PDA

Zobacz pełną wersję : Windows 10

Strony : 1 2 [3] 4 5 6

gALL
30-07-2015, 18:03
Windows 10 świetny jest, polecam gorąco wszystkim użytkownikom. :)

Glebia tej wypowiedzi powalila mnie. Rozumiem, ze podobaja Ci sie nowe kafeleczki ALE nas interesuje bardziej jakie babole sa za ta piekna facjata.

ku6i
30-07-2015, 18:54
Popatrz na jego posty, przecież to jakiś spamer.

wasilewk
30-07-2015, 18:59
Tu masz więcej o tym problemie http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2015/31/nie-mozesz-zainstalowac-windows-10-sprobuj-tego-sposobu.aspx
Ja tego nie doświadczyłem a dziś 6 Laptopów znajomym aktualizowałem i zaraz wezmę się za kolejny ;)

Dzięki, spróbuję.

Marcin Jakubowski
30-07-2015, 20:02
No właśnie.
Mam Win 7 Pro (64 bit), ale ISO chcę ściagać na laptopie na którym mam XP, więc .... ?

Da się? Bo (wybieram np sam Win 10) przez moment pokazuje się okienko "sprawdzania poprawności żądania" i znika, bez komunikatu końcowego.

Nie chce mi wyskoczyć okno pobierania.
Może musi być pobierane na komputerze z tym systemem, który ma być zastąpiony?

no i bądź tu mądry i pisz wiersze....

wasilewk
31-07-2015, 09:34
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/quote_icon-2.png
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/gray/misc/quote_icon.png) Zamieszczone przez irek6311
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/viewpostright-2.png
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3589920#post3589920)
Tu masz więcej o tym problemie http://www.komputerswiat.pl/nowosci/...o-sposobu.aspx (http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2015/31/nie-mozesz-zainstalowac-windows-10-sprobuj-tego-sposobu.aspx)
Ja tego nie doświadczyłem a dziś 6 Laptopów znajomym aktualizowałem i zaraz wezmę się za kolejny :wink:

Dzięki, spróbuję.

Ten sposób, hmmm... ...kasuje dotychczasowe pliki z $Windows.~BT - potem zaczyna pobierać od nowa...

irek6311
31-07-2015, 11:44
To zrób to porządnie i pobierz https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 ;)
Microsoft po to dał to na serwer by ułatwić aktualizację 8)

wasilewk
31-07-2015, 11:52
To zrób to porządnie i pobierz https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 ;)

Czyli zrezygnować z automatu, jaki zaproponował MS ?

Maro66.
31-07-2015, 12:24
U mnie wszystko przebiegło bez żadnych problemów. Komp sam się zaktualizował. Oczywiście wcześniej dał znać, że "zassał" aktualizację i zapytał, czy wykonać.
I dobrze, bo tej pier.... ósemki już znieść nie mogłem...

irek6311
31-07-2015, 13:06
Czyli zrezygnować z automatu, jaki zaproponował MS ?Tak zrezygnuj, aktualizacja z gotowego obrazu Windows 10 jest szybsza i bezproblemowa ;)

Aras
31-07-2015, 16:10
Permanentna inwigilacja ;)
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Ciemna-strona-Windows-10-Czym-grozi-zainstalowanie-nowego-systemu,wid,17741690,wiadomosc.html?ticaid=115520

irek6311
31-07-2015, 16:18
1/2 z tego da się wyłączyć, artykuł moim zdaniem przesadza z tą inwigilacją, Windows 10 IP gadał mocno i lokalną sieć skanował, aktualizacja Windows 10 spokojna jest i dyski sieciowe mi nie rusza, nie popadajmy w paranoję, jak ktoś ma mega cenne dane to PC lub Laptop bez dostępu do netu (dane nie wyciekną).

gALL
31-07-2015, 19:50
Google to robi od zawsze i jakoś ludziom nie przeszkadza ich dostęp do prywatnych maili, ale M$ be.

vid3
31-07-2015, 20:12
W firmie poszło gładko, w domu zwlekałem i teraz idzie jak krew z nosa.
A co do inwigilacji ... trzeba nauczyć się z tym żyć.

Marcin Jakubowski
01-08-2015, 10:46
ok, już udało mi się wyjaśnić dlaczego nie mogłem zamówić win 10. System był aktualny (przynajmniej to pokazywało mi systemowe centrum aktualizacji) z małym wyjątkiem (oczywiście nie sygnalizowanym przez wspomniane centrum aktualizacji), który dotyczył IE. Nie miałem IE w wersji 11 i tu tkwił problem. Po zainstalowaniu tej wersji przeglądarki (której nigdy nie używałem dlatego nie widziałem wcześniejszej potrzeby instalacji jej najnowszej mutacji) okazało się, że mam 204 aktualizacje do zainstalowania. Po zakończeniu tego procesu pojawił się programik get windows.
Teraz czekam na "zarezerwowaną" 10.

TOP67
01-08-2015, 10:56
A nie lepiej było pobrać ISO?

rb_zg
01-08-2015, 11:20
W przypadku instalacji "na czysto" jest problem z Nikonami: http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-files/window-10-and-nikon-d7000-dslr/c2b5b7d2-ce67-4ac3-97c7-57e49236c5bb

Mam to samo u siebie.

Jacek_Z
01-08-2015, 12:36
Czy ktokolwiek sciągnął obraz ISO Win 10 na komputerze, na którym miał system Windows XP? Bo mi za diabła się nie udaje. Już kombinuje z przeglądarkami - na IE też sie nie daje.

Mam laptop z Win 7 pro 64 bit, ale nie podłączam tego komputera do internetu. Więc ISO chcę pobrać na laptopa na którym przeglądam www, a ten laptop ma windowsa XP. I nie daje się pobrać ISO.
Czy to tylko mój problem, czy innym udało sie pobrać na XP ?
Ja piszę o pobraniu obrazu ISO, a nie o instalacji. Chcę wypalić płytkę i zainstalowac to potem na komputerze z Win 7.

Marcin Jakubowski
01-08-2015, 12:56
A nie lepiej było pobrać ISO?
Ja mam prawie czystego windowsa 7 bo używam tego system tylko do jednej rzeczy.
I nie chcę tej jednej rzeczy konfigurować od nowa.
Ale jako, że MS moim zdaniem zrobił spory postęp w systemach operacyjnych od XP i visty i bardzo mu kibicuję albowiem uważam, że konkurencja to świetna rzecz to chcę go wypróbować :)

ksh
01-08-2015, 13:00
Pobranie, a dokładnie przygotowanie obrazu win10 na dvd/pen jest dostępne toolsem microsoftu dopiero po aktualizacji systemu do win10, potem takim obrazem można sobie instalowac ile się chce komputerów, ewentualnie ściągnąć z sieci obraz.

Jacek_Z
01-08-2015, 13:25
To po co pobierać W10 skoro się go już ma?
Nie, to chodzi o stawianie od nowa, metoda alternatywna do aktualizacji - tak to rozumiem.

Pawel92
01-08-2015, 13:26
Pobranie, a dokładnie przygotowanie obrazu win10 na dvd/pen jest dostępne toolsem microsoftu dopiero po aktualizacji systemu do win10...
To ja chyba jakiś wyjątkowy jestem, bo zrobiłem to pod Win 8.1:p

Greg77
01-08-2015, 13:38
No i czwarty dzien z nowa winda...wszystko smiga pieknie, jedyne co mnie drazni to brak programiku ASUSa iCharge, powodowal, ze na USB szlo wieksze napiecie w momencie podpiecia iPhona i ladowal sie jak ze zwykles sieciowej ladowarki, godzinka i tel naladowany a teraz kurcze trwa to godzinami...
Ale juz wyszukalem, ze ASUS pracuje nad uaktualnieniem programu pod plyty ASUSa i W10.

Z lapkiem sie jeszcze wstrzymuje.

mmluty
01-08-2015, 14:33
Czy są jakieś doświadczenia w działaniu PS, NX, LR po upgrade systemu do W10?

- - - - kolejny post - - - - - -

Czy ktokolwiek sciągnął obraz ISO Win 10 na komputerze, na którym miał system Windows XP? Bo mi za diabła się nie udaje. Już kombinuje z przeglądarkami - na IE też sie nie daje.

Mam laptop z Win 7 pro 64 bit, ale nie podłączam tego komputera do internetu. Więc ISO chcę pobrać na laptopa na którym przeglądam www, a ten laptop ma windowsa XP. I nie daje się pobrać ISO.
Czy to tylko mój problem, czy innym udało sie pobrać na XP ?
Ja piszę o pobraniu obrazu ISO, a nie o instalacji. Chcę wypalić płytkę i zainstalowac to potem na komputerze z Win 7.
Nie próbowałem pod XP, ale nasuwa mi się takie spostrzeżenie, że pobieranie obrazu W10 pod W8.1 odbywa się w dwóch etapach: najpierw trzeba ściągnąć programik który łączy się chyba z serwerem MS i ściąga obraz W10 i rozpakowuje go jako plik ISO. Więc nie jest wykluczone, że MS tak to zmajstrował, że program ściągający nie działa pod XP. Ale to tylko moja spekulacja.

Greg77
01-08-2015, 14:44
Czy są jakieś doświadczenia w działaniu PS, NX, LR po upgrade systemu do W10?

Sa, dziala ok, zadnych zmian, poza aktualizacja NIKowego zestawu do nowej wersji oraz akcje i panel od Tonyego Kuypera mi nie dzialal i musialem kupic nowy z adobe ads on...30$:(

Jacek_Z
01-08-2015, 14:52
mmluty - no wlasnie nie moge pobrac tego programiku.
Nie wiem po co tak komplikuja sprawe. Powinny byc 4 obrazy ISO do pobrania - Home 32 i 64 i Pro 32 i 64.

jo44
01-08-2015, 16:30
Ale juz wyszukalem, ze ASUS pracuje nad uaktualnieniem programu pod plyty ASUSa i W10.
Też mam płytę ASUSa i też dzieje się coś czego nie rozumiem. Gdy zamknę Windows przez /Zasilanie/Zamknij to na myszy
USB pozostaje napięcie (podświetlanie) nie było tego po wyjściu z Win7. Natomiast gdy komputer zostanie wyłączony przez program
typu Sleep (zainstalowałem go sobie bo czasami potrzebuję) to komputer jest wyłączany "totalnie" - gaśnie także mysz.

D_Z_I_A_D_E_K
01-08-2015, 17:58
No i czwarty dzien z nowa winda...wszystko smiga pieknie, jedyne co mnie drazni to brak programiku ASUSa iCharge, powodowal, ze na USB szlo wieksze napiecie w momencie podpiecia iPhona i ladowal sie jak ze zwykles sieciowej ladowarki, godzinka i tel naladowany a teraz kurcze trwa to godzinami...

Z lapkiem sie jeszcze wstrzymuje.
u mnie działa bez zarzutu

Jacek_Z
01-08-2015, 20:05
A tak z ciekawosci spytam :) Czy przeglądarka systemowa Win 10 obsługuje zarządzanie kolorem?

Aeon88
01-08-2015, 20:07
A ja zarzuciłem windows 10 na imaka żonki (c2d 3,06, GT9600), działa szybko i bez problemu mimo że tam jest hdd. Jak poinstaluję sterowniki i potestuję system to dam znać czy wszystko jest ok :)

paveu
02-08-2015, 08:44
A jak oceniacie przeglądarkę Edge ? Są jakieś problemy z wyświetlaniem stron, odtwarzaniem filmów na stronach, szybkością itp. ?

vid3
02-08-2015, 09:11
Przeglądarka minimalistyczna.
Wszystko gdzieś pochowane.
Działa szybko, ale trzeba się z nią oswoić.

Inny ZNOK który dziś przeżyłem :
Wczoraj wieczorem naszła mnie ochota ułożyć pasjansa.
Przeczytałem, że w tym celu trzeba zalogować się do Microsoftu. (!?)
Więc założyłem nowe konto z hasłem.
Pasjans był średni, grafika do bani.

Dziś rano włączam komputer, a tam ... zamiast mojego starego loginu ten nowy z wczoraj z Microsoftu !
I hasła też żąda tego co wczoraj wymyśliłem. (Dobrze, że łatwe bo mam sklerozę)
To już według mnie przegięcie.
Podchodzi pod inwigilację.

---------------------
Ok, udało mi się to odkręcić czyli powrócić do logowania za pomocą konta lokalnego.
Ale w tym celu musiałem poddać się procedurze weryfikacji i potwierdzić swoją fałszywą tożsamość (wymyśloną w celu ułożenia pasjansa).
Opcje : za pomocą SMS, telefonu lub maila.

Andrzej1974
02-08-2015, 09:44
System pamięta ostatnio zalogowanego użytkownika i stąd chciał hasło do konta Microsoft. Normalka.

vid3
02-08-2015, 09:54
Normalka ?
To tak jakbyś logował się do sklepu, wymyślasz login i hasło, a nazajutrz aby zalogować się do własnego komputera musisz użyć loginu i hasła ze sklepu.
Dla mnie to paranoja a nie normalka.

irek6311
02-08-2015, 11:05
Od momentu zainstalowania Windows 8.1 korzystam z konta Microsoft, przydatne to jest, ustawienia i pliki są na serwerze, przeinstalowuję Windows to na nowym po zalogowaniu zaraz powracają ustawienia i pliki ze starego, na Laptopie z Windows 7 egzystował też Windows 10 IP i jego ustawienia + pliki dostała aktualizacja Windows 10, trochę więc czasu zaoszczędziłem na ustawienia i personalizację, nie bójcie się tak tego Konta Microsoft 8-)

spiritus
02-08-2015, 11:11
Nie chcę zakładać nowego wątku aale napiszę w tym bo to się stało po instalacji win 10.

Otóż. Zainstalowałem sobie wczoraj win10 (tzn aktualizacja z 8.1). Nie działał touchpad to zainstalowałem sterowniki. Po instalacji zaczął działać aale nie w pełni sprawnie. Na 8.1 przesuwając po nim w dół dwa palce na raz, stronę scrollowało mi w dół - teraz jest do góry i odwrotnie (przesuwając do góry scrolluje mi w dół). Można to jakoś gdzieś ustawić?

vid3
02-08-2015, 12:45
To też zadam pytanie ni z gruchy ni ... ale dotyczące W10.

Jak przenieść nieprzenośne pliki na partycji systemowej ?

Cel jest taki : przenieść partycję z całą zawartością z HDD na SSD, tyle tylko że partycja jest za duża.
Zajęte jest ok 80GB, wielkość obecnie 200GB musze zmniejszyć do ok 100GB.
Wiem, że mogę kupić SSD 240GB. Ale na razie mam 120 GB i musi wystarczyć.

siona
02-08-2015, 14:26
Możesz zmniejszyć partycję w menadżerze dysków.

TOP67
02-08-2015, 16:34
To też zadam pytanie ni z gruchy ni ... ale dotyczące W10.

Jak przenieść nieprzenośne pliki na partycji systemowej ?

Cel jest taki : przenieść partycję z całą zawartością z HDD na SSD, tyle tylko że partycja jest za duża.
Zajęte jest ok 80GB, wielkość obecnie 200GB musze zmniejszyć do ok 100GB.
Wiem, że mogę kupić SSD 240GB. Ale na razie mam 120 GB i musi wystarczyć.

Dowolny program do klonowania to załatwi. Na pewno ghost.

Greg77
02-08-2015, 18:01
u mnie działa bez zarzutu

Dziala Tobie iCharge?? Moze mam zassany zly plik, informacje ktore znalazlem an forum ASUSa byly o wersji build windowsa...

Edyta: ok zassalem starsza wersje i zainstalowalo sie...ufff!!!

To teraz niczego wiecej mi nie trzeba, pewnie wyjda jeszcze kwiatki, ale licze sie z tym ;)

D_Z_I_A_D_E_K
02-08-2015, 18:09
Z tego co widzę Edge nie obsługuje Javy

Dziala Tobie iCharge?? Moze mam zassany zly plik, informacje ktore znalazlem an forum ASUSa byly o wersji build windowsa...

Edyta: ok zassalem starsza wersje i zainstalowalo sie...ufff!!!

To teraz niczego wiecej mi nie trzeba, pewnie wyjda jeszcze kwiatki, ale licze sie z tym ;)
U mnie nazywa się to: ASUS USB CHARGER PLUS

vid3
02-08-2015, 18:54
Może bardziej by się to nadawało do działu humor :

http://www.port.az.pl/J5/error.png
źródło (http://www.port.az.pl/J5/error.png)

Greg77
02-08-2015, 19:07
U mnie nazywa się to: ASUS USB CHARGER PLUS

No wlasnie mialem sciagniete iCharge + i USB Charger + oba programy wywalalo podczass instalacji...starsza wersja iCharge rozwiazala problem, juz widze po telefonie, 1h i naladowany na maksa z 30%, wczesnie 20% na godzine ;)

rychu_cmg
02-08-2015, 19:56
Po kliknięciu w okienko w menu start wywala mi błąd krytyczny i muszę się wylogować

Aeon88
02-08-2015, 20:02
Ostatnio pisałem o licencjonowaniu, przegrzebałem licencję więc wkleję, może komuś się przyda:

http://www.microsoft.com/en-us/Useterms/Retail/Windows/10/UseTerms_Retail_Windows_10_Polish.htm

4. Przekazanie. Postanowienia zawarte w niniejszym punkcie nie mają zastosowania w przypadku nabycia oprogramowania przez konsumenta w Niemczech lub innym kraju wymienionym na stronie (aka.ms/transfer); wówczas przeniesienie oprogramowania na osobę trzecią oraz prawa do używania oprogramowania muszą być zgodne z prawem właściwym.

a. Oprogramowanie wstępnie zainstalowane na urządzeniu. Jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie wstępnie zainstalowane na urządzeniu (a także jeśli dokonał on uaktualnienia oprogramowania wstępnie zainstalowanego na urządzeniu), taki Licencjobiorca ma prawo do przeniesienia licencji na korzystanie z oprogramowania bezpośrednio na innego użytkownika, pod warunkiem jednoczesnego przekazania licencjonowanego urządzenia. Musi to obejmować przeniesienie oprogramowania, jeśli takie zostało dostarczone z urządzeniem, a także oryginalnej etykiety systemu Windows z kluczem produktu. Przed otrzymaniem oprogramowania wspomniany użytkownik musi wyrazić zgodę na to, że postanowienia niniejszej umowy mają zastosowanie w przypadku przypisywania oprogramowania do innego użytkownika i korzystania z tego oprogramowania.

b. Samodzielne oprogramowanie. Jeśli Licencjobiorca nabył oprogramowanie jako samodzielne oprogramowanie (a także jeśli dokonał on uaktualnienia oprogramowania nabytego jako samodzielne oprogramowanie), taki Licencjobiorca ma prawo do przeniesienia oprogramowania na inne urządzenie należące do Licencjobiorcy. Licencjobiorca może także przenieść oprogramowanie (razem z licencją) na inne urządzenie, który należy do osoby innej niż Licencjobiorca, o ile (i) Licencjobiorca jest pierwszym licencjonowanym użytkownikiem oprogramowania oraz (ii) nowy użytkownik zaakceptuje postanowienia niniejszej umowy. Na potrzeby przeniesienia oprogramowania Licencjobiorca może użyć dozwolonej przez Microsoft kopii zapasowej lub oryginalnego nośnika oprogramowania. W przypadku każdego przeniesienia oprogramowania na nowe urządzenie Licencjobiorca musi usunąć to oprogramowanie z poprzedniego urządzenia. Licencjobiorca nie może przenieść oprogramowania tak, aby możliwe było współdzielenie licencji między urządzeniami.

Czyli mamy 7 oem, aktualizujemy za friko do win10, mamy system legalnie i można go reinstalować na tym samym kompie do woli. Zmiana kompa = potrzeba zakupienia nowego systemu, bo aktualizacja była z win7 oem, który na przenoszenie licencji po zmianie płyty głównej nie zezwalał. A jak mamy win7 box i aktualizujemy za friko do win10 to nasze prawa pozostają takie jakie były w win7 i możemy wymienić komputer na nowy i przenieść na niego licencję win10. Także jest git.

Jacek_Z
03-08-2015, 00:20
Przypomne swoje pytanie. Czy systemowa przegladarka obsluguje zarzadzanie kolorem.

Kolejne pytanie mam o klienta poczty. To to samo co w Win 7 czy cos zmienili? Powrociły może tozsamosci jak w Outlook Express z Win XP itp?

kashpir
03-08-2015, 01:17
Ostatnio pisałem o licencjonowaniu, przegrzebałem licencję więc wkleję, może komuś się przyda:

http://www.microsoft.com/en-us/Useterms/Retail/Windows/10/UseTerms_Retail_Windows_10_Polish.htm

Czyli mamy 7 oem, aktualizujemy za friko do win10, mamy system legalnie i można go reinstalować na tym samym kompie do woli. Zmiana kompa = potrzeba zakupienia nowego systemu, bo aktualizacja była z win7 oem, który na przenoszenie licencji po zmianie płyty głównej nie zezwalał. A jak mamy win7 box i aktualizujemy za friko do win10 to nasze prawa pozostają takie jakie były w win7 i możemy wymienić komputer na nowy i przenieść na niego licencję win10. Także jest git.

Tyle, że w przypadku bezpłatnej aktualizacji nie masz licencji na win10. Masz licencję na poprzednie wersje windowsa z opcją uaktualnienia w ciągu roku. Później (po roku) w razie zmiany sprzętu lub reinstalacji wracasz do poprzedniej wersji systemu (lub kupujesz licencję w10 ;) )

Aeon88
03-08-2015, 01:56
Nie, ważność uaktualnienia nie wygasa po roku. Masz rok na jego wykonanie żeby było za darmo, ale po upływie roku możesz reinstalować system nadal. Jeśli aktualizowałeś z win7 oem to nie możesz instalować 10tki jeśli wymienisz komputer, nie ważne czy w ciągu pierwszego roku, czy później, jeśli aktualizowałeś z win 7 box to możesz przenieść licencję na nowego kompa, nie ważne czy w pierwszym roku czy po jego upływie.

Andrzej1974
03-08-2015, 04:09
Normalka ?
To tak jakbyś logował się do sklepu, wymyślasz login i hasło, a nazajutrz aby zalogować się do własnego komputera musisz użyć loginu i hasła ze sklepu.
Dla mnie to paranoja a nie normalka.

O ile dobrze pamiętam to już w XP-ku tak było. A nie wiem czy nie wcześniej... ;-)

P.S. Jak ktoś wyżej zauważył... konta Microsoft nie należy się bać tylko je używać bo jest bardzo przydatne w pracy z systemem i aplikacjami. :-)

Greg77
03-08-2015, 06:12
No te punkty licencji wygladaja zachecajaca, zadnych zmian w licencji i to cieszy.
Teraz jeszcze mozliwosc instalacji systemu na czysty dysk i aktywacja za pomoca starego klucza z mojej W7 i bede zadowolony.

TOP67
03-08-2015, 08:33
No te punkty licencji wygladaja zachecajaca, zadnych zmian w licencji i to cieszy.
Teraz jeszcze mozliwosc instalacji systemu na czysty dysk i aktywacja za pomoca starego klucza z mojej W7 i bede zadowolony.

Tak się nie da (od razu). Można zrobić tylko aktualizację działającego Win 7 (nie zachowując żadnych ustawień) i potem skasować windows.old.
Nowy system dostaje unikalny klucz, który da się wyciągnąć i można już instalować od zera.

gALL
03-08-2015, 09:18
Przypomne swoje pytanie. Czy systemowa przegladarka obsluguje zarzadzanie kolorem.

Kolejne pytanie mam o klienta poczty. To to samo co w Win 7 czy cos zmienili? Powrociły może tozsamosci jak w Outlook Express z Win XP itp?

Jacku: to forum fotograficzne, wiec kto normalny przejmuje się zarządzaniem kolorem ;). Tez zadałem pytanie czy CMS w Win10 nadal jest tak dobry jak ten w Win7 rodem z czasów Win95. Jakoś nikt nie odpowiedział.

Jak widać M$ nadal nie chce/nie umie ujednolicić zarządzania barwa.

juh
03-08-2015, 09:28
Nowy system dostaje unikalny klucz, który da się wyciągnąć i można już instalować od zera.

Nie wiem czy wiecie ale nowy Windows nie ma czegoś takiego jak unikalny* klucz. Wszyscy mamy ten sam "uniwersalny" (któryś z listy poniżej w zależności od wersji systemu) co nie zmienia faktu że najpierw musimy zrobić update a następnie można przeprowadzić czystą instalację pamiętając o tym by podczas procesu instalowania nie podawać żadnego klucza gdy o to jesteśmy zapytani.

*unikalny klucz dostają tylko Ci co zakupili Windows 10 a nie robili update z poprzedniej wersji.

Windows 10 Home - YTMG3-N6DKC-DKB77-7M9GH-8HVX7
Windows 10 Home SL- BT79Q-G7N6G-PGBYW-4YWX6-6F4BT
Windows 10 Pro - VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T
Windows 10 Pro VL-MAK - QJNXR-7D97Q-K7WH4-RYWQ8-6MT6Y

siona
03-08-2015, 09:32
Czy wy nie przesadzacie z tymi licencjami? Przecież powszechnie wiadomo, że sami pracownicy ms nie są w stanie tego ogarnąć więc nie widzę opcji, żebyście wy to rozbili.

irek6311
03-08-2015, 10:39
Dziś z nudów przeinstalowałem Windows 10 i zonk, te klucze które w rejestrze ma aktualizacja Windows 10 nie działają, opcja czystej Instalacji Windows 10 odpada (chyba że ktoś kupi Windows 10), te klucze co kolega wyżej podał nie aktywują OS a są w rejestrze (komunikat zablokowane), tam zresztą jest ich więcej ale zakodowane są, co do kolorów w Windows 10 to za 4 razem moje profile zaskoczyły, Windows 10 obecnie nadal jak Beta jest i jeśli ktoś chce OS do pracy to Windows 7 (8.1).

juh
03-08-2015, 11:05
@up
Podczas instalacji nie podajesz żadnego klucza! System jest aktywowany na podstawie twojego sprzętu którego dane są wysyłane w chwili przeprowadzenia update z Windows 8.1, Windows 7 do Windows 10. Każda później czysta instalacja Windowsa 10 jest automatycznie aktywowana na tej podstawie. I nie trzeba się logować/zakładać konto MS jak to niektórzy twierdzą.

TOP67
03-08-2015, 11:13
Chyba nie za bardzo, bo przy czystej instalacji trzeba podać klucz. I chyba nie ma tak dobrze jak w Win7, że można go było podać dopiero po miesiącu.

Aeon88
03-08-2015, 11:39
Ja zainstalowałem 10tkę i nie trzeba było podać klucza. Tzn były o to dwa monity podczas instalacji, drugi bardziej wymowny (nadszedł czas aby podać klucz) ale zawsze jest na dole drobnym drukiem opcja POMIŃ. Też tak gdzieś słyszałem, że najpierw należy zrobić upgrade, żeby się windows zarejestrował na podstawie istniejącej instalacji win7, dopiero potem można robić czystą instalację i aktywować online automatycznie.

irek6311
03-08-2015, 11:46
U mnie czysta instalacja się nie aktywowała pomimo że wcześniej Windows 7 był aktualizowany do Windows 10, mit że gdzieś zapisuje się aktywacja na serwerze Microsoft, trzeba po prostu aktualizować Windows 7 (8.1), jak ktoś chce czystą instalację Windows zrobić to trzeba kupić Windows 10, więc juh (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=71806) pisz jak to sprawdzisz a nie zgaduj, online uparcie czysta instalacja Windows 10 (wersja free) prosi o klucz i pominięcie tego w procesie instalacji nie zmienia nic 8-)

Jacek_Z
03-08-2015, 11:52
Przecież podają obraz ISO więc po co chcesz płacić za Win 10? Nie bądź taki nadgorliwy ;)

Aeon88
03-08-2015, 11:54
A jak zaktualizowałeś windows do 10tki to utworzyłeś sobie konto microsoft czy nie?

http://www.spidersweb.pl/2015/06/windows-10-aktualizacja-na-czysto.html

Tak! Ale…

Jak potwierdza Gabe Aul z Microsoftu, instalacja Windows 10 „na czysto” będzie możliwa. Będzie można też reinstalować Windows 10 „na czysto” w dowolnym momencie, również po 29 lipca 2016 roku. Nie trzeba będzie też pamiętać swojego klucza produktu do Windows 7 lub Windows 8.1 – licencja bowiem zostanie przypisana do naszego Konta Microsoft oraz urządzenia, na którym system jest zainstalowany.
Windows 10, podobnie zresztą jak Windows 8 i Windows 8.1, będzie można przywrócić do stanu fabrycznego, a więc czystego obrazu samego Windows, bez jakichkolwiek dodatków, takim jakim Microsoft go stworzył. Będzie można „zresetować” Windows 10 przy zachowaniu naszych plików, jak i w całości czyszcząc dysk twardy. Będzie też można tworzyć obrazy ISO do przywracania systemu z pamięci zewnętrznej.
Jednak zawsze jest jakieś „ale”. Za pierwszym razem będziemy musieli dokonać aktualizacji za pośrednictwem Windows Update. Dopiero po standardowej aktualizacji, z zachowaniem zainstalowanych sterowników i aplikacji, będzie można dokonać jej na nowo, tym razem już na czysto. Uważamy to jednak za dość drobną niedogodność.

irek6311
03-08-2015, 11:57
Płacić za obecną wersję Beta Windows 10 chyba nikt nie będzie, dlatego dali za free by więcej ludzi testowało, oni dostają dane jak zachowuje się Windows 10 i ponoć pracują nad jego błędami, w dzienniku zdarzeń aż czerwono przy aplikacjach Microsoft i to żle wróży, więc nie ma co pytać jak coś ustawić czy naprawić, Windows 10 obecnie to nadal wersja IP (Beta) :|

juh
03-08-2015, 12:00
@irek6311
Piszę jak jest nie zgaduje. W ten sposób mam na czysto zainstalowany Windows 10 na kilku komputerach po wcześniejszym updacie. Na kilku z nich aktywacja została wykonana po jednym dniu a nie od razu nawet mimo usilnego ręcznego próbowania aktywacji kończyło się to błędem (trzeba uzbroić się w cierpliwość). Pominięcie wpisania klucza jest jak najbardziej możliwe. Dostępny pod napisem małym druczkiem w procesie instalacji. Nie polecam siedzenia na samym updacie. Lepiej zainstalować system na czysto. Miałem parę problemów na dwóch komputerach które zniknęły po świeżej instalacji systemu. Ogólnie nowy Windows wymaga jeszcze wiele poprawek. Sam się pośpieszyłem z jego instalacją. Mam nadzieję że nie spłata mi poważnego figla. Jeśli ktoś nie musi niech się wstrzyma z instalacją do przyszłego tygodnia kiedy to ma wyjść duża poprawka.

@Aeon88
Nie jest konieczne posiadanie konta na MS.

irek6311
03-08-2015, 12:12
Windows 10 (aktualizacja) przypisuje się do Licencji zakupionego Windows 7/8.1 a nie do własnego konta Microsoft, może i po czasie Windows 10 ten czysty by się aktywował ale był bez aktywacji nie do ustawienia (spersonalizowania), wkurzyłem się i na szybko przywróciłem Windows 7 z obrazu i ponownie aktualizowałem , mi aktualizacja czysta siada idealnie na Laptopie więc spok, opcja aktywacji przez telefon też nie zaskakuje, a wczoraj Microsoft nie działał na Infolinii więc pozamiatane miałem.

Aeon88
03-08-2015, 12:44
A czemu po aktualizacji nie zresetujesz windy z poziomu windy? Podobno jest takie narzędzie, że po aktualizacji z zachowaniem wszystkich śmieci możesz zresetować kompa do fabrycznego czystego systemu bez usuwania jego samego i informacji o aktywacji (poza systemem czyści wszystko, cały dysk), nie musisz do czystej instalacji używać płyty z obrazu ISO. Może wtedy nie będzie problemu z czekaniem na ponowną aktywację bo system będzie już aktywny?

Dawniej jedyne sensowne rozwiązanie to była czysta instalacja z płyty, bo recovery instalowało masę śmieci od firm trzecich. Jeśli obecnie factory reset systemu przywraca czysty system na czystym dysku i zachowałby informację o aktywacji to jest to najszybszy i najlepszy sposób na czystą instalację, bez bawienia się z płytami i ponowną aktywacją.

PS. Moim zdaniem powinni klucze systemów przypisywać nie do sprzętu a do konta microsoft właśnie. Tak jak w applu. Podczas instalacji logujesz się na konto MS, instalator odczytuje czy masz licencję na instalowany system, jak masz to leci dalej, jak nie to nie. Proste i logiczne. Powinna być też opcja instalacji bez klucza, i logowanie do konta MS w już postawionym systemie (i tak jest obecnie). Jeśli MS chce nadal robić wersje oem ograniczone sprzętowo to niech przypisują do konta MS + płyty głównej. Ta automatyczna aktywacja bez użycia konta jak widać raz działa odrazu, a innym razem nie wiadomo ile trzeba czekać.

Tak czy siak, spróbuj factory reset systemu zaktualizowanego z win7 i aktywowanego, a nie z płyty ISO.

irek6311
03-08-2015, 13:24
Ja zrobiłem czystą Instalację tylko w celach poznawczych, wyczyszczenie aktualizacji Windows 10 z pozostałości po starym OS to chwila, nie aktualizuję z ustawieniami + plikami więc OS czysty na starcie, aktualizuję Windows 7 z obrazu zaraz po instalacji więc niezaśmieconego sterownikami czy aplikacjami użytkowymi, wysłużony Windows 7 aktualizowany ze wszystkim do Windows 10 będzie niestabilny, co do działań vs aktualizacja Windows 10 free to Microsoft wątpię że ułatwi życie jego posiadaczom, ponoć nad tym pracują ale to daleka przyszłość, ci co wygodni kupić Windows 10 i instalować z płytki czy pendrive (będzie bez śmieci z poprzedniego OS), mnie mocno już wkurza Windows wszelaki i chyba przejdę na Maca (Laptop), poczekam z tym do końca roku.

adrian
03-08-2015, 15:57
http://thehackernews.com/2015/08/windows-10-update.html czytali?

Windows 10 is Stealing your Internet Bandwidth

"...this peer-to-peer sharing method offered by Windows 10 is using your precious Internet bandwidth, without hinting you about it, because the feature is enabled by default in Windows 10 Home and Pro edition"

malita
03-08-2015, 17:06
Czy ktoś instalował CaptureOne 8.2 lub 8.3 na finalnej wersji systemu Windows 10 i pracował ? chodzi mi o to czy program działa, nie wywala się i co najważniejsze działają funkcje i eksportuje, jednym słowem działa tak samo jak na win7 ?

GeparD
03-08-2015, 19:03
Z tego co mi wiadomo, to przy czystej instalacji Windows 10 podaje sie klucz windows 7/8/8.1
Nie potwierdze tego, gdyz sam nie probowalem.

irek6311
03-08-2015, 19:10
Podawałem takowy i nie przyjął, przy aktualizacji Windows 10 dostaje klucz ale on przypisany do aktualizacji jest i który w rejestrze jest widoczny jak i Aida64, niestety ten nie działa przy czystej Instalacji.

stig
03-08-2015, 19:25
Z tego co mi wiadomo, to przy czystej instalacji Windows 10 podaje sie klucz windows 7/8/8.1To nieprawda. Klucze od wersji 7/8.1 są do wersji 7/8.1. Nie mają związku z kluczami dla 10tki.

gALL
03-08-2015, 19:36
O ho, nadal domniemania jak to cudo programistow z MS jest licencjonowane, kiedy i komu nalezy sie upgrade. A cos uzytecznego Panie i Panowie? Jak tam CMS, co nie dziala pod C1 i PS?

irek6311
03-08-2015, 19:51
Windows 10 nie jest obecnie do pracy czy grania, obecny stan OS klasyfikuje go do przeglądania netu, w porywach jakiś film czy muzyczka, gra karty ze sklepu czy inne duperele :|
na moje oko to kompletna porażka Microsoft i wypuścili aktualizację o 3 miesiące za wcześnie, znowu się Windows nie będzie sprzedawać ale to chyba wiedzieli wypuszczając Beta wersję na rynek.

gALL
03-08-2015, 20:16
Do takich zastosowan nie trzeba pelnego OSa na PCta a tablet z Androidem wystarczy.

Andrzej1974
03-08-2015, 20:19
Windows 10 nie jest obecnie do pracy czy grania, obecny stan OS klasyfikuje go do przeglądania netu, w porywach jakiś film czy muzyczka, gra karty ze sklepu czy inne duperele :|

Irku, mozesz jasniej? Czego w Windows 10 Ci brakuje, że nie nadaje sie do pracy? Ja widze znaczny postep w stosunku np. do poprzednikow...

irek6311
03-08-2015, 20:46
Profile kolorów jak ładuję trzyma a po restarcie znowu auto tryb Windows, zdjęcia jak 50 pootwierałem w PS to zwiecha, skubany na okrągło aktualizuje mi sterowniki, pomimo że mam wersję pro nie da się tego wyłączyć, jak na Forum Microsoft popisałem to wywalili posty a konto zawiesili (prawda widać ich zabolała), znaczny postęp widzisz w stosunku do poprzednich wersji ...
ta pewno jest w tym że aplikacji to Microsoft dał nie można odinstalować, gro ustawień w trybie auto i nawet jak zmienisz to zaraz lub po restarcie powracają w ustalony tryb, 500MB na sektor rozruchowy a tam 1/2 wolnego miejsca, duży minus za brak sterowników z wersji IP w aktualizacji Windows10, część działała niestabilnie ale część była ok a wywalili więcej niż powinni, zdublowane ustawienia też bez sensu, jak już szli w XXII wiek to bez Panelu sterowania, a tak to jedno tu a drugi gdzieś indziej, jak skleroza mocniej mnie opanuje to pogubię się.

juh
03-08-2015, 21:07
Z tymi automatycznymi aktualizacjami to MS się jeszcze przejedzie. Nie zdziwię się jak kiedyś wyjdzie aktualizacja która spowoduje crash systemu i tylko ponowna instalacja Windowsa pomoże.

irek6311
03-08-2015, 21:11
Windows 10 ma opcję powrotu do czystego OS (Fabryczny stan) ale to nie lekarstwo na niedoróbki, jak tak dalej będą się produkować stracą klientów na zawsze, PC nie aktualizuję z Windows 8.1 i jak Microsoft tak dalej będzie w kulki grać to na Mac się przesiądę po całości.

wasilewk
03-08-2015, 21:41
Profile kolorów jak ładuję trzyma a po restarcie znowu auto tryb Windows, zdjęcia jak 50 pootwierałem w PS to zwiecha, skubany na okrągło aktualizuje mi sterowniki, pomimo że mam wersję pro nie da się tego wyłączyć, jak na Forum Microsoft popisałem to wywalili posty a konto zawiesili (prawda widać ich zabolała), znaczny postęp widzisz w stosunku do poprzednich wersji ...
ta pewno jest w tym że aplikacji to Microsoft dał nie można odinstalować, gro ustawień w trybie auto i nawet jak zmienisz to zaraz lub po restarcie powracają w ustalony tryb, 500MB na sektor rozruchowy a tam 1/2 wolnego miejsca, duży minus za brak sterowników z wersji IP w aktualizacji Windows10, część działała niestabilnie ale część była ok a wywalili więcej niż powinni, zdublowane ustawienia też bez sensu, jak już szli w XXII wiek to bez Panelu sterowania, a tak to jedno tu a drugi gdzieś indziej, jak skleroza mocniej mnie opanuje to pogubię się.

Nie mam tak negatywnego nastawienia: trzeba wszystko robić fachowo (jak sam określiłeś). Ja robiłem upgrade z 8.1 (ręcznie) i nie było problemów - wszystko poszło od razu. Oczywiście sterownika wyświetlania musiałem poszukać sam, bo była 'kaszana' - ale reszta ok. Wszystkie aplikacje spod 8.1 działają pod 10 bez problemu (nawet osławiony Solitaire) - do tego stopnia, że wyczyściłem dysk nawet z 'poprzedniej wersji systemu' i mam o 20 GB więcej miejsca na systemowym. W sumie jestem zadowolony, a gry rzeczywiście pod 8.1 chodziły szybciej (głównie Galaxy Life).

Pzdr.

Aeon88
03-08-2015, 22:47
O ho, nadal domniemania jak to cudo programistow z MS jest licencjonowane, kiedy i komu nalezy sie upgrade. A cos uzytecznego Panie i Panowie? Jak tam CMS, co nie dziala pod C1 i PS?

Problem polega na tym że nikt kto na co dzień pracuje i ma pracy sporo nie przechodzi ot tak na nowy system bo w razie bidy nie ma czasu na powroty i instalowanie wszystkiego od nowa. Narazie Win10 ma nieliczna część użytkowników, na fachowe opinie trzeba będzie poczekać.

juh
03-08-2015, 23:04
@up
Jeśli wierzyć temu co piszą na wielu polskich i zagranicznych portalach 14 milionów aktywacji Windowsa 10 w ciągu 24 godzin to wcale nie taka mała grupa użytkowników. Oczywiście wielu z nich zaktualizowało, część powróciła do poprzedniego systemu, część potraktowała jako ciekawostkę wiele pewnie pozostało na nowym systemie...

Greg77
04-08-2015, 03:59
U mnie trzyma profil fabryczny Eizo ktory sobie sam zassal, moze ze sterownikami monitora. Co do aktualizacji sterowniow, mialem tak samo, przez pierwsza godzine, nie moglem tez zainstalowac sterownika grafiki i dostawalem szalu, ale jak sie okazalo to moja wina bo nie doczytalem czego ten windows chce a chodzilo o kilka restartow ktore rozwiazaly problem ciaglej aktualizacji sterownikow.
Ogolnie system jest przyjemny, od srody spedzilem przed nim kilka godzin, wiecej mozna powiedziec po miesiacu pracy, jak na te chwile mnie sie podoba.

gALL
04-08-2015, 08:26
CMS to nie tylko zassanie profilu z sieci ale takze jak zachowuja sie programy. Czy ten system jest spojny i ten sam profil jest uzywany przez wszystkie aplikacje, czy wogole jest uzywany, czy jak w Win7 i wstecz, jest skutecznie ole... przez czesc aplikacji? Czy praca z dwoma monitorami o roznych profilach zostala w koncu poprawnie rozwiazana i kolory sa przeliczane w locie? Jak wyglada sprawa kalibracji calego toru od skanera poprzez monitora, az po wydruk?

Z tego co piszecie, M$ ciagne bawi sie w aktualizacje w postaci miliona latek na tydzien. Mogliby w koncu zaczac konsolidowac te latki w pakietach tygodniowych czy miesiecznych. Ale jak widac, jedna latka zalata cos, toprzy okazji robi nastepne dziury, ktore trzeba znow latac innymi latkami.

irek6311
04-08-2015, 13:12
Wypuścili 2 aktualizacje OS i jedną łatkę na zabezpieczenia do Windows 10, nie przepracowują się więc, może SP1 wypuszczą we Wrześniu :confused:

Greg77
06-08-2015, 01:56
Takie pytanie: Czy ktos po aktualizacji instalowal od zera z ISO jako nowy system i bez problemu sie aktywowal, czy to wiedza tylko teoretyczna?
Szykuje mi sie zmiana SSD na wiekszy i sie zastanawiam co robic, sprzedawac W7 boxa i brac W10, czy instalowac od zera jak wszedzie jest napisane...

stig
06-08-2015, 08:54
Włóż nowego SSD, zainstaluj 7mkę i update do 10tki.

hateom
06-08-2015, 09:51
Takie pytanie: Czy ktos po aktualizacji instalowal od zera z ISO jako nowy system i bez problemu sie aktywowal, czy to wiedza tylko teoretyczna?
Szykuje mi sie zmiana SSD na wiekszy i sie zastanawiam co robic, sprzedawac W7 boxa i brac W10, czy instalowac od zera jak wszedzie jest napisane...

Jak sobie ściągniesz MediaCreationTool z Microsoftu, to stworzy Ci ISO z Twoim obecnym serialem zaszytym w środku i nic nie trzeba będzie wpisywać/aktywować przy instalacji.
U mnie poszło bez problemu.

Aras
06-08-2015, 10:59
A jak usunąć 7 z dysku? Po prostu usunąć folder "windows.old" czy jest jakiś "uninstall"?

vid3
06-08-2015, 11:16
Właściwości dysku -> Ogólne -> Oczyszczanie dysku -> Oczyść pliki systemowe i zaznacz : usunięcie poprzednich wersji.

Jacek_Z
06-08-2015, 12:54
A co gdy w Dellu mam instalke starego windowsa 7 pro na niedostepnej partycji?

TOP67
06-08-2015, 13:28
Jak już wszystko będzie OK, to możesz skasować partycję. Ja tak zrobiłem, ale wcześniej przeniosłem ją na pendrive (softem producenta, a nie jako obraz partycji). Gdybym chciał, to odtworzę stary Windows z pendrive.

Jacol
06-08-2015, 15:50
Zadnego seriala nie zaszywa.

Win10 po upgradzie ma cd key publiczny, ktory mozna wygooglowac bo kazdy ma taki sam na poczatku. Podczas upgrade to win10 jest zapisywany hardware ID na serwerach MS, dlatego potem robiac czysta instalacje z iso, nie podaje sie zadnego cd-keya, instaluje system i on sie sam aktywuje na podstawie zapisanego hardwareID.

wunat
06-08-2015, 16:19
Ja jak zrobiłem pendriva to przy instalacji pyta mnie o cdkey

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

fotouśmieszek
06-08-2015, 17:17
Jestem profanem,wiec sie spytam. Jezeli updatuje do win10 ,mam win7pro,to czy bede musial ponownie instalowac programy - LR ,NX2 itepe? Czy komp wyraźnie przyspieszy? Dzieki za info.Pozdro Wszystkich :-)

Jacol
06-08-2015, 17:22
I ma pytać, a Ty masz nie wpisywać tylko pominąć ten monit i wykonać czystą instalke bez klucza. Po instalce system sam sięaktywuje. Musisz mieć dokłądnie ten sam konfig sprzętowy przy upgradzie jak i później przy czystej instalacji. Odpinanie dysków, podpinanie nowych napędów zmieni hardware ID i nie będzie auto aktywacji.

wasilewk
06-08-2015, 18:45
Jestem profanem,wiec sie spytam. Jezeli updatuje do win10 ,mam win7pro,to czy bede musial ponownie instalowac programy - LR ,NX2 itepe? Czy komp wyraźnie przyspieszy? Dzieki za info.Pozdro Wszystkich :-)

Nie trzeba ponownie instalować programów, będą działać (przynajmniej te wymienione).

juh
06-08-2015, 21:12
Ja jak zrobiłem pendriva to przy instalacji pyta mnie o cdkey

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Bo pytać będzie, po prostu nic nie wpisujesz (pomijasz przyciskiem tekstowym w lewym dolnym rogu), system sam się aktywuje pod warunkiem że zrobiłeś wcześniej update z Windows 7/8.1 do 10.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/windows10productkeyselectdothislater1006-1.jpg
źródło (http://core0.staticworld.net/images/article/2015/08/windows-10-product-key-select-do-this-later-100600419-large.idge.jpg)

Greg77
07-08-2015, 02:24
Dzis robilem pare ulepszen w kompie znajomego, trzeba bylo zainstalowac jego OEM Windows 7 na nowym ssd, po nieudanym klonowaniu partycji C: na dysk SSD, zainstalowalem Winde 7 od zera, aktywowalem i zaraz po tym instalka Windows 10 z pendrivea jako uaktualnienie, zadzialalo idealnie, zadnych aktualizacji nie trzeba robic we wczesniejszym systemie, wystarczy, ze jest aktywowany.

Władca Pixeli
07-08-2015, 02:38
http://www.foxnews.com/tech/2015/08/05/stop-windows-10-spying-dead-in-its-tracks-with-one-free-app/?intcmp=hpbt4

Aeon88
07-08-2015, 08:46
Kilkadziesiąt ostatnich wpisów tego wątku jest bez sensu. Każdy mówi co innego, jednym coś wystarcza innym aktywacja nie zaskakuje. Jak piszecie jakieś opinie to linkujcie do jakiegoś ogarniętego źródła, bo po metodzie prób i błędów wnioskowanie czegokolwiek jest do bani. Trzeba podać rozwiązanie które działa w 100% u wszystkich, a nie karmić ludzi rozwiązaniami które mogą zaskoczyć a nie muszą, z niewiadomych przyczyn.

stig
07-08-2015, 08:58
Aeon88… To jest Windows… Tu nigdy nie ma pewności 100%. Smutne, ale prawdziwe. Chociaż sam jestem użytkownikiem tej rodziny systemów od ponad 20 lat i mało kiedy narzekam (nie mam żadnych ciągot migracyjnych), to jednak „€žzaskoczki” się trafiają. U mojej kobiałki na starym, koszmarnie zamulonym lapku z Win 7, update poszedł bez najmniejszych problemów. Na mojej stacjonarce z Win 8.1, już podczas przygotowań Windows Update prychnął jakimś błędem i… nie zainstalował się. Nie miałem jakiejś specjalnej potrzeby instalacji 10-tki, ale 1–2 luźniejsze dni, zachęciły mnie do spróbowania. Odpowiednio się zabezpieczyłem na wypadek problemów już po instalacji, ale co z tego, jeśli nawet do niej nie doszło. Zainstaluję na świeżo jak będę zimą montował nową stację. Tymczasem mam 8.1 obciążony katalogiem z plikami instalacyjnymi 10-tki (6,3 GB), którego… nie mogę skasować. :[

TOP67
07-08-2015, 09:02
Tymczasem mam 8.1 obciążony katalogiem z plikami instalacyjnymi 10-tki (6,3 GB), którego nie mogę skasować. :[

Pomaga usunięcie poprawki KB3035583 z historii aktualizacji

http://www.dobreprogramy.pl/Usuwamy-natretne-powiadomienia-o-aktualizacji-do-Windows-10,News,63386.html

adrian
07-08-2015, 09:54
Aeon88… To jest Windows… Tu nigdy nie ma pewności 100%. Smutne, ale prawdziwe.

Błędy w oprogramowaniu zdarzają się WSZĘDZIE. Na systemach klasy enterprise też. Nawet tacy giganci jak google czy facebook też mieli (i pewnie nadal mają, tylko jeszcze nieodkryte) błędy w oprogramowaniu.

Jacol
07-08-2015, 13:23
Kilkadziesiąt ostatnich wpisów tego wątku jest bez sensu. Każdy mówi co innego, jednym coś wystarcza innym aktywacja nie zaskakuje. Jak piszecie jakieś opinie to linkujcie do jakiegoś ogarniętego źródła, bo po metodzie prób i błędów wnioskowanie czegokolwiek jest do bani. Trzeba podać rozwiązanie które działa w 100% u wszystkich, a nie karmić ludzi rozwiązaniami które mogą zaskoczyć a nie muszą, z niewiadomych przyczyn.

Nie ma rozwiązania, które jest w 100% pewne. MS dał ciała, gdyż u bardzo wielu osób jest problem z uzyskaniem w ogóle rezerwacji, problem z upgradem, problem z windows update, problem z automatycznym aktualizowaniem sterowników do wersji, które powodują bsody.

Fajnie by było podać jedno, magiczne rozwiązanie, które rozwiąże wszystkie problemy u każdego ale nie ma takiego.

gALL
07-08-2015, 14:04
Hmm, zassalem ISO ze strony MS (wersja 64bity, w angielskiej wersji jezykowej), istalacja pod VM poszla bez problemow w rekordowo szybki czasie (jakies 15min), ale polowa systemu jest bezuzyteczna bez aktywacji. Na razie bawie sie i system ogolnie sprawia pozytywne wrazenie, ale mam mieszane odczucia.

Na pewno jest zdecydowanie szybszy niz Win7, bo pod VM smiga az milo.

Tylko dlaczego MS upodabnia swoje produkty od tych spod znaku ogryzka? Dlaczego przeglad plikow wyglada jak ten zywcem z OS X? Nowa przegladarka internetowa jak na razie dziala sprawnie i nie mam jakis zarzutow. Pod VM nie bede bawil sie CMS, bo to bez sensu.

ku6i
07-08-2015, 17:13
Tylko dlaczego MS upodabnia swoje produkty od tych spod znaku ogryzka? Dlaczego przeglad plikow wyglada jak ten zywcem z OS X?

To Ty tak bez Total Commandera? Jak zwierzęta, no jak zwierzęta ;)

Greg77
07-08-2015, 18:02
To Ty tak bez Total Commandera? Jak zwierzęta, no jak zwierzęta ;)

Ju mejk maj dej!

Andrzej1974
07-08-2015, 18:09
@stig Ty tak na poważnie z poniższym tekstem?

To jest Windows… Tu nigdy nie ma pewności 100%. Smutne, ale prawdziwe

To samo można powiedzieć o każdym innym SO. Przynajmniej o tych, z którymi mialem do czynienia. A trochę tego było. BTW u mnie W10 działa bez problemów. Jakichkolwiek.

jo44
07-08-2015, 23:38
Proszę o radę: zainstalowaliśmy z kolegą na jego dość starym komputerze z Athlonem 2x3800 , 3 GB RAMu i płytą M2NPV-VM Asusa Win 10. Poszło właściwie bez kłopotów, tyle że jest problem ze zintegrowaną na płycie grafiką - nie ma sterów dla NVIDI GeForce 6150. Domyślne Windowsowe są do niczego. Stąd pomysł by kupić jakąś kartę graficzną, bardziej współczesną. Niestety nie bardzo się na tym znamy. :( Wymagania niewielkie: 1600*900, żadnych gier, przeglądanie stron i Office, bezproblemowe wyświetlanie filmów, najlepiej tania, akceptowana przez Win10, ze złączem PCI Express x16, lub PCI Express x1 ("zwykłe" PCI zajęte). Doradzicie coś?

Jacol
07-08-2015, 23:55
Proszę o radę: zainstalowaliśmy z kolegą na jego dość starym komputerze z Athlonem 2x3800 , 3 GB RAMu i płytą M2NPV-VM Asusa Win 10. Poszło właściwie bez kłopotów, tyle że jest problem ze zintegrowaną na płycie grafiką - nie ma sterów dla NVIDI GeForce 6150. Domyślne Windowsowe są do niczego. Stąd pomysł by kupić jakąś kartę graficzną, bardziej współczesną. Niestety nie bardzo się na tym znamy. :( Wymagania niewielkie: 1600*900, żadnych gier, przeglądanie stron i Office, bezproblemowe wyświetlanie filmów, najlepiej tania, akceptowana przez Win10, ze złączem PCI Express x16, lub PCI Express x1 ("zwykłe" PCI zajęte). Doradzicie coś?

Są sterowniki: http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/82855/pl

GEFORCE 309.08 DRIVER

Wersja: 309.08 WHQL
Data wydania: 2015.2.24
System operacyjny: Windows 7 64-bit, Windows 8 64-bit, Windows Vista 64-bit
Zestaw narzędzi CUDA: 5.0
Język: Polski
Rozmiar pliku: 217.21 MB

To jest paczka, która obsługuje Geforca 6150 w chipsecie nForce 430. Stery pod Win8 64bit, powinny działać bez problemu pod Win10. Jezeli masz 32 bitowy system to sciagnij ze strony nvidii drivery w wersji 32bit.

Greg77
08-08-2015, 09:10

Co do sterow to kolega podeslal, byc moze zadzialaja, gdyby jednak nie to polecam cos z pasywnym chlodzeniem, cisza jest czyms wspanialy, zwlaszcza jak kolega wczesniej mial karte zintegrowana, spokojnie cos kupicie w cenie do 100-150zl, jednak sprawdzcie wczesniej na stronie producenta plyty jakie PCI obsluguje ta plyta, zeby nie bylo klopotu z jakas buirowa Nvidia 610 na PCI express 3.0 a na plycie bedzie 2.0 albo i wczesniej ;)

Ja mam inny klopot, albo mozna powiedziec, ze to klopot dla mnie, bo moj kolega wniebowziety z nowym SSD i zaktualizowana winda z W7 do W10...nie ma sterow "koprocesora", nawet nie wiem gdzie tego szukac...sterowniki do plyty pod W8 nie istnieja a z W7 nie testowalem, moga zadzialac?

gALL
08-08-2015, 09:20
"koprocesor" - a co to za zwierze? Jednoska zmiennoprzecinkowa (FPU) jest integralna czescia CPU od czasow i486. Chyba, ze masz na mysli GPU.

Greg77
08-08-2015, 09:54
"koprocesor" - a co to za zwierze? Jednoska zmiennoprzecinkowa (FPU) jest integralna czescia CPU od czasow i486. Chyba, ze masz na mysli GPU.

Zapomnialem dodac, ze chodzi o bardzo stary sprzet z AMDkiem phenomem dwu rdzeniowym, plyta glowna z czasow Visty...mialem taka sama a nawet jest to mojaa stara plyta, po przejsciu na W7 mialem to samo, sterowniki chipsetu rozwiazaly problem, tyle, ze do Windowsa 10 sterownikow do tej plyty zadnych nie ma :D

Majek
08-08-2015, 11:10
Włóż nowego SSD, zainstaluj 7mkę i update do 10tki.
Ja tak wczoraj zrobiłem. Tzn włożyłem nowy dysk, zainstalowałem 7-kę, pobrałem wszystkie aktualizację, pojawiła mi się opcja rezerwacji 10-tki i nic się dalej nie dzieje... W okienku, tym, gdzie się wszystko zaczyna, fragment tekstu mówi: "Możesz otrzymać powiadomienie o uaktualnieniu w ciągu kilku dni lub nawet tygodni" Ile to trwa? Jest jakiś sposób, żeby to przyspieszyć? Myślałem, że sobie przez weekend ogarnę temat z tym nowym dyskiem i przy okazji nowym systemem, a tu teraz mam czekać nie wiadomo ile? Ktoś tu podrzucił linka do pobrania obrazu ze strony MS. Zadziała to w przypadku pierwszej instalacji? Na starym dysku system jest gotowy do aktualizacji. Może tam pobrać i zapisać jako ISO? Da się tak?

gALL
08-08-2015, 11:16
Parę stron wstecz jest cała dyskusja jak pobrać ISO. Poza tym wujek Google, wyszukaj "windows10 iso" I pierwszy link będzie do strony MS gdzie możesz pobrać system. Leniuch.

Majek
08-08-2015, 11:29
No przepraszam, no... ;-)
Ja wiem, że ISO pewnie jest do pobrania ze strony MS. Moje pytanie bardziej skupiało się na tym, czy przy pomocy takiego obrazu można rozpocząć update 7-ki do 10-ki. Bo dopóki tego kroku nie przejdę, nie będę w stanie zrobić czystej instalacji z ISO.

Tutaj mi Edyta podpowiedziała, że tym narzędziem, co się pobiera ze strony MS, można wymusić też wykonywanie update'u. ;-)

Jacol
08-08-2015, 13:19
Powinny dzialac, generalnie brakuje sterownika chipsetu.

No przepraszam, no... ;-)
Ja wiem, że ISO pewnie jest do pobrania ze strony MS. Moje pytanie bardziej skupiało się na tym, czy przy pomocy takiego obrazu można rozpocząć update 7-ki do 10-ki. Bo dopóki tego kroku nie przejdę, nie będę w stanie zrobić czystej instalacji z ISO.

Tutaj mi Edyta podpowiedziała, że tym narzędziem, co się pobiera ze strony MS, można wymusić też wykonywanie update'u. ;-)

Microsoft tool umozliwia uruchomienie upgrade oraz utworzenie iso. Wybierasz po prostu po jego uruchomieniu, co chcesz zrobic.

jo44
08-08-2015, 14:12
Są sterowniki: http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/82855/pl
Dzięki, ale wydaje mi się że to nie to (nie sprawdzałem jeszcze). Sterowniki są z lutego a nasz Driver Booster informował iż wszystkie w Win7 były aktualne. Ale jeszcze sprawdzę. :)

Co do sterow to kolega podeslal, byc moze zadzialaja, gdyby jednak nie to polecam cos z pasywnym chlodzeniem, cisza jest czyms wspanialy, zwlaszcza jak kolega wczesniej mial karte zintegrowana, spokojnie cos kupicie w cenie do 100-150zl, jednak sprawdzcie wczesniej na stronie producenta plyty jakie PCI obsluguje ta plyta, zeby nie bylo klopotu z jakas buirowa Nvidia 610 na PCI express 3.0 a na plycie bedzie 2.0 albo i wczesniej ;)
Ponieważ w opisie płyty głównej jest tylko informacja o "nowym" złączu PCI Express x16 bez żadnego numeru wersji sądzić należy iż jest to 1.0.
Czego się więc wystrzegać, a co brać w ciemno?

Greg77
08-08-2015, 15:52
Ponieważ w opisie płyty głównej jest tylko informacja o "nowym" złączu PCI Express x16 bez żadnego numeru wersji sądzić należy iż jest to 1.0.
Czego się więc wystrzegać, a co brać w ciemno?

Tak...kiedys w jednym z "regenerowancow" zmienialem karte i wlasnie nie zwrocilem na to uwagi, byly problemy i dosylanie karty, mozliwe, ze 2.0 bedzie dzialac, ale plyta jest AM2 nawet bez plusa, celowal bym w starszy model grafiki i jak mowie, do zastosowan kolegi cos z chlodzeniem pasywnym, starsze karty mialy witraczki malutkie ktore dawaly halas jak traktor.

Ja tak wczoraj zrobiłem. Tzn włożyłem nowy dysk, zainstalowałem 7-kę, pobrałem wszystkie aktualizację, pojawiła mi się opcja rezerwacji 10-tki i nic się dalej nie dzieje... W okienku, tym, gdzie się wszystko zaczyna, fragment tekstu mówi: "Możesz otrzymać powiadomienie o uaktualnieniu w ciągu kilku dni lub nawet tygodni" Ile to trwa? Jest jakiś sposób, żeby to przyspieszyć? Myślałem, że sobie przez weekend ogarnę temat z tym nowym dyskiem i przy okazji nowym systemem, a tu teraz mam czekać nie wiadomo ile? Ktoś tu podrzucił linka do pobrania obrazu ze strony MS. Zadziała to w przypadku pierwszej instalacji? Na starym dysku system jest gotowy do aktualizacji. Może tam pobrać i zapisać jako ISO? Da się tak?

Napisalem kilka postow wstecz, wystarczy zainstalowac W7, aktywowac, pobrac programik od M$ za ktorego pomoca, sciagasz plik ISO lub tworzysz pendrive instalacyjny co ja uczynilem, odpalasz takiego W7 i wchodzisz na pendrivea, wybierasz plik "setup" i po sprawie, zaczyna sie instalacja, tylko wybierz opcje aktualizacji jezeli zapyta...WAZNE zeby Windows 7 byl aktywowany, nie musisz instalowac aktualizacji a Windows 10 wstaje juz aktywowany.

Majek
08-08-2015, 17:18
Napisalem kilka postow wstecz, wystarczy zainstalowac W7, aktywowac, pobrac programik od M$ za ktorego pomoca, sciagasz plik ISO lub tworzysz pendrive instalacyjny co ja uczynilem, odpalasz takiego W7 i wchodzisz na pendrivea, wybierasz plik "setup" i po sprawie, zaczyna sie instalacja, tylko wybierz opcje aktualizacji jezeli zapyta...WAZNE zeby Windows 7 byl aktywowany, nie musisz instalowac aktualizacji a Windows 10 wstaje juz aktywowany.

No widzisz, to tak też się da... Ja już po prostu pobieram aktualizację. W sumie, to źle robię, bo tak, to bym miał gotową instalkę do każdego następnego komputera... A tak, będę to musiał ściągać jeszcze raz. A idzie to, jak krew z nosa... Wam też tak to się wolno pobierało? Od tamtego czasu, odkąd napisałem poprzedni post, pobrało ledwo 64%

Kurtz
08-08-2015, 18:25
Pozwolę sobie odnieść się do posta z przed kilku dni, bo widzę, że nikt go nie skomentował.

Z tego co piszecie, M$ ciagne bawi sie w aktualizacje w postaci miliona latek na tydzien. Mogliby w koncu zaczac konsolidowac te latki w pakietach tygodniowych czy miesiecznych. Ale jak widac, jedna latka zalata cos, toprzy okazji robi nastepne dziury, ktore trzeba znow latac innymi latkami.
Wiesz, że napisałeś straszną głupotę? To co napisałeś jest dokładnie odwrotną sytuacją do oczekiwanej. Wszelkie uaktualnienia, szczególnie związane z bezpieczeństwem chcesz mieć jak najszybciej na swoim komputerze, najlepiej w przeciągu kilku godzin od pojawienia się informacji o podatności, a na pewno w ciągu kilku godzin od wydania poprawki. Skrócenie czasu w którym wydawane są poprawki bezpieczeństwa jest jedną z dużych zalet najnowszych systemów MS Windows.

Muszę przyznać, że ja i moi znajomi ( informatycy ) mamy zupełnie inne wrażenia z Windows 10. Nie było żadnych problemów z instalacją samego systemu / aktualizacją na te kilka osób z którymi rozmawiałem, nie było problemów z rozsypującym się systemem. Może to kwestia wiedzy technicznej, utrzymywania swojego systemu w porządku i tego, że większość z nas robiła czystą instalację albo aktualizację z czystej wersji 7/8.1 ? Fakt, trzeba przyznać, że znaczna większość jak nie wszystkie z tych instalacji przeprowadzane były na "nowożytnym" i zazwyczaj highendowym sprzęcie.

Problemy były jedynie ze sterownikami, jednak tutaj nie obwiniam w 100% MS - sterowniki wydawane są przez dostawców sprzętu, jak oni coś zepsują, źle dodadzą, albo nie dodadzą najnowszych sterowników do repozytorium Windowsa, to będą problemy.

gALL
08-08-2015, 20:01
Wiesz, że napisałeś straszną głupotę? To co napisałeś jest dokładnie odwrotną sytuacją do oczekiwanej. Wszelkie uaktualnienia, szczególnie związane z bezpieczeństwem chcesz mieć jak najszybciej na swoim komputerze, najlepiej w przeciągu kilku godzin od pojawienia się informacji o podatności, a na pewno w ciągu kilku godzin od wydania poprawki. Skrócenie czasu w którym wydawane są poprawki bezpieczeństwa jest jedną z dużych zalet najnowszych systemów MS Windows.

Trututu i komputer bezuzyteczny przez nascie minut po kazdej lacie, bo restart, update, restart. Dlatego u mnie w korporacji z definicji wylaczony jest samo-update Windowsa. Dzial IT raz na miesiac, zajmuje sie tym zdalnie w czasie kiedy ide cos przegryzc. Nie ma to jak wyskakujacy monit o restecie, jak mam obliczenia, ktore wiem, ze i tak beda do jutra a ich przerwanie wiaze sie ze strata nastu godzin pracy.

Nie mowie, ze nie maja latac systemu ale dlaczego robia to w tak nieskoordynowany sposob. Przeciez i tak kto ma cenne dane nie ma ich na komputerze, ktory swobodnie jest dostepny z internetu. Mamy pare komputerow ktore spiete sa w siec, bez dostepu do sieci globalnej, nawet obie sieci sa fizycznie oddzielne.

velaskez
08-08-2015, 20:03
Po przeczytaniu tego, żadnej 10tki instalował nie będę.
http://www.dobreprogramy.pl/wielkipiec/Analiza-telemetrii-w-Windows-10-czy-ktos-wysilil-sie-sprawdzic,65392.html

wasilewk
08-08-2015, 20:10
.... Mamy pare komputerow ktore spiete sa w siec, bez dostepu do sieci globalnej, nawet obie sieci sa fizycznie oddzielne.

W szafie AC 19" każdemu RJ45 odpowiada takie samo w odpowiednim pokoju, więc nie trudno włączyć odpowiednie do innego routera.

Co do update: można przecież wybrać opcję z wyrażeniem zgody lub nie (po pewnym czasie update się upomni).

Pzdr.

Greg77
08-08-2015, 21:22
No widzisz, to tak też się da... Ja już po prostu pobieram aktualizację. W sumie, to źle robię, bo tak, to bym miał gotową instalkę do każdego następnego komputera... A tak, będę to musiał ściągać jeszcze raz. A idzie to, jak krew z nosa... Wam też tak to się wolno pobierało? Od tamtego czasu, odkąd napisałem poprzedni post, pobrało ledwo 64%

Dziwna sprawa, u mnie szlo to szybko, ISO dla mojego kompa szlo z 10min a USB do drugiego kompa robil sie z 20min.

Trututu i komputer bezuzyteczny przez nascie minut po kazdej lacie, bo restart, update, restart. Dlatego u mnie w korporacji z definicji wylaczony jest samo-update Windowsa. Dzial IT raz na miesiac, zajmuje sie tym zdalnie w czasie kiedy ide cos przegryzc. Nie ma to jak wyskakujacy monit o restecie, jak mam obliczenia, ktore wiem, ze i tak beda do jutra a ich przerwanie wiaze sie ze strata nastu godzin pracy.

Zasiadz do kompa z W10 i potem mozesz biadolic, bo nie jest to prawda co piszesz, te kilka latek zabezpieczen i kilka driverow zaraz po instalacji to nie problem, restart robisz kiedy Tobie pasuje a monity wygladaja inaczej niz w W7.
Osobiscie mam bardzo pozytywne wrazenia po przesiadce i szczerze powiem - "nie spodziewalem sie"!

irek6311
08-08-2015, 21:32
Po przeczytaniu tego, żadnej 10tki instalował nie będę.
http://www.dobreprogramy.pl/wielkipiec/Analiza-telemetrii-w-Windows-10-czy-ktos-wysilil-sie-sprawdzic,65392.htmlPrzeczytałem i wdrożyłem większość z tego, na Laptopie Windows 10 pozostanie, PC żaden nie będzie aktualizowany z win8.1 do win 10 to już na 100% pewne, Microsoft ostro po bandzie jedzie i skoro taki to trochę klientów świadomych straci, przeczuwałem że ta Inwigilacja z win 10 IP zostanie i większość została.

Majek
08-08-2015, 22:26
Hmm... To to uległem wku******u... Aktualizacja ściągała się cały dzień, w końcu ją wystartowałem... W trakcie instalacji wyskoczył niebieski ekran z wielką smutną buzią :( i z tekstem, że coś poszło nie tak... Restart, próba przywrócenia aktualizacji, zawisło na kręcących się kropkach... Po kilkunastu minutach pocisnąłem reset, bo cierpliwość straciłem, po czym system przywrócił się do stanu sprzed aktualizacji. I jestem dokładnie o 11 rano dzisiaj, kiedy zabrałem się za próbę podniesienia systemu. Czy ktoś wie, gdzie te rzeczy pobierane przez aplikację do aktualizacji zostały zapisane? Idzie puścić jeszcze raz update bez konieczności pobierania wszystkiego do nowa? Czy mam to teraz k***a ciągnąc jeszcze raz? Puściłem sobie wcześniej na firmowym serwerze pobieranie ISO, ale widzę, że przez 4 godziny pobrało 25% na 10 MB łączu z CIRem... Jakiś dramat...

Generalnie pierwsze starcie z nowym systemem przyniosło negatywne emocje. Aktualizację robiłem na nowiutkim dysku, na świeżutko zainstalowanym systemie (jedynie sterowniki i FF, żeby móc sobie w międzyczasie internety pooglądać), z opcja bez zachowywania czegokolwiek... I dupa. A komputer też raczej nie jakaś popierdółka (może nie zupełna świeżynka, ale taki wypas gdzieś sprzed półtora roku).

Błąd zrobiłem, że od razu ISO nie pobrałem...

A do tego wszystkiego okazało się, że w laptopie, do którego chciałem włożyć dysk SSD wyjęty ze stacjonarki, nie ma złącza na dwa dyski (nie wiem czemu ubzdurało mi się, że są dwa gniazda na dysk). "I w p***u wylądował... I cały misterny plan też w p***u..." I teraz nie wiem, co zrobić. Myślałem, że dam lapkowi drugie życie tym SSD... A to tylko 120GB, czyli zdecydowanie za mało jako na jeden dysk. Chyba, że go tam włożę, a obecnego talerzowca będę podłączał po USB, jak będzie potrzeba. Ech... Do kitu dzień... I jeszcze gorąco jak cholera...

EDYTA:
No dobra, na partycji systemowej są dwa katalogi, których wcześniej nie było i gdzieś w jednym z nich jest plik setup.exe. Nakliknąłem go i aktualizacja ruszyła i tym razem chyba nawet poszła... W każdym razie mam Windowsa 10 zainstalowanego...

Kurtz
09-08-2015, 15:42
Nie trzeba restartować komputera od razu po aktualizacjach, w Windows 10 procent aktualizacji które wymagają natychmiastowego restartu powinien być minimalny. Co więcej, można skonfigurować komputery tak, aby nie restartowały się automatycznie po instalacji uaktualnień ( dokładnie tak mam to skonfigurowane w firmie w której pracuję).
Po pierwsze, to co robi korporacja wcale nie znaczy, że jest dobre. Mamy wiele przykładów całkowitego braku dbania o bezpieczeństwo w korporacjach. Po drugie, jak robisz obliczenia które będą wykonywane N czasu, to powinny być robione na komputerze do tego przygotowanym - skonfigurowane aktualizacji, restartów, podtrzymanie napięcia, etc., etc. W moim mniemaniu powinien również działać pod kontrolą serwerowego OS, ze względu na lepszą domyślną konfigurację i stabilność.
Po trzecie, w przypadku korporacji, implementowane są mechanizmy bezpieczeństwa daleko wykraczające poza możliwości użytkownika prywatnego, które są wykorzystywane również do blokowania ataków na podatności wykorzystywanego oprogramowania, co zmniejsza możliwości exploitacji załatanej w aktualizacjach dziury. . Po czwarte, utrzymanie aktualności oprogramowania jest kluczowym aspektem bezpieczeństwa systemu informatycznego mającego dostęp do Internetu bądź sieci w której znajduje się co najmniej jeden komputer mający do niego dostęp ( nie koniecznie stały - starczy przyniesiony laptop z domu ).

Nie mowie, ze nie maja latac systemu ale dlaczego robia to w tak nieskoordynowany sposob. Przeciez i tak kto ma cenne dane nie ma ich na komputerze, ktory swobodnie jest dostepny z internetu. Mamy pare komputerow ktore spiete sa w siec, bez dostepu do sieci globalnej, nawet obie sieci sa fizycznie oddzielne.
Nie chodzi o to czy komputer jest dostępny Z Internetu, ale czy ma dostęp DO Internetu. Wiele osób ma dane na komputerze który ma dostęp DO Internetu. Większość komputerów w bankach o których coś wiem ma dostęp do Internetu, jednocześnie mając dostęp do wewnętrznych systemów, baz danych, etc.
A co do oddzielania sieci od siebie i różne aspekty routingu i dostępności różnych zasobów z różnych podsieci - to to zazwyczaj jest trochę bardziej skomplikowany temat niż po prostu komputery wpięte w sieć, fizycznie oddzielone. Często oddzielenie wcale nie jest fizyczne, a jedynie logiczne.

wasilewk
09-08-2015, 16:08
... Często oddzielenie wcale nie jest fizyczne, a jedynie logiczne.

Dla niektórych hakerów to jest raj... (patrz poczta Pentagonu).

Kurtz
09-08-2015, 17:39
Podział fizyczny, z własnym sprzętem fizycznym jest zbyt drogi i nieopłacalny. W tej chwili stosuje się głównie VLANy, czyli jednak podział logiczny ( następujący na odpowiednio niskiej warstwie ). A z pocztą pentagonu to była jeszcze inna sytuacja z tego co pamiętam. VLANy są wystarczająco bezpieczne dla większości rozwiązań, o ile są dobrze skonfigurowane.

ku6i
10-08-2015, 11:18
Po drugie, jak robisz obliczenia które będą wykonywane N czasu, to powinny być robione na komputerze do tego przygotowanym - skonfigurowane aktualizacji, restartów, podtrzymanie napięcia, etc., etc. W moim mniemaniu powinien również działać pod kontrolą serwerowego OS, ze względu na lepszą domyślną konfigurację i stabilność.

Pomarzyć piękna rzecz. Nie wiem jak w Twojej branży, ale w mojej chyba jeszcze nie spotkałem softu (poza takim oferującym stricte obliczenia rozproszone), który miałby wersję na stację roboczą oficjalnie obsługującą Windowsy serwerowe. Więc w razie jakiegokolwiek problemu support producenta się na ciebie wypnie, bo powie że pracujesz na niewspieranym systemie i bujaj się z problemem sam.

Kurtz
10-08-2015, 11:40
Napisałem jak powinno być - w wielu przypadkach pewnie nie będzie takiej możliwości, niestety. W takim wypadku trzeba odpowiednio skonfigurować desktopowy system operacyjny - w kontekście długotrwałych obliczeń i restartów da się zmienić wiele rzeczy.
Ja spotkałem się głównie z kompilacją oprogramowania oraz obliczeniami stricte matematycznymi ( również w modelu rozproszonym ), ale akurat w tych branżach to nie dziwi.

gALL
10-08-2015, 23:00
Podział fizyczny, z własnym sprzętem fizycznym jest zbyt drogi i nieopłacalny. W tej chwili stosuje się głównie VLANy, czyli jednak podział logiczny ( następujący na odpowiednio niskiej warstwie ). A z pocztą pentagonu to była jeszcze inna sytuacja z tego co pamiętam. VLANy są wystarczająco bezpieczne dla większości rozwiązań, o ile są dobrze skonfigurowane.

Widac malo miesz o systemach, od ktorych zalezy bezpieczenstwo energetyczne kazdego sredniorozwinietego kraju, gdzie nie ufa sie nawet takim rozwiazaniom. Ale to nie temat na ten watek i Win10.

Greg77
12-08-2015, 13:05
OK, czytalem juz wiele razy o tym, ze po aktualizacji moge zainstalowac Windowsa 10 na czysto na kompie na ktorym byl Windows wczesniejszy aktualizowany, ale czy ktos to robil i dzialalo, czy tylko teoretycznie?
Jakos czuje sie dziwnie wiedzac, ze system lezy na starym systemie...cos mi nie gra :D

Jacol
12-08-2015, 13:35
Ja robiłem na 4 komputerach. Bez problemu.
Wazne aby tylko nie zmieniać konfiguracji sprzetowej po upgradzie. Ja w kompie miałem 2 dyski twarde, ssd+hdd. Zrobiłem upgrade. Wyciągnąłem drugi hdd, zainstalowałem napęd optyczny i już hardwareID się zmienił i instalowany na czysto Win10 się nie zaktywuje. Ale jezeli nic się nie podmienia to nie ma problemów.

Jak zawsze w takich sytuacjach, warto sobie zrobić backup partycji systemowej Acronisem lub czymś podobnym aby mozna było wszystko przywrócić.

Aeon88
12-08-2015, 13:58
Dajcie już spokój z analizowaniem cyferek i liczeniem na ilu komputerach poszło a na ilu nie. Od premiery trochę czasu minęło a żadnych konkretów w wątku nie ma. Może ktoś zrecenzuje nowy system? Nowe funkcje? Plusy? Minusy? Jakieś opinie są już wyrobione?

Jacol
12-08-2015, 14:29
Ale jakie ty chcesz konkrety, może określ się dokładnie ? Na większość zadawanych pytań masz odpowiedzi na stronie Microsoftu odnosnie instalacji systemu i jego aktywacji.
Obszerne recenzje systemu Win 10 masz w internecie.

Menu start jest do bani, nie można do niego przypiąć nic, co jest w wersji standalone i nie było instalowane przez instalator. Skrótów z panelu sterowania również nie można przypiąć. Oprócz tego chodzi normalnie, tak jak Win 8.1.

Jacek_Z
12-08-2015, 14:47
Jak z zarzadzaniem kolorem. Windowsowa przegladarka go obsluguje?
Ja wiem ze to niewazne ale to swiadczy o tym jak windows traktuje profile zarzadzanie barwa itp

Greg77
12-08-2015, 16:03
Wazne aby tylko nie zmieniać konfiguracji sprzetowej po upgradzie. Ja w kompie miałem 2 dyski twarde, ssd+hdd. Zrobiłem upgrade. Wyciągnąłem drugi hdd, zainstalowałem napęd optyczny i już hardwareID się zmienił i instalowany na czysto Win10 się nie zaktywuje. Ale jezeli nic się nie podmienia to nie ma problemów.

Ok, wlasnie zmienilem grafike z tym, ze mam te grafe pod W10 instalowanym jako upgrade, wiec teraz jezeli zrobie instalke od zera to powinno dzialac?

Jacol
12-08-2015, 16:08
Tak, nie powinno być żądnych problemów. Robisz upgrade, następnie czystą instalację, podczas instalacji wybierasz Pomiń wpisywanie cd keya, system się instaluje i po podłączeniu do netu sam się aktywuje.

irek6311
12-08-2015, 17:41
Jak z zarzadzaniem kolorem. Windowsowa przegladarka go obsluguje?
Ja wiem ze to niewazne ale to swiadczy o tym jak windows traktuje profile zarzadzanie barwa itpW ustawieniach karty graficznej jak poklikasz to globalne ustawienia znajdziesz, tam powinien być twój profil kolorów widoczny, ja to zaliczyłem i działa, co do przeglądarki to powinna korzystać z ustawień systemowych, nie sprawdzałem bo z niej nie korzystam, zresztą Laptop ma tylko win10 a PC na win8.1 leci i tam jest ok, dziś znowu grubsza poprawka poszła (to już 2 w tak krótkim czasie), może coś in plus zauważysz bo ja zmian nie widzę.

gALL
12-08-2015, 20:04
Nie interesuje nas co system powinien robić, bo to wiemy, ale interesuje nas co faktycznie robi z tymi zapiętymi profilami. Czy nadal są one o...wane przez niektóre aplikacje?

Greg77
13-08-2015, 11:18
Pomeczylem sprawe kolorow i stwierdzam, ze jest zdecydowanie jasniej to rozwiazane niz w W7, gdzie wlasnie nie wiedzialem co system z tym robi, tutaj sa ustawienia, ktore po restarcie i tak wracaja do ustawien standardowych, ale na dole okna z zarzadzaniem CM jest opcja "zmien domyslne ustawienia systemu" i tam mamy dokladnie taki sam panel zarzadzania kolorem, u mnie dziala i co ciekawe wyjasnilo sie, dlaczego w windowsie 7 np: zdjecie w PSie, przegladarce bylo takie samo a jak wrzucalem jako tapete to juz kolory byly z kosmosu, teraz mozna ustawic odpowiedni profil dla wyswietlania Windowsa w kazdej sytuacji...
Oczywiscie pewnosci nie mam jak mowil kolega gALL, ale zapiety profil sprawdzilem kalibratorem i nie odbiega duzo od tego czego oczekuje.
Przekonalem sie jednak, ze od czasu kiedy posiadam monitor szerokogamutowy to juz nic nie wiem i sam sie czasami gubie :D
Przydal by sie dobry i pewny tutek do CM na Windowsa 10...pewnie jeszcze poczekamy.

Majek
13-08-2015, 23:28
No dobra... System zaczyna mnie irytować coraz bardziej. Nie podoba mi się, że jestem traktowany jak debil i to system decyduje za mnie, co jest lepsze.
Czy ktoś wie, jak w konfiguracji VPNu wymusić, żeby połączenie nie wykorzystywało zdalnej bramy? Tutaj nie można w ogóle wejść we właściwości protokołu TCP/IP dla połączenia VPN.

EDIT:
Dobra, znalazłem... PowerShellem się da...

Kurtz
14-08-2015, 00:34
Dobra, znalazłem... PowerShellem się da...

Powershellem wszystko się da ;) Teraz nie mam dostępu do Win10, ale poszukam tego jak będę miał chwilę. Niemniej jednak, split tunneling powinien być wykorzystywany świadomie i wprowadza pewne zagrożenia, także fakt, że nie jest to prosto skonfigurować jest w sumie pożądany.

Majek
14-08-2015, 00:54
Nie szukaj:
Set-VpnConnection -Name "nazwa_tunelu" -SplitTunneling $True

Do tej pory wystarczyło kilka kliknięć, żeby włączyć lub wyłączyć split tunneling. Tak mniej więcej od 20 lat (od czasów Windows NT 4.0). Nagle ktoś doszedł do wniosku, że tym razem będzie inaczej. Ale mi to bardziej na buga wygląda, niż na świadome działanie MS. Bo jak by chcieli uniemożliwić proste przełączanie tej opcji, to przycisk byłby nieaktywny, czy by go w ogóle nie było, czy coś. A tutaj normalnie go można nakliknąć, tylko nic się nie dzieje.

Kurtz
14-08-2015, 02:56
PowerShella znam - w końcu pracuję głównie na instalacjach server core. Problem polega na tym, że czasem potrzeba wytłumaczyć osobie nietechnicznej, jak to zrobić i tutaj PowerShell rodzi sporo problemów ;)
Jeżeli przycisk jest, ale po kliknięciu nic się nie dzieje, to wygląda to na bug. Nieładnie. Liczę, że zostanie to szybko poprawione, bądź wyjaśnione.

GeparD
14-08-2015, 22:07
Zawsze uruchamiam ncpa.cpl i mam liste wszystkich polaczen sieciowych... VPN tez powinien byc tam wymieniony. Chyba ze faktycznie az tak to zmienili w W10. Jeszcze nie uzywalem VPN odkad mam go zainstalowanego.

RobertMiernik
15-08-2015, 08:51
Zepsuli i to bardzo. VPNy wyświetlają się jak się kliknie ikonę sieci jak w 8 ale jak klikniesz w VPN żeby się połączyć to zamiast połączenia otwiera się dodatkowe okno i dopiero tam można kliknąć połącz:/

Cichy
15-08-2015, 09:15
Dajcie już spokój z analizowaniem cyferek i liczeniem na ilu komputerach poszło a na ilu nie. Od premiery trochę czasu minęło a żadnych konkretów w wątku nie ma. Może ktoś zrecenzuje nowy system? Nowe funkcje? Plusy? Minusy? Jakieś opinie są już wyrobione?

Ja używam od kilku dni, wizualnie nieco inaczej, ale ogólnie szybko i więcej wolnego miejsca na C: się zrobiło, co akurat cieszy. W wolnej chwili zrobię sobie instalkę "na czysto" ale to po sezonie. Nie jestem jakimś tam onanistą, system po prostu jest, działa, nie ma z nim żadnych problemów póki co.

zbyszekD7000
15-08-2015, 21:18

wchodzicie na tą stronę, (otwiera Wam się ), bo mnie się niby ładuje ale jest pusta, czyżby przeciążenie :)

irek6311
15-08-2015, 21:22
Strona działa normalnie ;)
Po ostatnich 2 poprawkach Laptop z Windows 10 i dyskiem ssd myśli minutę prawie zanim miniatury zdjęć pokaże, macie też tak czy u mnie poprawki żle siadły ?

zbyszekD7000
15-08-2015, 21:26
dzięki :)
u mnie strona jest pusta, na razie

irek6311
15-08-2015, 21:33
To zrzut z teraz http://i.imgbox.com/bDCcPsLR.png ;)
Przeglądarka focha strzeliła lub net 8-)

zbyszekD7000
15-08-2015, 21:42
może mam za wolny, albo spróbuję na innej przeglądarce, na razie aktualizuję 7 (198 poprawek) :)

(ja mam wszystko to samo co na Twoim zrzucie,tylko bez treści w oknie)

zbyszekD7000
16-08-2015, 10:32
Faktycznie na mojej przeglądarce był problem, na innej poszło bez problemu, jaki piękny sposób pobierania, wreszcie MS coś zrobił porządnie i co ciekawe po przerwaniu połączenia wznawia pobieranie ( nie traci tego co już pobrał). Jednak się da jak się chce :)

manfred
16-08-2015, 12:53
http://www.instalki.pl/demonstracje/systemowe/18535-jak-usunac-win-10-powiadomienie.html

Niestety popełniłem błąd i zrobiłem restart systemu. Skutek taki że nie mam tej aktualizacji natomiast nie moge zrobić pobrania aktualizacji do 7 bo non stop mi się wpycha 10. Niech szlag trafi ten majkrosoft.

zbyszekD7000
16-08-2015, 13:30
ciekawostka, po zainstalowaniu MediaCreationTool spróbowałem pobierać ISO WIN10 i było ok, przerwałem, nie pobrałem całości, dokończyłem wszystkie aktualizacje WIN 7 i teraz sobie chciałem zacząć pobierać, uruchamiam MediaCreationTool i wywala mi komunikat "Nie można poprawnie uruchomić instalatora. Uruchom komputer ponownie i spróbuj jeszcze raz uruchomić Instalatora systemu Windows 10."
Po ponownym uruchomieniu kompa jest to samo, po ponownym wgraniu pliku MediaCreationTool i uruchomieniu tez to samo.
jakieś pomysły co jest grane ?

irek6311
16-08-2015, 21:13
Coś namieszałeś lub bug systemowy jest, obraz ISO możesz u znajomego pobrać i na pendrive Windows 10 załadować, potem uruchomisz go z pod Windows 7.

zbyszekD7000
17-08-2015, 09:52
Niestety się nie da, cały czas to samo, a WIN10 pobiera się w tle, tak się wydaje, bo pojawiło się zaproszenie do rezerwacji, a komp wciąż coś pobiera, tylko nie wiadomo co. Da się to jakoś sprawdzić co on pobiera?
A już się cieszyłem że coś działa poprawnie.

zbyszekD7000
17-08-2015, 16:59
no i niespodzianka kolejna, dziś da się już pobierać obraz ISO poprzez instalatora MediaCreationTool :)
tak sam z siebie zadziałał

SerU
17-08-2015, 18:04
U mnie było tak: 7 zaśpiewała, że mogę sobie zainstalować 10. Zainstalowałem. Niby wszystko było OK poza wifi, które tak zmuliło, że głowa mała. Przetrzepałem net, okazało się, że nie jestem jedyny z tym problemem i póki co nie ma na niego rozwiązania (niektóre karty wifi po prostu nie działają z 10-tką jak należy). Przy okazji Live Mail 10 twierdził, że nie może się połączyć z kilkoma moimi skrzynkami mailowymi. Wróciłem więc do 7 i się zaczęło...jakimś cudem Live Mail 7 ściągnął mi po raz kolejny około 5000 maili z kilku minionych lat (tak! 5 tysięcy), które już dawno widziałem. Co gorsza teraz nie mogę ich za Chiny usunąć, bo wyskakuje mi błąd, że...wystąpił błąd (nie mają zawartości - są puste!). Szlag by to trafił!

Aha! Zanim ktoś zapyta: obraz windowsa 7 sprzed aktualizacji na 10 mam...ale, okazuje się, że nie wgra się go na dysk o pojemności 3TB (a taki mam systemowy). I d..pa zbita.

dariusz.osiecki.1
17-08-2015, 18:22
Panowie i panie a czy nie jest to podejrzane że nagle za darmo Microsoft coś Wam chce dać? Radzę się dobrze zastanowić nad instalacją 10

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Jacol
17-08-2015, 19:24
Ale co jest podejrzane ? Ze chcą nałapać bazę klientów dając opcje upgrade'u do system uza darmo ? Że podczas instalacji systemu w języku polskim piszą, jakie informację zbierają i co można wyłączyć a czego nie można ? Jak ktoś potrafi czytać i podejmować świadomie decyzje to wie co bierze. Każda wielka firma zbiera informacje o klientach, klient ma wybór czy chce Win10 czy zostać sobie na Win7. MS udostepnia 90 dniowy trial, powinien chyba wystarczyć aby zapoznać się z nowym systemem zanim zrobisz upgrade.

mmluty
17-08-2015, 19:29
Te problemy wskazują na jedno: upgrade systemu Windows stwarzał od zawsze problemy i nic się nie zmieniło. Kiedyś próbowałem, chyba z Win 95 na Win 98 zaoszczędzić jakiś grosz, ale było podobnie jak powyżej opisujecie. Nawet upgrade programu takiego jak NX doNX2 to już pewna loteria, a co dopiero systemu Windows. Chyba jednak nie zaoszczędzę tych 400 PLN i kupię kiedyś (jak już okrzepnie) Win10. Zainstaluję tak jak dotychczas wszystkie windy, jako kolejny, czysty system na obecnym kompie na nowym dysku SSD , a będzie to już 3-ci system po XP i Win8.1 i czwarty dysk w komputerze. Zostaną mi wszystkie programy ustawienia i sterowniki zainstalowane w poprzednich systemach, również te do starych skanerów i innych badziewi komputerowych do których mogę wrócić w każdej chwili jak po dalekiej podróży w dobrze znane miejsce. Za 400 PLN następców tych starych urządzeń i straconego czasu na różne kombinacje i nieudane tworzenie obrazów partycji itp. nie kupię. Upgrade to można robić jak widać na Ubuntu (w wersjach LTS) i na jabłkach chociaż każdy z nich dla mnie ma inne poważne wady, to Windows jak widać, dalej do sensownego apgrade się nie nadaje.

irek6311
17-08-2015, 19:55
Windows 10 ma w ustawieniach Aktualizacje/Odzyskiwanie/Reset do fabrycznych ustawień (stan początkowy), po przeprowadzeniu tej operacji Windows 10 będzie jak czysta instalacja z płytki czy pendrive, zero balastu ze starego aktualizowanego systemu, oczywiście trzeba zaznaczyć czysty reset, aktualizowałem Windows 7 do win10 i czysta aktualizacja bez aplikacji/ustawień poszła bezproblemowo, za mocno Windows 10 ograniczyłem i miniatury zdjęć z opóżnieniem pokazywał ale szybko znalazłem problem i naprawiłem, teraz wszystko działa na 4 a to już progres, kilka niedoróbek jest w systemowych aplikacjach ale to globalny problem, tak na koniec przydatne porady http://antyweb.pl/wylaczanie-automatycznych-aktualizacji-w-windows-10/ i http://www.dobreprogramy.pl/Wylaczamy-automatyczna-instalacje-sterownikow-z-Windows-Update,News,64945.html :cool:

Nixxor
18-08-2015, 20:44
Aha! Zanim ktoś zapyta: obraz windowsa 7 sprzed aktualizacji na 10 mam...ale, okazuje się, że nie wgra się go na dysk o pojemności 3TB (a taki mam systemowy). I d..pa zbita.

A czym przywracasz obraz i w jakiej postaci go masz ? Ja uzywam norton Ghosta i juz mi pare razy uratowal zycie po awarii softu.

rb_zg
18-08-2015, 21:18
Panowie i panie a czy nie jest to podejrzane że nagle za darmo Microsoft coś Wam chce dać? Radzę się dobrze zastanowić nad instalacją 10

Napisał to kolega używający produktu Google... :mrgreen:

dariusz.osiecki.1
18-08-2015, 21:23
Chodzi o to że win 10 ma sporo wszytych pod programów szpiegowskich, takich które totalnie inwigilują i zbierają bez naszej wiedzy informacje o nas.

koniksk
18-08-2015, 21:35
Odnośnie tej opcji "reset" czy przywrócenie systemu, mi to się nie udało. System się nie podniósł i musiałem zrobić czystą instalację za to faktycznie wydaje mi się jakby szybszy.

Jacek_Z
18-08-2015, 22:21
Chodzi o to że win 10 ma sporo wszytych pod programów szpiegowskich, takich które totalnie inwigilują i zbierają bez naszej wiedzy informacje o nas.

Wysłane z mojego SM-G925F Piszesz to z telefonu z androidem na pokładzie :)

dariusz.osiecki.1
18-08-2015, 22:25
I co z tego?

Jestem świadomym posiadaczem tego sprzętu

gALL
18-08-2015, 22:27
A chocby to, ze wujek Google ma dostep do wszystkiego co masz na telefonie oraz w swoich kontach u niego, za Twoja pelna wiedza i zgoda :D A takze dales mu prawo do dysponowania zawartoscia takowych zgodnie z jego uznaniem :D

Uzywajac Andka, bardzo uwazalbym z obrzucaniem blotem M$ za dostep do Twoich danych.

dariusz.osiecki.1
18-08-2015, 22:35
Nie obrzucam błotem tylko wskazuję na pewne fakty. Nie jestem miłośnikiem ani jednego ani drugiego.

RaditZ
19-08-2015, 08:59
O programach szpiegujących to prawda - jeśli je takimi nazwać. Czemu? Bo win będzie sprawdzał czy mamy jakieś nielegalne oprogramowanie, w oficjalnym przekazie wiadomo tylko tyle, że Windows będzie uniemożliwiał rozruch takich programów. Nic nie stoi na przeszkodzie by kogoś podpierdzielić policji - a piractwo słono kosztuje.

Także jak jakiś fotoamator bawi się np. PS pobranym z neta to nie polecałbym 10-tki.
Natomiast jeśli nie masz, nie korzystałeś i nigdy nie zamierzasz skorzystać ze "spiraconego" softu (czy gry komputerowej) to nie ma sie czego bać, bo pod względem 8.1 vs 10 jest rzekomo ogromna różnica in plus tego nowszego - w każdym aspekcie.

Jacol
19-08-2015, 09:54
Widać nie masz pojęcia zupełnie o polityce MS, bo oni w Polsce zwykłych userów za pirackiego Windowsa oraz Offica w ogóle nie ścigają, tylko ewentualnie firmy. MS w Polsce reprezentuje kancelaria Sołtysiński&Kawecki i mają totalnie w 4 literach milion szarych uzytkowników pirackiego Windowsa w Polsce.

Już zupełnym abstraktem jest w ogóle pisanie, że MS może te dane przekazywać policji, aż trudno to w ogóle skomentować.

Rafał_Sz
19-08-2015, 10:20
Win 10 64 pro, CS 5.5 - wywala mi aktualizacje Adobe. Pobiera, instaluje i wyskakuje błąd. Ktoś coś? ;)

Nie za darmo. Swego czasu zapłaciłem 1000 zł za siódemkę. 10 to tylko upgrade systemu. poza tym MS łatwiej wspierać jeden system, niż 7,8 i 10 na raz. Chcą się jak najszybciej pozbyć starych systemów i jak to tylko możliwe spopularyzować nowy OS. Za rok nic już nie będzie za darmo. Krótko mówiąc, wszystko jest wliczone w koszty. ;)

matbe
19-08-2015, 10:27
O programach szpiegujących to prawda - jeśli je takimi nazwać. Czemu? Bo win będzie sprawdzał czy mamy jakieś nielegalne oprogramowanie, w oficjalnym przekazie wiadomo tylko tyle, że Windows będzie uniemożliwiał rozruch takich programów. Nic nie stoi na przeszkodzie by kogoś podpierdzielić policji - a piractwo słono kosztuje.

Także jak jakiś fotoamator bawi się np. PS pobranym z neta to nie polecałbym 10-tki.
Natomiast jeśli nie masz, nie korzystałeś i nigdy nie zamierzasz skorzystać ze "spiraconego" softu (czy gry komputerowej) to nie ma sie czego bać, bo pod względem 8.1 vs 10 jest rzekomo ogromna różnica in plus tego nowszego - w każdym aspekcie.
Zazdroszczę wyobraźni.

dariusz.osiecki.1
19-08-2015, 10:32
A co powiecie na to że jeden z podprogramow będzie chciał rejestrować każdą literę wciśnięciu na klawiaturze?

Jacol
19-08-2015, 10:51
Ale przeciez mozesz to wylaczyc, w panelu sterowania pisze wyraźnie w języku polskim, jakie dane zbiera konkretna opcja ?

dariusz.osiecki.1
19-08-2015, 10:57
Wiem, że mogę. Reasumując trzeba być świadomym źe źyjemy w świecie Wielkiego Brata.

Jacol
19-08-2015, 10:58
Dla mnie to trochę niepojęte, masz nowy system, który ma inną formułę niż poprzedni, otrzymujesz nowe/zmienione aplikacje, instalator informuję na dzień dobry jakie elementy zbierają informację i czy chcesz je wyłaczyć bo to wynika też ze zmian w prawie i Komisje Europejska od wielu lat ściga duże firmy w tym kontekście, w panelu sterowania znowu masz w języku polskim jasno napisane, co dana opcja robi i czy chcesz ją wyłaczyć a Ty dalej szukasz dziury w całym ? Jest wystarczająco dużo czasu na zapoznanie się z nowym systemem i podjęcie decyzji czy odpowiada czy nie. Nikt pistoletu do głowy nie przystawia - można zostać na Win7, można przejśc na OSXa, na Linuxa.

Jak Apple po cichu zbierało informacje w swoich buildach iOSa to było wszystko cacy, fajny kolorowy telefonik w końcu. Jak MS napisał co można włączyć lub nie to już się zlecieli jacyś dziwni wyznawcy teorii spiskowych. Niedługo Windows10 będzie odpowiadał za sfingowanie lądowania na księżycu a za samym Microsoftem stoją templariusze.

Jacek_Z
19-08-2015, 11:30
Kto każe mieć komputer podpięty do internetu?
Ja jeden z laptopow mam raz na miesiac albo rzadziej.

sokrates
19-08-2015, 11:53
ja mam takie spostrzeżenia po aktualizacji 2 kompów do 10.
Aktualizacja z 8.1 pro - wszystko chodzi gładko, bez problemów.
Aktualizacja z 7 Professional - od początku problemy, dziwnie wysokie zużycie procesora przez procesy systemowe. Po tygodniu "wygrzewania" procesora puściłem jeszcze raz na tego samego laptopa czystą instalację od podstaw windowsa 10 - wszystko działa jak należy. Zużycie procesora w normie (w spoczynku 2 - 4%) wcześniej po aktualizacji z windowsa 7: 20 - 60%

markB
19-08-2015, 13:36
Kto każe mieć komputer podpięty do internetu?
Ja jeden z laptopow mam raz na miesiac albo rzadziej.
W10 (wersja finalna) będzie "kazał" przynajmniej raz na miesiąc. Mam tak z Office 2013, raz na miesiąc muszę podłaczyć komputer do netu, bo wariuje i zasypuje mnie komunikatami, że mam nielegalne oprogramowanie.

wujleon
19-08-2015, 17:14
Widać nie masz pojęcia zupełnie o polityce MS, bo oni w Polsce zwykłych userów za pirackiego Windowsa oraz Offica w ogóle nie ścigają, tylko ewentualnie firmy. MS w Polsce reprezentuje kancelaria Sołtysiński&Kawecki i mają totalnie w 4 literach milion szarych uzytkowników pirackiego Windowsa w polsce.

Już zupełnym abstraktem jest w ogóle pisanie, że MS może te dane przekazywać policji, aż trudno to w ogóle skomentować.
Widać, jak słabe masz pojęcie o ściganiu osób prywatnych za posiadanie nielegalnego oprogramowania.

Greg77
19-08-2015, 17:53
Aktualizacja z 7 Professional - od początku problemy, dziwnie wysokie zużycie procesora przez procesy systemowe. Po tygodniu "wygrzewania" procesora puściłem jeszcze raz na tego samego laptopa czystą instalację od podstaw windowsa 10 - wszystko działa jak należy. Zużycie procesora w normie (w spoczynku 2 - 4%) wcześniej po aktualizacji z windowsa 7: 20 - 60%

Ja przesiadalem z sie z W7 Home i tez mam dziwne wrazenie, ze nie jest tak jak bym chcial, cos mi sie wydaje, ze poswiece troche czasu i postawie ten system od zera, problemu ze zuzyciem procesora nie odnotowalem, procek 1-5% w spoczynku...jednak sa jakies dziwne lagi podczas ladowania sie windowsa, mam sprzet bardzo mocny i nie powinienem miec takich zamulen.

Jacol
19-08-2015, 19:54
Zdziwiłbyś się jakie mam pojęcie, ale nie ma sensu tutaj o tym dywagować. Chętnie mogę uznać, że wiesz lepiej tylko na podstawie tego twierdzenia, nie mam tu zamiaru niczego udowadniać.

rychu_cmg
21-08-2015, 15:11
Też aktualizowałem z W7 Home i niestety system działa bardzo niestabilnie i nie działa mi menu start. Jak teraz najszybciej i najbezpieczniej wykonać nową instalacje systemu ? System mam już aktywowany.

peterka43
21-08-2015, 16:11
Jeżeli nie masz to przy pomocy MediaCreationTool przygotuj sobie płytę instalacyjną lub pendriva. Uruchom kompa z tej instalki, format C i stawiasz system od nowa.Nie musisz podawać żadnych kluczy windows sam się aktywuje

Greg77
22-08-2015, 00:10
Też aktualizowałem z W7 Home i niestety system działa bardzo niestabilnie i nie działa mi menu start. Jak teraz najszybciej i najbezpieczniej wykonać nową instalacje systemu ? System mam już aktywowany.

U mnie jest calkiem dobrze, ale jak wspomnialem, zbyt dlugo trwaja pewne czynnosci, widzialem jak dziala W10 na lapku na zwyklym dysku instalowany na czysto i to co dzieje sie u mnie nie jest zadowalajace, mozliwe, ze jutro sie za to wezme i postawie system od zera.

rychu_cmg
22-08-2015, 00:16
No i postawiłem system od zera. Sama instalacja Windowsa ekspresowa około 20 minut (instalowałem z karty pamięci przez czytnik). Po godzinie miałem już zainstalowane wszystkie swoje programy

jaroo1
22-08-2015, 08:18
sam się zastanawiam nad instalacją w10 na tablecie, bo w8.1 to porażka np skeyp trzeba mieć konto by go używać.

gusi
22-08-2015, 08:46
Czy po instalacji windows10 pro na czysto mogę jeszcze wrócić do windows7 ?

stig
22-08-2015, 08:49
A skąd ten Windows 7 (po instalacji 10tki na czysto) miałby Ci się wziąć?

TOP67
22-08-2015, 10:04
Czy ktoś zna prostą przeglądarkę do zdjęć pod Windows 10? Wbudowane zdjęcia to jakaś porażka. Rozbija wszystko po datach, a ja chcę po albumach (folderach). Tak jak było w Windows 8.

Program ma tylko umożliwiać przechodzenie pomiędzy folderami i wyświetlać zdjęcia w trybie pełnoekranowym z obsługą gestów. Ma też reagować na obrót ekranu (tablet).

greco
22-08-2015, 11:51
Czy ma ktoś zainstalowany Capture NX2 na W10 ?

stig
22-08-2015, 12:09
A co, nie działa? :)

igsux3
22-08-2015, 15:55
Czy ktoś zna prostą przeglądarkę do zdjęć pod Windows 10? Wbudowane zdjęcia to jakaś porażka. Rozbija wszystko po datach, a ja chcę po albumach (folderach). Tak jak było w Windows 8.

Program ma tylko umożliwiać przechodzenie pomiędzy folderami i wyświetlać zdjęcia w trybie pełnoekranowym z obsługą gestów. Ma też reagować na obrót ekranu (tablet).

Też z tym walczyłem i nie znalazłem, dlatego wróciłem do W8. Ewidentnie W10 wraca do korzeni myszka-klawiatura, bo obsługa dotykiem w porównaniu do Win 8.1 to katastrofa. Jest https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/gallery-hd/9wzdncrfjchh , ale jakoś nie leży mi ten program specjalnie.

jaroo1
23-08-2015, 17:11
mi na tablecie poszedł gdzieś skeyp i antywirus i znów jakieś konta trzeba zakładać kicha.

greco
23-08-2015, 18:49
A co, nie działa? :)

Jeszcze nie aktualizowałem , pytam z ciekawości .

Greg77
26-08-2015, 21:46
No to jestem znowu na W7, kilka dni czytania i sledzenia tematu...dzis postanowilem, ze jeszcze moge wiec wracam do mojejgo W7, jak M$ zmieni polityke to mozliwe, ze wroce do W10 bo przyznaje, ze mi sie podobal, byl "nowy".
Najciekawszy z linkow jaki moge podeslac do poczytania to chyba ten - LINK (http://www.dobreprogramy.pl/wielkipiec/Analiza-telemetrii-w-Windows-10-czy-ktos-wysilil-sie-sprawdzic,65392.html), warto sie wczytac bo tutaj czlowiek to fajnie wyjasnia i nie jest to paplanina laika jak ja...nie jestem sklonny do lykania teorii spikowych, wiec nie wietrze spisku a zwykle ciagniecie informacji o nas a co za tym idzie kazdy wie, wielka kasa razem z "darmowym" systemem.
Moja licenja Retail z W7 teoretycznie staje sie licencja Retail W10, ale Retail w W10 znaczy zupelnie cos innego i takim trafem moj box staje sie przywiazany do komputera a nie wlasciciela...
Mozliwe, ze wroce do W10, ale czekam co bedzie dalej i jak sie potoczy sprawa sledzenia i kontrolowania zawartosci moich dyskow.

Tak jak nie jestem fanem Androida i tak jak wiem, ze sledzi nas na kazdym kroku tak tez przyznaje, ze jest to w pelni darmowy system i latwiej mi sie z tym zgodzic niz M$ za ktory sporo zaplacilem i wymagam prywatnosci.

irek6311
27-08-2015, 11:13
To co linkujesz było już linkowane (#623) ale kto to czyta Greg77 ;)
dla tych co myślą że bezpieczni są w Windows 7(8.1) zła informacja, Microsoft dorzucił ostatnio poprawki i telemetria jest też na tych starych Windows, Inwigilacja po całości i nikt nie jest bezpieczny,
poustawiać zaporę Windows i w Windows 7/8.1/10 pro skorzystać z gpedit.msc i przynajmniej częściowo Inwigilację przyblokować, nie będę zrzutów z ustawień dawać bo tam mnogo tego, Windows Update też da się podrasować 8-)
199 :lol:http://i.imgbox.com/P68K4Uff.png j\Jakaś usterka i fotki nie wskakują, może to Microsoft mnie karze za blokowanie prawie wszystkiego co extra dorzucił, tak na koniec nie rezygnujcie z Windows 10 z powodu Inwigilacji bo da się nad tym zapanować, w starej wersji Windows 7 (8.1) czeka was mniej agresywna ale podobna Inwigilacja po ostatnich aktualizacjach.

Greg77
27-08-2015, 11:18
tak na koniec nie rezygnujcie z Windows 10 z powodu Inwigilacji bo da się nad tym zapanować, w starej wersji Windows 7 (8.1) czeka was mniej agresywna ale podobna Inwigilacja po ostatnich aktualizacjach.

No tak, ale to co instaluje to moj wybor i nie musze sie na wszystko godzic, prawda...;)
Tak jak wspomnialem, W10 mi sie bardzo spodobal i chce do niego wrocic, teraz moj W7 ma jakas wartosc jako wersja box nadal moge go sprzedac a M$ dal mi tylko miesiac czasu na powrot, gdybym tego nie zrobil moja licencja z W7 Boxa przestaje istniec i na stale staje sie wlascicielem stuningowanego OEM W10 o nazwie Retail...a ktorego nie moge instalowac na niczym innym niz obecny sprzet a kazdy upgrade plyty glownej czy procesora bedzie rownal sie z problemami z aktywacja.

Co do aktualizacji w W7/W8.1 to bede mial dzis liste aktualizacji do odinstalowania i aktualizacji ktorych nie instalowac.

irek6311
27-08-2015, 11:20
Co do Licencji na Windows 7 (BOX) to nigdy nie przepadnie (OEM wersji to nie dotyczy), te 30 dni Windows 10 trzyma kopie plików starego OS ;)

Greg77
27-08-2015, 11:21
To ja juz nic nie wiem...

irek6311
27-08-2015, 11:38
Mniej wiedzy = Mniej stresu, mnie natłok ostatnich nowinek odnośnie Microsoft trochę przytłoczył, czasy spokojnego użytkowania komputera z Windows przeminęły.

Valdek_Tychy
27-08-2015, 13:20
Uaktualniłem u siebie win 7 do 10-tki i od samego początku zaczęły się problemy,musiałem m.in. ponownie instalować sterowniki do grafiki.Komputer zaczął się wieszać,przynajmniej 2-3 razy na dzień miałem blue screen.Najbardziej jednak wkurzało mnie to,że microsoft wie lepeij czego ja chcę.Od lat używam tych samych programów do otwierania plików np. mp3 -winamp, avi - WMP ,zdjęcia - faststone image viewer a win 10 ciągle zmieniał mi bez mojej zgody skojarzenia plików przypisując je do swoich programów.Co ciekawe filmy odtwarzane w windows media pleyerze były odtwarzane w dużo gorszej jakości,rwał się dzwięk i itp. kwiatki a po otwarciu w programie win 10-tki wszystko było ok. Nie wnikam już w to,że microsoft niemal zaglądał mi do lodówki czego również nie lubię.Postanowiłem wywalić 10-tkę ale zrobiłem to tak,że sformatowałem dysk z systemem i zainstalowałem od początku win 7. I tu pojawił się problem którego wcześniej nie było.Karta sieciowa wifi 300 mbit którą miałem podłączoną cały czas w kompie i działała jak należy zarówno pod win 7 jak i win 10, przestała być widziana przez komputer,nie chciała się uruchomić za żadne skarby.Zmieniłem kabel,zmieniłem port USB do którego była podłączona i nic.System nie widział do niej sterowników i nie pobierał ich.Co ciekawe podłączyłem swoją poprzednią kartę trochę starszą i od razu zaskoczyło sam zainstalował sterowniki i hula. Podłączyłem tamtą kartę do innego kompa i działa a w moim nie chce. Ściągnąłem sterowniki ze strony producenta i zainstalowałem je i od tego momentu kiedy tylko podłączę kartę do kompa pojawia się blue screen. Kupiłem nową kartę innego producenta i po podłączeniu do kompa działa bez zarzutu. Czy win 10 mógł mi namieszać w oprogramowaniu wewnętrznym karty sieciowej ?. W każdym bądź razie na jakiś czas odechciało mi się windowsa 10

stig
27-08-2015, 13:36
Wmówiłeś sobie, że 10tka to zło… Ot co.
Owszem – na pewno zdarzają się problemy – jak w każdym systemie. Ale podejrzewanie systemu o uszkodzenie zewnętrznej karty sieciowej, to już naprawdę niezła fobia. ;)
Gdyby Win 10 stwarzał takie kłopoty jakie spotkały Ciebie, to byłoby o tym głośno (i to już pewnie na etapie którejś bety). Instalowałem 10tkę już na 3. różnych komputerach. Na razie nie trafiłem na żaden problem.

jo44
27-08-2015, 14:35
Faktem jest że Win10 jest bardzo "wybredny" jeśli chodzi o stare karty graficzne - sterowniki spod Win7 nie chodzą, nowych (już) nie ma, Win10 wstawia swoje i jest kicha, lub niebieski ekran.

irek6311
27-08-2015, 15:00
jo44 takie problemy ze sterownikami są jak komputer z epoki XP i minimalne wsparcie ma pod Windows 7, stawiałem Windows 10 na komputerach z epoki Windows 7 i zero problemów, te antyki z 2000 lat trzeba pozostawić na XP lub złomować, to że Windows 10 uszkadza podzespoły to już zdrowa przesada, intrygujący przypadek ale na odległość nie dojdzie się co zawiniło, ja tam nie narzekam na Windows 10 na Laptopie Dell V3500 z 2010 roku śmiga aż miło, filmy i muzyka z media box na Android leci + tunera sat na Linuks, Windows 10 tylko do netu mi służy i lekkich gier bo Nvidia 310M na wiele nie pozwala a i5 560M dobrej karty graficznej nie zastąpi.

zbyszekD7000
27-08-2015, 16:28
Mnie też udała się aktualizacja z Win7 na Win10, przebiegło bez żadnych problemów, nawet normalną przeglądarkę odnalazłem :), nie tą paskudę co to MS dodał w tej wersji.

A do Irka miałbym prośbę, pewnie nie tylko ja, żeby dawał sukcesywnie krótkie instrukcje co i jak wyłączyć żeby przynajmniej trochę się bronić przed inwigilacją, z pewnością nie jednemu się to przyda bo nie wszyscy są tak biegli jak Irek :)

irek6311
27-08-2015, 16:59
Daję na bieżąco porady, co do aktualizacji tych z Telemetrią w Windows 7 i 8.1 http://www.dobreprogramy.pl/Nie-ma-ucieczki-przed-okiem-Microsoftu-firma-rozszerza-telemetrie-w-Windows-7-i-8.1,News,65931.html

Fotofil
27-08-2015, 17:54
Przeczytałem wszystkie 72 strony wątku. Wiecie czego mi brakuje? Wiem, to nie forum informatyczne, jestę fotografę :) a nie komputerowcem i chciałbym się od kolegów bardziej obeznanych dowiedzieć jak zabezpieczyć się przed utratą danych i jak zrobić kopię systemu przed update do Win10. Jestem stary dziad i mam już siwy łeb, więc porady typu "ściągasz jakiś tam program i robisz obraz czegoś tam" mi nie wystarcza. Używam komputera od czasów Win98, ale kopii systemu nigdy nie robiłem. A nawet gdybym miał taką kopię to nie wiedziałbym jak przywrócić komputer do poprzedniego stanu.

siona
27-08-2015, 17:56
Clonezilla i ognia na inny dysk obraz. Jest tam opcja beginners.
Clonezilla wypalasz jako obraz na płycie CD i się samo bootuje albo robisz bootowalny pen

Fotofil
27-08-2015, 18:01
Clonezilla i ognia na inny dysk obraz. Jest tam opcja beginners.
Clonezilla wypalasz jako obraz na płycie CD i się samo bootuje albo robisz bootowalny pen
No dobra. A teraz po polsku i dużymi literami :)

irek6311
27-08-2015, 19:12
Trefne aktualizacje Windows 7 (8.1) https://www.hackread.com/microsoft-updates-spy-on-windows7-8-users/ 8-)
Od Dziś nowe Oblicze/Logo Windows 10/8.1/7 :roll:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/08/RIzHka8k-2.jpg
źródło (http://i.imgbox.com/RIzHka8k.jpg)
Strach się bać co jeszcze Microsoft wymyśli, ciekawe czy Bill G korzysta z Windows w obecnej postaci :|

Greg77
27-08-2015, 21:08
No dobra. A teraz po polsku i dużymi literami :)

Jakiego masz Windowsa?
U mnie w W7 w control panel jest opcja backup and restore i tam wybierasz opcje create system repair disc (warto zrobic takiego CD zeby bez problemu odpalic potem kopie systemu z miejsca gdzie ja sobie utworzysz), potem create a system image, daj sobie na zewnetrzny dysk kopie lub na inna partycje i po zawodach...
Sorki ze po angielsku ale nie pamietam tych nazw z wesji polskiej a nie chce wymyslac.

Valdek_Tychy
27-08-2015, 21:14
Wmówiłeś sobie, że 10tka to zło… Ot co.
Owszem – na pewno zdarzają się problemy – jak w każdym systemie. Ale podejrzewanie systemu o uszkodzenie zewnętrznej karty sieciowej, to już naprawdę niezła fobia. ;)
Gdyby Win 10 stwarzał takie kłopoty jakie spotkały Ciebie, to byłoby o tym głośno (i to już pewnie na etapie którejś bety). Instalowałem 10tkę już na 3. różnych komputerach. Na razie nie trafiłem na żaden problem.

Nie wmówiłem sobie niczego a już na pewno,że 10-tka to zło.Opisałem swój problem i tyle a zapytanie się o możliwość namieszania w karcie nie traktuj jako mojej fobii,ot po prostu zapytałem o coś na czym nie znam się za bardzo. Z doświadczeń z windowsami (zaczynałem od 3.1) wiem,że każdy ich system na początku jest niedopracowany,ma jakieś luki,wady itp.dopiero po jakimś czasie dodają poprawki które systematycznie usuwają niedoróbki i dlatego stwierdziłem,że na razie na jakiś czas odechciało mi się windowsa 10

siona
28-08-2015, 12:44
http://clonezilla.org/liveusb.php#windows-method-a

Tu masz opis przy użyciu tuxbota.

Fotofil
29-08-2015, 09:43
Jakiego masz Windowsa?
U mnie w W7 w control panel jest opcja backup and restore i tam wybierasz opcje create system repair disc (warto zrobic takiego CD zeby bez problemu odpalic potem kopie systemu z miejsca gdzie ja sobie utworzysz), potem create a system image, daj sobie na zewnetrzny dysk kopie lub na inna partycje i po zawodach...
Sorki ze po angielsku ale nie pamietam tych nazw z wesji polskiej a nie chce wymyslac.
Dzięki Greg, mam win7. Znalazłem to o czym mi napisałeś. Na dniach zrobię sobie kopię, a potem up do win10.

irek6311
29-08-2015, 23:06
Windows 10 pro i poradnik jak Inwigilację ograniczyć http://www.dobreprogramy.pl/Ola100/Porozmawiajmy-o-tym-czy-opcje-znajdujace-sie-w-DoNotSpy10-da-sie-wylaczyc-recznie,65610.html 8-)

SerU
02-09-2015, 16:03
A ja pozwolę sobie wrócić do moich problemów, które opisywałem jakiś czas temu. W skrócie dla tych, którzy nie chcą się cofać kilka stron: update z W7 do W10 zakończył się u mnie tym, że m.in. wifi okropnie zamuliło (z 80 mbps spadło do...3 - znany problem dotyczący niektórych kart wifi, póki co bez rozwiązania) i nie mógł się połączyć z moimi kilkoma skrzynkami mailowymi, więc wróciłem do W7 i jakimś cudem Live Mail ściągnął mi kilka tysięcy (sic!) maili (także sprzed kilku lat). Problem był taki, że nie mogłem ich usunąć, więc miałem straszny bałagan. Ostatniej nocy W7 pobrał jakieś łatki, a dziś wydarzyła się ciekawa rzecz: podczas uruchamiania Live Mail wyświetlił się komunikat, że coś tam grzebie w bazie maili. Gdy się w końcu odpalił okazało się, że śmieciowe/zduplikowane maile zniknęły. Widać Microsoft wydał jakąś poprawkę do W7, bo problem mi się rozwiązał sam. Póki co czekam na nowego desktopa (zamówiłem z W7 Pro) i nie mam zamiaru robić upgrade do W10, pomimo nowej karty wifi - poczekam na SP1 :mrgreen:

mini21
02-09-2015, 16:58
Mi się ogólnie 10'tka podoba - powrót do starego menu "po liftingu" jest na plus, a stary laptop Asus K53 jakby lekko odżył.
Od razu po wgraniu aktualizacji zrobiłem"odświeżanie" czy jak to się tam zwało, żeby pozbyć się śmieci.
Mam natomiast pewien problem i nie wiem jak go rozwiązać.

Chodzi o "scroll" na touchpad'zie.
Otóż gdy korzystam z Chrome, czy Ie wszystko jest ok, prawa krawędź płytki przewija mi stronę.
Problem zaczyna się gdy korzystam z edge/ie czy nawet normalnie nawigując po systemie.
Tam scroll po prostu nie działa.
Pokazuje się ta ikonka przesuwania, ale nic się nie dzieje.

Miał ktoś coś podobnego (sorry, nie śledzę wątku).
Od razu po wgraniu aktualizacji zrobiłem"odświeżanie" czy jak to się tam zwało, żeby pozbyć się śmieci.

pierote
07-09-2015, 16:18
Nie wiem czy scroll czy.. ale w Samku R580 po przejściu z W7/64 na W10/64 przestało działać na touchpadzie przesuwanie góra/dół i na boki wogule (w samku 2 palce).
Dodatkowo nieraz podczas wyłączenia / restartu OS mieli i nie chce się uruchomić z powrotem, hard restart ~x2 i odpali. Niestety wersja nie pro a więc pełna kontrola M$ nad W10 i moim laptopem z automatu :sad:
Po za tym całkiem śmiga.

stig
07-09-2015, 16:35
Kolego pierote, nie zrozum mnie źle, proszę… Ogranicz te, sobie chyba tylko znane, skróty czy inne określenia. Pisz normalnie, żeby również Twoje wpisy miały wartość, chociażby w kontekście późniejszego wyszukiwania informacji. Tak więc daruj sobie jakieś tam „€žSamki” i inne „Dcoś_tam” (stopka służy do przekazania dokładnych informacji o posiadanym sprzęcie). To forum to nie miejsce na popisy w nowomowie.

gALL
07-09-2015, 20:26
Stig, nie kazdy chce "chwalic" sie szpejem do fotografowania, w stopce moze byc co kto chce. Ale masz racje, w tresci wiadomosci powinny byc informacje latwe do zrozumienia, bo wypowiedz pierote jest jakby malozjadliwa.

stig
08-09-2015, 09:06
Stig, nie kazdy chce "chwalic" sie szpejem do fotografowania, w stopce moze byc co kto chce.Ależ jak najbardziej... Ale zakładam, że sprzęt w stopce wymienia się po to, żeby inni byli zorientowani czym dany użytkownik pracuje, ot chociażby po to, żeby móc podpytać o współpracę konkretnego szkła z konkretnym body, czy cokolwiek innego. Jeśli „nie chce się chwalić”, to po co zaraz po „Dcoś tam” podawać zestaw szkieł? O ile podanie pełnego zestawu (body, szkła) ma jakiś sens, to wymienienie samych obiektywów – nie ma żadnego.

mini21
08-09-2015, 09:18
Heh, a miało być tak pięknie.... i wszystkie urządzenia miały mieć W10.
Mój laptop (choć najnowszy nie jest, to jednak spełnia wszystkie wymagania), jak to stwierdził Pan z serwisu Asus'a: "Posiadany przez Pana model nie posiada wsparcia dla system Windows 10 w związku, z czym nie mogę zagwarantować poprawności działania pod wspomnianym systemem".

Czyli W10 nie dla mnie.

Milutko.

rychu_cmg
08-09-2015, 09:55
Heh, a miało być tak pięknie.... i wszystkie urządzenia miały mieć W10.
Mój laptop (choć najnowszy nie jest, to jednak spełnia wszystkie wymagania), jak to stwierdził Pan z serwisu Asus'a: "Posiadany przez Pana model nie posiada wsparcia dla system Windows 10 w związku, z czym nie mogę zagwarantować poprawności działania pod wspomnianym systemem".

Czyli W10 nie dla mnie.

Milutko.

Brak wsparcia producenta laptopa nie oznacza, że Windows 10 nie będzie działał. Zobacz na ich stronie czy są sterowniki do 10 lub ewentualnie 8, bo te też powinny pasować

pawl_s
08-09-2015, 09:57
Ja na swoim starym dellu skończyłbym z Vista (wg Della). A miałem juz W7 a teraz W10 i śmiga.

pierote
08-09-2015, 21:22
Kolego pierote, nie zrozum mnie źle, proszę… Ogranicz te, sobie chyba tylko znane, skróty czy inne określenia. Pisz normalnie, żeby również Twoje wpisy miały wartość, chociażby w kontekście późniejszego wyszukiwania informacji. Tak więc daruj sobie jakieś tam „€žSamki” i inne „Dcoś_tam” (stopka służy do przekazania dokładnych informacji o posiadanym sprzęcie). To forum to nie miejsce na popisy w nowomowie.

OK nie zrozumiem źle :-) . Sorki, dawno nie było mnie na forum i odwykłem ale obiecuje poprawę :oops:
Ostatnio używam D80, D70, D7100, D3200 a i za D2x ostatnio łapałem. Jak się ogarnę w temacje to od razu zmieniam „Dcoś_tam” na coś konkretniejszego.

Co do Windows 10 to widzę że na forum parcie na niego a wszędzie prześcigają się w krytykowania jaki to zły. Mój Samsung R580 zawsze miał problemy z wydajnością i grzał się niemiłosiernie co dalej nie wpływało dobrze na osiągi. W7 ogarnięty z usuniętym softem od Samsunga dopiero jako tako dawał radę. Po przejściu na W10 widzę że bez ruszania czegokolwiek jest jakby OK.
Jednak martwi mie podejście M$, tylko automatyczne aktualizacje (mam nie-Pro) i cała masa usług łączących mój laptop z firmą z Redmond.
Ciekawe czy da się to kiedyś ogarnąć, a może sami zaproponują stosowną aktualizacje.

Mane
08-09-2015, 21:29
Nie ma nic za darmo, jak M$ daje darmowy system to musi być jakiś haczyk, i jest telemetria i szerokim strumieniem płynące dane o każdym użytkowniku.. :)

zbyszekD7000
08-09-2015, 21:32
Win10 nie jest darmowy i skończcie z tymi głupotami

pierote
08-09-2015, 22:26
Nie wiem czy każdy może go pobrać.

greco
09-09-2015, 12:57
Miałem to samo z przewijaniem stron , wróć do poprzedniego sterownika - pomoże .

gALL
09-09-2015, 19:00
Nie wiem czy każdy może go pobrać.

Kazdy może pobrać. MS ma na swoim stronach link do obrazu ISO. Pobrać za free a używać, to dwie sprawy.

Mane
17-09-2015, 22:35
Win10 nie jest darmowy i skończcie z tymi głupotami

Tym gorzej dla tego systemu :)

wasilewk
18-09-2015, 08:42
Zaczynałem od początku: DOS1.1, poprzez wszystkie następne wersje DOS i Windows (oprócz Windows 7.0) - myślenie Microsoft mi pasuje i większe lub mniejsze wpadki (ten nie popełnia błędów co nic nie robi) nie mają znaczenia.

Mane
18-09-2015, 20:34
Pasuje Ci również to, że MS zaczął gromadzić na swoich serwerach dane o Twoich hasłach, przeglądanych stronach, wyszukiwanych na komputerze frazach (nawet w dokumentach), itp?

Sławomir
18-09-2015, 20:49
a cóż w tym, jaka nowina? Android i OiS też to wszystko gromadzą> różnica tylko w tym, że MS się tym chwali.

2pompony
18-09-2015, 20:52
Tak się zastanawiam - skoro gdzieś te dane o hasłach trzymają, to znaczy, że mogą wyciec. A co, jeśli wyciekną dane dotyczące logowania i haseł do bankowości, razem z danymi pozwalającymi shakować telefon na mobilnym windowsie? Jak wtedy wygląda sprawa bezpieczeństwa moich pieniędzy w banku, jeśli SMS potwierdzający operację do której się zalogowano normalnie (moim wyciekniętym loginem i moim wyciekniętym hasłem) przyjdzie na telefon nad którym przejęto kontrolę?

Mane
18-09-2015, 20:57
Jak ktoś gromadzi tego typu dane to wiadomo że wcześniej czy później wyciekną :)

Sławomir
18-09-2015, 21:08
niektórzy "guru" internetu" twierdzą, że bankowość internetową najlepiej obsługiwać telefonami baaardzo starej generacji. Nie ma możliwości przechwycenia haseł. Czy ostatnio, ktoś słyszał o wycieku czegokolwiek z MS? Jak na ten czas wydają certyfikaty dla telefonów korporacyjnych. Być może coś to oznacza, lub coś znaczy w dzisiejszym cyfrowym świecie.

rb_zg
18-09-2015, 21:10
Już nie popadajcie w paranoję że MS gromadzi hasła do waszych kont bankowych, itp. Jedyne hasło jakie jest na serwerach MS to hasło do konta MS.

2pompony
18-09-2015, 21:13
Ale ktoś tu mówił, ze gromadzą wszystkie hasła, wyszukiwania, kwerendy nawet z dokumentów, nie tylko googla, loginy, poczynania sieciowe, i tak dalej...

rb_zg
18-09-2015, 21:15
Bzdura, jeśli by tak było, to MS przestałby już istnieć.

Jacek_Z
18-09-2015, 21:16
Ja mam logowanie do konta z pomocą tokenu (w jednym banku) a w drugim z karty zdrapki. Nic mi nie wycieknie.
PS - mozna się włamać do banku, po co się mają włamywać na moje puste konto, skoro w banku jest więcej kont i pieniędzy ;)

2pompony
18-09-2015, 21:20
Bzdura, jeśli by tak było, to MS przestałby już istnieć.

Nie uspokoiłeś mnie tym niestety... Skoro używają keyloggerów, to chyba nie po to, żeby dane z nich omijać łukiem...

Co do logowania - ja programowo zrezygnowałem z operacji bankowych telefonem, natomiast przy tym połączeniu wszystkiego ze wszystkim zaczynam się niepokoić bardziej. Zdrapki mi w bankach zlikwidowali na rzecz SMSów, więc w teorii wystarczy (znając loginy i hasła) przejąć komórkę.

Poza tym ja - szczęśliwie - nei mam konta pustego, więć ja się przejmuję, bo na tym koncie są najważniejsze pieniądze całego świata: moje pieniądze.

rb_zg
18-09-2015, 22:49
Nie uspokoiłeś mnie tym niestety... Skoro używają keyloggerów, to chyba nie po to, żeby dane z nich omijać łukiem...

O keyloggerach była mowa w licencji na korzystanie z wersji PfD (beta). Nie zauważyłem nic na ten temat w licencji dotyczącej stabilnego W10. Jeśli faktycznie byłby keylogger zaszyty w systemie to konkurencja MS zmiotłaby tą firmę z powierzchni ziemi.

2pompony
18-09-2015, 22:55
Tylko jak na razie to MS zmiata mniejsze firmy różnymi metodami. A na pytania (na przykład) czemu, po co i dla jakiego powodu tak makabrycznie dużo ruchu generuje zwykły word - ani się nikt w MS nie zająknął, ani żadna konkurencja nikogo nie próbowała nawet podszczypać, nie mówiąc o zmieceniu...