PDA

Zobacz pełną wersję : Windows 10

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

Tom01
15-04-2015, 16:41
Zadanie profilera kończy się na podpięciu profilu. Później sprawę przejmuje system zarządzania barwą w aplikacji wyświetlającej.

Bielack
15-04-2015, 21:01
Tom, możesz w skrócie podpowiedzieć, jak rozpoznać, czy system radzi sobie z tym prawidłowo?

Słynny obrazek "cmm" w powiększeniu wyświetla mi się prawidłowo we wszystkich aplikacjach, ale miniaturka pokazuje błąd (brak zarządzania) - nawet w Bridgu Adobiego :-/ Przyzwyczaiłem się do tego, bo pod OS X, Finder miniaturkę też wyświetla nieprawidłowo.

Tom01
15-04-2015, 21:04
Tom, możesz w skrócie podpowiedzieć, jak rozpoznać, czy system radzi sobie z tym prawidłowo?

Słynny obrazek "cmm" w powiększeniu wyświetla mi się prawidłowo we wszystkich aplikacjach, ale miniaturka pokazuje błąd (brak zarządzania) - nawet w Bridgu Adobiego :-/ Przyzwyczaiłem się do tego, bo pod OS X, Finder miniaturkę też wyświetla nieprawidłowo.

Dobrze by było mieć obrazek wzorcowy, np taki: http://monitory.mastiff.pl/popularne/wydruk-wzornika.html i porównać plik z wydrukiem w aplikacjach na których Panu zależy.

Aeon88
15-04-2015, 22:41
A o zarządzaniu kolorem na kilku monitorach pod Win można zapomnieć. Przeniesienie obiektu na inny ekran a wyświetlanie zostanie z profilem poprzedniego.

No to mnie zmartwiłeś... Bo akurat chcę pracować na 2 monitorach i sądziłem, że sygnał idzie do monitorów ten sam a to dany monitor decyduje już co i jak wyświetlać, i jak się okno przeciąga z jednego monitora na drugi to profil się zmienia...

Przykładowo, mam ja sobie Apple Cinema Display 23" matowy podpięty przez DVI oraz Eizo CS240 podpięty przez display port. Po weekendzie będę kalibrował ten drugi bo akurat był kupiony z Spyder4Pro i Color Navigatorem. Czyli co, ta cała kalibracja i tak będzie o kant d... rozbić bo PS uruchomiony z pierwszego pulpitu (na applu, tam mam ikonki, menu start itp) mimo otwarcia na drugim pulpicie będzie wyświetlał wszytko z profilem tego applowskiego a nie eizo? W ogóle nie ma sensu pchać się w dwa monitory jeśli są różnych marek i różne modele?

Troche to by była lipa, mam zamiar dużo montować filmów i dwa monitory by mi bardzo ułatwiły życie, przy obróbce zdjęć zresztą też :/

Tom01
15-04-2015, 22:44
No to mnie zmartwiłeś... Bo akurat chcę pracować na 2 monitorach i sądziłem, że sygnał idzie do monitorów ten sam a to dany monitor decyduje już co i jak wyświetlać, i jak się okno przeciąga z jednego monitora na drugi to profil się zmienia...

Przykładowo, mam ja sobie Apple Cinema Display 23" matowy podpięty przez DVI oraz Eizo CS240 podpięty przez display port. Po weekendzie będę kalibrował ten drugi bo akurat był kupiony z Spyder4Pro i Color Navigatorem. Czyli co, ta cała kalibracja i tak będzie o kant d... rozbić bo PS uruchomiony z pierwszego pulpitu (na applu, tam mam ikonki, menu start itp) mimo otwarcia na drugim pulpicie będzie wyświetlał wszytko z profilem tego applowskiego a nie eizo? W ogóle nie ma sensu pchać się w dwa monitory jeśli są różnych marek i różne modele?

Troche to by była lipa, mam zamiar dużo montować filmów i dwa monitory by mi bardzo ułatwiły życie, przy obróbce zdjęć zresztą też :/

Profil to rzecz programowa, monitor do tego nic nie ma. Wyświetlanie musi być być przeliczone przez program wyświetlający, zgodnie z właściwościami monitorów opisane w profilach. Oczywiście w tle, w locie. Na Macu tak to działa, pod Win nie.

Aeon88
16-04-2015, 08:20
To co mam zrobić mając dwa monitory i chcąc Eizo skalibrować i załadować mu profil pod winde żeby to działało? Mam załadować 1 profil od eizo do obu monitorów żeby system nie musiał nic przeliczać skoro nie potrafi tego zrobić?

Tom01
16-04-2015, 10:15
To co mam zrobić mając dwa monitory i chcąc Eizo skalibrować i załadować mu profil pod winde żeby to działało? Mam załadować 1 profil od eizo do obu monitorów żeby system nie musiał nic przeliczać skoro nie potrafi tego zrobić?

Co by Pan nie robił, nie będzie działało. Najlepsze co można zrobić to zastosować dwa identyczne monitory. Wówczas profil od jednego będzie pasował do drugiego. W innym wypadku trzeba pamiętać żeby materiał na innym monitorze otwierać w innej aplikacji uruchomionej na nim.

Aeon88
16-04-2015, 11:57
A jak podepnę profil od Eizo do obu monitorów to nie będzie ok? Wiadomo że na applowskim będzie kaszana, ale tam mam tylko suwaki, podgląd mam na eizo i tam ma być ok, więc to że załaduję na chwilę zły profil do appla by mi nie przeszkadzało... Zakup drugiego eizo w grę nie wchodzi.

Druga sprawa, jeśli zdecyduję się jednak podpinać profil eizo tylko pod eizo a pod appla nic, to mając ikonki, start i wszystko na applu a eizo jako drugi monitor (obszar rozszerzony) jak zrobić żeby program otwierał mi się na eizo i widział profil eizo? Czyli jak uruchomić aplikację odrazu na 2 monitorze?

Tom01
16-04-2015, 12:01
A jak podepnę profil od Eizo do obu monitorów to nie będzie ok?

Nie będzie. Na jednym wyświetlanie będzie ok. Na drugim też ok, ale przesunięcie obiektu i już kupa.

Druga sprawa, jeśli zdecyduję się jednak podpinać profil eizo tylko pod eizo a pod appla

Profile trzeba podpiąć pod oba.

Czyli jak uruchomić aplikację odrazu na 2 monitorze?

Normalnie. Aplikacja (najczęściej) otwarta na konkretnym monitorze wyświetla zgodnie z jego profilem. Nie dotyczy aplikacji które mają profil monitora podawany na stałe, np XN View.

Może Pan zrobić test.
1. Odpalić PS i jakiś obrazek testowy. Będzie ok.
2. Przenieść wszystko na drugi monitor. Będzie źle.
3. Zamknąć PS na drugim i otworzyć ponownie. Będzie ok.

Aeon88
16-04-2015, 12:31
Nie będzie. Na jednym wyświetlanie będzie ok. Na drugim też ok, ale przesunięcie obiektu i już kupa.

Sądziłem, że jak na obydwa wgram ten sam profil to wyświetlanie na applu nie będzie ok, ale będzie to ten sam profil co na Eizo więc nawet jak otworzę program na applu a przesunę na Eizo to system nie będzie musiał nic przeliczać bo profil jest identyczny, więc na eizo wyświetli się wszystko ok. Zwalę sobie kolory na applu, ale tam nie ma podglądu, więc mi to dyndało, byle po przesunięciu na eizo było ok.

Ale popróbuję z tym uruchamianiem odrazu na Eizo, jeśli to kwestia wyłączenia i włączenia programu na tym monitorze to nie jest to duży problem.

Trzecia sprawa - nie wiem czy dobrze robię, ale od zakupu Eizo (jeszcze go nie kalibrowałem bo nic nie obrabiałem) mam na co dzień włączony tryb Adobe RGB a nie sRGB, sRGB jest blady (kolory) a AdobeRGB dobrze nasycony, nie przesycony tylko tak nasycony jak na applu czy poprzednich moich monitorach. Jak oglądam zdjęcia na Eizo z AdobeRGB to są idealnie wyświetlane. Zdziwiło mnie to bo jak czytałem o tym monitorze to na adobe miał być taki cukierkowy przesycony i miało się ten profil stosować wyłącznie do pracy przy rzeczach do druku, żeby poprawnie wyświetlił kolory z CMYKa bo cmyk zawiera się w ARGB, a sRGB powinno się uzywać do przeglądania netu czy pracy przy zdjęciach przeznaczonych na internet..

Jeśli pracowałbym w sRGB musiałbym wszystkie zdjęcia dosycić i to mocno, a przecież wiem że tego nie wymagają bo oglądałem już je na chyba 10 monitorach, ipadzie, macbooku z retiną itp itd. Czemu u mnie domyślny tryb sRGB jest blady zamiast "normalny" a ARGB jest dobry zamiast przesycony?

Tom01
16-04-2015, 12:44
Sądziłem, że jak na obydwa wgram ten sam profil to wyświetlanie na applu nie będzie ok

Chwila moment. Problem z profilami i monitorami dotyczy TYLKO Windows. Na Macu będzie ok.

gALL
16-04-2015, 12:49
Aeon88: zmien system z Winzgrozy na cos innego, serio albo ujednolic monitory. Szlag mnie trafia w robocie, gdzie mam 2 ekrany (14" ekran laptopa o Della i monitor Della 24"). Co prawda, nie obrabiam zdjec, ale cholery mozna dostac ogladajac cos na jednym ekranie, a po przesunieciu na drugi kolory ida w diably.

Jak pisze Tom01. Windows robi po swojemu i nie mozna nad tym zapanowac, dlatego w biurze szczesliwcy co maja stajce robocze maja po dwa indentyczne monitory.

Aeon88
16-04-2015, 13:41
Tom01, pisząc "wyświetlanie na applu" miałem na myśli wyświetlanie na monitorze appla podpiętym do PC (apple cinema display 23" IPS podpięty przez DVI), bo mam monitor appla i monitor eizo.

gALL mam też imaka z yosemite, ale jest nieporównywalnie wolniejszy więc się nie przeniosę, po drugie jednak winda jest dla mnie dużo wygodniejsza (poza profilami :D) niż mac, mac ładnie wygląda i działa, ale jednak zdecydowanie wygodniej mi się pracuje na windzie i nie chciałbym tego zmieniać. Może z czasem się przestawię jak posiedzę trochę na macu żony, sobie do prywatnych celów też chcę sprawić maca, tyle że "booka", ale jednak do pracy narazie winda zostanie.

Aeon88
16-04-2015, 14:40
A co z tym fantem?

Trzecia sprawa - nie wiem czy dobrze robię, ale od zakupu Eizo (jeszcze go nie kalibrowałem bo nic nie obrabiałem) mam na co dzień włączony tryb Adobe RGB a nie sRGB, sRGB jest blady (kolory) a AdobeRGB dobrze nasycony, nie przesycony tylko tak nasycony jak na applu czy poprzednich moich monitorach. Jak oglądam zdjęcia na Eizo z AdobeRGB to są idealnie wyświetlane. Zdziwiło mnie to bo jak czytałem o tym monitorze to na adobe miał być taki cukierkowy przesycony i miało się ten profil stosować wyłącznie do pracy przy rzeczach do druku, żeby poprawnie wyświetlił kolory z CMYKa bo cmyk zawiera się w ARGB, a sRGB powinno się uzywać do przeglądania netu czy pracy przy zdjęciach przeznaczonych na internet..

Jeśli pracowałbym w sRGB musiałbym wszystkie zdjęcia dosycić i to mocno, a przecież wiem że tego nie wymagają bo oglądałem już je na chyba 10 monitorach, ipadzie, macbooku z retiną itp itd. Czemu u mnie domyślny tryb sRGB jest blady zamiast "normalny" a ARGB jest dobry zamiast przesycony?

gALL
16-04-2015, 21:57
Przecież, nie wiesz co wyświetlają Twoje monitory. Zacznij od kalibracji a dopiero potem oceniaj jakość obrazu. Na razie sam nie wiesz, który obraz jest prawidłowy. Do tego Windows w tym nie pomaga a profile ogólne zeszyte w systemie czy pobrane z netu, możesz używać najwyżej do oglądania babek w sieci.

Aeon88
21-04-2015, 15:55
Masz rację, tak zrobię. Jednak jest inny problem - jak na złość ani Corel ani PS nie chcą się otwierać na drugim monitorze, czyli na Eizo. Przeciągam otwarty program na eizo, zamykam, otwieram ponownie a program znowu otwiera się na pierwszym monitorze (ACD). Co z tego że skalibruję eizo jak po otwarciu ps i przeciągnięciu go na 2 monitor będzie kaszana... Jest jakieś ustawienie w PS żeby uruchamiać go na 2 monitorze? Szukałem ale nie znalazłem. Mógłbym ustawić eizo jako główny monitor a acd jako pomocniczy, ale wtedy eizo by musiał chodzić non stop czy pracuję czy się bawię (bo tam będzie główny pulpit) a chciałbym tego uniknąć, korzystać na co dzień z acd a eizo włączać tylko jak rawy obrabiam.

Felicyta45
21-04-2015, 21:35
ja bym pobrał i zaistalował ale jakos sie boje bo jak mi pousuwa pliki narobie sobie tylko bałaganu i problemu :(

joterem
21-04-2015, 23:31
ja bym pobrał i zaistalował ale jakos sie boje bo jak mi pousuwa pliki narobie sobie tylko bałaganu i problemu :(
Jeżeli do testów, to instaluj na oddzielnym dysku. To wersja "testowa" więc nikt Ci nie da gwarancji, że nic się nie rozjedzie. Przy finalnej pewnie też nie ;)

Greg77
01-06-2015, 17:09
Hej dzis pokazalo mi sie takie cos

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://greg77.net/z/Untitled.jpg)

Wiem, ze nie tak dawno wyszla aktualizacja ktora miala informowac o nowej windzie, dzis pozwolilo mi to cos zamowic nowego windowsa i mam sie spodziewac go na dniach za free, wiec to juz pewne, ze przez rok upgrade jest darmowy.

mini21
01-06-2015, 17:12
Dokładnie to 29 lipca... (czy to plotka czy nie - tego nie wiem):
http://nokiawindowsphone.pl/windows-10-dla-komputerow-bedzie-dostepny-29-lipca

Greg77
01-06-2015, 17:18
Hehe no z tego by wynikalo, ze 29 lipca...ja juz zarezerwowalem na PCie i na laptoku z W7, testowalem troche W10 i bardzo mi sie podoba.

mini21
01-06-2015, 17:28
Mi przed chwilą się pojawiło na 8.1 - też już zarezerwowane.
Bardziej mnie ciekawi jak to będzie ten system na telefonach z Windows'em wyglądać, bo jak czytałem, to moja 1520 (nawet przy tak wielkich łapach jak moje) może być ciężka do obsłużenia.

irek6311
01-06-2015, 18:16
Windows 8.1 już zarejestrowałem do aktualizacji do 10, wymóg to włączenie automatycznej aktualizacji + Centrum Akcji/Windows Update zaznaczony (komunikaty), jadę z konta Microsoft to nawet konta @ nie musiałem podawać do rezerwacji,
Windows 7 niestety mi tego nie pokazuje ale to tylko rezerwacja i początek akcji, nie wszystkim się opcja wyświetla.

TOP67
01-06-2015, 18:38
Podejrzewam, że komputer pobierze aktualizację wcześniej, ale odpali ją 29 lipca. Inaczej zapchali by sobie serwery w dniu premiery.

rb_zg
01-06-2015, 18:55
Dokładnie tak ma być. Do dnia premiery na kompie będziemy mieli pobrane Windows 10 i najaktualniejsze poprawki.

irek6311
01-06-2015, 19:28
Co do przejścia z Windows 7 to warto przeczytać http://www.spidersweb.pl/2015/06/windows-10-czego-brakuje.html, na Laptopie cenię sobie Windows 7 i tak okrojonego Windows 10 nie zainstaluję , PC nowy to zaktualizuje się Windows 8.1 i myślę że aż tak tragicznie nie będzie, jedyne co mnie wkurza to że wersje Home będą miały zablokowane aktualizacje na automatyczne, w razie felernej poprawki/aktualizacji OS się sypnie, trzeba będzie częste kopie Windows 10 robić,
tu odpowiedż Microsoft na większość pytań odnośnie aktualizacji http://www.microsoft.com/pl-pl/windows/windows-10-faq .

GeparD
01-06-2015, 20:36
Jestem ciekawy czy bedzie można pobrac wersje .iso do czystej instalacji czy tylko upgrade. Jesli tylko upgrade to co wprzypadku reinstalacji? Nigdzie nie moge znaleźć takiej informacji.

irek6311
01-06-2015, 20:44
Co do reinstalacji to może być już płatna potem aktualizacja, wszystko po premierze będzie wiadomo, obrazu ISO aktualizacji nie będzie raczej a po prostu aktualizacja się pobierze i wyskoczy monit by aktualizować Windows, Microsoft raczej wcześniej wyśle te aktualizacje do zarejestrowanych a potem tylko aktywuje opcję aktualizacji, co do reinstalacji to warto po aktualizacji obraz partycji zrobić , w razie potrzeby przywrócisz bardzo szybko.

TOP67
01-06-2015, 20:47
Trzeba będzie w pierwszym roku, gdy aktualizacja jest darmowa, zainstalować czysty Windows 7/8 i go upgradować. A potem zrobić jego obraz.

vid3
01-06-2015, 20:52
To jest pomysł. Przed zrobieniem obrazu proponuję zainstalować najpotrzebniejsze programy.

davi4
03-06-2015, 11:47
A wiadomo czy w razie czego po aktualizacji będzie można wrócić do starszego systemu, gdyby 10 nie spasowała?

thekrycha
03-06-2015, 11:52
A wiadomo czy w razie czego po aktualizacji będzie można wrócić do starszego systemu, gdyby 10 nie spasowała?

Dobre pytanie, ale znając MS będzie to trudne jeśli nie niemożliwe :)

Ale jeśli zadbasz o dysk recovery/installation do 7 to pewnie się da ...

RobertMiernik
03-06-2015, 11:59
Wrócić zawsze. Masz licencję na 7/8 więc formatujesz dysk i instalujesz sobie stary system.

GeparD
03-06-2015, 13:33
Jesli MS nie wylaczy aktywacji klucza Win7/8, na ktorym zarejestrowalo sie upgrade do W10

RobertMiernik
03-06-2015, 15:36
Czemu miałby wyłączać, kupiłeś siódemkę. To 10 dostajesz gratis więc ewentualnie ją mogą wyłączyć za jakiś czas i przestanie być darmowa.

irek6311
03-06-2015, 15:42
Licencja na aktualizowany OS nie przepadnie, jedynie po przeinstalowaniu może nie być za free aktualizacji do 10, tak na marginesie nowa beta wersji win10 jest już w języku polskim, jak zarejestruje się do klanu testerów, najnowsza to 10130 ale trochę niestabilna (to już jednak ostatnia beta), testowałem wszystkie ale poczekam na finalną wersję 8)

Ostatnia wersja stabilna i już w języku polskim też http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/preview-iso-update-1504 :-D
Testować jak ktoś jeszcze tego nie robił, na stareńkim Dell V3500 śmiga aż miło bez zwiech 8)

davi4
03-06-2015, 21:25
znając MS będzie to trudne jeśli nie niemożliwe :)

No właśnie :) Zaktualizować będzie łatwo, gorzej zapewne z odinstalowaniem aktualizacji :)

irek6311
03-06-2015, 21:46
Aktualizacji nie odinstalujesz, tylko czysta instalacja, kopia partycji przed aktualizacją i po ;)
przy Windowsach zawsze kopie robię bo miewają fochy i w razie problemów w mig to przywracam ;)

davi4
03-06-2015, 22:08
Ok, dzięki. W takim razie ja tez tak pewnie zrobię ;-)

GeparD
04-06-2015, 00:30
jednak czysta instalacja bedzie mozliwa: http://pclab.pl/news64163.html

Johanan
04-06-2015, 09:50
Niestety podana przez MS informacja ma jak zwykle pytyjskie zabarwienie. :)

Mogliby chłopy zmienić menu, widać bowiem, że obecne im wybitnie nie służy. ;)

gALL
04-06-2015, 13:43
Ostatni akapit powalil mnie na kolana

"Z drugiej strony wiemy jedynie, że tego typu instalacja będzie na pewno możliwa przez wbudowane w Windows 10 narzędzie, służące do resetowania ustawień komputera. Podobne rozwiązanie jest już dostępne zresztą w Windows 8.1, ale nie zawsze działa poprawnie. Nie jest jasne, czy użytkownik będzie mógł pobrać obraz systemu i zainstalować go z płyty oraz jak ewentualnie wtedy wyglądałaby kwestia licencji."

tomajk
04-06-2015, 20:23
Czy windows 8.1Pro też będzie aktualizowany do W10Pro? Na wszystkich komputerach z W7 już pokazały się zaproszenia do aktualizacji a na jednym komputerze właśnie z 8.1Pro niestety nie.

davi4
04-06-2015, 22:54
Zgodnie z grafiką poniżej, będzie taka możliwość:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/286344-1.jpg
źródło (http://g1.pcworld.pl/news/2/8/286344)

gALL
04-06-2015, 23:20
Ciekawe jak korporacje podejdą do tej darmowej aktualizacji. Pamiętam ile problemów było przy przejściu z XP na 7 i trwało to 3 lata. Program do szyfrowania danych na HDD w locie chrzanił się pod Win7. Na moim lapku dopiero od 15 miesięcy siedzi Win7 Pro.

malibu
05-06-2015, 07:25
Mi na win 8.1 pojawiło się okienko ale chyba ze względu na peryferia to sobie odpuszcze. Jak znam życie to coś będzie nie działalo.

Johanan
05-06-2015, 08:42
Nie ma się co spieszyć, jeszcze nie pamiętam, żeby premierowe wersje systemów MS były w pełni używalne, bo zawsze psia krew, coś tam muszą spierniczyć.
Za mało im Bill płaci, czy jak ? :)

Jarkod
05-06-2015, 09:45
Nie ma się co spieszyć, jeszcze nie pamiętam, żeby premierowe wersje systemów MS były w pełni używalne, bo zawsze psia krew, coś tam muszą spierniczyć.
Za mało im Bill płaci, czy jak ? :)

Bill już od dawna nie ma z MS nic wspólnego. Może poza pakietem akcji.

wasilewk
05-06-2015, 10:57
Bill już od dawna nie ma z MS nic wspólnego. Może poza pakietem akcji.

Większościowym...

Johanan
05-06-2015, 13:47
Bill już od dawna nie ma z MS nic wspólnego. ...
Widać to niestety gołym okiem.
MS bez Billa, czy Apple bez Steve'a, to ... już nie to samo. ;)

gALL
05-06-2015, 13:52
taa i czekolada bez kakao :D

Johanan
05-06-2015, 13:59
taa i czekolada bez kakao :D

No, już tak głęboko nie wnikam. :mrgreen:

irek6311
05-06-2015, 15:50
Ja pracuję teraz na kompilacji 10130 i jak powyłącza się syf od Microsoft to większość bugów znika, wydajność Laptopa na poziomie Windows 7 a to dziwne bo Windows 8.1 tak nie działał, wychodzi na to że lepsze wsparcie w sterownikach jest w Windows 10 8)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/dq1ygIgU-1.jpg
źródło (http://i.imgbox.com/dq1ygIgU.jpg)

Jarkod
06-06-2015, 01:14
Większościowym...

Nie wiem, jak to się przekłada na głosy, ale 9 % to zdecydowanie nie większość (wg. Wikipedii: Bill Gates pozostaje największym indywidualnym udziałowcem Microsoftu z ponad 9 procentami akcji zwykłych).

Seś@
06-06-2015, 04:54
Po pobraniu Windy 10, i zainstalowaniu, co programami zainstalowanymi już na Windzie 7 ? Pozostają czy trzeba instalować na nowo, jak przy stawianiu systemu ?

irek6311
06-06-2015, 10:16
Najlepiej czysta aktualizacja i instalować wszystko od nowa, przy aktualizacji Windows 7 do Windows 10 niestety tak musisz zrobić, Windows 8.1 aktualizuje się z pakietem ustawień i reszty bez problemów.

Seś@
06-06-2015, 10:41
Dzięki irek6311 :-)

.:Gerard:.
08-06-2015, 20:32
Polecacie wersje 10 ? mam 8.1 zarezerwowałem darmowa aktualizacje do 10 ale trochę się lękam po takim upgrade czy nie będzie problemów.

Johanan
08-06-2015, 22:11
W dziesiątce przede wszystkim lękaj się dawać zgodę MS na permanentną inwigilację. :)

Dopiero wersja finalna będzie pozbawiona tej ewidentnej wady.

Poza tym upgradeowane systemy działają nadzwyczaj niestabilnie, przynajmniej u mnie tak było, więc postawiłem system od zera i dopiero ta instalacja miała coś wspólnego z systemem operacyjnym.

.:Gerard:.
08-06-2015, 22:24
W dziesiątce przede wszystkim lękaj się dawać zgodę MS na permanentną inwigilację. :)

Poza tym upgradeowane systemy działają nadzwyczaj niestabilnie, przynajmniej u mnie tak było, więc postawiłem system od zera i dopiero ta instalacja miała coś wspólnego z systemem operacyjnym.

To się wstrzymam, nie mam parcia na nowinki, póki działa mi stabilnie to nie chce mi się stawiać wszystkiego od nowa,
dzięki za info.

kgeb
08-06-2015, 23:33
Za darmo ma być dla użytkowników 8'ki - ale nie wszystkich:
http://www.pcworld.pl/news/399096/Windows.10.za.darmo.tylko.dla.czesci.uzytkownikow. Windows.8.html

Ja się chyba w takim razie wstrzymam, bo właśnie myślałem o zakupie 8'ki.

Bardziej bałbym sie zmiany sposobu licencjonowania. Win10 ma być usługą a nie systemem. Tym samym pojawić się może opłata za korzystanie, a downgradu może już nie być wtedy.
Czy instalując czytaliscie umowę - było coś na ten temat?

TOP67
09-06-2015, 00:15
Jaki byłby sens blokowania wersji OEM, a umożliwienie upgrade właścicielom pirackich kopii? Bzdura totalna.
Mam w tablecie Windows 8.1 pro i dostałem info o aktualizacji. Podobnie jak na Windows 7 pro i std. Wszystko OEM.

irek6311
09-06-2015, 10:56
kgeb Microsoft dąży do unifikacji OS i opłaty za aktualizację nie wprowadzi, to przecież na stronie napisane, przez rok aktualizacja free i Licencja też się nie zmieni, nadal będzie bez opłat Windows, dużo głupot w necie piszą ale Microsoft to jasno opisał i bez obaw można używać Windows 10 po aktualizacji, żadne opłaty po roku nie wyskoczą chyba że przeinstalujesz Windows, warto więc przed i po aktualizacji zrobić obraz partycji.

Greg77
09-06-2015, 16:15
Ja mam W7 home na PC wersje box i zastanawiam sie jak bedzie wygladal upgrade, instalowany system obok, czy z kluczem z mojej 7 instalacja od zera? Wolal bym postawic system od zera na czystym dysku, ale nie wiem jak przy upgrade to zrobic?!
Mojej zony lapek Sony Vaio z W7 home nie pokazuje nic o aktualizacji, brak ikonki obok zegara, najnowsze aktualizacje zrobione, ktos wie o co chodzi?

Seś@
09-06-2015, 16:43
Ja mam W7 home na PC wersje box i zastanawiam sie jak bedzie wygladal upgrade, instalowany system obok, czy z kluczem z mojej 7 instalacja od zera? Wolal bym postawic system od zera na czystym dysku, ale nie wiem jak przy upgrade to zrobic?!
Mojej zony lapek Sony Vaio z W7 home nie pokazuje nic o aktualizacji, brak ikonki obok zegara, najnowsze aktualizacje zrobione, ktos wie o co chodzi?
Ja też mam dwa lapiki- jeden domowy, drugi wyjazdowy (mniejszy). Na obu Win 7. Na małym wyskoczyła mi aktualizacja na dużym nie. Ale usunąłem tę aktualizację KB 3xxx coś tam.

irek6311
09-06-2015, 17:07
Greg77 aktualizacja to niestety nie drugi OS a przeinstalowanie obecnego Windows do Windows 10, przy Windows 7 proponuję czystą aktualizację bo z pakietem ustawień i sterowników jak te pod Windows 7 tylko aktualizacja w 80% prawdopodobieństwa się sypnie, testowałem to u siebie ale zapobiegawczo miałem obraz Windows 7 i przywróciłem, na czystym dysku to zainstalujesz Windows 10 jak takowy kupisz ;)

Greg77
09-06-2015, 17:44
Ok, czyli kupuje nowy dysk SSD, bo moj obecny jest za maly, mialem system W7 wczesniej wersje box ktora pozwalala mi przeinstalowywac sie ile chcialem (teoretycznie), zakladam, ze mam W10 po aktualizacji, to jak mam zainstalowac sobie ponownie W10 na nowym dysku?

irek6311
09-06-2015, 18:34
Obraz starego dysku czy partycji systemowej tylko zrobisz a potem to przeniesiesz na nowy dysk, zresztą Microsoft pisze że rok na aktualizację jest czasu to nie widzę problemów, kupujesz nowy dysk i instalujesz Windows 7 a potem aktualizacja do Windows 10 :)

Ja tam nic nie aktualizuję bo jak dla mnie to nic nie wnosi, jak zapragnę Windows 10 to po prostu kupię Windows 10 pro, ten daje możliwość panowania nad aktualizacjami, w wersji Home aktualizacje na automacie idą i chcąc nie chcąc użytkownicy Win10 Home to testerzy łatek/poprawek Microsoft 8)

Greg77
09-06-2015, 21:40
A jakies info o cenie wersji pelnej?
Zastanawiam sie co zrobic, bo tak jak u mojej zony na lapku to zda egzamin tak ja robie zbyt czesto zmiany sprzetowe w PCie...

irek6311
10-06-2015, 09:20
Ceny będą zbliżone do tych Windows 8.1 z tego co znalazłem w sieci, Windows 10 trafi do sprzedaży 31 sierpnia 2015 roku. Za Windows 10 Home w wersji OEM (przypisaną do konkretnego komputera) będziemy musieli zapłacić 109 $ (ok. 400 złotych), natomiast za Windows 10 Professional 149 $ (ok. 560 złotych)

gALL
10-06-2015, 19:33
Obraz starego dysku czy partycji systemowej tylko zrobisz a potem to przeniesiesz na nowy dysk, zresztą Microsoft pisze że rok na aktualizację jest czasu to nie widzę problemów, kupujesz nowy dysk i instalujesz Windows 7 a potem aktualizacja do Windows 10 :)

Sama instalacja i zassanie wszystkich poprawek do Win7 trwa ponad 4h a potem mozliwosc wysypania sie aktualizacji do Win10 i zasysanie poprawek ... dojdzie do tego ze 2 dni za malo aby postawic system od zera.

Na nie mogliby wbudować narzędzia do samodzielnego tworzenia obrazu wersji instalacyjnej tak jak OS X ma? Zasysasz aktualizację systemu np. z 10.9 to 10.10, odpalasz terminal, jedna komenda "createinstallmedia" i możesz sobie nagrać płytkę DVD lub stworzyć bootwalny USB z wersja instalacyjna najnowszego systemu.

Mam Win7 i w sumie ciekawi mnie Win10, ale mam tylko jeden dysk w laptopie, współdzielony przez dwa systemy. Jakoś nie chce się mi eksperymentować co może spieprzyć aktualizacja do Win10. Najgorszy scenariusz, tracę dane z całego dysku i obu systemów nie jest dla mnie akceptowalny.

irek6311
10-06-2015, 21:05
Tragedii nie ma z aktualizacją Windows 7 bo to sprawdzałem na Beta Windows 10, jedyny zgrzyt jak ktoś ma sterowniki zainstalowane w Windows 7 które będą powodować problemy w Windows 10, instalacja jednak się nie wysypie a te niekompatybilne sterowniki da się wywalić, dlatego jak pisałem czysta aktualizacja bo ta nie sprawi problemów, pisałem kilkakrotnie trzeba robić kopie danych i OS, w razie problemów przywracasz systemy i dane, tak na marginesie Windows 10 nie wnosi aż tak dużych zmian by pozbywać się Windows 7, co do Windows 8.1 aktualizacja ze wszystkim przechodzi bez problemów i sterowniki też spasują.

Greg77
11-06-2015, 00:19
Eeeee tez instalowalem jakis czas temu wersje testowa, robilem wlasnie aktualizacje i poszlo bardzo dobrze, jedyny problem to byl nie dzialajacy PS CC co bylo wtedy bardzo wazne, dlatego wrocilem do W7.

Co do kupna systemu to mam wersje box W7 Home, moge to sprzedac po zakupie nowego W10, sadze, ze wciaz beda chetni...jak na Wxp, musze sie nad tym zastanowic, bo po aktualixzacji moj klucz z W7 traci waznosc, prawda?:D

irek6311
11-06-2015, 09:42
Licencja na Windows 7 jest cały czas ważna i jej nie stracisz po aktualizacji do Windows 10, zawsze możesz powrócić do Windows 7 ;)

mmluty
11-06-2015, 11:22
Moim zdaniem najbezpieczniejszy i najprostszy sposób przejścia na nowy system to instalacja nowego systemu jako drugiego, najlepiej na nowym dysku, ale nie koniecznie. Mam w ten sposób bez ryzyka w każdej chwili dostęp do starego systemu ze wszystkimi wgranymi tam programami, hasłami dostępu do kont itp. Dodatkowo w razie trudności przy instalacji nowego systemu mam dostęp do internetu, mogę więc ściągnąć dodatkowe sterowniki poszukać rozwiązania problemu. Aktualnie mam na domowym komputerze (deskop) WinXP gdzie są wszystkie dawniej używane programy oraz sterowniki do starszych urządzeń np. skaner do filmów Minolta Dimage, których nie ma do nowszych systemów, do tego Win8.1, którego używam na co dzień do obróbki foto i dodatkowo Ubuntu14.04 do internetu i zadań specjalnych.
Oczywiście w laptopach sytuacja jest inna, bo trudno zamontować dodatkowe dyski, ale ja bym w takim przypadku też szedł w stronę instalowania drugiego systemu . Jeżeli będzie brakowało miejsca na dysku to po pomyślnej przesiadce na nowy system, stary zawsze można wykasować i uwolnić miejsce.
Instalowanie nowego systemu jako drugi (kolejny) jest szybsze i bezpieczne po co więc kombinować jakieś skomplikowane i niepewne sposoby.

Greg77
11-06-2015, 13:24
Instalowanie nowego systemu jako drugi (kolejny) jest szybsze i bezpieczne po co więc kombinować jakieś skomplikowane i niepewne sposoby.

Wiesz, przechodzilem z Windy na Winde od W95, masz swieta racje, ale przy "aktualizacji" o ktorej mowa raczej nie ma takiej mozliwosci.

mmluty
11-06-2015, 14:16
Wiesz, przechodzilem z Windy na Winde od W95, masz swieta racje, ale przy "aktualizacji" o ktorej mowa raczej nie ma takiej mozliwosci.
Nie rozumiem dlaczego nie ma takiej możliwości?
Masz Win7 albo Win8 na płycie w formacie ISO więc instalujesz go na dysku równolegle jako drugi system, a następnie robisz upgrade do Win10.
Różnica jest taka, że oprócz instalacji musimy zrobić dodatkowo upgrade, albo jak kto woli oprócz upgrade musimy wcześnie zainstalować drugi system.

gALL
11-06-2015, 14:51
A prosto nie da sie dla zwyklego smiertelnika? Nie kazdy jest bozyszczem IT albo nie chce babrac sie w tak skaplikowane operacje. Wytlumacz starszej osobie, ze ma napierw postawic dwa takie systemy rownolegle ... i tutaj juz skonczy sie jej zdolnosc perpecji.

paveu
11-06-2015, 15:17
Mam laptopa z 2 kartami grafiki : Intel HD Grapgics 4600 (podstawowa) i Nvidię GT 750M. Sprawdzając komputer na zgodność z Windows 10, wyskakuje mi komunikat, że intelowska grafika nie jest w pełni zgodna z Windows 10 i będą problemy z wyświetlaniem. Ma ktoś z Was coś podobnego ? Przecież ta grafika to chyba bardzo popularna karta w laptopach.

mmluty
11-06-2015, 15:30
A prosto nie da sie dla zwyklego smiertelnika? Nie kazdy jest bozyszczem IT albo nie chce babrac sie w tak skaplikowane operacje. Wytlumacz starszej osobie, ze ma napierw postawic dwa takie systemy rownolegle ... i tutaj juz skonczy sie jej zdolnosc perpecji.

Przepraszam gALL, ale ja nie zamierzałem pisać instrukcji instalacji systemu operacyjnego, tylko odpowiadałem na konkretne pytanie Gregg77, a on raczej nie miał problemów ze zrozumieniem tego co chciałem przekazać.
Jeżeli ktoś się zwróci o poradę jak instalować system operacyjny to w miarę możliwości też postaram się pomóc, ale przyznasz, że to jednak inny temat.

irek6311
11-06-2015, 15:33
Nie rozumiem dlaczego nie ma takiej możliwości?
Masz Win7 albo Win8 na płycie w formacie ISO więc instalujesz go na dysku równolegle jako drugi system, a następnie robisz upgrade do Win10.
Różnica jest taka, że oprócz instalacji musimy zrobić dodatkowo upgrade, albo jak kto woli oprócz upgrade musimy wcześnie zainstalować drugi system.Niestety nowa aktualizacja blokuje aktualizowany Windows 7 i opcja z 2 Windows 7 (jeden oryginalny/drugi aktualizowany do win10) odpada, będzie wtedy tylko płatna opcja Windows 10, taki myk udawał się przy Windows 8 gdzie niektórzy trzymali 8 i 8.1 na drugiej partycji, jak ktoś chce mieć obecnie 2 systemy to musi mieć 2 licencje bo darmowa aktualizacja korzysta z licencji Windows 7 i do niej się przypisuje, można jednak powrócić do Windows 7 ale wtedy darmowy Windows 10 jako aktualizacja przepadnie.

Edit:
paveu przecież możesz na próbę zainstalować testową wersję i sprawdzić, ja napiszę wprost że nie będzie problemów z kartą od Intel w systemie, a skoro masz 2 karty to wymagające prace i tak Nvidia przejmie ;)

TOP67
11-06-2015, 15:36
Można też zaktualizować pirata 7/8 do 10 i mieć go legalnie.

irek6311
11-06-2015, 15:41
Pirat nawet aktualizowany nadal będzie Piratem i Microsoft to jasno opisał, taka aktualizacja pociągnie za sobą monity o zakup Oryginalnej wersji.

mmluty
11-06-2015, 15:49
Niestety nowa aktualizacja blokuje aktualizowany Windows 7 i opcja z 2 Windows 7 (jeden oryginalny/drugi aktualizowany do win10) odpada, będzie wtedy tylko płatna opcja Windows 10, taki myk udawał się przy Windows 8 gdzie niektórzy trzymali 8 i 8.1 na drugiej partycji, jak ktoś chce mieć obecnie 2 systemy to musi mieć 2 licencje bo darmowa aktualizacja korzysta z licencji Windows 7 i do niej się przypisuje, można jednak powrócić do Windows 7 ale wtedy darmowy Windows 10 jako aktualizacja przepadnie.

Nie instalowałem upgrade Win10, bo chyba jest to jeszcze niemożliwe, ale zastanawiam się jak upgrade może zablokować drugi równoległy system na komputerze? Wydaje mi się, że kilkukrotne wgranie równoległe tego samego systemu (jedna licencja) na jeden komputer jest legalne, więc legalny upgrade jednego z nich też jest legalne,dlaczego więc coś miało by być blokowane.

irek6311
11-06-2015, 15:54
Zrozum wreszcie bo prosto i jasno Piszę !
aktualizacja Windows 10 (Darmowa) przypisuje się do Licencji Windows 7 i jak korzystasz z Windows 10 (aktualizacji za darmo) to nie możesz korzystać z Windows 7 (nie chodzi o równoczesne ale wcale), zresztą pomysł moim zdaniem bez sensu, kopia OS i można aktualizować Windows 7 do Windows 10, parodia to stawianie 2 Windowsów.

Johanan
11-06-2015, 16:04
... parodia to stawianie 2 Windowsów.

Niekoniecznie, szczególnie w szczenięcym okresie nowego systemu.
Stawianie dwóch systemów na tym samym dysku, to konieczność podzielenia go na przynajmniej dwie partycje, ale poza małym bałaganem, nie widzę żadnych przeciwwskazań.
Wielokrotnie tak testowałem nowe buildy i nic w tym niestosownego nie dostrzegam.

mmluty
11-06-2015, 16:19
Zrozum wreszcie bo prosto i jasno Piszę !
aktualizacja Windows 10 (Darmowa) przypisuje się do Licencji Windows 7 i jak korzystasz z Windows 10 (aktualizacji za darmo) to nie możesz korzystać z Windows 7 (nie chodzi o równoczesne ale wcale), zresztą pomysł moim zdaniem bez sensu, kopia OS i można aktualizować Windows 7 do Windows 10, parodia to stawianie 2 Windowsów.

Dla jednego parodia dla innego rozsądne i praktyczne rozwiązanie. Dla mnie np. kopia OS jest rozwiązaniem gorszym bo bardziej czasochłonnym i bardziej ryzykownym, ale o tym pisałem wyżej.
Co do licencji to jeszcze raz prościej: jeżeli posiadanie na jednym komputerze dwóch kopii systemu Win instalowanych na jednej licencji jest legalne, to dlaczego legalne upgrade jednego z nich jest nielegalne i ma coś blokować?

irek6311
11-06-2015, 16:40
Napiszę krótko !
Jak czegoś nie jesteś pewny na 100% to nie pisz/publikuj mmluty !
Forum jest publiczne i ktoś z forum może tobie uwierzyć a wtedy straci dostęp do darmowej wersji Windows 10 i co wtedy zrobi, może jednak wyśledzi cię i podziękuje, jednak w necie nie jesteś anonimowy jak ci się wydaje, Administratorzy sieci czasami udostępniają dane i da się podziękować osobiści takiemu dobroczyńcy, warto więc pomyśleć zanim coś się napisze, ja już ten aspekt aktualizacji i instalacji 2 Windows 7 uważam za rozwiązany/wyjaśniony.

Greg77
11-06-2015, 17:04
Kolego mmluty i gALL, problemu nie mam wcale, ale jak to Irek wam wytlumaczyl tego zrobic legalnie sie nie da a o legalnosci tutaj tez mowimy.
Johanan jak sam wspomniales miales dwa systemy do testowania builda, tez tak robilem, bo faktycznie testowanie nowego systemu jako jedynego systemu to spore ryzyko, ale tutaj mowimy o wersjii pelnej i co zabawne jak nigdy wczesnie przetestowanego przez tak duza ilosc testerow systemu.
Irek to ja juz sam nie wiem, to ten moj W7 po upgrade jest wciaz legalny, moge do niego wrocic kiedy chce, bo jak tak to potestuje wersje upgrade a docelowo sobie kupie, chyba, ze system okaze sie tak dobry, ze wersja upgrade mi podejdzie.

irek6311
11-06-2015, 17:08
Pisałem przecież że Licencja na Windows 7 jest cały czas ważna ;)
zawsze możesz do Windows 7 powrócić jak ci aktualizacja Windows 10 nie spasuje,
najlepsza opcja to tak jak piszesz przetestować aktualizację a jak spasuje kupić wersję pro Windows 10 ;)
wtedy możesz 2 systemy używać niezależnie/równocześnie ;)

Johanan
11-06-2015, 17:27
@irek6311, przeczytaj jeszcze raz, coś Ty tu dziś nawypisywał i daj sobie coś na wstrzymanie, bo takie podkręcane się w efekcie może Ci zaszkodzić. ;)
A szkoda by było. :)

Szalejuś się przypadkiem najadł, czy inne nieszczęście ?

mmluty
11-06-2015, 22:46
Napiszę krótko !
Jak czegoś nie jesteś pewny na 100% to nie pisz/publikuj mmluty !
Forum jest publiczne i ktoś z forum może tobie uwierzyć a wtedy straci dostęp do darmowej wersji Windows 10 i co wtedy zrobi, może jednak wyśledzi cię i podziękuje, jednak w necie nie jesteś anonimowy jak ci się wydaje, Administratorzy sieci czasami udostępniają dane i da się podziękować osobiści takiemu dobroczyńcy, warto więc pomyśleć zanim coś się napisze, ja już ten aspekt aktualizacji i instalacji 2 Windows 7 uważam za rozwiązany/wyjaśniony.
Już się poczułem osądzony z wyrokiem na kilka lat, a może więcej, ale przed odsiadką zapytam nieśmiało: Może uprzejmie napiszesz skąd wziąłeś tę wiedzę, że w trybie oznajmiającym ją tutaj prezentujesz? Ja niczego kategorycznie nie stwierdziłem, natomiast Ty oznajmiasz kategorycznie światu swoją prawdę bez podania podstaw, jako prawdę objawioną. Napisz więc skąd to wiesz, może się czegoś pożytecznego dowiemy.

irek6311
25-06-2015, 20:17
Kolejna odsłona Windows 10 Insider Preview, najnowsza kompilacja 10130 w języku polskim, zapraszam do testów http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-iso 8)

RobertMiernik
25-06-2015, 20:50
Zapraszam do testów?
Bill to Ty?

irek6311
25-06-2015, 20:58
Bill to ja (Ups wydało się) ;)
kompilacja w języku polskim i stabilna to warto przetestować, ja polecam ją jeszcze raz :D

jo44
25-06-2015, 23:14
Ale 10130 PL to jest chyba od dwóch tygodni - znudziła mi się już. :)

irek6311
25-06-2015, 23:25
Nie wszyscy jej spróbowali, nie zapeszaj ;)

ksh
26-06-2015, 13:21
Jak wygląda stabilna praca z photoshop, ktoś pracuje na win10 preview ?

litespeed
26-06-2015, 13:29
Pobieram. Mam nadzieje że warto...

ksh
26-06-2015, 14:43
Ja już pobrałem, przy okazji zmienię dysk na ssd i wcisnę tego preview, oby nie było koszmaru ze stabilnością.

RobertMiernik
26-06-2015, 14:55
Stabilność jak stabilność, ale pamiętacie, że wszystko co zrobicie na testowym Win10 idzie sobie do Microsoftu w celach 'analizy i poprawy jakości'?...

irek6311
26-06-2015, 14:56
Photoshop pracuje tak jak i reszta aplikacji, system bardzo stabilny jak na wersję Testową 8)

wasilewk
26-06-2015, 19:01
Ja już pobrałem, przy okazji zmienię dysk na ssd i wcisnę tego preview, oby nie było koszmaru ze stabilnością.

Hm... ...a mi właśnie SSD (HP) zaczyna szwankować: co jakiś czas system staje i prosi o inne urządzenia do bootowania - czy zmienić, czy wrócić do talerza ? Pomaga ponowne uruchomienie po całkowitym wyłączeniu napięcia (zasilacza).

Władca Pixeli
27-06-2015, 02:48
Photoshop pracuje tak jak i reszta aplikacji, system bardzo stabilny jak na wersję Testową 8)
Pierwsze wyłączenie Windows po instalacji i wywaliło coś na niebiesko. :mrgreen:

irek6311
27-06-2015, 09:30
Ten niebieski ekran co czasami wyskakuje to tapeta, system stabilny jak głaz Władca Pixeli :mrgreen:
nawyki widać masz z poprzednich OS gdzie taki niebieski ekran zwiastował pad OS :idea:

Władca Pixeli
28-06-2015, 03:52
Ten niebieski ekran co czasami wyskakuje to tapeta, system stabilny jak głaz Władca Pixeli :mrgreen:
nawyki widać masz z poprzednich OS gdzie taki niebieski ekran zwiastował pad OS :idea:
Stabilny jak "Platforma..." :mrgreen:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Win10.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Win10.jpg)

irek6311
28-06-2015, 10:14
Takiego czegoś nie miałem, ale to możesz doświadczyć na Windows 7/8/8.1, częsty bug w Windows, to jednak nie zwiastun wysypania OS i da się z tym żyć 8-)

jo44
28-06-2015, 10:32
Takiego czegoś nie miałem, ale to możesz doświadczyć na Windows 7/8/8.1, częsty bug w Windows, to jednak nie zwiastun wysypania OS i da się z tym żyć 8-)
"Takie cuś" pojawia się przy zamykaniu win10 - specjalnie upierdliwe nie jest.

irek6311
28-06-2015, 10:53
Build 10130: After the install of this build my device is experiencing diverse problems. Restart DDE Server Window cannot close <i> Władca Pixeli i jo44 8)

jo44
30-06-2015, 16:39
Jest wersja 10158. Zniknął Spartan, pojawił się Edge. :)

irek6311
30-06-2015, 17:47
Wersje Beta zbliżają się do Finalnego oblicza ;)

Andrzej1974
30-06-2015, 18:04
Jest wersja 10158. Zniknął Spartan, pojawił się Edge. :)

Sporo buildów im zajęła zmiana nazwy nowej przeglądarki... ;-)

jo44
01-07-2015, 16:04
Microsoft nabiera tempa: wczoraj 10158, dzisiaj 10159. :)

irek6311
01-07-2015, 19:32
To żle wróży finalnej wersji, ci co aktualizują Windows 7/8.1 do Windows 10 jako pierwsi będą tak jak my Beta testerami, trzeba poczekać do końca roku aż Microsoft wypuści poprawki wyłapanych błędów przez gro aktualizujących Windows.

Kurtz
01-07-2015, 20:03
Co Ci bardziej pasuje - albo za free robisz upgrade z Windows 7 wcześniej i robisz za beta testera, albo później kupujesz system jak go już właściciele 7 przetestują ;P

Andrzej1974
01-07-2015, 20:54
Microsoft nabiera tempa: wczoraj 10158, dzisiaj 10159. :)

Faktycznie, dopiero teraz zauważyłem, że zaczyna pobierać 10159...

Władca Pixeli
02-07-2015, 03:33
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Win10Browser.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Win10Browser.jpg)

Od wielu lat nie mogą zrobić przeglądarki, która działa poprawnie na oficjalnych stronach rządowych we własnym kraju. :mrgreen:

paveu
02-07-2015, 10:15
A ja się nie podniecam kolejnymi buildami, ani nawet lipcową wersją finalną W10. Zawsze mam ten rok od premiery, żeby za free zaktualizować system. W międzyczasie W10 "okrzepnie", większość ważniejszych bugów zostanie, mam nadzieję wytrzebiona :)

ksh
02-07-2015, 15:28
Podobno polski oddział MS zaczął wreszcie akceptować wyroku EU jak reszta oddziałów, a chodzi dokładnie o odsprzedawanie i przenoszenie wersji OEM.
Wyroki te zmuszają MS do akceptowania przeniesienia licencji OEM na nowy komputer i/lub nowego właściciela pod warunkiem posiadania dowodu zakupu i nie ogranicza licencji do wersji językowej.
Co z tego wynika dla przeciętnego polaka, a no to że można sobie zakupić win8/8.1 OEM za średnio 20 euro, oczywiście musimy posiadać dowód zakupu.

Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że polski oddział MS okazuje się najbardziej uparty i nadgorliwy ( łącznie z blokowaniem kluczy ).

Andrzej1974
03-07-2015, 07:40
No ładnie, w 3 dni 3 buildy. Obecnie idzie już 10162.

irek6311
03-07-2015, 12:20
Nowa kompilacja 10162 w języku polskim do pobrania (http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-iso), ci co nie testowali to polecę :lol:

gALL
04-07-2015, 00:28
M$ placi Ci za to lokowanie produktu czy jak?

irek6311
04-07-2015, 08:56
Beta wersja nie przynosi $, nieodpłatnie wszystko robię ;)

GeparD
04-07-2015, 10:59
Wątek o Windows 10. Zdziwiłbym sie jakby polecał OS X ;)

ksh
05-07-2015, 10:05
Przy okazji nowego dysku wpakowałem win10 i musze przyznać że udał się im system, ja zawsze przesiadam się w dniu premiery na nowy i o ile win7 bolało ze względu na niedoróbki, a win8 ze względu na nowe przyzwyczajenia, o tyle win10 jest przyjemny od samego początku ale nazwałbym ten nowy system raczej win8.2

irek6311
05-07-2015, 10:26
Jeśli pogłoski się spełnią to Windows 10 będzie ostatnią numerową wersją, następne wersje będą aktualizacjami ;)

gALL
05-07-2015, 11:58
Nie ma bata, Irek 6311 to MS reseller :D albo Bill boy :)

Rozumiem to podniecenie 10, bo uzywajac 8.1 mozna ur...cy dostac a 7 traci lekko myszka. Ciekawe jak jest z kompatybilnoscia aplikacji, bo z 7 mailem niezle jaja w przypadku paru programow z wiersza polecen i Fortranem ze Staford Uni.

irek6311
05-07-2015, 14:00
Oprogramowanie trzeba zmieniać a nie stać w miejscu, nie mam takich problemów, to co na Windows 7 działało to działa na Beta Windows 10, będzie ze wsparciem lepiej niż w Windows 8.1, programy/aplikacje z lat 2000 wywalić a te 2010 wzwyż zadziała ;)

mmluty
05-07-2015, 14:31
Oprogramowanie trzeba zmieniać a nie stać w miejscu, nie mam takich problemów, to co na Windows 7 działało to działa na Beta Windows 10, będzie ze wsparciem lepiej niż w Windows 8.1, programy/aplikacje z lat 2000 wywalić a te 2010 wzwyż zadziała ;)
Muszę Cię rozczarować i powiedzieć to wprost: dla mnie i jak sądzę dla większości na tym forum, w przeciwieństwie do Ciebie, jakikolwiek Windows czy to 10 czy 7 czy XP, nie jest celem a, tylko jednym z narzędzi. Ja np. nie wyrzucę skanerów drukarek albo programów którymi się posługuję tylko po to żeby pracować na Win10. Jeżeli to nowe narzędzie nie będzie ich dobrze obsługiwać to wywalę bez skrupułów Win10, a nie to czym się posługuję dotychczas. Po prostu, wydawanie kilku tysięcy po to ażeby się przesiąść na nowy system uważam za bezsensowne. Nie widzę też potrzeby sikania w pampers po pokazaniu każdego nowego numerka na witrynie MS.

irek6311
05-07-2015, 16:05
Słusznie zauważyłeś że Windows to narzędzie, tak samo jest z Photoshop i podobnymi, jak ma się Firmę to soft w koszta wrzucasz a nie walczysz ze zgodnością starych programów, jest XXI wiek i nowy soft jest coraz lepszy tak jak i Windows, nie namawiam do zakupu Windows bo to nie moja sprawa i kasy z tego nie mam, temat o Beta wersji to daje tylko obraz OS a nie zmusza to zakupu czy aktualizacji.

gALL
05-07-2015, 16:08
mmluty, Nareszcie glos rozsadku. Fanboy grajacy moze zmieniac system operacyjny co rok, ale czesc specjalistycznego oprogramownia (bardzo niszowego) dziala na platformie na jakiej zostalo stworzone albo potrzebuje dostepu do hardware'u na jaki Win10 nie pozwala. Takim fanbojom jak Irek6311 latwo napisac: zmien oprogramowanie. A ja zapytam sie na jakie? Akurat dla mnie kompilator Fortrana jest czescia skladowa wiekszego pakietu i stabilna wersja tego jezyka, ktora pakiet obsluguje jest ta z 95 roku.

Mam w domu bardzo dobry skaner na USB i Win7 juz go nie obsluguje. Sprawne urzadzenie, czasem potrzebne aby zeskanowac pare stron. Mam je wywalic na smietnik i kupic nowe? Jakie uzasadnienie podasz? A niby "ekologicznosc" w modzie. Moze rozsadniej bedziemy uzywac urzadzen, a nie leciec za nowinkami, ktore i tak nic nie wniosa poza fura nieekologicznych odpadkow.

irek6311
05-07-2015, 16:40
Peryferia komputerowe zmieniam często ale to nie markowy sprzęt i amortyzuje się po roku, skaner czy porządna drukarka mi zbędne, zlecenia tylko robię a obróbka czy skanowanie/drukowanie to już zlecam, co do ekologi to domowy sprzęt jest mało ekologiczny, profesjonalne drukarki są wydajniejsze i koszty eksploatacji przy stałej pracy a nie okazyjnej są niższe i jakość tego co wydrukują nie do uzyskania w domu, a tak na koniec nie jestem fanem Microsoft i jego Windowsów a tylko pasuje mi OS bo gro aplikacji na nim pracuje, Linuks czy Mac to nie dla mnie, brakuje niektórych aplikacji i przyzwyczajenia od młodości do Windows robią też swoje.

gALL
05-07-2015, 16:59
Widzisz, tu roznimy sie, dla mnie fotografia jest hobby a zawodowo robie co innego. Mam Win7 bo o Win8 polamalismy sobie zeby z niekompatybilnoscia oprogramowania za ciezka kase. Ciekawe co bedzie przy 10.

ksh
05-07-2015, 18:16
Zawsze można kupić jakiś tani za 300zł laptoptop pod win7 do tego skanera czy innych staroci, nowy system po przyzwyczajeniu zazwyczaj daje większy komfort.

mmluty
05-07-2015, 22:57
Wiesz, ja mam prostszy sposób niż kupowanie laptopa do obsługi starego skanera, instaluję drugi system. Mam dalej zainstalowany równolegle Win XP do obsługi "bardzo starych" urządzeń. Jednak nie w tym rzecz, nie zamierzam napalać się na nowy system i robić sobie pod górkę tylko dlatego , że marketing MS wymyślił Win 10 pomijając Win9 bo z jakichś względów 10 ma się lepiej sprzedawać niż 9. Żeby była jasność, nie mam nic przeciwko Win10 i pewnie go sobie zainstaluję, jednak zupełnie nie rozumiem tego wkręcania się (napalania wręcz) w kolejne wersje testowe jeżeli dalej nic nie wiadomo dlaczego Win10 jest lepszy niż Win8, a może to będzie taka kicha jak Vista?
Jeszce tylko odniosę się do tego beztroskiego wliczania w koszty. Nawet jeżeli masz duży przychód, żeby mieć z czego sobie odliczać koszty, to i tak zawsze koszty pomniejszają zysk. Mnie się zawsze wydawało, że pracujemy dla zysku, a nie dla zwiększania sobie bezsensownych kosztów.

gALL
06-07-2015, 00:29
Obecnie komputery to samonapedzajaca sie spirala. Od paru ladnych lat dla wiekszosci uzytkownikow, dowolny procesor Intela zaspokaja ich potrzeby na moc obliczeniowa w duzym nadmiarem. Odrzucmy graczy. Nowosci od programistow wymagaja zakup nowego sprzetu, bo starszy nie jest wspierany. Wracajac do M$, ich popularny pakiet Office w najnowszej wersji nie zwiekszy produktywnosci pracownika o 150% w stosunku do tego co mial w Office 2003 czy 2007. M$ zauwazyl to i zaczyna wypuszczac wersje okrojone (chocby 365) i drozsze. Ale zaraz jest lament, ze starsze wersje byly lepsze. Nie zdziwie sie jak pod Win10 nie bedzie mozna zainstalowac Office'a 2007.

Dwa systemy na jednym laptopie ... to na firmowym musialbym miec 3 :) A majac licencje Win10, nie bede mial juz mozliwosci posiadania downgrade Win7 leganie (o ile dzial IT wogole pozwoli na zlamanie zasad licencyjnych) i do tego CentOSa ... a mialo byc tak kolorowo, i super, i sprawnie, i ach, och.

Andrzej1974
06-07-2015, 08:16
Nie zdziwie sie jak pod Win10 nie bedzie mozna zainstalowac Office'a 2007.

Skoro można spokojnie zainstalować Office 2003 to da się to samo zrobić na Windows 10 z Office 2007...

rychu_cmg
06-07-2015, 11:55
Jak zmusić Windows 10 do aktualizacji z bulid 1030 na 10162 ?

joterem
06-07-2015, 14:36

Mój pobrał aktualizację ale instalacja rozpoczęła się dopiero jak kliknąłem "uruchom ponownie" w oknie aktualizacji... zwykły restart nie rozpoczynał aktualizacji.

Andrzej1974
06-07-2015, 14:41

1. Komenda Control /name Microsoft.WindowsUpdate (jako admin).
2. Opcje zaawansowane.
- sprawdź, czy masz ustawioną opcję Fast ;-)
3. Restart W10.

Choć powinno raczej pójść z automatu...

irek6311
06-07-2015, 19:15
Norton przed aktualizacją Windows 10 wypuścił swoją aktualizację by produkt był zgodny z nowym Windows, NIS 2014 aktualizowałem dziś do najnowszej wersji, aktualizację można pobrać pp myszy na Norton w zasobniku/Sprawdż dostępność nowej wersji.

tdjwjz
06-07-2015, 21:01
Martwi mnie że Polacy zawsze najwięcej narzekają, a portem jako pierwsi się pchają po nowinki i znowu narzekają. Jak nie pasuje to nie aktualizuj, nie kupuj nowego kompa jak działa stary. To jak narzekają że mam nowe auto i nie działają w nim kasety bo producent wsadził cd na złość. Znam kilka firm gdzie działa jeszcze dos na magazynie i nikt sobie włosów z głowy nie wyrywa.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Andrzej1974
06-07-2015, 23:12
Polak zawsze będzie narzekał. Od zawsze było tak, że wszyscy ciągle i wszędzie narzekali na Windowsy i jednocześnie je używali. ;-)

rychu_cmg
06-07-2015, 23:15
1. Komenda Control /name Microsoft.WindowsUpdate (jako admin).
2. Opcje zaawansowane.
- sprawdź, czy masz ustawioną opcję Fast ;-)
3. Restart W10.

Choć powinno raczej pójść z automatu...
No i uparcie nie chce mi wyszukać tej aktualizacji

gALL
09-07-2015, 07:10
Nie narzekaj. Tak na byc i juz ;)

Ogryzek
09-07-2015, 11:25
Ciuciaśny ten Windows 10 ale wracam do 7 bo mi cracki nie działają.

Andrzej1974
09-07-2015, 12:44
No i uparcie nie chce mi wyszukać tej aktualizacji

W takim razie... http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-download

jo44
09-07-2015, 21:07
10166 w drodze... :)

Andrzej1974
09-07-2015, 21:10
10166 w drodze... :)

Już ciągnę... ;-)

GeparD
10-07-2015, 14:04
nie klekac prosze ;)

Greg77
13-07-2015, 09:51
Fajny jest, wrzucielm builda na drugi dysk...mialem jednego z pierwszych buildow i juz mi sie podobalo, teraz jednak jest duzo lepiej, jedyne co mnie zastanawia to, ze za kazdym razem kiedy po pracy w W10 odpalam W7 to nastepuje check disk wszystkich napedow, tak jak by W10 zmienial cos na dyskach?! ??
Laik jestem wiec pytam, czy to normalne?

2pompony
13-07-2015, 10:57
Nie wiem czy to normalne, ale w każdym razie mile. NSA sprawdza, czy dyski masz w porządku.

jo44
16-07-2015, 17:20
Czy ktoś próbował już instalacji TH1 Professional 10240? Mam coś dziwnego: ściąga się, przygotowuje ale gdy ma przejść do instalacji wyskakuje poprzednia wersja, niezmodernizowana. Pojawia się komunikat o pozytywnym wyniku aktualizacji i.... nic. Ponowna próba aktualizacji powoduje ściąganie nowej wersji, przygotowywania i,,,, żadnych zmian. "Obróciłem" już dwa razy bez rezultatu. :)

wasilewk
16-07-2015, 17:57
Czy ktoś próbował już instalacji TH1 Professional 10240? ...:)
A co to takiego ?

GeparD
16-07-2015, 18:33
Czy ktoś próbował już instalacji TH1 Professional 10240? Mam coś dziwnego: ściąga się, przygotowuje ale gdy ma przejść do instalacji wyskakuje poprzednia wersja, niezmodernizowana. Pojawia się komunikat o pozytywnym wyniku aktualizacji i.... nic. Ponowna próba aktualizacji powoduje ściąganie nowej wersji, przygotowywania i,,,, żadnych zmian. "Obróciłem" już dwa razy bez rezultatu. :)

Zainstalowalem bez najmniejszego problemu. Nie wiem dlaczego masz takie z tym przeboje. Jedyna rozwnica to taka, iz mam wersje Enterprise.

A co to takiego ?

Najnowszy build Windows 10 Preview. Wrobelki cwierkaja, ze jest to RTM.
Po instalacji tej wersji znika napis informujacy o wersji w prawym dolnym rogu.

koniksk
22-07-2015, 18:17
Nie przeczytałem całego wątku więc nie bijcie, że zadam laickie pytanie. Mam na jednym kompie win7, który jest strasznie zawalony różnym syfem. Czy ten update do win 10 to jest czysta instalacja i będę miał czysty system, czy mi to wszystko zostanie? Bo nie chce mi się teraz formata robić...

ksh
22-07-2015, 19:49
Domyślnie będzie update, win10 to w rzeczywistości win8.2 :)

Andrzej1974
22-07-2015, 20:10
Syf zostanie. Poczytaj o tym, co to jest aktualizacja a czysta instalacja i wszystko będzie jasne.

irek6311
22-07-2015, 20:14
Jest opcja czystej aktualizacji i zero syfu po Windows 7 w nowym Windows 10 będzie i taką polecam przy Windows 7 robić 8-)

koniksk
22-07-2015, 20:17
Czyli odpuszczam i wraz z win 10 pozbędę się syfu.

gALL
22-07-2015, 22:46
A jak dziala zarzadzanie energia i usypianie? Poprawili czy nadal tak samo kijowo jak w Win7 Pro?

Laptop prawie nigdy nie jest w stanie wybudzic sie z hibernacji lub uspienia po tym jak zamkne klape i odepne go od stacji dokujacej. Wprowadzenie lapka w stan hibernacji zajmuje 5min, odpalenie do stanu uzywalnosci kolejne 5 ... przeciez to chore (Dell E64xx).

tomajk
22-07-2015, 22:50
To się już zmieniło w Win8. czasy liczenia ile odpala się lub zamyka system odeszły w niepamięć. Win 10 pod tym względem chyba nie powinno być gorsze.

dmcreative
22-07-2015, 23:27
A jak dziala zarzadzanie energia i usypianie? Poprawili czy nadal tak samo kijowo jak w Win7 Pro?

Zarządzanie energią oraz zdarzenia uśpij, zamknij klapę, itp. działają prawidłowo.

Posiadam Win 10 Tech Preview od samego początku jego wydania i z czystym sumieniem mogę polecić przesiadkę posiadaczom starszych wersji. Jak we wszystkich poprzednich wersjach coś mnie wnerwiało, tak teraz, w Win10, o dziwo nic z równowagi mnie jeszcze nie wyprowadziło ;)

Dla zainteresowanych: Creative Cloud mimo braku oficjalnego wsparcia działa prawidłowo. Drobne problemy pojawiły się jedynie przy instalacji, ale support zapewnił, że problem ten zostanie rozwiązany do czasu oficjalnej premiery Win10.

Greg77
28-07-2015, 09:27
Jest update Creative Cloud ze wsparciem dla W10...
No ja jak znajde jutro czas to sie przesiade, obczaje co i jak i pomysle o zmianie na lapku.

gALL
28-07-2015, 09:32
To już ten wielki dzień objawienia był czy dopiero nadejdzie? Jakoś cisza tutaj, nie widzę tych achow i ochow.

Greg77
28-07-2015, 09:51
To już ten wielki dzień objawienia był czy dopiero nadejdzie? Jakoś cisza tutaj, nie widzę tych achow i ochow.

Nie rozumiem po co ten sarkazm, jutro ma byc "ten dzien"...ochy i achy byly juz wczesniej, bo system zapowiada sie calkiem dobrze.

Aeon88
28-07-2015, 11:07
Zastanawia mnie jedna rzecz: http://www.spidersweb.pl/2015/06/windows-10-aktualizacja-na-czysto.html

W tym tekście napisano: "Jak potwierdza Gabe Aul z Microsoftu, instalacja Windows 10 „na czysto” będzie możliwa. Będzie można też reinstalować Windows 10 „na czysto” w dowolnym momencie, również po 29 lipca 2016 roku. Nie trzeba będzie też pamiętać swojego klucza produktu do Windows 7 lub Windows 8.1 – licencja bowiem zostanie przypisana do naszego Konta Microsoft oraz urządzenia, na którym system jest zainstalowany." Mam windows 7 box, co oznacza że jak wymienię kompa to sobie go zainstaluję na nowym bez problemu, zresztą po to właśnie kupiłem wersję box a nie oem. Czyżby po przejściu na windows 10 system przypisze mi się do obecnego kompa i po jego wymianie (co planuję w najbliższym czasie) instalacja będzie niemożliwa??

- - - - kolejny post - - - - - -

No i znalazłem odpowiedź:
http://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-win_upgrade/reinstalacja-windows-10-po-uaktualnieniu/ae2ce2ca-d9b8-4a7d-9d26-869670a99e2f

Cytując:

P: Co stanie się, jeżeli zmienię konfigurację sprzętową w moim urządzeniu z Windows 10?
O: Jeżeli znacznie zmieni się konfiguracja sprzętowa na twoim urządzeniu z Windows 10 (przykładowo, zmienisz płytę główną), system Windows może wymagać ponownej aktywacji na tym urządzeniu. Działa to tak samo jak we wcześniejszych wersjach Windows (np. Windows 7 i Windows 8.1). Oferta darmowego uaktualnienia nie dotyczy aktywacji Windows 10 w przypadku, w którym zmiany sprzętowe zresetowały status aktywacji.

Czyli mam windows 7 box i obecny komputer, aktualizuję system do win10 za darmo, i na tym komputerze windows 10 będzie działał bez limitu czasowego, z możliwością reinstalacji na czysto. Jeśli jednak zmienię konfigurację komputera znacząco (wymienię płytę główną) to system windows 10 będzie wymagał nowej aktywacji, której nie będzie można wykonać za darmo tak jak za pierwszym razem. Więc zostanie powrót do windows 7 box lub kupienie nowej licencji windows 10.

Także jak ktoś chce wymienić kompa w najbliższym czasie to najlepiej najpierw to zrobić a dopiero potem na nowym kompie uaktualnić windows z 7 do 10. Z deka lipa :/

PS. Potiwerdzenie że po aktualizacji nie traci się licencji win7 i można do tego systemu wrócić w dowolnym momencie:
http://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-win_upgrade/windows-7-box-jaki-będzie-windows-10-oem-czy/436d3430-0cff-4b5d-8912-7acd0a874c7d

ksh
28-07-2015, 11:39
Jak masz konto MS to masz tez aktualizacje klucza, więc nie musisz potem przelatywać instalacji od win7 aż do najnowszego update.

ku6i
28-07-2015, 11:47
Faktycznie trochę lipa, tyle, że jakby nie patrzeć, dostajesz Windows 10 za darmo. A patrząc na ostatnie jaja z aktualizacjami warto trochę poczekać aż system "ochłonie" po premierze i usuną największe bugi.

Aeon88
28-07-2015, 11:54
Koesh, to nie w tym jest problem, bo po aktualizacji można sobie zrobić płytke dvd z czystym win10 i jej używać do instalowania. I klucza nawet nie trzeba podawać i pamiętać, aktywacja nastąpi online automatycznie i bezboleśnie.

Problem jest w tym, że obecnie mam windows 7 box, więc jak wymienię komputer instaluję system na nowym bez problemu. Po aktualizacji do win10 ten system będzie działał tylko na kompie, na którym dokonano aktualizacji. Jeśli wymienię płytę główną to trzeba będzie kupić nowy system win10 lub wrócić do swojej 7mki, która będzie nadal działać. Czyli niby darmowa aktualizacja jest, ale dla kogoś kto ma windows w wersji box i często zmienia podzespoły to będzie raczej finalna tymczasowa wersja testowa systemu niż pełnoprawny produkt. To jak przejść z licencji box w oem. Dla zwykłych śmiertelników szczególnie z laptopami to żaden problem, dla innych spory.

--------------------
Edit:
Najbardziej śmieszy fakt, że piraci co nigdy grosza nie zapłacili Microsoftowi dostaną system za friko (fakt, że nadal będzie działał tylko na kompie gdzie dokonano aktualizacji, ale będzie działał legalnie i za darmo), a ci co wybulili najwięcej za wersje boxowe (czasem po 1000zł za system) po aktualizacji stracą to za co zapłacili... Średnio to wygląda :)

--------------------
Edit#2
Z drugiej strony, korzystając z okazji, mam macbooka z yosemitem, na który chciałem kupić windę. Mam pobrany legalnie Win10 Technical Preview, więc jeśli zainstaluję go na macbooku to będę mógł zaktualizować go do pełnej wersji win10 jutro po premierze, a więc nabyć na tego macbooka pełną wersję systemu win10 za friko ;>

irek6311
28-07-2015, 12:18
Piraci nie dostaną aktualizacji, to już pewne na 100%, co do aktualizacji Windows 7(8.1) to ona na kluczu z aktualizowanego OS się aktywuje, nowego klucza Microsoft nie da bo to wersja Windows 10 za free.

liściu
28-07-2015, 12:46
Wiadomo kiedy, bedzie mozna kupic BOX'a? I w jakiej cenie?

Moj laptop niestety nie ma mozliwosci aktualizacji, mimo wszystkich pobranych na windows 7.

jaroo1
28-07-2015, 13:23
a jak ktoś zechce wymienić dysk na większy ? też trzeba będzie płacić?

Aeon88
28-07-2015, 13:26
System przypisany będzie raczej do płyty głównej więc wymiana dysku grafiki czy procka powinna być bezbolesna.

Zdebik
28-07-2015, 13:52
Jesli mam 7pro dostane 10pro czy home?

gALL
28-07-2015, 13:54
Aeon88: Nie byl bym taki pewien, M$ ma manie zmieniania warunkow licencji srednio raz w roku. Kiedys legalem bylo kupienie OEM z myszka i tak dlugo byla wazna licencja do kiedy myszka nie popsula sie. Co robilo sie? Kupowalo OEMa z myszka, a myszke do szuflady. Potem zmienili zapis na "zywotne komponenty komputera" wraz z ukladami pamieci i dyskiem twardym, a wymiana dowolnego z tych komponentow powodowala utrate licencji. Nie wiem czy nadal M$ wydaje co roku taka "czewrona biblie" z warunkami licencjonowania poszczegolnych produktow w roznych wersjach. Gdzies mam je chyba wszystkie do roku 2008. Bajzel byl totalny, czesto sprzedawcy i dystrybutorzy mieli z tym problem, bo jeden produkt potrafil miec dwie rozne licencje, zaleznie od tego w jakim pakiecie byl kupiony.

Aeon88
28-07-2015, 14:05
Już jest bajzel. Na polskie pytania odpowiada na answers.microsoft.com niejaki Krzysztof_S (pracownik M$) i z tego co pisze i do jakich odpowiedzi w faq linkuje to jest tak jak pisałem - mam win7 box, aktualizuję do win10 za friko -> dopóki płyty głownej nie wymienię win10 będzie mi działac, jak ją wymienię to aktywacja nie pójdzie i wracam do win7 box mojego lub kupuję nową licencję win10. Natomiast na angielskiej wersji answers.microsoft.com gość (też pracownik M$) odpisał że brana jest też pod uwagę licencja z której się aktualizuje: jeśli mam oem i aktualizuję do win10 za free to będzie wszystko działać do wymiany płyty, jeśli wymienię płytę główną to tracę system bo aktywacja nie pójdzie, jeśli natomiast mam 7 box i aktualizuję do win10 za friko to będę miał możliwość deaktywacji win10 na obecnym kompie i aktywacji go na nowym (z nową płytą). Gość na ang forum twierdzi że aktualizacja przeniesie prawa licencji box do win10 i będzie można ten system aktywować na nowym sprzęcie.

Z kolei na polskich portalach typu spiders web itp mieszają te dwa rozwiązania. Piszą że aktualizacja 7box do 10 za friko online w ciągu trwania promocji spowoduje przypisanie systemu do sprzętu (płyty głównej) i nie bedzie możliwa instalacja na nowym sprzęcie, natomiast jak się kupi w sklepie win10 oem i zainstaluje na kompie to będzie można go później deaktywować i zainstalować ponownie na nowym kupionym kompie w przyszłości (mimo że to była wersja OEM), czyli uprawnienia licencji oem zostaną rozszerzone i zniesiony będzie brak możliwości przeniesienia tej licencji na nowy komp. Ale tylko jeśli się kupi ten oem w sklepie, a nie zrobi aktualizacji za friko online.

Tragedia poprostu. Narazie tylko na macbooku zainstaluję 10 TP a po premierze pełną wersję win10. Box win7 zostawię jak jest. Jak się M$ określi konkretnie jak to będzie wyglądało to wtedy się pomyśli o aktualizacji. Mam nadzieję że w rok się wyrobią, póki 10 będzie za free.

irek6311
28-07-2015, 15:52
Tak w temacie Windows 10 to aktualizacja już udostępniona i powinna się pobierać, jest nadzieja że na koniec Lipca przejdę na nowy OS ;)

Aeon88
28-07-2015, 16:44
Jak nie planujesz rozbudowy kompa w najbliższym czasie to śmiało możesz zdzierać :) ja się nie mogę doczekać aż wrzucę winde na macbooka, wkońcu będzie na czym pracować.

irek6311
28-07-2015, 18:08
Obecnie mam 2 PC (nowe/poskładane) to niedorobiony win 8.1 aktualizuje, do Laptopa (Dell V3500) sterowniki mozolnie pozbierałem pod Win8.1 to starego win7 też aktualizuję, po dzisiejszej aktualizacji Windows powinna się 10 pobierać (w czasie pobierania pojawia się ukryty folder c:\$Windows...) 8)

wasilewk
28-07-2015, 18:26
...(w czasie pobierania pojawia się ukryty folder c:\$Windows...) 8)

Czy ten setup.exe należy uruchomić czy inny plik ?

irek6311
28-07-2015, 19:20
Proces przejdzie automatycznie, na koniec wyskoczy monit o aktualizacji do Windows 10, na PC już 4 godziny pobiera i dopiero 500MB zassał, trochę upłynie czasu zanim 3GB pobierze :smile:

wasilewk
28-07-2015, 19:21
Proces przejdzie automatycznie, na koniec wyskoczy monit o aktualizacji do Windows 10, na PC już 4 godziny pobiera i dopiero 500GB zassał, trochę upłynie czasu zanim 3GB pobierze :smile:

Ale u mnie już jest ok 6GB i nic się nie dzieje...

irek6311
28-07-2015, 19:33
6GB to już po rozpakowaniu więc gotową aktualizację masz :smile:
Proces może zdalnie Microsoft uruchomi, termin od jutra jest ;)

Greg77
29-07-2015, 00:28
U mnie pokazalo sie takie cudo...

źródło (http://greg77.net/z/Untitled-copy.jpg)
Jeszcze dzis robilem aktualizacje W7 a teraz tak, jutro pewnie bede mogl instalowac.
Co ciekawe, rano robilem aktualizacje i wszystko poszlo ok a na obrazku mam informacje, ze cos sie dzialo o 18:27, byc moze wtedy zaciagal sie W10.
Co do tematu licencji to juz wspominalem, mam boxa W7 i nie usmiecha mi sie przenosic na OEM W10, zbyt czesto zmieniam konfiguracje sprzetu.
Jednak jak wczesniej wspomniano chodza teorie o przeniesieniu licencji box z W7 do W10, fajnie by bylo, gdyby nie to potestuje W10 i jak bede zadowolony to opchne wciaz cos wart moj BOXowy W7 i kupie W10.

Greg77
29-07-2015, 09:48
A dzis tak...

źródło (http://greg77.net/z/Untitled-copy1.jpg)

Ciekawe kiedy "fala" dojdzie do mnie, pracuje od 14 wiec pewnie jutro sie pobawie.

prz3mo
29-07-2015, 10:47
Co do tematu licencji to juz wspominalem, mam boxa W7 i nie usmiecha mi sie przenosic na OEM W10, zbyt czesto zmieniam konfiguracje sprzetu.

Microsoft od dawna już podchodzi mniej restrykcyjnie do zmiany bebechów PC. Ja zmieniałem kilka razy konfig (wymiana dysków, płyty głównej, procka) i bez problemu uzyskiwałem klucz do Win7.

Greg77
29-07-2015, 10:53
Microsoft od dawna już podchodzi mniej restrykcyjnie do zmiany bebechów PC. Ja zmieniałem kilka razy konfig (wymiana dysków, płyty głównej, procka) i bez problemu uzyskiwałem klucz do Win7.

Ja tez zmienialem juz plyte i proca na kompie z licencja OEM i wystarczylo zadzwonic i przejsc aktywacje przez telefon, jednak z tego co wiem jest to mozliwe tylko pare razy, dokladnie nie wiem ile.
Co jednak ciekawe, po ostatniej wymianie plyty i proca w moim kompie mialem problem z aktywacja, nie chcialo mi aktywowac systemu a mam na 100% boxa, musialem rozmawiac z pania z Microsoftu ktora powiedziala "nie dostal pan emaila z aktualizacja licencji??" Okazuje sie, ze zmienili licencje i nawet box nie jest do konca taki jak byl kiedys i ogranicza sie do jednego kompa, pani jednak obiecala, ze juz nie bedzie wiecej takich problemow.
Docelowo bede celowal w pelna wersje W10 a i bardzo bym chcial zrobic ten upgrade od zera a nie nakladke na W7 :(

TOP67
29-07-2015, 11:09
Po pierwsze, to w UE zakazali im czegoś takiego jak OEM. Każdą licencję można odsprzedać, stąd na allegro pełno ofert po 50 zł ze złomowanych komputerów.
Po drugie jak nie chce się aktywować, to trzeba dzwonić na automat. Zawsze podaje nowy klucz. Tylko raz, jakieś 15 lat temu zadzwoniłem do pani i musiałem przefaksować fakturę za nową płytę.

irek6311
29-07-2015, 11:51
Tu do pobrania aktualizacja oraz ISO plik Windows 10 http://news.softpedia.com/news/download-windows-10-official-iso-files-488014.shtml

Aeon88
29-07-2015, 11:55
Ok ale jak dają aktualizację za darmo to raczej oni mogą ustalać warunki, na jakich ją dają. Więc po aktualizacji i zmianie płyty mogą być problemy, bo winda była za darmo, to nawet nie był oem kupiony w sklepie za 50% ceny boxa, tylko coś za friko. Dziś premiera, może ktoś gdzieś poruszy tą kwestię i M$ wkońcu się do tego odniesie ostatecznie. Pracownicy M$ na forach już nie będą mogli zbywać pytających jak do tej pory że jeszcze windy nie ma i licencji nie ma dostępnej i nie wiadomo jak będzie ostatecznie.

TOP67
29-07-2015, 11:56
A po polsku tu

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Aeon88
29-07-2015, 12:04
Zdzieram, zdzieram :D:D ale idzie jak krew z nosa :P nadal..... 0% :D

irek6311
29-07-2015, 12:18
Już więcej ludzi wie już o tym Bonusie od Microsoft i Serwer nie wyrabia ;)
rano bez problemu w 10minut mi się pobrał obraz ISO OS na 2 PC ale czasowo tego nie aktualizuję bo komputery mają trochę roboty do zrobienia, jak skończą to czystą instalację przeprowadze .

vid3
29-07-2015, 12:39
Zainstalowałem 10, poszło sprawnie.
Pytanie teraz ... co nie działa.

TOP67
29-07-2015, 12:53
Zdzieram, zdzieram :D:D ale idzie jak krew z nosa :P nadal..... 0% :D

Ja mam 12%, a równolegle pobrało się dzisiaj całe 3GB na tablet.

Greg77
29-07-2015, 12:56
Eeeeee mam 240Mbs i sciagam z tego angielskiego linka, w 2 min mam 27%, sadze, ze za chwile bedzie calosc...ale sciagam upgrade a nie ISO.

Greg77
29-07-2015, 13:46
No to mam...i schody, nie wiem dlaczego nie moge zainstalowac sterownika grafiki :D

irek6311
29-07-2015, 14:17
Ja już Laptopa z Windows 7 aktualizowałem, czysta aktualizacja bez aplikacji i ustawień, doinstalowałem sterowniki i aplikacje, Windows 10 działa idealnie jak na chwilę obecną ;)
zrzut http://i.imgbox.com/atABTWWG.png :smile:

N-kon
29-07-2015, 15:14
Jak wygląda sytuacja w przypadku zainstalowania aktualizacji, czy jest możliwość odinstalowania i powrotu do stanu sprzed?

Yabby
29-07-2015, 15:17
Akutalizacja przeszła pomyślnie z 8.1 na lapku poszło bardzo szybko (maks. 30min) i już odkryłem że czegoś mi brakuje. Dokładnie chodzi o używanie pulpitu podzielonego na aplikacje (nie mam na myśli standarodwych okienek). W 8.1 wybieralo się prawy górny róg i można było ustawić np. odtwarzacz muzyki na połowie ekranu ("wystaw z lewej/prawej") i później ściągnąć do min rozmiarów i miało się pasek po np. lewej stronie z otwarta apka. Teraz nie wiem jak coś takiego zrobić, pomożecie? ;)

irek6311
29-07-2015, 15:20
Najlepiej przed aktualizacją zrobić kopię obecnego Windows, w razie gdy zrezygnujesz lub aktualizacja się nie powiedzie szybko przywrócisz obecny Windows.

Greg77
29-07-2015, 16:38
Jedyna taka mozliwosc to zrobic kopie dysku przed instalacja W10

Greg77
29-07-2015, 18:15
Viveza wywala mi PSa, bede z tym walczyl, ale mam nadzieje, ze pokaze sie szybko nowa wersja

Marcin Jakubowski
29-07-2015, 19:24
Ok, pomocy, jak znaleźć aktualizację do win 10 z win 7?

na stronie http://www.microsoft.com/pl-pl/windows/windows-10-upgrade

znalazłem info o instalacji z win 8, którego nie mam.

z góry dzięki za pomoc.

TOP67
29-07-2015, 19:31
Dzisiaj było podane dwa razy. Czysta instalka.

Marcin Jakubowski
29-07-2015, 19:34
nie mogę zrobić czystej instalki, czyli nie będzie u mnie win 10?

to już na stałe? czy też z czasem wprowadza możliwość podniesienia 7 do 10?

TOP67
29-07-2015, 19:39
Czytanie ze zrozumieniem nie boli. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253390&p=3589455&viewfull=1#post3589455

irek6311
29-07-2015, 19:48
nie mogę zrobić czystej instalki, czyli nie będzie u mnie win 10?

to już na stałe? czy też z czasem wprowadza możliwość podniesienia 7 do 10?Czysta aktualizacja przy Windows 7 przechodzi bez problemów, tylko wybierz aktualizację zgodną z obecnnie zainstalowanym Windows 32bit lub 64bit (Home lub pro) link ja podałem do pobrania aktualizacji i TOP67 8-)
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222)

Bartek
29-07-2015, 20:11
Zaktualizowałem 8.1 do 10 poszło szybko i sprawnie niestety po zainstalowaniu sterownika grafiki (nvidia) zmieniła się kolorystyka, podłączyłem x-rite aby sprofilować sterownik monitora Nec ea244 tak jak miałem, w 8.1 niby wszystko poszło OK ale 10tka pomimo ustawienia nowego domyślnego profilu kolorów nadal wyświetla po swojemu czyli lipa,może gdzieś jest to zablokowane i trzeba odblokować?
Powrót do 8.1 trwał 5minut i wszytko jest po staremu.

Jak wygląda sytuacja w przypadku zainstalowania aktualizacji, czy jest możliwość odinstalowania i powrotu do stanu sprzed?
Tak można znalazłem taką funkcję z ostrzeżeniem że powrót do poprzedniej wersji jest możliwy przez miesiąc od instalacji i że po powrocie niektóre aplikacje mogą przestać działać, u mnie akurat działa wszystko.

irek6311
29-07-2015, 21:06
PP Myszy na pulpit/Ustawienia Ekranu/Zaawansowane Ustawienia/Wyświetl właściwości karty/Zarządzanie kolorami/wybór profilu zmień na ręcznie/ w oknie możesz profil dodać i klik ustaw domyślny.

Bartek
29-07-2015, 21:17
PP Myszy na pulpit/Ustawienia Ekranu/Zaawansowane Ustawienia/Wyświetl właściwości karty/Zarządzanie kolorami/wybór profilu zmień na ręcznie/ w oknie możesz profil dodać i klik ustaw domyślny.

Tak również robiłem niestety nic to nie dało pomimo wprowadzonych zmian, może jutro zainstaluje go ponownie i powalczę dalej.

irek6311
29-07-2015, 21:20
Windows 10 pomimo że udostępniony jako gotowy OS zachowuje się niekiedy jak Beta, trzeba przeczekać miesiąc lub dwa aż poprawki jakieś konkretne dadzą, niby bugów nie mam ale aplikacje ze sklepu i część ustawień na sztywno jest.

Marcin Jakubowski
29-07-2015, 21:24
Czysta aktualizacja przy Windows 7 przechodzi bez problemów, tylko wybierz aktualizację zgodną z obecnnie zainstalowanym Windows 32bit lub 64bit (Home lub pro) link ja podałem do pobrania aktualizacji i TOP67 8-)
(http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222)https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

przepraszam wyraziłem się nieprecyzyjnie , nie mogę zrobić czystej instalki, w sensie , że nie chcę a nie że mi nie przechodzi :)

A nie chcę, bo mam skonfigurowany podpis elektroniczny i wolę uniknąć ponownej konfiguracji.

Ale dobrze, mam windows 7 home premium, którą wersję spod podanego linka mam wybrać zwykłe 10, kn, n, sl?

TOP67
29-07-2015, 21:25
Windows 7 nie da się upgradować. Trzeba zrobić czystą instalację.

Marcin Jakubowski
29-07-2015, 21:28

Ok, czyli zostanę przy 7 .

pozdrawiam

M

rychu_cmg
29-07-2015, 21:34

To chyba miałem dziwną siódemke bo z aktualizacją do dyszki nie było żadnych problemów

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

stig
29-07-2015, 21:34
Jak to nie da się upgradeować Windows 7? Moja Ewka właśnie zrobiła upgrade na swoim starym lapku z 7mka. Żadnych problemów.

N-kon
29-07-2015, 21:45
U mnie również aktualizacja z 7 do 10, przebiegła bez problemu.

Marcin Jakubowski
29-07-2015, 22:02
to jeszcze poproszę instrukcję jak to zrobić z wersji 7 home premium :)

z góry dziękuję

stig
29-07-2015, 22:04
Ktoś ma jakieś problemy z działaniem CaptureOne? Pytam tak przezornie...
Widziałem, że ktoś zgłaszał problem z kalibracją monitora, więc sam na razie chyba się wstrzymam.

gALL
29-07-2015, 22:08
Nie mow, ze spie.... CMSa po raz kolejny.

rychu_cmg
29-07-2015, 22:09
Z problemów jakie mam po aktualizacji:
- Nie mogę aktywować systemu jest jakiś problem z kluczem
- Mam dwa nieznane urządzenia
-ikonki w pasku narzędzi można powiększyć?

irek6311
29-07-2015, 22:34
To Beta jeszcze a nie dopracowany Windows 10, dali aktualizację ale produkt jeszcze nie gotowy, Microsoft powinien za to dać jakiś Bonus że Beta testerów ma, PC narazie nie aktualizuję bo Windows 8.1 nie taki stary i tam wszystko działa, na Laptopie z Windows 7 nie obrabiam nic to zaktualizowałem Windows 7 i ten będzie do testów, jak wszystkie aplikacje użytkowe zadziałają to PC dopiero przejdą na Windows 10, więc ci co nie mają parcia na aktualizację poczekać jeszcze z 2 miesiące., rychu_cmg (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=11744) telefon na Infolinię i niech ci to aktywują, co do ikon w zasobniku to nie powiększysz, część ustawień na sztywno jest.

rychu_cmg
29-07-2015, 22:48
I jeszcze z dziwnych rzeczy - podczas aktualizacji z Win7 wcięło mi Kaspersky Pure 3

peterka43
29-07-2015, 23:07
Z problemów jakie mam po aktualizacji:
- Nie mogę aktywować systemu jest jakiś problem z kluczem

Też tak miałem. Ale to nie była wina klucza tylko serwerów. Po ok 4 godz aktywował się automatycznie sam :-o

irek6311
29-07-2015, 23:33
Ciekawe jak na Party line Microsoft konsultanci, ci to chyba przeklinają ten Windows 10 a to dopiero początek, jak ludzie nakupią Windows 10 to zacznie się dopiero jazda :|
gro znajomych aktualizowało Windows 8.1 i aktywacje z marszu poszły więc trzeba ponowić aktywację za jakiś czas jak sama nie zaskoczy, serwer Microsoft lekko dziś nie ma :|

ku6i
29-07-2015, 23:51
To Beta jeszcze a nie dopracowany Windows 10, dali aktualizację ale produkt jeszcze nie gotowy, Microsoft powinien za to dać jakiś Bonus że Beta testerów ma

Przecież dostałeś... Ten bonus nazywa się licencja.

irek6311
29-07-2015, 23:57
Fakt przeoczyłem, ostatnio zapracowany jestem i niewyspany, PC obrabiają materiał i muszę jeszcze siedzieć by ich dopilnować, a to już pora na sen ;)

vid3
30-07-2015, 08:43
Windows 10 na firmowym HP stacjonarnym.
Niby wszystko ok, poza tym , że za żadne skarby nie mogę go wyłączyć.
Obojętnie czy z pulpitu Zasilanie -> Zamknij , czy przez wciśnięcie guzika zasilania.
Ekran robi się czarny, monitor pokazuje brak sygnału, wstaję, podsuwam krzesło i ... na ekranie znowu widać ładny kolorowy pulpit.
Jaka gdyby nigdy nic.

RobertMiernik
30-07-2015, 08:53
Jeszcze nie skończyłeś pracować...
Jeszcze trzy maile i dwie tabelki w excelu to pozwoli...
Taki ficzer od szefa

raftik
30-07-2015, 09:33
U mnie na jednym z laptopów z WIN7, który wytypowałem do aktualizacji na WIN10 niestety zatrzymał się na wielkim kółku 32% i tak stał całą noc. Rano zrestartowałem kompa bo straciłem cierpliwość i przywrócił sam WIN7. Na razie sobie chyba odpuszczę.

irek6311
30-07-2015, 10:05
Aktualizację dałeś z ustawieniami i aplikacjami ? Windows 7 najpewniej aktualizować bez niczego (czysta aktualizacja), nowy Windows 8.1 można aktualizować ze wszystkim 8-)

raftik
30-07-2015, 10:13
Aktualizację dałeś z ustawieniami i aplikacjami ? Windows 7 najpewniej aktualizować bez niczego (czysta aktualizacja), nowy Windows 8.1 można aktualizować ze wszystkim 8-)

Tak WIN7 chciałem uaktualnić z ustawieniami i aplikacjami. Chyba nie będzie wyjścia i zrobię to od początku czystym systemem ale jeszcze nie teraz. Ciekawe czy sterowniki zagrają. Ale jak pod 7 grały to myślę, że pod 10 też wykryje i zainstaluje, podejrzewam, że bazę sterów ma nie małą.

Jacek_Z
30-07-2015, 10:13
którą wersję spod podanego linka mam wybrać zwykłe 10, kn, n, sl?

No właśnie.
Mam Win 7 Pro (64 bit), ale ISO chcę ściagać na laptopie na którym mam XP, więc .... ?

Da się? Bo (wybieram np sam Win 10) przez moment pokazuje się okienko "sprawdzania poprawności żądania" i znika, bez komunikatu końcowego.

Nie chce mi wyskoczyć okno pobierania.
Może musi być pobierane na komputerze z tym systemem, który ma być zastąpiony?

TOP67
30-07-2015, 10:16
No właśnie.
Mam Win 7 Pro, ale ISO chcę ściagać na laptopie na którym mam XP, więc .... ?

Więc pobierz program 32 bit i ściągnij instalkę 64 bit. Przygotuj pendrive 4GB.

Jacek_Z
30-07-2015, 10:20
edytowałem. Zerknij jeszcze raz na to co pisałem wyżej.

TOP67
30-07-2015, 10:30
Mi się pytał czy chcę aktualizować ten komputer czy pobrać instalkę dla innego. Ale robiłem to na Win 7 i 8

Greg77
30-07-2015, 11:02
Ok, wiec tak, mialem problem z NIK software, ale wystarczylo pobrac najnowsza wersje i smiga cacy pod CC2015, musialem kupic panel ktory zawsze mam zapiety w PSie, mialem wersje pod starsze PSy i CC2014, po ostatniej aktualizacji PSa dzialalo, ale po instalacji od zera juz nie, wiec 35 euro juz mnie to bolalo :D
Jak narazie wszystko dziala, zrobilem z W7 do W10 czysta instalke bo tak mi najbardziej pasuje, tak chcialem, byla opcja zachowania ustawien urzytkownika i danych typu obrazy, muzyka itp. przy aktualizacji z W7 nie moglem wybrac opcji przeniesienia aplikacji...nie wiem jak jest pod W8.
Co do profilu kolorow to mialem w W7 zapiety wlasny profil, dzis zabralem sie za wrzucenie wlasnego profilu a tu okazalo sie, ze Winda pobrala sobie profil koloru EIzo 6500K 2.2G lub miala go w swoich plikach...ja na kolory nie moge slowa powiedziec, ale docelowo zrobie sobie swoj profil.

gALL
30-07-2015, 13:47
Niestety Windows nie ma systemowo wbudowanego i dobrego narzedzia do przenoszenia profili uzytkownikow (nie mowie o rozwiazaniach serwerowych a dla szarego uzyszkodnika). W sumie wszystko trzeba robic recznie po postawieniu systemu od zera. Przed instalacja back-up (reczny) na jakims nosniku zewnetrznych albo w chrurce jak ktos lubi ,a potem wszystko od zera na czystym systemie. Moze ugrade z Win7 czy 8.1 do 10 poszedlby z migracja ustawien i plikow ale bedzie bajzel i tak, bo smieci z rejestrow systemowych tez przepisza sie.

vid3
30-07-2015, 14:39
Jeszcze nie skończyłeś pracować...
Jeszcze trzy maile i dwie tabelki w excelu to pozwoli...
Taki ficzer od szefa

Ja tu jestem szefem. :)
Problem rozwiązany : W ustawieniach zasilania odznaczyć szybkie uruchamianie.
Uruchamia się wtedy ... wolno. Ale można wyłączyć. ( na HP)

Greg77
30-07-2015, 16:02
Moze ugrade z Win7 czy 8.1 do 10 poszedlby z migracja ustawien i plikow ale bedzie bajzel i tak, bo smieci z rejestrow systemowych tez przepisza sie.

Widzisz, rozumujemy podobnie, dlatego wole sie pomeczyc i wybralem instalacje od zera, jak na te chwile wszystko chodzi zgrabnie i plynnie, poza drobnym "ALE"...menadzer urzadzen pokazuje brak sterownika "konrolera magistrali zarzadzania systemem", zainstalowalem wszystkie aktualizacje i sterowniki ze strony producenta plyty, plyta dosc nowa bo na chipsecie Z97 wiec sterowniki pod W10 byly gotowe, mam problem z tym cudem, nie moge sie tego pozbyc...
A z laptopem to sie wstrzymam i poczekam na sterowniki do W10 od sonego, bo mnie zona utlucze jak jej klawisze funkcyjne nie beda dzialaly :D

irek6311
30-07-2015, 16:49
Windows Update/Opcje zaawansowane/Znajdż aktualizacje innych produktów firmy Microsoft masz zaznaczone ?
PPM Mój komputer/Zaawansowane ustawienia systemu/Sprzęt/Ustawienia instalacji urządzeń/ustaw jak nie masz na zrób to automatycznie ;)
mi do starego Dell V3500 to czego nie miałem sam doinstalował, a na 1 PC z płytką P8Z77-V PRO to tylko do chipset ja zainstalowałem a win 10 resztę sam znalazł :D

Windows 10 Enterprise dali to zaraz wywalam win10pro i przesiadam się na pełną wersję Windows 10 :grin:
http://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-10-enterprise?lc=1045

wasilewk
30-07-2015, 17:28
A u mnie i na stacjonarnym i na Lapku, stoi z błędem 80240020 (błąd podczas uaktualnienia do wersji Windows 10).

irek6311
30-07-2015, 17:37
Tu masz więcej o tym problemie http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2015/31/nie-mozesz-zainstalowac-windows-10-sprobuj-tego-sposobu.aspx
Ja tego nie doświadczyłem a dziś 6 Laptopów znajomym aktualizowałem i zaraz wezmę się za kolejny ;)

ku6i
30-07-2015, 17:39
Windows 10 Enterprise dali to zaraz wywalam win10pro i przesiadam się na pełną wersję Windows 10 :grin:
http://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-10-enterprise?lc=1045

A masz licencję Enterprise?

irek6311
30-07-2015, 17:40
To trial 90 dniowy ;)

ku6i
30-07-2015, 17:44
No ok, ale po jakimś czasie przestanie działać, to po co go instalować jak się nie ma licencji?

irek6311
30-07-2015, 17:49
Licencja jest na 90 dni a jak masz trochę wiedzy to 270 dni trial będzie działać i to Legalnie bez grzebania w rejestrze czy hakowania Windows,
ja dałem linka do testowania Windows 10 Enterprise którego normalnie nie kupisz w sklepie, jest to pełna wersja a nie okrojona jak Windows 10 pro czy Home 8)

ku6i
30-07-2015, 17:54
No super, zresetujesz sobie licznik i co, co 270 dni będziesz stawiał system? A z innej bajki, korzystasz w domu z możliwości jakie daje wersja Enterprise?