PDA

Zobacz pełną wersję : tani monitor do obróbki zdjęć

Strony : 1 [2] 3 4

zbyszekD7000
24-09-2015, 13:28
No to gratulacje i dzięki za podzielenie się własnymi doświadczeniami.
A gdzie robiłeś kalibrację?

Xavier80
01-11-2015, 10:34
Co sądzicie o eizo coloredge cs230, czy ta opcja jest godna uwagi? Używa ktoś tego monitora? Czy są jakieś dodatkowe różnice poza wielkością i obsługą przestrzeni Adobe RGB między wymienionym, a tysiaka droższym cs240? Chodzi głównie o nieco ambitniejsze amatorskie zastosowanie, od czasu do czasu również drukowanie odbitek na MG7550. Do tej pory używam lg z IPS, ale uzyskanie choćby bliskiego odwzorowania kolorystycznego tego co widzę na monitorze jest praktycznie niemożliwe.

hostman22
01-11-2015, 19:09
jest godna uwagi pyt. tylko jaki stosunek boków ci odpowiada 23 lub 24' ;)

Xavier80
01-11-2015, 20:17
w sumie to jestem przyzwyczajony do 16:9, chociaż skali porównawczej nie mam praktycznie żadnej:)

hostman22
01-11-2015, 20:57
pytanie tylko czy cs230 jak i cs240 to "tani" monitor ;)

Xavier80
01-11-2015, 21:13
jak dla mnie nie jest to tani monitor :) aczkolwiek przy założeniu, iż ma to być monitor na lata i biroąc pod uwagę zastosowanie nazwijmy to "fotograficzne" zbyt wielu opcji chyba nie ma :)

m4z1
01-11-2015, 23:02
Mój typ to EIZO foris FS 2333, ja jestem z niego zadowolony

pablos524
11-11-2015, 00:34
Czy ten monitor ( http://allegro.pl/nec-19-lcd-ea193mi-bk-ips-6ms-1000-1-dvi-d-i5756544815.html ) będzie nadawał się do jakiejkolwiek pracy przy fotkach? Budżet ograniczony a monitora większego od TV też nie bardzo gdzie wstawić dlatego 19'' .

m4z1
11-11-2015, 11:37
Czy ten monitor ( http://allegro.pl/nec-19-lcd-ea193mi-bk-ips-6ms-1000-1-dvi-d-i5756544815.html ) będzie nadawał się do jakiejkolwiek pracy przy fotkach? Budżet ograniczony a monitora większego od TV też nie bardzo gdzie wstawić dlatego 19'' .

Nada się do pracy przy fotkach. Dodatkowo możesz jeszcze go skalibrować po zakupie. Ale te proporcje 5:4 to celowo? Ja szukałbym mimo wszystko panoramicznego

pablos524
11-11-2015, 14:19
Nada się do pracy przy fotkach. Dodatkowo możesz jeszcze go skalibrować po zakupie. Ale te proporcje 5:4 to celowo? Ja szukałbym mimo wszystko panoramicznego
19'' Panoramicznej nie znalazłem wiec proporcje 5:4 same wyszły. Chyba, że w tych pieniądzach coś sensownego z panoram, niewiele większego od 19", uświadczę nowego?

Banderas
11-11-2015, 14:30
No polecany jest Nec Ea224 Wmi. Tyle że jest to 16:9. Nie wiem co lepsze.

sabur
12-11-2015, 10:36
No polecany jest Nec Ea224 Wmi. Tyle że jest to 16:9. Nie wiem co lepsze.

16:10 !! :) m.in. dlatego wiele osób poleca w/w monitor, ja też.

czarnoksieznikn
12-01-2016, 20:28
Dzień dobry! ;)
Właśnie zastanawiam się nad zakupem monitora do obróbki zdjęć. Chciałem Was zapytać, co myślicie o następujących sprzętach:

https://amso.pl/product-pol-17006-Graficzny-Dell-U2412M-1920x1200-IPS.html

lub

http://allegro.pl/monitor-dell-u2410-h-ips-24-gwarancja-itmarket-i5919128419.html

Wiem, że raczej nie polecacie sprzętu polisingowego, ale jeśli chodzi o gotówkę, to raczej nie jestem zbyt zasobny.

Wchodzi też w rachubę taki Eizo:
http://allegro.pl/monitor-eizo-lcd-23-cs230-cn-raty-wroclaw-5-lat-i5915850171.html

Chciałbym poznać Wasze zdanie na ich temat. Wiem - polizingowe monitory mogą być wytyrane, rozregulowanie, ogólnie w nie wiadomo w jakim stanie.
Ale czy wystarczą one do obróbki zdjęć na zasadzie: to, co widzę na monitorze (odwzorowanie barw, jasności, nasycenia itp..), widzę na wydruku? W sensie zastosowania prywatne, od czasu do czasu jakieś wesela, śluby (ale to rzadko)?

Za udzielone odpowiedzi z góry dziekuję.

Romek

Banderas
12-01-2016, 21:56
16:10 !! :) m.in. dlatego wiele osób poleca w/w monitor, ja też.
A skąd informacja że to monitor 16/10 skoro na stronie firmowej jest wyraźnie napisane 1080/1920?
https://www.nec-display-solutions.com/p/pl/pl/products/choice.xhtml?cat=LCD

tomeq67
21-01-2016, 21:22
Dzień dobry! ;)
Właśnie zastanawiam się nad zakupem monitora do obróbki zdjęć. Chciałem Was zapytać, co myślicie o następujących sprzętach:

https://amso.pl/product-pol-17006-Graficzny-Dell-U2412M-1920x1200-IPS.html

lub

http://allegro.pl/monitor-dell-u2410-h-ips-24-gwarancja-itmarket-i5919128419.html

Wiem, że raczej nie polecacie sprzętu polisingowego, ale jeśli chodzi o gotówkę, to raczej nie jestem zbyt zasobny.

Wchodzi też w rachubę taki Eizo:
http://allegro.pl/monitor-eizo-lcd-23-cs230-cn-raty-wroclaw-5-lat-i5915850171.html

Chciałbym poznać Wasze zdanie na ich temat. Wiem - polizingowe monitory mogą być wytyrane, rozregulowanie, ogólnie w nie wiadomo w jakim stanie.
Ale czy wystarczą one do obróbki zdjęć na zasadzie: to, co widzę na monitorze (odwzorowanie barw, jasności, nasycenia itp..), widzę na wydruku? W sensie zastosowania prywatne, od czasu do czasu jakieś wesela, śluby (ale to rzadko)?

Za udzielone odpowiedzi z góry dziekuję.

Romek
Przerabiałem takie jak Dell, Nec, Samsung, LG... TYLKO EIZO :)

Mateo2
24-01-2016, 13:01
Chciałbym, poprosić o poradę dotyczącą wyboru monitora. Czytałem ten wątek i zdania są bardzo, ale to bardzo podzielone. Szukam monitora do obróbki zdjęć głównie pewnie w sRGB, ale i zdjęcia do labu też będą szły, więc szeroki gammut by się przydał, pytanie czy warto. Stoję przed wyborem CX271, ale nie wiem czy nie za wysoko mierzę, czy ta różnica nawet w sRGB będzie pomocna przy obróbce. Oraz na ile przyspieszy praca z monitorem który oddaje lepiej kolory oczywiście mówię o skalibrowanym egzemplarzu. Fajnie by było gdyby wypowiedziała się osoba która stała przed podobnym wyborem i na co ostatecznie się zdecydowała.

mmluty
24-01-2016, 20:52
Myślę, że nie ma sensu opisywać wszystkiego od początku, co jest już bardzo dobrze opisane przez wielu specjalistów i zaawansowanych użytkowników więc podam tylko link do strony jednego z naszych forumowych kolegów.
http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec/

kurczeblade
27-01-2016, 20:38
Przymierzałem się do kupna NEC EA244. Czytałem godzinami na temat tego monitora, i było bardzo dużo pozytywnych opinii na jego temat. Myślę że taki monitor dla pasjonata fotografii z zacięciem jest odpowiednim wyborem. Ostatecznie wybrałem EIZO CS 240 z którego jestem strasznie zadowolony, ale wybrałem go ponieważ troszeczkę poczekałem i dozbierałem. Budżet mi pozwolił na zakup "eizo". Nec EA244 pewnie w stosunku "cena - możliwości" to będzie też dobry wybór. Fakt jest taki że to nie są tanie zabawki, i przed kupnem każdy powinien dokładnie przemyśleć swój wybór, swoje potrzeby i możliwości, bo też nie ma co przepłacać - jeśli się tego nie będzie wykorzystywać. W sumie też nie popadajmy w sprzętowe paranoje, jak ktoś jest amatorem, ma się cieszyć z pasji fotograficznej a nie z gadżeciarstwa i kolekcjonowania sprzętu którego się nie wykorzysta. :)

kolega @mmluty dał fajny artykuł ... :) ja pamiętam jak obrabiałem zdjęcia na starych migających 15-17calowych CRT i cieszyłem się jak głupi do sera (jak coś wyszło) :) :) :) :)

asiula
28-01-2016, 22:21
Hejka, a ja też jestem na etapie szukania monitorka, którego chcę podłączyć do mojego laptopika Samsung RF710, nie wiem czemu, ale kolorystyka wydaję się ok, ale jak wstawiam zdjęcia gdzieś do internetu czy tam znajomi je oglądają to mówią, że są dziwne kolory:/ Więc znalazłam coś takiego https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/monitor-lg-25ub55-b Czy monitor LG nada się do obróbki zdjęć? Niby został zrobiony dla grafików, fotografów więc chyba powinien się nadawać? Chciałabym kupić w MM ponieważ są tam ratki 0% :)

KaarooL
28-01-2016, 22:35
Dozbieraj dziewczyno do niezbędnego minimum - EIZO EV2450... Poniżej nie ma co schodzić, chyba że lubisz wywalać kasę w błoto.

asiula
28-01-2016, 23:46
w takim razie co jest nie tak z tym który podałam? Nie jestem retuszerką, że muszę mieć idealne odwzorowanie barw, wydaję mi się że ten monitor na pewno będzie lepszy od mojego samsunga:)

g88
29-01-2016, 11:06
Hejka, a ja też jestem na etapie szukania monitorka, którego chcę podłączyć do mojego laptopika Samsung RF710, nie wiem czemu, ale kolorystyka wydaję się ok, ale jak wstawiam zdjęcia gdzieś do internetu czy tam znajomi je oglądają to mówią, że są dziwne kolory:/ Więc znalazłam coś takiego https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/monitor-lg-25ub55-b Czy monitor LG nada się do obróbki zdjęć? Niby został zrobiony dla grafików, fotografów więc chyba powinien się nadawać? Chciałabym kupić w MM ponieważ są tam ratki 0% :)

1. Masz racje, wydaje Ci się, że masz "dobre" kolory.
2. LG to masówka, to jest wyświetlacz obrazu a nie monitor dla fotografa.

Minimum socjalne to NEC EA234 WMi, o monitorach do retuszu możesz poczytać tutaj:
http://arielgrabowski.pl/polecane-monitory-do-retuszu/

i tutaj:

http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec/

Raty 0% masz też w Cortlandzie czy graficzne.pl i chyba

ayu
29-01-2016, 11:48
Rozumiem że w NEC EA244wmi nie jest możliwa kalibracja sprzętowa a przynajmniej nie jest dostarczany soft do takiej operacji a może się mylę? Mam jeszcze pytanie jak się ma wbudowana karta graficzna do kalibracji monitorów ? Czy to jest jakaś przeszkoda?

g88
29-01-2016, 13:00
Żadna przeszkoda, kalibracja programowa zapisuje wszystkie dane w tablicy lut karty graficznej i niezależnie czy jest to integra czy dedykowana.
EA234 WMi ma możliwość kalibracji sprzętowej za pomocą Gamma Corp. Do retuszu wolałbym jednak 24" w proporcjach 16:10 a nie 16:0.

ayu
29-01-2016, 13:12
Chodzi mi o EA 244 WMI. Poza tym powiedziano mi że sprzętowo ze zintegrowaną nie pójdzie.

g88
29-01-2016, 13:30
Kto Ci to powiedział, że na zintegrowanej nie pójdzie ? To nie są obliczenia jak przy renderowaniu gdzie potrzebujesz pierdylion mocy obliczeniowej. Photoshop po za kilkoma wtyczkami nie wykorzystuje GPU do pracy więc karta graficzna jest ostatnim elementem, o który nalezy się martwić.
EA 244WMi również pozwala na kalibrację sprzętową ale pamiętaj, że potrzebujesz do tego spektrofotometr, jak np. i1 display pro

ayu
29-01-2016, 13:33
To nie wystarczy zwykły kalibrator x-rite display pro
I gdzie mam znaleźć soft do kalibracji sprzętowej to jest chyba to do monitorów medycznych?

g88
29-01-2016, 13:35
Przecież napisalem, że i1 Display Pro ;) Taki zwykły to on znowu nie jest...

ayu
29-01-2016, 13:36
Ok. To jeszcze pytanie z tym softem jak wyżej.

g88
29-01-2016, 13:46
Soft pobierasz ze strony NECa, nie wiem czy tego monitora nie obsługuje też Spectra View Profiler ale z tym pytaniem uderz do naszego forumowego kolegi "czornyj" bo on jest w tym lepiej obeznany.
Tylko pamiętaj, że zarówno 234 jak i 244 wmi to modele typowo biurowe a nie graficzne.

ayu
29-01-2016, 14:35
Ok dzięki. Jeżeli chodzi o spectra view to o ile wiem jest płatny.

g88
29-01-2016, 15:16
Tak samo jak Color Navigator w przypadku EIZO, do niektórych monitorów jest dawany w cenie ale to nie ten budżet.

ksh
29-01-2016, 16:56
Czy ktoś posiada NEC EA275WMi i może napisać coś jako użytkownik, cenowo świetnie wypada, ma dobre opinie ale często teoretyczne przez to że jest nowym modelem z małą jeszcze dostępnością i popularnością.

g88
29-01-2016, 23:33
A nie lepiej CS240 ? Masz już wtedy półprofesjonalny monitor typowo graficzny z możliwością kalibracji sprzętowej.

ksh
30-01-2016, 02:00
Ale nec to 27" i większa rozdzielczość, no i z tego co czytam jest oferowana usługa kalibracji ?

g88
30-01-2016, 02:22
Upierdliwa ale jest. W/w Nec do biurówka, CS 240 to pełnoprawny monitor graficzny więc dla mnie wybór byłby prosty. Ewentualnie może do CS 270 warto dozbierać ? Lub PA272W jak tak bardzo chcesz 27".

ThomasVoland
30-01-2016, 12:28
Ok dzięki. Jeżeli chodzi o spectra view to o ile wiem jest płatny.

Chodzi o gammacomp.

Kto Ci to powiedział, że na zintegrowanej nie pójdzie ?
Tak jak napisał ayu, na zintegrowanej nie zadziała.

g88
30-01-2016, 14:32
Co nie zadziała? Kalibracja programowa?

ThomasVoland
30-01-2016, 14:51
Sprzętowa. Takiej dotyczyło pytanie.

ksh
30-01-2016, 19:44
Jeśli bym dozbierał to Eizo CS270 czy NEC PA272W ?
Tak jak zaznaczyłem praca z sRGB i nie zakładam nic bardziej zaawansowanego ale jeśli bym dokładał do aż takiej kwoty to biorę pod uwagę juz możliwość wykorzystania tego w przyszłości.

Na czym polega kalibracja, tzn rozumiem efekt i po co, ale nie znam się jak ona jest robiona i czy jest robiona przez sprzedawce czy u klienta, wystarczy wykonać raz czy częściej ?

ThomasVoland
30-01-2016, 21:53
Na czym polega kalibracja, tzn rozumiem efekt i po co, ale nie znam się jak ona jest robiona i czy jest robiona przez sprzedawce czy u klienta, wystarczy wykonać raz czy częściej ?
Kalibracja - link (http://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec/#kalibracja)

kurczeblade
30-01-2016, 23:55
Ja kupiłem Eizo Cs240 ale teraz się zastanawiam czy nie było poczekać na Nec EA275UHD

g88
31-01-2016, 01:17
Jeśli bym dozbierał to Eizo CS270 czy NEC PA272W ?
Tak jak zaznaczyłem praca z sRGB i nie zakładam nic bardziej zaawansowanego ale jeśli bym dokładał do aż takiej kwoty to biorę pod uwagę juz możliwość wykorzystania tego w przyszłości.

Jak zobaczysz różnice między srgb a Adobe RGB to zmienisz zdanie ?
Co do kalibracji to polecam lekturę
http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=40&sid=54f4e1fad516911cb525a22af92d74e2

PiKa
31-01-2016, 11:07
Jak zobaczysz różnice między srgb a Adobe RGB to zmienisz zdanie ?

Czy to nie zależy od przeznaczenia zdjęć? Pewnie 99% zwykłych ludzi ma monitory srgb i tak będzie oglądało wynik obróbki.

ayu
31-01-2016, 11:15
Na dzień dzisiejszy pokażcie mi zwykłego człowieka z monitorem AdobeRGB i te laby wywołujące w tej palecie barw. Więc czy to jest aż potrzebne?

g88
31-01-2016, 11:56
Czy to nie zależy od przeznaczenia zdjęć? Pewnie 99% zwykłych ludzi ma monitory srgb i tak będzie oglądało wynik obróbki. To po co Ci matryca, która rejestruje przestrzeń Adobe RGB? ? Robisz zdjęcia dla siebie a nie dla zwykłych ludzi więc to żaden argument ?

- - - - kolejny post - - - - - -

Na dzień dzisiejszy pokażcie mi zwykłego człowieka z monitorem AdobeRGB i te laby wywołujące w tej palecie barw. Więc czy to jest aż potrzebne?
Drukarki wodno-pigmentrowe jak np. Canon IPF, zamów sobie wydruk wzorcowy tutaj :
http://www.studiogamut.pl i zobaczysz różnice

ksh
31-01-2016, 14:29
Czytając jak wygląda kalibracja i co na nią wpływa wiem już na 100% że to za wysokie progi dla mnie i za dużo hmm... kłopotu związanego z tym że efekty na moim monitorze byłyby odbiegające kosmicznie od tego co widzi klient.
Dlatego jednak zdecydowałem się na NEC EA275WMi, czy oferowana kalibracja u sprzedawcy ( foto-plus ) jest dobra ?

g88
31-01-2016, 14:41
Kalibracja powinna być wykonana w miejscu pracy, dostosowana pod warunki oświetleniowe w pomieszczeniu.

ksh
31-01-2016, 14:49
Jak to się ma do zmieniających się warunków oświetlenia w trakcie dnia czy w nocy ?
Nie ogarniam tego.

madebyzosiek
31-01-2016, 15:30
No właśnie sęk w tym, że warunki oświetleniowe nie powinny się zmienić, bo każda zmiana powinna oznaczać nową kalibrację. Najlepiej zaciemnić pomieszczenie, postawić nad kompem porządną żarówkę w oprawie i pilnować, żeby warunki zawsze były takie same
Oczywiście mówimy o sytuacji idealnej, można do tego podejść mniej rygorystycznie i wiedzieć, co się zmini w określonych warunkach oświetleniowych. Pozdrawiam serdecznie

PiKa
31-01-2016, 17:20
To po co Ci matryca, która rejestruje przestrzeń Adobe RGB? ? Robisz zdjęcia dla siebie a nie dla zwykłych ludzi więc to żaden argument ?

Cały czas się nad tym zastanawiam. Robię dla siebie, ale mam też przyjemność z pokazywania zdjęć innym ludziom.

ayu
31-01-2016, 20:58
Większość zdjęć jakie by nie były jest oglądana przez zwykłych ludzi a nie specjalistów i chyba większość ludzi robi zdjęcia aby je komuś pokazać. Nie zmienia to faktu że Adobe RGB jest lepsze ale nie każdy jest w stanie w tej przestrzeni zobaczyć.

ksh
31-01-2016, 21:12
No to może zadam takie pytanie, jeśli obrabiam coś na monitorze z adobeRGB i osobno to samo na monitorze z marketu na wagę to czy będzie różnica na plus czy na minus dla użytkownika oglądającego efekt pracy na słabym zwykłym monitorze porównywalnym z tym z marketu na wagę ?
Coś czuję że zaczynam dotykać podstaw i może ktoś gdzieś to już wałkował ale jak już napisałem, nie ogarniam tego tematu i nie bijcie :)

ayu
31-01-2016, 21:32
Monitory z marketu nie trzymają żadnych standardów a poza tym są tak ustawiane żeby obraz był ładny a nie wiernie oddawał przejścia i kolory. Mimo wszystko warto mieć u siebie w domu jak najlepszy panel. Ważną jest też przestrzeń w jakiej zapiszemy plik wyjścowy.

g88
01-02-2016, 09:32
Zawsze mnie dziwi jak ludzie wydają masę pieniędzy na puszki i obiektywy a potem oglądają swoje zdjęcia na czymś, co monitor przypomina tylko z wyglądu ;)

No to może zadam takie pytanie, jeśli obrabiam coś na monitorze z adobeRGB i osobno to samo na monitorze z marketu na wagę to czy będzie różnica na plus czy na minus dla użytkownika oglądającego efekt pracy na słabym zwykłym monitorze porównywalnym z tym z marketu na wagę ?
Coś czuję że zaczynam dotykać podstaw i może ktoś gdzieś to już wałkował ale jak już napisałem, nie ogarniam tego tematu i nie bijcie :)

Ciężko wywróżyć na czym Twój odbiorca będzie oglądał zdjęcia. Monitory graficzne nie mają żadnego "efektu wow", pokazują zdjęcie takie, jakie jest w rzeczywistości, możliwie najbardziej naturalnie.

kurczeblade
02-02-2016, 08:13
Jedno jest pewne. Lepiej obrobic zdjęcia na dobrym monitorze i oddać, niech ktoś sobie je ogląda byle gdzie, ale ma poprawne pliki źródłowe, które może w przyszłości druknac, lub zmieni wyświetlacz. Niż obronić zdjęcia na złym monitorze i oddać to komuś w ciemno i liczyć na to że klienta monitor żyje własnym życiem :) wtedy jest podwójna kicha bo i zdjęcia źle obronione i monitor źle wyświetla. Warto mieć dobry monitor, jak ktoś pcha zdjęcia dalej to wręcz obowiązek...

Ogryzek
02-02-2016, 09:25
I do tego aby uzyskać poprawne pliki źródłowe wystarczy obecnie monitor za 600zł. Mało tego ludzie to jełopy i jak im powiesz, że tak ma być to to kupią. Trzeba być daltonistą albo jeszcze większym jełopem aby na jakimkolwiek monitorze z matrycą inną niż TN nie umieć poprawnie obrobić zdjęcia (najlepiej jak będzie to monitor, do którego jest jakiś sensowny profil icc choćby z digitalversus).

g88
02-02-2016, 10:40
I do tego aby uzyskać poprawne pliki źródłowe wystarczy obecnie monitor za 600zł. Mało tego ludzie to jełopy i jak im powiesz, że tak ma być to to kupią. Trzeba być daltonistą albo jeszcze większym jełopem aby na jakimkolwiek monitorze z matrycą inną niż TN nie umieć poprawnie obrobić zdjęcia (najlepiej jak będzie to monitor, do którego jest jakiś sensowny profil icc choćby z digitalversus).
Pojechałeś teraz po bandzie ;) Polecam najpierw obejrzeć zdjęcie na porządnym monitorze graficznym a potem wyrobić sobie własne zdanie.

Jedno jest pewne. Lepiej obrobic zdjęcia na dobrym monitorze i oddać, niech ktoś sobie je ogląda byle gdzie, ale ma poprawne pliki źródłowe, które może w przyszłości druknac, lub zmieni wyświetlacz. Niż obronić zdjęcia na złym monitorze i oddać to komuś w ciemno i liczyć na to że klienta monitor żyje własnym życiem :) wtedy jest podwójna kicha bo i zdjęcia źle obronione i monitor źle wyświetla. Warto mieć dobry monitor, jak ktoś pcha zdjęcia dalej to wręcz obowiązek...

Miałem niedawno sprzeczkę z klientem na temat cieni zdjęciu, gdzie on twierdził, że jest czarno i nie ma w nich szczegółów, proof testowy i wyniki z ostatniej kalibracji monitora załatwiły sprawę. Ogólnie to mam gdzieś, kto na czym ogląda moje zdjęcia ale dziwi mnie fakt, że monitor jest ostatnią rzeczą o której myśli fotograf.

Ogryzek
02-02-2016, 11:02
nie chce mi się dłużej pisać w tym wątku. Macie swoje poletko gdzie możecie się bawić to się bawcie, ze 200 stron jeszcze natłuczecie robiąc ludziom wodę z mózgu ale widać nie macie zleceń to macie czas.
Proof - łał pojawiają się mądre słowa, rety uciekam...
Wystarczyło, że klient zobaczył wyniki kalibracji i nagle pojawiły się szczegóły, nie był stanie odeprzeć mocy tego argumentu "panie ale ja mam profesjonalny monitor".
Uaahahahaha...

g88
02-02-2016, 11:57
Nie, po prostu oglądał zdjęcie pewnie na jakimś badziewiu z matrycą TN ;)
Skoro twierdzisz, że monitory graficzne kupują bogate lamusy to już Twój problem, niestety nie poparty żadnymi argumentami, więc dyskusja z Tobą nie ma większego sensu.
Napisanie posta trwa kilka minut więc to, że tutaj piszę to nie znaczy, że umieram z nudów :)

kurczeblade
02-02-2016, 11:58

Dobre, można zdjęcie na smartfonie obrobic, przecież telefon ma aparat i jest tam instagram- to też postprodukcja. Podobno na androida też jakiś Photoshop jest ... :) fakt jest taki, że jedna osoba nie zauważy różnicy druga zauważy. Ja dawniej podobnie myślałem i jechałem na byle jakich monitorach, i nawet kombinację alpejskie suwakami mi nie przeszkadzały, gorzej jak system się przeinstalowalo, albo monitor zmieniało i nagle nie poznawalo się swoich zdjęć na innym wyświetlaczu, próbując go ustawić w ciemno do poprzedniego starego wyświetlacza. Te godziny siedzenia i kręcenia suwaczkami, żeby w końcu ustawić coś czego się nie dało do końca ustawić. Teraz mam eizo, widzę to chcę widzieć, skil poszedł do góry, łatwiej się obrabia, obraz mam stabilny i nie muszę męczyć się jak dawniej :)taki monitor warto mieć nawet dla siebie- byłem anty a teraz wiem że takie coś poprawia nawet skila...

wilk325
02-02-2016, 12:09
taki monitor warto mieć nawet dla siebie- byłem anty a teraz wiem że takie coś poprawia nawet skila...

Tak, taki monitor warto mieć przede wszystkim dla siebie i swoich oczu. Młodzi jeszcze tego nie czują, ale jak się ma już parę lat to praca na porządnym monitorze nie męczy wzroku :).

Tom01
03-02-2016, 03:13
Tak samo jak Color Navigator w przypadku EIZO, do niektórych monitorów jest dawany w cenie ale to nie ten budżet.

ColorNavigator jest w komplecie bez dopłaty ze wszystkimi modelami EIZO serii CS, CX i CG.

I do tego aby uzyskać poprawne pliki źródłowe wystarczy obecnie monitor za 600zł.

Do uzyskania poprawnego pliku źródłowego w ogóle nie jest potrzebny monitor! Pliki źródłowe są na karcie aparatu. ;)

g88
03-02-2016, 10:08
ColorNavigator jest w komplecie bez dopłaty ze wszystkimi modelami EIZO serii CS, CX i CG.

Do uzyskania poprawnego pliku źródłowego w ogóle nie jest potrzebny monitor! Pliki źródłowe są na karcie aparatu. ;)

Przecież napisałem, że do niektórych :P

Ajay
04-02-2016, 02:48
Słuchajcie, pytanie nieco pokrewne choć może nie do końca idealnie temacie, ale jakoś nie mogłem nic sensownego wyszperać;
Chodzi mi o zależność między karą graficzną a monitorem. Niebawem będę w posiadaniu jednego z poniższych monitorów: (swoją drogą, który lepszy w temacie obróbki zdjęć, jak i ogólnych specyfikacji?)
- Eizo ColorEdge CS230
lub
-NEC MultiSync P232W
Główne pytanie brzmi jaką kartę graficzną powinienem mieć aby w pełni wykorzystać możliwości monitora, aby wszystko ze sobą współgrało itp. I czy w ogóle karta graficzna ma znaczenie w tym temacie? Zamierzam kupić laptopa z kartą graficzną "NVIDIA GeForce GTX 940M". Czy jest ona wystarczająca do optymalnego korzystania z w/w monitorów? Dzięki, pozdrawiam.

Tom01
04-02-2016, 03:13
Karta graficzna nie ma większego znaczenia. Ma mieć tylko cyfrowe wyjście video, najlepiej DP lub DVI.

Różnice między ww monitorami CS230/P232W
- Kalibracja w komplecie / dopłata 460 zł
- Gwarancja 5 lat / 3 lata
- Wbudowany zewnętrzny czujnik autokorekcyjny / brak
- Ekran satynowo-matowy / satynowo-błyszczący
Reszta cech jest podobna.

Andrzej1974
04-02-2016, 05:53
Karta graficzna nie ma większego znaczenia. Ma mieć tylko cyfrowe wyjście video, najlepiej DP lub DVI [...]

Hmm... czyli spokojnie może być ta z procesora i7?

I jeszcze jedno pytanko: jaki monitor NECa jest "odpowiednikiem" (jeżeli w ogóle coś takiego jest) EIZO CS240?

g88
04-02-2016, 09:30
Odpowiednikiem będzie PA242W.
GPU w zastosowaniach retuszerskich ma raczej znikome znaczenie, więc intergra z i5 czy i7 spokojnie da radę, pod warunkiem, że będzie miała DVI lub DP.

Tom01
04-02-2016, 11:00
Dokładnie, odpowiednikiem CS240 jest PA242W. Różnice to brak kalibracji w komplecie, cieńsze ramki, prawie błyszczący ekran i gorsza gwarancja w PA. W przypadku rozważań NECa, proszę pamiętać, że jest darmowy system kalibracyjny, GammaCompMD QA, co prawda od monitorów medycznych, ale da się użyć jakoś do kalibracji. Tyle, że nie działa z wbudowanymi grafikami.

Andrzej1974
04-02-2016, 11:50
Skoro ten NEC PA242W jest "gorszy" to skąd taka cena? EIZO CS240 kosztuje znacznie mniej...

P.S. Czy EIZO bez problemów działa z wbudowanymi w procesor grafikami? Np i7 Intela?

g88
04-02-2016, 12:11
Nie jest gorszy, kalibracja w tym Necu jest tylko nieco upierdliwa, w porównaniu do Color Navigatora ma się tak sobie moim zdaniem.
Napisałem wcześniej, że zintegrowana grafika w przypadku Eizo wystarczy. W tym budżecie zdecydowanie CS240 będzie lepszym wyborem, tylko musisz albo kupić lub wypożyczyć kalibrator albo to komuś zlecić.

Różnica w cenie może wynikać stąd, że PA242W jest nieco dłużej na rynku, CS240 miał premierę ponad rok temu.

Tom01
04-02-2016, 12:20
To chyba dobrze, że lepszy jest na dodatek tańszy? NEC w ciągu 2 lat dwukrotnie ostro podniósł ceny, co moim zdaniem jest działaniem bez sensu. Choć sądzę, że to jest ruch w stylu nobilitacja przez kojarzenie wyższej ceny z wyższą jakością. Kiedyś relacja była bardziej logiczna, był w pewnym sensie większy wybór. Droższe i tradycyjnie lepiej wypasione EIZO (bardziej skomplikowane matryce, elektronika, lepsza gwarancja, kalibracja) lub tańszy, nieco okrojony NEC. Teraz się popieprzyło. Swoją drogą CS240 to killer. Monitor o parametrach kompletnie nieadekwatnych do ceny. Nie ma żadnego konkurenta do klasy ok 4,5 tys.

PS. Tak, soft EIZO działa na każde karcie.

Nie jest gorszy, kalibracja w tym Necu jest tylko nieco upierdliwa, w porównaniu do Color Navigatora ma się tak sobie moim zdaniem.

Sprzętowo oczywiście nie jest gorszy. To niemal bliźniacza konstrukcja. Kalibracja jednak to inna bajka. W EIZO jest to rozwiązane rewelacyjnie, sporo większe możliwości i łatwość użytkowania jest na zupełnie innym poziomie. No i bez dopłaty.

Andrzej1974
04-02-2016, 12:37
A co z tą kalibracją w Necu i Eizo? Czy np CN w Eizo, który jest dostarczany z minitorem, w zupełności wystarczy, czy trzeba komuś to zlecić (jaki koszt)? Przyznam, że nigdy w kalibrację się nie bawiłem i tu jestem kompletnie zielony. Jak to wygląda w Eizo (bardziej ku niemu się skłaniam)?

Tom01
04-02-2016, 12:55
Z kalibracją jak z tynkowaniem ścian. Technicznie proste, jak się patrzy jak ktoś tynkuje, wygląda łatwo. Jednak spróbuj człowieku zrobić sam. Kalibracja to skomplikowany proces, gdzie samo ustawienie sprzętu to 5% wartości roboty. Najtrudniej jest dopasować wyświetlanie do warunków, zastosowań oraz samego użytkownika. Oczywiście całość nie jest niewykonalne. Wszystko jest dla ludzi. Jeśli jednak ktoś nie ma ochoty doktoryzować się z tematu a po prostu celem jest poprawnie ustawione narzędzie, prościej zlecić.

Andrzej1974
04-02-2016, 13:04
Po co w takim razie jest CN, skoro majac go i tak trzeba zlecać kalibrację?

Tom01
04-02-2016, 13:19
CN to system zarządzania monitorem i kalibracji. Jest konieczny w każdym wypadku, zarówno kalibracji samodzielnie jak i usługowo. Po robocie, CN stale współpracuje z monitorem: Pozwala na zmianę kryteriów wyświetlania. Nadzoruje windowsowy system zarządzania barwą i działania użytkownika, nie pozwalając na głupoty. Alarmuje w przypadku konieczności odświeżenia pomiarów. Prowadzi statystki zużycia.

witus
04-02-2016, 13:29
Z kalibracją jak z tynkowaniem ścian. Technicznie proste, jak się patrzy jak ktoś tynkuje, wygląda łatwo. Jednak spróbuj człowieku zrobić sam. Kalibracja to skomplikowany proces, gdzie samo ustawienie sprzętu to 5% wartości roboty. Najtrudniej jest dopasować wyświetlanie do warunków, zastosowań oraz samego użytkownika. Oczywiście całość nie jest niewykonalne. Wszystko jest dla ludzi. Jeśli jednak ktoś nie ma ochoty doktoryzować się z tematu a po prostu celem jest poprawnie ustawione narzędzie, prościej zlecić.

No nie do końca ;) do tynkowania trzeba mieć wprawę ... a do obsługi czujnika wystarczy Enter, Enter, Enter :) resztę załatwia soft i czujnik.

Andrzej1974
04-02-2016, 13:37
CN to system zarządzania monitorem i kalibracji. Jest konieczny w każdym wypadku, zarówno kalibracji samodzielnie jak i usługowo. Po robocie, CN stale współpracuje z monitorem: Pozwala na zmianę kryteriów wyświetlania. Nadzoruje windowsowy system zarządzania barwą i działania użytkownika, nie pozwalając na głupoty. Alarmuje w przypadku konieczności odświeżenia pomiarów. Prowadzi statystki zużycia.

Ok, a gdzie zapisywane są te wszystkie informacje? Na dysku komputera? Jeśli tak, to co z nimi się stanie jeżeli np padnie dysk lub trzeba będzie przeinstalować od nowa system Windows? Czy wtedy kalibrację trzeba od nowa powtórzyć? Czy wystarczy zrobić kopię i z niej odtworzyć ustawienia z kalibracji?

Tom01
04-02-2016, 13:56
No nie do końca ;) do tynkowania trzeba mieć wprawę ... a do obsługi czujnika wystarczy Enter, Enter, Enter :) resztę załatwia soft i czujnik.

Przecież mówiłem, że technicznie jest to proste. Wręcz banalne. Podobnie jak programowanie. Wciska się tylko klawisze. ;)

Ok, a gdzie zapisywane są te wszystkie informacje? Na dysku komputera? Jeśli tak, to co z nimi się stanie jeżeli np padnie dysk lub trzeba będzie przeinstalować od nowa system Windows? Czy wtedy kalibrację trzeba od nowa powtórzyć? Czy wystarczy zrobić kopię i z niej odtworzyć ustawienia z kalibracji?

Aktywne nastawy kalibracyjne znajdują się w monitorze. Cała baza nastaw, scenariuszy i czegokolwiek bądź w ColorNavigatorze i profilach. Można wszystko przenieść nie tylko przy reinstalacji, ale nawet między różnymi komputerami i systemami. Format danych CN na Macu i Win jest taki sam.

g88
04-02-2016, 14:10
... przeinstalować od nowa system Windows? Czy wtedy kalibrację trzeba od nowa powtórzyć? Czy wystarczy zrobić kopię i z niej odtworzyć ustawienia z kalibracji?
Właśnie dlatego nie używam Windowsa, bo tam zawsze coś nie działa i trzeba coś przeinstalować :P
Color Navigator to tylko oprogramowanie do zarządzania profilami i kalibrowania, do tego potrzebujesz zewnętrzny kalibrator, tylko seria CG takowy posiada w standardzie, natomiast ceria CX i CS230 posiada czujnik auto korekcyjny, który co jakiś czas dokonuje walidacji.
CN zapisuje plik ICC w odpowiednim folderze systemowym, , zobaczysz go np. w panelu sterowania lub po odpaleniu Color Navigatora. Przykładowa kalibracja wygląda tak:
https://www.youtube.com/watch?v=LsCly1bBzFw

Koszt kalibracji to około 100-200zł, ewentualnie możesz wynająć taki kalibrator na kilka dni i zrobić sobie pierdylion profili pod różne warunki oświetleniowe, choć te powinny być raczej stałe.

Tom01
04-02-2016, 14:23
Color Navigator to tylko oprogramowanie do zarządzania profilami i kalibrowania

A wcale, że nie "tylko". ;)
Przede wszystkim ColorNavigator zarządza ustawieniami montora. Gotowce przechowuje w swojej bazie danych i w razie potrzeby ładuje przez USB do monitora. Profil to pikuś.

witus
04-02-2016, 14:49
Przecież mówiłem, że technicznie jest to proste. Wręcz banalne. Podobnie jak programowanie. Wciska się tylko klawisze

W przypadku eizo cs270 żadna tajemna wiedza nie była potrzebna, po 5 min było po sprawie ...

ayu
04-02-2016, 14:52
Nawiązując to tytułu wątku jest jeszcze Benqu SW2700PT. Na papierze wygląda nieźle w komplecie kaptur i soft do sprzętowej kalibracji. Wiem że tacy specjaliści jak Tom1 sceptycznie podchodzą do tego panelu ale jest, no i ma 27cali i 2560x1440 rozdziałkę.

g88
04-02-2016, 15:20
Na papierze, Benq raczej słynie z tandety i za krótko jest na rynku. Nie wiadomo czy będzie trzymał te same lub podobne parametry po 2-3 latach.

GonzoG
04-02-2016, 15:25
Hmm... czyli spokojnie może być ta z procesora i7?
Tak może być, ale komputer musi jeszcze takie wyjście posiadać. Większość laptopów ma DVI albo DP dopiero przy najwyższych modelach dodatkowych kart.

g88
04-02-2016, 16:04
Większość modeli na Windowsie - tak ;)

Andrzej1974
04-02-2016, 16:20
Ze specyfikacji mojej plyty:

1 x DVI-D port, supporting a maximum resolution of 1920x1200 @60Hz, 24bpp

Dałoby chyba radę podłączyć tego EIZO?

Tom01
04-02-2016, 16:22
Jak najbardziej.

amirez
05-02-2016, 23:20
Szanowni Koledzy!
=======================
Czysta amatorka. Jak już to fotki do internetu. Sporadycznie jakiś większy format do wydruku. Kiepsko z kasą, ale monitor naszła chęć zmienić.
Mam ofertę nowego w przyzwoitej cenie: NEC EA234. Będę wdzięczny za opinie. Warto coś takiego nabyć?
Proszę uprzejmie nie sugerować sprzętu za kilka tys. bo i tak nie mam tyle ;)

PGroszekG
06-02-2016, 01:32
Eizo ColorEdge CE240W - pierwszy monitor do obrobki, warto?

Witam,

Tak jak powyzej.. Pytanie na temat monitora Eizo ColorEdge CE240W? Czy warto, zeby stal sie pierwszym monitorem, tylko do obrobki zdjec? Jest do zgarniecia za 900zl, adekwatna cena czy zbijac?
Czy lepiej pozostac przy Macbook'u Pro 13' ? Jezli nie ten to czy mozecie cos polecic do 1000-1500zl? Powtarzam, pierwszy monitor dedykowany do zdjec, nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z monitorami graficznymi, wiec chialbym od czegos zaczac, czy ten monitor jest dobrym wyborem?

Dzieki

pioterkow
07-02-2016, 06:01
Eizo ColorEdge CE240W - pierwszy monitor do obrobki, warto?
Pytanie na temat monitora Eizo ColorEdge CE240W? Czy warto, zeby stal sie pierwszym monitorem, tylko do obrobki zdjec? Jest do zgarniecia za 900zl, adekwatna cena czy zbijac? Powtarzam, pierwszy monitor dedykowany do zdjec, nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z monitorami graficznymi, wiec chialbym od czegos zaczac, czy ten monitor jest dobrym wyborem?Dzieki
Tak w ciemno to ciężko odpowiedzieć*Ci na pytanie czy jest dobrym wyborem...
Po pierwsze to się zorientuj ile ma godzin świeconych. Bo jak tyrał*gdzieś w "studio" na 3 zmiany to może nie być warty nawet kilku piw.
Po drugie - ja bym Ci nie polecał zakupu monitorów używanych. Zwłaszcza za 900 PLN... Monitory PRO to fajna sprawa ale jak masz je od nowośći i wiesz jak były serwisowane i co się*z nimi działo.

g88
08-02-2016, 10:05
Szanowni Koledzy!
=======================
Czysta amatorka. Jak już to fotki do internetu. Sporadycznie jakiś większy format do wydruku. Kiepsko z kasą, ale monitor naszła chęć zmienić.
Mam ofertę nowego w przyzwoitej cenie: NEC EA234. Będę wdzięczny za opinie. Warto coś takiego nabyć?
Proszę uprzejmie nie sugerować sprzętu za kilka tys. bo i tak nie mam tyle ;)

Jeśli budżet mocno ograniczony to tak, tylko pamiętaj, że to monitor biurowy a nie graficzny, może warto dorzucić parę stówek do EIZO CS230 ? :)

CE240W ma już 10 lat, na pewno jest wyświecony na śmierć i do tego rozdzielczość 1680x1050 jak na dzisiejsze czasy to trochę mało, za takie pieniądze moim zdaniem nie warto.
Za około 1600zł możesz kupić EIZO EV2450, klasa biurowa ale za to nowy z 5 letnią gwarancją, bardzo dobrym podświetleniem PWM+DC, jedyna wada to proporcje 16:9 jak dla mnie nieco "za niski" do pracy w Photoshopie ;)

Tom01
08-02-2016, 10:14
CE240W ma rozdzielczość 1920x1200. Co do reszty, zgadzam się.

g88
08-02-2016, 10:51
Racja, CE210W miał taką rozdzielczość ;)

Greg81
15-02-2016, 23:39
Proszę o podpowiedz- czy takie cudo jak samsung S24D390 da się skalibrować a jeśli tak to czy przyniesi to jakąś poprawę w wyświetlanych kolorach ?
Wiem że jest to monitor bardziej do np grania i przeglądania netu ...

Tom01
15-02-2016, 23:57
Im niższej klasy sprzęt, tym większa różnica po kalibracji. Jednak cudów bym się nie spodziewał. To jest monitor tak naprawdę do niczego. Ani do grania ani do "neta", chyba że ktoś lub katować swoje oczy. Współczesne monitory średniej klasy są na tyle dobre i na tyle tanie, że nie ma najmniejszego sensu utrzymywać takich prowizorek.

wd40
22-02-2016, 22:26
Mam pytanie odnośnie EIZO S1921, do użytkowników, czy u Was też wyraźnie smuży szczególnie kolor czerwony, np przy zwykłym przenoszeniu okien, przemieszczaniu obrazów.

Tom01
22-02-2016, 22:47
Czy to smużenie jest inne przy przesuwaniu czegoś w lewo i prawo?

wd40
23-02-2016, 00:04
@Tom01 według mnie nie ma różnicy, a sprawę najlepiej zobrazuje poniższy filmik:
https://vimeo.com/156330831

Tom01
23-02-2016, 00:13
Smuży. Z tego co pamiętam wersja S1921 była pozbawiona dopalacza, więc pewnie o to chodzi. Model równolegle sprzedawany S1931 miał.

wd40
23-02-2016, 00:29
@Tom01, trochę mnie uspokoiłeś, dzięki. Co prawda takiego smużenia nie widziałem w żadnym innym monitorze, na szczęście służy mi do prac statycznych, jeśli tak mogę to ująć.
Mój niepokój wynikał również z tego, ze kupiłem go z drugiej ręki, ze śmiesznie niskim przebiegiem, ale za niewielkie pieniądze, miałem obawy, że to nie jest oryginalna matryca.

Tom01
23-02-2016, 00:34
Bez zbadania monitora nie wiadomo czy nie składak. Ostatnio niestety takich dużo. Jak słyszę o kolejnej używce z okazjonalnym przebiegiem to zapala mi się lampka. Robię ludziom ekspertyzy różnych "okazji". Ani jeden do tej pory nie był oryginalny.

wd40
23-02-2016, 01:04
@Tom01, oczywiście brałem to pod uwagę, sprzedający uparcie twierdził, że on tak stał i był mało używany. Patrząc na ekran i to co prezentuje mam wątpliwości, ale nie chce mi się z nim użerać, bo jeszcze inne nieprzyjemności wynikły. Jeżeli mówisz, że smuży tak jak przedstawiłem na filmiku, to niech tak będzie. To nie jest główny monitor, bym miał wobec niego najwyższe wymagania.

Swoją drogą, na czym polega przekręcanie liczników w takim EIZO? One same startują od nowa czy robi się to elektronicznie?

Tom01
23-02-2016, 02:12
Nie wiem czy to jest standardowe smużenie tego modelu. Nie widziałem go od lat. Wydaje się duże.

Jeśli monitor jest składany z kilku to i z pewnością przeprogramowany. Składacz może wówczas wpisać cokolwiek, również w pamięć gdzie jest przechowywany nr seryjny czy licznik. Jednym z prostych sposobów sprawdzenia jest weryfikacja numery seryjnego w menu i na naklejce z tyłu. Wejście w menu osd w pozycję "others", "info" i jeszcze dwa razy enter. Oczywiście nie jest to 100% wyznacznik, ale jeśli numer seryjny jest bez sensu to na bank był grzebany.

Greg81
03-03-2016, 10:21
Przeznaczenie -oczywiscie obróbka fotografii co lepiej wybrac Monitor Eizo FS2332 czy starszy Monitor Eizo Foris FS2331 ?

Tom01
03-03-2016, 11:01
Wszystko zależy od stanu technicznego. Oba są używane, więc różnie może być.

junkers
15-03-2016, 12:30
Nie bedę już zakładał nowego tematu
a nurtuje mnie pytanie czy kupić monitor do edycji zdjęc Eizo CS240 za ok 3000zl czy warto dołożyć 1000zl do lepszej rozdzielczosci i wziość
NEC EA275UHD

Tom01
15-03-2016, 13:00
EIZO CS240 / NEC EA275UHD

Zastosowania półprofesjonalne graficzne / uniwersalne
Matryca 24" / 27"
Rozdzielczość 1920x1200 / 3840x2160
Podświetlenie sterowane GB-r LED / niesterowane W-LED
Kalibracja tak / nie
3D LUT tak / nie
Gamut AdobeRGB / sRGB
Ekran mat / błyszczący
Gwarancja 5 lat / 3 lata

Uwagi dodatkowe: Rozdzielczość UHD na monitorze poniżej 40" wymaga sprawnego skalowania interfejsu systemu użytkownika. Skutecznie działa wyłącznie na Macach. W Windows w rozdzielczości naturalnej literki mają rozmiary milimetrowe a włączenie skalowania powoduje poważne zaburzenia między elementami interfejsu. Na dokładkę wiele elementów w aplikacjach nie poddaje się skalowaniu, przez co na monitorach UHD 24 i 27" są praktycznie nieczytelne. Zdrowy okulistycznie człowiek musiałby oglądać ekran z odległości 30 cm a i to z wysiłkiem. Nie ma symulacji niższej rozdzielczości jak w OSX, stąd proponuję poważnie się zastanowić nad monitorami HiDPI w Windows.

madebyzosiek
15-03-2016, 13:05
Nie bedę już zakładał nowego tematu
a nurtuje mnie pytanie czy kupić monitor do edycji zdjęc Eizo CS240 za ok 3000zl czy warto dołożyć 1000zl do lepszej rozdzielczosci i wziość
NEC EA275UHD
Warto dołożyć 1000 do Eizo Cx241 moim zdaniem, a nie do monitora z ogromną rozdzielczością i bez kalibracji...

Tom01
15-03-2016, 13:09
Taka ciekawostka, jak wygląda CX241 na tle "zwykłych" IPS-ów, na przykładzie CS240. Wszystkie inne, w tym EA275UHD prezentują się tak samo:

https://vimeo.com/156173442

madebyzosiek
15-03-2016, 13:29
Taka ciekawostka, jak wygląda CX241 na tle "zwykłych" IPS-ów, na przykładzie CS240. Wszystkie inne, w tym EA275UHD prezentują się tak samo:

Źle Ci się skopiował link, pozwoliłem sobie znaleźć:
Świetne porównanie :)

igsux3
15-03-2016, 14:45
Uwagi dodatkowe: Rozdzielczość UHD na monitorze poniżej 40" wymaga sprawnego skalowania interfejsu systemu użytkownika. Skutecznie działa wyłącznie na Macach. W Windows w rozdzielczości naturalnej literki mają rozmiary milimetrowe a włączenie skalowania powoduje poważne zaburzenia między elementami interfejsu. Na dokładkę wiele elementów w aplikacjach nie poddaje się skalowaniu, przez co na monitorach UHD 24 i 27" są praktycznie nieczytelne. Zdrowy okulistycznie człowiek musiałby oglądać ekran z odległości 30 cm a i to z wysiłkiem. Nie ma symulacji niższej rozdzielczości jak w OSX, stąd proponuję poważnie się zastanowić nad monitorami HiDPI w Windows.

Widziałeś hidpi w Win10? Według mnie jest już naprawdę dobrze. Nie używam tego systemu na codzień, ale miałem przez jakiś czas na Surface Pro i przy 220dpi przez parę miesięcy mignął mi może raz element, który się nie skalował, a i tak został poddany interpolacji.
P.s. z Photoshopa korzystam na nim przy skalowaniu 100%, żeby mieć więcej mejsca na obraz. Żyję i mam się dobrze.

Tom01
15-03-2016, 18:17
Photoshopa korzystam na nim przy skalowaniu 100%, żeby mieć więcej mejsca na obraz. Żyję i mam się dobrze.

1920x1080 na 10 calach? Przecież literki w menu mają pewnie półtora milimetra. :)

kurczeblade
15-03-2016, 22:46
Czyli dobrze że wybrałem tego eizo cs 240. :)

W czym jeszcze ten cx341 jest lepszy od cs240 ?
Oprócz tego "srebrzenia" Generalnie mnie to nie przeszkadza bo nigdy nie pracuje pod takim kątem ...

Tom01
15-03-2016, 23:00
Srebrzenie widać nawet siedząc na wprost. Aparat znacznie przekłamuje w tej kwestii, tj pokazuje lepiej niż jest w rzeczywistości. CX241 ma inną, znacznie lepszą matrycę, inne zasilanie podświetlenia, lepszą stabilizację, zewnętrzny czujnik autokalibracyjny.

kurczeblade
16-03-2016, 12:08
Zawsze znajdzie się lepsze od lepszego :) Eizo Cs240 niby jest tym z tańszych monitorów do grafiki/fotografii, ale 3200zł zapłacić za monitor to wcale nie jest tak tanio, a co dopiero 4500zł za takiego X241 :) Ja pracuje na CS240 i ten monitor na moją kieszeń nie był małym wydatkiem, ale do moich zastosowań jest wystarczający, w porównaniu do monitorów które miałem z "marketów" to niebo a ziemia. Chociaż czasami mam wrażenie, że chciałoby się taką 27"

Tom01
16-03-2016, 12:15
3200zł zapłacić za monitor to wcale nie jest tak tanio, a co dopiero 4500zł

Aparaty, samo body, kosztują 6-10 tys i jakoś nie ma takich dylematów... ;)

Merde
16-03-2016, 13:11
No tak, bo wszyscy tutaj używamy korpusów za taką kasę ;-)

Tom01
16-03-2016, 13:28
Może zrobimy ankietę? Stawiam dolary przeciwko orzechom że średnia wyjdzie znacznie powyżej 3-4 tys.

ksh
16-03-2016, 13:44
Jak się ma trzy aparaty to można podać cenę za całość ? :)

kurczeblade
16-03-2016, 18:51

Myśląc takim tokiem, musiialbym kupić monitor za 20tys zł . Ale ja pytam po co? Skoro taki cs240 to dobry monitor i spełnia moje oczekiwania :)

wolfik21
16-03-2016, 23:19
Przepraszam za moje (może głupie pytanie) ale za jakiś czas stanę przed podobnym dylematem czyli kupna monitora... Do tego na bank dojdzie do wymiany puchy bo wiadomo świat idzie do przodu. Już prawie włożyłem do wirtualnego koszyczka Eizo ale aby kupić ten monitor i PC na ileś tam lat to liczę min. 3-4 k plus wiadomo monitor swoje. Czy warto np. zamiast zestawu PC i Eizo zainwestować w Maca? Jakie problemy byłyby z kalibracją i pracą na tych monitorach?

Tom01
16-03-2016, 23:22
zainwestować w Maca? Jakie problemy byłyby z kalibracją i pracą na tych monitorach?

Problemy? Z monitorem? Na Macu? To jest oksymoron.

pioterkow
17-03-2016, 13:52
Czy warto np. zamiast zestawu PC i Eizo zainwestować w Maca? Jakie problemy byłyby z kalibracją i pracą na tych monitorach?
Warto.
Mac+EIZO= szczęśliwy fotograf :)
Niestety nie da się "tanio" i "profesjonalnie"...

KaarooL
17-03-2016, 19:32
Tom01:

W nawiązaniu do nowinek rzucę jedną kwestię... Przecież na monitorach UHD możnaby jechać w rozdzielczości FULL HD bez skalowania, korzystając z fizycznego podwajania pixel'i, bez żadnego wycinania linii.

Tom01
17-03-2016, 20:54
Można, tylko po chorobę wówczas kupować UHD? Droższy i bardziej nieostry niż monitor z naturalną rozdzielczością 1920x1080.

lipalipski
17-03-2016, 23:38
A propos skalowania w W10 i dużych rozdzielczości.

Tak wyglada to na W10 z 3200X1800 na 13":

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.otofotki.pl/obrazki/tb666_3200x1800.jpg)

W mojej opinii wszysko jest widoczne, a mam korygowaną okularami wadę ~-2dpi

wilk325
18-03-2016, 09:54
A propos skalowania w W10 i dużych rozdzielczości.
W mojej opinii wszysko jest widoczne, a mam korygowaną okularami wadę ~-2dpi

Pogadamy po 50'tce :(

lipalipski
18-03-2016, 12:10
Za te 15 lat będę zdejmował okulary do oglądania bliskich obiektów, kiedy rówieśnicy ze zdrowym wzrokiem będą zakładać okulary do czytania. Tak twierdzi mój okulista.

GonzoG
18-03-2016, 14:21
3200x1800 na 13" ?? To żeby było widoczne to trzeba odpadać z 10-15cm, a nie 75.... Mam telefon niemal identycznym PPI i z odległości używania laptopa 13" taka rozdzielczosc jest zupełnie nieczytelna, ale podsuwając pod sam nos już daloby się tego używać, choć nie wiem jak wtedy używać klawiatury.

lipalipski
18-03-2016, 17:07
No i wiesz lepiej, niż ja, który tego laptopa od dwóch lat używa codziennie. I nigdy z 15 cm, raczej normalnie, jak każdego laptopa (lub tableta, bo to hybryda) trzymam na kolanach, na podłodze siedząc po turecku albo na stole.

Uwaga, będzie kolejny szok i niedowierzanie. Miziam paluchem po ekranie i trafiam w miejsca, w jakie chcę trafić, aby wywołać pożądaną reakcję.

Merde
18-03-2016, 19:02
Uwaga, będzie kolejny szok i niedowierzanie. Miziam paluchem po ekranie i trafiam w miejsca, w jakie chcę trafić, aby wywołać pożądaną reakcję.

Musisz mieć bardzo cienkie palce :-)

jaś
18-03-2016, 21:42
Za te 15 lat będę zdejmował okulary do oglądania bliskich obiektów, kiedy rówieśnicy ze zdrowym wzrokiem będą zakładać okulary do czytania. Tak twierdzi mój okulista.

to nie jest do końca prawda - to tylko marketing - tak naprawdę za 15 lat będzie cię namawiał na progresywne za konkretną kasę - oczywiście daje się tak żyć jak piszesz - sam tak robię i pewnie będę jeszcze przez parę lat ale ogólnie to czekają cię dwie pary okularów lub progresy.

lipalipski
18-03-2016, 22:33
Odbiegamy od tematu, ale... podobno gdybym miał większą wadę wzroku, albo by się pogłębiała to tak. Ale przy mojej wadzie i mając na względzie, że przez 20 lat powiększyła się o 0,5dpi, podobno nie. Moja matka zdejmuje okulary do czytania. Tak czy owak, pożyjemy, nomen omen, zobaczymy. Nie będę się martwił na zapas. Najwyżej kupię lapsa 17" z rozdziałką HD. ;-)

bolth
19-03-2016, 23:22
a ponoć w Polsce tak żle jest? a tu prosze tani monitor za 500funta,można?można :)
jak kupiłem tani bo za 45funa U2412M ale ja amator ta dla mnie wystarczy :)

Merde
20-03-2016, 09:50
a ponoć w Polsce tak żle jest? a tu prosze tani monitor za 500funta,można?można :)
jak kupiłem tani bo za 45funa U2412M ale ja amator ta dla mnie wystarczy :)
No i super, skoro nie widzisz różnicy - nie warto przepłacać.

Nie każdy ma jednak ten komfort (niewidzenia różnicy)...

bolth
20-03-2016, 11:13
Ja rozumiem Was chłopaki ale temat jest o tanim monitorze :) Dla profesjonalnego fotografa rzecz niezbędna.
Nigdy nie widziałem Eizo na żywo i wiem że do domowego i własnego użytku Dell mi wystarczy bo bije na głowe Nec którego miałem wcześniej.Wybacz ale 500funa za monitor to nie tanio.
500funa za d800 to można powiedzieć że okazja :) i tanio

lipalipski
20-03-2016, 12:50
Może dlatego tanio, że inne monitory stworzone do pracy z grafiką, fotografią są albo droższe, albo o wiele droższe. To trochę tak, jakbyś wyskoczył w temacie "tanie auto sportowe" z Dacią Logan, bo Tobie wystarczy i wszędzie zddążasz na czas.

kurczeblade
20-03-2016, 14:52
Temat mówi sam za siebie "tani monitor do obróbki zdjęć" zatem jeśli ktoś pyta o monitor do obróbki zdjęć, to jest oczywiste że będą podawane monitory do takich zastosowań. :)

bolth
20-03-2016, 18:15
do obróbki zdjęć racja,jakoś mi to umknęło

pablos524
08-04-2016, 22:12
Jaką sensowną cenę negocjować za używany Eizo Flexscan s1932 z przebiegiem 1800h?

Tom01
08-04-2016, 22:26
100-300 zł

MichalMN
14-04-2016, 21:48
Witajcie,
Czy zestaw Eizo EV2436 + X-Rite I1 PRO jest rozwiązaniem sensownym?

Tom01
19-04-2016, 10:01
Po ki grzyb kupować 4x droższy kalibrator od monitora?

MichalMN
19-04-2016, 16:55
Więc może doprecyzuję:
X-Rite I1 Display Pro + Eizo FlexScan EV2436
Kalibrator jest 2x tańszy od monitora.

Tom01
19-04-2016, 17:18
Lepiej by było zsumować kasę, kupić CS230 a nawet CS240, kalibrację zlecić lub czujnik wypożyczyć.

MichalMN
19-04-2016, 20:01
Dzięki, o to chodziło.

Tom01
19-04-2016, 23:06
Tym bardziej, że CS240 ma teraz promocję do połowy maja i kosztuje poniżej 3 tys zł: http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-coloredge-cs240.html I jako, że jest to najlepszy monitor na świecie w klasie cenowej do 4,5 tys zł, inwestycja wysoce zalecana.

kurczeblade
20-04-2016, 21:48
EEEE... szkoda że nie było takiego promo. jak ja kupowałem CS240 :)

Generalnie CS 240 faktycznie jest bardzo dobrym monitorem, pomijając wpis Tom01 (który sprzedaj te monitory- więc poleca) ja również też polecam, ale nie sprzedaje, sam używam CS240 i z praktycznego punktu widzenia to bardzo dobry monitor do obrabiania :)

Tom01
20-04-2016, 21:54
Nie "sprzedaje więc poleca" tylko "sprzedaje to co warto polecić"!

mmluty
20-04-2016, 21:57
Też potwierdzam! Też używam! Też nie sprzedaję! CS240 jest po prostu dobry do fotografii.

Merde
21-04-2016, 17:33
Nie "sprzedaje więc poleca" tylko "sprzedaje to co warto polecić"!
Pytanie trochę z innej beczki :
Czy Eizo S2231W bliżej do CS240 czy SV2736W?
Oczywiście świadomy jestem różnicy w wielkości i rozdzielczości pomiędzy tymi modelami, chodzi mi o odwzorowanie kolorów, równomierność podświetlenia, poziom czerni itp...

Tom01
21-04-2016, 17:48
S2231W jest na PVA, więc wizualnie odbiór obrazu jest daleko od wszystkich IPS-ów. Najbliżej jest CX241 z panelem PLS+OCF.

Merde
22-04-2016, 08:56
S2231W jest na PVA, więc wizualnie odbiór obrazu jest daleko od wszystkich IPS-ów. Najbliżej jest CX241 z panelem PLS+OCF.
To już poza założonym budżetem, tym bardziej że skłaniałbym się w kierunku 27" i wyższej niż 1920x1080 rozdzielczości.
No nic, chyba S2231W będzie miał u mnie dożywocie, ale skubaniec jakoś nie chce się zepsuć (kupiony w 2008 roku).

Tom01
22-04-2016, 10:00
Najbliższym następcą jest CS230 i jeśli trzeba będzie wymieniać, to nie ma siły, trzeba będzie się przestawić na IPS.

sp1984
03-05-2016, 18:51
Cześć,

podłączam się z tematem:

chciałem kupić monitor do amatorskiej obróbki zdjęć, bo na moim BenQ 19" za 400 zł już nic nie widać. Chciałem 24" i lepiej by był 16:10.

Rozważam:

EIZO EV2450, sRGB, niestety 16:9,

EIZO EV2436W, sRGB, 16:10, brak HDMI (dlaczego??),

Nec MultiSync EA244 WMi, sRGB, 16:10,

Droższe:

Eizo CS240, Adobe RGB, 16:10

Eizo CS230, Adobe RGB, 16:9 (tańszy od Cs240 ale 16:9),

Eizo CS to już droższa seria i zastanawiam się czy potrzebne mi są Adobe RGB, tabele LUT, kalibracja sprzętowa, etc. Czy taki Nec EA244 nie wystarczy?

Pozdrawiam

Mathis
04-05-2016, 21:38
1. HDMI to złącze dla telewizorów, nie polecam podłączać za jego pomocą komputera i monitora do pracy z kolorem.
2. EA244 - jest tylko średni, lepszy niż większość ASUSÓW, Benqów i LGków, ale mimo wszystko średnio u niego z kolorem, tym bardziej, że raczej nie skalibrujesz go sprzętowo?
3. Jeżeli jest kasa to bierz CS240 + kalibracja u Toma z monitory.mastiff.pl, będzie perfekcyjnie i 100% zadowolenia, jeżeli kasy mniej to CS230, jedyny minus to jamnikowy format.

Możesz też wziąć EV2450 + kalibracja u Toma, do amatorskich zastosowań będzie wystarczająco, do wydruków jednak AdobeRGB się przydaje.

Tom01
04-05-2016, 21:46
CS230 ma więcej minusów w stosunku do CS240. Podobieństwo symbolu myli a to kompletnie inne monitory:

- Gamut sRGB a nie AdobeRGB
- Podświetlenie W-LED zamiast sterowanego 2D GB-r.
- Brak 3DLUT.
- Matryca 6 bitowa zamiast 8 bitowej.
- No i oczywiście 1920x1080 zamiast 1920x1200.
- Na plus czujnik autokorekcyjny jak w CX-ach i lepsza podstawka.

Andrzej1974
05-05-2016, 07:04
CS230 ma więcej minusów w stosunku do CS240. Podobieństwo symbolu myli a to kompletnie inne monitory:

- Gamut sRGB a nie AdobeRGB
- Podświetlenie W-LED zamiast sterowanego 2D GB-r.
- Brak 3DLUT.
- Matryca 6 bitowa zamiast 8 bitowej.
- No i oczywiście 1920x1080 zamiast 1920x1200.
- Na plus czujnik autokorekcyjny jak w CX-ach i lepsza podstawka.

I przez te minusy chyba wybiorę jednak CS240 zamiast CS230. Tylko, czy moja płyta główna obsłuży 1920x1200 z CS240 skoro maks. ma w papierach napisane 1920x1080, czyli tyle co CS230? Czy ktoś tego próbował? Da radę?

Tom01
05-05-2016, 10:29
Co to za płyta?

Andrzej1974
05-05-2016, 11:11
Co to za płyta?

Płyta to MSI B85-G43. Choć teraz wczytałem się głębiej w specyfikację (https://www.msi.com/Motherboard/B85-G43.html#hero-specification) i podają, że na DVI-D jest 1920x1200. :-) Wcześniej mi się wydawało, dałbym rękę uciąć, że pisało maks. 1920x1080. W tym przypadku będzie trzeba rozważyć CS240 bo i grafika w i7 4770 też obsługuje maks. 1920x1200. CS230 trochę za mały i za bardzo rozciągnięty mi się wydaje... względem CS240. No i człek coraz starszy więc im wiekszy monitor tym lepiej dla oczu...

R
05-05-2016, 11:29
bo i grafika w i7 4770 też obsługuje maks. 1920x1200.

to chyba na VGA...

http://ark.intel.com/products/75123/Intel-Core-i7-4770K-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz

Andrzej1974
05-05-2016, 11:46
to chyba na VGA...

http://ark.intel.com/products/75123/Intel-Core-i7-4770K-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz

Czy kolega sugeruje, że CS240 będzie się gryzł z moją płytą na DVI-D i prockiem?

R
05-05-2016, 11:48
a c zemu ma sie cokolwiek gryzc?

Andrzej1974
05-05-2016, 11:53
Mi się wydaje, że po kablu DVI-D powinno wsio działać tj. z CS240. Nigdy wczesniej nie używałem monitora po DVI-D więc stąd moje wątpliwości...

R
05-05-2016, 12:01
nie ma wiekszego znaczenia przez co go podlaczysz. kazdy port poza VGA obsluguje znacznie wieksze rozdzielczosci niz ma monitor o ktorym piszesz. czy to bedzie dvi, hdmi czy dp - bedzie dzialalo wszystko poprawnie. nie widze powodu dla ktorego mialoby nie dzialac...

sp1984
05-05-2016, 22:27
Ja mam też dość wiekowy sprzęt komputerowy:

płyta główna GB EP45-DS3L + GeForce 9600 GT 512 MB RAM i pytanie czy pójdzie to bez problemu z CS240?

Tom01
06-05-2016, 00:01
Mi się wydaje, że po kablu DVI-D powinno wsio działać tj. z CS240. Nigdy wczesniej nie używałem monitora po DVI-D więc stąd moje wątpliwości...

Będzie działać na pewno.

kurczeblade
06-05-2016, 10:14
Eizo jednak nie jest takie niezawodne jak się o nim mówi. Wczoraj jeszcze tego nie było, dziś niespodzianka po zaledwie sporadycznym półrocznym używaniu CS240. Kwadracik na górze bardzo widoczny, na dole dwa nieokreślone ślady mniej widoczne ale są. Zaznaczę że to nie są brudki/kurz na ekranie.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/05/26573933900_d30b8eda3f_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/GufmJ9)Eizo CS 240 (https://flic.kr/p/GufmJ9) by lukasz Sztybe (https://www.flickr.com/photos/lukaszsztybe/), on Flickr

Lipa trochę, wcześniej używałem tanich monitorów, i po kilka lat były używane i pierwszy raz spotkałem się z takim przypadkiem, w monitorze "profesjonalnym" !

Tom01
06-05-2016, 11:07
Brudki/kurz na ekranie to nie są, ale w ekranie już bardziej. Pył w powietrzu, mikroinsekty, które włażą tam gdzie ciepło i zdychają. "Objaw" nasila się właśnie na wiosnę. Proponuję odezwać się do serwisu. W ub. roku czyszczono to bezpłatnie.

kurczeblade
06-05-2016, 11:58
Mam taką nadzieje że to tylko te brudki. Wiesz ile czasu takie czyszczenie może trwać w serwisie ?

Tom01
06-05-2016, 12:07
Od ręki.

kurczeblade
06-05-2016, 12:47
Dzięki Tom za odpowiedź :)

Kontaktowałem się już z Eizo. Zobaczymy jak się sprawa wyjaśni, ja trzymam kciuki że to tylko brudki!

Andrzej1974
06-05-2016, 13:54
Brudki/kurz na ekranie to nie są, ale w ekranie już bardziej. Pył w powietrzu, mikroinsekty, które włażą tam gdzie ciepło i zdychają. "Objaw" nasila się właśnie na wiosnę. Proponuję odezwać się do serwisu. W ub. roku czyszczono to bezpłatnie.

I tak może być każdej wiosny? Czy to częsty problem w monitorach EIZO? Czy tylko w tym danym modelu? Pytam bo mam np Szajsunga bodajże z 2003 roku i działa bez zarzutów. O wcześniejszych monitorach nie wspominam bo w nich też nie było problemów. A tu raptem pół roku i takie atrakcje. I to w tak drogim i pro monitorze. To jakaś porażka...

R
06-05-2016, 13:59
eizo i eizo... trzeba bylo kupowac neki...

kurczeblade
06-05-2016, 14:08
Nec'a miałem poprzedniego, w sumie go jeszcze mam. Nec 2080 Uxi - w sumie chodził wiele lat i działa do tej pory bez problemu. Zero kurzu za LCD, zero problemów z pixelami. Mam nadzieje że to jednorazowy peszek w moim egzemplarzu i że to tylko jakiś faktycznie "robal" albo kurz, z drugiej strony jeżeli będzie to bardzo częste to troszkę lipa - co roku na czyszczenie monitor oddawać do serwisu ? Monitor prawie mnie kosztował 3.5tyś. a tu taka niespodzianka :) Nie jest to jakieś mega uciążliwe, bo nie jest centralnie i w sumie mała kropeczka, ale sam fakt że coś takiego wystąpiło praktycznie w nowym sprzęcie daje do myślenia. Wszystko teraz zależy od tego jak to będzie rozwiązane przez serwis EIZO - jeżeli szybko zostanie rozwiązany problem to zapomnę o sprawie. Jeżeli odmówią serwisowania, to raczej zaufanie do EIZO i jakość którą tak reklamują, pójdzie w zapomniane!

zbyszekD7000
06-05-2016, 14:39
Czekamy zatem na wieści

Andrzej1974
06-05-2016, 15:28
"(...) Mam nadzieje że to jednorazowy peszek w moim egzemplarzu i że to tylko jakiś faktycznie "robal" albo kurz (..)"

Tom już wcześniej wspominał, że w ubiegłym roku serwis czyścił za darmo. Liczba mnoga sugeruje, że nie jesteś sam...

kurczeblade
06-05-2016, 22:26
Ta. Dzisiaj narzeczona sama zobaczyła kolejną kropkę na monitorze, i tym razem dalej od brzegu. Już teraz na widoku!

Tom01
06-05-2016, 22:59
To są przypadki incydentalne. Przez ok 23 lata słyszałem o kilku. Nie ma znaczenia jakiej firmy jest monitor, mikroinsekt albo kurz może się zdarzyć*w każdym. Z tego co mi wiadomo, tylko EIZO czyści to za darmo. Reszta traktuje to jako normalne i nic nie robi.

Andrzej1974
07-05-2016, 07:02
To masz @kurczeblade pecha z tym swoim Eizo...

sp1984
07-05-2016, 14:13
A mógłby mi ktoś tak przystępnie wyłożyć czym właściwie się różni EV2450 od CS240 (poza szerszym gamutem CS240, 16:10 zamiast 16:9 i pewnie lepiej podświetloną matrycą)?

W sensie co ma CS240 a czego brakuje EV2450. Generalnie CS240 to klasa wyżej, ale np. wyczytałem, że EV2450 ma czujnik autokorekcyjny a CS240 właśnie go nie posiada. Czy to w praktyce, przy pracy z CS240, jakoś utrudnia?

Tom01
07-05-2016, 15:22
Łojeżu, to tak jakby ktoś pytał czym się różni koparka od dźwigu. To są całkiem inne maszyny, pomimo, że obie mają koła.

PS. EV2450 nie ma żadnego czujnika autokorekcyjnego.

sp1984
07-05-2016, 17:33
OK, rozumiem...choć więcej się nie dowiedziałem :) A chciałem wiedzieć czemu za CS240 należy dopłacić +1500 (względem EV2450) i czemu to są inne maszyny...

Z tym czujnikiem to EV ma automatyczną regulację jasności, więc to nie to samo co autokorekcja (ma ją CX241) - przepraszam, ale trochę namieszałem....:)

Łojeżu, to tak jakby ktoś pytał czym się różni koparka od dźwigu. To są całkiem inne maszyny, pomimo, że obie mają koła.

PS. EV2450 nie ma żadnego czujnika autokorekcyjnego.

Borat1979
07-05-2016, 17:47
Bez sensu porównanie bo dzwigiem dołu nie wykopiesz a monitor i jeden i drugi obraz wyświetli :)

Tom01
07-05-2016, 20:42
Bez sensu porównanie bo dzwigiem dołu nie wykopiesz a monitor i jeden i drugi obraz wyświetli :)

Porównanie jest bardzo dobre, bo obie maszyny jeżdżą, ale służą do czego innego. CS240 to w zasadzie profesjonalny monitor do grafiki i fotografii. EV2450 ma za zadanie w miarę komfortowo wyświetlać obraz. Nie ma specjalnie nacisku jaki on będzie. CS240 góruje nad nim liniowością, regulacją, gamutem, równomiernością, widmem, stabilizacją, kalibracją. Reasumując, obraz na jednym i drugim jest kompletnie inny.

Borat1979
07-05-2016, 20:49
Mimo wszytko porównanie kiepskie bo bez wglądu na model monitor służy do tego samego: wyświetlania obrazu. Oba to robią, a że jeden lepiej a drugi gorzej to już inna sprawa.

Tom01
07-05-2016, 20:50
A pojazdy służą do jeżdżenia, pomimo że oprócz tego realizują inne zadania.

zbyszekD7000
07-05-2016, 20:53
No ale monitory poza tym samym, czyli wyświetlaniem obrazu to już niczym się nie różnią ;)
Porównanie nietrafione, a dopiero Borat zmobilizował Cię do sensownej odpowiedzi koledze :)

Tom01
07-05-2016, 20:58
Aby zrozumieć czym się różni monitor zawodowy od konsumenckiego trzeba zobaczyć. Wówczas okaże się że porównanie koparki do dźwigu jest adekwatne. Wydaje się, że monitory wyświetlają obraz. Niby prawda, ale projektor z XIX i plazma też to robi a jaka jest przepaść jakościowa. Oczywiście między różnymi klasami współczesnych monitorów różnica jest mniejsza ale i tak trudno mówić o jakichkolwiek podobieństwach.

kurczeblade
29-07-2016, 10:44
Wracając do tematu kropek "brudu" pod "ekranem Eizo Cs240, zebrało się jeszcze tego trochę od tamtego czasu. Nie miałem okazji wysłać do serwisu bo muszę lecieć na bieżąco z materiałem fotograficznym, a jednak na jakiś tydzień musiałbym się pozbyć monitora. Przestałem już na to zwracać uwagę, ale fakt że one się ciągle tam zbierają jest delikatnie drażniący. Wygląda na to że takie wysyłanie do serwisu będzie bardzo częste, a jak ktoś nie ma drugiego monitora to jednak będzie się w plecy z czasem. Tym bardziej że moja narzeczona jest pedantką i w mieszkaniu w większości czasu mamy aptekarskie porządki. Do wyświetlacza samego w sobie nie mam zastrzeżeń, bo obraz/kolory i praca przy tym Eizo nieporównywalnie lepsza niż na poprzednich monitorach. Ale coś wychodzi na to że wykonanie pod względem szczelności słabo przemyślane, szczególnie w tak ważnym miejscu jakim jest matryca monitora. To miejsce powinno być zabezpieczone profilaktycznie, a nie pie...dolenie że jest darmowe czyszczenie w Eizo - skończy i się gwarancja i nie będzie czyszczenia i zostanie monitor na lata który robi za odkurzacz w mieszkaniu.

Tom01
29-07-2016, 11:33
Nie ma żadnych problemów z brudem w matrycach EIZO. Zresztą, podobnie jak we wszystkich innych monitorach. Albo Pana monitor jest uszkodzony, ma rozszczelnioną patrycę albo ma Pan niesamowity kurz w domu. ;)

GonzoG
29-07-2016, 12:08
Możliwe, że coś nie tak jest z uszczelnieniem matrycy.
Mi w laptopie przez 4 lata nic się nie działo, a w ostatnim roku pojawiło się kilka plamek. Początkowo myślałem, że uszkodzeniu ulegają pojedyncze subpiksele, bo tylko tak się to wyglądało i w dodatku początkowo bardziej na środku matrycy, gdzie najbardziej podatna na uszkodzenia. Później pojawiły się większe i bliżej brzegów. Ostatnio rozebrałem obudowę, aby zobaczyć jaki model matrycy siedzi, aby ew. wymienić na nową (i matową) i okazało się, że w kilku miejscach puściło klejenie folii uszczelniającej matrycę.

kurczeblade
01-08-2016, 08:58
kurz w domu odpada, miałem przez wiele lat w tym samym miejscu różne monitory, nawet te najtańsze z marketów i nie było takiego problemu.

Tom01
01-08-2016, 09:52
No to proponuję skonsultować z serwisem. Widziałem setki CS-ów 240 w pełnej rozpiętości wiekowej, od pierwszych egzemplarzy do dzisiejszych i nie widziałem problemu z kurzeniem się matrycy wewnątrz. Jakaś przyczyna być musi, ale nie jestem w stanie zdalnie pomóc.

Edeltraud87
04-08-2016, 17:47
Dokładnie, zgłoś się do serwisu.

kurczeblade
14-08-2016, 14:02
Przez 3-4 msc nie mogę zrobić sobie przerwy od monitora. Będę wysyłał na zimę.

KaarooL
18-08-2016, 10:15
W sumie nieźle, dopiero co kupiłeś i już syf w środku...

sebapl
02-11-2016, 09:19
Witam. I umie przyszedł czas na wymianę zasłużonego Eizo s1931 na coś nowszego. Mam prośbę o doradzanie w sprawie zakupu następcy. Mam dwa typy Eizo Cs240 czy jego następcę Eizo Cs2420. Z góry dziękuję za doradzanie. Pozdrawiam.

Wysyłane z mojego ALE-L21 za pomocą Tapatalk 2

Tom01
02-11-2016, 12:37
Następcą S1931, choć dość gruntownie zmodernizowanym jest właśnie CS2420, także wybór jest ok. CS240 już nie ma.

ksh
04-11-2016, 14:14
Jak na 32" to tani ale ciekawe czy to coś warte faktycznie http://www.frazpc.pl/aktualnosci/932961,philips-328p6vjeb---monitor-4k-dla-profesjonalistow-i-nie-tylko.html

Merde
04-11-2016, 14:32
Jak na 32" to tani ale ciekawe czy to coś warte faktycznie http://www.frazpc.pl/aktualnosci/932961,philips-328p6vjeb---monitor-4k-dla-profesjonalistow-i-nie-tylko.html
Cóż to takiego: Odwzorowanie palety barw: 95% NTSC?

Tom01
04-11-2016, 14:41
To jest bardzo precyzyjne określenie niczego.

wilk325
04-11-2016, 14:42
To chyba dla profesjonalistów od grania i oglądania tv amerykańskiej (NTSC). No i szumne 4K, a tu tylko 3840x2160 pikseli :(

jaś
04-11-2016, 16:00
Cóż to takiego: Odwzorowanie palety barw: 95% NTSC?

amerykanie skrót NTSC tłumaczą jako "never the same color" :) więc pewnie to świetny miernik odwzorowania barw :mrgreen:

Merde
04-11-2016, 16:07
+1 jaś :-)

Tibi7
04-11-2016, 16:17
Znalazłem takie coś.....

Ale ta informacja nie wyjaśnia czy przestrzeń NTSC pokrywa AdobeRGB...

Niby gdy tu 93% NTSC to 98% AdobeRGB, nie oznacza że 95% NTSC to około 99-100% AdobeRGB....

Takie trochę zmylenie tropu.

Inne firmy szczycą się ile to pokrywają przestrzeni odnośnie Adobe lub inne...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/11/57ca14a02cc7499f710d02ad9cc03596-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161104/57ca14a02cc7499f710d02ad9cc03596.jpg)

Wysłane z mojej "szklanej kuli" ;-)

Sin
06-11-2016, 00:26
No i szumne 4K, a tu tylko 3840x2160 pikseli :(

Ale o co Ci chodzi?

There are two main 4K resolution standards:

- The DCI 4K resolution standard, which has a resolution of 4096 × 2160 pixels (256:135, approximately a 1.9:1 aspect ratio). This standard is widely respected by the film and video production industry. The DCI 4K standard has twice the horizontal and vertical resolution of DCI 2K.

- UHD-1, or ultra-high-definition television (UHDTV), is the 4K standard for television and computer monitors. UHD-1 is also called 2160p since it has twice the horizontal and vertical resolution of 1080p. It has a resolution of 3840 × 2160 (16:9, or approximately a 1.78:1 aspect ratio). UHD-1 is used in consumer television and other media, e.g. video games.

ksh
06-11-2016, 11:08
Ale o co Ci chodzi?
Do tej pory oznaczenie rozdzielczości było 480p, 560p, 720p, 1080p, a teraz nie ma 2160p tylko marketingowe 4K.

Tom01
06-11-2016, 13:33
Do tej pory oznaczenie rozdzielczości było 480p, 560p, 720p, 1080p, a teraz nie ma 2160p tylko marketingowe 4K.

W monitorach nigdy w życiu nie było żadnego "p". Oznaczenie np 1080p albo często spotykane na jakichś benchmarkach czy pure.pc, kuriozalne 1440p, czyli ilości linii wywodzą się z techniki telewizyjnej, więc siłą rzeczy nie dotyczą techniki monitorowej. Jako że linia w monitorach nie istnieje jako nośnik informacji, podawanie rozdzielczości "p" czy "i" również traci sens. Quasi-oznaczenia tego typu powstają na forach ignorantów, w celu podniesienia rangi wypowiedzi. No bo przecież np 1920x1080 brzmi tak mało fachowo.

Ale o co Ci chodzi?

O to chodzi, że 4K to 4096x2160. Podając 3840x2160 bardziej poprawnie byłoby UHD.

PiKa
06-11-2016, 18:55
Nie wiem dlaczego piszesz, że "p" czy "i" jest kuriozalne. Ja 1080p czytam jako 1080 pixeli i jest to poprawne skrótowe oznaczenia rozdzielczości cośtam x 1080 (niestety nigdy nie pamiętam ile to jest to cośtam). A z "i" spotkałem się przy oznaczeniu liczby klatek na sekundę, np 50i, co pochodzi od "interlaced" czyli z przeplotem.

ksh
06-11-2016, 19:07
4K przywędrowało z marketingu TV ale przyjeło się tak samo jak 1080p w monitorach, nie zmienia to faktu że określenie 4K lepiej się sprzedaje niż 2160p czy UHD.

Tom01
06-11-2016, 19:16
Nie wiem dlaczego piszesz, że "p" czy "i" jest kuriozalne.

Użyłem słowa "kuriozalne" w kontekście 1440p, czyli pseudofachowej translacji rozdzielczości 2560x1440 na postać nowo-mowy. Dlaczego kuriozalne? Bo, o ile standard 1080p istnieje i można mówić o niezbyt mądrym małpowaniu to 1440p w ogóle nie istnieje. ;)

ksh
06-11-2016, 19:32
1440p nie istnieje ale kto wie co oznacza WQHD ? :)

PiKa
06-11-2016, 23:45
Jak to nie istnieje? A to https://www.amazon.com/s?rh=n:1292115011,p_n_feature_keywords_two_browse-bin:6570749011 ?

ksh
07-11-2016, 00:40
Sam mam monitor 2560x1440 ale chodzi o to że nie istnieje coś takiego jak format 1440p oficjalnie, jest za to WQHD.

Sin
08-11-2016, 00:05
Nie wiem dlaczego piszesz, że "p" czy "i" jest kuriozalne. Ja 1080p czytam jako 1080 pixeli i jest to poprawne skrótowe oznaczenia rozdzielczości cośtam x 1080 (niestety nigdy nie pamiętam ile to jest to cośtam). A z "i" spotkałem się przy oznaczeniu liczby klatek na sekundę, np 50i, co pochodzi od "interlaced" czyli z przeplotem.
'p' nie pochodzi od piksela, tylko od słowa 'progressive' - oznacza, że obraz jest wyświetlany w każdej linii, natomiast 'i' mówi, że jest wyświetlany w pionie co drugą linię. Te oznaczenia nie mają nic wspólnego z liczbą wyświetlanych klatek. Tom01 poczynił słuszną uwagę - system przeplotu został stworzony dla telewizji, więc dodawanie przy monitorze, że chodzi o skanowanie progresywne jest zbyteczne.

O to chodzi, że 4K to 4096x2160. Podając 3840x2160 bardziej poprawnie byłoby UHD.
No przecież w specyfikacji jest czarno na białym "4K UHD". Niepoprawnie?

PiKa
08-11-2016, 00:21
'p' nie pochodzi od piksela, tylko od słowa 'progressive' - oznacza, że obraz jest wyświetlany w każdej linii, natomiast 'i' mówi, że jest wyświetlany w pionie co drugą linię. Te oznaczenia nie mają nic wspólnego z liczbą wyświetlanych klatek.

Czyli twierdzisz, że nie ma czegoś takiego jak 50i na określenie prędkości wyświetlania?

Sin
08-11-2016, 00:26
50i to 50 klatek z przeplotem lub 25p - 25 klatek bez przeplotu. Tylko jaki to ma związek z dyskusją o nazewnictwie rozdzielczości?

PiKa
08-11-2016, 00:52
Taki, że pisałem o 50i w kontekście liczby klatek na sekundę, na co ty odpisałeś, że to nie ma nic wspólnego z liczbą wyświetlanych klatek.

advisor
08-11-2016, 22:08
Witam. Takie pytanie do forumowiczów - czy ktoś korzystał z tej oferty na monitory : NEC ColorTuned - piszą, że monitory profesjonalnie skalibrowane do pracy z kolorem. Czy warto rozważyć tą propozycję - jeżeli głownie monitor ma służyć do wszystkiego i dodatkowo do amatorskiej obróbki zdjęć. Wiem jakie są monitory graficzne (mój typ to Cs 240 albo Cs2420 ) - ale pierwszy to jak się spotka używkę a drugi no niestety cena :[ . Więc czy te monitory są czegoś warte ???

Tom01
12-11-2016, 00:21
EA w wersji ColorTuned to w zamierzeniu konkurencja dla Benq SW, Asusów PA i podobnych. Poprawiam im po prostu linearyzację fabryczną. Oczywiście w żadnym wypadku nie należy zestawiać z EIZO CS ani lepszymi.

advisor
12-11-2016, 15:46
Dziękuję za odpowiedź. Chciałem zaznaczyć że interesował mnie monitor NEC EA 245 Wmi ( a z Eizo - CS240 lub 2420) - chyba teraz 24 cale to takie minimum - ale nigdzie nie ma o nim recenzji po zrobionej kalibracji. Głównym priorytetem jest to aby można było na nim pracować komfortowo - czyli nie męczył zbytnio moich oczu przy czytaniu, przeglądaniu stron i oglądaniu filmów a przede wszystkim przy obróbce zdjęć . Myślałem też o Eizo CS230 bo akurat mieści się w moim założonym budżecie razem z NEC Ea 245 Wmi.

Tom01
12-11-2016, 17:30
Przy monitorach pół- i profesjonalnych nie ma w ogóle tematu męczenia oczu. Chodzi o to, że celem istnienia profesjonalnego monitora, jest pokazywanie obrazu tak, jakby był na papierze. Czyli z definicji, nie męczy.

maryna
28-03-2017, 19:00
W takiej cenie szału nie będzie, ale można powalczyć z LG 234 na IPS, w mniej więcej tej cenie będzie ok, skończy Ci się kłopot z kątami przy obróbce.

Vifoto
29-03-2017, 19:53
Może komuś tak informacja się przyda. Korzystałem z dwu monitorów siedemnastek Sony i Dell. Na Sony odpowiedni poziom czerni był nie do uzyskania. Zakupiłem NEC EA244 WMI jako monitor podstawowy (cena z wysyłką 504 zł. stan sklepowy) Monitor podłączony wejściem cyfrowym. Kalibracja Spyderem 4 przebiegła bezproblemowo. Uzyskano 100% pokrycie sRGB. Pole uzyskanego wykresu pokrywa częściowo pozostałe dwie przestrzenie. Del uzyskał poziom 97% sRGB. Do potrzeb amatorskich i dla internetu taki zestaw uważam za wystarczający

nikoniarz
29-03-2017, 20:23
Była już mowa- pokrycie a jakość odwzorowania to dwie różne sprawy.

Merde
29-03-2017, 20:56
Była już mowa- pokrycie a jakość odwzorowania to dwie różne sprawy.

U mnie na wsi mawiają, że pokrycie to jest wtedy, kiedy się byka do krowy przyprowadzi :-P

ksh
29-03-2017, 21:17
Czasami chodzi o eternit na dachu :)

ojmichal
30-03-2017, 12:50
Co myślicie o kupowaniu naprawdę tanich - tak do 200zł, zużytych jakichś neców jako monitor dodatkowy (powiedzmy nie do prac wyłącznie graficznych)?

Hiszpan_MK
30-11-2017, 04:12
Hallo halo, czy temat jeszcze żyje?

Mam do Was sprawę. Ostatnio padł mi drugi monitor i teraz szukam nowego (a właściwie używanego). Monitor miał być głównie do prac biurowych, ale pomyślałem, że skoro już kupuję to niech on będzie choć trochę bardziej do grafiki niż pierwszy lepszy z brzegu. Od razu wyraźnie zaznaczam, że jestem amatorem, nie zarabiam na zdjęciach, więc stosunek jakości do ceny (z przewagą ceny) ma dla mnie pierwszorzędne znaczenie. Co do budżetu, to chciałbym się zmieścić w 300 zł (i nie, że dołóż 100 to będzie lepszy, budżet jest dość sztywny). Wiem, niedużo ale miejcie na uwadze podstawowe zastosowanie które opisałem. Czas też ma dość duże znaczenie, więc szukam monitorów łatwo dostępnych od ręki. Z tego co się zorientowałem czytając ten wątek, to w grę wchodzą głównie monitory Ezio i Nec.

Wstępnie znalazłem takie monitory:
NEC EA223WM
NEC EA221WMe
EIZO EV2333W
EIZO EV2315W
NEC E223W LED
EIZO EV2316W
NEC MultiSync E222W
NEC V221W LED

Wszystkie w przedziale 200-300 zł, z minimum 6-miesięczną gwarancją. Czy któryś z nic ma sens kupić?
Tylko proszę, bez tekstów: "Za 300 zł nie kupisz monitora do obróbki zdjęć" bo doskonale o tym wiem. To ma być monitor do pracy z okazyjnym obrabianiem zdjęć jako funkcja dodatkowa.

Jeśli mielibyście jakieś inne propozycje, chętnie wysłucham :) Tylko takie dostępne od ręki, a nie z szukaniem po necie. Najlepiej bezpośrednie linki do ofert.

mmluty
30-11-2017, 11:19
Jeżeli ma być tanio i szybko to trudno wymagać żeby było dobrze. Rozumiem, że z tych monitorów które wymieniłeś za 300 zł to celujesz w jakieś używane. W takim przypadku, z tego zestawu najlepszy będzie ten który jest najmniej zużyty (najmniej zużyty wyświetlacz). Jakość należy ocenić osobiście przy zakupie, na podstawie jasności świecenia, a nie koniecznie po liczniku przepracowanych godzin, bo z tym jest podobnie jak z licznikami używanych samochodów. Nikt za Ciebie tego nie wybierze, to jest Twoje ryzyko, a szanse na kiepski zakup duże. Najmniejsze ryzyko jest przy zakupie od pierwszego właściciela który posiada dokumenty zakupu.

Nippon
30-11-2017, 14:01
Ja się sparzyłem na sprzęcie poleasingowym kiedyś i do tej pory nie mogę się przekonać do kupna używek. A co ciekawe sklep miał doskonałe opinie (i to również wśród moich znajomych, nie tylko w necie). Pytanie brzmi, czy wydając 300 zł jesteś gotowy na ewentualne rozczarowanie.

Czornyj
30-11-2017, 15:36
Hallo halo, czy temat jeszcze żyje?

Mam do Was sprawę. Ostatnio padł mi drugi monitor i teraz szukam nowego (a właściwie używanego). Monitor miał być głównie do prac biurowych, ale pomyślałem, że skoro już kupuję to niech on będzie choć trochę bardziej do grafiki niż pierwszy lepszy z brzegu. Od razu wyraźnie zaznaczam, że jestem amatorem, nie zarabiam na zdjęciach, więc stosunek jakości do ceny (z przewagą ceny) ma dla mnie pierwszorzędne znaczenie. Co do budżetu, to chciałbym się zmieścić w 300 zł (i nie, że dołóż 100 to będzie lepszy, budżet jest dość sztywny). Wiem, niedużo ale miejcie na uwadze podstawowe zastosowanie które opisałem. Czas też ma dość duże znaczenie, więc szukam monitorów łatwo dostępnych od ręki. Z tego co się zorientowałem czytając ten wątek, to w grę wchodzą głównie monitory Ezio i Nec.

Wstępnie znalazłem takie monitory:
NEC EA223WM
NEC EA221WMe
EIZO EV2333W
EIZO EV2315W
NEC E223W LED
EIZO EV2316W
NEC MultiSync E222W
NEC V221W LED

Wszystkie w przedziale 200-300 zł, z minimum 6-miesięczną gwarancją. Czy któryś z nic ma sens kupić?
Tylko proszę, bez tekstów: "Za 300 zł nie kupisz monitora do obróbki zdjęć" bo doskonale o tym wiem. To ma być monitor do pracy z okazyjnym obrabianiem zdjęć jako funkcja dodatkowa.

Jeśli mielibyście jakieś inne propozycje, chętnie wysłucham :) Tylko takie dostępne od ręki, a nie z szukaniem po necie. Najlepiej bezpośrednie linki do ofert.
Plakietka NEC/EIZO nie ma mocy sprawczej - to wszystko poza EV2333W szroty na TN, nie ma sensu marnować na to 3 stów, bo nie na daje się do fotografii. EV2333 w ostateczności można rozważyć, choć to stara, bieda-VA podświetlana CCFL (świetlówkami), jakością szału nie robi i może już być ostro wypalona.

U moich sąsiadów mają duże ilości poleasingowych NEC EA244WMi w idealnym stanie - matryca IPS, sprzętowa kalibracja, gwarancja wymiany w razie niezadowolenia, oraz 12mcy gwarancji - ale kosztują 500PLN.

Jeśli upierasz się przy 3 stówach, lepiej szukaj czegoś IPS-owego DELL/HP/LG, najlepiej z podświetleniem LED a nie CCFL, bo podświetlenie LED jest trwalsze i generuje mniej awarii.

Hiszpan_MK
30-11-2017, 17:05
Upierać się przy tej kwocie nie upieram, po prostu taki jest budżet ;) Ewentualnie jakby coś było mega wartego, to ze 2 dychy mogę dołożyć.

Czyli lepiej inne marki z IPS niż te co wymieniłem?

Z Delli i LG znalazłem:
DELL P2210
LG E2210
DELL 2208
LG W2242
Dell P2213
Dell U2211
DELL P2212

Znalazłem też na allegro tego NECa o którym wspomniałeś, ale nie jest powiedziane konkretnie co jest wadą, więc raczej bałbym się go kupić...

ksh
30-11-2017, 18:25
Miałem podobną sytuacje jak szef w małej firmie poprosił mnie o zrobienie stanowiska dla grafika, został tylko na koniec zakup monitora, polecałem mu jakieś tańsze NEC/Eizo 24" ale skończyło się na zakupie w Krakowie poleasingowego złomu za właśnie coś 300zł, to się nie nadaje do niczego.

Pawcio1201
30-11-2017, 19:45
Plakietka NEC/EIZO nie ma mocy sprawczej - to wszystko poza EV2333W szroty na TN, nie ma sensu marnować na to 3 stów, bo nie na daje się do fotografii. EV2333 w ostateczności można rozważyć, choć to stara, bieda-VA podświetlana CCFL (świetlówkami), jakością szału nie robi i może już być ostro wypalona.

U moich sąsiadów mają duże ilości poleasingowych NEC EA244WMi w idealnym stanie - matryca IPS, sprzętowa kalibracja, gwarancja wymiany w razie niezadowolenia, oraz 12mcy gwarancji - ale kosztują 500PLN.

Jeśli upierasz się przy 3 stówach, lepiej szukaj czegoś IPS-owego DELL/HP/LG, najlepiej z podświetleniem LED a nie CCFL, bo podświetlenie LED jest trwalsze i generuje mniej awarii.

I warto od nich brać tego neca za 500 do amatorki foto i montażu wideo w premier

pioterkow
30-11-2017, 20:10
Posluchaj kolegi odzaluj te 200 PLN wiecej na sprzet ktory w razie czego mozesz wymienic niz te poleasinowe gowna zajezdzone tak ze szkoda slow...
Sorry ale dla mnie kupowanie "profesjonalnego" monitora do obróbki zdjęć z budżętem 300 PLN to jest jak kupowanie "kiełbasy" za 0,99/kg :(
Chcesz mieć profesjonalnie - to kosztuje. A za 300 PLN to kupisz jakies zajezdzone badziewie ktore wybuchnie CI po podlaczeniu do pradu.
Pozdrawiam. PIotr

nikoniarz
30-11-2017, 20:13

Chyba najlepsza opinia w tym temacie... Aczkolwiek bym nie pożałował dołożenia tych 200 zł bo zapewne jak już kupisz, to zostanie "na dłużej"...

Hiszpan_MK
30-11-2017, 23:15
Tylko zapominacie o tym co napisałem, że muszę kupić jakiś monitor do pracy głównie biurowej, a do zdjęć przy okazji. I mam sztywny budżet. Podejrzewam, że i tak prawie każdy z wymienionych przeze mnie monitorów będzie lepszy, od tego co mam teraz (8-letni, niekalibrowalny monitor w laptopie). Więc poprawę jakości i tak zauważę. Gdybym miał te 200 zł więcej pewnie bym dołożył, ale z pustego to i Salomon nie naleje ;)

Ligo
01-12-2017, 02:07
Ty naprawdę chcesz zaoszczędzić dwie stówki, które wydaje się w Biedronce przy jednych zakupach, na monitor który ma służyć parę lat do pracy? Nie szkoda Ci oczu? Bo okulary pińćset+...

Propozycja Czornyj'a jest bardzo sensowna, żeby nie powiedzieć okazyjna.

Hiszpan_MK
01-12-2017, 09:42
Nie chcę zaoszczędzić 200 zł. Ja po prostu mam +/-300 zł na monitor. Gdybym miał te 200 zł więcej, to bym się nawet nie zastanawiał, tylko brał tego NECa. A tak to muszę szukać czegoś tańszego. Do tej pory pracowałem na starym monitorze, który wg mnie był bardzo dobry (też NEC, ale nie pamiętam jaki dokładnie). A w perspektywie kilku miesięcy mam jeszcze zakup laptopa i wolę tam coś dorzucić, niż do drugiego monitora. I cały czas przypominam, że to ma być ekran głównie do pracy, a do grafiki przy okazji. Po prostu chcę kupić najlepszą opcję z możliwych w tej kwocie, a nie najlepszy używany monitor jaki uda mi się znaleźć bez względu na kwotę.

Czornyj
01-12-2017, 11:16
Upierać się przy tej kwocie nie upieram, po prostu taki jest budżet ;) Ewentualnie jakby coś było mega wartego, to ze 2 dychy mogę dołożyć.

Czyli lepiej inne marki z IPS niż te co wymieniłem?

Z Delli i LG znalazłem:
DELL P2210
LG E2210
DELL 2208
LG W2242
Dell P2213
Dell U2211
DELL P2212

Znalazłem też na allegro tego NECa o którym wspomniałeś, ale nie jest powiedziane konkretnie co jest wadą, więc raczej bałbym się go kupić...

Wpisz w wyszukiwarkę Allegro „Dell hp lg ips led” do 320, bo znowu wypisałeś TNki i świetlówkowce. Dużo tego nie będzie, do tego trochę zabawy z odsiewaniem uszkodzonych i może coś używalnego się trafi. Trzy stówy to niestety nie bardzo jest budżet na coś sensownego, może po prostu dołożyć tą kwotę do laptopa z IPS?

Merde
01-12-2017, 13:18

Ci sąsiedzi to AMSO czy ktoś inny?

Czornyj
01-12-2017, 14:15
Ci sąsiedzi to AMSO czy ktoś inny?

Na szczęście mieszkam w przyjemniejszej okolicy - sąsiedzi to Laurem, otworzyli się dosłownie pod moim biurem :D

pioterkow
01-12-2017, 14:48
Po prostu chcę kupić najlepszą opcję z możliwych w tej kwocie,
W tej kwocie kupisz najwyzej jakieś badziewie przy ktorym stracisz wzrok albo monitor rozpieprzy Ci się za chwilę. A ew. serwis będzie kosztował więcej niż 300 PLN które wydasz.
Naprawde szkoda oczu, zdrowia i nerwów. Jeśli masz tak mało kasy to dla mnie ta opcja o której napisał Kol. Czornyj (monitor za 500) jest najlepsza.
Uwierz mi że nie da się kupić przyzwoitego (nie dobrego!) monitora w kwocie o której piszesz...
Pozdrawiam. Piotr

Hiszpan_MK
01-12-2017, 17:39
Laptopa z IPS na pewno kupię, ale to będzie max 13 calowy, bo zależy mi na mobilności. Dlatego właśnie potrzebuję drugi duży monitor.
Znalazłem tego polecanego NECa za 400 zł i chyba się na niego zdecyduję. Tylko najpierw go muszę sprawdzić. Na co oprócz równomiernego podświetlenia zwrócić uwagę?

pioterkow
01-12-2017, 17:42
Na co oprócz równomiernego podświetlenia zwrócić uwagę?
Zwróć uwagę na ilość godzin które "świecił". Używany monitor - zwłaszca intensywnie używany to moim zdaniem loteria.... I nie polecam CI sprżetów poleasingowych które tyrały w sudiach graficznych albo w skanerowniach...
Jeśli poważnie podchodzisz do swojej pracy/hobby to kup sobie normalny monitor - nawet na jakieś raty. Pamiętaj że jeśłi kupisz trupa to w razie awarii będziesz mógł go wyrrzucić bo kwoty serwisu znacznie przekroczą kwotę zakupu....
Pozdrawiam. Piotr

Czornyj
02-12-2017, 18:14
Zwróć uwagę na ilość godzin które "świecił". Używany monitor - zwłaszca intensywnie używany to moim zdaniem loteria.... I nie polecam CI sprżetów poleasingowych które tyrały w sudiach graficznych albo w skanerowniach...
Jeśli poważnie podchodzisz do swojej pracy/hobby to kup sobie normalny monitor - nawet na jakieś raty. Pamiętaj że jeśłi kupisz trupa to w razie awarii będziesz mógł go wyrrzucić bo kwoty serwisu znacznie przekroczą kwotę zakupu....
Pozdrawiam. Piotr

Ilości godzin to względna kwestia - monitory u sąsiadów miały od 3000 do 10000h nalotu i paradoksalnie ten z 10000h był jednym z najmniej zużytych.

jacekni
24-08-2019, 10:42
Zapytam o cos takiego, nie nówka, ale gwarancja i wogóle. Obawiam się, że może jakaś ściema, ale może ktoś miał z tym sklepem do czynienia.... http://www.sck.pl/product/Monitor-23-LCD-EIZO-EV2335W-IPS-LED-1920x1080-FullHD-DVI-VGA-DisplayPort-PIVOT-glosniki-3-lata-gwarancji/?id=139564 lub ewentualnie taki http://www.sck.pl/product/Monitor-21-5-LCD-LED-Dell-P2217H-FullHD-1920x1080-VGA-HDMI-DisplayPort-USB-Pivot-3-lata-gwarancji/?id=125094 no i jeszcze taki
http://www.sck.pl/product/Monitor-23-LCD-LED-NEC-MultiSync-E233WMi-WideScreen-IPS-1920x1080-FullHD-DisplayPort-DVI-VGA-Audio-3-lata-gwarancji/?id=169451 nadmienić chciałem, że to do amatorskiegu użytku ;-)