Zobacz pełną wersję : NIKON D 750, problem z kolorystyką
. Gość chce przyzwoite kolory jpga prosto z puszki, albo móc je jakoś ustawić w tejże puszce, a tego nikon nie oferuje. Co w tym takiego trudnego do zrozumienia.Nie, on nie chce przyzwoitych. On chce by były super - wierne z tym co on widzi.
...A teraz badam możliwości pracy z kolorem poza monitorem, który muszę zostawić w domu.
może znasz jakąś alternatywę, którą mogę zabrać w teren? Jak wgrywam jakiś profil, to mogę sobie porównać efekty na tym LCD i monitorze, a potem uwzględniać te różnice w dobieraniu ustawień.
Nikt nie zabiera monitora czy laptopa na zdjęcia w lesie. Zabiera się color checker, o ile masz wymagania co do idealnej wierności.
Klient zbiera sobie różne zdjęcia z różnych stron i zapewne będzie je sobie standaryzował, albo obrabiał, nie wiem, bo i co mi do tego? .??? Klient zbiera sobie jpg i dalej je obrabia sam?
Albo mówimy o profesjonalizmie, albo o amatorce.
Co do wymagań względem aparatu (firmy nikon) jeśli chodzi o oddanie koloru. Spodziewać się, że w trudnych sytuacjach (zielone światło) wierność będzie idealna jest mrzonką. Płacisz za aparat - rozumiem podejście konsumenta, ale tu nie chodzi o działanie sprzętu, tylko o sposób jego używania i dochodzenia do rezultatów.
Kupujesz monitor. Kupujesz laptop - tez ma wyświetlacz czyli monitor. Płacisz - ma pokazywać kolor, w końcu fabryka go ustawiała. A każdy model ten kolor pokazuje tak samo czy inaczej? Jak bezczelni sa producenci monitorów graficznych? Nie dość, że biorą jeszcze więcej kasy, to tez każą je profilować! Bojkotuj Eizo i Neca, kupuj Benq.
kurczeblade
15-12-2017, 22:23
No mnie też to rozbawiło. Grabski oddaje idealne zdjęcia z idealnym kolorem, bo klient tego wymaga. Ale później klient sobie te idealne jpg z idealnym kolorem obrabia sobie sam ??
hostman22
15-12-2017, 22:39
a nie można sobie zrobić profilu ładowanego od razu przy "zrzucie" zdjęć na kompa :shock:. Grabski weź wrzuć na serwer swój profil z "picture control utility", aby koledzy z forum mieli wiedzę w jaką stronę idziesz i czego Ci brakuje.. ;)
grabskim
15-12-2017, 23:29
a nie można sobie zrobić profilu ładowanego od razu przy "zrzucie" zdjęć na kompa :shock:. Grabski weź wrzuć na serwer swój profil z "picture control utility", aby koledzy z forum mieli wiedzę w jaką stronę idziesz i czego Ci brakuje.. ;)
Można, często tak robię i w pierwszej kolejności aby ominąć Photoshopa, nakładałem profil w starym CaptureNX. W exifie lądowało oprogramowanie Nikona i niby takie oszustwo działało ;)
Kurczeblade, przepraszam, ale co Cię obchodzi ile czasu ostatnio spędziłem na szukaniu rozwiązania, o którym tu rozmawiamy. Jak mam pomysł, to działam i czasem idzie szybko, a czasem jak nie ma udostępnionych kompleksowych rozwiązań to trwa to dłużej. Warto poświęcić trochę czasu na coś, co może przynieść dobry efekt. Unikam raczej takich osobistych zwrotów, ale Twój język, no nie wiem, zachowujesz się jak jakiś inkwizytor, atakujący wszelkie przejawy podważania tezy, że w Nikonie wszystko jest ok. Ja naprawdę mam mnóstwo całkiem udanych zdjęć, ale po co o tym pisać, albo klientach, kalibracjach czy innych pobocznych tematach, których rozwijanie nie wiem czemu ma służyć. Prosto do celu jak to zrobić i już, albo też "nie wiem" lub "ja działam na wzornikach to nie pomogę" - to są krótkie i konkretne odpowiedzi. Jeszcze raz przepraszam jak przeginam, może jestem przemęczony pracą. To całkiem fajne forum i mówiąc wprost, traktuję Was jako źródło praktycznej wiedzy przyśpieszającej osiągnięcie celu. W zasadzie postanowiłem, że będę dalej sam coś kombinował,jak do tej pory zresztą, także dziękuję za wszystkie uwagi, chęci pomocy i dobry humor.
krzysztofz24
16-12-2017, 01:09
grabskim, tak po chlopsku;-) rozumiem ze nie pasuje ci wyjsciowy efekt w jpg z D750, ktory otrzymujesz.
Dostales tu praktyczne porady; wez w teren colorchecker, ustawiaj recznie WB i oceniaj te zdjecia na monitorze w domu. Absolutnie nie rob tego na LCD aparatu, bo to zawsze bedzie wgladowka tylko.
Kazdy aparat czy firma ma swoje widzimisie nt kolorow. Inaczej to daje Canon a inaczej Nikon. Nikon to swego czasu byl taki Kodak Gold troche;-). a Canon czesto dowala czerwonego. Te odchylki mozna bez problemu poprawic w PP. Ale rozumiem, ze ty nie chcesz.
Mam chyba rozwiazanie twojego problemu nt wiernosci oddania kolorow. I moglbys zachowac szklarnie Nikona nawet. I pisze to teraz powaznie, ale Canon i Nikon moga uczyc sie od tego aparatu jak oddac kolor nieba, skory czy zielenie w krajobrazie, a przede wszystkim fiolet.
Tylko ma ma maly minus:-), bo LCD daje lekko chlodny/zaniebieszczony podglad, szczegolnie sniegu. Ale na monitorze i odbitkach jest w punkcik z kolorem w 95% przypadkow.
Koszt jakies 1200-1400zl z allegro....i bys sobie kupil jeszcze laptopa z dobrym monitorem po sprzedazy D750:-), coby go brac w teren.
Zainteresowany?
kurczeblade
16-12-2017, 09:27
grabskim że mam taki język, to nie bierz tego zbytnio do siebie, bo osobiście nic nie mam do Ciebie, a ja lubię czasami pożartować ze śmiesznych rzeczy :) Zwyczajnie Twój problem wydaję mi się na tyle niewidoczny że aż komiczny, nie dziw się że będą żartować z Twojego problemu, tym bardziej że już wiele osób z dużą wiedzą poradziło Ci co masz zrobić i temat dawno się wyczerpał. Powodzenia w szukaniu świętego grala, jak coś znajdziesz to daj znać :-)
http://wyborcza.pl/1,145452,18922072,w-pulapce-kolorow-jak-mozg-nie-radzi-sobie-z-widzeniem-barw.html?disableRedirects=true :-P
:roll: Czyli dla faceta to taki zwykły laptopowy monitor TN wystarczy... ;) :lol:
Pawel Pawlak
16-12-2017, 16:07
JA naprawdę staram się zrozumieć o co chodzi ? Ale za diabła nie potrafię...
Dla mnie to cały czas mieszanie własnych preferencji z urojoną "wiernością". Przede wszystkim jak klient który oczekuje tej "wierności" w JPGu jest w stanie zweryfikować jak wyglądało fotografowane miejsce w momencie robienia zdjęcia ? Autor zdjęcia nie ma szans tego dokonać na LCD aparatu w terenie na nawet referencyjnym monitorze w studio referencyjnie oświetlonym, będzie porównywał swoje wspomnienie sceny a nie wierny obraz z tym co widzie na ekranie, a co dopiero klient. Jeśli do tego dołożymy że z założenia szeroką DR sceny (cienie w leśnym gąszczu i prześwity światła na niebie), spłaszczy do 8bitwego, kompresowanego JPGa - prosto z aparatu to światła, cienie albo oba, muszą być tak ograniczone że nie ma co nawet wspominać o "wierności".
Naprawdę... dla mnie temat jest totalnie wydumany - klient jest cenny i chce obraz z canona ? kupić canona, zwłaszcza że z tego co widzę wymagania w przypadku tego ostatniego ma niezbyt wygórowane; widać jest zafiksowany: canon=wierność.
Ja mam wrażenie, że to nie klient jest zafiksowany, a autor ;)
grabskim
16-12-2017, 17:02
Pawle a jak wzornik widzi jakie kolory są właściwe, ale no własnie przez te wszystkie niepotrzebne wywody i poboczne tematy tak to jest. Oto czego oczekuję:
1. Profilowania dowolnego kolorów z możliwością wgrania do aparatu (to by było idealnie),
a jak nie to:
2. NEF (z puszki) ---> oprogramownie, które profiluje dowolnie kolor ----> NEF (bez śladów oprogramowania nienikonowskiego).
Drugie rozwiązanie częściowo osiągnąłem, lecz ono ma też swoje wady.
Po tej całej paplaninie czuję się jakbym przyszedł do sklepu po gwoździe, a wszyscy wciskali mi pomarańcze. Dziękuję nie chcę pomarańczy.
kurczeblade
16-12-2017, 17:07
Ja się w ogóle tak zastanawiam, czy ten klient w ogóle istnieje ... :D
Po tej całej paplaninie czuję się jakbym przyszedł do sklepu po gwoździe, a wszyscy wciskali mi pomarańcze. Dziękuję nie chcę pomarańczy.
Widziałem kiedyś gościa w sklepie, który podszedł do kasy trzymając banany w rękach jak pistolety, pytając kasjerkę "gdzie ja znajdę naboje do tych rewolwerów" kasjerka przerażona na to nic nie odpowiedziała, gość bez słowa zostawił banany przy kasie i poszedł. Wszyscy wokół pelna konsternacja i cisza bo gość totalnie poważnie to mówił... :D Serio ...
ogolnie to wielka prowokacja ale prawdą jest teraz jeden fakt wg mnie ze obróbka lr i ps to teraz więcej pracy niż kiedyś, teraz postprodukcja jest baaardzo ważna, matryce w nikonie są bardzo elastyczne co poprawia jakość zdj dr super itd, natomiast kolory jpg to były piękne w d200 praktycznie ustawić wszystko w puszce było można i było cacy
Xavier80
16-12-2017, 18:01
Pawle a jak wzornik widzi jakie kolory są właściwe, ale no własnie przez te wszystkie niepotrzebne wywody i poboczne tematy tak to jest. Oto czego oczekuję:
1. Profilowania dowolnego kolorów z możliwością wgrania do aparatu (to by było idealnie),
a jak nie to:
2. NEF (z puszki) ---> oprogramownie, które profiluje dowolnie kolor ----> NEF (bez śladów oprogramowania nienikonowskiego).
Drugie rozwiązanie częściowo osiągnąłem, lecz ono ma też swoje wady.
Przecież wymieniłeś aparaty, które to zapewniają, zainwestuj w nie i ciesz się idealnym kolorem :) Dlaczego tego nie zrobisz? Nie widzisz, że robisz z siebie głupka w tym wątku?:) Bo nawet jeżeli to prowokacja to naprawdę w "jarmarcznym" stylu :)
..a jak wzornik widzi jakie kolory są właściwe
Bo oprogramowanie wzornika wie jakie wartości RGB powinno mieć dane pole we wzorniku.
Czyli program X-rite rozpoznaje kwadraciki wzornika Color Checker (X-rite produkuje ten wzornik). Tworzy takie krzywe w każdym z kanałów RGB, że kolor z każdego z kwadratów jest odwzorowany idealnie.
Wzornik ma zajmować minimum10% zdjęcia, lepiej jak zajmuje więcej (na wszelki wypadek), ma być ustawiony prostopadle (w przybliżeniu) i w takim świetle w jakim wykonujesz zdjęcie. Wtedy ci idealnie zdejmie zielone zafarby, ale .. wcale to nie znaczy, że to ci się spodoba, bo w lesie widzisz wszystko oświetlone na zielono, czyli nie widzisz prawidłowego odwzorowania barw.
Odwzorowanie idealne często jest najlepsze (zdjęcia techniczne - perfekcja), ale .. sa wyjątki (np. po co profilować zachód słońca ...) Możemy np. też chcieć ocieplić skórę modelce itp.
..1. Profilowania dowolnego kolorów z możliwością wgrania do aparatu (to by było idealnie),Niestety profili z x-rite się nie zapisuje do body.
grabskim
16-12-2017, 18:46
Bo oprogramowanie wzornika wie jakie wartości RGB powinno mieć dane pole we wzorniku.
Czyli program X-rite rozpoznaje kwadraciki wzornika Color Checker (X-rite produkuje ten wzornik). Tworzy takie krzywe w każdym z kanałów RGB, że kolor z każdego z kwadratów jest odwzorowany idealnie.
Wzornik ma zajmować minimum10% zdjęcia, lepiej jak zajmuje więcej (na wszelki wypadek), ma być ustawiony prostopadle (w przybliżeniu) i w takim świetle w jakim wykonujesz zdjęcie. Wtedy ci idealnie zdejmie zielone zafarby, ale .. wcale to nie znaczy, że to ci się spodoba, bo w lesie widzisz wszystko oświetlone na zielono, czyli nie widzisz prawidłowego odwzorowania barw.
Odwzorowanie idealne często jest najlepsze (zdjęcia techniczne - perfekcja), ale .. sa wyjątki (np. po co profilować zachód słońca ...) Możemy np. też chcieć ocieplić skórę modelce itp.
Niestety profili z x-rite się nie zapisuje do body.
No i voile!. I ja tak przyjąłem, kolory ze wzornika uznałem za wierne, potem stworzyłem profile RGB,z obaczyłem odchyłki wobec profilu Nikona, podstawiłem to do trójkąta zależności w kolorze, w którym jedyną niestałą wtedy wartością jest balans.
Wybaczcie ale nie chce mi sie już pisać, mam nadzieję, ze ktos kiedyś tu zabłądzi a może coś pomoże.
...mam nadzieję, ze ktos kiedyś tu zabłądzi a może coś pomoże. Wątpię by to komuś pomogło, temat jest wałkowany od dawna i takie zawiłości tylko utrudniają ludziom zrozumienie tego co sami komplikują niepotrzebnie, a temat wcale nie jest tak skomplikowany.
Ludziom nie chce się czytać dziesięciu linijek regulaminu na forum a co dopiero 77 stron postów...
hostman22
16-12-2017, 20:45
grabskim (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=75198) co sie poddajesz znajdź kontakt z dr5000 Oni układali jeden profil kolorystyczny dla Nikona, Sony, Canona i Olympusa w LR, może Ci pomogą ;), ale wciąż czekam na Twojego jpg z puchy :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
grabskim
16-12-2017, 21:21
Przecież juz wstawiłem, to z lasu w 16:9, ccesz pogadać teraz o zdjęciach?
Xavier80
16-12-2017, 21:51
Przecież juz wstawiłem, to z lasu w 16:9, ccesz pogadać teraz o zdjęciach?
Te z postu #370 mam rozumieć? Jeżeli tak, to jest ono wywołane w capture nx ściemniaczu
grabskim
16-12-2017, 22:05
Te z postu #370 mam rozumieć? Jeżeli tak, to jest ono wywołane w capture nx ściemniaczu
no i masz mnie, przyciąłem i skompresowałem rawa, ale ja głupi jestem, chyba musiałem mysleć o czymś zielonym wtedy i nie przewidziałem co ktoś kiedyś o tym pomyśli
Xavier80
16-12-2017, 22:10
to się zdecyduj, czy jpeg prosto z puszki czy raw kolego :) aaaa...i najważniejsze, co na to klient ?:)
kurczeblade
16-12-2017, 22:21
grabskim wrzuć Rawa z tym królikiem. Albo org. jpg prosto z aparatu.
grabskim
17-12-2017, 00:27
2187
Xawier, a co wyglądam na niezdecydowanego?
grabskim
17-12-2017, 01:04
a tu jeszcze inny2189 raw, balans słoneczny, jak dla mnie ewidentnie czerwono-bursztynowy nalot
grabskim
3 raz zdam to samo pytanie, na jakim monitorze oglądasz te zdjęcia?
Na LCD body Nikon D750 :)
kurczeblade
17-12-2017, 09:27
Na LCD body Nikon D750 :)
Z tego co wyczytałem, brał dotychczas komputer do lasu z jakimś monitorem.
@grabakim zapewne jesteś też na canonboardzie, pod tym samym nickiem ?
grabskim
17-12-2017, 22:12
Nie, nie mam tam konta. Naprawdę nie widzę już sensu pisania tu czegokolwiek więcej, bo tu nikt nie chce gadać na temat. Po prostu jeśli dobrze rozumiem Nikon trafi w punkt jaeśli chodzi o ten kolor. Niech więc każdy oceni sobie sam na swoim monitorze czy ta zieleń jest normalną wiosenną zielenią.
2232
2233
2234
Zdjęcia możecie sobie ściągnąć i analizować jak chcecie, bo są prosto z aparatu. Wprawdzie jpg, ale w ViewNX czy Capture każdy może sobie rozwinąc dokładne informacje. Balans słoneczny choć było trochę chmur, ale to jeszcze gorzej, bo nastawiając 6000K, kolory jeszcze bardziej żółkły, podobnie jak preset. Zreszta jak juz napisałem wczesniej sami sobie zróbcie taki test, w pochmurny dzień, na pochmurnym balansie lub presecie, np na neutralu lub na innym jak chcecie. Bo to, ze automatyczny balans może się mylić ok bywa, ale tu widac jak w firmie zaprojektowali kolory na zdefiniowanych wartościach. Do zobaczenia byc może w jakimś innym wątku.
Tak, na EIZO CD240 ta zieleń jest normalną wiosenną zielenią, ewentualnie 3 można by lekko ochłodzić. Ale... wynika to z zastosowanego PC, który w założeniu ma ocieplać kolory na zdjęciu, więc wszystko z tymi zdjęciami jest ok.
W dużym skrócie:
Najpierw kup porządny monitor, który poprawnie(słowo klucz) wyświetli co najmniej SRGB, opanuj działanie i ustawienie WB, a dopiero potem ruszaj na wojnę z całym światem.
andystar
17-12-2017, 23:32
Mam stary monitor HP w2207 i na nim wszystkie trzy zdjęcia wg mnie są poprawne kolorystycznie.
madebyzosiek
18-12-2017, 00:30
Ja nawet z telefonu nie odnotowuję bursztynu... No ale co ja tam wiem... ;)
... czy ta zieleń jest normalną wiosenną zielenią.
Na tym też jest normalna wiosenna zieleń i można taką fotkę dowolnie wywołać. Tutaj akurat obniżona temp. z tych 5300 na 4300. WB ustawiłem z automatu na w miarę białym fragmencie kory na jednej z brzóz. W każdym bądź razie „bursztynu” nie widzę na żadnej z Twoich fotek, a do dyspozycji mam 3 różne wyświetlacze. Stareńki Eizo L997 z matrycą IPS, drugi Eizo S2111W z matrycą PVA i ten najczęściej używany w laptopie HP 8760W z matrycą TN. Twój problem jest trochę wydumany, więc nie dziw się wypowiedziom zagorzałych obrońców D750.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/12/7a92c2f4d8a8f347med-1.jpg
źródło (https://images81.fotosik.pl/941/7a92c2f4d8a8f347.jpg)...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/12/f2446b372d2c3b30med-1.jpg
źródło (https://images81.fotosik.pl/941/f2446b372d2c3b30.jpg)
Dlaczego "obrońców D750" ?
Ja uważam że jeśli D750 dla kogoś jest tak złym aparatem to po co się męczy, wybór na rynku jest duży i zawsze może wybrać taki, który w jpg da mu świetną groszkową zieleń.
kurczeblade
18-12-2017, 11:11
"obrońców D750" ale to nie tylko osoby posiadające aparat, nie widzą tego problemu co autor. Ja po tych zdjęciach widzę ładną naturalną zieleń. Albo autor ma złą interpretacje kolorów, albo mega braki w elementarnej wiedzy a z tym idzie oglądanie zdjęć na jakiś tandetnych wyświetlaczach i wymuszanie winy na aparacie, nie na tym że nie wie jak poprawnie i na czym poprawnie powinno oglądać się zdjęcia, angażując się tak mocno w kolor, albo kogoś coś mocno boli w tym aparacie, że stworzył nowe konto specjalnie żeby zrobić zamęt i prowokacje wokół tego modelu. ? Czyżby w konkurencji brakuję takiego D750 ?
Xavier80
18-12-2017, 12:07
Nie, nie mam tam konta. Naprawdę nie widzę już sensu pisania tu czegokolwiek więcej, bo tu nikt nie chce gadać na temat. Po prostu jeśli dobrze rozumiem Nikon trafi w punkt jaeśli chodzi o ten kolor. Niech więc każdy oceni sobie sam na swoim monitorze czy ta zieleń jest normalną wiosenną zielenią.
2232
2233
2234
Zdjęcia możecie sobie ściągnąć i analizować jak chcecie, bo są prosto z aparatu. Wprawdzie jpg, ale w ViewNX czy Capture każdy może sobie rozwinąc dokładne informacje. Balans słoneczny choć było trochę chmur, ale to jeszcze gorzej, bo nastawiając 6000K, kolory jeszcze bardziej żółkły, podobnie jak preset. Zreszta jak juz napisałem wczesniej sami sobie zróbcie taki test, w pochmurny dzień, na pochmurnym balansie lub presecie, np na neutralu lub na innym jak chcecie. Bo to, ze automatyczny balans może się mylić ok bywa, ale tu widac jak w firmie zaprojektowali kolory na zdefiniowanych wartościach. Do zobaczenia byc może w jakimś innym wątku.
Nie ma nic dziwnego w kolorach na tych zdjęciach, chociaż kto wie co Tobie pokazuje ten Twój ekranik LCD. Kolory na tych zdjęciach będą wyglądały różnie na różnych nieskalibrowanych wyświetlaczach. Ty będziesz widział inne na ekraniku LCD, inne na laptopie, jeszcze inne będzie widział Twój mityczny klient. Aż dziwne, że tak prosta rzecz jest dla Ciebie niezrozumiała.
Dlaczego "obrońców D750" ?
Zadowoleni uytkownicy bronią D750, a niektórzy szukają dziury w całym. Były już wątki o wadach związanych z flarą i migawką (akcje serwisowe), ale również o zawieszaniu się, złej współpracy z obcymi obiektywami, czy śwecącym ekranikiem przy zmianie ISO. Tak więc D750 doskonały nigdy nie był. Natomiast odwzorowanie kolorów jest tak subiektywnym do oceny parametrem i wpływ na ten parametr mają nie tylko ustawienia i korekty w korpusie, ale też rodzaj i jakość naszych wyświetlaczy, że o kolorze generowanym w pliku jpg prosto z puszki nie ma sensu się wypowiadać.
Prosty przykład.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=285225
Napisałeś o bardzo zimnych kolorach i tak jest na wyświetlaczu laptopa. Jednak obejrzałem to samo na Eizo L997 i nie mam żadnych zastrzeżeń.
Powyżej wkleiłem "zimną" wersję (ten kadr z puszczy) i na laptopie wyraźnie dominuje niebieski, ale na Eizo mam soczystą zieleń wiosenną i całkiem ciepły odbiór całości. Na monitorze u grabskim może być podobnie. On widzi "bursztyn", więc taki "zimny" obrazek powinien być w tm przypadku poprawny.
Pisząc o zimnym miałem na myśli obróbkę i finalny efekt, ja preferuję cieplejsze barwy i nie chodzi konkretnie o ustawienie WB.
Piszesz o wadach D750, dla wielu te wady to dobry biznes bo ma drugie życie w cenie, trudno nazywać wadą to co jest tu wałkowane od wielu wielu postów.
Nie chodzi tu też o to co ktoś widzi na monitorze źle ustawionym ( mam nadzieję ), ja od siebie napiszę ponownie że z kolorami z żadnego aparatu problemu nie mam, a obrabiam dużo materiału z rożnych aparatów i rzadko ktoś używa wzornika, a mimo to wydruki są poprawne i... zieleń nie jest ani bursztynowa ani w odcieniu zielonego groszka :)
kurczeblade
18-12-2017, 18:27
Ja właśnie ogarniam zdjęcia z dużą ilością zieleni, w sumie już kolor zmielony, ale ciężko mi uwierzyć że ktoś ma problem z takimi rzeczami, przecież z tej matrycy można zrobić kolor na setki sposobów, łącznie z selektywnymi kolorami. Właściwości tej matrycy są przekozak!
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/12/25269907038_5084559ea7_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/Ev1SYo)Dzieci (https://flic.kr/p/Ev1SYo) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr
Śliczne zdjęcie, błyskałeś?
Akurat tutaj troszkę skóra Ci się ochłodziła od tej zieleni. Może trochę docieplić, nadać życia?
Ale skóra nie jest na tym zdjęciu zimna, a ocieplenie popsuje całość, zieleń jest soczysta i pasuje do całego zdjęcia.
kurczeblade
19-12-2017, 11:29
W tym roku ani razu nie miałem lamp/statywów na plenerze. Zdjęcie było robione na ślubie, dzieciaki coś kombinowały w ogrodzie, chciałem im zrobić zdjęcie żeby mnie nie zauważyli, ale nie udało się i jak mnie zobaczyli to zapozowali. Miałem też wersje "ocieploną" też ok, ale trochę się zastanawiałem którą zostawić i padło na to. Co do lamp, odkąd mam D750 to te wszystkie wyzwalacze, statywy i parasolki leżą w szafie i się kurzą, matryca w tym aparacie jest tak elastyczna że wszystko można wyciągnąć w postprodukcji.
swoja droga wkurza te podswietlanie ekranu z tylu przy zmianie iso ;p
Oj tak to jest wkurzające i brak podświetlenia przycisków tylnych.
W D7500 już się nie zapala. Ale przeniesienie guzika ISO na górę, to moim zdaniem idiotyczny pomysł. Mało nie połamałem palców, chcąc włączyć AutoISO
W którymś wątku już było, ale podrzuce dla tych co nie wiedzą, a kolory w Nikonie im się nie podobają. Rozwiązanie dla użytkowników Adobego, ale inne programy pewnie maja swoje odpowiedniki. Warto porobić doświadczenia - ja mam Canon portrait, jako domyślny import wrzucony. I się mi podoba.
link do wątku: https://www.dpreview.com/forums/thread/3896380
w treści są linki do dropboxa z profilami. I życie staje sie prostsze...
Profile trzeba by zrobić samemu przy użyciu color checkera i wtedy będzie idealnie. Każda matryca daje lekko inną kolorystykę i warto stworzyć sobie kilka presetów pod swoje body.
kurczeblade
08-01-2018, 22:42
Panowie, macie takie potężne narzędzia do fotografii (matryca z D750 + ligtroom) i do tego internet pełen profili, pełen tipów, pełen informacji itp... a nie chcecie z tego korzystać - nie mówię o wszystkich :) ale te profile które są podane w linku od kolegi Lassar też są spoko, tylko trzeba je pod siebie dostosować, zapisać i z nich korzystać. Nie wspominając pewnie nic o chekerze, bo to już pewnie w ogóle bajka. Ja z ciekawości ściągnąłem jeden z profili i powiem śmiało że można z niego korzystać.
Ładujemy jeden z profilów do ligtrooma od kolegi Lassar i ...
1) Sprawdzamy jak wygląda zdjęcie na bazowym profilu "adobe standard"
3305
2) wrzucamy ściągnięty nowy profil na zdjęcie - widać że po profilu jest za dużo czerwieni
3306
3) ściągamy czerwień z Saturation przy profilu: tutaj wszystko wg. uznania, możemy sobie ściągnąć więcej lub mniej czerwieni, później też możemy sobie wejść w "color" i tam delikatnie pogrzebać w "orange" oczywiście reszta, tak jak balans bieli, a nawet ekspozycja i inne suwaczki, będą miały w dalszym ciągu wpływ na kolor. Więc tysiące możliwości. To co tam zrobiłem może się komuś nie spodobać, bo było na szybko robione i można było zrobić lepiej, ale to już każdy powinien sobie sam pokombinować i dostosować kolor, profile pod swoje oczekiwania ... :)
3307
Zostawiam cropy:
Adobe
3309
Ściągnięty profil - 30 czerwień
3310
Ja osobiście najbardziej używam Adobe Standard, bo mi ten kolor nie przeszkadza, a wszystko ustawiam później w balansie bieli i w ligtroomie w zakładkach w kolorach selektywnych... :) ale na tym przykładzie, ściągnijcie sobie 1 screnna i 3 , porównajcie sobie bezpośrednio nakładając na siebie te zdjęcia i przemieniając je np. w photoshopie :)
kurczeblade
08-01-2018, 23:14
porównajcie sobie bezpośrednio nakładając na siebie te zdjęcia i przemieniając je np. w photoshopie
i zobaczcie sobie jak jeden profil, może diametralnie zmienić kolor skóry... :) bez grzebania w balansie bieli itp.
Możliwości jest wiele. Z tym color chceckerem to nie taka prosta sprawa - spróbuj a zobaczysz.
Co do profili w LR. 99% ludzi nie wie, że może sobie np. wrzucić na nefa ustawienia puszkowe ( camera portait, neutral, vivid, itd). Mało tego, 99,5% nie wie że można wgrać inne profile. I tutaj będąc totalnie złośliwy (świadomie), nie rozumiem tego jęczenia o kolory. Pomijam już ustawienia wyjściowe w puszce, możliwość korekty WB, oraz korekty kolorów w sekcji kalibracji aparatu w LR. Do tego możliwość ukręcenia własnych profili, choćby z color checkerem.
PS
Gdzieś miałem linka z profilami Fuji pod Nikony, jak znajde to wkleje.
PS2.
Polecam zabawe z kompletami, np. VSCO. Pełne komplety profili aparatów + presety z filmami analogowymi. Można kilka wieczorów spędzić świetnie sie bawiąc.
Ale po co i do czego używa się takie profile ?
Przecież nie chodzi o to żeby zmieniać raw jakies zakłamania z fuji czy canona tylko albo mamy swój styl obróbki i swój profil wypracowany albo bazujemy na profilu z wzornika żeby mieć odwzorowanie bliskie rzeczywistości albo podchodzimy do obróbki twórczo gdzie tez żadne profile z innych aparatów nie mają sensu.
Czy to nie jest utrudnianie sobie życia, robimy zdjęcie w raw przecież po to żeby mieć surowy plik, który można obrobić jak się chce, a nie cofać się do tego co wymyślił inżynier w firmie x czy y.
kurczeblade
09-01-2018, 11:35
Możliwości jest wiele. Z tym color chceckerem to nie taka prosta sprawa - spróbuj a zobaczysz.
No ale mi kolor w D750 odpowiada, nie kupuję chekera bo nie chcę mi się komplikować życia jeszcze bardziej, za leniwy jestem na zabawę z takimi bajerami, ale pewnie gdyby mnie kolor z nikonów denerwował, to miałbym ten bajer u siebie - bo szkoda mi by było rezygnować z tak dobrego aparatu, tylko dlatego że mi się subiektywnie kolor nie podoba, wiedząc że można go poprawić kilka sekund :) dlatego trochę to śmieszne, jak ktoś piszę że ma ochotę wymienić aparat, lub cały system... bo mu kolor zdjęć na adobe profile w ligtroomie nie odpowiada - a ja pytam, czego tu winien aparat ? :D
Ale po co i do czego używa się takie profile ?
Przecież nie chodzi o to żeby zmieniać raw jakies zakłamania z fuji czy canona tylko albo mamy swój styl obróbki i swój profil wypracowany albo bazujemy na profilu z wzornika żeby mieć odwzorowanie bliskie rzeczywistości albo podchodzimy do obróbki twórczo gdzie tez żadne profile z innych aparatów nie mają sensu.
Czy to nie jest utrudnianie sobie życia, robimy zdjęcie w raw przecież po to żeby mieć surowy plik, który można obrobić jak się chce, a nie cofać się do tego co wymyślił inżynier w firmie x czy y.
Profil w najproszej formie tłumaczy zapis nefa na wyświetlany obraz. Co za tym idzie 90% użytkowników ma w ramach tłumacza kolor adobe standart a nie Nikon D750. Znaczy to tylko tyle, że to co widzisz na ekranie to nie jest raw, tylko raw w tlumaczeniu adobego. A mozesz mieć "przekład" Nikona, Canona albo swój własny. Mam nadzieję, że w miarę jasno to wytłumaczyłem. To dlatego raw prosto z puszki różni się od JPG prosto z puszki. Ten drugi ma już zaszyty profil (chyba, że się mylę)
Zrób proste doświadczenie. Ustaw w aparacie np. vivid. Zgraj do LR nefa i jpg. Teoretycznie obrazki będą takie same, jeśli w przypadku nefa wybierzesz profil camera vivid. W każdym innym przypadku powinny się różnić.
Wszystko ok ale po co mi profile czy to nikona czy canona jak i tak obrabiam raw jak ja chcę, a jak chcę mieć prawie idealne odwzorowanie to pstryknę wzornik.
Ludzie za dużo sobie utrudniają życie, za dużo komplikowania tak prostej sprawy zwłaszcza w aparacie z tak dobrą matrycą.
Wszystko ok ale po co mi profile czy to nikona czy canona jak i tak obrabiam raw jak ja chcę, a jak chcę mieć prawie idealne odwzorowanie to pstryknę wzornik.
Jasne że tak. Pstrykasz wzornik. LR wrzuca profil adobe standart. Obraz jest spłaszczony, bez kontrastu. Obrabiasz. Jest ok. Płaczesz nad kolorami? Tekst był do tych płaczących.
Użycie innych profili ułatwia, skraca czas, przybliża do uzyskania konkretnych efektów. Tylko tyle i aż tyle. A samo użycie profili Nikona daje już wyjściowo lepszy materiał do obróbki.
- - - - kolejny post - - - - - -
wiedząc że można go poprawić kilka sekund
jak masz ukręcony profil, ustawiasz go jako domyślny przy imporcie i nic juz nie poprawiasz. Nie trwa to nic.
Ludzie za dużo sobie utrudniają życie, za dużo komplikowania tak prostej sprawy zwłaszcza w aparacie z tak dobrą matrycą.
A no po to, abyś mógł oglądać i obrabiać zdjęcie, a nie ciąg niezrozumiałych zer i jedynek.
RAW - z ang. znaczy surowy. Plik RAW to nie jest obraz, to zapis jasności poszczególnych pikseli odczytanych z matrycy.
Bez profilu nie ma żadnych kolorów. To profil jest odpowiedzialny za to, że z pliku RAW możesz oglądać kolorowe zdjęcie.
kurczeblade
10-01-2018, 02:14
To dlaczego tak się obrywa d750 od niektórych za bazowe profile w ligtroomie? ������
A no po to, abyś mógł oglądać i obrabiać zdjęcie, a nie ciąg niezrozumiałych zer i jedynek.
RAW - z ang. znaczy surowy. Plik RAW to nie jest obraz, to zapis jasności poszczególnych pikseli odczytanych z matrycy.
Bez profilu nie ma żadnych kolorów. To profil jest odpowiedzialny za to, że z pliku RAW możesz oglądać kolorowe zdjęcie.
Ale co mi z profili wymyślonych przez x czy y firmę jeśli i tak to wszystko sobie "resetuje" i obrabiam jak ja chcę lub jak chce klient ?
Dla mnie obojętne zatem jaki profil jest, czy to adobe czy inny, jeśli dostaje od klienta profil to robię na nim bo tak ma być, taki styl itd, jeśli profil z wzornika to po to żeby mieć zgodność wszystkiego z rzeczywistymi kolorami itd, a jeśli sam coś obrabiam mocno ingerując w każdy parametr to profil obojętne jaki może być.
To że D750 takie, a nie inne kolorki jest istotne wyłącznie jeśli ktoś posługuje się surowym raw albo kompletnie nie potrafi wywołać takich zdjęć, tu może go ratować jakiś profil ale czy to ma sens mając tak świetną maszynkę w łapach i nie potrafić tego wykorzystać ?
Samymi suwakami nie zrobi się tego co odpowiednim profilem. Suwaków jest kilka, w profilu może ich być kilka milionów. Wybranie odpowiedniego profilu niesamowicie ułatwia pracę, to pierwsza czynność w ACR, którą robię.
Jest jeszcze sprawa rozróżnienia profilu aparatu od presetu, który może zawierać tez profil.
Ale co mi z profili wymyślonych przez x czy y firmę jeśli i tak to wszystko sobie "resetuje" i obrabiam jak ja chcę lub jak chce klient ?
Resetujesz do jakich ustawień??? Używasz LR? Jeśli tak to resetujesz do ustawień importu zdjęć. Co za tym idzie, w trakcie importu, automatycznie przypisywany jest jakiś profil aparatu. Domyślnie jest to adobe standart. Sam pisałeś o "wywoływaniu" RAWa. Wywoływanie to nic innego jak "interpretacja barw, kontrastów itd. za pomocą profilu aparatu, bądź programu. Dopiero później dorzucasz swoje ustawienia, tzn - cienie, ekspozycje i takie tam. Zresztą, weź pozmieniaj sobie na "surowym" Rawie te profile, zobaczysz co się dzieje...
- - - - kolejny post - - - - - -
Jest jeszcze sprawa rozróżnienia profilu aparatu od presetu, który może zawierać tez profil.
Nie może. Preset odnosi sie do każdego zdjęcia w bibliotece, profil jest nierozerwalnie związany z typem aparatu.
A wydaje się to takie proste. Nie można wywołać RAW bez profilu. Profil to nic innego jak tablica tłumacząca wartości zarejestrowane przez matrycę na kolor docelowy. Każda matryca inaczej reaguje na kolory. Fotografując ten sam obiekt różnymi aparatami chcielibyśmy uzyskać ten sam efekt. Po to są profile aparatu. Teoretycznie powinien być jeden profil dla każdej matrycy i wszystko gra. Ale nie ma tak łatwo. Już w czasach analogowych używało się różnych filmów do różnych celów, bo inaczej oddawały kolory, kontrast itp. A do tego dochodzi ułomność zapisu cyfrowego (ograniczony gamut) i próby jego obejścia. Zatem mamy komplet profili matryca --> zamierzony efekt. Praktycznie dla każdego aparatu są do wyboru profile: standard (teoretycznie najbardziej poprawny), landscape (z podniesionym nasyceniem i kontrastem głównie zielonego i niebieskiego), vivid (z podniesionym nasyceniem wszystkiego), neutral (z obniżonym kontrastem, żeby poszerzyć zakres tonalny), portret (zoptymalizowany do oddania kolorów skóry). A do tego cała masa profili emulujących cechy (i błędy) filmów analogowych lub innych aparatów.
Przecież preset może zawierać profil aparatu jaki używasz lub np klient dostarcza.
Pisząc o resetowaniu miałem na myśli standard adobe dng, który można śmiało uznać za bazowy profil, zresztą taki cel miało adobe wprowadzając dng żeby"przetłumaczyć" formaty raw wielu producentów aparatów, inna sprawa to jak wygląda zdjęcie z aparatu x czy y po imporcie do Lr i ustawionym adobe standard, oczywiście są różnice i dlatego mamy kolejna dyskusje nad kolorem z D750.
Co do tajemniczych milionów ustawień w profilu camera calibration, wcale tam wiele nie ma, przecież to tylko, a może aż, balans między kolorami, dlatego tak łatwo tworzy się własny profil z wzornika.
Co do tajemniczych milionów ustawień w profilu camera calibration, wcale tam wiele nie ma, przecież to tylko, a może aż, balans między kolorami, dlatego tak łatwo tworzy się własny profil z wzornika.
Teoretycznie profil może zawierać osobne przekształcenie dla każdego możliwego koloru. Dla 14 bit jest to 4 398 046 511 104 możliwości.
Oczywiście nie ma to sensu, ale im więcej pól ma tablica testowa, tym lepiej.
Ale to już wkraczamy w dyskusje na pograniczu analog-cyfra i jak dokładnie cyfrowe algorytmy potrafią opisać to co widzi oko ludzkie, teoretycznie cyfrowo mamy duże ograniczenia ale praktycznie oko ludzkie nie rejestruje wszystkiego i tu pojawia się pan x czy y, który stara się to poskładać w całość tak żeby było ok.
Można jedynie się zastanawiać co stoi na przeszkodzie żeby surowy raw z D750 po imporcie do Lr był taki czy siaki, a jeśli nie wiadomo o co chodzi to zapewne o kasę bo przecież Lr mógłby rozpoznać przy imporcie pliki nef z D750 i dodać odpowiedni profil dostarczony przez Nikona :)
Można jedynie się zastanawiać co stoi na przeszkodzie żeby surowy raw z D750 po imporcie do Lr był taki czy siaki, a jeśli nie wiadomo o co chodzi to zapewne o kasę bo przecież Lr mógłby rozpoznać przy imporcie pliki nef z D750 i dodać odpowiedni profil dostarczony przez Nikona :)
Właśnie o tym piszemy od kilku postów. LR rozpoznaje typ aparatu i dokleja do niego profil. LR jest od adobego, więc domyślnie dokleja profil adobe. Ale można to zmienić. Profil adobego nie jest najlepszy. Nie istnieje zresztą "najlepszy" profil. Więc moim zdaniem, lepiej jest ukręcić własny ( który to jest o tyle fajny że zrobiony z użyciem nie tylko danego typu aparatu, ale konkretnie NASZEJ puszki ), albo ściągnąć profil najbardziej zbliżony do naszych wymagań. Reasumując:
problem kolorystyczny nie istnieje w aparatach - on ujawnia się w procesie importu plików.
BTW - ostatnio ktoś mi marudził, że Nikon jest do kitu bo wszystko takie fioletowe, a w Canonie nie było. W ustawieniach WB miał przesunięte 8 pól... Ot, nie znam się to wyrażę opinię.
Dodam jeszcze, że modyfikacja dowolnego profilu jest niezwykle łatwa. Wystarczy pobrać i uruchomić DNG profile editor (nawet nie trzeba go instalować). Wybrać reprezentatywne zdjęcie i przekonwertować je na DNG (spokojnie, profil będzie działał też na NEF). Teraz otwieramy ten plik w DNG i dobieramy gotowy profil, który nam najbardziej odpowiada.
Tu wybrałem Canon Standard, który wydobywa zielenie i czerwienie (czasem aż za plastikowo), ale daje brzydkie niebo
3361
Teraz klikam na zdjęciu w kolor, który mi się nie podoba i zmieniam mu parametry. Na kole barw pokazuje się wektor przesunięcia (który można przeciągać zamiast suwaków).
3362
Takich punktów można nastawiać bardzo dużo. Oprócz tego można zmienić krzywą jasności i kolory każdego kanału, ale są to zmiany globalne.
Na koniec wystarczy nazwać nasz profil i wyeksportować. Sam wgra się do ACR/LR
kurczeblade
10-01-2018, 16:00
No i proszę, wszystko w ostatnich postach jest ładnie wyjaśnione. Fajnie by było gdyby ktoś przygotował taki poradnik dla opornych co mają problem z kolorem - biorąc informacje z ostatnich odpowiedzi, lub nawet wyciąć te kilka ostatnich postów i gdzieś podwiesić. Tak żeby informacje nie zgubiły się w dalszej dyskusji ...
Dorzucę jeszcze coś. Mając kolor checkera, można pokusić się o ujednolicenie zdjęc z kilku puszek. To znaczy, teoretycznie można doprowadzic do sytuacji, że robiąc zdjęcia dwoma róznymi puszkami, będą nie do odróżnienia. Oczywiście, chodzi o zrobienie profili dla obydwu. Efekt przydatny np. dla ślubniaków. Nie dość, że takie same kolory, to do tego barwy takie jak chcecie na wejściu. 90% roboty z głowy :)
Nie wywołuj burzy bo też to było wałkowane i dla wielu posiadaczy tych puszek to nie było oczywiste ;)
Tajemnicą poliszynela jest to, iż color checker jest używany powszechnie do oznaczenia szarego punktu przy próbkowaniu WB w LR. Dlatego wszyscy twierdzą, że jest stanowczo za drogi :)
Te wzorniki kolorów nie mają przypadkiem jakiejś daty używalności? ;)
madebyzosiek
12-01-2018, 14:29
Te wzorniki kolorów nie mają przypadkiem jakiejś daty używalności? ;)A mają, dwa lata, podobnie jak kalibratory do monitora. Później oczywiście kolory nie znikają, ale mogą nie być wzorcowe ;)
sam korzystam z color checker ale znalazłem lepszy sposób https://nikonpc.com/
https://www.youtube.com/watch?v=AOGi-DpKWjs
josephebeloki
16-07-2018, 09:04
Mogę potwierdzić, że matryca daje zupełnie inną paletę barw, tak faktycznie jakby bardziej w czerwień.
DR moim zdaniem gorszy niż w D600/D610.
Nie mniej jednak, łatwiej się obrabia mi te pliki z D750 niżeli z D600. Nie wiem czemu.
I u mnie jest spora degradacja szczegółów vs D600 albo mi się wydaje.
Ogólnie kolorystyka mi pasuje, nie ma tak dużej przepaści jak pomiędzy D600 vs D700 no ale na bank jest zupełnie inaczej.
A te inne kolory masz gdzie ?? Na jpegach, czy w LR/ACR ??
Zawsze mnie zastanawiało skąd ludzie wiedzą jakie matryca daje kolory skoro, jak mi się wydaje, tego zobaczyć nie można. Przecież kolory JPG-a wylicza program w aparacie według jednego z profili zainstalowanych przez Nikona lub ukręconego przez użytkownika. Tym bardziej nie można tego zobaczyć w wołarce RAW-ów, bo tam to wiadomo, że "każdy orze jak może" i kolory można ustawiać jakimś profilem wołarki lub własnym presetem, ale na pewno nie można zobaczyć kolorów matrycy, bo to co widzimy na ekranie jest zawsze przeliczone przez program według jakiegoś profilu.
Więc może ktoś mi podpowie jak zobaczyć te kolory z matrycy bez korekty przez jakiś program w body lub w wołarce?
Więc może ktoś mi podpowie jak zobaczyć te kolory z matrycy bez korekty przez jakiś program w body lub w wołarce?
Niektóre programy (np Raw Therapee) oferują opcję podglądu rawa "bez demozaikowania". Po skorzystaniu z takiego podglądu łatwiej sobie uzmysłowić to, o czym pisałeś i jak dużą rolę odgrywają wspomniane przez Ciebie profile oraz sam proces demozaikowania.
josephebeloki
17-07-2018, 09:00
GonzoG => LR . Focę tylko w .raw.
Nie jest to czerwień totalna, ale jak obrabiam setki tysięcy zdjęć z D600 i nagle kupuje D750 ładuje plik z tego samego miejsca to wygląda 'prawie' tak samo ... nieco inna kolorystka, ciutkę, tak minimalnie, ... ale jest... !!!
Niektóre programy (np Raw Therapee) oferują opcję podglądu rawa "bez demozaikowania". Po skorzystaniu z takiego podglądu łatwiej sobie uzmysłowić to, o czym pisałeś i jak dużą rolę odgrywają wspomniane przez Ciebie profile oraz sam proces demozaikowania.
Ponad 10 lat temu zaczynałem przygodę z RAW-ami od Raw Therapee, ale wtedy specjalnie nie byłem zainteresowany obrazem bez demozaikowania może z ciekawości pora wrócić do tego programu. Jeżeli jest to faktycznie obraz bez demozaikowania to będzie on, pomijając brak kolorów, "szaro bury" gdzie sąsiednie piksele będą miały najczęściej duży kontrast a w wielu przypadkach trudno pewnie będzie nawet odróżnić kontury. Ciekawość bierze górę zabieram się do instalowania Raw Therapee.
Królestwo za profil, który zniweluje czerwone zafarby w D750....
Ściągnij capture one wersje trial i wywołaj kilka zdjęć, porównaj zafarby na skórze do tego co domyślnie wypluwa LR.
To w dużej mierze jest kwestia profili które są używane i różnice widać gołym okiem szczególnie na skórze.
[edit] chyba coś odgrzebalem
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
GonzoG => LR . Focę tylko w .raw.
jak obrabiam setki tysięcy zdjęć z D600
Powiedz mi: czy masz wykupiony jakiś abonament na migawkę? Bo jeżeli obrabiasz setki tysięcy zdjęć to zapewne często musisz wymieniać ten element w d600...
Ja obrabiam tysiące ( ale nie setki tysięcy :) ) z canona 5DmkIV z D3s i z D750, a nie mam żadnego :)
Ja właśnie ogarniam zdjęcia z dużą ilością zieleni, w sumie już kolor zmielony, ale ciężko mi uwierzyć że ktoś ma problem z takimi rzeczami, przecież z tej matrycy można zrobić kolor na setki sposobów, łącznie z selektywnymi kolorami. Właściwości tej matrycy są przekozak!
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/12/25269907038_5084559ea7_b-1.jpg (https://flic.kr/p/Ev1SYo)
źródło (https://farm5.staticflickr.com/4725/25269907038_5084559ea7_b.jpg)Dzieci (https://flic.kr/p/Ev1SYo) by Lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr
Sory Kurczeblade ale Ja tu nie widzę żadnego koloru skóry .Trupia bladośc skóry tak bym to nazwał :) .Zielenie super w tle.
Pora na kalibracje monitora ;)
Pora na kalibracje monitora ;)
Monitor jest ok odkąd pogoniłem d 750 :) U Mnie wyglądało to lepiej ale i tak nie polubiłem tej puchy.
Ale w tym temacie to jest krótka piłka
Masz skalibrowany monitor czy nie ?
Jeśli nie, to wiele może się dziać z kolorami.
Ale w tym temacie to jest krótka piłka
Masz skalibrowany monitor czy nie ?
Jeśli nie, to wiele może się dziać z kolorami.
Oczywiscie skalibrowane 2 szt eizo .d3s ok , d700 ok, d600 ok ,d750 lipton jak to mówi mój syn :) A moze d 750 musi miec inaczej kalibracje zrobioną , inny komp .
Nie chcąc nikogo urazić uważam, że D750 to wspaniałe narzędzie. Jedynym ograniczeniem jest tutaj poziom wiedzy i umiejętności w korzystaniu z tego narzędzia.
Oczywiscie skalibrowane 2 szt eizo .d3s ok , d700 ok, d600 ok ,d750 lipton jak to mówi mój syn :) A moze d 750 musi miec inaczej kalibracje zrobioną , inny komp .
Zerknij na ten watek https://forum.nikoniarze.pl/threads/278138-kolory-w-nikonie-mity-i-fakty i jak tam widzisz różnice na monitorze ?
Xavier80
04-01-2019, 22:03
I na tych skalibrowanych monitorach D600 daje podobne kolory jak D3s ? :)
I na tych skalibrowanych monitorach D600 daje podobne kolory jak D3s ? :)
Gdzie to wyczytałeś? Daje zupełnie inną kolorystykę bo każdy używam do czegoś innego .
Xavier80
04-01-2019, 22:24
Gdzie to wyczytałeś? Daje zupełnie inną kolorystykę bo każdy używam do czegoś innego .
Otóż to. To skoro różnie oddają kolory (co jest prawdą) to na jakiej podstawie stwierdzasz ich poprawność ( są ok), od "nie ok" w przypadku D750
?
Zapewne na takiej, że wyjściowo raw jest przyjemniejszy dla oka z pozostałych puszek niż z D750. Sam mam D750 i D610 - kolory z D750 da się ogarnąć suwaczkami i jest to kwestia chęci bo troche czasu poświecić na to trzeba, jednak robiąc repo w tym samym miejscu D750 i D610 - bardziej mi się podobają wyjściowe rawy z D610, te z D750 trzeba mocniej rzeźbić mimo takich samych nastawów na obu puszkach. Pewnie też swoje robi przyzwyczajenie do danej kolorystyki matrycy bo na D610 pstrykam trzeci rok a D750 troche ponad miesiąc ;)
Nie lepiej zrobić profil dla obu puszek żeby po załadowaniu rawków było identycznie, trzeba sobie ułatwiać życie/pracę, a mając takie profile nie powstałby zapewne kolejny wątek o "złych" kolorach.
Xavier80
04-01-2019, 23:10
Zapewne na takiej, że wyjściowo raw jest przyjemniejszy dla oka z pozostałych puszek niż z D750. Sam mam D750 i D610 - kolory z D750 da się ogarnąć suwaczkami i jest to kwestia chęci bo troche czasu poświecić na to trzeba, jednak robiąc repo w tym samym miejscu D750 i D610 - bardziej mi się podobają wyjściowe rawy z D610, te z D750 trzeba mocniej rzeźbić mimo takich samych nastawów na obu puszkach. Pewnie też swoje robi przyzwyczajenie do danej kolorystyki matrycy bo na D610 pstrykam trzeci rok a D750 troche ponad miesiąc ;)
Ale zdajesz sobie sprawę, że to jest subiektywna sprawna ?
Jak najbardziej zdaje sobie z tego sprawę, to tylko moje odczucia i spostrzeżenia wynikające ze strzelania z obu puszek. Jedną mam już dość długo, druga ma dopiero licznik "na dotarciu" i też nie ukrywam, że mimo, iż kolory wole z D610 to lepiej mi się pracuje na D750. Ile osób tyle opinii w tym temacie
Pożycz/kup byle wzornik, zrób profile nawet takie uniwersalne przy świetle dziennym i będziesz miał ładnie obie puszki uśrednione w kolorach.
Czytając ten wątek czy podobne, nachodzą mnie wątpliwości, czy tym ktorym kolory z jakiejś puszki nie odpowiadają, faktycznie zależy na rozwiązaniu jakiegoś problemu z kolorami, czy na przekonaniu całego świata, że jakieś body jest do niczego.
Mam takie wątpliwości ponieważ rad, wskazówek, czy recept w tym i każdym podobnym wątku jest aż nadmiar i są to rady które tak na serio powinno się najczęściej stosować zawsze niezależnie od body bo przyspieszają i ułatwiają obróbkę.
Niektóre z tych rad np. zrobienie presetów do typowych sytuacji i stosowanie ich przy imporcie zdjęć nic nie kosztują, a nawet nie wymaga dodatkowej pracy, bo wystarczy zapis do presetu dobrze obrobionego zdjęcia. Takie działanie uchroniło by ich nawet przed wstrętnym widokiem
nieudanych kolorów z jakiejś trefnej puszki bezpośrednio po imporcie, ale zamiast to zrobić wolą narzekać, że puszka jest nieudana. W takiej sytuacji nasuwa się jedno pytanie: dlaczego się tak męczycie, dlaczego nie zmienicie body?
https://forum.nikoniarze.pl/threads/278661-D800-i-wysokie-iso-vs-D600-10-750/page11
josephebeloki
08-09-2019, 15:34
Cześć.
Porównałem zdjęcia w ViewNx2 vs Lightroom. Różnica jest bardzo duża, na + dla ViewNx2.
D750 z LR daje mi dziwny zafarb, natomiast w ViewNx2 zdjęcia są soczyste, nasycone, przejrzyste, jasna biel, niemal identyczne jak z D600 i dodatkowo nie ma tego cholernego brązowego zafarbu.
Restartowałem LR, profile zmieniałem, nie da się niczym osiągnąć tej jakości co w ViewNx2.
Czy ktoś wie jaka może być przyczyna?
Poniżej wizualizacja:
LEWA STRONA: ViewNx2
PRAWA STRONA: LR
http://project.vipower.pl/viewnx2-vs-lr/viewNx2_v_LR.png
Przyczyna pewnie tkwi w tym, że View-NX jako soft nikonowski czyta ustawienia z puszki, a LR nie i jakieś swoje dziwne profile stosuje.
nie ma tego cholernego brązowego zafarbuTo jest kwestia profilu kolorystycznego aparatu który można zmienić w Develop w zakładce Camera Calibration. Gdy kupiłem D750 to też zauważyłem ten brązowy a nawet wpadający w fiolet zafarb. W pierwszej chwili zmieniłem w LR profil z Adobe Standard na Camera Standard. Było sporo lepiej ale mocno nasycone kolory w czerwieni jakie dominują podczas wschodów i zachodów słońca były nadal źle odwzorowywane. Wobec tego powróciłem do Adobe Standard i skorygowałem trochę kolory suwakami Schadows oraz Red/Green/Blue Primary no i jest znacznie lepiej.
josephebeloki
09-09-2019, 21:50
Zbyszek, akurat to już przerabiałem tak jak wspominałem.
Niestety, profil jaki się pokazuje w VIewNx2 nie występuje w LR.
Stąd prawdopodobnie te różnice.
Nawet najnowsza wersja programu XnView podaje .NEW z D750 1:1 z tym z Nikonowskiego ViewNx2.
Brakuje jakiegoś profilu w starym LR 5.7
Zbyszek, akurat to już przerabiałem tak jak wspominałem.
Niestety, profil jaki się pokazuje w VIewNx2 nie występuje w LR.
Stąd prawdopodobnie te różnice. Ale to chyba jest oczywiste że tak będzie.
Brakuje jakiegoś profilu w starym LR 5.7
A LR 5.7 obsługuje natywnie D750 czy trzeba konwertować do DNG? Ja mam LR 6.14 i też średnio odwzorowuje kolory przy standardowych ustawieniach. Pozmieniałem na suwaczkach jest OK. Może spróbuj.
josephebeloki
09-09-2019, 22:41
Ale to chyba jest oczywiste że tak będzie.
A LR 5.7 obsługuje natywnie D750 czy trzeba konwertować do DNG? Ja mam LR 6.14 i też średnio odwzorowuje kolory przy standardowych ustawieniach. Pozmieniałem na suwaczkach jest OK. Może spróbuj.
Natywnie, nie trzeba konwertować.
Właśnie problem jest taki, że Adobe to w sumie nędzny, kiepsko zoptymalizowany, zbugowany soft, ale nie ma nic lepszego. :/ C1 jest całkiem spoko, ale jak potrzebujesz PS-a, to i tak masz LR i nie opłaca się zbytnio dublować go przez C1.
Dodam jeszcze, że modyfikacja dowolnego profilu jest niezwykle łatwa. Wystarczy pobrać i uruchomić DNG profile editor (nawet nie trzeba go instalować). Wybrać reprezentatywne zdjęcie i przekonwertować je na DNG (spokojnie, profil będzie działał też na NEF). Teraz otwieramy ten plik w DNG i dobieramy gotowy profil, który nam najbardziej odpowiada.
Tu wybrałem Canon Standard, który wydobywa zielenie i czerwienie (czasem aż za plastikowo), ale daje brzydkie niebo
3361
Teraz klikam na zdjęciu w kolor, który mi się nie podoba i zmieniam mu parametry. Na kole barw pokazuje się wektor przesunięcia (który można przeciągać zamiast suwaków).
3362
Takich punktów można nastawiać bardzo dużo. Oprócz tego można zmienić krzywą jasności i kolory każdego kanału, ale są to zmiany globalne.
Na koniec wystarczy nazwać nasz profil i wyeksportować. Sam wgra się do ACR/LR
Ja nie do końca zorientowany odnośnie tych profili w DNG ,sciągnąłem program i są tam tylko domyślne ustawienia pod konkretny aparat , w moim przypadku D750 ,jak sobie sciągnąć ten profil z Canona jak w Twoim przypadku ?
Znalazłem na Dpreview
Tu przykład do D750. https://www.dpreview.com/forums/thread/4012529