Zobacz pełną wersję : NEX 6 - hit?
wszystko jasne. dzięki Mekano za info.
czyli jest do przeżycia.
póki co jedyna zauważalna wada, to brak dotykowego LCD.
póki co jedyna zauważalna wada, to brak dotykowego LCD.
Powiem ci tak, po przemysleniu uwazam jednak, ze nie moze byc to wada, bo skoro ma wizjer, ma wiecej pokretel i kolek, a to oznacza, ze nie musisz wchodzic w menu zeby cos zmienic..
Ja np. bardzo malo wchodze do menu, gdyz mam niektore funkcje przypisane pod przycisk skrotu, tzn. musze wejsc do menu i tak, ale dotyk nie jest szczegolnie potrzebny, ale fakt jest bardzo wygodny, gdy juz musimy glebiej wejsc w opcje i cos pozmieniac..
swojego NEXa używam praktycznie z manualnymi obiektywami i tutaj dla mnie nieco kłopotliwe jest wybieranie pokrętłem punktu ostrości.
z dotykiem odbywa się to znacznie szybciej i dokładniej. wskazujesz palcem miejsce i masz jego powiększenie, nie trzeba go szukać po całym ekranie.
swojego NEXa używam praktycznie z manualnymi obiektywami i tutaj dla mnie nieco kłopotliwe jest wybieranie pokrętłem punktu ostrości.
z dotykiem odbywa się to znacznie szybciej i dokładniej. wskazujesz palcem miejsce i masz jego powiększenie, nie trzeba go szukać po całym ekranie.
No tak, ale w -6 nie masz dotyku, gdyz masz wizjer, wiec albo jedno albo drugie, wizjer byl taki wazny, a co teraz okazuje sie, ze moglo by go nie byc? Bo lepiej korzystac z wyswietlacza LCD kadrujac i wybierac ostrosc palcem?
Nigdzie nie moge wyczytać czy nowe NEXy mają konfigurowalne autoiso bo ta sztywna 1/60 to niestety jest mało życiowa.
Nie wiem, czy można je konfigurować. Niemniej jednak auto iso nie działa w trybie manualnym.
No tak, ale w -6 nie masz dotyku, gdyz masz wizjer, wiec albo jedno albo drugie, wizjer byl taki wazny, a co teraz okazuje sie, ze moglo by go nie byc? Bo lepiej korzystac z wyswietlacza LCD kadrujac i wybierac ostrosc palcem?
dotyk jest dobry do kadrowania
wizjer jest dobry do całej reszty :)
Nie wiem, czy można je konfigurować. Niemniej jednak auto iso nie działa w trybie manualnym.
Jest na to rada. Trzeba mieć obiektyw manualny (z pierścieniem przysłon). Wtedy włączamy tryb S i mamy sterowanie czasem w body, przysłoną na pierścieniu obiektywu i możemy sobie włączyć autoiso.
MariuszJ
14-11-2012, 21:20
Dotyk niby gadżet a cholercia uzależnia...
"Jeszcze jedno ważne spostrzeżenie dotyczące obiektywów. Do tej pory NEX był bardzo pożytecznym systemem, doskonałą platformą dla obiektywów z innych systemów, zwłaszcza systemów zamkniętych takich ja Olympus OM czy Canon FD. Dostępnych jest wiele odpowiednich adapterów. Zatem podpiąłem znakomity Canon FD 300/4 przez adapter do body NEX-6 i po naciśnięciu spustu... na ekranie pojawił się komunikat "Nie można rozpoznać obiektywu. Zamocuj go poprawnie". Ten sam komunikat pojawił się po próbie podpięcia ZUIKO. Te same obiektywy z tymi samymi adapterami bezbłędnie współpracują z body NEX-5N oraz NEX-7. Nie wiem, czy to problem konkretnego body, którego soft odmawia współpracy z obiektywami innymi niż E i A (Tokina z bagnetem A i adapterem LA-EA1 działa poprawnie) jeżeli tak to czeka mnie naprawa. Czy też SONY zdecydowało się na ograniczenie możliwości stosowania innych obiektywów, co byłoby krokiem wstecz. Tak czy inaczej w obu przypadkach minus dla SONY."
żródło: http://www.nexforum.pl/artykuly/385-nex-6-pierwsze-wraenia
To ja się pytam WTF? Czyżby sony chciało sobie strzelić w kolano? Już miałem w planie N6 i kilka manuali a tu takie klocki..
Tylko, ze na tych stronach wczesniejszych, ktos napisal ze timelapse do nieczego nie sluzy, bezuzyteczna aplikacja..
Zechciało mi się sprawdzić. Ta aplikacja na razie jest niedostępna.
To ja się pytam WTF? Czyżby sony chciało sobie strzelić w kolano? Już miałem w planie N6 i kilka manuali a tu takie klocki..
Instrukcja, strona 33. Menu/ustawienia/wyzw.bez.obiek.
Instrukcja, strona 33. Menu/ustawienia/wyzw.bez.obiek.
W 5n też trzeba byłą tą opcję wyłączyć, czy tylko w N6 dodali kolejną "fajną opcję" w menu?
Ciekawe więc czemu autor pisze: "Te same obiektywy z tymi samymi adapterami bezbłędnie współpracują z body NEX-5N oraz NEX-7." Mam nadzieję, że to tylko jego niedopatrzenie w kwestii tej opcji (może w poprzednich nexach była domyślnie inaczej ustawiona?)
Taką rzecz ustawia się w menu raz i się o niej zapomina. Być może autor zapomniał, lub poprzednie body przejął od kogoś, kto juz to włączył.
Ciekawe więc czemu autor pisze: "Te same obiektywy z tymi samymi adapterami bezbłędnie współpracują z body NEX-5N oraz NEX-7." Mam nadzieję, że to tylko jego niedopatrzenie w kwestii tej opcji (może w poprzednich nexach była domyślnie inaczej ustawiona?)
Nie wiem czemu autor tak napisał. Czemu nikt tego nie zweryfikował przed publikacją też nie wiem :-)
Nie ma to jak na stronie o nexach wypisywać ich wady których nie ma.. fest.
Kolejna bzdura to wpis, że z AF fazowego korzysta tylko E1650.
Poza tym wypada sprawdzić tekst choćby w Wordzie, zanim się go umieści na portalu...
z tego co wiem, to autoiso działa tylko w trybie "półmanualnym" czylia A i S... trudno mi sobie wyobrazić z drugiej strony, że robisz w manualu M (czyli sam naświetlasz, prześwietlasz, niedoświetlasz), a aparat zgaduje jakie ustawić iso, bo chcesz zrobić niedoświetlone.... coś jakby dorzucić opcję w Manualu +1EV.... bez sensu....
z tego co wiem, to autoiso działa tylko w trybie "półmanualnym" czylia A i S... trudno mi sobie wyobrazić z drugiej strony, że robisz w manualu M (czyli sam naświetlasz, prześwietlasz, niedoświetlasz), a aparat zgaduje jakie ustawić iso, bo chcesz zrobić niedoświetlone.... coś jakby dorzucić opcję w Manualu +1EV.... bez sensu....
W D700 bardzo często korzystam z trybu M + autoISO. Ustawiam czas i przysłonę jakie potrzebuje, a aparat dobiera do tego ISO tak, żeby zdjęcie było dobrze naświetlone. Zakres używalnego ISO jest tak duży, że przy zdroworozsądkowych nastawach zawsze dobierze dobre ISO i jeszcze jest zapas. No ale w Nexie tak dobrze nie ma.
MariuszJ
15-11-2012, 16:24
Brak M+autoiso to jednak z większych wad nexów. Mnie też D700 do tego bardzo przyzwyczaił, rzecz banalna do wdrożenia, a bardzo użyteczna.
No ale mówię - z manualnymi szkłami to żaden problem. W trybie S przecież jest AutoISO. A z manualnym szkłem tryb S działa dokładnie tak, jak M.
Mam kilka pytań dotyczących Nex-ów (5R, 6 i 7)
- Czy przy powiększeniu pola ostrzenia w 5R wyświetla się też focus peaking czy nie?
- Czy 5R ma problemy z shutter lag?
- Jak głośna jest migawka w w.w. aparatach - podobno pracuje głośno w Nexie 6
Myślę o zakupie któregoś Nexa na wiosnę. Ma to być back-up dla mojego Pentaxa i musi dobrze współpracować z limitedami - planuje tylko zakup kita i jednej stałki do streeta.
Podoba mi się 6 ale 5R jest tańszy, Nex7 też ostatnio b.spadł - do wiosny ceny mogą się jeszcze sporo zmienić.
No dobra, rozumiem was z tym autoISO, ale przyznam szczerze, że prawie zawsze ISO dobieram sam.
Nigdy nie było dla mnie problemem zmienić ISO, tylko faktycznie szkoda, że nie ma kroków mniejszych niż 1 EV w tym ISO... tego brakuje, i tylko dlatego używam czasami autoISO.
MariuszJ
15-11-2012, 19:53
Mam kilka pytań dotyczących Nex-ów (5R, 6 i 7)
- Czy przy powiększeniu pola ostrzenia w 5R wyświetla się też focus peaking czy nie?
- Czy 5R ma problemy z shutter lag?
- Jak głośna jest migawka w w.w. aparatach - podobno pracuje głośno w Nexie 6
- tak
- 5n się nie zastanawia przed zrobieniem zdjęcia, nie wydaje mi się żeby 5r miał to robić - chyba że wmontowali jakieś AI :D
- głośna niestety, we wszystkich
Dzięki Mariusz!
Martwi mnie tylko ta głośna migawka. Ciekawią mnie te bezlusterkowce - już rok temu miałem wybrać Nexa 3 ale wtedy można było upolować używanego za 600zł z kitem.
Mcarto nie zastanawiaj sie, tylko kupuj. :)
Mcarto nie zastanawiaj sie, tylko kupuj. :)
To nie tak szybko - komplet "zabawek" już mam i tylko potrzebuję czegoś lżejszego na wyjazdy i może? do streeta (nauczyłem się już tak pstrykać aby nie drażnić za bardzo ludków).
Chcę wybrać tanio raz a dobrze - rozwiązaniem byłby bezlusterkowieć Pentaxa albo moduł K Ricoha do GXR ale na razie nic ciekawego nie ma i dlatego szukam w innych systemach. Nadmiar kaski wolę wydać na bilet w nieznane;)
To nie tak szybko - komplet "zabawek" już mam i tylko potrzebuję czegoś lżejszego na wyjazdy i może?
Tylko dam Ci mala uwage, uwazaj, zeby ten nowy Nex nie zastapil Ci calkowicie lustra, bo to bardzo mozliwe, mimo ze sie tego nawet nie spodziewasz..
Przeglądałem zdjęcia 5R i 6. W 5R można odchylić ekran o 180 st. w górę ale w 6 chyba nie z uwagi na wyższe body i w szczególności wizjer, czy tak?
Na fotopolis felieton o szóstce: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16005
Autor zachowuje się, jakby pierwszy raz wziął do reki Nexa. Demonizuje pierwszą serię Nexów, zapominając, że w międzyczasie był wielki upgrade softwaru. Nie wspominając o drugiej serii Nexów (C3, 5N). Kojarzy mi się to z zachwalaniem sprzętu przez speców z MM, kiedy przyjdzie do nich jakiś tatuś z chęcią kupna lustrzanki i z zerową wiedzą.
Na fotopolis felieton o szóstce: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16005
Autor zachowuje się, jakby pierwszy raz wziął do reki Nexa. Demonizuje pierwszą serię Nexów, zapominając, że w międzyczasie był wielki upgrade softwaru. Nie wspominając o drugiej serii Nexów (C3, 5N). Kojarzy mi się to z zachwalaniem sprzętu przez speców z MM, kiedy przyjdzie do nich jakiś tatuś z chęcią kupna lustrzanki i z zerową wiedzą.
to tylko felieton, jak podejdzie się do niego na luzie, to nie jest zły;)
Tak wracając, do starego tematu beterii i ładowarki w sony, to tak teraz mnie napadło, że przecież to stary numer sony z kamer(prostszych kamer, nie zawodowych).... tam też było ładowanie po kablu, ewentualnie na stacji dokującej.... wystarczy się przygotować zawczasu i nie ma problemu z zasilaniem...
powinni tylko dawać w zestawie 2 aku ;)
nie demonizujmy już tego braku ładowarki.. zestaw na ebayu 6 dolarów chyba.. różnice cenowe między OMD, X-E1 są nawet i po 1,5k więc taka ładowarka się gubi w tłe
nie demonizujmy już tego braku ładowarki..
Dokladnie, przeciez to zaden problem, a oczywiste jest to, ze i tak jak ktos ma Nex-a nie ma tylko jednej baterii, a conajmniej dwie, ludzie robia po prostu problem z niczego.
Ja kupilam do Nex-a dwie baterie, w ktorej ladowarka byla gratis wiec, taki dodatek to kwestia parunastu $, nieprzesadzajmy..
Łooo jezu, ja przecież nie demonizuję, tylko napisałem, że mi się przypomniało, że tak już było i nikt nie narzekał...
Łooo jezu, ja przecież nie demonizuję, tylko napisałem, że mi się przypomniało, że tak już było i nikt nie narzekał...
No przeciez wszystkie starsze kompakty Sony, maja ladowanie po kablu, bez mozliwosci wyciagniecia baterii, ja tez taki nawet gdzies w szafce mam i nigdy mi na mysl nawet nie przyszlo zeby to byl jakis problem..
picikola
19-11-2012, 21:40
Czy są już dostępne nowe obiektywy do nextów? Ten 16-50 wie ktoś ile kosztuje?
MariuszJ
19-11-2012, 21:44
Czy są już dostępne nowe obiektywy do nextów? Ten 16-50 wie ktoś ile kosztuje?
Sprzedają go w kompletach z 5R i 6.
picikola
19-11-2012, 21:47
No właśnie wykombinowałam żeby go kupić do 5n, ale widzę że nierealne :(
Nie mówiłaś, że użycie opcji szukaj w google jest trudne...
Wpisz pytanie, a dostaniesz odpowiedź ile kosztuje...
Poza tym nie opłaca się kupować kita bez body..., a body tylko typu 5r lub 6
MariuszJ
19-11-2012, 21:48
No właśnie wykombinowałam żeby go kupić do 5n, ale widzę że nierealne :(
Zapytaj o taką możliwość sprzedawcę rtvzew z Allegro. Robi rzeczy niemożliwe (czasem), chociaż w tym przypadku marnie oceniam szanse.
Zapytaj o taką możliwość sprzedawcę rtvzew z Allegro. Robi rzeczy niemożliwe (czasem), chociaż w tym przypadku marnie oceniam szanse.
Przyznaję się... mój błąd.
Tam takiej odpowiedzi nie dostaniesz ;-)
superkomornik
19-11-2012, 21:57
Przecież RTVzew sprzedawał 16-50 za....1200zł :D
MariuszJ
19-11-2012, 22:00
Przecież RTVzew sprzedawał 16-50 za....1200zł :D
Ale jest też jedynym znanym mi sprzedawcą, który rozkompletowuje zestawy.
Oczywiście ja również uważam, że parcie na zestaw 5n+16-50 jest nieracjonalne ekonomicznie.
picikola
19-11-2012, 22:11
No i bingo ma za 1300, a ta nowa 35 1.8 wiecie kiedy i za ile?
MariuszJ
19-11-2012, 22:12
No i bingo ma za 1300, a ta nowa 35 1.8 wiecie kiedy i za ile?
Ok. 2000 zł, może od nowego roku.
picikola
19-11-2012, 22:35
Czy wiecie może jeszcze ile minut permanentnego filmowania znosi szóstka?
Qrcze co jest nie tak z tą matrycą (odległością pomiędzy nią a bagnetem). Już kolejny raz wyczytałem, ze odległość jest za mała i powoduje wady optyczne w podczepionych systemowych szkłach.
Domyślam się, że zwykłe odsunięcie matrycy nic by nie dało.
MariuszJ
20-11-2012, 18:13
Qrcze co jest nie tak z tą matrycą (odległością pomiędzy nią a bagnetem). Już kolejny raz wyczytałem, ze odległość jest za mała i powoduje wady optyczne w podczepionych systemowych szkłach.
Domyślam się, że zwykłe odsunięcie matrycy nic by nie dało.
Nie rozumiem problemu pt. matryca jest za blisko bagnetu.
Jeżeli matryca jest za blisko bagnetu dla naszego nowoprojektowanego obiektywu, układ optyczny odsuwamy od matrycy za pomocą dystansu.
W drugą stronę działa to słabo :)
stachmuszel
20-11-2012, 18:50
...
Oczywiście ja również uważam, że parcie na zestaw 5n+16-50 jest nieracjonalne ekonomicznie.
Dlaczego Mariusz tak uwazasz?
MariuszJ
20-11-2012, 18:59
Dlaczego Mariusz tak uwazasz?
Bo wyjdzie drogo. 16-50 jest na zachętę do kupowania nowych modeli, a nie wycofanych.
picikola
20-11-2012, 19:27
5r wszędzie z 18-55
stachmuszel
20-11-2012, 20:35
5r wszędzie z 18-55
I sporo drozej od 5n. Czy tyle drozej ile lepiej?
Taki 5N z 16-50 wyjdzie ok. 3000 a 5R z 18-50 ok. 2700.
A przy okazji jak się tym 16-50 zoomuje? W Panasonicu Power Zoom średnio mi się podobał, wolę takie kręcone zoomy.
mibartek
20-11-2012, 21:29
Taki 5N z 16-50 wyjdzie ok. 3000 a 5R z 18-50 ok. 2700.
A przy okazji jak się tym 16-50 zoomuje? W Panasonicu Power Zoom średnio mi się podobał, wolę takie kręcone zoomy.
tak samo jak Panasonic
tutaj widać
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/8010330329_9ce625ac1d_z-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8033/8010330329_9ce625ac1d_z.jpg)
No ale tym malym zoomem, przeciez mozna na dwa sposoby uzywac? tradycyjnie i korzystajac z tego przycisku co jest? wiec chyba zadna roznica w porownaniu ze starym kitem 18-55,
poza tym jeszcze cos.. w 18-55 przy kreceniu filmow bardzo denerwujace jest oddalenie lub przyblizenie danej sceny, NIE IDZIE PLYNNIE, moze w tym malym 16-50, dzieki temu przyciskowi mozna uzywac video plynnie? Ktos wie..?
Chyba tylko jeden sposób jest możliwy - tym przyciskiem. Tak przynajmniej jest w Panasonicu.
Już była poruszana ta kwestia i okazało się, że można zoomować zarówno tym przesuwanym dzyndzlem jak i normalnie pierścieniem widocznym na końcu obiektywu.
Już była poruszana ta kwestia i okazało się, że można zoomować zarówno tym przesuwanym dzyndzlem jak i normalnie pierścieniem widocznym na końcu obiektywu.
No tak, to wiemy, tylko chodzi o video, czy mozna wykonywac plynne tym obiektywm, dzieki temu przyciskowi wlasnie, ktos wie?
No tym dzyndzlem raczej na pewno można płynnie zoomować, bo wtedy to silniczek de facto kręci soczewkami - czyli powinna być mega płynność.
No tym dzyndzlem raczej na pewno można płynnie zoomować, bo wtedy to silniczek de facto kręci soczewkami - czyli powinna być mega płynność.
Jezeli tak faktycznie jest, to ten obiektyw jest /bedzie rewelacyjny, nie krecilam nigdy filmow, tak bardziej na powaznie, ale ostatnio duzo mam praktyki i zabawy z tym i 18-55 przy zoomowaniu to jest jednak DRAMAT.. i nic sie nie da z tym zrobic..eh zawsze cos nie tak, nie chce myslec o nastepnym obiektywie.. ale skoro do krecenia filmow sie nie nadaje, to jak tu nie myslec o innym.. :sad:
płynności niestety nie ma, pracuje to skokowo niestety. Oczywiście zależy wszystko na jakim poziomie płynności Ci zależy.
To jeśli ten ostatni pierścień służy do zoomowania, to czym się ustawia ostrość? Tym kółkiem z tyłu body? A nie jest tak, że ten pierścień może mieć różne funkcje w zależności od sytuacji?
Jeśli jest włączony af to pierścieniem zmienia się ogniskową, tak jak przyciskiem. Z mf przycisk jest od zooma, a pierścień od fokusa...
płynności niestety nie ma, pracuje to skokowo niestety. Oczywiście zależy wszystko na jakim poziomie płynności Ci zależy.
Zeby nie bylo czuc tych przeskokow, jak sie kreci zoomem.. hm moj 7 letni kompakt Sony chyba tak wlasnie mial, mega plynnie (chociaz kiedys nie zwracalam na to uwagi, bo sie nie interesowalam video) a Nex kreci dosc dobrze filmy i najlepiej uzywac bez zoomu, wtedy jest stabilnosc.. a z tym kitowym zoomem nie da rady, bo o ile w jedna strone zrobisz plynnie, tak chcac oddalic juz jest mega przeskok.. no i niestety.. trzeba sie zdecydowac bez zomowanie najlepiej..
Nie rozumiem problemu pt. matryca jest za blisko bagnetu.
Jeżeli matryca jest za blisko bagnetu dla naszego nowoprojektowanego obiektywu, układ optyczny odsuwamy od matrycy za pomocą dystansu.
W drugą stronę działa to słabo :)
Też miałem niejasność i stąd pytanie.
Trochę pobuszowałem w necie i faktycznie niektórzy zarzucają Nex-om, że układ optyczny jest dość blisko matrycy.
Z dalszej lektury dowiedziałem się, że sprawia to problemy przy konstrukcji tańszych i kompaktowych obiektywów które mogą mieć mniej ostre rogi.
Sony nawet opatentowało zakrzywioną matrycę - może z myślą o Nex-ach??
http://www.optyczne.pl/5260-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
W każdym razie źle nie jest. Mnie posiadacza trzech limitedów ciągnie do Nex-a bo wydaje mi się, że bezlusterkowiec Sony o wiele lepiej sobie poradzi z ostrzeniem niż np. NX200 Samsunga.
http://www.youtube.com/watch?v=vVBXONAC7lg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=iRYxqV7UW1s
Jest tego więcej...
No to wyglada to calkiem dobrze, a czytaliscie o Nex-9? Kiedy ma wyjsc? Ten aparat ma byc umieszczony w obudowe kamery i bedzie rewelacyjnie ponoc krecil filmy?
ale to ze full-frame, to jakies plotki?
http://www.sonyalpharumors.com/sr5-sony-nex-goes-full-frame/
marcus777
21-11-2012, 03:42
Było ?
xe1 v nex 6
http://www.youtube.com/watch?v=jmwEQB0KM8U&feature=player_embedded#!
Pytanie mam za 100 punktów dla użytkowników szóstki - czy z naleśnikiem 16/2.8 jest dostępny AF na bazie detekcji fazy?
mibartek
21-11-2012, 14:35
Było ?
xe1 v nex 6
http://www.youtube.com/watch?v=jmwEQB0KM8U&feature=player_embedded#!
chyba nie - fajnie porównanie.
Ja po obejrzeniu aparatów w krakowskim Saturnie mam podobne odczucia.
Dla mnie Nex wygrywa możliwościami video i peakingiem - jak ktoś ma zamiar podpinać szkła z innych systemów to jest to baaardzo pomocna funkcja. Odchylany ekran w Sony to też plus.
Wizjer w Fuji tak jak powiedzieli ma "lagi" i strasznie to irytuje.
Co do szkieł to co kto woli, ale stałki w Fuji to duży plus systemu. A zapowiadają kolejne ciekawe premiery.
Zoom - Fuji ma lepsze światło i ogólnie lepszy optycznie, ale jest duży. Do lustrzanki byłby ok, ale do bezlusterkowców wolę małe obiektywy. Zdecydowanie więc bardziej przypadł mi do gustu obiektyw od Nexa.
No i cena - Fuji jest zdecydowanie droższe.
Był gdzieś link na sony rumours, że można jakoś obiektyw dostosować... nie za bardzo mam jak teraz to znaleźć, ale jak będę przed kompem, to poszukam...
edit:
Pomimo tego, że nex 6 jest z wizjerem, warto pomyśleć nad 5r (to do tych, co chcą się bawić manualami), który nie ma wizjera, ale dotykowy ekran... On znacznie pomaga przy ostrzeniu ręcznym. Pyknięcie palcem w dowolny punkt, powiększa go umożliwiając dokładniejsze ostrzenie z lepszym peakingiem... Znacznie poprawia to dokładność, szybkość i precyzję.
Co do posta wyżej:
sprawdziłem, przepraszam, kłamałem...
Coś mi się ten teges...
Tak jeszcze się zastanawiam, bo mając kita(16-50), chyba nie jest niezbędne dublowanie ogniskowych. Może nie ma potrzeby bawić się z 16ka, która i tak zazwyczaj jest przymykana. Nie interesowałem się co prawda jak kit wypada na tle naleśnika, ale...
W przypadku gdybym kupił Nex6 z 16-50 to to szkło by poszło od razu na znany portal aukcyjny. Kupiłbym 16/2.8 i 50/1.8. Wady optyczne 16/2.8 mi raczej nie przeszkadzają, jedynie wolałbym mieć trafiający AF.
No to myślę, że trafiający, to on będzie, tak jak jest do tej pory, z body bez detekcji fazy... Plusem jest też ogniskowa, którą chyba dość trudno jest spudłować.
Jedynie co, to może być wolniej, ale czy wyraźnie wolniej? Śmiem wątpić. Chociaż fakt jest taki, że nie napisałeś, do czego ma Ci służyć aparat + szkła...
Wczoraj wysłałem do nowego właściciela (z naszego forum) swoje D300, ostatnia rzecz jaka mi została z systemu Nikona. Z Nikonem byłem związany od 2006 roku (d70s), ale decyzję o zmianie systemu na bezlusterkowce podjąłem po tym jak stwierdziłem, że:
- przez ostatnie półtorej roku coraz częściej podbierałem aparat żony - Samsung NX100,
- coraz częściej mnie bolały ręce od noszenia D300 z gripem - mając Nex 6 myślę, że częściej będę go nosił ze sobą,
- postęp techniczny w bezlusterkowcach poszedł znacznie do przodu - jakość obrazka taka sama jak w lustrach,
- Nex 6 - z wizjerem, co prawda nie zastąpi mi w całości lustrzanki, ale jako aparat wycieczkowy, do robienia zdjęć córce myślę, że wystarczy. No, może czasami jeszcze jakąś modelinę ;)
- peaking i możliwość podpięcia w szkieł MF z w zasadzie dowolnego systemu.
Bawiłem się Nex6 z 16-50 i chyba moje przyzwyczajenie do robienia zdjęć stałkami zdecyduje o sprzedaży tego szkła - w Nikonie miałem dwa obiektywy 30/1.4 i 85/1.8 i wystarczyły mi w zupełności do moich gniotów.
W Nexie na początek wymyśliłem sobie 16/2.8, 50/1.8. Do artystycznych ujęć :D kupiłbym Fujiana, jakąś starą manualną 85-tkę (Nikkor, Zuiko czy coś w tych klimatach) i ewentualnie jeszcze Jupitera 135mm.
Sprzedając 16-50 myślę, że za to spokojnie bym kupił używane 16/2.8 i 50/1.8.
No to myślę, że będziesz zadowolony... Tutaj ISO daje duzo radości, peaking z resztą też, a co do obiektywów, to myślę, że dobry wybór...
Jakosc obrazka nie odbiega, a myślę, że z powodzeniem jest lepsza od tego co oferuje d300 w zakresie jakości (a szkoda, bo z podobnych względów pozbyłem się d90)
Czy nie macie w Nexach problemów z używaniem manualnych szkieł o ogniskowej 70-85mm? (pamiętam o braku stabilizacji).
Po rekonesansie w rynku bezlusterkowców powróciłem do planu zakupu NEXa bo wychodzi po prostu najtaniej a chcę pozostać przy Pentaxie. Olki mają drogą optykę, Samsung jest b.fajny ale NX 85mm swoje kosztuje i jest dość spore.
Myślę o zakupie Nexa z kitem i jedną systemową stalką 20-30mm - do tego mam Limitedy 70mm, 40mm.
MariuszJ
24-11-2012, 16:17
To zależy od Twojej ręki - nie tyle od stabilizacji czy jej braku, a tego czy potrafisz stabilnie skadrować długim szkłem przyczepionym do małego korpusu. Na pewno wizjer Ci w tym pomoże.
Ja bez wizjera nie miałem problemów z pracą z nikkorem 85, dłuższych szkieł nie podpinałem. Na podobne do Twojego moje pytanie zadane w wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198470&page=201 dotyczące 135-tek odpowiedź była również pozytywna. Dalej bez statywu bym chyba nie podchodził.
To zależy od Twojej ręki - nie tyle od stabilizacji czy jej braku, a tego czy potrafisz stabilnie skadrować długim szkłem przyczepionym do małego korpusu. Na pewno wizjer Ci w tym pomoże.
Ja bez wizjera nie miałem problemów z pracą z nikkorem 85, dłuższych szkieł nie podpinałem. Na podobne do Twojego moje pytanie zadane w wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198470&page=201 dotyczące 135-tek odpowiedź była również pozytywna. Dalej bez statywu bym chyba nie podchodził.
Dzięki.
Myślę, że dam sobie radę. Najdłuższa ogniskowa jaką mam i używam używam to właśnie 70mm - w dalekich planach jest Sonar 135mm ale to ciekawostka i pewnie? będzie podczepiany tylko do K-7.
Teraz tylko decyzja pomiędzy Nex6 a 5R - szóstka fajniejsza ale 5R ma tocz-screen i jest tańsza.
MariuszJ
24-11-2012, 17:17
Teraz tylko decyzja pomiędzy Nex6 a 5R - szóstka fajniejsza ale 5R ma tocz-screen i jest tańsza.
No ten dylemat to już musisz sam rozstrzygnąć :)
Możesz pójść jeszcze dalej z mało kompromisowymi oszczędnościami i zanabyć przechodzonego 5N od tych, którzy nie mogą oprzeć się wizjerowi w 6-stce ;) objawiło się ich sporo, w tym mła :D
No ten dylemat to już musisz sam rozstrzygnąć :)
Możesz pójść jeszcze dalej z mało kompromisowymi oszczędnościami i zanabyć przechodzonego 5N od tych, którzy nie mogą oprzeć się wizjerowi w 6-stce ;) objawiło się ich sporo, w tym mła :D
Interesują mnie te dwa modele ew. 7 ze względu na AF który jest chyba pewniejszy w słabym świetle. Nex 6 i 5R mają też więcej przycisków funkcyjnych, po dwa kółka sterowania i sterowania poprzez wi-fi - to ciekawostka nie decydujący argument ale może być przydatny.
MariuszJ
24-11-2012, 17:57
Dotychczasowe opinie mówią, że ten support fazowy poprawia sytuację jeżeli chodzi o prędkość AF a właściwie skuteczność jego korekty po rozostrzeniu. Czyli raczej poprawa w dziedzinie ciągłego AF oraz szybkości singla. Dużo jest głosów, że support fazowy jest bezużyteczny w słabym świetle i niskim kontraście celu, co zresztą potwierdzają poniekąd nasze doświadczenia z fatalnie przestrzeliwującymi lustrzankami w słabym świetle (nie to że nie ustawiają ostrości, tylko potwierdzają ją nie tam gdzie trzeba).
Wifi też uważam za niezmiernie fajną rzecz.
Edit: nie zauważyłem, że pisałeś o pewności AF w Nex 7 an nie w 6. Tak też ludzie piszą - jest lepszy od 5-tek. Ile - nie wiem.
Nex 7 jest trochę kontrowersyjny jeżeli chodzi o własności matrycy.
Dotychczasowe opinie mówią, że ten support fazowy poprawia sytuację jeżeli chodzi o prędkość AF a właściwie skuteczność jego korekty po rozostrzeniu. Czyli raczej poprawa w dziedzinie ciągłego AF oraz szybkości singla. Dużo jest głosów, że support fazowy jest bezużyteczny w słabym świetle i niskim kontraście celu, co zresztą potwierdzają poniekąd nasze doświadczenia z fatalnie przestrzeliwującymi lustrzankami w słabym świetle (nie to że nie ustawiają ostrości, tylko potwierdzają ją nie tam gdzie trzeba).
Wifi też uważam za niezmiernie fajną rzecz.
Edit: nie zauważyłem, że pisałeś o pewności AF w Nex 7 an nie w 6. Tak też ludzie piszą - jest lepszy od 5-tek. Ile - nie wiem.
Nex 7 jest trochę kontrowersyjny jeżeli chodzi o własności matrycy.
Najlepiej będzie jak pójdę do Sony Center i pobawię się trochę touchscreenem z obiektywem ustawionym na manual - zobaczę jak bardzo touch poprawia jakość ostrzenia. Później muszę zerknąć przez wizjer 6 ew. 7 - wstyd się przyznać ale nigdy nie miałem w reku działającego Nexa.
MariuszJ
24-11-2012, 20:55
Najlepiej będzie jak pójdę do Sony Center i pobawię się trochę touchscreenem z obiektywem ustawionym na manual - zobaczę jak bardzo touch poprawia jakość ostrzenia. Później muszę zerknąć przez wizjer 6 ew. 7 - wstyd się przyznać ale nigdy nie miałem w reku działającego Nexa.
I to jest właściwe podejście.
2 opinie o Souni en i eks six - http://www.youtube.com/watch?v=_PunalPn_58&feature=g-all-u
hostman22
26-11-2012, 00:50
nex-6 jest dostępny tylko w czarnym kolorze ?
jeżeli gumy będą blakły, tak jak w ostatnim wydaniu canona(lub nikona - nie pamiętam) to będzie dostępna wersja biała ;)
sorry, tak jakoś mnie naszło....
hostman22
26-11-2012, 18:18
spoko ;) sam sobie sprawdziłem, nie ma i na razie nie będzie, a szkoda bo do srebrnych luf aż by się prosiło...
Nie jestem zwolennikiem kolorowych aparatów, ale ostatnio macałem w MM białego Nexa-5R i kurcze, robi wrażenie. :) Chociaż jak ktoś chce mieć niewidzialny aparat, to na pewno nie jest to dobre rozwiązanie :)
spoko ;) sam sobie sprawdziłem, nie ma i na razie nie będzie, a szkoda bo do srebrnych luf aż by się prosiło...
w tym względzie zgadzam się w zupełności... przydałoby się trochę konsekwencji...
dopiero teraz robią do czarnych body czarne obiektywy... ale dla mnie to plus - wolę takie...
Seria NEX 3 jest kolorowa
Seria NEX 3 jest kolorowa
Mi sie podoba rozowy :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/NEX3ROJO-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/_rx5uJvtgd90/TJPN5dHfRQI/AAAAAAAABX4/cr3-XANKF7Q/s400/NEX-3+ROJO.jpg)
http://2.bp.blogspot.com/_rx5uJvtgd90/TJPN5dHfRQI/AAAAAAAABX4/cr3-XANKF7Q/s400/NEX-3+ROJO.jpg
hostman22
27-11-2012, 22:15
nie w tym rzecz że brak mi kolorów ;). Tylko o zgranie na razie wygląda to tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://capacamera.cocolog-nifty.com/washicamera/images/2012/04/17/ph03.jpg)
design obiektywów powiedzmy że jest minimalistyczny ;), wygląd 6ki czy 7ki też jest ok (nie próbują być na siłę retro, ani SF), ale aż się prosi aby była druga wersja kolorystyczna z większą ilością srebra... . (biały i różowy można traktować w formie ekstrawagancji) Taki mój mały OT ;)
No tu masz całkowicie rację... dodam tylko, ze o ile mnie pamięć nie myli, to nowe 35/1.8, 11-18/4, 16-50/kit - są czarne...
Pewnie wycofają się ze srebra zupełnie.
A 18-55 w zestawie z 5N srebrne a z 7 czarne chyba.
Zauważyliście, że Sony ostatnio b. się ceni?
Trochę poszperałem wczoraj w necie i Nex 6 kosztuje z kitem 900 euro, Nex 5R 650 euro a Nex 5n 500 euro.
picikola
28-11-2012, 19:09
doradźcie proszę, mój wybór ograniczł się do
nex 6 + 16-50 vs 5r +15-60(nie pomyłka)
w 6 obawiam się o wielkość i ciężar oraz brak dotykowego ekranu, gdzieś wyczytałam że bateria trzyma o 47% słabiej niż 5r
w 5r o brak lampy i stopki (dam radę robić nim fotki wewnątrz wieczorem bez lampy? jakieś inne minusy?
różnica w cenie to jakieś 500-600 zł
główne zastosowania fotografia portretowo-reportażowo dzieciowo-rodzinno-turystyczna w moim mniemaniu artystyczna w Waszym pewnie co najwyżej akceptowalna ;)
5r +15-60(nie pomyłka)
15-60 a to jakis nowy obiektyw? Gdzie takie sprzedaja?
picikola
28-11-2012, 20:01
A jednak pomyłka :) 16-50
hostman22
28-11-2012, 21:28
Sony zawsze się ceniło, nie ważne co robi ;). (a nikon z d600 się nie ceni i to jeszcze jak....
Tak naprawdę różnica sprowadza się do tego czy wybrać wizjer czy nie zdecydowanie wybieram to pierwsze jaki by on nie był.
Sony zawsze się ceniło, nie ważne co robi ;). (a nikon z d600 się nie ceni i to jeszcze jak....
Tak naprawdę różnica sprowadza się do tego czy wybrać wizjer czy nie zdecydowanie wybieram to pierwsze jaki by on nie był.
Przez jakiś czas Nexy to były najtańszymi bezlusterkowcami na rynku.
Czy ktoś używa Sigmy 19mm?? ciekaw jestem opinii.
Przez jakiś czas Nexy to były najtańszymi bezlusterkowcami na rynku.
Czy ktoś używa Sigmy 19mm?? ciekaw jestem opinii.
Właśnie praktycznie nie ma o niej opinii na forum. Ja mam Sigmę 30, to bardzo podobna konstrukcja. Za tą cenę jest naprawdę ok, w sumie jedyny minus to że przy takiej światłosile obiektyw mógłby być nieco mniejszy.
Czy widzicie dla NEX 6 jakąś sensowną alternatywę (w tej samej cenie)? Olympus OM-D E-M5 jest 1.000 zł droższy ale chyba teraz dorzucają dodatkowy obiektyw, którego cena to też pewnie 1.000 zł.
też się nad tym zastanawiam. Jeżeli chodzi o alternatywę w cenie to chyba tylko... Nex 5R. Z konkurencji najczęstsze porównania to właśnie OM-D i X-E1. Do OMD dorzucają obiektyw za 300zł (tak, za 300 nie za 1zł, bo cena "promocyjnych" zestawów jest 300zł większa niż tych bez promocji za 1zł;P) ale i tak jest droższy no a X-E1 to już w ogole. Tylko, że X-E1 robi dużo lepsze jpgi.. i ogólnie pod względem robienia zdjęć jest na pewno na pierwszym miejscu. Tyle, że jak ktoś potrzebuje to brakuje modnych "dodatków" czyli fajnych filmów, rozpoznawania twarzy itp..
Na tę chwilę to chyba NEX-6 jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Sam przymierzam się do N6 + 16-50 + E50 na początek. Później może dojdzie do tego E35.
P.S. Co do alternatywy OMD jeszcze.. to jest m43.. a wątków i opinii o tym sprzęcie jest.. masa. Przeważnie skrajne. Są zakochani w m43 i ich szkłach (dobrych) a są narzekający na jednak za małą matrycę i kilka innych rzeczy.
ale powiedzcie mi, 5R, zrobi o wiele ladniejsze zdjecia? czy w czym jest lepszy od 5N? Poza tym N6 tez mysle, ze podobny obrazek da co 5N? Nie licze dodatkow wszelakich, czy dodatkowych kolek, sama jakosc obrazka..
ale powiedzcie mi, 5R, zrobi o wiele ladniejsze zdjecia? czy w czym jest lepszy od 5N? Poza tym N6 tez mysle, ze podobny obrazek da co 5N? Nie licze dodatkow wszelakich, czy dodatkowych kolek, sama jakosc obrazka..
http://www.sonyalpharumors.com/nex-6-sensor-tested-at-dxomark-same-quality-as-the-nex-5rn/
Nie. I jest to oczywista oczywistość. A czym jest "lepszy" to widać gołym okiem... (np. wizjerem). Na pewno nie jakością obrazka ale nikt tego od niego nie wymagał.
Byłem pomacać w MM i mieli 5R i 6. Jakość wykonania na plus dla 6. Trochę szkoda, że ten ekran w 6 nie odchyla sie tak jak w 5R. W każdym razie ten wizjer wart jest dopłaty a i obiektyw 16-50 całkiem fajny i mały. Aby tylko Mikołaj zdobył tyle funduszy :)
picikola
29-11-2012, 19:10
W moim MM szóstki nie ma, ani nigdzie indziej nie znalazłam, tym bardziej cieszę się z tego co piszesz, bo jutro ma do mnie przyjść!! Właśnie lecę na ebay w poszukiwaniu futerału.
Czy widzicie dla NEX 6 jakąś sensowną alternatywę (w tej samej cenie)? Olympus OM-D E-M5 jest 1.000 zł droższy ale chyba teraz dorzucają dodatkowy obiektyw, którego cena to też pewnie 1.000 zł.
Jedyna sensowną alternatywą (bez wizjera) jest dla mnie NX200 - nowy kosztuje tyle co używany NEX 5n.
Jak masz kasę to chyba OMD ew. Fuji X-E1.
Jedyna sensowną alternatywą (bez wizjera) jest dla mnie NX200 - nowy kosztuje tyle co używany NEX 5n.
Jak masz kasę to chyba OMD ew. Fuji X-E1.
X-E1 zgodzę się (poza filmami). Ale OMD? Uważasz, że jest lepsze od N6? Pomijając aspekt różnicy w cenie.
X-E1 zgodzę się (poza filmami). Ale OMD? Uważasz, że jest lepsze od N6? Pomijając aspekt różnicy w cenie.
Dobry wizjer, świetna stabilizacja, szybki AF, uszczelnienia a w dodatku pełen system lampy, szkła Zuiko, Panasonica i niezależnych producentów.
Ciężko powiedzieć czy OMD jest lepsze ale w tej chwili system m4/3 jest pełniejszy - gdybym nie chciał być dłużej przy Pentaxie to bym sprzedał wszystko i wybierał pomiędzy OMD a Fuji X-E1.
Nowe Nexy są bardzo obiecujące ale brakuje jasnych zoomów, dobrej portretówki...system się jeszcze rozwija.
Ja myślę o NEX (ew. NX200) ale potrzebuję tylko bezlusterkowca z kitem i jedną jasna stalką na wyjazdy - mam też swoje dobre szkła które mogę podpinać poprzez adapter.
Dobry wizjer, świetna stabilizacja, szybki AF, uszczelnienia a w dodatku pełen system lampy, szkła Zuiko, Panasonica i niezależnych producentów.
Ciężko powiedzieć czy OMD jest lepsze ale w tej chwili system m4/3 jest pełniejszy - gdybym nie chciał być dłużej przy Pentaxie to bym sprzedał wszystko i wybierał pomiędzy OMD a Fuji X-E1.
Nowe Nexy są bardzo obiecujące ale brakuje jasnych zoomów, dobrej portretówki...system się jeszcze rozwija.
Ja myślę o NEX (ew. NX200) ale potrzebuję tylko bezlusterkowca z kitem i jedną jasna stalką na wyjazdy - mam też swoje dobre szkła które mogę podpinać poprzez adapter.
ogólnie się zgadzam. Tylko, że z tymi szkłami to już tak nie od końca jest. Na forum dpreview nie kończą się pochwały ( i przykładowe fotki to potwierdzające) nad E50. To szkło jest prawie idealne z tego co czytam. W porównaniu do innych systemów jest na pewno w czołówce. Więc sprawa portretówki rozwiązana (i to za jaką cenę!).
W grudniu ma wejść 35/1.8. Na razie wszyscy są na nie napaleni, ale realnie ciężko jest powiedzieć jakie będzie. Jeżeli jednak jakościowo zbliżone do E50 to będzie super.
Jasnego zoomu nie ma - to fakt. Ale taki kosztowałby majątek.. Z resztą jest w planie - ale na razie to odległe plany. Tutaj plus dla X systemu.
Praktycznie na każdym forum itp. można wyczytać masę komenatrzy o obiektywach do m43.. ile to ich nie jest itp. Tylko co z tego skoro NEX też już pokrywa przynajmniej te najbardziej potrzebne.
Zoom 10-18, 16mm, 35mm (na dniach), 24mm, 50mm + Sigmy 19mm i 30mm (super cenowo). Brakuje czegoś w okolicach 85mm - jeżeli używasz to to też jest póki co bolączka NEX.
ogólnie się zgadzam. Tylko, że z tymi szkłami to już tak nie od końca jest. Na forum dpreview nie kończą się pochwały ( i przykładowe fotki to potwierdzające) nad E50. To szkło jest prawie idealne z tego co czytam. W porównaniu do innych systemów jest na pewno w czołówce. Więc sprawa portretówki rozwiązana (i to za jaką cenę!).
W grudniu ma wejść 35/1.8. Na razie wszyscy są na nie napaleni, ale realnie ciężko jest powiedzieć jakie będzie. Jeżeli jednak jakościowo zbliżone do E50 to będzie super.
Jasnego zoomu nie ma - to fakt. Ale taki kosztowałby majątek.. Z resztą jest w planie - ale na razie to odległe plany. Tutaj plus dla X systemu.
Praktycznie na każdym forum itp. można wyczytać masę komenatrzy o obiektywach do m43.. ile to ich nie jest itp. Tylko co z tego skoro NEX też już pokrywa przynajmniej te najbardziej potrzebne.
Zoom 10-18, 16mm, 35mm (na dniach), 24mm, 50mm + Sigmy 19mm i 30mm (super cenowo). Brakuje czegoś w okolicach 85mm - jeżeli używasz to to też jest póki co bolączka NEX.
Sporo zależy od tego co fotografujesz i ile masz do wydania - ja w nexie w tej chwili widzę tylko kita, 10-18, Sigmy 19 i 30mm ew. 35mm jaki się pojawi. Nex 50mm może i jest świetny ale dla mnie ta ogniskowa jest niepraktyczna tak jak CZ 24mm - to szkło dla fanatyków marki wychowanych na FF (to 35mm na FF).
Podoba mi się w NEX-ie tendencja do wypuszczania stabilizowanych stałek.
marcus777
29-11-2012, 21:59
Bawiłem się nexem 6 w Saturnie sporo czasu. Bardzo fajny sprzęcik. Myślałem, że ten kit 16-50 jest taki słaby kontrukcyjnie, jak to można wyczytać, jak jakoś nie zauważyłem, żeby zaraz miał się rozlecieć. Lepiej mi leży w łapie jak OM-G 5, który jakby za chwile miał mi wylecieć z ręki. Grip to tam mus a to kolejny wydatek(1000zł). Ale potem do łapy chwyciłem nexa 7 jeszcze lepiej, gdyby nie 24 Mpix to bym kupował w ciemno. nex6 + 16-50 + 30 + 50. I można szaleć. Większa matryca aspc też ma znaczenie nie tylko mała GO ale np. Ja nie lubię proporcji 4/3 a 2x3 jaką ma matryca nex / Fuji co odpowiada proporcjom kliszy. Ja też myślałem nad OMD ale chyba wybiore jednak Fujika.
Tak w ogóle to obok Nexa 6 i 7 leżały Fuji X100 i XE-1. Wydawały sie strasznie wielkie, jak cegły.
Ale potem do łapy chwyciłem nexa 7 jeszcze lepiej, gdyby nie 24 Mpix to bym kupował w ciemno.
No ale przeciez nikt ci nie kaze robic na 24 mpix?
Swoja droga to Nex-7 od premiery NIC nie stanial, nonsens jakis chyba.. 1.126,82 € - tyle czasu, a on nadal drogi.
:twisted:
Sporo zależy od tego co fotografujesz i ile masz do wydania - ja w nexie w tej chwili widzę tylko kita, 10-18, Sigmy 19 i 30mm ew. 35mm jaki się pojawi. Nex 50mm może i jest świetny ale dla mnie ta ogniskowa jest niepraktyczna tak jak CZ 24mm - to szkło dla fanatyków marki wychowanych na FF (to 35mm na FF).
Podoba mi się w NEX-ie tendencja do wypuszczania stabilizowanych stałek.
19mm jest ok, 30mm jest ok ale 24mm to już dla fanatyków? Mnie się to szkło nie podoba tylko ze względu na cenę.
A mnie bardzo ciekawi, nastepca Nex-a 7. :D
Jak żal kasy na Nexa 7 to tym bardziej będzie żal na jego następcę, który na pewno będzie jeszcze droższy. Na chwilę obecną Nex 6 jest na tyle wszechstronny, że nie bardzo widzę potrzebę dla amatora aby wchodzić w 7.
marcus777
30-11-2012, 15:41
Coś dla @mekano ;)
Fajne porównanie NEX-5n, NEX-6 i NEX-7
http://www.youtube.com/watch?v=AcS05k5Xc9Y&feature=player_embedded
19mm jest ok, 30mm jest ok ale 24mm to już dla fanatyków? Mnie się to szkło nie podoba tylko ze względu na cenę.
Ja rozumiem szkło ogniskowej 70-85mm może kosztować sporo ew. dobre macro a nawet 50mm ale 24mm?
Dla mnie to nietrafiona ogniskowa ale to moje zdanie - wolę ostre szkło 20mm o świetle 2.8 bo i tak czesto przymykam i 30-35mm tak się już przyzwyczaiłem i dłuższe ogniskowe wolę jaśniejsze - dopiero wtedy zaczynam zabawę z GO.
80% moich zdjęć robię stałką 21mm i jest to dla mnie optymalna ogniskowa jak ma być bliżej to podpinam 35mm.
MariuszJ
30-11-2012, 16:54
Ja rozumiem szkło ogniskowej 70-85mm może kosztować sporo ew. dobre macro a nawet 50mm ale 24mm?
Dla mnie to nietrafiona ogniskowa ale to moje zdanie - wolę ostre szkło 20mm o świetle 2.8 bo i tak czesto przymykam i 30-35mm tak się już przyzwyczaiłem i dłuższe ogniskowe wolę jaśniejsze - dopiero wtedy zaczynam zabawę z GO.
80% moich zdjęć robię stałką 21mm i jest to dla mnie optymalna ogniskowa jak ma być bliżej to podpinam 35mm.
Sprawa jest mocno indywidualna, powszechnie panuje obecnie moda na lansowanie 35mm (ekw. FF) na najbardziej uniwersalną ogniskową. Uzyskanie tego kąta widzenia na aps-c + duża jasność (co najmniej f2, które pozwala na jakieś tam zabawy w separację planów ostrością) + close-focus to zadanie niebanalne i nic dziwnego że marna dość jest oferta takich szkieł. Na tym tle zeiss się naprawdę wyróżnia bezkompromisowością, za nim jest przyspawaniec w X100 a pudło domyka 20/1.7 do u43.
Konstrukcja ładnie rozmywającego tło ekwiwalentu 60-135mm (czyli ogniskowe 40-85mm) nie jest już żadnym wyzwaniem i ja nie widzę podstaw żeby właśnie taki obiektyw miał być drogi. To najprostsze, znane od zawsze konstrukcje optyczne.
Ja akurat jestem ze szkoły 28(24)+50, więc obecna oferta szkieł do nexów stawia przede mną duże wymagania finansowe, za to Fuji doskonale się w nią wpisuje. Wygląda na to, że wybrałem wbrew sobie :)
hostman22
30-11-2012, 16:56
hahaha o ja głupi :D, a ja rozważam wejscie w nexa głównie ze względu na to szkło :P
Jak żal kasy na Nexa 7 to tym bardziej będzie żal na jego następcę, który na pewno będzie jeszcze droższy.
E? Nie bardzo rozumiem co masz na mysli? Moj Nikon kosztowal 2x wiecej niz taki Nex-7, a ja nie mowie, ze chce kupic nastepce Nex-a7, tylko, ze mnie interesuje, a to chyba roznica? A ty przypisujesz domysly, ze komus "zal", kasy bo kupil 5N? Troche nie w porzadku prawda? Kupilam 5N bo chcialam zobaczyc czy mi on bedzie w ogole pasowac, jest super, spelnil to czego oczekiwalam, nie marzy mi sie inny aparat w tej chwili, ale interesowac sie moge innymi, prawda? Tak samo jak interesuje mnie rowniez Nikon d5200, co nie znaczy, ze go chce zaraz kupic..
pomimo, ze mam bardziej zaawansowany model Nikona rowniez..
Coś dla @mekano ;)
Fajne porównanie NEX-5n, NEX-6 i NEX-7
http://www.youtube.com/watch?v=AcS05k5Xc9Y&feature=player_embedded
a, z checia obejrze sobie bo widze, ze dosyc dlugie 45 minut. :)
Mekano nie piszę, że Tobie żal. Mi żal i nawet napisałem dlaczego. Co do cen to nie wiem, jakiego Nikona porównujesz do 7. D90, D5200 czy coś innego?
Skoro Nex 7 jest zarombisty to oczywiste, że jego następca będzie zarombisty do kwadratu. Mnie bardziej interesuje czy Nex 23 będzie zarombisty do trapezu?
Sprawa jest mocno indywidualna, powszechnie panuje obecnie moda na lansowanie 35mm (ekw. FF) na najbardziej uniwersalną ogniskową. Uzyskanie tego kąta widzenia na aps-c + duża jasność (co najmniej f2, które pozwala na jakieś tam zabawy w separację planów ostrością) + close-focus to zadanie niebanalne i nic dziwnego że marna dość jest oferta takich szkieł. Na tym tle zeiss się naprawdę wyróżnia bezkompromisowością, za nim jest przyspawaniec w X100 a pudło domyka 20/1.7 do u43.
Konstrukcja ładnie rozmywającego tło ekwiwalentu 60-135mm (czyli ogniskowe 40-85mm) nie jest już żadnym wyzwaniem i ja nie widzę podstaw żeby właśnie taki obiektyw miał być drogi. To najprostsze, znane od zawsze konstrukcje optyczne.
Ja akurat jestem ze szkoły 28(24)+50, więc obecna oferta szkieł do nexów stawia przede mną duże wymagania finansowe, za to Fuji doskonale się w nią wpisuje. Wygląda na to, że wybrałem wbrew sobie :)
Jest tak jak piszesz. Mam kolegę wychowanego na analogach i stałkach który jak mówi ma już celownik w oku, on do swojej pierwszej cyfry wybiera wyłącznie obiektywy mające ekwiwalent 35mm i 50mm na FF -nie neguję tego.
Ja sam z czasów analogów pamiętam wyłącznie dalmierze a swoją "ambitniejsza" fotografię rozpoczynałem od 4/3 i APS. Przyzwyczaiłem się w stałkach, że ogniskowa 21mm jest dobra do architektury i do streeta i może być ciemniejsza bo i tak często przymykam a dłuższych ogniskowych (np. 28mm) w zakresie 20-tu milimetrów nie używam bo są "za ciasne" - tak się już przyzwyczaiłem. Dopiero szkło o ogniskowej 35mm jest moim drugim wyborem - 35-tka jest dla mnie świetna bo pozwala mi fotografować z lekkiego dystansu i tu już wymagam lepszego światła. Dalej jest świetna, jasna stałka 70mm którą b.lubię.
CZ 24mm to pewnie świetne szkło ale w tej cenie pewnie najczęściej będą go rozważać tylko osoby wychowane na FF które wcześniej polubiły tą ogniskową.
ropusz, nic nie porownuje, odnioslam sie tylko do Twojego "zal" i tak mi na szybkiego przyszlo na mysl ile kosztowal Nikon, + szkla, lampa.. wiec to lekko 2 x tyle co taki Nex7..
Przeciez majac Nex-a 7 to masz piekny zestaw na poczatek i zmiescisz sie w kwocie 1000€. W Nikonie, to niestety, kitem 18-105, sobie nie po fotografujesz, trzeba kupic szkla, a lampke wbudowana, to tez ja mozna schowac w buty, wiec tu kolejny wydatek na lampe.. w Nexie nie potrzeba lampy, bo majac uzyteczne 3200 iso jest ok. I nie odnosze sie do mojego Nikona d90, ale ogolnie lustrzanka to wiekszy wydatek niz taki Nex, o to mi chodzilo.
Wejdź sobie na dxomark i porównaj możliwości matrycy w kategorii ISO. Ja wrzuciłem Nex 6, Nikon 3200 i 5100. Jest prawie identycznie ze wskazaniem na Nikony. Ceny porównuj z kitami i bez lamp bo inaczej nie ma sensu.
stachmuszel
02-12-2012, 14:28
Mekano, kit 18-55 w Nexie wcale nie jest lepszy niz nikonowski 18-105. Wrecz przeciwnie jak mowia testy. Kazda wbudowana lampa w Nikona jest lepsza niz nexowa kukuleczka. Iso jest porownywalne.
no i ceny szkieł porównywalne jak nie tańsze w N... ;) po prostu nie róbmy z NEXa nie wiadomo jakiego bóstwa..
MariuszJ
02-12-2012, 21:39
N robi jakieś bezlusterkowce? Pierwsze słyszę...
;)
Ja się odnoszę tylko do postu Mekano, która twierdzi, że jej Nikon kosztował 2x tyle co NEX. Jak porównamy body z kitowym szkłem to chyba jednak NEX droższy albo porywnywalny (zależy, które body).
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CH72BawyXPE
picikola
03-12-2012, 18:08
Fajnego etui dla tego malucha szukam, macie jakieś propozycje? Ten ma dobry rozmiar, ale wolałabym jeszcze mniej rozbudowany http://www.caselogic.pl/pokrowce-i-torby-foto-wideo,16/pokrowce-na-kamery-wideo,65/opakowanie-na-aparat-kamere-dcb303k,1029.html i żeby sie na szybko na klapkę na rzepa zamykał
Mekano, kit 18-55 w Nexie wcale nie jest lepszy niz nikonowski 18-105. Wrecz przeciwnie jak mowia testy. Kazda wbudowana lampa w Nikona jest lepsza niz nexowa kukuleczka. Iso jest porownywalne.
A czy ja cos mowie czy jest lepszy czy gorszy?
Ja się odnoszę tylko do postu Mekano, która twierdzi, że jej Nikon kosztował 2x tyle co NEX. Jak porównamy body z kitowym szkłem to chyba jednak NEX droższy albo porywnywalny (zależy, które body).
Body d90 + szklo 18-105 kosztowal tyle co Nex-7, doliczyc do tego systemowa lampe 400€ + doliczyc inne szkla, to wyjdzie 2x tyle, a samo body z kitem = dokladnie tyle co Nex-7.
ale dobra niewazne, to.. prawda? Taka jest kolej rzeczy, nowe zawsze jest dosc drogie, potem wchodza kolejne rzeczy, ktore zastapuja starsze, okazuje sie, ze sa lepsze, gorsze, zalezy co komu pasuje.. itp..
Mi np. d90 juz nie bardzo pasuje.. moze go zamienie kiedys na d5200, jak sie okaze warty..
Narazie Nex spisuje sie bardzo dobrze, nie potrzebuje zadnych zmian.
Test u Optycznych:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=194
drugi raz używasz stwierdzenia, że doliczasz lampę systemową.. jakby do NEX nie było takiej potrzeby. Nawet przytoczono, że konkretne aparaty N do któych porównujesz mają bardzo podobno matrycę pod względem wysokiego ISO a ty dalej z tą lampą;) Do Nexa też kosztuje... tak samo jak inne akcesoria.
BTW. Chyba się zdecydowałem na 6tke;) czekam na jakąś promocję/fajną okazję. Ktoś coś widział to bardzo proszę o info. Raty 0% też mile widziane :D
40x0% w Euro AGD -ale sporo bo 3990 PLN.
40x0% w Euro AGD -ale sporo bo 3990 PLN.
no sporo. Raczej końcowa cena jest dla mnie najważniejsza. Jeżeli nie będzie rat 0% to mam możliwość wzięcia nieoprocentowanej pożyczki więc jednak cena jest górą.
marcus777
03-12-2012, 23:33
BTW. Chyba się zdecydowałem na 6tke;) czekam na jakąś promocję/fajną okazję. Ktoś coś widział to bardzo proszę o info. Raty 0% też mile widziane :D
Świetna promocja ;)
http://www.sony.pl/hub/sony-centre/2
Kupuj Frytek ;)
Nikon > 1 rok, Olympus > 2 lata, Fuji > 3 lata, Sony > 4 lata ;)
Świetna promocja ;)
http://www.sony.pl/hub/sony-centre/2
Kupuj Frytek ;)
Nikon > 1 rok, Olympus > 2 lata, Fuji > 3 lata, Sony > 4 lata ;)
Tylko czemu jak powiększam to adnotacja gwiazdki się nie powiększa? Heh sprytne..
3999zł hmm normalnie można kupić za 3750 według skąpca czyli 2 dodatkowe lata gwarancji za 150zł - zastanowię się, może nie jest to taka zła opcja.
Heh znalazłem regulamin:
http://www.sony.pl/res/attachment/file/40/1237489110240.pdf
nie można wziąć na firmę, jeżeli dobrze rozumiem?:/
Heh chyba jednak można;) "jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej" wynikałoby, że to firmy...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jednostka_organizacyjna_nieposiadaj%C4%85ca_osobow o%C5%9Bci_prawnej
Nastepny niezadowolony z nowego obiektywu:
http://soundimageplus.blogspot.be/2012/12/sony-16-50mm-f35-56-pz-oss-power-zoom.html
A spotkał się ktoś z was ze zdjęciami tego aparaciku w połączeniu z obiektywami voigtlander? Zastanawiam się nad takim zestawem. Po kilku filmikach na YT wydaje mi się, że ostrzenie manualne może być bardzo wygodne i to może być fajne połączenie.
I mam jeszcze jedno pytanko, jak się ma ten EVF w porównaniu do Fuji X100, tego drugiego mam i jestem zadowolony.
Patrzyłem w jeden i drugi (miałem x100). Jak to się mówi, będziesz Pan zadowolony. Jest lepiej niż w x100, jest jeszcze większy, ostrzejszy, laga nie zauważyłem, dla mnie okularnika wygodniejszy jakiś poza tym.
mibartek
04-12-2012, 22:50
wg mnie lepszy wizjer ma sony. Przede wszystkim mnie w fuji właśnie ten lag irytował
no i peaking super sprawa przy manualach
Voigtlander 40/1.4 na Nex 7 wygląda tak :
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/8F8AC2034DF14FC0B66754EE395DC580-2.jpg
źródło (http://g2.img-dpreview.com/8F8AC2034DF14FC0B66754EE395DC580.jpg)
(dpreview)
Nex 6 jest minimalnie mniejszy, ale całość będzie wyglądać bardzo podobnie
Jest taki sam http://camerasize.com/compare/#375,33
Ogólnie fajny sprzęcik ten nowy nex. Jestem ciekaw kiedy wejdzie to ich 35mm 1.8 OSS na półki sklepowe (nie śledzę, jest już?).
wyrwiflak
05-12-2012, 10:25
Nastepny niezadowolony z nowego obiektywu:
http://soundimageplus.blogspot.be/2012/12/sony-16-50mm-f35-56-pz-oss-power-zoom.html
Strasznie marudzi. Jak dostanie profile do ACR to pewnie przestanie ;)
Jest taki sam http://camerasize.com/compare/#375,33
Ogólnie fajny sprzęcik ten nowy nex. Jestem ciekaw kiedy wejdzie to ich 35mm 1.8 OSS na półki sklepowe (nie śledzę, jest już?).
U nas jeszcze nie. Na świecie właśnie wchodzi. Wszystko fajnie tylko cena zaporowa. Na wejściu 450$. Żale i uwagi a także kilka wykresów tutaj (http://forums.dpreview.com/forums/thread/3346456?page=1)
stachmuszel
05-12-2012, 14:10
No i drogie samo ciałko "szósteczki".
Czy ja wiem czy drogie, za 2700 już widziałem na alle..., a taki om-d czy x-e1 to bliżej 4k za korpusik. ;)
stachmuszel
05-12-2012, 14:59
Nie porównuj wartości materiałowej i jakości wykonania om-d, e-x1 do nex6. Nex6 w odróżnieniu od swoich poprzedników (nex-3/5/n) to plastik-fantastic.
wyrwiflak
05-12-2012, 15:33
Ja tam wolę obudowy z tworzyw sztucznych. Nie tylko sprzęt jest lżejszy i odporniejszy na upadki (pochłanianie energii kinetycznej przez obudowę z ABS chroni elementy wewnętrzne przed naprężeniami - wymiana ewentualnej pęknietej obudowy przeważnie jest tańsza niż rozwalonej płyty głównej) ale też barwione tworzywo lepiej trzyma kolor - nie będzie blachą świecić po paru latach niechuchanego użytkowania.
wg mnie lepszy wizjer ma sony.
Zgadza się. Mniejsze smużenie, poza tym ten w NEX-ie jest większy od Fujikowego (tak o 10-15%). Focus-peaking działa bardzo zachęcająco.
Pewnie Ameryki nie odkryłem i już gdzieś na forum był podany link do tego testu ale warto go wg mnie przypomnieć:
http://www.stevehuffphoto.com/tag/nex-6/
Gościu zaprezentował kilka zdjęć wykonanych kitem 16-50 i zaskoczyły mnie one pozytywnie, szkoda, ze pogoda jemu nie dopisywała bo chętnie zobaczyłbym zachowanie szkła w lepszym świetle ale sample po obróbce są jak najbardziej akceptowalne.
ps. nie chce ktoś Canjuna S100 w b.dobrym stanie :p
Jest też kilka kadrów z 35 1.8. A sam kit 16-50, hmm... małe te zdjęcia, ale chyba daje radę, zwłaszcza w połączeniu z 35 byłby to fajny, lekki wypadowo urlopowy zestaw.
Pytanie mam za 100 punktów dla użytkowników szóstki - czy z naleśnikiem 16/2.8 jest dostępny AF na bazie detekcji fazy?
Aktualizacja odpowiedzi: nie.
Niestety sony nie zrobiło aktualizacji dla naleśnika... obawiam się, że nie jest tak niezbędna dla takiego szerokiego kąta
link (http://www.sony.pl/support/pl/product/NEX-6/updates)
Aktualizacja odpowiedzi: nie.
Niestety sony nie zrobiło aktualizacji dla naleśnika... obawiam się, że nie jest tak niezbędna dla takiego szerokiego kąta
link (http://www.sony.pl/support/pl/product/NEX-6/updates)
Nie ma takze aktualizacji dla 50mm?
Bylem dzisiaj luknąć na 6-ke, mily pan pozwolil wlazyc karte takze zrobilem pare fotek i nagralem coś, ale jak to przed swietami ludzi pełno czasu mało takze troche kiepska zabawa byla :)
Moze sie komus przyda:
https://vimeo.com/55211792
https://vimeo.com/55223062
https://vimeo.com/55211793
d5000, a czym zoomowales? tym przyciskiem w obiektywie, czy recznie?
Tam gdzie jest wolniej to przyciskiem.
Chciałem tylko powiedzieć, że w końcu znalazłem czas na odwiedziny Sony Centre. Kilka informacji które mnie uszczęśliwiły (może inni też się ucieszą):
- N6 + 16-50 3990zł ale za to z 4 letnią gwarancją. E50 1400zł
- są raty nieoprocentowane (!) w wypadku 10 rat i jakiś tam procent jak się bierze na 20 (nie pytałem dokładnie bo mnie nie interesowały)
- aparat można wziąć na firmę (faktura) a raty na osobę prywatną
- do rat wystarcza dowód i ustne oświadczenie o zarobkach
- sprzedawca powiedział, że przy zakupie N6+E50 jest szansa na rabat "około 200-250zł" ale dodał też że "cen internetowych niestety raczej nie osiągniemy"
- w końcu mogłem się dłużej pobawić N6 także z zapiętą 50tką :D Peaking z nią - przyjemność.
No i na ochłodę dodam, że AF jest jednak średni.. tzn z E50 bo z kitem jeszcze jest akceptowalny. Z E50 często łapał na tło, często w ogóle nie łapał.. a światła w galerii handlowej nie brakowało. No cóż. Widać, nie można mieć wszystkiego.
No i na ochłodę dodam, że AF jest jednak średni.. tzn z E50 bo z kitem jeszcze jest akceptowalny. Z E50 często łapał na tło, często w ogóle nie łapał.. a światła w galerii handlowej nie brakowało. No cóż. Widać, nie można mieć wszystkiego.
A jaki miałeś ustawiony AF??
Słyszałem, że ten hybrydowy (kontrast+faza) pracuje dobrze tylko z kilkoma obiektywami które mają już aktualizację softu.
Gdzieś nawet przeczytałem, że tryb hybrydowy jest niedopracowany i najlepiej pracować wyłącznie na kontraście a w dobrym świetle można przejść na fazowy - nie wiem ile w tym prawdy?
A jaki miałeś ustawiony AF??
Słyszałem, że ten hybrydowy (kontrast+faza) pracuje dobrze tylko z kilkoma obiektywami które mają już aktualizację softu.
Gdzieś nawet przeczytałem, że tryb hybrydowy jest niedopracowany i najlepiej pracować wyłącznie na kontraście a w dobrym świetle można przejść na fazowy - nie wiem ile w tym prawdy?
Ten obiektyw nie obsługuje fazowego w ogóle. Pewnie jakby obsługiwał byłoby lepiej ale Sony nie bardzo reaguje na prośby klientów o aktualizację.
I znowu dobre wiesci kolejna obnizka o £50 konkurencja nie jest taka chojna :)
6 + kit £749
6 + kit + 55-210mm £949
I znowu dobre wiesci kolejna obnizka o £50 konkurencja nie jest taka chojna :)
6 + kit £749
6 + kit + 55-210mm £949
Jak pierwsze egzemplarze pojawiły się w Polsce to w dwóch sklepach można było je kupić za 720£ ;)
Ja jednak czekam aż się pojawi w sprzedaży samo body.
Samo body kosztuje £690 to chyba lepiej kupic az kitem i go sprzedac jak nie potrzebny.
Samo body kosztuje £690 to chyba lepiej kupic az kitem i go sprzedac jak nie potrzebny.
Tylko w Polszy nie widziałem samego body :(
I nie zobaczysz , chyb ,że będzie to body z podzielonego zestawu.
MariuszJ
20-12-2012, 23:07
E16-50 sprzedasz bezproblemowo i dostaniesz dobrą cenę. Finalnie wyjdziesz na tym dużo lepiej niż na kupowaniu gołego body.
Podobna sytuacja jest z 5R w sklepach nie widac zestawu z 16-50 a on-line np. na ebaj jest za £499.99
A jak myslicie, czy migawka dluzej wytrzyma niz w lustrzankach, jesli chodzi o Nexy?
Gdzies jest napisane ich przecietna zywotnosc?
A jak myslicie, czy migawka dluzej wytrzyma niz w lustrzankach, jesli chodzi o Nexy?
Gdzies jest napisane ich przecietna zywotnosc?
Jutro i tak koniec świata :)
Jutro i tak koniec świata :)
No tak.. :mrgreen:
E16-50 sprzedasz bezproblemowo i dostaniesz dobrą cenę. Finalnie wyjdziesz na tym dużo lepiej niż na kupowaniu gołego body.
Nie zmienia to faktu, że i tak najwcześniej kupię w okolicach końca stycznia - jak co roku spadnie "podatek od prezentów pod choinkę" i cena spadnie pod koniec stycznia o ~200 zł za N6 + 16-50 - do ok. 3500 zł.
U mnie jak co roku w pierwszym tygodniu stycznia pojawiają się w sklepach wysprzedaże powystawowej elektroniki. Może uda mi się coś ciekawego zdobyć - jak ładnie poproszę to dostanę pełną gwarancje.
U nas nie ma tak dobrze . Nawet za macane przez pól roku chcą taka sama cenę jak za nowy prosto z kartonu.
Jak można sprawdzić "przebieg" w nex6
wyrwiflak
23-12-2012, 10:46
zapomniałeś wstawić znak zapytania czy link pokazujący jak to zrobić? ;)
Nie da sie, bylo juz o tym.
ew. mozesz na swoich plikach w windowsie sprawdzic we wlasciwosciach, ile masz mniej wiecej plikow, to bedziesz mial na oko.. ja tak robie..
Czy w nex6 w trybie inteligentne auto lampa błyskowa w słabym oświetleniu zadziała z automatu czyli sama się otworzy i błyśnie czy trzeba ja samemu otworzyć .
Coś się ruszyło z cenami - Nex 6 z 16-50 w promocji do jutra w znanej sieci na literę S (ten sam właściciel co MiejskaMacalnia) można kupić za 3419 zł, o ile się nie mylę w swoich obliczeniach.
Nie mogę zrobić już edycji swojej wcześniejszej wypowiedzi - tradycyjnie w Polsce wraz z pojawieniem się "promocji" ceny przedmiotu rosną :)
Wczoraj było: Nex6 z 16-50 za 3769zł, za każde wydane 500 zł dostajemy 50zł rabatu czyli cena końcowa w kasie to 3419zł
Dzisiaj już jest zestaw za 3899 zł czyli cena końcowa to 3549zł.
Polska kurna ....
Nie mogę zrobić już edycji swojej wcześniejszej wypowiedzi - tradycyjnie w Polsce wraz z pojawieniem się "promocji" ceny przedmiotu rosną :)
Wczoraj było: Nex6 z 16-50 za 3769zł, za każde wydane 500 zł dostajemy 50zł rabatu czyli cena końcowa w kasie to 3419zł
Dzisiaj już jest zestaw za 3899 zł czyli cena końcowa to 3549zł.
Polska kurna ....
co i tak złą ceną nie jest... w ogóle ceny są moim zdaniem dobre. Jedyna realna konkurencja to OMD i X-E1. Obydwa body dużo droższe. Do OMD obiektywy można dostać w dobrej cenie w systemie X wszystko drogie (ale i jakość najwyższa).
Ja kupiłem Nex-6 + 16-50 za 3950 w Sony Centre. Cena wysoka ale za to mam 10x0% i gwarancję na 4 lata (a to dużo moim zdaniem). Jeżeli w "znanym sklepie na S" dalej tak jak kiedyś są raty 0% to nie ma się nad czym zastanawiać;)
A ja się waham czy NEX-6 czy też X-E1 :)
Z tego co widzę na stronie to chyba rat 0% nie ma.
Przy cenie z wczoraj - 3419zł byłbym skłonny nawet rozważyć zakup za gotówkę, ale ze względu na oczywiste dymanie klientów to poczekam na lepszą okazję. Na chwilę obecną mi się nie spieszy z zakupem.
stachmuszel
04-01-2013, 15:22
Jeśli Cię stać na X-E1 ja bym brał Fujika. Zupełnie inna klasa wykonania korpusu i szkła. Sony to plastik, dobrej jakości, ale plastic. No i obrazek z Fujika napewno milszy dla oka.
Ja kupiłem Nex-6 + 16-50 za 3950 w Sony Centre. Cena wysoka ale za to mam 10x0% i gwarancję na 4 lata (a to dużo moim zdaniem). Jeżeli w "znanym sklepie na S" dalej tak jak kiedyś są raty 0% to nie ma się nad czym zastanawiać;)
Ja za tyle samo, ale wytargowałem jeszcze oryginalną osłonę na ekran (80zł). Normalnie dodatkowa gwarancja kosztuje ok 300zł, więc cena + osłona i raty 0% (prawdziwe 0%) wydały mi się atrakcyjne.
Z tego co widzę na stronie to chyba rat 0% nie ma.
Przy cenie z wczoraj - 3419zł byłbym skłonny nawet rozważyć zakup za gotówkę, ale ze względu na oczywiste dymanie klientów to poczekam na lepszą okazję. Na chwilę obecną mi się nie spieszy z zakupem.
Na początku tez zainteresowałem się ta promocją, ale nagle poza wzrostem ceny skończyła się dostępność. A dziś cena wynosi już 4249... Paranoja.
Ja też, ale ja jestem pewny, że jak potanieje Fuji, to go kupuję i już !
moim zdaniem jeżeli nie robisz filmów w ogóle to Fuji. Jeżeli zdarza Ci się jednak coś kręcić.. choćby dzieci na urodzinach itp. to tutaj NEX.. Z rawów wyciągniesz tyle samo (a łatwiej je obrabiać) a do tego video. W zestawie z E35 i zapowiadanym E85 będzie git;)
Fuji zamówiony :)
MariuszJ
05-01-2013, 17:11
Fujifilm to ma klawe życie.
marcus777
05-01-2013, 18:26
Fujifilm to ma klawe życie.
klawe jak cholera :)
Czekam na dodatkowe opinie dotyczące 16-50 a zwłaszcza porównanie do 18-55. 18-55 to podobno jeden z lepszych kitów w porównaniu do tych z innych systemów i jestem ciekaw czy jego mniejszy brat odstaje od niego optycznie czy nie.
Kiedy ma się pojawić ta 85-tka?
Hmm skąd nagle taki wzrost cen N6? :/
W sumie liczyłem, że po świętach cena trochę spadnie, a tutaj widzę, że jest odwrotnie...
Hmm skąd nagle taki wzrost cen N6? :/
W sumie liczyłem, że po świętach cena trochę spadnie, a tutaj widzę, że jest odwrotnie...
Jak sie cos sprzedaje to trzeba cene podniesc :). W UK elegancko cena idzie w dol za 6 + kit £729 a dodatkowo z 55-210 £929. W sklepie na ebaju mozna juz znalezc za £619.99 (Nex 6 + 16-50).
Ale pojawia sie juz 5r z 16-50 cena £499.99 lub 5R + SEL 16-50mm + 55-210mm za £659.99 i na deserek mozna dolozyc E 35mm f/1.8 za £329.99.
Czekam na dodatkowe opinie dotyczące 16-50 a zwłaszcza porównanie do 18-55. 18-55 to podobno jeden z lepszych kitów w porównaniu do tych z innych systemów i jestem ciekaw czy jego mniejszy brat odstaje od niego optycznie czy nie.
Kiedy ma się pojawić ta 85-tka?
Opini w necie masa. Ogólnie jest ok. Całkiem ostry itp. tylko jest jedno wielkie ALE.. na polskich forach na razie o tym cicho ale na światowych już niezłe wątki (http://forums.dpreview.com/forums/thread/3355135) i w skrócie tu (http://forums.dpreview.com/forums/thread/3362239). Ogólnie chodzi o BF przy zestawie Nex-6 + 16-50 (tylko taka kombinacja). Właśnie przejrzałem zdjęcia ze świąt i niestety na paru zdjęciach to znalazłem. Na monitorze nie do zobaczenia ale na cropie 100% tak. Tło w pokoju jest minimalnie ostrzejsze od osoby na pierwszym planie.. To były zdjęcia w okolicy 16mm robione. Jak będę miał chwilę w tygodniu to wrzucę jakieś.
Poza tym obiektyw hmmm taki zabawowy trochę;) Mam Takumara 50 1.4 i jakoś wykonania to heh zupełnie inne światy. Jakby Seicento z Mini porównywać.
Ogólnie planuje kupić E35 jak się u nas pojawią i docelowo wspomniane E85. Z E16 (albo S19) będzie fajny "system". Dla mnie wystarczający.
O E85 na razie tylko "rumorsy" krążą.. myślę że realnie w Polsce to za pół roku najwcześniej;)
tzn. tez 16-50 jest gorszy niz starszy kit 18-55? Bo ma BF?
tzn. tez 16-50 jest gorszy niz starszy kit 18-55? Bo ma BF?
Jeśli nie można wprowadzić korekty to fatalnie - co mi z super ostrej tapety jak fotografowana osoba bedzie rozmyta. Ciekaw jestem jaki procent tych zdjęć ma BF i czy Sony wypuści upgrade sterownika do tego obiektywu.
Jest sporo uwag o tym obiektywie ale rzetelnych porównań robionych przez tą samą osobę ze świecą szukać.
ps. Sony zapowiedziała nowego Nexa 7 wiec pewnie cena starej 7-ki spadnie i Nexa 6 też.
ps. Sony zapowiedziała nowego Nexa 7 wiec pewnie cena starej 7-ki spadnie i Nexa 6 też.
Lęgą się jak króliki , ale wszystkie z wadami genetycznymi :)
A poniżej ciekawostka:
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/zmierzch-giganta,1877565,4199
Panowie
Jest tu wielu nowych posiadaczy NEX6 a także tych co już zdecydowali. ja jeszcze się waham i mam pewne dylematy. jako że to watek o Sony nie będę prosił o porównania ale wolał bym dowiedzieć się od Was
1. czym NEX6 wygrał z konkurencją - czym Was przekonał.
2. używałem pożyczonego NEX3 - miałem wrażenie że w menu panuje bałagan - przypisanie funkcji nie jest intuicyjne czy macie podobne zdanie?
3. czy możecie pochwalić się opinią na temat wyższych ISO - interesuje mnie 1600-6400 - gdzie kończy się przydatność - mam małe dzieci w domu i ten parametr wraz z dużą matrycą ma dla mnie znaczenie
4. Czy wyczuwacie znaczące spowolnienie AF w porównaniu z lustrzankami? pytam ponieważ tak jak w pkt3 AF liczy się przy pociechach
ps. planuję zakup ze szkłem 35mm i interesuje mnie czy AF przy nagrywaniu filmów też tam hałasuje - może komuś się obiło o uszy?
Jeśli nie można wprowadzić korekty to fatalnie - co mi z super ostrej tapety jak fotografowana osoba bedzie rozmyta. Ciekaw jestem jaki procent tych zdjęć ma BF i czy Sony wypuści upgrade sterownika do tego obiektywu.
Jest sporo uwag o tym obiektywie ale rzetelnych porównań robionych przez tą samą osobę ze świecą szukać.
Nie wiedzialam, o tym, ze z tym obiektywem jest cos nie tak.. ale teraz dobrze, to wiedziec..
a i wygooglalam, faktycznie zbliza sie Nex-7K i widze, ze cena sie rozni tylko o 100€, jakos malo a ciekawe jakie beda znaczace poprawki, pewnie lekki tylko lifting? Ktos cos wie.. ?:)
edit. Juz wyszedl? Bo widze, ze jest dostepny.. chyba mnie cos ominelo.. ;)
2. używałem pożyczonego NEX3 - miałem wrażenie że w menu panuje bałagan - przypisanie funkcji nie jest intuicyjne czy macie podobne zdanie?
3. czy możecie pochwalić się opinią na temat wyższych ISO - interesuje mnie 1600-6400 - gdzie kończy się przydatność - mam małe dzieci w domu i ten parametr wraz z dużą matrycą ma dla mnie znaczenie
4. Czy wyczuwacie znaczące spowolnienie AF w porównaniu z lustrzankami? pytam ponieważ tak jak w pkt3 AF liczy się przy pociechach
ps. planuję zakup ze szkłem 35mm i interesuje mnie czy AF przy nagrywaniu filmów też tam hałasuje - może komuś się obiło o uszy?
1. Dla mnie znaczenie ma wielkość, masa i wygoda używania.
2. Począwszy od Nex5 ze zaktualizowanym fw nie trzeba, poza sporadycznymi przypadkami zaglądać do menu. W 6 jest lepiej niż w 5N. A pewnie zrobią aktualizację fw, bo użytkownicy mają pewne sugestie. A wychodzi na to, że Sony słucha głosu ludu.
3. Nex5N - do 3200 iso.
4. To jasne, że lustrzanki mają szybszy AF. Są momenty, gdy to widać. Ja za lustrzankowym AF nie tęsknię. Siostra fotografuje półtoraroczną córkę używając 5N i jest zadowolna. Bardzo pomaga wykrywanie twarzy i śledzenie.
5. AF przy nagrywaniu filmów z użyciem obiektywów E jest w normalnych warunkach niesłyszalny.
Nie wiedzialam, o tym, ze z tym obiektywem jest cos nie tak.. ale teraz dobrze, to wiedziec..
a i wygooglalam, faktycznie zbliza sie Nex-7K i widze, ze cena sie rozni tylko o 100€, jakos malo a ciekawe jakie beda znaczace poprawki, pewnie lekki tylko lifting? Ktos cos wie.. ?:)
edit. Juz wyszedl? Bo widze, ze jest dostepny.. chyba mnie cos ominelo.. ;)
Nex7K: http://www.sony.pl/hub/nex-system-aparatow-kompaktowych/gama/nex-7
A co do problemów z 16-50... Ustawianie ostrości na tło to norma, trzeba trochę techniki (przede wszystkim wyłączyć wspomaganie AF) i jest lepiej/bardzo dobrze. Im mniejsza ogniskowa, tym bardziej ten problem wyłazi, bo cel mniejszy a tła sporo. A że E1650 zaczyna się od 16mm (a właściwie 14mm) to i odsetek ustawienia AF na tło większy. Taki urok kontrastowego AF...
Ja żadnych problemów na ogniskowych 40-50mm nie zauważyłem.
1. Dla mnie znaczenie ma wielkość, masa i wygoda używania.
2. Począwszy od Nex5 ze zaktualizowanym fw nie trzeba, poza sporadycznymi przypadkami zaglądać do menu. W 6 jest lepiej niż w 5N. A pewnie zrobią aktualizację fw, bo użytkownicy mają pewne sugestie. A wychodzi na to, że Sony słucha głosu ludu.
3. Nex5N - do 3200 iso.
4. To jasne, że lustrzanki mają szybszy AF. Są momenty, gdy to widać. Ja za lustrzankowym AF nie tęsknię. Siostra fotografuje półtoraroczną córkę używając 5N i jest zadowolna. Bardzo pomaga wykrywanie twarzy i śledzenie.
5. AF przy nagrywaniu filmów z użyciem obiektywów E jest w normalnych warunkach niesłyszalny.
Nex7K: http://www.sony.pl/hub/nex-system-aparatow-kompaktowych/gama/nex-7
A co do problemów z 16-50... Ustawianie ostrości na tło to norma, trzeba trochę techniki (przede wszystkim wyłączyć wspomaganie AF) i jest lepiej/bardzo dobrze. Im mniejsza ogniskowa, tym bardziej ten problem wyłazi, bo cel mniejszy a tła sporo. A że E1650 zaczyna się od 16mm (a właściwie 14mm) to i odsetek ustawienia AF na tło większy. Taki urok kontrastowego AF...
Ja żadnych problemów na ogniskowych 40-50mm nie zauważyłem.
To nie do końca tak. Wspomaganie AF było pierwszą rzeczą którą wyłączyłem. Problem z BF jest i on wynika bardziej z PDAF niż z czegoś innego. Są ogromne wątki na dpreview. Największy problem jest podobno (bo jeszcze nie testowałem) w okolicach 50mm i tutaj na przysłonach w których pracuje PDAF (czyli chyba do 6.3?) jest BF a jak się da powyżej 7 to już jest wszystko ok. Więc to zdecydowanie nie wina ostrzenia matrycowego samego w sobie a właśnie PDAF w tym obiektywie. Co ciekawe dzieję się to tylko w tym zestawie (n6+16-50). Ten obiektyw z innym body oraz te body z innymi obiektywami działają ok.
Ja u siebie zauważyłem BF na zdjęciach w okolicach 16mm ale to może być problem właśnie ostrzenia na tło o którym piszesz.. w ciągu dnia do drugiego wątku postaram się wrzucić zdjęcie to pokaże o co chodzi.
Panowie
Jest tu wielu nowych posiadaczy NEX6 a także tych co już zdecydowali. ja jeszcze się waham i mam pewne dylematy. jako że to watek o Sony nie będę prosił o porównania ale wolał bym dowiedzieć się od Was
1. Matryca. Pokrętła. Wizjer. Cena. Wygląd. Szkła (!) - tutaj sprostowanie - mimo, że mało to są dobrej jakości i mnie odpowiadają. Ogólnie w tej kolejności.
2. Menu to masakra - zgadza się. Ale dzięki quick navi nie trzeba tam często zaglądać.
3. Według mnie granicą jest 1600. Szkoda, że Auto ISO jest tylko (aż) od wartości 3200... W zasadzie zdjęcia ze świąt mam tylko w 3200 i gdzieniegdzie szum denerwuje.
4. Przesiadłem się z d90. Jest podobnie. Nowsze lustrzanki są na pewno dużo do przodu.
35mm jeszcze nie mam, ale na forach piszą, że jest raczej bezgłośny.
Dziękuję za opinie i sensowne odpowiedzi. To istotne bo skoro podstawowe fukcje da się przypisać odpowiednim przyciskom a ISO3200 jest akceptowalne to faktycznie nie ma się do czego przyczepić.
mam jeszcze jedno pytanie do tych którzy korzystają z funkcji auto ISO. Na jednym z forów wyczytałem że przy ustawieniu AP aparat przechodzi od razu na ISO3200:
http://forums.dpreview.com/forums/thread/3360912
dodatkowy opis tego samego usera
http://www.amazon.com/gp/cdp/member-reviews/AKLY5TNY606U1/ref=cm_pdp_rev_title_3?ie=UTF8&sort_by=MostRecentReview#R3BIMUCQ4HBHK4
czy też tego doświadczacie?
No i nieszczęsne ładowanie - rozumeim że ładowarka telefnowa odpada i zawsze trzeba podpinac tą od SONy bezpośrednio do aparatu (ewentualnie mieć drugą w kieszeni)
Dziękuję za opinie i sensowne odpowiedzi. To istotne bo skoro podstawowe fukcje da się przypisać odpowiednim przyciskom a ISO3200 jest akceptowalne to faktycznie nie ma się do czego przyczepić.
mam jeszcze jedno pytanie do tych którzy korzystają z funkcji auto ISO. Na jednym z forów wyczytałem że przy ustawieniu AP aparat przechodzi od razu na ISO3200:
http://forums.dpreview.com/forums/thread/3360912
dodatkowy opis tego samego usera
http://www.amazon.com/gp/cdp/member-reviews/AKLY5TNY606U1/ref=cm_pdp_rev_title_3?ie=UTF8&sort_by=MostRecentReview#R3BIMUCQ4HBHK4
czy też tego doświadczacie?
No i nieszczęsne ładowanie - rozumeim że ładowarka telefnowa odpada i zawsze trzeba podpinac tą od SONy bezpośrednio do aparatu (ewentualnie mieć drugą w kieszeni)
ładowarki nie sprawdzałem jeszcze.
Jeżeli chodzi o autoiso. Rzeczywiście aprat forsuje 1/60. No ale na tym chyba autoISO polega? Jeżeli chciałbyś krótszy czas to wtedy można ręcznie ustawić. A do fotografi ludzi 1/60 to takie minimum według mnie. Moim zdaniem powinna być opcja zmiany wartości 3200 na np. 1600. Wtedy byłoby idealnie. A tak, rzeczywiście za często w pomieszczeniach jest 3200.. no i trzeba ręcznie grzebać.
P.S. W wątku ogólnonexowym (5n) wrzuciłem parę fotek.
Dzięki za fotki, profil biało-czarny na ISO 3200 całkiem przyzwoity. Pytanie jakie ISO było w pozostałych - np kościół i choinka?
Wspomniałeś też o IBIS z Olka - czy brakuje Ci nieco stabilizacji - pytam bo "szybko przemieszczające" się potomstwo w moim wypadku (kiedy pożyczyłem NEX3) mimo wysokich ISO i tak kulało przez brak stabilizacji - sporo rozmycia.
Może masz więcej fotek na wyższych ISO a już najlepiej zdjęć z obiektami "w ruchu"? ja ciągle walczę z myślami które kuszą szybkim AF 4/3 ale za to stopują gdy myślę o wielkości matrycy w NEX-ie.
Dzięki za fotki, profil biało-czarny na ISO 3200 całkiem przyzwoity. Pytanie jakie ISO było w pozostałych - np kościół i choinka?
Wspomniałeś też o IBIS z Olka - czy brakuje Ci nieco stabilizacji - pytam bo "szybko przemieszczające" się potomstwo w moim wypadku (kiedy pożyczyłem NEX3) mimo wysokich ISO i tak kulało przez brak stabilizacji - sporo rozmycia.
Może masz więcej fotek na wyższych ISO a już najlepiej zdjęć z obiektami "w ruchu"? ja ciągle walczę z myślami które kuszą szybkim AF 4/3 ale za to stopują gdy myślę o wielkości matrycy w NEX-ie.
Jak wrócę do domu to sprawdzę i wieczorem podam dokładnie które zdjęcie jakie nastawy. IBISa brakuje, ale zdecydowanie do statycznych przedmiotów ewentualnie nie ruszających się ludzi;) Pamiętaj, że stabilizacja pomaga gdy rusza się aparat, nie obiekt który fotografujemy. W takim wypadku ratują tylko krótkie czasy. Dlatego przy fotografowaniu dzieci stabilizacja niewiele by pomogła. Oczywiście pamiętajmy, że obiektywy E mają OSS i do tego całkiem ładnie pracujący. Filmy są super. Różnica do filmów z manuali - duża ;)
Na teraz pamiętam tyle - choinka ze statywu, czas długi więc pewnie iso mniejsze, kościół na pewno z ręki więc pewnie 1600 albo 3200.
Udalo mi sie wczoraj pobawic Nexem 6 i mam po tym mieszane uczucia. Aparat jest fajnie wykonany, dobrze lezy w reku i jest dosc poreczny ale wizjer mnie rozczarowal. Obraz byl dosc nieostry chyba na wskutek odswierzania bo po kilku sekundach sie poprawial ale pozostal niesmak, sklep nie byl dobrze oswietlony ale w podobnych warunkach przychodzi nie raz robic zdjecia i troche nie wyobrazam sobie komponowania zdjecia przy jego pomocy.
Mam tylko porownanie do Samsunga Nx11 - Samsung mial slabsza rozdzielczosc wyswietlacza i widac bylo mape pixeli ale odswierzanie dzialalo lepiej i podglad byl czytelniejszy.
Mobi
Od 2 tygodni jestem posiadaczem Nex-6 i generalnie jestem zadowolony, ale mój zestaw z obiektywem 16-50 miał BF w całym zakresie ogniskowych z przysłoną poniżej 7,1. Po ustawieniu przysłony 7,1 i więcej problem BF znikał. Niestety dla mnie to było nieakceptowalne. Wymieniłem więc ten obiektyw na 18-55 i nie mam problemu z AF, trafia zawsze dobrze. Nie wiem dlaczego tak się działo, ale na zagranicznych forach czytałem wiele postów opisujących problem współpracy obiektywu 16-50 z Nex-6. Podobno z innymi Nex'ami już tego problemu nie ma.
Inkognito
02-02-2013, 15:17
Zgadza się. Mniejsze smużenie, poza tym ten w NEX-ie jest większy od Fujikowego (tak o 10-15%). Focus-peaking działa bardzo zachęcająco.
Działa to tak jak na filmach (pokazujących głównie pracę w lv na ekranie)?
Da radę robić sensownie precyzyjne zdjęcia ze szkłami rzędu 35 1.2/1.4 (chodzi o wizjer)?
koniecpolska
02-02-2013, 19:25
Da radę robić sensownie precyzyjne zdjęcia ze szkłami rzędu 35 1.2/1.4 (chodzi o wizjer)?Bez użycia powiększenia z peakingiem nie da rady sensownie wyostrzyć z małą GO, chyba że przez przypadek trafi się jak ślepej kurze ... Generalnie to z manualem można robić szachistów lub cierpliwe modelki.
Inkognito
02-02-2013, 20:47
Bez użycia powiększenia z peakingiem nie da rady sensownie wyostrzyć z małą GO, chyba że przez przypadek trafi się jak ślepej kurze ... Generalnie to z manualem można robić szachistów lub cierpliwe modelki.
OK., dzięki bardzo.
Rozumiem, że powiększenie można uzyskać tylko w lv na ekranie a nie w wizjerze?
W Nex wizjer pokazuje te same opcje co ekran. Oba można w pewnym zakresie konfigurować. Po włączeniu powiększenia masz dwie wartości do wyboru. Możesz powiększać dowolny fragment obrazu. W połączeniu z Peakingiem (3 kolory i 3 stopnie czułości do wyboru) jest bardzo wygodnie. Daje radę nawet w reportażu - wiem, bo robiłem. Po pewnym czasie ostrzenie idzie bardzo sprawnie, jak kiedyś to bywało.
Jak wygląda kwestia obróbki RAWów z Nexa 6? Czy Sony zachowuje się jak Nikon, tzn. istnieje jedyna słuszna wywoływarka RAWów (coś a'la NX2) made by Sony, czy też nie ma znaczenia czym się tego RAWa otworzy? Ew. czy istnieją jakieś profile kolorów do Lightrooma analogiczne do D2X Mode 1-3?
Jak wygląda kwestia obróbki RAWów z Nexa 6? Czy Sony zachowuje się jak Nikon, tzn. istnieje jedyna słuszna wywoływarka RAWów (coś a'la NX2) made by Sony, czy też nie ma znaczenia czym się tego RAWa otworzy? Ew. czy istnieją jakieś profile kolorów do Lightrooma analogiczne do D2X Mode 1-3?
Jest program zrobiony przez SONY i wiem, że są osoby, które z niego korzystają. Wtedy wszystko co sobie ustawisz w aparacie (styl, wyostrzanie, itp) jest automatycznie przenoszone do programu (możesz to oczywiście wyzerować).
Nie wiem co to jest "D2X Mode 1-3" ale do LR masz te profile, które normalnie są w aparacie: http://www.piraccini.net/2011/02/profili-colore-sony-a900-per-adobe-lr.html
Ja tego nie używam. Jestem zadowolony ze współpracy LR i Nexów.
Jestem zadowolony ze współpracy LR i Nexów.
O, i takiego zdania mi było potrzeba. Dzięki!
Mam problem z apkami do nexów. Zależy mi na TimeLapsie. Okazuje się, że apki oficjalnie.. w ogóle nie są dostępne dla Polski. Po porostu podczas rejestracji wybierzemy Polskę to nie ma możliwości pobrać nawet darmowych (!) aplikacji. Stworzyłem więc konto jako UK citizen. I teraz problem - jak zapłacić za apkę. Do wyboru karta kredytowa (nie posiadam - poza tym nie wiem czy by działało, bo pole terytorium jest na stałe UK) albo jakiś sonowski prepaid. Kod xxxx-xxxx-xxxx Wie ktoś może jak można to kupić? Najlepiej za złotówki?
Prepaida Sony to kupisz w dowolnym Mm czy Saturnie.
tylko czy taki w PLN będzie akceptowalny? Nie do końca jestem pewien czy to ten sam pre-paid co w przypadku playstation itp.? Pisze tylko "redeem prepaid card" a pole wygląda tak: xxxx-xxxx-xxxx Szkoda by mi było kasy żeby kupić i wyrzucić. A tak to jeszcze pewnie jakoś by się to musiało na funty przeliczać itp.. trochę sceptyczny jestem dlatego pytam.
to do nexa-6 mozna wgrac apps timelapse?
to do nexa-6 mozna wgrac apps timelapse?
na świecie można. W zacofanej (w rozumieniu Sony) Polsce - nie. Nie wiem jak w Hiszpani. Ale za 10dolarów to moim zdaniem świetna sprawa. Strasznie chce ją mieć teraz na weekend ale po prostu się nie da:(
Szkoda, ze w 5N sie nie da wiec i tak nici..
Dajcie sobie spokój z robieniem timelapsow aparatem z mechaniczna migawka bo ja zabijecie.
Sam robię timelapsy ale kompaktem.
Mobi
nie, no jak ktos chce sprobowac, to czemu nie.. ale na dluzsza mete to fakt nie ma sensu.
http://www.swiatobrazu.pl/sony-dostarcza-firmware-ze-wsparciem-dla-dual-af-i-fast-hybrid-af-28875.html
nie, no jak ktos chce sprobowac, to czemu nie.. ale na dluzsza mete to fakt nie ma sensu.
Do dwukrotnie minutowego ujęcia czasem potrzeba 200 zdjęć a do tego jeszcze poprawki ze cos się nie spodoba itp.
Do tego najlepszy jest kompakt z dobrym jpg, DR bo nikt nie będzie obrabial 600 zdjec i koniecznie z możliwością precyzyjnego ustawienia wyzwalacza.
Shakowane canony dają radę ale mają slabe DR i pomiar swiatla - przepalaja często niebo.
Wysyłane z mojego XT890 za pomocą Tapatalk 2
Dajcie sobie spokój z robieniem timelapsow aparatem z mechaniczna migawka bo ja zabijecie.
Sam robię timelapsy ale kompaktem.
Mobi
a jakim?
Do dwukrotnie minutowego ujęcia czasem potrzeba 200 zdjęć a do tego jeszcze poprawki ze cos się nie spodoba itp.
Do tego najlepszy jest kompakt z dobrym jpg, DR bo nikt nie będzie obrabial 600 zdjec i koniecznie z możliwością precyzyjnego ustawienia wyzwalacza.
wiem jak sie robi timelapsy, ostatnio przerabialam ten temat, tylko najgorzej jest to, ze trzeba siedziec i pilnowac ekspozycji, bo jak slonce zachodzi za chmury to trzeba rozjasnic, a jak wyjdzie z zza chmur to czasem jest az za jasno i trzeba przyciemnic, niby wszystko proste.. i nie skomplikowane, no ale chcesz miec ladne timelapsy, to niestety trzeba sie przylozyc, bo same z siebie z automatu dobre nie wyjda.
a jakim?
wiem jak sie robi timelapsy, ostatnio przerabialam ten temat, tylko najgorzej jest to, ze trzeba siedziec i pilnowac ekspozycji, bo jak slonce zachodzi za chmury to trzeba rozjasnic, a jak wyjdzie z zza chmur to czasem jest az za jasno i trzeba przyciemnic, niby wszystko proste.. i nie skomplikowane, no ale chcesz miec ladne timelapsy, to niestety trzeba sie przylozyc, bo same z siebie z automatu dobre nie wyjda.
Canon s 100
Robię tylko kilkuminutowe z jednego miejsca to swiatło tak się nie zmienia ale przy dłuższych ujęciach nie poprawiałbym światła zastanego bo ma to swój urok i widać jak zmienia się pora dnia. Tutaj niestety Canon odstaje słabszy pomiar światła i kiepskie DR w światłach sprawia, że to mistrz łapania niepotrzebnych przepałów.
Kiedyś zrobiłem mały test Canon s90 vs Panasonic LX5 w silnym świetle i Panas położył Canona a warunki oba miały identyczne (nie był to test do timelapsów). Są lepsze kompakty ale tylko Canon ma shakowany soft i możliwość precyzyjnego ustawienia migawki. Może jakiś nowszy aparat z Wi-fi + aplikacja do sterowania ze smartphona rozwiąże sprawę??
a do tych kompaktow mozna podlaczyc pilota, jak w lustrzankach?
Może jakiś nowszy aparat z Wi-fi + aplikacja do sterowania ze smartphona rozwiąże sprawę??
Ciekawe jak to wyglada z aplikacja do wifi od Nexa-6
pastwisko
02-03-2013, 21:57
GRD na wbudowany interwałometr :P
a do tych kompaktow mozna podlaczyc pilota, jak w lustrzankach?
Ciekawe jak to wyglada z aplikacja do wifi od Nexa-6
Nie znam za bardzo możliwości poszczególnych kompaktów - sam bawię się timelapsami od roku i na razie jestem tylko pewien swojego Canona. Pytałem kilka razy w sklepach o takie akcesoria do kompaktów ale nikt mi nie pomógł.
Nex 6 ma migawkę mechaniczną wiec go wykluczam.
GRD na wbudowany interwałometr :P
Pewnie też GXR ale ta cena za moduł kompakta... Kompakt też powinien być kieszonkowy i dlatego pozbyłem się LX5.
http://www.dpreview.com/reviews/sony-alpha-nex-6
Jaka byście polecali lampę do NEXa 6 ?. Chyba najlepsza będzie od Sony.
Najlepsza będzie ta, której jeszcze nie ma ;)
http://www.sony.pl/product/dsa-flashes---lights/hvl-f20m
źródło (http://presscentre.sony.eu/imagelibrary/displaymedia.ashx?MediaDetailsID=259111&SizeID=3)
źródło (http://presscentre.sony.eu/imagelibrary/displaymedia.ashx?MediaDetailsID=259112&SizeID=3)
Bardzo fajna ta lampa, ale czy nie za mała moc ? Poza tym zasilana z baterii aparatu. Może ktoś ma do czynienia "o półkę" wyższą ?
Bardzo fajna ta lampa, ale czy nie za mała moc ? Poza tym zasilana z baterii aparatu. Może ktoś ma do czynienia "o półkę" wyższą ?
Z "natywnym" mocowaniem jest tylko duża i najdroższa http://www.sony.pl/product/dsa-flashes---lights/hvl-f60m
Ale co do zasilania, to chyba się mylisz. Wydaje mi się, że to jest HVL-F20AM tylko z innym mocowaniem.
http://www.youtube.com/watch?v=uJHh7EqvfCk
Na sto procent jest zasilana z dwóch baterii lub aku AA.
Prawdopodobnie pomyliłem z tą lampą:
http://www.sony.pl/product/akcesoria-nex/hvl-f20s
Ta nowa lampa HVL-F20M ma juz stopke iso pasującą do nex-6 i ponoć do nowych lustrzanek sony. Jej cena w przedsprzedaźy to ok. 140$, a ma się ukazać w drugiej połowie maja. Pełna współpraca z aparatem i moźliwość zdalnego wyzwalania bezprzewodowo lampą wbudowaną w aparacie. Ta wbudowana w nex-6 słabo daje radę światłem odbitym, np od sufitu. Więc myślę, że taka zewnetrzna przy tej cenie i swoich moźliwosciach dla mnie jako amatora powinna w zupełności wystarczyć.
I to będzie ta lampa na którą będę czekał z niecierpliwością.
Małe to to nie jest http://www.fuji.com.tw/shownews.asp?RecordNo=2620. A można też nie czekać i skorzystać z adaptera http://www.dpreview.com/forums/thread/3388735#forum-post-50913021.
Faktycznie małe to nie jest, ale i tak trzeba czekać na nowsze. Przynajmniej przejściówki nie trzeba będzie używać.
Czy ktoś z Was posiada obiektyw Sony E-50mm f/1.8 OSS ? Mógłby się podzielić uwagami na jego temat, szczególnie jak rysuje na pełnej "dziurze".
MariuszJ
06-04-2013, 23:50
I co ten borny człowiek ma teraz zrobić z takim linkiem ;-)
Mariusz, ale pastwisz :-P
A co mam robić... wklejać znowu te same zdjęcia, to trochę lipa...
E50 jest ok.
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/4444/2013033014345007685tn.jpg)
A co mam robić... wklejać znowu te same zdjęcia, to trochę lipa...
E50 jest ok.
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/4444/2013033014345007685tn.jpg)
Lipa nie lipa, co począć, taką masz robotę :). Na forum Canona także ciężko pracowałeś:) , niedługo trza będzie odpowiadać na temat Fuji X100:).
Dla mnie ta E50 na pełnej dziurze jest super, takiej mi trzeba do focenia wnucząt.
Dzięki Mariusz.
MariuszJ
07-04-2013, 17:10
Lipa nie lipa, co począć, taką masz robotę :). Na forum Canona także ciężko pracowałeś:) , niedługo trza będzie odpowiadać na temat Fuji X100:).
Dla mnie ta E50 na pełnej dziurze jest super, takiej mi trzeba do focenia wnucząt.
Dzięki Mariusz.
Ty to wiesz jak mnie podejść żebym się miętki zrobił :) Ponieważ wyszukiwarka działa jak chce, wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198470 rzeczywiście już nijak przeszukać nie można, właśnie próbowałem cokolwiek znaleźć... po straszliwych męczarniach odnalazłem swoją gorącą opinię z pierwszych dni o E50 http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2843660&postcount=710 wraz z jakimiś tam samplami.
Dodatkowo z tych moich: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3011261&postcount=2682 - opinia po dłuższym użytkowaniu.
Z nart: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3009163&postcount=2613
Z garażowego studia: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2920835&highlight=04396.jpg#post2920835
I jakieś rozmazy: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2866720&highlight=02793m.jpg#post2866720
I mów mi Wujo... :D