Zobacz pełną wersję : Lightroom 6
Jak nie ma jak ma ?
No jak ma, jak nie ma? Przenieśli korekcję geometrii na osobną zakładkę Transform, ale nie ma na niej trybu "Guided", tylko te, co były. A ten tryb właśnie jest nowością i to on jest fajny :) No, dobra, dali jeszcze Offset, bo chyba nie było wcześniej. Przypomnę, że piszę o wersji 6.6, a nie CC - wersja pudełkowa oficjalnie nie ma nowych funkcjonalności, np. Dehaze. Wprawdzie akurat Dehaze się da zastosować za pomocą sprytnych presetów albo pluginu, ale Guided chyba tak się nie da :(
Na laptopie czuć że lepiej chodzi na desktopie nie wyczuwalne zmiany.
kurde... szukam i szukam
ściągnąłem w sumie 3 profile niby dla ciamcianga 14mm (dotąd nie robiłem zdjęć gdzie byłyby potrzebne...)
Wgrałem teoretycznie tam gdzie powinny być ale lightroom 6 ich nie widzi..
Jakaś podpowiedź ?
- - - - kolejny post - - - - - -
kurde... szukam i szukam
ściągnąłem w sumie 3 profile niby dla ciamcianga 14mm (dotąd nie robiłem zdjęć gdzie byłyby potrzebne...)
Wgrałem teoretycznie tam gdzie powinny być ale lightroom 6 ich nie widzi..
Jakaś podpowiedź ?
kolorowooka
14-06-2016, 00:35
Miałam podobny problem z Tamronem w LR 5.7 Samo wgranie pliku w odpowiednie miejsce. Poczytaj tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270293
Ale ja mam te profile w katalogu Lensprofiles....
Faktem jest że w win10 nie znalazłem takiej samej ścieżki dostępu ale znalazłem taka
(Pisze z pamięci )
Program filet/Adobe/lightroom/resources/Lensprofiles
Profile obiektywów często są przyszyte do konkretnego modelu aparatu. Trzeba sprawdzić, czy dany profil jest do twojego modelu, a jak nie, to wystarczy edytować nazwę modelu aparatu.
O ile dobrze pamięta, to są to pliki zgodne z XML, więc nie powinno być z tym problemu.
Poza tym dodatkowe profile trzeba wgrywać do innego folderu. Ten co podałeś, to tylko dołączone do LR profile i są one wpisane do dodatkowego pliku. Jak tam ich nie będzie, to nawet jak wgrasz, to LR nie będzie ich widział.
Dodatkowe profile trzeba wgrywać do:
"\Users\<nazwa użytkownika>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\LensProfiles"
kolorowooka
14-06-2016, 23:44
fafniak ja też myślałam, że zwykłe wrzucenie profilu do katalogu Lensprofiles wystarczy. Niestety, jak nie zrobisz tego ścieżką podaną przez Gonzo, LR nie będzie ich widział.
easy lee
15-06-2016, 19:40
Potrzebuję hurtowo zmienić samą datę, a dokładniej rok w metadanych, bez zmiany godziny. Jak zmienić datę dla jednego pliku wiem. Późniejsza synchonizacja ze zmienionym pojedynczym plikiem, z zaznaczonym "date created nic nie zmienia, a "captured date nie widzę, no chyba żem ślepy
Nie ma takiej opcji w LR. Szukaj po programach do edycji EXIF.
Potrzebuję hurtowo zmienić samą datę, a dokładniej rok w metadanych, bez zmiany godziny. Jak zmienić datę dla jednego pliku wiem. Późniejsza synchonizacja ze zmienionym pojedynczym plikiem, z zaznaczonym "date created nic nie zmienia, a "captured date nie widzę, no chyba żem ślepy
ExifTool twoim przyjacielem.
Dzięki za pomoc - faktycznie teraz działa
Jeszcze jedno, bo sporo ludzi ma problem z obsługą programów wywoływanych z konsoli, dlatego postaram się łopatologicznie, krok po kroku wytłumaczyć.
Ale w tym celu potrzebuję info:
1. Pliki jpeg czy RAW (jaki format, NEF?)
2. Zmiana roku w którą stronę?
3. Którą datę zmieniamy? DateTimeOriginal? CreateDate? Wszystkie możliwe?
easy lee
16-06-2016, 17:10
- plik NEF/RAW
- rok do przodu, z 2015 na 2016
- chodzi mi o datę, którą Lightroom widzi jako Capture date
Zrobiłem materiał dwoma puszkami, z których jedna miała przestawioną datę o rok do tyłu i nie mogę ich teraz posortować według czasu wykonania, bo dzieli je rok
- plik NEF/RAW
Zrobiłem materiał dwoma puszkami, z których jedna miała przestawioną datę o rok do tyłu i nie mogę ich teraz posortować według czasu wykonania, bo dzieli je rok
Ok, opiszę jutro co i jak, bo teraz na mecz pędzę.
- plik NEF/RAW
Ok, to jedziemy:
1. Pobierasz ExifTool ze strony:
http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/
2. Po rozpakowaniu archiwum zmieniasz nazwę pliku wykonywalnego z "exiftool(-k).exe na "exiftool.exe" i kopiujesz go do uprzednio przygotowanego folderu ze zdjęciami których daty chcesz zmienić.
Przyjmijmy że będzie to "D:\test"
3. Odpalamy konsolę (klawisz Windows + R, wpisujemy cmd i zatwierdzamy)
4. W konsoli wpisujemy kolejno:
d:
cd \test
exiftool.exe "-AllDates-=1:0:0 0:0:0" *.NEF"
UWAGA: Może wystąpić problem przy roku przestępnym (oprócz roku zmieni się również dzień).
easy lee
20-06-2016, 13:24
Dzięki. Problem w tym, że na mac'u pracuję :) W każdym razie odpalam ten cały exifTool z konsoli, wysypuje mi listę poleceń, ale szczerze mówiąc boję się tam cokolwiek wpisywać. Może ktoś zna podobnie funkcjonalne narzędzie, które obsługuje się za pomocą myszki?
Dzięki. Problem w tym, że na mac'u pracuję :) W każdym razie odpalam ten cały exifTool z konsoli, wysypuje mi listę poleceń, ale szczerze mówiąc boję się tam cokolwiek wpisywać. Może ktoś zna podobnie funkcjonalne narzędzie, które obsługuje się za pomocą myszki?
Jest wersja na maca, więc różnica będzie pewnie wyłącznie w ścieżkach...
Niestety, nie mam dostępu do Maca (choć kiedyś bawiłem się w emulowanie), więc jedyne co mi przychodzi do głowy to zgrać zdjęcia na peceta w celu zmiany dat.
Z tego co widzę jest jakieś GUI na MacOS X do ExifToola (pyExifToolGUI), ale ile to warte - nie mam pojęcia...
Poczytaj jeszcze tutaj:
http://marc.vos.net/downloads/setexifdata/
http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/#links
easy lee
22-06-2016, 12:44
Dzięki. Udało się to zrobić w Lightroomi'e :)
cezary-k
22-06-2016, 12:56
Na przyszłość i dla potomnych ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=273182
Na laptopie pod Windows 8.1 mam zainstalowanego LR6. Chciałbym go też zainstalować na Mac-u, którego wkrótce zamierzam kupić. Czy licencja mi na to pozwala ? A jeśli nie to jak ją przenieść z PC-ta na Mac-a ?
Pozwala, możesz mieć na dwóch komputerach. Nie ma znaczenia jaki masz system operacyjny. BTW: ćwiczył ktoś usuwanie licencji z komputera (np. przy sprzedaży sprzętu)?
Pozwala, możesz mieć na dwóch komputerach. Nie ma znaczenia jaki masz system operacyjny. BTW: ćwiczył ktoś usuwanie licencji z komputera (np. przy sprzedaży sprzętu)?
W przypadku LrCC, zdarzyło mi się zalogować na konto Adobe na trzecim komputerze; Natychmiast pojawiło się okienko ze stosowną informacją i pytaniem, z którego komputera chce wyłączyć licencję.
trystero
23-06-2016, 18:29
System musi być z tej samej rodziny czyli np Windows 7 i Windows 10 raczej przejdzie , ale nie da się mieć zarówno na Windowsie i na macOs.
Why can't I use my software on different platforms?
Adobe develops software for different platforms (such as Mac OS, Windows, Linux) and sells the software built for separate platforms as separate products. If you want to use the products on different platforms, it's necessary to purchase a license of the software for each platform you use. A serial number for a product for one platform cannot be used for the same product for another platform.
https://helpx.adobe.com/x-productkb/policy-pricing/end-user-license-agreements-faq.html#main_Why_can_t_I_use_my_software_on_diffe rent_platforms_
Jakaś ściema, lr4 używałem zarówno na win jak i na macu, nigdy przy aktywacji nie krzyczał.
Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
LR3 i LR4 miały spójne klucze licencyjne.
Od LR5 już tak nie jest. Licencja tyczy się tylko danego systemu - dla Win i OSX trzeba mieć 2 licencje.
Od LR5 już tak nie jest. Licencja tyczy się tylko danego systemu - dla Win i OSX trzeba mieć 2 licencje.
Lr 5.7 upgradowany z Lr4 miałem aktywny na laptopie z Win7 i równolegle na hackintoshu z OS X przez prawie rok czasu. Ale w linku podanym wyżej przez Trystero faktycznie piszą, że to nie jest możliwe. Może zmienili licencje w czasie tworzenia CC?
(Albo w moim przypadku chodziło o ten upgrade z Lr 4 do Lr 5 i traktowali mnie, jak klienta z licencją Lr4.)
Carlos_lo
23-06-2016, 22:44
hm dziwne, nie dalej jak przedwczoraj zainstalowalem CC po raz piewszy na W10, i mam na OSX i nic mnie nie krzyczalo o licencje, co wiecej z miesiac temu zainstalowalem na surface, to tylko wykliknalem surfi z licencji i spokoj
--------
no signature
System musi być z tej samej rodziny czyli np Windows 7 i Windows 10 raczej przejdzie , ale nie da się mieć zarówno na Windowsie i na macOs.
https://helpx.adobe.com/x-productkb/policy-pricing/end-user-license-agreements-faq.html#main_Why_can_t_I_use_my_software_on_diffe rent_platforms_
Nie prawda. Czym innym jest licencjonowanie LR, a czym innym pakietów czy dawniej oprogramowania z serii CS. LR zawsze był "dwusystemowy", popatrz na opis tego co jest w sklepach: http://www.cortland.pl/adobe-lightroom-6-win-mac-eng-licencja-elektroniczna.html
Pytania na forum Adobe, polecam zwrócić uwagę kto udziela odpowiedzi:
https://forums.adobe.com/thread/2108890
https://forums.adobe.com/thread/2106489
Dodatkowo: http://prodesigntools.com/how-many-computers-can-you-install-adobe-cs5-on.html
I na koniec taki nieistotny szczegół: od prawie pół roku mam zainstalowanego i działającego LR5 na Macu Mini i laptopie z Windowsem. Oba zarejestrowane na tym samym kluczu, podpięte do internetu.
LR3 i LR4 miały spójne klucze licencyjne.
oj chyba nie...
Oj chyba tak.
Miałem kupione 2 licencje LR5 na Win i znajomy odkupił ode mnie jeden klucz - nie działa na OSX.
Oj chyba tak.
Miałem kupione 2 licencje LR5 na Win i znajomy odkupił ode mnie jeden klucz - nie działa na OSX.
mam dwa pudelka LR5 i oba sa 2 systemowe.
trystero
24-06-2016, 17:39
W związku z tym, że skrajne rzeczy ludzie piszą. Nawet oficjalne źródła podają sprzeczne wersje jak było to tu cytowane postanowiłem dowiedzieć się bezpośrednio od Adobe jak to wygląda.
Pierwsza linia supportu potwierdziła moją pierwszą wersję, czyli:
Why can't I use my software on different platforms?
Adobe develops software for different platforms (such as Mac OS, Windows, Linux) and sells the software built for separate platforms as separate products. If you want to use the products on different platforms, it's necessary to purchase a license of the software for each platform you use. A serial number for a product for one platform cannot be used for the same product for another platform.
https://helpx.adobe.com/x-productkb/...ent_platforms_
Poinformowałem ich, że wiem o osobach które instalowały na dwóch różnych platformach. Człowiek przekierował mnie do kogoś ważniejszego, support techniczny czy jakoś tak.
Tam ponownie poinformowano mnie jak wyżej, że nie ma takiej możliwości. Czyli, że jeśli zainstaluję na Windows to drugi komputer musi wyłącznie Windows. A jeśli chcę zainstalować na Mac Os to trzeba kupić kolejną licencję. Potwierdzałem to z nim kilka razy żeby była jasność że się dobrze rozumiemy.
Wtedy pokazałem mu ten link który wkleił: @ku6i
https://forums.adobe.com/thread/2108890
Zostałem ponownie przekierowany do innej osoby, która stwierdziła że nie ma na to reguły i trzeba rozpatrywać indywidualnie poszczególny numer licencji. Są na rynku różne wersje licencji (nawet tych boxowych) i każda może mieć w tej kwestii różne zasady.
Ja przy zakupie licencji adobe miałem do wyboru zakup klucza dla win lub mac, wybrałem wersje win i po rejestracji poprosiłem support o konwersje z EN na PL, support po kilku godzinach zaakceptował prośbę i dodał klucz WIN PL do mojego konta, przy okazji pytałem o liczbę instalacji na komputerach i otrzymałem dokładne info że mogę instalować na dwóch maszynach WIN, z których tylko jedna może być aktywna jednocześnie, nie dopuszczają możliwości instalacji klucza WIN na urządzeniu MAC i mieszania systemów.
Ja przy zakupie licencji adobe miałem do wyboru zakup klucza dla win lub mac, wybrałem wersje win i po rejestracji poprosiłem support o konwersje z EN na PL, support po kilku godzinach zaakceptował prośbę i dodał klucz WIN PL do mojego konta, przy okazji pytałem o liczbę instalacji na komputerach i otrzymałem dokładne info że mogę instalować na dwóch maszynach WIN, z których tylko jedna może być aktywna jednocześnie, nie dopuszczają możliwości instalacji klucza WIN na urządzeniu MAC i mieszania systemów.
Krótkie pytanie: kupiłeś LR? Bo jeśli mowa o innym oprogramowaniu Adobe, to tam sprawa wygląda nieco inaczej, więc Twój przypadek to inna para kaloszy :)
Tak, LR osobny klucz i paczka adobe osobno, potraktowano to identycznie mimo że LR nie ma wersji PL.
Dlaczego LR wywala mi TIFFy i NEFy " przerabiane" na koniec danego folderu ?
z panelu develop przez G wejdź do library z widokiem siatki zdjęć i tam szukaj sortowania nie po dacie dodania a po nazwie
dzięki... jak ja to przestawiłem...?
być może gdzieś jest skrót klaw który człowiek niechcący naciska, ale też mi się to przestawia
Szukam, szukam najść nie mogę.
Jak w LR zarchiwizować zdjęcia wraz ze zmianami ?
Mam w LR folder np. 2015 z podfolderami, siedzą tam poobrabiane już NEF-y. Jako że wszystko tam porobiłem, wywołałem co chciałem itd. po co ma mi to siedzieć na dysku roboczym ? Przeniósłbym na inny dysk żaby spoczywało jako archiwum. Ale jak to zrobić, żeby nie potracić całej obróbki ?
zbyszekD7000
02-07-2016, 10:54
Przenieść razem z plikami XMP
kolorowooka
02-07-2016, 11:46
Przenieść całe foldery. W Library przeniesiony folder będzie miał ciemniejszy napis ze znakiem zapytania. Wystarczy prawoklik i wybrać opcję Znajdź folder i wtedy wskazać gdzie go przeniosłeś.
Czyli generalnie w LR nie ma takiej opcji, tylko trzeba to zewnętrznie zrobić, z tego co rozumiem ?
Generalnie pliki nef (raw) nie zawierają w sobie zapisanych zmian z LR, dlatego obok nefów powinny być pliki xmp i taki zestaw plików przenosisz w windows/mac na inny dysk/partycję
do tego można zarchiwizować katalog library (zazwyczaj na dysku C)
Pliki XMP nie zawierają sobie wszystkich zmian (m.in. o nadanych etykietach) wykonanych w LR. Wszystkie zmiany przechowuje biblioteka (library), i ją razem z plikami RAW (NEF) musisz zarchiwizować. Pliki XMP nie są konieczne, ale mogą być przydatne (np. w przypadku uszkodzenia biblioteki, gdy nie miało się jej kopii zapasowej).
O widzisz, to znów się czegoś nauczyłem
wybaczcie za lamerskie pytanie, ale nie siedziałem na LR ze dwa lata.
w jaki sposób sprawić, żeby foldery w tym widoku sortowały mi się od najnowszego ?
wydawało mi się, że kiedyś jeszcze na 5tce nie było z tym problemu, a teraz za cholerę nie mogę tego zrobić.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/Zrzut20ekranu202016070320o20123406_zpsyr-1.jpg
źródło (http://s1347.photobucket.com/user/cichy70/media/Zrzut%20ekranu%202016-07-03%20o%2012.34.06_zpsyrtakors.jpg.html)
Henio Jawa
03-07-2016, 15:16
Czyli generalnie w LR nie ma takiej opcji, tylko trzeba to zewnętrznie zrobić, z tego co rozumiem ?
Ma jak najbardziej.
Masz w widoku Library panel Folders.
Tam możesz przenosić pliki pomiędzy katalogami na dysku.
Jak masz pliki xmp to też je przeniesie.
Pliki XMP nie zawierają sobie wszystkich zmian (m.in. o nadanych etykietach) wykonanych w LR. ...
Jeśli "etykiety" to Keywords lub Labels to są one zawarte w xmp.
Nie ma kopi wirtualnych ani historii edycji.
XMP jest fenomenalne przy korzystaniu równolegle z LR i Bridge.
Hmm dzięki za odpowiedzi. Jest tylko jedno ale. Nie wynalazłem u siebie XMP.... Jest jakby, tylko katalog *.lrcat.
Henio Jawa
04-07-2016, 08:06
Hmm dzięki za odpowiedzi. Jest tylko jedno ale. Nie wynalazłem u siebie XMP.... Jest jakby, tylko katalog *.lrcat.
Ta Pani nauczy Cię wielu niezwykłych rzeczy:
https://blogs.adobe.com/jkost/tag/xmp-sidecar-files
Heh, widać że Pani doświadczona :P Cuś mnie nauczyła, dziękuję.
Czy jest taka mozliwosc, aby utworzony przeze mnie profil, z automatu przypisywal sie do importowanych zdjec z konkretnego obiektywu (aparatu i obiektywu).
Oczywiscie moge to zrobic recznie juz po imporcie, filtrujac zdjecia po obiektywie i przypisujac im konkretny profil. Ale to zawsze zabiera troche czasu. Dlatego pytam.
Carlos_lo
17-07-2016, 14:06
tak, po prawej stronie masz liste profili (wersja CC) przy imporcie, przejrzyj sobie dokladnie okno importu i opcje tam dostepne, ostatnio nawet sie zirytowalem, bo wszystkie importy mialy szum, okazalo sie, ze podczas jednej sesji przypisalem profil ocieplajacy i pamietal go przy nastepnych importach
--------
no signature
Carlos_lo
17-07-2016, 15:19
hm chyba napisalem o presetach;) http://blogs.adobe.com/jkost/tag/lens-correction-profiles
--------
no signature
2pompony
17-07-2016, 16:10
Czy jest taka mozliwosc, aby utworzony przeze mnie profil, z automatu przypisywal sie do importowanych zdjec z konkretnego obiektywu (aparatu i obiektywu).
Oczywiscie moge to zrobic recznie juz po imporcie, filtrujac zdjecia po obiektywie i przypisujac im konkretny profil. Ale to zawsze zabiera troche czasu. Dlatego pytam.
Można tak zrobić (i to nawet prosto), ale skoro narzekasz na czas - to rozwiązanie o które pytasz zabierze Ci więcej czasu.
Oto czemu: jeśli zachowujesz się jak normalny użytkownik LRa i po imporcie dokonujesz selekcji, a potem usuwasz nieudane klatki (nieostre, nietrafione, krzywe, źle skadrowane, itp), to z zaimportowanej setki zostanie Ci mniej niż setka - powiedzmy 70 dla przykładu. Jeśli teraz zadasz im profil obiektywu - LR zużyje mniej czasu na zaaplikowanie go 70 zdjęciom, niżby musiał zużyć na zaaplikowanie go całej setce przy imporcie. Czyli per saldo zakładanie profili przy eksporcie będzie trwało dłużej, niż potem aplikowanie go dopiero po selekcji mniejszej ilości zdjęć.
Widzę natomiast z Twojego pytania, że żeby zaaplikować profil obiektywu całemu importowi z danego dnia/sesji filtrujesz najpierw wszystkie zdjęcia dokonane jednym szkłem, zadajesz im profil, potem filtrujesz na szkło następne, zadajesz profil następnego szkła, i tak dalej... Wierzę, że to moze przyprawiać o zawrót głowy i to może trwać długo, ale mam na to radę.
Stwórz sobie jeden preset pod nazwą powiedzmy 'Profil Defaultowy Obiektywu', w którym oczywiście będą tylko dane dotyczące oprofilowania szkła i nic poza tym. Jeśli teraz zaznaczysz grupę plików zrobionych różnymi szkłami i wszystkim zadasz preset o jakim mówię - LR każdemu zdjęćiu nada profil obiektywu, jakim było zrobione. Inaczej mówiąc nie musisz filtrować zdjęć pod kątem tego, czym były robione, zaznaczać coraz to nowe grupy, i w ogóle mieć cały ten upierd z sortowaniem...
Po prostu:
1. Tworzysz jeden preset (byle z głową)
2. Importujesz bez zadawania żadnego profilu
3. Dokonujesz selekcji, czy co tam zwykle robisz
4. Zaznaczasz wszystkie pliki które Ci zostały po skasowaniu nieudanych
5. Zadajesz im jeden preset, a LR odpowiednio przyporządkuje odpowiedni profil do odpowiedniego zdjęcia.
U mnie to działa od wersji bodaj 3 z hakiem, kiedy na to wpadłem...
A jeśli pomimo to uznasz, ze wolisz profil obiektywu zadać automatycznie przy imporcie wszystkim jak leci - nawet tym obrazkom, który potem i tak wyrzucisz - przy imporcie rzuć okiem na prawy panel i tam z czegoś co się nazywa (cytuję z pamięci) Apply during Import czy coś takiego wybierz preset, o jakim napisałem wyżej. Wtedy LR zadba żeby każde zdjęcie dostało odpowiedni profil, jeśli tylko LR nim dysponuje.
bombel, mądrego to i przyjemnie posłuchać.
ja mam tylko jedno szkło, więc u mnie szybciej pójdzie, ale też szukałem podobnej metody.
dziękuję.
Twoje zdrowie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/DSC01619-1.jpg
źródło (http://cichykot.com/zdjecia/DSC01619.jpg)
2pompony
18-07-2016, 12:35
O widzisz - a uprzejmego to i miło poczytać! :)
No i w takim razie wzajemnie - zdrowie odpijam, ale ponieważ przed chwilą wstałem i jest blade przedpołudnie, to jeszcze na tym etapie dnia odpijam mleczkiem!
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/34rhphk-2.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/34rhphk.jpg)
Hej przez przypadek zmieniłem (nie wiem jak) domyśle ustawienia klawiatury dla suwaku ekspozycja. Domyślnie klawisz +/- steruje ekspozycją teraz mam balans bieli, czy ktoś wie jak wrócić do ustawień domyślnych. Z góry dziękuję.
Klawisze +/- nie są przypisane do ekspozycji. Można ich używać z dowolnym suwakiem z zakładki " Basic". Przełącza się je klawiszami , i .
Jaki profil ?? Bo LR ma kilka profili, a bombel napisał tylko o profilach korygujących obiektywy, co i tak opisał źle. Aby taki profil załadować z automatu, wystarczy w domyślnych ustawieniach dla aparatu zapisach, aby ładował domyślny profil obiektywu.
Przy obiektywach, które nie mają domyślnego profilu trzeba taki przypisać - ustawić przy jakimś zdjęciu profil ręcznie i później dać mu, aby zapamiętał jako domyślny.
Natomiast jeśli chodzi o profile kolorystyczne - nie da się tego zrobić z automatu. Preset może zapamiętać tylko jeden konkretny profil i niestety dla różnych obiektywów trzeba ręcznie ten profil wybrać.
2pompony
26-07-2016, 13:30
Gonzo, nie wypowiadaj się na temat rzeczy, o jakich nei masz pojęcia. Ty masz problemy ze zrozumieniem co to jest ogniskowa (służę linkiem jakbyś nie pamiętał), więć idź opowiadać głupoty gdzie indziej.
2pompony
26-07-2016, 14:06
WYPRASZAM SOBIE! Ja nigdzie nie opowiadam jak ty, że ognisko obiektywu leży w innej odległości niż ogniskowa! To jakbyś na poważnie twierdził, że styczna do okręgu to taka prosta, która się z nim nei styka...
Ja takich kretynizmów nie opowiadam, więc żadne 'wzajemnie'.
... Aby taki profil załadować z automatu, wystarczy w domyślnych ustawieniach dla aparatu zapisach, aby ładował domyślny profil obiektywu.
Przy obiektywach, które nie mają domyślnego profilu trzeba taki przypisać - ustawić przy jakimś zdjęciu profil ręcznie i później dać mu, aby zapamiętał jako domyślny.
matko, nawet po 4 piwach nie jestem w stanie tego zrozumieć.
przepraszam, ale po jakiemu to napisane jest ?
Borat1979
26-07-2016, 21:30
matko, nawet po 4 piwach nie jestem w stanie tego zrozumieć.
przepraszam, ale po jakiemu to napisane jest ?
Po "polskiemu" :)
raczej "po polakowemu" ;)
arkadiuszarek
08-08-2016, 20:52
Koledzy , pewnie pytanie które zadam już gdzieś było na tych 57 stronach wątku , ale zapytam bo muszę , jak w chwili obecnej kupić najkorzystniej Lightroom 6 , jaki jest koszt roczny? , czy co roku trzeba płacić za aktualizację ? i gdzie najlepiej kupić? , za porady dzięki z góry , pozdrawiam. Kolega ma Lightrooma 5.5 ale rawów z nikosia 7200 nie otwiera , plik nierozpoznawalny i w tym problem mój..........
Borat1979
08-08-2016, 23:48
Koledzy , pewnie pytanie które zadam już gdzieś było na tych 57 stronach wątku , ale zapytam bo muszę , jak w chwili obecnej kupić najkorzystniej Lightroom 6 , jaki jest koszt roczny? , czy co roku trzeba płacić za aktualizację ? i gdzie najlepiej kupić? , za porady dzięki z góry , pozdrawiam. Kolega ma Lightrooma 5.5 ale rawów z nikosia 7200 nie otwiera , plik nierozpoznawalny i w tym problem mój..........
Nie ma rocznego kosztu bo Lightroom 6 kupujesz raz za ok 600 zł
Opłata roczna a właściwie miesięczna jest za Ligtroom CC. Pakiet dla fotografów Lightroom + Photoshop kosztuje ok 50 zł miesięcznie.
https://creative.adobe.com/pl/plans?store_code=pl
Tylko, że jest to wykupienie usługi na cały rok z możliwością płacenia "miesięcznych rat" w wysokości 12,29euro. Ewentualnie można jednorazowo na cały rok z góry zapłacić 146,71 euro.
Czyli jak się chce na 3 miesiące kupić usługę to się nie da
Tylko, że jest to wykupienie usługi na cały rok z możliwością płacenia "miesięcznych rat" w wysokości 12,29euro. Ewentualnie można jednorazowo na cały rok z góry zapłacić 146,71 euro.
Doprecyzuję: da się wykupić Photoshopa w planach miesięcznych, ale nie w ramach pakietu dla fotografów (bez Lr).
I opłacalność jest w takim wypadku dyskusyjna - trzy razy drożej niż pakiet PS+Lr.
Borat1979
09-08-2016, 11:32
Pytanie po co komu LR na trzy miesiące?
Konwertujesz NEFy do DNG i po problemie.
zbyszekD7000
09-08-2016, 14:56
A kolega mając LR 5.5 może aktualizować wersję LR do ver 5.7.*coś tam
A kolega mając LR 5.5 może aktualizować wersję LR do ver 5.7.*coś tam
I co to ma dać w sprawie NEFów z D7200 ??
zbyszekD7000
09-08-2016, 16:32
Nic, ale może nie wie mając dość starą ver5.5 ;)
Pytanie po co komu LR na trzy miesiące?może na tyle masz kasy? może masz zlecenie teraz a potem robisz sobie wakacje na pół roku a może chcesz kupić na 14 miesięcy a nie na 2 lata? chodziło mi o sam fakt a nie o to czy komuś potrzebne czy nie
arkadiuszarek
09-08-2016, 21:29
Dzięki za info , myślę że zakupiłbym Lr6 pudełkowego za 600pln , lecz z tego co widzę nie jest po polsku , to nie problem , ale polski to polski człowiek się nie zastanawia , czy ten Lr6 CC w pakiecie na abonament miesięczny też jest tylko w języku angielskim? I jeszcze pytanie do GonzoG , na jakim etapie przy imporcie z karty zdjęć do Lr przekonwertować je do formatu DNG aby się pokazały w Lr już jako obrazki?
Borat1979
09-08-2016, 21:55
Nie ma LR po polsku
na jakim etapie przy imporcie z karty zdjęć do Lr przekonwertować je do formatu DNG aby się pokazały w Lr już jako obrazki?
Importujesz i obrabiasz, po jaka cholerę chcesz konwertować?
1. Ostatnia wersja LR z polskim językiem, to była chyba 3-ka, o ile w ogóle był LR po polsku. 4, 5 i 6/CC nie mają języka polskiego.
2. O jakich etapach piszesz ?? importowanie zdjęć ma jeden etap - importowanie. A konwersję do DNG trzeba zrobić przed importem. Jest od tego program "DNG Converter"
Konwertujesz i dopiero te pliki importujesz do Lr.
Wersja pudełkowa kosztuje 529zł.
Borat1979
09-08-2016, 22:04
Ale po co cokolwiek konwertować skoro LR obsługuje pliki z D7200?
To Adobe kłamie jak z nut...
2pompony
09-08-2016, 22:38
Uporządkuję temat co otwiera co:
1. LR 6/CC jak najbardziej obsługuje NEFy z D7200. Mając LR6 lub CC nic nie trzeba konwertować, wystarczy jak zwykle zaimportować pliki i od razu widać je jak obrazki (tu jest tabela kompatybilności (https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html)).
2. Wszystkie wersje poniżej 6 (czyli LR 1-5.x) NIE obsługują D7200 i wtedy trzeba użyć osobnego programu DNG Converter przed importem, żeby niższa wersja zobaczyła obrazek, jaki wypluł D7200
O jakich etapach piszesz ?? importowanie zdjęć ma jeden etap - importowanie. A konwersję do DNG trzeba zrobić przed importem. Jest od tego program "DNG Converter"
Niekoniecznie. Podczas importu można sobie zażyczyć import w dwóch etapach, mianowicie pierwszy etap jako konwersję NEFów do formatu DNG, a drugi jako zaimportowanie samych DNG. Haczyk polega na tym, że LR musi obsługiwać dany format NEFa, więc wersje starsze LRa nie skonwertują NEFów z nowszych puszek.
Chodzi o starsze wersje.
Borat1979
09-08-2016, 23:02
Chodzi o starsze wersje.
Ale mowa o zakupie LR6 wiec konwersja to tylko strata czasu.
To Adobe kłamie jak z nut...
Aparaty, których obsługę dodano w LR6
Canon EOS 5Ds
Canon EOS 5Ds R
Canon EOS 750D (Rebel T6i, Kiss X8i)
Canon EOS 760D (Rebel T6s, Kiss 8000D)
Canon EOS M3
Casio EX-ZR3500
Fujifilm X-A2
Fujifilm XQ2
Hasselblad Stellar II
Nikon D5500
Nikon D7200
Olympus OM-D E-M5 II
Olympus Stylus SH-2
Olympus Tough TG-4
Panasonic Lumix DMC-GF7
Panasonic Lumix DMC-ZS50 (DMC-TZ70, DMC-TZ71)
Samsung NX500
To że 6 obsługuje to wiemy, chodziło o pozostanie na wersji 5 i konwersje.
Niekoniecznie. Podczas importu można sobie zażyczyć import w dwóch etapach, mianowicie pierwszy etap jako konwersję NEFów do formatu DNG, a drugi jako zaimportowanie samych DNG. Haczyk polega na tym, że LR musi obsługiwać dany format NEFa, więc wersje starsze LRa nie skonwertują NEFów z nowszych puszek.
Tak interpretując "etapowość", to każdy import jest etapowy... najpierw jeden plik, potem drugi, potem trzeci...
2pompony
10-08-2016, 02:10
Gonzo, jak zwykle nic nie rozumiesz, a jeszcze dodatkowo pogłębiasz to wrażenie głupotą swoich uwag. Nie chodzi o to, że pierwszym etapem jest zaimportowanie jednego pliku, drugim etapem import drugiego, potem trzeciego, i tak dalej...
Jak już chcesz używać ironii, to rób to tak, żeby przy okazji z siebie samego idioty nie robić.
Etapowość polega na tym, że w pierwszym etapie LR bierze wszystkie NEFy i konwertuje je do formatu DNG, a w drugim etapie wszystkie skonwertowane w pierwszym etapie dngi importuje, opuszczając po drodze NEFy. I robi się to w zmieniając ustawienia w oknie importu. Kumasz?
1. Konwersja
2. Import nie bezpośrednio NEFów, tylko efektów etapu 1.
Jak boga kocham, prościej się tego objaśnić nie da, więc jeśli jeszcze nie pojmujesz, jest z tobą gorzej, niż myślałem.
arkadiuszarek
10-08-2016, 22:00
Dzięki wszystkim za informacje , już wszystko jasne. Podbiłem temat konwersji , ponieważ pracuję na Lr 5.3 , do którego wrzuciłem plik ze spolszczeniem , wszystko bangla po polsku i jest mi z tym o wiele wygodniej. Teraz nasuwa mi się ostatnie pytanie , czy konwersja NEFów do DNG jest bezstratna na jakości obrazka? Jeżeli ktoś zainteresowany prywatnie spolszczeniem do Lr 5.3 to siem podzielem.
Cześć, chodzi o LR 6 oczywiści
najpierw wprowadzenie potem pytanie
mamy filtr przejściowy, ustawiamy mu jakieś parametry i na zdjęciu powiedzmy w połowie z jakimś przejściem o szerokości nie za dużej nie za małej i ustawiamy go poziomo, czyli linie filtra są równoległe do dłuższego boku zdjęcia. Dolna linia oznacza 0% filtra i jest powiedzmy w 1/3 zdjęcia, środkowa 50%, górna 100% i 2/3. Zrozumiale tłumaczę?
No to będąc cały czas w filtrze przejściowym (graduated) włączam opcję brush, czyli mogę poprawić to i owo w "liniowym" przejściu filtra. Nadal zrozumiale?
Pytanie: czy to linowe przejście od 0% do 100% jest "mieszane" z tym pędzlowym? Bo chcę coś poprawić (domalować) tuż przy linii 0% i szlag mnie trafia bo mi cały czas wychodzi jasny pasek, mimo że filtr ma przyciemniać, a w tym jednym miejscu tak jak by nie widziało tego domalowania.
Z góry dzięki za próby odszyfrowania o co mi chodzi ;-)
2pompony
22-08-2016, 22:13
Nie bardzo wiem co rozumiesz pod pojęciem 'mieszane', ale chyba rozumiem z czym masz problem. Jest przepływ (gradient) i chcesz po nim rysować pędzlem - tylko że pędzel ma inną wartość krycia niż gradient akurat w tym miejscu, więc region pomalowany wyraźnie się odcina, a tego chcesz uniknąć jak sądzę.
Otóż nie jest to akurat proste do opanowania, ale proste do wyjaśnienia: użyj pędzla do malowania po gradiencie, ale ustaw pędzlowi odpowiednio małe krycie (flow albo density). Jeśli weźmiesz do głowy, że oprócz malowania masz też możliwość mazania pędzlem (Erase), a co więcej mazania też z określoną siłą (flow lub density) - to razem malowanie i mazanie o różnych siłach daje Ci nieograniczone możliwości, trzeba się tylko nauczyć z tego korzystać.
Trochę upierdliwe, że trzeba tak kombinować z suwaczkami co jedno ryśnięcie i nie można sobie ustawić trybu przenikania pędzla (np. multiply albo screen), ale spokojnie, gdzieś koło wersji 9 już to dadzą. :)
Dzięki
mieszanie miałem na myśli coś jak multiply właśnie (mnożenie wartości krycia/siły z gradientu i pędzla). Poza tym owszczem gradient ma w tej okolicy blisko 0% do powiedzmy 5% a pędzel flow na 50 a density na 100 i się nie może "namalować". Co najciekawsze jak zaznaczę show selected mask overlay to mi ten obszar ładnie na czerwono podświetla. daję Done i na zdjęciu kiszka - czyli wyłazi jasne/białe spod ciemnicy.
Mazanie na minus i malowanie na plus to wiem ale mi coś nie wychodzi właśnie, być może przez flow/density.
I teraz nie wiem jak ustawić to flow i density żeby pędzlem domalować o takiej samej intensywności jak w tym miejscu ma gradient
2pompony
22-08-2016, 22:50
Jak nei czujesz do końca różnicy pomiędzy density a flow, to na początek ustaw density na 100 (żeby efektu jednak nei ruszać), daj flow na 5% i walcz. Jak będzie mało, nie zwiększaj flow, tylko maźnij 3 razy albo tyle więcej ile będzie potrzeba. A jak jeszcze jest za dużo, to cofnij historię, zmniejsz flow ile się da i spróbuj ponownie.
Prawdę mówiąc wiele zależy od tego, co chcesz osiągnąć, więc nei ma jednej podstawowej i neizmiennej reguły - czasem trzeba tak, czasem inaczej...
Dzięki, już zaczynam rozumieć powoli flow/density - o ile zrozumiałem internetowe poradniki
ale za to odkryłem, że jak dam density na powiedzmy 20 i pomaluję ponownie na obszarze który wcześniej miał 100 (flow niezmienione) to się robi na 20, tak jak by tego na 100 nie było w tym miejscu
ehhh jutro powalczę ze zrozumieniem tego, albo odkryję nowy sposób jak zamalować te jasne partie wyłażące
dzięki
ale przy okazji się nauczyłem nowych rzeczy o pędzlach i gradientach
jak się kliknie na tą kropkę na obrazku oznaczającą "początek" malowania ale z wciśniętym altem to można myszką sterować moc czy intensywność nałożonego efektu, czyli mając np. exposure na +20, contrast na -35, shadows na +5, i ciągnąc myszą w lewo (z altem) się nam te ustawienia płynnie wyzerują. Albo drugi sposób na to samo to tam na górze panelu z efectem po prawej jest czarno-szara strzałka, jak się kliknie to się zwijają całe ustawienia pędzla czy gradientu a mamy suwak amount
2pompony
22-08-2016, 23:12
Dopiero teraz do mnie dotarło, co miałeś na myśli mówiac o mieszaniu krycia... :)
Otóż działanie pędzla na gradiencie jest właśnie takie jak piszesz: multiply, tzn. jak masz gradient od 100% - 0%, to pomalowanie przykładowo pędzlem o flow 50% w żadnym miejscu nie zrobi z maski siły 100% + 50% = 150%. Tam gdzie siłą gradientu będzie blisko 100, pomalowanie pędzlem nic nie da. W miejscu gdzie gradient ma siłę powiedzmy 30%, pomalowanie pędzlem o flow 50% będzie widoczne i odpowiednio mocniejsze.
To samo z mazaniem, tylko w drugą stronę.
Natomiast nie można niestety ustalić sobie co się w danej chwili chce, czy multiply, czy screen, czy może coś innego.
ale za to odkryłem, że jak dam density na powiedzmy 20 i pomaluję ponownie na obszarze który wcześniej miał 100 (flow niezmienione) to się robi na 20, tak jak by tego na 100 nie było w tym miejscu
Bo density działa zupełnie inaczej - reguluje nie krycie pędzla, tylko siłę efektu ustawionego suwakami. Czyli jak gradient przyciemnia o 3 EV (ustawione suwakiem), to density na 50% ustawia, że przyciemnienie działa tylko do połowy, czyli o 1,5 EV.
Otóż działanie pędzla na gradiencie jest właśnie takie jak piszesz: multiply, tzn. jak masz gradient od 100% - 0%, to pomalowanie przykładowo pędzlem o flow 50% w żadnym miejscu nie zrobi z maski siły 100% + 50% = 150%.
Tam gdzie siłą gradientu będzie blisko 100, pomalowanie pędzlem nic nie da. W miejscu gdzie gradient ma siłę powiedzmy 30%, pomalowanie pędzlem o flow 50% będzie widoczne i mocne jak 80% (na oko).myślałem o mnożeniu a nie dodawaniu, ale może masz rację, chociaż jak masz gradient blisko 0% to pomalowanie na flow 50% daje ... no właśnie ile? 0 czy 50% ?
bo wydaje mi się że 0(mimo pokazywania na czerwono, że zamalowało się to miejsce), choć może nie umiem tego zastosować (pomalować) odpowiednio.
2pompony
22-08-2016, 23:29
Ciężkie pytania zadajesz... :(
Należałoby zrobić jakiś test i zobaczyć, czy to jest pełne dodawanie (30%+50% = 80%), czy może jakiś rodzaj mnożenia (30% + 30/2 = 45%), czy jeszcze coś innego o bardziej skomplikowanym algorytmie... Co do wartości liczbowych, to się pospieszyłem, bo to niekoniecznie musi być jak początkowo napisałem 80%, może być tez mniej - choć oczywiście pomalowanie czyni maskę ciemniejszą, tylko liczbowo nei umiem podać o konkretnie ile procent...
Dla mnie ważne, że zamiast procentami krycia, lepiej się zająć tym, czy wizualnie już jest to, co się chciało osiągnąć, czy trzeba jesze maznąć ze dwa, trzy razy. Dlatego ja wolę pracować na małym flow i ewentualnie mazać pędzlem po kilka razy, niż wyliczać konkretnie ile % flow zadać i raz przejechać pędzlem, a potem ewentualnie odkręcać...
Carlos_lo
23-08-2016, 09:15
swego czasu natrafilem na ta strone, ktora przedstawia tryby prac warstw w PS i arytmetyke, moze sie komus przyda http://photoblogstop.com/photoshop/photoshop-blend-modes-explained, mysle ze podobnie dziala na LR
--------
no signature
Ciężkie pytania zadajesz... :(
Należałoby zrobić jakiś test i zobaczyć, czy to jest pełne dodawanie (30%+50% = 80%), czy może jakiś rodzaj mnożenia (30% + 30/2 = 45%), czy jeszcze coś innego o bardziej skomplikowanym algorytmie... Co do wartości liczbowych, to się pospieszyłem, bo to niekoniecznie musi być jak początkowo napisałem 80%, może być tez mniej - choć oczywiście pomalowanie czyni maskę ciemniejszą, tylko liczbowo nei umiem podać o konkretnie ile procent...
Dla mnie ważne, że zamiast procentami krycia, lepiej się zająć tym, czy wizualnie już jest to, co się chciało osiągnąć, czy trzeba jesze maznąć ze dwa, trzy razy. Dlatego ja wolę pracować na małym flow i ewentualnie mazać pędzlem po kilka razy, niż wyliczać konkretnie ile % flow zadać i raz przejechać pędzlem, a potem ewentualnie odkręcać...
Nie no jasne, też nie robię problemu z wartości liczbowych. Nie jestem taki by liczyć dokładnie ile procent krycia będzie. Tak samo nie ustawiam suwaczków na równe wartości ale by uzyskać dobry efekt.
Co do flov i malowania na kilka razy to też jasne tylko w moim przypadku już mnie krew zalewała jak nie mogłem uzyskać efektu przy mniejszym flow i kilkukrotnym malowaniu.
2pompony
23-08-2016, 12:49
Co do flov i malowania na kilka razy to też jasne tylko w moim przypadku już mnie krew zalewała jak nie mogłem uzyskać efektu przy mniejszym flow i kilkukrotnym malowaniu.
OK, to w takim wypadku, jak przy flow rzędu 3% jeszcze jest za dużo i masz za dużo kombinowania, zastanów się albo nad takim zmniejszeniem samego efektu (czyli zmniejszeniem density) żeby osiągnąć to co chcesz, albo już nie nad samą edycją gradientu, tylko zostaw ten gradient w spokoju, wyjdź z niego i załóż nowy pędzel - nie jako maska gradientu, tylko całkiem nowe narzędzie - Brush. Tym sposobem (mając całkiem nowy pędzel na scenie) może łatwiej dojdziesz do interesującego Cię efektu.
odwrotnie: przy delikatnym malowaniu na flow 5% mnie szlag trafiał, że nie ma efektu, który chciałem osiągnąć, dałem flow na 25%, znów mało, 100% też nie malowało tak jak chciałem, stąd pomysł, że ten flow z pędzla był mnożony przez gradient, który w tamtym miejscu miał około 0, czy słusznie nie wiem.
oczywiście szedłem na skróty z tym domalowywaniem przy gradientowym, oczywiście zrobię bruszem to
dzięki
foto4deg
29-08-2016, 16:51
Koledzy, da się na stałe ustawić w Lightroom, aby przy imporcie po lewej stronie dołożyć wybrany katalog? Irytuje mnie wchodzenie w 10 folderów zanim dotrę do najczęściej używanego.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/14188542_1242058259157895_7394291240582364453_o.jp g)
Nie mam maca pod ręką, ale pierwsze co masz na liście to "Biblioteki". Może spróbuj dodać ten często używany folder jako bibliotekę?
Podwójny klik na folderze?
Z tego bo pamiętam to wtedy drzewko się "zapada" do tego podwójnie klikniętego
2pompony
29-08-2016, 23:05
Nie rozumiem pytania.
Przecież jeśli się zaimportuje zdjęcia z nowego katalogu (po makowemu mówiąc nowej teczki), to ta teczka/katalog jest automatycznie dodawany. Nie trzeba nic ustawiać. Przy czym można importować na dwa sposoby: albo po prostu (Ctrl shift I), albo klikając 'dodaj folder' w Library - z tym, że wtedy w oknie i tak się trzeba do niego doklikać.
Natomiast w kwestii wklikania się do nowopowstałego folderu, wystarczy się odpowiednio zorganizować: albo trzymać wszystkie obrazki w jednym nadrzędnym katalogu (powiedzmy 'moje wszystkie zdjęcia' a w nim podfoldery) i wyciągnięcie tego nadrzędnego folderu bezpośrednio na dysk - wtedy wklikiwanie się będzie miało tylko 1 kliknięcie, albo alternatywnie - zawsze kończyć pracę na jednym folderze, wtedy LR przy następnym uruchomieniu tego Catalog otworzy ten ostatnio używany folder.
Osobiście radzę po prostu trzymać obrazki w sposób uporządkowany przez siebie, np. D:/moje obrazki/ - co jest proste, wygodne, łatwe w backupowaniu i ogarnięciu myślą człowieka, a nie w różnych przedziwnym miejscach, które proponuje system: C:/Mac/Użytkownicy/waldemarsnela/obrazki/ i dopiero tutaj jeśli jeszce nie głębiej... Nie dziwię się, że takie ciągłę wklikiwanie się irytuje...
Carlos_lo
29-08-2016, 23:13
a linki sa, zeby sie bujac
--------
no signature
foto4deg
30-08-2016, 17:28
Widzę, że mamy problem ze zrozumieniem się :P
Kolega Miroko zna rozwiązanie, dzięki :D
Ostatnio mam coś takie w CS6 że w develop suwak od temperatury po wczytaniu zdjęcia jest zawsze skrajnie po lewej stronie, chwytam go, błyśnie niebieski zafarb i ustawia się sam tam gdzie powinien, nie jest szkodliwe ale nie lubię jak mi w sofcie zaczynają się pojawiać czary mary.
Miał ktoś taki objaw ?
Zibi1970
10-10-2016, 12:21
Hej wam,
mam pytanie czy zauważyliście że po ostatniej aktualizacji LR program dość mocno spowolnił? Mnie to najbardziej objawia się przy ustawianiu WB. Suwak potrafi się na sekundę zaciąć a klik a Auto WB zamraża komputer na 2-3 sekundy. Podobni choć mniejszy lag mam przy Cropowaniu. Po wciśnięciu trawa z pół do 1 sekundy zanim będzie można przesuwać ramką. Macie tak samo?
Hej wam,
mam pytanie czy zauważyliście że po ostatniej aktualizacji LR program dość mocno spowolnił? Mnie to najbardziej objawia się przy ustawianiu WB. Suwak potrafi się na sekundę zaciąć a klik a Auto WB zamraża komputer na 2-3 sekundy. Podobni choć mniejszy lag mam przy Cropowaniu. Po wciśnięciu trawa z pół do 1 sekundy zanim będzie można przesuwać ramką. Macie tak samo?
Tak. 6ka wogóle jest wolna. Może poprawią w następnej i powiedzą, że poprawili wydajność po raz kolejny ☺️
Zibi1970
13-10-2016, 09:30
No ok wiem że LR w wersji 6 jest powolny ale mnie do przedostatniej aktualizacji wszystko chodziło względnie szybko. Nie było sytuacji że ustawienie suwaka WB trwało sekundę lub dwie a teraz tak mam i szlag mnie trafia przy przesuwaniu suwaka a kliknięcie pipetą WB to już katastrofa bo do 3 sekund muszę czekać na reakcję programu. Nic sam nie zmieniałem w systemie W10.
zbyszekD7000
13-10-2016, 11:57
To może być wina systemu bo Win10 po czasie przymula
To może być wina systemu bo Win10 po czasie przymula
Jak każdy Windows od czasu W95...
Zibi1970
13-10-2016, 13:09
Jak każdy Windows od czasu W95...
Tyle że to się stało z dnia na dzień, zaraz po tym jak się LR zaktualizował.
Nie bardzo wierzę w winę windowsa a to z tego powodu że cała reszta funkcji: ostrzenie, odszumianie, ustawianie EV i tym podobnych) działa tak jak działała czyli realtime Więc windows nie mógł wybiórczo się przymulić :-). PS-y też działa jak wcześniej tylko LR kuleje.
zbyszekD7000
13-10-2016, 13:35
Jak od razu po aktualizacji LR to to masz jasność :)
Przecież to normalne, że Adobe wypuszczając kolejną wersję, musi coś zepsuć... ale zamiast testy robić wewnętrznie, to uważa użytkowników za testerów.
W kolejnej wersji (pewnie gdzieś za pół roku) poprawią to, ale popsują coś innego.
Zibi1970
13-10-2016, 14:28
OK rozumiem.
Czy jest możliwość aby zainstalować wcześniejszą wersję LR ? Czy adobe ma jakieś miejsce gdzie publicznie udostępnia starsze wersje swoich programów? Możecie podać jeśli znacie.
Ach dodam że używam LR 6 nie CC.
ps. z niecierpliwością czekam na AFINITY PHOTO.
A capture one próbowałeś?
Koledzy pomocy.
W ostatnich dniach nabyłem 6 i teraz pytanie.
Jak zrobić aktualizacje do wersji 6.5 jeśli to możliwe, ponieważ potrzebuję tą wersję do obróbki rawów z D500.
Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienie, bo ja w tym temacie to słabo.
Zibi1970
14-10-2016, 08:59
PiKa,
tak kiedyś próbowałem w wersji od 4.5 do 6 i niestety program mi nie leży. Nie lubię przeskakiwać między zakładkami aby użyć kolejnej funkcji programu. Najbardziej jednak odstraszało mnie ratowanie przepaleń. Nie wiem jak teraz w najnowszych wersjach jest ale kiedyś działało to wg mnie bardzo słabo.
Najbardziej w ergonomii pasuje mi egzotyczny SILKYPIX. Program jako jeden z pierwszy pozwalał w pełni używać dwóch monitorów i tak też miałem zrobione że jeden ekran to praktycznie samo zdjęcie a drugi to wszystkie możliwe rolety. Praca więc była szybka i przyjemna. Niestety od wersji 5 program już działał zbyt wolno na moim kompie i musiałem poszukać innego odRawiacza. No i wybór padł na LR bo był szybki na moim komputerze i szybko dochodziłem do efektów mnie zadawalających. No i niestety sytuacja wraca ja bumerang teraz LR zaczyna coraz gorzej działać.
ps. Jako że problem ciąży mi na wątrobie to mocno przysiadłem przy programie aby znaleźć jakieś rozwiązanie i znalazłem coś. W Preferencjach w zakładce Performance znalazłem zaznaczenie, którego wcześniej nie było a zaznaczenie to mówi że program przyśpieszy przy obrabianiu zdjęć gdyż będzie używał zdjęć preview a nie fizycznych rawów natomiast już przy eksporcie użyje oryginalnych plików. Faktycznie u mnie te funkcje, które wolno działały znacząco przyśpieszyły. Nie jest to poziom z poprzedniej wersji ale już akceptowalnie dla mnie.
Może się to komuś przyda.
ps. Ponawiam pytanie czy możecie podać adres ftp czy czegoś podobnego u adobe aby ściągnąć wcześniejsze wersje LRa
tak kiedyś próbowałem w wersji od 4.5 do 6 i niestety program mi nie leży. Nie lubię przeskakiwać między zakładkami aby użyć kolejnej funkcji programu.
Jest na to sposób - własna zakładka zawierająca wyłącznie takie narzędzia, jakie sam sobie wybierzesz.
Najbardziej jednak odstraszało mnie ratowanie przepaleń. Nie wiem jak teraz w najnowszych wersjach jest ale kiedyś działało to wg mnie bardzo słabo.
Nie zauważyłem, żeby było gorzej niż w Lightroomie...
ps. Ponawiam pytanie czy możecie podać adres ftp czy czegoś podobnego u adobe aby ściągnąć wcześniejsze wersje LRa
https://helpx.adobe.com/pl/lightroom/kb/lightroom-downloads.html
to wystarczy ?
Koledzy pomocy.
W ostatnich dniach nabyłem 6 i teraz pytanie.
Jak zrobić aktualizacje do wersji 6.5 jeśli to możliwe, ponieważ potrzebuję tą wersję do obróbki rawów z D500.
Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienie, bo ja w tym temacie to słabo.
Masz zainstalowany pewnie program creative cloud adobe, który ma zakładkę do aktualizacji albo w lightroom >help>update.
Zibi1970
14-10-2016, 15:22
koesh,
dzięki bardzo za linka.
Mam tylko pytanie czy masz też linki do nieco późniejszych wersji?
Mnie źle działa tylko ta ostatnia 6.7 więc jeśli masz możliwość podać linka do wersji np 6.5 - 6.6 to byłbym bardzo wdzięczny
https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-downloads.html
Zibi1970
14-10-2016, 15:37
Dzięki bardzo
Mam pytanie do narzekających, że jest coraz gorzej.
Czy próbowaliście wyłączyć wspomaganie GPU?
Edit->Preferences->Performance->Use graphics processor
spróbowałem, jest odrobinę lepiej
Ciekawe, że wyłączenie wspomagania GPU poprawia wydajność ;)
Zibi1970
16-10-2016, 14:22
Mam pytanie do narzekających, że jest coraz gorzej.
Czy próbowaliście wyłączyć wspomaganie GPU?
Edit->Preferences->Performance->Use graphics processor
tak jak też włączałem i wyłączałem wspomaganie i nie widziałem różnicy natomiast dziś odinstalowałem wersję 6.7 i zainstalowałem 6.6 i wszystko wróciło do normy tzn. efekty ustawiania WB, suwania suwakiem WB jest już w czasie rzeczywistym.
A ja zapytam trochę o coś innego. Mam LR6 z katalogiem, cache-em itp. na dysku SSD. Zdjęcia póki co trzymam na zewnętrznym dysku, ale wkrótce kupuję HDD i tam chcę je wrzucić. Czy różnica pomiędzy dyskami HDD 5400 obr./min. i 7200 obr./min. na których będą leżały tylko same zdjęcia jest odczuwalna przy pracy z LR6 w takiej konfiguracji ? Dysk 5400 obr./min. jest cichszy, więc gdyby nie było jakiejś dużej różnicy w stosunku do 7200 obr./min. to wolałbym mieć ciszej w skrzynce :) Co radzicie ?
Ciekawe, że wyłączenie wspomagania GPU poprawia wydajność ;)
Mnie to też zastanowiło. U mnie LR6.7 ze wspomaganiem GTX 780 działa bardzo szybko baz żadnego lagowania. Po wyłączeniu jest trochę gorzej, ale też bez lagów.
Zrobiłem test forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267752
w LR 6.7 z różnymi kartami graficznymi: HD7770, GFX750Ti, Quadro4000 i z wyłączonym GPU.
Wyniki identyczne 6,5 min.
Spojrzałem na wykres:
źródło (http://wuwuwu.net16.net/zsp/LR_Z.PNG)
i wszystko jasne.
Jednak w czasie obróbki użycie GPU podskakuje.
josephebeloki
31-12-2016, 00:07
Pytanie nieco z innej beczki:
Czy można bezpośrednio zamienić .NEF na .JPG
Opcja .DNG jest, ale .jpg nie widzę ;/ A nie chce mi się eksportować , usuwać .nef i znowu importować nowe .jpg ;
Borat1979
31-12-2016, 01:06
Ustaw sobie jpg w aparacie i nie marnuj czasu na coś całkowicie bezsensownego skoro nadal nie rozumiesz jak działa Lightroom.
miron1970
31-12-2016, 22:42
Witam,
mam pytanie do kolegów czy LR 6 obsługuje pliki NEF z Nikona D5 ?
Chodzi mi o otwieranie NRFa bez konwersji NEFów do formatu DNG.
Czy też jestem skazany na LR CC ?
Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi i z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Pozdrawiam...
Wedle tej listy: https://helpx.adobe.com/pl/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html
Nikon D5 jest obsługiwany przez LR od wersj 6.5
Zakupiłem w końcu LR6 po wielu latach z LR4 i cholera mnie strzela z suwakami. W LR4 było tak, że po najechaniu na suwak touchpadem i przesuwaniu po nim, wartości zmieniały się o jeden skok (np. WB o 100 K, ekspozycja o 0,1 EV). I było to bardzo wygodne. Natomiast w LR6 przeskakują o przedziwne, z czapy wzięte wartości. Przejrzałem większość ustawień, nic nie znalazłem. Czy ktoś już z tym walczył?
najazd kursorem na suwak i strzałkami na klawiaturze spróbuj
tak samo najazd kursorem na liczby obok suwaka i strzałkami albo ... przesuwanie kursorem nad liczbą (pojawiają się wtedy obok kursora takie małe strzałki) i wtedy skokowo się zmienia
Jak najedziesz na suwak i nie klikniesz, to kółko/przesuwanie stron na touchpadzie robi minimalny skok suwaka.
Jak klikniesz na suwak, to skok jest większy.
Jak najedziesz i nie klikniesz to kółko nie przewija panelu z suwakami góra/dół?
notdot, najazd i użycie strzałek (tylko góra/dół), wiem że działa, ale chcę robić korektę bez odrywania dłoni od touchpada. A najazd na liczbę obok suwaka i suwanie po niej powoduje mnie więcej to samo co na suwaku, czyli lipa.
GonzoG, jak klikam na suwak, to przeskakuje on w miejsce kliknięcia, czyli nadaje korektę. Też nie to.
Dodam, że touchpad z MacBooka no i MacOS.
No to nie wiem, u mnie najazd na liczbę, pojawiają się strzałki obok kursora, klik, lewo/prawo skokowo zmienia
Ok, ale to oderwanie dłoni od touchpada, a nie o to mi chodzi ;)
Źle wytłumaczyłem, myszką to robisz, kursor najazd na liczbę lewy klik, trzymasz i przesuwasz kursorem nie strzałkami na klawiaturze, strzałki się wyświetlają obok kursora
josephebeloki
05-01-2017, 13:46
Ustaw sobie jpg w aparacie i nie marnuj czasu na coś całkowicie bezsensownego skoro nadal nie rozumiesz jak działa Lightroom.
Jak kiedyś liźniesz Lightrooma to będziemy gadać.
Jak nie masz nic ciekawego do wniesienia to się nie udzielaj.
Dla Twojej niewiedzy, dodam, że można sobie napisać plugin w bardzo prosty sposób...
Borat1979 => Co za TROLL... nic tylko ględzi co wątek.
Borat1979
06-01-2017, 21:56
Używam Lightrooma na co dzień i naprawdę nie ma większego idiotyzmu jak import NEFa tylko po to żeby zrobić z niego jpega i ponownie importować go do LR.
Carlos_lo
06-01-2017, 23:02
chyba od organizacji fotek jest bridge, ale ja nie uzywam, natomiast fakt, wrzucanie jpg do katalogu moze spowodowac srozwolnienie;)
przemysllaw
13-01-2017, 05:44
Taka sytuacja:
Musiałem przenieść wszystkie zdjęcia z jednego dysku zewnętrznego na drugi. Po przeniesieniu zdjęć, otwieram sobie LR i importuję zdjęcia z nowego dysku. Wszystko się ładnie ułożyło w folderach, tak samo jak na starym dysku. Problem w tym, że w zaimportowanych zdjęciach mam gołe RAW-y, ale kiedy klikam w "All photographs" na samej górze to w tych samych zdjęciach są zapisane 'develop settings'. Ma ktoś pomysł, jak te 'develop settings' sprawnie przenieść na zdjęcia zaimportowane z dysku? Albo żeby te zdjęcia po prostu "przypomniały" sobie, że są już obrobione?
Próbowałem otwierać lightroom różnymi backupami, importowałem zdjęcia na otworzonych dwóch róznych .lrcat ale nic nie działa. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to kopiowanie ustawień ze zdjęć w "All photographs" do tych samych zdjęć w dysku WD. Tylko że obrobionych zdjęć jest kilka tysięcy, a obróbka każdego jest oczywiście indywidualna, więc do każdego zdjęcia musiałbym kopiować ustawienia pojedynczo.
Taka sytuacja:
Musiałem przenieść wszystkie zdjęcia z jednego dysku zewnętrznego na drugi. Po przeniesieniu zdjęć, otwieram sobie LR i importuję zdjęcia z nowego dysku.
Jeszcze takiej sytuacji nie przerabiałem.
Na tyle ile znam program to nie wydaje mi się konieczne ponowne importowanie zdjęć, skoro wcześniej te RAW-y były już zaimportowane.
Nie wystarczy wskazać nową lokalizację RAW-ów (jeśli się zmieniła) ?
przemysllaw
13-01-2017, 18:06
Tak, tak, wcześniej właśnie nie importowałem tylko odnajdywałem ścieżkę. Tyle że trochę zdjęć w bibliotece jest dużo i jeśli do każdej sesji musiałbym odnajdować ścieżkę to trochę potrwa. Poza tym nie wiem czy wtedy w LR odtworzy mi się hierarchia folderów taka sama jak na dysku.
Borat1979
13-01-2017, 19:42
Tak, tak, wcześniej właśnie nie importowałem tylko odnajdywałem ścieżkę. Tyle że trochę zdjęć w bibliotece jest dużo i jeśli do każdej sesji musiałbym odnajdować ścieżkę to trochę potrwa. Poza tym nie wiem czy wtedy w LR odtworzy mi się hierarchia folderów taka sama jak na dysku.
Klikasz prawym na główny katalog w LR wybierasz "update locationof folder" wybierasz głowny katalog na nowym dysku i już. Lightroom zmieni sobie ścieżki do plików i folderów.
Inny sposób to eksport całego katalogu na nowy dysk. Utworzenie nowego katalogu w LR i zaimportowanie katalogu z nowego dysku.
przemysllaw
14-01-2017, 14:07
Klikasz prawym na główny katalog w LR wybierasz "update locationof folder" wybierasz głowny katalog na nowym dysku i już. Lightroom zmieni sobie ścieżki do plików i folderów.
Inny sposób to eksport całego katalogu na nowy dysk. Utworzenie nowego katalogu w LR i zaimportowanie katalogu z nowego dysku.
Nie jestem pewien czy rozumiem, bo w Lightroomie wciąż poruszam się nieintuincyjnie, ale u mnie to wygląda tak (http://i.imgur.com/F8YuOPt.png).
Wszystkie zdjęcia trzymam na dysku zewnętrznym, którego aktualnie na zdjęciu nie widać w sekcji "Folders".
kolorowooka
14-01-2017, 15:24
Musisz najpierw zaznaczyć jaki folder chcesz odnaleźć, będzie on niepodświetlony ze znakiem zapytania. Potem prawoklik i wybierasz opcję "find missing folder" Ważne jest, żebyś to robił z poziomu zakładki Folders a nie catalog.
Tylko zanim to zrobisz musisz cofnąć, czyli usunąć ten nowo zaimportowane foldery z nowego dysku.
Tak to wygląda w LR5
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/Screen20Shot202017011420at20132900-1.png
źródło (http://s157.photobucket.com/user/kasiastas/media/Screen%20Shot%202017-01-14%20at%2013.29.00.png.html)
przemysllaw
14-01-2017, 22:58
Musisz najpierw zaznaczyć jaki folder chcesz odnaleźć, będzie on niepodświetlony ze znakiem zapytania. Potem prawoklik i wybierasz opcję "find missing folder" Ważne jest, żebyś to robił z poziomu zakładki Folders a nie catalog.
Tylko zanim to zrobisz musisz cofnąć, czyli usunąć ten nowo zaimportowane foldery z nowego dysku.
Tylko, że u mnie jest trochę inna sytuacja. Nowy dysk nazywa się WD 2017 i jak widać nie ma go w sekcji "Folders". Nie mogę więc zrobić prostego "Find missing folder", bo gdybym mógł to bym już to zrobił ;)
Jeszcze raz wyjaśnię. Dawniej wszystkie zdjęcia trzymałem na dysku TOSHIBA EXT (widać w folderach). Niestety dysk się uszkodził i musiałem przenieść wszystkie zdjęcia na nowo zakupiony dysk WD 2017 (nie ma go w folderach). Lghtroom oczywiście widzi wszystkie zdjęcia ze starego dysku, ale nie może zlokalizować ich plików fizycznie, bo te są na nowym dysku (w takiej samej hierarchii jak na starym).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/F8YuOPt-1.png
źródło (http://i.imgur.com/F8YuOPt.png)
I teraz tak: mogę wejść w "All photographs" i tam po kolei odnajdywać ścieżki, ale jest to pracochłonne.
Mogę także: usunąć wszystkie zdjęcia z biblioteki i zaimportować na nowo - wtedy będę miał folder WD 2017 z ładnie odtworzoną hierarchią, ale zdjęcia będą surowe, bez narzuconych wcześniej obróbek.
Nie ma go w sekcji folders, bo LR o nim nie wie - to nie eksplorator Windowsa ;) . Kliknij na Toshiba, rozwiń drzewo i zrób tak, jak kolorowooka radzi. Wszystko wróci do normy.
EDYTA: odpowiedziałem w tej samej minucie, co kolorowooka :) ale jak zwykle dama musi być pierwsza :mrgreen:
I jeszcze jedno: przemysllaw - po co Ci pliki JPEG i RAW w jednym katalogu? Twój screen pokazuje, że tak masz. I wrzuć zdjęcia tych wnętrz do działu architektura do oceny - lubię wnętrza :mrgreen:
kolorowooka
14-01-2017, 23:44
Aby Lightroom pamiętał to co zrobiłeś z danym zdjęciem, musisz mu wskazać nową lokalizację. Robisz to przez zakladkę Folders a nie All photographs.
W zakładce Folders klikasz na TOSHIBA EXT (folder który zna i tak zapamiętał LR), ten się rozwinie i pokaże foldery ze zdjęciami nad którymi pracowałeś. Wtedy klikasz prawą myszką na dany folder i dajesz FIND MISSING FOLDER. Pokaże się okno wyszukiwania w komputerze i wtedy wskazujesz nowy dysk i foldery.
przemysllaw
15-01-2017, 02:23
Aby Lightroom pamiętał to co zrobiłeś z danym zdjęciem, musisz mu wskazać nową lokalizację. Robisz to przez zakladkę Folders a nie All photographs.
W zakładce Folders klikasz na TOSHIBA EXT (folder który zna i tak zapamiętał LR), ten się rozwinie i pokaże foldery ze zdjęciami nad którymi pracowałeś. Wtedy klikasz prawą myszką na dany folder i dajesz FIND MISSING FOLDER. Pokaże się okno wyszukiwania w komputerze i wtedy wskazujesz nowy dysk i foldery.
No tak, ale efekt jest taki jak pisałem - muszę każdy folder "findować" oddzielnie. Teoretycznie mógłbym kombinować przez stworzenie na starym dysku jakiegoś nadrzędnego folderu - wtedy "findowałbym" tylko jeden folder. Ale ten dysk jest już niestety tylko do odczytu (nie wiedzieć czemu zmienił format plików po aktualizacji systemu komputera) :(
No nic, poklikam sobie wieczorem. Dzięki za rady :)
I jeszcze jedno: przemysllaw - po co Ci pliki JPEG i RAW w jednym katalogu? Twój screen pokazuje, że tak masz. I wrzuć zdjęcia tych wnętrz do działu architektura do oceny - lubię wnętrza :mrgreen:
Do niektórych sesji na drugiej karcie zapisuję sobie jgeg tak zapasowo. W jednym folderze wydaje mi się najlogiczniej. Jakieś rady w tym temacie? ;)
przemysllaw Coż-jak kopia bezpieczeństwa, to dla mnie tylko drugi raz RAW. Jpegi nie są dobrym "zapasem", bo w przypadku padu karty z RAWami obróbka jpegów jest moooocno ograniczona, szczególnie przy takich zleceniach, gdzie często trzeba coś gasić, wyciągać z cieni itp. a przy wnętrzach to codzienność ;) Poza tym jpeg też swoje waży i zajmuje niepotrzebnie miejsce na dysku oraz wprowadza lekki bałagan ;) Ale każdy ma swój "workflow", więc robi jak mu najwygodniej.
Krzychumag
16-01-2017, 23:00
Mam takie pytanie co do programu Lightroom. Jaka jest różnica pomiędzy programem Adobe Lightroom 6 Mobile a Lightroom CC.
Borat1979
16-01-2017, 23:52
Mam takie pytanie co do programu Lightroom. Jaka jest różnica pomiędzy programem Adobe Lightroom 6 Mobile a Lightroom CC.
Mobile to zabwawka na iPada z kilkoma podstawowymi fukcjami.
Krzychumag
17-01-2017, 00:05
Nie chodzi mi o iPada. Chodzi mi o to jaka jest różnica pomiędzy wersją Adobe Lightroom 6 Mobile a Lightroom CC. Czy jest jakaś różnica w opcjach pomiędzy obydwoma programami. Jeżeli kupię wersje Mobile to tylko będę używał ją na komputerze stacjonarnym, nigdzie indziej.
Ale Lightroom Mobile, jak nazwa wskazuje, jest tylko na urządzenia mobilne, a nie na komputery: http://www.adobe.com/pl/products/lightroom-mobile.html
Aby korzystać z LR Mobile, musisz kupić abonament na CC, gdzie z automatu dostajesz dostęp do aplikacji PCtowej Lightroom CC. Z tego co widzę, nie ma opcji kupienia tylko Mobile.
Krzychumag
17-01-2017, 10:44
Co chyba źle rozumiałem w tym wszystkim. Jakiś czas temu kolega kupił program Adobe Lightroom 6.0 (chyba nie Mobile, wprowadził mnie w błąd) zainstalował go na laptopie i pobrał aktualizacje do programu. Po aktualizacji ma wersje programu 6.8. Wersję którą kupił jest dostępna na http://allegro.pl/show_item.php?item=6668729394&snapshot=MjAxNy0wMS0xMVQxMzozMzowMFo7YnV5ZXI7ZjNhN zU5M2EzNDE0YmFiYjZjNGI4MDMxZDAxNzhiMWFhNDY1OWM1Y2Y xOGU0YzhiYjNhN2ZlYWZiOTk0NjQ5Mg== Moje pytanie jest następujące czy w tym przypadku trzeba wykupić abonament CC. Chcę serdecznie przeprosić za wprowadzenie w błąd Borat1979 oraz ku6i. Myślę że jest to zwykła wersja do instalowania na komputerze.
Nie trzeba, to zwykła wersja pudełkowa.
Wersje pudełkowe zawsze można było aktualizować w ramach jednej wersji (czyli np. kupić pudełko 5.0 i zaktualizować to 5.3, albo kupić 6.0 i zaktualizować do 6.8). Nie potrzeba do takiej aktualizacji abonamentu CC.
O ile ja kojarzę to mobile jest do pobrania normalnie w google play za darmo, tyle tylko, że nie zsynchronizowany z CC na który trzeba mieć abonament po prostu traci zdecydowaną większość funkcjonalności
Krzychumag
19-01-2017, 15:56
Kolega także zauważył że w wersji box po aktualizacji do najnowszej wersji są nie wszystkie opcje co w wersji Adobe CC.
Lightroom Mobile nie ma żadnej funkcjonalności bez LR CC.
Co do różnic BOX (aktualnie LR 6) i CC - jest kilka:
1. cena
2. Do LR CC można użyć LR Mobile
3. Pewne funkcje dostępne są tylko w LR CC - Adobe już dawno o tym pisało.
4. Część nowych opcji w LR 6 pojawia się dużo później niż w LR CC.
Krzychumag
19-01-2017, 19:17
Jak ktoś wie to proszę napisać jakie są zmiany na chwilę obecną pomiędzy wersją Box a CC.
http://www.adobe.com/pl/products/photoshop-lightroom/versions.html
Krzychumag
19-01-2017, 19:49
Dzięki GonzoG. Zauważyłem że zbyt dużo zmian co do samego programu nie ma. Kto wykupił w CC mam tylko możliwości korzystania z innych programów oprócz samego programu Lightroom.
spiritus
22-01-2017, 16:26
Ktoś wie czy w LR można zapisać zdjęcia zaczynające się od "0"?
Chciałbym uzyskać następujący zapis nazw plików: 001, 002, 003, 004... itd
Często oglądamy rodzinnie zdjęcia na TV z pendriva (najwygodniej).
Niestety oprogramowanie tv nie pozwala na poprawny odczyt plików zapisanych 1, 2, 3, 4...
On to "widzi" tak: 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 2, 20....
Próbuję w LR ustawić sekwencję zaczynającą się od 001 ale program automatycznie zamienia na 1 :/
Borat1979
22-01-2017, 17:17
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/adobeLR1-1.png
źródło (http://norbmaks.vot.pl/photos/nikoniarze/adobe-LR-1.png)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/adobeLR2-1.png
źródło (http://norbmaks.vot.pl/photos/nikoniarze/adobe-LR-2.png)
spiritus
22-01-2017, 17:36
Oooo... dzięki wielkie Borat1979
hydra_ulik
23-01-2017, 19:34
Cześć
Jest szansa na upgrade z LR5.7 na 6, czy tylko zakup nowej wersji w pudełku?
Pzdr
Jest szansa na upgrade z LR5.7 na 6, czy tylko zakup nowej wersji w pudełku?
Możesz zrobić upgrade, ale rzecz jasna będzie płatny. 76.26 € przejście z LR5 na LR6.
hydra_ulik
23-01-2017, 19:42
Jesteś w stanie podać linka do tego "poczynienia"...:) Szukam i widzę tylko kartonowe wersje 6.0
Pzdr
https://www.adobe.com/pl/products/catalog/software._sl_id-contentfilter_sl_catalog_sl_software_sl_mostpopula r_pl.html?start=10
Przy LR masz Pełną wersję. Klikasz kup, zmieniasz na "uaktulnienie". W drugiej kolumnie zaznaczasz z jakiej wersji.
hydra_ulik
23-01-2017, 20:08
Dzięki serdeczne...:)
Krzychumag
28-01-2017, 17:42
Mam takie pytanie co do ustawień programu LR. Jak poprawnie ustawić poniższe ustawienia na zdjęciu poniżej.
źródło (http://pics.tinypic.pl/i/00864/7ueg2lddi83k.png)
tu nie ma pojęcia "poprawnie".
Każde ma ustawienie ma swoje działanie i można z niego korzystać lub nie. Wszystko zależy od preferencji, komputera i sposobu pracy na zdjęciach.
Carlos_lo
01-02-2017, 00:31
Mam takie pytanie co do ustawień programu LR. Jak poprawnie ustawić poniższe ustawienia na zdjęciu poniżej.
źródło (http://pics.tinypic.pl/i/00864/7ueg2lddi83k.png)
ustaw tak na obie opcje i doczytaj; uzyj karty graficznej i uzyj sprytnych obrazkow;) czyli jak fota zaginie to robiac na tej sprytnej cos tam wydlubiesz, ostrzegaja slusznie o utracie jakosci
Sent from my iPhone using Tapatalk
2 pytania:
a) jak wyświetlić w LR zdjęcia z danej ogniskowej, a jeszcze lepiej z konkretnego obiektywu?
b) Jak pozbyć się informacji wyskakującej przy każdym imporcie zdjęć?
https://www.dropbox.com/s/3lhwkf3qlvsxqde/LR.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/3lhwkf3qlvsxqde/LR.jpg)
2 pytania:
a) jak wyświetlić w LR zdjęcia z danej ogniskowej, a jeszcze lepiej z konkretnego obiektywu?
https://forums.adobe.com/thread/940897
robin102
08-02-2017, 16:56
Panowie czy jest już jakieś działające spolszczenie pod LR 6.0, bo tylko to mnie wstrzymuje z instalacją ? BOX leży w szufladzie już zaraz rok będzie i tak se czekam :)
Uprzedzając, jedyne co mi przeszkadza w robieniu lepszych zdjęć niż robię, tak po całej linii ujmując to nieznajomość języka angielskiego :(
Gdzie można pobrać najnowszy plik 6.8 aby nie ładować z płyty i potem aktualizować 6.0 do 6.8 Na stronce ADOBE coś nie odnajduję ani spolszczenia, ani plików LR 6.8
Chyba kiedyś jakieś oficjalne spolszczenie do LR 2.0 którego jeszcze mam było oficjalnie dystrybuowane ? bo zrobione mam.
Polskiego języka do LR nie znajdziesz, bo go nie ma. Ostatni polski LR to był chyba LR3.
Natomiast instalkę można pobrać ze strony Adobe, ale trzeba się najpierw tam zarejestrować i zalogować. Bez tego nie pobierze się teraz żadnej aplikacji.
Do LR5 też było spolszczenie. Do 6 nie widziałem.
Lepiej przestawić się na ang, użytkowanie potem jest wygodniejsze.
W lightroomie opcji nie jest aż tak wiele, żeby nie można tego było szybko ogarnąć.
Na dobrą sprawę nawet po chińsku by się dało dość szybko nauczyć.
Instalka LR6 jest bodaj w którejś z pierwszych wersji. Po instalacji programu należy się w nim zalogować za pomocą swojego AdobeID i wtedy program pobierze automatyczną aktualizację do najnowszej wersji.
Pełna zgoda. Wszystko jest w tym samym miejscu i w sumie po jakimś czasie język niema znaczenia.
Spolszczenie może być przydatne przy poznawaniu programu.
Panowie czy jest już jakieś działające spolszczenie pod LR 6.0, bo tylko to mnie wstrzymuje z instalacją ? BOX leży w szufladzie już zaraz rok będzie i tak se czekam :)
Uprzedzając, jedyne co mi przeszkadza w robieniu lepszych zdjęć niż robię, tak po całej linii ujmując to nieznajomość języka angielskiego :(
Gdzie można pobrać najnowszy plik 6.8 aby nie ładować z płyty i potem aktualizować 6.0 do 6.8 Na stronce ADOBE coś nie odnajduję ani spolszczenia, ani plików LR 6.8
Chyba kiedyś jakieś oficjalne spolszczenie do LR 2.0 którego jeszcze mam było oficjalnie dystrybuowane ? bo zrobione mam.
U mnie działa.
http://www.spolszczenia.pl/multimedia/adobe_lightroom_68/2218/szczegoly
Po skopiowaniu plików do katalogu instalacji, należy w ustawieniach wybrać język francuski i avant :)
Nikt się nie chwali, że spolszczenie działa :)
Google blokuje tą stronę, twierdząc, że jest tam szkodliwe oprogramowanie.
Należy to zignorować klikając na "Zignoruj to ostrzeżenie" i pobrać pliki.
Pełna zgoda. Wszystko jest w tym samym miejscu i w sumie po jakimś czasie język niema znaczenia.
Spolszczenie może być przydatne przy poznawaniu programu.
Przy poznawaniu programu potrzebny jest przede wszystkim dobry podręcznik, a w każdym sensownym podręczniku w tekście są opisy angielskie i tłumaczenia do nich. Natomiast wszystkie obrazki z interface są w oryginale czyli po angielsku. Spolszczony program bedzie więc tylko utrudniał naukę. Jeżeli ktoś zaczyna z LR czy PS i liczy, że spolszczenie zastąpi mu podręcznik to zapytam: to, po co anglikom podręczniki? Jeżeli natomiast ktoś biegle posługuje się tymi programami, to spolszczony sprawi mu prawdopodobnie więcej problemow niż angielski nawet jeżeli nie zna angielskiego. Dodatkowo wszystkie opisy nie tylko w podręcznikach ale na forach, tutoriale itp. też odnoszą się z reguły do wersji angielskiej. Moim skromnym zdaniem przyswajanie spolszczonej wersji tych programów to takie trochę "kalectwo z wyboru".
Zamiast więc kombinować ze spolszczeniem proponuję dobrze wydać 100 zł i kupić np. podręcznik Martina Evninga " Photoshop Lightroom CC i Lightroom 6", który niedawno się ukazał.
Przy poznawaniu programu potrzebny jest przede wszystkim dobry podręcznik, a w każdym sensownym podręczniku w tekście są opisy angielskie i tłumaczenia do nich. Natomiast wszystkie obrazki z interface są w oryginale czyli po angielsku. Spolszczony program bedzie więc tylko utrudniał naukę. Jeżeli ktoś zaczyna z LR czy PS i liczy, że spolszczenie zastąpi mu podręcznik to zapytam: to, po co anglikom podręczniki? Jeżeli natomiast ktoś biegle posługuje się tymi programami, to spolszczony sprawi mu prawdopodobnie więcej problemow niż angielski nawet jeżeli nie zna angielskiego. Dodatkowo wszystkie opisy nie tylko w podręcznikach ale na forach, tutoriale itp. też odnoszą się z reguły do wersji angielskiej. Moim skromnym zdaniem przyswajanie spolszczonej wersji tych programów to takie trochę "kalectwo z wyboru".
Zamiast więc kombinować ze spolszczeniem proponuję dobrze wydać 100 zł i kupić np. podręcznik Martina Evninga " Photoshop Lightroom CC i Lightroom 6", który niedawno się ukazał.
Podziw i uznanie dla Twojej znajomości języka Szekspira :)Nie każdy jest "młody pistolet", który zna angielski. W/g Twojej filozofii Windows, także powinien być po angielsku. To po po kiego ch....w przykładowym LR są inne języki ?
Borat1979
13-02-2017, 18:51
Podziw i uznanie dla Twojej znajomości języka Szekspira :)Nie każdy jest "młody pistolet", który zna angielski. W/g Twojej filozofii Windows, także powinien być po angielsku. To po po kiego ch....w przykładowym LR są inne języki ?
Nie trzeba być ekspertem językowym żeby poznać kilkanaście funkcji programu. Jak ktoś nie jest w stanie zapamiętać kilkunastu podstawowych funkcji programu to jak taki delikwent jest w stanie nauczyć się jego obsługi? Jak masz funkcję exposure, contrast, saturation, sharpnes to czy będzie po polsku angielsku czy w suahili i tak musisz zapamiętać do czego służy i gdzie jej szukać.
robin102
13-02-2017, 18:59
Choooopy to jak to w końcu jest z tym LR 6.0 da się go społszczyć czy nie ? Wino się dać to zrobić legalnie, a nie jakieś popierdułki wstawiać. Produkt sprzedawany na naszym rynku powinien mieć obsługę w języku polski. Niedopatrzenie ustawodawcy. Rozmowa czy komu się da, czy się nie da nauczyć po angielsku jest całkowicie bezprzedmiotowa.
Choooopy to jak to w końcu jest z tym LR 6.0 da się go społszczyć czy nie ? Wino się dać to zrobić legalnie, a nie jakieś popierdułki wstawiać. Produkt sprzedawany na naszym rynku powinien mieć obsługę w języku polski. Niedopatrzenie ustawodawcy. Rozmowa czy komu się da, czy się nie da nauczyć po angielsku jest całkowicie bezprzedmiotowa.
Oficjalnie nie ma wersji polskiej, wersja dodana kilka postów wyżej, działa tak sobie, pierwsze co mi się nie podobało to to, że pasek Develop trzeba zrobić znacznie szerszy albo obcina się liczbowe wartości, a dwa, że nie działa skrót Ctrl+A a używam go namiętnie, dodatkowo kilka opcji z Help jest po francusku, więc od razu to wywaliłem i jest spokój.
Spolszczenie (https://we.tl/TlAO2KXE7g), niektóre elementy po angielsku, działa bezproblemowo. W tej lokalizacji mam na dysku od połowy 2015, więc tłumaczenia pewnie już wiekowe, strzelam, że jakby poguglować to coś nowszego się znajdzie, ale nie widzę potrzeby szukania.
Nie trzeba być ekspertem językowym żeby poznać kilkanaście funkcji programu. Jak ktoś nie jest w stanie zapamiętać kilkunastu podstawowych funkcji programu to jak taki delikwent jest w stanie nauczyć się jego obsługi? Jak masz funkcję exposure, contrast, saturation, sharpnes to czy będzie po polsku angielsku czy w suahili i tak musisz zapamiętać do czego służy i gdzie jej szukać.
Funkcje przez Ciebie wymienione to oczywiście banał, nawet dziadki /to ja/ wiedzą o co chodzi :), ale wejdź w inne zakładki, to już nie będzie tak wesoło.
Pomyślałem o tym jak inny forumowicz w zakładce "Print" nie mógł dojść...dlaczego nie wyświetla mu się plik do wydruku.
Gdyby sobie kupił podręcznik, to nie miałby takiego problemu i dowiedziałby się jeszcze bardzo dużo innych rzecz, a w spolszczonym programie prawdopodobnie będą te same problemy. Jeszcze raz to powtórzę tutaj nie chodzi o zrozumienie słów zapisanych w programie (w jego interface), ale o funkcjonalności które się pod nimi kryją. W LR akurat niektóre z tych funkcjonalności nie są nawet opisane żadnym słowem np. operacje na histogramie lub w zakladce HSL a pewnie są jeszcze inne tylko te mi się na szybko nasunęły. Czego się pożytecznego dowie nowy użytkownik po przetłumaczeniu na polski słowa "Clarity" lub "Vibrance"? Przy pomocy podręcznika można to wszystko ogarnąć w kilka lub kilkanaście dni, albo "odkrywać Amerykę" miesiącami lub nawet latami zagłębiając się w spolszczoną wersję LR, zamiast ciekawie i efektywnie obrabiać zdjęcia.
(...) w spolszczonym programie prawdopodobnie będą te same problemy.
Jak na złość działa bezproblemowo, co robię źle?
Jak na złość działa bezproblemowo, co robię źle?
Ja także coś robię źle, ponieważ spolszczenie działa aż za dobrze :) Chyba jestem obciachowy, że posługuję się językiem ojczystym :)
Krzychumag
19-02-2017, 10:24
Mam takie pytanie co do wydruku zdjęć u fotografa w programie Lightroom. Proszę napisać jak to najprościej zrobić w programie Lightroom używając formatu zdjęć 9x13, 10x15, 13x18, 15x21, 20x30.
Za wszelkie informacje dziękuje z góry.
Zakładka Print, single image, ustawiasz cell size (odpowiednio dla formatu), niżej custom file dimensions (to samo w cell size), sRGB i print to file. Możesz pokombinować z wyostrzaniem, dodaniem profilu labu, jakością plików.
Krzychumag
19-02-2017, 21:52
Zakładka Print, single image, ustawiasz cell size (odpowiednio dla formatu), niżej custom file dimensions (to samo w cell size), sRGB i print to file. Możesz pokombinować z wyostrzaniem, dodaniem profilu labu, jakością plików.
Coś z tym wszystkim nie jest tak . Pisałeś że po ustawieniu opcjie Cell size i Custom file dimensions powinny być te same. Ustawiłem opcję Cell size - Height 15,00 cm i Width 10,00 cm a opcja Custom file dimensions wynosi 20,99 cm x 29,70 cm. Zapisałem za pomocą opcji Print to File. Podłączyłem drukarkę ale czarno białą niestety bo nie mam kolorowej i zrobiłem wydruk. Zdjęcie miało następujący rozmiar 14,5 cm i 9,6 cm. Być może na wpływ miała opcja Layout. Po podłączeniu drukarki w tej opcji, opcja Margins - Left mam 0,38 cm, Right mam 0,38 cm, Top mam 0,38 cm i Bottom 0,42 cm.
To jest oczywiste, że marginesy też muszą się zmieścić na przyjetym formacie papieru. Jeżeli je ustawiłeś inne niż zero, to sam obrazek musi być mniejszy.
Krzychumag
05-03-2017, 16:01
Prośba co do filmu nie aktualna.
Mam prośbę i pytanie co do filmu, który przedstawię. Proszę napisać czy jest możliwe wykonanie to co autor kursu mów i przedstawia w filmie. Film jest dostępny na https://www.youtube.com/audio?video_referrer=watch&v=NJhfSZYCQRA
twój link nie działa a ten który się wyświetla na youtube, po wklejeniu id filmu "watch?v=NJhfSZYCQRA" odnosi się do filmu kolegi biegłego, nie ładnie jest kraść czyjeś filmy i umieszczać na swoim koncie, tym bardziej, że kolega biegły jest tu na forum i można by go było spytać osobiście
Krzychumag
05-03-2017, 16:14
Prośba co do filmu nie aktualna.
Film został zamieszczony dzisiaj, czy jesteś jego autorem to nie wiem ale da sie to zrobić co jest na filmie.
Krzychumag
05-03-2017, 16:43
A możesz dokładnie opisać jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczny i dziękuje z góry.
Mam ci opisać dokładnie jak zrobić to co jest pokazane na filmie ? :)
Krzychumag
05-03-2017, 17:12
Tak poproszę jeżeli to Tobie nie stwarza problemów, będę bardzo wdzięczny i już dziękuje z góry.
Borat1979
05-03-2017, 22:14
Funkcje przez Ciebie wymienione to oczywiście banał, nawet dziadki /to ja/ wiedzą o co chodzi :), ale wejdź w inne zakładki, to już nie będzie tak wesoło.
Pomyślałem o tym jak inny forumowicz w zakładce "Print" nie mógł dojść...dlaczego nie wyświetla mu się plik do wydruku.
A co jest trudnego w zakładce print jak po użyciu każdej z funkcji masz bezpośredni podgląd jej działania w czasie rzeczywistym. Zaznaczasz opcję czy przesuwasz suwak i od razu widzisz jakie będzie efekt jej działania. Jak wpiszesz niewłaściwie wartości to będzie do dupy bez wzglądu czy interfejs jest przetłumaczony czy nie.
Krzychumag
06-03-2017, 09:12
Przepraszam że pytam podejmiesz się tego opisu co było pokazane na filmie.
Cytat Zamieszczone przez Krzychumag Zobacz posta
Mam prośbę i pytanie co do filmu, który przedstawię. Proszę napisać czy jest możliwe wykonanie to co autor kursu mów i przedstawia w filmie. Film jest dostępny na https://www.youtube.com/audio?video_...&v=NJhfSZYCQRA
twój link nie działa a ten który się wyświetla na youtube, po wklejeniu id filmu "watch?v=NJhfSZYCQRA" odnosi się do filmu kolegi biegłego, nie ładnie jest kraść czyjeś filmy i umieszczać na swoim koncie, tym bardziej, że kolega biegły jest tu na forum i można by go było spytać osobiście
Dziękuję za reakcję.
Zamieszczony materiał ja zrobiłem, ale prawa do niego ma Wydawnictwo Helion. Więc mnie osobiście, nic tu nie dotknęło ;)
Autor Krzychumag pytał mnie na prv. starałem się wytłumaczyć jak mogłem.
Ale dla czego mu nie działa przycisk Previous, nie mam pojęcia jak to wytłumaczyć!
przemysllaw
07-03-2017, 00:56
Czy ma ktoś doświadczenia z pracą w LR na dysku zewnętrznym? Czy ma to wpływ na szybkość pracy?
Lightroom juz od jakiegoś czasu mi zamula. Da się przeżyć dopóki nie muszę czegoś większego wystemplować - wtedy jest koszmar i to nawet jeśli stemplowanie jest pierwszą czynnością jaką robię.
Myślę sobie, czas na format bo już i tak cały komp muli. Nawet przeglądarka. Dzisiaj przywróciłem więc lapka do młodzieńczej świeżości po czym zainstalowałem LR. Wgrałem sobie stare lrdata i... klops. Nie ma zmian.
Dla pewności zrobiłem wszystkie kroki z cache size, preview size itd. Zoptymalizowałem też katalog, ale oczywiście bez efektu. W katalogu jest niecałe 20 tysięcy zdjęć, czyli w sumie niewiele. Dla fotografa ślubnego to kilka sesji.
Więc skoro Lightroom wydaje się ok, katalog ok, komp jest po formacie to jedyne co mi przychodzi do głowy do dysk zewnętrzny. Chyba że ktoś ma inne pomysły? Czy pozostaje mi jednak usuwanie na bieżąco zdjęć*z katalogu
przemysllaw
07-03-2017, 02:05
Chyba to może być kwestia tego, że lrcat mam na SSD w kompie a pliki RAW na zewnetrznym. Wrzuciłem lrcat na dysk zewnetrzny i uruchomiłem LR z tegoż pliku właśnie - chyba jest poprawa, ale jestem tak zmęczony, że rzetelnie teraz tego nie powiem :D
Mimo wszystko mile widziane wskazówki!
Krzychumag
09-03-2017, 16:14
Serdecznie dziękuje za fantastyczny opis. Tak też myślałem że z Tobą tak będzie.
Ile czasu zajmuje wam synchronizacja kilkuset zdjec (w moim wypadku prawie 800)? Dajmy na to, synchronizacja korekcji obiektywu. Mam wrazenie, ze kiedys dzialalo to u mnie o wiele szybciej.
robin102
12-03-2017, 11:21
Zrobiłem dziś aktualizację LR a do wersji 6.9 Eksport 100 plików do JPG w pełnej rozdziałce spadł ze 145 sekund do 140 sekund. Starają się w tym Adobi :)
p.
powtórzyłem dwa razy dla utwierdzenia
Mała prośba o pomoc.
Nie działa mi płyta z LR6, a na stronie adobe za cholerę nie mogę znaleźć instalatora.
Można go pobrać od nich czy muszę szukać z innych źródeł?
p.s.
aby uniknąć wątpliwości:
oprogramowanie oryginalne. Klucz zarejestrowany na koncie adobe
Jak to nie ma, jest przecież https://creative.adobe.com/products/download/lightroom logujesz się i instalujesz.
Czyli najpierw trzeba zainstalować aplikację creative cloud, a w niej szukać LR6 ?
[pytam zamiast od razu sprawdzić bo ciągnę w chwili obecnej na pakiecie komórkowym]
Tak ta malutka aplikacja zarządza aktualizacjami i instalacjami, można tez bezpośrednio ściągnąć Lr https://helpx.adobe.com/pl/lightroom/kb/lightroom-downloads.html
Dzięki wielkie.
I żeby nie było. Ja naprawdę się naszukałem, ale za każdym razem trafiałem na trial wersji CC
Można pobrać bez apki: https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-downloads.html
Czy mając 2 karty graficzne (zewnętrza i wbudowana w CPU) można wybrać która ma działać w LR 6 ?
Używa ktoś czegoś takiego jak Quadro NVS 450 512MB ? Muszę znaleźć coś najtańszego z DP co prześle mi sygnał 2560x1440@60Hz, przez HDMI tylko 30Hz. Ta karta to coś najtańszego co znalazłem i jestem ciekaw czy będzie jakaś poprawa względem wbudowego Intel HD 4600. Mam na myśli poprawę pracy w LR 6. Bo jeśli jest gorzej, to dobrze gdyby była możliwość wyboru karty i pozostał bym przy wbudowanej.
nikoniarz
29-03-2017, 13:20
W przypadku kompa stacjonarnego podpięcie dedykowanej grafiki dezaktywuje zintegrowany układ.
Czyli żeby mieć wyjście DP i żeby karta była porównywalna albo mocniejsza (w akceleracji przy pracy w LR) to muszę jednak kupić coś innego niż ww Quadro NVS 450 512MB? Nie ukrywam że trochę zmartwiłeś mnie ta informacja.
Może takie coś http://amso.pl/product-pol-17053-nVIDIA-QUADRO-600-1GB-DDR3.html ?
Czy idzie w lightroomie wyeksportować plik jpg do dwóch folderów na raz ? Tzn. np oryginał do folderu A i jednocześnie kopia do folderu B w innej lokalizacji.
Borat1979
29-03-2017, 20:12
Czy idzie w lightroomie wyeksportować plik jpg do dwóch folderów na raz ? Tzn. np oryginał do folderu A i jednocześnie kopia do folderu B w innej lokalizacji.
Ale po co? Przecież to dwukrotnie wydłuża czas eksportu plików. Przy dużej liczbie zdjęć nawet o kilkanaście czy kilkadziesiąt minut. Po co marnować czas skoro eksportowane pliki można dużo szybciej skopiować do drugiego folderu?
W ustawieniach eksportu jest coś takiego jak sekcja "Post-processing", w której możesz wybrać co ma się dziać z obrobionymi zdjęciami. Zapewne po prostu otwiera plik wykonywalny wraz z parametrami. Spróbuj napisać sobie skrypt (bat, powershell), który będzie robił kopiowanie na podstawie pierwszego parametru podawanego w czasie jego uruchamiania, powinno zadziałać.
cześć,
mam pytanie - czy LR6 da się zainstalować na dwóch stacjach - Win i Mac ?
W przypadku wersji stacjonarnych (4, 5, 6) da się i nawet jest to zgodne z licencją.
Czy aktualizacje wersji pudełkowej dodają obsługę RAW-ów z nowych aparatów, czy RAW-y z body które ukazały się po wyjściu wersji 6.0 nie są już obsługiwane i zostaje tylko przesiadka na CC (ewentualnie konwersja do DNG)?
Czy 6-tka nadal jest rozwijana i wychodzą kolejne wersje, czy jest już martwa?
Najnowsza wersja to 6.9 Tutaj jest trochę informacji na stronie Adobe: https://helpx.adobe.com/lightroom/help/whats-new.html
OK, dzięki, wszystko jasne.
Przy okazji - są jakieś szanse na to, że wyjdzie jeszcze LR7, czy 6-ka rzeczywiście jest już ostatnia? Niby miało już nie być kolejnej wersji pudełkowej, ale nie śledzę plotek i zapowiedzi, więc może coś się zmieniło? Chcę kupić wersję pudełkową, jeśli jest szansa na 7-kę to się wstrzymam, nie spieszy mi się, tylko nie wiem czy się doczekam? Poprzednie wersje wychodziły co ok 2 lata, wersja 6 debiutowała w maju 2015, więc jeśli ma być kolejna, to teoretycznie powinna być już niedługo. Ktoś coś wie na ten temat?
Po raz pierwszy w historii wyszła podwersja x.10, więc może jeszcze nie uśmiercą 6-tki :D
Przy okazji - ktoś już robił update do 6.10? Popsuli? Poprawili?
Czy możecie mi podać, które katalogi z Lightrooma 6 muszę skopiować przy przenoszeniu systemu na nowy dysk? Katalog, to wiem, ale żeby zachować profile kolorów itp. I jak najlepiej, najpierw przegrać pliki ze zdjęciami i potem instalować LR, czy odwrotnie?
Borat1979
19-04-2017, 00:04
Czy możecie mi podać, które katalogi z Lightrooma 6 muszę skopiować przy przenoszeniu systemu na nowy dysk? Katalog, to wiem, ale żeby zachować profile kolorów itp. I jak najlepiej, najpierw przegrać pliki ze zdjęciami i potem instalować LR, czy odwrotnie?
c:\Users\nazwa_użytkownika\AppData\Roaming\Adobe\ Lightroom\
Tam masz wszystkie ustawienia, presety, profile, akcje, ustawienia importu, eksportu itd.
Najpierw skopiuj katalog wraz ze zdjęciami, później zainstaluj LR, skopiuj ustawienia i na koniec odpal LR.
Zibi1970
19-04-2017, 01:40
Po raz pierwszy w historii wyszła podwersja x.10, więc może jeszcze nie uśmiercą 6-tki :D
Przy okazji - ktoś już robił update do 6.10? Popsuli? Poprawili?
W moim przypadku w kilka sytuacjach jest mocno niestabilny.
1. Po imporcie dużej ilości zdjęć, gdy jeszcze mam cienki pasek stanu z lewej u góry (tworzenie miniatur) w Library. Jeśli w tym momencie przełączę na Develop to mam 50% zwiechę. Powtórne uruchomienie programu i import przeprowadza się już normalnie.
2. Jeśli już w module Develop zechcę usunąć zdjęcie (ale nie z dysku tylko z widoczności z Developie) to mam zwiechę na 100%, za każdym razem. W poprzedniej wersji LR oczywiście tego nie było.
Poczekam na 6.11 [emoji3]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
robin102
19-04-2017, 11:33
Ja pobrałem aktualizację.
U mnie nic się nie wiesza, aktualizacje robię zawsze do najnowszej wersji.
Zibi1970
21-04-2017, 17:14
No niestety u mnie jest niestabilny. Odkręciłem komputer na standardowe ustawienia ale nic się nie zmieniło więc wnioskuję że LR ma feler. Oczywiście inne graficzne programy i gry działają stabilnie.
Chyba że LR nie lubi się z HT w procach. Wyłączę w biosie i przetestuje.
Zibi1970
24-04-2017, 09:57
Jeszcze na koniec bo może się komuś na przyszłość przydadzą te info.
Przetestowałem 5 wersji LR 6 od pierwszej 6 do ostatniej i w każdej wersji programu program zawieszał się za każdym razem dwóch sytuacjach: Gdy w module DEVELOP chciałem usunąć zdjęcie z podglądu (nie z dysku) i Gdy przy włączonym Kadrowaniu przełączyłem się na inne zdjęcie. Na początku myślałem że zbyt podkręcony komputer jest ale przejściach na fabryczne ustawienia komputera nic się nie zmieniało. Dodam że wszelkie inne programy działają beż problemu. Metodą prób doszedłem w końcu co jest przyczyną, to funkcja USE GRAPHICS PROCESSOR. Po jej wyłączeniu LR jest stabilny jak skała! Nic się nie wiesza, ,wspomniane wcześniej sytuacje zwiech już nie występują.
Konkluzja, jeśli masz problemy ze stabilnością programu to pierwsze co zrób to wyłącz to wspomaganie a dopiero potem szukaj innych przyczyn.