Zobacz pełną wersję : D610 oficjalnie
Nie porównuj Nikona do Canona ;-)
No OK :)
Skoro komuś bardzo przeszkadza rozmieszczenie punktów AF w D600/D610/Df to i z D800/D810 też nie będzie zadowolony
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/NikonDfD800ViewfinderOverlay-2.jpg
źródło (http://photographylife.com/wp-content/uploads/2014/02/Nikon-Df-D800-Viewfinder-Overlay.jpg)
Jedyna rada - kupić DX.
kurczeblade
23-07-2014, 22:41
Ja też nie narzekam na AF w D600 i potwierdzam że to świetny sprzęt! warty każdej złotówki ...
Jak dla mnie AF w D610 spokojnie daje radę - sport przy sztucznym świetle w hali czy w naturalnym na dworze w południe i w zmierzchowej kontrze, na AF-C 3D trafia w większości sytuacji - a rozmieszczenie czujników - chciałoby się mieć całą matówkę, ale od tego ma się głowę, żeby odpowiednio przewidywać sytuacje i sobie radzić - o imprezach bardziej statycznych nie wspominam, bo to ludzie potrafią fotografować nawet bez AF ;)
@MstrG to ja chyba mylne wnioski wyciągam z lektury forum. Piszą, że D700 to super pucha i AF trafia, a D600/610 trafia kiedy chce i tylko na centralnym Taka jest większość tutaj głoszonych opinii. Ty piszesz, że nie jest tak źle z AF w D610/D600 - bo to ten sam moduł. Kogo więc słuchać?
To coś źle czytasz.
Bo ja wiem, że pisze się tu iż AF w D700 jest lepszy niż ten w D600/610, ale przejawia się to tylko w kiepskich warunkach oświetleniowych.
Mój D610 trafia każdym punktem - oczywiście, jeśli obiektyw na to pozwala, bo jest to też zależne od szkła.
Centralnie umieszczenie wszystkich punktów AF wkurza mnie najbardziej w D610.
dla mnie af w d600 jest spoko ale jednak mnie osobiscie bolala jedna rzecz bawiac sie nim bardzo malo ale jednak: punkty af byly mega w centrum :o prawie jak by byl tylko punkt centralny
W każdej pełnej klatce punkty są tylko w "centrum".
Ok Panowie jeszcze raz: na dniach (w ciągu tygodnia) zamierzam nabyć D610 i teraz pytanie czy jest sens pytać i jeździć gdzieś gdzie pozwolą (o ile da się znaleźć takie miejsce) mi przestrzelić ze 2-3 puszki i sprawdzić czy z moimi szkłami nie ma BF/FF czy raczej nie ma co i po prostu zamawiać przez neta? Czy problemy BF/FF są częste w D610 czy raczej nie?
Ja brałem sztukę jak leci i w zasadzie tylko na kilku starszych szkłach delikatna korekta (czego się spodziewałem), a pozostałe w punkt.
Carlos_lo
24-07-2014, 13:25
mhm kupilem 3 tyg temu z ebaya i nawet nie liznalem jeszcze, bo piekniejsza czesc zakosila od razu na drugi dzien i pojechala sobie na wakacje, jeszcze nie wrocila, wiec chyba dobrze sie sprawuje;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
A czy ktoś z was ma doświadczenie z Ebayem? Jak wygląda np. zakup z UK i transport do Polski? Towar trochę drogi - 5400 za nowy chcą, więc wolałbym jakoś mieć gwarancję, że polskie firmy kurierskie obsługujące transport nie zniszczą mi sprzętu?
http://www.ebay.pl/itm/Nikon-D610-24-3-MP-Digital-SLR-Camera-Black-Body-Only-3-2-LCD-Screen-N-/271522042637?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item3f37f9930d
http://www.ebay.pl/itm/NEW-Nikon-D610-24-3-MP-Digital-SLR-Camera-Black-Body-Only-3-2-LCD-Scre-/161337066442?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item25907043ca
Np. tu widzę dwie oferty. Niech się plskie sklepiki zadławią z tymi cenami, a sprzedający używki też ceny z pupy wzięte mają. Więc oferta z ebaya całkiem niezła. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
Carlos_lo
24-07-2014, 14:09
ja wzialem tego pierwszego, wszystko ok, tydzien szedl
@Carlos_lo Ale brałeś go do Polski? Jeśli tak, to jakim kurierem dostałeś? SPrawdzałeś przesyłkę przy kurierze?
Carlos_lo
24-07-2014, 14:20
tzn w uk dhl, wiec mysle ze do pl tez, przesylka sledzona od poczatku, gwarancja u sprzedawcy na rok tylko, bez oryginalnego druczka, made in taiwan
Ehh DHL w UK pewnie ma też inne standardy niż "fyrmy" w PL... ;/ Chyba, że bym się wybrał osobiście do Astley Bridge, w cenie nowego D610 miałbym przynajmniej podróż do Anglii ;)
Carlos_lo
24-07-2014, 14:42
no jest napisane £8 wysylka, jakies tam sledzenie bedzie, i jednak taniej niz podroz
@Carlos_lo, śledzenie spoko, mam zaufanie do ludzi zza granicy, ale problem zacznie się gdy paczka przekroczy granice pl. Widziałem takie jaja jeśli chodzi o kurierów i firmy kurierskie, że na książkę by starczyło. Od podmieniania paczek i całych ich zawartości do kradzieży części. Więc chyba sobie daruję, albo wybiorę się tam - chętnie bym odwiedził Anglię ;) a taka podróż będzie mnie kosztowac tyle, co nowy D610 w pl, przy okazji zobaczę lepszy świat ;)
Już to kilka razy pisałem: ja swojego kupowałem -TUTAJ- (http://www.hdewcameras.co.uk/nikon-d610-body-1498-p.asp) - zadzwoniłem, umówiłem się i odbierałem osobiście płacąc na miejscu. Taniej niż na ebay i 3 lata gwaracji dają - źródło to samo - HK.
Carlos_lo
25-07-2014, 06:25
o widzisz, wielkie dzieki
Już to kilka razy pisałem: ja swojego kupowałem -TUTAJ- (http://www.hdewcameras.co.uk/nikon-d610-body-1498-p.asp) - zadzwoniłem, umówiłem się i odbierałem osobiście płacąc na miejscu. Taniej niż na ebay i 3 lata gwaracji dają - źródło to samo - HK.
A gdzie oni mają fizyczny sklep, czyli gdzie odbierałeś aparat? Bo na stronie nie widzę adresu?
W Londynie miedzy dzielnicami Croydon i Sutton-tak z grubsza ujmujac :)
O problemach AF pisał Prz3mo, testował 3 korpusy i każdy wykazywał złą pracę w scenie, którą sam zainscenizował w domu. Nie pokazał nam jaka to scena, z tego co pamiętam ze światłem mieszanym.
Gwoli ścisłości - 2 sztuki :)
Ja tam nie mam żadnego problemu z AF w D610, nawet z lampą błyskową i wspomaganiem. Dla porównania w D800 jak założyłem radiówkę YONGNUO, to AF zaczął mocno pudłować i nawet wyłączenie wspomagania niewiele pomogło ;)
Ueee, to sie nie liczy :twisted:
Widać pamięć mnie już zawodzi :)
No to mam i ja :-D Z polskiej dystrybucji i 2 lata gwarancji. Pierwsza z brzegu sztuka i teoretycznie patrząc na kilka pstryków w sklepie bez problemów z AF (choć sprawdzałem wyłącznie na centralnym)
@Sz@kal gdzie i za ile kupiłeś?
mialem brac wlasnie w uk od tych sprzedawcow ale jednak wybralem 700, fajne w uk jest to sledzenia paczki...szkoda ze nie dodalem za dostawe w sobote bo widze ze jest juz w live moj aparat a dostane w pon ...next working day ;/
.szkoda ze nie dodalem za dostawe w sobote bo widze ze jest juz w live moj aparat a dostane w pon ...next working day ;/
Co to znaczy?
[...]fajne w uk jest to sledzenia paczki...szkoda ze nie dodalem za dostawe w sobote bo widze ze jest juz w live moj aparat a dostane w pon ...next working day ;/
No faktycznie fajnie, nie to co u nas ;)
w uk wszycy sa bardzo hmm drobiazgowi, zaplacilem za dostaw nex working day, a tu w uk sobota jest dniem wolnym banki itd pozamykane, 1 dniem pracujacym jest poniedzialek, a za dostawe w soboty dodatkowo sie placi, ba nawet za dostawe np wczesnie rano przed 10 tez sie extra placi czy po 10 wieczor tez sie extra placi ...ale jesli potrzeba to jest taka opcja
w uk wszycy sa bardzo hmm drobiazgowi, zaplacilem za dostaw nex working day, a tu w uk sobota jest dniem wolnym banki itd pozamykane, 1 dniem pracujacym jest poniedzialek, a za dostawe w soboty dodatkowo sie placi, ba nawet za dostawe np wczesnie rano przed 10 tez sie extra placi czy po 10 wieczor tez sie extra placi ...ale jesli potrzeba to jest taka opcja
No tak, bo u nas nie ma opcji "dostawa w sobotę", "dostawa w 24h" itp ;) a o śledzeniu paczki to jeszcze pewnie nikt nie słyszał ;) gdzieś Ty sie uchował, że dopiero w UK takie coś spotkałeś? ;)
w pl mialem sledzenie paczki ale wiesz jak sprawdzalem to bylo status ..wyslane, w drodze, na miejscu i dostarczono...tu mam pelne sledzenie zreszta dawno nic nie zamawialem ;p ale paczki np w soboty byly normalnie dostarczane jesli byly juz na miejscu a tu extra kasa
@Sz@kal gdzie i za ile kupiłeś?
Ab foto
6260
U nas ceny spadają, Sferis - 5995, X-Kom - 5999.
Jak zejdzie do 5400 to kupię, bo teraz cena tego body jest nieco "napompowana" sezonem. Jak kiedyś D300/D300s.
Kiedy można spodziewać się takiej ceny? Październik? Grudzień?
Co ciekawe, za sprzęt używany ludzie chcą kolosalnych kwot w porównaniu ze sprzętem nowym. Najśmieszniejszy był facio, który za aparat z przebiegiem 7,5K chciał 5700. A jedna okazja na naszej Giełdzie mnie ominęła, przez głupią awarię, poważny człowiek sprzedawał i w dobrej cenie. Pech ;/
kurczeblade
05-08-2014, 11:44
5999 - patrząc na to że to ten sam aparat co D600 to cena spada bardzo długo. Nie liczyłbym żeby tak spadła w tym roku, może pójdzie stówkę mniej, gdzieś styczeń luty... Ale przecież sklepy nie mogą wyprzedawać i dopłacać klientowi :-]
Wszystko się zgadza, ale jak patrzysz na ceny w UK i widzisz średnio 500 PLN taniej niż u nas, to się zaczynasz zastanawiać.... Nic, ponegocjuję, może uda mi się coś ut Aaaa utargować. Sklepom też zależy na tym by sprzedać,a nie trzymać towar na półkach czy w magazynach.
Pawel Pawlak
05-08-2014, 13:54
Wszystko się zgadza, ale jak patrzysz na ceny w UK i widzisz średnio 500 PLN taniej niż u nas, to się zaczynasz zastanawiać.... Nic, ponegocjuję, może uda mi się coś ut Aaaa utargować. Sklepom też zależy na tym by sprzedać,a nie trzymać towar na półkach czy w magazynach.
Ok. 3% różnicy w cenie w stos. do UK to np. zachłanność naszego państwa. Spróbuj więc może ponegocjować z MF. Być może drugie tyle wynika z przeliczników walutowych - więc może negocjację z NBP dadzą jakiś skutek ?
Tylko, że tam średnio 300zł mniej jest podatku.
adrianek32
06-08-2014, 00:17
mam takie jedno pytanie co do diody wspomagajacej AF, w D7100 dziala mi w trybie AF-S jednopolowym a w D610 dziala tylko w trybie AF-S automatycznym, sprawdzalem w menu i nic nie znalazlem
Zawsze działała tak samo, w D7100 też - tylko i wyłącznie przy centralnym punkcie i automatycznym wyborze.
adrianek32
06-08-2014, 00:41
ano tak mialem przestawiony o jeden w lewo i nie zauwazylem, dzięki
Zrobiłem dziś fotę na f22. Gdy obejrzałem zdjęcie na dużym ekranie szczęka mi opadła... Takiego syfu na matrycy jeszcze chyba nie widziałem.
sory czy wy niemacie innych lepszych zajec tylko sprawdzanie syfu na matrycy ? ja kupilem d700 z 2 tyg temu to dzis zrobilem zdj przy f22 i co pare syfkow o ktorych sprzedawca mnie poinformowal i co placze z tego powodu szpatulki trzeba kupic i tyle.. zreszta ja malo kiedy wychodze poza f5.6 wiec pewnie nie predko podczyszcze matryce
Kup D600/D610 (chociaz ten drugi ma lepiej), zobaczymy czy bedziesz taki twardy :twisted:
Zrobiłem dziś fotę na f22. Gdy obejrzałem zdjęcie na dużym ekranie szczęka mi opadła... Takiego syfu na matrycy jeszcze chyba nie widziałem.
Widzę że uprawiasz fotografię - makro-syfy ;-) Wrzuć tu, na forum będziemy komentować. Jeden będzie chciał ,,ciąć'' dół, drugi chciałby to widzieć w ,,kwadracie'' trzeci B/W.... itd :mrgreen:
oj tam ja wole robic foty normalne a nie zdjecia na f 22 po co to komu - ja krajobrazow nie trzaskam? ja nie potrzebuje takich wartosci ba dyfraktacja tez juz daje o sobie znac, wole robic foty a nie marudzic i strzelac co chwile f22 i wiecej...co jakis czas grucha przedmucham tu i tam i mam w nosie zacznie przeszkadzac kupie szpatulki i po krzyku
Kurde czy bateria w tej puszcze jest taka beznadziejna czy u mnie jest coś nie tak? naładowałem ją w pełni (pierwsze ładowanie) zrobiłem 33 fotki z podpiętym SY 85mm (czyli zero AF i zero VR) i mam już 82% baterii... W mojej D90 bateria zeszła by może maks o jakieś 3-4% w tym czasie... :(
Kurde czy bateria w tej puszcze jest taka beznadziejna czy u mnie jest coś nie tak? naładowałem ją w pełni (pierwsze ładowanie) zrobiłem 33 fotki z podpiętym SY 85mm (czyli zero AF i zero VR) i mam już 82% baterii... W mojej D90 bateria zeszła by może maks o jakieś 3-4% w tym czasie... :(
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3348990#post3348990
oj tam ja wole robic foty normalne a nie zdjecia na f 22 po co to komu - ja krajobrazow nie trzaskam?
To pierwszy raz kiedy wypowiadam się na temat syfów na matrycy. Ostatnio roziłem zdjęcia na f2 i na każdej klatce musiałem usuwać 3 czarne plamy (dwie widoczne już na ekranie aparatu).
Na f22 zrobiłem zdjęcie aby maksymalnie wydłużyć czas naświetlania a nie onanizować się każdym pikselem.
Aparat ma niewielki przebieg i mam nadzieje, że będzie tak jak mówią - problem znika po 3 tys. klatek. Niemniej jednak jestem zawiedziony, że Nikon nawet z poprawki bubla zrobił bubla.
Kurde czy bateria w tej puszcze jest taka beznadziejna czy u mnie jest coś nie tak?
W moim odczuciu bateria trzyma lepiej niż w D5000 i D300s które miałem. Używam różnych szkieł, ze śrubokrętami włącznie.
No nic zobaczę jak będzie po kilku ładowaniach.
Wysłane listem w butelce
Artur Małysiak
07-08-2014, 23:00
U Mnie bateria też 3ma bardzo długo i Jestem z tego zadowolony :)
Ja używam zamiennie trzech oryginalnych baterii i wszystkie długo trzymają
stanseba
08-08-2014, 12:50
Potwierdzam, że bateria trzyma długo.
Ja swojego d610 kupiłem w Ab Foto, do tego nieco wcześniej N 24-70, oraz N 70-200 w niemieckim Media Markt. Od razu dały się zauważyć problemy z uzyskaniem ostrości: z N 24-70 czym bliżej nieskończoności i 70 mm tym gorzej. Nie jestem detalistą, nie testuje sprzętu fotografując paski, kropki na kartce itd. ale robienie krajobrazów nie wchodziło w grę. Dla sprawdzenia jedynie te same ujęcia fotografowałem też Coolpixem P7700 i różnica była ewidentna na plus dla Coolpixa. Jeżeli chodzi o d610 z N70-200 to było nieco lepiej, chociaż robiliśmy z kolegą koncert w kościele i on z zestawem d800 + N70-200 wyciągał znacznie lepszą ostrość. Całość sprzętu zawiozłem do Wa-wy celem uzyskania pomocy. Po dwóch tygodniach otrzymałem wiadomość, żeby odebrać sprzęt. Nic nie zapłaciłem, pan powiedział, że była konieczna regulacja autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta. Obiektywów N24-70 oraz 70-200 nie korygowali. Wnioski po odebraniu sprzętu: nie wiem czego się pozbyć d610 czy N24-70. Do odległości ok 10 metrów i do ogniskowej ok 50 mm zdjęcia są rewelacyjne, ale później mydło tak jak przed naprawą. Zestaw d610 plus N70-200 zdjęcia akceptowalne, choć występuje dość spory FF, dający się skorygować z puszki. I tyle... chciałem się podzielić wrażeniami, bo spodziewałem się czegoś więcej po przesiadce z D200.
Mój D610 z Tamronem 24-70 ostrzy idealnie, bez znaczenia na odległość czy ogniskową.
Krzysztof_G
10-08-2014, 20:01
Mój D610 też nie ma żandych problemów z N24-70 czy N70-200 F4. Jest ostro praktycznie zawsze i wszędzie (chyba, że sam coś sknocę). Jedynie N50 F1.4 wymagał drobnej mikroregulacji i jest dobrze.
Jeśli jest wyraźny brak ostrości na duże odległości, nawet przy ręcznym ustawianiu, to raczej coś poważnego jest nie tak z aparatem (zbyt duża odległość między matrycą i obiektywem?). Nie wiem czy taka wada jest możliwa w dzisiejszych czasach, ale może jednak ;)
Nie mam żadnych problemów w D610 z N24-70, 24-120, 70-200, nawet stare 18-35 i 28-105 w porządku, stałki których na nim używałem też i kilka innych od firm niezależnych - reszta obstawiam, że też nie powinna sprawiać problemów.
Wada wydaje się dziwna - proponuję sprawdzić czy przy ręcznym ostrzeniu też jest nieostro i czy widać to też w wizjerze. Jeśli jest ostro w wizjerze, to może coś nie tak z pozycją matrycy, a jeśli od razu widać że nie będzie ostro to coś z mocowaniem obiektywu może być.
Jeśli jest wyraźny brak ostrości na duże odległości, nawet przy ręcznym ustawianiu, to raczej coś poważnego jest nie tak z aparatem (zbyt duża odległość między matrycą i obiektywem?). Nie wiem czy taka wada jest możliwa w dzisiejszych czasach, ale może jednak ;)
To akurat ewidentnie wskazuje na wadę obiektywu. Aparat może nie trafiać z AF, ale na manualu wszystko zależy od obiektywu.
Wnioski po odebraniu sprzętu: nie wiem czego się pozbyć d610 czy N24-70. Do odległości ok 10 metrów i do ogniskowej ok 50 mm zdjęcia są rewelacyjne, ale później mydło tak jak przed naprawą. Zestaw d610 plus N70-200 zdjęcia akceptowalne, choć występuje dość spory FF, dający się skorygować z puszki. I tyle... chciałem się podzielić wrażeniami, bo spodziewałem się czegoś więcej po przesiadce z D200.
A jak to wygląda dla LV?
Może lepiej sprawdzić 24-70 na innym korpusie - będzie wiadomo czy obiektyw ok.
N24-70 jest nie grzeszy ostrością na długim końcu, więc nie ma co tu narzekać na aparat.
No dobra, mam i ja.
Czy coś się zmieniło w kompatybilności ze starymi obiektywami pre-ai w stosunku do D200 i D90? Bo coś nie mogę swojego manualnego jednego szkła wkręcić, a nie chcę nic robić na siłę. ?? A w D80/D90/D200 śmigało?
Może ja go źle wkręcam, a może jakieś ząbki się pozmieniały w bagnecie stosunku do starych modeli, hmmm? Czuję jakiś dziwny opór obiektyw wchodzi, ale jest opór gdy chcę go przekręcić. Na razie nie próbuję mocno, wszystkie inne szkła chodzą ładnie.
Czy jest jakiś poradnik mikrokalibracji AF? Jak najlepiej to robić?
PS. AF działa bardzo ładnie, o dziwo nie tylko na centralnym ;D
Odpowiadam sam se (per se ;) że postępowałem z aparatem jak z dziewicą, a niektóre dziewice lubią być traktowane nieco bardziej ostro. Obiektyw bałem się przekręcić, ale udało się - troszkę siły i zaskoczył. Ten manualny obiektyw masakruje parametrami wszystko co widziałem.
Pięknie się na D610 ostrzy manualnie, < o > i wszystko jasne. Ta kropka mogłaby być innego koloru.
Da się zrobić jakoś, żeby kwadraciki od pól AF były mocniejsze w wizjerze? Bo takie bladziutkie są, jak jest ciemniej to nie widzę, gdzie jest kwadracik. Jest jakaś regulacja intensywności podświetlenia?
Da się zrobić jakoś, żeby kwadraciki od pól AF były mocniejsze w wizjerze? Bo takie bladziutkie są, jak jest ciemniej to nie widzę, gdzie jest kwadracik. Jest jakaś regulacja intensywności podświetlenia?
Podświetlenie wizjera jest automatyczne. Działa w czasie zmiany punktów AF lub pracy AF. Nic więcej zrobić nie możesz.
A to ja sobie na stałe ustawiłem, jak nie widzę kwadracika to klikam "OK" i się podświetla. Pytałem bardziej, czy może gdzieś reguluje się kontrast linii i kwadratów na wizjerze.
A czy można jakoś zbić te punkty AF, tak, by kwadrat był większy a nie taki mały? Tj. np. jest jakaś opcja, żeby tu się dało zrobić jeden kwadracik z czterech małych?
I używacie tej mikroregulacji? Chyba słyszałem Marka Arcimowicza, jak mówił, że każdy obiektyw trzeba idealnie skorygować, ale nie wiem czy miał rację? Jak się najlepiej zabrać za mikrokalibrację obiektywów? Kartka jakaś czy co?
"A czy można jakoś zbić te punkty AF, tak, by kwadrat był większy a nie taki mały? Tj. np. jest jakaś opcja, żeby tu się dało zrobić jeden kwadracik z czterech małych? "
To oczywiście taki żart ????
A to ja sobie na stałe ustawiłem, jak nie widzę kwadracika to klikam "OK" i się podświetla. Pytałem bardziej, czy może gdzieś reguluje się kontrast linii i kwadratów na wizjerze.
A czy można jakoś zbić te punkty AF, tak, by kwadrat był większy a nie taki mały? Tj. np. jest jakaś opcja, żeby tu się dało zrobić jeden kwadracik z czterech małych?
I używacie tej mikroregulacji? Chyba słyszałem Marka Arcimowicza, jak mówił, że każdy obiektyw trzeba idealnie skorygować, ale nie wiem czy miał rację? Jak się najlepiej zabrać za mikrokalibrację obiektywów? Kartka jakaś czy co?
1. kontrast Ci nic nie da. Jedynie podświetlenie
2. po co zbijać punkty AF ?? i tak nie będzie ostrzej
3. jak trzeba to mikro regulacji się używa, w końcu po coś ona jest. A najlepiej za nią się zabrać robić zdjęcia.
Chodziło mi z tym zbijaniem punktów o to, że owszem, mały punkt jest bardzo precyzyjny, ale większy, gdzie aparat mógłby wykrywać ostrość też nie byłby zły, a już wybór między jednym a drugim byłby super.
Chodziło mi z tym zbijaniem punktów o to, że owszem, mały punkt jest bardzo precyzyjny, ale większy, gdzie aparat mógłby wykrywać ostrość też nie byłby zły, a już wybór między jednym a drugim byłby super.
Powiedz, że żartujesz....
Nie ma mniejszych czy większych punktów... nie na darmo mówi się na to PUNKT.
Tak naprawdę to jednak nie jest punkt, a obszar.
W celu zwiększenia precyzji obszary robi się coraz mniejsze.
Natomiast są opcje pomiaru wielopunktowego (wieloobszarowego ;))
Jest dokładnie tak, jak pisze Jacek.
I o dziwo jest opcja większych punktów AF, ale w LiveView. Ustala się średnicę tych kwadratów.
Jestem cholernie zadowolony z aparatu.
Czy 50 1.4 D może czasem nie wyostrzyć super-idealnie na nieskończoność?
MariuszJ
14-08-2014, 17:12
A przypadkiem z zasady dzialania lupy nastawczej nie wynika, ze to krawedz (odcinek)? ;)
Jest dokładnie tak, jak pisze Jacek.
I o dziwo jest opcja większych punktów AF, ale w LiveView. Ustala się średnicę tych kwadratów.
Jestem cholernie zadowolony z aparatu.
Czy 50 1.4 D może czasem nie wyostrzyć super-idealnie na nieskończoność?
Nie mieszaj detekcji kontrastu w LV i detekcji fazy przy ostrzeniu przez wizjer.
Tak naprawdę to jednak nie jest punkt, a obszar.
W celu zwiększenia precyzji obszary robi się coraz mniejsze.
Natomiast są opcje pomiaru wielopunktowego (wieloobszarowego ;))
W rzeczywistości wszystko można nazwać obszarem, bo w końcu ma jakiś rozmiar. Punkt nie ma wymiaru.
Ale te kwadraty w wizjerze są jako orientacyjne oznaczenie, a nie określenie obszaru.
A pomiar wieloobszarowy - jak np. w D810 czy D4s też sprowadza się do ustawienia ostrości w "punkcie". Powiększenie obszaru ma na celu jedynie zwiększenie ilości punktów w których aparat może tej ostrości szukać.
To tak samo jak ustawienie automatycznego wyboru punktu - przecież wtedy aparat "ostrzy" na wszystkich punktach.
Jest mydło, bo 50/1.4D jest mydlana na pełnej dziurze.
@GonzoG A która 50 1.4 nie jest mydlana na pełnej dziurze? Sigma? Czy G? O G też można różne opinie przeczytać
@GonzoG A która 50 1.4 nie jest mydlana na pełnej dziurze? Sigma? Czy G? O G też można różne opinie przeczytać
Sigma "A" nie ma mydła.
50/1.4G jest zdecydowanie lepsze od 1.4D.
@GonzoG Buk zapłać, trzeba się będzie zainteresować tą A.
...A która 50 1.4 nie jest mydlana na pełnej dziurze? ...
Zeiss Otus nie mydli.
No raczej 14 000 za 50-tkę nie dam. Sigma ART też nie jest tania w porównaniu do Nikkora, ale już bliżej zasięgu.
No raczej 14 000 za 50-tkę nie dam. Sigma ART też nie jest tania w porównaniu do Nikkora, ale już bliżej zasięgu.
Tylko, że 50/1.4G i S50/1.8 "A" to 2 różne klasy szkieł. Zobacz sobie cenę 58/1.4G
woytec60
26-08-2014, 12:44
Pojawiło się oficjalne Uaktualnienie oprogramowania sprzętowego typu C aparatu D610 do wersji 1.01
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/...ail/a_id/62019
Modyfikacje wprowadzone w tej wersji:
Dodano obsługę danych kontroli dystorsji w wersji L: 2.000 i nowszych wersjach.
To samo jest dostępne dla modeli D600, D7000 i D7100 a do D4S jest większa aktualizacja.
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list
Jimbeam77
26-08-2014, 13:43
Pojawiło się oficjalne Uaktualnienie oprogramowania sprzętowego typu C aparatu D610 do wersji 1.01
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/...ail/a_id/62019
To samo jest dostępne dla modeli D600, D7000 i D7100 a do D4S jest większa aktualizacja.
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list
http://crossgate.nikonimglib.com/dsd_redirect/redirect.do?P=OW41i14&R=YpQ2E14&L=fKixe01&O=Wplpy00
http://crossgate.nikonimglib.com/dsd_redirect/redirect.do?P=OW41i14&R=YpQ2E14&L=fKixe01&O=Wplpy00
Czy ktoś to instalował? Jakie zmiany powoduje aktualizacja?
Czy ktoś to instalował? Jakie zmiany powoduje aktualizacja?
Dodano obsługę danych kontroli dystorsji w wersji L: 2.000 i nowszych wersjach.
... i tak każdy kto instaluje nowy firmware do jakiejkolwiek puszki ma pewnie nadzieję, że poprawiono "coś" jeszcze ;)
Borat1979
26-08-2014, 19:27
... i tak każdy kto instaluje nowy firmware do jakiejkolwiek puszki ma pewnie nadzieję, że poprawiono "coś" jeszcze ;)
Prędzej popsuli coś jeszcze niż poprawili :)
Ogólnie aktualizacje do D7100/600/610 nie warte uwagi.
woytec60
26-08-2014, 19:29
Jedyna widoczna zmiana to numerek wersji programu.
Moze tam i lepiej koryguje dystorsję w jotpegach ale nie miałem okazji sprawdzić.
Czy da się w jakiś sposób zmienić funkcję przycisku z czerwoną kropką z rozpoczęcia nagrywania filmów na jakąś inną, np. AF-ON? Nie nagrywam, więc raczej mi się do niczego nie przyda, a szkoda klawisza, bo blisko kciuka jest. Instrukcja nic na ten temat nie mówi?
Czy da się w jakiś sposób zmienić funkcję przycisku z czerwoną kropką z rozpoczęcia nagrywania filmów na jakąś inną, np. AF-ON? Nie nagrywam, więc raczej mi się do niczego nie przyda, a szkoda klawisza, bo blisko kciuka jest. Instrukcja nic na ten temat nie mówi?
Obawiam się że nie. Też nie filmuję, a przycisk by się przydał do innej funkcji.
Nie da. Możesz tylko zrobić to co masz w ustawieniach osobistych sekcja f.
Kupiłem d610 dziś dostałem i... Nie mogę ustawić czasu daty itd. Wygląda jakby guziki nie działały. Jakieś pomysły
Moze masz zablokowany wybierak z tylu (ustawiony na L), a moze dostales kasztana ;)
emilcabaj86
27-10-2014, 08:52
Powiem Wam, że jestem pod wrażeniem D610, wczoraj spadł mi na bruk z wysokości 1,5 metra i nie ma nawet ryski :D
mateo912
27-10-2014, 09:23
Powiem Wam, że jestem pod wrażeniem D610, wczoraj spadł mi na bruk z wysokości 1,5 metra i nie ma nawet ryski :D
już za 2 miesiące na forumowej giełdzie "sprzedam d610 nówka prawie nie śmigana używana w studio przez kobietę" ;)
emilcabaj86
27-10-2014, 09:39
A tak na poważnie to jak jest z wytrzymałością D610? Macie jakieś swoje wrażenia?
Crash testów nie robimy. :)
Z takiej wysokości to tylko pełne magnezowe body może wyjść bez szwanku ;) jeszcze napisz, że miałeś założony obiektyw z gównolitu i też działa ;)
Tak poważnie, upadek upadkowi nie jest równy. To jak z ludźmi, jeden wypadnie z balkonu na pierwszym piętrze i nie ma co zbierać, a inny spadnie z bloku i tylko sobie coś skręci (kark ;) )
emilcabaj86
27-10-2014, 11:59
Obiektyw działa, ale pierścień ostrości zgrzyta, natomiast wyzwalacz którzy był założony na aparacie jest zmiażdżony.
Czyli miałeś dużo szczęścia, bo wyzwalacz przyjąć cały impet uderzenia.
Od tygodnia mam D610 i jestem zachwycony ( w porównaniu do D7100). Nareszcie normalny bufor, żwawszy af (w dobrych warunkach) oraz kompaktowość.
Tylko ten płytki chwyt ;/
Tylko ten płytki chwyt ;/
Pomacaj D750.
wolę nie. Wystarczy wydatków na najbliższe kilka miesięcy ;)
emilcabaj86
27-10-2014, 12:38
Czy da się jakoś sprawdzić czy aparat nie uległ żadnemu szukodzeniu? Np. wysłać do serwosu niech sprawdzą?
Niby wszystko jest ok, lustro całe, zdjęcia robi, wszystko ok, ale wolałbym nie odkryć, że coś jest nie tak na robocie :/
Mi D5200 z Sigmą 17-50/2.8 poleciał na asfalt z ponad 1m wysokości... nie ma żadnego śladu, ani na obiektywie, ani na aparacie.
D610 lekko przytarł się o betonowy murek i jest wyraźna i dość głęboka rysa na gripie, na pod klapką od kart, na klapce od kart i nad klapką kart. A ręka, która w tym razem z aparatem spotkała się z murkiem była tylko przybrudzona.
Nie ma reguły na upadki. Spadnie z pół metra, ale krzywo na obiektyw i możesz pokrzywić lub nawet wyłamać bagnet.
zbyszekD7000
27-10-2014, 22:34
Czy da się jakoś sprawdzić czy aparat nie uległ żadnemu szukodzeniu? Np. wysłać do serwosu niech sprawdzą?
Niby wszystko jest ok, lustro całe, zdjęcia robi, wszystko ok, ale wolałbym nie odkryć, że coś jest nie tak na robocie :/
Jak cię swędzi kieszeń to wysyłaj, ale bądź pewien że serwis ci coś znajdzie i słono za to zapłacisz bo upadku nie obejmuje gwarancja ;)
I nie zapomnij wspomnieć serwisowi że upadł ;)
..o rany !, ale mnie dziś D610 zaskoczył, .. no nie mogę wyjść z podziwu :)
samowyzwalacz + podniesienie lustra + bracketing i wreszcie działa to wszystko za jednym naciśnięciem spustu, wow! ale postęp, nie wiem jak było we wcześniejszych modelach, ale w D700 tego cudu nie było
jak przez mgłę, ale jeszcze pamiętam, że w C EOS 50 takie coś miałem tylko, że to było 16 lat temu :mrgreen:
artur0372
28-10-2014, 01:26
Może lepiej nie wysyłaj: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3412676&postcount=11
sunnyluk
29-10-2014, 08:48
Jakbyście mieli do wydania ok. 5tys. zł na body, które ma służyć do kotletów, a z zakupem można się wstrzymać do początku przyszłego roku, co byście kupili? :) Czy obecnie zakup d610 będzie najrozsądniejszy? Marzeniem jest d750 (głównie ze względu na pewność AF i gibany ekranik, który o dziwo nawet nierzadko wykorzystuję w d5100), ale cena powyżej 8tys. na razie jest dla mnie nie do przeskoczenia.
Jakbyście mieli do wydania ok. 5tys. zł na body, które ma służyć do kotletów, a z zakupem można się wstrzymać do początku przyszłego roku, co byście kupili? :) Czy obecnie zakup d610 będzie najrozsądniejszy? Marzeniem jest d750 (głównie ze względu na pewność AF i gibany ekranik, który o dziwo nawet nierzadko wykorzystuję w d5100), ale cena powyżej 8tys. na razie jest dla mnie nie do przeskoczenia.
D610 po wprowadzeniu D750 nie stracił swych walorów.
zbyszekD7000
29-10-2014, 19:31
Zdecydowanie bym poczekał i kupił D750, bo chyba wreszcie Nikonowi udało się zbudować idealne body pozbawione wad ;)
slimlukas
30-10-2014, 13:20
Tylko kiedy spadnie cena D750 i o ile spadnie ?? Właśnie stoję przed zakupem D610 i też nie wiem czy czekań na D750 czy brać D610 :/ Na razie różnica w cenie to 3000zł a za to można kupić fajne szkiełko.
bierz 610 i pstrykaj. Na św. graala można czekać do u...nej śmierci.
slimlukas
Ja D610 kupowałem w lutym za ok 6550,00 teraz można kupić za ok 5650,00 spadek cen przez 9 miesięcy to 900,00.
Jak kupowałem puszkę to taką nowością nie była jak teraz D750.
Jak teraz widzę można jeszcze coś ugryźć na rabacie CASHBACK.
kupił D750, bo chyba wreszcie Nikonowi udało się zbudować idealne body pozbawione wad ;)
nie bluźnij, bo jeszcze ludzie przestaną kupować Nikony :mrgreen:
zbyszekD7000
30-10-2014, 18:06
Oj tam, oj tam ;)
D610 po wprowadzeniu D750 nie stracił swych walorów.
No czy ja wiem, czy nie stracił... :) Przede wszystkim co może mieć lepszego D750 to AF i tylko i wyłącznie pod tym względem warto myśleć o przesiadce. Jednak zanim ukażą się miarodajne porównania, trochę wody w pewnej brudnej rzece upłynie. Póki co każda sroczka swój ogonek chwali, a, że jest hype na to co najnowsze, wszyscy się podniecają D750, a D610 już zdjęcia przestał robić ;) Najtrudniej o obiektywizm dlatego najlepiej mieć kogoś, kto ma i samemu porównać, bo przecież w sklepie nie wolno pstryknąć ani jednego zdjęcia (chyba, że jest się sprzedawcą, po godzinach... ;)
stanseba
30-10-2014, 22:31
D750 lepszy uchwyt i AF (szybkość i punkty AF), no i jak ktoś lubi to odchylany ekran. Reszta to samo co D610.
Nowy procesor, Wi-Fi i parę innych rzeczy.
Nowy procesor, Wi-Fi i parę innych rzeczy.
I znacznie lepsze filmy. Jest tego troche wbrew pozorom.
slimlukas
30-10-2014, 23:45
I różnica 3000 zł w cenie ;)
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
I różnica 3000 zł w cenie ;)
No tak, powinien tyle samo kosztować...
slimlukas
30-10-2014, 23:51
Tylko czy ta suma jest warta tego procesora ,różnicy w ostrości i wi-fi?
Jeśli grip jest tak dobry jak to wszyscy piszą to już warto. Osobiście najgorszą rzeczą w D600 (610) to właśnie grip. Może na 10 minut zabawy w sklepie nie jest to problemem ale kilka godzin w terenie z 70-200/2.8 to dramat. Czerwony uśmiech gniecie mi palec strasznie. D700 z BP i wagą prawie 2 razy większą nie stanowi żadnego problemu. Więc, jeśli faktycznie w D750 poprawiono chwyt to super, bo dostajemy lekkie body które może da się użytkować z cięższymi szkłami. Oczywiście co by zaraz tu nie było wojny, to moje subiektywne odczucie.
..Oczywiście co by zaraz tu nie było wojny, to moje subiektywne odczucie.Dobrze, że to piszesz, bo mam odmienne zdanie :) (kolega ma D610 z gripem - świetnie mi się to trzymało)
W ogóle uważam, że niuansiki w trzymaniu body są sprawą dziesięciorzędną. Nigdy nie zrozumiem problemów z trzymaniem body. Ważna jest matryca (czyli DR, mpx itd), AF, fps, uszczelnienia gdy ktoś jest repo. Ale trzymanie od D200 (z gripem) po D4s to jeden pies. Tzn sie rózni, ale już widzę jak ktoś teraz wybiera Nikona D600 bo mu sie lepiej trzyma niż D4 :) :) :)
Z ergonomii to może być istotne AF-ON, 100 % na środku wybieraka albo fatalny brak wybieraka przy pionowych kadrach w D3 :) ale nie samo wyprofilowanie gripa.
Ludzie mają różne dłonie. Chińczycy mają mniejsze, a są coraz bogatsi i coraz więcej kupują. Coraz więcej focą kobiety. Duże cięzkie body - to wręcz wada, a nie zaleta. 700 g jest lesze niz 1000. Obojętnie co sobie na ten temat sądzą kulturyści ;)
Zawsze lubiłem małe aparaty i nie używam gripa. Nie zwracałem wielkiej uwagi na uchwyt aparatu, bo najczęściej noszę go w torbie lub na pasku. Ale muszę przyznać, że D750 ma zdecydowanie lepszy chwyt niż D600 i nawet D800. Zatem mam mały aparat i wygodny chwyt.
Czy to jest warte 3tys, to każdy sobie sam musi odpowiedzieć.
Tomkowi wyszło 500zł dopłaty.
Pod warunkiem że ma się komu sprzedać graty w dobrej cenie ;)
Co do wielkości aparatów - jestem za jak najmniejszymi aparatami.
Grip zakładam tylko w sytuacji gdy muszę jakieś reportażowe foty zrobić.
Całą resztę opędzam bez dodatków, na co dzień mam wystarczająco dużo do noszenia.
Miałem - D90, D7000. Posiadam obecnie D7100, D610 i do żadnej z tych puszek nie miałem gripa. Dłonie się dostosowują do danego body.
A ja grip zawsze przy body mam i nie ze względu na uchwyt ( chociaż bardzo ułatwia ) a na dodatkowe zasilanie.
Każdemu co innego do szczęścia potrzeba.
A ja grip zawsze przy body mam i nie ze względu na uchwyt ( chociaż bardzo ułatwia ) a na dodatkowe zasilanie.
Zasilania to mi starcza w D610 na dwa tygodnie :-) Teraz byłem w Zamościu, dwa tygodnie i ani razu tam nie ładowałem :-) W ,,miacho'' ;-) chodziłem codziennie ze sprzętem .
slimlukas
31-10-2014, 09:48
A ile fotek wyszło na jednym ladowaniu?
Zasilania to mi starcza w D610 na dwa tygodnie :-) Teraz byłem w Zamościu, dwa tygodnie i ani razu tam nie ładowałem :-) W ,,miacho'' ;-) chodziłem codziennie ze sprzętem .
Jak my się różnimy :)
Często robię zdjęcia w terenie, gdzie aparat mam podłączony do kompa kablem USB a to ciągnie prądu sporo.
Jak my się różnimy :)
Często robię zdjęcia w terenie, gdzie aparat mam podłączony do kompa kablem USB a to ciągnie prądu sporo.
Wow. Grip, komp, pucha z obiektywem, to Ci współczuję. Ja tylko dwie puchy tacham i mam dość ;-)
Dla uściślenia, pisząc "grip" nie miałem na myśli BP tylko uchwyt wbudowany w D610.
Artur Małysiak
31-10-2014, 11:48
D610 świetnie sie 3ma z oryginalnym gripem i nie wyobrażam sobie 3mania bez..ale każdy używa i nosi tak jak lubi ;-)
stanseba
31-10-2014, 13:01
Ja też chwalę sobie uchwyt D610 z BP. Bez niego już tak średnio, bardziej ze względu na pionowe kadry.
kurczeblade
31-10-2014, 14:30
zależy jak leży, jak się używa D600/10 z taką leciutką wydmuszką jak 50 1.8 G (na spacerowych sesjach) to spokojnie bez gripa można używać, ale jak się robi ślubniaka i dochodzi kilka godzin trzymania aparatu z lampą to fajnie mieć BP :)
chwyt w D600 (10) to tragedia. Jest za płytki-palce opierają się o ściankę zamiast naturalnie obejmować grip (ten w aparacie, nie BP).
Ja mam poodciskane opuszki po 2-3 godzinach pracy z czymś cięższym niż T28-75.
Mnie boli ten środkowy palec :D wiadomo który, wtedy mam ochotę pokazać go nikonowi :D.
Ale chyba to nie tylko moje odczucie, skoro tak poprawili chwyt w D750 i się tym chwalą.
kurczeblade
31-10-2014, 14:46
z tym się zgodzę, tym bardziej że miałem okazje bawić się D750 i dostałem leciutkiego urazu do swojego D600 przez ten grip :)
ale macie też tak, że sprawę załatwia Wam BD ? i zapomina się o małej wygodzie?
nie do końca, bo w D600(10) chwyt jest po prostu za płytki, a BP nie ma na to wpływu.
Swoją drogą w BP Meike chwyt jest głębszy niż w D6x0 ;)
To jak Wy kurde używacie aparatu bez AF, bez odpowiedniego uchwytu i z niewygodną muszlą oczną? A to wszystko za 2k USD...
slimlukas
31-10-2014, 16:16
Popieram kolegę. Czym się kierowaliscie podczas zakupu? Ilością MP? ;)
Kto kupił to kupił :D Można poużywać nie kupując. Osobiście bym nie kupił tej puchy nawet za połowę ceny właśnie ze względu na ergonomię, ale pewnie są tacy co wręcz przeciwnie, im pasuje. To tak jak z samochodami, ilu ludzi i potrzeb tyle wyborów.
slimlukas
31-10-2014, 16:24
No ja stoję przed decyzją zakupu D610. Ale u mnie to kwestia finansowa raczej bo na D750 mnie poprostu nie stać aby dołożyć jeszcze 3000zl wiec raczej nie mam wyboru i zostaje mi D610
Co za znaczenie ma grip przy zakupie? Kupicie D750 zamiast D4, bo D750 ma lepszy uchwyt??? Ja myslałem, że to inne sprawy sa najważniejsze, a tu okazuje się, że aparat przede wszystkim się trzyma, a nie robi nim zdjęcia.
Droższe body nie musi miec lepszego uchwytu (D740 vs D4)
kurczeblade
31-10-2014, 16:29
Co za znaczenie ma grip przy zakupie? Kupicie D750 zamiast D4, bo D750 ma lepszy uchwyt??? Ja myslałem, że to inne sprawy sa najważniejsze, a tu okazuje się, że aparat przede wszystkim się trzyma, a nie robi nim zdjęcia.
Droższe body nie musi miec lepszego uchwytu (D740 vs D4)
Zgadza się w sumie, z drugiej strony jakby ludzie się tym kierowali, musieliby kupować D4 :)
uchwyt jak uchwyt ... jeden wygodniejszy, drugi mniej :)
Do kompaktów co niektórzy lepili uchwyty z modeliny itp. więc może i tu da radę... AF jednak trudno wyrzeźbić w warunkach domowych a taki który wymaga innej korekty w zależności od temperatury światła a w półmroku błądzi trudno w ogóle nazwać AF...
Jacku, dla ciebie może to nie istotne, ale jak masz aparat kilka godzin w łapie z 80-200/2.8 i lampą to w D600 palec środkowy tak boli, że nie idzie tym pracować. Ciężko to pojąć? Czy jeśli tobie to zwisa a innym nie to są dziwacy? Zaraz mają biec po D4? Miałem w łapach wszystkie nikony od analogów po cyfry i tylko D600 tak uwiera, nie jest to dziwne? Ciekawe dlaczego nikon w D750 poprawił uchwyt? Przecież to bez znaczenia :D:D
dla mnie ergonomia chwytu D610 nie jest tak istotna, jak to, że ta puszka jest lżejsza o "kostkę masła" od D700 i to naprawdę czuć po kilku godzinach
nadmieniam, że gripa zakupiłem, a D750 jeszcze nie macałem -> a to mogło/ może mieć istotny wpływ na moją ocenę teraz i w przyszłości ;)
Jacku, dla ciebie może to nie istotne, ale jak masz aparat kilka godzin w łapie z 80-200/2.8 i lampą to w D600 palec środkowy tak boli, że nie idzie tym pracować. Ciężko to pojąć? Czy jeśli tobie to zwisa a innym nie to są dziwacy? Zaraz mają biec po D4? Miałem w łapach wszystkie nikony od analogów po cyfry i tylko D600 tak uwiera, nie jest to dziwne? Ciekawe dlaczego nikon w D750 poprawił uchwyt? Przecież to bez znaczenia :D:D
Jak miałem D600 to czasem zdarzało mi się pracować z 24-70mm czy 70-200mm i SB910 po kilka godzin bez przerwy. Środkowy palec mnie nie bolał, większy problem miałem z małym :D (choć to dziwnie brzmi ;) )
Zwyczajnie przy cięższym szkle większość ciężaru przenosiłem na lewą rękę i nie starałem się ze wszystkich sił kurczowo trzymać całości za grip. Oczywiście obecnie przy D800 jest wygodniej, to nie ulega wątpliwości.
Nie zapominajmy, że D600/D610 to body "amatorskie". Nie może mieć wszystkich atrybutów body klasyfikowanego wyżej i to za mniejsze pieniądze.
To jak Wy kurde używacie aparatu bez AF, bez odpowiedniego uchwytu i z niewygodną muszlą oczną? A to wszystko za 2k USD...
Nie znudziły Ci się jeszcze te marne prowokacje?
Latam po pare godzin z D800 z BP i 70-200/2.8 i co z tego? Cięzkie, ale takie hobby ;) Ja bym wola by to było lżejsze, wyprofilowanie uchwytu ma mniejsze znaczenie niż waga.
Ja (jak każdy chyba) wolę lepszy chwyt niż gorszy, to nic dziwnego, ale kwestionuję wagę tego detalu jako krytycznego w wyborze body. Kierujemy się raczej chyba jednak cechami body, a nie uchwytem. Patrzymy na cenę, matrycę, fps, obsługę. Ale nie słyszałem by ktoś wybrał gorsze body, bo ma lepszy uchwyt. W tym momencie nie powinno się sprzedawać nic poza D750. A jednak D810 czy D4 tez ktos będzie kupował.
Dlatego, jak ktoś pisze, że nie kupować body X bo się źle coś trzyma to traktuje to jako niepoważne gadanie.
Jacku, jak zwykle przekręcasz wypowiedzi. Ja nikogo nie odciągam od zakupu tego body. Pisałem tylko o swoich palcach podkreślając kilka razy, że dotyczy to moich subiektywnych odczuć. Ja tego body nie kupię bo mi nie leży w ręce ale to nie oznacza, że muszę kupić dlatego body z gorszymi osiągnięciami. To już twoja nadinterpretacja. Jeśli cię to śmieszy, że ktoś ma inne wymagania niż twoje to przykro się robi, bo miałem cię za bardziej "otwartego" osobnika.
Ja tam na D610 założyłem uchwyt na nadgarstek, zmniejszyło się obciążenie palców i zrobiło się całkiem wygodnie - z większością rzeczy można sobie poradzić ;)
nikoniarz
31-10-2014, 18:33
Lwyprofilowanie uchwytu ma mniejsze znaczenie niż waga.
Ważne, by chwyt był odpowiedni w stosunku do masy, lub masa w stosunku do chwytu. Bo co z tego, jak zestaw jest lekki, gdy chwyt jest kwadratowy, kanciaty, ogólnie niewygodny... Albo odwrotnie, nawet najlepszy chwyt będzie niewystarczający gdy targamy 4-kilogramowy zestaw.
fazerfzr
31-10-2014, 18:54
Witam zakupiłem kilka dni temu D610 mam mały problem podczas robienia foto z lampą. Mianowicie kiedy zakładam lampę lub korzystam z wbudowanej, to wykonanie fotografii jest opóźnione. Po wciśnięciu spust a foto wykonuje dopiero po ok 2s. Strasznie mnie to denerwuje.
Szukałem w menu ale nic nie znalazłem czy ktoś ma podobny problem? Może ja coś źle ustawiłem. Z góry dzięki za pomoc.
Witam zakupiłem kilka dni temu D610 mam mały problem podczas robienia foto z lampą. Mianowicie kiedy zakładam lampę lub korzystam z wbudowanej, to wykonanie fotografii jest opóźnione. Po wciśnięciu spust a foto wykonuje dopiero po ok 2s. Strasznie mnie to denerwuje.
Szukałem w menu ale nic nie znalazłem czy ktoś ma podobny problem? Może ja coś źle ustawiłem. Z góry dzięki za pomoc.
A nie przestawiłeś przypadkiem kompensacji błysku sporo na plus (+)? I jaką lampę podpinasz?
Może redukcja czerwonych oczu jest włączona
fazerfzr
31-10-2014, 19:25
Później sprawdzę jeszcze raz. Aparat kupiłem używany, ale zaraz po zakupie resetowałem wszystkie ustawienia a sam nic nie zmieniałem więc musze sprawdzić. Lampa yn-565ex, to samo na sb800 i na wbudowanej lampie. Błysk jest jeden normalny więc redukcja czerwonych oczu odpada.
To przestaw jeszcze przy okazji tryb AF na AF-C ;)
kol. Ketosz daj znać jak możesz jaki uchwyt na nadgarstek masz. Z góry dzięki.
kol. Ketosz daj znać jak możesz jaki uchwyt na nadgarstek masz. Z góry dzięki.
Myślę, że chodzi o coś takiego
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/5586686905_b50b582fa2_b-2.jpg
źródło (http://farm6.static.flickr.com/5107/5586686905_b50b582fa2_b.jpg)
Ja tego body nie kupię bo mi nie leży w ręce ale to nie oznacza, że muszę kupić dlatego body z gorszymi osiągnięciami. Chcesz mi wmówić, że ty wybierasz body po tym jak sie trzyma, a nie po tym jakie ma parametry?
No to co kupisz jesli tego nie kupisz? Praktycznie? Ludzie mają ograniczenia finansowe. Co kupisz nie droższego od D610 - trzymającego się lepiej, pełna klatka, ze stajni nikona?
Kupisz używkę D700 (to body masz jak widzę) bo się lepiej trzyma? Ja rozumiem, że można wybrać D700 ze względu na przewagę w AF, ale nie ze względu na wygodę w trzymaniu. Ale tak czy siak ludzie wybierają lepszą matryce i wysprzedają się z D700 na rzecz D610 czy D750. Nie przez uchwyty tych body (jedno jest na plus - D750, drugie na minus - D610), tylko ze względu na matryce. Uchwyt jest kwestią dziesięciorzędną. Nie wierzę, że to co wytłuściłem jest dla ciebie barierą. Bariera jest zapewne AF czy pancerność body (czy cena - stad biorą D610 a nie D750). Ale nie uchwyt. Nie oszukujmy sie.
Ważne, by chwyt był odpowiedni w stosunku do masy, lub masa w stosunku do chwytu. Bo co z tego, jak zestaw jest lekki, gdy chwyt jest kwadratowy, kanciaty, ogólnie niewygodny... Albo odwrotnie, nawet najlepszy chwyt będzie niewystarczający gdy targamy 4-kilogramowy zestaw.Są aparaty co ważą 4 kg a wcale nie mają uchwytu. I są sprzetem dla zawodowców.
nikoniarz
31-10-2014, 21:37
Są aparaty co ważą 4 kg a wcale nie mają uchwytu. I są sprzetem dla zawodowców.
Czepiasz się słówek. Myślę, że wiesz w jakim kontekście to było napisane, ale chyba chciałeś, by Twoje znów było na wierzchu...
Tak czepiam się słówek, bo lubie jak ktoś pisze precyzyjnie w momencie gdy chodzi nie o ogólniki, ale o detale. Ta dyskusja jest właśnie o taki niuans. O to czy uchwyt może decydować o wyborze body.
Albo odwrotnie, nawet najlepszy chwyt będzie niewystarczający gdy targamy 4-kilogramowy zestaw.ja bym napisał, że gdy targamy 4 kilogramy to żaden uchwyt nie będzie dobry. To ciągle będzie ciężkie.
nikoniarz
31-10-2014, 21:55
Twierdzisz, że niższa masa ma większe znaczenie niż dobry chwyt. A ja twierdzę, że chodzi o odpowiedni chwyt względem masy. I dlatego zupełnie wygodniej używa mi się D300 z BP + N35/1.8 niż D3100 + N18-105. A ten pierwszy zestaw jest jakieś 350 g cięższy. Cięższy, a jednak wygodniejszy w trzymaniu. Oczywiście chodzi o trzymanie za sam chwyt.
Ps. Tak, wiem, że to wątek o D610, aczkolwiek chciałem się odnieść jedynie do ergonomii.
Ja używam takiego uchwytu jak wkleił MstrG i jestem zadowolony - przekonałem się do tego po tym jak długie używanie wygodnych zestawów typu D300+BP+17-55+SB800, D700+BP+24-70+SB910 itp. doprowadziło do chronicznego bólu kciuka i palców, bo jednak jakoś tą masę trzeba trzymać.
Teraz wolę pracować bez gripa i obciążenie przenosić nie obciążając palców, a przy takim uchwycie można nawet obyć się bez paska do aparatu ;)
Dopóki sie zestaw mieści wagowo gdzieś do 2 kg (silne osobniki podniosa pewnie te granicę do 3 kg ;) ) to wszystko gra, to można trzymac godzinami w rękach (także D3100 z 18-105) bez problemów. Ja nigdy nie twierdziłem, że wszystko sie trzyma tak samo. Tak, coś się trzyma lepiej, a co innego gorzej.
Może spróbuję to podsumować ugodowo i od innej strony.
Portale testujące sprzet (i my też) oceniając całościowo aparat przydają różną wagę do poszczególnych cech aparatu.
Popatrzmy przykładowo na ocenę D610 na optyczne.pl - ocena końcowa - tabela.
http://www.optyczne.pl/254.9-Test_aparatu-Nikon_D610_Podsumowanie.html
Obudowa - max 7 punktów, ale co przez to rozumieją? budowę z metalu, uszczelnienia, wizjer, LCD (to wynika z tekstu) wreszcie załóżmy, że po częsci także wyprofilowanie uchwytu. Bo będąc zgryźliwym mógłbym napisać, że uchwyt jest nieistotny, bo za niego nie ma punktów. Tak aż nie myslę, ale uchwyt to tylko (mała) część z tych 7 punktów. Za AF dają 9 punktów, za pomiar światłą 8, za rozdzielczość (w praktyce Mpx) - 8, za jakośc RAW 10, za zakres tonalny 10. czyli cały szereg cech body ma przypisaną większą wagę niż uchwyt, który nie zasłużył na osobną pozycję na liście, która ma tych pozycji 17 (liczyłem). Należy chyba z tego wyciągnąć wniosek, że wyprofilowanie gripa nie jest rzeczą która przesądza o wyborze body - wg optycznych.
No i totalnie ugodowo na koniec - tak jak każdy portal pisze - indywidualnie każdy może mieć inne preferencje i przyznać inne znaczenie poszczególnym pozycjom w ocenie aparatu. Tak czy siak ja nie mogę sobie wyobrazić, że ta pozycja może być tak wazna, że az decydująca.
Uchwyt aparatu czyli grip to subiektywna cecha kazdego korzystajacego ze sprzetu i nie ma o co sie spierac.
Jeden ma reke jak bochen chleba a drugi jek reka 5cio latka. I kazdy bedzie bronic swego. Ot cala filozofia.
Ja uważam, że z tych co używają grip (ten dokręcany) ok. 20 % osób naprawdę potrzebuje, z powodu dodatkowego zasilania, lepszy chwyt ?. A 80 % używa dla ,,szpanu'' tzn powiększenie body a'la Pro :-) To tak jak Ci, którzy kupują aparat kompakt ,,lustrzankopodobny'' ;-)
Artur Małysiak
01-11-2014, 09:04
Ja używam grip do lepszego trzymania body bo bez D610 jest beznadziejny i nie wygodny w ręce...
Ses, ale bzdury gadasz.
Chyba osądzasz innych według siebie.
Jak ktoś kupuje uchwyt, to dla zasilania lub lepszego trzymania a nie wyglądu.
Na wakacje uchwytu nie biorę, bo po co dźwigać a na krótkie wypady bardzo sobie cenie lepszy uchwyt.
Ses, ale bzdury gadasz.
Chyba osądzasz innych według siebie.
Jak ktoś kupuje uchwyt, to dla zasilania lub lepszego trzymania a nie wyglądu.
Na wakacje uchwytu nie biorę, bo po co dźwigać a na krótkie wypady bardzo sobie cenie lepszy uchwyt.
Pisałem 80% i 20% . Polaków nie znasz czy cóś ?
Zgodzę się z @Seś ale chyba nie obstawiałbym tych procentów tak drastycznie, myślę że jednak dużo mniej ludzi kupuje na zasadzie +5 do szpanu.
Klepane i smyrane po ekranie szmartfona
Nie ma to jak strzelic procentami z tylka dla poparcia swojej tezy...
To jak już, to bym te procenty odwrócił.
20vs80 ale to i tak takie wróżenie z fusów.
Ja uważam, że z tych co używają grip (ten dokręcany) ok. 20 % osób naprawdę potrzebuje, z powodu dodatkowego zasilania, lepszy chwyt ?. A 80 % używa dla ,,szpanu'' tzn powiększenie body a'la Pro :-) Sorry, ale żadna z tych 2 spraw mnie nie interesuje. Ja nie potrzebuje większego zasilania, bo 1 akku mi starcza na 2 sesje, a drugi akku mógłbym mieć w torbie. Nie lubię nosić zbędnych 200-300 g czy ile to tam waży grip. Grip muszę używać by mi się body trzymało prawidłowo przy pionowych kadrach.
Zresztą ten mój pogląd znają chyba wszyscy, bo krytykowałem zawsze D2, D3 za brak wybieraka do pionów, a D4 to dla mnie była rewolucja - bo ten wybierak ma. Mnie interesuje tylko pionowy uchwyt. Pionowe kadry to około 80-90% moich zdjęć. Nie powinno się fotografować pionów trzymając body za normalny chwyt, mając łokieć oderwany od tułowia.
slimlukas
05-11-2014, 00:01
A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Jeśli do D610 podepnę obiektyw przeznaczony do DX to aparat zrobi zdjęcie w formacie DX czy FX z dużym winietowaniem?
A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Jeśli do D610 podepnę obiektyw przeznaczony do DX to aparat zrobi zdjęcie w formacie DX czy FX z dużym winietowaniem?
Fabryczne ustawienie przełączy body w tryb DX. Możesz to zmienić, możesz też przełączać dowolnie.
W sumie nie ma czym tu szpanować bo co laski lecą na grip ;-D
Laski to lecą na LFy / stare polaroidy :D
W sumie kwestia gripa dla niektórych może być istotna, ale przy wyborze aparatu mz też nie odgrywa to wielkiej roli.
Co do AFa w D6(1)0 ktoś tu pisał o książce Mastering D610 - warto pod tym kątem ją kupić i przeczytać? Są tam jakieś ciekawe porady odnośnie używania AF? Myślę, że skoro jest elektronika, pewnie są jakieś kruczki, które pozwalają jeszcze lepiej wyzyskać jej możliwości albo uchronić ją od błędnych obliczeń.
może spróbuje przywrócić dyskusję na właściwe tory..
otóż ostatnio dokonałem, drugiego już w ostatnim czasie, "epokowego odkrycia" w D610
zastanawiałem się, jak uzyskać długie czasy naświetlania, takie powyżej 30s (oczywiście nie dotykając spustu :)
sądziłem, że muszę dokupić jakiś tam dość drogi szpej radiowy, czy podobny, a tu -> miła niespodzianka :)
Nikon powtórnie zrobił "ukłon" w stronę użyszkodnika (może to swoista "zapłata", za to, że jesteśmy najlepszymi betatesterami na świecie i Nikon oszczędza dzięki nam na testowaniu puszek przed produkcją ? )
do rzeczy
w instrukcji (a jakże) doczytałem się, że czasy do 30min, można realizować za pomocą pilota na podczerwień ML-L3, jedno naciśnięcie - otwarcie migawki, drugie -zamknięcie ->>> REWELACJA, takie proste, a jak pomocne i ...tanie
Oryginał Nikona w.w. pilota kosztuje ok.100zł, zamienników jest od groma, do wyboru ;od kilkunastu zł, do paru dyszek. Ja zakupiłem Phottixa, bo ma dwa lata gwar i był z dostawą do paczkomatu ;)
Nadmienię, że D610 (ale nie tylko, bo D3300 też i chyba w wielu nowych produktach Nikona, jest to już standard) reaguje na pilota "od tyłu", tzn nie trzeba kierować go na front aparatu, gdzie znajduje się odbiornik podczerwieni
aha i jeszcze jedno, żeby działały czasy powyżej 30sek., trzeba oprócz włączenia funkcji pilota na kółku, nastawić pokrętłem pozycje ----- na wyświetlaczu, tzn. za BULB (chyba Time się to nazywa z instrukcji)
I tak lepiej miec wezyk (w cenie tego pilota) z interwalometrem, dlugimi ekspozycjami (99h99m99s), opoznieniem ekspozycji, itd ;) ale dobrze, ze nie trzeba celowac tylko pod katem 12,032342st, podczas pelni Ksiezyca, itd zeby aparat zareagowal ;)
Usunięte parę postów shaolin, moich i przyległych ;) (uzgodnione z shaolin).
I tak lepiej miec wezyk (w cenie tego pilota) z interwalometrem, dlugimi ekspozycjami (99h99m99s), opoznieniem ekspozycji, itd ;) ale dobrze, ze nie trzeba celowac tylko pod katem 12,032342st, podczas pelni Ksiezyca, itd zeby aparat zareagowal ;)
ja nigdy wężyków przewodowych nie lubiłem, ze względu na ew. poruszenie aparatu,
chyba , że masz na myśli wężyk bezprzewodowy, ale to już nie w tej cenie ?
Przewodowy, nie wiem jak mozna takim wezem ruszyc aparatem robiac normalnie zdjecia ;) przeciez nikt tym nie bedzie szarpal, a przewod jest wystarczajaco dlugi, zeby bylo bezpiecznie. Rownie dobrze mozna rzucic bezprzewodowym i trafic w aparat i tez sie poruszy :mrgreen:
Przewodowy, nie wiem jak mozna takim wezem ruszyc aparatem robiac normalnie zdjecia ;) przeciez nikt tym nie bedzie szarpal, a przewod jest wystarczajaco dlugi, zeby bylo bezpiecznie. Rownie dobrze mozna rzucic bezprzewodowym i trafic w aparat i tez sie poruszy :mrgreen:
można, można :0
i podałeś drugi argument przeciw pilotowi przewodowemu ->> że ma długi przewód, co z nim zrobić ?. przywiązać, pozwolić dyndać swobodnie i za pomocą wiatru, ruszać puszeczką :) ?
Jak masz statyw z bibuly to moze cos sie ruszy ;) Ja owijam wezyk wokol giry statywu albo glowicy i nic mi sie nie majta, ale moze cos zle robie :cry: :mrgreen:
Nigdy nie mialem problemu z poruszeniami z powodu wezyka... To wlasnie wezyk wszystkie przypadlosci telepacji wyeliminowal ;)
) Ja owijam wezyk wokol giry statywu albo glowicy i nic mi sie nie majta, ale moze cos zle robie :cry: :mrgreen:
..nie noo, bardzo dobrze robisz, ..tylko ja wychodzę z założenia, po co w ogóle to robić, jak można inaczej (dla mnie lepiej :)
zresztą, każdy orze, jak może
a tak nawiasem mówiąc, masz jakiś namiar na taki wężyk co pisałeś, że interwalometr posiada etc. i do D610 pasi?
bo w instrukcji jakaś cisza o tym, że można takowy podłączyć
Np. Aputure TR3N. Albo kazdy inny zamiennik MC36, z odpowiednia wtyczka ;)
Wężyk bardzo przydatny jest, ale i pilot czasem się przydaje, jedno drugiego nie wyklucza.
Dla mnie to dwa różne narzędzia.
Ten pilot IR to żadne odkrycie. Działa tak od czasów analogów... i na dodatek ten sam pilot co za czasów analogów.
A bulb - można pilotem, wężykiem, WiFi czy USB.
jesteś pewien, że ML-L3 można było w analogach realizować czasy powyżej 30s ?, jeśli tak, to w których modelach, bo jakoś w F80 sobie nie przypominam, tam było wejście w spuście mig. na zwykły wkręcany wężyk
jesteś pewien, że ML-L3 można było w analogach realizować czasy powyżej 30s ?, jeśli tak, to w których modelach, bo jakoś w F80 sobie nie przypominam, tam było wejście w spuście mig. na zwykły wkręcany wężyk
N/F65 działał z ML-L3.
Czy jest możliwość ustawienia blokady AF przy wyzwalaniu pilotem? Po naciśnięciu pilota aparat najpierw ustawia ostrość (co w większości przypadków jest niepożądane), z wężykiem nie ma tego problemu.
Przypisanie AF do AE-L nie pomaga?
Przypisanie AF do AE-L nie pomaga?
Niestety. Takie działanie w zasadzie dyskwalifikuje pilota, a szkoda.
A dlaczemu nie fokus manualny, jesli chcesz raz ustawić na stałe?
Czy jest możliwość ustawienia blokady AF przy wyzwalaniu pilotem? Po naciśnięciu pilota aparat najpierw ustawia ostrość (co w większości przypadków jest niepożądane), z wężykiem nie ma tego problemu.
Tak jest - wyłącz AF.
Tak jest - wyłącz AF.
No tak, wszystkie problemy rozwiązane. Wiedziałem, że mogę liczyć na pomoc:smile:
Ale w czym problem....
Ustawiasz obiekt ostrzysz, wyłączasz af i wyzwalasz pilotem.
A wogóle co za problem żeby af się aktywował za każdym naciśnięciem?
No tak, wszystkie problemy rozwiązane. Wiedziałem, że mogę liczyć na pomoc:smile:
A niby jak chcesz zrobić blokadę AF przy jednym guziki na pilocie ??
Ale w czym problem....
Ustawiasz obiekt ostrzysz, wyłączasz af i wyzwalasz pilotem.
A wogóle co za problem żeby af się aktywował za każdym naciśnięciem?
To już wolę wężyk.
Czy jest problem, to zależy od tego co i kiedy fotografujesz. Załóżmy, że robisz zdjęcia przy słabym świetle. Namordujesz się ustawiając ostrość, przekadrujesz naciskasz pilota za siedem dych i ... cała robota w pi...du.
A niby jak chcesz zrobić blokadę AF przy jednym guziki na pilocie ??
W d700 można było zablokować AF bez trzymania guzika, w D600 można w ten sposób zablokować tylko ekspozycję. To rozwiązałoby problem, ale nie wiedzieć czemu, w menu nie ma tak prostej funkcji.
To już wolę wężyk.
Czy jest problem, to zależy od tego co i kiedy fotografujesz. Załóżmy, że robisz zdjęcia przy słabym świetle. Namordujesz się ustawiając ostrość, przekadrujesz naciskasz pilota za siedem dych i ... cała robota w pi...du.
A po tym mordowaniu się z ustawieniem tak trudno wyłączyć AF ??
Z resztą jaku już się tak mordujesz, to robisz to ręcznie, więc po kiego czorta w ogóle czepiasz się AF ??
W d700 można było zablokować AF bez trzymania guzika, w D600 można w ten sposób zablokować tylko ekspozycję. To rozwiązałoby problem, ale nie wiedzieć czemu, w menu nie ma tak prostej funkcji.
Trzymanie jakiego guzika ?? Bo na pewno nie tego na pilocie, bo tam trzymanie nie przynosi żadnego efekty. Pilot wysyła tylko i wyłącznie pojedynczy sygnał na jedno naciśnięcie.
Gonzo daj już spokój. Pilot jest super i tego się trzymajmy:-D
Gonzo daj już spokój. Pilot jest super i tego się trzymajmy:-D
To skoro jest taki super, to czego się czepiasz...
Ja tam nie używam, bo jest zupełnie nie przydatny.
A czy któryś z szanownych użytkowników mógłby mi pomóc i odnieść się do porównania celnosci i precyzji AF w D610 w porównaniu do D7000?
Chce przejść na FX i nie chcąc wydrenowac portfela myślę o D610 + 24-120/4 lub D750 z tym samym obiektywem. Ale skłaniam się ku wyborze D610 a resztę zaoszczędzonej kwoty przeznaczyć np na wyjazd fotograficzny. Czy D610 +24-120/4 będzie wyraźnie szybszy niż D7000 + 18-105?
Podkreślę że mogę kupić nowego "polskiego" D610 za 5600zł
A czy któryś z szanownych użytkowników mógłby mi pomóc i odnieść się do porównania celnosci i precyzji AF w D610 w porównaniu do D7000?
Chce przejść na FX i nie chcąc wydrenowac portfela myślę o D610 + 24-120/4 lub D750 z tym samym obiektywem. Ale skłaniam się ku wyborze D610 a resztę zaoszczędzonej kwoty przeznaczyć np na wyjazd fotograficzny. Czy D610 +24-120/4 będzie wyraźnie szybszy niż D7000 + 18-105?
Podkreślę że mogę kupić nowego "polskiego" D610 za 5600zł
Nie zanam 24-120/4, ale biorąc pod uwagę, że to kitowy obiektyw, nie sądzę, żeby to był jakis poważny skok jakościowy - na pewno nie warty gotówki, którą musisz do takiego zestawu dołożyć.
FX robi różnicę przede wszyskim w sposobie rysowania, w bokehu, ale nie w prędkości AF.
D610 to prawie bliźniak D7000 tylko z pełnoklatkową matycą. Obiektywy typu 24-120 to szkła uniwersalne - przyzwoite, ale nie powalające na kolana w żadnym aspekcie.
I tu się mylisz. 24-120/4 to szkło zaliczane do serii profesjonalnej. AF ma zdecydowanie szybszy niż 18-105. Jest też dużo lepszy optycznie. Ale za to sporo większy.
Tylko gdzie w tym wszystkim kurz? Przenoszę do innego wątku.
ankalubsko
17-11-2014, 12:32
Witam. Myslę o zmianie aparatu z Nikon D90 na D610. I tu moze glupie pytanie, ale dla mnie nie do konca oczywiste: Czy obiektywy których teraz używam, pasują tez do niego. Nie mogłam na to znalesć jasnej odpowiedzi, ale z tego co czyutałam to raczej nie :-( Ostatnio kupilam drogi obiektyw af nikkor 80-200 2.8 d i najbardziej interesuje mnie jego kompatybilnosc. Z góry dziekuje z odpowiedz.
80-200 będzie pasował. Obiektywy, które mają w nazwie DX nie (w zasadzie wszystkie, które zaczynają się od 18 i 17 mm)..
af nikkor 80-200 2.8 d i najbardziej interesuje mnie jego kompatybilnosc.Pasuje, możesz odetchnąć ;)
Myslę o zmianie aparatu z Nikon D90 na D610. ..... Czy obiektywy których teraz używam, pasują tez do niego. .Wymień pozostałe obiektywy.
Wszystkie obiektywy z D90 przypniesz do D610, tylko jest kwestia tego czy będą rzutowały obraz na całą matrycę, czy nie (będą czarne rogi, winieta). Wszystkie funkcje będą działały (AF, automatyki).
ankalubsko
17-11-2014, 12:54
Dzięki, od razu sie ucieszyłam....Już myslałam, że będzie trzeba wszytko wymienic. Widze, ze moje 50m 1.4 d też powinno pasować....pozostałe maja dx, ale tych akurat mało używam. Jeszcze raz dziękuje
Widze, ze moje 50m 1.4 d też powinno pasować...Tak, to szkło pod FX.
Jeśli aktualne jest pytanie o zestaw D610 + 24-120/4, to z własnego doświadczenia powiem, że świetnie się sprawdza taka kombinacja jeśli chodzi o szybkość, celność i jakość. Jedynie w porównaniu do 24-70/2,8 ostrość w rogach trochę szybciej spada i może być trochę wolniejsze ostrzenie w słabym świetle, ale te wady rekompensuje większa uniwersalność i dodatkowo możliwość użycia stabilizacji, szczególnie jeśli myślimy też o filmowaniu.
Jest jeszcze Sigma 24-105/4 A. Dla mnie rewelacja!
Jest jeszcze Sigma 24-105/4 A. Dla mnie rewelacja!
Mam i potwierdzam.
Mi w Sigmie nie odpowiadała wielkość filtra i jakoś nadal mam jeszcze lekką awersję do ich obiektywów, więc skoro nie jest szczególnie lepsza, to jednak wolę Nikkora zamiast ewentualnych problemów ;)
Mi w Sigmie nie odpowiadała wielkość filtra i jakoś nadal mam jeszcze lekką awersję do ich obiektywów, więc skoro nie jest szczególnie lepsza, to jednak wolę Nikkora zamiast ewentualnych problemów ;)
Za 1000zł różnicy kupisz sobie 3 filtry. Ale to Twój wybór.
Za 1000zł różnicy kupisz sobie 3 filtry. Ale to Twój wybór.
A gdzie jest taka różnica...przy obecnym cashbacku 420 PLN na tego nikkora ceny się bardzo do siebie zbliżyły...
A gdzie jest taka różnica...przy obecnym cashbacku 420 PLN na tego nikkora ceny się bardzo do siebie zbliżyły...
Tylko pewnie jeszcze aparat trzeba kupić? A jak ktoś już ma?
Tylko pewnie jeszcze aparat trzeba kupić? A jak ktoś już ma?
Nie. Aparat trzeba kupić z obiektywem, ale odwrotnie nie.
:) A tak swoją drogą, to ciekawe, bo właśnie sprawdziłem, jak to wygląda w UK i jakieś cashback'i niższe i asortymentu dużo mniej (choć cała gama entry level DSLR się załapała) Dla zainteresowanych: -KLIK- (http://www.nikon.co.uk/sites/promotions/christmas-cashback/products_uk.html)
Tyle, że w UK nikt nie każe wycinać kodu kreskowego z pudełka. Paragon, gwarancja, zgłoszenie online i to tyle.
A.n.d.r.e.V
29-12-2014, 14:20
Koleżanki i koledzy mający D600/D610, czy da się precyzyjnie ostrzyć manualnymi obiektywami? czy jest problem?
Ja "precyzyjnie" (pojęcie lekko względne :)) ostrzyłem samyangiem 85 f1.4 na D90 - na D610 to bajka w porównaniu z tamtym ale i wtedy nie narzekałem.
moto g2 via tapatalk pro
Koleżanki i koledzy mający D600/D610, czy da się precyzyjnie ostrzyć manualnymi obiektywami? czy jest problem?
Na pewno się da.
U mnie w zasadzie "pindziestka" nie jest odpinana od puszki i daje radę, a często przestawiam się na manual.
Nie wiem do czego Ci to info, dlatego uzupełnię je o to że w aspekcie manualnej ostrości:
Aparat daje też radę z 24x70 które nie ma stabilizacji, ale to pewnie przez dobrze światło w szkle.
I na koniec moim zdaniem 600 tak sobie radzi z obiektywami do niepełnej klatki.
Choć przyznać muszę że początkowo byłem zadowolony z zooma którzy wykorzystywałem w d5000
Z czasem jednak zachwyt minął i mimo że zestaw działa to nie oddaje możliwości, dlatego już nie stosuję tego zestawienia
catintheflat
29-12-2014, 18:51
Jak masz czas to możesz użyć LV i powiększyć, chyba precyzyjniej już się nie da.
Ostrzenie manualne w wizjerze to kropka i strzałki w prawo i w lewo. Przy 105 2.5 działa to ok, chociaż nie zawsze widać je dość wyraźnie. Chyba w każdym body Nikona z serii Dxxx działa to tak samo.
Precyzja tutaj zależy bardziej chyba tylko od obiektywu i tego, czy lekko i płynnie się przesuwa pierścień ostrości.
A.n.d.r.e.V
30-12-2014, 06:04
OK super, dzięki za odpowiedzi
Mam pytanie do użytkowników, z racji historii z olejem (nie nie szukam zaczepki, wiem że to kontrowersyjny temat), czy to prawda, że za czyszczenie matrycy na gwarancji się płaci? Nie ukrywam, że zainteresowałem się pewnym body na allegro i niby jest gwarancja a dowiaduje się od właściciela, że płacił 150zł za czyszczenie matrycy w serwisie. Mógłby ktoś rozwinąć ten ciekawy temat?
Po co Ci serwis do czyszczenia matrycy? To nie jest zabieg na rdzeniu kręgowym, czy otwartym mózgu, tylko czyszczenie szpatułką kawałka prostokątnego plastiku ;)
Ale jeśli się upierasz, to szykuj się na wydatki, bo istotnie ta czynność w D610 nie podlega gwarancji.
Pytałem, bo interesowałem się używanym. Myślałem, że po tym wielkim halo z olejem obejmowało to za darmo.
Pytanie z obsługi D610- czy da się zdalnym pilotem włączyć nagrywanie filmu??
Pytanie z obsługi D610- czy da się zdalnym pilotem włączyć nagrywanie filmu??
Nie. Z resztą bardzo proste do sprawdzenie - przełączając na wyzwalanie pilotem od razu pojawia się informacja o blokadzie nagrywania.
Możesz to zrobić tylko wężykiem lub przez USB.
kicha.
Dzięki ;)
Ja używam albo sterowania po WiFi (qDSLRDashboard + TP-Link MR-3040), albo RF-603.
a Pixel King Pro zadziała tak?
na wifi nie ma szans.
a Pixel King Pro zadziała tak?
na wifi nie ma szans.
Tak, tylko trzeba mieć kabel, który pozwoli podpiąć PKPro do aparatu (gniazdo USB w PKPro i gniazdo GPS/wężyka w aparacie)
Czy ktoś używa z D610 lampy SB600 ? Ja mam taki zestaw i zauważyłem problem, AF nie trafia w punkt przy wspomaganiu z diodami z lampy. Co jest powodem?
wasilewk
12-02-2015, 19:25
A jak wyłączysz funkcję cyfrowej korekty obiektywów ?
A jak wyłączysz funkcję cyfrowej korekty obiektywów ?
Masz namyśli korektę AF? Czy może korekcje wad optycznych?
wasilewk
12-02-2015, 19:45
Masz namyśli korektę AF? Czy może korekcje wad optycznych?
AF
Władca Pixeli
12-02-2015, 20:07
Czy ktoś używa z D610 lampy SB600 ? Ja mam taki zestaw i zauważyłem problem, AF nie trafia w punkt przy wspomaganiu z diodami z lampy. Co jest powodem?
Inna długość fali światła białego i czerwonego wspomagającego AF.
W Nikonie o tym nie widzą i montują czerwone diody w lampach?
wasilewk
12-02-2015, 20:51
To jakim sposobem mój N80-200/2.8 sterowany podczerwienią z lampy trafia idealnie ?
W Nikonie o tym nie widzą i montują czerwone diody w lampach?
Wiedzą, stąd przy wspomaganiu z lampy aparat automatycznie koryguje działanie fazowego AF.
Ale każdy obiektyw ma inną aberrację, stąd działanie AF przy wspomaganiu z lampy zawsze będzie obarczone błędem, mniejszym bądź większym, ale zawsze.
Czy ktoś może powiedzieć czy d610 ma lepszy af od d7000 , niby ten sam system autofokusa zastosowano ale jak to jest w praktyce
A czy AF będzie lepszy od tego w d7100 czy gorszy, chciał bym mieć jakieś porównanie do tego na czym pracuje
Nie będzie lepszy, bo D7100 ma więcej krzyżowych.