PDA

Zobacz pełną wersję : tani monitor do obróbki zdjęć

Strony : [1] 2 3 4

leszek00
23-02-2014, 10:16
UWAGA
Aktualna lista monitorów do fotografii znajduje się w artykule naszego forumowicza skinny500: https://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec/ - wpis jest na bieżąco aktualizowany o nowe modele

Witam.
Kupiłem laptopa i niestety jakakolwiek obróbka zdjęć na nim to porażka. Chodzi przede wszystkim o to, że wszystko zależy od tego jak jest otwarty. np. obrobiłem zdjęcie i klapnąłem laptopa, za chwilę wracam, otwieram (inny kąt otwarcia laptopa) i wydaje mi się, że zdjęcie za jasne. :(.
Szukam jakiegoś taniego monitora, którego będę mógł podłączyć do laptopa i wtedy zająć się obróbką.
Czy takie monitory dadzą mi lepszy komfort pracy?
- Monitor LG 19EN33S
- Monitor SAMSUNG S19C150F

Bardzo proszę o pomoc.

Guziol
23-02-2014, 11:46
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374

leszek00
23-02-2014, 13:52
Czytałem ten wątek. Niestety nie stać mnie na takie monitory :(
Moglibyście mi podać jakieś modele raczej niedrogie. Dodam tylko, że zdjęciami zajmuje się amatorsko. Raz w miesiącu zrzucam zdjęcia z aparatu i wtedy delikatnie je obrabiam.

MasterM16
23-02-2014, 16:07
Dołączam się do tematu. Kupiłbym jakiś monitor, coś lepszego niż matryca w laptopie. Nie chciałbym (nie mogę) przekroczyć 500-600zł. A jeśli nie ma w tej cenie monitora do fotografii/grafiki, to może chociaż coś z tych monitoropodobnych, o lepszych osiągach niż to co mam i możliwości skalibrowania.
Znajdzie się coś takiego?

ars
23-02-2014, 16:45
W takiej cenie szału nie będzie, ale można powalczyć z LG 234 na IPS, w mniej więcej tej cenie będzie ok, skończy Ci się kłopot z kątami przy obróbce.

Guziol
23-02-2014, 18:58
Czytałem ten wątek. Niestety nie stać mnie na takie monitory :(
Moglibyście mi podać jakieś modele raczej niedrogie. Dodam tylko, że zdjęciami zajmuje się amatorsko. Raz w miesiącu zrzucam zdjęcia z aparatu i wtedy delikatnie je obrabiam.

Mówimy o nowych czy używanych? Jak używka to Eizo EV2023W i powinien być Pan zadowolony oczywiście do amatorskiej obróbki.
Właśnie przeszukałem znany portal aukcyjny i była jedna używka która poszła za lekko ponad 300zł.
Sam taki posiadam i mogę polecić.

Piotrek B.
23-02-2014, 19:03
Tak na szybko to kilka modeli już znalazłem na aukcjach polisingowe w granicach 200-300zł.

raddeli
23-02-2014, 20:41
Kupiłem niedawno Samsunga 22 cale - model S22C300, za trochę ponad 400 stówki. Jak na moje zabawy ze zdjęciami a nawet jakieś próby pracy z PSem w zupełności wystarcza. Tak jak napisano wcześniej, nie ma co oczekiwać szału za parę stówek. Jaki by to nie był model - praca z nim będzie niemal identyczna jak z pozostałymi w tej cenie. Aby zacząć pracować z grafiką profesjonalnie, niestety ale wtedy trzeba wyskoczyć z kasy i to nie małej.

Sephi
23-02-2014, 21:16
NEC 2080UX, poczytaj o nim, używka za ok 300zł.

Lena&TheShadow
23-02-2014, 23:05
Eizo L795 na Allegro kosztują ponizej 200zł. Matryca PVA zastosowana w tym panelu daje dobre możliwości kalibracji i dosyć dobre kąty widzenia. Profile dostępne w sieci.

piotr-21a
24-02-2014, 18:36
Do obróbki zdjęć proponuję taki:

http://iiyama-sklep.pl/monitory-iiyama-led/191-iiyama-prolite-xu2390hs-1-23-led-gwarancja-zero-pixeli.html

kurczeblade
25-02-2014, 00:30
NEC 2080UX, poczytaj o nim, używka za ok 300zł.
Mam tego Nec'a - jak na monitor za 300zł dobrze się sprawuje :)

wdhiz
27-02-2014, 00:57
Do obróbki zdjęć proponuję taki:

http://iiyama-sklep.pl/monitory-iiyama-led/191-iiyama-prolite-xu2390hs-1-23-led-gwarancja-zero-pixeli.html

Dlaczego ten? Napisz coś więcej pliz. Jakiś czas temu kupiłem do kompa biurowo/domowego używkę 24 cale Fujitsu Siemens za 500 pln brutto. Przy tej cenie Iiamy to było lekko bez sensu. Teraz szukam jakiejś 24ki jako dodatek do Neca 2690 wuxi.

Warciarz
27-02-2014, 01:35
Po męczarniach z wynalazkami z matrycą TN, przesiadłem się na Eizo S1921 i jestem zadowolony. Do 300zł jakąś niezajechaną sztukę spokojnie wyrwiesz :)

piotr-21a
28-02-2014, 08:21
Dlaczego ten? Napisz coś więcej pliz. Jakiś czas temu kupiłem do kompa biurowo/domowego używkę 24 cale Fujitsu Siemens za 500 pln brutto. Przy tej cenie Iiamy to było lekko bez sensu. Teraz szukam jakiejś 24ki jako dodatek do Neca 2690 wuxi.

Polecił mi go mój kolega, który jest grafikiem komputerowym. Też szukałem jakiejś używki iezo albo nec. Iiyama bardzo ładnie odwzorowuje wszystkie szarości, co jest ważne przy zdjęciach cz-b. Mam go już ponad rok. Dla mnie ważne jest abym na wydrukach zdjęć widział dokładnie to co na monitorze. I tu sprawdza się doskonale. Poszukaj sobie w sieci opinie o modelu ProLite X2377HDS-1 lub jakimś może młodszym odpowiedniku.

mkromski
06-03-2014, 14:34
Wiem że temat jest stary ale może się komuś przydać. W zakładzie fotograficznym gdzie pracuję szef kazał mi wybrać monitory do firmy no ale oczywiście nie nowe ;/ Jak najtaniej ale żeby było dobrze.
Złożyłem zamówienie na Eizo S1921. To są stare monitory ale z matrycą PVA. Po wykalibrowaniu okazały się rewelacyjne. Naprawdę bardzo dobry obraz, ostry, kolorki naturalne i spore możliwości ustawienia. Kosztowały na 290 zł a czas świecenia matrycy nie przekraczał 9k h

fotouśmieszek
06-03-2014, 21:30
http://www.lg.com/pl/monitory-ips

juz od 550 pln masz nowke IPS w tej serii.Moim zdaniem rewelacja.Mam od paru miesiecy.

antebot
10-03-2014, 00:34
o czym wy tu piszecie? monitor do czegokolwiek za 3 stówy to jakieś nieporozumienie. wydajecie kupę kasy na aparaty, obiektywy, katy flasz itp a potem monitor do pracy w wordzie żeby te zdjęcia obrabiać? na czyms takim nic nie zobaczysz, zwykły telefon ma lepsze osiągi.
Kupowanie eizo na allegro z parę stów to wyrzucenie kasy w błoto. To jak kupowanie auta w komisie - 95% po dzwonie ale nie bite. Z tym że te monitory to wypalone trupy z podkręconymi licznikami czasu pracy.

Sory ale sprzęt do fotografi swoje kosztuje i robią to dwie firmy - eizo i nec. Kosztuje to od kilu do kilkunastu tysięcy i nie ma tu czegoś takiego jak tani sprzęt do fotografii. Tani nie jest do fotografii bo to co wyświetla pozostawia wiele do życzenia. Taki monitor musi dać się porządnie skalibrować w odpowiednio przygotowanych warunkach pracy. Zassanie profilu z sieci to nie kalibracja i nic nie daje.

Można kupić tani monitor o ile jedynym wymogiem są kąty widzenia ale to nie ma nic wspólnego z poprawnym wyświetlaniem kolorów ani tym bardziej z poprawnym postrzeganiem tychże.

Lena&TheShadow
10-03-2014, 00:42
Pomyliłeś chyba fora.

Dexter88
10-03-2014, 01:23
Tylko co za różnica, że mam monitor za 4 kafle, jak i tak 98% forumowiczów będzie oglądało te obrobione zdjęcia na lcdkach za 350 zeta? :D Ktoś tam wyżej się pyta o monitor do amatorskiej obróbki to po co mu polecać ipsy z gamutem adobe skoro i tak tego nigdy nie wykorzysta?

Gesendet von meinem C6806_GPe mit Tapatalk

mmluty
10-03-2014, 12:22
Czytam te kolejne wypowiedzi i trudno mi wyjść ze zdumienia, ponieważ poza jednym wyjątkiem jawi się tutaj taki sposób rozumowania: aparat za kilka tysięcy- jest niezbędny, obiektywy za kilka tysięcy- wiadomo niezbędne do zrobienia jako takiego zdjęcia, statywy, filtry, flesze - wszystko jest niezbędne do zrobienia poprawnego zdjęcia. Jak już to zdjęcie w postaci pliku cyfrowego zrobimy, to nagle szkoda nam kilkuset złotych na zakup dobrego programu do poprawnego wywołania tych naszych zdjęć, a już zupełnie niezrozumiała jest "rozrzutność" na zakup monitora za np. 2,5 tys PLN żeby to nasze dzieło zobaczyć.
Jeżeli Was kolorystyka nie interesuje, to dlaczego robicie kolorowe zdjęcia? Z logicznego punktu widzenia rozsądniej jest kupić kompakta za 1000 zł i monitor za 2000zł i program do obróbki za 500 zł, bo mam możliwość zobaczyć co zrobiłem i czegoś się nauczyć.
Coś mi się wydaje, że nieporozumienie bierze z przyzwyczajeń z poprzedniej epoki fotografii analogowej gdzie w okresie fotografii barwnej rola fotografującego kończyła się po naciśnięciu spustu migawki aparatu, resztę robiły laboratoria. Niestety w dobie fotografii cyfrowej po naciśnięciu spustu migawki otrzymujemy plik cyfrowy który dopiero należy obrobić, a jak to obrabiać, mając do dyspozycji jakąś darmową namiastkę "wywoływarki" i patrząc na rozkalibrowany monitor z nieprawidłowo ustawionym gradientem.
Myślałem, że na tym forum są ludzie dla których jakość kolorów jest ważna, bo angażują masę pieniędzy i czasu, żeby robić kolorowe obrazki, dlatego jestem autentycznie zdumiony przebiegiem dyskusji o celowości (niecelowości) zakupu przyzwoitego monitora.

jaś
10-03-2014, 21:35
przy takich nakładach jak kolega pisze to jpeg wprost z korpusu powinien wyjść lepiej niż dobrze, zawsze słyszałem że najlepsi uzyskują świetne rezultaty wprost z korpusu (no najwyżej robią delikatną zmianę kontrastu a to jak się wydaje zrobi najprostszy soft) - stąd wniosek że monitor i soft jest zbędny.

kurczeblade
11-03-2014, 00:03
Pomyliłeś chyba fora.

Chyba nie może uwierzyć, że niektórzy mogą robić lepsze zdjęcia od niego, mając gorszy monitor :D

Co Wy się podniecacie z tymi tysiącami za monitor, dzisiaj monitor kosztuje 3-5tyś. a za rok- dwa będzie kosztować 300-500zł używany, albo będą leżeć pod śmietnikiem koło lombardów. Bo 5razy zmieni się nowa technologia i ciągle będzie lepiej...

Mój nec też kiedyś kosztował tysiące, a teraz za 250zł można sprzedać :)

Piotrek B.
11-03-2014, 15:35
No właśnie. To mnie zastanawia. Czy ktoś ma / widział np. takiego S1921 który w 2007 kosztował 600$ o którym znalazłem "a 19-inch LCD that delivers great image quality and nothing more" nowego i takiego poniżej 5000h jakiego teraz można kupić za poniżej 300zł? Jest jakaś różnica w tym co widzimy na ekranie?

galaza
11-03-2014, 15:49
Mam 1921 i Forisa i ten drugi moim zdaniem świeci lepiej, inna sprawa, że Forisa mogłem skalibrować, kiepsko bo kiepsko ale i tak lepiej niż 1921 bez kalibracji.
Przepraszam, mam 1931, który jest podobno lepszy od 1921.

orelob
11-03-2014, 17:10
Bardziej chodziło mi o porównanie S1921 jak był nowy z tym co można kupić teraz. Bo że różne modele różnią się między sobą w tą czy w tamtą to normalka.

mmluty
11-03-2014, 17:27
Monitory używane to w 99% sprzęt korporacyjny poleasingowy. Należy założyć, że liczniki tych monitorów są są ustawiane "po uważaniu" przez sprzedających, tak jak to się dzieje z samochodami, a i aparatami Nikon też- jak można przeczytać również na tym forum. Z tej sterty złomu można podobno wybrać dość sensowne egzemplarze, ale należy to robić osobiście, no i wiedzieć jak je sprawdzać. Te uwagi oczywiście nie dotyczą monitorów kupowanych od prywatnych użytkowników którzy posiadają komplet dokumentów zakupu urządzenia, najlepiej z oryginalnym pudełkiem, wtedy mamy nieco więcej szans na kupno czegoś sensownego. Jeżeli dokumentów brak to można założyć, że ktoś naiwny kupił jakieś badziewie i rzuca "gorący kartofel" po pierwszym z nim kontakcie. Jak sensownie wybrać monitor w zależności od potrzeb i możliwości można poczytać miedzy innymi na forum mva.pl

Piotrek B.
11-03-2014, 20:37
Ok. Ale pytałem CZYM ten używany będzie sie rożnił jeżeli chodzi o oglądanie zdjęc. Konkretnie.

Lena&TheShadow
11-03-2014, 22:01
Prawdopodobnie ewentualne różnice w precyzji odwzorowania kolorów będą bez znaczenia dla finalnego odbioru zdjęć.

galaza
11-03-2014, 22:01
Będzie się różnił wypaleniem podświetlających go świetlówek. Po kilku latach to słynne jednolite podświetlenie Eizo trochę siada.

@orelob:
Jakby ciotka miała wąsy to by wujkiem była, technologia się zmienia i trudno porównywać model sprzed 10 lat z dzisiejszymi. Jak kupowałem około 8 lat temu 1931 to 1921 odchodził do technologicznego lamusa z okazji czasu reakcji matrycy.

kurczeblade
11-03-2014, 23:56
Ok. Ale pytałem CZYM ten używany będzie sie rożnił jeżeli chodzi o oglądanie zdjęc. Konkretnie.

Czym gorszy monitor, to tym gorsze Twoje umiejętności fotograficzne. Czyli jak kupisz tani monitor to robisz "fee" brzydkie zdjęcia :D

i jak ktoś tam wyżej napisał, Twój aparat może strzelić focha, bo robisz zdjęcia drogim aparatem, a oglądasz zdjęcia na tanim monitorze .

Piotrek B.
12-03-2014, 00:10
Czym gorszy monitor, to tym gorsze Twoje umiejętności fotograficzne. Czyli jak kupisz tani monitor to robisz "fee" brzydkie zdjęcia :D

i jak ktoś tam wyżej napisał, Twój aparat może strzelić focha, bo robisz zdjęcia drogim aparatem, a oglądasz zdjęcia na tanim monitorze .

Heh chyba tylko Lena załapała o co chodziło w moim pytaniu, albo jej "kobieca" intuicja albo sformułuję je trafniej. Ten sam model S1921. W roku 2007 bardzo dobrze wg. testów odwzorowywał obrazy statyczne (odświeżanie nie ma tu znaczenia) jak na monitor za 600 dolców. Obecnie kosztuje 300zł. Czym różni się obraz na monitorze S1921 nówka fifka tak jak zjechał z taśmy w 2007 od dzisiejszego używanego z przebiegiem (niby) poniżej 5000h?

Andrzej1974
12-03-2014, 09:11
Co do wyboru monitora, polecam zapoznać się z artykułem Nasima, który jest dostępny pod tym (http://photographylife.com/best-monitor-for-photography) linkiem. Dużo wyjaśnia...

galaza
12-03-2014, 09:25
Inna sprawa, że elektronika w Eizo (która ma także niebagatelne znaczenie) dalej bije na głowę to co można spotkać w monitorach linii domowej. Teraz pytanie jak ma się odwzorowanie kolorów nawet na wypalonych sztukach. Te 5000 godzin to na 100% bajki bo ja niechcący na tym moim Flexscanie wylatałem 15 000.

Piotrek B.
12-03-2014, 10:39
No właśnie o to mi chodzi, jak zmienia się obraz na używanych sztukach, tak wytłumaczcie jak chłopu na miedzy, znaczy co się dzieje, ciemniej świeci, kolory się zmieniają czy jak? Zauważyłeś żeby na Twoim po tych 15000h obraz wyglądał inaczej niż wyglądał wcześniej?

jaś
12-03-2014, 11:19
Heh chyba tylko Lena załapała o co chodziło w moim pytaniu, albo jej "kobieca" intuicja albo sformułuję je trafniej. Ten sam model S1921. W roku 2007 bardzo dobrze wg. testów odwzorowywał obrazy statyczne (odświeżanie nie ma tu znaczenia) jak na monitor za 600 dolców. Obecnie kosztuje 300zł. Czym różni się obraz na monitorze S1921 nówka fifka tak jak zjechał z taśmy w 2007 od dzisiejszego używanego z przebiegiem (niby) poniżej 5000h?

Z niezdrowej ciekawości spytam jak zmienić przebieg na monitorze? jakiś soft serwisowy podobnie jak w korpusach nikona gdzieś wyszedł bokiem, bo chyba nie ma innych możliwości dostępnych dla kowalskiego. Widział ktos ten soft czy tylko tak sobie gdybamy na zasadzie "polak potrafi i w nie takich wozach zmieniamy".

mmluty
12-03-2014, 11:36
No właśnie o to mi chodzi, jak zmienia się obraz na używanych sztukach, tak wytłumaczcie jak chłopu na miedzy, znaczy co się dzieje, ciemniej świeci, kolory się zmieniają czy jak? Zauważyłeś żeby na Twoim po tych 15000h obraz wyglądał inaczej niż wyglądał wcześniej?

Eizo czy Nec przeznaczone do fotografii, po 15000 godzin pracy, jeżeli nie pracowały przy pełnym podswietleniu , będą dalej bardzo dobrymi monitorami. Jeżeli jednak przepracowały te 15000 godzin na maksymalnym podświetleniu, jak najczęściej jest w korporacjach przy pracach biurowych w jasnych biurach, to monitor praktycznie dogorywa. Ale tego, w jakich warunkach pracował, nie jesteś w stanie się dowiedzieć, możesz to mniej więcej określić bądź na drodze pomiarów, albo też wzrokowo, ale do tej drugiej metody potrzeba trochę wiedzy i doświadczenia. Zamawiając bez oglądania grasz w ciemno, tak jak kupując bez oglądania 10-cio letnie auto. Gra jest warta świeczki o tyle, że za 300 ani za 600 zł na pewno nie kupisz nowego monitora, który nadaje się do obróbki fotek, a z takim używanym jest szansa, należy tylko dobrze wybrać.

Przy okazji pytanie do tych którzy z przekąsem odnoszą się do potrzeby posiadania do obróbki kolorowych fotografii, monitora oddającego przyzwoicie barwy: Czy ktoś, kto ma upośledzenie prawidłowego widzenia barw może robić kolorowe zdjęcia? Ja myślę, że może , tyle że ja bym jednak takiego fotografa do zrobienia poważniejszej sesji nie zaprosił. Dotyczy to również fotografa, który na własne życzenie pozbawia się prawidłowego rozróżniania kolorów pracując na rozkalibrowanym monitorze lub takim którego skalibrować nie można.

Piotrek B.
12-03-2014, 11:58
Jeżeli jednak przepracowały te 15000 godzin na maksymalnym podświetleniu, jak najczęściej jest w korporacjach przy pracach biurowych w jasnych biurach, to monitor praktycznie dogorywa.

Ale co to znaczy KONKRETNIE, że dogorywa?

pirat23
12-03-2014, 13:00
Kup sobie apple thunderbolt display, na pewno lepszy od zwykłych lcd. Co prawda kosztuje, a za to masz solidny elegancki monitor. A i do tego adapter (przejściówkę) do thunderbolt'a sobie kup.
Do obróbki zdjęć wydaje się mi że iMaci są najlepsze.

Piotrek B.
12-03-2014, 13:09
Kup sobie apple thunderbolt display, na pewno lepszy od zwykłych lcd. Co prawda kosztuje, a za to masz solidny elegancki monitor. A i do tego adapter (przejściówkę) do thunderbolt'a sobie kup.
Do obróbki zdjęć wydaje się mi że iMaci są najlepsze.

Jak ja uwielbiam takie porady na temat.. Szukam samochodu do 10 000zł. Kup se X6 BMW bo najlepsze :(

Każdy pisze, że monitor z 15000h to kupa gruzu, ale jeszcze nikt nie wyjaśnił jak to się objawia w codziennym użytkowaniu :)

Lena&TheShadow
12-03-2014, 13:22
Siadają świetlówki u będzie widać pasy pomiędzy nimi. Jak będziesz w stanie prawidłowo ustawić gamma to poza tym chyba nic się nie dzieje.

mmluty
12-03-2014, 13:34
Ale co to znaczy KONKRETNIE, że dogorywa?

To znaczy, że mocno wypalone będą lampy podświetlające, co daje efekt ogólnie zmniejszonej jasności ekranu. Ale to do pewnych granic nie jest najważniejszy problemem. Istotne jest za to związany z tym wzrost nierównomierności podświetlenia ekranu oraz najważniejsze: duży wzrost nieliniowości krzywych poszczególnych kolorów RGB, co skutkuje mówiąc potocznie rozregulowaniem kolorystyki wyświetlanych obrazków. Można to próbować skompensować w pewnych granicach kalibracją, ale koszty kalibracji będą takie jak zakup tego monitora albo jeszcze większe wiec całe przedsięwzięcie raczej jest bez sensu. A krótko i obrazowo oglądałeś kiedyś telewizor po 10 lub 15 latach pracy? To miałem na myśli pisząc dogorywający.

Piotrek B.
12-03-2014, 13:42
To znaczy, że mocno wypalone będą lampy podświetlające, co daje efekt ogólnie zmniejszonej jasności ekranu. Ale to do pewnych granic nie jest najważniejszy problemem. Istotne jest za to związany z tym wzrost nierównomierności podświetlenia ekranu oraz najważniejsze: duży wzrost nieliniowości krzywych poszczególnych kolorów RGB, co skutkuje mówiąc potocznie rozregulowaniem kolorystyki wyświetlanych obrazków. Można to próbować skompensować w pewnych granicach kalibracją, ale koszty kalibracji będą takie jak zakup tego monitora albo jeszcze większe wiec całe przedsięwzięcie raczej jest bez sensu. A krótko i obrazowo oglądałeś kiedyś telewizor po 10 lub 15 latach pracy? To miałem na myśli pisząc dogorywający.

No właśnie nie widziałem :) Dlatego tak dociekam
Znaczy te sztuki poleasingowe które można kupić za 300zł będą miały te wady o których piszesz, right?

galaza
12-03-2014, 13:42
Porównanie do telewizora jest co najmniej nietrafione bo w kineskopach nieodwracalnie wypalał się luminofor, tu jest kwestia nierównomiernego podświetlenia i lekkiej zmiany barwy świetlówek.
Nie zmienia to faktu, że brałbym takiego przelatanego s1921 zamiast nie przymierzając samsunga do grania.

mmluty
12-03-2014, 14:12
Porównanie do telewizora jest co najmniej nietrafione bo w kineskopach nieodwracalnie wypalał się luminofor, tu jest kwestia nierównomiernego podświetlenia i lekkiej zmiany barwy świetlówek.
Nie zmienia to faktu, że brałbym takiego przelatanego s1921 zamiast nie przymierzając samsunga do grania.

Telewizory LCD po 10-ciu latach też są do wymiany, chociaż nie mają luminoforu. Co do celowości zakupu to w 100% się zgadzam,że warto zaryzykować mając mały budżet. Chciałem tylko kolegę ostrzec, że kupując w "ciemno" np. przez internet ma szansę zarówno cieszyć się z zakupu jak i martwić, że stracił kilka stówek i przy okazji wskazać jak ewentualnie, to ryzyko ograniczyć.

marrcel
12-03-2014, 15:08
Tylko co za różnica, że mam monitor za 4 kafle, jak i tak 98% forumowiczów będzie oglądało te obrobione zdjęcia na lcdkach za 350 zeta? :D Ktoś tam wyżej się pyta o monitor do amatorskiej obróbki to po co mu polecać ipsy z gamutem adobe skoro i tak tego nigdy nie wykorzysta?

Jak obrabiasz pod odbitke to różnica jest znaczna :)

Piotrek B.
12-03-2014, 15:12
Telewizory LCD po 10-ciu latach też są do wymiany, chociaż nie mają luminoforu. Co do celowości zakupu to w 100% się zgadzam,że warto zaryzykować mając mały budżet. Chciałem tylko kolegę ostrzec, że kupując w "ciemno" np. przez internet ma szansę zarówno cieszyć się z zakupu jak i martwić, że stracił kilka stówek i przy okazji wskazać jak ewentualnie, to ryzyko ograniczyć.

OK, mam już trochę rozjaśnioną sprawę. Co do ryzyka to pomijając, że to "tylko" 300zł to przecież kupując przez neta u firmy mam 10 czy 14 dni na zwrot bez podania przyczyny, więc pewnie przetestuję opcję ;) Jakby się komuś jeszcze chciało napisać na co zwrócić uwagę jak już do mnie przyleci, może są jakieś sposoby na przetestowanie takiego monitorka w miarę szybkie..

galaza
12-03-2014, 15:24
Polecam przejechanie go kalibratorem Eye One Display, niestety koszt kalibratora jest wyższy od monitora w który celujesz.

antebot
13-03-2014, 10:42
nie wieże... no ale róbcie jak chcecie, jpg, potem D-lighting i gotowe :P

Niestety to prawda, że większość ludzi ogląda zdjęcia na zimnych i upiornie świecących TNach ale jak poprawnie przygotujesz zdjęcie to przekłamanie na ich wyświetlaczach będzie mniejsze i nie masz sobie nic do zarzucenia. Nie jest niczym dziwnym mail od klienta że ze zdjęciami jest jakaś kicha bo ma koszmarne kontrasty czy coś tam. A wychodzi na to że oglądał foty w podglądzie windowsa gdzie CMS nie działa. Jaki wniosek? Nie osadzać profili w plikach bo u ludzi to nie działa? Bzdura.

A wypalone trupy nie będą trzymały parametrów kalibracji, będzie to pływać i się rozjedzie. Wiec kalibracja traci sens na takim złomie.
Monitor do foto ma pracować na niskim poziomie podświetlenia więc może spokojnie świecić latami i nic mu nie będzie ale takiego monitora z biurowego lizingu nie kupisz, no chyba że firma dla pracowników biurowych kupowała sprzęt na wyrost ;)

Piotrek B.
13-03-2014, 11:02
A wypalone trupy nie będą trzymały parametrów kalibracji, będzie to pływać i się rozjedzie. Wiec kalibracja traci sens na takim złomie.
Monitor do foto ma pracować na niskim poziomie podświetlenia więc może spokojnie świecić latami i nic mu nie będzie ale takiego monitora z biurowego lizingu nie kupisz, no chyba że firma dla pracowników biurowych kupowała sprzęt na wyrost ;)

Ale wiesz to, bo sprawdzałeś?

galaza
13-03-2014, 11:51
Zakładam, że Piotrek chce kupić tanią alternatywę dla ekranu w lapku i s1921 taką alternatywa będzie.
Do sprzętu pod obróbkę pro co prawda jeszcze daleko ale bądźmy szczerzy, kto z nas ma przede wszystkim poprawne warunki oświetleniowe do takiej pracy niech pierwszy rzuci kalibratorem ;)

Czornyj
13-03-2014, 12:28
Ale wiesz to, bo sprawdzałeś?

Ja sprawdzałem - można się nadziać na niezłego syfa. Kupno monitora z drugiej ręki to ogólnie niezły pomysł - ale są te same numery co w przypadku samochodów - "Funkiel, nówka nie śmigana nie bita, Niemiec płakał jak sprzedawał", a w praktyce poobijany i podrapany szrot z galaktyką bad pikseli, który nie jest w stanie osiągnąć nawet 80cd/m^2.

Piotrek B.
13-03-2014, 12:31
Szczerze to kupując od firmy na aukcji nie widzę ryzyka, mam 10 czy 14 dni na odesłanie bez podana przyczyny. Kwestia tylko tego czy będę umiał ocenić czy wszystko gra ;)

Czornyj
13-03-2014, 12:33
Uszkodzenia mechaniczne łatwo stwierdzić - tłuste plamy, rysy, badpiksele, niejednolitości. Gorzej ze zużyciem podświetlenia, tu przydaje się dobry kolorymetr lub spektrofotometr (X-Rite i1pro2, i1Display Pro, ColorMunki Display).

Ostatnio klient prosił mnie o skalibrowanie starego CG kupionego za kilka stówek - nie osiągał nawet 60cd/m^2...

Andrzej1974
13-03-2014, 12:55
Gdybym miał dzisiaj wybierać naprawdę tani monitor to postawiłbym na tego (http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs230/).

Piotrek B.
13-03-2014, 13:01
No tani. Szczególnie, że tu toczy się rozmowa o monitorach za 300zł ;)

Czornyj
13-03-2014, 13:04
Monitor lepszy od większości starych EIZO/NEC można mieć od ok. 900PLN (NEC serii EA2x4WMi), graficzne zaczynają się od 2000PLN (NEC P232W). Nowe monitory z podświetleniem LED są ogólnie stabilniejsze, trwalsze i zużywają mniej prądu, więc jeśli wszystko uczciwie policzy się z kartką i ołówkiem, to na dłuższą metę kupowanie poleasingowych używek po 300PLN może okazać się droższe niż uzbieranie na nowy monitor, który przy okazji będzie większy i lepszy od starych paździorów.

Andrzej1974
13-03-2014, 13:06
No tani. Szczególnie, że tu toczy się rozmowa o monitorach za 300zł ;)

Wiem, że tani ;-)
Hmm... co jak co ale używki monitora to bym nie kupił. A nowy za 300 zł to porażka.

Nowe monitory z podświetleniem LED są ogólnie stabilniejsze, trwalsze i zużywają mniej prądu, więc jeśli wszystko uczciwie policzy się z kartką i ołówkiem, to na dłuższą metę kupowanie poleasingowych używek po 300PLN może okazać się droższe niż uzbieranie na nowy monitor, który przy okazji będzie większy i lepszy od starych paździorów.

Nic tylko się zgodzić w 100%.

Edit: Pomijam tak ważny aspekt, jak... zdrowie. Szczególnie oczy.

Piotrek B.
13-03-2014, 13:08
No kurde rujnujecie mi koncepcję ;) I znowu trzeba będzie wymyślić jakieś karkołomne usprawiedliwienie kolejnego "niezbędnego wydatku" dla żony ;)

Andrzej1974
13-03-2014, 13:10
Monitor kupuje się na długie lata a zdrowia, które tani złomek ci zabrał, nic już nie zwróci. Żonę można przekręcić mówiąc, że stary monitor już pada... ;-)

galaza
13-03-2014, 14:01
A jak z kalibracją sprzętową NECa?

Piotrek B.
13-03-2014, 14:08
Znalazłem coś takiego a najmniejszy z nich (21,5) w cenie poniżej 900zł faktycznie..
http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049&p=9285#p9284

Czornyj
13-03-2014, 14:18
A jak z kalibracją sprzętową NECa?

Tzn?
No jest, działa - poprawia liniowość i barwę bieli, która w biurowych monitorach zawsze jest źle ustawiona.

fotouśmieszek
18-03-2014, 12:40
Z uporem maniaka polecam nową serie LG z ekranem IPS.Prosze zajrzyjcie chociaz do testow.Jakosc obrazu i cena powalajace.W tej serii jest mnostwo opcji. Kupilem na probe tania wersje 24EA53 - i szok za te cene.

jasio112
18-03-2014, 16:05
Z uporem maniaka polecam nową serie LG z ekranem IPS.Prosze zajrzyjcie chociaz do testow.Jakosc obrazu i cena powalajace.W tej serii jest mnostwo opcji. Kupilem na probe tania wersje 24EA53 - i szok za te cene.

również tak uważam :)

mmluty
18-03-2014, 22:17

fotouśmieszek Ty to tak poważnie czy dla uśmiechu? EIZO czy NEC wszystko trzeba kalibrować profilować i jeszcze jest do nich sporo zastrzeżeń, a ten tak prosto z pudła i szokuje prawidłowym oddaniem barw tonalnością itd? Czegoś tu nie rozumiem.

fotouśmieszek
18-03-2014, 23:14
fotouśmieszek Ty to tak poważnie czy dla uśmiechu? EIZO czy NEC wszystko trzeba kalibrować profilować i jeszcze jest do nich sporo zastrzeżeń, a ten tak prosto z pudła i szokuje prawidłowym oddaniem barw tonalnością itd? Czegoś tu nie rozumiem.
Prosto z pudla + fabryczny soft pozwoli Ci na poprawne kolorystyczne ustawienie obrazu dla labu. Ale mozesz bawic sie dalej.Wiesz jaki potencjal ma IPS. Oczywiscie nie jest to eizo z wyzszej polki (gamut nie ten itepe) ale z pewnosci olbrzymi krok naprzod.Zreszta nie chcialbym tu agitowac,Twoja decyzja,nie pracuję dla LG.Po prostu jakość obrazu zaskoczyla mnie.Jak widzisz nie ma tu nic do rozumienia a na tym forum przewazaja amatorzy,to sprzet dla zaawansowanego amatora IMHO.Seeing is believing :-D

Dexter88
19-03-2014, 18:59
Prosto z pudla + fabryczny soft pozwoli Ci na poprawne kolorystyczne ustawienie obrazu dla labu. Ale mozesz bawic sie dalej.Wiesz jaki potencjal ma IPS. Oczywiscie nie jest to eizo z wyzszej polki (gamut nie ten itepe) ale z pewnosci olbrzymi krok naprzod.Zreszta nie chcialbym tu agitowac,Twoja decyzja,nie pracuję dla LG.Po prostu jakość obrazu zaskoczyla mnie.Jak widzisz nie ma tu nic do rozumienia a na tym forum przewazaja amatorzy,to sprzet dla zaawansowanego amatora IMHO.Seeing is believing :-D

Tak samo polecę nowe serie LG IPS. Osobiście mam 1440p 27", było drogie ale jakość obrazu i barwy niszczą wszystko co do tej pory widziałem.

mmluty
19-03-2014, 20:43
Z tego, co powyżej napisali koledzy, wynika, że rośnie nam nowa potęga w produkcji monitorów do fotografii. W związku z tym miałbym pytanie do pt forumowiczów: czy ktoś testował ten monitor "organami" pomiarowymi a nie tylko organoleptycznie?

Czornyj
20-03-2014, 12:14
prad.de mierzyło wiele monitorów tej znamienitej firmy, a wyniki ich pomiarów nie nastrajały optymistycznie. Na porządku dziennym jest zbyt wysoka luminancja minimalna, rekordowe poziomy nierównomierności matryc oraz skrajnie niepoprawna linearyzacja krzywej odpowiedzi tonalnej w odniesieniu do funkcji gamma 2,2.

Każdy monitor na matrycy AH-IPS W-LED będzie w kontekście statystycznego produktu monitoropodobnego czy laptoka z TN wyglądał jak milion dolarów, ale co do zgodności wyświetlanych barw miałbym spore obawy, choć oczywiście ostatecznie wszystko sprowadza się do indywidualnego poziomu tolerancji bólu.

W tej kwestii moja opinia zupełnie nie jest miarodajna, gdyż przez lata rozbestwiała mnie jakość wyświetlaczy NEC do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy i widok statystycznego eldżika, benka czy inszej ajajamy wywołuje u mnie atak choroby morskiej.

galaza
20-03-2014, 14:26
Coś mi mówi, że wyjarany Eizo będzie się bardziej trzymał przysłowiowej kupy od tych LG.

mmluty
20-03-2014, 14:27
Z doświadczenia życiowego tego się właśnie obawiałem. Najkrócej podsumowując powyższe wypowiedzi mamy do wyboru: "powalające" nieprawdziwe kolory i tanio, albo mniej "powalające" ale prawdziwe i drogo (tak ze cztery razy drożej). Przekornie można powiedzieć, że w pierwszym przypadku dostaniemy po oczach, a w drugim po kieszeni, ale każdy może sobie wybrać według potrzeb i możliwości, oczy i kieszeni.

22gavin22
28-04-2014, 22:30
Używa ktoś z Was takiego monitora jak Eizo s1931 jest on coś wart?

Hlynur
29-04-2014, 07:04

Może jest wart 3,59 złotego, jak z niego woda nie kapie.

mmluty
29-04-2014, 10:14

Nowy S1931, to był dobry monitor. Dzisiaj nowych już nie ma. Pytasz więc zapewne o używany, ale na takie pytanie nikt tutaj Ci poważnie nie odpowie, bo wszystko zależy od tego, jak był eksploatowany. Czyli ile godzin i na jakich ustawieniach jaskrawości i kontrastu świecił. Pomijam sprawę podstawową w monitorach używanych czyli ewentualne uszkodzenia mechaniczne zarówno matrycy jak i obudowy. Wydaje się,że niezbędne jest w takich przypadkach pomierzenie parametrów monitora, lub przynajmniej popatrzenie na niego przez doświadczoną osobę. Jeżeli jest w dobrym stanie, to jest zdecydowanie lepszy od wszystkich nowych LG czy Samsungów.

22gavin22
29-04-2014, 11:27
Wiec powiem tak...zostal kupiony:-) Monitor uzywany przez osobe prywatna do celow domowych. Jest to podobno pierwszy wlasciciel wiec cos wiecje moge napisac za jakis czas:-)

mmluty
29-04-2014, 14:58
To prawdopodobnie zrobiłeś dobry zakup, gratuluję.

Szuwar
29-04-2014, 15:31
No dobrze ...

A jak się mają do tej całej dyskusji monitory z IPS , ale w tym przedziale cenowym:

http://www.arest.pl/produkt/Monitory-LCD/22,145,,,0,0,0,cena:0_ms0;Typ-matrycy:IPS,/42565/ASUS-VS239HV-23-5-ms-80-mln-1-250-cd-m2-DVI-HDMI-czarny/

mmluty
29-04-2014, 16:55
No dobrze ...

A jak się mają do tej całej dyskusji monitory z IPS , ale w tym przedziale cenowym:

http://www.arest.pl/produkt/Monitory-LCD/22,145,,,0,0,0,cena:0_ms0;Typ-matrycy:IPS,/42565/ASUS-VS239HV-23-5-ms-80-mln-1-250-cd-m2-DVI-HDMI-czarny/

Jeżeli rozmawiamy o monitorach nowych, które miały by być używane do fotografii (nawet amatorsko) to w takiej cenie niczego sensownego nie znajdziesz. Najtańszy, od którego można mówić o zastosowaniach do amatorskiej fotografii to np. NEC EA244Wmi, koszt około 1400zł.

tomek67
29-04-2014, 18:55

Mam w firmie 24 calowe Eizo z matrycą IPS za 1800zł.
Dzisiaj kupiłem też tego Asusa i pierwsze wrażenia są pozytywne.
Obraz naprawdę jest bardzo zbliżony do tego mojego Eizo.
Na pewno jest o niebo lepszy jak w Samsungach TFT.
W sklepie oglądałem też LG i ten ASUS ma na oko lepszą jakość obudowy/ przycisków.
Jak na moje oko po pierwszym dniu to rewelacyjny stosunek jakość/cena.

Szuwar
29-04-2014, 21:21
Mam w firmie 24 calowe Eizo z matrycą IPS za 1800zł.
Dzisiaj kupiłem też tego Asusa i pierwsze wrażenia są pozytywne.
Obraz naprawdę jest bardzo zbliżony do tego mojego Eizo.
Na pewno jest o niebo lepszy jak w Samsungach TFT.
W sklepie oglądałem też LG i ten ASUS ma na oko lepszą jakość obudowy/ przycisków.
Jak na moje oko po pierwszym dniu to rewelacyjny stosunek jakość/cena.

Właśnie na taką odpowiedź po cichu liczyłem. Nie w sensie pochwał dla takiego sprzętu, ale bezpośrednie porównanie.

Dziękuję

Utwierdzam się po prostu w przekonaniu, że nawet najtańszy monitor na IPS będzie mimo wszystko lepszy od najlepszego na TN.

I uważam, że jeżeli mnie nie stać na choćby najtańszy monitor w przedziale Eizo to polepszę sobie kupując takiego ASUS'a czy LG

obi71
30-04-2014, 11:39
@Szuwar - poproszę o dalsze spostrzeżenia/porównanie pracy tego Asusa z EIZO (tak, liczę na to że w przypadku reporterki to wystarczy).
Pierwszego dnia jest to trochę "na gorąco", jak coś zauważysz w tracie pracy, podziel się:)

Szuwar
30-04-2014, 12:23
@Szuwar - poproszę o dalsze spostrzeżenia/porównanie pracy tego Asusa z EIZO (tak, liczę na to że w przypadku reporterki to wystarczy).
Pierwszego dnia jest to trochę "na gorąco", jak coś zauważysz w tracie pracy, podziel się:)

Ooo ... to raczej kolega tomek67 będzie coś mógł szerzej napisać ;)

tomek67
30-04-2014, 12:32
Ja używam Eizo, a dwa Asusy kupiłem dla ludzi w pracy.
Na 100% obraz jest lepszy w jasnych słonecznych pomieszczeniach niż TFT Samsunga.
Nie są tak wrażliwe te matryce IPS na padające światło.
Jedna z dwu osób narzekała, że męczy jej wzrok.
Sam nie wiem może dlatego bo domyślnie jest baaardzo jasny,
zresztą sporo osób narzeka gdy zmieniam im monitory na nowe.
Nawet gdy stary był dosłownie 10x gorszy.

galaza
30-04-2014, 15:37
Ludzie! Nie sama matryca robi monitor!

obi71
01-05-2014, 22:16
Dziękuję za info:)
Poczytam jeszcze o nich/alternatywach, niemniej jak ktoś już wcześniej pisał, nie ma co liczyć na to że przetyrany EIZO za 600zł będzie lepszy od czegoś takiego, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę rachunki za prąd i finalnie- oczy. Zaoszczędzone 3000 zł wydam na 85 1.4, która niby nie jest mi niezbędna, ale od jakiegoś czasu chodzi po głowie:)

nikoniarz
01-05-2014, 22:46
niby nie jest mi niezbędna, ale od jakiegoś czasu chodzi po głowie:)

Komfort psychiczny też jest ważny ;)

lukmaj
06-05-2014, 15:53
a co powiecie na nagrodę TIPA 2014 za
"Najlepszy monitor fotograficzny: LG 21:9 UltraWide 34UM95 "

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=18686

Czornyj
06-05-2014, 19:23
Ogólnie na sam pomysł, że monitor 21:9 jest najlepszy do fotografii musiał wpaść ktoś albo niespełna rozumu, albo fotografujący wyłącznie jamniki. Nawet pominąwszy tą drobną kwestię LG musiało cholernie grubo posmarować tego palanta :D

dj_tomek
06-05-2014, 19:40
albo niespełna rozumu, albo fotografujący wyłącznie jamniki.

Uśmiałem się :D
Aczkolwiek święte słowa. Widać ile warte są te wszystkie nagrody..

galaza
07-05-2014, 11:47
Pootwierajcie sobie na stałe paletki w szopie to się dowiecie po co te jamnikowate proporcje :)
Co do reszty się zgadzam.

Czornyj
07-05-2014, 12:23
Pootwierajcie sobie na stałe paletki w szopie to się dowiecie po co te jamnikowate proporcje :)
Co do reszty się zgadzam.

Monitor 29" oferuje tą samą*rozdzielczość*w poziomie co 27" (2560px), podczas gdy w pionie ma skromne 1080px, o 360px mniej niż 27-ka (1440px). W efekcie pod względem komfortu pracy w ogóle nie ma startu do 27-ki (o 30tce przez litość nie wspomnę). Popracuj sobie na tym jamniku z portretowymi kadrami w konwerterze z rozwijającymi się w dół paletkami (LR, C1, CNX), a potem porównaj to z 27-30tką ;)

Paradoksalnie ten monitor mimo większej przekątnej jest też... mniejszy od 27-ki:
29" - 675x286mm = 1930cm^2 powierzchni roboczej
27" - 600x339mm = 2034cm^2 powierzchni roboczej, a więc powierzchnia robocza jest większa o 104cm^2 od 29-tki

galaza
07-05-2014, 13:43
Ja mam skromne 23" + 19" na paletki.
Używam PS i nie mam potrzeb Lightroomowych.

Czornyj
07-05-2014, 14:02
ok - tylko cena jamniora 29" jest mocno zbliżona do 27", a ta ostatnia jest znacznie wygodniejsza do pracy z foto ;)

myszatek
27-05-2014, 08:13
Do obróbki zdjęć polecił bym LG 234 na IPS. Mieści się chyba w Twoim zakresie cenowym, a kiedyś używałem i był całkiem dobry komfort pracy na nim.

kwaśny25
04-06-2014, 09:57
Pozdrawiam. Da się kupić za 300 złotych bez problemu. Ja wprawdzie stoę zawsze na stanowisku, jak coś kupuję to z pewnej ręki, a jak w sklepie, to od znanego producenta- sprawdzonego na naszym rynku.

czarnoksieznikn
15-06-2014, 10:48
Dołączę do tematu. Co myślicie o monitorach kineskopowych z płaskim ekranem? Ponoć odwzorowują znacznie większą paletę barw niż LCD?

pytajaca
29-08-2014, 02:19
To i ja sie wetne..Kolega 10 stron temu zaczal temat, ze ma nie najlepsza matryce w lapku. I chce kupic monitor. Moze ktos mi wyjasnic, jak to sie ma do nienajlepszej karty graficznej np. w laptopie? Zawsze mi sie zdawalo, ze karta graficzna jednak ma znaczenie. To ma czy nie ma? Tylko bez rozwlekania sie prosze :)

Czornyj
29-08-2014, 06:38
nie ma

nikoniarz
29-08-2014, 08:33
Jak wyzej- u mnie nie bylo roznicy czy to HD4000 czy GTX660 czy tez w innym lapku HD3000 lub GT630.

Cornelius
18-09-2014, 13:53
Jak dla mnie to warto przy wyborze monitora warto popatrzyć po rankingach i testach z benchmarka tam są zawsze kategorie cenowe, więc pewnie za parę stówek się coś znajdzie.

rebuz89
19-09-2014, 13:34
Mam do Was pytanie. Czy 5000 godzin dla monitora fotograficznego Eizo to dużo czy mało? Myślę że mało, ale wolę zapytac bardziej doświadczonego grona.
Pozdrawiam.

GonzoG
19-09-2014, 13:51
Mam do Was pytanie. Czy 5000 godzin dla monitora fotograficznego Eizo to dużo czy mało? Myślę że mało, ale wolę zapytac bardziej doświadczonego grona.
Pozdrawiam.

Mają do 30 000h gwarancji, więc raczej mało.

rebuz89
19-09-2014, 14:45
A może ktoś się orientuje ile może być warty Cg241w z przebiegiem tych 5000godzin? Cena wywoławcza to ok 1500zł.

rebuz89
25-09-2014, 19:54
Potrzebuje szybkiej opinii tego czegoś NEC Multisync LCD2090UXI
może ktoś coś wie i się podzieli??

Meka
04-10-2014, 23:32
A co myślicie o Iiyama ProLite X2483HSU na AMVA+?

Remol71
05-10-2014, 14:38
Do moich amatorskich zastosowań mam stare Eizo S1921 potraktowane Spyderem 2 Pro. Dość często robię odbitki w labie Euro RTV 40 x 50 i dostaję to, co widzę na monitorze, więc nie jest źle. Sądzę, że amatorowi wystarczy matryca PVA po kalibracji, chyba, że ktoś szuka dziury w całym zamiast fotografować.

advisor
05-10-2014, 22:30
Panowie czy ten monitor już może się nadawać do obróbki zdjęć: 24'' NEC MultiSync EA244WMi czy lepiej sobie odpuścić i dozbierać $$ i kupić coś lepszego. Myślę o kupnie monitora i stacjonarki bo tak niedawno myślałem o laptopie ale nie wiem czy w ogóle ma to sens skoro i tak stacjonarka będzie lepsza i przede wszystkim monitor do amatorskiej obróbki zdjęć . A jeżeli nie ten monitor to co lepiej brać: Eizo CS230 czy EIZO FlexScan SX2262W-BK (który jest moim faworytem ale cena już niesamowicie wygórowana). Wiem że lepiej zainwestować teraz i mieć spokój na lata ale jeszcze myślałem o stacjonarce aby się zmieścić w cenie 1,5k, oczywiście na monitor chciałbym przeznaczyć do 2,5k(ale im taniej tym lepiej ale w tym wypadku to chyba niemożliwe). I jak to jest z kupnem tych monitorów w takich sklepach jak x-kom czy komputronik? Nie ukrywam, że częściowo będę musiał wziąć jedną z rzeczy na raty bo oczywiście wolałbym mieć to wszystko nowe.

sabur
06-10-2014, 09:08
Niestety ale ostatnio znowu poczułem dyskomfort spowodowany pracą na ekranie laptopa oraz dodatkowym starym 17" od LG.
Ceny niektórych monitorów przyprawiają o zawrót głowy i w sumie wytypowałem EIZO EV2436W oraz Nec EA244WMi, czyli ten sam nad którym zastanawia się kolega wyżej.
Dlaczego takie? Obecnie mam na lapku 1378x768 oraz na LG 1280x1024 i nie mogę wygodnie podzielić przestrzeni roboczej. Chciałem kupić jedne dobry monitor do codziennego wykorzystania o rozdzielczości 1920x1200, czyli 16:10 i nadający się na przygotowanie rodzinnych zdjęć do wydruku.

NEC chyba wygra bo jak będzie potrzeba, mogę go skalibrować, działa poprawnie czujnik oświetlenia, jest tańszy i myślę, że w pełni wystarczający na moje potrzeby.

Podane przez Was używki byłby ok ale mają niską rozdzielczość i mało cali a chciałbym przestać korzystać z ekranu w laptopie.

Trudnoonazwe
15-10-2014, 13:37
Porównywałem EA244 do droższych modeli NEC i moje subiektywne wrażenie było takie, że główną różnicą pomiędzy nimi był tryb wyświetlania AdobeRGB. Z wad EA244 - smuży widocznie w szarościach w trybach oszczędzania energii (czyli przy ustawieniu mniejszej jasności) - myślę, że to kwestia ustawienia lub przyzwyczajenia.

sl011
30-10-2014, 13:47
Witam
W moim wysłużonym Samsungu 941mw coraz bardziej przeszkadza mi zmiana gammy obrazu w zależności od kąta patrzenia (matryca TN). Zamierzam wymienić go na LG 23MT75D, głównie ze względu na matrycę IPS. Nie jest to może sprzęt super optymalny do zdjęć, ale chciałbym mieć coś z tunerem. Nie spodziewam się jakości profesjonalnej. Chciałbym mieć obraz z komputera nie gorszy niż na tym Samsungu (uważam, że jest niezły), tylko mniej zmieniający się przy zmianie kąta patrzenia.
Zastanawiam się, czy odwzorowanie kolorów nie będzie gorsze w LG, ze względu choćby na podświetlenie LED zamiast tradycyjnych świetlówek? Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Czy nie zamienię siekierki na kijek?

sonicq
30-10-2014, 15:41
Czy są jakieś małe monitory poglądowe żeby mieć np tylko przystawkę do podglądów zdjęć/kolorów? 2k+ za monitor wydaje mi się w tym momencie trochę sporo, ale zwykły monitor zaczyna mnie już jednak drażnić. Z drugiej jednak strony zablokuję sobie wolne wejście, a lubię pracować na dwóch+ monitorach.

myrele
05-11-2014, 18:34
witam
Planuje zakup monitora 24". Chcialbym zrobic to w tym sklepie
Bylbym wdzieczny gdybyscie pomogli mi w wyborze.
Ktory z nich bylby tanim, a zarazem sensownym wyborem ?
Bedzie wykorzystywany do amatorskiej obrobki zdjec
Podaje linka : http://www.e-tec.at/frame1/liste.php?shopart=&wg=T24&qs=s9ac459695becd5d9876b736e1c5414b5

GonzoG
05-11-2014, 19:09
witam
Planuje zakup monitora 24". Chcialbym zrobic to w tym sklepie
Bylbym wdzieczny gdybyscie pomogli mi w wyborze.
Ktory z nich bylby tanim, a zarazem sensownym wyborem ?
Bedzie wykorzystywany do amatorskiej obrobki zdjec
Podaje linka : http://www.e-tec.at/frame1/liste.php?shopart=&wg=T24&qs=s9ac459695becd5d9876b736e1c5414b5

Co znaczy "tanim" ??

myrele
05-11-2014, 19:18
Powiedzmy ze z podanej listy monitorow, jesli to mozliwe ponizej 400€

GonzoG
05-11-2014, 19:22
No to powiedzmy budżet mały jak na monitor pod zdjęcia.
Można wybrać cokolwiek. Najlepiej z Eizo lub Nec'a, ale to półka monitorów uniwersalnych i biurowych.

myrele
05-11-2014, 19:29
Ok. To inaczej zapytam
Ktore monitory z tego linku : http://www.e-tec.at/frame1/liste.php?shopart=&wg=T24&qs=s9ac459695becd5d9876b736e1c5414b5
bylyby dobrym wyborem do amatorskiej obrobki zdjec?
Majac tez na uwadze cene.

marcinekmm
05-11-2014, 20:01
Z tego co da się wyczytać na Forum oraz z własnego doświadczenia polecam Eizo S1921, bądź większy. Monitor kosztuje bardzo przyzwoite pieniądze bo mi udało się kupić nieużywany monitor za 400zł (z małym hakiem). Format nie ten? Kupić dwa i postawić obok siebie :-)

Ale o tym sprzęcie napisano już wiele postów.... Ja jestem bardzo zadowolony.

czarny75
05-11-2014, 20:19
Mam używane eizo 1921(kupione we Wrocku za całe 299 PLN)
Rewelacja !
-Nie męczy oczu.
-kolory są takie same jak na odbitkach z diprintu

robertG7
06-11-2014, 15:09
Niechcący wszedłem dzis na ten watek, cholera i zamówiłem uzywkę s1921 :) zobaczymy co to warte (220zł)

sonicq
06-11-2014, 22:41
o taka 19stka spokojnie może mi służyć za dostawkę która większość czasu spędzie gdzieś na boku:) do głównej edycji 24, a do podglądu kolorów 19 może być spoko:) no i taniocha. @robert pochwal się jak wrażenia:)

priorytetem dla mnie jest kolor na wydruku zgodny z kolorem na monitorze.

hobbits
07-11-2014, 01:36
Ze swej strony polecę: IIYAMA X2377, mam, używam od >2 lat, matryca IPC. Bardzo dobrze mi się na nim pracuje.

robertG7
07-11-2014, 11:28
Ze swej strony polecę: IIYAMA X2377, mam, używam od >2 lat, matryca IPC. Bardzo dobrze mi się na nim pracuje.

Ale chyba ta IIyama mało ma wspólnego z rzeczywistymi kolorami?

hobbits
07-11-2014, 16:23
Nie wiem, co dokładnie masz na myśli :)

Robię czasem odbitki papierowe i jeśli tylko robię w porządnym labie, to nie zdarzyło mi się, żeby efekt odbiegał od oczekiwań. Ale może o coś innego chodziło?

alekar
13-11-2014, 14:17
w media expert można kupić dobre tanie monitory i można je wpiąć do laptopa ;)

Czornyj
13-11-2014, 15:53
w media expert można kupić dobre tanie monitory i można je wpiąć do laptopa ;)

Ja p..., komu oni teraz płacą za spamowanie po internetach

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.gifsforum.com/images/gif/facepalm/mini/picard_facepalm_by_gif.gif)

cezary-k
14-11-2014, 08:57
w media expert można kupić dobre tanie monitory ...

I po co całe gadanie o % pokrycia przestrzeni barw Adobe RGB, LUT'ach, matrycach ipt. Idziesz do media ekspert, bierzesz pierwszy z brzegu monitor, najlepiej najtańszy, wpinasz do lapka i jedziesz z koksem ;)
Jak zrobiło się zdjęcie psa, i na monitorze da się poznać, że to pies, a nie np. koń, to znaczy, że monitor w 100% nadaje się do zdjęć. A jeśli się jednak okaże, że widać konia, to oznacza, że jest to monitor kreatywny, i też się nadaje ;)

pmedela
14-11-2014, 09:07
Ludzie... zmotywujcie mnie do zakupu Nec'a ea244wmi... :-)
Foty od lat obrabiam na lapku 17'' z matrycą IPS, i chciałbym wreszcie
zobaczyć swoje zdjęcia :-)
P.S. Na wyższy model nie mam funduszy w tej chwili.
Czy z ea244wmi "będzie Pan zadowolony" ???

tomek67
14-11-2014, 10:48
Posiadam Eizo EV2436W z matrycą IPS.
W pracy sporo kupujemy 24 calowych LG z matrycami IPS.
Wczoraj postawiłem te dwa monitory koło siebie i na obu wyświetliłem to samo zdjęcie portretowe.
Przy domyślnych ustawieniach różnica była moim zdaniem na korzyść Eizo.
Ale jak się pobawiłem opcją Tint w LG i zmieniłem z 50 na 54 to praktycznie kolory były dla mnie identyczne.
Moim zdaniem jak ktoś nie ma kasy to LG jest dobrym wyborem.

Andrzej1974
14-11-2014, 11:36
Kolory kolorami ale czy ktoś patrzy na takie kwestie zdrowotne jak łzawiące czy piekące oczy przy długotrwałej pracy na monitorze np. EIZO a LG, NEC a Samsung etc? Ja mam LCD Samsunga i przy dłuższej pracy oczy siadają...
Stąd myślę, że warto dołożyć na ten "komputerowy element" i kupić coś naprawdę dobrego w myśl zasady, że chytry traci dwa razy. W przypadku monitora może to być i nawet 3 razy. ;-)

tomek67
14-11-2014, 11:41
Kolory kolorami ale czy ktoś patrzy na takie kwestie zdrowotne jak łzawiące czy piekące oczy przy długotrwałej pracy na monitorze np. EIZO a LG, NEC a Samsung etc?
Ja mam LCD Samsunga i przy dłuższej pracy oczy siadają...
Teraz dominuje oświetlenie LED.
EIZO chwali się, że w najnowszych modelach mają rozwiązania mniej męczące oczy.
Po prostu gdy zmniejsza się jasność normalnego monitora to LED zaczynają świecić światłem przerywanym.
Nie widać tego, ale męczy to oczy.
Te ulepszone podobno są pod tym względem lepsze.
Swoja drogą to zanim to usprawnili to ŻADEN producent nie chwalił się,
że te LEDY pracują w trybie przerywanym i może męczyć to oczy ;)

Andrzej1974
15-11-2014, 19:35
Czyli tak źle a tak niedobrze... ;-)

pmedela
15-11-2014, 19:44
Wniosek jest jeden:
Do pracy z kolorem nie ma sensu pchać się w nic poniżej 2500 zł (oczywiście mowa o max. 24'' 1920x1200)
Taki wniosek wysnułem po wielu godzinach poszukiwań informacji o monitorach, głównie na mva.pl, tutaj zresztą podobnie.
Ech, sabacznaja żyzń... ;-)

Andrzej1974
16-11-2014, 13:20
A ja ostatnio zacząłem rozważać 23" [16x9] e-IPS sRGB NEC P232W. Wcześniej myślałem o Eizo CS230. Chyba jednak NEC wygra... Tylko cena poniżej 2000 zł...

dygi
16-11-2014, 16:25
Po męczarniach z wynalazkami z matrycą TN, przesiadłem się na Eizo S1921 i jestem zadowolony. Do 300zł jakąś niezajechaną sztukę spokojnie wyrwiesz :)

podpowiedzcie proszę jaka jest różnica pomiędzy modelami Eizo S1921 a EIZO S1911?

Anisia24
19-11-2014, 00:05
podpowiedzcie proszę jaka jest różnica pomiędzy modelami Eizo S1921 a EIZO S1911?

Różnicą w calach. Innej nie znalazłam w specyfikacji.

sabur
19-11-2014, 14:01
Kupiłem jakiś czas temu Nec ea244wmi i jestem zadowolony. Monitora potrzebowałem jako większego okna na świat w porównaniu do 15" lapka oraz coś, co pozwoli w miarę wiernie obrobić domowe fotki.
Czy jestem zadowolony? Bardzo. Migotanie którym straszono......nie jest odczuwalne i nie zauważam. Po kupnie starałem się coś dostrzec ale już następnego dnia dałem sobie spokój z próba wyszukiwania wad na siłę. Mega plusem o którym nie myślałem jeszcze 2 miesiące temu, jest regulowana podstawa. Nareszcie mam ekran ustawiony na idealnej wysokości! :)

Do profesjonalnych/ zarobkowych zastosowań nie polecam. Dla osoby poszukującej rozsądnego monitora na którym czas do czasu poprawi zdjęcia jak najbardziej. Muszę wybrać się do Czornyja na kalibrację i wówczas dopełnię opinię o moniotorze jako tańszej alternatywie ale z możliwością sprzętowej kalibracji dla Eizo 2436w.

I koniecznie polecam proporcje 16:10 - inny świat. Mam jakieś badziewne 22" od LG i pomijam szerokość ale wysokość przestrzeni roboczej jest śmieszna. Za jakiś dłuższy czas kupując nowy komputer dokupię prawdziwy monitor typu CS240 i zagości pełnia szczęścia co do sprzętu do zabawy w foto ;)

Qbass71
19-11-2014, 18:30
Ja mam Della UltraSharp 3008WFP - po wgraniu profili papieru Epsona - fotografia na monitorze i na wydruku nie różni się prawie w ogóle. Dodam, że mam w żyrandolu żarówki o temperaturze 5000K

ars
18-12-2014, 10:07
ColorEdge CS230BK bym polecił bo mam :) ale mamy tutaj na forum przecież speca od wyświetlałek, myślę, że możesz zaufać opinii kolega Toma w razie co.

Radek Radziszewski
18-12-2014, 21:51
EIZO S1931 mam jestem bardzo zadowolony

Comret
19-12-2014, 11:36
Albo tani, albo dobry.

Miłem IIyamę, teraz mam Eizo i Samsungi.

Eizo fajna sprawa, ale gdybym miał krytycznie ocenić z poziomu kompletnego amatora to nie potrzebuję Eizo.

Moim zdaniem amator powinien kupić duży, dostępny cenowo monitor, maksymalnie go skalibrować i nie zawracać d...

tomek67
19-12-2014, 12:40
Moim zdaniem amator powinien kupić duży, dostępny cenowo monitor, maksymalnie go skalibrować i nie zawracać d...
Też tak uważam.
Poza tym LG czy Asusy z matrycami IPS naprawdę są ok.
Nie ma takiego rozrzutu jak kiedyś w Samsungach.
Gdy miałem w firmie kupowane Samsungi to miały baaardzo różne kolory.
Jedne miały niebieski inne czerwony lub zielony mniejszy lub większy zafarb.
Postawiłem w pracy obok siebie Eizo z IPS i dwa Asusy też z IPS.
Naprawę praktycznie zero różnic jeśli chodzi o barwy,
wszystkie trzy prosto z fabryki nie miały widocznych odchyłów między sobą.

lucek92
15-02-2015, 13:37
Stwierdziłem, że czas pożegnać się ze starym sprzętem ponieważ praca z nim staje się bardzo męcząca - oczy bolą. A efekty tejże pracy też nie do końca takie jak bym tego oczekiwał bo kolory w moim monitorze już jakieś wyblakłe po 5 latach wspólnie spędzonych. Poza tym odzworowanie barw też bardzo słabe.

Mam obecnie coś takiego -> http://www.komputronik.pl/product/61028/19_LG_Flatron_W1934S_BN.html

Pytanie czy przejście na jakiś budżetowy ( tak do 500-600zł) monitor z IPSem znacząco wpłynie na komfort pracy? Myślę nad czymś takim -> http://www.komputronik.pl/product/218378/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/21_5_LG_22MP55HQ_Czarny.html

może macie inne propozycje?

Badol
17-02-2015, 19:36
W tej cenie to możesz się rozglądać za Dell u2410. Używany z gwarancją.

chuddy65
18-02-2015, 09:33
a co byście polecili mi do kwoty 700 zł?

lucek92
18-02-2015, 12:18
Ciekawa opcja ten Dell, szczególnie że ma pivot do pionowych kadrów. Tylko trochę się obawiam o te używki, wolałbym raczej coś nowego.

artman
18-02-2015, 13:30
Zobacz na ofertę AOC - te same matryce co LG, ale podstawy monitorów bardzo stabilne.

lucek92
18-02-2015, 13:58
Zobacz na ofertę AOC - te same matryce co LG, ale podstawy monitorów bardzo stabilne.

To chyba mam nowego faworyta AOC i2369Vm - fajny wygląd, matryca AH-IPS i cena 600zł nówka.

tomek67
18-02-2015, 14:36
Za 620 zł można kupić nowe 24 calowe monitory LG z Pivotem i głośnikami.
Do tych co mamy w firmie nawet są dołączone wykresy z kalibracji fabrycznej.

lucek92
18-02-2015, 15:09
Za 620 zł można kupić nowe 24 calowe monitory LG z Pivotem i głośnikami.
Do tych co mamy w firmie nawet są dołączone wykresy z kalibracji fabrycznej.

Znasz może model? Pivot kusi, a głośniki zbędne.

tomek67
18-02-2015, 15:37
Znasz może model? Pivot kusi, a głośniki zbędne.

LG 24MB35
On ma matrycę IPS, PIVOT, "Color Calibrated".
Nie dam głowy czy ten model ma głośniki.
Symbol spisałem z pudła od monitora.
Jest sporo zbliżonych modeli LG,
których symbole są bardzo zbliżone.
Nawet sklepy w tym się mylą.
Np. sprzedają monitor z opisem TN a dostajemy pudło z napisem IPS ;)
Więc jak coś zamawiasz to sprawdź opisy w pary źródłach.

zserty
20-02-2015, 15:58
Matowy czy glare?

lucek92
20-02-2015, 16:41
Jeśli o mnie pytasz to szukam matowego

zserty
20-02-2015, 21:54
Pytam, który lepszy, ale dziękuję za odpowiedź.
Sam szukam czegoś taniego do zdjęć mojego synka. Mój laptop niestety ma słabą matrycę, co zniechęca mnie do zasiadanie do zdjęć.
Pytam, który lepiej odwzorowuje kolory. Też wolę matowy, jednak do zdjęć komputera mogę usiąść dopiero wieczorem, także odbicia światła mi nie straszne.

Przepraszam wszystkich za moje zdawkowe posty. Na forum/internet wchodzę przeważnie na ekranie Galaxy S2, także czasem nie wszystko przeczytam i ciężko się mi wypowiedzieć pełna myślą.
Zdrówka

GonzoG
20-02-2015, 22:01
Matowy o wiele lepszy. A odbicia w błyszczącym są zawsze... szczerze mówiąc to wieczorami, chyba nawet bardziej widoczne niż w dzień.

Mane
23-02-2015, 00:34
Ciekawa opcja ten Dell, szczególnie że ma pivot do pionowych kadrów. Tylko trochę się obawiam o te używki, wolałbym raczej coś nowego.

Mam tego Della już 3,5 roku, póki co działa spoko :)

fedor
10-05-2015, 12:01
Hej.
Pozwolę się podpiąć pod temat. Też szukam jakiegoś taniego używanego monitora. Mam na oku trzy modele w podobnych cenach. Są to Eizo S1932, Eizo S1921 oraz Nec 2170 NX. Co byście wybrali z tych trzech?

xad
21-05-2015, 14:33
Panowie mam pytanie, orientuje się ktoś jak wypada matryca samsunga o oznaczeniu 156HL01-102 / SDC324C zastosowana w laptopie Asus 550JK w porównaniu do tych najtańszych używanych "profesjonalnych" monitorów za +/- 600PLN ?

areekw
31-05-2015, 09:17
ja polecam na obecną chwilę BENQ GL2460 (cena około 500 zł) - nie jest to monitor profesjonalny ale dużo rzeczy drukuję w drukarniach (ulotki, zdjęcia na canvasie, obrabiam również zdjęcia) ma 8 bitowa głębie ostrości (tryb sRGB i tryb zdjęć - oba się nieco różnią kontrastem i kolorem) ma także złącze cyfrowe DVI. niemniej obróbka zdjęć na nim jest na tyle komfortowa i późniejsze wydruki tak mało się różnią od tego co widzę na monitorze że w tej cenie nie znalazłem niczego lepszego (chodzi o nowe monitory a nie używane)
Owszem różnica między profesjonalnym sprzętem a tym oczywiście jest ale póki nie musisz tego robić dla dużego wydawnictwa albo na zlecenie dużych agencji reklamowych a tylko dla siebie, znajomych albo klientów którym strzelasz fotki ślubne czy nawet obrabiasz zdjęcia do sklepów internetowych to myślę że w zupełności wystarczy a praca na nim będzie na tyle komfortowa że zapomnisz na dłuższy czas o monitorze. A zaoszczędzone pieniądze będziesz mógł przeznaczyć na dodatki do aparatu :)

Panerai
04-06-2015, 12:04
Koleżanki i Koledzy. Pytanie brzmi: czy laptop o n/w parametrach bez problemu uciągnie podłączenie monitora stacjonarnego ? http://www.cyfrowe.pl/druk-montaz-edycja/monitor-nec-multisync-pa272w.html . Czy należy spodziewać się jakiś problemów z tym związanych. Znalazłem taki w znanym sklepie za ok. 4400 zł. Bardzo liczę na odpowiedź, szczególnie fachowców w tej dziedzinie. Wyobrażam sobie, że laptop leży schowany na półce po biurkiem, na biurku tylko monitor, klawiatura, mysz i tablet graficzny.

Parametry mojego laptopa: Procesor Mobile QuadCore Intel Core i7-4700MQ, 2400 MHz (24 x 100), Nazwa płyty głównej : Toshiba Satellite P70-A, Mikroukład płyty głównej - Intel Lynx Point HM86 Intel Haswell , Pamięć RAM 16 GB, Grafika: Intel(R) HD Graphics 4600 (2080 MB) oraz Karta wideo NVIDIA GeForce GT 745M (2 GB).

Biorę też pod uwagę mniejszy monitor lecz nie ukrywam, że rozmiar dla mnie też ma znaczenie: http://monitory.mastiff.pl/monitory-1/monitory-fotograficzne/monitory-eizo-coloredge-cs240.html

Bardzo Dziękuję za odpowiedź.

Czornyj
04-06-2015, 12:08
jeśli tylko HDMI wypuści 2560x1440, to nie powinno być najmniejszego problemu - od lat pracuję na słabszym rMBP i bez problemu radzi sobie z 30-tką, własnym wyświetlaczem 2560x1600 i dodatkowymi monitorami 21-24-27" (w zależności od tego co akurat podłączę)

Panerai
04-06-2015, 12:14
Właśnie na Twoją odpowiedź liczyłem. Jak to ustalić czy wypuści taką rozdzielczość ?? Laptop z połowy 2014 roku ...

Czornyj
04-06-2015, 12:16
Po prostu podłączyć, nowsze lapki raczej nie miewają z tym problemu.

Al Bundy
04-06-2015, 16:04
Monitor nie obciąża komputera by ten musiał go ciągnąć ? Grafika w tym lapku sobie z tą rozdzielczością poradzi bez problemu. Folder intela podaje nawet dwukrotnie wyższą jako możliwą więc luzik...

Oracle
04-06-2015, 22:57
Uciągnąć uciągnie, ale ta Toshiba nie ma DisplayPort, a to istotna sprawa jeśli decydujesz się na monitor z 10-bitową matrycą.

Panerai
05-06-2015, 00:20
Uciągnąć uciągnie, ale ta Toshiba nie ma DisplayPort, a to istotna sprawa jeśli decydujesz się na monitor z 10-bitową matrycą.

Czornyj ... powiedz coś :(

ThomasVoland
05-06-2015, 04:07
Dajcie spokój z tymi 10 bitami. Jest tu ktokolwiek komu chce się w to bawić? Przecież to same problemy na własne życzenie.

Panerai
05-06-2015, 14:47
Rozumiem, że podłączam ww monitor pod laptopa kablem HDMI i działa na full bez przeszkód ??

Oracle
05-06-2015, 21:15
HDMI wspiera 10 bitowy kolor od wersji... chyba 1.3. Dla jednych to może być sytuacja nie do przyjęcia, dla innych bez znaczenia. Poza tym nie widzę innych przeciwwskazań.

Czornyj
06-06-2015, 10:54
Różnica między 10-cio i 8-o bitowym kolorem jest dostrzegalna na wrednych, syntetycznych obrazach, a wsparcie dla tego bajeru ogranicza się do systemu Windows, Photoshopa, kart Fire Pro i Quadro. Rzecz bez najmniejszego znaczenia praktycznego w fotografii, można z czystym sumieniem olać.

kurczeblade
07-06-2015, 10:28
Obecnie mam NEC 2080UXI w moim przypadku sprawdza się fajnie, ale szukam czegoś większego 23" w przedziale 700-1000zł, ostatnio przeglądam ofertę LG i mają bardzo ciekawe monitory w dobrych cenach, ale ciężko mi dobrać konkretny model. Polecacie coś ?

Czornyj
07-06-2015, 10:46
NEC EA234WMi skalibrowany przed wysyłką

nikoniarz
07-06-2015, 12:09

A czy każdy sklep jest w stanie wykonać poprawną kalibrację? Pytam, bo również szukam monitora, a ten faktycznie wydaje się bardzo atrakcyjną propozycją...

Czornyj
07-06-2015, 12:59
A czy każdy sklep jest w stanie wykonać poprawną kalibrację? Pytam, bo również szukam monitora, a ten faktycznie wydaje się bardzo atrakcyjną propozycją...

No niestety, nie jestem Duchem Świętym ;) Ma być skalibrowany SpectraView II + X-Rite i1Display Pro / i1Pro2 w min. 32 próbkach grayscale (lepiej max czyli 52 próbki). Tak, EA224WMi oferuje podobną jakość co EA234WMi, nieco lepszy jest EA244WMi. Zupełnie przyzwoite są EA294WMi oraz EA274WMi (ten ostatni paradoksalnie jest większy i ma wyższą rozdzielczość od EA294WMi).

nikoniarz
07-06-2015, 13:26
Super, wielkie dzięki za opinię.

picia78
07-06-2015, 16:58

A ja posiadam Nec EA244WMi nie skalibrowanego jak na razie i też daję radę choć planuję skalibrować tylko na razie nie mam na to kompletnie czasu. ale jakby się znalazł ktoś z Białego kto by mi w tym pomógł to chętnie z takowej pomocy skorzystam ;-)

Zdebik
24-06-2015, 15:03
Siedzac na TN'ce HP'ka dobrych kilka lat postanowilem zmienic ja na dwa panele dell'a p2414h (kupione po taniosci). Skalibrowane colormuki display.

Kolory zdecydowanie lepsze, niestety podswietlenie nie jest zbyt rewelacyjne (nie swieci rownomiernie). Reszta jak najbardziej ok.

W dzisiekszych czasach kupno dobrego panelu IPS to niewielki wydatek, a oszczedzanie i kupno TN za 500zl to glupota. Uzywki profesjonalnych monitorow tez nie sa po 1000h i potrafia byc naprawde niezle zajechane.

mmluty
24-06-2015, 15:12
A ja posiadam Nec EA244WMi nie skalibrowanego jak na razie i też daję radę choć planuję skalibrować tylko na razie nie mam na to kompletnie czasu. ale jakby się znalazł ktoś z Białego kto by mi w tym pomógł to chętnie z takowej pomocy skorzystam ;-)
W Białymstoku to masz jedną z lepszych firm zajmującą się monitorami i ich kalibracją.
http://monitory.mastiff.pl/

picia78
24-06-2015, 19:02
W Białymstoku to masz jedną z lepszych firm zajmującą się monitorami i ich kalibracją.
http://monitory.mastiff.pl/

No raczej myślałem o jakim forumowiczu z którym będzie się można dogadać po rozsądniejszych kosztach ;-)

MstrG
24-06-2015, 19:09
No raczej myślałem o jakim forumowiczu z którym będzie się można dogadać po rozsądniejszych kosztach ;-)

Ależ to jest właśnie nasz forumowicz Tom01 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8179)

picia78
24-06-2015, 23:05
Ależ to jest właśnie nasz forumowicz Tom01 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8179)

dzięki :)

~lxs
27-06-2015, 12:00
Witajcie,
Rozglądam się za uniwersalnym monitorem do domu, który przy okazji służyłby do amatorskiej obróbki zdjęć. Trochę poczytałem w internecie i mam wstępnie takie 2 typy:
Eizo FlexScan EV2450 i Eizo FlexScan EV2455
I tutaj pytanie - czy one się różnią czymś istotnym oprócz rzeczy podanych w specyfikacji (16 x 10 vs 16 x 9 / 1920 x 1200 vs 1920 x 1080 / jasność 300 cd/m2 vs 250 cd/m2)? Czy w przedziale cenowym do 2000zł znajdę coś bardziej odpowiedniego do moich zastosowań?

myrele
27-06-2015, 12:13
Witajcie,
Rozglądam się za uniwersalnym monitorem do domu, który przy okazji służyłby do amatorskiej obróbki zdjęć. Trochę poczytałem w internecie i mam wstępnie takie 2 typy:
Eizo FlexScan EV2450 i Eizo FlexScan EV2455
I tutaj pytanie - czy one się różnią czymś istotnym oprócz rzeczy podanych w specyfikacji (16 x 10 vs 16 x 9 / 1920 x 1200 vs 1920 x 1080 / jasność 300 cd/m2 vs 250 cd/m2)? Czy w przedziale cenowym do 2000zł znajdę coś bardziej odpowiedniego do moich zastosowań?

Zobacz jeszcze na tego : NEC MultiSync EA244WMi
bardzo przyjemny monitor z mozliwoscia kalibracji sprzetowej, i tanszy od tamtych

ps. jak dla mnie to format 16 x 10 jest lepszy do ogolnego zastosowania i obrobki zdjec

djspark
27-06-2015, 12:39
A patrzyłeś na Eizo CS230?

~lxs
27-06-2015, 14:35
Poczytam o nich, dzięki za propozycje :-)

wd40
01-07-2015, 23:04
Jest jakiś monitor 1920x1200 godny Waszego polecenia? Oczywiście interesuje mnie mat, przeznaczenie to praca typowa dla informatyka no i obróbka zdjęć :)

Ogryzek
02-07-2015, 21:57
Dell 2709.

wd40
03-07-2015, 14:10
Trochę trudno dostępny. A seria U jest dużo słabsza?

Ogryzek
03-07-2015, 22:40
2709 trudno dostępny? http://allegro.pl/bez-wad-monitor-dell-2709w-27-kable-fv-i5507792641.html

2709w ma plamkę 0.3 a u2711 0.23 co daje (IMO) efekt mikroskopijnych okien wszędzie tam gdzie nie ma skalowania. 2560x1440 jest akceptowalne przy 30'' ale na 27 to jak dla mnie przy mała plamka. Onaniści stwierdzą, że u2711 ma szerszą przestrzeń kolorów itd. a tak naprawdę to poniżej 5tyś nie ma dobrego monitora ale tutaj wkraczamy w ekwiwalent przestrzeni niskoszumnych światłowodów w dziedzinie Audio czyli jakichś osobistych neuroz, których skutkiem jest nieskończone szukanie św. Graala na każdej płaszczyźnie.

boobass
04-07-2015, 11:44
Panowie eksperci, co powiecie na iyame ProLite XB2779QS-S1 - 27" ? Zastosowanie domowe, trochę obróbki w LR, wszystko na yosemite będzie banglac.

Sent from my iPhone using Tapatalk

matek298
22-07-2015, 18:53
Witam! Mam zamair zakupić monitor. Rozważam między wymienianymi wcześniej NEC MultiSync EA244WMi a Dell 2709. Czy pomiędzy nimi jest tak ogromna różnica, żeby warto było dopłacić kilka stówek do NEC'a ?

mmluty
22-07-2015, 20:22
Temat był na tym i na innych forach wiele razy. NEC MultiSync EA244WMi to "minimum socjalne" do fotografii. Wszystkie Dell'e to monitory do biura.

kurczeblade
26-07-2015, 11:35
Monitor NEC EA244WMi 1499zł
Monitor NEC EA234WMi 1099zł
(u Waszego "kolegi" forumowego, jakieś około 200zł więcej te monitory)

400 zł różnicy, a tylko jeden cal większy monitor, chyba że są jeszcze jakieś różnice, oprócz rozmiarów...

mmluty
26-07-2015, 14:16
Wydaje mi się, że ten dodatkowy 1" różnicy to trzeba jednak zobaczyć, dlatego wklejam odpowiednią ilustracje z forum mva.pl
Ilustracja relacji wielkości i proporcji najbardziej popularnych rozmiarów monitorów:

http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152

kurczeblade
26-07-2015, 22:06
no w sumie jest troszkę różnicy :)

anj
05-08-2015, 15:09
400 zł różnicy, a tylko jeden cal większy monitor, chyba że są jeszcze jakieś różnice, oprócz rozmiarów...

Rozdzielczość i proporcje ekranu. 1080 kontra 1200 pikseli w pionie to spora różnica. Zwłaszcza jak oglądasz potem zdjęcie o pionowej orientacji.

kurczeblade
11-09-2015, 09:16
NEC MultiSync EA244WMi gdzie tego neca można kupić po konfiguracji ?

Ciągle się nad nim zastanawiam, ale znów mam możliwość wydania tak do około 3 tys, tylko nie jestem monitorofilem i coś ciężko mi się przekonać do drozszego monitora. Może wydawać się to śmieszne, ale kiedyś kupiłem używanego NEC 2080uxi i radzę sobie dobrze, chociaż chciałby już coś większego, tak 24 cale.

Czy jak kupię tego EA244WMi, To będzie jakas znacząca różnica w porównaniu do 2080uxi ?

Dudekk
11-09-2015, 12:27
Trochę późno, ale tam.. Eizo foris fs2333 23" - będziesz Pan zadowolony :)

mmluty
11-09-2015, 19:59
Żeby się nie wymądrzać na temat znaczenia monitora dla kogoś kto fotografuje zacytuję fragment książki "Fotografujemy ptaki" wybitnych fotografików braci Kłosowskich: "Jeżeli monitor zafałszowuje barwy, to na nic wszelkie zabiegi w cyfrowej ciemni. Ukazuje nam bowiem lichą namiastkę naszego zdjęcia, często zrobionego dobrym zestawem optycznym. Przy kiepskim monitorze lepiej niczego na zdjęciu nie poprawiać. Więcej popsujemy."
Eizo Foris to monitory do gier, gdzie niuanse tonalne i oddanie kolorów nie są specjalnie ważne, więc nie jest to dobra propozycja. Monitor który dzisiaj spełnia przyzwoite minimum monitora do fotografii i kosztuje około 3000 zł to Eizo CS240. Taki monitor można intensywnie eksploatować ponad 15 lat. W czasie użytkowania tego monitora korpus aparatu i komputer zmienisz pewnie z pięć razy, a monitor będzie dalej pokazywał kolory jak trzeba.
Jeżeli jednorazowy wydatek 3000 zł jest zbyt duży to myślę, że watro wpłacić 1000 czy 1500 zł a resztę w 5-ciu czy 10-ciu ratach po 150 czy 300 zł. To się zwyczajnie opłaci. Przed rokiem tak zrobiłem i jestem zadowolony.

kurczeblade
12-09-2015, 10:28
Ja nie fotografuję ptaków :) ;)

Monitor potrzebuję na dwa lata, w tej chwili zainwestowalem w kilka innych rzeczy i wolałbym 3tyś nie wydawać. Dlatego celuje w tego Neca ea244, chcę go mieć w przyszłości jako drugi monitor, a po dłuższym czasie docelowo kupię jakiegoś lepszego eizo :) Ten eizo foris faktycznie faktycznie do gier, i dziwnie wygląda :)

mmluty
12-09-2015, 21:49
Zdjęcia to zdjęcia: ptaki samoloty portrety, krajobrazy - tam gdzie kolor tam są te same wymagania odnośnie jego odwzorowania. Kiedyś jak wybierałem statyw natknąłem się na forum na taki wątek: " Jaki statyw? - tani i dobry!" i odpowiedź: " Po co ci dwa, nie lepiej kupić jeden - dobry. Ten tani i tak wyrzucisz wiec szkoda na niego pieniedzy". Dwa monitory, to oczywiście trochę inna sprawa, ale z tego co czytałem praca na dwóch różnych monitorach jest uciążliwa. Zastrzegam, że ja w tym obszarze nie mam osobistych doświadczeń, bo uzywam tylko jednego, więc zalecam tylko ostrożność.
Do tego NEC-a też się przymierzałem, jednak we wszystkich źródłach czytałem, że akceptowalny poziom jakości można osiągnąć po przyzwoitej kalibracji, a ten NEC nie jest wdzięcznym obiektem do tego zabiegu (brak w Polsce firmowego dedykowanego oprogramowania kalibracyjnego). No i kalibracja to kolejne koszty, a EIZO CS240 bez kalibracji jest na pewno bez porównania lepszy niż NEC EA244WMI po kalibracji. Powiem jednak obiektywnie, ze ten NEC kiedy wszedł na rynek miał niezłą opinię i w tym budżecie jest chyba dalej najlepszym wyborem.

kurczeblade
13-09-2015, 10:59
Do tego NEC-a też się przymierzałem

Jaki ostatecznie wybrałeś monitor ?

kurczeblade
13-09-2015, 12:46
Choćby świat się walił, w tej chwili nie mogę sobie pozwolić na monitor powyżej 2500zł/3000zł dlatego jednak ten Eizo odpada.

Obecnie mam Nec 2080 UXi 20"
szukam czegoś lepszego, co mniej będzie męczyło wzrok, i będzie o krok lepsze niż obecny monitor i większe, takie 24" będzie idealne.
NEC EA244WMI - mieści się w moim budżecie, czy może ktoś się wypowiedzieć na temat tego modelu, ktoś kto posiada sprzęt ?
Czy ten monitor będzie dużo lepszy niż obecny 2080UXi posiadam?

Na różnych forach poczytałem o NEC EA244WMI i są bardzo pozytywne opinie "cena w stosunku do jakości" jedyne co mnie przeraża to opinie których po przeczytaniu samemu nie jestem w stanie ocenić, otóż problem z migotaniem, czy ktoś kto posiada z forumowiczów ten monitor, może określić czy jest to jest dokuczliwe, czy przy normalnym użytkowaniu to widać, czy męczy to wzrok ?

wd40
13-09-2015, 16:23
Zerknij jeszcze na Eizo EV2450 i EV2455. Nie są to monitory stricte do grafiki/foto ale podobno lepsze od marketowych super ofert.

sabur
13-09-2015, 16:29
:) odezwę się bo widzę brak komentarzy a coś o tym monitorze mogę napisać po kilku miesiącach.

Czy jestem zadowolony? Tak. Zacznę od fajnej możliwości regulacji ustawienia monitora; kąt pochylenia, obrót, wysokość, wszystko bez zbędnego kombinowania jak wcześniej musiałem robić w monitorach bez ruchomej postawy. Innego już nie kupię!

Najbardziej interesuje Cię migotanie. Jest bardzo delikatnie odczuwalne patrząc kątem oka przy niskich wartościach jasności. Mam ustawione 3 profile przełączane przyciskiem na obudowie: 100%, 60% i 30%. Pierwszy na pogodny dzień, drugi na warunki o średniej jasności a trzeci typowo do nocnego siedzenia. Tutaj zaznaczam, dla mnie wartość ok 25% ( % podaje wg skali monitora ) jest jedną z najniższych akceptowalnych. Dla poprawy komfortu zamontowałem ledy za monitorem i dopiero teraz mogę spokojnie i długo w nocy siedzieć bez korzystania ze zbędnego dodatkowego oświetlenia.

Któregoś pięknego dnia wybiorę się do Krk aby nasz kolega z forum naprostował kolory skoro jest taka możliwość ;)

Pisz co chcesz dokładniej wiedzieć a postaram się odpowiedzieć.

kurczeblade
13-09-2015, 17:06
@sebur dzięki bardzo za opinie. Właśnie najbardziej obawiam się tego migotania, mam obecnie starszego Neca i nie zauważyłem czegoś takiego. Chociaż nie gapie się w monitor kątem oka. Rozumiem że patrząc wprost nie widać tego migotania ? Męczą się przez to oczy ?

Oczywiście monitor chcę też czasami wykorzystać sobie do wirtualnej rozrywki, np. Jak minie sezon slubny to jakieś GTA5 :)

sabur
13-09-2015, 17:45
Dla mnie problem nie istnieje ale jak pisałem, jasność przynajmniej 30% i dodatkowe oświetlenie dla oszczędzania oczu i komfortu. Sam fakt proporcji 16:10 jest dla mnie ogromnym plusem i nie chciałem innych proporcji.

Nie będę oszukiwał, ustawiając jasność na kilka % widać jak delikatnie miga. Nikogo nie będę oszukiwał. Podbijając do wspomnianego poziomu 30% migotanie nie jest odczuwalne ( przynajmniej świadomie). Wartości jak 60% i więcej są mega komfortowe. Pochwalę monitor za wysoką jasność, która w połączeniu z matowym ekranem bardzo przydaje się w słoneczne dni, gdy promienie słońca zaglądają do pokoju.

mmluty
13-09-2015, 17:46
Jaki ostatecznie wybrałeś monitor ?
W czasie mojego przymierzania do NEC EA244 wszedł właśnie na rynek CS240 i na niego padł wybór. Chociaż wahania dotyczyły NEC EA244 i Eizo CS230
Jeżeli CS240 przekracza budżet, to zastanów się jeszcze nad CS230. Jest nieco mniejszy bo ma 23", ale robiony typowo do fotografii.
Przejrzyj jeszcze ten wątek jeżeli dotychczas tam nie byłeś http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=1216

myrele
13-09-2015, 18:16
Tez mam ten monitor NEC EA244wmi od grudnia i jestem z niego zadowolony.
Nigdy nie zauwazylem zadnego migotania. Monitor mam nie skalibrowany, ustawilem raz na poczatku i tak zostalo.
Nie wiem jak ten monitor spisze sie w zawodowym obrabianiu zdjec, ale na moje potrzeby obrobkowe i do zastosowania domowego jest calkowicie wystarczajacy.

B_Marcin
13-09-2015, 22:45
@kurczeblade też posiadam 244wmi i mogę polecić.
Przesiadłem się z marketowego LG i jest o niebo lepiej, ale cały czas trzeba mieć świadomość, że to jednak nie jest to. Sprzęt przejściowy, w przyszłości na pewno kupię coś lepszego, ale nie dlatego że widzę, że jest słabo, ale po opiniach. Coś w tym musi być, że dolna półka monitorów do foto zaczyna się od 3kpln, skoro tylu ludzi o tym pisze.
Ten monitor to takie 'mniejsze zlo' :) jak się nie ma $$ na coś lepszego to na prawdę warto. Przestrzeń robocza - super, dla mnie docelowa, nie szukałbym nic większego.
Z tym migotaniem nie ma się co przejmować. To nie jest tak, że migocze jak stare CRT. Raz czy dwa jak się przyjrzałem to zauważyłem b. lekkie migotanie tła w LR, ale gdybym wcześniej o tym nie przeczytał w necie to nie miałbym o tym pojęcia.

picia78
13-09-2015, 23:00
Ja też posiadam ten model i migotanie zauważam bardzo ale to bardzo rzadko . Poza tym jestem bardzo zadowolony z wyboru, bez kalibracji jest fajnie a myślę ze jak już dojrzeję do kalibracji to będzie przepięknie :) I jak już ktoś wspomniał format 16:10 jest bardzo wygodny. Ja w każdym bądź razie polecam, w tej cenie to nie ma się co zastanawiać. Ja go też kupiłem jako kompromis między ceną a jakością .

kurczeblade
14-09-2015, 18:40
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Rozumiem że to migotanie jest ledwo zauważalne, gdzie monitor jest ustawiony na minimum jasności ?

Czy to migotanie wygląda jak tutaj na filmie ?

Minuta 2.32
https://www.youtube.com/watch?t=1&v=nnAjwtXY0U8

Lewy górny róg, czarno białe zdjęcie. , później też na małpie w 3.07min
Czy tylko ten efekt łapie film ?

sabur
14-09-2015, 18:56
Nie da się porównać tego co widzi kamera do oka. Powtórzę: do wartości ok 25-30% jasności migotanie nie jest do zauważenia. Pracując w ciągu dnia korzystasz z wyższych wartości i nie uświadczysz problemu choćbyś starał się.....chyba, że jesteś robotem ;-) Poszukaj we Wrocławiu. Gdzieś powinni mieć na wystawce taki monitor. Sklepów nie brakuje.

myrele
14-09-2015, 19:21
kurczeblade bez jaj :) jakby tak migotal to bym go na bank nie trzymal :)
Specjalnie teraz ogladalem na wszystkie strony na minimum jasnosci i rzeczywiscie cos tam mignie, ale tak jak kolega sabur pisze normalnie na nim pracujac nie uswiadczysz problemu.
Przynajmniej ja przez ladnych pare miesiecy nie widzialem migotania ani raz

Ale zeby pozniej nie bylo na mnie :) idz do sklepu i sam sprawdz.

kurczeblade
14-09-2015, 19:23
dzięki, chyba fora, za bardzo rozgłaśniają takie rzeczy :)

Ale musiałbym faktycznie sam zobaczyć, poza tym rzadko pracuję w totalnych ciemnościach :)

JK
14-09-2015, 19:52
I sam się w ten wariacki forumowy korowód wpisałeś. Ktoś to przeczyta i powie, że przecież napisali, że miga. Nawet na YouTube wyraźnie widać jak miga. Później jakiś sprzedawca monitorów napisze jeszcze, że poniżej 5 tys. zł to tylko jakieś nędzne badziewie i już negatywna opinia poszła w świat.

To są przyzwoite monitory i śmiało można na nich obrabiać zdjęcia. Jeśli robisz to amatorsko i nie szukasz pikseli w pikselach, nic lepszego nie jest konieczne. Może być lepsze, ale nie musi. Oczywiście, jak ktoś ma dowolnie dużą kasę do wyrzucenia w błoto, może kupić dowolnie drogi monitor referencyjny, a i tak zapewne dopatrzy się takich, czy innych wad. Zazwyczaj będą to wady widoczne jedynie na wydrukach z programów kalibracyjnych, bo przeciętny śmiertelnik podczas obróbki zdjęć nigdy ich nie zauważy. Moim zdaniem, ten monitor potraktowany jakimś kalibratorem w celu stworzenia profilu i choćby z grubsza doprowadzenia do standardowych kolorów, z powodzeniem wystarczy do obróbki amatorskich zdjęć.

aldii
15-09-2015, 14:30
Tak właściwie to jaka matryca jest najlepsza IPS, PVA, VA czy inna?

kurczeblade
15-09-2015, 16:08
Byłem w sklepie zobaczyć tego neca 244- faktycznie migotania nie widać :)

Ale jednak poczekam, możliwe że uda mi się uzbierać środki na EIZO CS240 (negocjuje z narzeczoną) :) - ale jak kupię, będzie dłuższą chwile banglać bez kalibracji :)

mmluty
15-09-2015, 16:28
Odpowiedź dla aldii
Aktualnie produkowane monitory , chyba wszystkie bez wyjątku mają matryce IPS. Matryce VA i wszystkie od nich pochodne miały znacznie lepszą czerń od IPS, co ma np. znaczenie jeżeli ktoś wykorzystuje monitor przy słabym oświetleniu. Ostatnio dzięki wprowadzeniu odpowiednich filtrów na powierzchni matrycy IPS sytuacja zaczyna się zmieniać, jednak te rozwiązania są stosowane w dość drogich modelach. Monitory VA posiadają za to inne wady.
Jednak należy mocno podkreślić, że w przypadku monitorów LCD (zarówno IPS jak i VA) matryca tylko w części decyduje o jakości obrazu (inaczej było w monitorach CRT). Równie ważnym elemente jest elektroniczny układ sterowania tą matrycą. Dobre układy sterownia matrycą produkują dzisiaj praktycznie tylko dwie firmy: Eizo i NEC które, co ciekawe, same nie produkują matryc. Kupują je z reguły od LG lub Samsunga, które to firmy dla odmiany nie wyprodukowały dotychczas sensownego monitora do fotografii.
Jezeli temat jest dla Ciebie interesujący to poczytaj na tym forum: http://mva.pl/

- - - - kolejny post - - - - - -

Byłem w sklepie zobaczyć tego neca 244- faktycznie migotania nie widać :)

Ale jednak poczekam, możliwe że uda mi się uzbierać środki na EIZO CS240 (negocjuje z narzeczoną) :) - ale jak kupię, będzie dłuższą chwile banglać bez kalibracji :)
Kalibracja dla tej klasy monitorów ma mniejsze znaczenie. Są one dobrze linearyzowane (zestrojone) fabrycznie, kalibracja ma wiec sens jeżeli chcemy profesjonalnie dopasować parametry monitora takiego jak CS240 do oświetlenia pomieszczenia w którym pracuje. CS240 bez kalibracji będzie bez porównania lepszy niż ten NEC po najlepszej kalibracji. Należy tylko zainstalować w systemie sterownik i profil ICC ze strony producenta.

wdhiz
15-09-2015, 16:37
Od paru lat korzystam z Nec 2690WUXi - kupiony używany z Niemiec za 1500 zł. Ustawiany "na oko" - na podstawie zdjęć dobrych fotografów i stron "kalibracyjnych" www. Do amatorskich (i czasami zarobkowych) zastosowań baaardzo dobry.

kurczeblade
15-09-2015, 19:38
Odpowiedź dla aldii CS240 bez kalibracji będzie bez porównania lepszy niż ten NEC po najlepszej kalibracji. Należy tylko zainstalować w systemie sterownik i profil ICC ze strony producenta.

Monitor zamówiony :) Stwierdziłem jednak, że bardzo dużo siedzę przed monitorem komputera, obecny mnie męczy, a w szczególności oczy. Z sezonu na sezon, rozwija mi się fotografia ślubna, i faktycznie wole zainwestować w coś, co mnie zadowoli i będzie można profesjonalnie skalibrować. Dlatego padło na Eizo cs240. Jak dojdzie, powinien być pod koniec tygodnia, to opiszę wrażenia z użytkowania - pewnie po weekendzie :)

JK
15-09-2015, 19:43
Odpowiedź dla aldii
CS240 bez kalibracji będzie bez porównania lepszy niż ten NEC po najlepszej kalibracji. Należy tylko zainstalować w systemie sterownik i profil ICC ze strony producenta.

To może jeszcze napisz wyraźnie i jednoznacznie na czym ta "nieporównywalna lepszość" ma polegać. Wiem, że jest teraz na forum moda na EIZO lansowana przez różnych takich finansowo zainteresowanych, ale moim zdaniem do amatorskiej obróbki zdjęć różnice są pomijalne i praktycznie niezauważalne podczas pracy ze zdjęciami. Mam dwa monitory NEC, mam monitor EIZO i jakoś tej "lepszości" podczas obróbki zdjęć nie widzę. Wszystkie te monitory są sprzętem porównywalnej klasy. Być może jakieś drobne różnice wychodzą na wydrukach tabelek z wyników testów, ale nie mówimy tu o monitorach dla testerów, tylko o tanich monitorach dla fotografów amatorów.

PiKa
15-09-2015, 19:48

Mam ten monitor. Robiłem kalibracje sRGB, kolory właściwie takie jak fabryczne, tylko mi zmniejszyli jasność. Jakbym miał drugi raz robić to bym się 3x zastanowił czy warto.

Natomiast nie zrobili mi kalibracji AdobeRGB i tego żałuję, bo kolory były trochę toksyczne i w sumie nie wiem czy są ok. Tego trybu właściwie nie używam.

kurczeblade
15-09-2015, 20:58
Mam ten monitor. Robiłem kalibracje sRGB, kolory właściwie takie jak fabryczne, tylko mi zmniejszyli jasność. Jakbym miał drugi raz robić to bym się 3x zastanowił czy warto.

Natomiast nie zrobili mi kalibracji AdobeRGB i tego żałuję, bo kolory były trochę toksyczne i w sumie nie wiem czy są ok. Tego trybu właściwie nie używam.

Generalnie jesteś zadowolony z tego monitora?
Myślisz że jest wart swojej ceny. Przed kalibracją znacznie się różni od "marketowych/markowych" monitorów.
Jak znajdziesz chwilkę to napisz kilka słów, na temat tego monitora. Jak ktoś ma to też chętnie wczytamy się. Zobaczymy czy wato inwestować w coś tańszego, czy droższego. Ja się nie mogę doczekać jak przyjdzie, ale nie ma co się napalać :)

Chcę się nacieszyć monitorem, póki co bez kalibracji i w sumie wprowadzić jakoś sam ustawienia - chociaż przyznam z biciem, jestem trochę zielony w temacie, bo zawszę używałem zwyczajnych monitorów i sam sobie coś tam w nich ustawiałem. Może za jakiś czas zamówię profesjonalną kalibracje, ale póki co muszę radzić sobie bez kalibracji :)

@JK jakie modele monitorów posiadasz? I napisz może, jaką fotografie preferujesz, czy robisz odbitki, wydruki ?! :) Każda konstruktywna opinia, mile widziana :)

mmluty
15-09-2015, 21:18
To może jeszcze napisz wyraźnie i jednoznacznie na czym ta "nieporównywalna lepszość" ma polegać. Wiem, że jest teraz na forum moda na EIZO lansowana przez różnych takich finansowo zainteresowanych, ale moim zdaniem do amatorskiej obróbki zdjęć różnice są pomijalne i praktycznie niezauważalne podczas pracy ze zdjęciami. Mam dwa monitory NEC, mam monitor EIZO i jakoś tej "lepszości" podczas obróbki zdjęć nie widzę. Wszystkie te monitory są sprzętem porównywalnej klasy. Być może jakieś drobne różnice wychodzą na wydrukach tabelek z wyników testów, ale nie mówimy tu o monitorach dla testerów, tylko o tanich monitorach dla fotografów amatorów.
Nie lansuję, żadnej mody na Eizo.
Może mój post został źle zrozumiany ponieważ nie dopisałem NEC WMI244. Osobiście uważam, ze firmy NEC i Eizo to obecnie jedyne dwie firmy które produkują monitory nadające się do poważniejszej pracy z kolorem. Każda z nich ma lepsze i gorsze modele. Wybór optymalnego modelu którejś z tych firm należy dokładnie rozważyć w zależności od potrzeb i budżetu konkretnego użytkownika. Natomiast szukanie monitora poza tymi dwoma ofertami to strata czasu i pieniedzy.
Wracając do Nec WMI244 i Eizo CS240 to ta różnica w cenie z czegoś wynika. Ten NEC ma znacznie większe nierównomierności jasności i przebarwień na powierzchni ekranu, czego żadną kalibracją nie usuniemy, a dodatkowo "rozjechane" krzywe RGB, co kalibracją można poprawić. Do tego należy dodać jego "migotanie", ktore się uwydatnia przy małych jasnościach ekranu stosowanych w ciemniejszych pomieszczeniach.
Na koniec zwrocę uwagę raz jeszcze, że monitor taki jak Eizo CS240 ma gwarantowany przebieg 30 000 godzin pracy bez istotnych zmian jakości obrazu. Ja na swoim monitorze (użytkowanie amatorskie dość intensywne) w ciągu roku przepracowałem około 1000 godzin, więc nawet jeżeli ktoś przepracuje 2000 godzin, to po 15 latach użytkowania nie powinno nastąpić istotne pogorszenie jakości wyświetlanego obrazu. Wniosek jest prosty: monitor to zakup na wiele lat, a kupując tanio wydamy więcej, bo slaby monitor zmienimy szybko i dodatkowo możemy zepsuć sobie wzrok patrząc na jego migotanie. Może na koncu troszkę przesadziłem (chociaż chyba niewiele) ,ale chcialem uwypuklić pewne prawidlowości w tym temacie.

PiKa
15-09-2015, 22:28
Generalnie jesteś zadowolony z tego monitora?
Myślisz że jest wart swojej ceny. Przed kalibracją znacznie się różni od "marketowych/markowych" monitorów.
Jak znajdziesz chwilkę to napisz kilka słów, na temat tego monitora. Jak ktoś ma to też chętnie wczytamy się. Zobaczymy czy wato inwestować w coś tańszego, czy droższego. Ja się nie mogę doczekać jak przyjdzie, ale nie ma co się napalać :)

Chcę się nacieszyć monitorem, póki co bez kalibracji i w sumie wprowadzić jakoś sam ustawienia - chociaż przyznam z biciem, jestem trochę zielony w temacie, bo zawszę używałem zwyczajnych monitorów i sam sobie coś tam w nich ustawiałem. Może za jakiś czas zamówię profesjonalną kalibracje, ale póki co muszę radzić sobie bez kalibracji :)

Jestem zadowolony, nie mam mu nic do zarzucenia. Nic nie mruga, kolory ładne, duży obszar, 1280px warte dodatkowych pieniędzy. Ale nie mam porównania - dotąd przez kilka lat używałem tylko kiepskiego monitora laptopowego. Po podłączeniu Eizo było wielkie WOW i opad szczeny (w trybie AdobeRGB). Ale później po przejściu na sRGB dużo z tej magii zniknęło. To już nie to samo. Chyba tego mi najbardziej szkoda :( Jakbym nie używał go przez jakiś czas z AdobeRGB to nie wiedziałbym co tracę...

Czy wart swojej ceny to nie wiem, bo jak wspominałem nie mam porównania... Może tańszy monitor byłby dla mnie równie dobry? Póki co czuję, że nie wykorzystuję 60% jego możliwości (AdobeRGB)...

kurczeblade
16-09-2015, 19:59
Dzięki za odpowiedzi :)

zbyszekD7000
16-09-2015, 20:42
No to czekam na Twoje doświadczenia z Eizo :)
bo też się do niego przymierzam :)

kurczeblade
17-09-2015, 19:38
Monitor doszedł. :)
Czy mieliście kaptur "osłonę" na monitor w komplecie, czy dodatkowo trzeba dokupić? w opisach sprzedaży monitora jest wzmianka o takim kapturze, jakby był w komplecie. :)

mmluty
17-09-2015, 20:20
Rozpocznę od gratulacji, mam ten monitor od prawie roku- będziesz zadowolony.
Niestety monitory CS240 są sprzedawane bez kaptura, tak jak zdecydowana większość monitrów. Kaptur jest oczywiście przydatny, ale w większości przypadków w pracy amatorskiej jest zbedny. Kaptur można: kupić firmowy za kilkaset złotych , zrobić samemu kupując materiał za kilkanaście zł (opisy jak to zrobić i z czego spotkałem kiedyś na forum mva.pl) albo jeżeli nie jest to konieczne odpuścić "kapturowanie" monitora. Potrzeba założenia kaptura zależy od usytuowania monitora względem źródła światła w pokoju i jego siły. Dlatego oświetlenie pokoju w którym pracujemy z monitorem należy umieszczać z góry za monitorem. Najlepiej świetlówkami PHILIPS TL-D90 Graphica lub podobnymi umieszczonymi w oprawie rastrowej bez plastikowych osłon. Oswietlenie pomieszczenia do pracy ze zdjęciami to zresztą dość szeroki temat.

kurczeblade
17-09-2015, 20:38
@mmluty dzięki za przydatne informacje. Kaptur najprawdopodobniej dokupię po czasie, ponieważ mam okno balkonowe i okno, po lewej stronie od monitora, ale najpierw kalibracja. W wolnym czasie od ślubów, pracy i tym podobnych chcę doszlifować swój warsztat odnośnie retuszu zdjęć portretowych. Dodatkowego oświetlenia nie będę instalować, ponieważ mój tryb nie pozwala pracować po nocach (wstaję o 4:00, zasypiam w okolicach 22:00/23:00) ale jeśli się zdecyduje, to pewnie poradzę się Ciebie :) Co do samego monitora, pierwsze wrażenia. Jak podłączyłem, tak nie ruszam ustawień. Jest ogromna różnica w stosunku do mojego poprzedniego monitora, kolory wydają się głębsze, czuje że wzrok się mniej męczy, wszystko jest wyraźniejsze, nic się nie odbija w monitorze i 24" to jest TO! :-) widać różnice gołym okiem między moim starym monitorem, a tym Eizo i po krótkiej chwili użytkowania zastanawiam się DLACZEGO JA TAK DŁUGO SIĘ MĘCZYŁEM NA STARYM MONITORZE i wmawiałem sobie że jest dobrze :-) Monitor estetycznie jest moim zdaniem ładny, wszystko solidnie spasowane, plastiki też dobre, wygląd jest prosty, bez zbędnych bajerów, taki właśnie trafiony do pracy, obrabiania zdjęć i bez fajerwerków, jakiś świecidełek. Trochę miałem ostatnio wydatków, i nie chciałem znów ładować kasy w sprzęt do fotografii, ale teraz nie żałuje tego zakupu i gdybym miał zdecydować ponownie, to wybrałbym ten monitor - jednak przy fotografii CYFROWEJ to podstawa, nawet dla komfortu pracy warto. Jest dobrze, bardzo dobrze, a nie jeszcze nie robiłem kalibracji :)

mmluty
17-09-2015, 21:25
Na tym etapie kalibracja niczego nowego nie wniesie. Najpierw musisz opanować oświetlenie pomieszczenia. Jeżeli masz okno które mocno oswietla pokój, to po pierwsze zamontuj rolety, najlepiej szare nie przepuszczające światła. Później zainstaluj oswietlenie pokoju świetlówkami 5000K tak jak pisałem.Koniecznie zainstaluj w systemie sterownik ze strony Eizo i profil ICC. Proponuję profil ICC i ustawienie monitora na 6500K, gmma 2.2, color gamut native. Ja pracuję na brightness 25-30%. Natomiast kalibracja na koniec po wygrzaniu (czas pracy monitora minimum 200 godzin) kiedy będą ustabilizowane parametry Twojego monitora i bedziesz miał docelowe warunki oswietleniowe. Bez tego kilkaset złotych wydane na kalibrację to stracone pieniądze.

PiKa
17-09-2015, 21:32
Podobno do tego monitora nie trzeba wygrzewania.

mmluty
17-09-2015, 22:03
Każdy obecnie produkowany monitor wymaga wygrzania ażeby mieć pewność że jego parametry są w miarę stabilne. U niektorych dystrybutorów można zamówić wygrzewanie za dodatkową opłatą, łączą to przeważnie z selekcją, a koszt takiej usługi to kilkaset złotych.

PiKa
17-09-2015, 22:39
Podobno ten monitor (a może wszystkie monitory wyzszej klasy?) nie wymaga tego, parametry stabilizują się już kilkanaście minut po włączeniu monitora.

Czy parametry są stabilne można sprawdzić robiąc kalibrację ponownie zaraz po pierwszej kalibracji.

mmluty
18-09-2015, 09:38
Zaszło nieporozumienie. Ty piszesz o stabilizacji parametrów po każdym włączeniu monitora i tutaj zgoda dzisiejsze monitory wyższej klasy mają ustabilizowany obraz (podświetlenie matrycy) dzięki zainstalowanym wewnętrznym czujnikom i systemom elektronicznej stabilizacji podświetlenia. W związku z tym dzisiejsze monitory graficzne są "gotowe do pracy" po 1-5 min a w starszych te czasy były znacznie dłuższe np. 10-30min.
Ja natomiast pisałem o zmianie krzywych RGB w dłuższym horyzoncie czasowym ponieważ to te krzywe są korygowane w czasie kalibracji. Zmieniają się zresztą przez cały czas "życia" monitora, dlatego jest zalecana kalibracja każdego monitora średnio raz w roku. Niektóre monitory np. Eizo CS230 mają w tym celu zainstalowany specjalny czujnik ktory w określonych interwałach czasowych opuszcza się automatycznie i dokonuje stosownych korekt charakterystyk. Zmiany te jednak najbardziej intensywnie występują w pierwszych 100-200 godzinach pracy monitora i to nazwałem okresem wygrzewania.

PiKa
18-09-2015, 14:13
No to nie wiem. Robiłem kalibrację u kolegi Czornyja ale nic nie mówił o konieczności poczekania 100-200 godzin...

Czornyj
18-09-2015, 14:26
Bo niestety nie ma takowej konieczności.

Kiedy Wielmożne Eizo wprowadziło CSy liczyłem na to, że z uwagi na podkastrowaną elektronikę będą niestabilne. Wziąłem więc funkiel-nówkę sztukę, odpaliłem i mierzyłem długo, namiętnie i daremnie, bo s****ensen trzymał wtpt z uporem godnym lepszej sprawy.
Ze zmienymi krzywymi to już jawna bzdura - TRC monitora LCD się praktycznie nie zmienia, zmienną jest tylko podświetlenie (od czasu wprowadzenia podświetlenia LED jest to zmienna niezbyt zmienna).

mmluty
18-09-2015, 14:59
To teraz wszystko jasne, okresowe kalibrowanie monitorów stało się równoznaczne ze stratą czasu i pieniędzy, a cały czas czytalem jakie to konieczne i ważne. No cóż technika idzie naprzód i wiele czynności staje się zbędnych.

Czornyj
18-09-2015, 15:36
Okresowe kalibrowanie nie stało się zbędne, tylko wraz stabilność wyświetlaczy jest coraz większa i wymagają one coraz rzadszych kalibracji.

Opisany powyżej przypadek tyczy się zachowania monitora w funkcji kilkudziesięciu godzin po odpaleniu nówki z pudełka - no więc świeci stabilnie, nie wymaga wygrzewania, okadzania, masażu ani tańców rytualnych.

kurczeblade
19-09-2015, 09:12
Przez dłuższy czas upieralem się ze monitor do obróbki zdjęć, nie jest tak ważny i można robić na mediamarketowych :) Teraz mając tego EIZO musiałem sam się przeprosić ze się wcześniej tak oklamywalem. Wczoraj oblecialem reportaż ślubny na lightroomi, i poważnie ale to poważnie widać różnice w kolorze, widać więcej...i lepiej, oczy się w końcu nie męczą. Dla mnie różnica jest ogromna i widzę że ten monitor będzie na długie lata.

Jak ktoś się zajmuje fotografią i choćby zarabia odrobinę na np. fotografii ślubnej- to takie EIZO to podstawa, wręcz obowiązek. I nie piszę tego bo jestem jakimś maniakiem gadżetów i muszę mieć best rzeczy, wcześniej też upieralem się ze nie muszę mieć dobrego monitora, ale teraz wiem co to znaczy określenie produkt "monitoropodobny" a dobry monitor. A najlepsze z tego wszystkiego, że EIZO jest na ustawieniach fabrycznych, i jest świetnie, a co będzie dopiero jak go się skalibruje :)

Ogryzek
19-09-2015, 09:19
(ciach...) Jak ktoś się zajmuje fotografią i choćby zarabia odrobinę na np. fotografii ślubnej- to takie EIZO to podstawa, wręcz obowiązek. (ciach)

Panie, bredzisz Pan.

kurczeblade
19-09-2015, 09:33
Panie, bredzisz Pan.

Raczej stwierdzam fakty. W tej chwili sam bredzisz, bo niczego sensownego tym komentarzem tutaj nie wniosłeś. ;)

Ogryzek
19-09-2015, 11:22
Powyżej pewnego poziomu dopatrywanie się różnic w obrazowaniu monitorów jest efektem tego samego zaburzenia, które pozwala słyszeć różnice w wygrzanych i niewygrzanych kablach głośnikowych.
Jak to zauważył Czornyj postęp technologiczny spowodował mimowolne podniesienie się średniej jakości wyświetlaczy czyli to co kiedyś można było zakwalifikować jako poziom sprzętu biurowego dziś z powodzeniem nadaje się do obróbki fotografii. Klienci mają taki dziwny zwyczaj oglądać zdjęcia na telewizorach. Czy wysyłasz im zdjęcia szerokogamutowe czy dopasowujesz się do ich zakresu odwzorowania? Na samym końcu łańcucha pokarmowego i tak zawsze jest gówno. 12 bitowa głębia, kalibracja, to jest dobre tak samo jak wygrzane kable audio. Marketing oparty na histerycznym pożądaniu samospełnienia obezwładnia rozhuśtane emocjonalnie umysły i biznes się kręci. Żerują na tym głównie Ci, którzy tym biednym opętanym emocjami ludziom sprzedają marzenia "kup ten monitor/aparat a od razu staniesz się lepszym fotografem". Nuda...

PiKa
19-09-2015, 11:31
poważnie ale to poważnie widać różnice w kolorze, widać więcej...

Monitor masz ustawiony w AdobeRGB? Zmień na sRGB i obejrzyj jeszcze raz.

A najlepsze z tego wszystkiego, że EIZO jest na ustawieniach fabrycznych, i jest świetnie, a co będzie dopiero jak go się skalibruje :)

Nie zobaczysz istotnej różnicy, przynajmniej dla sRGB.

Czornyj
19-09-2015, 11:55
Zarówno fetyszyzowanie jak i deprecjonowanie znaczenia wyświetlacza to dwie strony tego samego mitu, obiegowej opinii, mądrości ludowej, uogólnienia i bredni.

Dobry monitor nie uczyni lepszym kiepskiego fotografa. W rękach uzdolnionego stanowi jednak potężny oręż, usprawnia pracę, pozwala wycisnąć te dodatkowe 3-5% zajebiaszczości, które sprawiają że ich prace wyróżniają się na tle reszty.

Klienci fotografa ślubnego mają zwyczaj oglądania zdjęć w albumach/fotoksięgach. Najnowsze telewizory, tablety, smartfony mają takie matryce, że w popularnych monitorach można se o nich tylko pomarzyć. Sam ostatnio kupiłem TV Szajsunga za 2 klocki (nie byłem na bieżąco z telewizorami, bo nie oglądam telewizji i wcześniej miałem jakiegoś prastarego trupa LCD 20" 4:3) i na widok jakości jego matrycy i możliwości kalibracyjnych miałem opad szczeny, a to jest i tak nic w porównaniu z coraz popularniejszymi wyświetlaczami OLED...

PiKa
19-09-2015, 18:31
No cóż, trzeba zaczekać na opinię kurczebladego po kalibracji

kurczeblade
19-09-2015, 21:47
Monitor masz ustawiony w AdobeRGB? Zmień na sRGB i obejrzyj jeszcze raz.

Nie zobaczysz istotnej różnicy, przynajmniej dla sRGB.

Mam obok siebie podłączone oba monitory, EIZO i mojego starego, wyświetlany jest ten sam obraz, EIZO w sRGB i wiem co wiedzę, a widzę w nich różnice na korzyść EIZO. Jak chcesz to zapraszam do siebie i porownasz sobie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Marketing oparty na histerycznym pożądaniu samospełnienia obezwładnia rozhuśtane emocjonalnie umysły i biznes się kręci. Żerują na tym głównie Ci, którzy tym biednym opętanym emocjami ludziom sprzedają marzenia "kup ten monitor/aparat a od razu staniesz się lepszym fotografem". Nuda...

Dlatego pewnie Ty, robisz zdjęcia pudełkiem od zapałek, a zdjęcia obrabiasz na garnkach i patelni. Bo przecież lepszy sprzęt to nie istotna sprawa i postęp technologiczny to NUDA.

PiKa
19-09-2015, 22:31
Kurczeblade, oczywiście, że w tym przypadku wierzę. Mówiłem o:
1. Dużej różnicy między adobergb a srgb
2. Małej zmianie po kalibracji dla srgb

kurczeblade
23-09-2015, 18:49
EIZO został skalibrowany, po kalibracji udało mi się obrobić dwa Reportaże Ślubne.
Teraz nikt mi nie wmówi że nie ma różnic, nawet w sRGB widzę znaczną poprawę w stosunku do mojego starego monitora - przy wyświetlaniu w tym samym momencie tego samego obrazu.

Czernie są czerniami, biel jest biała - na starym monitorze biel wchodzi w taki delikatny żółty odcień, czerń wydaje się taka wyblakła "sprana" grzebiąc w ustawieniach nie dało się tego poprawić.
Kolory są głębsze, szczególnie widać to przy czerwieniach, tak jakby było więcej odcieni tego koloru. Generalnie kolory wydają się bardziej wyraziste i jakoś tak łatwiej nad nimi zapanować w ligtroomie przy "kolorach selektywnych"
Druga sprawa, monitor nie razi po oczach, stary męczył moje gały po dwóch godzinach siedzenia, na Eizo cisnę spokojnie 5 godzin i nie czuje efektu zmęczonych oczu/zmęczenia materiału. Przy minimalnych podświetleniach nic nie migocze, obraz jest równomiernie wyświetlany.

24" 16:10 obszar roboczy świetnie się sprawdza przy pracy z lightroomem, przy otwartych zakładkach po bokach.

Spędziłem przy monitorze już kilkadziesiąt godzin, i już widzę że komfort pracy przy postprodukcji skoczył mocno do przodu, w porównaniu do poprzedniego monitora to bajka.

i teraz wisienka na torcie.
ODBITKI ! ODBITKI ! :) :) :) :)
W końcu to co widzę na monitorze, mam później na papierze. Zrobiłem około 100 odbitek do 2 albumów, i coś pięknego jak jest takie podobieństwo. Na starym monitorze kombinowałem jak koń pod górkę, profile, ustawienia, zmiany labów, przestawianie coś na siłę, jakieś konfigurowanie wg. szablonów z internetu itp. itp. żeby chociaż minimalnie przybliżyć ustawienia monitora do fotolabu i dup@ - stracony czas i nerwy, bo zawsze było coś nie tak.