczenia prawie 46mpix. DeepPrime XD/XD2s włączam przy tylko wyjątkowo forsownych/zdegradowanych zdjęciach.
cybulski
24-11-2025, 16:17
Może tak być ze ten transfer oprogramowania coś nabrudził w dxo, w sensie że oprogramowanie uważa że jest cały czas na mini M4 :)?
Nie chce mi się tego na razie reinstalowac bo czasy mi nie przeszkadzają,bo rzadko korzystam powyżej standardowego odszumiania.
PrzemekM72
24-11-2025, 17:21
Dodam jeszcze informacje o ilości rdzeni CPU/GPU/NE, bo to ma największy wpływ na wyniki. Konkretnie ilość rdzeni GPU
M4 podstawowy 10/10/16 - 55sek
M2 MAX podstawowy 12/30/16 - 22 sek
M4 MAX podstawowy 14/32/16 - 15 sek
M2 Ultra podstawowy 24/60/32 - szacowany czas to 11 s
Z ciekawości sprawdziłem na M4 Pro 12/16/16 24 GB - 32s. Test zrobiony na Tahoe 26.1.
Pawel Pawlak
24-11-2025, 17:21
Ja z ANE korzystałem z macbooc air m1, bo tam było tylko 7 GPU i pewnie zwalniały w związku z termiką. Na MAXaxh ilość GPU robi swojej.
Ciekawe jest bo któraś wersja wstecz dxo, potrafiła przy trybie AUTO korzystać zarówno zarówno z ANE jak i GPU - w zależności od zastosowanego trybu odszumiania dla danej foty. Dzięki temu przy wsadowym renderowaniu wielu plików, przy ustawionym max 4 jednocześnie obrabianych zdjęciach, pięknie wykorzystywał zarówno rdzenie graficzne jak i neuronowe. Przy ostatniej wersji 8.xx niestety już chyba tak nie potrafi.
Oprócz Mac Studio, mam też Macbook Air M4 z dyskiem 256GB (realnie 245GB). Poza LR, LRC, PS i pakietem Office 365, nie ma na nim żadnych danych. Używam go głównie do przeglądania internetu przed TV i na wyjazdach. Mimo to systematycznie znikało mi miejsce na dysku. Podejrzewam, że przez ostatnie aktualizacje MacOs. Zostało mi tylko 37GB wolnego i nie pomagało opróżnianie kosza czy odinstalowanie PS.
Winnym okazały się migawki APFS. Aby je usunąć trzeba uruchomić Narzędzie Dyskowe i w menu Widok włączyć Migawki. Po ich usunięciu, mam znowu 134 GB wolnego (plus 7GB do zwolnienia, danych z chmury).
Jestem nowym posiadaczem MAC STUDIO M2 MAX 12-CORE CPU + 30-CORE GPU / 32GB RAM / 512GB SSD i dysku zewnętrznego samsung ssd 990 pro nvme m.2, 4 TB.
Teraz zastanawiam się jak dane z Lightrooma i Photoshopa po instalacji głównych programów na dysku systemowym przerzucić na dysk zewnętrzny aby wszystko co robię było na zewnętrznym dysku. Gdy zacząłem szukać informacji okazało się, że nie jest zalecane upychanie na siłę wszystkiego na dysk zewnętrzny sformatowany pod exFAT ponoć zwalnia pracę( chciałbym również przeglądać to na Windowsie) ale najlepiej stworzyć dwie partycje. Na jednej partycji sformatowanej pod APFS na katalogi, cache i inne dane zapisywane przez programy, natomiast druga partycja exFAT na zapis zdjęć i później możliwość oglądania czy przesyłania na Windows. Najważniejszym dla mnie jest aby nie zapychać systemowego dysku tylko jak już to zewnętrzny.
Chciałbym poznać Wasze zdanie jak wy sobie radzicie i ewentualnie w jaki sposób mogę coś zmienić, nie jestem pewny czy to co opisałem jest prawidłowe.
Katalog LR koniecznie na partycji APFS. Również wszelkie cache itp. Same pliki RAW mogą być na exFAT. Ja bym się jednak obawiał odmontowywania tego dysku, żeby podłączyć go do Windows.
Mam identyczną konfigurację i na całym dysku zrobiłem partycję APFS z dwoma woluminami. Jeden na dane, drugi na backup timemachine (ten ma zadany limit 1TB).
Nie wiem, co chcesz robić na Windows, ale jest wiele innych metod. Można udostępnić folder z Mac. Można użyć Adobe Cloud lub innej chmury.
Katalog LR koniecznie na partycji APFS. Również wszelkie cache itp. Same pliki RAW mogą być na exFAT. Ja bym się jednak obawiał odmontowywania tego dysku, żeby podłączyć go do Windows.
Mam identyczną konfigurację i na całym dysku zrobiłem partycję APFS z dwoma woluminami. Jeden na dane, drugi na backup timemachine (ten ma zadany limit 1TB).
Nie wiem, co chcesz robić na Windows, ale jest wiele innych metod. Można udostępnić folder z Mac. Można użyć Adobe Cloud lub innej chmury.
Dziękuje za informacje.
Zdjęcia Raw mam na dyskach zewnętrznych, jeden sformatowalem do exFAT. Zastanawiałem się ze zdjęciami po wgraniu z której partycji korzystać, ale jak już wspomniałeś o exFAT to jeszcze lepiej. Zrobiłem partycje 1TB na APFS i 3TB na exFAT. Z tego co czytałem trzeba tylko uważać przy odłączeniu dysku żeby wcześniej bezpiecznie wysunąć dysk aby nie utracić danych. W Zasadzie nawet nie muszę przerzucać dysku Samsunga z Maca na Windows tylko wpiąć się z dyskiem zewnętrznym który mam pod Windows sformatowany do exFAT jako magazyn, dysk wprawdzie HDD.
Time Machine z tym jeszcze nie miałem doświadczenia od chwili zakupu. Zastanawiam się bo skoro i tak większość będe miał na dysku zarchiwizowane to czy jest to konieczne.
Żona pracuje tylko na Windowsie więc co pewien czas miałbym podpięty dysk zewnętrzny pod Windowsa a nie Samsunga lub czasem do znajomych zabieram dysk i wszyscy mają systemy Windows wiec dlatego zależy mi na exFAT.
Jednego nie rozumiem. Skoro masz jeszcze jeden dysk exFAT, to po co chcesz robić taką partycję na Samsungu? Jakie dane chcesz przenosić na Windows czy do kolegów? Nie można tego zgrać na ten dysk exFAT?
Co do backupu, to nigdy za dużo. Timemachine robi to automatycznie, ale tylko dla dysku wbudowanego. Ja pracuję tylko na SSD, RAW trzymam właśnie na tym Samsungu. Ale mam co najmniej 3 kopie: Na NAS (4x12TB), na HDD 12TB i na karcie pamięci (512GB wystarcza mi na rok). Co rok zgrywam je na dyski 2,5" wyjęte ze złomowanych notebooków i czyszczę kartę.
Oprócz tego ostatnie lata trzymam na Adobe Cloud (teraz jest 1TB). Obrobione zdjęcia mam dodatkowo na Onedrive i Google Photos.
Jednego nie rozumiem. Skoro masz jeszcze jeden dysk exFAT, to po co chcesz robić taką partycję na Samsungu? Jakie dane chcesz przenosić na Windows czy do kolegów? Nie można tego zgrać na ten dysk exFAT?
Co do backupu, to nigdy za dużo. Timemachine robi to automatycznie, ale tylko dla dysku wbudowanego. Ja pracuję tylko na SSD, RAW trzymam właśnie na tym Samsungu. Ale mam co najmniej 3 kopie: Na NAS (4x12TB), na HDD 12TB i na karcie pamięci (512GB wystarcza mi na rok). Co rok zgrywam je na dyski 2,5" wyjęte ze złomowanych notebooków i czyszczę kartę.
Oprócz tego ostatnie lata trzymam na Adobe Cloud (teraz jest 1TB). Obrobione zdjęcia mam dodatkowo na Onedrive i Google Photos.
Dysk Samsunga ssd 4TB będzie służył głównie pod edycję zdjęć, dysk zewnętrzny HDD głównie jako archiwum. Partycja pierwsza( APFS) pod obróbkę. Partycja druga exFAT na zapisywanie, przeglądanie. Wydaje mi się, że skoro obie partycje będą działały z Lightroom czy Photoshopem to znacznie szybciej mi to pójdzie po zgraniu na szybki dysk ssd Samsunga jak używanie wolnego dysku HDD do exFAT. Gdybym miał pracować tylko na Macu to wystarczyłby tylko APFS. To moje początki z systemem Appla więc nie wiem czy prawidłowo to robię.
Jedynie na razie do czego nie mogę się przyzwyczaić to otwieranie okien w trybie zmaksymalizowanym. Używam przeglądarki chrome i po każdorazowym uruchomieniu nie otwiera się w trybie pełnoekranowym z docku tylko okno jest zmaksymalizowane. Jest jakiś na to sposób? Za każdym razem muszę przesuwać myszką na lewą stronę co jest bardzo niewygodne. Podobnie miałem ze zdjęciami które na początku otwierałem w domyślnej przeglądarce zdjęcia na Macu, zdjęcia pojawiały się tylko po lewej stronie i każdorazowo musiałem otwierać pełnoekranowy tryb.
cybulski
29-12-2025, 07:05
Niektórych opcji też nie odkryłem jeszcze, mimo już używania maca mini, a teraz studio, na stałe od ponad 2 lat :)
Na biurku mam drugi Windows, i korzystam już dość sporadycznie.
Z tym udostępnianiem plików na oba systemy to dobry NAS (u mnie od kilku lat synology 1520+ z keszem raid 2x2TB nvme) jednak załatwia dużo tutaj u mnie. Dzięki temu na macu mam tylko te największe pliki psd, reszta na NASie.
cybulski
29-12-2025, 08:32
tutaj są jakieś ustawienia, nie wiem czy to rozwiązuje problem "okien"
92601
cybulski Probowałem zmieniać te ustawienia i niewiele to pomogło. Przeczytałem, że mógł to był jakiś błąd poprzedniej wersji, zaktualizowałem do macOS Tahoe 26.2 i dalej bez zmian.
Podobna sytuacja jak otwieram okna, rozszerzam bo jest dla mnie za małe i po ponownym otwarciu nie zapamiętuje moich ustawień tak jak w Windowsie.
...Co do backupu, to nigdy za dużo. Timemachine robi to automatycznie, ale tylko dla dysku wbudowanego...
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale TM może robić też backup zewnętrznych dysków podpiętych do kompa. Przynajmniej u mnie robi.
cybulski
29-12-2025, 10:27
cybulski Probowałem zmieniać te ustawienia i niewiele to pomogło. Przeczytałem, że mógł to był jakiś błąd poprzedniej wersji, zaktualizowałem do macOS Tahoe 26.2 i dalej bez zmian.
Podobna sytuacja jak otwieram okna, rozszerzam bo jest dla mnie za małe i po ponownym otwarciu nie zapamiętuje moich ustawień tak jak w Windowsie.
Z oknami też nie mogłem dojść jak to jest. Doszedłem do tego, że system pamięta jeśli ustali się sobie jakiś rozmiar, po zamknięciu otwiera jak się ustawiło. Ale nigdy nie otwiera max jeśli skorzystało się z zielonego przycisku maksymslizuj. Jakoś to jest całkiem inaczej niż przyzwyczajenia z win. Ostatecznie doszedłem jak tego używać, ustawić rozmiar "pomarańczowy", zamknąć, otworzyć, u mnie pamięta.
Z oknami też nie mogłem dojść jak to jest. Doszedłem do tego, że system pamięta jeśli ustali się sobie jakiś rozmiar, po zamknięciu otwiera jak się ustawiło. Ale nigdy nie otwiera max jeśli skorzystało się z zielonego przycisku maksymslizuj. Jakoś to jest całkiem inaczej niż przyzwyczajenia z win. Ostatecznie doszedłem jak tego używać, ustawić rozmiar "pomarańczowy", zamknąć, otworzyć, u mnie pamięta.
Z rozmiarem oknem zrobiłem tak jak pisałeś i działa. Dzięki:wink:
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale TM może robić też backup zewnętrznych dysków podpiętych do kompa. Przynajmniej u mnie robi.
Tak, można. Problem w tym, że Time Machine ma małe możliwości ustawień. Nie można wskazać dysków/folderów do backupu, tylko je wykluczać. Jeśli mam dysk 4TB, z którego chcę backupować tylko jeden folder, to muszę wykluczyć wszystkie inne. Dysk docelowy musi być większy niż suma wszystkich dysków backupowanych. A ja mam redundancję na dwa duże dyski i jeden mały, ale szybki.
Pomarańczowy nie zamyka okna, tylko minimalizuje to Docka
Zielony powoduje przełączenie w tryb pełnoekranowy. To nie ta samo co maksymalizacja z Windows, która nazywa się na MacOs Wypełnij. Tą się robi na 5 sposobów:
1. Przytrzymując kursor na zielonym i wybranie ikony Wypełnij
2. Wybranie w górnym menu Okno/Wypełnij
3. Przez skrót klawiaturowy ^ fn F
4. Przeciągając okno na samą górę. Analogicznie można je zadokować na połowie ekrany, przeciągając do lewej lub prawej (okno trzeba przeciągać, aż kursor dotknie brzegu ekranu)
4. Przez dwuklik na tytułowej belce okna. To zachowanie trzeba sobie zdefiniować w ustawieniach. Możliwe są opcje: Wypełnianie, Zoom, Minimalizacja, Nic)
paparapa
29-12-2025, 12:25
Jest jeszcze możliwość instalacji aplikacji Paragon dającej możliwość korzystania w pełnym zakresie z formatu plików NTFS na macu.
Jest to o tyle wygodne, że mając duże archiwum na dyskach z "windy" nie ma konieczności zmiany ich formatu.
W przypadku posiadania i używania równolegle innego kompa z windą otrzymujemy pełną wygodną wymienność danych w obu systemach.
Schwefel
29-12-2025, 22:37
I to jest najlepsze rozwiązanie, bo NTFS jest najbezpieczniejszym formatem zapisu. Jak exFAT posypie się to z reguły nie odzyskasz części plików, a o to nie trudno w przypadku dysków zewnętrznych.
Pawel Pawlak
30-12-2025, 09:38
Temat wraca - ale najbezpieczniejszy sposób przechowywania zdjęć to NAS, ponieważ nawet taki który jest prosty w uruchomieniu i administracji może mieć system btrfs który ma podwójne sumy kontrolne, migawki itp. do tego potrafi sam wg harmonogramu sprawdzać poprawność danych i je ewentualnie naprawiać, potrafi wykonać backup tych danych na kolejny magazyn - chmurę, zewnętrzny dysk USB, ,inny nas itp, do tego uwzględniając kompresję, deduplikację i wersjonowanie danych (przy zajętości wynikającej tylko że zmienionych bloków danych) , a nawet sprawdzać jej integralność w określonych harmonogramem interwałach.
Biorąc pod uwagę ogólnie wydatki na sprzęt foto i ewentualnie dyski do backup sam zakup serwera nie musi być przesadnie wysokim wydatków, a w kontekście korzyści może być dość łatwy do uzasadnienia. Oczywiście równie istotne jest sensowny ustalenie strategii i konfiguracja usług.
cybulski
30-12-2025, 09:50
Temat wraca - ale najbezpieczniejszy sposób przechowywania zdjęć to NAS, ponieważ nawet taki który jest prosty w uruchomieniu i administracji może mieć system btrfs który ma podwójne sumy kontrolne, migawki itp. do tego potrafi sam wg harmonogramu sprawdzać poprawność danych i je ewentualnie naprawiać, potrafi wykonać backup tych danych na kolejny magazyn - chmurę, zewnętrzny dysk USB, ,inny nas itp, do tego uwzględniając kompresję, deduplikację i wersjonowanie danych (przy zajętości wynikającej tylko że zmienionych bloków danych) , a nawet sprawdzać jej integralność w określonych harmonogramem interwałach.
Biorąc pod uwagę ogólnie wydatki na sprzęt foto i ewentualnie dyski do backup sam zakup serwera nie musi być przesadnie wysokim wydatków, a w kontekście korzyści może być dość łatwy do uzasadnienia. Oczywiście równie istotne jest sensowny ustalenie strategii i konfiguracja usług.
Paweł, wiesz ze łatwiej namówisz tutaj na kolejne nowe body za 15 kawałków, niż na dobre rozwiązanie dostępu i przechowywania dużej ilości rawów.
Kupić np Z8 a rzeźbić po partyzancku z zewnętrznymi dyskami na macu :D
Ale cóż, zawsze można jeździć Porsche a parkować w starej szopie lub pod chmurką.
Zazwyczaj tego nie praktykuje ale tą razą pozwoliłem sobie na małą uszczypliwość :D
Ale nawet na Windows, to ile tam można mieć miejsca na dysku? .Wątpię aby ktoś stawiał prawdziwego bezpiecznego raida na Windows (bo trzeba wydać na kartę raid, dyski, dodać kesz, aby zrobić sensowną macierz) z dużą ilością miejsca typu 24-32TB. A i tak na win będą z tym same problemy.
Lepiej ręcznie robić kopie i trzymać w szufladach dyski, które tak naprawdę są tylko złudzeniem że dają jakąś prawdziwa ochronę.
Myślę sobie, że to o czym wspominamy raz na jakiś czas, że dobry NAS z dużym szybkim raidem z keszem ssd, to trafia tylko do nielicznych. I to w dobie technologii, AI, itp, itd. Nie... dyski zewnętrzne ssd qrwa ;D
Każdemu według potrzeb. Kontrowersyjnie bym rzekł - Myślę, że większość ludzi tak naprawdę do niczego tych starych danych (zdjęć czy coś innego) nie potrzebuje i czy je ma czy nie wielkich różnicy to im nie robi. Sytuacje, by je przeglądać, coś szukać są sporadyczne. I jak się nie znajdzie (nie działają stare dyski, płyty itp.) to świat się nie skończy.
cybulski
30-12-2025, 11:25
Opiszę przypadek sprzed raptem dwóch tygodni.
Nie miałem czasu jechac do innego miasta aby zrobić zdjęcia realizacji jednego z mieszkań. Dla jednego nie ma sensu gnać przez pół polski, taniej wynająć lokalnego fotografa który specjalizuje się w fotografii wnętrz.
I pech chciał, że fotograf stracił zdjęcia już po obróbce na swoim notebuczku, które wczoraj właśnie obrobił, rano odpala a tam d*pa, nie zdązył zrobić sobie kopii na dysk zewnętrzny :)
Tak właśnie wygląda rynek profesjonalnych fotografów, ręczne kopie na dysk ssd jak nie zapomni ...... jego strata ale i naszego czasu architekta który robił tzw home staging. Fotograf honorowo, zrobił sesję ponownie, zanim jeszcze mieszkanie było dostępne.
Niby nic wielkiego się nie stało ale to pokazuje mi jak działa taka partyzantka z dyskami zewnętrnymi w krytycznych momentach. I to nawet u zawodowych fotografów :D
Tylko trzeba pamiętać, że NAS to nie backup. Nie zabezpieczy przed skasowaniem, nadpisaniem czy zaszyfrowaniem pliku. To tylko dysk odporny na uszkodzenia uszkodzenia elektryczne/mechaniczne.
Drugi czy trzeci dysk w szufladzie jest backupem. Timemachine robiony na NAS jest backupem. Synchronizacja nie jest backupem, jeśli nie wspiera wersjonowania. Na Onedrive można przez 3 miesiące odzyskać skasowane lub nadpisane pliki
cybulski
30-12-2025, 13:05
Mnie tego nie musisz tłumaczyć. To podstawy :D tłumacz to innym :D
Ja robię tak że backup katalogów synchroniziwanych jest robiony co 2-4 godziny na inny NAS, który jako drugi jest w danej lokalizacji.
Nie wyobrażam sobie aby mogło być inaczej.
Przez ponad 10 lat zdarzało mi się kilkukrotnie wymieniać też dyski w macierzach, bo czy to chodzący czy w szufladzie, nie jest wieczny.
A miejsce jakie jest potrzebne na to dziesiątki TB, które muszą być dostępne od ręki, lokalnie, bo to duże pliki między innymi cadowskie.
Historia wsteczna czyli wersjonowanie to tyle ile umożliwia synology.
Tak przy okazji, nie korzystam z time machine. Dla mnie to zbyt toporne, systemów nie muszę backupowac ani win ani mac.
Łatwiej jest system postawić od zera z instalacją wszystkiego co tam trzeba niż przywracać z archiwum.
Na upartego synology też ma active backup for business ale tego używam tylko do 2 serwerów win terminalowych.
paparapa
30-12-2025, 17:49
Paweł, wiesz ze łatwiej namówisz tutaj na kolejne nowe body za 15 kawałków, niż na dobre rozwiązanie dostępu i przechowywania dużej ilości rawów.
Kupić np Z8 a rzeźbić po partyzancku z zewnętrznymi dyskami na macu :D
Ale cóż, zawsze można jeździć Porsche a parkować w starej szopie lub pod chmurką.
Zazwyczaj tego nie praktykuje ale tą razą pozwoliłem sobie na małą uszczypliwość :D
Ale nawet na Windows, to ile tam można mieć miejsca na dysku? .Wątpię aby ktoś stawiał prawdziwego bezpiecznego raida na Windows (bo trzeba wydać na kartę raid, dyski, dodać kesz, aby zrobić sensowną macierz) z dużą ilością miejsca typu 24-32TB. A i tak na win będą z tym same problemy.
Lepiej ręcznie robić kopie i trzymać w szufladach dyski, które tak naprawdę są tylko złudzeniem że dają jakąś prawdziwa ochronę.
Myślę sobie, że to o czym wspominamy raz na jakiś czas, że dobry NAS z dużym szybkim raidem z keszem ssd, to trafia tylko do nielicznych. I to w dobie technologii, AI, itp, itd. Nie... dyski zewnętrzne ssd qrwa ;D
Technologia nie ma tu nic dom rzeczy. Chodzi wyłącznie o "filozofię" magazynowania danych. Dla Ciebie mnożenie "bytów", trzymanie pod prądem dysków i wieszanie w chmurze to zaleta i jedyne sensowne rozwiązanie. Dla innych niekoniecznie. :)
Inni mogą chcieć inaczej. Trochę dziwi mnie przekonanie o wyższości Twojego rozwiązania i Twój sarkazm. Bo tak to odbieram. ;-)Nie ma bezpieczniejszej i tańszej kopii jak dysk w szufladzie x 2. ( Pochwal się jakie koszta wygenerowało Twoje NASowanie przez ostatnie 10 lat.)
Od 2019 padło mi 5 dysków od renomowanych producentów. Założę się, że gdyby leżały w szufladzie byłyby sprawne do dziś. Ddysk wykonujący ciągłe operacje zużywa się tym szybciej im więcej operacji wykonuje. I jest tylko kwestią czasu kiedy padnie. Na 100 procent szybciej od tego "bezczynnego".
To, że ktoś traci zdjęcia z własnej pierdołowatości nie jest argumentem na posiadanie NASa. :)
Osobiście nie zajmuje mnie to w jaki sposób fotografowie i amatorzy przechowują swoje zdjęcia. To ich sprawa. Raz czy dwa poruszyłem ten temat i wystarczy.
Zastanawiam się tylko czemu Ty często wracasz do tego tematu w ten specyficzny sposób....
cybulski
30-12-2025, 18:11
Najtrwalszy sposób archiwizacji obrobionych zdjęć to wydruk. Też to stosuję.
A dlaczego o tym NAS wspominam od wielu lat, raz na jakiś czas? Bo to idealne rozwiązanie dla zawodowo bawi się w fotografię, dla amatorów to jak kto chce to też jest dobre i bardzo wygodne. A czy ktoś tam chce to mieć włączone non stop czy tylko raz na jakiś czas to inna sprawa.
No ja ogólnie uważam że podstawą domowej infrastruktury, że tak powiem IT, do mediów, do trzymania zrzutów zdjęć z telefonów, z aparatów, filmów, itp, powinien być NAS a nie końcówki komputerowe czy publiczna chmura. Chyba jest to u mnie kwestia filozofii tego jak należaloby to rozwiązywać.
Chmury publiczne są dobre też, na mniejszą skalę. Chodzi tu raczej nie tylko o miejsce a szybki dostęp do archiwum dużych plików.
Pawel Pawlak
30-12-2025, 23:17
Tylko trzeba pamiętać, że NAS to nie backup. Nie zabezpieczy przed skasowaniem, nadpisaniem czy zaszyfrowaniem pliku. To tylko dysk odporny na uszkodzenia uszkodzenia elektryczne/mechaniczne.
Drugi czy trzeci dysk w szufladzie jest backupem. Timemachine robiony na NAS jest backupem. Synchronizacja nie jest backupem, jeśli nie wspiera wersjonowania. Na Onedrive można przez 3 miesiące odzyskać skasowane lub nadpisane pliki
To to chyba kiepsko skonfigurowany NAS tego nie potrafi. Mój pozwoli odtworzyć pliki/foldery skasowane, nadpisane czy zaszyfrowane w ułamku sekundy. Zewnętrzny backup (strategia 3-2-1) jest potrzebny tylko jeśli fizycznie szlag trafi cały NAS z dyskami (pożar, kradzież, przepięcie). Ilość punktów przywracania (godzinowy/minutowy itp)oraz ich rotacji ustalam indywidualnie dla każdego zasobu. 3 miesiące to dla niego jakiś żart ;)
Chmura publiczna przy dużych pojemnościach archiwów nadaje się wg na 3 albo kolejna kopia ponieważ dostęp do niej jest nie w pełni kontrolowany i najczęściej nieporównywalnie wolniejszy (przy dużych zasobach to może mieć istotne znacznie). Poza tym nie wszyscy bezgranicznie ufaja gigantom którzy na czymś szkoła swoje modele AI , a historia pokazuje że taki backup wcale nie zawsze jest taki bezwzględnie bezpieczny.
Cześć,
czy ktoś z Was dokładał 2-gi dysk SSD w obudowie na TB4? Pytam, bo zastanawiam się nad M4 mini wraz z hubem Satechi, który ma wolne gniazdo m.2. Z tego co pamiętam to po restarcie Mac jest mały kłopot z dyskiem podpiętym przez USB (nie montuje się automatycznie za każdym razem) wyjście z uśpienia też bywa problematyczne (MacOs 12) a jak to działa we wspomnianej konfiguracji z nowszym MacOS?
Pozdrawiam
Michał
Mam taki dysk już w trzecim Mac i nigdy nie miałem problemu. Długo używałem nawet dwóch dysków podpiętych na stałe.
Mam taki dysk już w trzecim Mac i nigdy nie miałem problemu. Długo używałem nawet dwóch dysków podpiętych na stałe.
Dziękuję. Wypadłem z obiegu bo najmłodszy mój Mac to 2015…
Czy ktoś z Was kupował sprzęt nowy lub outletowy z Lantre? Jakie wrażenia?
Kupowałem tam 3 razy, żadnych problemów.
paparapa
15-01-2026, 22:37
Też nie miałem żadnych problemów. Zakup z wysyłką za granicę przebiegł szybko i sprawnie.
cybulski
16-01-2026, 08:12
Cześć,
czy ktoś z Was dokładał 2-gi dysk SSD w obudowie na TB4? Pytam, bo zastanawiam się nad M4 mini wraz z hubem Satechi, który ma wolne gniazdo m.2. Z tego co pamiętam to po restarcie Mac jest mały kłopot z dyskiem podpiętym przez USB (nie montuje się automatycznie za każdym razem) wyjście z uśpienia też bywa problematyczne (MacOs 12) a jak to działa we wspomnianej konfiguracji z nowszym MacOS?
Pozdrawiam
Michał
W temacie podpinanych dysków przez TB czy usb, to nie wiem jak jest ale faktycznie system macOS nie jest tak dopracowany jak Windows, jeśli chodzi np o przywracanie połączeń sieciowych.
Domyślnie w ściec/ethernet/szczególy/sprzęt/dupleks przestawiamy z efficient energy ethetnet na np full duplex flow control.
Ta opcja powoduje że dłuższa bezczynność czy uśpienienie nie wyłacza połączenia albo inaczej "przywraca samoczynnie".
Nie doszedłem jak ustawić aby po np restarcie, samoczynnie przywracał połączenie sieciowe z NAS do aliasów do folderów, tzn trzeba jednak kliknąć w belce po lewej w danego NAsa aby się przywrócił (moze to nie opisuje prawidłowo ale wiadomo o co chodzi).
Implementacja w macOS samby czy tego ich afp czy jak to tam się nazywa to chyba jedna z rzeczy które Windows robi jednak lepiej, dobrze, macOS jest tutaj nie do końca dopracowany lub nie wiem co należy przestawić zapewne poprzez console (bash)
W opcji połącz z serwerem z findera nie odnalazłem jakichś opcji, chyba ze są jakoś ukryte, problem występuje zarówno na protokole smb:// jak i na afp://
Ktoś moze to rozwiązał i doszedł co tam trzeba przestawić i jak ? A moze coś w NAS (synology) trzeba coś ustawić czego nie odkryłem ?
Oczywiscie problemu tego nie ma jesli maca nie wyłączamy, tak jak ja, połączenie jest utrzymywane non stop, po wybudzeniu połączenia są przywracane. Problem jest tylko po np restarcie.
cybulski
18-01-2026, 08:51
A więc doszedłem do tego jak to należy zrobić.
Okazuje się, że nie wystarczy dodać, w opcji połącz z serwerem, lokalizacji serwera i danych do logowania. Aby działały linki do folderów na belce np od razu po restarcie, należy dodać w tej opcji wszystkie pełne ścieżki do folderów, które chcemy mieć w linkach/aliasach.
Więc dziala to inaczej niz w windows czy linuxie, zapewne jest to jakaś specyficzna modyfikacja aplowa polecenia mount.
Po dodaniu pełnych ścieżek w opcji finder/idż/połącz z serwerem, linki po restarcie działają.
Aktualnie w win11, jesli był nowy, to też jest jedno zaskoczenie. Otóż jeśli mamy serwer, który umożliwia po sambie, wejście na foldery w trybie gościa, tylko do przeglądu (czyli bez logowania user/hasło) to widows ma to wyłączone.
Mało tego, jesli dany serwer ma włączony tryb gościa (np do przeglądu, nie wnikałem jak to dokładnie jest, piszę tylko że to co działało poprzednio obecnie przy nowym win11 nie zadziała), to windows nie odnajduje tego serwera w sieci, bo rozumiem ze by odnajdował i kazał się logować, mimo istniejącego trybu gościa. Nie kompletnie nie odnajduje. I nie pomaga włączenie obsługi smb 1 w win11, jak radzą internety.
I trzeba dodać specjalny wpis w rejestrze aby przywrócić starą funkcjonalność. Stawiają na bezpieczeństwo i ja to rozumiem, jednak sądząc po ilości wpisów w necie, dużo osób się z tym biedzi i nie znalazło rozwiązania, które faktycznie by im działało. Bo z iluś podawanych metod, u mnie zadziałała tylko ta jedna, i to nie ta ze strony microsotfu, z wprowadzeniem nowego wpisu do rejestru, którego w rejestrze win teraz standarodowo już po prostu nie ma, że np wpis i zero i wystarczyło przestawić na jeden. Moze to też zależy od wersji win11 czy była świeża czy jako aktualizacja w wcześniejszych wersji, na świeżej trzeba trochę pogrzebać.
Więc jak widać, nie to, że jakiś system nie działa w jakiejś opcji, może być po prostu tak, że producent coś ustawił w nowej wersji inaczej niż było dotychczas, lub niezgodnie ze standardem i nie ma za wiele informacji od microsoftu/appla co dokładnie trzeba zrobić aby poradzić sobie z brakiem jakiejś funkcjonalności.
Tak to widzę. Standard powinien być taki, ze niewazne czy mamy włączonego gościa czy nie, windows widzi serwer ale wymusza pełne logowanie a nie to że nie widzi w ogóle. Z drugiej strony rozumiem, win jest dla normalnego usera, który nie dba o bezpieczeństwo i próbują ich zabezpieczyć przed nieautoryzowanym dostępem do zasobów sieciowych (niezabezpieczonych) przez np oprogramowanie ransomeware.
cybulski, bo to są dwie różne rzeczy. SMB1 i internetowe porady można sobie w d... wsadzić, to jest jakaś przestarzała wiedza sprzed lat / ewentualnie jak ktoś ma mega stary NAS, którą internet niestety wypluwa.
Zakładam że Twój, tak jak i mój, obsługuje SMB3 (w sumie to standard od dawna).
To o czym piszesz weszło w życie od Windows 11 24H2, czyli w 2024 roku, i nie trzeba nic grzebać w rejestrze (znaczy można - tylko po co), wystarczy zmienić z poziomu menu w systemie:
Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Security Options --> Microsoft network client: Digitally sign communications (Always) i zmienić na "Disabled".
Można też wejść na: Computer Configuration > Administrative Templates > Network > Lanman Workstation i włączyć "Enable insecure guest logons " jeżeli chcesz się bez hasła logować jako gość.
cybulski
18-01-2026, 15:48
No właśnie mimo włączania tego o czym piszesz, nie działało.
cybulski jestem zaskoczony, bo w ciągu ostatnich trzech tygodni dwa razy przechodziłem przez ten proces - kupiłem nowy PC i musiałem od nowa wszystko konfigurować żeby widzieć NAS, a mój poprzedni PC dostała córka, więc zrobiłem format dysku i świeżą instalację Win11, + konfigurację dla NAS żeby widziała swoje zdjęcia.
W obu przypadkach obyło się bez grzebania w rejestrze, wystarczyło uruchomić gpedit.msc i zrobić to o czym pisałem powyżej.
Używasz może wersji HOME?
Cześć,
Pozdrawiam
Michał
Nie wiem czy moja odpowiedź jest jeszcze aktualna, ale w sprawie dysków w Mac mogę z własnego doświadczenia powiedzieć tak: Przez pięć lat użytkowałem Mac Pro 5.1 z systemami od Sierra do Monterey, a obecnie Mac Mini M4 z Tahoe na dysku zewnętrznym 2T i nie zdarzyło mi się żeby kidykolwiek system nie zamontował natychmiast sprawnego dysku którego formatowanie jest przyswajalne przez system Mac. Jeżeli nie montuje to znaczy, że coś jest z dyskiem albo sprzętem przed komputerem np. kabelkiem. To co instalowałe było na złączach PCIexpres, SATA i USB. Na wszystkich tych złączach instalowałem i uruchamiałem też system. Miałem również zainstalowane Montereiy na WD Black 1T działający na magistrali PCI ekspres i system działał od instalacji do końca użytkowania na Mac Pro 5.1 bez jednego kichnięcia. Dodam, że chyba nie ma sposobu na zainstalowanie Win na PC na tym dysku. Używam stacji dysków USB z dwoma kieszeniami których zawartość zmieniam ciągle według potrzeb, a jednym z dysków który tam ląduje od czasu do czasu jest Time Machine i naprawdę nigdy nie zdarzyło mi się, żeby system czegoś nie zamontował po przyłaczeniu dysku. Time Machine uruchamia się automatycznie i robi swoje. Mogę spokojnie powieddzieć, że jeżeli Mac nie widzi dysku, to na pewno nie jest to wina Mac.
Nie wiem czy moja odpowiedź jest jeszcze aktualna, ale w sprawie dysków w Mac mogę z własnego doświadczenia powiedzieć tak: Przez pięć lat użytkowałem Mac Pro 5.1 z systemami od Sierra do Monterey, a obecnie Mac Mini M4 z Tahoe na dysku zewnętrznym 2T i nie zdarzyło mi się żeby kidykolwiek system nie zamontował natychmiast sprawnego dysku którego formatowanie jest przyswajalne przez system Mac. Jeżeli nie montuje to znaczy, że coś jest z dyskiem albo sprzętem przed komputerem np. kabelkiem. To co instalowałe było na złączach PCIexpres, SATA i USB. Na wszystkich tych złączach instalowałem i uruchamiałem też system. Miałem również zainstalowane Montereiy na WD Black 1T działający na magistrali PCI ekspres i system działał od instalacji do końca użytkowania na Mac Pro 5.1 bez jednego kichnięcia. Dodam, że chyba nie ma sposobu na zainstalowanie Win na PC na tym dysku. Używam stacji dysków USB z dwoma kieszeniami których zawartość zmieniam ciągle według potrzeb, a jednym z dysków który tam ląduje od czasu do czasu jest Time Machine i naprawdę nigdy nie zdarzyło mi się, żeby system czegoś nie zamontował po przyłaczeniu dysku. Time Machine uruchamia się automatycznie i robi swoje. Mogę spokojnie powieddzieć, że jeżeli Mac nie widzi dysku, to na pewno nie jest to wina Mac.
Mam podobne zdanie. To kwestia tych dziwnych hub'ów czy podstawek, a nie Mac'a. Nigdy mi się nie zdarzyło aby Mac'c nie zamontował zewnętrznego dysku podłączonego bezpośrednio przez TB / USB C.
paparapa
18-01-2026, 20:08
Mam podobne zdanie. To kwestia tych dziwnych hub'ów czy podstawek, a nie Mac'a. Nigdy mi się nie zdarzyło aby Mac'c nie zamontował zewnętrznego dysku podłączonego bezpośrednio przez TB / USB C.
Chyba nie wszystkich hubów. Są, o czym można poczytać w netach, takie które działają dobrze i takie które się wywalają co chwila.
Mój na dwa dyski SS działa dobrze. Jest "niezauważalny" w systemie.
Oczywiście że nie wszystkich, ale są takie z problemami niestety. Trzeba poczytać przed zakupem. Nesety dużo modeli w formie "podstawki" pod Mac'a miało początkowo ten problem (i nie tylko, np. wolne działanie z dyskami niektórych firm itp) , później zrobiło się lepiej.
Tak jak piszesz, prawidłowo działający hub powinien być "przeźroczysty" dla systemu, nie powinno być żadnej różnicy czy podpinasz dysk do komputera czy do huba.
Nie wiem czy moja odpowiedź jest jeszcze aktualna, ale w sprawie dysków w Mac mogę z własnego doświadczenia powiedzieć tak: Przez pięć lat użytkowałem Mac Pro 5.1 z systemami od Sierra do Monterey, a obecnie Mac Mini M4 z Tahoe na dysku zewnętrznym 2T i nie zdarzyło mi się żeby kidykolwiek system nie zamontował natychmiast sprawnego dysku którego formatowanie jest przyswajalne przez system Mac....... Mogę spokojnie powieddzieć, że jeżeli Mac nie widzi dysku, to na pewno nie jest to wina Mac.
Jest o tyle nieaktualne że na oficjalnej stronie Appla pojawił się odnawiany Air M4 32gb/1Tb i to kończy na jakiś czas sprawę. Co do problemów z montowaniem dysków zewnętrznych: w moim przypadku dla 3 różnych dysków podłączanych przez USB problemy pojawiały się przy wybudzaniu systemu po "zamknięciu klapy", z różnym skutkiem końcowym dla komputera i dysku, stąd pytanie o to jak jest widziany "hub z SSD" po TB4. W każdym razie dzięki za potwierdzenie że poprzez PCI Expres działa.
cybulski
19-01-2026, 06:07
cybulski jestem zaskoczony, bo w ciągu ostatnich trzech tygodni dwa razy przechodziłem przez ten proces - kupiłem nowy PC i musiałem od nowa wszystko konfigurować żeby widzieć NAS, a mój poprzedni PC dostała córka, więc zrobiłem format dysku i świeżą instalację Win11, + konfigurację dla NAS żeby widziała swoje zdjęcia.
W obu przypadkach obyło się bez grzebania w rejestrze, wystarczyło uruchomić gpedit.msc i zrobić to o czym pisałem powyżej.
Używasz może wersji HOME?
A widzisz, gpedit nie było w wersji home. Musiałem to dorzucić lecz w gpedit te zmiany nie chciały złapać. Zrobiłem to przez regedit. To był komp dla Pani w księgowości, nowy all in one lenovo. NAS był widoczny w sieci z tego kompa (on ma guest wyłączony) a inny serwer na debianie niewidoczny nawet jak podawało się IP to go nawet nie znajdował, jakby w ogóle nie istniał, nie mówię tylko o wejściu. Ten Debian ma guesta na view i loginy. Dziwna sprawa takie zachowanie tego all in one. Na innym kompie win11 odnajdiwal po wpisaniu IP i wyskakiwała ramka do logowania, anonimowo jednak nie wchodził na przegląd i takie zachowanie to rozumiem.
Teraz w PL wchodzi ksef i musiałem jej zmienić bo był Win7 jeszcze a wyczytałem że mogą nie działać certyfikaty, czy coś tam innego, na starszych wersjach, wolalem zawczasu zaktualizować Windowsa.
Miotam się jeszcze sam ze sobą co bym wolał (Mac mini czy mini PC) ale do soboty finalne decyzje będą podjęte :)
Miałbym taką prośbę do tych co mają sprzęt Appla :) Moglibyście zapuścić odszumianie na 4 moich, udostępnionych plikach? Chciałbym zobaczyć mniej więcej jak to różnicy czasowa by była względem mojego iMaca. Mile widziani Ci ze słabszymi konfigami ale ucieszę się z każdego rezultatu.
Pliki są 4 - 2 z Nikona i 2 z Pentaxa. Prosiłbym o odszumianie parami - czyli osobno pliki Nikon i Pentax.
Link do zdjęć:
https://drive.google.com/drive/folders/17fDWPvghNgMDemvL6p0m_6PccVoy18Up?usp=sharing
U mnie (zapuszczone na Lightroomie 7.5) z domyślnym ustawieniem 50% wychodziło:
Foty Nikon: szacowany czas - 80 sek / realnie - 85,30 sek
Foty Pentax: szacowany czas - 4 min / realnie - 4:08 min
Z góry dzięki :)
Czasy odszumiania pojedynczych fot na
Macbook Air M4 16/256
Nikon 19/21s
Pentax 55/57s
Mac Studio M2 Max 32/512
Nikon 5/7s
Pentax 15/17s
Czasy odszumiania pojedynczych fot na
Macbook Air M4 16/256
Nikon 19/21s
Pentax 55/57s
Mac Studio M2 Max 32/512
Nikon 5/7s
Pentax 15/17s
Piękne dzięki! Na Studio kosmos :) ale i Air M4 dwa razy szybciej niż u mnie :)
cybulski
21-01-2026, 07:11
Piękne dzięki! Na Studio kosmos :) ale i Air M4 dwa razy szybciej niż u mnie :)
Przy cenach 4 cos za M2 studio, to bdb dobry sprzęt.
M4 Studio duzo lepszych wyników na tych plikach w LR, z linka, nie daje
Nikon nef 4sek
Pentax dng 15sek.
na DXo, czasy łącznie z exportem do jpg fullres
podstawowe odszumianie nefów 1sek, odszumianie maksymalne 3-4sek
podstawowe odszumianie dng 3sek, maksymalne 10sek
I co dla mnie bardzo ważne, studio przy takich czynnościach jest cały czas bezszumne, jakby nic nie robiło.
Pod względem stosunku ceny do wydajności, to Mac Studio M2 Max nie ma sobie równych. Jest na tyle wydajny, że Apple nie wypuściło wersji z procesorem M3, bo różnica była znikoma.
paparapa
21-01-2026, 10:37
Pod względem stosunku ceny do wydajności, to Mac Studio M2 Max nie ma sobie równych. Jest na tyle wydajny, że Apple nie wypuściło wersji z procesorem M3, bo różnica była znikoma.
Raczej nie wypuści. Tym bardziej, że na tapecie są Studio M4.
Apple na pewno chciałoby przejąć jak największą grupę "graczy" z pecetów.
Pewnie spora część ich starań idzie w kierunku zwiększenia mocy w grach, co akurat nam użytkownikom Lr może być na rękę.
cybulski
21-01-2026, 11:22
Dzięki za sprawdzenie!
To co bym doradzał, pozbyć się wszelkich staroci i kupić M2 Studio.
Ze starociami ten problem, że są niesprzedawalne raczej :)
cybulski
21-01-2026, 11:27
Ze starociami ten problem, że są niesprzedawalne raczej :)
To oddac na utylizację.
To oddac na utylizację.
To nie po polsku. U nas najlepiej zużyć do końca i jeszcze sprzedać ;)
cybulski
21-01-2026, 11:52
Zawsze są jakies potrzebujące osoby, domy dziecka, itp.
Takie stare graty zabierają dobrą energię. Oddasz i uwolnisz głowę. To działa, to fizyka kwantowa znane też jako fengshui :)
paparapa
21-01-2026, 11:54
Bez obrazy, ale obawiam się, że to nie u nas....
Jak napisał cybulski kup Studio i będziesz miał spokój.
Bo jak kupisz albo najtańsze mini M4 albo mini PC to w czerwcu założysz kolejny wątek.....
Zawsze są jakies potrzebujące osoby, domy dziecka, itp.
Takie stare graty zabierają dobrą energię. Oddasz i uwolnisz głowę. To działa, to fizyka kwantowa znane też jako fengshui :)
Samo pozbycie się starych gratów daje uczucie jakby się z pleców zrzuciło ciężki worek.....:mrgreen:
Aktualnie iMaca (jak mój) na allegro sprzedają za około 900 zł i w górę. Spodziewam się, że to jest ciężko zbywalne bo to jednak duże pieniądze a popyt mały. Trzeba czasu, miejsca by go trzymać i chętnego.
Z ręką na sercu powiecie, że w ramach swojej ulgi wywalacie takie sprzęty / kwotę na recykling, komuś oddajecie? Nie wierzę. W internecie się rady łatwo daje ale cóż... być może ja jestem z innego świata. Za biedny na wywalanie tego co kiedyś kupiłem za zarobione pieniądze.
Dziękuję za porady otrzymane do tej pory. Dla mnie koniec dyskusji o wyborach.
cybulski
21-01-2026, 12:57
Ja osobiście staram się wyprzedawac starsze rzeczy, jeśli chodzi mi cos nowszego po głowie.
Jeśli cos jest niesprzedawalne po cenach jak w innych ogłoszeniach, a chcę się jednak pozbyć, to tak długo opuszczam cenę aż znajduje się nabywca. Nie mam żadnych sentymentów, jeśli już podjąłem decyzję o pozbyciu się. Zdarzało mi się oddawać też na pszok czy do utylizacji oraz do domu dziecka.
BambusZMikronezji
21-01-2026, 19:42
Ja osobiście staram się wyprzedawac starsze rzeczy, jeśli chodzi mi cos nowszego po głowie.
Jeśli cos jest niesprzedawalne po cenach jak w innych ogłoszeniach, a chcę się jednak pozbyć, to tak długo opuszczam cenę aż znajduje się nabywca. Nie mam żadnych sentymentów, jeśli już podjąłem decyzję o pozbyciu się. Zdarzało mi się oddawać też na pszok czy do utylizacji oraz do domu dziecka.
ja przeciwnie. Lubię starocia. Z biegiem lat nabierają charakteru i stają się wartością sentymentalną. Mam w domu 10 komputerów. Najstarszy na AMD K5 233 Mhz + 36 MB RAM i Windows milenium. Na szczęście mam gdzie to trzymać. Być może jak skończy mi się miejsce to zrobię jak Ty. ;-)
Do dzisiaj żałuję ze sprzedałem Atari 65XE 30 lat temu
cybulski
21-01-2026, 19:52
Cel kolekcjonerski to inna sprawa, tak jak z aparatami na półce, które stoją i ładnie wyglądają. Gdybym miał klasyka typu Atari czy ZX Spectrum to też by stały na półeczce do podziwiania.
paparapa
21-01-2026, 21:32
Cel kolekcjonerski to inna sprawa, tak jak z aparatami na półce, które stoją i ładnie wyglądają. Gdybym miał klasyka typu Atari czy ZX Spectrum to też by stały na półeczce do podziwiania.
To był sprzęt....
https://www.ebay.de/itm/297954991430?_skw=sinclair+spectrum&itmmeta=01KFH0K0BB5J4MC61DE1H3S42N&hash=item455f805d46:g:shgAAeSwLEppcNFl&itmprp=enc%3AAQALAAAA8Nj3NPLDar04SUwbC%2B%2By9TtjP ySTOXfzoLP8%2Fc0YToggbPd6JDykdVXz1mmChgZeH919NylL% 2B6C3SamRDoxp4oyt2oLTJ5lrCNm55NuqCvw6w%2Bt8us9DCmA b4KU2k1UtVUY0g6yD%2FtimwmmoCUIdKo8h2brTrh2fmdFJbH1 Wt2NfqK7nJ2%2BDtT0ALuYvxtthniDkVQsS5jesmOuzo6xgddS aNHWQAlR2%2Ftf2HZMK301A8TQEhy23qvZjjzLTsWlfyuKTZIQ JdglPCTGLA%2FquF%2FrzEXCPII6wS1B0IrfGYRv0osyeQGiy% 2Blz8d%2Ft3VfYRkA%3D%3D%7Ctkp%3ABk9SR-6FzKD8Zg
I na półeczkę...
Polecicie jakiś adapter kart CF do Studio? Raczej coś na kabelku na tyle długim bym mógł mieć go z przodu komputera.
Takie coś myślałem:
https://allegro.pl/oferta/czytnik-kart-sd-micro-sd-cf-adapter-usb-3-0-ugreen-13329165984
Ale może są lepsze :) Ewentualnie jakiś hub z większymi możliwościami. Okazuje się, że z tych co mam jeden wpina się bezpośrednio w USB ale przez swój układ nie da się go podłączyć do maca. Drugi z kolei już starszy ma kabelek z 5 cm i niestety też niewygodnie go wkładać, wypinać za każdym razem.
Zapomnij o USB-A, używaj USB-C. Masz wejścia z tyłu i z przodu.
Pamiętaj, że nie uzyskasz prędkości nominalnych kart, bo są limitowane przez czytnik/kabel
USB-A - ok 500 MB/s
USB-C - ok 1000 MB/s
dopiero TB z tyłu da pełną prędkość, jeśli czytnik wydoli
No tak ale moje stare czytniki mają "przyspawane" na stałe wtyczkę/kabelek USB-A :) Jak bym nie kombinował potrzebuję kolejny, który by miał USB-C no i czytał karty CF. Z kartami SD, problemu nie ma, wybór większy.
cybulski
26-01-2026, 15:36
Lepiej wybierać z wtyczką usbc
https://allegro.pl/oferta/cre-s3c-czytnik-zewnetrzny-kart-usb-c-3-2-gen-1-3-slot-lun-sd-microsd-cf-15106569709
paparapa
26-01-2026, 20:31
No tak ale moje stare czytniki mają "przyspawane" na stałe wtyczkę/kabelek USB-A :) Jak bym nie kombinował potrzebuję kolejny, który by miał USB-C no i czytał karty CF. Z kartami SD, problemu nie ma, wybór większy.
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/adaptery-i-przejsciowki/adapter-usb-usb-typ-c-liibatteries-lib510873
Odpowiadając na dylemat Mac czy PC to w tych cenach - Macbook
Niezła oferta https://forum.nikoniarze.pl/threads/283491-Okazje-zakupów-sprzętu-Nikon-i-nie-tylko?p=4352817&viewfull=1#post4352817
Ten M2 Max z 8TB SSD to petarda
Apple wypuściło nowe monitory, aktualnie ruszyła przedsprzedaż:
Studio Display za 7499 zł
https://www.apple.com/pl/shop/buy-mac/studio-display
Studio Display XDR 14999 zł
https://www.apple.com/pl/shop/buy-mac/studio-display-xdr
Ale to trzeba jeszcze Applowską podstawkę pod monitor zanabyć, żeby było full pro
https://www.proshop.pl/Meble-AV-i-Uchwyty-scienne/Apple-Pro-Stand-stand-landscapeportrait-for-Monitor/3384738
:lol:
Niestety trudno mówić o rozwoju.
Studio Display ma identyczne parametry jak stary (bez porządnego HDR z miniLED). Dodali tylko port TB5 do szeregowego podłączenia drugiego monitora. Gdybym pracował na notebooku, to może bym się skusił. Na teraz wystarczy mi poprzedni model.
Za HDR trzeba dopłacić 100%
Recenzja Studio Display XDR:
https://petapixel.com/2026/03/09/apple-studio-display-xdr-review-you-get-what-you-pay-for/
Po zakupie Studio Display, który ma EDR, mogę obrabiać foty w HDR i bardzo mi się to spodobało. Ale EDR to tylko symulacja, podbijająca jasność o 1EV. Standardowy HDR ma 2.3EV, a może mieć i 8EV.
Żona mnie ostatnio wkurzyła, więc jej powiedziałem, że kupuję monitor za 15 tys. O dziwo zgodziła się :-o. Teraz tylko czekać na wolną gotówkę.
cybulski
10-03-2026, 11:17
A ze mnie się śmieli że Display Studio wziąłem
Ma ktoś z Was może już MacBooka Pro z M5 Pro lub Max? Ciekawi mnie jak w realnym życiu sprawdza się ta architektura Apple Fusion, nowy 16-rdzeniowy system Neural Engine oraz rdzenie "super", które Apple określa jako najszybsze rdzenie CPU na świecie.
KadryZpodróży
17-03-2026, 22:04
Ma ktoś z Was może już MacBooka Pro z M5 Pro lub Max? Ciekawi mnie jak w realnym życiu sprawdza się ta architektura Apple Fusion, nowy 16-rdzeniowy system Neural Engine oraz rdzenie "super", które Apple określa jako najszybsze rdzenie CPU na świecie.
Nie mam ale czekam na Mac Studio lub może Mac Mini z M5 Pro. Podobno M5 Pro są już bardzo wydajne.
cybulski
18-03-2026, 09:34
Zobaczy się na testach jak już będzie M5 Max Studio na ile lepszy od M4 studio w programach edycyjnych do foto.
Kolejny temat to jak ktoś już nabedzie ten nowy Display Studio, a miał poprzedni, to napisze czy warto czy nie, pod kątem samej edycji zdjęć. Jak nie miał poprzedniego to znów ciężko porównać na ile ten upgrejd.
paparapa
18-03-2026, 09:42
Zobaczy się na testach jak już będzie M5 Max Studio na ile lepszy od M4 studio w programach edycyjnych do foto.
Kolejny temat to jak ktoś już nabedzie ten nowy Display Studio, a miał poprzedni, to napisze czy warto czy nie, pod kątem samej edycji zdjęć. Jak nie miał poprzedniego to znów ciężko porównać na ile ten upgrejd.
No musi być lepszy... Bo na czym by w końcu dobrze "zadziałał" nowy DxO? :)
cybulski
18-03-2026, 09:52
No musi być lepszy... Bo na czym by w końcu dobrze "zadziałał" nowy DxO? :)
Takiego sprzętu długo nie będzie a jak będzie to wyjdzie nowa wersja dxo, która zamuli.
paparapa
18-03-2026, 10:32
Takiego sprzętu długo nie będzie a jak będzie to wyjdzie nowa wersja dxo, która zamuli.
No tak....
Przecież soft nie może działać dobrze bo kto by kupił nowe komputery? :)
Jeśli masz na myśli standardowy, to zmiana nie przyniesie nic w obrazku. Dodatkowe funkcje to
kamera z widokiem na pulpit
lepsze głośniki
TB5 z passthru
To ostatnie może się przydać, jeśli ktoś używa Macbooka i nie ma dobrego huba. Jednym kablem można podłączyć kilka monitorów i szybki dysk SSD.
KadryZpodróży
18-03-2026, 20:16
Mnie jakoś ten Studio Display mało interesuje, mam swoje Eizo i nie widzę sensu zmieniać.
cybulski
18-03-2026, 21:07
Główny powod dlaczego mam Display Appla, że natywny do systemu i ma 14mpix, podczas gdy typowe 4k ma 8mpix.
W Macu poszedłem w tą stronę, że mam wsio natywne, ekran i klawiaturę z touch id. Niby pierdoła to touch id a jaka wygodna. Jedynie mysz nienatywna bo natywna jakaś dziwna, niby mam ale nie używam natywnej.
A że używam ajfona i ipada to kolorystyka na każdym gra identycznie na moje oko. Nie chce mi się już kombinować czy coś będzie działać dobrze czy nie. Z jednej stajni więc musi być dobrze.
test Macbooka z M5 Max
https://www.youtube.com/watch?v=CIhBCoQoymI
cybulski
19-03-2026, 08:24
czyli do LR lepszy M5 MAX, do wideo nie.
Potrzebuję porady odnośnie obudowy dysku zewnętrznego SSD M2.
Mam dysk Samsung 990 Pro czyli prędkość 13000-14000 MB/s.
Mam w Mac Studio porty Thunderbold 5 czyli 80Gbps.
Czy jest sens dopłacać do obudowy 80Gbps, czy wystarczy 40Gbps.
Różnica w cenie to +/- 1200 a 450PLN.
Najbardziej transferożerne zapotrzebowanie w moim przypadku to video 4k i filmy poklatkowe też 4k.
8K raczej bardzo sporadycznie.
Sorki, że nie na temat ale to mi się samo nasunęło na myśl, że "za moich czasów takie transfery były nie do pomyślenia" 🥸
Serio, te wartości prędkości to jakiś kosmos dla mnie :D
Potrzebne komuś w ogóle takie szybkości? (I jeżeli tak, to do czego? Do montażu video?)
Mam dysk Samsung 990 Pro czyli prędkość 13000-14000 MB/s.
Mam w Mac Studio porty Thunderbold 5 czyli 80Gbps.
Czy jest sens dopłacać do obudowy 80Gbps, czy wystarczy 40Gbps.
Różnica w cenie to +/- 1200 a 450PLN.
Najbardziej transferożerne zapotrzebowanie w moim przypadku to video 4k i filmy poklatkowe też 4k.
8K raczej bardzo sporadycznie.
Przy obudowie TB4 wyciągniesz ok 3200 MB/s. Niby tylko 1/2 tego co daje dysk, ale moim zdaniem wystarczy. Dużo ludzi pracuje na NAS przez Ethernet (max 10Gbps) i też wystarcza.
@BeatX (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=21364) Wiesz, kiedyś jeden z kolegów Epsteina mówił, że 640KB RAM powinno wystarczyć każdemu.
Na Windzie takie prędkości by mi zawodowo się przydały, do renderingu, czasem jak dokonuję przekształceń w plikach typu DWX, DWG to by mi zaoszczędziło kilka-kilkunaście godzin miesięcznie.
Prywatnie na Macu w wideo przy dużych rozdzielczościach może się przydać.
NAS i jego 10Gbps mam i widzę, że czasem jest wąskim gardłem, mówię o wideo a nie o zdjęciach.
BeatX Wiesz, kiedyś jeden z kolegów Epsteina mówił, że 640KB RAM powinno wystarczyć każdemu.
A gdzie i kiedy tak powiedział? ;) To raczej jest mit.
Bariera 640 KB wynikała z architektury procesora Intel 8088 i systemu MS-DOS, który adresował 1 MB pamięci, z czego tylko 640 KB było dostępne dla programów.
Ja to wiem, ale ta legenda jest takim synonimem tego, że prognozy często się mijają z niedaleką przyszłością.
Dlaczego pytam o te transfery i czy warto/niewarto.
W końcu sam Mac na wewnętrznych podzespołach pracuje na takich wyższych transferach.
Kupiłem niedawno kartę Cfexpres z prędkością 3700, niby zbytek ale na starym czytniku USB3 podczas przeglądania, grzeje się bardziej niż na nowym CFexpres 4.
Stąd moje pytania.
Ja od kilku lat wszelkie dane mam na zewnętrznym dysku - na kompie tylko aplikacje. Im szybciej działa tym dla mnie lepiej.
Ja mam przy MacBooku dysk zewnętrzny SSD na który wgrywam rzadko używane lub testowe aplikacje.
To nawet od pewnego czasu może być zautomatyzowane, że aplikacje powyżej 1G zapiszą się na dysku zewnętrznym.
I tu też może się okazać, ale nie musi, że wróbelek jednak ma jedną nóżkę bardziej.
Miałem sobie kupić dodatkowo Maca Mini ale jak zacząłem przeliczać akcesoria, dyski to taniej mi wyszedł Apple MacBook Pro 14 M2 Pro 12-core CPU + 19-core GPU / 32GB RAM / 8TB SSD za 6900zł więc chyba fajna okazja tym bardziej że sam goły SSD Nvme 8TB to dzisiaj koszt minimum 4500zl
cz4rnuch
22-04-2026, 20:18
Ale to chyba jakaś używka? Albo oferta dekady :)
Ale to chyba jakaś używka? Albo oferta dekady :)
https://lantre.pl/apple-macbook-pro-14-m2-pro-12-core-cpu-19-core-gpu-32gb-ram-8tb-ssd-klawiatura-us-gwiezdna-szarosc-space-gray-g17h6ll-a.html
cz4rnuch
22-04-2026, 20:38
Czy ta certyfikacja CPO o której jest mowa w opisie oferty to taki trochę refub z roczną gwarancją, ale tak nie do końca? Wymieniona bateria i nowa obudowa, ale reszta bebechów po prostu używana (choć sprawdzona i sprawna)?
Czy ta certyfikacja CPO o której jest mowa w opisie oferty to taki trochę refub z roczną gwarancją, ale tak nie do końca? Wymieniona bateria i nowa obudowa, ale reszta bebechów po prostu używana (choć sprawdzona i sprawna)?
Co za różnica jak to nazywają CPO (czy R2D2 :grin:) itd.
1. Laptop od Autoryzowanego sprzedawcy Apple
2. Masz 60 dni na ewentualny zwrot
3. Mocno używane MacBooki bez gwarancji są sprzedane za większą kasę więc co się zastanawiać . 8-)
cybulski
22-04-2026, 22:02
Przy tej rozdzielczości ekranu to aż się prosiłoby o 17cali. No i 8TB to już niezły magazyn.
Przy tej rozdzielczości ekranu to aż się prosiłoby o 17cali. No i 8TB to już niezły magazyn.
Tylko że jego główne użycie będzie stacjonarne, pod zewnętrznym monitorem.
Kiedyś po długiej selekcji zdjęć skurczyłem całe archiwum do 3.5 TB więc nawet połowy tego dysku nie zapełnię :grin:
ale będę „szalał” też z filmami więc przestrzeń się przyda, będzie super komfort no i RAM 32GB choć nie zauważyłem żeby mi 16GB przeszkadzało ja nie przetwarzam fabryki RAWow.
cz4rnuch
23-04-2026, 11:32
Co za różnica jak to nazywają CPO (czy R2D2 :grin:) itd...No, jak to nazywają to mnie najmniej obchodzi. Mnie interesuje co za tym nazewnictwem stoi :) Takie mam zboczenie, że lubię wiedzieć co kupuję :) Wymyśliłem sobie zmianę na maczka 2 dni temu i jeszcze do końca się nie orientuję co warto i za ile. Odnośnie tej oferty to tak jak sam napisałeś z pozoru wygląda to podejrzanie tanio, szczególnie przy dzisiejszych cenach dysków i pamięci, więc dlatego wolałem podpytać. I też sobie doczytałem na stronce dla cebularzy, że mimo tego, że lantre już od jakiegoś czasu próbuje opchnąć tę konfigurację to ludzie się na to nie rzucają. Pewnie mało komu potrzebny aż tak wielki dysk.
cybulski
23-04-2026, 11:46
Warto M4 MAX lub M2 MAX... generalnie studio. W notebukach nie mam pojęcia.
Sprzęt specyfikacyjnie jest OK, warto się zastanowić i sprawdzić jak M2 Pro stoi w testach GPU względem M4 (nie pro). Z perspektywy M3 Pro o podobnej specyfikacji, widzę pewne deficyty względem Air z M4 (nie pro), ale to jak pisałem kwestia użycia.
Przy obudowie TB4 wyciągniesz ok 3200 MB/s. Niby tylko 1/2 tego co daje dysk, ale moim zdaniem wystarczy. Dużo ludzi pracuje na NAS przez Ethernet (max 10Gbps) i też wystarcza.
Trzeba pamiętać np. 40Gbps czyli 5000MB/s (dziesiętne) to jest zawsze teoria bo realnie osiągasz około 3500MB/s przy pojedynczym pliku,
najbardziej transferożerne są np. kilka, kilkanaście tysięcy na raz to prędkość spada bo wiadomo sprawdzenie każdego pliku ich metadane itd. to właśnie zabiera czas i prędkość.
Thunderbolt 5 to też teoretycznie 10000 MB/s a w praktyce około 7000 MB/s dla pojedynczego pliku no i TB5 jest nieproporcjonalnie za drogi do np TB4/3
Gdzie nie przeczytam lub obejrzę to mówią że ceny RAM, SSD (zapewne też kart SD,CF itp) będą jeszcze rosły
to wiąże się też z podwyżkami cen komputerów, laptopów i całej reszty… o powrocie cen z poprzedniego roku można zapomnieć.
No to mam Studio Display XDR. W porównaniu do Studio Display od razu widać takie różnice
czarny jest czarny, a nie szary
HDR pokazuje przepały do 4EV, a na starym był EDR z 1EV
kamera jest dużo lepsza, kolosalna różnica jest w słabych warunkach (do tego widok biurka)
głośniki mają lepszy bas
Studio Display XDR
95630
Studio Display
95631
Różnicę będzie widać tylko na monitorach z HDR, po kliknięciu w obrazek
Tu jest zdjęcie ekranu
95634
XDR Kamera
95632
Display Kamera
95633
cybulski
05-05-2026, 08:28
Na dwa monitory działa dobrze studio, nie zamienia miejscami głównego?
Mam nawet trzy. Nie zamienia głównego, ale dock przeskakuje na ten ekran, na którym zjadę kursorem na sam dół. Zachowuje się, jakby miał autoukrywanie na pozostałych ekranach.
Pawel Pawlak
06-05-2026, 15:37
Pięknie widać różnicę... tylko ta cena :/ na obecna chwilę najtaniej widziałem 13970 - podczas gdzie najtańszy "klasyk" pamiętam że był do kupienia za ok 6000. do tego 13970 trudniej upchnąć w koszty ;)
Wersja VESA kosztuje na apple.pl 13290 zł. Jest to już ŚT, ale z jednorazową amortyzacją (de minimis). Zresztą nawet gdyby amortyzować normalnie, to okres jest dużo krótszy niż aparatów.
Do tego kupiłem ramię na sprężycie gazowej i tak mi się spodobało, że wszystkie trzy monitory na nich powieszę.
https://youtu.be/tNpa-I-f0j0
Pawel Pawlak
06-05-2026, 18:28
super sprawa :)
Przeprowadziłem dzisiaj sprzętową kalibrację Studio Display (poprzedni model) przy pomocy Calibrite Display Plus HL (cena ok 1100 zł). Do tej pory wymagało to spekrometru za kilka tys. $
95708
95709
Monitor wystawiony na giełdzie
paparapa
09-05-2026, 22:30
Przeprowadziłem dzisiaj sprzętową kalibrację Studio Display (poprzedni model) przy pomocy Calibrite Display Plus HL (cena ok 1100 zł). Do tej pory wymagało to spekrometru za kilka tys. $
95708
95709
Monitor wystawiony na giełdzie
Można kalibrować przy pomocy i1 display pro programem displayCAL.
Można kalibrować przy pomocy i1 display pro programem displayCAL.
Nie do końca. Tym programem można zrobić profil, ale nie skalibrować sprzętowo. To zupełnie co innego.
paparapa
10-05-2026, 09:34
Nie do końca. Tym programem można zrobić profil, ale nie skalibrować sprzętowo. To zupełnie co innego.
No faktycznie jest to profilowanie.
Tylko jaka jest wartość kalibracji sprzętowej tym CD HL Plus, skoro to jest chyba stary dobry I1 display pro w nowym "opakowaniu"?
Na marginesie zablokowany wraz z dedykowaną aplikacją I Profiler. No chyba, że się coś zmieniło.
Precyzja tego urządzenia mimo, że nie jest zła, to jednak do kalibracji sprzętowej chyba za mała.
To jest zupełnie nowe urządzenia, z zakresem 10000 nit. Już fakt, że Apple dopuściło go jako jedyne konsumenckie urządzenie o czymś świadczy.
Tu jest film dotyczący Studio Display XDR, ale tak samo kalibruje się Studio Display.
https://youtu.be/CNFEYI_48Uk
cybulski
16-05-2026, 18:35
Doszła nowa opcja w systemie
- uruchamianie po podłączeniu zasilania bez konieczności pstrykania włącznikiem
niby szczegół ale wygodnie.
95873
Pawel Pawlak
16-05-2026, 23:13
Może się przydać :)