PDA

Zobacz pełną wersję : Książki do nauki fotografii

Strony : 1 2 3 4 [5]

Paulincia89-16
28-03-2013, 11:43
"Pracując nad kadrem. W cyfrowej ciemni" Davida DuChemina osobiście nie przeczytałam jeszcze ale po przejrzeniu myślę,że jest godna polecenia <dla osób pracujących w Lr i Ps>
Ma 20 przykładowych fotografii krok po kroku obrobinych i omówionych.
Są również RAWy autora do ściągnięcia i samodzielnej obróbki.

Osobiście polecam też inne książki autora w szczególności dla osób które są zainteresowane nie tylko aspektami technicznymi fotografii.

markB
28-03-2013, 17:04
Przejrzalam wątek i wypisałam parę interesujących mnie pozycji. :-)
Szukam jednak książki która będzie tutorialem po photoshopie w odniesieniu do fotografii, czegoś gdzie będzie więcej informacji niż tylko ' jak katalogowac zdjęcia ' itp.
Chcialabym by były w niej zawarte przykłady zdjęć i ich obróbka w psie.
Jest coś takiego na rynku?

Książki Scotta Kelby'ego, np. http://helion.pl/ksiazki/fotografia-cyfrowa-edycja-zdjec-wydanie-vi-scott-kelby,obrcy6.htm i wydania poprzednie
Martin Evening: http://helion.pl/ksiazki/mistrzowska-edycja-zdjec-adobe-photoshop-cs5-cs5-pl-dla-fotografow-martin-evening,mezp5f.htm

militarius
01-04-2013, 16:43
szukam fajnych książek o ustawianiu modelki i pozowaniu :) może ktoś zna jakieś godne przejrzenia?

IRKO
01-04-2013, 18:37
Przeglądając blogi,znalazłem to(może cie zainteresuje):

http://galeria-zdjec.pl/ksiazki/pozy_modeli.pdf

militarius
01-04-2013, 18:44
ok, dzięki :) na pewno się przyda :) czekam na więcej propozycji.

IRKO
01-04-2013, 19:02
W swojej biblioteczce znalazłem dwie(myślę)interesujące cie książki:
1.MICHAEL BUSSELLE DAVID WILSON
"Portret doskonały.Jak fotografować ludzi"
2.DON MARR
"Światło zastane w praktyce"

Kadziu55
08-04-2013, 10:18
Myślę, że to będzie coś dla Ciebie:
http://allegro.pl/sztuka-pozowania-w-fotografii-portretowej-wys-0zl-i3139078934.html
Z kolei ja mam pytanie o fotografię portretową w plenerze raczej w naturalnym świetle :)

Kadziu55
09-05-2013, 22:43
Co taka cisza hmmmm? :)
Mam jeszcze pytanie odnośnie innych książek, co powiecie na temat serii książek "500 kreatywnych ujęć"?
Ma ktoś może jedną z nich w pdf żebym mógł zobaczyć jak wygląda i stwierdzić czy warto kupić?

Kadziu55
29-05-2013, 21:52
Co powiecie na serię książek "500 kreatywnych ujęć"? Są tam opisy co i jak układać czy tylko same zdjęcia?

Dho'ine
25-07-2013, 11:55
Panowie polećcie jakąś książkę do Photoshopa CS3 dla bardziej ambitnych, przerobiłem Sekrety... Kelbiego, książka na początek ok ale mam niedosyt. Może być duże i grube, ale żeby tam myło generalnie wszystko. Kelby jest ok ale on prowadzi za ręke, kliknij to potem to itd. Mało wyjaśnia dlaczego tak a nie inaczej.
Ewentualnie jak ktoś korzysta z tutków na youtube to tez może być link. Dzieki

Dho'ine
21-08-2013, 15:46
Koledzy polećcie jakąś książkę do nauki posługiwania się lampą błyskową, myślałem o zmianie body nowsze z lepszym używalnym ISO ale chyba taniej będzie póki co nauczyć się posługiwać lampą którą już mam :) Dzieki z góry.

plan3s
21-08-2013, 16:46
Koledzy polećcie jakąś książkę do nauki posługiwania się lampą błyskową, myślałem o zmianie body nowsze z lepszym używalnym ISO ale chyba taniej będzie póki co nauczyć się posługiwać lampą którą już mam :) Dzieki z góry.

Neil Van Niekierk - Lampa błyskowa w fotografii ślubnej (tam nie ma niemal nic o fotografii ślubnej ale jest wszystko o lampie)

Neil Van Niekierk - Fotografia z lampą błyskową w praktyce (dużo o strobingu)

markB
28-08-2013, 11:48
+ Bryan Peterson "Lampa błyskowa bez tajemnic" (http://www.empik.com/szukaj/produkt?author=Peterson+Bryan),
Joe McNally "Z pamiętnika lampy błyskowej" (http://www.galaktyka.com.pl/product,,384.html),
oraz Mike Hagan "The Nikon Creative Lighting System" (po angielsku, niestety).

josephebeloki
31-08-2013, 17:47
Myślę, że to będzie coś dla Ciebie:
http://allegro.pl/sztuka-pozowania-w-fotografii-portretowej-wys-0zl-i3139078934.html
Z kolei ja mam pytanie o fotografię portretową w plenerze raczej w naturalnym świetle :)

Odpuść sobie tą pozycję => 95% to opisywanie, życia i osób zajmujących się fotografią.

Praktycznych porad to na palcach jednej dłoni można znaleźć => to jest moje zdanie po przeczytaniu tej książki. Może ja tylko tyle znalazłem ;/

andion
02-09-2013, 13:07
Z tego co się zorientowałem to profil tematu jest troszkę inny, ale wole spytać tutaj niż zakładać nowy:
Jakie książki o fotografach polecacie? Chodzi mi o biografie, opowiadania i tego typu rzeczy.
Coś jak "Zawód: fotograf" Niedenthala czy "Nasierowska" wydawnictwa Marginesy.

Właśnie przeczytałam "Nasierowska fotobiografia" w poszukiwaniu jakiś fajnych kobiecych wzorców i jestem mega rozczarowana. Książka ma w zasadzie tylko powiedzieć "Nasierowska wielką fotografką była" a jak się szuka czegoś konkretnego to cisza... nic w tej książce nie ma oprócz tego że jest ładna i ma sporo obrazków też ładnych. Zero informacji szczegółowych, zero czegokolwiek, co by było ciekawe, tylko i wyłącznie przesłodzona biografia i ukazanie Nasierowskiej przez pryzmat gwiazd polskiej TV, które fotografowała... Nuda, nie mam pojęcia czemu dostała jakąkolwiek nagrodę, chyba dlatego że jest kilka cytatów sławnych osób mówiących dobrze o fotografce.

raddeli
03-09-2013, 06:35
Coś o fotografach? bardzo proszę. Przeczytałem obie i mogę polecić:
Chris Niedenthal. Zawód: Fotograf (http://www.empik.com/chris-niedenthal-zawod-fotograf-niedenthal-chris,prod60177099,ksiazka-p)
Artyści mówią. Wywiady z mistrzami fotografii (http://www.empik.com/artysci-mowia-wywiady-z-mistrzami-fotografii-giza-hanna-maria,prod61041545,ksiazka-p)

Mazzi
04-09-2013, 18:22
Witam

Moja dziewczyna jest filologiem angielskim i dostała w tym roku kilka godzin tygodniowo w technikum fotograficznym - już tłumaczę o co chodzi.

Poszukuje książki o fotografii najlepiej wraz z ćwiczeniami w języku angielskim. Chodzi o "szlifowanie" języka angielskiego zawodowego (w zawodzie fotografa naturalnie). Byłoby ekstra jeśli książka będzie rekomendowana przez MEN (Ministerstwo Edukacji Narodowej).

Z góry dzięki ;)

Marcin Borkowski
09-09-2013, 11:24
jestem w technikum foto i niestety takich ksiazek nie mamy, nie wiem czy wgl istnieją

wlodekbar
10-09-2013, 21:11
jestem w technikum foto i niestety takich ksiazek nie mamy, nie wiem czy wgl istnieją
Oj, ciężko, myślę, że w Polsce ani jednego egzemplarza takiej książki. Gdzie indziej nie wiem.

Mane
28-09-2013, 19:00
Czy coś z poniższych książek biorąc pod uwagę zawartość merytoryczną i cenę jest warte zakupu?

Inspirujące fotografie. Warsztaty fotograficzne | Lynne Eodice
Czarno-biały kadr. Kreatywna fotografia | Harold Davis
Nagi obiektyw. Sztuka fotografowania aktów i obróbka zdjęć | Kay Michael Kuhnlein, Harald Heim
Zen i sztuka fotografii. Od inspiracji do obrazu | Wayne Rowe
Perfekcja w fotografii. Od inspiracji do obrazu | George Barr
Fotografia przyrodnicza. Techniki pracy najsłynniejszych fotografów natury | Chris Weston
Światło w fotografii. Warsztaty ze Scottem Kelby | Scott Kelby
Mistrzowskie ujęcia. Tim Grey o perfekcyjnej obróbce zdjęć | Tim Grey
Technika HDRI w fotografii. Od inspiracji do obrazu | Christian Bloch

Książki widziałem w jednym z dużych marketów z cenie 12zł, wszystkie z wydawnictwa Helion.

rdcom
29-09-2013, 04:30
cena interesjąca w którym to sklepie jest do zdobycia?

Mane
29-09-2013, 10:09
W Realu.

dawidkowo
30-09-2013, 00:53
Perfekcja w fotografii. Od inspiracji do obrazu George Barr

Norweg
03-10-2013, 13:21

Rowniez polecam, bardzo dobra ksiazka

Mane
03-10-2013, 13:23
Dzięki za odpowiedź, kupiłem:
Czarno-biały kadr. Kreatywna fotografia | Harold Davis

Jedyne sensowe, przynajmniej tak wynikało z tego co udało mi się wygooglać.

Polimiks11
03-10-2013, 17:58
Byłem w Realu znajdującym się w mojej okolicy i nie było już książki George Barr'a na półkach :/
Kiedyś miałem okazję przeglądać te wydawnictwo u znajomego, ciekawa pozycja, zwłaszcza za te pieniądze.
A jak oceniasz książkę Harolda Davisa, warta zakupu?
Miałem ją w rękach, ale jakoś nie zaglądnąłem do środka.

Mane
03-10-2013, 19:46
Póki co moja wiedza związana z fotografią jest zerowa :) więc ciężko o ocenę, ale pogooglałem przed zakupem i uznałem, że za takie pieniądze można kupić.

Coitus Interraptus
17-10-2013, 16:36
Witold Dederko - Sztuka fotografowania. Nowe wydanie zawiera wiele zdjęć wykonanych przez Autora.

Poczteks
25-10-2013, 00:06
Książka "Czarno-biały kadr. Kreatywna fotografia." Harolda Davisa - to literatura godna polecenia, to była kolejna książka po którą sięgnęłam w początkach mojej amatorskiej przygody z fotografią i Nikonem d5100, także serdecznie ją polecam:)

Popieram. Tą pozycję naprawdę warto mieć.

rul3z
28-10-2013, 11:02
Harold Davis - Kompozycja zdjęć. Kreatywna fotografia - polecam:)

Książka ok, tylko te zdjęcia ... Szkoda, że są na 2 strony, ciężko się ogląda.

Paradian
31-10-2013, 22:26
Polecam książkę Andrzeja Mroczka "Książka o fotografowaniu" jest super cena 63 zł.

Julius
04-11-2013, 10:52
Polećcie prosze jakas dobra ksiązke/poradnik, cos dla srednio zaawansowanego amatora - chce kupic 2-3 pozycje ogolnie.

Najlepiej cos o świetl

Marcin Borkowski
04-11-2013, 11:14
o czym ?

Julius
04-11-2013, 19:45
o swietle, swiatło swiatła, swiatełka.

niekoniecznie pozycja w ktorej bedzie napisane, zeby nie robic fot o 12 w poludnie, ale np jak jakie swiatlo wykorzystywac, gdzie sie ustawiac, co daje jakie efekty itp itd.

myslalem o "swiatlo w fotografii" Kelbye'go
poza tym chcialem wziac "Czarno bialy kadr"
i na te tytyly jestem prawie zdecydowany, jest jeszcze cos ciekawego z czym mieliscie do czynienia ?

Marcin Borkowski
04-11-2013, 20:49
w kadrze - duchemin

swietna jest ale o swietle duzo w niej nie ma

Julius
05-11-2013, 10:44
Istotnie wyglada bardzo ciekawie. Zamowilem juz kilka innych pozycji, bo byly w fajnej cenie, ale zdecydowanie bedzie to kolejna pozycja, po którą sięgnę.

dzieki

Amator777
11-11-2013, 23:28
Nie wiem, czy to dobry dział, ale nie mogę znaleźć tego w google. Dorwałem książkę "Profesjonalne ujęcia portretowe" Scotta Kelby'ego. Czy do przećwiczenia technik opisanych w tej książce wystarczy Photoshop Elements ?

Marcin Borkowski
12-11-2013, 00:01
na pewno tak

Coitus Interraptus
12-11-2013, 13:07
niekoniecznie pozycja w ktorej bedzie napisane, zeby nie robic fot o 12 w poludnie, ale np jak jakie swiatlo wykorzystywac, gdzie sie ustawiac, co daje jakie efekty itp itd.

Jeśli chodzi o światło, to najlepszą pozycją na polskim rynku jest "Światło i cień w fotografii" Dederki. Widzę w popularnym serwisie, że z całego nakładu zostało już tylko 10 sztuk, a wznowienia nie będzie. Cena, co prawda, "świąteczna" :) ale myślę, że warto brać. Póki nie jest drożej :->

Amator777
13-11-2013, 00:37

myslalem o "swiatlo w fotografii" Kelbye'go
poza tym chcialem wziac "Czarno bialy kadr"
i na te tytyly jestem prawie zdecydowany, jest jeszcze cos ciekawego z czym mieliscie do czynienia ?

"Światło zastane w praktyce" czytałeś? Mi się podobało. Prosto i na chłopski rozum napisane.

linka009
21-11-2013, 14:48
Witam :)
Ostatnio zakupiłam moją pierwszą lustrzankę nikona. Teraz chciałabym dokupić kilka książek. Po przeanalizowaniu tego forum wybrałam kilka pozycji. Tylko nie wiem na które się zdecydować. Jestem amatorką, która wie co to iso, przysłona itp. Szukam książek, które wprowadzą mnie w tajniki fotografii, z pomysłami, jakie mogłabym sama wykorzystać, jak fotografować w świetle zastanym, jak kadrować. Nie mam własnej pracowni, więc chcę pominąć książki, które są o fotografii studyjnej. Jak byście mogli wybrać 5-6 książek z listy, które po prostu amator "must have", żeby wejść w tajniki fotografii, jakie by to były? Bardzo proszę o pomoc, bo nie stać mnie na wszystkie
;(

1. "Fotografia bez tajemnic" Peterson Bryan, 2012
2. "Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson, 2011
3. "Ekspresowe porady fotograficzne" Peterson Bryan, 2013
4. "Kompozycja bez tajemnic" Bryan Peterson, 2012
5."Fotografia doskonała. Jak kreować magię cyfrowego obrazu" Jay Dickman, Jay Kinghorn, 2010
6. "Światło i ekspozycja. Warsztaty artystyczne dla fotografów" Harold Davis, 2012
7. "Fotografia artystyczna. Od inspiracji do obrazu", Alain Briot, 2011
8. "Umysł Fotografa. Myślenie Kreatywne w Fotografii Cyfrowej", Freeman Michael, 2011
9. "Po pierwsze - Światło. Warsztaty fotografii krajobrazowej", Joe Cornish, 2010
10. "Kompozycja obrazu fotograficznego", Tomasz J. Gałązka , 2011
11."W kadrze" David duChemin, 2009
12. "Kolor", Michael Freeman, 2008
13. "Kreatywna fotografia cyfrowa" C. Gatcum, 2010
14."Okiem fotografa", Michael Freeman, 2008
15. Coś z książek "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej", Scott Kelby, tylko nie wiem które

A może całkiem coś innego? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Andrzej1974
21-11-2013, 17:39
[...] Teraz chciałabym dokupić kilka książek.
[...]
A może całkiem coś innego?

Co do książek... Hmm... nie widzę większego sensu w ich kupowaniu bo są... za drogie. Wolę iść do jakiejś biblioteki gdzie mam dostęp do wielu ciekawych pozycji. I takie rozwiązanie polecam.

linka009
21-11-2013, 17:45
Co do książek... Hmm... nie widzę większego sensu w ich kupowaniu bo są... za drogie. Wolę iść do jakiejś biblioteki gdzie mam dostęp do wielu ciekawych pozycji. I takie rozwiązanie polecam.
Niestety taka opcja u mnie nie wchodzi w grę ze względu na to, że mieszkam za granicą i tylko czasami jestem w Polsce.

Coitus Interraptus
23-11-2013, 16:34
Szkoda pieniędzy na przedruki zachodnich autorów, może z wyjątkiem Michaela Freemana. Kupuj raczej polskich autorów.

Fotografia w świetle zastanym - wyżej wspomniane Światło i cieńw fotografii Dederki. Jednak większa część tej ksiażki jest o oświetleniu studyjnym. Ciekawe są opisy wykorzystania okien we wnętrzach.

Kadrowanie, tematy:Moja cyfrówka i ja - Włodzimierz Barchacz, Justyna Komar. Jest tam ponad setka zdjęć z ich analizą.

Ogólnie o fotografii: Witold Dederko - Sztuka fotografowania oraz Przedmiot rzeczywisty i jego obraz.

Doskonała książka, to Elementy kompozycji fotograficznej, też Dederki, z lat 60-tych ub. wieku, ale nie sądzę, żeby udało Ci się ją kupić...

mikas4
26-11-2013, 10:45
Kupiłem córce lustrzankę i na Mikołaja chciałem jej kupić jakąś książkę. Ma to być o podstawach, ISO, przysłona, czas i jakieś przykłady na wykorzystanie tego. Dobrze jak by to było napisane łatwym językiem.

Coitus Interraptus
26-11-2013, 10:56
Jak wyżej polecałem: Moja cyfrówka i ja - Włodzimierz Barchacz, Justyna Komar. O podstawach i nie tylko, mądrze i konkretnie, ale przystępnie. Na tym forum chyba nie można linkować, ale w jednym ze sklepów internetowych są pokazane przykładowe strony.

Andrzej1974
26-11-2013, 17:15
Kupiłem córce lustrzankę i na Mikołaja chciałem jej kupić jakąś książkę. Ma to być o podstawach, ISO, przysłona, czas i jakieś przykłady na wykorzystanie tego. Dobrze jak by to było napisane łatwym językiem.

Jeśli chcesz coś kupić to polecam John Hedgecoe "Nowy podręcznik fotografii" (wyd. Arkady).

Marcin Borkowski
29-11-2013, 00:20
sam jej wytłumacz aspekty techniczne, a książke kup taką, która wzmocni kreatywnosć i nauczy widzieć :) (przynajmniej nakieruje)

biegly
01-12-2013, 00:17
Scott Kelby "Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej" czyta się lekko i szybko wchodzi - testowane na domownikach ;)

sourisse
01-12-2013, 15:28
To ja zapytam o porównanie trzech książek:

Joe McNally Z pamiętnika lampy błyskowej
Zeke Kamm Okiem strobisty. Błyskotliwy poradnik fotograficzny
Neil Van Niekerk Fotografia z lampą błyskową w praktyce

Rozważam zakup niektórych z tych pozycji, ale nie wiem, czy faktycznie warto. Z doświadczenia wiem, że są książki, które albo mają informacje bardzo "zamerykanizowane" przez co trudniej wyciągnąć coś dla siebie, albo zawierają przykłady "z kosmosu". Jeśli czytaliście, poproszę o opinię.

Pod uwagę brałam też książkę " Lampa błyskowa w fotografii ślubnej", nie wiem jednak, czy więcej praktycznej wiedzy o błyskaniu nie znajdę w trzech powyższych tytułach, które podałam.

Z góry dziękuję! :)

MrD
05-12-2013, 21:32
sourisse "Okiem strobisty" jest jak bardzo ogólnikowa książka kucharska która podaje gotowy przepis na realizację danego schematu oświetlenia, jest niezła jeśli ma się ochotę wypróbować różne nowe techniki. Jeśli jednak szukasz książki z której chcesz się nauczyć podstaw błyskania to ta pozycja nie będzie tym czego szukasz. Jeżeli język angielski nie jest przeszkodą proponowałbym zacząć od lektury bloga Davida Hobbyego ;)

zbdu
10-12-2013, 21:31
Witam, szukam książki o podstawach używania zewnętrznej lampy błyskowej. Kupiłem lampę ale nie mam pojęcia jak ją właściwie używać do fotografii amatorskiej ( rodzina, znajomi). Może znacie jakiś tytuły warte polecenia
Z góry dziękuję
Pozdrawiam

Coitus Interraptus
10-12-2013, 23:33
Najlepiej nie używać, robić na wyższym ISO. Jak musisz użyć, to wal w sufit i tyle. Nigdy na wprost.

Dho'ine
11-12-2013, 10:11
Z lampą w sufit nie uzyskasz takich czasów jak bez lampy. I jak najbardziej robic na najmniejszym iso, ja jestem goracym zwolennikiem uzywania lampy w domu na imprezach. A książek jest mnóstwo o lampach, chociażby jedna z części Petersona, nie badź leniem i poszukaj.

Andrzej1974
14-12-2013, 10:16
jestem goracym zwolennikiem uzywania lampy w domu na imprezach

Co do lamp (zewnętrznych a nie wbudowanych) to się zgadzam. Mój sprzęt i zdjęcia ożyły, po tym, jak zakupiłem SB-700. Na najbliższej imprezie (Sylwester) przejdzie dogłębnie test bojowy. ;-)

MstrG
16-12-2013, 13:35
A apropo lampy zewnętrznej to jaką zastosować do NIkona D5100?

Lampy błyskowe (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70)

Ze swojej strony mogę polecić SB 700

Andrzej1974
16-12-2013, 20:56
A apropo lampy zewnętrznej to jaką zastosować do NIkona D5100?

Ze swojej strony mogę polecić SB 700

Mam ten duet (D5100 + SB-700) i muszę powiedzieć, że... nieźle się prezentuje.

Dho'ine
18-12-2013, 16:23
2,5 k zł, ale to chyba wątek o książkach czyż nie panie Moderatorze?

Andrzej1974
18-12-2013, 16:24
hej, jaka jest cena takiego zestawu d5100 +sb700?

body D5100 - ok. 1450 zł
SB-700 - ok. 1000 zł

Dolicz do tego jakiś obiektyw + kartę pamięci... ;-)

markB
18-12-2013, 20:08
Witam, szukam książki o podstawach używania zewnętrznej lampy błyskowej. Kupiłem lampę ale nie mam pojęcia jak ją właściwie używać do fotografii amatorskiej ( rodzina, znajomi). Może znacie jakiś tytuły warte polecenia
Z góry dziękuję
Pozdrawiam

http://www.galaktyka.com.pl/product,,550,8.html
http://www.galaktyka.com.pl/product,,384,8.html
http://www.galaktyka.com.pl/product,,551,8.html

a nawet http://www.galaktyka.com.pl/product,,508,8.html, mimo, że ta ostatnia pozycja jest dla canonierów, to zawiera też dużo przydatnych informacji dla użytkowników systemu Nikona.

A po angielsku:
http://www.rockynook.com/book/0/237/the-nikon-creative-lighting-system%2C-2nd-edition.html

militarius
27-12-2013, 17:20
Szukam książki (książek?) na prezent dla amatora o fotografii modelek w plenerze, ewentualnie o świetle i kadrowaniu... coś prostego, ale jednocześnie pozwalające przyswoić dużo wiedzy.
Pomożecie? :)

anihil
06-01-2014, 02:48
Jeżeli kogoś interesują podstawy fotografii, to dostępna jest książka Bryana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic" w cenie 27,50 zł na fantastyczneswiaty.pl w wyprzedaży.

Wysłane z mojego GT-N8000

manfred
06-01-2014, 08:49
Wszystko dla amatorów a są książki dla profesjonalistów?

Coitus Interraptus
06-01-2014, 12:18
A po co profesjonaliście książka??? Poszukaj Sinar Edition. Z polskich - Światło i cień w fotografii Dederki. Nie mylić z plagiatem Karpiłowskiego ;) Aha, jeszcze genialna książka wszechczasów - Nauka o barwie Adama Zausznicy.

"Ekspozycja bez tajemnic" jest beznadziejna.

manfred
07-01-2014, 16:17
Sprawdzę tą pozycję

proidella92
13-01-2014, 12:35
A po co profesjonaliście książka??? Poszukaj Sinar Edition. Z polskich - Światło i cień w fotografii Dederki. Nie mylić z plagiatem Karpiłowskiego ;) Aha, jeszcze genialna książka wszechczasów - Nauka o barwie Adama Zausznicy.

"Ekspozycja bez tajemnic" jest beznadziejna.

Można ją dostać np. w empiku?

Drjacquie80
14-01-2014, 09:50
Radziłabym poszukać w internecie, tam najszybciej dostaniesz i w dobrej cenie:)

Krzychumag
19-01-2014, 12:25
Mam takie pytanie co do książki Bryana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic". W książę tej autor bardzo często robi zdjęcia w trybie M, czy ktoś wie jak ustawia Tryb Ustawienia Ostrości podczas robienia zdjęć.

manfred
20-01-2014, 13:39
Fotografowanie modelek. Techniki pozowania. Tak z ciekawości czy ktoś to czytał? Głównie kupuje dla córki aby wyrobila w sobie cechy zawodowej modelki :-)

orelob
20-01-2014, 14:06
Jakby ktoś chciał to mam książkę "Profesjonalna fotografia ślubna" Grzegorza Płaczka do odsprzedania..

Marcin Borkowski
28-01-2014, 14:20
To nie w tym dziale

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

ines78
28-01-2014, 22:56
Z racji moich początków w fotografii temat książek jest aktualny. "Naukę o barwie" widziałam w Empiku, tylko jest dosyć droga. Co do kadrowania i ogólnych zasad kompozycji w moim przypadku "Okiem Fotografa" Freemana otworzyła mi oczy :) Ale on był już wspominany.

Krzychumag
03-02-2014, 12:33
Mam takie pytanie, nie wiecie gdzie kupię nowa książkę " John Shaw - Fotografia Krajobrazu ". Szukam w Google i nigdzie jej nie mogę dostać.

markB
03-02-2014, 21:37
Nową książkę Johna Shaw??? Landscape photography pochodzi z 1994 roku i nigdy nie była oficjalnie tłumaczona na j. polski. W necie można znaleźć amatorskie tłumaczenia, przeważnie fragmentów książki. W ostatnim 15-leciu John S. wyprodukował tylko parę e-booków, aczkolwiek w przyszłym roku ma się ukazać drukiem po angielsku "John Shaw's guide to digital nature photography", ale stąd jeszcze daleka droga do polskiej wersji.

Krzychumag
03-02-2014, 22:04
Nową książkę Johna Shaw??? Landscape photography pochodzi z 1994 roku i nigdy nie była oficjalnie tłumaczona na j. polski. W necie można znaleźć amatorskie tłumaczenia, przeważnie fragmentów książki. W ostatnim 15-leciu John S. wyprodukował tylko parę e-booków, aczkolwiek w przyszłym roku ma się ukazać drukiem po angielsku "John Shaw's guide to digital nature photography", ale stąd jeszcze daleka droga do polskiej wersji.

Dziękuje za informacje. Szkoda że ta książka nie była przetłumaczona na język Polski. Autor książki ciekawie opisuje o Naświetleniu - szkoda że taki przykładów nie pokazuje książka Petersona Bryana " Ekspozycja bez tajemnic ".

Bimo
19-02-2014, 16:50
Zawsze możesz nam przetłumaczyć hehe :P

rad66
23-02-2014, 02:07
Mam takie pytanie co do książki Bryana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic". W książę tej autor bardzo często robi zdjęcia w trybie M, czy ktoś wie jak ustawia Tryb Ustawienia Ostrości podczas robienia zdjęć.

Czasem wspomina, ze robi manualem, czasem ciaglym. Tego nie ma nigdy przy opisie zdjec, ale czasem znajdziesz takie informacje w treści jak opisuje dana technike fotografowania.

tpszefka
27-02-2014, 12:57
Przed zakupem lampy błyskowej chciałbym zgłębić wiedzę na ten temat. Co sądzicie o książce Bryana Petersona "Lampa błyskowa bez tajemic"?

Ned Stark
16-05-2014, 14:49
Przed zakupem lampy błyskowej chciałbym zgłębić wiedzę na ten temat. Co sądzicie o książce Bryana Petersona "Lampa błyskowa bez tajemic"?

Mam to, ale szczerze, to jak dotąd mało mi się przydaje. Więcej przydatnych rzeczy dowiedziałem się ze stronki http://foto.jasiu.pl

AdamC2
16-05-2014, 18:17
A ja radzę kupić Petersona i przeczytać foto.jasiu.pl. Petersona można kupić za 34 zł w sieciowej księgarni M....as

tpszefka
19-05-2014, 16:16
A ja radzę kupić Petersona i przeczytać foto.jasiu.pl. Petersona można kupić za 34 zł w sieciowej księgarni M....as

Petersen zamowiony a foto.jasiu.pl w ulubionych. Dzięki za rady.

zolton
14-07-2014, 21:28
Panie i Panowie co sądzicie o tej książce? Praktyczna? Warto taką posiadać?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotopolis.pl/media/obrazki/Nowoczesna-fotografia-portretowa.jpg)

zurek17
24-07-2014, 20:59
Kilka fajnych pomysłów, jak masz nadmiar gotówki to nie zaszkodzi mieć.

rafalcyprar
24-07-2014, 22:14
A nie lepszy jest kurs ?

zolton
24-07-2014, 22:17
Postanowiłem kupić. Nawet fajna książka :)
Kurs wiadomo, że lepszy ale kasę też trzeba mieć. Na knigę wygrzebałem 40 złociszy i zakupiłem.

zolton
23-09-2014, 17:16
Ktoś poleci jakąś fajną i dobrze opisującą książkę (ze zdjęciami oczywiście) nt. fotografii ślubnej?
Jak na razie zakupiłem używkę "Fotografia ślubna w praktyce" nie wiem czy dobry zakup ale myślę, że lepiej przeczytać niż nie przeczytać :)

Jeżeli macie jakieś ebooki warte przeczytania to też tytuły podajcie :)

spriterank1
22-10-2014, 16:51
Polecam książki Brayana Petersona, super się czyta.

marjoj
24-10-2014, 10:40
I gdzie obecnie można kupić jego książki. Przeglądam sieć, wszystkie pozycje niedostępne. Szczególnie interesowałby mnie "Fotografia portretowa".

spriterank1
24-10-2014, 20:29
No właśnie tego też nie mogę dorwać w empiku nie ma na necie też się nie spotkałem, ale ekspozycja bez tajenic jest dostępna.

tpszefka
30-10-2014, 19:38
Polecam też książki Scota Kelbyego. Pisze wprosty wręcz "łopatologiczny" sposób.

josem32
31-10-2014, 11:50
Jak potrzebujesz książkę foografia portretowa bez tajemnic Petersona to napisz mi prywatną wiadomość. Udało mi się ją dorwać zanim znikneła:)

sonicq
31-10-2014, 13:23
na alledrogo widzę takową..

spiritus
10-11-2014, 13:49
"Profesionalna fotografia ślubna" G. Płaczek
Czytał ktoś? Opłaca się kupować?
Jak ktoś ma do sprzedania to może PW napisać.

spiritus
13-11-2014, 08:56
ponawiam pytanie ;)

spiritus
03-12-2014, 14:01
Ponawiam pytanie i dodaję nowe:
Co myślicie o serii "500 kreatywnych ujęć..."? Opłaca się kupić?

Nedo
17-12-2014, 21:25
Witam. Mam takie dosyć nietypowe pytanie. Otóż szukając prezentu dla dziewczyny pod choinkę stwierdziłem, że kupię coś dotyczącego jej hobby. A że pasją jest fotografia to uderzyłem w ten temat. W przyszłym roku ma sobie kupić pierwszą lustrzankę i chciałem znaleźć dla Niej coś dla początkujących. Kupiłem książkę autorstwa Johna Freemana pt. "Fotografia", tylko że jest to bardziej taka książka bardzo ogólna i mało porusza kwestię obsługi aparatu. Czy znacie może jakąś pozycję w stylu pierwszych kroków z lustrzanką cyfrową, albo coś odnośnie jej obsługi? Chciałbym dołożyć jakąś drugą mniejszą pozycje do tej którą już kupiłem. Myślałem o "Poradniku Fotograficznym" Rossa Hoddinotta, ale boje się, że dużo rzeczy powtórzy się w jednej i drugiej książce. Z góry dziękuję za pomoc udzieloną w tym temacie. Bardzo mi zależy na tym. Pozdrawiam.

Coitus Interraptus
17-12-2014, 22:31
Nie ma sensu kupować książki o obsłudze aparatu, bo to załatwi instrukcja; obecnie są dość rozbudowane i przystępnie napisane. Nie polecam też przedruków amerykańskich autorów, bo to lanie wody i autopromocja, może poza Freemanem. Dla osoby początkującej dobra będzie Moja cyfrówka i ja - wbrew okładce całkiem poważna, ale też przystępnie napisana książka. Dużym atutem jest wkładka z ponad setką ciekawie opisanych zdjęć.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/cc9ccdeda78e5df2cb60c0a9151f2fe7-2.jpg
źródło (http://fotosklepik.dybowski.pl/_var/gfx/cc9ccdeda78e5df2cb60c0a9151f2fe7.jpg)

spiritus
17-12-2014, 22:51
A ja polecę chyba dwie najbardziej znane (i standardowe) książki. Ekspozycja bez tajemnic - B. Peterson oraz sekrety mistrza fotografii cyfrowej - S. Kelby.

Ktoś zna może jakieś stronki gdzie mogę kupić książki fotograficzne (pdfy) za sms?

Coitus Interraptus
18-12-2014, 00:02
Ekspozycja bez tajemnic to sztandarowy przykład tego, o czy pisałem. Dostałem ją kiedyś do recenzji - nie zmogłem całej. Bzdury, z których wychodzą takie np. cuda:

Kupilam ta ksiazke i
juz zaczelam czytac. Naprawde wszystko jest ladnie wytlumaczone i mozna zrozumiec. Na przyklad tryb manualny, o ktorym sadzilam ze jest tylko dla profesjonalistow. A Pan Peterson napisal: "Najlepszym sposobem uzyskiwania prawidlowych ekspozycji jest nauczenie sie wykonywania zdjec w pelnym trybie manualnym. Nalezy ustawic pokretlo trybow pracy aparatu na litere M. Niezaleznie od aparatu i obiektywu wybieramy przyslone 5,6. Wybieramy czas naswietlania do momentu az swiatlomierz wskaze w wizjerze wlasciwa ekspozycje i robimy zdjecie. Wlasnie wykonalismy prawidlowa ekspozycje manualna!"

Tak sie balam, a teraz widze ze to takie proste! Od dzis juz bede uzywac trybu manualnego!

https://groups.google.com/forum/#!topicsearchin/pl.rec.foto/ola$20peterson/pl.rec.foto/n1-VVrPbzKk

http://pl.rec.foto.cyfrowa.narkive.com/V8sriEXz/co-sie-dzieje-z-przyslona

spiritus
18-12-2014, 00:13
Ajj tam czepianie się. Przeczytałem, dużo się dwiedziałem i ogólnie się podobała. Wszędzie będą jakieś niedociągnięcia. Peterson może pisać, że idalne zdjęcia będą przy przysłonie 5.6, Kowalsk z Warszawy napisze, że najlepsze są przy 2.8 - zależy jak ktoś się nauczył i jakie ma na ten temat zdanie.

Coitus Interraptus jesteś recenzentem?
Jaką książkę polecasz nt wesel? Tylko żeby była po polsku - angielskiego uczę się dopiero 3. rok i nie podołam z tym językiem.

Coitus Interraptus
18-12-2014, 00:29
Kiedyś współpracowałem z Foto, ale jakoś nie znam prasy, która by zamieściła niepochlebną opinię, a ja kłamać nie będę :->
Temat ślubny omijam :)

spiritus
18-12-2014, 00:34
Hmm szkoda.
Może znasz kogoś lub ktoś inny się wypowie w tym temacie?

tpszefka
04-01-2015, 12:22
Poszukuję książki "Profesjonalne ujęcia portretowe. Techniki retuszowania zdjęć według Scotta Kelby'ego". Orientuje się ktoś gdzie można ja nabyć? W księgarniach internetowych pozycja niedostępna a na Aledrogo niestety nie ma.

sufenta
04-01-2015, 13:01
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss/186-1062642-9892313?url=search-alias%3Daps&field-keywords=ISBN-10%3A+3827330823

Ned Stark
07-01-2015, 11:20
Możecie polecić jakąś dobrą, ale naprawdę dobrą pozycję o pozowaniu? (mam "Malowanie światłem", "Ciało")

Mane
20-01-2015, 18:11
Czy ktoś miał do czynienia z książką "Photoshop CS4 PL. Retusz i restauracja fotografii. Biblia" autorstwa Marka Fitzgeralda i może się wypowiedzieć na jej temat?

Udało mi się znaleźć również tu na forum, że do tego typu tematyki polecana jest książka "Photoshop. Restauracja i retusz. Wydanie III" autorstwa Katrin Eismann i Wayne'a Palmera, niestety książka ta jest praktycznie niedostępna.

Ewentualnie może ktoś może polecić coś o skanowaniu i restauracji starych zdjęć, coś co jest oczywiście w miarę dostępne :)

spiritus
22-01-2015, 21:28
Zna ktoś jakieś pozycje o fotografii IR? Najlepiej po polsku :)

spiritus
16-03-2015, 13:56
Jakie książki odnośnie portretów plenerowych jak i studyjnych polecacie?

Raflik
16-03-2015, 17:28
Światło w fotografii - warsztaty Scott Kelby

Coitus Interraptus
16-03-2015, 20:34
Jeśli chodzi o oświetlanie w studio, to nie ma lepszej książki niż Światło i cień w fotografii Dederki.

PiKa
23-03-2015, 10:15
Chciałem kupić książkę Friedman'a o Sony RX100 (PDFa): http://www.friedmanarchives.com/RX100/index.htm

Czy ktoś ją ma ? Czy jest zabezpieczona jakimś DRMem ?

Pytałem u źródła ale nie dostałem odpowiedzi.

fotek123
08-05-2015, 13:21
Ja ostatnio studiowałem sobie właśnie książkę Real World Camera Raw i Photoshop CS 2 Bruce'a Frasera i muszę powiedzieć, że to bardzo wartościowa pozycja, wyniosłem z niej wiele cennej wiedzy.

agapietx
11-05-2015, 10:37
W takim razie polecam Real World Camera Raw i Photoshop CS 2 Bruce'a Frasera.

Rzeczywiście to jest niezła książka do poczytania. Również mogę polecić.

mistrz133
15-05-2015, 15:00
Podstawowe zagadnienia związane z fotografią możesz znaleźć w ABC Fotografii cyfrowej Tomasza Wójcika a jeśli chciałbyś się więcej pobawić polecam Adobe Photoshop CS6/CS6 PL. dodatkowo dostaniesz DVD. Ten drugi podręcznik jest bardziej profesjonalny, ale wart uwagi. Pozdrawiam

Dho'ine
06-11-2015, 15:01
Jakby kogoś interesowało to na galaktyka.com.pl jest parę pozycji książkowych foto przecenionych, po 10zł. Właśnie zakupiłem 3szt.

Daedric
06-11-2015, 15:42
Ja kupiłem też niedawno 6 na galaktyce, ale widzę że niektórych już nie ma. Dobrze że się załapałem.

markB
10-11-2015, 13:59
Zna ktoś jakieś pozycje o fotografii IR? Najlepiej po polsku :)

Wiem, że to już ponad rok minął od zapytania, ale w związku z dotychczasowym brakiem odpowiedzi uzupełniam, może się komuś przyda: http://pdf.helion.pl/focypo/focypo-2-1.pdf
Jest to chyba jedyna pozycja traktująca o podczerwieni w polskim języku.

roko20
15-11-2015, 16:31
Wiem, że to już ponad rok minął od zapytania, ale w związku z dotychczasowym brakiem odpowiedzi uzupełniam, może się komuś przyda: http://pdf.helion.pl/focypo/focypo-2-1.pdf
Jest to chyba jedyna pozycja traktująca o podczerwieni w polskim języku.

Przyda się. Dziex

Mont
17-11-2015, 17:49
Szukam ciekawej lektury uczącej w fotografii portretowej pracy z modelem, nawiązywania relacji.

Znalazłem takie tytuły :
Portrety. Kreatywna fotografia Autor: Harold Davis
Fotografowanie ludzi. O tworzeniu prawdziwych portretów Autor: Chris Orwig
Sztuka pozowania w fotografii portretowej Autor: Lou Jacobs

A może coś innego polecacie ?

PitereQ
18-11-2015, 08:34
Czytał ktoś może książkę: "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Nowe spojrzenie Scotta Kelby'ego" ? Bo nie wiem czy warto kupić.

kamillo270
18-11-2015, 20:19
Korzystałem i korzystam z książek Kelby'ego, zawsze jestem z nich zadowolony. Konkretnie wyczerpuje tematy i dobrze to obrazuje. Akurat teraz nie mam tej książki, ale korzystałem ze starszej wersji i byłem zadowolony. Teraz czytam jego opracowanie dotyczące Lightroma:)

Cholewa
13-12-2015, 14:11
Poszukuje książek o historii fotografii, jej przedstawicielach. Polecacie coś?

dvd_100
15-01-2016, 00:53
Historia fotografii
Wydawnictwo: ARKADY.

A teraz czas na pytanie. Jakie ksiązki są warte przeczytania, jeśli chodzi o użycie lampy błyskowej i o ogólnie o światło w fotografii. Znalazłem, dwie pozycję
Z pamiętnika lampy błyskowej i Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej. Będą to dobre ksiązki?

markB
15-01-2016, 22:36
To są dwie różne książki. Pierwsza traktuje o używaniu fleszy takich jak SB900 w różnych sytuacjach zdjęciowych, z reguły doświetlanie postaci, z dużą dozą narracji McNally'ego (fragmenty na Fotopolis:http://www.fotopolis.pl/n/10006/z-pamietnika-lampy-blyskowej-fragmenty/), druga jest faktycznie ogólnie o światle fotograficznym, raczej nie znajdziesz tu opowieści o użyciu lampek SB-coś tam. Na Amazon.uk jest angielska wersja z podglądem kilku stron: http://www.amazon.co.uk/Complete-Lighting-Digital-Photography-Guides/dp/190470588X#reader_190470588X
Godna polecenia jest też ŚWIATŁO W FOTOGRAFII - MAGIA I NAUKA.

kolorowooka
01-06-2016, 23:43
Właśnie wróciłam z PL zaopatrzona w kolejną książkę, tym razem o tematyce fotograficznej. W Krakowie na Brackiej w Składzie Tanich Książek kupiłam "Photoshop Korekcja i Separacja" Dana Margulisa za całe 16 złotych 8-) Nie będzie to zbytnio aktualne w stosunku do bieżącej wersji photoshopa ( wydanie z 2007 roku ) http://helion.pl/ksiazki/photoshop-korekcja-i-separacja-vademecum-profesjonalisty-wydanie-v-dan-margulis,phkor5.htm ale do nauki na pewno się przyda ;)

Banderas
02-06-2016, 09:49
Nie będzie to zbytnio aktualne w stosunku do bieżącej wersji photoshopa ( wydanie z 2007 roku ) http://helion.pl/ksiazki/photoshop-korekcja-i-separacja-vademecum-profesjonalisty-wydanie-v-dan-margulis,phkor5.htm ale do nauki na pewno się przyda ;)

Nie przejmuj się zbytnio tym że ta książka jest z 2007 r. W materii której dotyczy ta książka właściwie bardzo niewiele się zmieniło do dzisiaj.
Pewnie dlatego nie pojawia się nowsze wydanie. Ta książka to absolutny top w tej materii. Miejscami jest dość trudna i tym trzeba się liczyć.

kolorowooka
02-06-2016, 20:58
Nie przejmuj się zbytnio tym że ta książka jest z 2007 r. W materii której dotyczy ta książka właściwie bardzo niewiele się zmieniło do dzisiaj.
Pewnie dlatego nie pojawia się nowsze wydanie. Ta książka to absolutny top w tej materii. Miejscami jest dość trudna i tym trzeba się liczyć.

Data wydania nie ma dla mnie dużego znaczenia, bo jestem amatorem, który dopiero uczy się photoshopa. Do tej pory lightroom wystarczał.

Banderas
03-06-2016, 10:16
Ta książka zawiera informacje które mogą być przydatne dla fotografów (a jakże) wszakże dotyczy korekcji fotografii, tym niemniej

tak naprawdę przeznaczona jest dla grafików przygotowujących do druku i stąd bardzo dużo jest tam zagadnień związanych z przestrzenią CMYK

i w ogóle z drukiem zwłaszcza offsetowym.

kolorowooka
03-06-2016, 14:21
Każdy z czasem chce wydrukować swoje zdjęcia ;)

Bongmannn
04-09-2016, 14:42
Cześć, piszę do was z pytaniem jaką książkę warto kupić.
Sprawa wygląda tak, Dziewczyna interesuje się fotografią, lubi się tym bawić, nie na zasadzie selfie czy "fotki na fejsbuczka"
Tylko tak bardziej profesjonalniej. Robi zdjęcia ludziom, rzeczą, teraz Ją namówiłem żeby zaczęła robić zdjęcia natury.

Ale do rzeczy, posiada ona Nikona D3300 i zastanawiam się jaką książkę jej kupić pod ten aparat.
Tak aby było w niej wiele ciekawych rzeczy o fotografii, ustawieniach aparatu, ona wie dużo na ten temat ale książka zapewne powiększy jej wiedzę.
Ja się mało co orientuje dla tego liczę na waszą pomoc :)

Zdebik
04-09-2016, 15:16
Cześć, piszę do was z pytaniem jaką książkę warto kupić.
Sprawa wygląda tak, Dziewczyna interesuje się fotografią, lubi się tym bawić, nie na zasadzie selfie czy "fotki na fejsbuczka"
Tylko tak bardziej profesjonalniej. Robi zdjęcia ludziom, rzeczą, teraz Ją namówiłem żeby zaczęła robić zdjęcia natury.

Ale do rzeczy, posiada ona Nikona D3300 i zastanawiam się jaką książkę jej kupić pod ten aparat.
Tak aby było w niej wiele ciekawych rzeczy o fotografii, ustawieniach aparatu, ona wie dużo na ten temat ale książka zapewne powiększy jej wiedzę.
Ja się mało co orientuje dla tego liczę na waszą pomoc :)
Rozumiem, ze te podane wczesniej juz przeczytala.

Bongmannn
04-09-2016, 16:09
Rozumiem, ze te podane wczesniej juz przeczytala.

Nie, ale chodzi mi o to aby dobrać książkę pod dany aparat, bo wiem że te lepsze nikony mają swoje książki typu "co i jak"

Chciałbym żeby to była wiedza przydatna, Ja osobiście nie znam się na tym dla tego wole się oprzeć na ludziach którzy tym żyją a nie sprzedawców którym zależy na dobrej sprzedaży.

marcin66612
21-01-2017, 22:34
Jaką książkę polecicie do nauki fotografii od podstaw? Zasady kadrowania i tak dalej

Drack
21-01-2017, 22:58
Jaką książkę polecicie do nauki fotografii od podstaw? Zasady kadrowania i tak dalej

Fotografia bez tajemnic - Bryan Peterson, światna na początek.

amirez
23-01-2017, 17:56
Fotopolis.pl - udział w ankiecie - kod na czasopisma - ulubionykiosk.pl - jest kilka ciekawych czasopism ;)
Dodatkowo lektura forum.

hades27
12-08-2017, 01:43
-Jak Fotografować Cyfrowo - Czesław Czapliński
-Sekrety mistrza fotografii cyfrowej -" 200 ujęć " " Nowe ujęcia " " w drodzę do perfekcji " " Lekcje ze Scottem Kelbym " - Sctta Kelby'ego

oraz czasopismo

-Masterclass Fotografia

Mane
18-08-2017, 07:22
od 18 do 20.08 promocja w wydawnictwie Helion, 2 za 1, szczegóły poniżej...

http://helion.pl/kategorie/promocja-2za1

Przy okazji ktoś coś może polecić z listy? :)

Rycerz
18-08-2017, 08:28
masakra! jak te książki podrożały. A potem płacz że czytelnictwo leży...

nie wiedziałem, że wydano tyle książek o fotografii, kilka o fotografii śłubnej, widzę ciekawe tytuły, ale to zależy o konkretnie ciebiee interesuje i na jakim jesteś poziomie wiedzy i umiejętności.

yenes
18-08-2017, 15:30
Zerknęłam na szybko i pewnie kupię Kelby'ego i coś jeszcze, ale to muszę pomyśleć w domu; zupełnie nie rozumiem cen tych książek, zwłaszcza tych w formie ebooków! Przecież ebooki eliminują potrzebę papieru, drukarni, zatrudnienia ludzi... I ebook jest tańszy od wersji papierowej o 8 zł?! Śmiech na sali.

zuzanna12345
24-08-2017, 11:24
Słyszałam że książki Scott Kelby są fajne

.....................................
https://mispot.eu/

Braliniak
25-08-2017, 19:27
Słyszałam że książki Scott Kelby są fajne

.....................................
https://mispot.eu/

Mam "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej" i uważam, że jest fajna :smile:

klepyn
25-08-2017, 22:47
Również potwierdzam powyższe opinie o książkach Scotta . Bardzo ciekawie i przystępnie napisane źródło wiedzy. Czy ktoś może polecić jakiś rzetelny podręcznik/poradnik o Ligtroom 6 ? Wiem , że jest sporo materiałów na YT , ale ja to lubię tak tradycyjnie z książką .

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Mane
28-08-2017, 16:38
Jakiś czas temu szukałem jakiejś książki do LR, polecane były głównie dwie pozycje
1. Adobe Photoshop Lightroom CC i Lightroom 6. Podręcznik dla fotografów, Martin Evening, Wydawnictwo Helion, 2016
2. Jakas S.Kelby'ego, jakoś nie mogę sobie przypomnieć tytułu.

W temacie fotografii raczkuję więc nic konkretnego nie polecę, ale może warto prześledzić spis treści, czy przejrzeć fragment dostępny na stronie wydawnictwa.
Co do pozycji nr 1 to kupiłem, i opornie (z braku czasu) przyswajam, na razie to taka trochę encyklopedio-manual do LR.

Tutaj też jakieś promocje 30%...
http://www.taniaksiazka.pl/poradniki-fotografia-c-85_10774.html

EDIT:
AD2.
Chyba chodziło o tą książkę:
Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom 4

witboy
20-09-2017, 00:40
glupie pytanie kiedys w 4.x sam mi krzyczał o aktualizacje jak nowy aparat jakis wychodzil i byly latki na lr, narazie lr nic nie woła sam a jak samemu sprawdzic czy były aktualizacje lr ?

ksh
20-09-2017, 08:57
Teraz tym zajmuje się aplikacja osobna creative cloud, domyślnie uruchamia się w tle i może informować o aktualizacjach, jeśli jest wymuszone żeby nie startowała to w Lr w zakładce Help > Updates... uruchamia się aktualizacja.

mzj
22-09-2017, 12:48
Jakiś czas temu trafiłem na książkę "Światło w fotografii. Magia i nauka." (http://www.empik.com/swiatlo-w-fotografii-hunter-fil-biver-steven-fuqua-paul,p1046113949,ksiazka-p). Świetne kompedium wiedzy na temat oświetlania różnych obiektów wraz z solidną podbudową teoretyczną. Moim zdaniem warto ją mieć na półce.

Dex
23-11-2017, 08:19
Gdyby ktoś chciał poszerzyć swoją biblioteczke to teraz Galaktyka ma -50% na książki ;)

Mane
24-11-2017, 18:17
Ktoś miał może styczność z poniższymi książkami? Mogę dorzucić do koszyka po 10zł :)

1. David Duchemin - Proces tworzenia. opowieść o fotografii od pomysłu do obrazu
2. David Noton - W stronę lepszych zdjęć. inspiracja - technika - sprzęt

fotocat
05-01-2018, 13:53
Zakupiłam książki Scotta Kelby i powiem że naprawdę są super. Szkoda że tylko takie poplątanie z wersjami jest i nie wiadomo tak naprawdę która jest którym odpowiednikiem angielskim. Bo mam wrażenie że u nas to misz masz z tego tłumaczenia zrobili. I powtarzają się informacje w nich. Mam 200 ujęć, najlepsze wskazówki oraz Nowe Ujęcia. Poluję na w dążeniu do perfekcji oraz Lekcje z Scottem Kelbym (ale u nas brak wersji papierowych jest).

Mane
05-01-2018, 16:31
Wersje papierowe wyprzedane, pozostaje alledrogo, albo księgarnie stacjonarne. Możliwe, że jakieś nowsze książki merytoryczne zastępują te dwie wymienione.

martka30
04-02-2018, 10:59
na szczęście teraz wybór ksiazek jest gigantyczny ,
ja ze swojej strony polecam kreatywna fotografie bez tajemnic - Peterson

Mane
04-02-2018, 13:51
Nie wiem czy to taki plus :) Teraz każdy może napisać książkę.

mmluty
04-02-2018, 17:21
Pisać każdy może.... tak jak i śpiewać. Problem w tym, żeby jeszcze ktoś chciał to kupić i czytać.

Mane
04-02-2018, 17:31
Niestety, jeszcze tą makulaturę trzeba odsiać :)

FelTom
04-02-2018, 20:57
...Szkoda że tylko takie poplątanie z wersjami jest i nie wiadomo tak naprawdę która jest którym ...
I powtarzają się informacje w nich. Mam 200 ujęć, najlepsze wskazówki oraz Nowe Ujęcia. Poluję na w dążeniu do perfekcji oraz Lekcje z Scottem Kelbym (ale u nas brak wersji papierowych jest).
I powtarzają się informacje w nich.
To jest odpowiedź na Twoje pytanie. Nie ma żadnego bałaganu. Po prostu za to samo wyciągają pieniądze kilka razy. Z dwóch książek robią 5 i sprzedają to 5x.

Najgorsze książki o fotografii, które czytałem, zawierały dumne zwroty: "sekrety", "biblia (fotograficzna)", "mistrz (i wszystkie jego odmiany)", "cyfrowej (i wszystkie jego odmiany)".

Najlepsza to "Fotografia dla wszystkich" Benno Wundshammer.

Manio90
08-03-2018, 08:56
Ja mogę zaproponować podobnie jak przedmówca' Fotografie cyfrową'-Rob Shepphard. Mi osobiście podpasowała do gustu.

Mane
08-03-2018, 11:49
Mógłby ktoś coś polecić na temat szerokopojętego krajobrazu?

markB
08-03-2018, 13:03
Tego było w swoim czasie całkiem dużo, nie wiem jak teraz z dostępnością, np.:
https://www.ceneo.pl/1020323
https://www.galaktyka.com.pl/product,,506.html, w niektórych księgarniach można dostać za połowę ceny
https://merlin.pl/lustrzanka-cyfrowa-bez-tajemnic-krajobrazy-ksiazka-adata/5296561/
po angielsku:
https://www.amazon.co.uk/Art-Landscape-Photography-Ross-Hoddinott/dp/1781450528/ref=sr_1_5?s=books&ie=UTF8&qid=1520506014&sr=1-5&keywords=landscape+photography

fear-less
04-04-2018, 16:32
A co sądzicie na temat książki "Ujemny biegun fotografii" Witolda Kanickiego? Sam jej opis jest baaardzo zachęcający, dlatego mam nadzieję, że ktoś się już w nią zagłębił i zdradzi mi co nieco ze swoich wrażeń. :)

Mane
07-06-2018, 18:10
W Galaktyce kolejna promocja, 35%.

pioterkow
09-06-2018, 17:12
Jeśłi było to wybaczcie - nie przebrnąłem prze 100 stron wątku.... Polecam "Nauka o fotografii" A. Feiningera. Esencja fotografii. Warto przeczytac.
Pozdrawiam . Piotr.

Mane
30-07-2018, 11:40
Może ktoś coś polecić na temat szeroko pojętego portretu, ale bardziej w kierunku portretu plenerowego?

Brazilianpitbull
15-11-2018, 01:20
Witajcie,
po przeszukani całych internetów, przychodzę z prośbą o pomoc na forum.
Uparłem się na przeczytanie "Kenneth Kobre - Fotografia prasowa. Z obiektywem za kulisami niezwykłych wydarzeń", niestety ani w internecie, ani w moim lokalnych księgarniach nie jest dostępna.
Może jest na forum dobra dusza która chciałaby ww. odsprzedać, bądź przynajmniej pożyczyć, abym mógł zaspokoić swoją zachciankę? ;)
Pozdrawiam

Dex
23-11-2018, 11:00
Galaktyka ma teraz -50% jeśli ktoś ma ochote poszerzyć biblioteczke ;)

Mane
24-11-2018, 16:33
Szkoda, że praktycznie większość to już wyczerpane nakłady.

darkghoust
29-12-2018, 00:22
Możecie polecić jakąś dobrą książkę do nauki podstaw fotografii? Taka tradycyjną papierową? Gdzieś mi mignely tytuły ale za Chiny ludowe nie mogę odnaleźć postów. Wyszukiwarka wyrzuca tyle wyników że można oszaleć

Umbra
29-12-2018, 00:43
Instrukcja obsługi aparatu. Zwlaszcza do starszych modeli (np. D5000, D90). Potem warto wybrać się na warsztaty lub wykupić kurs online u fotografa, którego zdjęcia lubisz.

PM.M
29-12-2018, 01:23
Może więcej by się udało pomóc, jakby bardziej sprecyzować, czego Ci brakuje. Bo to trochę tak, jakby zapytać "jaką książkę kucharską polecacie". Czy brakuje wiedzy z ekspozycji, oświetlenia, kompozycji, historii fotografii, historia sztuki... itd.
Instrukcja od aparatu jest dobrym momentem, aby nauczyć się co jest co w samym aparacie, a przy tym jest za darmo.
Z obecnie dostępnych książek o fotografowaniu tak ogólnie, to polecam Bryana Petersona - w zasadzie podobne są jego książki. I raczej omijaj książki ze słowem "cyfrowa" w nazwie.
A dalej, to zależy, co chcesz fotografować i dlaczego.

darkghoust
29-12-2018, 01:32
Expozycja oświetlenie budowanie planu. Czyli właściwie wszystkiego co dotyczy klasycznej fotografii. Poprostu nauczyć się robić dobre zdjęcia [emoji1787][emoji1787][emoji1787] możesz polecić jakieś konkretne tytuły tego autora?

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

darkghoust
29-12-2018, 01:36
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/76673/fotografia-bez-tajemnic
Coś takiego na szybko znalazłem.

PM.M
29-12-2018, 01:41
Te książki Petersona są podobne do siebie, cokolwiek wybierzesz będzie się powtarzać ;-)

Tu jest to, co w wydawnictwie Galaktyka dostępne:
https://www.galaktyka.com.pl/list,8.html
Zacząłbym chyba od "FOTOGRAFIA BEZ TAJEMNIC".

Z oświetlenia to książką, która jak się rozczyta, to dużo zmienia w postrzeganiu otoczenia jest "Światło i cień w fotografii" rodzimego autora Dederki, które jakoś niedawno było wznawiane w małej partii. Z tym, że de facto ta książka omawia światło w fotografii czarno-białej i analogowej (bo w takich latach była pisana).
http://fotosklepik.dybowski.pl/index.php?products=product&prod_id=217

darkghoust
29-12-2018, 01:46
Zacznę od tej pierwszej. Zabawy światłem sobie zostawię na "puzniej"
Trzeba opanować podstawy żeby wykorzystać możliwości D3500
Dzięki

kisielku
06-03-2020, 16:50
Odgrzeje trochę temat, chciałbym przeczytać "Sztuka pozowania w fotografii portretowej" Lou Jacobs'a https://helion.pl/ksiazki/sztuka-pozowania-w-fotografii-portretowej-lou-jacobs,artpoz.htm#format/d
Ma może ktoś na zbyciu, bo niestety nowej już nie idzie dostać.

jo44
06-03-2020, 17:19
Poszukaj na znanym portalu aukcyjnym.

kisielku
06-03-2020, 20:59
Eeeee no jakby było cos poza egzemplarzem za ok 100zl to pewnie bym tu nie pytał.
A na portalu na O byl i juz nie ma. No ale dzieki za rade [emoji19]

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Mazzi
14-04-2020, 20:28
Panie i Panowie, jaka książkę polecacie do rozpoczęcia pracy z Lightroom od podstaw?

Wchodzę w plan Adobe i chce opanować program od podstaw.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kojocisko
14-04-2020, 20:46
Youtube IMO jest lepsze niż podręcznik. W zasadzie nieprzebrane zasoby, możesz zacząć od kanału Adobe czy polskich autorów (np. nasz forumowy kolega Jacek Woźniak - JacekWphoto)

Mazzi
14-04-2020, 20:48
Dzięki - sprawdzę na 100% natomiast chciałem jakaś książkę aby przechodzić od A do Z w kolejności od podstaw, a później przejście do obróbki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kojocisko
14-04-2020, 21:12
Kiedyś próbowałem w ten sposób, naprawdę nie warto.

markB
15-04-2020, 12:46
Jeśli koniecznie chcesz podręcznik, to ten: https://helion.pl/ksiazki/adobe-photoshop-lightroom-classic-cc-podrecznik-dla-fotografow-martin-evening,plcccf.htm#format/d

Mane
22-02-2021, 14:38
Co prawda chodzi o książkę, ale nie koniecznie na temat fotografowania...

Może ktoś polecić jakiś odpowiednik "Ptaki - przewodnik Collinsa", ale to zwierzętach?

markB
22-02-2021, 16:41
Jakie zwierzęta? Ssaki, gady, płazy, owady? Po angielsku jest tego mnóstwo, w tym przewodniki Collinsa (https://collins.co.uk/collections/collins-field-guide), po polsku Collins tylko o drzewach. Ogólnie o zwierzętach - książki dla dzieci. Jest trochę przewodników entomologicznych: ważki - https://www.gandalf.com.pl/b/wazki-przewodnik-entomologa/; błonkówki - https://www.empik.com/przewodnik-entomologa-blonkowki-bellmann-heiko,prod59640353,ksiazka-p?gclid=CjwKCAiAyc2BBhAaEiwA44-wWze8tuF-QqS-bdOp8HhIszz879UgPhFwt6PS2pcSc0qFF69l_29u0hoCRq4QAv D_BwE&gclsrc=aw.ds; motyle - https://sp.com.pl/motyle-polski-i-europy

Mane
22-02-2021, 18:40
Dzięki,
faktycznie mało precyzyjne moje pytanie.
Chodzi o szeroko pojęte... "ssaki leśne" i w języku polskim ;)

TheEquinoxe
15-03-2021, 16:11
Cześć poszukuję dobrych książek o historii fotografii. Interesuje mnie głównie XIX wiek i przełom XIX i XX wieku. Fajnie jakby był w nich mocniej poruszony wątek fotografii krajobrazu (ale przed Anselem Adamsem). Może być mocno techniczne, może być po angielsku - grunt żeby dało się to dostać :) Jest coś wartego uwagi w tym temacie?

90s
15-03-2021, 19:05
Cześć poszukuję dobrych książek o historii fotografii. Interesuje mnie głównie XIX wiek i przełom XIX i XX wieku. Fajnie jakby był w nich mocniej poruszony wątek fotografii krajobrazu (ale przed Anselem Adamsem). Może być mocno techniczne, może być po angielsku - grunt żeby dało się to dostać :) Jest coś wartego uwagi w tym temacie?

Polecam "Historia fotografii"
Autor:
Hacking Juliet , Campany David

Masz tutaj bardzo dużo ciekawej treści tak odnośnie zdjęć jak i sporów różnych szkół w tym malarzy v fotografów i większość najważniejszych zdjęć w historii. Piszę większość bo brakuje wielu zdjęć z tego forum ale liczymy na aktualizacje:)

TheEquinoxe
18-03-2021, 16:12
Akurat się zastanawiałem nad tą pozycją, faktycznie wydaje się, że to to czego szukam. Dzięki :)