Zobacz pełną wersję : Jaki Nikon dla początkującej
FracturaCordis
27-01-2015, 11:08
Witam Was bardzo serdecznie po raz pierwszy.
Moją pasją są zdjęcia ale nigdy nie miałam możliwości jej rozwijać.
Ciągle szukam wiadomości jaką lustrzankę wybrać na sam początek.
Myślę o
Nikonie D3000 , D3100 lub D3200
ponieważ ponoć skoro dopiero zaczynam "zabawę" to powinnam od takiego sprzętu.
Powiedzcie mi czy to dobry wybór i jaki dobrać do niego obiektyw?
Czytałam, że początek to 18-55 lub 18-105 czy to prawda?
Proszę o odpowiedzi a nie umoralnianie jaka to ja mała jestem i nie douczona. Dopiero zaczynam a nie chce kupić czegoś o czym nie będę miała pojęcia bo to dla profesjonalistów. Dopiero zaczynam, amatorsko ale z pasją.
Pozdrawiam serdecznie
FracturaCordis
Nikon D3200 + N18-105
Tu jest porównanie matryc tych modeli, D3200 wypada najlepiej: http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D3200-versus-Nikon-D3100-versus-Nikon-D3000___801_664_623
adriansocho
27-01-2015, 11:21
A na którym forum udzielają porad w stylu "jaka to jestem mała i niedouczona"? U Canoniarzy? :)
Ja myślę, że koleżanka chciałaby wydać jak najmniej, więc jeśli koleżanka myśli o aparatach z najniższej serii D3x00, to lepiej wziąć najtańszy. Do tego 18-105 VR, potem jakiś obiektyw stałoogniskowy (35/1.8 lub AF-S 50/1.8G) i planować, że na którymś etapie nauki dojdzie lampa błyskowa.
D3000 jako nowy nie jest już dostępny, różnica w cenie nówki D3100 i D3200 to około 100zł.
Uważam że warto dopłacić do d3200, ma lepszy wyświetlacz odbiornik IR.
Widzisz, cały problem polega na tym, że "to co dla profesjonalistów" obsługuje się prościej i przyjemniej. Innymi słowy łatwiej ogarnąć sprzęt profesjonalny od amatorskiego. Więcej guzików to więcej funkcji wyciągniętych na zewnątrz, a tym samym mniej grzebania w menu aparatu. Lepszy AF, szybszy bufor i takie tam inne nie utrudniają, a wyłącznie ułatwiają robienie zdjęć.
Przed zakupem pierwszej lustrzanki, biorąc pod uwagę, że to Twoja pasja, którą chcesz rozwijać, dobrze by było mieć już jakąś wiedzę teoretyczną oraz ukierunkowanie przynajmniej na te rodzaje fotografii, którymi chcesz się zająć na samym początku. Wtedy łatwiej będzie coś doradzić, a i Ty zapewne będziesz bardziej zadowolona z wyboru, a przynajmniej prawdopodobieństwo niezadowolenia jest mniejsze. Mam tutaj na myśli pewne priorytety, czyli np. czy w danym przedziale cenowym preferujesz lepszy AF(zdjęcia w ruchu) kosztem np. gorszej matrycy, czy odwrotnie (krajobraz)?
Czy myślałaś o tym, że możesz mieć potrzebę korzystania ze starszych obiektywów, które nie mają silnika, czy nie ma to dla Ciebie znaczenia?
Po prostu przed zakupem pierwszej lustrzanki, biorąc pod uwagę traktowanie fotografii jako pasji dobrze by było odpowiedzieć sobie na kilka pytań, czyli poznanie teorii.
Jeśli natomiast w tej chwili priorytetem jest zakup sprzętu bez zastanawiania się nad tym, w jaki sposób chcesz go używać, to najbezpieczniej kupić sprzęt najtańszy.
GaijinPawel
27-01-2015, 20:51
Przedmówca dobrze radzi. Jeśli nie wiesz w którym kierunku pójdziesz z pasją fotograficzną weź najbardziej uniwersalny zestaw. Ja kupiłem pół roku temu D3100 z N 18-55 bo był najtańszy. Szkoda że nie było odrazy czegoś dłuższego np. 18-105. Często brakowało mi kilkanaście dodatkowych minimetrów. Kupuj D3200+N18-105, moim zdaniem najlepszy na start.
Witam.
Tak jak piszą przedmówcy, bierz tani korpus (np 3200) i obiektyw 18-105. To szkło pomimo swojej plastikowości jest całkiem niezłe optycznie i zapewnia duży zakres ogniskowych - istotne dla początkującego.
Później jakaś jasna stałka (według potrzeb i upodobań 35, 50, 85.....) żeby się rozsmakować w fotografii.
GaijinPawel
31-01-2015, 12:40
Po pół roku focenia zdecydowałem się na tele do mojego D3100. Zamówiłem N55-300 i juz do mnie jedzie. Może za jakiś czas pomyślę o czymś do makro bo też mnie ciągnie
trixiglk
04-02-2015, 14:53
Ja doradzę inaczej niż koledzy. Masz dwie opcje:
1. Tanio, jak najtaniej - D3100 + 18-105mm
2. Drogo ale z potencjałem - D7000/D7100 + 35mm/50mm/1.8
Opcja pierwsza prawdopodobnie się zemści na Tobie w ciągu max. 2 lat (jeśli rzeczywiście fotografia to Twoja pasja). Opcja druga na początku będzie nie wykorzystana i naklniesz jak szewc biegając do przodu i do tyłu. Jednak zmusi Cię do szukania kadrów zamiast stania w miejscu i cykania fotek. Jasne obiektywy, pozwolą Ci dowolnie manipulować GO. A fotki w pomieszczeniach długo będziesz robić bez lampy. Opcja ta ma sens jedynie gdy fotografia to Twoja pasja.
A teraz najważniejsza rzecz (moim zdaniem). Lustrzanka ma sens tylko jeśli będziesz miała 2 - 3 obiektywy. Jeśli tego nie planujesz kup lepiej jakiegoś kompakta lub bezlusterkowca.
Powodzenia!
P.S. Gdybym olał opinie jak ta: "ponieważ ponoć skoro dopiero zaczynam "zabawę" to powinnam od takiego sprzętu..." to byłbym cięższy o kilka stówek. A tak poszły w tłum przy kolejnych przesiadkach.
Mariusz81
12-02-2015, 20:58
A może zabawę lepiej rozpocząć od 5200/5300 + 18-105? O stałkach warto pomyśleć za jakiś czas gdy już się będzie wiedziało jakie ogniskowe się najbardziej preferuje. 18-105 to bardzo fajny obiektyw do nauki.
18-105 to bardzo fajny obiektyw do nauki.
A ja myślałem że ten obiektyw służy do robienia zdjęć:smile:
Mariusz81
12-02-2015, 22:12
Chodziło mi o to że to dobre szkło dla kogoś kto stawia pierwsze kroki w fotografii amatorskiej. Już nie czepiaj się słówek :/
sebaglik79
24-02-2015, 12:07
Ja posiadam D3100 i jestem bardzo zadowolony. Myślę, że dla amatora to i tańsze aparaty by się znalazły. Nie rozumiem, po co od razu wydawać tyle pieniędzy na wyższe modele.
Spinningista
24-02-2015, 14:33
Siemka chciałem się podpiąć pod pytanie.
Chcę zacząć fotografować krajobrazy jako że jestem wędkarzem i sporo czasu na przełomie dnia i nocy a więc w złotych godzinach spędzam nad wodą. Chciałbym uwieczniać to co uda mi się zaobserwować.
Jestem prawie zdecydowany na taki zestaw Sigma 10-20 4-5,6 lub bardziej uniwersalny 17-50 2,8 i Nikon d5100.
Do tego jakis mocny lecz lekki statyw.
Co sądzicie o tym zestawie? Czy lepiej dopłacić do Nikona d5200 czy 5300. Czy jest on dobry dla początkującego fotografa? Poza krajobrazami myslałem o streecie a'la reportaż coś w tym stylu. Wiec później wszedłbym pewnie w 35mm.
Proszę o poradę.
Artur Małysiak
24-02-2015, 15:24
D5100 wystarczy..i na dodatek body te świetnie spisuje się przy nocnej fotografii..co do szkiełka to myślę ze nad wodą lepiej sprawdzi się coś szerokiego
Spinningista
24-02-2015, 16:01
Czyli ten 10-20 tylko sprawa jest taka ze z tym 10-20 nie bardzo co zdzialam poza krajobrazem a ten 17-50 moze i bedzie ciut przywąski ale nie ograniczy mojego aparatu tylko do krajobrazu.
Niestety fotografia to dosyc drogie hobby a ja jak na razie jestem w stanie kupic jedno szkło. Obiektywy kitowe raczej nie sa dla mnie chyba ze sie myle.
kwiatek88
24-02-2015, 16:09
Czyli ten 10-20 tylko sprawa jest taka ze z tym 10-20 nie bardzo co zdzialam poza krajobrazem a ten 17-50 moze i bedzie ciut przywąski ale nie ograniczy mojego aparatu tylko do krajobrazu.
Niestety fotografia to dosyc drogie hobby a ja jak na razie jestem w stanie kupic jedno szkło. Obiektywy kitowe raczej nie sa dla mnie chyba ze sie myle.
Jeżeli na razie tylko jeden, to 17-50
Spinningista
24-02-2015, 16:25
Jaka jest różnica między Nikonem d5100 a d5200 czy jako początkujący odczuję jakąś różnicę dla której warto dopłacić te 2-3 stówki. Nie mam cisnienia na jakies megapiksele itp. bardziej zależy mi na dobrych kolorach, użytecznym iso, długich czasach ekspozycji czyli ogólnie na jakości zdjęć. Olewam nfc, gps-y itp.
Andrzej1974
24-02-2015, 17:24
Jaka jest różnica między Nikonem d5100 a d5200 czy jako początkujący odczuję jakąś różnicę dla której warto dopłacić te 2-3 stówki. Nie mam cisnienia na jakies megapiksele itp. bardziej zależy mi na dobrych kolorach, użytecznym iso, długich czasach ekspozycji czyli ogólnie na jakości zdjęć. Olewam nfc, gps-y itp.
Dla jednych 2-3 stówki będzie warto dla drugich nie. Ja jestem w tych drugich ale na mnie nie patrz bo jestem mało obiektywny. ;-)
Spinningista
24-02-2015, 18:50
Dla jednych 2-3 stówki będzie warto dla drugich nie. Ja jestem w tych drugich ale na mnie nie patrz bo jestem mało obiektywny. ;-)
Jestem swiadomy ze zanim zacznę robić zdjecia które mnie zadowolą i beda się podobać innym to pewnie d5100, 5200 czy 5300 mnie juz nie zadowowoli.
Wiem tez ze na poczatku nie bede obrabial i oglądał zdjec piksel po pikselu.
Chce poprostu kupic narzedzie ktore pozwoli mi łatwo przelac wyczytana teorie w praktykę w koncu aparat ma tylko uwiecznic to co widza moje oczy.
I ostatnia wazna sprawa czy te aparaty a wlasciwie wizjery mozna dostosowac do wady wzroku?
I ostatnia wazna sprawa czy te aparaty a wlasciwie wizjery mozna dostosowac do wady wzroku?
Tak ! Jest pokrętło do korekcji dioptrii
Artur Małysiak
24-02-2015, 22:37
Jestem swiadomy ze zanim zacznę robić zdjecia które mnie zadowolą i beda się podobać innym to pewnie d5100, 5200 czy 5300 mnie juz nie zadowowoli.
Wiem tez ze na poczatku nie bede obrabial i oglądał zdjec piksel po pikselu.
Chce poprostu kupic narzedzie ktore pozwoli mi łatwo przelac wyczytana teorie w praktykę w koncu aparat ma tylko uwiecznic to co widza moje oczy.
Powiem tak zaczynałem fotografię od d5100 teraz mam d610 ale nadal czasami fotografuje dalej d5100..i uważam ze do dobrego zdjęcia nie jest potrzebny super aparat.. bardziej zainwestowałbym w dobrą optykę..Jak nie masz kasy to kup D5100..a za resztę zaoszczędzonych groszaków zastanów się nad optyką...i najpierw powiedz ile tak naprawdę możesz przeznaczyć kasy na sprzęt
Spinningista
24-02-2015, 22:46
Założyłem ze będzie to ok 3000zł sigma 17-50 2.8 kosztuje ok. 1500zł więc body to albo d5100 albo d5200.
Artur Małysiak
25-02-2015, 00:13
Założyłem ze będzie to ok 3000zł sigma 17-50 2.8 kosztuje ok. 1500zł więc body to albo d5100 albo d5200.
Finalny wybór należy do Ciebie..Sigma 17-50 to fajne szkiełko
Spinningista
25-02-2015, 09:15
Na body aż tak mi nie zależy dlatego rozważam model d5100 mimo ze na rynku jest już d5500 ktorego ogromna zaleta jest touch screen i jesli ktos mi powie ze to bajer to spadne z krzesła bo w erze dotyku to poprostu wygoda. Szkoda tylko ze w aparacie Nikona kosztuje ona tyle co sredniej klasy smartfon.
Jeśli chodzi o szkła to myślałem zacząć właśnie od 17-50 2.8 sigmy potem dorzucic cos typowo szerokiego moze 10-20 a w odleglejszym czasie jakies jasne 35mm i to chyba wszystko co byloby mi do szczescia potrzebne.
wasilewk
25-02-2015, 10:48
...
Jeśli chodzi o szkła to myślałem zacząć właśnie od 17-50 2.8 sigmy potem dorzucic cos typowo szerokiego moze 10-20 a w odleglejszym czasie jakies jasne 35mm i to chyba wszystko co byloby mi do szczescia potrzebne.
Czyli katowanie się Sigmami na Nikonie ... ... powodzenia !
Spinningista
25-02-2015, 11:09
Czyli katowanie się Sigmami na Nikonie ... ... powodzenia !
Co masz na myśli mówiąc katowanie się?
Patrzyłem na pixel-peeper i są tam całkiem niezłe zdjęcia z tych obiektywów również z Nikona.
Czy te obiektywy źle działają z aparatami Nikona czy Nikon to szajs i trzeba używać tylko firmowych szkieł? Proszę o odpowiedź bo niekompatybilność z innymi szkłami w zasadzie dyskwalifikuje u mnie ten aparat czy tą markę.
Artur Małysiak
25-02-2015, 16:51
Z obiektywami to różnie bywa ..Powiem tak Moja sigma byla raz już naprawiana i po naprawie zauważyłem ze af sie gubi myszkuję i błądzi niekiedy...ale to nie jest problem bo wyślę do serwisu sigmy i skalibrują Mi szkiełko z body..Jezeli nie chcesz się bawić w wysyłanie do serwisu to musisz rozważyć kupno czegoś innego..w obiektywach szerokokątnych nie potrzebny jest Af więc sigma 10-20 nie będzie stwarzać Ci problemów...możesz rozważyć tez kupno Nikkora 50 1.8 G tzn sigma 10-20 plus Nikkor 50 1.8 G
...rozważam model d5100 mimo ze na rynku jest już d5500 ktorego ogromna zaleta jest touch screen i jesli ktos mi powie ze to bajer to spadne z krzesła bo w erze dotyku to poprostu wygoda. Szkoda tylko ze w aparacie Nikona kosztuje ona tyle co sredniej klasy smartfon...
kompletnie nie widzę użytecznego zastosowania dla ekranu dotykowego, w czym przejawia się wygoda z jego używania? Pytam z ciekawości, bo po prostu nawet nie potrafię sobie wyobrazić w czym tak teoretycznie gdybym coś takiego miał, to by było pomocne
Spinningista
25-02-2015, 18:05
Dostep do funkcji ustawien itp. W aparacie czy tez body z tego segmentu w ktorym sie obecnie poruszamy jest to wielki atut co innego w modelach z wyzszej polki w ktorych wiekszosc niezbednych funkcji wyciagnieta jest na obudowe w postaci klawiszy taki ekran traci na atrakcyjnosci.
GaijinPawel
25-02-2015, 19:44
Ale dotyk jest pradozerny i tego nikt jeszcze nie zmieni. Przeciez nie zmienia sie wszystkich opcji przy każdym kolejnym ujęciu. Więc pstrykanie na monitorku jest nie potrzebnym gadżetem.
Andrzej1974
25-02-2015, 21:29
[...] ze na rynku jest już d5500 ktorego ogromna zaleta jest touch screen i jesli ktos mi powie ze to bajer to spadne z krzesła bo w erze dotyku to poprostu wygoda [...].
Wygodne to może być ale sterowanie głosem...
cz4rnuch
25-02-2015, 22:49
Czyli katowanie się Sigmami na Nikonie ... ... powodzenia ! Myślę, że nie miałeś ani jednej z omawianych sigm (jeśli się mylę to mnie popraw). Zarówno 10-20 jak i 17-50 to bardzo dobre szkła a w obecnych czasach z nowymi puszkami nie można polegać nawet na Nikkorach czego dowodem dziesiątki wątków na naszym forum.
Wygodne to może być ale sterowanie głosem... Jeśli jest jakiś prawdziwy aparat sterowany głosem to poproszę o namiary (choć potrafię sobie wyobrazić dziesiątki sytuacji gdzie jedno tapnięcie będzie szybsze i bardziej zrozumiałe dla bezmyślnej maszyny niż komendy wydawane głosem). Póki co to dotykowy ekran w wielu sytuacjach wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
Spinningista
26-02-2015, 13:30
Myślę, że nie miałeś ani jednej z omawianych sigm (jeśli się mylę to mnie popraw). Zarówno 10-20 jak i 17-50 to bardzo dobre szkła a w obecnych czasach z nowymi puszkami nie można polegać nawet na Nikkorach czego dowodem dziesiątki wątków na naszym forum.
Jeśli jest jakiś prawdziwy aparat sterowany głosem to poproszę o namiary (choć potrafię sobie wyobrazić dziesiątki sytuacji gdzie jedno tapnięcie będzie szybsze i bardziej zrozumiałe dla bezmyślnej maszyny niż komendy wydawane głosem). Póki co to dotykowy ekran w wielu sytuacjach wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
Wiec jeśli już zdecyduję sie na któreś body z serii 5xxx to 17-50 bedzie dobrym wyborem do zdjęć 75% krajobraz 25% street a później śmiało mogę wchodzic w 10-20? Czy to dobry wybór na poczatek?
W przyszłości choć tu już odleglejszej chciałbym kupić jakąś stalke 35mm.
kwiatek88
26-02-2015, 14:21
Wiec jeśli już zdecyduję sie na któreś body z serii 5xxx to 17-50 bedzie dobrym wyborem do zdjęć 75% krajobraz 25% street a później śmiało mogę wchodzic w 10-20? Czy to dobry wybór na poczatek?
W przyszłości choć tu już odleglejszej chciałbym kupić jakąś stalke 35mm.
Jak najbardziej dobry wybór a przede wszystkim Twój wybór! Jednomyślności na forum nigdy nie będzie. Czas pokarze i sam zobaczysz czy TWÓJ wybór dla CIEBIE był dobry. To samo dotyczy przyszłości i zakupu kolejnych szkieł. Szedłem tą samą drogą i niestety, moje niektóre wybory były nietrafione np. kupiona z wielkim entuzjazmem stałka 35mm (bo szkło och i ach) okazała się taka sobie (nie moja ogniskowa) i zmieniła właściciela. Przesiadając się z 3100 na 5100 myślałem-puszka na wiele lat, a szybko zabrakło ergonomii. Straciłem tylko kasę zamiast od razu kupić 7100. Ale zakup S17-50/2,8 był strzałem w 10. Też chciałem kupić od razu wszystko dobre(lampę,statyw,torbę), a nie kupiłem, bo nie słuchałem dobrych rad, albo wydawało mi się że wystarczy dla mnie...
Kupuj więc i działaj,inaczej się nie przekonasz czy to był dobry wybór !!!
koniuXR3i
26-02-2015, 14:34
Jak najbardziej dobry wybór a przede wszystkim Twój wybór! Jednomyślności na forum nigdy nie będzie. Czas pokarze i sam zobaczysz czy TWÓJ wybór dla CIEBIE był dobry. To samo dotyczy przyszłości i zakupu kolejnych szkieł. Szedłem tą samą drogą i niestety, moje niektóre wybory były nietrafione np. kupiona z wielkim entuzjazmem stałka 35mm (bo szkło och i ach) okazała się taka sobie (nie moja ogniskowa) i zmieniła właściciela. Przesiadając się z 3100 na 5100 myślałem-puszka na wiele lat, a szybko zabrakło ergonomii. Straciłem tylko kasę zamiast od razu kupić 7100. Ale zakup S17-50/2,8 był strzałem w 10. Też chciałem kupić od razu wszystko dobre(lampę,statyw,torbę), a nie kupiłem, bo nie słuchałem dobrych rad, albo wydawało mi się że wystarczy dla mnie...
Kupuj więc i działaj,inaczej się nie przekonasz czy to był dobry wybór !!!
Dokladnie!
Rynek foto jest o tyle płynny że jak ogniskowa/obiektyw okaze sie nie dla Ciebie w miare szybko sie sprzeda.
Jesli poruszamy sie po popularnych obiektywach.
Sigma zarowno 10-20 jak i 17-50 to dobry wybor
Andrzej1974
04-03-2015, 17:33
[...] Szedłem tą samą drogą i niestety, moje niektóre wybory były nietrafione
[...] Przesiadając się z 3100 na 5100 myślałem-puszka na wiele lat, a szybko zabrakło ergonomii. Straciłem tylko kasę zamiast od razu kupić 7100 [...]
Idąc tym tokiem... wybór DXowego D7100 również byłby nietrafiony, gdybyś spróbował FXa... np. D750 czy czegoś wyższego... ;-)
Kurcza, ale czasów dożyłem, żeby amatorowi proponować najmniej d7100, czy nawet D750 ..
Ludziska trzaskają foty kompaktami i starymi lustrami, dostępnymi na aukcjach, a tu takie .....
Wiadomo, że chciałoby się jak najlepiej, ale w pewnym momencie trzeba się zmierzyć z finansami i goniącą technologią,
nie dajmy się zwariować .... :)
Andrzej1974
04-03-2015, 23:59
Kurcza, ale czasów dożyłem, żeby amatorowi proponować najmniej d7100, czy nawet D750 ..
Ludziska trzaskają foty kompaktami i starymi lustrami, dostępnymi na aukcjach, a tu takie .....
Wiadomo, że chciałoby się jak najlepiej, ale w pewnym momencie trzeba się zmierzyć z finansami i goniącą technologią,
nie dajmy się zwariować .... :)
Takie czasy. Wg. wielu jak nie masz przynajmniej D7100 to... nie potrafisz robić zdjęć. Stąd każdy amator, wróć... "semi-pro" dąży do D7100 (choć za chwilę będzie pęd ku D7200). W FX-ie z kolei jest ciśnienie na D750. Inne, starsze aparaty, nie robią już zdjęć. ;-)
szymon708
05-03-2015, 10:39
Obiektyw na pewno 18-105 i tutaj nie ma dyskusji. Optycznie bardzo dobry, ogniskowa spacerowa do krajobrazu i tele. Brakuje tylko makro :) Co do puszki to kupując d7100 masz aparat na lata i nie wymienisz go szybko. To dobra inwestycja. Wstrzymałbym się z jego zakupem do lata. Cenna powinna iść nieco w dół ze względu na pojawienie się następcy. Za około 3500 z 18-105 nie zastanawiałby się. Ja kupowałem na początek D90 w tej cenie i do dziś nie znajduje argumentów by go wymieniać choć wielu tu twierdzi, że on już nie robi zdjęć :-) Myślałem, że może d7200 będzie skokiem w przód, ale sorry..... wifi i nfc to nie jest coś niezbędnego.
Andrzej1974
05-03-2015, 15:52
Obiektyw na pewno 18-105 i tutaj nie ma dyskusji [...]
Zdecydowanie wolałbym iść w Sigmę 17-50 F2.8 EX DC OS HSM.
nikoniarz
05-03-2015, 15:57
Zdecydowanie wolałbym iść w Sigmę 17-50 F2.8 EX DC OS HSM.
A ja w Tamrona 24-70 VC... A jeśli za wąsko, to w Sigmę 17-35/1.8...
szymon708
06-03-2015, 09:09
A moim pierwszym obiektywem był 18-105 i nie widzę powodów by go nie polecać. Do dziś lata ze mną na wszystkie wakacje jako JEDYNE szkło. Bo co więcej mi potrzeba na spacerki ?
adrianek32
07-03-2015, 16:31
raczej 18-35 :)
Andrzej1974
08-03-2015, 09:43
Ciekwe zestawienie... od 700 zł za N18-105 aż po T24-70 za 3500 zł, czyli 5x droższym szkiełkiem. I like it! :-D
linka1009
04-04-2015, 15:52
Od jakiegoś czasu rozglądam się za lustrzanką, bo kompakt mi się po prostu nudzi. Na początek nie chcę inwestować dużych pieniędzy na body, bo zdołałam już trochę poczytać, że na początek nie jest to tak istotne, a ważniejszy będzie odpowiedni obiektyw.
Robię przede wszystkim portery, plus zdjęcia całych postaci... oczywiście, chcę mieć też coś, co można wykorzystać do codziennych zdj. (uroczystości rodzinne itp.)..
krajobrazy i makro, to nie moja bajka.
Wybrałam już nikona d3200, bo ma dość dobrą cenę.. na razie w stałoogniskowy obiektyw nie chcę inwestować, bo nie czuję się jeszcze na siłach, co możecie mi polecić?
Czy coś z poniższych jest godne uwagi:
1) AF-S DX Zoom-Nikkor 18-105 mm ED VR
2) amron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro 1:2, Nikkor AF-S DX 18 – 55 mm II
3) AF-S DX 18 – 55 mm; AF-S DX 55 - 200mm f/4-5.6
4) AF-S DX 18 – 55 f/3.5–5.6G mm VR II, Tamron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro 1:2
4 zestaw, z tego co zdołałam poczytać, chyba najmniej nadaje się do moich potrzeb... ale może się mylę?
Do portretów raczej się nie nadaje. Tu bez dobrego szkła typu zoom ze światłem 2.8 lub bez dobrej stałki ze światłem 1.4-1.8 to raczej nie poszalejesz. Tamron 70-300 nadaje się raczej do kosza. 18-55 pierwsza edycja także. Te szkło zaczyna być w miarę od wersji IIED, a lepiej w wersji VR czy VR2. Nikkor 55-200VR - tanie budżetowe tele raczej nie jest polecane. Z tych zestawów, które poleciłaś brałbym D90 + 18-105VR + 50mm 1.8d
Ps. A o makro to możesz zapomnieć bez obiektywu macro.
Andrzej1974
04-04-2015, 18:13
Pućku koleżanka już wybrała body... d3200... ;-)
Na początek nie chcę inwestować dużych pieniędzy na body, bo zdołałam już trochę poczytać, że na początek nie jest to tak istotne, a ważniejszy będzie odpowiedni obiektyw.
Robię przede wszystkim portery, plus zdjęcia całych postaci... oczywiście, chcę mieć też coś, co można wykorzystać do codziennych zdj. (uroczystości rodzinne itp.)..
O jakich portretach i w jakich warunkach (plener, pomieszczenie) koleżanka myśli? Podobnie z uroczystościami rodzinnymi...
Jeżeli chcesz "tanio a dobrze" zacznij od czegoś starszego, np; D 200 + N 18-70, zmieścisz się w jednym tysiącu, zadowolenie zapewnione.
kwiatek88
04-04-2015, 19:58
Jeżeli body już wybrane (d3200) to połącz go z Nikkorem 18-105. To najlepszy obiektyw do budowania własnych preferencji. Szybko sama określisz swoje potrzeby a zarazem ten zestaw pozwoli na wykonywanie baaaardzo przyzwoitych fotek.
linka1009
07-04-2015, 17:28
Jezeli chodzi o portrety, to raczej plener. Z uroczystosciami -to roznie bywa..
Rozumiem, ze 3200 to nie do konca dobry wybor?
Nie chce wydawac duzo. Na body chcialabym wydac do 1300zl. Z dostepnych obecnie to megawyboru nie mam.
Radzicie zmienic caly zestaw?
hostman22
07-04-2015, 20:02
nikon to dziwny system ;). Tanie body zmuszają ciebie do zakupu szkieł z af-s, kupując droższe body (posiadające własny silnik) możesz kupić naprawdę fajne stare obiektywy za rozsądne pieniądze (dla amatora). Jeżeli to ma być portret na serio, ew. street to bym poszukał używanego canona 5d.
Jeżeli chcesz zostać przy nikonie ciekawą alternatywą jest fuji s5pro, lub d200, d90, d300 (wszystko używane). Tanie i ciekawe połączenie też możesz mieć przez puszki sony i szkła minolty ;). Nie wiem, czym do tej pory fotografowałaś, ale tanie lustrzanki mają wizjery oparte na lustrach, więc przykładając oko nie będzie efektu - WOW ;)
linka1009
07-04-2015, 23:57
A na co przede wszystkim powinnam zwrócić uwagę szukając używki? Im mniejsza ilość wykonanych zdj., tym lepiej.. ale do jakiej ilości warto inwestować, a powyżej której lepiej dać sobie spokój.
Poczytałam trochę o d90 i d300.. i coraz bardziej mi się podoba ta opcja!
Ale, czy za tego typu sprzętem, w który trzeba "trochę zainwestować" można się rozglądać na portalach aukcyjnych, np. alle? Macie jakieś doświadczenie w sprawie zakupów na odległość, właśnie aparatu?
Do tej pory szukałam w stacjonarnych i internetowych, ale sklepach..twierdząc, że mam pewność, że nie dostanę jakiegoś niedziałającego bubla...
Poczekaj na ofertę na forum.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
hostman22
08-04-2015, 00:32
gdzieś na forum powinny być poradniki, jak nie znajdziesz do pomożemy ;). Teraz pytanie jakie masz fundusze na szkło? Wydawanie kasy na cielny tele, w Twojej sytuacji uważam za zbędne i mocno się zastawiam co Ciebie skłoniło do takiego wyboru?
linka1009
08-04-2015, 20:58
Chcialavym sie na poczatek z obiektywem zmiescic do 1800zl..
Oczywiscie z czasem, jezeli bede miala juz sprecyzowany kierunek dokupie cos nowego. Juz po wypowiedziach na forum wiem, ze apetyt rosnie w miare 'jedzenia'.. ;)
Potrzrbuje szkla do portretow/zdj.postaci +uniwersalnych zdj.rodzinnych. .
hostman22
10-04-2015, 00:07
Chcialavym sie na poczatek z obiektywem zmiescic do 1800zl..
Oczywiscie z czasem, jezeli bede miala juz sprecyzowany kierunek dokupie cos nowego. Juz po wypowiedziach na forum wiem, ze apetyt rosnie w miare 'jedzenia'.. ;)
Potrzrbuje szkla do portretow/zdj.postaci +uniwersalnych zdj.rodzinnych. .
nikona d300 z sensowym przebiegiem (30-50 tyś) powinnaś wyrwać do 1500zł i teraz do wyboru
1/ nikkor 16-85 vr (za około tysiaka) + 50/1.8 do portretu za 350 zł
2/ sigma 17-50/2.8 os nowy tylko 1300zł (do niedawana kosztował ponad 3 tyś), jaśniejszy od poprzednika tylko trzeba wybierać daną sztukę pod dane body. Przy okazji zobaczysz, czy 50ka leży Tobie w portrecie, czy jednak kupić 85/1.8
Jednym i drugim zestawem zrobisz wszystko, co chcesz. Sam od podobnego zaczynałem ;)
Przy zakupie używek, znajdź jakiegoś nikoniarza z Twojej okolicy przez forum - na pewno Ci pomoże :)
Sigmy nie trzeba dobierać do body. Wystarczy wysłać do serwisu i masz idealnie skalibrowaną pod body. Usługa jest bezpłatna jak obiektyw jest na gwarancji.
Jeśli do portretu to ja bym się nawet nie zastanawiał nad tanim i ciemnym zoomem tylko kupił jasną stałke. Wydasz pieniądze raz i będziesz zadowolona. Kupując ciemnego zooma wydasz pieniądze dwa razy. Forsowałem niejednokrotnie tanie stałki wśród znajomych robiących zdjęcia amatorsko i wszyscy dziękowali po zakupie za radę. Zoomy szły w kąt i każdy wolał zoować stałką na piechotę niż używać gorszego optycznie obiektywu ze zmienną ogniskową. Fakt faktem jesteśmy wtedy ograniczeni z kątem widzenia, ale jeśli celujesz już w portret to w pewnym stopniu sama sobie zawęziłaś ogniskową.
Co do body to rozważyłbym poważnie wcześniejszą propozycję o kupieniu czegoś ze śrubokrętem (silnikiem w korpusie do AF) bo zwiększamy sobie zakres obiektywów jakie możemy kupić - głównie w tym tańszym/starszym segmencie, nie rezygnując jednocześnie z AF.
Mam m.in. D90 i dalej robi super zdjęcia pomimo wieku. Do portretu w plenerze wysokie ISO nie jest potrzebne więc w pełni daje rade z tym tematem.
A jakiego obiektywu mam szukać do d3200 , do robienia zdjęć sportowych (siatkówki, koszykówki itp), chodzi mi oczywiście o jasny ?
wasilewk
18-04-2015, 18:34
Może ten:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/afs70200ii-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs70200ii.jpg)
Ja bym wolał ten:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/afs80200-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs80200.jpg)
ale nie wiadomo czy go sie jeszcze gdzieś spotka...
Może ten:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/afs70200ii-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs70200ii.jpg)
Ja bym wolał ten:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/afs80200-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs80200.jpg)
ale nie wiadomo czy go sie jeszcze gdzieś spotka...
Dobry wybór :)
KamilPaproc
29-04-2015, 13:10
Taki jak Tytusin posiada znajomy i bardzo sobie go chwali.
josephebeloki
29-04-2015, 19:54
Jeśli chcesz się nauczyć fotografii i mieć super fotki i rozwijać swoją wyobraźnie.
Kup stałkę 35mm f1.8G.
Te wszystkie zoomy od f3.5 nic Ci nie dadzą. Nie poznasz prawdziwej głębi ostrości i zamiast szukać kadrów, chodzić , kombinować, będziesz stać i kręcić obiektywem.
Poza tym, f1.8 to zdjęcia w ciężkich warunkach,,, taki zoom Ci się rozkraczy.
Pozdrawiam.
> Chcialavym sie na poczatek z obiektywem zmiescic do 1800zl..
1 Tak jak koledzy rekomendują, najpierw "przeżyj przygodę" ;) z 35 1.8 i używając go pamiętaj, że mało które jest tak udane. Później bez problemu ją odsprzedasz, czego prawdopodobnie będziesz żałować i tak więc zastanów się dwa razy przed tym krokiem ;)
2 Potem Sigma 17-50 ze stałym w całym zakresie 2.8 z gwarancją w PL na conajmniej rok do przodu (kupiłem za < 1200 z gwarancją na 2,5 roku teraz) . Gwarancja koniecznie kaby ją skalibrować gdyby zaszła potrzeba i jeszcze ewentualny przyszły właściciel ją kupował z opcją darmowej (koszt przesyłki do Gdyni) kalibracji, bo poza gwarancją każda kalibracja pod body już kosztuje 260.35 zł ;)
3 Jeżeli nadal będzie mało i pkt 1,2 nie spełnią wymagań to pozostają w odwrocie ekstremalnie drogie jasne zoomy, pełna klatka, lub odejście od Nikona.
Może warto wziąć D3300 z gwarancją w PL + skorzystać z cashback http://www.nikon.pl/promocje/ ?
kamil0994
30-04-2015, 09:43
Witam,
jestem tutaj nowy , chcę kupić lustrzankę po spojrzeniu na oferty wybrałem 2 aparaty . Nikon d3200 lub Nikon d5200 , jeżeli macie coś pomiędzy ciekawego to proszę pisać. Wiem , że d5200 a d3200 rożni się cenowo dość znacznie ale chodzi mi o to , który wybrać na początek oraz obiekty opcję to 18-55 i 18-105 . Potrzebuje aparat w znacznej części na koncerty ale również do krajobrazów etc.
Czekam na odpowiedzi , dzięki!
Pozdrawiam
Witam,
jestem tutaj nowy , chcę kupić lustrzankę po spojrzeniu na oferty wybrałem 2 aparaty . Nikon d3200 lub Nikon d5200 , jeżeli macie coś pomiędzy ciekawego to proszę pisać. Wiem , że d5200 a d3200 rożni się cenowo dość znacznie ale chodzi mi o to , który wybrać na początek oraz obiekty opcję to 18-55 i 18-105 . Potrzebuje aparat w znacznej części na koncerty ale również do krajobrazów etc.
Czekam na odpowiedzi , dzięki!
Pozdrawiam
Ani "do krajobrazów" ani "na koncert" nic nie ma wspólnego z aparatem. Lustrzanka do aparat do wszystkiego.
A różnica miedzy tymi aparatami jest w ich funkcjonalności, a nie przeznaczeniu.
Określ czego oczekujesz po aparacie, to może da się coś doradzić.
kamil0994
30-04-2015, 10:29
sorrki , może źle sprecyzowałem pytanie , chodzi mi o aparat dla początkującego tylko taki , który nie znudzi mi się po 2 miesiącach jak na poważnie się zainteresuje w temacie a koncerty i krajobraz to bardziej pytanie o obiektyw ;)
Czytałeś już na tym forum o tych aparatach (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=d5200+d3200&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1430382886-6c595b0db7ab3e8842bac582193dedafb8bcd23c&do=dosearch&quicksearch=1&title=) i obiektywach (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=18-55+18-105&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1430382886-6c595b0db7ab3e8842bac582193dedafb8bcd23c&do=dosearch&quicksearch=1&title=)?
kamil0994
30-04-2015, 11:03
dopiero zaczynam z tym przygodę , dlatego wolałem Was zapytać jako że jesteście doświadczeni ;)
kamil0994
05-05-2015, 08:33
Pomoże ktoś ? :)
Andrzej1974
05-05-2015, 09:32
Pomoże ktoś ? :)
Skoro "wybrałeś" poniższe aparaty...
[...] chcę kupić lustrzankę po spojrzeniu na oferty wybrałem 2 aparaty . Nikon d3200 lub Nikon d5200 [...] oraz obiekty opcję to 18-55 i 18-105
... to w czym problem? Idziesz do sklepu, macasz i... kupujesz... ;-) Są jeszcze inne opcje np. D5100. Jednakże na tym forum, jak zapewne zauważyłeś, wg wielu ten model nie nadaje się do niczego i często wymiana zdań na jego temat kończy się jatką... ;-)
Co do powższych obiektywów... hmm... 99% ;-) poleci Ci 18-105. Tak więc kolejny problem masz z głowy... ;-)
skarcity
05-05-2015, 16:08
Są jeszcze inne opcje np. D5100. Jednakże na tym forum, jak zapewne zauważyłeś, wg wielu ten model nie nadaje się do niczego i często wymiana zdań na jego temat kończy się jatką... ;-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://www.minecraftitalia.net/forum/public/style_emoticons/default/facepalm.gif)
hmm... 99% ;-) poleci Ci 18-105.
taaa, na pewno....
Za 1800zł kupiłbym używane D5100 plus 17-50 2.5 Sigmy albo Tamrona
pozdrawiam
kamil0994
06-05-2015, 08:14
Widzę , że zdania są podzielone i ciężko o pomoc. Mimo wszystko dzięki , jakoś sobie poradzę ;)
Widzę , że zdania są podzielone i ciężko o pomoc. Mimo wszystko dzięki , jakoś sobie poradzę ;)
Weź canona...
:)
Wybór łatwiejszy
WeMadeGod
06-05-2015, 14:41
Szczerze mówiąc to polecam 18-105
Z ciekawości, jaki?
Srebrny.
Albo jakis czarny.
Czarne sa podobno lepsze...
Archibald6803
06-05-2015, 23:17
.............
Czarne sa podobno lepsze...
Ale tylko obiektywy. Puszka może być srebrna. ;-)
Canon ma bardziej czarne aparaty?
Patryk77
07-05-2015, 19:11
Witam.
Przymierzam się do zmiany aparatu, który jest ze mną spokojnie 10 wiosen. Myślałem, że temat jest prosty, limit 1500, duży zoom (teraz mam x10, fujifilm s5500), wyprawa do sklepu i po sprawie. Pooglądałem s-1, p6100.... wróciłem do domu i postanowiłem trochę poczytać przed wyborem ... czytam tak od miesiąca i mądrzejszy nie jestem :) .
Po tym czasie zacząłem skłaniać się ku lustrzance. Najpierw oczywiście D3100 (opinie kiepskie), więc D3200 ("seria D3xxx jest do d...py, nie warto"), hmmm no to może D5xxx ??
Zaczynałem szybować do góry z zestawem i wychodzi mi, że poniżej D7xxx nie warto w ogóle myśleć o lustrzance potrafiącej robić zdjęcia :) , o kitowych (kijowych) obiektywach nie wspomnę.
Jestem amatorem, fotografuję sporadycznie w plenerze, oczywiście w pomieszczeniach przy okazji jakichś okazji :).
Chciałbym jednak "trochę" poeksperymentować z fotografią. Na początek oczywiście jakiś kitowy obiektyw, ale na pewno na tym się nie skończy.
Uściślając : skłaniam się ku D5200 jeśli chodzi o body z kitem 18-105. Ale..............
Proszę o pomoc w wyborze bardziej doświadczonych użytkowników .
Witam.
Przymierzam się do zmiany aparatu, który jest ze mną spokojnie 10 wiosen. Myślałem, że temat jest prosty, limit 1500, duży zoom (teraz mam x10, fujifilm s5500), wyprawa do sklepu i po sprawie. Pooglądałem s-1, p6100.... wróciłem do domu i postanowiłem trochę poczytać przed wyborem ... czytam tak od miesiąca i mądrzejszy nie jestem :) .
Po tym czasie zacząłem skłaniać się ku lustrzance. Najpierw oczywiście D3100 (opinie kiepskie), więc D3200 ("seria D3xxx jest do d...py, nie warto"), hmmm no to może D5xxx ??
Zaczynałem szybować do góry z zestawem i wychodzi mi, że poniżej D7xxx nie warto w ogóle myśleć o lustrzance potrafiącej robić zdjęcia :) , o kitowych (kijowych) obiektywach nie wspomnę.
Jestem amatorem, fotografuję sporadycznie w plenerze, oczywiście w pomieszczeniach przy okazji jakichś okazji :).
Chciałbym jednak "trochę" poeksperymentować z fotografią. Na początek oczywiście jakiś kitowy obiektyw, ale na pewno na tym się nie skończy.
Uściślając : skłaniam się ku D5200 jeśli chodzi o body z kitem 18-105. Ale..............
Proszę o pomoc w wyborze bardziej doświadczonych użytkowników .
Po tak opisanej sprawie - idź do sklepu i kup co Ci odpowiada.
Każdy będzie doradzał wg. własnych upodobań, które mogą być całkowicie sprzeczne z twoimi.
Kiedy on właśnie nie wie co mu odpowiada.
A co Ci nie pasuje w tym co masz?
Teoria wyssana z palca, najlepiej kup D4s bo te niższe modele do niczego się nie nadają.
Patryk77
11-05-2015, 16:56
PiKa
Co mi przeszkadza?? Raczej co chciałbym zmienić: wyświetlacz, wielkość matrycy..
Z aparatu jestem w sumie bardzo zadowolony, wywołując zdjęcia "pocztówkowe", z początku zmieniałem rozmiar zdjęcia na 1 Mpixela, wynikało to z ceny kart xD.
Dla młodszych użytkowników nadmienię, że w chwili kupowania tego aparatu karta 1 Gb kosztowała 999,00 zł ( wcale nie pomyliłem się w ilości dziewiątek ).
Tak więc z początku karta 256 Mb.
Na tamten czas szukałem aparatu robiącego dobre zdjęcia w "automacie", ale chciałem też mieć możliwość ingerencji w ustawienia.
Teraz mam dylemat, dokupić lustrzankę, czy bezlusterkowca. (S5500 na pewno zostanie).
Z wyczytywanych opinii wynika mi,że w najtańsze lustrzanki nie ma co "wchodzić", a jak mam być szczery chciałem zacząć od D3100.
Na razie skłaniam się jak już pisałem na D5200 i 18-105, lecz może rozszerzycie moje horyzonty ??
Czy to będzie 3xx czy 5xx, będziesz robił takie same zdjęcia, nie zauważysz różnicy... Jak ja zaczynałem byłem gotów się zapożyczyć, mieć długi żeby kupić 7100, i dobrze że poczytałem forum, bo teraz robiłbym tak samo dupiate zdjęcia jak robię serią 3xx...Fotografem nikt się nie rodzi, i puszka za 3 czy 20 tysi też nikogo fotografem nie uczyniła,tylko praktyka praktyka praktyka...I moim zdaniem to kup najtańszą puszkę a najdroższe szkło na jakie Cię stać, i ćwicz i miej fun z robienia zdjęć, bo nie ma nic gorszego jak sprzęt za kilka tysi leżący w szafce
Jaroslav92525
14-05-2015, 12:39
Abiks22 - pełna zgoda ! Też uważam że dla amatora seria D3XXX jest wystarczająca. Sam mam D3300 (a poprzednio D3100) i gdyby nie najnowszy procesor EXPEED 4 po pewnie pozostałbym przy starszym modelu. Zresztą nowy procesor pokazuje co potrafi głównie w video więc jeśli komuś nie zależy na filmowaniu to nawet zakup D3300 jest zbędnym wydatkiem.
Hej, chciałam zadać standardowe pytanie o aparat dla początkujących, ale tutaj znalazłam wszystkie informacje. Dzięki wszystkim!!!
Na początku chciałabym się przywitać. :-) Poczytałam trochę forum, widzę, że potraficie dobrze doradzić, więc również postanowiłam zasięgnąć Waszej opinii.
Swoją przygodę z fotografią zaczęłam od wysłużonego Nikona D3100 z obiektywem 18-55/3.5-5.6, który dostałam "w spadku". Fotografowałam głównie portrety w plenerze, imprezy, uroczystości rodzinne. W niedalekiej przyszłości chciałabym też spróbować krajobrazu. Niestety, mój aparat odmówił dalszej współpracy i czas rozejrzeć się za nowym modelem. Zastanawiam się nad Nikonem D7100 oraz Sigmą 18-35/1.8 lub Sigmą 17-50/2.8. Czy myślicie, że to dobry wybór? Czy te obiektywy sprawdzą się podczas fotografowania w pomieszczeniach, np. w domu czy w restauracji? Z moim obecnym 18-55 miałam problem, ponieważ był zbyt ciemny. A może polecacie jeszcze inny zestaw?
Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki! :-)
I jeden i drugi obiektyw doskonale sprawdza się w takich zastosowaniach. A który wybrać - to zależy od Ciebie - czy chcesz f/1.8, czy większy zasięg. Przy czym musisz wiedzieć, że przy f/1.8 będzie bardzo mała głębia ostrości, więc do zdjęć, szczególnie rodzinnych trzeba będzie go przymykać nawet do f/5.6
kwiatek88
23-05-2015, 18:42
S18-35/1,8 nie ma stabilizacji, a S17-50/2,8 ma. Dla jednych to ważne, dla innych mniej, ale trzeba być tego świadomym. Podobnie różnice w zakresie ogniskowych, światłosile, no i różnica w cenie...
Szczerze mówiąc, nie wiedziałam, że Sigma 18-35/1.8 nie ma stabilizacji obrazu. Wolałabym, żeby taka opcja jednak była. Z kolei na forum znalazłam wątek, gdzie użytkownicy pisali, że Sigma 17-50/2.8 nie współpracuje najlepiej z Nikonem D7100. Więc może coś jeszcze innego?
Szczerze mówiąc, nie wiedziałam, że Sigma 18-35/1.8 nie ma stabilizacji obrazu. Wolałabym, żeby taka opcja jednak była.Za 2x taką cenę, to może i by była...
Z kolei na forum znalazłam wątek, gdzie użytkownicy pisali, że Sigma 17-50/2.8 nie współpracuje najlepiej z Nikonem D7100.
Tych narzekających na współpracę S17-50/2.8 z D7100 można podsumować starym powiedzeniem:
"Kiepskiej baletnicy...."
kwiatek88
24-05-2015, 08:44
"Zła współpraca" S17-50/2.8 z D7100 dotyczy tylko podglądu zapisanego zdjęcia na LCD i nie ma wpływu na sam proces powstawania obrazu.
D7100
18-35
50 lub 85mm
i zrobisz wszystko...
Wybór dobry, D7100 daje sporo frajdy i dobre foty jak na DX-a. Sigma 18-35 f/1.8 to wg mnie najlepsze szkło dla DX. Nie miałem go osobiście ale bawiłem się i znam ludzi którzy go używają.
Tak jak koledzy wspomnieli D7100 + 18-35 + 50 + SB-700 i można robić naprawdę dobre foty. Ja 50 mm nie sprzedam raczej nigdy bo na DX-ie to moje ulubione szkło
Patryk77
18-06-2015, 17:47
Zdecydowałem się wreszcie na model aparatu, padło na d5300 + 18-105 VR.
Długo zastanawiałem się nad d7100, ale chociaż wiem , że byłby to lepszy model, to nie wykorzystałbym jego potencjału, a na "szpanowaniu, profesjonalnie wyglądającym aparatem" mnie nie rajcuje.
Nastawiam się na powiększenie wiedzy o fotografii \ może jakaś propozycja książki?\.
Popstrykam kitowym obiektywem i zobaczę czego ewentualnie mi brakuje, a brakuje mi \przynajmniej teorii\, nawet w sprawie oznaczeń obiektywów \oczywiście odwiedziłem parę symulatorów dopasowań obiektywów\.
Teraz mam dylemat gdzie kupić aparat, czy w dużej sieciówce, czy z aukcjii ?? Na zakup aukcyjny przemawia cena, za ok 3 kilo, można mieć zestaw body+szkło+karta+pilot+statyw+filtr itp. tylko pytanie ile te akcesoria są faktycznie warte??
Zazwyczaj są niewiele warte. Kup z polskiej dystrybucji, listę sklepów masz na stronie Nikona.
Takie zestawy najczęściej nie nadają się i tak do używania, lepiej kupić sam czysty zestaw, na allegro jest wiele normalnych sklepów.
martyna3275
22-06-2015, 13:56
Hej :) Przepraszam, że tak wtrącam swoje pytanie w nieswój wątek...
Jestem aspirującą do wyższych poziomów fotografowania obecną użytkowniczką Canona sx 40 hs. Aparat moim zdaniem sprawuje się idealnie, robi bardzo dobre zdjęcia i ogólnie jestem zadowolona. Jednakże od pewnego czasu czuję, że potrzebuję zmiany. Idąc za tą myślą zaczełam wertować fora w poszukiwaniu "jaki aparat dla począkującego??" Lusterko czy bezlusterowiec? Tańsze body + droższy/lepszy obiektyw (wydawać by się mogło oczywiste) czy w rozsadnej cenie ale nieco lepsze body + dobry obiektyw ale bez fajerwerków. Oczywistą sprawą jest, że na początek nie jest mnie stać na wszystkie bajery jakie chciałabym dokupić, ale sukcesywnie będzie sprzęt uzupełniany
Fotografować mam zamiar portrety, krajobraz (często podrózuje), zwierzęta, produktowe zdjęcia (na potrzeby bloga) oraz filmy (nie jakieś tam super profesjonalne).
W gąszczu informacji o różnych modelach, przedzierając się przez niejedną wojnę między fanami nikona a canona moje myśli aktualnie krążą przy:
Nikon D5500 z ob. 18-105mm VR
lub
Nikon D5300 z ob. Nikkor 18-105mm VR Cash Back
wiem,że to bardzo pokrewne modele - jednak różnią się niuansami. Stąd pytanie - czy jest sens dokłądać do d5500??
A może skierować swoje myślenie bardziej w kierunku D7000??
Na innym forum zwrócono moją uwagę, że jednak Canon EOS 700d to lepszy wybór niż którykolwiek z tych nikonów.
Dodatkowo chciałabym od razu dokupić obiektyw Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro.
Co myślicie???
Hej :) Przepraszam, że tak wtrącam swoje pytanie w nieswój wątek...
Jestem aspirującą do wyższych poziomów fotografowania obecną użytkowniczką Canona sx 40 hs. Aparat moim zdaniem sprawuje się idealnie, robi bardzo dobre zdjęcia i ogólnie jestem zadowolona. Jednakże od pewnego czasu czuję, że potrzebuję zmiany. Idąc za tą myślą zaczełam wertować fora w poszukiwaniu "jaki aparat dla począkującego??" Lusterko czy bezlusterowiec? Tańsze body + droższy/lepszy obiektyw (wydawać by się mogło oczywiste) czy w rozsadnej cenie ale nieco lepsze body + dobry obiektyw ale bez fajerwerków. Oczywistą sprawą jest, że na początek nie jest mnie stać na wszystkie bajery jakie chciałabym dokupić, ale sukcesywnie będzie sprzęt uzupełniany
Fotografować mam zamiar portrety, krajobraz (często podrózuje), zwierzęta, produktowe zdjęcia (na potrzeby bloga) oraz filmy (nie jakieś tam super profesjonalne).
W gąszczu informacji o różnych modelach, przedzierając się przez niejedną wojnę między fanami nikona a canona moje myśli aktualnie krążą przy:
lub
wiem,że to bardzo pokrewne modele - jednak różnią się niuansami. Stąd pytanie - czy jest sens dokłądać do d5500??
Na innym forum zwrócono moją uwagę, że jednak Canon EOS 700d to lepszy wybór niż którykolwiek z tych nikonów.
Dodatkowo chciałabym od razu dokupić obiektyw Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro.
Co myślicie???
Weź najtańsze body, możesz nawet D5100 czy D5200. Do tego kupuj obiektywy w zależności od potrzeb. Body z czasem zmienisz, obiektywy zostaną.
Tę Sigmę 70-300mm to sobie odpuść. Jaki masz bodżet i co będziesz fotografować?
PS. A jakie to super forum na którym Ci powiedzieli, że 700D jest lepszy od D5500?
lub
W cenę D5500 jest wliczony podatek od lansu i nowości w wysokości ok 1000zł (tak tysiąca).
Kupując D5300 już dopłacasz za nowszy model, a różnic w stosunku do D5200 zapewne i tak nie uświadczysz.
Poza tym 300zł drożej od D5500 masz D7100, a między nimi różnica jest bardzo duża.
Tylko chory na umyśle fanatyk Canona tak będzie twierdził.
Co myślicie???
Lepiej oddać pieniądze przeznaczone na ten obiektyw ludziom potrzebującym - większy będzie z tego pożytek.
Jak chcesz obiektyw o zakresie 70-300, to masz tylko 2 do wyboru:
Tamron 70-300 VC USD
Nikkor 70-300 VR
martyna3275
22-06-2015, 14:22
Jaki masz bodżet i co będziesz fotografować?
budżet do 4 tysięcy --> możliwość rozszerzenia też zakładam
fotografować mam zamiar głownie krajobraz (dużo podróżuję), również zdjecia produktowe oraz raz na jakiś czas może portret? Często też fotografuje psy na spacerach, na wystawach etc.
martyna3275
22-06-2015, 14:25
W cenę D5500 jest wliczony podatek od lansu i nowości w wysokości ok 1000zł (tak tysiąca).
Kupując D5300 już dopłacasz za nowszy model, a różnic w stosunku do D5200 zapewne i tak nie uświadczysz.
Poza tym 300zł drożej od D5500 masz D7100, a między nimi różnica jest bardzo duża.
Tylko chory na umyśle fanatyk Canona tak będzie twierdził.
Lepiej oddać pieniądze przeznaczone na ten obiektyw ludziom potrzebującym - większy będzie z tego pożytek.
Tamron 70-300 VC USD
Nikkor 70-300 VR
Właśnie dlatego wydaje mi się, że 5500 jest aż za bardzo lansiarski jak na moje potrzeby :) D7100 nie ma obrotowego uchylnego ekranu --> czy się mylę? DLatego zdyskwalifikowałam go na wstępie a na tym ekranie jednak mi zalezy. Przyzwyczajenie.
Kurde... chciałabym dobry jasny obiektyw w tym zakresie.
I teraz pytanie inne - czy kupwac samo body, czy body z kitem? a moze zamiast dokałdać do kitu kupić coś lepszego w zakresie kitowskich parametrów, ale bardziej jasny ?
budżet do 4 tysięcy --> możliwość rozszerzenia też zakładam
fotografować mam zamiar głownie krajobraz (dużo podróżuję), również zdjecia produktowe oraz raz na jakiś czas może portret? Często też fotografuje psy na spacerach, na wystawach etc.
Wszystko ma być nowe, czy dopuszczasz możliwość kupowania rzeczy używanych?
D5200 + 10-20mm (krajobrazy) + 60mm micro (np Tamron 60mm f/2, ogarnie produkty i portet) + 55-300mm (do piesków, choć na hali może okazać się ciemny)
To takie minimum. Fajnie by było mieć do tego jakiś standard typu 18-105mm VR, lampę, pewnie jakiegoś szaraka, karty, plecak...
Właśnie dlatego wydaje mi się, że 5500 jest aż za bardzo lansiarski jak na moje potrzeby :) D7100 nie ma obrotowego uchylnego ekranu --> czy się mylę? DLatego zdyskwalifikowałam go na wstępie a na tym ekranie jednak mi zalezy. Przyzwyczajenie.
Weź pod uwagę, że używając ekranu do robienia zdjęć, to pozbawiasz się większości zalet lustrzanki.
Ten ekran jest od tego, aby używać go do robienia zdjęć tylko w ostateczności.
Jak będziesz chciała robić zdjęcia jak na kompakcie, to bardzo się zawiedziesz na lustrzance, bo będzie kilka razy wolniejsza - ustawianie ostrości trwa nawet kilka sekund i działa tylko dla obiektów statycznych, jak coś jest w ruchu to ostrości nie ustawisz.
Po każdym zdjęciu aparat potrzebuje ok 1s aby być gotowym do następnego zdjęcia.
Lustrzanka jest od tego, aby korzystać z lustra i patrzeć w wizjer.
Kurde... chciałabym dobry jasny obiektyw w tym zakresie.
I teraz pytanie inne - czy kupwac samo body, czy body z kitem? a moze zamaist dokąłdać do kity kupić coś lepszego w zakresie kitowskich parametrów, ale bardziej jasny ?
Każdy by chciał, ale nie ma takich. Albo taki zakres, albo jasny obiektyw. Coś trzeba wybrać.
Z jasnych masz tylko 17~50.
A czy brać kita czy jasnego zooma - twój wybór, nikt go za ciebie nie dokona.
martyna3275
22-06-2015, 14:38
Wszystko ma być nowe, czy dopuszczasz możliwość kupowania rzeczy używanych?
D5200 + 10-20mm (krajobrazy) + 60mm micro (np Tamron 60mm f/2, ogarnie produkty i portet) + 55-300mm (do piesków, choć na hali może okazać się ciemny)
To takie minimum. Fajnie by było mieć do tego jakiś standard typu 18-105mm VR, lampę, pewnie jakiegoś szaraka, karty, plecak...
dopuszczam możliwość kupienia używek, ale za bardzo nie wiem gdzie się to kupuje. Allegro w takich kwestiach uważam za zło :)
lampa, statyw, pilot, plecak, karty etc to już poza budżet wychodzi i z innej puli finansowej zostanie zakupione :)
zaraz pooglądam sobie te propozycję obiektywó - ale brzmi interesująco i sensownie
martyna3275
22-06-2015, 14:40
Weź pod uwagę, że używając ekranu do robienia zdjęć, to pozbawiasz się większości zalet lustrzanki.
Ten ekran jest od tego, aby używać go do robienia zdjęć tylko w ostateczności.
Jak będziesz chciała robić zdjęcia jak na kompakcie, to bardzo się zawiedziesz na lustrzance, bo będzie kilka razy wolniejsza - ustawianie ostrości trwa nawet kilka sekund i działa tylko dla obiektów statycznych, jak coś jest w ruchu to ostrości nie ustawisz.
Po każdym zdjęciu aparat potrzebuje ok 1s aby być gotowym do następnego zdjęcia.
przy fotografii produktowej ekran uchylny się przydaje :) w tym wypadku nie liczy się szybkość pstrykania etc. a komfort widzenia kadru szczególnie jeśli ma się mało miejsca w kawalerce :P
Zamiast uchylnego ekraniku w takich sytuacjach używa się zewnętrznych ekranów. Czy to monitorów HDMI, czy laptopa, tabletu, telefonu z po USB.
martyna3275
22-06-2015, 15:32
jeszcze kwestia tego silniczka AF --> trochę się w tym gubię. Korpus d5300 i d5200 (d5500) nie mają i wtedy, teoretycznie obiektywy od razu windują cenę w górę. Jak to jest tak na powaznie?? Brak tego AF w korpusie jest jakimś wielkim złem??
jeszcze kwestia tego silniczka AF --> trochę się w tym gubię. Korpus d5300 i d5200 (d5500) nie mają i wtedy, teoretycznie obiektywy od razu windują cenę w górę. Jak to jest tak na powaznie?? Brak tego AF w korpusie jest jakimś wielkim złem??
Nie jest żadnym złem. Już dawno nikt nie robi obiektywów bez silnika.
Tylko stare używane szkła wymagają silnika w body.
Nie jest żadnym złem. Już dawno nikt nie robi obiektywów bez silnika.
Tylko stare używane szkła wymagają silnika w body.
Jak to nikt nie robi ? Z tego co mi wiadomo to obiektywy w wersji D nadal są produkowane.
Nie jestem na czasie a więc się Was zapytam. Co nowego polecicie na początek dla młodej adeptki do nauki fotografowania. Nie wiem na ile ją wciągnie ale ja od siebie poleciłem:
- nieśmiertelny D3200 z kitem (najlepiej 18-105mm) - szkoda tylko że przyszłe stałki muszą być z silnikiem a więc drogie :(
- EOS 1200D ....
- Sony Ilce 5000lw (16-50mm chyba i aps-c!!)
+ wasze sugestie i cenne uwagi :) może wyszło coś nowszego. Budżet 1500zł. Szkoda że nie można dodać zwykłej taniej 50-ki jak z D u Nikona :(
Pozwólcie, że podepnę się pod temat, bo nie mogę założyć nowego wątku.
W końcu bowiem za sprawą cudownego zwrotu podatku :) i czynionych oszczędności udało mi się uzbierać na aparat. Mogę przeznaczyć około 2000 pln, ja wiem, że to nie szaleństwo, ale o lustrzance marzę, więc pewnie jaka by nie była, będę szczęśliwa :)
Tylko, że kompletnie nie wiem jaką wybrać, a co gorsza jaki obiektyw. Owszem, czytam techniczne dane, ale zależy mi na podpowiedzi, co one oznaczają w praktyce. Na pewno chcę Nikona, moja siostra ma Nikona D3100, taki podstawowy, jest ok, ale myślę, że mogę ciut dołożyć i kupić ciut lepszy. To teraz do czego on mi - ano do zdjęć synka (4 latka), a za miesiąc córci. Wiadomo, że będę ją tysiąc razy dziennie fotografować :) Do tego oczywiście fotki z wyjazdów, trochę makro. Uwielbiam zdjęcia z rozmytym tłem, ale to chyba bardziej kwestia obiektywu , nie aparat, chyba, że się mylę.
W aparacie siostry przeszkadza mi, że jak tylko nie jest widno to zdjecia wychodzą nieostre, ale ona twierdzi, że to zawsze tak jest, a wtedy robi zdjęcia w jakimś trybie, że są ciemne, ale ostre i potem w specjalnym programie je rozjaśnia. No wiem, ze nie można mieć wszystkiego za taką cenę. Siedzę więc na stronie Nikona i czytam te opisy, ale sama nie wiem na co zwrócić uwagę. Patrzę na Nikon D3200 i D3300 oraz D5100. Do tego mogę wybrać między obiektywami 18-55 VR, 18-55 VR II, 18-105 VR i VR II. Nie wiem jednak który z tych obiektywów będzie najlepszy dla początkującego i do zdjęć, na jakich mi zależy. Podpowiecie coś, zasugerujecie? Pozdrawiam!
Ja bym zasugerował d3100 lub d 3200, obiektyw sigma 17-50 f2.8 i lampa błyskowa.
Siostrze też polecam dokupić lampę zewnętrzną.
Hm... Na inne obiektywy poza tymi w zestawie jako początkująca nawet nie patrzyłam... A z tych standardowych - 18-55 czy 18-105 do tego rodzaju zdjęć? Przy którym można uzyskać fajniejsze efekty rozmycia tła? Chyba, że to jeszcze inna kwestia...?
No to jak już, to ten 18-105.
Ale zobacz sobie na tą sigme.
Przecież nie musisz kupować w zestawie u jednego sprzedawcy.
Nikt nie uraczył recenzją Alfy5000 a więc w śród znajomych następny Nikon. Tym razem D3200 z N18-55 niestety, ale rozwojowo (już allegro przeglądane :) )
Młoda przeszczęśliwa. Pozostaje tylko namówić do 50/85-ki 1,8G bo wszyscy 'nowi' mają parcie na 55-300. Ehh też tak miałem i sprzedałem.
To jest ciekawe właśnie że każdy nowy posiadacz lustrzanki zaczyna od zakupu filtra uv i jakiegoś mydlanego ~50-300mm :)
despitethis
29-06-2015, 21:30
Cześć, nie trudno ukryć, że jestem tutaj nowa i mam nadzieję, że piszę w odpowiednim temacie. Mianowicie, planuję kupić moją pierwszą lustrzankę. Szczerze powiem, że moja wiedza na temat związany z takim sprzętem dopiero raczkuję, ale się rozwija. :) Przechodząc dalej, zdecydowałam się na kupno body Nikon D5200. Jednak najważniejszą kwestią jest obiektyw. No właśnie. Mój budżet na razie jest dosyć mocno ograniczony, dlatego mogę zdecydować się na jeden obiektyw. Mam do Was pytanie takie, że lepiej zacząć od standardowego zmienno-ogniskowego obiektywu 18-55mm VR II czy lepiej kupić od razu stało-ogniskowy obiektyw 50mm f/1.8G? Wiem, że dobór obiektywu zależy najbardziej od tego co chcemy robić. Jeśli o to chodzi to lustrzankę chcę kupić z myślą o kręceniu przeróżnych materiałów filmowych(wiem, że może wydawać się to śmieszne, ale lustrzanka spełnia moje wymagania) no i dodatkowo zdjęcia(przede wszystkim ludzi). Czy mógłby mi ktoś doradzić? Z góry bardzo dziękuję za KAŻDĄ pomoc! :)
Jeśli priorytetem jest video to jednak canon, jak nikon to lepiej brać z obiektywem 18-105VR.
despitethis
30-06-2015, 13:32
A różnica między obiektywem 18-55 VR, a 18-105 VR jest bardzo widoczna?
A różnica między obiektywem 18-55 VR, a 18-105 VR jest bardzo widoczna?
Całe 50mm :)
Od środka, nie widać różnicy.
18-105VR przyzwoity obiektyw, wiele osób zostaje przy tym obiektywie na stałe ( poczytaj testy ), 18-55VR II też nie jest zły ale jednak komfort mniejszy.
fotouśmieszek
01-07-2015, 11:45
.
Tamron 70-300 VC USD
Nikkor 70-300 VR
Mialem obydwa.Nikkor o klase leszy.Zestaw d5100 + nikkor 70-300 i baaaardzo dlugo nie bedziesz odczuwala potrzeby zmiany a fotki porownywalne z puszkami z gornej połki.
;) pozdro
Mialem obydwa.Nikkor o klase leszy.
Ta... o klasę cenową lepszy... bo optycznie i mechanicznie to raczej można mówić o wyższości Tamrona.
fotouśmieszek
01-07-2015, 19:47
Ta... o klasę cenową lepszy... bo optycznie i mechanicznie to raczej można mówić o wyższości Tamrona.
Optycznie w zadnym wypadku;) Powyzej 200 obydwa dolują lekko.AF w nikkorze blyskawiczny w porownaniu z tamronem.Tylko stabilizacje maja porownywalną.Obiekty w ruchu:tamron nie nadaje sie nikkor radzi sobie doskonale.
Ostry od najwiekszego otworu.Zreszta AFS 70-300 ed vr to znane ze swoich zalet szkło,SOLIDNIE zbudowane.
Patryk77
13-07-2015, 18:27
Witam.
Kupiłem w końcu tą swoją pierwszą lustrzankę. Wybór padł na Nikona D5300 z obiektywem 18-105. Niestety czas nie pozwalał mi specjalnie na zabranie aparatu w teren, więc nie mam wyrobionego zdania.
Na razie tych parę fotek nie powala mnie jakością (winię oczywiście siebie, nie aparat).
Mam nadzieję, że wybrałem dobrze, ponieważ musiałem z racji finansowej zdecydować się na konkrety system.
Dokupiłem filtr polaryzacyjny Marumi, lecz widocznie jestem ślepy, ponieważ obojętnie jak go nie przekręcę nie widzę różnicy :)
W weekend wyjazd w góry, gdzie postaram się pofotografować na maksa.
Działanie (przez obracanie) filtra polaryzacyjnego widać tylko w 2 sytuacjach:
1. słoneczny dzień, aparat skierowany 90st w bok od kierunku świecenia słońca
2. niemetaliczne powierzchnie odbijające światło (szkło, lakier samochodowy, itp).
We wszystkich innym obracanie nie daje zbyt wiele, bo światło dookoła jest zdepolaryzowane, a rzeczy w większości nie polaryzują silnie światła, więc efektu obracania nie zobaczysz.
ewelajna
13-07-2015, 22:39
Witam, jestem kolejną z tych początkujących prosząca o radę ;) Dojrzałam wreszcie do decyzji o zakupie lustrzanki. To moje marzenie od bardzo dawna i nadszedł czas by je zrealizować. Obawiam się jednak że sama nie poradzę sobie z wyborem i byłabym wdzięczna za rady. Będę fotografować na początek swoją rodzinę, dzieci (5 lat i miesiąc), zależy mi żeby robić ostre zdjęcia zarówno biegnącej/tańczącej pięciolatce jak i złapać później raczkującego malucha. W lecie oczywiście dużo zdjęć w plenerze ale jesień/zima niestety pomieszczenia, Do tego typowe uroczystości rodzinne, których jest mnóstwo z uwagi na to że mamy dużą rodzinę plus zdjęcia na wszelkich przedstawieniach w przedszkolu. Wszystko to wiąże się ze słabym światłem. Jestem w stanie dać max 3,5-4 tys.zł, chciałabym kupić w miarę możliwości porządny zestaw bo będzie to sprzęt na lata który ewentualnie rozbuduję w międzyczasie. Chcę rozwijać się w temacie fotografii i wiem że początki będą trudne. Zależy mi na szybkim autofocusie i pewnie dwóch obiektywach w tym jeden (i tego akurat jestem prawie pewna) stałoogniskowy 35mm 1,8 do zdjęć w domu i ogólnie w pomieszczeniach. Z góry dziękuję za wszystkie rady
Witam, jestem kolejną z tych początkujących prosząca o radę ;) Dojrzałam wreszcie do decyzji o zakupie lustrzanki. To moje marzenie od bardzo dawna i nadszedł czas by je zrealizować. Obawiam się jednak że sama nie poradzę sobie z wyborem i byłabym wdzięczna za rady. Będę fotografować na początek swoją rodzinę, dzieci (5 lat i miesiąc), zależy mi żeby robić ostre zdjęcia zarówno biegnącej/tańczącej pięciolatce jak i złapać później raczkującego malucha. W lecie oczywiście dużo zdjęć w plenerze ale jesień/zima niestety pomieszczenia, Do tego typowe uroczystości rodzinne, których jest mnóstwo z uwagi na to że mamy dużą rodzinę plus zdjęcia na wszelkich przedstawieniach w przedszkolu. Wszystko to wiąże się ze słabym światłem. Jestem w stanie dać max 3,5-4 tys.zł, chciałabym kupić w miarę możliwości porządny zestaw bo będzie to sprzęt na lata który ewentualnie rozbuduję w międzyczasie. Chcę rozwijać się w temacie fotografii i wiem że początki będą trudne. Zależy mi na szybkim autofocusie i pewnie dwóch obiektywach w tym jeden (i tego akurat jestem prawie pewna) stałoogniskowy 35mm 1,8 do zdjęć w domu i ogólnie w pomieszczeniach. Z góry dziękuję za wszystkie rady
A więc tak - twoje założenia są sprzeczne. Szybki AF to przede wszystkim obiektyw z szybkim AF, a 35/1.8 DX jest tego absolutnym przeciwieństwem... to jeden z najwolniejszych obiektywów Nikona. Nie wspominając już, że ani nie jest jakoś specjalnie ostry, ani specjalnie użyteczny. 35mm to nijaka ogniskowa - ani nie nadaje się do zdjęć większej liczby (ponad 2 głowy) osób w pomieszczeniach, ani też do portretów ciaśniejszych portretów, bo przy takich jeszcze dość znacznie zakrzywia perspektywę (nie linie), co powoduje deformację twarzy.
Jedyną zaletą tego obiektywu jest jego cena... choć kosztuje tyle samo co ostrzejszy, z szybszym AF i do tego pełnoklatkowy Nikkor 50/1.8G
Ja bym proponował z obiektywów na początek Sigmę 17-50/2.8 - ma duużo szybszy AF i o wiele lepszy zakres ogniskowych. Nowy to wydatek ok 1500zł.
Do tego Nikona D5200 (ok 1600zł) i lampę błyskową (np. Metz 52 AF-1, za 800zł), bez której nie da się zrobić zdjęć, jak jest mało światła.
ewelajna
14-07-2015, 02:00
Dzięki wielkie za odpowiedź, niestety jestem jeszcze totalnie zielona a naczytałam się ochów i achów że ten 35mm to fajny, jasny obiektyw taki akurat do pomieszczeń. Sprzęt będę brała w Media Markt na raty, przeglądam ofertę i niestety z tego co widzę nie ma tam za bardzo wyboru i czy chcę czy nie chcę musiałabym kupić d5200 od razu z dołączonym obiektywem i trochę mnie to martwi bo chcąc dodatkowo dokupić lepszy obiektyw, powiedzmy ten który proponujesz marnuję kasę na obiektyw który dostaję przy okazji i który trafi do szuflady zapewne. Jutro podjadę do sklepu i zobaczę czy mogę kupić sam korpus i dowolny, wybrany przeze mnie obiektyw, mam nadzieję że tak. A jeszcze mam pytanie, czy z tym obiektywem Sigmy w sali przedszkola przy zwykłym, sztucznym oświetleniu uda się zrobić w miarę dobre fotki bez lampy? Nie wiem czy mnie nie wygonią z ta lampą ;)
W MediaMarkt nie opłaca się kupować. Są znacznie tańsze sklepy, które również mają raty i to nie rzadko tańsze od MM.
35/1.8 DX jest wychwalany głównie przez ludzi, którzy z kitowych obiektywów nagle przechodzą na obiektyw f/1.8 i wydaje im się, że jest on cudowny... ale to tylko euforia w wyniku płytkiej głębi ostrości, a nie samym obiektywem, bo tak naprawdę to nie się nad czym zachwycać.
A czy w przedszkolu zrobisz dobre zdjęcia - i tak i nie. Wszystko zależy od ilości światła i co dla Ciebie znaczy "dobre". Poza tym 50mm może się okazać za krótko jak na zdjęcia na przedszkolnych występach.
ewelajna
14-07-2015, 02:27
Rozejrzę się w takim razie może po innych sklepach, dzięki za radę.
Co do przedszkola to zawsze przychodzę wcześniej żeby wybrać sobie dobre miejsce i jest to zwykle z przodu wiec może nie byłoby tak źle, z tym bym sobie poradziła. Gorszy był jak wracałam do domu i ze 100 zdjęć miałam kilka znośnych, reszta wszystko rozmazane. Zresztą problem dotyczył ogólnie zdjęć dzieci w ruchu zwłaszcza w pomieszczeniach i to doprowadzało mnie delikatnie mówiąc do rozstroju nerwowego bo traciłam fajne, ciekawe ujęcia na rzecz znośnych, które wyszły w miarę ostre.
A jeśli chodzi o małą głębię ostrości tym obiektywem Sigmy będzie do uzyskania? Przepraszam za tyle pytań ale póki co nie mam zbyt dużego pojęcia o tym ale jak tylko będę miała już sprzęt w rękach zamierzam bardzo aktywnie się szkolić bo teraz czytam, czytam ale bez aparatu w rękach niewiele mogę
f/2.8 przy 50mm da dość małą głębię, ale do tego co oferują obiektywy f/1.8 będzie jeszcze sporo.
Co do rozmazanych zdjęć - D5200 pozwala na użycie dość wysokiego ISO, ale to nie jest lekarstwo na brak światła. Aby móc zamrozić ruch na zdjęciu czasami trzeba czasów rzędu 1/200s, a to oznacza użycie bardzo wysokiego ISO gdy jest mało światła. A i tak nie ma gwarancji, że będziesz w stanie uzyskać odpowiednio krótki czas migawki.
Niestety na brak światła lekarstwem jest tylko lampa. Oczywiście są tańsze lampy - np. Nissin Di600 (~460zł), czy Yongnuo YN-565EX (~510zł)
Andrzej1974
14-07-2015, 07:28
[...] Zależy mi na szybkim autofocusie i pewnie dwóch obiektywach w tym jeden (i tego akurat jestem prawie pewna) stałoogniskowy 35mm 1,8 do zdjęć w domu i ogólnie w pomieszczeniach.
Jak zapewne już zauważyłaś ten obiektyw na jednych działa jak czerowna płachta na byka; dla innych jest ok. Ja zaliczam się dla tych drugich. W moim przypadku N35 spisuje się bardzo dobrze i poprawnie w fotografowaniu wszelkiej maści imprez rodzinnych. Mam też 11-miesięcznego bobasa, którego jak na razie też spokojnie nim fotografuję. Nie wiem, jak będzie się ten obiektyw spisywał jak mały zacznie poruszać się z prędkością światła. Jednakże na razie spokojnie daje radę. MZ zdaniem jest to jedna z fajniejszych i zarazem najtańszych stałek, którą powinien mieć każdy amator (wiem wiem... zaraz oburzą się fani 50-tki, że to ona jest tą "the best" i "must have" ;-) ). I wcale nie mam tutaj na myśli podniecania się przysłoną 1.8 po przejściu np. z kitowego N18-55 czy N18-105, jak niektórzy tutaj sugerują...
nikoniarz
14-07-2015, 08:32
Jak szybkość AF ma znaczenie to zdecydowanie 50/1.8G. Jest zauważalnie szybszy od 35/1.8G.
W pomieszczeniach 50mm będzie za wąsko na DX.
ewelajna
14-07-2015, 09:30
No właśnie dlatego brałam pod uwagę dwa obiektywy i myślę że być może ideałem by było dla mnie gdybym mogła kupić samo body d5200 (czy między d5100, d5200 i d5300 są jakieś kolosalne różnice?) jeśli jest to możliwe w jakimś sklepie plus dwa obiektywy na początek, tą Sigme wspomnianą powiedzmy i 35mm f/1.8 który będzie jaśniejszy i da mi możliwości pobawić się głębią. Rozważałam 50mm ale to chyba obiektyw bardziej w stronę portretów prawda? To też by mi się przydało ale wiadomo nie wszystko naraz i na razie muszą mi wystarczyć dwa obiektywy a jak na początek myślę że i tak byłoby to ok zanim nauczę się lustrzanki. A 35mm chyba jest bardziej uniwersalny. Oglądałam zdjęcia wykonane z tego samego miejsca i ta 35mm sporo więcej obejmuje i łatwiej by mi było np. uchwycić pięcioletnie dziecko czy męża nie chodząc po ścianach.
ewelajna
14-07-2015, 10:08
A jeśli jednak nie uda sie kupić samego korpusu bo coś czuję przez skórę że tak może być to obiektyw z zestawu 18-105 VR daje radę na początek do zdjęć na dworze? I do tego 35mm/f1.8 i lampa byłoby rozsądnie? No chyba że będzie się dało kupić samo body to wezmę bez dwóch zdań opcję z Sigmą
Andrzej1974
14-07-2015, 13:16
N18-105 na dworze da radę. W pomieszczeniach (ciemniejszych) jest już znacznie gorzej i może być problem... bez lampy...
kwiatek88
14-07-2015, 14:01
A jeśli jednak nie uda sie kupić samego korpusu bo coś czuję przez skórę że tak może być to obiektyw z zestawu 18-105 VR daje radę na początek do zdjęć na dworze? I do tego 35mm/f1.8 i lampa byłoby rozsądnie? No chyba że będzie się dało kupić samo body to wezmę bez dwóch zdań opcję z Sigmą
Tak właśnie zrób! Kup samo body i do tego Sigma i lampa. Zakup stałki odłóż na chwilkę. Poćwicz fotografowanie na różnych ogniskowych (np. 35 i 50) i potem sama zdecydujesz która Ci bardziej pasuje. W tej kwestii nie ma patentu, każdy radzi co innego. Ja sam popełniłem taki błąd kupując 35/1.8 myśląc, że będzie super a nie było i musiałem odsprzedać ze stratą! Co wcale nie znaczy, że i Tobie nie przypasuje. Nigdy nie kupuję już obiektywu w ciemno, przynajmniej idę z body do sklepu i testuję, jeżeli nie mam możliwości pożyczenia.
rafalnag
16-07-2015, 21:44
Witam. Zmierzam się z wyborem aparatu i niestety ile dni patrzę w porównania tyle koncepcji powstaje. Do tej pory mam jakiegoś oldtimera sony który robi zdjęcia i na tym zakończmy. Szukam czegoś max do 3k z obiektywem. Pomysły były różne od "kompakta" lumixa fz1000 przez canon 100d, nikon d3300, d5300 i używany d7000 15tys przebiegu za około 1,8k pln. Proszę doradźcie. Fotograf ze mnie początkujący (a może nawet początkowy :)) zdjęcia jak u każdego imprezy w domu, dziecko i wypady rodzinką, może z raz w roku rajd WRC (tu by się zoom przydał bo z 18-55 za wiele nie zdzialalem na pozyczonym d3200. Z góry dziękuję za pokierowanie i jakąś pomoc.
irek6311
16-07-2015, 21:55
W cenie do 3K zł Nikon D5200 + 18-140 mm VR lub Nikon D5300 + AF-S 18-105mm, ja bym celował w pierwszy zestaw lub 3 opcja to używany D7000 i dokupić Nikkor AF-S 18-105mm, sam mam D7000 i jestem z niego zadowolony więc warto się nad tym aparatem zainteresować.
ewelajna
16-07-2015, 23:48
Ja chciałam tylko podziękować za wszystkie rady. Kupiłam Nikona d5200 + 18-105mm VR (niestety nigdzie nie było opcji kupienia samego body) + zdecydowałam się jednak na ten obiektyw 35mm 1.8 + lampa Metz 52 AF-1. Jutro odbieram zamówienie ze sklepu i zaczynam działać ;) Dzięki jeszcze raz, sama bym chyba nie potrafiła podjąć decyzji :)
rafalnag
17-07-2015, 19:46
Naklikalem się 3300, 5300 i 5500 i mam mętlik. Co z tej trójki wybrać. Zaczynam obstawiać 5300 ale może warto dołożyć do 5500?
Naklikalem się 3300, 5300 i 5500 i mam mętlik. Co z tej trójki wybrać. Zaczynam obstawiać 5300 ale może warto dołożyć do 5500?
D5200 - taniej, a różnic w stosunku do D5300 zapewne nie odczujesz.
irek6311
17-07-2015, 22:07
rafalnag (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?71880-rafalnag) idealny zestaw na początek D5200 + 18-140 mm VR, kolejne modele D5300/D5500 jedynie koszty wygenerują ci a jakość zdjęć będzie taka sama.
smigaacz
18-07-2015, 22:08
a ja proponuje D50 plus Nikkor 35 1,8 to jest po prostu bajka
a jeśli ma być obiektyw z zoomem to tylko 18-70 3,5-4,5
i ładny obrazem będzie wychodził
Proszę mi zaufać
czapajew24
19-07-2015, 00:19
Także uważam że nie ma sensu iść w najnowsze modele. D5100 lub D5200 w zupełności wystarczą do nauki. Obiektywem 18-105 albo 18-140 zrobisz "prawie" wszystko od krajobrazu po jakiś fajny portret :)
Nauczysz się aparatu i może wymienisz na inny który będzie Ci bardziej odpowiadał, ale już będziesz wiedzieć czego chcesz.
Kwestia obiektywów będzie wyglądać tak samo. Zobaczysz jakich ogniskowych najczęściej używasz i co najczęściej fotografujesz no i będziesz mieć czarno na białym co potrzebujesz...
Pozdrawiam.
majaturchan
27-07-2015, 09:11
Nigdy nie miałam do czynienia z fotografią. Wybrałam nikon d5100 z obiektywem 18-105. Nie mam porównania z innym aparatem, ale jak dla mnie ten jest OK.
delcortez
27-07-2015, 19:41
rafalnag (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?71880-rafalnag) idealny zestaw na początek D5200 + 18-140 mm VR, kolejne modele D5300/D5500 jedynie koszty wygenerują ci a jakość zdjęć będzie taka sama.
Mam dokładnie D5200 + 18-140mm VR i sprawdza się idealnia, także polecam!
Antek123
28-07-2015, 11:04
Ja zaczynałem od D90 w sumie to nadal go mam :) i polecam,mimo że ma już trochę lat jest cały czas wystarczający dla amatora.Ja bym polecił D90+Tamron 17-50 Vc i jakąś jasną stałkę i na początek przygody w sam raz.Ale to tylko moje zdanie i kropka.
D90, D300 i D7000 spokojnie można wybierać zamiast nowości D3xxx/5xxx, najtańszy D90 nie wiele odstaje od bardziej pro D300, a D7000 to godny jego następca.
Apropos d7000. Wyslalem moja zonke na makijaz mlodej z d7000 no i zobaczcie co przyniosla :-) sam mam przy sobie 2xd800.. Balem sie bo pierwszy raz sama poszla ale dala rade :-) www.facebook.com/sacharski.foto i drugi post. D7000 i nikkor 35 mm przyslona bodajrze 2.2
Wysyłane z mojego LG-P940 za pomocą Tapatalk 2
Dam link bo cały czas coś wrzucam.. nie pomyślałem :-)
zdjęcie (https://www.facebook.com/sacharski.foto/photos/a.232730476928964.1073741852.146463735555639/431681450367198/?type=1&theater)
MICKE1975
05-08-2015, 22:41
Także uważam że nie ma sensu iść w najnowsze modele. D5100 lub D5200 w zupełności wystarczą do nauki. Obiektywem 18-105 albo 18-140 zrobisz "prawie" wszystko od krajobrazu po jakiś fajny portret :)
Nauczysz się aparatu i może wymienisz na inny który będzie Ci bardziej odpowiadał, ale już będziesz wiedzieć czego chcesz.
Kwestia obiektywów będzie wyglądać tak samo. Zobaczysz jakich ogniskowych najczęściej używasz i co najczęściej fotografujesz no i będziesz mieć czarno na białym co potrzebujesz...
Pozdrawiam.
Witam
Też tak uważam i proponuję rozważyć tą propozycję:!:
Witam , mam zamiar kupic nowy aparat , do tej pory mam Canona powershot sx10is ale chce lustrzanke i sporo czytalem w sieci. Z tego co widze na moje mozliwosci finansowe moge sobie pozwolic na nikona d3300 albo nikona d5300 i tu pytanie ktory polecacie?
D5300.
Choć jeśli nie zależy ci na filmowaniu FHD 50/60p, czy wbudowanym WiFi, to lepiej brać D5200 - tańszy, a pod względem obrazka oferuje to samo.
Anielllka
06-08-2015, 18:28
Witam, bardziej zaczełam interesować się fotografią dopiero od niedawna. Chciałabym kupić zestaw D5100 i Sigma 18-35mm f/1,8 A DC HSM Nikon. Czy to będzie zestaw w miarę uniwersalny? Czytam od kilku tygodni opinie i różne fora i mam wrażenie że im dłużej czytam tym mniej wiem.... Jeszcze mam dylemat czy nie dołożeć trochę i nie kupić d5200 bo d5100 widzę że już wycofują z rynku. Czy może się zdażyć że pod starszy aparat nie podepnę w przyszłości nowej optyki??
Archibald6803
06-08-2015, 18:57
Jakim typem fotografii się interesujesz ? Określ się precyzyjniej.
Sigma 18-35/1.8 to doskonałe szkło ale do specyficznych zastosowań; na pewno nie jest to szkło uniwersalne (w pospolitym rozumieniu) ...... ;no i podłączone do d5100/5200/5300/5500 "wyrywa" go z ręki ;-)
D5100 to MZ bardzo dobry wybór do fotografii krajobrazu czy ogólnie pojętej fotografii turystycznej ale do fotografii sportowej, reporterskiej, makro czy studyjnej - już niekoniecznie.
Anielllka
06-08-2015, 19:44
ciężko tak to określiść - głównie robię zdjęcia osobom, często w ruchu, portrety ale w przyrodzie - czasem nasłoneczniona łąka a czasem las. Chciałam jasne szkło bo często też zdaza mi się robić zdjęcia w pomieszczeniach. Głównie zdjęcia to krajobrazy i dzieci :)
Archibald6803
06-08-2015, 22:49
Na początek d5100 będzie ok. To bardzo sympatyczna puszeczka, stworzona dla kobiecych rączek.
Zamiast Sigmy 18-35/1.8 kup Sigmę 17-50/2.8 OS. Zaoszczędzone w ten sposób pieniążki odłóż ; po paru miesiącach przydadzą się na dokupienie dodatkowego obiektywu zgodnego z wykrystalizowanym ( w międzyczasie) kierunkiem zainteresowań fotograficznych.
Sigma 17-50, którą proponuję, to bardzo dobry, jasny i niedrogi obecnie obiektyw uniwersalny. Zrobisz nim( w dobrej jakości) krajobraz, portret , a co najważniejsze - sprawdzi się wyśmienicie w szeroko pojętej fotografii rodzinnej.
Jeśli chodzi o portret, to 18-35 raczej odpada. 50mm o takie minimum do portretu, a najlepiej ~85mm.
Jeśli chodzi o portret, to 18-35 raczej odpada. 50mm o takie minimum do portretu, a najlepiej ~85mm.
Pisała o "portretach w przyrodzie", więc szersze plany jak najbardziej ;-)
@Anielllka - jeżeli chcesz robić klasyczne "główki" albo popiersia to faktycznie lepiej dłuższy obiektyw - jak pisze GonzoG - 50 lub 85mm.
Anielllka
07-08-2015, 12:12
dziękuję za wszystkie podpowiedzi. W pierwszej wersji celowałam w Tamrona 17-50 2.8 bo miałam z nim styczność i dobrze mi się pracowało ale zaczęłam się zagłębiać i oglądać na różnych stronach to te dwa obiektywy były porównywane ze sobą.
https://www.youtube.com/watch?v=T3UfbsdfUu8 tym testem się sugerowałam
W sumie to może faktycznie po co takie szkło jak nie dam rady go wykorzystać a do tego co póki co potrzebuję starczy mi sigma z f. 2,8.
Dzięki bardzo :)
Przemeksck
07-08-2015, 12:34
ja bym wziął używkę D90 a z nowych to D7100
Witam wszystkich
Właśnie mam zamiar kupić swój pierwszy aparacik (nie licząc aktualnego Lumix FZ-8). Zastanawiam się, czy kupić używkę D90, czy może coś nowego. Zdaję sobie sprawę z tego, że dużo nauki przede mną i dlatego myślę na używanym, ale ponoć dobrym D90. Mam możliwość kupić D90+18-105 za 1200zł, lub D90+18-105+18-55 za 1450zł (przebieg migawki około 14000). Proszę mi doradzić, czy to jest dobra cena za taki zestaw, czy lepiej dołożyć i kupić coś nowszego, jeśli tak to coś w granicach do 3000zł.
Pozdrawiam
Zastanawiam się, czy kupić używkę D90, czy może coś nowego. Zdaję sobie sprawę z tego, że dużo nauki przede mną i dlatego myślę na używanym, ale ponoć dobrym D90.
Dlaczego ponoć ? Przeżyj sobie galerie zdjęć koleżanek i kolegów jak i innych użytkowników. To naprawdę dobry aparat za psie pieniądze. Pytanie tylko czy Ty potrzebujesz tylu funkcji i takiego aparatu. Czy nie zawiedziesz się na tym, że z niektórych amatorskich lustrzanek typu d3200 ludzie mają lepsze ujęcia. Oczywiście to kwestia wykorzystania sprzętu, ale czasami jest lepiej kupić coś amatorskiego na początek i zainwestować w szkła niżeli kupować sprzęt i męczyć się z kitem.
Mam możliwość kupić D90+18-105 za 1200zł, lub D90+18-105+18-55 za 1450zł (przebieg migawki około 14000).
Skoro zaczynasz, to na pewno dostrzeżesz, że w tym drugim komplecie jest coś nie potrzebnego.
Proszę mi doradzić, czy to jest dobra cena za taki zestaw, czy lepiej dołożyć i kupić coś nowszego, jeśli tak to coś w granicach do 3000zł.
Poszukałbym d3200 albo d5100 z 18-105 i taki zestaw na początek w zupełności wystarczy.
Witam
"Skoro zaczynasz, to na pewno dostrzeżesz, że w tym drugim komplecie jest coś nie potrzebnego."
Z tego co się orientuję to nie potrzebny będzie ten drugi obiektyw 18-55, rozumiem, że nie ma sensu kupować razem tych dwóch obiektywów? Wszystko sprzedaje jedna osoba, a chodzi o to, czy w ogóle warto kupić ten zestaw za takie pieniądze i czy ten przebieg jest do zaakceptowania przy tej cenie.
"Poszukałbym d3200 albo d5100 z 18-105 i taki zestaw na początek w zupełności wystarczy."
Szczerze wolałbym kupić coś bardziej zaawansowanego i dążyć do poznania tego wszystkiego co kryje dany sprzęt. Nie zrażają mnie niepowodzenia typu źle zrobione zdjęcia, a wręcz myślę, że będą mobilizować do dalszej pracy :)
Dziękuję i czekam na dalsze opinie
Bardziej zaawansowane to może D7000, bardzo dobry następca D90, a D7100 to już wielka przepaść cenowa.
Zaoszczędzone pieniądze można by przeznaczyć na bardzo dobry obiektyw.
Tak na pewno, ale to już wyższa półka cenowa, którą w ostateczności też rozważam, jednak jeśli już to D7100 z d7000 podobno są jakieś problemy.
Wracając jedna do D90 i D5100, to chyba są jakieś różnice między nimi, na korzyść dla któregoś modelu?
Proszę o komentarz
Witam
"Skoro zaczynasz, to na pewno dostrzeżesz, że w tym drugim komplecie jest coś nie potrzebnego."
Z tego co się orientuję to nie potrzebny będzie ten drugi obiektyw 18-55, rozumiem, że nie ma sensu kupować razem tych dwóch obiektywów? Wszystko sprzedaje jedna osoba, a chodzi o to, czy w ogóle warto kupić ten zestaw za takie pieniądze i czy ten przebieg jest do zaakceptowania przy tej cenie.
1. Tak dokładnie tak. 18-55 to obiektyw kitowy. Kupowanie zestawu 18-55 i 18-105 uważam za bezsensowne. Jeśli ktoś zrobił, to wyłącznie ze względu na lekkość 18-55, to powinien był się dobrze zastanowić, bo lekkich szkieł wcale nie jest tak mało.
2. Jedna osoba sprzedaje i ten i ten zestaw ? Nie kupowałbym na pewno u handlarza. Poszukaj lepiej osób prywatnych albo podejrzyj i bacznie czekaj aż na forum się pojawi.
Spodziewałaś się mnie czy więcej ? Bo to strasznie mało jak na taki sprzęt.
Szczerze wolałbym kupić coś bardziej zaawansowanego i dążyć do poznania tego wszystkiego co kryje dany sprzęt. Nie zrażają mnie niepowodzenia typu źle zrobione zdjęcia, a wręcz myślę, że będą mobilizować do dalszej pracy :)
Czeka Cię jeszcze wiele nauki. Sprzęt jest tylko pomocą, która ma Ci ułatwić wykonanie danego zdjęcia. Nie uczymy się sprzętu, a technik. Nie poznajemy tajemnic sprzętowych, a tajemnic światła. Mówiąc bierz d5100, bo dostajesz gibki ekranik, który naprawdę daje sporo do myślenia przy szukaniu dobrego ujęcia. Masz też lepsza matrycę. Fakt tracisz drugie pokrętło, ale nie wierzę byś na co dzień robiła wszystko na manualu. Do tego są właśnie tryby A i S żeby sobie wspomóc.
Za resztę funduszy kupisz dobre szkło. Dodatkowe 50-200, 70-300 albo 35 + 50 stałki.
Zacznij myśleć o ujęciu, a nie o sprzęcie :-)
Używam D7000 i... "podobno są z nim jakieś problemy", polecam mniej sugerować się opowieściami :)
Dla mnie przesiadka z D90 na serie D3xxx/D5xxx byłoby cofaniem się, dlatego wybrałem D7000.
Ale nie ma co mieszać w głowie, jak ma być nowy to i tak nie ma wielkiego wyboru.
Sprzęt sprzedaje jedna osoba prywatna i sprzedaje d90+18-105 lub d90+18-105+18-55 za ceny jakie podałem, to jest ten sam sprzęt, tylko z jednym lub z dwoma szkłami.
Cieszę się, że taki przebieg to mało jak na ten sprzęt. Teraz nie wiem już sam jaki zestaw mam kupić, chociaż bardziej mnie kusi to D90, muszę jeszcze przemyśleć.
D90 wybierz sobie, jest całkiem dobry ;)
Coraz bardziej myślę o kupnie nowego d7100+18-105, ale czy będę umiał nim robić zdjęcia ;) :)
gibson777
27-08-2015, 08:21
Bierz d90 + 18-105. Przygodę z fotografią cyfrową zacząłem właśnie od takiego zestawu i sprawdził się w 100%. Po 3 latach rozstałem się z żalem z d90 tylko dlatego, że potrzebowałem już pewniejszego i szybszego AF do fotografii sportowej. 3 lata amatorskiego pstrykania nie wystarczyły mi do pełnego poznania możliwości d90...
Cena o której piszesz 1200 za taki zestaw (z przebiegiem 14.000) jest bardzo atrakcyjna! Ja sprzedałem identyczny zestaw za 1500 zł 2 miesiące temu.
Natomiast jak tylko zaczniesz pstrykać d90 doświadczysz potrzeby dokupienia kolejnego obiektywu. Zakładam, że będzie to niedroga stałka 35mm, 50mm lub 85mm + do tego filtry, statyw lub lampa i 3000 wydane. Powodzenia!
Coraz bardziej myślę o kupnie nowego d7100+18-105
Jak już porywasz się na coś droższego to lepszym wyborem będzie więcej kasy przeznaczyć na obiektyw niż na aparat. Między D90 a D7100 nie ma żadnej przepaści i w obsłudze i w finalnej jakości zdjęć (wiem bo w tym roku zmieniłem). Dużo większe możliwości da ci np. D90 + Sigma 17-50 2.8 niż d7100+18-105. D90 możesz za 2-3 lata wymienić na coś lepszego, a obiektyw ci zostanie.
Dziękuję wszystkim za dobre rady, mam dużo do myślenia :)
Jak już porywasz się na coś droższego to lepszym wyborem będzie więcej kasy przeznaczyć na obiektyw niż na aparat. Między D90 a D7100 nie ma żadnej przepaści i w obsłudze i w finalnej jakości zdjęć (wiem bo w tym roku zmieniłem). Dużo większe możliwości da ci np. D90 + Sigma 17-50 2.8 niż d7100+18-105. D90 możesz za 2-3 lata wymienić na coś lepszego, a obiektyw ci zostanie.
Akurat tu się powtórnie myślisz.
Matrycą w D7100 a ta w D90 to przepaść, nie tylko pod względem szumów na wysokim ISO, ale też pod względem trzymania kolorów i szczegółów w cieniach, nawet mimo banding w D7100. Nie wspominając już o znacznie lepszym AWB.
Tak więc nawet nie robiąc w RAWach, to pomiędzy D7100, a D90 jest kolosalna różnica w jakości zdjęć.
Jedynie gdzie nie będzie widać zbytnio różnicy, to zdjęcia w słoneczny dzień.
Andrzej1974
30-08-2015, 19:25
[...] Między D90 a D7100 nie ma żadnej przepaści i w obsłudze i w finalnej jakości zdjęć (wiem bo w tym roku zmieniłem).
Niektórzy to mają wybujałą wyobraźnię i poczucie humoru...
Może i przepaści w obsłudze pomiędy wspomnianymi aparatami nie ma ale jest za to w - jak to nazwałeś - finalnej jakości zdjęć. Szczególnie przy gorszych warunkach oświetleniowych.
A może a6000? Matryca podobna co w D7100, ale cena dużo przystępniejsza i lepszy AF z dużo szybszą serią i lepszym buforem.
Niektórzy to mają wybujałą wyobraźnię i poczucie humoru...
Może i przepaści w obsłudze pomiędy wspomnianymi aparatami nie ma ale jest za to w - jak to nazwałeś - finalnej jakości zdjęć. Szczególnie przy gorszych warunkach oświetleniowych.
Bo ja wiem? Ostatnio przesiadłem się z D5000 (ta sama matryca co D90) na a6000 (podobna matryca co w D7100) i rzeczywiście przepaści nie ma. Być może to wina większego upakowania pikseli. Szkoda, że producenci gonią za tymi megapikselami. Mnie 12mpx wystarczało w zupełności, a obraz dzięki temu był ostrzejszy. Szumy byłyby też niższe przy obecnej technologii.
Oj, znów nowe, ale przydatne informację. Dziękuję Panowie, cały czas mimo wszystko myślałem o 7100, ale teraz raczej mnie upewniliście. Raczej kupię nowsze (mam nadzieję lepsze) body z kitem 18-105, a później jak się trochę "oswoję" ze sprzętem, pomyślę o jakimś innym, lepszym, jaśniejszym szkle.
Każdy lubi zakupy nowego sprzętu, jeśli wskoczymy na początek w drogi sprzęt to ogranicza nas potem troszkę upgrade :)
karvajalka
31-08-2015, 23:43
d90 to dobry, ale jednak przestarzaly aparat. to czym sie rozni od nizszych modeli (np. d5000 d3000 itp) to przede wszystkim ergonomia - dwa pokretla (zamiast jednego) - oraz silnik, ktorego wymaga spora czesc obiektywow. to drugie pokretlo ratuje zycie, nie da sie bez niego zyc, jesli sie je juz pozna ;)
jesli mozesz sobie pozwolic na wiekszy wydatek, wez d7000, problemy byly tylko ze sladami oleju ne martrycy, czego znakomita wiekszosc uzytkownikow nigdy nie dostrzegla. ci, ktorzy dostrzegli zostali wynagrodzeni przez serwis
w mojej opinii, miedzy d7000 a d7100 nie ma takiej roznicy, ktora usprawiedliwialaby roznice w cenie.
pomysl jakie zdjecia chcesz robic i wowczas wybierz obiektyw. 18-105 ma dobry stosunek jakosci do ceny, w moim odczuciu nie warto go jednak brac. jest ciemny i sadze, ze cie rozczaruje, mimo dobrej matrycy z d7000 czy d7100
rozwazylbym tu opcje nikkor 35 1.8, 18-50 2.8 (tamron/sigma).
co czlowiek to opinia, ale tylko ty naprawde wiesz czego szukasz. kup to, czego potrzebujesz :)
sztender
03-09-2015, 01:05
Nikon ma parę "kultowych" puszek w DX. D 90/300/300s/7100. Wszystko zależy od kasy. Nie bez przyczyny "stopki" userów wyglądają jak wyglądają. Tak samo z obiektywami. Są "świetne"jak 17-55 (ale cena zabija). Są "przeciętne" 18-105 (cena do jakości rewelacyjna). Dla mnie 3/5xxx wykastrowane z przycisków jest nie do zaakceptowania.
wez d7000, problemy byly tylko ze sladami oleju ne martrycy, czego znakomita wiekszosc uzytkownikow nigdy nie dostrzegla. ci, ktorzy dostrzegli zostali wynagrodzeni przez serwisw mojej opinii, miedzy d7000 a d7100 nie ma takiej roznicy, ktora usprawiedliwialaby roznice w cenie.
Tu się nie zgodzę, D7100 ma lepszy AF od D7000. Główny problem z D7000 był z AF (olej to małe miki). A jakie nagrody rozdawał serwis ? D90 nadal robi świetne foty. Mam teraz D7100 i jest lepszy od D90. Tylko to nie te same pieniądze.
Nie sposób się nie zgodzić z Przedmówcą :D
Angel_of_Death
06-09-2015, 01:10
Panowie i Panie!
Przymierzem się do zakupu pierwszej lustrzanki i mam upatrzone 2 dość skrajne modele:
1. Nikon D3200 + 18-105 = cena około 1900 zł z kartą i torbą - wersja budżetowa, ale skoro to pierwsze lustro i mam się dopiero zacząć uczyć taki zestaw wydaje mi się racjonalnie uzasadniony. Jeśli się wkręce w fotografowanie to z czasem można body wymienić, obiektyw zostawić. Tylko czy takie rozumowanie ma sens?
2. Nikon D5500 + 18-105= cena 3600 zł z kartą i torbą. Ten Nikon podoba mi się najbardziej. Uchylny wyświetlacz, WiFi dość przyjemny gadżet można przejrzeć zdjęcia na tablecie bez podłączania do kompa. Dotykowy wyświetlacz co może też ułatwić robienie zdjęć. Jestem gadżeciarzem i lubię takie bajery. Pytanie tylko czy to nie jest przerost treści nad formą? I chyba najważniejsze - głęboki grip - ten aparat leży według mnie najlepiej w ręku!
Chęci i ambicje są, ale boje się, że ostatecznie nie złapie bakcyla i sprzęt za tyle kasy będzie służył do tego do czego starcza zwykła małpka. Jest takie ryzyko... :P
To wszystko chce wziąć na raty 20x0%.
Z czasem trzeba by było dokupić lampę i jakąś stałkę.
Z góry dziękuje za jakieś sensowne podpowiedzi i pozdrawiam - AoD!
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Zakup lampy i stałki nie jest konieczny, z czasem samemu dojdzie się do tego co brakuje.
Między D3200, a D5500 jest sporo jeszcze innych aparatów, to dwie skrajności, D3200 to minimum sensownej jakości w nowych amatorskich seriach, a D5500 to najnowszy aparat ze sporym "podatkiem od nowości", warto zainteresować się D5300.
Co do obiektywu to 18-105VR warto mieć na początku i generalnie może się okazać że nie będzie trzeba nic wymieniać.
D3200 na dzień dzisiejszy to bardzo proste body ale nadal robi dobre zdjęci.
Lepiej wymieniać obiektywy niż body.
Alternatywa dla lustrzanki amatorskiej do bezlusterkowce i też trzeba to brać pod uwagę, mimo że nikon zapomina o tym ;)
Bezlusterkowce maja własnie wszystkie bajery umilające obsługę i jakbym miał wybierać to zamiast D5500 biorę z miejsca bezlusterkowca.
Zależy do czego to ma być. A6000 ma super AF, ale trochę mało obiektywów. W Nikonie obiektywów jest sporo, ale aparat o porównywalnych osiągach (a w wielu miejscach gorszy) do a6000 jest droższy o 1000 zł. Zamieniłem D5000 z Tamronem 60mm na a6000 z SEL 50mm i zadowolony jestem średnio. Głównie ze względu na Tamrona, którego bardzo lubię, a którego nie ma z mocowaniem pod Sony E.
Ja sobie kupiłem taniutkiego bezlusterkowca samsunga nx300, zastąpił mi D7000 z sigmą 17-70mm f/2.8-4 ale nie zastąpi mi D7000 z nikkorem micro 60mm, więc zależy do czego chcemy aparat.
Fuji jest kosmicznie drogim systemem bezlusterkowym i tu z lustrzankami nikona nie ma co porównywać ze względu na cene.
Angel_of_Death
06-09-2015, 11:35
Cena D5300 z tym obiektywem to około 3000 zł. Różnica w cenią pomiędzy D5300, a D5500 to 600 zł, rozkładając to na 20 rat zbytnio tego nie odczuje to kolejne 30 zł. Za te 3 dychy zyskuje w moim osobistym odczuciu lepszą ergonomię (głębszy grip) i dotykowy wyświetlacz, który na pewno w jakimś tam stopniu ułatwił by mi życie jako laikowi.
Jeżeli już to bardziej racjonalnie uzasadniony wydaje się wybór 5200 tu już różnica cenowa wynosi jakieś 1200 zł - brak WiFi, brak dotyku, gorsza ergonomia w porównaniu do D5500. Są jeszcze jakieś różnice oprócz starszego procesora?
Już byłem prawie pewien wyboru i poszedłem do sklepu z nastawieniem, że to będzie D5500, ale właśnie szprzedawca namieszał mi w głowie tymi bezlusterkowcami, czy jak kto woli aparatami systemowymi.
Tutaj najbardziej podoba mi się Olympus OM-D E-M1, ale cena poza moim zasięgiem... W moim zasięgu cenowym i z tego co się oglądałem jest raczej Panasonic Lumix DMC-GX7.
Najgorzej, że jestem totalnie zielony i człowiek musi się zdać na opinie innych i to co przeczyta w internecie. Już łeb mi puchnie od tego i dosłownie nie daje spać po nocach. Chyba zbyt bardzo się napaliłem, ale akurat tak się składa, że do końca września mam urlop, więc chciałem ten czas wykorzystać na ogarnięcie podstaw.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
A co chcesz fotografować? Bo Olkiem da się robić portrety, ale o małą GO będzie dużo trudniej. Obiektywy najtaniej dokupisz do Canona i Nikona. Do tych systemów masz też największy wybór szkieł. Bezlusterkowce pożerają baterie w niesamowitym tempie i prawdopodobnie będziesz potrzebował dodatkowych akumulatorów. Olek też mi się bardzo podoba, ale że lubię portretować rodzinę i czasami znajomych, to trochę odpada.
Sam po przesiadce z D5000 na a6000 mam mieszane odczucia. Co do obrazka to też nie ma co przesadzać. Jakaś tam różnica jest, ale czy taka wielka?
D5000:
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/050.jpg
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/007.jpg
a6000:
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/112.jpg
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/039.jpg
Widać banding w D5000, choć nie na każdym zdjęciu. W ładnym świetle różnice nie są wielkie (praktycznie żadne), a jak wiadomo, to światło decyduje o tym, czy zdjęcie będzie udane czy nie. W a6000 bandingu nie ma, ale czy poza tym jest aż taka wielka różnica? No nie wiem. Widać też, że brak lustra wpływa na jasność, więc przewaga iso zaczyna maleć, bo dla takiej samej ekspozycji, trzeba użyć wyższego iso.
Podobnie naświetlone zdjęcie = dłuższy czas na bezlusterkowcu.
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/111_1.jpg
Może kup najtańsze body, a za różnicę jakieś fajne szkło.
Angel_of_Death
06-09-2015, 17:16
Pewnie się nie znam, ale zdjęcie z D5000 dla mnie ze względu na światło o wiele ładniejsze ^^ Chyba już się zdecydowałem i ostatecznie zaryzykuje zakup D5500. Tak jak pisałem podobają mi się gadżety typu WiFi, dotykowy wyświetlacz, ale przede wszystkim grip jest dla mnie najwygodniejszy.
Wydaje mi się, że lustro będzie wymagało odemnie większego zaangażowania, przez co będę miał większą motywację do nauki, po drugie jak się już wyda taką sumę to głupio by było nie nauczyć się robić zdjęć ;)
Widać też, że brak lustra wpływa na jasność, więc przewaga iso zaczyna maleć, bo dla takiej samej ekspozycji, trzeba użyć wyższego iso.
Podobnie naświetlone zdjęcie = dłuższy czas na bezlusterkowcu.
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/111_1.jpg
No tu to wypisujesz brednie wzięte chyba od kosmitów.
Lustro nie ma żadnego wpływu na światło. Bezlusterkowiec z taką samą matrycą i takim samym optycznie obiektywem będzie potrzebował dokładnie takich samych parametrów ekspozycji co lustrzanka.
Te zdjęcia były robione jedno po drugim, z tego co pamiętam. Nie było różnicy w świetle, ale bezlusterkowiec zabiera nieco światła względem lustra.
@up, to dlaczego masz powyżej ten sam kadr, tę samą przysłonę i czas, a zdjęcie z bezlusterkowca jest ciemniejsze? :) Jakie bzdury? Nie wiesz, że zamiast lustra, tam jest jakaś przesłona, która zabiera nieco światła?
Tu masz kolejne, sprzed chwili.
Nikon:
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/dsc_0001_2592.jpg
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/dsc_0002_2593.jpg
Sony:
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/dsc00497.jpg
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/dsc00498.jpg
Ale widać ktoś tu jest jak polscy politycy i czarno na białym, to za mało.
lol przesłona zabierająca światło :)
Lustro półprzepuszczalne to wymysł sony ale nie ma go w a6000.
Różnice będą wynikały raczej z oprogramowania w aparacie i jak sobie to wylicza, różnice to margines błędu.
Zresztą zdjęcia z D5000 są przepalone i utracone sporo szczegółów, czyli bezlusterkowiec lepiej sobie poradził :)
Angel_of_Death
07-09-2015, 10:47
Panowie... Wpadł mi jeszcze w oko Panasonic Lumix DMC-G7, co sądzicie o tej propozycji? Szkoda tylko, że aparat radzi sobie podobno nie najlepiej przy słabszych warunkach oświetleniowych przynajmniej z KITowym obiektywem, a z takim musiałbym zostać jeszcze na jakiś czas. Tutaj podobno Nikon D5500 + 18-105 radzi sobie lepiej.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Angel_of_Death
07-09-2015, 20:18
Dobra Panowie ostateczna rozgrywka:
Nikon D5500 + 18-105 vs Panasonic DMC-G7 + 14-42?
Co byście z tego wybrali? Przy założeniu, że to mój pierwszy tak rozbudowany aparat i dopiero będę się uczył
Nie wiem, jakie chcesz zdjęcia robić, ale 18-105mm to jest moim zdaniem dobry obiektyw np. w góry, jeśli nie potrzebujesz tele. Albo na jakąś wycieczkę. Dla mnie to taki nijaki obiektyw. Wziąłbym tańszy aparat i jakąś jasną stałkę + 18-55.
Angel_of_Death
07-09-2015, 20:50
Tego jeszcze sam nie wiem, chce kupić coś co będzie najbardziej uniwersalne i pozwalało na przyswajanie wiedzy w miarę możliwie przystępny sposób
Angel_of_Death
08-09-2015, 15:55
Ok jeżeli chodzi o mnie temat zamknięty. Wybrałem Nikona D5500. Dziękuje za zainteresowanie i chęć pomocy, zwłaszcza Tobie Umbra.
Pozdrawiam serdecznie AoD!
Kinga(KNstudiofotovideo)
23-09-2015, 22:34
Na początek D3200 z obiektywem standardowym 18-105 bo nowego D3000 chyba już się nie kupi. Ja nadal korzystam z obiektywu 18-105 przy moim Nikonie co jakiś czas.:)
Witam,ja rowniez zdecydowalem sie na D5500,nurtuje mnie jednak jedna banalna,acz kluczowa dla komfortu obslugi kwestia:czy w aparacie tym jest w standarcie polskie menu?Z gory dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam.
Witam,ja rowniez zdecydowalem sie na D5500,nurtuje mnie jednak jedna banalna,acz kluczowa dla komfortu obslugi kwestia:czy w aparacie tym jest w standarcie polskie menu?Z gory dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam.
A z jakiej dystrybucji kupiłeś body?
Na razie sie zdecydowalem,jeszcze nie kupilem:)Obecnie mieszkam w Niemczech i chcialem cos z tutejszych sklepow internetowych zeby miec pod reka serwis,gwarancje,itd.Pomimo,ze jezykiem tym wladam dosc biegle,to jestem jednak poczatkujacym fotografem i niektorych terminow nie rozumiem nawet po polsku,a co dopiero po niemiecku...Ostatnio spotkalem sie tez z androidowymi smartfonami,ktore nie mialy polskiego w menu,stad tez to pytanie.
pioterkow
03-10-2015, 14:49
Pomimo,ze jezykiem tym wladam dosc biegle,to jestem jednak poczatkujacym fotografem i niektorych terminow nie rozumiem nawet po polsku,a co dopiero po niemiecku...
Kiedyś żeby robić zdjęcia była przysłona, czas naświetlania i czułość filmu (dla ew. światłomierza). Teraz trzeba być lingwistą żeby przeczytać i zrozumieć kilkusetstronicową instrukcję aparatu...
Taka mała dygresja... Sorry za OT.
Rafał2015
31-10-2015, 14:25
Witam serdecznie
Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj :)
Chcę zmienić system z Canon-a na Nikon-a
Obecnie jestem właścicielem 7D oraz 70-200 2.8 IS
Jakie body polecacie do zdjęć sportowych ??
Pytam bo Nikon dla mnie to czarna magia
Witam serdecznie
Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj :)
Chcę zmienić system z Canon-a na Nikon-a
Obecnie jestem właścicielem 7D oraz 70-200 2.8 IS
Jakie body polecacie do zdjęć sportowych ??
Pytam bo Nikon dla mnie to czarna magia
D7200 + Nikkor 70-200 2.8 VRII
Rafał2015
31-10-2015, 15:08
Lepsza wg. opinii innych matryca która lepiej sobie radzi w trudnych warunkach oświetleniowych
Danielos168
19-11-2015, 00:01
To i ja chcialbym sie podpiąć pod tego posta. Szukam nowej puszki z kitowym szklem. Zaczynam fotografie praktycznie od zera ( nie licze kilku miesięcy na D3200). Mysle ze zeby zaaczac okazyjnie robic zdjęcia (imprezy szkolne, rodzinne wyjazdy itp.) Zupelnie starczy mi 18-55mm. Do wydania mam ok.3k. Myślałem nad D5500 ktory w testach (no moze nie on a starszy D5300) pod względem ISO, rozdzielczości obrazka i innych wypada dosc porownywalnie z D7100. Duzo sie naczytalem na forach tego typu i u nas jak i w anglojęzycznych forach. Przewaza opinia o bezwzględnej wyzszosci D7100 nad D5x00. Chcialbym jednak uslyszec to od was i dostosowac puszkę w 101% do wlasnych potrzeb. Sporadyczne filmowanie raczej nie bedzid tutaj wyznacznikiem tego jaka puszke chcialbym wybrać. Innymi słowy. .. co Polecicie kochani Nikoniarze do kwoty ok.3k wraz z kitowym obiektywem (ktory bede rozszerzal bo obezanniu sie w puszce i nauce Fotografii)
W zasadzie do 3000 pln nie kupisz nowego D7100 z kitem, a D5X00 kupisz. Tak więc po temacie. Tylko bierz z 18-105mm nie 18-55mm, tym bardziej, że ma być obiektywem "do wszystkiego".
Danielos168
19-11-2015, 00:38
Moze inaczej... istnieje możliwość zaczekania z zakupem az uzbieram ten tysiąc więcej. Tylko to kolejne miesiące a chciałbym się dowiedzieć co jest w 7100 czego moze mi brakowac w D5500. Chce wiedzieć czy warto rzeczywiście do inwestować do modelu który jakby nie patrzec jest półkę wyżej
Lepszy AF, więcej pól AF, bezprzewodowe sterowanie lampami zewnętrznymi, więcej przycisków. Z minusów - gorsze wideo, brak uchylnego ekranu i trochę słabsza matryca (banding).
Ciężko powiedzieć czego brakowałoby Tobie. Mi brakowałoby głównie wygody trzymania i górnego wyświetlacza, ogólnej ergonomii użytkowania. Ale w sumie kto co lubi. Zdjęcia będą robić obydwa. Najlepiej jakbyś wziął je do ręki, zobaczył jak się trzyma, jaka jest jakość ich wykonania, który Ci bardziej pasuje i czy warto ewentualnie dokładać kasę, czy jest to kompletnie bez sensu. Jeśli bierzemy pod uwagę tylko to, do czego aparat będzie wykorzystywany, to chyba nie warto dokładać do D7100.
paretp34
20-11-2015, 09:32
Na początek nie musi byc z gornej pułki
Czyli niekoniecznie pułkownik.
myforroom
04-12-2015, 21:43
Ja kiedy kupowałem swoją pierwszą lustrzankę (a był nim nikon d3100) nie miałem pojęcia, że fotografia mnie tak mocno wciągnie. Po upływie roku żałowałem, że nie zdecydowałem się od razu na nikona d7000/7100. Jednak w tym okresie nie potrzeba nic więcej do nauki. Nie nauczyłbym się więcej w pierwszym okresie mając lepszy aparat. Jeśli moja edukacja miałaby się skończyć na jakiś podstawach i okazjonalnym pstryknięciu to kupno tańszej lustrzanki byłoby ekonomiczniejsze. Zawsze można sprzedać by móc kupić coś bardziej zaawansowanego.
Jaroslav92525
06-12-2015, 20:52
A czy to aby nie jest tak że duże znaczenie (jeśli nie najważniejsze) na efekt końcowy ma program do edycji zdjęć ? A aparat dostarcza tylko surowego materiału który i tak później w zasadzie w 100% trzeba mniej lub bardziej przerabiać ?
myforroom
06-12-2015, 22:50
Duże znaczenie pod kątem efektu końcowego mają umiejętności - zarówno na etapie robienia zdjęcia jak i kolejnych.
Nie można tak skrajnie podchodzić do sprawy, ponieważ zdjęcie zrobione smartfonem nie będzie wysokiej jakości materiałem wyjściowym jak te zrobione porządniejszym aparatem co nie świadczy o tym, że zdjęcie będzie lepsze.
Należy też pamiętać, że zdjęcia robimy instrumentem jakim jest aparat i mając najtańszą lustrzankę będziemy mieć ograniczenia w miarę rozwoju rzemiosła.
Jaroslav92525
07-12-2015, 11:35
Temat dotyczy aparatu dla POCZĄTKUJĄCEJ więc chyba niezasadne jest rozpatrywanie w tym momencie w jaki sposób zmieni się jej zainteresowanie fotografią po pewnym czasie (gdy przestanie być początkującą), jak rozwinie się jej talent etc. Tak samo wypisywanie porównań ze smartfonami... to nie to forum. Ja chciałem tylko napisać że przy prawidłowym naświetleniu, dobrej ostrości, przy tym samym obiektywie w zasadzie nie powinno być różnic w wyglądzie obrazka. I dlatego wg mnie szkoda się pakować osobie początkującej np. w zakup Nikona D5300 czy D5500 zamiast np. w D3300 jeśli zapewniają właśnie podobną jakość obrazka. Oczywiście te 2 pierwsze mają lepszy autofocus ale czy o tyle lepszy żeby usprawiedliwiał różnicę w cenie ? Na to pytanie każdy powinien sam sobie odpowiedzieć.
To może trochę wrzucę swoje odczucia, kilka miesięcy temu zacząłem zastanawiać się nad lustrzanką ( pierwsza w życiu ) dla amatora budżet ok. 3 tyś., długo zastanawiałem się nad wyborem który system wybrać bo na rynku jest kilku graczy którzy się liczą i w zależności co komu pasuje, poszukiwania zacząłem od szperania w sieci i opinii różnych osób skracając wychodziło że bez znaczenia którą markę wybiorę ( z 4- Nikon, Cannon, Pentax i Sony ) to aparat jest mniejszą połową sukcesu ważniejszą jest ta ten kto stoi za obiektywem, na początek skreśliłem Sony - nie podchodziła mi ergonomia puszki i Cannona - odzwierciedlenie kolorów ( w/g mnie zimniejsze ale to zawsze w/g własnego uznania ) został Pentax oraz Nikon - zacząłem rozmawiać z użytkownikami jak i Pentaxa tak i Nikona i tu był spory orzech do zgryzienia bo jeden i drugi mi odpowiadał, ale Pentax K50 został skreślony z uwagi na mniejszy wybór szkieł jak i ich ceny. Wybrałem Nikona D5300 z obiektywem 18-105mm i wyboru nie żałuję jak również każdego dnia "banan" na twarzy. Przyznam się że bałem się trochę początkowo obsługi aparatu ale poznaję go każdego dnia i ergonomia jest jak najbardziej ok, do paru rzeczy trzeba się przestawić ale jak najbardziej każdemu polecam z czystym sumieniem. Autofucus rzeczywiście jest dość szybki i bardzo fajnie się sprawdza. Chyba że komuś waga nie odpowiada bo stwierdzi że jest za ciężki może szukać innych opcji jak choćby Nikon D5500 jest znacznie mniejszy, ale to rzecz własnych upodobań.
Salarymand
08-12-2015, 08:53
Witam,przepraszam,ze nie na temat,ale dzisiaj się zarejestrowałem,aby Was zapytać o radę,a nie mogę zakłdać nowych postów.
Chciałbym kupić żonie pod choinkę obiektyw,ale nie wiem jaki by jej sprawił radość.
Posiada aparat Nikon D5300 i dwa obiektywy 1.To Nikon DX ,AF-S Nikkor 55-300mm 1:4.5-5.6G ED VR i 2.Nikon DX VR AF-S Nikkor 18-55mm 1:3.5-5.6 G II
Bardzo lubi fotografować,tak jakby znalazła to co Ją naprawdę cieszy i daje satysfakcje.Robi zdjęcia w plenerach,natura,architektura,kwiaty,myślę coś w cenie do 2tys.zł.Bardzo dziękuje za odpowiedzi i jeszcze raz przepraszam za wtrącenie do tego wątku.Serdecznie pozdrawiam Zbyszek
Robi zdjęcia w plenerach,natura,architektura,kwiaty,myślę coś w cenie do 2tys.zł.
Nie jestem pewnie najbardziej doświadczony, by odpowiadać, ale pokrywasz zakres 18-300 ze światłami 3.5-5.6. Możesz pomyśleć o czymś dużo szerszym jak sigma 10-20 f/4-5.6 za ~2000 zł do
natura,architektura lub jakimś obiektywie macro jak tamron 90 f/2.8 za ~2000 zł do
kwiaty
Albo kup jakis obiektyw ze swiatlem 1.8 do zabawy z mala GO.
Proponuje Nikona 50 1.8G. Tani i bardzo fajny obiektyw, jesli lubi tez portrety.
Robi zdjęcia w plenerach,natura,architektura,kwiaty,myślę coś w cenie do 2tys.zł.
Może jakiś albo "prawie" makro? Np Nikkor AF-S 40 f/2,8 micro pozwoli zrobić zbliżenia kwiatów, a znikome zniekształcenia geometryczne ułatwią fotografię architektury.
A czy żona posiada filtr polaryzacyjny? Do takich zastosowań też może się przydać.
Salarymand
08-12-2015, 15:45
Dziekuje serdecznie za podpowiedzi,filtry polaryzacyjne ma różne,
- - - - kolejny post - - - - - -
Proszę o jeszcze :),na razie myślę,że może Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM ??
Przeczytaj sobie testy tych obiektywów na optycznych . nie wiem czemu, ale ludzie polecają tą ciemniejszą sigmę, może test ci powie. Ja od siebie polecę Nikona 35/1.8 dx, jest świetny i tani. Co do szerokich to widziałem też polecanego Nikona 10-24 dx czy jakoś tak. Jest też chyba Nikon 60mm macro. Zrób sobie listę tego co jest tu polecone, wypisz ceny i przeczytaj recenzje.
Kto poleca, ten poleca. Ja polecam jaśniejszą, że względu na obecną cenę. ;-)
myforroom
08-12-2015, 20:34
No wlasnie, temat jest o aparacie dla początkującej ...
Salarymand
12-12-2015, 09:11
Przepraszam i dziękuje
marcinkkk
26-12-2015, 11:15
Witam. Podłącze się do tematu gdyż również poszukuje lustrzanki. Wybór padł na nikona 7100. tutaj link do tego egzemplarza co mnie zainteresował: http://www.oleole.pl/lustrzanki/nikon-d7100-18-105-mm-ed-vr.bhtml
Prosiłbym o opinie wasze na temat tego obiektywu. A może doradzicie jakie obiektywy dokupić. rozchodzi mi się o jeden obiektyw do fotografowania krajobrazów, drugi do wykonywania zdjęć córki gdyż coraz częściej występuje w różnych przedstawieniach itp. a cyfrówka którą mamy przestaje mnie zadowalać.
Do krajobrazów, to pojęcie ogólne, ale najczęściej poleca się szerokie szkła, np. Sigme 10-20/4-5.6 HSM
Co do zdjęć na przedstawieniach, to wszystko zależy gdzie to przedstawienie jest i skąd się je robi. Na jednych wystarczy 18-105 + ew. lampa blyskowa (nie ta wbudowana), na innych trzeba będzie 70-200/2.8, albo jeszcze coś dłuższego.
Ewentualnie zamiast D7100 ciut taniej jest D5500, poczytaj porównanie, nie wiem czy wykorzystasz plusy jakie ma seria D7xxx, a za to w D5500 masz parę komfortowych rzeczy i nowoczesne bebechy.
jarek_ns
26-12-2015, 16:01
Jak cie stać to bierz d7100. Wygoda użytkowania zupełnie inna niż 3xxx i 5xxxx. Kupisz sigme to masz mikro regulacje af. Obiektyw 18-105 też spoko. Do tego dobra lampa i zestaw jak się patrzy.
Osobiście jestem za seria D7xxx ale to przyzwyczajenia i czasami korzystanie z śrubokręta czy autoFP, jednak D5500 to pierwsza sensowna lustrzanka w tej serii, która ma dużo plusów umilających fotografowanie i zbliżających komfortem do bezlusterkowców.
Przez te trzy lata od premiery D7100 nikon podgonił jakość i komfort wypuszczając naprawdę solidne D5500, trzeba się nad tym zastanowić i to konkretnie.
Witam,
Proszę o poradę. Potrzebuję aparatu do użytku domowego, imprezy rodzinne, dzieci (w tym niemowlę), pies, wakacje itp. Z racji że starsze dziecko od czasu do czasu bierze udział w jakiś występach chciałam aparat z dobrym zoomem (Mamy kamerę z zoomem 10x i bardzo fajnie zbliża, nie wiem tylko jak to funkcjonuje w aparatach tzn. co jest ważne w obiektywie i w aparacie żeby wyszło ok).
Budżet 2000 zł, max 2500 zł. Będzie to pierwsza lustrzanka więc najlepiej żeby nie była trudna w obsłudze.
Spodobał mi się D3200 + TAMRON AF 18-200 F/3.5-6.3 XR Di II LD, potem zaczęłam czytać o autofocusie i teraz już nie wiem czy w tym zestawie autofocus jest automatyczny czy manualny. Potem zauważyłam że D3300 i D5200 z takim samym obiektywem też są w zasięgu finansowym. Kolejna myśl to czy na pewno potrzebuję taki obiektyw. Będę wdzięczna za jakieś sugestie.
Większość zoomów w zakresie 18-200 nie daje szczególnie dobrego obrazka, zwłaszcza na końcu, w okolicach 200 mm. Co nie znaczy, że będzie jakiś nieakceptowalny, ale trudno spodziewać się super ostrych zdjęć, zwłaszcza w pomieszczeniach. Moim zdaniem lepszy będzie popularny obiektyw Nikkor 18-105, szkło niedrogie, przyzwoite w tej kategorii, no i systemowe, powinno pracować bezproblemowo z aparatem. Wielu początkowych fotografów szuka długich zoomów, co często okazuje się niezbyt potrzebne.
A same aparaty proponuję pooglądać, są w prawie każdym sklepie/markecie, można pomacać, popytać o funkcje, bo jakość zdjęcia będzie podobna.
Pytanie, czy chodzi o filmowanie czy zdjęcia, jeśli tylko filmowanie to tradycyjnie nikona odpuśćmy sobie na wstępie, a potem zrezygnuj ogólnie z lustrzanek, do tego o wiele lepsze sa bezlusterkowce, które przy okazji oferują ta samą jakość zdjęć.
Co do obiektywów, każdy w takich cenach będzie mierny w maksymalnym przybliżeniu i to jeszcze w pomieszczeniu, jeśli zdjęcia to lepiej tak jak napisał poste kupić 18-105VR, do tego D3300 ponieważ ma dość dobre użyteczne ISO.
Aparat będzie służył tylko do zdjęć. Obiektyw z zoomem odpuszczam. Zostaję przy D3300 + 18-105VR. Dzięki za rady :) I ostatnie pytanie czy wg Was jakość zdjęć robionych w pomieszczeniu będzie akceptowalna? Nie oczekuję jakiejś super rewelacyjnej jakość bo i nie mam umiejętności. Zależy mi tylko na wyraźnych, niezamazanych zdjęciach.
18-105 to też ma zoom, a dokładnie ogniskową od szerokiego 18mm do wąskiego 105mm, czyli bardzo przydatne dla ciebie.
Dla mnie zdjęcia takim lub innym zestawem w pomieszczeniu ze słabym oświetleniem nie będą akceptowalne, niestety będzie ziarno od wysokiego ISO, jednak nadal będzie to dużo dużo lepiej niż z kompaktu czy z kamery, jedyne tanie wyjście poprawiające to jasny obiektyw stałoogniskowy lub jeśli pomieszczenie nie będzie wielkie to lampa błyskowa.
Wiem że pewnie masz teraz namieszane w głowie ale tak to wygląda, nie ma światła to i nie ma dobrego zdjęcia, proponuje przejść się do sklepu i zrobić próbne zdjęcia.
Dla amatora jakość zdjęcia z zestawu N3300+18-105 będzie bardzo dobra. Oczywiście, jeśli nie będziesz oczekiwać od fotek ze szkolnej imprezy jakości profesjonalnej czy studyjnej. Dobry wybór, po zakupie proponuję zacząć czytanie instrukcji w kierunku świadomego wykorzystania ISO i będzie dobrze. W przyszłości jak zacznie brakować światła (pojawią się ograniczenia kita) proponuję zakup niedrogiego obiektywu Nikkor 35 mm DX i jakościowo zrobi się jeszcze lepiej.
Andrzej1974
02-01-2016, 11:25
(...) Zostaję przy D3300 + 18-105VR. (...) I ostatnie pytanie czy wg Was jakość zdjęć robionych w pomieszczeniu będzie akceptowalna? (...) Zależy mi tylko na wyraźnych, niezamazanych zdjęciach.
Niestety ale przy tym (dosc ciemnym) obiektywie na wiele bym nie liczyl w pomieszczeniach. Raczej rozejrzalbym sie za czyms jasniejszym ewentualnie za lampa zewnetrzna.
@ramona
Pojęcie "w pomieszczeniach" jest bardzo względne.
Może to być półmrok, a może to być w pełni oświetlona sala, a jakość zdjęć zależy przede wszystkim od ilości światła.
A jeśli chodzi o jakość z D3300, to nie ma większego znaczenia czy będzie to D3200, czy D5200-D5500 czy D7100-7200 - jakość zdjęć będzie porownywalna.
Poza tym w twoim przypadku raczej patrzylbym za bezlusterkowcami - jakość zdjęć taka sama albo bardzo zbliżona, a aparat znacznie mniejszy.