Zobacz pełną wersję : Jaki Nikon dla początkującej
Dziękuję, bardzo mi pomogliście. Na pewno mam mniejszy chaos w głowie i wiem czego mogę się mniej więcej spodziewać. Na razie zapoznam się z aparatem jeśli uznam że czegoś mi brakuje to wtedy zacznę przygodę z obiektywami, lampami itp.
jarek_ns
02-01-2016, 16:49
Dziękuję, bardzo mi pomogliście. Na pewno mam mniejszy chaos w głowie i wiem czego mogę się mniej więcej spodziewać. Na razie zapoznam się z aparatem jeśli uznam że czegoś mi brakuje to wtedy zacznę przygodę z obiektywami, lampami itp.
Bez zewnętrznej dobrej lampy która odbije światło od sufitu ciężko będzie poszaleć. Ale przy d3300 iso 1600 do 3200 da się używać.
Witam wszystkich :-)
Przymierzam się do kupienia pierwszej lustrzanki.
Chciałabym fotografować tak na prawdę wszystko.. ludzi, przyrodę, krajobrazy. Na początku chciałabym sprawdzić swoje siły w fotografii więc nie chce wydać niewiadomo jakie pieniądze :-)
Jeżeli chodzi o body to wybór padł na Nikon D5200.
Waham się natomiast nad kitem.. do wyboru:
- NIKKOR AF-S 18-105 VR
- NIKKOR 18-55 VR II
- TAMRON 18-200 Di
Co możecie polecić laikowi? I dlaczego akurat ten?
Pozdrawiam
18-105VR wałkowane wiele razy, przyzwoite uniwersalne szkło.
I dlaczego akurat ten?
Z podanych 3 propozycji- Tamron jak większość tzw. superzoomów będzie miał gorsze własności optyczne od wymienionych Nikkorów, zwłaszcza na dłuższych ogniskowych (częste mydło, najkrócej mówiąc). N18-55 to przyzwoite szkło, ale zakres ogniskowych bardziej uniwersalny jest w N18-105, a ponieważ początkujący zwykle lubią zabawy z długimi ogniskowymi, więc szybko byłby niedosyt.
artur2233
06-01-2016, 12:12
I ja proszę o poradę, chciałbym fotografować głównie krajobrazy, podobnie do Nastka87 zaczynam przygodę z fotografią i zastanawiam się nad kupnem:
- popularny zestaw Nikon D5200 + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-105 mm ED VR
- body Nikon D5200 i osobno 35 mm DX 1.8 G.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Jeśli głównie krajobrazy to bierz 18-105mm, do tego statyw.
wielkie dzieki :-) dzisiaj zakupiłam pierwsą lustrzankę.. mam nadzieję, że sprostam :)
Dodatkowym plusem 18-105 mm jest to że stosunkowo łatwo go sprzedać w momencie gdy stwierdzicie że pora na inne szkło - a jeśli się wciągniecie to nastąpi szybciej niż się może wydawać :D
DepechePL
11-01-2016, 16:35
Cześć,
pozwolicie, że podepnę się pod wątek #SpamModeOff
zgodnie z tematem - jestem całkowitym laikiem w kwestii fotografii, wybaczcie więc ignorancję (prawdopodobnie w najbardziej podstawowych kwestiach). Krótka piłka:
- budżet: do 1500-1800 zł
- poszukuję aparatu z przeznaczeniem typowo na podróż, który okazjonalnie będę wykorzystywał na co dzień (zamiast dotychczasowego źródła fotografii w postaci telefonu), nie planuję ambitnych sesji, jednak chciałbym zostawić sobie furtkę ;)
- nie wiem, czy to utarty szlak decyzyjny, ale dotychczas większość 'porad zakupowych' kierowało mnie w kierunku zakupu lustrzanki cyfrowej i wydawał się to naturalny wybór (i tutaj na pierwszy plan wysuwał się Nikon D3200 - kryterium jakości/ceny, ranking optyczne i pochlebne opinie na wielu serwisach)
I stąd wiadome pytanie: jaki aparat polecacie w powyższym przedziale cenowym i z takim 'stopniem zaawansowania'?
Aktualny dylemat to: Nikon D3200 z 18-105 / (koszt ok. 1845 zł) vs Nikon 1 J5 (1345 zł - zakładając cashback 500 zł przy zakupie do końca stycznia) oczywiście z nastawieniem, że przydałby się jeszcze min. jeden obiektyw do bezlusterkowca. Czy w przypadku tego ostatniego modelu - możliwe jest połączenie ze starymi, manualnymi obiektywami?
Z góry dzięki za porady!
Po wyborze aparatów już widać, że nie wiesz o nich nic.
D3200 to aparat z matrycą APS-C / DX o rozmiarach ~24x16mm (przelicznik 1.5x), a Nikon 1 to matryca CX (1") o rozmiarze 13x8mm i przelicznikiem ogniskowej 2.7x (takie matryce są w kompaktach jak np. Sony RX100).
Jak już szukasz bezlusterkowca, to prędzej Sony A5x00, A6000, Samsung NX, Olympys Pen, Fuji X-M1
DepechePL
11-01-2016, 18:32
Po wyborze aparatów już widać, że nie wiesz o nich nic.
Stąd też wątek - oczywiście wybór nie jest przypadkowy, bo warunkuje go kwestia finansowa, a powiedzmy, że cashback w przypadku Nikona 1 przyćmił inne opcje ;) Przewertowałem już trochę recenzji i poza faktem, że 4K jest wciśnięte tam 'marketingowo' - ogólnie rzecz biorąc (na rozum, brak godności foto i portfel amatora) - wydaje się w porządku na start. Jest na to tyle nowy model, że ciężko znaleźć jakiekolwiek opinie poza tech serwisami.
GaijinPawel
11-01-2016, 19:54
Bierz D3xxx na początek, to świetna seria. Postrzelasz foty i zaczniesz świadomie szukać dla siebie najlepszej drogii w fotografi to może pójdziesz w bezlustra albo w wyższe D5xxx lub D7xxx.
Bierz D3xxx na początek, to świetna seria. (...)
Zanim zaczniesz wypisywać takie brednie, zapoznaj się z wyższymi modelami aparatów niż twój kastrat D3100...
Poza tym twoje rada jest genialna... po co dopłacić do D3200 jakieś 200-300zł, jak za pół roku można od razu stracić 1000zł przy zmianie na wyższy model...
GaijinPawel
11-01-2016, 22:32
Ktoś tu widzę zjadł wszystkie rozumy a nie potrafi zrozumieć początkującego. Chyba jakaś ciężka puszka spadła Ci na głowę.
Bierz D3200 bedziesz zadowolony
Andrzej1974
12-01-2016, 09:15
Bierz D3200 bedziesz zadowolony
?
Wg wielu na tym forum to także tzw. kastrat, który nie robi zdjęć... ;-)
Aktualny dylemat to: Nikon D3200 z 18-105 / (koszt ok. 1845 zł) vs Nikon 1 J5 (1345 zł - zakładając cashback 500 zł przy zakupie do końca stycznia) oczywiście z nastawieniem, że przydałby się jeszcze min. jeden obiektyw do bezlusterkowca. Czy w przypadku tego ostatniego modelu - możliwe jest połączenie ze starymi, manualnymi obiektywami?
Do Nikona 1 możesz podpiąć takie obiektywy, jak do lustrzanek Nikona... jeśli za ok. 1000zł dokupisz adapter FT1 (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/1-nikkor-lenses/others/mount-adapter-ft1). ;)
Moim zdaniem między tymi aparatami są 2 zasadnicze różnice:
- jak napisał GonzoG, wielkość matrycy, z wszystkimi konsekwencjami (m. in. inne obiektywy systemowe),
- inny sposób fotografowania: w J5 stosuje się tylko live-view, czyli "na zombie". W lustrzance praktycznie tylko przez wizjer, live view jest mało użyteczny. Z wszystkimi konsekwencjami obu styli fotografowania.
A i ten j5 w cenie 1845 można kupić z obiektywem 10-30, czyli odpowiednikiem 18-55, czyli krótszym od 18-105.
Rada może niezbyt odkrywcza, ale jeśli nie jesteś zdecydowany, to może kup używany aparat, np. d3200? Za +/- połowę ceny nowego, z symbolicznym przebiegiem? Jeśli wciągnie Cię fotografowanie lustrzanką, wtedy będziesz lepiej wiedzieć, czego oczekujesz od aparatu, to i wybór następcy będzie łatwiejszy a "strata" przy odsprzedaży mała. Jeśli fotografowanie nie wciągnie... mała strata, krótki żal.
Ps. Poza allegro czy olx są także komisy, można pomacać aparat, popytać, wypróbować.
cykacz79
14-01-2016, 19:43
Witam wszystkich.
Stoję nad wyborem lustrzanki. Mój wybór padł na system Nikona ( np. z tego względu ze posiadam kilka obiektywów pod Nikona ). Używałem D80, jeszcze dycha, ale jego dni są już policzone. D80 jest na CCD ale chciałbym sprobować czegoś na CMOS. Aparatu używałem do fotek z imprez rodzinnych, ale także krajobrazy się dość często zdarzały. D80 kupiłem używkę razem z obiektywami, już nie pamiętam za ile. Czytając ten wątek m.in. wybrałem kilka modeli, licząc na was panowie, że mi pomożecie wybrać, są to D90, D3200 i D5200. Będę celował w raczej nowe sztuki, by dłużej były.
Czy brak silnika AF w Body jest aż tak wielkim minusem ??
Z góry dziękuje za wszelakie opinie i cenne rady
Jest minusem jak masz ciekawe obiektywy bez silnika, z wymienionych polecam D5200, ewentualnie D3300, jeśli ma być nowy i z silnikiem to zaczyna się problem bo najtańszy to D7100.
Czytając ten wątek m.in. wybrałem kilka modeli, licząc na was panowie, że mi pomożecie wybrać, są to D90, D3200 i D5200. Będę celował w raczej nowe sztuki, by dłużej były.
Z tych trzech to D5200.
Cześć. poszukuję aparatu do zdjęć makro (produktowych) oraz portretów.
Mój budżet to najlepiej do 1500 za body i jedno ze szkieł.
Rozważam nikona d300 i d7000, znalazłam w aukcjach:
* Nikon D300 +Tamron SP AF17-50 mm f/2.8 XR D (50 tys. przebiegu) za 1025-1900 zł (licytacja).
* Nikon D7000 z 18-105 vr za 1700 zł (35 tys. przebiegu).
Trochę to wykracza poza mój budżet i nie wiem, czy powinnam brać z tymi szkłami, czy inwestować w body i później szukać szkieł (ale jakich?)
Mam jeszcze alternatywę: body d300 (45 tys. przebiegu) za 660 na tę chwilę w licytacji. Dziękuję bardzo za pomoc :)
Przede wszystkim, jakie konkretnie zdjęcia produktowe masz zamiar robić? Czy będzie do tego potrzebny rzeczywiście obiektyw makro? Bo żaden z obiektywów, które zaproponowałeś, nie jest do zdjęć makro, choć są przyzwoite.
Przede wszystkim, jakie konkretnie zdjęcia produktowe masz zamiar robić? Czy będzie do tego potrzebny rzeczywiście obiektyw makro? Bo żaden z obiektywów, które zaproponowałeś, nie jest do zdjęć makro, choć są przyzwoite.
Chciałabym zdjęcia produktu w takiej jakości, żeby je wrzucić na stronę. W sumie ten efekt, który tu jest, już mnie satysfakcjonuje (robione z łapy bez oświetlenia, ale chciałabym, żeby wyglądało jeszcze lepiej): https://www.facebook.com/jupitajniagra/. Zdjęcia robione jakimś eosem poniżej 550d (nie pamiętam dokładnie).
Jakie obiektywy nadają się do makro i czy rzeczywiście ich potrzebuję? A do portretów? Jakiś szerokokątny, stały? Nie upieram się na zoomy.
Chodzi o tę grę? Makro to potrzebne do kostki, nie do takiego formatu;-). Do zdjęć produktu wystarczy jakiś kompakt, statyw i odpowiednie oświetlenie (poszukaj haseł namiot bezcieniowy, stół bezcieniowy, wystarczy zwykła chińszczyzna a będzie prawie "profesjonalnie"). Zdjęcia podobne do tych z fejsa zrobisz w sumie każdym aparatem, łatwiej nawet kompaktem, trochę inaczej sprawa wygląda przy portrecie. Chcąc mieć efekt rozmytego tła, najlepiej było by wybrać obiektyw stałoogniskowy typu Nikkor 35/1.8 (bardziej uniwersalny ale do szerszego portretu) lub Nikkor 50/1.8. Ale każdym z wymienionych aparatów oraz zoomów też dasz radę, raczej nie potrzebujesz jakiegoś specjalnego sprzętu. Mz pomyśl o d90 z jakimś zoomem, powinno jeszcze wystarczyć na używany N35 w tym budżecie (tym bardziej na N50). To tylko jedna z możliwości, opcji jest sporo.
Chodzi o tę grę? Makro to potrzebne do kostki, nie do takiego formatu;-). Do zdjęć produktu wystarczy jakiś kompakt, statyw i odpowiednie oświetlenie (poszukaj haseł namiot bezcieniowy, stół bezcieniowy, wystarczy zwykła chińszczyzna a będzie prawie "profesjonalnie"). Zdjęcia podobne do tych z fejsa zrobisz w sumie każdym aparatem, łatwiej nawet kompaktem, trochę inaczej sprawa wygląda przy portrecie. Chcąc mieć efekt rozmytego tła, najlepiej było by wybrać obiektyw stałoogniskowy typu Nikkor 35/1.8 (bardziej uniwersalny ale do szerszego portretu) lub Nikkor 50/1.8. Ale każdym z wymienionych aparatów oraz zoomów też dasz radę, raczej nie potrzebujesz jakiegoś specjalnego sprzętu. Mz pomyśl o d90 z jakimś zoomem, powinno jeszcze wystarczyć na używany N35 w tym budżecie (tym bardziej na N50). To tylko jedna z możliwości, opcji jest sporo.
Tak, chodzi o tę grę. O rzeczy tego rodzaju :) to mówisz, że poczciwy d90 wystarczy? Myślałam o tym, że w d300 mam wszystko pod ręka i to profesjonalny sprzęt, tylko trochę ciężkawy. Mam jeszcze pytanie, czy d90 wystarczy też na wycieczki na miasto? I wówczas jaki obiektyw? Dziękuję, poczytam!
D300 to dobry aparat, poczytaj jakie są jego główne zalety i przewagi nad d90 i czy te zalety, których część zauważyłaś, będą potrzebne. W sumie w podobnej cenie będzie nowy, lub niewiele używany d3100 czy d3200. Twoje zastosowania też w pełni nim ogarniesz, a sprzęt jednak nowszy. Sugeruję wizytę w dobrym komisie foto, w Warszawie nie będzie z tym problemu a może łatwiej będzie podjąć decyzję? Jak pomacasz sprzęt, pogadasz.... do takich ogólnych zastosowań naprawdę wiele aparatów będzie ok.
D300 to dobry aparat, poczytaj jakie są jego główne zalety i przewagi nad d90 i czy te zalety, których część zauważyłaś, będą potrzebne. W sumie w podobnej cenie będzie nowy, lub niewiele używany d3100 czy d3200. Twoje zastosowania też w pełni nim ogarniesz, a sprzęt jednak nowszy. Sugeruję wizytę w dobrym komisie foto, w Warszawie nie będzie z tym problemu a może łatwiej będzie podjąć decyzję? Jak pomacasz sprzęt, pogadasz.... do takich ogólnych zastosowań naprawdę wiele aparatów będzie ok.
Mam jeszcze pytanie odnośnie mechanizmów - d300 ma już wbudowany mechanizm i można do niego dokupywać 'zwykłe' obiektywy. d3200 go nie ma, prawda? Jak to będzie wyglądało cenowo pod kątem kupowania obiektywów? Polecilibyście mi jakiś artykuł na ten temat, jakie to ma znaczenie pod względem jakości zdjęć?
Obiektywy z serii D czyli bez napędu (czyli pod śrubokręt) nie są oszalamiajaco tanie i właściwie brakuje dedykowanych pod dx. Ale nic nie stoi na preszkodzie, żeby ich używać. Należy tylko pamietac, że takie szkło na dx posiada ekwiwalent ogniskowej 1,5x większy.
Z d3200 obiektywy Nikkor bez oznaczenia AF-S, Sigma bez oznaczenia HSM będą pracowały tylko manualnie. Z tymi oznaczeniami można używać autofocusa ostrząc przez wizjer, w trybie LV z obiektywami nie Nikona może być różnie, trzeba wcześniej sprawdzić lub uaktualniać oprogramowanie (zależy jak stary jest obiektyw, najogólniej). Tabela kompatybilności (http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm) może coś wyjaśni jeśli chodzi o starsze Nikkory.
D90 i d300 mają wbudowany napęd, więc zdecydowanie więcej obiektywów będzie ostrzyło automatycznie przez wizjer (pomijam ewentualny tryb LV). Na przykład do mojego d80 mogłem podpiąć zasadniczo każdego Nikkora wyprodukowanego po 1977 i AF działał. Z drugiej jednak strony coraz mniej szkieł nie ma napędu, a te naprawdę tanie (np.m42 z przejściówką) i tak trzeba używać w manualu.
Obiektywy z serii D czyli bez napędu (czyli pod śrubokręt) nie są oszalamiajaco tanie i właściwie brakuje dedykowanych pod dx. Ale nic nie stoi na preszkodzie, żeby ich używać. Należy tylko pamietac, że takie szkło na dx posiada ekwiwalent ogniskowej 1,5x większy.
A te dedykowane pod DX nie posiadają ekwiwalentu na matrycy DX?
Tzn każdy obiektyw nie ważne jakie przy nim są literki ma przelicznik ekwiwalentu 1,5x jeśli jest podpięty do aparatu nikon dx.
Ja bardzo długo fotografowałem produkty D90 + nikkor micro 60mm D, rewelacja obiektyw pod względem optycznym.
Czyli podsumowujac:
Obiektywy bez napędu mogą być używane z d3200, ale ich ostrzenie będzie ręczne.
Obiektywy bez napędu jak najbardziej powinny zgrać się z d300 z wbudowanym srubokretem (wcześniej musze sprawdzić kompatybilnosc).
Czy mogę używać obiektywów z napędem w aparacie z srubokretem?
Nawet, jeśli podepnę szkło bez napędu pod d3200, to i tak mam liczyć ogniskowa 1,5x, tak? A to oznacza, że jak kupie szkło 50mm, to ono będzie działało jak szkło 75mm, tak?
Rozumiem, że cenowo nie ma swnsu porównywać ze sobą obiektywy z napędem z tymi bez napędu? To może zapytam tak:
Które szkła nie posiadają swoich odpowiedników? Czy te bez napędu nie mają odpowiedników DX? Wtedy bralabym d300.
Rozważam ewentualne kręcenie filmów. Ale nie jest to jakieś must-have.
Zawsze liczysz 1,5x jeśli masz aparat nikon DX.
Możesz używać obiektywów z własnym napędem jak i bez z aparatem takim jak D300, czyli posiadającym napęd.
Nie ma co porównywać odpowiedników ponieważ obiektywy z własnym napędem zazwyczaj to nowsze konstrukcje, jest sporo obiektywów starszych bez napędu wartych uwagi ale nie koniecznie jest to najważniejsze przy wyborze aparatu.
Między D300 i D3200 jest spora różnica nawet technologiczna, w D3200 jest lepsze użyteczne ISO i więcej pikseli plus lepsze video, cała reszta to minus minus minus w stosunku do starego D300.
Nawet, jeśli podepnę szkło bez napędu pod d3200, to i tak mam liczyć ogniskowa 1,5x, tak? A to oznacza, że jak kupie szkło 50mm, to ono będzie działało jak szkło 75mm, .
Nie. Będzie działało jak 50, tylko wielkość obrazka będzie taka jak w 75 na pełnej klatce
Możesz używać szkieł z napędem we wszystkich aparatach. Te z napędem zwykle szybciej ostrzą.
Problem polega, że podchodzisz chyba od złej strony. Nie wiem czemu celujesz w leciwy d300, bardzo solidny, ale niekoniecznie wykorzystasz jego zalety, typu szybki AF do zdjęć produktów. Potrzebny jest Ci najprawdopodobniej (zakładam, że decyzja o lustrzance jest świadoma) aparat z przyzwoitym zoomem, typu 18-105, czy nawet 18-55, ze stabilizacją (stare jej nie mają). Im puszka nowsza tym lepiej. Jeśli kupisz jeszcze jasny stałoogniskowy obiektyw, np.N35/1.8 /lub 50/1.8/ będzie już naprawdę dużo możliwości. Przyda się lampa, statyw, szybkie karty, potem program do obróbki zdjęć, będzie na co wydawać, niekoniecznie na stare obiektywy. Zawsze jest jakaś alternatywa, jakichś super-wyspecjalizowanych szkieł z pewnością nie potrzebujesz.
Witam, mam podobny problem. Po przeczytaniu wielu artykułów w internecie, nadal nie mogę podjąć decyzji. Proszę o pomoc. Jestem początkująca. Dużo czytałam na temat Nikona D5100 oraz Nikon D5200. Moja pierwsza lustrzanka. Zastanawiam się który wybrać? Zdjęcia głównie krajobrazy, urlopy rodzinne wydarzenia. Cenowo do ok. 2500 zł. Znalazłam ofertę na Nikona D5200 w dobrej cenie http://www.mediamarkt.de/de/product/_nikon-d5200-16-gb-sd-tasche-2062745.html?et_cid=34&et_lid=122&et_sub=nikon Czy jednak może lepiej zostać przy D5100? Nie wiem gdzie kupić? http://www.ceneo.pl/;szukaj-nikon+d5100 Początkowo zastanawiałam się nad Nikonem D 3200? Który wybrać? Czy ktoś coś? Dziękuję za info.
Z tych - D5200, ale na pewno nie w zestawie z 55-200.
Najlepiej dla Ciebie jak będzie to z obiektywem 18-105.
Który wybrać? Czy ktoś coś? Dziękuję za info.
Jako ex użytkownik D5200 napiszę ze do zastosowań o których wspominasz D5200 na pierwszą lustrzankę będzie jak znalazł - jeśli już kupujesz z kitowym szkłem to tak jak napisał kolega weź 18-105.
tomec001
12-02-2016, 20:59
Witam. Zamierzam zainwestować w sprzęt obecnie posiadam starą poczciwą d 80 i obiektywy N 18-105 i N 35 mm. Wybór padł na Nikon D7100 + Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC. Jeśli chodzi o boby to na 100%. A co powiecie o obiektywie, czy będzie dobry do fotografowania ptaszków, ssaków itp. Nadmieniam, że jeszcze nie miałem okazji robienia zdjęć teleobiektywem. Pozdrawiam
philpanselmo
13-02-2016, 15:39
uważam że na początek 18-105 jest super, sam mam taki, jednak do słabego światła już niestety jest mniej fajnie (np. po południu chcąc zrobić dziecku fotkę etc..) i tutaj przydałby się drugi obiektyw.
firenze8
24-02-2016, 07:48
Witam.Jestem tu zupelnie nowy i bardzo prosze o doradztwo.Posiadam Nikon D40 + Nikkor AF-S 50mm 1.8 G +Nikkor 18-55.Chciałbym kupic nowe body i może troszkę akcesorii(obiektyw ,lampa błyskowa).Przede wszystkim robię zdjęcia dzieciom(na dzien dzisiejszy problem jest ze "złapaniem" większej ilości dzieci) plus zdjęcia podróżnicze.Bardzo proszę o podpowiedź:) z Góry dziękuje.pozdrawiam
(na dzien dzisiejszy problem jest ze "złapaniem" większej ilości dzieci)
Co masz konkretnie na myśli? Zbyt wąski obiektyw? Zbyt płytką głębię ostrości?
Ciekawe ile już tych dzieci złapał ;) i czy odpowiednie organy sie tym nie zainteresowały.
firenze8
24-02-2016, 11:09
Co masz konkretnie na myśli? Zbyt wąski obiektyw? Zbyt płytką głębię ostrości?
Chodzi pewnie o zbyt wąski obiektyw.Nie wyraziłem się jasno i dałem pożywkę na "robienie sobie jaj"- żona prowadzi przedszkole i żłobek i "pracuję" tam jako nadworny fotograf dzieciaków.Stąd są takie moje potrzeby...bardzo trudno robi sie te zdjęcia( a jestem amatorem).
- - - - kolejny post - - - - - -
pozdrawiam:)
Witam.Jestem tu zupelnie nowy i bardzo prosze o doradztwo.Posiadam Nikon D40 + Nikkor AF-S 50mm 1.8 G +Nikkor 18-55.Chciałbym kupic nowe body i może troszkę akcesorii(obiektyw ,lampa błyskowa).Przede wszystkim robię zdjęcia dzieciom(na dzien dzisiejszy problem jest ze "złapaniem" większej ilości dzieci) plus zdjęcia podróżnicze.Bardzo proszę o podpowiedź:) z Góry dziękuje.pozdrawiam
Jak problemem jest za wąski obiektyw, to wiedz, że szerszy będzie mocno krzywił na bokach (nie tylko w rogach). Te ~18mm na DX jest optymalną ogniskową do fotografowania grup ludzi.
Chodzi pewnie o zbyt wąski obiektyw.Nie wyraziłem się jasno i dałem pożywkę na "robienie sobie jaj"- żona prowadzi przedszkole i żłobek i "pracuję" tam jako nadworny fotograf dzieciaków.Stąd są takie moje potrzeby...bardzo trudno robi sie te zdjęcia( a jestem amatorem).
pozdrawiam:)
Przecież nikt nie robi sobie jaj.
18mm jest za wąsko? W takim razie zostaje np Sigma 10-20mm, ale z bliskiej odległości troszkę pokrzywi dzieciaki. 18mm to takie optimum.
firenze8
24-02-2016, 11:18
ale ten obiektyw 18-55 robi kiepskie zdjęcia...a nowe body? jaki model bym odczuł ewidentna zmianę i mógł wykorzystywac "stare" obiektywy?
18mm czy 18-55mm?
madebyzosiek
24-02-2016, 11:18
A ja zapytam jeszcze o jedną ważną rzecz... Masz jakiś budżet na to zaplanowany, czy możemy od razu Ci doradzić D4, N14-24, 24-70, 70-200 i SB910? :)
firenze8
24-02-2016, 11:20
pewnie body bedzie używane...tak do 2tys
To może D90 + sigma lub Tamron 17-50? Ewentualnie Tokina 14-24 - na pixel peeper jeden z częściej występujących obiektywów na Nikonach. Prywatnie fotki z niego mi się bardzo podobają...
madebyzosiek
24-02-2016, 11:24
pewnie body bedzie używane...tak do 2tys
Na body, obiektyw i lampę?
ale ten obiektyw 18-55 robi kiepskie zdjęcia...a nowe body? jaki model bym odczuł ewidentna zmianę i mógł wykorzystywac "stare" obiektywy?
18mm czy 18-55mm?
18mm w 18-55mm ;)
A masz jakąś lampę zewnętrzną? Jak nie to od niej zacznij zakupy.
firenze8
24-02-2016, 11:29
na body tylko
18mm w 18-55mm ;)
A masz jakąś lampę zewnętrzną? Jak nie to od niej zacznij zakupy.
ok,to prosze podpowiedz mi na temat lampy
ale ten obiektyw 18-55 robi kiepskie zdjęcia...
Przyjrzyj się Sigmie 17-50 f/2,8. O tej Sigmie znajdziesz dużo opinii na tym forum. Wielu osobom potrafi ona zastąpić obiektyw staloogniskowy.
jaki model bym odczuł ewidentna zmianę i mógł wykorzystywac "stare" obiektywy?
Praktycznie każda lustrzanka Nikona dostępna obecnie w sklepach spełni te warunki. Najlepiej od D5200 wzwyż - dadzą większą czułość i lepszy moduł autofokusu. Tylko weź pod uwagę, że współczesne lustrzanki Nikona będą miały bardziej stonowane kolory w jpg, niż D40, który jest znany z "mocnych" kolorów.
edit: jak do 2000, to zacząłbym od tej Sigmy i/lub lampy np Metz 52. Gdyby nagiąć budżet o ok. 300zł, to wystrczyłoby na jedno i drugie.
firenze8
24-02-2016, 11:31
Przyjrzyj się Sigmie 17-50 f/2,8. O tej Sigmie znajdziesz dużo opinii na tym forum. Wielu osobom potrafi ona zastąpić obiektyw staloogniskowy.
Praktycznie każda lustrzanka Nikona dostępna obecnie w sklepach spełni te warunki. Najlepiej od D5200 wzwyż - dadzą większą czułość i lepszy moduł autofokusu. Tylko weź pod uwagę, że współczesne lustrzanki Nikona będą miały bardziej stonowane kolory w jpg, niż D40, który jest znany z "mocnych" kolorów.
dziękuję:)
madebyzosiek
24-02-2016, 11:33
na body tylko
ok,to prosze podpowiedz mi na temat lampy
Jak używane to D300s/D7000 (chociaż ponoć są takie co sprawiają kłopoty)/trochę dołożyć i używane D7100. Jak nowe to D5300.
Obiektyw Sigma 17-50 2.8, lampa Yongnuo/Nissin, byle z TTLem i będzie super. Jak brakuje nadal szerokości, to dwa kroki do tyłu, albo coś szerokiego (Sigma 10-20, Tokina 11-16/11-20, Nikkor 10-24). Pozdrawiam serdecznie
firenze8
24-02-2016, 11:35
Jak używane to D300s/D7000 (chociaż ponoć są takie co sprawiają kłopoty)/trochę dołożyć i używane D7100. Jak nowe to D5300.
Obiektyw Sigma 17-50 2.8, lampa Yongnuo/Nissin, byle z TTLem i będzie super. Jak brakuje nadal szerokości, to dwa kroki do tyłu, albo coś szerokiego (Sigma 10-20, Tokina 11-16/11-20, Nikkor 10-24). Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję:) pozdrawiam
Gdzie najlepiej i najbezpieczniej kupowaćużywany sprzęt?
madebyzosiek
24-02-2016, 11:38
Na naszej giełdzie :)
Ja imprezy w przedszkolu mojego syna obrabiam Sigmą 17-50 i nie jest za wąsko. Dodatkowo zoom jest wygodniejszy od stałki w sytuacjach dynamicznych (gwiazdami mają być dzieci a nie fotograf który co chwilę zmienia pozycje) . Koniecznie zaopatrz się w lampę zewnętrzną - dzieciaki tańczą, skaczą i robią tysiąc zmian pozycji na sekundę - od tego bym zaczął na Twoim miejscu !
firenze8
24-02-2016, 11:53
Ja imprezy w przedszkolu mojego syna obrabiam Sigmą 17-50 i nie jest za wąsko. Dodatkowo zoom jest wygodniejszy od stałki w sytuacjach dynamicznych (gwiazdami mają być dzieci a nie fotograf który co chwilę zmienia pozycje) . Koniecznie zaopatrz się w lampę zewnętrzną - dzieciaki tańczą, skaczą i robią tysiąc zmian pozycji na sekundę - od tego bym zaczął na Twoim miejscu !
Bardzo dziekuje...co do tej lampy to jaką...najlepiej by sprawdzała sie do D40 i do lepszego,przyszłego body:)?
madebyzosiek
24-02-2016, 11:58
Bardzo dziekuje...co do tej lampy to jaką...najlepiej by sprawdzała sie do D40 i do lepszego,przyszłego body:)?
To znów zależy od tego, ile masz na to pieniędzy. Ok 500 zł na Yongnuo/Nissina z TTLem to minimum
firenze8
24-02-2016, 12:03
To znów zależy od tego, ile masz na to pieniędzy. Ok 500 zł na Yongnuo/Nissina z TTLem to minimum
na lampę tak do tysiąca
A może Nissin i40? Do D40 może być fajna, bo mała i z niezłymi możliwościami. Tylko nie wiem jak wygląda obecność tej firmy w Polsce...
Jak brakuje nadal szerokości, to dwa kroki do tyłu, albo coś szerokiego (Sigma 10-20, Tokina 11-16/11-20, Nikkor 10-24).
Jeśli chodzi o ogniskowe, to do fotografowania dzieci wartości poniżej 17mm określiłbym jako "eksperymentalne". ;)
na lampę tak do tysiąca
No to albo wspomniane przez kolegów YN lub Nissin ( z TTL) albo systemowa np. SB-700 ( patrzyłem przed chwilą na alledrogo i w budżecie się zmieści).
firenze8
24-02-2016, 12:17
No to albo wspomniane przez kolegów YN lub Nissin ( z TTL) albo systemowa np. SB-700 ( patrzyłem przed chwilą na alledrogo i w budżecie się zmieści).
dziękuję:)
madebyzosiek
24-02-2016, 12:19
na lampę tak do tysiąca
Yongnuo 568 ex (chyba się nie pomyliłem w oznaczeniach)/Metz 52 af1/Nikon SB700
na lampę tak do tysiąca
To najlepszym wyborem będzie chyba Metz 52 AF-1.
W takim razie zostaje np Sigma 10-20mm, ale z bliskiej odległości troszkę pokrzywi dzieciaki.
To trzeba chude dzieciaki dać na zewnątrz a grube do środka ;)
Witam
Jako, że również jestem początkująca(albo inaczaj - zieloniutka), pozwolę sobie napisać w tym wątku - jeśli to źle, prosze o info gdzie powinnam się przenieść.
Potrzebuję wykonywać zdjęcia moich realizacji - chcę umieszczać je na firmowej stronie internetowej. Chodzi o zdjęcia mebli i wnętrz - czyli pokazanie szczegółów wykończenia ale i całej np zabudowy ściany. Oczywiście często zdarzają się wąskie/małe pokoje, łazienki, no i słabo doświetlone.. W jaki sprzęt powinnam zainwestować?
Znajomy sugerował mi, żeby rozejrzeć się za jakimś kompaktem i szerokokątnym obiektywem. Drugi kolega doradził, żebym napisała na Waszym forum;) Too.. pomożecie?
Będę niezwykle wdzięczna za wskazówki!
Jaki budżet?
Chciałam się zmieścić w 3 tys., chyba nie musi być nowy. Nie znam się na tym, budżet mogę powiększyć, tylko po prostu nie wiem czy jest taka potrzeba.. Wiecie, kasę mogę przeznaczyć na nową lamelownicę;)
Zastanawiam się czy muszę decydować się na lustrzankę, może wystarczy do takich celów bezlusterkowiec ?
Czy na początek wystarczy mi jeden obiektyw, żeby robić zdjęcia np całej zabudowy kuchni ale i szczegółów np uchwytów? I czy np 24-70mm lub stały 50 będzie odpowiedni? z f/2.8 a może wystarczy f/4?
No i jak się ma sprawa z formatem RAW - czy to rzeczywiście daje większą możliwość uratowania zbyt ciemnych zdjęć (w kontekście słabo doświetlonego wnętrza...). albo w złej tonacji (balans bieli??) i czy każdy RAW trzeba jakoś obrabiać?
Do wnętrz i ciasnej zabudowy musi być obiektyw szerokokątny, nawet ultra szerokokątny. Ja bym poszedł w używane Nikon D5100, Sigma 10-20 f/4-5,6 i dobry statyw. Na bezlusterkowcach zbytnio się nie znam, może Koledzy coś doradzą...
Archibald6803
01-04-2016, 22:52
Chciałam się zmieścić w 3 tys., chyba nie musi być nowy. Nie znam się na tym, budżet mogę powiększyć, tylko po prostu nie wiem czy jest taka potrzeba.. Wiecie, kasę mogę przeznaczyć na nową lamelownicę;).........
kasy jest wystarczająco dużo
...............Zastanawiam się czy muszę decydować się na lustrzankę, może wystarczy do takich celów bezlusterkowiec ? ........
jeden pies jaki typ body; i tak najważniejsza jest optyka czyli obiektywy
..........Czy na początek wystarczy mi jeden obiektyw, żeby robić zdjęcia np całej zabudowy kuchni ale i szczegółów np uchwytów? I czy np 24-70mm lub stały 50 będzie odpowiedni? z f/2.8 a może wystarczy f/4?..............
potrzebne będą Ci dwa obiektywy; UWA oraz standard; jasność UWA jest średnio istotna bo i tak będziesz robić zdjęcia ze statywu, standard im jaśniejszy tym lepiej
.............No i jak się ma sprawa z formatem RAW - czy to rzeczywiście daje większą możliwość uratowania zbyt ciemnych zdjęć (w kontekście słabo doświetlonego wnętrza...). albo w złej tonacji (balans bieli??) i czy każdy RAW trzeba jakoś obrabiać?
jeżeli będziesz chciała aby zdjęcia posiadały "blask" będziesz musiała nauczyć się obróbki plików RAW; nie ma innej opcji; dobrze naświetlony jpeg przy fotografowaniu we wnętrzach, w których zazwyczaj jest mocno zróżnicowane oświetlenia, jest praktycznie niewykonalny dla przeciętnego fotografującego
kasy jest wystarczająco dużo
jeden pies jaki typ body; i tak najważniejsza jest optyka czyli obiektywy
potrzebne będą Ci dwa obiektywy; UWA oraz standard; jasność UWA jest średnio istotna bo i tak będziesz robić zdjęcia ze statywu, standard im jaśniejszy tym lepiej
jeżeli będziesz chciała aby zdjęcia posiadały "blask" będziesz musiała nauczyć się obróbki plików RAW; nie ma innej opcji; dobrze naświetlony jpeg przy fotografowaniu we wnętrzach, w których zazwyczaj jest mocno zróżnicowane oświetlenia, jest praktycznie niewykonalny dla przeciętnego fotografującego
Archibald6803, intrygujący awatar!
Jeden pies jakie body, ale nigdy nie mialam czegoś ponad tanią cyfrówkę i smartfon i coś muszę kupić, a jak patrzę na te aparaty, to po prostu nie wiem czym się sugerować przy wyborze konkretu, poza tym żeby zapisywały w formacie RAW.
Obróbki RAW nauczę się bardzo chętnie, aczkolwiek na pewno sporo czasu i pracy będzie to kosztować. Tak czy inaczej, zakładam że takie "inwestycje" się zwracają.
(Dzięki za podjęcie dyskusji:))
Archibald6803
02-04-2016, 17:21
Dla uzyskania zadawalających efektów wystarczy format APS-C ( DX ).
Niekoniecznie patrzyłbym na Nikona. Zacznij od przeglądu cen szkieł UWA dla poszczególnych systemów.
Samyang 12/2 , Sigma 10-20/4-5,6. Szybko się zorientujesz w stronę jakiego systemu podążać.
Matryce APS-C na dzień dzisiejszy są wszędzie zbliżone jakościowo.
Nie potrzebujesz jakichś specjalnych wodotrysków w swoim body. Szybki i pewny AF nie jest priorytetem.
Witam ,
Poszukuję jakiegoś aparatu dla osoby początkującej, aparat ma służyć jedynie w robieniu zdjęć na wakacjach,wycieczkach itp. , więc nie musi mieć jakiś zaawansowanych opcji.
Budżet to około 2200.
Dzięki z góry z pomoc
@meble
Statyw, crop nikona i obiektyw 10-22 czy cos uwa.
Ew canon, 10-18 i jakis velbon.
Swiatla Ci nie potrzeba od tego masz statyw.
karollo1989
03-04-2016, 19:57
Pytanie na luzie. Interesuję się zakupem pierwszej lustrzanki i zwykle sugeruję się (choć to mało profesjonalne) materiałami wideo na youtube. Moim zdaniem nikon D3300 to takie minimum do filmów i zdjęć a wiadomo że dziś jedno i drugie jest dla amatora ważne. Tylko czy z kitem kupić czy osobno obiektyw wybrać i jaki? Zakres do 105 ten obiektyw, bo już chyba wtedy jest większe pole widzenia. Tak, jestem kolejnym amatorem, który nie zamierza zmieniać obiektywów :)
To pytanie na luzie, więc dalszy ciąg...Właśnie wyszła kolejna generacja Iphone SE. Malutki smartfonik w wersji 16 GB za 2150zł (są do dokupienia iXpand czyli zewnętrze pamięci do iphonów np. na zdjęcia i wideo, obecnie 32GB za 350zł), czyli tyle samo prawie co ten nikon D3300 i wiem że to co innego niż lustrzanka a nawet kompakt, ale sprawdźcie sobie jakość nagrań i zdjęć na youtube...Czym to się umywa do takiej lustrzanki?
Dalej...Jak jest z żywotniścią jednego i drugiego? Smartfon moim zdaniem może być lepszym rozwiązaniem dla wielu, którzy myślą o amatorskiej fotografii za ok. 2000zł. OK, upadnie, zbije się szybka, ale co jak spadnie lustrzanka? Niektórzy są tak bardzo amatorscy, mają dziurawe ręce co wtedy?
Co sądzicie? Nikon D3300 czy Iphone SE?
Niby głupie bo jedno to lusterka a drugie kompakt, ale co np. po 5 latach? Iphone SE może już zamulać po aktualizacjach, ale czy zostawimy go sobie jako dobry kompakcik?
A nikon D3300? Może się zabrudzi coś w środku, upadnie i zniszczy? Przetrzyma kilka a najlepiej kilkanaście lat?
Pytanie na luzie. Interesuję się zakupem pierwszej lustrzanki i zwykle sugeruję się (choć to mało profesjonalne) materiałami wideo na youtube. Moim zdaniem nikon D3300 to takie minimum do filmów i zdjęć a wiadomo że dziś jedno i drugie jest dla amatora ważne. Tylko czy z kitem kupić czy osobno obiektyw wybrać i jaki? Zakres do 105 ten obiektyw, bo już chyba wtedy jest większe pole widzenia. Tak, jestem kolejnym amatorem, który nie zamierza zmieniać obiektywów :)
To pytanie na luzie, więc dalszy ciąg...Właśnie wyszła kolejna generacja Iphone SE. Malutki smartfonik w wersji 16 GB za 2150zł (są do dokupienia iXpand czyli zewnętrze pamięci do iphonów np. na zdjęcia i wideo, obecnie 32GB za 350zł), czyli tyle samo prawie co ten nikon D3300 i wiem że to co innego niż lustrzanka a nawet kompakt, ale sprawdźcie sobie jakość nagrań i zdjęć na youtube...Czym to się umywa do takiej lustrzanki?
Dalej...Jak jest z żywotniścią jednego i drugiego? Smartfon moim zdaniem może być lepszym rozwiązaniem dla wielu, którzy myślą o amatorskiej fotografii za ok. 2000zł. OK, upadnie, zbije się szybka, ale co jak spadnie lustrzanka? Niektórzy są tak bardzo amatorscy, mają dziurawe ręce co wtedy?
Co sądzicie? Nikon D3300 czy Iphone SE?
Niby głupie bo jedno to lusterka a drugie kompakt, ale co np. po 5 latach? Iphone SE może już zamulać po aktualizacjach, ale czy zostawimy go sobie jako dobry kompakcik?
A nikon D3300? Może się zabrudzi coś w środku, upadnie i zniszczy? Przetrzyma kilka a najlepiej kilkanaście lat?
Niczego nie kupuj, nie wiesz nawet czego chcesz. Za rok dwa jak sie ogarniesz sam cos kupisz. Do tej pory ogladaj youtube i poznaj mozliwosci dslr lub bezlusterkowcow.
karollo1989
03-04-2016, 20:47
Niczego nie kupuj, nie wiesz nawet czego chcesz. Za rok dwa jak sie ogarniesz sam cos kupisz. Do tej pory ogladaj youtube i poznaj mozliwosci dslr lub bezlusterkowcow.
Niczego...Ja tak sobie oglądam różne kompakty i lustrzanki ponad rok. Jest sporo do tych odpowiedzi w stylu: Wyedukuj się i kupuj... Ten sprzęt ma po prostu leżeć w komodzie i od czasu do czasu być używany. Jak często? Pewnie każdy ma rower, nie? Ale ilu jest kolarzy co jeździ w teamie w obcisłej koszulce i gaciach z lateksu? To znaczy że mamy jeździć na skorodowanym składaku po dziadku? Ile się jeździ? A to zależy jak jest ochota, czasami codziennie czasami nawet rok się odpocznie;)
Chodzi mi o to że są pewne pozycje, które trafią w punkt cena/jakość dla przeciętnego użytkownika a podstawy to każdy się nauczy, bo coś tam wiem już, czyli...Kompakta za 500zł nie kupię, bo to samo oferuje mi za tyle samo smartfon. SuperZooma też raczej nie bo nie podglądam sąsiadów zbyt często ;) a podobno na krótsze odległości superzoom się nie sprawdza. Lustrzanka ze względu możliwości fotografowania w miarę przyjemnego wieczorem, kiedy nie ma tyle światła, no i w pomieszczeniach, zrobić fotkę na allegro by kupujacy wiedział co ma. Sam chyba sobie pomogę myśląc bardziej poważnie o D3300, ale tylko kwestia tego kita pozostaje.
Na koniec jako amator jedno zdanie:
Lustrzanka do filmowania to dwie wady:
Nie złapię ostrości zbyt szybko
Rozgrzeje się po kilku minutach i wyłączy, a...jeszcze te nieszczęsne dźwięki wydobywające się z aparatu, prawie każdy film na youtube ma podłożoną inną ścieżkę dźwiękową, delikatną muzyczkę...Trochę słabo bo w opisie jest model aparatu i raczej oczekuje się obrazu i dźwięku pełni możliwości.
No ale...(Trochę uszczypliwości)...Fotografowie to artyści ;) Szkoda tylko że większość to ci co robią zdjęcia do dowodów i filmy na studniówkę z efektem Benny Hilla ;)
Archibald6803
03-04-2016, 22:06
Całkiem poważnie; kup sobie Canona G7X lub Sony RX100mk2; będziesz przeszczęśliwy.
karollo1989
03-04-2016, 22:53
Całkiem poważnie; kup sobie Canona G7X lub Sony RX100mk2; będziesz przeszczęśliwy.
Masz rację, w tym przedziale cenowym jest kilka bardzo dobrych kompaktów i nawet trochę się przyZoom-uje. Jednak i tak jestem bardziej przy lustrzance. Nie wiem jaki jeszcze plus lustrzanki? Obiekty w ruchu? Niby i te drogie kompakty są w stanie wychwycić i takie sytuacje, ale czy aby na pewno?
Obawa największa przy wyborze lustrzanki to taka że jak spadnie i się lusterka poprzemieszczają itp. to co wtedy? Wiem...logika wskazuje kompakt za minimum 1000zł, ale ciężka sprawa ;)
Jeśli zakładasz, że aparat będzie Ci wypadał z rąk, nie kupuj lustrzanki. Nie kupuj też bezlusterkowca, większego kompaktu ani Iphona. To nie są przedmioty odporne na upadek.
Pomyśl o niedużym kompakcie typu Nikon AW130. Z zapewnień producenta:
"Potrzebujesz wytrzymałego aparatu na każdą pogodę, który nadąży za Twoim aktywnym trybem życia? Aparat COOLPIX AW130 z matrycą o rozdzielczości 16 mln pikseli może nurkować na głębokości do 30 m (odpowiednik certyfikacji Advanced Open Water), jest odporny na upadki z wysokości do 2 m, na mróz do -10°C i pyłoszczelny."
Do "zdjęć do dowodu i filmów na studniówkę" bardzo zacny sprzęt, możesz zostać nawet artystą ;)
Ps. W sumie ciekawa sprawa, bo pewnie z 99% nabywców nie zakłada, że aparat upuści. I chyba dobrze, bo w sumie za wiele sprzętu to by się nie sprzedawało.
karollo1989
04-04-2016, 00:39
Jeśli zakładasz, że aparat będzie Ci wypadał z rąk, nie kupuj lustrzanki. Nie kupuj też bezlusterkowca, większego kompaktu ani Iphona. To nie są przedmioty odporne na upadek.
Pomyśl o niedużym kompakcie typu Nikon AW130. Z zapewnień producenta:
"Potrzebujesz wytrzymałego aparatu na każdą pogodę, który nadąży za Twoim aktywnym trybem życia? Aparat COOLPIX AW130 z matrycą o rozdzielczości 16 mln pikseli może nurkować na głębokości do 30 m (odpowiednik certyfikacji Advanced Open Water), jest odporny na upadki z wysokości do 2 m, na mróz do -10°C i pyłoszczelny."
Do "zdjęć do dowodu i filmów na studniówkę" bardzo zacny sprzęt, możesz zostać nawet artystą ;)
Ps. W sumie ciekawa sprawa, bo pewnie z 99% nabywców nie zakłada, że aparat upuści. I chyba dobrze, bo w sumie za wiele sprzętu to by się nie sprzedawało.
Dobry przykład jaki musi być aparat. Tak szczerze mówiąc jest do zastanowienia, ale przypuszczam że płaci się za to wzmocnienie.
PS. Artystą nie zamierzam zostawać, bo miałbym o sobie zbyt wysokie mniemanie ;)
ale przypuszczam że płaci się za to wzmocnienie
E tam, taniocha, aparat około tysiaka, cashback stówka... byle jaka obudowa do nurkowania do lustrzanki kosztuje 1,5-2k, a lepszych obiektywów poniżej 1k też niewiele znajdziesz. A i tak "lustra się poprzestawiają" jak lustrzankę upuścisz, nawet w obudowie ;)
karollo1989
04-04-2016, 16:06
E tam, taniocha, aparat około tysiaka, cashback stówka... byle jaka obudowa do nurkowania do lustrzanki kosztuje 1,5-2k, a lepszych obiektywów poniżej 1k też niewiele znajdziesz. A i tak "lustra się poprzestawiają" jak lustrzankę upuścisz, nawet w obudowie ;)
Oglądałem filmy na youtube co potrafi nagrać AW130. Jest całkiem dobrze, ale chciałbym by w ciemności trochę więcej widział bez nadmiernych szumów. Owszem, jak się widzi że ludzie kładą go na mokrym piasku to chce się go mieć, ale gdyby trochę więcej było widocznych detali w ciemniejszej scenerii było by lepiej. Jednak za ok. 1000zł to jest do przemyślenia.
Jednak lustrzanka typu D3300 daje chyba trochę więcej możliwości np. przy 3W LEDowej żarówce ;) No ale filmy nagrane lustrzanką to muszą być jak zauważyłem ostro cięte, bo złapanie autofocusu to jak gra w multilotka ;) bardzo niepewna. Jeden z youtuberów poleca tanią lustrzankę canona + jakiś inny obiektyw dla początkujących youtuberów? Chyba się nieco myli, nie? To już lepiej kupić coś bezlusterek, ale z taką samą wielkością matrycy, chyba taki bezlusterkowiec z taką samą matrycą co w tanich lustrzankach szybciej łapie autofocusa?
No właśnie? APS-C dla moich wymagań co do warunków słabego oświetlenia w pomieszczeniu lub na zewnątrz wystarczy? Rewelacji jak z pełną klatką nie oczekuję. Krótko mówiąc dobrze by było gdyby widział chociaż to co ja a nie więcej ode mnie ;)
Rozumiem że w bezlusterkowcach montowane są też APS-C, ile to kosztuje w porównaniu do lustrzanki, bo że taki super wytrzymały aparat traci inne atuty to każdy dzieciak wie.
Może ktoś prowadzi bloga itp. i na bierząco ma listę dostępnych modeli z danymi matrycami?
PS. Jeśli walnąłem jakiś bzdet to mnie poprawcie, nie gańcie zbyt mocno. Dzięki za dotychczasową pomoc.
Z tego co widzę i 4/3" mogą być całkiem OK, ale jakie modele i ile kosztują? Pomożecie? [emoji1]
karollo1989
04-04-2016, 16:50
Jeszcze dodam że wolałbym mieć obiektyw na stałe. Takie się chyba nie brudzą? Całkiem serio pytanie bo słyszałem że matryce się po jakimś czasie czyści.
jarek_ns
04-04-2016, 17:25
Sam nie wiesz czego chcesz więc idź i kup sobie lumixa lx100 będziesz miał rozsądny rozmiar matrycy, jasny obiektyw małe rozmiary i dobre filmy. Dodatkowo aparat ten nie już obarczony podatkiem od nowości co nie znaczy że jest tani. Ale jakość musi kosztować.
karollo1989
04-04-2016, 18:21
Sam nie wiesz czego chcesz więc idź i kup sobie lumixa lx100 będziesz miał rozsądny rozmiar matrycy, jasny obiektyw małe rozmiary i dobre filmy. Dodatkowo aparat ten nie już obarczony podatkiem od nowości co nie znaczy że jest tani. Ale jakość musi kosztować.
OK. Chyba kończę wątek, jeśli chodzi o mnie. Macie rację, ale tylko do tego jakie modele wybrać. Wiem czego chcę, ma zarówno kręcić filmy jak i robić zdjęcia z matrycą od 1" do APS-C. Fakt, ceny są dość spore jak na 2016 rok i aż zatrważające jest że trzeba na coś normalnego wydać 2000zł. Producenci w tańszych (nawet tych za 1500zł i oczywiście mniej) montują 1/2.3". Klienta kusi się tylko liczbą MPX. Jak się ogląda te materiały na youtube to widać że 1" to takie minimum. Reszta powinna być dodawana do kolorowych pism dla kobiet ;) Może przesadzam, ale nie kumam tego. Rzeczywiście nawet amator musi poczytać, bo w sklepach RTV nas po prostu okłamują, na zlecenie producentów, ale jednak...oszustwo tak samo jak nie informują ile telewizory mają natywnie Hz.
Dzięki za pomoc.
Ponawiam tylko pytanie: Czy nie ma jakiegoś bloga, strony gdzie wyszukam przysłonę, matrycę, rok produkcji itp. ? Łatwiej by było, bo osobiście widzę że jest kilka specjalistycznych stron, ale to takie trochę sponsorowane nieco i dopiero jakoś obrazuje dany aparat np. film na youtube wykonany przez półamatora.
Mogę odświeżyć temat. Szukam dla początkującej dziewczyny nikona i zastanawiałem się nad Nikonem D3300 (http://www.sferis.pl/p/401172-aparat-nikon-d3300-obiektyw-18-55-af-p-vr-nowy-model-obiektywu-ze-stabilizacja-vba390k008.html) Znalazłem do w sferisie w całkiem fajnej cenie (chyba). Nie znam się więc pomóżcie plis.
Sugeruję Nikon D3300 z ob. Nikkor 18-105mm VR. Drożej, ale wdzięczna zabawka. Wiem, bo mam ;) Fotojoker ma chyba taniej.
W abfoto - D3300 z 18/55 - 1 679.00 zł + KUPON na 2 AB FOTOKSIĄŻKI O ŁĄCZNEJ WARTOŚCI 158 ZŁ
na początek chyba najlepszy będzie Nikon D3200. Cena nie jest dość wygórowana a sprzęt nawet dobry
Na początek najlepsze będzie zastanowienie się czy jest sens pchania się w lustrzankę.
Duże, ciężkie, kiepskie możliwości filmowe, a bez porządnych obiektywów nie jest specjalnie lepsze od kompaktów w tej samej cenie...
hostman22
21-04-2016, 11:36
samsung jak chcesz szybko i tanio zbudować mocny zestaw (marka się zwija, ale są pogłoski, że mocowanie wróci pod inną marką więc jest szansa podpinania słoików pod coś nowego),
jak masz mniejsza duszę hazardzisty to:
fuji lub sony zależy w jakie szkła celujesz - obie firmy mają perełki i obie tak samo dobre...
Kolega GonzoG zasugerował kompakt, nie bezlusterkowca. Bezlusterkowiec to podobne ograniczenia jak lustrzanka, tzn. obiektywy i ich cena. Aparaty te mają zapewne wiele plusów, ale cena zestawu w porównaniu z lustrzanką entry level nie jest raczej ich główną zaletą. Kompakty w odniesieniu do ich możliwości to dziś taniocha. Ale większość tu piszących wybrała jednak z jakichś powodów lustrzankę, więc trudno zachęcać do kompaktów z ich ograniczeniami. Popytaj w dziale coolpix czy na forach innych marek.
Mz zdjęć z lustrzanką warto jednak spróbować. Zestaw d3200/d3300 z obiektywem N18-105 jest jak najbardziej wart rozważenia. Sporo jest też na rynku używanych zestawów, są komisy w których można często pooglądać różne modele, nietrudno znaleźć coś odpowiedniego finansowo, ewentualnie sprzedać, zamienić z niewielką (relatywnie) stratą.
bysylwia
23-04-2016, 22:18
Czy ktoś mógłby mi pomoc w wyborze obiektywu?
Aparat Nikon D5100 posiadam obecnie 50mm i podstawowego kita.
Chciałabym 50mm wymienić na coś innego. Jestem typową amatorką nie znam się w ogóle na tym. 50mm które mam jest fajne ale "brakuje mi pokoju" chciałabym fotografować osobę , nie samą twarz tylko całą sylwetkę i koniecznie musi być rozmyte tło. Aparat mam tylko dla własnego użytku
Myślałam nad 70-300 lub 55-200. Pomocy :)
madebyzosiek
23-04-2016, 22:34
Jak potrzebujesz szerzej niż 50, to i 70-300 i 55-200 nie bardzo... Nie zamieniaj, tylko kup 35 DX, albo Sigmę 17-50 2.8, będzie dobre do fotografowania osób. Pozdrawiam serdecznie.
Dokładnie jak napisał kolega, najtańszy stałoogniskowy obiektyw Nikona spełniający warunki o których piszesz to 35 DX a będzie sporo szerzej niż z 50
http://www.optyczne.pl/154.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_35_mm_f_1.8G-Wst%C4%99p.html
Andrzej1974
24-04-2016, 09:14
@bysylwia jeżeli masz "podstawowego kita" to ustaw na nim np 35 i zobacz, czy taka ogniskowa Ci odpowiada w pomieszczeniach. 35DX, który poleca mój przedmówca, to fajny i tani obiektyw. Spokojnie nadaje się on na imprezy rodzinne i... nie tylko. Albo sprzedaj 50 i kita a kup S17-50. Oczywiście dokładając kilka stówek...
Dokładnie tak jak piszą koledzy. Jak chcesz fotografować cała osobę, to potrzebujesz obiektyw krótszy niż 50mm które masz.
Najlepiej sprawdź kitem jaką ogniskowa ci odpowiada.
Z tanich szerszych masz Nikkora 35/1.8 DX, następnie Sigma 30/1.4 (starszą nie "A"), ale jeśli chcesz jeszcze szerzej to już znacznie droższe obiektywy - np. Sigma 18-35/1.8
Kompromisem jest Sigma 17-50/2.8, ale ona będzie słabiej rozmyślać tło niż te że światłem f/1.8 lub jaśniejsze.
Z mojego doświadczenia 35 na pomieszczenia jest zdecydowanie za ciasno. Mówię oczywiście o mieszkaniu. Chyba, że robimy zdjęcia śwince morskiej.
Andrzej1974
24-04-2016, 10:58
Z mojego doświadczenia 35 na pomieszczenia jest zdecydowanie za ciasno. Mówię oczywiście o mieszkaniu. Chyba, że robimy zdjęcia śwince morskiej.
Dla jednego będzie za ciasno, dla drugiego nie. Dużo zależy np od wielkości czy długości pomieszczenia...
Jeśli Autorka napisała, że na 50 mm wychodzą Jej same twarze, to 35 mm zbytnio tego stanu nie zmieni. Zrobi wtedy do pasa, ewentualnie przy dużym samozaparciu po przekątnej pomieszczenia złapie całą postać, pod warunkiem, że postać będzie w pozycji embrionalnej ;-)
Oczywiście, że wszystko zależy od pomieszczenia w jakim się foci, ale uwaga początkowa na temat 50 mm, chyba daje jakieś wyobrażenie?
Andrzej1974
24-04-2016, 12:15
Jeśli Autorka napisała, że na 50 mm wychodzą Jej same twarze, to 35 mm zbytnio tego stanu nie zmieni. Zrobi wtedy do pasa, ewentualnie przy dużym samozaparciu po przekątnej pomieszczenia złapie całą postać, pod warunkiem, że postać będzie w pozycji embrionalnej ;-)
Oczywiście, że wszystko zależy od pomieszczenia w jakim się foci, ale uwaga początkowa na temat 50 mm, chyba daje jakieś wyobrażenie?
Żeby autorce przy N50 (z D5100, który posiada) wyszła na zdjęciu sama twarz to musiałaby zrobić zdjęcie z odległości ok... 0,5 m (polecam sprawdzić np. zaznaczając w symulatorze http://dofsimulator.net/pl/ orientację pionową). Przy odległości ok 1,5 m można już N50 robić spokojnie zdjęcia od pasa w górę. Zaś przy ok 3 m N50 "łapie" prawie całą sylwetkę (obcina jedynie nogi od kostek) - pół kroku do tyłu i mamy całą sylwetkę. :-) Przy N35 (czy innej 35-tce) będzie znacznie lepiej. Pokrywa się to z moimi obserwacjami, bo akurat takimi ogniskowymi (35, 50 i 85) bawię się w pomieszczeniach.
Będzie lepiej z pewnością, ale wysokim komfortem użytkowania tego bym nie nazwał ;-)
Czy ktoś mógłby mi pomoc w wyborze obiektywu?
Aparat Nikon D5100 posiadam obecnie 50mm i podstawowego kita.
Chciałabym 50mm wymienić na coś innego. Jestem typową amatorką nie znam się w ogóle na tym. 50mm które mam jest fajne ale "brakuje mi pokoju" chciałabym fotografować osobę , nie samą twarz tylko całą sylwetkę i koniecznie musi być rozmyte tło. Aparat mam tylko dla własnego użytku
Myślałam nad 70-300 lub 55-200. Pomocy :)
Jak Ci brakuje "pokoju" to ogniskową raczej trzeba zmniejszać , a Ty podajesz jeszcze dłuższe. 35MM AF-S DX f/1.8 brzmi idealnie do fotografowania całej sylwetki.
Przejście z 50mm na 35 będzie bardzo dobre, a przysłona f/1.8 pozwoli na rozmywanie tła, więc to jedyna sensowna cenowo i jakościowo opcja.
Tak na marginesie, to w małym pomieszczeniu, na tle bliskiej ściany, trudno osiągnąć jakiś sensowny bokeh niezależnie od obiektywu.
bysylwia
24-04-2016, 20:53
Dziękuje za wszystkie rady. Chyba zdecyduje się na 35mm. Tak jak pisałam wyżej z 50mm jestem bardzo zadowolona tylko jest bez silnika więc muszę się trochę pomęczyć z ustawianiem ostrości. Chciałam wymienić 50mm na cos z silnikiem i żeby było odrobinę bardziej uniwersalne czyli nie tylko robienie typowego portretu ale też jakieś zdjęcia np na spotkaniu. Chciałabym żeby dalej można bylo robić zdjęcia takie jak to 50mm.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://ifotos.pl/z/ssapwpp)
Dziękuje jeszcze raz :**
http://s5.ifotos.pl/img/DSC0rr701_ssapwpp.jpg
Andrzej1974
25-04-2016, 08:45
Ustaw na kicie 35mm i zobacz czy taka ogniskowa Ci odpowiada.
Ja obstawiam że 35mm będzie za mało, sprawdź koniecznie przed zakupem. Między 50mm a 35mm nie ma kolosalnej różnicy. Obstawiam że potrzebujesz conajmniej coś koło 24mm. Ja bym polecił Sigmę 17-50 2.8
Andrzej1974
25-04-2016, 17:00
Może się powtórzę ale ja bym sprzedał nijakiego kita oraz 50 i chyba kupił S17-50. Choć tu będzie trzeba trochę dołożyć.
KondzioR
27-04-2016, 12:45
witam.
nosze sie z zamiarem zakupu pierwszej lustrzanki.
wybor padl na d5100 + 18-105.
czy 750zł za samo body to dobra cena (stan dobry, przebieg 11tys.)
Andrzej1974
27-04-2016, 12:47
(...) d5100 + 18-105.
czy 750zł za samo body to dobra cena (stan dobry, przebieg 11tys.)
MZ cena... atrakcyjna...
Witam, mam dylemat... a mianowicie zastanawiam się nad kupnem sprzętu. Zakres ograniczył mi się z uwagi na kwotę ok 3 tys zł z obiektywem więc rozważam d5300 z 18-55 lub 17-105mm. I tu moje pytanie, który obiektyw wybrać do fotografii krajobrazu, tj jakiś tam zachodzik, wschodzik słońca, kapliczka przydrożna, księżyc nad miastem itp. Żaden portret itp. w ogóle mnie nie interesuje. A tak przy okazji to może ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat mojego wyboru aparatu, ponieważ myślę jeszcze nad canonem 750d (tak wiem, jakie to forum ;) ) Na razie nie chciałbym przez dłuższy czas zmieniać obiektywu na jakiś bardziej profesjonalny. Będę wdzięczny za każdą pomoc :)
Jeśli chcesz robić zdjęcie całej sylwetki a 50-tka jest dla Ciebie "za ciasna" trzeba coś szerszego - i tu bardzo fajnie spisuje się 35mm oraz 28mm (oba dx-owe). Bokeh dają przyjemny, 35-tka sporo tańsza w porównaniu do 28mm. Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz na nowe szkiełko ;)
@risiard
Nikon w DX wymiata, nawet nie myśl o C ;)
http://www.dxomark.com/cameras/sensor_format-sensor_apsc#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=rankDyn
Obiektyw N18-55 do krajobrazu generalnie wystarczy,N18-105 jest porównywalny optycznie, ale bardziej uniwersalny, niewiele droższy.
Najciekawsza według mnie byłaby Sigma 17-50, ale zestaw cenowo przekracza założenia, no i drobne niedogodności we współpracy z d5300, jak słyszałem. Niby jasność 2.8 w krajobrazie zwykle nie bywa potrzebna, ale mimo wszystko polecam np. do zdjęć nocnych. Szkło ostre, b.dobry stosunek cena/jakość, porównywalny nikkor kosztuje ponad 3 razy drożej, bez OS. Przykład cen w sklepie, który oferuje te 3 obiektywy, Twój wybór
http://www.fotoplus.pl/search?q=d5300&x=4&y=5
Testy aparatów i obiektywów znajdziesz np. na optyczne.pl, coś tam można się dowiedzieć.
cz4rnuch
02-05-2016, 09:27
Ryśku, jeżeli będziesz kupował Nikkora 18-55 to ogranicz się do nowszych wersji (od VRII w górę) bo z tego co pamiętam tylko one mają nierotujące mordki co może się okazać pomocne gdy np zechcesz skorzystać z filtrów połówkowych. Z tych dwóch nad którymi się zastanawiasz i tak wybrałbym 18-105. Na ostrości może wiele nie zyskasz w porównaniu do 18-55 ale za to zyskasz na kadrach. Krajobraz to nie tylko szeroki kąt, czasami przyda się większy zasięg i kompresja perspektywy.
KondzioR
06-05-2016, 08:53
Witajcie ponownie, kolejne pytanie od amatora.
Dopiero zaczynam zabawe - mam d5100 i kit 18-55.
miałem kupic body i 18-105, ale trafila sie okazja i to jeszcze na gwarancji z ubezpieczeniem. wiec wziłąem taki zestaw.
teraz moje pytanie czy opłacalne dla mnie, totalnego leszcza bedzie dokladanie kasy i kupno 18-105.
czy raczej duzej roznicy bym nie odczuł i lepiej pouczyc sie na 18-55 i jak drugi obiektyw kupic stałke :)?
Jak masz 18-55, to kupno 18-105 nie ma sensu. Nie dostaniesz nic więcej niż większy zakres ogniskowych, który przy 24 Mpix nie jest aż tak potrzebny.
Jak kupować kolejny obiektyw, to taki, który rzeczywiście coś da, ale czy to będzie stałka, czy Ultra szeroki zoom, czy tele zależy od potrzeb.
Całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Dokupowanie drugiego kita zdaje się nie mieć sensu. Poucz się na tym co masz, a z czasem sam zauważysz, czego Ci brakuje, a czego Ci trzeba. Ja po takich "naukach" szybko odkryłam, że brakuje mi światła, a szeroki zakres ogniskowych nie jest mi potrzebny. I tak oto śmigam na stałce 35mm 1,8. Powodzenia :)
BlackJackal
11-05-2016, 03:05
Witam,
Chciałbym się podpiąć do tematu, mianowicie mam możliwość zakupu d90 + kit 18-105 w bardzo dobrym stanie z małym przebiegiem (do 15k zdj.) za ok 1kpln. Moje pytanie brzmi czy to dobry zakup jako że byłaby to moja pierwsza lustrzanka. Moje preferencje fotografowania są zróżnicowane, więc to kwestia doboru objektywu/ow chciałbym sie naradzie skupić na body z kitowym obiektywem i sukcesywnie dokupować w miarę potrzeb. Reasumując to dobry zakup, czy może lepiej zainwestować w coś nowszego? Jeżeli nowszy model to co możecie zaproponować powiedzmy do 1,5 kpln?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Na początek to bardzo dobry zakup. Ja kupiłem swojego czasu d3100 i po miesiącu plułem sobie w brodę że nie dołożyłem do d90.
Andrzej1974
11-05-2016, 07:28
D90 + kit 18-105 to dość dobry wybór ale jeżeli robisz zdjęcia na zewnątrz (duża ilość światła). Wewnątrz (pomieszczenia), jeżeli chciałbyś robić zdjęcia np na imprezach rodzinnych, może być mały problem bo aparat ten nie grzeszy wysokim ISO a sam obiektyw jest ciemny. MZ warto dołożyć i rozejrzeć się za nowszym aparatem...
BlackJackal
11-05-2016, 07:47
Andrzej1974 - nie wiem co wynika z Twojego postu. Jak będę potrzebował jasnego obiektywu to będę go musiał kupić. Pytam o puszkę, bo naradzie nie mam preferencji fotografowania.
Dzięki za zainteresowanie, ale poszukuje odpowiedzi czy za 1 kpln warto kupić na początek d90 czy może lepiej coś nowszego.
Andrzej1974 - nie wiem co wynika z Twojego postu.
http://fotoblogia.pl/6077,poradnik-dla-poczatkujacych-ustawianie-czulosci
Chodzi o to, że d90 ma niski poziom tzw. akceptowalnego ISO, gdzie nie widać jeszcze bardzo szumów/ziarna na zdjęciu. Nowsze matryce pozwalają robić niezłe zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych (np.bez lampy błyskowej).
Na d90 można wciąż dużo się nauczyć i zrobić fajne zdjęcia. Ergonomię docenisz z czasem, chyba, że nie będzie Ci się chciało nosić sporej puszki ;)
madebyzosiek
11-05-2016, 09:15
Dzięki za zainteresowanie, ale poszukuje odpowiedzi czy za 1 kpln warto kupić na początek d90 czy może lepiej coś nowszego.
Warto, jeżeli jest w dobrym stanie, ja swojego sprzedawałem za 800 zł. Problem niskiego ISO rozwiązuje się lampą, w D90 1000 wygląda ok, 1600 jest akceptowalne przy umiejętnej obróbce, więc tak źle całkiem to nie jest. Pozdrawiam.
BlackJackal
11-05-2016, 16:19
Dziękuję za odpowiedzi. Przemyśle jeszcze temat, ale raczej się zdecyduję na d90, jak będz brakowało światła a mój zapał do pstrykania nie przygaśnie to doinwestuje w lampę, może jakiś jasny obiektyw. Pozdrawiam nikoniarzy :)
Wysłane z mojego HTC One X+ przy użyciu Tapatalka
Pugilares
11-05-2016, 23:28
Jeśli chcesz robić zdjęcie całej sylwetki a 50-tka jest dla Ciebie "za ciasna" trzeba coś szerszego - i tu bardzo fajnie spisuje się 35mm oraz 28mm (oba dx-owe). Bokeh dają przyjemny, 35-tka sporo tańsza w porównaniu do 28mm. Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz na nowe szkiełko ;)
35-tka, jeżeli mówimy o Nikkorze AF-S 35 1.8 G nie daje przyjemnego bokehu. Daje owszem bokeh ilościowo tyle, ile musi dać taki obiektyw, ale jakość tego bokehu nie jest najwyższego lotu.
Archibald6803
12-05-2016, 08:57
............. raczej się zdecyduję na d90, jak będz brakowało światła a mój zapał do pstrykania nie przygaśnie to doinwestuje w lampę, może jakiś jasny obiektyw. ...
gratuluję rozsądku
Andrzej1974
12-05-2016, 15:11
D90 z lampą do pomieszczeń nada się. ;-)
Cześć wszystkim. Poradźcie czy taki zestaw dla początkującego foto amatora na kompletny start będzie w miarę dobrym wyborem. http://www.ebay.com/itm/331403050736
Sent from my SM-G900T using Tapatalk
Tradycyjnie, nie kupuj zestawu z tym złomem chińskim bo większość z tego doprowadzi cie do nerwów przy próbie wykorzystania.
Kup D3300 z 18-105VR i będziesz zadowolony, a jak ci czegoś braknie to wtedy zapytasz i dokupisz.
Kupić samo body czy warto z 18-55 bo taki widzialem plus 18 105 czy nie ma sensu?
Albo 18-55 VRII albo 18-105VR, ten drugi ma większy zakres ogniskowych co da ci fajnego "zooma".
Znalazłem takie zestawy w dość dobrych cenach, może coś z tego wybiore.jest tam ten obiektyw o którym pisałeś. No I Jest To Sklep A Nie EBay
Znalazłem takie zestawy w dość dobrych cenach, może coś z tego wybiore.jest tam ten obiektyw o którym pisałeś. No I Jest To Sklep A Nie EBay
http://powershotdigital.com/details/97703?gclid=CLDwhKDFjM0CFYlehgodIE8IeA
Witam. Moze podepne sie pod ten post bo to troszke pokrewny temat.
Kupiłam Nikon D7100 + Sigma AF 18-35mm f/1.8 . Chcialabym robic zdjecia z duzej odleglosc i dokupic drugi obiektywi. Nie jestem profesjonalistka. Czy mozecie cos mi doradzic :)
Dziekuje
Witam. Moze podepne sie pod ten post bo to troszke pokrewny temat.
Kupiłam Nikon D7100 + Sigma AF 18-35mm f/1.8 . Chcialabym robic zdjecia z duzej odleglosc i dokupic drugi obiektywi. Nie jestem profesjonalistka. Czy mozecie cos mi doradzic :)
Dziekuje
Co to "duża odległość" i ile ten obiektyw ma kosztować ??
Widzę, że koleżanka celuje w nowy sprzęt (chyba, że się mylę), więc może przyda się coś z zakresu 70-300, np. Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD (http://www.optyczne.pl/916-Tamron_SP_70-300_mm_f_4-5.6_Di_VC_USD-specyfikacja_obiektywu.html) lub droższy Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR (http://www.optyczne.pl/382-Nikon_Nikkor_AF-S_70-300_mm_f_4.5-5.6G_IF-ED_VR-specyfikacja_obiektywu.html).
Ogólnie rzecz biorąc, lepsze optycznie są obiektywy typu/zakresu 70-200, ale ciężar może zniechęcić, no i wydatek większy. Jest jeszcze nowa Sigma A 50-100 mm f/1.8 DC HSM (http://www.optyczne.pl/1352-Sigma_A_50-100_mm_f_1.8_DC_HSM-specyfikacja_obiektywu.html) ale póki co cena wysoka no i zakres nie taki jak ww (plus ciężar).
Tak.. stawiam na nowy sprzet. Odleglosc trudno mi okreslic . moze podam przyklad. dzieci na placu zabaw albo w oddali na plazy... a moze gdzies w podrozy widok ktory warto by bylo zachowac ;). cena ? myslalam 1500-2500. Ale wiadomo ze chcialabym wydac umiarkowanie ;)
To żadne określenie odległości - na placu zabaw to może być 2-3m, a na plaży może być i 500m...
Co do budżetu, to z nowych tylko Tamron 70-300 VC USD albo Nikkor 70-300 VR. Ostatecznie Nikkor 55-300VR, ale 2 pierwsze są lepsze.
Tamron 70-200 2.8 tez zmieści się w budżecie
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
Zainteresuj się tamronem 70-300 4-5.6 VC Di USD bo obiektyw wart swojej ceny, szybki i świetna stabilizacja, a optycznie uważam że w zakresie 200-300mm lepszy od droższego nikkora.
tamronem 70-300 4-5.6 VC Di USD podoba mi sie i cena tez jest ok , ale gdybym chciala obiektyw do jeszcze większych zblizeń ? :)
To musisz założyć jeszcze większy budżet ;-)
I wtedy może być Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD
hm... :))) no to chyba zostane przy Tamron 70-300mm bardziej na moja kieszen i obecne potrzeby :)
mam jeszcze jedno pytanie czy ta oslona przeciwsloneczna ktora znalazlam jest wlasciwa do Tamron SP 70-300mm F/4-5,6 Di VC USD
https://www.morele.net/tamron-oslona-przeciw-sloneczna-ha005-650668/
Tak, ale osłonę masz już z obiektywem.
Dziekuje za pomoc :))) Pozdrawiam
maestro132
15-06-2016, 21:56
pomożecie bo nie chce robić nowego tematu :)
Poluje na nikona d5300 ale nie wiem jaki obiektyw i czy to dobry aparat ;)
koszt tak do 2800zł
Aparat jak aparat - robi zdjęcia. Czy dobry - zależy od wymagań. Dla jednego, to będzie plastikowa wydmuszka, dla innego profesjonalny sprzęt.
Co do obiektywów, to również wybór zależy od preferencji.
Lista "standardowych" do wyboru:
Sigma 18-35/1.8
Sigma 17-50/2.8
Sigma 18-250 OS Macro
Nikkor AF-P 18-55 VR
Nikkor 18-105VR
Nikkor 18-200VRII
Nikkor 18-300VR
Nikkor 16-80/2.8-4 E
Tamron 16-300 VC PZD
Witam serdecznie
Jestem tutaj nowy i pierwszy raz w zasadzie. Chce zakupić pierwszy aparat typu lustrzanka bo wcześniej robiłem kompaktowym....Jestem człowiekiem że jeśli coś kupuje to od razu porządnego i na lata....cena tutaj w zasadzie nie gra roli ale kolega robi zdjęcia Nikonem d610 i ładne wychodzą proszę o doradztwo czy jeśli zakupie body Nikon d610 i obiektyw 18-300mm http://www.ebay.co.uk/itm/Brand-New-Nikon-AF-S-DX-NIKKOR-18-300mm-f-3-5-6-3G-ED-VR-Camera-Lens-/121547591192?hash=item1c4ccd0e18:g:ztAAAOSwjVVV2va x
dokładnie ten to będzie to miało sens do nauki i ogólnie do ładnych zdjęć na wakacje, fotografie krajobrazu, portretów i zdjęć dziewczyny....
Czy taki zakres obiektywu jest dobry dla tej lustrzanki ? Zoom by się też mógł czasem przydać w różnych sytuacjach...ale czy im większy zoom tym gorsza jakość ? czyli jeśli obiektyw ma większy zakres od 18-300 a nie 18-105mm to znaczy żę jest lepszy czy gorszy? jeśli bym miał robić zdjęcie szerokotnę krajobrazu to jeśli użyje zakresu 18-105mm i zrobie to samo z obiektywem 18-300mm to wyjdą tej samej jakości zdjęcia ? czy to ma znaczenie?
Miekszam w UK więc aparat będę kupował na ebay prawdopodobnie.
Dziękuje i pozdrawiam
D610 to aparat pełnoklatkowy, a 18-300 to obiektyw APS-C (mniejszych matryc).
Nie ma najmniejszego sensu brania tego obiektywu do pełnej klatki, bo aparat będzie nie wykorzystany.
Poza tym w twoim przypadku nie ma najmniejszego sensu kupowania pełnej klatki. Zapłacisz za coś czego nie wykorzystasz.
Jeśli już musi być lustrzanka (choć absolutnie nie wiem czemu), to kup D7200 i wtedy 18-300 będzie do niego pasować.
Jeśli jednak upierasz się przy D610, to do niego jest obiektyw Nikkor 28-300.
czyli jeśli obiektyw ma większy zakres od 18-300 a nie 18-105mm to znaczy żę jest lepszy czy gorszy? jeśli bym miał robić zdjęcie szerokotnę krajobrazu to jeśli użyje zakresu 18-105mm i zrobie to samo z obiektywem 18-300mm to wyjdą tej samej jakości zdjęcia ? czy to ma znaczenie?
Do krajobrazu raczej wykorzystasz tylko ogniskową 18mm, a jak ma być szeroko to i tak mało, obiektywy 18-300mm traktuję jako koszmarki powodujące ból głowy.
Jak kolega robi zdjęcia D610 to sprawdź jaki ma obiektyw bo to istotniejsze, proponuje ci D7200 lub D5500 jeśli musi być lustrzanka.
Jak chcesz D610, to do krajobrazu weź może jakiegoś szerokiego Samyanga (14mm). Jeśli lubisz krajobrazy z szerokiego kąta, bo nie każdy takie lubi. ;) Do portretu dokup sobie na początek Nikkora 85/1.8G lub D. Sigma 35 Art to też fajny obiektyw, który wykorzystasz pewnie w obu zastosowaniach.
Witam. Jak w temacie - proszę o pomoc w wyborze lustrzanki. Na razie wiem tylko, że zdecydowałam się na Nikona, kwota do 3 tys. Przeglądałam kilka stron, w górnej stawce mieszczą się między innymi D3300, D5200 lub D5300 (w zależności od szkieł). Jestem amatorką i więc chciałbym żeby posłużył mi dobrych kilka lat. Nie gonię za nowinkami ale nie chciałabym kupić też aparatu z "poprzedniej" dekady :) Z drugiej strony "lepsze jest wrogiem dobrego" więc nie chcę wydać niepotrzebnie kasy na coś z czego nie skorzystam. Sprawdzałam w porównywarce i nie widzę różnic zwłaszcza między D5200 a 5300. Oświećcie mnie ! Druga spraw do wybór szkła. Trochę fotografowałam na analogach i pożyczonej cyfrówce Canona. Robię głównie krajobraz i architekturę ( w tym detal), troszkę okolicznościówki. Z dołączonych obiektywów wybrałam 18-105 mm, ale tu znowu mam problem bo wymienne wcześniej body spotkałam z rożnymi kitami: 18-105 VR, 18-105 VRII, AP-P-18-105 VR. Z wcześniejszych doświadczeń z analogami i pożyczoną cyfrówką Canona wiem, że obiektywy kitowe nie dawały rady we wnętrzach, za kilka miesięcy wolałaby dokupić jasne szkło. Zależy mi na dobrej ostrości zdjęć.
Liczę na pomoc w wyborze :)
Porównywarki aparatów nie są warte złamanego grosza. Porównują tylko kilka parametrów i większość z nich nie ma większego znaczenia.
Różnice między D3300 i D5200/5300 są spore. Przede wszystkim w opcjach aparatu.
Co wybrać - zdecydowanie D5300.
A jeśli chodzi o obiektywy, to nie ma 18-105VRII ani AF-P 18-105. 18-105 jest tylko jeden - AF-S 18-105/3.5-5.6 VR.
VRII i AF-P to są tylko 18-55.
Najlepiej brać 18-105VR - ma większy zakres ogniskowych. A jeśli chcesz lepszy obiektyw, który pozwoli uzyskać mniejszą głębię ostrości i większe rozmycie tła, to polecam Sigmę 17-50/2.8 OS - niestety cena 1500zł (nowy) i ok 1000zł używany.
Więc jeśli nie boisz się używanych obiektywów, to warto zapolować na używany (ale ważne aby miał jeszcze ważną gwarancję), bo wtedy zmieścisz się w 3000zł z D5300, albo D5200.
Jak kupisz tą Sigmę, to nie będzie raczej już potrzeby kupowania kolejnego jasnego szkła do wnętrz.
Dzięki. Faktycznie źle spisałam obiektywy (za dużo opcji sprawdzałam). Nad Sigmą pomyśle.
Czy możesz napisać coś więcej o różnicy między 5200 a 5300, na Fotojokerze różnica zestawu tych modeli z kitem 18-105 wynosi 500 zł.
Evanduril
03-07-2016, 13:58
Między 5200 a 5300 nie ma żadnej znaczącej różnicy z punktu widzenia fotografa. Usprawnienia dotyczą głównie obsługi wideo, gps/wifi. Na plus 5300 można zaliczyć usunięcie filtra dolnoprzepustowego, co powinno dać nieco ostrzejsze zdjęcia, ale różnica będzie widoczna dopiero przy drogich obiektywach.
Dodatkowe porównanie 5xxx: http://www.techradar.com/how-to/photography-video-capture/cameras/nikon-d5500-vs-d5300-vs-d5200-vs-d5100-13-key-differences-you-need-to-know-1320836
Natomiast.
Jeżeli stać Cię na nowego 5300 z 18-105, to stać Cię również na D7100 z bardzo małym (poniżej 10.000) przebiegiem. A to jest już sprzęt o klasę lepszy w obsłudze, ergonomii. W dodatku w grę wejdą wszystkie obiektywy, a nie tylko te z wbudowanym AF. Ja bym się w ogóle nie zastanawiał.
Między 5200 a 5300 nie ma żadnej znaczącej różnicy z punktu widzenia fotografa.
Weź lepiej takich bzdur nie wipisuj.
Pierwszą i bardzo dużą różnicą jest inna matryca, która nie ma bandingumatrycy i daje dużo lepsza jakość wideo na wysokim ISO.
Evanduril
03-07-2016, 20:18
Weź lepiej takich bzdur nie wipisuj.
Pierwszą i bardzo dużą różnicą jest inna matryca, która nie ma bandingumatrycy i daje dużo lepsza jakość wideo na wysokim ISO.
Weź czytaj ze zrozumieniem.
Weź czytaj ze zrozumieniem.
Chyba twoje dziwne myśli...
OK. Czy możemy wrócić do merytorycznej oceny. Ponawiam pytanie o różnice między 5200 a 5300. Nie kupuję aparatu do filmowania, GPS też nie jest mi niezbędny :)
Evanduril
05-07-2016, 12:07
Przecież o różnicach ci odpisałem...
Dałem linka.
Czego jeszcze potrzebujesz?
Wszystko w temacie już jest, idź do sklepu i wybierz, cachback już nie ma, więc bierz to co ci sprzedawca da w lepszej cenie, wiadomo D5200 tańsze ale różnica jak mała to bierz D5300 bo ciut lepszy sprzęt i zacznij robić zdjęcia.
Evanduril
05-07-2016, 20:17
Ponawiam tylko moją sugestię, aby zainteresować się mało używanym D7100.
wojteg05
11-07-2016, 17:28
Witam,jaki aparat wybrać do 3000 zł?pozdrawiam
Witam,jaki aparat wybrać do 3000 zł?pozdrawiam
Telefon komórkowy... najbardziej uniwersalny i zawsze pod ręką...
Więcej na to pytanie odpowiedzieć się nie da, bo nie ma szczegółów.
wojteg05
11-07-2016, 18:41
Więc,chcialbym jakiś aparat na początek,taki żeby był dobry stosunek ceny do jakości,chcialbym nim robić zdjęcia podczas wycieczek,czyli jaki krajobraz,architektura,i kolejna kwestia lustrzanka czy bezlustrowy
Jest wiele możliwości, od zaawansowanego kompaktu w stylu sony rx100, canon g7x, poprzez mniejsze lub większe bezlusterkowce Olympusa, Panasonica, Fuji aż do amatorskich lustrzanek jak nikon d3xxx, d5xxx, d7xxx czy canon. Duży wybór, każdy aparat ma jakieś wady i jakieś zalety. Trudno polecić coś "najlepszego". Spróbuj sprecyzować swoje wymagania, opisać swoje doswiadczenie fotograficzne.
wojteg05
11-07-2016, 22:48
Jest wiele możliwości, od zaawansowanego kompaktu w stylu sony rx100, canon g7x, poprzez mniejsze lub większe bezlusterkowce Olympusa, Panasonica, Fuji aż do amatorskich lustrzanek jak nikon d3xxx, d5xxx, d7xxx czy canon. Duży wybór, każdy aparat ma jakieś wady i jakieś zalety. Trudno polecić coś "najlepszego". Spróbuj sprecyzować swoje wymagania, opisać swoje doswiadczenie fotograficzne.
Moje doświadczenie jest zerowe,kompletny amator,chcialbym od czegoś zacząć robienie zdjęć ,zalezy mi na tym ,żeby aparat robił ładne zdjęcia ,i stąd pytanie lepszy będzie bezlusterkowy czy lustrzanka?
Obecnie masz ciekawą cenę na
Nikon D5500 + Nikkor AF-S DX 18â55mm f/3.5â5.6G VR II
Zestaw świetny, nowoczesny.
Chyba lepiej z obiektywem 18-105
Więc,chcialbym jakiś aparat na początek,taki żeby był dobry stosunek ceny do jakości,chcialbym nim robić zdjęcia podczas wycieczek,czyli jaki krajobraz,architektura,i kolejna kwestia lustrzanka czy bezlustrowy
Aparat robi zdjęcia.
Dobre zdjęcia robi fotograf wykorzystując aparat.
W jakości zdjęć z bezluster Fuji, Sony i lustrzanek nie ma specjalnie różnicy.
A jeśli mowa o zdjęciach na niskim ISO, to i Olympys i Panasonic robią tak samo dobre.
Różnica jest natomiast w obiektywach, ale te już dodatkowo kosztują i to nie mało.
A jak chcesz również dobre zdjęcia gdy jest mało światła, to trzeba jeszcze lampę błyskową i tu kolejny wydatek.
wojteg05
11-07-2016, 23:52
A mam jeszcze takie pytanie,czym różnią sie lustrzanki od nie luster?
Jak sama nazwa mówi - jedne lustro mają,drugie go nie mają.
A za brakiem lustra idzie to, że musi w nich cały czas pracować matryca.
Niektóre bezlustra (Panasonic, Olympus i starsze Sony) mają AF tylko z detekcją kontrastu, który jest wolniejszy od detekcji fazowej. Ale za to nie mają kłopotu z błędami celności AF, bo sensory sa na matrycy więc nie trzeba ich kalibrować jak w lustrzankach.
A mam jeszcze takie pytanie,czym różnią sie lustrzanki od nie luster?
Kup przyzwoity kompakt, będziesz zadowolony. Moim zdaniem właśnie kompakt spełnia Twoje życzenie "(... )taki żeby był dobry stosunek ceny do jakości".
Ps. Nie będziesz się stresował obiektywami, detekcją fazy, itd. Naciskasz przycisk i jest przyzwoite zdjęcie. Jeśli zaczniesz oczekiwać od zdjęć i aparatu czegoś więcej, wrócimy do tematu, ale już z jakimiś oczekiwaniami i doświadczeniami z Twojej strony.
Ale za to nie mają kłopotu z błędami celności AF, bo sensory sa na matrycy więc nie trzeba ich kalibrować jak w lustrzankach.
A przy okazji autofokus działa normalnie w trybie "zombie".
wojteg05
12-07-2016, 13:27
Co sądzicie o takim Panasonicu Lumix DMC Fz 1000?lub nikonie D3300,D5300,D5200,w nikonach są te obiektywy 18-55 lub18-105 i czym one się różnią poza ceną?
Powinieneś sobie zrobić wycieczkę do sklepu foto w celu zapoznania sie ze sprzętem.
Różnica w obiektywach to zakres ogniskowych, czyli potocznie różnią się zoomem.
Przy zakupie aparatu możesz się kierować czy ma to być lustrzanka czy bezlusterkowiec, potem wielkość ( powierzchnia ) matrycy, no i oczywiście wielkość/ciężar samego aparatu, komfort i ergonomia jest bardzo ważna.
Jeśli szukasz bezlusterkowców to np http://www.euro.com.pl/... (http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka,_Panasonic:Sony:Olympus:Fujifilm,d4,typ-aparatu!body-z-dwoma-obiektywami:body-z-obiektywem,do3200.bhtml)
jeśli lustrzanki to np http://www.euro.com.pl/... (http://www.euro.com.pl/lustrzanki,_Canon:Nikon:Pentax,d4,typ-aparatu!body-z-obiektywem,do3200.bhtml)
CHESTERRROOO
06-08-2016, 22:31
Chcę kupić sobie swoją pierwszą lustrzankę. Zastanawiam się między Nikonem D5300 i Canonem 700D. Lustrzanka będzie używana do robienia zdjęć i nagrywania filmów. Dodam że wcześniej nie miałem do czynienia z lustrzankami. Na co zwracać największą uwagę przy zakupie? Byłem w sklepie rtveuroagd i tam bardzo mi polecali tego nikona d5300. Fajnie by było gdyby aparat miał obracany wyświetlacz. Planuję wydać +-2500-3000zł. Bardzo mi polecali ten zestaw: http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-af-p-18-55-vr-55-200-mm-vr-ii-czarny.bhtml . Jest on dobry czy może idzie dostać coś lepszego za tą cenę?
Jakie zdjęcia chcesz robić?
Ogólnie to ja byłem/jestem bardzo zadowolony z a6000. Aparat jest po prostu ********y. Mały, lekki, dobra jakość, dobry AF, SEL50 jest super ostry, bezgłośny, lekki i stabilizowany. Bardzo łatwo ostrzy się manualnie, a można kupić fajne szkła za małe pieniądze. Moim zdaniem ideał dla amatora.
Lepszy, jeśli chodzi o zdjęcia, uniwersalność zestawu, jest obiektyw 18-105, na początek powinien wystarczyć
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-18-105-vr.bhtml
Jeśli priorytetem są filmy, to 18-55 AF-P VR byłby dobrym pomysłem (choć lepszy, jeśli chodzi o filmowanie, byłby np. dobry kompakt czy bezlusterkowiec, ale lustrzanką też się da)
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-af-p-18-55-vr-czarny.bhtml
N55-200 to dość słaby obiektyw, szkoda 700 zł (używany kupisz za połowę lub mniej tej kwoty). Lepiej dozbierać np. do Tamrona 70-300, to zdecydowanie bardziej użyteczny obiektyw do przyrody i lepszy optycznie.
Ps. Zasugerowałem Tamrona SP 70-300 mm f/4-5,6 Di VC USD, żeby nie było niedomówień, tańszy bez stabilizacji jest kiepski.
http://www.euro.com.pl/obiektywy/tamron-sp-70-300-mm-f-4-5-6-di-vc-usd-nikon.bhtml
CHESTERRROOO
07-08-2016, 20:28
Na początku zdjęcia będę robił wszystkiemu i wszystkim. Na imprezach rodzinnych, na wyjazdach, wakacjach, zwierzakom itd. itp.. Filmy chcę nagrywać np. do mojego kanału na yt. Zastanawiam się właśnie między nikonem d5300 lub jakimś canonem. Ten obiektyw tamrona jest strasznie drogi :/ . Z canonów co byście polecili? Znacie jeszcze jakieś dobre forum o lustrzankach gdzie by mi jeszcze doradzily?
Sugeruje zainteresować się w tej cenie bezlusterkowcami fuji/sony/panasonic/olympus na matrycach takich jak w lustrzankach czyli aps-c i m4/3, tam zestawy z tanimi obiektywami są bardzo ciekawe, a zdecydowanie lepsze do nagrywania filmów, uniwersalność ta sama, a czy malutkie body czy dużo to już kwestia wyboru.
Kup dobry kompakt, z matrycą aps-c. Za kwotę, którą wymieniłeś w pytaniu będziesz mieć kompletny aparat bez konieczności kupowania kolejnych obiektywów ;)
Z dobrym filmowaniem, prostszym niż w lustrzance.
Ps. http://fotoblogia.pl/3707,filmowanie-lustrzankami-czy-warto-i-jak-zaczac-poradnik
...itp.
CHESTERRROOO
08-08-2016, 16:27
Kompakt mam ( Samsung PL70 ). Swoje lata ma dlatego szukam czegoś lepszego. Teraz nie wiem jaki zestaw tego D5300 wybrać. Czy ten z dwoma obiektywami czy ten z jednym 18-105. A może najtańszy z obiektywem 18-55. Szkoda że cashback mnie ominął. Wiadomo coś co ile nikon robi takie promocje? Znalazłem jeszcze jakiegoś Olympusa E-M5 Mark II i E-M10 Mark II. To są bezlusterkowce czy kompakty z wymienną optyką? Dobry one są? Cena jest wyższa od nikona.
Jeśli D5300 to w zestawie z 18-105VR, zestaw z dwoma obiektywami nie ma sensu ponieważ ten 55-200 jest beznadziejny.
Ewentualnie z 18-55VRII + zostawić sobie miejsce na zakup jakiegoś tele ?
Jeśli bezlusterkowiec czyli kompakt z wymienną optyką to np:
Olympus OM-D E-M10 Mark II + 14-42 mm II R ( 3200zł )
Olympus Pen E-PL7 + Pancake 14-42 mm + 45 mm ( świetna opcja z dwoma obiektywami za 3000zł ! )
Panasonic Lumix G DMC-G7 + 14-42 mm ( 2800zł )
Bezlusterkowiec to świetna zabawa z atnimi obiektywami manualnymi, dużo lepsze video, komfort z zrzucaniem zdjęć na kompa, użyteczne tryby wspomagające ostzrenie manulane itd.
Ale oczywiście lustrzanka to lustrzanka, dostęp do używanych fajnych obiektywów sporo tańszych niż do bezlusterkowców, pewniejszy af przez wizjer i oczywiście sam wizjer optyczny itd.
....Teraz nie wiem jaki zestaw tego D5300 wybrać. Czy ten z dwoma obiektywami czy ten z jednym 18-105. A może najtańszy z obiektywem 18-55. ...
Czytasz odpowiedzi na pytania, które zadajesz? Napisałem w #435, że N55-200 kiepski, a Ty dalej swoje.
Bezlusterkowiec to powiedzmy, kompakt z wymienną optyką, specjalnie taniej nie będzie, zwłaszcza, jeśli będziesz chciał dokupić obiektyw. Ale filmowanie wygodniejsze.
Jeśli chodzi o filmowanie to lustrzanki Nikona i Canony starsze niż 750D, 70D są do tego kiepskie.
Praktycznie brak AF w czasie nagrywania filmu, a w Nikonie jeszcze głośne silniki AF (poza AF-P 18-55).
Znacznie lepsze są do tego bezlusterkowce, choć Sony mają spory z przegrzewaniem sie przy dłuższym czasie nagrywania (>20-30minut, a w upalne dni 10min to dużo).
Jakość zdjęć z "kompaktów" z wymienną optyką z dużymi matrycami (m4/3, APS-C), czy kompaktów z dużymi matrycami jest taka sama lub prawie taka sama jak z lustrzanek APS-C. To że aparat dużo mniejszy nie znaczy że robi gorsze zdjęcia.
Minus bezlusterkowców, to bateria - aparat wytrzymuje do 4-5 godzin pracy, a jego wyłączanie przy częstym robieniu zdjęć jest mało praktyczne bo włączają się 2-3 sekundy. Tu lustrzanki sa o wiele lepsze, bo wlaczone, ale nie uzywane prawie nie pobierają prądu, a czas włączania to ułamki sekund. Niestety matryce w lustrzankach pobierają bardzo dużo prądu i przy nagrywaniu filmów bateria znika w oczach. D5300 na jednej baterii nagra ok 40-45 minut, ale już bezlusterkowce nagrają kilka godzin, bo ich matryce w trybie podglądu czy nagrywania pobierają znacznie mniej prądu.
CHESTERRROOO
08-08-2016, 20:38
W sumie ten Panasonic Lumix G DMC-G7 jest całkiem fajny, ale chyba jednak zdecyduję się na tego Nikona D5300: http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-czarny-18-55-mm-vr-ii.bhtml bo chyba jest w promocji lub tego: http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-18-105-vr.bhtml. Co to znaczy że obiektyw ma opis vr ii? Te nikony są jakoś awaryjne albo coś? Obiektywy też mogą się popsuć? Ten obiektyw 55-200 jest aż tak zły żeby go nie brać? Jaki obiektyw mógłbym dokupić na początek do nagrywania filmów i zdjęć? Obiektywy mają różne złącza czy wszystkie pasują do każdej lustrzanki? Jaką kartę pamięci i torbę wybrać?
d5300 i 18-105
Nie kombinuj więcej, nie pytaj, bo tracisz czas.
Kup.
Rob zdjęcia.
Jak cie to wciagnie, kupisz kolejne obiektywy.
To swietny, wręcz genialny zestaw na start.
Zadnych bezlusterkowcow, nie pchaj sie w to
Kup i rob zdjęcia
Kup 5300 i 18-105
ok?
Co to znaczy że obiektyw ma opis vr ii?
To znaczy, że jest to nowszy model od vr, wersja 2 (nowsza).
chyba jednak zdecyduję się na tego Nikona D5300: http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-czarny-18-55-mm-vr-ii.bhtml bo chyba jest w promocji lub tego: http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-18-105-vr.bhtml.
Moim zdaniem z tych dwóch lepszy jest 18-105. Ale 3200zł to za drogo. Możesz spokojnie znaleźć taki zestaw o 200 zł taniej.
CHESTERRROOO
09-08-2016, 18:08
W MediaMarkt znalazłem taniej: https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/lustrzanka-cyfrowa-nikon-d5300-18-105mm-vr-czarny. Trochę dużo ale chyba warto. Jaką kartę pamięci i torbę do niego wybrać?
Torbę taką jaka Ci pasuje i żeby zmieściło sie wszystko co będziesz chciał tam nosić.
Co do kart pamięci - najlepiej SanDisk Extreme Pro UHS-I lub Extreme UHS-I. Minimum SanDisk Ultra i żadnych microSD, jedynie SD.
CHESTERRROOO
09-08-2016, 18:54
A jak to jeszcze jest z tymi obiektywami? Wszystkie pasują do wszystkich aparatów czy każdy ma inne mocowanie? Obiektyw z d5300 będzie pasował np. do D7200 lub jakiegoś canona?
Obiektywy pasują do aparatów z takim samym mocowaniem co ma obiektyw. Zazwyczaj każdy producent ma swoje mocowanie, ale są wyjątki.
Do D5300 pasują obiektywy z mocowaniem Nikon F. W zasadzie są to wszystkie współczesne obiektywy Nikona oprócz tych przeznaczonych do systemu "Nikon 1". Plus obiektywy innych firm z przeznaczeniem dla Nikona.
Jest jeden haczyk - jeśli chcesz, żeby działał Ci autofokus, obiektyw musi mieć wbudowany silnik. Nikon oznacza takie obiektywy AF-S lub AF-P.
Szczegóły możesz przeczytać w instrukcji aparatu i obiektywu, dostępnych na stronie Nikona.
CHESTERRROOO
10-08-2016, 21:36
A to nikon niema wbudowanego silnika do af? Wszystkie inne lustrzanki chyba mają?
Tak, niektóre aparaty nikona nie mają silnika w aparacie.
A co do innych firm - jest podobnie jak w Nikonie albo silniki tylko i wyłącznie w obiektywach (jak Canon).
Witam, już jakoś od miesiąca obserwuję rynek aparatów fotograficznych chcąc kupić sobie tego pierwszego wymarzonego. Zasadniczo zdecydowałem się na d5300 z obiektywem kitowym 18-105 i w sumie na taki mam pieniądze. Lecz myślę też czy warto mi jako kompletnemu amatorowi dopłacić do d7100? Czy różnica między tymi aparatami będzie dla mnie widoczna, czy będę umiał ją wykorzystać na początku mojej przygody?
Napiszcie mi jeszcze proszę czy fakt że d7100 posiada śrubokręt daje mu znaczącą przewagę nad d5300?
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Przewaga jest taka, ze ma śrubokręt.
Wada jest taka, ze jest większy.
Fotkę zrobisz i tym i tym.
Zabłyśniesz lepiej - większym body + grip (koniecznie)
A do pstrykania - różnic nie bedzie.
I tak bedziesz walić seriami i cieszyć sie tym co masz.
Doinwestuj od razu w szkło.
To wyjdzie Ci na zdrowie.
A jakie ? -> dzial optyka...
Ps.
Szkła ze śrubokrętem maja oznaczenie "D".
Cała reszta śrubokręta nie ma, albo nie ma zupełnie af.
Wszystkie nowe są "G" czyli juz śrubokręt maja.
Kalibracja - to jest prawdziwy atut d7XXX.
Spore uproszczenie, delikatnie mówiąc, zapomniałeś o drugim pokrętle i wyświetlaczu ;)
Bardziej serio, kilka różnic jest istotnych (subiektywny wybór i kolejność), d7100 posiada, w odróżnieniu do entry level:
-pomiar światła działa z każdym, dowolnym obiektywem, m42, starociami Nikona, itp.
-napęd AF w body, coraz mniej istotne ale przy eksperymentach ze starymi Nikkorami pożyteczne,
-sterowanie lampą zewnętrzną z wbudowanej (tryb sterownika), HSS,
-większa szybkostrzelność,
-ergonomia, poza wielkością, pokrętłem, itd. pożyteczne są tryby U1, U2, banki ustawień użytkownika z błyskawicznym dostępem,
to tak z grubsza. Różnic jest oczywiście więcej, np. czas migawki 1/4000 v 1/8000 dla kogoś może być ważny, dla kogoś nie, wymieniłem te istotniejsze dla mnie.
Oczywiście aparatami serii d3x00 i d5x00 da się robić zdjęcia, nawet nie gorsze niż d7100 ;)
Szkła ze śrubokrętem maja oznaczenie "D".
A nie AF, w odróżnieniu od AF-S?
Cała reszta śrubokręta nie ma, albo nie ma zupełnie af.
Wszystkie nowe są "G" czyli juz śrubokręt maja.
AF-S, AF-P mają wbudowany silnik. D, G, to inne oznaczenia.
http://www.optyczne.pl/52.5-artyku%C5%82-Oznaczenia_obiektyw%C3%B3w_Nikon.html
Zapomniałem, ze pokrętło i wyświetlacz jest niezbędne.
Seryjne oraz grip.
I duzy zum.
:)
Inaczej nie ma co pstrykać.
Szkoda czasu :)
Zapomniałem, ze pokrętło i wyświetlacz jest niezbędne.
Seryjne oraz grip.
I duzy zum.
:)
Inaczej nie ma co pstrykać.
Szkoda czasu :)
Szkła z silnikiem to są szkła G. D nie mają napędu i potrzebują aparatu z silnikiem.
Do samego kita wolałbym bezlustro (choć ja wolę bezlustro w sumie do wszystkiego, do czego używam aparatu). :P
Szkła z silnikiem to są szkła G. D nie mają napędu i potrzebują aparatu z silnikiem.
To jest akurat bzdura. Są szkła "G" bez silnika (np. AF 70-300/4.5-5.6 G, AF 28-80/3.5-5.6 G), jak i "D" z silnikiem (np. AF-S 300/4D, AF-S 300/2.8 D, AF-S 28-70/3.5-4.5 D)
Jest też cała masa szkieł AF bez "D" i bez "G".
W Nikonie oznaczenie silnika w obiektywie to: AF-I, AF-S i AF-P, a obiektywy bez silnika to tylko "AF".
D oznacza, że obiektyw przekazuje informację o ustawionej odległości ostrzenia, a G oznacza brak pierścienia przesłony.
artur0372
13-08-2016, 00:45
...AF-S 28-70/3.5-4.5 D)...
Jest taki?
Pisałem z pamięci... miało być AF-S 28-70/2.8 D
Również polecam AF-S 28-70/2.8 D
Sam jestem początkujący, w czerwcu tego roku kupiłem swoją pierwszą lustrzankę, i zdecydowałem się na Nikona d5200. Nie narzekam, na tym etapie nie zauważam wad. Z moim osobistych doświadczeń jak również z mojego własnego punktu widzenia wydaje mi się, że D5200 dla osoby początkującej będzie OK.
marcin66612
07-10-2016, 17:10
Nawiązując do polecanego wcześniej nikona d7100 jaka powinna być jego cena (body i ewentualnie z kitem 18-55 lub 18-105) żeby nie przepłacić? i do jakiej liczby zrobionych zdjęć warto go kupić?
Używany D7100 jest w cenach w okolicy 2200-2400 obecnie i z przebiegiem do 15 tysięcy byłoby idealnie, a jeśli jest jeszcze jakaś gwarancja i możliwość oglądnięcia osobiście to byłoby najlepiej.
Obiektyw 18-105VR sprzedałem w idealnym stanie za 550zł, a na giełdzie tu był za 500zł i nikt nie chciał, wiec jak kupisz taniej to będzie bardzo dobrze.
Witam,
Chciałbym kupić sobie nową lustrzankę tym razem nikona tak do 3000 tyś, fotografuję półprofesjonalnie, moja propozycja to http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5500-af-p-18-55-vr-czarny-.bhtml
Proszę o propozycje, pozdrawiam.
Jak zajmujesz się fotografią zawodowo, to raczej patrz na modele od D7100 wzwyż. D5x00 może szybko zacząć ograniczać.
Carlos_lo
08-10-2016, 03:16
Witam,
Chciałbym kupić sobie nową lustrzankę tym razem nikona tak do 3000 tyś, fotografuję półprofesjonalnie, moja propozycja to http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5500-af-p-18-55-vr-czarny-.bhtml
Proszę o propozycje, pozdrawiam.
czesc, jak robisz zdjecia polprofesjonalnie, to czym robisz i czego Ci brakuje, masz obiektywy? co fotografujesz? koledzy chetnie powiedza i uszanuja twoj budzet 3000 tys, ale rozumiem ze chodzi raczej o 3000zl, i tu moze byc maly problem... co to wogole jest saptex, spam jakis? kolejny bot, podaza za mna automatycznie, niech mnie ktos wyciagnie;)
Carlos_lo
08-10-2016, 03:27
Jak zajmujesz się fotografią zawodowo, to raczej patrz na modele od D7100 wzwyż. D5x00 może szybko zacząć ograniczać.
Daj spokoj, to bot z euro, a nuz jakis los sie znajdzie
Na poczatek to body lustrzanka bez zaawansowanych fajerwerków ale aby miała tryb manual - do nauki klawiszologii, ustawień i dazenia do bezproblemowej pracy w manualu. Ze szkieł zarówno stałka jak i zoom do nauki kadrowania i pracy ze światłem. Dobrze aby od poczatku były to jasne szkła oraz jeśli Cię stać to też od razu lustrzanka z pełna matryca. Lepszy nawet mocniej uzywany zestaw pełna matryca i jasne szkła niz nowka z pozniejszym kombinowaniem.
Patrycja8
20-10-2016, 17:38
Jestem też początkująca i ostatnio kupiłam D5200, i jestem mega zadowolona, myślę że na początek super aparat ;)
Jestem też początkująca i ostatnio kupiłam D5200, i jestem mega zadowolona, myślę że na początek super aparat ;)
to jest bardzo dobry aparat i na początek i na środek i na koniec ;-) naprawdę!
Archibald6803
20-10-2016, 18:51
Nie do końca ......
Witam
Planuję zakup nowego aparatu. Mój wybór to Nikon d3300. Nie do końca jednak mogę się zdecydować czy kupić samo body i do niego obiektyw Sigma17-50/2.8 OS, czy może zestaw Nikona z obiektywem 18-105 mm. Dodam, że to będzie mój pierwszy kontakt z Nikonem i będę się go dopiero uczyć. W przyszłości chciałabym zainwestować w inne obiektywy, ale na razie szukam czegoś do nauki, co będzie jak najbardziej uniwersalne. Jeżeli chodzi o to co zwykle fotografuję, to głównie krajobrazy. Czasem rodzinne imprezy okolicznościowe.
Podpowiecie coś?
D3300 to nie jest dobry wybór, jeśli szukasz czegoś uniwersalnego. Oczywiście zdjęcia będą w miarę ładne, ale dzisiaj każdy aparat robi ładne. Ten aparat ma dwie poważne wady: niewiele widać w małym wizjerze, co może szybko zniechęcić do fotografowania w ogóle, oraz nie ma możliwości zapięcia dowolnego obiektywu na mocowaniu Nikona, bo o innych bagnetach i M42 można w ogóle zapomnieć. Na początek idź do sklepu i porównaj, jak widać obraz i jak się ustawia ostrość w D3300 i na przykład w Sony A6000.
Ligo brawo, wreszcie głos rozsądku, o którym czasem wspominałem.
3300 ma dobrą matrycę i to wszystko. Swego czasu wybrałem canona 100d dla lepszego wizjera i szybkości af w stosunku do nikonów 3xxx/5xxx, teraz bezlusterkowca,
dobrze wspominam i najdłużej siedziałem na sony (a37) i nie wiem, czy sobie go nie kupię z powrotem :)
Także i Tobie odradzam nikony serii 3xxx/5xxx, lepiej już małego bezlusterkowca.
Brawo ja... He, he. ;-)
Tak to jest. Każdy kiedyś zaczynał, a człowiek mądry uczy się na błędach innych.
Nikon wypuścił małe i tanie modele, gdzie w ramach obniżenia kosztów produkcji wszystko jest obcięte do minimum. Korpus, w którym wyrzucono silnik napędu wielu obiektywów, zmniejszono lustro główne i nawet biedne lusterka, które i tak robią za ersatz pryzmatu pentagonalnego. Aparat, który służy tylko do sprzedawania ludziom niezaznajomionym z fotografią i który kusi jedynie dobrą marką, ale do fotografowania zupełnie się nie nadaje. OK, wyprodukował to wyprodukował. A teraz niech się z tym buja. Przecież ja wcale badziewia kupować nie muszę.
Gdzieś w wątku obok koleżanka narzeka, że w którymś Nikonie Helios nie dawał jej ostrych zdjęć, co zmieniło się po założeniu obiektywu na jakieś bezlustro, chyba od Sony. Tymczasem nie zdaje sobie sprawy, że to ona ustawiała ostrość nieprawidłowo na małym wizjerze Nikona, a była w stanie łatwo ustawić ją w bezlustrze. Co zresztą jest normalne, bo przecież w tuneliku małego Nikona nic nie widać.
Clou przyjemności z fotografowania, to jak najmniejszy aparat z jak największą matrycą i jak największym wizjerem, a przy tym by kosztował odrobinę mniej od samochodu. Jeśli ktoś jest młody i ma zdrowy kręgosłup, albo tragarza, może odpuścić warunek pierwszy. Jeśli używa aparat tylko sporadycznie, gdzieś na wakacjach i imprezach rodzinnych, może odpuścić również warunek drugi. Warunku trzeciego - dużego i wyraźnego wizjera - odpuścić się nie da. Dzisiaj najbliżej tego ideału są jednak bezlusterkowce.
Witam
Planuję zakup nowego aparatu. Mój wybór to Nikon d3300. Nie do końca jednak mogę się zdecydować czy kupić samo body i do niego obiektyw Sigma17-50/2.8 OS, czy może zestaw Nikona z obiektywem 18-105 mm. Dodam, że to będzie mój pierwszy kontakt z Nikonem i będę się go dopiero uczyć. W przyszłości chciałabym zainwestować w inne obiektywy, ale na razie szukam czegoś do nauki, co będzie jak najbardziej uniwersalne. Jeżeli chodzi o to co zwykle fotografuję, to głównie krajobrazy. Czasem rodzinne imprezy okolicznościowe.
Podpowiecie coś?
Sigma będzie bardziej uniwersalna. Wielu osobom zastępuje ona nawet obiektywy stałoogniskowe, więc może się zdarzyć, że nie będzie potrzeby kupowania więcej obiektywów. Z wad - jest jeszcze cięższa i większa niż 18-105 i oczywiście ma krótszy zoom.
Co do aparatu - to pomacaj w sklepie. Ten wizjer mnie osobiście nie zniechęciłby, ale to kwestia subiektywna. Druga rzecz to autofokus nie jest z najwyższej półki. Ale do krajobrazów, imprez rodzinnych i nauki powinien spokojnie wystarczyć.
Głos w obronie Nikonów entry level. Po pierwsze budżet. Nie każdego stać na bardziej zaawansowaną lustrzankę czy bezlustro, które będzie miało więcej funkcji. Ceny obiektywów do bezlusterkowców (co za okropne słowo :roll: ) też niskie nie są, zwłaszcza jeśli chcemy z jednej strony pozostać przy szkłach systemowych (a w każdym razie z AF) z drugiej iść w tele czy UWA, choćby amatorskie. Dla przykładu, Nikon nawet jakieś niedrogie amatorskie tele ostatnio wypuścił (AF-P) plus oferta niezależnych producentów, plus rynek używanych szkieł. Wybór nie mały. Body można zmienić, szkła niby też, tyle, że znowu rozbija się to o koszty. Mz bezlusterkowce zrobiły się modne i pożądane to i producenci z tego korzystają. Tyle ogólnie, każdy sam powinien przekalkulować, jakie zdjęcia chce robić w najbliższej przyszłości i jakiego sprzętu będzie potrzebować i to policzyć.
Ps. Oczywiście polecałbym S17-50, do krajobrazów i ludzi bardzo ok. Może na początku brakować zakresu, ale cała reszta na plus w stosunku do N18-105.
Wiele osób po radach w stylu nie kupuj lustrzanki pakuje się w bezlustra i potem idzie do sklepu żeby wreszcie kupić obiektyw, który da wymarzone zdjęcia z fajnym rozmytym tłem i jakieś sensowne tele i wychodzi przerażony cenami, od czasu jak samsung wyszedł z rynku nie ma tu taniej alternatywy dla lustrzanek.
Zakup najtańszej lustrzanki nikona D3300 jest świetnym pomysłem jeśli chcemy sie bawić fotografią, zakup jasnego obiektywu 35mm lub 50mm jest łatwy i tani, dobre tele podobnie.
Jakieś lustrzanki sony lub canona w podobnych cenach co D3300 to padaki i muzeum.
Wiele osób po zakupie bezlustra daje sobie z tym spokój ze względu na koszty obiektywów, a opowieści o świetnym af szybko mijają jak przychodzi do praktycznych zastosowań, efekt taki że nadal zdjęcia robią fonem.
zakup jasnego obiektywu 35mm lub 50mm jest łatwy i tani
Ostatnio już nie tak bardzo tani, odkąd podrożały o ok. 30%.
To raczej Nikon jest muzeum w zestawieniu z Sony.
Także i Tobie odradzam nikony serii 3xxx/5xxx, lepiej już małego bezlusterkowca.
totalne nieporozumienie. Bezlusterkowce w cenie d3300 to lipa. Dobre bezlusterkowce kosztują duużo. AF w tanich bezlusterkowcach jest "tani" .
Stoję dokładnie przed takim samym wyborem: D3300+18-105 czy A6000. Dalej nie wiem co wybrać...
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
dannywrocek
03-04-2017, 13:13
Stoję dokładnie przed takim samym wyborem: D3300+18-105 czy A6000. Dalej nie wiem co wybrać...
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Na początek idź do sklepu pomacaj oba, zrób jakieś zdjęcia, które będziesz mógł (mogła; nick nie sugeruje płci :) ) ocenić w domowym zaciszu. A6000 jest na pewno pod wieloma względami lepszy od d3300, ale trzeba mieć na uwadze wszystkei ograniczenia, jakie ze sobą niesię (choćby wspomniana wyżej cena obiektywów; da się to obejść kupując tanie szkła manualne, ale to substytut trochę). Z kolei za D3300 na początku drogi fotograficznej przemawia niewielka cena, a w zestawie z 18-105 to już powinno być całkiem nieźle. Porobisz nim trochę zdjęć, dokupisz potem jakąś jasną stałkę, a za jakiś czas sam(a) zdecydujesz, czy inwestujesz w lepsze body (niezależenie od tego, czy z lustrem czy bez).
PS. Pamiętaj, że na wyborze samego body się nie kończy. Z czasem będziesz chciał(a) powiększyć liczbę obiektywów i innych akcesoriów. Warto rozważyć i ten aspekt :) I żeby nie było, że firma z żółtym logo mi płaci, ja sam aktualnie używam bezlusterkowca, ale to wypadkowa pewnego doświadczenia i bardziej świadomego określenia potrzeb :)
PS 2. Dopiero teraz stopkę zauważyłem Twoją :) Pytanie powinno raczej brzemić teraz, na co warto wymienić D40. Przejrzyj swoje fotografie i rozważ teraz dobrze używane ogniskowe, a wtedy powinna pojawić się odpowiedź :)
Jak się zrobi porównanie sprzętu w cenie ~1600zł czyli Nikon D3300 z Sony A5000 to już tak pięknie możliwości soniaczka nie wyglądają, a sony A6000 to cena nikona D5300 z 18-105VR czyli porównanie na korzyść tego ostatniego.
Inna sprawa jesli ktoś nastawia się na filmowanie albo nie będzie nigdy zestawu rozbudowywał o obiektywy czy lampy.
greku792
03-04-2017, 16:40
Ja mam aktualnie taki zestaw D3300 +18-105. I moim zdaniem ci co piszą że badziewie itp, to jest na to takie przysłowie, "złej baletnicy to przeszkadza rąbek u spódnicy", jak ktoś lubi fotografować to i smartfonem zrobi piękne zdjęcia. Jak dla mnie (amatora) zestaw ten spisuje się bardzo fajnie, owszem ma swoje ograniczenia i wady lecz liczyłem się z tym przy zakupie. Odnosnie manualnego Heliosa którego kwestia była poruszana, mam go i bardzo często używam i jakoś nie mam wszystkich zdjęć nieostrych. Więc reasumując ja polecam taki zestaw na początek zabawy z fotografią.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Ja mam aktualnie taki zestaw D3300 +18-105. I moim zdaniem ci co piszą że badziewie itp, to jest na to takie przysłowie, "złej baletnicy to przeszkadza rąbek u spódnicy", jak ktoś lubi fotografować to i smartfonem zrobi piękne zdjęcia. Jak dla mnie (amatora) zestaw ten spisuje się bardzo fajnie, owszem ma swoje ograniczenia i wady lecz liczyłem się z tym przy zakupie. Odnosnie manualnego Heliosa którego kwestia była poruszana, mam go i bardzo często używam i jakoś nie mam wszystkich zdjęć nieostrych. Więc reasumując ja polecam taki zestaw na początek zabawy z fotografią.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
mialem d3300 przez ponad dwa lata i dla mnie to udany aparat. ci co piszą że wizjer jest za mały niech idą do okulisty, wadą wizjera jest to ze nie pokrywa 100% kadru. ja po przesiadce na fx jakoś nie odczułem że wizjer w d3300 jest za mały
d3300 + jasna stałka i mozna zrobić na
radę dobre zdjęcia (robione przez ten niby badziewny wizjer [emoji3])
Wizjer w entry level jest ciemny, nie ma co zaklinać rzeczywistości. Inne ograniczenia też są oczywiste. Co nie zmienia faktu, że te lustrzanki są wciąż ciekawym wyborem pod względem ogólnych kosztów.
W d610 też jest ciemny (po roku spędzonym z a6000). ;)
Tak w temacie kiepskiej serii D3XXX :wink:
https://www.juzaphoto.com/galleria.php?t=1410127&l=en
Gratuluję udanych zdjęć z zestawu D3xxx z kitowym obiektywem za 1600 zł całość.
Masz więcej? :-)
Czy d7200 ma silnik w korpusie?
Wszystkie D7xxx mają silnik.
Taaak... Nikkor 70-300 to baaardzo dobry aparat...
Chyba, że w poście chodzi o te sterowniki z sygnaturki...
P.S. Post kolegi, któremu odpowiedziałem zniknął sekundy po mojej odpowiedzi. Dlatego teraz nie ma do czego tego przypiąć ;-)
A co mi daje taki silnik w korpusie?
Dlaczego pytałeś o silnik w korpusie ?
Jestem na kupnie d7200 i wyczytałem że ten aparat posiada silnik w korpusie. Więc zastanawiam się jaki dobrać obiektyw do tego aparatu. D czy G?
Jestem na kupnie d7200 i wyczytałem że ten aparat posiada silnik w korpusie. Więc zastanawiam się jaki dobrać obiektyw do tego aparatu. D czy G?
Po pierwsze to jestem pod wrażeniem frazy "być na kupnie", pierwszy raz to widzę, może się przyjmie ;)
Po drugie to Nikon obiektywy z wbudowanym silnikiem oznacza AF-S (AF-I), tu masz wyjaśnienia skrótów. (http://fotoblogia.pl/3491,jak-odszyfrowac-oznaczenia-obiektywow-nikon-nikkor)
Po trzecie to zaczynasz od dziwnej, najmniej istotnej strony. Napisz co chcesz fotografować, jaki masz budżet, jakie oczekiwania to można będzie coś doradzić. Moim zdaniem lepiej zacząć (jeśli nie masz innych szkieł) od dobrego, w miarę nowoczesnego standardowego zooma, a taki będzie miał wbudowany napęd AF.
"Być na kupnie" to nic nowego...