Zobacz pełną wersję : NIKON D 750, problem z kolorystyką
kurczeblade
19-10-2015, 13:29
Płacą za to, co widzą u mnie, więc jak płacą to oznacza że się podoba. Druga sprawa, temat chyba jest o "czerwonce" nie i sukni Panny Młodej, a trzecia sprawa, nikogo nie prosiłem o pobieranie tego zdjęcia i rzucanie tym po serwerach. Dlatego proszę o usunięcie.
Z ciemnego, małego kościoła, z żółtym oświetleniem. Cały kościół w żółtaczce i czerwieni.
Wyciągnięte z rawu. Kliknąć na zdjęcie, i można oglądać w 100% wielkości.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/22275735055_4a07d6af7f_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/zWqXXv)Plener (1 of 1) (https://flic.kr/p/zWqXXv)
Faktycznie nie jest tak zle choc ja swoje widze :) d 750 juz do mnie jedzie dzieki Łukasz za foto.
stanseba
19-10-2015, 20:36
Tu większość piszących o tych problemach, nigdy nie miała D750. Forum schodzi na psy, o czym świadczy kasowanie postów przez administratora. Kiedyś to było merytoryczne forum.
Przede wszystkim na czym kto ogłada to zdjęcie? Ja mam przed sobą dwa lapki w tym jeden stary ale IPS,drugi szmatławy Lenovo, iPad 3 retina. Każde widzi inaczej. Jakoś nie wydaje mi sie żeby każdy miał Nec Spectraview albo Eizo Coloredge sprofilowane. Nie ukrywam ze Apple widzi najlepiej u mnie, .A, i jeszcze tel LG IPS: on akurat wszędzie cyjan wali.
To jak Panowie, jak waszym zdaniem najlepiej prowadzić dyskusję o zafarbach, odcieniach, kolorystyce kiedy nie każdy ekran widzi to samo?
robin102
20-10-2015, 11:54
Płacą za to, co widzą u mnie, więc jak płacą to oznacza że się podoba. Druga sprawa, temat chyba jest o "czerwonce" nie i sukni Panny Młodej, a trzecia sprawa, nikogo nie prosiłem o pobieranie tego zdjęcia i rzucanie tym po serwerach. Dlatego proszę o usunięcie.
Sorki sorki z mojej strony. Nie unoś się, krzywdy zdjęciu nie zrobiłem. Coś jest na rzeczy w oddaniu koloru czerwonego w zdjęciach z D750 tzn raczej problem widzę w edycji rawa. Po prostu trzeba to inaczej robić. na Twoim zdjęciu poprawiłem i było ciut lepiej z buźkami PM, a suknie cóż trzeba dbać o WB
Mario__S
20-10-2015, 12:05
Jak komuś mocno przeszkadza to wystarczy zdjąć lekko pomarańczowego. Zreszta na pewno każdy posiadacz ma juz swój ulubiony i zadowalający jego sposób [emoji3]
[QUOTE=robin102;3619635]Sorki sorki z mojej strony. Nie unoś się, krzywdy zdjęciu nie zrobiłem. Coś jest na rzeczy w oddaniu koloru czerwonego w zdjęciach z D750 tzn raczej problem widzę w edycji rawa.
A może poprostu Polskie twarze są coraz bardziej czerwone:)Trunki tanieją:)
kurczeblade
20-10-2015, 17:04
Sorki sorki z mojej strony. Nie unoś się, krzywdy zdjęciu nie zrobiłem. Coś jest na rzeczy w oddaniu koloru czerwonego w zdjęciach z D750 tzn raczej problem widzę w edycji rawa. Po prostu trzeba to inaczej robić. na Twoim zdjęciu poprawiłem i było ciut lepiej z buźkami PM, a suknie cóż trzeba dbać o WB
Nie wiem na czym wyświetlasz zdjęcia i na czym obrabiasz. U mnie Twoja poprawka nie wyglądała lepiej *oprócz wyprania kolorów. Nie unoszę się, tylko to powinno być oczywiste (dla kogoś kto robi zdjęcia) że nie ściąga się cudzych zdjęć i nie wrzuca po jakiś serwerach gdzie popadnie.
Ostatnio zauważyłem tendencje u osób które nie robią zdjęć ślubnych, usilnego wybielania sukni Panny Młodej na zdjęciach innych fotografów. Chociaż sami nie wiedzą jaka suknia była w rzeczywistości, i jakie warunki światła padały na suknie. Mimo tego że często suknia była ecrcu, albo przydymiona biel w szarości, czy jakieś cienie się na nią odbijały, to zawszę ktoś musi w niej szukać na zdjęciu bieli wypranej w perwolu. Ludzie, nie wszystkie SUKNIE ŚLUBNE SĄ KRYSTALICZNIE BIAŁE "wybielone" ! Najgorsze że nikomu to nie przeszkadza, oprócz "fotografów" którzy się nie pałają fotografią ślubną?
:)
Wracając do tematu, kolor w D750 jest bardzo dobry, z rawem można go zrobić na miliardy sposobów!
Dla mnie koniec tematu, ciągnie się jak tasiemiec. Kto chcę kupić puszkę, to niech sobie nie zawraca głowy takimi "pierdołami" tym bardziej jak ktoś zamierza przejść z DX lub ze starszych FX to idealna propozycja, dla osób które mają wobec siebie większe wymagania. No i ten AF ... :)
......
Ostatnio zauważyłem tendencje u osób które nie robią zdjęć ślubnych, usilnego wybielania sukni Panny Młodej na zdjęciach innych fotografów. Chociaż sami nie wiedzą jaka suknia była w rzeczywistości, i jakie warunki światła padały na suknie. Mimo tego że często suknia była ecrcu, albo przydymiona biel w szarości, czy jakieś cienie się na nią odbijały, to zawszę ktoś musi w niej szukać na zdjęciu bieli wypranej w perwolu.
.....
To prawda. W wielu przypadkach.
Warto więc nieco im podpowiedzieć [emoji2]
..... mianowicie że suknia faktycznie ma przeróżne odcienie, jednak niemal zawsze kołnierzyk Pana Młodego jest "Perwol'owo" biały [emoji2] (bywa że dobierają odcieniem do sukni....Ale zauważam wręcz tradycyjność w wyborze białych koszul i inne barwy to raczej rzadkość )
... jeśli nie jest biała na zdjęciu znaczy że trzeba poprawić WB z uwzględnieniem tego elementu [emoji2] [emoji2] [emoji2] [emoji2]
Maciek N
26-11-2015, 12:39
Zdjęcia obrabiam w LR. Aktualnie pracuję nad bankietem formowym gdzie sala balowa była wypełniona wyjątkowo ciepłymi kolorami. Kilka zdjęć słabo doświetliłem co skutkowało czerwonymi twarzami. LR sobie z tym nie radzi. Ściągając czerwony zdjęcie zostaje wyprane ze wszystkich kolorów. Podobnie jest przy próbie regulowania balansu bieli. Myślałem że lepiej pójdzie w ViewNX 2. Niestety dużej różnicy nie ma. Trzeba przyjąć że D750 tak już ma.
Nikogo nie chcę zrażać do D750. Jestem z tej puszki baaaardzo zadowolony a przypadek opisany jest ekstremalny. Chcę tylko napisać że w D800 łatwiej było te kolory wyregulować. Mam wrażenie że tych kolorów w D750 jest mniej niż w D800. Nie jest to kwestia przyzwyczajenia (jak niektórzy piszą) bo D750 mocno eksploatuję od początku roku i niestety zdarzają się zdjęcia z których ciężko wyciągnąć atrakcyjny wygląd skóry.
Temat rzeczywiście na razie niewiele wnosi, jednak liczę że ktoś w końcu znajdzie prosty i uniwersalny sposób aby to trochę poprawić.
Namawiam żeby pisać w tym temacie. Kto jest w pełni zadowolony przecież nie musi.
Dawno nie zaglądałem, a tu taki ciekawy temat ;)
Potwierdzam, że D750 ma tendencję do mocniejszego nasycania czerwonych odcieni niż inne modele Nikona i robi to bardziej niż w przypadku tej samej matrycy w D610.
Na szczęście nie mam z tym problemu, bo tam gdzie kolory są ważne, zwykle zdjęcia robię w RAW'ach i wywołuję je przy pomocy profilu zrobionego Color Checkerem.
Mam zrobiony tzw. dual profil, który pozwala na używanie go do zdjęć z praktycznie dowolnym balansem bieli - profil odpowiada oczywiście za odwzorowanie kolorów, nie za balans bieli.
Problem nie jest dla mnie na tyle poważny, żebym uważał aparat za wadliwy, albo unikał robienia zdjęć w jpeg'ach.
... Ciekawe czy nowy firmware coś zmienia w odwzorowaniu kolorów ;)
Witam, u mnie natomiast zdarza się taki dziwny problem w D750:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/DSC_4350-1.jpg
źródło (http://zawadoss.com/DSC_4350.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/DSC_4351-1.jpg
źródło (http://zawadoss.com/DSC_4351.jpg)
Zdjęcia zrobione w odstępie ok. 1s. Na M przy identycznych ustawieniach. Wywołane w lightroom po zrównaniu balansu bieli. Dlaczego jedno zdjęcie wpada w fiolet/czerwień, a drugie w zieleń i jest jaśniejsze? Zdarza mi się to i wcale nie jakoś bardzo rzadko, natomiast przez lata pracy z d700 nie zaobserwowałem czegoś takiego.
A jakie było źródło światła? Wygląda to na świetlówkę (lub inną lampę wyładowczą). Na pierwszym trafiłeś w moment gdy jest wygaszona, a na drugim w pełną jasność. Tłumaczy to zarówno różnicę jasności, jak i koloru.
Ciężko mi sobie przypomnieć, ale na 99% było tam głównie światło z zewnątrz. Na zdjęciach z początku kościoła nie widać, by coś na ołtarzu świeciło.
Lewa strona praktycznie się nie zmieniła, więc to na pewno nie aparat. Jakieś dodatkowe źródło światła z prawej.
Zapewne ktoś błysnął z boku.
grzegorzdz72
15-12-2015, 16:27
A czy ktoś porównywał kolorystykę D750 z D610 ? Mam obecnie 610 a zamierzam kupić D750, i teraz nie wiem czy lepiej kupić drugą sztukę D610, czy brać D750 ? Pytam pod kątem obróbki ślubniaków z dwóch puszek.
Maciek N
15-12-2015, 18:34
A czy ktoś porównywał kolorystykę D750 z D610 ?
Z obu puszek da się wyciągnąć podobne kolory. To nie jest tak że zawsze D750 będzie bardziej czerwone. Najczęściej jest podobnie. Tylko w niektórych sytuacjach, ale to nie są sytuacje bez wyjścia. Pomijając kolory to D750 jest znacznie lepszy. Na pewno warto dołożyć
kurczeblade
16-12-2015, 07:53
Używam na slubach d750 i d600, nie widzę zbyt dużych różnic między obrazowaniem tych dwóch aparatów.
Fak, jakie te kolory inne z D750. Takie poprawne. Mam w LR preset, gdzie m.in. vibrance i saturation podbijam 20 i 10. Dla D300 i D7100 zdjęcie nabierało kolorów, a na D750 jest stonowane.
Nie mówię że to źle, po prostu inaczej.
A dostrzegasz, np w D300 bardziej żółte kolory w porównaniu z rzeczywistymi (pomijam D750...)?????
Ps. ilu bitowy masz zapis ustawiony w tych puszkach... 12 dla NEF D300 i 14 dla D750? Może mieć to wpływ na oddanie kolorów... Im więcej bit tym większa "Głębia Kolorów" i "Dynamika(DR)" i stąd stonowanie...?
Zawsze robię w 12 bitach.
W D300 na pewno jest więcej żółci. Problem znany.
Dodam swoje trzy grosze .Po przesiadce z d610 na d750 zrobiłem 3 śluby i nie zauwazyłem problemów z kolorysryką , natomiast na plus auto wb , af w gorszych warunkach , i jakby iso 6400 lepsze. W d 610 kolor skory podchodził pod brąz , w d 750 wygląda bardziej naturalne.
Przebrnąłem przez cały watek koledzy, szukając rozwiązania problemu, który niestety istnieje. Nie znalazłem.
Są sytuacje, w których to jest niewidoczne. Kiedy ide fotografować gale w teatrze wiem, że z d750 będzie sie fajnie pracować, ale jak jest pochmurno a zdjęcia będą na zewnątrz, wiem, że czeka mnie męczące wywoływanie rawow z d750. Owszem można korygować ustawienia, profile , presety, ale w końcu ile ich można tworzyć? Na każde światło? Gdzieś tu po drodze była o tym mowa.. D3, D700 nie maja takich problemów. Tak to inne aparaty, przede wszystkim starsze i chciałoby się, żeby nowy kolega był równie "elastyczny" bo tak najlepiej moge chyba to okreslić. D750 ma swoje zalety, iso, detal, duża matryca cicha praca ii wile innych, ale oddanie barw w niektórych okolicznosciach jest po prostu problemowe.
"Najgorsza" sytuacja jaka mnie dotąd spotkała to fotografowanie orkiestry ubranej w niebiesko-purpurowe stroje na płycie runku w pochmurny dzień - dla d750 okazało sie to być bardzo strome podejście.... :D
Sorry, za podwójny post, ale musiałem odejść od kompa.
Są sytuacje, w których to jest niewidoczne. Kiedy ide fotografować gale w teatrze wiem, że z d750 będzie sie fajnie pracować, ale jak jest pochmurno a zdjęcia będą na zewnątrz, wiem, że czeka mnie męczące wywoływanie rawow z d750. Owszem można korygować ustawienia, profile , presety, ale w końcu ile ich można tworzyć? Na każde światło? Gdzieś tu po drodze była o tym mowa.. D3, D700 nie maja takich problemów. Tak to inne aparaty, przede wszystkim starsze i chciałoby się, żeby nowy kolega był równie "elastyczny" bo tak najlepiej moge chyba to okreslić. D750 ma swoje zalety, iso, detal, duża matryca cicha praca ii wile innych, ale oddanie barw w niektórych okolicznosciach jest po prostu problemowe.
"Najgorsza" sytuacja jaka mnie dotąd spotkała to fotografowanie orkiestry ubranej w niebiesko-purpurowe stroje na płycie runku w pochmurny dzień - dla d750 okazało sie to być bardzo strome podejście.... :D
Sorry, za podwójny post, ale musiałem odejść od kompa.
Dasz radę wrzucić jakieś zdjęcia przykładowe? Ta orkiestra też może być. Na 100% WB był dobrze ustawiony?
Dasz radę wrzucić jakieś zdjęcia przykładowe? Ta orkiestra też może być. Na 100% WB był dobrze ustawiony?
Nie wiem co masz na mysli mówiąc dobrze ustawiony. Byłna automacie. Pogoda była zmienna, wchodziłem tez do wnetrz,więc sztywny balans odpadał.
Zdjęcią są w rawach, Karmazynowym Księciem (d750) raczej zmuszony jestem robić w rawach , albo przynajmnjiej w nef+jpg. Teoretycznie więc powinno sie to dac skorygowac, przynajmniej da sie bezproblemowo jesli chodzi o D3 i D700, którymi tez robię i czasem tez cos popieprzę w ustawieniah, w przypadku d750 robi sie to naprawde upierdliwe. Dodam , ze w przypadku tych samych zdjec gdy wychodzi słońce problem w znacznym stopniu znika
Tu zdjecia:
https://we.tl/Zz2ob1NBRI
Naprawdę chetnie dowiem sie co robię nie tak ! :D
Dawno temu pisałem o problemowej kolorystyce D750 wywołując wtedy falę zdziwienia:)
kurczeblade
10-05-2016, 11:09
Jeśli Raw daje Wam za "mocne" kolory, ustawicie sobie 12 bitowe Rawy. Druga sprawa jeżeli Wam przeważa w body jakiś kolor, np. coś wchodzi wg Was w czerwień, to w ustawieniach balansu bieli w aparacie te kwadraciki, trzeba ustawić pod siebie. Macie problem z kolorem bo możliwości aparatu, przewyższają niektórych wiedzę akurat tego body. Lub pewne przyzwyczajenia z poprzednich body odrzucić, ogarnąć inną technikę postprodukcji. Fakt d750 daje mocny kolor i komuś się może to nie podobać, ale to można pod siebie z łatwością ustawić w aparacie i posprodukcji - tylko trzeba nauczyć się tego, a nie gwizdac na sprzęt ze to tego wina, i z góry się poddawać. D750 ma miliardy kombinacji jeśli chodzi o kolor, i to jest zaleta
Tak, zapewne nie wiemy nic o tych puszkach i stąd problem....
Niestety, każdy model Nikona wypluwa obrazki o innej kolorystyce, nie mam D750 ale mam to co w podpisie i choćby nie wiem jak grzebać w balansie bieli nie da się osiągnąć takich samych obrazków prosto z puszki.
Moje odczucia, D90 zalatuje żółcią, D3100 przyjemne kolorki ale chłodne, D5100 kolorystyka zalatuje w lekko zółto-brązowy odcień.
kurczeblade
10-05-2016, 13:14
Ja miałem problemy, kiedy przerzucałem się z systemów. Pentax --> Canon -- > Nikon.
O Pentaxie nie będę pisał bo stare dzieje, ale też Pentaxowe pliki obrabiało się zupełnie inaczej, i musiałem się odzwyczajać. Canonem robiłem dość długo, gdzie ogarnąłem fajnie balans bieli/kolory i pliki z Canona, przerzuciłem się nagle na Nikona D600. Przez pierwsze sesje,nie wiedziałem co się dzieje z kolorami, za wszelką cenę próbowałem doprowadzić kolorystykę/balans bieli do wzoru z Canona. W pewnych momentach żałowałem że zrobiłem przesiadkę. Po czasie zabawy z aparatem, o obrazku Canona zapomniałem i w końcu zacząłem widzieć moc matrycy D600. Teraz jest D750 i widzę jeszcze większą moc tej matrycy i ogrom możliwości. Pliki obrabia się przyjemnie i doprowadza do stanu takiego jaki się oczekuje. Jak się odpowiednio ustawi aparat, odpowiednio obrobi RAW'a to D750 to wtedy się widzi ogrom możliwości.
Jeśli zaczynamy rozmawiać o kolorach, to też istotną sprawą jest to na czym zdjęcia są obrabiane i wyświetlane. Tutaj się kłania odpowiedni monitor i odpowiednia kalibracja - wtedy jest sens.
Andrzej1974
10-05-2016, 13:30
@kurczeblade a nie jest tak, że ta "moc matrycy" w kolejnych aparatach ma też związek z coraz to lepszymi obiektywami, które pod te aparaty podpinałeś? Jak g... się podepnie to taki też będzie finalny obrazek. I na odwrót - im lepszy obiektyw tym lepszy finalny obrazek. Czyż nie?
W zalinkowanych zdjęciach orkiestry balans bieli dobrany przez aparat mógłby mieć trochę wyższą temperaturę i odcień bliżej zera - większych problemów nie widzę, nawet przy profilu Adobe Standard.
kurczeblade
10-05-2016, 16:04
@kurczeblade a nie jest tak, że ta "moc matrycy" w kolejnych aparatach ma też związek z coraz to lepszymi obiektywami, które pod te aparaty podpinałeś? Jak g... się podepnie to taki też będzie finalny obrazek. I na odwrót - im lepszy obiektyw tym lepszy finalny obrazek. Czyż nie?
Wychodzi na to że ludzie którzy mają problem z kolorystyką, mają ten problem przez obiektywy ? wg. Twojej teorii.
Raczej tu chodzi o odwzorowanie koloru w czystym Rawie lub JPG niezależnie od użytej optyki. Jedna na kilkanaście osób narzeka na kolor "balans-bieli" w D750. ale prosząc o przykładowego wywołanego JPG'a wraz z Rawem kończy się to niepowodzeniem - a tak to można tylko sprawdzić :)
Jeśli Raw daje Wam za "mocne" kolory, ustawicie sobie 12 bitowe Rawy. Druga sprawa jeżeli Wam przeważa w body jakiś kolor, np. coś wchodzi wg Was w czerwień, to w ustawieniach balansu bieli w aparacie te kwadraciki, trzeba ustawić pod siebie. Macie problem z kolorem bo możliwości aparatu, przewyższają niektórych wiedzę akurat tego body. Lub pewne przyzwyczajenia z poprzednich body odrzucić, ogarnąć inną technikę postprodukcji. Fakt d750 daje mocny kolor i komuś się może to nie podobać, ale to można pod siebie z łatwością ustawić w aparacie i posprodukcji - tylko trzeba nauczyć się tego, a nie gwizdac na sprzęt ze to tego wina, i z góry się poddawać. D750 ma miliardy kombinacji jeśli chodzi o kolor, i to jest zaleta
Gdyby wszystko było takie proste, jak napisałeś... Nie byłoby tak, jak napisał kolega poniżej. Co na podstawie moich D80 i D90 mogę potwierdzić.
Niestety, każdy model Nikona wypluwa obrazki o innej kolorystyce, nie mam D750 ale mam to co w podpisie i choćby nie wiem jak grzebać w balansie bieli nie da się osiągnąć takich samych obrazków prosto z puszki.
Moje odczucia, D90 zalatuje żółcią, D3100 przyjemne kolorki ale chłodne, D5100 kolorystyka zalatuje w lekko zółto-brązowy odcień.
Nikon w swoich korpusach używał matryc co najmniej kilku producentów: Nikon, Sony, Toshiba, Renesas.
http://www.spidersweb.pl/2015/10/sony-toshiba.html
Kilku różnych typów : CCD, CMOS, JFET-LBCAST.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Por%C3%B3wnanie_lustrzanek_cyfrowych_Nikon
Fotograf, który chciałby uzyskać "jeden rezultat zdjęć" z kilku różnych aparatów Nikona, zmuszony jest do samodzielnej, mozolnej i pracochłonnej analizy zdjęć i dłubaniny w ustawieniach aparatów. Producent nie oferuje czegoś takiego jak jeden standard - profil kolorystyczny charakterystyczny dla Nikona.
Jeżeli jestem w błędzie - prośba o sprostowanie i podanie źródła z możliwością pobrania profili do różnych aparatów Nikona oferujących jednolity standard barwny.
Każdy aparat Nikona ma ustawienia standard - jedyne i niepowtarzalne tylko dla tego modelu. Dające efekt końcowy różniący się od innych modeli tego producenta.
Rozumiem, że przy takiej różnorodności matryc, jakiś jednolity standard może być karkołomny... Jednak szkoda, że zostaje to po stronie użytkowników.
Andrzej1974
10-05-2016, 16:59
Wychodzi na to że ludzie którzy mają problem z kolorystyką, mają ten problem przez obiektywy ? wg. Twojej teorii (...)
Nie, ja odniosłem się do "mocy matryc" a nie do kolorów.
Maciek N
10-05-2016, 18:08
Jeśli zaczynamy rozmawiać o kolorach, to też istotną sprawą jest to na czym zdjęcia są obrabiane i wyświetlane. Tutaj się kłania odpowiedni monitor i odpowiednia kalibracja - wtedy jest sens.
Jeśli rozmawiamy o niuansach to wszyscy musieli by mieć skalibrowane monitory pod jeden wzór, jednak nie o to chodzi. Zdjęcie z dobrze skalibrowane wygląda świetnie nawet na najgorszych monitorach.
Pracowałem poprzednio na D700, D800 i z czystym sumieniem mogę napisać że neutralny balans bieli najciężej uzyskać w D750, oczywiście tylko w niektórych sytuacjach.
Są to różnice zauważalne dla fotografów. Klient tego nie odróżni, szczególnie gdy nie ma porównania:roll:
kurczeblade
11-05-2016, 09:53
Dyskusje o kolorach, to studnie bez dna ... i generalnie, nie mają trochę sensu - szczególnie ten temat, w którym przy prawie 30 stronach, nikt wprost "SWOJEGO" problemu nie zaprezentował.
Szkoda czasu na takie tematy, ładna pogoda ... aparaty aż się same proszą :)
Maciek N
11-05-2016, 10:35
kiedy przerzucałem się z systemów. Pentax --> Canon -- > Nikon.
Tak z ciekawości... Co Cię skłoniło do przesiadki Canon -- > Nikon ??? Pytam ponieważ wiąże się do z wymianą szkieł i akcesoriów. Trzeba być bardzo zdeterminowanym.
Tak z ciekawości... Co Cię skłoniło do przesiadki Canon -- > Nikon ??? Pytam ponieważ wiąże się do z wymianą szkieł i akcesoriów. Trzeba być bardzo zdeterminowanym.
Wymiana obiektywów i akcesoriów to żaden problem dziś. Problemem raczej jest strata finansowa na tej roszadzie ;-)
kurczeblade
11-05-2016, 12:41
zdeterminowanym ? :) :)
Daremne to forum przepraszam koledzy w niektórych sprawach, co rusz jakiś mędrzec wytyka brak wiedzy i gada coś o jakiś przywidzeniach albo... gwizdaniu. Wypowiedzi odnoszą się do piszących a nie do tematów. Strata czasu.
A patrząć na Twoje kolory kurczeblade - nie podobają mi się zielone, żółte albo różowe twarze, ale nie będę pisał, że się na czymś nie znasz i i że masz czegoś uczyć, bo nie o to chodzi.
kurczeblade
11-05-2016, 15:43
Skoro jest daremne to po na to tracić czas - tak dla zasady, żeby ponarzekać ? dzięki za odwiedziny mojej strony - zapraszam częściej ... :)
wracając do tematu wciąż chciałbym zobaczyć jakiś przykład problemu z kolorem w tym body. Pewnie gdyby ktoś zostawił przykładowe zdjęcie z RAW'em, to użytkownicy forum mogliby rozwiązać jakoś ten problem. Chociaż to zobaczyć na własne oczy.
Przypominam że wcześniej zostawiałem RAW'y w różnych warunkach oświetleniowych, gdzie można było sobie sprawdzić, jak wygląda sprawa z kolorami i D750.
Czepiłeś się tych nefów jak pijany płota. Nie chcę wrzucać plików, bo i po co. Nie chcę, żebyś mnie ,,ratował'' swoją obróbką, bo mi to niepotrzebne. Wiem, że mam problem z kolorem w tych body i to wszystko. Problem, z którym w większości sytuacji sobie radzę ( mozolniejszym workflow w takim przypadku - a to nie jest zaleta jak się dłużej pracuje nad plikiem).
Są sytuacje w trudnych warunkach np, gdzie zafarby generowane przez D750 są nie do wyciągnięcia do naturalnie wyglądającego pliku finalnego. O naturalności tu mówię, skintonach etc. Jak ktoś ,,manieruje'' swoje klaty to mu to lata koło pióra - tak sądzę. Bo efekt finalny z założenia nie ma być zbliżony jakkolwiek do naturalności. Szanuję to.
Pliki są niezmiernie elastyczne i to plus. Ale jest to trochę na tej samej zasadzie co wielkie matryce, czyli ,,jest zapas do docięcia kadru''. A tu ,,jest z czego ciągnąć''. Tyle, że to droga na skróty, bo kadrować się powinno w wizjerze, a prawidłowo naświetlać i planować kolor (zakładać jego zachowanie) już w czasie wykonywania reportażu. Pracując np. lubianym przez mnie D3s-em, czy np niektórymi Canonami- mam kolor dużo mocnej pod kontrolą. Rzadko jestem zaskoczony po imporcie do LR, a w D750 niestety nierzadko.
Oceniam narzędzie, mając skalę porównawczą. Podważanie opinii innych użytkowników to cecha mało cnotliwa, ale jak ktoś musi to voila. Kopał się z konien nie będę. Znam wielu, którym kolory d750 nie pasują, ale pracują puszkami z jakiś powodów na zasadzie kompromisu. Mam skalę porównawczą i z innym segmentem body i z innymi markami i swoje zdanie mam.
madebyzosiek
11-05-2016, 16:32
Nie wiem jak to wygląda w D750, ale mogę potwierdzić, że kolory z D300s są łatwiejsze w "odfarbowaniu" niż z D7100. Dla mnie przez chwilę rozwiązaniem była praca z Color Chekerem, może to jest pomysł? Jeżeli lubisz naturalne barwy, to na pewno przyspieszy to workflow. Pozdrawiam serdecznie
Próbowałem i tego:) Już się przyzwyczaiłem po prostu i pracuję jak się na najefektywniej.
Czepiłeś się tych nefów jak pijany płota. Nie chcę wrzucać plików, bo i po co. Nie chcę, żebyś mnie ,,ratował'' swoją obróbką, bo mi to niepotrzebne. Wiem, że mam problem z kolorem w tych body i to wszystko. Problem, z którym w większości sytuacji sobie radzę ( mozolniejszym workflow w takim przypadku - a to nie jest zaleta jak się dłużej pracuje nad plikiem).
Są sytuacje w trudnych warunkach np, gdzie zafarby generowane przez D750 są nie do wyciągnięcia do naturalnie wyglądającego pliku finalnego. O naturalności tu mówię, skintonach etc. Jak ktoś ,,manieruje'' swoje klaty to mu to lata koło pióra - tak sądzę. Bo efekt finalny z założenia nie ma być zbliżony jakkolwiek do naturalności. Szanuję to.
Pliki są niezmiernie elastyczne i to plus. Ale jest to trochę na tej samej zasadzie co wielkie matryce, czyli ,,jest zapas do docięcia kadru''. A tu ,,jest z czego ciągnąć''. Tyle, że to droga na skróty, bo kadrować się powinno w wizjerze, a prawidłowo naświetlać i planować kolor (zakładać jego zachowanie) już w czasie wykonywania reportażu. Pracując np. lubianym przez mnie D3s-em, czy np niektórymi Canonami- mam kolor dużo mocnej pod kontrolą. Rzadko jestem zaskoczony po imporcie do LR, a w D750 niestety nierzadko.
Mam identyczne praktycznie odczucia.
WojtekKawecki
12-05-2016, 18:12
Mam identyczne praktycznie odczucia.
Całe szczęście że trafiłem na ten wątek, bo już myślałem że coś ze mną jest nie tak. Momentami jak patrzę na rawy z d750, to wszystkie żyły mi wychodzą na czole :wink:, tak przynajmniej twierdzi moja żona. Prosiaczkowo magentowa skóra ludzi, zalatująca momentami zielonym zafarbem, rawy wyprane z koloru, mimo że okoliczności wskazywałyby iż powinno być inaczej. Pływający i niestabilny balans bieli, który owszem, jest w miarę konfigurowalny, tylko co z tego jak podbijając go w cieplejszą stronę dostajesz wysyp magenty i prosiaczkowego, a jak pójdziesz w chłodniejsze okolice to dostajesz bezpłciowe zielone zafarby z wypraną żółtaczką w gratisie. Do tego zafarby potrafią na tyle zdominować plik że trudno jest na nim w pełni zapanować, bez długiego i czasochłonnego dłubania w sofcie. D750 ma wiele zalet i dlatego myślę że się jednak mimo wszystko polubimy, szkoda trochę tylko dodatkowego czasu wkładanego w walkę nad surowymi plikami.
rawy wyprane z koloru, mimo że okoliczności wskazywałyby iż powinno być inaczej.
Jeśli używasz softu adobe, to trochę pomaga ustawienie profilu "camera standard". Co do reszty... niestety ja też z tym walczę, ale nie wiem na jak długo mi starczy cierpliwości.
Andrzej1974
12-05-2016, 20:05
Całe szczęście że trafiłem na ten wątek, bo już myślałem że coś ze mną jest nie tak. Momentami jak patrzę na rawy z d750, to wszystkie żyły mi wychodzą na czole :wink:, tak przynajmniej twierdzi moja żona. Prosiaczkowo magentowa skóra ludzi, zalatująca momentami zielonym zafarbem, rawy wyprane z koloru, mimo że okoliczności wskazywałyby iż powinno być inaczej. Pływający i niestabilny balans bieli, który owszem, jest w miarę konfigurowalny, tylko co z tego jak podbijając go w cieplejszą stronę dostajesz wysyp magenty i prosiaczkowego, a jak pójdziesz w chłodniejsze okolice to dostajesz bezpłciowe zielone zafarby z wypraną żółtaczką w gratisie. Do tego zafarby potrafią na tyle zdominować plik że trudno jest na nim w pełni zapanować, bez długiego i czasochłonnego dłubania w sofcie. D750 ma wiele zalet i dlatego myślę że się jednak mimo wszystko polubimy, szkoda trochę tylko dodatkowego czasu wkładanego w walkę nad surowymi plikami.
Gdyby to mnie spotkało to myślę, że też by mi wyszły wszystkie żyły na czole. Naprawdę takie ta puszka daje wyniki? Czy może to jakieś pojedyńcze sztuki tak mają? O, widzę, że i prz3mo o tym wspomniał. Grr...
WojtekKawecki
12-05-2016, 21:16
Jeśli używasz softu adobe, to trochę pomaga ustawienie profilu "camera standard". Co do reszty... niestety ja też z tym walczę, ale nie wiem na jak długo mi starczy cierpliwości.
Wszystkie rawy wołam w C1. Gdybym musiał to robić w CR lub LR to już dawno bym wbijał gwoździe tym body :wink:.
Wszystkie rawy wołam w C1. Gdybym musiał to robić w CR lub LR to już dawno bym wbijał gwoździe tym body :wink:.
i tu jest chyba problem w programie wywołującym.
Niedawno pisałem o problemie z LR który podczas np transportu zdjęć z Canona 5D od razu zmieniał pod swoją kolorystykę/profil, walczyłem z tym jak Don Kichot z wiatrakami bez zadowalających rezultatów - szczególnie gdy chodziło o kolorystykę skóry
natomiast w wywoływarce Canona wszystko pięknie i super.
Może z NEF-ami D750 w LR jest podobnie, chociaż w D600 nie zauważyłem jakiś problemów a przecież matryca taka sama jak w D750.
Pawel Pawlak
13-05-2016, 09:35
Nawet jeśli matryca jest ta sama co w d600 i d610 to nie oznacza że kolory będą takie same. Profile barwne są zapewne inne bo prawdopodobnie inaczej jest zestrojony filtr bayera. Renderowanie koloru przebiega więc inaczej w obu body. Oczywiście że wywoływarka ma tu kolosalne znaczenie, ale akurat C1 z reguły bardzo dobrze radzi sobie z kolorami skóry niemal wszystkich body (czego nie można napisać interpretacji barw i balansu bieli aparatów nikon na sofcie ADOBE).
i tu jest chyba problem w programie wywołującym.
Niedawno pisałem o problemie z LR który podczas np transportu zdjęć z Canona 5D od razu zmieniał pod swoją kolorystykę/profil, walczyłem z tym jak Don Kichot z wiatrakami bez zadowalających rezultatów - szczególnie gdy chodziło o kolorystykę skóry
natomiast w wywoływarce Canona wszystko pięknie i super.
Może z NEF-ami D750 w LR jest podobnie, chociaż w D600 nie zauważyłem jakiś problemów a przecież matryca taka sama jak w D750.
Wołanie Raw'ów z ViewNX2 i Capture NX-D powoduje takie same problemy o których pisze WojtekKawecki, tzn. wszechobecna mniej lub silniej intensywna magenta na twarzach fotografowanych osób.
Wołanie Raw'ów z ViewNX2 i Capture NX-D powoduje takie same problemy o których pisze WojtekKawecki, tzn. wszechobecna mniej lub silniej intensywna magenta na twarzach fotografowanych osób.
To są właściwości danej matrycy i oprogramowania, żadne ustawienia balansu bieli tego nie przeskoczą, to samo dotyczy każdej innej matrycy w TV, monitorze, regulacją nie da się osiągnąć takich samych barw.
Trochę nie rozumiem ludzi, którzy kupują aparat za 8K a oczekują od niego kolorów jak z kompaktu ;).
Problemu brunatnego zabarwienia w D750 pozbyłam się na drugi dzień zmieniając ustawienia Picture Control. Tylko tyle. Chociaż tyle się wcześniej naczytałam, że jak zobaczyłam tą "czerwonkę", to miałam ochotę oddać korpus i kupić Canona ;).
To jest zaawansowany korpus, który użytkownikowi daje wiele możliwości własnych ustawień. Wystarczy poświęcić trochę chęci i czasu i prosto z puszki można mieć zdjęcia, które nie będą wymagały skomplikowanej edycji (jak w moim staruszku D50 ;) ). Żadne "nieskalibrowane monitory" i inne tego typu bajki. Można stworzyć swoje profile, zapisać i używać w zalezności od fotografowanej sytuacji. Fakt, że wymaga to czasu, ale moje podejście do zdjęć jest akurat takie, że chcę je mieć jak najlepsze surowe, żeby później nie siedzieć nie obrabiać nie wiadomo ile ;).
A czy to ma zastosowanie w Raw ? Ten Picture Control.
Zrobiłem Rawy w każdym trybie Picture Control, po załadowaniu do lightrooma Rawy niczym się nie różnią. Mimo tego że na ekraniku w aparacie widać różnice.
Zrobiłem to samo z jpg, tutaj po zagraniu na komputer, widać różnice w kolorze, między plikami.
Łukasz O.
30-06-2016, 13:21
Zrobiłem Rawy w każdym trybie Picture Control, po załadowaniu do lightrooma Rawy niczym się nie różnią. Mimo tego że na ekraniku w aparacie widać różnice.
Zrobiłem to samo z jpg, tutaj po zagraniu na komputer, widać różnice w kolorze, między plikami.
Parametry z profili Picture Control są czytane tylko w oprogramowaniu nikonowskim do wywoływania rawów, mianowicie w Capture NX-D. W każdym innym narzędziu rawy będą wyglądać tak samo, pomino różnych ustawień Picture Control...
DaroD300S
30-06-2016, 13:30
I tak ma być. RAW to RAW, Lightroom nie czyta załadowanych profili. Tylko soft nikona potrafi "podpiąć" profil ustawiony w aparacie. Można sobie wybrać podczas edycji w LR jeden z predefiniowanych lub utworzyć własny. Ja czasami używam profilu utworzonego Color Chekerem i potem go mocno modyfikuję lub D2X mode v4 w LR.
Mario__S
30-06-2016, 14:05
A ja proponuje spróbować innej wywoływarki plików raw i skorzystać z capture one. Tam wychodzą zupełnie inne kolory, jak dla mnie jest duzo lepiej niż w nx-d i lightroom.
Nie pytajcie co jest lepsze, po prostu mnie sie bardziej podoba. Głownie skóra i w razie czego możliwość jej edycji i ogólnie jakos tak ładniej jest [emoji6][emoji41]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dla wszystkich mających tak wielki problem z kolorami z D750 w LR - zróbcie sobie własny profil. Wystarczy zrobić zdjęcie wzornika, 5 minut przy komputerze i kolory są idealnie takie jak mają być...
lukasz.antoniak
30-06-2016, 22:21
A czy dla tych, ktorzy nie posiadaja wzornika, wrzuci ktos efekt swojej 5-minutowej pracy? :)
@kurczeblade
Masz na myśli kilka sekund na zrobienie profilu czy kilka sekund na wyciągnięcie zdjęć z adobe standard?
W tym drugim przypadku nie zgodzę się, można trafić takie zdjęcia, w przypadku których wyciągniecie ich na adobe standard będzie praktycznie niemożliwe/duuużo bardziej czasochłonne niż kilka sekund.
A ja proponuje spróbować innej wywoływarki plików raw i skorzystać z capture one. Tam wychodzą zupełnie inne kolory, jak dla mnie jest duzo lepiej niż w nx-d i lightroom.
Nie pytajcie co jest lepsze, po prostu mnie sie bardziej podoba. Głownie skóra i w razie czego możliwość jej edycji i ogólnie jakos tak ładniej jest [emoji6][emoji41]
Nie wiem, dlaczego u innych jest tak, a u mnie inaczej. Wczoraj chciałam sprawdzić, zrobiłam zdjęcie (raw, oczywiście ;) ) z ustawieniami defaultowymi. Drugie z picture control ustawionymi na neutral. Te zdjęcia różnią się, nawet po otworzeniu w lightroom. W trybie neutral kolory są delikatniejsze, bardziej wypłowiałe - jak dla mnie, jak już chyba tutaj pisałam, to akurat dobrze :).
Co do Capture One, kiedyś dostałam jakieś zaproszenie od nich do sciągnięcia aplikacji za darmo, w ub. roku chyba. Ale została na komputerze tysiąc kilometrów ode mnie ;). Wczoraj ściągnęłam sobie ostatnią wersję z tych archiwalnych, nie wiem, kto im robił tą paczkę do instalacji, ale trzepnięta mocno :D. Próbowałam zainstalować kilka razy, w końcu się udało, ale po uruchomieniu wywala błędy. Zrzuciłam sobie dumpa, ale nie zaglądałam jeszcze do logów. Z poprzednią o ile pamiętam problemów nie miałam, być może ta nie lubi się z moim obecnym systemem ;).
Aha, jesli chodzi o Lightroom to musiałam updatować, chyba na ostanią wersję (piszę "chyba", bo chodzi mi o tą dostępną do instalacji a nie w chmurze).
W każdym razie jestem zadowolona z kolorów :).
- - - - kolejny post - - - - - -
A czy dla tych, ktorzy nie posiadaja wzornika, wrzuci ktos efekt swojej 5-minutowej pracy? :)
Kurczę, ja robię zdjęcia amatorsko, wczoraj nie mogłam się powstrzymać :P
W starym D50 musiałabym korygować WB w sofcie (ta budleja z puszki wyszłaby niebieska) i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy, tutaj poprawiłam tylko exposure o jakąś malutką wartość, bo fotka była trochę niedoświetlona. Poza tym nic, WB idealny, kwiatek taki, jaki na ulicy ;).
Nie mam nic ambitniejszego teraz do pokazania, ale w NL pogoda taka, że ledwo udało mi się wyjśc na 5 minut między jedą ulewą a drugą ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://scontent.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13576634_10210223365723324_1948540765520667020_o.j pg)
lukasz.antoniak
01-07-2016, 16:50
W tym tygodniu bylem w Rotterdamie i udalo mi sie slonce kilka razy zobaczyc :). Nie chodzilo mi o sample z D750, bo sam takowy posiadam, ale o profil do LR. Ja najczesciej zaczynam obrobke od Camera Standard. Czasem musze sie sporo napracowac nad kolorem skory w zakladce HLS i Adjustment Brush.
Odnośnie panowania nad balansem i zarządzaniem kolorem wyszedł fajny i dość rzeczowo opisany filmik autorstwa DR5000, tyt. "WŁADCA BARW" ? ?
Polecam (niestety nie jest to darmowy film ale wart pieniędzy)
Wysłane z mojej "szklanej kuli" ;-)
Tutaj wrzuciłem profile i inne dotyczące wzornika
...Ale to było z 120 postów temu ?
https://r.tapatalk.com/shareLink?url=http%3A%2F%2Fforum%2Enikoniarze%2Epl %2Fshowthread%2Ephp%3Fp%3D3611397&share_tid=265012&share_fid=2941&share_type=t
NIKON D 750, problem z kolorystyką
david555
02-07-2016, 06:56
Siatka Bayera, to słaby punkt budowy matryc światłoczułych, a kolorystyka zależy od jakości jej wykonania.
Oczywiście w jakimś tam zakresie można korygować barwę regulując WB, ale nie da to w pełni satysfakcjonujących efektów.
Foveon ma lepsze kolory, ale za to okropnie szumi, nie ma ideału.
Nie wiem, dlaczego u innych jest tak, a u mnie inaczej. Wczoraj chciałam sprawdzić, zrobiłam zdjęcie (raw, oczywiście ;) ) z ustawieniami defaultowymi. Drugie z picture control ustawionymi na neutral. Te zdjęcia różnią się, nawet po otworzeniu w lightroom.
Jak to możliwe. Nawet taki amatotor jak ja zna różnice i sens formatu RAW. To co piszesz fizycznie nie jest możliwe. Zrób zdjęcie czarno-białe w RAW przez picture control, na ekranie aparatu będzie czarno-białe, ale w lightroomie będzie to wciąż surowy RAW w kolorze. Mam najnowsze oprogramowanie Adobe, wszystko oryginalne, i czegoś takiego nie mam. Poczytaj sobie czym jest RAW :)
O właśnie jak juz schodzi na temat wzorników, co obecnie taniego sensownego można zakupić ?
We wzornika nie szuka się w tanich.....
X Rite Colour Passport jest fajny i poręczny, w twardej kasetce (a to istotne)...
Jest jakaś karta z xrite wersja mini, trochę tańsza, ale w Passport masz wszystko co potrzeba wzornik, szara karta do WB oraz wzorniki bieli do różnych warunków oświetleniowych....
david555
02-07-2016, 16:00
Rozumiem, że oprócz wzorników macie dostęp do laboratoryjnie dokładnych i równomiernych warunków oświetleniowych, co do Kelvina ? ;)
Rozumiem że nie masz pojęcia po co jest wzornik.
Pominę dokładnie i pewnie szeroko opisywane zastosowania, a napisze tylko to co jest dla mnie istotne, oszczędzam swój czas przez automatyzacje pracy jak i powtarzalność efektu pośredniego czy końcowego.
X-Rite ColorChecker Passport jest fajny faktycznie ale cos ciut tańszego było by lepsiejsze :)
Halo. Kto mi wyjaśni, jak zrobić żeby mieć kolory z picture control, robiąc w RAW ? Wywołując zdjęcia w lightroom. Robię tak jak Monika napisała, już od rana i nie mam tych efektów.
W sumie gdyby sie miało takie laboraroryjnie idealne światło to wzornik byłby mało potrzebny. On sie bardziej przydaje gdy światło jest takie "połamane". Przy dobrym świetle czasami prawie nie widać różnic między zdjęciem oprofilowanym i nie.
Halo. Kto mi wyjaśni, jak zrobić żeby mieć kolory z picture control, robiąc w RAW ? Wywołując zdjęcia w lightroom. Robię tak jak Monika napisała, już od rana i nie mam tych efektów.Ustawienia picture control widzi tylko soft nikonowski. LR, ACR to nie jest soft nikona ;)
david555
02-07-2016, 16:24
Rozumiem że nie masz pojęcia po co jest wzornik.
Mam nadzieję zatem, że mi to szczegółowo wyjaśnisz. :)
Zrób ten wysiłek tak pro publico bono. ;)
Mario__S
02-07-2016, 16:53
W sumie gdyby sie miało takie laboraroryjnie idealne światło to wzornik byłby mało potrzebny. On sie bardziej przydaje gdy światło jest takie "połamane". Przy dobrym świetle czasami prawie nie widać różnic między zdjęciem oprofilowanym i nie.
Ustawienia picture control widzi tylko soft nikonowski. LR, ACR to nie jest soft nikona ;)
Otwórz sobie zdjecie w cnx-d i w LR. Kręć suwakami w LR aż osiągniesz taki sam efekt [emoji6][emoji3]
We wzornika nie szuka się w tanich.....
X Rite Colour Passport jest fajny i poręczny, w twardej kasetce (a to istotne)...
Jest jakaś karta z xrite wersja mini, trochę tańsza, ale w Passport masz wszystko co potrzeba wzornik, szara karta do WB oraz wzorniki bieli do różnych warunków oświetleniowych....
Raczej brałem pod uwagę http://wzorniki.eu/qp-card-202 lub http://wzorniki.eu/qp-card-203 zawsze to trochę taniej, a w komplecie jest soft podobnie jak do x-rite.
Ustawienia picture control widzi tylko soft nikonowski. LR, ACR to nie jest soft nikona ;)
Ale u Moniki działa to na lightroomie, ja połowe dnia straciłem na sprawdzanie tego i nigdzie takiej opcji nie ma żeby to zrobić. Nawet przeszukalem po necie żeby znaleźć jakieś pluginy do tego, czy nawet gotowe profile, i nie ma czegoś takiego. Więc jak u Moniki to działa, z lightroomem i na plikach Raw to prosiłbym o informację jak to zrobić ?
Jakie to oprogramowanie Nikonowskie jest ? I ile kosztuje, czy tak samo łatwo i szybko obrabia się Rawy jak na takim lightroomie ?
Ja nie wyczytalem tego ze Monice to dziala. Napisala ze ma różnice. Na LR to nie moze działać.
Soft nikonowski jest darmowy. Nikon View NX2 oraz Nikon Capture NX-D.
Ten soft daje ciekawsze kolory, ale nie daje tyle mozliwosci co LR. W praktyce to nikonowski soft sluzy do otwarcia RAW, a zdjęcie obrabia sie potem w PS lub czymś podobnym.
Jest sposób by mieć kolorystykę z profilu nikonowskiego korpusu, oraz praca na LR...
Można otworzyć w CAPTURE nx-d, a potem na otwartym zdjęciu uzyć opcji "Open with"....
Zachowane są kolorki z puszki....
Można, ale po co?
W tym tygodniu bylem w Rotterdamie i udalo mi sie slonce kilka razy zobaczyc :). Nie chodzilo mi o sample z D750, bo sam takowy posiadam, ale o profil do LR. Ja najczesciej zaczynam obrobke od Camera Standard. Czasem musze sie sporo napracowac nad kolorem skory w zakladce HLS i Adjustment Brush.
Mi się pod Amsterdamem nie udało :). Czy chcesz powiedzieć że kłamię odnośnie pogody? A w jakim celu miałabym to robić?
OK, ja problemów z kolorem skóry w D750 nie mam, poza tymi pierwszego dnia. Nie macham jak szalona pędzlami, suwakami i nie obrabiam zdjęć w kilku aplikacjach, bo dla mnie to strata czasu. W Lightroom poprawiam jedynie ekspozycję, bo wolę bardziej doświetlone zdjęcia i to wszystko. A że jestem złośliwa z natury, to jeszcze jeden "sample" ;), bez żółtaczki, czy czerwonki, fota prawie z puszki poza tym, że jak pisałam wyciągnęłam trochę ekspozycję, niewiele (chodzi mi o kolor a nie o krytykę cięć czy ostrośći nie tam gdzie trzeba, to zdjęcie ze spaceru z córką do użytku prywatnego a nie na konkurs ;)) :
źródło (https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13590514_10210238733907519_8975250420222917996_n.j pg?oh=fbcbdde14f6b4d34fcc18d775754bbb1&oe=580031CA )
Ale u Moniki działa to na lightroomie, ja połowe dnia straciłem na sprawdzanie tego i nigdzie takiej opcji nie ma żeby to zrobić. Nawet przeszukalem po necie żeby znaleźć jakieś pluginy do tego, czy nawet gotowe profile, i nie ma czegoś takiego. Więc jak u Moniki to działa, z lightroomem i na plikach Raw to prosiłbym o informację jak to zrobić ?
Ja nic nie kombinuję z żadnym inym softem. W Lightroom na samym dole jest "camera calibration" i tam też mozna zmienić tryb na taki sam jak w picture control, ale tego nie używam. Edycja w LR wystarczy, tylko musisz mieć wersję, która będzie obsługiwać D750. Któraś z 5-tek obsługuje, 6tkę można kupić w wersji do instalacji.
Co u Ciebie jest nie tak z kolorami? Wrzucisz fotkę?
Taka sama to jest tylko nazwa tego profilu. To nie jest profil nikona. Moze jest podobny w działaniu - nie mam pojęcia bo tak nie pracuję. Ale jesli piszemy dokladnie to .. dokladnie. Nie jest to to samo. Niektorzy twierdza ze nikonowskie są dość inne.
Taka sama to jest tylko nazwa tego profilu. To nie jest profil nikona. Moze jest podobny w działaniu - nie mam pojęcia bo tak nie pracuję. Ale jesli piszemy dokladnie to .. dokladnie. Nie jest to to samo. Niektorzy twierdza ze nikonowskie są dość inne.
Dla mnie nie jest to istotne, bo tego nie używam, ale dzisiaj zauważyłam, że jest :).
OK, może ja się pomyliłam i to nie jest ten parametr, który pomógł. Alfą i omegą nie jestem, tym bardziej, że do tej pory robiłam na zdjęcia dużo prostszą konstrukcją ;). Zmieniłam kilka parametrów za radą kogoś, kto miał taki sam problem i się go pozbył, tylko pozostałę nie wydaje mi się, żeby miała znaczenie.
Nie chciałam zamieszczać zdjęć, bo z tego pierwszego dnia mam tylko takie - później je usunę. Też fotka na dworze, ten dziwny zafarb pojawił tylko na zdjęciach córki, czyli tam, gdzie jest skóra. Zrobiłam kilka zdjęć kwiatkom w tym samym czasie, ustawień nie zmieniałam i tamte są ok.
źródło (https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13590353_10210239298801641_2024530542872202522_n.j pg?oh=0825922ebf3263a2a7ae7685d587cb67&oe=57FC0156)
Próbowałam "poprawić" czyli standardowo, balans bieli i ekspozycję, wyszło coś takiego, co szło w złą stronę ;). Gdybym próbowała skorygować zielony, pojawłaby się magenta, zupełnie jak w D50 :D. Nawet po tej korekcie to nie jest kolor włosów mojej córki :)
źródło (https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13567406_10210239298761640_8296388464374942532_n.j pg?oh=f76cf41eb29848dbc7fdb438f1470800&oe=57EE572C)
Nie wiem w takim razie dlaczego jest lepiej, ale jest :).
Xavier80
02-07-2016, 23:04
Twoik problemem nie jest prawidłowe odwzorowanie kolorów tylko to, że aktualnie posiadany aparat nie odwzorowuje ich w ten sam sposób co dużo prostsza konstrukcja, te,ta stary jak świat i przerabiany już na tym forum
david555
03-07-2016, 08:57
Nie bardzo daję wiarę zapewnieniom producentów tych "cudownych" kart do profilowania za trzy stówy, że użyte w nich pigmenty są wolne od metameryzmu.
Super Panowie. Pobralem Soft Nikona, i faktycznie są tam profile z aparatu "picture control" które można nadawać w Raw, dużo lepiej skóra wygląda na neutral i portret. Ale jedno jest pewne tych profili nie ma faktycznie w lightroomie, są inne, ale nie "picture control" od Nikona. Niestety Monika wprowadziła w błąd i straciłem połowę dnia na przesłanie Raw z aparatu z ustawieniami picture control do lightrooma. :) czy w jakiś sposób można takie profile gotowe jak są w aparacie, ściągnąć i wgrać do lightrooma ?
Te w lightroomie są dużo gorsze, niż te w oprogramowaniu od Nikona. Ale w profilu Adobe standard w lightoroomie pobawilem się suwakami, ściągając trochę czerwieni i innych barw i skóra na zdjęciach zaczęła się robić zupełnie fajna, tylko jak zapisać taki zmieniony profil w lightromie, żeby moc wrzucać go na wszystkie zdjęcia, ktoś mi podpowie ?
Powiem Wam ze w aparacie mi bardzo pasowały kolory, dopóki nie zacząłem czytać tego wątku. Teraz mam wrażenie że skóra jest faktycznie zbyt czerwona. Mogłem tego nie czytać i cieszyć się robieniem zdjęć, teraz zamiast tego cały weekend przesiedziany przed forami, i kombinowanie z kolorami:)
Nie. Nie można ściągnąć tych profili i wgrać w LR.
Caly czas piszemy ze te profile sa nikonowskie i tylko w sofcie nikona. Nie da sie ich przeniesc. Ludzie robią swoje profile ale ... nie udaje sie podrobic profili nikona. Nawet Adobe nie potrafi.
..
....Ale w profilu Adobe standard w lightoroomie pobawilem się suwakami, ściągając trochę czerwieni i innych barw i skóra na zdjęciach zaczęła się robić zupełnie fajna, tylko jak zapisać taki zmieniony profil w lightromie, żeby moc wrzucać go na wszystkie zdjęcia, ktoś mi podpowie ?
Jeśli o stałe wprowadzenie zmian w profilach Adobe w LR to wychodzi na to że się da....
Sam dowiedziałem się o tym niedawno z filmu "Władca Barw" produkcji DR5000..
Opisuje światło, zarządzanie barwami i takie tam.... 1,5 godziny kompendium o barwach w fotografii cyfrowej. (nie robię reklamy, a jedynie pokazuje gdzie szukać info o barwie w fotografii, tym bardziej że oni też cykają D750)
Po obejrzeniu stwierdzam że na wiele rzecze nie zwracalem uwagę... Oj wiele.
Wnisek też, że gdybye wcześniej zobaczył film, to wiele postów z tego wątku byłoby kompletnie nie potrzebne.
(nie umniejszając starań osób tu piszących, wśród których również dodawałem swoje wypociny - udolne czy nie [emoji1] )
Do wprowadzania zmian służy program Adobe DNG Profile Edytor.
DR5000 używają go też do stałego nadanie odpowiedniej kolorystyki i wstępnej expozycji zaimportowamym zdjęciom. Jest też pokazane jak przypisać jeden z profili Camera Calibration jako stałe domyślne dla kolejnych zdjęć zaimportowanych.
Niestety Monika wprowadziła w błąd i straciłem połowę dnia na przesłanie Raw z aparatu z ustawieniami picture control do lightrooma. :) czy w jakiś sposób można takie profile gotowe jak są w aparacie, ściągnąć i wgrać do lightrooma?
Jest mi bardzo przyko, że przesłanie rawa z aparatu i dwa kliknięcia zajmują Ci połowę dnia. Serio przykro :). Rożne profile można wgrać i załadować z karty do aparatu. Ale biorąc pod uwagę powyższe lepiej się za to nie zabieraj ;).
Btw. przyszło mi do głowy, że to dziwny problem. Tzn. wirtualny chyba. Nie czytałam całego wątku, ale dlaczego nikt tutaj nie wrzuca zdjęć z tym swoim problemem z kolorami? :)
Twoik problemem nie jest prawidłowe odwzorowanie kolorów tylko to, że aktualnie posiadany aparat nie odwzorowuje ich w ten sam sposób co dużo prostsza konstrukcja, te,ta stary jak świat i przerabiany już na tym forum
Serio chcesz mi powiedzieć, że:
Poznałeś dziewczynę, zaprosiłeś do domu i kiedy ściągnęła bieliznę to czar prysnął, bo nosiła pushup i się okazało, że zamiast fajnej trójki jej rozmiar piersi to ledwo jedynka?
Skarżysz się koledze, że była miała większe a on poklepuje Cię po plecach i mówi: stary, Twoim problemem nie jest rozmiar je piersi, ona po prostu ma je INNE
No... nie myślę, że to jest ok ;)
Xavier80
03-07-2016, 19:38
Serio chcesz mi powiedzieć, że:
Poznałeś dziewczynę, zaprosiłeś do domu i kiedy ściągnęła bieliznę to czar prysnął, bo nosiła pushup i się okazało, że zamiast fajnej trójki jej rozmiar piersi to ledwo jedynka?
Skarżysz się koledze, że była miała większe a on poklepuje Cię po plecach i mówi: stary, Twoim problemem nie jest rozmiar je piersi, ona po prostu ma je INNE
No... nie myślę, że to jest ok ;)
Nie, chcę Ci tylko powiedzieć, że jesteś przyzwyczajona do kolorów ze swojego starszego sprzętu, stąd te zastane w nowym wydają się Tobie zakłamane. I tylko tyle
@sMonika
Kupiłaś D750, skonfigurowałaś aparat i software do wołania w sposób Ciebie satysfakcjonujący, to po co z uporem godnym lepszej sprawy, nawiedzasz ten wątek, wypisując jakieś historyjki o cyckach ?
Software'u nie konfigurowałam.
Cycki mają tyle wspólnego z kolorami ile moje "przyzwyczajenie się" do kolorów ze starego apratu, które kolega próbuje mi wmówić.
Myślisz, że tylko osoby z tego forum zauważyły, że coś jest nie tak z kolorami? I to takie, które nie przesiadły się jak ja z dość starego aparatu, ale z poprzednich modeli? Ludzie na całym świecie po pierwszym zachwycie są (niemiło)zaskoczeni odwzorowaniem skóry w D750, wszystkim się tylko wydaje? A ciekawa jestem, bo może ktoś tutaj wpadnie na to, dlaczego. Ciekawa też jestem tych zcjęć, ale jak napisałam wcześniej, nie wiem, dlaczego ludzie nie chcą pokazać w czym jest problem. Może balans bieli? Ten można sobie ustawić w puszce (nie mówię o dwóch trybach auto) i tak, ustawienia ZOSTAJĄ zachowane w Lightroo'ie.
A forum jest Twoje prywatne, że chcesz mi mówić który wątek mam "nawiedzać"?
david555
03-07-2016, 20:00
@@sMonika
Słyszałaś o siatce (filtrze) Bayera ?
Taka jest charakterystyka matryc D750 i żadne algorytmy interpolacyjne, ani softwarowe ustawienia niewiele pomogą.
Ale o co wam chodzi?? D750 ma bardzo dobre i zdanie barw. Dużo lepsze niż wiele poprzednich modeli.
A jak wam sie nie podobają kolory w LR, to jedynie możecie czepić się siebie, a nie D750.
Xavier80
03-07-2016, 20:26
Ludzie na całym świecie po pierwszym zachwycie są (niemiło)zaskoczeni odwzorowaniem skóry w D750, wszystkim się tylko wydaje? A ciekawa jestem, bo może ktoś tutaj wpadnie na to, dlaczego. Ciekawa też jestem tych zcjęć, ale jak napisałam wcześniej, nie wiem, dlaczego ludzie nie chcą pokazać w czym jest problem. Może balans bieli? Ten można sobie ustawić w puszce (nie mówię o dwóch trybach auto) i tak, ustawienia ZOSTAJĄ zachowane w Lightroo'ie.
A forum jest Twoje prywatne, że chcesz mi mówić który wątek mam "nawiedzać"?
Serio, myślę, że powinnaś zastanowić się nad zmianą body na takie, które odwzorowuje kolory w sposób satysfakcjonujący dla Ciebie.
Teksty typu : " ludzie na całym świecie są niemiło zaskoczeni odwzorowaniem kolorów skóry" są nadinterpretacją i nadużyciem. Narzekają przeważnie Ci, którzy przesiedli się z d700, ale tak jak mówię, jeżeli kolory Ciebie nie satysfakcjonują to asortyment na rynku dostępny jest dość szeroki i zapewne znajdziesz coś dla siebie.
Pozdrawiam
Monika, nie jestem tutaj żeby się szarpać i wdawać w konflikty, jestem totalnym amatorem i dopiero zapoznaję się z tym wszystkim, dlatego wszystko zajmuję mi więcej czasu niż np. Tobie i bardziej doświadczonym kolegom z forum. Z tego co zrozumiałem, pisałaś o tym że zmieniając w aparacie "picture control" i robiąc zdjęcia w RAW które następnie są wgrywane do ligtrooma, w lightroomie masz zdjęcia RAW z efektami z aparatu "picture control. Czy możesz napisać jak zrobiłaś to że automatycznie te profile zgrywają Ci z aparatu do ligtrooma, robiąc w formacie RAW?
Koledzy, pomijając temat "picture control" mam kilka pytań odnośnie pracy na ligtroomie.
1) Czy są gdzieś w sieci jakieś dostępne profile do CameraCalibration w Lightroomie, pod Nikona lub nasz model D750?
2) Profil Adobe Standard dopiero zaczął mi pasować, jak pobawiłem się chwile suwakami pod profilami. Czy można zapisać na stałe taki zmieniony profil, nazwać go i wrzucić do katalogu Camera Calibration ? Jeśli tak, to prosiłbym o pomoc, gdzie to mogę zrobić.
Program adobe dng profile editor.
No to zacznę tak. Po raz kolejny. I proszę o spokój. (widzę że nerwy wynikają po części z braku chęci czytania wcześniejszych 300 postów z tego wątku.)
Picture Control z body w RAW wyciągniesz tylko w sofcie Nikona ( a potem możesz sobie je kopiować na pozostałe RAW z Nikona, lub wgrać na nowo do puszki NIKO, np. Inny egzemplarz... W tym że zapewne nie wygrasz profilu z puszek wyżej do tych nizej.... Chodzi o opcję wyostrzania-> "przejrzystość".... rocznikowo zaczęło się z tego co pamiętam od D800) ALE TYLKO W SOFCIE NIKONA (chyba że ominęła mnie jakaś rewolucja ?)
A teraz co do Lightroom.
LR ma w Camera Calibration swoje profile kalibracji do pewnych standardów, i zapewne nie chodzi czy Adobe chce zerznąć "ustawienia" NIKO czy nie (do Canona, Oli, Pentax czy Sony też tam ich nie ma.. Koniec kropka.)
Firma dostarczająca soft uniwersalny nie będzie się bawić w zapewnianie kolorów z konkurencyjnych wywoływarek. Pozostawia te działanie użytkownikowi ( bo przecież każdy może nabyć wzorniki i sobie ustawić tak by niezależnie która pustką by fotał, miał te same barwy "wszędzie" - czy to canon, NIKO czy ble ble ble....)
I teraz czas na wzorniki.
Pisał tu ktoś ze nie ufa im (a bo to bo tamto -bo nie ma i nie próbował nawet, pozostał w teoretycznych założeniach), lub zrobił sobie profil mniej lub bardziej poprawnie/użył dostępnego zdjęcia takowego na dany model (z tym że każdy egzemplarz D750 możeinaczej oddawać barwy... Choćby minimalnie, ale różnica jest) i jest zadowolony/lub nie.
Okazuje się że ten model jest zrobiony dość precyzyjnie, może aż nadto precyzyjnie jeśli chodzi o wyłapywanie różnic w WB i wymaga bardziej zaawansowanego (chirurgicznego) posługiwania się (co wcześniej przy starszych modelach było prostsze [bo obsługiwało się jak "młotek" lub "cep"] ot strzelało się i wszystko było uśrednione, mniej lub więcej, ale zwykle stykło)
Wyżej pisałem o filmiku. Nie Z Chęci Pseudo reklamy, ale by wskazać ścieżkę to informacji które otwierają szersze spojrzenie na kwestie światła i potencjalnych problemów z kolorami. Oglądał ktoś? Jakie jest wasze zdanie, i czy według was może to pomóc z obróbką by tematyczny problem z Czerwonką "nie był problemem"???
Pozdrawiam ?
Ps. Jak będę miał chwilkę (zarobiony po pachy, a żona w szpitalu chora leży, więc zmartwień nie mało ) to wykonam taki profil do D750 (ten bardziej zaawansowany z dwóch DNG)
Kiedyś udostępniłem już ten prosty. ale jak widać nieliczni znaleźli.
Potem sobie grzebcie edytorem (każdy model w sumie jest inny, i każdy egzemplarz danego modelu też) użyjecie na własną odpowiedzialność, więc bez histerii mi potem ???
david555
03-07-2016, 23:09
@Tibi7
Co Ty chłopie pierniczysz.
Zalukaj sobie tutaj: http://fotografiadlaciekawych.pl/index.php/2013/07/02/test-barwy-swiatla-czy-tez-cie-dopadl-metameryzm/
Patrz na kolory na wzorniku przy różnym świetle.
@Tibi7
Co Ty chłopie pierniczysz.
Zalukaj sobie tutaj: http://fotografiadlaciekawych.pl/index.php/2013/07/02/test-barwy-swiatla-czy-tez-cie-dopadl-metameryzm/
Patrz na kolory na wzorniku przy różnym świetle.
Właśnie nie piernicze....
Wiem czym jest to o czym piszesz.
I faktycznie temat opisany na wskazanej stronie pokazuje że masz rację rację, z tym że nie wiesz dlaczego...
Opisuje to też ten film, od 8:50 min.... W sumie powiedziano to wprost w 9:05....
Oglądałeś ten film?
Nie sądzę!
Bo potem wyjaśniono DOKLADNIE DLACZEGO TAK SIĘ DZIEJE!!!
JEŚLI NIE RZUCISZ NA WZORNIK DOBREGO ŚWIATŁA, TO NIE MA SZANS BY CI ODBIŁ DOBRE BARWY BO WIDOCZNIE DANE ŚWIATŁO (SPEKTRUM) TAKOWEJ BARWY NIE MA!
Chcesz, oglądanij. Nie chcesz to dalej puszczaj bąki w moją stronę.
Pozdrawiam
Ps. Jaki chłopie? Moja babcia "szlachcianką była"... Choć ubogą... ? ??????????????????
david555
03-07-2016, 23:36
Dobre światło, dobre, juź nawet nie mam siły się śmiać z takich "mądrości".
Pisałem już przecież, że fotografię wzornika trzeba wykonać w laboratoryjnych warunkach, żeby barwy były precyzyjnie oddane.
Dobre światło, dobre, juź nawet nie mam siły się śmiać z takich "mądrości".
Pisałem już przecież, że fotografię wzornika trzeba wykonać w laboratoryjnych warunkach, żeby barwy były precyzyjnie oddane.
Może tym razem zrozumiesz - przestań p***** od rzeczy.
Wzorniki są to tego, aby ich używać właśnie w różnym świetle. Im gorsze, bym wzornik bardziej przydatny.
Scheibus? Fotografie też "uprawiasz tylko w laboratorium? Masz wogóle ten wzornik na użytek że cię "mądrości śmieszą", czy raczej dałeś sobie spokój po przeczytaniu swojej wskazanej stronki?
GonzoG świetnie to podsumował.
Wzorniki są to tego, aby ich używać właśnie w różnym świetle. Im gorsze, bym wzornik bardziej przydatny.
Z jednym zastrzeżeniem... dopóki światło będzie na tyle dobre, że program rozpozna wzornik :D
JEŚLI NIE RZUCISZ NA WZORNIK DOBREGO ŚWIATŁA, TO NIE MA SZANS BY CI ODBIŁ DOBRE BARWY BO WIDOCZNIE DANE ŚWIATŁO (SPEKTRUM) TAKOWEJ BARWY NIE MA!Wiesz, z tego mozna wyciągnąć wniosek, że wzorników używa sie przy dobrym świetle. Tylko wtedy to WB i kolor jest dość dobry. Kłopoty to są gdy jest kiepskie światło, a wg ciebie to wtedy nie używa sie wzorników?
Czym gorsze światło tym większy sens stosowania wzornika.
Jacku, masz 100% racji w dwóch pierwszych zdaniach, z tym że uważam że wzorników używać należy często/zawsze.
I tak jak powiedział GonzoG, im gorsze światło (ja bym to ujął "nie liniowe) tym większa konieczność używania wzorników.
Kolejne zdania, albo pomyliłeś mnie z innym "mówcą" albo postawiłeś mnie po innej stronie barykady. ?
Dobre, liniowe światło (np. Dzienne) bardzo ułatwia pracę.... bo swojej składowej posiada wszystkie barwy światła widzialne ( W sumie wystarczy poprawnie ustawić WB).
Mi, w przytoczonym zdaniu, chodziło: że nie warto rezygnować ze wzornika, tak jak to sugeruje pan Scheibus, bo "różne typy świateł różnie oddają kolorki z kratek wzornika" (jego zdaniem to" przekłamanie"-zjawisko metameryzmu- dyskwalifikują wzorniki, i sugeruje używanie tylko w kontrolowanych warunkach "labo" ?)...
..A przecież my dobrze wiemy że tak nie jest, i tym chętniej ich używamy kiedy światło "szaleje"....
Oczywiście wzornik nie naprawi braków w spektrum światła nieliniowego (te z poszarpanym spektrum) ale pozwolą dość wcześnie dostrzec problem, i wtedy możemy przeciwdziałać.
Czy tym razem moje słowa nie zostaną opacznie zrozumiane?
A może się przestanę się gimnastykować jeszcze raz podam tytuł filmu?
(bo niektóre z tych zagadnień nawet znając nie łączyłem w całość, i tym bardziej pomijałem w praktyce - jako że rzeczy oczywistych się nie dostrzega od razu-"najciemniej pod latarnią" [emoji1] )
... "Władca Barw" ?... (teraz kosztuje 2,5 raza więcej, przyznam że z pewnych powodów i ja się nie załapałem na tańsza subskrybcję.... Ale przyznam że wart jest swojej, a nawet większej ceny)
Dziękuję. ?
J
... "Władca Barw" ?... (teraz kosztuje 2,5 raza więcej, przyznam że z pewnych powodów i ja się nie załapałem na tańsza subskrybcję.... Ale przyznam że wart jest swojej, a nawet większej ceny)
Jedna rzecz mnie strasznie ciekawi... czy poza kilkoma szczegółami o których wiem, że nie wiem(ale w sumie mi nie potrzebnych do życia oraz jednej potrzebnej*) jest to wiedza, której nie posiadam ;)
*- Konkretnie chodzi mi o zmienność barwy/widma źródła światła zasilanego zmiennym napięciem, osobiście jestem w stanie tylko stwierdzić, że coś takiego występuje. Jest o tym coś więcej? EDIT: Więcej niż dobieranie czasu migawki w taki sposób żeby się nie synchronizować z wygaszaniem, bo o tym pewnie zostało wspomniane.
Z jednym zastrzeżeniem... dopóki światło będzie na tyle dobre, że program rozpozna wzornik :D
Jeszczenie miałem sytuacji, aby przy soft X-Rite nie dał rady z wygenerowaniem profilu.
Nawet przy pomarańczowych czy zielonych lampach ulicznych.
Jedynie Adobe DNG Profile Editor potrzebuje poprawnie ustawionego WB.
david555
04-07-2016, 08:57
A Ty zajrzyj do linka, który sprzedałem wyżej, bo najwidoczniej w ogóle nie wiesz o czym tu mowa.
Wiesz, z tego mozna wyciągnąć wniosek, że wzorników używa sie przy dobrym świetle. Tylko wtedy to WB i kolor jest dość dobry. Kłopoty to są gdy jest kiepskie światło, a wg ciebie to wtedy nie używa sie wzorników?
Czym gorsze światło tym większy sens stosowania wzornika.
A im gorsze światło, tym większy metameryzm i kółko się zamyka.
A Ty zajrzyj do linka, który sprzedałem wyżej, bo najwidoczniej w ogóle nie wiesz o czym tu mowa.
A im gorsze światło, tym większy metameryzm i kółko się zamyka.
No właśnie po to jest wzornik. Zrozum to w końcu.
Będzie pewnie i tak jak z senselami...
david555
04-07-2016, 09:23
No właśnie po to jest wzornik. Zrozum to w końcu.
Będzie pewnie i tak jak z senselami...
Z senselami jest dokładnie tak jak mówiłem, im są mniejsze, tym gorzej, bo mniej pada na nie światła, więc tu fizyki nie zawrócisz jak Wisły kijem.
Natomiast proponuję pochylić się nad zjawiskami metameryzmu (również fizycznymi), jeszcze raz podam link z przykładami, tak dla leniwców.
http://fotografiadlaciekawych.pl/index.php/2013/07/02/test-barwy-swiatla-czy-tez-cie-dopadl-metameryzm/
Pigmemt wzorników, również podlega tym zjawiskom, przykład na zdjęciach.
Monika, nie jestem tutaj żeby się szarpać i wdawać w konflikty, jestem totalnym amatorem i dopiero zapoznaję się z tym wszystkim, dlatego wszystko zajmuję mi więcej czasu niż np. Tobie i bardziej doświadczonym kolegom z forum.
Amatorem obsługi komputera? :) Bo to trochę dziwne, żeby winić mnie za to, że dwa kliknięcia zajmują Ci pół dnia ;). To akurat z fotografią nie ma nic wspólnego ;).
Z tego co zrozumiałem, pisałaś o tym że zmieniając w aparacie "picture control" i robiąc zdjęcia w RAW które następnie są wgrywane do ligtrooma, w lightroomie masz zdjęcia RAW z efektami z aparatu "picture control. Czy możesz napisać jak zrobiłaś to że automatycznie te profile zgrywają Ci z aparatu do ligtrooma, robiąc w formacie RAW?
Nie, ja nie powiedziałam, że mam zdjęcia z efektami Picture Control. Powiedziałam, że po pierwszym szoku za sugestią kogoś, kto się zajmuje fotografią zawodowo i miał ten sam problem zmieniłam kilka ustawień i od tego czasu jestem z kolorów zadowolona. Kluczowym miała być właśnie zmiana parametru Picture Control na Neutral.
Jeśli w dalszym ciągu nie jesteś zadowolony ze zdjęć spróbuj sobie może ustawić balans bieli? D750 wg. mnie jest dość mocno po ciepłej stronie, ale tylko przy słabszym świetle. I głównie przy fotografowaniu osób :). Przy dobrym oświetleniu, czy na zewnątrz dla mnie kolory są super i wymagają jedynie drobnej korekty. Właściwie nie tyle kolory, co jak już wspomniałam korekta ekspozycji.
I jak pisałam, mając na myśli balans bieli nie mówię tutaj o dwóch trybach auto (chłodniejszy i z zachowaniem cieplejszych tonów), tylko dostosuj pod siebie ustawienia A - B i G - M.
Chodzi mi o ustawienia Fine Tune Balance (strona 177 pliku z manualem):
http://download.nikonimglib.com/archive2/zTWQD00yGQnW012RcxZ15FTj6882/D750FM_DL(En)01.pdf
Te ustawienia zostają zachowane po otworzeniu zdjęcia w Lightroomie.
Koledzy, pomijając temat "picture control" mam kilka pytań odnośnie pracy na ligtroomie.
1) Czy są gdzieś w sieci jakieś dostępne profile do CameraCalibration w Lightroomie, pod Nikona lub nasz model D750?
2) Profil Adobe Standard dopiero zaczął mi pasować, jak pobawiłem się chwile suwakami pod profilami. Czy można zapisać na stałe taki zmieniony profil, nazwać go i wrzucić do katalogu Camera Calibration ? Jeśli tak, to prosiłbym o pomoc, gdzie to mogę zrobić.
Koleżanka co prawda wąsów nie ma, ale co wie ;):
Możesz sobie kupic profile do softu, które będą emulować kolorystykę innych aparatów, np. tutaj:
http://pskiss.com/shop/cross-camera-color-profiles/#prettyPhoto
Ale są też pliki do zapisania i załadowania bezpośrednio na karcie, wtedy dokonujesz zmian w korpusie. Widziałam takie zrobione i udostępnione przez kogoś, wydaje mi się, że na dpreview, jeśli Cię to interesuje, to znajdę w zakładkach i podeślę, tylko ewentualnie wieczorem, bo mam je na kompie w domu.
Możesz wrzucić tutaj zdjęcie, z którego nie jesteś zadowolony? Czy to jest ściśle tajne? :)
Z senselami jest dokładnie tak jak mówiłem, im są mniejsze, tym gorzej, bo mniej pada na nie światła, więc tu fizyki nie zawrócisz jak Wisły kijem.
Natomiast proponuję pochylić się nad zjawiskami metameryzmu (również fizycznymi), jeszcze raz podam link z przykładami, tak dla leniwców.
http://fotografiadlaciekawych.pl/index.php/2013/07/02/test-barwy-swiatla-czy-tez-cie-dopadl-metameryzm/
Coś żeś gdzieś przeczytał i mądrego próbujesz udawać.... ale ci to zupełnie nie wychodzi. Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. G**** mnie obchodzą twoje zjawiska, obchodzi mnie tylko to, że wzornik działa jak powinien i zawsze otrzymuję kolory jak powinny być.
O senselach i pixelach próbowali Ci już tłumaczyć w innym temacie:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=268559&page=102&p=3692513&viewfull=1#post3692513
nie mam zamiaru ciągnąć tutaj tego offtopu.
Jeśli chodzi o wzornik - polecam poużywać i dopiero się wypowiadać.
Kolejny wątek o kolorach i milion postów. Zawsze mnie fascynowało podejście ludzi kupujących sprzęt za grube tysiące i narzekanie że kolory nie takie. Osobiście fotografuję czterema różnymi korpusami w dwóch systemach i z kolorystyką problemu nie mam, tyle że mam to wszystko sprofilowane czymś co kosztuje około 300 zł, - takie nawiązanie do tysięcy wydanych na sprzęt. Zwyczajnie rozwiązujmy problemy zamiast je stwarzać.
Kolejny wątek o kolorach i milion postów. Zawsze mnie fascynowało podejście ludzi kupujących sprzęt za grube tysiące i narzekanie że kolory nie takie. Osobiście fotografuję czterema różnymi korpusami w dwóch systemach i z kolorystyką problemu nie mam, tyle że mam to wszystko sprofilowane czymś co kosztuje około 300 zł, - takie nawiązanie do tysięcy wydanych na sprzęt. Zwyczajnie rozwiązujmy problemy zamiast je stwarzać.
Mnie fascynuje natomiast po co ludziom tyle korpusów? :) Szczerze mówiąc wolałabym raz a dobrze, tzn. wydać te kilka tysięcy na jeden (nie jestem zawodowym fotografem ;) ) korpus i mieć porządny aparat, który działa, z którego zdjęcia wychodzą przyzwoite (nawet jpgi, bo co to za puszka, która nie potrafi wypluć przyzwoitego jpga? :) ) bez potrzeby wywoływania ich w X aplikacjach, czy też korzystania z buk wie jakich tooli :).
I wydaje mi się, że ludzie tutaj chcieliby rozwiązać ich problem, jeśli już wydali te grube tysiące ;). A jak się nie da rozwiązać to można: a) kupić inny korpus b) robić fotki w b&w ;) :P (te dwa ostatnie punkty to żarty, bo widzę, że nie każdy ma poczucie humoru ;) )
Jeśli o stałe wprowadzenie zmian w profilach Adobe w LR to wychodzi na to że się da....
Do wprowadzania zmian służy program Adobe DNG Profile Edytor.
DR5000 używają go też do stałego nadanie odpowiedniej kolorystyki i wstępnej expozycji zaimportowamym zdjęciom. Jest też pokazane jak przypisać jeden z profili Camera Calibration jako stałe domyślne dla kolejnych zdjęć zaimportowanych.
Znalazłam takie info: As of now (2014-10-28), Lightroom does not support the camera BUT you can download the Adobe DNG RC 8.7.0.287 beta converter and that transforms the NEF to DNG correctly. From there, you can import normally into Lightroom.
Możesz mieć rację :). Nie wiem w takim razie, co się stało u mnie, może wszystkie ustawienia razem, może jeden dzień to był za mało, żeby zrobić poprawne zdjęcie tym korpusem i przyszło z czasem ;).
W każdym razie na razie nie ma co się sugerować tym, co jest na wyświetlaczu w podglądzie ;).
Mnie fascynuje natomiast po co ludziom tyle korpusów? :) Szczerze mówiąc wolałabym raz a dobrze, tzn. wydać te kilka tysięcy na jeden (nie jestem zawodowym fotografem ;) ) korpus i mieć porządny aparat, który działa, z którego zdjęcia wychodzą przyzwoite (nawet jpgi, bo co to za puszka, która nie potrafi wypluć przyzwoitego jpga? :) ) bez potrzeby wywoływania ich w X aplikacjach, czy też korzystania z buk wie jakich tooli :).
I wydaje mi się, że ludzie tutaj chcieliby rozwiązać ich problem, jeśli już wydali te grube tysiące ;). A jak się nie da rozwiązać to można: a) kupić inny korpus b) robić fotki w b&w ;) :P (te dwa ostatnie punkty to żarty, bo widzę, że nie każdy ma poczucie humoru ;) )
3x D5, jeden podpięty do 70-200 2.8, drugi do 400 2.8, trzeci do 800 5.6, do tego 2 sztuki D810, na wakacje D750. Łącznie 6 sztuk, na zachodzie tego typu kolekcje jak najbardziej się zdarzają :D
Mnie wkurza że x-rite czy qpcard to 250-350zł jakby nie patrzeć za kawałek kartki :)
Mnie wkurza że x-rite czy qpcard to 250-350zł jakby nie patrzeć za kawałek kartki :)
Wkurza? ? to teraz się zagotujesz: producent zaleca zmianę wzorników po 2 latach ??? no cóż wszystko blaknie i nie ma ma to mocnych.
Jeśli patrzyć na cenę wzornika to i tak pikuś jeśli zechcesz po profilowaniu "puszeczki" poprawnie wyświetlić fotki
(dobry Eizo to 6-12 tysi o ile dobrze pamiętam... najtańszy to BenQ to wydatek około 3 k, z tym że nie ma za dużo opini o nim i nie wiadomo jak to chodzi ?)
I tu też jest ograniczony czas zużycia /święcenia, choć niektórym to starczy na lata i się zwróci.
Tak więc ciebie to wkurza, mnie natomiast nie.
Jeśli kogoś stać na puszeczki i słoiczki to taki wzornik to raz na jakiś czas, no cóż (buty też się zdziera ?)
Dzięki temu rynek należy do pro a nie do fotoziutków ?....
(choć nawet raz na jakiś czas i kilku chłopaków mogłoby się zrzucić na jeden egzemplarz, ale jak będą go dzielić na zleceniach?)
Polecam mieć własny [emoji1]
A ja kupilem checkera i bardzo ulatwia mi prace. Wynik pracy podobny przy roznym swietle a jest tego troche (czarno - biale sciany, lampy zarowe po ledy i swiatlo dzienne).
david555
04-07-2016, 21:47
Coś żeś gdzieś przeczytał i mądrego próbujesz udawać.... ale ci to zupełnie nie wychodzi. Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. G**** mnie obchodzą twoje zjawiska, obchodzi mnie tylko to, że wzornik działa jak powinien i zawsze otrzymuję kolory jak powinny być.
No niestety, Twój prymitywizm i klapki na oczach nie pozwolą nam na toczenie rozmowy na poziomie.
Jednakowoż pozdrawiam.
No niestety, Twój prymitywizm i klapki na oczach nie pozwolą nam na toczenie rozmowy na poziomie.
Jednakowoż pozdrawiam.
Klapki na oczach masz sam. A twoje wygórowanie jest równe z chłopem, któremu słoma z butów wychodzi.
Nie masz pojęcia do czego służy wzornik i tyle w temacie.
I w tym temacie przyznaję rację GonzoG....
Używam wzorniki i jestem świadom zjawiska Metameryzmu....
....powiem wiecej: nawet jeśli niektóre widma światła nie oddadzą wszystkich kolorów, to zapewnią jednolitość w serii zdjęć (np. Sesja Ślubno-Weselna, w której to najczęściej wymieniona w temacie "Czerwonka" występuje z uwagi na częsty portret i światło "mocno połamane").
Owszem.
Jeśli jakiś kolor przypadnie (nie będzie widoczny w miejscu gdzie logicznie być powinien) oznacza, że padające spektrum światła, z otoczenia lub rzucone, nie posiada w swej krzywej danej barwy. Światło nie liniowe.
(przykład: dla uzyskania światła białego potrzebne red/yellow/blue..... {Powinno być RGB, nie RYB znany ze szkoły podstawowej.... yellow jest uzyskiwane przez obliczenia ilości GREEN w polach sąsiednich. Kropka} Ale jeśli żadna z tych barw lub całe światło nie posiada odcienia fioletu w swym widmie .... przedmioty odbiją R/G/B.... nie purple.... Fioletowa suknia u "świadkowej" będzie bardziej niebieska lub czerwona..... Lub jeszcze inna....)
Idealny kolor który zachowa się w sposób dość przewidywalny, nie metameryczny to kolor "czarny", choć i on będzie miał jakieś dominaty.... Przynajmniej mieć powinien, z uwagi ma brak kolorów "idealnych".
Nadal uważasz nas za "poniżej poziomu do dyskusji"?
Z wzornikiem jest tak że jak się już ma aparat i zakupimy monitor nadający się do pracy z kolorem i jest skalibrowany to niestety ale wzornik ułatwia prace i zaoszczędza sporo nerwów.
Po co tyle korpusów - bo ułatwiają pracę, bo jestem zbieraczem, bo szkoda się pozbyć :) A do dobrego jpga, to sie kupuje fuji :) A jeśli chodzi o pomoc to przedmówcy piszą, że najprostszym rozwiązaniem jest profilowanie aparatu.
Droga Moniko. Ja jestem zadowolony ze kolorów zdjęć, ale kombinuję na wszelkie sposoby. Jeżeli masz link do takich profili które można wgrać do ligtrooma to bardzo proszę. :)
Zdjęć na forum nie wystawię, chociaż miałem wcześniej taki zamiar, ale po wcześniejszych atakach personalnych odnośnie mojego pytania dotyczącego sprzętu, wole nie myśleć co będzie jak forumowi filozofowie wszelkiej maści zobaczą moje amatorskie zdjęcia. Chcę jeszcze pożyć :) :)
Profilowanie, czekery, komibinacje..... Można wszystko, tylko po co? Skoro są nikony doskonale odwzorowujące kolor, także w LR. Puszki starsze od ,,cudnych'' D750. Mam z konieczności między innymi 2x D750 i do dziś nie lubię pracy z kolorem. Nie dlatego, że się nie da. Da się. Ale dlatego, że zabiera to więcej czasu i często jest kompromisem. Mam swoją ulubioną puchę nikona, do której wciąż wracam (zmieniam tylko egzemplarze) i ona jest dowodem na to, że Nikon potrafił dać narzędzie umożliwiające kiedyś więcej niż dziś. Bez względu na to, jakim softem obrabiam plik mam to co chcę w kolorze. Dwóch moich znamienitych kolegów po fachu miało styczność z D750 i odpuściło. Jeden dalej pracuje D700, drugi D3. Obaj robią absolutnie doskonałe klaty w swojej dziedzinie. Ale nie chcę tu absolutnie toczyć bojów. Bo to bez sensu. Każdy pracuje tym, czym lubi. Albo czym musi ( patrz znów kompromis - bo przy zawodowej fotografii to jest rachunek zysków i strat, nie zawsze wprost finansowych). Dziś towarem niezwykle cennym jest czas. A dodatkowo wymuszona, jeszcze dłuższa, praca nad plikiem (profile, kombinacje, poza ,,zwykłą'' czasem czasochłonną już bardzo obróbka) to barykada nie do przejścia.
Xavier80
05-07-2016, 23:04
Profilowanie, czekery, komibinacje..... Można wszystko, tylko po co? Skoro są nikony doskonale odwzorowujące kolor, także w LR. Puszki starsze od ,,cudnych'' D750. Mam z konieczności między innymi 2x D750 i do dziś nie lubię pracy z kolorem. Nie dlatego, że się nie da. Da się. Ale dlatego, że zabiera to więcej czasu i często jest kompromisem. Mam swoją ulubioną puchę nikona, do której wciąż wracam (zmieniam tylko egzemplarze) i ona jest dowodem na to, że Nikon potrafił dać narzędzie umożliwiające kiedyś więcej niż dziś. Bez względu na to, jakim softem obrabiam plik mam to co chcę w kolorze. Dwóch moich znamienitych kolegów po fachu miało styczność z D750 i odpuściło. Jeden dalej pracuje D700, drugi D3. Obaj robią absolutnie doskonałe klaty w swojej dziedzinie. Ale nie chcę tu absolutnie toczyć bojów. Bo to bez sensu. Każdy pracuje tym, czym lubi. Albo czym musi ( patrz znów kompromis - bo przy zawodowej fotografii to jest rachunek zysków i strat, nie zawsze wprost finansowych). Dziś towarem niezwykle cennym jest czas. A dodatkowo wymuszona, jeszcze dłuższa, praca nad plikiem (profile, kombinacje, poza ,,zwykłą'' czasem czasochłonną już bardzo obróbka) to barykada nie do przejścia.
I to jest klasyczny przykład tego, o czym pisałem wcześniej. Tu doskonale odwzorowanie barw nie ma nic do rzeczy ( doskonale w subiektywnym mniemaniu użytkownika rzecz jasna). Pracując na starszych puchach przyzwyczaiłeś oko do kolorów przez nie serwowanych i teraz masz dwa wyjścia, albo pozostać przy nich albo oprofilować te z nowej puszki w celu spełnienia swoich subiektywnych wymagań. Kolory w d750 nie są ani lepsze ani gorsze niż w d700 /d3, po prostu są inne.
Są inne. Nie mam D750. Miałem za to D700 i on NIE miał dobrego koloru. Nowszy model - D800 ma go wiele lepszy. Totalnie nie rozumiem więc tęsknoty za kolorami z D700.
[...]pobawiłem się chwile suwakami pod profilami. Czy można zapisać na stałe taki zmieniony profil, nazwać go i wrzucić do katalogu Camera Calibration ? Jeśli tak, to prosiłbym o pomoc, gdzie to mogę zrobić.
Gdy już ustawisz krzywe i suwaczki wg własnego upodobania, spójrz na przycisk Reset na samym dole po prawej stronie (jesteśmy w module Develop). Teraz naciśnij Alt - zauważ, że przycisk zmienił nazwę na Set Default... - kliknij w niego. I tyle. Ustawiłeś właśnie indywidualne ustawienia dla tej konkretnej puszki (albo modelu aparatu - nie mam dwóch puszek tego samego modelu więc nie jestem do końca pewien). Nie jest to co prawda "profil" ale chyba o takie zapisanie ustawień Ci chodziło, prawda?
Profilowanie, czekery, komibinacje..... Można wszystko, tylko po co? Skoro są nikony doskonale odwzorowujące kolor, także w LR.
Możesz napisać co ma Nikon do tego, że Adobe dało ciała i zrobiło g**** profile ??
Wydaje mi się, że już kiedyś czytałem ten post i na niego odpisywałem, ale zrobię to jeszcze raz:
Zrobienie koloru z D750 kolorem poprawnym(bo zdarza mu się lekko przenasycać okolice magenty/fioletu) to jedno kliknięcie, albo kilka w celu ustawienia odpowiedniego profilu jako domyślnego, żadnych kompromisów też nie widzę. Wygląda mi to po prostu na to, że nie bardzo masz spore braki w obróbce i próbujesz je zrzucać na puszkę.
Ustawienie w LR produkt Dual illuminant (taki z dwóch DNG ?) załatwia sprawę i w sumie sprowadza się do poprawnego nadania WB w fotce (bo As Shot różnie bywa), potem lekkie korekty expozycji(naprawdę lekkie, patrz tu: https://youtu.be/qDKASIy6ZTg
Jeśli chodzi o to "mega czas" w obróbce, zerknij ten sam film 6:55-7:10 (to średnio 4 fotki na minutę, i 240 na godzinę.... fakt trzeba być jak robot, ale da się niego wykonać "presetami do samego WB" a te korekty expozycji(?).... W filmie "Władca Barw" pokazano że większość wstępnych korekcji expozycji jest nadanych już w edytowany (za pomocą Adobe DNG Profile Edytor.... Oni lekko EV I KONTRAST ?)
Potem ze startu klikając ALT w oknie CAMERA Calibration wybierając "profil" domyślny ?
....
Czyli zostaje Ci: import(profil nadany z automatu) i korekty +lokalne pędzlem lub pryszcze ?
Dwóch moich znamienitych kolegów po fachu miało styczność z D750 i odpuściło. Jeden dalej pracuje D700, drugi D3. Obaj robią absolutnie doskonałe klaty w swojej dziedzinie. Ale nie chcę tu absolutnie toczyć bojów. Bo to bez sensu. Każdy pracuje tym, czym lubi. Albo czym musi ( patrz znów kompromis - bo przy zawodowej fotografii to jest rachunek zysków i strat, nie zawsze wprost finansowych). Dziś towarem niezwykle cennym jest czas. A dodatkowo wymuszona, jeszcze dłuższa, praca nad plikiem (profile, kombinacje, poza ,,zwykłą'' czasem czasochłonną już bardzo obróbka) to barykada nie do przejścia.
Wiele w tym racji.
Dlatego zastanawiałam się, czy nie zmienić firmy i zamiast kupić d750 przyjrzeć się canonowi. Przeglądam wiele galerii i prawie wszystkie zdjęcia, które mi się najbardziej podobają zostały zrobione canonem. Jest mi trudno określić na czym polega różnica, ale mam wrażenie, że zdjęcia z canona są takie "czyste", do tego prawie trójwymiarowe a moje wydają się "płaskie". Nie jestem profesjonalistą i ciężko mi określić na czym polega różnica, może to jest właśnie ta plastyka obrazu ;).
Być może, na co tez stawiam, moje płaskie zdjęcia są wynikiem tego, że niepoprawnie używam światła i jeszcze długa droga przede mną ;).
Zanim kupiłam nowy korpus przejrzałam wiele recenzji i niestety problem z kolorystyką bardzo często pojawiał się w opiniach odnośnie d750, mimo wszystko będąc ograniczona funduszami zdecydowałam się zostać przy nikonie. Gdybym mogła wydać w tym momencie więcej kupiłabym 5d3 i 24-70 f2.8 L. Alternatywą finansową, ale nie wiem, czy jakościową był dla mnie w tym momencie eos 6d i na niego się nie zdecydowałam.
Tylko nie bierzcie tego jako próbę wywołania kolejnej wojny systemowej, bo nie o to mi chodzi ;)
To zgadnij proszę, które jest z Canona, a które z Nikona:)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/2552424900_1467810717_thumb-2.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/2552424900_1467810717.jpg)
Wiele w tym racji.
Dlatego zastanawiałam się, czy nie zmienić firmy i zamiast kupić d750 przyjrzeć się canonowi. Przeglądam wiele galerii i prawie wszystkie zdjęcia, które mi się najbardziej podobają zostały zrobione canonem. Jest mi trudno określić na czym polega różnica, ale mam wrażenie, że zdjęcia z canona są takie "czyste", do tego prawie trójwymiarowe a moje wydają się "płaskie". Nie jestem profesjonalistą i ciężko mi określić na czym polega różnica, może to jest właśnie ta plastyka obrazu ;).
Być może, na co tez stawiam, moje płaskie zdjęcia są wynikiem tego, że niepoprawnie używam światła i jeszcze długa droga przede mną ;).
Zanim kupiłam nowy korpus przejrzałam wiele recenzji i niestety problem z kolorystyką bardzo często pojawiał się w opiniach odnośnie d750, mimo wszystko będąc ograniczona funduszami zdecydowałam się zostać przy nikonie. Gdybym mogła wydać w tym momencie więcej kupiłabym 5d3 i 24-70 f2.8 L. Alternatywą finansową, ale nie wiem, czy jakościową był dla mnie w tym momencie eos 6d i na niego się nie zdecydowałam.
Tylko nie bierzcie tego jako próbę wywołania kolejnej wojny systemowej, bo nie o to mi chodzi ;)
Jak to mówią, kto bogatemu zabroni :) zamieniać systemy. Będzie więcej i taniej na rynku wtórnym. Ja osobiście wolałbym zainwestować w wiedzę a nie szukać problemów w sprzęcie, badź co bądź świetnym. Pozdrawiam.
Co wchodzę w temat to widzę że czym starszy i bardziej doświadczony użytkownik to bardziej płacze nad kolorami D750, ja jestem świeżym użytkownikiem i mogę napisać że mój D80 ma ładniejsze kolory ale po wywołaniu raw-a jest zdecydowanie lepiej i dostrzega się te przekolorowane zdjęcia z D80.
D700 nie miałem ale mogę kupić jakiś używany na zamianę z podobnym przebiegiem D750 jak ktoś chce lepsze kolory :)
Jak to mówią, kto bogatemu zabroni :) zamieniać systemy. Będzie więcej i taniej na rynku wtórnym. Ja osobiście wolałbym zainwestować w wiedzę a nie szukać problemów w sprzęcie, badź co bądź świetnym. Pozdrawiam.
:) :) :) Dlatego się nie poddaję i dzielnie walczę, inwestuję w ekhm, wiedzę za darmo w necie ;)
Problemy z kolorami w D750 mają w większości ludzie, którzy nie radzą sobie z obróbką, owszem standardowe połączenie D750+Adobe Standard czasami potrafi się wysypać, ale profilowanie w pełni załatwia sprawę.
Problemy z kolorami w D750 mają w większości ludzie, którzy nie radzą sobie z obróbką, owszem standardowe połączenie D750+Adobe Standard czasami potrafi się wysypać, ale profilowanie w pełni załatwia sprawę.
No to wychodzi na to, że z obróbką radzę sobie świetnie :P trzeba w takim razie zapomnieć o sprzęcie i skupić się na robieniu fot ;)
hostman22
06-07-2016, 17:55
Ja rozumiem tzw. jpg z puszki, ale jeżeli pisze się, że docelowym programem jest LR, to wypadałoby kupić colorchecker passport i przysiąść trochę na "czterech literach" - zamiast szukać jakiś mitycznych "profili". Ale to by wymagała czasu i trochę wysiłku, więc się nie da... ;)
To zgadnij proszę, które jest z Canona, a które z Nikona:)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/2552424900_1467810717_thumb-2.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/2552424900_1467810717.jpg)
Lewe Nikon ?tak?
Lewe żółtawe jak z D700, choć ta dominata może być ze światła odbitego od roślinek ?
Prawe niekoniecznie miałoby być Canona... Mogłoby to być też Nikon D750?
Jeśli na obu profilowane puszki to może być nie do zgadnięcia ?
@sMonika, te "czyste" zdjęcia z Canona to kwestia obróbki. Podobne finalne zdjęcia możesz otrzymać także z Nikona. Ostatnio zdarza mi się fotografować Canonem 6D i specjalnych powodów do zachwytu - jeśli chodzi o kolorystykę zdjęć - nie dostrzegam. Muszę jednak przyznać, że ten Canon - być może ze względu na uboższe niż w D610 menu oraz mniejszą liczbę funkcji - pozwala chyba bardziej skupić się na kadrach. Nie potrafię tego racjonalnie wyjaśnić, ale Canon wydaje się być bardziej konserwatywny pod względem "ficzerów", niejako "każe" skupić się na zdjęciach. Niestety matryca w 6D moim zdaniem jest mniej ciekawa niż w D610. Podejrzewam, że w porównaniu z D750 też wypada gorzej.
Co do tematu - myślę, że colorchecker jest przydatny (sam niestety na razie nie posiadam) i ułatwia późniejszą obróbkę, jednak przy jego braku warto skupić się na ustawieniu poprawnego balansu bieli. Balans bieli to chyba mocno decydujący parametr w fotografii cyfrowej.
kurczeblade
06-07-2016, 22:42
Czy coś złego jest z kolorami, np. na tym zdjęciu ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/27519965183_3737770ef9_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/HVR1Sk)Sesja-1 (https://flic.kr/p/HVR1Sk) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr
d3s jest absolutnie wyjatkowa puszka jesli chodzi o kolor. zadna inna skrzynka nie daje takiego obrazka jak d3s. bede sie upieral ze to jest jak do tej pory najlepszy aparat N.
Wygląda ok, problem głównie pojawia się w przypadku sztucznego oświetlenia wpadającego w okolice fioletu/magenty, gdybyś chciał to mogę podesłać tego typu zdjęcia.
Problemami z D750 są najczęściej użytkownicy - przyzwyczajenia albo brak wiedzy.
Miałem właśnie paczkę 100 RAWów z D750 do przejrzenia, zrobionych w bardzo różnych warunkach oświetleniowych i żadnego problemu z nimi nie mogłem się doszukać.
Wręcz przeciwnie. Jest lepiej niż w D610. A że Adobe nie zrobiło profilu do niego - żaden problem. Raz 4 minuty poświęcone na profil z ColorCheckerem i jest dobry profil.
Ja do D610 prawie w każdych nowych warunkach muszę używać wzornika, bo raz za dużo czerwieni, raz żółtego, to znowu zielonego albo magenty.
Ale nie jest to żaden problem przy obróbce RAWów.
Z resztą znajomy tak samo narzeka na kolory z 6D i 5D3 i to w sofcie danym do aparatu. A przy Nikonie soft producenta nie ma problemów z kolorami.
kurczeblade
07-07-2016, 08:58
Wygląda ok, problem głównie pojawia się w przypadku sztucznego oświetlenia wpadającego w okolice fioletu/magenty, gdybyś chciał to mogę podesłać tego typu zdjęcia.
Więc dla mnie ten problem co niektórzy mają nie jest żadnym problemem, wręcz przeciwnie dla mnie kolor w D750 jest bardzo na plus, szczególnie możliwości w RAW'ie. Nie używam (nie mam) ColorCheckera, bo się nad tym jeszcze nie zastanawiałem, ale pewnie chciałbym spróbować, chociaż zobaczyć sprawdzić jakie możliwości daje i pewnie jak znajdę więcej wolnego czasu to tak zrobię, bo to bardzo ciekawe narzędzie.
Takie problemy z kolorem miałem kiedyś, gdzie pracowałem na "marketowych" monitorach, gdzie ciężko mi było doprowadzić zdjęcie do porządku w postprodukcji i nie widziałem tego co robię, a gdy myślałem że jest dobrze obrobione zdjęcie, to gdzieś po portalach fotograficznych okazywało się że dostawało krytykę że jest za fioletowe, to za różowe, to za żółte, ja tego nie widziałem u siebie, dopiero przerażałem się jak odbierałem odbitki z fotolabu, lub widziałem moje zdjęcia na innych wyświetlaczach. Ten problem dotyczył też pracy z Canonem :) Teraz obojętnie jakim aparatem się robi, jakim systemem, mając dobry monitor widzę to co robię i jestem świadomy efektów końcowych, tutaj kłaniam się w stronę Eizo i bardzo się cieszę że wsadziłem kasę w ten niechciany wcześniej nabytek.
Dobry monitor mocno poprawił mój workflow z kolorem, chociaż wcześniej na lewo i prawo upierałem się że monitor to mało istotna rzecz i byłem antynastawiony jak ktoś mi pisał że mam sobie kupić monitor za kupę $ teraz sam do siebie mogę powiedzieć, że byłem naiwny skoro tak myślałem. :)
Daje sobie rękę uciąć że pewnie duża część osób którzy nie mogą ładnie wyprowadzić zdjęcia podczas postprodukcji, obrabia tutaj zdjęcia na wyświetlaczach od laptopa, lub jakiś tanich komercyjnych monitorach i pewnie podczas każdego odpalenia takiego komputera.
nie.Znajomy
07-07-2016, 17:07
dobry monitor to podstawa
dobry monitor to podstawa
Tylko że ludzie, którzy są zdziwieni kolorami na zdjęciach z d750 (ja tymi pierwszymi zdjęciami byłam zdziwona bardzo ;)) zazwyczaj porównują je do innego aparatu. Wątpię, że zmianę sprzętu fotograficznego zaczynają od wymiany monitora ;). Przy okazji nie wiem jaki monitor musiałby aż tak wypaczać kolory, może jakiś stary crt ;).
A to, że kupno pełnej klatki wymaga czasem sprzętowych inwestycji, to inna sprawa :). Dzisiaj dojechał do mnie nowy 3T dysk, muszę zrobić porządki w komputerze :).
Nie, zdjęcie przepiękne, kolory też :) Ostrów Tumski? :)
Wszystkie zdjęcia z tej sesji z resztą świetne, ale jak popatrzysz na to, gdzie modelka nosi ten czarny, futerkowy kubraczek, to mam wrażenie, że ciepełko z tych płyt z "piaskowca" na ścianie jednak trochę odbiło. Ale w ładną stronę, żadne tam pomarańcze i nic, co by szkodziło w odbiorze zdjęcia :)
Ja dostrzegam tylko jedną wadę odnośnie kolorów, zwie się ona "adobe standard" i powoduje że jak ląduję zdjęcia z D750 to wyglądają gorzej niż te z D80, dobrze ustawiony jpg w D750 daje piękne zdjęcia jeśli już ktoś tak chce.
A na jakich profilach odrabiać? Z tych w lightroomie Adobe standard mi się wydaje najladnieszy ...
A na jakich profilach odrabiać? Z tych w lightroomie Adobe standard mi się wydaje najladnieszy ...
Na takich własnoręcznie zrobionych colorcheckerem na każdą puszkę z osobna (nawet zrobiona pod taki sam model niekoniecznie, lub wogóle się nie nadaje ?)
Do tego dobrze jest go asekuracyjnie używać na zleceniach każdorazowo w pomieszczeniach z "dziwnym światłem" (jak nie idziesz to dobrze, ale jeśli potrzebujesz a nie zrobiłeś sobotę foty wzornika to masz robotę ?)
Ok. A może ktoś przesłać taki profil lub gotowe profile ?
Nie przyszło ci do głowy że profil robisz pod konkretne swoje światło, błyskowe, zastane, stałe itp ? :)
Nie przyszło ci do głowy że profil robisz pod konkretne swoje światło, błyskowe, zastane, stałe itp ? :)
a jak się to ma, ten jeden profil, przy zmianie obiektywów, np. Sigma, Nikon czy Tamron?
Robi sie nowy.
To jest zabawa dla perfekcjonistow. To jest pracochłonne.
To nie tak ze sobie zrobisz raz jeden i juz sprawa jest załatwiona na zawsze.
Nie trzeba robić nowych... To tak samo jakbyś napisał, że do wywołania zdjęcia w LR trzeba profilu kolorystycznego do każdego obiektywu.
I nie jest to zabawka dla perfekcjonistów. Po prostu standardowe profile w LR nie nadają się do wywołania zdjęć w pewnych sytuacjach.
Ja mam zrobione po jednym głównym profilu każdego aparatu, a jak robię zdjęcia w jakimś kijowym świetle, to zawsze robię zdjęcia wzornika i w razie potrzeby robię profile.
Równie uprawnione jest napisanie że profil się robi dla różnych body jak i to ze dla różnego światła jak i to ze dla różnych obiektywów. Bo obiektywy też co do niuansow wpływają na oddanie koloru.
Mario__S
09-07-2016, 23:49
A próbował ktoś kto ma wzornik xrite color checker passport zrobić profil dual illuminant ? Czy to raczej marny efekt i nie warto sie w to bawić ?
Osobiście robiłem Dual ... profil działa lepiej jak ten robiony z jednej fotki...
Światło dzienne i Halogenowe (2700K)
Jest różnica.
Jest zresztą o tym mowa w filmie o którym mówiłem....
Niestety w światłach "zwariowanych" dobrze jest /konieczne jest użycie wzornika jako dodatkowo ( zwykle w pomieszczeniach, bo tam zwykle jest światło sztuczne)...
Temat o D750 a niektórzy "dziadują" na wzornik za 300,- (to nawet nie 100$!!)
BialyBST
10-07-2016, 09:09
X-Rite ColorChecker Passport - MSCCPP https://www.amazon.co.uk/dp/B002NU5UW8/ref=cm_sw_r_cp_apa_4oFGxbEG10KH9 to się nada do oprofilowania aparatu?
kurczeblade
10-07-2016, 09:39
Tibi skoro masz taką wiedzę, to opisz to w jakiś sensowny sposób, zamiast powielać swoje posty. Możesz pomyśleć ze się czepiam, ale śledzę ten wątek z ciekawości i w każdej odpowiedzi piszesz "można zobaczyć w tym filmie" To co jest na tym filmie, to 2 minuty googlowania w Internecie.
Dostałem od forumowicza zdjęcie w cięższych warunkach, obronione po profilu chekerem, dostałem ten profil, wgralem na maila, wraz z tym rawem i jego obrobionym jpg. W dolsownie minutę wyprowadzilem zdjęcie do takich samych praktycznie kolorów/kontrastów robiąc je na Adobe Standard, i nikt by tu różnicy nie widział które było robione przez colorchekera, a które było robione przez Adobe Standard.
Nie mówicie że Colocheker aż tak ważny jest, bo to nie jest lekarstwo na niektórych problem. Zamiast kupowania takich kartek, lepiej się nauczyć dobrze pracować na Raw.ach, panować sobie samemu nad tymi kolorami w posprodukcji. Mieć dobry monitor i widzieć co się robi. Przecież mając 500 zdjęć z danej scenerii do odrobienia, wystarczy jedno sobie dobrze przygotować, pod względem kolorów i ekspozycji, kontrastów, balansu bieli, a później z tego zdjęcia kopiować ustawienia na nastepne przy tym wprowadzając delikatne korekty.
Przecież to by była mordega chodzenie z takim kolorchekerem po slubach i robienie w każdym koncie nowego profilu, bo przecież w kościołach są tak różne warunki oświetleniowe ze w większości przypadków trzeba by było robić różny profil, strata czasu. To samo później można zrobić w ligtroomie w kilka sekundach nawet na standardowych profilach, tylko trzeba wiedzieć jak. I jak ktoś ma przykładowo przyzwyczajenie z poprzedniego aparatu i za wszelką cenę chcę uzyskać podobny kolor, to niech nie obrabia tych zdjęć na wzór starej posprodukcji, tylko pocwiczy inne kombinacje :)
Ja nie mam chekera i mnie kolory Nikona d750 bardzo odpowiadają, podobają się. Monika marudzila na swój kolor na swoich zdjęciach z d750, a pisała do mnie ze kolor na moich zdjęciach jej się podoba, a dwa takie same aparaty.
Andrzej1974
10-07-2016, 09:48
(...) Zamiast kupowania takich kartek, lepiej się nauczyć dobrze pracować na Raw.ach, panować sobie samemu nad tymi kolorami w posprodukcji. Mieć dobry monitor i widzieć co się robi. Przecież mając 500 zdjęć z danej scenerii do odrobienia, wystarczy jedno sobie dobrze przygotować, pod względem kolorów i ekspozycji, kontrastów, balansu bieli, a później z tego zdjęcia kopiować ustawienia na nastepne przy tym wprowadzając delikatne korekty.
Tu się zgodzę bo robię dokladnie tak jak Ty. I również nie widzę większego sensu wywalania killu słówek na te karteczki.
To ja wam znajdzie zdjęcie, gdzie za Chiny Ludowe nie dojdzie cię do takich samych kolorów w minutę...
Ba... nawet robiąc profil na podstawie zdjęcia CCP dwoma różnymi programami nie da się w LR w prosty i szybki sposób ustawić jednakowych kolorów.
madebyzosiek
10-07-2016, 10:13
A ja nawet miałem przez chwilę chekera i go odsprzedałem, bo nie widziałem dla niego zastosowania, ponieważ tak jak kurczeblade pisze, wszytko mogłem uzyskać w Adobe Standard... W moim odczuciu cheker doskonale odwzorowywał kolorystykę naturalną, a ta i tak najczęściej była podkręcana, więc nie widziałem sensu używania go. Pisałem kilka stron temu, że robiąc rawy z D7100 i D300s też mam problemy do sprowadzenia ich do "wspólnego mianownika", ale jakoś się da. Nowe aparaty tworzą cieplejsze i bardziej nasycone kolory, nie wiem jeszcze jak to wygląda z D750, ale zakładam że podobnie jak w D7100 przy D300s. To jest raczej tylko kwestia prawidłowej obróbki.
A tak na marginesie największą zabawą z kolorami jest walka z zafarbami powstałymi po zeskanowaniu negatywu... To jest dopiero jazda ;) Pozdrawiam serdecznie :)
BialyBST
10-07-2016, 10:14
A mozna np wgrac czyjes profile od d750? do LR/C1 ? i wtedy wprowadzic jakas ewentualną korekte pod swoje upodobania?
kurczeblade
10-07-2016, 10:43
Biały tak można :)
Swoją drogą wątek powinien nazywac się :
"Nikon D750 mam problemy z kolorami"
Bo jak widać to niektórzy tylko mają ten problem, nie aparat :)
BialyBST
10-07-2016, 11:18
A mógłbym ktos wrzucic na google drive swoje profile?
kurczeblade
10-07-2016, 11:29
Pewnie ze względu na fakt że ludzie płacą za te chekery i muszą szarpnąć się sami na jakąś wiedzę żeby tego użyć, nikt nie będzie chciał się tym dzielić za free :)
BialyBST
10-07-2016, 11:59
Pewnie ze względu na fakt że ludzie płacą za te chekery i muszą szarpnąć się sami na jakąś wiedzę żeby tego użyć, nikt nie będzie chciał się tym dzielić za free :)
Ojtam ojtam [emoji3]
A mógłbym ktos wrzucic na google drive swoje profile?A po co ci cudze? jak wrzuce profil kalibracji swojego monitora to do czegoś on ci sie przyda?
. W moim odczuciu cheker doskonale odwzorowywał kolorystykę naturalną, a ta i tak najczęściej była podkręcana, więc nie widziałem sensu używania go..Bo to o to chodzi z color checkerem.
A kolor skóry, nasycenie zdjęc często chcemy mieć nienaturalne. Prawidłowe kolory to często nie sa najfajniejsze kolory.
CC w praktyce nie nadaje się do reporterki. On jest za to świetny w fotografii technicznej, katalogowej.
madebyzosiek
10-07-2016, 12:52
CC w praktyce nie nadaje się do reporterki. On jest za to świetny w fotografii technicznej, katalogowej.
Dokładnie tak, tak i jeszcze raz tak :)
BialyBST
10-07-2016, 23:15
Dokładnie tak, tak i jeszcze raz tak :)
To skoro jest to takie kłopotliwe i malp uniwersalne to czemu dr5000 tak strasznie polecaja profilowanie aparatow?
madebyzosiek
10-07-2016, 23:40
To skoro jest to takie kłopotliwe i malp uniwersalne to czemu dr5000 tak strasznie polecaja profilowanie aparatow?
Może trzeba ich spytać? ;) Ja miałem i się pozbyłem... Właśnie dlatego, że nie dawał tego czego oczekiwałem ;)
Kwestia to dobre ich użycie.
Jeśli zrobisz profil przy świetle przykładowo 5600K ( czyli niby średnia WB światła dziennego) które dają żarówki firmy JINBEI, okaże się że profil średnio nadaje się bo te lampy dają światło nieliniowe max Ra~ 80% !!!!!! Czyli nie oddają wiernie barw, to tak jakby wzornik miał "dziurę" w swoim zakresie barwnym..... Więc jak może być wzorem?
Oczywiście podobne problemy wystąpią kiedy robisz czy to kościół czy salę weselną, ale warto mieć profil dobrze zrobiony profil (wspomniany przez DR5000 - global) by mieć punkt odniesienia....
Przykład:
Jeśli na sali weselnej "kolorofon" zapakuje tęczą po twarzy pary weselnej lub gości, to żaden profil czy obróbka raczej nie pomoże. Porostu są przemalowani i tyle.
Światło dyskotekowe to skrajnoś, ale wszechobecne światło sztuczne to nie szczyt komfortu.
kurczeblade
11-07-2016, 08:49
Bo oni mówią o maśle maslanym. Wszystko co tam jest opowiadane jest tak oczywiste i wszelce dostępne w Internecie, że wcale nie trzeba im płacić za oglądanie ich filmów. Poza tym oglądając te filmy można porzygac się tęczą, bo są tak przeslodzone, gdyby ktoś miał się tego merytorycznie uczyć, to ma Google i lepsze profesjonalniejsze źródła.
Co do profilowania global, to nic innego od tego co tutaj wszyscy opowiadali, w przypadku reportażu ślubnego, robi się jedno bazowe zdjęcie, doprowadza je do porządku, a później ustawienia kopiuje się na następne. Gdybyście brali z takich filmów wiedzę na której byście się skupiali, to byście chodzili na sesję tak jak oni z 5 asystentami i toną sprzętu fotograficznego, a przed zrobieniem każdego zdjęcia wyciagali karteczki na które by się tracilo czas i pomiary, jak na jakiejś lekcji matematyki. Skupiając się na takich filmach, naśladując to wszystko, nigdy nie wyprwcujesz swojej techniki, fajnie zerknąć na taki film, ale bez przesady żeby w tym widzieć autorytet, gdzie przez takie coś nie spróbuję się niczego innego i będzie się wmawiać innym ze się nie da.
Tibi widzisz jak Cię to zaczarowalo, zamiast pewnie zajmować się fotografowaniem, to naogladales się filmów z dr jakieś tam, i zamiast na forum pokazać jakieś fajne zdjęcia, zrobić do nich opis, to opowiadasz o jakiejś matematyce, filozofii używania kolorowej karteczki.
Jedno jest pewne, chce ktoś uzyskać odpowiedni kolor, to niech się nauczy dobrze naświetlac zdjęcie, gdzie dobrze naswietlone zdjęcie później ułatwia postprodukje. Niech zapomni o tym że kiedyś miał aparat inny i dawał inne kolory, i uczy się na nowo obrabiania. Generalnie opanować dobrze wywoływanie rawow, bo skoro są ludzie którzy używają tych aparatów i nie mają problemów z kolorem i są ludzie którzy mają problem, to świadczy o tym że jedni potrafią to zrobić a drudzy nie potrafią. Więc to nie świadczy o tym że jest to wina aparatu, czy powód żeby kupić kolorową kartkę bo aparat zle kolory daje.
Mniej czasu na marudzenie, mniej czasu na bzdurne fora i filmy, więcej czasu na czaskanie zdjęć i naukę posprodukcji - jeśli się ma w tej kwestii problem, a efekty i zadowolenie samo przyjdzie :)
Tu po części się zgodze, ale tylko po części.
Bo przy ślubach, chrzcinach, studniówkach, itp można go bez problemu używać i nie jest to takie kłopotliwe, bo zrobienie 2-4 zdjęć wzornika to dosłownie 1-2 minuty.
Ja nie mam chekera i mnie kolory Nikona d750 bardzo odpowiadają, podobają się. Monika marudzila na swój kolor na swoich zdjęciach z d750, a pisała do mnie ze kolor na moich zdjęciach jej się podoba, a dwa takie same aparaty.
Zaraz, zaraz, Monika marudziła jeden dzień ;). Zanim odpowiedziałeś na FB poprzestawiałam ustawienia i problemów z kolorem jako takim nie mam :). Jedynie w słabszych warunkach (lubię światło naturalne) ma tendencję do zażółcania, ale to skorygowałam sobie balansem bieli :)
Tu po części się zgodze, ale tylko po części.
Bo przy ślubach, chrzcinach, studniówkach, itp można go bez problemu używać i nie jest to takie kłopotliwe, bo zrobienie 2-4 zdjęć wzornika to dosłownie 1-2 minuty.
Podejdziesz do młodych w trakcie przysięgi, żeby sobie zrobić zdjęcie wzornika? W miejscu gdzie w 90% przypadków mieszają się różne źródła światła?
kurczeblade
11-07-2016, 19:14
Na tylu slubach byłem jako gość, fotografowie to różnym sprzętem fotografowali, zawsze się przyglądam, ale nigdy nie widziałem akcji z wzornikiem, ktoś widział ? :) :)
Tak w sumie to jeszcze rzecz mi wpadła do głowy...
Ile z osób twierdzących, że ma dobre/złe kolory pracuje na sofcie natywnie obsługującym D750, a ile konwertuje najpierw RAW'y do DNG?
Bo może się okazać, że to tutaj zaczną wychodzić różnice.
Podejdziesz do młodych w trakcie przysięgi, żeby sobie zrobić zdjęcie wzornika? W miejscu gdzie w 90% przypadków mieszają się różne źródła światła?
Nie wiem jak Ty, ale ja nie wyobrażam sobie być w kościele po tym jak młodzi podejdą do ołtarza...
Na tylu slubach byłem jako gość, fotografowie to różnym sprzętem fotografowali, zawsze się przyglądam, ale nigdy nie widziałem akcji z wzornikiem, ktoś widział ? :) :)
No to wybacz, ale ciężko jako gość zobaczyć co robi fotograf zanim wszyscy wejdą do kościoła... Robiłem kilka ślubów i zawsze był czas na użycie wzornika... Nawet w kilku miejscach.
Może w tych kilku zleceniach trafiałeś na stabilne warunki, zazdroszczę.
W moim przekonaniu używanie wzornika w ciągle zmieniającym się oświetleniowo środowisku jest bezsensowne.
kurczeblade
11-07-2016, 21:11
Może w tych kilku zleceniach trafiałeś na stabilne warunki, zazdroszczę.
W moim przekonaniu używanie wzornika w ciągle zmieniającym się oświetleniowo środowisku jest bezsensowne.
O tym właśnie mówię, w ciągu godzinnej ceremonii, warunki oświetleniowe mogą się zmienić kilka razy jak w jakimś kalejdoskopie, wystarczy że przez witraże wpada słoneczko, a za chwilkę ciach jakaś mega chmura nad kościołem zasłania wszystkie okna i nagle półmrok i ciemnica. Nie wspominając o tym że fotografuję się z różnych stron, gdzie są różne źródła światła, więc za każdym razem musiałbyś po każdym miejscu takiego kościoła robić profil. Z przodu masz przykładowo światło padające przez witraże, robiąc zdjęcia od tyłu nie masz już tego światła, tylko oświetlenie elektryczne kościoła.
To samo jak Para Młoda siedzi przed ołtarzem i to samo jak wychodzi od ołtarza po ceremonii. Gdzie liczą się też sekundy na zmianę parametrów, gdzie PM wychodzi z kościoła :)
No to wybacz, ale ciężko jako gość zobaczyć co robi fotograf zanim wszyscy wejdą do kościoła... Robiłem kilka ślubów i zawsze był czas na użycie wzornika... Nawet w kilku miejscach.
To miałeś dużo szczęścia, bo czas około kościelny i kościelny jest często momentem gdzie bardzo dużo się dzieję i wszystko na szybko, często PM przyjeżdżają za 5min. przed swoim ślubem i biegiem lecą na zakrystie ze świadkami podpisać papiery, i jesteś praktycznie wtedy przy nich, później wejście do kościoła i też przy nich. Chyba że ktoś woli zaryzykować utratą zdjęć najważniejszych momentów, takich jak wejście do kościoła i sobie cykać zdjęcia po kątach karteczki papieru :) :) :) Mnie się rzadko zdarza mieć tyle wolnego czasu żeby sobie na takie coś pozwolić, na 5 ślubów może jeden się taki trafi gdzie na spokojnie mogę wejść do kościoła i zrobić sobie zdjęcia dekoracji kościoła bez ludzi, ale wole w tym czasie zrobić zdjęcia dekoracji kościoła niż chodzić i pykać sobie zdjęcia karteczki :)
Dyskusja zaczyna się toczyć o wyższości świąt jednych nad drugimi :). Robicie bez, jesteście zadowoleni z efektów, to najważniejsze. Robicie z wzornikiem, też dobrze. Ja jestem akurat w drugiej grupie i dla mnie jest łatwiej i prościej uzyskać jednolitą kolorystykę z różnych aparatów, ale to jest mój punkt widzenia, przy pełnym szacunku do pierwszej grupy :)
kurczeblade
11-07-2016, 23:14
@jalk racja :)
Czyli wychodzi na to, że ludzie którzy mają problem z kolorem, niczego tutaj się nie dowiedzą i muszą sami walczyć z tym problemem :)
Mario__S
12-07-2016, 00:17
Wzornik z pewnością pomaga kiedy mamy dwóch firm aparaty, wtedy ławo je sprowadzić do takiej samej kolorystyki. Ja nie robię imprez, mam tylko jedno body. Tak się składa, że mam xrite ccp, mam też kalibrator i1DPRO i chyba niezły monitor Eizo SX. Myślę, że widzę poprawnie kolory. Problemów z kolorami nie widzę za bardzo od kiedy korzystam z C1. Mimo to zrobiłem sobie już jakiś czas temu profile D750 do niego. O LR już zapomniałem ale dwa dni temu w ramach testu też zrobiłem. Teraz do wszystkich narzekaczy na Adobe. Otóż zdecydowanie bliżej jemu z kolorami po lekkim podkęceniu czerni i nasycenia do tego co się osiąga ze wzornika niż do jakiegokolwiek innego profilu w LR - CameraXXX. Na Adobe czerwień np. jest czysta, taka jakby malinowa a na CameraXXX ruda i brudna. Moja rada do wszystkich niezadowolonych z kolorów, jako bazę do dalszych manipulacji używać Adobe. Później podkręcać czernie, nasycenia i co kto lubi.
Czyli wychodzi na to, że jeśli ktoś ma dwa te same aparaty, to lepiej się uczyć odpowiedniej posprodukcji, niż bawić się w jakieś wzorniki? Jak taki wzornik za kilka stówek ma się do takiego wydrukowanego wzornika na dobrej drukarce ?
Wzornik wydrukowany na drukarce nie nada się na wiele, bo kolory nie będą zgodne z oryginałem.
Dziwię się wszystkim starającym się przeforsować teorię, że nie ma sensu używać wzornika - skoro Wam się nie chce, albo nie stać Was żeby go kupić, to przynajmniej nie wyśmiewajcie się że ktoś potrafi używać.
Ja mam oprofilowane wszystkie aparaty i standardowo przy otwieraniu RAWów mam od razu bazowe profile - dzięki temu nie mam problemów czy to z ciepłymi kolorami czy jakimikolwiek innymi. Szczególnie jeśli się pracuje w kontrolowanych warunkach (np. studio), lub robi zdjęcia reklamowe, wtedy ogromne znaczenie ma to że kolory są takie jak w rzeczywistości i nie trzeba kombinować żeby były jak trzeba - a w późniejszym etapie obróbki można je sobie oczywiście upiększyć lub pozmieniać w razie potrzeby.
Nie chodzi mi o to że mnie nie stać, czy nawet że mi się nie chcę, tylko na ten moment i etap moich umiejętności, wolałbym opanować dobrze obróbkę z poziomu programów, a dopiero później może zacząć zabawę z takimi wzornikami, jestem zbyt początkującym żeby rzucać się na głęboką wodę, czasami za dużo informacji w jednym momencie może wyprowadzić w manowce :) najpierw chcę się nauczyć dobrze robić zdjęcia, dobrze nauczyć się programów do ich odrabiania i dopiero później może zacząć zaawansowaną zabawę z kolorem i wzornikami, z tym że wcześniej przed kupnem chciałbym sprawdzić sobie jak to przykładowo działa na kartce. Przecież te firmy również te wzorniki drukują, bo nie wierzę że są zrobione z jakiś tajemniczych materiałów :)
Są zrobione z materiałów/farb/tworzyw, które odpowiednio reagują na różne oświetlenie, a tego nie uzyskasz papierem pomoczonym tuszem z drukarki, nawet z dobrej drukarni nie zadziała jak powinien.
Chodzi o to że tworzysz sobie profil ze zdjęcia z wzornikiem i jeśli reszta zdjęć była w takich samych warunkach to masz automatyzacje, a to że zapewnia ci poprawną prace z kolorem do pary z monitorem jest oczywiste.
Ok to może faktycznie, proces produkcji może być inny niż drukowanie w najlepszej drukarni. Właśnie, jak to się ma do monitorów? Jeżeli ktoś kupi wzornik, a monitor będzie wyświetlał kolory ze swoimi jakimiś efektami, przecież każdy monitor inaczej pokazuje kolory, zatem jak to ugryźć żeby elegancko działało? Bo rozumiem że taki wzornik bez odpowiedniego monitora nie ma sensu...
Ty nie obrabiasz zdjęć to miliona ustawień monitorów klientów tylko w tym przypadku cel to wierność z oryginałem, jeśli jest to ci nie potrzebne to i wzornik niepotrzebny.
Problem z monitorem zrozwiazuje się bardzo prosto - sklibrujesz go i pokazuje takie kolory jakie powinny być.
U mnie zdjęcie wzornika na monitorze wygląda tak samo jak wzornik.
U mnie zdjęcie wzornika na monitorze wygląda tak samo jak wzornik.
To świetna sprawa. Z tego co mi wiadomo nie wszystkie monitory można kalibrowac... Jak już się posiada taki monitor podatny na kalibracje, to jak go się kalibruje?widziałem specjalne kalibratory w sklepach, ale z tego co mi się co słyszałem to one nie są dokładne.
Marucha07
19-07-2016, 08:28
Nie wiem, może już tu było, na niemieckim forum natknąłem się na taki oto profil do D750 dla Lightrooma :
http://www.smartredirect.de/redir/clickGate.php?u=Igfd7Dzt&m=1&p=7yp061YvO7&t=H5Fv115A&st=&s=&splash=0&abp=1&url=https%3A%2F%2Fdl.dropboxusercontent.com%2Fu%2F 20593288%2FNikon%2520D750.dcp&r=http%3A%2F%2Fwww.dslr-forum.de%2Fshowthread.php%3Ft%3D1715614
Może się komu przyda:)
Może coś pod C1?
Zastanawiam się nad CC pod C1 właśnie, ale coś mało o tym zestawie w sieci.
C1 używa profili ICC robionych na podstawie TIFFów wywołanych w C1. Nie jest to sfrcte profil do wolania RAWów, a poprawka ich wbudowanego profilu. Ma to spore ograniczenia, w tym uzycie jednego profilu do różnych temperatur światła.
Mario__S
21-07-2016, 07:10
Darmowe oprogramowanie do zrobienia tiffa to CoCa, pod spodem jest Argyll. Generuje profil icc, który jak wspomniał kolega wyżej można podpiąć do C1. Należy jednak odpowiednio wywołać tego tiffa. Opisy sa w sieci jak to zrobić.
Darmowe oprogramowanie do zrobienia tiffa to CoCa, pod spodem jest Argyll. Generuje profil icc, który jak wspomniał kolega wyżej można podpiąć do C1. Należy jednak odpowiednio wywołać tego tiffa. Opisy sa w sieci jak to zrobić.
Ale to w żaden sposób nie nadaje się do użycia w C1. Profile ICC korygują jedynie kolory na podstawie wywołanego TIFFa. Jeśli wywoladz go innym programem to profil bedzie błędny.
Mario__S
21-07-2016, 09:50
Wiem. Do C1 wystarczy. Sam phase one tak wlasnie zaleca zrobić z tym, ze jako soft użyć i1 profiler i modułu do skanera. Niestety wymagana oddzielna licencja, dlatego Argyll i gui CoCa zrobi właściwie to samo za free. Do LR jest dedykowany soft i tu wypada jego użyć i osadzić w LR. Dla każdego z niż C1 i LR trzeba sobie zrobić oddzielne profile, tak wiem i tak mam zrobione.
Mario__S
21-07-2016, 10:14
Niedoczytalem. Oczywiście tego tiffa należy wywołać w c1 ale bez żadnych korekcji no Effect etc. Zreszta phase to dokładnie opisuje.
Mario, czyli zdjęcie wzornika wywołałeś w C1 do tiffa z krzywą linear responce, posłużyłeś się darmowymi Argyll lub gui CoCa(?) generujacymi profil, osadziłeś go gdzie trzeba (C1 chyba nawet sam znajduje) i zadziałało, tak?
Jakie według Ciebie są efekty, warto wywalać pieniądze na wzornik? Jeśli możesz pokaż proszę jakiś przykład z Twoim profilem i tym z C1.
Czy warto. Oczywiście że warto.
Jedyne obiekcje mają co którzy nigdy nie mieli wzornika (z tymi to i BRONOWANIE nie pomoże bo zakładają wnioski z kosmosu) oraz ci co nie bardzo wiedzieli jak go użyć...
Niestety. Dla każdej puchy robi się osobno.
Wzornik nie tworzy profili super extra mikstura na wszelkie zło.... Ale pomaga gdzie inni mają schody. Pozwala ujednolicić barwnie pracę na wielu body podczas sesji, niezależnie od producenta, uzyskiwać podobna paletę barw...
W sumie na tym forum była jedną wzmianka posiadacza wzornika, który się go pozbył bo nie podobały mu się efekty i nie do końca wiedział po co to jest.... Ot droga na skróty.
Zaraz zacznie się walka na słowa, ale zwykle od tych co nie mają i nie potrafią użyć "exponatu" ? ... ? Przywykłem..
Kup a potem sam wyciągnij wnioski.
Ps.
Właśnie w trochę ponad 3 godziny ogarnąłem plener młodych 115 zdjęć w kolorystyce i expozycji.... Zostały pryszcze ?
Tibi takich osób które sie co do CC rozczarowały było więcej. Sporo osób go sprzedalo po kilku użyciach. A niektórzy go mają i używają sporadycznie - gdy trzeba i ma to większy sens. Np ja.
"Niestety. Dla każdej puchy robi się osobno."
To ja napiszę coś od siebie na rozluźnienie, że ostatnimi czasy to ja robię profile dla zestawu z obiektywem (bo różnie barwy oddają), tak mnie powaliło na stare lata :) Około 130 zdjęć z chrztu ogarnięte w około godzinę (kolory i ekspozycja, dwa różne aparaty) :)
Tibi takich osób które sie co do CC rozczarowały było więcej. Sporo osób go sprzedalo po kilku użyciach. A niektórzy go mają i używają sporadycznie - gdy trzeba i ma to większy sens. Np ja.
Sam należałem do osób które początkowo go kupiło i było nim zawiedziony... Ale może wytłumaczę w czym była "rzecz" ?
Otóż początkowo robiłem profile globalne w (niby kontrolowanym) stałym świetle 5600 K... Miało byś to światło porównywalne ze światłem fleszy (nawet tu na forum dawałem swoje wypociny odnośnie kontroli kolorów w D750, ale wyniki tego eksperymentu były nijakie... I słusznie krytykowane) .... Nie był to Dual.
Wynikowo fotki obrabianie tym profilem bardzo mi się nie podobały (ok bardzo), i miały aż nadto ciepłą dominate. Winiłem za to wzornik....
Dziwnie że akurat fotki dla których przy innej okazji zrobiłem "strzał" wzornika (światło słoneczne /naturalne) były bardziej akceptowalne przy obróbce innych sesji.... Ostatecznie ten profilek stosowany był częściej niż ten z "warunków kontrolowanych".
Jak się z czasem okazało, nie wystarczy by sie w tworzeniu profilu globalnego użyli światła którego "Kelviny" się zgadzają. Otóż te światło ciągłe miało Ra rzędu jedynie 80%!!!!!!!!!
Było grzebienie w internecie na temat światla i jego widma. I eureka. Niby coś wiesz, a tu nagle coś więcej się uczysz.
I tu był pies..że ten tego ? i tłumaczyło dlaczego ten kolejny profil zrobiony przygodnie dawał inny/lepsze rezultaty.
Profil global powinien być wykonany w świetle który ma oddawać wszystkie prawidłowe barwy.... Ra 95-100%... A jeśli barwa ucieka, to już wiesz dlaczego.....?
Owszem CC stosowany jest też w tych złych warunkach. I wtedy warto cyknąć sobie wzornik dodatkowo, niejako Awaryjnie....
I tak teraz wiem jak i dlaczego wzorniki stosuje wręcz ochoczo.
Do tego bardziej świadomie przyglądam się rodzajom źródeł światła, bo D750 to bardzo czułe narzędzie ?
Robiles profil w innym swietle niz potem gdy robiles sesje? No to nic dziwnego ze ci sie nie podobało.
Jak jest kiepskie swiatlo to wlasnie wtedy uzycie CC ma sens. Ale nie tam zaden dual. To niby wygodniejsze ale daje czasami slabe efekty.
Mario__S
23-07-2016, 18:04
Mario, czyli zdjęcie wzornika wywołałeś w C1 do tiffa z krzywą linear responce, posłużyłeś się darmowymi Argyll lub gui CoCa(?) generujacymi profil, osadziłeś go gdzie trzeba (C1 chyba nawet sam znajduje) i zadziałało, tak?
Jakie według Ciebie są efekty, warto wywalać pieniądze na wzornik? Jeśli możesz pokaż proszę jakiś przykład z Twoim profilem i tym z C1.
Tak. Dokładnie tak to zrobiłem. Linear response i ustawieniach profili no Effect. Nie pokażę różnic bo jestem na urlopie [emoji41]. Powiem tylko, że chyba większa różnice widać w LR. Tzn mam wrażenie, ze LR bardziej psuje na starcie zdjecia.
Mario__S
23-07-2016, 18:14
Jakie według Ciebie są efekty, warto wywalać pieniądze na wzornik? .
Powiem tak. Od początku cos mi nie grało z kolorami. Nie przypuszczałem, ze to braki i nieumiejętność obrabiania. Startowałem z ustawieniami dla innego modelu. Modyfikowalem ale prawie nigdy nie byłem w 100% zadowolony. Wreszcie zacząłem od zera. Pozniej z wzornikiem i teraz przekonany jestem, ze to moj problem z obróbka a nie sprzętu. Zawsze omijałem profil Adobe a tu sie okazało, ze jest po drobnych zmianach najlepszy - przynajmniej wg mnie.
przemas-J
23-07-2016, 21:49
Tutaj znalazłem takie cuda wianki .Osobiście nie testowałem może komuś się przyda .Póki co idę lulu
https://www.dpreview.com/forums/thread/3896380
BialyBST
25-07-2016, 14:49
Jak te profile zainstalować na macu?
Jaki ma sens wzornik, gdy przykładowo chodzi się po mieście, robi się street photo, pogoda jest na maksa w kratkę i zamiast skupiać się na otoczeniu i momentach, człowiek skupia się na robieniu profili, bo to słoneczko, bo słoneczko zasłonięte delikatnie przez chmurke, a zaraz wielka chmura burzowa - wczoraj był przykład takiej pogody, co kilka sekund dosłownie inaczej. Z tego co rozumiem żeby to miało sens, profil się ustawia pod zastane warunki, w których się ma robić zdjęcia. A z tego co wnioskuję tutaj, niektórzy robią profil gdy ciemno, a zdjęcia robią w pełnym słońcu, hmmm?
Moim zdaniem trochę za dużo kombinujesz. A nie pomyslałeś, że profile do światła naturalnego, to sobie można wcześniej zrobić i zapomnieć o istnieniu wzornika. Piszę z własnego doświadczenia. Pozdrawiam
Mario__S
26-07-2016, 13:25
Wystarczy zrobić jeden w słońcu np. Tu chodzi przede wszystkim o proporcje rgb. Wtedy tylko ustawiasz balans bieli przy obróbce i wsio. Zreszta Wb jest jakby bardziej przewidywalny podczas obróbki. Bez przesady, nikt nie bedzie co chwile robił zdjecia wzornika hmm ? [emoji3]
kurczeblade
28-07-2016, 16:30
Ja wciąż jestem zdania że osoby które mają problem z kolorem w aparacie, nie potrafią ogarnąć aparatu/sprzętu i wina leży w ich brakach wiedzy, może też w oczekiwaniach że po naciśnięciu w migawkę wyjdzie zdjęcie idealne do oczekiwań z perfekcyjnymi kolorami. Żeby uzyskać dobry kolor, nie trzeba żadnych wzorników i jakiś profili. Tak samo bzdurą jest że adobe-standard w ligtroomie jest najgorszym profilem, bo z tych wszystkich profili to jest najlepszy profil, gdy się go opanuje i będzie wiedziało jak obrobić przy nim zdjęcie.
Jak macie za dużo "pomarańczowego" na zdjęciu to ustawić sobie bezpośrednio w aparacie w ustawieniach balansu bieli A-B 1.0 G-B zostawić na 0.0 Ja na tym setupie robię wszystkie zdjęcia, a można ustawić sobie wiele wariacji pod swoje potrzeby.
Zostawiam przykład zdjęcia wywołanego RAW->JPG w ligtroomie, przez adobe standard w org rozdzielczości, bez obrabiania i zabawy suwakami, nawet balansu bieli nie dotykałem, nic! Tylko kliknięte automatyczne usuwanie winiety z dystorsją.
Niech mi ktoś napisze co jest nie tak ze skórą na tym zdjęciu i czy naprawdę muszę chodzić z wzornikiem żeby zrobić poprawne kolorystycznie zdjęcie ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/28608002315_2d74f3bb2b_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/KzZupe)Sigma 35 + Nikon D750 (https://flic.kr/p/KzZupe) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/)
Tutaj zostawiam RAW:
https://www.dropbox.com/s/mxo2xleixch44wp/750_0838.NEF?dl=0
Raw tylko dla własnego użytku, bardzo proszę nie publikować i nie rozpowszechniać tego zdjęcia.
przeciez CI ludzie sa czerwoni... naprawde Ci sie taki kolor skory podoba? bo to jest klasyczny przyklad paskudnego koloru z tego aparatu
Chodzić z wzornikiem nie musisz, ale na pewno musisz zmienić profil.
WikingART robi tym aparatem fajne rzeczy.
Dla mnie zdjęcie powyżej wygląda akceptowalnie, ale nie posiadam dobrego skalibrowanego monitora.
kurczeblade
28-07-2016, 21:01
przeciez CI ludzie sa czerwoni... naprawde Ci sie taki kolor skory podoba? bo to jest klasyczny przyklad paskudnego koloru z tego aparatu
Żartujesz sobie chyba? Spędziłem z tą Parą Młodą ponad 20 godzin, łącznie ze spotkaniami facetoface, reportażem ślubnym, plenerem i to ich rzeczywisty kolor skóry! Myślisz że każdy człowiek ma bladą karnacje jak farba śnieżka - szczególnie w środku lata, gdzie chodziliśmy po plenerze w pełnym słońcu i prawie 35+ ?
Jak chcesz z nich zrobić śnieżkę białą, to wystarczy zlecieć suwakiem w kolorze pomarańczowym Saturacje około -20 i dodać trochę luminance. Można też się pobawić w czerwieniach i to zabierze Ci dosłownie 15 sekund. Możesz też odjąć jakiś kolor bezpośrednio w suwakach pod profilem. Nie będziesz miał tej "czerwieni" ale uwierz ja znając dobrze tę Parę Młodą mogę dać sobie rękę uciąć, że na tym zdjęciu mają idealnie tak samo wyglądający kolor skóry jaki mają w rzeczywistości - jaki mieli w podczas tego pleneru. A to zdjęcie nie jest obrabiane, gdzie podczas obróbki można totalnie kolor i wygląd zdjęcia zmienić 180 stopni i jedno jest pewne RAW w D750 daje ogromne możliwości takich zmian.
Weź sobie powiększ to zdjęcie, i zobacz w 100 % skórę. Jest naturalna. Ściągnij sobie RAW'a
Czy tu też widzisz problem z kolorem ze skórą ? Zdjęcie już obrabiane, ale nie było jakiegoś większego ingerowania w kolor skóry i jakiś problemów z obrabianiem, w dodatku tu były użyte lampy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/27519965183_3737770ef9_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/HVR1Sk)Sesja-1 (https://flic.kr/p/HVR1Sk) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr
Tak sobie zerknąłem na tego rawa, i napiszę od siebie, że zabawa suwaczkami od kolorów za dużo czasu pochłania i efekty nie takie jak by się chciało. Ale to wynika z mojego przyzwyczajenia do korzystania ze wzornika. A kolor skóry jak koledzy wcześniej napisali niestety w czerwony leci. Pozdrawiam
kurczeblade
29-07-2016, 09:07
Robisz jedno zdjęcie z sesji w odpowiednią kolorystyką - u mnie żeby wyprowadzić takie zdjęcie to 15-30 sekund, w gorszych warunkach to minuta lub dwie, później kopiujesz te same ustawienia na następne zdjęcia i to są też sekundy. Jak Ci taka zabawa dużo czasu zajmuje to świadczy o tym że nie potrafisz dobrać konkretnych suwaków i ruszasz wszystko jak leci ... :) Jak ktoś ogarnia to z tego zdjęcia może wyciągnąć setki różnych odcieni skóry w lightroomie i to w kilka sekund i dlatego dla mnie matryca D750 jest rewelacyjna i nie sprawia mi żadnych problemów z kolorem. Nie wspominając nic o tym że to jest sprzęt który daje ładny kolor dobrze oddany balans bieli w ciężkich warunkach, gdzie się używa skrajnych czasów/iso i jasnych obiektywów, gdzie światło jest mieszane i różnorodne. Przykro mi że niektórzy nie potrafią sobie z tym poradzić, i takie podstawy wraz z poradami odbijają się jak pinpongi od nich i są aż tak czasochłonne i trudne :)
Pawel Pawlak
29-07-2016, 10:05
to chyba nie tak - elastyczność RAWa D750 która dla Ciebie jest wystarczająca, dla kogoś innego może być nie wystarczająca. To tak jak z tymi zdjęciami które pokazałeś - dla Ciebie kolorystyka skóry jest optymalna, a dla kogoś innego jest "za bardzo czerwona". Nie znaczy że jest zła albo dobra, tylko inna niż oczekiwania użytkownika. Generalnie kłótnia nie może być rozwiązana na poziomie obiektywnym bo dotyczy subiektywnych odczuć :) tak trochę podobnie jak jaka wartość iso jest akceptowalna - dla każdej osoby i każdego zastosowania może być inna.
Dla Agi Tomaszek np. AF w D750 nie był wystarczający.
W jakim sensie? Bo ja różnicy w stosunku do np D4 nie widzę.
bo ktos zrobil z tego d750 jakis Graal... a prawda jest taka ze to plastikowa amatorska wydmuszka z gibanym ekranem... i dlatego sie nazywa 750 a nie 625 np...
kurczeblade
29-07-2016, 11:14
Paweł, otóż to!
Subiektywne odczucia - często też poparte zbyt wygórowanymi oczekiwaniami wobec narzędzia i wyobrażeniami że aparat i format RAW czyta w myślach użytkownika i robi automatycznie takie zdjęcia jakie sobie użytkownik wyobrazi. Jeżeli ktoś robi RAW'y i robi je po to żeby uzyskać odpowiedni dla siebie kolor bez obrabiania (chociaż po co robić RAW - skoro się tego nie obrabia?) to jest na to proste rozwiązanie, szukać innego aparatu który takie oczekiwania spełni - mało tego na rynku nie jest :)
Amatorska, plastikowa wydmuszka zjadająca takie puszki jak D3/D700, ciekawe, ciekawe.
kurczeblade
29-07-2016, 11:19
Amatorska, plastikowa wydmuszka zjadająca takie puszki jak D3/D700, ciekawe, ciekawe.
Zjada? wręcz połyka.
Jakie to ma znaczenie jak się nazywa, nawet jakby się nazywał ten aparat "TwojaStara" :) to nie zmienia faktu że to dobry sprzęt :)
W jakim sensie? Bo ja różnicy w stosunku do np D4 nie widzę.
Można u niej na blogu przeczytać. Pisała, że po D4 i D4s AF w D750 był dla niej niewystarczający. Teraz używa dużo a7r II.
Łukasz, a jakbyś porównał kolory Canona z tym Nikonem? Gdzie lepsze?
matiz tez pojedzie szybicej i sprawniej niz rolls royce z 1938 r. ...
Aparatu używasz do robienia zdjęć czy do podniecania się tym, że masz sprzęt klasy pro?
no ale ustalilismy juz ze do robienia zdjec nadaje sie srednio... sam przeszedles na argumenty o zjadaniu...
Zelber - chyba nie zrozumiałeś przesłania..
napiszę prościej co kolega @R miał na myśli - matryca to nie wszystko..
Można u niej na blogu przeczytać. Pisała, że po D4 i D4s AF w D750 był dla niej niewystarczający. Teraz używa dużo a7r II.
D750 deklasuje a7x pod kątem AF, więc mam wątpliwości czy ta zamiana ma sens
Kobieta jest praktykiem, więc chyba wie co mówi.
https://www.youtube.com/watch?v=NK5J571CKvE
Zelber - chyba nie zrozumiałeś przesłania..
napiszę prościej co kolega @R miał na myśli - matryca to nie wszystko..
Kapitalny AF
Mały
Przyzwoita seria.
Bufor dający radę w każdym ustawieniu poza RAW+JPG.
Dobra ergonomia.
Czego chcieć więcej?
Poluzujcie gumy w majtkach. Nikt wam matek nie obraża. :P
kurczeblade
29-07-2016, 11:33
rolls royce z 1938 r. ...
Super że się tym chwalisz :) to idź sobie weź aparat z 1938 i rób nim zdjęcia, ktoś Ci zabrania ?
@R chyba masz dziś zły dzień, bez spiny Panie - jest piąteczek :)
Miałem 5dmk2 i 50D ale to starsze konstrukcje, i zupełnie wtedy inaczej patrzyłem na fotografie, mniej doświadczenia itp.
ale pamiętam że często kolor leciał w bardziej zimniejsze odcienie, czasami była blada "trupia" wchodząca w takie odcienie niebieskości/fioletu gdzie często podkręcałem kolor w cieplejsze odcienie.
Kobieta jest praktykiem, więc chyba wie co mówi.
https://www.youtube.com/watch?v=NK5J571CKvE
A ja jestem teoretykiem i D4 oraz d750 podziwiam na półce...
kurczeblade
29-07-2016, 11:35
Poluzujcie gumy w majtkach. Nikt wam matek nie obraża. :P
To nie było o kogoś matkach, tylko o wymyślonej nazwie aparatu :)
w żadnym wypadku nie mam zamiaru napisać że d750 jest kiepski etc.
Jeśli dla kogoś kluczowa będzie seria to nie wybierze d750 a d3 (pomimo słabszej matrycy). Dlatego komentarze o zjadaniu itp to takie troszkę z piaskownicy i akurat kolega R wg mnie bardzo przyzwoicie zaripostował..
kurczeblade
29-07-2016, 11:38
Zelber z tego co pamiętam to masz D4 i D750 ? :)
A ja jestem teoretykiem i D4 oraz d750 podziwiam na półce...
Masz tu film z testem, na którym a7r II dorównuje D810.