Zobacz pełną wersję : D7000 po kalibracji....
Poza problemem z AF (który jest bardzo poważną sprawą) to świetne body
oj tak, gdyby nie ten problem miałbym go już w swoim arsenale.. a tak zniechęcił mnie całkowicie do siebie. Zachowanie producenta który już tyle lat siedzi w fotografii tym bardziej..
N-kon
tak samo tzn ostro (po regulacji) ?
esk2 - jak już pisaliśmy na PW, w Twoim przypadku IMO zmiana ma sens np na 300s
A ja mam nadzieję, ze Nikon finalnie coś wymyśli w kwestii problemu z AF w d7k
Sprawa wcześniej czy później musi zostać rozwiązana. Ten sam układ AF Nikon wsadził w D600 i w D5200 więc teraz już użytkownicy D7000 nie są sami w walce z producentem. A im więcej zgłoszeń tym szybciej Nikon coś zrobi..... Przynajmniej ja mam taką nadzieją choć na swoją puszkę nie narzekam.
Sprawa wcześniej czy później musi zostać rozwiązana. Ten sam układ AF Nikon wsadził w D600 i w D5200 więc teraz już użytkownicy D7000 nie są sami w walce z producentem. A im więcej zgłoszeń tym szybciej Nikon coś zrobi..... Przynajmniej ja mam taką nadzieją choć na swoją puszkę nie narzekam.
Ale tematu o problemach AF w tych puszkach jakos nie widac.
Ja chyba zaczne rozgladac sie za D300/300s. Mimo kalibracji ciagle spora roznica pomiedzy AF przez wizjer a LV.
Ktos moze polecic stronke gdzie mizna zassac raw-y z D300/300s :D ?
motoko to ślij do serwisu jak masz jeszcze gwarancje...
a rawy z d300 wystaczy wujka spytac...
motoko to ślij do serwisu jak masz jeszcze gwarancje...
a rawy z d300 wystaczy wujka spytac...
Moj juz po serwisie...
jak po gwarancji to wyslij zapytanie ile sobie licza za kalibracje..
nie sadze ze bedzie to wysoka kwota..
jak po gwarancji to wyslij zapytanie ile sobie licza za kalibracje..
nie sadze ze bedzie to wysoka kwota..
Piszac "po serwisie" mialem na mysli wlasnie kalibracje.
Witam, temat kalibracji przemilcze dla odmiany ;P Osobiście mikroregulacja pomogła.
Mam pytanko. Czy jest jakis sposód w d7000 aby móc ustawić domyśle opcje trybu AF dla automatycznych trybów pracy?
Czy jak sama nazwa wskazuje, tryb automatyczny dotyczy się wszystkich parametrów łącznie z opcjami AF?
Dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam
Właśnie po 8 dniach wrocił mój d7000 z serwisu. Poprosiłem o kalibrację i czyszczenie matrycy.
Po pierwszych testach w domu, obiektyw 50 1.8D działa poprawnie bez mikroregulacji, przedtem wymagał -14.
Jestem zadowolony z usługi serwisu, polecam... Acha, wgrali mi jeszcze nowy firmware.
ciacho23
06-02-2013, 10:42
Jaki numerek ma nowy firmware?
Dexter88
06-02-2013, 13:01
Nowszego od 1.03 chyba nie ma..
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
woocash09
16-02-2013, 00:01
Witam wszystkich nikoniarzy!
Nikon D7000 wygrał w moim przypadku pojedynek z C 60D na następce hybrydki S DSC-H50. Kupiony 30.11.2012 i już drugiego dnia pojawiło się mydło w sztucznym świetle bo naturalnego o tej porze roku w okolicy jak na lekarstwo. Przy wyborze byłem świadomy problemów z AF ale jednak zaryzykowałem że ta pucha którą ja kupię będzie perfekt. Na N35mm przy f1.8 oraz zalecanym przez konsultanta do testów f2.8 najlepsze (nie idealne) rezultaty pojawiały się przy -20. Po powrocie w rodzime strony na święta i zdjęciach przy naturalnym świetle losowość AF doprowadzała mnie do szału. Mikrokalibracja na stałce nie ma sensu bo jeśli - 20 przy odległości około 1m w miarę trafia to już przy 2m trafia jedno na 4 zdjęcia a przy odległości 3-5m łatwiej trafić w totka niż w ostrość. Na kitowym 18-105 zabawa jest jeszcze bardziej skomplikowana bo o ile na 18mm z metra łapie na -10 to dla innych kombinacji ogniskowych/odległości od obiektu wypadało by mieć jakiś sprytny algorytm uwzględniający te wartości tak żeby mikrokalibracja miała jakikolwiek sens. Generalnie przy każdej zmianie światła/odległości/ogniskowej/przysłony należało by mikrokalibrować (a czasami skali brak) AF. Wiem że powyższe było już opisane 3217 razy na tym forum, kolejne tysiąc na optycznych i pewnie jeszcze iks na innych forach/portalach ale chciałem tylko dorzucić swoją cegiełkę (opinię) dla wszystkich tych którzy wciąż wahają się nad kupnem D7000. Puszka sama w sobie jest genialna ale kupując ją trzeba mieć świadomość że AF miewa humory (łagodnie mówiąc) :/
W chwili obecnej aparat jest w drodze do tutejszego serwisu (co ciekawe Nikon Norge zleca to niezależnemu serwisowi). Zobaczymy czy uda się coś poprawić...
Obiecuje zdać relacje po powrocie z serwisu.
Pozdrawiam!
Poczekaj na efekty pracy serwisu, moja puszka była w serwisie, gdyż nie mieściłem się w skali mikroregulacji dla szkła N35mm 1.8G.
Po regulacji w serwisie mam ustawione na 0 i jestem zadowolony na chwilę obecną. Od czasu regulacji strzeliłem pi razy oko jakieś 3k zdjęć i nadal jest, nie odczuwam potrzeby regulacji. Faktem jest, że w przypadku światła zarowego jest kapryśny AF.
No cóż. Generalnie z korpusu jestem zadowolony, gdyby tylko nie było żadnego problemu z Af, byłby to ideał w danym przedziale cenowym na posiadane możliwości :)
A ja dziś tj. wczoraj dostałem info, że moja jest do odbioru po reklamacji.
Rano jadę odbierać i zobaczymy co wskorali
jacek dr
16-02-2013, 21:06
Witam.
wracając do problemów z d7000 . Czytałem że najnowsze "wypusty" czyli 2012 rok i numery seryjne zaczynające się na 640xxxxxx nie mają już problemów z .... wszystkimi problemami jakie miały dk7.
mariusz
Musisz wklejać to samo w sześciu innych wątkach?:grin:
Dexter88
16-02-2013, 21:29
... dodatkowo przyznając, że "gdzieś" to "kiedyś" wyczytał <facepalm>
Mz, na nikoniarzach powinien powstać nowy topik. "Onanistyczni sprzętowi ortodoksi"
cz4rnuch
17-02-2013, 12:18
Zajrzyj do działu Aparaty tradycyjne ->Analogowi ortodoksi. Jak przeczytasz wszystkie posty i uznasz, że nie jest on wystarczająco onanistyczno-sprzętowo-ortodoksyjny, nie krępuj się i załóż nowy temat ;)
Zajrzyj do działu Aparaty tradycyjne ->Analogowi ortodoksi. Jak przeczytasz wszystkie posty i uznasz, że nie jest on wystarczająco onanistyczno-sprzętowo-ortodoksyjny, nie krępuj się i załóż nowy temat ;)
Nie ośmielił bym się :-)
woocash09
17-02-2013, 15:52
A ja dziś tj. wczoraj dostałem info, że moja jest do odbioru po reklamacji.
Rano jadę odbierać i zobaczymy co wskorali
I jak... ? Mam nadzieje że pozytywnie!
I jak... ? Mam nadzieje że pozytywnie!
We wtorek napiszę jak wyszło...
woocash09
21-02-2013, 17:39
Mały update z placu boju:
D7k oddany na pocztę tutejszą we wtorek po południu (19 luty), dziś czytam w statusie naprawy
Af adjusted, mirror check.
Performance tested, all functions work properly.
Sprzęt już nadany do mnie. Kalibracja błyskawiczna! Zobaczymy czy po kalibracji nie będzie już zastrzeżeń do AF. Jeśli nawet to przy takim czasie oczekiwania rekord 7 wizyt w serwisie pobiję w miesiąc...
woocash09
22-02-2013, 22:04
^^ Przepraszam za post pod postem. Dziś odebrałem aparat po trzydniowej rozłące (!) związanej z wizytą w serwisie.
Kalibrując aparat serwis zrobił dokładnie 50zdjęć. AF na N35 przy f1.8 w świetle dziennym ostrzy w punkt bez mikrokalibracji. Natomiast przy świetle żarowym jest leciutki BF (mikrokalibracja -5 załatwiła sprawę).
Mam nadzieję że wszystkie problemy z AF w moim D7k mam już za sobą!
PS
Dla zainteresowanych mogę wysłać zdjęcia focuschartów przed i po kalibracji.
Oświećcie mnie, bo zrozumiałem z kilku niezależnych postów, że mikokalibracja na -5 w świetle żarowym (przy założeniu, że w dziennym AF trafia bez mikro) załatwia sprawę BF?
Oświećcie mnie, bo zrozumiałem z kilku niezależnych postów, że mikokalibracja na -5 w świetle żarowym (przy założeniu, że w dziennym AF trafia bez mikro) załatwia sprawę BF?
U mnie w granicach -8 ~ -12 na 5 różnych szkłach.
Jak jest żarowe + świetlówki, to czasami w ogóle nie włączam (tak jak przy dziennym).
pepe2k, czyli że kalibrację ustawiasz (włączasz/wyłączasz) zależnie od oświetlenia ? Dobrze zrozumiałem ?
woocash09
22-02-2013, 23:07
^^ a jest na to inna metoda Fatman? Czy przez to włączanie/wyłączanie lub zmienianie wartości mikrokalibracji mam rozumieć że AF w dalszym ciągu jest niesprawny?
EDIT
Przeczytałem własny post i odpowiadam sam sobie że to w dalszym ciągu świadczy o niedoskonałości AF ale czy w takim razie jest jakaś szansa na to by AF w D7k bez tych wygibasów z mikrokalibracją działał poprawnie w każdych warunkach?
^^ a jest na to inna metoda Fatman?
Cóż, moim zdaniem AF powinien pracować tak samo (znaczy z tą samą korekcją lub bez niej) niezależnie od źródła światła. Przynajmniej w wszystkich 3 moich obecnych Nikonach tak jest.
Nikon w amatorskiej puszce zastosował nowe rozwiązanie mechanizmu AF, jak można wnioskować niezbyt szczęśliwie. Zakładam, że (spora) część użytkowników przy użyciu jasnych szkieł stwierdza niedoskonałość tej metody w świetle sztucznym. Teraz ta część ma do wyboru: 1. ustawić sobie profil dla żarowego, 2. burzyć się, że ich ukochany producent dał ciała. Wybór jest po naszej stronie, mi puszka p(a)suje. Nie zmienię body na d7100 bo to nie korpus robi zdjęcia a fotograf. Być może w masochistyczny sposób dojdę do mojej drogi, ale mam zamiar to zrobić.
Mój nikon D7000 kiedy miewał okresy poprawnego działania, trafiał tak samo celnie w świetle sztucznym i naturalnym. Nie musiałem wprowadzać korekcji różnej, dla różnych typów światła. Zresztą to samo dotyczy innych amatorskich puszek Nikona jakie do tej pory miałem. Nie jest to cecha danego (amatorskiego) układu, tylko zwykły, kolejny problem (z poprawną kalibracją, robioną przez producenta).
pepe2k, czyli że kalibrację ustawiasz (włączasz/wyłączasz) zależnie od oświetlenia ? Dobrze zrozumiałem ?
Może nie do końca dokładnie tak - jeżeli widzę po pierwszym zdjęciu, że coś jest nie tak, to włączam kiedyś ustawioną mikrokalibrację i jak do tej pory u mnie ta metoda się sprawdza i problem praktycznie występuje tylko w oświetleniu innym niż naturalne.
Tylko ja nigdy nie miałem aż takich problemów z AF, jak opisywane na forum - typu "dzisiaj jest OK, a wczoraj wszystkie nietrafione" lub "płaszczyzna ostrości 2-4 m za obiektem". Zacząłem szukać dziury w całym dopiero po tym co przeczytałem na forum. No i nie mam szkieł jaśniejszych niż 1.8, a na jaśniejszych nie testowałem.
Nie zmienia to faktu, że ten model ma problemowy układ AF i tyle. Jak gdzieś się wybieram to biorę ze sobą na wszelki wypadek D80, bo tam wszystkie nietrafione przez 6 lat chyba policzyłbym na palcach jednej ręki ;)
a ja właśnie kupiłem d300s i mam święty spokój !! 99% trafień. Już się muszę spoglądać na każde zdjęcie i się zastanawiać czy AF trafił czy nie !! Polecam każdemu !
A w żarowym świetle sprawdzałeś?:)
A w żarowym świetle sprawdzałeś?:)
:) wszystko miód malina
Na jakiej ulicy w Warszawie mieści się punkt serwisowy nikona, w którym mógłbym zostawić swoje d7000 z N35 1.8 do kalibracji? Bo za specjalnie nie wiem gdzie się wybrać :)
Na jakiej ulicy w Warszawie mieści się punkt serwisowy nikona, w którym mógłbym zostawić swoje d7000 z N35 1.8 do kalibracji? Bo za specjalnie nie wiem gdzie się wybrać :)
Bo chyba za specjalnie nie szukałeś :)
http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/PL_serwis_kontakt.page?lid=2&lidsub1=6&lidsub2=0&lidsub3=0&lidsub4=0&sParamValueLbl=Serwis&sParamValue=&sParam1ValueLbl=Kontakt&sParam1Value=&dcr=
Mój od początku tego tygodnia jest w serwisie na kalibracji, a w tym czasie zamiennie używam D80... zdjęcia robię nim lepsze niż D7000 (bo ostrzejsze :P), ale... i tutaj czeka mnie kalibracja AF - przez przypadek zauważyłem, że na jednym ze skrajnych punktów AF mam potężnego BF! Na infolinii dowiedziałem się, że taka przyjemność kosztuje 120 PLN brutto, ale aktualnie średni czas oczekiwania w przypadku serwisu pogwarancyjnego to 2 tygodnie :(
Dzięki, na gwarancji nic nie zapłacę?
Na gwarancji nic nie zapłacisz.
stanseba
13-03-2013, 14:02
Jutro wysyłam do kalibracji. Po odbiorze napisze czy jest lepiej, tzn. czy już nie muszę po każdym zdjęciu zerkać na ekran sprawdzając czy zdjęcie jest ostre.
Hamarama
13-03-2013, 20:49
Z d7000 problem polega na tym, że AF jest mało precyzyjny, ma również większe pole niż np. w d700. Mi skalibrowali dobrze ale czesto nie trafiał, bo byłem przyzwyczajony do d700/800. Tak gdzie wycelowałem to bez względu na warunki było w punkt. A tu musi być w miarę kontrastowo i na pewno nie wyostrzy na nitkę na tle ściany :)
Edit. Ja nie mogłem się przyzwyczaić to tego AF z d7000. Sprzedałem koledze. Dokupił N18-105 i jest przeszczęśliwy. U mnie z N24-70 też działał ok ale na stałkach to już męka straszliwa. Żałuję trochę, bo to mała zgrabna puszka z dużymi możliwościami i ładnym obrazkiem.
stanseba
14-03-2013, 21:04
Czy ktoś wie na czym polega wg kalibracja AF w serwisie?
Ustawiają do wzorca system autofocusa.
Czy ktoś wie na czym polega wg kalibracja AF w serwisie?
Przeprowadzana jest za pomocą specjalnego oprogramowania i wzorcowego obiektywu 50mm f/1,4.
Polega na przesunięciu punktu ostrzenia, coś w stylu mikro regulacji.
Nie rozkręcają aparatu do tego zabiegu.
stanseba
14-03-2013, 21:42
Czy jak aparat po korekcie w korpusie na kilku obiektywach na wartości około minus 12-15 trafia w punkt, to jest sens wysyłać do kalibracji do serwisu?
Przeprowadzana jest za pomocą specjalnego oprogramowania i wzorcowego obiektywu 50mm f/1,4.
Polega na przesunięciu punktu ostrzenia, coś w stylu mikro regulacji.
Nie rozkręcają aparatu do tego zabiegu.
No z tym to ja bym się do końca nie zgodził. Owszem, ktoś tu na forum podawał informacje, że serwis "się nie bawi" i robi głównie korektę programową, ale chyba nie zawsze jest ona możliwa.
Jeżeli w korpusie jest wada fabryczna, na przykład mocowania matrycy lub bagnetu, a nawet samego modułu AF, to kalibracja bez grzebania wewnątrz chyba nie jest możliwa?
Poza tym, nie każdy parametr można zmienić tylko programowo:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/20130221_194124-1.jpg
źródło (http://www.tech-blog.pl/wordpress/wp-content/uploads/2013/02/2013-02-21_194124.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/bottomapart-1.jpg
źródło (http://www.lensrentals.com/blog/media/2012/04/bottomapart.jpg)
Czy jak aparat po korekcie w korpusie na kilku obiektywach na wartości około minus 12-15 trafia w punkt, to jest sens wysyłać do kalibracji do serwisu?
A jesteś pewny, że ta korekta zawsze (w każdych warunkach odległości, typu oświetlenia, temperatury itd.) daje dobre rezultaty? :)
No z tym to ja bym się do końca nie zgodził. Owszem, ktoś tu na forum podawał informacje, że serwis "się nie bawi" i robi głównie korektę programową, ale chyba nie zawsze jest ona możliwa.
Jeżeli w korpusie jest wada fabryczna, na przykład mocowania matrycy lub bagnetu, a nawet samego modułu AF, to kalibracja bez grzebania wewnątrz chyba nie jest możliwa?
Poza tym, nie każdy parametr można zmienić tylko programowo:
Zgadzam się z Tobą, te elementy o których wspomniałeś to podstawa prawidłowej kalibracji, serwis to reguluje raczej w skrajnych przypadkach, po wymianie tych elementów lub jeśli użytkownik sam je rozregulował.
W zdecydowanej większości przypadków regulują programowo, z różnym skutkiem.
A tak na marginesie jaki to korpus na drugim zdjęciu, czy faktycznie pod dolną pokrywą są śruby do regulacji czujnika AF?
stanseba
14-03-2013, 22:09
Daje dobre efekty kiedy obiekt jest bliżej aparatu, im dalej tym BF jest większy.
Daje dobre efekty kiedy obiekt jest bliżej aparatu, im dalej tym BF jest większy.
Wraz ze zmianą odległości zmienia się GO i BF będzie większy.
A tak na marginesie jaki to korpus na drugim zdjęciu, czy faktycznie pod dolną pokrywą są śruby do regulacji czujnika AF?
A jakiego korpusu dotyczy ten wątek? ;) To D7000. To nie są chyba jedyne śruby od regulacji AF. Sam nie wiem, a nie mam na razie body żeby sobie pogrzebać ;)
Tutaj rozbiórka na części pierwsze: http://www.lensrentals.com/blog/2012/04/d7000-dissection
A tutaj info. dotyczące regulacji AF w korpusach konkurencji: http://www.pbase.com/pganzel/sony_a100_a700_maxxum_5d_7d_autofocus_adjustment. Niektórzy (KM) nawet nie zakrywają części śrub regulacyjnych pokrywą tylko są dostępne tuż pod naklejką, a co! Patrz:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://m8.i.pbase.com/v3/94/6094/1/44921218.7DFocusAdjustScrews3610.jpg)
To możesz oddać do serwisu i liczyć na to, że zdziałają jakieś cuda (ponoć czasem im się to zdarza, ja jeszcze nie miałem okazji sprawdzić) lub zrobić sobie metodą prób i błędów tabelę z wartościami odległości i jaką masz ustawić dla niej korektę, a potem przed każdym zdjęciem sobie to regulować...... ;)
stanseba
14-03-2013, 22:25
To że GO się powiększa to wiem, tylko dlaczego powiększa się za punktem ustawienia ostrości, a im większa odległość obiektu tym Go jest dalej się punktem.
To że GO się powiększa to wiem, tylko dlaczego powiększa się za punktem ustawienia ostrości, a im większa odległość obiektu tym Go jest dalej się punktem.
Czy aby na pewno z bliskiej odległości jest dobrze, ślij do kalibracji skoro mikroregulacja nie pomaga.
stanseba
14-03-2013, 22:34
To możesz oddać do serwisu i liczyć na to, że zdziałają jakieś cuda (ponoć czasem im się to zdarza, ja jeszcze nie miałem okazji sprawdzić) lub zrobić sobie metodą prób i błędów tabelę z wartościami odległości i jaką masz ustawić dla niej korektę, a potem przed każdym zdjęciem sobie to regulować...... ;)[/QUOTE]
Szczerze mówiąc nie chce liczyć na cuda, tylko na regulacje AF, żeby był celny, tj. po prostu naprawę.
Szczerze mówiąc nie chce liczyć na cuda, tylko na regulacje AF, żeby był celny, tj. po prostu naprawę.
Naprawdę nie śledziłeś przed zakupem D7k tematów o nim na tym forum? ;)
Oddaj do serwisu na regulację, a jak to nie pomoże, to wtedy będziesz się martwić.
Body dzisiaj odebrane z serwisu (pisałem o tym w wątku dot. oprogramowania serwisowego) m.in. po kalibracji AF (w tym celu oddane, ale że grzebałem, to zażyczyli sobie odpłatną regulację elektroniki i AF, nie w ramach gwarancji).
Puszka była przestawiona w tryb AF-M, a ostatnia zapamiętana pozycja w menu, to podnoszenie lustra - nie wiem po co to robili w serwisie? Może wyczyścili też matrycę, ale nie mam jeszcze faktury więc nie wiem co dokładnie zrobili (doślą pocztą, bo dzisiaj wysiadł im wewnętrzny system).
Według licznika, serwis zrobił dokładnie 74 zdjęcia.
AF pracuje zdecydowanie lepiej. Kalibracja wyłączona dla wszystkich obiektywów systemowych jakie mam (ze stałoogniskowych: 35/1.8 i 50/1.8, wcześniej w granicach -8 ~-12, ale bywało różnie), jedynie w Sigmie 10-20 chyba trzeba by trochę podkręcić na -. Nadal zdarza się, że AF nie trafi i jest "mydełko fa"... ale jak już trafi, to "maliny w miodzie"!
Bardziej dokładne testy zrobię jak będę miał więcej czasu, ale generalnie... polecam usługę kalibracji AF każdemu użytkownikowi D7000 :)
Moderator może skleić moje ostatnie posty w jeden.
Pisalam kilka miesięcy wcześniej ,mój tez wrocil z serwisu po kalibracji.Ciagle jednak zdjęcia nie dawaly mi satysfakcji .Do wczoraj :) w końcu na 200 zdjęć tylko kilka nie ostrych ,wszystko super extra. W pomieszczeniach mam jeszcze problem ale robie zdjęcia bez lampy a z reki to może ciężko żeby nie poruszyć mam 17-55 /2.8
Nareszcie moim ruchliwym lobuziakom zrobiłam nawet calkiem przyjemne zdjęcia ale u nas była piekna sloneczna pogoda i jeszcze lezal snieg ;)
Mam tylko nadzieje ze latem uda mi się zrobić cos ciekawego
Tez chciałam oddawać ten sprzet ,teraz go mam i musze jeszcze sporo się nauczyć żeby fotki były coraz lepsze.Dziekuje wszystkim z tego forum co pomogli mi dobrac obiektyw i za ich słuszne uwagi Wielkie dzięki ze jest takie forum!
stanseba
18-03-2013, 23:28
Długo czekałeś na naprawę?
Długo czekałeś na naprawę?
9 dni roboczych, ale dzisiaj w serwisie usłyszałem, że mają akurat inwentaryzację więc naprawy mogą trwać do 14 dni.
zbyszekD7000
19-03-2013, 00:19
A u mnie po kalibracji dalej jest źle i zastanawiam się czy słać ponownie do serwisu
A u mnie po kalibracji dalej jest źle i zastanawiam się czy słać ponownie do serwisu
Ja bym się nawet nie zastanawiał tylko zapakował razem z obiektywem(ami), z którym(i) jest problem i wysłał z odręcznie podpisanym żądaniem usunięcia wady lub wystawienia pisemnej ekspertyzy, że serwis wady nie stwierdził.
zbyszekD7000
19-03-2013, 00:27
Problem tylko że źle jest nie na jednym obiektywie,
Pewnie wyślę bo raczej nie ma innego wyjścia, ale mnie to wkurza bo zamiast cieszyć się aparatem to mam kontakt z serwisem a każda taka wysyłka to miesiąc w plecy
A serwis wadę stwierdził bo sami mi kazali przysłać body do kalibracji
zbyszekD7000
19-03-2013, 14:58
a jak powinno być z AF ?
czy na fazowym ostrość powinien ustawiać tak samo jak na LV czy dopuszcza się jakąkolwiek różnicę
(pomijam fakt że jak się czyta to u wielu te różnice bywają)
mnie chodzi jak powinno być
(tym bardziej że w LV nie można tak precyzyjnie złapać punktu ostrzenia - ma znacznie większe pole niż w fazowym)
stanseba
19-03-2013, 17:18
Czy skalibrowanie AF, w aparacie, w serwisie jest czynnością mechaniczną czy programową?
Czy skalibrowanie AF, w aparacie, w serwisie jest mechaniczna czy programowa?
Zapytaj w serwisie po kalibracji, chociaż wątpię żebyś uzyskał bardzo precyzyjne informacje typu "kręciliśmy taką, a taką śrubką".
To chyba zależy od konkretnego przypadku. Niektórzy tutaj na forum twierdzą, że zazwyczaj robi się tylko kalibrację programową. Moim zdaniem, to zależy od tego czy w korpusie nie ma jakiejś wady mechanicznej (przesunięty moduł AF, lustro, matryca, odbijaki itd.), której nie da się usunąć jedynie programową korektą parametrów.
stanseba
20-03-2013, 17:18
Pytanie do ludzi wysyłających puszkę DHL do serwisu. Długo czekaliście na jakąkolwiek informacje z serwisu, że Wasz sprzęt do nich dotarł i jest w trakcie naprawy?
Ja osobiście i czas 20 dni.
stanseba
20-03-2013, 17:32
Masakra.
woocash09
20-03-2013, 18:12
Nie rozumiem tutaj troche polityki Nikona w Polsce...
Kraj na prawie 40mln ludzi i tylko w jednym miejscu Nikosia serwisują.
W Norwegii, kraju 8 razy mniejszym niż Polska, serwisować sprzęt można w dwóch miejscach. Na swoje D7000 czekałem 2 dni!! Od wtorku (wysyłka) do czwartku (odbiór na poczcie). Aparat dotarł do nich: w środę, kalibracja: w środę, wysyłka powrotna: w środę... Całość bezpłatna w ramach gwarancji. Czytałem gdzieś ze Nikon dodaje w Polsce jakieś słodycze odsyłając sprzęt. Na osłodę po 3 tygodniach rozłąki z aparatem.
zbyszekD7000
20-03-2013, 18:18
Potwierdzenie otrzymania przez serwis aparatu po 4dniach od wysyłki
Potem ze trzy tygodnie leżał na półce oczekując aż serwisant się z niego zabierze, ale jak się już zabrał to bodajże po trzech dniach przychodzi wycena naprawy do akceptacji i po akceptacji około tydzień i aparat odsyłają po naprawie
i żadnych słodyczy nie dostałem po otrzymaniu aparatu zwrotnie z serwisu ;-)
woocash09
20-03-2013, 18:24
O czyli te słodycze to zapewne wyjątek jakiś o którym ktoś pisał chyba na optycznych :)
zbyszekD7000
20-03-2013, 18:41
Chyba jakiś niepoprawny optymista
Ja musiałem za naprawę zapłacić a mimo to słodyczy ani niczego innego poza fakturą nie dostałem, i aparatem oczywiście;-)
Naprawa była w lutym 2013
Jedno trzeba przyznać, przynajmniej porządnie wyczyścili cały aparat z matrycą ekranem pod zaślepką i wizjerem włącznie
Ja wysyłałem aparat kurierem we środę, w poniedziałęk kolejnego tygodnia, zadzwoniłem do serwisu z pytaniem kiedy otrzymam od nich potwierdzenie otrzymania przesyłki z aparatem, oraz numer dzięki któremu będę mógł sprawdzić status naprawy. We wtorek rano otrzymałem maila ze statusem oczekuje na naprawę. W środę po południu status zmienił się "naprawa ukończona, oczekuje na wysyłkę" (czy jakoś tak). W piątek wysyłka kurierem DHL i w poniedziałek odebrałem przesyłkę, także prawie 2 tygodnie trwało.
W gratisie do paczki dołączono czekoladki, także to żaden mit. Usługa kalibracji była wykonywana na przełomie listopada/grudnia 2012.
zbyszekD7000
20-03-2013, 18:59
Widocznie to tak tylko z okazji Świąt wysyłali ;-)
Mnie mogli chociaż zajączka dołączyć bo w końcu też Święta idą, a nie dołączyli :-(
woocash09
20-03-2013, 21:14
możliwe że tylko do gwarancyjnych napraw/kalibracji dodają czekoladki. Ja w Norwegii nie dostałem :(
stanseba
20-03-2013, 21:24
Wolałbym czekać tyle co w Norwegii i wtedy sam bym wysłał do serwisu czekoladki ;-)
woocash09
20-03-2013, 22:32
no tak jak pisałem to nie wina chłopców w serwisie że im sie nie chce tylko za dużo drewna a za mało drwali. Jeśli w Norwegi są 2 serwisy na 5mln ludzi to w Polsce jakby było 16 punktów serwisowych (czyli np miasta wojewódzkie) to by czas oczekiwania na sprzęt też wynosił 2 dni robocze...
stanseba
20-03-2013, 23:41
Jasne, że nie wina serwisantów, że firma postanowiła na całą Polskę zrobić jeden serwis. Swoją drogą przypuszczam, że w Norwegii nie kupują więcej Nikonów niż u nas. Ale to już sprawa podejścia kadry zarządczej Nikona do klientów w Polsce.
michaljaskula
23-03-2013, 09:42
Witam, mam do Was pytanko.
Jak wiekszosc z Was rowniez mam problem z D7000 i musze wyslac go do kalibracji.
Mam do niego 2 obiektywy N50 1,8D i Sigma 24-70, gdzie na jednym i drugim jest mydelko.
Czy wyslanie ich do serwisu razem z body ma jakis sens czy jest to raczej zbedne?
Witam, mam do Was pytanko.
Jak wiekszosc z Was rowniez mam problem z D7000 i musze wyslac go do kalibracji.
Mam do niego 2 obiektywy N50 1,8D i Sigma 24-70, gdzie na jednym i drugim jest mydelko.
Czy wyslanie ich do serwisu razem z body ma jakis sens czy jest to raczej zbedne?
Sigmy serwis nie przyjmie, N50 1,8D możesz wysłać w celu sprawdzenia, ewentualnie kalibracji, ale nie musisz.
Wysyłasz samo body, bez akumulatora, karty pamięci.
N50 1.8D nie kalibrują. Kalibracji poddawane są tylko obiektywy z własnym silnikiem.
stanseba
23-03-2013, 10:17
Ja tez wysłałem sam aparat.
michaljaskula
23-03-2013, 11:45
Ja zrobie to w poniedzialek, chyba tez samo body.
Przesiadlem sie z D60. Specjalista w sklepie zapewnil mnie, ze problem z AF w tym modelu juz nie wystepuje, uwierzylem, i z pewnoscia odczuje roznice w jakosci "wszystkiego".
Zrobilem juz kilkaset fotek i znalezienie ostrej graniczy z cudem. Jakas masakra
Specjalista w sklepie zapewnil mnie, ze problem z AF w tym modelu juz nie wystepuje
Na pewno sprzedawca użył tam słowa "już"? Nikon nigdy się nie przyznał, że w tym modelu są jakieś problemy z AF.
michaljaskula
23-03-2013, 12:01
Na pewno sprzedawca użył tam słowa "już"? Nikon nigdy się nie przyznał, że w tym modelu są jakieś problemy z AF.
Kupilem ten aparat w lutym w sklepie w Pabianicach, nie chce podawac nazwy ale tak wlasnie powiedzial, ze aktualna seria nie ma juz problemow a AF
Kupilem ten aparat w lutym w sklepie w Pabianicach, nie chce podawac nazwy ale tak wlasnie powiedzial, ze aktualna seria nie ma juz problemow a AF
To trzeba było go tam szybko oddać...
N50 1.8D nie kalibrują. Kalibracji poddawane są tylko obiektywy z własnym silnikiem.
Faktycznie, nie zwróciłem uwagi na literkę D.
michaljaskula
23-03-2013, 12:13
To trzeba było go tam szybko oddać...
Teraz już to wiem ale na początku bylem tak podjarany samą zmianą, że nawet nie zwróciłem na to uwagi.
Zająłem się rozpracowywaniem Menu a teraz pozostaje mi serwis albo znalezienie kupca na ten sprzęt.
Na razie wybieram tą pierwszą opcję. Zobaczymy co będzie dalej...
Teraz już to wiem ale na początku bylem tak podjarany samą zmianą, że nawet nie zwróciłem na to uwagi.
Zająłem się rozpracowywaniem Menu a teraz pozostaje mi serwis albo znalezienie kupca na ten sprzęt.
Na razie wybieram tą pierwszą opcję. Zobaczymy co będzie dalej...
Tzn na obu obiektywach masz mydełko? Na jakich przysłonach? Wrzuć jakieś zdjęcia jak możesz.
Masz jakieś problemy z FF lub BF?
michaljaskula
23-03-2013, 12:38
Tzn na obu obiektywach masz mydełko? Na jakich przysłonach? Wrzuć jakieś zdjęcia jak możesz.
Masz jakieś problemy z FF lub BF?
Na obu, w 50 przy 1.8 a w Sigmie przy 2.8.
Postaram się coś wrzucić
michaljaskula
23-03-2013, 12:58
Na obu, w 50 przy 1.8 a w Sigmie przy 2.8.
Postaram się coś wrzucić
To jest z 50 1.8D
http://www.picshot.pl/public/view/full/313885
michaljaskula
23-03-2013, 13:15
Tu mam kolejne zdjęcia:
http://www.picshot.pl/view/22088_rwb6h
http://www.picshot.pl/view/22089_ktsvq
woocash09
23-03-2013, 13:27
to ostatnie zdjęcie które wrzuciłeś to też 'mydło'?
Nie jestem żadnym 'śpecem' ale na żadnym z nich nie widze BF/FF...
michaljaskula
23-03-2013, 13:30
to ostatnie zdjęcie które wrzuciłeś to też 'mydło'?
Nie jestem żadnym 'śpecem' ale na żadnym z nich nie widze BF/FF...
Ja tym bardziej specem nie jestem ale wydaje mi się, że nie są ostre, chyba, że mi juz na oczy pada :-)
Słabe światło (sztuczne), niestaranne fotografowanie (granicznie długi czas). Otwarte jasne szkła nie są żyletami. W innych warunkach da się zrobic ostre zdjęcia. Ustaw też w menu większe wyostrzanie.
michaljaskula
23-03-2013, 13:57
Jeszcze coś udało mi się wrzucić:
http://www.picshot.pl/files/22093_s3tfx/DSC_0084.JPG
http://www.picshot.pl/files/22096_fmjd3/DSC_0110.JPG
http://www.picshot.pl/files/22095_5dolv/DSC_0109.JPG
michaljaskula
23-03-2013, 13:59
Słabe światło (sztuczne), niestaranne fotografowanie (granicznie długi czas). Otwarte jasne szkła nie są żyletami. W innych warunkach da się zrobic ostre zdjęcia. Ustaw też w menu większe wyostrzanie.
Jak pisałem, nie jestem specjalistą, wszelka krytyka mile widziana.
Wyostrzanie mam ustawione na 9, dalej już się nie da
michaljaskula
23-03-2013, 14:26
Tu mam kolejną próbkę zdjęć,
pierwsze wykonane 50 przy 1.8
http://www.picshot.pl/files/22097_oj02k/DSC_0773.JPG
drugie również 50 przy 5.6
http://www.picshot.pl/files/22098_hjxze/DSC_0774.JPG
widać, że przy 5.6 jest dużo ostrzejsze. To bardziej wada szkła czy jednak body?
Te zdjęcia są jak najbardziej ok. Radzę jednak troszkę poczytać, np. TO (http://www.optyczne.pl/66.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF_50_mm_f_1.8D_Rozdzielczo%C5%9B%C4% 87_obrazu.html)
Tu mam kolejną próbkę zdjęć,
pierwsze wykonane 50 przy 1.8
http://www.picshot.pl/files/22097_oj02k/DSC_0773.JPG
drugie również 50 przy 5.6
http://www.picshot.pl/files/22098_hjxze/DSC_0774.JPG
widać, że przy 5.6 jest dużo ostrzejsze. To bardziej wada szkła czy jednak body?Wszystko masz OK. I body i szkło. Po prostu musisz jeszcze wchłonąć troche fotograficznej wiedzy o ile tak się przejmujesz kwestiami technicznymi.
michaljaskula
23-03-2013, 16:48
Może faktycznie nie jestem mistrzem w super ostrych ujęciach ale zerknijcie na to:
http://www.picshot.pl/files/22099_valcv/Bez%C2%A0tytu%C5%82u.jpg
Czy to wina moja czy aparatu? Zaznaczam, ze było piękne słoneczko, zdjęcie w RAW przy f 3.5
Może faktycznie nie jestem mistrzem w super ostrych ujęciach ale zerknijcie na to:
Czy to wina moja czy aparatu? Zaznaczam, ze było piękne słoneczko, zdjęcie w RAW przy f 3.5
Tu chyba złapał lekko BF. Choć ciężko to stwierdzić na 100%, pokaż cale zdjęcie.
michaljaskula
23-03-2013, 17:00
Tu chyba złapał lekko BF. Choć ciężko to stwierdzić na 100%, pokaż cale zdjęcie.
Mówisz i masz:
http://www.picshot.pl/files/22101_fjtws/Bez%C2%A0tytu%C5%82u1.jpg
zbyszekD7000
23-03-2013, 17:21
A próbowałeś mikroregulacji AF ?
michaljaskula
23-03-2013, 17:31
A próbowałeś mikroregulacji AF ?
Nie próbowałem. Z drugiej strony wydaje mi się, że nie po to kupuje się aparat, żeby później większość czasu spędzać na jakiś mikroregulacjach zamiast delektować się fotografią.
Chyba, że się mylę
zbyszekD7000
23-03-2013, 17:33
trochę się mylisz, zwłaszcza że kupiłeś D7000
Nie bez powodu producent tą mikroregulację w tym modelu zamieścił,
Mając D7000 chyba musisz się pogodzić z potrzebą mikroregulacji i z problemami z AF, poczytaj wątek o tym temacie, chywa wszystko na ten temat tam powiedziano, miłej lektury;-)
zbyszekD7000
23-03-2013, 17:35
jeśli byś miał zawsze taki BF to mikroregulacja powinna załatwić sprawę
michaljaskula
23-03-2013, 17:42
po prostu nie sądziłem, że obiektyw nikona trzeba będzie regulować tak by dobrze działał z body tego samego producenta. Co innego gdyby to była Sigma, Tamron lub jakiś inny.
Mam nadzieje jednak, że oddanie do serwisu rozwiąże mój problem.
Wychodzi na to, że każdy obiektyw trzeba będzie poddać mikroregulacji AF żeby był wystarczająco ostry?
zbyszekD7000
23-03-2013, 17:45
Niekoniecznie, na 90% wina jest po stronie body
Mówisz i masz:
http://www.picshot.pl/files/22101_fjtws/Bez%C2%A0tytu%C5%82u1.jpg
Ostrość wylądowała troszkę z tyłu, punkt ostrości na ręce ze srebrną bransoletką, w tym miejscu obiekt nie jest zbyt kontrastowy, aparat mógł się pomylić.
Jeśli jednak aparat myli się w większości przypadków, wykonaj trochę testów na BF, FF, aby określić problem.
Pamiętaj że takie testy należy wykonać starannie, obiekt na który ostrzysz powinien być kontrastowy i najlepiej prostopadły do obiektywu.
michaljaskula
23-03-2013, 17:46
Znalazłem przed chwilą w necie taką oto fotkę. Dla mnie jest mega ostra.
Czy moim sprzętem da się kiedykolwiek osiągnąć taką ostrość czy tylko wchodzi w grę wymiana sprzętu na dużo lepszy?
http://www.picshot.pl/files/22102_sfrqd/Coach_shoes_zara_pants_rebecca_minkoff_bag-12.jpg
zbyszekD7000
23-03-2013, 17:51
Możesz posłużyć się do tego jakimś testem, jest sporo na ten temat, bo jak zwrócisz się do serwisu to i tak każą ci zrobić fotki w/g podanego przez nich testu i będą chcieli żebyś je przesłał do analizy, ale ni popadaj w paranoje, najpierw sobie sam sprawdź
michaljaskula
23-03-2013, 17:54
trochę się mylisz, zwłaszcza że kupiłeś D7000
Nie bez powodu producent tą mikroregulację w tym modelu zamieścił,
Mając D7000 chyba musisz się pogodzić z potrzebą mikroregulacji i z problemami z AF, poczytaj wątek o tym temacie, chywa wszystko na ten temat tam powiedziano, miłej lektury;-)
Nie ma to jak fachowa wiedza ludzi, którzy mają o tym pojęcie :-)
Zapytam jeszcze czy gdybym zainwestował w D600, D700, D800 lub np D300S to też musiałbym takie cuda robić?
Czy raczej podpięcie obiektywu i w teren bez ciągłego zerkania w ekran i sprawdzania ostrości?
michaljaskula
23-03-2013, 17:56
Możesz posłużyć się do tego jakimś testem, jest sporo na ten temat, bo jak zwrócisz się do serwisu to i tak każą ci zrobić fotki w/g podanego przez nich testu i będą chcieli żebyś je przesłał do analizy, ale ni popadaj w paranoje, najpierw sobie sam sprawdź
ja do nich nie będę dzwonił. Pakuję body, wysyłam i czekam na efekty :-)
body jest na gwarancji więc i tak nic nie tracę poza czasem oczekiwania (niestety)
zbyszekD7000
23-03-2013, 17:58
Problemy AF dotyczą głównie modelu D7000, czyżbyś nie czytał o tym przed kupnem ???:-)
michaljaskula
23-03-2013, 18:01
Problemy AF dotyczą głównie modelu D7000, czyżbyś nie czytał o tym przed kupnem ???:-)
Czytałem ale większość postów była z okresu kiedy ten aparat wchodził do sklepów.
Jak pisałem wcześniej, gość ze sklepu w którym kupowałem body zapewnił mnie, że nowe serie już tego problemu nie mają a ja niestety "łyknąłęm" ten kit i teraz mam. Aparat kupiłem dosłownie 11 dni temu
Znalazłem przed chwilą w necie taką oto fotkę. Dla mnie jest mega ostra.
Czy moim sprzętem da się kiedykolwiek osiągnąć taką ostrość czy tylko wchodzi w grę wymiana sprzętu na dużo lepszy?
http://www.picshot.pl/files/22102_sfrqd/Coach_shoes_zara_pants_rebecca_minkoff_bag-12.jpg
Fakt! Ostre aż w oczy kole. Dla mnie aż za ostre. Ostrość pozbawia to zdjęcie subtelności i w moich oczach tylko kaszani ujęcie.
Wracając do pytania. Taką ostrość osiągniesz nawet z 5mpx. To zdjęcie jest znacznie pomniejszone. Z D7000 przy odpowiednich parametrach ekspozycji spokojnie wyciągniesz nawet bez super szkła.
zbyszekD7000
23-03-2013, 18:06
Najpierw sprawdź, są tacy co problemów nie mają i są z tego body zadowoleni, błąd na jednym zdjęciu nie przesądza o tym że body jest do kalibracji
michaljaskula
23-03-2013, 18:10
Zdjęć napstrykałem około 1000. Takich ostrych doliczyłem się może kilku. Podejrzewam, że do tego przyczyniła się też moja znikoma wiedza nt. fotografowania. Ale jest też sporo zdjęć robionych ze statywu,
z wystarczająco krótkim czasem i też nie były ostre tam gdzie trzeba lub w ogóle nie były ostre
zbyszekD7000
23-03-2013, 18:18
Zrób sobie test np. Z http://FocusTestChart.com i będziesz wiedział co masz. Na podstawie tego testu ocenia też servis
Ostatnia kartka z tego pliku jest istotna
...
Zapytam jeszcze czy gdybym zainwestował w D600, D700, D800 lub np D300S to też musiałbym takie cuda robić?
...
Jak byś miał d600 lub d800 to prawdopodobnie też byś musiał wysłać do serwisu na kalibracje. Dodatkowo po jakimś miesiącu na odkurzanie matrycy.
zbyszekD7000
23-03-2013, 18:31
W każdym przypadku o każdym modelu przed zakupem dokładnie poczytaj;-)
Jak byś miał d600 lub d800 to prawdopodobnie też byś musiał wysłać do serwisu na kalibracje. Dodatkowo po jakimś miesiącu na odkurzanie matrycy.
Zgadza sie. Ja zainwestowalem w D4 i puszka już była w kalibracji a teraz w serwisie jest
N 24-70. Cieszę sie bo 70-200 był tez w serwisie razem z body i na testach u Nikona
Wyszło ze szkło jest ok i tu sie z serwisem zgadzam. Kalibracji potrzebowała puszka.
Teraz tylko czekam na 24-70 ;-)
Pozdr.
stanseba
23-03-2013, 18:44
U mnie testy na tych kartach testowych wypadały OK. Problem sie pojawiał kiedy cel był dalej niż 2 metry, wtedy masakrystyczny BF. Mikro regulacja przy celu 3 metry na -10 i jest OK. Co z tego jak obiekt jest 4 metry dalej BF. Powinienem kalibrować dla wszystkich odległości ;-) . Puszkę wysyłałem do serwisu na kalibracje i czekam pełen nadzieje, że zrobią w serwisie i będzie miód malina ;-) o czym poinformuje na forum.
michaljaskula
23-03-2013, 18:47
U mnie testy na tych kartach testowych wypadały OK. Problem sie pojawiał kiedy cel był dalej niż 2 metry, wtedy masakrystyczny BF. Mikro regulacja przy celu 3 metry na -10 i jest OK. Co z tego jak obiekt jest 4 metry dalej BF. Powinienem kalibrować dla wszystkich odległości ;-) . Puszkę wysyłałem do serwisu na kalibracje i czekam pełen nadzieje, że zrobią w serwisie i będzie miód malina ;-) o czym poinformuje na forum.
jak tylko ją dostaniesz to dawaj znać co i jak.
Ja swoją tez wysyłam.
Czym wysyłałes?
stanseba
23-03-2013, 18:50
DHL, dostałem informacje z serwisu jak to bezproblemowo zrobić.
Zdjęć napstrykałem około 1000. Takich ostrych doliczyłem się może kilku. Podejrzewam, że do tego przyczyniła się też moja znikoma wiedza nt. fotografowania. Ale jest też sporo zdjęć robionych ze statywu,
z wystarczająco krótkim czasem i też nie były ostre tam gdzie trzeba lub w ogóle nie były ostre
Jeśli chodzi o samą ostrość to w menu przetwarzania obrazu możesz zwiększyć wyostrzanie, standardowo jest na +3.
W D7000 zastosowano nowy mechanizm podnoszenia lustra, który wyhamowuje lustro podczas opadania, prawdopodobnie on jest przyczyną dziwnego zachowania autofocusa, oznacza to że aparat raz działa dobrze, po czym nagle pudłuje.
michaljaskula
23-03-2013, 18:58
Jeśli chodzi o samą ostrość to w menu przetwarzania obrazu możesz zwiększyć wyostrzanie, standardowo jest na +3.
W D7000 zastosowano nowy mechanizm podnoszenia lustra, który wyhamowuje lustro podczas opadania, prawdopodobnie on jest przyczyną dziwnego zachowania autofocusa, oznacza to że aparat raz działa dobrze, po czym nagle pudłuje.
Wyostrzanie mam ustawione na +9
michaljaskula
23-03-2013, 19:00
DHL, dostałem informacje z serwisu jak to bezproblemowo zrobić.
Masz moze nr klienta?
Dawno wysłałeś swoją puszkę?
Wyostrzanie mam ustawione na +9
Trochę przesadziłeś z tym wyostrzaniem, +6,7 to taka górna granica, później zdjęcia robią się nijakie.
Masz moze nr klienta?
nr klienta DHL 1243919
stanseba
23-03-2013, 19:12
Tak numer klienta i zlecenia dostałem @ zserwisu
michaljaskula
23-03-2013, 19:17
Trochę przesadziłeś z tym wyostrzaniem, +6,7 to taka górna granica, później zdjęcia robią się nijakie.
Co to znaczy nijakie?
Co to znaczy nijakie?
Zdjęcia zbyt mocno wyostrzone nie wyglądają naturalnie, w przypadku portretów wygląda to tragicznie.
michaljaskula
23-03-2013, 19:22
Zdjęcia zbyt mocno wyostrzone nie wyglądają naturalnie, w przypadku portretów wygląda to tragicznie.
nieostre również nie wyglądają atrakcyjnie a tak wydaje mi się jest w moim przypadku.
Zmienię to i zobaczymy co z tego wyjdzie
nieostre również nie wyglądają atrakcyjnie a tak wydaje mi się jest w moim przypadku.
Zmienię to i zobaczymy co z tego wyjdzie
Co innego wyostrzanie w puszce, a co innego nie trafiający autofokus, jednego drugim nie poprawisz.
Zrób jedno zdjęcie przez LV, drugie przez wizjer, ten sam kadr, porównaj obydwa, przez LV powinno być ostro.
michaljaskula
23-03-2013, 19:37
Co innego wyostrzanie w puszce, a co innego nie trafiający autofokus, jednego drugim nie poprawisz.
Zrób jedno zdjęcie przez LV, drugie przez wizjer, ten sam kadr, porównaj obydwa, przez LV powinno być ostro.
Tak jak piszesz. Przez LV jest ostro.
Zastanawiam się czy jakikolwiek użytkownik tej puszki jest z niej w 100% zadowolony?
Pytanie do tych, którzy mają już puszki po kalibracji - czy przyniosła ona oczekiwane efekty?
Ja jestem zadowolony. Miałem D40x, D60, D80, D3100 i potem kupiłem D7000 - kicha nieostro z 50mm 1.8D więc wysłałem na kalibrację. Po kalibracji jest ok, choć w pewnym momencie też miałem obiekcje. Ale od wczoraj mam w domu także D60 i sorry, ale D7000 jest o niebo ostrzejszy od tej starej puszki i rejestruje o wiele więcej szczegółów. Nie mam co do tej puszki żadnych zastrzeżeń.
Nie mam co do tej puszki żadnych zastrzeżeń.
A ja wręcz przeciwnie i jak ktoś mnie pyta o zdanie, to raczej odradzam zakup tego modelu. AF serwis skalibrował, ale i tak jest zawodny - moje stare D80 częściej trafia i ma mniej problemów z AF niż D7000. Ale pieniądze każdy wydaje według własnego "widzi mi się".
Co więcej, dzisiaj w D7000 zaczęła mi skrzypieć obudowa (element pomiędzy bagnetem i uchwytem chyba chce się oddzielić od całości)...
michaljaskula
23-03-2013, 20:04
A ja wręcz przeciwnie i jak ktoś mnie pyta o zdanie, to raczej odradzam zakup tego modelu. AF serwis skalibrował, ale i tak jest zawodny - moje stare D80 częściej trafia i ma mniej problemów z AF niż D7000. Ale pieniądze każdy wydaje według własnego "widzi mi się".
Co więcej, dzisiaj w D7000 zaczęła mi skrzypieć obudowa (element pomiędzy bagnetem i uchwytem chyba chce się oddzielić od całości)...
To "cudownie". Długo już go masz?
To "cudownie". Długo już go masz?
Lipiec 2012, aktualnie poważnie zastanawiam się nad wymianą.
Chyba magnez z plastikiem się gryzie:smile:
michaljaskula
23-03-2013, 21:12
Lipiec 2012, aktualnie poważnie zastanawiam się nad wymianą.
Wymiana wymianą. Teraz pytanie czy wymiana na coś lepszego z Nikona, może Sony lub Canon, rozwiązałaby sprawę?
Czy inne modele innych producentów też mają takie problemy?
Bo jeśli sprzedać D7000 i wpakować się w inny wynalazek to nie ma najmniejszego sensu
Wymiana wymianą. Teraz pytanie czy wymiana na coś lepszego z Nikona, może Sony lub Canon, rozwiązałaby sprawę?
Czy inne modele innych producentów też mają takie problemy?
Bo jeśli sprzedać D7000 i wpakować się w inny wynalazek to nie ma najmniejszego sensu
Pytanie pytaniem, ale to już moje zmartwienie. Wątek dotyczy "D7000 po kalibracji" więc nie róbmy dalej OT.
michaljaskula
23-03-2013, 21:30
to pytanie w sumie dotyczy również i mnie bo nie mam zamiaru w nieskończoność użerać się z rozmydlonymi zdjęciami.
zastanawiam się tylko czy problem z AF dotyczy tylko i wyłącznie d7000?
to pytanie w sumie dotyczy również i mnie bo nie mam zamiaru w nieskończoność użerać się z rozmydlonymi zdjęciami.
Pisanie postów na forum nie poprawia pracy i nie likwiduje problemów z AF w żadnym modelu... ;)
Wyślij do serwisu na kalibrację, bo chyba jeszcze tego nie zrobiłeś, a już piszesz o "użeraniu się w nieskończoność".
michaljaskula
23-03-2013, 21:47
zaglądając tutaj chciałem dowiedzieć się czy problem nieostrych zdjęć spowodowany jest moją małą wiedzą nt. fotografowania czy raczej to wina sprzętu.
co do kalibracji, po tym co pisali moi poprzednicy wnioskuję, że ta kalibracja niewiele daje, przynajmniej u niektórych.
zaglądając tutaj chciałem dowiedzieć się czy problem nieostrych zdjęć spowodowany jest moją małą wiedzą nt. fotografowania czy raczej to wina sprzętu.
Chyba zupełnie nie czytałeś tego co Ci odpowiedział Jacek_Z.
Czy raczej podpięcie obiektywu i w teren bez ciągłego zerkania w ekran i sprawdzania ostrości?
Mam identyczny hardware co Ty; dlatego może ten post będzie dla Ciebie pomocny :)
7000 był w serwisie, bo do niektórych szkieł brakowało mikroregulacji, po powrocie jest zdecydowanie lepiej: wystarcza regulacja od plus kilku do minus kilku i jest OK, zapominam, że ta funkcja istnieje. Jednak w przypadku sigmy 17-70 to prawdziwa mordęga, bo tutaj regulacja zależy od... ogniskowej i trzeba wybierać od minus kilkunastu do plus kilkunastu, dlatego czuję obrzydzenie jeśli muszę używać N7k z Sigmą 17-70. Po podłączeniu N24-70, N70-200 nie ma problemów, jednak ta Sigma jest straszna.
Kupiłem jakiś czas temu D800 i co? Z Sigmą to samo. Pozostałe obiektywy super, stałki i zoomy, jasne i ciemne, jakie chcesz. Jednak Sigma znów kiszka. W D800 mam mikroregulację do stałek i podobnie jak w D7000 też zapomniałem o tej funkcji.
co do kalibracji, po tym co pisali moi poprzednicy wnioskuję, że ta kalibracja niewiele daje, przynajmniej u niektórych.
Kalibracja przeważnie daje bardzo dużo. Chodź po kalibracji, jak dobra by nie była to i tak wszystkie "pudła" zwalisz na body. Tak już jest z D7000 po lekturze kilku postów na tym forum ;)
michaljaskula
23-03-2013, 22:15
Chyba zupełnie nie czytałeś tego co Ci odpowiedział Jacek_Z.
wręcz przeciwnie. może pierwsze strzały były niecelne z mojej winy ale ostatnie wrzucone przeze mnie dzisiaj zdjęcia
były robione w b.dobrych warunkach a i tak AF nie trafiał
Cóż, możesz nie wysyłać do kalibracji i nadal narzekać, że coś jest nie tak. Możesz też wysłać i dostać skalibrowaną puszkę lub fakturę na pokrycie kosztów przesyłki po tym jak serwis nie stwierdzi wady. Możesz też cofnąć się te 2-4 strony w temacie i naprawdę dokładnie zapoznać się z materiałem z linków, do których kierowali Cię inni forumowicze. Bo z Twoich zdjęć naprawdę nic nie wynika, a już na pewno ja bym się nie pokusił o stwierdzenie na ich podstawie czy w Twoim wypadku coś jest nie tak z AF. Piszesz, że masz małą wiedzę na temat fotografowania, to chyba czas najwyższy ją sobie trochę poszerzyć, na początek nawet teoretycznie - materiałów w sieci jest zatrzęsienie. A jak nie masz czasu lub Ci się nie chce (co też rozumiem - lenistwo to nic nienormalnego), to chociaż zrób jakiś porządny test celności AF, w dobrych warunkach oświetleniowych, z jakąś pseudo tablicą testową. Na podstawie tych pstryków spacerowych prędzej można pokusić się o ocenę urody fotografowanych pań niż stwierdzenia wady AF...
Na forum jest naprawdę wystarczająco wiele informacji na temat tego w jaki sposób sprawdzić (w warunkach domowych) czy AF ma tendencję do ostrzenia przed lub za punktem ostrości, ale ten wątek tego nie dotyczy.
wręcz przeciwnie. może pierwsze strzały były niecelne z mojej winy ale ostatnie wrzucone przeze mnie dzisiaj zdjęcia
Sralis mazgalis. Zrób porządny test, to będziemy rozprawiać nad rezultatem. Statyw, porządne oświetlenie, tablica z podziałką... i będzie można dumać. A na podstawie tego Twojego niby nietrafionego zdjęcia można powiedzieć tylko jedno... fajna bransoletka, ale torebka mi się nie podoba ;)
Jednak w przypadku sigmy 17-70 to prawdziwa mordęga, bo tutaj regulacja zależy od... ogniskowej i trzeba wybierać od minus kilkunastu do plus kilkunastu, dlatego czuję obrzydzenie jeśli muszę używać N7k z Sigmą 17-70. Po podłączeniu N24-70, N70-200 nie ma problemów, jednak ta Sigma jest straszna.
Kupiłem jakiś czas temu D800 i co? Z Sigmą to samo. Pozostałe obiektywy super, stałki i zoomy, jasne i ciemne, jakie chcesz. Jednak Sigma znów kiszka. W D800 mam mikroregulację do stałek i podobnie jak w D7000 też zapomniałem o tej funkcji.
Może warto pomyśleć nad wysłaniem Sigmy do kalibracji? Body nie pracuje w próżni i wada AF to nie tylko problem modułu AF, ale także szkła.
pepe2k Ci odpowiedział:
Sralis mazgalis. Zrób porządny test, to będziemy rozprawiać nad rezultatem. Statyw, porządne oświetlenie, tablica z podziałką... i będzie można dumać. A na podstawie tego Twojego niby nietrafionego zdjęcia można powiedzieć tylko jedno... fajna bransoletka, ale torebka mi się nie podoba ;)
Pozostaje mi tylko z tym się zgodzić. Podobnie jak ze zdaniem Jacka_Z:
Wszystko masz OK. I body i szkło. Po prostu musisz jeszcze wchłonąć troche fotograficznej wiedzy o ile tak się przejmujesz kwestiami technicznymi.
Może warto pomyśleć nad wysłaniem Sigmy do kalibracji? Body nie pracuje w próżni i wada AF to nie tylko problem modułu AF, ale także szkła.
Była raz, jedzie drugi raz. Sumarycznie to będzie piąta wysyłka do serwisu w ciągu 9 miesięcy od zakupu.
michaljaskula
23-03-2013, 23:13
Chętnie bym komuś dał tą puszkę do przetestowania.
Jeśli zwykłej foty nie mogę zrobić to test AF tymbardziej nie wyjdzie miarodajny ;-)
Chętnie bym komuś dał tą puszkę do przetestowania.
Jeśli zwykłej foty nie mogę zrobić to test AF tymbardziej nie wyjdzie miarodajny ;-)
Serwis na pewno przyjmie puszkę do przetestowania i ewentualnej kalibracji. 2-3 tygodnie i będziesz wiedzieć na czym stoisz, w serwisie nie gryzą, a jak zrzucą na Ciebie koszty wysyłki, to z torbami nie pójdziesz.
http://www.picshot.pl/files/22102_sfrqd/Coach_shoes_zara_pants_rebecca_minkoff_bag-12.jpgTej wielkości??? To jest po resize, więc to może byc całkiem nieostre zdjęcie.
Czy to wina moja czy aparatu? Zaznaczam, ze było piękne słoneczko, zdjęcie w RAW przy f 3.5Zdjęcie jest super ostre. Tylko nie na bransoletce, a na swetrze z tyłu.
Jesli ciągle jest nie trafione - to masz FF/BF.
Ostrość wylądowała troszkę z tyłu, punkt ostrości na ręce ze srebrną bransoletką, w tym miejscu obiekt nie jest zbyt kontrastowy, aparat mógł się pomylić.
Jeśli jednak aparat myli się w większości przypadków, wykonaj trochę testów na BF, FF, aby określić problem.
Pamiętaj że takie testy należy wykonać starannie, obiekt na który ostrzysz powinien być kontrastowy i najlepiej prostopadły do obiektywu.Dokładnie tak.
Co innego wyostrzanie w puszce, a co innego nie trafiający autofokus, jednego drugim nie poprawisz..Też zgoda. +9 to za dużo. +6,7 wystarczy. Jak jest trafione. A jak nie jest trafione - to nic nie pomoże.
zastanawiam się tylko czy problem z AF dotyczy tylko i wyłącznie d7000?Oczywiście, że nie. Dotyczy wszystkich body i we wszystkich systemach.
Nikon nie wprowadził mikroregulacjoi z powodu Sigm czy Tamronów. Nikon nie ma interesu w tym, by poprawnie działały te obiektywy. Nikon wprowadził je dla nikkorów. Dla Sigm i Tamronów tego nie zablokował - bo byłby szum.
Za bardzo panikujesz. Zbadaj czy masz FF/BF
woocash09
23-03-2013, 23:54
przede wszystkim posłuchaj co piszą inni.
1. Zrób zwykłe testy BF/FF. Najlepiej tę 50tkę przymknij do f4 i cyknij bez kalibracji na AF-S centralnym punktem. Potem spróbuj na -20 i wtedy zobaczysz czy dalej łapie daleko za celem. U mnie z kalibracją -20 dawało lekki BF z bliskiej odległości, przy większych odległościach mydło było już nie do zniesienia.
2. Wyślij do kalibracji. Wróci, zrób ponownie test. Prawdopodobnie jak w większości przypadków dalej będziesz musiał korzystać z mikrokalibracji ale już przy -5 będziesz miał satysfakcjonujące rezultaty. Jeśli wróci i dalej będzie wada, wyślij jeszcze raz albo sprzedaj.
3. Naucz się korzystać ze światła i odpowiednich wartości f dla danego szkła. Ja też niedawno wszedłem w zabawe z fotografią i na początku też wszystko cykałem 35tką na 1.8 bo był z*******y bokeh ale w sumie zdjęcie troche średnio ostre. Potem dopiero doczytałem co to jest 'rozdzielczość' szkła i że moja 35tka najostrzej strzela przy 2.8-4 oczywiście przy lampie albo słoneczku. A jak podejdziesz odpowiednio blisko to i przy f4 będziesz miał niezły bokeh.
4. D7000 to nie D4 a Nikkor 50mm 1.8 to nie Zeiss więc bądź świadom limitów twojego sprzętu bo cena za D4 + zeiss nie jest wywindowana w kosmos tylko dlatego że stać na nie hipsterów z grubszym portfelem niż tych co mają portfel pozwalający na D7000 i N50 1.8.
cena za D4 + zeiss nie jest wywindowana w kosmos tylko że stać na nie hipsterów z grubszym portfelem
Tutaj przesadziłeś. Niektórzy pracują na tak drogim sprzęcie, co nie oznacza od razu, że są hipsterami z grubym portfelem...
ad 1. Testy BF niech robi na 1.8, a nie na 4.
michaljaskula
24-03-2013, 00:04
Panowie,
z pokorą i pokłonem przyjąłem Wasze rady :-D
Panowie,
z pokorą i pokłonem przyjąłem Wasze rady :-D
Dawaj zdjęcia tablicy testowej, a nie będzie się tutaj kłaniać ;P
michaljaskula
24-03-2013, 00:07
jutro wrzucę,
ocenisz swoim fachowym okiem :-)
woocash09
24-03-2013, 00:17
Tutaj przesadziłeś. Niektórzy pracują na tak drogim sprzęcie, co nie oznacza od razu, że są hipsterami z grubym portfelem...
spokojnie, ja o tym dobrze wiem. Drobna metafora w stosunku do tych co myślą że sprzętem 3 klasy tańszym osiągną te same rezultaty co topowym profesjonalnym sprzętem...
michaljaskula
24-03-2013, 17:37
Witam,
dzisiaj zrobiłem (spartańskie) testy i zerknijcie na to (N50 1.8D f1.8 ):
http://www.picshot.pl/files/22200_ncpvm/DSC_0892.JPG - bez mikroregulacji
http://www.picshot.pl/files/22199_p1c7y/DSC_0891.JPG - +3
http://www.picshot.pl/files/22206_pd8py/DSC_0893.JPG - +5
Jak dla mnie na wszystkich ustawieniach jednakowo ostro , pytanie jak ostrzyna obiekty bardziej oddalone
michaljaskula
24-03-2013, 17:58
Dzisiaj już mam za mało światła, postaram się jutro zrobić na większą odległość
Jaka byłaby najlepsza?
woocash09
24-03-2013, 21:21
ja robiłem z minimalnej odległości ostrzenia dla danego obiektywu.
Spróbuj bez lampy zarówno w świetle dziennym jak i potem w żarowym.
PS
Chciałbym żeby mój d7000 przed wizytą w serwisie ostrzył tak jak twój bez mikro na pierwszym zdjęciu...
EDIT
35mm f1.8 na f2.8 z odleglosci 1m (http://www.picshot.pl/pfiles/315200/DSC_1274.jpg)
Mój BF przed kalibracją.
michaljaskula
24-03-2013, 21:37
ja robiłem z minimalnej odległości ostrzenia dla danego obiektywu.
Spróbuj bez lampy zarówno w świetle dziennym jak i potem w żarowym.
PS
Chciałbym żeby mój d7000 przed wizytą w serwisie ostrzył tak jak twój bez mikro na pierwszym zdjęciu...
Robiłem bez lampy, za mną przez okno świeciło tylko słońce.
Nie wiem, być może mam za duże wymagania względem tego aparatu.
Napisałem do sklepu w którym go kupowałem, żeby ktoś fachowym okiem na to zerknął.
Jeśli po testach okaże się, że wszystko jest ok tzn że chyba muszę zmienić zajęcie :-)
A tak poważnie, dzisiaj po południu znów pstrykałem fotki na powietrzu i jak dla mnie one są nieostre :-(
A tak poważnie, dzisiaj po południu znów pstrykałem fotki na powietrzu i jak dla mnie one są nieostre :-(
Czas na dobrej jakości aparat kompaktowy. Tam tego problemu nie będziesz miał, każde zdjęcie będzie ostre jak brzytwa.
Odległość z której powinno się sprawdzać poprawność AF to ok 5-10x ogniskowa i minimum 2x odległość minimalna.
Na pewno nie w okolicy odległości minimalnej, bo tu często obiektywy źle ostrzą.
michaljaskula
24-03-2013, 22:15
Odległość z której powinno się sprawdzać poprawność AF to ok 5-10x ogniskowa i minimum 2x odległość minimalna.
Na pewno nie w okolicy odległości minimalnej, bo tu często obiektywy źle ostrzą.
U mnie było ok 1 metra
Odległość z której powinno się sprawdzać poprawność AF to ok 5-10x ogniskowa
Zawsze sądziłem, że 40-50 razy ogniskowa. Czegoś nie wiedziałem. :)
stanseba
25-03-2013, 20:04
Czy ktoś wie co oznacza na stronie sprawdzania statusu naprawy informacja " ZLECENIE ZAMKNIĘTE" ? Przez cały czas było "SPRZĘT OCZEKUJE NA NAPRAWĘ" i od razu ta informacja.
Czy ktoś wie co oznacza na stronie sprawdzania statusu naprawy informacja " ZLECENIE ZAMKNIĘTE" ? Przez cały czas było "SPRZĘT OCZEKUJE NA NAPRAWĘ" i od razu ta informacja.
To znaczy, że zrobili.
stanseba
25-03-2013, 20:18
No to czekam na kuriera z DHL-u ;-)
Zawsze sądziłem, że 40-50 razy ogniskowa. Czegoś nie wiedziałem. :)
Racja... pomyliło mi się z czym innym...
No to czekam na kuriera z DHL-u ;-)
stanseba: z którym obiektywem Ci D7000 źle ostrzył ?
stanseba
25-03-2013, 22:44
Największa kicha z jasnymi szkłami. Z systemowa 35-tka 1.8 G i 50-tka 1.8 G, z Samyang 85 1.4 tez BF (z D5000 trafia idealnie, tzn z potwierdzeniem ostrości na zielona kropkę ;-) ).
Największa kicha z jasnymi szkłami. Z systemowa 35-tka 1.8 G i 50-tka 1.8 G, z Samyang 85 1.4 tez BF (z D5000 trafia idealnie, tzn z potwierdzeniem ostrości na zielona kropkę ;-) ).
I co wysłałeś z wszystkim tymi szkłami?
stanseba
26-03-2013, 17:33
Samo body wysłałem. W serwisie skalibrowali, jak dostane przetestuje, jak będzie dalej to samo, to wyśle body z 35-tka.
Samo body wysłałem. W serwisie skalibrowali, jak dostane przetestuje, jak będzie dalej to samo, to wyśle body z 35-tka.
Napisz proszę jak sprawdzisz czy wystarczyła ich regulacja, czy zastosowałeś mikroregulację czy musiałeś wysłać komplet.
stanseba
26-03-2013, 20:09
OK, sam czekam, aż otrzymam body z serwisu.
stanseba
28-03-2013, 13:19
Aparat dotarł i z testów na szybko widoczna jest poprawa.
Nikkifor
30-03-2013, 13:17
No właśnie czy ta kalibracja w serwisie coś da bo w moim AF głupieje na ogniskowej poniżej ok 40mm na wyższych jest ok. Kalibrowałem obiektyw w menu ale to nic nie dało, wyjaśnię.
Jestem na polance ale nie pośrodku i do linii drzew mam w każdą z czterech stron inną odległość. Po skalibrowaniu AF ustawiał się poprawnie ale tylko na tej odległości na której był ustawiany bo gdy obróciłem się w jedną czy druga stronę (i do linii drzew była mniejsza lub większa odległość niż ta na której kalibrowałem) już miałem BF czy FF. Więc dałem sobie siana z tymi kalibrowaniami bo to jakas parodia. Obiektyw to kitowy 18-105 i na innych modelach ostrzy idealnie w całym zakresie.
Zbyszek_Dęblin
30-03-2013, 13:52
U mnie kalibracja pomogła, oddawałem body i 35 f/1.8 i póki co jest ok.
być może głupie pytanie, ale jak przygotowujecie paczkę do wysyłki aparatu? wystarczy zapakować w firmowe pudełko, czy dodatkowo czymś zabezpieczacie aparat?
bartiboro
25-04-2013, 13:40
być może głupie pytanie, ale jak przygotowujecie paczkę do wysyłki aparatu? wystarczy zapakować w firmowe pudełko, czy dodatkowo czymś zabezpieczacie aparat?
nie musi być firmowe - ważne żeby był dobrze zabezpieczony - na przykładzie paczki od nikona:
- pudełko rozmiarami zbliżone do aparatu,
- aparat bez baterii, paska, karty sd, załóż zaślepkę na mocowanie obiektywu w aparacie, zawinięty w kilka warstw folii bąbelkowej - tak by się nie przemieszczał w pudełku,
- dołącz kopię gwarancji i dowód zakupu (paragon/f-ra)
- dobrze jest dołączyć formularz zgłoszenia do serwisu (ze strony nikona) z opisem sprzętu i usterek,
- kurier DHL na koszt nikona - jeśli na gwarancji sprzęt.
Powodzenia :)
Andrzej1974
25-04-2013, 15:37
W moim przypadku dostałem taką informację od serwisu Nikon:
W oparciu o daty podane przy rejestracji w sprzętu zakładam, że zarówno apart jak i obiektyw są jeszcze na gwarancji, zatem może Pan skorzystać z bezpłatnej przesyłki firmą kurierską DHL. Aby koszty przesyłki były pokryte przez nasz serwis, zamawiając przesyłkę proszę podać kurierowi numer klienta: 1234567
Aparat i obiektyw należy wysłać bez żadnych akcesoriów typu (obiektyw,pasek, bateria, karta pamięci, osłona przeciwsłoneczna etc.). Przesyłka powinna być oczywiście bezpiecznie zapakowana, aby uniknąć uszkodzenia sprzętu w czasie transportu.
Do przesyłki najlepiej dołączyć wypełniony formularz zgłoszenia serwisowego, który jest do pobrania z naszej strony:
http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/Formularz.page[...]
Proszę w miarę dokładnie wyjaśnić w zgłoszeniu jaki jest dokładnie problem z działaniem autofokusa.
Proszę również dołączyć wypełnione i podstęplowane karty gwarancyjnye (Kartę gwarancyjną Nikon Polska i Europejską kartę gwarancyjną) oraz kserokopię dowodu zakupu.
Po przyjąciu sprzętu do naprawy serwis powinien przesłać potwierdzenie przyjęcia sprzętu zawierające numer naprawy i numer klienta. Używając tych danych może Pan sprawdzić status naprawy:
http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/repair_track_iframe.page[...]
W sprawach dotyczących przebiegu naprawy proszę kontaktować się bezpośrednio z serwisem:
tel.: (022) 460 87 60
emai :
[email protected]
dzięki! to lecę zaopatrzyć się w folie bąbelkową, bo firmowe pudełko chyba nie jest odpowiednio mocne ;)
radius_bo
25-04-2013, 21:17
Ja po powrocie body i szkieł z serwisu muszę gdzieś sprawdzić czy mi czasami szkieł pod body nie skalibrują. W formularzu jasno to wyszczególniłem, ale ja im nie ufam.
Ja po weekendzie mam serdecznie dość mojego D7000. Nie jestem jakimś wybitnym fotografem-amatorem (ani tym bardziej fotografem) ale widzę, że punkt ostrości jest gdzieś.......
Bodziak po kalibracji w serwisie dawał nieco lepsze rezultaty... ale teraz widzę, że do słowa "dobrze" brakuje mu wiele.
Dzwoniłem do serwisu, miły Pan na szczęście nie powiedział mi jak to ktoś napisał "może Pan dalej robić fotki" (i nie przejmować się brakiem AF) tylko zaproponował wysłanie bodziaka ze szkłami. Chyba im podrzucę... w nadziei na cud. Zamierzam jechać na dłuższy urlop w wakacje i nie chce by po powrocie do domu okazało się, że 70% fotek jest do.... niczego.
A no i softu jeszcze nie instalowałem, bo wolałbym mieć grip sprzętowy a nie wirtualny-softowy ;) Przed wysłaniem postaram się zrobić testy ostrości, które porównam po powrocie do bodziaka. Wyniki podrzucę na forum.
Ja po weekendzie mam serdecznie dość mojego D7000. Nie jestem jakimś wybitnym fotografem-amatorem (ani tym bardziej fotografem) ale widzę, że punkt ostrości jest gdzieś.......
Bodziak po kalibracji w serwisie dawał nieco lepsze rezultaty... ale teraz widzę, że do słowa "dobrze" brakuje mu wiele.
Dzwoniłem do serwisu, miły Pan na szczęście nie powiedział mi jak to ktoś napisał "może Pan dalej robić fotki" (i nie przejmować się brakiem AF) tylko zaproponował wysłanie bodziaka ze szkłami. Chyba im podrzucę... w nadziei na cud. Zamierzam jechać na dłuższy urlop w wakacje i nie chce by po powrocie do domu okazało się, że 70% fotek jest do.... niczego.
A no i softu jeszcze nie instalowałem, bo wolałbym mieć grip sprzętowy a nie wirtualny-softowy ;) Przed wysłaniem postaram się zrobić testy ostrości, które porównam po powrocie do bodziaka. Wyniki podrzucę na forum.
Ze wszystkimi trzema obiektywami 18-55mm, 55-200mm i 35mm f/1.8G masz problem z AF? Za każdym razem jest to BF czy FF, a może różnie?
Dasz radę wstawić kilka zdjęć wraz z exifem?
Ze wszystkimi trzema obiektywami 18-55mm, 55-200mm i 35mm f/1.8G masz problem z AF? Za każdym razem jest to BF czy FF, a może różnie?
Dasz radę wstawić kilka zdjęć wraz z exifem?
Ze wszystkimi. Najbardziej widoczny jest na 35 przy 1.8 (wyraźny BF). Najmniejszy widoczny (subiektywnie) na 55-200 przy ogniskowej 55, bo przy 200 jest "marnie" (widać BF). 18-55 jest jakaś taka wyśrodkowana, zdjęcia są delikatnie mydlane (delikatny BF). Zdjęcia były robione przy mocnym świetle dzienny, lampie błyskowej, oświetleniu sztucznym jak również mieszanym. Wszystkie maja podobną tendencję.
A co do wrzucenia zdjęć - wolę poczekać do weekendu i zrobić testy z "matrycą-do-testów-af" (zwaną też pogromca D7K), by mieć w miarę kontrolowane i spójne wyniki testów. Bo wiadomo jak to jest w "terenie", że może za szybko dziecko biegło, że może czas był za krótki, że może ostrość nie była idealnie tam gdzie miała być...
Generalnie, jak patrzę na "podobne zdjęcia", które robiłem z D60 to nie widzę jakiś specjalnych problemów typu BF/FF.
Ze wszystkimi. Najbardziej widoczny jest na 35 przy 1.8 (wyraźny BF). Najmniejszy widoczny (subiektywnie) na 55-200 przy ogniskowej 55, bo przy 200 jest "marnie" (widać BF). 18-55 jest jakaś taka wyśrodkowana, zdjęcia są delikatnie mydlane (delikatny BF).
Z tego co zauważyłem to nawet delikatny BF bardzie utrudnia robienie zdjęć niż FF.
Odnoszę wrażenie, że dla większości obiektywów Nikona jakie miałem przy przymykaniu przesłony głębia ostrości zwiększa się głównie za punktem ostrzenia.
W efekcie gdy miałem BF na jednym body to nawet przymykanie nie pomagało.
Dla wszystkich obiektywów, nie tylko Nikona, GO za punktem ostrzenia jest większa niż przed nim. Na hiperfokalnej to w ogóle nieskończenie większa :)
forum.
Jak ja się cieszę że mam już ten problem z głowy...Po ostatnim wypadzie weekendowym z rodzinką, po każdym zdjęciu oczy na podgląd i albo było ok albo padało hasło: ustawcie się jeszcze raz "tylko co to za zdjęcie takie ustawiane..." podczas przeglądania zdjęć i wyrażania mojego wkurzenia nagle padły słowa od małżonki: "to go sprzedaj..."
Także czas pożegnać się z krótką przygodą z Nikonem, wróciłem do Canona. Jeśli chodzi o jakość zdjęć to do tego co ja używam mi wystarczy 18 Mpix z Canona, ale radość z ostrości bezcenna. Po ok 20 zdjęciu pozbyłem się nawyku sprawdzania fotki na podglądzie.
radius_bo
07-05-2013, 14:46
Tak się traci klienta... Moja pucha w serwisie, zmieniła status na: " ... naprawa ... realizowana". Myślę, że w tym tygodniu już ją zobaczę (jeśli będzie wykonywana tylko regulacja AF w body). Jak będzie nadal to samo to pewnie sam sobie powiem hasło: "do sprzedania".
Mam głęboką nadzieję, że serwis magicznym ruchem różdżki zlikwiduje problem i będę bezstresowo robił zdjęcia:) Na poważnie, pewnie będzie "Witaj, D300s!". Szkoda, bo generalnie lubię tą puchę...
Archibald6803
07-05-2013, 16:56
radius ; , woit ;
tak z ciekawości pytam : jak będziecie sprzedawać swoje puszki to poinformujecie nabywcę , że mają one problem z AF ? i nie da się spokojnie robić zdjęć ?
coś czuję że raczej nie ......;
OT; czasami przeglądam jeden popularny portal i oferty sprzedaży używanych d7k ;
No coś niesamowitego ...... wszystkie sztuki IDEALNE a " pies z kulawą nogą " się nimi nie interesuje :shock:
Nówki w sklepie kosztują circa 2800,- ...... a pomimo tego potencjalni klienci omijają je szerokim łukiem.
Mimo wszystko życzę udanej sprzedaży ; łatwo, miło, przyjemnie i bezboleśnie nie będzie.
radius_bo
07-05-2013, 19:44
Sam kiedyś już poruszałem ten problem wśród pierwszych użytkowników D7000 (chcących pozbyć się swoich puszek) i pytałem ich czy poinformują przyszłego nabywcę o uwalonym AF. Wtedy to oni się pozbywali problemu.
Wiesz jak była odpowiedź? Podpierali się ekspertyzą serwisu mówiącą o tym, że ich aparaty są sprawne.
Teraz powiem co ja myślę osobiście: carpe diem. Nie otrzymałem jeszcze body, ale modlę się o to, żeby jakimś cudem to naprawili i nie będę musiał myśleć o sprzedaży. Jeśli jednak będę musiał to się zastanowię jak to rozegrać, żeby nikogo nie oszukać. Ostatecznie rozważam opcję, że sprzedam go za grosze (dużo stracę) i następne zakupy będę po stokroć analizował i dmuchał na zimne.
Nie powiem nikomu, że sprzedaję D7k, bo przechodzę na pełną klatkę:)
Witam.
Od powrotu mojego D7000 z kalibracji minęło już 6 miesięcy i przez ten okres zrobiłem kilkanaście tysięcy zdjęć, w różnych warunkach oświetleniowych - oczywiście zdarzają się zdjęcia nieostre - ale tylko ze względu na poruszenie.
Zaraz po odebraniu body z serwisu nie było tak kolorowo, BF był nadal - w świetle sztucznym trzeba było wprowadzać inne wartości mikroregulacji. Miałem dosyć ciągłych testów i zmarnowanych klatek, podjąłem decyzje o ponownej wysyłce na kalibrację i w ostateczności odsprzedaży, przedtem zrobiłem jeszcze mikroregulację domyślną dla wszystkich obiektywów i... stał się cud, każda fota w punkt - bez względu na rodzaj oświetlenia!
Tak jak pisałem na początku, minęło już pół roku i kilkanaście tysięcy zdjęć na liczniku - wszystkie trafione, bez BF!
Pozdrawiam
radius_bo
07-05-2013, 20:27
Wyłączyłeś mikrokalibrację całkowicie czy pozostawiłeś włączoną i ustawioną na 0 dla wszystkich obiektywów? Mam też rozumieć, że to Ci pomogło bez wysyłania puszki drugi raz do serwisu? Jakie masz szkła?
- Precyzyjna korekta AF: ON
- Domyślna: -5
Zapomniałem dodać w poprzednim poście, o ustawieniu (domyślnej) korekcji -5 dla wszystkich obiektywów - co nie zmienia faktu, że wszystkie trafiają w punkt. Przy ustawieniach mikroregulacji dla każdego obiektywu osobno, wartości były różne od -7 do -15 i zmieniały się w zależności od rodzaju oświetlenia - dla 35 1,8 w świetle sztuczny musiałem ustawić -20!
Obiektywy - Nikkor 35 1,8; 50 1,8; 70-300; Tamron 90 2,8; Sigma 10-20.
radius_bo
07-05-2013, 20:42
Tą puszką muszą się zająć Mulder i Scully...
Jeśli moja wróci z serwisu i będzie nadal stroiła fochy spróbuję Twojego sposobu. Trochę masz tych szkieł, aż dziw bierze, że to działa.
...też jestem zaskoczony.
Być może, gdybym wysłał go ponownie do serwisu, to nie musiałbym ustawiać korekty -5, ale nie chcę ryzykować.
Wszystko działa i wreszcie jestem naprawdę zadowolony z puszki. Wcześniej miałem D90 i było ok, po przesiadce na D7000 na początku byłem załamany - wiadomo problem z AF.
Teraz już nie wróciłbym do matrycy z D90 - widać różnicę nie przeszedłbym także na D7100 - zbyt mała różnica w jakości.
Pozdrawiam.
Tak się traci klienta... Moja pucha w serwisie, zmieniła status na: " ... naprawa ... realizowana". Myślę, że w tym tygodniu już ją zobaczę (jeśli będzie wykonywana tylko regulacja AF w body). Jak będzie nadal to samo to pewnie sam sobie powiem hasło: "do sprzedania".
Mam głęboką nadzieję, że serwis magicznym ruchem różdżki zlikwiduje problem i będę bezstresowo robił zdjęcia:) Na poważnie, pewnie będzie "Witaj, D300s!". Szkoda, bo generalnie lubię tą puchę...
hehe no to niedługo powstanie scenariusz, taki jak film "Klątwa" :) - tam wędrowała taśma ze śmiertelnym filmem,
a tu będą krążyły D7000 :), a film będzie miał tytuł "Zemsta Autofokusa z D7000" :)
bez urazy :) pozdrawiam
Dziwna prawidlowosc zauwazylem...
Z reguly problemy maja Ci, ktorzy zdjec nie robia tylko wala testy na potege...
Kupuja puche za ~3kpln po czym podpinaja jakies tanie badziewiaki i inne liche ciemnozumy...
Fenomen normalny, w sumie to mi ich zal :)
Dla wszystkich frustratow i testoonanistow mam jedna fote z d7k i nieco lepszego szkla niz chocby 35/1.8, tak moze strzelac i wasz D7k ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/dsc3195gimp11024-2.jpg
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/694/dsc3195gimp11024.jpg/)
pozdro
Te liche ciemnozumy i badziewiaki podpięte do puchy z prawidłowo działającym AF - potrafią zadziwić. W przypadku wadliwego AF w D7000 (nie wszystkie tak mają) nawet najlepszy obiektyw nic nie pomoże.
Teraz i ja mogę cieszyć się taką jakością - nawet z budżetowego obiektywu.
Pozdrawiam.
Te liche ciemnozumy i badziewiaki podpięte do puchy z prawidłowo działającym AF - potrafią zadziwić. W przypadku wadliwego AF w D7000 (nie wszystkie tak mają) nawet najlepszy obiektyw nic nie pomoże.
Teraz i ja mogę cieszyć się taką jakością - nawet z budżetowego obiektywu.
Pozdrawiam.
To ze na jednym sprzecie lichota dziala nie znaczy, ze bedzie na kazdym, takie wlasnie sa plusy super ceny i zwiazanej z tym kontroli jakosci oraz uzytych materialow...
Sie mnie wydaje, ze za duzo wymagacie.
Czekam zatem cierpliwie na ten wysyp mega fot w znakomitej jakosci :)
pozdro
Kupuja puche za ~3kpln po czym podpinaja jakies tanie badziewiaki i inne liche ciemnozumy...
Dla wszystkich frustratow i testoonanistow mam jedna fote z d7k i nieco lepszego szkla niz chocby 35/1.8, tak moze strzelac i wasz D7k ;)
pozdro
Może i po części twoja wypowiedź, jest jakoś prawdziwa. Ale..
w sumie to aparaty pokroju Dxxxx, to są puszki amatorskie/budżetowe, więc nabywców owych nie stać na szkła za grube tysie :)
Może i po części twoja wypowiedź, jest jakoś prawdziwa. Ale..
w sumie to aparaty pokroju Dxxxx, to są puszki amatorskie/budżetowe, więc nabywców owych nie stać na szkła za grube tysie :)
Stac na puche za ~3kpln i nie stac na szklo za tyle samo?
IMHO to po co taka pucha, lepiej cos taniego w kicie kupic, a za reszte na wycieczke albo warsztaty zalatwic.
Jak sie zmienia oczekiwania wzgledem puszek i tanich szkiel, ze za prawie darmo mamy dostac super obrazek, z super AF, trafiajacy w punkt w ciemna noc i do tego na f0.5, to moze i puszki zaczna robic zdjecia, a nie tylko tablice testowe;)
pozdro
radius_bo
07-05-2013, 23:41
Przestań denerwować mnie i innych ludzi gadając te brednie.
Jeśli Tobie się trafił super egzemplarz to się ciesz i nie zwalaj winy na szkła. Obydwa obiektywy, które posiadam działały bez zarzutu z D90, więc mam prawo wymagać, żeby nowsza puszka (teoretycznie bardziej zaawansowana technologicznie i generalnie lepsza) działała z nimi co najmniej tak samo.
pozdro
N 17-55 2.8 czy 70-200 2.8 VR II też się zaliczają do "tanich badziewiaków i innych lichych ciemnozaurów"? ;)
AF(w praktyce z dzisiaj) w świetle żarowym działa całkowicie losowo tj około 70% BF'ów, 25% trafionych i 5% FF'ów
W dziennym jest lepiej. Na tablicach testowych brakuje skali... Stan przed kalibracją.
P.S.
Żeby było śmieszniej to AF trafiał prawie po ciemku, natomiast gdy światła(żarowego) było więcej wykładał się totalnie.
radius_bo
08-05-2013, 07:34
Dobrze, że to napisałeś, bo niedługo użytkowników D7000 posądziliby o to, że kompakta w auto nie potrafią obsłużyć, a się biorą za lustrzankę z 39-polowym AF.
I "problem" swiatla zarowego dotyczy tylko d7k, litosci...
@radius_bo: mi sie nie trafil, poszedlem do sklepu i sobie kupilem strzelajac przy tym kilka fot testowych, i na tym testy sie skonczyly, potem juz tylko zdjecia robilem ale nie tablic testowych...
Wybacz ale ani kit, a ni tym bardziej himeryczna 35 zadnym wyznacznikiem jakosci i powtarzalnosci nie jest, a to ze jakos dzialalo na Twojej D90 o niczym nie swiadczy.
Nie moge niestety powiedziec, ze lacze sie z wami w bolu bo bym sklamal, i moje d7k sie by obrazic raczylo i zaczelo pluc olejem, kurzyc i strzelac losowo z AF, coprawda mam jeszcze dwa inne body ale polubilem to moje d7000 :p
Swoja droga po to jest gwarancja by z niej korzystac w razie takich problemow, ale tez zupelnie inna kwestia jest kompetencja i umiejetnosci serwisu, i tych dwoch rzeczy nie nalezy laczyc.
Od biadolenia na forum jeszcze nie slyszalem aby komus z nieszczesnikow nagle zaczelo trafiac AF w body.
pozdro
radius_bo
08-05-2013, 16:04
Wybacz ale ani kit, a ni tym bardziej himeryczna 35 zadnym wyznacznikiem jakosci i powtarzalnosci nie jest, a to ze jakos dzialalo na Twojej D90 o niczym nie swiadczy.
Nie jakoś działało, a działało poprawnie.
Swoja droga po to jest gwarancja by z niej korzystac w razie takich problemow, ale tez zupelnie inna kwestia jest kompetencja i umiejetnosci serwisu, i tych dwoch rzeczy nie nalezy laczyc.
Od biadolenia na forum jeszcze nie slyszalem aby komus z nieszczesnikow nagle zaczelo trafiac AF w body.
Masz jakiś inny sposób na rozwiązanie problemu z aparatem marki Nikon jak wysłanie go do serwisu? Jeśli tak to słucham.
Jeśli chcesz nadal wmawiać, że problemy AF w D7000 to wina szkieł i umiejętności użytkowników, to grzecznie proszę o milczenie.
Nie jakoś działało, a działało poprawnie.
Nadal zaden to wyznacznik.
Masz jakiś inny sposób na rozwiązanie problemu z aparatem marki Nikon jak wysłanie go do serwisu? Jeśli tak to słucham.
Czy jak Ci sie zepsuje samochod to idziesz do kiosku z lodami?
Czy jak zlamiesz sobie noge szukasz na forach remendium, czy idziesz do kowala?
Wez sie w garsc...
Jeśli chcesz nadal wmawiać, że problemy AF w D7000 to wina szkieł i umiejętności użytkowników, to grzecznie proszę o milczenie.
Tu nie ma co wmawiac, zycie weryfikuje ten scenariusz, ze nawjecej biadola posiadacze kita i taniej 35, i Ci co strzelaja namietnie do tablic testowych, niestety nic tego nie zmieni :)
pozdro
Ta Wasza dyskusja jest tak jałowa i bezsensowna... moglibyście ten czas spożytkować zdecydowanie lepiej.
@nyny1 idź i rób zdjęcia ptaszków, bo wychodzi Ci to super i chętnie pooglądam jakieś nowe kadry! Z tego co napisałeś, temat problemów z D7k Cię nie dotyczy, więc i ten wątek chyba nie powinien Cię interesować.
@nyny1 idź i rób zdjęcia ptaszków, bo wychodzi Ci to super i chętnie pooglądam jakieś nowe kadry! Z tego co napisałeś, temat problemów z D7k Cię nie dotyczy, więc i ten wątek chyba nie powinien Cię interesować.
Akurat dzisiaj juz bylem, coprawda na robalach ale liczy sie wypad w teren ;)
Swoja droga wlasnie D7k kupilem li tylko z mysla o robalach, ale ze AF dziala to i na ptaki go czasami zabieram jak mi sie nie chce za duzo z plecaka wyciagac ;)
W sumie kazdy watek o puszkach ktore posiadam, badz zamierzam kupic interesuje mnie, gdyz jestem ciekaw co tam jeszcze ciekawego sie pojawi o czym nie wiem :)
pozdro
W sumie kazdy watek o puszkach ktore posiadam badz zamierzam kupic interesuje mnie, gdyz jestem ciekaw co tam jeszcze ciekawego sie pojawi o czym nie wiem;)
Na razie to ja widzę, że próbujesz tutaj wymusić na innych swoje zdanie... tylko po co? Według Ciebie 35/1,8 to szmelc, który może źle współpracować z D7k, OK - masz prawo mieć takie zdanie. Inni mają inne i też mają do tego prawo. Nie musicie się wzajemnie zmuszać do zmiany zdań... i w nieskończoność przerzucać wymyślną argumentacją. Ten wątek ma swój tytuł i na jego podstawie chyba łatwo wywnioskować czego dotyczy ta dyskusja? Na pewno nie dotyczy kwot jakie ktoś może lub nie może przeznaczyć na zakup sprzętu fotograficznego i jakie wiążą się z tym ograniczenia lub możliwości. Co więcej, nie toczy się tutaj też dyskusja na temat tego czy obiektyw 35/1,8 to dobry, zły, wyśmienity czy gówniany sprzęt.
Ktoś chce sobie ponarzekać, niech sobie to robi. Czy ktoś Ci tu na forum broni wrzucania zdjęć ptaszków i robali? Kurczę, no daj żyć, nawet malkontentom! :)
Nic nie wymuszam, zanalizowalem problemy i przedstawilem spektrum zglaszajacych, co zglaszaja i z czym sa problemy.
No i sie zaczelo larum uciesnionych jak poruszylem watek taniochy i strzelania do tablic.
Swoja droga to niezadowoleni z puszki w wielu watkach biadola jakie to d7k jest beee, jaki to nikon zly bo oszukal itd.
Od tych narzekan to juz sie na odruch wymiotny zbiera, dlatego pozwolilem sobie na maly prztyczek by uzmyslowic, ze moze problem lezy gdzie indziej (oczywiscie nie we wszystkich przypadkach)...
Popatrz, mam tez ta licha 35, na d60 byla OK, na D300s rowniez, na d7k tez, a na d3s ni w zab, pomimo ze na tym d3s wszystko smiga niesamowicie, jaki moral?
Ja to ujme inaczej, skoro moga biadolic i narzekac to chyba moge sobie pochwalic i prztyczka czasami walnac tak by to jeszcze w miare rownowazne bylo.
Jak juz gdzies wyzej pisalem, na problemy to do serwisu (i juz niewazne czy to oslawiony N.), a ze serwis nie slynie z nieskazitelnosci to zupelnie inna para kaloszy.
pozdro
Jako samozwańczy król malkontentów (tych od D7000) zadam dwa pytania:
1. Jak to jest, że ten sam egzemplarz szmelcowatego N35 1.8DX na D7000 jest beznadziejnie szmelcowaty i ciągle pudłuje, a na innych Nikonach w jakiś przecudowny sposób zaczyna trafiać z zadowalającą poprawnością ?
2. Czy jak zakładam N35 1.8DX na D7000 to ten zestaw generuje jakieś fale, nazwijmy je falami "debilizmu", które działają na użytkownika tego zestawu, w taki sposób, że nagle przestaje on pojmować co robi i nie potrafi używać "tak zaawansowanego AF jaki jest w D7000" -co tłumaczyło by te nietrafione zdjęcia ?
:-)
Swoja droga to niezadowoleni z puszki w wielu watkach biadola jakie to d7k jest beee, jaki to nikon zly bo oszukal itd.
Od tych narzekan to juz sie na odruch wymiotny zbiera
Gdybyś tak jak kilku posiadaczy tego aparatu, wysłał go do serwisu SIEDEM razy i aparat nadal by był niesprawny, to zapewniam Cię, wymiotował byś własnie z tego powodu.
Na prawdę nie był byś wkurzony na taką sytuację ?
Nie czuł byś się oszukany ?
Od tych narzekan to juz sie na odruch wymiotny zbiera, dlatego pozwolilem sobie na maly prztyczek by uzmyslowic, ze moze problem lezy gdzie indziej (oczywiscie nie we wszystkich przypadkach)...
To może idź sobie zwymiotuj? Stoi ktoś nad Tobą z biczem i zmusza do czytania tego? Może znalazłby się na forum ktoś, kogo też zbiera na odruch wymiotny od Twoich ptaszków i robalów?
Naprawdę, daj już sobie na wstrzymanie z tym gdybaniem. Ten problem jest tu wałkowany od jakichś... 3 lat...? Skoro problem Cię nie dotyczy, to po kiego się tutaj wypowiadasz i podrzucasz głupie pomysły typu "30/1,8 to lichy sprzęt".
Popatrz, mam tez ta licha 35, na d60 byla OK, na D300s rowniez, na d7k tez, a na d3s ni w zab, pomimo ze na tym d3s wszystko smiga niesamowicie, jaki moral?
Taki, że pakujesz obiektyw dedykowany na DX do puszki FX? Nie wiem, nie miałem jeszcze żadnej puszki FX. Skoro masz jakieś problemy z takim zestawem, jak to sam napisałeś, ZGŁOŚ SIĘ DO SERWISU!
Ja to ujme inaczej, skoro moga biadolic i narzekac to chyba moge sobie pochwalic i prztyczka czasami walnac tak by to jeszcze w miare rownowazne bylo.
Dopóki masz jakieś podstawy, czemu nie - chwalisz się kadrami z D7k i to chyba wystarczy na potwierdzenie tezy, że nie wszystkie D7k mają problem. Tylko nie prowokuj właścicieli egzemplarzy z problemami. Sam napisałeś powyżej "moze" i "oczywiscie nie we wszystkich przypadkach". Skąd wiesz jaki teraz przypadek jest na tapecie w tym wątku? :)
Jak juz gdzies wyzej pisalem, na problemy to do serwisu (i juz niewazne czy to oslawiony N.), a ze serwis nie slynie z nieskazitelnosci to zupelnie inna para kaloszy.
Forumowicz, na którego tak naskoczyłeś przecież napisał, że jego puszka jest w serwisie. Umknęło, co? :)
Jako samozwańczy król malkontentów (tych od D7000) zadam dwa pytania:
1. Jak to jest, że ten sam egzemplarz szmelcowatego N35 1.8DX na D7000 jest beznadziejnie szmelcowaty i ciągle pudłuje, a na innych Nikonach w jakiś przecudowny sposób zaczyna trafiać z zadowalającą poprawnością ?
2. Czy jak zakładam N35 1.8DX na D7000 to ten zestaw generuje jakieś fale, nazwijmy je falami "debilizmu", które działają na użytkownika tego zestawu, w taki sposób, że nagle przestaje on pojmować co robi i nie potrafi używać "tak zaawansowanego AF jaki jest w D7000" -co tłumaczyło by te nietrafione zdjęcia ?
:-)
Nie potrafie na to odpowiedziec, wiem ze najwiecej problemow jest wlasnie z ta taniocha 35, ktora konstrukcyjnie powstala na dlugo wczesniej niz d7k z tym swoim hiper nowoczesnym i eskperymentalnym ukladem AF :)
Gdybyś tak jak kilku posiadaczy tego aparatu, wysłał go do serwisu SIEDEM razy i aparat nadal by był niesprawny, to zapewniam Cię, wymiotował byś własnie z tego powodu.
Na prawdę nie był byś wkurzony na taką sytuację ?
Nie czuł byś się oszukany ?
Wysylalbym do upadlego, a ze mam czym focic i uparty jestem to w koncu sprawa albo by sie rozwiazala, albo jakis rzecznik czy inny lojer by sie musieli tym zajac.
Dlaczego mialbym sie czuc oszukany, kazdy sprzet elektroniczny ma sie prawo popsuc lub nie dzialac nalezycie, od tego sie ma ochronki w postaci gwarancji by te problemy rozwiazywac.
Poki co na szczescie nie mam takich problemow ;)
@pepe2k: pakuje do FX bo jest taka mozliwosc i wrodzona ciekawosc zwyciezyla by zobaczyc jak to jest.
Nie naskoczylem na nikogo ad personam, dopiero w ramach riposty pozwolilem sobie na uszczypliwosci.
pozdro
Andrzej1974
08-05-2013, 17:49
nyny1, staram się czytać Twoje wypowiedzi i ni chusteczki... nie kumam, o co ci chodzi...
Skoro wg. Ciebie 35 f/1,8 jest "taniochą", "szmelcem" czy "himerycznym" (a raczej chimerycznym) obiektywem to po jaki diabeł jej używasz ze swoim D7000? Szczerze dziwię się, że jeszcze nie wyrzuciłeś przez okno tego "gów....ego" szkła. Wszak używają go wg. Ciebie ludzie, których nie stać na puszkę za 3k pln. Czy nie jest obciachem używać takiego "lipnego" szkła przez pro?
Alcatraz
08-05-2013, 18:11
Jak to jest, że ten sam egzemplarz szmelcowatego N35 1.8DX na D7000 jest beznadziejnie szmelcowaty i ciągle pudłuje, a na innych Nikonach w jakiś przecudowny sposób zaczyna trafiać z zadowalającą poprawnością ?
I to zdanie celnie wyczerpuje cały temat! Szkła gorsze / lepsze - zgoda ale nie mogę czytać jak pewien kolega próbuje uzasadnić swoją tezę w oparciu o inną tezę na temat bardzo zaawansowanego AF w D7000, do kórego tańsze obiektywy nie dorosły... No to już nawet zabawne nie jest.
nyny1, staram się czytać Twoje wypowiedzi i ni chusteczki... nie kumam, o co ci chodzi...
Skoro wg. Ciebie 35 f/1,8 jest "taniochą", "szmelcem" czy "himerycznym" (a raczej chimerycznym) obiektywem to po jaki diabeł jej używasz ze swoim D7000? Szczerze dziwię się, że jeszcze nie wyrzuciłeś przez okno tego "gów....ego" szkła. Wszak używają go wg. Ciebie ludzie, których nie stać na puszkę za 3k pln. Czy nie jest obciachem używać takiego "lipnego" szkła przez pro?
Czilaut...
Nie pomyslales, ze moze sluzyc jako dekielek do body?
W fotografii, ktora sie lubie pobawic nie znajduje zbyt czesto zastosowania dla 35, a ze byla tania jak barszcz no i jako dekielek nie jest zla to sie zakupilo :)
Jak mniemam teraz chyba temat mojego osprzetowienia zostal nalezycie wyjasniony....
Skupmy sie na tych wielkich problemach z D7k.
pozdro
Andrzej1974
08-05-2013, 18:16
Napisał Fatman:
Jak to jest, że ten sam egzemplarz szmelcowatego N35 1.8DX na D7000 jest beznadziejnie szmelcowaty i ciągle pudłuje, a na innych Nikonach w jakiś przecudowny sposób zaczyna trafiać z zadowalającą poprawnością ?
I to zdanie celnie wyczerpuje cały temat! Szkła gorsze / lepsze - zgoda ale nie mogę czytać jak pewien kolega próbuje uzasadnić swoją tezę w oparciu o inną tezę na temat bardzo zaawansowanego AF w D7000, do kórego tańsze obiektywy nie dorosły... No to już nawet zabawne nie jest.
Napisał Alcatraz:
Myślę, że dwa powyższe teksty (Fatmana i Alcatraza) powinny zakończyć ten temat.
Ja proboje cos udowodnic?
Nie ja becze, ze mi nie dziala tanie szklo na juz mniej tanim body.
Szklo, ktore same w sobie na wielu innych body (juz niekoniecznie tym nieszczesnym d7k) rowniez sprawia problemow, a przebierania z kilku jest norma.
Probowalem uzmyslowic, ze nie zawsze wine za problemy z AF ponosic bedzie D7k..
Z mojej strony juz pas....
pozdro
Tak oczywiście. Dlatego też jak chcesz kupić jakikolwiek obiektyw to wszyscy doradzają, żeby iść do sklepu który ma na stanie kilka szkieł i wybrać najlepszą. Ciekawe dlaczego?
Zresztą na tym forum jest pełno wątków o problemach z 35mm 1.8 lub z AF w body.
Andrzej1974
08-05-2013, 18:22
Nie pomyslales, ze moze sluzyc jako dekielek do body?
W fotografii, ktora sie lubie pobawic nie znajduje zbyt czesto zastosowania dla 35, a ze byla tania jak barszcz no i jako dekielek nie jest zla to sie zakupilo :)
Hmm.... chyba najlepszym komentarzem będzie... jego brak. :-)
[...]
Ile postów jeszcze wrzucisz zanim zorientujesz się, że się ośmieszasz? :)
Andrzej1974
08-05-2013, 18:26
Dlatego też jak chcesz kupić jakikolwiek obiektyw to wszyscy doradzają, żeby iść do sklepu który ma na stanie kilka szkieł i wybrać najlepszą. Ciekawe dlaczego?
Zresztą na tym forum jest pełno wątków o problemach z 35mm 1.8 lub z AF w body.
?
IMHO tak się powinno raczej robić z każdym obiektywem, nie sądzisz? Dlaczego? A choćby dlatego, że nie ma idealnych obiektywów i na tym forum ludzie narzekają na różne szkła. Nie tylko na 35 f/1.8...
zbyszekD7000
08-05-2013, 18:29
problemem D7000 nie są malkontenci co o nim piszą tylko fakt że serwis nie potrafi usunąć usterki, a skoro nie potrafi to wskazuje na wadę fabryczną, a producent do wady się nie chce przyznać, udając że nie ma problemu, bo nie ma na niego wystarczającego nacisku aby się do tego przyznał
Jak inaczej nazwać sytuację że wysyła się body do kalibracji, serwis stwierdza że kalibracji wymaga, dokonuje naprawy, odsyła aparat, po czym się musi kalibrować każdy obiektyw od nowa i tak można się bawić długo. Nie po to się kupuje body za wiele tysiaków żeby mieć stały kontakt z serwisem a nie obiektami do fotografowania
..Z mojej strony juz pas....
Moja propozycja - niech wszyscy spasują. Nie ma co się przepychać.
?
IMHO tak się powinno raczej robić z każdym obiektywem, nie sądzisz? Dlaczego? A choćby dlatego, że nie ma idealnych obiektywów i na tym forum ludzie narzekają na różne szkła. Nie tylko na 35 f/1.8...
Bingo ;). Skoro obiektywy nie są idealne to czemu wszyscy narzekają tylko na d7000? Może trzeba dobrać jedno do drugiego ? Oczywiście po przesłaniu problematycznych d7000 do kalibracji bo w tej kwestii kontrola jakości w fabryce się nie popisała.
Oczywiście po przesłaniu problematycznych d7000 do kalibracji bo w tej kwestii kontrola jakości w fabryce się nie popisała.
Oczywiście kolega pracował w tej fabryce, właśnie na dziale kontroli jakości i stąd jego stwierdzenie.
Andrzej1974
08-05-2013, 20:03
Bingo ;). Skoro obiektywy nie są idealne to czemu wszyscy narzekają tylko na d7000? Może trzeba dobrać jedno do drugiego ? Oczywiście po przesłaniu problematycznych d7000 do kalibracji bo w tej kwestii kontrola jakości w fabryce się nie popisała.
Ludzie (takie odnoszę wrażenie m.in. po lekturze tego forum) ogólnie mają tendencję do narzekania. I narzekają nie tylko na jeden typ aparatu jakim jest D7000 (ileż to ja się naczytałem na tematy takich puszek, jak np. D5100 czy D90) ale także na różne obiektywy (począwszy od "czarnych" kitów a skończywszy na drogich stałkach)...
Oczywiście kolega pracował w tej fabryce, właśnie na dziale kontroli jakości i stąd jego stwierdzenie.
Takie wnioski wyciągnąłem po przeczytaniu wszystkich wątków na temat d7000 na tym forum.
Takie wnioski wyciągnąłem po przeczytaniu wszystkich wątków na temat d7000 na tym forum.
No tak... a te wszystkie wątki założyły osoby, które pracowały na taśmie przy kontroli jakości D7k... brawo! Świetna dedukcja! Mam się do Ciebie zwracać od teraz Sherlocku? :)
No tak... a te wszystkie wątki założyły osoby, które pracowały na taśmie przy kontroli jakości D7k... brawo! Świetna dedukcja! Mam się do Ciebie zwracać od teraz Sherlocku? :)
To może podważysz moje słowa w jakiś sensowny sposób? Czy jak zawsze będziesz udawał specjalistę od wszystkiego ?
zbyszekD7000
08-05-2013, 20:18
Panowi, Panowie,
wrzućcie na luz,
dla rozluźnienia atmosfery podam link do ciekawego tematu, może komuś się przyda, kolega nieźle się natrudził dla wszechogólnej braci forumowej
ładny przewodnik do Lightrooma5
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=228845
To może podważysz moje słowa w jakiś sensowny sposób? Czy jak zawsze będziesz udawał specjalistę od wszystkiego ?
Problem w tym, że taką wypowiedzią to Ty udajesz specjalistę, w dodatku w ścisłej dziedzinie - produkcji i kontroli jakości lustrzanek cyfrowych Nikona.
Ani ja, ani Ty nie wiemy skąd te problemy, dlatego pytam grzecznie - po co rozsiewasz ploty typu "problem wynika ze zdupconej kontroli jakości w fabryce"? Jak chcesz rozsiewać publicznie takie informacje to podaj chociaż JEDEN argument na poparcie tego co napisałeś. I uprzedzam - wątki dot. problemów z AF nie są argumentem na poparcie tej tezy, są jedynie informacją o tym, że problem występuje, ale nadal nie wiemy dlaczego.
Problem w tym, że taką wypowiedzią to Ty udajesz specjalistę, w dodatku w ścisłej dziedzinie - produkcji i kontroli jakości lustrzanek cyfrowych Nikona.
Ani ja, ani Ty nie wiemy skąd te problemy, dlatego pytam grzecznie - po co rozsiewasz ploty typu "problem wynika ze zdupconej kontroli jakości w fabryce"? Jak chcesz rozsiewać publicznie takie informacje to podaj chociaż JEDEN argument na poparcie tego co napisałeś. I uprzedzam - wątki dot. problemów z AF nie są argumentem na poparcie tej tezy, są jedynie informacją o tym, że problem występuje, ale nadal nie wiemy dlaczego.
Argumenty:
1. Większość aparatów po powrocie z porządnie wykonanej kalibracji wracają sprawne.
2. Wadliwe modele mają głównie BF; żadnego wiarygodnego FF tu nikt nie pokazał.
3. Wadliwe modele w większości przypadków wymagają korekty -6 dla N 18-105, -15 do -18 dla N 35mm 1.8dx
Argumenty:
1. Większość aparatów po powrocie z porządnie wykonanej kalibracji wracają sprawne.
Nieprawda, mogę Ci pokazać puszkę, która była w serwisie już 2 razy i nadal jest z nią problem. I jak rozpoznajesz "porządną" kalibrację od "nieporządnej"? Wąchasz te puszki, masz różdżkę lub magiczną kulę?
2. Wadliwe modele mają głównie BF; żadnego wiarygodnego FF tu nikt nie pokazał.
Nie widzę związku tego argumentu z tezą o braku lub złej kontroli jakości w fabryce. To jest tak zwany argument z d...
3. Wadliwe modele w większości przypadków wymagają korekty -6 dla N 18-105, -15 do -18 dla N 35mm 1.8dx
Nieprawda, moja puszka wymagała -5 dla 35/1,8. Po kalibracji brak korekty.
Nie siej zamętu, proszę ja Ciebie. To tak jakbym napisał, że w fabryce firmy produkującej AGD źle działa kontrola jakości, bo przeczytałem na ceneło 10 opinii o mikserach, w których ludzie pisali, że zakupiony egzemplarz miał trzeszczącą obudowę... no zastanów się na podstawie czego próbujesz tutaj wyciągać wnioski. To nawet śmieszne nie jest...
Niby twoje kontrargumenty mają jakąkolwiek wartość ? No proszę Ciebie, postaraj się bardziej.
Niby twoje kontrargumenty mają jakąkolwiek wartość ? No proszę Ciebie, postaraj się bardziej.
Ja nie muszę dowodzić, że Ty się mylisz... to Ty mój drogi musisz dowieźć, że masz rację. A że jej nie masz, to już wiemy i teraz próbujesz się z tego wycofać. Po prostu następnym razem nie pisz takich bezedur. Nie widziałeś na oczy, nie dotykałeś własnymi rękami, nie usłyszałeś na własne uszy = NIE WIESZ.
Ja nie muszę dowodzić, że Ty się mylisz... to Ty mój drogi musisz dowieźć, że masz rację. A że jej nie masz, to już wiemy i teraz próbujesz się z tego wycofać. Po prostu następnym razem nie pisz takich bezedur. Nie widziałeś na oczy, nie dotykałeś własnymi rękami, nie usłyszałeś na własne uszy = NIE WIESZ.
Ja podałem konkretne argumenty. Jak chcesz dalej polemizować na ten temat to obal jeden z nich. Tylko tak sensownie.
Ja podałem konkretne argumenty. Jak chcesz dalej polemizować na ten temat to obal jeden z nich. Tylko tak sensownie.
Hue hue hue... świetne argumenty! Nie ma co, na ich podstawie można naprawdę wyciągnąć wniosek, który tu forsujesz. Ba! Ja bym poszedł dalej - Nikon w ogóle nie produkował tej puszki, zrobił to po cichu Canon, specjalnie źle żeby ludzie przestali kupować Nikona. Masz, obalaj moje argumenty.
Może wypowiedź Fatmana rozwieje wątpliwości niedowiarków że D7000 ma wadę fabryczną.
Poniżej tekst którego autorem jest Kolega Fatman
Awatar Fatman
Miasto: Łódź
Domyślnie
Jeśli można to przedstawię swoją teorię, która wydaje mi się dosyć logiczna, kiedy wszystko zbierze się do kupy.......
1. Prototypy testowane przez znanych fotografów (np. Chase Jarwis) były ok, jednak do produkcji trafiły już lekko zmodyfikowane. Plastikowy element 21b zastąpiono plastikowym elementem 21c (tańszy o 10 centów), który właściwie niczym się nie różnił od wspomnianego 21b, więc nie powinien wpłynąć na gorszą pracę.
2. Niestety wpłynął na gorszą pracę. Felernym elementem okazuje się mechanizm lustra (zastosowany hamulec -być może hydrauliczny, zamiast zwykłej blokady z kołeczka). Nikon szybko orientuje się w problemie jednak nie przyznaje się oficjalnie do istnienia problemu. Serwis nie jest w stanie nic zrobić poza robieniem dobrej miny do złej gry. Oficjalne info dla serwisu: robić kalibrację wg. zaleceń producenta, nie przyznawać się do problemu, czekać na przygotowanie rozwiązania problemu.
3. Rozwiązanie problemu pojawia się prawie rok po premierze rynkowej -zmodyfikowany element mechanizmu lustra (serwis: wymiana naciągu lustra). Nowe (od jakiegoś tam czasu) D7000 nie mają już problemu z AF oraz chlapaniem olejem.
Dlaczego wydaje mi się, że moja teoria jest prawdziwa ?
Fotograf taki jak Chase Jarwis nie podpisał by się pod wadliwym produktem. Zresztą Nikon świadomie też nie wypuszczał by na rynek bubla. Prototypy były ok, ale jak wspomniałem do produkcji trafiła lekko zmodyfikowana wersja. Jakiś drobny element z innego materiału, który teoretycznie nie powinien wpłynąć na pracę, został zamieniony w celu obniżenia kosztów. To w sumie normalna procedura, czytałem o czymś takim (i o podobnych problemach innych producentów -o ile mnie pamięć nie myli np. klimatyzatorów).
W efekcie na rynek trafiły aparaty z wadą fabryczną. Nowy mechanizm lustra (w założeniu mający zmniejszyć drgania od powracającego na swoją pozycję lustra) okazał się wadliwy -jeśli hamulec nie działał precyzyjnie, to lustro (i sublustro) nie wracały na swoją poprawną pozycję, co powodowało zmianę długości toru optycznego, efektem czego był BF (praktycznie każdy kto narzekał na pracę AF, wspominał o BFie). Nie mógł to być błąd "z drugiej strony" czyli FF, bo lustro nie miało możliwości cofnąć się za daleko (blokada -kołeczek), mogło się jedynie zatrzymać wcześniej. Jeśli natomiast hamulec był hydrauliczny, to ewentualne nieszczelności, mogły także wpłynąć na precyzję ruchu lustra i efekt brudzenia komory lustra za pomocą wydobywającego się płynu (przyjmijmy, że oleju). Tłumaczy to także fakt, że plamy oleju pojawiają się prawie od razu po czyszczeniu, problem nie znika po jakimś czasie -jest długotrwały, jak to ma miejsca w poprzednich modelach Nikona, gdzie olej chlapał z innych elementów (zębatek ?) mechanizmu lustra (i było go mniej -wychlapało ile się da i problem zniknął).
Serwis dostaje informację -jest problem, nie ma rozwiązania, czekajcie. Od strony użytkownika, nie ma jak w 100% udowodnić usterki. Serwis może grać na zwłokę, zwłaszcza że nie wszyscy sygnalizują problem (kwestia rozrzutu jakościowego poszczególnych egzemplarzy -problem (fakt) znany chyba każdemu, kto kupił więcej niż 2-3 obiektywy i 2-3 aparaty.....). Po jakimś czasie pojawia się rozwiązanie -wymiana elementu naciągu lustra. Serwis powoli zaczyna realizować naprawę u klientów zgłaszających problem , oczywiście, nie u wszystkich -tylko u tych bardziej upierdliwych, bo w końcu taka naprawa wszystkich D7000 będących na rynku, kosztowała by fortunę, a firma własnie dostała ostro po dupie przez kryzys i dopust Boży w postaci tsunami, powodzi i trzęsienia ziemi.
Nigdy wcześniej nie słyszałem, żeby w jakimkolwiek innym modelu Nikona, problem z AF rozwiązywano poprzez wymianę elementu naciągu lustra -zwykle kończyło się na regulacji precyzji czujników (takie wyzerowanie -każdy czujnik ustawiony na tą samą pozycję -kalibracja). Dopiero od jakiegoś czasu właściciele D7000, którzy oddali sprzęt do serwisu piszą o wymianie tego elementu.
Jakie jest rozwiązanie problemu ? Reklamować, reklamować, reklamować -do upadłego. Jako, że prawdopodobnie istnieje rozwiązanie problemu, sugerować (domagać się) serwisowi aby wymienił wadliwy element naciągu lustra.