PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 po kalibracji....

Strony : 1 2 3 [4]

nikoniarz
18-03-2014, 22:53
No cóż. To nie jest rzecz, którą można wyprodukować w 100% nieomylną. Proponuję zabawę zapałkami a nie aparatami... Chyba nie siedzisz w fotografii od miesiąca by nie wiedzieć, że AF od zawsze potrafił pudłować.

zbyszekD7000
18-03-2014, 22:54
Ręce opadają :-(
Ci co tak piszą chyba zasługują na "nieomylne" produkty Nikona;-)

zgera
18-03-2014, 22:55
Nie trafiają do mnie takie tłumaczenia jak powyżej, "bo to jest amatorskie body i trzeba się z tym liczyć że AF nie trafia jak trzeba", ludzie ogarnijcie się, niezrozumiała jest akceptacja dla producenta bubla, ręce opadają jak ludzie dają sobie wmówić że coś źle działa i to jest normalne, porażające, brak słów :-(
Potem się dziwić że producenci mają gdzieś klienta.

Co innego wadliwy AF choćby w niektórych D7000, brudząca się matryca w D600, problemy z AF w niektórych D800, to są wpadki producenta i należy z tym walczyć.
Nie można jednak wymagać tego samego od sprzętu z niskiej półki względem tego z górnej półki.
Każdy samochód służy do przemieszczania, ale nie każdy nadaje się do rajdów itp.

nikoniarz
18-03-2014, 22:57
Sam świadomie teraz akceptujesz ową usterkę. Jeśli Cię to tak irytuje (a widać, że bardzo) to czemu nie sprzedasz? Wiem, że stracisz, ale pozbędziesz się kłopotu i powodów do narzekania.

zbyszekD7000
18-03-2014, 23:00
problem nie leży w tym żeby sprzedawać bo się jest zawiedzionym lub oszukanym przez producenta, tylko w tym żeby wypuszczany produkt działał prawidłowo, a tak nie jest. Nie sprzedaję bo nie s...m pieniędzmi żebym niewypały producenta testował za swoją kasę. A porównanie samochodu do rajdów jest nietrafione, bo samochód służy do jeżdżenia i z tego się każdy wywiązuje niezależnie czy kosztuje 10000 czy 100000, a sprawa rajdów to już ekstrema do której żaden samochód nie jest przystosowany i z taką świadomością go kupujesz. A aparat kupujesz żeby robić zdjęcia i okazuje się że robi je niostre i to jest ok ? No chyba coś jest nie tety ;-) no nie ?

zgera
18-03-2014, 23:06
problem nie leży w tym żeby sprzedawać bo się jest zawiedzionym lub oszukanym przez producenta, tylko w tym żeby wypuszczany produkt działał prawidłowo, a tak nie jest. Nie sprzedaję bo nie s...m pieniędzmi żebym niewypały producenta testował za swoją kasę.

W 100% się z Tobą zgadzam, nie wiem czy wiedziałeś o tej wadzie przed zakupem, czy po prostu liczyłeś że Ciebie to ominie.
Śledziłem wątek o D7000 który założył Fatman, też ten model mnie kusił, ale nie chciałem zostać testerem za własne pieniądze i się z niego wyleczyłem.

AndBed
18-03-2014, 23:07
No wybacz, ten aparat nie kosztuje 100 czy 200zł ale 3000-4000zł więc oczekuję poprawnego jego działanie i guzik mnie obchodzi czy producent potrafi sobie poradzić z AF czy też nie, jak nie to niech się przerzuci na produkcję zapałek a nie aparatów fotograficznych.

Zmień system i po Twoim problemie.

nikoniarz
18-03-2014, 23:09
No to ja osobiście nie jestem w stanie Cię zrozumieć- siedzisz na kłującej Cie w d..ę igle, i nie chcesz jej wyjąć. Dziwne. Wolisz narzekać niż się pozbyć? Okej, Twój wybór. Tylko nic tym nie osiągniesz. Dosłownie nic. A sprzedając osiągniesz w końcu... spokój.
Swoją drogą jestem na etapie zakupu D7000. Znam opinię o nim. Czytałem wypowiedzi innych, Twoje... I wiesz co? Raczej zaryzykuję zakup. Jestem świadomy, że ten aparat potrafi być felerny. Ale ŚWIADOMIE w to wchodzę. Uważam, że pomimo ryzyka wady AF warto zaryzykować zakup. Jak będzie lipa to postaram się ogarnąć sprawę mikroregulacją. A jak się nie da? Jak się nie da to sprzedam. Z bólem, że tracę cenną dla mnie kasę ale sprzedam. Po co się wkur... Wolę poświęcić uwagę na coś co jest w życiu ważniejsze a nie lamentować nad puszką. Zostaw sobie chłopie energię na ważniejsze problemy życiowe. Pozbądź się gó...a i tyle.

Edit.
Tak jak napisał zzgera- byłeś świadom problemu przed zakupem? Wiedziałeś, że ryzykujesz? Jeśli tak, to sorry, ale postępujesz jak dzieciak w tej chwili. Za świadome własne decyzje winisz innych...

zbyszekD7000
18-03-2014, 23:09
dzięki za rady, ale nie skorzystam
Zmiana systemu to nie to samo co zmiana z fiata na forda, to nie jest wymiana samego body i to jest właśnie porażające w podejściu producenta że tak lekceważy klienta

nikoniarz
18-03-2014, 23:16
A jaki masz plan by postawić na swoim? Tzn. w kwestii domniemanego oszukania przez producenta.

Edit:
ciągle się nie odniosłeś do tego co napisałem ja i zgera- byłeś świadom ryzyka jakie grozi zakupem D7000?

zbyszekD7000
18-03-2014, 23:23
Bacznie śledzę wszystko co wypuszcza nowego pod kątem zmiany body i trzy razy się teraz zastanowię zanim coś kupię co jest marki Nikon. Gdybym nie został tak potraktowany przez Nikona i przez jego serwis to pewnie bym dla nich wydał więcej kasy, a tak kurek jest zakręcony ;-)

Edit: tak, śledziłem wszystko o tym modelu od początku, wybrałem go świadomie bo najbardziej mi w nim wszystko odpowiadało, tyle tylko że jak ja go kupowałem to wada jego nie była wtedy jeszcze jednoznacznie sprecyzowana i nie było takiej wiedzy jaka jest dziś. Co innego jest kupić dziś ten model kiedy kosztuje grubo mniej i w dodatku prawdopodobnie dziś serwis nieco lepiej potrafi sobie radzić z usunięciem usterki niż to miało miejsce 3 lata temu. Więc kupując dziś, płacisz za niego mniej, większa pewność że serwis w razie czego poradzi sobie, masz większą wiedzę na ten temat i 2 lata gwarancji. Wtedy serwis nie robił z tym nic.

mamut54
21-03-2014, 17:40
Czytam ostatnie posty już kilka razy i oczy przecieram. Oczywiście ze zdumienia. Nie wiedziałem, że problemy z wadliwym sprzętem rozwiązuje się sprzedając go. Panowie zapraszam na forumową giełdę.

matt91
21-03-2014, 20:57
Tak to już jest że uszkodzony sprzęt się sprzedaje jako nie uszkodzony i wolny od wad tak jak typowy handlarz samochodowy...szkoda słów na każdym kroku ktoś oszukuje ręce opadają..

mamut54
21-03-2014, 21:12
No cóż, nie każdy ma kasę na nowy sprzęt i chciałby się poratować używką. Nie dość że ceny używanego sprzętu niewiele odbiegają od nowego to jeszcze człowiek nie ma pewności nawet tu na forum coś kupić nie mówiąc o innych portalach. Ale szkoda gadać na ten temat. Pozdrawiam

nyny1
21-03-2014, 22:40
No ja niestety tez mam "popsutego" co wiele razy pokazalem wklejajac tu i owdzie zdjecia.
Pomimo tej drobnej wady ma u mnie dozywocie ;)

pozdro

przemas-J
23-03-2014, 11:37
Mnie chyba też dopadł problem af
Wcześniej nie miałem czasu sprawdzić w plenerze.Wczoraj parę fot kotów na większej odległości od 1,5m duży bf.tylko czy to pucha czy s17-50.A na chwilę obecną nie mam innego szkła.Dopiero za tydzień będzie T90 .W sumie nie wiem czy jechać teraz z body serwisu czy wstrzymać i sprawdzić jak bedzie z Tamronem.

Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka

Daedric
23-03-2014, 11:58
Mnie chyba też dopadł problem af
Wcześniej nie miałem czasu sprawdzić w plenerze.Wczoraj parę fot kotów na większej odległości od 1,5m duży bf.tylko czy to pucha czy s17-50.A na chwilę obecną nie mam innego szkła.Dopiero za tydzień będzie T90 .W sumie nie wiem czy jechać teraz z body serwisu czy wstrzymać i sprawdzić jak bedzie z Tamronem.

Jako punktu odniesienia chyba najlepiej sprawdzić kilka szkieł systemowych

LG G2 + Tapatalk

przemas-J
23-03-2014, 12:12
Jest może ktoś może na forum zkolicy Grodziska Maz.Kto miałby chwilę oraz ochotę wesprzeć mniej systemowymi szkłami.Oraz pomóc rozwiązać problem.
Będę bardzo wdzieczny

mamut54
23-03-2014, 13:05
Zrób tak jak koledzy Ci radzą. Poszukaj, chyba jest ktoś w Grodzisku z Nikonem. Idz gdzieś do sklepu foto lub komisu i tam możesz nawet pod pozorem kupna sprawdzić. A podpięcie Tamrona może dać efekt jeszcze gorszy niż Sigmy.

przemas-J
23-03-2014, 19:18
Własnie wróciłem do domu zrobiłem test 3 bateryjek jest bf ale nie tylko na pełnej dziurze na f4 też jest.
Chyba ze robię coś nie tak ?
Jutro przy lepszym świetle jeszcze sprawdzę

mamut54
23-03-2014, 19:44
Przemas poczytaj - http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110

przemas-J
25-03-2014, 17:35
Po pewnej informacji od narzeczonej.( ktoś mi w grał firmware) :)
Zrobiłem od nowa test w domu przy żarowym oraz zastanym i błyskaniu wbudowana lampa.Co prawda korekta w body na aż minus 7 i wszystko pięknie działa jak wcześniej.
Sumują wina użytkowania :)

matt91
30-03-2014, 20:18
Teraz coraz więcej tematów pojawia się o problemach z D7100 :) a podobno D7000 taki bardzo awaryjny

Seś@
31-03-2014, 05:21
Teraz coraz więcej tematów pojawia się o problemach z D7100 :) a podobno D7000 taki bardzo awaryjny
D7000 to bardzo dobra pucha. Ja sprzedałem ze łzami w oczach. Po prostu, potrzebowałem na Desześćsetdziesięć. Żadnych problemów z D7000 nie miałem :-)

unaffected
04-04-2014, 11:45
yep - rowniez problem z BF. wg moich "testow" potrzebne ustawienie az -13..

takze ja rowniez wysylam na dniach do serwisu.

wystepuje u mnie jeszcze taki problem ze sa spore rozbieznosci w ostrosci pomiedzy zdjeciami na tych samych ustawieniach - ciekawe czy to rowniez naprawia..

eon
05-04-2014, 21:36
Wątek ciągnie się dość długo, zastanawiam się zatem czy aktualizacja oprogramowania aparatu, która pojawiła się w międzyczasie – typu A do wersji 1.03 i typu B do wersji 1.04 - choć trochę nie rozwiązała problemu?

Jakieś spostrzeżenia/uwagi?

Dostępna jest na stronie serwisu Nikona:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/56059/kw/d7000

zbyszekD7000
05-04-2014, 23:23
Nie łudziłbym się, pisze że dodali obsługę obiektywu 800mm

eon
06-04-2014, 22:28
Nie łudziłbym się, pisze że dodali obsługę obiektywu 800mm

Dziwnym byłoby, gdyby tylko dla jednego obiektywu zrobili 'upgrade'.
Poza tym, jak już wcześniej powiedziano, skoro Nikon nie przyznaje się do błędu, więc może opublikowali 'nieoficjalną łatkę', która, choć w części, poprawia problemy związane z AF.

zbyszekD7000
06-04-2014, 23:44
Skoro się nie przyznaje to niby co ma poprawiać ? ;-)

nikoniarz
06-04-2014, 23:48
Skoro się nie przyznaje to niby co ma poprawiać ? ;-)

Chyba wyżej napisał wyraźnie nieoficjalną łatkę więc nieoficjalnie naprawia coś czego oficjalnie nie ma. Czaisz?

zbyszekD7000
06-04-2014, 23:54
ale jak można naprawiać coś czego nie ma ;-):-):-):-)

nikoniarz
07-04-2014, 00:00
Rozróżniasz słowa oficjalnie i nieoficjalnie? To słowo klucz w powyższych postach ;)

zbyszekD7000
07-04-2014, 00:10
Gdyby tak było to "nieoficjalnie" by to zrobili już 2 lata temu, za chwilę ten model przestanie być wspierany ;-)

nikoniarz
07-04-2014, 00:13
Ja napisałem swoje zdanie, Ty swoje, i obaj jesteśmy zadowoleni :D

zbyszekD7000
07-04-2014, 00:23
aleś chłopie uparty, ;-)
Dobranoc :-)

eon
07-04-2014, 07:13
Wydanie 'nieoficjalnych łatek' ma sens, ponieważ przyznanie się ze strony producenta do błędu jest ryzykowne nie tylko ze względów marketingowo-wizerunkowych, ale przede wszystkim finansowych, gdyż wiadomo, że wymiana/naprawa wadliwego elementu (o ile o to chodzi) mogłaby narazić firmę na duże straty, które w kalkulacji kosztów (w skali globalnej) byłyby mało opłacalne. Więc lepiej i korzystniej przemilczeć temat i... 'działać nieoficjalnie' :)

zbyszekD7000
07-04-2014, 17:01
Tylko problem polega na tym że jeśli nawet są jakieś działania firmy nieoficjalne (w co powątpiewam) to jak widać przez 4 lata są one nieskuteczne i tyle ;-)
Naprawdę szczerze bym firmę dopingował żeby nawet w skrytości usterkę usunęła, niestety 4 lata minęły i nic :-(

unaffected
10-04-2014, 14:33
zgubilem karte gwarancyjna od mojego D7000 - i stad pytanie:
czy nikon nie prowadzi jakiejs ewidencji swojego sprzetu zeby po numerze seryjnym moc stwierdzic ze sprzet jest na gwarancji lub nie?

troche to dziwne ze w 21 wieku trzeba dbac o kawalek papieru bardziej niz o sprzet bo w razie czego nie ma przebacz..

zgera
10-04-2014, 14:38
zgubilem karte gwarancyjna od mojego D7000 - i stad pytanie:
czy nikon nie prowadzi jakiejs ewidencji swojego sprzetu zeby po numerze seryjnym moc stwierdzic ze sprzet jest na gwarancji lub nie?

troche to dziwne ze w 21 wieku trzeba dbac o kawalek papieru bardziej niz o sprzet bo w razie czego nie ma przebacz..

Powinieneś mieć jeszcze dowód zakupu, faktura lub paragon, na tej podstawie możesz się ubiegać o wydanie duplikatu karty gwarancyjnej.
Jeśli nie masz dowodu zakupu to raczej szanse są żadne.

mishaT
10-04-2014, 14:45
@unaffected

1. Wcale nie dziwne, bo na ogół producenci robią wszystko aby w białych rękawiczkach odmówić naprawy (bo to koszt a naprawa płatna to zarobek).
2. A paragon masz?
3. Zadzwoń najlepiej do Nikona i się dowiedz - szczerze wątpię bo decyduje data zakupu a skąd mają wiedzieć kiedy kupiłeś?

unaffected
10-04-2014, 19:08
posiadam fakturę z data zakupu.
od Nikon dostalem odpowiedz ze karta gwarancyjna jest niezbędna do realizacji gwarancji.
od sklepu zas info ze nie maja mozliwosci wystawienia duplikaty karty gwarancyjnej.
to kto ma racje?

nikoniarz
10-04-2014, 19:19
Nikon powinien podeslac Ci czysta karte ktora chyba powinien wypelnic sprzedawca.

kjeld
10-04-2014, 20:02
Nikon powinien podeslac Ci czysta karte ktora chyba powinien wypelnic sprzedawca.

Nikon nie musi niczego podesłać. Gwarancja jest sprawą dobrowolną i jej warunki zależą wyłącznie od gwaranta.
Jedyna droga: do sprzedawcy i powołać się na niezgodność towaru z umową. Wtedy sprzedawca prześle sprzęt do serwisu.

zgera
10-04-2014, 20:51
posiadam fakturę z data zakupu.
od Nikon dostalem odpowiedz ze karta gwarancyjna jest niezbędna do realizacji gwarancji.
od sklepu zas info ze nie maja mozliwosci wystawienia duplikaty karty gwarancyjnej.
to kto ma racje?
Wszystko zależy od sprzedawcy, dawniej duplikaty karty gwarancyjnej były wystawiane odpłatnie, jak jest teraz tego nie wiem.
Jaką kartę gwarancyjną miałeś, Nikon Polska czy europejską?
Jeśli tylko europejską z wpisanym modelem i numerem seryjnym to drugiej takiej karty nikt już nie wystawi.
Jeśli to była karta Nikon Polska to sprzedawca przy dobrej woli mógłby taką wystawić.
Nikon ma w tym interes że zagubiłeś kartę, tracisz prawo do naprawy gwarancyjnej, czyli musisz płacić.
Dwa miesiące temu kupiłem D3100, sprzedawca wpisał zły numer seryjny body w karcie gwarancyjnej Nikon Polska, poinformowałem go o pomyłce, wysłał mi drugą wypełnioną poprawnie.
Sprzedawca bez problemu otrzyma czystą kartę od Nikon Polska, bo jak się pomyli przy wypełnianiu to przecież nie sprzeda sprzętu bez gwarancji.

Nie ma takiego obowiązku, tylko sprzedawca jeśli wyrazi dobrą wolę to może wystawić.

bolth
10-04-2014, 21:04
to widać że w PL dalej obowiązują stare zasady,kupując w UK d3100,zapłaciłem,odebrałem pudełko i zarejestrowałem się na Nikon tam podajesz S/N body i obiektywów,mejlem dostałem potwierdzenie ze gwarancja na 2 lata i tyle
z Sigmą to samo tylko że ze sklepu online

dzisiaj dostałem mejla że Sigma odebrała moją pake z d90 do kalibracji,potrzebowałem dowód zakupu bez tego moge se papierkiem gwarancyjnym podetrzeć tyłek

z ich strony "Include a copy of your sale receipt if item is under warranty. For D5300 Firmware updates, copy of the camera proof of purchase/sales receipt must be included."

leoncjo
21-06-2014, 23:36
Chyba będę musiał wysłać mojego D7000 na kalibrację do serwisu. Ile mogę czekać na powrót aparatu?
Ci z pomocy technicznej napisali mi, żeby wysłać razem z obiektywami. Ma to sens?

Przy okazji: w 18-105 wypada mi ten plastikowy pierścień, który jest przed gumą do zoomowania. Jest szansa, że to naprawią?

zbyszekD7000
22-06-2014, 08:39
Poczytaj wątek o serwisie, http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120181
ostatnie wieści donoszą o 3 tygodniach oczekiwania na aparat, wysłanie z obiektywem ma sens bo kalibrują cały komplet a przynajmniej do tego egzemplarza obiektywu (obiektywy też mogą się między sobą różnić)

Michał44
08-07-2014, 15:59
Niestety chyba z AF w moim D7000 również jest nie tak.
Aparat wykazuje BF ze wszystkim podłączanymi obiektywami, przy czym na długich ogniskowych problem koryguje mikrokalibracja. Przy ogniskowych poniżej 20mm BF wynosi już kilkadziesiąt centymetrów.
Obiektywy:
Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G – korekta na -8
Nikkor AF-S DX 85 mm f/1.8G - korekta na -2
Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR - korekta na -6
Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM – mikrokalibracja nie rozwiązuje problemu
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC - mikrokalibracja nie rozwiązuje problemu, BF nie jest liniowy – pojawia się na szerokim końcu, na długim AF trafia w punkt

BF nie pojawia się na małych odległościach, ani w małych pomieszczeniach.
Typowa sytuacja z dużym BF to ostrzenie na ~2m od aparatu, gdy z tyłu jest otwarta przestrzeń.

Pytanie przede wszystkim do tych co kalibrację D7000 mają już za sobą - czy panowie z Łopuszańskiej rozwiązują problem, czy sobie darować (aparat już po gwarancji)? Ewentualnie dawać im komplet szkieł czy "kundelków" nie dotykają?

BSKraków
17-07-2014, 21:25
Pytanie przede wszystkim do tych co kalibrację D7000 mają już za sobą - czy panowie z Łopuszańskiej rozwiązują problem, czy sobie darować (aparat już po gwarancji)? Ewentualnie dawać im komplet szkieł czy "kundelków" nie dotykają?[/QUOTE]

Ja swojego D7k wysyłałem dwa razy ( na gwarancji ) przy drugi razie rozmawiałem z serwisem kilka razy dziennie przez telefon, aż przyznali mi osobistego pana serwisanta z imienia i nazwiska plus do tego tel kom. do owego pana. Pan ustawiał robił foto wysyłał i tak w koło Macieju aż uzyskaliśmy to o co mnie chodziło, od tamtej pory d7k jak należy ostrzy tam gdzie ja chcę a nie gdzie popadnie :)

wiec myślę , że warto słać i męczyć ich :)

2pompony
18-07-2014, 00:24
[...] aż przyznali mi osobistego pana serwisanta z imienia i nazwiska [...]

Może to dlatego, że pokazałeś im swoje zdjęcie i powiedziałeś ile masz wzrostu?

lestat
18-07-2014, 09:24
Witam!
Ja wysłałem swojego D7000 jeszcze przed końcem gwarancji. Wysłałem z 3 obiektywami 50 1.8, 35 1.8, 18-105 3.5-5.6; korekta odpowiednio dla podanych obiektywów wynosiła -2, -9, -11. Aparat przeleżał w serwisie 6 tygodni !!! Po tym czasie się zdenerwowałem i zadzwoniłem. Pan który odebrał telefon mnie przeprosił mnie i powiedział, że postara się przyspieszyć wysyłkę powrotną. Aparat wrócił ale żadnych zmian nie wprowadzili! Dalej korekta dla poszczególnych obiektywów wynosiła -2, -9, -11. Aparat po prostu przeleżał 6 tygodni!!! To są żarty! Ci ludzie mają to w D....

marcelus
19-08-2014, 20:27
Witam, ja również wysłałem przed końcem gwarancji - teraz czekam. Mam pytanie ? Co w przypadku, gdy podczas naprawy skończy się gwarancja ale otrzymany sprzęt nie będzie skalibrowany. To co wtedy ? Można nadal oczekiwać naprawy w ramach zakończonej już gwarancji czy będzie to już naprawa płatna?

EMILjo
20-08-2014, 08:32
Witam, ja również wysłałem przed końcem gwarancji - teraz czekam. Mam pytanie ? Co w przypadku, gdy podczas naprawy skończy się gwarancja ale otrzymany sprzęt nie będzie skalibrowany. To co wtedy ? Można nadal oczekiwać naprawy w ramach zakończonej już gwarancji czy będzie to już naprawa płatna?

Jak oddajesz sprzęt na naprawę gwarancyjną to gwarancja przedłuża Ci się o czas naprawy. Więc jeśli przyjęli na naprawę gwarancyjną to gwarancja nie skończy Ci się w czasie naprawy.

marcelus
20-08-2014, 19:08
Skoro jest tak jak piszesz to sie już nie martwię :) Dzisiaj podłączyłem swój szpej pod D90 i powiem tylko tyle, że w moim d7000 to mogę pomarzyć o takiej ostrości. Zobaczymy co serwis z tym zrobi.

puciek
20-08-2014, 19:16
A ja mam styczność i z D90 i z D7k i powiem szerze: przy dobrze skalibrowanym D7k to D90 może pomarzyć o takiej ostrości.

Michał44
20-08-2014, 20:48
Moja kalibracja trwała tydzień i jestem bardzo zadowolony z efektu - wszystkie nikkory trafiają bez korekcji, BF na szerokim na kundelkach zdarza się, ale jest wyraźnie mniejszy. Mam wrażenie tez że celność się poprawiła, ale to może tylko autosugestia. :)

marcelus
21-08-2014, 08:07
Czekam w takim razie z niecierpliwością. Poinformuję o efektach :)

radius_bo
26-08-2014, 13:14
A mój był dwa razy na kalibracji. W świetle żarowym jak dawał d... tak daje dalej, bo to już nie jest kwestia kalibracji +/-. W świetle dziennym oraz jarzeniowym jest w porządku.

Nie rozumiem. Jak można tego nie naprawić. Nie jestem specem, ale sądzę, że różne działania AF w zależności od barwy światła to chyba kwestia błędów w sofcie.

puciek
26-08-2014, 18:49
A ja sądzę, że to niestety gęstość upakowania matrycy i różnica w długości fali świetlnej w zależności od środowiska. Inne puszki także mają z tym problem, a stare nie.

ps. Może to być także kwestia zainstalowanego czujnika AF.

radius_bo
26-08-2014, 20:42
O ile się nie mylę to chyba D7100 nie ma z tym problemu, a matrycę ma bardziej upakowaną... Chyba, że o czymś nie wiem...

Z ciekawości strzeliłem dzisiaj trzy fotki w świetle żarowym (żeby było łatwiej dla AF ustawiłem kartkę z wydrukiem krzyżujących się czarnych linii poziomych i pionowych; centralny punkt AF).

Wyniki:

1. zdjęcie: 18 mm; odległości od obiektu ok. 200 cm --> nietrafione: BF na ponad 100 cm.
2. zdjęcie: 35 mm; odległość: ok. 200 cm --> trafione
3. zdjęcie: 18 mm; odległość: ok. 100 cm lub mniej --> trafione

Jaki wniosek? Problem z ostrzeniem na dalsze obiekty. To chyba nie może być wina obiektywu?

merkator
26-08-2014, 21:19
Moja puszka wróciła z naprawy i kalibracji bez zmian, dalej znaczny BF. Muszę się na tą chwilę posiłkować mikrokorektą AF zanim ponownie wyślę do serwisu.
Na stronie 246 instrukcji do D7000 opisano znaczenie pozycji "zapisana wartość" i "domyślna" - pozornie wszytko OK, ale jakie są ich wzajemne relacje dla pracy AF. Jak je wykorzystujecie przy ustawianiu korekt dla np. 2 szkieł. Czy wartości się sumują.

zbyszekD7000
26-08-2014, 21:26
kalibracje ustawiasz dla każdego szkła oddzielnie, aparat rozpoznaje i rozróżnia obiektywy, no chyba że nasz dwa identyczne to sobie trzeba nazwą poradzić.

nikoniarz
26-08-2014, 21:49
Tak jak napisał zbyszek- body zapamiętuje kilka obiektywów. Ponoć problemy bywają z niektórymi Tamronami- pomimo dwóch różnych modeli body potrafi rozpoznać je jako jeden (ponoć wina chipów montowanych w obiektywy więc zmiana nazwy nic nie da raczej).
Co do pojęć "zapisana wartość" i "domyślna wartość".
Pierwszy przypadek dotyczy korekty danego szkła, drugi przypadek stosuje zadaną wartość do każdego szkła.

marcelus
28-08-2014, 15:13
Dzisiaj odebrałem aparat i na pierwszy rzut oka jest lepiej. Coś więcej będę mógł powiedzieć jak wyjdę w teren. Jedyny minus tej naprawy to aberracja na n50 1.8 Przy ustawionwj mikroregulacji na -18/-20 znikała praktycznie w całości. Ale wolę ostre zdjęcia z aberracją niż mydło bez :)

radius_bo
28-08-2014, 22:57
Ja tam nie mam nic do mikroregulacji jeśli jej ustawienie jest konieczne. Jednak co mi po niej jeśli jej wartość musi być różna w zależności o temperatury barwowej. Do d...py z takim aparatem.

Jak będę miał kasę chyba zapoluję na D700. Będzie ciężko, ale może uda się coś wyrwać poniżej 50 tys. klatek...

agasz74
03-09-2014, 11:44
Witam :)
W poniedziałek wysłałam mojego Nikusia (;)) D7000 do serwisu. Przyczyna choroby- BF na wszystkich obiektywach. Jest drugi dzień po dostarczeniu przesyłki i żadnej informacji ze strony serwisu. Gdyby nie możliwość śledzenia przesyłki nie wiedziałabym czy dotarła do odbiorcy. Dzwonię... Uprzejmy pan poinformował mnie że czas oczekiwania na informacje z ich strony to jest 2-3 dni, czas wykonania usługi 2-3 tyg. :(. Sony w tym temacie przebija ich o głowę, kalibracja AF to 3 dni łącznie z wysyłką.

CzarekN
03-09-2014, 16:18
Oddalem D7000+85/1,8g w zeszlym tygodniu (wtorek) na kalibracje i dzisiaj jeszcze .... leży i czeka na kosztorys.
Dzwonilem i serwis powiedzial, ze 3 tygodnie :-(

Troche slaby ten serwis

Czarek

radius_bo
03-09-2014, 17:49
Pewnie do najlepszych nie należy, ale pewnie też mają pełne ręce roboty. Nowe puszki Nikona bardzo często mają problemy techniczne (z AF włącznie: wrażliwość na barwę światła, niedbała kalibracja w fabryce i inne).

Niestety, co najgorsze, często nie potrafią naprawić usterek.

marcelus
06-09-2014, 11:02
Ja wysyłałem swoją puszkę w połowie sierpnia dokładnie we wtorek a w czwartek następnego tygodnia puszka już była u mnie. Oczywiście AF skalibrowany. Serwis pyknął 99 fotek.
Dodam, że nie dostałem żadnej informacji o przyjęciu na serwis.

Archibald6803
06-09-2014, 14:59
..................Jak będę miał kasę chyba zapoluję na D700..........

Nieprzechodzone D700 , D300 , D3 - to MZ najlepszy ruch zakupowy jaki obecnie ( w dobie wszechogarniającej tandety jakościowej , u Nikona też ) można wykonać chcąc mieć "święty spokój" z serwisem i bezproblemową , pewną ( w każdym aspekcie ) puchę.
Niby matryce "stare" ale w 99% przypadków wystarczające. No i zapomina się co to problemy z AF i oleiste syfy na matrycy ===> a to jest ........ BEZCENNE.

Stolarski
07-09-2014, 20:37
Witam serdecznie, również mam problem z BF w swoim body. Najbardziej jest on zauważalny na szkle 35 mm 1.8. Aparat mam jeszcze pół roku na gwarancji. Czy muszę zgłaszać się do sklepu w którym zakupiono ten aparat (kupiłem używany). Czy mam go wysłac do serwisu a adnotacją o kalibracji?
Dziękuje za podpowiedź?

Jesli aparat byłby po gwarancji to ile kosztuje skalibrowanie D7000?

Zbyszek_Dęblin
07-09-2014, 20:41
Wyślij bezpośrednio do serwisu, najlepiej z obiektywem ;) no i oczywiście z dokumentacją.

Pozdrawiam.

zbyszekD7000
07-09-2014, 20:45
ja bym proponował napisać o problemie poprzez formularz zgłoszenia usterki ze strony Nikona, zakładka serwis, pewnie trzeba będzie im posłać (dołączyć) przykładowe fotki z problemem, wtedy ci napiszą co masz robić dalej, jak sprawdzić zgodnie z ich procedurą i napiszą czy przysłać do serwisu i podadzą jak. Szkoda by tego było nie zrobić na gwarancji, bo potem będziesz płacić.

Stolarski
09-09-2014, 00:10
Pozwoliłem sobie wrzucić tu zdjęcia robione przy przesłonie 1,8 dla obiektywu N 35 1.8 DX, Nikon D7000

Mikrokalibracja "0"

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/DSC5275JP_easexnnJPG-2.jpg
źródło (http://ifotos.pl/zobacz/DSC5275JP_easexnn.JPG/)
-2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/DSC5276JP_easexneJPG-2.jpg
źródło (http://ifotos.pl/zobacz/DSC5276JP_easexne.JPG/)
-6
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/DSC5278JP_easexnwJPG-2.jpg
źródło (http://ifotos.pl/zobacz/DSC5278JP_easexnw.JPG/)
+5
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/DSC5283JP_easexehJPG-2.jpg
źródło (http://ifotos.pl/zobacz/DSC5283JP_easexeh.JPG/)
+10
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/DSC5284JP_easexerJPG-2.jpg
źródło (http://ifotos.pl/zobacz/DSC5284JP_easexer.JPG/)

co o tym myślicie?

Mam problem na tym obiektywie.

radius_bo
09-09-2014, 08:57
Włączyłeś mikrokalibrację? Uważam, że na "0" jest dobrze, ale na "+10" nie widzę zmiany. Jest też dobrze.

member18
12-09-2014, 00:41
jak mój aparat gubi ostrość z obiektywem 50 mm 1.4 właśnie na tej przesłonie do 1,8 to do kalibracji pucha ?

gebels
12-09-2014, 16:36
Pozwoliłem sobie wrzucić tu zdjęcia robione przy przesłonie 1,8 dla obiektywu N 35 1.8 DX, Nikon D7000...

co o tym myślicie?

Mam problem na tym obiektywie.

Ale jaki problem? Na moje oko jest git!

puciek
12-09-2014, 16:40
Puchę kalibrują na f2.8 więc po kalibracji możesz dalej nie uzyskać idealnej ostrości w punkt na F1.z do 2.8