Zobacz pełną wersję : Nikon Z5 oficjalnie
zawsze można miec jednej obiektyw zapięty na FTZ jak nikkor. czy sigma 10-20 :)
i to zmniejszy rozmiary zestawu?
Owszem, jeśli Zykonowi zależy na UWA to mu pomniejszy zestaw o kilka lat czekania :) Chyba, że przegapiłem coś na Z DX, to przepraszam
.. trochę mnie odstrasza brak stabilizacji
Masz rację. Dla mnie stabilizacja to podstawa. Przydaje sie nadspodziewanie często.
Dzień dobry.
Robiłem ostatnio zdjęcia nocnego nieba Z5 i lekko się skonfundowałem gdy okazało się, że na monitorze i w wizjerze widać latającą pikselozę zamiast obrazu. w D7200 szumiło, ale dało się bez problemu ostrość na gwiazy ustawić. W Z5 musiałem ustawić na nieskończoność, bo przez podgląd w puszce nie szło kompletnie. Czy ten typ tak ma, czy gdzieś jest haczyk, o którym nie wiem? Proszę o informację.
ja też się na tym przejechałem za pierwszym razem (i ostatnio, pijany, jak pamięć zaszwankowała :D) wyłącz sobie focus peaking przy ostrzeniu na gwiazdy
Myślę,że mu chodzi o co innego.
AF manualny, rozciągasz sobie obraz na LCD i widzisz dokładnie gdy złapiesz ostrość.
Jest jeszcze ustawienie zastosuj do podglądu na żywo
Jest jeszcze ustawienie zastosuj do podglądu na żywo
Co trzeba zastosować do podglądu na żywo, bo nie bardzo łapię?
- - - - kolejny post - - - - - -
Myślę,że mu chodzi o co innego.
AF manualny, rozciągasz sobie obraz na LCD i widzisz dokładnie gdy złapiesz ostrość.
Powiększałem standardowo do 100% przyciskiem OK, bo tak mam ustawione i lipa, to znaczy strasznie szumi, ciężko wyłowić jakąkolwiek treść poza padającym śniegiem. Chodzi o jeszcze większe powiększenie?
Co trzeba zastosować do podglądu na żywo, bo nie bardzo łapię?
Masz to w ustawieniach niestandardowych - d7.
Powiększałem standardowo do 100% przyciskiem OK, bo tak mam ustawione i lipa, to znaczy strasznie szumi, ciężko wyłowić jakąkolwiek treść poza padającym śniegiem. Chodzi o jeszcze większe powiększenie?
Nie, bardziej nie. Na jakim ISO ty robisz że szum jest wielkości gwiazd i tego nie rozróżniasz? 25.600?
Masz to w ustawieniach niestandardowych - d7.
OK, dzięki. Na pierwszy rzut oka w ciemnym miejscu, wydaje się, że to przynajmniej częściowo poprawia problem.
Nie, bardziej nie. Na jakim ISO ty robisz że szum jest wielkości gwiazd i tego nie rozróżniasz? 25.600?
1600 i byłem w szoku, że obraz tak nieczytelny. Wydaje się, że zmiana ustawienia d7, o której napisał markB robi robotę.
Czy ktoś wie jaką maksymalną pojemność karty obsługuje Nikon Z5? Szukam szukam i nigdzie nie mogę znaleźć info na ten temat :roll:
Skoro obsługuje SDXC, a SDXC są do 2TB... Można przyjąć, że to jest max. ;)
Nie szukałem nigdy takiej informacji. GPT mówi o 256gb na dzień wprowadzenia Z5 na rynek, ale wiadomo, że chat miewa swoje fanaberie. Masz konkretny powód dla którego potrzebujesz pojemnej karty? Może warto rozważyć zakup kilku mniejszych? Turbopojemne karty jednak swoje kosztują. Jeśli miałaby paść to też mniejsze straty w zdjęciach.
Skoro obsługuje SDXC, a SDXC są do 2TB... Można przyjąć, że to jest max. ;)
Niezły trop, dzięki :smile:
Nie szukałem nigdy takiej informacji. GPT mówi o 256gb na dzień wprowadzenia Z5 na rynek, ale wiadomo, że chat miewa swoje fanaberie. Masz konkretny powód dla którego potrzebujesz pojemnej karty? Może warto rozważyć zakup kilku mniejszych? Turbopojemne karty jednak swoje kosztują. Jeśli miałaby paść to też mniejsze straty w zdjęciach.
Tak właśnie rozmyślam co kupić czy 2 x 256GB czy lepiej 4 x 128GB. Biorę pod uwagę tylko UHS-I bo na moje potrzeby te wystarczą.
robcio.m
20-09-2023, 12:28
Jak dla mnie 4 x 128
Aż taka duża różnica cenowa jest teraz wciąż na kartach między uhs-I i II?
Wstawiałem wolniejsze karty do Z5 i - jak już chyba wspomniałem - niestety odbija się to na komforcie używania: czasem po dłuższej serii zdjęć (rzędu 5-10 klatek) na wyświetlenie podglądu trzeba czekać nieprzyjemnie długo. Podobnie działa to u mnie na poszatkowanej karcie UHS-II, na wakacjach wziąłem lapka, a zapomniałem zwolnić na nim miejsca na dysku, więc nie miałem zbytnio gdzie zrzucać zdjęć (hotelowe wi-fi leciało jak krew z nosa, więc po prostu przeglądałem zdjęcia na karcie i na bieżąco kasowałem nieudane/niepotrzebne. Po kilku takich czystkach też niestety wyświetlenie podglądu potrafiło zajmować irytujące sekundy.
Wiedziony moimi doświadczeniami miałbym dla Ciebie kolejny pomysł do rozważenia: czy nie warto zakupić przynajmniej jednej szybkiej karty (np. 256gb UHS-II) i stosować jako "główną", a gdy ją zapchasz to korzystać z wolniejszych? Nie wiem, czy często zdarza Ci się zapotrzebowanie na taką ilość pamięci. Aha, to przy założeniu, że korzystach z kart w trybie najpierw jeden slot, potem drugi. Przy równoległym zapisie pewnie to przejdzie.
Różnica w cenie pomiędzy 256gb, a 2x128 chyba nie jest warta tego, by ryzykować ich zapominania/pogubienia. Przy 512, czy terabajtówkach to bardziej się opłaca.
Ja używam zapisu równoległego na dwie karty.
Zapewne przy użyciu głównej karty jako szybszej (UHS-II) a drugiej wolniejszej (UHS-I) zapis równoległy zwolni do prędkości zapisu tej wolniejszej.
Aż taka duża różnica cenowa jest teraz wciąż na kartach między uhs-I i II?
Tak...
https://i.imgur.com/V6gPRtC.png
GoodRam ma tańsze UHS-II, choć pewnie nie jakość sandiska :)
SD od Goodram nie poleciłbym nawet wrogowi, więc... ;)
To porównanie to takie trochę extremum. Ciut wolniejsze Lexary są jednak tańsze. Angelbirdy też można taniej znaleźć.
robcio.m
20-09-2023, 13:37
Angelbirdy są spoko ale Lexary będą chyba wystarczające w specyfikacji UHS-II v60, a mimo wszystko tańsze.
I jeszcze globalna uwaga na bazie https://alikgriffin.com/best-memory-cards-nikon-z5/ (czyichś testów kart do z5) wychodzi, ze aparat nie zapisu szybciej niż te 110MB/s także wszelkie super szybkie karty o stałym zapisie to sztuka dla sztuki.
Lexary UHS-II v60 można teraz znaleźć w niezłych cenach. Nie polecam natomiast złotych Sandisków, w jedynej którą posiadam ukruszył się delikatnie róg, czyli do kosza.
sandiski były też na potęgę podrabiane, może to stąd się buble biorą? Czemu te GoodRamy są takie złe? Po prostu chińczyk z naklejką i otoczką, że robione w PL?
Można tak skwitować, ee.. pewnie podróbka. Nie pamiętam już gdzie, ale raczej kupowałem w jakimś większym sklepie. Był też wątek, o ile pamiętam, o zablokowaniu obiektywu przez złotego Sandiska, który się ukruszył.
Ja dwa Sandiski straciłem. Z czego jeden był wymieniony przez dystrybutora PL, więc "raczej" oryginał. ;)
Drugi... W sumie też, bo to ten co przyszedł w ramach wymiany gwarancyjnej... :D
Tutaj więcej o kartach używalnych w Z5: https://havecamerawilltravel.com/nikon-z5-memory-card-recommendations/
Firmware 1.41 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/504.html)
Usunięto problem, który w rzadkich przypadkach powodował, że aparat nie uruchamiał się, jeśli nie był używany przez długi okres.
Jak będzie za 5000 body + FTZ to se kupię :)
Słowo się rzekło. Witamy w rodzinie Nikona Cichy.!!!!
76367
Witam.
Od kilku dni jestem posiadaczem z5 +nikon z50 1. 8s.
Świeżak na forum, aczkolwiek w fotografi niekoniecznie. Posiadałem wcześniej d90, później system 4/3. Stwierdziłem jednak ze chcialbym spróbować pełnej klatki. Mam kilka pytań.
1. Za kilkanaście miesięcy mam ogarnąć znajomym ślub i teraz moje pytanie brzmi czy taka 50tka ogarnę taka okoliczność? Może popełniłem błąd i powinienem kupić 35mm albo viltrox 28mm?? Jednak taka ogniskowa mi pasuje do wielu rzeczy. Zamierzam dokupić jeszcze viltrox 85mm.
2. Może to mało profesjonalne ale nigdy nie bawiłem się w RAW. Czy w takich sytuacjach jest to konieczne i uda mi się więcej wyciągnąć że zdjęcia. Jaki program polecacie na początek żeby to ogarnąć?
Dziękuję za wszelkie cenne informacje.
Pozdrawiam
50 mm może być za wąsko w kilku sytuacjach. Zależy też od konkretnego miejsca. Masz kilka miesięcy na przetestowanie.
Praca w RAW to dla mnie podstawa. Bardzo dużo można wyciągnąć, zwłaszcza w trudnym i nierównym oświetleniu. Na początek spróbuj firmowego NX Studio.
Dzieki za odpowiedź i sugestie. W łikend łapie za aparat, przestawiam na RAW i będę probowal.
Ten programik darmowy?
Może dobra opcja byłoby sprzedać 50tke i zastąpic viltroxem 28mm i 85mm?
Myslalem wtedy też o dokupieniu zooma 24-70 f4. Tylko że wtedy bym musiał czyms doswietlac bo pewnie za ciemno :/ czy macie jakieś lampy godne uwagi i cenowo żebym to poradził.
Do reporterki lepszy byłby Nikkor 28-75/2.8.
Co do doświetlania, to nie bój się ISO rzędu 10000. Nawet bez odszumiania AI wychodzą bardzo dobre zdjęcia. https://forum.nikoniarze.pl/threads/303627-Nikon-Z5-oficjalnie?p=4254435&viewfull=1#post4254435
Widziałem to zdjęcie. Bardzo dobrze wygląda, czy wydruk będzie wyglądała również świetnie?
Jeżeli chodzi o 28-75/2.8 to przerasta mnie cena tego obiektywu, narazie muszę rozważyć opcje które napisałem wcześniej i liczę tutaj na jakieś sugestie.
Może ktoś posiada większe doświadczenie od mojego i podpowie jaki zestaw na taka okazję.
Ten NikkoroTamronek kosztuje obecne ~4k (https://www.cyfrowe.pl/obiektyw-nikon-nikkor-z-28-75mm-f-28-p.html).
Mniej-więcej tylko, co Vitki 28 i 85 razem wzięte.
Widziałem to zdjęcie. Bardzo dobrze wygląda, czy wydruk będzie wyglądała również świetnie?
Na wydruku będzie wyglądać jeszcze lepiej, chyba że myślisz o formacie większym niż 50 cm. Ale to już bardziej kwestia rozdzielczości.
Od czasu wprowadzenia odszumiania AI w LRC, często używam ISO 12800 bez żadnej lampy.
Ten NikkoroTamronek kosztuje obecne ~4k (https://www.cyfrowe.pl/obiektyw-nikon-nikkor-z-28-75mm-f-28-p.html).
Mniej-więcej tylko, co Vitki 28 i 85 razem wzięte.
Ajjjj... Pomyliłem z S, tam 24-70.
Faktycznie ten z 28-75 ciekawa opcja.
Widzę że chyba go kolego używasz, jak Sobie radzi w ciężkich sytuacjach świetlnych?
Wogole to chyba byłoby dobre rozwiązanie bo często podróżuje i ten obiektyw 28-75/2.8 sprawdziłby się również na wypady w góry itp? Czy lepiej coś szerzej wtedy. Wiem że zmieniam temat na inny ale szukam kompromisów ?
Nie zamierzam drukować większych formatów. Wogole jeżeli zamierzam drukować do 30cm, i robię Nef(RAW) to rozdzielczość też ustalam?
Odszumianie AI też jest w Nx studio?
Odszumienia AI jest w LRC, Topaz AI i kilku innych programach.
Poniżej foty z 28-75/2.8, ale już na Z6II
ISO 12800 1/80s f 2.8
77280
ISO 12800 1/40s f3.5
77281
Bardzo ładnie wygląda. Zwłaszcza widać że na drugim zdjęciu było dość ciemno i Panie chyba też nie stały bez ruchu, a jednak wyszło ładnie.
Czyli bez tego odszumiania w Nx mogę Sobie nie poradzić i będę musiał się pewnie wspomóc innym programem.
Drugie zdjęcie Odszumiane?
A posiadasz jakieś zdjęcia z tego obiektywu z krajobrazu, chodzi mi o szeroki kadr.
Odszumianie w NX studio działa tak, jak na tej fotce z sali kongresowej. Naprawdę daje radę.
Te powyżej były już odszumiane AI
Krajobrazy robię głównie 24-200 lub 17-28 i to na wyższych przysłonach. Poniżej fota z 28-75 na 28 mm i f3.2
77282
???
Widzisz myślę żeby jakiś kompromis osiągnąć i myślę że to szkło będzie dobrym rozwiązaniem.
Jak dobrze ze są tacy ludzie i takie forum. Dziękować!
Oczywiście uzupełnię 85mm i może w przyszłości 35- tka też znajdzie swoje miejsce.
Jeszcze pomyślę czy 50-tka zostanie, chciałbym ja zostawić bo to jest test też fajna ogniskowa na różne okazje i dobre szkło.
PS. Jakich przysłony w maxie do krajobrazów używasz?
Poniżej fota z 28-75 na 28 mm i f3.2
77282
Tomek, może wyślij im te fotkę, wspomnij, że to zrobiłeś na naszym plenerze. Załapiemy plusa :)
Śliczne jest, jak pocztówka. Usuń może cienie z trawnika ;)
Zapewne tam wrócimy, albo w 2024 albo w 2025.
Może masz jeszcze jakieś inne?
PS. Jakich przysłony w maxie do krajobrazów używasz?
Ja osobiście nie przekraczam f8. Ale Harb robił nawet na 16 i to na matrycy 36 i 45 Mpix.
Ostatecznie, jezeli będę posiadał taki zestaw :
28-75mm f2. 8
35mm 1.8
85 mm 1.8
Jedno body, bez lamp, ogarnę taka imprezę?
Nie rozumiem tej 85. Mimo wszystko brakuje szerokości. Swego czasu White Smoke ogarniali wszystko Leicą Q z niewymienną 28.
LeonardZelig
17-11-2023, 15:58
Ostatecznie, jezeli będę posiadał taki zestaw :
28-75mm f2. 8
35mm 1.8
85 mm 1.8
Jedno body, bez lamp, ogarnę taka imprezę?
Jak masz zooma, to te stałki będą trochę bez sensu. Co do lamp to nikt z nas nie ma bladego pojęcia gdzie będziesz fotografował i jakie światło lubisz.
Tak tylko boję się o sytuację kiedy zoom może mieć za mało światła.?? A stalki zawsze mają go więcej... Z resztą chyba zoom generuje też inny obrazek od stałego. Sam jeszcze nie wiem jak będzie w tym kościele.
LeonardZelig
17-11-2023, 16:51
Masz taki zapas czułości, że ta impreza musiałby się rozegrać w kopalni po awarii prądu wśród zaproszonych Kongijczyków żeby coś nie wyszło. Co do obrazka to ja lubię takie co dzieci malują, albo jak Michu. Bez różnicy w sensie.
To mnie rozbawiłes ? z tymi Kongijczykami ?
Micha nie znam. Czyli teraz chodzi o to że jak największa czułość i potem bawić się w Odszumianie?
LeonardZelig
17-11-2023, 19:29
Zamiast pytać przejdź się do tego kościoła, sprawdź salę, pomierz światło i się zastanawiaj co i jak robić w tych warunkach.
Jak będę miał okazję to napewno to zrobię. Dzięki.
Mam jeszcze pytanie odnośnie działania Z5 , czy np przy przełączania z wizjera na ekran do podejrzenia zdjęcia, bądź przy wciśnięciu '' i'' słychać u Was też takie pojedyncze bzyczenie? To normalne? Szukałem trochę w necie ale nie mogę znaleźć. Mam nadzieję że w miarę wytłumaczyłem o co chodzi.
Pozdrawiam
Czyli nikomu nic nie wiadomo, rozumiem.
Mój pierwszy kontakt z Z5 i 50mm, 1.8s i po prostu nie ogarniam czy to normalne.
lukasz_kk
21-11-2023, 22:12
U nie słychać takie jakby cyknięcie przy każdorazowym uśpieniu lub wybudzeniu aparatu, nie wiem czy to masz na myśli. Nie wiem konkretnie co to, ale stawiałbym na stabilizację matrycy, bo podobny dźwięk, aczkolwiek głośniejszy, wydobywa się z aparatu podczas włączania i wyłączania stabilizacji w menu.
LeonardZelig
21-11-2023, 22:36
Stabilizacja od Pentaksa trochę hałasuje. W tamtym systemie nazywamy to syndromem "paluszka Filipinki".
U nie słychać takie jakby cyknięcie przy każdorazowym uśpieniu lub wybudzeniu aparatu, nie wiem czy to masz na myśli. Nie wiem konkretnie co to, ale stawiałbym na stabilizację matrycy, bo podobny dźwięk, aczkolwiek głośniejszy, wydobywa się z aparatu podczas włączania i wyłączania stabilizacji w menu.
Tak kolego, chyba dobrze to ująłeś, takie ciut dłuższe cyknięcie, nie mam teraz dostępu do aparatu ale sprawdzę czy chodzi o ten dźwięk przy wl/wył stabilizacji matrycy.
Dzięki za odzew.
Przy każdym i wyłączeniu i uśpieniu body przymyka przysłonę. Ma to na celu pewną ochronę matrycy, która nie jest przecież zasłonięta migawką.
lukasz_kk
22-11-2023, 00:28
To by się zgadzało, bo z podpiętym FTZ dźwięk jest dużo głośniejszy niż bez, a bez obiektywu widać ruch dźwigni która porusza popychaczem, więc to pewnie silnik w adapterze. Ale z gołym aparatem, ten dźwięk, takie cyknięcie, ale dużo cichsze niż z FTZ, też słychać. Choć pewności nie mam, to nic innego niż stabilizacja w takim przypadku mi nie przychodzi do głowy.
Wystarczy spojrzeć przez przednią soczewkę
lukasz_kk
22-11-2023, 15:32
Ale ten dźwięk słychać też bez żadnego obiektywu i bez FTZ...
Zatem jest to co innego. Albo wspomniana matryca, albo cewka przetwornicy DC/DC.
A nie jest to przypadkiem blokada stabilizacji, żeby matryca nie latała? Słyszałem, że Nikon ma coś takiego w niektórych modelach.
Zasilacz
20-12-2023, 14:28
Z5 zamówiona. Trochę się u mnie zrobiła sprzętowa karuzela przed zakupem. Najpierw miała być używka D610, potem D750, a na koniec zaszalałem po całości i skończę z Z5. Matryca ta sama co w D750, stabilizacja i fajna jednodniowa wczorajsza promka w sklepie na M. No i dałem się skusić... A że przy okazji i 40 2.0 puszczał do mnie oczko, to się zlitowałem i też wziąłem - co będzie spędzał święta gdzieś w magazynie na regale? Za całość dałem 5111zł. Budżet sporo przekroczony, ale nie chciałem potem żałować że nie wziąłem. Po nowym roku z cenami różnie może być. Trochę się obawiam chwytu, ale się z czasem dopieścimy. Długich tele do niego podpinać nie będę, adaptery też sobie daruję więc powinno być dobrze.
Kojocisko
20-12-2023, 15:15
IMO bardzo dobra decyzja i niezła cena.
Cena jest spoko, 40/2 zamiast FTZ jak nie planujesz zapinać F-ów to dobra decyzja. Co do chwytu szczerze polecam przedłużkę od meike. Parę dyszek, a różnica diametralna. Do tego ładnie wyprodukowany pod pracę z zaczepem peak design (podróbka w moim przypadku).
Swoją drogą wczoraj zmieniłem ja na l-bracket, którego używam że statywem. Tam jest o jakieś 5mm krótszy chwyt i mi już paluch zlatuje, irytująca sprawa. Zastanawiam się czy jakoś się nie da tego meike nagwintowac, żeby boczny element to statywowych pionów pasował :)
Zasilacz
22-12-2023, 17:48
odzio masz może link do tej przedłużki Meike, albo dokładną nazwę bo znaleźć nie mogę. Pucha doszła, brakuje mi w gripie koło centymetra. Ale w pionie trzyma się idealnie jak przyklejony. No i spodziewałem się że będzie lżejszy :) Nie to żebym narzekał, bo czuć w łapie solidną konstrukcję. Ładuję właśnie baterię i muszę powiedzieć że nie miałem jeszcze tak nagrzewającej się ładowarki.
Jak nie znajdziesz Meike to polecam ten, tylko kilka mm niższy, ale świetnie się trzyma:
https://www.amazon.pl/dp/B08JCWLX38?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details
Zasilacz
22-12-2023, 18:45
Jak nie znajdziesz Meike to polecam ten, tylko kilka mm niższy, ale świetnie się trzyma:
https://www.amazon.pl/dp/B08JCWLX38?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details
Dziękuję.
odzio masz może link do tej przedłużki Meike, albo dokładną nazwę bo znaleźć nie mogę. Pucha doszła, brakuje mi w gripie koło centymetra. Ale w pionie trzyma się idealnie jak przyklejony. No i spodziewałem się że będzie lżejszy :) Nie to żebym narzekał, bo czuć w łapie solidną konstrukcję. Ładuję właśnie baterię i muszę powiedzieć że nie miałem jeszcze tak nagrzewającej się ładowarki.
Na szybko znalazłem: Meike mk-z7g (https://www.amazon.pl/MK-Z7G-Quick-Release-Bracket-Compatible/dp/B07S82HXQD), tylko niestety tu niedostępny, może AliChińczyk ma
Zasilacz
30-12-2023, 22:35
Da się w Z5 ustawić w podglądzie na żywo pokazywanie przepaleń? Chodzi mi o ostrzeżenie w postaci czarnych plam jakie pokazuje mi na zrobionym zdjęciu. Chciałbym to widzieć przed zrobieniem zdjęcia na ekranie, i nie mogę znaleźć takiej opcji. Tylko histogram i drabinka.
W Zf tego nie ma. Co dzisiejsze, zebra w wideo jest.
Zasilacz
30-12-2023, 23:11
Szkoda. Od niedawna noszę progresy i sprawdzanie histogramu w wizjerze jest dla mnie wkurzające. Muszę podnosić okulary do góry, przerąbane jest patrzenie w wizjer w brylach... Nawet korekta dioptrii wiele nie pomaga bo muszę za każdym razem wlepiać ślepia pod odpowiednim kątem by było ostro. Zastanawiam się czy nie zdjąć osłony z wizjera. Na LCD jest spoko.
Czym się różni oglądanie histogramu w wizjerze od kadrowania przez wizjer w kontekście noszenia okularów?
Właśnie podgląd w wizjerze jest dla mnie zbawieniem, bo nie muszę opuszczać okularów. Niestety mam w prawym oku lekki cylinder, a tego już nie skoryguję gałką.
Zasilacz
30-12-2023, 23:39
Do kadrowania zastrzeżeń nie mam, bo widzę mniej więcej kadr. Ale histogram mi się rozmywa jak nie patrzę pod odpowiednim kątem. Jak założę okulary do czytania i odpowiednio ustawię dioptrię jest ok. Ale w progresach mam problem bo tam płaszczyzna ostrości zmienia się zależnie od tego pod jakim kątem patrzę. I rogów wizjera nie obejmuję wzrokiem, dopiero gdy zdjąłem przed chwilą muszlę oczna ogarniam cały wizjer. Jest znacznie lepiej. Dlatego zamiast histogramu chętnie widziałbym takie ostrzeżenie o wypaleniach na żywo.
Punktowy pomiar światła z ochroną bieli? Jakoś tak się to nazywało. Może by pomogło.
Witam w NOWYM ROKU :)
Z pytaniem... a właściwie dwoma:
[1] mam kilka sztuk aku (oryg.) z D750 kupowanych w różnym okresie czasu (między 2016-2021r.). Czy po przejściu na Z5 wszystkie aku będą działały?
[2] przy FTZ stabilizacja jest 3 zamiast 5-osiowa podobno - duża różnica? Pytam, ponieważ na start bardziej hobbystycznie myślę o Z5 jako wejście w bezlustra.
Z góry dzięki za odpowiedź.
lukasz_kk
04-01-2024, 15:10
Akumulatory będą działały, ale tylko EN-EL15b/c będzie można ładować w aparacie.
Jak włączyć histogram w wizjerze z5?
romano87
08-01-2024, 10:01
Hej, jakiej podróbki używasz i jak się sprawuje?
Hej, jakiej podróbki używasz i jak się sprawuje?
Hej, ja tylko oryginały! :mrgreen:
romano87
08-01-2024, 14:52
Sorry pomyliłem posty, to nie do Ciebie miało być ?
Hej, ja tylko oryginały! :mrgreen:
Sorry pomyliłem posty, to nie do Ciebie miało być ?
Zasilacz
10-01-2024, 20:14
W Media Expert mają dziś dobrą cenę na zamiennik EN-EL 15c Newella Supra Cell - 126zł. Moim zdaniem warto, ja się skusiłem.
A ja polecam akumulator z gniazdem USB-C. Niesamowita wygoda, gdy na wyjeździe mogę go ładować poza body, nie zabierając dedykowanej ładowarki. Nawet w kieszeni z power banku.
Ja tak samo od kiedy używam aku z USB-C zapomniałem o ładowarce. Genialna sprawa.
Zasilacz
11-01-2024, 07:56
A nie nagrzewa Wam się ten aku podczas ładowania?
romano87
11-01-2024, 15:16
Jaki zamiennik z usb c polecacie?
Ja mam Smallring, bo ma zgodność z Z8. Na razie mi to niepotrzebna, ale liczę na Z6III
https://www.amazon.pl/gp/product/B0CHDSLTM8/ref=ox_sc_saved_title_8?smid=A1R83JE18GEU2L&psc=1
Ja używam Newell 2 sztuki z Z5 i D850 - działają super.
Pytanko, czy w kartonie z Z5 jest ładowarka ?, i czy "nowsze" akumulatory z Z5 można ładować w starszych ładowarkach (np D610) ?
Z5 ma ładowarkę w komplecie, chyba dopiero Zf jej nie ma (może Z8 też.
EN-EL 15C można ładować w dowolnej ładowarce. Z5 działa z każdym oryginalnym akumulatorem, ale tylko wersję C można ładować w body. Zamiennik Patona b nie działał mi w Z5, ale c tak.
Zasilacz
11-01-2024, 21:04
Pytanko, czy w kartonie z Z5 jest ładowarka ?, i czy "nowsze" akumulatory z Z5 można ładować w starszych ładowarkach (np D610) ?
Ładowarka jest w zestawie. I z tego co czytałem w necie to akumulator można ładować w starszych ładowarkach od en-el15. Wersja C trzyma na starszych lustrach dłużej niż starsza wersja.
Dzięki za odpowiedź, co do aku PATONA to lepiej omijać :(
I pierwszy problem czy nieumiejętność, po podpięciu obiektywu DX przez FTZ, nie mogę mu wymusić pracy w DX, funkcja nieaktywna w Z5, Z6, bez różnicy model FTZ ?. chodzi o nikkor 35 f1,8
Obiektyw DX wymusza z automatu pracę w cropie.
I pierwszy problem czy nieumiejętność, po podpięciu obiektywu DX przez FTZ, nie mogę mu wymusić pracy w DX, funkcja nieaktywna w Z5, Z6, bez różnicy model FTZ ?. chodzi o nikkor 35 f1,8
Raczej odwrotnie. Nie da się wymusić trybu FX. Tak jest. Nie ostrzegali?
Ponieważ obraz w wizjerze zajmuje całą powierzchnię, można nawet nie zdawać sobie z tego sprawy, dopóki nie zabraknie pikseli. Zostaje bowiem 10Mpix.
Zasugerowałem się d610 :) (tam można), no cóż, następny nie do użycia ;), chyba będzie potrzeba kupna 50 f1,8G
Czy Z5 działa Wam z zamiennikami akumulatorów ?, jak tak to z jakimi, moje trzy zamienniki nie działają ?
lukasz_kk
15-01-2024, 20:35
Miałem po D750 jakiegoś Newella, nie pamiętam która wersja, z "a" albo goły, w sensie bez literki. Nie działał.
Swoją drogą jeszcze mi nie brakło prądu z jednego akumulatora, ale ja ostatnio pstrykam od święta.
Czy Z5 działa Wam z zamiennikami akumulatorów ?, jak tak to z jakimi, moje trzy zamienniki nie działają ?
Tylko jeśli są typu 15C. Działają mi dwie różne Patony i SmalRing. Nie działają zamienniki 15B i niższe, za to oryginały tak (ale bez możliwości ładowania w body).
Piszecie o nie działaniu w ogóle czy o nie ładowaniu? W szkole mamy 4 zamienniki, tanie, na pewno nie typ C.
Działają. Jak jutro będe pamiętał to podam firmę.
Piszecie o nie działaniu w ogóle czy o nie ładowaniu? W szkole mamy 4 zamienniki, tanie, na pewno nie typ C.
mam trzy zamienniki, w d7200, d610 działają, po wpięciu w Z5 od razu wyświetlony komunikat nieodpowiedni akumulator, aparat się nie uruchamia, oprogramowanie aparatu 1,41
teraz sprawdzałem, mam dwa jednakowe newele z tym samym oznaczeniem, jeden dział drugi nie :)
U mnie wcale nie działał. Ale mam tylko jeden taki. Podobno to sprawa losowa.
Dzięki za odpowiedź, co do aku PATONA to lepiej omijać :(
Dlaczego omijać aku PATONA? Pytam, bo mam ich aku Platinum EN-EL15C od ok. 2 lat i nie widzę żadnej różnicy vs oryginał. Złego słowa nie powiem w przeciwieństwie do Newella, którego NIC więcej nie kupię :)
Ja na Amazonie kupiłem tego Patona i działa wyśmienicie. Ładowanie oczywiście z aparatu również działa. Mam Nikona Z5.
https://amzn.eu/d/dC9Yuzy
Zasilacz
16-01-2024, 11:41
Tak to jest z zamiennikami. Ja do Olka miałem Newella - po dwóch miesiącach napuchł w puszce i musiałem go siłą narzędziami wyciągać. Ale Newelli używałem też do GoPro 5 i Fuji X-M1 i zero problemów. Trzeba być przygotowanym na to że czasem w przypadku zamienników trafi się na felerną sztukę. Ja ogólnie zawsze po kupnie puszki szukam zamiennika aku i jadę głównie na nim, a oryginał staram się oszczędzać używając tylko od czasu do czasu.
Działają Newell 1950 mAh (zwykłe, żadne b, c)
Dlaczego omijać aku PATONA? Pytam, bo mam ich aku Platinum EN-EL15C od ok. 2 lat i nie widzę żadnej różnicy vs oryginał. Złego słowa nie powiem w przeciwieństwie do Newella, którego NIC więcej nie kupię :)
Do nas do firmy kupili Patony do zasilania kamer i niestety zaczęły się problemy.
Działają Newell 1950 mAh (zwykłe, żadne b, c)
jest to losowe, mam dwa jednakowe Newele (nawet brałem szkło powiększające, aby zobaczyć gdzieś różnice w napisach ;)), jeden dział drugi nie, więc jest to losowe.
Możliwe że mieliśmy szczęście. One są używanie także z D7500. Bardzo dobrze, ze mnóstwo modeli Nikona wykorzystuje EN-EL15. My mamy pięć D7500, Z6, dwa Z5, w tym roku dojdą D850, Z8 i kilka Z5.
My musimy je ładować w ładowarkach, stąd nie mamy parcia na wersje B i C. Po prostu jak w aparacie się kończy w połowie lekcji prąd to zmieniamy akku. Nie możemy odłożyć aparatu by się baterie w nim ładowały.
Zasilacz
17-01-2024, 00:16
Tak się zastanawiam czy przypadkiem Chińczycy nie zaczęli podrabiać samych siebie :) Bo ja tego Newella co napuchł kupiłem na Allegro, niby wyglądał jak nowy, ale nie miałem drugiej sztuki by porównać. Te które kupowałem w naszych popularnych sklepach w necie działają do dziś dobrze.
Pojawił się nowy firmware. Jest szansa, że pozostałem zamienniki też przestaną działać :-D
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/511.html
Zmiany w wersji 1.42 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 1.41
Usunięto problem, który w rzadkich przypadkach powodował, że data i godzina w aparacie nie były ustawione prawidłowo, gdy aparat nie był używany przez długi okres.
Zasilacz
17-01-2024, 11:10
Jako beta tester informuję że po aktualizacji zamiennik Newella SupraCell działa bez problemów.
romano87
17-01-2024, 14:49
Odszumianie w NX studio działa tak, jak na tej fotce z sali kongresowej. Naprawdę daje radę.
Te powyżej były już odszumiane AI
Krajobrazy robię głównie 24-200 lub 17-28 i to na wyższych przysłonach. Poniżej fota z 28-75 na 28 mm i f3.2
77282
Dzięki za polecenie obiektywu 28-75, 2.8!
Jak dla mnie robi robotę w domowych warunkach oświetleniowych, ostrośći mu nie brakuje no i wygoda z zoomem. Świetnie! Zwłaszcza jeżeli fotografuje się dzieci i zwierzaki.
Naprawdę doceniam podpowiedź z tym obiektywem, strzał w 10!
Też aktualizowałem, bo dwa razy się zawiesił, a ma dopiero ok 600 zdjęć ?, i po pierwszym dniu eksploatacji stwierdzam, że Nikon jeszcze musi się nauczyć bezlusterkowców (obsługa), ogólnie to jestem troszkę zdegustowany (właśnie obsługą i rozwiązaniami) i w miarę zadowolony z obrazka
Kojocisko
17-01-2024, 16:04
Myślę, że musisz się przestawić. Pod znakomitym ergonomicznie D850, w Z6II niczego mi nie brakuje.
Też aktualizowałem, bo dwa razy się zawiesił, a ma dopiero ok 600 zdjęć ?, i po pierwszym dniu eksploatacji stwierdzam, że Nikon jeszcze musi się nauczyć bezlusterkowców (obsługa), ogólnie to jestem troszkę zdegustowany (właśnie obsługą i rozwiązaniami) i w miarę zadowolony z obrazka
Powiedz co dokładnie w obsłudze Ci nie podchodzi. Jakie rozwiązania są złe i co jest nie tak z obsługą?
Serio pytam i bez złośliwości.
Ponad dwa lata temu zmieniłem D750 na Z5 do tej pory nie miałem żadnej zwiechy.
Będzie długo ;).
Świadoma blokada szybkości aparatu, czyli dla migawki mechanicznej 4 kl/s i to samo dla elektronicznej, czyli softowa "blokada", brak możliwości wymuszenia pracy FX na obiektywach DX (obiektyw nikkor 35) z tokiną 11-16 pozostaje w FX, podatek cenowy od nowości w postaci BP.
Teraz ergonomia, czyli zmieniony układ w stosunku do lustrzanek, brak stałego przycisku iso, aby go mieć konieczność programowania przycisku FN (to dla mnie lekki skandal ;))
"Waserwaga", czyli poziomica, na ciorta taka duża grafika zasłaniająca część środka kadru, podgląd zrobionych zdjęć (niech ich szlag), robiąc seryjnie wyświetla po zakończeniu całą serię na wyświetlaczach blokując aparat, trzeba wymusić zatrzymanie (dla porównania panasonic wyświetla ostatnie na zewnętrznym wyświetlaczu), dlatego wyłączona i wymuszana ręcznie :(,
Brak mi "kosza" na wyświetlaczy przy przeglądzie.
To jest to co troszkę mi przeszkadza w pracy, może dla kogoś innego nie istotne, dla mnie irytujące ;)
Ponad dwa lata temu zmieniłem D750 na Z5 do tej pory nie miałem żadnej zwiechy.
zobaczymy po aktualizacji, pierwsza zawiecha, po włącznie od razu nacisnąłem meni, trzeba było wyjąć baterię, druga wymiana obiektywu bez wyłączenia aparatu (takie przyzwyczajenie), Z5 chyba tego nie lubi
Jaki brak stałego przycisku ISO ? przecież jest na samej górze, koło spustu.
Wind Mill
17-01-2024, 18:33
...brak stałego przycisku iso, aby go mieć konieczność programowania przycisku FN...
What what what? :o
https://www.optyczne.pl/aparaty_image/12407_nikonZ5-baza4.jpg
moje stresy i pesel, o WB mi chodziło :)
Brakuje mnóstwa przycisków w porównaniu do D850 czy tym bardziej D6. W pewnej części jest to związane z inną filozofią obsługi. Trzeba się przestawić. Mi to zajęło ze 2 miesiące.
Fajna jest konsekwencja - tył aparatu od Z5 do Z7 II ciagle taki sam.
Drugą przyczyną jest brak miejsca na korpusie. Pio prostu bezlustra są za małe. Z9 ma więcej przycisków, bo jest większy.
Brakuje mnóstwa przycisków w porównaniu do D850 czy tym bardziej D6. W pewnej części jest to związane z inną filozofią obsługi. Trzeba się przestawić. Mi to zajęło ze 2 miesiące.
Fajna jest konsekwencja - tył aparatu od Z5 do Z7 II ciagle taki sam.
Drugą przyczyną jest brak miejsca na korpusie. Pio prostu bezlustra są za małe. Z9 ma więcej przycisków, bo jest większy.
tak na bardzo szybko, porównywalna wielkość korpusów, w mniejszym GX7 też zmieścili ;)
[/url]78404
W Z5 też by miejsce było. Po prostu #nikonlogic z pozycjonowaniem. :lol:
w mniejszym GX7 też zmieścili ;)
Na zdjęciu to nie jest GX7.
Na zdjęciu to nie jest GX7.
G9 wymiarowo najbardziej zbliżony do Z5, GX7 rozwiązano to inaczej
78405
W Z5 też by miejsce było. Po prostu #nikonlogic z pozycjonowaniem. :lol:
Z6 też nie ma
teraz sprawdzałem, mam dwa jednakowe newele z tym samym oznaczeniem, jeden dział drugi nie :)
Poniżej Newelle EN-EL15B, jedna z nich nie chciała działać w Z6II, dwie działały. Ta jedna miała napis FFEC, PLEI działały. W Z6 działały wszystkie.
78409
Obecnie mam jednego Newella, jedną Patonę 15C, reszta to oryginały.
Świadoma blokada szybkości aparatu, czyli dla migawki mechanicznej 4 kl/s i to samo dla elektronicznej, czyli softowa "blokada", brak możliwości wymuszenia pracy FX na obiektywach DX (obiektyw nikkor 35) z tokiną 11-16 pozostaje w FX, podatek cenowy od nowości w postaci BP.
Teraz ergonomia, czyli zmieniony układ w stosunku do lustrzanek, brak stałego przycisku iso, aby go mieć konieczność programowania przycisku FN (to dla mnie lekki skandal ;))
"Waserwaga", czyli poziomica, na ciorta taka duża grafika zasłaniająca część środka kadru, podgląd zrobionych zdjęć (niech ich szlag), robiąc seryjnie wyświetla po zakończeniu całą serię na wyświetlaczach blokując aparat, trzeba wymusić zatrzymanie (dla porównania panasonic wyświetla ostatnie na zewnętrznym wyświetlaczu), dlatego wyłączona i wymuszana ręcznie :(,
Brak mi "kosza" na wyświetlaczy przy przeglądzie.
Takie pozycjonowanie sprzętu robi każdy producent. Kupując wiedziałeś przecież, że ma 4 kl/s. Wymuszenie trybu DX po założeniu obiektywu DX ma każda Zetka.
W D750 przycisk ISO był na tylnej ściance, ja to podpiąłem pod wygodniejszy dla mnie przycisk od nagrywania. Z przycisku od WB nigdy nie korzystam, więc mnie problem nie dotyczy ;)
Automatyczny podgląd zdjęć mam od wielu lat wyłączony, a przycisk "kosz" koło pryzmatu jest od wielu lat, ja nie wiem czy bym używał na ekranie. Rozumiem jednak Twoje przyzwyczajenia.
Przecież kosz w Nikonie jest najlepszy, w sensie najszybszy. Dwuklik i już po sprawie. Gdzie indziej bywają pomysły typu kosz, potwierdź, usuń - czyli 3 kliknięcia, nie dwa i bywa, że te trzy sa w różnych miejscach.
Za to nieco schrzanili ustawianie WB PRE, w lustrzankach było genialnie (i na dwa sposoby, drugi do kitu, ale ten do kitu jest stosowany w innych systemach).
Na jednym, newelu jest PNGK i ten działa, WB to dla mnie podstawa, używam częściej niż ISO, z podglądu też bardzo często korzystam, trzeba będzie się uczyć w "pamięci ruchowej" trzeciego systemu
Wind Mill
17-01-2024, 21:32
moje stresy i pesel, o WB mi chodziło :)
A aaaaaa... :)
Korzystasz z menu "I"?
Ja się z nim (w jeszcze uboższym w guziki Z50) polubiłem. Sprawę ułatwia dotykowy ekran, odpada klikanie w celu dotarcia do potrzebnej opcji.
W wizjerze już trza przeskakiwać wybierakiem.
Niby z musu się polubiłem, ale podoba mi się implementacja.
W D7500 nigdy z tego nie korzystałem - tylko z "Moje Menu". :mrgreen:
..WB to dla mnie podstawa,..
Z ciekawościa pytam dlaczego? Dlaczego wydaje mi sie to dziwne? Bo gdy się robi w RAW to nie jest aż tak kluczowe. Skoro zmieniasz, tzn niechętnie korzystasz z WB Auto, jak sądzę (spróbuj, są odmiany WB Auto) tylko z konkretnego wskazania typu pochmurno, żarowe itp, które i tak często nie są dobre. No chyba, że używasz ustawienia w K, to podziwiam że ciągle wiesz na ile to zmienić, skoro robisz to często. Ja jak już muszę zejść z Auto to właśnie na K albo na WB PRE (błysk studio).
Ja często korzystam z jpg (jpg + RAW) i chcę wtedy oczywiście mieć dobrą kolorystykę, stąd moja ciekawość. W jakiej dziedzinie fotografii, w jakich sytuacjach musisz często zmieniać WB?
Korzystasz z menu "I"?
W D7500 nigdy z tego nie korzystałem - tylko z "Moje Menu". :mrgreen:
Te I to podstawa, oraz jednak nadal Moje menu, mam tam przełączanie rodzai migawek, symulację ekspozycji lub jej brak itp sprawy, których nie ma w menu I. Pod funkcyjnymi mam jeszcze inne rzeczy (np blokadę ekspozycji).
Robię jpeg (ilość zdjęć plus czas i szybkość obróbk)i, z raw korzystam rzadko w pewnych sytuacjach (mniejsza ilość zdjęć plus dokładniejsza obróbka i przeznaczenie). często korzystam z określenia temperatury (szara karta), lub kelviny z korektą (temperaturę określam zgodnie z kamerami z minimalną korektą), AWB nie używam, robiąc przy w miarę stałym oświetleniu chcę mieć wszystkie zdjęcia takiej samej barwy.
Dla mnie "w aparacie" może pozostać AF, WB, ISO, Manual i dwie prędkości zdjęć seryjnych, jeden pomiar światła i w pewnych sytuacjach migawka elektroniczna (90% moich zdjęć), reszta dla mnie zbyteczna, rzadko dwie karty i jeszcze rzadziej Wifi.
Dziennie kilka razy zmieniam WB, częściej niż ISO.
W Zetkach chyba tylko modele bez kółka MASP mają dedykowany przycisk do zmiany WB, czyli Z8 i Z9.
Pod I mam tryb zdjęć seryjnych, bracketing, cichą migawkę i pomiar światła. Oczywiście mam tam więcej funkcji, ale głównie z tego jak już korzystam.
Newell Battery Pack MB-N10, czy ktoś używa w Z5, na opakowaniu opisany jako do nikona Z6 i Z7, niektóre sklepy podają, że "pasuje" do Z5
78456
Zasilacz
21-01-2024, 13:05
To jest zamiennik Nikona, Nikon MB-N10 działa z Z5 więc z Newellem powinno być podobnie, choć głowy sobie nie dam uciąć... Na stronie Newella też jest napisane że jest zgodny z Z5.
Newell Battery Pack MB-N10, czy ktoś używa w Z5, na opakowaniu opisany jako do nikona Z6 i Z7, niektóre sklepy podają, że "pasuje" do Z5
Pasuje, bo stopka tych modeli ma te same wymiary, ale nie polecam. Chwyt słaby, połączenie kabelkiem fatalne, a do tego zjada prąd z baterii. Zaryzykowałem zakup niedługo po kupnie Z5 i tylko straciłem kasę
Pasuje, bo stopka tych modeli ma te same wymiary, ale nie polecam. Chwyt słaby, połączenie kabelkiem fatalne, a do tego zjada prąd z baterii. Zaryzykowałem zakup niedługo po kupnie Z5 i tylko straciłem kasę
za późno - kupione :(, będę cierpiał, głównie zależało mi na powiększeniu uchwytu
Do polepszenia uchwytu sensownym, niedrogim i wygodnym, rozwiązaniem jest SMALLRIG uchwyt L.
Są plusy dodatnie i ujemne ;), uchwyt lepszy, ale daleko mu do D300 z BP, spust na wężyk (nie będę używał), zastanawiałem się czy wydatek 300zł ma sens, pod względem uchwytu troszkę się polepszyło i .... no właśnie, działają wszystkie aku przez BP, nawet te najbardziej egzotyczne, czyli BP szybko się zwraca jeśli ktoś chce kupić tańsze aku :)
Za to aku, który "jeszcze działa" na jednej kresce w aparacie, to w BP pokazuje pusty, więc BP ma szybsze "odcięcie"
wercikfot
21-02-2024, 11:47
Cześć. Od tygodnia jestem posiadaczką Z5 zastanawiam się nad zakupem 50mm. I tutaj rozważam nikkora lub viltrox czy ktoś się może wypowiedzieć co lepiej wybrać. Cena skłania mnie ku Viltrox. Obecnie mam obiektyw 24-50mm. Często fotografuje w lesie i zależy mi na jasnym obiektywie. Sigma odpada miałam z poprzednim zestawem i niestety jest dla mnie za ciężka.
Cześć. Od tygodnia jestem posiadaczką Z5 zastanawiam się nad zakupem 50mm. I tutaj rozważam nikkora lub viltrox czy ktoś się może wypowiedzieć co lepiej wybrać. Cena skłania mnie ku Viltrox. Obecnie mam obiektyw 24-50mm. Często fotografuje w lesie i zależy mi na jasnym obiektywie. Sigma odpada miałam z poprzednim zestawem i niestety jest dla mnie za ciężka.
Jakie to dokładnie są zdjęcia? Portrety? Może rozważ 85mm.
Viltrox robi dobre obiektywy, spokojnie możesz go wybrać jeśli szkoda Ci dopłacać do Nikkora.
wercikfot
21-02-2024, 12:18
Jakie to dokładnie są zdjęcia? Portrety? Może rozważ 85mm.
Viltrox robi dobre obiektywy, spokojnie możesz go wybrać jeśli szkoda Ci dopłacać do Nikkora.
Fotografuje swoje dzieci. :)
Fotografuje swoje dzieci. :)
Jeśli w większości są to zdjęcia plenerowe to bierz 85mm :)
Tutaj masz fajną recenzję od Cichego o Viltroxie 85/1.8Z: https://forum.nikoniarze.pl/threads/305899-recenzja-VILTROX-85-1-8-STM-Nikon-Z
Oczywiście, że Viltrox 85 mm. Z kilku powodów. 50 mm to zdublowanie ogniskowej jaką masz. Viltroxa 85 mm jest lepsza od 50 mm (ostrość). No i do fotografowania ludzi korzystniejsza jest dłuższa ogniskowa.
W wypowiedzi Jacka naprostuję tylko jeden detal: Viltrox 85 jest ostrzejszy od Viltroxa 50mm. Nikkor Z50/1.8 to optyczna perełka. Może niepotrzebny dopisek, ale początkowo opacznie zrozumiałem wpis.
Co do samej ogniskowej chyba sporo zależy od charakteru zdjęć. Ja mam maluchy i Vitek 85 stosunkowo rzadko idzie w ruch, jednak 35 i 50mm częściej się sprawdzają, bo lubię też dodać kontekst do sytuacji. Same portrety prosto na twarz robią się trochę jednolite z czasem.
To też nie jest oczywiście żadną ą uniwersalna porada, bo ja przykładowo jestem dość blisko dzieci jak pstrykam. Ale jednak 50mm wydaje mi się znacznie bardziej uniwersalne od 85. Z tym że zamiast Vitka 50mm, wziąłbym nikkora Z albo F na FTZ.
Tak, oczywiście miałem na mysli 50 mm od Viltroxa. Nikkor AF-S 50 mm nie jest zbyt ostry, gdy jest otwarty, dokupowanie FTZ nie ma sensu, jeżeli sie nie ma wcześniej szkieł z bagnetem F. Nikkor Z 50/1.8 to żyleta, to szkło z czystym sumieniem polecam (mam, używam).
Co do fotografowania dzieci. 85 mm może pokazać kontekst, przecież można przymknąć i GO się zwiększy. Oczywiście jest kwestia tego gdzie będzie sesja. W mieszkaniu 85 mm będzie dobre do portretu, ale już cała postać nie bardzo się zmieści w kadrze (dziecko to niemowlę czy lat dajmy na to 14?). W lesie możesz odejść dalej i wtedy będzie OK. Natomiast las sam w sobie nie jest chyba najlepszym wyborem sesji, ewentualnie leśna droga jest do przyjęcia. W lesie warunki oświetleniowe sa gorsze, jest ciemniej i .. kolor światła robi się mniej ciekawy, trochę sieje zielonym.
Ja nawet nie tyle w kwestii GO , a dystansu. Gdy jestem z dziećmi na spacerze, to mam często problem odejść na parę metrów, żeby złapać szkraba w otoczeniu, tu 50mm daje wiecej swobody, bo możemy robić zdjęcie z otoczeniem, a gdy chcemy portret to łatwiej jest podejść, dla maluchów to naturalne, że się zbliżamy. Moja obecnie najlepsza portretówka - sigma 135/1.8 - dostarcza mi frustracji, gdy chcę złapać młodszą córkę, a ona zaczyna do mnie biec, ponieważ się oddalam. Z drugiej strony, nie miałem jeszcze okazji po pstrykać nią, gdy przyjdzie ciepło i zabawy staną się bardziej samodzielne. Wracając do meritum i rozterek autorki wątku: ogniskowa zależy od oczekiwanego rezultatu, czasem fajne efekty da 35mm, czasem dużo lepsze 85mm. 50mm w moim przypadku jest złotym środkiem, bo posiadając kopyta łatwo mogę przyzoomować kadr w dowolnym kierunku :) co do jakości obrazu, to 50 z autofokusem jest teraz pod Z sporo. Pozostaje kwestia budżetu i oczekiwań odnośnie obrazka :) jeśli jednak 85mm okaże się lepszym obiektywem, to również przychylam się do głosów, że Vitek daje radę
Na biegające dzieci to najlepszy jest zoom. wercikfot piszesz o 24-50 - jakie to szkło? Może ci chodzi o 24-70/4? Nie bój sie podnosić ISO, może f/4 wystarczy? Albo Zoom Nikkor Z 28-75/2.8? Drogo ...
piszesz o 24-50 - jakie to szkło?
Kitowiec do Z5 - 24-50/4-6.3. (https://www.nikon.pl/pl_PL/product/lenses/mirrorless/nikkor-z-24-50mm-f4-6.3)
Pytanko o Z5 (może ostatnie) gdzie i czy można WYŁĄCZYĆ funkcję dotknij i od razu rób fotkę, czyli zmiana punktu ostrości na panelu dotykowym bez wyzwalania migawki ?
Wind Mill
24-02-2024, 23:26
Mam to w D7500 w Live View, w Z50 podczas korzystania z wyświetlacza, to pewnie i w Z5 jest tak samo:
https://i.imgur.com/raJtbG3.jpeg
Dzięki, działa, nie wpadł bym na to, że to opcja na wyświetlaczu, a nie w meni, widzę jeszcze dużo się muszę nauczyć Nikona
siemalysy
24-02-2024, 23:38
Pytanko o Z5 (może ostatnie) gdzie i czy można WYŁĄCZYĆ funkcję dotknij i od razu rób fotkę, czyli zmiana punktu ostrości na panelu dotykowym bez wyzwalania migawki ?
Mam to w D7500 w Live View, w Z50 podczas korzystania z wyświetlacza, to pewnie i w Z5 jest tak samo:
W Olympusie się tak samo wyłącza tą opcję. Też nie trzeba wchodzić w menu, żeby to zmienić. Ciekawe kto od kogo ściągał ;)
Mam pytanie dotyczące współpracy Z5 z Nikkorem Z MC 105 mm f/2.8 VR S. Czy stabilizacja w obiektywie jest automatycznie aktywowana, czy trzeba coś zmienić w ustawieniach aparatu? Pytam, bo wydaje mi się, że przy znacznym przybliżeniu 1:1 ciężko jest utrzymać nieruchomo punkt ostrości. Oczywiście wiem, że nic nie zastąpi pewnej ręki, ale mam wrażenie, że gdy używałem zestawu D7200 + Tamron 90, to było łatwiej robić zdjęcia na dużych przybliżeniach z ręki. Czy aktywację stabilizacji w tym szkle jakoś słychać (w tamronie było wyraźnie słychać, że pracuje). Ciekawi mnie też, czy stabilizacja działa w trybie MF, czy tylko aktywowanie AF przyciskiem (u mnie AF-ON) ją uruchamia oraz czy działa samo VR w obiektywie jeśli wyłączę stabilizację w body (wydaje mie się, że wtedy całkiem jej nie ma)?
Mam pytanie dotyczące współpracy Z5 z Nikkorem Z MC 105 mm f/2.8 VR S. Czy stabilizacja w obiektywie jest automatycznie aktywowana, czy trzeba coś zmienić w ustawieniach aparatu? Pytam, bo wydaje mi się, że przy znacznym przybliżeniu 1:1 ciężko jest utrzymać nieruchomo punkt ostrości. Oczywiście wiem, że nic nie zastąpi pewnej ręki, ale mam wrażenie, że gdy używałem zestawu D7200 + Tamron 90, to było łatwiej robić zdjęcia na dużych przybliżeniach z ręki. Czy aktywację stabilizacji w tym szkle jakoś słychać (w tamronie było wyraźnie słychać, że pracuje). Ciekawi mnie też, czy stabilizacja działa w trybie MF, czy tylko aktywowanie AF przyciskiem (u mnie AF-ON) ją uruchamia oraz czy działa samo VR w obiektywie jeśli wyłączę stabilizację w body (wydaje mie się, że wtedy całkiem jej nie ma)?
Co niedoskonałe może być fajne, podpięte obiektywy 40 letnie do nowego korpusu (przejściówka "przyszła"), Piking w Nikonie nie jest doskonały, lupka też taka sobie (oj mogli by wziąć przykład z Panasonik) przy odrobinie narzekania można coś zrobić i "poczuć" przyjemność fotografowania ;)
79448
79449
79450
79451
79452
79453
79454
79455
Fajne "pstryki" ;-). Udowodniłeś wszystkim to, co wiedzieliśmy od dawna - ten aparat robi zdjęcia. Lepsze, gorsze, a nawet spacerowe "pstryki", które może dają ci "przyjemność fotografowania", ale przyjemności oglądania tych zdjęć - to już niekoniecznie. Nie bardzo wiem co to miało udowodnić. Że się da? To wszyscy wiemy.
To, że kardiolog zaleca spacer z aparatem i tylko 15 minut internetu dziennie.
Fajne "pstryki" ;-). Udowodniłeś wszystkim to, co wiedzieliśmy od dawna - ten aparat robi zdjęcia. Lepsze, gorsze, a nawet spacerowe "pstryki", które może dają ci "przyjemność fotografowania", ale przyjemności oglądania tych zdjęć - to już niekoniecznie. Nie bardzo wiem co to miało udowodnić. Że się da? To wszyscy wiemy.
A co, skaleczyłeś oczy na tych zdjęcia? A może się o nie potknąłeś? (ciach)Wypisywanie takich tekstów przez człowieka, który wrzuca zdjęcia ludzi wystających z głów sportowców, jest delikatną hipokryzją. Miło, że kolega bogdi64 ma chociaż tyle godności, że ich od razu nie skasował, jak niektórzy uczestnicy tej urągającej wszelkiemu poziomowi komunikacji dyskusji.
Ja ze swojej strony dodam, że też ubolewam, nad paroma brakami przy manualnym ustawianiu ostrości. Fajną funkcję dołożyli do Z9, z tym wyłącznie powiększenia przy wciśnięciu spustu, ale ja klaskałbym zadem z radości, jakby do trybu MF dołożyli wykrywanie oka, żeby kropka w aparacie wskazywała punkt ostrości w oparciu tylko o ten wycinek zdjęcia (a w powiększeniu to oko było śledzone), a nie kwadrat, który nie wiadomo co właściwie wskazuje. Ale wiadomo, dla 4 użytkowników nie będą się bawić w takie bajery, najpierw muszą dogonić telefony ;)
Odzio, bez takich wycieczek. OT.
Spoko, ja wiem, że TEN PAN tak ma, chyba z nudów, ale szybko mu się nudzi, więc się tym nie przejmuję i nie dokarmiam, a wpisy często pomijam, bo niewiele wnoszą
To jest forum fotograficzne i chyba się nic nie zmieniło, zastosowanie w tym przypadku optyki Pentaxa z lat osiemdziesiątych pomaga ewentualnym użytkownikom zobaczyć efekty optyki, a nie tylko opisy,
28mm - bardzo przyzwoity obiektyw, w pełni używalny
50mm - przyzwoity, lepszy niż Helios, cenowo tylko troszeczkę droższy, dużo lepiej wykonany
135mm - po 28 i 50 oczekiwałem troszkę więcej, nie jest źle ale też bez rewelacji
Fajną funkcję dołożyli do Z9, z tym wyłącznie powiększenia przy wciśnięciu spustu - to ma Panasonic i pomaga, w Z5 jest to co najmniej kłopotliwe i problematyczne przy "jasnej optyce", po za tym wam wrażenie, że piking bez lupy ma dość dużą "tolerancję"
Sofcik 1.43 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/526.html)
• Domyślne wartości następujących ustawień wyświetlanych w przypadku nawiązywania połączenia bezprzewodowego zostały zmienione:
- Klucze szyfrowania
- Hasło wyświetlane po przywróceniu domyślnych ustawień aparatu
Hm, N wypuszcza niewielkie aktualizacje do swoich puszek z tymi samymi zmianami od jakiegoś czasu. Ciekawe, dlaczego...
ufff, mnie nie dotyczy :)
Michaelius
17-09-2024, 20:54
Ile mniej więcej zdjęć daje się zrobić na jednym akumulatorze w Z5 tak z praktyki ?
Od 200 do 2000. Zależy co robisz, jak długo celujesz. W ekstremalnym przypadku nie zrobisz żadnego.
Michaelius
20-09-2024, 14:58
Hmm ok ale tak, żeby mieć bezpieczny zapas na 1000 zdjęć bez bawienia się ekranem to jeden zapasowy EN-15c powinien starczyć ?
Nie ma reguły :(, bezlusterkowce są w tej mierze, mało przewidywalne
Kojocisko
20-09-2024, 18:04
Hmm ok ale tak, żeby mieć bezpieczny zapas na 1000 zdjęć bez bawienia się ekranem to jeden zapasowy EN-15c powinien starczyć ?
Moim zdaniem wystarczy. Przez 3 lata z Z6II, może dwa razy potrzebowałem drugiego aku.
Robson_87
20-09-2024, 18:16
Ja przy wnętrzach dziś zrobiłem niecałe 300 zdjęć i jednej baterii by mi brakło. Przy końcu musiałem zmienić baterię.
Zależy od tego co i jak fotografujemy [emoji846]
Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka
Zapewne na statywie i długo ustawiany kadr. A prąd żre cały czas. Ja znowu na zawodach potrafię zrobić ponad 2 tys. zdjęć. Zapas jednak trzeba mieć.
Robson_87
20-09-2024, 19:23
Zapewne na statywie i długo ustawiany kadr. A prąd żre cały czas. Ja znowu na zawodach potrafię zrobić ponad 2 tys. zdjęć. Zapas jednak trzeba mieć.Dokładnie tak jak mówisz. Jeśli bym robił na przykład sesję portretową to zupełnie inaczej by było.
Ja mam dwie dodatkowe baterie. Ale przynajmniej jedną warto mieć.
Michaelius
23-09-2024, 10:19
No 1 zapasu to nawet w lustrzance był wskazany na wszelki wypadek. Chociaż w D7200 ostatnio tygodniowy wyjazd do Portugalii zrobiłem z jednym doładowaniem akumulatora :D
Hmm da się jakoś ustawić by w trybie A wartość F ustawiało się pokrętłem zamiast klikając po ekranie ?
Wartość przysłony??? Ja nawet nie wiedziałem, że można to zmieniać na ekranie. Jak ty to robiłeś w D7200?
Oczywiście przednie kółko sterujące. Czasy - tylne.
No 1 zapasu to nawet w lustrzance był wskazany na wszelki wypadek. Chociaż w D7200 ostatnio tygodniowy wyjazd do Portugalii zrobiłem z jednym doładowaniem akumulatora :D
Akurat w Z5 nie jest to konieczne, bo można pracować z powerbankiem. Zarówno podładować baterie, jak i robić zdjęcia. Jest to jednak mało wygodne. Najlepszym rozwiązaniem wg mnie jest akumulator z gniazdem USB-C. Wkładam go jako pierwszy do body, a jak się rozładuje wkładam inny. A ten rozładowany podłączam do powerbanku w kieszeni.
Dlatego kupiłem BP, mam na dwa aku i działają przez niego wszystkie, nawet te, których sam korpus nie widzi, używam go jedynie jako zasilanie i dodatkowy uchwyt, a podliczając aku, które mi nie działały z Z5, to BP wyszedł mi gratis ;)
Nie udało do tej pory się zrobić jednego dnia (ok 500 fotek) bez przełączenia na drugie aku
Michaelius
23-09-2024, 19:18
Wartość przysłony??? Ja nawet nie wiedziałem, że można to zmieniać na ekranie. Jak ty to robiłeś w D7200?
Oczywiście przednie kółko sterujące. Czasy - tylne.
Aż muszę sprawdzić czy miałem zaćmienie umysłu czy przestawiłem w D7200 na tylne :D
82675
Jak się kliknie na wartość przesłony to się strzałki pojawiają do jej zmieniania.
edit: Chronicie czymś ekran ? W swoich Dxx00 jakoś to olewałem, ale tu będzie częściej dotykany
coś takie może
https://allegro.pl/oferta/oslona-lcd-szklo-ggs-larmor-do-nikon-z5-z6-z6ii-z7-z7ii-15819317549
W menu można zamienić przednie i tylne kółko sterujące miejscami.
Podpowiedź proszę, jak w Z5 przypisać "manual" do ustawień osobistych (U1-U2-U3) domyślnie jest PROGRAM i nie mogę z tego wyjść
To jest możliwe tylko przy tworzeniu profilu. Przekręcasz kółko na M, zapisujesz jako U1.
To jest możliwe tylko przy tworzeniu profilu. Przekręcasz kółko na M, zapisujesz jako U1.
dzięki, robiłem to od drugiej strony, jeszcze długo się będę uczył "ZETEK"
Michaelius
26-11-2024, 14:16
Ciekawe zjawisko- aparat mi strasznie zamulał przy otwieraniu podglądu zdjęć - poszukałem w necie ludzie pisali, że trzeba formatować karty SD
Trochę mnie to zdziwiło bo 10+ lat wrzucam karty prosto z opakowania do różnych Dxxxx i zawsze działało, ale w końcu zgrałem fotki z wyjazdu sformatowałem karty i rzeczywiście pomogło.
Normalna sprawa, podpowiem, że SD czasami trzeba formatować, najlepiej w komputerze
Nikon Z5 w przedsprzedaży za jedyne 8499 zł ;)
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/mirrorless/enthusiast/z-5-24-50-kit
Siemka koledzy,
po wielu latach widzę dobrze znane profilowe. Nie pamiętam jaki miałem login, ale pamiętam wiele osób z freelancera wwa.
A w temacie, obecnie jest z5 na promkach black tydzień za nicałe 4000zł. Jak za pełną klatkę to aż dziw mnie bierze że przez lata tak poszły aparaty w dół.
Obecnie nadal używam d7200 z 17-50/2.8 i stałkami 35/1.8 50/1.8. Zastanawiam się czy jest sens wchodzić w bezlustra, bo rozumiem że przyszłość ale to są jakieś zabaweczki nie aparaty na robotę.
Fotografuję zawodowo, nie dla zainteresowania, moi klienci by się ucieszyli z poprawy jakości, ale ja bym się nie ucieszył ze znaaaacznego spadku komfortu pracy. Np. 70-200/2.8 zupełnie sobie nie wyobrażam z używaniem tak małego i lekkiego body. 300/2.8 to już jakiś dowcip zakładam.
Jak koledzy obecnie wygląda rynek sensownych aparatów w porównaniu z 10 lat temu? Fajny stosunek cena/jakość mają jeszcze d610 i d750. A canon? Dalej jest tańszy w bezlustrach jak w dslr?
Kojocisko
28-11-2024, 12:39
Używam Z6 (to identyczny korpus jak Z5) z 70/200/2.8. Do głowy mi nie przyszło, że odczuwam jakiś dyskomfort.
A używam też z 180-600.
Ze względu na AF i ilość dostępnej optyki warto rzucić okiem także na ofertę Sony.
Bo jesli chcesz przejść na FF to z twoich trzech obiektywów zostaje ci 50/1.8, reszta da ci 10mpx na Zetkach FX z matrycami 24mpx.
No i bezlustra, to już raczej zaawansowana teraźniejszość, a nie żadna przyszłość.
cześć, to mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać jako laik w dziedzinie fotografii. Dołączyłem do forum, żeby z Waszą pomocą rozwiać swoje rozterki. Moja przygoda z amatorską fotografią zakończyła się dawno temu i nie była zbyt intensywna (Zenit => Practica => jakiś Lumix => Olympus E-5XX, nie pamiętam już nawet oznaczeń). Od pewnego czasu temat do mnie powraca. Poszedłem za głosem rozsądku i kupiłem smartfon z przyzwoitymi możliwościami foto, ale to nie działa. Obsługa telefonu w trybie M to kompletna padaka, trzymannie go podczas zbliżeń jest koszmarem, a zdjęcia byle jakie. Nie podoba mi się cyfrowy bokeh. W sumie chyba przeszkadza to tylko mnie, bo zdjęcia i tak są oglądane praktycznie tylko na telefonach, gdzie nie widać, że włosy są do połowy rozmyte. No, ale odbiegam od tematu.
Sporadycznie na walacjach z przyjaciółmi spotykam się z kolegą, fotoamator, nikoniarz. Wieczorami fajnie się z nim rozmawia o zdjęciach, czasem w tym czasie sobie robi fotki na długich ekspozycjach. Miałem kilka okazji używania jego D750 i daje mi to wiele radości. Z tym, że raczej bym się nastawiał na bezlusterkowca. Nie chcę mieć problemów z kalibrowaniem obiektywów, a celowanie w oko i elektroniczny wizjer, to dla mnie bajka. Kolega bardzo poleca mi Z5, ale opowiadał też jak wygląda sytuacha w innych markach i szczerze mówiąc, wbrew jego namowom, sony i A7 III wydaje się być cenowo najbardziej racjonalnym wyborem. Oczywiście z pewnymi "ale". Wracając z delegacji kilka tygodni temu czekałem na przesiadkę w Krakowie i poszedłem z ciekawości "pomacać" aparaty. Z5 pomimo tego, że za mały jeszcze jakoś dał się używać, niewygodnie, ale pewnie grip rozwiązałby problem. Natomiast sony.... nie wiem dla kogo jest to zrobione... Nie dla mnie z pewnością. Znowu odbiegając od tematu: Z8 wydaje się być aparatem z ergonomią dostosowaną dla człowieka, niestety cenowo już nie jest kolorowo.
i tu chciałbym się Was zapytać, co poza ergonomią (nie będę tego aparatu używać po X godzin dziennie, więc nie jest to najwyższy priorytet), przemawia na rzecz Nikona? Moja lista argumentów to:
1. być może kiedyś kupno Z8, jak wejdzie druga albo i 3 generacja
2. kolega w systemie Nikona ;)
3. możliwość odpalania lamp przy użyciu wbudowanego flesza (nie pamiętam jak się to nazywa, ale nie trzeba mocować wyzwalaczy, tylko lampy muszą się "widzieć")
4. po założeniu gripa nawet Z5 powinien fajnie leżeć w ręce
Nie interesują mnie gniazda kart pamięci, ani jakieś geolokalizacje, integracje z FB, etc. Wiem, że sony ma otwarty bagnet, przez co ogromną ilość obiektywów w dobrych cenach i potężny rynek wtórny, na który się nastawiam, ceny sklepowe są mocno zniechęcające. Sony ma też ponoć lepszy AF, niż Z5, nie wiem na ile by mi to przeszkadzało, w sklepie warynki do testów były takie sobie, ale na obu body przeogniskowania były błyskawiczne. Nie chciałem tego pytania zadawać na forum sony, bo wiadomo by było, że jest najlepsze, liczę na to, że Wy zwrócicie moją uwagę na coś, czego nie dostrzegam :)
lukasz_kk
28-11-2024, 12:59
Ad. 3 - w żadnym pełnoklatkowym bezlusterkowcu Nikona nie ma wbudowanej lampy.
Ad. 3 - w żadnym pełnoklatkowym bezlusterkowcu Nikona nie ma wbudowanej lampy.
w żadnym pełnoklatkowym bezlusterkowcu trzeba podkreślić nie tylko Nikona nie ma wbudowanej lampy.
cześć, to mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać jako laik w dziedzinie fotografii. Dołączyłem do forum, żeby z Waszą pomocą rozwiać swoje rozterki. Moja przygoda z amatorską fotografią zakończyła się dawno temu i nie była zbyt intensywna (Zenit => Practica => jakiś Lumix => Olympus E-5XX, nie pamiętam już nawet oznaczeń). Od pewnego czasu temat do mnie powraca. Poszedłem za głosem rozsądku i kupiłem smartfon z przyzwoitymi możliwościami foto, ale to nie działa. Obsługa telefonu w trybie M to kompletna padaka, trzymannie go podczas zbliżeń jest koszmarem, a zdjęcia byle jakie. Nie podoba mi się cyfrowy bokeh. W sumie chyba przeszkadza to tylko mnie, bo zdjęcia i tak są oglądane praktycznie tylko na telefonach, gdzie nie widać, że włosy są do połowy rozmyte. No, ale odbiegam od tematu.
Sporadycznie na walacjach z przyjaciółmi spotykam się z kolegą, fotoamator, nikoniarz. Wieczorami fajnie się z nim rozmawia o zdjęciach, czasem w tym czasie sobie robi fotki na długich ekspozycjach. Miałem kilka okazji używania jego D750 i daje mi to wiele radości. Z tym, że raczej bym się nastawiał na bezlusterkowca. Nie chcę mieć problemów z kalibrowaniem obiektywów, a celowanie w oko i elektroniczny wizjer, to dla mnie bajka. Kolega bardzo poleca mi Z5, ale opowiadał też jak wygląda sytuacha w innych markach i szczerze mówiąc, wbrew jego namowom, sony i A7 III wydaje się być cenowo najbardziej racjonalnym wyborem. Oczywiście z pewnymi "ale". Wracając z delegacji kilka tygodni temu czekałem na przesiadkę w Krakowie i poszedłem z ciekawości "pomacać" aparaty. Z5 pomimo tego, że za mały jeszcze jakoś dał się używać, niewygodnie, ale pewnie grip rozwiązałby problem. Natomiast sony.... nie wiem dla kogo jest to zrobione... Nie dla mnie z pewnością. Znowu odbiegając od tematu: Z8 wydaje się być aparatem z ergonomią dostosowaną dla człowieka, niestety cenowo już nie jest kolorowo.
i tu chciałbym się Was zapytać, co poza ergonomią (nie będę tego aparatu używać po X godzin dziennie, więc nie jest to najwyższy priorytet), przemawia na rzecz Nikona? Moja lista argumentów to:
1. być może kiedyś kupno Z8, jak wejdzie druga albo i 3 generacja
2. kolega w systemie Nikona ;)
3. możliwość odpalania lamp przy użyciu wbudowanego flesza (nie pamiętam jak się to nazywa, ale nie trzeba mocować wyzwalaczy, tylko lampy muszą się "widzieć")
4. po założeniu gripa nawet Z5 powinien fajnie leżeć w ręce
Nie interesują mnie gniazda kart pamięci, ani jakieś geolokalizacje, integracje z FB, etc. Wiem, że sony ma otwarty bagnet, przez co ogromną ilość obiektywów w dobrych cenach i potężny rynek wtórny, na który się nastawiam, ceny sklepowe są mocno zniechęcające. Sony ma też ponoć lepszy AF, niż Z5, nie wiem na ile by mi to przeszkadzało, w sklepie warynki do testów były takie sobie, ale na obu body przeogniskowania były błyskawiczne. Nie chciałem tego pytania zadawać na forum sony, bo wiadomo by było, że jest najlepsze, liczę na to, że Wy zwrócicie moją uwagę na coś, czego nie dostrzegam :)
Kolego system autofocusa w Z5 i A7 III to dwa różne światy (i nie tylko AF ale lepsza też matryca w Sony, wiele dłuższy czas pracy na jednym ładowaniu baterii, szybkostrzelność itd.)
Jak myślisz dlaczego większość używa Soniaczy (i też Canon) w reporterce ślubnej itp. trudnych, różnorodnych warunkach oświetlenia?
A7III dokładność AF i np. śledzenia twarzy/oka ludzi, zwierząt jest naprawdę bardzo dobre. Guzikologia ? po kilku użyciach szybko się przestawisz.
Umówmy się, że Z5 nie był wyborem ślubniaków. Wcześniejszy był pierwszy model Z6, dopiero dwa lata później pokazano Z5 a kilka miesięcy później Z6II. Wiadomo którego z Nikonów wybierano do takiej roboty.
Co do długości pracy na akku to w bezlustrach decyduje nie to co podaje producent, a styl pracy fotografa. To o Sony słyszałem, że wymagają wiadra akku.
Modele ff zaczynając od a7mk1, a7R, a7II, a7RII, s i sII miały akumulator NP-FW50. Malutki, tani, zamienniki za 50-80 zł dobrze działały, ale słaby jeśli o ilość zdjęć. Z a7RII (42 Mpix) robiłem średnio około 250 zdjęć w ciepły dzień, na mrozie ilość jeszcze spadała.
Późniejsze modele, od a9, a7III, RIII i kolejne dostały NP-FZ100. Jest to fizycznie większy akumulator z bardzo przyzwoitą ilością zdjęć, które można zrobić, a która zależy głównie od sposobu fotografowania. Mnie z a7IV wychodzi spokojnie powyżej 800 zdjęć na cały dzień w plenerze w ciepły dzień. W każdym razie zapasowego akumulatora używam sporadycznie.
W moim przypadku rozstrzał na oryginalnym aku A7III to 400 do 1500 zdjęć, również, zależnie od użytkowania. Podejrzewam, że gdyby miał zewnętrzny ekran na górze z parametrami, to bym tak często nie uruchamiał LCD wchodząc MENU i być może jeszcze dłużej by trzymał. Jeśli używamy do Video, to na takim całodniowym repo mamy po 3 baterie na każde body A7III, oczywiście doładowując w trakcie, gdy 1. aku się rozładuje.
Pewna mitologia bierze się stąd, iż porównywane są one do lustrzanek względem ilości klatek na 1 aku.
Zasadniczo na Nikonie D750 byłem w stanie na 1 aku zrobić do 5000 klatek na spokojnie. Po zakupie A7III pierwsza realizacja i ledwie wystarczyły mi 2 aku na 1,5 tys. klatek - więc tak porównując, to faktycznie wiadro baterii. Z5 wypożyczyłem koło rok temu na 2 zlecenia pod rząd, z ciekawości. Fajny aparat, ale nie półka A7III, bardziej do A7II na dopingu bym go porównał.
Teraz jestem blisko powrotu z Sony na Nikona, paradoksalnie Z6II, a nie Z6III. Dlaczego Nikon? Kolory, ergonomia, może przyzwyczajenie, do tego fajne szkła systemowe 1,8S nie drenujące kieszeni, fajny okazjonalny ZOOM 70-180 Tamronowy i w zasadzie wszystko czego potrzeba. Dodatkowo siedzę w Nikonie dłużej, mam lampy, wyzwalacze, inne cuda, zatem ekonomicznie to bardziej uzasadnione w moim przypadku.
Jeśli chodzi o najnowsze wypusty, typu A7IV (może nie taki nowy), Z6III, R6MK2 - są to zbliżone urządzenia pod wieloma względami.
Gdybym miał od nowa budować system i miałbym spory budżet, to Canon, mimo lat w Nikonie (wcześniej w Canonie).
Teza, iż większość osób w branży ślubnej działa na Canonie i Sony, jest również dość śmiała, podobnie jak różnica w ilości wykonanych klatek na 1 aku względem A7III vs. Z5, gdyż akurat używałem ich równolegle. W prawdzie jeden weekend miałem możliwość robienia w parze tym zestawem, ale wynik porównywalny. Mogło mieć znaczenie zużycie akumulatorów, ale ogółem używałem własnych, z minimalnym zużyciem w obu przypadkach. Zaznaczam, iż to moje obserwacje, którymi się dzielę dla ogółu sprawy.
W tym momencie wybieram sprzęt, który mi leży najlepiej pod względem obsługi - tak też polecam robić. :)
O proszę, ale mnie zaskoczyliście z tą lampą :D Szkoda, bo się trochę napaliłem, że można łatwo sterować zewnętrznym fleszem, a ten w apracie w końcu do czegoś się przyda (działałem w Olku na fotoceli i niestety bieganie do lampy zabijało cały sens zabawy). Ale trudno, skoro żaden ML tego nie ma, to nie ma też o czym się rozwodzić.
Co do żywotności baterii, to mnie to akurat drobiazg, przytaczany przeze mnie olympus potrafił w trybie LV pracować może 30 min, zanim zjadł akumulator, więc przy nocnej fotografii trudno było nawet ostrość ustawić na kilknastu kadrach ;) nauczony patologią smartfonów myślę, że umiałbym ładować baterię po każdym dłuższym spacerze, czy mieć zapas...
Wracając znowu do tematu szklarni, kolega DarkFs przytoczył "nie drenujące kieszeni" szkła 1.8S. Tu właśnie doznałem pierwszego szoku czytając o obiektywach systemowych. Jak zobaczyłem cenę "zwykłej pięćdziesiątki" do Z, to mnie zamurowało i stwierdziłem że świat oszalał. Potem rzuciłem okiem na test i zrozumiałem o co chodzi. Ale właśnie tu się pojawia kolejny szkopuł, bo Nikkory Z serii S mają fajne osiągi, ale ceny jak dla amatora wciąż zaporowe. Owszem, w Sony z GM jest jescze gorzej, ale jest też Sigma i Tamron, które (tu się trochę opieram na wiedzy od kolegi, brak mi czasu, żeby przeczytać tyle testów) dają profesjonalność jakość, za połowę (?) ceny szkieł bezpośrednio od producenta. Więc tu, mam wrażenie, bogactwo opytki mocno przemawia za Sony.
Ale, żeby nie było za prosto, ciągle ciepło myślę o tym Z8... jego cena jest wysoka, ale jak czytam o możliwościach i patrzę na pozostałe flagowce, to czapki z głów. Z drugiej strony... jaki jest sens wybiegać tak daleko do przodu, skoro nie wiem, czy za rok aparat nie wyląduje na półce...
Z8 z pewnością będzie się lepiej prezentował na półce niż jakieś popierdółkowaty a7III ze swoimi małymi obiektywami :)
Tamrony teraz masz też do Nikona, nie są jakoś dużo droższe niż wersja FE, przynajmniej w promocjach. Jeśli chcesz naprawdę tanio, popatrz na Samyangi do Sony. To nie jest oczywiście GM, zależy kto czego szuka i ile jest chętny wydać.
Do Nikona masz też Viltroxy, Tamron idzie w Nikona bardziej i bardziej, a Sigma, pewnie kwestia czasu. :)
W Nikonie masz niewiele tańsze stałki F1,4, porównywalne jakością obrazowania do tych pod bagnet F (upraszczając).
Sigmy na Sony nie zrobiły na mnie jakiegoś "wow", a to były jedyne szkła, które mogłyby mnie przy Sony przytrzymać na dłużej.
Kupiłem też tę tanią 50-tkę 1,8 od Sony, takie to 1,8, że od 2,8 używalne :P Pamiętam jak zrobiłem pierwszy reportaż i te fotki wyglądały fajnie na LCD w aparacie, ale po zgraniu na kompa próżno było szukać ostrości, do jakiej przywykło się przy Sigmie czy nawet Tamronie.
Nie namawiam do Nikona, bo każdy ma swoje przemyślenia, każdemu podpasuje co innego. Osobiście nie miałem w ręce np. Zf od Nikona, bo "z daleka" uznałem, iż ergonomia nie dla mnie, ale wielu moich znajomych zakochało się w tym sprzęcie i na nim pracuje. Polecam "pomacać" i stwierdzić w danym przypadku "to ten jedyny" - przynajmniej na jakiś czas :)
50/1.8 to tani, jeden z pierwszych obiektywów wypuszczonych z bagnetem FE. Dziś jego jakość nie poraża, najdelikatniej mówiąc. Kosztuje kilka stów, ostatnio nawet za 1 zł dokładali do a7III czy coś takiego.
Które to Sigmy FE nie podeszły? Bo te nowe Arty f1.4 czy f1.2 to chyba zasadniczo najostrzejsze szkiełka, jakie wypuścili w swojej historii, ponoć sporo lepsze niż wersje lustrzankowe. Ale może czegoś nie wiem, ja takich szkieł nie potrzebuję. Używałem/używam 2 zoomów Sigmy i do jakości optycznej zastrzeżeń nie mam (matryce 33 i 42 Mpix). Z drugiej strony jakimś wybitnym fanem Sigmy nie jestem.
Ps. Sigmy Z pewnie kiedyś będą, w końcu 4 lata temu były tuż, tuż za rogiem ;)
https://forum.nikoniarze.pl/threads/305085-Kiedy-b%C4%99dzie-Sigma-z-bagnetem-Z
Chcąc poszukać czegoś, póki fakefriday trwa, pogadałem z kolegą, szukając punktów zaczepienia: nie interesował się chińczykami pod Z, ale ponoć niektóre dają radę, a to fajna wiadomość, bo jak dla mnie to podstawa - możliwość wyboru, gdzie mogę odpuścić jakość, a dużo zaoszczędzić, a chciałym mieć 1, czy 2 obiektywy do zadań specjalnych (tu mocnym atutem jest Z 50/1.8). Ale znowu dostałem pomieszania zmysłów. Proszę i proszę o potwierdzenie. Kolega ma obiektyw 80-200mm f/2.8, który teraz kosztuje niewielkie pieniądze. Ale potrzebuje napędu z body (ponoć z własnym silnikiem nie słyną z trwałości). Czy rzeczywiście nie ma adaptera Nikona do niego, a można go podpiąc do Sony?! Mam wrażenie, że coś mi tu umyka. Baaardzo mi się podoba obrazek z tego szkła, daje piękne portrety i zaskakującą ostrość jak na swój wiek. W necie adaptera Nikon AF -> Nikon Z nie znalazłem, rzeczywiście nie istnieje?
Masz na myśli tzw śrubokręty? No to nie ma. Przejściówki z silnikami, AF-S oczywiście są (FTZ).
O.. DarkFs przytoczył "nie drenujące kieszeni" szkła 1.8S. Tu właśnie doznałem pierwszego szoku czytając o obiektywach systemowych. Jak zobaczyłem cenę "zwykłej pięćdziesiątki" do Z, to mnie zamurowało i stwierdziłem że świat oszalał...
Drugiego szoku doznasz, że Nikon Z ma tańsze szkła 1.4 od tych 1.8. Tak, Nikony Z 35 i 50 mm, oba 1.4 są tańsze od 35 i 50 S. Masz też tani 40/2, tani 28/2.8.
Tamrony 28-75/2.8 jak na zoomy 2.8 sa tanie, Nikkory 24-70/4 na rynku wtórnym (ale jak nowe) bardzo tanie, choc optycznie sa dobre. Ludzie kupują je jako kitowe, z body wychodzą tanio i odsprzedają jako zbędne.
Czy rzeczywiście nie ma adaptera Nikona do niego, a można go podpiąc do Sony?!
Kojarzy mi się że coś jest.
Przeszukaj ten wątek: https://forum.nikoniarze.pl/threads/295077-Adaptery-do-Nikon-Z-do-podpinania-innej-optyki
Lepiej zacząć od tyłu. ;)
Masz na myśli tzw śrubokręty? No to nie ma. Przejściówki z silnikami, AF-S oczywiście są (FTZ).
Drugiego szoku doznasz, że Nikon Z ma tańsze szkła 1.4 od tych 1.8. Tak, Nikony Z 35 i 50 mm, oba 1.4 są tańsze od 35 i 50 S. Masz też tani 40/2, tani 28/2.8.
Tamrony 28-75/2.8 jak na zoomy 2.8 sa tanie, Nikkory 24-70/4 na rynku wtórnym (ale jak nowe) bardzo tanie, choc optycznie sa dobre. Ludzie kupują je jako kitowe, z body wychodzą tanio i odsprzedają jako zbędne.
Nie rozumiem tego podejścia, skoro FTZ I i II tak się różnią wymiarami, nie dało się tam upchać silnika? Trudno...
Co do tych szkieł f/1.4 to rzeczywiście dość nietypowe podejście, w sumie fajny wybór: bezlustrowe żylety vs. vintage'owe szkła z charakterem lustrzanek. Jedno co mnie gryzie, to niska różnica w cenie (interesowałem się 50mm), ale może te nowsze z czasem nieco potanieją. Ten nikkor 24-70/4 wygląda faktycznie zacnie, zwłaszcza, że jest na już do kupienia poniżej 1700zł. Natomiast ponoć weszła jakaś promka na 24-120mm, którego zakres, nieukrywam, mnie "kupuje". Ale sklepowe 4300 vs 1700zł nie jest warte tych 50mm zasięgu ;)
A czemu tak dopytuję? Bo los trochę za mnie zdecydował i przez kolegę udało mi się dorwać Z5 z przebiegiem 80k za 2500zł. Mam stwierdziłem, że dość już mam rozkmin, gdy los daje aparat z pewnego źródła. Teraz tylko znajdę sobię FTZ, jakieś bateryjki i pewnie obiektyw też się przyda.
Kojarzy mi się że coś jest.
Przeszukaj ten wątek: https://forum.nikoniarze.pl/threads/295077-Adaptery-do-Nikon-Z-do-podpinania-innej-optyki
Lepiej zacząć od tyłu. ;)
Wiesz, nie chodziło mi o to, żeby kupować nikkory do soniacza, ten 80-200 po prostu mi się podoba, ale w końcu zdecydowałem się na pyrtka Z5 i taka lufa pewnie nie byłaby królową ergonomii, w Sony w moim przypadku to już zakrawa o znęcanie się nad użytkownikiem. Sprwdzę zresztą kiedyś, gdy spotkam się z kolegą :)
Możesz kupić 24-120 bagnet f
Możesz kupić 24-120 bagnet f
Nie, nie, nie! To już lepiej 24-200, który bije go na każdej ogniskowej, a jest znacznie mniejszy i wygodniejszy.
To nie jest zły obiekty, ale kupowanie go do Z moim zdaniem nie ma sensu. Co innego, gdy się go już ma lub używa równolegle lustrzanki.
Nie, nie, nie! To już lepiej 24-200, który bije go na każdej ogniskowej, a jest znacznie mniejszy i wygodniejszy.
To nie jest zły obiekty, ale kupowanie go do Z moim zdaniem nie ma sensu. Co innego, gdy się go już ma lub używa równolegle lustrzanki.
Wow, widzę że zoomy jednak poszły dramatycznie do przodu! Taki zakres ogniskowych! Przy pierwszym porównaniu słupków, myślałem, że to taki sobie obiektyw, dopiero teraz go porównałem z lustrzankowym 24-120. Imponujące, będę wypatrywać tego szkla na wycieczki.
Zacząłem się zastanawiać też nad powiększeniem body przez zapięcie gripa, widzę że są uniwersalne dla Z6 i Z7 II, a z tego co wiem, to tę korpusy są niemal identyczne. Będzie to pasować do Z5?
Mam zamiennik, jako batery pack chcąc mieć sterowanie trzeba dopinać "kabelki", plus to dwa aku i to nie ważne jakiej firmy :), już nie mówiąc o lepszym trzymaniu
. Ten nikkor 24-70/4 wygląda faktycznie zacnie, zwłaszcza, że jest na już do kupienia poniżej 1700zł. Natomiast ponoć weszła jakaś promka na 24-120mm, którego zakres, nieukrywam, mnie "kupuje". Ale sklepowe 4300 vs 1700zł nie jest warte tych 50mm zasięgu ;)
Faktycznie 24-70/4 można tanio kupić, bo widziałem używki już nawet po 1.5k na OLX. Ale tylko dlatego, że jest ich sporo na rynku wtórnym. Natomiast rozglądałem się za używanym 24-120 /4, S, i niestety na rynku wtórnym praktycznie ich nie ma. A jeżeli już jakiś jest w komisie, to cena niemal taka jak nowego w sklepie.
Michaelius
09-12-2024, 14:10
No 24-120 raczej nikt nie będzie sprzedawał chyba, że podjął decyzję o wyjściu z systemu.
Pytanie czy poza przyciskiem z lewej strony obudowy jest coś jeszcze co steruje zachowaniem LCD i EVF ?
Po kupnie aparat działał w trybie gdzie zazwyczaj oba były włączone i ekran gasł tylko po zbliżeniu po oka. Dałem aparat na chwilę rodzinie do ręki i coś przestawili przypadkiem i teraz albo świeci ekran albo EVF.
Sprawdziłem już wszystkie 5 trybów jakie da się przełączyć tym przyciskiem z boku i żaden z nich się nie zachowuje tak jak na ustawieniach fabrycznych było.
Zawsze świeci albo jedno albo drugie. Wyczyść czujnik zbliżenia
Kończąc, chyba moje offtopy w tym temacie, chciałem tylko podziękować za zwrócenie uwagi na ten obiektyw. Wróciłem właśnie z nart z Dolomitów, nie było wiele czasu na fotografowanie, bo jeżdżę zbyt słabło, aby ryzykować przejażdżki z aparatem w plecaku, ale jako szkło wycieczkowe to jest doskonałe! Do krajobrazów na f/8-11 daje porażającą jakość obrazka w stosunku do zakresu ogniskowych i ceny
Napotkałem taki, niepokojący mnie problem z nowym nabytkiem.
One (aparaty) teraz przychodzą z rozładowanym akumulatorem? Mój w każdym razie był pusty, nie odpalał się Z5. Wstawiłem go do ładowaniu i po kilku godzinach (około 3) przechodząc koło ładowarki widzę, że mruga bardzo szybko dioda (błąd ładowania aku). Odłączyłem. Akumulator wyglądał ok, nie był gorący itp. Warunki w domu też dobre - sucho, z 21 stopni :)
Po włożeniu w aparat pokazało, że stan jego zużycia jest - nowy i ma 98% naładowania. Pobawiłem się sprzętem i gdy za jakiś czas włożyłem aku z powrotem w ładowarkę to kilkanaście minut ładował się i znów zaczęło szybko migać.
Pewnie trzeba by aparat trochę poużywać, rozładować i naładować jeszcze kilka razy ale zmartwiło mnie to. Pamiętam, że miałem kiedyś nowy zamiennik (do sprzętu innej firmy) i też tak robił w czasie ładowania a później padł całkiem.
U mnie na końcu ładowania pali się światło ciągłe.
Jak kupiłem Z9 i nie mogąc się doczekać pierwszego uruchomienia już w samochodzie też wsadziłem baterię - nic nie działało :)
adalbert7
17-01-2025, 13:21
U mnie też po zakupie Z6iii aku nie działał - inna sprawa, że jest chyba trochę podniesiona "granica napięcia przy którym zadziała", bo jak świeżutko zakupiłem 6III, to akumulator (ten nowy) nie startował aparatu, ale w Z5 pokazywał mi 7%. Tak samo jeden z moich wcześniejszych aku, który w Z5 pokazywał jeszcze 9%, też nie chciał zastartować Z6iii. Nawet się trochę przestraszyłem, że coś jest nie tak z body, ale włożyłem następny i zadziałał (50 kilka %). Chociaż po tym wreszcie pierwszym zastartowaniu, ten aku z 7 % tym razem zadziałał - dziwne . :)
U mnie na końcu ładowania pali się światło ciągłe.
No tak powinno byc przy normalnym dzialaniu. Stad nie rozumiem czemu mi blad wywala. Jak pisza na stronie Nikona:
2. Jeśli dioda ładowania miga szybko (około 8 razy na sekundę) po włożeniu akumulatora do ładowarki
Zazwyczaj oznacza to problem z akumulatorem.
Jeśli masz drugi akumulator, który ładuje się prawidłowo, oznacza to problem z pierwszym akumulatorem. Jeśli nie powiedzie się naładowanie wielu akumulatorów, oznacza to problem z ładowarką.
:/ Ciezko zawyrokowac co nastapilo. Niby sie naladowal do pelna. Trudno. Zobacze jak sprawuje sie akumulator w uzywaniu no i przy kolejnych ladowaniach. Albo z usb go obadam jeszcze (jak mialem Z50 to praktycznie nigdy nie uzywalem tej ladowarki, zawsze z komorkowej i kabelka :) )
Jak bedzie fiksowac to pozostanie gwarancja. Wiadomo tylko, ze czlowiek nawet sie nie pobawil a jakby juz mial odsylac od razu...
W sumie zajarzyłem, że chyba akumulator z D600 do niego też pasuje? To bym mógł próbę ładowarki zrobić czy to jej wina czy nowego akumulatora.
Michaelius
17-01-2025, 14:02
Też się zdziwiłem mocno jak włączyłem po zakupie a całość dalej martwa.
W sumie dziwne kiedyś się chyba mówiło, że aku powinny być jednak częściowo naładowane na czas magazynowania.
W sumie zajarzyłem, że chyba akumulator z D600 do niego też pasuje? To bym mógł próbę ładowarki zrobić czy to jej wina czy nowego akumulatora.
Tak, możesz, EN-EL15 (może być b i c) te akku dominują w korpusach Nikona od wielu lat. (inne niż EN-EL15 ma Z9 i body cropowe, w lustrzankach flagowe jednocyrowe). Ja używam jeszcze zakupionych do gripa w D800.
Michaelius
17-03-2025, 10:21
W którym miejscu jest czujnik zbliżeniowy odpowiedzialny za wykrywanie czy mam oko przy wizjerze czy korzystam z ekranu ? bo próbuje znaleźć gdzie jest coś co go blokuje i dalej nic nie pomaga - cały czas jest problem z automatycznym przełączaniem
nad wyśwuetkaczem jest taki zagłębiony prostokąt :)
Robson_87
17-03-2025, 12:10
Bezpośrednio pod wizjerem. Jak nie działa to spróbuj go przeczyscic.
Bezpośrednio pod wizjerem.
Raczej NAD.
https://www.dpreview.com/sample-galleries/9842059286/nikon-z5-beauty-shots/7515022631
Michaelius
17-03-2025, 12:48
Spoko wiem już o które miejsce miejsce chodzi :) Wieczorem sprawdzę czy to coś pomoże
Michaelius
18-03-2025, 22:09
ok udało się jakoś przedmuchać piasek z pustyni i zaczął działać normalnie
Jaka jest możliwość podglądu automatycznego po zrobieniu zdjęcia na laptopie ewentualnie tablecie (czyli win lub android), snapbridge wymaga za każdym razem odświeżania ? - czy można się połączyć z laptopem przez jakie oprogramowania ?
Aparat może wysyłać zdjęcia zaraz po zrobieniu na komputer przez WiFi. Robiłem tak katalogówkę. https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/168/Wireless_Transmitter_Utility.html
zbyt duży gamoń jestem - nie wysyła :(
zbyt duży gamoń jestem - nie wysyła :(
OK - JUŻ, się udaje, choć nie wiem czy ich to zadowoli :(
Celeborn
26-03-2025, 21:24
Lightroom, podpinasz kabel i po chwili masz zdjęcie gotowe na kompie.
Michaelius
14-04-2025, 16:54
Przez chwilę myślałem już , że cała ta bezlusterkowość poleci do śmietnika po powrocie bo drugiego dnia wyjazdu wieczorem Z5 zaczął robić jakieś cyrki z przełączaniem się między ekranem a wizjerem aż w końcu w ogóle odmówił pracy i zamiast obrazu w wizjerze widziałem lekko podświetloną czerń i nawet reset ani wyjmowanie baterii mu nie pomagało, ale drugiego dnia włączył jak gdyby nigdy nic i kolejne 5k fotek zrobił już bez żadnych dziwnych akcji.
5 k fotek jednego dnia? Też bym się zbuntował. :grin:
Michaelius
15-04-2025, 09:31
Nie no przez 2 tygodnie w sumie tyle wyszło :p
Podziwiam, ja przez dwa tygodnie zrobiłem dokładnie 566 zdjęć jednym aparatem i drugim 107. :D
Michaelius
15-04-2025, 13:38
Jak już leciałem te 11h samolotem na Hanami do Japonii to nie będę aparatu żałował :twisted: Lepiej wywalić 95% gniotów niż potem sobie pluć w brodę :mrgreen:
Aaa, to inna sytuacja. :D
Każdy po swojemu ale liczba spora. Ja od pewnego czasu staram się bardziej myśleć nad kadrem niż pstrykać. Szkoda sprzętu, miejsca na dysku i finalnie mi się nie chce później siedzieć i przeglądać tysięcy zdjęć o niczym (tym samym) :)
Oczywiście z każdej sytuacji jaką chcę uwiecznić to dla pewności z 2-3 zrobię ale na dzień wycieczkowy to może ze 100 wychodzi.
Soft 1.50 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/562.html).
• Dodano obsługę funkcji zoomu sterowanego elektrycznie w obiektywach z zoomem sterowanym elektrycznie.
• [русский (RU)] dodano do języków dostępnych do wyboru z użyciem elementu [Język (Language)] w [MENU USTAWIEŃ] aparatów Z 5 sprzedawanych na Bliskim Wschodzie.
• Rozwiązano następujące problemy:
- Gdy zamontowana była lampa błyskowa SB-500, zmiana z pomiaru punktowego na inny tryb pomiaru ekspozycji nie powodowała zmiany sterowania błyskiem i-TTL ze standardowego błysku wypełniającego i-TTL na zrównoważony błysk wypełniający i-TTL.
- Nie można było wyświetlić innych zdjęć podczas powiększenia w trybie odtwarzania po oddaleniu zdjęcia w orientacji pionowej z użyciem gestu szczypania.
Zasilacz
24-06-2025, 10:12
Mam problem ze swoją puszką. Jak dotąd używałem zawsze AF-S bo robię zazwyczaj statyczne kadry. Ale po dyskusji w tym wątku https://forum.nikoniarze.pl/threads/319271-Z6III-AF-S-gorszy-niż-w-Z6-przy-słabym-oświetleniu/page2?p=4337624#post4337624 postanowiłem z ciekawości przestawić wczoraj na AF-C. Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że AF tu nie działa... Nie ostrzy i nie potwierdza ostrości z obiektywem 40 2.0. Słychać jak silnik pracuje, ale jakby się blokował i nie mógł wyostrzyć na cokolwiek. Poszperałem trochę w necie i jedyne co znalazłem to ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=SuM6nvU0exs
U mnie to wygląda podobnie, ten sam dźwięk. Co może być przyczyną?
Znajdź jakiś obiekt dla np choćby pudełko zapałek i w tym ustawieniu autofocusa zrób kilka zdjęć i zobacz czy masz ostre dla 40 mm F2.0 sprawdź na przysłonie 4.0 lub 5.6, AF-C nie potwierdza ustawienia ostrości on cały czas pracuje do chwili wyzwolenia migawki i zrobienia zdjęcia.
Zasilacz
24-06-2025, 12:35
Zrobiłem przed chwilą testy. Faktycznie ostrzy bez potwierdzenia. Tyle że to ustawianie ostrości słabo mu idzie i to widać w wizjerze. Trzeba operować baaardzo wolno aparatem by nadążył bo inaczej zdjęcia wychodzą nieostre. Zostaję jednak przy AF-S i joysticku - tutaj mi i aparatowi ustawianie ostrości idzie o wiele szybciej i sprawniej. I wiem kiedy zdjęcie będzie ostre, bo mam potwierdzenie. Może to kwestia budżetowego obiektywu który demonem prędkości nie jest i zwyczajnie na AF-C nie nadąża.
Zasilacz
24-06-2025, 13:23
Z drugiej strony ciekawe jest to że w automatycznym trybie wykrywania oka 40-stka radzi sobie całkiem nieźle.
AF-C nigdy nie potwierdzał, także w lustrzankach. To wynika z jego działania. On sie nie zatrzymuje, ciągle śledzi. AF-S się zatrzymuje po złapaniu ostrości (i potwierdza), ale .. gdy zmieni sie ta odległość to nie reaguje i daje nieostre zdjęcie. Dlatego jest używany do przekadrowania (choć można przekadrowywać pracując na AF-C tylko trzeba wiedziec jak ustawić body).
AF-F jest do filmowania.
Na filmie użyto obiektywu od lustrzanki, z silnikiem starego typu, no i przez FTZ. Dobre natywne Nikkory Z mają inne silniki, ciche.
Możliwe, że plastik fantastik (bagnet) 40/2 ma nieciekawy silnik.
Co do wątku o jakim wspominałeś to może to też kwestia używanych obiektywów, bo użytkownik mówił o FTZ i wtedy wyłapał problem. Ale napisał, że potem użył 24-70/4 S i to samo. No nie wiem, mam starszy model aparatu, mam też m.in. 24-70/4 S i żadnego problemu z ostrzeniem nie mam.
Poszukałem, mój aparat ma detekcje AF od -3EV w górę, a Z6 III od -10 EV (tu nawiązuje do tego co pisano w drugim wątku). Czyli o -7 EV ciemniej! To przepaść. Jakim cudem ma ktoś problem z AF Z6 III?
Z5 ma od -2EV.
Zasilacz
24-06-2025, 23:01
Dziękuję Jacku za wyjaśnienia. Pobawię się jeszcze jutro Z5 i czterdziestką, bo może być tak że to ja tego nie ogarniam i niepotrzebnie biję pianę. W tej chwili to mój jedyny obiektyw, więc nie mam jak porównać z innymi.
Korci mnie Z5, np z tanim Viltroxem 50/2 albo Nikkorem 40/2 ale trochę boję się tego AF. Ma ktoś porównanie do Fuji (tych nowszych modeli)? Nie robię zdjęć ptaków, sportu itp. Raczej ulica, lifestyle, a największy ruch to ludzie i zwierzęta przechadzające się po domu/ścieżkach.
Z 5 nie jest demonem szybkości AF, mogę określić jako przyzwoity w "normalnych warunkach", w dużym stopniu zależny od użytego obiektywu
Wiecie może, jak Z5 ogarnia powiązanie punktowego pomiaru światła z wykrytym okiem/twarzą? Jakoś nie potrafię się z tym trybem dogadać, a pomiar matrycowy nie zawsze mnie za zadowala. Pewnie jest to gdzieś w instrukcji, ale nie mam jej pod ręką, a na telefonie źle się szuka czegoś w pdfach
Ceny na Z5 II może nie spadają ale jadą w dół i jak dla mnie ta jest już całkiem akceptowalna https://www.pasazfoto.pl/nikon-z5-ii-body?200-600&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=4579073c-29df-0903-5c04-e30ad68581f2
Pasażfoto w przeszłości sprzedawał sprzęt z tzw. szarej strefy, poza oficjalną dystrybucją. Coś jak sklepy na ebay. Nie wiem czy to się zmieniło, warto zapytać o gwarancję przed zakupem. W każdym razie na liście oficjalnych dystrybutorów Nikona nie widzę tego sklepu. Podkreślam, że nie interesowałem się, jak to teraz wygląda, czy np. Nikon poczuwa się do respektowania gwarancji za taki sprzęt w razie awarii.
Ivy Mike
05-10-2025, 14:58
Tego sklepu nie znam, choć domyślałem się że działa "gdzieś indziej" niż cała reszta oficjalnej dystrybucji - ale nie da się ukryć że spadają. Media Expert długo trzymał 7 tysięcy, a jest już 6800, i to pewnie idzie jeszcze jakoś kodami, kuponami, itepe obniżyć. Myślę że 6500zł bliżej czarnych piątków, świat jest realne.
thornlab
06-10-2025, 20:23
JA kupiłem swojego Z6 II z tego sklepu - mieli wtedy najtaniej na rynku. Wysłałem zapytanie do Nikon Polska i owszem, jest to sprzęt z poza oficjalnej dystrybucji. Aparat działa do tej pory a gwarantem jest w tej sytuacji sprzedawca.
Oby aparat dalej działał bez problemów i żebyś nie musiał sprawdzać tej gwarancji w praktyce.
Z tego co się orientuję to sprzedawca jest zobowiązany prawem do udzielenia dwuletniej rękojmi, więc to nie jest jego dobra wola. Nikon daje 24 miesiące gwarancji na swoje produkty, więc dokładnie tyle samo.
Biorąc pod uwagę sklep „pasażfoto” z najtańszą obecnie ofertą na Z5II przejrzałem opinie o nim, które na pierwszy rzut oka wydały się bardzo dobre więc zrobiłem zamówienie i przelew z konta bankowego w zeszły piątek. Wcześniej poczytałem posty w tym wątku i przejrzałem przez weekend opinie ale wyłącznie te negatywne i trochę się zaniepokoiłem czy zakup w tym sklepie to dobry pomysł. W poniedziałek w ciągu dnia dostałem mail ze sklepu, że nie maja na stanie obecnie Z5II spodziewają się dostawy po 14.10 ale oferują mi zakup Z5 lub Z6. Więc zaświeciło mi czerwone światło i zrezygnowałem z zamówienia z prośbą o zwrot pieniędzy dziś kwota wpłynęła, komunikacja i szybkość działania bez zarzutu.
A tak dodatkowo poprzez to zdarzenie i weekendową refleksję pojawiła się generalna wątpliwość czy ja faktycznie potrzebuje tego aparatu jako amator, mam już Zfc ogólnie do podróży i noszenia na co dzień i jestem zadowolony, Z5II miał zająć miejsce za D7200 do przyrody i na samoloty ale takie bardziej mało dynamiczne zza plota.
To już mój dylemat i odwieczne pytanie czy warto amatorowi iść w pełną klatkę może jeszcze niższa cena mnie przekona ciekawe czy spadnie do świąt poniżej 6 tys. Np. 5 999,00 PLN. :wink:
thornlab
07-10-2025, 12:46
horn3t, ja miałem ten sam dylemat i teraz żałuję, że Z6 II nie kupiłem wcześniej. A na system Z wydałem już worek monet. Można się spierać ale jednak, wiele dobrych szkieł, które są drogie na systemie F bywają tańsze na system Z. Doszedłem do wniosku, że inwestowanie w stary system nie ma sensu.
paparapa
07-10-2025, 13:30
.
"wiele dobrych szkieł, które są drogie na systemie F bywają tańsze na system Z.
Możesz "rozwinąć" temat?