PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON D 750, problem z kolorystyką

Strony : [1] 2 3 4

jarek570
09-09-2015, 14:17
Witam.Mój nikon d750 robi czerwone zdjęcia.Czy to wada tego modelu?

qwerty44
09-09-2015, 14:35
Ale co to znaczy "robi czerwone zdjęcia" ? Gdzie, kiedy, w jakich warunkach, przy jakich ustawieniach itp. itd. ?
Jakieś przykładowe zdjęcia - najlepiej w NEF-ach (RAW-ach) ... wtedy można ocenić sytuację ...

Zdebik
09-09-2015, 15:17
Czy to jakis zafarb, czy moze kazde zdjecie w kazdych zarunkach jest czerwone?

jarek570
09-09-2015, 18:42
Zajmuję się fotografią x lat ,cały czas z nikonem i potrafię ustawić aparat.Po prostu przy standardowych ustawieniach jest bardziej czerwono niż w poprzednich moich modelach(d700,200,300,7000).Korekcję ustawiłem już na 4+ niebieski i jakoś jest.Przy ustawieniu na manualnym wb jest ok ale nie zawsze jest na to czas.Piszę o tym nie dlatego,że lubię kolor niebieski

barkowx
09-09-2015, 18:54
Po 4 lustrzankach to Cię nie podejrzewam o brak umiejętności obsługi aparatu, może jest uszkodzony...? Jakiś raw by się przydał.

Jacek_Z
09-09-2015, 20:14
Robi czerwone zdjecia, czy jest bardziej czerwono niz w innych modelach to dwa rozne stwierdzenia. Bardzo niejasno piszesz. Ja wiem ze ty wiesz o co ci chodzi, ale sorry - my nie wiemy. Wiec albo pisz sensowniej, albo podlinkuj "czerwone" zdjęcie.

prz3mo
09-09-2015, 20:22
Pewnie chodzi o to, że wszystko leci w dziwny brąz/czerwień, i trzeba się sporo namachać suwakami w ACR by to doprowadzić do ładu. Niestety mam takie samo odczucie. Dlatego mój D750 leży w torbie i po sezonie zastanowię się co z nim zrobić :/

MstrG
09-09-2015, 20:25
Pokażcie w końcu te czerwone zdjęcia. Już kiedyś było o tym wspomniane i jakoś nikt nie pokazał. Przepraszam, była jedna wrzutka i pokazała tylko tyle, że nie jest czerwono ;)

kurczeblade
09-09-2015, 21:06
Może mają czerwienicę - taką chorobę ?

zgera
09-09-2015, 21:15
Może mają czerwienicę - taką chorobę ?

Nikon z żółtaczki poszedł w kierunku czerwienicy :)
A tak na poważnie, wiem o co chodzi autorowi wątku, poszczególne modele nikona słynęły z różnej kolorystyki, nawet kilka egzemplarzy tego samego modelu może generować inny obrazek pod względem kolorów.

Jacek_Z
09-09-2015, 21:26
To jest tylko i wyłącznie kwestia tego jak aparat ustawi balans bieli o ile fotograf pracuje w AUTO WB.

Kolory w D200 z CCD i w D700 czy D800 są inne. W automatyce. Przy WB PRE nie idzie odroznic kolorow z D700 od Canona 5D. To juz czornyj lata temu udowodnił.

Assire
09-09-2015, 21:28
A niektóre Canony z czerwonego idą w piękny róż: https://photographylife.com/dealing-with-damaged-raw-files.

Autorze, pokaż nam zdjęcie które uważasz za czerwone, bo tak "na słowo" to nie bardzo wiadomo o co chodzi.

jarek570
10-09-2015, 01:08
Dzięki wszystkim.Jednak mój problem kierowany jest do posiadaczy d750.Ci wiedzą o czym piszę.Jeśli z tym problemem ktoś sobie poradził to bardzo proszę o pomoc.Może coś po prostu źle ustawiłem.

Sz@kal
10-09-2015, 01:37
Mój robi zdjęcia kolorowe więc nie pomogę ;)

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

prz3mo
10-09-2015, 08:06
To jest tylko i wyłącznie kwestia tego jak aparat ustawi balans bieli o ile fotograf pracuje w AUTO WB.

Nie, nie jest to kwestia WB. Ale nie chce mi się z Tobą "walczyć", bo i tak "wiesz lepiej". Widzisz... jakoś nie miałem problemu z przejściem z CCD na CMOS (D80-D700), a teraz problem mam (D700->D750). Mimo, że moja wiedz kiedyś była dużo mniejsza, mimo, że znacznie słabiej umiałem obrabiać zdjęcia. Ale nic nie będę udowadniał nikomu. Nie chce mi się, wyleczyłem się z pisania na forum skutecznie (co kilka osób zauważyło).
Znam kilka osób, które kupiły D750 i mają takie samo odczucie jak moje. Znam też takie, które problemu nie widzą.

jarek570, sprawdź PW.

slaweko
10-09-2015, 08:22
Też u siebie zauważyłem, że przede wszystkim skóra "leci" w róż.

zgera
10-09-2015, 08:45

Nie zgodzę się z tym twierdzeniem, AUTO WB to tylko część problemu.
Miałem wiele modeli aparatów cyfrowych i z kolorystyką gotowych plików bywało różnie, oczywiście korekta balansu bieli co nieco poprawi ale nie do końca rozwiąże problem.
Wydaje mi się na kolorystykę zdjęcia największy wpływ mają matryca i procesor który obrabia plik z danej matrycy.
Problem odwzorowanie barw dotyczy nie tylko aparatów cyfrowych, dotyczy wszystkich urządzeń które wyświetlają obraz, TV, monitory, telefony.
Podam prosty przykład, każdy z nas zapewne był w sklepie typu MM gdzie jednocześnie jest włączonych 50 telewizorów różnych marek, czy na wszystkich kolorystyka jest taka sama?
Jeśli ktoś stwierdzi że można to w memu TV wyregulować to życzę powodzenia, to samo dotyczy aparatów.
Obecnie mam trzy modele Nikona i według mnie najlepsze kolory generuje mój D3100, w D5100 zieleń wpada w delikatny zafarb żółto - brązowy.

TOP67
10-09-2015, 08:59
Problem dalej pozostaje teoretyczny, bo nikt nie pokazał problematycznego zdjęcia. Najlepiej w parze ze zdjęciem z innego body.

Jacek_Z
10-09-2015, 09:14
Procesor ma taki sam wpływ na kolor jak na wynik mnożenia 2x2. Żaden. Zawsze wyjdzie 4.
Co do waszych odczuc - to tylko kwestia AWB. Jesli sie z tym nie zgadzacie to prosto to sprawdzcie. Zrobcie zdjecia przy WB PRE.
Klopoty maja ci, ktorzy chca by automatyka pracowala idealnie zawsze tak samo w roznych modelach body.
Ja sie przesiadalem z D200 na D700 i z D700 na D800. Kolory z tych body sa zupelnie inne. Na automatyce.

TOP67
10-09-2015, 09:34
Oddanie kolorów przez różne matryce jest na pewno inne. Ale po to są profile, żeby to wyrównać. Wystarczy zobaczyć różnicę w ACR po zmianie Adobe standard na Camera standard (głównie mocne czerwienie i granaty). Podobno color checker całkowicie załatwia sprawę.

kri-kri
10-09-2015, 09:46
Na problem teoretyczny, teoretyczna propozycja. Są firmy proponujace indywidualna "kalibracje"'aparatu. Tartget, to prawie 600 rożnych referencji. Na podstawie zdjecia, robią rożne profile ICC, lub DNG. Pewnie w Polsce tez cos takiego znajdziesz. O "jakości" się niewypowiadam, bo osobiście nigdy nieodczułem potrzeby.
http://www.cmp-color.fr/digital%20target.html#Tarif%20de%20la%20mire%20Dig itaL%20TargeT%20003

Oczywiście tylko do RAW.

jarek570
10-09-2015, 11:10
Odpowiedź na mój problem od Nikona,może komuś pomoże.Ja wezmę się za to po południu i dam znać na forum co się dzieje.

Dlaczego czerwone zdjęcia

Odpowiedź Według Email (Bartlomiej Mazur) (10-09-2015 09:34)
Szanowny Panie Jarosławie Mackiewicz,

Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie aparatu Nikon D750.

Prosiłbym bardzo, aby wykonał Pan reset aparatu za pomocą dwóch przycisków na obudowie, oznaczonych zielonymi kropkami. Proszę wcisnąć je jednocześnie i przytrzymać około 5 sekund.
Potem prosiłbym wejść do menu aparatu i wykonać reset menu fotografowania oraz reset menu ustawień osobistych.
Po takich resetach prosiłbym przełączyć aparat na trym automatyki programowej "P" i na automatycznym balansie bieli prosiłbym wykonać kilka testowych zdjęć.
Potem prosiłbym przełączyć balans bieli na tryb "PRE" i wykonać ręczny pomiar. Szczegółowe informacje odnośnie procedury ręcznego pomiaru balansu bieli znajdują się na stronach od 155 do 158 instrukcji obsługi aparatu D750.

Ręczny pomiar ma większy zakres niż automat, który ustawia balans bieli w trybie WB AUTO.

Prosiłbym wykonać zdjęcie tego samego obiektu, z tego samego miejsca, przy tym samym oświetleniu najpierw na trybie WB AUTO, a potem na pomiarze PRE.
Prosiłbym, aby podesłał nam Pan takie zdjęcia do analizy. Zdjęć proszę nie poddawać żadnym obróbkom. Prosiłbym wykonać je w formacie NEF (jest to ważne w tym przypadku).

Odpowiem dokładniej na Pana pytanie, gdy tylko otrzymamy wymagane materiały i informacje.

Jeżeli ta odpowiedź jest niewystarczająca lub są inne pytania, prosimy o ponowny kontakt z działem Wsparcie Techniczne.

Pozdrawiam serdecznie

Bartlomiej Mazur
Konsultant
działu obsługi klienta firmy Nikon

Telefon: +48 (22) 460 87 32

lucek92
10-09-2015, 11:59
No widzisz, nawet ludzie w Nikonie nie potrafią wróżyć z fusów. Pokaż te zdjęcia...

zgera
10-09-2015, 12:08
No widzisz, nawet ludzie w Nikonie nie potrafią wróżyć z fusów. Pokaż te zdjęcia...

Tyle tylko że ludzie z Nikona do każdego problemu żądają zdjęć, co nie znaczy że potrafią rozwiązać problem.
Dotyczy to BF, FF szkła, nieostrości szkła, zasyfionej matrycy, zawsze żądają zdjęcia, po wysłaniu sprzętu do serwisu otrzymujesz sprzęt z adnotacją: po długotrwałych testach wszystkie parametry są zgodne ze specyfikacją producenta.
Jeśli nie miałeś takich problemów z serwisem Nikona to daruj sobie takie komentarze.

lucek92
10-09-2015, 12:23
Tyle tylko że ludzie z Nikona do każdego problemu żądają zdjęć, co nie znaczy że potrafią rozwiązać problem.
Dotyczy to BF, FF szkła, nieostrości szkła, zasyfionej matrycy, zawsze żądają zdjęcia, po wysłaniu sprzętu do serwisu otrzymujesz sprzęt z adnotacją: po długotrwałych testach wszystkie parametry są zgodne ze specyfikacją producenta.
Jeśli nie miałeś takich problemów z serwisem Nikona to daruj sobie takie komentarze.

W tym przypadku nie widzę innej możliwości jak zobaczenie tych zdjęć. Co więcej autor bardzo wylewnie opisał problem - "mój Nikon D750 robi czerwone zdjęcia" - skąd mamy wiedzieć czy chodzi o zafarb czy wychodzą całe czerwone fotki jak po zdjęciu pozostałych kanałów?

Jak gość oczekuje, że mu coś na to poradzimy to niech opisze sprawę konkretnie. A z serwisem N mam do czynienia częściej niż sobie wyobrażasz :smile:

solmark
10-09-2015, 12:42
Pozwolę się wtrącić do dyskusji ponieważ jestem na etapie zakupu jakiegoś zestawu nikona. Wydaje mi się, że autor tematu miał na myśli taką "sepiowatość" zdjęć d750. Kolorystyka jest charakterystyczna dla tego aparatu i można to zobaczyć oglądając wyszukane w internecie galerie. Ściągnąłem z sieci trochę raw, dostałem kilka od fotografa i w porównaniu na przykład z d810, który ma bardziej naturalną kolorystykę, zdjęcia z d750 można rozpoznać właściwie gołym okiem. Sam jestem ciekawy czy da się coś z tym zrobić.

kurczeblade
10-09-2015, 13:40
Dzięki wszystkim.Jednak mój problem kierowany jest do posiadaczy d750.Ci wiedzą o czym piszę.Jeśli z tym problemem ktoś sobie poradził to bardzo proszę o pomoc.Może coś po prostu źle ustawiłem.

Czyli np. do mnie, zrobiłem D750 kilkanaście zleceń, i jednak nie wiem o czym piszesz.

Merde
10-09-2015, 14:06
Nu, a forumowicze mają rozwiązać problem bez zdjęć. Cudotwórcy.

solmark
10-09-2015, 15:55
Czyli np. do mnie, zrobiłem D750 kilkanaście zleceń, i jednak nie wiem o czym piszesz.

Twój blog, Beata i Krzysztof - zlikwiduj niebieskoszary zafarb na sukni młodej ale nie miejscowo i pokaż zdjęcie. I nie bierz za bardzo do siebie uwagę. Po prostu dyskutujemy.

adrian
11-09-2015, 09:31
To co piszecie jest bardzo ciekawe. No i faktycznie widzę na blogu kurczeblade, że kolory są lekko z boku (chyba, że to taka obróbka). Temat dla mnie ważny, bo jestem na kupnie aparatu i stoję w rozkroku pomiędzy D750 a D810.

MstrG
11-09-2015, 09:50
To co piszecie jest bardzo ciekawe. No i faktycznie widzę na blogu kurczeblade, że kolory są lekko z boku (chyba, że to taka obróbka). Temat dla mnie ważny, bo jestem na kupnie aparatu i stoję w rozkroku pomiędzy D750 a D810.

Potrafisz rozpoznać które jest zrobione D750, a które D600?

JK
11-09-2015, 10:26
Problem chyba polega na tym, że te puszki nie mają magicznego trybu "zrób zdjęcie, jakie się podoba fotografowi". Gdyby był taki przycisk, albo taka pozycja w menu, może jakiś kabelek do podłączenia aparatu do mózgu fotografa, to by była bajka. A tu nie ma. Nikon jeszcze takiego cuda nie wykombinował, inni też nie, ale w zamian dali tyle różnych ustawień i korekt, że "kreatywny dureń" może popsuć wszystko. Ludzie kombinują z ustawieniami WB, korygują wszystko co się da, często bez sensu i bez zrozumienia o co chodzi, no i wychodzi to co wychodzi.

Zbyt dużo jest tych wszystkich funkcji dla przeciętnego zjadacza fotograficznego chleba. Myślę, że rozwiązaniem mogą być dwa poziomy menu: proste (żeby nie powiedzieć, prostackie) i zaawansowane. A przejście do trybu zaawansowanego powinno wymagać zaliczenia przez fotografa testu z wiedzy o co w tym wszystkim chodzi. Problem by się rozwiązał.

adrian
11-09-2015, 10:38

Nie mam tych puszek, więc nie.

MstrG
11-09-2015, 10:50
Nie mam tych puszek, więc nie.

Na stronie kurczeblade są zdjęcia robione tymi korpusami o ile mnie pamięć nie myli. Dlatego się pytam czy jesteś w stanie stwierdzić które zdjęcie jest robione którym korpusem.

adrian
11-09-2015, 10:54
Na stronie kurczeblade są zdjęcia robione tymi korpusami o ile mnie pamięć nie myli. Dlatego się pytam czy jesteś w stanie stwierdzić które zdjęcie jest robione którym korpusem.

Odpowiedziałem ci w poście, który cytujesz.

solmark
11-09-2015, 10:55

Nie, ale czekam na odpowiedź autora posta.

I uwierz, że bardzo chciałbym nie mieć racji. Oszczędziłbym cztery tysiaki. Nawet wiem co z nimi bym zrobił :).

kurczeblade
11-09-2015, 11:14
U mnie na stronie, też znajdą się zdjęcia robione Canonem, i co teraz ? :)

JK dobrze prawi. Ludzie płacąc "więcej" za np. taki aparat, wymagają od sprzętu cudów, zdjęć które same się zrobią w taki sposób jaki to sobie użytkownik wyobraził. Trudniej jest wymagać od siebie, niż od sprzętu, bo wymagać od siebie można wtedy, kiedy opanuje się taki sprzęt, do tego stopnia że nie będzie znajdywać się problemów i tracić czasu na szukanie dziury w całym.
Często do tego dochodzą fanaberie poszukiwania wad sprzętu, jałowe testy w domu, wpadanie w paranoje że kupiło się coś tak drogiego i może być zepsute - chociaż jest wszystko ok, tylko trzeba odpowiednio wiedzieć jak to użyć - Może zamiast walić kolejny test aparatu w kiblu przy ledwo zapalonej świeczce, i płakać że zdjęcie robione w pomieszczeniu o ciepłej tonacji, w skrajnych warunkach oświetleniowych jest czerwone, a nie niebieskie. Zajęć się tym co jest najlepsze, spędzić więcej czasu na obrabianiu zdjęć, kombinowaniu i próbowaniu - i robieniu zdjęć z praktycznego punktu widzenia.

Druga sprawa, często ktoś piszę że kiedyś jego aparat dawał takie kolory, takie obrazki. Teraz po kupnie nowego, jest inaczej (gorzej) i nowy aparat leży w szafie, w torbie itp. przepraszam bardzo, zatem trzyma się ten aparat w torbie, po to żeby pomarudzić trochę na forum. Krótka piłka, nie odpowiada aparat, sprzedać/oddać - wrócić do starego i cieszyć się fotografią :-) Przecież to jest oczywiste, że aparat którego się używało 5lat, nauczyło się pewnych nawyków obrabiania, jak się zmieni na coś nowszego technologicznie to będą różnice, i do tych różnic trzeba się przyzwyczaić, nauczyć ich. Gorzej jak ktoś używa w tym samym czasie dwóch aparatów np. D700 i D750 gdzie matryce tych aparatów to inna bajka, przychodzi po ślubie wrzuca wszystko w jeden worek i zaczyna to obrabiać. :)

Nie bierzcie tego do siebie, to tylko moje forumowe spostrzeżenia. Przechodziłem podobne sytuacje z Pentaxa -> Canona -> Nikona. Zawsze na początku miałem wątpliwości, i obrabiając RAWy w nowym systemie bluzgałem jak szewc, a po czasie, nie wyobrażałem sobie powrotu do poprzednich aparatów, systemów. Tak jak teraz :)

Wciąż nikt nie wie, co autor ma na myśli, ponieważ nie zaprezentował żadnego przykładu. Najlepiej gdyby wrzucił jednego z RAWÓW zrobionych i tego samego RAWA po obróbce, którą stosuje :)

Ależ się rozpisałem :) a tu czas szykować się na piątkowy reportaż :)

Miłego.

adrian
11-09-2015, 11:31
Gorzej jak ktoś używa w tym samym czasie dwóch aparatów np. D700 i D750 gdzie matryce tych aparatów to inna bajka, przychodzi po ślubie wrzuca wszystko w jeden worek i zaczyna to obrabiać. :)

No i o tym właśnie rozmawiamy - różne aparaty - różne obrazki. Moim zdaniem nie da się osięgnąć identycznej kolorystyki w każdych warunkach z, powiedzmy D700 i D810 (można wstawić inne). Bo charakterystyka matrycy, bo soft itd. Natomiast chciałbym wiedzieć, przed zakupem, co który aparat z siebie wypluwa.

Jacek_Z
11-09-2015, 12:05
Zbyt dużo jest tych wszystkich funkcji dla przeciętnego zjadacza fotograficznego chleba. Myślę, że rozwiązaniem mogą być dwa poziomy menu: proste (żeby nie powiedzieć, prostackie) i zaawansowane. A przejście do trybu zaawansowanego powinno wymagać zaliczenia przez fotografa testu z wiedzy o co w tym wszystkim chodzi. Problem by się rozwiązał.To nic nie da. nawet jakby super konfigurować automatyki to .. zostaną one automatykami. I nie dadzą powtarzalnych rezultatów gdy sie robi wesela na róznie oświetlonych salach itd.
Po częsci rozumiem ślubniaków o tyle, że oni nie bardzo sa w stanie pracować reportersko z wypracowaniem barwy jakby mieli czas robiąc pojedyncze ujęcie reklamowe.
Tylko niech slubniacy nie generalizują, bo na nich się świat nie kończy, że aparat "ma kolory" takie to a siakie. Bo w pewnych sytuacjach ma takie, a w innych inne. W automatyce.
Temat załozono o czerwonych zdjęciach, a zdjęcia kurczeblade są podobnie zaniebieszczone - też te z D750. To samo body. No to jak to jest? ;) raz tak, raz siak?
Powinno się dobrze postawić pytanie, a nie - "mój aparat robi czerwone zdjęcia". Co innego jest zapytać czy w prakytce zdjęć slubnych AWB działa OK, czy też ma się przesunięcie do czerwonego (co da się korygować na wykresie barw), czy jest to powtarzalne i kiedy tak sie dzieje a kiedy nie.
Na wyczucie aparatu (czyli tego jak pracują automatyki) zawsze trzeba trochę czasu. Ja np się przekonałem, że w D800 "popsuto" pomiar matrycowy. Czasami daje takie wyniki od czapki, że strach. Fakt, że w nietypowych warunkach, ale w takich warunkach D700 proponował lepszą ekspozycje.

siwyozzman
11-09-2015, 13:12
No i o tym właśnie rozmawiamy - różne aparaty - różne obrazki. Moim zdaniem nie da się osięgnąć identycznej kolorystyki w każdych warunkach z, powiedzmy D700 i D810 (można wstawić inne). Bo charakterystyka matrycy, bo soft itd. Natomiast chciałbym wiedzieć, przed zakupem, co który aparat z siebie wypluwa.
To co napisałeś zostało obalone kilka lat temu na forum. Wielu twierdziło że nie da się Nikonem osiągnąć tego co generuje canon 5D - Czrornyj to obalił. Kwestia poprawnego ustawienia WB to podstawa. Tak samo Jacek _Z zrobił test kilku korpusów i większość odbiorców kompletnie się pogubiła którym aparatem zrobiono zdjęcia... :) Ludzie pracujecie nad sobą, kupujcie to co Wam odpowiada a nie wylewajcie żale... Kiedyś problemem dla ślubniaków była matryca, od czasów D700 jest tylko lepiej a ten korpus pozwala na zrobienie świetnych zdjęć.... Kwestia kolorystyki to tylko warsztat na kompie... Miałem kiedyś D7000 i w porównaniu z D700 to kosmiczny krok do przodu jeżeli chodzi o kolorki i AWB - W D750 na pewno jest inaczej ale nie sądzę że gorzej,,,, Inna sprawa że do dzisiaj fotografuję D700 bo lubię tę wywodzącą się z analoga głośną mechanikę :) oraz to że wiem czego się spodziewać po tym aparacie (nawet jeżeli to są minusy w postaci luźnej stopki na lampę albo szumu i przebarwień na brzegach przy wysokim iso :) )

BialyBST
11-09-2015, 13:20
Może monitor wykalibrowac trzeba?

adrian
11-09-2015, 14:38
To co napisałeś zostało obalone kilka lat temu na forum. Wielu twierdziło że nie da się Nikonem osiągnąć tego co generuje canon 5D - Czrornyj to obalił. Kwestia poprawnego ustawienia WB to podstawa. Tak samo Jacek _Z zrobił test kilku korpusów i większość odbiorców kompletnie się pogubiła którym aparatem zrobiono zdjęcia... :)

Pamiętam te posty, jestem na forum ciut dłużej niż ty.

Miałem kiedyś D7000 i w porównaniu z D700 to kosmiczny krok do przodu jeżeli chodzi o kolorki i AWB

Czyli co? Jednak inne kolorki z innego korpusu? ;D

siwyozzman
11-09-2015, 15:14
Może i inne na wejściu ale efekt końcowy można ujednolicić. Problem jest inny - mając kilkuletnie nawyki i sposób pracy ciężko jest się przestawić - tym bardziej że jesteśmy automatycznie zaprogramowani na osiągnięcie efektów podobnych to znanej nam na wylot puszki. To nie zawsze jest proste... Podświadomie nie pasuje nam coś inaczej wyglądające na początku, a dążymy do zapamiętanego wzorca który niekoniecznie jest idealny... Twoje życzenie aby wiedzieć co dany aparat generuje już przy kupnie jest nie do spełnienia... nowe technologie, inni producenci samych matryc... to się cały czas zmienia i albo chcesz się dostosować i korzystać z ich dobrodziejstw albo klepiesz D70...i też możesz być zadowolony :). Jeszcze jedno - skoro jesteś takim dinozaurem forum i Czornyj z Jackiem_Z cię nie przekonali że da się sprowadzić obraz z każdego korpusu do wspólnego mianownika to nikomu się to nie uda...
d

Merde
11-09-2015, 15:30
To co napisałeś zostało obalone kilka lat temu na forum. Wielu twierdziło że nie da się Nikonem osiągnąć tego co generuje canon 5D - Czrornyj to obalił.
Dobrze kojarzę, że mówisz o tym wątku gdzie Czornyj przedstawił dwa zdjęcia tej samej pani siedzącej na krześle, jedno zrobione Canonem, a drugie Nikonem?
Co tam Czornyj wg ciebie obalił? Że da się zrównać kolorystycznie DWA zdjęcia dysponując odpowiednim sprzętem i poświęcając temu trochę czasu? Powodzenia życzę przy normalnej pracy, kiedy zdjęcia robione są w różnych warunkach oświetleniowych. Pamiętam też wątek, gdzie jeden ze znanych tu i docenianych fotografów (nicka nie pomnę, sorry) przedstawił wyniki swojej pracy - przygotował profil dla Nikona D700 który miał pozbawić go słynnej żółtaczki. Zdjęcie przedstawiało czarnoskórego koszykarza. Prawdopodobnie koszykarz ten musiał mieć w drzewie genealogicznym jakiegoś marsjanina, bo ja (lewus w tym temacie) żeby zdjęcie wyglądało jako tako musiałem zdjąć zielony zafarb. No ale profil był i koledzy na forum poklepywali po plecach że jest OK ;-)

solmark
11-09-2015, 15:53
No i o to mi chodziło. A tak dla rozluźnienia, usłyszałem kiedyś od klientki: " z mężczyznami nie rozmawia się o kolorach, bo znają tylko cztery - czarny, biały, dupa, cycki" koniec cytatu.

adrian
11-09-2015, 16:19
Może i inne na wejściu ale efekt końcowy można ujednolicić.

Ujednolicić się może i da, w pewnych warunkach. Przeczytaj co wcześniej pisalem - mnie chodziło o taki sam efekt (reprodukcja koloru) w każdych warunkach.

Problem jest inny - mając kilkuletnie nawyki i sposób pracy ciężko jest się przestawić

Mówisz o sobie?

Twoje życzenie aby wiedzieć co dany aparat generuje już przy kupnie jest nie do spełnienia...

Dlaczego? Przecież sporo ludzi już te aparaty kupiło, może się wypowiedzieć, ja mogę pooglądać ich zdjęcia. Co w tym jest nie do spełnienia?

nowe technologie, inni producenci samych matryc... to się cały czas zmienia

A więc i inne obrazki wypluwane z body. To jest przecież logiczne.

Jeszcze jedno - skoro jesteś takim dinozaurem forum i Czornyj z Jackiem_Z cię nie przekonali że da się sprowadzić obraz z każdego korpusu do wspólnego mianownika to nikomu się to nie uda...
d

No jakoś nie ;-)

I żeby nie było - ja się nie czepiam, ciągle fotografuję D700 (kupionym w dniu premiery) i mam ten aparat opanowany, wiem jakie ma ograniczenia i wiem, że obrabiając plik z D800 kolory wyglądają zupełnie inaczej. Tyle z mojej strony, skoro nie widzisz różnicy to jesteś szczęśliwszy :mrgreen:

hostman22
11-09-2015, 17:08
Da się sprowadzić do wspólnego mianownika tylko trzeba pracować na plikach dng.

kurczeblade
12-09-2015, 02:03
Może i inne na wejściu ale efekt końcowy można ujednolicić. Problem jest inny - mając kilkuletnie nawyki i sposób pracy ciężko jest się przestawić - tym bardziej że jesteśmy automatycznie zaprogramowani na osiągnięcie efektów podobnych to znanej nam na wylot puszki. To nie zawsze jest proste... Podświadomie nie pasuje nam coś inaczej wyglądające na początku, a dążymy do zapamiętanego wzorca który niekoniecznie jest idealny... Twoje życzenie aby wiedzieć co dany aparat generuje już przy kupnie jest nie do spełnienia... nowe technologie, inni producenci samych matryc... to się cały czas zmienia i albo chcesz się dostosować i korzystać z ich dobrodziejstw albo klepiesz D70...i też możesz być zadowolony :). Jeszcze jedno - skoro jesteś takim dinozaurem forum i Czornyj z Jackiem_Z cię nie przekonali że da się sprowadzić obraz z każdego korpusu do wspólnego mianownika to nikomu się to nie uda...
d

Brawo. Wyróżnić ta wypowiedź, i wrzucać tam gdzie zawsze ktoś pomarudzi na nowe body, względem starego :)

- - - - kolejny post - - - - - -

No i o to mi chodziło. A tak dla rozluźnienia, usłyszałem kiedyś od klientki: " z mężczyznami nie rozmawia się o kolorach, bo znają tylko cztery - czarny, biały, dupa, cycki" koniec cytatu.

Ta też wyróżnić i dorzucić w humor dnia :)

Ale coś prawdy w tym jest :)

harb
12-09-2015, 07:27
Twój blog, Beata i Krzysztof - zlikwiduj niebieskoszary zafarb na sukni młodej ale nie miejscowo i pokaż zdjęcie. I nie bierz za bardzo do siebie uwagę. Po prostu dyskutujemy.

kurczeblade - zadzam sie z tą opinią, kolorystyka u Ciebie, sporo odbiega od wzorcowej, jest wiele fotografii kolorystycznie mówiac delikatnie "pojechanych" nie na wszystkich ale na wielu fotografiach. Zeby nie byc gołosłownym szczegolnie pierwsze cztery w dziale ślubna, zafarbów jest bardzo duzo.

Seś@
12-09-2015, 07:44
kurczeblade - zadzam sie z tą opinią, kolorystyka u Ciebie, sporo odbiega od wzorcowej, jest wiele fotografii kolorystycznie mówiac delikatnie "pojechanych" nie na wszystkich ale na wielu fotografiach. Zeby nie byc gołosłownym szczegolnie pierwsze cztery w dziale ślubna, zafarbów jest bardzo duzo.
Fotografia ślubna ma ten plus, że zawsze podoba się rodzinie ich bliskim. A zafarb ? Może czym większy, to rodzinie się bardziej podoba ? Ważne że płacą :-)

wwiktor1
12-09-2015, 11:14

znam trochę inną wersję: ładny, brzydki i... różowy

kurczeblade
12-09-2015, 12:47

Wchodzę na Twoją galerię i też widzę zafarby, i co z tym zrobisz skoro jesteś na to uczulony? Oprócz marudzenia na forum o zafarbach na na zdjęciach u innych ? :)

Mnie ten zafarb nie przeszkadza, tak samo jak ludziom którym sprzedaje te zdjęcia. Na brak zainteresowania też nie narzekam, z roku na rok mam coraz więcej zaintesowania i cena rośnie. Nie przeszkadzają mi ludzie którzy sobie robią tfp, i nie płaczę że są ludzie z aparatami którzy robią za 1200zł i gdybym się przejmował każdym komentarzem na forum, i jakimiś sprzetowymi zafrabami, fotografował bateryjki, robił testy sprzętu w ciasnym M4 i kombinowal coś na siłę, to nie miałbym czasu na normalne fotografowanie. Nie mam czasu na takie *******y. :)

hostman22
12-09-2015, 22:07
zależy w jakim proszku była prawa jedne dają zafarb na niebiesko, a inne na żółtego. Co ma zafarb sukni ślubnej wspólnego z kolorystykę d750? (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=62208)

qwerty44
12-09-2015, 23:17
... ciekawa sprawa w tym wątku ... autor "zapadł się pod ziemię" ... forum fotograficzne a zdjęć "jak na lekarstwo" ... forumowicze chyba z nudów i braku argumentów zaczynają tworzyć "prywatne wycieczki" ... jednym słowem "szalona dyskusja" ...
Wracając do tematu ... jeśli ktoś poważnie traktuje fotografię (swój warsztat) a w dodatku bierze pieniądze za swoje usługi fotograficzne ... aby rozwiązać problem kolorystyki (zafarbów, dominant itp.) może powinien zainwestować w odpowiednie pomocne narzędzia np. X-Rite ColorChecker Passport - profilowanie aparatów cyfrowych. Przy zastosowaniu w/w narzędzia powinny zniknąć problemy z wiernym oddaniem barw.
Dla dociekliwych:
http://wzorniki.eu/x-rite-colorchecker-passport
http://fotoblogia.pl/2265,profilowanie-aparatu-przy-uzyciu-x-rite-color-checker-wideoporadnik

Jacek_Z
12-09-2015, 23:58
Jasne. I mając mieszane światła, w kaźdym miejscu sali ślubnej i kościoła będziesz miał czas i tworzył kilkanaście profili. To jest rozwiązanie ale w pewnego rodzaju reporterce jednak mało realne.

qwerty44
13-09-2015, 01:04
Główną zaletą ColorCheckera jest to, że możemy stwierdzić (zmierzyć) czy nasz aparat produkuje zdjęcia z "zafarbem" (na co np. uskarża się autor wątku, że jego D750 "robi czerwone zdjęcia") i stworzyć odpowiedni profil niwelujący przekłamania kolorów. Oczywiście taki profil tworzony jest dla konkretnej wartości WB. Kościół, sala ślubna itp. jest "wyzwaniem" dla WB ... jednak świadomy i wprawny fotograf poradzi sobie z tym (światło mieszane itp.) ...
Podczas tworzenia profilu - program wskaże nam, które kolory mają odchyłki i odpowiednio je skoryguje - i to jest najważniejsze aby sam aparat w idealnych warunkach oświetleniowych "nie robił czerwonych zdjęć". Pozostaje tylko skorelować utworzony profil (oddający prawidłowe barwy) z WB fotografowanej sceny ...
Powtarzam ... jest to zadanie dla świadomego i wprawnego fotografa ...

Borat1979
13-09-2015, 01:18
Nie ma to jak tego typu bezsensowne per... o jakich dziwych kolorach, zafarbach czy innych pierdołach za przepeoszeniem z dupy wzięte. Na 99,9% to nieumiejętność ogarnięcia aparatu bądź obróbki plików z tego apatatu.

kurczeblade
13-09-2015, 10:10
Bezsensowna to robi się ta dyskusja. Autor rzucił jakimś niewiadomym określeniem i zostawił temat.
Zaczyna się tasiemiec przepychanek między forumowiczami, a my wciąż nie wiemy co miał na myśli autor.
Poczekajmy aż wrzuci jakiegoś przykładowego RAW'a i JPG'a tego obrobionego RAW'a - jeśli przez jakiś czas się nie pojawi w tym temacie, to nie ma sensu tracić tu czasu.

Aeon88
13-09-2015, 14:55
A po 30 stronach wątku jak już autor wrzuci zdjęcia to się okaże że mu dzieciak albo żonka przestawiła korektę WB w magentę i dlatego niezależnie od ustawionych kelwinów (ciepło zimno) obrazek jest czerwony. :D

adrian
16-09-2015, 07:53
Wątpię, żeby to była podpucha. Raczej sprawa percepcji. Jedni widzą, inni nie. Co nie zmienia faktu, że każda puszka odwzorowuje kolory nieco inaczej.

Znalazłem jeszcze coś takiego: https://www.facebook.com/samhurdphotography/posts/763655147004441

jarek570
20-09-2015, 20:39
No to znowu jestem.Po podpowiedzi z nikona zresetowałem aparat i wszystkie ustawienia i dalej to samo.Raw znośny,jpeg czerwony-na awb straszna lipa,wb PRE ok,K w zależności od pomieszczenia różnie(do ogarnięcia).Dla mnie naświetlenie jpeg idealnie to priorytet bo potem zabawa z raw to bajka.Nie chciałem tego robić,ale dobrze.Wejdźcie na mój facebook fotolidka.Tu zobaczcie dwa albumy.Pierwszy Amanda i Tomek-tutaj zdjęcia zrobione na awb(korekcja na dworze +3 na osi niebieskiego i w pomieszczeniu od +3 do 6 na osi niebieskiego) i wb pre bez korekcji.Mniej więcej 50/50.Są to jpegi prosto z karty z korekcjami robionymi w trakcie reportażu (jedynie logo i kadr w PS) i większość bez lampy,zdjęcia fish to d700 w tym samym pomieszczeniu bez korekcji na awb.Po zamianie obiektywów dokładnie to samo. D700 awb zero korekcji a d750 tak jak wyżej.Drugi album Joker w akcji to jpeg z raw-tutaj wszystko ok. Nigdy przedtem z żadnym innym modelem nikona nie musiałem korygować kolorów na zewnątrz aż tak.Zawsze było mniej więcej ok, a 750 jest dla mnie czerwony.Staram się osiągnąć taki kolor i naświetlenie jak w albumie Amanda i Tomek bez wyciągania z rawów. Potem dużo mniej pracy.Oceńcie te zdjęcia pod względem kolorystyki(nie kadru czy ujęcia),może to ja widzę źle kolory.Na koniec.Męczy mnie ta buraczkowa kolorystyka na ustawieniach zero i dlatego jeszcze raz proszę o opinię posiadaczy d750,czy to przypadłość tej serii czy tylko mojego egzemplarza.Wszystkich teoretyków i złośliwców proszę o niewypowiadanie się na tym forum bo po co...Pozdrawiam.

jo44
20-09-2015, 21:25
del___---

Jacek_Z
20-09-2015, 21:25
Po co zadajesz pytania? Jesli nie chcesz zrozumiec jak to działa ale chcesz wiedziec co zrobic. Jedno z drugim sie łączy.
Zapomnij o idealnych wynikach przy pracy na AWB. Zapomnij o tym zeby było tak jak w D700. I w D700 teź często było zle.
Musisz sie przyzwyczaic do zafarbow w inną stronę w obu tych body. Przestaw się. Albo baw się RAWami.

Assire
20-09-2015, 21:47
Skoro AWB na zewnątrz zawodzi to czemu nie używać WB na światło słoneczne? Skoro nie masz problemów w żadnym innym świetle niż słoneczne, to czemu tego nie skorygować najprostszą możliwą metodą?
Lub po prostu robić w RAWie. Poprawienie WB trwa od 5 do 30 sekund więc nie wiem gdzie tu "dużo mniej roboty".

jarek570
20-09-2015, 23:20
Awb na zero w d750 jest do d.. przy każdym oświetleniu, a jeśli już go używam to koryguje o jakieś plus 3 w niebieski i wtedy mam jako tako przy każdym świetle.Jeśli chodzi o raw to używam go tylko wtedy kiedy muszę lub bardzo chcę.Ustawiam aparat w trakcie pracy i mam efekty w postaci zdjęć o których pisałem wcześniej.Jeszcze nigdy u nikogo nie widziałem naturalnie wyglądającego jpega wyciąganego z rawa.Jakieś dziwne barwy nie mające nic wspólnego z realem.Taka dzisiaj moda.No cóż,jeśli chodzi o mój problem to już wiem,że taki czerwony balans to norma od d600 i trzeba się będzie do tego przyzwyczaić.Może nowy soft coś zmieni-chciałbym.Pozdrawiam.

TOP67
20-09-2015, 23:29
A ja myślę, że problemem nie jest ABW, tylko inne oddanie kolorów przez matryce D700 i nowszych puszek. To samo było przy przejściu z CCD do CMOS. Wtedy powstała słynna nikonowska żółtaczka. Jak widać niektórzy się do niej przyzwyczaili. Najlepszym rozwiązaniem jest tu ColorChecker.

Jacek_Z
20-09-2015, 23:35
Skoro AWB na zewnątrz zawodzi to czemu nie używać WB na światło słoneczne?Bo światło słoneczne nie ma zawsze jednakowego koloru?

Awb na zero w d750 jest do d.. przy każdym oświetleniu, a jeśli już go używam to koryguje o jakieś plus 3 w niebieski i wtedy mam jako tako przy każdym świetle.Jeśli chodzi o raw to używam go tylko wtedy kiedy muszę lub bardzo chcę.Ustawiam aparat w trakcie pracy i mam efekty w postaci zdjęć o których pisałem wcześniej.Jeszcze nigdy u nikogo nie widziałem naturalnie wyglądającego jpega wyciąganego z rawa.To znaczy, że mało widziałeś.
Pisząc, że chcesz miec idealnie w jpg z puszki praktycznie wyrzucasz się z dyskusji o kolorach.

jarek570
20-09-2015, 23:45
Podaj link .Chętnie zobaczę więcej.Być może spokornieję.

himi
20-09-2015, 23:53
Podaj link .Chętnie zobaczę więcej.Być może spokornieję.

Co tu dużo gadać. Matryca D750 generuje czerwoną dominantę jak talala. Daaawno o tym pisałem, a dziś po blisko roku użytkowania 3 sztuk tylko to potwierdzam. NIC z tym nie zrobisz. Nawet checker niewiele pomaga. Nowe matryce nikona takie są, po prostu. Mam regularny kontakt obróbkowy z plikami D3s, D750 i C6D. I męczę się niemal zawsze z nefami z d750. Dwie pozostałe puchy - ok.

Jacek_Z
20-09-2015, 23:59
Nawet checker niewiele pomaga..No to mam kolejny temat do opracowania na bloga. Będe tam obalał rózne bzdury, które się wypisuje w necie.

himi
21-09-2015, 00:02
Królestwo za profil, który zniweluje czerwone zafarby w D750. Twierdzenie, że takowe nie występują jest dla mnie porażające. Zrobiłem bodaj kilkadziesiąt tysięcy zdjęć trzema D750 tkami od listopada 2014. Mam więc wyrobioną opinię w tej sprawie. Pracuję też równolegle dwoma innymi puszkami wiec mam jasne porównanie. Co ciekawe - efekt zaczerwienień nie jest wcale aż tak przykry w filmach. Balans wydaje się tam pracować zaskakująco dobrze. Nie wiem na czym to polega.

Dla tych, którzy twierdzą, że kolory D750 są ok i że czeker to antidomum na całe zło tego świata - proszę o przysłanie tu na forum profilu z checkera do LR-a, który uczyni z czerwonki D750 plik porównywalny odwzorowaniem do D3s. Niech to zakończy dywagacje. Zobaczę dwa pliki z tej samej sceny z D3s i D750 w podobnych tonacjach - posypię głowę popiołem. I tylko wtedy.

jarek570
21-09-2015, 00:39
No wreszcie konkretny gość.Dzięki.A co sądzisz o d810,bo to chyba moja następna pucha-chyba.

HIMI napisz czy rozwiązujesz problem ustawiając puchę czy ratujesz problem rawami-będę wdzięczny.

Assire
21-09-2015, 00:49
Co tu dużo gadać. Matryca D750 generuje czerwoną dominantę jak talala. Daaawno o tym pisałem, a dziś po blisko roku użytkowania 3 sztuk tylko to potwierdzam. NIC z tym nie zrobisz.I męczę się niemal zawsze z nefami z d750. Dwie pozostałe puchy - ok.

Mogę prosić jakiegokolwiek rawa z tą czerwoną dominantą? Bo aż nie mogę uwierzyć, że dysponując narzędziami takimi jak Lightroom czy Photoshop i rawem z puchy można mieć jakikolwiek problem z kolorami.
Jeszcze problem z jpg rozumiem, puchy mogą je różnie zapisywać. Ale raw? Przecież tam kolory zależą tylko od tego jak się suwaki w programie wołającym ustawi.

himi
21-09-2015, 08:47
Mogę prosić jakiegokolwiek rawa z tą czerwoną dominantą? Bo aż nie mogę uwierzyć, że dysponując narzędziami takimi jak Lightroom czy Photoshop i rawem z puchy można mieć jakikolwiek problem z kolorami.
Jeszcze problem z jpg rozumiem, puchy mogą je różnie zapisywać. Ale raw? Przecież tam kolory zależą tylko od tego jak się suwaki w programie wołającym ustawi.

Ja nie fotografuję w jpg wcale. To tak na początek.

Nie będę toczył batalii w sprawie, która jest jasna. Masz - miałeś to body kiedykolwiek ? Obawiam się, że nie. Ale wątpisz jak niewierny Tomasz. Fora są pełne osób, które nie miały i nie widziały, ale zdanie mają wyrobione. Na milion tematów.
Ja o tym, na jakiej podstawie wyrobiłem sobie zdanie, napisałem powyżej. Radzę sobie obróbką, co nie zmienia faktu, że jest ona bardziej czasochłonna (przy skintonach głównie) i męczy mnie przy plikach D750.

Znam sporo osób, które zrezygnowały z pracy D750 m.in z tego powodu. Większość z nich nie biadoli po forach, bo to nie ma większego sensu. Jedni znajdują sposób na czerwień, innych szlag trafia i zmieniają puszki.

TOP67
21-09-2015, 08:51
Ja miałem D750 i nie zauważyłem takich problemów. Fakt, że robię głównie krajobrazy. Z ludzi głównie dzieci w szkole międzynarodowej, gdzie kolory skóry są od papierowo białego do czarnego, z przewagą żółtobrązowego (hindusi).

siwyozzman
21-09-2015, 09:45
No to mam kolejny temat do opracowania na bloga. Będe tam obalał rózne bzdury, które się wypisuje w necie.
Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy - znam prace kolegi himi i na tej postawie spokojnie mogę powiedzieć że też zna się na rzeczy. Ciągle uważam że kwestia kolorów to w dużej mierze spraw naszej percepcji - przyzwyczajamy się się do obrazu z jednego modelu i ciężko nam zaadaptować się do zmian. A zmiany wynikają ze z innej technologii i producenta matryc - matryca Sony D100, D200, D300 to całkiem inna bajka a teraz na dodatek jest zmiana z Sony na Toshiba. Nie wiem kto ma rację ale skoro Himi ma taki problem z ogarnięciem koloru D750 a Radek Radziszewski pogonił tą puszkę to pomimo pochwał i pozytywnego nastawienia jakaś zadra jest...

adrian
21-09-2015, 10:27
(...)aż nie mogę uwierzyć, że dysponując narzędziami takimi jak Lightroom czy Photoshop i rawem z puchy można mieć jakikolwiek problem z kolorami.

Otóż można... Jeżeli robiłbys ciągle na natywnym iso w powtarzalnych warunkach to kiedy raz ogarniesz temat to nie będziesz miał problemów z kolorami. Natomiast jeżeli robisz w różnych warunkach z różnym światłem i na różych czułościach to zaczynają się robić jaja. Żeby taki temat ogarnąć porządnie musiałbyś mieć profil do każdej sceny i warunków świetlnych - powodzenia...

(...)Radek Radziszewski pogonił tą puszkę to pomimo pochwał i pozytywnego nastawienia jakaś zadra jest...

Radek pisał, że nie siadła mu guzikologia.

prz3mo
21-09-2015, 10:59
Królestwo za profil, który zniweluje czerwone zafarby w D750. Twierdzenie, że takowe nie występują jest dla mnie porażające. Zrobiłem bodaj kilkadziesiąt tysięcy zdjęć trzema D750 tkami od listopada 2014. Mam więc wyrobioną opinię w tej sprawie. Pracuję też równolegle dwoma innymi puszkami wiec mam jasne porównanie. Co ciekawe - efekt zaczerwienień nie jest wcale aż tak przykry w filmach. Balans wydaje się tam pracować zaskakująco dobrze. Nie wiem na czym to polega.

Dla tych, którzy twierdzą, że kolory D750 są ok i że czeker to antidomum na całe zło tego świata - proszę o przysłanie tu na forum profilu z checkera do LR-a, który uczyni z czerwonki D750 plik porównywalny odwzorowaniem do D3s. Niech to zakończy dywagacje. Zobaczę dwa pliki z tej samej sceny z D3s i D750 w podobnych tonacjach - posypię głowę popiołem. I tylko wtedy.

Mam identyczne odczucia jak Ty, zresztą już o tym rozmawialiśmy.
Ostatnio rozmawiałem też z kilkoma ślubniakami, którzy mają D750. Praktycznie każdy potwierdził, że obrazek z D750 leci w czerwony/brązowy odcień i nijak tego nie idzie wyprowadzić "do końca" w procesie obróbki NEFA, by tej tonacji się pozbyć.
I dla tych upartych, którzy wiedzą lepiej, a D750 nie mają - nie jest to kwestia ustawienia balansu bieli.

Neskas
21-09-2015, 12:33
Mam D610 D750 i faktycznie coś jest z tymi kolorami.Myślałem ze to moje odczucie ale jednak nie tylko ja tak mam....

TOP67
21-09-2015, 12:39
Mam D610 D750 i faktycznie coś jest z tymi kolorami.Myślałem ze to moje odczucie ale jednak nie tylko ja tak mam....

To znaczy, że jest różnica między D610 a D750 czy różnica jest względem D700?

qwerty44
21-09-2015, 12:56
Szanowni Panowie ... za chwilę będzie "setny post" ... dyskusji "ślepego z głuchym o kolorach" ...
Czy może ktoś wreszcie wstawi chociaż jednego NEFa z tym czerwonawym zafarbem ... ???

Neskas
21-09-2015, 13:01
Między D610 a D750 ale za mało jeszcze zrobiłem nim zdjęć żeby wyrobić sobie konkretną opinie na ten temat. D700 nigdy nie miałem.

Badyl81
21-09-2015, 14:44
A ja mam zepsutą puszkę D700, bo wiecznie muszę ocieplać zdjęcia ;)

jarek570
21-09-2015, 15:18
Po prostu do d750 z wyjątkiem d70 nikon nie miał aż takich problemów z balansem,szczególnie na zewnątrz-oczywiście awb.Brałem aparat i na byle wycieczce robiłem zdj. nie zastanawiając się nad korektami i rawami,a teraz muszę o tym myśleć wszędzie-na zewnątrz i w pomieszczeniach.Po co było robić tak wypasiony aparat skoro tylko raw i kilka korekcji dają radę.A co do fotek zam. na tym forum no cóż dupy mi nie urwało.Sorry ,normalne,poprawne zdjęcia jak z jpega .

kurczeblade
21-09-2015, 16:49
@jarek570 trochę niepotrzebnie robisz zamieszanie wokół tego aparatu. Po rozmowie telefonicznej wydaje mi się że to były Twoje indywidualne odczucia, bo sam jak powiedziałeś że JPG Ci nie pasuje, a RAW jest bardzo dobry.

Z tego co zrozumiałem, mówiłeś że zajmujesz się fotografią bardzo długo, czyli też pewnie było trochę analoga - przypomnij sobie czy w tamtym przypadku zdjęcie wypadało prosto z aparatu? Czy trzeba było je odpowiednio przygotować(wywołać negatyw) Troszkę nie rozumiem, tego jak ktoś może przy zarobkowej fotografii cisnąć JPG'i, nie obrobić tego i sprzedawać prosto z aparatu zdjęcia klientom. Na końcu wejść na forum i narzekać na kolory JPG. Nie wiem jak inni, ale ja taki aparat kupuje, po to żeby rozwijać swój warsztat, rozwijać się i korzystać z dobrodziejstw które daje ogrom możliwości formatu RAW i nawet przez myśl mi nie przechodzi żeby robić sprzętem półprofesjonalnym zdjęcia w JPG (które procesor w aparacie automatycznie obrabia) przecież bez postprodukcji fotografia nie istnieje, i po to jest RAW w fotografii cyfrowej, po to jest film "klisza" w fotografii analogowej - JPG to tylko dodatek do takich aparatów.

Co do wycieczek, może lepiej kupić jakąś małpkę i wtedy robić zdjęcia w JPG ? (przecież teraz takie aparaty nie są sporym wydatkiem)
a w lustrzankach skupić się nad ich możliwościami, które można wykorzystać, nad RAW'em, na postprodukcji i robieniu dobrych zdjęć.

Ja używam od dłuższego czasu D600, niedawno też doszedł do kompletu D750 - moim zdaniem oba aparaty mają podobną matryce. Przerobiłem tymi aparatami, sesje w studio, sesje w plenerze, trochę streeta, trochę ślubów i za cholerę nie mogę wyłapać Waszego problemu, choćbym się wpatrywał i szukał to nie widzę tej czerwieni, otwieram LIGHTROOMA gdzie mam wgrane ogrom materiału i NIC! i jeszcze lepiej, niektórzy twierdzą że moje zdjęcia wpadają w niebieskości, a to duże przeciwieństwo czerwieni :) ale ja może inny jestem, bo mając te aparaty, nie pamiętam kiedy ostatni raz robiłem coś w JPG (chyba jak sprawdzam sobie BF/FF przy szkłach)

Bezsensu zniechęcać tak ludzi, bo posiada się jakieś swoje indywidualne odczucia. D750 jest wart każdej złotówki, sprzęt który daje ogrom możliwości.

Piszecie że macie znajomych, że słyszeliście, że to tamto, że siamto. Że macie po 3 aparaty D750 i zrobiliście tysiące zdjęć nimi. Zatem skoro Wam ten sprzęt nie przypasował, to po co aż tyle tych aparatów kupujecie ? :)
To przecież nie są czasy, w których jeden model aparatu wychodził raz na pięć lat, jak kogoś stać na 3 aparaty D750 które drażnią tak oko, to zapewne można spróbować w sklepie innego systemu, i przerzucić się na to co komuś bardziej przypasuje :)

DAJCIE ZDJĘCIA- PRZYKŁADY - RAW ---> JPG
:)

himi
21-09-2015, 17:42
Może jakbyś wcześniej dłużej popracował innym sprzętem, dajmy na to d2x, d3 i d3s czy innymi Canonami z pełną klatą, to byś miał PORÓWNANIE. Ktoś założył wątek, bo ma odczucia, że jest problem. Kilka osób to potwierdza na tym forum i spooooro poza nim - bo to miejsce nie jest wyrocznią wbrew temu, co niektórzy pewnie myślą.

Dla mnie problem z kolorami w D750 jest i tyle. Kopii o to kruszył nie będę. Puszki mam, bo są mi potrzebne np. do filmu w czym spisują się wybornie. Fotografuję za to z przyjemnością głównie D3S. Gdyby on tylko miał dobry tryb filmowy.... No, ale nie ma. Stąd d750.

Plików nie wrzucam, bo są na nich ludzie ( mnie ten problem wkurza głównie w odcieniach skóry), którzy niekoniecznie mają ochotę być ,,poligonem'' na forach.

kurczeblade
21-09-2015, 18:02
Spodziewałem się takiej odpowiedzi. Bo ludzie na zdjęciach, bo nie pokaże, bo ptaki na niebie... Tak jest i już ! :)

Może jakbyś wcześniej dłużej popracował innym sprzętem, dajmy na to d2x, d3 i d3s czy innymi Canonami z pełną klatą, to byś miał PORÓWNANIE.

Hmm, skąd wziąłeś to stwierdzenie ?
Myślisz że jesteś na forum jedyną osobą, która miała okazje pracować na innych systemach... ?!

Plików nie wrzucam, bo są na nich ludzie

Możesz podać swoją stronę autorską, i wskazać zdjęcia które mają tą czerwień... :>
Twarze też można łatwo zakryć. D750 ma dużo MP- można zrobić cropa samej skóry i pokazać.
Zapewne dużo osób tutaj na to czeka.

sokolnik
21-09-2015, 18:07
problem jest ale go nie ma - bo nikt go nie pokaże/niepokazuje :)

wątek sam się wykluczył :)

kurczeblade
21-09-2015, 18:10
problem jest ale go nie ma - bo nikt go nie pokaże/niepokazuje :)

wątek sam się wykluczył :)

Coś mi się zdaje, że ten problem nie dotyczy bezpośrednio sprzętu :)

Szkoda tylko że takie tematy, niepotrzebnie dają do myślenia, wprowadzają w błąd i zniechęcają ludzi którzy zastanawiają się nad kupnem.

himi
21-09-2015, 18:36
Masz rację, chyba sobie kompletnie nie radzę z tym zaawansowanym urządzeniem. Przecież ono takie fajoskie jest. To chyba ja nie umim.

kurczeblade
21-09-2015, 18:52
Zrobiłem bodaj kilkadziesiąt tysięcy zdjęć trzema D750

Proszę Cie, nie mów że przy tej wypowiedzi, nie jesteś wstanie pokazać na forum chociaż jednego zdjęcia, które zaprezentowałoby problem o którym tak się rozpisałeś :)

komu ten kit chcesz wcisnąć, to nie forum przedszkolaków :P

Assire
21-09-2015, 19:19
Są ludzie którzy mówią że jest problem, ale są też tacy co mówią że go nie ma. Komu wierzyć? Autor tematu czerwonego zdjęcia nie pokazał, himi zdjęcia pokazać nie chce, nie padły żadne sensowne dowody poza "Inni też mówią że tak jest"

Chciałem rawa żeby zobaczyć jak to wygląda bo na tej podstawie można wyciągnąć jakieś wnioski, a nie powtarzać za innymi "tak mówią, tak musi być".

solmark
21-09-2015, 19:21
Post 29. Zrób to, o co tam prosiłem. Nie obchodzi mnie to czy komuś te kolory się podobają i takie tam - zdjęcia nie są brzydkie. Po prostu wyprowadź ten kolor z sukni i pokaż jak zachowa się reszta zdjęcia. Wszyscy wołają o jakieś przykładowe rawy, a one są na Twojej stronie. Podać o które mi zdjęcia chodzi?

kurczeblade
21-09-2015, 19:34
Są ludzie którzy mówią że jest problem, ale są też tacy co mówią że go nie ma. Komu wierzyć? Autor tematu czerwonego zdjęcia nie pokazał, himi zdjęcia pokazać nie chce, nie padły żadne sensowne dowody poza "Inni też mówią że tak jest"

Chciałem rawa żeby zobaczyć jak to wygląda bo na tej podstawie można wyciągnąć jakieś wnioski, a nie powtarzać za innymi "tak mówią, tak musi być".

Napisz do mnie prw. i zostaw maila.
Już jeden z kolegów na forum prosił mnie o RAW'y, wrzucę Wam na maila coś.

Niedługo będę miał luźniejszą sesje z modelką, zrobię RAW + JPG (na drugą kartę) wrzucę na dropboxa dla wszystkich.

jarek570
21-09-2015, 19:45
Oj, kurczeblade ja nie skazuję d750 na śmietnik tylko dlatego,że balans mi nie odpowiada.Jakoś sobie z tym radzę i po ostatnich reportażach uważam,że lepiej nie mogłem wybrać.Czułość,prędkość i trafność af mnie powaliła.Co do zdjęć to fotografuję raw+jpeg przy czym żyłuję puchę na maxa i cieszę się już dobrymi jpegami i nie muszę wszystkiego ciągnąć rawem.Dla mnie praca tylko na rawach to masochizm bo nawet nie wiesz co wyszło w jpeg i z automatu wszystko musisz obrobić.Rawy stworzono na początku po to żeby wyciągnąć niedoskonałości sprzętowe lub poprawić braki w umiejętnościach fotografującego.Od ok.trzech lat weszła nowa maniera poprawiania wszystkiego czego wynikiem są jakieś dziwne zdjęcia typu granatowe włosy,płaskie twarze z widocznymi jedynie oczami i dziurami w nosie.ubiory zamiast czarne są szare lub niebieskie itp.,niebo jakieś z kosmosu.Ok. jest to jakiś wyraz artystyczny i chwała tym którzy robią to dobrze,ale bez przesady,nie wszystko "upiększać"Gdzie podziały się naturalne barwy,kontrast , nasycenie i przede wszystkim plastyka.Owszem ja też robię takie zdjęcia bo rynek tego wymaga, ale nie wszystko, jest takich zdjęć zawsze tylko część.Klasyka zawsze się obroni a moda zawsze przemija.Na koniec poproszę Ciebie Kurczeblade żebyś wszedł na facebook fotolidka i ocenił album Amanda i Tomek i co według Ciebie trzeba tam poprawiać rawem(to są gołe jpegi).Niżej żeby nie było..na tym samym face masz album Joker w Akcji wyciągnięty z raw,też potrafię to robić.Pozdrawiam.

Musisz zobaczyć rawa i jpega i to nie raw tylko jpeg jest problemem.

hostman22
21-09-2015, 20:02
"o to się rozchodzi"... :confused:

wRX2wYGG4QU

-----------------------------------------------------------
"Copyright" to nie jest przyzwolenie, aby ściągać i zmieniać czyjąś własność intelektualną.... ech :neutral:

jarek570
21-09-2015, 20:13
Mniej więcej.tylko pomiędzy poprzednimi modelami a 750 jest dużo większa różnica w stronę czerwonego.

kurczeblade
21-09-2015, 20:36
@Merde Czy ja na stronie mam napisane że każdy może sobie ściągnąć zdjęcie, przerobić je i wystawić publicznie ?
Sprawdź sobie wiadomość prywatną.

Musisz zobaczyć rawa i jpega i to nie raw tylko jpeg jest problemem.

Dlatego podczas najbliższej sesji, zrobię RAW'y + JPG, nie będę obrabiał, spakuje i wystawie tutaj.
przy okazji zobaczę jak wygląda jpg, w praniu :)

Swoją drogą...
Mam paczkę Rawów, przygotowaną z D750. Są żółte jaskrawe pokoje a w nich ludzie, są sale weselne, są kościoły i moje selfie się znajdą :) - takie cięższe warunki do ABW:)
Jak ktoś chcę zobaczyć, to zapraszam na prw.

TOP67
21-09-2015, 20:52
Swoją drogą...
Mam paczkę Rawów, przygotowaną z D750. Są żółte jaskrawe pokoje a w nich ludzie, są sale weselne, są kościoły i moje selfie się znajdą - takie cięższe warunki do ABW:)
Jak ktoś chcę zobaczyć, po to zapraszam na prw.

Każdy NEF zawiera JPEG. A w każdym programie Nikona można wywołać JPEG identyczny jak w puszcze. Nie trzeba robić osobnej sesji.

kurczeblade
21-09-2015, 21:07
Każdy NEF zawiera JPEG. A w każdym programie Nikona można wywołać JPEG identyczqny jak w puszcze. Nie trzeba robić osobnej sesji.

Akurat poskladalem taki zestaw zdjęć, w różnych warunkach. To jak ktoś nie ma 750 to będzie mógł sobie zobaczyć jak wygląda Raw i JPG na surowo, a nawet coś sobie obrobic :)

jarek570
21-09-2015, 21:12
To jest ta czerwonka o której pisałem na początku ,Błagam nie piszcie,że złe światło bo w tych samych warunkach robiłem d700 i było idealnie co najmniej jak na tym jpeg z raw.I zawsze tak się zachowuje wszędzie chyba,że wprowadzę korekcję.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://we.tl/VnkGHzaeH4) Możecie te zdjęcia wprowadzić na forum.

jeszcze raz link ze zdjęciami http://we.tl/VnkGHzaeH4

MstrG
21-09-2015, 21:19
To jest ta czerwonka o której pisałem na początku ,Błagam nie piszcie,że złe światło bo w tych samych warunkach robiłem d700 i było idealnie co najmniej jak na tym jpeg z raw.I zawsze tak się zachowuje wszędzie chyba,że wprowadzę korekcję.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://we.tl/VnkGHzaeH4) Możecie te zdjęcia wprowadzić na forum.

Tak nieśmiało spytam - od czego odbijałeś światło z lampy?

jarek570
21-09-2015, 21:29
To zdjęcie jest bez lampy i użyłem go tylko jako przykład żeby pokazać o ile odjeżdża mój nikon.Podobnie zachowuje się wszędzie oczywiście na zero

MstrG
21-09-2015, 21:33
To zdjęcie jest bez lampy i użyłem go tylko jako przykład żeby pokazać o ile odjeżdża mój nikon.Podobnie zachowuje się wszędzie oczywiście na zero

EXIF pokazuje "Flash fired, compulsory flash mode, return light detected"

adrian
21-09-2015, 21:39
Akurat poskladalem taki zestaw zdjęć, w różnych warunkach. To jak ktoś nie ma 750 to będzie mógł sobie zobaczyć jak wygląda Raw i JPG na surowo, a nawet coś sobie obrobic :)

Wrzuć linka na forum.

kurczeblade
21-09-2015, 21:42
Wrzuć linka na forum.

Dobra spoko. Tylko proszę żeby zdjęcia nie latały po forum i nigdzie indziej.

RAWY ZE ŚLUBÓW D750 (https://www.dropbox.com/s/51v5jamunw255um/Dla%20NIkoniarzy.%20Tylko%20na%20użytek%20testowy %2C%20proszę%20nie%20publikować%20zdjęć%21.rar ?dl=0)

jarek570
21-09-2015, 21:55
ok.masz rację.Ale to nie ma znaczenia bo to tylko przykład zafarbu.Ten zafarb wchodzi bez względu czy robię z lampa czy bez na zew. i wew. i przy róznym oświetleniu.Po prostu na wszystko trzeba narzucić około 3+ niebieskiego a do pomieszczeń trochę więcej,chyba,że pracuję na wb pre-wtedy jest dobrze.

TOP67
21-09-2015, 21:55

A gdzie jest ten RAW?

hostman22
21-09-2015, 22:05
dobra to samo miałem w d300, poradziłem sobie zmieniając profile i ustawienia ABW. Tylko mam wątpliwość, czy uda się Tobie wyrównać d750 z d700. Raczej zostaje DNG Profile Editor (najszybciej i najpewniej), ale zobaczę jak sobie poradzisz z tematem... :)

jarek570
21-09-2015, 22:22
Już to zrobiłem.Facebook fotolidka-album amanda i tomek.To jest teraz moje zero po korektach.

jo44
21-09-2015, 22:47
"o to się rozchodzi"... :confused:

Prawdę mówiąc te z Nikona bardziej mi odpowiadają... :)

Jacek_Z
21-09-2015, 23:02
.
I dla tych upartych, którzy wiedzą lepiej, a D750 nie mają - nie jest to kwestia ustawienia balansu bieli.Nie obchodzi mnie to jakie to body D750, D700 czy D800. We współczesnej matrycy to jest tylko kwestia WB i ewentualnie profilu.
Sądzisz, że ja przesiadając się z aparatu na aparat nie zauważam innej ich kolorystyki??? Zauważam - ale do czasu gdy nie wejdę do studia i nie użyję wB Pre. I wtedy dziwnym trafem jakiekolwiek by to body nie było to mam taki sam efekt. Nie do odróżnienia. (chyba że w róznych body pozmieniam saturację kontrast itp - czyli dam inne profile to się percepcja zmieni).

Królestwo za profil, który zniweluje czerwone zafarby w D750.

Dla tych, którzy twierdzą, że kolory D750 są ok i że czeker to antidomum na całe zło tego świata - proszę o przysłanie tu na forum profilu z checkera do LR-a, który uczyni z czerwonki D750 plik porównywalny odwzorowaniem do D3s. Ty cały czas nie wiesz o co chodzi. To żadanie niestety to obnaża.
Jak chcesz profil zrobiony przy jednej temperaturze barwowej używać do czegoś zrobionego w innej temperaturze chcąc by idealnie ustawiał on kolory???

To wszystko jest kwestią standardów. Jesl masz warunki laboratoryjne i w takich je oprofilujesz to nie odróznisz aparatów od siebie. Sęk w tym, że uzywacie ich w terenie i nie macie dobrze dobranego balansu bieli. Co wcale mnie nie dziwi, bo nie sposób mieć dobry WB w świetle mieszanym.
Tłumaczę po raz X dlaczego macie inny efekt na różnych body. Bo nie jesteście w stanie ustawić WB, kazdy aparat ma inny algorytm co do WB. Tak samo jak co do np pomiaru matrycowego - na to ja sie uskarżam w D800. I kolor też mam "inny" niż w D700. Tylko to okreslenie inny kolor trzeba wziąć w ogromy cudzysłów, traktować jako skrót myślowy. Trochę za duży skrót, bo to nieprawda. Inny jest gdy ....

adrian
22-09-2015, 08:22
Nie obchodzi mnie to jakie to body D750, D700 czy D800. We współczesnej matrycy to jest tylko kwestia WB i ewentualnie profilu.
Sądzisz, że ja przesiadając się z aparatu na aparat nie zauważam innej ich kolorystyki??? Zauważam - ale do czasu gdy nie wejdę do studia i nie użyję wB Pre. I wtedy dziwnym trafem jakiekolwiek by to body nie było to mam taki sam efekt. Nie do odróżnienia. (chyba że w róznych body pozmieniam saturację kontrast itp - czyli dam inne profile to się percepcja zmieni).

Ja myślę, że w Twoim przypadku Jacku trzeba zasygnalizować dwie rzeczy:
1. robota w studio - dobre oświetlenie, niskie iso - masz do dyspozycji całe DR aparatu, najlepszą reprodukcję koloru itd.
2. z tego co mi wiadomo nie obrabiasz forsownie zdjęć, więc nie gniesz obrazka na wszystkie możliwe sposoby.

Obejrzałem NEFy od kurczeblade i widzę taki delikatny ciepły, czerwono-brązowy zafarb na skórze (może to puder? ;-]). Podejrzewam, że większa sieczka wychodzi podczas kręcenia gałami w programie graficznym.

No i zgoda, na iso 200 z D700 też nie mam problemów z odwzorowaniem koloru w większości przypadków, ustawienie WB to 90% sukcesu.

kurczeblade
22-09-2015, 10:05
Obejrzałem NEFy od kurczeblade i widzę taki delikatny ciepły, czerwono-brązowy zafarb na skórze (może to puder? ;-]).

Widziałeś ostatnie zdjęcie które wystawił autor tematu?
Porównaj sobie z moimi rawami. Takich przebarwień u mnie nie zobaczysz. Puder, makijaż ... Tam masz zdjęcie Panny Młodej która ma naturalny ciemniejszy kolor skóry. Ale wciąż to nie jest ta sama czerwień która nam zaprezentował autor tematu. Uwierz mi żeby bawić się w Rawie suwakami, i osiągnąć ta zaprezentowana czerwień, to trzeba się postarać. A z takimi możliwościami jakie daje Raw z D750 można zrobić wiele, lepiej, lub gorzej jak ktoś chce.

Tam są też moje selfie:) swój kolor skóry znam, i dla mnie jest bardzo dobrze odzworowany, nie widzę jakiś większych różnic na zdjęciu :)

Druga sprawa, takie ocenianie jest mało miarodajne, a jeśli ktoś ma etniczne inny kolor skóry, lub jest opalony, lub jest taki z natury? To na jakiej podstawie można ocenić naturalność kogoś skóry na zdjęciu, skoro nigdy takiej osoby nie widziało się.

zgera
22-09-2015, 13:14
Każdy inny model Nikona generuje inny obrazek, kilka egzemplarzy tego samego modelu również może mieć odchyłki w kolorystyce.
Temat przerabiałem na różnych markach a nawet na tych samych modelach, powtarzalność kolorystyki żadna.
Poniżej przykład z trzech modeli Nikona, ta sama scena i parametry ekspozycji, balans AWB.

1. D90

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/DSC_5867JPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-ra_7B4h8YLA/VgEzmLEW7RI/AAAAAAAAL9g/dZnwlGU5gjY/s1024-Ic42/DSC_5867.JPG)

2. D5100

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/DSC_2870JPG-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-o12sRHu5tv0/VgEzlWDlFKI/AAAAAAAAL9c/FhmtHJweSvc/s1024-Ic42/DSC_2870.JPG)

3. D3100

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/DSC_2661JPG-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-KDrCcEgCeXk/VgEzkzrkxzI/AAAAAAAAL9U/PmF6g6ogjuE/s1024-Ic42/DSC_2661.JPG)

qwerty44
22-09-2015, 14:32
zgera Do powyższych zdjęć - zakładając, że fotki były robione w tym samym czasie, w tych samych warunkach oświetleniowych - jaką konkretnie każdy aparat ustawił temperaturę barwową AWB ? Czy taką samą czy też różną ?

zgera
22-09-2015, 15:47
zgera Do powyższych zdjęć - zakładając, że fotki były robione w tym samym czasie, w tych samych warunkach oświetleniowych - jaką konkretnie każdy aparat ustawił temperaturę barwową AWB ? Czy taką samą czy też różną ?

Fotki robione w tym samym czasie, takie same parametry ekspozycji, automatyczny AWB, jeśli pytasz o temperaturę barwową AWB to z automatu ustawia to aparat a nie użytkownik, zafarb w konkretnym odcieniu dotyczy każdego modelu danej marki, jednym się podoba, innym nie.

qwerty44
22-09-2015, 15:56
No ale jakie konkretne wartości ustawił każdy aparat - można to odczytać w wywoływarce NEF np. Capture NX-D ... ??? Są takie same czy różnią się ?

Lukasio
22-09-2015, 21:41
Tak to jest jak się przeczyta coś na forum. Ja przez 15 tys zdjęć dzikiej przyrody od grudnia 2014 "czerwonki" nie zauważyłem. I teraz k.... przez Was będę się doszukiwał! ;-)

adrian
22-09-2015, 22:10
To, że aparaty ustawiają inny WB to nic nowego. Poza tym ten wątek tyczy się czegoś innego.

hostman22
23-09-2015, 16:22
do zainteresowanych wysłałem PW :)

himi
25-09-2015, 16:11
Susan po sezonach przepracowanych d3, d3s i d4s przesiadła się na D750 i od razu w oczy rzuca się....nieistniejąca rzecz jasna brązowoczerwonka
http://www.susanstripling.com/blog/vie-wedding/

Kto jej nie widzi - głównie na skórze - ręka do góry:)

dennis8
25-09-2015, 16:44
Susan po sezonach przepracowanych d3, d3s i d4s przesiadła się na D750 i od razu w oczy rzuca się....nieistniejąca rzecz jasna brązowoczerwonka
http://www.susanstripling.com/blog/vie-wedding/

Kto jej nie widzi - głównie na skórze - ręka do góry:)

Czerwono to widze :)Sorry ale wali czerwienią po oczach aż miło .

stachmuszel
25-09-2015, 17:00
Kiedyś żółtaczka, teraz czerwonka. Pytanie, co lepsze?

dennis8
25-09-2015, 17:21
Kiedyś żółtaczka, teraz czerwonka. Pytanie, co lepsze?
Stawiam na zielonke :shock:A poważnie lepszy żółty zafarb ta czerwien wygląda paskudnie , sam robie repo ślubne i nie wyobrażam sobie takich twarzy .Dla tych co robią krajobrazy problemu nie ma.

KaarooL
25-09-2015, 19:14
Hmm... ludzie pluli na żółć, całymi latami i tęsknili za "canon color" no to mają, teraz wszystko leci w czerwień...

Zakładam że w pewnym zakresie da się to wyprostować, ale oczywiście coś kosztem czegoś w palecie kolorów... Wybiórcza jazda na partiach obrazu odpada z racji czasochłonności.

Czyli... jedyną sensowną ścieżką na upgrade pozostaje - póki co - D810 z ogromnymi plikami?

himi
25-09-2015, 19:39
I nagle czerwień stała się widoczna, dzięki Susan:) Ona lubi ciepłą obróbkę, czasem bardzo. Ale jak pracowała D3/d4 to materiały miały inną kolorystykę.
Aż mnie kusi, żeby do niej napisać w sprawie tych kolorów D750.

TOP67
25-09-2015, 19:44
Bo to pierwsze zdjęcia pokazane w tym wątku.

prz3mo
25-09-2015, 20:01
Bo to pierwsze zdjęcia pokazane w tym wątku.

Ty naprawdę myślałeś, że sobie to wymyśliliśmy, ubzduraliśmy? Że nie mamy co robić, tylko bić sobie pianę o nic? I, że jak sugeruje to pewna osoba, nie umiemy ustawić poprawnie balansu bieli?
Co do tego, że nikt nie wrzucał zdjęć... ludzie się "boją". "ZnaFcy" ich wyśmieją przecież, nie umiemy ustawić parametrów, wywołać poprawnie NEFa itd.
Założyłem temat o kolorystyce D750 w pewnej grupie ślubnej na FB. 90% osób, które przesiadły się z innych puszek na D750, ma takie same odczucia jak moje, że wszystko leci w czerwień/brąz i ciężko to wyprowadzić w obróbce NEFa.

TOP67
25-09-2015, 20:28
Wiem, że mnie zaraz zwymyślacie, ale co mi tam. Za 10h jadę na urlop.

W dalszym ciągu nikt nie pokazał NEF, którego nie można obrobić. Na priv słyszę tylko "ja nie wrzucę". Zdjęcia pokazują osoby, które nie widzą problemu.
To do czego ma być ten wątek? Do wyżalanie się, czy do poszukania rozwiązania?

Założyciel wątku pisze tylko o problemach z ABW i chce mieć gotowe JPG z puszki. Jak obrabia NEF, to wszystko jest OK, ale mu się nie chce.
Inni twierdzą, że nie da się obrobić NEF. I nikt nie pokazał problemu.

Każdy inaczej widzi kolory i jednemu przeszkadza żółty, innemu różowy. Więc dopóki nikt nie pokaże problematycznego pliku (NEF), razem z obrobionym JPG, z opisanym co jest źle, to nie znajdziemy rozwiązania. A najlepiej gdy ktoś pracuje równolegle na D700 i zrobi podobne ujęcie z obu aparatów.

prz3mo
25-09-2015, 20:38
Nikt Cię Tomasz nie zwymysla, bo jesteś chociaż przyjaźnie nastawiony :)

stachmuszel
25-09-2015, 20:41
MariuszJ ma D700 i D750, robił jakieś testy i wyszło, że większych różnic nie ma. Ale chyba ciągle urlopuje, bo nie ma go na forum ;-)

Lukasio
25-09-2015, 20:57
Oglądam jej zdjęcia na iPadzie 3 retina, starym lapku Toshiba z 2006 roku, nie za ciekawym Lenovo i telefonie lg L9. Czerwony zafarb nie większy niż z innych puszek. A zwróćcie uwagę że ewentualna lekka czerwień wychodzi u Amerykanów z nadwagą. Naczynia krwionośne im pod skórę podchodzą i odbijają czerwień.

RomanZWrocławia
25-09-2015, 21:01
mam dostęp do D700, D750, D800 i ColorChekerPro. Mogę w warunkach studyjnych zrobić test.
Sfotografować tę samą scenę - jaką proponujecie ? - przy użyciu wybranych aparatów.
Jeśli jesteście zainteresowani proszę o konkretne informacje o warunkach zrobienia zdjęć,ustawieniach aparatów, żeby nie ominąć żadnego istotnego warunku pozwalającego na porównania.
Zdjęcia mogę wykonać po 5 października

Jacek_Z
25-09-2015, 21:03
.. I, że jak sugeruje to pewna osoba, nie umiemy ustawić poprawnie balansu bieli?.Przemek pewnie pijesz do mnie. Ale nie czytacie ze zrozumieniem co piszę. Czy pracujesz w kościele czy na sali weselnej ustawiając co chwilę WB Pre?
Nie piszę, że nie umiecie ustawiać, tylko że nie ustawiacie (bo się nie da). Rozróżnij to. A automatyka WB działa inaczej niż w poprzednich body. O czym sam się doskonale przekonywałem przy swoich przesiadkach.
Problemem jest automatyka. Wykalibrowany przez ustawienie WB PRE i oprofilowany aparat nie ma nic do gadania - każdy pokaże to samo.
Wiem, że to może nie jest wyjście dla robiących sesje ślubne, ale aparat potrafi oddać kolor idealnie w fotografii technicznej, gdzie to ma olbrzymie znaczenie.

Ja po prostu często prostuje uogólnienia czy czyjeś skróty myślowe. Bo czasami te skróty myslowe sa zbyt wielkie, by zostawic je bez komentarza, jako prawdę obowiązującą.
Takim skrótem jest stwierdzenie, że D750 robi czerwone zdjęcia.

dennis8
25-09-2015, 21:49
Oglądam jej zdjęcia na iPadzie 3 retina, starym lapku Toshiba z 2006 roku, nie za ciekawym Lenovo i telefonie lg L9. Czerwony zafarb nie większy niż z innych puszek. A zwróćcie uwagę że ewentualna lekka czerwień wychodzi u Amerykanów z nadwagą. Naczynia krwionośne im pod skórę podchodzą i odbijają czerwień.

Ty tak na poważnie , my jak to na nas mówicie kotleciarze obrabiamy zdięcia 20- to paro letnich kobiet o ładnych buziach i kolorkach gdzie ta czerwien jest nie porządana , moze poza podkresleniem kości policzkowych jednak to ma byc brąz nie czerwień.

Lukasio
25-09-2015, 22:40
Ty tak na poważnie , my jak to na nas mówicie kotleciarze obrabiamy zdięcia 20- to paro letnich kobiet o ładnych buziach i kolorkach gdzie ta czerwien jest nie porządana , moze poza podkresleniem kości policzkowych jednak to ma byc brąz nie czerwień.
Nie nazywam nikogo kotleciarzem tak samo jak nie lubię jak ktoś nazywa foto przyrodnika ptasiarzem albo "ten co kwiatki foci" ;-) A co do skóry to Wam współczuję. Ile razy chcę coś poprawić w zdjeciach domowników to szlag mnie trafia i wychodzę na balkon zapalić. A jestem niepalący.

nikoniarz
25-09-2015, 22:42
wychodzę na balkon zapalić. A jestem niepalący.

Ty tak na serio?

Lukasio
25-09-2015, 22:52
Ludzie co wy tacy spięci w piątkowy wieczór. Jajo straciliście? Chciałem tylko podkreślić że obróbka skóry jest trudna jak dla mnie. Na szczęście moimi tematami są zwierza i "kwiatki". Jak do tej pory problemu czerwonki nie zauwazylem. A WB mam zawsze auto bo i tak ACRem NEFy otwieram.

Tibi7
25-09-2015, 22:53
Dyrdy pierdy.
Panowie, coście się tak czepiali kolorystyki?!!!!!

Również jestem kotleciarzem, poniekąd bo ogólnie tym dorabiam ale aspiracje mam wyższych celów.
Robię fotki 20+, nie bacząc na krwinki pod skórą, którymi tak tłumaczycie jakieś tam dyrdymały i "koronki u spódnicy".

Posiadam D750 (nie to co niektórzy tu "gdybybacze")
Mam i używam XriteCheckColourPassport i Xrite i1 Display Pro...
Robie też czasem i studio.

Wszystko ustawiane tak by mieć jak najwierniej oddane kolory....

Owszem, i na szczęście, nie występuje już wszechobecna wcześniej żółtaczka, ale nie można też mówicie o dokuczliwej czerwonce!!! Skóra oddana bardzo naturalnie. (trochę jak w kanonie u działkowców)
Nie używam jpeg.

Używam Lightroom 5,7 i nie widzę by obróbka sprawiała mi więcej problemów jak przy wcześniejszych "zażółconych" puszkach... Uważam że nawet dużo mniej mam roboty.

Wysłane z Mojej Szklanej Kuli

kurczeblade
25-09-2015, 23:55
Zostawiłem RAWy do ściągnięcia, i żadna konstruktywna osoba nic na ich temat nie napisała tutaj na forum. Nie wliczając wiadomości prywatnych które dostałem, z jednoznacznym twierdzeniem, że nie widzą problemów z kolorami :)
Zadając pytanie jednemu użytkownikowi dlaczego nie napisze co o tym myśli, stwierdził że nie ma sensu, bo zaraz jakiś omnibus by go zaatakował :) Zatem jedno jest pewne, forum nie jest zbytnio opiniotwórcze, w sensie dobrych porad.

RAWÓW jest ogromnie dużo na necie, można nawet pójść do sklepu ze swoją kartą, sprawdzić aparat. Ja kupując obiektyw, aparat ... biorę narzeczoną do sklepu i robię jej zdjęcia, zapisuje numer seryjny aparatu, wracam do domu, sprawdzam wszystko i jeśli mi gra, to wracam do sklepu i kupuje (jeśli wciąż jest) tak zrobiłem z D750 i nie ukrywam że po pierwszym użytkowaniu na mojej prywatnej modelce, w ciemnocie sklepowej, testując D750 byłem po takim ogromny wrażeniu, że spać nie mogłem i musiałem lecieć na skrzydełkach żeby ten sprzęt kupić. PROSTE - TESTUJ I KUPUJ ! :) jak się nie podoba, nie potrafisz wykorzystać, wstrzymaj się, rób dalej D90, zmień system, zmień hobby, jak widziałeś inne kolory, i robiłeś 100lat temu zenitem, i tam się podobało, rób dalej zenitem :)

Kolejne pytanie się nasuwa, jak i w jaki sposób, kto odbiera kolory - przecież tego się nie da określić żadną miarką.
i jeszcze jedno jak i kto ma jaki monitor, i czy ma poprawnie skalibrowany.
(mam znajomych canoniarzy którzy robią śluby, za 1200-2000zł i obrabiają materiał na laptopie z matrycą 15" - walą w jpg i im w ogóle nic nie przeszkadza) a zdjęcia wyglądają chooojowo, czerwono, fioletowo, różowo... ale im się podoba, innym nie, ludzie to kupują, klientom się podoba, bo robią ładne kadry i potrafią sprzedać swój towar/produkt ... :)

Miałem okazje rozmawiać z Jarkiem przez telefon, i tutaj na forum, wyraźnie twierdzi że nie podobają się kolory z JPG, a RAWy są w porządku.

ps:
NIE REKLAMUJE NIKONA! nie jestem sponsorowany. :)

morzon
26-09-2015, 01:38
Lol... Dobrze, że ja nie mam tego problemu, miałbym ciężkie życie. Sorry, ale po tym co tą puszką do tej pory już zrobiłem (portretów, ślubów, wnętrz, produktów, reklam - w sumie 45k naklepane od stycznia) mam wyrobione zdanie na ten temat i na moje to jest typowe forumowo-internetowe dmuchanie marginalnej sprawy, lamentowanie i zrzucanie winy na sprzęt, bo znowu cośtam. Albo kwestia przyzwyczajeń do starych matryc i problem ze zmianą nawyków/workflow w obróbce - ale najmniej sprzętu.

kurczeblade
26-09-2015, 08:55
Bo problemu nie ma. Z całym szacunkiem do koledzy, piszecie że jest okropny problem, nie da się robić normalnych zdjęć itp.

@Himi napisałeś że zrobiłeś kilkadziesiąt tysięcy zdjec, mając 3 Nikony D750 od kilku dni płaczesz nad tym aparatem tu i nawet nie pokazałeś ani jednego swojego zdjęcia z tym problemem. Reszta identycznie... a jeszcze lepiej forumowicze którzy piszą ze problem jest, a aparat jedynie testowali wzrokiem przez witrynę sklepowa, ale wiedzą lepiej, bo w internecie przeczytali :)

Jarek pokazał zdjęcia, ale miał pokazać Rawa i JPG. W dodatku sam się miesza, bo napisał że było bez lampy, naturalne światło i ręce wyszły takie a nie inne (jakby chciał) nasz kolega sprawdzil w EXIFF że jednak lampy używał :)

Więc jak to jest, że jedni trzepia zdjęcia i pokazują je, nie widzą prroblemu. A drudzy mają problem, ale tych zdjęć nie chcą pokazać :) :) paradoks...

prz3mo
26-09-2015, 09:20
kurczeblade, to, że Ty problemu nie widzisz, nie znaczy, że go nie ma. Dziwię się tylko, że marnujesz w tym wątku swój czas, skoro Ciebie problem nie dotyczy. Mi by się nie chciało. Serio.
Skoro jednak część osób widzi, że coś na rzeczy jest, to to uszanuj, a nie "rzucasz się" i zarzucasz innym "płacz". Sam napisałeś, że każdy inaczej odbiera kolory. Skąd pewność, że osoby, które mają problem, nie widzą "więcej" niż Ty? Trochę "fotograficznej" pokory kolego.

I hamuj trochę słownictwo, tak a propos tego poniżej:

chooojowo

cz4rnuch
26-09-2015, 09:42
...Skoro jednak część osób widzi, że coś na rzeczy jest... To dajcie to zobaczyć też innym. D750 to popularny sprzęt i wiele osób się nad nim zastanawia (w tym ja) i chcielibyśmy wiedzieć przez zakupem jeśli coś z nim jest nie tak. Piszesz, że się dziwisz gdy inni tracą czas w tym wątku ale sami również go tracicie nie przedstawiając dowodów na poparcie swojej tezy. Jestem przekonany, że jeden NEF więcej wniesie do dyskusji niż te setki postów w których przekonujecie, że problem istnieje. Umieszczenie pliku na serwerze to minuta roboty. Pozdrawiam.

kurczeblade
26-09-2015, 09:52
Dziwię się tylko, że marnujesz w tym wątku swój czas

Postawie tutaj podobne stwierdzenie/pytanie. Dlaczego Ty również marnujesz tutaj czas?

Skoro jednak część osób widzi, że coś na rzeczy jest, to to uszanuj

Dobrze napisałeś "że coś na rzeczy jest" to "coś" jest tym "coś" ale wciąż nikt nie ma pojęcia co to jest to "COŚ" bo dużo się o tym piszę, a nikt nie chcę tego pokazać, a zaprezentowanie dwóch zdjęć więcej by powiedziało o problemie, niż kolejny post o tym czymś co nazywa się "coś"

Czyli wg. Ciebie, osoby które tego problemu nie mają, mogą najlepiej się zsunąć z linii frontu i dać swobodę wypowiedzi które nie mają pokrycia i na OBECNY MOMENT są zwykłym narzekactwem. Typowe dla forum. Zrobić temat z przypuszczeniami i hejtowaniem, nic nie pokazać i wałkować go bezsensu przez wiele miesięcy - pozbyć się z tematu ludzi którzy by się mogli sprzeciwiać i napisać coś pozytywnego. :)

Udzielam się w temacie, bo zapewne osoby które zastanawiają się nad kupnem tego aparatu, przez taki temat ze stosem słów bez pokrycia, mogą mieć wątpliwości. Dla mnie to jest wprowadzanie forumowiczów w błąd i wciąż będę prosił forumowicz którzy zrobili kilkadziesiąt tysięcy zdjęć tymi aparatami i widzą ten problem, o pokazanie chociaż dwóch zdjęć, a najlepiej jakiegoś setu zdjęć ze swojej strony i RAWA :)

MstrG
26-09-2015, 09:55
cz4rnuch, to, że będzie wstawiony RAW nie oznacza, że będziesz widzieć czerwone. Zwyczajnie, możesz widzieć "mniej". Tylko ci co widzą więcej są w stanie wychwycić tę czerwonkę:

Skąd pewność, że osoby, które mają problem, nie widzą "więcej" niż Ty? Trochę "fotograficznej" pokory kolego.:

Ja napisałem PW do kilku osób pokazując 3 przypadkowe jpgi z D750. 6 osób nie widziało problemu, jedna napisała, że skóra leci lekko w brązowe. Jacek_Z jeszcze mi nie odpowiedział - zignorował moją wiadomość ;)
Być może na swoje szczęście przeszedłem drogę D700, D600, D800, D750, a nie D700 -> D750.
W RAWie to już totalnie nie widzę tego "problemu", do tego mam jeszcze CC i nim się wspieram.

hostnman22 wrzucił tutaj crop z D300 w którym przedstawił wycinek skóry, zostało to jednak już usunięte:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/1-13.jpg
źródło (http://www.image-share.com/upload/3061/1.jpg)

Ja w pełni zgadzam się z Tomkiem:

Wiem, że mnie zaraz zwymyślacie, ale co mi tam. Za 10h jadę na urlop.

W dalszym ciągu nikt nie pokazał NEF, którego nie można obrobić. Na priv słyszę tylko "ja nie wrzucę". Zdjęcia pokazują osoby, które nie widzą problemu.
To do czego ma być ten wątek? Do wyżalanie się, czy do poszukania rozwiązania?

Założyciel wątku pisze tylko o problemach z ABW i chce mieć gotowe JPG z puszki. Jak obrabia NEF, to wszystko jest OK, ale mu się nie chce.
Inni twierdzą, że nie da się obrobić NEF. I nikt nie pokazał problemu.

Każdy inaczej widzi kolory i jednemu przeszkadza żółty, innemu różowy. Więc dopóki nikt nie pokaże problematycznego pliku (NEF), razem z obrobionym JPG, z opisanym co jest źle, to nie znajdziemy rozwiązania. A najlepiej gdy ktoś pracuje równolegle na D700 i zrobi podobne ujęcie z obu aparatów.

cz4rnuch
26-09-2015, 10:30
cz4rnuch, to, że będzie wstawiony RAW nie oznacza, że będziesz widzieć czerwone. Zwyczajnie, możesz widzieć "mniej". Tylko ci co widzą więcej są w stanie wychwycić tę czerwonkę... Jeśli nie będę widzieć tej czerwonki to nie będę miał problemu. Mi właśnie nie chodzi o ostateczne rozstrzygnięcie kto ma rację tylko o to czy mi to będzie przeszkadzać. Na razie to tylko słyszę, że czyjeś jpgi wyglądają jak po La Tomatinie a inni wrzucają na dowód czyjeś przepuszczone przez wywoływarki i zapewne jeszcze przez jakieś plaginy zdjęcia. Z drugiej strony mamy głosy, że problemu nie ma a Ci co go widzą to raczej mają problem ze sobą. Taka dyskusja do niczego nie prowadzi. Jeśli zobaczę nietknięty plik to sam mogę sobie ocenić czy mi to pasi czy nie i nie będę musiał polegać na subiektywnych opiniach. Tyle ludzi ma ten sprzęt i nikt (pardon, kurczak coś wrzucił) nie poświęci kilku minut na zrobienie testu, nawet takiego OKD. Może być nawet selfik (jeśli ktoś nie chce wykorzystywać swojej pracy zarobkowej) a jako, że sam mam wstrętną gębę to obiecuję że nikogo nie będę oceniał ze względu na jego aparycję.

prz3mo
26-09-2015, 10:48
Postawie tutaj podobne stwierdzenie/pytanie. Dlaczego Ty również marnujesz tutaj czas?

Tyle, że moich wpisów w tym temacie jest zdecydowanie mniej niż Twoich. A to ja mam problem z kolorami, nie Ty :) Stąd moje zdziwienie Twoją aktywnością w temacie.

Jeśli nie będę widzieć tej czerwonki to nie będę miał problemu. Mi właśnie nie chodzi o ostateczne rozstrzygnięcie kto ma rację tylko o to czy mi to będzie przeszkadzać.

To nie będzie nigdy jednoznaczne. To jest identyko sprawa, jak z "żółtaczką" z D700. Jeden widzi, inny nie. Ja np. nigdy problemu żółtaczki w D700 nie widziałem, a przerobiłem 4 szt. tej puszki. I dalej... tak samo jak nie widziałem problemu ze słynnym "przepałem na matrycowym" w D80 :D

dennis8
26-09-2015, 11:37
Ja podobnie jak kolega prz3mo zółtaczki d 700 nie widziałem a czerwien d 750 widze, i tak na marginesie moge kupic 3 te puszki w sklepie jutro bo mnie stać, nie musze go oglądac za witryn sklepowych .Ja oceniam co widze nie jestem fanbojem sprzętowym itd, nie uważam ze to co mam jest najlepsze.

cz4rnuch
26-09-2015, 11:40
@ prz3mo Ale ja przecież napisałem ( i co zacytowałeś), że nie zależy mi na ostatecznym rozstrzygnięciu. Nie mam też chęci by Tobie albo komuś innemu kto problem widzi udowadniać, że jest ślepcem. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to by osoba która tę czerwonkę widzi wrzuciła problematyczne zdjęcie (nefa) do oceny dla innych a Ci będą mogli sami się przekonać czy problem istnieje a jeśli tak to czy jest poważny. Naprawdę ciężko mi zrozumieć w czym tkwi problem z tą wrzutką.

morzon
26-09-2015, 12:00
A ten problem z czerwonką to kiedy ogólnie występuje? Przy świetle sztucznym, przy braku światła (wysokie iso), przy świetle dziennym na zewnątrz, w pomieszczeniu, zawsze?

jarek570
26-09-2015, 21:35
Podaję link https://www.dropbox.com/home/M-STUDIO Są tam dwa zdjęcia.To bardziej czerwone to standard w każdych warunkach w moim egzemplarzu, to bardziej niebieskie,ale dla mnie dobre to kolor przez który polubiłem nikona i taki mi się podoba.Jeśli chciałbym takie czerwonki to kupiłbym canona ,tam to standard przynajmniej do 5DMIII .I proszę nie rozważajcie gdzie, kiedy,przy jakim świetle,z lampą czy bez było zrobione to konkretne zdjęcie - to tylko zdjęcia gdzie chcę pokazać o co mi chodzi. Po prostu zawsze mam taką różnicę na zero.Przerobiłem już zawodowo d70-ten lekko niebieski,d80,d90,d200,d300-tego też nie lubiłem,d700.Testowałem d800 i d810 dla moich potrzeb i wszystkie te modele oprócz d70 były ok.Balans bieli tylko nieznacznie się różnił i dawał radę nawet na AWB.D750 to czerwonka(podobno d600 też) i chodzi o to żeby czy to NEF czy jpeg nie martwić się przy obróbce tą czerwonką. Pracowałem też na 20,30, i 40d canona i testowałem pozostałe ,ale ta marka nigdy nie przypadła mi do gustu, właśnie przez tą czerwonkę.I POWTARZAM JESZCZE RAZ-POTRAFIĘ USTAWIĆ APARAT TAK ŻEBY OSIĄGNĄĆ DOBRY EFEKT,POTRAFIĘ TEŻ PRACOWAĆ Z NEF I NIE POTRZEBUJĘ RAD "NAUCZYCIELI",którzy nie mieli w rękach d750 a jest ich w tym wątku przynajmniej 90% ,tylko ludzi którzy mają ten sam problem i jak sobie z nim radzą lub jeśli taki problem nie istnieje u nich to może z moją puchą jest coś nie tak.

rpromin
26-09-2015, 22:12
W ten sposob nic nie udostepnisz, musisz kliknac "udostepnij" przy zdjeciu lub katalogu i skopiowac link tam podany, będzie zawieral dlugi wygenerowany kod (token) w stylu https://www.dropbox.com/sh/11w39dm5v27g4fv/AAAj_LjkmLftdsPdMJvjUJf5a?dl=0

jarek570
26-09-2015, 23:50
Ok.mała pomyłka.Nie ten link wkleiłem.Opis- post dwa wyżej

https://www.dropbox.com/s/ayy3zpy5101h2tv/DSC_1232_1.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/c7mlz0amuoqqn4l/DSC_1232.JPG?dl=0

qwerty44
27-09-2015, 00:36
... 150 postów "bicia piany" ... a NEFa nie ma w dalszym ciągu ... to aż taki problem wstawić go zamiast powyższych jpg z powycinanymi exifami ?

Seś@
27-09-2015, 05:44
Ok.mała pomyłka.Nie ten link wkleiłem.Opis- post dwa wyżej

https://www.dropbox.com/s/ayy3zpy5101h2tv/DSC_1232_1.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/c7mlz0amuoqqn4l/DSC_1232.JPG?dl=0

Jeden, góra dwa ruchy suwakiem w LR i masz z ,,dyńki'' problem.

stachmuszel
27-09-2015, 12:29
Przyznam się, że ją na tych fotografiach nie widzę problemu z kolorystyką.

himi
27-09-2015, 12:36
@Himi napisałeś że zrobiłeś kilkadziesiąt tysięcy zdjec, mając 3 Nikony D750 od kilku dni płaczesz nad tym aparatem tu i nawet nie pokazałeś ani jednego swojego zdjęcia z tym problemem. Reszta identycznie... a jeszcze lepiej forumowicze którzy piszą ze problem jest, a aparat jedynie testowali wzrokiem przez witrynę sklepowa, ale wiedzą lepiej, bo w internecie przeczytali :)

Ja nie ,,płaczę od kilku dni'' tylko pracuję D750 tkami od listopada 2014....I od początku nie podoba mi się kolorystyka. A mam już trzecie body więc mam skalę porównawczą. Nie będę już z Tobą, ani z innymi polemizował tutaj, bo to strata czasu.
Wiecie swoje, ja (my - bo jest na ,,kilku'' mniej ekstatycznie zachwyconych tym modelem ) wiemy swoje. Pokazałem przykłady na zdjęciach wyśmienitej fotograf Susan Stripling. Nie widzisz czerwonki. Ok. Ty masz swoich klientów - i swoją miarę oceny koloru - ja swoich i swoją miarę. Kilku bardzo dobrych polskich fotografów, z którymi mam kontakt dostrzega problem. Dla mnie to jest wymierne. Z mojej strony temat jest wyczerpany, bo dyskusja schodzi na poziom ,,dzieci neostrady'' a ja nie przepadam za taką formą wynurzeń. Dziękuję. Over i pozdrawiam wszystkich.

jarek570
27-09-2015, 13:13
Bo nefa zrobi prawie każdy z dobrego pliku,a jeśli źle ustawimy parametry to i nef nie pomoże,już nie mówiąc o jpegu.Ja też kończę z tym forum bo co chciałem to już wiem.Jest czerwony i trudno.Pozostałe zalety i tak stawiają go wysoko.Dzięki wszystkim.

kurczeblade
27-09-2015, 13:39
Ja nie ,,płaczę od kilku dni'' tylko pracuję D750 tkami od listopada 2014....I od początku nie podoba mi się kolorystyka. A mam już trzecie body więc mam skalę porównawczą. Nie będę już z Tobą, ani z innymi polemizował tutaj, bo to strata czasu.
Wiecie swoje, ja (my - bo jest na ,,kilku'' mniej ekstatycznie zachwyconych tym modelem ) wiemy swoje. Pokazałem przykłady na zdjęciach wyśmienitej fotograf Susan Stripling. Nie widzisz czerwonki. Ok. Ty masz swoich klientów - i swoją miarę oceny koloru - ja swoich i swoją miarę. Kilku bardzo dobrych polskich fotografów, z którymi mam kontakt dostrzega problem. Dla mnie to jest wymierne. Z mojej strony temat jest wyczerpany, bo dyskusja schodzi na poziom ,,dzieci neostrady'' a ja nie przepadam za taką formą wynurzeń. Dziękuję. Over i pozdrawiam wszystkich.

@himi ale od dłuższego czasu, ludzie Cie proszą o przykład jednego zdjęcia, na którym sam widzisz problem, piszesz że problem dotyczy Twoich zdjęć i aparatów, a wysyłasz linka do strony autorskiej fotografki, która ma umieszczone gotowe/obrobione materiały na stronie, i nie widać u niej surowego materiału, którym można by odnieść się racjonalnie do problemu o którym tutaj jest mowa. Zrobiłeś ogromnie dużo hałasu na temat tego problemu, a teraz w konsekwencji odwracasz kota ogonem, udając obrażonego, zostawiając swoje słowa wciąż bez pokrycia.

@Himi mniej czasu zajmie pokazanie jednego zdjęcia z problemem, niż pisanie kolejnego posta... i jestem pewien że to zdjęcie bardziej rozjaśni sprawę, niż samo pisanie o problemie.

@Jarek570 ja widzę zdrowe normalne zdjęcie, które 2 machnięciami suwakiem można zmienić, nawet z poziomu JPG'u. Tak jak napisał Seś@i stachmuszel
Wciąż chyba się nie rozumiemy, prześlij RAW'a samego RAW'a który uważasz że ma problemy z kolorem, niech forumowicze sobie pogrzebią suwaczkami. Zobacz jaką wcześniej paczkę Rawów wystawiłem, w różnych warunkach oświetleniowych, każdy może ściągnąć i sobie pogrzebać w ligtroomie i ocenić. Mam 3 wywoływarki zainstalowane, każda na zerowych ustawieniach wywołuje inaczej RAW'a. Dlatego fajnie dać rawa, na którym jest problem z czerwienią i ktoś sobie pod siebie obrobi zdjęcie i oceni czy jest źle czy dobrze :)

ps. czemu skasowałeś EXIFFA ? :) :) :)

qwerty44
27-09-2015, 14:25
Ja ... jak i pewnie wielu forumowiczów czytających ten wątek ... zadaje sobie pytanie ... dlaczego nie chcesz wstawić NEfa ... ??? (z pełnym exifem).
Z Twojego toku rozumowania wynika, że aparat powinien "produkować" nieskazitelnie technicznie zdjęcia w jpg ... bez zawracania sobie głowy jakimiś tam NEFami.
W przedstawionej przez Ciebie scenie na fotografii ... pierwsze co się rzuca w oczy ... to to, że mamy tu do czynienia ze światłem mieszanym - żarowe (kinkiet na ścianie), światło padające przez okno ... nie wspominając o "oświetleniu" muzyków ... ale nie znamy też całkowitej "struktury" oświetlenia pomieszczenia (czego nie widać na fotce) - wagi poszczególnych składowych światła (może na suficie wisiały ogromne żyrandole z żarówkami ???) .... Nie wiemy jakie parametry ekspozycji miałeś ustawione w aparacie (np. czy zdałeś się tylko na AWB ?) - skrzętnie wymigujesz się przed udostępnieniem NEFa z pełnym exifem ... ???
Każdy Nikon ma mniejsze lub większe problemy z balansem bieli przy świetle żarowym (mieszanym z żarowym) i tak to wygląda na przedstawionej fotce, że mamy tu do czynienia z tą właśnie sytuacją.
Aby rzetelnie i obiektywnie ocenić rzekomą "czerwonkę" D750 trzeba by np. odnieść się do postu #134 RomanZWrocławia, który to proponuje wykonanie porównawczych fotek tej samej sceny D750, D700 i D800 ... tylko, że jakoś nikogo "żywo" zainteresowanego problemem to nie zaciekawiło ... jakby wypadł ten test ... ???
Kończąć ... jeśli nie pracujesz z NEFami ... to Twój błąd ... zdajesz się tylko na "automatykę" aparatu to masz takie efekty jak przedstawione ...
Nie piszesz jak ta "czerwonka" ma się w "zdrowych" warunkach oświetleniowych np. światło słoneczne, studio itp. Bo światło żarowe dla aparatu to duże wyzwanie ...
No ale można by tu długo i namiętnie prawić "morały" ... tylko po co ... kilka NEFów w różnych warunkach oświetleniowych ... i nie potrzebnych by było tych 160 postów ...

zoom2
27-09-2015, 14:35
A może kolega @himi zrozumiał , że lepiej mieć opinię obrażalskiej mimozy niczym panna z mokrą głową , niż powiatowego głupka.

dennis8
27-09-2015, 14:38
Jedni to poprostu widzą inni nie, każde zdięcie da się wyciągac ze wspaniałych obecnie matryc Nikona jednak kosztem innych kolorów.Ten aparat ma jednak wiele niepodwarzalnych zalet jak min.AF

qwerty44
27-09-2015, 15:03
... nie są to co prawda NEFy ... ale czy te zdjęcia mają "czerwonkę" ... ???
http://www.optyczne.pl/284.10-Test_aparatu-Nikon_D750_Zdjęcia_przykładowe.html

kurczeblade
27-09-2015, 15:24
... nie są to co prawda NEFy ... ale czy te zdjęcia mają "czerwonkę" ... ???
http://www.optyczne.pl/284.10-Test_aparatu-Nikon_D750_Zdjęcia_przykładowe.html

Tak, cegła na tym zdjęciu jest czerwona :)
http://pliki.optyczne.pl/ND750/sample/mod/DSC_2806.JPG
qwerty44 joke :) sam widzisz jak jest ...

Tak z innej beczki, zdjęcie robione Nikkorem 24-70 przysłona ustawiona na 5.6
http://pliki.optyczne.pl/ND750/sample/mod/DSC_2521.JPG
czy ten Nikkor generuje takie mydło ?

stachmuszel
27-09-2015, 15:28
Czerwonki tu nie widać, ale buźka modelki ma lekko brązowy zafarb. Pytałem żony, kolor szminki też leci lekko w brąz. Myślałem że to makijaż, ale dłonie są podobne.

qwerty44
27-09-2015, 15:29
... hmmm ... nic nie poradzę, że cegła jest "czerwona" ... ta jaka ma być ... zielona ... niebieska ... ???
... są tam jeszcze fotki bez "czerwonych cegieł" ...

Odnośnie "mydła" ... ponoć "optyczni" wszystkie testowe zdjęcia robią ma minimalnym poziomie wyostrzania (0) ... stąd te "rzekome mydło" na jpg.
Aby zakończyć moją "bytność" w tym wątku ... wszelkie problemy z kolorami ... tylko i wyłącznie praca z NEFami ... jak ktoś jest bardziej "sumienny" i "dociekliwy" polecam "color checker" ... a co do wywoływania NEFów ... ja preferuję soft Nikona (Capture NX2 - niestety już nie rozwijany lub Capture NX-D który mam nadzieję, że w kolejnych wersjach będzie się "zbliżał" funkcjonalnie do Capture NX2 - np. Color Control Point). Dlaczego soft Nikona ... bo tylko on idealnie współgra z "profilami" aparatów Nikona ... nie będę tu odkrywczy jeśli powiem, że każda inna "wywoływarka" da inne efekty ...
Pozdrawiam i "znikam" ...

Radek Radziszewski
27-09-2015, 20:45
Ja dołożę swoje 3 grosze...

Zrobiłem kilka zleceń na D750 równolegle z D700 obrabiałem je i powiem tak:

Pliki kolorystycznie są zupełnie inne pomimo użycia tych samych nastaw tj. wb, czasu, przesłony, obiektywu itp. W programie do obrabiania czy to ACR czy CP1 pomimo ustawienia tych samych parametrów uzyskujemy zupełnie inne fotografie. Nie jest to problemem jeśli pracujemy tylko na D750 problem pojawia się gdy pracujemy na dwóch różnych puszkach... Mam kilka materiałów gdzie przeglądając zdjęcia po obróbce wiem które pochodzi z D750 a które z D700 bez zaglądania w exif - mówię o kolorystyce. Dokładnie tak samo mam ze wspomnianą Susan Stripling nie muszę patrzyć na opis czym zrobiła bo zdjęcia z D750 rozpoznaję w 80%. Natomiast puszek D810, D4, D3s u niej nie rozróżnię po kolorach.

Jeśli miałbym wybierać to wolę kolory z D700, D3 a niżeli z D750 choć oczywiście da się je doprowadzić do bardzo zbliżonego koloru.

Jak napisałem jeśli ktoś będzie używał tylko np 2xd750 będzie zadowolony jeśli będzie to D700 + d750 to w czasie obróbki narobi się więcej bo dwa zdjęcia zrobione po sobie w tych samoch warunkach będą inne znacznie inne...

bil78
27-09-2015, 20:57
Ja dołożę swoje 3 grosze...

Zrobiłem kilka zleceń na D750 równolegle z D700 obrabiałem je i powiem tak:

Pliki kolorystycznie są zupełnie inne pomimo użycia tych samych nastaw tj. wb, czasu, przesłony, obiektywu itp. W programie do obrabiania czy to ACR czy CP1 pomimo ustawienia tych samych parametrów uzyskujemy zupełnie inne fotografie. Nie jest to problemem jeśli pracujemy tylko na D750 problem pojawia się gdy pracujemy na dwóch różnych puszkach... Mam kilka materiałów gdzie przeglądając zdjęcia po obróbce wiem które pochodzi z D750 a które z D700 bez zaglądania w exif - mówię o kolorystyce. Dokładnie tak samo mam ze wspomnianą Susan Stripling nie muszę patrzyć na opis czym zrobiła bo zdjęcia z D750 rozpoznaję w 80%. Natomiast puszek D810, D4, D3s u niej nie rozróżnię po kolorach.

Jeśli miałbym wybierać to wolę kolory z D700, D3 a niżeli z D750 choć oczywiście da się je doprowadzić do bardzo zbliżonego koloru.

Jak napisałem jeśli ktoś będzie używał tylko np 2xd750 będzie zadowolony jeśli będzie to D700 + d750 to w czasie obróbki narobi się więcej bo dwa zdjęcia zrobione po sobie w tych samoch warunkach będą inne znacznie inne...

ciekawe używam od roku równolegle d700 i d750 i jakoś nie mam bardzo problemów żeby piliki były podobne kolorystycznie

Radek Radziszewski
27-09-2015, 21:04
ciekawe używam od roku równolegle d700 i d750 i jakoś nie mam bardzo problemów żeby piliki były podobne kolorystycznie

na www masz sesje portretowe ale wszystkie zdjęcia pochodzą z D700 lub z D300s nie znalazłem pomieszanej sesji coś z D750 cos z D700

Ps: gdybyś miał tylko D700 to miałbyś bez problemów takie same pliki kolorystyczne, a tak jak sam napisałeś masz jedynie podobne...

Tibi7
27-09-2015, 21:50
Ja robie to tak: każde (zdjęcia z danej puszki) robione jest w różnym czasie danej imprezy.
W LR, nawet jak mam wszystko w jednym katalogu, wybieram puchę A i nadaje marker koloru np.żółty.... Następnie na pliki drugiej puszki B nadaje inny kolor markera..
Tym sposobem mam posortowane pliki z puszek.
Następnie działamy w jednolitych warunkach jednej wybranej puszeczki ;-)

Jeśli posiadamy profile z Xrite Check Color Passport to pozostałe bawienie się z kolorystyką jest wyprostowane dla każdej puchy osobno.

Zresztą po moim sortowaniu nie przejumuję się "laboratoryjnymi" różnicami tylko jadę jeden wybrany sort (po to właśnie stworzone zostały te wzornika i inne urządzenia profilujące)...

W sumie równie dobrze mogło by mnie irytować różny poziom zaszumienia dla puszek różnej generacji i ich matryc...
Pozdrawiam

sl011
28-09-2015, 10:09
W sumie równie dobrze mogło by mnie irytować różny poziom zaszumienia dla puszek różnej generacji i ich matryc...

No nie do końca. Szumy widać z reguły dopiero przy pewnym powiększeniu, a zły kolor może być widoczny nawet w minaturze wielkości znaczka pocztowego.

Tibi7
28-09-2015, 10:14
W tym że jak już powiedziałem, nie mam problemu z czerwoną dominatą.... Mam zprofilowane puszki, ekran..... Druk zlecam (zakładam że ci którym to zlecam też profilują sprzed pod druk)

Radek Radziszewski
28-09-2015, 11:16
NEF z D700 obok NEF z D750 przy tym samym ustawieniu tempertury i pozostałych ustawieniach daje zupełnie inne kolorystycznie zdjęcia - JPG ani mnie ani chyba nikogo innego w tym wątku nie interesuje. Więc o jakich profilach piszesz ?

morzon
28-09-2015, 11:19
NEF z D700 obok NEF z D750 przy tym samym ustawieniu tempertury i pozostałych ustawieniach daje zupełnie inne kolorystycznie zdjęcia

Ale przecież tak zawsze było, to nie jest jakaś nowość. D700 + D800/D600 to inna bajka. D750 + D800 też się nieco różną, choć mniejsza róznica.
Nie wiem skąd zaskoczenie, że w przypadku puchy sprzed 8 lat będzie inny obrazek niż z najnowszej...

cz4rnuch
28-09-2015, 12:02
...JPG ani mnie ani chyba nikogo innego w tym wątku nie interesuje... Nikogo poza założycielem wątku ;)

Radek Radziszewski
28-09-2015, 12:11
Ale przecież tak zawsze było, to nie jest jakaś nowość. D700 + D800/D600 to inna bajka. D750 + D800 też się nieco różną, choć mniejsza róznica.
Nie wiem skąd zaskoczenie, że w przypadku puchy sprzed 8 lat będzie inny obrazek niż z najnowszej...

To nie było zaskoczeniem. Zaskoczeniem jest to że zwyczajnie kolor jest gorzej postrzegany niż w D700/D3/D3s/D810. I o tym zapewne ten wątek. MZ kolory z tej matrycy są "wyprane" jak kolorowa koszula po kilkunastu praniach. Trzeba ostro się namachać suwakami, a są sytuacje gdzie nie uzyskamy z matrycy D750 tego co z D700, a moje odczucie (i jak widzę nie tylko moje bo mamy wątek) jest takie że wole kolor z D700.

Choć ja sprzedałem d750 nie z racji kolorów bo byłem gotowy dokupić drugie d750 jeśli się sprawdzi. Nie sprawdziło się.

prz3mo
28-09-2015, 13:39
To nie było zaskoczeniem. Zaskoczeniem jest to że zwyczajnie kolor jest gorzej postrzegany niż w D700/D3/D3s/D810. I o tym zapewne ten wątek. MZ kolory z tej matrycy są "wyprane" jak kolorowa koszula po kilkunastu praniach. Trzeba ostro się namachać suwakami, a są sytuacje gdzie nie uzyskamy z matrycy D750 tego co z D700, a moje odczucie (i jak widzę nie tylko moje bo mamy wątek) jest takie że wole kolor z D700.

Też o takiej "wypranej" i mdłej tonacji pisałem. O ile z tym można sobie jakoś poradzić, choć kosztem czasu (co dla mnie ma znaczenie), o tyle z tym obleśnym brązem/czerwienią jest już gorzej.

morzon
28-09-2015, 13:46
Wsadzę w kij mrowisko... :D może sprawdzcie czy od jakiegoś numeru seryjnego nie ma zafarbu, moze niektore puszki są wolne od tego :D

Aeon88
28-09-2015, 14:01
Na litość boską... Niech ktoś weźmie kobitę do salonu, trzaśnie zdjęcie i wrzuci nef na forum żeby można było to poobrabiać i sprawdzić jak trudno dojść ze zdjęciem do ładu... A jeszcze lepiej zrobić to na identycznych ustawieniach (WB i cała reszta manualnie) D700 i też wrzucić dla porównania. Ludzie, to już 18 strona wątku! Tyłek Wam do fotela przyrósł czy jak?

Tibi7
28-09-2015, 14:36
.....
Więc o jakich profilach piszesz ?

Mój post ze 172, ustęp 2.
O profilowaniu (przez niektórych mylnie nazywany "kalibracją") przy pomocy XriteCheckColourPassport i 1i Display Pro.....

Zapewne czytałeś na szybkiego i ci wątek uleciał ... Pozdrawiam

bil78
28-09-2015, 14:44
dwa zdjęcia na szybko , te same ustawienia , ten sam wb itp , raw wrzucony do lr i bez żadnych ustawień wywołany do jpg

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/DSC_4240_zpst89ohcbt-1.jpg
źródło (http://s1033.photobucket.com/user/irfoto78/media/DSC_4240_zpst89ohcbt.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/DSC_9458_zpspimxiuii-2.jpg
źródło (http://s1033.photobucket.com/user/irfoto78/media/DSC_9458_zpspimxiuii.jpg.html)

jak dla mnie różnice są na tyle małe ze praktycznie samym wb idzie je zniwelować , jak na 8 lat dzielących matryce to obrazek jest bardzo podobny , dziwne by było jak by był identyczny

Aeon88
28-09-2015, 15:03
Bil, weź kobietę do tego salonu, zrób dwa zdjęcia na wszystkich ustawieniach manualnych identycznych i wrzuć rawy. Batalia się toczy o czerwonkę która głównie na skórze daje w kość obrabiającemu, i o to jak bardzo trudno jest to doprowadzić do tego samego stanu który będzie na zdjęciu z D700. Każdy sobie pobierze takie dwa rawy, spróbuje sam te zdjęcia doprowadzić do identycznego wyglądu i samodzielnie wtedy bez pierdyliarda bezsensownych postów oceni czy dla niego ta różnica to kosmos czy 2 ruchy suwakami i jest ok.

Tibi7
28-09-2015, 15:08
Nawet ten sam Nef u każdego kto nie ma dobrze ustawionego monitora będzie pokazywany inaczej.

Aeon88
28-09-2015, 15:27
Trzymajcie mnie... Co ma źle ustawiony monitor do czerwonki D750? To kto jakiego monitora używa to każdego sprawa indywidualna, tym bardziej nikt nie oprze swojego wyboru na Twojej opinii z Twojego monitora kiedy ma się w domu inny, stąd potrzeba pobrania rawów i obróbki u siebie, na własnym sprzęcie.

Tibi7
28-09-2015, 16:01
Ja cie mogę przytrzymać. :-)

Chodzi ustawienia a nie konkretny model....
To że sobie pobierzesz RAW to połowa drogi. Przebiegnij się z nim po kolegach i sam zobaczysz różnice w oddaniu barw.
To że dasz sobie ustawienia na fabryczne nie załatwia sprawy.

Wiesz chociaż po co się profiluje monitor?

Aeon88
28-09-2015, 16:32
Monitor się profiluje żeby wyświetlał poprawnie barwy. Nie profiluje się go pod aparat, tylko pod standardy panujące w grafice. A to czy aparat oddaje zafarby czy nie to już inna kwestia, niezależna od dobrze oprofilowanego monitora, czy nawet źle oprofilowanego. Bo batalia się nie toczy o to jak monitor wyświetli zdjęcie, tylko o różnicę w barwach między starszymi matrycami a D750. Oczywistym jest że tylko na poprawnie skalibrowanym monitorze można robić jakieś wiarygodne porównania, bo eliminuje się wtedy błędy wyświetlania ekranu i pozostaje sama różnica w matrycach, ale idąc Twoim tokiem myślenia to w ogóle przestańmy wrzucać jakiekolwiek zdjęcia na forum, przecież każdy ma inny monitor i każdemu się wyświetli inaczej, prawda? Więc po co je wrzucać, jak i tak większość nie zobaczy tego, co ja?

Za bardzo mieszasz dwie całkiem różne sprawy. Ludzie pobiorą 2 rawy, jak mają dobrze skalibrowany monitor to zobaczą różnice w matrycy takie jakie powinni zobaczyc, jak mają paść ekran to zobaczą to co zwykle obrabiając u siebie zdjęcia widzą, więc dalej konkretnie dla tych osób, jest to jakiś pogląd na to czym się te dwa zdjęcia będą różnić. Nie będzie to prawidłowy pogląd, ale załóżmy, że zawodowi fotografowie paściowatych monitorów nie używają, i zostańmy przy różnicach jakie dają te matryce. W końcu po to się zdjęcia na forum wrzuca.

Nie chcesz, nie pobieraj, są tu tacy co pobrać chcą, niezależnie od Twojego poglądu.

Tibi7
28-09-2015, 17:08
....Monitor się profiluje żeby wyświetlał poprawnie barwy. Nie profiluje się go pod aparat, tylko pod standardy panujące w grafice. A to czy aparat oddaje zafarby czy nie to już inna kwestia, niezależna od dobrze oprofilowanego monitora, czy nawet źle oprofilowanego.....

W porządku. Wyjaśniłeś sobie i innym po co się profiluje monitor.

Teraz wytłumacz jak i po co używa się XriteCheckColourPassport.

Uzywaleś kiedyś tych narzędzi?

Aeon88
28-09-2015, 17:19
Przecież pisali wcześniej że color checker nie pomaga.. Po co to jest i jak się tego używa każdy wie. Chciałbym pobrać takie RAWy prosto z puszek i bez color checkera sprawdzić czy ciężko ręcznie wyrównać kolory, bo to się zarzuca puszce. Puszki mi nikt nie wyśle żebym sobie profile zrobił i tak porównywał, więc choć dwa rawy będą ok żeby zobaczyć czy rzeczywiście z tym zafarbem tak ciężko się uporać. Po co trolujesz? Chcę, jak i kilka innych osób, dostać 2 rawy na identycznych ustawieniach aparatów, łącznie z WB i tym samym szkłem założonym. Żebym nawet chciał sobie tym tyłek podetrzeć to jest moja sprawa co ja z nimi zrobię i nikogo innego, po co truć łep? Jak pisałem wcześniej, nie chcesz, nie pobieraj, nikt Ci nie karze, zdjęć robić też nie musisz.

Tibi7
28-09-2015, 17:38
Używam CheckColourPassport w praktyce i moim zdaniem jest pomocny.

Żartobliwie można by powiedzieć jak to było w reklamie Frugo przed 20 laty:
"efekt porównania pozytywny! Jasny jak Jasny Gwint".

Ty zdajesz się na słowa innych, ale sam nie uzywaleś.

I kto tu troluje?
Pozdrawiam

Aeon88
28-09-2015, 17:49
Używam, a na słowa innych właśnie się nie zdaję, chcę się sam przekonać czy tak trudno RĘCZNIE ogarnąć zafarb bo powtarzam trzeci raz że o to się toczy batalia, ale Ty ciągle trolujesz że to bez sensu... Przestań więc trolować i pozwól innym robić to na co mają ochotę.

Radek Radziszewski
28-09-2015, 19:05
dwa zdjęcia na szybko , te same ustawienia , ten sam wb itp , raw wrzucony do lr i bez żadnych ustawień wywołany do jpg

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/DSC_4240_zpst89ohcbt-1.jpg
źródło (http://s1033.photobucket.com/user/irfoto78/media/DSC_4240_zpst89ohcbt.jpg.html)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/DSC_9458_zpspimxiuii-2.jpg
źródło (http://s1033.photobucket.com/user/irfoto78/media/DSC_9458_zpspimxiuii.jpg.html)

jak dla mnie różnice są na tyle małe ze praktycznie samym wb idzie je zniwelować , jak na 8 lat dzielących matryce to obrazek jest bardzo podobny , dziwne by było jak by był identyczny

Zgadłem bez zagladania w exif że u dołu D750. Mniejszy kontrast biele nie świecą jak w D700 - tak to da się łatwo poprawić ale przy ludziach już jest trudniej.
Jeszcze raz napiszę: praca 2x750 w repo jest ok. praca 2xd700 i 1xd750 w moim przypadku się nie sprawdziła bo wiele zdjęć wymagało więcej czasu aby je wyprowadzić na prostą.
To dobra puszka ale kolory ma takie se ;)

prz3mo
28-09-2015, 19:14
Radek, a propos kolorów. Można na starcie trochę poprawić kontrast, gdzie zamiast Adobe Standard ustawi się na stałe Camera Standard (o ile ktoś obrabia w ACR). Zawsze kilka sekund do przodu zaoszczędzone. Z czerwienią/brązem/brunatem będę walczył po sezonie.

rpromin
28-09-2015, 19:21
Największy sens miałby chyba jakiś portret, żeby porównać kolor skóry.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Tibi7
28-09-2015, 20:19
Używam, a na słowa innych właśnie się nie zdaję, chcę się sam przekonać czy tak trudno RĘCZNIE ogarnąć zafarb bo powtarzam trzeci raz że o to się toczy batalia, ale Ty ciągle trolujesz że to bez sensu... Przestań więc trolować i pozwól innym robić to na co mają ochotę.
Do Aeon88

Zabrzmiało jak:
przestań Pan bo tylko ja, Aeon88 mam rację!

Z twoich wypowiedzi wnioskuję że nie masz i nie używasz XriteCheckColourPassport, o 1i Display Pro nie wspomnę, inaczej byś nie użyłbyś tekstu poniżej, tylko powołał się na własne doświadczenie w tej sprawie:

Przecież pisali wcześniej że color checker nie pomaga.. Po co to jest i jak się tego używa każdy wie. Chciałbym pobrać takie RAWy prosto z puszek i bez color checkera sprawdzić.....

Wniosek jest jeden. Nie masz!

Narzędzia do profilowania maja pomóc osiągnąć takie kolory jakie zastano w miejscu robienia zdjęć. Rzeczywiste najbardziej jak się da!!

Jesli w tym miejscu nie ma czerwieni, to po zprofilowaniu sprzetu powinno pokazac tak jak było. Czyli bez czerwieni.

Jesli jest czerwień, a bo to swiatlo ma takie widmo albo zostalo odbite od kolorystycznie ciepłej powierzchni (powodów moze byc dużo i dość często miesza to szyki wszystkim) to ocieplenie takie wystapi. Nie poradzisz.

Ja wiem, przyzwyczailiśmy się do Nikonowskiej Żółci.
Latami spoglądaliśmy "zazdrośnie" na nieco różową kolorystyke u canona, jednoczesnie znając przewagę swojego systemu w innych aspektach (ergonomia, rozpietosc tonalna...... I T D.)

Teraz dano nam puszkę która w miarę wiernie oddaje zostane na planie ton skóry. On sie różni od tego co wczesniej, to jest w starszych body.

Jesli po profilowaniu Xritem widzimy róż w miejsce spodziewanej doświadczeniami starszych body żółci, oznacza że tam jest ten róż....
Nawet jeśli się nam to nie podoba, to tak jest.

stachmuszel
28-09-2015, 20:27
Radek, a propos kolorów. Można na starcie trochę poprawić kontrast, gdzie zamiast Adobe Standard ustawi się na stałe Camera Standard (o ile ktoś obrabia w ACR). Zawsze kilka sekund do przodu zaoszczędzone. Z czerwienią/brązem/brunatem będę walczył po sezonie.

Ostatnio Tomek TOP67 pisał też, aby m.in. w LR ustawić zamiast Adobe Standard-Camera Standard. Za Boga nie mogę w moim LR5 znaleźć tego ustawienia. Możecie pomóc, gdzie ono jest?

Tibi7
28-09-2015, 20:37
W zakładce /Developy.
Na samym dole prawej szpalty, zakladka /Camera Calibtation

Nawiązując się do proponowanej przez Radka zmiany, odnosi się ona do kalibracji/profili aparatu które tam są do wyboru spośród tych udostępnionych przez producenta programu.
Po profilowaniu Xritem zostanie tam dodany ten do np. D750. I widoczny tylko dla Nef tej puszki.

Skoro Radek widzi pomoc w profilu Adobe, to tym bardziej zasadność ma użycie Xrite, co wiem z autopsji.

cz4rnuch
28-09-2015, 20:39
Zakładka develop -> sekcja camera calibration -> profile

Aeon88
28-09-2015, 20:46
Do Aeon88

Zabrzmiało jak:
przestań Pan bo tylko ja, Aeon88 mam rację!

Z twoich wypowiedzi wnioskuję że nie masz i nie używasz XriteCheckColourPassport, o 1i Display Pro nie wspomnę, inaczej byś nie użyłbyś tekstu poniżej, tylko powołał się na własne doświadczenie w tej sprawie:

Wniosek jest jeden. Nie masz!

Narzędzia do profilowania maja pomóc osiągnąć takie kolory jakie zastano w miejscu robienia zdjęć. Rzeczywiste najbardziej jak się da!!

Jesli w tym miejscu nie ma czerwieni, to po zprofilowaniu sprzetu powinno pokazac tak jak było. Czyli bez czerwieni.

Jesli jest czerwień, a bo to swiatlo ma takie widmo albo zostalo odbite od kolorystycznie ciepłej powierzchni (powodów moze byc dużo i dość często miesza to szyki wszystkim) to ocieplenie takie wystapi. Nie poradzisz.

Ja wiem, przyzwyczailiśmy się do Nikonowskiej Żółci.
Latami spoglądaliśmy "zazdrośnie" na nieco różową kolorystyke u canona, jednoczesnie znając przewagę swojego systemu w innych aspektach (ergonomia, rozpietosc tonalna...... I T D.)

Teraz dano nam puszkę która w miarę wiernie oddaje zostane na planie ton skóry. On sie różni od tego co wczesniej, to jest w starszych body.

Jesli po profilowaniu Xritem widzimy róż w miejsce spodziewanej doświadczeniami starszych body żółci, oznacza że tam jest ten róż....
Nawet jeśli się nam to nie podoba, to tak jest.

Źle wnioskujesz. Po pierwsze nie mam zawsze racji i tak nie uważam, po drugie chciałem zobaczyć różnicę w obrazowaniu dwóch matryc na identycznym kadrze, zobaczyć to jak matryca to zapisze, surowo bez profilowania. Dlaczego? Nie dlatego, że nie mam pojęcia że próbnik istnieje a monitory się kalibruje, bo nie po to kupowałem eizo żeby z tego nie korzystać, tylko dlatego, że ludzie piszą o ciężkim dojściu do równego obrazka obrabiając je z tych dwóch puszek, i chciałem się przekonać czy tak faktycznie jest, chciałbym poprostu zobaczyć dwa surowe obrazki z dwóch aparatów i zobaczyć jak się różnią.

To że jeśli róż gdzieś jest to zostanie zarejestrowany wiem, wyobraź sobie że nawet pisałem o tym jednemu forumowiczowi kilka godzin wcześniej na PW, który mi przesłał przykładowe zdjęcia z D750, więc nie wpadaj w samozachwyt uznając że trafiłeś na leszcza który gówno wie a się wypowiada, i masz misję Pańską do spełnienia aby mnie nawrócić.

Zauważ, czego pewnie nie zrobiłeś, że ani jedną wypowiedzą nie twierdziłem że D750 ma zafarb albo nie ma, a tym bardziej że jeśli ma, to nie da się go wyciągnąć np profilując go. Jak narazie wołam tylko rawy, a Ty usilnie cały dzień próbujesz coś mi udowodnić. Tylko po co? Chcę zobaczyć 2 identyczne rawy z 2 puszek bez majstrowania przy nich, profilowania itp. Ot tak dla własnego widzi misie. Masz coś przeciwko? :)

prz3mo
28-09-2015, 21:13
Nawiązując się do proponowanej przez Radka zmiany, odnosi się ona do kalibracji/profili aparatu które tam są do wyboru spośród tych udostępnionych przez producenta programu.
Po profilowaniu Xritem zostanie tam dodany ten do np. D750. I widoczny tylko dla Nef tej puszki.

Skoro Radek widzi pomoc w profilu Adobe, to tym bardziej zasadność ma użycie Xrite, co wiem z autopsji.

Mam na imię Przemek ;)

I jeszcze gwoli ścisłości, nie pomaga to w kwestii brązowo-czerwono tonacji, a tylko w kwestii kontrastu.

Tibi7
28-09-2015, 21:22
Do Aeon88
Twoje "widzi misie", twoje kredki.

Ja podawałem sposób jak sobie z tym poradzić i zrozumieć problem, a nie by na sztywno gmerać suwakami.

Sam jakiś czas przerabiałem temat rzeczywistego oddania kolorów i do czasu Xrite był to koszmar. Sporo czasu straciłem na "suwaczki".

Wiem jak może to frustrować innych.

A co do "misji".
Nie miałem na celu prowadzić na tobie świętej inkwizycji, choć sugerując mi trolowanie należałby ci się mały pstryczek.

Na wojaczki nie mam sił po nocy nie przespanej i modlitw by chmury odleciały (krwawy ksiezyc noc 27-28.09), oraz córki która skutecznie zakłóca nawet nasza konwersacje.

Tak więc pozdrawiam i miłego obrabiania materiału z tej nocy życzę Wam Wszystkim, jak i sobie [emoji2]

Ps. Przeprosiny dla Przemka za pomyłkę [emoji2] kajam się w worze pokutnym

prz3mo
28-09-2015, 21:27
Tablica Xrite niewątpliwie jest świetnym narzędziem, ale przydatnym raczej gdy robimy zdjęcia w powtarzalnych warunkach. Gorzej jest w przypadku reporterki np. ślubnej.

Aeon88
28-09-2015, 21:28
Dobrze, proponuj rozwiązanie, z tym że ja o nie nie pytałem, stąd moje wkurzanie się że od postu #189 nie wiedzieć czemu i po co ciągle wciskasz mi próbnik, który do obejrzenia dwóch surowych rawów prosto z matrycy jest mi niepotrzebny, tym bardziej że chciałem pliki prosto z puszki a nie obrabiane, profilowane, konwertowane gdzieś tam, przez kogoś tam, w jakichś tam warunkach, nie wiadomo jakich.

Pozdrawiam!

Tibi7
28-09-2015, 21:32
Ślubne też robię.
Mam zawsze pod ręką (smyczka na szyi) i strzelam sobie fotę kiedy widzę że inne pomieszczenie i światło.
Nawet jak nie użyje, to mam potem koło ratunkowe, które oszczędza mi czas.

kurczeblade
28-09-2015, 22:40
Tibi. Przeczytaj jeszcze raz o co prosi Aeon. Od kilku stron proszą o to też inni forumowicze, szczególnie zwracając się do osób które o tym problemie najgłośniej mówią. Ja też niecierpliwie czekam na te RAWy.

Tibi7
28-09-2015, 23:27
Tibi. Przeczytaj jeszcze raz o co prosi Aeon. Od kilku stron proszą o to też inni forumowicze, szczególnie zwracając się do osób które o tym problemie najgłośniej mówią. Ja też niecierpliwie czekam na te RAWy.

Wiem o co prosi.
Jak sam to ująłeś , prośba
"szczególnie zwracając się do osób które o tym problemie najgłośniej mówią".

Ja nie mam problemów z kolorami [emoji2] potraktuje to Humorystycznie.

Większym problemem jest zrobienie takowego zdjęcia na Cito.
Dysponuje dwoma modelkami pod ręką...
Ale jedna nie lubi upubliczniać swoich zdjęć (jest śliczna, ale nie lubi), a druga ma trzy lata i trzeba by ją przekupić żelkami a i tak marudzi i jest jak tajfun ? ...

Może jutro/pojutrze skoczę do cukierni i coś wykombinuje.[emoji2]

RAWy. Może być z puszek D90,D5100,D750?

Nie obiecuję. Postaram się. [emoji106] [emoji106] [emoji106]

JK
29-09-2015, 08:38
Cóż. Jeśli tych buraczkowych NEF-ów nadal nie ma, to może nie tak łatwo osiągnąć efekt artystyczny zwany "czerwonką". Chłopaki już kilka dni kombinują i starają się zrobić takie NEF-y, ale nic im z tego nie wychodzi - wszystkie testy są pozbawione tej wartości dodanej. Przecież normalnych nie podlinkują, bo to obciach. :lol:

W sytuacji braku NEF-ów, rada może być tylko jedna. Zostawcie to badziewie firmy Adobe i przeproście się z softem Nikona. Może to pomoże. ;) Na przykład CNX2 pozwala obrabiać NEF-y z D750. Warto spróbować.

adrian
29-09-2015, 09:13
Zostawcie to badziewie firmy Adobe i przeproście się z softem Nikona. Może to pomoże. ;) Na przykład CNX2 pozwala obrabiać NEF-y z D750. Warto spróbować.

Zmiana workflow? Dla niektórych to trudniejsze niż wyprawa pieszo do Tybetu.

kurczeblade
29-09-2015, 09:18
ja bym sobie zobaczył, jak się obrabia jakąś masówkę np ślubną na takim CNX2 :-)
Podobnie w czasie, coś na wzór ligtrooma?

JK
29-09-2015, 09:20
Wiadomo. Trzeba się czegoś nowego nauczyć, zrozumieć, a to dla wielu zbyt poważne wyzwanie intelektualne.:wink:
Łatwiej marudzić.

ja bym sobie zobaczył, jak się obrabia jakąś masówkę np ślubną na takim CNX2 :-)
Podobnie w czasie, coś na wzór ligtrooma?
Jak masz zobaczyć jeśli nie chcesz spróbować?

adrian
29-09-2015, 09:43
Wiadomo. Trzeba się czegoś nowego nauczyć, zrozumieć, a to dla wielu zbyt poważne wyzwanie intelektualne.:wink:

Ja nie o tym mówiem, nie obrażaj ludzi ;-)

Pawel Pawlak
29-09-2015, 09:57
JK, NX2 nie czyta NEFów z d750 bez specjalnych zabiegów polegających na konwersji plików do formatu d610 z podstawianiem profilu barwnego (darmowe oprogramowanie dostępne w necie, oczywiście nie będące autorstwa nikona), co niestety wiąże się z przekłamaniem kolorów. Także prosta zamiana nazwy body (np. na D5300) żeby NX2 zaczął widzieć te pliki także lekko rozkłada kolory. Więc NX2 raczej odpada. Pozostaje NX-D - do którego trzeba mieć sporą dozę cierpliwości nawet kiedy obrabia się pojedyncze zdjęcia a nie całe serie.ViewNX działa kolejkowo, ale ma bardzo małe możliwości zmian ustawień więc często z twego powodu odpada. Myślę że problem NEFów z d750 polega na ich inności i jak na razie większego czasu potrzebnego na uzyskaniu finalnego efektu pożądanego przez osoby które zgłaszają problem. Mi się kolorami i kontrasty z d750 nie podobają (a ruszałem je wszystkim co posiadam NX2 (po konwersji i zmianie body w pliku), NX-D, C1, ACRerm). Ale sądzę że gdybym musiał się "nauczyć" obrabiać NEFy z tego body to pewnie uzyskałbym efekty jakich oczekuję (ale może się mylę ?), tylko nie wiem czy udałoby się uzyskać satysfakcjonujący czas tej obróbki. Na szczęście na razie nie muszę ;)

Edit:
Mam wrażenie że te pliki mają znacznie słabszą niż w innych znanych mi nikonach separację barw. Nie wiem czy to wynik słabszych filtrów, czy jakiegoś innego sposobu interpolacji kolorów ale wygląda to inaczej - dla mnie bardziej jak w canonie.

sl011
29-09-2015, 10:37
Mam wrażenie że te pliki mają znacznie słabszą niż w innych znanych mi nikonach separację barw. Nie wiem czy to wynik słabszych filtrów, czy jakiegoś innego sposobu interpolacji kolorów ale wygląda to inaczej - dla mnie bardziej jak w canonie.
W plikach raw kolory chyba nie są interpolowane?

JK
29-09-2015, 10:38
JK, NX2 nie czyta NEFów z d750 bez specjalnych zabiegów polegających na konwersji plików do formatu d610 z podstawianiem profilu barwnego

Niczego nie musisz "podstawiać". Wystarczy zmienić nazwę aparatu w NEF-e, bo matryce są identyczne, a zaszyte nazwy body były jedynie zabezpieczeniem wprowadzonym przez Nikona przed używaniem starego softu z nowymi puszkami. Identycznie było z D50 i D40, których nie chciał widzieć stary NC4, ale to już prehistoria i mało kto o tym pamięta. Właśnie dlatego, że matryce są identyczne cała operacja obejścia głupawych zabezpieczeń Nikona jest możliwa. Jedyny skutek "konwersji" umożliwiającej obróbkę NEF-ów z D750 w CNX2 to zamiana jednej liczby 750 na 610 - tekstowy opis nazwy body w NEF-ie zostaje bez zmian. No ale to przecież poważna degradacja zdjęć - już nie są z profi-body, tylko z jakiejś amatorskiej plastikowej puszki.

Na dodatek masz u Nikona coś takiego jak darmowy Picture Control Utility. Możesz sobie to pobrać i na stałe lub na chwilę zmodyfikować profile, albo zrobić swoje, jeśli ci się nie podobają te co są zdefiniowane standardowo. Możesz je też wgrać do body, żeby mieć JPEG prosto z puszki, jaki ci się podoba. Masz też w CNX2 Control-Pointy do lokalnych korekt wszystkiego co chcesz - również zafarbów. Na przykład, możesz na jednym zdjęciu mieć kilka różnych lokalnych WB, zależnych od miejscowego oświetlenia. Ale o czym tu gadać. Nie od dziś na tym forum soft Nikona z założenia jest beee.

A tak na marginesie - D7200, D810, D750 to mogą być już ostatnie puszki Nikona, które umożliwią obrabianie NEF-ów w CNX2. Jak pozmieniają matryce na nowe, raczej będzie po zawodach. Prawo Kopernika działa.

Pawel Pawlak
29-09-2015, 11:43
Jacek, najwyraźniej ja mam jakiegoś dziwnego NX2, bo taka zamiana nazwy w pliku D810 (na d800(e)), d4s (na d4) czy D750 (d610 albo d600) skutkuje tym że wprawdzie NX2 otwiera te NEFy ale trudno mówić o jakichkolwiek kolorach w tych plikach - no może poza czerwienią. W plikach D750 tak jak pisałem przechodzi to ze zamianą nazwy na D5300 ale kolory na tym też trochę cierpią.
Ale skoro twierdzisz że to takie proste to pewnie mój NX2 jest uwalony. Ale może jednak nie, bo od kiedy śledziłem wątki o wszystkich wymienionych body, to te problemy co ja mieli także inni użytkownicy softu nikona na świecie. Dlatego ktoś komu się chciało napisał konwerter plików D810 na d800e i d750 na d610 - niestety działający z pewnymi ograniczeniami.

kurczeblade
29-09-2015, 11:54
Jak masz zobaczyć jeśli nie chcesz spróbować?

ale kto powiedział, że nie będę próbował :)
kiedyś próbowałem, jakoś mi nie podeszła praca na Nikonowski oprogramowaniu, ale miałem zbyt miało czasu żeby zagłębić się bardziej.
Będą dłuższe zimowe wieczory, to zainstaluje triala, ale z ciekawości - ponieważ mi kolory D750 nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie, bardzo mi pasują.

harb
29-09-2015, 12:41
Lol... Dobrze, że ja nie mam tego problemu, miałbym ciężkie życie. Sorry, ale po tym co tą puszką do tej pory już zrobiłem (portretów, ślubów, wnętrz, produktów, reklam - w sumie 45k naklepane od stycznia) mam wyrobione zdanie na ten temat i na moje to jest typowe forumowo-internetowe dmuchanie marginalnej sprawy, lamentowanie i zrzucanie winy na sprzęt, bo znowu cośtam. Albo kwestia przyzwyczajeń do starych matryc i problem ze zmianą nawyków/workflow w obróbce - ale najmniej sprzętu.

Na ostatnim roadshow Nikona w Sopocie, robilem zdjecia modelce trzema puszkami D750, D800 (taki wówczas posiadałem ) i D810 swiatło stałe, ustawione przez organizatora, szkło Nikon AFS 70-200mm F4. Z D750 rzeczywicie kolory bardziej w czerwieni, w stosunku do D800 oraz do D810, fotografia wydawała sie byc w chłodniejszej tonacji. Ale nie było to bardzo rażące, jednak na tyle znaczące że zdjecia Z D750 od razu sie wyrózniały. Ostatnio nawet rozmawialem na ten temat z Pawłem Pawlakiem. W między czasie kupiłem D750, robię krajobrazy przewaznie na AWB, nie zauwazam nic niepokojacego, a jestem taki ze jak mi cos w sprzęcie przeszkadza to go zmieniam.

Rozumiem doskonale tych którzy zajmują się fotografią ludzi, barwa skóry to priorytet, nie wątpię że może to wkurzać. I nie dziwię się że zmieniają puszki.

Oczywiscie mają rację Ci którzy twierdzą że można ustawic WB tak samo dla każdego aparatu, jednak profil jak najbardziej zbliżony do wzorcowego, pomaga zaoszczędzic wiele czasu. Łatwiej jest bazowac na dobrym profilu, anizeli w każdym pomieszczeniu, w zmieniających się warunkach ciągle go mierzyć.

Inne aspekty jakie posiada ten aparat, szczególnie AF spowodowały że porzuciłem wiekszą matrycę dla D750. Ja jestem zadowolony

dennis8
29-09-2015, 12:51
ale kto powiedział, że nie będę próbował :)
kiedyś próbowałem, jakoś mi nie podeszła praca na Nikonowski oprogramowaniu, ale miałem zbyt miało czasu żeby zagłębić się bardziej.
Będą dłuższe zimowe wieczory, to zainstaluje triala, ale z ciekawości - ponieważ mi kolory D750 nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie, bardzo mi pasują.

Nikonowskie oprogramowanie jest pewniejsze i takze szybkie, Pasuja Ci kolory bo przeszedłes z systemu Canona jak Ja tylko ze tobie nie przeszkadza a Ja sie odzwyczaiłem.Obrazek z tej puszki podchodzi pod Canona .

wain
29-09-2015, 15:31
Nikonowskie oprogramowanie jest pewniejsze i takze szybkie, Pasuja Ci kolory bo przeszedłes z systemu Canona jak Ja tylko ze tobie nie przeszkadza a Ja sie odzwyczaiłem.Obrazek z tej puszki podchodzi pod Canona .

No nie za bardzo pod canona. Canon nasyca za bardzo czerwienie i .. karminy? Tutaj pomarańcze i czerwienie przykryte są pudrowym brązem. Ciężko to będzie skorygować. Można tuszować to jakąś tonacją, obróbką ale problem pozostanie. Takie wnioski przynajmniej wysnułem po oglądnięciu zdjęć w tym wątku(D750 nie mam ale mocno rozważałem przesiadkę z C6D i ten wątek mocno ostudził mój zapał).

Tibi7
29-09-2015, 17:48
W odpowiedzi na zapytanie kolegów na Forum dotyczące zafarbu, zamieszczam link do oczekiwanych od dawna NEFów.

https://drive.google.com/file/d/0B5d13pg2QdmlblBoUE5rM25mSVk/view?usp=sharing

W paczce znajdują się:
- NEFy,
- DNG (wywołane w LR przy ustawieniach Zerowych),
- Gotowe już Profile tych puszek uzyskane z DNG dla Adobe LR - instrukcja wewnątrz
(mogą być one użyteczne dla posiadaczy tych Body z ograniczonym dostępem do Xrite,
jednak różnice w matrycach każdego egzemplarza, jak i warunki oświetleniowe będą się znacznie różnić od tych
które zastaną fotografowie chcący użyć tych profilów, tak więc każdy używa je świadomie na własną odpowiedzialność

By ujednolicić warunki posłużyłem się oświetleniem ciągłym 150W 5500K firmy JINBEI + Srebrna Parasolka, a wszystkie "Puszeczki" ustawiłem na WB FLASH ( D90, D5100, D750 ) -D5100 nie ma możliwości ustawień w Kelvinach, stąd wybór FLASH, a zarazem można zauważyć powód powstania różnic barwnych między generacjami.

Modelka Lat 3, często wystawiana na EKSPOZYCJĘ SŁOŃCA ma lekko opaloną karnację. :-D :-D :mrgreen: :mrgreen: (informacja może to być przydatna gdyby ktoś tu zaczął szaleć z "brązem" i "ziemistością")

Jak się okazuje z poniższego zdjęcia, producent zmieniał temperaturę barwową dla WB FLASH między tymi modelami. ( 6000K, 6600K, 6700K )
(JPEG`i wywołane na zerowych ustawieniach w LR)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/35mjwqd-1.jpg
źródło (http://i62.tinypic.com/35mjwqd.jpg )
( https://goo.gl/photos/v29WXFXjqFUp7nQC9 )

a tak się przedstawia sytuacja kiedy użyjemy profili Xrite:

WB ustawiony Pipetą na 3 kwadracik lewy od góry.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/nej4vp-1.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/nej4vp.jpg )
( https://goo.gl/photos/MmCFf66F9hPT9cuT9 )

Ciekaw jestem waszych spostrzeżeń.

ps. w wyniku sesji komsumpcji uległy żelki, a w czasie ostatniego zdjęcia modelka porysowała pazurkami lekko Wzornik Xrita myśląc że to gitarka (co widać na zbliżeniu), a skutkowało to tym, że dziecko się przejęło i trochę popłakało na wieść że tata posmutniał/rozpaczał :shock:
.... Mogło mieć to niewielki wpływ na ocieplenie tonacji skóry, ale niewielki :-D

dodam tylko że są tam też Darki (jedynie czysto Informacyjnie i do porównania że WB Flash jest sztywny, i nie jest modyfikowany w czasie ciemnych i jasnych ekspozycji)

qwerty44
29-09-2015, 20:53
Brawo Tibi7 - nareszcie solidne i rzetelne podejście do "tematu czerwonki" ...

JK
29-09-2015, 21:59
No to albo pipeta lewa, albo profile do bani - stawiam na profile. Pierwszy kwadracik (D90) to jasność około 140, drugi kwadracik (5100) to jasność około 135, trzeci kwadracik (D750) to jasność poniżej 120. Kolor bluzki faluje - na pierwszym zestawieniu D750 jest wyprane, a na drugim D750 wali po oczach. Jak już używasz pipety i profili, to zrób to dokładnie.

Jeśli tak będziemy robili testy, to możemy się bawić aż do śmierci.

dandan
29-09-2015, 22:17
Wywołane na szybko NX-D profil Neutral oraz PS CC 2015 profil Camera neutral. WB pipeta na 3 od lewej szary.

D5100 NX-D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/d5100_NXD-1.jpg
źródło (http://strzalinski.com/temp/czerwonka_d750/d5100_NXD.jpg)
D5100 PS
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/d5100_PSCC2015-1.jpg
źródło (http://strzalinski.com/temp/czerwonka_d750/d5100_PSCC2015.jpg)
D750 NXD
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/D750_NXD-1.jpg
źródło (http://strzalinski.com/temp/czerwonka_d750/D750_NXD.jpg)
D750 NXD +0,32EV
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/D750_NXD_03EV-1.jpg
źródło (http://strzalinski.com/temp/czerwonka_d750/D750_NXD_03EV.jpg)
D750 PS
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/D750_PSCC2015-1.jpg
źródło (http://strzalinski.com/temp/czerwonka_d750/D750_PSCC2015.jpg)

qwerty44
29-09-2015, 23:35
Nie wdając się w "aptekarskie dociekania" ... ja by najmniej ... nie widzę na przedstawionej modelce i przy tym oświetleniu ... rzeczonej "czerwonki" D750 ... ale może inni Szanowni Koledzy mają inne odczucia ... no i o dziwo ... "staruszek" D90 daje radę ...

Tibi7
30-09-2015, 09:53
No to albo pipeta lewa, albo profile do bani - stawiam na profile. Pierwszy kwadracik (D90) to jasność około 140, drugi kwadracik (5100) to jasność około 135, trzeci kwadracik (D750) to jasność poniżej 120. Kolor bluzki faluje - na pierwszym zestawieniu D750 jest wyprane, a na drugim D750 wali po oczach. Jak już używasz pipety i profili, to zrób to dokładnie.

Jeśli tak będziemy robili testy, to możemy się bawić aż do śmierci.

Otrzymałeś zestaw NEF, wykaż się inwencją i pokaż jak więc to powinno być, a nie mi tu plujesz w moim kierunku.
Jeśli będziesz się lenić to faktycznie długo to potrwa.

Jakkolwiek by to nie było, widoczne są różnice między kolejnymi generacjami, a to algorytmy dla RGB, a to ustawień producenta dla "Wydawałoby się" stałych ustawień WB.
Warto przypomnieć, że Nikon czynił jakieś zabiegi odnośnie algorytmu niwelującego przepalenia, czym to się nawet szczycił.

dandan przemielił pliki w NXD.
Zaciekawił mnie ten "D750 NXD +0,32EV"
Okazuje się jak w LR skorygujemy nef 750 po profilach o te +0,30EV obraz już nie jest tak ciemny, i pomiarem zaczyna na tym "kwadraciku" wskazywać tę samą jasność co D90.
Tyle merytorycznie.

w praktyce przydało by się pomierzyć:
- WB tych puszek w trybie AUTO, i pozostałe sztywne tryby
- pomiar na szarą kartę dla ustawień PRE i obadać NEFy
- sprawdzić jak zachowują się Puszeczki przy kilku rodzajach świateł: żarowy, fluoryscencyjny, Flesz na sankach (np.SaBinka)
- sprawdzić jak w trybach preselekcji dobierane są czasy w stałych warunkach oświetleniowych (to też może być przyczyną różnych ekspozycji, a co za tym idzie, kolory)

Z trzylatką ja się tego nie podejmę :smile:

Pozdrawiam

JK
30-09-2015, 10:37
Jakkolwiek by to nie było, widoczne są różnice między kolejnymi generacjami, a to algorytmy dla RGB, a to ustawień producenta dla "Wydawałoby się" stałych ustawień WB.

Jak mogą nie być widoczne, jeśli sam zadbałeś o to, żeby były widoczne? Nie widzisz różnicy kolorystycznej, jeśli zmienisz jasność jakiegoś elementu o 15%. Może nie widzisz. Inni widzą.

Obrabiam zdjęcia w programach Nikona i takich jaj, jak na twoim "teście", zwyczajnie nie ma. Minimalne różnice oczywiście mogą być, ale nie aż takie. I jeszcze jedno. Jeśli chcesz udowodnić swoją tezę o "czerwonce", to możesz ją udowodnić albo wtedy, gdy zastosujesz oprogramowanie firmy trzeciej i jakieś uwalone profile, albo sam pogrzebiesz w ustawieniach (patrz ta jasność), żeby to wyglądało jak chcesz, żeby wyglądało. Oprogramowanie Nikona, samo z siebie, w tym raczej nie pomoże, bo żadnej "czerwonki" w NEF-ach nie ma - choć zawsze można ją zrobić ręcznie podczas obróbki.

Trzeba było dać modelce do ręki białą kartkę papieru, następnie na tej białej kartce ustawić balans bieli PRE, nie kombinować z lampami tylko zrobić zdjęcia w świetle zastanym (najlepiej na zewnątrz, bo wtedy nie ma zafarbów od ścian, mebli, itp.), później, podczas obróbki, poprawić ewentualne błędy WB korzystając z tej białej kartki, ustawić jasność tej kartki na takim samym poziomie i pokazać nam wyniki. Inaczej jest to bez wartości.

sl011
30-09-2015, 11:05
W czym biała kartka jest lepsza od wzornika?

Tibi7
30-09-2015, 11:08
do JK.

Ty czytasz potem to co tu piszesz?

Właśnie mnie przerzuciłeś na drugą stronę barykady.
Powtarzam MI KOLORYSTYKA D750 NIE PRZESZKADZA!!

Proszono o ZROBIENIE NEF NA KILKU PUSZKACH W STALYM ŚRODOWISKU PRZY UDZIALE EGZEMPLARZA ŻYWEGO ;-)
i tak też zrobiłem. Zadałem sobie ten trud.

A że przy okazji wyszły dodatkowe wnioski to chyba dobrze.
To czy są jakieś małe różnice, to owszem widzę, zresztą tak jak pozostali, ale nie jest to jakieś zatrważająca Czerwonka o jakiej pisano z 227 postów temu, która to innym przeszkadza w obróbce (MI NIE... Zapamietaj)

Dostałeś NEFY (ustawienia zerowe dla wspólnego "mianownik"),
obrób je w sposób zrozumiały i powtarzalny dla innych,
zamieść wnioski poparte wynikowymi fotkami na forum by inni mogli też działać. A ludzie wdzięczni ci będą.

...Jak na razie masz 5 postów w tym temacie które mają wydźwiek krytyki to jednej lub drugiej strony.

Ps.
227 postów i ty się gubisz...? Eh. Życzę miłego dnia.

sokolnik
30-09-2015, 11:54
Jutro kupie D750 i zrobię Wam testy kolorystyczne :-)
tyle bicia piany, tyle użytkowników D750 i ani jednego zdjęciappotwierdzającego czerwonke.
W ogóle na forum chyba zapanował strach przed pokazywaniem zdjęć z D750. Co się dzieje? Nikt nie robi nim zdjęć?!
Jeden kolega zrobił test pokazał go i jeszcze dostał OPR. Fajnie kolego ale można było go zrobić trochę lepiej. Ale mimo wszystko dzięki!
Każdy ma inne odczucia kolorystyczne oraz chyba co najważniejsze inne monitory i pewnie 95% nie skalibrowane.

Dlatego każdy widzi inaczej :-)

Tibi7
30-09-2015, 12:04
Miło będzie zobaczyć test kogoś bardziej doświadczonego (y)

robin102
30-09-2015, 13:12
Oglądałem trochę zdjęć z D750, może nawet więcej niż trochę :) widzę, że coś nie teges z wybarwieniem, ale obstawiam na 102 niewłaściwe podejście do wywoływania rawów, przyzwyczajenia ze starych korpusów, a tu musi trzeba całkiem innego wołania.

Pawel Pawlak
30-09-2015, 13:14
Mimo wszystko chciałbym się od JK dowiedzieć, jak otwiera w programie nikon cnx2, pliki z d750, d810 i d4s zmieniając tylko nazwę body w NEFach na odpowiednio d610, d800(e) i d4 i uzyskuje poprawne kolory.
Jacek, zasugerowałeś że piszę bzdury - być może, ale proszę napisz jak to robisz - bo ja nie potrafię. I myślę że nie wynika to z mojej niewiedzy tylko dlatego że to nie jest możliwe do uzyskania w tak prosty sposób.

Aeon88
30-09-2015, 13:42
Niech ktoś z okolic Rzeszowa wpadnie do mnie na miasto z D750, zrobimy fotki testowe z D700, przy okazji też z D800.

Mario__S
01-10-2015, 14:57
Czytanie tego wątku i całego forum staje sie niezdrowe, najpierw flara teraz to [emoji3]Jeśli chodzi o kolory to po czytaniu tego tematu zacząłem sie dopatrywać problemu i coś faktycznie jest na rzeczy. Czerwień jest lekko brunatno/ brązowa. Trochę to skorygowałem na oko ustawiając hue w lewo na -5,-7 dla kanału czerwonego w ustawieniach profilu w LR. Trzeba trochę pokombinować ale musi sie dać to skorygować. Popróbujcie.
Przy użyciu color checkera i nowego profilu powinno sie udać bez problemu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mario__S
01-10-2015, 19:27
Mnie ta Czerwonka za bardzo nie przeszkadza, umiem z tym żyć. Jeśli chodzi o kolory to zrób zdjęcia nie w pomieszczeniu a na zewnątrz czegoś czerwonego np samochodu i wtedy powiesz, ze nie widzisz lub widzisz tą czerwień tak samo jak było na żywo. Jest ona lekko brunatna jak dla mnie. I ja tez nie widziałem żadnych minusów przez miesiąc jak kupiłem body. Niektóre wyjdą po czasie i zaczniesz je powolutku dostrzegać [emoji3] Oby oczywiście nie [emoji3] nie życzę Ci tego broń Boże.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

TOP67
01-10-2015, 19:58
Nie mieszajcie tematów. Przeniosłem posty o zachwytach wysokim ISO. Problem czerwieni dotyczy zdjęć ludzi a nie kościołów.

aldii
10-10-2015, 13:26
Kupiłem kilka dni temu D750. Albo jestem szczęśliwcem albo cieszę się, że te wszystkie narzekania na forum po raz kolejny mnie nie dotyczą. Miały być hot pixele w D7100 - nie było, zrobione 50000 zdjęć. W D610 kurz plamy, słaby fokus... oczywiście nie wiem gdzie. Super aparat. Sprzedałem D7100, kupiłem D750 - jestem zachwycony jakością zdjęć i szybkością AF-u. Aparat jest boski. No i nie ma o dziwo czerwonego zafarbu :-)

Aeon88
10-10-2015, 13:30
Wrzuć foty, zafarb się znajdzie ;P

adrian
10-10-2015, 13:44
Tu jest to ciekawie opisane, z tym, że nie wiem na ile to jest prawdziwe, bo opis D810 bardzo podobny a tam na kolor skóry raczej ludzie nie narzekają.

http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d750/nikon-d750A5.HTM

Tibi7
10-10-2015, 16:45
Albo się nie znajdzie [emoji2]

Zafarb to tak jakby była tak mocna dominata że aż się pracować nie chce.

A tu kolega kupił i jakoś nie rzuciło mu się to po oczach [emoji2]

Wniosek: nawet jeśli tony skóry porownójąc do modeli poprzednich nie mają "żółtaczki" do której niektórzy już przywykli, to napewno nie jest to Czerwonka.

Osobiście czekałem na to by nikon w końcu coś zrobił z tą żółcią.

kurczeblade
18-10-2015, 16:36
Z ciemnego, małego kościoła, z żółtym oświetleniem. Cały kościół w żółtaczce i czerwieni.
Wyciągnięte z rawu. Kliknąć na zdjęcie, i można oglądać w 100% wielkości.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/22275735055_4a07d6af7f_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/zWqXXv)Plener (1 of 1) (https://flic.kr/p/zWqXXv)

Aeon88
18-10-2015, 20:46
Nie wiem, ja czerwonki nie widzę.. :P

MstrG
18-10-2015, 21:14
Nie wiem, ja czerwonki nie widzę.. :P

Schowała się pod marynarkę młodego sprawiając wrażenie jakby za dużo zjadł ;)

Tibi7
18-10-2015, 23:13
Panna Młoda ma dobry odcień skóry..... A Pan Młody... Róż ? taka karnacji lub "dobre krążenie" (sam tak mam) ????

Jeśli jest "prosiaczek" to dlatego że tam jest?

kurczeblade
19-10-2015, 05:23
Panna Młoda ma dobry odcień skóry..... A Pan Młody... Róż ������ taka karnacji lub "dobre krążenie" (sam tak mam) ������������������������

Jeśli jest "prosiaczek" to dlatego że tam jest������

Brat Pana Młodego ma identyczną karnacje. :)
Ale można zrobić to zdjęcie też z czerwonymi twarzami...

Wojteksw
19-10-2015, 08:26
Panowie, na siłę szukacie czerwonki tam gdzie jej nie ma, proszę zobaczyć tu http://i.wp.pl/a/f/jpeg/35831/nowacka2_pap_625.jpeg i nikomu to nie przeszkadza.

Merde
19-10-2015, 11:13
Panowie, na siłę szukacie czerwonki tam gdzie jej nie ma, proszę zobaczyć tu http://i.wp.pl/a/f/jpeg/35831/nowacka2_pap_625.jpeg i nikomu to nie przeszkadza.
Czerwonym kolor czerwony ma przeszkadzać?

JK
19-10-2015, 12:48
Cóż, świecą światłem odbitym.:D

robin102
19-10-2015, 13:03
Przede wszystkim to na poniższym zdjęciu należało by zadbać o to aby dziewczę które szuka sobie sukni ślubnej bywa i rok czasu takiej wymarzonej w konkretnym odcieniu bieli, czy ecru na zdjęciach miało też ta suknie we względnie poprawnym wybarwieniu, a nie w popielatej przygaszonej szarości jak to na zdjęciu Kolegi Łukasza. Warto nad tym popracować. Oczywiście nie da sie tego na TIP TOP-a przysłowiowego zrobić, ale dysponując dzisiejszymi narzędziami ( ja mam tylko starego LRa 3.0 ) nie należy o tym zapominać, aby nie masakrować do reszty sukien ślubnych. Pozwoliłem se poprawkę subiektywną i subtelną nanieść na tego jpga, ale wiadomo to tylko jpg. Kolor skóry ludzi ruchawych też warto rozweselić. Niech wyglądają choć trochę lepiej niż w rzeczywistości. W końcu za to płacą :)