Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lightroom 6

Strony : [1] 2 3 4

Bartek
22-09-2014, 18:51
Adobe podało datę wydania Lightroom 6 = marzec 2015
a wersja beta może jeszcze we wrześniu 2014

info: 1 (http://www.christiantoday.com/article/adobe.photoshop.lightroom.6.updates.features.relea se.date.announced.developer/40786.htm)... ...2 (http://airherald.com/adobe-photoshop-lightroom-6-coming-march-2015-on-windows-and-os-x-possible-features/10757/)

zolton
22-09-2014, 19:02
Ooo. Mam takie pytanie: jak się posiada oryginał LR 5 to będzie darmowy update do 6 ? Czy trzeba będzie nówkę LR6 kupić? Jak to jest?

zbyszekD7000
22-09-2014, 19:28
Chyba zawsze darmowo było w ramach numerka, czyli w ramach 5 darmowo, jak chcesz przejść na 6 to dopłata

Bartek
22-09-2014, 19:43
Ooo. Mam takie pytanie: jak się posiada oryginał LR 5 to będzie darmowy update do 6 ? Czy trzeba będzie nówkę LR6 kupić? Jak to jest?

Gdzieś czytałem że nie, tak jak wcześniej wspomniał "zbyszekD7000"
było też wspomniane że 6 może być dostępna tylko w usłudze Creative Cloud Creative Cloud (https://creative.adobe.com/pl/plans?store_code=pl) :(
co akurat dla mnie nie byłoby interesujące ponieważ nie używam photoshopa.
.

zbyszekD7000
22-09-2014, 19:46
no właśnie, ponoć 5 była ostatnią 'normalną' wersją, teraz jest moda na chmurę ;-)

zolton
22-09-2014, 19:47
chmura to syf ;)

Teraz wszystko od niej będą uzależniać :/

Bartek
22-09-2014, 19:55
tu jest właśnie o tym pisane lightroom-6-release (http://www.softwarevoucher.com/adobe-lightroom-6-release-date/)
cytat:
"... .However, based on what we’ve heard from several sources close to Adobe, we have a strong feeling, to our disappointment, that Lightroom 6 will be subscription-only. ..."

"... .Jednakże, na podstawie tego, co słyszałem z kilku źródeł zbliżonych do Adobe, mamy silne poczucie, ku naszemu rozczarowaniu, że Lightroom 6 będzie tylko w abonamencie. ..."

rapala
22-09-2014, 20:01
Mam nadzieję że obije się to czkawką Adobe a inni producenci tego typu oprogramowania bedą chcieli zapełnić powstałą dziurę na wersje pudełkowe.Dobrze że na LR świat sie nie kończy ,przynajmniej do zastosowań amatorskich.

Bartek
22-09-2014, 20:12
To nie tak całkiem w chmurze! ale i tak denerwujące.

Creative Cloud
2. Czy dostęp do aplikacji komputerowych wymaga połączenia internetowego?

Nie. Aplikacje komputerowe usługi Creative Cloud (takie jak programy Photoshop i Illustrator) są instalowane bezpośrednio na komputerze. Do codziennego używania nie wymagają stałego połączenia internetowego.

Połączenie jest wymagane do zainstalowania i początkowego sprawdzenia poprawności licencji aplikacji. Aplikacji z ważnymi licencjami można używać w trybie offline. Aplikacje komputerowe próbują sprawdzić poprawność licencji co 30 dni.

W przypadku członkostwa rocznego aplikacji można używać w trybie offline przez maksymalnie 99 dni. Członkostwo miesięczne pozwala korzystać z oprogramowania w trybie offline przez 30 dni.

3. Czy jest wymagane przechowywanie plików w chmurze?

Nie. Pliki pozostają na lokalnym dysku twardym. Niezależnie od tego można skorzystać z opcji synchronizacji plików lokalnych z przestrzenią dyskową w usłudze Creative Cloud. Lokalne kopie plików są zachowywane w przypadku synchronizacji z usługą Creative Cloud.

4. Czy oprogramowania pobranego z usługi Creative Cloud można używać na wielu komputerach?

Tak. Aplikacje komputerowe usługi Creative Cloud mogą zostać zainstalowane i aktywowane na dwóch komputerach naraz — niezależnie od systemu operacyjnego — przez osobę posiadającą dane członkostwo. Więcej informacji można uzyskać na stronie umów licencyjnych.

Jacek z Nikonem też
23-09-2014, 09:27
Każda dyskusja o Nikonie D600 kończyła się kurzem.
Każda dyskusja o oprogramowaniu Adobe kończy się narzekaniem na CC (ile teraz będzie stron? 10? 20? 50?)
Pytania o to co jest lepsze w DXO lub C1 zostają bez odpowiedzi.

Marcin_gda
24-09-2014, 00:25
Każda dyskusja o Nikonie D600 kończyła się kurzem.
Każda dyskusja o oprogramowaniu Adobe kończy się narzekaniem na CC (ile teraz będzie stron? 10? 20? 50?)
Pytania o to co jest lepsze w DXO lub C1 zostają bez odpowiedzi.

Bo też i było wałkowane setki razy.
Po krótce ujmę to tak: jeżeli chodzi o jakość obrazu, to C1P daje w/g mnie to, co dawał CNX jeżeli chodzi o kolor, z możliwościami korekcji i podkręcania co najmniej takimi samymi jak LR.
Zanim wydałem kasę na C1P (zaczynałem od v7, ok. rok temu), porównywałem go z LR4. Wybrałem kilka obrazków z cyklu "trudnych", i niemal od razu dostałem efekt lepszy, niźli ten, który dostawałem po kręceniu gałami w LR.
Imo, ostrość krawędzi jest w C1P lepsza, przy tym samym poziomie artefaktów, niż to, co można uzyskać w LR. To coś jak różnica między d800 i d810.
W porównywanych scenach miałem też wrażenie lepszej skuteczności odzyskiwania świateł w porównaniu do LR.
Przy zdjęciac mocno korygowanych w ps nieoceniona okazała się liniowa charakterystyka przetwarzania. Coś takiego w lr/acr chyba jest, ale nie jestem pewien na 100%.
Itd, itp.
Jeżeli nie widzisz różnicy, to po co przepłacać. Dla mnie jednak owe różnice były wystarczające. Może nie umiałem pokręcić odpowiednią gałą w LR, ale nigdy nie pasował mi kolor, jaki zeń uzyskiwałem. Nie pomogła też kalibracja passportem - ani z programem xrite, ani adobe.

Jacek z Nikonem też
24-09-2014, 09:14
Bo też i było wałkowane setki razy.
Po krótce ujmę to tak: jeżeli chodzi o jakość obrazu, to C1P daje w/g mnie to, co dawał CNX jeżeli chodzi o kolor, z możliwościami korekcji i podkręcania co najmniej takimi samymi jak LR.
Zanim wydałem kasę na C1P (zaczynałem od v7, ok. rok temu), porównywałem go z LR4. Wybrałem kilka obrazków z cyklu "trudnych", i niemal od razu dostałem efekt lepszy, niźli ten, który dostawałem po kręceniu gałami w LR.

Czy mógłbyś gdzieś zamieścić pojedynczy przykład takiego obrazu w formacie RAW aby dało się zobaczyć o co konkretnie chodzi? Jedyne porównania jakie widziałem to "niezmodyfikowany RAW" z LR i C1, gdzie C1 miał m.in. wyższą saturację i na tej podstawie określano, że daje lepsze wyniki. Próbowałem bawić się plikami w C1, a potem sprawdzałem, czy da się uzyskać podobny efekt w LR - dawało się. Chcę ujrzeć na własne oczy ten przypadek.

Marcin_gda
25-09-2014, 00:07
Czy mógłbyś gdzieś zamieścić pojedynczy przykład takiego obrazu w formacie RAW aby dało się zobaczyć o co konkretnie chodzi? Jedyne porównania jakie widziałem to "niezmodyfikowany RAW" z LR i C1, gdzie C1 miał m.in. wyższą saturację i na tej podstawie określano, że daje lepsze wyniki. Próbowałem bawić się plikami w C1, a potem sprawdzałem, czy da się uzyskać podobny efekt w LR - dawało się. Chcę ujrzeć na własne oczy ten przypadek.

Pewnie bym mógł, ale tego nie zrobię. Trochę szkoda mi czasu. C1 nie płaci mi za ich wychwalanie, niechęć do Adobe nie jest wystarczającą motywacją... Temat był wałkowany w sieci wiele razy.
Zresztą równie sensowny jest test odwrotny: pokazać "debest" z LR-a, I próbować podobny ten efekt w CO1.
Jeszcze raz: jeżeli nie widzisz różnicy, to nie ma sensu walczyć z udowadnianiem wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy - może potrafisz wyciągnąć z LR-a to, czego mnie się nie udało.

MrQba
19-02-2015, 10:01
The French website fnac.com already has a listing for the upcoming Adobe Lightroom 6. Here is are some details on the new LR6 (Google translation):

Release date: March 9th, 2015
Windows compatibility: Windows 7, 8, 8.1
Mac OS compatibility: Mac OS X v10.8, v10.9 or v10.10
Price: 130 EUR
Product Overview
Master your digital photography workflow

Ranking, optimization and sharing - Lightroom together in one fast, intuitive application all tools dedicated to digital photography.

Bring out the best of each photo

Test your ideas freely with non-destructive tools - your original pictures remain intact. Lightroom lets you optimize every pixel of your photos, they were taken with a professional digital SLR camera or mobile phone.

Key features of Adobe Photoshop Lightroom 6
Environment nondestructive

Unleash your creativity in a nondestructive editing environment that allows you to test your ideas freely. The originals remain intact and you can easily cancel your edits or save multiple versions of a cliché.

Advanced conversion feature black and white

Monitor closely the tonal qualities so essential to the black and white photos. Combine precisely the information of eight color layers in the grayscale conversion.

Development predefined settings

Save time by instantly applying the desired effect to your images.

Just save develop settings as a preset and apply them to other photos in a click. If Lightroom includes dozens of presets, thousands more are offered by third parties.

Face Recognition

Quickly find pictures of loved ones, even without metadata tags. You select a face on the photo, Lightroom and search the person it belongs to all of your other shots. Sort and group your photos by faces.

Sophisticated Healing Brush

Get best pictures with one touch. Set the brush size and move it according to specific plots. Unwanted items and other imperfections, including irregular shapes son type, magically disappear.

Upright (Vertically)

Straighten skewed images with a single click. The Upright tool (Vertically) analyzes the image and detects horizontal or vertical lines inclined. It can even recover images without horizon.

Merge to HDR

Create realistic or surreal images from high-contrast scenes. By merging HDR, you can easily combine photos with different exposures into a single HDR image.

Fusion panoramas

Realize XXL ultra detailed panoramas. Photo merge technology lets you merge multiple images, including raw files, to create panoramas out of the ordinary.

Performance gains

Import and refine your photos in record time. Lightroom leverages compatible graphics process to get you better performance, especially when you edit your images in the Develop module.

Sophisticated video slideshows

Create stunning slideshows combining still images, movies and music, and supplement them with pan and zoom effects, for example.

Optimized web galleries

Present your work in the most elegant web galleries, more attractive and interactive. The new models of HTML5 compatible galleries are supported by many browsers and mobile devices work stations.

Integration of online sharing

Easily publish images on social networks and sites for such as Facebook and Flickr. On some sites, you can even view the online comments on your images directly from Lightroom Library.

Creating photo books

Create beautiful photo books. Lightroom includes a large number of user-friendly catalog templates that you can now customize. Load them then printing a few clicks.

Read more on PhotoRumors.com: http://photorumors.com/2015/02/18/adobe-lightroom-6-leaked-online/#ixzz3SAxBYZLM

Dla mnie rewelacja ! HDR, panoramy i korzystanie z GPU to wszystko czego trzeba :)

GonzoG
19-02-2015, 11:40
Jeszcze się nie zdarzyło, aby Adobe puściło coś bez wcześniejszej bety... Zawsze mieli tyle błędów w nich, że program nie nadawał się zbytnio do normalnego używania.

kaku
19-02-2015, 13:04
Czekałem na 6 z aktualizacją 4. I liczyłem, że będzie HDR bez PS.

lukrobax
19-02-2015, 22:37
Halo, jak to!?
Miało być tylko CC więc jak głupi poleciałem do sklepu i kupiłem boxa LR5...

Jarkod
19-02-2015, 22:54
Halo, jak to!?
Miało być tylko CC więc jak głupi poleciałem do sklepu i kupiłem boxa LR5...

Jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy. Też już prawie byłem w sklepie, jak się dowiedziałem, że LR6 ma być tylko w chmurze, ale całe szczęście pomyślałem sobie, że mogę jeszcze trochę poczekać, a LR 5 nie zniknie automatycznie ze sklepów, jak pojawi się LR6 i zdążę go jeszcze kupić.

remnaj
20-02-2015, 11:59
n tez miałem leciec do sklepu i nie wiem czy leciec czy zostac w domu i wypic kawe... to lr6 bedzie tylko cc czy wersja box rowniez?

GoOrange
20-02-2015, 17:00
Jakiś trial już jest do pobrania? Szukałem ale nie znalazłem.

Von Wafeln
21-02-2015, 15:47
Triala nie ma. Premiera będzie dopiero w marcu.

GoOrange
22-02-2015, 09:19
Szkoda że nawet jakiejś beta wersji nie udostępnili. Bodaj w 5 wcześniej takową ludzie testowali przed wydaniem finalnej.

sebaglik79
24-02-2015, 12:11
Do marca już nie tak daleko :)

GoOrange
24-02-2015, 14:10
Do marca już nie tak daleko :)

Pewnie, ale akurat mam troszkę mniej ważnych zdjęć do obróbki i potestowanie Lr6 na nich byłoby jak znalazł.

biegly
05-03-2015, 21:35
Pierwsza opcja Merge HDR jaka wyciekła :)
8pa6CovKhTo

Jacek z Nikonem też
09-03-2015, 12:06
Dziś ma być? Bo na razie nie widzę :)

cezary-k
09-03-2015, 12:08
W jakimś francuskim sklepie miało być, o ile dobrze pamiętam.

boobass
09-03-2015, 12:59
Jeśli mam CC w tym momencie to będę miał możliwość korzystania z wersji 6?

cezary-k
09-03-2015, 13:01
Tak, na tym polega CC. Nie ponosisz kosztów kolejnych aktualizacji. Płacisz roczny abonament i tyle. Zawsze masz najnowszą wersję.

Jacek z Nikonem też
09-03-2015, 13:17
Jeśli mam CC w tym momencie to będę miał możliwość korzystania z wersji 6?

Tak, właśnie dlatego pytam: gdzie jest szóstka??? :)

cezary-k
09-03-2015, 13:19
Będzie jak będzie. Ciśnij tych z Adobe ;)

Jarkod
09-03-2015, 14:32
Tak, na tym polega CC. Nie ponosisz kosztów kolejnych aktualizacji. Płacisz roczny abonament i tyle. Zawsze masz najnowszą wersję.

Czyli coś jak darmowe minuty za 10 zł.

cezary-k
09-03-2015, 14:36
O ile ktoś Tobie za te minuty zapłaci, to Ty masz za darmo ;)
Zawsze mnie śmieszyło stwierdzenie "darmowe minuty", skoro i tak się za nie płaciło w abonamencie.

boobass
09-03-2015, 15:05
12 jurków w tym wypadku. Ciekawe kiedy będzie i co wniesie 6.

Jarkod
09-03-2015, 15:11
O ile ktoś Tobie za te minuty zapłaci, to Ty masz za darmo ;)
Zawsze mnie śmieszyło stwierdzenie "darmowe minuty", skoro i tak się za nie płaciło w abonamencie.

Chyba nie zrozumiałeś. Napisałeś, że w przypadku CC nie ponosi się kosztów aktualizacji, co jest nieprawdą. Jak najbardziej je ponosisz - co miesiąc w ramach abonamentu. Stad moja uwaga o "darmowych minutach". Są tak samo darmowe jak aktualizacje CC.

Jacek z Nikonem też
09-03-2015, 15:18
...i znowu to samo

cezary-k
09-03-2015, 15:23
Chyba nie zrozumiałeś. Napisałeś, że w przypadku CC nie ponosi się kosztów aktualizacji, co jest nieprawdą. Jak najbardziej je ponosisz - co miesiąc w ramach abonamentu. Stad moja uwaga o "darmowych minutach". Są tak samo darmowe jak aktualizacje CC.

Bo nie ponosisz kosztów aktualizacji, tylko użytkowania. Nie wiem, czego tu można nie zrozumieć?

ajma
09-03-2015, 15:24
No i ni ma 6 :(

Jarkod
09-03-2015, 17:37
Bo nie ponosisz kosztów aktualizacji, tylko użytkowania. Nie wiem, czego tu można nie zrozumieć?

Tego, że Adobe za darmo ci nie da Lightrooma? Że koszt aktualizacji jest wliczony w abonament, czyli ponosisz go ale na raty? I że niezależnie od tego, czy chcesz go zobaczyć, czy nie, to on i tak tam jest?

boobass
09-03-2015, 17:54
No ale zaraz, możesz mieć abo i nie otrzymać aktualizacji, bo jej po prostu nie ma/nie było w tym okresie. Więc można przyjąć że aktualizacja do wersji 6 jest tutaj dodatkowym benefitem. :)

cezary-k
09-03-2015, 18:10
E, szkoda zaśmiecać wątek polemiką na temat, czy aktualizacja jest płatna, czy nie. Każdy wie swoje i niech tak zostanie.
Czekajmy na upgrade i zobaczmy, czy w końcu LR przyspieszy, i jakie nowe funkcjonalności uzyska.

Jacek z Nikonem też
09-03-2015, 18:35
http://www.canonrumors.com/2015/03/adobe-lightroom-6-information-update/

A few weeks ago we posted that Adobe Lightroom 6 would be released on March 9, 2015, as per an Amazon UK date leak. We were told a couple of days later that this date was incorrect, but we failed to update the post to reflect that.

wróżenie z fusów rządzi

markB
09-03-2015, 18:44
I jest nowa data wypuszczenia: 20 marca???

tomisiek
12-03-2015, 09:53
Dziś na photorumors.com pojawiła się data 25 marca i info z Australii (łącznie z ceną).

kkokosz
12-03-2015, 10:18
A czy samo to, że nowy Lightroom ma kolejny numerek (6) nie oznacza, że będzie wersja standalone? ;) Inaczej byłby nazywany np. CC :D
Dobrze, by była jednak jakaś wersja trial do zabawy, żeby przetestować, na ile nowy LR jest nowy :)

markB
12-03-2015, 17:02
Będzie wersja box, a Lightroom od dawna jest już dostępny jako CC na drodze subskrypcji, która nie opłaca się przy użytkowaniu tylko Lightrooma. Będzie też normalna 30-dniowa wersja testowa.

Jacek z Nikonem też
12-03-2015, 17:09
nowa data 25 marca :)
EDIT a widzę już było wyżej

paveu
13-03-2015, 13:28
nowa data 25 marca :)
EDIT a widzę już było wyżej
To pewnie Adobe szykuje premierę na prima aprilis ;) A tak poważnie, to jakieś mieszane mam odczucia do tych awizowanych, kolejnych terminów premiery LR6. Nie wiem jaka jest polityka marketingowa firmy, ale czy Adobe zawsze tak nabiera wody w usta w przypadku wypuszczania nowych wersji swoich programów ? Nie mamy z ich strony żadnej informacji o nowej wersji, nikt nic nie wie, jakieś sklepy internetowe chwalą się dostępnością programu, którego nikt nie "ugryzł" nawet w wersji beta. Nie wiem, może ta zmowa milczenia wewnątrz Adobe, ma na celu podbicie bębenka na forach takich jak to i "nakręcanie" użytkowników przed zakupem ;)

emet_b
18-03-2015, 11:50
a ja mam pytanie trochę z innej beczki:

ostatni raz LR używałem jakieś 3 lata tamu, chciałbym zassać LR 5 triala.
I tu pytanie, czy jeśli minie okres trialowy na LR5, będę mógł ponownie zassać i używać triala LR 6?

GonzoG
18-03-2015, 11:56

I tu pytanie, czy jeśli minie okres trialowy na LR5, będę mógł ponownie zassać i używać triala LR 6?

Jak będzie LR 6, to będziemy wiedzieć.

Jarkod
18-03-2015, 12:24

Podobno można "przedłużyć" sobie okres próbny instalując kolejne wersje: 5, 5.1, 5.2 .... 5.7.1 i każda będzie na 30 dni. Gdzieś coś takiego przeczytałem. Czy to prawda to wkrótce przetestuję, bo zainstalowałem sobie 5.7 (wersja niestabilna jak diabli, 4.cośtam, której używam na co dzień, jest jak skała, tylko wolna) i za 10 dni skończy się okres próbny więc spróbuję zainstalować 5.7.1, choć w tym konkretnym wypadku może się nie udać.
Jeśli takie kombinacje rzeczywiście działają, to czemu miałoby się nie dać z 5 i 6?

GonzoG
18-03-2015, 12:57
Podobno można "przedłużyć" sobie okres próbny instalując kolejne wersje: 5, 5.1, 5.2 .... 5.7.1 i każda będzie na 30 dni. Gdzieś coś takiego przeczytałem. Czy to prawda to wkrótce przetestuję, bo zainstalowałem sobie 5.7 (wersja niestabilna jak diabli, 4.cośtam, której używam na co dzień, jest jak skała, tylko wolna) i za 10 dni skończy się okres próbny więc spróbuję zainstalować 5.7.1, choć w tym konkretnym wypadku może się nie udać.
Jeśli takie kombinacje rzeczywiście działają, to czemu miałoby się nie dać z 5 i 6?

Z 5-ka od razu mogę powiedzieć, ze to nie działa. Miałem 5.4 triala i później instalowalem 5.5 - po uruchomieniu "okres próbny się zakończył".

Jarkod
18-03-2015, 13:33
Z 5-ka od razu mogę powiedzieć, ze to nie działa. Miałem 5.4 triala i później instalowalem 5.5 - po uruchomieniu "okres próbny się zakończył".

No to mam nadzieję, że LR 6 wyjdzie tego 25 marca.

GoOrange
19-03-2015, 11:34

Czy przypadkiem to nie dotyczyło jakichś wersji beta? Mnie coś dzwoni ale dokładnie nie wiem, w którym kościele ;)

GonzoG
19-03-2015, 15:48
Czy przypadkiem to nie dotyczyło jakichś wersji beta? Mnie coś dzwoni ale dokładnie nie wiem, w którym kościele ;)

Bety zawsze miały ograniczony czas wg. daty - czyli działały tylko do określonego dnia.

ajma
25-03-2015, 09:13
Kolejny termin premiery i nic :) raczej nie dzisiaj

cezary-k
25-03-2015, 09:15
Adobe pracuje w innej strefie czasowej. Oni jeszcze śpią ;)

GonzoG
25-03-2015, 09:31
Adobe pracuje w innej rzeczywistości... U nich może być jeszcze 2014r....

Borat1979
25-03-2015, 09:37
A co wartego uwagi ma mieć ten nowy LR?

cezary-k
25-03-2015, 09:40
A AutoCAD'a kupisz już w wersji 2016 ;)

GonzoG
25-03-2015, 10:00
A co wartego uwagi ma mieć ten nowy LR?
Obsługę OpenGL i CUDA, łączenie w panoramy i ponoć znacznie poprawiony algorytm generowania podglądu zdjęć.

wunat
25-03-2015, 10:01
Hdr

cezary-k
25-03-2015, 10:08
Gdzieś jeszcze wyczytałem o rozpoznawaniu twarzy, ale nie wiem, czy to był wiarygodny przeciek, czy raczej myślenie życzeniowe.

wunat
25-03-2015, 10:26
kurcze, darmowa picasa to ma...

paveu
25-03-2015, 19:34
Wcale bym się nie zdziwił, gdyyby Adobe czekało z premierą LR6 do czasu letniej premiery Windows 10 ;)

anihil
03-04-2015, 18:02
Możliwe, że LR6 będzie dostępny 21 kwietnia.

Źródło: http://www.fujirumors.com/new-lightroom-6-release-date-leaks-coming-21-of-april-for-e129/

Jarkod
03-04-2015, 18:23
Możliwe, że LR6 będzie dostępny 21 kwietnia.

Źródło: http://www.fujirumors.com/new-lightroom-6-release-date-leaks-coming-21-of-april-for-e129/

Nie napisali tylko, którego roku.

anihil
03-04-2015, 19:17
Dlatego ja też nie pisałem :)

wunat
03-04-2015, 20:28
Miał być na pewno do końca marca ;)

cz4rnuch
20-04-2015, 07:20
Może jutro się coś pojawi: <<klik>> (http://www.sonyalpharumors.com/coming-at-last-new-lr6-on-tuesdaywednesday/)

fumberas
20-04-2015, 22:20
http://photorumors.com/2015/04/20/adobe-lightroom-cc-to-be-announced-tomorrow/

Na 100% jutro premiera. Co ciekawe nie lightroom`a 6 a lightroom`a CC. Niestety, ale nie bardzo mi się to podoba, czyżby jednak oznaczało to brak wersji pudłekowej :(? Już na forach, ludzie się oburzają, że nie będzie wersji pudełkowej... A jaka jest prawda, tego się dowiemy jutro.

Bielack
20-04-2015, 23:24
Takiego newsa (http://www.diyphotography.net/lightroom-cc-will-be-released-tomorrow-bad-news-for-perpetual-licenses/) właśnie dostałem. Znów plotki o braku wersji pudełkowej :-/
Cóż, jeszcze chwila, jeszcze momencik i zobaczymy ;-)

tomski
21-04-2015, 09:26
Pod linkami z plotkami o nowym LR6 pojawia się obrazek pudełka, wiec moze jest też szansa na takąż wersję.
Przykład:
http://www.chrisroubis.com.au/lightroom-cc-will-be-announced-tomorrow/

cezary-k
21-04-2015, 09:45
Ktoś kiedyś gdzieś powiedział " ... nadzieja umiera ostatnia ..." ;)

fumberas
21-04-2015, 16:08
Jest pudełko :) http://www.adorama.com/AB65237578.html?utm_term=Other&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=Other&utm_source=rflaid63773&cvosrc=affiliate.63773

rychu_cmg
21-04-2015, 16:10
Jest pudełko :) http://www.adorama.com/AB65237578.html?utm_term=Other&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=Other&utm_source=rflaid63773&cvosrc=affiliate.63773
a są już gdzieś oficjalne informacje co nowego w zawartości tego pudełka?

Bielack
21-04-2015, 18:16
http://kelbyone.com/lightroomcc-resource-center/
Warto zerknąć, bo jak by nie było, info z pierwszej ręki.

zoom2
21-04-2015, 18:18
Juz go mam. Moze sie podziele info jak go pouzywam

R
21-04-2015, 18:37
gdzie jest trial 6 ale nie do cc?

zoom2
21-04-2015, 18:38
ja mam cc.

Jarkod
21-04-2015, 18:47
http://kelbyone.com/lightroomcc-resource-center/
Warto zerknąć, bo jak by nie było, info z pierwszej ręki.

"Q: Can I still buy Lightroom or do I have to subscribe?
A: You can still buy it; the purchased version (which will not include access to Lightroom on your mobile devices) is called “Lightroom 6” and will not receive any future feature updates. New features or enhancements will only be added to Lightroom CC."

Czyli mamy ostatnią wersję pudełkową. Czas zacząć się rozglądać za alternatywą. I nie jest nią (dla mnie) CC.

tomisiek
21-04-2015, 18:49
Na razie jakiś zamęt z zakupem 6 (nie CC). Wrzucam do koszyka ze strony adobe (oczywiście trzeba dwa lata szukać tak ukryli), ale coś się kisi i nie pokazuje strony koszyka. Pewnie mają milion pobrań na godzinę ;) ale zapowiada się ciekawie. Najważniejsze, że można kupić jako oddzielny program, bez CC. Jutro pobieram testową wersje i zobaczymy, czy rzeczywiście tak przyśpieszył. Aaaaa - cena upgradu - coś koło 80 euro. Nie jest źle.

Jarkod
21-04-2015, 18:55
"Photoshop Lightroom
Student and Teacher Edition
Ten produkt nie jest dostępny w cenie specjalnej dla użytkowników z sektora edukacji."

Chyba śnię...

ajma
21-04-2015, 19:02
A mnie ciekawi czy poprawili coś (zmienili) w algorytmach odszumiania i wyostrzenia - szczególnie dla matryc x-trans.
Trochę się pogubiłem - czy można już jakiegoś triala zaciągnąć, czy jest tylko dostępny dla tych co mają wykupioną usługę CC?

jazco
21-04-2015, 19:51
A mnie ciekawi, czemu nie mogę pobrać nowej wersji. Mam subskrypcję i pokazuje Lightroom 5 : aktualne
Tak bardzo chciałem sprawdzić panoramy :D

cezary-k
21-04-2015, 20:01
Kilka filmów z nowymi funkcjami Lightrooma pojawiło się na ich kalale na Youtube.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLmXfFxjdp3CFxRunHDUhSxjrYltOrTPeb

MarcinKonrad
21-04-2015, 20:02
ja mam cc.

jak udało CI się go zainstalować? Mam Creative Cloud z programem LR + PS i nic, aktualizacja do 5.7.1 i na tym koniec.

zoom2
21-04-2015, 20:08
Cóż pochwaliłem się przed czasem.
Instalacja się z....ła na poziomie 42 procent.
Kolejne próby zakończone niepowodzeniem.
Brak powtórzenia nawet tych 42 procent.
Może w adobe też matryce kurzą i chlapią olejem.
Zgodnie z tym co pewien kolega napisał w wątku o archiwizacji, to Adobe powinno co najmniej zbankrutowc, z powodu takiego traktowania klientow ( tych ktorzy juz zaplacili) o nowych nie wspominam.

MarcinKonrad
21-04-2015, 20:11
Czy do aktualizacji używasz aplikacji Crative Cloud?

zoom2
21-04-2015, 20:13
Pierwsza instalacja ( proces zainicjowany prawidlowo z wszelkimi atrybutami pobierania, osiagniete 42 procent) CC.
Kolejne proby ( bez pozytywnego rezultatu) CC i pobieranie bezposrednio ze strony adobe

GeparD
21-04-2015, 20:22
Ja poczekam aż się szal pobierania skończy. To samo dzieje się jak Apple wypuszcza nowy iOS.
CC dalej pokazuje iż wersja 5.7.1 jest najnowszą...

dem
21-04-2015, 20:28
Ja też zaczekam, aż trial 6 pojawi sie tutaj:
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=113&platform=Windows

MarcinKonrad
21-04-2015, 20:30
Pierwsza instalacja ( proces zainicjowany prawidlowo z wszelkimi atrybutami pobierania, osiagniete 42 procent) CC.
Kolejne proby ( bez pozytywnego rezultatu) CC i pobieranie bezposrednio ze strony adobe

u mnie LR niby wciąż jest aktualny (5.7.1) ale za to w wersji trial. Adobe ma taki bajzel, że szkoda gadać.

Jacek z Nikonem też
21-04-2015, 20:33
bardzo długo się instalowało, w CC utknęło na 90% ale po kliknięciu (chyba?) zrobił update katalogu i się odpalił

zoom2
21-04-2015, 21:00
Instalacja się udała . Start 20:55, koniec 20:57.
Jak na razie wydaje mi sie ze mam dwa LR-y. Czyli stary mimo zinstalowania nowego pozostał.
To tak na gorąco. Jak coś znowu przybredziłem to przepraszam.

jazco
21-04-2015, 21:03
Mi też leci instalacja. Pomogło wylogowanie się z CC i zalogowanie ponownie.

Edit: Właśnie robię panoramę z 33 RAWów 24MP :D

zoom2
21-04-2015, 21:27
Ja natomiast zabawilem sie w HDR.
Jak na razie wszystkie zmiany mi sie podobaja.
Choc to za malo czasu by rzetelnie ocenic.

p.s. jak dzieci w piaskownicy, jak dzieci.

MrQba
21-04-2015, 21:38
Z tego co mówi Kelby live to
- LR przyśpieszył bardzo bo korzysta z GPU
- HDR tworzy sie jako 32 bit raw DNG więc pełna edycja z ogromną ilością informacji
- panorama tworzy sie jako 32 bit raw DNG więc pełna edycja z ogromną ilością informacji
- HDR i Pano robią sie w tle więc można robić kolejne rzeczy
- stare Mac przyśpieszą bardzo bardzo w porównaniu do nowych bo retina ogranicza troszke przyrost /PC pewnie też

JED
21-04-2015, 22:15
"Q: Can I still buy Lightroom or do I have to subscribe?
A: You can still buy it; the purchased version (which will not include access to Lightroom on your mobile devices) is called “Lightroom 6” and will not receive any future feature updates. New features or enhancements will only be added to Lightroom CC."

Czyli mamy ostatnią wersję pudełkową. Czas zacząć się rozglądać za alternatywą. I nie jest nią (dla mnie) CC.
A juz chcialem placic...
Czyli co - kupujemy 6.0 i z taka wersja zostaniemy "na zawsze", bez zadnych updateow, dobrze rozumiem?
CC mnie nie interesuje.

Bielack
21-04-2015, 22:33
Ja też zaczekam, aż trial 6 pojawi sie tutaj:
Też o tym myślałem, ale wychodzi na to, że się nie pojawi; Tutaj są tylko aktualizacje - wersje po pełnych numerach - a wersja 6 nie będzie miała nigdy 6.1 czy wyżej. Tylko CC.

Gdzie znaleźliście aktualizację z 5.7.1 do 6?

Jarkod
21-04-2015, 22:35
A juz chcialem placic...
Czyli co - kupujemy 6.0 i z taka wersja zostaniemy "na zawsze", bez zadnych updateow, dobrze rozumiem?
CC mnie nie interesuje.

Ja to rozumiem tak, że będzie 6.1, 6.2, itd. ale tylko poprawki błędów. Nic już więcej nie dodadzą. Czyli tak, zostajemy z wersją 6 na zawsze.

Jarkod
21-04-2015, 22:37
Gdzie znaleźliście aktualizację z 5.7.1 do 6?

Darmową? Nie ma i nie będzie. Tak, jak nie było z 4 na 5. Jest update, chyba z dowolnej wersji, bo przy zakupie pytało jaką mam teraz wersję, ale płatny.

Jarkod
21-04-2015, 22:46
Z tego co mówi Kelby live to
- LR przyśpieszył bardzo bo korzysta z GPU
- HDR tworzy sie jako 32 bit raw DNG więc pełna edycja z ogromną ilością informacji
- panorama tworzy sie jako 32 bit raw DNG więc pełna edycja z ogromną ilością informacji
- HDR i Pano robią sie w tle więc można robić kolejne rzeczy
- stare Mac przyśpieszą bardzo bardzo w porównaniu do nowych bo retina ogranicza troszke przyrost /PC pewnie też

Ad 1. Owszem, przyspieszył. Miejscami bardziej, miejscami mniej. Na ile korzysta z GPU, nie wiem, ale w ustawieniach jest taka opcja.
Ad 2 i 3. Tak. Nawet suwak Exposure ma szerszy zakres +-10 zamiast standardowo +-5.
Ad 4. Niby tak, ale w przypadku HDR - panoram jeszcze nie robiłem - chodzi tylko o ostateczne generowanie pliku. Podgląd w dodatkowym oknie blokuje inne rzeczy (logiczne).
Ad 5. Nie mam Maca.

JED
21-04-2015, 22:48
Ja to rozumiem tak, że będzie 6.1, 6.2, itd. ale tylko poprawki błędów. Nic już więcej nie dodadzą. Czyli tak, zostajemy z wersją 6 na zawsze.
Ale chyba wersje .1, .2, to nie byly poprawki bledow, a jakies nowe ficzery, prawda?

Co do szybkosci, to znalazlem takie cos:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/Screen_Shot_20150420_at_40024_PM0-2.png
źródło (https://cdn3.vox-cdn.com/thumbor/KPNV1muDdLWFKtLvVIJjlVME8ao=/800x0/filters:no_upscale()/cdn0.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/3626766/Screen_Shot_2015-04-20_at_4.00.24_PM.0.png)

Jarkod
21-04-2015, 22:52
Z dodatkowych rzeczy:
- podczas instalacji LR kazał mi się zalogować na konto Adobe. Wcześniej tego nie było, przynajmniej wersji 4.
- program "szpieguje" użytkownika, czyli przesyła do Adobe raporty o jego działalności w programie. Instalator uprzedza o tym pod koniec instalacji, mówi też, że można to gdzieś wyłączyć, ale jeszcze nie znalazłem gdzie.

Jarkod
21-04-2015, 22:55
Ale chyba wersje .1, .2, to nie byly poprawki bledow, a jakies nowe ficzery, prawda?

Różnie z tym bywało. Kiedyś znalazłem na stronie Adobe tabelkę z opisami, co która poprawka wprowadziła. NIe zawsze były to nowe funkcje. Teraz jakoś nie mogę tej tabeli znaleźć - Adobe ma jedną z najgorszych stron jeśli chodzi możliwość znalezienia czegokolwiek. Rzucają przed oczy to, co oni chcieliby żeby klient widział, a reszta jest ukryta.

JED
21-04-2015, 22:56
@Jarkod, kupiles pudelkowa czy CC?
Bo sie tak zastanawiam (a uzywam LR kilka razy do roku tylko), ze moze te 10$/miesiecznie, to JEDNAK nie taki dramat?

DR_DRE
21-04-2015, 23:03
Zainstalowałem tego CC... jak na razie żadnego przyspieszenia na i7 i z 16gb ramu... muli tak samo.

Dobra jednak cofam, muli tak samo, jedynie co szybciej chodzi to korekcje w sekcji BASIC nie mają takiego laga po sporej postprodukcji jak w 5 ale na razie bez zmian. A hdry to to samo co tworzenie 32 bitowego pliku na Photoshopie z ta roznica że zachowuje dane obiektywu i aparatu, co można później wykorzystać do wczytania profili kolorów czy korekcji obiektywu.

JED
21-04-2015, 23:13
Jestem ciekawy, czy w koncu rozpoznaje RAW (profile) z Sony RXII oraz automatycznie wgrywa profil Tamron 150-600?

joterem
21-04-2015, 23:19
Bo sie tak zastanawiam (a uzywam LR kilka razy do roku tylko), ze moze te 10$/miesiecznie, to JEDNAK nie taki dramat?
Mniejszy dramat, że w tej cenie masz też Photoshop'a.. już jako bonus ;)

JED
21-04-2015, 23:25
Wiem, ale w 100% przestawilem sie na LR.
Chociaz nie jest to wada, miec akces do PS.
Wada jest to, ze ja pol roku nie mam dostepu do wlasnego aparatu, wiec nie uzywam softu, a drugie pol, uzywam pare razy.
I teraz jest dylemat: 120$ za rok czy 150$ i na zawsze.

MrQba
21-04-2015, 23:32
Ad 4. Niby tak, ale w przypadku HDR - panoram jeszcze nie robiłem - chodzi tylko o ostateczne generowanie pliku. Podgląd w dodatkowym oknie blokuje inne rzeczy (logiczne).

z CMD albo ALT lub SHIFT tworzy bez okna podglądowego - nie pamiętam co mówili w Live

joterem
21-04-2015, 23:38
Wiem, ale w 100% przestawilem sie na LR.
Chociaz nie jest to wada, miec akces do PS.
Wada jest to, ze ja pol roku nie mam dostepu do wlasnego aparatu, wiec nie uzywam softu, a drugie pol, uzywam pare razy.
I teraz jest dylemat: 120$ za rok czy 150$ i na zawsze.

To już decyzja należy do Ciebie :) Zawsze aktualny i kompatybilny z nowymi puszkami lub... "na zawsze Twój" :)

Jarkod
21-04-2015, 23:38

"Pudełkową" ze strony Adobe, czyli LR6 upgrade z wersji 4 do 6. Jak dla mnie, to jeśli używasz LR kilka razy w roku, to tym bardziej CC się nie opłaca. I nie ~10$ tylko 12,29 Euro, czyli tak ~50 zł na miesiąc. Przy cenie pełnej wersji rzędu 134,07 Euro (537 zł), to po 11 miesiącach masz już darmo. Wszystko przy założeniu, że nie potrzebujesz Photoshopa. Ja nie potrzebuję, a ponieważ poprzednią wersję kupiłem dla ucznia, a teraz upgrade (76,26 Euro), to już zupełnie nie opłacałoby mi się wykupywać abonamentu.

GeparD
21-04-2015, 23:41
Serwery Adobe przeżywają oblężenie. Wylogowałem się z CC i zalogować się już nie mogę...

Bielack
21-04-2015, 23:47
Darmową? Nie ma i nie będzie. Tak, jak nie było z 4 na 5. Jest update, chyba z dowolnej wersji, bo przy zakupie pytało jaką mam teraz wersję, ale płatny.

Chodziło mi właśnie o wersję Update; Znalazłem ją po dodaniu do koszyka wersji pełnej, wybraniu opcji "Edit" i przestawieniu na 'Upgrade".

Ale z jakiegoś powodu nie mogę tego zatwierdzić :-/ Być może dlatego, że przez stronę Adobe mam kupioną wersję 4 a wersje 5 kupiłem już jako upgrade? Na dodatek w "zwykłym" sklepie, a nie przez stronę Adobe, bo chciałem mieć pudełko.

Jarkod
21-04-2015, 23:47
C.d. co nowego:
- rozpoznawanie twarzy (ale to już wszyscy wiedzą)
- usuwanie efektu "czerwonych" (zielonych?) oczu u zwierząt
- możliwość modyfikowania filtra połówkowego (graduaded) i kołowego (radial) przy pomocy pędzla (to mi się pewnie przyda)
- maski dla tych filtrów (to pewnie też).
- możliwość zmiany położenia (przeniesienia) obszaru zaznaczonego przez pędzel (adjustment brush) w inne miejsce. Po prostu przeciąga się pinezkę.
Więcej tu (https://helpx.adobe.com/lightroom/help/whats-new.html)
Co ciekawe, LR dalej nie rozpoznaje Sigmy 17-50/2,8, tzn. nie stosuje automatycznie profilu obiektywu. Trzeba ręcznie wybierać.

JED
21-04-2015, 23:50
"Pudełkową" ze strony Adobe, czyli LR6 upgrade z wersji 4 do 6. Jak dla mnie, to jeśli używasz LR kilka razy w roku, to tym bardziej CC się nie opłaca. I nie ~10$ tylko 12,29 Euro, czyli tak ~50 zł na miesiąc. Przy cenie pełnej wersji rzędu 134,07 Euro (537 zł), to po 11 miesiącach masz już darmo. Wszystko przy założeniu, że nie potrzebujesz Photoshopa. Ja nie potrzebuję, a ponieważ poprzednią wersję kupiłem dla ucznia, a teraz upgrade (76,26 Euro), to już zupełnie nie opłacałoby mi się wykupywać abonamentu.
Dla mnie 10$ lub 149$.
Chyba masz racje, mimo wszystko - szukam po prostu usprawiedliwienia dla zakupu wersji CC, ale to chyba faktycznie bez sensu.
Jedyne, co powstrzymuje przed "pudelkowa" wersja, to jasna zapowiedz jej nierozwijania - niepojete dla mnie.

Wlasnie zamarzylem sobie skorzystac z probnej wersji CC - nawet nie dalem rady tego zainstalowac, bo wyskoczyly jakies bledy...Swietnie.

GeparD
21-04-2015, 23:53
Daruj sobie testowanie triala CC dzisiaj. Serwery Adobe leżą. Raz działa raz nie. Ja zalogować się nie mogę od dłuższego czasu.

JED
21-04-2015, 23:54
OK, dzieki.

A ktos potrafi podpowiedziec, jak roziwazac ten problem?

"Nieznany protokół

Firefox nie jest w stanie otworzyć tego adresu, ponieważ jeden z protokołów (aam) nie jest przypisany do żadnego programu ani nie jest dozwolony w tym kontekście.

Aby otworzyć ten adres, może być konieczna instalacja innego programu."

GeparD
22-04-2015, 00:02
W narzeczu Szekspira: https://helpx.adobe.com/creative-cloud/kb/cc-download-button-gives-aam.html

Bielack
22-04-2015, 00:05
C.d. co nowego:
- rozpoznawanie twarzy (ale to już wszyscy wiedzą)

Właśnie zobaczyłem, że działa to również na zdjęcia zwierzaków :-P U mnie rozpoznaje koty i psy jakie mam w kolekcji - teraz zrobienie przeglądowej galerii dla konkretnego zwierzaczka będzie jeszcze łatwiejsze.

PS.
Dzisiaj trzeba mieć fart z instalacją CC - u mnie poszło w 10 minut.

fumberas
22-04-2015, 00:10
Z ciekawostek, to widzę, że w lightroomie 6 zniknęła opcja licencji studenckiej. Ciekawe czy wprowadzą czy studentów "zmuszą" do CC.

JED
22-04-2015, 00:13
Gdyby ktos chcial roczny CC za 99$:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?Q=&A=endecaSearch&ci=27791&N=3795143803&O=

GeparD
22-04-2015, 00:29
No i instalacja ukończona. Czy wam też CC zainstalował się obok 5.7.1? Pytam się tych co mają subskrypcję.

JED
22-04-2015, 01:00
Mam i ja.
Uaktualnienie za 76 EUR.
Dzieki wszystkim za opinie na temat CC i pomoc.

boobass
22-04-2015, 01:15
No i instalacja ukończona. Czy wam też CC zainstalował się obok 5.7.1? Pytam się tych co mają subskrypcję.
Tak. Co więcej , usunięcie w panelu sterowania wersji 5.71 nic nie dało. Trzeba z poziomu aplikacji CC.

GeparD
22-04-2015, 08:35
Dzieki Boobass

R
22-04-2015, 09:08
a "pudelkowego" triala nadal nigdzie nie ma?

JED
22-04-2015, 09:56
Gdzies przeczytalem, ze nie bedzie.
Jednak na rachunku za program, napisane jest: "jesli masz wersje probna...".

R
22-04-2015, 09:59
no ale jak moze nie byc? kupowanie kota w worku?

aha czyli jasne

https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/serialize-lightroom-cc-trial-to-activate-as-lightroom-6.html

http://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/where-can-i-find-the-lightroom-6-trial

trial jest jeden - CC, dopiero po wpisaniu kodu od "pudelkowej" wersji CC zmieni sie na 6. to jesli ktos nie ma konta na CC to skad pociagnac instalke?

tomisiek
22-04-2015, 10:03
ok. udało mi się wreszcie dodać do koszyka wersję upgradu z poprzedniego Lightrooma. Ale też zrodziło się chore pytanie - czy w świetle tego co pisaliście nie będzie żadnego upgradu do wersji 6.1, 6.2 itp? Nie chce mi się wchodzić w tego pindolonego CC bo nie lubię płacić kombinatorom. Ale chyba powoli zmuszają do takiego rozwiązania :(

chuddy65
22-04-2015, 10:25
gdy próbowałem zainstalować przez creative cloud przy instalacji wyskakuje tak błąd

Exit Code: 15
Please see specific errors below for troubleshooting. For example, ERROR:

-------------------------------------- Summary --------------------------------------

- 0 fatal error(s), 0 error(s)

-------------------------------------------------------------------------------------

Jarkod
22-04-2015, 12:58
czy w świetle tego co pisaliście nie będzie żadnego upgradu do wersji 6.1, 6.2 itp?(

W świetle tego, co pisaliśmy, odpowiedź na pytanie była już wcześniej.

Jacek z Nikonem też
22-04-2015, 13:09
trial jest jeden - CC, dopiero po wpisaniu kodu od "pudelkowej" wersji CC zmieni sie na 6. to jesli ktos nie ma konta na CC to skad pociagnac instalke?

wystarczy się zastanowić jak się pobiera darmową wersję próbną chociażby do LR5, z tego co pamiętam też instalowało się creative cloud i nic przy tym nie musiałeś płacić, bo wersja jest próbna

R
22-04-2015, 13:14
lr5 jest na stronie adobe i kazda poprzednia wersja rowniez.

JED
22-04-2015, 14:08
ok. udało mi się wreszcie dodać do koszyka wersję upgradu z poprzedniego Lightrooma. Ale też zrodziło się chore pytanie - czy w świetle tego co pisaliście nie będzie żadnego upgradu do wersji 6.1, 6.2 itp? Nie chce mi się wchodzić w tego pindolonego CC bo nie lubię płacić kombinatorom. Ale chyba powoli zmuszają do takiego rozwiązania :(
Ja sie poddalem i kupilem pudelkowy upgrade do LR6.

wulisu
22-04-2015, 15:25
I jeszcze pamiętajmy że jak zrezygnujesz po roku z subskypcji, zostajesz bez niczego. Nie jest prawdą że po zrerzygnowaniu ze subskrypcji zostajemy z kopią lightrooma na zawsze co wielu tak myślało i powtarzało, to nie jest prawda. Czyli policz sobie ile zapłacisz po 2 latach, średnio co 2 lata wychodzi nowy numerek Lightrooma ?
Moim zdaniem jeśli nie zmieniasz puszki co rok nie ma sensu pakować się w chmurę.
Tak ja to widzę. Pozdrawiam

himi
22-04-2015, 15:30
Ja sie poddalem i kupilem pudelkowy upgrade do LR6.

Jaki koszt przeskoku z 5 na 6?

R
22-04-2015, 15:36
przeciez jest na stronie, 79 usd

Kalam
22-04-2015, 15:50
a mi się bardzo podoba polski akcent na oficjalnych materiałach Adobe :)
https://www.youtube.com/watch?v=LoMPDc_11cQ

DR_DRE
22-04-2015, 16:58
przeciez jest na stronie, 79 usd

No tak ale teraz pytanie jak to na złotówki przeliczą :D jak koło 250zł to chyba się skusze jak więcej to raczej odpuszcze.

R
22-04-2015, 17:01
nigdy upg nie kosztowal 250zl. 80x4 x1.23 tak mniej wiecej

tomisiek
22-04-2015, 17:21
Ja też kupiłem "pudełkowy" upgrade do 6. To co ktoś napisał - nie chcę za po roku znów odnawiać subskrypcji. Robiłem upgrade z 4 (5 sobie odpuściłem) i po przeliczeniu euro pobrało mi z karty 260 zł - równowartość 62 euro (zakup na firmę, bez vat). Ale jak na razie to coś mnie zaczyna wkurzać - syf mi z katalogami porobiło przy upgrejdzie bibliotek. Jakoś jak przesiadałem się z 3 na 4 nie pamiętam takich numerów. Zobaczymy. Na razie upgrejduje biblioteki, na samą prace nie było czasu.

paveu
22-04-2015, 17:22
Nie mam, ani nie miałem wcześniejszych wersji Lightroom-a. Orientuje się ktoś kiedy wersja pudełkowa LR6 trafi do polskich sklepów tj. oficjalnych resellerów Adobe ?

Jacek z Nikonem też
22-04-2015, 17:27
Nie mam, ani nie miałem wcześniejszych wersji Lightroom-a. Orientuje się ktoś kiedy wersja pudełkowa LR6 trafi do polskich sklepów tj. oficjalnych resellerów Adobe ?

ja wersję LR4 kupowałem na stronie Adobe, po co Ci sklep?

DR_DRE
22-04-2015, 17:42
nigdy upg nie kosztowal 250zl. 80x4 x1.23 tak mniej wiecej

Że niby 400zl ? :D

260 jeszcze rozumiem

JED
22-04-2015, 17:47
Przez Paypal 76EUR po ich kursie.

paveu
22-04-2015, 17:53
ja wersję LR4 kupowałem na stronie Adobe, po co Ci sklep?

Bo chciałbym mieć, jak sama nazwa wskazuje pudełkową wersję programu LR6, a nie żadne CC "przerabiane" na zwykłego LR6. Są jakieś linki na stronie Adobe do ściągnięcia tej pseudo-boxowej wersji LR ?

Slon
22-04-2015, 17:57
Jest wyraźnie napisane na stronie:

Adobe does not sell boxed products from Adobe.com. You can find boxed copies at 3rd party retailers. You can purchase a perpetual download version of Lightroom on Adobe.com here. Note, the perpetual license doesn’t provide access to Lightroom mobile or Lightroom web.

Jeśli dobrze wyczytałem - możesz kupić wersję elektroniczną na stronie adobe, pobrać CC, wklepać ów kod i będziesz miał LR6.

paveu
22-04-2015, 18:16
Jest wyraźnie napisane na stronie:
Jeśli dobrze wyczytałem - możesz kupić wersję elektroniczną na stronie adobe, pobrać CC, wklepać ów kod i będziesz miał LR6.

Strona Adoba strasznie nieczytelna. Gdzie mogę kupić tą wersję elektroniczną ? Mógłbyś podać jakieś linki, bo jedyne co mi się pojawia przy kliknięciu w Kup teraz to wersje subskrybowane.

DR_DRE
22-04-2015, 18:21
Strona Adoba strasznie nieczytelna. Gdzie mogę kupić tą wersję elektroniczną ? Mógłbyś podać jakieś linki, bo jedyne co mi się pojawia przy kliknięciu w Kup teraz to wersje subskrybowane.

Prawda też miałem problem:

https://www.adobe.com/pl/products/catalog/software._sl_id-contentfilter_sl_catalog_sl_software_sl_mostpopula r_pl.html

Tu z listy Lightroom 6 i jeśli upgrade to tam musisz edytować w koszyku "produkt" czy coś i wyłącz adblocki itd bo mi nie chciało zapisać zmian z włączonymi.

N-kon
22-04-2015, 18:23
Adobe, Menu, wszystkie produkty, Kup, Wybierz Produkt, Dodaj do Koszyka

Bielack
22-04-2015, 18:58
Gdyby ktos chcial roczny CC za 99$:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?Q=&A=endecaSearch&ci=27791&N=3795143803&O=
Korci mnie ta promocja - orientujecie się, czy kupiony kod zadziała z moim, polskim, kontem Adobe CC?

JED
22-04-2015, 18:59
Powinien - ja mam konto amerykanskie, a zadzialal kod kupiony w EU.
Ale to dla wersji pudelkowej.

paveu
22-04-2015, 19:00
Prawda też miałem problem:

https://www.adobe.com/pl/products/catalog/software._sl_id-contentfilter_sl_catalog_sl_software_sl_mostpopula r_pl.html

Tu z listy Lightroom 6 i jeśli upgrade to tam musisz edytować w koszyku "produkt" czy coś i wyłącz adblocki itd bo mi nie chciało zapisać zmian z włączonymi.

Dzięki za linka. Niestety jedyną formą płatności (i to w euro) jest tam karta kredytowa lub PayPal. Nie mam ani jednego, ani drugiego. Czy to będzie jedyne źródło gdzie można będzie kupić LR6 ? A jak wygląda sprawa u oficjalnych, polskich resellerów Adobe ? Orientował się ktoś już ?

JED
22-04-2015, 19:05
Przeciez ktos podawal info powyzej - beda wersje fizyczne w sklepach.

Slon
22-04-2015, 19:20
Dzięki za linka. Niestety jedyną formą płatności (i to w euro) jest tam karta kredytowa lub PayPal. Nie mam ani jednego, ani drugiego. Czy to będzie jedyne źródło gdzie można będzie kupić LR6 ? A jak wygląda sprawa u oficjalnych, polskich resellerów Adobe ? Orientował się ktoś już ?

Człowieku zaczekaj kilka dni, poużywaj triala, do jego końca na pewno pojawi się wersja w polskich sklepach...

R
22-04-2015, 20:10
problem - piorko od tabletu. przytrzymane dluzej powoduje pojawienie sie menu. zawiesza to na ulamek sekundy mozliwosc malowania. w 5 tego nie bylo. w 6 nie umiem sie tego pozbyc.

Bielack
22-04-2015, 20:21
Powinien - ja mam konto amerykanskie, a zadzialal kod kupiony w EU.
Ale to dla wersji pudelkowej.
Jeszcze chwilę temu ktoś pisał, że z Izraela kupił i też mu zadziałało, ale tutaj się nie dziwię... A na karcie towaru i potem w koszyku pojawiło się takie oto info:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/Zrzutekranu20150422o201801-2.png
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2015/04/Zrzut-ekranu-2015-04-22-o-20.18.01.png)
Wychodzi na to, że z promocji w B&H nici, jeśli nie mieszkasz w jedynym słusznym kraju. Jak zwykle u Adobiego :-/

JED
22-04-2015, 20:55
To dotyczy sklepu B&H, moim zdaniem.

Co w sumie niewiele zmienia - Adobe ma tak samo - mam konto zarejestrowane w US, a karte USD w PL i nie moglem dokonac zakupu.
Przez PayPal tez nie.

DR_DRE
22-04-2015, 21:10
Dobra jednak coś tam "poprawili" normalnie Lightroom nie przekraczał 2-3gb ramu a ta wersja przy składaniu hdra z 5 zdjęć wpierdzieliła prawie 10gb ramu...

JED
22-04-2015, 21:24
Co do HDR, to ja nie rozumiem, dlaczego program nie moze sam zrobic 3 czy 5 plikow +/- 3/5 EV i z tego zrobic HDR...
PL program Machinery chyba jest jednak najlepszy.

Jarkod
22-04-2015, 22:41
problem - piorko od tabletu. przytrzymane dluzej powoduje pojawienie sie menu. zawiesza to na ulamek sekundy mozliwosc malowania. w 5 tego nie bylo. w 6 nie umiem sie tego pozbyc.

Potwierdzam. Bardzo to wkurzające. Tym bardziej, że np. podczas kadrowania przeciąganie krawędzi nie działa od razu, tylko zaskakuje po ok. sekundzie, ale to już wystarcza żeby pojawiło się menu. Podobnie próba obrotu.
Zaznaczanie obrazu w Library też jest jakieś dziwne: klikam pierwsze zdjęcie, potem drugie z ctrl, dalej trzecie, ale to trzecie nie zaznacza się, dopiero po kolejnym kliknięciu, czasem dwóch.
Z innych ułomności:
- coś zepsuli w maskach, bo nie pojawiają się (lub znikają) od razu po namalowaniu, tylko po chwili od namalowania. Czasem nawet po dłuższej chwili. W LR4 nie było takiego opóźnienia.
- mimo znacznego przyspieszenia działania programu, pędzel działa gorzej i wolniej niż w LR4 i LR5. W miejscach, gdzie automaska w poprzednich wersjach bez problemu wykrywała krawędzie, w LR6 pędzel zaznacza mi obszary po obu stronach krawędzi.
- nie było w LR4, ale pojawiało się w LR5 - przełączanie między obrazem po edycji, a przed edycją (Before/After) klawiszem \ powoduje pojawienie się czasem powiększonego kawałka pierwotnego zdjęcia, zwłaszcza jeśli jest już wykadrowane, dopiero potem pojawia się odpowiedni podgląd. Skutkuje denerwującym migotaniem.

R
22-04-2015, 23:27
panel sterowania, ustawienia piorka, mozna to dziadostwo wylaczyc... ciekawe, ze nigdy wczesniej tego nie bylo, pojawilo sie po instalacji lr6

biegly
23-04-2015, 00:10
Co do HDR, to ja nie rozumiem, dlaczego program nie moze sam zrobic 3 czy 5 plikow +/- 3/5 EV i z tego zrobic HDR...
PL program Machinery chyba jest jednak najlepszy.
Najlepsze są techniki DRi (http://www.rrphoto.eu/video_tutorials.html) :P masz max kontroli nad obrazkiem!

Co do HDR z LR6 już puściłem film na YT (https://www.youtube.com/watch?v=vZ4qTd0mt-0) i uważam nie jest tak źle.

remnaj
23-04-2015, 22:40
z waszych opini wychodzi na to ze 6 jest jednak bardziej wymagająca od 5... ?

ShutterStill
23-04-2015, 23:03
z waszych opini wychodzi na to ze 6 jest jednak bardziej wymagająca od 5... ?
Raczej używa więcej zasobów i działa szybciej (u mnie) ale to pewnie zależy też od sprzętu.
U mnie na i7 4770k, 32gb ram, GTX780 i 3x SSD, wszystko działa dużo płynnej niż w LR 5.7.
Ale jak masz ram na styk 6-8 (albo jeszcze gorzej 4gb) to można zauważyć spowolnienie i stwierdzić, że jest bardziej wymagający.

Andrzej1974
24-04-2015, 10:31
Po pierwszych testach mogę powiedzieć, że 6tka ma większy apetyt na RAM od 5.7.

R
24-04-2015, 10:57
no ja tez potestowalem. 6tka zrobila nowy katalog, ale zaimportowala zdjecia z uzywanego wczesniej przez 5.7.1. moim zdaniem znacznie lepiej reaguje na suwaczki, szybko i bez lagow. co do samej predkosci dzialania trudno mi sie wypowiedziec, bo z racji importu z zdjec z poprzedniego katalogu tworzyl od nowa podglady. z tego co zauwazylem zdecydowanie lepiej wykorzystuje ram i procesor no i wisienka na torcie... eksport do jpg jest zdecydowanie i zauwazalnie szybszy. przy ustawieniu 2 niezaleznych zadan eksportu (ok 70 plikow kazdy), paski postepu praktycznie sie nie zatrzymuja. w przegladarce do zdjec pojawiaja sie po 2 jpg jednoczesnie dla kazdego z zadan eksportu czyli tak jakby realizowal 4 jpg w tym samym czasie.

Bielack
24-04-2015, 11:27
Wczoraj zrobiłem mały test porównawczy szybkości eksportu Lightroom w wersji 5 i CC http://www.pajmon.com/2015/04/23/lightroom-cc-czy-przyspieszyl/
Nowy Lightroom CC korzysta z wszystkich zasobów procesora przy eksporcie, stąd i prędkość całej operacji wzrosła niepomiernie :-)

R
24-04-2015, 12:19
to prawda, procesor przy eksporcie 100% no i wreszcie zaczal uzywac RAM

remnaj
24-04-2015, 12:25
A mam pytanko, prosze nie pytajcie dlaczego (czasy intermetu a u mnie znim problem) , potrzebuje wersje trial ale plik instalacyjny... czy da rade pobrac taka wersje czy tylko creative clouds?

R
24-04-2015, 12:44
na forum dpreview w komentarzach pod watkiem dot. lr6 jest link do instalki (bezposrednio ze strony adobe)

remnaj
24-04-2015, 13:17
roluje wątek chyba 7 raz i nie moge znalezc... poratujesz? dzieki :)

R
24-04-2015, 13:35
nie mam. tam widzialem.

GWS
24-04-2015, 13:35
Wczoraj zrobiłem mały test porównawczy szybkości eksportu Lightroom w wersji 5 i CC http://www.pajmon.com/2015/04/23/lightroom-cc-czy-przyspieszyl/
Nowy Lightroom CC korzysta z wszystkich zasobów procesora przy eksporcie, stąd i prędkość całej operacji wzrosła niepomiernie :-)

Ja też zrobiłem test ale wyniki mam zgoła inne. i7-4770K GTX770 16GB SSD 250, Windows 8.1, eksport 163 zdjęć trwał:
LR6, z GPU 18 minut
LR6, bez GPU 16 minut
LR5, 18 minut

Ogólnie nie zaobserwowałem istotnego wzrostu prędkości pracy LR6, a co ciekawsze LR6 bez wspomagania kartą graficzną pracował szybciej.

dgraszka
24-04-2015, 14:31
Dziwi mnie, dlaczego Photoshopa potrafią spolszczyć, a Lightrooma już nie. Czy polonizacja ze starszej wersji działa z najnowszą?

zoom2
24-04-2015, 16:40
@GWS,
a możesz napisac jakie to byly pliki (jaka wielkosc, wielkosc srednia, wielkosc calej paczki, jaki format)
bez tego twoja informacja ma wartosc szczypiorku na łące.

@bielack to samo tyczy sie twojej pracy (tej z linka) no chyba ze czegos nie doczytalem.

N-kon
24-04-2015, 16:59
Dziwi mnie, dlaczego Photoshopa potrafią spolszczyć, a Lightrooma już nie. Czy polonizacja ze starszej wersji działa z najnowszą?

Działa spolszczenie z wersji 5.

GWS
24-04-2015, 17:07
@GWS,
a możesz napisac jakie to byly pliki (jaka wielkosc, wielkosc srednia, wielkosc calej paczki, jaki format)

80 szt DNG ~14MB/szt z Canona 450D
83 DNG ~25MB/szt z Nikona 7100
(z CR2 i NEF na DNG przerabiam przy imporcie, w zasadzie bez powodu)

Export bez zmiany rozmiaru, JPG 100% zajmuje 1,82GB. W zasadzie każdy kadr zmieniany w: Camera Calibration, Lens Corrections, Detail (szczególnie Canon), Basic.

... i trochę nakłamałem, bo SSD jest i na nim system i aplikacje, natomiast pliki źródłowe czytane są z jednego HDD a wynikowe zapisywane na drugim HDD (nowe dyski z przyzwoitymi transferami).

zoom2
24-04-2015, 18:16
@GWS
dzieks

Jacek z Nikonem też
24-04-2015, 18:27
tak naprawdę najistotniejsze jest czy katalog jest na SSD

GWS
24-04-2015, 18:31
tak naprawdę najistotniejsze jest czy katalog jest na SSD

Katalog jest na SSD.

2pompony
24-04-2015, 23:31
Odnoszę wrażenie, że obecny LR doszedł do sytuacji, jaką przechodził PS tak gdzieś w okolicy wersji 7. Siódemka PSa cieszyła się zasłużenie renomą jako wyczynowy program dobrze służący swoim celom i nie bardzo było wiadomo, jakie jeszcze usprawnienia i nowinki można by wprowadzić, żeby skusić ludzi do kupna upgrade'u. Nie pamiętam, czy miałem ósemkę. Więcej powiem, nawet nei pamiętam, czy była jakaś ósemka, czy od razu weszli w CSa...

Od paru dni (jak czasu staje) czytam sobie tu i ówdzie o nowym LRze i zachwytów nigdzie nie słyszę, nawet u fanboyów... Nie ma ekscytacji, nikt się nei cieszy z nowych narzędzi (jak to było w poprzednich wersjach LRów), nie ma radosnej wrzawy, rozgryzania szczegółow nowych funkcji, i te pe. Za to słyszę w zasadzie tylko jedno: i co, przyspieszyło? I tu padają odpowiedzi, że jednym tak, innym nie - choć oba warianty odpowiedzi raczej bez jakichś wielkich emocji...

Powiem Wam jakie mam zdanie o tym numerku LRa: na razie słabo. Mam już co prawda triala szóstki, ale właściwie to nawet wcale mi się nie spieszy z odpalaniem, nie czuję emocji w związku z nową edycją programu. Ot będzie czas, to odpalę z nudów, ale żebym się cieszył, to nie. Zabrakło mi zresztą najbardziej oczekiwanego przez mnie pędzla Content Aware, który ułatwiłby mi życie, a dodatki typu merdżowanie HDRów, rozpoznawanie twarzy czy lepsze slideshowy z filmami są dla mnie nieistotne.

Kelby zapowiadał huk bomby atomowej (smthng really big), a wyszła tekturowa cienka petarda. Podobnie się czuję.

wulisu
24-04-2015, 23:44
Od paru dni (jak czasu staje) czytam sobie tu i ówdzie o nowym LRze i zachwytów nigdzie nie słyszę, nawet u fanboyów... Nie ma ekscytacji, nikt się nei cieszy z nowych narzędzi (jak to było w poprzednich wersjach LRów), nie ma radosnej wrzawy, rozgryzania szczegółow nowych funkcji, i te pe. Za to słyszę w zasadzie tylko jedno: i co, przyspieszyło? I tu padają odpowiedzi, że jednym tak, innym nie - choć oba warianty odpowiedzi raczej bez jakichś wielkich emocji...

Powiem Wam jakie mam zdanie o tym numerku LRa: na razie słabo. Mam już co prawda triala szóstki, ale właściwie to nawet wcale mi się nie spieszy z odpalaniem, nie czuję emocji w związku z nową edycją programu. Ot będzie czas, to odpalę z nudów, ale żebym się cieszył, to nie. Zabrakło mi zresztą najbardziej oczekiwanego przez mnie pędzla Content Aware, który ułatwiłby mi życie, a dodatki typu merdżowanie HDRów, rozpoznawanie twarzy czy lepsze slideshowy z filmami są dla mnie nieistotne.

Kelby zapowiadał huk bomby atomowej (smthng really big), a wyszła tekturowa cienka petarda. Podobnie się czuję.
Mam podobne odczucia, nowinki typu książka, rozpoznawanie twarzy, slideshow, osobiście nie są mi do nieczego potrzebne. Nie tego oczekuję od programu do obróki i zarządzania zdjęć. Liczyłem na poprawę wydajności, i dodatkowe narzędzia-pędzle, warstwy, wprowadznie świeżości w wyglądzie i może jeszcze lepszej custom-izacji. Testuję sobie Capture one pro 8 i przyznam szczerze że ten program na chwilę obecną bardziej mnie zachwyca, kolory zdecydowanie przemawiają*ża CP1.
Pozdrawiam

wunat
25-04-2015, 09:29
Dla Was są to niewielkie zmiany, dla mnie gigantyczne, widać zależy co komu potrzeba...

R
25-04-2015, 10:01
zeby nie bylo zbyt kolorowo... od czsu do casu LR koncertowo sie wysypuje. raczej bez konkretnej przyczyny. no i podobnie jak lr5 - przy duzej ilosci korekt lokalnych (szczotkach, gradientach itp) bardzo konkretnie zwalnia.

ShutterStill
25-04-2015, 10:16
zeby nie bylo zbyt kolorowo... od czsu do casu LR koncertowo sie wysypuje. raczej bez konkretnej przyczyny. no i podobnie jak lr5 - przy duzej ilosci korekt lokalnych (szczotkach, gradientach itp) bardzo konkretnie zwalnia.
Mi się nic nie wysypuje ani nie zwalnia przy dużej ilości szczotek użytych. Może coś się "krzywo" zainstalowało?
Masz lightroom na ssd?

Bielack
25-04-2015, 10:21
@GWS,

@bielack to samo tyczy sie twojej pracy (tej z linka) no chyba ze czegos nie doczytalem.

W moim przypadku również były to *.DNG jakie tworzy Lightroom przy imporcie *.NEF nikona D90. Średnia wielkośc pliku: 8Mb. Niektóre z nich mają ok. 12Mb (te bardziej obrabiane). Jaka wielkośc paczki - nie mam pojęcia; Zaznaczyłem pierwsze 100 obrazków ze "smart kolekcji" swoich najlepszych zdjęć. Miałem pewność, że żadne nie jest "default", a bardzo intensywnie edytowane.

R
25-04-2015, 10:22
jesli chodzi o zwalnianie przy to nie jest mulenie, tylko zwalnianie. po przelaczeniu na dany plik, musi sobie te wszystkie lokalne korekty poustawiac, ale to raczej normalne. natomiast wywala sie i niestety nie tylko ja tego doswiadczam. owszem wszystko jest na dyskach ssd. tak czy inaczej jest spora poprawa wydajnosci wzgledem 5

zrodlo: improvephotography

"Lightroom 6, the buggiest release since... Lightroom. Constant crashes, warning that the program is using too many resources, sliders that don't work, etc. loving the features but I think Adobe needs to bring back the beta testing before release."

2pompony
25-04-2015, 12:22
Ogarniają mnei gorzkie myśli, że w całym procesie wypuszczania nowej wersji programu większość pary poszła nei w dopracowanie produktu, tylko w działania mające skłonić ludzkość do rezygnacji z pudełka na rzecz chmury. Stąd brak wersji beta, straszliwe ukrywanie triala 6 (choć istnieje), kłamstwa że wyłącznie trial CC zmieni się w triala 6 (nieprawda, szóstkę można ściągnąć, tylko nie można znaleźć), de facto rozdzielenie programów na dwa dość różniące się sieciowymi możliwościami (CC ze wszystkimi dodatkami i 6 bez nich), i tak dalej, i tak dalej...

Okazuje się, że tak właśnie skutecznie zabijany jest przez księgowych dobry program.

zoom2
25-04-2015, 16:58
Zasmucę cię po raz drugi.
Za jakiś czas ( niezbyt długi) napiszesz podobnie o C1.
Zajawka już istnieje i kosztuje 8EUR/mies.
http://www.phaseone.com/pl-PL/Online-Store/PurchaseDetailsPage.aspx

ajma
25-04-2015, 18:07
szóstkę można ściągnąć, tylko nie można znaleźć
czy mógłbyś zdradzić gdzie można 6 triala ściągnąć?

pawl_s
25-04-2015, 18:18
Takie cos na forum niemieckim znalazłem:

Schritt 1:

Diese Seite aufrufen:

https://helpx.adobe.com/acrobat/kb/acrobat-downloads.html

Schritt 2: (copy & paste)

Diese Adresse in die Adresszeile einfügen und aufrufen:

http://trials3.adobe.com/AdobeProducts/LTRM/6/osx10/Lightroom_6_LS11.dmg (Mac)

http://trials3.adobe.com/AdobeProducts/LTRM/6/win64/Lightroom_6_LS11.exe (Win)

R
25-04-2015, 18:22
te same linki byly na dpreview

2pompony
25-04-2015, 18:29
Zasmucę cię po raz drugi.
Za jakiś czas ( niezbyt długi) napiszesz podobnie o C1.
Zajawka już istnieje i kosztuje 8EUR/mies.
http://www.phaseone.com/pl-PL/Online-Store/PurchaseDetailsPage.aspx

Ok, niech rozdzielają - ale niech to nie przesłania im celu, jakim ma być nowy, dopracowany program. Polityka cenowa polityką cenową - ale niech finalnie przedstawią dobry wyrób. A tymczasem sytuacja wygląda na taką, że polityka wpłynęła na wyrób w ten sposób, ze pokazują go w wersji niedopracowanej, bo więcej pracy, czasu i atłasu poświęcili na rozdzielenie, niż na dopracowanie produktu.

@ajma - linki widzę już ktoś podał. Do ściągnięcia musisz mieć konto na Adobe.com (i ustawione ciasteczko, że jesteś aktywny) bo inaczej ściągnie Ci się pliczek o wadze 100 kilo z napisem że download jest dla Ciebie wyłączony.

Jacek z Nikonem też
26-04-2015, 11:37
Powtórzę:
każdy wątek o d600 -> pier....nie o kurzu
każdy wątek o LR -> pier....nie o subskrypcji

Jarkod
26-04-2015, 11:59
Powtórzę:
każdy wątek o d600 -> pier....nie o kurzu
każdy wątek o LR -> pier....nie o subskrypcji

Więc widocznie nie są to błahe sprawy i naprawdę ludziom doskwierają, skoro nie mogą*przeboleć. Możesz kupić inny aparat zamiast D600, możesz kupić innego Lightrooma? Teraz jeszcze masz wersję pudełkową, wygląda na to, że ostatnią. Potem już tylko CC, a jak inni producenci oprogramowania przejdą na subskrypcję, to nie będzie już w ogóle alternatywy.

2pompony
26-04-2015, 13:45
Widzę, że Jacek od Nikona nic nie pojął z tego, o czym pisałem (zresztą jak zwykle).

Nie mówiłem o systemie płacenia, tylko o tym, że program jest niedopracowany (z powodu przywiązania większej wagi do uważania na politykę cenową, niż na szlifowanie funkcjonalności). To tak jakby producent telefonów przykładał większą wagę do swojego systemu ratalnego niż do tego, żeby w telefonie nie trzeszczało.

Zresztą wtedy też znaleźliby się ludzie, którzy powiedzą - o co wam chodzi, przecież trzeszczy tylko troszeczkę, jak się wsłuchać to nawet słychać co mówi rozmówca po drugiej stronie, za to rata miesięczna jest całkiem znośna, hura.

remnaj
26-04-2015, 17:15
Herj, czy ktoś jest mi w stanie pomoc odnosnie pobrania triala? zalogowalem sie na adobe, kopiuje i wklejam link i wyskakuje okno FILE NOT FOUND... co robie zle? :(

joterem
26-04-2015, 19:01
Takie cos na forum niemieckim znalazłem:

Schritt 2: (copy & paste)

Diese Adresse in die Adresszeile einfügen und aufrufen:

http://trials3.adobe.com/AdobeProducts/LTRM/6/osx10/Lightroom_6_LS11.dmg (Mac)

http://trials3.adobe.com/AdobeProducts/LTRM/6/win64/Lightroom_6_LS11.exe (Win)

A jesteś poprawnie zalogowany na stronie Adobe ?? Ja klikam na powyższe linki prawym klikiem, wybieram otwórz w nowej karcie i zaczyna ściągać - testowałem przed chwilą obie wersje Win i Mac. Używam Chrome'a do tego.

DR_DRE
26-04-2015, 19:09
Komuś jeszcze LR 6 chodzi jak gów... przy korekcjach lokalnych? pędzle stemple itd? ja po prostu nie jestem w stanie czegoś obrysować tak mniej więcej tak to muli... fakt że akurat przy HDRach ale jednak

bbart79
26-04-2015, 20:28
A jesteś poprawnie zalogowany na stronie Adobe ?? Ja klikam na powyższe linki prawym klikiem, wybieram otwórz w nowej karcie i zaczyna ściągać - testowałem przed chwilą obie wersje Win i Mac. Używam Chrome'a do tego.

Próbowałem właśnie pobrać triala i dostaję informację "access denied". Jakieś pomysły jak to pobrać?

2pompony
26-04-2015, 20:41
Próbowałem właśnie pobrać triala i dostaję informację "access denied". Jakieś pomysły jak to pobrać?

Musisz mieć ustanowione ciasteczko od Adobiego, że po pierwsze masz tam konto, i po drugie, że właśnie jesteś aktywny. W tym celu musisz albo się zalogować na istniejące konto, albo stworzyć nowe (warunek konieczny!), a potem odwiedzić jakąś stronę z plikami trialowymi jaką sobie znajdziesz, na przykład z trialem PS Elemnets*, albo inną (oczywiśćie nie ściągaj stamtąd nic, strona ustawi Ci cistaeczko i tylko tyle ma zrobić).

Zaraz po odwiedzeniu strony z trialami zaczynasz ściągać i link już nie będzie 'denied'.

---------------------
* - Nie wiem na pewno, ale chyba odwiedzenie strony z trialami CC nie skutkuje, więc znajdź sobie stronę z trialami nie CC, tylko numerowanymi.

.

paveu
26-04-2015, 21:12
Musisz mieć ustanowione ciasteczko od Adobiego, że po pierwsze masz tam konto, i po drugie, że właśnie jesteś aktywny. W tym celu musisz albo się zalogować na istniejące konto, albo stworzyć nowe (warunek konieczny!), a potem odwiedzić jakąś stronę z plikami trialowymi jaką sobie znajdziesz, na przykład z trialem PS Elemnets*, albo inną (oczywiśćie nie ściągaj stamtąd nic, strona ustawi Ci cistaeczko i tylko tyle ma zrobić).

Zaraz po odwiedzeniu strony z trialami zaczynasz ściągać i link już nie będzie 'denied'.

---------------------
* - Nie wiem na pewno, ale chyba odwiedzenie strony z trialami CC nie skutkuje, więc znajdź sobie stronę z trialami nie CC, tylko numerowanymi.

.

A mi tam ściągnęło bez logowania i żadnych ciasteczek (wersja dla Windows).

bbart79
26-04-2015, 21:22
W końcu się udało. Problemem był najprawdopodobniej brak ciasteczek :) Wielkie dzięki za pomoc 2pompony.

W chwili obecnej korzystam z lightrooma 5 i muszę się zastanowić nad upgradem do LR6 lub przejściem na Capture One Pro 8, gdyż upgrade z wersji 6 do 8 wyjdzie podobnie kwotowo. Dziwnie się człowiek czuje planując zrobić upgrade LR5 wiedząc, że program który zamierza kupić będzie jego ostatnią wersją :(

ShutterStill
26-04-2015, 21:43
W końcu się udało. Problemem był najprawdopodobniej brak ciasteczek :) Wielkie dzięki za pomoc 2pompony.

W chwili obecnej korzystam z lightrooma 5 i muszę się zastanowić nad upgradem do LR6 lub przejściem na Capture One Pro 8, gdyż upgrade z wersji 6 do 8 wyjdzie podobnie kwotowo. Dziwnie się człowiek czuje planując zrobić upgrade LR5 wiedząc, że program który zamierza kupić będzie jego ostatnią wersją :(
Gdzie napisali, że następna wersja lightroom będzie tylko cc?
Daj link do poczytania

spiritus
26-04-2015, 22:05
Trzy szybkie (aby kurcze nie czytać tego wszystkiego :D):
Opłaca się zaopatrywać w LR6?
Dużo lepszy od 5.X?
Lepiej 6. czy 5 i machinery? ;)

2pompony
26-04-2015, 22:06
A mi tam ściągnęło bez logowania i żadnych ciasteczek (wersja dla Windows).

Znaczy, że oszukałeś Adobe. Napisz gdzieś o tym, bo na razie nikomu na świecie się nie udało.

No problem, niech służy. :)

Daj link do poczytania

Nigdzie nei napisali, ale coraz bardziej to widać. Jeśli będą updaty (tzn. wersje 6.1, 6.2, itd) do darmowego ściągnięcia - można mieć nadzieję, że pomimo utrudnień będą oferować pudełka w dalszym ciągu. Jeśli nie, to znaczy pudełko zatrzyma się na 6.0, a CC będzie się updatować o nowe ficzery i obsługę nowych body - wtedy sytuacja będzie jasna.

Jeśli tak się stanie, moim zdaniem będzie tylko taka alternatywa: albo migracja do czegoś innego (C1Pro wygląda obecnie najbardziej obiecująco), albo kupno wersji CC ale z licencją wieczystą w sklepie torrent.

Jarkod
26-04-2015, 22:07
Komuś jeszcze LR 6 chodzi jak gów... przy korekcjach lokalnych? pędzle stemple itd? ja po prostu nie jestem w stanie czegoś obrysować tak mniej więcej tak to muli... fakt że akurat przy HDRach ale jednak

Tak, mnie.

Carlos_lo
26-04-2015, 22:46
jestem zadowolony z CC, rozsmieszyla mnie opcja rozpoznawania twarzy (kto uzywal wie, potrafi czyjas twarz przypisac komus albo czemus innemu i jest smiesznie na poczatku), ale dziala i sporo zrobilem porzadku w tagach, wiekszych przykrosci nie zanotowalem jeszcze, zastanawiam sie tylko czy te dane (tagi) osob wyplywaja poza stacje robocza, bo to by bylo rzeczywiscie nieladnie

Sent from my iPhone using Tapatalk

ShutterStill
26-04-2015, 23:11
Znaczy, że oszukałeś Adobe. Napisz gdzieś o tym, bo na razie nikomu na świecie się nie udało.

No problem, niech służy. :)

Nigdzie nei napisali, ale coraz bardziej to widać. Jeśli będą updaty (tzn. wersje 6.1, 6.2, itd) do darmowego ściągnięcia - można mieć nadzieję, że pomimo utrudnień będą oferować pudełka w dalszym ciągu. Jeśli nie, to znaczy pudełko zatrzyma się na 6.0, a CC będzie się updatować o nowe ficzery i obsługę nowych body - wtedy sytuacja będzie jasna.

Jeśli tak się stanie, moim zdaniem będzie tylko taka alternatywa: albo migracja do czegoś innego (C1Pro wygląda obecnie najbardziej obiecująco), albo kupno wersji CC ale z licencją wieczystą w sklepie torrent.
C1pro też chcą zrobić na subskrypcję, wiec może za rok lub dwa nie będzie wersji pudełkowych tylko cc i piraty.

2pompony
26-04-2015, 23:39
Nie, C1 na razie daje wybór (i prawdę mówiąc Adobe z LRem jeszcze też, choć utrudnia jak może). I dokąd jest wybór nie mam cienia zastrzeżeń - każdy sobie wybiera to, co lubi.

Ale ja jestem hobbystą, nie zawodowcem. Jeśli kupię sobie wersję pudło - to za uczciwie zapłacone pieniądze kupuję możliwość pokazania znajomym zdjęć z wakacji do śmierci technicznej komputera, systemu, albo sieci energetycznej świata. I to jest OK - płacę, kupuję, mam, używam dopóki się nei rozleci ze starości.

Ale jeśli firma chce moje hobby opodatkować prywatnym podatkiem i mówi mi tak: albo nam zapłacisz comiesięczny podatek i wtedy swoje własne zdjęcia komuś pokażesz, albo jak abonament ci się skończy, to pokażesz g.wno - to ja takiemu postawieniu sprawy mówię nie. I szukam alternatyw - a jakich, to powiedziałem piętro wyżej.

Samo Adobe dostrzegło ta logikę - stąd ich własna zapowiedź, że utrzymają LRa z licencją wieczną. Ale jak widać zaczynają coraz bardziej zniechęcać. Jak poziom zniechęcenia przekroczy pewną granicę ludzie się od odwrócą albo od programu albo od legali i już.

paveu
27-04-2015, 08:13

A co tu pisać. Kliknąłem na link, otworzyło się się okienko z zapisem pliku i pobrałem. Na pewno nie logowałem się na konto. Teraz jak próbuję ponownie ściągnąć tego triala, to dostęp jest zabroniony, co nie zmienia faktu, że za pierwszym razem się udało. I na pewno nie tylko mi, nie przesadzaj ;-)

kkokosz
27-04-2015, 09:39
Daj link do poczytania

Pewne symptomy już są: po zainstalowaniu "szóstki" wersja jest pozbawiona wersji (instaluje się jako Adobe Lightroom, a nie - jak po przednio - jako np. Adobe Lightroom 5.7). Po drugie wymaga zalogowania się na konto Adobe przy instalacji (wersje 4.x i 5.x tego nie miały).

Sam jestem ciekawy, czy pojawia się jakieś poprawki (tak, jak 5.1, 5.2 itp). Bo zapowiadany brak aktualizacji odbieram na razie tak, że nie będzie wersji 7, a nie update'ów z poprawkami.

R
27-04-2015, 09:46
kolejne wersje 6.X musza byc, chocby ze wzgledu na kolejne modele aparatow i poprawki bledow. jesli nie bedzie kolejnej wersji "pudelkowej" to raczej mowa o 7

pewnie zrobia 7ke z paroma solidnymi ficzerami (np porzadne plamkowanie) i bedzie tylko wersje subskrypcyjna, zeby nam za dobrze nie bylo.

Mikołaj
27-04-2015, 09:48
Też mi się tak ściągnęło bez logowania, tylko po kliknięciu na link. Ale to tylko ściągniecie przy instalacji pewnie trzeba będzie się logować. Jeszcze nie zainstalowalem.

ShutterStill
27-04-2015, 10:31
Pewne symptomy już są: po zainstalowaniu "szóstki" wersja jest pozbawiona wersji (instaluje się jako Adobe Lightroom, a nie - jak po przednio - jako np. Adobe Lightroom 5.7). Po drugie wymaga zalogowania się na konto Adobe przy instalacji (wersje 4.x i 5.x tego nie miały).

Sam jestem ciekawy, czy pojawia się jakieś poprawki (tak, jak 5.1, 5.2 itp). Bo zapowiadany brak aktualizacji odbieram na razie tak, że nie będzie wersji 7, a nie update'ów z poprawkami.
Ja jak kupowałem LR 4 i 5 online to i tak musiałem mieć konto i się zalogować, wiec nawet nie zauważyłem że tym razem jest jakoś inaczej. Zresztą nie widzę w tym nic dziwnego czy utrudniającego życie. W dzisiejszych czasach wszędzie trzeba się logować i mieć konto. Jak się chce C1 to albo trzeba się zalogować / podać dane na ich stronie albo na stronie internetowej która prowadzi promocję.

2pompony
27-04-2015, 10:45
Nieporozumienie. Do instalacji poprzednich wersji nei trzeba było rejestracji, wystarczyło mieć plik instalacyjny. Teraz bez konta nawet jak masz plik, to oficjalnie nic nie zainstalujesz (choć nie wątpię, że ktoś znajdzie obejście i się tym podzieli).

kkokosz
27-04-2015, 11:02
Ja jak kupowałem LR 4 i 5 online to i tak musiałem mieć konto i się zalogować, wiec nawet nie zauważyłem że tym razem jest jakoś inaczej. Zresztą nie widzę w tym nic dziwnego czy utrudniającego życie. W dzisiejszych czasach wszędzie trzeba się logować i mieć konto. Jak się chce C1 to albo trzeba się zalogować / podać dane na ich stronie albo na stronie internetowej która prowadzi promocję.

Ale bez logowania nie zainstalujesz najnowszego LR, a starsze i owszem. A co jest w tym niepokojącego? Mnie np. denerwuje, że nie mogę pograć w różne (nieco tylko stare) gierki, bo akurat nie działa już serwer autoryzacyjny i nie da się w ogóle rozpocząć rozgrywki. A lubię sobie czasem pograć w jakiś klasyk sprzed kilku lat, który legalnie kupiłem, a którego nie mogę już używać.

I podobnie za chwilę będzie z programami użytkowymi. Już teraz jest Office 365 jako roczna subskrybcja, podobnie CC. O ile w przypadku np. antywirusów nie mam nic do takiego sposobu sprzedaży (liczy się aktualność), to jednak z takim CC czy Office sytuacja jest inna. Tymi programami tworzysz swoje własne pliki (graficzne, tekstowe), które wymagają do otwarcia konkretnego softu. Jeśli przestaniesz płacić, stracisz licencję na to oprogramowanie i razem z nią możliwość otwierania własnych plików.

Chciałbym mieć nadal wybór - kupuję raz i używam tak długo, jak działa mój komp/system operacyjny albo stać mnie na comiesięczną opłatę i to, że w razie zaprzestania płacenia nie dam rady otworzyć swoich własnych plików (PSD). Dla mnie pierwszy model z wersją boksową jest lepszy i z niepokojem patrzę na chmurowe ciągoty Adobe. Dla mnie (podkreślam raz jeszcze) to model być może dogodny dla firm, ale przede wszystkim sposób na mocniejsze przywiązanie użytkownika do marki (przestajesz płacić - zostajesz z niczym) i wyciągnięcie z niego dodatkowych pieniędzy. Oczywiście, zaletą jest posiadanie zawsze najnowszej wersji - ale czy naprawdę ukazujące się co miesiąc czy dwa aktualizacje były tak trudne do zainstalowania?

Ale ja stary zgred jestem :)

ShutterStill
27-04-2015, 11:04
Nieporozumienie. Do instalacji poprzednich wersji nei trzeba było rejestracji, wystarczyło mieć plik instalacyjny. Teraz bez konta nawet jak masz plik, to oficjalnie nic nie zainstalujesz (choć nie wątpię, że ktoś znajdzie obejście i się tym podzieli).
Może jak miałeś płytkę albo pirata.
Jak kupowałeś ze strony Adobe to musiałeś mieć konto.
"wystarczyło mieć plik instalacyjny"?
Skąd? Z płyty czy torentów?

Edyta:
A co za różnica jak już się zarejestrowałeś, żeby kupić to co za problem wpisać login i hasło przy instalacji?

cezary-k
27-04-2015, 11:09
A jaki jest problem przed końcem abonamentu wyeksportować swoje pliki w postaci jpg czy tiff? Po końcu subskrypcji będzie można to przeglądać w jakiejkolwiek przeglądarce plików.

Carlos_lo
27-04-2015, 11:18
gimp otwiera psd, raw? jest free, bez przywiazania, moze warto jego uzywac

R
27-04-2015, 11:25
do ostatniej wersji czyli 6 nie trzeba bylo miec ani konta na adobe ani nigdzie sie logowac, zeby podbrac z ich strony legalna wersje oprogramowania, zainstalowac, kupic klucz i uzywac bez jakiegokolwiek kontaktu ze strona adobe. owszem, zeby zainstalowac 6 trzeba miec konto i trzeba sie zalogowac w trakcie instalacji. instalka cc/6 jest jedna. dopiero po wpisaniu klucza od wersji pudelkowej wylaczaja sie niektore ficzery zwiazane z kontem adobe cloud i staje sie wersja stand alone.

2pompony
27-04-2015, 11:26
Może jak miałeś płytkę albo pirata.
Jak kupowałeś ze strony Adobe to musiałeś mieć konto.
"wystarczyło mieć plik instalacyjny"?
Skąd? Z płyty czy torentów?

Edyta:
A co za różnica jak już się zarejestrowałeś, żeby kupić to co za problem wpisać login i hasło przy instalacji?

Czy ja mówię po turecku? Czy ja może piszę sanskrytem? Czego można w tym najprostszym przekazie nie rozumieć?

Poprzednie wersje można było zainstalować na środku pustyni, nie mając internetu. I to obojętne skąd miało się plik setup.exe - czy z płytki, czy od piratów, czy ściągnięty wcześniej od Adobe. Obecnej bez łączności z kontem Adobego nie zainstalujesz, nawet z najoryginalniejszej płyty DVD kupionej i dostarczonej z fakturą - to jest różnica o ktorej pisał kkokosz, a którą ciężko ci przychodzi zrozumieć.

Carlos_lo
27-04-2015, 11:33
i chyba problem tez moze byc zgodnie z prawami murphiego, ze co jakis czas wymaga polaczenia z servem dla potwierdzenia, kiedy czlek jest na pustyni z lapkiem albo gdzies bez neta to nie popracuje, a i zdarzaja sie takie sytuacje, dosc czesto

ShutterStill
27-04-2015, 11:34
Czy ja mówię po turecku? Czy ja może piszę sanskrytem? Czego można w tym najprostszym przekazie nie rozumieć?

Poprzednie wersje można było zainstalować na środku pustyni, nie mając internetu. I to obojętne skąd miało się plik setup.exe - czy z płytki, czy od piratów, czy ściągnięty wcześniej od Adobe. Obecnej bez łączności z kontem Adobego nie zainstalujesz, nawet z najoryginalniejszej płyty DVD kupionej i dostarczonej z fakturą - to jest różnica o ktorej pisał kkokosz, a którą ciężko ci przychodzi zrozumieć.
Żeby ściągnąć poprzednie wersje (trial) od Adobe trzeba było się zalogować.
Teraz też możesz trial na pustyni zainstalować.
Wyłącz net. Wybierz przy podawaniu konta "inne" wyskoczy żeby połączyć się z netem, wybierasz później i masz 30 dni na pustyni gratis;-)

Do pirata już nie trzeba było się logować . ;-)

2pompony
27-04-2015, 11:42
Żeby ściągnąć poprzednie wersje (trial) od Adobe trzeba było się zalogować.
Teraz też możesz trial na pustyni zainstalować.
Wyłącz net. Wybierz przy podawaniu konta "inne" wyskoczy żeby połączyć się z netem, wybierasz później i masz 30 dni na pustyni gratis;-)

Do pirata już nie trzeba było się logować . ;-)

I tu właśnie się mylisz, bo piszą że nie można nawet triala zainstalować.

i chyba problem tez moze byc zgodnie z prawami murphiego, ze co jakis czas wymaga polaczenia z servem dla potwierdzenia, kiedy czlek jest na pustyni z lapkiem albo gdzies bez neta to nie popracuje, a i zdarzaja sie takie sytuacje, dosc czesto

Właśnie, i tu dochodzimy do sedna sprawy, jeśli idzie o różnice pomiędzy starymi a nową wersją: dawniej kupowałeś, mogłeś pracować, a firma Adobe mogła cię przepięknie pocałować w pyrdel. A przy obecnej wersji wystarczą kłopoty z serwerem, jakieś włamanko, problemik z systemem kart płatniczych, zagmatwanie systemu płatności (wymieniam tylko to, co już się przydarzało w niedawnej historii) i wtedy, zamiast pilnie obrabiać aktualne zleconko czekasz sobie cierpliwie i bez pośpiechu, kiedy za oceanem się uporają. A mogą się uporać dziś, lub jutro, a może za tydzień, co oczywiśćie każdy klient zrozumie i nie będzie miał nic przeciwko. :)

Carlos_lo
27-04-2015, 11:46
no to jest opcja, byleby panele sloneczne byly dostepne;)

ShutterStill
27-04-2015, 11:48
I tu właśnie się mylisz, bo piszą że nie można nawet triala zainstalować.

Właśnie, i tu dochodzimy do sedna sprawy, jeśli idzie o różnice pomiędzy starymi a nową wersją: dawniej kupowałeś, mogłeś pracować, a firma Adobe mogła cię przepięknie pocałować w pyrdel. A przy obecnej wersji wystarczą kłopoty z serwerem, jakieś włamanko, problemik z systemem kart płatniczych, zagmatwanie systemu płatności (wymieniam tylko to, co już się przydarzało w niedawnej historii) i wtedy, zamiast pilnie obrabiać aktualne zleconko czekasz sobie cierpliwie i bez pośpiechu, kiedy za oceanem się uporają. A mogą się uporać dziś, lub jutro, a może za tydzień, co oczywiśćie każdy klient zrozumie i nie będzie miał nic przeciwko. :)
Próbowałeś czy czytasz tylko to co piszą?
Wersja cc łączy się z serwerem a nie wersja "pudełkowa".

cezary-k
27-04-2015, 11:50
gimp otwiera psd, raw? jest free, bez przywiazania, moze warto jego uzywac

Żeby nie stracić edycji zdjęć, trzeba jednak przejść przez proces eksportu całej swojej kolekcji zdjęć z LR.

2pompony
27-04-2015, 11:51
Na chwilę uwierzyłem Adobe, którzy właśnie to piszą. Więcej powiem, podkreślają to nawet.

R
27-04-2015, 11:57
zeby sciagnac LR 5 i kazdy poprzedni nie trzeba sie logowac do adobe i nie trzeba sie nigdzie logowac. podac link z kazda wersja?

proszszsz...

mozna sciagac bez zadnego logowania, mozna tez instalowac bez logowania gdziekolwiek.

przy instalacji 6 trzeba sie przelogowac do konta adobe, nie widzialem innej opcji instalacji.

ShutterStill
27-04-2015, 12:05
zeby sciagnac LR 5 i kazdy poprzedni nie trzeba sie logowac do adobe i nie trzeba sie nigdzie logowac. podac link z kazda wersja?

proszszsz...

mozna sciagac bez zadnego logowania, mozna tez instalowac bez logowania gdziekolwiek.

przy instalacji 6 trzeba sie przelogowac do konta adobe, nie widzialem innej opcji instalacji.
Dzięki za linki.
Widzisz gdzieś tam wersje 4.0, 5.0?
Żeby pobrać wersje próbne od razu po wydaniu musiałem się logować.
Sam to przerabiałem z 4 5 i teraz 6
Chyba, że inna polityka w innych krajach?

R
27-04-2015, 12:06
a czym sie rozni 4.0 od 4.1 i kazdej kolejnej? kazda kolejna jest pelna wersja wzbogacona o poprawki i mozliwosc edycji plikow raz w kolejnych modeli aparatow.

byc moze polityka jest inna ale oficjalnie, poza linkami, ktore byly udostepnione tu w tym watku nie ma ZADNEJ opcji pobrania triala LR jak tylko przez ich osobna strone LR. pobiera sie WYLACZNIE przez konto adobe cloud i jakas aplikacje wspomagajaca. instalka jest jedna. nie ma 2 roznych cloud i pudelkowej. jest jedna. ostatecznie o wersji decyduje dopiero wpisanie klucza aktywacyjnego.

jesli jest inaczej to prosze o podanie podobnej strony jak podalem ja z linkiem do "pudelkowej" wersji LR6

nawet ta wersja z linkow podanych na stronie jest tozsama instalka CC/6

nie ma 2 osobnych wersji

ShutterStill
27-04-2015, 12:09
a czym sie rozni 4.0 od 4.1 i kazdej kolejnej? kazda kolejna jest pelna wersja wzbogacona o poprawki i mozliwosc edycji plikow raz w kolejnych modeli aparatow
Chodziło mi o to że zawsze przy pobieraniu pierwszej wersji musiałem się logować.

R
27-04-2015, 12:10
rozumiem. w PL byly dostepne bez logowania.

2pompony
27-04-2015, 12:12
Chodziło mi o to że zawsze przy pobieraniu pierwszej wersji musiałem się logować.

Ale to nei oznacza, że wszyscy inni też musieli. Teraz muszą (chyba, ze ktoś znajdzie jakąś dziurę, ale to będzie diura nieoficjalna).

R
27-04-2015, 12:13
taka dziure stanowia wlasnie te bezposrednie linki, ktore byly cytowane w tym watku.

ShutterStill
27-04-2015, 12:16
Ale to nei oznacza, że wszyscy inni też musieli. Teraz muszą (chyba, ze ktoś znajdzie jakąś dziurę, ale to będzie diura nieoficjalna).
Ciekawe ile osób ściągało w "oficjalny" sposób a ile z podawanych "bezpośrednich" linków?
Chodzi mi o wcześniejsze wersje

2pompony
27-04-2015, 12:17
taka dziure stanowia wlasnie te bezposrednie linki, ktore byly cytowane w tym watku.

Są meldunki, że bez konta nie da się nawet tych bezpośrednich linków ściągnąć - ja mam u nich konto, ale kilkając w link ściagnał mi się pliczek o indentycznej nazwei, ważący 100 kilo z adnotacją, że access denied. Dopiero ustawienie ciasteczka, ze jestem zalogowany pozwolił ściągnąć prawdziwy plik.

cichy70
27-04-2015, 12:27
Są meldunki, że bez konta nie da się nawet tych bezpośrednich linków ściągnąć - ja mam u nich konto, ale kilkając w link ściagnał mi się pliczek o indentycznej nazwei, ważący 100 kilo z adnotacją, że access denied. Dopiero ustawienie ciasteczka, ze jestem zalogowany pozwolił ściągnąć prawdziwy plik.

dokładnie tak.
natomiast da się zainstalować i ruszyć triala bez netu.
po wrzuceniu kilkudziesięciu zdjęć i porównaniu ich na surowo z C1
stwierdzam-zgroza.
LR poszedł do kosza.

2pompony
27-04-2015, 12:32
No przecież nei zmienili enginu (mam nadzieję). :shock:

Wszędzei słyszę, że program nie przyspieszył, jest mułowaty, może nawet bardziej niż 5, pędzle działają jak mucha w smole, ale nikt jak dotąd nie mowił, że mu się pogorszyło z kolorami. Możesz coś więcej dodać - co sięstało, w jakich okolicznościach i w ogóle?

kkokosz
27-04-2015, 12:36
A jaki jest problem przed końcem abonamentu wyeksportować swoje pliki w postaci jpg czy tiff? Po końcu subskrypcji będzie można to przeglądać w jakiejkolwiek przeglądarce plików.

Problem czasu, problem ilości miejsca, problem utraty edytowalności wprowadzonych korekt. Mając licencję na LR bez abonamentu, mogę sobie trzymać moje pliczki NEF i skojarzoną bazę danych LR i nawet za rok czy dwa zmienić ustawienia korekt i ponownie wyeksportować plik. A mając wyeksportowany obecny stan katalogu LR raczej takiej możliwości mieć już nie będę, prawda?

Pozwolę sobie zachować własne zdanie na temat technologii chmury Adobe i innych producentów ;) Każdy ma inne potrzeby, mnie filozofia CC nie przekonuje.

cichy70
27-04-2015, 12:49
No przecież nei zmienili enginu (mam nadzieję). :shock:

ale nikt jak dotąd nie mowił, że mu się pogorszyło z kolorami. Możesz coś więcej dodać - co sięstało, w jakich okolicznościach i w ogóle?

od jakiegoś czasu "pracuję" c1
przedtem aparture.
po prostu zapomniałem jaką kiszkę robi woływarka LR ze zdjęć.
wyraźnie to widać po dłuższym pobycie na C1.
odstaw LR na 2-3 tygodnie, posiedź w C1 i wróć do LR.
będzie to twój ostatni powrót :-)

ShutterStill
27-04-2015, 12:52
Odkopałem maila po zaczęciu trial LR 4.
"Welcome to your Photoshop Lightroom 4 trial.

Thank you for trying Adobe Photoshop Lightroom 4 software — you'll love what it can do for your photography... "

Tylko 2 pierwsze zdania z długiego maila na dowód, że musiałem się zalogować, żeby zacząć trial.

2pompony
27-04-2015, 12:56
będzie to twój ostatni powrót :-)

Próbowałem, ale ja jestem z gatunku dziwnych - mnie kolory z LRa bardzo odpowiadają. Co więcej - ja sobie to wszystko tak wypracowałem, że kolory mam - jak niektórzy mówią - bomblowe (to od dawnego nicka), co oznacza mniej więćej że osiągnąłem mam nadzieję, pewną dozę indywidualizmu.

Ja raczej boję się, że zanim dojdę w C1 do tego samego, znienawidzę ten program, który wszystkim innym wszystko robi wspaniale, automatycznie i od razu.

cichy70
27-04-2015, 12:59
i ekstra, zazdroszczę Ci bo ja nie dorobiłem się takiego "wypracowania"
może po prostu dlatego kolory z C1 podobają mi się bardziej ?
ale wiesz co ? najważniejsze, że i ja i Ty- są my zadowoleni :-)
i o to chyba, w tym wszystkim chodzi najbardziej.

Slon
27-04-2015, 13:12
ftp://ftp.adobe.com/pub/adobe/lightroom/
Poprzednie wersje LR do pobrania bez logowania