Zobacz pełną wersję : tani monitor do obróbki zdjęć
A co ma sklep do rzeczy? Przecież to nie sklep go użytkował ani dotransportował do kraju. Stan zależy od czynników, które są poza wpływem sklepu. Sklep tylko kupuje złom od firm zajmujących się utylizacją, nadaje nową nazwę "poleasingowe" i wystawia oferty.
A co ma sklep do rzeczy? Przecież to nie sklep go użytkował ani dotransportował do kraju. Stan zależy od czynników, które są poza wpływem sklepu. Sklep tylko kupuje złom od firm zajmujących się utylizacją, nadaje nową nazwę "poleasingowe" i wystawia oferty.
Sklep ma to do rzeczy, że można wpłacić pieniądze i towaru nie otrzymać. Przeszedłem przez to kilka miesięcy temu kupując na ceneo telefon i wcale nie po bardzo zaniżonej cenie oczywiście pieniążki przepadły i dlatego przestałem wierzyć w niektórych sprzedawców. Stąd też wzięło się moje pytanie... Przyznam, że mimo wszystko trochę mi rozjaśniłeś sytuację
Przez ceneo i pieniądze przepadły? Jak to możliwe?
- - - - kolejny post - - - - - -
Zapytam o cos takiego, nie nówka, ale gwarancja i wogóle. Obawiam się, że może jakaś ściema, ale może ktoś miał z tym sklepem do czynienia.... http://www.sck.pl/product/Monitor-23-LCD-EIZO-EV2335W-IPS-LED-1920x1080-FullHD-DVI-VGA-DisplayPort-PIVOT-glosniki-3-lata-gwarancji/?id=139564 lub ewentualnie taki http://www.sck.pl/product/Monitor-21-5-LCD-LED-Dell-P2217H-FullHD-1920x1080-VGA-HDMI-DisplayPort-USB-Pivot-3-lata-gwarancji/?id=125094 no i jeszcze taki
http://www.sck.pl/product/Monitor-23-LCD-LED-NEC-MultiSync-E233WMi-WideScreen-IPS-1920x1080-FullHD-DisplayPort-DVI-VGA-Audio-3-lata-gwarancji/?id=169451 nadmienić chciałem, że to do amatorskiegu użytku ;-)
Moim zdaniem to normalny złomownia jakich wiele u nas.
DeadPixel
24-08-2019, 22:22
Przez ceneo i pieniądze przepadły? Jak to możliwe?
Moim zdaniem to normalny złomownia jakich wiele u nas.Integrację z Ceneo i innymi porównywarkami może sobie zapodać każdy sklep. Sklep widmo również [emoji16]
Pewnie wybrał przez Ceneo, a kupił bezpośrednio w sklepie. Tak obstawiam.
Integrację z Ceneo i innymi porównywarkami może sobie zapodać każdy sklep. Sklep widmo również [emoji16]
Pewnie wybrał przez Ceneo, a kupił bezpośrednio w sklepie. Tak obstawiam.
Źle obstawiasz :-P sklep miał NA CENEO duuużo pozytywnych ocen, ale okazało się, że w czasie, gdy kupowałem ja i wielu innych klientów, nagle sklep zniknął. Ani policja ani bank nie były w stanie zrobić czegokolwiek, aby odzyskać pieniądze, nie tylko moje oczywiście. Namierzono go oczywiście, ale serwer gdzieś w Skandynawii i na tym się wszystko zakończyło...
Jak ten sklep się nazywał ?
spiritus
27-08-2019, 21:45
Co powiecie o monitorze NEC EA244 1920x1200 24" za 330zł? :D
Mam taką możliwość aby to sobie kupić.
Ogólnie to obrabiam na laptopie MSI.
Ale to ze złomu jakiegoś czy od pewnej osoby ?
Banderas
27-08-2019, 23:28
Co powiecie o monitorze NEC EA244 1920x1200 24" za 330zł? :D
Mam taką możliwość aby to sobie kupić.
Ogólnie to obrabiam na laptopie MSI.
Kilka tygodni temu kupiłem właśnie ten monitor w tej cenie w Krakowie i okazał się monitorem z nalotem niecałe 3000 h.
75 cd/m2 na ekranie przy nastawie 27 z palca. Bardzo równomierny. Sprzętowo skalibrowany daje rzeźnika prawie idealnego
nie gorszego jak mam na 2090Uxi. Natomiast potwierdza się to co piszą o słabej liniowości. W moim przypadku natywna
średnia gamma przed kalibracją była około 1,9. Za te pieniądze zdecydowanie polecam. Monitor zmawiałem pocztą.
Monitor początkowo w zamyśle miał służyć do przeglądania internetu. W tej chwili widzę że spokojnie mogę go używać
do obróbki swoich zdjęć. Zapewne nie każdy grafik będzie tak dobrze oceniał ten monitor ale w przypadku moim
i moich zdjęć (pejzaż ew. street) nie widzę jego wad.
W takich "złomowniach" mogą być czasem całkiem przyzwoite egzemplarze, ale żeby zrobić jako taki udany zakup to trzeba to zobaczyć na miejscu i mieć trochę pojęcia jak to ocenić. Z drugiej strony trudno kupić NEC EA244 ktory będzie wyświetlał gorzej niż używany laptop, a ekran bez porównania większy więc ryzyko straty 300 zł jest niewielkie.
https://www.senetic.pl/product/60003813
1832zł
https://www.senetic.pl/product/60003813
1832zł
Mają promkę, z kodem można kupić nawet za 1599zł ;)
O rzesz... przepłaciłem :D
spiritus
29-08-2019, 00:25
No właśnie ten monitor to z takiej "szrotowni" ale ogarniętej i cieszącej się dobrą opinią w okolicy.
1600 pln kurcze... nie widzi mi się wydawać teraz tyle :D
No właśnie ten monitor to z takiej "szrotowni" ale ogarniętej i cieszącej się dobrą opinią w okolicy.
1600 pln kurcze... nie widzi mi się wydawać teraz tyle :D
Kup u moich sąsiadów w laurem.pl - pół internetu kupiło tam EA244WMi i jest zadowolone. Jak chcesz mogę ci go dodatkowo skalibrować sprzętowo przed wysyłką (mam biuro w tym samym apartamentowcu).
spiritus
29-08-2019, 11:23
Kup u moich sąsiadów w laurem.pl - pół internetu kupiło tam EA244WMi i jest zadowolone. Jak chcesz mogę ci go dodatkowo skalibrować sprzętowo przed wysyłką (mam biuro w tym samym apartamentowcu).
Oo... super.
Odezwę się w następnym tygodniu pewnie :)
Kasandra
07-09-2019, 15:23
Jak ze szrotowni?Sama się zastanawiam nad tym monitorem.
Bo cena super.
Tylko jak to jest z tą nierówną bielą? Częsty problem?
I podobno skalibrowane przez Czornyja;-)
Trafiają się działające i niekoniecznie. Pamiętajmy, że to przebieranie w złomie, nie należy się spodziewać, że to jakaś nieprawdopodobna okazja. Przeszło przez moje ręce sporo tych monitorów. Całkowicie sprawne można policzyć na palcach. Reszta np taka:
30386
Kasandra
07-09-2019, 15:34
No ale czemu w złomie?
To one nie są nowe?
No ale czemu w złomie?
To one nie są nowe?Taak, nowe EA244WMi za mniej niż 4 stówki?
Jaki to kod?
Dobra, już widzę. ?
No ale czemu w złomie?
To one nie są nowe?
To jest sprzęt utylizowany, nie żaden nowy. Na zachodzie są bogatsze firmy i jak wymieniają całość sprzętu to trafia toto do nas, jako "poleasingowe". Jeśli ktoś nie wierzy, niech popatrzy uważnie po nalepkach ewidencyjnych w ogłoszeniach takiego sprzętu, nie tylko monitorów, ale komputerów, drukarek itd. Potem proszę sprawdzić w internecie co to za firmy z tych nalepek. Nie bądźcie zaskoczeni, kiedy okaże się, że to podmioty zajmujące się utylizacją złomu elektronicznego. Nie odbierajcie to jako odstręczanie, można faktycznie w tym znaleźć rodzynki. Jakiś czas temu namierzyłem kolorową drukarkę laserową z przebiegiem 2 tys stron za 1/10 ceny nowej. Z ostatniego "wysypu" EA244WMi trafiłem na monitor który pracował 400h a stał wyłączony 20 000h. Także da się coś znaleźć ciekawego, ale nie czarujmy się, nie jest okazjami 2000 ofert z Allegro.
Kasandra
07-09-2019, 19:53
1600zł a nie 400.
Więc dalej nie rozumiem czemu złom?
Mówię o promocji z Czornyjem;-)
Wyprzedaż resztek EA275WMi to monitory nowe. Wyprzedaż EA244WMi to "poleasingowe".
Kasandra
07-09-2019, 20:53
Ja chcę tego EA275WMi, ale sie boję, bo wyczytałam, że może mieć różne odcienie bieli w różnych miejscach.
Często to się zdarza?
Nieczęsto, ale nikt nie da gwarancji co jest w zapakowanym pudle.
nikoniarz
07-09-2019, 22:16
Ja chcę tego EA275WMi, ale sie boję, bo wyczytałam, że może mieć różne odcienie bieli w różnych miejscach.
Często to się zdarza?
To zwykła masówka tylko napis inny. Próbują to coś kreować na zupełnie inny produkt niż jest z natury. Ale wybór zawsze należy do Ciebie. Ze swojej strony polecqm skonfrontować zakup z innym produktem w tej cenie. Możesz się zdziwić.
Nie, to nie jest zwykła masówa. EA275WMi ma kalibrację sprzętową opartą o 14 bitowy LUT i stabilizację podświetlenia. Ogólnie jest to monitor o konstrukcji jaką miały monitory profesjonalne sprzed kilku lat.
nikoniarz
07-09-2019, 22:42
Tak, tak Tomaszu, Twoją śpiewkę można przewidzieć...
Mam przytoczyć Twój cytat odnośnie mojego PA272W w kwestii 14bit?
Kasandra
07-09-2019, 22:45
Ja się nie znam, muszę kupić monitor, a tu cena jest bardzo dobra.
Kupię coś lepszego w tej cenie?
Nowego;-)
nikoniarz
07-09-2019, 22:48
Ja się nie znam, muszę kupić monitor, a tu cena jest bardzo dobra.
Kupię coś lepszego w tej cenie?
Nowego;-)
Kupuj i używaj. Jeśli sam stwierdzisz, że Cię ogranicza to poszukasz lepszego.
Kasandra
07-09-2019, 23:09
Sama jak już;-)
Nie mam pieniędzy, żeby kupować na testy i sprzedawać jak mi się nie sprawdzi, dlatego pytam.
Czornyj
To jeszcze aktualne ???
Czornyj
To jeszcze aktualne ???
Teraz jest odrobinę drożej, ale i tak nieźle:
https://www.senetic.pl/product/60003813?utm_source=tradetracker&utm_medium=cps
Kod rabatowy: #czornyj = 1 663,65 zł brutto
Teraz jest odrobinę drożej, ale i tak nieźle:
https://www.senetic.pl/product/60003813?utm_source=tradetracker&utm_medium=cps
Kod rabatowy: #czornyj = 1 663,65 zł brutto
Dzięki, Wypełniasz cały formularz zamówienia aby zobaczyć cenę z rabatem ? spróbowałem zatwierdzić sam kod i nic z tego.
Dzięki, Wypełniasz cały formularz zamówienia aby zobaczyć cenę z rabatem ? spróbowałem zatwierdzić sam kod i nic z tego.
Nie, w punkcie 3 (Dodatkowe informacje) masz pole na kod rabatowy. Wkleiłem, wcisnąłem zatwierdź i przeliczyło.
Nie wypełniałem formularza, bo ja ten monitor już mam od paru miesięcy.
Trochę rynek dorzucił monitorów od czasu pierwszego komentarza .
Może w tej cenie albo i tańszej są jakieś rozsądne monitory ?
Może ktoś testował ?
Nie, w punkcie 3 (Dodatkowe informacje) masz pole na kod rabatowy. Wkleiłem, wcisnąłem zatwierdź i przeliczyło.
Nie wypełniałem formularza, bo ja ten monitor już mam od paru miesięcy.
Dzięki :)
kisielku
09-04-2020, 18:42
Kup u moich sąsiadów w laurem.pl - pół internetu kupiło tam EA244WMi i jest zadowolone. Jak chcesz mogę ci go dodatkowo skalibrować sprzętowo przed wysyłką (mam biuro w tym samym apartamentowcu).Cześć. Zastanawiam się nad drugim monitorem (mam asusa vs239) wiec żaden z niego wypas. Robie zdjęcia amatorsko. Potrzebuję drugi monitor do CADA wiec pomyślałem ze mógłby służyć do obróbki. Widze ze maja cały czas je za ok 500zł. Czy jest opcja żebyś ogarnął mi temat j.w.?
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Hej,
Muszę kupić nowy monitor do pracy, przy okazji chcę, żeby służył mi do obróbki zdjęć - bardzo amatorskiej ;) Max budżet 1500 PLN. W grę wchodzi tylko nowy monitor.
Rozważam 2 modele Eizo i jeden BenQ. BenQ kusi większą rozdzielczością i rozmiarem (większy o cal). Za to Eizo to obok NEC pierwsze co przychodzi do głowy, gdy myśli się o monitorze pod obróbkę ;) Choć z drugiej strony, wymienionych monitorów sam Eizo nie promuje jako fotograficznych, więc nie wiem czy przy tej klasie sprzętu warto kierować się marką? Miał ktoś z Was może doświadczenie z tymi monitorami?
Eizo FlexScan EV2451
Eizo FlexScan EV2460
BenQ PD2500Q
Kilka stów drożej, ale prawdziwy monitor do fotografii, nie udawany:
NEC EA245WMi-2 COLOR
EIZO CS2410
Tomaszek1
09-01-2021, 14:47
Przeglądam ten wątek i większość monitorów jakie polecacie to kwoty ok 2000zł.
Istnieje jakiś monitor godny polecenia w kwocie do 1500zł?
Zastanawiam się nad:
Philips 276E8VJSB/00 4K
lub
ASUS ProArt PA278QV
Wolał bym tego pierwszego z względu na 4k
Ale tak naprawdę nie znam się na tym aparat kupiłem 2 miesiące temu i potrzebuję monitora do obróbki zdjęć ponieważ jak obrobię zdjęcie na laptopie to po wydruku wygląda tragicznie mimo tego że na ekranie laptopa wygląda dobrze. Próby kalibracji niewiele dały a tak naprawdę to nic nie zmieniły.
Monitor na początku będzie podpinany do laptopa może kiedyś zakupię komputer ale to będzie za jakiś czas pewnie długi.
Ani Asus ani Philips nie popełnił do tej pory nawet amatorskiego monitora fotograficznego.
...
Próby kalibracji niewiele dały a tak naprawdę to nic nie zmieniły.
...
Chcesz to poprawić kupując monitor bez możliwości kalibracji (czy z ograniczoną)?
Popatrz na NEC, nawet wersja bez prekalibracji będzie lepsza a w przyszłości można go skalibrować.
https://graficzne.pl/k455,monitory-foto-wideo.html?p[]=32
sokolnik
09-01-2021, 17:36
Ani Asus ani Philips nie popełnił do tej pory nawet amatorskiego monitora fotograficznego.
Mam monitor NEC EA 244WMi kupiony w 2014 r.
Czy trzeba, należy go po takim czasie kalibrować? Czy to już bez sensu, bo sztuka wypalona? Monitor w normalnym amatorskim użytkowaniu.
Mam monitor NEC EA 244WMi kupiony w 2014 r.
Czy trzeba, należy go po takim czasie kalibrować? Czy to już bez sensu, bo sztuka wypalona? Monitor w normalnym amatorskim użytkowaniu.
Nie sądzę, aby po takim okresie się "wypalił". Podświetlenie LED jest bardziej trwałe od lamp CCFL. Na 100% jasności raczej nie użytkujesz monitora bo świeciłby zbyt mocno (chyba, że tak jest, to mogłoby świadczyć o wypaleniu podświetlenia). Co do kalibracji to po takim okresie pewnie by się przydała. Możesz sprawdzić jak wyświetlają Ci się trzy pierwsze obrazki na tej stronie klik (https://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6), będzie to jakaś podpowiedź.
Bartolini82
09-01-2021, 18:20
Hej,
Muszę kupić nowy monitor do pracy, przy okazji chcę, żeby służył mi do obróbki zdjęć - bardzo amatorskiej ;) Max budżet 1500 PLN. W grę wchodzi tylko nowy monitor.
Rozważam 2 modele Eizo i jeden BenQ. BenQ kusi większą rozdzielczością i rozmiarem (większy o cal). Za to Eizo to obok NEC pierwsze co przychodzi do głowy, gdy myśli się o monitorze pod obróbkę ;) Choć z drugiej strony, wymienionych monitorów sam Eizo nie promuje jako fotograficznych, więc nie wiem czy przy tej klasie sprzętu warto kierować się marką? Miał ktoś z Was może doświadczenie z tymi monitorami?
Eizo FlexScan EV2451
Eizo FlexScan EV2460
BenQ PD2500Q
Nie wiem jaką masz pracę i jakiego ekranu potrzebujesz. Ja osobiście, wolałbym ekran większy niż to co wymieniasz. Do amatorskiej obróbki wystarczy Ci monitor z odwzorowaniem RGB w okolicach 96%. Ja w swoim mam chyba nawet mniej i żyję :) Za to nie wyobrażam sobie teraz ekranu mniejszego niż 32". Komfort pracy na takim jest niesamowity. Oczywiście, pod warunkiem, że rozdzielczość to min. 2560x1440 przy takiej wielkości ekranu. Bo może być ta sama wielkość, ale mniejsza rozdzielczość, a tym samym to co widać (ekran roboczy) byłoby tym samym co przy ekranie np. 24" w tej samej rozdzielczości.
Ja generalnie nie chcąc wydawać dużej kasy na monitor, wybrałem takie rozwiązanie. Nie wiem natomiast co dla Ciebie jest priorytetem, więc tylko podpowiadam :)
Do amatorskiej obróbki wystarczy Ci monitor z odwzorowaniem RGB w okolicach 96%.
A jaki tu niby jest związek? Przecież owe procenty to tylko i wyłącznie, mniej więcej, nasycenia. Nie mówią nic o wiarygodności wyświetlania.
Hej,
Eizo FlexScan EV2451
Eizo FlexScan EV2460
BenQ PD2500Q
NEC EA231WU lub EA241WU - oba mają 14-o bitową LUT z możliwością sprzętowej kalibracji przy pomocy SpectraView II, więc w zastosowaniach foto są dokładniejsze od biurowych Eizo/Bęku
Bartolini82 Oczywiście używaj czego chcesz i z czym Ci wygodnie, ale taki wpis sugeruje %RGB jako kluczowy parametr. Tak nie jest. Możesz mieć i 110% sRGB, ale co z tego jak np. zieleń będziesz miał jak kombinezon kosmity i ograniczone możliwości regulacji? Kolega zadający pytanie drukuje zdjęcia a to już wymaga trochę od monitora.
Bartolini82
09-01-2021, 18:48
A jaki tu niby jest związek? Przecież owe procenty to tylko i wyłącznie, mniej więcej, nasycenia. Nie mówią nic o wiarygodności wyświetlania.
To nie są tylko % :)
Skala odwzorowania uzmysławia co zobaczysz na monitorze, a czego nie :) Generalnie, przejścia tonalne. Jak masz monitor z wysokim % RGB to mając kolory, które nieznacznie się różnią (np. biały przechodzący w iluś tam stopniach w szarości) to zobaczysz te przejścia i odcienie pośrednie. Natomiast przy słabym %RGB będziesz widział np. tylko wyjściową biel, a później efekt końcowy w postaci szarości. Te pośrednie kolory będą niewidoczne, zleją się i będziesz je widział albo jako białe albo szare. Taka jest różnica :)
To nie są tylko % :)
Skala odwzorowania uzmysławia co zobaczysz na monitorze, a czego nie :)
Sorry kolego, ale to jest bzdura jak stąd do Księżyca.
Dokładniej, owe procenty mówią, mocno zgrubnie, na ile nasycenia, gęstość optyczna najbardziej nasyconych odcieni jakie monitor może wyświetlić, są podobnie nasycone jak skrajne w sRGB. Przy czym mowa jest WYŁĄCZNIE o stopniu nasycenia, nie o wierności. Nawet nie jest istotne czy mowa o takim samym kolorze.
Bartolini82
09-01-2021, 19:06
Bartolini82 Oczywiście używaj czego chcesz i z czym Ci wygodnie, ale taki wpis sugeruje %RGB jako kluczowy parametr. Tak nie jest. Możesz mieć i 110% sRGB, ale co z tego jak np. zieleń będziesz miał jak kombinezon kosmity i ograniczone możliwości regulacji? Kolega zadający pytanie drukuje zdjęcia a to już wymaga trochę od monitora.
Przecież napisałem w swoim poście, że NIE WIEM DO JAKIEJ PRACY ON TO POTRZEBUJE. Skąd mam wiedzieć, że on coś drukuje itp. Dlatego podsunąłem pomysł, że może lepiej iść w większy ekran, oferujący większą przestrzeń roboczą, co jest zdecydowanie fajnym rozwiązaniem, m.in. przy obróbce zdjęć. Choć jest to oczywiście uzależnione od tego jaką pracę ktoś wykonuje. Ja np. mam wiecznie otwartych po kilkanaście albo i więcej zakładek. Wygodniej mi to ogarniać na dużym ekranie, gdzie mam to wszystko na 1 pasku itp.
Sorry kolego, ale to jest bzdura jak stąd do Księżyca.
Dokładniej, owe procenty mówią, mocno zgrubnie, na ile nasycenia, gęstość optyczna najbardziej nasyconych odcieni jakie monitor może wyświetlić, są podobnie nasycone jak skrajne w sRGB. Przy czym mowa jest WYŁĄCZNIE o stopniu nasycenia, nie o wierności. Nawet nie jest istotne czy mowa o takim samym kolorze.
No, nie spotkałem się z taką teorią o jakiej piszesz, że %SRGB określa tylko stopień nasycenia kolorów...
Przecież napisałem w swoim poście, że NIE WIEM DO JAKIEJ PRACY ON TO POTRZEBUJE. Skąd mam wiedzieć, że on coś drukuje itp. Dlatego podsunąłem pomysł, że może lepiej iść w większy ekran, oferujący większą przestrzeń roboczą, co jest zdecydowanie fajnym rozwiązaniem, m.in. przy obróbce zdjęć. Choć jest to oczywiście uzależnione od tego jaką pracę ktoś wykonuje. Ja np. mam wiecznie otwartych po kilkanaście albo i więcej zakładek. Wygodniej mi to ogarniać na dużym ekranie, gdzie mam to wszystko na 1 pasku itp.
Odnoszę wrażenie, że rzucasz radami nie mając za bardzo pojęcia o czym piszesz. Więc może lepiej się powstrzymać, jeżeli już dwie doświadczone osoby napisały Ci, że piszesz bzdury jak stąd do księżyca. Po prostu wprowadzasz kogoś w błąd. Piszesz o pokryciu 96% RGB? Jakiego RGB? sRGB czy AdobeRGB bo to istotna różnica. Większy ekran spoko, oczywiście pomaga, tylko odnoszę wrażenie, że to co widzisz na swoim ekranie - nawet bardzo duże i możliwe do ogarnięcia na pierwszy rzut oka - niewiele ma wspólnego z rzeczywistym wyglądem zdjęć, więc do obróbki fotografii nie nadaje się kompletnie. Tytuł wątku brzmi "Tani monitor do obróbki zdjęć" więc chyba wiadomo do jakiej pracy kolega potrzebuje ten monitor - 32 cale do obróbki zdjęć nie będzie tanie, nie będzie nawet drogie, będzie kosmicznie drogie. Więc jeżeli mówimy o tanim monitorze do obróbki zdjęć to raczej sugerowałbym wybrać mniejszy, a poprawnie wyświetlający kolory, na którym widać co robisz. Czyli nie 32 cale na których nic nie widać (mówię o kolorach) a 22 lub 24 ale z porządną matrycą, możliwością kalibracji sprzętowej, równomiernym podświetleniem i liniowością... O rozmiarze w tym przypadku decydowałbym na końcu.
No, nie spotkałem się z taką teorią o jakiej piszesz, że %SRGB określa tylko stopień nasycenia kolorów...
To nie jest teoria, tylko tłumaczę jak jest naprawdę, nie w reklamie. :)
...No, nie spotkałem się z taką teorią o jakiej piszesz, że %SRGB określa tylko stopień nasycenia kolorów...
To nie jest teoria, tylko tłumaczę jak jest naprawdę, nie w reklamie. :)
Również z taką teorią się nie spotkałem. Jak dla mnie, przykładowo przestrzeń Adobe RGB od sRGB różni się zakresem możliwych do wyświetlenia kolorów ("odcieni" kolorów). Chyba się zgodzimy, że gamut Adobe RGB to szersza, większa, przestrzeń od sRGB. Zwłaszcza różnice są w zieleniach. W sumie jak ktoś woli może to nazwać nasyceniem...
Gamut to zakres jasności i nasyceń, zależnie od osi w przestrzeni trójwymiarowej. Procentowe odniesienie używane w reklamach oznacza tylko i wyłącznie stosunek objętości bryły przestrzeni monitora względem objętości przestrzeni odniesienia. Kompletnie nie ma mowy o ich kształcie i wzajemnej części wspólnej. Przy monitorach profesjonalnych podaje się dodatkowy parametr, procentową część wspólną z przestrzenią odniesienia, ale to jest ogromna rzadkość.
Bartolini82
09-01-2021, 19:41
Również z taką teorią się nie spotkałem. Jak dla mnie, przykładowo przestrzeń Adobe RGB od sRGB różni się zakresem możliwych do wyświetlenia kolorów ("odcieni" kolorów). Chyba się zgodzimy, że gamut Adobe RGB to szersza, większa, przestrzeń od sRGB. Zwłaszcza różnice są w zieleniach. W sumie jak ktoś woli może to nazwać nasyceniem...
Dokładnie. Ja też do tej pory spotykałem się z zakresem, a nie nasyceniem. W dodatku pamiętam, że jak sam zmieniałem monitor to dużo o tym wszystkim czytałem. Więc to raczej nie kwestia reklam. Trafiłem też wtedy na fajną stronę, na której był przykład, o którym pisałem. Czyli zakres barw widzialnych przy różnym stopniu skali %SRGB jaką miał monitor. Pamiętam, że faktycznie, na starym tych odcieni było dużo mniej widocznych niż je zobaczyłem później na nowym monitorze. Więc, coś jednak w tym jest, a nie zwykła reklama. Niestety teraz zacząłem szperać po necie i nie mogę trafić na tą stronkę :/
No i tak jak piszesz, ARGB ma szerszy zakres, a SRG jest zawężony, co widać nawet na przykładach wielu materiałów, gdzie przedstawiają to niejako trójkąt w trójkącie. Jednak jak dla mnie, zakres a nasycenie to jednak dwie różne sprawy. Choć w sumie poniekąd jak się zastanowić to na upartego...przy nasyceniu zmieni się kolor, więc tym samym niejako zakres. A jeśli to miałeś Tom01 na myśli, to myśleliśmy o tym samym.
Również z taką teorią się nie spotkałem. Jak dla mnie, przykładowo przestrzeń Adobe RGB od sRGB różni się zakresem możliwych do wyświetlenia kolorów ("odcieni" kolorów).
Zwłaszcza różnice są w zieleniach. W sumie jak ktoś woli może to nazwać nasyceniem...
Weź pod uwagę, że kolor ma nie jeden tylko parametr. Jest jeszcze odcień i jasność. Więc jeżeli monitor wyświetla nawet 100% nasycenia koloru w danej przestrzeni to nie znaczy, że resztę parametrów wyświetla prawidłowo. Dlatego nawet jeżeli dana - powiedzmy, ze przytoczona przez Ciebie zieleń - ma 100 % nasycenia, to nie znaczy, że jest to zieleń prawidłowo odwzorowana. Stąd podane prze Bartolini82 kryterium bazowania na % pokryciu RGB (pytanie jeszcze o jakie RGB mu chodzi) jest bzdurą, tak jak wcześniej napisał Tom01
... Przy monitorach profesjonalnych podaje się dodatkowy parametr, procentową część wspólną z przestrzenią odniesienia, ale to jest ogromna rzadkość.
Nie, nie jest to rzadkość. Podawane jest to też często dla nieprofesjonalnych monitorów.
Nie, nie jest to rzadkość. Podawane jest to też często dla nieprofesjonalnych monitorów.
Pokaże Pan jakiś przykład? :)
Nie ma to za bardzo sensu, ale proszę.
Producent tego nieprofesjonalnego monitora podaje pokrycie dla Adobe RGB (procentową część wspólną z przestrzenią odniesienia) na poziomie 99%.
Tu po kalibracji do przestrzeni natywnej :
Na obrazku linią przerywaną jest oznaczona przestrzeń Adobe RGB dla porównania.
47196
Jak widać pomimo, że natywna przestrzeń monitora w wielu odcieniach koloru wykracza poza gamut Adobe RGB, jest podane 99%, bo nieco pewnie brakuje w niebieskich barwach do pełnego pokrycia gamutu aRGB.
Wiem, że będzie to zanegowane bo gamut to przecież bryła, ten wynik jest zupełnie nie miarodajny, gamut sie inaczej mierzy, itp.itd.:)
Pokaże Pan jakiś przykład? :)
"Daj Pan spokój" Było już tyle razy na forum, że nie ma potrzeby znowu zaczynać dyskusji o 120%sRGB i czy to lepsze od 90%AdobeRGB :D
Skupcie się Panowie na znalezieniu dobrego monitora do 1500PLN dla autora wątku.
Ja mam Eizo Ev2436W. Sam sobie oprofilowałem x-ritem na tyle na ile umiałem i jestem zadowolony. Ale autor wątku już takiego nie kupi, bo już go nie ma na rynku.
A co złego jest w tym żeby kupić Nec EA245WMi i skalibrować go sobie ?
Bywały też promocje na EA275WMi po 1700-1800zł, nie wiem jak teraz.
Nie ma to za bardzo sensu, ale proszę.
Jest sens, ale nie pokazał Pan przykładu a to co Pan zamieścił, chyba sam Pan nie rozumie co oznacza. Proszę pokazać w jakim amatorskim monitorze jest podane OSOBNO, tradycyjne procenty "pokrycia", czyli objętość oraz część wspólna gamutu.
Skupcie się Panowie na znalezieniu dobrego monitora do 1500PLN dla autora wątku.
Szkoda kasy. Za kalibrowany amatorski monitor trzeba dać jednak kilka stów więcej. Np NEC EA245WMi-2 COLOR, EIZO CS2410.
Proszę pokazać w jakim amatorskim monitorze jest podane OSOBNO, tradycyjne procenty "pokrycia", czyli objętość oraz część wspólna gamutu.
Proszę pokazać gdzie to jest podane w przykładowym profesjonalnym monitorze (https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-pa271q.html) (tak pozycjonowany przez producenta) bo jakoś nie widzę tych procentów (żadnych, nie mówiąc już o dwu takich parametrach). Jest tylko mowa o poszerzonym gamucie Adobe RGB, ale w ilu procentach ? Czy czegoś nie dostrzegam ?
Edit.
Może być na przykładzie tego bardziej profesjonalnego za 15 tyś. zł. PA311D (https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-pa311d-color.html), bo tez nie widzę tych parametrów.
Proszę pokazać gdzie to jest podane w przykładowym profesjonalnym monitorze (https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-pa271q.html) (tak pozycjonowany przez producenta) bo jakoś nie widzę tych procentów (żadnych, nie mówiąc już o dwu takich parametrach). Jest tylko mowa o poszerzonym gamucie Adobe RGB, ale w ilu procentach ? Czy czegoś nie dostrzegam ?
Edit.
Może być na przykładzie tego bardziej profesjonalnego za 15 tyś. zł. PA311D (https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-pa311d-color.html), bo tez nie widzę tych parametrów.
Proszę, kopiowane z materiałów producenta:
47197
Rozumie Pan, że objętość a pokrycie to dwie różne rzeczy? Oczywiście pierwsza nic specjalnie nie oznacza, ale jest większa, więc z reguły podaje się pierwszą. Tylko w profesjonalnych podaje się drugą lub, co jak pisałem, jest rzadkością, obie wartości.
Proszę, kopiowane z materiałów producenta:...
To jakiś problem podać link do tych materiałów producenta ? Papier jak to mówią przyjmie wszystko.
Rozumie Pan, że objętość a pokrycie to dwie różne rzeczy?
Tak rozumiem.
Oczywiście pierwsza nic specjalnie nie oznacza, ale jest większa, więc z reguły podaje się pierwszą. Tylko w profesjonalnych podaje się drugą
To tylko pańska teoria niczym nie potwierdzona.
Czyli w tym nieprofesjonalnym monitorze co podałem 99% (i podaje producent) to całkowita objętość ? Proszę spojrzeć jeszcze raz na zrzut ekranu, który wstawiłem. Przecież widać wyraźnie, że objętość jest większa od 100%. Część wspólna to 99% i ta jest podana. Fakt, objętość całkowita nie jest podana. Nie ma to dla mnie istotnego znaczenia.
lub, co jak pisałem, jest rzadkością, obie wartości.
Dalej czekam na link w którym producent podaje obie wartości.
PS.
Dlaczego na swoich stronach w sklepie nie podaje pan chociażby jednej wartości procentowej gamutu dla monitorów profesjonalnych?
Naprawdę to jest takie trudne do zweryfikowania? Proszę, wynik 15 sekundowych poszukiwań. Są podane obie wartości:
47202
Jeśli Pan nie jest w stanie pojąć prostych spraw, to już nie jest mój problem. Niech Pan weźmie 10 monitorów o takim samym "pokryciu" i niech Pan na nich wyświetli 100% jakiś pełny kolor. Na każdym będzie inny. W ten sposób może Pan sobie potwierdzić, "niczym niepotwierdzoną informację". Informacja ode mnie jest dla pozostałych, aby bardziej analitycznie przeglądali "parametry", gdyż w nich jest więcej marketingu niż treści.
Procentowo podawany "gamut" jest informacją bezwartościową z wielu powodów:
- Procent jest informacją jednowymiarową.
- Pokazywanie pola jako przekroju jest dwuwymiarowe.
- Przestrzeń barwna jest modelowana w 3D.
- Percepcja nie podlega arytmetyce. 2+2 w oczach wcale nie musi dać 4. To co Pan usiłuje pokazać jako jakieś tam oszacowanie, ma się kompletnie nijak to rzeczywistości.
Naprawdę to jest takie trudne do zweryfikowania? Proszę, wynik 15 sekundowych poszukiwań. Są podane obie wartości:
47202
Jeśli Pan nie jest w stanie pojąć prostych spraw, to już nie jest mój problem. Niech Pan weźmie 10 monitorów o takim samym "pokryciu" i niech Pan na nich wyświetli 100% jakiś pełny kolor. Na każdym będzie inny. W ten sposób może Pan sobie potwierdzić, "niczym niepotwierdzoną informację". Informacja ode mnie jest dla pozostałych, aby bardziej analitycznie przeglądali "parametry", gdyż w nich jest więcej marketingu niż treści.
- Percepcja nie podlega arytmetyce. 2+2 w oczach wcale nie musi dać 4. To co Pan usiłuje pokazać jako jakieś tam oszacowanie, ma się kompletnie nijak to rzeczywistości.
Myślę, że czegokolwiek nie podasz to And.N i tak to zakwestionuje... I z uporem maniaka będzie kwestionował wszystkie podane fakty, prawa fizyczne i ignorował merytoryczne argumenty a jednocześnie jako kontrargument przedstawiał co ma dla niego znaczenie, a co nie... dyskusja z kimś, kto twierdzi, że ziemia jest płaska, bo on tak widzi. I tak jest na jego BenQ. And.N we wszystkich dyskusjach, jakie pamiętam, na bardzo konkretne odpowiedzi i argumenty poparte ogromną wiedzą, doświadczeniem i znajomością tematu, aspektów technicznych i fizycznych zawsze każdą z odpowiedzi jakie podał Tom01 negujesz, i przytaczasz swoje teorie... Naprawdę świat to nie jest jedna wielka pajęczyna spisku gdzie Tom01 i jego sklep handlujący NEC i Eizo chcą przejąć władzę... Natomiast naprawdę widzę spory pożytek z tych dyskusji, filtrując i czytając ze zrozumieniem można sporo się nauczyć ;-) Tylko też trzeba mieć trochę wiedzy i poczytać książek, żeby uważać na rady jakie podają niektórzy koledzy...
To już taki trochę "zabytek" można powiedzieć. Nie wiem czy obecnie NEC również podaje te dwa parametry procentowe gamutu, bo w obecnie produkowanych nie znalazłem. Takich starych nie szukałem. Zresztą czy to aż takie istotne, ten pierwszy parametr (objętość). Dla mnie nie.
Wiem, że będzie to zanegowane bo gamut to przecież bryła, ten wynik jest zupełnie nie miarodajny, gamut sie inaczej mierzy, itp.itd.:)
Problem z procentami i ich postrzeganiem rynkowym jest taki, że od dłuższego czasu jest lansowane, że 100% oznacza dokładne odwzorowanie przestrzeni odniesienia, w domyśle, poprawne wyświetlanie całości przestrzeni sRGB czy AdobeRGB. To jest prosty przekaz i ludzie to łyknęli natychmiast. Dlatego zaprzestano podawać objętości jeśli przekracza 100% bo tłumaczenie dlaczego jest np 101% jest kłopotliwe. Znaczy jak? Lepiej niż to możliwe? Ludzie z reguły nie rozumują w zbyt analityczny sposób i mają gruby problem w pojęciu dlaczego 101%. Stąd specjaliści od promocji podają "bezpieczne" wartości około 99%. Przekaz jest zachowany. Temu trendowi ulegają nawet firmy profesjonalne i znikają bardziej techniczne parametry.
Bartolini82
09-01-2021, 23:30
Problem z procentami i ich postrzeganiem rynkowym jest taki, że od dłuższego czasu jest lansowane, że 100% oznacza dokładne odwzorowanie przestrzeni odniesienia, w domyśle, poprawne wyświetlanie całości przestrzeni sRGB czy AdobeRGB. To jest prosty przekaz i ludzie to łyknęli natychmiast. Dlatego zaprzestano podawać objętości jeśli przekracza 100% bo tłumaczenie dlaczego jest np 101% jest kłopotliwe. Znaczy jak? Lepiej niż to możliwe? Ludzie z reguły nie rozumują w zbyt analityczny sposób i mają gruby problem w pojęciu dlaczego 101%. Stąd specjaliści od promocji podają "bezpieczne" wartości około 99%. Przekaz jest zachowany. Temu trendowi ulegają nawet firmy profesjonalne i znikają bardziej techniczne parametry.
Może problem był w tym, że producenci nie potrafili w prosty sposób przekazać informacji, z czego te ponad 100% wynika? To tak jak kiedyś (bo nie sprawdzałem jak jest obecnie) producenci kotłów kondensacyjnych podawali, że mają one sprawność ponad 100% ;) Też były wartości rzędu 107, 115% itp. ;) A myk tkwił w tym, że do wzoru do obliczania sprawności kotła tradycyjnego brało się inną wartość, a do kondensacyjnego inną. Ot, cała tajemnica, ale o tym uczono tylko na studiach. Producenci już tego nie podawali, choć można by to zrobić w prosty sposób. Jednak te ponad 100% chyba lepiej (choć dziwnie) wyglądało w folderach reklamowych.
sruba, oczywiście możesz traktować Toma01 jako niepodważalny autorytet i zawsze w pełni obiektywnie się wypowiadającego.
U mnie stracił całkowicie wiarygodność po tej (choć nie tylko) wypowiedzi odnośnie monitora sw2700pt:
..."Brak jakichkolwiek mechanizmów znanych z branży monitorów fotograficznych, powoduje też bardzo małą stabilność parametrów. Czas rekalibracji to maksymalnie kilka tygodni."...
Robiłem pomiary monitora po zakupie i w późniejszych okresach także. Po 9 miesiącach użytkowania, parametry zmieniły się może w granicach błędu pomiarowego i1 display pro.
Link: https://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=4202
Można tam pobrać pliki HTML z pełnych raportów.
Może problem był w tym, że producenci nie potrafili w prosty sposób przekazać informacji, z czego te ponad 100% wynika? To tak jak kiedyś (bo nie sprawdzałem jak jest obecnie) producenci kotłów kondensacyjnych podawali, że mają one sprawność ponad 100% ;) Też były wartości rzędu 107, 115% itp. ;) A myk tkwił w tym, że do wzoru do obliczania sprawności kotła tradycyjnego brało się inną wartość, a do kondensacyjnego inną. Ot, cała tajemnica, ale o tym uczono tylko na studiach. Producenci już tego nie podawali, choć można by to zrobić w prosty sposób. Jednak te ponad 100% chyba lepiej (choć dziwnie) wyglądało w folderach reklamowych.
Dlatego producenci pomp ciepła podają "COP" a nie sprawność, bo gdyby liczyć "zwyczajnie" to wychodzi po jakieś 300%. :)
W przypadku parametrów używanych w reklamie liczy się jak najprostszy i najsilniejszy przekaz. Trudno sobie wyobrazić prostszy niż skala procentowa. Intuicyjnie ludzie rozumieją, że 0% to nic a 100% dobrze. I już. Po co to prostować, skoro stało się to marketingową gwiazdą, kurą znoszącą złote jaja. Dzięki temu lansowaniu sprzedaje się sprzęt o walorach dna i wodorostów, ale idzie jak woda bo ma dużo "procentów". Na tym wypłynął np BenQ.
Znowu krucjata, która pojawia się w temacie cyklicznie, nudzi się Wam strasznie.
A ja mam pytanie czy nadal tylko i wyłącznie Nec/Eizo można kalibrować xrite i1 display pro ale nie jakieś profile windows tylko sprzętowo przy użyciu np SpectraView ?
A ja mam pytanie czy nadal tylko i wyłącznie Nec/Eizo można kalibrować xrite i1 display pro ale nie jakieś profile windows tylko sprzętowo przy użyciu np SpectraView ?
Przy użyciu SpectraView można kalibrować wyłącznie monitory Nec.
Ale da się jakieś inne monitory niż Nec/Eizo czymś innym ?
A ja mam pytanie czy nadal tylko i wyłącznie Nec/Eizo można kalibrować xrite i1 display pro ale nie jakieś profile windows tylko sprzętowo przy użyciu np SpectraView ?Sprzętowo przy użyciu Xrite i1 można kalibrować też BenQ, Acery i Asusy ale ich własnym oprogramowaniem bo SpectraView jest oprogramowaniem firmy NEC. Niestety nie można tych producentów monitorów w ogóle brać pod uwagę bo według Tom01 nadają się absolutnie do niczego. :p
Nie nadają się do niczego, bo on nie zarabia na nich kasy. No i nie mają dopisku "COLOR", który jednoznacznie poświadcza opłacenie dodatkowej składki na rzecz kol. Tom01.:wink:
Tomaszek1
10-01-2021, 11:06
Pomijając te wszystkie szczegóły techniczne. Możecie powiedzieć czy jest szansa kupić monitor do 1500 zł na którym będę w stanie amatorsko obrobić zdjęcia drukowane w rozmiarach 20x30 lub większych, tak aby widzieć podobny efekt w wydruku i na monitorze. Nie wymagam 100% takiego samego koloru bo to zależy też od labu. Ale chciałbym widzieć przejścia tonalne i odpowiednią ostrość wraz z tym jak przegne z wyostrzeniem. Ostatnio na monitorze w laptopie było oki a po wydruku były zauważalne obwódki po wyostrzeniu, pomiędzy krawędziami w szczególności na czarnym tle. Tego chciałbym uniknąć.
W pierwszej odpowiedzi podałem linka do NEC MultiSync EA245WMi-2 za ~1,7k. Jest jeszcze dostępna poprzednia wersja tego monitora NEC MultiSync EA245WMi do kupienia za ok 1k zł. Ten monitor można skalibrować i moim zdaniem będzie to dobre rozwiązanie w założonym budżecie. Ewentualnie zapytaj kolegę Czornyj kiedyś polecał niedrogie monitory.
W pierwszej odpowiedzi podałem linka do NEC MultiSync EA245WMi-2 za ~1,7k. Jest jeszcze dostępna poprzednia wersja tego monitora NEC MultiSync EA245WMi do kupienia za ok 1k zł. Ten monitor można skalibrować i moim zdaniem będzie to dobre rozwiązanie w założonym budżecie. Ewentualnie zapytaj kolegę @Czornyj (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1509) kiedyś polecał niedrogie monitory.
Jak już pisałem wcześniej - EA231WU lub EA241WU, sprzętowa kalibracja SVII. Z używanych warto polować na EA275WMi. Pierwszej wersji EA245WMi raczej realnie nigdzie już nie ma, została zastąpiona dwójką wieki temu.
Pomijając te wszystkie szczegóły techniczne. Możecie powiedzieć czy jest szansa kupić monitor do 1500 zł na którym będę w stanie amatorsko obrobić zdjęcia drukowane w rozmiarach 20x30 lub większych, tak aby widzieć podobny efekt w wydruku i na monitorze. Nie wymagam 100% takiego samego koloru bo to zależy też od labu. Ale chciałbym widzieć przejścia tonalne i odpowiednią ostrość wraz z tym jak przegne z wyostrzeniem. Ostatnio na monitorze w laptopie było oki a po wydruku były zauważalne obwódki po wyostrzeniu, pomiędzy krawędziami w szczególności na czarnym tle. Tego chciałbym uniknąć.
Rozpatrzyłbym taki monitor (stówkę trzeba by dołożyć): Dell U2719D tu test: klik (https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2719d.htm&prev=search&pto=aue)
Zaleta to większy ekran 27 cali o większej rozdzielczości: 2560 x 1440 px. To się przydaje.
Nie ma migotania podświetlenia (PWM), nie powinien męczyć wzroku. Ma pełne 8 bit, a nie 6 bit+FRC.
Jest wstępnie skalibrowany/ustawiony fabrycznie to też na plus bym zaliczył. Lepsza taka fabryczna niż żadna.
Do amatorskich potrzeb foto powinien wystarczyć mz. Warto jednak kupować przez internet i zwrócić uwagę na jednorodność podświetlenia i ewentualne przebarwienia przy wyświetleniu białego tła. Można trafić na lepszy lub gorszy egzemplarz i w razie co zwrócić, jeśli coś wyraźnie będzie nie tak.
Tomaszek1
10-01-2021, 11:58
Jak już pisałem wcześniej - EA231WU lub EA241WU, sprzętowa kalibracja SVII. Z używanych warto polować na EA275WMi. Pierwszej wersji EA245WMi raczej realnie nigdzie już nie ma, została zastąpiona dwójką wieki temu.
Nie wiem czy wolno linki wklejać jak nie to przepraszam z góry, nie umiałem znaleźć czy wolno.
Dokładnie chodzi o ten monitor z linku poniżej.
https://www.fotoplus.pl/monitory/monitory-biurowe/NEC-MultiSync-EA231WU-czarny
Nie wiem czy wolno linki wklejać jak nie to przepraszam z góry, nie umiałem znaleźć czy wolno.
Dokładnie chodzi o ten monitor z linku poniżej.
https://www.fotoplus.pl/monitory/monitory-biurowe/NEC-MultiSync-EA231WU-czarny
Dokładnie ten, jest tani, ma 14-o bitową LUT, sprzętową kalibrację SpectraView II, proporcje 16:10 - bardzo fajny monitor, świetny do ew. stanowisk dwu-trzyminitorowych, fotoplusa mogę z czystym sumieniem polecić.
Google i strony sklepów jeszcze pokazują EA245WMi , ale bez faktycznego zamówienia czy zadzwonienia trudno stwierdzić na 100%.
Sprzętowo przy użyciu Xrite i1 można kalibrować też BenQ, Acery i Asusy ale ich własnym oprogramowaniem bo SpectraView jest oprogramowaniem firmy NEC. Niestety nie można tych producentów monitorów w ogóle brać pod uwagę bo według Tom01 nadają się absolutnie do niczego. :p
Jakie dokładnie modele ?
Pytam serio bo nie jestem fanatykiem Nec/Eizo ale wiem ile mi daje kalibracja i potrafię sobie ją sam zrobić.
Software nie jest istotny, spectraview podałem jako przykład do Nec.
Google i strony sklepów jeszcze pokazują EA245WMi , ale bez faktycznego zamówienia czy zadzwonienia trudno stwierdzić na 100%.
Mogą to być błędy w opisie lub nieaktualne informacje - EA245WMi świetnie się sprzedawał i naprawdę od wieków nie ma go w dystrybucji ;)
No to tutaj sprawa się nieco uprasza i jednocześnie komplikuje. :mrgreen:
W kwestii ostrości trzeba trochę poeksperymentować gdyż wyostrzanie do wyświetlania na ekranie i na papier jest inne. W LR przy eksporcie w opcji "Output Sharpening" można wybrać wyostrzanie dla ekranu lub dwóch typów papierów oraz stopień wyostrzania. Ja na dobitkach sprawdzałem które ustawienie jest najlepsze dla odbitek. Nie ma lepszej metody, ja używam "Mate Paper" -> Standard.
Z kolorami jest większy problem. Pierwsza rzecz to przestrzeń barwna. Papier potrafi dużo więcej niż sRGB więc przydałby się monitor z AdobeRGB a to wpływa mocno na cenę i ogranicza dostępność modeli. Niemniej niezależnie od przestrzeni barwnej monitora, dochodzi jeszcze kwestia przestrzeni barwnej pliku który obrabiasz, przestrzeni barwnej labu oraz problemy związane z konwersją między tymi przestrzeniami. Nie da się tego opisać w kilku zdaniach bo to jest zbyt skomplikowane. Jest w internecie wiele tekstów na ten temat więc musisz poszukać i poczytać. Generalnie jak będziesz miał monitor AdobeRGB i opanujesz kwestie przestrzeni barwnych to dla amatora nic więcej nie potrzeba. Ale bez monitora z AdobeRGB też się da żyć, choć jest gorzej jeśli zależy Ci na odbitkach papierowych.
Wracając jeszcze do kwestii monitora to dla amatora nie musi on mieć kalibracji sprzętowej byle miał matrycę typu IPS lub podobną i minimum 8 bitów na kolor. Oczywiście warto by żeby miał 10-bitów i jak wspomniałem przestrzeń AdobeRGB a jeszcze lepiej kalibrację sprzętową i wyrównanie jasności. Ale to jest już kwestia ile chcesz wydać pieniędzy bo: "Jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma".:p
Jakie dokładnie modele ?
Pytam serio bo nie jestem fanatykiem Nec/Eizo ale wiem ile mi daje kalibracja i potrafię sobie ją sam zrobić.
Software nie jest istotny, spectraview podałem jako przykład do Nec.
Ja obecnie od ośmiu lat mam DELLa z CCFL i jestem z niego zadowolony. (Gdy go kupowałem to Tom01 pluł jadem na DELLe co najmniej jakby mu matkę zabiły albo jakąś inną krzywdę zrobiły. :-o) Ale czas mija i świetlówki się zużywają więc się od jakiegoś czasu rozglądam za czymś innym.
Nie wiem jakie rozdzielczości i przekątne Cię interesują ale ja dla przykładu mogę podać takie modele:
BENQ SW2700PT
BenQ SW270C
ASUS ProArt PA329C 4K UHD HDR600
Sprzętowo przy użyciu Xrite i1 można kalibrować też BenQ, Acery i Asusy ale ich własnym oprogramowaniem bo SpectraView jest oprogramowaniem firmy NEC. Niestety nie można tych producentów monitorów w ogóle brać pod uwagę bo według Tom01 nadają się absolutnie do niczego. :p
BenQ jest "kalibrowany" brandowanym I1 Profilerem pod nazwą Palette Master Element. Podobne rozwiązanie stosuje DELL, HP. Acer ma zaczątek własnego rozwiązania pod nazwą Acer Display Widget, które nie działa. Asus nie ma w ogóle nawet szczątków kalibracji. Cechą wspólną tych rozwiązań jest dobranie się do "sprzętu", czyli obroniona jest kalibracja "sprzętowa" przed ewentualnym sądem, ale są to proste mechanizmy, pozwalające na programowy dostęp do części regulacji. Bardzo podobne efekty osiąga się dowolnym programem komunikującym się z procesorem obrazowym za pomocą DDC/CI.
Poza kwestiami sposobów regulacji, "nie nadawanie się" wynika również z samych cech konstrukcji, które decydują o równomierności, zakresach parametrów na jakie można wpływać. Przykładowo BenQ chwali się istnieniem 3D LUT, cechą znaną z monitorów faktycznie przeznaczonych do koloru. Tak się składa, że takie rozwiązanie jest stosowane od lat w telewizorach, gdzie było sporo wcześniej niż w monitorach i stąd zostało wzięte. Procesor pochodzi bowiem po prostu z TV. Kłopot ponadto w tym, że nie można się do niego dobrać. Ostatnio w sporze klient vs BenQ, producent przyparty do muru przyznał, że owszem, 3D LUT jest, ale nie można go zaprogramować. W sumie co za różnica, w reklamach stoi, że jest, a nie że można go programować.
Jeśli chcecie koniecznie takie imitacje monitorów fotograficznych to kupujcie.
W pierwszej odpowiedzi podałem linka do NEC MultiSync EA245WMi-2 za ~1,7k. Jest jeszcze dostępna poprzednia wersja tego monitora NEC MultiSync EA245WMi do kupienia za ok 1k zł. Ten monitor można skalibrować i moim zdaniem będzie to dobre rozwiązanie w założonym budżecie. Ewentualnie zapytaj kolegę Czornyj kiedyś polecał niedrogie monitory.
Proszę pamiętać, że NEC seria EA to monitory konstruowane z myślą o korporacjach i zastosowaniach typu Word i poczta. Mają jednak duży potencjał, który spowodował że powstały wersje "tuningowe". Kłopot tylko w tym, że jak się kupi seryjny, losowy i trafi np na taki, to co wtedy?
47220
A to wcale nie jest rzadkość i normalna kalibracja tego nie usuwa. Dodatkowo do ceny monitora trzeba dorzucić licencję na kalibrację. Inaczej go skalibrować nie można.
Nie nadają się do niczego, bo on nie zarabia na nich kasy. No i nie mają dopisku "COLOR", który jednoznacznie poświadcza opłacenie dodatkowej składki na rzecz kol. Tom01.:wink:
Widzę, że nie rozumie Pan kolejności ważności rzeczy. Jakby się nadawały w takim zakresie jak to zapewnia producent, to by się na nich zarabiało kasę. Tym bardziej, że firmy chcące się "wbić" na rynek, kuszą dużo większymi marżami. To nie jest żadna filozofia wrzucić do oferty nowy produkt. Tyle tylko, że niektórym nie wystarczy sama kasa aby włączać się w jakieś przedsięwzięcie. Potrzebne jest jeszcze sumienie.
O monitorach COLOR pisałem masę razy ale powtórzę raz jeszcze na przykładzie EA245WMi-2:
1.
NEC EA245WMi-2 - 1 723,00 zł
Licencja na Spectraview II - 160,00 zł
Gwarancja 5 lat - 250 zł
Wypożyczenie czujnika - 100 zł
Razem: 2 233 zł
Tyle trzeba wyłożyć, aby mieć skalibrowany monitor. Jak ktoś ma własny kalibrator, wyjdzie stówę taniej.
2.
NEC EA245WMi-2 COLOR - 2 299,00 zł
W tym wypadku dostajemy monitor prekalibrowany, nie wymagający w ogóle kalibratora ani żadnej wiedzy kolorymetrycznej. Dodatkowo monitory są przebierane, mają dobrą liniowość, gwarancję na wady pikseli, paprochy, nierówności podświetlenia itd czego nie ma w wariancie wyżej.
Naprawdę to jest tak straszliwie nieopłacalna wersja i należy przypierdzielać się bez powodu?
Rozpatrzyłbym taki monitor (stówkę trzeba by dołożyć): Dell U2719D tu test: klik (https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2719d.htm&prev=search&pto=aue)
Zaleta to większy ekran 27 cali o większej rozdzielczości: 2560 x 1440 px. To się przydaje.
Nie ma migotania podświetlenia (PWM), nie powinien męczyć wzroku. Ma pełne 8 bit, a nie 6 bit+FRC.
Jest wstępnie skalibrowany/ustawiony fabrycznie to też na plus bym zaliczył. Lepsza taka fabryczna niż żadna.
Do amatorskich potrzeb foto powinien wystarczyć mz. Warto jednak kupować przez internet i zwrócić uwagę na jednorodność podświetlenia i ewentualne przebarwienia przy wyświetleniu białego tła. Można trafić na lepszy lub gorszy egzemplarz i w razie co zwrócić, jeśli coś wyraźnie będzie nie tak.
Tylko wzmianka o wielkości / rozdzielczości jest prawdą. Reszta to tak koszmarne brednie, że aż zęby bolą. Monitor ogólnie na biurka dyrektorów, do Excela. Fatalnie nierówny, z zaciemnieniami przy krawędziach, męczący, z praktycznie zerową regulacją czegokolwiek. PWM nie ma żadnego istotnego związku z migotaniem a wzmianka o kalibracji fabrycznej wymaga poprawki, że papier dołożony do niego świetnie wsazuje jak bardzo nieskalibrowany. W ogóle dokładanie papierka "Factory Calibration" nie oznacza kalibracji. Kłania się błędna kalka językowa zupełnie innych znaczeń w języku polskim i angielskim.
BenQ jest "kalibrowany" brandowanym I1 Profilerem pod nazwą Palette Master Element. Podobne rozwiązanie stosuje DELL, ...
Ten Dell UP2720Q (https://hdtvpolska.com/zaskakujaco-niedrogi-monitor-4k-do-color-gradingu-i-grafiki-test-dell-up2720q/?showfull=1) także stosuje takie rozwiązanie ? i nie ma możliwości kalibracji w oparciu o 3D LUT ?
Ostatnio w sporze klient vs BenQ, producent przyparty do muru przyznał, że owszem, 3D LUT jest, ale nie można go zaprogramować.
Jakiś link, chętnie się zapoznam.
...Tylko wzmianka o wielkości / rozdzielczości jest prawdą. Reszta to tak koszmarne brednie, że aż zęby bolą.
To, że jest 8-bitowy, a nie 6bit+FRC to oczywiście też brednia ?
W ogóle cały zalinkowany test tego monitora to same brednie (jedna z lepszych jak nie najlepsza strona testująca monitory).
BENQ SW2700PT
BenQ SW270C
ASUS ProArt PA329C 4K UHD HDR600
hmm... ale przecież to droższe od Nec-ów, jaki to ma sens ?
Myślę powolutku nad czymś obok Nec EA275WMi czyli też 27" 2560x1440 lub przejściem na 32" 4K ale jak mam kupować jakieś benq/asus to tylko dlatego że będzie taniej.
hmm... ale przecież to droższe od Nec-ów, jaki to ma sens ? ...
Niezupełnie. Wskaż Nec/Eizo takiej wielkości, rozdzielczości i z gamutem Adobe RGB, który byłby tańszy.
Jeśli nie zależy Ci na poszerzonym gamucie kolorów to będzie taniej. To chyba oczywiste, że za aRGB trzeba dopłacić w każdej marce.
Ten Dell UP2720Q (https://hdtvpolska.com/zaskakujaco-niedrogi-monitor-4k-do-color-gradingu-i-grafiki-test-dell-up2720q/?showfull=1) także stosuje takie rozwiązanie ? i nie ma możliwości kalibracji w oparciu o 3D LUT ?
Opis wskazuje na takie samo rozwiązanie, czyli procesor, np Genisys, z techniki telewizyjnej. Świadczy o tym użycie Calmana, który ma API do takiego procesora.
Jakiś link, chętnie się zapoznam.
Ostatnio pewien człowiek pisał o tym na mva.pl i nawet się Pan udzielał. Można zapytać o szczegóły, zapewne chętnie się podzieli, bo BenQ napsuł mu krwi. Ja pomagałem w stronie merytorycznej.
W ogóle cały zalinkowany test tego monitora to same brednie (jedna z lepszych jak nie najlepsza strona testująca monitory).
Wiarygodność jest znikoma. Ale atrakcyjność publikacji wysoka, co laicy mylą z wiarygodnością. :)
hmm... ale przecież to droższe od Nec-ów, jaki to ma sens ?
Myślę powolutku nad czymś obok Nec EA275WMi czyli też 27" 2560x1440 lub przejściem na 32" 4K ale jak mam kupować jakieś benq/asus to tylko dlatego że będzie taniej.
Oczywiście nie ma żadnego sensu, kiedy NEC-e serii EA w odmianach kalibrowanych są nieporównywalnie lepsze, bardziej neutralne o równomierności nie mówiąc. EIZO serii CS już jest wyraźnie droższe w wersji 27", ale przy 24" też bez litości poniewiera te wynalazki.
Niezupełnie. Wskaż Nec/Eizo takiej wielkości, rozdzielczości i z gamutem Adobe RGB, który byłby tańszy.
Jeśli nie zależy Ci na poszerzonym gamucie kolorów to będzie taniej. To chyba oczywiste, że za aRGB trzeba dopłacić w każdej marce.
Nie potrzebuję kłopotów z AdobeRGB, nawet do druku nie jest to potrzebne, a jak bym miał zlecenia to wymagające to nie szczypałbym się z kasą tylko też brał coś odpowiedniego, nie interesuje mnie praca z AdobeRGB na czymś co marketingowo jest reklamowane opisami np 96% bla bla bla...
Dlatego chcę w 100% pewniaka sRGB i fajnie mieć coś wtedy 32" 4k i żeby sobie do skalibrować poprawnie samemu, a nie walczyć jakimiś profilami programowymi.
hmm... ale przecież to droższe od Nec-ów, jaki to ma sens ?Nie przyjrzałeś się dokładnie parametrom.
Wszystkie wymienione monitory mają AdobeRGB i kalibrację sprzętową i przy tych samych wielkościach przekątnych oraz rozdzielczościach NEC-i oraz EIZO są wyraźnie droższe.
Nie potrzebuję kłopotów z AdobeRGB, nawet do druku nie jest to potrzebne, ...
OK. Każdy wybiera co mu pasuje, nie rozumiem tylko Twojego zdziwienia co do ceny.
Tom01, wykrętne i nie konkretne odpowiedzi.
Powiem tylko, że swoją "kampanią" przyrównując wszystko oprócz Nec/Eizo (a i jeden model Acera) do dna i wodorostów, mnie skutecznie zniechęciłeś do Nec/Eizo. Więc skutek odwrotny.
Nie przyjrzałeś się dokładnie parametrom.
Wszystkie wymienione monitory mają AdobeRGB i kalibrację sprzętową i przy tych samych wielkościach przekątnych oraz rozdzielczościach NEC-i oraz EIZO są wyraźnie droższe.
Nie znam się co do kwestii kalibracji ale pierwsze z brzegu informacje nie nastrajają optymistycznie do tych monitorów od tej strony i raczej trafiamy na marketingowy bełkot.
Zresztą takie topowe ich modele konkurują z biurowym Nec ? Nie wydaje się to śmieszne ?
No to wracając do tematu, 32" 4K sRGB z kalibracją sprzętową tańszy od Nec/Eizo kupię ?
No to wracając do tematu, 32" 4K sRGB z kalibracją sprzętową tańszy od Nec/Eizo kupię ?
Tak z ciekawości jaki model Nec/Eizo 32" 4K sRGB z kalibracją sprzętową masz na myśli ? Tak, żeby wiedzieć o jakiej cenie mówimy.
Tomaszek1
10-01-2021, 19:04
Z tego co polecacie to większość znacznie przekracza budżet jaki posiadam.
Zacznę od EA231WU lub EA241WU, pewnie będzie ten tańszy. Na początek powinien wystarczyć i na pewno będzie lepszy od ekranu 15 calowego laptopa. Będzie to mój pierwszy monitor do obróbki zdjęć, jak i moje pierwsze kroki w tym kierunku. Wcześniej miałem aparat co zapisywał tylko w jpg więc nie miałem problemów z obróbką, wystarczało dostosować rozmiar troszkę wyostrzyć i było oki.
Jak bym mógł prosić jeszcze o wytłumaczenie na czym polega w tych monitorach kalibracja sprzętowa i czy muszę coś dokupić by ją zrobić.
Pewnie dla was są to śmieszne pytania ale ja dopiero rozpoczynam przygodę z fotografią w RAW.
Konieczne jest oprogramowanie NEC SpectraviewII (ok. 160 zł.) oraz kalibrator X-Rite i1Display Pro (ok. 900 zł.)
To byłoby trochę nieopłacalne, dlatego kalibrator lepiej wypożyczyć lub w ogóle zlecić kalibrację. Zapytaj o kalibrację tam gdzie linkowałeś ten monitor w Fotoplus.
...
Jak bym mógł prosić jeszcze o wytłumaczenie na czym polega w tych monitorach kalibracja sprzętowa i czy muszę coś dokupić by ją zrobić.
....
Zapytaj u źródła, to jest kolega Czornyj http://zarzadzaniebarwa.pl/kalibracja-monitorow-2/
.... Widzę, że nie rozumie Pan kolejności ważności rzeczy. Jakby się nadawały w takim zakresie jak to zapewnia producent, to by się na nich zarabiało kasę. Tym bardziej, że firmy chcące się "wbić" na rynek, kuszą dużo większymi marżami. To nie jest żadna filozofia wrzucić do oferty nowy produkt. Tyle tylko, że niektórym nie wystarczy sama kasa aby włączać się w jakieś przedsięwzięcie. Potrzebne jest jeszcze sumienie.
O monitorach COLOR pisałem masę razy ale powtórzę raz jeszcze na przykładzie EA245WMi-2:
1.
NEC EA245WMi-2 - 1 723,00 zł
Licencja na Spectraview II - 160,00 zł
Gwarancja 5 lat - 250 zł
Wypożyczenie czujnika - 100 zł
Razem: 2 233 zł
Tyle trzeba wyłożyć, aby mieć skalibrowany monitor. Jak ktoś ma własny kalibrator, wyjdzie stówę taniej.
2.
NEC EA245WMi-2 COLOR - 2 299,00 zł
W tym wypadku dostajemy monitor prekalibrowany, nie wymagający w ogóle kalibratora ani żadnej wiedzy kolorymetrycznej. Dodatkowo monitory są przebierane, mają dobrą liniowość, gwarancję na wady pikseli, paprochy, nierówności podświetlenia itd czego nie ma w wariancie wyżej.
Naprawdę to jest tak straszliwie nieopłacalna wersja i należy przypierdzielać się bez powodu?
....
Mam na to zupełnie inny punkt widzenia. Wystarczy sam monitor NEC EA245WMi-2, a te wszystkie pozostałe dodatki nie są do niczego potrzebne. Czyli zamiast 2299,00zł dla kol. Tom01, można zapłacić 1723,00zł i mieć praktycznie to samo. Już kiedyś pisałem, że miałem okazję sprawdzenia kilku takich fabrycznych monitorów kupionych jako biurowe i wynikało z tego, że niczego nie trzeba kalibrować. Można, ale nie trzeba. Monitory fabryczne są na tyle dobrze skalibrowane w procesie produkcji, że odstępstwa od wzorca są praktycznie niezauważalne (DeltaE prawdę ci powie). Nie trzeba ich też "przebierać", bo wszystkie są wystarczająco dobre. Jeśli nawet trafi się jakiś monitor kiepsko skalibrowany fabrycznie, to można go kalibrować po koleżeńsku (np. za piwo). Cała operacja trwa kilka minut, nie wymaga żadnej tajemnej wiedzy i wykonuje się automatycznie, a wyniki takiej kalibracji zapisane są w pamięci monitora. W związku z tym nie trzeba mieć licencji SpectraViewII na komputerze do którego podłączony jest taki monitor i na którym obrabiamy zdjęcia. Licencję musi mieć jedynie ten kolega, który taką kalibrację przeprowadzi nam na swoim komputerze za przysłowiowe piwo. Kolejnym przegięciem jest pisanie o konieczności posiadania licencji SpectraViewII i kalibratora oraz częstej i regularnej rekalibracji monitora. Mam dwa takie monitory i po wielu miesiącach użytkowania nie widzę żadnych "rozjazdów", które mogłyby wymuszać rekalibrację. Zapewne można znaleźć takie zastosowania, gdzie regularna rekalibracja jest celowa, ale niewątpliwie nie jest takim zastosowanie amatorska obróbka zdjęć. Tak samo jest z rozszerzoną gwarancją. Używam monitorów firmy NEC od kilkudziesięciu lat i żaden nigdy się nie zepsuł. Gdyby jednak miał się zepsuć, to zapewne zepsuł by się w ciągu pierwszego miesiąca użytkowania (tak to się dzieje zazwyczaj ze sprzętem elektronicznym), a to obejmuje standardowa gwarancja. A jak się zepsuje "ze starości", spadnie z biurka, albo zostanie pocięty nożem, to żadna gwarancja tego i tak nie obejmie. Nie widzę więc konieczności płacenia za coś, co i tak w normalnych warunkach nie będzie wykorzystane. Co z tego wynika? Tylko to, że te dodatkowe 576,00zł (33% wartości monitora) można wykorzystać na coś innego zamiast nabijać kabzę temu, czy tamtemu "specjaliście" od marketingu, reklamy i handlu monitorami. Ale to oczywiście moje zdanie, a każdy potencjalny nabywca powinien decydować sam.
Mam na to zupełnie inny punkt widzenia. Wystarczy sam monitor NEC EA245WMi-2, a te wszystkie pozostałe dodatki nie są do niczego potrzebne. Czyli zamiast 2299,00zł dla kol. Tom01, można zapłacić 1723,00zł i mieć praktycznie to samo. Już kiedyś pisałem, że miałem okazję sprawdzenia kilku takich fabrycznych monitorów kupionych jako biurowe i wynikało z tego, że niczego nie trzeba kalibrować. Można, ale nie trzeba. Monitory fabryczne są na tyle dobrze skalibrowane w procesie produkcji, że odstępstwa od wzorca są praktycznie niezauważalne (DeltaE prawdę ci powie). Nie trzeba ich też "przebierać", bo wszystkie są wystarczająco dobre. Jeśli nawet trafi się jakiś monitor kiepsko skalibrowany fabrycznie, to można go kalibrować po koleżeńsku (np. za piwo). Cała operacja trwa kilka minut, nie wymaga żadnej tajemnej wiedzy i wykonuje się automatycznie, a wyniki takiej kalibracji zapisane są w pamięci monitora. W związku z tym nie trzeba mieć licencji SpectraViewII na komputerze do którego podłączony jest taki monitor i na którym obrabiamy zdjęcia. Licencję musi mieć jedynie ten kolega, który taką kalibrację przeprowadzi nam na swoim komputerze za przysłowiowe piwo. Kolejnym przegięciem jest pisanie o konieczności posiadania licencji SpectraViewII i kalibratora oraz częstej i regularnej rekalibracji monitora. Mam dwa takie monitory i po wielu miesiącach użytkowania nie widzę żadnych "rozjazdów", które mogłyby wymuszać rekalibrację. Zapewne można znaleźć takie zastosowania, gdzie regularna rekalibracja jest celowa, ale niewątpliwie nie jest takim zastosowanie amatorska obróbka zdjęć. Tak samo jest z rozszerzoną gwarancją. Używam monitorów firmy NEC od kilkudziesięciu lat i żaden nigdy się nie zepsuł. Gdyby jednak miał się zepsuć, to zapewne zepsuł by się w ciągu pierwszego miesiąca użytkowania (tak to się dzieje zazwyczaj ze sprzętem elektronicznym), a to obejmuje standardowa gwarancja. A jak się zepsuje "ze starości", spadnie z biurka, albo zostanie pocięty nożem, to żadna gwarancja tego i tak nie obejmie. Nie widzę więc konieczności płacenia za coś, co i tak w normalnych warunkach nie będzie wykorzystane. Co z tego wynika? Tylko to, że te dodatkowe 576,00zł (33% wartości monitora) można wykorzystać na coś innego zamiast nabijać kabzę temu, czy tamtemu "specjaliście" od marketingu, reklamy i handlu monitorami. Ale to oczywiście moje zdanie, a każdy potencjalny nabywca powinien decydować sam.
Jeśli tego typu naturalna liniowość jest ok, a jest to jeden z lepszych egzemplarzy jaki przeszedł mi przez ręce, na ok 1600 szt, to nie zazdroszczę oka. :)
47250
W związku z tym nie trzeba mieć licencji SpectraViewII na komputerze do którego podłączony jest taki monitor i na którym obrabiamy zdjęcia. Licencję musi mieć jedynie ten kolega, który taką kalibrację przeprowadzi nam na swoim komputerze za przysłowiowe piwo.
Bzdura. Aby korzystać z efektów pracy programu Spectraview II trzeba mieć licencję.
Kolejnym przegięciem jest pisanie o konieczności (...) częstej i regularnej rekalibracji monitora.
Bzdura. Nic takiego nie pisałem. NEC-e serii EA nie wymagają korekty częściej niż raz na rok.
Tak samo jest z rozszerzoną gwarancją.
Dwa ostatnie przykłady, z całkiem nieodległego horyzontu czasowego:
47261
47262
Mam tego DUŻO więcej. Każdy musi sam zadecydować czy będzie usatysfakcjonowany jak się trafi taki egzemplarz.
Jestem pełen podziwu. Osiągnąłeś perfekcję w używaniu słowa "BZDURA". Wychodzi ci to rewelacyjnie. Jak nie masz nic sensownego do powiedzenia, to właśnie tego słowa nadużywasz. Poczytaj sobie licencję SpectraViewII i znajdź tam jakiś zapis, który wiąże posiadanie licencji oprogramowania z możliwością używania monitora firmy NEC, który kiedyś został przez kogoś skalibrowany. Powodzenia życzę. Kombinujesz tylko jak sobie nagonić dodatkowych nie do końca świadomych klientów. Nawet szkoda o tym gadać. To by było na tyle.
Dziękuję. No to kolejna bzdura. Licencja zabrania udostępniania profili stworzonych przez Spectraview II, punkt 4 EULA.
W cebulandii nadal ludzi dziwi że jakiś frajer kupuje licencje do oprogramowania albo że fachowa usługa nie jest darmowa ? :)
Ludzie dajcie spokój bo mi się już popcorn skończył.
Niestety trzeba pisać prawdę. Profili udostępniać nie wolno, tu pełna zgoda, ale dane zapisane wewnątrz pamięci monitora nie są profilami. Zawartość LUT nie jest profilem. Jest to pamięć, która stanowi element składowy monitora. Można taki skalibrowany monitor sprzedać, wypożyczyć, podarować i o żadnych ograniczeniach nie może tu być mowy, bo to byłoby niezgodne z prawem. Profil dla takiego skalibrowanego monitora można stworzyć bez udziału SpectraViewII. Czy będzie gorszy? Nie będzie gorszy. Tym bardziej, że po prawidłowym skalibrowaniu monitora będzie to standardowy profil sRGB, który można wybrać z listy profili oferowanych np. przez Windows. Prawda?
Inną sprawą jest sama sprzętowa kalibracja monitora za pomocą SpectraViewII po chwilowym dołączeniu go do innego komputera, ale to też jest zgodne z licencją, ponieważ licencja nie zawiera ograniczenia na ilość kalibrowanych monitorów za pomocą jednej kopii programu. Ogranicza jedynie możliwość używania programu SpectraViewII na innych komputerach. Myślę, że warto to przeczytać i zrozumieć.
Oczywiście nie dotyczy to handlarzy monitorami. Tu taka "przemysłowa" działalność w celu czerpania korzyści jest co najmniej niewłaściwa.
Niestety trzeba pisać prawdę. (...)Tym bardziej, że po prawidłowym skalibrowaniu monitora będzie to standardowy profil sRGB, który można wybrać z listy profili oferowanych np. przez Windows. Prawda?
Kolejna bzdura. Gamut monitorów tej klasy nie jest zgodny z sRGB. Poza tym jeśli mamy "kalibrowany" monitor ale bez profilu, to aby mieć profil trzeba kalibrować ponownie, tym razem programowo. Całość operacji wychodzi drożej niż licencja Spectraview II.
Inną sprawą jest sama sprzętowa kalibracja monitora za pomocą SpectraViewII po chwilowym dołączeniu go do innego komputera, ale to też jest zgodne z licencją, ponieważ licencja nie zawiera ograniczenia na ilość kalibrowanych monitorów za pomocą jednej kopii programu. Ogranicza jedynie możliwość używania programu SpectraViewII na innych komputerach. Myślę, że warto to przeczytać i zrozumieć.
Licencja jest stanowiskowa, czyli na jeden komputer z monitorem / monitorami NEC. Nie można legalnie przenieść monitora z profilem na inny komputer nie przenosząc licencji. Faktycznie polecam przeczytać EULA.
Oczywiście nie dotyczy to handlarzy monitorami. Tu taka "przemysłowa" działalność w celu czerpania korzyści jest co najmniej niewłaściwa.
Dlatego monitory COLOR mają dołączoną licencję. Można sprawdzić. Jeszcze jakieś bezpodstawne zarzuty? Może skatalogować wszystko zusammen do kupy i nie śmiecić dalej na forum?
Dlatego monitory COLOR mają dołączoną licencję. Można sprawdzić. Jeszcze jakieś bezpodstawne zarzuty? Może skatalogować wszystko zusammen do kupy i nie śmiecić dalej na forum?
Przymierzam się do zakupu nowego monitora i chciałbym zapytać - dołączona licencja pochodzi od firmy NEC czy Pana firmy ? Pytam bo na oficjalnej stronie NEC'a ten monitor jest tylko w jednym wariancie.
Dodatkowe pytanie odnośnie rozszerzonej gwarancji - kto ją realizuje i w jaki sposób ? Na oficjalnej stronie firmy NEC w warunkach gwarancji jest "czarno na białym" że fabryczna gwarancja nie obejmuje "Błędów pikseli, które nie odbiegają od specyfikacji Produktu zgodnie z kartą produktu". Może Pan nieco więcej o tym napisać ? Sklep ma "lepsze przywileje" niż konsument ?
1. NEC DS na stronach internetowych podaje tylko pozycje "globalne", wspólne dla oferty firmy na całym świecie. Nie ma produktów dostępnych na rynkach regionalnych.
2. Licencja Spectraview II pochodzi oczywiście od NEC.
3. Gwarancja rozszerzona do 5 lat pochodzi również od producenta. Rozszerzenie na wady panelu nieklasyfikujące się pod ogólną, są gwarancją dodatkową, finansowaną przez monitory.mastiff.pl, przy czym przy współpracy z serwisem fabrycznym. Czyli gwarantem jest monitory.mastiff.pl, ale w razie konieczności wymiany, fizycznie monitor wymieni serwis producenta lub sprzedawca zależnie od rodzaju defektu.
4. Firma monitory.mastiff.pl nie jest zwykłym "sklepem". To bardzo wyspecjalizowany podmiot, który współpracuje z producentem daleko ściślej niż zwykła sprzedaż.
1. NEC DS na stronach internetowych podaje tylko pozycje "globalne", wspólne dla oferty firmy na całym świecie. Nie ma produktów dostępnych na rynkach regionalnych.
2. Licencja Spectraview II pochodzi oczywiście od NEC.
3. Gwarancja rozszerzona do 5 lat pochodzi również od producenta. Rozszerzenie na wady panelu nieklasyfikujące się pod ogólną, są gwarancją dodatkową, finansowaną przez monitory.mastiff.pl, przy czym przy współpracy z serwisem fabrycznym. Czyli gwarantem jest monitory.mastiff.pl, ale w razie konieczności wymiany, fizycznie monitor wymieni serwis producenta lub sprzedawca zależnie od rodzaju defektu.
4. Firma monitory.mastiff.pl nie jest zwykłym "sklepem". To bardzo wyspecjalizowany podmiot, który współpracuje z producentem daleko ściślej niż zwykła sprzedaż.
Dziękuję za odpowiedzi ! Nie przekonuje mnie Pan z ta gwarancją. Postaram się uzyskać więcej informacji (czytaj potwierdzić) bezpośrednio od producenta. Mam nadzieje, ze nie ma Pan nic przeciwko temu, abym zacytował Pana słowa w mailu do firmy NEC ?
Zapytam również o wersję COLOR jako regionalną. Czy jest dostępna tylko u Pana czy mogę ja zamówić w innym sklepie w PL ?
Oczywiście, proszę pytać w przedstawicielstwie. Co Pana ma przekonywać, bądź nie? Niewystarczająco wyjaśniłem? NEC nie daje gwarancji na piksele, nawet odpłatnie. Była taka przy wersji Spectraview, ale po uśmierceniu projektu, zniknęła. Jako, że taka gwarancja czasem się przydaje i są ludzie nią zainteresowani, moja firma ją oferuje. Odwieczne prawo popytu i podaży. Fizycznie realizacja roszczenia wynikającej z niej są realizowane wspólnie przez serwis NEC i monitory.mastiff.pl. Przy zgłoszeniu defektu jest najpierw rozpoznanie, z tytułu której gwarancji będzie realizacja i wówczas podejmowane są odpowiednie kroki.
Wersja COLOR jest autorskim produktem mojej firmy. Można zakup zrealizować w innym sklepie, który zechce pośredniczyć w zakupie.
Podziwiam Was. Z jednej strony kolegę Tom01 za cierpliwość i kolejne próby tłumaczenia z polskiego na nasze. Z drugiej strony podziwiam kolejne zastępy wojowników, którzy niczym antyszczepionkowcy starają się prowadzić krucjatę w temacie monitorów podważając wszystko co kolega Tom napisze.
Przecież nie musicie kupować monitora w Mastiff. Czy tak trudno jest zrozumieć, że jeśli ktoś pyta o coś w temacie monitorów to ktoś kto zawodowo zajmuje sie tym tematem od lat i ma wyrobioną markę na rynku odpowiada na to pytanie patrząc z punktu widzenia profesjonalisty? I ten ktoś z założenia będzie odrzucał wszystko co jest poniżej pewnego, akceptowalnego przez niego poziomu. Poziomu przyzwoitości i jakości. Mam wrażenie, że niektórzy oczekują że Tom01 na pytanie o monitor do obróbki zdjęć w cenie do 500 zł wypisze tutaj listę modeli a najlepiej jakby jeszcze polecił taki za 350 złotych. I wtedy będziecie happy. No bo przecież gość, który polecił ten monitor to profesjonalista, zna się na rzeczy.
No to właśnie tak nie działa. Jedno wyklucza drugie. Większość pytających szuka czegoś taniego i dobrego. I często nie będą partnerami do rozmowy z Tom01 bo to jest po prostu inna liga sprzętu i postrzegania tego tematu.
Zachowujecie się często jak antyszczpiokowiec, który pyta lekarza czy warto się szczepić, podając przy tym przykład szwagra który się nie zaszczepił i żyje, podważając też naukę i cytując zaczytane na fejsbukach memy... I jak usłyszy że szczepić się jednak trzeba to wylewa wiadro pomyj na głowe tego lekarza i wychodzi trzaskając drzwiami. Tu jest dokładnie to samo. Regularne fale hejtu wylewane na Tom01 są żenujące. Jest tyle różnych możliwości zakupu monitora, że naprawdę jak komuś nie po drodze z nim i jego firmą to można to zrobić w sposób, który nie spowoduje jego wzbogacenia się ani o złotówkę.
burzynsky
12-01-2021, 10:31
Dziękuję za odpowiedzi ! Nie przekonuje mnie Pan z ta gwarancją. Postaram się uzyskać więcej informacji (czytaj potwierdzić) bezpośrednio od producenta. Mam nadzieje, ze nie ma Pan nic przeciwko temu, abym zacytował Pana słowa w mailu do firmy NEC ?
Zapytam również o wersję COLOR jako regionalną. Czy jest dostępna tylko u Pana czy mogę ja zamówić w innym sklepie w PL ?Cześć,
Dodam od siebie, że zakupiłem od Toma monitor z serii COLOR i trafiłem na bad pixela. Wymiana w ramach gwarancji bezproblemowa i niemalże natychmiastowa (a było to w gorącym okresie w okolicach maja 2020). Ja polecam. Z monitora, realizacji gwarancji, jak i kontaktu z mastiff jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam,
burzynsky
Kojocisko
12-01-2021, 11:10
Ja bym jeszcze napisał, że jak jest jakiekolwiek pytanie o monitor do obróbki zdjęć, to w 99% przypadków kompetentną odpowiedź można uzyskać od Toma01. Z tajemniczych powodów innych opinii prawie nie ma, chyba, że trzeba zanegować to, co pisze Tom01. Ja pracuję na Eizo kupionym ze 4 lata temu w Mastiffie i nadal dobrze ten zakup wspominam.
Nie przekonuje mnie Pan z ta gwarancją.
To se kup w supermarkecie, skoro nie umiesz docenić komunikatów Toma, co?
Okropne to szczucie, ale takie typowe..
Podziwiam Was. Z jednej strony kolegę Tom01 za cierpliwość i kolejne próby tłumaczenia z polskiego na nasze. Z drugiej strony podziwiam kolejne zastępy wojowników, którzy niczym antyszczepionkowcy starają się prowadzić krucjatę w temacie monitorów podważając wszystko co kolega Tom napisze.
Przecież nie musicie kupować monitora w Mastiff. Czy tak trudno jest zrozumieć, że jeśli ktoś pyta o coś w temacie monitorów to ktoś kto zawodowo zajmuje sie tym tematem od lat i ma wyrobioną markę na rynku odpowiada na to pytanie patrząc z punktu widzenia profesjonalisty? I ten ktoś z założenia będzie odrzucał wszystko co jest poniżej pewnego, akceptowalnego przez niego poziomu. Poziomu przyzwoitości i jakości. Mam wrażenie, że niektórzy oczekują że Tom01 na pytanie o monitor do obróbki zdjęć w cenie do 500 zł wypisze tutaj listę modeli a najlepiej jakby jeszcze polecił taki za 350 złotych. I wtedy będziecie happy. No bo przecież gość, który polecił ten monitor to profesjonalista, zna się na rzeczy.
No to właśnie tak nie działa. Jedno wyklucza drugie. Większość pytających szuka czegoś taniego i dobrego. I często nie będą partnerami do rozmowy z Tom01 bo to jest po prostu inna liga sprzętu i postrzegania tego tematu.
Zachowujecie się często jak antyszczpiokowiec, który pyta lekarza czy warto się szczepić, podając przy tym przykład szwagra który się nie zaszczepił i żyje, podważając też naukę i cytując zaczytane na fejsbukach memy... I jak usłyszy że szczepić się jednak trzeba to wylewa wiadro pomyj na głowe tego lekarza i wychodzi trzaskając drzwiami. Tu jest dokładnie to samo. Regularne fale hejtu wylewane na Tom01 są żenujące. Jest tyle różnych możliwości zakupu monitora, że naprawdę jak komuś nie po drodze z nim i jego firmą to można to zrobić w sposób, który nie spowoduje jego wzbogacenia się ani o złotówkę.
Już kilka razy pisałem o tym i już mi się nie chce, ale mam dokładnie takie samo wrażenie. Jest kilku "ekspertów", którzy każde stwierdzenie Tom01 zaneguje i zarzuci pomyjami. Przy każdyej próbie merytorycznej wymiany argumentów i konkretnych parametrów technicznych, przy logicznym i spójnym wywodzie Tom01 odpowiedzią jest "wcale nie". Nikt nie zmusza do kupowania od monitory.mastiff.pl. Nikt nie zmusza do kupowania rozszerzonej gwarancji, dodatkowe gwarancje są standardowym produktem w większości sklepów z elektroniką, jakoś tam to nikogo nie razi, produkt jak każdy inny, można kupić lub nie. Nikt nie zmusza aby kupować oferowane przez Tom01 wersje ColorTuned lub Color. To są GOTOWCE, ze wszystkimi ustawieniami gotowymi, skalibrowane i oprofilowane do konkretnych typowych i najczęściej spotykanych zastosowań i warunków pracy. Nie masz kalibratora, nie masz oprogramowania, nie wiesz jak to się robi i nie chcesz zawracać sobie tym głowy, zajmujesz się zdjęciami i chcesz, żeby było dobrze zaraz po włączeniu i bez kombinowania i przebijania się przez rzeczy o których nie masz pojęcia - płacisz kilka stówek więcej i masz - "odpal i zapomnij". Ja sobie sam skalibruję monitor, poustawiam tak jak chcę, bo mam dostęp do oprogramowania i narzędzi, nie każdy ma. Dlatego ja bym nie kupił wersji Color, bo dałbym sobie radę sam. Ale niektórzy nie znają się i co więcej - nie chcą się znać, bo im to nie jest potrzebne, bo nie chce im się tego zgłębiać. Niektórzy z naszych "ekspertów" nie chcą przyjąć do wiadomości, że jeżeli ktoś poświęca swój czas, latami zdobywa wiedzę i doświadczenie, ma oprogramowanie i narzędzia kupione za ciężkie pieniądze, płaci ZUS i pensje pracownikom oraz czynsz za lokal - to chce za swoją usługę zapłaty. Ciekaw jestem czym się ci wszyscy "eksperci" zajmują, bo w ich kierunku pytając o ich ceny za usługi można by wylać dokładnie podobną porcję pomyj, że nabijają klientów w butelkę, są nieuczciwi. Zwracam uwagę na jeszcze jedną rzecz. Tom01 występuje pod nazwiskiem a jego firma jest konkretnie rozpoznawalnym podmiotem. Więc siłą rzeczy bierze odpowiedzialność za to co pisze i w moim odczuciu doradztwo na tym forum - za darmo przecież - bo nie ma gwarancji, że po iluś tam godzinach klepania postów ktoś kupi u niego monitor, bo może kupić gdzie indziej - też jest nacechowane odpowiedzialnością, czyli polecaniu rozwiązań na minimalnym akceptowalnym poziomie dla ludzi, którzy zajmują się fotografią. Można się kłócić i być wściekłym na cały świat, ale fotografia jest drogim hobby i nikt nigdy tego nie ukrywał. Natomiast jeżeli Tom01 doradzi kiepski monitor to i do sklepu i w internecie zaraz będą wycieczki, że miało być dobrze i tanio, a jest tanio tylko, bo Dell czy BenQ miał być taki świetny a i tak kolory na wydruku są inne i nie działa. Bo to przecież jest normalne, że efekty mają być takie jak na monitorze klasy profesjonalnej ale za 1000 zł. Natomiast absolutnie żadnej odpowiedzialności za swoje słowa nie poniosą "eksperci", którzy doradzają druciarstwo - tani monitor, ale wg mnie jest świetny, skalibruje się oprogramowaniem od kolegi, drugi kolega za piwko pożyczy kalibrator, bo leży w firmie u szwagra, będzie dobrze, będzie pan zadowolony, no i zobacz, przycięliśmy 5 stówek, śmierć frajerom... O, jednak nie działa? Nie no stary, jaka gwarancja, ja nie wiem, no jak nie działa to musisz sobie coś wymyślić, miało być tanio...
Panowie, chapeau bas. Dziękuję za wsparcie. Nowy zastrzyk sił do pracy. :)
To se kup w supermarkecie, skoro nie umiesz docenić komunikatów Toma, co?
Okropne to szczucie, ale takie typowe..
Albo nie umiem wyczuć ironii albo masz jakiś problem ? Nie wiem co gorsze generalnie.
...Mam wrażenie, że niektórzy oczekują że Tom01 na pytanie o monitor do obróbki zdjęć w cenie do 500 zł wypisze tutaj listę modeli a najlepiej jakby jeszcze polecił taki za 350 złotych. ...
... Jest kilku "ekspertów", którzy każde stwierdzenie Tom01 zaneguje i zarzuci pomyjami.
Nie wiem po co te dziwne skrajności, niewiele mające wspólnego z faktami.
...Przy każdej próbie merytorycznej wymiany argumentów i konkretnych parametrów technicznych, przy logicznym i spójnym wywodzie Tom01 odpowiedzią jest "wcale nie". ...
sruba, napiszę jeszcze raz, bo poprzedniej mojej wypowiedzi (skierowanej do Ciebie) zapewne nie raczyłeś nawet przeczytać, inaczej byś takich głupot nie wypisywał.
Wypowiedź Tom01 odnośnie monitora sw2700pt :
..."Brak jakichkolwiek mechanizmów znanych z branży monitorów fotograficznych, powoduje też bardzo małą stabilność parametrów. Czas rekalibracji to maksymalnie kilka tygodni."...
[MENTION=30175]Robiłem pomiary monitora po zakupie i w późniejszych okresach także. Po 9 miesiącach użytkowania, parametry zmieniły się może w granicach błędu pomiarowego i1 display pro.
Link: https://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=4202
Można tam pobrać pliki HTML z pełnych raportów.
Inna wypowiedź Tom01 odnośnie monitora sw2700pt :
"W wyniku zignorowania potrzeb wynikających z wymagań matrycy, powierzchnia ekranu Benq SW2700PT może być wręcz kalejdoskopem przebarwień, od zielonkawych, przez cyanowe po różowe i magentowe. Niestety nie można ich w żaden sposób skompensować ani wyregulować."
Tymczasem te przebarwienia u mnie tak wyglądają:
47299
Już to zamieszczałem zresztą na forum, tu plik RAW tego zdjęcia 47300, bo w jpg można przecież przebarwienia usunąć.
Tu chociaż dobrze, że było powiedziane "może być", a nie że jest. Faktycznie, w pierwszym okresie produkcji tego monitora były takie przypadki. Później juz bardzo rzadko, tak wnoszę z opinii na forach, zagranicznych także. Dlatego jak komuś polecam tańszą alternatywę (od Nec/Eizo), ale ogólnie z lepszymi parametrami co do wielkości, rozdzielczości, czy gamutu, sugeruję kupno przez internet i zwrócenie uwagi na równomierność podświetlenia jak i ewentualnych przebarwień na białym tle (by w razie co wymienić monitor). Nie mam żadnego interesu aby polecać markę Benq, Dell, Asus, itp.
sruba, naprawdę uważasz, że nie mogę mieć prawa odrębnego zdania ? i to chyba nie jest na zasadzie, "nie bo nie" , bo "nie lubię Toma01" i wszystko z góry będę negował. Chyba, że sądzisz, że pomiary z DisplayCAL (raporty z tego programu w formacie HTML) spreparowałem, jak również plik RAW, to rzeczywiście nie mamy o czym rozmawiać.
To tylko dwa przykłady gdzie mam całkowicie inne zdanie od Tom01, a jest jeszcze niestety co najmniej kilka.
Jednym z nich to przekonanie Toma01, że w zasadzie sRGB dla fotografa jest lepszym gamutem od Adobe RGB (czy aRGB jest całkowicie zbędne, niepotrzebne).
Uważam, że to bardzo indywidualna kwestia. Jak ktoś rzeczywiście obawia się "kłopotów" (bo mogą być) z takim monitorem to pewnie, że lepiej brać sRGB.
Nie decydujmy jednak za kogoś, bo uważamy, że wiemy lepiej co jest mu potrzebne, czy co woli mieć, bo z góry wiadomo, że sobie nie poradzi z szerokogamutowym monitorem.
Cóż, są ludzie, którzy nie potrafią przyznać się do błędu i żadnych argumentów nie przyjmują, jakiekolwiek merytoryczne by nie były, bo maja z góry swoje "zakodowane" teorie. To jest trochę smutne ..
BenQ, inny egzemplarz.
47301
Oczywiście można kupować, sprawdzać, zwracać, znaleźć względnie równy, a przy okazji zarzucić Bogu ducha winnego dostawcę, niesprzedawalnymi egzemplarzami tego szajsu.
BenQ, inny egzemplarz.
Oczywiście można kupować, sprawdzać, zwracać, znaleźć względnie równy, a przy okazji zarzucić Bogu ducha winnego dostawcę, niesprzedawalnymi egzemplarzami tego szajsu.
Mi akurat za pierwszym razem trafił się "taki szajs" (kupiony nawet w sklepie stacjonarnym na raty-aż tak zaryzykowałem i nie żałuje:smile:), ten o którym piszę i jego pomiary wstawiałem.
Rozumiem, że Nec/Eizo pozbawiony jest jakichkolwiek wad. Jak pisałem wcześniej, ugruntowanego przekonania się nie zmieni, obojętnie jakie argumenty (nawet ciężko podważalne) by się nie przedstawiło.
Coś jest z gruntu be i nie może być przecież inaczej zgodnie z "naszą teorią". Pan się przecież nigdy nie myli. Parametry trzyma oczywiście góra kilka tygodni:grin:.
Nie wiem po co te dziwne skrajności, niewiele mające wspólnego z faktami.
sruba, napiszę jeszcze raz, bo poprzedniej mojej wypowiedzi (skierowanej do Ciebie) zapewne nie raczyłeś nawet przeczytać, inaczej byś takich głupot nie wypisywał.
Wypowiedź Tom01 odnośnie monitora sw2700pt :
Inna wypowiedź Tom01 odnośnie monitora sw2700pt :
"W wyniku zignorowania potrzeb wynikających z wymagań matrycy, powierzchnia ekranu Benq SW2700PT może być wręcz kalejdoskopem przebarwień, od zielonkawych, przez cyanowe po różowe i magentowe. Niestety nie można ich w żaden sposób skompensować ani wyregulować."
Tymczasem te przebarwienia u mnie tak wyglądają:
47299
Już to zamieszczałem zresztą na forum, tu plik RAW tego zdjęcia 47300, bo w jpg można przecież przebarwienia usunąć.
Tu chociaż dobrze, że było powiedziane "może być", a nie że jest. Faktycznie, w pierwszym okresie produkcji tego monitora były takie przypadki. Później juz bardzo rzadko, tak wnoszę z opinii na forach, zagranicznych także. Dlatego jak komuś polecam tańszą alternatywę (od Nec/Eizo), ale ogólnie z lepszymi parametrami co do wielkości, rozdzielczości, czy gamutu, sugeruję kupno przez internet i zwrócenie uwagi na równomierność podświetlenia jak i ewentualnych przebarwień na białym tle (by w razie co wymienić monitor). Nie mam żadnego interesu aby polecać markę Benq, Dell, Asus, itp.
sruba, naprawdę uważasz, że nie mogę mieć prawa odrębnego zdania ? i to chyba nie jest na zasadzie, "nie bo nie" , bo "nie lubię Toma01" i wszystko z góry będę negował. Chyba, że sądzisz, że pomiary z DisplayCAL (raporty z tego programu w formacie HTML) spreparowałem, jak również plik RAW, to rzeczywiście nie mamy o czym rozmawiać.
To tylko dwa przykłady gdzie mam całkowicie inne zdanie od Tom01, a jest jeszcze niestety co najmniej kilka.
Jednym z nich to przekonanie Toma01, że w zasadzie sRGB dla fotografa jest lepszym gamutem od Adobe RGB (czy aRGB jest całkowicie zbędne, niepotrzebne).
Uważam, że to bardzo indywidualna kwestia. Jak ktoś rzeczywiście obawia się "kłopotów" (bo mogą być) z takim monitorem to pewnie, że lepiej brać sRGB.
Nie decydujmy jednak za kogoś, bo uważamy, że wiemy lepiej co jest mu potrzebne, czy co woli mieć, bo z góry wiadomo, że sobie nie poradzi z szerokogamutowym monitorem.
Cóż, są ludzie, którzy nie potrafią przyznać się do błędu i żadnych argumentów nie przyjmują, jakiekolwiek merytoryczne by nie były, bo maja z góry swoje "zakodowane" teorie. To jest trochę smutne ..
czytałem Twoją odpowiedź, ale nie odpisywałem, bo przestaję widzieć sens we wchodzenie w te dyskusje... Możesz mieć inne zdanie, oczywiście, tylko niestety w tych dyskusjach absolutnie nie bierzesz pod uwagę czyjegoś zdania i to wyłożonego w sposób spójny, logiczny i merytoryczny z dużo większym zapleczem wiedzy i doświadczenia. Bo niestety, ale różnica jest spora... pamiętam jeszcze początki dyskusji o BenQ, kiedy jeszcze w dość podstawowych rzeczach się gubiłeś, a Tom cierpliwie wyjaśniał co należy zrobić. Podobnie zarzuty co do blokowania Twojego konta na mva... Wygląda na to, że jednak się tam dostałeś i opublikowałeś swoje pomiary i spoko, i chyba jednak nie było tak, że Tom zablokował Ci wszelkie dostępy, żeby na światło dzienne nie wyszły Twoje pomiary. Argumenty Toma od razu wyprzedzasz "Wiem, że będzie to zanegowane bo gamut to przecież bryła, ten wynik jest zupełnie nie miarodajny, gamut sie inaczej mierzy, itp.itd." Dla Ciebie to nieistotne szczegóły, że tak się nie mierzy, że nie ma znaczenia czy gamut to bryła itd, tylko problem w tym, że metodologia badań jest podstawą i pewnych rzeczy nie wolno ignorować, albo traktować wybiórczo. Tak jak zjawisk fizycznych, konstrukcyjnych itp. Można dyskutować czy konieczne jest AdobeRGB czy sRGB dla fotografa. Tu również uważam, że jest to sprawa mocno indywidualna, natomiast rozumiem pewne argumenty Toma za sRGB i też rozumiem, że można mieć taki punkt widzenia na te kwestie - i rozumiem, z czego takie twierdzenie Toma może wynikać. Ale na pewno nie zarzuciłbym mu w tym miejscu nieuczciwości czy kłamstwa, do wielu spraw można mieć różne podejście. Natomiast ze zdumieniem przyglądam się temu z jaką zajadłością atakujecie człowieka (nie tylko Ty), który służy swoją wiedzą i doświadczeniem tutaj na forum. Masz inne zdanie, ok, nie musisz przyjmować opinii Toma, ale zarzucanie mu nieuczciwości, kombinatorstwa, spisku i układu, nabijania klientów w butelkę, nazywanie pogardliwie handlarzem, który chce wyciągnąć kilka stów więcej jest po prostu baaardzo słabe... Ja uważam za ogromną wartość tego forum, że jest tutaj ktoś taki, kto zna problemy sprzedaży monitorów lub w ogóle wszelkiego sprzętu od środka i dzieli się tą wiedzą, bardzo chętnie widziałbym tutaj też kilka takich osób np z Nikon Polska lub serwisu, dużo rzeczy można by sobie wyjaśnić dlaczego coś wygląda tak a nie inaczej. Ostatni akapit równie dobrze można skierować w Waszą stronę. Nie wszystko, co napisałem w ostatnim poście było do Ciebie, Ty przynajmniej podpierasz się swoimi pomiarami i jakimiś konkretami, więc może po prostu bez tego emocjonalnego języka byłaby to ciekawa dyskusja...
No właśnie, przeczytałem kolejny Twój post na odpowiedź Tom... Super, Tobie się trafił dobry monitor, gratulacje. Ale jak widzisz rozrzut jest spory, a Tom obejrzał nie tylko ten jeden, ale kilka... czy twierdzi że Eizo/Nec nie ma wad? Nie, i wprost o tym mówi i tłumaczy, że z powodu pewnych wad, roztrzelenia jakościowego i możliwości trafienia na minę w tanich Nec-ach (co w tanich Nec-ach nie powinno dziwić bo są to monitory biurowe, tylko z e względu na swój potencjał i rozwiązania konstrukcyjne jest mozliwe stosowanie ich do celów amatorsko fotograficznych) stworzył linieę Color Tuned i Color, i kupujący ma wtedy gwarancję, że nie będzie miał takich jaj jak na obydwu zamieszczonych przez Was zdjęciach - jeden dobry a drugi do dupy. No ale to znów jest oszustwo i naciąganie klienta... No, po prostu, tak jak gremed napisał, żenujące to jest...
Z większością Twojej wypowiedzi się zgadzam
Masz inne zdanie, ok, nie musisz przyjmować opinii Toma, ale zarzucanie mu nieuczciwości, kombinatorstwa, spisku i układu, nabijania klientów w butelkę, nazywanie pogardliwie handlarzem, który chce wyciągnąć kilka stów więcej jest po prostu baaardzo słabe...
jedyne co zarzucam to kompletny brak obiektywizmu (wszystko oprócz Nec/Eizo to "dno i wodorosty"), nie odpowiadanie na argumenty, ale możesz przytoczyć cytaty moich wypowiedzi : o tej nieuczciwości, kombinatorstwie, nazywanie pogardliwie handlarzem, itd.itp Bo jakoś nie pamiętam, ale jednak wiek robi swoje wiec sie pokajam i przeproszę (jak zobaczę te swoje wypowiedzi, o których piszesz).
Krzysztofh
12-01-2021, 19:38
Nie jestem tu ekspertem i nie należy mojej wypowiedzi traktować w charakterze profesjonalisty. Nie chce mi się czytać całego wątku i szukać Twojego posta And.N dlatego nie mam pewności czy szukasz monitora fotograficznego do obróbki zdjęć jak w tytule wątku, czy akceptowalnego przez Ciebie monitora w rozsądnej cenie, cokolwiek znaczy "akceptowalnego przez Ciebie". Skoro piszesz w tym wątku to zakładam, że zależy Ci na monitorze fotograficznym. Jeżeli tak to niestety wybór jest niewielki, właśnie NEC i Eizo, choć tak jak wspomniałem nie wypowiadam się jako profesjonalista w tym temacie i mogę się tu mylić.
Sam podejmując decyzję o zmianie budżetowego monitora na fotograficzny miałem świadomość że trochę to będzie kosztowało. Droga do tego celu może być trudniejsza i często przy tym bardziej ekonomiczna albo prostsza i zarazem bardziej kosztowna. Ja wybrałem tą drugą. Początkowo miał być Eizo, bo w firmie, w której pracuję jest trochę takich monitorów, a i mam też paru kolegów, którzy polecali tą markę. Mamy też monitory NEC.
Sorry za ten przydługi wstęp, ale zmierzam do tego, że dzięki wsparciu Tom01 kupiłem w jego firmie Monitor NEC w wersji COLOR i jestem zadowolony, choć fakt że szło jak po grudach i pierwszy monitor został wymieniony na nowy egzemplarz. Na czas wymiany dostałem identyczny "techniczny" monitor, jaki był przedmiotem zakupu. Nie wdając się w szczegóły TOM01 stanął na wysokości zadania i teraz wreszcie mam komfort pracy i wiem że to co widzę na monitorze powinno odpowiadać rzeczywistości przed obiektywem aparatu. Trochę to uproszczenie bo pozostaje kwestia obróbki w LR, ale zawsze. Dlaczego w końcu NEC, a nie Eizo? Wybór był dość prosty. Fotografią zajmuję się amatorsko a porównywalny parametrami Eizo był droższy od mojego NECa o ok 4tys.
Z większością Twojej wypowiedzi się zgadzam
jedyne co zarzucam to kompletny brak obiektywizmu (wszystko oprócz Nec/Eizo to "dno i wodorosty"), nie odpowiadanie na argumenty, ale możesz przytoczyć cytaty moich wypowiedzi : o tej nieuczciwości, kombinatorstwie, nazywanie pogardliwie handlarzem, itd.itp Bo jakoś nie pamiętam, ale jednak wiek robi swoje wiec sie pokajam i przeproszę (jak zobaczę te swoje wypowiedzi, o których piszesz).
Co do odpowiadania na argumenty, to zawsze (aż nieraz byłem naprawdę zdumiony, że Tom-owi się chce, a największe zdumienie jednak budziło we mnie to, że zawsze ignorował wycieczki osobiste i podawał odpowiedzi bardzo konkretne i merytoryczne, i do tego, że jeszcze mu się chce powtarzać coś po raz któryś z rzędu, albo cierpliwie tłumaczyć, nieraz podstawowe rzeczy) ta odpowiedź była, i to merytoryczna. Co do obiektywizmu lub braku - można się obrażać lub zaklinać rzeczywistość, ale tak jak wspominałem, Tom rekomenduje sprzęt, który w jego opinii jest najlepszy do danych celów i daje gwarancję efektów, powtarzalności, jakości i może dać gwarancję na efekty. I tak się składa, że wielu specjalistów ten wybór podziela. Nie przeczę, że na BenQ czy innych "fotograficznych" wynalazkach nie da się w ogóle pracować, myślę nawet, że są użytkownicy którzy nie potrzebują nic więcej, bo nie zobaczą różnicy. Może nawet być zmiana na lepsze w porównaniu do ekranu laptopa. Ale uczciwość nakazuje, zwłaszcza przy takim poziomie wydatków, żeby klientów uprzedzić jaka jest różnica między uznanymi firmami z ustalonym poziomem technologicznym, jakości, powtarzalności itp a produktem raczkującym, gdzie więcej jest reklamy niż rzeczywistej wartości, no i jak też widzimy powtarzalności i równości produkcji.
Wybacz, ale nie mam ani czasu ani chęci przekopywać się przez 63 strony wątku i kolekcjonować Twoje wypowiedzi. Zresztą wspomniałem, że nie tyczy się to tylko Ciebie. Zebrałem to wszystko razem, a pamiętam, że nieraz tego typu stwierdzenia padały. Z klawiatury innego użytkownika nawet kilka postów wyżej.
Nie jestem tu ekspertem i nie należy mojej wypowiedzi traktować w charakterze profesjonalisty. Nie chce mi się czytać całego wątku i szukać Twojego posta And.N dlatego nie mam pewności czy szukasz monitora fotograficznego do obróbki zdjęć jak w tytule wątku, czy akceptowalnego przez Ciebie monitora w rozsądnej cenie, cokolwiek znaczy "akceptowalnego przez Ciebie". Skoro piszesz w tym wątku to zakładam, że zależy Ci na monitorze fotograficznym. Jeżeli tak to niestety wybór jest niewielki, właśnie NEC i Eizo, choć tak jak wspomniałem nie wypowiadam się jako profesjonalista w tym temacie i mogę się tu mylić.
Coś tam się zgadza, owszem zależało mi na monitorze fotograficznym (z gamutem Adobe RGB) i w zupełności spełnił moje oczekiwania (jestem wybredny jakby co i zwracam uwagę na szczegóły) sw2700pt. Kupiony 18 miesięcy temu.
Sorry za ten przydługi wstęp, ale zmierzam do tego, że dzięki wsparciu Tom01 kupiłem w jego firmie Monitor NEC w wersji COLOR i jestem zadowolony, choć fakt że szło jak po grudach i pierwszy monitor został wymieniony na nowy egzemplarz. Na czas wymiany dostałem identyczny "techniczny" monitor, jaki był przedmiotem zakupu. Nie wdając się w szczegóły TOM01 stanął na wysokości zadania i teraz wreszcie mam komfort pracy i wiem że to co widzę na monitorze powinno odpowiadać rzeczywistości przed obiektywem aparatu. Trochę to uproszczenie bo pozostaje kwestia obróbki w LR, ale zawsze. Dlaczego w końcu NEC, a nie Eizo? Wybór był dość prosty. Fotografią zajmuję się amatorsko a porównywalny parametrami Eizo był droższy od mojego NECa o ok 4tys.
Fajnie, że jesteś zadowolony, ja również. U mnie akurat obyło się bez żadnych "grud", ale mam dobrą rękę do zakupów sprzętu elektronicznego:smile:
Fotografią oczywiście także zajmuję się całkowicie amatorsko, choć jakieś tam pojęcie mam w tym temacie.
Co do odpowiadania na argumenty, to zawsze (aż nieraz byłem naprawdę zdumiony, że Tom-owi się chce, a największe zdumienie jednak budziło we mnie to, że zawsze ignorował wycieczki osobiste i podawał odpowiedzi bardzo konkretne i merytoryczne, a zdumiony byłem, że jeszcze mu się chce powtarzać coś po raz któryś, albo cierpliwie tłumaczyć, nieraz podstawowe rzeczy) ta odpowiedź była, i to merytoryczna. Wybacz, ale nie mam ani czasu ani chęci przekopywać się przez 63 strony wątku i kolekcjonować Twoje wypowiedzi. Zresztą wspomniałem, że nie tyczy się to tylko Ciebie. Zebrałem to wszystko razem, a pamiętam, że nieraz tego typu stwierdzenia padały. Z klawiatury innego użytkownika nawet kilka postów wyżej.
Reasumując, zgadzasz się z Tom01, że sw2700pt trzyma parametry co najwyżej kilka tygodni i jest potrzebna rekalibracja. Inaczej tego nie mogę interpretować. Moje pomiary i1display pro + oprogramowanie DisplayCall mogę sobie co najwyżej o kant tyłka rozbić. Bardziej wierzysz słowu niż faktom, cóż i tak można.
Reasumując, zgadzasz się z Tom01, że sw2700pt trzyma parametry co najwyżej kilka tygodni i jest potrzebna rekalibracja. Inaczej tego nie mogę interpretować. Moje pomiary i1display pro + oprogramowanie DisplayCall mogę sobie co najwyżej o kant tyłka rozbić. Bardziej wierzysz słowu niż faktom, cóż i tak można.
Znowu wkładasz komuś w usta to, czego nie powiedział. Twój trzyma, inny egzemplarz może nie trzymać. Ty trafiłeś, ale nie jest to wcale takie oczywiste i inne egzemplarze mogą nie trzymać. I nie da się tego stwierdzić w momencie zakupu jak dany monitor będzie pracował przez kolejne lata. Eizo/Nec są na tyle długo na rynku, że można spotkać sprzęt kilkunastoletni, nieźle się sprawujący i nieźle trzymający parametry. Czy można to powiedzieć o BenQ? produkcja tych monitorów nie jest zbyt długa. Wygląda na to, że jedne trzymają a inne nie, jedne nie mają odbarwień a inne tak. Wierzę Twoim pomiarom, ale świadczą one tylko i wyłącznie o tym, że tylko Twój egzemplarz jest dobry i trzyma parametry, o innych nie wiemy. Tom przedstawił przykład wołający o pomstę do nieba, a ty odpowiadasz, że nie ma to znaczenia bo Twój jest dobry i Twoje pomiary to udowadniają. Ok, udowadniają, że Ty masz jeden dobry egzemplarz. Tyle. Więc znowu Twoja odpowiedź to "wcale nie"...
Znowu wkładasz komuś w usta to, czego nie powiedział. Twój trzyma, inny egzemplarz może nie trzymać. Ty trafiłeś, ale nie jest to wcale takie oczywiste i inne egzemplarze mogą nie trzymać...
Ok. dokładnie tak nie powiedziałeś, ale chyba nie sądzisz, ze w moim egzemplarzu jest inna, (lepsza) elektronika niz w innych sw2700pt. To naprawdę byłoby wyjątkowo naiwne.
Mogę się zgodzić, że trafiłem na lepszy egzemplarz pod względem równomierności podświetlenia (nie przekracza jak mierzyłem 10%) bo z tym bywa różnie w wszystkich monitorach. Nec/Eizo także nie jest tu jakimś wyjątkiem.
Sugerowanie natomiast, że mój wyjątkowo trzyma parametry (ma widać lepszą elektronikę ? od innych sw2700pt) jest naprawdę śmieszne (bez urazy).
Edit
Może w moim są lepsze podzespoły, układu scalone, kondensatory, made in Japan, a w innych sw2700pt są made in China? To byłoby jakieś rozsądne wytłumaczenie ...
Edi2
Ogólnie trzymajmy się pewnika, że trzyma parametry góra kilka tygodni (tego przecież nie podważysz, nie wypadałoby)
Stabilność parametrów zależy od matrycy. Elektronika może ją dodatkowo podtrzymywać jak w profesjonalnych NEC serii PA, EIZO serii CG. Oczywiście takiej sensoryki ani automatyki w BenQ nie ma, więc wszystko zależy jaka trafi się matryca. Norma ISO-13402 mówi, że aby zachować ciągłość produkcji, wytwórca monitorów musi mieć minimum dwóch niezależnych dostawców paneli. Z tego wynikają dość oczywiste wnioski.
Norma ISO-13402 mówi, że aby zachować ciągłość produkcji, wytwórca monitorów musi mieć minimum dwóch niezależnych dostawców paneli. Z tego wynikają dość oczywiste wnioski.
Ciekawe Wać Pan rzeczy opowiadasz ! Wspomniana przez Pana norma odnosi się do urządzeń medycznych, a dokładniej --> Chirurgiczne i dentystyczne narzędzia ręczne - Określenie odporności na autoklawowanie, korozję i ekspozycję termiczną.
Proszę wskazać normę która każe producentowi mieć dwóch niezależnych dostawców, jestem naprawdę ciekawy !
Określenie odporności na autoklawowanie, korozję i ekspozycję termiczną
Stabilność parametrów zależy od matrycy.
Coś nowego, a słyszałem (z tego co pan mówił), że matryce od Au Optronics (takiej firmy jest w sw2700pt) to jedne z najgorszych matryc.
Jak to możliwe, ze ten monitor (z kiepska matrycą i elektroniką) trzyma parametry 9 miesięcy (sądzę, ze więcej, następny pomiar wkrótce - to będzie już po 18 miesiącach), a nie kilka tygodni jak pan pisał ?
Ciekawe Wać Pan rzeczy opowiadasz ! Wspomniana przez Pana norma odnosi się do urządzeń medycznych, a dokładniej --> Chirurgiczne i dentystyczne narzędzia ręczne - Określenie odporności na autoklawowanie, korozję i ekspozycję termiczną.
Proszę wskazać normę która każe producentowi mieć dwóch niezależnych dostawców, jestem naprawdę ciekawy !
Określenie odporności na autoklawowanie, korozję i ekspozycję termiczną
Przepraszam, ISO-13406. Literówka.
No i norma nie "każe", tylko jeśli podmiot chce się nią legitymować, musi stosować jej wytyczne. Chyba najbardziej znaną normą dotyczącą "sposobu" prowadzenia działalności są normy rodziny ISO-9000. Każdy słyszał, prawda?
Przepraszam, ISO-13406. Literówka.
No i norma nie "każe", tylko jeśli podmiot chce się nią legitymować, musi stosować jej wytyczne. Chyba najbardziej znaną normą dotyczącą "sposobu" prowadzenia działalności są normy rodziny ISO-9000. Każdy słyszał, prawda?
Ehhh, ciężko z Panem się dyskutuje. Czepia się Pan słówek, dla mnie oczywistym jest to, ze jeśli norma opisuje dane zagadnienie i chcemy (jako firma) zadeklarować z nią zgodność, to jednak musimy spełnić jej wymogi (czyli niejako norma "każe" się firmie dostosować...)
Napisał Pan ""ISO-13406 mówi, że aby zachować ciągłość produkcji, wytwórca monitorów musi mieć minimum dwóch niezależnych dostawców paneli" - ma Pan tą normę przed oczami, bo ja tam nigdzie czegoś takiego nie widzę.
Dodatkowo, norma ta dawno temu została zastąpiona innymi, ale to już jest nieistotne w tej dyskusji.
Z całym szacunkiem do wiedzy Tom01, ale takimi wpisami jak te o ISO traci się niestety wiarygodność, a ten temat można dość łatwo zweryfikować. Proszę to przemyśleć. I piszę to bez złośliwości
Ok. dokładnie tak nie powiedziałeś, ale chyba nie sądzisz, ze w moim egzemplarzu jest inna, (lepsza) elektronika niz w innych sw2700pt. To naprawdę byłoby wyjątkowo naiwne.
Mogę się zgodzić, że trafiłem na lepszy egzemplarz pod względem równomierności podświetlenia (nie przekracza jak mierzyłem 10%) bo z tym bywa różnie w wszystkich monitorach. Nec/Eizo także nie jest tu jakimś wyjątkiem.
Sugerowanie natomiast, że mój wyjątkowo trzyma parametry (ma widać lepszą elektronikę ? od innych sw2700pt) jest naprawdę śmieszne (bez urazy).
Edit
Może w moim są lepsze podzespoły, układu scalone, kondensatory, made in Japan, a w innych sw2700pt są made in China? To byłoby jakieś rozsądne wytłumaczenie ...
Edi2
Ogólnie trzymajmy się pewnika, że trzyma parametry góra kilka tygodni (tego przecież nie podważysz, nie wypadałoby)
Po raz kolejny wtłaczasz na siłę komuś swoją wizję świata... Nie wiem, co jest w Twoim monitorze, a co w innych, może jakość układów jest gorsza i mniej wytrzymała, obliczona na krótszą żywotność (to akurat teoria, ale biorąc pod uwagę trwałość współczesnej elektroniki i zadziwiające zbieżności z tym, że się psuje po okresie gwarancyjnym, może warto wziąć to pod uwagę) może kontrola produkcji jest mniej wyśrubowana (możliwe, mniejsze koszty, większy próg tolerancji przy produkcji), może faktycznie jest kilku dostawców części, nie wiem... i Ty też tego nie wiesz, a jedyne fakty z tej dyskusji to takie, że są egzemplarze, które trzymają parametry i poziom jakościowy i są egzemplarze, które nie. Nie przyjmuję za pewnik ani tego, że (odpukać) Twój monitor może się wkrótce rozkalibrować, albo zaczną się coraz większe rozjazdy, ani tego że się nie rozkalibruje. Nie wiem tego i jeżeli oczekujesz, że przyznam w tym temacie rację Tobie, albo Tomowi to się nie doczekasz. Natomiast bardziej ufam osobie doświadczonej, która przerobiła kilka takich monitorów niż amatorowi, który ma jeden i w zasadzie na nim uczył się co to jest kalibracja i z czym to się je. Czy Ci się podoba czy nie, ale niestety tak jest ten świat urządzony, że wbrew temu, co możesz przeczytać w internecie ekspertem w danej dziedzinie zostaje się w sposób trochę bardziej skomplikowany niż nauczenie się z internetu kilku kroków kalibracji monitora.
Tom01 możesz wyjaśnić o co chodzi z tą normą ISO, bo w przytoczonej przez Ciebie faktycznie nie ma nic o ilości dostawców, norma ta informuje jedynie o bad pixelach...
Tom01 możesz wyjaśnić o co chodzi z tą normą ISO, bo w przytoczonej przez Ciebie faktycznie nie ma nic o ilości dostawców, norma ta informuje jedynie o bad pixelach...
Jest wiadomym, że w tym samym monitorze / laptopie można spotkać różne matryce, prawda? Dość dawno temu drążyłem ten temat z jednym z producentów monitorów, rozchodziło się pewną powtarzalną wadę. Wówczas się dowiedziałem, że z certyfikacja jakości produkcji przewiduje dywersyfikację dostawców. Nie chodzi o jakieś wydumki a o zapewnienie ustalonego poziomu jakościowego w łańcuchu dostaw. Jeśli kogoś to bardzo interesuje, może odnaleźć szczegóły. Nie gwarantuję, że podałem prawidłowy numer normy, choć w ISO-13406 jest dużo różnych rzeczy, nie tylko część ISO-13406-2, mówiąca o pikselach. Dokładne sprawdzenie nie jest takie super proste, bo normę trzeba kupić aby mieć wgląd w jej całą treść. Wspomniana norma nie jest typowo produkcyjna, ale zdaje się w niej jest wzmianka, przy okazji tolerancji parametrów, bo traktuje głównie o nich. Ja do tych informacji dotarłem dookoła, przez serwisówkę. Nie podam szczegółów, sygnalizuję tylko istnienie takiej rzeczy.
To jest fajne. "Jest wiadomym", ktoś mi mówił, gdzieś słyszałem, dotarłem dookoła. To rzeczywiście jest merytoryczne podejście do tematu. Moje gratulacje.
Nie zajmuję się certyfikacją procesów produkcyjnych.
Wiedziałem, że tak będzie. Macie już 642 posty, jeśli dobrze pamiętam, z kłótnią czy Tom01 ma rację czy nie ma. Od kilku lat jestem na forum i za każdym razem jest to samo. Tylko Tom01 jest stały :D W każdym razie ja kupiłem monitor z listy Tom01 taki, na który mnie było stać.
leszek00 kupiłeś coś? Czy ciągle próbujesz zrozumieć o czym koledzy piszą?
Spójrz tutaj: https://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
wybierz taki na jaki Cię stać. W Twoim zakresie cenowym będzie to "1. Klasa domowo-biurowo-uniwersalna." Ja jestem amatorem bardzo nieprofesjonalnym, więc też z tej klasy wybrałem. Po kalibracji mam deltaE w zielonym polu (według iProfilera x-rite) i jestem zadowolony. W każdym razie to co wydrukowałem jak dotąd zgadzało się z obrazem monitora. Więc dalej nie wnikam.
Nowsza i skrócona wersja poradnika: https://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=3728
Wiedziałem, że tak będzie. Macie już 642 posty, jeśli dobrze pamiętam, z kłótnią czy Tom01 ma rację czy nie ma. Od kilku lat jestem na forum i za każdym razem jest to samo. Tylko Tom01 jest stały :D
Ja jestem na tym forum równie długo co Ty, miałem kilka słownych utarczek z Tome01 i powiem tyle - doceniam jego wkład w to forum, ale moim zdaniem nie jest to działanie bezinteresowne i tak było od samego początku.
Ktoś kto rzuca normami, a potem głupio się wykręca, ze taka norma kosztuję całkiem sporo i on to jej nawet w rękach nie miał jest dla mnie osobą do której nie mam zbyt dużego zaufania.
Gdyby nie mój wpis i "kłótnia" , to sporo ludzi mogłoby powielać ów rewelacje dalej, a to już moim zdaniem nie powinno mieć miejsca. W tej normie nie znajdziecie tego o czym wspomina Tom01 (brzmi fachowo, a ze mało ma to wspólnego z prawda to już nieistotne)
Norma ISO-13402 mówi, że aby zachować ciągłość produkcji, wytwórca monitorów musi mieć minimum dwóch niezależnych dostawców paneli. Z tego wynikają dość oczywiste wnioski.
kontra wypowiedz dwa posty później:
Dokładne sprawdzenie nie jest takie super proste, bo normę trzeba kupić aby mieć wgląd w jej całą treść. Wspomniana norma nie jest typowo produkcyjna, ale zdaje się w niej jest wzmianka, przy okazji tolerancji parametrów, bo traktuje głównie o nich. Ja do tych informacji dotarłem dookoła, przez serwisówkę. Nie podam szczegółów, sygnalizuję tylko istnienie takiej rzeczy.
Ok, to by było na tyle. Po kilku latach nieobecności na forum mogę powiedzieć, ze taki styl jednak musi przynosić całkiem spory profit, skoro jesteś w stanie dalej produkować tutaj tysiące postów o tym jak to EIZO I NEC, oczywiście tylko w wersji regionalnej (kolejna ściema i bełkot marketingowy) COLOR (którą to wersję tak się składa - oferuje tylko twój sklep i żaden inny w PL) ma racje bytu.
Tym którzy jednak potrafią myśleć - polecam zastanowić się, ile w tym wszystkim jest marketingu a ile prawdy....
oczywiście tylko w wersji regionalnej (kolejna ściema i bełkot marketingowy) COLOR
Co jest ściemą? W skład monitora w programie COLOR wchodzi:
- Przebranie, sprawdzenie pod kątem naturalnej liniowości, wad panelu, pikseli, paprochów, wycieków.
- Rozszerzenie gwarancji na ww + 5 lat gwarancji ogólnej.
- Licencja na kalibrację.
- Usługa wszechstronnej prekalibracji do kilku dziedzin i wariantów oświetlowych.
- Wysokiej klasy wzornik porównawczy.
- Raportowanie z wynikami.
- Obsługa produktu i dostawa zgodna z standardami fabrycznymi. Nie ma nawet pół odcisku palca na obudowach.
- Przejęcie odpowiedzialności w przypadku szkód transportowych.
- Przechowanie danych monitora, plików z obrazami programowania procesora obrazowego przez 10 lat.
- Bezpłatne wsparcie techniczne do końca życia produktu.
Co z tego jest ściemą, nieprawdą? Proszę o konkretne dowody, że tak jest. Bo dowodów przeciwnych jest dużo, nawet w tym wątku. Jeśli Pan ich nie przedstawi, stwierdzę, że jest Pan cholernym kłamcą.
Po kilku latach nieobecności na forum mogę powiedzieć, ze taki styl jednak musi przynosić całkiem spory profit, skoro jesteś w stanie dalej produkować tutaj tysiące postów o tym jak to EIZO I NEC, oczywiście tylko w wersji regionalnej (kolejna ściema i bełkot marketingowy) COLOR (którą to wersję tak się składa - oferuje tylko twój sklep i żaden inny w PL) ma racje bytu.
Tym którzy jednak potrafią myśleć - polecam zastanowić się, ile w tym wszystkim jest marketingu a ile prawdy....
Ok, z normą w pierwszej chwili zabrzmiało to inaczej, więc faktycznie trochę wpadka.
No dobra, zaraz, ale wielokrotnie było powiedziane, napisane, podkreślone i wyjaśnione, wielokrotnie też przez samego Tom01, że wersje COLOR TUNED i COLOR są autorskim pomysłem i produktem Toma. Usługa wykonywana jest na tyle dobrze, że została wprowadzona w porozumieniu i z oficjalnym wsparciem firmy NEC, która to firma podpisuje się pod tym i autoryzuje to, co robi z monitorami Tom. W związku z tym, że Tom miał pomysł, włożył ileś czasu, wysiłku, zaangażowania we wprowadzenie tego pomysłu, wykonuje tą usługę dzięki swojej wiedzy i doświadczeniu, poświęca swój czas i pieniądze nazakup oprogramowania i sprzętu, płaci pracownikom, więc chyba naturalnym jest, że na tym zarabia, co jest w tym takiego dziwnego? Nie musisz kupować wercji CT lub COLOR, to jest opcja, w ofercie dostępne są także wersje gołe. Nie musisz kupować u Toma, możesz kupić w innym sklepie. Nie musisz kupić Eizo/NEC, możesz zakupić monitor wyprodukowany przez firmy np BenQ, Dell, Phillips, LG i inne, które sa sprzedawane bez zysku, bezinteresownie, bez ściemy i bełkotu marketingowego, przez wolontariuszy, którzy po czasie dla przyjemności i bezinteresownie w fabryce, sklepie, biurze projektowym wymienionych firm, idą do pracy wieczorem, żeby zarobić na chleb. W swoich materiałach podają tylko suche fakty, bez zadnej obudowy reklamowej, tylko prawdę. Nikt na tym nie zarabia, a Twój uśmiech po zakupie ich monitora jest dla nich najwyższą nagrodą. Czego nie rozumiesz?
PS. Mam nadzieję, że w swojej pracy kierujesz się podobnymi wartościami ;-)
Muszę sprostować: Moja firma monitory przygotowywane "pod klucz" robiła co prawda od zawsze, ale bez specjalnego oznaczania. Po prostu zamawiało się dodatkową usługę. Pomysł podziału NEC-ów na osobną serię ColorTuned jest kolegi #Czornyj. Seria COLOR jest natomiast po prostu nadaniem znaku towarowego temu, co firma oferowała już dużo wcześniej. Obie serie ColorTuned i COLOR są wytwarzane z porozumieniu z producentem. CT produkuje się w siedzibie jednego z dystrybutorów, COLOR u mnie. Istnieją dwie serie, gdyż różnią się zaawansowaniem przygotowania, kompletacją, zakresem wsparcia gwarancyjnego i technicznego.
- Przebranie, sprawdzenie pod kątem naturalnej liniowości, wad panelu, pikseli, paprochów, wycieków.
- Rozszerzenie gwarancji na ww + 5 lat gwarancji ogólnej.
- Licencja na kalibrację.
- Usługa wszechstronnej prekalibracji do kilku dziedzin i wariantów oświetlowych.
- Wysokiej klasy wzornik porównawczy.
- Raportowanie z wynikami.
- Obsługa produktu i dostawa zgodna z standardami fabrycznymi. Nie ma nawet pół odcisku palca na obudowach.
- Przejęcie odpowiedzialności w przypadku szkód transportowych.
- Przechowanie danych monitora, plików z obrazami programowania procesora obrazowego przez 10 lat.
- Bezpłatne wsparcie techniczne do końca życia produktu.
Co z tego jest ściemą, nieprawdą? Proszę o konkretne dowody, że tak jest. Bo dowodów przeciwnych jest dużo, nawet w tym wątku. Jeśli Pan ich nie przedstawi, stwierdzę, że jest Pan cholernym kłamcą.
Tom01 - szkoda mi czasu na jałową dyskusję. Masz dość krotka pamięć i chyba nie wiesz co napisałeś pare postów wcześniej. Pytałem dlaczego na oficjalnej stronie NECa nie ma takiej wersji monitora jak COLOR - dostałem odpowiedź, ze NEC prezentuje model referencyjny, natomiast wersja COLOR to wersja regionalna. Zacznijmy od tego, ze to nie jest żadna wersja REGIONALNA, tylko twoja wersja - żaden inny sklep w Polsce nie ma takiej opcji w ofercie !! Mistrzostwo robienia ludziom wody z mózgu ! Ty sobie wymyśliłeś tą wersje i kurczowo bronisz tezy, że NEC wypuszcza buble jakościowe z linii montażowej ...
To co Ty robisz z monitorem, który bierzesz jak każdy inny sklep w PL z tego samego centrum dystrybucyjnego to już jest dla mnie jest totalnie nieistotne i nigdzie nie napisałem, ze tego co zadeklarowałeś nie wykonujesz!!
Natomiast wtłaczanie ludziom do glow, ze linia produkcyjna NECa ma takie rozrzuty jakościowe, że głowa mała jest następnym chwytem marketingowym.
Pracowałeś kiedyś w przemyśle ? Wiesz jak funkcjonuje QA w tak wielkich firmach jak NEC czy mu podobne - gdzie produkcja jest wielkoseryjna i nie ma miejsca na błędy/ rozrzuty jakościowe ? Stawiam na to ze jednak nie, bo gdybyś pracował to nie rozpowiadał byś takich bzdur. Swoja droga ciekawym jest reakcji NEC'a (z którym ponoć masz naprawdę ultra specjalne relacje) na to w jakim świetle ich przedstawiasz..... żaden dystrybutor danej marki tego nie robi w taki sposób jak Ty !
Rozmowa z Tobą nie prowadzi do niczego - jesteś mistrzem lawirowania i prowadzenia dyskusji w taki sposób, żeby twoje było na wierzchu. EOT z mojej strony !
Czyli kolego #locos, jesteś paskudnym kłamcą i trollem. Stawiasz tezę i nie potrafisz jej udowodnić.
Nigdzie nie napisałem, że producent ma jakieś nadzwyczajne rozrzuty jakości. Wskaż kłamco cytat gdzie rzekomo twierdzę coś innego. Wiem już, że kompletnie nie rozumiesz, że chodzi o kompletnie co innego. Jeśli kupisz nowe auto to dokupujesz do niego np opony zimowe? Wiadomo, że dokupujesz, płacisz za to osobno. Wymagający użytkownicy, kupujący drogie auta, zlecają dodatkowe prace nad powłoką lakierniczą, płacąc za to extra w zewnętrznych firmach. A takie AMG czy MTechnik ingeruje w auto bardzo głęboko mechanicznie. Że też wredny producent tego wszystkiego nie przewidział i nie ma w komplecie, co? Ktoś z sieci dystrybucji ogarnia potrzebne rzeczy do korzystania w pełni z produktu lub dodatki ponadstandardowe i dlaczego to jest źle? Jakie masz podstawy cholerny kłamco i manipulancie się przypierdzielać i zarzucać mi ściemę? Wyjaśnij co z oferty mojej firmy dotyczącej programu COLOR jest ściemą, albo zamilcz, bo choć jestem nieprzeciętnie cierpliwym człowiekiem, to nie chce mi się już odpowiadać takiej kanalii rozsiewającej oszczerstwa.
Tomaszek1
14-01-2021, 13:23
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące monitorów.
Gdybym wydał więcej kasy jak zakładałem ale w zamian za to chciałbym większy monitor. To czy dobrym wyborem była by wersja https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea271f-ct.html lub zwykła bez CT.
Raczej bym kupił wersję NEC MultiSync EA271F.
https://monitory.mastiff.pl/monitory/monitory/monitory-nec-multisync-ea271f.html
Nie byłby to dobry wybór. Jeśli 27 cali to rozdzielczość minimum 2560x1440 px.
Problemem jest, jak mówi And.N, rozdzielczość. Przy grach 1920x1080 jest ok, ale przy zastosowaniach ogólnych porażka. Piksele są strasznie wielkie, obraz mocno nieostry.
To ja jeszcze bym prosił o wyjaśnienie (ale tak łopatą) czy - oprócz samej rozdzielczości - monitor:
NEC MultiSync EA271Q COLOR (https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea271q-color.html) (2560x1440) ustępuje w innych aspektach monitorowi NEC MultiSync EA271U COLOR (https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea271u-color.html) (3840x2160) - bo różnica w cenie jednak ma znaczenie dla amatorów i stoi się przed dylematem.
EA271U COLOR vs EA271Q COLOR ma matrycę 10 bit vs 8 bit, lepszą równomierność na bieli, mniejsze problemy z wyciekami przy krawędzi no i rozdzielczość UHD dająca fenomenalną ostrość.
EA271Q COLOR vs EA271U COLOR ma panel PLS z niższym poziomem czerni.
To ostatnie pytanko z mojej strony w tym temacie:
czy zatem monitor NEC Multisync PA271Q COLOR (https://monitory.mastiff.pl/monitor-graficzny-nec-multisync-pa271q-color.html) jest na tyle lepszy od 2 wymienionych wyżej, że warto dołożyć do niego ?
Cały czas poruszmy się w obszarze amatorskiej fotografii gdzie 99% "publikacji" to Internet a wydruki własnych prac są tak sporadyczne, że aż pomijalne. No ale monitora nie kupuje się na rok - z drugiej strony czy to już nie będzie przerost formy nad treścią (dla amatora) ?
sokolnik
14-01-2021, 23:24
w budżecie 3700-4500-5500 szukałbym EIZO i na pewno nie 4K :)
1440 w pionie jest akurat :)
Przy takich zakupach polecam wybrać się do sklepu i obejrzeć dany model, w Warszawie byłem kiedyś w galerii EIZO, polecam... lub jakieś targi... no ale teraz może być z tym problem :)
ewentualnie szukać kogoś z takim monitorem i jechać z flaszką zobaczyć monitor :) skoro to monitor na lata a tanio też nie jest :)
czy zatem monitor NEC Multisync PA271Q COLOR (https://monitory.mastiff.pl/monitor-graficzny-nec-multisync-pa271q-color.html) jest na tyle lepszy od 2 wymienionych wyżej, że warto dołożyć do niego ?
Czyli od jakich? Flagowym modelem w tej linii jest EA271U COLOR i jest wart każdej złotówki. Nawet jakby był jeszcze droższy, byłby wart swojej ceny. Dopiero powyżej 8 tys zł są lepsze.
Cały czas poruszmy się w obszarze amatorskiej fotografii gdzie 99% "publikacji" to Internet a wydruki własnych prac są tak sporadyczne, że aż pomijalne. No ale monitora nie kupuje się na rok - z drugiej strony czy to już nie będzie przerost formy nad treścią (dla amatora) ?
"Amator" nie oznacza "lubi lipę".
w budżecie 3700-4500-5500 szukałbym EIZO i na pewno nie 4K :)
1440 w pionie jest akurat :)
Przy takich zakupach polecam wybrać się do sklepu i obejrzeć dany model, w Warszawie byłem kiedyś w galerii EIZO, polecam... lub jakieś targi... no ale teraz może być z tym problem :)
ewentualnie szukać kogoś z takim monitorem i jechać z flaszką zobaczyć monitor :) skoro to monitor na lata a tanio też nie jest :)
Tak to się wybiera marketowca czy ładną ma obudowę i nóżkę :)
Jak kupujesz coś zaawansowanego czy pro i nie masz dziesiątków modeli to co tu wybierać, skupiasz się na znalezieniu sklepu oferującego całość łącznie z ewentualną kalibracją, oferujący jakąś np selekcje czy wygodniejszą gwarancje, patrzysz na cenę i czekasz na kuriera.
Moim zdaniem 2560x1440 przy 27" jest optymalne, a 4K to raczej 32" ale tu trzeba by się skupić na czymś innym niż Eizo/Nec bo cena zmusza do kompromisów.
Moim zdaniem 2560x1440 przy 27" jest optymalne,
O ile koniecznie chcemy skalowanie 100% a przecież we współczesnych systemach nie ma to już znaczenia. Wszystko wygląda dokładnie tak samo przy skali 100%, 125% czy 150%. To samo narysowane z większej ilości pikseli wygląda lepiej. Na 27" moim zdaniem i UHD jest mało, choć już przy takiej rozdzielczości piksel jest prawie niewidoczny a tekst wygląda jak wydrukowany na laserze. Bajka.
Tak to się wybiera marketowca czy ładną ma obudowę i nóżkę :)
True.
Miałem Eizo perfekcyjnie wykonane, pancerne, nietrzeszczące, przy którym obecny Nec to jak jakiś Acer.
Ale za to wyświetlacz to zupełnie co innego.
Rafał_Sz
15-01-2021, 13:46
A te które nie przejdą weryfikacji wracają do producenta czy są sprzedawane jako w pełni sprawne, ale bez "Coloru"?
Pytam z czystej ciekawości, bo nie chciałbym płacić 100% wartości za nie w pełni wartościowy produkt.
O ile koniecznie chcemy skalowanie 100% a przecież we współczesnych systemach nie ma to już znaczenia. Wszystko wygląda dokładnie tak samo przy skali 100%, 125% czy 150%. To samo narysowane z większej ilości pikseli wygląda lepiej. Na 27" moim zdaniem i UHD jest mało, choć już przy takiej rozdzielczości piksel jest prawie niewidoczny a tekst wygląda jak wydrukowany na laserze. Bajka.
Nadal wiele osób używa starszego oprogramowani gdzie skalowanie nie działa i już na 27" 2560x1440 menu i całe UI jest mało czytelne.
Zdarza się też że ktoś nie rozumiejący o co co chodzi ze skalowaniem robi np projekt strony www i potem jest zdziwiony że u kogoś na bez skalowania jest inaczej ale to akurat kwestia czy tworzący ogarnia ten problem, który stworzył :)
A te które nie przejdą weryfikacji wracają do producenta czy są sprzedawane jako w pełni sprawne, ale bez "Coloru"?
Pytam z czystej ciekawości, bo nie chciałbym płacić 100% wartości za nie w pełni wartościowy produkt.
To pytanie zadaje sporo ludzi, sądząc, że po przebieraniu, "odrzut" idzie pozostałym klientom. Nie, tak nie jest. Jeśli ktoś kupuje seryjny, dostaje fabrycznie zapieczętowany egzemplarz. Nie mogę napisać co firma robi z odrzuconymi, gdyż to jest jeden z elementów sukcesu rynkowego tej usługi i konkurencja sporo by dała, aby wiedzieć jak cały program zapiąć ekonomicznie. Firma przecież nie kolekcjonuje monitorów z paprochami ani nie może ich sprzedawać jako "sprawne".
Nadal wiele osób używa starszego oprogramowani gdzie skalowanie nie działa i już na 27" 2560x1440 menu i całe UI jest mało czytelne.
Zdarza się też że ktoś nie rozumiejący o co co chodzi ze skalowaniem robi np projekt strony www i potem jest zdziwiony że u kogoś na bez skalowania jest inaczej ale to akurat kwestia czy tworzący ogarnia ten problem, który stworzył :)
Proszę wziąć pod uwagę, że treści internetowe są "konsumowane" w coraz większym procencie na urządzeniach high-dpi, smartfony, tablety. Notebooki też coraz częściej mają 3000px na dłuższym boku na ekraniku 13". Także rozmiar pikselowy grafik na interfejsy odchodzi w przeszłość.
PS. Nieskalowany soft na 27" 3840x2160 wygląda całkiem normalnie, bo taki ekran może mapować 1:1 cztery piksele jako jeden i mamy 1920x1080. W tym kontekście działa sporo lepiej niż 2560x1440, kiedy zawsze skalowanie jest ułamkowe.
Jak zrobić skalowanie interfejsu Lr/Ps CS6 ?
Kojocisko
15-01-2021, 15:24
tak:
47369
Wszyskie przechodzą. Zaskakująco powtarzalna, wolna od wad seria. Od wielkiego dzwonu zdarzają się paprochy, ale stosunkowo łatwo je usunąć.
No i kolego Czornyj posułeś całą misternie zbudowaną narrację :mrgreen:
Jak żyć bez tego wyjątkowego, wybranego z setek monitora, wygrzewanego tygodniami, na dodatek z unikatowymi profilami? ;)
To ostatnie pytanko z mojej strony w tym temacie:
PA271Q jest monitorem do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy, bliźniaczym odpowiednikiem EIZO CG279X. W stosunku do serii EA posiada:
- najlepszą na rynku matrycę Panasa z poszerzonym gamutem, OCF niwelującym efekt cieknięcia czerni w funkcji konta obserwacji oraz wyższym współczynnikiem kontrastu 1400:1
- praktycznie idealną równomierność dzięki w.w. matrycy Panasa i układowi DUC drugiej generacji
- idealną klaibrację fabryczną z wykorzystaniem 3DLUT i sensorów za ponad 100 tyś euro
- układ autokalibracyjny zapewniający dożywotnio skalibrowany stan monitora w trakcie eksploatacji
- oprogramowanie MultiProfiler umożliwiające kalibrację monitora bez użycia sensora zewnętrznego do zadanych parametrów obrazowania
- podwójny 3D LUT umożliwiający symulację przestrzeni druku/odbitki/czegokolwiek
Prywatnie używam PA311D, różniącego się jedynie wielkością i rozdzielczością 4K DCI. Nie ma lepszych monitorów SDR (są tylko równie dobre topowe EIZO CG)
No i kolego Czornyj posułeś całą misternie zbudowaną narrację :mrgreen:
Jak żyć bez tego wyjątkowego, wybranego z setek monitora, wygrzewanego tygodniami, na dodatek z unikatowymi profilami? ;)
Nic nie popsuł, tylko uporczywie wychwala pod niebiosa. Nawet jak pokazać monitor pewnej marki z pikselami, Czornyj powie, że to niemożliwe. Jak pokazać kalibrator pewnej marki, który pokazuje głupoty, Czornyj powie, że w życiu. Nie jest w moim interesie udowadniać, że zdarzają się wady w produkcie (wizerunek marki), ale gdzieś znika rozsądek. Mam w wewnętrznym archiwum firmowym masę fotek z najrozmaitszymi defektami, które są normą w każdym LCD, zarówno za 300 zł jak i za 20 tys zł. Technologia produkcji paneli jest identyczna. Trafiam na takie sztuki mniej więcej raz na kilka tygodni, a biorąc pod uwagę, że nie obracam milionami sztuk, jest to całkiem spory procent.
tak:
47369
To nie działa jak potrzeba, jeśli skalujesz całe UI w windows to tracisz zna powierzchni roboczej, jeśli używasz pref to zyskujesz tylko wielkość fontów, a UI pozostaje domyślne, dopiero nowsze Ps/Lr ma tu skalowanie poprawne.
Prawda. CS6 pod tym względem wymaga "typowych" gęstości pikseli.
A jest coś co nadaje się do grania w 144Hz i jednocześnie do grafiki czy to nie ma tak?
Pogodzenie szybkości i precyzji jest praktycznie niemożliwe. Tak samo jak w życiu.
A jest coś co nadaje się do grania w 144Hz i jednocześnie do grafiki czy to nie ma tak?
Acer ConceptD
Na ten moment nie jest łatwo o taki monitor i to będzie jeszcze długo kompromis. Jeśli sRGB i 8 bitów na kolor Ci wystarczy to powinno coś się znaleźć na rynku z szybką matrycą IPS. Ponoć Acer zapowiedział kilka nowych modeli w tym model Predator XB323U GX który ma 32 cale (2560 x 1440), z matrycą IPS pokrywającą 99% AdobeRGB i odświeżaniem do 270 Hz oraz czasie reakcji matrycy: 0,5 ms. Nie liczył bym w takim monitorze na kalibrację sprzętową ale może to być niezły kompromis dla gracza z zacięciem fotograficznym. Nie wiem kiedy ten monitor pojawi się na rynku. Informacja prasowa pojawiła się np. tutaj: https://www.purepc.pl/acer-predator-i-nitro-prezentacja-6-nowych-monitorow-dla-graczy
Acer na bazie Predatorów tłucze ConceptD i te mają wysoką częstotliwość, gsync/freesync, kryją aRGB, w droższych wersjach mają niezły HDR dzięki FALD i są nieźle zlinearyzowne fabrycznie do gamma 2,2, więc do grafiki też ujdą.
Najlepsze Acery jakie miałem, to jednak inna liga niż nawet amatorskie monitory foto, nie mówiąc o graficznych. Nie rozpędzałbym się z tym nadawaniem się. Ale mimo wszystko, w dobie zalewu dziadostwem wszelakim, jest to niezła alternatywa, lepsze od BenQ, DELL, Iiyama, Viewsonic, nie mówiąc o masówce marketowej.
Przytoczę takie cytaty, co prawda nie do mnie akurat kierowane, ale to już mniej istotne:
... Co z tego jest ściemą, nieprawdą? Proszę o konkretne dowody, że tak jest. ...
... Stawiasz tezę i nie potrafisz jej udowodnić. ...
Zapytałbym, czy w drugą stronę też to obowiązuje ?
Widziałem sporo pańskich tez / teorii , nie popartych żadnymi dowodami, a nawet chociażby jakimiś linkami z internetu.
Czyli tezy bardzo osobliwe powiedziałbym, ale może pan nie musi niczego udowadniać (jako ekspert w tej dziedzinie) i wystarczą tylko same słowa nie poparte niczym innym. Mi przyznam nie wystarczą, ale dla wielu tak ...
Ok, dzięki za odpowiedzi. Teraz mam 16:10 Della U2412M na IPS już od 8 lat i nie miałem okazji pracować na czymś lepszym. Choć może to i dobrze ;) Jako drugi stoi jeszcze 19" Benq na MVA, a trzeci 15" Benq na TN, który chyba dziś się skończył. Także obrabiając zdjęcia miałem 3 wersje od razu ;) Wydruki przeważnie nie odbiegały od tego co Dell pokazywał. Przeważnie...
Komp też pamięta początki zeszłej dekady i trzeba będzie powoli zacząć analizować temat.
Ok, dzięki za odpowiedzi. Teraz mam 16:10 Della U2412M na IPS już od 8 lat i nie miałem okazji pracować na czymś lepszym. Choć może to i dobrze ;) Jako drugi stoi jeszcze 19" Benq na MVA, a trzeci 15" Benq na TN, który chyba dziś się skończył. Także obrabiając zdjęcia miałem 3 wersje od razu ;) Wydruki przeważnie nie odbiegały od tego co Dell pokazywał. Przeważnie...
Komp też pamięta początki zeszłej dekady i trzeba będzie powoli zacząć analizować temat.
Dell serii U jest nieźle zlinearyzowany fabrycznie i ma IPS, więc po podkalibrowaniu w menu serwisowym sprawdza się całkiem dobrze. Analogicznie będzie z ConceptD - dobra liniowość więc foto będzie ok, płynność w grach dzięki wysokiej częstotliwości, w topowych modelach z FALD HDR też powinien dać czadu.
tak:
47369
jprdl zmieniłem na duże i teraz nie mogę wrócić bo "zastosuj" jest poza ekranem :/
A w którym oknie, LR czy ustawienia ekranu?
Dell serii U jest nieźle zlinearyzowany fabrycznie i ma IPS, więc po podkalibrowaniu w menu serwisowym sprawdza się całkiem dobrze. Analogicznie będzie z ConceptD - dobra liniowość więc foto będzie ok, płynność w grach dzięki wysokiej częstotliwości, w topowych modelach z FALD HDR też powinien dać czadu.
Mówisz o tym?
https://i.imgur.com/A3puC3o.png
Czym ono się różni od ustawienia RGB w OSD?
Witam
Panowie muszę kupić monitor 4K
Mam dwa modele na oku
Acer BM270 oraz NEC EA271u
Który z monitorów byście polecili ?
Acer to klasa nieco lepsza od BenQ. NEC inna półka.
Rozumiem.
Na papierze teoretycznie lepiej wypada ACER, natomiast jeżeli postawię te dwa monitory obok siebie zobaczę różnicę na korzyść NEC ? Chodzi o przejścia tonalne odwzorowanie kolorów ?
Mam również MacBook Pro 2020 w którym wyświetlacz wydaję mi się całkiem ok. Czy NEC wyświetli mniej więcej to samo ?
NEC przede wszystkim może być sprzętowo kalibrowany, laptop nie. Wyświetlanie jest bardziej stonowane, neutralne. Wykończenie zewnętrzne satyna, nie błyszczące. Liniowość do niedawna była taka tylko w profesjonalnych. Żaden laptop, niezależnie od ceny, nie jest w stanie nawet się zbliżyć. Oczywiście mówię o odpowiedniej wersji, bo ten model występuje aż w czterech, korporacyjnej, CT, COLOR i medycznej.
PS. Na papierze to monitor za 1 tys zł wypada "lepiej" od zawodowego za 10 tys, więc...
Zastanawia mnie stosunkowo niska cena Eizo CX241 - można je kupić za niewiele ponad 2k (używane, bo już nie produkują). Coś z nimi jest nie tak? Wiem, że już nie mają chłodzenia jak CX240 i chyba innym mankamentów. Czy to jest po prostu wynik złej passy serii CX? Porównywałem na żywo z CS i w kolorach różnicy nie widziałem, ale srebrzenie i liniowość to istna przepaść na plus dla serii CX.
Kojocisko
26-06-2021, 15:17
A ile można dać za używany sprzęt, który nowy kosztował 3+kpln?
Mam CX241, bardzo fajny sprzęt.
A ile można dać za używany sprzęt, który nowy kosztował 3+kpln?
Mam CX241, bardzo fajny sprzęt.
Mnie udało się wyszarpać na ebayu NEC PA322UHD SpectraView za 1800pln wraz z wysyłką. 480h na liczniku. Bez pudełka i bez oryginalnej podstawy.
Nawet teraz jak patrzę to jest dużo fotograficznych monitorów w bardzo dobrej cenie. Przez blokady rządowe wiele firm musiało się pozamykać i jest spor sprzętu z drugiej ręki w bardzo dobrym stanie i w bardzo dobrej cenie.
Mam pytanie do ludzi siedzących w temacie
Mam obecnie EIZO S2243W - do tego mam kalibrator (taka lekko zaoblona kosteczka, srebrna iprofiler czy jakos tak podobnie)
Czy 10 bitowy ekran o podobnej jakości jak ten mój ale 4K i 27 cali - jest do dostania w granicach 2500 zł ?
Niestety, nie.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
a ile trzeba wydać? Używka jakaś ?
a to ?
https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea271u.html
W fotoplusie dostaniesz białego EA271U za ok. 2500, dzwoń do Dominika i powołaj na mnie, proś o lepszą cenkę ;)
a ile trzeba wydać? Używka jakaś ?
a to ?
https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea271u.html
Z używkami jest tak, że jest jakiś powód, dla którego ktoś się pozbywa. Ciężko coś z sensem znaleźć, a już 4K UHD science fiction.
Monitor z linku jest ok, ale trzeba do niego licencję na SpectraView II (+160 zł) i skalibrować, czyli kupić czujnik lub wypożyczyć (ok +950 swój, ok +150 wypożyczenie). EIZO, nawet z taniej serii jest ładnie zlinearyzowany fabrycznie, ten wyżej trzeba sobie zrobić samemu. No i kwestia gwarancji ogółem i gwarancji na piksele. Każde EIZO ma 5 lat i uwzględnione piksele, EA271U w gołej wersji 3 lata i na piksele nie ma. Gotowiec, "uzupełniony" i zrobiony na wzór EIZO, z 5 letnią gwarancją i gwarancją na piksele to: https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea271u-color.html Ostatnią kwestią jest gamut. EIZO serii S jest szerokogamutowy, NEC EA nie. Co prawda w fotografii z reguły szeroki gamut najczęściej jest potrzebny jak rybie rower, ale formalnie, monitor będący bezpośrednim następcą EIZO S2243W w rozmiarze 27" i 4K UHD to: https://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-coloredge-cs2740.html
mmxphoto
28-09-2021, 16:14
Hej.
Panowie pytanko mam odnośnie monitora:
https://allegro.pl/oferta/monitor-nec-ea244wmi-24-led-white-1920x1200-ips-11130788531
Czy dla początkującego fotografa i amatorskiej fotografii będzie ok?
Głownie mi chodzi o to aby kolory po zrobieniu podstawowej obróbki w Lightroomie były dobrze odwzorowane.
Nie robię zdjęć dla National Geographic ani na wielkoformatowe billboardy ;)
sokolnik
28-09-2021, 19:23
Hej.
Panowie pytanko mam odnośnie monitora:
https://allegro.pl/oferta/monitor-nec-ea244wmi-24-led-white-1920x1200-ips-11130788531
Czy dla początkującego fotografa i amatorskiej fotografii będzie ok?
Głownie mi chodzi o to aby kolory po zrobieniu podstawowej obróbki w Lightroomie były dobrze odwzorowane.
Nie robię zdjęć dla National Geographic ani na wielkoformatowe billboardy ;)
ja mam taki od chyba 2014 i na nim obrabiam swoje zdjęcia :)
pytanie czy ta sztuka nie jest jakaś wypalona/zmęczona roboczogodzinami....
Dla amatora będzie OK :)
Mam ten monitor od dobrych kilku lat, obecnie ponad 12k godzin pracy o ciągle jego obraz cieszy gdy porównasz do takich budżetowych monitorów.
Polecam, jedyna wada to lekkie migotanie gdybsxhodziss poniżej 30% jasności - detal do pominięcia.
Nawet dzisiaj szukałem czegos do pracy bo tanie biurwy tylko niszczą wzrok i ten nec jest jedną z lepszych opcji.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
mmxphoto
30-09-2021, 15:20
Dzięki za podpowiedzi.
Kupuje i zobaczę co to warte :)
Pozdro
Ma ktoś dostęp do sensownej sztuki Nec EA275?
W obecnym mieszkaniu zupełnie nie mam miejsca na postawienie biurka z monitorem ( ehh taki dizajn ;) ), więc chce kupić coś używanego, dającego zbliżone kolory do rzeczywistych ( obecny dell ma odmienną wizję w tej kwestii ), stąd szukam sensownego taniego monitora do wyjątkowo sporadycznego wykorzystania na zasadzie wyciągam, podpinam, obrabiam i chowam.
Rafał_Sz
11-10-2021, 11:10
Ma ktoś dostęp do sensownej sztuki Nec EA275?
W obecnym mieszkaniu zupełnie nie mam miejsca na postawienie biurka z monitorem ( ehh taki dizajn ;) ), więc chce kupić coś używanego, dającego zbliżone kolory do rzeczywistych ( obecny dell ma odmienną wizję w tej kwestii ), stąd szukam sensownego taniego monitora do wyjątkowo sporadycznego wykorzystania na zasadzie wyciągam, podpinam, obrabiam i chowam.
Napisz do kolegi Czornyj, jemu Neczki bliskie sercu. ;)
Bartolini82
25-10-2021, 09:17
Koledzy, doradźcie. Bo muszę zmienić obecny monitor (32") na raczej taki sam rozmiar (na pewno nie mniejszy). Myślę, żeby od razu było to już 4K.
Co wybrać? Budżet najlepiej do max.3000, choć z uwagi na ceny, najbardziej skłaniam się jednak ku tanim opcjom, czyli:
LG 32UN650-W
https://www.x-kom.pl/p/612637-monitor-led-32-i-wiekszy-lg-32un650-w-4k.html
Acer B326HKYMJDPPHZ
https://www.x-kom.pl/p/315795-monitor-led-32-i-wiekszy-acer-b326hkymjdpphz-szary.html
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/45171d35c2
Oglądałem i czytałem różne testy, opinie itp. i wychodzi mi na to, że ACER byłby chyba lepszy do obróbki zdjęć. Niby 100% pokrycia sRGB (wiem, czytałem tu kiedyś, że to nie zawsze idealny wyznacznik), ale z kolei chyba w 2 zagranicznych artykułach rzuciło mi się w oczy, że ten LG ma bardzo duże pokrycie DCI-P3: 95%, a tym samym, daje to niby (nie wiem jak licząc) 125% sRGB przez co kolory na nim są przesycone. Wówczas wiadomo, że raczej by go to dyskwalifikowało przy obróbce.
Więc jeśli możecie to doradźcie, który lepszy bo mam oba kliknięte, ale nieopłacone. ACERa mam obecnie (inna seria, UHD) i nawet pożar przetrwał, aczkolwiek ma plamy na ekranie i obudowa od niego już trochę zaczęła odłazić, ale działa. Więc firmy się nie boję :P
A może coś innego w tym budżecie?
Witam
ten LG ma bardzo duże pokrycie DCI-P3: 95%, a tym samym, daje to niby (nie wiem jak licząc) 125% sRGB przez co kolory na nim są przesycone. Wówczas wiadomo, że raczej by go to dyskwalifikowało przy obróbce.
Pokrycie SRGB na poziomie 125% nie oznacza, że monitor będzie pokazywał przesycone kolory. To znaczy, że potrafi pokazać szerszą paletę barw niż te które mają 100% SRBG.
PozdrawiaM.
Bartolini82
25-10-2021, 10:33
Nie wiem, takie sformułowanie (dosłownie) było w 2 zagranicznych testach.
Martwi mnie, że Acer to model 2014, LG jednak zeszłoroczny. Poza tym, chyba do cholery jest tam jakaś regulacja, a nie tylko włącz/wyłącz :P
Infolinia LG to padaka. Czat niby zajęty.
W x-kom trafiłem na doradcę, który w temacie był jeszcze mniej zorientowany niż ja :/
Ja polecam to co obecnie używam i jestem bardzo zadowolony czyli https://www.zadowolenie.pl/sprzet-komputerowy/monitory-komputerowe/benq-32-pd3200u-led-4ms-4k-20-1-hdmi-czarny
Bartolini82
25-10-2021, 16:39
Zrobili błąd na tej stronie. Ten Twój ma kontrast statyczny 1000:1, a nie 3000:1 ;)
Ale na co mi wiedzieć czy 1000 czy 3000, nawet nie patrzyłem na specyfikację :)
Jak tak mocno sprawdzasz to zerknij jaki jest model matrycy w tym monitorze i poczytaj o niej, możesz też szukać czegoś podobnego w ten sposób jeśli nie chcesz BenQ.
Bartolini82
25-10-2021, 17:59
LG ma BOE, a ten Twój Benek ma AU Optronics, tak jak Acer, którego linkowałem.
Ja szukałem sporo, brałem tez pod uwagę żeby nie bawić się w odsyłanie i wymienianie wadliwych sztuk, BenQ po wyciągnięciu z pudła okazał się super, dużo lepszy niż "wyselekcjonowany" NEC, jest równomierność podświetlenia jak i barwy podświetlenia, jestem zadowolony, obrabiamy materiał porównywałem na kilka sposób z materiałem drukowanym i z tym na NEC, mam to samo plus zlety tego BenQ.
Przeglądałem sporo Acer, LG, Samsung i inne, było tu gdzieś w temacie o tym
sokolnik
25-10-2021, 19:34
Ja szukałem sporo, brałem tez pod uwagę żeby nie bawić się w odsyłanie i wymienianie wadliwych sztuk, BenQ po wyciągnięciu z pudła okazał się super, dużo lepszy niż "wyselekcjonowany" NEC, jest równomierność podświetlenia jak i barwy podświetlenia, jestem zadowolony, obrabiamy materiał porównywałem na kilka sposób z materiałem drukowanym i z tym na NEC, mam to samo plus zlety tego BenQ.
Przeglądałem sporo Acer, LG, Samsung i inne, było tu gdzieś w temacie o tym
podobno NEC i wiadomo EIZO, mają najlepsze matryce... a tu jakiś BENQ taki dobry? Ale jak to? :D
Szkoda kontynuować temat lepszejszości monitorów ;)
Ja używam tego samego modelu Benq co koesh i również jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu. Mój poprzedni monitor - również Benq pracuje do dziś dzień, a kupiony był w roku 2007 [emoji6]
Czy można porównać jakiś monitor jakościowo do DELL U2515H? Chciałbym sobie zrobić drugie stanowisko w domu i ten monitorek mi bardzo odpowiada. Czy np. w używkach da się sprawdzić ilość godzin pracy? Ewentualnie właśnie jakiś nowy monitor, aby np. na szybką obróbkę nie odbiegał parametrami / kolorystyką od tego U2515H. Może być też FullHD.
U2515H jest przyzwoity. Alternatywą w używkach jest polowanie na NEC EA275WMi
lukasz_kk
28-10-2021, 22:37
A czy coś odrobinę większego od tego Della, tj. 27"/1440p o sensownej jakości (czytaj przyzwoite kolory, dla amatora) do 1500 zł da się kupić? Np. BenQ PD2700Q?
Trochę drożej, ale przyzwoity https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/lg-monitor-lg-27-27gl850-b.bhtml
Trochę drożej, ale przyzwoity https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/lg-monitor-lg-27-27gl850-b.bhtmlCiekawe, na czym dokładnie ta przyzwoitość polega?
lukasz_kk
30-10-2021, 13:44
Właśnie jak dla mnie ten monitor, nie dość, że ma parametry, które korelują mi z gamingiem, to i wygląd ma taki. A to mi się jednoznacznie kojarzy z wysokim nasyceniem kolorów, ale niekoniecznie ich przyzwoitością.
Pokrywa ok 99 sRGB, jutro wrzucę wyniki po kalibracji.
Tutaj masz z internetu:
esty na skalibrowanym monitorze
LG 27GL850-B – pomiary po kalibracji
Jasność maksymalna: 358 cd/m2
Luminacja czerni: 0,3491 cd/m2
Kontrast: 1025:1
Gamma: 2.1
Punkt bieli: 6501 K
Średnia deltaE: 0,69
Udało się osiągnąć nie tylko obiecane 1000:1 kontrastu, ale też drastycznie obniżyć deltaE (co wprawione oko wychwyci nawet bez aparatury pomiarowej). Temperatura bieli również spadła do przyjemniejszych 6500 K. A jak odbiło się to na pokryciu gamutów kolorów?
LG 27GL850-B – pokrycie gamutów po kalibracji
Legenda Pokrycie gamutu
Objętość gamutu
sRGB 99,9%
142,5%
Adobe RGB 86,9%
98,5%
DCI-P3 96,1%
102,7%
Przecież to nic innego jak magia cyferek. Nie ma żadnego znaczenia co tam nawypisywane. :)
Monitor stoi u mnie obok NEC PA272. Obydwa skalibrowane. Przy wyświetlaniu zdjęć sRGB nie ma różnicy, a przynajmniej trzebaby było się nieźle przyglądać. Więc nie tylko magia cyferek. Dodatkowo moźna na nim spokojnie pograć, podpinając np konsolę.
Jest różnica, jest i to jak koń. Proponuję wyświetlić na obu tą samą szarość. Stawiam skrzynkę piwa, że jej odcień na jednym i drugim będzie różny, widoczny bez wysiłku nieuzbrojonym okiem. I teraz zagadka: Dlaczego, skoro "delty" ułamkowe, czyli poniżej ludzkiej percepcji?
Oczywiście, bo tani monitor to tylko od Ciebie, za kilka tysięcy i po specjalnej selekcji ;P
To jak z tym brakiem różnicy budżetowego eldżika względem profesjonalnego monitora graficznego?
Monitor stoi u mnie obok NEC PA272. Obydwa skalibrowane. Przy wyświetlaniu zdjęć sRGB nie ma różnicy, a przynajmniej trzebaby było się nieźle przyglądać. Więc nie tylko magia cyferek. Dodatkowo moźna na nim spokojnie pograć, podpinając np konsolę.
Świetnie, to możesz udowodnić ten brak różnic, poproszę foto :-)
Świetnie, to możesz udowodnić ten brak różnic, poproszę foto :-)
No i to by było na tyle. :)
Adam_S_Maj
02-11-2021, 21:30
To jak z tym brakiem różnicy budżetowego eldżika względem profesjonalnego monitora graficznego?
Spora część tu na forum to amatorzy w pozytywnym znaczeniu i profesjonalny monitor foto raczej nie jest potrzebny w tej sytuacji - sam mam della i sobie chwalę :)
Spora część tu na forum to amatorzy w pozytywnym znaczeniu i profesjonalny monitor foto raczej nie jest potrzebny w tej sytuacji - sam mam della i sobie chwalę :)
Amator nie oznacza "lubi lipę". A taka może się pojawić, szczególnie w problematycznych grupach odcieni, np skóra dziecka. Wątpię szczerze, żeby ktoś widząc "poparzonego" dzieciaka na fotce stwierdził - "Spoko ujdzie, ja tylko amatorem jestem." :)
Sensowny monitor ratuje sytuację właśnie w takich przypadkach. Podobnie jak dobre jasne szkło, ostre od pełnej dziury. Zazwyczaj zbędne, ale kiedy by się przydało, to nic go nie zastąpi.
Adam_S_Maj
02-11-2021, 21:48
Na pewno bardziej zaawansowani i zajmujący się od czasu do czasu tzw. fuchami - np. jakaś impreza itp. muszą bardziej uważać na te sprawy, bo zła opinia szybko się rozchodzi i mogą być spore szkody "wizerunkowe" ;)
Nikodemo
02-11-2021, 22:03
A co sądzicie o takim modelu: VIEWSONIC VX Series VX3211-4K-mhd ?
Proszę. Pytanie, czy dla amatora pytającego o tani monitor różnica jest aż taka duża :)57421
Kojocisko
03-11-2021, 15:34
na moje oko gigantyczna, te skały mają zupełnie inne kolory
Proszę. Pytanie, czy dla amatora pytającego o tani monitor różnica jest aż taka duża :)57421
Różnica duża nie jest, różnica jest GIGANTYCZNA.
Nie tylko kolor skały, ale kolory nieba zdecydowanie są różne od siebie.
Proszę. Pytanie, czy dla amatora pytającego o tani monitor różnica jest aż taka duża :)
Różnica kolosalna już w samej czerni, fatalnym podświetleniu, innych kolorach.
Fajnie że dałeś przyklad jak się ma opinia amatora do rzeczywistości.
sokolnik
03-11-2021, 15:56
Mogę zrobić podobne porównanie
Amatorski Nec do foto ktorego używam VS AOC zakrzywiony na matrycy VA... No al3 jeszcze kwestia ustawień monitora, kolory, jasność, kontrast, tryb srgb, standard czy Gaming coś tam...
No ale różnice sa spooore.
Tylko ze ja mam oba monitory nie kalibrowane, a ten Nec ma 7 lat.
Czy to jakaś prowokacja? :D
hehe... niezłe trollowanie i to nawet udane :)
Z tanim monitorem jest jak z tanim winem. Tanie wino jest dobre, bo jest tanie. :)
Ja żałuję że nie zrobiłem fotki porównania bo u mnie na takim zdjęciu zasłaniając ramki monitora nikt by nie wskazał czy to NEC czy BenQ ale szkoda nerwów, jakbym miał kasę to bym sobie zmienił NEC-a 27" na 32", a tak poszedłem na kompromis i nawet mi do głowy nie przyszło udowadniać że BenQ lepszy czy gorszy, sam organoleptycznie i okojebnie stwierdzam że jest ok, potwierdzone tez wieloma wydrukami bo te więcej mi mówią niż gapienie się godzinami na ekrany.
Ja żałuję że nie zrobiłem fotki porównania bo u mnie na takim zdjęciu zasłaniając ramki monitora nikt by nie wskazał czy to NEC czy BenQ ale szkoda nerwów,
Tere fere, nie ma zdjęcia, nie ma dowodu. ;)
1. A nie mówiłem? Znowu....
2. Każde dwa monitory się różnią, nawet bliskie modele a i nierzadko te same modele. Wystarczy kilka mcy różnicy w partii produkcyjnej. Różnice niemal zawsze są tak duże, że trzeba bardzo silnej woli aby w ogóle zaakceptować tak różniące się monitory obok siebie, nie mówiąc o jakiejkolwiek pracy z kolorem. Na poniższym zdjęciu ten sam model i to przebierane spośród ok 25 szt a i tak się różnią. Także patrz pkt 3.
3. Jeśli ktokolwiek twierdzi, że jego dwa ekrany różnych firm są takie same, nawet jak na amatora, to wiedz, że pierdzieli głupoty.
57429
leighadams
08-11-2021, 09:19
Witam. Szybkie pytanie. Jaki nowy (ewentualnie używkę, ale z fv) monitor do 2000, max 2500zł brutto? Użytkowany głównie do Cada i hobbystycznie do foto. Wielkość optymalna 27", rozdzielczość 2560x1440. Kupię w tych dzikich czasach, w tych pieniądzach coś sensownego?
Przy zachowaniu sensownej jakości NEC EA271Q. Co CAD obleci od biedy wersja podstawowa. Jeśli do foto, zdecydowanie wersję https://monitory2.mastiff.pl/monitor-nec-multisync-ea271q-color.html ale budżet przekroczony.
Witam. Szybkie pytanie. Jaki nowy (ewentualnie używkę, ale z fv) monitor do 2000, max 2500zł brutto? Użytkowany głównie do Cada i hobbystycznie do foto. Wielkość optymalna 27", rozdzielczość 2560x1440. Kupię w tych dzikich czasach, w tych pieniądzach coś sensownego?
W budżecie mieści się NEC EA271Q, ale zastanów się czy nie dołożyć 2-3 stówki do EA271U, do CADa będzie znacznie bardziej komfortowy
lukasz_kk
08-11-2021, 16:00
Wracając na chwilę do mojego poprzedniego pytania w tym wątku: zdecydowałem się w końcu na BenQ PD2700Q z pełną świadomością, że to żaden wypas itd. Natomiast zupełnym przypadkiem otworzyłem swoje zdjęcie, które zgłosiłem do jednej z edycji Tematycznych, i myślałem, że mi zieleń wypali oczy, a pamiętałem, że przed wysyłką zdjęcia, patrząc na nie na monitorze prywatnego laptopa, jeszcze trochę podkręciłem nasycenie zielonego, bo wydawał mi się ten kolor dość blady.
W efekcie powstało zdjęcie:
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=57194&d=1635102777
Które na monitorach wygląda tak (u góry BenQ choć to chyba oczywiste ze względu na rozmiar :), na dole po lewo laptop prywatny, po prawo laptop służbowy, który jak mi się dotąd wydawało zawsze trochę lepiej wyświetlał kolory niż prywatny). Pytanie moje, do osób, które mają dobry, skalibrowany monitor: która zieleń jest najbliżej poprawności? Ustawienia BenQ to: jasność 20, gamma 2.2, temperatura 6500K. Pozostałych dostępnych do regulacji parametrów nie ruszałem, czyli kontrast, nasycenie i odcień - wszystko jest wg ustawień fabrycznych, czyli w połowie skali (tak też z resztą było polecane w recenzji: https://www.imaging-resource.com/news/2016/11/18/benq-pd2700q-monitor-review-27-inch-monitor-solid-at-price-point).
57557
Ciężko cokolwiek napisać, bo nie wiadomo co są w stanie wyświetlić wyświetlacze laptopów ( ze zdjęć wynika, że nie wiele) i czy masz poprawnie skonfigurowane zarządzanie barwą.
A ja bym miał takie pytanie do zaawansowanych, czy jest możliwe zrobienie zdjęcia aparatem ekranów monitorów do celów porównaczych które by w miarę wiernie oddawało wyświetlanie kolorów i szarości. Kombinowałem trochę w weekend ale niestety nie podołałem. W skrócie w czym problem:
dwa monitory po kalibracji programowej, różny typ matryc i podświetlania, kolory i szarości dla amatora w teście organoleptycznym nie do rozróżnienia, ustawiam parametry w aparacie na sztywno, robię zdjęcia obu monitorów i jedno w zieleń drugie w róż. Domyślam się, że chodzi pewnie o inne podświetlanie, ale czy w ogóle jest możliwość zrobienia zdjęć porównawczych monitorów ?. No i jeszcze z morą trzeba sobie radzić.
Wydaje się że monitor ten u góry pokazuje najbardziej zbliżony obrazek do tego co wrzuciłeś w poście, czyli jest dużo zieleni, widać to na wewnętrznej stronie prawego skrzydła.
Wracając na chwilę do mojego poprzedniego pytania w tym wątku: zdecydowałem się w końcu na BenQ PD2700Q z pełną świadomością, że to żaden wypas itd. Natomiast zupełnym przypadkiem otworzyłem swoje zdjęcie, które zgłosiłem do jednej z edycji Tematycznych, i myślałem, że mi zieleń wypali oczy, a pamiętałem, że przed wysyłką zdjęcia, patrząc na nie na monitorze prywatnego laptopa, jeszcze trochę podkręciłem nasycenie zielonego, bo wydawał mi się ten kolor dość blady.
W efekcie powstało zdjęcie:
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=57194&d=1635102777
Które na monitorach wygląda tak (u góry BenQ choć to chyba oczywiste ze względu na rozmiar :), na dole po lewo laptop prywatny, po prawo laptop służbowy, który jak mi się dotąd wydawało zawsze trochę lepiej wyświetlał kolory niż prywatny). Pytanie moje, do osób, które mają dobry, skalibrowany monitor: która zieleń jest najbliżej poprawności? Ustawienia BenQ to: jasność 20, gamma 2.2, temperatura 6500K. Pozostałych dostępnych do regulacji parametrów nie ruszałem, czyli kontrast, nasycenie i odcień - wszystko jest wg ustawień fabrycznych, czyli w połowie skali (tak też z resztą było polecane w recenzji: https://www.imaging-resource.com/news/2016/11/18/benq-pd2700q-monitor-review-27-inch-monitor-solid-at-price-point).
57557
Pokazujesz zdjęcie na trzech nieskalibrowanych matrycach, jednej słabej i dwóch bardzo słabych do celów fotograficznych. Skąd ktoś ma wiedzieć jakie będą kolory tego zdjecia oglądanego na przyzwoitym skalibrowanym monitorze? Poczytaj trochę na temat kalibracji i zarządzania barwą, chociażby na naszym forum, to sam bedziesz wiedział dlaczego uczciwa odpowiedź na Twoje pytanie jest niemożliwa. Można tylko spekulować, że jezeli masz prawidłowo (zgodnie) ustawione profile koloru monitora i zdjęcia, to najbliższy prawdy będzie obraz na monitorze BenQ, ale na ile prawdziwy tego nikt nie zgadnie.