PDA

Zobacz pełną wersję : COVID-19

Strony : 1 2 3 [4]

Ligo
23-03-2020, 00:45
Czytam... A artykuły Pani Kasi nawet z przyjemnością.
https://wprawo.pl/katarzyna-ts-spokojnie-to-tylko-koniec-swiata/

Kolekcjoner
23-03-2020, 00:48
Kolega pracujący w dużym hotelu mówi że dzisiaj powiedziano im iż pracują do końca marca. Potem urlopy a potem...... :sad:
Znajoma mi właśnie płacze że ludzie odwołują rezerwacje w pensjonacie na lipiec i chcą zwrotu zaliczek.
Nie żeby mnie to jakoś bardzo dziwiło.
Chaos informacyjny jest dosyć spory ale nie przesadzajmy. Po to jest to coś między uszami żeby odfiltrowywać ;).
Moim zdaniem prawdziwa ****nia się zacznie za miesiąc, bo póki co firmy mają jeszcze zasoby, ludzie kasę i wypłaty więc jest trochę śmieszno trochę straszno. W kwietniu po świętach jeśli gospodarka nie ruszy będzie rzeź.

poste
23-03-2020, 00:48
Badanie trwa krócej, ok.3h ...(
Ja widziałem i słyszałem o około 12 h na przeprowadzenie testu. Plus powtórzenie. Ale ok, dobra wiadomość, tylko się cieszyć, że można szybciej.

Kolekcjoner
23-03-2020, 00:51
Można powiedzieć że konkluzja tego artykułu w punkt.

matbe
23-03-2020, 00:54
Kwintesencja :-) wyborcza zła, TVN zły, Onet zły ale jak przychodzi do konfrontacji to z prawej strony ani jednego dziennikarza :-)))

poste
23-03-2020, 01:16

Ale co w tym jest tak odkrywczego, jakie konkretne informacje? Nie wiem czy zauważyłeś, ale nie podaję linków do felietonów czy opinii. Co tu porównywać? Opinię dziennikarki (powiedzmy) w sumie nie podpartą żadnymi danymi, parę figur retorycznych, jakie to niesie treści? Bardziej mnie interesują niezmanipulowane cyferki i opinie np. lekarzy wirusologów na konkretnych stanowiskach, niż, z całym szacunkiem, pani Kasi. Nie masz abonamentu, to niestety nie widzisz np. tweetów na których oparte są artykuły z Wyborczej. Możesz sprawdzać, dobieram je krytycznie.

Ps. Chcesz opinię dziennikarza GW? Prześlę na priv czy maila "Rząd wciska kit, a lud się cieszy", polecam.

Kwintesencja :-) wyborcza zła, TVN zły, Onet zły ale jak przychodzi do konfrontacji to z prawej strony ani jednego dziennikarza :-)))

Więcej powiem, na placu boju zostają wtedy portale założone za ruskie pieniądze, klony RT. Ale to OKO.PRESS weryfikuje, więc nawet nie będę próbował tu czegoś udowadniać, bo to orka na ugorze:roll:

Na szybko sprawdziłem, wprawo.pl oczywiście wymienione w raporcie o witrynach (https://oko.press/rosyjska-propagande-szerza-polskie-portale-znalezlismy-23-takie-witryny/) przedrukowujących kremlowskie "newsy". 20 sekund szukania.
Ale dziewczyna akurat rozsądnie pisze, mimo że widać jak chce się podlizać czytelnikom "antytęczowymi" wstawkami. Trochę naiwne, ale ok.
Ups, chyba za dużo postów wyszło jeden pod drugim.

gremed
23-03-2020, 01:23
gremed Oczywiście masz rację, dokładnie taką samą sytuację obserwuję od lat wśród lekarzy. Pisałem nawet, że ta sytuacja obciąża kolejne rządy od lat. Ale od 5 lat rządzi ten, kto rządzi i nie zmienimy tego. Kogo mamy rozliczać, Tuska? Pawlaka?

Serio nie możesz bez mieszania polityki? Kogo rozliczać? Mnie!!! Bo nawet jak dostanę 10 tysięcy na etat to pójdę sobie dorobić 2 tysiące "ma waciki". Co będzie powodować, że się przemieszczam po więcej niż jednej placówce, że stwarzam pozory tego, że ludzi jest wystarczająco, że w czasach epidemii pogłębiam kryzys. Nie interesuje mnie jaka władza przyszła. Nie mówię o podłożu politycznym tylko o swego rodzaju "tradycji" i zamiłowania do konsumpcyjnego stylu życia. Oczywiście, spora część opisanego przeze mnie problemu wynika z tego, że zarobki w publicznej służbie zdrowia od lat były zaniedbane. Ale za "dobrej zmiany" moje zarobki zwiększyły się o jakieś lekko licząc 30% (tak, za "dobrej zmiany", za poprzedników - za pana BA i za czasów pani od rzucania kamienaimi do dinozaurów przez 8 lat stały prawie w miejscu). I co? I nic. Pracuję dalej prawie tak samo. Swiadomie, dobrowolnie. Ciesząc się, że mam taką możliwość dorobienia i podniesienia poziomu życia. Są miejsca, gdzie głównym powodem harowania ponad siły są niskie pensje - oczywiście. Ale to nie ma wprost przełożenia na władzę centralną. Po drodze są samorzady - one odpowiadają za część jednostek medycznych i ich zarządzanie, za rozrośniętą do granic absurdu administrację, za dyrektorów z klucza politycznego. A samorządy to często przeciwny biegun niż centrum. To nie jest takie zero-jedynkowe jakbyś chciał żeby było.
Jest jeszcze jeden aspekt - są takie osoby - specjaliści najwyższej klasy, które zawsze będą ulokowane w kilku miejscach. Właśnie dlatego, że są specjalistami.

- - - - kolejny post - - - - - -

Pisałem o tym kilka dni temu, to nie widziałeś problemu, "wystarczy przenieść obsadę" z innego rejonu.

Tak. Powtórzę Ci to co napisałem: "Co będzie? Przewrotnie powiem - nadal nic. Będziemy działać na tyle na ile pozwolą nam zachowane siły i środki. Czy ktoś z tego powodu może umrzeć? Tak. To trzeba wprost powiedzieć. Jeśli sytuacja wymknie się spod kontroli to nie będziemy w stanie pomóc wszystkim. Ale też dlatego, że w szpitalu może nie być prądu bo połowa elektrowni będzie na kwarantannie, może nie być jedzenia, lekarstw bo nie będzie miał tego kto dostarczyć. Więc powtórzę jeszcze raz: nikt nie jest/nie był gotowy na taką sytuację ale patrząc na działania Polski do tego momentu należy obiektywnie uznać je za poprawne."
Więc moje "nic nie będzie" ma trochę inny wydźwięk niż sugerujesz pisząc, że nie widziałem problemu. Po drugie - mój wpis ma na celu pokazanie ludziom to czytającym na czym polega mechanizm problemu bo to może akurat kogos zaintersować bardziej niż zwykle forumowe czarnowidztwo.

poste
23-03-2020, 01:45
Serio nie możesz bez mieszania polityki? Kogo rozliczać? Mnie!!! ....
Dlaczego ciebie? Nie rozumiem, za co odpowiadasz w skali państwa, systemu opieki? Masz wpływ na kolejki, oczekiwanie na zabiegi? Jakieś abstrakcyjne podejście. Sam ciągle piszesz o polityce, rozumiem bo nie sposób tego uniknąć mówiąc o służbie zdrowia, a mnie zarzucasz że odnoszę się do aktualnie rządzących. Powtarzam, było źle, nie jest lepiej a nawet w wielu (konkretne przypadki z autopsji) sprawach gorzej niż przed laty. Odpowiadają za to politycy, to kogo mam winić? Krasnoludki? Bo nie ratowników czy pielęgniarki funkcjonujące w ramach systemu, który został im stworzony. Zapomnij na chwilę o politycznych preferencjach, popatrz na system okiem pacjenta. Samorządy winne? One nie dostają składki z ubezpieczeń, i nie wymyślają służby zdrowia a realizują politykę, która powstaje na szczeblu centralnym. Poza tym trudno nie widzieć, ile kosztów np. związanych z edukacją zostało przerzuconych na samorządy (niezależnie od opcji), skąd mają brać środki? Koronawirus obnaża wszystkie zaniedbania i błędy, nie tylko ostatnich lat.
Poza tym, mam wrażenie że piszemy o czym innym. Ja o systemie, Ty o swojej działce. Cieszę się, że funkcjonuje dobrze, oby jak najdłużej. Twoja jednostka ratownicza to nie system ochrony zdrowia, naprawdę cieszę się, że choć jeden element działa dobrze (jak wynika z Twoich słów).

nowart
23-03-2020, 02:23
Więcej powiem, na placu boju zostają wtedy portale założone za ruskie pieniądze, klony RT. Ale to OKO.PRESS weryfikuje, więc nawet nie będę próbował tu czegoś udowadniać, bo to orka na ugorze:roll:

.

TVN, wyborcza. Wyborcza, TVN.
Jak coś nie po partyjnej myśli to przecież zweryfikowane przez oczkopress...
Ty musisz żyć w strasznym napięciu każdego dnia... opuść może ten wątek bo tego bełkotu nie da się już znieść...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Jacek_Z
23-03-2020, 02:23
Czytam sobie o tym jak to LPP w styczniu wyczyściło dokładnie nasz kraj z maseczek, wysyłając je do swoich firm w Azji. Wierzyć się nie chce.
Teraz rozumem dlaczego poleciał ten facet od rezerw materiałowych. I dlaczego nie widziałem w swoim mieście NIKOGO w maseczce. NIKOGO. Kasjerki w Netto i Biedronce mają rękawiczki, tyle widziałem ze środków ochrony.
Kuj - pom było przedostatnim województwem bez wykrytego przypadku wirusa. I było województwem, gdzie nie było laboratorium do ich badania. Wysyłano je do Warszawy, Gdańska i jeszcze gdzieś.
Teraz laboratorium jest, bada i .. niestety jesteśmy daleko od tego fajnego przedostatniego miejsca. Wnioski niech wyciągną ci, co nie widzą zależności ilości testów od liczby wykazanych zachorowań.
Niestety wszędzie (Włochy, Hiszpania, Francja, W Bryt) liczy sie też kasa, rezerwy, możliwości. Tam już przewidują, że osoby stare są do odstrzału. Brutalne to, ale takie są realia. Z naszym PKB na służbe zdrowia nie mamy fajnie, jesli chodzi o porównanie do nich. Jaki tego będzie efekt za miesiąc? Z innej beczki - o dziwo uważam, że zareagowaliśmy zadziwiająco szybko, wprowadzając całkiem spore ograniczenia. Pewnie gdybyśmy mieli w magazynach miliony maseczek, po 2 laboratoria w każdym województwie i full testów, to by było lepiej, ale tego sie nie zrobi w miesiąc, dwa. Nie kupi, gdy to samo chcą kupować wszyscy na świecie. Mnóstwo osób okazało się dosyc nieodpowiedzialnych i niekompetentnych i ja bym tego nie wiązał z władzą, bo prawda jest taka, że każda władza obsadza swoimi ludzmi max dużo stołków. Aktualnie rządzący jako bardziej odgórnie sterujący są na czas kryzysu lepsi, niż "urzędasy". Natomiast czy "doły" są kompetentne - średnio lub słabo, tak uważam, poprzednicy mieli lepszych. Nic na to nie poradzimy, trzeba polegac na sobie. Czyli prawie nie wychodzić z domu. Co czynię, bo nie mam pracy i w tym miesiącu będę na minusie.

gremed
23-03-2020, 07:47
poste - tak, masz rację piszemy o czymś innym. Zdecydowanie. Szkoda mi Ciebie trochę bo wygląda na to, że oprócz codziennych aktualnych problemów Ty dźwigasz jeszcze dodatkowo swój "krzyż" cierpienia i uciemiężenia. Co do polityki - mam na to wszystko głęboko wy....ne. Serio. Chodzę na wybory, interesuję się bieżącą sytuacją i... to wszystko. Uważam, że mój czas jest zbyt cenny a życie jedno i to krótkie żeby zastanawiać się każdego ranka czy to że masło kosztuje 10 zotych to jest wina tego czy tamtego.
W aktualnej sytuacji mamy do czynienia z ekstremalnie trudną sytuacją, niespotykaną, na ten moment nie do oceny. Przedstawiam, podobnie jak wiele innych osób (nie tylko tutaj) swoje poglądy na to wszystko. I dla Ciebie jakąś niewyobrażalną katorgą jest to, że ktoś próbuje znaleźć jakieś pozytywne aspekty w działaniu władz kraju. Zostań więc na tej swojej drodze krzyżowej, która wydaje się mieć nieskończoną ilość stacji.
Na moment sie jednak wyłączę - męczą mnie takie osoby jak Ty. I tak jak nie oglądam telewizji, nie czytam prawie żadnych upolitycznionych mediów tak samo odpocznę od COFID-a tutaj. Męczy mnie ciągłe pieprzenie o tym jak to będzie jak będziemy mieli scenariusz włoski czy hiszpański. Bo mieć będziemy mieli na pewno, prawda? Przecież musimy dojść do 6 tysięcy zgonów mimo, ze na razie mamy 7, tak? Nie ma opcji, że te scenariusze się jednak nie powtórzą u nas bo ktoś, gdzieś tan, jakoś zadziałał, prawda? Zdrówka!

bejcman
23-03-2020, 08:08
Serio nie możesz bez mieszania polityki? Kogo rozliczać? Mnie!!! Bo nawet jak dostanę 10 tysięcy na etat to pójdę sobie dorobić 2 tysiące "ma waciki". Co będzie powodować, że się przemieszczam po więcej niż jednej placówce, że stwarzam pozory tego, że ludzi jest wystarczająco, że w czasach epidemii pogłębiam kryzys. Nie interesuje mnie jaka władza przyszła. Nie mówię o podłożu politycznym tylko o swego rodzaju "tradycji" i zamiłowania do konsumpcyjnego stylu życia. Oczywiście, spora część opisanego przeze mnie problemu wynika z tego, że zarobki w publicznej służbie zdrowia od lat były zaniedbane. Ale za "dobrej zmiany" moje zarobki zwiększyły się o jakieś lekko licząc 30% (tak, za "dobrej zmiany", za poprzedników - za pana BA i za czasów pani od rzucania kamienaimi do dinozaurów przez 8 lat stały prawie w miejscu). I co? I nic. Pracuję dalej prawie tak samo. Swiadomie, dobrowolnie. Ciesząc się, że mam taką możliwość dorobienia i podniesienia poziomu życia. Są miejsca, gdzie głównym powodem harowania ponad siły są niskie pensje - oczywiście. Ale to nie ma wprost przełożenia na władzę centralną. Po drodze są samorzady - one odpowiadają za część jednostek medycznych i ich zarządzanie, za rozrośniętą do granic absurdu administrację, za dyrektorów z klucza politycznego. A samorządy to często przeciwny biegun niż centrum. To nie jest takie zero-jedynkowe jakbyś chciał żeby było.
Jest jeszcze jeden aspekt - są takie osoby - specjaliści najwyższej klasy, które zawsze będą ulokowane w kilku miejscach. Właśnie dlatego, że są specjalistami.

Tak. Powtórzę Ci to co napisałem: "Co będzie? Przewrotnie powiem - nadal nic. Będziemy działać na tyle na ile pozwolą nam zachowane siły i środki. Czy ktoś z tego powodu może umrzeć? Tak. To trzeba wprost powiedzieć. Jeśli sytuacja wymknie się spod kontroli to nie będziemy w stanie pomóc wszystkim. Ale też dlatego, że w szpitalu może nie być prądu bo połowa elektrowni będzie na kwarantannie, może nie być jedzenia, lekarstw bo nie będzie miał tego kto dostarczyć. Więc powtórzę jeszcze raz: nikt nie jest/nie był gotowy na taką sytuację ale patrząc na działania Polski do tego momentu należy obiektywnie uznać je za poprawne."
Więc moje "nic nie będzie" ma trochę inny wydźwięk niż sugerujesz pisząc, że nie widziałem problemu. Po drugie - mój wpis ma na celu pokazanie ludziom to czytającym na czym polega mechanizm problemu bo to może akurat kogos zaintersować bardziej niż zwykle forumowe czarnowidztwo.

Jak widać łatwiej przypisać komuś "czarnowidztwo" niż przyznać się do błędu.

poste
23-03-2020, 09:10
nowart Ha, ha, ha, miłego dnia!
:roll::-P:mrgreen:
gremed Nie. Nie dźwigam krzyża, napisałem ,że żyję w miarę normalnie. Stosuję się do poleceń, niektóre działania rozumiem, innych nie. Niektóre popieram, innych nie. Nawet przez chwilę nie zakładałem, że będziemy mieć u nas scenariusz włoski, mimo podjętych środków. Mamy arcyciekawą sytuację na wielu polach dotykających naszego życia, bez precedensu. Która wpłynie na naszą sytuację, mniej lub bardziej, mocniej lub słabiej. Fajnie jest myśleć co będzie, żeby trochę mniej obudzić się z ręką w nocniku. Do tego potrzebne są dane, opinie ekspertów (tak, uważam że lekarz wirusolog wie więcej niż youtuber albo minister od wszystkiego, dziwne?). Nie rozumiem, na jakiej podstawie miałbym ślepo zakładać, że wszystkie działania rządu są świetne, oprócz zaślepienia politycznego. Tak jak nie zakładam z góry, że są złe. Staram się być jak zawsze sceptyczny i tego również życzę. Rolą obywatela nie jest ślepe posłuszeństwo i przyklaskiwanie rządowi, jakiemukolwiek.

tbogdanowicz
23-03-2020, 09:20
To może jeszcze filmik.
Niby mówi się o tym, ale myślę że warto go rozprzestrzeniać :mrgreen:, a taka forma jest łatwo przyswajalna przez młodzież.

https://www.youtube.com/watch?v=BtN-goy9VOY&feature=emb_logo

gremed
23-03-2020, 09:44
Jak widać łatwiej przypisać komuś "czarnowidztwo" niż przyznać się do błędu.

Jak widać najlatwiej w czasie pandemii na początku dyskusji napisać - "będzie źle" i na końcu w co drugim poście podniecac się swoją zaje.....ścią i nieomylnością. "Bo przecież mówiłem!". Szkoda, że merytoryki w tym żadnej.

Dla tych, których interesuje co tam na mieście: dyżurek spokojny (spokojny to znaczy zrobiłem jeden wyjazd wieczorem). Na dyspozytorni sporo telefonów, tak do północy. Zaczyna dochodzić do głosu psychika ludzi, zamkniętych w domach, nakręcających się wspólnie (ktoś z obecnych tutaj dzwonił może??? :grin:), z ograniczonymi możliwościami porady. Problemem są placówki świadczące opiekę nocno-świąteczną (one cały rok są problemem ale teraz szczególnie). Nie odbierają telefonów, jak już odbiorą to uzyskanie wizyty domowej jest trudne, nawet niechętnie widzą pacjentów u siebie. Powodem z pewnością jest jakiś tam strach. Są to placówki działające często na zasadzie partyzantki. Albo zatrudniają lekarzy młodych, bez doświadczenia, albo 75 letnich emerytów. Procedur żadnych. To co w czasach pokoju ledwo działa to w czasie wojny działać przestaje. To powoduje, że dużo ludzi z błahymi problemami kończy na numerze alarmowym. A propos psychiki - to czynnik, który dopiero sie odezwie. Na razie mamy tydzień siedzenia w domu i to w dodatku dobrowolnego. Może być dużo gorzej, tym bardziej, ze za chwilę wiosna strzeli za oknem.
Co do kwarantann pracowników służby zdrowia - codziennie słyszę o kimś znajomym, który "odpoczywa". Są to najczęściej krótkie - 2 dniowe przewry w pracy do czasu uzyskania wyniku badań osoby, z którą miało się kontakt. Na ten moment nie znam osobiście nikogo kto miałby potwierdzone zachorowanie na COVID.

pawelp
23-03-2020, 09:55
Ja widziałem i słyszałem o około 12 h na przeprowadzenie testu. Plus powtórzenie. Ale ok, dobra wiadomość, tylko się cieszyć, że można szybciej.
To wszystko zależy jak się robi. Jeżeli robione jest to aparatem od początku do końca to zajmuje 3h czasu. Jak ręcznie, jak w większości laboratoriów
to będzie do 12 h .

TVN, wyborcza. Wyborcza, TVN.
Jak coś nie po partyjnej myśli to przecież zweryfikowane przez oczkopress...
Ty musisz żyć w strasznym napięciu każdego dnia... opuść może ten wątek bo tego bełkotu nie da się już znieść...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Wiesz akurat to media prawicowe są na pasku partyjnym. Więc bardzo proszę może odczep się od TVN, a przyjrzyj się Gazecie Polskiej, wSieci, Do Rzeczy, że o TVP już nie wspomnę.

poste
23-03-2020, 10:28
...
Wiesz akurat to media prawicowe są na pasku partyjnym. ...

Kolegę zabolało, że jego ulubieńcy przepisują teksty przygotowane przez ruskich trolli. Dajmy mu ochłonąć, nie burzmy świata.

ksh
23-03-2020, 10:41
koesh, na przemian plujesz na opozycję i nawołujesz do niepisania o polityce. Przecież to jest śmieszne, opanuj się, dorosły jesteś.

Gdzie tu plucie, to tylko wymienianie ich zasług i osiągnięć, jestem daleki od plucia na tą szajkę.

Naoglądałeś się wiadomości i nawet się nie zastanowiłeś. Został pokazany stan badań w przypadku USA i Francja z 29 lutego natomiast u nas z wczoraj. Gratuluje.

To są dane z euro instytucji i nas powinna interesować kwestia przesunięcia o dwa tygodnie bo jesteśmy w takiej sytuacji póki co.

fafniak
23-03-2020, 10:44
Tak - czas opuścić wątek
Taplajcie sie w bagienku jedynej słusznej opcji

poste
23-03-2020, 10:48
I jakże wyważona i apolityczna ta "szajka":mrgreen: Zwyczajnie przekraczasz granice śmieszności :roll:

ksh
23-03-2020, 10:50
To wszystko zależy jak się robi. Jeżeli robione jest to aparatem od początku do końca to zajmuje 3h czasu. Jak ręcznie, jak w większości laboratoriów
to będzie do 12 h .
hm... powtarzane jest do znudzenia że czas wykoywania testów jest uzalezniony od konretnego przypadku, a testy szybkie to co innego i przecież WHO nie o nich wspomina bo mogą zafałszowywać sytuacje.

Wiesz akurat to media prawicowe są na pasku partyjnym. Więc bardzo proszę może odczep się od TVN, a przyjrzyj się Gazecie Polskiej, wSieci, Do Rzeczy, że o TVP już nie wspomnę.
TVN po przejęciu przez Discovery dostał zielone światło na propagandę i atakowanie zarówno u nas rządu jak i plucie na np na Trumpa, ci prowadzący jak moroz, olejnik, kolenda itp to przecież dno szamba dziennikarskiego i tak banalne manipulacje że człowiek mało interesujący się polityką widzi jaki jest poziom manipulacji i kreowania faktów. Nie żebym bronił TVP bo tak samo krytykowałem zawsze media państwowe w Niemczech, które zachowywały się zawsze podobnie czyli wspieranie własnego rządu.
Przypomnij sobie co się działo w TVP jak rządziło tam sld i po, przecież to śmierdziało koreą północną, o zatrudnianiu miernot za grubą kasę nie wspomnę.

Nbogdan
23-03-2020, 10:51
To może jeszcze filmik.
Niby mówi się o tym, ale myślę że warto go rozprzestrzeniać :mrgreen:, a taka forma jest łatwo przyswajalna przez młodzież.

https://www.youtube.com/watch?v=BtN-goy9VOY&feature=emb_logo

Bardzo dobre, to mi się podoba. :)

A jako podsumowanie mojej "obserwacji" wątku napiszę jedno zdanie.
Najbardziej aktywni użytkownicy to już tak się zapętlili, że przydała by im się przynajmniej dwudniowa kwarantanna ;)
Odsuńcie się na 2 metry od komputera, otwórzcie okno, spójrzcie na ulicę.
Potem zastanówcie się, co sami możecie zrobić aby przetrwać ten kryzys, i to opiszcie.

A nie tylko szczekać, że ktoś coś robi albo nie robi, a jak robi to i tak źle robi albo za mało tego robi. Będzie tak albo srak. Wszyscy umrzemy :)
Niedobrze mi, jak to czytam.

Oj, wyszło więcej niż jedno zdanie..

Zdrówka życzę, i bez odbioru ;)

ksh
23-03-2020, 10:51
I jakże wyważona i apolityczna ta "szajka":mrgreen: Zwyczajnie przekraczasz granice śmieszności :roll:

Dla mnie to szajka i uważam ze nie jest to miejsce na używanie mocniejszych określeń.

poste
23-03-2020, 10:53
Koesh, halo, tu Ziemia!

Nie żebym bronił TVP bo tak samo krytykowałem zawsze media państwowe w Niemczech, które zachowywały się zawsze podobnie czyli wspieranie własnego rządu.

pawelp
23-03-2020, 10:58
To są dane z euro instytucji i nas powinna interesować kwestia przesunięcia o dwa tygodnie bo jesteśmy w takiej sytuacji póki co.
Ale ja nie wnikam skąd są. Nie poddaje w wątpliwość w ich prawdziwość. Ja tylko piszę, że są zmanipulowane bo dzieli je 3 tygodnie (a nie dwa tak swoją drogą) różnicy.

matbe
23-03-2020, 11:01
Tak - czas opuścić wątek
Może po prostu rozdzielić na dwa wątki, dla milośników władzy i tych skupiających sie na faktach.
Dla mnie to dział z humorem - publicystyka anonimów, homofobia(ach ta obsesja xD), wypieranie, spiskowanie, zwalanie na innych.

ksh
23-03-2020, 11:03
Ale w ilości zachorowań i ilości testów my faktycznie jesteśmy dwa tygodnie przed zachodnią europą i mamy od ponad tygodnia to co oni wprowadzali dużo później, a czy to będzie pomocne zobaczymy za jakiś czas.
Walenie w rząd dla samego walenia jest prymitywne jak przekazy z tvn.

Jurek Ż
23-03-2020, 11:14
Tak - czas opuścić wątek

Wybacz fafniak ale większość z nas jest Polakami i kochamy ten kraj. Ostatnie artykuły w Newsweek twierdzą że blisko 60 proc przez nich ankietowanych jest dumnych z bycia Polakiem. Zaraz też musieli zaznaczyć że dumę z przynależności narodowej odczuwają osoby starsze (bali się dopisać z częściową demencją). Dalszy wpis informuje, że rzadko dumę z przynależności narodowej odczuwają osoby w młodym wieku i wykształceni. Dodali też że 7 proc. przyznaje że wstydzi się że jest Polakiem.

pawelp
23-03-2020, 11:15
Ale w ilości zachorowań i ilości testów my faktycznie jesteśmy dwa tygodnie przed zachodnią europą i mamy od ponad tygodnia to co oni wprowadzali dużo później, a czy to będzie pomocne zobaczymy za jakiś czas.

Przed Francją. Francja to nie cała zachodnia Europa. Chciałem zauważyć, że we Francji jeszcze wpadli na "genialny" pomysł, aby przeprowadzić wybory, przez co zostali mocno skrytykowani.

poste
23-03-2020, 11:19
Chwalenie rządu dla samego chwalenia jest prymitywne jak przekazy z tvpis.

fafniak
23-03-2020, 11:21
Intersujace ale czy realne ?
https://www.rp.pl/Koronawirus-SARS-CoV-2/200329831-Koronawirus-Konieczna-natychmiastowa-zmiana-polityki.html?fbclid=IwAR04TdkCeJXc9zxF-Q7QD4-9fqQjpNmqut98a03KY9DYeFrDmx49PwNI3rA

poste
23-03-2020, 11:29
Głos rozsądku. Niestety nierealny wobec obrazków z Włoch, mówiąc w największym w skrócie.

nowart
23-03-2020, 11:31
Czytam sobie o tym jak to LPP w styczniu wyczyściło dokładnie nasz kraj z maseczek, wysyłając je do swoich firm w Azji. Wierzyć się nie chce..

Oczywiście, że wierzyć się nie chce bo to kolejny fejk rozpowszechniany przez lisowego newsweeka, sprostowane w komunikatach przez LPP...

https://www.lppsa.com/informacje-prasowe/oswiadczenie-lpp-odnosnie-artykulu-w-newsweek-pl

Kolejny z setek przykładów jak bardzo można polegać na informacji z tych mediów...

"Redakcja formułuje swe zarzuty bez wspierania się na faktach..." no też mi nowość ... :D

Jurek Ż
23-03-2020, 11:37
Oczywiście, że wierzyć się nie chce bo to kolejny fejk rozpowszechniany przez lisowego newsweeka, sprostowane w komunikatach przez LPP...

https://www.lppsa.com/informacje-prasowe/oswiadczenie-lpp-odnosnie-artykulu-w-newsweek-pl

Kolejny z setek przykładów jak bardzo można polegać na informacji z tych mediów...

"Redakcja formułuje swe zarzuty bez wspierania się na faktach..." no też mi nowość ... :D

To może dorzucę bo warto przeczytać dlaczego i w jaki sposób jesteśmy manipulowani. https://www.mypolacy.de/polska,0/s/artykuly/ktore-media-w-polsce-sa-niemieckie

ksh
23-03-2020, 11:47
Nawoływanie do masowych testów może przynieść duże zagrożenie jeśli wiemy że test nie wykrywa wirusa w pierwszych 4-5 dniach od infekcji.

matbe
23-03-2020, 11:49
To może dorzucę bo warto przeczytać dlaczego i w jaki sposób jesteśmy manipulowani.

I dzięki Bogu, oby jak najwięcej było w zachodnich rękach, nacjonalizacja przekłada się tylko na wzmacnianie propagandy rządowej, do tego inspirowanej/sponsorowanej z Rosji.

fafniak
23-03-2020, 11:50
Daj spokój - myślę że po prostu należałoby dać możliwość.

ksh
23-03-2020, 11:51
Przed Francją. Francja to nie cała zachodnia Europa. Chciałem zauważyć, że we Francji jeszcze wpadli na "genialny" pomysł, aby przeprowadzić wybory, przez co zostali mocno skrytykowani.

Zerknij sobie na statystyki, Francja/Hiszpania/Niemcy bardzo podobna sytuacja zarówno w zachorowaniach jak i ilości testów.
Co do wyborów, sam nie wiem czy powinny być czy nie, jeśli przewiduje się że "normalności" nie będzie do końca tego roku to czy opozycja tak bardzo chce prezydentury Dudy przez kolejny rok ?

To może dorzucę bo warto przeczytać dlaczego i w jaki sposób jesteśmy manipulowani. https://www.mypolacy.de/polska,0/s/artykuly/ktore-media-w-polsce-sa-niemieckie

Warto to porównać do rynku Niemieckiego albo Francuskiego co zobrazuje różnice i jak te kraje "walczą" z zagranicznymi mediami.

poste
23-03-2020, 11:53
Co się tych maseczek tak uczepiliście? Przecież to jakieś szmatki, które ludzie sobie noszą dla spokoju ducha. Nawet nie znam tematu, bo wbrew pozorom wszystkiego nie czytam i pierdoły staram się selekcjonować i nie tracić czasu, Newsweek wyciągnął jakiś temat z d%$y. Ważne, żeby był zapas masek dla lekarzy, szpitali itd. czyli ludzi narażonych na kontakt z wirusem. To jest problem i temu trzeba się uważnie przyglądać. To nie są takie zabawki z pieluch, które ludzie szyją i nie wiem po jaką cholerę noszą po domu jak są zdrowi.
Zasłyszałem zabawną opinię, w której dla mnie jest trochę prawdy. Wcześniej, żeby poznać że ktoś jest idiotą trzeba było z nim pogadać kilka minut. Dziś na ulicy sami oznaczają się maseczkami.8)

ksh
23-03-2020, 11:57
Co się tych maseczek tak uczepiliście? To jest efekt propagandy opozycji i ich fake newsów, nawet dzięki nim la republica podała informacje że Polska przetrzymuje miliony maseczek co miały trafić do Włoch.

sufenta
23-03-2020, 12:05
Nie nazywalbym osob z chirurgicznymi maskami na twarzy "idiotami"- nie gwarantuja one wprawdzie pewnej ochrony przed wirusem, ale w istotny sposob ryzyko zmniejszaja https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30134-X/fulltext

matbe
23-03-2020, 12:07
Warto to porównać do rynku Niemieckiego albo Francuskiego co zobrazuje różnice i jak te kraje "walczą" z zagranicznymi mediami.

Można też porównać ze wschodem, tam tez walczą skutecznie xD Gdzie nam bliżej, praworządności niemieckiej czy rosyjskiej?

poste
23-03-2020, 12:10
Od kiedy zależy ci na opinii Zachodu? Jak La Repubblica napisze o praworządności, to szmatławiec wtrąca się w wewnętrzne sprawy, jak o maseczkach to tracimy reputację? Ogarnij się, naprawdę poza polityką jest życie i nie wszystko trzeba postrzegać przez pryzmat słupków wyborczych, nie wchodź w taką ciciubabkę informacyjną. Dziś nie warto, patrz na szpitale, patrz na gospodarkę, weryfikuj informacje. Więcej dystansu polecam.

gremed
23-03-2020, 12:13
Najważniejszy wniosek jaki nasuwa się obserwując to co widzimy dookoła: w czasach takich jak obecnie powinna być możliwość wprowadzenia swego rodzaju medialnego stanu wyjątkowego i moderowania wszelkich wpisów w Internecie. Jako społeczeństwo nie dorośliśmy do "wolności słowa", podobnie jak nie wszyscy dorośli do posiadania praw wyborczych (to często idzie w parze gdyż inspiracje wyborcze niektórzy czerpią z Facebooka). Ludzie nie umieją (nie chcą/nie wiedzą, że można) weryfikować medialnych przekazów. Pomijam to, że część z tych przekazów śmierdzi gó..em już z samego tytułu i żadnej weryfikacji nie potrzeba. Licytowanie się tutaj na linki z agencji/stron, które zaraz pod "sensacyjnym" newsem na temat pandemii zamieszczają równie sensacyjny artykuł o tym, że Natalia Siwiec zapomniała majtek na spacer a pani Rozenek wpier...a pierogi na obiad jest żenującym przejawem poszanowania przyzwoitości. Są oczywiście dostępne głosy ekspertów ale ogarnia to garstka ludzi. Reszta gdyby dostała do ręki kamienie to nie zawahałaby się pójść z tym orężem na "przeciwnika". Przeciwnika czyli kogoś kto ma odmienne zdanie bo umie sobie je wyrobić. Napisałem tutaj chyba najwięcej linijek tekstu. Pisanego z biurka dyspozytorni, z dyżurki. Suche fakty poparte obserwacjami tego co dookoła i weryfikowane doświadczeniem wielu lat pracy. W każdym poście zamieszczam "moim zdaniem", "na ten moment". Podkreślam wielokrotnie, że na razie dajemy radę, że nie ma znaczenia jaka opcja polityczna rządzi, że za poprzedników i poprzedników tych co byli poprzednikami było dokładnie tak samo. Co do organizacji systemu opieki zdrowotnej to wspomniałem, że będzie tak jak jest do momentu, aż przyjdzie czas, że pierwszym pytaniem jakie będziemy dostawać po przekroczeniu progu szpitala będzie prośba o numer ubezpieczenia. A czy są problemy i czy będą kolejne setki zachorowań i czy ludzie będą umierać? Tak! Tak będzie! Nieważne kto i ile ubierze maseczek, nieważne kto będzie organizował konferencje prasowe, nieważne kto będzie rozdawał pieniądze. Umierają ludzie w krajach bogatych, biednych, lewicowych, prawicowych itp. itd. Na tym polega pandemia.
P.S. Swoją drogą to żal mi się robi tych ludzi na ulicach którzy chodzą w uszytych z jakiegoś kawałka materiału "maseczkach", zaryzykuję stwierdzenie, że to co tam sobie wyhodowali w tej szmacie i czym oddychają za chwilę będzie bardziej groźne od samego koronawirusa.

ksh
23-03-2020, 12:18
Można też porównać ze wschodem, tam tez walczą skutecznie xD Gdzie nam bliżej, praworządności niemieckiej czy rosyjskiej?
Masz rację, Niemcy to od dawna największy przyjaciel kremla ale akurat media u siebie trzymają za ryj od zawsze bo to są zyski pośrednio dla ich gospodarki.
Mi się podoba że TVP nie zostało wykończone i sprowadzone do grajdołka dla celebrytów i zasłużonych dla sld-psl-po i powstały kanały czesto lepsze niż zachodni szmelc.
TVP1
TVP2
TVP ABC
TVP Historia
TVP Info
TVP Kultura
TVP Rozrywka
TVP Seriale
TVP Sport
TVP3

fafniak
23-03-2020, 12:20
Tak właśnie mnie zastanawiało jak to jest z tym pospolitym ruszeniem szycia maseczek. Czy ktokolwiek weryfikuje jakość takiej maseczki? Żeby nie okazało się że dostajemy zastawkę zamiast realnego budynku (tak w odniesieniu do planu filmowego ;)

poste
23-03-2020, 12:25
Nie nazywalbym osob z chirurgicznymi maskami na twarzy "idiotami"- nie gwarantuja one wprawdzie pewnej ochrony przed wirusem, ale w istotny sposob ryzyko zmniejszaja https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30134-X/fulltext

To "idiotami" to oczywiście było półżartem. Artykuł faktycznie ciekawy, ale szczerze mówiąc nie znalazłem argumentu za powszechnym noszeniem na ulicy maseczek przez osoby zdrowe, poza uwarunkowaniami kulturowymi oraz "One advantage of universal use of face masks is that it prevents discrimination of individuals who wear masks when unwell because everybody is wearing a mask." Szczerze mówiąc bardziej interesują mnie względy medyczne i chętnie zobaczyłbym jakieś argumenty, że idąc do sklepu pustą ulicą, w sklepie są 2 osoby kupujące, itd. miałbym nosić maseczkę.
Póki jeszcze nikt nam internetu nie zamknął ;)

david555
23-03-2020, 12:28
Tak właśnie mnie zastanawiało jak to jest z tym pospolitym ruszeniem szycia maseczek. Czy ktokolwiek weryfikuje jakość takiej maseczki? Żeby nie okazało się że dostajemy zastawkę zamiast realnego budynku (tak w odniesieniu do planu filmowego ;)

Samo używanie maseczek z materiału nie jest grzechem, ale trzeba te maseczki zmieniać co ok. 30 minut, czego już większość osób nie robi, bo zwykle tego nie wie.

sufenta
23-03-2020, 12:29
nie przeczytales uwaznie https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

gremed
23-03-2020, 12:31

U nas jak to zwykle bywa najważniejsze jest pospolite ruszenie. Można znaleźć artykuły o tym, że część szpitali nie przyjmuje sprzętu domowej roboty. Szmatkę można sobie założyć na spacer z psem ("można" niekoniecznie oznacza trzeba). Sprzęt w szpitalach podlega atestowaniu i wcześniejszym badaniom. Już nieraz porwaliśmy się na różne "domowe biznesy", które kończyły się tragicznie. Można dorabiać w garażu pierścienie do foteli w MIG-ach 29 tylko trzeba umieć później stanąć przed rodziną pilota który przez to zginie i powiedzieć mu, że ten pierścień to prawie "taki sam" jak ten fabryczny. Tak samo jak trzeba umieć wytłumaczyć pacjentowi, że nakichaliśmy mu do rany pooperacyjnej bo pani Zosia źle zeszyła "maseczki". To nie jest proste takie jakby się wydawało. Nie słychać tych głosów za dużo bo gest społeczeństwa miły, do czegoś tam się to przyda (raczej nie spodziewam się operowania kogoś w takiej podarowanej maseczce, raczej będzie wykorzystane do pracy na stanowiskach niemedycznych) itp.

nowart
23-03-2020, 12:34
P.S. Swoją drogą to żal mi się robi tych ludzi na ulicach którzy chodzą w uszytych z jakiegoś kawałka materiału "maseczkach", zaryzykuję stwierdzenie, że to co tam sobie wyhodowali w tej szmacie i czym oddychają za chwilę będzie bardziej groźne od samego koronawirusa.

ale doskonale wiesz, że te podstawowe maseczki nie mają zabezpieczać nas od możliwości zarażenia od innego nosiciela drogą kropelkową tylko ograniczeniem możliwości zarażenia się np wtykaniem rąk do ust, nosa czy też zarażaniem innych przez mniejszy zasięg wydalanych poprzez kaszlenie/psikanie patogenów. i nikt rozsądny nie nosi ich cały dzień bo wiadomo, że to ma działać przez godzinę czy dwie, po czym jest do wyrzucenia...
wydaje mi się, że to byłoby najskuteczniejsze rozwiązanie, póki co, aby KAŻDY nosił maszeczkę znacznie w ten sposób ograniczając możliwość zarażenia człowieka obok.

matbe
23-03-2020, 12:34
Masz rację, Niemcy to od dawna największy przyjaciel kremla ale akurat media u siebie trzymają za ryj od zawsze bo to są zyski pośrednio dla ich gospodarki.
Mi się podoba że TVP nie zostało wykończone i sprowadzone do grajdołka dla celebrytów i zasłużonych dla sld-psl-po i powstały kanały czesto lepsze niż zachodni szmelc.
TVP1
TVP2
TVP ABC
TVP Historia
TVP Info
TVP Kultura
TVP Rozrywka
TVP Seriale
TVP Sport
TVP3

Bez kitu, wdzięczny Ci jestem za pomoc ze sprzętem komputerowym ale to co wyczyniasz w tym wątku jest OBRZYDLIWE. Ta zaraza kiedyś minie(nie chodzi o wirusa) ale pamięć o jej plugastwach będzie żywsza niż o komunie.

poste
23-03-2020, 12:35
Chyba faktycznie nie potrafię znaleźć takiej informacji dlaczego jako zdrowa osoba zachowująca zasady bezpiecznego dystansu miałbym zakładać maseczkę. Przy oficjalnych 600 zachorowaniach w 37. milionowym kraju.

pawelp
23-03-2020, 12:36
Zerknij sobie na statystyki, Francja/Hiszpania/Niemcy bardzo podobna sytuacja zarówno w zachorowaniach jak i ilości testów.

Niemcy na 15.03 167000 testów 5800 zakażonych to daje ok. 29 testów na jedno zakażenie (Polska z 20.03 30).
Hiszpania z 18.03 znaleźli 15000 tysięcy chorych przy 30000 zbadanych (2 testy na
Francja 15.03 zbadanych 36147 chorych 5423
Czyli Niemcy przebadali 1 na 500 obywateli, Francja 1/18000, Hiszpania 1/1500, a Polska 1/3000. Nie ma czym się chwalić.

david555
23-03-2020, 12:40
gremed - bardzo ciekawe wypowiedzi, niemniej piszesz często w takim tonie, jakbyś miał wszystkie lekarskie specjalizacje. :D

A z tego co piszesz, jesteś dyspozytorem ambulansów.

gremed
23-03-2020, 12:45
ale doskonale wiesz, że te podstawowe maseczki nie mają zabezpieczać nas od możliwości zarażenia od innego nosiciela drogą kropelkową tylko ograniczeniem możliwości zarażenia się np wtykaniem rąk do ust, nosa czy też zarażaniem innych przez mniejszy zasięg wydalanych poprzez kaszlenie/psikanie patogenów. i nikt rozsądny nie nosi ich cały dzień bo wiadomo, że to ma działać przez godzinę czy dwie, po czym jest do wyrzucenia...
wydaje mi się, że to byłoby najskuteczniejsze rozwiązanie, póki co, aby KAŻDY nosił maszeczkę znacznie w ten sposób ograniczając możliwość zarażenia człowieka obok.

Tak wiem. Do pełni tego powinniśmy nosić jeszcze ochronę oczu żeby ich nie pocierać. Nikt rozsądny nie nosi ich cały dzień - fakt. Problem w tym, że rozsądek to towar u nas bardziej deficytowy od samych maseczek. Widziałem dzisiaj rano kilka osób w sklepie w maseczkach. Połowa zwisa pod nosem, połowa ledwo się trzymała na sznureczkach. To jest trochę tak jak wieloma specyfikami i metodami leczniczymi - bardziej działa na spokój w głowie niż realnie pomaga. W ostatnich dniach widziałem 1 (słownie jedną) osobę w masce FFP, która daje realną ochronę (pod warunkiem, że jest dobrze założona, dopasowana, twarz ogolona itp.).

david555
23-03-2020, 12:49
Realną ochronę zapewniają tylko maski FFP3 (!).

gremed
23-03-2020, 12:50
gremed - bardzo ciekawe wypowiedzi, niemniej piszesz często w takim tonie, jakbyś miał wszystkie lekarskie specjalizacje. :D

Nie jestem dyspozytorem ambulansów tylko ratownikiem medycznym z wykształcenia (oprócz tego mam wykształcenie w kierunku zarządzania kryzysowego). To nie jest Oxford ale w zupełności wystarczy do podstawowej weryfikacji tego co nas aktualnie otacza. Domniemywam po używanej przez Ciebie nomenklaturze, że jesteś lekarzem "starszej daty" - bez urazy oczywiście.

david555
23-03-2020, 12:53
Nie jestem dyspozytorem ambulansów tylko ratownikiem medycznym z wykształcenia (oprócz tego mam wykształcenie w kierunku zarządzania kryzysowego). To nie jest Oxford ale w zupełności wystarczy do podstawowej weryfikacji tego co nas aktualnie otacza. Domniemywam po używanej przez Ciebie nomenklaturze, że jesteś lekarzem "starszej daty" - bez urazy oczywiście.

Ano starszej, ze specjalizacją kardiologiczną.

MC_
23-03-2020, 12:54
Do gróźb się posuwasz!? Chyba przegiąłeś, Kolego.
Gdzie tutaj kolega matbe użył groźby? Wskaż proszę wprost.

gremed
23-03-2020, 12:55
Realną ochronę zapewniają tylko maski FFP3 (!).

Dopuszcza się FFP2 choć oczywiście to kilka % mniej wychwytywanych zanieczyszczeń.

sufenta
23-03-2020, 12:55
david555 to sie kolega teraz dowiedzial :-). I bardzo dobrze: kto sie w dyskusje z personelem wdaje sam sobie winien.

gremed
23-03-2020, 13:02
Ano starszej, ze specjalizacją kardiologiczną.

Mam szacunek do tej "starszej kadry". Sam wiesz zapewne, że w dzisiejszych czasach deprecjacji wszystkiego, również i kształcenie medyków ulega temu procesowi. Nie stawiam się w roli eksperta od wszystkiego i nie zamierzam dyskutować o łączeniu się koronawirusa z receptorem konwertazy angiotensyny (choć zgłębiam ten temat dla własnej ciekawości to jednak to nadal wiedza czysto książkowa) ale staram się wykorzystać codzienne doświadczenie do wskazywania na absurdów, które poprzez umiejętne manipulacje medialne zaczynają funkcjonować jako najprawdziwsze prawdy. Ale widzę, że głową muru jednak nie przebiję bo przeciwnik wyjątkowo trudny ;-)

2pompony
23-03-2020, 13:08
Gdzie tutaj kolega matbe użył groźby? Wskaż proszę wprost.

Wydaje mi się, że w głębi sumienia sami są tak 'dumni ' z tego co robią, że samo wspomnienie, że pamięć o tym nie zginie jest traktowana jak groźba.

gremed
23-03-2020, 13:12
david555 to sie kolega teraz dowiedzial :-). I bardzo dobrze: kto sie w dyskusje z personelem wdaje sam sobie winien.

Tym jednym wpisem powiedziałeś (czy powiedziałaś - nie wiem) o sobie wszystko.

Jurek Ż
23-03-2020, 13:18
Rozumiem, że gdyby teraz Kolega david555 wrócił do pracy to kolega gremed przestałby być ekspertem i uszanował wiedzę i doświadczenie przełożonego.:grin:

Nbogdan
23-03-2020, 13:21

BRAWO dla Pana Lekarza (nie wiem czy doktor ;) ) Specjalisty Kardiologa !!!
Oklaski poprosimy dla emeryta !!!

To jaki Pan ma plan na ratowanie świata ?

Kur.a, ale szambo.

matbe
23-03-2020, 13:24
Jacek_Z moze prosić a jakies specjalne rangi dla madame sufenta i emeryta kardiologa? Żebysmy my, robaki, znali swe miejsca.

david555
23-03-2020, 13:28
Nie planuję żadnych powrotów, chyba że Prezydent skorzysta z uprawnień działu XI Konstytucji RP i powoła emerytów w kamasze.

...
Kur.a, ale szambo.

Patrzysz w lustro ?

poste
23-03-2020, 13:29
Gremed, nikt chyba nie kwestionuje Twojeo doświadczenia, wiedzy medycznej czy z zakresu zarządzania kryzysowego. Ale stawianie siebie jako jedynego sprawiedliwego autorytetu w kwestii "medialnych manipulacji" moim zdaniem jest z Twojej strony nadużyciem. Zwłaszcza podparte jakąś pogardą dla osób mających inne poglądy. Sorry, ja tak odbieram kilka Twoich wpisów.

gremed
23-03-2020, 13:34
Rozumiem, że gdyby teraz Kolega david555 wrócił do pracy to kolega gremed przestałby być ekspertem i uszanował wiedzę i doświadczenie przełożonego.:grin:

Nie napisałem nic z czego musiałbym się wycofywać jak również nie stawiałem się w roli eksperta. Również nie uważam, żeby kolega david555 oczekiwał tutaj abym ustawiał się w jakiejś hierarchii. Po kilku postach widać kto tutaj jest "z branży" a kto czerpie wiedzę z prasy.
Dodatkowo nie mam celu ani ochoty przekonywać kogokolwiek do czegokolwiek. Mając prawie pół wieku na karku mam na to po prostu wywalone. Tak naprawdę to było jedyne miejsce gdzie cokolwiek pisałem o obecnej sytuacji. Nie udzielam się w akcjach #nakarmmedyka (żenujące), #zostańwdomu podobnie jak irytują mnie wszystkie hasztagi w obronie karpi, dzików, pszczół czy malowanie kredkami po chodnikach w proteście przeciwko zamachom. To trochę ponad moje siły. Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości co dom tego co napisałem to proszę niech to merytorycznie argumentuje i chętnie pociągnę dyskusję. poste - podaj proszę miejsce/mój wpis w którym uważałem się jako "jedyny sprawiedliwy autorytet w kwestii medialnych manipulacji".

david555 - teraz widzę ostanie posty. Proszę się nie dać prowokować. Czas na ucieczkę ;-)

ksh
23-03-2020, 13:34
Bez kitu, wdzięczny Ci jestem za pomoc ze sprzętem komputerowym ale to co wyczyniasz w tym wątku jest OBRZYDLIWE. Ta zaraza kiedyś minie(nie chodzi o wirusa) ale pamięć o jej plugastwach będzie żywsza niż o komunie.

Mnie dziwi dlaczego popierający opozycje są w stanie posuwać się tak daleko w walce politycznej, zauważ że w tym temacie generalnie jest atak na rząd, na pis, na działania związane z wirusem, a każdy kto wypowie się pozytywnie jest atakowany i nawet obrażany.
Ja nigdy nie ukrywałem że nie głosowałem ani na pis ani na po ale od kilku lat popieram obecny rząd - to się nazywa demokracja, wiem wiem że dla opozycji demokracja jest tylko wtedy jeśli to ona wygrywa ale co poradzić.
Tekst że dziękuję za pomoc ale... polityka, jest to na serio niepoważne i pokazuje gdzie obecnie znajduje się opozycja i ich wyborcy :(

pawelp
23-03-2020, 13:42
Dla tych co uważają, że badanie osób bez objawów pozbawione jest sensu:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-22/one-third-of-coronavirus-cases-may-show-no-symptom-scmp-reports?srnd=premium-europe

Mnie dziwi dlaczego popierający opozycje są w stanie posuwać się tak daleko w walce politycznej, zauważ że w tym temacie generalnie jest atak na rząd, na pis, na działania związane z wirusem, a każdy kto wypowie się pozytywnie jest atakowany i nawet obrażany.

Na nieudolne działanie.
Na przespanie dwóch miesięcy
Na nieprzygotowanie diagnostyki.
Na nieprzygotowanie wystarczającej ilości środków ochrony.

ksh
23-03-2020, 13:43
Dla atakujących rząd i wspierających opozycje informacje z ostatniej doby, wykonano ponad 3000 testów, łącznie ponad 20 tysięcy, więcej wykonuje sie tylko w Norwegii i we Włoszech, a przypomnę o dwóch tygodniach zapasu w epidemii co stawia nasz wtedy jeszcze wyżej.
Przypomnę też że testy dla wszystkich wprowadzają zwiększenie zagrożenia ponieważ do 4-5 dni od zakażenia testy są negatywne, testy szybkie tym bardziej mogą wprowadzać w społeczeństwie luzowanie przestrzegania procedur, tak było w Bergamo.

WHO, które twierdziło jeszcze w styczniu że wirus nie wyjdzie poza chiny teraz jest cytowane "testy testy testy" bez wspominania o kornetach że testy muszą być powiązane z izolacją i szukaniem pacjentów zero co obecnie też jest już nieaktualne bo wiekowość krajów zmieniło taktykę.

Na nieudolne działanie.
Na przespanie dwóch miesięcy
Na nieprzygotowanie diagnostyki.
Na nieprzygotowanie wystarczającej ilości środków ochrony.
Ale to jakieś podasz przykłady czy to twoje wrażenia lub przekazy polityczne w dużej mierze rozpuszczone przez fake news opozycji ?

Rafał_Sz
23-03-2020, 13:49
Raportujecie spam i politykę w tym wątku, a zaraz sami spamujecie i piszecie o polityce. Takie to trochę nie za mądre.

Proszę wrócić do tematu.

pawelp
23-03-2020, 13:51
D

Ale to jakieś podasz przykłady czy to twoje wrażenia lub przekazy polityczne w dużej mierze rozpuszczone przez fake news opozycji ?
Fakty nie pasuje do twojej narracji no to fakty są nieprawdziwe.
Ale jak tak jest różowo, to powiedz mi dlaczego mimo tego, że podobno (według ciebie) diagnostyka ma się dobrze istnieją opóźnienia w wydawaniu wyników, a rząd twierdząc że panuje nad sytuacją pyta się (dopiero teraz !), które laboratoria szpitalne są w stanie robić testy?
Dlaczego w trakcie epidemii dymisjonuje się prezesa Agencji Rezerw Materiałowych, odpowiedzialnego za przygotowanie wystarczającej ilości sprzętu do epidemii?

gremed
23-03-2020, 13:56
Naturalnie jest to moja interpretacja, ale przeczytaj spokojnie swoje wpisy, np. #815, #761 (zwłaszcza, ten jest wręcz obraźliwy),#794. Ja niestety tak je odbieram.

Serio? Liczyłem na więcej merytoryki i wyłożenie "kawa na ławę" co takiego uznałem za "manipulację medialną" a co nią okazało się nie być. No nic... Kończę. Dwa dni wolnego, odpoczywam. Jutro może jakaś Łapszanka o wschodzie słońca. Spotkamy się w dziale Krajobraz ;-)

cz4rnuch
23-03-2020, 14:00
Temu wątkowi przydałaby się kwarantanna.

d90
23-03-2020, 14:02
Temu wątkowi przydałaby się kwarantanna.

E tam.
Lepsze to, niż czytanie optycznych lub Onetu :)

Coś z wolnym czasem trzeba robić, a teges...

ksh
23-03-2020, 14:03
Raportujecie spam i politykę w tym wątku, a zaraz sami spamujecie i piszecie o polityce. Takie to trochę nie za mądre.

Proszę wrócić do tematu.

Racja ale jest kilka osób, które walkę polityczną stawiają tu za priorytet i ignorują dyskusję.

Mimo wszystko próbuję ponownie wrócić to istotniejszych rzeczy niż przepychanki z totalsami.

1. Jest tu ktoś kto może skorzystać z propozycji umorzenia ZUS przy spadku przychodów powyżej 50% w porównaniu do lutego ?
( ja na tą chwilę tak bo spadek mam ~60% i wątpię żeby do końca miesiąca coś się polepszyło )

2. Macie jakieś zwroty biletów, rezerwacji i ogólnie wyjazdów, jak poszło załatwianie ?
( u mnie eSky zwrócił kasę za wszystkie rezerwacje )

3. Kwestia powrotów do kraju organizowanego przez LOT.
( znajomi skorzystali z tego i zostawili w Luton mieszkanie ze wszystkim bo stwierdzili że boją się tam zostać )

nowart
23-03-2020, 14:06

Ja nigdy nie ukrywałem że nie głosowałem ani na pis ani na po ale od kilku lat popieram obecny rząd - to się nazywa demokracja, wiem wiem że dla opozycji demokracja jest tylko wtedy jeśli to ona wygrywa ale co poradzić.
Tekst że dziękuję za pomoc ale... polityka, jest to na serio niepoważne i pokazuje gdzie obecnie znajduje się opozycja i ich wyborcy :(

Nie dziw się, żyją w swojej szklanej bańce wypełnionej toksyczną atmosferą jaką fundują im ich idole - jak widać na powyższym przykladzie, jednym z tysiecy, opartą na fejkach, sianiu dezinformacji, nieustannego zagrożenia, pełzającego faszyzmu i totalitaryzmu. Wystarczy poczytać posty etatowych michnikowców w tym wątku - poste czy pawelp, nie raz złapanych na niewiedzy czy rozpowszechnianiu ordynarnych fejków. Czerpią garściami od ludzi brutalnie odsuniętych od koryta, od reklam spółek skarbu państwa na pół strony czy 40 minutowych programików w publicznej tvp za 60000zł. Więc plują jadem od paru lat dookoła, kwicząc jak to demokracja umiera bo oni nie mogą przekazywać swojej wizji rzeczywistości w niemal 100% mediów. Kwiczą lisy, michniki, żakowskie, blumsztajny, olejniki, kolendyzalewskie i masa, masa innych na łamach ciągle tych samych portalików związanych z uprzednią władza - od wyborczej, tvnu, po wszelkie onety, okopresy, newsweeki, natematy i inne tokfmy, przy których tylko zmieniają się przy mikrofonach, gadając od 5 lat nieustannie ten sam, przebogaty program mający odsunąć pis od władzy - pis jest brzydki, pis jest zły, ma być tak jak było, czyli dostatnio i suto dla nas.
Nie liczmy zatem, ze zmieni się jakakolwiek retoryka w tym i wielu innych wątkach. Kiedy żyje się tylko atmosferą nieustannie zbliżającej katastrofy nie sposób uniknąć uszczerbków na psychice.
Trzeba puszczać ich fejkowe wizje bokiem a dyskutować o faktycznym problemie bo czegokolwiek rządzący nie zrobią to dla nich będzie to i tak najgorsza decyzja na świecie bo pan lis czy michnik tak stwierdzili.
A jak powszechnie wiadomo:

37522

poste
23-03-2020, 14:07
Serio? Liczyłem na więcej merytoryki i wyłożenie "kawa na ławę" co takiego uznałem za "manipulację medialną" a co nią okazało się nie być. No nic... Kończę. Dwa dni wolnego, odpoczywam. Jutro może jakaś Łapszanka o wschodzie słońca. Spotkamy się w dziale Krajobraz ;-)
Miłego pleneru, póki w Krakowie spokój. Też mam ciekawsze zajęcia niż grzebanie w tym wątku. Zdania nie zmieniam, przy czym nie napisałem że coś uznałeś za manipulację a nią nie jest. Generalnie odniosłem wrażenie, że każdą opinię krytyczną odnoszącą się do aktualnych działań uważasz za manipulację.

Jurek Ż
23-03-2020, 14:08
Martwię się o kolegę @90s (https://forum.nikoniarze.pl/members/60299-90s) . Nie czuł się najlepiej i przestał pisać.

d90
23-03-2020, 14:12
Racja ale jest kilka osób, które walkę polityczną stawiają tu za priorytet i ignorują dyskusję.

Mimo wszystko próbuję ponownie wrócić to istotniejszych rzeczy niż przepychanki z totalsami.

1. Jest tu ktoś kto może skorzystać z propozycji umorzenia ZUS przy spadku przychodów powyżej 50% w porównaniu do lutego ?
( ja na tą chwilę tak bo spadek mam ~60% i wątpię żeby do końca miesiąca coś się polepszyło )

2. Macie jakieś zwroty biletów, rezerwacji i ogólnie wyjazdów, jak poszło załatwianie ?

( znajomi skorzystali z tego i zostawili w Luton mieszkanie ze wszystkim bo stwierdzili że boją się tam zostać )

Jak mieszkali w Luton, to chyba wiele tam nie zostawili.
Raczej tańszy bilet skusił...lub brak obycia w realiach.
:)

jo44
23-03-2020, 14:14
Martwię się o kolegę @90s (https://forum.nikoniarze.pl/members/60299-90s) . Nie czuł się najlepiej i przestał pisać.

Niepokojąca jest ta cisza...

Kolekcjoner
23-03-2020, 14:23
Tak się trochę zgubiłem, bo chciałem tu zamieścić kilka linków ale już nie wiem które media są te najbardziej prawilne z jedynie oczywistymi najprawdziwszymi faktami 8).

matbe
23-03-2020, 14:24
Tak się trochę zgubiłem, bo chciałem tu zamieścić kilka linków ale już nie wiem które media są te najbardziej prawilne z jedynie oczywistymi najprawdziwszymi faktami 8).A dla kogo ten wywiad?

gremed
23-03-2020, 14:26
Miłego pleneru, póki w Krakowie spokój. Też mam ciekawsze zajęcia niż grzebanie w tym wątku. Zdania nie zmieniam, przy czym nie napisałem że coś uznałeś za manipulację a nią nie jest. Generalnie odniosłem wrażenie, że każdą opinię krytyczną odnoszącą się do aktualnych działań uważasz za manipulację.

Być może takie wrażenie spowodowane jest tym, że mam alergię na nasze "narodowe narzekanie". Tak samo jak mam alergię na wszechobecne poklepywanie się po plecach jak już kurz opadnie i rozdawanie orderów. A to niewątpliwie nas czeka i w tym przypadku. Wolałbym aby ktoś się pochylił nad tym co było tak aby lepiej zadziałać przy tym co będzie. Niestety, to nie u nas. Pozdrawiam.

Kojocisko
23-03-2020, 14:29
Fajną cechą forów tematycznych jest to, że mówimy o tym, co nas łączy, a nie o tym co nas dzieli.
Niestety ten wątek idzie w drugą stronę - w dużej mierze jest o tym, co nas dzieli.
I po części wypowiedzi, może nie być tak łatwo spojrzeć na kolegę (bo to głownie męski wątek) w wątkach fotograficznych, tak samo jak przed tą dyskusją?
IMO wbijacie kolejne gwoździki do trumny tego fajnego miejsca.
Trzymajcie się zdrowo.

Krzysiek

nowart
23-03-2020, 14:30
A dla kogo ten wywiad?

dziś nawet nie odpowiem bez kozery, że pinćset bo zaraz mi plusa dokleicie i wsadzicie w szeregi pisiorów, zapomogowców i wsteczniactwa :-P

ksh
23-03-2020, 14:37
Ja jestem daleki od propagandy sukcesu jaka króluje w mediach rządowych/narodowych/publicznych, jest to schemat jaki od lat 60-tych mają w Niemczech i tam też wielu to krytykuje ale musi płacić i to sporo na te media.
Jednak krytykuję też propagandę jaką robią u nas media zagraniczne, to co wyprawia TVN ( Discovery ) przerosło innych i często uderza to w bezpieczeństwo bo sianie paniki, kreowanie zmanipulowanych faktów, pozwalanie na powielanie fake news przez gości, takie działanie ma wpływ na to jak reagują ludzie, wpływa to na waluty, gpw, na rynek towarów, na utrzymywanie kwarantanny itd.
Najbardziej boli mnie atakowanie służb mundurowych.

poste
23-03-2020, 14:38
Fajną cechą forów tematycznych jest to, że mówimy o tym, co nas łączy, a nie o tym co nas dzieli.
...

Niestety świat jaki znaliśmy przed wirusem odszedł, nic już nie będzie takie samo. Co tu pudrować...:sad:

Ps. https://gazetawroclawska.pl/jan-miodek-nie-bez-kozery-od-siedmiu-bolesci-pal-go-szesc/ar/442102

dziś nawet nie odpowiem bez kozery

david555
23-03-2020, 14:44
Niestety ten wątek idzie w drugą stronę - w dużej mierze jest o tym, co nas dzieli.
I po części wypowiedzi, może nie być tak łatwo spojrzeć na kolegę (bo to głownie męski wątek) w wątkach fotograficznych, tak samo jak przed tą dyskusją?
IMO wbijacie kolejne gwoździki do trumny tego fajnego miejsca.
Trzymajcie się zdrowo.

Krzysiek

Swego czasu, była na forum znacznie lepsza atmosfera i znacznie większa kultura dyskusji, mam jednak wrażenie, że to już zdecydowanie czas przeszły.
Lepiej więc, omijać dział Cafè szerokim łukiem, co mnie akurat nie zawsze się udaje, szczególnie kiedy można do niego zajrzeć bez logowania.
Tu apel do Admina, aby może jednak lista nowych postów nie uwzględniała działu Cafè, który nic pozytywnego nie wnosi do tematów okołofotograficznych.

Rafał_Sz
23-03-2020, 15:12

Moja branża opiera się na turystyce, od 5 marca mam zero wpływów. Wszystkie moje prywatne środki idą obecnie na płatności, leasingi i przede wszystkim utworzyłem trzymiesięczną rezerwę na pensje dla pracowników. Jeśli w lipcu sytuacja się radykalnie nie polepszy - po 20 latach moja firma zostanie zamknięta. Podobnie jak tysiące innych. Nie ma gdzie "uciec" ze sprzedażą, wszystko stoi.

nowart
23-03-2020, 15:36
Moja branża opiera się na turystyce, od 5 marca mam zero wpływów. Wszystkie moje prywatne środki idą obecnie na płatności, leasingi i przede wszystkim utworzyłem trzymiesięczną rezerwę na pensje dla pracowników. Jeśli w lipcu sytuacja się radykalnie nie polepszy - po 20 latach moja firma zostanie zamknięta. Podobnie jak tysiące innych. Nie ma gdzie "uciec" ze sprzedażą, wszystko stoi.

no i po paru dniach od moich przewidywań, kiedy to dobiegały oburzone głosy, że jak to, jak tak można w ogóle myśleć, toż to faszyzm, gdzie prawa człowieka, nie minął nawet kolejny tydzień a już zaczęliśmy zadawać sobie pytania szybciej niż nam się wydawało...
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ratowanie-zycia-czy-dobrobytu-Przed-nami-trudny-wybor-7846059.html

to teraz wyobraźcie sobie co będzie po choćby 3 miesiącach zatrzymania niemal wszystkiego co nas otacza... i kto ostatni zgasi światło...

bejcman
23-03-2020, 15:57

Luty był najbardziej dochodowym miesiącem dla mojej działalności w ostatnich 6 miesiącach, pomimo tego, że jeszcze po drodze ferie były i pracowaliśmy na 70% możliwości. Marzec z kolei zaczął się tak słabo, że do 13.03 wypracowaliśmy może z 30% obrotów z lutego.
Zobaczymy co będzie dalej.

Kolekcjoner
23-03-2020, 15:59

A to w ogóle weszło, bo póki co nie widzę w ZUS takiej możliwości?

Rafał_Sz
23-03-2020, 16:01
A to w ogóle weszło, bo póki co nie widzę w ZUS takiej możliwości?

Nie weszło, w piątek karty na stół.

pawelp
23-03-2020, 16:07
Ps. https://gazetawroclawska.pl/jan-miodek-nie-bez-kozery-od-siedmiu-bolesci-pal-go-szesc/ar/442102
W dialogu Laskowika ze Smoleniem była to aluzja do do prowadzącego, w tym czasie, Dziennik Telewizyjny Andrzeja Kozery (Gość był wtedy odpowiednikiem dzisiejszych Ziemkiewicza, Hołeckiej czy Rachonia)

August68
23-03-2020, 16:10
Ponoć wielkie galerie handlowe już wynajęły prawników by pisali pizwy przeciwko Państwu - za utracone zyski przez przymusowe zamknięcie... Wygląda na to, że po wirusie świat będzie inny... Gorszy. A wygląda ło na to że być może czegoś się nsuczymy. Wrażliwości na los innych?

Kolekcjoner
23-03-2020, 16:21
Nie weszło, w piątek karty na stół.
Ja działam w branży eventowej - policzyliśmy że ze dwa miesiące przetrzymamy później będziemy się zawijać.
Póki co branża leży i nie widać światełka w tunelu bez jakiegoś fundamentalnego wsparcia ze strony państwa.

nowart
23-03-2020, 16:27
być może czegoś się nsuczymy. Wrażliwości na los innych?
:shock:
37530

jo44
23-03-2020, 16:30
Tu apel do Admina, aby może jednak lista nowych postów nie uwzględniała działu Cafè, który nic pozytywnego nie wnosi do tematów okołofotograficznych.
Nie uwzględnia. Czasami nabierają się na to "nowo-przybyli": piszą jak oszalali, a tu "para w gwizdek".

david555
23-03-2020, 16:35
...
to teraz wyobraźcie sobie co będzie po choćby 3 miesiącach zatrzymania niemal wszystkiego co nas otacza... i kto ostatni zgasi światło...

Wyprzedaż po pożarze ?

Nie uwzględnia. Czasami nabierają się na to "nowo-przybyli": piszą jak oszalali, a tu "para w gwizdek".

No ja akurat, to do nowych userów się raczej już nie kwalifikuję. :-)

bejcman
23-03-2020, 16:35
Ponoć wielkie galerie handlowe już wynajęły prawników by pisali pizwy przeciwko Państwu - za utracone zyski przez przymusowe zamknięcie... Wygląda na to, że po wirusie świat będzie inny... Gorszy. A wygląda ło na to że być może czegoś się nsuczymy. Wrażliwości na los innych?

Moim zdaniem nic nie ugrają, stan wyższej konieczności.

ksh
23-03-2020, 16:36
W dialogu Laskowika ze Smoleniem była to aluzja do do prowadzącego, w tym czasie, Dziennik Telewizyjny Andrzeja Kozery (Gość był wtedy odpowiednikiem dzisiejszych Ziemkiewicza, Hołeckiej czy Rachonia)
Ty tak serio ?
Sprowadzanie przeciwnika w dyskusji do swojego poziomu to pierwsze lekcje szkolenia PR ale trzeba to robić tak żeby druga strona nie pękała ze smiechu.

nowart
23-03-2020, 16:40
Wyprzedaż po pożarze ?

po pożarze rzadko jest co sprzedawać, o ile w ogóle będzie komu kupować...

Ty tak serio ?
Sprowadzanie przeciwnika w dyskusji do swojego poziomu to pierwsze lekcje szkolenia PR ale trzeba to robić tak żeby druga strona nie pękała ze smiechu.

Tobie serio chce się jeszcze dyskutować z ich "argumentami"..?

pawelp
23-03-2020, 16:42
Ty tak serio ?

Znaczy co tak serio? Że aluzja dotyczyła Andrzeja Kozery i większość słuchających tego dialogu go rozumiała? Odpowiedź: Tak.
Że propaganda w obecnej TVP jest na poziomie tej za Gierka? Tak i to przyznają nawet niektórzy posłowie PiS.

ksh
23-03-2020, 16:42
Ja na szczęście żadnych kredytów ani leasingów, jakiś tam zapas na koncie jest, plany jakiś zakupów odkładam na przyszłość, póki co mam spadek o połowę ale to z dnia na dzień praktycznie i spodziewam się że kwiecień będzie ze spadkiem nawet 90%.
Znajomy w sklepie internetowym ma zwieszoną sprzedaż względem lutego już o ponad 30%, sklepy rtv podają że rośnie sprzedaż elektroniki, obawiam się że wzmożona konsumpcja teraz nie jest rozsądnym podejściem.

pawelp
23-03-2020, 16:43
Tobie serio chce się jeszcze dyskutować z ich "argumentami"..?
A wy dyskutujecie z argumentami? Bo nie zauważyłem. Na razie je ignorujecie.

ksh
23-03-2020, 16:50
Znaczy co tak serio? Że aluzja dotyczyła Andrzeja Kozery i większość słuchających tego dialogu go rozumiała? Odpowiedź: Tak.
Że propaganda w obecnej TVP jest na poziomie tej za Gierka? Tak i to przyznają nawet niektórzy posłowie PiS.No no czyli jesteś pisior :)

Jakbym nie chciał dyskutować to bym nie zakładał tego tematu.
Smuci mnie że tak mało dyskutujemy o sprawach ważniejszych niż polityka, liczyłem że polityka będzie i sam też wrzucam posty o polityce ale widzę że kilka nicków tu tylko wałkuje wklejki z mediów antyrządowych i nic więcej.

A wy dyskutujecie z argumentami? Bo nie zauważyłem. Na razie je ignorujecie.

Ale jak dyskutować z tobą jeśli mamy temat "w ostatniej dobie wykonano w Polsce 3000 testów" i dziennikarz francuski podaje to za przykład do naśladowania bo na tym etapie Francja miała szkoły otwarte, turystyka była w 90% otwarta i testy olewano, a u nas opozycja tylko za mało testów za mało testów i jak nakręcona pierdzi jedno i to samo o wyborach.

Co do wyborów, czy opozycja faktycznie chce żeby Duda jeszcze rok był Prezydentem RP, chyba ze są tak naiwni i zaślepieni szczuciem że myślą że przesuniecie wyborów można sobie o tak na miesiąc odsunąć ?

pawelp
23-03-2020, 17:01
No no czyli jesteś pisior :)
A na podstawie czego to wywnioskowałeś? Że paru posłów PiS też twierdzi, że TVP prowadzi tępą propagandę?
Dziwna ta twoja logika...

Jakbym nie chciał dyskutować to bym nie zakładał tego tematu.
Smuci mnie że tak mało dyskutujemy o sprawach ważniejszych niż polityka, liczyłem że polityka będzie i sam też wrzucam posty o polityce ale widzę że kilka nicków tu tylko wałkuje wklejki z mediów antyrządowych i nic więcej.
Aha czyli tobie wolno o polityce innym nie. Ty decydujesz co jest ważne inni nie mają do tego prawa. Super. Trzeba było to na początku zaznaczyć. Albo zupełnie nie wstawiać tekstów politycznych. Bo sytuacja jest jaka jest i widać ją jak na dłoni.

Ale jak dyskutować z tobą jeśli mamy temat "w ostatniej dobie wykonano w Polsce 3000 testów" i dziennikarz francuski podaje to za przykład do naśladowania bo na tym etapie Francja miała szkoły otwarte, turystyka była w 90% otwarta i testy olewano, a u nas opozycja tylko za mało testów za mało testów i jak nakręcona pierdzi jedno i to samo o wyborach.

Ale Francja już nas wyprzedziła w testach per capita. Więc w tym wypadku nie ma co chwalić. Nie będę mówić, że ktoś wszystko dobrze zrobił, jeżeli dobrze zrobił jedną rzecz Nie wiem gdzie wiem gdzie widziałeś, żebym napisał coś złego o wprowadzeniu kwarantanny (no może poza tym, że ci, którzy przybyli LOTem zostali wpuszczeni do Polski bez kwarantanny.
Co do wyborów. Jeżeli kampanie wyborczą może prowadzić tylko jeden kandydat to chyba nie jest to uczciwe?

ksh
23-03-2020, 17:07
Aha...Czy napisałeś coś w tym temacie poza polityką ?

pawelp
23-03-2020, 17:13
Czy napisałeś coś w tym temacie poza polityką ?
Tak .

janu3
23-03-2020, 17:40
Zakładając, że szybkie testy są możliwe, są dostępne i są wiarygodne to powinny być wykonywane również na życzenie. W tym wypadku za drobną opłatą. Przykład: chcę odwiedzić dzieci i wnuków w innym mieście. Przed wyjazdem robimy z żoną test robią je dzieci na miejscu i spokojnie w kilka osób możemy się spotkać.

matbe
23-03-2020, 18:10
https://www.rp.pl/Koronawirus-SARS-CoV-2/200329729-Utrata-wechu-lub-smaku-objawem-ukrytego-koronawirusa.html

Mam nadzieje że kolega milczy bo wreszcie jest pod opieką..

Kolekcjoner
23-03-2020, 18:25
https://www.rp.pl/Koronawirus-SARS-CoV-2/200329729-Utrata-wechu-lub-smaku-objawem-ukrytego-koronawirusa.html

Mam nadzieje że kolega milczy bo wreszcie jest pod opieką..
Ciekawe - jeśli to się potwierdzi to jest to najprostszy "test" i wskazówka żeby trzeba się odizolować.

poste
23-03-2020, 18:39
...
Jeżeli kampanie wyborczą może prowadzić tylko jeden kandydat to chyba nie jest to uczciwe?

Uprasza się kolegę pawłap o nie używanie abstrakcyjnych pojęć :twisted:
Generalnie mało interesuję się tematami, gdzie trudno wywnioskować coś sensownego. Wybory się odbędą 10.05, albo nie odbędą, albo zostaną uznane za ważne, albo nie. Wszystko da się wytłumaczyć przecież:roll: Takie drobiazgi, jak
A. Kampanii nie można prowadzić, bo jest zakaz zgromadzeń pow.50 osób;
B. TV zwana publiczną poświęca ponad 90% czasu jednemu z kandydatów;
C. Przeprowadzenie wyborów jest ryzykowne z punktu medycznego, co widać po zachorowaniach francuskich członków komisji wyborczych;
nie mają absolutnie znaczenia. Ważne będzie, czy w połowie kwietnia jeden z kandydatów będzie miał w sondażach pow. 50% czy nie.
Czasu jeszcze trochę jest, pożyjemy, zobaczymy.

Ligo
23-03-2020, 18:57
O ile pożyjemy...;-)

poste
23-03-2020, 19:45
A tymczasem w kwestii powrotów z zagranicy do domu (uwaga! Gazeta!)

"KE: Polska aktywowała unijny mechanizm. Loty z zagranicy nareszcie darmowe (https://next.gazeta.pl/next/7,151003,25812454,ke-polska-aktywowala-unijny-mechanizm-loty-z-zagranicy-nareszcie.html#s=BoxMMtImg1)
Polacy wracający z zagranicy wkrótce nie będą musieli płacić za bilety. Polska, po wielu dniach zwłoki, przystąpiła bowiem do unijnego mechanizmu, który zapewnia przewoźnikom zwrot kosztów podróży. "Lot do domu" wymaga płacenia nawet kilku tysięcy zł. (...)
Polacy wrócą do Polski za darmo. Polska przystąpiła do unijnego mechanizmu
Tymczasem mechanizm unijny umożliwia powrót całkowicie bezpłatny. 75 proc. kosztów ponoszonych przez przewoźnika zwraca Unia, pasażer nie płaci nic.
- Z nieoficjalnych informacji wynika, że chodzi o Polaków, którzy są w Czadzie, Sudanie, Nepalu i na Malediwach - informuje Niezalezna.pl.
Obywatele innych krajów nie płacili za loty
Inne unijne kraje - np. Czechy czy Niemcy - powrót obywateli do kraju zorganizowały, wykorzystując unijny mechanizm. Warto podkreślić, że pasażerowie za taki lot nie płacą, a Unia Europejska zwraca przewoźnikowi 75 proc. kosztu biletu.
Szacuje się, że chwili ogłoszenia zamknięcia granic poza terytorium Polski przebywało od 200 do 400 tysięcy Polaków, którzy mogą chcieć powrócić w najbliższym czasie do kraju.(...)"

Więc z tego "fejka" można wyciągnąć prosty wniosek, zamknięto granice, odwołano loty, ogłoszono program #lotdodomu, kazano ludziom kupić nowe bilety za dość wysokie ceny. A dziś Polska przystępuje do unijnego programu, bo w parę miejsc LOT-owi już się nie kalkuluje latać (to jest moje pytanie). Chętnie zobaczę dementi tego "fejka", bo w takie wy^&^%$*ie tysięcy ludzi aż nie wierzę.

bejcman
23-03-2020, 19:58
A tymczasem w kwestii powrotów z zagranicy do domu (uwaga! Gazeta!)

"KE: Polska aktywowała unijny mechanizm. Loty z zagranicy nareszcie darmowe (https://next.gazeta.pl/next/7,151003,25812454,ke-polska-aktywowala-unijny-mechanizm-loty-z-zagranicy-nareszcie.html#s=BoxMMtImg1)
Polacy wracający z zagranicy wkrótce nie będą musieli płacić za bilety. Polska, po wielu dniach zwłoki, przystąpiła bowiem do unijnego mechanizmu, który zapewnia przewoźnikom zwrot kosztów podróży. "Lot do domu" wymaga płacenia nawet kilku tysięcy zł. (...)
Polacy wrócą do Polski za darmo. Polska przystąpiła do unijnego mechanizmu
Tymczasem mechanizm unijny umożliwia powrót całkowicie bezpłatny. 75 proc. kosztów ponoszonych przez przewoźnika zwraca Unia, pasażer nie płaci nic.
- Z nieoficjalnych informacji wynika, że chodzi o Polaków, którzy są w Czadzie, Sudanie, Nepalu i na Malediwach - informuje Niezalezna.pl.
Obywatele innych krajów nie płacili za loty
Inne unijne kraje - np. Czechy czy Niemcy - powrót obywateli do kraju zorganizowały, wykorzystując unijny mechanizm. Warto podkreślić, że pasażerowie za taki lot nie płacą, a Unia Europejska zwraca przewoźnikowi 75 proc. kosztu biletu.
Szacuje się, że chwili ogłoszenia zamknięcia granic poza terytorium Polski przebywało od 200 do 400 tysięcy Polaków, którzy mogą chcieć powrócić w najbliższym czasie do kraju.(...)"

Więc z tego "fejka" można wyciągnąć prosty wniosek, zamknięto granice, odwołano loty, ogłoszono program #lotdodomu, kazano ludziom kupić nowe bilety za dość wysokie ceny. A dziś Polska przystępuje do unijnego programu, bo w parę miejsc LOT-owi już się nie kalkuluje latać (to jest moje pytanie). Chętnie zobaczę dementi tego "fejka", bo w takie wy^&^%$*ie tysięcy ludzi aż nie wierzę.

Jedno ale, to tylko dla Polaków którzy przebywają poza UE. Tylko.

pawelp
23-03-2020, 20:01
Jedno ale, to tylko dla Polaków którzy przebywają poza UE. Tylko.

Czyli tych co są UK jak znalazł. :>

Jacek_Z
23-03-2020, 20:07

nowart, początek oswiadczenia LPP

1. Akcja zakupu masek zorganizowana przez LPP miała miejsce pod koniec stycznia tego roku.

Ten fakt miał miejsce. Umknęło?

Wręcz przeciwnie, w praktyce politycy opozycji wstrzymali kampanię.
Krajowa rada radiofonii i telewizji - ile kto był na antenie TVP - Biedroń 44 s, prezydent 74 minuty.
Rolą dziennikarzy jest pilnować państwa i dopieprzać sie do wszystkiego. To jest zdrowe bo pokazuje słabości i pomaga w ich naprawie.

Z Tobą na czele.
Ad 2 i 3 mało kogo dotyczy.
Ad 1 - nie dostanę, bo moja lutowa baza była bardzo, bardzo kiepska, zarobiłem kilkaset złotych. W marcu zapowiada mi się na kilkaset złotych straty. Ale .. liczy sie przychód, a ten jest (pech) minimalnie ponad 50%.

Ja też, bo ma czas na pisanie.
Odezwij się.

Nie dziw się, żyją w swojej szklanej bańce wypełnionej toksyczną atmosferą jaką fundują im ich idole - jak widać na powyższym przykladzie, jednym z tysiecy, opartą na fejkach, sianiu dezinformacji, nieustannego zagrożenia, pełzającego faszyzmu i totalitaryzmu. Wystarczy poczytać posty etatowych michnikowców w tym wątku - poste czy pawelp, nie raz złapanych na niewiedzy czy rozpowszechnianiu ordynarnych fejków. Czerpią garściami od ludzi brutalnie odsuniętych od koryta, od reklam spółek skarbu państwa na pół strony czy 40 minutowych programików w publicznej tvp za 60000zł. Więc plują jadem od paru lat dookoła, kwicząc jak to demokracja umiera bo oni nie mogą przekazywać swojej wizji rzeczywistości w niemal 100% mediów. Kwiczą lisy, michniki, żakowskie, blumsztajny, olejniki, kolendyzalewskie i masa, masa innych na łamach ciągle tych samych portalików związanych z uprzednią władza - od wyborczej, tvnu, po wszelkie onety, okopresy, newsweeki, natematy i inne tokfmy, przy których tylko zmieniają się przy mikrofonach, gadając od 5 lat nieustannie ten sam, przebogaty program mający odsunąć pis od władzy - pis jest brzydki, pis jest zły, ma być tak jak było, czyli dostatnio i suto dla nas.
Nie liczmy zatem, ze zmieni się jakakolwiek retoryka w tym i wielu innych wątkach. Kiedy żyje się tylko atmosferą nieustannie zbliżającej katastrofy nie sposób uniknąć uszczerbków na psychice.
Trzeba puszczać ich fejkowe wizje bokiem a dyskutować o faktycznym problemie bo czegokolwiek rządzący nie zrobią to dla nich będzie to i tak najgorsza decyzja na świecie bo pan lis czy michnik tak stwierdzili.

Dodam do tego sędziów, profesorów, naukowców, artystów, muzyków, prezenterów radiowych i wielu, wielu innych.
To nowart ma racje. Nie wiem ile wynoszą straty pawelp, czy faktycznie stracił na TVP 60 tysięcy, czy może więcej.
Zapytam się ciebie ile zarabiasz na zasiadanie w dwóch radach nadzorczych państwowych spółek obsadzonych przez PIS. 60 tysięcy? No to bilans wychodzi na zero.
Szkoda, że to ja mam zero.

Luty był najbardziej dochodowym miesiącem dla mojej działalności w ostatnich 6 miesiącach, .U mnie był najgorszym w ostatnich 12 miesiącach, serio.

koesh - po co dopisek że antyrządowych? No po co? Wklej tu coś z rządowych mediów. Coś o koronawirusie, a nie o tym, że opozycja źle informuje. Cytuj tu sprostowania.

chyba ze są tak naiwni i zaślepieni szczuciem że myślą że przesuniecie wyborów można sobie o tak na miesiąc odsunąć ?
Nie manipulujesz oczywiście.
Wszędzie piszą, że na 90 dni od zakończenia, nie na miesiąc. Od końca stanu wyjatkowego. Który można ogłosić w obecnej sytuacji w każdej chwili, przesłanka o zagrożeniu obywateli jest w sposób oczywisty spełniona. To kwestia (braku) woli.
No chyba że uznajesz, że w kraju cisza, spokój i nie dzieje się nic nadzwyczajnego.
O czy jest ten wątek? Coś się dzieje w kraju?

Żałuję, że nie zamknąłem tego wątku. Uznałem, że ten wirus to ważna dla nas sprawa. Nie było polityki to pisaliśmy na tym forum normalnie. Teraz będziemy na siebie patrzyli krzywo rozmawiając o body, obiektywach itp. Będziemy o sobie mysleli, że ten drugi to półgłówek, nie potrafiący samodzielnie myśleć.
Nie jest tak?
Zastanawiam się czy mleko się rozlało i zostawić, czy zamknąć.

nowart
23-03-2020, 20:19
nowart, początek oswiadczenia LPP

1. Akcja zakupu masek zorganizowana przez LPP miała miejsce pod koniec stycznia tego roku.

Ten fakt miał miejsce. Umknęło?.

Absolutnie nic mi nie umknęło. Szkoda, że Tobie umknął zupełnie inny wydźwięk lisowego nagłówka:

"Gdy we Włoszech wprowadzano stan kryzysowy z powodu koronawirusa, odzieżowy gigant LPP wykupił kilkaset tysięcy — według publicznych deklaracji nawet milion — masek ochronnych z polskiego rynku. Wysłał je do Chin — oficjalnie jako pomoc dla najbardziej potrzebujących regionów. Według ustaleń „Newsweeka” większość masek, których eksport zachwiał polskim rynkiem, trafiła do fabryk szyjących ubrania dla LPP."

które punkt po punkcie wypunktował producent w zamieszczonym spostowaniu. Wystarczy uważnie przeczytać.
Zatem nie, ten fakt nie miał miejsca, gdy we Włoszech szalał kryzys tylko dużo, dużo wcześniej. To jakby DELIKATNIE zmienia cały kontekst sprawy, reszta w sprostowaniu. No ale jak w polityce, z przedstawionego faktu każdy wyciągnie i zrozumie to co mu aktualnie podpowiada jego polityczna wizja...

poste
23-03-2020, 20:19
...
Nie jest tak?
Zastanawiam się czy mleko się rozlało i zostawić, czy zamknąć.
Jest. Stało się, ale to nie pierwszy raz.
Zostawić. Widać, że jednej stronie brakuje argumentów i na przemian rzucają epitety lub chcą zamknięcia wątku.

bejcman
23-03-2020, 20:33
Mało? Z EU loty były/są po ~600zł, ze świata po ~2400 i wyżej.

Edit: w tej chwili jest info o kilku kierunkach, nie najważniejszych.

To procedura, która umożliwia powrót do kraju, w tej chwili to jedyna droga.
Jeśli argumentem mają być pieniądze to mogli siedzieć jeszcze i czekać na promocję.

ksh
23-03-2020, 20:55
Zakładając, że szybkie testy są możliwe, są dostępne i są wiarygodne to powinny być wykonywane również na życzenie. W tym wypadku za drobną opłatą. Przykład: chcę odwiedzić dzieci i wnuków w innym mieście. Przed wyjazdem robimy z żoną test robią je dzieci na miejscu i spokojnie w kilka osób możemy się spotkać.
janu3
Nie ma testu i nie będzie, który wykryje że jesteś na etapie nosiciela bez objawów, 4-5 dni możesz roznosić wirusa bez testu pozytywnego !!

poste

Polacy wracający z zagranicy wkrótce nie będą musieli płacić za bilety...Kolejny fake news, unijny program dotyczy krajów gdzie LOT nie ma połączeń i nie otrzyma ich ponieważ są pewne blokady czy to polityczne czy interesów konsorcjów, będą to cztery kraje i EU dopłaci do lotów dośc sporo chyba 2/3 czy 3/4 ?

Pani kandydatka na prezydentkę również wyraża obawę o ilość inspiratorów w szpitalach. Nie śmiejmy się z pewnych ułomności ale ja to widzę jako ofiarę całej sytuacji na opozycji, był już taki jeden upośledzony, które biznesmen dla jaj wkręcił w kampanię wyborczą :(

Czyli tych co są UK jak znalazł. :>

Polska będzie repatriować dzięki programowi EU obywateli z Czadu, Sudanu, Nepalu i Malediwów.

Mało? Z EU loty były/są po ~600zł, ze świata po ~2400 i wyżej.A dokładnie po zrealizowaniu priorytetowej puli lotów cennik jest taki: 400 – 800 PLN w granicach Europy i 1600 – 2400 PLN za przelot dalekiego zasięgu, było sporo taniej i większość zainteresowanych skorzystała z tego.

Jacek_Z
23-03-2020, 21:11
Absolutnie nic mi nie umknęło. Szkoda, że Tobie umknął zupełnie inny wydźwięk lisowego nagłówka:

"Gdy we Włoszech wprowadzano stan kryzysowy z powodu koronawirusa, odzieżowy gigant LPP wykupił kilkaset tysięcy — według publicznych deklaracji nawet milion — masek ochronnych z polskiego rynku. Wysłał je do Chin — oficjalnie jako pomoc dla najbardziej potrzebujących regionów. Według ustaleń „Newsweeka” większość masek, których eksport zachwiał polskim rynkiem, trafiła do fabryk szyjących ubrania dla LPP."

które punkt po punkcie wypunktował producent w zamieszczonym spostowaniu. Wystarczy uważnie przeczytać.
Zatem nie, ten fakt nie miał miejsca, gdy we Włoszech szalał kryzys tylko dużo, dużo wcześniej. To jakby DELIKATNIE zmienia cały kontekst sprawy, reszta w sprostowaniu. No ale jak w polityce, z przedstawionego faktu każdy wyciągnie i zrozumie to co mu aktualnie podpowiada jego polityczna wizja...
Nie czytałem Newsweeka, nie interesuja mnie tamtejsze hipotezy. Mam swoje.
Interesuje mnie fakt zakupu i wysłania maseczek, a nie sprostowanie LPP w którym tłumaczą, że wtedy u nas nie było wirusa, a w ogóle to płacą duzo podatków.
Wirus był w Chinach juz minimum w grudniu (podobno już w listopadzie), tu nie o Włochy chodzi.
Ważne, że wiedziano o wysyłce i nawet w tym pomagano. Czyli urzednik nie przewidział, nie myślał. W tym problem. To, że LPP chciało dobrze dla współpracujących z nimi firm uważam za oczywiste i normalne. każdy dba o swój biznes i ja nie mam pretensji do LPP. Natomiast że urzednikowi sie nie zapaliła lampka, to bardzo słabo. Bo urzędnik ma myśleć o państwie i jego obywatelach.
To, że ktoś spadł ze stołka z powodu LPP to moja hipoteza. Nie poparta dowodami.

Nie ma testu i nie będzie, który wykryje że jesteś na etapie nosiciela bez objawów, 4-5 dni możesz roznosić wirusa bez testu pozytywnego !!
Mylisz się. Są różne rodzaje testów. Jedne wykrywają samego wirusa, inne wykrywają przeciwciała, jakie organizm wytworzył do zwalczania wirusa. To te ostatnie są częsciej przeprowadzane, a to one mają sens dopiero po paru dniach od kontaktu.
Bardzo duzo osób przechodzi bezobjawowo zakażenie wirusem. Jak się skończy to szaleństwo to będzie się badało coraz szersze kręgi, prawie wszystkich.
Przebadano nasz rząd, prezydenta nie czekając kilkunastu dni. Nie oburzam się, że są równi i równiejsi. Mniej i bardziej wazni. Tak ten świat jest zbudowany. Jak ktos mysli inaczej to jest naiwny. Teraz to się staje oczywiste (wytyczne kogo podłączać do respiratorów we Włoszech).
PS myślałem, że test jest strasznie drogi, a jeden z nich to tylko podobno 3,5 USD. Problem jest w mocach przerobowych laboratoriów.

ksh
23-03-2020, 21:17
Tak, odnośnie tych wykrywających przeciwciała, dzięki masowym testom tego typu pogorszono sytuacje w Bergamo.
Czasami warto posłuchać ludzi z Włoch, dziennikarzy z tego kraju, u nas mimo wszystko mało dociera konkretów.
Normalne testy mają wyniki po 4-24 godzinach, najnowsze tego typu to nowość i nie jest pewne ich działanie, ta informacja z dzisiejszego dnia z usa.

Wkurzajace jest to co wyprawiają z komunikacją u nas, rozumiem względy ekonomiczne ale nie w takiej sytuacji żeby zmniejszać ilość autobusów, dzisiaj przeraziło mnie jak w Krakowie na rondzie grunwaldzkim zobaczyłem upakowany na full przegubowiec bo zmniejszyli ilość o połowę, cholernie mądre !!

jurkarol
23-03-2020, 21:30
Tak, odnośnie tych wykrywających przeciwciała, dzięki masowym testom tego typu pogorszono sytuacje w Bergamo.
Czasami warto posłuchać ludzi z Włoch, dziennikarzy z tego kraju, u nas mimo wszystko mało dociera konkretów.
Normalne testy mają wyniki po 4-24 godzinach, najnowsze tego typu to nowość i nie jest pewne ich działanie, ta informacja z dzisiejszego dnia z usa.

Wkurzajace jest to co wyprawiają z komunikacją u nas, rozumiem względy ekonomiczne ale nie w takiej sytuacji żeby zmniejszać ilość autobusów, dzisiaj przeraziło mnie jak w Krakowie na rondzie grunwaldzkim zobaczyłem upakowany na full przegubowiec bo zmniejszyli ilość o połowę, cholernie mądre !!
powinni dostosować ilość taboru do por frekwencji. dużo taboru jeździ często prawie puste, ale są linie które są wypełnione. w Warszawie szybko odeszli od weekendowego rozkładu jazdy

cz4rnuch
23-03-2020, 21:32
...Jeśli argumentem mają być pieniądze to mogli siedzieć jeszcze i czekać na promocję.
Siedzenie za granicą nie kosztuje? To nie jest do końca tak, że ludzie chcą wracać za wasze pieniądzę. Większość z nich miała wykupione bilety powrotne z których nie mogli skorzystać więc przepadły. W zamian za to rząd zaproponował opcję z lotem, pewnie większości wydaje się, że na koszt państwa, ale nie jest to prawda. Bilety są bardzo drogie, choć w tej chwili czesto i tak tańsze niż u konkurencji, bo w tej chwili jest szaleństwo przez to, że wszyscy zaczynają się odcinać. Sama decyzja o zamknięciu granic być może słuszna, nie mnie to oceniać, bo nie jestem wirusologiem, ale na 100% można to było zrobić lepiej, taniej i możliwe, że bezpieczniej. Tak jak to zrobiło wiele innych państw. Czemu dopiero teraz uruchomiono program unijny? Czemu nie zrobiono jak w kilku innych krajach gdzie dano ludziom np 3 dni na powrót z wcześniej wykupionymi biletami zamykając granice tylko dla cudzoziemców? Nie będę odpowiadał, bo jestem subiektywny i nie chce tu śmiecić swoimi teoriami spiskowymi.

ksh
23-03-2020, 21:35
powinni dostosować ilość taboru do por frekwencji. dużo taboru jeździ często prawie puste, ale są linie które są wypełnione. w Warszawie szybko odeszli od weekendowego rozkładu jazdy

Tzn w warszawie wprowadzili dzisiaj i zrezygnowali już czy jak ? https://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,173993,25812529,warszawa-weekendowy-rozklad-jazdy-i-tlok-w-komunikacji-miejskiej.html

And.N
23-03-2020, 21:35
...Wkurzajace jest to co wyprawiają z komunikacją u nas, rozumiem względy ekonomiczne ale nie w takiej sytuacji żeby zmniejszać ilość autobusów, dzisiaj przeraziło mnie jak w Krakowie na rondzie grunwaldzkim zobaczyłem upakowany na full przegubowiec bo zmniejszyli ilość o połowę, cholernie mądre !!

Podobnie w Warszawie wprowadzono sobotni rozkład komunikacji w dni powszednie. Efekt, zatłoczone autobusy na niektórych liniach. Miejmy nadzieję, że to tylko głupota i szybko się z tego wycofają
https://wpolityce.pl/polityka/492494-warszawa-oszczedza-na-komunikacji-internauci-oburzeni

janu3
23-03-2020, 21:36
Rozmowa z lekarzem z Bergamo w reżimowej tv, pewnie jarosław to spreparował, więc zapomnij.
Rzeczowa odpowiedź. Dzięki!

cz4rnuch
23-03-2020, 21:40
koesh

Nie jest prawdą, że program unijny jest wprowadzony jedynie tam gdzie LOT nie lata. O pozwolenia trzeba się starać niezależnie od tego. Program został wprowadzony za późno co działało na szkodę tych, którzy mogli skorzystać wcześniej. Tak samo z widełkami. Niby są, ale i tak obowiązuje górna granica. Którą i tak przekroczyłem :) Także co innego co sobie tam gdzieś wyczytasz a co innego jak to wygląda w praktyce.

ksh
23-03-2020, 21:43
Bardzo wysoki odsetek testów, około 80 proc. dał błędne wyniki – tak na pytanie o rzetelność importowanych z Chin ekspresowych testów na koronawirusa odpowiedziała Pavla Svrčinová, dyrektor wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej w Ostrawie.

Nie jest prawdą, że program unijny jest wprowadzony jedynie tam gdzie LOT nie lata. O pozwolenia trzeba się starać niezależnie od tego. Program został wprowadzony za późno co działało na szkodę tych, którzy mogli skorzystać wcześniej. Tak samo z widełkami. Niby są, ale i tak obowiązuje górna granica. Którą i tak przekroczyłem :) Także co innego co sobie tam gdzieś wyczytasz a co innego jak to wygląda w praktyce.
OK ale akcja zorganizowana przez LOT jest unikalna na skalę świata i należy się przynajmniej malutka pochwała.

cz4rnuch
23-03-2020, 22:00
OK ale akcja zorganizowana przez LOT jest unikalna na skalę świata i należy się przynajmniej malutka pochwała.

Cieszę się ogólnie, że mam opcję na powrót, bo inni mają trochę mniej szczęścia. Ale mogłem wrócić na własnym bilecie i nic bym nie musiał dopłacać. Można było też uruchomić program unijny i też bym wrócił. Pamiętajcie też, że nie wszyscy wracają z Londynu. Jest wiele miejsc w których ludzi przyblokowała ta natychmiastowa decyzja o zamknięciu granic. Jeśli ktoś siedział w Azji PW cz Ameryce Pd to powrót, przebukowanie lotów w tak krótkim czasie są nierealne. Ludzie teraz są albo całkowicie odcięci albo skaczą z kraju do kraju w nadziei, że gdzieś złapią powrotny. A te skoki są teraz bardzo drogie. Także z tymi brawkami za program lot do dom pewnie niektórzy się wstrzymają.

cz4rnuch
23-03-2020, 22:30
Ja już dziękuję za uwagę. Chciałem jedynie nakreślić skrótowo jak w praktyce wygląda program lotdodomu, bo z tego co czytam to część uważa, ze to takie prawie za darmo loty sponsorowane przez Państwo. Czyli przez was. Nie jest to prawdą a ceny są od przeciętnych po wysokie. A z tego co tu czytam to z tego programu najbardziej zadowoleni są Ci, którzy nie musieli z niego korzystać :) Mam tylko nadzieję, że LOT nie zapomi o tych, którzy jeszcze zostali i gdzie loty są trochę mniej opłacalne. Wtedy miałbym pewność, że to nie był tylko skok na kasę.

fafniak
23-03-2020, 23:22
Właśnie 90s - jak tam u ciebie ?

nowart
23-03-2020, 23:47
nie czytałem wątku bo tasiemiec się zrobił ale moja opinia, jak zawsze pewnie niepoprawna jest następująca - najbardziej przerażające mogą się okazać skutki gospodarcze jakie państwa sobie takimi izolacjami/kwarantannami zafundują. giełdy lecą na pysk, waluty lecą na pysk, ropa - szkoda gadać, padają firmy, ludzie tracą pracę itd itp.
wg mojej skromnej opinii, i mało istotne czy legitymuję się dyplomem medyka czy ekonomisty, wirus powinien się przetoczyć przez społeczeństwo, odizolować, objąć kwarantanną jedynie najbardziej narażone, starsze osoby aby nie zatkały służby zdrowia, zrozumiałe, że wszystkim pomóc się nie da. Tak jak nie da się zatrzymać wielu procesów, łańcuchów dostaw na świecie na długie miesiące, gdyż grozi to o niebo groźniejszymi konsekwencjami niż utrata promila obywateli...

Gospodarka ważniejsza niż jednostki.
Eliminacja najsłabszych... Gdzieś kiedyś już to było...

nowart
Szczerze ? Dla mnie to nie jest wydumana sprawa, to luźne rozważania w kontekście przetrwania cywilizacji. Jeżeli jesteś w stanie przyjąć jedno to stań z boku i pomyśl trochę dłużej
Od razu dodam - nei podobają mi się obydwa "rozwiązania "

nowart
na zadnym kroku personel medyczny nie stawia sobie pytania kogo ratowac. Nie w cywilizowanym swiecie. Ratowani sa wszyscy, chyba ze sobie tego wyraznie nie zycza.

No to wracając do bardziej przyziemnych tematów, odchodząc od polityki, przypomnę tylko co pisałem ledwo kilka dni temu. Słowa, które to wzbudziły tyle wzburzenia, że jak to? że faszyzm? że eliminacja najsłabszych? że ratuje się każdego a nie dokonuje wyborów!
No i nie minął nawet tydzień a tu już we Włoszech slużba zdrowia staje jednak przed wyborem - odłączamy ludzi >60 roku życia aby ratować młodszych, mających większe szanse na przeżycie... długo nie trzeba było czekać aby ten "cywilizowany świat" został zmuszony do dokonywania brutalnej segregacji - pan na prawo, pani na lewo.
Kwestii wizji upadku gospodarczego nawet nie będę znów poruszał bo to już stało się nader oczywiste...

poste
24-03-2020, 00:38
W sumie to już mi się nie chce pisać, bo sytuacja robi się przygnębiająca... chociaż to w sumie tylko mały szpitalik powiatowy a i tak pewnie kolejny fejk, więc prośba do nerwowych kolegów o nie wchodzenie w linki.
Koronawirus. Jak szpital w Grójcu padł pod ciężarem własnych błędów (https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/koronawirus-w-polsce-skandaliczne-bledy-sparalizowaly-szpital-w-grojcu/lhfbyfc)
I jeszcze
Jak wyjaśnia starosta, powodem podjęcia decyzji o zawieszeniu przyjowania pacjentów, są braki kadrowe. Na koniec dnia pracy potwierdzono 13 zakażeń koronawirusem wśród personelu i 11 wśród pacjentów. Zakażenie podejrzewane jest aż u 120 członków personelu, którzy mieli kontakt z zakażonymi. (https://www.grojec24.net/news-starosta-dementuje-informacje-tvn-szpital-w-grojcu-funkcjonuje,6363.html)

Szpital w Nowym Dworze Mazowieckim
Dwa oddziały szpitala zamknięte. Personel w kwarantannie. "Kontakt z zakażonym miało 32 pracowników" (https://tvn24.pl/tvnwarszawa/okolice/koronawirus-w-polsce-oddzial-szpitala-w-nowym-dworze-mazowieckim-ewakuowany-lekarze-i-pielegniarki-pod-kwarantanna-4492649)
Mam nadzieję, że zaczną podchodzić poważnie do procedur po tych przypadkach i czegoś się nauczą.

Za tak bezczelne manipulacje i tworzeni fake news trzeba golić do łysa !! :evil:
Ile ty masz lat, z gimnazjum cie wygonił jarosław że takie bóle czterech liter masz ?
...

Właśnie takie drobne manipulacje są teraz w przekazach zagranicznych mediów związanych naszą opozycją, niestety ale jak ktoś napisze coś pozytywnego o rządzie to zaraz jest wrzucany do wora z jakimiś skrajnościami.
Nie mam zamiaru popadać w skrajność i wychwalać rząd bo liczę że może po trzeciej kadencji przyjdzie taka pora.

I to jest intelektualny squash z koeshem. Każdy argument odbija się jak od ściany. Jeśli coś nie po myśli, odpowiedzią są epitety ocierające się o zwykłe chamstwo.
Kolega napisał dokładnie to samo co ja w #925 z podaniem źródła
https://rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/polska/news-udana-interwencja-rmf-fm-polska-aktywowala-unijny-mechanizm-,nId,4398036#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Wyrzuć z siebie, jaką to osobistą krzywdę uczyniła ci poprzednia władza, lepiej się poczujesz.

krzysztofz24
24-03-2020, 01:01
poste z twojego linka

Starosta dementuje informację TVN: szpital w Grójcu funkcjonuje

- Szpital w Grójcu funkcjonuje, ale w ograniczonym zakresie. Przebywa w nim obecnie 59 pacjentów, i mają zapewnioną opiekę. O godz. 13.00 podjęliśmy decyzję o wstrzymaniu przyjmowania pacjentów na wszystkie oddziały. Są oni kierowani do innych lecznic - powiedział Grojec24.net Krzysztof Ambroziak. Dodał, że działa też Nocna Opieka Lekarska.

Podlozyles sobie mine;-). Ale nie pierwsza i nie ostatnia wpadka tej stacji spowodowana szukaniem sensacji zamiast rzetelnej informacji.

Artykul z Onetu z pierwszego linka, to normalnie napisany jak film sensacyjny, wszystko niemal godzina po godzinie;-). Smiem watpic czy tak to rzeczywiscie wygladalo.
Tym bardziej ze pisza ze padl. Ale w pozostalych linkach jest mowa ze jednak fukcjonuje w ograniczonym zakresie.

pil74
24-03-2020, 01:07
Do poczytania
https://medium.com/@jst.janik/koronawirus-m%C5%82ot-i-taniec-3bf0924fc608

poste
24-03-2020, 01:09
Nie podałem info z TVN o zamknięciu, pudło, sprawdziłem na lokalnym portalu i podałem. Nie dobieram źródeł pod tezy, staram się weryfikować, jestem wdzięczny za sprostowania poparte jakimś źródłem, nie własnymi fobiami. Niech każdy sam przeczyta i wyciągnie wnioski, nikomu nie będę tłumaczył jak dziecku co jest w artykule napisane.

Wind Mill
24-03-2020, 01:56
...Jeżeli UE robi wspólny przetarg na testy, w którym Polska nie bierze udziału, a potem w ostatnim momencie kupują testy od firmy, w której w radzie nadzorczej (i ma w niej udziały) jest kolega Dudy. To coś chyba jest nie tak?...

...FAKE NEWS - dawałbym, za to BANY !!

koesh

To jeszcze raz pytanie do specjalisty od fejków. Tym razem w punktach, może łatwiej będzie. :)

Możesz uściślić, co jest fake newsem?
1. To że zakupy testów dokonywane są od pośrednika, zamiast od producenta dostarczającego towar we wskazane miejsce na świecie?
2. Czy to ze udziały w firmie pośredniczącej (owszem, nieduże) ma krewny i znajomy królika?
3. Czy to że Polska przystąpiła do wspólnego przetargu UE w ostatniej chwili, dopiero gdy podniósł się szum pt "czemu w nim nie uczestniczymy"?

krzysztofz24
24-03-2020, 01:58
Nie podałem info z TVN o zamknięciu, pudło(...) jestem wdzięczny za sprostowania(...).

Przy podlozeniu miny dalem emotke jakbys nie zauwazyl.
Wychodzi na to ze ty sam sobie jestes wdzieczny za sprostowania:-). Najpierw link z Onetu ze szpital padl a potem zaraz link z lokalnego portalu z Grojca ze jednak nie padl, tylko dziala w okrojonym zakresie.
Czyli fake a pod nim sprostowanie.

To ze TVN sie rzucil na ta informacje, bo brzmi sensacyjnie, to juz byla wisienka na torcie;-). Swiadomie czy tam nieswiadomie przec ciebie podana.

P.S Ale za jedno dzieki.
Bo kliknalem sobie to
https://www.grojec24.net/news-sanepid-40-przypadkow-koronawirusa-w-powiecie-grojeckim,6362.html.
Liczba zakazonych w wojewodztwie mazowieckim to 175 (23.03.2020 godz 20:20). Najwiecej w Polsce. "Dobrze" ze nie wszyscy sa z Wawy (choc i tak to pewnie epicentrum), tylko jakos sie to rozklada troche na cale wojewodztwo.
Jakos nie moge znalezc czastkowych wynikow z danego wojewodztwa...

_Pawel
24-03-2020, 02:52
Zbiorczo chyba nie ma. U nas Sanepid podaje powiatowe komunikaty na swojej witrynie (Ostrołęka to mazowieckie): http://ostroleka.psse.waw.pl/3938/komunikat-panstwowego-powiatowego-inspektora-sanitarnego-w-ostrolece-z-dnia-23-03-2020-r
Aktualnie 3 osoby z wynikiem pozytywnym. Przy pierwszym ogłoszonym przypadku komentarz na lokalnym portalu (cytuję z pamięci): "Wreszcie! Można otwierać zapasy!" :).
Mam nadzieję, że za dwa miesiące będziemy się śmiać i robić wyprzedaż garażową makaronów i puszek.

Jacek_Z
24-03-2020, 03:31
Niestety nie sposób sensownie czyścić tego wątku. Na ostatnich stronach to tylko fragmenty niektórych postów były związane z tematem. Reszta to polityka i obrażanie.
Nie ma sensu tego kontynuować, niektórzy się za bardzo rozkręcili i nie przestaną.
Ja mogę otworzyć, ale wtedy z marszu ze 3 osoby dostaną bana na miesiąc.
Żal mi tego kraju.