PDA

Zobacz pełną wersję : Książki do nauki fotografii

Strony : 1 2 3 [4] 5

Kuba_
02-06-2011, 13:31
mhmmm no rozumiem no a swoją drogą czytał ktoś ww książkę?;D

Kuba_
07-06-2011, 15:20
czyli rozumiem że nie:D no nic może się skuszę a czytał ktoś nową propozycję heliona Ekspozycja. "Sekrety doskonałego naświetlania" autor Alan Hess?

Kuba_
07-06-2011, 15:24
no i nie wiem czy już ktoś widział pojawił się Kolejny e-book duChemina (którego osobiście uwielbiam czytać) Przyciągnąć wzrok.
do pobrania tutaj http://www.galaktyka.com.pl/product,,459,8.html# oczywiście bezpłatnie ja się za niego wezmę wieczorkiem:) także może coś w końcu napiszę;)

Kuba_
09-06-2011, 22:32
No to czas coś napisać bo nóż komuś się to przyda;) zacznijmy od pierwszej książki którą przeczytałem czyli:
"Kreatywna fotografia cyfrowa" Chrisa Gatcum'a w tej książce znajdziecie wiele ciekawych pomysłów na zdjęcie oraz jak sobie poradzić bez jakiegoś sprzętu:) Możemy znaleźć również sposoby na bardzo ciekawe sztuczki fotograficzne ogólnie jestem zadowolony z książki jest w niej dużo ciekawych i interesujących pomysłów. Polecam początkującym jak i doświadczonym strzelcom:)

Kolejna jest "fotografia ślubna w praktyce" Billa Hurtera noo obstawiam że nie jedna osoba z forum przeczytała tą pozycję ale i ja się wypowiem, jest w niej dużo informacji na temat wymienionego w tytule rodzaju fotografii, napisane co robić jak kadrować jak można ustawiać lampy. Ogólnie rzecz biorąc książka o tym co zrobić żeby klienci byli zadowoleni z reportażu:) No i zdjęcia są dosyć ciekawe więc można czasami wrócić obejrzeć i wymyślić swój genialny kadr;) również polecam:) ciekawa lektura;)

dalej są książki Scotta Kelby'ego "sekrety ..." no i tutaj jest problem gdyż ja takich książek nie lubię ale je czytam bo jest w nich wiele informacji jak dane zdjęcie można wykonać ale jak dla mnie jest to wszystko napisane od tak czyli weź to do ręki naciśnij ten przycisk i w tedy Ci wyjdzie to... no jak chcemy dowiedzieć się jak wykonać jakieś zdjęcia to owszem do przeczytania ale ciekawą pozycją to to nie jest. Przyznam się szczerze że 3 części nie przeczytałem leży na półce i jakoś się nie mogę przemóc w najbliższym czasie na pewno ją otworzę ale po tym co autor napisał (nie wiem czy w żarcie) pod koniec cz.2 na temat tego że założyłby własną bodajże organizację fotografików którzy są leniami i nie chce im się siedzenia ruszyć i że niby jedna z zasad to nie odchodzić dalej niż 6m od samochodu żeby zrobić zdjęcie.. no tutaj mi się to strasznie nie spodobało ogólnie rzecz biorąc dla mnie największą frajdą jest wyjśc poszukać jakiegoś fajnego kadru (osobiście jeszcze nie uświadczyłem) i strzelać w to miejsce do woli:D Ogólnie rzecz biorąc po przeczytaniu 2 cz. Kelbyego uważam że facet podejście ma do fotografii tylko takie że to jego zawód i tyle... jak dla mnie bezsens no ale cóż. A co do tytułu to powinno byś Sekrety Scotta Kelby'ego odnoście fotografii a nie sekrety mistrza bo jak dla mnie mistrzem to on nie jest nawet po zdjęciach które zamieszczone są w książce uważam że widziałem lepsze. Ksiązki do przejrzenia i zobaczenia co i jak można wykonać tylko i wyłącznie. Książki napisane w stylu instrukcji obsługi to chyba będzie najlepsze określenie dla nich.

no dalej moja ulubiona książka(jak na razie jeszcze wiele przede mną) czyli "W kadrze" Davida duChamina jestem zachwycony lekturą osobiście uważam że otworzyła mi oczy na świat fotografii facet nie dość że robi genialne zdjęcia to jeszcze potrafi tym konkretnie zarazić swoim podejściem no i on przede wszystkim nie zamyka nam kreatywnego myślenia jak tamten pan u góry:) Ksiązka jest naprawdę napisana fajnym językiem i bardzo miło się ją czyta:) (ja ją pochłonąłem chyba w 2 wieczory) no i jest wiele ciekawych pomysłów których chyba u Kelby'ego nie uświadczyłem po 1 nie czytałem ze zbyt wielką uwagą (nie lubię czytać jak wyżej napisałem instrukcji obsługi) a po 2 nie czytałem 3 części więc nie wiem są tam te informacje;) Polecam jeśli ktoś jeszcze nie przeczytał według mnie naprawdę warto!.

no i (tutaj z góry przepraszam fanów tej książki) ostatnią pozycją którą czytałem była książka pt. "Szukając zdjęcia" Phila Malpasa i Cliva Minnitta i szczerze to gorszej książki to chyba w życiu nie czytałem... naprawdę nie polecam nie dość że chyba w polskim tłumaczeniu jest kilka błędów to jeszcze po prostu źle się to czyta... a najbardziej podoba mi się kiedy jeden z autorów opisuje zdjęcie ktore zrobił i jest z niego strasznie dumny ale w książce się nim nie pochwalił po prostu go nie ma( takich sytuacji jest tam kilka) dalej jeden z autorów pisze że w kadrze powinien być porządek i nie powinniśmy robić jakiegoś tam misz masza najlepiej skupić się na jakimś konkretnym punkcie i ogólnie żeby było jak oddychać w kadrze a kilka kartek wcześniej jest zdjęcie na którym nie dość że nie ma przestrzeni do oddychania to jeszcze bałagan na nim przeraźliwy. Jestem naprawdę zły na siebie że kupiłem tą książkę bo wydałem 50 zł a czytając ją się tylko albo irytowałem albo usypiałem. W książce tej jest tak że tekst jest całkiem logiczny ale niektóre zdjęcia po prostu odejmują chęci do życia a komentarze do nich że zdjęcie jest bardzo ciekawe i tylko doświadczony fotografik potrafi wypatrzeć i uchwycić taki kadr dobijają boleśnie. Ogólnie książki nie polecam jest w niej trochę ciekawego tekstu i kilka ciekawych zdjęć ale jest też ich zdecydowanie za mało żeby zapomnieć o tych błędach i beznadziejnych kadrach.

Polecam również e-booki duChemina osobiście przeczytałem 4 i każdy świetny. Tytuły jakby ktoś szukał:
-10 sposobów
-10 nowych sposobów
-W pogoni za stylem
-Przyciągnąć wzrok o którym pisałem wyżej
wszystkie oczywiście za free no i czyta się bardzo fajnie polecam.

teraz czekam na "w poszukiwaniu światła" jak dojdzie i przeczytam to pewnie coś napisze bo chyba nie widziałem nic o niej na forum;)

Pozdrawiam!

McSimus
10-06-2011, 15:14
No tylko pozazdrościć czasu na czytanie :) I mówię to całkiem szczerze i bez żartu :)

bamicz
10-06-2011, 16:41
No tylko pozazdrościć czasu na czytanie :) I mówię to całkiem szczerze i bez żartu :)

:p coś o tym wiem, sam wałkuję kelbyego i idzie jak krew z nosa, ale walcze :-)

raddeli
11-06-2011, 23:15
A ja polecam wszystkim forumowiczom książkę Hanny Marii Gizy - "Artyści mówią. Wywiady z mistrzami fotografii." Pozycja wspierana przez nikoniarzy :) Książka o tyle ciekawa, że opisuje co towarzyszyło fotografom wykonującym zdjęcia. Opowiada w końcu o pasji do fotografii. Nie jest to podręcznik jak fotografować, lecz co czuli autorzy zdjęć. Cena 55 zeta - warto wydać. Polecam.

Fear
13-06-2011, 21:18
Mam do was ogromną prośbę. Jako, że w tym miesiącu dostałem ostatni raz stypendium postanowiłem pieniędzy nie przepić, a zainwestować w książki. Za pierwsze połowę kupiłem już kilka książek związanych z budownictwem (moimi studiami) drugą chcę wydać na książki o fotografii na które to zawsze brakowało mi funduszy.
Chciałem was więc poprosić o opinię i podpowiedzi na temat kilku dziedzin fotografii. Zaczynajmy
Edycja zdjęć:
1) FOTOGRAFIA CYFROWA EDYCJA ZDJĘĆ WYDANIE VI Scott Kelby cena ok 60zł
2) Mistrzowska edycja zdjęć Martin Evening cena od 109
3) Photoshop CS5 PL Szkoła efektu, Anna Owczarz-Dadan cena od 90
4) Photoshop CS4/CS4 Pikantne efekty specjalne Scott Kelby cena ok 60
5) Zaklęcia Photoshopa - Edycja zdjęć Anna Owczarz cena ok 60zł

Z powyższych edycji skłaniał bym sie na nr 1 i 2, ale może mieliście styczności np z mistrzowską edycją i za tę cenę warto wziąć 2 inne książeczki? (Na wszystkie pozwolić sobie nie mogę) Mój poziom w ps oceniłbym na początkujący

Teraz kilka książek poruszających tematykę samej fotografii
Jak na tym zarobić:
6) POZA KADREM DAVID DUCHEMIN
co wy na to może są lepsze tytuły które opisują fotografię od strony bardziej biznesowej
Kadrowanie/kreatywność:
7) W KADRZE DAVID DUCHEMIN ok 50zł
8 ) PRACUJĄC NAD KADREM David duChemin ok 50zł
9) Uchwycić moment Joe McNally ok 40zł
Strobing:
10) Z PAMIĘTNIKA LAMPY BŁYSKOWEJ Joe McNally ok 50zł
Coś o ślubach:
11) REPORTAŻ ŚLUBNY W PRAKTYCE PAUL D. VAN HOY II ok 40zł
Portret:
12) Lustrzanka cyfrowa bez tajemnic (z bibliotegi digital foto video) ok 35zł
13) PORTRETY Michael Freeman z seri national geographic ok 45zł
Światło:
?? Może wy coś podpowiecie bo jest b dużo tytułów ale mało recenzji

Do wydania 550zł
Jeśli znacie inne ciekawe tytuły o podobnej tematyce lepsze od tych które zamiesciłem (Kelby Peterson może jeszcze kogoś innego) bądź uważacie,że któraś z podanych książek jest nie warta uwagi/ceny to proszę podzielcie się informacjami

Kuba_
14-06-2011, 00:03
7 polecam z czystym sercem no i oczywiście e-booki duChemina również polecam(o ile ich jeszcze nie przeczytałeś) a jeśli chcesz coś z reportaży ślubnych to Fotografia ślubna w praktyce Billa Hurtera jest całkiem ciekawa:) co do reszty którą wypisałeś to nie czytałem więc się nie wypowiem wiem tylko jedno ja bym nie kupił chyba książki informatycznej polskiego autorstwa(nie chce tutaj nikogo obrazić) po prostu uważam że książki angielskich autorów są łatwiejsze do zrozumienia nie trzeba główkować;). Z praktyki na temat Polskich książek nic nie wiem tylko uprzedzam bo sam zostałem uprzedzony:)

Fear
14-06-2011, 11:45
Dzięki za wypowiedź. Jeśli chodzi o autorkę Annę Owczarz to właśnie z tego wątku doczytałem że jej publikacje są raczej bardzo dobre. Wczoraj w empiku oglądałem "Szkołę efektu" i jednak "Mistrzowska edycja zdjęć" wydawała mi się lepszą pozycją ale ocenić książki w 10 minut się nie da zwłaszcza takiej która liczy kilkaset stron. Właśnie dlatego napisałem tutaj z prośbą o porady

Robson_87
14-06-2011, 14:39
ja bym dopisal:
"Poezja obrazu" Chris Orwig

bamicz
14-06-2011, 20:54
Z pozycji 1-5 polecam 1. Sam stałem przed taki dylematem z zakresu edycji i naprawdę świetna pozycja za rozsądne pieniądze - obecnie w trakcie czytania.

Fear
14-06-2011, 20:59
Edycja zdjęć Kelby'ego mi również wydawała się pozycją raczej podstawową i obowiązkową. Puki są jednak fundusze chciałem kupić coś jeszcze dlatego dopisałem kilka tytułów związanych z tą tematyką. Jeśli ktoś miał do czynienia z tymi książkami bardzo proszę o opinie. Jeśli jest coś innego godnego uwagi również proszę o podpowiedzi. Na dniach chcę wszystko zamówić by było przy czym się odprężyć po sesji :)

Gundrum
15-06-2011, 10:37
"Okiem Fotografa" - dobre uzupełnienie do du Chemin'a.

raddeli
16-06-2011, 08:08
A ja mam pytanie i prośbę. Czy ta pozycja FOTOGRAFIA BEZ TAJEMNIC (http://www.galaktyka.com.pl/product,,433,8.html)-PETERSONA, jest czymś nowym w stosunku do jego poprzednich książek, które ukazały się na polskim rynku? Chodzi mi o cztery książki z serii "...Bez tajemnic" (Ekspozycja, fotografia kreatywna, zbliżeniowa i portretowa). A może są tam informacje, które się powtarzają?

bamicz
16-06-2011, 08:29
Czy ktoś czytał może już książkę: A. Hess: Ekspozycja - sekrety doskonałego naświetlania? Czy warto zainwestować w książkę jako prezent dla początkującego fotografa? Czy może coś innego traktującego o fotografii w przystępny sposób?

pit.
21-06-2011, 12:41
Czy ktoś czytał może już książkę: A. Hess: Ekspozycja - sekrety doskonałego naświetlania? Czy warto zainwestować w książkę jako prezent dla początkującego fotografa? Czy może coś innego traktującego o fotografii w przystępny sposób?

Jako początkujący fotograf mogę Ci powiedzieć, iż najlepiej jeśli chodzi o wprowadzenie do tajników fotografii, wychodzi BRYAN PETERSON. Te książki na początek najlepiej do mnie trafiają.

Poganin
25-06-2011, 14:57
1.Warstwy. Wykorzystaj najpotężniejsze narzędzie Photoshopa - Kloskowski
2.Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS5/CS5 PL dla fotografów - Evening

Która z tych dwóch książek jest lepsza ? mam zamiar kupić jedną z nich.
Przeczytałem właśnie ,,Światło w fotografii,magia i nauka,, polecam.

Ragnus
27-06-2011, 19:43
Ja zawiodłem się na Kloskowskim. Droga książka jak na ilość materiału w niej, gdyby kosztowała 30-35 zł to można by ją brać, ale nie 59. Na Helionie można pobrać jeden rozdział sprawdź sobie czy taka ilość informacji na 1 stronę Ci odpowiada. Autor prowadzi za rączkę, pokazuje parę tricków nie tylko fotograficznych, ale również graficznych. Jak dla mnie za mało i spora część materiału mnie kompletnie nie zainteresowała. Jeśli chcesz wykorzystywać PS nie tylko do zdjęć, ale również do zabawy z grafiką to możesz o tym myśleć, jeśli szukasz pozycji stricte fotograficznej to odpuść sobie.
Z wszelakich książek o obróbce najlepiej czytało mi się "Ciało" Lee Varisa. Pomimo, że tyczy się się głównie obróbce portretowej to pozwala trochę bardziej kreatywnie podejść do obróbki - tak przynajmniej było w moim przypadku i chętnie wracam do co niektórych fragmentów w wolnych chwilach.

Kuba_
05-07-2011, 13:25
No i trafiłem na kolejny album a nie książkę mówię tutaj o książce Corry DeLaan "W poszukiwaniu światła" ksiązka jak dla mnie nudna choć przynajmniej niektóre zdjęcia są dobre, ale niestety jest tam bardzo dużo zwrotów typy: ustawiłam aparat w odpowiedniej pozycji. no coś człowieka trafia jak takie rzeczy czyta bo ja czytam po to żeby się czegoś dowiedzieć a nie żeby poczytać jakieś pierdoły jaki ktoś jest super i robi fajne zdjęcia. Dlatego raczej nie polecam mało praktycznych informacji do przyswojenia.

Kuba_
07-07-2011, 21:12
Szukam jakiejś dobrej książki o tematyce "portret" znacie jakieś fajne propozycje?;> najlepiej jeśli jakaś recenzja na początek by się trafiła;)

Marcin Borkowski
27-07-2011, 21:46
ma ktoś jakieś informacje/słyszał czy i kiedy ukaże się kolejna pozycja duChemina (w polskim wydaniu)?
chodzi mi o "Photographically Speaking: A Deeper Look at Creating Better Images"

ekonet
27-07-2011, 21:59
ukarze sie kolejna pozycja
Oj, nie ukarze się... :|

Kuba_
27-07-2011, 22:04
oo fajna propozycja, po tym autorze można się spodziewać czegoś fajnego:) Będę czekał aż pojawi się na półeczkach w empiku:)

jak na razie poluję na promocję w helionie tej książeczki http://helion.pl/ksiazki/portrety-kreatywna-fotografia-harold-davis,portkr.htm

no i jeszcze 2 czekają na przeczytanie na półce

Marcin Borkowski
27-07-2011, 23:16
pozostaje czekać :)

Rycerz
28-07-2011, 00:11
Mam do was ogromną prośbę. Jako, że w tym miesiącu dostałem ostatni raz stypendium postanowiłem pieniędzy nie przepić, a zainwestować w książki[...] Do wydania 550zł

"Fotografia portretowa-100 rad i pomysłów" Daniel Lezano, Bjorn Thomassen
Bryan Peterson "Ekspozycja bez tajemnic"
Joe McNally "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy"
"Fotografia w modzie" Magdalene Keaney
"Fotografia portretowa i reportażowa. Warsztaty fotograficznE" Erin Manning
Giza Hanna Maria "W obiektywie. Mistrzowie fotografii polskiej"
Terry Hope "Świat zwierząt oczami mistrzów fotografii"
Chris Bucher "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne"
"Ekspozycja. Sekrety doskonałego naświetlania" Alan Hess
"Portrety. Kreatywna fotografia" Harold Davis
PAUL D. VAN HOY "REPORTAŻ ŚLUBNY W PRAKTYCE"
KIRK TUCK "FOTOGRAFIA KOMERCYJNA W PRAKTYCE"
DAVID duCHEMIN :Pracując nad kadrem. W cyfrowej ciemni"
CHRIS ORWIG "Poezja obrazu"

I możesz kupić a potem mi wypożyczyć na tydzień ;-) "Fotografia prasowa. Z obiektywem za kulisami niezwykłych wydarzeń" Kenneth Kobré

raddeli
28-07-2011, 00:39
jak na razie poluję na promocję w helionie tej książeczki http://helion.pl/ksiazki/portrety-kreatywna-fotografia-harold-davis,portkr.htm

Mówisz i masz - 28 i 29 - czwartek, piątek w helionie -20% na wszystkie książki :)

Kuba_
28-07-2011, 21:00
No i juz zamówiona. Dzięki za info bo już zapomniałem wejść a i tak pewnie bym nie zauważył. Koniec kupowania teraz pozostaje tylko czytać;D

raddeli
28-07-2011, 21:49
Koniec kupowania ....

Taaa, ahaaa, na pewno... tez sobie tak mówię.... kolejny regał muszę kupić :)

MCichy
29-07-2011, 16:10
Chciałbym kupić parę książek (choć ograniczają mnie fundusze, póki co mogę wydać ~200zł) o portretowaniu, korzystaniu z lamp błyskowych itp. Nie mam pojęcia, na które pozycje się zdecydować.
Dodam, iż nie jestem osobą totalnie początkującą (jeśli chodzi o samo robienie zdjęć, bo z lampami błyskowymi dopiero się oswajam), szukam raczej podpowiedzi nt. kadrowania itp.
Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś mógłby mi pomóc w wyborze ;)

Kuba_
29-07-2011, 20:50
no to tak jeżeli lubisz czytać instrukcje obsługi to na pewno cała seria Kelby'ego tam jest wszystko korzystanie z lamp kadrowanie dosłownie ksiązki o wszystkim tylko napisane ot tak...:) a jeśli nie to nie jestem Ci w stanie podpowiedzieć bo jeszcze takiej książki nie znalazłem;). Całą serię Kelby'ego mówię tutaj o Sekretach mistrza fotografii znajdziesz za połowę tego co chcesz wydać. Teraz jest na dodatek wyprzedaż na helionie do dzisiaj więc jak się pospieszysz to będzie taniej. http://helion.pl/ksiazki/sekrety-mistrza-fotografii-cyfrowej-trzy-odslony-scotta-kelby-ego-tom-i-ii-iii-scott-kelby,sekbox.htm no niestety niedostępne.

raddeli
29-07-2011, 22:04
Ten sam zestaw na ogólnie znanym serwisie aukcyjnym znajdziesz jeszcze taniej niż w Helionie - szukajcie a znajdziecie ;)

MCichy
30-07-2011, 11:36
Dzięki, będę zatem polował na ten zestaw Kelby'ego ;)
@audifan, będę czekał na recenzję tej książki Davisa, daj znać, czy warto ją kupić ;)

Marcin Borkowski
30-07-2011, 14:09
a moze z pamiętnika lampy błyskowej ?

Kuba_
30-07-2011, 22:15
MCichy na pewno nie pojawi się ona zbyt szybko ale myślę że zanim przeczytasz Kelby'ego to powinienem przeczytać i tą pozycję. Ahh i zapomniałem przeczytaj sobie e-booki DuChemina są darmowe a na prawde ciekawe i można z nich sporo wyciągnąć.
1. 10 sposobów
2. 10 nowych sposobów...
3. Przyciągnąć wzrok
4. W pogoni za stylem.
Jak nie będziesz ich mógł znaleźć to napisz na pw mam chyba wszystkie

Mane
03-08-2011, 07:52
Orientuje się ktoś czym różni się wydanie z 2008 i 2009 r "Ekspozycji Bez Tajemnic" B.Petersona?

kacperix
16-08-2011, 12:25
Witam,
niedawno zakupiłem nikona d90 z podstawowym obiektywem 18-55,
jestem po lekturze instrukcji, jednakże pozostało wiele wątpliwości, które chciałbym rozwiać czytając fachową książkę.
Poszukuje pozycji dla początkującej osoby, w której znajdę przykłady zdjęć wraz z parametrami zdjęć jak wykonać "podobną" foto. Chciałbym aby lektura zawierała informację o RAW i obróbce parametrów wraz z przykładami.

manfred
16-08-2011, 12:50
Wszystkie książki tego gościa są przystępnie napisane Scott Kelby's

Poganin
18-08-2011, 08:18
ponowię pytanie odnośnie książki Mistrzowska edycja zdjęć ,,Adobe Photoshop CS5/CS5 PL dla fotografów,, ,pare osób było w trakcie czytania tej książki,czy ta książka jest warta swojej ceny ?! opinie mile widziane.

El_Krynio
20-08-2011, 22:37
Witam
Może w części się powtórzę (tyle tu stron do przeczytania) ale chciałbym polecić kilka książek dla zainteresowanych tematyką foto - raczej dla początkujących bo zawodowcom to poco - chyba że się mylę.
Sam mam niezłą biblioteczkę i prawie całą oczytaną, więc coś na ten temat mogę rzec. A więc:
1. Tematyka ogólna - aby w ogóle załapać o co w fotografii chodzi
- wg mnie najbardziej udane wydawnictwa to te autorstwa BRYANA PETERSONA - EKSPOZYCJA BEZ TAJEMNIC ; CZAS NAŚWIETLANIA BEZ TAJEMNIC ; KREATYWNA FOTOGRAFIA BEZ TAJEMNIC (wyd. Galaktyka)- facet ma dużą wiedzę i przede wszystkim potrafi to tak przekazać że aż chce się czytać i można to wykorzystać;
- poza tym wyd. Helion - seria: WARSZTATY FOTOGRAFICZNE a w tym : EKSPOZYCJA ; OŚWIETLENIE ; FOTOGRAFIA PORTRETOWA I REPORTAŻOWA ; KOMPOZYCJA - wartościowe pozycje ale już nie tak przystępnie napisane jak te wspomniane wyżej - mimo wszystko do nauki bardzo dobre;
2. Tematyka sprzętowa i technika:
- MISTRZOSTWO PRACY Z LUSTRZANKĄ CYFROWĄ Romana Pihana (wy. Zoner Press) bardzo dobra pozycja dla zrozumienia działania , budowy i technik fotografowania lustrzanką - jest o tym jak działa aparat, o obiektywach, naświetlaniu , pracą z lampami, o kolorze balansie bieli , akcesoriach i wielu innych rzeczach o których w innych trudno szukać - bardzo dobra pozycja;
- ogólnie o zasadach fotografowania , technice i podstawach : FOTOGRAFIA CYFROWA Bena Longa - pozycja ... "może być"
3. Tematyka oświetlenia i min. lamp błyskowych:
ŚWIATŁO W FOTOGRAFII (wyd. Galaktyka) wszelakie zagadnienia dotyczące oświetlenia w fotografii poparte najróżniejszymi sytuacjami i rodzajami - przykłady , schematy, zastosowania .... zarówno dla amatorów jak i zawodowców (przynajmniej niektórych :wink: )
4. Tematyka makrofotografii:
ponownie BRYANA PETERSON - ZBLIŻENIA I MAKROFOTOGRAFIA BEZ TAJEMNIC - recenzja jak dla wyżej wspomnianych jego pozycji;
5. Tematyka ... dla lubiących eksperymenty
KREATYWNA FOTOGRAFIA Chrisa Gatcuma (wyd. National Geogr.)- ciekawe porady i sposoby na wykonanie we własnym zakresie akcesoriów i wyposażenia dla aparatu - niektóre gadżety można rzeczywiście wykonać prawie "z niczego" oszczędzając czasami "kupę" szmalu - np. komorę bezcieniową czy dyfuzory;
6. Inne warte [przynajmniej] przeczytania:
- KOMPENDIUM FOTOGRAFII (wyd. National Geogr.) - ciekawy i przystępnie napisany poradnik - pożyteczna pozycja o charakterze ogólnym ;
- FOTOGRAFIA NOCNA I PRZY SŁABYM ŚWIETLE Tony Worobiec ( wyd. Galaktyka) - zastosowanie - jak sam tytuł wskazuje - pozycja przydatna ;
- książki typu ABC , poradniki czy przewodniki - to raczej książki o wszystkim i o niczym zarazem - w sumie zawsze ktoś tam coś ciekawego znajdzie ale większego pożytku z tego nie będzie - chociaż można i tu znaleźć małe wyjątki które potrafią pomóc i dużo zrozumieć mimo małej pojemności np.
PORADNIK FOTOGRAFICZNY Rossa Hoddinotta czy chociażby ABC FOTOGRAFII CYFROWEJ Tomasza Wójcika;
- ciekawe może być wydanie Komputer Świata - SZKOŁA FOTOGRAFOWANIA ukazały się: t.1 LUDZIE i t.2 NATURA - w miarę sporo porad (z obróbki też) - pożyteczne pozycje i "nie grube"
- inspirująca pozycja : FOTO POLSKA (wyd. Demart) to w zasadzie wyd. albumowe ale ciekawe z tego względu iż pokazuje że można robić ciekawe fotki praktycznie wszędzie - to dla takich w sumie jak ja :???: którzy często mówią : "no i co tu fotografować - przecież nic tu ciekawego nie ma" - a właśnie że nie prawda - książka ładnie wydana i do tego tania jak barszcz;
Co do wspomnianych we wcześniejszych postach książek Scotta Kelbiego - to jeśli chodzi o jego poradniki to wielkiej wartości dla mnie nie przedstawiają , owszem parę ciekawostek- rad się znajdzie ale wartościowe pozycje dla chcących nauczyć się zasad fotografowania to to nie będą - w przeciwieństwie do jego książek o obróbce foto np. Photoshopie - tu akurat ma dużo więcej do powiedzenia - mimo wszystko sprawia wrażenie gwiazdora.

Mam nadzieję że z moich wskazań ktoś tam skorzysta. Naprawdę warto mieć a przede wszystkim przeczytać większość ze wskazanych przeze mnie książek.
Mimo wszystko i tak najważniejszą pozycją powinna być instrukcja obsługi :wink:

Davved
22-08-2011, 15:24
A ja polecam "Nowy podręcznik fotografii" J. Hedgecoe http://www.ceneo.pl/109240
Przeczytałam całą i gdy mam jakieś wątpliwości to do niej powracam.

NIKOLAY
23-08-2011, 11:24
Polecam filmy na stronie nikona tj. www.szerokikadr.pl .... Człek dochodzi do wniosku, że kupno aparatu (nawet za 50.000PLN) to dopiero początek drogi .... bez gwarancji na sukces.
Szczególnie fajne reportaże na tej stronie :

http://www.szerokikadr.pl/fotograf_miesiaca/bob_krist
http://www.szerokikadr.pl/fotograf_miesiaca/ed_kashi
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/ - temat " W poszukiwaniu stylu cz. I i II - Tomasz Tomaszewski.

El_Krynio
24-08-2011, 08:22
Należy dodać iż oprócz pozycji książkowych jest też sporo czasopism foto, jedne pomocne bardziej inne nie.
Ja często korzystam z DIGITAL FOTO VIDEO i FOTOGRAFIA & APARATY CYFROWE. Poza typowo "gazeciarskimi" artkułami typu aktualności, testy czy zagadnienia z "obróbki" zawsze można znaleźć ciekawe artykuły pomagające w technice fotografowania i omawiające dosyć przyzwoicie niekture zagadnienia.

.... najgorsze jest to że jak człek ma tyle literatury do przeczytania to zaczyna brakować czasu na faktyczne zajecie się foceniem :lol:

Thommas
30-08-2011, 10:57
Polecam wszystkie pozycje Bryana Petersona

acids
03-09-2011, 12:44
Polecam książkę Kelby'ego "Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej"

zyrafal
05-09-2011, 15:52
Polecam wszystkie pozycje Bryana Petersona

Ja również - szczególnie "Ekspozycja bez tajemnic" i "Czas naświetlania bez tajemnic"

dzolero
06-09-2011, 08:13
To ja od siebie może dodam brytyjski magazyn: "Digital SLR Photography". Byłem w stanie go dorwać jedynie w empiku, jeden nr kosztuje tyle co zwykła książka o fotografii, ale niektóre artykuły tam naprawdę są bardzo warte uwagi. Oczywiście wszystko w języku angielskim.
Chętni jeśli mają okazję, powinni najpierw przejrzeć nr w Empiku. :)

Santa Spotty
11-09-2011, 12:16
Digital SLR Photography jest latwo znalezc w intetnecie. Internet az kipi od ksiazek i czasopism o tematyce PHOTO. Szkoda, ze to nie legalne ;)

enzojabol
14-09-2011, 21:12
Jakbyście mieli polecić początkującemu adeptowi fotografii jedną, jedyną książkę dotyczącą ogólnie tego zagadnienia to byłaby nią?... ;P

raddeli
14-09-2011, 22:46
Jakbyście mieli polecić początkującemu adeptowi fotografii jedną, jedyną książkę dotyczącą ogólnie tego zagadnienia to byłaby nią?... ;P

... nie ma takiej. No może oprócz instrukcji aparatu ;) Przeczytaj ten wątek i odpowiedź znajdziesz. Przede wszystkim wszystkie pozycje Petersona i Kelby'ego. A potem dalej, dalej..... i będziesz musiał kupić nowy regał na książki :)

Robson_87
15-09-2011, 09:05
ewewntualnie poszukaj w bibliotece pozycji jak wyzej, u mnie sa na stanie wiec i pewnie w warszawie nie bedzie z tym problemu

enzojabol
18-09-2011, 00:29
... nie ma takiej. No może oprócz instrukcji aparatu ;) Przeczytaj ten wątek i odpowiedź znajdziesz. Przede wszystkim wszystkie pozycje Petersona i Kelby'ego. A potem dalej, dalej..... i będziesz musiał kupić nowy regał na książki :)

Oj tam, oj tam. Takie tam gadanie :). To inaczej. Ktoś z twoich znajomych zaczyna się interesować fotografią i chciałby zacząć nieco bardziej zgłębiać to zagadnienie. Zbliżają się jego imieniny/urodziny. Jaką książkę kupujesz mu na prezent? :)

raddeli
18-09-2011, 10:19
(...) Zbliżają się jego imieniny/urodziny. Jaką książkę kupujesz mu na prezent? :)

Na początek? Bryan Peterson:
- Ekspozycja bez tajemnic
- Czas naświetlania bez tajemnic
- Kreatywna fotografia bez tajemnic

Aha, i wcześniej życzenia z okazji imienin/urodzin :)

Santa Spotty
18-09-2011, 13:52
No to na allegro jest fajny zestawik http://allegro.pl/bryan-peterson-komplet-5-fotografia-bez-tajemnic-i1782289771.html i juz wszystko na poczatek masz.

El_Krynio
05-10-2011, 20:23
... skoro zacząłem o czasopismach to byłoby bardzo niesprawiedliwe nie wspomnąć o DIGITAL CAMERA POLSKA - godny polecenia periodyk, może nawet bardziej przydatny niż wspomniane wyżej - szczerze polecam.

El_Krynio
05-10-2011, 20:34
Jednej pozycji do wszystkiego nie znajdzie [raczej] - co najwyżej będzie bardzo dużo ale wszystkich zagadnień nie wyczerpie.
Może się będę powtarzał ale ponownie polecę:
1 - BRYAN PETERSON - EKSPOZYCJA BEZ TAJEMNIC + ewentualnie CZAS NAŚWIETLANIA (...) (te uczą jak robić dobre foty)
2 - ROMAN PIHAN - MISTRZOSTWO PRACY Z LUSTRZANKA CYFROWĄ (tu wszystkie szeroko pojęte technikalia lustrzanek i wszelakiego sprzętu z obiektywami włącznie)

Kelbiego nie polecam - gadżety.

Myślę że temat wyczerpany
Pozdrawiam wszystkich szukających wsparcia w literaturze

Kuba_
05-10-2011, 21:14
... skoro zacząłem o czasopismach to byłoby bardzo niesprawiedliwe nie wspomnąć o DIGITAL CAMERA POLSKA - godny polecenia periodyk, może nawet bardziej przydatny niż wspomniane wyżej - szczerze polecam.

a ja jakoś nie jestem przekonany co do czasopism o tematyce Foto. Ich cena znacząco mnie odstrasza, jakoś chyba wolę książkę;). A najlepiej poczytać nasze Forum.

drdln
08-10-2011, 23:32
Chciałbym polecić książkę Michaela Freemana "Czarno-biała fotografia cyfrowa". Ostatnio czytam w sumie same książki foto, przez wakacje łyknąłem ich naprawdę sporo, ale ta pozycja szczególnie się wybija. Książka jest głównie o konwersji zdjęć - o tym, jak, kiedy i przede wszystkim po co konwertować zdjęcia do B&W. Jest też zwięźle opisana historia fotografii, jest nieco o tradycyjnych technikach wołania, o kolorowych filtrach, w końcu o obróbce. Na pewno nie jest to książka dla początkujących, ale z drugiej strony, profesjonalista być może nic nowego w niej nie znajdzie. W każdym razie polecam osobom, które mają już jakieś doświadczenie w fotografii, ale szukają inspiracji i nowych środków ekspresji. Dla mnie objawienie.

Mogę też polecić "Okiem fotografa" tego samego autora. Można się podszkolić w szukaniu kadrów, wybieraniu motywów do zdjęcia i samym kadrowaniu.

Nie polecam natomiast Scotta Kelbyego. Irytujący styl, dużo pisania, a mało informacji, do tego same podstawy. Przez pół książki potrafi pisać o tym, żeby nie fotografować kwiatów od góry, po czym na końcu książki umieścić "doskonałe" przykładowe zdjęcie z tak właśnie sfotografowanym kwiatem. Szkoda czasu.

Kuba_
09-10-2011, 13:57
A ja się wypowiem na temat Portretów Harolda Davis'a, w końcu znalazłem czas aby ją przeczytać, no i się rozczarowałem. Jak kolega wyżej, przeczytałem troszkę książek foto i nie wiem czy wiedza(lub jej brak) w tej książce jest tak mała, czy ja się po prostu stałem wybredny:D. Fajnie by było gdyby chociaż zdjęcia w książce były dobre do obejrzenia i przeanalizowania, tam autor znowu mówi że dla niego nie jest aż tak ważna ostrość na oczach i tego typu fakty. Dla mnie fotografia jest czymś gdzie wszystko powinno być idealnie, a nie, że to jest nie istotne. Książka jest po prostu kiepska, nie polecam. Jeżeli ktoś jest zainteresowany książką o portrecie (i nie tylko) to jestem w połowie książki pt."Nagi obiektyw" książka jest o akcie ale jest tam również dużo informacji na temat fot. portretowej. Jak na razie zapowiada się fajnie zobaczymy jak będzie dalej, na pewno napiszę coś jeszcze na temat tej książki.
No i chyba o tej książce jeszcze nie pisałem, mam na myśli "Fotografia artystyczna". No i przy tej książce nie wiem co powiedzieć. Jest w niej mnóstwo informacji, naprawdę tuziny wiedzy na temat fotografii i istotnych rzeczach z nią związanych. Tylko, że jest jeden mały haczyk. Książka jest tak beznadziejnie napisana,a akapity na temat jednej małej pierdoły ciągną się wiekami. Książka nie oszukujmy się jest warta polecenia, ale trzeba się przygotować na to, że podczas jej czytania człowiekowi mózg się gotuje. drdln pochwal się co przeczytałeś bo może czytałeś coś czego recenzja może mi się przydać:D.

Zbyszek66
18-10-2011, 16:27
Proszę o polecenie kilku dobrych pozycji książkowych dotyczących fotografii krajobrazu-dzięki za pomoc

Kuba_
18-10-2011, 17:16
Proszę o polecenie kilku dobrych pozycji książkowych dotyczących fotografii krajobrazu-dzięki za pomoc

Jeśli nie przeszkadza Ci gigantyczna ilość informacji które czasem będziesz uważał za zbędne(ja uważam, że i do mnie dotrze, iż wiedza zawarta w tej książce się przyda) to polecam książkę Alain Briot Fotografia Artystyczna najlepsza książka w tym temacie którą czytałem. Nie wiem może ktoś poleci Ci coś innego ja nie czytałem żadnej innej która byłaby godna polecenia;) (w tej kategorii oczywiście).

karolt
22-10-2011, 08:09
Ja bym polecił dwie ostatnio:
The Art of Photography: An Approach to Personal Expression (Bruce Barnbaum) oraz
Chasing the Light: Improving Your Photography with Available Light (Voices That Matter) (Ibarionex Perello).

Michaela Freemana "Czarno-biała fotografia cyfrowa" zapowiada się bardzo dobrze, spróbuję :-D

A czy ktoś mógłby polecić coś dobrego o akcie? Moje klimaty to subtelność raczej, w kierunku ukrywania/nieodsłaniania, zdecydowanie nie wyuzdane modelki z silikonami.

Kuba_
22-10-2011, 20:53
ja w tej chwili czytam Nagi obiektyw jestem na początku(brak czasu na kontynuowanie) no ale zapowiada się całkiem nieźle;)

zurek17
30-10-2011, 20:25
Miał ktoś przyjemność z "FOTOGRAFIA AKTU. STYLIZACJA - TECHNIKI - OŚWIETLENIE" R.Hicks(i parę innych osób)?

johny_85
02-11-2011, 19:04
Miał ktoś styczność z poniżej wymienioną pozycią?

"Posing Techniques for Photographing Model Portfolios" by Billy Pegram

Szukam jakiejś dobrej książki o pozowaniu.

dzolero
02-11-2011, 23:27
Widziałem, że na sieci jest PDF tej książki, której szukasz. Otwórz i zobacz kilka kartek, jak ocenisz, że warto to po prostu ją nabędziesz.

dembiec
06-11-2011, 17:14
Polecił, by ktos jakas dobra ksiazke o portrecie ? czytalem "fotografuj ludzi jak profesionalista" i tak poszukuje czegos w co mozna bardziej sie zaglebic :)

noise13
11-11-2011, 14:49
a czy posiada ktoś książkę Photoshop LAB. Rozwiązanie zagadki kanionu....i zechciałby odsprzedać?

rdcom
11-11-2011, 15:05
a czy posiada ktoś książkę Photoshop LAB. Rozwiązanie zagadki kanionu....i zechciałby odsprzedać?

nie posiadam :( a też bym przeczytał

Sniper10000
17-11-2011, 13:16
Ostatnio natknąłem się na książkę "Kompozycja w fotografii. Praktyczny przewodnik" wydawnictwa Helion:
http://helion.pl/ksiazki/kompozycja-w-fotografii-praktyczny-przewodnik-richard-d-zakia-david-a-page,kofopp.htm

Jej fragment jest dostępny tutaj:
ftp://ftp.helion.pl/online/kofopp/kofopp.pdf

Na pierwszy rzut oka bardzo ciekawy podręcznik kadrowania. Przymierzam się do kupna. Potrafi ktoś powiedzieć coś więcej na jej temat?

Marcin Borkowski
22-11-2011, 13:27
ja polecę wszystkie książki duChemina, a i mam pytanie czy czytał ktoś ksiazke pt: Zawód fotoraf?, opłaca się kupić?

verdical
22-11-2011, 14:53
Jeżeli chodzi o portret to zdecydowanie polecam książkę pt. "Alchemia Portretu - Warsztaty Bolesława Lutosławskiego". Jest to książka, w której nic nie ma o technice - i dobrze! Jest to książka, która mówi o emocjach. Relacja model-fotograf stanowi oś całej 260-stronnicowej książki. Na zachęte powiem, że autor 99% zdjęć zamieszczonych w książce wykonał małą analogową klatką z obiektywem 50/1.4. Jak widać, żaden wyrafinowany sprzęt nie jest potrzebny aby zrobić b. dobry portret. Dodatkowo prawie zawsze w świetle zastanym! To jest książka, której od dłuższego czasu szukałem. Jeszcze raz szczerze polecam!

Robson_87
23-11-2011, 14:42
ja polecę wszystkie książki duChemina, a i mam pytanie czy czytał ktoś ksiazke pt: Zawód fotoraf?, opłaca się kupić?

wg mnie jest ciekawie napisana i wciagajaca. Jest to autobiografia Chrisa skupiajaca sie glownie na karierze fotograficznej w ktorej dowiemy sie jak wygladala fotografia reporterska od kuchni ale i poznamy troche watkow pobocznych nie zwiazanych z fotografia. Jesli lubisz czytac o tym okresie w historii i nie jestes zainteresowany wszystkimi aspektami technicznymi dot. zdjec i ich powstania (ich w tej ksiazce nie znajdziesz) to mysle ze powinna Ci sie spodobac ta ksiazka.

maclat
02-12-2011, 11:43
Dziś w ofercie Heliona -30%
http://helion.pl/ksiazki/kompozycja-w-fotografii-praktyczny-przewodnik-richard-d-zakia-david-a-page,kofopp.htm

Zna ktoś tą pozycję?

Mane
05-12-2011, 22:16
Ktoś miał już okazję zapoznania się z nowym wydaniem "Ekspozycji bez tajemnic" B.Petersona?
Konkretnie chodzi o:

http://www.galaktyka.com.pl/product,,502.html

krokus66
06-12-2011, 09:58
Ktoś miał już okazję zapoznania się z nowym wydaniem "Ekspozycji bez tajemnic" B.Petersona?
Konkretnie chodzi o:

http://www.galaktyka.com.pl/product,,502.html

Tak.

Nie jest zła ale mnie zbyt wiele nie wniosła. Wyszła ona jakieś ładnych parę miesięcy temu.

Mane
06-12-2011, 10:01
A jesteś w stanie porównać ją do poprzedniego wydania? Jeśli się nie mylę z 2009 roku.

krokus66
07-12-2011, 13:52
A jesteś w stanie porównać ją do poprzedniego wydania? Jeśli się nie mylę z 2009 roku.

Nie. Poprzedniego wydania nie miałem w ręku.

Jest dużo dobrych książek, nie oznacza to jednak, ze nam coś nowego wniosą. Każdy z nas ma różny poziom wiedzy oraz inny kierunek wyspecjalizowania się. Trudno doradzać. Nie raz kupowałem książki - pół biedy - filmy i sprzęt, który musiałem dopiero sam zweryfikować wbrew opiniom medialnym. Niestety tak to wygląda.

krokus66
07-12-2011, 22:59
Uzupełnienie - korekta. Jak ten czas szybko leci.

Ekspozycja bez tajemnic - Bryan Peterson, Galaktyka 2007r. Mam tę ksiażkę, wcześniej nie mogłem sprawdzić.
Patrzyłem w spisie treści, rzeczywiście nie ma o HDRI oraz o świetle błyskowym. Jest kilka książek o świetle błyskowym, natomiast jest świetna pozycja o HDR i HDRI.

Polecam: "Technika HDR, Warsztaty fotograficzne - Pete Carr, Robert Correll." Helion 2009/2010r., stron 298. Po jej przeczytaniu można się nieźle napalić na HDR. Są przykładowe zdjęcia i krok po kroku omawiane ruchy suwaczkami.

Kilka stron choćby były najlepiej napisane nie są w stanie zastąpić porządnego opracowania.

Paulincia89-16
15-12-2011, 13:23
Dla zainteresowanych dziś w Helionie "Nagi obiektyw" w cenie 55,30zł.

astramus
15-12-2011, 22:31
Z przeczytanych to polecam Scott kelby - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Posiadam trzy części i nie da się ukryć, że często do nich wracam. Książki napisane z pewnym dystansem i humorem jak to u autora bywa. Prosty język sprawia że dla najzwyklejszego amatora wkroczenie w świat fotografii jest bardzo prosty. Książki niedrogie więc na serio warto.

jac45m
16-12-2011, 12:47
a propos Scotta, to kupiłem kilka miesięcy temu w US książkę "Professional Portrait Retouching Techniques for photographers using Photoshop". Dla mnie książka super. Prowadzi za rękę jak po kolei poprawić kolejne elementy portretu przy pomocy Photoshopa. Brwi, usta, włosy, twarz, elektroniczny makijaż itd itp. a jednocześnie rozdziały są na tyle niezależne, że jak chcemy poprawić tylko same oczy, to można czytać tylko ten konkretny rozdział.
A kilka dni temu zauważyłem, że jest już polska wersja.

kacperek
28-12-2011, 19:35
Czy ktoś może czytał książkę: Oświetlenie portretowe. Warsztaty ze Scottem Kelbym? Czy warto kupić?

mklonizer
06-01-2012, 12:14
Czytam właśnie "Alchemia Portretu" Lutosławskiego. Jestem koło połowy i to chyba najlepiej wydane pieniądze ;)

Gomad
08-01-2012, 01:12
Czy ktoś może czytał książkę: Oświetlenie portretowe. Warsztaty ze Scottem Kelbym? Czy warto kupić?

ooo niech ktos sie wypowie,widze ze nawet plytke do tego daja,niby nie duzo ta ksiazka stoi ale moze w cos innego warto zainwestowac :)

cocolino41
08-01-2012, 22:53
ja inwestuje w czasopisma fotograficzne , jest tego dość dużo na rynku .
a i są sposoby by nabyć jakiś wcześniejszy egzemplarz w korzystniejszej cenie ;)

sethcracow
09-01-2012, 10:13
W sprawie Kelby'ego i książki: "Oświetlenie portretowe. Warsztaty ze Scottem Kelbym" mogę się wypowiedzieć bo mam i czytałem. Chociaż to złe sformułowanie. Czytać tam nie ma co. Tak naprawdę to jest płytka a książka to taki krótki przewodnik po płytce. Dla kogoś kto robi portrety to strata czasu. Pokazane są standardowe setupy, zasady pracy na planie zdjęciowym, metody dojścia do zdjęcia końcowego ale bez rewolucji. Pozycja raczej dla początkujących i może średniozaawanowanych, którzy na kilka detali zwrócą uwagę.
Ale żeby była jasność - nie psioczę na książkę (płytę). Dla mnie początkującego to bardzo fajna pozycja. Jednak co innego jest czytać opis a co innego zobaczyć "na żywo" jak się ustawić, co determinuje dane wybory o położeniu światła, jego mocy, jakiś tam dodatkach. Ale po prostu zdaję sobie sprawę, że są to jednak w miarę podstawy i rewolucji nie wnosi.

P.S. Co innego wspomniana też wcześniej książka teog samego autora: ""Professional Portrait Retouching Techniques for photographers using Photoshop", która jest już po polsku. Ooooo to kopalnia wiedzy jak dla mnie choć też nic strasznie odkrywczego. Ale dobrze podana, skondesowana wiedza. Dla mnie bomba.

jac45m
09-01-2012, 17:08
podzielam powyższe zdanie. Ten kurs wideo Kelbiego jest calkiem fajny dla początkujących/zaczynających przygodę z ustawianiem światła do portretu w studio/domu.
PS. kupiłem wersję angielską i tak jak napisał kolega - kompendium porządnie zebranej wiedzy na temat retuszu portretu w PS5.
Z innych angielskich, które ostatnio zakupiłem, mogę polecić trochę "Creative Photoshop Portrait Techniques". przedstawia podstawowe techniki zmian forografii w PS. Przykładowo jak zamienić fotkę w obraz olejny, malowany węglem/szkic, jak postarzeć twarz, dodać efekt świeczki, itd itp. W sumie proste techniki (opis kazdej miesci sie na 1-2 stronach) ale dla mnie amatora nowe i pokazujące mozliwosci PS.

mklonizer
09-01-2012, 17:16
ja inwestuje w czasopisma fotograficzne , jest tego dość dużo na rynku .
a i są sposoby by nabyć jakiś wcześniejszy egzemplarz w korzystniejszej cenie ;)

jeżeli interesują Cie technikalia, nowe obiektywy, puszki, recenzje pisane pod dystrybutrów etc. to robisz dobrze jeżeli interesuje Cie fotografia to robisz źle ;) jedyne dobre (w Polsce) czasopismo fotograficzne już niestety nie jest wydawane. Znacie BLOW ?

jac45m
09-01-2012, 17:55
ja kiedyś kupowałem czasopisma, ale teraz przestałem. Ceny po 16-25zł lub więcej za wydanie wydają mi się przesadzone. O nowościach mogę poczytać w internecie, a książki zawierają dużo bardziej szczegółowy materiał.

Robson_87
10-01-2012, 23:59
tez wole zakupic ksiazke lub album zamiast kilku gazet o foto.

burton
11-01-2012, 12:34
...Znacie BLOW ?
Napisz coś o tym magazynie (?) i ewentualnie link proszę.

mklonizer
11-01-2012, 13:04
Miałem w rękach, świetny format spięte gumką, zawartość mega! Wysyłają do pl jak byś był w Galerii Pauza w Krakowie to oni ściągali i można było przeglądnąć.

http://www.blowphotomagazine.com/

piotrwozniak
23-01-2012, 19:59
też można dużo ciekawych tematów poczytać na forum

gasior87
31-01-2012, 03:43
A ja przepraszam z góry, że trochę nie na temat, lecz nie mogę założyć nowego tematu w tym dziale (jeszcze), więc z racji na to, że mówicie tutaj również o:

Video.

Jakie video polecacie?
Może możnaby zrobić osobny temat dotyczący tego rodzaju szkoleń?
Ja ze swojej strony mogę polecić:
1) Bryan Peterson "the perfect picture" (raczej podstawy, lecz znajdzie się tutaj kilka ciekawych inspiracji)
2)Digital Photography Unleashed "Adventures in Photography"(-||-)
3) Karl Taylor - (zupełne podstawy w "Introduction", kilka fajnych fotek w "Advanced SLR Photography)
4) Szkolenia Kelby'iego, gdzie największe wrażenie zrobiło na mnie "On the location" - proste, efektowne, genialne!

Macie może jeszcze jakąś ciekawą propozycję? Kelby wydaje się zdominował rynek swoją serią, ale czy jest ona jedyna?

Jeśli byłby ktoś zainteresowany w.w. pozycjami zapraszam na Priv.

Pozdrawiam

Ps. jeśli któryś z moderatorów byłby tak uprzejmy i umieścił tego posta w odpowienim miejscu (o ileby pasował lepiej niż tu.... :razz:

marcus777
02-02-2012, 22:29
.

qba87
03-02-2012, 13:07
A ja mam takie pytanie. Jeśli było wcześniej to przepraszam.

Czy możecie polecić jakieś tytuły książek które pokazują ciekawe tematy zdjęć? Chodzi mi o książki które mogą być inspiracją do robienia zdjęć, które zawierają pomysły ciekawych zdjęć. Nie chodzi mi o książki traktujące stricte o technikach robienia zdjęć.

Dzięki

mklonizer
03-02-2012, 13:33
Nie wiem czy Cię dobrze rozumie ale rozwiązaniem twojego "problemu" będzie dobry album fotograficzny. Mam A Year in Photography - Magnum Archive i spełnia u mnie podobną rolę. Zbiór 365 zdjęć wykonanych przez sławy z agencji Magnum bardzo inspiruje. Ja mam kilka takich stron które odwiedzam regularnie, przeglądam blogi fotografów to mnie też inspiruje. Być może tu znajdziesz jakąś inspirację House of Albums (http://houseofalbums.pl/pl/c/FOTOGRAFIA/5)

qba87
03-02-2012, 14:46
Nie wiem czy Cię dobrze rozumie ale rozwiązaniem twojego "problemu" będzie dobry album fotograficzny. Mam A Year in Photography - Magnum Archive i spełnia u mnie podobną rolę. Zbiór 365 zdjęć wykonanych przez sławy z agencji Magnum bardzo inspiruje. Ja mam kilka takich stron które odwiedzam regularnie, przeglądam blogi fotografów to mnie też inspiruje. Być może tu znajdziesz jakąś inspirację House of Albums (http://houseofalbums.pl/pl/c/FOTOGRAFIA/5)

Dzięki

Ps. Powiem szczerze że Twoje zdjęcia z przeglądu roku też może być małą inspiracją - pierwsze zdjęcia (Zima) wypas:)
rower i zdjęcie z Pragi też fajne

pozdrawiam

jac45m
04-02-2012, 07:36
to jest ciekawe i inspirujące:
http://1x.com/beyond/

Jarkod
05-02-2012, 23:58
Wyprzedane.

kuuubu
06-02-2012, 20:38
Witam, jaką książkę polecicie dla totalnego Amatora do obróbki w PS ? :)

Marcin Borkowski
07-02-2012, 17:25
cos z kelby'iego moze tj fotografia cyfrowa - edycja zdjeć

Kuba_
07-02-2012, 20:25
Nie wiem jak edycja zdjęć ale książka "pikantne efekty specjalne" również kelby'iego, nie jest warta uwagi brak jakichkolwiek przydatnych elementów jeśli chodzi o fotografię. Teraz mam na półeczce Photoshop CS5 PL Anny Owczarz Dadan książka obszerna, niestety jeszcze nie zajrzałem z powodu braku czasu więc nie mogę o niej nic powiedzieć.

Marcin Borkowski
07-02-2012, 22:14
na stronie bodajze helionu jest opcja 'zajrzyj do ksiazki' co jest bardzo przydatne :)

raddeli
07-02-2012, 22:50
Ja się uczyłem i nadal uczę na książkach pani Owczarz-Dadan wyd. Helion. Kelby do mnie jakoś na samym początku nie przemawiał. Dopiero po załapaniu podstaw stał się dla mnie zrozumiały. No i do tego kupa tutoriali dostępnych w sieci.

mmfazi
08-02-2012, 09:53
Teraz mam na półeczce Photoshop CS5 PL Anny Owczarz Dadan książka obszerna, niestety jeszcze nie zajrzałem z powodu braku czasu więc nie mogę o niej nic powiedzieć.

Też zamierzam kupić tą książkę, w niektórych sklepach jest ona dostępna do wglądu i wczoraj porównywałem ją z pozycją:
Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS5/CS5 PL dla fotografów
Autor: Martin Evening
i jestem za opcją Anny Owczarz m.in. za to że, np. zdjęcia podglądowe są z polskiej wersji PS.
Ogólnie książki z założenia podobne...

Stasiakov
22-02-2012, 23:57
A ja mam pytanie odnośnie krajobrazu. Szukałem w tym wątku ale nic konkretnego i polecanego przez kilka osób nie znalazłem. Zamówiłem i czekam teraz na dwie pozycje, mianowicie: "Szukając własnego stylu" oraz "Fotografia krajobrazu". Wybór padł na nie trochę z braku innych pozycji i bardziej z racji promocji bo obie ksiązki udało mi się dostać za 40zł nówki. Także jeżeli ktoś chciałby polecić coś jeszcze lub potwierdzić słuszność wyboru byłbym bardzo wdzięczny.

Gwynbleidd
23-02-2012, 20:30
Z tego co się zorientowałem to profil tematu jest troszkę inny, ale wole spytać tutaj niż zakładać nowy:
Jakie książki o fotografach polecacie? Chodzi mi o biografie, opowiadania i tego typu rzeczy.
Coś jak "Zawód: fotograf" Niedenthala czy "Nasierowska" wydawnictwa Marginesy.

sznuras
23-02-2012, 21:53
1. Diane Arbus. - Biografia http://www.wab.com.pl/?ECProduct=436&ec=fortuna-i-fatum

2. Leni - Życie i twórczość Leni Riefenstahl - http://merlin.pl/Leni-Zycie-i-tworczosc-Leni-Riefenstahl_Steven-Bach/browse/product/1,589704.html#fullinfo

3. Helmut Newton - Autobiografia - http://terytoria.com.pl/ksiegarnia,tytuly,290.html

apple
24-02-2012, 11:34
A ja mam pytanie odnośnie krajobrazu. Szukałem w tym wątku ale nic konkretnego i polecanego przez kilka osób nie znalazłem. Zamówiłem i czekam teraz na dwie pozycje, mianowicie: "Szukając własnego stylu" oraz "Fotografia krajobrazu". Wybór padł na nie trochę z braku innych pozycji i bardziej z racji promocji bo obie ksiązki udało mi się dostać za 40zł nówki. Także jeżeli ktoś chciałby polecić coś jeszcze lub potwierdzić słuszność wyboru byłbym bardzo wdzięczny.
"Krajobraz" Michael Freeman

Stasiakov
24-02-2012, 16:50
Czy "Krajobraz" to pełny tytuł? Bo nie moge tej książki znaleźć

Gwynbleidd
24-02-2012, 17:56

Czytałem "Pracując ze światłem" wyg. Galaktyka - całkiem ciekawa, dużo zdjęć z objaśnieniami dlaczego były zrobione, jak były robione i co w nich potem modyfikowano.

markB
24-02-2012, 18:00
Freeman: Krajobrazy i przyroda. Profesjonalna fotografia cyfrowa
A ponadto:
http://helion.pl/ksiazki/fotografia-artystyczna-od-inspiracji-do-obrazu-alain-briot,fotart.htm
http://www.galaktyka.com.pl/product,,506,8.html
http://www.galaktyka.com.pl/product,,396,8.html
http://www.galaktyka.com.pl/product,,399,8.html
http://www.dfv.pl/ksiazki.html?id=792

Wymieniona przez kolegę Fotografia krajobrazu (chyba się nie mylę, że chodzi o Fitzharrisa) zawiera typowe dla większości Amerykańskich fociarzy przesaturowane zdjęcia. W wielu miejscach fotografowanych przez pana Fitzharrisa byłem i takich cukierkowatych krajobrazów nie widziałem.

apple
24-02-2012, 20:16
Freeman: Krajobrazy i przyroda. Profesjonalna fotografia cyfrowa
Przepraszam, zapomniałem pełnego tytułu.

Stasiakov
26-02-2012, 13:49
Wielkie dzięki za odpowiedzi. Prześledziłem z grubsza wasze propozycje i na pewno jeszcze coś dokupię. Szkoda tylko że ceny tych książek są tak wysokie ...(oczywiście jest to pojęcie względne :])

apple
27-02-2012, 21:10
Szkoda tylko że ceny tych książek są tak wysokie ...(oczywiście jest to pojęcie względne :])
Przecież można z biblioteki wypożyczyć;)

Stasiakov
29-02-2012, 09:29
HA! Jakby jeszcze były ;] Wszystkich tytułów nie sprawdzałem więc może jakaś faktycznie się trafi.

apple
29-02-2012, 20:47
W Narodowej wszystkie są;) (wydane w Polsce)

Mariolllka
15-03-2012, 10:41
Muszę zagłębić się trochę w lekturę, praktyka praktyką ale dobrze i teorii drapnąć, dzięki za tytuły

arturst
13-04-2012, 22:37
Ukazało się ostatnio mnóstwo lepszych i gorszych propozycji książkowych dla miłośników fotografii. Chciałbym polecić kilka z nich, szczególnie przeze mnie ulubionych, do których już wracam ponownie ...
1) David duChemin "W kadrze"
2) Steve Davey "Fotografia Podróżnicza"
3) Lee Frost "Inspircje fotograficzne"
4) Chris Orwig "Poezja obrazu"
5) Dvid Noton " Czekając na światło"
6) red. Tracey Clark "Fotografuj sercem"
7) Tim Fitzharris " Fotografia krajobrazu"
8. Bryan Peterson - cała seria " ... bez tajemnic" (te akurat niekoniecznie na końcu tej krótkiej listy)

Znajduję w nich źródła inspiracji, odpowiedź dlaczego fotografuję i dlaczego chcę fotografować, czym dla mnie jest fotografia i fotografowanie a także mnóstwo doskonałych wskazówek w tej dziedzinie ...

Być może wcześniej na forum już pisaliście o tych lub niektórych z tych pozycji ... całego forum nie przeczytałem :) ... niemniej polecam każdą z nich, być może w takiej kolejności nawet (?) .. każdą z nich z innego pewnie powodu, z jakiego, chętnie się podzielę, jeśli ktoś byłby zainteresowany ... :)

Ponieważ szczególnie pasuje mi podejście Davida DuChemina do fotografii, to interesująco zapowiada się nowe jego wydawnictwo "Język Fotografii" ... już do kupienia .. jeśli ktoś już przeczytał to chętnie poznałbym wrażenia ....
http://merlin.pl/Jezyk-fotografii_David-duChemin/browse/product/1,1004554.html

Gwynbleidd
16-04-2012, 20:40
Jestem w trakcie czytanie "Języka fotografii" DuChemina. Bardzo dobra książka. Nie miałem okazji czytać jego książki "W kadrze" ale na pewną ja również kupię.
W najnowszej publikacji autor bardzo ciekawie opisuje zagadnienia z szeroko pojętej kompozycji zdjęć, opisuje znaczenie wszystkich elementów kadru i wzajemnych relacji miedzy nimi. Wszystko poparte przykładami.
Polecam (choć jeszcze nie skończyłem).

dawid666
07-05-2012, 10:14
a jakie ksiązki polecacie jesli chodzi o Strobist?
Dotychczas udało mi się przeczytać "Okiem STROBISTy" Zeke Kamm oraz "Strobist Lighting 101"
następne pozycje, z którymi mam zamiar sie zapoznać to:

1. Lampy Błyskowe w Praktyce

2. Siła Fleszy

3. Fotografia Lampą Błyskową w praktyce

4. Z Pamietnika Lampy Błyskowej

polecacie cos jeszcze?

Wiecie może gdzie znaleźć tłumaczenie "Strobist Lighting 102" ? Bo jedyne jakie znalazłem na necie to jest po hiszpańsku:D A czasu na tłumaczenie ze slownikiem nie mam:]

Pozdro:)

klopot
07-05-2012, 10:52
.

klopot
07-05-2012, 10:53
Z przeczytanych to polecam Scott kelby - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Posiadam trzy części i nie da się ukryć, że często do nich wracam. Książki napisane z pewnym dystansem i humorem jak to u autora bywa. Prosty język sprawia że dla najzwyklejszego amatora wkroczenie w świat fotografii jest bardzo prosty. Książki niedrogie więc na serio warto.

Zamówiłem wczoraj pierwszą część trylogii.
Na allegro jest wyprzedaż, dość tanio można dostać.

Beson
12-05-2012, 00:51
Zamówiłem wczoraj pierwszą część trylogii.
Na allegro jest wyprzedaż, dość tanio można dostać.

Rzuć linkiem.

Mane
12-05-2012, 08:15
Nie ma już tych aukcji. Książki były po 18,50zł za każdą z trzech części i do tego z darmową wysyłką.

EDIT: Jednak są jeszcze dostępne :)
http://allegro.pl/sekrety-mistrza-fotografii-cyfrowej-wyprzedaz-50-i2314804255.html
http://allegro.pl/sekrety-mistrza-fotografii-cyfrowej-nowe-wypr-50-i2314804365.html
http://allegro.pl/sekrety-mistrza-fotografii-cyfrowej-iii-wypr-50-i2341135522.html

Beson
12-05-2012, 10:57
Kupiłem od razu trzy, dzięki! :)

_Ocean_
20-05-2012, 10:34
Panowie, mam pytanie.

Jaką książkę możecie polecić do nauki photoshopa? Mam tu na myśli obsługę pod kątem obróbki zdjęć na poziomie zaawansowanym (choć naljlepsze by było coś w rodzaju kompedium).

Tylko proszę, nic w stylu Kelby itp, bo moim zdaniem człowiek powinien się zabrać za robienie zdjęć, a nie pisanie książek. Po prostu jego styl mi kompletnie nieodpowiada (czy tylko mi?).

Mane
21-05-2012, 09:23
Nie tylko Tobie :)
Ostatnio ściągnąłem sobie ze strony wydawnictwa Helion na próbę przykładowy rozdział jednej z jego książek, nie da się tego czytać.

szymek2327
27-05-2012, 10:14
Do shopa najlepsze książki to coś w rodzaju "dla fotografów" jest chyba jakaś Mistrzowska edycja zdjęć dla fotografów w PS" czy coś takiego.

_Ocean_
27-05-2012, 14:43
A coś bardziej ambitnego? Z tego co widzę książka proponuje dosyć podstawowe informacje...

szymek2327
27-05-2012, 19:01
A masz jakiś konkretny wymóg co do wiedzy...jak tak to już trzeba szukać specyficznych ukierunkowanych pozycji...

_Ocean_
29-05-2012, 17:06
Ogółem potrzebuje jakiś pozycji dotyczących portretów (czy może lepiej tu sięgnąć po jakąś książkę z serii ślubnej?), do tego dochodzą krajobrazy.
Konkretnie - skóra (wygładzanie, korekty, usuwanie błędów światła), kontrola barw, nadawanie charakteru fotografii. Co do krajobrazu - tu raczej temat otwarty. Aczkolwiek nie mogę już znosić kolejnych książek które opierają się na "rób zdjęcia w Rawach" i "punktowym pędzlu korygującym". Ostatnio zauważyłem, że krzywe to już temat niemalże tabu. Nigdzie nie piszę się też o wyostrzaniu, bezpiecznym wyostrzaniu itp.

Jedyną w sumie książką podchodzącą kompleksowo do sprawy była pewna pozycja National Geographic o fotografii w trudnych warunkach oświetlenia. Poruszono tam wszystkie związane z tym kwestie, nie miałem po tym żadnego ale.

raddeli
29-05-2012, 20:31
A spróbowałeś przeszukać neta pod kątem tutoriali? Przecież jest tego bez liku - w cholerę czyli.

_Ocean_
29-05-2012, 20:58
Wiesz, internet to jednak nie książka i na pewno nie znajdę tam rozwiązania każdego problemu. Tutorial to "jak ja to zrobiłem", albo "jak zrobić dokładnie takie coś". Chyba nie o to chodzi, przecież każda fotografia jest inna. Chciałem wypracować warsztat, tak samo jak wypracowuje się aparat matematyczny, a nie uczy na pamięć rozwiązywać dane równania.

Tutoriale dla mnie nie wyczerpują tematu.

mini21
06-06-2012, 00:52
Cześć.
Słuchajcie, potrzebuje rady.

Mam do zrealizowania bon do Empiku na zakup książek i chciałbym kupić jakąś fajną pozycję (lub dwie).

Szukam czegoś, co napisane byłoby nie jak dla totalnego amatora, który pierwszy raz ma aparat w ręku, a czegoś bardziej ambitnego.
Wiem, że w prawie każdej książce jest temat "co to jest lustrzanka" i "do czego służy tryb M", więc pewnie tego nie przeskoczę, ale im mniej takich podstaw, tym lepiej.
Co do tematyki, to interesowałoby mnie coś z zakresu fotografii studyjnej -portrety czy produkty.
Fajnie, jakby zamieszczone były schematy oświetlenia.

Wiele książek już miałem i czytałem, dlatego chętnie poradzę się Was, bo po okładce ciężko stwierdzić.

Z góry dziękuje.

Larry_Nash
06-06-2012, 22:26
Osobiście polecam "Ekspozycję bez tajemnic" Bryana Petersona, wydanie z 2011 roku (w stosunku do I edycji dodano nowe zdjęcia, do tego nowe rozdziały, m. in. o HDR i lampach błyskowych). Styl pisania jest wprost urzekający, wszystko pokazane na przykładach, także nawet ktoś, kto pierwszy raz trzyma lustro w ręku zacznie robić*przynajmniej poprawne foty. ;)

jac45m
07-06-2012, 08:09
z najprostszych ale ciekawych o portrecie, studiu i ustawieniu lamp mogę polecić "Oświetlenie portretowe", CHristophera Greya.
Jeśli dopiero zaczynasz takie zabawy, to może Cię zainteresować "Światło w fotografii. Warsztaty ze Scottem Kelbym" - to książeczka wydana z płytką DVD na której jest pokazane na żywo kilka ustawień światła i osób.

fonu
13-06-2012, 09:35
ja polecam wam dodać do facebooka
www.taschen.com (http://www.taschen.com)
bedziecie co pewien czas dostawac info o promocjach
nie raz można się skusić na jakis album - nie raz i za 5F - 10F

ostatnio skusilem sie Bettina Rheims .... Rose, c'est Paris + DVD + jakis gratis za 19.99Funta
wysylka byla gratis
(swoją drogą pięknie wydany album - a zawartość rewelacyjna, na dvd film z przeprowadzanych sesji - tez ciekawie zrobiony)

Polecam być czujnym i zapolować od czasu do czasu

_Ocean_
13-06-2012, 16:37
Kryptoreklama? Temu Panu dzięujemy?

fonu
13-06-2012, 17:55
jaka kryptoreklama
daje info ktore moze sie przydac, sprawdzone na sobie
tak jak ktos mi polecil
wczesniej kroili mnie x2 za album z allegro :)

mOSAd
20-06-2012, 02:35
Akurat wydawnictwo Taschen ma świetne albumy i te, które miałem okazje widzieć, są zdecydowanie warte obejrzenia. Część jest dostępna w EMPIKach.

wickermann
20-06-2012, 18:35
Ocean,
co do książek o photoshopie - dużo daje ściągnięcie akcji dostępnych w internecie i krok po kroku prześledzenie, co się dzieje. Żeby coś zrozumieć z książki i tak trzeba siąść z nią przed kompem i ćwiczyć.

Gwynbleidd
22-06-2012, 21:30
Czy możecie polecić jakąś dobra książkę o konwersji do B&W?

markB
23-06-2012, 00:37
http://www.national-geographic.pl/sklep/ksiazki/poradniki-szko/nowosc-czarno-biala-fotografia-cyfrowa.html
http://www.arkady.com.pl/product/7007,czarno_biala_fotografia_cyfrowa_poradnik_dla_ zaawansowanych.html

_Ocean_
23-06-2012, 10:46
http://www.national-geographic.pl/sklep/ksiazki/poradniki-szko/nowosc-czarno-biala-fotografia-cyfrowa.html
http://www.arkady.com.pl/product/7007,czarno_biala_fotografia_cyfrowa_poradnik_dla_ zaawansowanych.html

- Kurczę, tych pozycji sam bym chętnie spróbował.

Jednocześnie przeprosiny dla Fonu - wybacz :)

Dho'ine
28-06-2012, 12:58
Hej, znacie jakies książki apropo budowy i kompozycji obrazu/zdjęcia ?
Coś takiego co pokaże jak umiejętnie komponować kadr z uwzględnainiem trójpodziałów, złotych podziałów itp. jak uchwycić i wykorzystać perspektywę, zbiezności, jak dobierać kolory itp. Generalnie dobrze by było jak byłaby jednak książka fotograficzna a nie dla plastyków/malarzy.

markB
28-06-2012, 14:05
Takich jest pełno począwszy od klasycznej pozycji Michaela Freemana The Image: Designing Effective Pictures (Amphoto 1988 ) ne wydanej po polsku, ale to podstawowa lektura, a skończywszy na wydanych w języku polskim, z których zamieszczę tylko kilka:
http://merlin.pl/Okiem-fotografa-Sztuka-komponowania-i-projektowania-zdjec-cyfrowych_Michael-Freeman/browse/product/1,595013.html
http://helion.pl/ksiazki/kompozycja-warsztaty-fotograficzne-blue-fier,komwar.htm
http://helion.pl/ksiazki/fotografia-artystyczna-od-inspiracji-do-obrazu-alain-briot,fotart.htm
http://merlin.pl/Kompozycja-obrazu-fotograficznego_Tomasz-J-Galazka/browse/product/1,925382.html
http://www.galaktyka.com.pl/product,,385,8.html i inne książki DuChemina (w tym darmowe e-booki dostępne na stronie wydawnictwa Galaktyka).
A ponadto podstawowe wiadomości znajdziesz w każdej obszerniejszej książce o podstawach fotografii, np.
http://merlin.pl/Praktyczny-kurs-fotografii_Lukasz-Gawel/browse/product/1,455758.html
http://merlin.pl/Nowy-podrecznik-fotografii_John-Hedgecoe/browse/product/1,691440.html

_Ocean_
28-06-2012, 17:12
Nie czytałem, ale jak przeglądałem to "Kompozycja - Od Zdjęcia do Arcydzieła" wydawała mi się rzeczowa. W swoim czasie planowałem nawet zakup, ale kolejna książka Harolda Davisa wygrała.

Krayes
06-08-2012, 12:11
Czy książka Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć. Wydanie VI Scott Kelby pomoże początkującemu w obróbce zdjęć?

sznuras
06-08-2012, 16:16
Czy książka Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć. Wydanie VI Scott Kelby pomoże początkującemu w obróbce zdjęć?

Tak, jeśli jesteś posiadaczem PS CS5. To taki zbiór tutoriali Scott'a dotyczących poszczególnych wersji PS-a.
Wydanie V dotyczyło CS4 a IV CS3.

Krayes
07-08-2012, 15:21
Dzięki za pomoc.

kobra11
08-08-2012, 22:30
Wydawnictwo Galaktyka, mające w ofercie sporo wartościowych książek o fotografii, wprowadziło promocję o tajemniczej nazwie 3H. Nie wiemy, co się kryje pod tą nazwą, natomiast zasada działania promocji jest ciekawa. Najpierw należy się zarejestrować i zalogować na stronie www.galaktyka.com.pl, a następnie wybrać interesującą książkę z oferty wydawnictwa i kliknąć przycisk „Obniż cenę”. Kliknięcie obniża cenę o 10 groszy. To niedużo, ale... kliknięcia kumulują się w ciągu 24 godzin. Jedna osoba może kliknąć tylko raz, ale im więcej osób kliknie, tym bardziej cena zjedzie w dół – maksymalnie do 50% ceny wyjściowej. Im więcej więc znajomych namówimy na udział w akcji, tym taniej możemy kupić książkę.

Informacje o promocji 3H dostępne są tutaj: http://www.galaktyka.com.pl/page,48.html

Krayes
09-08-2012, 10:21
Wszystkie książki z działu fotografia obniżyłem :P

Gwynbleidd
09-08-2012, 19:00
Wszystkie książki z działu fotografia obniżyłem :P

Uczyniłem tak samo :-)

Mariusz_007
11-08-2012, 19:34
Ja również dorzuciłem swoje 10 groszy ;)

Robson_87
14-08-2012, 12:15
i ja obnizylem ceny ;)

Paulincia89-16
14-08-2012, 17:32
Nie zamierzam na razie nic kupować ale i moje 10cio groszówki poleciały ;)

Gwynbleidd
14-08-2012, 20:35
Chyba nasze klikanie jednak g.... daje - oferta kasuje się po 24h i trzeba by klikać od nowa :/ Sprytny wabik, ale jak zwykle z małym "ale" :/

raddeli
14-08-2012, 21:37
Chyba nasze klikanie jednak g.... daje - oferta kasuje się po 24h i trzeba by klikać od nowa :/ Sprytny wabik, ale jak zwykle z małym "ale" :/

Dokładnie. Więcej huku niż to warte.

cubasparrow
15-08-2012, 09:38
Witajcie :@

Jestem kompletnym laikiem, który czeka na swoją pierwszą lustrzankę (mój D90 będzie pod koniec tygodnia) i nie zna nawet podstawowych pojęć z dziedziny fotografii. Korzystając z Waszego doświadczenia, chciałbym prosić o pomoc w porządkowaniu tej wiedzy. Sporo kasy poszło mi już na sam aparat i obiektyw, i nie stać mnie by kupić wszystkie z polecanych książek.
Przeczytałem kilkanaście stron z tego wątku i widzę, że niektóre pozycje książkowe się powtarzają. Jest ich naprawdę sporo i ciężko się rozeznać, które są dobre na sam początek, a po które powinienem sięgnąć w dalszej kolejności. Czy ktoś mógłby mi podać najlepsze pozycje, z podziałem na segmenty:
a) dla początkujących - pierwsze kroki z lustrzanką
2) dla średnio-zaawansowanych
3) najciekawsze pozycje tematyczne (np. do portretu, reportażu, krajobrazu)

Gwynbleidd
15-08-2012, 09:47
Witajcie :@

Jestem kompletnym laikiem, który czeka na swoją pierwszą lustrzankę (mój D90 będzie pod koniec tygodnia) i nie zna nawet podstawowych pojęć z dziedziny fotografii. Korzystając z Waszego doświadczenia, chciałbym prosić o pomoc w porządkowaniu tej wiedzy. Sporo kasy poszło mi już na sam aparat i obiektyw, i nie stać mnie by kupić wszystkie z polecanych książek.
Przeczytałem kilkanaście stron z tego wątku i widzę, że niektóre pozycje książkowe się powtarzają. Jest ich naprawdę sporo i ciężko się rozeznać, które są dobre na sam początek, a po które powinienem sięgnąć w dalszej kolejności. Czy ktoś mógłby mi podać najlepsze pozycje, z podziałem na segmenty:
a) dla początkujących - pierwsze kroki z lustrzanką
2) dla średnio-zaawansowanych
3) najciekawsze pozycje tematyczne (np. do portretu, reportażu, krajobrazu)

Na sam początek polecał bym Bryana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic" i "Czas naświetlania bez tajemnic". Oczywiście nie zapomnij o instrukcji obsługi aparatu ;-)
Potem warto przeczytać coś o kompozycji:
David DuChemin "W kadrze", "Język fotografii"
Chris Orwig "Poezja Obrazu"

Później powinieneś już wiedzieć czego Ci brakuje i jaką wiedzę chcesz poszerzyć.

pozdrawiam i udanej zabawy z aparatem życzę!

cubasparrow
17-08-2012, 12:58
W Petersona na pewno się wyposażę, wielu z Was go poleca bardziej np. niż Scotta Kelby'ego, nad którym też się zastanawiałem, a którego sobie jednak odpuszczę.
Tylko czy to dobra literatura (prócz instrukcji obsługi) na sam początek??

Myślałem o jakimś podręczniku typu:
1) Tomasz Wójcik - ABC Fotografii Cyfrowej
2) John Hedgecoe - Nowy podrecznik fotografii
3) Tom Ang - Fotografia cyfrowa. Podrecznik
4) Ben Long - Fotografia cyfrowa
5) wyd. Helion - Warsztaty fotograficzne.

... bo ja nawet nie znam terminologii fotograficznej i chciałbym łopatologicznie wyjaśnione fundamenty.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, za co się zabrać?

Mane
21-08-2012, 13:42
Kupował ktoś może w Wydawnictwie Galaktyka książkę Bryana Petersona "Czas Naświetlania Bez Tajemnic" z oznaczeniem "Końcówka nakładu. Książki mogą nosić ślady porysowania lub małych uszkodzeń", cena atrakcyjna 9.90zł. Jak to wygląda w praktyce, czy te egzemplarze trzymają się kupy? : )

astramus
21-08-2012, 15:03
Zdecydowanie od siebie mogę polecić serie Kelby'ego, który to w zrozumiały sposób przekazuje wiedzę. Jest to seria składająca się z 3 części.
M.

justyna11
23-08-2012, 17:03
Ja polecam "Artystyczna fotografia ślubna" Jose Villa

kris_me
04-09-2012, 15:26
Kupował ktoś może w Wydawnictwie Galaktyka książkę Bryana Petersona "Czas Naświetlania Bez Tajemnic" z oznaczeniem "Końcówka nakładu. Książki mogą nosić ślady porysowania lub małych uszkodzeń", cena atrakcyjna 9.90zł. Jak to wygląda w praktyce, czy te egzemplarze trzymają się kupy? : )

Dzięki Twojemu info kupiłem Czas naświetlana... za 9,90 jako końcówkę nakładu - Książka wygląda bardzo dobrze - trochę wytarte okładki - tzn. w porównaniu do nowej nie jest taka śliska błyszcząca. Poza tym idealna.
Do kompletu w normalnej cenie kupiłem ekspozycje bez tajemnic. teraz tylko potrzebuje czasu żeby to przeczytać i zacząć się bawić fotografią po kupnie D3100 - na razie z kitowym obiektywem.

Balantines
08-09-2012, 23:12
Cześć,
Możecie polecić jakaś dobra ksiazke, bądź tutorial, strone, forum czy co tam jeszcze istnieje na temat fotografii dziecięcej. Chodzi mi o samo robienie zdjec( plener, pomieszczenia) jak i ich edycje. Z góry dzięki.

pgaik
08-09-2012, 23:17
Tak, np tu: http://www.forum.dzieckowobiektywie.pl

Balantines
08-09-2012, 23:22
Pgaik wielkie dzięki. Jakby ktoś jeszcze miał na ten temat cos ciekawego, to będę wdzięczny za podzielenie sie:)

SandraWalawender
28-09-2012, 07:05
A czy ktos poleci mi jakas fajna ksiazke na temat reportażu? Jakos nie moge znalezc nic sensownego...

krokus66
28-09-2012, 10:34
Było na forum dosyć głośno, więc informuję. Kilka dni temu kupilem:

Profesjonalne zarządzanie barwą. Fraser, Murphy, Buntig. Wyd II.

Polecam.

Mazzi
04-10-2012, 11:02
Cześć Koledzy i Koleżanki. Dawno mnie tu nie było i mam do Was pytanie ;)

Chciałbym szerzej poznać Adobe LR - czy podręcznik "Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów" jest godny zainteresowania? Chcę popracować nad obróbką i wyrobić sobie jakieś nawyki w pracy z tym programem :)

Z góry dzięki!

Gwynbleidd
06-10-2012, 07:03
Mazzi, niestety z książką, o której piszesz nie miałem styczności, ale mogę polecić "Pracując nad kadrem" Davida DuChemina. Ja dzięki tej książce nauczyłem się pracować z Lightroomem i wyrobiłem sobie własnie wiele przydatnych nawyków.

Vinci
07-10-2012, 23:09
"Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów" jest bardzo fajną pozycją dla początkujących i średniozaawansowanych, a nawet zaawansowanych użytkowników. Dla tych pierwszych może być nieco za trudna. Mam tę książkę i mimo, że podchodziłem do niej ze trzy razy to nie przeczytałem jej całej (nie dlatego że jest nudna) ale dlatego, ze tak dużo w niej informacji (wydanie tez ładne - zdjęcia czytelne). Mogę polecić.

Mazzi
10-10-2012, 06:13
Dziękuje Wam bardzo za opinie :)

kobra11
11-10-2012, 18:13
Znowu promocja książek wydawnictwa Galaktyka, ale tym razem każde kliknięcie obniża cenę o 1zł i można zbić do 50% ceny książki. Regulamin tu: http://www.galaktyka.com.pl/page,48.html, a książki tu: http://www.galaktyka.com.pl/list,8.html.

Vinci
11-10-2012, 18:30
No to obniżajmy ceny - Ja zacząłem od McNally'ego

Zając
12-10-2012, 20:00
Jeśli chodzi o Lightrooma to podobnie jak kolega Gwynbleidd szczerze polecam "Pracując nad Kardem: W cyfrowej ciemni" Davida duChemina. Niesamowita książka, po lekturze praktycznie przestałem korzystać z PS'a. Ogólnie polecam wszystkie cztery ksiązki duChemina.

Gwynbleidd
14-10-2012, 18:42
Jeśli chodzi o Lightrooma to podobnie jak kolega Gwynbleidd szczerze polecam "Pracując nad Kardem: W cyfrowej ciemni" Davida duChemina. Niesamowita książka, po lekturze praktycznie przestałem korzystać z PS'a. Ogólnie polecam wszystkie cztery ksiązki duChemina.

Mam takie same odczucia :-) z PSa korzystam tylko jak chce robić duże modyfikacje, albo jak żona się uprze ;-)

Wysłane za pomocą tapatalk 2

matexs
15-10-2012, 01:18
Również polecam Lightrooma bardzo świetne książki :]

manfred
15-10-2012, 07:43
Cyfrowa fotografia ślubna. Warsztaty fotograficzne, Kenny Kim Czy ktoś może powiedzieć coś na temat tej pozycji. Szukam coś dla siebie na prezent i to mi wpadło w oko.

JacKill
15-10-2012, 18:55

Znasz może tytuł oryginalny? Bo próbowałem wyszukać ją na Amazonie a jest kilka o tej tematyce.

Robik
15-10-2012, 21:16
Jakieś opinie o książce
Photoshop CS3/CS3 PL. Warstwy

Miał ktoś do czynienia z tą lekturą ?
Chciałbym zgłębić temat warstw i wpadłem na w/w książkę. Wydaje się zbiorem wiedzy całego tematu warstw.
Warto . . . ?

Gwynbleidd
15-10-2012, 21:25
Znasz może tytuł oryginalny? Bo próbowałem wyszukać ją na Amazonie a jest kilka o tej tematyce.

Tutaj masz org http://www.amazon.com/gp/product/0321670094/ref=as_li_tf_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0321670094&linkCode=as2&tag=pixelat-20

Wysłane za pomocą tapatalk 2

JacKill
15-10-2012, 23:00
Dzięki.

krokus66
17-10-2012, 12:22
Jakieś opinie o książce
Photoshop CS3/CS3 PL. Warstwy

Miał ktoś do czynienia z tą lekturą ?
Chciałbym zgłębić temat warstw i wpadłem na w/w książkę. Wydaje się zbiorem wiedzy całego tematu warstw.
Warto . . . ?

Mam ją, dla poszerzenia wiedzy na pewno warto. Gruba i porządna kniga, wymaga dużo czasu.

SandraWalawender
18-10-2012, 12:39
Nikt nic na temat zdjec reportazowych mi nie podpowie ;(

krokus66
19-10-2012, 08:27

Są różne książki, ale tę poleca Świat Obrazu:

http://www.swiatobrazu.pl/ksiazki,fotpor.htm

Proponuję obserwować wydawnictwo Helion, jest tam kilka pozycji o fotografii ślubu. Na forum często padają pytania o pomoc.

Życzę sukcesów, Krzysztof.

pgaik
22-10-2012, 21:27
Kilka fajnych pozycji w dobrych cenach
http://www.galaktyka.com.pl/list,49,1.html

markB
23-10-2012, 17:10

Jaki reportaż konkretnie Ciebie interesuje? Na rynku jest świeża książka znanego rreportażysty i reżysera Vincenta Laforeta (Francuzo-Szwajcar na stałe mieszkający w Nowym Yorku): http://helion.pl/ksiazki/opowiesci-w-obiektywie-swiat-okiem-vincenta-laforeta-vincent-laforet,opobie.htm. Jest tam sporo dobrych rad, ale musisz przygotować się na szok sprzętowy, bo większość zdjęć robiona jest drogimi profesjonalnymi obiektywami z wynajętych helikopterów bądź w miejscach niedostępnych dla przeciętnego amatora (konieczne "wejściówki" lub podróż służbowa w rejony wojenne). Dużo reportażu jest też w książce Orwiga:
http://www.galaktyka.com.pl/product,,417,8.html
oraz w książkach DuChemina, np.:
http://www.galaktyka.com.pl/product,,385,8.html i jego e-booki dostępne za darmo na stronie wydawnictwa Galaktyka.

majkistrz
27-10-2012, 14:59
witam, to moj pierwszy post na forum, mam nadzieję w związku z tym że nie pomieszałem nic z działami itd. Mam pytanie odnośnie tematu książek - tj. Czy znacie w Poznaniu Biblioteki w ktorych znajduje się literatura poruszająca temat fotografii? Przepraszam za mała znajomość miasta ale nie jestem z Poznania a jedynie przebywam.

cwirek
28-10-2012, 21:44
W każdym empiku kupisz takie książki.

dax1990
28-10-2012, 21:50
W każdym empiku kupisz takie książki.

Wydaje mi się, że kolega poszukuje biblioteki, nie chce kupować książek.

majkistrz
28-10-2012, 23:47
otóż to, zwłaszcza że czytałem w necie że wiele z pozycji nie znajdzie się już w empikach, jak np. książki p. Dederko. Mam co prawda pdfy - jednakże nie lubię czytać z kompa. No i przyznam że chciałbym trochę zaoszczędzić. Chodzi mi głównie o literaturę traktującą o fotografii jako takiej a nie technice, a takie zasady są często niezależne od tego czy działamy aparatem cyfrowym czy analogowym, stąd myślałem o zaoszczędzeniu trochę grosiwa i wypożyczeniu starszych książek :)

markB
29-10-2012, 20:25
http://lib.amu.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=536&Itemid=92
http://uap.edu.pl/uczelnia/struktura/jednostki-ogolnouczelniane/biblioteka-glowna/biblioteka-katedry-fotografii/
Z powyższych bibliotek korzystać mogą w zasadzie tylko studenci i wykładowcy, ale w czytelni chyba można poczytać nie będąc taką osobą (kiedyś na pewno było można, a w tej chwili nie wiem).
Biblioteka Raczyńskich:
http://www.bracz.edu.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=46
Nie wiem jakimi dysponuje zasobami w odniesieniu do fotografii, ponieważ już ze dwadzieścia lat nie korzystam.

Istnieją także jakieś pozostałości małych bibliotek publicznych, ale te i tak nastawione były tylko na literarurę sensacyjną.

majkistrz
29-10-2012, 21:53
jestem studentem UAM, więc z biblioteką UAM nie ma problemu, aczkolwiek "atrakcyjniejsza" wydaje mi się ta ASP (niegdyś). Mam tam kolegę na szczęście więc jakbym ja nie mógł z niej korzystać to poproszę go najwyżej o wypożyczenie a na miejscu sobie podejrzę co mnie tam ciekawi. Tak czy inaczej wielkie dzięki za pomoc!

majkistrz
30-10-2012, 16:03
kolejne pytanie odnośnie literatury. Poszukuję książki o fotografii architektury, zacząłem czytać W. Dederko - Fotografowanie architektury, ale niestety jest tam dużo materiału dotyczącego techniki opartej na sprzęcie analogowym. Czy możecie polecić coś bardziej "współczesnego"?

Sarayu
31-10-2012, 07:37
Szukam ksiazki o kadrowaniu.. Mozecie cos polecic?

Wysyłane z mojego GT-S5300 za pomocą Tapatalk 2

Dho'ine
31-10-2012, 15:09
Mam ksiazkę Bryana Petersona "Fotografia bez tajemnic", czy te pozostałe wnoszą dużo nowych informacji? Czy warto kupić pozostałe? Ta co ja mam toniby takie combo.

coffeenka
31-10-2012, 18:41
Moim zdaniem o wiele lepsze efekty daje praktyka niż czytanie książek. Zareklamuj się wśród znajomych, rodziny, że chciałbyś zdobyć trochę wiedzy z zakresu fotografii, a może ktoś się znajdzie, kto zaoferuje pomoc lub poleci jakiś kurs na przykład.

manfred
31-10-2012, 18:47
Ja mogę pomóc wystarczy ze przyjdziesz z modelką która podoła 3 godzinna sesje i możemy się uczyć ... fotografii ;-)

Sarayu
31-10-2012, 23:20
Ja czasem pozuje :) zalezy gdzie ta sesja i jaki pomysl :)

Wysyłane z mojego GT-S5300 za pomocą Tapatalk 2

AlekWawq
03-11-2012, 11:41
Taka książka, to bardzo przydatna rzecz z tego co tutaj wyczytałam. Sama bym się w taką zaopatrzyła. Pozdrawiam

majkistrz
06-11-2012, 10:57
jeszcze jedno pytanie o książkę: możecie polecić dobrą książkę o tzw. cyfrowej ciemni? Wiecie co mam na myśli :)

krokus66
06-11-2012, 14:49
kolejne pytanie odnośnie literatury. Poszukuję książki o fotografii architektury, zacząłem czytać W. Dederko - Fotografowanie architektury, ale niestety jest tam dużo materiału dotyczącego techniki opartej na sprzęcie analogowym. Czy możecie polecić coś bardziej "współczesnego"?
...
jeszcze jedno pytanie o książkę: możecie polecić dobrą książkę o tzw. cyfrowej ciemni? Wiecie co mam na myśli

Technika robienia zdjęć cyfrą niczym nie różni się od analoga. Różnice są w ciemni - przy komputerze. Dederko jest uznanym autorytetem.

Trudno polecić dobrą książkę, jest to rzecz względna. Zależy jakim kto poziomem wiedzy i doświadczenia dysponuje.

majkistrz
07-11-2012, 16:43
właśnie o tych różnicach w ciemni i przy komputerze piszę. W książce Dederko dużo było rozdziałów dot. wywoływania zdjęć, co na tą chwilę mnie nie interesowało. Wybrałem z tej książki rozdziały które jako tako mogą mi się przydać i przyznaję że nie bezpodstawnie jest autorytetem :)

krokus66
08-11-2012, 10:31
właśnie o tych różnicach w ciemni i przy komputerze piszę. W książce Dederko dużo było rozdziałów dot. wywoływania zdjęć, co na tą chwilę mnie nie interesowało. Wybrałem z tej książki rozdziały które jako tako mogą mi się przydać i przyznaję że nie bezpodstawnie jest autorytetem :)

Uzupełniam moją wcześniejszą wypowiedź.
Książkę do cyfrowej ciemni najlepiej kupić tę, która omawia przykłady pod program, który się posiada. Inaczej szkoda czasu na jej czytanie i miejsca na półce.

mini21
09-11-2012, 02:41
A ja chciałem polecić wszystkim "Profesjonalne ujęcia portretowe. Techniki retuszowania zdjęć według Scotta Kelby'ego".
Uwielbiam jego styl pisania, a zawarte w książce informacje naprawdę się przydają (nawet Ci bardziej zaawansowani mogą znaleźć tam coś dla siebie).

Sposób pisania jest tak "prosty" (w sensie-łatwy i zrozumiały), że książkę czyta się jednym "tchem", a ilustracje dość dobrze pokazują co powinniśmy robić (oczywiście, na filmie byłoby to lepiej widoczne).
Wszystkie fotki są oczywiście do ściągnięcia ze strony www, więc można na nich do woli ćwiczyć.

batonzi1
14-12-2012, 16:19
a ja polecam
"Światło w fotografii. Warsztaty ze Scottem Kelbym"

supcia90
15-12-2012, 14:03
Scott Kelby coś mi to mówi :) chyba znany jest gościu co ?

manfred
15-12-2012, 14:15
Znałem jednego Skota Kelbiego po weselach śpiewał pieśni góralskie.

_Ocean_
24-12-2012, 18:37
A ja wszystkim mogę odradzić Scotta Kelbiego. Raz - nie umie pisać. Dwa - nie umie pisać.

Już przeczytalem jego entą książkę, i DALEJ nie umie pisać.

Odradzam Światła Ujęcia Retusz. Strasznie schematyczne, w kółko wykonywanie tych samych "zaawansowanych" operacji. Trochę bardziej zaawansowany szop-pracz doskonale zna już wspominane przez niego sztuczki. A gdy nie zna... Po 3 rozdziałach już zna (jest ich tylko kilka). Potem przez następne 150stron straszna degrengolada, w kółko wykonujemy te same operacje, nic nowego.

A już stanowczo wzbraniam ludziom kupować "podstawowe" książki Scotta. Mam na myśli "1001 ujęć" itp. Po prostu NIC się z tych książek bardziej rozwojowego od instrukcji aparatu nie nauczymy.

Za to POLECAM z czystym sercem wydania Michaela Freemana z National Geographic. Świetnie pisane książki, poruszenie każdego aspektu. Skupianie się nie na fotografii technicznej, a artystycznej, przedstawienie wizji, zwrócenie na coś uwagi, a nie podsuwanie gotowych rozwiązań. Świetne książki.

galicjusz12
27-12-2012, 14:27
i ja rowniez skorzystam z tych informacji :)

target_xx
11-01-2013, 18:01
Witam znacie moze jakies dobre ksiazki o tematyce fotografi nocnej w tym stylu, tylko po polsku np: Crafting reality painting with light.

misiu610
04-02-2013, 21:30
Witam.
Prosiłbym o podanie tytuły książki związanej z prawidłowym kadrem, przede wszystkim z podstawami kadrowania.

nikus44
06-02-2013, 16:47
Książki Scott'a Kelby są świetne dla początkujących jak i dla zawannsowanych :)

picia78
07-02-2013, 11:36
http://www.empik.com/szukaj/produkt?author=Bryan+Peterson&pl=on&category=book&gclid=CM3b9b3yo7UCFYNV3godkQUAyQ

Polecam książki tego Pana, wiedza w bardzo przyswajalny sposób.

raabit13
07-02-2013, 23:39
na allegro widziałem kilka ksiązek bardzo ciekawych

Katarynia
08-02-2013, 19:38
czytanie książek jest ok. ale niestety tylko praktyka czyni mistrza.

picia78
08-02-2013, 21:48
czytanie książek jest ok. ale niestety tylko praktyka czyni mistrza.

Trzeba najpierw trochę wiedzy, żeby wiedzieć co i jak praktykować :)

Kacper82
10-02-2013, 14:41
Chociaż akurat nie uważam kwestii kadrowania za tak rozległy temat, żeby nie wystarczyła wiedza zawarta w internecie. Ale jak kto lubi :)

Mane
11-02-2013, 15:49
Czasami jednaj jak ktoś pracuje po 8-12h przed monitorem to już w domu nie chce się siedzieć przed ekranem :)

kolarz
12-02-2013, 01:10
Czasami jednaj jak ktoś pracuje po 8-12h przed monitorem to już w domu nie chce się siedzieć przed ekranem :)

święta prawda... znam to z autopsji :|

_Ocean_
12-02-2013, 17:05
Książki Scott'a Kelby są świetne dla początkujących jak i dla zawannsowanych :)

Wyjdź stąd.

Kacper82
12-02-2013, 17:37
Wyjdź stąd.

Nie rozumiem?

Dla mnie książki Scotta też są świetne, kopalnia łatwo przyswajalnej wiedzy...

kolarz
12-02-2013, 22:00
Mnie osobiscie książki Scotta nie odpowiadają a konkretnie jego infantylny styl przekazywania informacji, być może czytałem niewłaściwe pozycje odnośnie mojego zapotrzebowania w wiedzę. Dla mnie w nich brak konkretów jakie lubie, tylko takie tłumaczenie jak babie na granicy. Zawartość merytoryczna może i ok, ale sposób przekazania wiedzy dla mnie nie do strawienia. Osobiście podeszła mi pozycja Braina Petersona Ekspozycja bez tajemnic, odpowiada mi styl pisania i miło i ciekawe się czyta. Wszystko zależy czego potrzebujesz, zamiast niektórych pozycji Scotta można porządnie przestudiować instrukcje obsługi aparatu to ta sama wiedza, konkretnie przekazana. No chyba że polecicie mi coś ze Scotta bez tej infantylnej paplaniny, to zmienie zdanie co do autora...

Andrzej78
15-02-2013, 12:31
Witam.
Zwracam się z prośbą do posiadaczy książki: "Fotografia produktowa. Od przedmiotu do martwej natury", autor: Eberhard Schuy.
Kupiłem książkę z płytą - niestety płyta jest uszkodzona i jeden z filmów nie daje się odczytać. Czy ktoś mógłby udostępnić film: kartka_swiateczna.avi ? (178 MB)

elik
15-02-2013, 21:39
Ja polecam wspomnianego już Scotta Kelbyego. Mozna sie wiele nauczyc. Mialem gdzies nawet rozpiske zrobiona fajnych ksiażek, ale teraz nie bardzo wiem gdzie jest. jak znajde - podrzuce

mikas4
20-02-2013, 23:46
Czy możecie polecić dobrą książkę dla początkujących o fotografii produktowej z wykorzystaniem lamp studyjnych. Przydały by się również jakieś opisy o późniejszej obróbce w PS.

francuz1
21-02-2013, 07:14
Czy zajmował się ktoś może fotografią reklamową, gdzie można o tym trochę poczytać

mini21
21-02-2013, 09:46
Czy możecie polecić dobrą książkę dla początkujących o fotografii produktowej z wykorzystaniem lamp studyjnych. Przydały by się również jakieś opisy o późniejszej obróbce w PS.

Polecam "Fotografia produktowa. Od przedmiotu do martwej natury (http://www.galaktyka.com.pl/product,,574.html)" - mam i polecam (teraz wychodzi jakieś odświeżone wydanie) - jeśli chodzi o książki dot. tematyki zdjęć produktowych, to chyba nic innego na rynku nie znajdziesz.

aneczka26
25-02-2013, 14:04
"Fotografia produktowa. Od przedmiotu do martwej natury" ostatnio postarałam się i znalazłam tę książkę, ale czy na rynku są jeszcze jakieś inne pozycje dla początkujących?

lesander
27-02-2013, 09:45
Witam.
Zwracam się z prośbą do posiadaczy książki: "Fotografia produktowa. Od przedmiotu do martwej natury", autor: Eberhard Schuy.
Kupiłem książkę z płytą - niestety płyta jest uszkodzona i jeden z filmów nie daje się odczytać. Czy ktoś mógłby udostępnić film: kartka_swiateczna.avi ? (178 MB)

Mam pytanie czy udało Ci się coś znaleźć bo w mojej książce płyta także jest uszkodzona.
Jakbyś coś miał to byłbym wdzięczny za udostępnienie ;)

kolarz
28-02-2013, 17:36
...nie mozecie zareklamowac produktu?

uknak
10-03-2013, 17:29
Jeśli interesują was jakieś książki z helionu to jest teraz promocja - kupuje się 3 książki a płaci za 2

Prezo
12-03-2013, 10:54
Co możecie polecić zamiast Scotta Kelbyego? Może coś z polski?

Kupiłem, przeczytałem jego 2 książki.. ale jakoś nie przypadły mi do gustu..
Dla mnie za bardzo amerykańskie..

trixiglk
12-03-2013, 11:12
Jeśli nie pasuje ci styl Kelbyego to polecam zainteresowanie się rodzimą twórczością. Na początek proponuję "Książka o fotografowaniu" - Wydanie III rozszerzone, Autor: Andrzej A. Mroczek.

Kacper82
12-03-2013, 14:49
Ja proponuję książki Alana Hess - bardzo proste przekazywanie informacji, bez odbiegania od tematu.

Dho'ine
13-03-2013, 14:42
Co możecie polecić zamiast Scotta Kelbyego? Może coś z polski?

Kupiłem, przeczytałem jego 2 książki.. ale jakoś nie przypadły mi do gustu..
Dla mnie za bardzo amerykańskie..

Skoro nie pasuje Ci Kelby to po co czytałeś drugą jego książkę :) Może spróbuj Petersona?

martita
25-03-2013, 16:15
Hej, jaką polecacie książkę na początek? Coś już wiem jeśli chodzi o zasady dla początkujących, ale chciałabym się dowiedzieć jakiś tipów bardziej zaawansowanych.

Kacper82
25-03-2013, 19:05
Jeśli chodzi o pojedyncze porady, to proponuję serię "Lekcje fotografii cyfrowej ze Scottem Kelbym". Przystępnie napisane, nie wszystkie może innowacyjne i odkrywcze, ale sporo ciekawych. A szczególnie "na początek" ;)

lesander
25-03-2013, 23:00
Ja polecam książki Bryana Petersona. Według mnie książki napisane bardzo przystępnie a opisane rozwiązania są rewelacyjne. Człowiek dopiero jak to przeczyta myśli sobie "jakie to oczywiste". :)

Panerai
25-03-2013, 23:48
Nie miałem pojęcia, że TAK i TYLE można napisać o kolorze. Chętnie wracam do tej książki. Polecam: http://www.fotografuj.pl/News/Michael_Freeman_Kolor/id/2375

mOSAd
26-03-2013, 01:28
Michael Freeman zrobił na mnie duże wrażenie - świetnie przygotowane książki pod względem merytorycznym oraz zdjęciowym. Ładnie pokazane na przykładach spojrzenie świadomego fotografa. Polecam się im przyjrzeć przy jakiejś okazji, bo choć mniej znane, to wydają się warte uwagi.

Prezo
26-03-2013, 07:45
Skoro nie pasuje Ci Kelby to po co czytałeś drugą jego książkę :) Może spróbuj Petersona?

Czytałem drugą bo kupiłem zestaw dwóch książek... :D
Myślałem, że druga będzie lepsza od poprzedniej...

Mazzi
26-03-2013, 22:19
Hej, jaką polecacie książkę na początek? Coś już wiem jeśli chodzi o zasady dla początkujących, ale chciałabym się dowiedzieć jakiś tipów bardziej zaawansowanych.

Bryan Peterson - zdecydowanie polecam tego Autora. Ja na początek mojej przygody z fotografią zakupiłem "Ekspozycja bez tajemnic" później "Fotografia portretowa bez tajemnic", "Fotografia bez tajemnic" a teraz zamawiam "Kompozycja bez tajemnic".

Czyta się bardzo przyjemnie mimo, że niektóre fragmenty mogą się powtarzać ;)

chłopaczek
27-03-2013, 22:54
a czy miał ktoś i przeczytał "Sztuka pozowania w fotografii portretowej - Lou Jacobs"? Warto zainteresować się tą pozycją?

kurczaczek
28-03-2013, 11:32
Przejrzalam wątek i wypisałam parę interesujących mnie pozycji. :-)
Szukam jednak książki która będzie tutorialem po photoshopie w odniesieniu do fotografii, czegoś gdzie będzie więcej informacji niż tylko ' jak katalogowac zdjęcia ' itp.
Chcialabym by były w niej zawarte przykłady zdjęć i ich obróbka w psie.
Jest coś takiego na rynku?