Zobacz pełną wersję : Lightroom 6
Ale jeśli firma [...] mówi mi tak: albo nam zapłacisz comiesięczny podatek i wtedy swoje własne zdjęcia komuś pokażesz, albo jak abonament ci się skończy, to pokażesz g.wno - to ja takiemu postawieniu sprawy mówię nie. I szukam alternatyw
Miałem okazję przetestować to, jak zachowuje się Lightroom po wygaśnięciu. I nie jest tak, że pokażesz g.wno - wręcz przeciwnie. Cały czas, w pełni działa moduł Library - możesz nadal dodawać, tagować, katalogować i przeglądać swoją kolekcję. Działają również wszystkie panele po prawej i lewej stronie Biblioteki, łącznie z Quick Develop. Działa również Tethered Capture.
Moduł Develop się nie uruchomi, to prawda. Nie wiem jak z innymi modułami, bo nie miałem potrzeby sprawdzić.
ShutterStill
27-04-2015, 13:21
ftp://ftp.adobe.com/pub/adobe/lightroom/
Poprzednie wersje LR do pobrania bez logowania
Warning
The request contains an invalid URL!
W wersji 4.0 i 5.0 też?
Spróbuj innej przeglądarki.
Są 4.1 i 5.1. Nie wiem dlaczego tak uparłeś się na wersje x.0, skoro najlepiej rozwiązaniem jest instalacja najnowszej dostępnej w obrębie danej wersji...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/Zrzutekranu20150427o132505-2.png
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2015/04/Zrzut-ekranu-2015-04-27-o-13.25.05.png)
Wygląda na to, że są wszystkie wersje od 1 ;-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/Zrzutekranu20150427o132729-2.png
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2015/04/Zrzut-ekranu-2015-04-27-o-13.27.29.png)
I wygląda na to, że można to pobierać bez żadnego logowania.
2pompony
27-04-2015, 13:30
Miałem okazję przetestować to, jak zachowuje się Lightroom po wygaśnięciu. I nie jest tak, że pokażesz g.wno - wręcz przeciwnie. Cały czas, w pełni działa moduł Library - możesz nadal dodawać, tagować, katalogować i przeglądać swoją kolekcję. Działają również wszystkie panele po prawej i lewej stronie Biblioteki, łącznie z Quick Develop. Działa również Tethered Capture.
Moduł Develop się nie uruchomi, to prawda. Nie wiem jak z innymi modułami, bo nie miałem potrzeby sprawdzić.
Wiem, też to czytałem. Podobnie jak przysięgi, że utrzymają wersje pudełkowe LRa.
Powiedziałbym ostrożnie w ten sposób: NA RAZIE. Na razie...
Na razie się sprawdza, ale styl tego sprawdzania się jest coraz gorszy. Dziś jeszcze znaleźliśmy wersję LR6, być może nawet uda się znaleźć LR6.1 i dalsze z - mam nadzieję - poprawkami tego, czego nie dorobili obecnie. Ale trend, kierunek i sposób w jaki nową wersję przedstawili wygląda mi na taki, że niedługo możemy nie znaleźć.
Jeśli chodzi o wiarygodność, to w tej kwestii mam o Adobe słabe zdanie...
ShutterStill
27-04-2015, 13:31
Spróbuj innej przeglądarki.
Są 4.1 i 5.1. Nie wiem dlaczego tak uparłeś się na wersje x.0, skoro najlepiej rozwiązaniem jest instalacja najnowszej dostępnej w obrębie danej wersji...
Nie upałem się tylko sam instalowałem pierwsze wersje x. 0 i musiałem się logować zawsze. Może od następnych wersji logowanie nie jest potrzebne.
Może jak wyjdzie 6.1 to tez nie będzie trzeba się logować?!
Może w ten sposób próbują ograniczyć ruch na serwerach żeby miliony ludzi bezmyślnie nie wcisnęło guzika "download"
Jeśli chodzi o wiarygodność, to w tej kwestii mam o Adobe słabe zdanie...
https://www.youtube.com/watch?v=w0G1HfT-4pw
;-)
Ja mocno dumam o subskrypcji CC dla fotografów, ale od wczoraj pilnie przyglądam się na oficjalne tutoriale C1. Gdy wizualnie ogarnę temat, uruchomię triala. Prawda jest taka, że w LR poruszam się w miarę stosownie, wystarczy słowo podpowiedzi, by odnaleźć nowe rozwiązania, a C1 tymczasem to ziemia nieznana.
2pompony
27-04-2015, 13:40
Dokładnie te same uczucia w bolesnej kwestii przesiadki na C1!
Podobnie film - tez mi się podoba. :)
dokładnie tak.
natomiast da się zainstalować i ruszyć triala bez netu.
po wrzuceniu kilkudziesięciu zdjęć i porównaniu ich na surowo z C1
stwierdzam-zgroza.
LR poszedł do kosza.
Mozna zobaczyc jakies przyklady oraz sciagnac surowe pliki?
Z gory dziekuje.
przykro mi, już wywaliłem LR z kompa.
pisałem w poprzednim poście.
przykro mi, już wywaliłem LR z kompa.
pisałem w poprzednim poście.
Nic nie szkodzi, mam zaistalowane C1 i LR. Mozesz gdzis wrzucic surowe pliki?
gdzieś wrzucę wieczorem, bo przy kompie mnie nie ma teraz, ale tak szczerze mówiąc , nie masz na czym próbować ?
nie że plików żałuję, a jak robisz zdjęcie to masz jego jakąś koncepcję i chyba lepiej sprawdzać na własnych plikach.
Z gory dziekuje. Jestem ciekaw bo jakichs specjalnych roznic nie zauwazylem obrabiajac DNG, ORF, NEF i CR2. A jakbym sie kiedys przesiadal na jakis inny sprzet, to dobrze wiedziec co mnie czeka.
Zainstalowałem trialowe wersje LR6 oraz Capture One 8.2. W C1 przekłamuje mi na dzień dobry odcienie zielonego (zbyt nasyca), podczas gdy w LR6 jest idealnie. Większość chwali sobie C1 za "lepszą" kolorystykę, a u mnie jest paradoksalnie na odwrót. Nie zauważyłem, żeby LR6 mulił, ale z drugiej strony nie robiłem też jakichś specjalnych testów. Na dzień dobry import 30 NEF-ów, podstawowa obróbka w Develop i eksport do JPG-ów bez uwag. Póki co LR6 górą, przynajmniej u mnie :) Konfiguracja : Intel i7, 8 GB RAM-u, Windows 8.1, katalog LR na SSD, zdjęcia na HDD.
@paveu,
czy mozesz powiedziec jakie zdjecia najczesciej obrabiales w ramach tego porownania?
chodzi mi rodzaj fotografi zgodnie z podzialem np: pejzaz, portret, architektura, wnetrza itp..
@paveu,
czy mozesz powiedziec jakie zdjecia najczesciej obrabiales w ramach tego porownania?
chodzi mi rodzaj fotografi zgodnie z podzialem np: pejzaz, portret, architektura, wnetrza itp..
90% to pejzaże i przyroda. I tu od razu C1 walnął mi po oczach tymi przesyconymi zieleniami. Trawa, liście na drzewach i na łodygach kwiatów jak z cukierkowatej reklamówki biura turystycznego. Oczywiście nie na wszystkich zdjęciach zieleń tak wygląda, ale na większości. C1 jest tu w moim przypadku zupełnie nieprzewidywalny, co mnie do niego zniechęca. Wnętrza i portrety robię sporadycznie, więc nie porównywałem. W ustawieniach C1 miałem zapięty profil do mojej puszki, który program mi sam automatycznie ustawił, więc nie powinno być tym bardziej takich niespodzianek.
...............
http://trials3.adobe.com/AdobeProducts/LTRM/6/win64/Lightroom_6_LS11.exe (Win)
U mnie też ściąga się bez logowania.
swoją drogą, na link wchodzić przez oryginalny post kolegi pawl_s, bo przez zacytowany wyrzucało błędną stronę.
Marcin_gda
29-04-2015, 11:56
90% to pejzaże i przyroda. I tu od razu C1 walnął mi po oczach tymi przesyconymi zieleniami. Trawa, liście na drzewach i na łodygach kwiatów jak z cukierkowatej reklamówki biura turystycznego. Oczywiście nie na wszystkich zdjęciach zieleń tak wygląda, ale na większości. C1 jest tu w moim przypadku zupełnie nieprzewidywalny, co mnie do niego zniechęca. Wnętrza i portrety robię sporadycznie, więc nie porównywałem. W ustawieniach C1 miałem zapięty profil do mojej puszki, który program mi sam automatycznie ustawił, więc nie powinno być tym bardziej takich niespodzianek.
A wolno zapytać, na czym oglądane I jak to cos było skalibrowane?
spiritus
29-04-2015, 18:40
Powtórzę pytania - może ktoś odpowie ;)
Trzy szybkie (aby kurcze nie czytać tego wszystkiego :D):
Opłaca się zaopatrywać w LR6?
Dużo lepszy od 5.X?
Lepiej 6. czy 5 i machinery? ;)
u mnie 6 wyraznie przyspieszyla
Jak nie wypuszczą łatki to chyba podziękuje za tą wersje, to jak muli przy HDRach i korekcji lokalnej ten program zakrawa o tortury III rzeszy... instalowalem już nawet sterowniki do GTX 770 najnowsze i nic... najwidoczniej i7 4790k i 4,5ghz na rdzen i 16gb ramu to za malo temu waleniowi.
U mnie również 6 jest wolniejsza od 5. Tylko przy włączonym wsparciu GPU płynniej oddala obraz. Reszta operacji lepiej wypada przy wyłączonym 'wsparciu'. Bawię się na laptopie z dwoma gt750m, obie wspierają CUDA, mimo to lepiej bez nich na samym i5 2,5GHz (8gb ram)
W stosunku do 5 wersja 6 ma czasami dziwne lagi (zawiesza się na 1 sekundę), widoczne przy rozwijaniu paneli w develop i stosowaniu niektórych filtrów.
Obraz jest mniej responsywny na działanie suwaków.
Ekport z raw do jpg trwa dłużej.
Mimo tego zależy mi na tej wersji bo robię dużo hdr, które w lr wyglądają naturalnie oraz panoram.
Podejrzewam, że to co mamy w rękach to wersja beta a my jesteśmy testerami. Adobe pewnie wypuści łatkę, mam nadzieje, że przed upłynięciem 30 dniowego okresu testowego.
U mnie również 6 jest wolniejsza od 5. Tylko przy włączonym wsparciu GPU płynniej oddala obraz. Reszta operacji lepiej wypada przy wyłączonym 'wsparciu'. Bawię się na laptopie z dwoma gt750m, obie wspierają CUDA, mimo to lepiej bez nich na samym i5 2,5GHz (8gb ram)
W stosunku do 5 wersja 6 ma czasami dziwne lagi (zawiesza się na 1 sekundę), widoczne przy rozwijaniu paneli w develop i stosowaniu niektórych filtrów.
Obraz jest mniej responsywny na działanie suwaków.
Ekport z raw do jpg trwa dłużej.
Mimo tego zależy mi na tej wersji bo robię dużo hdr, które w lr wyglądają naturalnie oraz panoram.
Podejrzewam, że to co mamy w rękach to wersja beta a my jesteśmy testerami. Adobe pewnie wypuści łatkę, mam nadzieje, że przed upłynięciem 30 dniowego okresu testowego.
Dokładnie, czekam na tego patcha bo to co wypuścili woła o pomste do nieba, zgłaszał ktoś bugi do adobe?
U mnie działa odczuwalnie szybciej niż 5.x
Zwłaszcza mam wrażenie moduł develop przyspieszył, szybciej też w moim odczuciu 'bierze' RAWy, tj. generuje obraz z surowizny na dysku talerzowym ;)
Konfiguracja podobna do Twojej, Xeon E3-1231v3, Radeon R9 270, 16 GB RAM, SSD.
Od wczoraj mam 6 i muszę stwierdzić że działa wolniej niż 5
ShutterStill
30-04-2015, 11:28
U mnie znacznie szybciej niż 5
U mnie na radeonie suwaki dostały mocnego kopa
Po kilkudniowej zabawie w LR6 wracam do 5. O ile przy obrabianiu kilku rawów program jest responsywny to podczas obróbki kilkudziesięciu (jeden po drugim) traci zapał do pracy. Odpowiedź na suwaki staje się coraz wolniejsza aż do czasowego zawieszania się aplikacji. Tak więc odinstalowuję wersję beta i czekam na pełną :)
jak to pelna? przeciez to jest pelna :)
Tak więc odinstalowuję wersję beta i czekam na pełną :)
Czy to jest zgodne z licencją?
A wolno zapytać, na czym oglądane I jak to cos było skalibrowane?
Póki co, testuję obydwa programy na laptopie. Matryca niekalibrowana, ale to chyba nie ma znaczenia, bo jak wspomniałem C1 daje oczojeb...we zielenie, a LR6 nie. Gdyby problem był związany ze złą kalibracją lub jej brakiem to w obydwu programach miałbym rozwalone te odcienie zieleni. Problem leży chyba w profilu ICC do mojego Nikona D5000, który C1 zapina mi w ustawieniach. Po zmianie profilu na "D90 Generic" problem o dziwo znika. I bądź tu mądry.
no i mamy aktualizacje lightroom cc
no i mamy aktualizacje lightroom cc
LR6 również
ShutterStill
30-04-2015, 17:56
Podobno miało nie być aktualizacji LR 6 ;-)
To chyba nie mogłoby być realne... Oby cokolwiek poprawili w tym patchu.
2pompony
30-04-2015, 18:54
Jest gdzieś lista poprawek? Update wygląda po numerku na mały...
Jest gdzieś lista poprawek? Update wygląda po numerku na mały...
Znalazłem tylko to:
This bug fix addresses issues related to launching Lightroom and accessing online help.
źródło (http://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/lightroom-cc-2015-0-1-lightroom-6-0-1-update-now-available)
2pompony
30-04-2015, 20:55
Tak, też to widziałem, ale dziękuję za chęci.
:
[I]This bug fix addresses issues related to launching Lightroom and accessing online help.
Znaczy poprawili link do helpa online? No brawo!
Jestem ciekawy czy i kiedy wyjdzie 6.1, a nie 6.0.1, i ewentualnie czy wreszcie ktoś w Adobe się zorientuje, że LR ma poważny problem z szybkością działania...
ShutterStill
01-05-2015, 08:46
I jak działa wam szybciej po aktualizacji? Mi szybko działała i nie chcę, żeby się to zmieniło po aktualizacji ;-) mało informacji w sieci..
I jak działa wam szybciej po aktualizacji? Mi szybko działała i nie chcę, żeby się to zmieniło po aktualizacji ;-) mało informacji w sieci..
Albo pracujesz na JPEGach albo na małych RAWach i nie mozesz skladac hdrow, albo chodzila Ci ta 5 tak siermiężnie że 6 faktycznie troszke lepiej dziala... albo moj LR jakis niedo...pracowany jest
u mnie LR-CC (6) działa poprawnie choć niekiedy widać spowolnienie (zamulenie, chwilowe zawieszenie itp) w porównaniu do 5, co dziwne po wyłączeniu wsparcia karty graficznej zamulenie jakby mniejsze. Po aktualizacji nie zauważyłem zmian w działaniu.
pliki .nef 45mb (D800) , i7, 12GB, hd-ssd, gtx650.
tomisiek
01-05-2015, 10:27
U mnie 6 działała jak g***o w porównaniu do 4 (5 pominąłem w zakupach). Ale - jak wyłączyłem użycie karty graficznej stał się cud. I działa wyraźnie lepiej. Przy czym moja karta graficzna nadaje się pewnie do pasjansa lub sapera. Procek to i5 4670, 3,4 GHZ, 16 ram a karta to jakiś intel HD Graphic 4600. A już byłem załamany szybkością nowego Lightrooma.
ShutterStill
01-05-2015, 10:28
Albo pracujesz na JPEGach albo na małych RAWach i nie mozesz skladac hdrow, albo chodzila Ci ta 5 tak siermiężnie że 6 faktycznie troszke lepiej dziala... albo moj LR jakis niedo...pracowany jest
Pracuje na 14bit RAW z D810 zwykle na katalogach wielkości 200-1000 sztuk i wszystko działa zdecydowanie szybciej niż w 5.x (import, export i Dev moduł)
Nie używam jednak nowych funkcji HDR i panoramy (jeszcze)
Mój pc i7 4770k, 32GB ram, 250 ssd z systemem i lightroom oraz 500 ssd z RAW źródłowymi, export na wew dysk talerzowy, karta GTX780 (przycina delikatnie przy wyłączonej karcie)
Pracuje na 14bit RAW z D810 zwykle na katalogach wielkości 200-1000 sztuk i wszystko działa zdecydowanie szybciej niż w 5.x (import, export i Dev moduł)
Nie używam jednak nowych funkcji HDR i panoramy (jeszcze)
Mój pc i7 4770k, 32GB ram, 250 ssd z systemem i lightroom oraz 500 ssd z RAW źródłowymi, export na wew dysk talerzowy, karta GTX780 (przycina delikatnie przy wyłączonej karcie)
Podobna specyfikacja u mnie, wyłączyłem wsparcie karty i cud, +200 do predkości
Nie wiem czy tutaj można o to zapytać - pytanie dla tych,którzy korzystają z Lightroom CC w ramach subskrypcji - czy w tej ofercie dla fotografów otrzymuje się Lightroom i Photoshopa? Jeśli również Photoshopa (mam obecnie Photoshopa CS 5) czy również będę go miał na swoim komputerze, czy Photoshop CC będzie osobnym programem obok Photoshopa CS 5. Chcodzi mi o to jak będzie kiedy skończy się subskrypcja, czy normalnie będę mógł wrócić do korzystanie z CS 5?
Ile obecnie kosztuje subskrypcja Lightroom 9,99 euro czy 12,99 euro? Trochę się w tym wszystkim pogubiłem.
Borat1979
01-05-2015, 13:30
Nie wiem czy tutaj można o to zapytać - pytanie dla tych,którzy korzystają z Lightroom CC w ramach subskrypcji - czy w tej ofercie dla fotografów otrzymuje się Lightroom i Photoshopa? Jeśli również Photoshopa (mam obecnie Photoshopa CS 5) czy również będę go miał na swoim komputerze, czy Photoshop CC będzie osobnym programem obok Photoshopa CS 5. Chcodzi mi o to co kiedy skończy się subskrypcja, czy normalnie będę mógł wrócić do korzystanie z CS 5?
Ile obecnie kosztuje subskrypcja Lightroom 9,99 euro czy 12,99 euro? Trochę się w tym wszystkim pogubiłem.
Programy adobe instalują sie w osobnych folderach. Nawet przed erą CC mozna było używać starszej wersji po zainstalowaniu nowszej
Nie wiem czy tutaj można o to zapytać - pytanie dla tych,którzy korzystają z Lightroom CC w ramach subskrypcji - czy w tej ofercie dla fotografów otrzymuje się Lightroom i Photoshopa? Jeśli również Photoshopa (mam obecnie Photoshopa CS 5) czy również będę go miał na swoim komputerze, czy Photoshop CC będzie osobnym programem obok Photoshopa CS 5. Chcodzi mi o to jak będzie kiedy skończy się subskrypcja, czy normalnie będę mógł wrócić do korzystanie z CS 5?
Potwierdzam, osobne programy, teraz mam LR 5 i LR CC triala i działają jako oba osobne programy.
Kelby wraz z RC rozwodzili się nad tym zagadnieniem. W skrócie: LR6 będzie dostawał aktualizacje z poprawkami, ale nie dostanie żadnych nowych funkcji ani narzędzi.
Tutaj fajna tabelka http://www.adobe.com/pl/products/photoshop-lightroom/versions.html
Wersja CC nie ma NIC kompletnie NIC przydatnego, same śmieci które pewnie tylko spowolnią prace samego programu.
ShutterStill
01-05-2015, 19:46
Kelby wraz z RC rozwodzili się nad tym zagadnieniem. W skrócie: LR6 będzie dostawał aktualizacje z poprawkami, ale nie dostanie żadnych nowych funkcji ani narzędzi.
Tutaj fajna tabelka http://www.adobe.com/pl/products/photoshop-lightroom/versions.html
Do cytatu ;
A która wersja lightroom dostała nowe funkcje wraz z "apdejtami"?!
Ogólnie:
Jakaś paranoja pomieszana z paniką.
Lightroom 6 - lipa, wolny, niedorobiony, nie będzie poprawek ani update, ostatnia wersja bez cc a później czarna dziura i koniec świata nastąpi.. ;-)
U niektórych działa lepiej niż poprzednie wersje, niektórzy są zadowoleni, tylko ci nie będą się rozpisywać i biadolić.
Ci po prostu używają.
Niektórzy mają problemy..
Problemy zawsze były i będą.
I miejmy nadzieje że zostanie to poprawione.
Pamiętają LR 4? 5? To samo było !
u mnie po instalacji LR cc tez jest wolniej,ale ja mam pytanie do fachowcow z innej beczki,do tej pory w poprzednich wersjach LR w panelu develop gdy otwieralem nef'a do obrobki w zakladce basic mialem wszystkie suwaki na zero ,teraz po przejsciu na cc to istny show jest,kazdy gdzie indziej,zdjecia sa wyswietlane z ogromnym kontrastem,przepalone itd.(miniaturki w pasku tez swieca po oczach),czy ktos wie jak na stale ustawic suwaki na zero?
u mnie po instalacji LR cc tez jest wolniej,ale ja mam pytanie do fachowcow z innej beczki,do tej pory w poprzednich wersjach LR w panelu develop gdy otwieralem nef'a do obrobki w zakladce basic mialem wszystkie suwaki na zero ,teraz po przejsciu na cc to istny show jest,kazdy gdzie indziej,zdjecia sa wyswietlane z ogromnym kontrastem,przepalone itd.(miniaturki w pasku tez swieca po oczach),czy ktos wie jak na stale ustawic suwaki na zero?
W Lightroom4 po wczytaniu RAW-a z swojego aparatu (będąc w module Develop) należało kliknąć na zakładkę Develop/Set Default Setings i w oknie które się pojawi kliknąć na przycisk: Restore Adobe Default Setings. W LR6 sądzę będzie tak samo. Przy następnym wczytaniu RAW-a z danego modelu aparatu suwaki powinny być w pozycjach zresetowanych (domyślnych Adobe).
to nie dziala,niestety
jeszcze dodam,ze przy wszystkich starych nefach suwaki sa na 0,a dwie ostatnie sesje juz wczytane w cc sa rozjechane na maxa
Nie masz podpiętego żadnego presetu podczas importu?
to nie dziala,niestety
jeszcze dodam,ze przy wszystkich starych nefach suwaki sa na 0,a dwie ostatnie sesje juz wczytane w cc sa rozjechane na maxa
Nie wiem czy dobrze rozumiem. To co napisałem wyżej powinno zadziałać dopiero dla nowo importowanych RAW-ów.
Można jeszcze ewentualnie spróbować jak ma się te rozjechane suwaki zresetować je samemu (będąc w Develop - przycisk Reset w prawym dolnym rogu) i następnie kliknąć na zakładkę Develop/Set Default Setings i w oknie które się pojawi kliknąć na przycisk: Update to Current Setings.
Właściwie to to samo, a można zastosować wtedy gdy zawsze w RAW-ie przesuwamy jakiś suwak (bądź kilka). Po zresetowaniu ustawień możemy dowolny, jaki chcemy, suwak skorygować i dopiero wtedy kliknąć: Update to Current Setings Wówczas zawsze gdy zaimportujemy RAW-a z danego modelu aparatu ten suwak (suwaki) będą tak ustawione jak to zrobiliśmy wcześniej.
Innej metody nie znam na domyślne zresetowanie, bądź wprowadzenie na stałe swoich ustawień.
juz robilem to co opisales i nie dziala,od 3 dni sie mecze i po wyczerpaniu wszystkich pomyslow postanowilem tutaj napisac,ustawialem recznie wszystkie na zero,updateowalem do tych ustawien,a nowe nefy jak sie wczytywaly rozjechane tak sie dalej wczytuja,przy tak wczytanych nefach przycisk reset dziala tak,ze ustawia suwaki rozjechane,dla mnie ciekawe jest to,ze to sie stalo wraz z aktualizacja do cc,wczesniej wszystko bylo ok i w sumie stare nefy dalej sa ustawione na zero,no nic chyba musze napisac do wsparcia technicznego adobe,albo po prostu z tym zyc:)
Sprawdź może jeszcze czy w Edit/Preferences/zakladka-Presets nie masz zaznaczone opcji: Apply auto tone adjustments
Wtedy przy imporcie RAW-a Lightroom robi zdaje się swoją automatyczna korektę, a nie zawsze robi to dobrze i lepiej mieć to odznaczone.
Jest tam tez przycisk Reset all default develop setings, moze i jego spróbować...Już teraz pomysły chyba mi się wyczerpały:)
To cieszę się, że mogłem pomóc:)
spiritus
03-05-2015, 22:50
Ktoś wie czy w tej wersji LR-a jest coś takiego jak mieszanie kanałów z PS-a?
Zainstalowałem L6 i przy druku z IP7250 pojawia się komunikat:
"The custom profile selected for this print job is missing or invalid. If you continue this print job, the colors will not be managed by Lightroom."
Przy czym ta sama drukarka + profil z innej drukarki i jest ok
Druga sprawa to znikło podświetlenie edycji w photoshopie.
sebastian78
07-05-2015, 16:58
zainstalowałem L6 i w module Develop na ekranie głównym zamiast zdjęcia mam tylko niebieską kopertę :( Niby mogę edytować fotkę ale jej nie widzę.. Próbowałem już wszystkiego i nic.. Powiedzcie proszę jak się tego pozbyć..
Jacek z Nikonem też
07-05-2015, 17:29
nic się w tej części programu nie zmieniło chyba od wersji LR 4
2pompony
07-05-2015, 17:56
A co chcesz tym robić? Bo już w piątce było zaawansowane narzędzie do podobnych manipulacji - tylko że trzeba było wcześniej wiedzieć co chce się zrobić, żeby tym kręcić...
sebastian78
07-05-2015, 19:24
zainstalowałem L6 i w module Develop na ekranie głównym zamiast zdjęcia mam tylko niebieską kopertę :( Niby mogę edytować fotkę ale jej nie widzę.. Próbowałem już wszystkiego i nic.. Powiedzcie proszę jak się tego pozbyć..
Dodam jeszcze, ze w ACR zrobilo sie to samo , a wiec niebieska koperta i zdjecia nie widac :( Moge wyeksportowac do PS i tam juz dziala normalnie...
Dodam jeszcze, ze w ACR zrobilo sie to samo , a wiec niebieska koperta i zdjecia nie widac :( Moge wyeksportowac do PS i tam juz dziala normalnie...
Na innym forum napotkałem taką poradę:
"kliknij Edycja> Preferencje. W zakładce Wydajność, usuń zaznaczenie pola wyboru Użyj Graphics Processor"
Ma to związek podobnoż z kartą graficzną (http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://protogtech.com/adobe-lightroom/lightroom-cc-lightroom-6-shows-blue-box-in-develop/&prev=search)
Carlos_lo
07-05-2015, 23:03
nic nie chce napisac, tylko musze;) bo mi tapatalk zbuforowal nieaktualna informacje i ciagle co wlacze ten temat to wyskakuja mi jakies bzdety
Sent from my iPhone using Tapatalk
sebastian78
08-05-2015, 12:14
Na innym forum napotkałem taką poradę:
"kliknij Edycja> Preferencje. W zakładce Wydajność, usuń zaznaczenie pola wyboru Użyj Graphics Processor"
Ma to związek podobnoż z kartą graficzną (http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://protogtech.com/adobe-lightroom/lightroom-cc-lightroom-6-shows-blue-box-in-develop/&prev=search)
Dzięki śliczne!!! pomogło zainstalowanie nowych sterownikow do karty graficznej, ale usuniecie zaznaczenia pola Graphics Processor tez dziala!! :)
Jacek z Nikonem też
10-05-2015, 11:31
Właśnie przyszło update do Lightroom CC, nie rozumiem tylko dlaczego ma w opisie "April".
Właśnie przyszło update do Lightroom CC, nie rozumiem tylko dlaczego ma w opisie "April".
Był tylko chyba jeden update do wersji CC 2015.0.1 - i on był jakoś na koniec kwietnia.
Czy jest/będzie wersja upgrade? Mam LR 5 i przyznam, że opcja generowania HDRów paroma kliknięciami jest dość przyjemna i wystarczająca na moje potrzeby, ale nie widzę sensu płacenia 600 zł za ten jeden bajer.
Po przejrzeniu Ceneo, Cortlanda i strony Adobe już miałem pisać, że przecież nie ma, ale coś mnie podkusiło żeby sprawdzić w google i okazało się, że jest: http://www.canonpricewatch.com/blog/2015/04/adobe-lightroom-6-how-to-upgrade-from-lr4lr5-for-only-79/ Dzięki za zmotywowanie ;)
josephebeloki
20-05-2015, 11:59
Witam.
Mam kartę graficzną Radeon HD 5770 Silent Ceil.
W komunikacie (https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-amd-graphics-cards.html) od Adobe, jest napisane, że są problemy z tymi kartami z działaniem LR 6 / CC
Ja właczyłem LR6, nie wyskakuje mi jakiś błąd, ale nie wiem do końca czy wszystko jest okej czy nie.
Wie ktoś jak to sprawdzić.
LR 6 nie działa mi jakoś mega szybko, stąd moje podejrzenia, że nowy LR 6 nie obsługuje mi GPU.
Pozdrawiam
ShutterStill
20-05-2015, 14:17
Witam.
Mam kartę graficzną Radeon HD 5770 Silent Ceil.
W komunikacie (https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-amd-graphics-cards.html) od Adobe, jest napisane, że są problemy z tymi kartami z działaniem LR 6 / CC
Ja właczyłem LR6, nie wyskakuje mi jakiś błąd, ale nie wiem do końca czy wszystko jest okej czy nie.
Wie ktoś jak to sprawdzić.
LR 6 nie działa mi jakoś mega szybko, stąd moje podejrzenia, że nowy LR 6 nie obsługuje mi GPU.
Pozdrawiam
Wyświetla ci się nazywa karty w menu LR?
josephebeloki
20-05-2015, 22:50
NIE :(
Check OpenGL support: Failed
ShutterStill
20-05-2015, 23:06
NIE :(
Check OpenGL support: Failed
No to nie wspiera karty. Albo używać bez akceleracji albo wymienić kartę
josephebeloki
20-05-2015, 23:57
ok, w notce z lR 6 jest informacja :
"Install the older AMD â14.4â driver from April 2014 **"
Udało się :) śmiga
Infomracja z mojego LR 6 po zainstalowaniu sterowników 14.4 jakby ktoś mia kłopoty:
"Graphics Processor Info:
AMD Radeon HD 5700 Series
Check OpenGL support: Passed
Vendor: ATI Technologies Inc.
Version: 3.3.12874 Core Profile Context 14.100.0.0
Renderer: AMD Radeon HD 5700 Series
LanguageVersion: 4.30"
ShutterStill
21-05-2015, 00:03
ok, w notce z lR 6 jest informacja :
"Install the older AMD â�14.4â� driver from April 2014 **"
Udało się :) śmiga
Infomracja z mojego LR 6 po zainstalowaniu sterowników 14.4 jakby ktoś mia kłopoty:
"Graphics Processor Info:
AMD Radeon HD 5700 Series
Check OpenGL support: Passed
Vendor: ATI Technologies Inc.
Version: 3.3.12874 Core Profile Context 14.100.0.0
Renderer: AMD Radeon HD 5700 Series
LanguageVersion: 4.30"
Super, że się udało
jaka karta graficzna przyspieszy LR`a? mam i7-4770 ale bez grafiki, czy jest sens się pakować w np.gtx770 albo coś podobnego, będzie szybciej?
ShutterStill
21-05-2015, 11:17
jaka karta graficzna przyspieszy LR`a? mam i7-4770 ale bez grafiki, czy jest sens się pakować w np.gtx770 albo coś podobnego, będzie szybciej?
Każda karta przyspieszy, nie musisz pakować się w drogie karty, chyba że chcesz szukać wymówki do zakupu takowej ;-)
josephebeloki
21-05-2015, 22:01
Przetestowałem LR 6:
- grafika tylko działa w sekcji Develope
- przyśpieszenie jest minimalne, reszta działa 'skokowo' i jak dla mnie porażka...
- przy eksporcie plików, włączają się 2 wątki, 2 pliki jednocześnie jest wywoływane
Zostaję przy 5.7.1, śmiga mi rewelacyjnie:
- i3 (1155), 2x 3.3 Ghz (4 wątki)
- 16GB RAM 1333 Mhz
- dysk HDD => SATA III -> 220 MB/s => realny, nie teoretyczny
jakoś nie można się dogrzebać do testów jakie korzyści daje ten nowy ficzer
A kiedy będzie wersja PL??
A kiedy będzie wersja PL??
Jak sobie zrobisz.
Ktoś się orientuje czy będzie jakaś aktualizacja 5.7 dotycząca D7200? Ściągnąłem na próbę 6 i to jest na moim sprzęcie totalna porażka. Kompletnie nic nie działa tak jak powinno.
Ktoś się orientuje czy będzie jakaś aktualizacja 5.7 dotycząca D7200? Ściągnąłem na próbę 6 i to jest na moim sprzęcie totalna porażka. Kompletnie nic nie działa tak jak powinno.
LR6 jest aktualizacją z obsługą D7200.
A działanie LR5 i 6 jest identyczne.
GonzoG, już wiem skąd masz tyle postów nawalonych.
Na cholerę się odzywasz jak nie masz nic do powiedzenia??
Zapytałem grzecznie kiedy będzie polska wersja 6 i jak nie wiesz to się nie odzywaj.
GonzoG, już wiem skąd masz tyle postów nawalonych.
Na cholerę się odzywasz jak nie masz nic do powiedzenia??
Zapytałem grzecznie kiedy będzie polska wersja 6 i jak nie wiesz to się nie odzywaj.
To Ci przecież grzecznie napisałem - będzie jak ją sobie sam zrobisz.
Od dawna (o ile nie od początku) nie ma polskiej wersji LR.
Spolszczenie działa na 6 ale co z tego skoro 6 nie działa na kompie;)
DJ crazy
27-05-2015, 08:26
To Ci przecież grzecznie napisałem - będzie jak ją sobie sam zrobisz.
Od dawna (o ile nie od początku) nie ma polskiej wersji LR.
Przecież do 5 jest spolszczenie...
To jeszcze jedno pytanie: do wersji 5 była licencja EDU dla nauczycieli.
Dla LR6 nie widzę takiej licencji.
I teraz moje pytanie, czy dla 5 od razu była ta licencja, czy może ją dodali później??
Po prostu nie wiem czy czekać.
Carlos_lo
27-05-2015, 20:47
licencja edu jest w pl ale widzialem dla cc tylko http://www.adobe.com/pl/creativecloud/buy/students.html
Marcin_gda
29-05-2015, 13:42
No to pierwszy ficzer tylko dla cc się zbliża... Pojawił się "teaser" o funkcji "dehaze", modyfikującej zamglenie ( zmniejszającej jak i zwiększającej).
https://youtu.be/QhM2br4InHw
To chyba wyjaśnia co znaczy "nie będzie aktualizacji LR6". Nowe funkcjonalności tylko w CC, a to chyba pierwsza z nich.
ShutterStill
29-05-2015, 21:12
https://youtu.be/QhM2br4InHw
To chyba wyjaśnia co znaczy "nie będzie aktualizacji LR6". Nowe funkcjonalności tylko w CC, a to chyba pierwsza z nich.
Przecież już była pierwsza aktualizacja LR 6!
Ale tam tylko poprawiono błędy, a tu zapowiadają nową funkcję, której LR6 nie będzie miał.
ShutterStill
29-05-2015, 21:31
Ale tam tylko poprawiono błędy, a tu zapowiadają nową funkcję, której LR6 nie będzie miał.
Aktualizacja to nie to samo co nowe funkcje. Żaden wcześniej LR nie dostał nowej funkcji z aktualizacją i tak samo będzie tym razem. Chcesz nowych funkcji "wynajmij" LR cc. Nikt nie obiecywał nowych funkcji z aktualizacjami do LR 6
Marcin_gda
30-05-2015, 02:50
Aktualizacja to nie to samo co nowe funkcje. Żaden wcześniej LR nie dostał nowej funkcji z aktualizacją i tak samo będzie tym razem. Chcesz nowych funkcji "wynajmij" LR cc. Nikt nie obiecywał nowych funkcji z aktualizacjami do LR 6
Podobnie jak nikt nie obiecywał Lightrooma 6+...
Pawel Pawlak
20-06-2015, 08:42
mam pytanka:
- Czy wsparcie GPU jest tylko w w wersji CC, czy także w wersji BOX ?
- Czy widać jakieś konkretne różnice między najtańszymi, starymi kartami obsługiwanymi a tymi nowymi z średniej/górnej półki (myślę o ewentualnej instalacji R7 260x)
- na ile realnie da się odczuć to przyspieszenie w zakładce develop ?
Chodzi mi po głowie przejście na monitor 4K i obawiam się że bez wsparcia GPU reaktywność LR będzie tragiczna (już przy moim 1920x1280 przydałoby się poprawy osiągów ;) )
mam pytanka:
- Czy wsparcie GPU jest tylko w w wersji CC, czy także w wersji BOX ?
- Czy widać jakieś konkretne różnice między najtańszymi, starymi kartami obsługiwanymi a tymi nowymi z średniej/górnej półki (myślę o ewentualnej instalacji R7 260x)
- na ile realnie da się odczuć to przyspieszenie w zakładce develop ?
Chodzi mi po głowie przejście na monitor 4K i obawiam się że bez wsparcia GPU reaktywność LR będzie tragiczna (już przy moim 1920x1280 przydałoby się poprawy osiągów ;) )
1. Tak, jest w wersji BOX
2. Nawet moja, nie najsłabsza karta GeForce GTX 770/PCIe/SSE2 nie daje zauważalnej poprawy responsywności.
3. Ja nie odczuwam, subiektywnie wolę wyłączyć wsparcie, bo przy włączonym wsparciu LR inaczej wyświetla obraz w trakcie operacji przesuwania/powiększania. Przykład: powiększamy zdjęcie do 1:1, przy wsparciu grafiki obraz staje się nieostry, wyłażą szumy, zaczyna kręcić się kółeczko i po sekundzie dwóch wskakuje prawidłowy obraz. Bez wsparcia grafiki czas operacji jest podobny (ze wskazaniem na brak wsparcia), tylko zamiast nieostrości i szumów są duże kwadraty.
Procesor i7-4770k/16GB RAM/SSD
PS. Strasznie mi się nie chce, ale może przetacham komputer pod telewizor i zobaczę jak to wygląda pod 4k?
Pawel Pawlak
20-06-2015, 10:51
no to kiepsko... ja miałem nadzieję że GPU spowoduje że RAWy z d800 w 1:1 będą się renderowały niemal w czasie rzeczywistym. No powiedzmy max 1s :/
Jak macie ustawioną opcję generowania podglądów przy imporcie zdjęć do LR6 (minimal, standard, 1:1) ? Jakie są realne, praktyczne korzyści ze stosowania "1:1", bo wiadomo, że czas importu znacznie się wtedy wydłuża.
Pawel Pawlak
20-06-2015, 12:27
w każdym LR korzyść stosowania 1:1 jest taka, że jak masz podglądy na szybkim dysku, to powiększenie zdjęcia do pełnej rozdzielczości będąc w module Library jest praktycznie natychmiastowe (pod warunkiem nie kasowania czasowego podglądów).
w każdym LR korzyść stosowania 1:1 jest taka, że jak masz podglądy na szybkim dysku, to powiększenie zdjęcia do pełnej rozdzielczości będąc w module Library jest praktycznie natychmiastowe (pod warunkiem nie kasowania czasowego podglądów).
A czy wygenerowanie w/w podglądów 1:1 będzie miało wpływ na szybkość otwierania się zdjęć w module Develop ?
Pawel Pawlak
20-06-2015, 14:07
w LR4 nie ma, sądzę żę w LR6 też nie :(
Nie będzie.
W develop obraz jest za każdym razem generowany od podstaw.
Pawel Pawlak
20-06-2015, 14:37
no własnie; czyli wsparcie GPU byłaby wskazana.
Generalnie to ziarno zwątpienia zasiał we mnie mój dobry znajomy, który przesiadł się z imac-a (na i7, HDD) chyba z 2012r z fhd na imac-a z retiną 5K (i7+SSD) i załamał się szybkością... Nowy sprzęt wyświetla RAWy kilka razy wolniej niż stary. Jakby nie patrzeć, na starszym sprzęcie trzeba było zrobić renderowanie max 2mpix obrazu, na nowym prawie 15mpix !! czyli 7.5raza więcej. Monitory 4K to wprawdzie "tylko" ok. 8mpix, ale wyobrażam sobie że bez wsparcia GPU albo innej mega-optymalizacji kodu, o komforcie pracy będzie można zapomnieć.
Wsparcie GPU tu nie jest specjalnie potrzebne. LR jest tak archaicznym tworem (jeśli chodzi o kod i wykorzystanie sprzętu), że nawet Tesla nie przyśpieszyła by zbytnio jego pracy.
Nie wiem jak to dokładnie robią, ale wygląda, że w LR za każdym razem jest renderowane całe zdjęcie, a jedynie wyświetlany jego fragment, po przesunięciu - dokładnie to samo od nowa.
Nie możliwe, aby mając do dyspozycji 16 GB RAM, procesor i7 4. gen. wszystko chodziło tak samo powoli jak na i5 1. generacji. Różnice w mocach procesorów są kolosalne, a LR i tak oba wykorzystuje na 100% i potrzebuje dokładnie tyle samo czasu na wyświetlenie fragmentu obrobionego zdjęcia.
Podejrzewam, że do czasów LR 8 lub nawet 9 nie będzie optymalizacji wyświetlania w LR.
"Głupie" malowanie pędzlem z zaznaczeniem maski (wtedy nie wyświetla efektów filtrów) powoduje, że odświeżanie malowania spada nawet do 1-2 kl/s dodatkowo z 2-3s opóźnieniem...
Wyraźnie widać, że efektywne wykorzystanie bibliotek graficznych przerosło programistów z Adobe.
A ja myślę, że będzie lepiej. Photoshop dostał wyświetlanie zdjęcia na GPU już lata temu i od tamtego czasu przybliżanie/oddalanie/przesuwanie jest idealnie płynne zawsze, wszędzie i niezależnie od sytuacji. Od niedawna to samo mamy w ACR (wersja 8.0 wzwyż) i jest równie dobrze. Pierwszą godzinę nie mogłem się przyzwyczaić, po drugiej już nie mogłem wrócić. Po miesiącu jak usiadłem do kompa z ACR w wersji 6.0 to myślałem, że komputer zepsuty. Sam LR nie używam, ale mam nadzieję, że wprowadzą zmiany jak najszybciej, różnica w komforcie jest nie do opisania.
W develop obraz jest za każdym razem generowany od podstaw.
Tutaj jest napisane coś wręcz przeciwnego :
http://jkawecki.pl/blog/jak-przyspieszyc-lightrooma-w-10-krokach/
I komu tu wierzyć ? Wg p. Kaweckiego z w/w linka, wygenerowanie podczas importu podglądów 1:1 przyśpieszy jednak pracę w module Develop. Może uczynny forumowicz 2pompony też by wypowiedział się w tej kwestii, zwłaszcza, że chyba jest w spawach LR-a niekwestionowanym autorytetem (nie deprecjonuję bynajmniej w tym miejscu porad innych użytkowników) :)
2pompony
21-06-2015, 22:22
O, widzę, że się mnie wywołuje do tablicy... :)
Paweu, stanowczo nei pretenduję do bycia autorytetem w jakiejkolwiek dziedzinie poza samym sobą (bo na ogół to ja właśnie najlepiej wiem jakie ja sam mam odczucia :) ) - ale czasem po prostu, jeśli jestem w jakiejś dziedzinie wystarczająco obyty, doświadczony, czy mówiąc najogólniej au courant, to staram się prostować pomyłki, przeinaczenia, lekkie i większe głupoty lub w końcu inne kretyńskie teorie, jakie się na forum pojawiają. I to nei z powodu własnej świętości, tylko własnego lenistwa - łatwiej teraz jakąś głupotę wypunktować, bo jak raz ludziom w głowach zasiędzie, to nie ma takiej siły w znanym kosmosie, która ją wtedy wykorzeni.
Czy w Develop obraz jest generowany za każdym razem od podstaw? Oczywiście nie, to byłoby sprzeczne z całą filozofią pracy na komputerze, gdzie praca procesora jest wyżej ceniona niż miejsce na dysku. Z drugiej strony cały proces jest nieco bardziej skomplikowany, niż proste wyświetlenie podglądu 1:1.
Otóż moduł Develop, poza pierwszym (initial) pokazaniem zdjęćia, w swojej pracy bezpośrednio nie korzysta z podglądów 1:1, ponieważ korzysta w całości ze swoich własnych podglądów, które przechowuje w Camera Raw Cache. To właśnei dlatego opłaca się zmienić w Preferencjach defaultową wielkość Cache na większą. Mówiąc w największym uproszczeniu - jeśli do Develop ładuje się zdjęcie, program sprawdza czy coś w rodzaju jego podglądu jest obecne w Cache; jeśli jest, to się do tego skaszowanego pliku odwołuje, a jeśli nie ma go w cache, to go tam tworzy. Tworzy właśnie po to, żeby nie musieć za każdym razem obliczać danych z RAWa.
Zatem powiedzenie, że za każdym razem moduł Develop oblicza zdjęćie od podstaw jest nieprawdziwe, bo jeśłi ma jego - cudzysłów - FastLoadData* w CR Cache, to je stamtąd pobiera - aczkolwiek, trzeba przyznać, że pytanei dotyczyło czegoś o nazwie Preview 1:1, które rzeczywiście uczestniczy w pracy Develop tylko w momencie pierwszego pokazania obrazka, a potem już nie. Potem już w pracy uczestniczą pliki z CR Cache - to znaczy coś innego.
A wracając do pytania o to, czy Previews 1:1 przyspieszają pracę w Develop? Jako się rzekło, Develop tworzy dla każdego obrabianego RAWa (nie jestem pewien czy dla jpga, bo mnie to nie interesowało) odpowiedni plik w Cache... Być może jakieś części Preview 1:1 w tym uczestniczą, ale Adobe milczy na ten temat; autorytatywne wypoweidzi na ten temat można potraktować jako czyste spekulacje. Na pewno przyspiesza początkowe (initial) pokazanie obrazka, potem już nie.
--------------
*dla wyjątkowo dociekliwych - FastLoadData jest wyłącznie w nagłówkach plików DNG, w RAWach się nei pojawia, bo LR z definicji nie zapisuje nic do RAWów, więc to co siedzi w CR Cache można by nazwać czymś jak FastLoad Data w cudzysłowiu, albo pseudo FastLoadData, bo działa niemal identycznie, ale nie jest zapisane jako nagłówek pliku, tylko siedzi całkiem gdzie indziej na dsyku.
Carlos_lo
21-06-2015, 22:53
2pompony ranking twoj rosnie, ze az milo:) tak trzymaj! i nie daj sie wyprowadzic z rownowagi ;)
2pompony
22-06-2015, 00:02
2pompony ranking twoj rosnie, ze az milo:)
Dopisali mi coś na plus do rankingu? Jak miło! :)
Nieco dla rozluźnienia, a może jako pewną odskocznię zejdę na chwilkę na tylko pozornie kompletnie boczny tor... Otóż sama idea pracy modułu Develop - tzn. nei obliczać za każdym razem, tylko odwoływać się do cache - jest zgodna z boskim planem, jeśli ktoś uważa, że człowieka stworzył bóg. :)
Stwierdzono podczas mozolnych badań, że człowiek działa identycznie. Na przykład jeśli próbuje znany i wiadomy mu w danej chwili płyn (powiedzmy ma przed sobą Coca Colę, Mirindę i mleko - celowo wymieniam trzy płyny o różnym wyglądzie i wie, po co w danym momencie sięga), to jeśli wcześniej poznał smak tych płynów, teraz zamiast ciągnąć informacje z kubków smakowych języka, a następnie je przetwarzać, mózg odwołuje się do zapisanych doznań, czyli do cache. Tak jest o wiele bardziej energooszczędnie.
Mózg musi dopiero włączyć dopalanie i przetworzyć całą masę danych jeśli właściciel nie wie co pije, lub nie zna tego płynu - to znaczy, jeśli danych informacji nei ma w cache, lub nie można się do nich odwołać. Czyli dokładnie tak, jak moduł Develop! :)
Wiecie przy jakiej okazji były robione takie badania? Przy okazji tworzenia reklam, a w zasadzie styku reklamy i antropologii - czyli jak ciemnemu ludowi wcisnąć więcej i szybciej za pomocą reklamy, i jak zrobić, żeby się z tego już nie wywinął.
Carlos_lo
22-06-2015, 00:06
generalnie sprzedaz opiera sie na potrzebie i niewiedzy, mozna kreowac i jedno i drugie, ale jak, to jeszcze nie wiem;)
Czy w Develop obraz jest generowany za każdym razem od podstaw? Oczywiście nie, to byłoby sprzeczne z całą filozofią pracy na komputerze, gdzie praca procesora jest wyżej ceniona niż miejsce na dysku. Z drugiej strony cały proces jest nieco bardziej skomplikowany, niż proste wyświetlenie podglądu 1:1.
Otóż moduł Develop, poza pierwszym (initial) pokazaniem zdjęćia, w swojej pracy bezpośrednio nie korzysta z podglądów 1:1,
Develop w ogóle nie korzysta z wygenerowanych podglądów 1:1. Z resztą jest to opisane na stronach Adobe.
ponieważ korzysta w całości ze swoich własnych podglądów, które przechowuje w Camera Raw Cache. To właśnei dlatego opłaca się zmienić w Preferencjach defaultową wielkość Cache na większą. Mówiąc w największym uproszczeniu - jeśli do Develop ładuje się zdjęcie, program sprawdza czy coś w rodzaju jego podglądu jest obecne w Cache; jeśli jest, to się do tego skaszowanego pliku odwołuje, a jeśli nie ma go w cache, to go tam tworzy. Tworzy właśnie po to, żeby nie musieć za każdym razem obliczać danych z RAWa.
Zatem powiedzenie, że za każdym razem moduł Develop oblicza zdjęćie od podstaw jest nieprawdziwe, bo jeśłi ma jego - cudzysłów - FastLoadData* w CR Cache, to je stamtąd pobiera - aczkolwiek, trzeba przyznać, że pytanei dotyczyło czegoś o nazwie Preview 1:1, które rzeczywiście uczestniczy w pracy Develop tylko w momencie pierwszego pokazania obrazka, a potem już nie. Potem już w pracy uczestniczą pliki z CR Cache - to znaczy coś innego.
Ja nie piszę, co twierdzi Adobe, albo co wg. projektu programu powinno być, a co wynika z użytkowania LR.
Jeśli przesunięcie zdjęcia, przy dysku SSD, powiększonego 1:1 zajmuje 3-4 sekundy, to nie jest możliwe, aby korzystał z cache, bo to powinno zająć ułamek sekundy.
A aktualnie obrabiane zdjęcie powinno siedzieć w RAM, co oznacza tylko, że przesuwanie takiego zdjęcia powinno być w pełni płynne, a tak nie jest i wyraźnie widać, że LR stopniowo nakłada kolejne elementy obróbki.
Ma ktoś jakąś wiedzę w temacie- jaki ma wpływ czyszczenie CCleanerem dysków a późniejsze generowanie podglądów 1:1 ? Mam wrażenie (a używam CCleanera) że otwarte wcześniej zdjęcie/zdjęcia, otwierane za jakiś czas ponownie generuje podgląd ok 2-4 sek. Tak jak by CCleaner czyścił ścieżki do utworzonego cache.
Takie programy jak CCleaner tylko mogą wysyłać system, lepiej ich nie używać.
2pompony
22-06-2015, 10:51
Develop w ogóle nie korzysta z wygenerowanych podglądów 1:1. Z resztą jest to opisane na stronach Adobe.
Ja nie piszę, co twierdzi Adobe, albo co wg. projektu programu powinno być, a co wynika z użytkowania LR.
Jeśli przesunięcie zdjęcia, przy dysku SSD, powiększonego 1:1 zajmuje 3-4 sekundy, to nie jest możliwe, aby korzystał z cache, bo to powinno zająć ułamek sekundy.
A aktualnie obrabiane zdjęcie powinno siedzieć w RAM, co oznacza tylko, że przesuwanie takiego zdjęcia powinno być w pełni płynne, a tak nie jest i wyraźnie widać, że LR stopniowo nakłada kolejne elementy obróbki.
LR działa tak jak powiedziałem, a to, że zajmuje mu to tyle czasu nei oznacza, że działa inaczej, tylko że LR ma jakieś kłopoty, w tym mogą być też znane kłopoty na styku z dyskami SSD. Nie wiem czemu się tak dzieje, ale tak bywa, są na ten temat tego liczne skargi.
Gdybym chciał opowiadać jak działa LR nie na podstawie wiedzy tylko odczuć, powiedziałbym, że czasem podglądy są w Patagonii i ciągnę je stamtąd modemem 56k. Z tym że odczucia bywają mylące, co wychodzi na jaw zwłaszcza jak się ktoś upiera, żeby na ich podstawie wyciągać wnioski co do pracy programu.
Takie programy jak CCleaner tylko mogą wysyłać system, lepiej ich nie używać.
W sumie, CCleanera używam parę ładnych lat. Jeszcze za czasów XP-eka. Nigdy mi nic się nie wysypało a czyści śmieci z przeglądarek znakomicie. Myślałem, że ,,czesze'' też ścieżki dostępu do cache w LR.
2pompony
22-06-2015, 13:59
Seś - trochę ciężko odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo wygląda, jakbyś mówił o dwóch różnych sprawach. Ustalmy, że są dwa rodzaje podglądów: tzw. Preview 1:1 (używany w Library i pewnie innych modułach) i te częściowe podglądy, coś jak pseudo FastLoadData, które służą tylko pracy w module Develop i siedzą w Camera Raw Cache.
Oba typy są tworzone w różnych okolicznościach, nie są wieczne, oba są wymazywane przez samego LRa, przy czym masz niejaki wpływ na to, kiedy LR je skasuje.
1. Preview 1:1
Po pierwsze jest tworzony na żądanie użytkownika i można się bez nich obejść, jeśli nie będziesz wykonywać pewnych rzeczy, np. nie będziesz chciał oglądac powiększeń 1 do 1 w Library. Wtedy, do tworzenia miniaturek na filmstripie czy w Navigatorze można sobie zrobić podglądy mniejsze, bo wystarczą. Podglądy te siedzą w foldearch obok Catalogu, i masz wpływ na to, kiedy LR je wymaże ustalając to w Preferencjach Catalog, rubryczka: automatically discard 1:1 preveiws > i tu wybrać po jakim czasie, albo nigdy. Ostrzegam przed 'nigdy' tak na marginesie, chyba, że masz nieograniczoną ilość miejsca na dysku.
2. CR Cache
Tworzenie tych podglądów jest niezależne od użytkownika, każde wczytanie RAWa (nie mam tej pewności o jpgach) do modułu Develop spowoduje zapisanie pliku z cząstkowym podglądem do folderu Camera Raw Cache. LR oczywiście też zacznei je wymazywać, rozpoczynając od najstarszych, ale dopiero wtedy, kiedy zadeklarowana w Preferencjach objętość całego folderu zacznie się kurczyć. Jeśli zadeklarowałeś, żeby całość Cache miała tylko 1 Gb (to chyba defaultowe ustawienie), wtedy dość szybko starsze podglądy zaczną być kasowane. Jeśli zmienisz to na 30 Gb, zyskasz na czasie, podglądy będą trwać jakiś czas dłużej, ale 30 giga na dysku stracisz na CR Cache - Twój wybór.
Capisci? :)
Wracając do Twojego pytania: to wcale nei CCleaner musi być powodem tego, że tracisz podglądy. Może być i tak, że upłynął już czas, jaki ustawiłeś w Prefs na czas trzymania Previews 1:1, albo zabrakło już miejsca, jakie zadeklarowaleś, że możesz poświęcić na CR Cache - więc LR zaczął kasować najstarsze. Jak widzisz wcale nie musiał brać w tym udziału ktoś trzeci, LR teżmógł to spokojnie zrobić, skoro nie dałeś mu jasno do zrozumienia, żeby się opanował. :)
Ja RAW- trzymam na dysku zewnętrznym. Ładując do LR zaznaczam > smart preveiws i bez dysku lub z dyskiem zew. obrabiam. W Preferencjach Catalog, rubryczka: automatically discard 1:1 preveiws mam > nigdy, cache mam na 10 Gb. Ale chodzi mi dokładnie o to, że w danym folderze mam np. 10 zdjęć. Otwieram je 1:1 i wiadomo, każde wczytuje się jakieś 2-4 sek. Ale po otwarciu wszystkich 10-ciu fot już powiększenie chodzi płynnie. Po wyłączeniu komputera (nie uśpieniu), od nowa pojawia się te powolne wczytywanie powiększeń 1:1, lub nawet 1:2. Nie mam szybkiego komputera ale dlaczego po wyłączeniu i uruchomieniu ten zapis w cache ginie ?
2pompony
22-06-2015, 14:47
Nie mam pewności (bo nie korzystam) jak naprawdę działa Smart Preview - choć oczywiście wiem, co na ten temat mają do powiedzenia marketingowcy Adobe. :)
A co do bolesnej sprawy Twoich lagów - można by zadać parę pytań: np. czy ten zapis z cache ginie jak mówisz, czy też nie ginie, tylko tyle czasu jest wczytywany? Może CR Cache nei siedzi na szybkim dysku? Może jest tak sfragmentowany, że nie spełnia swojej roli dobrze? Może system nie pomaga LRowi, tylko staje mu w poprzek, na przykłąd za pośrednictwem jakichś RAMdisków (nie mam pojęcia co to takiego) czy innych ustawień? Może wydaje Ci się to wolne, ale zmieniłbyś zdanie, gdybyś sztucznie wykasował cache i zobaczył ile wtedy zdjęcia się wczytują, np. nie 2-4 sekund, tylko 8-12? Może oczekujesz zbyt wiele porównując pracę z plikiem wczytanym do RAMu, a zczytanym z dysku?
Prześledziłbym jakiś poradnik jak usprawnić pracę w LRze, jest tego całkiem sporo - tylko uprzedzam, wiąże się to niejednokrotnie ze sporymi zmianami: okazuje się, że czasem trzeba gdzie indziej przenieść pliki, czasem cache, albo konieczne będą jeszcze jakieś bardziej istotne zmiany... Ja po którymś tam razie musiałem wywrócić do góry nogami swoje przyzwyczajenia, ale per saldo stwierdzam, że się opłacało, choć wiązało się to ze zmianą organizacji...
Nie mam pewności (bo nie korzystam) jak naprawdę działa Smart Preview - choć oczywiście wiem, co na ten temat mają do powiedzenia marketingowcy Adobe. :)
A co do bolesnej sprawy Twoich lagów - można by zadać parę pytań: np. czy ten zapis z cache ginie jak mówisz, czy też nie ginie, tylko tyle czasu jest wczytywany? Może CR Cache nei siedzi na szybkim dysku? Może jest tak sfragmentowany, że nie spełnia swojej roli dobrze? Może system nie pomaga LRowi, tylko staje mu w poprzek, na przykłąd za pośrednictwem jakichś RAMdisków (nie mam pojęcia co to takiego) czy innych ustawień? Może wydaje Ci się to wolne, ale zmieniłbyś zdanie, gdybyś sztucznie wykasował cache i zobaczył ile wtedy zdjęcia się wczytują, np. nie 2-4 sekund, tylko 8-12? Może oczekujesz zbyt wiele porównując pracę z plikiem wczytanym do RAMu, a zczytanym z dysku?
Prześledziłbym jakiś poradnik jak usprawnić pracę w LRze, jest tego całkiem sporo - tylko uprzedzam, wiąże się to niejednokrotnie ze sporymi zmianami: okazuje się, że czasem trzeba gdzie indziej przenieść pliki, czasem cache, albo konieczne będą jeszcze jakieś bardziej istotne zmiany... Ja po którymś tam razie musiałem wywrócić do góry nogami swoje przyzwyczajenia, ale per saldo stwierdzam, że się opłacało, choć wiązało się to ze zmianą organizacji...
To co piszesz na początku to dla mnie czarna magia :-). Poczytałem wcześniej różne porady, jak ustawiać itd. Przenosiłem na początku folder cache z dysku ,,C'' na ,,D'' i z powrotem :-) Też na początku wszystkie obrobione foty w LR poszły mi się ,,wietrzyć'' bo gmerałem w katalogu ;-) I musiałem wczytywać na nowo, leżą sobie teraz surowe :-) Ale teraz zobaczyłem że, dłuższe wczytywanie powiększenia 1:1 dokonuje się w Library, w Develop znośnie. Z tego co piszesz że może się wczytywać 8-12 sek to u mnie, jednak nie jest źle :-) I tak coraz bardziej kocham ten program ;-) Choć zauważyłem, że LR czasem żyje własnym życiem :-)
2pompony
22-06-2015, 16:00
To, że obserwujesz lagi w Library (a nie Develop) zmienai nieco optykę. Wygląda na to, że masz kłopoty z podglądami 1:1 (1:1 Previews), a nei z CR Cache.
Zacząłbym od tego, żeby zoptymalizować Catalog, to znaczy wykonać komendę File > Optimize Catalog. Uwaga! Może to potrwać w zależności od komputera, konfiguracji, wielkości bazy całkiem sporo, bardzo nie radzę mu wtedy przeszkadzać, a szczególnie brutalnie przerywać zadania... Kiedyś wpadłem w lekką panikę, jak po kwadransie zobaczyłem, że cały czas mieli i wygląda jakby zastygł w tej czynności - ale jak skończył okazało się, że wyszlo mu to na dobre. Po optymalizacji Catalogu podglądy powinny być neico żwawsze.
Może się też okazać, ze dotarłeś do granic wydolności swojego komputera i po prostu wyżej nerek nei podskoczysz... Może wszystko idzie podręcznikowo dobrze, dbasz o optymalizację często, robisz wszystko dobrze - tylko po prostu tyle musi to trwać... Weź pod uwagę, że pokazanie obrazka z RAMu zawsze będzie szybsze, niż zczytanie z dysku i na to rady nie ma, niezależni co byś nei pozmieniał w konfiguracji.
Słowem może być i tak, że chcesz pod względem szybkości mieć Ferrari a nie Poloneza, tylko nie zauważyłeś, że już jedziesz Ferrari - a Ferrari, pomimo tego że jest szybkie, to z Zakoapengo do Gdańska nie zajedzie w pół godziny nawet jak się poleje z wysiłku do portek.
Taki smutny los operatora LRa... :)
To, że obserwujesz lagi w Library (a nie Develop) zmienai nieco optykę. Wygląda na to, że masz kłopoty z podglądami 1:1 (1:1 Previews), a nei z CR Cache.
Zacząłbym od tego, żeby zoptymalizować Catalog, to znaczy wykonać komendę File > Optimize Catalog. Uwaga! Może to potrwać w zależności od komputera, konfiguracji, wielkości bazy całkiem sporo, bardzo nie radzę mu wtedy przeszkadzać, a szczególnie brutalnie przerywać zadania... Kiedyś wpadłem w lekką panikę, jak po kwadransie zobaczyłem, że cały czas mieli i wygląda jakby zastygł w tej czynności - ale jak skończył okazało się, że wyszlo mu to na dobre. Po optymalizacji Catalogu podglądy powinny być neico żwawsze.
Może się też okazać, ze dotarłeś do granic wydolności swojego komputera i po prostu wyżej nerek nei podskoczysz... Może wszystko idzie podręcznikowo dobrze, dbasz o optymalizację często, robisz wszystko dobrze - tylko po prostu tyle musi to trwać... Weź pod uwagę, że pokazanie obrazka z RAMu zawsze będzie szybsze, niż zczytanie z dysku i na to rady nie ma, niezależni co byś nei pozmieniał w konfiguracji.
Słowem może być i tak, że chcesz pod względem szybkości mieć Ferrari a nie Poloneza, tylko nie zauważyłeś, że już jedziesz Ferrari - a Ferrari, pomimo tego że jest szybkie, to z Zakoapengo do Gdańska nie zajedzie w pół godziny nawet jak się poleje z wysiłku do portek.
Taki smutny los operatora LRa... :)
Pod względem optymalizacji Catalogu, to jestem maniakiem tej czynności, od początku. Optymalizację przeprowadzam po każdym usunięciu jakiś badziewnych zdjęć. Raczej dotarłem do granic wydajności mojego ,,poloneza'' (Laptopa) :-) Mam 4 Gb Ramu i jakiś tam procesor. Tak czytając wypowiedzi innych, tu użytkowników LR-a, którzy to mają po 16 Gb Ram, i7 procesory i inne, nowsze ,,bebechy'' i narzekają, to chyba nie mam co ja narzekać :-) Dzięki wielkie 2pompony, za poświęcony mi czas :-)
@ 2pompony - Również przyłączam się do podziękowań. Korzystając z okazji zapytam jeszcze o 2 sprawy :
1. Jaką wielkość pliku cache masz ustawioną u siebie w LR ?
2. Co masz ustawione w "Build Previews" przy imporcie ?
2pompony
22-06-2015, 20:51
Dzięki wielkie 2pompony, za poświęcony mi czas :-)
Nie ma sprawy. Dwajścia złotych. :)
@ 2pompony - Również przyłączam się do podziękowań.
Nie ma sprawy. Dwajścia złotych.
:)
Korzystając z okazji zapytam jeszcze o 2 sprawy :
1. Jaką wielkość pliku cache masz ustawioną u siebie w LR ?
2. Co masz ustawione w "Build Previews" przy imporcie ?
No to jak załatwiliśmy sprawy poważne (powyżej), to mogę odpowiedzieć. Pytanie pierwsze, w wielkość cache... Otóż mam parę Catalogs, np. osobne do pracy, bo choć rzadko sprzedaję zdjęćia, ale jednak od czasu do czasu mi się zdarza; mam też osobny Catalog do moich zdjeć traktowanych hobbystycznie. Robię też czasem coś w rodzaju jakiegoś małego szkolonka dla wąskiego kręgu, wtedy na ogół przygotowuję sobie jakiś Catalog specjalnie do tego celu, ale daję mu mało, najwyżej giga czy dwa...
Jak robiłem D80, to miałem zawsze ustawione po 10 Giga na Cache i wydawało się, że starcza. Teraz robię nowszą puszką i na Catalog 'Praca' mam ustawione dalej 10 Giga (mało klatek na raz obrabiam, i jak obrobię, to rzadko wracam, a jeśli wracam, to na ogół do konkretnego zdjęcia); wydaje się, że 10 Giga starcza spokojnie. Często po zakończeniu pracy na tym Catalogu bywa, że kasuję całą zawartość Cache, skoro nie będzie mi przez najbliższy czas potrzebna.
Na swoje zdjęćia prywatne ustawiłem kiedyś 20, teraz podniosłem na 25 Giga. Na razie wydaje się, że pracuję w miarę komfortowo, choć szybkości nei osiągam znakomitych (stary komputer). Ale ze zdjęćiami traktowanymi hobbystycznie jest tak, że często do nich wracam, coś podciągnę tu, poprawię tam - więć 25 Giga na moje hobby mi nie szkoda.
Przy imporcie mam ustawione żeby robił podglądy 1:1 (wciąż jeszcze), choć noszę się z myślą, żeby mu zmienić na standartowe. Ale Ty nie musisz się przejmować moimi ustawieniami, bo możesz mieć zupełnie inny styl pracy, inne potrzeby, inne oczekiwania i inny komputer - więć możesz te ustawienia dostosować do siebie, a nie trzymać się moich, czy kogokolwiek innego.
2pompony - dzięki również, gdzie mam przekazać te dwajścia złotych? :D
Ale ale czy możesz wyjaśnić jak się mają ustawienia z panelu Catalog Settings zakładka File Handling do szybkości działania. Czy te ustawienia dotyczą tego co mamy w library a nie w develop?
2pompony
22-06-2015, 21:54
Zaraz zaraz - w tym miejscu, o jakim mówisz nie ma nawet gdzie wpisać wartości Cache... :) Tam, w miejscu o którym mówisz można sobie tylko zaznaczyć, ile czasu LR ma trzymać Previews 1:1 - te potrzebne do Library.
Paveu pytał, ile mam wpisane w miejsce na wielkość Cache, dokładniej Camera Raw Cache (tak zrozumiałem), więć mu w miarę jasno starałem się odpowiedzieć że na ogół mam 25, jak się bawię swoimi zdjęciami, raz z tego roku, potem z tymi sprzed 5 lat, a potem wszystkimi makro z poprzednich dwóch lat i tak sobie skaczę... Jak robię zdjęcia do pracy - mało klatek, obrabiam i zapominam - to tak z dziesięć mi starcza, a jak się wygłupiam z kilkunastoma zdjęciami na pogadankę, to i 1 giga starcza. Z tym, że to się wpisuje w Preferencjach ogólnych, nei Catalogu.
Podaję liczby, które się sprawdzają u mnie, żeby miał pojęcie o rzędzie wielkości, jakich ja używam - choć zauważ, ze wspomniałem też, że te ustawienia wcale nie muszą być ani dobre, ani złe - po prostu są moje, a on (i każdy inny) może sobie wypraktykować swoje, które mu będą lepiej pasowały.
Nie no spoko, ale ja nie nawiązuję do postu Paveu, zadaję całkiem nowe pytania.
Poza tym ja tam mam jeszcze Standard Preview Sieze, Preview Quality, więc pytam czy to tylko dla modułu library?
2pompony
22-06-2015, 23:18
Acha, myślałem, że to dalszy ciąg jakiegoś poprzedniego pytania. Sorry.
Tak, te wielkości mają znaczenie w module Library, a pewnie i w innych - np. Book czy Slideshow, w każdym razie nie w module Develop. Na przykład wielu ludzi nie ustawia tych ustawień zgodnie z tym czym dysponują (np. jaki mają duży monitor), tylko ustawiają wielkości na oko, albo w ogóle nei zmieniają wielkości defaultowych, więc trudno się potem dziwic, ze im LR zwalnia.
[QUOTE=2pompony;3575653]
No to jak załatwiliśmy sprawy poważne (powyżej), to mogę odpowiedzieć. Pytanie pierwsze, w wielkość cache... Otóż mam parę Catalogs, np. osobne do pracy, bo choć rzadko sprzedaję zdjęćia, ale jednak od czasu do czasu mi się zdarza; mam też osobny Catalog do moich zdjeć traktowanych hobbystycznie. Robię też czasem coś w rodzaju jakiegoś małego szkolonka dla wąskiego kręgu, wtedy na ogół przygotowuję sobie jakiś Catalog specjalnie do tego celu, ale daję mu mało, najwyżej giga czy dwa.../QUOTE]
Ja, jak u siebie utworzyłem drugi katalog, na razie z ciekawości, to zauważyłem że te dwa katalogi korzystają z jednego cache. Nie powinny mieć osobnych folderów na swoje cache ?
Ps. Masz u mnie 20 zeta ;-)
2pompony
23-06-2015, 13:11
Powinny, ale tak nie jest. :) Moim zdaniem byłoby prościej i ergonomiczniej, gdyby tak było - ale bądźmy szczerzy: początkującym by to jeszcze bardziej zamieszało w głowach.
Dlatego ja staram się myśleć co i jak robię: bywa, że w trakcie pracy zmieniam te wielkości, choć jak zapomnę, to i tak się nic strasznego nie dzieje. Przykład: przynoszę 100 klatek z sesji zawodowej, mam oddać powiedzmy 60, więc rozpoczynam obróbkę, robię, robię, mam juz po kilka wersji tergo samego pliku (pion, poziom, cropy, całe ujęcia, itp), cache sobie w międzyczasie rośnie coraz bardziej, kończę obróbkę, eksportuję do jgów w kilku wersjach wielkościowych (do netu, na offset) i kończę pracę - w tym momencie zostaje mi kilka giga plików w cache, o których z góry wiem, że przez najblizsze 3 kwartały do tego całego interesu w ogóle nie zajrzę. To co robię? Kasuję całe cache, bo i tak mi już niepotrzebne.
Dlaczego kasuję, choć mógłbym zostawić? Bo wiem, że za chwilę zacznę się bawić swoimi zdjęćiami hobbystycznie, więć uwalniam przestrzeń dla nich. A swoimi zdjęćiami się bawię bez chronologii: czasem szukam tylko kotków i znajduję te z ostatnich kilku lat, czasem potrzebuję jakichś szklanych gadżetów, więc oglądam 200 zdjęć, ale z przestrzeni dwóch dni jak byłem w fabryce szkła, a czasem szukam wszystkich tramwajów jakie zrobiłem w całej karierze - więc przeglądam tony zdjęć z róznych lat, lokalizacji, i tak dalej. Jeśli coś ze zdjęciami robię w Develop, to cache mi znów puchnie, ale po pierwsze ma miejsce do tego, po drugie jak byłem zapobiegliwy, to mu zwiększyłem limit do 20 giga, więc może sobie puchnąć, po trzecie nie usuwam go, bo dziś szukałem tramwajów, a jutro może zechcę je wszystkie zrobić na czerwono/niebiesko/szaro, więć niech już sobie siedzą w cache.
A jak dopiero teraz sobier przypomniałem, ze cache mam dalej ustawione na powiedzmy 10 giga - to nic nei stoi na przeszkodzie, żeby teraz mu podnieść na 30, jak mam taką fantazję. BYłoby prościej, gdybym mógł od razu dla poszczególnego Catalogu zadeklarować, ile któremu przeznaczam - ale skoro tak nie jest, robię to sobie ręcznie wtedy, jak mi się przypomni. Albo jak oglądając tramwaje nagle przypomni mi się o kotkach, chcę je wczytać i widzę, że przyhamowało. :)
2pompony
23-06-2015, 14:34
Dwajścia pieńć.
Drodzy, czy wiecie może jak poustawiać Bridge i Lr żeby widziały wzajemnie swoje gwiazdki? Oznaczam sobie zdjęcia w Bridge ale niestety Lr nie widzi tych gwiazdek. Zdjęcia są w skonwertowane z NEF na DNG.
Dobra już sobie poradziłem. Jak robi się zmiany w BR to trzeba Lightroomowi powiedzieć żeby sobie updateował dane w module Library->zakładka Library-> Synchronize folder.
Niestety ja najpierw w LR kliknałem sobie update metadata i w brigde'e poznikały mi wszystkie gwiazdki. Dopiero potem wpadłem na pomysł żeby lightroomowi kazać zaktualizować dane...
Dwajścia pieńć.
U mnie się mówi: "Ptasie mleczko", no i jemy potem wszyscy :-)
2pompony
23-06-2015, 22:02
Podoba mi się! Cofam te dwajścia złotych, teraz każdy wisi po półtora ptasiego mleczka! :)
Hurrrraaaaaaaaaaaaaaaa!!!
Podoba mi się! Cofam te dwajścia złotych, teraz każdy wisi po półtora ptasiego mleczka! :)
Hurrrraaaaaaaaaaaaaaaa!!!
U mnie masz ptasie mleczko, za szczegółowe opisy w przyswajalnym języku :-)
Hurrrraaaaaaaaaaaaaaaa!!!a da się przesłać ptasie mleczko przelewem bankowym albo e-mailem? :D
zbyszekD7000
25-06-2015, 15:50
najlepiej gołębiem ;)
2pompony
25-06-2015, 16:32
Jak się chce, to się da. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby nie można było znaleźć sposobu na danie łapówki. :)
toć to nie łapówka a dowód wdzięczności panie doktorze szanowny, że się pan tak troskliwie zajmuje nami :D
Głupie pytanie pewnie - ściągnąłem triala 6stki i trochę o tym zapomniałem. Skończyło mi się 30 dni i chciałbym wykupić na miesiąc dostęp do CC żeby sobie spokojnie potestować - da się? Czy trzeba koniecznie cały rok wykupić?
Carlos_lo
30-06-2015, 00:09
mozesz kupic, placic co miesiac, ale jest taki myk np, ze na 29 dzien mowisz nie chce i dziekuje, wtedy przestana Ci pobierac oplate, tzn sobie nie mowisz tylko dzwonisz do A i rozmawiasz, masz 30 dni prawa zwrotu, a moze zapomnisz i nie zwrocisz, wtedy plac, masz opisane w warunkach umowy dokladnie
http://www.adobe.com/pl/misc/subscription_terms.html
Tylko nie widzę nigdzie w opcjach wykupu opcji miesięcznej. Jest tylko roczna i zapis, że jeśli anuluję po więcej niż 30dniach to obciążają mnie 50% kosztów z reszty umowy (czyli z reszty roku? bo umowa teoretycznie na rok tylko rozliczana co miesiąc). Czy czegoś nie rozumiem/rozumiem na odwrót? :)
Carlos_lo
30-06-2015, 02:44
jesli do 30 dni zrezygnujesz oddaja pieniadze, a pozniej tak jak mowisz, jak z abonamentem na telefon;) podpisujesz umowe na dobry deal, ale rok/dwa trzeba placic, jak skrocisz kara umowna czy cus bylo takiego, z tym ze oni zachecaja i nie chca karac, chca stale zrodlo dochodu stad umowa i jak chcesz to podpisujesz a jak nie to trudno, wiekszosc firm tak robi, co jest calkiem zrozumiale
Szkoda, trochę kijowo. Wolałbym np nieco wyższą cene/miesiąc niż w abo rocznym, ale możliwość wykupienia na 1/2/3 miesiące...
Apropo umów na telefony to teraz są chyba u większości operatorów na czas nieokreślony, z miesięcznym okresem wypowiedzenia, bez ciągnięcia hardkorowych kosztów.
Pawel Pawlak
01-07-2015, 14:30
Szkoda, trochę kijowo. Wolałbym np nieco wyższą cene/miesiąc niż w abo rocznym, ale możliwość wykupienia na 1/2/3 miesiące...
Apropo umów na telefony to teraz są chyba u większości operatorów na czas nieokreślony, z miesięcznym okresem wypowiedzenia, bez ciągnięcia hardkorowych kosztów.
Wszystko zależy od atrakcyjności abonamentu i sprzętu za symboliczne kwoty branego przy podpisywaniu umowy.
Tak, są, ale dopiero jak Ci się skończy umowa czasowa - czyli prawie to samo co przy Adobe CC.
Mnie też się nie podoba przymusowy roczny abo na LR CC. Wcześniej było coś na wzór prepaid - czyli płaciło się i można było korzystać, nie zapłaciło się, to nie można było.
marszull
22-07-2015, 23:37
a moze jakis watek z optymalnym ustawieniem LR? na jakich dyskach co najlepiej trzymac jaki ustawic cach i podglad, co z karta graficzna itd?
bo jak ostatnio szukalem takich informacji zeby sobie sprawdzic czy mam poprawnie, to natknalem sie na rozne porady i niektore sie wykluczaly ;)
Dokładnie taki jest LR...
Jedna zasada jest ważna - biblioteka i cache na najszybszym dysku (SSD), reszta to loteria.
marszull
23-07-2015, 00:54
Dokładnie taki jest LR...
Jedna zasada jest ważna - biblioteka i cache na najszybszym dysku (SSD), reszta to loteria.
no to tak mam ;)
Mam pytanie.
Czy ktoś z Was próbował w Lightroomie (v. 6) w module Library (sekcja Comments, zaraz pod Metadanymi) dodawać jakieś komentarze do zdjęć. U mnie nie działa. Może ja coś źle robię. Podpowiem, że w tabelce pojawia się komentarz: "Comments not supported here".
Jest na to jakaś porada?
2pompony
27-07-2015, 00:21
To jest panel używany przy synchronizacji z Mobile LR, albo jeśli używasz synchronizacji z sieciowymi aplikacjami jak fejsbuk czy Flickr.
2pompony
27-07-2015, 11:02
Proszę bardzo. :)
Ciekawe, Dehaze jednak jest w pudełkowym LR 6.1, sprawdziłem, działa :-)
http://fotoblogia.pl/7633,jak-dodac-funkcje-dehaze-do-lightrooma-6
ciekawostka. z dnia na dzien, bez zmieniania sterownikow od grafiki Lightroom stwierdzil ze przestanie dzialac z akceleracja gpu. jak uruchamiam LR moge lazic po danym zbiorze i go edytowac (startuje w develop), ale jak przejde do library i potem develop, zawiesza sie na amen. wylaczanie akceleracji gpu z poziomu LR tez powoduje zawieszenie LR...
Pozdrowił!
Chciałbym zacząć używać LR do katalogowania zdjęć a nie tylko do ich obróbki i tu zaczyna się problem, czy jest możliwość (na pewno jest tylko znaleźć nie potrafię) dodania zdjęć z dysku zewnętrznego do biblioteki LR tak żeby katalog z kolekcjami itp. znajdował się na tym dysku? Czy w takim wypadku (po imporcie) jak podepnę dysk zewnętrzny to będzie widział w programie wszystkie zdjęcia i będę miał do nich dostęp? Normlanie korzystam z dysku ssd ale ze względu na ograniczoną pojemność nie jestem w stanie wpakować tam wszystkich zdjęć a jednak chciałbym mieć możliwość powrotu, przeglądania, edycji zdjęć których na ssd nie ma. Moglibyście mi w jak najbardziej przystępny sposób wytłumaczyć jak się za to zabrać żeby wszystko miało ręce i nogi?
Przy imporcie zdjęć jest opcja żeby lightroom zrobił sobie miniaturki zdjęć w katalogu. Niestety nie pamiętam teraz jak się to nazywa. Po pracy sprawdzę i napiszę chyba że mnie ktoś uprzedzi.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Build previews przy imporcie. Dodatkowo można zwiększyć pojemność ich przechowywania, bo z automatu po 1MB(?) są zastępowane nowymi.
2pompony
31-08-2015, 15:52
Yabby, pomyśl o tym w ten sposób: masz mało miejsca na dysku, więć trzymasz zdjęcia na dysku zewnętrznym. A jednocześnie chcesz mieć możliwość ich edycji na tym samym małym dysku, na jaki nie masz miejsca ich wpakować. Kwadratura koła chłopie... Czyli chcesz mieć możliwość edycji, ale miejsca na to nei chcesz poświęcić i pytasz, czy jest na to jakaś magia?
Ja takiej nie znam...
Oczywiście są protezy: smart previews, ale choć znam kogoś, kto tego używa (kolega Seś@), ja sam przed tym przestrzegam, to się nei sprawdza w praktyce tak kolorowo, jak brzmi w teorii... Po drugie jest zasobożerne i też trzeba na to mieć miejsce.
Build previews jest następną taką protezą - odpowiednio ustawione pomaga przeglądać zdjęcia w Library, lecz są poważne ale... Po pierwsze w cache siedzą tylko ostatnio otwierane pliki, a te starsze są sukcesywnie kasowane, więć jeśli przyjdzie Ci ochota przeglądać stare zdjęcia, w cache ich nie znajdziesz, nawet jak sporo zwiększysz miejsce na przechowywanie. Pamiętasz, że nie masz miejsca na spore zwiększenie cache?
Po drugie, jest parę rozmiarów previews: jak zrobisz standardowe, to pięknie zobaczysz wszystko, ale nie powiększysz sobie do rozmiarów 1:1 bez dysku zewnętrznego. Są też rozmiary 1:1 previews - extra! No ale zajmują dużo miejsca, którego podobno nie masz na dysku, więc wejdzie Ci ich mało i zamiast przeglądać całą kolekcję, przejrzysz 10 ostatnich, za to w dużym powiększeniu...
Po prostu należy sobie po męsku powiedzieć, że używanie każdej protezy będzie gorsze od używania własnej ręki czy nogi. Bez dysku zewnętrznego połączonego szybką magistralą z komputerem będziesz się tylko motać tam i z powrotem. Szczęśliwie dziś nei jest trudno i dobrą kieszeń i szybką magistralę, jest ich parę i są coraz popularniejsze: USB3, jakieś HDMI, czy podpobne wynalazki. Sam mam taką i stanowi to jakieś wyjście.
Po trzecie są różne rodzaje edycji: np. danie jaśniej wymaga obecności zdjęcia czy Smart Preview, tagowanie nei wymaga - więc jeśli edycja ma polegać na tagowaniu powiedzmy, w ogóle nie musisz się niczym przejmować, jeśli tylko Catalog LR nasz na swoim dysku lokalnym.
To tak , widzę że muszę zacząć od początku bo z protez nie muszę korzystać, wystarczy że nauczę się obsługiwać te sprawne kończyny które tam gdzieś są przymocowane ale mnie nie słuchają. Zacznijmy poglądowo: mam dysk zewnętrzny (właściwe dwa... bo backup) gdzie trzymam wszystkie swoje zdjęcia i dysk SSD ze zdjęciami którymi się aktualnie zajmuję [edytuję]. Sytuacja wygląda tak, że czasami chce się wrócić do jakiegoś starego folderu i wtedy kopiuje go na SSD i zaczynam edycję. Jednak ten sposób jest mało komfortowy, ciągłe wrzucanie zdjęć i następne ich przenoszenie... to się po prostu nie sprawdza. Dysk zewnętrzny jest pod ręką i w każdej chwili mogę go podpiąć (gdy np. najdzie mnie ochota na stare zdjęcia) ale nie chcę za każdym razem ich importować. Czy jak wezmę, za pierwszym razem, import wszystkich zdjęć z dysku, coś porobię przy zdjęciach, odepnę dysk, a za jakiś czas znowu mnie najdzie ochota i go podepnę będę musiał wszystko na nowo importować? Bo rozumiem że LR na dwa katalogi pracować nie będzie (jeden na zewnętrznym i jeden na SSD)
2pompony
31-08-2015, 17:05
Jest parę nieporozumień (o czym za chwilę) - ale chcę Cię uspokoić: nie musisz tam i z powrotem kopiować ciągle jakichs folderów, ani nie musisz ich co kopiowanie importować.
Trzymaj zdjęcia tam, gdzie trzymasz (na zewnętrznym), zaimportuj z niego do LRa raz i koniec, tyle. Teraz, jeśli przyjdzie Ci ochota na obróbkę starych czy nowych czy jakichkolwiek zdjęć, po prostu podłączasz dysk, a LR od razu wie gdzie ich szukać. Nic nei musisz nawet robić, jeśli tylko literka dysku będzie się zgadzać to LR sam wszystko sobie w momencie przypomni.
Natomiast co do nieporozumienia - otóż Catalog LR to taka jego wewnętrzna baza, w której trzyma całą wiedzę o Twojej kolekcji zdjęć (tagi, gwiazdki, itp). To nie jest katalog z Twoimi oryginalnymi plikami, to taka jego pamięć, którą programiści nazwali nieszczęśliwie i dość myląco Catalog i teraz to nieporozumienie się ciągnie za LRem.
Jeszce raz: Catalog LR to jego baza (masz ją na dysku C, choć można ją gdzieś przenieść), a katalogi z plikami to zupełnie inna sprawa i mogą być gdzie chcesz.
Akurat nie zgodzę się z Tobą 2pompony, ( choć jesteś moim guru w LR-rze :-) ) w kwestii przechowywania zdjęć na dysku zewnętrznym, i z wgranymi smart previews, oraz ich obróbką. Ja to stosuje, i nie odbiega taka metoda obróbki od tej z zdjęciami na dysku w komputerze. Mam założony drugi katalog, właśnie ze zdjęciami trzymanymi na dysku komputera więc mam porównanie. Miałem kiedyś problem, jak LR gubił ścieżkę do moich/swoich zdjęć na dysku zewnętrznym (pozostawały mi tylko foldery/zdjęcia w smart previews, takie ze znakiem zapytania). Ale rozgryzłem to, i bez problemu, po kliknięciu prawym myszy otwiera się okno i wskazujesz folder/zdjęcie. Co do samej obróbki smartów i oryginałów nie widzę różnicy. A jeśli chodzi Ci Yabby o miejsce, to ja na dysku zewnętrznym mam 115 Gb a w kompie katalog + smarty wynosi mi 4,2 Gb.
2pompony
31-08-2015, 17:23
Pamiętam. Wymienialiśmy kiedyś o tym uwagi, więc wspomniałem, że tego używasz. Być może chodzi o prawo wielkich liczb - ja mam prawie 900 giga plików (odkąd zmieniłem aparat rośnie szybciej) i notuję spore problemy, w dodatku dość istotne, a słabo zauważalne na pierwszy rzut oka.
Na przykład dodaję słowa kluczowe, które się nie synchronizują, lub co gorsza synchronizują się źle. Gdybym tego nie sprawdzał celowo w testach jak to działa, pownie bym nawet nei zauważył. Z wprowadzonymi zamianami też nei było kolorowo - na przykład czasem ni z tego ni z owego pytał co ma wziąć pod uwagę w Develop - czy dane z Catalog, czy dane z metafile i był strach co wybierze: czy stare, czy już nowe. Pal sześć jak trafi na coś mało ważnego, ale jak masz obrobione zdjęćia, wycyzelowane, a program nagle podmieni Ci na stare, to może człowiek szlag trafić.
Dlatego ja odradzam, choć mówię, że na papierze wygląda to fajnie, byle działało włąśnie tak jak wygląda: bezbłędnie i za każdym razem identycznie. Nie mam niestety takiej pewności...
Podziekował :D
Już wszystko wiem, a czego nie wiem to w przyszłości będę pytał, wieczorem importuję te 200 giga danych i zobaczę jak bardzo będę zadowolony ;)
Zaktualizowałem 5-tkę wersję pudełkową do 6-ki. Mam pytania - jaką macie zgodność z Camera Raw u mnie jest z 7,1. Czy może ktoś wie czy w lens corections powinien wyświetlać się profil do Leica D-lux.
2pompony
05-09-2015, 12:48
Lajki? Ależ skąd?!
Żeby mieć profil Lajki musisz się zapisać do Klubu Lajkowicza i już po półrocznej aktywności dopuszczają do egzaminu, czy wystarczająco mocno lubisz markę. Jak zdasz, to oprócz wydania Ci certyfikatu klub zawiadamia Adobe, a Adobe odblokowuje Ci profil.
Ostrzegam, że jeśli nie będziesz wywoływać wystarczająco dużo zdjęć z Lajki, klub może cofnąć rekomendację i Adobe zablokuje profil znowu.
Lajki? Ależ skąd?!
Żeby mieć profil Lajki musisz się zapisać do Klubu Lajkowicza i już po półrocznej aktywności dopuszczają do egzaminu, czy wystarczająco mocno lubisz markę. Jak zdasz, to oprócz wydania Ci certyfikatu klub zawiadamia Adobe, a Adobe odblokowuje Ci profil.
Ostrzegam, że jeśli nie będziesz wywoływać wystarczająco dużo zdjęć z Lajki, klub może cofnąć rekomendację i Adobe zablokuje profil znowu.
Dziękuję za odpowiedź. Cieszę się, że mamy na forum osobę z taką wiedzą na temat fotografii i oprogramowania i, że od tej wiedzy zamiast mózgu ostały się 2pompony czyli bombel.
2pompony
05-09-2015, 14:41
Uj, widzę, że nie zdałeś egzaminu... Nie trać dobrego humoru, będziesz miał jeszcze drugie podejście! :)
cezary-k
06-09-2015, 13:56
Lajki? Ależ skąd?!
Zarąbiście rzeczowa odpowiedź. Normalnie gratulacje ;)
2pompony
06-09-2015, 14:41
Cezary - miło, że doceniasz mój wysublimowany dowcip. :)
Szkoda tylko, że ja - nie mając szczęśliwie Lajki - jestem w stanie przez jakieś 30 sekund sprawdzić, czy dany profil się pojawi, natomiast posiadacz (jak się domyślam) Lajki nie jest w stanie dojść do jakichkolwiek rezultatów, mając i Lajkę i program, a może nawet jakieś zdjęcie z tej Lajki.
I w tej boleśnie obnażającej jego możliwości sytuacji to on mnie zarzuca bezmyślność! :shock:
Potwierdza tym samym niezbyt pochlebne stereotypy o posiadaczach tej marki. To by mnie najbardziej dziwiło, gdyby nie myśl, że widocznie te stereotypy nie wzięły się znikąd.
Widzę, że temat dalej jest drążony. Firma Adobe dla aparatu D-lux podaje jako zgodną wersję wtyczki Camera Raw 8,7. U mnie w Lightroomie 6 wyświetla się kompatybilny CR 7,1 i nie wyświetla się profil tego aparatu.Stąd moje pytanie czy u innych użytkowników mających Lightrooma 6 CR to 7,1 czy wyższy.
No, ale niektórym łatwiej obśmiać pytającego niż udzielić odpowiedzi. Zalecam więcej pokory i szacunku dla innych.
Borat1979
06-09-2015, 17:25
Popełniłeś podstawowy błąd kupiłeś aparat dla kolekcjonerów i zamiast położyć w gablotce chcesz nim robić zdjęcia :)
Wiem, że pewnie jest w tym wątku, ale po przeglądnięciu przeszło połowy stron, nie znalazłem. Jest trial wersji 6 ale nie CC? Musiałbym wpierw zobaczyć jak u mnie działa, bo się zastanawiam nad zmianą.
Trial jest jeden. To od kodu zależy czy przeistoczy się w CC czy klasyk.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
I mam przez ten instalator CC pobierać i instalować, czy jest gdzieś do pobrania normalna instalka?
Tak, instalator cc
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
2pompony
11-09-2015, 11:55
BYła gdzieś normalna instalka, i nawet pisałem tu w wątku jak ja pobrać - trzeba mieć konto na Adobe i mieć w przeglądarce aktualną sesję, tzn. wystarczy odwiedzić odpowiednią stronę u pozwolić na ciasteczko. Swoją drogą Adobe nieźle ukrywa linki do tych instalek i trzeba się nieźle naszukać, ale są.
ale to jest nadal ta sama instalka. ;) mimo ze w nazwie jest LR6 to docelowo na dysku jest to samo. dopiero wpisanie klucza powoduje ze mamy 6 albo cc
To Wy do CC wpisujecie jakiś klucz??? U mnie kluczem jest pobrana kasa z konta :mrgreen:
2pompony
11-09-2015, 12:37
ale to jest nadal ta sama instalka. ;) mimo ze w nazwie jest LR6 to docelowo na dysku jest to samo. dopiero wpisanie klucza powoduje ze mamy 6 albo cc
A ja nigdzie nei napisałem, że jest inna. Chodzi o to, że jest to normalny plik do ściągnięcia, jak wszystkie poprzednie LRy - plik exe do zapisania na dysku w miejscu które sami wybierzemy, a nie coś magicznego do ściągnięćia jakimś instalatorem CC, który zapisuje gdzie chce, co chce. Myślałem, że o to chodziło pytającemu.
a to jasne. masy racje, mozna pobrac exe. ;)
Faktycznie wolałbym takie rozwiązanie, czyli zwykła instalka, no ale jest jak jest.
kuleczka-
13-09-2015, 12:09
Denerwują mnie ciągłe pytania znajomych po odczycie exif z moich zdjęć "a jak bym miał(a) taki aparat to też bym tak zrobiła(a)
Wiecie może czy w Lightroom 6 (cc) jest możliwość a jeśli tak to w jaki sposób usunąć z exif model aparatu a wszystkie pozostałe dane aby pozostały łącznie z numerem puszki.
Robię tylko w .NEF program Lightroom CC + PaintShop Pro x7 (photoshopa cc niestety nie ogarniam)
2pompony
13-09-2015, 12:54
Jak w okienku Exportu znajdziesz rubrykę Metadata z czterema możliwymi wyborami, możesz odnaleźć interesujące Cię możliwości, np. Include: All Except Camera and Raw Info. :) Z dodatkowymi mozliwościami zaptaszkowania tego i owego. Albo jeszcze fajniejszy wybór pt. Include: Copyrights only... Oznacza, że podczas exportu zostaną dołączone tylko te metadane, jakie sobie życzysz.
kuleczka-
13-09-2015, 13:41
przetestowałam te opcje przy exporcie i niestety albo jest wszystko albo nic lub tylko rozmiar pliku, rozdzielczość i data.
Więc nadal to nie jest rozwiązanie o jakie mi chodzi.
2pompony
13-09-2015, 14:10
Dziwne, u mnie działa. Ale ja wypełniłem wszystkie wymagane pola i u mnie się robi tak, jak pisze:
1. wycina wszystko poza copyright
2. to samo tylko zostawia jeszcze dane kontaktowe (jeśli są wypełnione)
3. wycina dane o aparacie i RAWie
4. Puszcza wszystko, jak leci
Jeśli chcesz mieć pełniejszą kontrolę w LRze, był taki plugin który się nazywał Metadata Crawler (ale nie wiadomo co się dzieje z jego twórcą, zniknął jakiś czas temu i jego strona też), jest Metadata Wrangler (ale nei wiem jakie ma możliwości) lub możesz poszukaćjakiegoś innego plugina, jest tego parę dotyczących Metadata... Jest tez taka możliwość, że mozna do tego użyć jakiegoś softu zewnętrznego, ale to będzie dodatkowa robota.
Przypomnijcie mi prosze sciezke (dla windows10), gdzie trzeba wkleic wlasnorecznie przygotowany profil, aby pojawil sie, tutaj:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/26034693890564771302.jpg)
Przypomnijcie mi prosze sciezke (dla windows10), gdzie trzeba wkleic wlasnorecznie przygotowany profil, aby pojawil sie, tutaj:
C://users/ ...tu..nazwa.../ AppData/ Roaming/ Adobe/ CameraRaw/ CameraProfiles
tomisiek
21-04-2016, 15:44
To tak może z innej beczki - bo szukałem, ćwiczyłem ale dupa. Czy da się przenieść "labels - oznaczenia - rating" wykonane w ViewNX do LR? O co chodzi: foty przeglądam i wybieram w ViewNX bo robi to sto razy szybciej niż LR. Nadaję im etykiety (1,2,3,4) i chciałbym, żeby potem po otworzeniu katalogu z tymi zdjęciami LR widział te oznaczenia. Bo już próbowałem różnych cud i guzik. A usprawniłoby to pracę.
Ten cały viewNX ma opcję zapisu tych swoich etykiet do jakiegoś zewnętrznego plik tekstowego? Jak tak, to mógłbyś spróbować generować pliki XMP na ich podstawie i importować te XMP razem z NEFami.
tomisiek
21-04-2016, 17:00
No właśnie chyba nie bazardzo :( tworzy swoje pliki .nksc z którymi chyba nic normalnego nie można zrobić.
Czyli to nie są pliki tekstowe tylko binaria?
Problem:
LR 6 nie widzi nefów z D700. Zawsze używałem go do plików z fuji i było ok, teraz podpinam kartę z D700 i nic nie wyświetla (pliki oczywiście są na karcie).
Zgrałem exploratorem pliki do win, robię synchro folderu i też nic (pokazuje ilość 150 plików, ale ich nie wyświetla, nie mogę ich przerzucić).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/111t8r6-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/111t8r6.jpg)
HELP!
dłubałem, dłubałem i chyba wydłubałem.
Nie wiem dlaczego akurat teraz tak się stało, ale trzeb było pokazać LR od nowa miejsce na którego na kopiować (zawsze wskazywał ostatnią pozycję).
Po wskazaniu, ukazały się zdjęcia na karcie :)
Dzięki za pomoc! ;P
tomisiek
25-04-2016, 15:38
emet_b - nie ma za co :) mój informatyk też ma na mnie taką metodę. Ja pisze mu maila z problem. On stara się jak najdłużej nie odpowiadać. W międzyczasie sam znajduję rozwiązanie ;)
Pojawiła się aktualizacja do LR 6.5 i CC, m.in. ma naprawiać brak wyświetlania nazw obiektywów:
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2016/04/lightroom-cc-2015-5-1-now-available.html
foto4deg
13-05-2016, 13:42
Koledzy, mam mały problem. Lightroom nie chce mi posegregować zdjęć według czasu utworzenia. Można to jakoś dostosować? Robiłem fotki z dwóch aparatów i trochę bez sensu zmieniać nazwy 250 zdjęć pojedynczo.
Koledzy, mam mały problem. Lightroom nie chce mi posegregować zdjęć według czasu utworzenia. Można to jakoś dostosować? Robiłem fotki z dwóch aparatów i trochę bez sensu zmieniać nazwy 250 zdjęć pojedynczo.
Ale gdzie Ci nie chce posegregować? W widoku Library? Tam na dole masz wybór sortowania, może przestawiło Ci się na czas dodania?
2pompony
13-05-2016, 14:34
Jeśli nie chce segregować według czasu utworzenia, to jak je w takim razie segreguje? Według jakiegoś kryterium musi je segregować - wystarczy go zmienić na taki, jaki chcemy z dostępnej listy...
grzegorzdz72
16-05-2016, 14:58
Ludziska pomóżcie ! Adobe Lightroom 6 działa wolno ! Np. kliknięcie w zdjęcie, (powiększenie zdjęcia) i efekt taki ze zdjęcie się powiększa, ale przez około 2 sek. jest rozmazane, tak jakby komputer doczytywał, po 2 sek robi się ostre, lub np. skopiowałem ustawienia z jednego zdjęcia i wkleiłem w 30 innych, podobnych zdjęć (cały proces potrwał pewnie jakieś 10 minut). Komputer nowy (i7-6700, 16gb kingston fury x ddr4, ssd crucial 240gb, wd blue 7200rpm blue) Wydaje mi się, że powinno to działać szybciej :-(
foto4deg
16-05-2016, 20:23
Jeśli nie chce segregować według czasu utworzenia, to jak je w takim razie segreguje? Według jakiegoś kryterium musi je segregować - wystarczy go zmienić na taki, jaki chcemy z dostępnej listy...
Nie wiem, co było przyczyną, ale po aktualizacji wszystko wróciło do normy.
2pompony
16-05-2016, 21:13
Ludziska pomóżcie ! Adobe Lightroom 6 działa wolno ! Np. kliknięcie w zdjęcie, (powiększenie zdjęcia) i efekt taki ze zdjęcie się powiększa, ale przez około 2 sek. jest rozmazane, tak jakby komputer doczytywał, po 2 sek robi się ostre, lub np. skopiowałem ustawienia z jednego zdjęcia i wkleiłem w 30 innych, podobnych zdjęć (cały proces potrwał pewnie jakieś 10 minut). Komputer nowy (i7-6700, 16gb kingston fury x ddr4, ssd crucial 240gb, wd blue 7200rpm blue) Wydaje mi się, że powinno to działać szybciej :-(
Co do zasady, to tak właśnie się to odbywa: w Develop RAW pokazuje najpierw zaszytą miniaturkę (czyli zdjęcie powiększone na duże pole jest rozmyte), a jak algorytm doczyta wszystkie dane, to zdjęcie robi się ostre. To samo jak wkleisz ustawienia na kolejkę zdjęć -- każdy RAW musi te ustawienia przeczytać, zaaplikować, obliczyć efekt, zapisać w Cache i dopiero wtedy się pokazują, to wszystko trwa.
Problemem jest to, że albo to są jakieś 50megapixelowe kolosy, albo masz środowisko pracy niezoptymalizowane, bo na takim kompie jak piszesz rzeczywiście powinno to chodzić szybciej.
Co prawda Lr od wersji 5.5 jest na równi pochyłej w dół jeśli idzie o szybkość działania i obrasta niepotrzebnymi a zasobożernymi pierdołami, a wersja 6 to już jest jawna kpina i robienie sobie jaj z pogrzebu przez Adobe -- ale nawet wersji 6 nie powinno to zabierać tyle czasu. Dlatego szczerze radziłbym wziąć na warsztat jakiś poważny poradnik o optymalizacji środowiska pracy LRa i sumiennie to sobie poustawiać. Niby każdym takim pojedynczym krokiem jak przeniesienie Catalog na szybki dysk czy powiększenie Cache zyskasz jednostkowo mało, tu jeden procent, tam półtora -- ale summa sumarum jak zoptymalizujesz wszystko, powinno przyspieszyć.
Weź też pod uwagę, że nie jesteś pierwszym, który melduje o nienajlepszej współpracy LRa z dyskami SSD. Nigdzie nei ma o tym oficjalnie, Adobe tajemniczo milczy i nie przyjmuje tego do wiadomości -- ale coś w tym jest. Ty też masz SSD...
grzegorzdz72
16-05-2016, 22:34
Co do zasady, to tak właśnie się to odbywa: w Develop RAW pokazuje najpierw zaszytą miniaturkę (czyli zdjęcie powiększone na duże pole jest rozmyte), a jak algorytm doczyta wszystkie dane, to zdjęcie robi się ostre. To samo jak wkleisz ustawienia na kolejkę zdjęć -- każdy RAW musi te ustawienia przeczytać, zaaplikować, obliczyć efekt, zapisać w Cache i dopiero wtedy się pokazują, to wszystko trwa.
Problemem jest to, że albo to są jakieś 50megapixelowe kolosy, albo masz środowisko pracy niezoptymalizowane, bo na takim kompie jak piszesz rzeczywiście powinno to chodzić szybciej.
Co prawda Lr od wersji 5.5 jest na równi pochyłej w dół jeśli idzie o szybkość działania i obrasta niepotrzebnymi a zasobożernymi pierdołami, a wersja 6 to już jest jawna kpina i robienie sobie jaj z pogrzebu przez Adobe -- ale nawet wersji 6 nie powinno to zabierać tyle czasu. Dlatego szczerze radziłbym wziąć na warsztat jakiś poważny poradnik o optymalizacji środowiska pracy LRa i sumiennie to sobie poustawiać. Niby każdym takim pojedynczym krokiem jak przeniesienie Catalog na szybki dysk czy powiększenie Cache zyskasz jednostkowo mało, tu jeden procent, tam półtora -- ale summa sumarum jak zoptymalizujesz wszystko, powinno przyspieszyć.
Weź też pod uwagę, że nie jesteś pierwszym, który melduje o nienajlepszej współpracy LRa z dyskami SSD. Nigdzie nei ma o tym oficjalnie, Adobe tajemniczo milczy i nie przyjmuje tego do wiadomości -- ale coś w tym jest. Ty też masz SSD...
RAW cache zwiększyłem do 25gb, a pliki są z D750 więc żadne tam kolosy. pytanie .folder camera RAW cache mam na drugim dysku WD (zwykły talerzowy), może lepiej przenieść go na SSD (systemowy) ?
2pompony
16-05-2016, 22:47
To zależy jak masz podpięty ten dysk z Cache, czy USB2 czy 3, e-sata czy może jeszcze jakoś inaczej, na przykład przez powietrze... Cache jest tym, do czego się odwołuje Lr w module Develop, czyli podczas pracy nad obróbką, więc umieszczenie go na najszybszym dysku (nie w sensie najszybsze obroty na świeice, tylko najszybszy zapis/odczyt) wydaje się być celowe.
Możesz też sprawdzić narzędziem CrystalDiskMark, który dysk masz najszybszy i tego używać jako cache.
@2pompony i/lub inni :
Jest obecnie jakaś sensowna alternatywa dla LR 6 w podobnych pieniądzach i zbliżonych możliwościach ?
2pompony
18-05-2016, 21:42
Nie, i nawet żadna rozsądnie podobna się nie zapowiada niestety. A ja już ograniczyłem oczekiwania tylko do dwóch modułów: Library (do tagowania i opanowania całego zbioru) i Develop (do obróbki). Nawet nie musiałaby ta hipotetyczna alternatywa mieć choćby zaczątków innych modułów, wystarczyłyby te dwa.
Jedyną alternatywą dla LR6 jest LR 5.2 - 5.4. Według mnie te wersje pracują najszybciej z całej obecnie stawki LR, aczkolwiek trzeba pamiętać, że w porównaniu do szóstki mają pewne ograniczenia. Najważniejsze jak dla mnie to brak prowadzenia pędzla jak w PSie (klik + shift klik daje prostą kreskę o dowolnym kącie) i brak obsługi nowych puszek. Dla niektórych ważny jest suwaczek Dehaze, który włożyli dopiero do szóstki (dla mnie to jakiś michałek), czy podzielenie w pędzlu i gradiencie suwaków od świateł i cieni na dwa oddzielne: Highlights/Whites i Shadows/Black.
Miałem nieprzyjemność pracować na LR6 i sam prywatnie zostałem na 5,4 pudełkowym. Ale śledzę rynek i może coś się wykluje, bo Adobe już naprawdę przegina...
Nie, i nawet żadna rozsądnie podobna się nie zapowiada niestety. A ja już ograniczyłem oczekiwania tylko do dwóch modułów: Library (do tagowania i opanowania całego zbioru) i Develop (do obróbki). Nawet nie musiałaby ta hipotetyczna alternatywa mieć choćby zaczątków innych modułów, wystarczyłyby te dwa.
A może rozbić to na dwa, np. taki zestaw : darmowy NX-D plus jakiś soft do tagowania i katalogowania ? Widzę, że ostatnio NX-D został zaktualizowany.
W czym Ci najbardziej podpadł LR 6 ?
@2pompony i/lub inni :
Jest obecnie jakaś sensowna alternatywa dla LR 6 w podobnych pieniądzach i zbliżonych możliwościach ?
Ktoś miał okazję przetestować AfterShot 3 Pro od Corela? Na mieście mówią, że szybszy od Lightroom: http://www.dobreprogramy.pl/AfterShot-3-Pro-od-Corela-naprawde-jest-szybszy-niz-Lightroom,News,73056.html
A może rozbić to na dwa, np. taki zestaw : darmowy NX-D plus jakiś soft do tagowania i katalogowania ?
A da się w tym NX-D łatwo przerzucić ustawienia wywoływania z 1 RAWa na np. 20 innych? Czyli coś analogicznego do Copy/Paste develop settings albo synchronizacji ustawień w LR
Borat1979
19-05-2016, 21:38
Ktoś miał okazję przetestować AfterShot 3 Pro od Corela? Na mieście mówią, że szybszy od Lightroom: http://www.dobreprogramy.pl/AfterShot-3-Pro-od-Corela-naprawde-jest-szybszy-niz-Lightroom,News,73056.html
Może sobie być i 10 razy szybszy jak nie ma możliwości zaimportowania bazy LR z całą obróbką i tagami to o kant du.. można go potłuc. Bo co mi po szybkim programie jak cała robota włożona przez lata w katalogowanie i obróbkę idzie do kosza.
Ciekawe co 2pompony powie na to trzecie "dziecko Corela". Może już go nawet testuje ;). Ciekawe czy w ślad za deklarowaną szybkością obróbki, idzie też dobry color management. Tak czy siak czekam na jego spostrzeżenia, a w międzyczasie sam też przyjrzę się ASP3.
A jeśli brać pod uwagę sam moduł develop, to jest jakaś sensowna alternatywa? Do katalogowania bardziej od Lightroomowego library przypadł mi do gustu Daminion, ale co z develop? Pościągałem triale różnych programów ale na obróbce się nie znam i dopiero zaczynam się tego uczyć, więc ciężko mi je ze sobą porównać - suwaczki wszędzie jakieś takie podobne ;) Jeśli chodzi tylko o wołanie rawów i podstawową obróbkę (jako jedyny program) Lightroom nadal będzie nr 1?
Wredny_Rudzielec
02-06-2016, 17:36
Dzień dobry!
Użytkownicy Lightrooma i Photoshopa powiedzcie co sie bardziej opłaca: abonament Adobe CC na oba programy (pakiet dla fotografów) czy sam Lightroom w wersji pudełkowej (o ile da sie jeszcze taki nabyć)?
Potrzebuje programu do obróbki zdjeć, przy czym to tak raczej hobbystycznie na razie wiec nie zamierzam kupować np. pudełkowej wersji photoshopa. Wersja z abonamentem wiadomo ma wady, ale wyglada ciekawie- pytanie czy jest jakiś haczyk?:)
Korzysta ktoś? Mam parę pytań jak to wszystko działa :)
Lightroom CS6 BOX z normalnego legalnego źródła kosztuje ~550zł, a miesięcznie Lightroom CC to ~45zł, czyli roczny abonament, inaczej wychodzi w pakiecie itd.
A można opłacać abonament co miesiąc czy trzeba z góry zapłacić za powiedzmy rok?
Wredny_Rudzielec
02-06-2016, 21:58
A można opłacać abonament co miesiąc czy trzeba z góry zapłacić za powiedzmy rok?
Wydaje mi sie, że można albo opłacić z góry cały rok, albo płacić co miesiąc. Przy czym nie wiem jak to wygląda w przypadku opcji miesięcznej- czy działa to na tej zasadzie, że 'zobowiązuje' się, że co miesiąc przez rok będę płacić te około 13 euro (powiedzmy jak za telefon) czy też płacę np 5 miesięcy a potem stwierdzam, że już nie potrzebuję programu i mogę przestać płacić jednocześnie tracąc dostęp?
Sam Lightroom jak ktoś napisał wyżej kosztuje około 5 stów, czyli w porównaniu do Photoshopa jest to całkiem przyjemna cena no i mamy "swoją" kopię programu. Z drugiej strony też nie wiem czy chce na dzień dobry ładować 5 stów jak nawet nie wiem czy mi Lightroom podjedzie- jeszcze nie miałam z nim styczności... Dlatego zastanawiam się nad tym abonamentem.
trystero
02-06-2016, 22:30
Jeśli chodzi o abonament są tylko dwie możliwości: Albo zobowiązujesz się płacić przez cały rok miesięcznie albo płacisz za rok z góry. W drugim przypadku jest troszkę taniej.
Z drugiej strony też nie wiem czy chce na dzień dobry ładować 5 stów jak nawet nie wiem czy mi Lightroom podjedzie- jeszcze nie miałam z nim styczności... Dlatego zastanawiam się nad tym abonamentem.
No to ściągnij wersje próbną i obadaj czy ci podejdzie.
Wredny_Rudzielec
03-06-2016, 07:56
No to ściągnij wersje próbną i obadaj czy ci podejdzie.
Tak chyba zrobię. Plusem abonamentu jest to,że zawiera tez photoshopa. W przypadku korzystania z lightrooma Photoshop jest w ogóle potrzebny/ przydatny Waszym zdaniem?
Tak chyba zrobię. Plusem abonamentu jest to,że zawiera tez photoshopa. W przypadku korzystania z lightrooma Photoshop jest w ogóle potrzebny/ przydatny Waszym zdaniem?
Ja mam LR wersję pudełkową. LR do większości prac z obróbką, wystarcza w zupełności. LR docenisz jeszcze bardziej, za możliwość katalogowania zdjęć.
Jak Seś napisał. Ja 99,99% zdjęć robię w LR, a katalogowanie zdjęć w LR - rewelacyjne.
Do LR są darmowe pluginy (do PS również). Jeszcze rozszerza pole do popisu :-)
https://www.google.com/nikcollection/
Pytanie czy koniecznie potrzebujesz pełnej wersji PSa. Może wystarczy Ci PS Elements za kilkaset zł + darmowe wtyczki NIKa? Dodając do tego LR 6 masz całkiem sensowny zestaw do obróbki zdjęć za ~ 1000 zł bez ograniczeń czasowych.
Wredny_Rudzielec
03-06-2016, 11:41
Pytanie czy koniecznie potrzebujesz pełnej wersji PSa. Może wystarczy Ci PS Elements za kilkaset zł + darmowe wtyczki NIKa? Dodając do tego LR 6 masz całkiem sensowny zestaw do obróbki zdjęć za ~ 1000 zł bez ograniczeń czasowych.
Sądzę, że Ps mi sie raczej nie przyda, jeśli już to w bardzo ograniczonym stopniu. Z lightroomem nie miałam co prawda do czynienia, ale z opisu i opinii wynika ze spokojnie mi starczy.
A jak to jest z aktualizacja potem? Trzeba dopłacać?
Którą aktualizacją? Czego?
- PS do nowszej wersji - tak, pytanie czy wyjdzie, czy będzie tylko w subskrypcji (nie wiem, doczytaj).
- LRa? Z tego co się orientuję, to nie będzie LR 7, tylko CC.
Mam takie dziwne wrażenie, że zabierasz się do tematu od drugiej strony. Jeszcze nie uruchomiłaś programu, a już chcesz go kupować. Pobierz najpierw wersje testowe, poużywaj, jeśli Ci się spodobają, to wtedy zastanawiaj się nad kupnem. A nuż okaże się, że całkiem inne oprogramowanie (np. Capture One) Ci przypadnie do gustu.
Wredny_Rudzielec
03-06-2016, 12:43
Którą aktualizacją? Czego?
- PS do nowszej wersji - tak, pytanie czy wyjdzie, czy będzie tylko w subskrypcji (nie wiem, doczytaj).
- LRa? Z tego co się orientuję, to nie będzie LR 7, tylko CC.
Mam takie dziwne wrażenie, że zabierasz się do tematu od drugiej strony. Jeszcze nie uruchomiłaś programu, a już chcesz go kupować. Pobierz najpierw wersje testowe, poużywaj, jeśli Ci się spodobają, to wtedy zastanawiaj się nad kupnem. A nuż okaże się, że całkiem inne oprogramowanie (np. Capture One) Ci przypadnie do gustu.
dziekuje :) to jeszcze tylko spytam gdzie kupowaliście wersje pudełkowe?
Cortland. Może nie najtaniej, ale pewnie.
Odkąd kupiłem LR praktycznie nie używałem PS.
Jeśli chodzi o abonament są tylko dwie możliwości: Albo zobowiązujesz się płacić przez cały rok miesięcznie albo płacisz za rok z góry. W drugim przypadku jest troszkę taniej.
dzięki za odpowiedź, czyli wychodzi trochę kijowo, bo w sumie płacisz za cały rok, tylko możesz mieć to rozłożone na miesięczne raty
LR i PS są do czego innego.
LR jest do katalogowania zdjęć i wywoływania RAWów, a PS do zaawansowanej pracy graficznej. Przykładowo w LR zrobisz jedynie podstawowy retusz, a w PS to ograniczeniem są jedynie umiejętności.
dzięki za odpowiedź, czyli wychodzi trochę kijowo, bo w sumie płacisz za cały rok, tylko możesz mieć to rozłożone na miesięczne raty
Doprecyzuję:
- w przypadku pakietu dla fotografów (PS + Lr) faktycznie jest jak piszesz - 24 miesiące z płatnością "na raty" lub jednorazowo
- w przypadku wyboru pojedynczej aplikacji istnieje możliwość wybrania planu miesięcznego, ale jest jeden haczyk - cena 36,89 EUR za miesiąc.
Podobno dziś wyszła nowa wersja LR i PS CC. Kto już ma, jak się sprawuje?
I podobno ostatni update dla CS6 czyli zakończyli wsparcie dla wersji normalnej.
Ja mam ale nie wiem jak sie sprawuje . Może po jakimś czasie coś napiszę.
Lista zmian:
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2016/06/lightroom-cc-2015-6-now-available.html
Lista zmian:
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2016/06/lightroom-cc-2015-6-now-available.html
Szkoda, że LR 6.6 nie ma tego fajnego prostowania ;)
Podobno poprawiono wydajność według filmu: https://www.youtube.com/watch?v=voKy312RLU0
Szkoda, że LR 6.6 nie ma tego fajnego prostowania ;)
Jak nie ma jak ma ?
Podobno poprawiono wydajność według filmu: https://www.youtube.com/watch?v=voKy312RLU0
Potwierdzam, przeglądanie zdjęć i generowanie preview jest przynajmniej 2 x szybsze. A chyba to najbardziej wkurzało :D