Zobacz pełną wersję : D7000 po kalibracji....
pepe2k: Tak wiem pokrzyczysz troszkę i będziesz miał rację...
Tak wiem pokrzyczysz troszkę i będziesz miał rację...
Ja nie krzyczę. Za to Ty siejesz zamęt i ploty, jak jakaś baba spod sklepu... "ple ple ple, a ja wiem, że to wina kontroli jakości!", "a skąd?", "bo TAK".
Brawo za wnikliwą analizę problemu i przedstawienie raportu z poczynionych badań dowodzących prawdziwość swojej tezy. Gratuluję szczególnie wywiadów z pracownikami wszystkich fabryk Nikona, którzy jednoznacznie potwierdzili, że Nikon nie kontrolował prawidłowo produkcji modelu D7000. Świetna robota, Sherlocku! Kłaniam się do samych stóp, blask Twoich argumentów przyćmił wszystkie kontrargumenty!
...
Wydaje mi się, że D7000 wchodzi właśnie w fazę wyprzedaży egzemplarzy używanych, spowodowanej m.in. pojawieniem się nowego modelu i faktem, że D7000 jest już trochę na rynku. A wraz z tym możemy spodziewać się nowej fali postów dotyczących problemów z AF. Informację, którą zamieściłeś znam... ale prawdę mówiąc, nie do końca zgadzam się z tym, co zostało tam podane jako prawdopodobne przyczyny problemu. Powód? Widziałem puszkę z bardzo później produkcji z tym samym problemem.
problemem D7000 nie są malkontenci co o nim piszą tylko fakt że serwis nie potrafi usunąć usterki, a skoro nie potrafi to wskazuje na wadę fabryczną, a producent do wady się nie chce przyznać, udając że nie ma problemu, bo nie ma na niego wystarczającego nacisku aby się do tego przyznał
Kolejna teoria spiskowa rodem z pewnej patii politycznej. Pan Antoni M. był by z Was dumny. Może założycie coś w rodzaju partii lub stowarzyszenia i będziecie namiętnie biadolić jakie to te D7000 jest be....A może pozew zbiorowy do sadu? i odszkodowanie ,niech firma Nikon płaci a co! Do trafiania w punkt proponuję zakupić wiatrówkę lub inny sprzęt sportowy. Aparat jest do robienia zdjęć a nie testów. Testerzy się znaleźli. I niech mnie tu żaden nie cytuje bo polecę takimi wulgaryzmami ,że mnie niejaki "świder" znowu będzie ostrzeżeniami hamował..
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)
I niech mnie tu żaden nie cytuje bo polecę takimi wulgaryzmami ,że mnie niejaki "świder" znowu będzie ostrzeżeniami hamował..
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)
Jedziesz!
Ja nie krzyczę. Za to Ty siejesz zamęt i ploty, jak jakaś baba spod sklepu... "ple ple ple, a ja wiem, że to wina kontroli jakości!", "a skąd?", "bo TAK".
Brawo za wnikliwą analizę problemu i przedstawienie raportu z poczynionych badań dowodzących prawdziwość swojej tezy. Gratuluję szczególnie wywiadów z pracownikami wszystkich fabryk Nikona, którzy jednoznacznie potwierdzili, że Nikon nie kontrolował prawidłowo produkcji modelu D7000. Świetna robota, Sherlocku! Kłaniam się do samych stóp, blask Twoich argumentów przyćmił wszystkie kontrargumenty!
Wydaje mi się, że D7000 wchodzi właśnie w fazę wyprzedaży egzemplarzy używanych, spowodowanej m.in. pojawieniem się nowego modelu i faktem, że D7000 jest już trochę na rynku. A wraz z tym możemy spodziewać się nowej fali postów dotyczących problemów z AF. Informację, którą zamieściłeś znam... ale prawdę mówiąc, nie do końca zgadzam się z tym, co zostało tam podane jako prawdopodobne przyczyny problemu. Powód? Widziałem puszkę z bardzo później produkcji z tym samym problemem.
Nie muszę zwoływać komisji śledczej, prowadzić dochodzenie aby wyciągnąć pewne wnioski. Tak żebyś zrozumiał: pali się ognisko, podchodzę jest ciepło, podchodzę bliżej jest gorąco i teraz następuję bardzo ważny proces zwany "myśleniem". Dzięki niemu nie pcham się dalej. Nie ma komisji śledczej, przesłuchań, analiz a ja wiem że jak podejdę bliże to się to źle skończy. Rozumiesz ?
Nie muszę zwoływać komisji śledczej, prowadzić dochodzenie aby wyciągnąć pewne wnioski. Tak żebyś zrozumiał: pali się ognisko, podchodzę jest ciepło, podchodzę bliżej jest gorąco i teraz następuję bardzo ważny proces zwany "myśleniem". Dzięki niemu nie pcham się dalej. Nie ma komisji śledczej, przesłuchań, analiz a ja wiem że jak podejdę bliże to się to źle skończy. Rozumiesz ?
OK, to napisz, że to są jedynie Twoje "pewnie wnioski", tak żeby każdy wiedział, że tylko to sobie wymyśliłeś w głowie, a nie że jest to pewna informacja, potwierdzona czymś więcej niż Twoim wnioskowaniem podobnym do tego, które opisałeś powyżej na podstawie "ciepło/zimno".
Jeżeli wszelkie skomplikowane tematy sprowadzasz to takiego poziomu jak sprawdzenie czy jest już gorąco, czy jeszcze możesz podejść bliżej, no to gratuluję - niezły masz ten proces myślowy, reagujący na dwa bodźce! Możesz zgłosić się do pracy w wywiadzie służb specjalnych, zostaniesz specjalistą od oceniania odległości, na którą można się bezpiecznie zbliżyć do ogniska podczas pieczenia kiełbasek i ziemniaczków! :)
radius_bo
08-05-2013, 21:48
Pociągnęliście trochę wątek. Przeczytałem te kilka stron i zauważyłem, że znowu najbardziej mądrzą się ludzie, którzy mają sprawne D7000.
Tytuł wątku brzmi" D7000 po kalibracji...". Jeśli ktoś ma sprawne body i jest z niego zadowolony to przypuszczam, że jego aparat nie był w serwisie z powodu AF. Mam pytanie do tych osób: po co zabieracie głos w wątku, który Was nie dotyczy?
Mam pytanie do tych osób: po co zabieracie głos w wątku, który Was nie dotyczy?
Pozwolę sobie odpowiedzieć za nich: bo ich ściska w dołku na samą myśl, że ktoś może źle pisać o ich ukochanym Nikoniku ;)
OK, to napisz, że to są jedynie Twoje "pewnie wnioski", tak żeby każdy wiedział, że tylko to sobie wymyśliłeś w głowie, a nie że jest to pewna informacja, potwierdzona czymś więcej niż Twoim wnioskowaniem podobnym do tego, które opisałeś powyżej na podstawie "ciepło/zimno".
Jeżeli wszelkie skomplikowane tematy sprowadzasz to takiego poziomu jak sprawdzenie czy jest już gorąco, czy jeszcze możesz podejść bliżej, no to gratuluję - niezły masz ten proces myślowy, reagujący na dwa bodźce! Możesz zgłosić się do pracy w wywiadzie służb specjalnych, zostaniesz specjalistą od oceniania odległości, na którą można się bezpiecznie zbliżyć do ogniska podczas pieczenia kiełbasek i ziemniaczków! :)
Widzisz nie zrozumiałeś a tak się starałem.
Do twojej wiadomości, jeżeli ktoś nie cytuje kogoś w swojej wypowiedzi to świadczy o tym że wyraża swoją opinie. I nie ma obowiązku pisania że to są tylko moje przemyślenia bo to jest oczywiste.
Widzisz nie zrozumiałeś a tak się starałem.
Do twojej wiadomości, jeżeli ktoś nie cytuje kogoś w swojej wypowiedzi to świadczy o tym że wyraża swoją opinie. I nie ma obowiązku pisania że to są tylko moje przemyślenia bo to jest oczywiste.
OK, rozumiem, że się zupełnie wycofujesz z poniżej wytłuszczonej wypowiedzi. Cieszę się, że w końcu udało nam się dojść do konsensusu.
Bingo ;). Skoro obiektywy nie są idealne to czemu wszyscy narzekają tylko na d7000? Może trzeba dobrać jedno do drugiego ? Oczywiście po przesłaniu problematycznych d7000 do kalibracji bo w tej kwestii kontrola jakości w fabryce się nie popisała.
Sugeruję jednak na przyszłość dodawania do swoich wypowiedzi takich zwrotów jak:
- moim zdaniem
- według mnie
- wydaje mi się
- nie jestem pewien, ale
- możliwe, że
- nie miałem styczności, ale
- nie wiem, ale na chłopski rozum
- itd.
Wtedy łatwiej to zrozumiesz, postaram się.
Wtedy łatwiej to zrozumiesz, postaram się.
Nie o mnie się rozchodzi, bo aż taki głupi nie jestem żeby mieć pewność, że bredzisz jak potłuczony i wnioskujesz na podstawie jakichś pierdół/dupowatych argumentów.
Po prostu nie warto rozsiewać plotek, które potem inni ludzie roznoszą po całej sieci i pojawiają się w różnych innych miejscach. Jak czegoś nie wiesz, a tego na pewno nie wiesz i żadne wnioskowanie Ci tutaj nie pomoże, to po prostu nie publikuj takich stwierdzeń, bo wprowadzają potem tylko i wyłącznie zamieszanie. Po prostu, bądź odpowiedzialny za to co piszesz/wygłaszasz/publikujesz publicznie. Cieszę się, że w końcu to zrozumiałeś :)
Widzę że nerwy Ci już puszczają. Z tym głupi to bym taki pewny nie był skoro prostych argumentów nie potrafisz obalić w innym stylu niż: u mnie jest inaczej więc na pewno się mylisz.
ps. Gratuluje samo oceny, na pewno jest wysoka, haha.
lothar345
08-05-2013, 22:13
Przeczytajcie sobie poniższy test:
http://translate.google.pl/translate?sl=de&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&eotf=1&u=http%3A%2F%2Faf-test.splunge.de%2F&act=url
Pokazuje ze światło żarowe jest wyzwaniem również dla af u innych aparatów niż d7k.
W google można sobie poszukać że problemy z af w świetle żarowym występują w bardzo wielu aparatch nie tylko nikona.
Chciałbym przypomnieć też, że Syndrom Fatmana to nie problem ze sztucznym światłem a BF pojawiający się okresowo w każdych warunkach.
Widzę że nerwy Ci już puszczają. Z tym głupi to bym taki pewny nie był skoro prostych argumentów nie potrafisz obalić w innym stylu niż: u mnie jest inaczej więc na pewno bredzisz.
ps. Gratuluje samo oceny, na pewno jest wysoka, haha.
Nerwy? A gdzie tam... po prostu aż w oczy kole, to co tutaj wypisujesz. Wystarczy jeden potwierdzony (nie wierzysz - zapraszam, udostępnię do wglądu) wyjątek żeby obalić Twoje dupowate argumenty, "haha" :)
Nerwy? A gdzie tam... po prostu aż w oczy kole, to co tutaj wypisujesz. Wystarczy jeden potwierdzony (nie wierzysz - zapraszam, udostępnię do wglądu) wyjątek żeby obalić Twoje dupowate argumenty, "haha" :)
Zapomniałeś dodać do wypowiedzi:
...
Sugeruję jednak na przyszłość dodawania do swoich wypowiedzi takich zwrotów jak:
- moim zdaniem
- według mnie
- wydaje mi się
- nie jestem pewien, ale
- możliwe, że
- nie miałem styczności, ale
- nie wiem, ale na chłopski rozum
- itd.
Ale nie przejmuj się, jak piszesz do mnie to rozumiem że to jest tylko twój punkt widzenia.
Zapomniałeś dodać do wypowiedzi:
[...]
Ale nie przejmuj się, jak piszesz do mnie to rozumiem że to jest tylko twój punkt widzenia.
No raczej jak cytuję Twoją wypowiedź to nie prezentuję punku widzenia swojego sąsiada... nie zbaczaj z tematu, proszę ja Ciebie grzecznie. Nadal zamierzasz wypisywać tutaj jakieś bezedury wyssane z palucha czy już możemy ten wątek zamknąć?
No raczej jak cytuję Twoją wypowiedź to nie prezentuję punku widzenia swojego sąsiada... nie zbaczaj z tematu, proszę ja Ciebie grzecznie. Nadal zamierzasz wypisywać tutaj jakieś bezedury wyssane z palucha czy już możemy ten wątek zamknąć?
Zamykamy.
Zamykamy.
Super. To już tylko dla formalności:
Kolega kolas nie ma żadnych potwierdzonych informacji o tym, że problemy AF w D7000 są w jakikolwiek sposób związane z nieprawidłową lub całkowitym brakiem kontroli jakości w fabrykach Nikona. Nikt nie ma na to dowodów i dotychczasowe takie stwierdzenia były zdecydowanym nadużyciem, a przynajmniej, subiektywnym zdaniem autora takich wypowiedzi i nie należy ich brać za informacje pewne, a jedynie za domysły nie poparte żadnymi dowodami.
małżonki: "to go sprzedaj..."
Nie stać mnie na zmianę systemu ale zastanawiam się czy nie skrócić wakacji kosztem zmiany z D7000 na D7100...
Stac na puche za ~3kpln i nie stac na szklo za tyle samo?
ano nie stać. I co w tym złego?
To że kogoś stać na nowy samochód nie znaczy że kupi sobie do niego felgi aluminiowe i system audio podwajający wartość całego samochodu.
Tańsze aparaty nie maja pewnych możliwości na których mi zależało dlatego wybrałem D7K. Był to aparat który kupiłem z nadzieję, że posłuży wieeeele lat i zrobię nim wiele fot.
Nie użalam się nad sobą ani nad aparatem. Pożyczyłem od znajomych szkła (nie kitowe, tylko jakieś do makra, zoom 2.8 etc.) a efekt był ten sam. Skoro z różnymi bodziakami te szkła działają a z tym akurat nie... to naturalnym jest podejrzenie, że coś z bodziakiem jest nie tak. I wiem, że każdy kto ma droższy sprzęt o tym tańszym powie, ze to badziewie... ale czy to znaczy, że ma nie ostrzyć? Że ma działać z wybranymi szkłami? Nie rozumiem...
Moja propozycja - niech wszyscy spasują. Nie ma co się przepychać.
Zacytowałem sam siebie, bo widzę, że to co napisałem kilkadziesiąt postów wstecz zupełnie sobie olaliście.
Ja podałem konkretne argumenty. Jak chcesz dalej polemizować ..
Hue hue hue... świetne argumenty! ..
Masz, obalaj moje argumenty.
pepe2k: Tak wiem pokrzyczysz troszkę i będziesz miał rację...
Ja nie krzyczę. Za to Ty siejesz zamęt i ploty,
Długo tak możecie? No to drugie ostrzeżenie. Trzecim będzie kartka, solidarnie dla obu, nie będe rozwiązywał węzła gordyjskiego czyje bardziej na wierzchu. To tak uprzedzam, by nie było potem polemiki.
Nie lubie być złym policjantem (ani cenzorem).
Miłej nocy i pobudki w lepszych humorach życzę.
radius_bo
13-05-2013, 16:21
Jutro bądź pojutrze puszka wraca z serwisu. Ekspertyza następująca:
1) D7000 - odchylenia od normy --> kalibracja AF w body (mam nadzieję, że w końcu staranna)
2) obiektywy - sprawdzone --> nie ma konieczności regulacji.
Ad. 2) Jak to możliwe? Czy to oznacza, że i tak dla jednego z obiektywów będę musiał ustawiać korektę skoro przed wysłaniem do serwisu wynosiła ona dla N35 i 18-105 odpowiednio -16 i -6? Na moje rozumowanie: tak.
Jutro bądź pojutrze puszka wraca z serwisu. Ekspertyza następująca:
1) D7000 - odchylenia od normy --> kalibracja AF w body (mam nadzieję, że w końcu staranna)
2) obiektywy - sprawdzone --> nie ma konieczności regulacji.
Ad. 2) Jak to możliwe? Czy to oznacza, że i tak dla jednego z obiektywów będę musiał ustawiać korektę skoro przed wysłaniem do serwisu wynosiła ona dla N35 i 18-105 odpowiednio -16 i -6? Na moje rozumowanie: tak.
Serwis napisał że tylko body wymagało skalibrowania i to zrobili.
Obiektywy masz sprawne i powinny działać bez korekty.
Dasz radę wstawić kilka zdjęć wraz z exifem?
przez ostatnie 2 weekendy było u mnie na tyle mało światła słonecznego (no dobra światło było ale nie wyrobiłem się ze wszystkimi testami - ale o tym niżej), że test udało zrobić (miarodajne) mi się jedynie 35. Robiłem przy użyciu testów Skibka (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191673) w wersji FocCal22XL.
A co do zoomów, to zaobserwowałem dziwną przypadłość. Zapinam 55-200, test ustawiam w minimalnej odległości ostrzenia przy zoomie ustawionym na 200 i na najmniejszej przysłonie. Robię kolejno fotki: precyzyjna korekta OFF, 20, 15, 10, 5, 0, -5, -10, -15, -20. Wrzucam zdjęcia na kompa i... wszystkie są takie same nie widać przesunięcia punktu ostrości. Tak samo było z 18-55. Na pożyczonym 18-105 identycznie. No dobra może robię coś źle... podpinam 35, robię to samo i... widać efekty przesunięcia.
Aparat i test były poziomowane w 2 płaszczyznach. Body było w serwisie na kalibracji. Softu mam bez tej ostatniej aktualizacji. Moje pytanie brzmi: czy serwis coś namotał? Czy ja coś robię źle?
Moja druga obserwacja jest taka, że dla tryby AF-S mam ustawiony priorytet ostrości, jednak przy wyzwalaniu zdalnym (pilot IR) aparat po prostu robi zdjęcie bez ustawiania ostrości. Przeleciałem po menu - nie widzę takiej opcji. Czy o czymś nie wiem? Czy coś robię źle?
A co do marnych obiektów, o których pisał jeden z forumowiczów: podpinałem N24-70 2.8 FX i też daleko było mu do ideału z moim bodziakiem. Z D700 wypadał o niebo lepiej. Moja 35 na D700 wymagała minimalnej korekty.
Tyle złego - teraz nieco pozytywów.
Udało mi się 35 wyregulować by AF był taki jaki powinien być - czy komuś coś mówi wartość -6? ;) Tyle wyszło z testów.
Dziś sprzedawca podbił mi polska gwarancję, bo moja EU skończyła się tydzień temu :)
Miły Pan z serwisu Nikona, powiedział, że dział wsparcia może mi wysłać darmowa tablice testową. Jutro się dowiem o szczegóły tej przesyłki, koszt, zasady etc.
radius_bo
20-05-2013, 21:45
U mnie na 18-105 widać efekty przesunięcia. Może zmieniasza wartość korekty, ale masz cały czas na OFF?
U mnie na 18-105 widać efekty przesunięcia. Może zmieniasza wartość korekty, ale masz cały czas na OFF?
ale co na OFF? :) Bo się zgubiłem...
AF: on
precyzyjna korekta: on
radius_bo
21-05-2013, 13:40
Myślałem o precyzyjnej korekcie. Nawet jeśli jest na OFF to można zmieniać wartości, ale nie będzie to widoczne. Skoro masz na ON to nie wiem dlaczego nie widać efektu zmiany wartości korekty.
radius_bo
22-05-2013, 12:33
Powiedzcie mi czy ta sytuacja zdjęciowa jest trudna dla AF? Według mnie jedna z łatwiejszych. Ja mam dość... Nie wiem czy moja sztuka 35 1.8 tak wariuje z tym body czy zbierać na D7100.
Na zdjęciu 7321 narysowałem ramkę pokazującą na co było ostrzone (to samo miejsce na trzech zdjęciach). Dodam, że body i obiektywy niedawno wróciły z serwisu. Zostały skalibrowane. Przy robieniu tych fotek korekta dla 35-ki na +12. Przed serwisem ustawiałem -16. Precyzja kalibracji godna pochwały.
Linki:
http://imageshack.us/a/img826/3182/dsc7321f.jpg
http://imageshack.us/a/img62/2244/dsc7320.jpg
http://imageshack.us/a/img16/7377/dsc7318g.jpg
Powiedzcie mi czy ta sytuacja zdjęciowa jest trudna dla AF? Według mnie jedna z łatwiejszych. Ja mam dość... Nie wiem czy moja sztuka 35 1.8 tak wariuje z tym body czy zbierać na D7100.
Na zdjęciu 7321 narysowałem ramkę pokazującą na co było ostrzone (to samo miejsce na trzech zdjęciach). Dodam, że body i obiektywy niedawno wróciły z serwisu. Zostały skalibrowane. Przy robieniu tych fotek korekta dla 35-ki na +12. Przed serwisem ustawiałem -16. Precyzja kalibracji godna pochwały.
Linki:
No ale co masz do tych zdjęć? Ostrzyłeś na niebieski samochodzik i samochodzik wyszedł ostro.Czego się spodziewasz na przysłonie 1.8?
bartiboro
22-05-2013, 13:39
No ale co masz do tych zdjęć? Ostrzyłeś na niebieski samochodzik i samochodzik wyszedł ostro.Czego się spodziewasz na przysłonie 1.8?
Oj, chyba korekcja na oczy by się przydały :)
Ostro to jest ~1m przed samochodem - niestety.
radius_bo: Wiem przez co przechodzisz... ja na ta chwile opanowalem frustracje i robie zdjecia - z tym ze 1 dzien np. na -3 drugi dzień na -4 i tak probuje :)
35 1.8 na razie na -15
mamil_km
22-05-2013, 13:40
Jak dla mnie jest wyraźny FF
Hue hue hue, się uśmiałem...
Linki:
Jak dla mnie ostrość jest złapana przed samochodzikiem. Dlatego też proponuję zmniejszyć korektę o 12.
Bo bardzo możliwe, chodź pewnie trudno w to uwierzyć że serwis wykonał poprawnie kalibracje i nie musisz ustawiać AF +12.
ps. Czy tylko ja zauważyłem że tym razem prawdopodobnie zawinił użytkownik ?
Jak dla mnie ostrość jest złapana przed samochodzikiem. Dlatego też proponuję zmniejszyć korektę o 12.
Bo bardzo możliwe, chodź pewnie trudno w to uwierzyć że serwis wykonał poprawnie kalibracje i nie musisz ustawiać AF +12.
Masz, najpierw poczytaj: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52158/~/spos%E3%B3b-u%E5%BCywania-funkcji-precyzyjna-korekta-af, zrozum, a potem się wypowiadaj.
Korekta na "+" -> płaszczyzna ostrości jest oddalana od body (korekta błędu FF)
Korekta na "-" -> płaszczyzna ostrości jest przybliżana do body (korekta błędu BF)
No tak mój błąd. W takim bądź razie zamienili ci -16 na +16 lub więcej. Radius_bo wyślij z powrotem do serwisu.
Radius_bo wyślij z powrotem do serwisu.
Ja bym się tam wybrał osobiście i trochę pokrzyczał, był opryskliwy, niegrzeczny i prezentował postawę roszczeniową. Żeby nie powiedzieć brzydko, [...] bym się jak cholera.
Pokrzyczeć trzeba, jak nie osobiście to chociaż telefonicznie. I tak codziennie dopóki nie odeślą aparatu.
Nawet jeśli ustawi korektę na na +20 może okazać się za mało, na wszystkich zdjęciach jest FF.
radius_bo
22-05-2013, 16:55
Nawet jeśli ustawi korektę na na +20 może okazać się za mało, na wszystkich zdjęciach jest FF.
Zdarzyły się ze dwie fotki trafione, ale to po przeostrzeniu. Nie wiem czy Wy też tak macie w D7000, ale u mnie bez przeostrzenia to AF czasami nie reaguje w ogóle na zmianę fotografowanego obiektu jeśli jest między nimi mała odległość.
Druga sprawa, na bliskie odległości problem z AF praktycznie nie występuje. Mam tu na myśli odległość mniejszą niż 2-3 m. Jakby aparat/obiektyw (sam nie wiem co szwankuje) miał problemy z ustawianiem ostrości na obiekty bardziej oddalone.
Problem AF jest złożony. Jak ostrzę na ziemię obok obiektu, który ma się zmieścić polu ostrości to z reguły zdjęcia wychodzą w porządku. Jak dla mnie to ziemia jest trudniejsza do rozpoznania dla AF niż połączenie czarnego z niebieskim (koło samochodzika i nadkole).
Jestem jak najbardziej za reklamacją usługi serwisowej, ale mdli mnie jak mam znowu czekać 3-4 tygodnie na sprzęt... Masakra... Spróbuje ostrzej z nimi i może uda się szybszą usługę załatwić. Z drugiej strony nie wiem czy się nie przemęczyć i nie odkładać na D7100/D300s. Powiem Wam, że D90 + 35 1.8 to był mistrz ustawiania ostrości w porównaniu z moim D7k + to samo szkło.
Występuje, tylko znacznie trudniej zauważyć. Zwróć uwagę na skalę odległości na jakimś obiektywie, im dalej do punktu ostrości, tym bardziej skompresowana. Czyli dla takiego samego przesunięcia obiektywu (załóżmy 1/10 obrotu pierścienia), ostrość celu zmienia się tam znacznie bardziej.
Dlatego lepiej kalibrować nie z dystansu pół metra, gdzie przesunięcia płaszczyzny ostrości są w jakichś mikronach, tylko z większej odległości.
Jestem jak najbardziej za reklamacją usługi serwisowej, ale mdli mnie jak mam znowu czekać 3-4 tygodnie na sprzęt... Masakra... Spróbuje ostrzej z nimi i może uda się szybszą usługę załatwić. Z drugiej strony nie wiem czy się nie przemęczyć i nie odkładać na D7100/D300s. Powiem Wam, że D90 + 35 1.8 to był mistrz ustawiania ostrości w porównaniu z moim D7k + to samo szkło.
Jako konsument masz pewne prawa i możliwość kontaktu z instytucjami, które pomogą Ci/wskażą jak ich dochodzić. Może czas najwyższy się do nich uśmiechnąć, a nie bujać się 7-10 razy z wysyłką Ty-serwis-Ty? Ja bym tym razem uderzył do sprzedawcy, niech on się buja i dogaduje z zżółkniętym serwisem.
Ewentualnie puść kilka miłych słówek na tablicy FB NP, załączając najlepiej jakieś zdjęcie z tablicy testowej z podpisem w stylu "Tak ostre zdjęcia, po kalibracji w serwisie, robią aparaty i obiektywy Nikon!", to zaraz dział marketingu/social-bredni pogoni dział serwisu i zrobią to porządnie, w kilka dni.
Napisałbym coś więcej, ale już dzisiaj dostałem jedną kartkę, w dodatku... żółtą, a ten kolor źle mi się ostatnio kojarzy ;)
blackside
22-05-2013, 17:34
popieram +
To co robią to plucie nam w twarz.
Aż boję się kupić kolejnego nikona.
Na problemy z AF polecam
http://www.komar.org/faq/camera/auto-focus-test/
nic lepszego nie spotkałem.
radius_bo
22-05-2013, 20:10
Dostałem ankietę z Nikona na temat serwisu. Biorę się za wypełnienie. Będą same "superlatywy"...
radius_bo
22-05-2013, 21:03
Testów ciąg dalszy. Zbieram jak najwięcej danych do kolejnej batalii.
Obejrzyjcie tą fotkę:
http://imageshack.us/a/img560/4295/dsc7385l.jpg
Ramki obrazujące punkty AF powinny pokrywać się idealnie z czujnikami? Zaznaczyłem punkt AF (gdzie teoretycznie powinna być ostrość). Zdjęcie zrobione bez przekadrowania. To normalna sytuacja? Miał prawo wyostrzyć na pudełko?
P.S. Imageshack robi coś dziwnego z fotkami. Są bardziej zaszumione niż w rzeczywistości. Nie przestraszcie się - tak nie wygląda w oryginale:)
Powinny, ale nie muszą. W niejednej puszce czujniki się lekko rozjeżdżają z tym, co się na matówce wyświetla.
Nie jest też wykluczone, że czujnik jest np. większy od ramki, kto go tam wie.
stanseba
22-05-2013, 21:12
U mnie po kalibracji OK, ale tez bym się wkurzył, mając dalej BF/FF po kalibracji w serwisie.
Testów ciąg dalszy. Zbieram jak najwięcej danych do kolejnej batalii.
Obejrzyjcie tą fotkę:
http://imageshack.us/a/img560/4295/dsc7385l.jpg
Ramki obrazujące punkty AF powinny pokrywać się idealnie z czujnikami? Zaznaczyłem punkt AF (gdzie teoretycznie powinna być ostrość). Zdjęcie zrobione bez przekadrowania. To normalna sytuacja? Miał prawo wyostrzyć na pudełko?
P.S. Imageshack robi coś dziwnego z fotkami. Są bardziej zaszumione niż w rzeczywistości. Nie przestraszcie się - tak nie wygląda w oryginale:)
Daj sobie na wstrzymanie z tymi pudełkami, samochodzikami i słabym oświetleniem... Weź jakąś tablicę testową, wyzeruj ustawienia puszki (włącznie z mikro regulacją AF) zrób ~5 zdjęć testowych w dobrych warunkach oświetleniowych, najlepiej na statywie i wyślij do serwisu z adnotacją, że zdjęcia zrobione są zestawem, który dopiero od nich wrócił. I niech się martwią czy to matówka, czy problem z układem AF, czy może faza księżyca nie taka...
radius_bo
22-05-2013, 21:16
Powinny, ale nie muszą. W niejednej puszce czujniki się lekko rozjeżdżają z tym, co się na matówce wyświetla.
Nie jest też wykluczone, że czujnik jest np. większy od ramki, kto go tam wie.
Tak też mi się wydaje. Nawet jeśli się delikatnie rozjeżdżają to raczej nie jest powodem tego co pokazywałem na poprzednich fotkach.
Spróbuje jeszcze body z innymi N 35 1.8 w FJ. Miłe Panie sprzedają w Płocku. Dogadam się o co chodzi i wypróbuję je przede wszystkim na większą odległość. Mam jeszcze szczyptę nadziei, że to nie body jest przyczyną tych wariacji, a moja 35-ka. Lubię obrazek z tego aparatu, ale jeśli okaże się, że to jego wina to chyba się z nim pożegnam.
Daj sobie na wstrzymanie z tymi pudełkami, samochodzikami i słabym oświetleniem... Weź jakąś tablicę testową, wyzeruj ustawienia puszki (włącznie z mikro regulacją AF) zrób ~5 zdjęć testowych w dobrych warunkach oświetleniowych, najlepiej na statywie i wyślij do serwisu z adnotacją, że zdjęcia zrobione są zestawem, który dopiero od nich wrócił. I niech się martwią czy to matówka, czy problem z układem AF, czy może faza księżyca nie taka...
pepe2k, nie wiem czy mam siłę jeszcze walczyć z serwisem i czekać na sprzęt, który i tak prawdopodobnie wróci nienaprawiony. Najchętniej to chciałbym im wbić szpilkę, żeby to odczuli w jakiś sposób, ale walka z takim gigantem jest raczej skazana na porażkę. W akcie desperacji już kilka razy przeglądałem oferty K5...
U mnie po dwóch nieudanych kalibracjach w serwisie, z BF zrobili FF, druga wysyłka, ponownie FF z N35/F1.8.
Po interwencji telefonicznej serwis zaproponował mi abym wysłał body z obiektywem, skalibrują body pod obiektyw, ponieważ w tym czasie skończyła się gwarancja nie wysłałem po raz trzeci.
Ogólnie to nie mam zaufania do serwisu Nikona, przy pierwszej kalibracji zleciłem czyszczenie matrycy, usługa płatna, matrycę wyczyścili ale zasyfili matówkę.
Przy drugiej kalibracji zleciłem wyczyszczenie matówki, również odpłatnie, nie byłem w stanie udowodnić że podłużny paproch w centrum wizjera pojawił się po powrocie aparatu z serwisu.
Łącznie straciłem 160 zł + miesiąc pobytu aparatu w serwisie, nie uzyskując oczekiwanego rezultatu, i jak tu można być zdrowym.
pepe2k, nie wiem czy mam siłę jeszcze walczyć z serwisem i czekać na sprzęt, który i tak prawdopodobnie wróci nienaprawiony. Najchętniej to chciałbym im wbić szpilkę, żeby to odczuli w jakiś sposób, ale walka z takim gigantem jest raczej skazana na porażkę. W akcie desperacji już kilka razy przeglądałem oferty K5...
Na rynku lustrzanek cyfrowych wciąż jest za mała konkurencja, a tylko ona powoduje, że producent bardziej się stara na każdym etapie życia produktu, również w kwestiach serwisowych. Tak to już niestety jest.
radius_bo
23-05-2013, 14:21
Po interwencji telefonicznej serwis zaproponował mi abym wysłał body z obiektywem, skalibrują body pod obiektyw, ponieważ w tym czasie skończyła się gwarancja nie wysłałem po raz trzeci.
Złożyli taką porpozycję?:) To jakaś kpina i kabaret. Mogłeś "nieśmiało" zapytać: a co będzie z moimi pozostałymi obiektywami jak skalibrujecie mi body pod jeden obiektyw?
W kwestii BF/FF: optyka to przemysł precyzyjny. Niestety, serwis Nikona chyba tego nie wie, bo przyjmują niesamowicie duże odchylenia od wzorca, że aż dziw bierze. Kalibracja z -16 na +12. Naprawdę to jest żenujące.
Wysyłam po raz ostatni D7k i 35-kę do serwisu. Wystosuję odpowiednio "soczyste" pismo, będę kontrolował codziennie status naprawy telefonicznie i wypytywał się o najdrobniejsze szczegóły. Konsultant będzie biegał do techników i z powrotem.
Jeśli to nie pomoże to prawdopodobnie poczekam na lepszą sytuację finansową i kupię D7100. Czwarty raz nie będę wysyłał tego samego sprzętu do serwisu.
Jeśli to nie pomoże to prawdopodobnie poczekam na lepszą sytuację finansową i kupię D7100. Czwarty raz nie będę wysyłał tego samego sprzętu do serwisu.
I tym zdaniem można by całkowicie zakończyć temat :)
Co robi konsument, który zawiódł się na jednym (a w tym przypadku może i na dwóch) z produktów producenta? Kupuje następny?! Hue hue hue ;)
radius_bo
23-05-2013, 14:28
Sugerujesz, że powinienem zmienić system?
Ja nic nie sugeruję, jedynie czytam i się śmieję, trochę przez łzy ;)
Twoje pieniądze, Twój czas, Twoje nerwy, chyba potrafisz wyciągać wnioski i podejmować decyzje samodzielnie?
Jak bym miał takie przeboje to chyba bym rozkręcił aparat i sam go skalibrował. Mechanicznie, nie żadne tam cuda na współczynnikach korekcji :-/
Widział ktoś gdzieś zdjęcia D7000 "w negliżu", tak przy okazji?
Tak, Wuj Google widział i podpowiada adres na pierwszym wyniku wyszukiwania: http://www.chipworks.com/blog/recentteardowns/2011/01/20/teardown-of-the-nikon-d7000-dslr/. Miłej zabawy.
Nie widać tego co istotne - śrubek do regulacji położenia modułu AF.
Ale znalazłem to na I-R
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/d7000teardown26l-2.jpg
źródło (http://www.imaging-resource.com/news/2012/04/10/d7000-dissection-what-lurks-beneath-the-skin-of-a-modern-dslr)
http://www.imaging-resource.com/news/2012/04/10/d7000-dissection-what-lurks-beneath-the-skin-of-a-modern-dslr
To te 3 srebrne śrubeczki ułożone w trójkąt prostokątny prawdopodobnie odpowiadają za położenie i przechyły bloku czujników AF, czyli za ostrość w ogólności oraz za ostrość na brzegach.
O ile ten moduł jest zamocowany "pływająco" a nie na sztywno do korpusu.
Jeśli to jest do regulacji to zadanie jest nietrywialne, ale do zrobienia, prawdopodobnie z większą dokładnością i starannością niż czyni to serwis.
Nie wiem tylko, czy jest do nich dostęp bez demontażu mocowania statywu czy wręcz wyjęcia modułu lustra.
Oj chyba tak głęboko nie trzeba go rozbierać ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/20130221194124165035-2.jpg
źródło (http://s2.blomedia.pl/fotoblogia.pl/images/2013/02/2013-02-21-194124-1-65035.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/d7000teardown2l-2.jpg
źródło (http://www.imaging-resource.com/ee_uploads/news/547/d7000-teardown-2-l.jpg)
Czekam na rezultaty!
O ile znajdzie się ktoś odważny z D7000, kluczem imbusowym i odpowiednią dozą determinacji :)
radius_bo
23-05-2013, 14:58
Ja nic nie sugeruję, jedynie czytam i się śmieję, trochę przez łzy
Twoje pieniądze, Twój czas, Twoje nerwy, chyba potrafisz wyciągać wnioski i podejmować decyzje samodzielnie?
Ja podejmuję decyzje samodzielnie. Pytałem się tylko o co Ci chodzi.
D7100 wygląda na puszkę jak za starych, dobrych czasów Nikona (czyli czasy D300/D700), więc czemu miałbym jej nie kupić. Gdyby nie problematyczność D7000 najchętniej bym przy nim pozostał. Nie mam zamiaru sam walczyć z Nikonem, bo tylko na tym stracę, a polityki ich nie zmienię. Poza tym Nikon jakoś najbardziej mi leży spośród producentów luster (całokształt). Jeśli mam pozbawioną istotnych wad alternatywę w "żółtym systemie" to czemu z niej nie skorzystać.
Tylko taka kalibracja wpłynie na wszystkie szkła, a nie tylko na 35/1.8. Kalibracja softowa może zmienić kalibracje na konkretny egz obiektywu.
O ile znajdzie się ktoś odważny z D7000, kluczem imbusowym i odpowiednią dozą determinacji :)
Zawiodłeś mnie... myślałem, że poruszasz ten temat po to, żeby się nim zająć.
Ja podejmuję decyzje samodzielnie. Pytałem się tylko o co Ci chodzi.
D7100 wygląda na puszkę jak za starych, dobrych czasów Nikona (czyli czasy D300/D700), więc czemu miałbym jej nie kupić. Gdyby nie problematyczność D7000 najchętniej bym przy nim pozostał. Nie mam zamiaru sam walczyć z Nikonem, bo tylko na tym stracę, a polityki ich nie zmienię. Poza tym Nikon jakoś najbardziej mi leży spośród producentów luster (całokształt). Jeśli mam pozbawioną istotnych wad alternatywę w "żółtym systemie" to czemu z niej nie skorzystać.
Wiesz, jak mi się zepsuł kiedyś ekspres do kawy, a producent nie był w stanie go naprawić w ramach gwarancji, to nie pobiegłem zaraz do sklepu kupić kolejny, lepszy model tego samego producenta, tylko wybrałem konkurencję. Oczywiście, modeli i producentów ekspresów jest znacznie więcej niż modeli i producentów lustrzanek cyfrowych, więc tutaj leży pies pogrzebany, ale myślę że już rozumiesz co miałem na myśli :)
Poza tym, jak chcesz coś sobie kupić, to to sobie po prostu kup. Przecież nie musisz szukać na forach żadnego usprawiedliwienia dla swoich wydatków! No chyba, że bez tego nie dasz rady... to Ci pomogę - kup D7100!
Chodzi o to, żeby puszka była mechanicznie wyjustowana na zero na całej płaszczyźnie ostrości.
A jak wiadomo, nie każda taka jest (wątki o nieostrej jednej stronie, anyone?)
Softowa kalibracja przydaje się chyba bardziej do obiektywów a nie do puszki, żeby zniwelować np. focus shift.
Ja nie mam D7000 - przecież napisałem "gdybym miał, w dodatku niecelne".
Ale nie przyglądałem się jeszcze aż tak szczegółowo tej puszce co mam :)
Chodzi o to, żeby puszka była mechanicznie wyjustowana na zero na całej płaszczyźnie ostrości.
Softowa kalibracja przydaje się chyba bardziej do obiektywów a nie do puszki, żeby zniwelować np. focus shift.
Nie ma żadnych ogólnie dostępnych, pewnych (słowo klucz!) informacji na temat kalibracji sprzętowej/programowej sprzętu Nikona i ja bym się na Twoim miejscu wstrzymał z takimi wypowiedziami.
.Softowa kalibracja przydaje się chyba bardziej do obiektywów a nie do puszki, żeby zniwelować np. focus shift.:)To ci się tylko tak wydaje. Kalibracja softem jest robiona także bez twoich obiektywów.
Zagadnienie jest 100x bardziej skomplikowane niż piszecie.
radius_bo
23-05-2013, 15:19
Wiesz, jak mi się zepsuł kiedyś ekspres do kawy, a producent nie był w stanie go naprawić w ramach gwarancji, to nie pobiegłem zaraz do sklepu kupić kolejny, lepszy model tego samego producenta, tylko wybrałem konkurencję. Oczywiście, modeli i producentów ekspresów jest znacznie więcej niż modeli i producentów lustrzanek cyfrowych, więc tutaj leży pies pogrzebany, ale myślę że już rozumiesz co miałem na myśli
Poza tym, jak chcesz coś sobie kupić, to to sobie po prostu kup. Przecież nie musisz szukać na forach żadnego usprawiedliwienia dla swoich wydatków! No chyba, że bez tego nie dasz rady... to Ci pomogę - kup D7100!
Wiesz. Może i bym kupił lustro innego producenta, ale przesiadka na inny system nie jest tak łatwa pieniężnie jak kupno ekspresu innej firmy.
Nie usprawiedliwiam zakupu D7100. Po pierwsze, jeszcze go nie kupiłem. Po drugie, wcale tak nie prę do jego kupna. Wyślę jeszcze raz sprzęt do serwisu z nadzieją, że w końcu rzetelnie podejdą do sprawy. Jakby wyregulowali solidnie sprzęt to ja nie potrzebuje D7100.
pepe2k, nie będę z Tobą dyskutował, co jest pewne a co nie jest w temacie AFu w aparatach, nie tylko Nikona.
Ja tylko coś niecoś wiem na ten temat, po czym kojarzę pewne fakty z tego co piszą ludzie z tym jak to może być optycznie, mechanicznie i elektronicznie rozwiązane w korpusach.
To ci się tylko tak wydaje. Kalibracja softem jest robiona także bez twoich obiektywów.
Zagadnienie jest 100x bardziej skomplikowane niż piszecie.
Owszem, jest robiona żeby teoretycznie doprowadzić puszkę do stanu kalibracji "fabrycznej", której z jakichś powodów puszka nie ma.
Po czym szkło nadal nie ostrzy, i trzeba jeszcze szkło wysyłać na kalibrację.
Zagadnienie jest istotnie znacznie bardziej skomplikowane, a ja nie będę go bardziej roztrząsał, chyba że stwierdzę BF/FF w mojej puszce :)
Wiesz. Może i bym kupił lustro innego producenta, ale przesiadka na inny system nie jest tak łatwa pieniężnie jak kupno ekspresu innej firmy.
Kwestia determinacji ;)
Pochwal się jak wyszła druga kalibracja... jakbyś chciał, to mam pewną radę w temacie. Jak jesteś zainteresowany, to wrzuć mi PW.
Nie będę z Tobą dyskutował, co jest pewne a co nie jest w temacie AFu w aparatach, nie tylko Nikona.
Ja tylko coś niecoś wiem na ten temat, po czym kojarzę pewne fakty z tego co piszą ludzie z tym jak to może być optycznie, mechanicznie i elektronicznie rozwiązane w korpusach.
Coś niecoś i kojarzenie na podstawie postów ludzi na forach internetowych, to moim zdaniem za mało.
Ale nie będziemy dyskutować o tym, co jest pewne, a co nie jest :)
pepe2k, pewne informacje są np. we patentach firmy Nikon, na ten przykład. Nie będę Ci streszczał, widzę że nie pragniesz tej wiedzy :p
pepe2k, pewne informacje są np. we patentach firmy Nikon, na ten przykład. Nie będę Ci streszczał, widzę że nie pragniesz tej wiedzy :p
"We" których patentach? A właśnie, że pragnę! Dawaj linki do źródeł - będziemy czytać i analizować!
Na pewno nie tylko mnie tym zainteresowałeś! :)
Nie będę tego przechodził drugi raz, naprawdę mi się nie chce kolejny raz kopać w urzędzie patentowym USA i spośród setek dokumentów złożonych przez firmę Nikon szukać tych od ich układu AF. Ja prawdopodobnie i tak nic nowego się nie dowiem.
http://patft.uspto.gov/ - (Nikon AND autofocus): 618 patents. Miłej lektury :)
Nie będę tego przechodził drugi raz, naprawdę mi się nie chce kolejny raz kopać w urzędzie patentowym USA i spośród setek dokumentów złożonych przez firmę Nikon szukać tych od ich układu AF. Ja prawdopodobnie i tak nic nowego się nie dowiem.
Mhm, tak, rozumiem, gdzieś dzwoni, ale "nie pamiętasz" gdzie dokładnie. Ja jak znajduję jakieś istotne informacje, to zawsze je sobie gdzieś zapisuję, nawet w formie zakładki w przeglądarce - polecam, to dobry nawyk. Chociażby po to, żeby potem móc się powołać na jakieś konkretne źródło, a nie pisać, że coś, gdzieś przeczytałem i na pewno jest tak, a nie inaczej ;)
Ale, niepotrzebnie schodzimy z tematu wątku i zaraz jakiś moderator nas tutaj pogoni, dlatego przykro mi, ale mnie nie przekonałeś. W gruncie rzeczy, to przecież nie musisz, więc ewentualnie się nawet nie wysilaj i "drugi raz" nie przechodź tego i nie szukaj. EOT :)
Mam takie pytanie, skoro nie jest kolega zadowolony z polskiego serwisu nikona, to dlaczego nie wysle go do innego, wszak zjednoczona w unie europa uprawnia do tegoz procederu bez zadnych ceregieli.
Jak mnie jeden serwis auta wq. to nie biadole na marke, tylko szukam innego bardziej kompetentnego.
p.s. Wczoraj tez oddalem o zgrozo do serwisu (oczywiscie alternatywnego niz jedyny sluszny) mojego d7k, pojawil mi sie paproch na matowce i kilka na matrycy zauwazalnych jak przymykalem powyzej f18. Niestety usluga wyczyszczenia poza kilkoma paprochami nie znalazla, innych slynnych przypadlosci tegoz modelu, niestety zalamalem sie bo nie moge byc rownoprawnym dyskutantem w tego typu tasiemcach...
pozdro
radius_bo
23-05-2013, 16:14
Znowu Ty? Już wiemy, że masz super egzemplarz D7000. Zazdroszczę. I jeszcze tych drogich obiektywów.
Teraz konkrety: wysyłka do serwisu Nikona w Europie jest już płatna?
I ja też mam, nie zapominajcie :P
Andrzej1974
23-05-2013, 16:15
No to się teraz zacznie... ;-)
Znowu Ty? Już wiemy, że masz super egzemplarz D7000. Zazdroszczę. I jeszcze tych drogich obiektywów.
Taa, ja bo widze, ze niewasko sie meczysz...
Podpowiedzialem inna droge, zrozpaczonemu i zdesperowanemu uzytkownikowi czy cos w tym zlego?
Teraz konkrety: wysyłka do serwisu Nikona w Europie jest już płatna?
Wybierasz sobie dowolny na terenie uni kraj, w ktorym jest serwis zoltego. I realizujesz w ramach gwarancji.
Dlaczego z uporem maniaka wysylasz do kogos, kto jak twierdzisz zle to robi, nie szkoda czasu i nerwow?
pozdro
Mam takie pytanie, skoro nie jest kolega zadowolony z polskiego serwisu nikona, to dlaczego nie wysle go do innego, wszak zjednoczona w unie europa uprawnia do tegoz procederu bez zadnych ceregieli.
Jak mnie jeden serwis auta wq. to nie biadole na marke, tylko szukam innego bardziej kompetentnego.
Słuszna uwaga, może warto spróbować skoro krajowy serwis nie dał rady.
radius_bo
23-05-2013, 16:29
Dobrze, nie rozmawiajmy już o tym kto ma sprawnego D7000, a kto nie.
nyny1, który serwis zagraniczny Nikona polecasz?
nyny1, który serwis zagraniczny Nikona polecasz?
Kiedys mialem stycznosc z niemieckim, a siostra z UK i obydwie sprawy zalatwione wzorowo.
pozdro
Ja jak znajduję jakieś istotne informacje, to zawsze je sobie gdzieś zapisuję, nawet w formie zakładki w przeglądarce - polecam, to dobry nawyk. Chociażby po to, żeby potem móc się powołać na jakieś konkretne źródło, a nie pisać, że coś, gdzieś przeczytałem i na pewno jest tak, a nie inaczej ;)
Więc rozumiem, że masz gdzieś w zakładkach opis AF Nikona, by w razie czego wywijać nim na prawo i lewo w razie ewentualnej polemiki.
Zapraszam, podziel się tą wiedzą i wyjaśnij nam, skąd się biorą problemy a AF w D7000 (czy ogólnie w lustrzankach Nikona) i na czym polega kalibracja puszek i szkieł. Chętnie się dowiem czegoś nowego.
Więc rozumiem, że masz gdzieś w zakładkach opis AF Nikona, by w razie czego wywijać nim na prawo i lewo w razie ewentualnej polemiki.
Zapraszam, podziel się tą wiedzą i wyjaśnij nam, skąd się biorą problemy a AF w D7000 (czy ogólnie w lustrzankach Nikona) i na czym polega kalibracja puszek i szkieł. Chętnie się dowiem czegoś nowego.
Nie, nie mam i dlatego, w przeciwieństwie do Ciebie, nie rzucam na lewo i prawo niesprawdzonymi i niepotwierdzonymi informacjami/stwierdzeniami typu:
Softowa kalibracja przydaje się chyba bardziej do obiektywów a nie do puszki, żeby zniwelować np. focus shift
Ja z Tobą nie polemizuję, a jedyne co zrobiłem, to "uderzyłem w stół", pisząc żebyś nie publikował takich informacji, bo nie jesteś w stanie (i kolejne posty jedynie to potwierdzają) wskazać ogólnodostępnego, pewnego ich źródła. Co więcej, sam napisałeś, że swoje informacje opierasz na, cytuję:
Skoro dysponujesz jakimiś informacjami (jak to je nazwałeś: "coś niecoś"), które są istotne z punktu widzenia poruszanego problemu, to się nimi podziel. Wklejanie linka do wyszukiwarki patentów i sugerowanie, żebym "sam sobie poszukał" nie jest wskazaniem konkretnego źródła, konkretnej informacji. Równie dobrze mógłbym Ci napisać, że wiem gdzie jest opis układów AF Nikona, ale tej informacji poszukaj sobie sam tutaj (http://www.google.com), wpisując "Nikon autofocus", ~28 mln wyników, miłej lektury! :)
Wyjaśnij, skąd może się wziąć nieostrość jednej strony kadru w prawidłowo wyjustowanej puszce, która potwierdziła tam AF. Na różnych obiektywach.
Wyjaśnij, po co są śrubki oznaczone Pitch i Yaw i co one robią.
Potem możemy dalej pomówić bo na razie nie wiem, czy w ogóle wiesz jak działa PDAF w lustrzankach, czy tylko marudzisz dla zasady :)
Albo nie, to i tak nie ma sensu. Chyba nie pojmujesz faktu, że ludzie nie wszystkiego uczyli się "w internetach".
Wyjaśnij, skąd może się wziąć nieostrość jednej strony kadru w prawidłowo wyjustowanej puszce, która potwierdziła tam AF. Na różnych obiektywach.
Jak zdefiniujesz, co rozumiesz pod pojęciem "prawidłowo wyjustowanej puszki", a ja nie będę miał nic lepszego do roboty, to możemy spróbować sobie pogdybać na zasadzie "a co by było gdyby..".
Tylko nie w tym wątku - pewnie nie zauważyłeś, ale jego tytuł brzmi D7000 po kalibracji.....
Wyjaśnij, po co są śrubki oznaczone Pitch i Yaw i co one robią.
Nie wiem tego na pewno, mogę się jedynie domyślać na podstawie instrukcji serwisowych, które do tej pory wypłynęły i informacji takich jak ta: http://www.dpreview.com/forums/thread/3232165 (pierwszy post) oraz ta: http://www.pbase.com/pganzel/sony_a100_a700_maxxum_5d_7d_autofocus_adjustment (tak, oba linki mam ze swoich zakładek), że sprawa dotyczy przede wszystkim (ale nie tylko) regulacji kątów obrotu całego układu AF wokół osi Y i X (oś Z przyjmuję jako prostopadłą do powierzchni matrycy, oś Y jest równoległa do krótszego boku matrycy), czyli tak naprawdę płaszczyzny czujnika/ów AF. Doskonale ilustrują to dwa poniższe obrazki, choć nie dotyczą body Nikona:
źródło (http://m4.i.pbase.com/o3/94/6094/1/89674614.FZD8s6tR.AFadjustII.bmp)
źródło (http://m1.i.pbase.com/g3/94/6094/2/90465281.yGb6zD09.jpg)
Ale ponoć Ty "coś niecoś" wiesz więcej, dlatego wciąż czekam na wskazanie przez Ciebie pewnych i potwierdzonych źródeł informacji dotyczących procesu kalibracji body i szkieł w serwisie Nikon.
Nie wiem czy śledziłeś temat problemów AF w D7000 od początku, ale sam napisałeś, że przecież nawet nie masz tej puszki... i chyba stąd się wzięło to, że uczepiłeś się śrub od regulacji powyższych parametrów i problemu ostrości na bocznych czujnikach AF, czyli problemu znanego w D800. Uświadomię Cię, że problem w przypadku D7000 nie leży tutaj (mam to body, mam je po kalibracji i na tej podstawie wyciągam wnioski - czy są jedynie słuszne, nie wiem). Prześledź wątki dotyczące problemów AF w D7000 jeszcze raz, ale dokładniej i dopiero wtedy zacznij coś sugerować.
Potem możemy dalej pomówić bo na razie nie wiem, czy w ogóle wiesz jak działa PDAF w lustrzankach, czy tylko marudzisz dla zasady :)
Jak "coś niecoś" wiesz, to podziel się proszę tymi informacjami i wiedzą oraz źródłem, z którego je pozyskałeś. Jak na razie nadal unikasz udzielenia konkretnej odpowiedzi, a zamiast tego wrzucasz link do wyszukiwarki patentów lub prosisz mnie o wyjaśnianie takich czy innych pojęć... albo coś wiesz i masz do tych informacji potwierdzone źródła i je wskażesz, albo nie i wtedy daruj sobie, i nie marnuj mojego i pozostałych forumowiczów czasu.
D7000 na pewno da się skalibrować, na pewno istnieją puszki bezbłędne i regulacji nie wymagające*.
Ale nie można wykluczyć, że paru kolegom trafiły się korpusy wymagające regulacji*, skoro narzekają.
To że nie mam akurat D7000 to nie ma znaczenia. PDAF w lustrzankach da się zrobić tylko na kilka sposobów, a ten na powyższym rysunku jest zapewne najpopularniejszy*
Znakomita większość współczesnych lustrzanek Nikona ma tor AF działający na takiej zasadzie*
Zapewne zgodzisz się, że wszystkie te punkty gdzie pisze "Adjust" służą* do justowania toru optycznego puszki.
Ponieważ moim zdaniem cała idea mechanicznego justowania puszki polega na tym, że długość toru optycznego od obiektywu do matrycy, do czujników AF i do matówki (uwzględniając lustro główne i lusterko AF) musi być jednakowa, a te 3 płaszczyzny powinny być "równoległe" do siebie i prostopadłe do osi optycznej obiektywu.
Ponieważ obiektyw ma tylko jedną płaszczyznę ostrości i ona powinna pokrywać się z płaszczyzną matrycy, więc powinna się też pokrywać z 2 pozostałymi.
Inaczej w dowolnym korpusie nie będzie zgodności obrazu w wizjerze, na matrycy i na czujnikach AF czyli dowolne kombinacje BF/FF.
Przy braku równoległości płaszczyzn możemy mieć nawet FF na lewych czujnikach a BF na prawych.
Zapytam wobec tego jeszcze raz - co jest nieprawdą w twierdzeniu "Chodzi o to, żeby puszka była mechanicznie wyjustowana na zero na całej płaszczyźnie ostrości."
To chyba podpada pod "prawidłowe" justowanie?
Czy serwis może justować mechanicznie ww. elementy? Może*. Oczywiście nie musi, a w przypadku prawidłowo złożonej puszki (w granicach tolerancji)* nawet nie powinien.
Śrubki modułu AF już wszyscy widzieli, śrubki do regulacji luster można obejrzeć np. tutaj - http://marcinwojtek.blogspot.com/2011/07/kalibracja-autofocus-nikon-d90.html
To teraz co do samego modułu AF.
PDAF to w pewnym sensie elektroniczna wersja dalmierza.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/PhaseDetectionAutofocus_zpsa287f4f9-2.png
źródło (http://i1088.photobucket.com/albums/i331/Kumi_27/Phase-Detection-Autofocus_zpsa287f4f9.png)
http://photographylife.com/how-phase-detection-autofocus-works
Teoretycznie aparat powinien dążyć do pozycji 2 - pod warunkiem, że wszystkie mechaniczne tolerancje są zerowe.
Nie znam mechanicznych tolerancji korpusu D7000 ale nie jest mi to potrzebne - zakładam że mogą być niezerowe.
Moim zdaniem* mikroregulacja w software jest po to, by zniwelować ewentualną* rozbieżność i tak naprawdę potwierdzać ostrość w pozycji 1 lub 3.
Cały czas zakładając, że mamy założone idealnie skorygowane szkło.
Czy jak na razie wszystko się zgadza czy coś pominąłem w temacie regulacji korpusu? :)
Jak to ustalimy, to możemy pójść dalej w temacie, skąd ew. BF/FF oraz co i jak jeszcze da się skalibrować.
*nie, nie mam statystycznych danych ani bibliografii potwierdzającej tą opinię :roll:
Zapytam wobec tego jeszcze raz - co jest nieprawdą w twierdzeniu "Chodzi o to, żeby puszka była mechanicznie wyjustowana na zero na całej płaszczyźnie ostrości."
To chyba podpada pod "prawidłowe" justowanie?
Mój komentarz dotyczył tego fragmentu Twojej wypowiedzi:
Softowa kalibracja przydaje się chyba bardziej do obiektywów a nie do puszki, żeby zniwelować np. focus shift
Dzięki za poprzedniego posta, teraz przynajmniej już wiem na pewno, że nie dysponujesz żadnymi lepszymi informacjami niż spora część użytkowników tego forum i określenie "coś niecoś" rzeczywiście pasuje tutaj jak ulał, ale bez urazy - ja tez nie projektuję, nie serwisuję i nie buduję systemów AF dla lustrzanek i pewnym sensie rozumiem, że każdy chciałby być specjalistą od wszystkiego, w zależności od aktualnej sytuacji :)
Nadal nie zmienia to jednak faktu, że nie wiesz na czym polega "prawidłowe" justowanie w serwisie/na produkcji w Nikonie. Uczepiłeś się tej nieostrej jednej strony, a ja muszę przyznać że, przynajmniej na tym forum i kilku forach zagranicznych, nie spotkałem się z postem dotyczącym takiej przypadłości w D7000... co oczywiście nie potwierdza twierdzenia, że taka wada w tych modelach nie występuje w ogóle. Niemniej, gro narzekań na AF w D7000 dotyczy błędu BF i "uciekającej ostrości" w nietypowym oświetleniu (ale tego tematu nawet nie będziemy poruszać, bo to będzie jałowa dyskusja).
Po prostu... nie wiesz (i ja nie wiem) tego, ale widzę że w ostatniej wypowiedzi już się poprawiłeś (gwiazdka jest OK!) i nie rzucasz już stwierdzeń, na które nie masz potwierdzenia w żadnych źródłach, a tym bardziej we własnym doświadczeniu. Nigdzie nie napisałem, że nie jest tak jak twierdzisz... rzecz w tym, że pierwszy lepszy użytkownik tego forum nie jest dla mnie żadnym autorytetem w tematyce i często rzucane przez niektórych tutaj twierdzenia aż proszą się o przytoczenie jakiegokolwiek źródła, bo aż oczy bolą od daleko posuniętych domysłów (z drugiej strony - jest kilku użytkowników, których posty i informacje w nich zamieszczane rzeczywiście warte są uwagi... ale policzyć ich można na palcach). Nie przeczę, że ktoś z tego forum może wiedzieć dokładnie (czytaj: był przy tym lub pracuje w serwisie) na czym polega proces kalibracji sprzętu Nikon w serwisie, ale jak dobrze wiesz, jeszcze nikt się tym nie pochwalił i nie zamieścił dokładnych informacji... albo ja to przeoczyłem i żyję szczęśliwie/nieszczęśliwie w niewiedzy.
Czy jak na razie wszystko się zgadza czy coś pominąłem w temacie regulacji korpusu? :)
Jak to ustalimy, to możemy pójść dalej w temacie, skąd ew. BF/FF oraz co i jak jeszcze da się skalibrować.
No, pominąłeś jeden istotny fakt - nie wiemy jak wygląda regulacja korpusu w Nikonie... i dlatego prosiłbym Cię żebyś już nie kontynuował tutaj tego tematu, bo ten wątek tego nie dotyczy. Wypowiadałeś się ostatnio w temacie Skąd się bierze błąd BF/FF? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=87316) i jak chcesz, to możesz swoje wywody i domysły nadal tam kontynuować. Tak na marginesie, w tamtym temacie z kolei uczepiłeś się zjawiska "focus shift" i obawiam się, że tutaj również byś to zrobił, bo już w jednej wypowiedzi rzuciłeś to hasło...
Chyba nie pojmujesz faktu, że ludzie nie wszystkiego uczyli się "w internetach".
Jak na razie w tym i wspomnianym przeze mnie powyżej wątku Skąd się bierze błąd BF/FF?, w którym są Twoje wypowiedzi... powołujesz się wyłącznie na źródła "z internetów"... ale to tylko dla przypomnienia, że kto mieczem wojuje... ;)
Czyli, możemy już zamknąć dyskusję dotyczącą domysłów na temat regulacji, kręcenia śrubami, tego co robią i nie robią w serwisie i/lub fabryce Nikona, jak działają lub nie działają systemy AF i wrócić na właściwe tory tego tematu, czyli do dyskusji osób posiadających lub chcących się czegoś dowiedzieć na temat "D7000 po kalibracji" :)
Ja się właśnie chciałem dowiedzieć, bo D7000 ma niezłą relację cena-jakość, więc nie bądź taki moderator :p
Ja się właśnie chciałem dowiedzieć, bo D7000 ma niezłą relację cena-jakość, więc nie bądź taki moderator :p
59 strona... mało materiału, z którym możesz się już zapoznać? :P
Rzeczowego materiału mało, za to sporo narzekań i szydery :roll:
Rzeczowego materiału mało, za to sporo narzekań i szydery :roll:
Ale narzekania to przez kilku tych samych userow, wiec juz na tej bazie powinienes sobie jakis poglad w temacie tej puszki wyrobic.
Czego jeszcze nie wiesz, a co nie zostalo ujete w tematach zwiazanych z d7k ?
pozdro
Ale narzekania to przez kilku tych samych userow, wiec juz na tej bazie powinienes sobie jakis poglad w temacie tej puszki wyrobic.
Żeby zrównoważyć odrobinę tę wypowiedź napiszę trochę przewrotnie: ochy i achy na temat tej puszki również pochodzą od kilku, wciąż tych samych userów, w tym od kolegi nyny1. Wydaje mi się, że ani jedna, ani druga strona nie powinna sobie zarzucać złych intencji w prezentowanych opiniach, z bardzo prostego względu - prawda/opinia/zdanie jest jak znana część ciała, służąca głównie do siadania na niej (niestety, moderatorzy na tym forum traktują ten wyraz jak wulgaryzm i nie mogę go tutaj napisać, z obawy przed kolejnym ostrzeżeniem, stąd też zastosowanie formy opisowej) - każdy ma swoją więc i zdanie przez niego wyrażane jest wyłącznie jego osobistą, subiektywną opinią. Niech nikt nikogo nie zmusza do nienawidzenia tego modelu i nikt też nikogo nie zmusza do jego uwielbiania, a będziemy wszyscy żyli w zgodzie i poszanowaniu własnych opinii.
Stąd, zdroworozsądkowe podejście będzie takie, żeby po prostu iść sobie do jakiegoś salonu lub pożyczyć na kilka dni od dobrodusznego forumowicza puszkę i samemu sobie wyrobić na jej temat opinię. Moim zdaniem nie istnieje coś takiego jak obiektywna opinia/test/recenzja w Internecie i opieranie się wyłącznie na nich podczas podejmowania decyzji o zakupie lub nie, to jest po prostu czysta głupota... której oczywiście nikt nikomu nie broni :)
blackside
24-05-2013, 15:35
A chciałem założyć rzetelny wątek o af w d7k to się nie dało...
ehhh .
@pepe2k: jedna zasadnicza roznica, z reguly jak ktos ma z czyms problem to szuka po forach i lamentuje. Natomiast jak komus sprzet dziala, to raczej nie ma po co sie logowac by o tym caly swiat informowac. Wnioskuje zatem, ze statystyki dotyczace usterkowosci kompletnie nie maja odzwierciedlenia po wpisach na forum internetowym, do tego potrzebne byloby zestawienie pochodzace od samego zoltego zrodelka :)
pozdro
@pepe2k: jedna zasadnicza roznica, z reguly jak ktos ma z czyms problem to szuka po forach i lamentuje. Natomiast jak komus sprzet dziala, to raczej nie ma po co sie logowac by o tym caly swiat informowac. Wnioskuje zatem, ze statystyki dotyczace usterkowosci kompletnie nie maja odzwierciedlenia po wpisach na forum internetowym, do tego potrzebne byloby zestawienie pochodzace od samego zoltego zrodelka :)
Sam przeczysz temu, co tutaj napisałeś... ;)
Linki:
Gdyby jakiś posiadacz d7100, mógł wykonać podobny test (podobna odległość od obiektu, podobna wielkość obiektu, podobne podłoże przed i za obiektem, podobne kadrowanie, podobna wysokość i kąt trzymania aparatu) takim samym obiektywem, czyli przezacnym 35/1.8G, oczywiście na pełnej dziurze 1.8 byłbym mega wdzięczny.
radius_bo
24-05-2013, 17:04
nyny1, narzekają Ci sami userzy, bo inni którzy byli niezadowoleni już dawno sprzedali swoje puszki. Jak mnie bardzo zmęczy ta puszka to zrobię to samo.
Sam przeczysz temu, co tutaj napisałeś... ;)
Niekoniecznie, naleze do tej grupy userow co forum traktuje nieco inaczej niz potencjalny kowalski, ktory znajduje zrodelko do wylewania emocji tych pozytywnych i negatywnych po zakupie sprzetu.
pozdro
nyny1, narzekają Ci sami userzy, bo inni którzy byli niezadowoleni już dawno sprzedali swoje puszki. Jak mnie bardzo zmęczy ta puszka to zrobię to samo.
I jak myslisz jaki to promil tych niezadowolonych z globalnej liczby sprzedanych egzemplarzy d7k?
pozdro
Sądząc po forum 99% d7000 jest walniętych ;)
radius_bo i Miren - może zaciekawi was ten post link (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3136034&postcount=994)
Sądząc po forum 99% d7000 jest walniętych ;)
A jak sadzicie, ile procent użytkowników D7000 czyta to forum?
blackside
24-05-2013, 23:08
a ile nie czyta a ma bubla :p ?
a ile nie czyta a ma bubla :p ?
Tego nikt nie wie, niektórzy może nawet nie wiedzą że mają bubla.
A ilu nie ma bubla i wierzy w magiczną moc AF?
Z przykrością muszą stwierdzić, że u mnie układ AF jest bardziej nieomylny ode mnie.
Ja mogę potwierdzić, że z 35 1.8G coś jest nie tak. Byłem dzisiaj w FJ ze swoim D7100 i na 4 zdjęcia testowe 2 miały Front Focus. Być może znaczna część legendy o złym fokusie w D7000 powstała z przyczyn tego szkiełka.
Pozostałe szkła, które do tej pory testowałem - a były to 50 1.4G, 50 1.4D, 50 1.8G, 50 1.8D, oraz Sigma 17-70 2.8-4 - wszystkie w punkt 100%. Tylko z 35 1.8G miałem problemy.
radius_bo
25-05-2013, 00:00
radius_bo i Miren - może zaciekawi was ten post link
Zasiewa we mnie jeszcze większą wątpliwość co wadliwości mojej puszki. Nigdy też nie stwierdziłem, że jestem przekonany w 100% o jej winie.
Ten wątek przekonał mnie, że najpierw jednak przetestuje puszkę z innymi egzemplarzami 35-ki i będę miał więcej przesłanek do określenia co jest problemem: body, obiektyw lub ten konkretny tandem.
Jeśli się okaże, że inna sztuka będzie współpracowała bez problemów z moim body to ją kupię. Nie mam zamiaru testować aparatu między kolejnymi wizytami w serwisie i czekać aż w końcu fachowcy dojdą do wniosku, że warto byłoby dobrze skalibrować mój sprzęt...
Melduję że i u mnie FF w D7000. Aż się pisać nie chce, czuję że zostałem oszukany. 3 tys dla studenta zaczynającego pracę to sporo, więc wymagałem trochę więcej od tej marki. Wysłałem już sample do nikona i czekam na ich odpowiedź, pewnie w następnym tygodniu poleci do serwisu.
Melduję że i u mnie FF w D7000. Aż się pisać nie chce, czuję że zostałem oszukany. 3 tys dla studenta zaczynającego pracę to sporo, więc wymagałem trochę więcej od tej marki.
Krwiopijcy z Nikona oszukali biednego studenta jak tak można!
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
Krwiopijcy z Nikona oszukali biednego studenta jak tak można!
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
Nie biednego. Nie widzi mi się stracić 1800 zł , bo nikon puścił bubel. w poniedziałek leci do serwisu.
A tyle się psioczy na tą puszkę. Ludzie i tak kupują.
Na cud chyba liczą, że ich będzie akurat wolna od wad.
Nie do wiary.
Andrzej1974
02-06-2013, 11:02
A tyle się psioczy na tą puszkę. Ludzie i tak kupują.
Na cud chyba liczą, że ich będzie akurat wolna od wad.
Nie do wiary.
Hehe... A w sąsiednim wątku (link (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224&page=690)) ogólne zadowolenie z D7000 i wyśmiewanie niezadowolonych, którzy mają problemy z tą "świetną" puszką. ;-)
witam
Mieszkam we Wrocławiu i mam d7000 z 18-105mm. Czytam na tym forum o kalibracji. Czy ktoś mógłby mi ja sprawdzić na swoim szkle czy dobrze ostrzy. Mam nie za duże pojecie o tym, a niedługo kończy mi się gwarancja i mógłbym skalibrować na przyszłość w ramach gwarancji. Przykładam się do kupna 35-tki, ale poczekam jeszcze z tym kupnem.
Ivy Mike
09-06-2013, 11:32
Może wypowiedź Fatmana rozwieje wątpliwości niedowiarków że D7000 ma wadę fabryczną.
Poniżej tekst którego autorem jest Kolega Fatman
[...]
3. Rozwiązanie problemu pojawia się prawie rok po premierze rynkowej -zmodyfikowany element mechanizmu lustra (serwis: wymiana naciągu lustra). Nowe (od jakiegoś tam czasu) D7000 nie mają już problemu z AF oraz chlapaniem olejem.
[...]
Pozwolę sobie zacytować jeden z niewielu ostatnich bardziej rzeczowych postów w tym temacie bo te kilkadziesiąt stron, szczególnie ostatnich po części wynika z chęci udowodnienia jeden drugiemu że nie ma racji w czym jak widzę wyróżnia się negatywnie pepe2k. Czy leci z nami moderator? :)
Rozważam zakup D7000 i czy ktoś z tutaj obecnych zakupił niedawno puszkę pozbawioną problemów z AF?
Bo właściciele tych zakupionych rok po premierze jednak trafiają do tego tematu.
Albo czy ktoś z Was zna takie osoby, bo nie muszą zaglądać do tego tematu a widzę na forum tendencję ze osoby które nie piszą o aparatach które same posiadają są dość szybko zakrzykiwane że "coś widziały coś słyszały ale to nie daje im prawa żeby brać udział w dyskusji".
A tak poza tym to witam wszystkich serdecznie.
lothar345
09-06-2013, 13:49
Pozwolę sobie zacytować jeden z niewielu ostatnich bardziej rzeczowych postów w tym temacie bo te kilkadziesiąt stron, szczególnie ostatnich po części wynika z chęci udowodnienia jeden drugiemu że nie ma racji w czym jak widzę wyróżnia się negatywnie pepe2k. Czy leci z nami moderator? :)
Rozważam zakup D7000 i czy ktoś z tutaj obecnych zakupił niedawno puszkę pozbawioną problemów z AF?
Bo właściciele tych zakupionych rok po premierze jednak trafiają do tego tematu.
Albo czy ktoś z Was zna takie osoby, bo nie muszą zaglądać do tego tematu a widzę na forum tendencję ze osoby które nie piszą o aparatach które same posiadają są dość szybko zakrzykiwane że "coś widziały coś słyszały ale to nie daje im prawa żeby brać udział w dyskusji".
A tak poza tym to witam wszystkich serdecznie.
Zawsze najlepiej kupować produkty u schyłku ich produkcji - są wtedy najbardziej dopracowane i najtańsze :)
Z moich obserwacji jak masz dużego pecha conajwyżej możesz trafić na sztukę d7k mającą problemy w żarowym świetle - ale to łatwo wykryć w sklepie wykonujac parę pstryków przy zakupie.
Jakub365
14-01-2014, 21:41
jak najlepiej i najszybciej wysłać aparat do serwisu? muszę zadzwonić na infolinie nikona i przyślą kuriera?
jak najlepiej i najszybciej wysłać aparat do serwisu? muszę zadzwonić na infolinie nikona i przyślą kuriera?
Ze strony ściągasz formularz, wypełniasz, pakujesz razem z aparatem i wysyłasz.
Jakub365
14-01-2014, 22:06
hmmmm i tak po prostu? a jakieś potwierdzenie z mojej ich strony? Co jeśli im wyślę, a oni powiedzą że nic nie dostali? Nie jest tak, że kurier powinien odebrać ode mnie aparat?
tak właśnie jest, trzeba zamówić kuriera na koszt odbiorcy: Nikon'a i im wysłać pakę. Kurier przyjeżdża do ciebie i zabiera paczkę. (Oczywiście jeżeli aparat jest na gwarancji) Nie pamiętam tych danych, wredna Pani podawała mi kiedyś przez telefon ;)
Dzwonisz do DHL i mówisz, że chcesz wysłać przesyłkę na koszt odbiorcy do Nikon Polska. Bardzo sympatyczny pan poda ci datę i przedział czasowy, w którym przyjedzie do ciebie kurier. Dajesz kurierowi zapakowany sprzęt, a on potwierdza odbiór przesyłki pozostawiając ci egzemplarz listu przewozowego. Można też chyba zamówić kuriera po zarejestrowaniu się na stronie DHL i podaniu numeru zlecenia 218577. Tak mnie przynajmniej poinformował ów sympatyczny człowiek z DHL.
Jakub365
15-01-2014, 06:57
Jeszcze zapytam dla pewnosci, czyli nie musze dzownic do nikona, aby podali mi jakis numer zlecenia czy cos, tylko od razu sam kurier i wysylam? Zostaje jakos poinformowany, ze aparat otrzymali lub jak dlugo potrwa naprawa?ewentualnie na stronie jest mozliwosc sledzenia procesu naprawy gwarancyjnej?
Jeszcze zapytam dla pewnosci, czyli nie musze dzownic do nikona, aby podali mi jakis numer zlecenia czy cos, tylko od razu sam kurier i wysylam? Zostaje jakos poinformowany, ze aparat otrzymali lub jak dlugo potrwa naprawa?ewentualnie na stronie jest mozliwosc sledzenia procesu naprawy gwarancyjnej?
3xTAK. Dostaniesz e-maila, że aparat przyjęli. Czasu naprawy nie określają.
Wydrukowałem arkusz do ustawienia b/f focusa
Witam,
Może ktoś podrzucić link do tego arkusza?Dziękuję
siwyozzman
15-01-2014, 09:55
Jeżeli macie pewność że niecelność korpusu to nie Wasza wina to żadnych zdjęć im nie wysyłajcie...to strata czasu - tych zdjęć nikt nie ogląda... To zresztą logiczne - nie ma żadnej pewności że test zrobiliście dobrze. Serwis robi własne testy. Wysyłałem kilka razy body na kalibrację - nigdy żadnych zdjęć nie wysyłałem i kalibracje zrobiono bez problemu. Fatman opisywał dokładnie usterkę - wysyłał zdjęcia i potem skomentował że na podstawie kontaktu z serwisem ma pewność że nikt tego nie oglądał i nie czytał... Z drugiej strony sie nie dziwie serwisowi po tym jak ludzie wstawiają na forum zdjęcia zrobione na 1/10 sek przy 70mm i twierdzą obiektyw "mydli" :) Tak jest wiedza i takie "testy"...
Witam,
Może ktoś podrzucić link do tego arkusza?Dziękuję
Stąd możesz pobrać:http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110
Witam
Jeśli dobrze przeanalizowałem forum to i ten wątek to jeśli dziś kupię D7000 to powinien to być sprzęt wolny od wad. Należy założyć że firma Nikon usunęła tę wady. Tak jak to się dzieje np. z nowymi autami, które u schyłku produkcji są bliskie ideału. Proszę o potwierdzenie czy się nie mylę.
Pzdr
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Mylisz się :) bo Nikon nie uznaje wad tego modelu za wady i ich nie poprawia :)
siwyozzman
15-01-2014, 16:01
Dokładnie, firma do niczego się nie przyznaje... niektóre egzemplarze z pierwszych serii potrafiły działać całkowicie nieprzewidywalnie...seria zdjęć udanych, nagle totalnie nietrafionych itd... szkoda to tego wracać - wątek Fatmana jest dłuuugi :) Obecnie chyba takie problemy się nie zdarzają, za to jakaś część body wymaga kalibracji układu AF... nikt nie robił badań jaki to odsetek...przypuszczam ze wyraźnie większy niż w starszych puszkach ale to tylko gdybanie... Druga sprawa to podatność układu AF na BF przy świetle żarowym. Sam tego doświadczyłem i potwierdzam. Serwis Ci tego NIE NAPRAWI jeżeli trafi Ci się taki egzemplarz... albo będzie działał poprawnie w dzień albo przy żarówkach, przy zmianach oświetlenia trzeba korygować ustawienia AF. Takie same spostrzeżenia były opisywane na zagranicznych forach, niezależnie od serwisu... Mimo wszystko uważam że przy obecnej cenie można zaryzykować - dla wielu użytkowników problem jest niezauważalny zwłaszcza z kitowym obiektywem...
Dzięki za odpowiedź. Obecnie mam D5200. Bardzo fajny apart. Zastanawiam się jednak nad zmianą. Generalnie chodzi mi o trwałość konstrukcji i ergonomię. Dlatego też zainteresowałem się D7000. Cena jest super. Czy w warunkach sklepowych można sprawdzić w/w wady. Tzn. czy ten konkretny egzemplarz je ma.
Hej
Nie ma potrzeby zaczynać. ... mi chodzi o odpowiedź tak lub nie. Załóżmy że dziś idę do sklepu foto i chce kupić D7000 to:
- nie ma sensu podpinać kitowego obiektywu 18-105 bo pewnie będzie aparat będzie ostrzy
- nie ma sensu podpinać jasnego obiektywu bo ISO będzie niskie i nie zobaczymy szumów przy świetle jarzeniowym
- jest sens podpiąć np. tele o normalnej jasności i sprawdzić ostrzenie i szumy
Jeśli zaśmiecać wątek to z góry przepraszam. Nie jestem też profesjonalistą wiec może powyższy wywód jest bez sensu.
Za pomoc dziękuję :-)
arona102
16-01-2014, 10:25
co z tego że w warunkach sklepowych sprawdzisz i będzie ok jak po jakimś czasie zacznie się kasztanić. Sam tego dośwadczyłem 8 miesięcy idealnie a potem katastrofa. Naprawdę szkoda zdrowia na tę puszkę. Nie będę wspominał ile włosów wyrwałem z tego powodu
Długo się nową puszką nie nacieszyłem czeka serwis...jestem mega wkur... nie ma co się łudzić że się może trafi na dobry egzemplarz wolny od wad...wolał bym kupić D90 z dobrym obiektywem...ale teraz jak to sie mówi po ptokach
trystero
16-01-2014, 14:25
matt91: z czym masz dokładnie problem ?
No i się zaczęło :)
Niestety masz racje :(
Jak to teraz w modzie...
"JAK ZYC!!!!!"
pozdro
Archibald6803
16-01-2014, 17:48
Hej
................Załóżmy że dziś idę do sklepu foto i chce kupić D7000 to:
- nie ma sensu podpinać kitowego obiektywu 18-105 bo pewnie będzie aparat będzie ostrzy
- nie ma sensu podpinać jasnego obiektywu bo ISO będzie niskie i nie zobaczymy szumów przy świetle jarzeniowym
Tak , Nie , Nie
matt91: z czym masz dokładnie problem ?
wzięło go na wymioty... nowa puszka nie dawno zakupiona
arona102
16-01-2014, 21:11
wzięło go na wymioty... nowa puszka nie dawno zakupiona
nie dziwię się ...miałem podobnie jak się okazało to co się pokazało z AF
Jak mi trafi do mnie od serwisu i uda mi się go sprzedać to może się wydawać śmieszne bo to stara dosyć puszka ale kupię D90 :) .... w ogóle z reklamacją to tragedia jest, chcesz kupić wszyscy mili a jak już reklamacja to najchętniej by cię zastrzelili
Jak mi trafi do mnie od serwisu i uda mi się go sprzedać to może się wydawać śmieszne bo to stara dosyć puszka ale kupię D90 :) .... w ogóle z reklamacją to tragedia jest, chcesz kupić wszyscy mili a jak już reklamacja to najchętniej by cię zastrzelili
A jak sie Tobie trafi takie himeryczne d90 co z trzydziestopiateczka nie ten teges to co wtedy?
"JAK ZYC!!!"
pozdro
Ale mniejszy % wady D90 niż w przypadku D7000, naprawią mi go i tylko potem czekać co się zepsuje
A jak sie Tobie trafi takie himeryczne d90 co z trzydziestopiateczka nie ten teges to co wtedy?
"JAK ZYC!!!"
pozdro
Sprzeda trzydziestopiateczke podepnie kita i wszystkie problemy znikną.
Szczęśliwi ci którzy nie czytają tego forum, nie marudzą i zapewne nie robią testów, bo i po co.
Ja śledzę ten wątek od początku, i ciągle mnie ta puszka kusi ze względu na obecna cenę, ale na chwilę obecną nie jestem jeszcze przekonany do słuszności takiej decyzji.
Kupiłem D5100, pomimo gorszej ergonomii mam obrazek z D7000, ale pewnych funkcji choćby tych z D90 czasami brakuje.
lothar345
16-01-2014, 22:20
Hej
Nie ma potrzeby zaczynać. ... mi chodzi o odpowiedź tak lub nie. Załóżmy że dziś idę do sklepu foto i chce kupić D7000 to:
Jeśli zaśmiecać wątek to z góry przepraszam. Nie jestem też profesjonalistą wiec może powyższy wywód jest bez sensu.
Za pomoc dziękuję :-)
Kup przez internet - jak bedzie padaka oddasz przed uplywem 10 dni. D7k to super pucha za male pieniadze. Nie ma co dramatyzowac pewnie sa buble ale to rzadkosc.
Ja śledzę ten wątek od początku, i ciągle mnie ta puszka kusi ze względu na obecna cenę, ale na chwilę obecną nie jestem jeszcze przekonany do słuszności takiej decyzji.
Kupiłem D5100, pomimo gorszej ergonomii mam obrazek z D7000, ale pewnych funkcji choćby tych z D90 czasami brakuje.
to ja też śledzę od początku i jak sprawdzałem aktualne ceny to również mnie kusi, ale pozostaje ten niewielki procent obaw...
Alcatraz
16-01-2014, 22:33
Kup przez internet - jak bedzie padaka oddasz przed uplywem 10 dni. D7k to super pucha za male pieniadze. Nie ma co dramatyzowac pewnie sa buble ale to rzadkosc.
Po pierwsze wszyscy piszą, że problem występuje później więc przez 10 dni niczego się nie dowie. Po drugie, jeśli już nastuka kilkadziesiąt zdjęć to może nie oddawać, bo i tak nie przyjmą. Sprawdzałem to wielokrotnie i sklepy internetowe bardzo się przed tym bronią. Zresztą nie ma się co dziwić - kupiłbyś potem puszkę ze strzelonymi 50 czy 80 zdjęciami? No raczej nie... Body jest nowiutkie (przy odpalaniu pyta o wybór języka) i możesz oddać je w ciągu 10 dni w takim samym stanie a nie po sesji testowej AF:-) Stwierdzenie "w ramach zwykłego zarządu" nie obejmuje takich sesji. A tak w ogóle to różnica w cenie do D7100 prawie cały czas około 1000 zł więc właśnie teraz nie ma jakieś szczególnej okazji.
a czy jakiś właściciel D7k ma może szkła Tokiny oraz Nikkora 17-55? jak to sie sprawuje?
Szczęśliwi ci którzy nie czytają tego forum, nie marudzą i zapewne nie robią testów, bo i po co.
Bo chyba to na tym polega, zeby zamiast testow tablic i innych dziwnych rzeczy robic foto :)
To Cie troche pokusze...
To dla tych co im AF nie ten teges
Na pelnej dziurze w trudnych warunkach:
http://www.flickr.com/photos/114609435@N06/11985742505/
A to dla tych co im paproszki na wysokich przyslonach nie ten teges
http://www.flickr.com/photos/114609435@N06/11985388405/
:)
pozdro
Archibald6803
16-01-2014, 23:46
Bo chyba to na tym polega, zeby zamiast testow tablic i innych dziwnych rzeczy robic foto :)
........
Tak , tak ....... już widzę oczami wyobraźni jak sir_nyny kupił puchę , rozpakował , zapiął słoik i pomaszerował w siną dal ( czytaj "w trudne warunki") wykonać poniższe foty .....; jakie testy ? .... jakie dokalibrowanie obiektywu ? ...... a co to ? i po co ? ....... kto to robi .....
............Na pelnej dziurze w trudnych warunkach:
http://www.flickr.com/photos/114609435@N06/11985742505/
http://www.flickr.com/photos/114609435@N06/11985388405/
nyny ; jesteś zadowolony z d7000 - lux ...... , trafiłeś wyjątkowo dobrze ; ...... ale ..... wyjątek potwierdza regułe ;
EDIT ; foty ekstraklasowe ....... , bez dwóch zdań.
Tak , tak ....... już widzę oczami wyobraźni jak sir_nyny kupił puchę , rozpakował , zapiął słoik i pomaszerował w siną dal ( czytaj "w trudne warunki") wykonać poniższe foty .....; jakie testy ? .... jakie dokalibrowanie obiektywu ? ...... a co to ? i po co ? ....... kto to robi .....
No prawie bylo jak piszesz.
To miala byc pucha tylko do makro wiec lajcik, mi w niej AF nie potrzebny byl, i tak mialem/mam inne puchy z pewnym AF, wiec nie ryzykowalem za duzo.
Fakt faktem, ze sobie w sklepie przestrzelalem zeby juz na wstepie zonka nie zaliczyc i to w zasadzie wszystko.
Kupiona i na drugi dzien juz w teren na owady zabrana byla.
Na ptaki to wyszlo tak, ze jak sprzedalem jedno body i pozyczylem d300s koledze to zostal mi z zoltego tylko d7k, wiec zabralem, sprobowalem i nie mam nic do zarzucenia AF :)
pozdro
Jak by nie patrzeć to większość ludzi jest zadowolonych z użytkowania D7000, jeśli ktoś z was zahaczył o serwis Nikona ile mniej więcej trzeba czekać na puszkę ?
Alcatraz
17-01-2014, 16:03
Jak by nie patrzeć to większość ludzi jest zadowolonych z użytkowania D7000
A skąd kolega zaczerpnął takie informacje?
A skąd kolega zaczerpnął takie informacje?
Choćby z tego forum.
Alcatraz
17-01-2014, 16:14
Z tego Forum płyną raczej inne informacje na ten temat. Było nawet kilka ankiet...
Z tego Forum płyną raczej inne informacje na ten temat. Było nawet kilka ankiet...
Według mojej wiedzy to większość użytkowników jest zadowolona. Ankiety też to potwierdzają, przynajmniej te które ja widziałem.
Polskie fora, zagraniczne, komentarze do filmów na YT bardzo dużo jest pozytywnych opinii, rzadko się trafia negatywna opinia
Alcatraz
17-01-2014, 16:34
No to nic tylko kupować! :-) A tu czytam, ze się ludzie obawiają...
Nikon nie jest dla obawiających się, tu trzeba być twardym ;)
siwyozzman
17-01-2014, 16:47
a czy jakiś właściciel D7k ma może szkła Tokiny oraz Nikkora 17-55? jak to sie sprawuje?
Miałem D7000 z nikkorem 17-55 - działał bez zarzutu... Pomimo że sprzedałem nie zniechęcam do zakupu - za te pieniądze to super puszka - na pewno AF jest lepszy niż w D90!!! Co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Zrobiłem nim trochę fajnych zdjęć. Nawet N85/1.8 D w pełni otwarty spokojnie trafiał... http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3217860&postcount=123
johnywalker
17-01-2014, 21:30
Czytając te wszystkie wypowiedzi to powiem wprost, za ostatnie cięzko uskładane pieniążki bym tego sprzeta nie kupił. Za duże ryzyko trafienia trefnej puszki.
No risk, no fun ;)
Wg mnie o wiele więcej zalet, ale jak trafi się felerny egzemplarz, to cierpliwość bardzo się przyda.
Mój po trzeciej akcji serwisowej odzyskał "wzrok" :smile:
aktualnie w sklepach foto cena za nowe body to min.2500zł więc tym bardziej robi się z niego łakomy kąsek ;)
Archibald6803
18-01-2014, 15:03
Czytając te wszystkie wypowiedzi to powiem wprost, za ostatnie cięzko uskładane pieniążki bym tego sprzeta nie kupił. Za duże ryzyko trafienia trefnej puszki.
I słusznie , MZ.
Ale są tacy co lubią adrenalinkę ....... lub im to zwisa ..... najwyżej pogonią na All .... w razie czego ...... z drobną stratą .
johnywalker
18-01-2014, 19:04
Żeby Ci zwisało to musi to być dla Ciebie malutka kwota. Jeśli ja bym go kupił i byłby nie trafiony, plułbym sobie w brodę że zamiast niego nie kupiłem D90+cośtam jeszcze.
Żeby Ci zwisało to musi to być dla Ciebie malutka kwota. Jeśli ja bym go kupił i byłby nie trafiony, plułbym sobie w brodę że zamiast niego nie kupiłem D90+cośtam jeszcze.
Teraz gdy moja puszka D7000 padła to samo myślę że byłem głupi że mimo złych opinii skusiłem się, a mogłem wziąść nowiutkiego D90 który jest starszy wolniejszy itd...ale mechanicznie sprawdzony, mądry polak po szkodzie :P
Co ci się stało z aparatem ?
Archibald6803
18-01-2014, 21:45
Co ci się stało z aparatem ?
zajrzyj 2 strony do tyłu ; napisał " że mu się pucha porzygała" cokolwiek by to znaczyło ......
To widziałem... To ja już nie chcę wiedzieć ;)
To znaczy że chlapanie tego oleju czy co to jest nie jest mitem tylko faktem niestety, oddałem już do sklepu na gwarancję teraz czekać aż serwis wykona naprawę
Niepotrzebnie się pytałem.
trystero
18-01-2014, 22:03
matt91: jeszcze niedawno arogancko chwaliłeś się, że masz serwisanta w rodzinie
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240804
więc nie rozumiem w czym problem :twisted:
matt91: trolling ? ;)
Archibald6803
18-01-2014, 22:18
matt91: jeszcze niedawno arogancko chwaliłeś się, że masz serwisanta w rodzinie
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=240804
więc nie rozumiem w czym problem :twisted:
matt91: trolling ? ;)
uuuu la la ....nawet się tam wypowiadałem ...... ( i przestrzegałem )
Ale po co mam mu dawać i tracić gwarancje ? skoro on pracuje w nieautoryzowanym serwisie ? jest gwarancja trzeba korzystać nie będę darował przecież w końcu to 2500zł a nie 2,50zł
ps. lubię polskie fora, te wyśmiewanie, tą nienawiść
Ale po co mam mu dawać i tracić gwarancje ? skoro on pracuje w nieautoryzowanym serwisie ? jest gwarancja trzeba korzystać nie będę darował przecież w końcu to 2500zł a nie 2,50zł
ps. lubię polskie fora, te wyśmiewanie, tą nienawiść
Poczytaj instrukcje :)
Czyszczenie matrycy to nie = utrata gwarancji :)
pozdro
Poczytaj instrukcje :)
Czyszczenie matrycy to nie = utrata gwarancji :)
pozdro
Ale jak chlapnął tym olejem to i go trzeba uzupełnić bez powodu on się tam w tym mechanizmie nie znajdował ?.....nie znam się na tym więc trochę zrozumienia też ;) serwis jest od naprawiania czyż nie ? :) ... patrząc też na obsługę sklepu przy zakupie wszystko fajnie kultura pierwsza klasa, jeśli chodzi o reklamację to już sprawa się ma odwrotnie, pani w sklepie to najchętniej by rzuciła tym pudełkiem we mnie :P
Jakub365
20-01-2014, 00:04
jeszcze szybkie pytanie, wysyłając d7000 do serwisu przez dhl muszę dawać oryginalne opakowanie czy może być dowolne, a w nim aparat i gwarancja? Nie chciałbym, aby przy rozpakowywaniu uszkodzili mi pudełeczko:D
zbyszekD7000
20-01-2014, 00:10
Nie musi i tak odsyłają w całkiem innym, ja tak miałem, wysłałem pięknie zapakowany i zabezpieczony gąbkami a odesłali mi w innym pudełku zawinięty w folię bąbelkową, więc się nie wysilaj, niezły bajzel tam mają jak nawet nie wiedzą w co było body zapakowane i odsyłają w czym popadnie
Tokiny nie mam żadnej ale N17-55 od dwóch lat i śmiga aż miło. A i mój D7k ma 16k kłapnięć i już prawie trzy lata i jak na razie nic mu nie jest...dziwne;)
Pytanie do mikro-regulacji AF w D7000.
Robiłem testy AF zgodnie z poradnikiem na stronach Nikona, dla 35/1.8 najlepszy wynik mam na -10 przy odległości 1.5 od obiektu, natomiast przy 3m od obiektu delikatnie muszę skorygować do -12 lub -13.
Co ciekawe N 180/2.8 ustawione na +8 przy odległościach 1.5m, 3m i 10m daje te same dobre wyniki.
Co robić?
siwyozzman
20-01-2014, 13:45
jeszcze szybkie pytanie, wysyłając d7000 do serwisu przez dhl muszę dawać oryginalne opakowanie czy może być dowolne, a w nim aparat i gwarancja? Nie chciałbym, aby przy rozpakowywaniu uszkodzili mi pudełeczko:D
Bez przesady - jak się boisz o pudło to co z aparatem? :) Wysyłałem dwa razy w oryginalnym opakowaniu i wszystko wróciło w takim samym stanie jak przed wysłaniem...nawet nie naklejają etykietek na każdy element jak dawniej...ciężko się to później odklejało...
Trzy razy miałem aparaty na kalibracji - zawsze trwało to około dwóch tygodni z przesyłka w obie strony.
W środku mały gift - czekoladki :)
Pytanie do mikro-regulacji AF w D7000.
Robiłem testy AF zgodnie z poradnikiem na stronach Nikona, dla 35/1.8 najlepszy wynik mam na -10 przy odległości 1.5 od obiektu, natomiast przy 3m od obiektu delikatnie muszę skorygować do -12 lub -13.
Co ciekawe N 180/2.8 ustawione na +8 przy odległościach 1.5m, 3m i 10m daje te same dobre wyniki.
Co robić?
Sprawdzałeś również przy żarówkach? Bo możesz być niemiło zaskoczony...
Sprawdzałeś również przy żarówkach? Bo możesz być niemiło zaskoczony...
Cały test robiłem przy żarowym.
Alcatraz
20-01-2014, 14:58
Z opakowaniami lepiej być ostrożnym. Nie wiem jak jest w tym przypadku ale w wielu innych spotkałem się z taką sytuacją: jeśli nie wysyłasz sprzętu w oryginalnym opakowaniu i coś uszkodzi się w czasie transportu wtedy serwis wytacza swoje "działa" i stara się przesunąć odpowiedzialność na Klienta (mimo ubezpieczonej przesyłki). Może tutaj tak nie jest ale lepiej nie narażać się na dodatkowe "przeboje" - jak napisał siwyozzman, nie bać się o pudło, najważniejszy jest aparat:-)
siwyozzman
20-01-2014, 15:14
Cały test robiłem przy żarowym.
To zrób teraz przy dziennym - jeżeli takie same wartości mikokalibracji dadzą ostre zdjęcia to jesteś szczęśliwcem :)
Wtedy kwestia polegania na swoich ustawieniach - ewentualnie kalibracja do wzorca w serwisie...chociaż fakt że jedno szkło jest na + a drugie na - raczej świadczy że któreś z nich odbiega od wzoru...
Ja nie mam problemu, żeby pracować na własnych ustawieniach tylko - tak jak pisałem w pierwszym poście - potrzebuję innych wartości mikroregulacji w zależności od odległości od obiektu.
Proszę przeczytać mój pierwszy post.
johnywalker
20-01-2014, 19:26
Czyli ta 35 1,8 jest dla ciebie nieużyteczna, bo chyba nie będziesz zmieniał tych nastaw w trakcie fotografowania ;-)
siwyozzman
20-01-2014, 19:44
Ja nie mam problemu, żeby pracować na własnych ustawieniach tylko - tak jak pisałem w pierwszym poście - potrzebuję innych wartości mikroregulacji w zależności od odległości od obiektu.
Proszę przeczytać mój pierwszy post.
Czytałem tego posta... jeżeli jesteś pewien że tak się ten zestaw zachowuje to chyba nie ma na to sposobu... trzeba spróbować obiektyw na innym korpusie...
Jakie dodatkowe testy mogę zrobić żeby potwierdzić/wykluczyć problem? Czy to wina obiektywu czy body?
Fajny filmik jeśli kogoś interesują bebechy D7000 http://www.youtube.com/watch?v=M5_iDn_HE4M
Jakie dodatkowe testy mogę zrobić żeby potwierdzić/wykluczyć problem? Czy to wina obiektywu czy body?
Na moje wyczucie to obiektyw.
Jedynie przy nowych obiektywach Sigmy jest taka możliwość by regulować korektę w zależności od odległości.
W przypadku Nikona to zostaje już tylko serwis.
Swoją drogą to uwielbiam bezlusterkowce za ogólny brak problemów tego typu.
shelby89
27-01-2014, 12:51
Witam, dołączam się do osób które mają "lekki" problem z D7000. Nie dawno kupiony i oczywiście problem z AF. Obiektywy które posiadam to S17-50 i N35/1.8. I tak...
Żaden z nich nie ostrzy idealnie bez korektyAF, Sigma to już w ogóle jakiś śmiech. Na D90 wcześniej miała minimalny FF. Teraz bez korekty.... ostrość jest gdzieś daleko w polu. Co do nikkora to minimalny FF też zaobserwowałem.
Po wykonaniu mikroregulacji AF Sigma na +20 dalej nie mieści się w polu które ma być ostre:/ Kiedy obiekt jest blisko da się jeszcze to znieść, ale wraz ze wzrostem odległości robi się coraz większy FF. Na +20!
Nikkor po mikroregulacji na +9 wydaje się zachowywać dobrze na różnych odległościach.
Więc pytanie - czy serwis wykona w takim przypadku kalibracje AF? Czy pomoże to na mój problem z Sigmą? Niestety szkło kupiłem używane, było kalibrowane już pod body poprzedniego właściciela więc kalibracja szkła odpada. Dla potwierdzenie przesyłam sample jak to wygląda (wszystko przy świetle dziennym z okna, bez żarowego, ostrzone na końcówkę śrubokręta).
A, af ma też problemy z trafieniem w punkt który chce w pomieszczeniu, celuje w krzesło, a on potrafi wyostrzyć w ścianę.....
SIGMA:
http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/809/s1dc.jpg
f/2.8, czas z 1/2000, odległość 30-40cm, bez mikrokorekty
http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/18/27qr.jpg
f/2.8, czas z 1/2000, odległość 1m, bez mikrokorekty
http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/36/5zsg.jpg
f/2.8, czas z 1/2000, odległość 30-40cm, +20 mikrokorekty
http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/854/4qlp.jpg
f/2.8, czas z 1/2000, odległość 1m, +20 mikrokorekty
NIKKOR:
http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/30/74hs.jpg
f.2.2, czas ok 1/2000, odległość 30-40 cm, bez mikro
http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/24/h1g9.jpg
f.2.2, czas ok 1/2000, odległość 1 m, bez mikro
http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/842/mtw5.jpg
f.2.2, czas ok 1/2000, odległość 30-40 cm, mikro +9
http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/607/6dcf.jpg
f.2.2, czas ok 1/2000, odległość 1 m, mikro +9
Już mam myśli o zakupie D300s....:/
Archibald6803
27-01-2014, 13:50
pucha fabrycznie nowa ? czy po gwarancji ?
shelby89
27-01-2014, 14:45
Rok gwarancji jeszcze ma
Sent from my SAMSUNG using Tapatalk
Archibald6803
27-01-2014, 18:48
no to chyba będziesz się musiał męczyć przez ten rok ........ potem można chyba bezproblemowo samodzielnie zaradzić problemowi z AF
shelby89
27-01-2014, 18:58
Ale jeśli chciał bum wysłać aparat na kalibracje w ramach gwarancji to serwis to uzna?
Btw. Znasz sposób jak samodzielnie się to robi?
Sent from my SAMSUNG using Tapatalk
Ale jeśli chciał bum wysłać aparat na kalibracje w ramach gwarancji to serwis to uzna?
Tak, kalibracja jest w ramach gwarancji.
Znasz sposób jak samodzielnie się to robi?
Programem: KLIK (http://nikonhacker.com/viewtopic.php?f=8&t=694&sid=5d7f764970a56ebc389ba87a7e861d2c)
Archibald6803
27-01-2014, 19:23
Ale jeśli chciał bum wysłać aparat na kalibracje w ramach gwarancji to serwis to uzna? ...............
Wysłać do serwisu N - to Ty raczej musisz KONIECZNIE swoją puchę .......; tylko nie wiem jaki będzie tego skutek ..... ( podejrzewam , że niesatysfakcjonujący). Póki co - nie patrz na to jak rysuje Sigma ; spróbuj dojść do ładu ( poprzez serwis Nikona ) z posiadaną N35/1.8. Jak się to uda to dopiero wówczas zajmij się Sigmą ;
..............Btw. Znasz sposób jak samodzielnie się to robi?............
Ja nie znam , ale niedawno w oczy rzucił mi się wątek , że ludzie sobie sami radzą z problemem AF. Poszukaj.
shelby89
27-01-2014, 23:21
No cóż, więc zabieram się za zgłaszanie zadania do serwisu. Dam znać jaki będzie rezultat po kalibracji. Dzięki za odpowiedzi!
Chłopaki - naprawdę nie czytaliście analiz konstrukcji jakie przeprowadzali kumaci ludzie z tutejszego forum? Ten model był spaprany mechanicznie i serwis nic na to nie poradzi.
Przestań Kaarol chrzanić i prowokować kolejne flejmy.
shelby89
29-01-2014, 13:40
Kaarool, jednym chodzi dobrze, innym nie. To dobra puszka i jeśli się trafi na dobry egzemplarz to jest super. Liczyłem się z tym kupując tą puszkę, już poszła do serwisu. Zobaczymy, jeśli się nie uda poprawić to sprzedam ze stratą i kupuje D300s. I od początku wiedziałem, że tak może się to skończyć. Proste. Więc czy na prawdę takie uwagi mają sens...?
Zobaczymy, jeśli się nie uda poprawić to sprzedam ze stratą i kupuje D300s. I od początku wiedziałem, że tak może się to skończyć.
jest spora szansa, że dadzą radę. Mój od półtora roku [po ostatniej, niestety trzeciej interwencji] działa jak powinien. Z tego też powodu parcie na zamianę na d7100 oddalilło się znacznie ;)
Wymienili układ naciągu migawki i jak ręką odjął. Powinni teraz mieć już większą wprawę i temat może ogarną.
przemas-J
30-01-2014, 21:25
Ja jestem prawie świeżo po zakupie d7000 , przed zamówieniem poprosiłem sklep o sprawdzenie puchy z paroma szkłami i jest ok
S17-50 pięknie ostrzy w punkt :) oraz N 85-1,8
Pucha na wypasie
johnywalker
31-01-2014, 03:58
Poczekaj troche, bo niektórym problemy się pokazały dopiero po pewnym czasie.
przemas-J
31-01-2014, 09:05
johnywalker
To mnie trochę przestraszyłeś :( co prawda jestem po zmianie systemu . i jestem zajarany działania af i nie tylko.
Puki co około 1000 fotek strzelonych i zero problemów :) także w żarowym. Lecz nie miałem okazji sprawdzić jak będzie z lampa ? ale jestem dobrej myśli :)
siwyozzman
31-01-2014, 10:02
johnywalker
To mnie trochę przestraszyłeś :( co prawda jestem po zmianie systemu . i jestem zajarany działania af i nie tylko.
Puki co około 1000 fotek strzelonych i zero problemów :) także w żarowym. Lecz nie miałem okazji sprawdzić jak będzie z lampa ? ale jestem dobrej myśli :)
Jako były użytkownik mogę Ci napisać żebyś nie słuchał ględzenia tych co tylko czytali na ten temat i teraz sieją ferment... mój egzemplarz po kalibracji działał świetnie przy świetle dziennym ale wymagał korekty AF przy żarówkach - mimo że się pozbyłem wcale nie pluję na ta puszkę bo miałem wcześniej dwie sztuki D90 - AF w tych korpusach to przepaść na korzyść D7000 - pomimo niedogodności związanych ze światłem żarowym.
Jeżeli Twój egzemplarz działa dobrze niezależnie od oświetlenia to więcej nie testuj nie szukaj dziury w całym!!!
Co do pracy z lampa błyskową - jeżeli masz systemową to współpraca jest wzorowa. Wymieniałem uwagi z innymi użytkownikami i wszyscy mieli takie same doświadczenia w tym względzie. Włączone wspomaganie z lampy jeszcze poprawia skuteczność ostrzenia - porównywałem z kultowym D200 i D7000 w tym względzie taranował starego mistrza :)
Jest do sprzedania D7000, świeżo myty, właśnie się suszy: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=243198
pablolite
31-01-2014, 12:32
Na jaką temperaturę zmywarkę ustawileś? Mojego też muszę umyć... ;-)
Wysłane z telefonu
jeremi1234
31-01-2014, 19:36
Moje body pojechało do serwisu bo nie trafiał w punkt, chociaż wszystko mieściło się w mikro regulacji. Teraz jest OK, zgrzeszył bym, jakbym narzekał na swoją puszkę. Wg mnie świetne body, przesiądę się dopiero na D8000 ;P
zbyszekD7000
31-01-2014, 23:04
Jest do sprzedania D7000, świeżo myty, właśnie się suszy: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=243198
może to jest sposób na czyszczenie matrycy ;-)
Andrzej1974
01-02-2014, 09:36
może to jest sposób na czyszczenie matrycy ;-)
Jedyny skuteczny? ;-)
zbyszekD7000
01-02-2014, 15:35
I wszystkie problemy znikną ;-)
Oddalem D7000 osobiscie we wtorek, dzis juz odebralem, czyli czas realizacji 4 dni robocze. W serwisie zrobili okolo 100 zdjec i na razie jak sprawdzalem roboczo jest zdecydowanie lepiej. Ostrosc lapie w punkt, zarowno na 35 jak i 50 mm. Bede jeszcze robil bardziej dokladne testy, a w weekend wybiore sie na zdjecia to bedzie dopiero widac realny efekt. Bede informowal na biezaco, sporo sie dowiedzialem z tego watku, wiec mam nadzieje, ze moj przypadek tez komus pomoze :)
Jakub365
05-02-2014, 19:23
to teraz ja się pochwalę:) Właśnie wrócił mój d7k, cały proces trwał tydzień czasu licząc sb i nd;) Problem był z BF, miałem też luźną klapkę od kart pamięci oraz brudną matrycę. Po 2 dniach otrzymałem informację, że czyszczenie, tylko za dodatkową opłatą, lecz odmówiłem. Dzisiaj patrzę lustro, matryca czyściutka:D widać wyczyścili, ale nie wspomnieli nic o tym w opisie usterki;) Jedynie co, że kalibracja i wymiana mocowania klapki. Aparat łapie ostrość tam gdzie chcę, ostrzy jak żyleta i to w warunkach domowych jak i na dworze, a mikroregulacja na 0. Dodatkowo wgrali mi najnowszy soft, a paczkę tam zapakowali, że nic by jej nie zniszczyło:) jestem mega zadowolony!!!
zbyszekD7000
05-02-2014, 22:03
Czyżby serwis wziął sobie do serca uwagi użytkowników ;-)
Oby tak dalej :-)
shelby89
06-02-2014, 00:01
Mój ma status "w trakcie naprawy". Dam znać jak przyjdzie i co się zmieniło.
Witam. Przez przypadek wpadłem na ten temat. Mam d7000 i jeszcze rok gwarancji chciałbym sprawdzić czy mój aparat też ma problemy z Af. Chciałbym zrobić w domu test trzech kart taki jak opisany na stronach accord-foto (link był podany w tym temacie) mam pytanie od strony technicznej. Jaka odległość musi być pomiędzy aparatem a kartami, przesłona jak najmniejsza czyli w obiektywie 18-70 f/3.5, ogniskowa 18, AF-A, tylko środkowy punkt Af, celuje w środkową kartę w jej środek.? A jak ze światłem.? Czy oświetlenie pokoju nie wpłynie na doświadczenie.? Z góry dzięki za wszystkie rady
Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Witam. Przez przypadek wpadłem na ten temat. Mam d7000 i jeszcze rok gwarancji chciałbym sprawdzić czy mój aparat też ma problemy z Af. Chciałbym zrobić w domu test trzech kart taki jak opisany na stronach accord-foto (link był podany w tym temacie) mam pytanie od strony technicznej. Jaka odległość musi być pomiędzy aparatem a kartami, przesłona jak najmniejsza czyli w obiektywie 18-70 f/3.5, ogniskowa 18, AF-A, tylko środkowy punkt Af, celuje w środkową kartę w jej środek.? A jak ze światłem.? Czy oświetlenie pokoju nie wpłynie na doświadczenie.? Z góry dzięki za wszystkie rady
Szukasz dziury w całym to szukaj, szczegółowe testy na pewno ujawnią pewne wady AF nie tylko w D7000.
Jeśli nie zauważyłeś do tej pory problemu na wykonanych zdjęciach to odpuść sobie takie testy, ponadto masz mikroregulacje i możesz sobie sam skorygować AF.
Oddalem D7000 osobiscie we wtorek, dzis juz odebralem, czyli czas realizacji 4 dni robocze. W serwisie zrobili okolo 100 zdjec i na razie jak sprawdzalem roboczo jest zdecydowanie lepiej. Ostrosc lapie w punkt, zarowno na 35 jak i 50 mm. Bede jeszcze robil bardziej dokladne testy, a w weekend wybiore sie na zdjecia to bedzie dopiero widac realny efekt. Bede informowal na biezaco, sporo sie dowiedzialem z tego watku, wiec mam nadzieje, ze moj przypadek tez komus pomoze :)
Po weekendzie, nareszcie widze zdecydowaną większość zdjec trafionych, nawet na najmniejszej przysloniena 35 i 50mm. Serwis spisal sie ok.
shelby89
16-02-2014, 00:28
mój D7000 wrócił już z serwis. Z 35/1.8 jest idealnie bez kalibracji, nie udało mi się jeszcze przetestować jak będzie się zachowywał przy świetle żarowym. Niestety Sigma ma chyba problem ze sobą, dalej nie mieści się w zakresie mikroregulacji, chyba będę musiał się pozbyć tego szkła... Co do serwisu Nikona, jestem zadowolony, czekoladki czekały w bardzo stylowym pudełku:)
Witam, pozwolę przyłączyć się do dyskusji.
Wczoraj wybrałem się na zakupy jasnej stałki, testowałem 50mm 1.4 G (chciałem go w pierszej kolejności), 50mm 1.8 G i 35mm 1.8 G DX. Zdjęcia strzelałem w sklepie w najjaśniejszych miejscach, niestety wyszło na to, że moje body ma BF w każdym przypadku ostrość wychodziła na tył skali, im bardziej przymykałem przysłonę tym bardziej BF był widoczny. Po kalibracji body pod 50 1.4 (-5) próbowałem zrobić kilka ostrych fotek i nic, na różnych przysłonach w trybie AF-S.
Nie kupiłem więc szkła i wróciłem poirytowany, po drodze wstąpiłem do media wypróbować inną 50 1.4 i też BF.
Co mogło być przyczyną, że nie potrafiłem zrobić wyraźnych i zadawalających mnie fotek?
Testy na skali robiłem, na statywie.
Co zrobiłem źle? :
-zbyt słabe światło podczas testu
-celowałem AF w linię obok zera na ukośnej skali a powinienem w centrum do płaszczyzny prostopadłej
-niewłaściwe parametry do przeprowadzenia testy (f1.4, 1.8, 2.8, 3.5)
-przy samplach z reki na kontrastowe obiekty zbyt mała głębia ostrości przy 1.4, 1.8, 2.8
Poniżej przedstawiam efekt testów, body mam od 2012. 11. Czy kalibracja w serwisie w ramach gwarancji wchodzi w grę? Dodam, że raz już wysyłałem, a może to jak testuję AF do niczego mnie nie doprowadzi i przy kolejnych próbach postrzelać i sprawdzić jak zestaw działa na zewnątrz przy lepszym świetle?
Z góry dzięki za porady i pomoc.
http://img547.imageshack.us/img547/4027/d3gk.jpg
http://img38.imageshack.us/img38/2324/u64x.jpg
http://img824.imageshack.us/img824/7404/v3vv.jpg
http://img827.imageshack.us/img827/4944/h00z.jpg
http://img577.imageshack.us/img577/1233/371s.jpg
http://img845.imageshack.us/img845/6282/y0q6.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/9536/9rnh.jpg
http://img801.imageshack.us/img801/6052/hpgi.jpg
http://img138.imageshack.us/img138/3410/un43.jpg
Tutaj wyniki testu
Witam.
Ja swojego D7000 tylko raz wysłałem do serwisu na kalibrację (po przez sklep w którym kupiłem).
Po kalibracji:
Nikkor 18-105 (DX) trafia w punkt
Nikkor 50 /1.8 trafia w punkt
Nikkor 24-85 /3.5-4.5 trafia w punkt
Nikkor 16-85 (DX) trafia po mikro regulacji na -4
Nikkor 17-55 /2.8 (DX) w punkt
Tamton 28-75 /2.8 trafia w punkt
Tamton 90 makro - trafia w punkt
Tokina 12-24 /4 trafia w punkt
Sigma 70-200 /2.8 APO HSM na jednym końcu BF na dugim FF
Jeśli możesz to wysyłaj do regulacji AF , no chyba że masz sporego pecha.
Zanim wyślesz zwróć uwagę na to przy jakiej barwie światła wykonujesz testy.
Ja robiąc test przy różnych temperaturach oświetlenia zauważyłem odchyłki.
A tak na marginesie, może ktoś zna serwis który nakłoni Sigmę 70-200 /2.8 APO do lepszej współpracy z D7000.
zbyszekD7000
18-02-2014, 23:12
Serwis Allegro ;-)
pablodesign
10-03-2014, 13:47
Na mnie też niestety trafiło. D7000 kupiony w czwartek, dziś leci do serwisu na kalibrację. 50mm 1.8 dalo sie mikrokalibracja ustawic, 85mm 1.8 również, ale dla 28mm 2.8 juz brakło skali :( Czym dalej od obiektu tym większy BF. Dam znać jak wróci i ile trwało.
tak swoja droga nikon polska to niedlugo zbankrutuje na te czekoladki, majac d300 chcialem sie przesiasc niedawno na d7000 i co na dworze wzglednie ok, w srodku swiatlo zarowe i cyrki...wiec podziekowalem za wspolprace z d7000 ale jak trafil to matryca mnie milo zaskakuje szkoda ze potrafil nie trafic
Czytam tutaj, że wielu z Was korzysta z kalibracji AF w ramach gwarancji. Czy jest ktoś, kto robił to po gwarancji i mógłby się podzielić info ile to kosztuje w serwisie Nikona? Próbowałem sie tam do nich dodzwonić ale od 2 dni nikt nie podnosi sluchawki. Przewertowałem sieć ale nie ma info o cenach. Nieakceptowalne i niedające się zniwelować ręczną poprawką błędy ostrzenia mam oczywiscie z obiektywem 35/1.8G. Z 50/1.8D jest bez zarzutów. Niestety, wykryłem je juz po gwarancji.
lothar345
12-03-2014, 13:04
Czytam tutaj, że wielu z Was korzysta z kalibracji AF w ramach gwarancji. Czy jest ktoś, kto robił to po gwarancji i mógłby się podzielić info ile to kosztuje w serwisie Nikona? Próbowałem sie tam do nich dodzwonić ale od 2 dni nikt nie podnosi sluchawki. Przewertowałem sieć ale nie ma info o cenach. Nieakceptowalne i niedające się zniwelować ręczną poprawką błędy ostrzenia mam oczywiscie z obiektywem 35/1.8G. Z 50/1.8D jest bez zarzutów. Niestety, wykryłem je juz po gwarancji.
Tzn sama kalibracja to godzina tydzien czekalem od momemtu zawiezienia szkla do odebrania.
pablodesign
12-03-2014, 14:15
Z tego co gdzieś przeczytałem to kalibracja body około 100zł a szkła 200zł, ale nie pamiętam dokładnie więc mogę się mylić.
Wczoraj akurat wysyłałem zapytanie, i dzisiaj otrzymałem odpowiedź z serwisu nikona, także koszt regulacji układu AF w szkle 35 1.8G AF-S DX wynosi około 100zł, termin realizacji usługi około 2 tygodnie.
około 100zł, termin realizacji usługi około 2 tygodnie.
kalibracja body około 100zł a szkła 200zł
Tzn sama kalibracja to godzina tydzien czekalem od momemtu zawiezienia szkla do odebrania.
No to nie wygląda to źle, obawiałem sie wiekszych kosztów:) Chyba nie warto wpadać w lament i od razu sprzedawac D7000, jesli mozna niedrogo poprawić mankament. Oby tylko oczekiwany efekt dało się osiągnąć...
No to nie wygląda to źle, obawiałem sie wiekszych kosztów:) Chyba nie warto wpadać w lament i od razu sprzedawac D7000, jesli mozna niedrogo poprawić mankament. Oby tylko oczekiwany efekt dało się osiągnąć...
Dla jednych to mało, dla innych dużo, dla tych z poza Warszawy dochodzą jeszcze koszty wysyłki w obie strony 50 zł.
Z własnego doświadczenia wiem że serwis nie zawsze dobrze skalibruje, czasami trzeba wysyłać kilka razy i wtedy już nie jest tak tanio.
pablodesign
13-03-2014, 14:54
Ktoś wie czy jak body do mnie wraca z serwisu to dostaję jakieś powiadomienie mailowe z nr przesyłki? W statusie naprawy mam 'zlecenie zamknięte' i teraz nie wiem co dalej, mam czekać czy się z nimi kontaktować?
Ktoś wie czy jak body do mnie wraca z serwisu to dostaję jakieś powiadomienie mailowe z nr przesyłki? W statusie naprawy mam 'zlecenie zamknięte' i teraz nie wiem co dalej, mam czekać czy się z nimi kontaktować?
Mnie przesyłali powiadomienie SMS-em o nadaniu przesyłki, nie wiem jak jest teraz, zlecenie zamknięte nie oznacza że sprzęt wysłali, status zmieni się kiedy wyślą sprzęt.
pablodesign
14-03-2014, 07:38
Dzięki za info, będę czekał w takim razie.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Andrzej1974
14-03-2014, 07:53
W moim przypadku (sprzęt wysyłałem pod koniec stycznia 2014) Nikon poinformował mnie jedynie emailem, kiedy sprzęt do nich dotarł (w tytule Potwierdzenie dostarczenia sprzetu do serwisu Nikon). Z kolei jak odsyłali tydzień później to tylko otrzymałem z DHL-u, także emailem, ePowiadomienie DHL o treści:
Szanowny Kliencie,
Firma NIKON POLSKA SP. Z O.O. wysłała do Ciebie za pośrednictwem DHL EXPRESS, przesyłkę o numerze 1.....
Przewidywany termin doręczenia 04-02-2014 09:30-11:00.
Aby sprawdzić status przesyłki odwiedź stronę http://www.dhl.com.pl/sledzenieprzesylkikrajowej/szukaj.aspx?m=0&sn=1..... Pozdrawiamy,
DHL Express (Poland)
Nikon nie wysłał mi ani emaila ani SMS-a, a o tym, że że sprzęt przejrzał, dowiedziałem się z ich strony: http://www.europe-nikon.com/pl_PL/service_support/repair_track_iframe.page (po wpisaniu ID i nr klienta).
satanica
15-03-2014, 02:59
ja dostalem mail i sms od nikona na temat wyslania przesylki powrotnej, wyslali mi na mail takze wydruk co bylo znalezione i co zostało naprawione oraz liste alcesorii jakie mi wysylają, ale to Nikon UK, oprócz tego dostalem mail i sms od kuriera i dokladne okno czasowe kiedy ma byc przesyłka u mnie ( 14.30-15.30)
pablodesign
18-03-2014, 16:13
Dostałem pół godziny temu puchę do rączek. Wstępne testy na szybko w pracy:
28mm 2.8 - wcześniej brakło skali teraz -5 do -7 korekcji i jest super
50mm 1.8 - wcześniej koło -10, teraz w punkt bez korekcji
85mm 1.8 - sprawdzę w domu, nie zabrałem do pracy ;)
Tak więc po szybkich testach jestem zadowolony, cała operacja trwała dokładnie 8dni z wysyłką.
zbyszekD7000
18-03-2014, 18:40
Serwis chyba zaczął czytać opinie o sobie ;-)
Może zatrudnili w końcu kogoś bez wady wzroku. :mrgreen:
Dostałem pół godziny temu puchę do rączek. Wstępne testy na szybko w pracy:
28mm 2.8 - wcześniej brakło skali teraz -5 do -7 korekcji i jest super
50mm 1.8 - wcześniej koło -10, teraz w punkt bez korekcji
85mm 1.8 - sprawdzę w domu, nie zabrałem do pracy ;)
Tak więc po szybkich testach jestem zadowolony, cała operacja trwała dokładnie 8dni z wysyłką.
Czy byłbyś zadowolony gdyby ta puszka nie miała mikroregulacji?
Żadna filozofia zrobić taką kalibrację, przesunęli punkt ostrzenia o ileś mikrometrów i w Twoim wypadku wyszło to na dobre.
W przypadku puszek bez regulacji nie jest już tak wesoło, szczególnie gdy używa się kilku jasnych szkieł.
Żadna filozofia zrobić taką kalibrację, przesunęli punkt ostrzenia o ileś mikrometrów i w Twoim wypadku wyszło to na dobre.
W przypadku puszek bez regulacji nie jest już tak wesoło, szczególnie gdy używa się kilku jasnych szkieł.
Juz filozofem trza byc niewaskim by miec wiare, ze kazde szklo ever bedzie w punkt trafialo...
pozdro
pablodesign
18-03-2014, 21:41
Bez mikro-regulacji nie byłbym zadowolony. Chyba po to ona jest żeby poprawić. Zrobiłem testy w domu na 85mm, niestety już ciemno było. Z lampa i przy świetle żarowym trochę dziwnie to wygląda. Co ciekawe, jak zdjąłem sb600 i af sobie pomagał tą białą lampką w body (zamiast czerwonej kratki z sb600) było znacznie lepiej. Tak więc muszę poczekać na światło dzienne żeby wydać werdykt odnośnie 85mm bo teraz czasem trafi dobrze na wyłączonej mikro-regulacji a czasami trafia nie wiadomo gdzie.
Widać jedna rzecz to regulacja body a inna ogólna kapryśność autofocusa w tym modelu.
Bez mikro-regulacji nie byłbym zadowolony. Chyba po to ona jest żeby poprawić. Zrobiłem testy w domu na 85mm, niestety już ciemno było. Z lampa i przy świetle żarowym trochę dziwnie to wygląda. Co ciekawe, jak zdjąłem sb600 i af sobie pomagał tą białą lampką w body (zamiast czerwonej kratki z sb600) było znacznie lepiej. Tak więc muszę poczekać na światło dzienne żeby wydać werdykt odnośnie 85mm bo teraz czasem trafi dobrze na wyłączonej mikro-regulacji a czasami trafia nie wiadomo gdzie.
Widać jedna rzecz to regulacja body a inna ogólna kapryśność autofocusa w tym modelu.
Wspomaganie AF z lampy może wprowadzać błędy, ponadto rodzaj światła, szczególnie żarowe również wprowadza w błąd AF.
Niestety jest to korpus amatorski, więc nie można wymagać od niego takiej precyzji jak choćby w D300.
pablodesign
18-03-2014, 22:14
Wspomaganie AF z lampy może wprowadzać błędy, ponadto rodzaj światła, szczególnie żarowe również wprowadza w błąd AF.
Niestety jest to korpus amatorski, więc nie można wymagać od niego takiej precyzji jak choćby w D300.
No i z tym się trzeba liczyć, jednak niesmak pozostaje bo d80 w gorszych warunkach albo nie łapał wcale ostrości albo łapał ją dobrze. Przy D7000 trzeba będzie się pogodzić z tym AF'em.
zbyszekD7000
18-03-2014, 22:43
Nie trafiają do mnie takie tłumaczenia jak powyżej, "bo to jest amatorskie body i trzeba się z tym liczyć że AF nie trafia jak trzeba", ludzie ogarnijcie się, niezrozumiała jest akceptacja dla producenta bubla, ręce opadają jak ludzie dają sobie wmówić że coś źle działa i to jest normalne, porażające, brak słów :-(
Potem się dziwić że producenci mają gdzieś klienta.
nikoniarz
18-03-2014, 22:46
zbyszekD7000 oczekujesz 100% trafień bez względu na cenę aparatu? W sensie czy D7000 czy D3100 czy też D800 mają trafiać wg. Ciebie w 100% przypadków?
Nie trafiają do mnie takie tłumaczenia jak powyżej, "bo to jest amatorskie body i trzeba się z tym liczyć że AF nie trafia jak trzeba", ludzie ogarnijcie się, niezrozumiała jest akceptacja dla producenta bubla, ręce opadają jak ludzie dają sobie wmówić że coś źle działa i to jest normalne, porażające, brak słów :-(
Potem się dziwić że producenci mają gdzieś klienta.
Tym tokiem myślenia można dojść, że każda małpka powinna robić zdjęcia na takim samym poziomie jak lustro. Bo albo działa albo wydaje z siebie buble.
zbyszekD7000
18-03-2014, 22:49
No wybacz, ten aparat nie kosztuje 100 czy 200zł ale 3000-4000zł więc oczekuję poprawnego jego działanie i guzik mnie obchodzi czy producent potrafi sobie poradzić z AF czy też nie, jak nie to niech się przerzuci na produkcję zapałek a nie aparatów fotograficznych.