Zobacz pełną wersję : Canon EOS 6D
Tak dla przyzwoitości zacznę ten temat:
Firma Canon rozszerzyła rodzinę lustrzanek EOS o model Canon EOS 6D. W aparacie znalazła się zupełnie nowa, pełnoklatkowa matryca CMOS o rozdzielczości 20.2 Mpix, która jest wspomagana przez procesor DIGIC 5+ i może pracować w zakresie czułości ISO 100–25600 rozszerzalnym do ISO 50–102400. Korpus, który ma kosztować 2099 USD, wyposażono także w moduł WiFi i odbiornik GPS... LINK (http://www.optyczne.pl/5189-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_6D.html)
Zapowiada się ciekawa alternatywa dla 5MKIII.
Pawel Pawlak
25-09-2012, 18:20
Przez pół roku plotkowano o tym że entry-level ma pokazać nikon, canon pokazał 6D który idalnie wpisuje się w taki segment. Tyle że w cenie FXa dla entuzjastów jakiego ostatecznie zaprezentował Nikona (d600).
Nie mam wątpliwości że nowość canona znajdzie nabywców i sądząc po pierwszych zmasakrowanych NRem samplach, podejrzewam że obrazek będzie bardzo dobry. Na szczególną uwagę zasługuje jednak AF - jeden krzyżowy pkt, czuły od -3EV (!!) ale pozostałe to jakiś żart - czułe od +0.5EV, oczywiście liniowe. Nawet stara piątka ma czułość -0.5EV czyli zdecydowanie lepiej.
Adam Trzcionka
25-09-2012, 18:27
może to być jakaś alternatywa, po tym, jak latami pracowałem na jednym punkcie, a opcja wielopunktowa niespecjalnie się sprawdza http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-foto-i-video-67/kalibracja-5d3-sensz-85862/ :) nie ma zresztą specjalnie gdzie ponarzekać, bo wątek o 5d3 zniknął.
bardzo ciekawy jestem obrazka z 6d, całą reszta wygląda ok, jedynie żal joya, a im mniejszy tym lepiej.
Pawel Pawlak
25-09-2012, 19:17
ja tam o obrazek jestem spokojny. O środkowy AF także ;)
Czytałem o Twoich problemach z AF, współczuję. Sądzę że to wymaga czasu - zapewne za jakiś czas problem będzie znany a w serwisach zagoszczą odpowiednie procedury naprawcze.
Ciekawe czy w końcu jest postęp w jakości obrazu w stosunku do 5D "classic" :-)
no niestety czas do 1/4000 to dla mnie nieco mało, owszem mam filtry, ale...
Ciekawe czy w końcu jest postęp w jakości obrazu w stosunku do 5D "classic" :-)
Bawiłem się tym cudem na Photokinie - niestety sloty kart były zaklejone, ale po tym co widziałem na LCD przy 25600 zaryzykuję stwierdzenie, że pewien postęp powinno dać się zauważyć ;)
no niestety czas do 1/4000 to dla mnie nieco mało, owszem mam filtry, ale...
Pewnie masz rację, ale...
...ale to jest sprzęt "amatorski" - i tu nie można wymagać zbyt wiele. Sam jestem amatorem i naprawdę rzadko używam czasu >4000.
...ale to jest sprzęt "amatorski" - i tu nie można wymagać zbyt wiele. Sam jestem amatorem i naprawdę rzadko używam czasu >4000. światło nie patrzy czy jesteś amatorem czy nie, pojedź sobie np do bułgari w sezonie i słoneczny dzień. Jasnymi stałkami możesz zapomnieć o robieniu zdjęć z mała GO, przysłona minimum F9-12 i to na 50 mm, lub pozostają filtry..
Henio Jawa
26-09-2012, 10:37
światło nie patrzy czy jesteś amatorem czy nie, pojedź sobie np do bułgari w sezonie i słoneczny dzień. Jasnymi stałkami możesz zapomnieć o robieniu zdjęć z mała GO, przysłona minimum F9-12 i to na 50 mm, lub pozostają filtry..
Tak czasami słucham tego argumentu i go nie ogarniam:-)
Co światło nie wybiera w Bułgarii na ten przykład?
Portrety w takim ostrym świetle są bezwartościowe, krajobraz też (zresztą tu się i tak przymyka). Architektura też przy takiej lampie nie zachwyca. Rozumiem, że nie mówimy o zawodach sportowych.
Wyjaśnijcie mi trochę do czego ta 1/8000 ma służyć bo przez ostatnie parę lat nie zrobiłem żadnego zdjęcia z takim czasem z korpusem 200iso i jasnymi obiektywami. No przynajmniej takiego które bym pozostawił na dysku:-)
Pawel Pawlak
26-09-2012, 10:42
no jeśli to taka katastrofa świetlna, to czas 1/8000 zamiast 1/4000 nadal nie pozwoli Ci operować jedynym amatorskim środkiem wyrazu jakim jest papierowa GO.
Z tego co wiem, f6.3 czy f8 to nadal za ciemno żeby w większości przypadków przy 50mm uzyskać kremowy, artystyczny bokeh - atyle właśnie zyskałbyś mając do dyspozycji 1/8000. Ewidentnie amatorom pozostanie oczekiwać na jakieś nowe migawki z czasami 1/64000
ranbir kapoor
26-09-2012, 11:03
ja tu widze dwa rozwiazania - poczekac na hipopetycznego D5 (rumorsy az huczą od plotek ze ma miec 1/32000s albo nici z wyjazdu do bulgarii
naprawde jak czytam te bzdury to rece opadaja
nie wiem jakie jest slonce w bulgarii ale zakladam ze w takiej afryce moze byc mocniejsze
w pelnym sloncu tak czy inaczej musialem zakladac filtr o 8 dzialek przyciemniajacy (fakt ze szklo bylo f1)
wiec roznica 1/4000 czy 1/8000 jako argument duzej przewagi jest bezsensowny
inna sprawa ze zamiast sie mordowac w pelnym sloncu warto zrobic sobie sjeste po udanych porannych zdjeciach i nabierac sile przed popoludniowymi
no i zawsze podobno mozna skzlo przymknac
ranbir kapoor
26-09-2012, 11:22
to jest raczej klasyczne forumowe robienie problemu tam gdzie go nie ma
gro z tego typu wypowiedzi to slowa amatorow ktorych zdjecia pozostawiaja wiele do zyczenia
wiec na tle kiepskiego warsztatu pisanie ze body kiepskie bo ma 1/4000 tylko, kiepskie bo ma 11pkt AF a nie 50, ze robi 5 a nie 10 klatek na sek
i tysiac innyc ******* ktore przy kazej nowej premierze wychodza
nie wiem na ile to szukanie sobie alibi zeby ukryc slabosc wlasnej fotografii a na ile oderwanie rozwojenie swiata forumowego od rzeczywistego
Henio Jawa
26-09-2012, 11:53
Wracając do 6D to mam wrażenie, że Canon wydał bardzo fajny aparat.
Właściwie to taki chciałem u Nikona.
Rozsądna wielkość matrycy, podobno rewelacyjny AF na centralnym. Wbudowany GPS i Wi-Fi.
Metalowa obudowa tam gdzie się ją trzyma i przyczepia obiektyw a nie tam gdzie się patrzy.
W miarę lekki. Trochę szkoda, że nie ma wbudowanej lampy.
Moim zdaniem to to jest wymarzony aparat dla krajobrazowca.
Kupując od nowa system to miałbym zagwozdkę.
de Fresz
26-09-2012, 11:54
A tak bliżej tamtu wontka – trochę mi żal zagorzałych Kanonierów, bo mimo, że 6D samo w sobie z pewnością nie będzie jakimś szczególnie kiepskim aparatem, to jednak w bezpośrednim porównaniu z D600 może u wielu budzić pytanie "co ja jeszcze $%^&*!@ robię w tym systemie?" ;-)
mirekkania
26-09-2012, 12:31
6D jest kierowane do grupy semi-profi, z której Canon wyłączył, dotychczas pozycjonowane 5D. 5DII było semi-profi, 5DIII juz nie jest.
6D ma wszystko, czego potrzebuje lepszy amator, oraz wszystko, co potrzebuje przeciętny/średni profesjonalista. Wg specyfikacji jest aparatem dużo lepszym od 5DII, który zanim pojawił się 5DIII był chetnie kupowany przez profesjonalistów. Teraz, jak wiadomo 5DII przestał robić zdjęcia i juz się nie nadaje.
Argumenty jakie tu przeczytałem i czytam od dłuższego czasu na CB, o braku czasu wyżej niż 1/4000s wykraczają poza moją wyobraźnię. Mam wrazenie, że osoby piszace, że koniecznie muszą używać 1/8000s, bo GO, bo za duzo światła, bo inne sraty-draty-pierdaty, nigdy nie robiły zdjęć z czasem powyżej 1/2000s. W innym przypadku, ich zainteresowanie sięgałoby po aparaty klasy 1Ds, 1Dx i 1D. A w kierunbku 6D nikt by nawet nie spojrzał. Tak jak kierowca F1, żeby się ścigac w F1, nie patrzy na gokarty.
Między 1/4000s a 1/8000s jest odległość dokładnie 1EV.
Ludzie, jeśli jedna działka przysłony robi Wam taką wielką różnicę w GO, że Wasze zdjęcia przystają sie do czegokolwiek nadawać, to nie kupujcie tego aparatu, a wydajcie jego równowartość na lekcje o fotografi. Niech ktoś Wam wytłumaczy, z czego składa się dobre zdjęcie, bo mam wrażenie, że cały Wasz warsztat opiera się na popularnej niegdyś serii książek "(umiejętność) w Weekend". tutaj chyba była "Fotografia w Weekend". Wyjdzie to Wam i światu dookoła duzo bardziej na zdrowie, niż posiadanie nowego, bezuzytecznego - jak się okazuje - cacka.
Chętnie wezmę do ręki 6D. Spodziewam się, że AF w stosunku do mojego, bardzo dobrego 5DII, będzie dużo lepszy. Mam nadzieję tylko, że cena jednak będzie niższa, za niedługo.
Teraz, jak wiadomo 5DII przestał robić zdjęcia i juz się nie nadaje.
Kolega mówi za siebie :)
A tak na poważnie...
Chętnie wezmę do ręki 6D. Spodziewam się, że AF w stosunku do mojego, bardzo dobrego 5DII, będzie dużo lepszy. Mam nadzieję tylko, że cena jednak będzie niższa, za niedługo.
... to zgadzam się w 100%
Gdybym teraz stał przed wyborem 5II czy 6 - podejrzewam że pomimo tak żenująco niskiego czasu rzędu 1/4000 s. nie wybrałbym inaczej jak 6D.
... to zgadzam się w 100%
Gdybym teraz stał przed wyborem 5II czy 6 - podejrzewam że pomimo tak żenująco niskiego czasu rzędu 1/4000 s. nie wybrałbym inaczej jak 6D.
Zalecam ostrożność, kontrola jakości wszędzie nieco osłabła.
wyrwiflak
26-09-2012, 13:39
Cena rzędu 1600$ to pewnie kwestia miesięcy, w przyszłym roku będzie spokojnie do kupienia za 6 kafli nówka. Nikon D600 chyba jednak nie stanieje tak szybko, wydaje mi się że będzie lepiej trzymał cenę.
Zalecam ostrożność, kontrola jakości wszędzie nieco osłabła.
Nie osłabła tylko przeniesiono ją na nabywców, niestety...
krolewicz
26-09-2012, 14:21
ciekawe czy w końcu będzie można wyciągać 4EV z cienia bez bandingu, w 5dmk2 to lipa była
mirekkania
26-09-2012, 19:14
Żebyśmy się wszyscy tutaj zrozumieli, chodzi o to że szkoda, że nie ma tego czasu bo czasem się przydaje a aparat sam w sobie może okazać sie ********* i nie dodawajcie sobie bóg wie czego jeszcze
Szkoda. Tak samo szkoda, że nie ma tych samych funkcji, co w 1Dx, 5DIII, D800, czy D4s. Fajnie by było, gdyby były.
Napisane są tu jednak, pełne zawodu i łez goryczy, opinie osób, które aspirują do miana zawodowca. Ba, nawet prowadzą warsztaty! Opnie, z których mogłoby wynikać, że właśnie Canon wypuścił na rynek aparat adresowany do najbardziej wymagających profesjonalistów, który tych wymagań nie spełnia.
Tak naprawdę, ten aparat jest adresowany do innej grupy odbiorców. A narzekania są wynikiem frustracji, że nikt nie chce nam dać Lamborgini za cenę "niebitego" Golfa.
Inna sprawa, że ten aparat nie spełni wymagań tylko wybranej cześci profesjonalistów. Tych, którzy fotografują bardzo szybkie obiekty i czas 1/8000s jest "krytyczny". Zwykły kotleciarz przez całe życie może nie mieć okazji musieć takiego czasu używać. W szczególności, jeśli uważa, ze jest już na tyle dobrym fotografem, że może uczyć innych. Bo jeśli jest na tyle dorby, żeby być nauczycielem, powinien umiec sobie poradzić i bez tej 1EV.
Pawel Pawlak
26-09-2012, 19:42
Szkoda. Tak samo szkoda, że nie ma tych samych funkcji, co w 1Dx, 5DIII, D800, czy D4s. Fajnie by było, gdyby były.
Napisane są tu jednak, pełne zawodu i łez goryczy, opinie osób, które aspirują do miana zawodowca. Ba, nawet prowadzą warsztaty! Opnie, z których mogłoby wynikać, że właśnie Canon wypuścił na rynek aparat adresowany do najbardziej wymagających profesjonalistów, który tych wymagań nie spełnia.
Tak naprawdę, ten aparat jest adresowany do innej grupy odbiorców. A narzekania są wynikiem frustracji, że nikt nie chce nam dać Lamborgini za cenę "niebitego" Golfa.
Inna sprawa, że ten aparat nie spełni wymagań tylko wybranej cześci profesjonalistów. Tych, którzy fotografują bardzo szybkie obiekty i czas 1/8000s jest "krytyczny". Zwykły kotleciarz przez całe życie może nie mieć okazji musieć takiego czasu używać. W szczególności, jeśli uważa, ze jest już na tyle dobrym fotografem, że może uczyć innych. Bo jeśli jest na tyle dorby, żeby być nauczycielem, powinien umiec sobie poradzić i bez tej 1EV.
w zasadzie w pełni się zgadza, ale do ultraszybkich dyscyplin sportowych to chyba jednak większym ograniczeniem w tym body będą lagi i AF a nie jedna działka na tarczy czasów ;)
mirekkania
26-09-2012, 19:46
w zasadzie w pełni się zgadza, ale do ultraszybkich dyscyplin sportowych to chyba jednak większym ograniczeniem w tym body będą lagi i AF a nie jedna działka na tarczy czasów ;)Bardziej chyba dość niski fps. Bo AF nawet jak się wyrobi, to jesli potrzebny jest czas rzedu 1/8000s, nikt świadomy nie zaryzykuje 15-centymetrowej GO :)
pastwisko
26-09-2012, 20:08
Ani ze mnie profesjonalista, ani fotograf sportowy, a jednak czasem mi brakowało tej 1/8000 już przy swietle 2.8* - i paru zdjęć przez to nie zrobiłem. Na całe szczescie amatorskich wiec mozna je smiało spisac na straty i przestać roztrząsać problem, bo wiadomo jesli ktoś ma "zachcianki" to niech sobie kupi wypasiony profesjonalny sprzęt. A jak mu 1/4000 przy amatorskim foceniu mało - znakiem tego cuduje i wydziwia.
26-09-2012, 22:21
A mógłbyś sprecyzować swój,skądinąd ciekawy wywód, bo bardzo chętnie się dowiem dlaczego tak fałszywie pozytywnie odbieram nowe korpusy canona. Szczególnie w kontekście 6D.
W cropie – przeciętne matryce, mi tam Canon się zapamiętał jako lider segmentu, ale to już dawno było – od czasów 40D/400D można obserwować swoistą zapaść, wcześniej był Canon i długo nic (no, przez jakieś 2 Ev w każdym razie), od czasów D300/D90 stracili pałeczkę, teraz są wyraźnie w tyle za matrycami Sony. Nawet Olek w E-M5 przegonił jakością 650D. Puszki w tym segmencie też nie porywają, obniżenie lotów z 60D, 7D ma już swoje lata, 650D to też kosmetyczny apdejt. Zresztą widać tendencję, że to Canon reaguje z pewnym opóźnieniem na ruchy Nikona w dziedzinie pozycjonowanie puszek (D300->7D, D90->60D).
W FF –*5Dmk2 będący kompletnym zlaniem tego, o co prosiło gros użytkowników (czyli lepszego AFa), w zamian filmowanie, które jak się*okazało z biznesowego punktu widzenia sprawdziło się nieźle, baza użytkowników wyraźnie wzrosła, ale u wielu dotychczasowych niesmak pozostał (u niektórych zmyła go zmiana systemu ;-)). Jego matrycą w sumie nie była zła, ale to już nie była ta przepaść, jak w przypadku 5Dmk1, gdzie Nikonowi 3 lata zajęło dorównanie/lekkie przeskoczenie jej poziomu. Wpadka z bandingiem to tylko wisienka na torcie ;-) 5Dmk3 to właściwie to, co w mniemaniu wielu powinno wyjść jako mk2 (głównie w kwestii AFa, lepszego wizjera, wyższej szybkostrzelności, poza tym to zmiany są z gatunku kosmetycznych).
A teraz 6D, który owszem, jak na pełną klatkę jest tani (w tej samej cenie co D600), ale z AFem to jakiś smutny żart – mniej już mi idzie o samą ilość punktów (bo jak dla mnie do zastosowań amatorskich 11 jest wystarczające), ale tylko jeden krzyżowy??? Heeeloł, mamy rok 2012, nawet 650D ma wszystkie 11 krzyżowych. W D600 39 punktów, w tym 9 krzyżowych. Plus sterta detali (z tych moich zdaniem mających znaczenie dla fotografujących i dających się rozstrzygnąć po specyfikacji, intencjonalnie bez pomiaru światła, szybkostrzelności, czy ISO bo to realnie wyjdzie w testach): lepszy pryzmat, wbudowany flesz (plus sterowanie CLS-em), 2 sloty kart, sztuczny horyzont w 2 osiach, tryb APS-C i możliwość używania szkieł cropowych, dla filmujących –*wyjście słuchawkowe, zrzucanie nieskompresowanego materiału po HDMI. W zamian za to możemy dostać od Canona GPSa i WiFi. A, no i dostępność. 6D może da się kupić już w grudniu. Niektórym powinno się*udać na gwiazdkę.
W obiektywach mam wrażenie też to u Nikona dzieje się*ciekawiej – z pełnoklatkowych odnowiona linia niedrogich f1.8, względnie tani 24-85 VR.
W cropie – przeciętne matryce, mi tam Canon się zapamiętał jako lider segmentu
A Widzisz, cropów nie śledzę od czasów przejścia z 350ki na FF. Ale 6D jest tańszy od (skądinąd b. dobrego) D600 i jego gorsza specyfikacja techniczna może być gorsza - wiadomo cena robi swoje. Natomiast spora grupa użytkowników będzie zadowolona z niego i sądzę że nie pomyśli o przejściu na inny system - nie demonizujmy. Obydwa systemy zapewniają dobry sprzęt, a że jeden jest o 2% lepszy (dynamika, rozdzielczość, AF lub ergonomia, dostępność tańszych obiektywów i inne takie) nie powoduje u ludzi robiących zdjęcia jakiejś frustracji i masowych zmian systemów.
de Fresz
27-09-2012, 10:32
Skąd pomysł o tańszości 6D od D600? Wg oficjalnych prezentacji oba mają kosztować dokładnie tyle samo ($2099 za body). Co do masowych frustracji i potencjalnych depresji wśród canoniarzy – na szeroką skalę pewnie nie, ale u tej części dobrze zorientowanej w ofercie konkurencji może rodzić pytanie, które zadałem wcześniej ;-)
Pawel Pawlak
27-09-2012, 10:34
Ale 6D jest tańszy od (skądinąd b. dobrego) D600
Za cholerę mi nie chce wyjść że 2099$ za 6D to mniej dolców niż 2099$ za d600. Jak do tego odszedłeś ?
A może porównałeś gdzieś ceny w tym samym sklepie ? w którym można taniej kupić 6D ?
mirekkania
28-09-2012, 13:16
Co do masowych frustracji i potencjalnych depresji wśród canoniarzy – na szeroką skalę pewnie nie, ale u tej części dobrze zorientowanej w ofercie konkurencji może rodzić pytanie, które zadałem wcześniej ;-)Cieszy mnie ten tryb przypuszczający. :)
Mienię się dobrze zorientowanym - może trochę na wyrost - bo lubie znać techniczne własciwości dostępnego sprzętu więc się nimi interesuję. Myslę, że jest pewien aspekt, na który chyba nie zwracasz uwagi. Niektórzy wybierają system, nie dlatego, że posiada wszystko, co daje najnowsza technika, ale dla jakiejś jego konkretnej cechy. Kiedy jest ona na tyle istotna, że pozostałe tracą na znaczeniu. Szczególnie, że do robienia zdjęć, juz dawno wymyślono aparat idealny. Składa się z światłoszczelnego pudełka, obiektywu i matówki wymienianej na kasetę z "matrycą światłoczułą". Do robienia zdjęć nie trzeba tego wszystkiego, co jest w nowych aparatach. Z wielu ich funkcji można zrezygnować i nadal robić zdjęcia. Z jakości obrazu cięzko zrezygnować. Dlatego Canon będzie miał swoich klientów nawet, kiedy konkurencja robi lepsze, szybsze, celniejsze i mniej bandingujace aparaty.
Ja wybrałem i pozostaję w Canonie, bo zdjęcia z niego najbardziej mi odpowiadają, jeśli chodzi o sprzęt cyfrowy. I jakoś nie przeszkadza mi w ogóle, że Nikon ma lepszy AF. Coraz częściej wyłączam AF w ogóle, bo nie mam na tyle podzielnej uwagi, żeby skupiać się na wciskaniu spustu migawki, w odpowiednim dla mojego gustu czasie, a jednocześnie myśleć o np. wybieraniu/przełączaniu punktu AF.
canoniarz6
29-09-2012, 14:14
Jako zwolennik marki canon, napiszę że niestety canon sobie po raz kolejny zrobił jajca z użytkowników. Ten 6d to totalna kaszana, brak 1/8000 ? 11 punktów AF ? To są jakieś jaja !!! Dobrze że małe japońskie skrzaty w ogóle dały AF. To jest jakieś nieporozumienie.
Bechowiec
29-09-2012, 15:13
Z jakości obrazu cięzko zrezygnować. Dlatego Canon będzie miał swoich klientów nawet, kiedy konkurencja robi lepsze, szybsze, celniejsze i mniej bandingujace aparaty.
.
A mi się wydaje że co poniektórzy się zatrzymali w czasie dobre pięć lat temu, kiedy to Canon faktycznie w jakości obrazka przodował i konkurencję odstawiał (głównie w jego jakości na wyższych czułościach) i jako jedyny oferował korpus z klatką 35mm. Od tego czasu upłynęło już jednak trochę wody w Wiśle i nie chodzi o to że Canon obrazuje źle bo tak nie jest, ale z pewnością nie lepiej od konkurencji. Kwestie subiektywne pomijam. Jednemu bardziej pasuje Canon, innemu Sony, jeszcze innemu Nikon czy Pentax. Ale opowieści o jakieś magicznej jakości obrazka.... można sobie chyba darować:)
Azazel85
07-10-2012, 23:10
Masakra, z tymi - kolejnymi, którymi już? - przepychankami która prawda jest prawdziwsza i która firma jest jedna najlepsza we wszystkim. Bez sensu.
Ale nie ważne, do 6D wracając.
Mając okazję trochę się nim pobawić (oczywiście wersją przedprodukcyjną i co bardziej oczywiste pstrykając nie na swoich kartach), muszę przyznać że aparat jest ciekawy.
Jest na prawdę lekki i nieduży - szczególnie w połączeniu z 40/2.8 daje naprawdę kompaktowe wymiary (http://www.occur.pl/images/0245c46c/525f9647/d4cafdd236.jpg). Jak dla mnie, iso 6400 spokojnie używalne, 12800 jak najbardziej akceptowalne - choć testów żadnych nie przeprowadzałem - ot pstryki pod chmurką subiektywnie oceniane. Wrażenie na mnie też zrobił tryb cichy - nie to co w moim d300s. Zaryzykuję stwierdzenie, że w normalnych warunkach (jakieś tam niewielkie hałasy otoczenia) z odległości 2-3m kłapanie lustrem staje się niesłyszalne, neutralne, "zlewa się z otoczeniem". W określonych sytuacjach fajna rzecz.
O wadach w spec. nie piszę, mniej lub bardziej są punktowane od kilku stron. Ogólnie, wg mnie fajny aparat na który sądzę będzie sporo klientów, szczególnie jak cena spadnie poniżej 7k zł. 5DmkII oczywiście zdjęcia dalej robi, ale za chwilę zapasy się wyprzedadzą i jako nowego go nie będzie.
I żeby nie było, o zakupie tego aparatu nawet myślał nie będę - w obecnym mam wszystko co jest mi na razie potrzebne :)
Poszło do piachu około 70 postów.
Zostańmy w temacie Canona 6D.
A jak z AF ? Lepszy niż 5d ?
Przedprodukcyjne sample.
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos-6d-beta-preview-samples-gallery
Czy ten jotpeg może kłamać? Na razie nie widać bandingu, może w końcu coś poprawili.
Pawel Pawlak
20-11-2012, 13:19
ja oglądając pierwsze sample ze strony canona doszedłem do wniosku, że będzie to najlepiej obrazujący canon na rynku ;)
Pierwszy zolty juz ma...
http://forum.xitek.com/thread-1089808-1-1-1.html
Pojawila sie cena w HK - 6500pln (ale pewnie bedzie taniej za chwile).
http://www.canonrumors.com/2012/11/the-first-canon-eos-6d-video-footage/
http://www.youtube.com/watch?v=pKSYEbbIdpc&feature=g-all#
Bardzo ciekawa puszka dla amatorów.
Z taką ceną za pełną klatkę i integracją ze smartfonem to może być hit.
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/impression/20121128_575460.html
Nieźle, można dołożyć do tego ten naleśnik 40/2.8 i za jakieś 7 tys. zł mamy pełnoklatkowy aparat do streetu i innych zastosowań (uniwersalny) o wadze 900 gramów, czyli niewiele więcej niż taka Leica M9 z jakimś jaśniejszym obiektywem.
Dobry krok Canona także z wymiennymi matówkami, w 5D3 nie ma, tu jest możliwość założenia firmowej precyzyjnej.
Będzie to raczej hit sprzedaży, zwłaszcza że za pół roku czy coś to może być relatywnie tani aparat.
http://www.canonrumors.com/2012/12/canon-eos-6d-service-advisory/
;)
Rawy i jpegi http://www.focus-numerique.com/test-1566/reflex-canon-6d-bruit-electronique-12.html http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=12736 , ktoś wie czym otworzyć rawy z 6d ?
http://www.techradar.com/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/canon-eos-6d-1098126/review/3#articleContent
Czyli wygląda że technologia bez zmian, oby się pozbyli kraciastego szumu - to będzie i tak postęp.
jest cenówka na polske http://www.proclub.pl/pl/canon_eos_6d_body.html
Ken-iu wrzucił jakiegoś strzała z ISO 25,600: http://www.kenrockwell.com/canon/6d/sample-images/IMG_0683-Canon-6D-sample-image.jpg
krolewicz
12-12-2012, 14:59
exif twierdzi ze to iso 640
exif twierdzi ze to iso 640
masz rację, chodzi mu pewnie o auto ISO ustawione do 25.600
Fatalny rezultat dla "Sensitivity metamerism index" http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Database/Canon/EOS-6D
5D: 84
5D2: 80
5D3: 74
6D: 69
Osłabili filtereczki coby hi-hi-iso gładziutkie było :-/
Czym dalej tym lepiej,to może niech tak nie osłabiają bo za dobre będą?
Po co czekać - można kupić Leice M(onochrom).
Nie interesuje mnie Leica,miałem D3,D3s,D3X teraz mam D4,a i tak sobie kupie 6d na spacery z wnukiem i wedrówki po górach,bo bez wzgledu na słupki,wykresy itp,moje prywatne testy (krótkie) mówią mi,że do takich moich potrzeb jest może nie idealny ale OK.pozdr.teorytyka gawedziarza...
No bo przecież dxomark to wyrocznia, a syntetyczne testy, cyferki, wykresiki, dekielki, czarne dziury wyciągane po 10ev najbardziej świadczą o przydatności aparatu ;)
pozdr
nie ma co sie unosic emocjami... wykresiki dxomark pokazuje tak naprawde granice osiagow jesli chodzi o sensory itp. itd., a zupelnie osobna sprawa jest to, ze matryce w obecnych puszkach wystarczaja az nadto do wiekszosci zastosowan foto
natomiast pokazuja tez jedno... ze Nikon jesli chodzi o osiagi matryc cisnie mocno do przodu, a Canon jakby stal jednak w miejscu
Nikon- sorry to jest Sony...
Spoko, zobaczymy jak Canon zjedzie do 40 z metameryzmem :-) edycja dla daltonistów :-P (za to iso pierdyliard bedzie "idealne" dla iso-ignorantów).
mateo912
13-12-2012, 01:25
Nikon- sorry to jest Sony...
Ze niby co?;) Nikon zleca Sony produkcje matryc wg własnego pomysłu i własnej specyfikacji bo tak jest dla niego taniej/lepiej obojętnie. Co w tym dziwnego? Tak samo jakby mówić o monitorach ze wszystko to samsung(bo znaczą większość matryc LCD jest produkowana przez samsunga)
To jeszcze tak jakby komus nie chcialo sie klikac.
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/836%7C0/(brand)/Canon/(appareil2)/834%7C0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/795%7C0/(brand3)/Canon
Bawiłem sie 6D - śmiesznie mały ;) Na spacery i do kobiecej ręki w sam raz ... :)
mateo912
13-12-2012, 09:50
Bawiłem sie 6D - śmiesznie mały ;) Na spacery i do kobiecej ręki w sam raz ... :)
mniejszy od d90/7k?
Fatalny rezultat dla "Sensitivity metamerism index" http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Database/Canon/EOS-6D
5D: 84
5D2: 80
5D3: 74
6D: 69
Zupełnie poważnie - co to oznacza ? Zupełnie subiektywnie stwierdzam, że najlepsze obrazki miałem z pierwszego 5d, może ma to jakiś związek...
Parametr pośrednio opisuje charakterystykę widmową filtrów CFA.
mniejszy od d90/7k?
Nie mam pojecia, uzywam 5D3 oraz 5D2 i do nich porownuje.
Parametr pośrednio opisuje charakterystykę widmową filtrów CFA.
Kontynuując: ..które odpowiadają za separację składowych RGB a w rezultacie za reprodukcję barw. W walce o HiISO każda nowa generacja sensorów osłabia te filtry (słabszy filtr -> więcej światła dla sensela).
Pawel Pawlak
14-12-2012, 14:02
Z tego co widzę po rawach, to 6D obrazuje bardzo dobrze. Wprawdzie na iso100-800 jest słabiej niż d600 czy D800, ale nie gorzej niż D700, natomiast najwyższe - iso 6400 i więcej to poziom 1dX czy d4 (na iso 12800 i wyżej przewaga nad D600 czy D800 to chyba ok. 1EV)
Oczywiście rozważania dla znormalizowanej wielkości końcowej.
D pojawiło się na Imaging Resource (http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM) Może się komuś przyda.
Jak na puszke za 5k (cena w Kitaju, wersja bez GPS) to nawet niezle cacko im wyszlo. 6D wlasnie lezy na moim biurku i sie kurzy :D Wrazenia... Dobrze lezy w rece (mojej), wyglada pancernie, brakuje mi lampy (przyzwyczajenia z Nikona), troche malo punktow AF (ale czego oczekiwac w tej cenie), sam autofocus calkiem sprawny, w ciemnym dosc wolny ale skuteczny, cicha migawka (mechanizm lustra brzmi jakby byl zrobiony z metalu pokrytego guma, takie ciamkanie slychac zamiast KLIK!), w trybie cichym jeszcze cichsza ;) Brakuje mi guzikow na tylnej sciance, troche za duzo biegania po menu, kolko pod wskazujacym pracuje z przyjemnym oporem, kolko kciukowe (z dzojem) troche mnie denerwuje :D
Jezeli chodzi o obrazek to... NR troche za bardzo inwazyjny, ale ogolnie wysokie iso przyjemne, na niskim wystarczajaca ilosc szczegolow (mowie o JPG, wiec traktujcie to z przymruzeniem oka). Jeszcze nie bawilem sie w ratowanie swiatel/wyciaganie bo ACR nie lyka CR2 poki co ;) a tego uzywam, wiec nie bede grzebal w innych softach.
Ogolnie jestem na tak. Krok w dobra strone, tylko cena w PL slaba ;)
mateo912
27-12-2012, 12:24
Jak na puszke za 5k (cena w Kitaju, wersja bez GPS) to nawet niezle cacko im wyszlo. 6D wlasnie lezy na moim biurku i sie kurzy :D Wrazenia... Dobrze lezy w rece (mojej), wyglada pancernie, brakuje mi lampy (przyzwyczajenia z Nikona), troche malo punktow AF (ale czego oczekiwac w tej cenie), sam autofocus calkiem sprawny, w ciemnym dosc wolny ale skuteczny, cicha migawka (mechanizm lustra brzmi jakby byl zrobiony z metalu pokrytego guma, takie ciamkanie slychac zamiast KLIK!), w trybie cichym jeszcze cichsza ;) Brakuje mi guzikow na tylnej sciance, troche za duzo biegania po menu, kolko pod wskazujacym pracuje z przyjemnym oporem, kolko kciukowe (z dzojem) troche mnie denerwuje :D
Jezeli chodzi o obrazek to... NR troche za bardzo inwazyjny, ale ogolnie wysokie iso przyjemne, na niskim wystarczajaca ilosc szczegolow (mowie o JPG, wiec traktujcie to z przymruzeniem oka). Jeszcze nie bawilem sie w ratowanie swiatel/wyciaganie bo ACR nie lyka CR2 poki co ;) a tego uzywam, wiec nie bede grzebal w innych softach.
Ogolnie jestem na tak. Krok w dobra strone, tylko cena w PL slaba ;)
no nie mów że kupiłeś canona :D
http://img37.imageshack.us/img37/3487/p1140024.jpg
A teraz przepros :twisted:
mateo912
27-12-2012, 12:31
http://img37.imageshack.us/img37/3487/p1140024.jpg
A teraz przepros :twisted:
nadal fuuuuu:mrgreen:
Z tym naleśnikiem wyglądem mi przypomina .... ;-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.habdas.foxnet.pl/aukcje/podrobki/aparaty/aparat%20Canonmatic.jpeg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/wifipz-1.jpg
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/6731/wifipz.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/wifi2-1.jpg
źródło (http://img248.imageshack.us/img248/456/wifi2.jpg)
EOS Remote dziala ;)
skonwertuj CR2 do DNG, wtedy ACR go łyknie
mateo912
27-12-2012, 12:54
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/wifipz-1.jpg
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/6731/wifipz.jpg)
EOS Remote dziala ;)
ale zegar musisz sobiie przestawić bo jest 11:54 a nie jakaś 18:39 :mrgreen:
mirekkania
27-12-2012, 12:55
Jak na puszke za 5k (cena w Kitaju, wersja bez GPS) Przywieziesz mi takiego za piontkę?
:D
skonwertuj CR2 do DNG, wtedy ACR go łyknie
Marcinie DNG Converter jeszcze nie lyka 6D z tego co widze, ale moze zle patrze ;) jutro sprawdze ;)
Mateusz ja jestem w przyszlosci :twisted:
Mirku ja nie, ale pod koniec lutego bedzie transport do PL, wiec moze?
mateo912
27-12-2012, 13:21
Marcinie DNG Converter jeszcze nie lyka 6D z tego co widze, ale moze zle patrze ;) jutro sprawdze ;)
dng conv jeszcze nie działa z 6d.
jak za pięć zł to ja też chce :D nawet 2!
Łyka, łyka
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5519
Ok, ja widzialem tylko DNGConv 7.2 ;) jutro obadam bo nie chce mi sie bawic.
Pawel Pawlak
27-12-2012, 17:55
Marcin, czyżbyś porzucił D3s-a dla czegoś mniejszego ?
Władca Pixeli
28-12-2012, 03:01
Jeszcze nie bawilem sie w ratowanie swiatel/wyciaganie bo ACR nie lyka CR2 poki co ;) a tego uzywam, wiec nie bede grzebal w innych softach.
A nie lepiej używać DPP Canona. Program jest darmowy i dużo bardziej przyjemny w obsłudze niż NX Nikona :mrgreen:
Pawle, czy wygladam na kogos kto postradal zmysly? ;) Wladco przeciez napisalem, ze uzywam ACR, a nie NXa ;) wiec tym bardziej nie bede uzywal DPP ;) Dobra, zeby nie trzymac Was w takim napieciu zdradze tajemnice - to moj pracowy zolty kupil 6D ;) ja nie potrzebuje przycisku do papieru za 5k :twisted:
Aha, jedna wazna rzecz - przy wlaczonym wifi nie mozna krecic filmow... A po zrobieniu zdjecia jest leciutki lag (przynajmiej u mnie wczoraj tak bylo).
Wrazenia z dzisiaj -> przy bezposrednim porownaniu z 5dmkI juz nie wydaje sie taki pancerny ;) ale jest lepiej niz puszki pokroju 60d ;) zaczyna mi przeszkadzac chropowaty plastik, moze nie bedzie sie slizgal aparat, ale wole gladkie puszki ;)
Porownanie do MKI i 600D (ale tylko wielkosci i to na oko) :D
http://img40.imageshack.us/img40/2281/5d6d.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/2526/600d6d5dmki.jpg
Pozniej wrzuce pare jpg i cr2 na serwer. ISO100-25600, 3 kadry, do tego niedoswietlone -3ev i przeswietlone +3ev do zabawy (tez iso100-25600), jakby ktos chcial zobaczyc co sie da uratowac ;)
Rewju u zoltych (porownanie do 5dmkII/III):
http://tech.163.com/digi/12/1228/03/8JPIF76E001624J3.html
http://dl.dropbox.com/u/67562159/canon6d.rar
Tu powinne byc foty, 1.66gb czy cos. JPG+CR2. Musi Wam to wystarczyc bo nie chce zoltemu nabijac pustych klatek ;) jeszcze sie cos zepsuje i tyle bedzie... ;) I jak ktos moze to niech sklei moje 3 posty ;)
Ustawienia z tego co widze w aparacie:
sRGB
WB = Auto
PikczerStajl = Auto
AutoLightingOptimizer = Off
LongExpNR = Off
HighISOSpeedNR = Off
HightlightTonePriority = Off
LensAbberationCorrection = On (dla 40/2.8STM) (jezeli to ma jakiekolwiek znaczenie :D).
Cropy 100% 100-25600 z JPGa (achtung: plik 18MB), caly czas czekam na DNG Conv, ale Adobe chyba nie lubi Kitaju ;)
http://dl.dropbox.com/u/67562159/cropy.jpg
O i tyle. Pare fot w paczce bedzie poruszonych (bo strzaly z reki glownie) albo powtorzonych, ale nie chce mi sie podmieniac rara na serwerze, dacie sobie rade ;)
http://dl.dropbox.com/u/67562159/%2B3ev%20i%20-3ev.jpg
CR2 przerobione na DNG, na gorze kazda para plikow:
a) lewo niedoswietlone 3ev (wg wskazan swiatlomierza w 6D)
b) prawo przeswietlone 3ev (wg wskazan swiatlomierza w 6D)
na dole:
a) lewo +3ev w ACR
b) prawo -3ev w ACR
Kolejno po dwie kolumny ISO100-25600. Cropy 100%. Mam nadzieje, ze zrozumiale :D DNG tez leca na serw, jak komus nie chce sie przerabiac CR2 ;)
EDIT:
http://dl.dropbox.com/u/67562159/dng.rar dla CS6
http://dl.dropbox.com/u/67562159/dng%20cs4.rar dla CS4 i wyzej (nie wiem czy to robi jakas roznice w plikach wiec wyeksportowalem dwa razy ;) ).
shaolin, dzieeeeeeeeeeęki :-)
Nie ma za co, niestety video (na co pewnie pare osob czeka) nie bedzie zadnego bo: ani sie na tym nie znam, ani nie mam miejsca na dropboxie, ani nie mam juz puszki bo poszla do domu ;) i zobacze mojego zoltego po nowym roku dopiero ;)
mirekkania
28-12-2012, 13:39
Dzięki Marcinie. Urabiam żonę, bo mówiła że chce aparat :) Te linki pomogą w podejmowaniu decyzji.
Mirku Ty z aparatem jej nie wystarczysz? ;)
Zla informacja - dropbox sie obrazil, ze mu generuje taki duzy ruch i zablokowal dostep do folderu 'Public' wiec na razie sobie nie posciagacie ;)
http://speedy.sh/JEPhY/3ev-i-3ev.jpg
Tu JPG z -3/+3ev, a rar z plikami niedlugo poleci na jakis nowy serwer (jak znajde taki co lyknie 1.66gb bez wykupywania 10 lat abonamentu).
mirekkania
30-12-2012, 12:12
Mirku Ty z aparatem jej nie wystarczysz? ;) Wiesz... jak by to powiedzieć... my już jesteśmy 11 lat po ślubie... ;) Wy z Agnes nie macie chyba takiego stażu, to nie wiesz, ococho... :)
Prawie 10 wiec niedaleko ;) ale ja nie wiem co Wy tam z tymi Canonami robicie ;)
Tutaj nowy link do rara z CR2 i JPG (chociaz z tego co wiem, to dropbox juz dziala).
http://we.tl/L34bOrSmng
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20121221_579715.html
Rewju.
mirekkania
02-01-2013, 20:41
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20121221_579715.html
Rewju.:) to se poczytałem :)
Trzeba sie bylo uczyc jezykow obcych... ;)
http://www.michaelstringer.co.uk/blog/?p=52
Podbijał ktoś z was cienie na bazowym iso?
Jezeli foty niedoswietlone o 3ev mozna nazwac cieniem to tak :D link wyzej (sprawdz ze speedyshare bo dropbox aktualnie zablokowany) ;)
http://gizmodo.com/5970624/canon-eos-6d-review-beautiful-full+frame-stills-crummy-full+frame-video
mirekkania
04-01-2013, 11:22
Marcin, wyciągnąłem Twoje sample +4EV i jestem pod ogromnym wrazeniem jakości obrazu.
Teraz "profesjonalni fotografowie ślubni", poza obsługa fotoszopa, nie będa musieli juz w ogóle nic umieć.
(...)
Teraz "profesjonalni fotografowie ślubni", poza obsługa fotoszopa, nie będa musieli juz w ogóle nic umieć.
Do MODów: To już jest trolling czy jeszcze nie ..?
Marcin, wyciągnąłem Twoje sample +4EV i jestem pod ogromnym wrazeniem jakości obrazu.
Jakbyś mógł wrzucić crop tego +4EV to będę wdzięczny.
mirekkania
04-01-2013, 12:55
Adobe DNG Converter 7.3 do konwersji RAW do DNG. Potem otwarte w ACR6.7 z tzw. "zerowymi ustawieniami", podbicie EV +4, crop i zapis do jpg z maksymalną jakościa. Porssszzz: http://speedy.sh/qGnne/canon-crop.rar
mirekkania
04-01-2013, 13:17
I jak, z bandingiem?
Wygląda jakby było lepiej, aż sprawdzę sam wieczorem (tylko dcraw-em, bo mam podejrzenia co do odcięcia czerni).
Pawel Pawlak
04-01-2013, 13:43
no ale jakie to ma znaczenie jeśli ktoś potrafi naświetlać ? ;)
Rozumiem że jak się naczytam i naumiem to uzyskam 3EV zapasu w światłach.
Można wiedzieć gdzie coś takiego można się nauczyć? ;)
Pawel Pawlak
04-01-2013, 14:24
Można wiedzieć gdzie coś takiego można się nauczyć? ;)
To już musisz się dowiedzieć od użytkowników canona, obśmiewających w wątkach o D800 i 5d3 wszystkich którzy uznali przewagę DR D800 za zaletę.
mirekkania
04-01-2013, 14:26
To jest jak z gustem. Są ci, którzy go maja i ci, którzy go nie mają. Ci drudzy, nigdy nie zrozumieją tych pierwszych. Więc, jeśli traktuje się fotografię w kategoriach ilosci dostępnego światła, nigdy nie zrozumie się, co znaczy dobrze naswietlić.
Temat stary jak świat, niezmiennie mocno ekscytujący. :) Szkoda czasu.
Mirku... Pawel robi sobie jaja bo jak pojawilo sie D800 to byly zarzuty z czerwonego obozu, ze po co wyciagac 5EV skoro mozna dobrze naswietlic i problem z glowy ;) nie musisz sie tlumaczyc ;)
mirekkania
04-01-2013, 14:56
Mirku... Pawel robi sobie jaja bo jak pojawilo sie D800 to byly zarzuty z czerwonego obozu, ze po co wyciagac 5EV skoro mozna dobrze naswietlic i problem z glowy ;) nie musisz sie tlumaczyc ;)
A, to nie wiedziałem :D Ja zawsze byłem przeciwnikiem wyciągania z głebokiego cienia, na rzecz ciekawego zdjęcia, bez względu na kolor obozu. Co zresztą było przyczyną, że niekórzy mnie nie lubią. :)
Wiem, że to temat o 6D, ale już abstrahuje od puszki, tylko w temacie bandingu i "nauki poprawnego naświetlania"
http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/index_controlled-tests.html
Ten drugi przykład - jest źle naświetlony?
mirekkania
04-01-2013, 15:10
Wiem, że to temat o 6D, ale już abstrahuje od puszki, tylko w temacie bandingu i "nauki poprawnego naświetlania"
http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/index_controlled-tests.html
Ten drugi przykład - jest źle naświetlony?
Jaki by nie był, gdyby tam stała panna młoda i trzeba by jej z tego zrobić ładne zdjęcie do albumu (bo lepszego wśród tych 2 tysięcy z pleneru nie było), to mając nowe puszki, byłoby zdecydowanie łatwiej niz ze starymi :)
Stary 5D zrobiłoby to lepiej niż 5d3 z tego co widzę :-/
mirekkania
04-01-2013, 16:12
Stary 5D zrobiłoby to lepiej niż 5d3 z tego co widzę :-/Średnio się z tym zgodzę. Zinterpoluj pliki z 12,8 mpx do 36 mpx :) Ale to bez znaczenia.
Jeszcze w kwestii wyciągania szczegółów z niedoswietlonych zdjęc, przyszla mi refleksja, poparta doświadczeniem z czasów analogowych. Paradoksalnie, trudniej o fajne zdjęcia z wakacji dzisiaj, niż kiedyś. Jeden z moich ulubionych filmów Kodak Gold 100 pozwalał pomylić się w ekspozycji 4EV w dół i 2 EV w górę. Więc zielony prostokacik wystarczył, żeby w labie i tak zrobili poprawną odbitkę. Tak więc pokuszę się o tezę, że duża rozpiętośc tonalna jest tym bardziej niezbędna im słabszymi fotografami jesteśmy.
Ponownie paradoksalnie, aktualne możliwości aparatów cyfrowych spowodowały, że również nieszkolona małpa jest w stanie zrobić bardzo dobre zdjęcie.
Oczywiście, zaraz rozlegną się głosy, że to, że tamto...
A linkniete przez kolegę Patryka porównanie jest tyle sensowne, co metoda interpolowania plików o 50% w górę i wymagania, by znalazło się tam o 50% więcej szczegółów
Średnio się z tym zgodzę. Zinterpoluj pliki z 12,8 mpx do 36 mpx :) Ale to bez znaczenia.
Porównywałem 5d3 z 5d1, nie do D800 który dokonuje na obydwu (właściwie to na wszystkich Canonach) "Fatality".
Jeszcze w kwestii wyciągania szczegółów z niedoswietlonych zdjęc, przyszla mi refleksja, poparta doświadczeniem z czasów analogowych. Paradoksalnie, trudniej o fajne zdjęcia z wakacji dzisiaj, niż kiedyś
Patrząc globalnie na wszystkie-wszystkie zdjęcia - coś w tym jest.
Tak więc pokuszę się o tezę, że duża rozpiętośc tonalna jest tym bardziej niezbędna im słabszymi fotografami jesteśmy.
Niektórzy potrzebują tego aby ratować a inni chcą kombinować. Chyba można się zgodzić co do tego, że lepiej jest mieć niż nie mieć?
http://img805.imageshack.us/img805/4904/78897498.jpg
Nastepny w moich rekach, zaraz ide sie bawic :D ale bede mial go tylko do poniedzialku bo potem jedzie do Niemiec.
Z tego co widze, to sa 3 wersje na rynku swiatowym:
1. golas (nie wiem gdzie takie daja, ale gdzies musza skoro jest w angielskim manualu)
2. uajfaj only (Kitaj, itp)
3. uajfaj+gps (Europa, itp)
Jak ktos bedzie za granica chcial kupowac to sie przyjrzyjcie za co placicie, zeby potem nie bylo placzu ze gps albo uajfaj nie dzialaja ;)
Ciekawi mnie tylko czy kastrowali hardware czy poblokowali softwarem, bo skoro moga robic duze apgrejdy w 5dmkIII tylko firmware to stawiam na ta druga opcje ;)
Kolejnych kilka chwil spedzonych z 6D upewnia mnie, ze to kawalek fajnej puszki. AF daje rade nawet na bocznych, dzisiaj przypialem 100/2.8 Macro i zapiernicza jak zly. Nie mam problemu ze zbyt miekkim spustem, wiadomo ze moglby byc twardszy bo pierwszy krok troszke jakby gumiaty ale jest ok (dla mnie). Dalej przeraza mnie dzwiek migawki ;) Co do filmow - zrobilem tylko dwa krotkie ujecia, zeby sprawdzic rolling shutter - niestety jest i to dosc spory, ale moze za mocno machalem aparatem :mrgreen: nie bede wrzucal do neta bo nie mam miejsca juz nigdzie :cry: Obrazek jest tak samo dobry jak w pierwszej puszce, ktora mialem w rekach :mrgreen: wysokie iso zaskakujaco dobre. Obsluga samego aparatu (mimo braku polowy guzikow) jest prosta, jako wieloletni uzytkownik Nikonow nie mialem najmniejszego problemu, zeby po 5min obslugiwac aparat tak jakbym mial go min. od pol roku. Odnosze wrazenie, ze AWB jest odrobinke gorszy niz w poprzednich puszkach, ale moze to tylko zasluga kitajskiego oswietlenia, a to jest z pupy x milion.
O, i tyle ;) Nie chce kumplowi nabijac pustych klatek wiec wiecej obrazkow testowych nie bedzie bo to co dalem ostatnio powinno wystarczyc do oceny obrazka ;)
EDIT: Zaraz zrobie update firmware bo widze, ze jest stary ale pewnie nic oprocz uploadu na YT sie nie poprawi :D
Male porownanie:
Zawodnicy:
http://imageshack.us/a/img41/6654/porownanieu.jpg
Rezultaty:
http://speedyshare.com/AnzjW/porownanie.jpg
Na gorze 100-25600 C6D 20mpx
Na srodku 200-25600 D3s 12mpx
Na dole 100-25600 C6D @~12mpx
CR2 vs NEF, default ACR 7.3. Oba aparaty na Av/A, AWB. Jedyna roznica to chyba ustawienia Sharpen w obu aparatach, ale nie pamietam wartosci bo C juz spakowany, a N w domu zostal (siedze w pracy w niedziele argh!). JPG 90mb wiec moze chwile zajac ;)
mam kłopocik z otworzeniem
jakies wnioski...?
Wnioski sa takie, ze jezeli chodzi o 6D to jest swietnie! D3s oczywiscie wygrywa to porownanie, ale to inna klasa cenowa i polkowa. Profesjonalny sprzet vs amatorska puszka, najtanszy FF w C. Wszystko, wlacznie z ISO25600 jest uzywalne, a do 12800 nawet bardzo. Bardzo dobrze trzyma szczegoly, kolor tez jest ok (chociaz na tych obrazkach moze tego nie widac, ale mam pare strzalow z powrotu do domu i tam jest git).
Mysle, ze D700 aktualnie dostaje w tylek na wysokich iso (oczywiscie wiadomo, ze D700 ma juz tysiac lat i trzeba brac to pod uwage) wiec jezeli ktos ma Canona i chce taniego DOBREGO FF to 6d na pewno bedzie swietnym wyborem (jezeli chodzi o nowe aparaty).
mateo912
07-01-2013, 03:21
Wnioski sa takie, ze jezeli chodzi o 6D to jest swietnie! D3s oczywiscie wygrywa to porownanie, ale to inna klasa cenowa i polkowa. Profesjonalny sprzet vs amatorska puszka, najtanszy FF w C. Wszystko, wlacznie z ISO25600 jest uzywalne, a do 12800 nawet bardzo. Bardzo dobrze trzyma szczegoly, kolor tez jest ok (chociaz na tych obrazkach moze tego nie widac, ale mam pare strzalow z powrotu do domu i tam jest git).
Mysle, ze D700 aktualnie dostaje w tylek na wysokich iso (oczywiscie wiadomo, ze D700 ma juz tysiac lat i trzeba brac to pod uwage) wiec jezeli ktos ma Canona i chce taniego DOBREGO FF to 6d na pewno bedzie lepszym wyborem niz 5dmkII (chyba, ze ktos chce krecic filmy - ludzie pisza, ze te w 6D to krok w tyl, ale mi ciezko oceniac bo nie zajmuje sie tym).
a miałeś okazje porównać 6d i 5dmk3?
shao, co z tym porównaniem? od wczoraj nie mogę tego otworzyć...
Zepsules i tyle ;) zadales pytanie jakby to byl moj serwer :D
http://www.gigasize.com/get/7qd7004tg0b
Sprobuj sciagnac tutaj. Speedyshare sie obrazilo ;)
mateo912
08-01-2013, 10:50
Zepsules i tyle ;) zadales pytanie jakby to byl moj serwer :D
http://www.gigasize.com/get/7qd7004tg0b
Sprobuj sciagnac tutaj. Speedyshare sie obrazilo ;)
ale jak ściągnąłem z poprzedniego serwera to też nie mogę otworzyć pliku nawet w ps.
Jak nie umiesz sciagac to nie moja wina :twisted: Moge Ci wyslac na maila jak chcesz.
mateo912
08-01-2013, 10:58
Jak nie umiesz sciagac to nie moja wina :twisted: Moge Ci wyslac na maila jak chcesz.
e tam aż tak mi nie zależy :D
porównanie ciekawe, D3 to D3, ale 6D może budzić zachwyt, patrząc na rozdzielczość matrycy i cenę puszki
hostman22
08-01-2013, 22:27
porównanie ciekawe, D3 to D3, ale 6D może budzić zachwyt, patrząc na rozdzielczość matrycy i cenę puszki
tylko że obecnie to samo mógłbyś napisać o d600 ;)
fakt, tyle tylko, że to wątek o 6D, i do tego nie brudzi matrycy i inne takie..... jak GPS, WiFi...
fakt, tyle tylko, że to wątek o 6D, i do tego nie brudzi matrycy i inne takie..... jak GPS, WiFi...
Można by napisać że to puszka dla daltonistów ;-)
Canon w 6D nie uzyskał "dobrego" high iso zaklęciem z Hogwartu, tylko upośledzając filtry CFA.
Nie ukrywam że sam z wypiekami na twarzy czekam na obrazowanie klasy D800 w Canonie, niestety to jeszcze nie nastąpiło,.... a szkiełka Canon ma bardzo fajne.
d800 to nie ta półka co 6d, jestem więcej niż pewien, że canon wprowadzając wifi i GPS do 6D przetarł szlak, i niedługo będzie to standardem, tak jak to jest dzisiaj z kręceniem filmów w lustrzankach.
jedyny błąd jaki zrobili, to wykastrowanie 6D z wbudowanej lampy błyskowej.
ogólnie ujmując, dobrze że jest, przynajmniej wszyscy mają więcej puszek do wyboru. każdy kupi co będzie mu najbardziej pasowało.
d800 to nie ta półka co 6d, jestem więcej niż pewien, że canon wprowadzając wifi i GPS do 6D przetarł szlak, i niedługo będzie to standardem, tak jak to jest dzisiaj z kręceniem filmów w lustrzankach.
jedyny błąd jaki zrobili, to wykastrowanie 6D z wbudowanej lampy błyskowej.
Jak wykastrowali? Zaden fulfrejm u Canona nie miał wbudowanej lampy...
nie miał, ale patrząc na obecny segment i pozycjonowanie puszek (w odniesieniu do d600) to tak to można ująć...
Jak wykastrowali? Zaden fulfrejm u Canona nie miał wbudowanej lampy...
Chciałbym żeby i Nikony nie miały, zamiast tego solidny metal na górze.. w D700 mam zaklejoną taśmą żeby się przypadkiem nie otwierała.
mateo912
09-01-2013, 21:58
Chciałbym żeby i Nikony nie miały, zamiast tego solidny metal na górze.. w D700 mam zaklejoną taśmą żeby się przypadkiem nie otwierała.
a ja się bardzo cieszę z tego że jest przez to mam 800 zł w kieszeni bo nie muszę kupować su 800
a ja się bardzo cieszę z tego że jest przez to mam 800 zł w kieszeni bo nie muszę kupować su 800
Oczywiście, dla niektórych użytkowników jest to zaleta:)
cz4rnuch
19-01-2013, 07:37
Przetestowany przez Fotopolis <<klik>> (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16340&canon-eos-6d-test)
Kurcze, podoba mi się ten 6d...
Przedstawię własne zdanie na temat polityki Canona wyrażonej tą puszką. Aparat dla podróżnika. He he, dobre sobie. Obudowa magnezowa, tylko po co? Aby więcej ważył? Nigdy nie miałem problemów z aparatem wykonanym z tworzyw sztucznych. Przysłowiowych gwoździ tym nie wbijam. Zamiast metalu wolałbym zdecydowanie, aby ta podróżnicza puszka była przyzwoicie uszczelniona. Z tego jest prawdziwy pożytek. Bardzo przydatny jest odchylany wyświetlacz, jak dla mnie niezastąpiony w makro. Brakuje wygodnej kurtyny na wizjerze, takiej jaką ma D700 przykładowo. Naciąganie gumki jest niewygodne. Co do osiągnięć matrycy na pierdylion ISO nie wypowiadam się, nie używam. Nie wiem jak wygląda zakres tonalny, poczekam na test Optycznych.
mishieck
20-01-2013, 11:17
Uchylny wyświetlacz? W 6D?
Uchylny wyświetlacz? W 6D?
Autorowi chodziło o to, że właśnie tego tam brakuje ;)
mishieck
20-01-2013, 12:06
Nie napisał, że go brakuje ;)
Czytanie tekstu ze zrozumieniem - trudna rzecz. Dla ułatwienia zrozumienia podpowiadam, że napisałem o jego przydatności (odchylanego wyświetlacza) w kontekście braku takowego.
mateo912
20-01-2013, 14:33
Przedstawię własne zdanie na temat polityki Canona wyrażonej tą puszką. Aparat dla podróżnika. He he, dobre sobie. Obudowa magnezowa, tylko po co? Aby więcej ważył? Nigdy nie miałem problemów z aparatem wykonanym z tworzyw sztucznych. Przysłowiowych gwoździ tym nie wbijam.
Jasne przecież magnezowe body zwiększa wagę o prawie 2t. docenisz gdy faktycznie coś się stanie.
Zamiast metalu wolałbym zdecydowanie, aby ta podróżnicza puszka była przyzwoicie uszczelniona. Z tego jest prawdziwy pożytek. Bardzo przydatny jest odchylany wyświetlacz, jak dla mnie niezastąpiony w makro.
uchylany wyświetlacz? w aparacie prawie semi pro?
miałem do czynienia z wieloma uchylanymi i większego badziewia chyba nie znam. BARDZO szybko się psuje, przez przypadek można zahaczyć i urwać.
Poza tym chciałbyś uchylany LCD ale kosztem czego? mniejszego LCD? to zaraz będzie larum" gdzie taki mały wyświetlacz, konkurencja ma większy, na tym nic nie widać"
braku przycisków funkcyjnych? naprawdę wolisz wszystko w menu ustawiać? czy może na "dotykowym ekranie"?
Skoro tak bardzo CI w makro potrzebne widzenie od góry to kup wizjer kątowy.
Brakuje wygodnej kurtyny na wizjerze, takiej jaką ma D700 przykładowo. Naciąganie gumki jest niewygodne.
A po co Ci kurtyna? nigdy tego nie używałem i nie znam nikogo kto naprawdę potrafi sensownie wyjaśnić do czego to służy.
Kurtynka służy do zamykania wizjera w czasie fotografowania ze statywu. Światło wpadające od tyłu przez wizjer oszukuje światłomierz. Co ma się stać z puszką która nie jest odlana z magnezu ? Nigdy tego nie mogłem pojąć. Oczywiście każdemu w/g jego potrzeb, jak ktoś lubi dźwigać to OK.
nie znam nikogo kto naprawdę potrafi sensownie wyjaśnić do czego to służy.
Przykład pierwszy lepszy, mocny filtr ND lub IR + robienie zdjęć w dzień gdzie do wizjera może wpadać światło. Tor optyczny wizjera nie jest światłoszczelny.
uchylany wyświetlacz? w aparacie prawie semi pro?
A czemu nie ?
miałem do czynienia z wieloma uchylanymi i większego badziewia chyba nie znam. BARDZO szybko się psuje
BARDZO szybko czyli ? Sprecyzuj jeśli możesz. Używałem wielu aparatów z ruchomym wyświetlaczem, dwa z nich dłużej niż rok. Nie popsuły się.
przez przypadek można zahaczyć i urwać.
Przez przypadek można też upuścić aparat na beton. Też może się wtedy coś urwać/zniszczyć. Trzeba zachować ostrożność, to nie jest takie trudne.
Poza tym chciałbyś uchylany LCD ale kosztem czego? mniejszego LCD? to zaraz będzie larum" gdzie taki mały wyświetlacz, konkurencja ma większy, na tym nic nie widać"
Dlaczego LCD miał by być mniejszy ? W Sony A99 nie jest mniejszy a jest uchylny.
braku przycisków funkcyjnych? naprawdę wolisz wszystko w menu ustawiać?
Znowu A99. Zresztą nie tylko. Przyciski pozostały -zmieniło się tylko ich rozmieszczenie na body.
czy może na "dotykowym ekranie"?
A co złego jest w ekranie dotykowym ? W wielu przypadkach daje dodatkowe opcje, w znacznym stopniu ułatwia i przyspiesza zmianę pewnych parametrów -dla przykładu wybór pola ostrości.
mateo912
20-01-2013, 14:59
Kurtynka służy do zamykania wizjera w czasie fotografowania ze statywu. Światło wpadające od tyłu przez wizjer oszukuje światłomierz. Co ma się stać z puszką która nie jest odlana z magnezu ? Nigdy tego nie mogłem pojąć. Oczywiście każdemu w/g jego potrzeb, jak ktoś lubi dźwigać to OK.
Przykład pierwszy lepszy, mocny filtr ND lub IR + robienie zdjęć w dzień gdzie do wizjera może wpadać światło. Tor optyczny wizjera nie jest światłoszczelny.
tyle teorii a w praktyce to nie działa.
ND 4 + ir 720 na s10-20 +d70s i nigdy nie miałem problemów ze światłomierzem.
Poza tym naprawdę to jest wytłumaczenie tak czysto teoretyczne że szkoda gadać. Kto polega na światłomierzu przy zdjęciach z ND lub IR? zwłaszcza że mocne ND baaardzo często wymagają bulba.
edit:
A czemu nie ?
1 BARDZO szybko czyli ? Sprecyzuj jeśli możesz. Używałem wielu aparatów z ruchomym wyświetlaczem, dwa z nich dłużej niż rok. Nie popsuły się.
2 Przez przypadek można też upuścić aparat na beton. Też może się wtedy coś urwać/zniszczyć. Trzeba zachować ostrożność, to nie jest takie trudne.
3 Dlaczego LCD miał by być mniejszy ? W Sony A99 nie jest mniejszy a jest uchylny.
4 Znowu A99. Zresztą nie tylko. Przyciski pozostały -zmieniło się tylko ich rozmieszczenie na body.
5 A co złego jest w ekranie dotykowym ? W wielu przypadkach daje dodatkowe opcje, w znacznym stopniu ułatwia i przyspiesza zmianę pewnych parametrów -dla przykładu wybór pola ostrości.
1 i 2: wystający element zwiększa ryzyko kilkukrotnie na uszkodzenie tego chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego ? ;)
3 i 4: ruchomy LCD wymaga ramki w której będzie mógł się wychylać-> ramka zajmuje miejsce -> LCD musi być mniejszy LUB przyciski funkcyjne z lewej strony wędrują gdzieś na inną część puszki( i dostęp do tych funkcji staje się bardzo niewygodny) lub nie ma ich w ogóle ( i wszystko zmieniamy w menu co jest jeszcze gorsze)
5: ekran zawsze jest wolniejszy i mniej wygodny niż przyciski. Albo nie zareaguje, albo zrobi coś innego niż chcieliśmy, o używaniu jakichkolwiek rękawiczek(zima pozdrawia ;) )możemy zapomnieć. Miałem dostęp do kilku modeli z dotykowymi wyświetlaczami i z tego co pamiętam w żadnym nie działała kombinacja przyciski + rolka więc to co mogliśmy zrobić w ćwierć sekundy używając w/w kombinacji(zmiana iso balansu itp) sprawia że najpierw trzeba na ekranie nacisnąć wybrany przyciski pokaże się menu przewinąć do opcji którą chcemy i zatwierdzić, a to trwa.
Pisałem wyraźnie, że wyrażam moją subiektywną opinię o polityce Canona i o 6D, a Kolega mateo912 mówi mi, co jest dla mnie lepsze :D Potrzebuję kurtynki, potrzebuję gibanego wyświetlacza, potrzebuję szczelnej puszki, nie potrzebuję zbędnych kilogramów. Nie urywam wyświetlaczy, nie rzucam aparatem. AMEN.
1 i 2: wystający element zwiększa ryzyko kilkukrotnie na uszkodzenie tego chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego ? ;)
Pewno, że nie trzeba, ale jak mamy wątpliwości, czy nie urwiemy to robimy "klik" i LCD wraca na swoje miejsce -wpasowany w body. A jak nadal czujemy się niepewnie, to dla pewności odwracamy ekranik, wyświetlaczem w stroneębody. I jest już nawet bezpieczniej, niż w body, które ruchomego LCD nie ma :-)
3 i 4: ruchomy LCD wymaga ramki w której będzie mógł się wychylać-> ramka zajmuje miejsce -> LCD musi być mniejszy LUB przyciski funkcyjne z lewej strony wędrują gdzieś na inną część puszki( i dostęp do tych funkcji staje się bardzo niewygodny) lub nie ma ich w ogóle ( i wszystko zmieniamy w menu co jest jeszcze gorsze)
Jeszcze raz: A99 -można ? Można.
5: ekran zawsze jest wolniejszy i mniej wygodny niż przyciski.
Dotykowy wyświetlacz nie wyklucza istnienia całej masy przydatnych przycisków na body. A99 lub stare ale jare GH1/GH2/ -no i nowe GH3 ;-)
Albo nie zareaguje, albo zrobi coś innego niż chcieliśmy, o używaniu jakichkolwiek rękawiczek(zima pozdrawia ;) )możemy zapomnieć.
Ekran oporowy i można w rękawiczkach. Dodatkowo pojemnościowe, też są co raz bardziej czulsze (przykład z smartfonów, czyli najnowsza Nokia chyba 920), dzięki czemu można używać ich w rękawiczkach.
Przyznam szczerze -za "gibany" ekranik w D800 oddał bym z chęcią kilka przycisków z obudowy. Jeden nawet jakiś istotny (jakoś bym to przeżył) ;-)
Odwracanie ekranika jest piękne :) Ostatnio czuję się jak w analogu. Odwróciłem go i nie oglądam tego, co zrobiłem, nie muszę. Odchylam go przy manualach w celu doprecyzowania ostrości i w makro, co by się w błocie nie uwalać :)
tyle teorii a w praktyce to nie działa.
ND 4 + ir 720 na s10-20 +d70s i nigdy nie miałem problemów ze światłomierzem.
Poza tym naprawdę to jest wytłumaczenie tak czysto teoretyczne że szkoda gadać. Kto polega na światłomierzu przy zdjęciach z ND lub IR? zwłaszcza że mocne ND baaardzo często wymagają bulba.
Tu nie chodzi o pomiar światła, tylko o niepożądane światło wpadające do komory z lustrem i matrycą. Prawdopodobnie w cropach efekt nie jest tak widoczny jak w aparatach z dużym wizjerem i normalną klatką.
mateo912
20-01-2013, 18:00
Tu nie chodzi o pomiar światła, tylko o niepożądane światło wpadające do komory z lustrem i matrycą. Prawdopodobnie w cropach efekt nie jest tak widoczny jak w aparatach z dużym wizjerem i normalną klatką.
i pewnie będzie dokładnie tak samo jak z 24-70 który "puszcza światło" przez tabliczkę znamionową, tyle że widać to na zdjęciu dopiero z mocnym światłem punktowym w to miejsce iso 800+ i kilku s naświetlania ;)
edit:
zrobiłem test: 30 s iso 200 latarka prosto w wizjer i kompletnie żadnego światła.
Więc widocznie mam dobrze wyczernione wnętrze ;)
5d2 1s/iso1600 + latarka w wizjer = smuga na zdjęciu
i pewnie będzie dokładnie tak samo jak z 24-70 który "puszcza światło" przez tabliczkę znamionową....
Co to ma do rzeczy ? Piszesz aby zaistnieć, czy jak ? Kurtynka jest po to, aby światłomierz nie łapał lewego światła wpadającego przez wizjer.
mateo912
20-01-2013, 18:45
5d2 1s/iso1600 + latarka w wizjer = smuga na zdjęciu
widocznie zależy od puszki.
na d700(moim) nic takiego nie ma.
Co to ma do rzeczy ? Piszesz aby zaistnieć, czy jak ? Kurtynka jest po to, aby światłomierz nie łapał lewego światła wpadającego przez wizjer.
Ano to ma do rzeczy że takie "kwiatki" wychodzą w BARDZO SPECYFICZNYCH warunkach, które w zasadzie są niemożliwe do uzyskania przy normalnym fotografowaniu.
Poza tym przed chwilą było wyjaśnione że nie chodzi o światłomierz a o "źle wyczernione wnętrze" w body przez co światło wpadające przez wizjer może tworzyć smugi na zdjęciu. Nikt poza Tobą nic nie mówił o światłomierzu.
Właśnie testuję 6D z nowym 24-70/2.8 L II i jako użytkownika D800, pomiar środkowego punktu AF mnie powalił. Ostrzy w całkowitej ciemności. Nie widzę w wizjerze na co ostrzę, takie ciemności a ten sobie łapie na co chce. Rewelacja!
mackaron
27-01-2013, 21:27
to na cholere taki punkt co nie widac na co sie ostrzy;) rozumiem zeby w tej ciemnosci cos bylo... ale tak nic kompletnie...strendż;)
Takie pytanko - może gdzieś już padło - jak wygląda kwestia high iso w filmowaniu ? Zachowuje się tak samo jak 5d3 czy inaczej (lepiej/gorzej) ?
Biorąc pod uwagę zastosowaną metodę redukcji rozdzielczości (niestety line skipping) raczej nie będzie tak dobrze jak w 5D3.
cz4rnuch
28-01-2013, 22:35
A w "Programie bez nazwy" pan od Canona przekonywał, że pod względem video nie ma różnicy między 6d a 5dIII.
Pan od Canona niestety nie zapoznał się dokładnie z specyfikacją, lub po prostu dostał niewłaściwą. Wystarczy zerknąć na kilka filmów porównawczych na YT, żeby stwierdzić znaczne różnice jeśli chodzi o obraz video jaki oferuje 6D w stosunku do 5D3.
cz4rnuch
28-01-2013, 23:13
Wyglądał na trochę zagubione gdy pytano go o jakieś szczegóły :)
widocznie zależy od puszki.
na d700(moim) nic takiego nie ma.
Ano to ma do rzeczy że takie "kwiatki" wychodzą w BARDZO SPECYFICZNYCH warunkach, które w zasadzie są niemożliwe do uzyskania przy normalnym fotografowaniu.
Poza tym przed chwilą było wyjaśnione że nie chodzi o światłomierz a o "źle wyczernione wnętrze" w body przez co światło wpadające przez wizjer może tworzyć smugi na zdjęciu. Nikt poza Tobą nic nie mówił o światłomierzu.
Nigdy nie testowałem Nikona pod tym względem ale w canonach problem jest widoczny gołym okiem - naświetlasz dwa razy po minucie raz z gumką, raz bez gumki i widzisz różnicę gołym okiem, nie ma specjalnej potrzeby świecenia latarką - brzegi klatki będą jaśniejsze. Może to trudne do uwierzenia ale są ludzie którzy częściej używają czasów mierzonych w minutach niż w ułamkach sekund, jeśli to trudne do uwierzenia to pozwolę sobie zauważyć że czas 30 sekund jest jeszcze "normalnym" mierzonym przez światłomierz czasem, a z nim będą również problemy stąd mało funkcjonalne gumki rozdawane przez canona bo niestety te BARDZO SPECYFICZNE warunki mieszczą się w specyfikacji aparatu.
mateo912
29-01-2013, 01:49
Nigdy nie testowałem Nikona pod tym względem ale w canonach problem jest widoczny gołym okiem - naświetlasz dwa razy po minucie raz z gumką, raz bez gumki i widzisz różnicę gołym okiem, nie ma specjalnej potrzeby świecenia latarką - brzegi klatki będą jaśniejsze. Może to trudne do uwierzenia ale są ludzie którzy częściej używają czasów mierzonych w minutach niż w ułamkach sekund, jeśli to trudne do uwierzenia to pozwolę sobie zauważyć że czas 30 sekund jest jeszcze "normalnym" mierzonym przez światłomierz czasem, a z nim będą również problemy stąd mało funkcjonalne gumki rozdawane przez canona bo niestety te BARDZO SPECYFICZNE warunki mieszczą się w specyfikacji aparatu.
ależ ja doskonale wiem że ludzie często używają minutowych czasów, gdy bawiłem sie IR i nd (3 albo 4 nie pamiętam już) to też miałem czasy po kilka minut. Ale większym problem było wtedy grzanie się matrycy niż te parę promieni wpadających przez wizjer(jeśli już).
ależ ja doskonale wiem że ludzie często używają minutowych czasów, gdy bawiłem sie IR i nd (3 albo 4 nie pamiętam już) to też miałem czasy po kilka minut. Ale większym problem było wtedy grzanie się matrycy niż te parę promieni wpadających przez wizjer(jeśli już).
Tylko, że te "parę promieni" potrafi zrobić różnicę. Poza tym fotografując w trakcie dnia z użyciem filtra/ów ND to już jest nieco więcej promieni niż tyko parę ;)
http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d/
Test na optyczne.pl
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=207
cz4rnuch
25-03-2013, 15:54
Porównanie 6D i D600: <<klik>> (http://www.youtube.com/watch?v=Q9HlxWqcG5Y)
Juz troche czasu od premiery uplynelo - fajny jest 6D, czy lipa? :)
Od dawna wiadomo, ze to jedna z lepszych puszek Canona. Chcesz kupic?
Chcesz kupic?
Tak. Wlasciwie, to chodzi mi bardziej o 135/2L ;) ale puszke tez chcialbym niezbyt duza i FF. Z czasem dokupie jakies 35mm (tu juz nie jestem tak zdecydowany, Sigma, L-ka czy maly i fajny 35 USM IS)...
jeśli 35mm nie musi byc z f1,4 to rozważ nową canona 35mm f2 IS
To bierz, wg mojej oceny to jeden z najlepiej obrazujacych Canonow na rynku. Jedyne co jest slabe to video, reszta daje rade jak na najtansze FF w okolicy.
No podobno 6-tka ma ładny obrazek, a 135L na pewno ma bdb obrazek, właśnie niedawno tej L-ki się pozbyłem, (szkło raczej plenerowe, w moim przypadku nieczęsto używane) ale nie żałuje bo X100 też jest fajne :grin:
35L również była w moim posiadaniu i to chyba najlepsze i najbardziej użyteczne szkło jakie miałem (choć nie bez wad). Podobno ta nowa sigma też daje rade, ale z af może być różnie, L-ka raczej trafiała.
Pozdr
A co jest takiego slabego w tym video?
moira wychodzi w pewnych sytuacjach, widac to na testowych filmikach,
173 post
Glownie mora i artefakty.
EDIT: Zostalem wyprzedzony bo ogladam mecz ;)
Ok, jak dotad nie zauwazylem :-)
Masz 6D? Z jakimi szklami? Napisz conieco...
https://vimeo.com/59428164 -ewentualnie tutaj oryginał: http://s3.amazonaws.com/movies.dpreview.com/canon_eos6d/moire2.MOV
Od jutra będę miał 6D do zabawy -na pewno z 16-35 2.8. Co chcesz żebym sprawdził, z czym w N porównał ?
https://vimeo.com/59428164 -ewentualnie tutaj oryginał: http://s3.amazonaws.com/movies.dpreview.com/canon_eos6d/moire2.MOV
Od jutra będę miał 6D do zabawy -na pewno z 16-35 2.8. Co chcesz żebym sprawdził, z czym w N porównał ?
O, ciesze sie, ze wpadnie w Twoje doswiadczone lapki :) Interesuja mnie ogolne odczucia, glownie dotyczace AF-u i ergonomii w szerokim pojeciu (wygoda pracy, guzikologia, po prostu, czy cos nie wnerwia za bardzo ;)) Mam nadzieje, ze rozumiesz moj belkot :)
PS. Wczesniej mialem D700 i okazal sie w ostatniej fazie zbyt duzy i ciezki - leniwy sie robie na starosc.
leniwy sie robie na starosc.
Witaj w klubie :)
Spoko, łapię o co chodzi -porównam do swojego D800, przy okazji zobaczymy jak będzie sprawa wyglądała z drugiej strony (czyli właściciel 6D, dostanie mojego D800 do zabawy) -to jeśli chodzi o ergonomię i ogólne odczucia. AF przetestujemy bardzo bardzo bardzo wnikliwie, być może uda się do tego porównania dorwać D600 jeszcze.
Juz troche czasu od premiery uplynelo - fajny jest 6D, czy lipa? :)
Niezły wykop ;-)
Mam 3 tygodnie. Poprzednio miałem D700.
6D daje dobry obrazek na start. Przy mieszaniu suwakami reaguje na odzysk z cieni, świateł podobnie jak D700. Przy ostrym wyciąganiu (jakieś 2 EV) lubi wyjść magentowy szum i delikatny banding.
Nie jest tak pancerny jak D700 i wnerwia mnie delikatnie klawiszologia, szkoda, ze nie dali przycisków z lewej strony ekranu jak 5D MKIII. Zdjecia usuwa się lepiej w Nikonie (2 razy przycisk kosz), w 6D trzeba korzystać z przycisku kierunkowego i potwierdzić. W 6D robię głównie w trybie Av, pokrętło górne robi za steroeanie przysłoną, pokrętło tylne za regulację EV. Wygodniej niż w D700.
AF. Na wszystkich punktach szybciej działa D700, miałem z 50/1.4D, 20/2.8D, 85/1.8D i Micro 60/2.8 (muł, ale to oczywiste).
6D mam tylko z 17-40/4L i 50/1.4 USM. Na środkowym 6D idzie jak zły, w słabym świetle również szybciej od D700.
Aparat to robienia zdjęć i tyle. D700 wymagał trochę więcej zabawy RAWem, bo lubił rzucić żółtaczką.
6D na ISO 6400 szumi nawet mniej niż D700 na ISO 3200.
17-40/4
28/1.8
Zeiss 50/1.4 ZE
85/1.8
Sigma 150 macro bez OS
Przypadek ekstremalny.
+2,4 EV, +85 shadows, ISO100.
http://www.mediafire.com/view/f4qhzyj8z5gl9el/IMG_0357.jpg
ISO6400, +0,9 EV, +35 shadows
http://www.mediafire.com/view/29xhme9qni7s29p/IMG_0350.jpg
17-40/4
28/1.8
Zeiss 50/1.4 ZE
85/1.8
Sigma 150 macro bez OS
Strasznie Cie za jezyk ciagnac trzeba ;) O puszce bys cos napisal, o wspolpracy z Twoja szklarnia...
PS. EF135/2L juz jest w drodze do mnie :)
Moze kolega zaluje, ze kupil dlatego nic nie napisal ;)
Bylem pierwszym osobnikiem tutaj, ktory mial okazje porownac 6D do czegokolowiek co robi zdjecia (i porownywalem do D3s), foty byly gdzies w pierwszych postach ale pewnie juz ich nie ma. Obrazek dzielnie sie bronil na wysokich iso zarowno pod wzgledem zachowania koloru jak i szczegolow, oczywiscie plik nie jest tak gumowy jak z D3s ale nie jest to tez znany z Canonow plaskacz, gdzie +0.1/-0.1ev robi sajgon x milion ;) ;)
Puszka w rece wydaje sie plasticzana, o czym wspomniano wyzej, ale ergonomia ok, wizjer ok, wifi dziala bardzo dobrze, menu proste, AF w ciemnej pupie na srodkowym dawal sobie swietnie rade (chociaz wielu szkiel nie mialem przy sobie - 100mm i 40mm 2.8 ), na bocznych czasami lubi sie pomylic ale jak na najtanszy FF jest bardzo ok.
Co tu wiecej pisac? Witek musisz sie przejsc do sklepu i chociaz przez chwile poobcowac z aparatem, bo co tu mozna wiecej powiedziec? :D
Co tu wiecej pisac? Witek musisz sie przejsc do sklepu i chociaz przez chwile poobcowac z aparatem, bo co tu mozna wiecej powiedziec? :D
Nie no , pierwsza randke mamy juz za soba ;) W miejscowym Saturnie, przy romantycznym swietle zarowym z przykreconym 100/2.8L macro. Ogolnie,poza mala iloscia punktow AF, bylem milo zaskoczony. :) No nic, klamka juz raczej zapadla, kupilem juz 135-ke, wiec bez puszki Canona sie nie obejdzie a 6D, to dla mnie najrozsadniejsze w tej chwili rozwiazanie FF.
W system EF wszedłem właśnie ze względu na szkła. W drodze 70-200/2.8L bez IS. Nawet EF 400/5.6 nie masakruje ceną.
... klamka juz raczej zapadla, kupilem juz 135-ke...
Będziesz zadowolony. Szkło jest zacne: szybki AF, kontrastowe i ostre od 2.0. Bokeh też miły, przynajmniej przy 2.0 i 2.8. Kilka zdjęć masz tutaj (http://lech.zenfolio.com/p25662085). Samego 6D nie znam, ale nie widzę powodów, aby nie miało być sympatycznie :-D Życzę dobrej zabawy.
Nie no , pierwsza randke mamy juz za soba ;) W miejscowym Saturnie, przy romantycznym swietle zarowym z przykreconym 100/2.8L macro. Ogolnie,poza mala iloscia punktow AF, bylem milo zaskoczony. :) No nic, klamka juz raczej zapadla, kupilem juz 135-ke, wiec bez puszki Canona sie nie obejdzie a 6D, to dla mnie najrozsadniejsze w tej chwili rozwiazanie FF.
To czekamy na raport pozakupowy puszki i obrazki z kompletu 135 i 6D :D
Jeszcze jedno: sprawdź jak pracuje AF szkła z puszką i ewentualnie wykonaj MA.
Przypadek ekstremalny.
+2,4 EV, +85 shadows, ISO100.
http://www.mediafire.com/view/f4qhzyj8z5gl9el/IMG_0357.jpg
ISO6400, +0,9 EV, +35 shadows
http://www.mediafire.com/view/29xhme9qni7s29p/IMG_0350.jpg
Pierwsze pokazuje że +2.4EV to już za dużo straszna "sraczka" wyszła na ciemnych samochodach.
Wyszła, ale awaryjnie można użyć. Po cropie do 2000x1333 pikseli jest już znośnie, bardzo znośnie.
Strasznie Cie za jezyk ciagnac trzeba ;) O puszce bys cos napisal, o wspolpracy z Twoja szklarnia...
Pisałem tylko z komórki, a dłuższe posty to męczarnia.
Cóż mogę napisać... Przesiadłem się z 5d2. Miałem nawet taką myśl, żeby sprzedać wszystko i zmienić barwy na żółte właśnie, ale wziąłem do ręki kalkulator i zbyt wiele by mnie to kosztowało. W zasadzie obecnie mam już wszystkie szkła, które mnie interesują (no dobra, jeszcze Tamron 70-300 i C 24-105L) i na ich sprzedaży straciłbym zbyt wiele.
Aparat jest dużo lepszy od poprzedniego. Przede wszystkim AF - szybszy minimalnie, ale za to dużo celniejszy, a to co robi środkowy punkt, to jak dla mnie jest rewelacja. Faktycznie można robić zdjęcia tylko w świetle księżyca i AF z 85/1,8 na pełnej dziurze trafił prosto w soczewkę kontaktową ;) Poza tym matryca szumi dużo mniej i bandingu jak na razie nie zauważyłem (ale też go celowo nie szukam - w 5d2 był zdecydowanie widoczny).
Niestety, nie potrafię porównać z jakimkolwiek Nikonem, bo nie miałem nigdy dłuższej (nie)przyjemności. Chętnie jednak odpowiem na jakieś konkretne pytania :)
Po jak na razie kilkudziesięciu strzałach na środkowym punkcie (AF-S) mogę napisać, że 6D wypadł lepiej od D800 ;)
Jutro większe info......
Po jak na razie kilkudziesięciu strzałach na środkowym punkcie (AF-S) mogę napisać, że 6D wypadł lepiej od D800 ;)
Jutro większe info......
Potwierdzaja sie informacje innych uzytkownikow, srodkowy w 6D, to chyba niezly tajfun ;) szkoda, ze tylko on... OK, podobno boczne, w przyzwoitym swietle tez obleca. Ja juz dzisiaj zamowilem, jak wszystko potoczy sie po mojej mysli, to pierwsze foty w nastepny weekend. Ale oczywiscie nadal jestem ciekaw Twojej opinii, no i chetnie znow zobacze ladna i sympatyczna malzonke (mam nadzieje, ze uczestniczyla w tescie) :)
Po jak na razie kilkudziesięciu strzałach na środkowym punkcie (AF-S) mogę napisać, że 6D wypadł lepiej od D800 ;).Czyli zrównał się z nikonem D200 (albo D2x)? To nie żart. Zdaje się, że wielkość punktu AF ma znaczenie.
Przyznam, że nie pamiętam już jak to było w D2x (no poza tym, że cholernie szybko i precyzyjnie :) ) -znaczy nie jestem w stanie do tej puchy 6D porównać. Tak czy inaczej w drugim dniu testów jestem pod jeszcze większym wrażeniem..... na środkuwym pinkcie 6D łapie mi poprawnie ostrość na płaskiej (jak dla moich oczu) powierzchni (3 trafione zdjęcia z 6D, 2 "przejazdy" z 6D, 6 "przejazdów" z D800 i ani jednego wyzwolenia migawki.)
Aha -wizjer 6D jest wyraźnie jaśniejszy od tego z D800.
Jakie masz szkło podpięte do 6D?
Canon 16-35 2.8, w Nikonie 16-35/4 VR -zaraz zrobię też próby z N35 1.8G (wpływ jasności szkła na ostrzenie).
Na szerokim zawsze AF szaleje (z szybkością). Mam 17-40/4L i mogę twoje słowa potwierdzić, ale na 50/1.4 USM nie jet już tak różowo. Wolniej (subiektywnie szybciej niż D700 i 50/1.4D) ale bardzo celnie na środkowym. W przyszłym tygodniu mam dostać 70-200/2.8 i się zobaczy.
Na szerokim zawsze AF szaleje (z szybkością). Mam 17-40/4L i mogę twoje słowa potwierdzić, ale na 50/1.4 USM nie jet już tak różowo. Wolniej (subiektywnie szybciej niż D700 i 50/1.4D) ale bardzo celnie na środkowym. W przyszłym tygodniu mam dostać 70-200/2.8 i się zobaczy.
Ta 50-tka Canona to jedno z najsłabszych szkieł jeśli chodzi o AF, stary micro USM jest dość wolny i bardzo delikatny.
Pozdr
Czyli zrównał się z nikonem D200 (albo D2x)? To nie żart. Zdaje się, że wielkość punktu AF ma znaczenie.
W przypadku 6D również jego czułość ma niebagatelne znaczenie, która to wynosi -3EV. Pisałem już o tym dawno temu w tym wątku, że środkowym ostrzy się bez najmiejszych problemów w takich ciemnościach, że w wizjerze nic nie widać.
To akurat kiepskie porównanie ;) Prawdę mówiąc to nie znam jasnej stałki, która byłaby szybsza od dobrego zooma. Tym bardziej porównując starą 1/4 z marnym micro usm do zooma klasy L, w których to AF zawsze śmiga błyskawicznie.
Już słyszałem, że nie ma dobrej 50tki do systemu EF. Nie licząc Zeissa 50/1.4 który AF nie ma ;-)
Michal_C
07-10-2013, 10:54
Rafał, jeśli będziesz mógł to napisz jak AF w trybie serwo (śledzenia) działa w tym aparacie.
Pozdrawiam
Michale, sprawdzę na pewno. Na razie dwa RAWy dla chętnych -niedoświetlenie (fl na 50% i EV na +2). Muszę przyznać, że Canon radzi sobie co raz lepiej :)
http://www.mediafire.com/?qdpnd9i484mti5x
Aha -wizjer 6D jest wyraźnie jaśniejszy od tego z D800.
Canon 16-35 2.8, w Nikonie 16-35/4 VR
Szkło ciemniejsze o 1 EV daje 2x mniej światła na matówce. Uwzględniasz to?
-zaraz zrobię też próby z N35 1.8G (wpływ jasności szkła na ostrzenie).Jaśniejsze szkła najczęściej są wolniejsze, a nie szybsze. Optymalne wydają się szkła 2.8.
Już słyszałem, że nie ma dobrej 50tki do systemu EF. Nie licząc Zeissa 50/1.4 który AF nie ma ;-)
A z 50L co jest nie tak?
Jak to nie ma? -> http://www.optyczne.pl/6217-nowo%C5%9B%C4%87-Zeiss_Otus_1.4_55.html :)
A z 50L co jest nie tak?
Obraz OK. Na 1.2 ma specyficzną "poświatę" ala softfocus która znika przy F1.4 no ale demon szybkości to to nie jest (chociaż szybsza od 85/1.2).
Dla mnie to szklo wybitnie do używania na pełnej dziurze (bo tam jest ten niepodrabialny obrazek), ale co kto lubi ;)
A Sigma 50/1.4? Z tego co czytalerm i widzialem, radzi sobie calkiem niezle.
A Sigma 50/1.4? Z tego co czytalerm i widzialem, radzi sobie calkiem niezle.
Sigma, jak to sigma pod warunkiem, że trafi tam gdzie Ty chciałeś to faktycznie jest całkiem nieźle :-)
Pozdr
A z 50L co jest nie tak?
Cena ;-)
Jak to nie ma? -> http://www.optyczne.pl/6217-nowo%C5%9B%C4%87-Zeiss_Otus_1.4_55.html :)
Widziałem gdzieś w necie testy z tego szkła. Na 1.4 ostrość na brzegach i kontrast taki jak w standardowej 50tce przy f/8. Dodatkowo na pełnej dziurze brak aberracji. Cena zwala, ale myślę, że znajdzie nabywców.
O!
http://diglloyd.com/articles/ZeissZ/ZeissZ-Otus-55f1_4.html
Szkło ciemniejsze o 1 EV daje 2x mniej światła na matówce. Uwzględniasz to?
Tak -w sumie dopiero przy szkle 1.8 pod Nikonem, jasność wizjera jest właściwie taka sama.
Jaśniejsze szkła najczęściej są wolniejsze, a nie szybsze. Optymalne wydają się szkła 2.8.
Masz rację, niestety aktualnie nie mam dostępu do 24-70 2.8 w obu systemach :( (co by było optymalne do testów).
Kolekcjoner
07-10-2013, 20:24
A co jest takiego slabego w tym video?
W czerwieniach czasem ujawnia się, że jednak są jakieś interpolacje. Generalnie do filmu lepszą matrycę ma piątka.
W sumie nie matrycę (pośrednio tak, dzięki odpowiedniej rozdzielczości) tylko algorytm skalowania do FHD. Kolekcjonerowi chodziło o 5D3 oczywiście.
Pytałem, bo 5d3 jest ok. 4 tys. droższy, więc jego "lepszość" mnie absolutnie nie dziwi.
Zależy jak na to patrzeć -taki Nikon D5200 jest "ciut" tańszy, a ustępuje 6D tylko pod względem szumów jeśli chodzi o filmowanie. Reszta obrazu generowanego przez D5200 jest lepszej jakości niż to co daje 6D. W tym przypadku to tylko dobra wola księgowych......
Sigma, jak to sigma pod warunkiem, że trafi tam gdzie Ty chciałeś to faktycznie jest całkiem nieźle :-)
Pozdr
Miałem Sigmę 50mm 1.4. To był jedyny obiektyw tej firmy z którego byłem zadowolony.
Jak robiłem testy "laboratoryjne" to faktycznie AF ciut mniej był precyzyjny/ powtarzalny niż w Nikonie 50mm 1.4G
Ale przy normalnych zdjęciach ludzi Sigma miała gigantyczną przewagę nad Nikonem.
Po prostu zdecydowanie szybciej ustawiała ostrość.
Zanim Nikon ustawił ostrość to często osoba nieco mi się przesunęła.
A GO przy takich obiektywach jest niewielkie.
W efekcie z Sigmy miałem dużo większy procent ostrych zdjeć jak z Nikona.
a ten canonik też jest tak problemowy jak 5dII jeśli chodzi o kontrolę kontrastu?
O co chodzi z ta kontrola kontrastu i ewentualnymi problemami?
Do uzytkownikow 6D:
W zwiazku z tym, ze nie bylem nigdy posiadaczem Canona, chcialbym sie od was dowiedziec, jakie robicie ustawienia w puszce. Na co trzeba zwrocic uwage, bede zapewne robil RAW+JPEG, ale fajnie byloby gdyby juz JPEGI byly zjadliwe ;) Bede wdzieczny za wszelka pomoc :)
Pawel Pawlak
08-10-2013, 12:15
Ale JPGi to podobno canon ma z założenia fantastyczne, niezależne od ustawień. Skąd więc to pytanie ? ;)
Muszę sprawdzić ;-)
Standardowo jadę na RAW.
O ile dobrze sobie teraz przypominam, bo jpg mam ustawione na s1, żeby w razie czego mieć szybki podgląd zdjęć jak się widzowie doczekać obróbki nie mogą. Zajmują ok. 2 mega, najczęściej mniej. Moim zdaniem są wystarczająco dobre. Oczywiście, po LR zdjęcie wygląda lepiej, ale to chyba jasne.
Jeśli chodzi o ustawienia to pytaj, postaram się na bieżąco odpowiadać.
Ale JPGi to podobno canon ma z założenia fantastyczne, niezależne od ustawień. Skąd więc to pytanie ? ;)
Jesli mam byc szczery, to nie bardzo wiem jak odpowiedziec na Twoje pytanie, ale skoro nie ma glupich pytan, sprobuje: moje pytanie wzielo sie z checi posiadania wiedzy na temat optymalnych ustawien Jpegow w puszkach Canona. Mam nadzieje, ze niniejszym zaspokoilem Twoja ciekawosc a nastepne Twoje wpisy pomoga zaspokoic moja. ;)
17-40/4
28/1.8
Zeiss 50/1.4 ZE
85/1.8
Sigma 150 macro bez OS
Czy to Canon 28/1.8 USM. Jesli tak, to poprosze o pare slow o tym szkielku, moze jakis sampelek na F1.8?
Pawel Pawlak
08-10-2013, 12:29
Przeczytaj jeszcze raz Swoje pytania, a może sam dojdziesz do wniosku kto tu zadaje pytania budzące wątpliwości do do ich sensowności ;)
To jest dosyć kontrowersyjne szkło.
Przy małej odległości przedmiotowej ostrość już na pełnej dziurze jest dla mnie bardzo dobra. Im dalej tym gorzej - gdybym miał robić landszaft to f4 minimum. Ale z tego zdawałem sobie sprawę i nie w tym celu kupowałem (od tego mam zóma). Z samplami będzie gorzej, bo nie mam na razie do niczego dostępu, ale na "właściwym" forum jest cały wątek z nimi.
AF chodzi szybko i bardzo celnie. Oczywiście jest też cichy. AC i winieta pewnie są, ale nie w takim stopniu aby zauważał.
Kupiłem używkę z osłoną ps za 1300 zł i jestem z zakupu po ponad 2 latach bardzo zadowolony.
Chodziło mi o to że w scenach dość kontraktowych gdy próbuje zejść z kontrastem to w ciemniejszych. Partiach obrazu (np.zieleń) obraz robi sie szarawy/brudny to tak na szybko z telefonu napisalem.
Pawel Pawlak
08-10-2013, 12:53
Chodziło mi o to że w scenach dość kontraktowych gdy próbuje zejść z kontrastem to w ciemniejszych. Partiach obrazu (np.zieleń) obraz robi sie szarawy/brudny to tak na szybko z telefonu napisalem.
a nie jest to efekt odszumiania ? W d700 w wielu sytuacjach tez tak jest - szumów nie ma ale kolor też na tym cierpi.
Przeczytaj jeszcze raz Swoje pytania, a może sam dojdziesz do wniosku kto tu zadaje pytania budzące wątpliwości do do ich sensowności ;)
Oswiec mnie "O Wszystkowiedzacy" czymze wzbudzilem Twe watpliwosci w swych lamerskich pytaniach... ;)
a nie jest to efekt odszumiania ? W d700 w wielu sytuacjach tez tak jest - szumów nie ma ale kolor też na tym cierpi.
nie nie
nikon w tych samych warunkach bardzo ładnie pracuje zachowując w cieniach kolor
zdjęcia robione w tym samym miejscu i praktycznie w tym samym czasie
Czy to Canon 28/1.8 USM. Jesli tak, to poprosze o pare slow o tym szkielku, moze jakis sampelek na F1.8?
Proponuję rozważyć 28/2,8 IS. To zupełnie nowa konstrukcja a w tej chwili po ostatniej obniżce (sic!) ceny tańszy niż 28/1,8. Ewentualnie pomyśl o 35/2 IS - ten również potaniał, a to całkiem fajne szkło.
AI-Servo to w 6D to syf z gilem :(
W ogóle ciekawostka -celuję w wzorek na obrusie (wyraźny wzór, kratka, duże kontrasty), na One Shot -cyk, zrobiona fota. Ustawiam AI Servo i bz, bz, bz, bz -bzyka.......... i nie potrafi ustawić ostrości. Nikony (D700, D800) ustawiają ostrość na tym wzorku bez problemu w AF-S i AF-C -bez różnicy.
Obrus sie przemieszcza? Moze w Canonie "servo" inteligentne jest? ;)
Adam Trzcionka
08-10-2013, 16:42
AI-Servo to w 6D to syf z gilem :(
W ogóle ciekawostka -celuję w wzorek na obrusie (wyraźny wzór, kratka, duże kontrasty), na One Shot -cyk, zrobiona fota. Ustawiam AI Servo i bz, bz, bz, bz -bzyka.......... i nie potrafi ustawić ostrości. Nikony (D700, D800) ustawiają ostrość na tym wzorku bez problemu w AF-S i AF-C -bez różnicy.
potwierdzam. OS - fantastycznie czuły i celny, ale servo można sobie darować.
generalnie to bardzo dobry aparat, nieduży, z cudownym obrazkiem, celnym i szybkim środkowym punktem af.
miałem kilka tygodni, bardzo sobie chwaliłem.
potwierdzam. OS - fantastycznie czuły i celny, ale servo można sobie darować.
Tzn jest gorzej niz w 5dII czy 5dI ?
Małe i szybkie porównanie filmowe pomiędzy D5200, D800 i 6D. Profile ustawione w miarę podobnie (Canon 6D ma jednak ciut większy kontrast, a profile w Nikonach miałem ustawione pod 5DMk3). Nikkor 18-55 3.5-5.6, Nikkor 16-35/4, Canon 16-35 2.8
AutoWB, Manual, ISO 100
http://www.mediafire.com/?nd9tjpedg3yx6q8
Fatman, dzieki za filmik - pelna profeska. Jak dla mnie, to glowne roznice w kolorach na reszcie sie nie znam :) Filmow nie robie, ale kto wie... forumowe pozdrowienia dla modelek, jak zwykle urocze :)
Kolekcjoner
09-10-2013, 13:13
W sumie nie matrycę (pośrednio tak, dzięki odpowiedniej rozdzielczości) tylko algorytm skalowania do FHD. Kolekcjonerowi chodziło o 5D3 oczywiście.
Tak.
Skalowanie jest niesamowicie ważne to widać choćby po matrycach w serii C; też jeden przetwornik; też więcej pikseli niż w FHD, a obrazek jest taki że człowiek nie może się długo pozbierać jak to zobaczy i przechodzi trochę ochota na kupowanie lustra do filmowania.
Nie wiem, czy tu można wjechać ze zdjęciami, ale... co do kolorystyki, DR naprawdę nie mogę się przyczepić. W zasadzie to samo mogę uzyskać z matrycy NEX 5R, która przynajmniej w DxO ma DR o 1 EV lepszy. W RAWach tego nie widzę. Z kolorami i balansem jest mniej zabawy z 6D.
źródło (http://imageshack.us/a/img32/1461/pnqm.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img801/924/78j9.jpg)
Kolejne video porównanie -tym razem wysoki ISO (3200, 6400, 12800). Światło sztuczne.
http://www.mediafire.com/watch/i4jitc4p92nqbuk/D5200_D800_6D-HI.mp4