Zobacz pełną wersję : Lightroom 6
Przecież taka porada była podawana milion razy tu na forum...
robin102
08-05-2017, 21:02
Człowieki kochane :) czy da się moje stare presety które używałem na LR 3.0 przekonwertować jakoś sprytnie do wymogów LR 6.0 ? Czyli z procesu 2012 na 2105 ?
Ale w LR 6 nie ma procesu 2015 :D Jest 2003, 2010 i właśnie 2012 :)
robin102
08-05-2017, 22:26
A ..ujj z tymi numerami procesów :) rozchodzi się o to, że LR 6 inaczej działa. Pierwszy ślub zaczynam obrabiać w tym sezonie i ZONK. Stare presety co sobie porobiłem i używałem na LR 3 na nowym programie 6.10 jakoś zupełnie co innego robią z plikiem :) Chciał bym aby robiły to samo i wszystkie nowe funkcjonalności nowego programu były dostępne.
Czy pozostaje z palca suwanie suwaczkami aby było podobnie :) bo mam dwa komputery dwa monitory dwa LRy 3 i 6 no i sobie suwam jak guuupek jakiś :)
Wydaje mi się, że to nie problem z procesem, a zmiana suwaczków która nastąpiła już wcześniej, chyba w LR4. Wcześniej były fill light, blacks, recovery itp. + nieco inaczej działające vibrance i saturation i chyba już wtedy nie dało się w prosty sposób przerzucić presetów, aby wyglądały 1:1.
Obstawiam, że musisz zrobić to na oko.
nietykalny_tq
10-05-2017, 18:00
Witam
Mam mały problem
posiadam lightroom 5.6 i kupiłem nikon D5500
Problem jest taki że LR nie czyta mi plików raw... co mogę zrobić żeby to działało i jak to zrobić
Pozdrawiam
Witam
Mam mały problem
posiadam lightroom 5.6 i kupiłem nikon D5500
Problem jest taki że LR nie czyta mi plików raw... co mogę zrobić żeby to działało i jak to zrobić
Pozdrawiam
Adobe LR w wersji 5 nie czyta plików raw z D5500. Musisz zainstalować Adobe DNG Converter i przekonwertować posiadane pliki raw na format dng.
Tu masz podstawowe informacje i linki:
https://helpx.adobe.com/pl/photoshop/using/adobe-dng-converter.html
Ew. kupić upgrade do LR6 lub wykupić abonament adobe cc.
Panowie, czy jest możliwość aby po przeinstalowaniu LR i systemu, przenieść i wczytać do LR tylko część zdjęć?
Zrobiłem kopię katalogu, w którym są trzymane wszystkie dane przez LR
ale chciałbym wczytać tylko część z nich a widzę, że w tym katalogu są tylko cyferki i literki
chyba, że coś źle przeniosłem
no i oczywiście czy to ma sens, bo może lepiej wczytać wszystko, mimo, że rawów nie będę miał na dsku na lapku a jedynie na dysku zewnętrznym w archiwum
Nie lepiej zwyczajnie zrobić synchronizacje katalogów w zakładce Library/Folders, a jak jest wszystko to można dany katalog zrobić remove ?
No tak ale tam mam na liście wszystkie katalogi ze zdjęciami np. od roku 2013. A w sumie nie potrzebuję takiej listy. A nie chce mi się przeklikiwć pojedyńczo przez wszystkie, robić synchronizację, potem usuwać, itp
Dlatego myślałem, że da się prościej
1. Skopiuj katalog,
2. otwórz go w LR
3. wejdź w widok "Library"
4. wybierz tylko te zdjęcia które chcesz pozostawić (np. za pomocą filtrów), zaznacz je z shiftem/ctrl
5. wejdź w menu "Edit" > "Invert selection". Wtedy będziesz miał zaznaczone te zdjęcia, które będziesz chciał usunąć z katalogu
6. kliknij prawym klawiszem myszy, wybierz "Remove photos" i następnie "Remove" (pamiętaj, żeby usunąć zdjęcia tylko z katalogu, nie fizycznie pliki ze zdjęciami z dysku).
Gotowe!
przy czym jak rawy są na odłączonym dysku z archiwum, to po wybraniu remove (klik na folderze w liście folders), usuwa folder z LR a zostawia pliki na dysku
więc ok, dzięki
Przecież w Lr można tworzyć wiele katalogów i kolekcji. Jeżeli uruchomisz Lr z naciśniętym klawiszem Ctrl to cię nawet zapyta do którego katalogu chcesz się zalogować przy bieżącym uruchomieniu. Utwórz nowy katalog w którym umieścisz wyselekcjonowane zdjęcia a następnie możesz go sobie wysłać gdzie tylko zechcesz.
W tym celu wybierasz zdjęcia w Librery a następnie w menu File wybierasz Export as Catalog. Do katalogu można oczywiście wyeksportować tylko metadane ale można zrobić eksport z negatywami zdjęć.
Podręcznik Adobe Lr CC i Lr 6 str. 75
przy czym jak rawy są na odłączonym dysku z archiwum, to po wybraniu remove (klik na folderze w liście folders), usuwa folder z LR a zostawia pliki na dysku
więc ok, dzięki
Nieprawda, przeczytaj co dokładnie jest napisane w komunikacie: "If you continue, these photos will be removed from the Lightroom catalog but the folder and files will remain on disk". Czyli nie musisz odpinać dysku zewnętrznego, jeśli klikasz na folderze (nie na zdjęciu - wtedy pojawia się dodatkowy przycisk w oknie dialogowym usuwania - "Delete from disk").
no czyli dobrze napisałem, tylko, że to się pojawia zawsze a nie tylko jak nie widzi katalogu z rawami ;-)
Zibi1970
12-05-2017, 08:32
Mam pytanie do osób mających kompy z procesorami wielordzeniowymi z HT. Mam wrażenie że LR6 pracuje nieco szybciej i dłużej płynnie kiedy wyłącza się wątki HT i zostawia same realne rdzenie. Kadrowanie, B/W, Zoom +/- te funkcje działają jakby nieco szybciej. Dodatkowo po obrobieniu około 100 zdjęć LR wyraźnie zwalnia i kiedy wyłączyć HT w biosie program dłużej działa w pełni sprawnie. Może ktoś to potwierdzić lub zanegować? W testach syntetycznych oczywiście procesor z włączonym HT działa zdecydowanie szybciej ale w programach Adobe PS (test radial blur) i LR dodatkowe wirtualne wątki bardziej przeszkadzają.
6.10.1
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2017/05/lightroom-cc-2015-10-1-now-available.html
Która wersja LR pójdzie na sprzęcie i7 4 jajowy, 8Gb RAM, 256 SSD, rMBP.
Cos lepszego od wersji 5 ?
Ale to sprzęt normalny, a wersja Lr zawsze najlepsza najnowsza z małymi wyjątkami jak adobe miało potknięcia ale szybko robili kolejną poprawkę.
Wavehunter
12-08-2017, 21:04
Pytanie może laickie, ale dla mnie istotne. Czy można zaimportować skądś do LR np profil D2X jeśli nie ma go wgranego w aparacie? I przy okazji skąd pobrać profile do D7100?
Carlos_lo
12-08-2017, 22:49
z tego co sie orientuje to sa profile do szkiel, ale masz problem z odczytaniem pliku z aparatu?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Wavehunter
12-08-2017, 23:25
Nie mam problemu z odczytem pliku i nie chodzi mi o Profile Correction w zakładce Lens Correction, tylko o opcję Profile znajdującą się w zakładce Camera Calibration.
Carlos_lo
13-08-2017, 03:49
jesli sie nie myle, to chodzi w takim razie o color checker i tam profile tworzy sie samemu, nie ma profili aparatow; jedynie profil jaki ustawisz sobie w aparacie np flat moze byc odczytany w capture nx-d, ale to jest jest uwzgledniane i tak przy jpg/tiffach z puchy; omawial to dr5000 swego czasu, a tu pierwsze lepsze omowienie:
https://youtu.be/WqlLWzeP6ww
Sent from my iPhone using Tapatalk
lightroomprob
24-08-2017, 14:08
Szanowni,
czy ktokolwiek umiałby odpowiedzieć co jest nie tak - https://iv.pl/images/36745435790286300273.png - wszystko ustawione na 0, żadnych presetów, zdjęcie importowane bez żadnych dodatków. W trybie przeglądania jest okej, pokazuje normalne zdjęcie, po przejściu w develop - to co na załączonym obrazku. Wszystko wyresetowane - nic się nie zmienia. Oryginalne zdjęcie w klasycznym jpg, żadnych RAWek.
Z góry serdecznie dziękujeďťż
greku792
24-08-2017, 20:15
A nie kliknąłeś vzasami na histogram? Jeżeli tak to kliknij na niego i powinno wrócić wszystko do normy.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
lightroomprob
25-08-2017, 01:37
Obawiam się że niestety nic w histogramie nie kliknąłem. Tzn nic w nim nie zmieniałem, dla pewności wszystko zresetowałem - https://iv.pl/images/80901685654132714480.png - de facto nie ważne co kliknę czy zaznaczę, owszem zmieniają się wartości na histogramie, zarówno jak i na oryginalnym zdjęciu po lewej, jednak główny (środkowy) podgląd pozostaje "uszkodzony"
madebyzosiek
25-08-2017, 06:37
A może klasyka LRa, czyli wyłącz wspomaganie GPU...? Nie wiem czy to przez to, ale jednak często problemy są przez to ;)
lightroomprob
25-08-2017, 11:02
Kierowniku kochany, królu złoty, mistrzu piękny ! Problem rozwiązany madebyzosiek ! Wszystko wina wspomagania GPU. Dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki !
Hehe... porada o "włączeniu/wyłączeniu wspomagania gpu w LR" powinna być przypięta pinezką jako "Pierwsza Pomoc", maść na dolegliwości wszelakie... ;) :)
madebyzosiek
25-08-2017, 16:15
Kierowniku kochany, królu złoty, mistrzu piękny ! Problem rozwiązany madebyzosiek ! Wszystko wina wspomagania GPU. Dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki !Tak czułem :) Adobe ma z tym problem odkąd pamiętam ;)
Czy istnieje wersja LR 6, której mogę używać do celów prywatnych na dwóch komputerach?
Czy jest jakaś opcja update'u z LR 5?
Czy ze strony Adobe można kupić LR 6 'normalną' wersję, czy tylko jakiś zyebany plan roczny za 140 EUR?
Co do pierwszego pytania: https://helpx.adobe.com/pl/x-productkb/policy-pricing/end-user-license-agreements-faq.html
Co do drugiego i trzeciego pytania: https://helpx.adobe.com/pl/creative-cloud/help/download-install-single-app-Lightroom-6.html
Pytanie do posiadaczy LR 5/6 (nie CC!): czy wyświetla wam się poprawnie mapa hybrydowa/drogowa na zakładce "Map"?
Tak poprawnie, to chyba są google map, mam Lr 6.12
Wyszła ostatnia wersja LR 6, pobierać i zakopać na dyskach póki jeszcze można:
https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-downloads.html
zeberek1
20-12-2017, 17:18
A ja mam teraz zagwozdke czy warto jeszcze kupowac LR6?...
Zależy, jak długo będziesz używał sprzętu, który ma wsparcie. Każdy musi sobie raczej sam przekalkulować. Swoją drogą zastanawiam się, czy teraz cena LR6 spadnie.
zeberek1
20-12-2017, 20:00
Za wiele czasu to chyba nie ma na to spadanie skoro zaledwie do końca roku mozna go aktualizować...
Borat1979
20-12-2017, 20:39
A ja mam teraz zagwozdke czy warto jeszcze kupowac LR6?...
Jak ktoś nie zamierza później korzystać w wersji CC to jaki sens ma pchanie się w pudełkowe wersje LR, które nie będą już kontynuowane? To tak jak zakup aparatów i obiektywów producenta, który wycofał się z rynku.
Mam wersję 5.7 i sensu kupna wersji 6.14 nie widzę żadnej... ale to ja. Ktoś jak ma np D850 i nie chce abonamentu to wersja 6 jak znalazł :)
Borat1979
20-12-2017, 21:38
Mam wersję 5.7 i sensu kupna wersji 6.14 nie widzę żadnej... ale to ja. Ktoś jak ma np D850 i nie chce abonamentu to wersja 6 jak znalazł :)
Jak ktoś ma D850 to też nie ma sensu bo jak za kilka lat przyjdzie do zmiany aparatu to i tak trzeba będzie przejść na CC lub zmienić soft. To lepiej to zrobić to od razu i nie marnować pieniędzy na LR6.
D850 to pucha technicznie na jakieś hmm... osiem lat spokojnie, więc LR6 bardzo opłacalny na osiem lat, tanio prawie jak barszcz.
... jak za kilka lat przyjdzie do zmiany aparatu to i tak trzeba będzie przejść na CC lub zmienić soft. To lepiej to zrobić to od razu i nie marnować pieniędzy na LR6.
Zawsze można konwertować NEF do DNG. Wolałbym taką opcję niż abonament lub przesiadka na inny soft, ale to tylko moje zdanie.
Jak ktoś ma D850 to też nie ma sensu bo jak za kilka lat przyjdzie do zmiany aparatu to i tak trzeba będzie przejść na CC lub zmienić soft. To lepiej to zrobić to od razu i nie marnować pieniędzy na LR6.
Z finansowego punktu widzenia, jeśli ktoś używa tylko LR, wersja CC nie ma dużego sensu. Koszt zwraca się po ok. 10 miesiącach, potem używamy LR "za darmo" w porównaniu z CC, zawsze jest też instrument, żeby wrócić do starych NEF-ów. LR6 po aktualizacji obsługuje każdą znajdująca się aktualnie w sprzedaży puszkę. Jaki sens ma CC? Ma, jeśli ktoś planuje nowy aparat za mniej niż rok, ale taki nowy, którego jeszcze nie ma :) To tak z mojego punktu widzenia, kupiłem parę miesięcy temu na Amazonie poniżej 500 zł, już się "zwrócił" ;) Podkreślam, że nie używam PS (tak na marginesie, chyba kupię pudełkowe PS Elements i też powinno wystarczyć).
Ps. Wiem, że w najnowszej wersji CC jest kilka gadżetów w porównaniu z pudełkiem, ale można to obejść lub "się obejść" ;)
(tak na marginesie, chyba kupię pudełkowe PS Elements i też powinno wystarczyć).
Affinity Photo aktualnie za 189,99 zł (20% off).
Jest sens pakować się w PSE-kastrata z interfejsem dla gimbazy?
Jeszcze nie wiem ;) Potrzebuję ewentualnie do jakichś dupereli, dopieszczenia obrazka... PS raczej mi nie potrzebny. Ale nie o tym temat.
Pawel Pawlak
21-12-2017, 01:01
chyba szarpnę się na upgrade LR6 do mojego starego LR4. Z tego co widzę cena 104$ więc da się jakoś przełknąć - na kilka lat starczy ;)
Zamiast PS wystarczy mi Affinity
zeberek1
21-12-2017, 10:39
Czegoś tu nie kumam... Czy aktualizacja 6.14 jest tylko ostatnią jaką Adobe wprowadza czy tez mozna ją pobrać tylko do końca tego roku wogóle?
Czegoś tu nie kumam... Czy aktualizacja 6.14 jest tylko ostatnią jaką Adobe wprowadza czy tez mozna ją pobrać tylko do końca tego roku wogóle?
To "tylko" ostania aktualizacja Adobe w tym roku i przy okazji wogóle... A dokąd będzie się ją dało pobierać oficjalnie to tylko Adobe wie... być może kilka lat ;)