Zobacz pełną wersję : D610 oficjalnie
josephebeloki
07-04-2014, 22:41
Wyślij sprzęt do kalibracji..., też tak miałem z D600 50% fotek dla 35mm przy czasach 1/100 poruszona... zwalałem to na MEGAPIKSELE i gęstość matrycy. Teraz już wiem, że to było coś z korpusem. Na dzień dzisiejszy przy 1/20 focę 35mm i fotki są ostre.
Ale ja przy statycznych scenach nie mam żadnych problemów z AF - 100% trafień nawet przy czasach poniżej długości ogniskowej, bez względu na temperaturę barwową otoczenia - on po prostu się nie nadaje do takich akcji, jak ta z mojego przykładu. Złapie ostrość, a potem w czasie otwarcia migawki zdąży "zamyszkować" zamiast śledzić.
Piotrek B.
08-04-2014, 09:55
Aha, no to rzeczywiście silny argument by jednak tak nie krytykować "biednego" Nikona i przyzwyczaić się do bylejakości.
Argument za czym? Luźna refleksja odnośnie postów poprzedników w których sugerowali, że w Canonie problemów nie ma. Że D600, D800 ma problemy to widać i słychać, nie przeczę wcale. Sam mam D600 po D300 i na AF nie narzekam. Ale ja akurat nie robię zdjęć w jakichś wymagających mocno warunkach żeby się na ten temat wypowiadać..
Były raporty, czyszczę.
Proszę by to był merytoryczny wątek. Nie wiem dlaczego dominują wpisy osób, które body nie mają, ale cały czas podnoszą sprawę wad.
Co do narzekania na Nikona - należy się firmie opieprz, głównie za D600 i kurz, ale i inne body ostatnio wypuszczone mają wady konstrukcyjne. Pisałem, że też bym wolał by body wypuszczano rzadziej, a bardziej dopracowane. Tylko nie widzę sensu wklejania ciagle tego tekstu jako kontry za każdym razem gdy ktoś będzie pisał o pracy na D600/610/800 (i będzie zadowolony).
Natomiast w innych systemach też nie jest idealnie:
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/6d-i-problemy-z-autofocusem-w-zaleznosci-od-rodzju-swiatla-94537 to o 6D
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/rodzaj-oswietlenia-a-charakter-bledu-af-w-5d-41912
posty z końca 2008 r o 5D
na CB ludzie się jakoś mało udzielają i tam nie mozna narzekać. U nas na forum jest luz.
Ktoś się śmiał, że nikon skoro nie potrafi sobie poradzić z AF to powinien rozbudować menu dotyczące kalibracji - racja. Ale też z innych wpisów wyczytuję, że chcemy, by tryb AF-C załatwiał wszystko, także sceny statyczne, do których jest przecież AF-S. Radzę popatrzeć znowu na canona - 1DX ma zakładkę w menu poswięconą tylko AF. Nasz tryb AF-C ma tam 6 ustawień głównych, każde z nich można skonfigurować pod siebie, to da chyba z setkę kombinacji. Poczytać mozna troszkę tutaj:
http://www.optyczne.pl/203.2-Test_aparatu-Canon_EOS-1D_X_Budowa__jako%C5%9B%C4%87_wykonania_i_funkcjon alno%C5%9B%C4%87.html
i
http://www.optyczne.pl/203.3-Test_aparatu-Canon_EOS-1D_X_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
Wniosek ja z tego wyciągam taki - że AF to jest skomplikowana sprawa. Oczekiwanie że jeden tryb AF-C załatwi wszystko jest na wyrost.
Jacku prawie wszystko się zgadza. Poza jednym. AF-C w D3/D700 załatwiał wszystko. Było dobrze. Po cholerę to zmieniali ?
Lepsze wrogiem dobrego :)
Zwiększyli czułość - D700 uzywałem ze wspomaganiem AF (D200 używałem bez tego! - te same studio, piloty lamp), D800 znowu używam bez wspomagania.
AF 5Dmk1 a D700 to była przepaść. A my ... chcieliśmy udoskonalenia. Tzn ja chciałbym szerzej punkty boczne i by te boczne były czułe (krzyżowe). Poprawiają niuanse, widać z jakim skutkiem. Myslę, że już czas na nowy sensor.
Jacku, myślisz, że nikon nas słucha? Dlatego dał inny AF w D800? :D Serio pytam. Jest tyle próśb o następcę D700 i co? nie ma. Oni robią to co chcą a nie wsłu****ą się w głosy użytkowników. Po prostu tak im wyszło, albo lepiej zabrzmi nie wyszło. Pewnie kolejne oszczędności po drodze.
Były raporty, czyszczę.
Proszę by to był merytoryczny wątek. Nie wiem dlaczego dominują wpisy osób, które body nie mają, ale cały czas podnoszą sprawę wad.
Co do narzekania na Nikona - należy się firmie opieprz, głównie za D600 i kurz, ale i inne body ostatnio wypuszczone mają wady konstrukcyjne. Pisałem, że też bym wolał by body wypuszczano rzadziej, a bardziej dopracowane. Tylko nie widzę sensu wklejania ciagle tego tekstu jako kontry za każdym razem gdy ktoś będzie pisał o pracy na D600/610/800 (i będzie zadowolony).
Natomiast w innych systemach też nie jest idealnie:
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/6d-i-problemy-z-autofocusem-w-zaleznosci-od-rodzju-swiatla-94537 to o 6D
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/rodzaj-oswietlenia-a-charakter-bledu-af-w-5d-41912
posty z końca 2008 r o 5D
na CB ludzie się jakoś mało udzielają i tam nie mozna narzekać. U nas na forum jest luz.
Ktoś się śmiał, że nikon skoro nie potrafi sobie poradzić z AF to powinien rozbudować menu dotyczące kalibracji - racja. Ale też z innych wpisów wyczytuję, że chcemy, by tryb AF-C załatwiał wszystko, także sceny statyczne, do których jest przecież AF-S. Radzę popatrzeć znowu na canona - 1DX ma zakładkę w menu poswięconą tylko AF. Nasz tryb AF-C ma tam 6 ustawień głównych, każde z nich można skonfigurować pod siebie, to da chyba z setkę kombinacji. Poczytać mozna troszkę tutaj:
http://www.optyczne.pl/203.2-Test_aparatu-Canon_EOS-1D_X_Budowa__jako%C5%9B%C4%87_wykonania_i_funkcjon alno%C5%9B%C4%87.html
i
http://www.optyczne.pl/203.3-Test_aparatu-Canon_EOS-1D_X_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
Wniosek ja z tego wyciągam taki - że AF to jest skomplikowana sprawa. Oczekiwanie że jeden tryb AF-C załatwi wszystko jest na wyrost.
Jacek, ten link o rzekomym problemie z 6D, to nie jest chyba powaznie? Tu na forum problemy z puszkami melduje wielu uzytkownikow, tam tylko jeden... Obecne problemy Nikonow wynikaja raczej z bledow konstrukcyjnych. Nie twierdze, ze Canon 6D jest pozbawiony wad, ale jesli sa, to wynikaja one raczej ze specyfikacji produktu i osoby, ktore przed kupnem 6D zdawaly sobie sprawe z jego ograniczen, nie placza na forach, ze 6D nie daje rady np. w szybkich odmianach sportu.
PS. Na forum Canona mozna narzekac, tak samo jak i tutaj. Po co wypisujesz takie rzeczy, bralem Cie za powaznego goscia. :)
Jacku, myślisz, że nikon nas słucha? Dlatego dał inny AF w D800? :D Serio pytam. Jest tyle próśb o następcę D700 i co? nie ma. Oni robią to co chcą a nie wsłu****ą się w głosy użytkowników.Tak i nie. Słucha, ale też ma swoją "politykę" dotyczącą produktów, stąd brak nastepcy D700. To na pewno jest celowe.
Pewnie kolejne oszczędności po drodze.To też. Mam na mysli słabszą farbę.
GM wiedział o wadliwej stacyjce do swoich samochodów. Stacyjka bez tej wady była o 57 centów droższa i... jej nie zastosowano. Zginęło X osób, teraz robią wymianę tej częsci, co ich kosztowało 750 mln USD.
W bydgoskim Fotonie bardzo chętnie wdrozono wniosek racjonalizatorski polegający na zmiejszeniu ilosci związków srebra w emulsji. Wszędzie lubia oszczędzać nawet grosze, bo w skali przemysłowej sa to duże kwoty.
PS - jeżeli tłumaczę na czym pewnie ta rzecz polega, to wcale nie znaczy, że to pochwalam.
Jacek, ten link o rzekomym problemie z 6D, to nie jest chyba powaznie? Tu na forum problemy z puszkami melduje wielu uzytkownikow, tam tylko jeden... Myślę, że ten użytkownik napisał to na powazne, zresztą nie był sam, kto inny tez to miał i pisali, że to występuje od zawsze - to widzieli w 20D, 30D, 5D.
PS. Na forum Canona mozna narzekac, tak samo jak i tutaj. Chyba tak nie do końca. Ani atmosfera nie jest tak swobodna, a narzekania spotykają się z silną ripostą. A w ogóle jest tam marazm. Z tydzień temu zapytałem w gigantycznym watku (wielu subskrybentów) o rozmiar plików sRAW w 5Dmk3. Odpowiedź przyszła po 24 godzinach, wcześnej odpisał mi ... Fatman na PW na naszym forum. W 10 dni na CB napisano w tym wątku 10 postów.
OT
Forum Canona zdycha od pewnego czasu.
I chyba to proces nieodwracalny
Moze nie ma na co w Canonie narzekac a Polacy wiadomo, glownie to potrafia (mam na mysli rownez siebie), wiec forum zamiera.
bo ile można w koło macieju o tym samym, już się wszyscy naumieli że "jasne szkła robią jasne zdjęcia, a ciemne szkła ciemne zdjęcia" i na początek wystarczy.
kurczeblade
08-04-2014, 15:45
Nie ze polacy, tu narzekaja w kolko te same osoby. Daje sobie uciac reke uciac ze tacy czesiej liza aparat, niz nim zdjecia robia- szkoda tez ze czesto liza przez szybe w sklepie-coby troche sie popodniecac w internecie. Na CB do sprzetu podchodza rozsadniej, zwykla rzecz ktora robi zdjecia, tutaj jest jakies duchowe wiazanie sie ze sprzetem elektronicznym i kazdemu wszystko *******, a reszta robi zdjecia,a jak chce sie poczytac podyskutowac o sprzecie, to nie mozna przebic sie przez mase opinii z dupy wzietych. Jeden cos napisze drugi przyjdzie powielic setki razy to samo i tak w kolko.
adrianek32
08-04-2014, 16:47
kazdy sprzet ma mniejsze lub wieksze wady, niektorzy chyba zbyt wiele oczekuja od FX'owego body za 5,5-6,5tys :)
Krzych179
08-04-2014, 18:53
O co chodzi w tym wątku bo już się pogubiłem, serio nie ogarniam :) . Jeśli chodzi o D610 to go uwielbiam. Af nie sprawia mi żadnych problemów tak w d7100 jest szybszy (coś tam) ale i tak wolę tego z D610 jakoś lepiej mi się pracuję. Może moje D610 jest jakieś magiczne nie wiem, może pucha jest mi wdzięczna za to że nie sprawdzałem jej w sklepie :) . Będę teraz robił sobie jaja ale kurcze w D700/D3/D4 to ten Af musi być już tak dobry że pewnie nie trzeba nawet celować w obiekt i tak trafi, żadnego w ręku nie miałem aż strach tykać :)
Dobre dobre.
Wysłane z mojego GT-I9300
..., ale to trzeba mieć jaja, aby przyznać się do błędu i go naprawić, a nie chować głowę w piasek ;/ Nikon właśnie tak zrobił, schował głowę w piasek ..., no to niech się nie zdziwi, że w takiej sytuacji klienci go wyr.... ;)
Odnośnie przyznawania się do błędu:
http://www.tvn24.pl/auta-toyoty-do-naprawy-winne-poduszki-i-wspomaganie,363958,s.html
Ciąg dalszy umiłowanej przez niektórych Toyoty - nie w sprawie poduszki i wspomagania, ale sławnego pedała:
Rząd USA twierdził, że Toyota mogła montować w swoich autach elektroniczny pedał gazu z defektem, który powodował samoczynne przyspieszenie samochodu. Początkowo zarzucano też koncernowi, że używał dywaników blokujących pedał gazu, i jesienią 2009 r. Toyota wymieniła je w autach sprzedanych w USA.
Po dwóch latach badań, w które zaangażowano specjalistów z agencji kosmicznej NASA, amerykańska administracja uznała jednak, że elektronika w autach Toyoty była w porządku. W mocy utrzymano jednak zarzuty, że Toyota ukrywała defekty w swoich autach. Przed miesiącem Departament Sprawiedliwości zamknął tę sprawę. Japończycy przyznali się do ukrywania defektów i zapłacili za to władzom USA rekordową karę 1,2 mld dol.
Żeby zrobiło się może trochę weselej, napiszę coś w temacie wspominanej wcześniej pracy akumulatora - wczorajszy dzień zdjęciowy na turnieju WTA w Katowicach zrobiony praktycznie w całości D610 - specjalnie sprawdziłem - 1926 zdjęć i zostało 34% akumulatora - jak dla mnie wynik całkiem w porządku - nie jest to D4 czy D3, ale jest w zupełności wystarczająco ;)
Przy pracy serią, zwłaszcza bez podglądu to normalne. W D600 zrobiłem na jednym ładowaniu 1100 zdjęć przez 4 dni. Zwykłe krajobrazy, sporo podglądania.
Faktycznie praca seriami - ale średnio 3-5 zdjęć, zapis na 2 karty Jpeg + RAW, a do tego sporo przeglądania, bo jest czas między piłkami ;)
kurczeblade
11-04-2014, 23:01
Dlatego ja ciągle nie rozumiem, jak ktoś piszę że max ale to max 500zdjęć.
Ja około 1000 wyrabiam, z zabawą po menu, przeglądaniem i czasami jebut film. a normalne użytkowanie to przekracza spokojnie 1000 fot!
Dlatego ja ciągle nie rozumiem, jak ktoś piszę że max ale to max 500zdjęć.
To znaczy nie możesz w to uwierzyć ?
kurczeblade
11-04-2014, 23:07
znaczy wierze, ale uważam że coś jest nie w deseń :) albo dużo zabawy aparatem, albo coś zepsute.
Raczej zepsute. Mój dobry kumpel ma takie jazdy z D800 niestety (na 2 różnych, podobno sprawnych aku). Ja swoim robiłem rekordowo około 2900 zdjęć na jednym ładowaniu.
Co zaś do ulubionej Toyoty i jej pedału - kiedyś dywanik zablokował pedał gazu w moim Peugeocie 305. Ale nie jestem rządem USA i żadnego odszkodowania nie dostałem. Nie jestem też Amerykaninem, nie przyszło mi do głowy lecieć z tym do prawnika.
Myślę że może być ogromna różnica w użytkowaniu "reporterskim" aparatu gdzie napierd... sie seriami a użytkowaniu gdzie okazjonalnie robi sie kilka/kilkanaście zdjęć.
Podobna sytuacja ma się z modelami RC które mam.
Kilka dni temu miałem 81% stanu baterii i zrobionych 195 klatek
Dzisiaj mam 76% i nadal tyle samo klatek.
Aparat wyłączony
Fafniak:
No to ładnie - może ktoś z sąsiadów podpiął Ci się pod aparat i ciągnie fazę na lewo? Pewien odpływ mocy można zaobserwować zimą, od samego leżenia. Wiosną czy latem jest to jednak niedopuszczalne (w takim tempie).
Trafiają się podobne bonusy w sprzęcie różnej klasy, od lampki rowerowej LED, do aparatów foto. Obserwuj i reklamuj, ale niekoniecznie w polskim serwisie...
KaarooL- podobny ubytek mocy obserwuję w akku do modeli RC, ale nie w takim stopniu.
Muszę poobserwować to jeszcze
no tak tylko w modelach RC "slabosc" aku czy to Lipoli czy starych NimH wzrasta z liczba cykli rozladowania
poza life ktore mam juz ladnych pare lat i dalej smigaja
i moze byc podobnie w aku aparatu chyba ze objektyw ciagnie roznie prad w koncu te z silnikiem tez czerpia prad
teraz jesli technologia aku w aparatach jest taka sama jak w laptopach lion to kazdy wie ze czas dzialania laptopa na aku zmniejsza sie z czasem i jak na poczatku jest np 6h to po roku juz tylko 1,5 h az padnie i trzeba nowy kupic
elvis185
12-04-2014, 16:31
Witam wszystkich.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów odnośnie mojego d610.
Body kupiłem ok 2 tyg temu i z dwoma obiektywami mam ustawianą mikroregulację AF na -15 50mm1,8D i -20 przy 85mm1,8D(tu przydało by sie jeszcze odrobine).
Czy ktoś miał już podobny problem i ewentualnie który serwis mu go rozwiązał?
Pytam, ponieważ teraz nie wiem, czy słać do serwisu w PL, czy do niemiec. Mam teraz zagadkę:) (mam wrażenie, że AF w plenerze jest trochę Chimeryczny) :)
adrianek32
12-04-2014, 17:20
duzo osob pisalo juz o AF w D600/D610 przy slabym swietle na skrajnych bocznych punktach u mnie czesto wogole nie chce zlapac ostrosci
duzo osob pisalo juz o AF w D600/D610 przy slabym swietle na skrajnych bocznych punktach u mnie czesto wogole nie chce zlapac ostrosci
Mi się zdarzyły problemy na skrajnych bocznych. Ale tylko jak osoba stoi w oknie, czyli pod światło np. wschód słońca (żółte światło) cera ludzka w podobnej tonacji dla AF-u. Ale to nie problem. Ustawiam centralny/punktowy, ostrzę i
przekadrowanie. Na centralnym jeszcze nie wystąpił w/w problem.
elvis185
13-04-2014, 10:03
Mi się zdarzyły problemy na skrajnych bocznych. Ale tylko jak osoba stoi w oknie, czyli pod światło np. wschód słońca (żółte światło) cera ludzka w podobnej tonacji dla AF-u. Ale to nie problem. Ustawiam centralny/punktowy, ostrzę i
przekadrowanie. Na centralnym jeszcze nie wystąpił w/w problem.
Takich problemów to ja się już nie doszukuje:) Martwi mnie tylko tak duża mikroregulacja AF i słaba powtarzalność AF w bardzo dobrych warunkach zdjęciaowych. W pomieszczeniach to już daruje aparatowi, ze się dosyc często myli.
Mam namyśli sytuacje, gdzie F2,2-2,8- celuję na ako modelki(dla testów nawet bez przekadrowania, AF-S i centralny) i na 10 zdjęć 5 jest trafionych. W innych ostrość za uchem albo z przodu.
Przez 2 tyg poprostu robiłem zdjęcia i wczoraj zaczoł mnie zastanawiać fakt, małej powtarzalnośći w dobbrych warunkach. (plener, godź. 14-ta, słońce rozproszone przez chmury).
Dlatego zaczełem się zastanawiać, czy to normalne w tym modelu, czy próbować to poprawić w serwisie.
Nie .. to nie jest normalne w tym modelu.
Ale może to być też twoja wina (sposobu robienia zdjęć)
Przy moim nawyku pracy tylko w AF-C (co w d700 było bardzo dobrym rozwiązaniem), teraz przy d610, mam "wliczone" że kilka zdjęć nie jest trafionych ale to na poziomie 10-15% (tak "na oko") i to raczej na pełnej dziurze
elvis185
13-04-2014, 10:19
Też cały czas biorę to pod uwagę, że może mam za małe doswiadczenie w jasnych szkłach i cały czas mam nadzieję ze tak jest, ale zaczynam już w to wątpić:)
Dlatego byłęm ciekawy, czy ktoś miał już podobną sytuację i czy jakis serwis mu pomógł. Bo i tak tak duża mikroregulacja mi nie odpowiada (-20 dla 85-ki) a przydało by się jeszcze z 2 działki.
Oczywiście da się z ty żyć. Tylko czy starczy mi mikroregulacji dla innych szkieł które mam w planach:)
Według mnie należałoby powalczyć z serwisem
Też cały czas biorę to pod uwagę, że może mam za małe doswiadczenie w jasnych szkłach i cały czas mam nadzieję ze tak jest, ale zaczynam już w to wątpić:)
Dlatego byłęm ciekawy, czy ktoś miał już podobną sytuację i czy jakis serwis mu pomógł. Bo i tak tak duża mikroregulacja mi nie odpowiada (-20 dla 85-ki) a przydało by się jeszcze z 2 działki.
Oczywiście da się z ty żyć. Tylko czy starczy mi mikroregulacji dla innych szkieł które mam w planach:)
A na AF-S z potwierdzeniem ostrości ? To samo się dzieje ?
Myślałem, że problem fioletów w rogach nie dotyczy aparatów lepszych niż Samsung NX100, w których to też występuje:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i.minus.com/inIkayozIFy4s.jpg)
Dość sporo z cieni w post-processie wyciągnięte, bo aż +1,6EV, natomiast na innych zdjęciach nawet przy lekkim ruszeniem suwakiem to występuje.
Mam się zacząć przejmować czy ten typ tak ma?
Takich problemów to ja się już nie doszukuje:) Martwi mnie tylko tak duża mikroregulacja AF i słaba powtarzalność AF w bardzo dobrych warunkach zdjęciaowych. ...
na 10 zdjęć 5 jest trafionych. W innych ostrość za uchem albo z przodu.
..
Bo i tak tak duża mikroregulacja mi nie odpowiada (-20 dla 85-ki) a przydało by się jeszcze z 2 działki.
Z powyższych 2 fragmentów wynika, że masz rozrzut. Mikrokalibracje się stosuje wtedy, gdy nie ma żadnego rozrzutu, gdy wszystkie zdjęcia sa trafione za (albo wszystkie przed) obiektem.
Dość sporo z cieni w post-processie wyciągnięte, bo aż +1,6EV, natomiast na innych zdjęciach nawet przy lekkim ruszeniem suwakiem to występuje.
+1,6 to tyle co nic. Jakby to było +4 to co innego.
Strasznie słabo to wygląda. Czy może to ktoś potwierdzić innym przykładem z innego egzemplarza?
sokolnik
14-04-2014, 09:23
+1,6 to tyle co nic. Jakby to było +4 to co innego.
Strasznie słabo to wygląda. Czy może to ktoś potwierdzić innym przykładem z innego egzemplarza?
W moim D7100 występuje taki efekt ale tylko gdy mam ISO powyżej 3200 i jeszcze wyciągam o conajmniej 2EV.
Mówię to w oparciu o moje doświadczenie a nie poranny test. Na DX jeszcze rozumiem takie zachowanie ale na tak magicznej matrycy FX?
Nie mogę potwierdzić - przy 3200 asa i wyciąganiu +3 ev (gówniane światło energooszczędne) niebiesko/fioletowy zafarb pojawił się tylko w bardzo głębokich cieniach / czerniach - takiego efektu jak na podlinkowanym zdjęciu nie miałem
Artur Małysiak
14-04-2014, 09:30
Myślałem, że problem fioletów w rogach nie dotyczy aparatów lepszych niż Samsung NX100, w których to też występuje:
źródło (http://i.minus.com/inIkayozIFy4s.jpg)
Może masz włączone ADL w aparacie ?
daj nefa to coś się wywnioskuje
Jak wrócę z pracy to podrzucę NEFa, chyba ADL jest włączone ale wydaje mi się, że nie powinno mieć to wpływu na NEFa ...
Taki problem z fioletem wystepuje przy mieszanym świetle. Na zdjęciu niby jest czarno ale jak pojedziesz w górę suwakami to robi się fioletowo. Balans bieli szaleje po prostu.
Artur Małysiak
14-04-2014, 11:38
Jak wrócę z pracy to podrzucę NEFa, chyba ADL jest włączone ale wydaje mi się, że nie powinno mieć to wpływu na NEFa ...
Jak wywołujesz go w programie nikonowskim typu np NX 2 to program pokazuje rawa takiego jakiego masz zapisanego w puszce z profilem koloru itd..w tym wypadku adl rozjaśnił Ci ciemne partie Ty jeszcze poprawiłeś to w programie i taki jest efekt końcowy. To jest tylko moje skromne zdanie i niech się wypowiedzą może bardziej doświadczeni ode Mnie
Rzeczywiście, przy zmniejszaniu temperatury barwowej tych fioletów pojawia się więcej.
Używam do wołania CameraRAW.
Niestety mogę potwierdzić występowanie takiego efektu - ostatnio robiłem zdjęcia w kopalni (akurat podobny motyw) i ciągnięcie cieni z wysokiego ISO przy niskiej temperaturze barwowej daje wyraźny zafarb na brzegach.
Kłania się upakowanie wszystkiego w niewielkim korpusie ;)
Problemem jest temperatura barwowa. Przy skrajnych wartościach, jeden z kanałów jest również ciągnięty, nawet gdy nie zmienia się ekspozycja. Istotne robi się to czy NEF jest 14 bitowy.
Problemem jest temperatura barwowa. Przy skrajnych wartościach, jeden z kanałów jest również ciągnięty, nawet gdy nie zmienia się ekspozycja. Istotne robi się to czy NEF jest 14 bitowy.
To lepiej ,,ciągnąć'' w 14 bitowym czy w 12 bitowym ? W takich ciemnicach.
Oczywiście, że w 14 bit. Generalnie tu właśnie uwidacznia sie przewaga 14 bit nad 12.
Oczywiście, że w 14 bit. Generalnie tu właśnie uwidacznia sie przewaga 14 bit nad 12.
Dzięki :-)
Link do NEFa - serwer #1 (http://www.sendspace.pl/file/91d952d644a8d9937aa5452)
Link do NEFa - serwer #2 (http://sendfile.pl/194866/_DSC2507.NEF)
Sprawdziłem - ADL off.
Można się bawić do woli, wygląda na grzanie się matrycy.
Przy wyciąganiu z czarnej plamy nie dziwne że wyszedł fiolet :D
Tylko czemu bardziej na rogach? ;)
Nic tu dziwnego nie widzę
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/_DSC2507.jpg)
Już wiem co jest powodem - błąd wystąpił pomiędzy komputerem a fotelem ;) Profile korekcji i wyciąganie winiety.
Tak się wahałem, czy to pokazywać, czy nie, bo się zaraz zacznie :) Lewy górny róg, przebieg nieco ponad 9k, f/16, widoczne już od f/10
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/kurz-2.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/kurz.jpg)
Baaardzo rzadko wchodzę na takie wartości przysłony, ale akurat ostatnio się zdarzyło.
Tak się wahałem, czy to pokazywać, czy nie, bo się zaraz zacznie :) Lewy górny róg, przebieg nieco ponad 9k, f/16, widoczne już od f/10
Baaardzo rzadko wchodzę na takie wartości przysłony, ale akurat ostatnio się zdarzyło.
A dmuchałeś gruchą, wcześniej, tak profilaktycznie ? Np. co drugie-trzecie ładowanie baterii.
Tak się wahałem, czy to pokazywać, czy nie, bo się zaraz zacznie
Masz aktywny system czyszczenia matrycy? Jeśli tak, to w jakim trybie?
Gruchą nie dmuchałem, czyszczenie matrycy przy włączaniu aparatu na off (jak w każdym moim Nikonie :) ). Uruchomiłem czyszczenie z menu i za pierwszym razem praktycznie zero efektu, za drugim może połowa zniknęła, ale mam jednego sporego babola niemal dokładnie na środku kadru, widocznego już przy f/10. Później dmuchnę, a jak nie to szpatułką ją :)
Ja mam czyszczenie przy wł/wył. Czasem uruchamiam czyszczenie z menu. Gruchą jeszcze nie traktowałem, bo nie robiłem testów na niebo przy f 16-20 :mrgreen:
josephebeloki
25-04-2014, 20:05
Pozwól, że podbiję kontrast.
Wygląda to jak czkawka brata bliźniaka... dziwne, że sypie się analogicznie z lewej strony... chociaż wyjątkowo duże te kropy i chyba to coś grubszego jak kurz ;/
źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/kurz.jpg)
Tak to wygląda w całym kadrze - na czerwono zaznaczyłem obszary występowania (zresztą te większe dobrze widać):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/plamy-2.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/plamy.jpg)
josephebeloki
25-04-2014, 21:12
No toś Panie otworzył "Puszkę Pandory" :)
Właśnie go przedmuchałem dość obficie i zostało mi kilka kropek z lewej strony widocznych od f/16. Tak, jak mówiłem - takich przysłon praktycznie nie używam, ale założyłem ostatnio cokina i mi powyłaziły. Nie przeszkadza mi to, ale problem jakiś jednak jest...z D610 też, bo o ile te na środku mogą być od częstej wymiany obiektywów, to to, co się dzieje szczególnie po lewej stronie już nie jest tym spowodowane.
josephebeloki
25-04-2014, 22:18
Moim zdaniem, mają zasyfione maszyny po zalaniu fabryk. Nie oszukujmy się, ale urządzenia działające w skali mili czy mikro mm -> frezarki cyfrowe, obrabriarki CNC , do szkła ,metalu , wszystkie urządzenia pomiarowe no to gęstość/ wilgotność/ temperatura powietrza mają znaczenie ... , a co dopiero zalane szambem. To musiało gdzieś wyjść:
źródło (http://alphacorner.eu/wp-content/uploads/2011/10/nikon_tajlandia.jpg)
Matryca Nikon D610 kolegi @SerU po podciągnięciu kontrastu:
źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/kurz.jpg)
Piotrek B.
25-04-2014, 23:51
Niedmuchane body, czyszczenie matrycy wyłączone. Ciekawy byłby wątek w którym wrzucalibyśmy fotki nieba na f16 bez czyszczenia z różnych body..
Niedmuchane body, czyszczenie matrycy wyłączone. Ciekawy byłby wątek w którym wrzucalibyśmy fotki nieba na f16 bez czyszczenia z różnych body..
Zapewniam Cię, że w moim D300s z przebiegiem 88 tysięcy, częstej zmianie obiektywów, pracy w dużo cięższych warunkach niż D610, nigdy nie dmuchanej i nie czyszczonej matrycy mam dosłownie kilka plamek widocznych przy f/16. Na matówce syf, ale matryca czysta w porównaniu do D610. Więc coś na rzeczy jest.
Piotrek B.
26-04-2014, 00:15
Specjalnie dopytuję, bo ja mam inne doświadczenia. D80, D300 i D600 i tyle samo syfów w takich samych warunkach. Więc taki wątek fotek byłby "pouczający" może.. A na pewno ciekawy.
Hm... Jeśli to rzeczywiście jest ciekawe.
W wypożyczalniach wideo najdłuższe półki są z filmami z kategorii do których nigdy nie przyszłoby mi do głowy zaglądać. Ale są NAJPOPULARNIEJSZE czyli.... najciekawsze!?
Piotrek B.
26-04-2014, 00:52
Dla mnie ciekawy. Czy najpopularniejszy? Nie wiem. Myślę, że wielu użytkowników różnych body zdziwi się po podbiciu kontrastu na fotce nieba na f16. Nie ma co w tym szukać "głębokich" analogii.
stanseba
26-04-2014, 18:45
U mnie tez pojawiły się syfy na matrycy. Usunąłem je, niestety robiłem to Sensor Swab do aps-c i pozostały mi smugi. Jak dostane Sensor Swab do FX to się ich pozbędę.
kurczeblade
29-04-2014, 09:58
Myślicie że Nikon utylizował gotowe/wyprodukowane elementy z D600 do śmieci i wyprodukował nowe, tracąc przy tym miliony $$$?!
Co mogli zrobić z zaległymi migawkami/wyprodukowanymi z D600 ?! Pewnie poszły do utylizacji he he :-)
Myślicie że Nikon utylizował gotowe/wyprodukowane elementy z D600 do śmieci i wyprodukował nowe, tracąc przy tym miliony $$$?!
Co mogli zrobić z zaległymi migawkami/wyprodukowanymi z D600 ?! Pewnie poszły do utylizacji he he :-)
Pytanie czy migawki sa produkcji Nikona. Kiedyś migawki dla nikona robiła firma Seiko (znana skądinąd np z zegarków i innego precyzyjnego sprzetu).
Bardziej opłaci się utylizować niż montować a potem serwisować.
To nie nasz problem, a dziwię się, że ciągniesz temat kurzenia w D600. Bo z jednej strony to bagatelizujesz, a z drugiej strony prowokujesz by ciagle o tym rozmawiac.
No to stałem sie, mamnadzieje, szczęśliwym posiadaczem d610.???
Duma mnie rozpięta bo to moje pierwsze FF. W sklepie jaka piekna papierowa głębia jaka uzyskalem z 50/1.8.. Bajka. Wreszcie 50tka to 50 tka, a nie 75ka..
A to co mnie najbardziej wkurza to ... Pasek. Jak mozna dac napis d610. Przeciez to juz czysty snobizm. A pasek jest tak wygodny ze malo mi szyi nie urwie z n24-70...
Na czym trzymacie swoje d610?
adrianek32
29-04-2014, 23:49
ja trzymam na tym pasku, fakt szyja boli ale nie wiem czy zmiana paska pomoze
Na czym trzymacie swoje d610?
Na pasku z D90 :)
Wydaje mi się dużo solidniej wykonany no i widnieje na nim tylko napis Nikon.
Artur Małysiak
30-04-2014, 00:27
Ja w ręce albo w plecaku :) na szyi prawie wcale,już bardziej na ramieniu :)
@kze
Zobacz sobie na paski neoprenowe, np firmy Matin
Forumowy wątek
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=45782
Dzieki to poczytam sobie. Ale swoja droga to ciekawe, ze nietanie body, a daja taki badziewny pasek...
W sumie to ten grip w body rzeczywiscie moglby byc wiekszy. Nie jestem wielkolud (170cm) ale troszke ten maly palec ucieka.
Ake oprocz tej ergonomi to wygląd, ze to jest kawał dobrej puszki. Fajne bajery typu poklatkowa czy HDR zdjecia. Filmy (na razie tylko ogladalem nie nagrywałem) tez wyglądają obiecująco..
Powiem szczerze, ze ja to nie lubie jak kros oszcżedza na takim pierdołach jak pasek. To nie mozna bylo dac cos lepszego i ceny o 50pln wyższej..?
Powiem szczerze, ze ja to nie lubie jak kros oszcżedza na takim pierdołach jak pasek. To nie mozna bylo dac cos lepszego i ceny o 50pln wyższej..?
Tym co używają pasków do noszenia na szyi (choć to głupota, bo bardzo łatwo rozwalić aparat), to żaden oryginalny pasek nie będzie pasował. Pozostałym pasuje ten co jest, albo w ogóle ich nie używają.
Polecam ci tak nosić na szyi i potknąć się lekko gdzieś przy barierkach, murku, czy nawet na chodniku... nie musisz upadać... gwarantuję Ci, że po wymianie obiektywu, bo ten co będziesz miał przy aparacie idzie na straty, przestaniesz nosić aparat na szyi...
Taki sytuacji widziałem już dziesiątki... ale widać ludzie uczą się tylko na swoich błędach... ze strat i błędów innych raczej się śmieją...
To jak w takim razie nosić body, obiektyw i flesz? Zamiast na szyi to na ramieniu?
elvis185
01-05-2014, 00:21
hehe, ja założyłem pasek z D50, a do D50 z D610. Byscie widzieli reakcję ludzi, jak chodze czasem w tłum ludzi z owym D50:)
hehe, ja założyłem pasek z D50, a do D50 z D610. Byscie widzieli reakcję ludzi, jak chodze czasem w tłum ludzi z owym D50:)
Taaa, może ze 3 osoby z tłumu się dziwią ;)
To jak w takim razie nosić body, obiektyw i flesz? Zamiast na szyi to na ramieniu?
Tak jak jest tobie wygodniej.
Nie ma znaczenia czy na szyi czy na ramieniu. W każdej sytuacji moze zdarzyć sie przypadek że w coś przywalisz
Jak jeszcze używałem pasków to nosiłem na ramieniu obiektywem do siebie, tak aby leżał na plecach. W ten sposób w nic nie przywalisz, szybki dostęp do aparatu w miarę jest. Jak trzeba podbiec to wystarczy chwycić za pasek z przodu i aparat nie lata. Jak sie naoglądałem digitalrev to spróbowałem bez paska i jest dobrze. Nie dynda na statywie, nie plącze się w plecaku. Jak chodzę i robię zdjęcia to trzymam w ręce, jak chce odłożyć to chowam do plecaka, lub odkładam , na półkę lub parapet. Bez paska trudniej o przypadkowe zrzucenie przez osoby trzecie szczególnie dzieciaki. Na zleceniach jak korzystam z dwóch body to używam szelek od reportera. http://www.reporterstrap.com/dual-x-0478985436273-0486973858419/
Panowie, jak sprawa wygląda z manualnymi szkłami? W instrukcji wyczytałem, że wskazanie ostrości obejmuje też oznaczenie czy ostrość jest za czy przed obiektem. Podpinaliście do aparatu jakieś manualne obiektywy np. Samyanga 85 1.4? Jak z wygodą ostrzenia?
Panowie, jak sprawa wygląda z manualnymi szkłami? W instrukcji wyczytałem, że wskazanie ostrości obejmuje też oznaczenie czy ostrość jest za czy przed obiektem. Podpinaliście do aparatu jakieś manualne obiektywy np. Samyanga 85 1.4? Jak z wygodą ostrzenia?
Przy manualnych wskazuje za > , przed no i <. No i ,,kropkę'' .
A po co podpinać manualny? Na każdym przecież można to sprawdzić po przestawieniu w M i odkryć, że nawet to działa :)
Po ostatniej sesji mam do reszty użytkowników 610 pytanie.
Mając ustawione AF-C i trzymając ciągle wciśnięty guzik (AF-ON czyli u mnie zaprogramowany AE-LOCK) lub spust, przy mianie kadru gdzie pojedyncze pole AF jest wybrane, jak szybko puszka wam reaguje na tę zmianę?
W sensie AF jak szybko reaguje? Bo u mnie jest wyczuwalna solidna chwila, pomimo ustawień które teoretycznie mają powodować natychmiastową reakcję.
A najdziwniejsze jest to że takie przekadrowanie i skierowanie sensora na zielonożółtą roślinność bardzo mocno oświetloną światłem słonecznym powoduje że aF przestaje działać całkowicie. Kolejne przekadrowanie na cokolwiek innego - uruchamia AF natychmiast
Wczoraj robilem zdjecia na evencie w Łazienkach Królewskich, tam gdzie byli nasi 3prezydenci przy dębie wolności.
Powiem tak, d610 robi piekne zdjecia. Widze różnice w stosunku do d610. Choc większe wrazenie zrobilo na mnie przejście z d90 na d7k niz z d7k na d610. Af wyrabiał jak w tłumie usilowalem zrobic zdjecie prezydentowi. Oczywicie troszke z przejęcia ustawiłem zle parametry (mialem na A i przesłane 8, zamiast M i parametry np. 4 i 1/160) bo tłum napierał, borowiki niepozwalający podejść itp. W efekcie wychodził za dlugi czas naświetlania i zdjecia niektore poruszone... Niemniej oprocz tego co sam skiepscilem to bez problemow wyszły fotki. Robilem zdjecia głównie wolontariuszom roznoszących wodę i paczki. Tam tez bywał tłum jak ludzie rzucali sie po darmowe jedzenie i picie. Tylko ze tu juz pamietalem o poprawnych parametrach...
Tak wiec po większej zabawie i to od razu z ruchem i tłumem powiem, ze z n24-70/2.8 i 50/1.8 af wyrabia, celny jest. Nawet seriami z fleszem udawało mi sie robic zdjecia (seria to 2 pod rzad, wiec nic nadzwyczajnego, ale flesz dawał rade i strzelał powtarzalnie)
Ciężar z 24-70 i fleszem po kilku godzinach zaczął mi dawac sie we znaki i zaczalem troszke odczuwać... Moze jak kupie nowy pasek to bedzie lepiej. Zdecydowałem sie na Matin neoprene 43. Jak bedzie slabo to pomyśle o np. Reporter pro S
Może niezbyt precyzyjnie opisałem ... bo to ze w tłumie działa tam gdzie jest masę obiektów tuż poza ostrością - to mnie nie dziwi
Ale sytuacja gdy mam podpięty 85 1.4 i osobę w odległości ok 2m i przekadrowuję tak żeby punkt ostrości wypadł na bardzo nieostre tło, trzymajac wciśnięty AF.
Jest dość długa przerwa zanim AF reaguje a po nakierowaniu na tą roślinność o której pisałem nie jest w stanie zareagować wcale.
Ot taka obserwacja
Fafniak, to nie wiem czemu u Ciebie jest tak z af. Moze za krótko bawiłem sie tym d610 by cos powiedziec w tym temacie..
A w sumie to jeszcze jedna rzecz mnie ciut irytuje. Ten cycek na pokrętle do zmiany trybu fotografowania. Czesto zmieniam z A na M i z powrotem, a tutaj za kazdym razem musze naciskać.. Juz 1-2 razy zapomnialem i przestawilem bez wciągnięcia... A jak Wy radzicie sobie z tym cyckiem tzn. Blokada zmiany trybu fotografowania..? Moze zakleić go w trybie wciśniętym wtedy bedzie mozna tak jak w d90 czy d7k zmieniac tryb?
Moze zakleić go w trybie wciśniętym
Może lepiej na blachowkręt?
Fafniak, to nie wiem czemu u Ciebie jest tak z af. Moze za krótko bawiłem sie tym d610 by cos powiedziec w tym temacie..
A w sumie to jeszcze jedna rzecz mnie ciut irytuje. Ten cycek na pokrętle do zmiany trybu fotografowania. Czesto zmieniam z A na M i z powrotem, a tutaj za kazdym razem musze naciskać.. Juz 1-2 razy zapomnialem i przestawilem bez wciągnięcia... A jak Wy radzicie sobie z tym cyckiem tzn. Blokada zmiany trybu fotografowania..? Moze zakleić go w trybie wciśniętym wtedy bedzie mozna tak jak w d90 czy d7k zmieniac tryb?
Lepsza ta blokada niż bez. Mi w D7000 często się przekręca, szczególnie jak się robi pionowe kadry i wtedy jest kupa.
Może lepiej na blachowkręt?
Jak na blachowkret? Blaszka od gory zablokować i nakleić czarna taśmę?
Mialem d7k i tam nie mialem problemu by sam mi sie tryb przestawiał. Robilem zdjecia w pionie, poziomie (nie uzywalem gripa).
Zastanawiam sie czy jak jeszcze pare razy zapomnę i zmienię tryb bez wciągnięcia to co sie stanie? Cos urwe? Przestanie mi tryb zmieniac? Moze ktos mial juz przypaki, ze zapomniał wciskać to i zmieńial tryb...
sokolnik
04-05-2014, 18:14
mógłby mi ktoś udostępnić nef z D610? Chciałbym zobaczyć co jego matryca potrafi :)
najlepiej bez lampy, ISO 3200 i więcej
Może niezbyt precyzyjnie opisałem ... bo to ze w tłumie działa tam gdzie jest masę obiektów tuż poza ostrością - to mnie nie dziwi
Ale sytuacja gdy mam podpięty 85 1.4 i osobę w odległości ok 2m i przekadrowuję tak żeby punkt ostrości wypadł na bardzo nieostre tło, trzymajac wciśnięty AF.
Jest dość długa przerwa zanim AF reaguje a po nakierowaniu na tą roślinność o której pisałem nie jest w stanie zareagować wcale.
Ot taka obserwacja
Przecież to się definiuje w menu, więc każdy może mieć inaczej. W D600 jest to pozycja a3.
TOP67- nie czytasz uważnie
wszystko mam wyłączone, w tym blokadę ostrości :)
Wróciłem z długiego weekendu i mam kilkadziesiąt wątków do przejrzenia. Faktycznie wcześniej pisałeś o ustawieniach.
W D600 przy wyłączonym a3, zmienia się natychmiast.
No bardzo jestem ciekaw tego "natychmiast" :) - szczególnie w tej samej sytuacji - no ale to jest tylko do sprawdzenia tylko w realu :)
Chyba że to wina 85 1.4 D ...?
Nakręciłem 85/1.8D i przy przekadrowaniu z obiektu odległego o 2m na blok oddalony o 50m, robi to w ułamku sekundy (0,1-0,2s). Jak dam bliżej, to dłużej przeostrza, ale zabiera się natychmiast. Co innego, gdy przekadruję na niebo, wtedy często nie potrafi złapać ostrości. Ale teraz nie ma tam nic kontrastowego.
mi teraz też
Bardzo ciekawe
mógłby mi ktoś udostępnić nef z D610? Chciałbym zobaczyć co jego matryca potrafi :)
najlepiej bez lampy, ISO 3200 i więcej
Ale przeciez to ta sama matryca co w d600. To jaka to roznica? Nef'y z d600 przeciez sa dostepne na naszym forum...
Czy jest gdzieś jakiś dokładniejszy opis tego modułu AF montowanego w tych puszkach?
Bo ja znajduję tylko ogólniki.
Czy on jest położony w takiej samej odległości jak matryca?
Czy ma jakiś "kontakt" z analizą RGB ?
Fafniak:
Kupiłeś to do robienia zdjęć a klimacik zaczyna zalatywać przewodem doktorskim na temat tajników pracy AF...
Przypoluj jakieś targi foto z "połówką" niekurzącego. Suwmiarka i jedziesz.
No chyba że żółci na tym też sępią i połówek brak.
Hm. Wątek chyba powinien zmienić nazwę na WSZYSTKO O D610. Albo raczej dawno powinien był zostać zamknięty, wszak szczegółowe uwagi eksploatacyjne nie mają wiele wspólnego z oficjalną prezentacją nowego (niegdyś) modelu.
Nie wiem, jak jest skonstruowany AF w D610, ale ostatnio po raz kolejny za torze wyścigowym D300s zdeklasyfikował D610 - zdjęcia przy 1/30 sekundy na staruszku wychodzą ostre, na D610 można zapomnieć-już 1/125 jest dużym wyzwaniem jeśli samochód nacierał na mnie pod kątem około 30-45 stopni...
Kacper111
15-05-2014, 21:10
No i się doigrałem, kupiłem ND610, żeby mieć spokój z kurzem, a dzisiaj na zdjęciu przy przysłonie 8 pojawiły się plamy.
Wiecie czy Nikon postąpi tak samo jak z D600 i wyczyści za darmo matrycę, a jeśli problem nie ustąpi to wymieni cały mechanizm ?
Nie. Nota serwisowa dotyczy tylko D600.
Jesteś z Warszawy, to podejdź do serwisu, może wyczyszczą na gwarancji.
Hehe. Widać trzeba odpuścić całą serię d6xx. Poczekać na kolejną. Może tym razem zmienią coś więcej niż napis na obudowie.
stanseba
17-05-2014, 08:55
Hehe. Widać trzeba odpuścić całą serię d6xx. Poczekać na kolejną. Może tym razem zmienią coś więcej niż napis na obudowie.
Bo Kacprowi pojawił się kurz?? Jeżeli tak, to odpuść sobie w ogóle kupowanie czegokolwiek.
Może i tak zrobię:-D
Artur Małysiak
17-05-2014, 11:29
Plamy to nie kurz..większość body nikona ma plamy, amatorskie i te pro
Kacper111
17-05-2014, 19:27
Co masz na myśli Artur ?
Kupię gruszkę i przedmucham, jak nie poskutkuje to pojedzie do serwisu ;)
Andrzej1974
23-05-2014, 11:39
[...] .większość body nikona ma plamy, amatorskie i te pro
I z tym chyba trzeba się już pogodzić... albo zmienić system. Tylko, czy w innych markach (C, S) nie ma syfu (kurz, olej)?
Oj, można zmienić system albo serwis internetowy na taki, gdzie zajmują się ZDJĘCIAMI a nie plamkami.
Czy jest jakiś problem z dostępnością D610? Ceny w polskich sklepach zamiast maleć, rosną. A coraz więcej sklepów ma na stornie informację "chwilowy brak" przy D610.
Czy jest jakiś problem z dostępnością D610? Ceny w polskich sklepach zamiast maleć, rosną. A coraz więcej sklepów ma na stornie informację "chwilowy brak" przy D610.
Ja nie widzę problemów z dostępnością tego body http://www.e-fotojoker.pl/nikon-d610-(body)-80040022-007
A i cena taka sama jak z przed paru miesięcy, kiedy ja kupowałem.
Andrzej1974
25-05-2014, 08:16
W FJ jest dostępny od ręki. Przynajmniej w mojej mieścinie. ;-)
Hmm... na dodatek mają jakąś obniżkę ceny tego modelu...
Nie chcę z FJ ;)
No to TU (http://abfoto.pl/lustrzanki-nikon-nikon-d610-body-dystrybucja-nikon-polska-2-lata-gwarancji-o_l_2_2263.html) dwie stówy taniej.
W Gdańsku i Bydgoszczy masz najbliższe stacjonarne. Jak kupowałem to stacjonarnie było jeszcze około 100 taniej niż online. Niestety nie wiem czy to norma. Zawsze możesz zadzwonić.
Notopstryk, Cyfrowe i inne. Nie widzę braków tego body.
Dziękuje, umiem szukać w necie, tak tylko pytam, zauważyłem że najtańsze oferty znikły z porównywarek, a część sklepów podaje termin realizacji 14 dni itp. Jest sklep Imednia shop czy coś, z dobrą ceną, ale ma mało opinii. Cena jaką mogę zapłacić to 6350 pln i ani 1 pln więcej. Ceny np FJ są z kosmosu i nie widzę sensu przepłacać.
No to TU (http://abfoto.pl/lustrzanki-nikon-nikon-d610-body-dystrybucja-nikon-polska-2-lata-gwarancji-o_l_2_2263.html) dwie stówy taniej.
W Gdańsku i Bydgoszczy masz najbliższe stacjonarne. Jak kupowałem to stacjonarnie było jeszcze około 100 taniej niż online. Niestety nie wiem czy to norma. Zawsze możesz zadzwonić.
Wygląda sensownie, chyba nie trafiłem wcześniej na ten sklep, zadzwonię.
imediashop ma cały sprzęt z zagranicy, w tym i z Chin. Z polskiej dystrybucji mają niewiele rzeczy - tak więc nie polecam, jak nie chcesz mieć później problemów.
Andrzej1974
26-05-2014, 08:58
[...] Ceny np FJ są z kosmosu i nie widzę sensu przepłacać.
W większości przypadków może i tak jest. Jednakże w zeszłym tygodniu (w stacjonarnym FJ w mojej mieścinie) była przecena D610. Nie pamiętam dokładnie nowej ceny (jak będę gdzieś w pobliżu to zerknę) ale patrząc na sklepy internetowe i doliczając koszty przesyłki tego modelu warto było zakupić go w tym sklepie. Choć zgadzam się, że większość rzeczy jest droższa niż u konkurencji i MZ też nie warto przepłacać. Za to warto polować na obniżki cen, które rzadko bo rzadko ale się zdarzają... ;-)
.....Ceny np FJ są z kosmosu i nie widzę sensu przepłacać...
W FJ bywają ciekawe sytuacje. Poszedłem do ich stacjonarnego popytać co i jak jeżeli chodzi o D610 i oryginalny grip MB-D14. Body mieli na miejscu droższe o jakieś 25,00 niż na stronie internetowej. Za to grip kupiłem w cenie 888,00 czyli taniej o 111,00 niż podawała w tym czasie strona FJ. Warto się przejść i popytać.
W FJ bywają ciekawe sytuacje. Poszedłem do ich stacjonarnego popytać co i jak jeżeli chodzi o D610 i oryginalny grip MB-D14. Body mieli na miejscu droższe o jakieś 25,00 niż na stronie internetowej. Za to grip kupiłem w cenie 888,00 czyli taniej o 111,00 niż podawała w tym czasie strona FJ. Warto się przejść i popytać.
Przed chwilą miałem podobną sytuację, tylko chodziło o innego Nikona. W AB Foto sytuacja podobna. Trzeba jednak sprawdzać na miejscu. :)
Edyta: w AB Foto wszystkie pudła pootwierane.
Moje D610 dziś mnie znów zaskoczyło. Zgrałem zdjęcia z dzisiejszego strzelania do samochodów i mym oczom ukazało się coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/czerw-3.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/czerw.jpg)
Jak widać numeracja zdjęć zachowana, kadry z tego samego miejsca. Robiłem na priorytecie migawki. Poprzedzające i następne zdjęcie były na f/7.1 oraz f/6.3, odstęp czasowy kilkanaście/dziesiąt sekund max. To z jakiegoś powodu jest na f/2.8 i jest przepięknie i idealnie czerwone. Nie sądzę żeby to był błąd karty, bo widać winietę... Czary, bo nie przypominam sobie tak wielkiego czerwonego obiektu, który przeleciałby mi przed obiektywem.
Może zooma skręciłeś na 2000mm? :-)
A tak na poważnie - ciekawa sprawa....nie zazdroszczę.
Hamarama
26-05-2014, 21:13
Bardziej prawdopodobne, że to karta, a anie aparat.
Bardziej prawdopodobne, że to karta, a anie aparat.
Tylko czemu widać winietę ? ;)
Hamarama
26-05-2014, 21:31
Tylko czemu widać winietę ? ;)
Po to pewnie karta była pod APS-C ;)
A poważnie to faktycznie dziwna sprawa.
W sobote robilem zdjecia na turnieju tenisa stołowego. AF-C spokojnie wyrabiał, dawało sie zrobic fajne ujęcia. Wszystko robione z lampa sb900. Hala z oknami, nawet w miare widno bylo. Kilka zdjec zrobilem bez lampy, ale to nie to. Niemniej na iso3600 specjalnie nie bylo widac szumu.
A w niedziele rocznica komunii corki. Tłumów nie bylo, ale raz czy dwa trzeba bylo rozpychać sie. Zdjecia bez zastrzeżeń. Bez lampy raczej mali swiatlo, wiec nie bardzo szlo.
Przepychających sie podczas komunii dalo sie corce zrobic zdjecia. Nie bylo tylko czasu na przekadrowanie, bo łokcie pracowały. Niemniej z dyfuzoren światło przyjemnie rozpraszało sie.
Obok mnie gosciu z lustrzanka nikona na auto jechał i z wbudowana lampa. To mu na chwile pozyczylem fleszy i przestawilem na tryb manual oraz parametry ustawiłem do zdjec w srodku. Bo jak zobaczylem ze na zielonym trybie i bez lampy jedzie to mi sie go zal zrobilo, ze bedzie sie staral, a zdjecia wyjdą losowe i raczej nie takie jak sie spodziewał.. A potem bedzie pewnie ze lustrzanka jest do kitu lub nie da sie ustawić by zrobic zdjecia..������������������
Ja z puchy jestem bardzo zadowolony, jedyny mankament jak dla mnie to rozstaw punktów af , brakuje mi szerzej.
(...) jedyny mankament jak dla mnie to rozstaw punktów af , brakuje mi szerzej.
Jedeny ratunek to wymiana na 6D. :)
Siódmy miesiąc z d610. Nie czuję potrzeby powrotu do d700. Iso, kolory, awb, dr.. ;) Prawdę mówiąc na tyle się przyzwyczaiłem, że d800/700 zrobiło się jakieś takie krowiaste dla mnie.. ;) Po 7 miechach mam kilka paprochów na matrycy - przy stałkowaniu trudno ich nie mieć. Przyzwyczaiłem się do za małego, w mojej opinii uchwytu, do wąskiego rozstawienia punktów af. Z Samego af jestem w sumie zadowolony. Ot, nauczyłem się z nim pracować. ;) Po pół roku czasem mam wrażenie jakby uchwyt zrobił się jakiś taki luźniejszy, nie tak sztywny jak w d700. Co chwilę otwiera mi się ten kawałek gumy przy samym dole uchwytu, od wewnętrznej strony. Prawdę mówiąc nawet nie wiem do czego to tam "jest". :mrgreen: A! Zgodnie z tradycją firmy, guma pod kciukiem już ładnie puchnie i standardowo za jakiś czas trzeba będzie wymienić.. Kur.. Kiedy oni nauczą się je robić jak trzeba! Miałem fuji, olka, pentaxa, kumpel canoniarz. Wszędzie zero problemów. W nikonie to standard jakiś. W d300s, d700 tez wymieniałem. Ale pewnie ręce mam "kwaśne".. :)
hehe na pewno nie:) d3s
jedyny mankament jak dla mnie to rozstaw punktów af , brakuje mi szerzej.
Buehehehehhehehehe jo44 widziales kiedys rozstaw punktow AF w 6D?
Jak nie to prosze...
źródło (http://iv.pl/)
Dlatego moj znajomy kanoniarz ktory kupil 6D nie powiedzial slowa jak przestrzelil sobie moja puszke a czekalem na krytyke rozstawienia punktow AF, tak sobie zawsze systemowo dla zartow dogryzamy w plenerze :D
hehe na pewno nie:) d3s
No to juz lepiej ;)
Buehehehehhehehehe jo44 widziales kiedys rozstaw punktow AF w 6D?
Jak nie to prosze...
A Ty wiesz co znaczy :) na końcu zdania?
Sprytnie Nikon "zespól" D610, próbowałem ostatnio robić zdjęcia w nocy na oświetlonej latarniami ulicy. AF poległ, a dodam że szkło f1.8, używany centralny punkt. I tak go lubię :)
Chciałbym podzielić się wrażeniami z użytkowania mojego D610, którego zakupiłem w lutym br. w sieci AB Foto. Mam następujące problemy:
Po zapełnieniu karty (używam SanDisk) lub obydwu kart, zgodnie z instrukcją mrugają ich symbole na górnym wyświetlaczu. Podłączam wyłączony aparat do kompa aby przy pomocy ViewNX2 lub Adobe Bridge CS6 zrzucić zdjęcia. Włączam aparat. Na górnym wyświetlaczu widzę, że światłomierz nadal pracuje, o czym świadczą zmieniające się parametry czasu/przysłony przy kręceniu aparatem w kierunku ciemnych bądź jasnych płaszczyzn. Przykładowo w moim starym D200 na górnym wyświetlaczu wyświetla się symbol PC i migają kreseczki świadczące o podłączeniu do kompa. Ale dalej o D610: podczas wykonywania transferu zdjęć światłomierz nadal pracuje, ale o pobieraniu zdjęć do kompa świadczy zielona dioda migająca na tylnej ściance korpusu. Po przesłaniu zdjęć, program zgodnie z moim ustawieniem usuwa zdjęcia z karty. I tu zaczynają się najciekawsze przygody: po transferze i usunięciu zdjęć z kart(y) nadal ich symbole migają jak w sytuacji gdy są pełne, ale jak włączam na tylnej ściance korpusu podgląd to otrzymuje informacje, że folder ze zdjęciami jest pusty. I dalej jak chcę zrobić zdjęcie, to otrzymuje informacje, że brak wolnego miejsca. Wszystko wraca do normy gdy wyłączę aparat, wyjmę karty i włożę je ponownie do puszki. Wówczas można pracować dalej. Sprawdzałem z kilkoma kartami, to samo.
Dzwoniłem na infolinie Nikon Polska. Pan powiedział, że pierwszy raz słyszy o czymś takim i że się odezwie jak rozpozna problem. I tyle, dni mijają...
Podłączam wyłączony aparat do kompa aby przy pomocy ViewNX2 lub Adobe Bridge CS6 zrzucić zdjęcia. (...)
Kup za kilka złotych czytnik kart sd. "Ściąganie" zdjęć przy pomocy kabelka to proszenie się o kłopoty!
Siódmy miesiąc z d610. Nie czuję potrzeby powrotu do d700. Iso, kolory, awb, dr.. ;) Prawdę mówiąc na tyle się przyzwyczaiłem, że d800/700 zrobiło się jakieś takie krowiaste dla mnie.. ;) Po 7 miechach mam kilka paprochów na matrycy - przy stałkowaniu trudno ich nie mieć. Przyzwyczaiłem się do za małego, w mojej opinii uchwytu, do wąskiego rozstawienia punktów af. Z Samego af jestem w sumie zadowolony. Ot, nauczyłem się z nim pracować. ;) Po pół roku czasem mam wrażenie jakby uchwyt zrobił się jakiś taki luźniejszy, nie tak sztywny jak w d700. Co chwilę otwiera mi się ten kawałek gumy przy samym dole uchwytu, od wewnętrznej strony. Prawdę mówiąc nawet nie wiem do czego to tam "jest". :mrgreen: A! Zgodnie z tradycją firmy, guma pod kciukiem już ładnie puchnie i standardowo za jakiś czas trzeba będzie wymienić.. Kur.. Kiedy oni nauczą się je robić jak trzeba! Miałem fuji, olka, pentaxa, kumpel canoniarz. Wszędzie zero problemów. W nikonie to standard jakiś. W d300s, d700 tez wymieniałem. Ale pewnie ręce mam "kwaśne".. :)
Jak oceniasz AF w por. do tego z D700 w świetle sztucznym?
No bezpośredniego teraz porównania to nie mam, ale jednak w d700 był szybszy. W zasadzie "dziadkowi" nie robiło różnicy czy to dzień, czy wieczór, plener czy wnętrze. Nigdy nie narzekałem. W d610 już się przyzwyczaiłem, że przy sztucznym świetle jest i wolniej i jednak chyba ciut mniej celnie. Zwłaszcza na dużych dziurach w moich stałkach. Jednak do wszystkiego idzie się przyzwyczaić. Kiedyś miałem szybkie 24-70 i d700, dziś dla przykładu mam wolne 35 1.4G i d610 i prawdę mówiąc nie narzekam, ani też już specjalnie nie tęsknię za wcześniejszym zestawem. ;)
a ja z kolei mam wrażenie że kwestia celności przy porównywaniu 700 vs 610 to także problem gęstości matrycy. To co przy d700 przechodziła (lekkie nietrafienie) w 610 jest znacznie bardziej widoczne
Chciałbym podzielić się wrażeniami z użytkowania mojego D610, którego zakupiłem w lutym br. w sieci AB Foto. Mam następujące problemy:
Po zapełnieniu karty (używam SanDisk) lub obydwu kart, zgodnie z instrukcją mrugają ich symbole na górnym wyświetlaczu. Podłączam wyłączony aparat do kompa aby przy pomocy ViewNX2 lub Adobe Bridge CS6 zrzucić zdjęcia. Włączam aparat. Na górnym wyświetlaczu widzę, że światłomierz nadal pracuje, o czym świadczą zmieniające się parametry czasu/przysłony przy kręceniu aparatem w kierunku ciemnych bądź jasnych płaszczyzn. Przykładowo w moim starym D200 na górnym wyświetlaczu wyświetla się symbol PC i migają kreseczki świadczące o podłączeniu do kompa. Ale dalej o D610: podczas wykonywania transferu zdjęć światłomierz nadal pracuje, ale o pobieraniu zdjęć do kompa świadczy zielona dioda migająca na tylnej ściance korpusu. Po przesłaniu zdjęć, program zgodnie z moim ustawieniem usuwa zdjęcia z karty. I tu zaczynają się najciekawsze przygody: po transferze i usunięciu zdjęć z kart(y) nadal ich symbole migają jak w sytuacji gdy są pełne, ale jak włączam na tylnej ściance korpusu podgląd to otrzymuje informacje, że folder ze zdjęciami jest pusty. I dalej jak chcę zrobić zdjęcie, to otrzymuje informacje, że brak wolnego miejsca. Wszystko wraca do normy gdy wyłączę aparat, wyjmę karty i włożę je ponownie do puszki. Wówczas można pracować dalej. Sprawdzałem z kilkoma kartami, to samo.
Dzwoniłem na infolinie Nikon Polska. Pan powiedział, że pierwszy raz słyszy o czymś takim i że się odezwie jak rozpozna problem. I tyle, dni mijają...
1. nie pojawia się symbol PC, to aparat działa w innym trybie
2. światłomierz działa, bo możesz cały czas robić zdjęcia
3. po usunięciu zdjęć musisz wyłączyć aparat, kart nie trzeba wyciągać... i jest chyba o tym w instrukcji.
No bezpośredniego teraz porównania to nie mam, ale jednak w d700 był szybszy. W zasadzie "dziadkowi" nie robiło różnicy czy to dzień, czy wieczór, plener czy wnętrze. Nigdy nie narzekałem. W d610 już się przyzwyczaiłem, że przy sztucznym świetle jest i wolniej i jednak chyba ciut mniej celnie. Zwłaszcza na dużych dziurach w moich stałkach. Jednak do wszystkiego idzie się przyzwyczaić. Kiedyś miałem szybkie 24-70 i d700, dziś dla przykładu mam wolne 35 1.4G i d610 i prawdę mówiąc nie narzekam, ani też już specjalnie nie tęsknię za wcześniejszym zestawem. ;)
OK, a pomijając szybkość AF, czy nie masz przypadłości tego typu, że AF ma np. BF lub FF w sztucznym świetle, a w zastanym na tych samych szkłach jest OK?
a ja z kolei mam wrażenie że kwestia celności przy porównywaniu 700 vs 610 to także problem gęstości matrycy. To co przy d700 przechodziła (lekkie nietrafienie) w 610 jest znacznie bardziej widoczne
Miałem podobne odczucia na początku, zdążyłem o tym zapomnieć. ;) Pomijam, że z d700 z np 85mm trzymałem spokojnie dzięki temu 1/80, teraz przy tych 24mpx wolę trzymać bezpieczniejsze 1/160, bo mam wrażenie, że łatwiej mi to "poruszenie/nietrafienie" na zdjęciu zarejestrować.
Co do BF/FF przy sztucznym.. No cóż, niestety ale d700 więcej wybaczał, że tak to dyplomatycznie ujmę..
dokładnie tak, mialem D600 i bylem bardzo zdziwiony kiedy w ub. roku z Norwegi przywiozlem jedną trzecia zdjec poruszonych, gdyz aparat kupiłem tuz przed wyjazdem, i nie wiedzac o tej zaleznosci stosowalem czasy jak w ostatnim aparacie ktory mialem czyli D700. Obecnie mam to samo w D800, foty z ogniskowej 200mm najbezpieczniej jest robic przy ISO 500, mam oczywiscie na mysli zdjecia z reki. Fakt ze trudno zauwazyc uzytkowa roznice jakosci pomiedzy ISO 100 a ISO 500, ale jednak
Co do BF/FF przy sztucznym.. No cóż, niestety ale d700 więcej wybaczał, że tak to dyplomatycznie ujmę..
Pytam, bo (pisałem o tym nieraz) miałem nieprzyjemność kiedyś testować dwie sztuki D600 i tam była tragedia. I nie była to kwestia "wybaczania" ze wzgl. na gęstość matrycy. Po prostu w świetle gdzie D700 trafiała zawsze w punkt, D600 wykładał się potwornym BF (robiłem naprzemienne testy, te same ustawienia, te same szkła). Jestem ciekaw czy w D610 jest coś w tej kwestii "poprawione". Moje D700-tki niedługo będą miały spore przebiegi i zaczynam główkować co dalej... Czy D810 i poczucie, że to sprzęt na wyrost z ilością mpx, która jest mi kompletnie niepotrzena, czy choćby właśnie D610...
Myślę, że jak sam nie przetestujesz to nie będziesz miał pewności
OK, a pomijając szybkość AF, czy nie masz przypadłości tego typu, że AF ma np. BF lub FF w sztucznym świetle, a w zastanym na tych samych szkłach jest OK?
Mam D610 i ani z Tamronem 24-70, ani z 85/1.8G nie zauważyłem problemów przy różnym świetle.
Po tym jak mój D7000 wariował przy dużej ilości UV (potworny FF), niebieskim (lekki FF), czysto czerwonym (lekki BF), to tak samo sprawdziłem jak się zachowuje D610 - przy UV jest FF, ale nie taki straszny. Filtry UV nie mają żadnego wpływu - sprawdzałem 2: B+W i Marumi UV Haze.
Przy niebieskim i czerwonym świetle nie zauważyłem nic niepokojącego.... No może poza dużą aberracją górnego pasma w 85/1.8G.
dokładnie tak, mialem D600 i bylem bardzo zdziwiony kiedy w ub. roku z Norwegi przywiozlem jedną trzecia zdjec poruszonych, gdyz aparat kupiłem tuz przed wyjazdem, i nie wiedzac o tej zaleznosci stosowalem czasy jak w ostatnim aparacie ktory mialem czyli D700. Obecnie mam to samo w D800, foty z ogniskowej 200mm najbezpieczniej jest robic przy ISO 500, mam oczywiscie na mysli zdjecia z reki. Fakt ze trudno zauwazyc uzytkowa roznice jakosci pomiedzy ISO 100 a ISO 500, ale jednak
Czyli nie tylko ja odniosłem takie wrażenie po przesiadce z d700 na 24mpx. Przyzwyczajony spokojnie do trzymania czasów jak ogniskowe musiałem zmienić (podwoić je ;) nawyki i ustawić min. razy dwa.
Przeczytaj dół tej strony: http://www.optyczne.pl/272.3-Test_aparatu-Nikon_D4s_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
przy sztucznym jest inaczej niż przy zastanym nawet w D4s. To się daje wyłapać bardziej już nawet na 16 Mpx, co dopiero na 24 i ze słabszym czujnikiem AFu.
Przeczytaj dół tej strony: http://www.optyczne.pl/272.3-Test_aparatu-Nikon_D4s_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
przy sztucznym jest inaczej niż przy zastanym nawet w D4s. To się daje wyłapać bardziej już nawet na 16 Mpx, co dopiero na 24 i ze słabszym czujnikiem AFu.
No przeczytałem i jest tam mowa tylko o mniejszej skuteczności AF (oraz minimalny FF w ich przypadku), a nie o tym, że w świetle sztucznym 100% strzałów ma ogromny BF lub FF. EOT z mojej strony.
A ja nie odczułem problemu poruszonych zdjęć, pewnie dlatego że D300s ma podobną gęstość matrycy co D610?
grissley
02-07-2014, 09:46
Nie ma jakiegoś sposobu na ustawienie trybu 1.2x w D610? Oficjalnie chyba nie - ale, o ile pamiętam, do D70 np krążyły kiedyśjakieś rosyjskie firmware'y dodające jakieś funkcjonalności (?), może i do D610 coś jest?
Nie ma jakiegoś sposobu na ustawienie trybu 1.2x w D610? Oficjalnie chyba nie - ale, o ile pamiętam, do D70 np krążyły kiedyśjakieś rosyjskie firmware'y dodające jakieś funkcjonalności (?), może i do D610 coś jest?
Nie ma i nie przewiduję, aby było.
grissley
02-07-2014, 11:28
Cytat:
Napisał GonzoG
Nie ma i nie przewiduję, aby było.
:(
Szkoda. Straciłem już nadzieję na D400, wpadł mi pomysł na używanie FX w 95% sytuacji wymiennie w trybach 1.2/DX (bonusowy zoom na stałkach ;) ), ale cena/parametry(MPx) D800 pod takie użycie są zupełnie bez sensu, a w D610 opcji 1.2 brak :(
hackermuz
02-07-2014, 12:25
Ja mam pytanie czy ktoś używa D610 w reporterce ślubnej? Mam trochę pytań ;)
kurczeblade
02-07-2014, 13:34
Zerknij sobie tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248853 :)
hackermuz
02-07-2014, 15:14
Tylko ja pytam o 610 a nie 600
kurczeblade
02-07-2014, 15:16
W praktyce, nie ma różnicy podczas pracy tymi aparatami.
hackermuz
02-07-2014, 15:25
ten sam AF?
ten sam AF?
Wszystko to samo.
Różnice to zmieniony AWB i dodany seryjny tryb przy cichej migawce.
hackermuz
02-07-2014, 16:03
I za to chcą 400zł więcej? :P
Jeszcze za czystą matrycę :)
za to ,że jest.
D600 już nie istnieje jako produkowany aparat.
No i za to, że rok młodszy... to i tak procentowo znacznie mniej niż przy samochodach ;)
i za to ze d610 ma więcej klatek na sek ;p
kurczeblade
02-07-2014, 23:07
Zatem, możesz spokojnie czytać, temat który Ci podałem :)
Panowie, czy z D610 da się robić zdjęcia krajobrazu bez filtrów połówkowych? Za chwile kupie Ciamcionga 14mm, z powodu braku UWA i mam nadzieję że to już koniec wydatków w związku z przesiadką na FX. Chodzi mi o to, czy zakres matrycy jest rzeczywiście w praktyce tak dobry? Czy obróbka w PS wystarczy, zamiast połówki? Jakie są wsze doświadczenia w tym temacie?
Został mi zestaw z czasów Sigmy 10-20 zestaw Cokin Z-pro, ale nie podejdzie do Ciamcionga. Wiem że ostatnio do obiektywu zaczęli dodawać holder, ale ceny filtrów nie są małe, wolał bym się obyć bez kupowania ich.
Matryca jest super elastyczna. Ew. zrob z reki brackieting.
j.w. - matryca pozwala na bardzo dużo. Poza tym zawsze można ratować się kilkoma ekspozycjami na różnych parametrach.
Ja mam Tokinę 16-28/2.8, do której nie ma uchwytów w sensownej cenie i przy ISO 100-200 można spokojnie ciągnąć cienie o 3, a nawet 4 EV. Jak wyższe ISO, to używam braketingu.
Matryca jest super elastyczna. Ew. zrob z reki brackieting.
Matryca nie jest elastyczna bo to kawalek krzemu, to obrazek z niej jest elastyczny :razz: :twisted: :mrgreen: :razz: :twisted: :mrgreen: :razz: :twisted: :mrgreen:
Wystarczy sobie sprawdzic co sie da wyciagnac z NEFa podrzuconego przez Grega do 'Zabawa w RAWki' edycja 59... a to bylo tylko D600 ;) Nawet moj D3s nie ma takich gietkich plikow :cry: trzeba zmienic aparat :mrgreen:
a to bylo tylko D600
Oj tak, podobno w D610 dolozyli kilka mrowek z miotlami a to juz kompletnie zmienilo mozliwosci matrycy;)
Prawda to, matryca jest ekstra z cieni mozna wyciagnac bardzo duzo i o dziwo sporo (mniej niz cieni) odratowac ze swiatel...
Brackieting to nie dla mnie, nie jestem tak wtajemniczony w obsługę LR aby z 2 plików coś skleić :)
W D610 HDR jest wbudowany. Strona 139 w instrukcji.
W D610 HDR jest wbudowany. Strona 139 w instrukcji.
Efekty tryby HDR mnie nie satysfakcjonują.
Edit:
Mam pierwsze zdjęcie na którym pojawił się efekt mory:
http://1.bp.blogspot.com/-5LgGM04tKVY/U7hMnQToZoI/AAAAAAAABvE/JNDOuaaJv84/s1600/_DSC1107-2.jpg
Mógłbym prosić i NEFy z D610, D600 lub D800 z ekspozycją +3 +4 i +5 EV najlepiej jakiś pstryk na podwórzu.
Moglibyśmy się przekonać jak z tą "elastycznością" matrycy.
W cieniach a nie w światłach jest ta elastycznosc
daro1308
17-07-2014, 18:42
witam kolegów mam pytanie czy kto ma 610 korzysta z nef-ów i acr-a w PS cs6 bo ja za żadne skarby nie mogę uruchomić camera raw 8,3 a gdzieś czytałem że chodzi to na stronie adobe jest wtyczka i opisane że 610 powinna widzieć ---a nie widzi proszę o pomoc co z tym fantem czy też macie podobny problem
Bez problemów działa z ACR 8.4 i 8.5, jak jest z 8.3, to nie wiem.
Wystarczy zaktualizować CS6 i ACR powinien mieć możliwość otwierać NEF-y z D610
daro1308
17-07-2014, 23:55
może i działa 8,4 ale wer.8,3 (ja mam nawet zainstalowaną 8,5) jest dla 610-ki natomiast już doczytałem musimy konwersować DNC i wtedy odpali się camera raw i możemy dalej się bawić natomiast poprzednio miałem aparat dx i NEF-y wrzucałem odrazu do PS bez konwersji a teraz dodatkowo trzeba konwertować. natomiast czy powinien się otwierać też nie wiem pytałem kogoś o konkrety ......... nie powinien nie może pójdzie tylko czy i jak zrobić aby działało
daro1308
17-07-2014, 23:59
Bez problemów działa z ACR 8.4 i 8.5, jak jest z 8.3, to nie wiem.
to piszesz kolego że NEF z 610 wrzucasz do PS cs6 i odpala się camera raw z edytowalnyni suwakami ????? aż mi się nie chce wierzyć że to możliwe próbowałem wszystkiegi i nic nie odpala się camera raw
może i działa 8,4 ale wer.8,3 (ja mam nawet zainstalowaną 8,5) jest dla 610-ki natomiast już doczytałem musimy konwersować DNC i wtedy odpali się camera raw i możemy dalej się bawić natomiast poprzednio miałem aparat dx i NEF-y wrzucałem odrazu do PS bez konwersji a teraz dodatkowo trzeba konwertować. natomiast czy powinien się otwierać też nie wiem pytałem kogoś o konkrety ......... nie powinien nie może pójdzie tylko czy i jak zrobić aby działało
Z kim chcesz konwersować? :)
Jeśli ACR ma wsparcie dla D610 to powinieneś NEF-y wrzucać tak samo jak poprzednio, gdy miałeś aparat DX.
daro1308
18-07-2014, 08:06
Z kim chcesz konwersować? :)
Jeśli ACR ma wsparcie dla D610 to powinieneś NEF-y wrzucać tak samo jak poprzednio, gdy miałeś aparat DX.
Kolego z nikim nie chce konwersoeac stwierdzam tylko fakt jak jest u mnie jak bylo a jak jest teraz dlatego szukam pomocy na fotum kolego
Zacznij od aktualizacji ACR do 8.5 (bo 8.6 jest dopiero w wersji RC). Jak problem sie bedzie powtarzal to restart Photoshopa na ustawieniach defaultowych, a jak to nie pomoze to reinstalacja Photoshopa.
[...]natomiast już doczytałem musimy konwersować[...]
Kolego z nikim nie chce konwersoeac[...]
Musimy. konwersować mimo! że nie: chcesz? ;)
źródło (http://s7.postimg.org/8l0abnq2j/c4b55db01c312f8ff74855eb784eeb8e_original.jpg)
Zrób jak radzi shaolin.
Wersja 8.3 nie jest dla D610.
Jest to wersja, od której jest wsparcie dla D610.
A... PS nigdy nie otwierał RAWów. Czy to NEF, czy to DNG. Tym zawsze zajmował się zewnętrzny program, którym właśnie jest Adobe Camera RAW. A do PS'a trafiają już pliki skonwertowane przez ACR.
Zaktualizowany Photoshop CS6 otwiera NEFy z D610 bezproblemowo, podobnie jak CC i CC 2014 - dla CS6 wciąż Adobe wydaje aktualizacje, w przypadku wcześniejszych wersji trzeba konwertować pliki.
A ja zauważyłem takie zachowanie w swoim D610. W ustawieniu na AF, autofokus na AF-S z ustawieniem > priorytet w trybie AF-S – OSTROŚĆ. Rola przycisku AE-L AF-L > włączanie autofokusa (AF). I teraz tak : mam podpięty obiektyw AF, AF-S (obojętnie) z założonym dekielkiem i po wciśnięciu spustu migawki do końca (na wyświetlaczu jest np. czas 5 s) robi zdjęcie (oczywiście nic się nie naświetla, ciemność , normalne). Jeśli przypiszę włączanie autofokusa pod spust migawki i w takiej samej sytuacji, AF w obiektywie ,,zamieli’’ ale po dociśnięciu spustu do końca migawki nie uruchomi. W D90 w obu tych ustawieniach z założonym dekielkiem na obiektywie nie uruchomi migawki.
Dziś zauważyłem, wyciągając puchę z torby i niechcący wcisnąłem spust migawki do końca. Naświetlało się parę sekund, następnie odszumianie i pucha martwa przez ten czas. Ma ktoś też tak z D610 ?
Jeśli przypiszesz AF do przycisku blokady, to spust nie będzie uruchamiał ustawiania ostrości i zostanie mu tylko wyzwalanie migawki - czyli zrobi zdjęcie niezależnie czy jest ustawiona ostrość czy nie. Jeśli AF jest przypisany do spustu, to w trybie AF-S jak aparat nie ustawi ostrości to zdjęcia nie zrobi.
Niestety Nikon nie pozwala na to żeby oba przyciski na raz miały możliwość aktywować AF.
Jeśli przypiszesz AF do przycisku blokady, to spust nie będzie uruchamiał ustawiania ostrości i zostanie mu tylko wyzwalanie migawki - czyli zrobi zdjęcie niezależnie czy jest ustawiona ostrość czy nie. Jeśli AF jest przypisany do spustu, to w trybie AF-S jak aparat nie ustawi ostrości to zdjęcia nie zrobi.
Niestety Nikon nie pozwala na to żeby oba przyciski na raz miały możliwość aktywować AF.
Ale D90 z tak przypisanym AF-em (do przycisku AE-L AF-L) nie zrobi zdjęcia, wciskając spust migawki. Miałem D7000, ale tam tego nie sprawdzałem.
PS. Celowo przypisałem ustawianie AF do przycisku AE-L AF-L, żeby mi się w torbie i przy wyciąganiu z niej nie uaktywniał autofokus (oszczędność baterii).
Nie mogłem edytować już.
Jeszcze jedno. W takich ustawieniach i z dekielkiem, skąd AF bierze ostrość skoro wyzwala migawkę ?
U mnie jest tak samo
Nie ma to dla mnie znaczenia
Ale D90 z tak przypisanym AF-em (do przycisku AE-L AF-L) nie zrobi zdjęcia, wciskając spust migawki. Miałem D7000, ale tam tego nie sprawdzałem.
PS. Celowo przypisałem ustawianie AF do przycisku AE-L AF-L, żeby mi się w torbie i przy wyciąganiu z niej nie uaktywniał autofokus (oszczędność baterii).
Niestety w nowszych puszkach tak jest.
W D7000 było identycznie jak w D90 - czyli można było stosować "pułapkę ostrości", w D600/D610 już tak nie można zrobić.
Jak masz AF przypisany pod guzik AE-L, to po naciśnięciu spustu zrobi zdjęcie, chyba że w tym czasie trzymasz AE-L i ustawia ostrość - wtedy zdjęcie zrobi dopiero po ustawieniu ostrości.
Niestety w nowszych puszkach tak jest.
W D7000 było identycznie jak w D90 - czyli można było stosować "pułapkę ostrości", w D600/D610 już tak nie można zrobić.
Jak masz AF przypisany pod guzik AE-L, to po naciśnięciu spustu zrobi zdjęcie, chyba że w tym czasie trzymasz AE-L i ustawia ostrość - wtedy zdjęcie zrobi dopiero po ustawieniu ostrości.
No trudno.. Czyli ten typ tak ma :-). Trochę to irytujące, bo jak pisałem, przy wyciąganiu np. z torby, plecaka niefortunnie złapiesz i wciśniesz spust migawki, to się długo naświetla i przetwarza (oczywiście z założonym dekielkiem) .
No nic trzeba nauczyć się z tym żyć ;-)
Pozdrowił
salvdali
19-07-2014, 09:53
Najprościej to by było wyłączać puszkę przed włożenie do torby....
nikoniarz
19-07-2014, 10:17
O co chodzi z tą "pułapką ostrości"? Najlepiej praktyczny przykład...
No trudno.. Czyli ten typ tak ma :-). Trochę to irytujące, bo jak pisałem, przy wyciąganiu np. z torby, plecaka niefortunnie złapiesz i wciśniesz spust migawki, to się długo naświetla i przetwarza (oczywiście z założonym dekielkiem) .
No nic trzeba nauczyć się z tym żyć ;-)
Pozdrowił
juz wiem (doczytałem dokłądniej co napisałeś) - u mnie nie stanbowi to wielkiego problemu bo 90% zdjec w trybie manualnym robię - tym samym nawet jeśli klatka zostanie zrobiona to i tak nie trwa to długo :)
Natomiast faktycznie co z pułapką ostrości ...
O co chodzi z tą "pułapką ostrości"? Najlepiej praktyczny przykład...
ustawiasz af pod guzik AE-L, ustawiasz sobie ostrość na jakąś odległość i naciskasz spust. Póki aparat nie uzyska potwierdzenia ostrości, to nie zrobi zdjęcia.
Niestety z D600/610 to juz nie działa.
ustawiasz af pod guzik AE-L, ustawiasz sobie ostrość na jakąś odległość i naciskasz spust. Póki aparat nie uzyska potwierdzenia ostrości, to nie zrobi zdjęcia.
Niestety z D600/610 to juz nie działa.
No. I następny ,,nóż w serce'' :-)
No. I następny ,,nóż w serce'' :-)
Niestety );
Sam się o tym przekonałem na własnej skórze.... w D7000 działało, a gdy zabrałem ze sobą tylko D610, to spotkała mnie nie miła niespodzianka.
I nie ma sposobu na obejście tego problemu ?
Kiedyś robiłem zdjęcia jeszcze przy pomocy chyba pentaxa z1p - właśnie z pułapką ostrości - bardzo fajny patent. Choć przydatny moze w kilku procentach fotografii :)
I nie ma sposobu na obejście tego problemu ?
Kiedyś robiłem zdjęcia jeszcze przy pomocy chyba pentaxa z1p - właśnie z pułapką ostrości - bardzo fajny patent. Choć przydatny moze w kilku procentach fotografii :)
Nie ma.
Hej, a jak w D610 w słoneczny dzień, z jasnymi szkłami, radzicie sobie z czasem migawki 1/4000s? Zakładacie jakieś filtry czy zmieniacie jakieś ustawienia, niekoniecznie przymykając przysłonę?
Hej, a jak w D610 w słoneczny dzień, z jasnymi szkłami, radzicie sobie z czasem migawki 1/4000s? Zakładacie jakieś filtry czy zmieniacie jakieś ustawienia, niekoniecznie przymykając przysłonę?
Jak radziłeś sobie do tej pory w obecnie posiadanym aparacie? Jaki masz model?
Jak radziłeś sobie do tej pory w obecnie posiadanym aparacie? Jaki masz model?
Przesiadłem się z Sony a700, a tam było 1/8000s.
O filtrach / przymykaniu przysłony to wiem, natomiast zastanawiałem się czy jest jeszcze jakaś opcja wykluczająca te poprzednie.
zbyszekD7000
21-07-2014, 17:03
To D610 nie ma 1/8000s ? :-(
grissley
21-07-2014, 17:29
No nie ma...
zbyszekD7000
21-07-2014, 18:15
Poważnie ? nigdy bym nie pomyślał.:-(
A jak to różnica IS0 100 i 1/8000 czy ISO 50 i 1/4000 ??
Taka, że turbo-mysz ucieknie Ci z kadru przy 1/4000, zaś przy 1/8000 jeszcze ją złapiesz na zdjęciu.
zbyszekD7000
21-07-2014, 20:11
A jak to różnica IS0 100 i 1/8000 czy ISO 50 i 1/4000 ??
Jednak spora, zwłaszcza przy jasnych szkłach, w przeciwieństwie do turbomyszy ;-)
Nie sądziłem że sprzęt tej klasy ma tylko 1/4000, ale mniejsza o to bo prześmiewcy będą mieli znowu używanie ;-)
Jednak spora, zwłaszcza przy jasnych szkłach
No jednak żadna, jeśli chodzi o samą ekspozycje.
Nie sądziłem że sprzęt tej klasy ma tylko 1/4000, ale mniejsza o to bo prześmiewcy będą mieli znowu używanie ;-)
D3 i D700 były identyczne pod względem możliwości naświetlania w jasny dzień z jasnym szkłem. Iso200 i 1/8000 to to samo co iso100 i 1/4000 w D600.
Borat1979
21-07-2014, 21:27
Jednak spora, zwłaszcza przy jasnych szkłach, w przeciwieństwie do turbomyszy ;-)
W czym jest ta różnica?
Nie sądziłem że sprzęt tej klasy ma tylko 1/4000
To znaczy jakiej klasy? D610 to puszka amatorska.
kurczeblade
21-07-2014, 21:33
Taka, że turbo-mysz ucieknie Ci z kadru przy 1/4000, zaś przy 1/8000 jeszcze ją złapiesz na zdjęciu.
:D
No to podaj tą sporą różnicę ?? Bo dla mnie to nie ma żadnej różnicy.
Tak samo Ci ucieknie. Różnica między 1/8000 i 1/4000 jest bardzo niewielka i wynosi max 5%.
Panowie a powiedzcie często się trafiają jakieś kwiatki typu Bf czy Ff w D610 czy raczej jest ok pod tym względem?
grissley
21-07-2014, 23:44
Różnica między 1/8000 i 1/4000 jest bardzo niewielka i wynosi max 5%.
A nie 50(100)%?
A nie 50(100)%?
Nie przy migawce szczelinowej. Tu przy krótkich czasach ekspozycji zdjęcie jest rejestrowane znacznie dłużej - stąd efekt "rolling shutter".
grissley
22-07-2014, 09:13
No ale jak każdy pixel chcemy wystawić na swiatło przez 1/8000 a nie przez 1/4000s, to chyba ta migawka musi być "rolling" 2x szybciej, nie...? No chyba, że przy 1/4000s ona jest "rolling" tylko częściowo ;)
No ale jak każdy pixel chcemy wystawić na swiatło przez 1/8000 a nie przez 1/4000s, to chyba ta migawka musi być "rolling" 2x szybciej, nie...? No chyba, że przy 1/4000s ona jest "rolling" tylko częściowo ;)
No właśnie, że przy 1/8000 czy nawet przy 1s to migawka "rolling" tak samo szybko.
Różnica jest tylko w przerwie miedzy pierwszą i drugą kurtyną.
Tak więc różnica jest tylko w czasie naświetlania pojedynczych pikseli, a ta w czasie naświetlania zdjęcia można pominąć.
Poza tym, jak się pytalem - jaka jest różnica między ISO 100 i 1/8000s w D700, D3s), a 1/4000s ISO 50 w D600/610??
Odpowiedź jest prost - żadna.
grissley
22-07-2014, 11:37
No fakt, zamiast szybciej jechać, może jechać z mniejszą szczeliną...
To nawet ciekawe - do jakiej wartości zmniejszanie czasu naświetlania ma wpływ na lepsze zamrożenie ruchu.
kurczeblade
22-07-2014, 12:43
Taki problem, że jak jest słoneczne, to nie wychodzę z d600 robić zdjec :)
grissley
22-07-2014, 13:05
Nie bój żaby - jedziesz kremem z filtrem 50 UVA/UVB i słońca się bacćnie musisz ;p
trzcionek
22-07-2014, 13:49
no i bach... D610 kupiony w styczniu, klatek zrobionych 20tys. ogólnie kilka reportaży zrobionych i guma pod kciukiem leci... pojawił się pęcherzyk powietrza:/
To nawet ciekawe - do jakiej wartości zmniejszanie czasu naświetlania ma wpływ na lepsze zamrożenie ruchu.
Ma zawsze. To sa dwie sprawy. Ta kwestia wychodzi ewidentnie wychodzi przy pracy na błysku przy pracy czasie krotszym od czasu synchronizacji. To trzeba rozumiec jesli się chce kombinować z trybem FP.
Nie ma takiej granicy.
Skracanie czasu zawsze zmniejsza ruch na zdjęciu. Może jedynie powodować efekt "rolling shutter" przy bardzo szybko poruszających się obiektach.
A najkrótszy czas migawki, to czas synchronizacji - czyli 1/200 lub 1/250 w zależności od puszki.
Nie bój żaby - jedziesz kremem z filtrem 50 UVA/UVB i słońca się bacćnie musisz ;p
A wiesz, że ten UV działa tylko na twoją psychikę??
Nie ma on żadnego wpływu ani na aparat, ani na zdjęcia.
A ja myślę że jednak taki uva 50 miałby bardzo duży wpływ na zdjęcia ;-)
salvdali
22-07-2014, 16:58
Taki problem, że jak jest słoneczne, to nie wychodzę z d600 robić zdjec :)
Wystarczy nakręcić ND4 lub polara i wszystko wraca do normy...
A ja myślę że jednak taki uva 50 miałby bardzo duży wpływ na zdjęcia ;-)
Mój błąd, kremu nie widziałem....
Czy ktos z Was moze porownac AF D700 vs D600/610? Czy jest mniej wiecej tak samo szybko i celnie, czy ktoras z tych puszek jest pod tym wzgledem lepsza?
Pzdr
I weź tu 100 razy napisz że AF w D600 to klasa albo 2 niżej niż D700, a i tak znajdzie się osoba która kolejny raz zapyta. Chcesz mieć dobry, szybki pewny AF bierz D700. AF w D610 mnie osobiście bardzo irytuje, wolny, kapryśny, bezradny w słabym świetle. Nie zauważyłem FF/BF i za to daje plus.
mateo912
22-07-2014, 18:43
I weź tu 100 razy napisz że AF w D600 to klasa albo 2 niżej niż D700, a i tak znajdzie się osoba która kolejny raz zapyta. Chcesz mieć dobry, szybki pewny AF bierz D700. AF w D610 mnie osobiście bardzo irytuje, wolny, kapryśny, bezradny w słabym świetle. Nie zauważyłem FF/BF i za to daje plus.
miałem jakiś miesiąc temu na weselu równolegle d600 i d700, nie zauważyłem wybitnej przewagi AF z d700 więc nie jest tak najgorzej :)
kurczeblade
22-07-2014, 21:04
Wystarczy nakręcić ND4 lub polara i wszystko wraca do normy...
Ironizowałem przecież :P
miałem jakiś miesiąc temu na weselu równolegle d600 i d700, nie zauważyłem wybitnej przewagi AF z d700 więc nie jest tak najgorzej :)
Wydaje mi się, że w dużym stopniu zależy to od obiektywów. Ja również nie widzę wybitnej przewagi. Wydaje mi się, że większa jest różnica pomiędzy D700 a D800 (na korzyść tego drugiego), niż pomiędzy D600 a D700.
@MstrG to ja chyba mylne wnioski wyciągam z lektury forum. Piszą, że D700 to super pucha i AF trafia, a D600/610 trafia kiedy chce i tylko na centralnym Taka jest większość tutaj głoszonych opinii. Ty piszesz, że nie jest tak źle z AF w D610/D600 - bo to ten sam moduł. Kogo więc słuchać?
dla mnie af w d600 jest spoko ale jednak mnie osobiscie bolala jedna rzecz bawiac sie nim bardzo malo ale jednak: punkty af byly mega w centrum :o prawie jak by byl tylko punkt centralny
stanseba
23-07-2014, 22:05
Centralnie umieszczenie wszystkich punktów AF wkurza mnie najbardziej w D610.
@MstrG to ja chyba mylne wnioski wyciągam z lektury forum. Piszą, że D700 to super pucha i AF trafia, a D600/610 trafia kiedy chce i tylko na centralnym Taka jest większość tutaj głoszonych opinii. Ty piszesz, że nie jest tak źle z AF w D610/D600 - bo to ten sam moduł. Kogo więc słuchać?
O problemach AF pisał Prz3mo, testował 3 korpusy i każdy wykazywał złą pracę w scenie, którą sam zainscenizował w domu. Nie pokazał nam jaka to scena, z tego co pamiętam ze światłem mieszanym.
Była jeszcze jedna osoba z problematycznym AF, niestety nick wyleciał mi z głowy - z pewnością nie był z naszego kraju. Te dwa przypadki utkwiły mi w pamięci. Znajdzie się jeszcze kilka osób marudzących, ale przytocz mi wypowiedzi osób mających ten korpus i narzekających na AF, że działa tylko na centralnym i do tego trafia kiedy chce. Fraglesso, S4INT, TOP67, GonzoG - nie są to osoby anonimowe na forum, zagadaj o opinię nt AF.
Trafiłem raz na parę młodą siedzącą na tle białego serca podświetlanego ledami, na suficie była mieszanka - wokół filarów światło zimne, reszta sali światło ciepłe. Przez okno wpadało jeszcze światło dzienne. Kamerun co jakiś czas dopalał swoją lampą. Bardziej bym mógł się czepić AWB niż AF. Ręczny tam jednak był porażką, bo co rusz wszystko się zmieniało.
Na sali tanecznej zespół miał swoje wariujące światełka i też AF dawał radę.
dla mnie af w d600 jest spoko ale jednak mnie osobiscie bolala jedna rzecz bawiac sie nim bardzo malo ale jednak: punkty af byly mega w centrum :o prawie jak by byl tylko punkt centralny
Na początku też mnie to trochę irytowało, spójrzcie jednak jak jest w Canonie 5D, 5Dmk2, 6D. Dopiero w 5Dmk3 jest lepiej:
źródło (http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_5D_Mark_III/images/Canon5D3_viewfinder.gif)
stanseba
23-07-2014, 22:32
Na początku też mnie to trochę irytowało, spójrzcie jednak jak jest w Canonie 5D, 5Dmk2, 6D. Dopiero w 5Dmk3 jest lepiej:
źródło (http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_5D_Mark_III/images/Canon5D3_viewfinder.gif)
Nie porównuj Nikona do Canona ;-)