Zobacz pełną wersję : Pixel King dla Nikona (wyzwalacz radiowy iTTL)
Polsar74
07-02-2014, 16:33
ja już zamawiałem z Krzysztofem Jot jakiś czas temu więc podziękuje:)
poza tym dość zawiedziony jestem możliwością wyzwalania puszki przez radyjko, liczyłem na więcej.
napisz mi czym najbardziej jesteś zawiedziony jeśli możesz
Mateusz po co Ci radiowe wyzwalanie puszki przy foceniu c-ckow? Chcesz to teraz robic z partyzanta, np. ukrywajac aparat w damskiej toalecie? ;)
mateo912
07-02-2014, 17:01
napisz mi czym najbardziej jesteś zawiedziony jeśli możesz
pisałem o tym jakiś czas temu jak znajdę to wkleję :)
Mateusz po co Ci radiowe wyzwalanie puszki przy foceniu c-ckow? Chcesz to teraz robic z partyzanta, np. ukrywajac aparat w damskiej toalecie? ;)
chciałem użyć PK jako "wężyk radiowy" przy nocnych fotach mógłbym sobie spokojnie siedzieć np w aucie( i nie marznąć) i wyzwalać radyjkiem. ale BULB nie działa, AF z resztą też ;)
edit: znalazłem:
Nadajnik może być jednocześnie odbiornikiem i dla body i dla lampy.
jeśli chcesz wyzwolić body musisz mieć odpowiedni kabel (usb z końcówką do odpowiedniego body)
CO dziwniejsze taki kabel taniej wychodzi zamówić z UK niż z chin ;)
Ale po testach muszę stwierdzić że wyzwalanie body działa słabo:
nie działa tryb bulb - sygnał wysyłany z nadajnika trwa zawsze 1/5s i nie da się innego czasu uzyskać na bulb(nie działa też metoda "pilotowa" czyli 1 naciśnięcie start 2 stop.)
Słabo działa również AF (sygnał nie jest ciągły tylko trwa 1/5s więc w tym czasie pracuje AF) z wyłączonym AF wyzwala bez problemów.
:d700 a jak z obsługą możesz porównać z ustawieniami na sb900 lub sb910 chodzi mi o czas zmiany parametrów
mateo912
08-02-2014, 10:38
:d700 a jak z obsługą możesz porównać z ustawieniami na sb900 lub sb910 chodzi mi o czas zmiany parametrów
czas zmiany parametrów?
Czekaj czekaj, skoro sygnał dla slave trwa 1/5 sec to nie ma mozliwości strzelac w serii np. przy 1/1000?!
mateo912
08-02-2014, 10:54
Czekaj czekaj, skoro sygnał dla slave trwa 1/5 sec to nie ma mozliwości strzelac w serii np. przy 1/1000?!
odpisałem już na PW ale odpisze też tutaj aby wszyscy wiedzieli,
jeśli wyzwalamy puszkę przez nadajnik(jako "radiowy wężyk") to możemy zrobić JEDNO zdjęcie z dowolnym czasem dostępnym w body(30"-1/4000-1/8000), w trybie BULB zrobi zdjęcie ale z czasem dokładnie 1/5s
Nie wiem jak sprawa będzie wyglądać z "synchronizacją" puszek(nadajnik na body "master" i odbiornik z wężykiem na body "slave"), ale podejrzewam że tryb seryjny powinien działać(skoro lampa działa w trybie synchronizacji to nadajnik też powinien)
Jedno? No to do dupy z takim czyms.
Jeśli ten sygnał trwa 1/5 sec, to jak mam zrobić serię zdjęc przy 1/1000?
mateo912
08-02-2014, 19:26
Jedno? No to do dupy z takim czyms.
Jeśli ten sygnał trwa 1/5 sec, to jak mam zrobić serię zdjęc przy 1/1000?
ok powiem jeszcze bardziej dokładnie aby nie było zamieszania, sygnał w trybie bulb trwa dokładnie 1/5s.
skoro lampa przez PK wyzwala się z prędkością zadanych FPS to czemu body miałoby nie działać?
mateo912
08-02-2014, 23:26
A mozesz to sprawdzic?
postaram się ale nie obiecuje.
Jakby co, to mam dwa kable synchro do slave dla D300 i D7100. Kolega mi przysłał ze Szkocji. Problem w tym, że... nie mam PK :mrgreen: Jakby ktoś był w Zielonej Górze, to mogę pożyczyć.
To jak koledzy, sprawdzi ktoś?
Ja jestem z zielonej góry ale niestety też nie mam PK
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
mateo912
22-02-2014, 14:12
To jak koledzy, sprawdzi ktoś?
niestety nie miałem jeszcze dostępu do drugiej puszki i nie wiem kiedy będę miał :/
Namysłów daleko od ZG, a szkoda
Mateo, a co się dzieje jak wyzwalasz aparat bezprzewodowo jako slave? Da sie zrobić kilka fps pod rzad?
mateo912
24-02-2014, 17:49
dorwałem dzisiaj d70s i chciałem sprawdzić to wyzwalanie "synchroniczne"
niestety pomimo wielu prób nie udało mi się to.
gdy zakładałem nadajnik na d70s i odbiornik na d700 (tak jak jest w instrukcji) spust d70s nie reagował.
nie mam pojęcia czemu.
dorwałem dzisiaj d70s i chciałem sprawdzić to wyzwalanie "synchroniczne"
niestety pomimo wielu prób nie udało mi się to.
gdy zakładałem nadajnik na d70s i odbiornik na d700 (tak jak jest w instrukcji) spust d70s nie reagował.
nie mam pojęcia czemu.
No tak, bo trzeba mieć dwa wyzwalacze, z czego drugi w trybie slave
Wyslane z telefonu
mateo912
24-02-2014, 18:57
No tak, bo trzeba mieć dwa wyzwalacze, z czego drugi w trybie slave
Wyslane z telefonu
wg instrukcji nie trzeba http://pixelhk.com/UpLoadFiles/DownFiles/king_pro_Nikon_Product_Manual.pdf
na obrazku jest pokazane body z wyzwalaczem jako master + body z odbiornikiem + kabel jako slave.
więc nie wiem jak to do końca jest.
jeśli trzeba faktycznie 2 nadajników to nie mam jak tego sprawdzić. mam 1 nadajnik i 2 odbiorniki.
Dzięki za info i poświęcony czas
Polsar74
25-02-2014, 22:20
wg instrukcji nie trzeba http://pixelhk.com/UpLoadFiles/DownFiles/king_pro_Nikon_Product_Manual.pdf
na obrazku jest pokazane body z wyzwalaczem jako master + body z odbiornikiem + kabel jako slave.
więc nie wiem jak to do końca jest.
jeśli trzeba faktycznie 2 nadajników to nie mam jak tego sprawdzić. mam 1 nadajnik i 2 odbiorniki.
da się jednym masterem na jednej puszce wyzwalać drugą puszkę z odbiornikiem i kabelkiem synchro-usb.
Trenowaliśmy to z KrzysztofemJ - co prawda przypadkiem nam to wyszło ale zawsze :-)
Polsar74
25-02-2014, 22:22
A teraz moje pytanko - co to jest u licha to Light ratio setting pogrupowane n A:B lub A:B:C ???
mateo912
25-02-2014, 22:24
da się jednym masterem na jednej puszce wyzwalać drugą puszkę z odbiornikiem i kabelkiem synchro-usb.
Trenowaliśmy to z KrzysztofemJ - co prawda przypadkiem nam to wyszło ale zawsze :-)
jakie puszki? mi nie udało się wyzwolić d700 za pomocą d70s.
Polsar74
26-02-2014, 09:15
jakie puszki? mi nie udało się wyzwolić d700 za pomocą d70s.
no cóż - testowaliśmy z moim D700 i D3 Krzysztofa...
A teraz moje pytanko - co to jest u licha to Light ratio setting pogrupowane n A:B lub A:B:C ???
Proporcje światła. Nie ustawiasz mocy dla każdej z grup, tylko stosunek ilości światła.
np. A:B = 2:1 - to lampy w grupie A dadzą 2x więcej światła niż te w grupie B.
trzcionek
26-02-2014, 18:04
Parę osób aktualizowało już sterowniki więc proszę o pomoc :) mógłby ktoś podrzucić linka do instrukcji jak to zrobić? szukam szukam i ni ch... nie mogę znaleźć :/ ew napisać instrukcję? po podpięciu komp wgl mi ich nie wykrywa... i jeszcze pytanko - wyzwalacze PIXEl KING (bez pro) też trzeba aktualizować do jakieś nowszej wersji żeby działały z tymi PRO? zastanawiam się nad dokupieniem i w sumie nie wiem czy wziąć te PRO czy te zwykłe? w tych PRo zawsze jakby co zapasowy wyzwalacz... ew. czy zwykłe PK dadzą radę wyzwolić te PRO? ktoś coś? :)
mateo912
26-02-2014, 18:10
Parę osób aktualizowało już sterowniki więc proszę o pomoc :) mógłby ktoś podrzucić linka do instrukcji jak to zrobić? szukam szukam i ni ch... nie mogę znaleźć :/ ew napisać instrukcję? po podpięciu komp wgl mi ich nie wykrywa... i jeszcze pytanko - wyzwalacze PIXEl KING (bez pro) też trzeba aktualizować do jakieś nowszej wersji żeby działały z tymi PRO? zastanawiam się nad dokupieniem i w sumie nie wiem czy wziąć te PRO czy te zwykłe? w tych PRo zawsze jakby co zapasowy wyzwalacz... ew. czy zwykłe PK dadzą radę wyzwolić te PRO? ktoś coś? :)
wszystko jest na stronie internetowej producenta. PK można wyzwolić za pomocą PK Pro po aktualizacji.
trzcionek
26-02-2014, 18:30
Jakbym wiedział gdzie jest instrukcja to bym nie pisał. Proszę o podanie linka do instrukcji bo zciągnąłem oprogramowanie V104 ale instrukcji nie mogę znaleźć :/
Jakbym wiedział gdzie jest instrukcja to bym nie pisał. Proszę o podanie linka do instrukcji bo zciągnąłem oprogramowanie V104 ale instrukcji nie mogę znaleźć :/
Instrukcja jest na stronie Pixela, tam gdzie soft - wyłączyć, wyciągnąć baterie, podłączyć do komputera, nacisnąć "Test", trzymając włączyć.
krzysztof jot
26-02-2014, 21:48
http://www.pixelhk.com/Down/DownPage.aspx?Title=kingpronikon
trzcionek
26-02-2014, 23:05
Instrukcja jest na stronie Pixela, tam gdzie soft - wyłączyć, wyciągnąć baterie, podłączyć do komputera, nacisnąć "Test", trzymając włączyć.
Wielkie dzięki;)
Polsar74
27-02-2014, 00:10
Proporcje światła. Nie ustawiasz mocy dla każdej z grup, tylko stosunek ilości światła.
np. A:B = 2:1 - to lampy w grupie A dadzą 2x więcej światła niż te w grupie B.
dzięki za rozjaśnienie ;)
wyrzykus
20-03-2014, 14:24
Może komuś się przyda jak będzie miał podobny problem - przeszedłem długą ścieżkę serwisową Pixela King Pro.
Miałem problem podczas focenia w większych seriach błysków (reportaż) z lampą osadzoną na nadajniku. Teoretycznie przenosi on tylko sygnał ttl z sanek aparatu (pass through). Niestety podczas takich serii lampa zawieszała się, nie usypiała, potrzebny był restart. Próbowałem na trzech różnych korpusach i czterech różnych lampach wśród znajomych. Lampa zamontowana na odbiorniku Pixela dalej błyskała.
Zestaw odesłałem do sprzedawcy, ten po jakimś czasie do serwisu, po miesiącu dowiedziałem się że testowali (wątpię) i wszystko było ok, ale w razie co wymienili na nowy. Nie wnikałem dalej w sens takiego działania, bo wymieniony zestaw lampy już nie zawiesza, wszystko działa jak powinno. Czyli jeśli komuś się powtórzy sytuacja - prawdopodobnie to jakaś wada nadajnika. Chyba niezbyt częsta, bo nigdzie w internetach nie doczytałem się podobnej, ale zawsze.
Niedługo napiszę jak się Pixel sprawdza z tanią YN 468 ii, ponoć wszystkie funkcje mają działać...
Nie wiem czy już było... ale w pewnych sytuacjach - impreza w klubie 2 lampy (SB900 i SB910) jedna podłączona do odbiornika PK pro druga na kablu (przewód synchronizacyjny SC-29) podłączona do wyzwalacza PK pro, a ten podłączony do body. Obie lampy ustawiane na manualu np. 1/64 siły błysku. Aparat ustawiony ma czas 1/50s. Dość często dzieje się coś takiego - Zdjęcie łapie 2 błyski - jeden delikatnie opóźniony względem drugiego, przez co obraz rejestruj 2 klatki na jednym zdjęciu. Czy macie coś takiego? Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że dzieje się to po pewnym czasie, kiedy baterie w PK są już lekko zużyte.
wyrzykus
21-03-2014, 11:19
Opóźnienie kabla?
Nie wiem czy już było... ale w pewnych sytuacjach - impreza w klubie 2 lampy (SB900 i SB910) jedna podłączona do odbiornika PK pro druga na kablu (przewód synchronizacyjny SC-29) podłączona do wyzwalacza PK pro, a ten podłączony do body. Obie lampy ustawiane na manualu np. 1/64 siły błysku. Aparat ustawiony ma czas 1/50s. Dość często dzieje się coś takiego - Zdjęcie łapie 2 błyski - jeden delikatnie opóźniony względem drugiego, przez co obraz rejestruj 2 klatki na jednym zdjęciu. Czy macie coś takiego? Nie jestem pewien ale wydaje mi się, że dzieje się to po pewnym czasie, kiedy baterie w PK są już lekko zużyte.
Jesli dobrze zrozumialem - podobnie do mojego przypadku (soldier):
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239121
Z kablem zawsze byl problem (na kablu nadajnik) - YNki wyzwalaly roznie, raz na zdjeciu obydwie, raz jedna, innym razem zadna.
W momencie gdy tylko nadajnik na sankach wszystko gra (sporo sie nakombinowalm wlacznie z tym ze nadajnik zepsuty)
Koledzy, prosze o sprawdzenie dla mnie dwóch istotnych rzeczy:
1. Czy w trybie bezprzewodowego pilota można robić zdjecia seryjne?
2. Czy w trybie wyzwalania aparatu jako slave można robić zdjęcia seryjne?
andrzejp
14-04-2014, 19:38
Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi odnośnie aktualizacji PK,niby jest niby nie ma.
na stronie jest aktualizacja do PK Pro V 104.
Ponoć można tym samym zaktualizować PK i wtedy będzie kompatybilny z PK Pro.
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz,czy po aktualizacji PK doV104 będzie błyskać lampa YON 560-II,
która obecnie błyska na PK i to z krótkimi czasami.
Czy ktoś ma informacje,co daje aktualizacja PK oprócz wspomnianej kompatybilności???
Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi odnośnie aktualizacji PK,niby jest niby nie ma.
na stronie jest aktualizacja do PK Pro V 104.
Ponoć można tym samym zaktualizować PK i wtedy będzie kompatybilny z PK Pro.
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz,czy po aktualizacji PK doV104 będzie błyskać lampa YON 560-II,
która obecnie błyska na PK i to z krótkimi czasami.
Czy ktoś ma informacje,co daje aktualizacja PK oprócz wspomnianej kompatybilności???
PK do Nikona działają z PK Pro od v1020. Ostatnia aktualizacja to v1030.
v104 to FW do PK Pro.
Co do działania YN-560 I/II/III - zawsze działały tak samo i tu oprogramowanie nic nie zmieni. To lampmy manuale, które reagują tylko na zwarcie na stykach.
A wyzwalanie z krótkimi czasami działa z każdą lampą, tylko nie każda sobie z tym radzi.
Lampy jak YN-560 nie będą się poprawnie wyzwalały z krótkimi czasami, nie ważne co być zrobił czy jakiego wyzwalacza użył.
Można jedynie je wyzwalać na pełnej mocy, ale przy PK/Pro i tak na zdjęciu złapiesz tylko część światła już gasnącej lampy (PK/Pro nie mają opóźnienia wywalania lampy przy krótkich czasach). Przy mniejszej mocy światło lampy złapiesz światło tylko na części klatki - czas błysku lampy krótszy od czasu przebiegu migawki w Nikonie.
Janek1977
20-04-2014, 21:30
Panowie, czy ktoś wie o co może chodzić: Mam dwa body D3 i wyzwalacz Pixel king Pro z odbiornikami. W tym zestawie wszystko działa bez zarzutu na jednym i drugim body, z i bez wyzwalaczy autofokus działa jak należy. Doszło teraz body D800 i jeśli nie ma założonego wyzwalacza PKPRO to autofokus działa wyśmienicie, jeśli zakładam i uruchamiam wyzwalacz to autofokus ma gigantyczny FF. Problem występuje tylko na D800 na każdym z posiadanych przeze mnie obiektywów. Na każdym z tych obiektywów problem autofokusa nie występuje jeśli na sankach nie ma PKPRO (nie ma nawet potrzeby mikroregulacji). Proszę o odpowiedź czy ktoś się z tym spotkał i czy wiadomo jak z tego wybrnąć?
Sapphiron
21-04-2014, 11:26
włącz wspomaganie AF, zacznie dobrze działać ;)
Panowie, czy ktoś wie o co może chodzić: Mam dwa body D3 i wyzwalacz Pixel king Pro z odbiornikami. W tym zestawie wszystko działa bez zarzutu na jednym i drugim body, z i bez wyzwalaczy autofokus działa jak należy. Doszło teraz body D800 i jeśli nie ma założonego wyzwalacza PKPRO to autofokus działa wyśmienicie, jeśli zakładam i uruchamiam wyzwalacz to autofokus ma gigantyczny FF. Problem występuje tylko na D800 na każdym z posiadanych przeze mnie obiektywów. Na każdym z tych obiektywów problem autofokusa nie występuje jeśli na sankach nie ma PKPRO (nie ma nawet potrzeby mikroregulacji). Proszę o odpowiedź czy ktoś się z tym spotkał i czy wiadomo jak z tego wybrnąć?
Znany problem puszek Nikona.
Aparat wprowadza sobie korektę dla czerwonej barwy wspomagania AF, gdy w lampie jest włączone wspomaganie. Tak się składa, że przy amatorskich korpusach się sprawdza, przy pro okazuje się ten zabieg niepotrzebny i z lampami rozjeżdża się AF.
Jak w PK Pro masz możliwość wyłączenia wspomagania AF, to je wyłącz, problem powinien zniknąć.
Janek1977
21-04-2014, 12:15
Dziękuję Wam koledzy - problem rozwiązany. Za radą kolegi Sapphiron włączyłem wspomaganie AF w osiemsetce i pomogło. Co dziwne, kiedy wyzwalacz jest uruchomiony to dioda wspomagania w body i tak nie świeci, ale problemu FF też nie ma. Jeszcze raz dziękuję za szybką pomoc.
Polsar74
25-04-2014, 06:00
Posiadam Pixel king pro do Nikona i mam wrażenie ze nadajnik samoistnie zżera baterie (nawet jak jest "hebelkiem" wyłączony) - spotkał się ktoś z tym ? Sprzęt praktycznie nowy - nawet raz z domu nie wyszedł :-(
Janek1977
27-04-2014, 11:29
Posiadam Pixel king pro do Nikona i mam wrażenie ze nadajnik samoistnie zżera baterie (nawet jak jest "hebelkiem" wyłączony) - spotkał się ktoś z tym ? Sprzęt praktycznie nowy - nawet raz z domu nie wyszedł :-(
A jakich baterii używasz?
Polsar74
30-04-2014, 05:35
LR6 i accu...
Janek1977
30-04-2014, 11:48
Chodziło mi o markę. Pixel King (nie pro) wytrzymuje w studio 7 dni na jednym komplecie białych Eneloop przy około 60 wyzwoleniach dziennie. PKPro używam w plenerze na takich samych akumulatorkach i nie pamiętam kiedy je zmieniałem :-)
Polsar74
14-05-2014, 20:14
no cóż... muszę zatem potestować na róznych bat/ accu nim wyślę na gwarancji... Dam im szansę ;)
Używacie King Pro ze starszymi lampami Nikona, typu sb26, 28? Działa w nich zdalnie ttl (D700)? Czy tylko zdalne sterowanie manualne?
Wysłane z aparatu Samsung 36 Mpix
Sapphiron
16-05-2014, 12:39
tylko manual. stare lampy mają dTTL, Kingi działają z iTTL
tylko manual. stare lampy mają dTTL, Kingi działają z iTTL
Tylko manual i to jeszcze z poziomu lampy. Zdalnie można je jedynie wyzwalać. Sterować się nie da, bo to też idzie po iTTL.
Janek1977
18-05-2014, 21:02
Używacie King Pro ze starszymi lampami Nikona, typu sb26, 28? Działa w nich zdalnie ttl (D700)? Czy tylko zdalne sterowanie manualne?
Sterowanie zdalne oczywiście nie działa z SB-28. Najkrótszy czas synchronizacji jaki udało się uzyskać na D800 z sb-28 podłączoną przez PKPro to 1/320s. Dokładnie to samo występuje z chińczykiem z iTTL TRIOPO TR-970N. Na obydwu lampach można skracać czas do 1/8000s , ale tylko na pełnej mocy lampy. Piszę to jako ciekawostkę, bo ja tego wcześniej nie wiedziałem.
hudybart
23-05-2014, 13:59
Panowie proszę o potwierdzenie czy nowy nadajnik pixel king pro http://foto-tip.pl/pl/pixel-king-pro-wyzwalacz-radiowy-ittl-do-nikon.html będzie współpracował ze starszymi odbiornikami pixel kinga.
Janek1977
23-05-2014, 14:11
Panowie proszę o potwierdzenie czy nowy nadajnik pixel king pro http://foto-tip.pl/pl/pixel-king-pro-wyzwalacz-radiowy-ittl-do-nikon.html będzie współpracował ze starszymi odbiornikami pixel kinga.
Potwierdzam.
hudybart
23-05-2014, 14:13
Potwierdzam.
Dziękuje :D
mateo912
23-05-2014, 17:56
a przeczytałeś opis produktu z linka którego sam podałeś? ;)
A mi się zrobił problem z King Pro i Jinbei hd600. W pierwszy dzień śmiało wszystko ok, na drugi dzień już przy 1/320 niedoswietlal. Dziś to samo z tym, że poniżej 1/320 aparat w ogóle nie widzi błysku. Świadomie nie zmieniałem żadnych ustawień. Dzieje się tak na dwóch sztukach D700 i dwóch kompletach King Pro. Z sabinami działają ok.
Macie pomysł na diagnozę?
A mi się zrobił problem z King Pro i Jinbei hd600. W pierwszy dzień śmiało wszystko ok, na drugi dzień już przy 1/320 niedoswietlal. Dziś to samo z tym, że poniżej 1/320 aparat w ogóle nie widzi błysku. Świadomie nie zmieniałem żadnych ustawień. Dzieje się tak na dwóch sztukach D700 i dwóch kompletach King Pro. Z sabinami działają ok.
Macie pomysł na diagnozę?
Z lampami studyjnymi jest podobnie jak z reporterskimi - przy mniejszej mocy mają krótszy błysk, a przy czasach krótszych niż 1/320 są wyzwalane przez otworzeniem migawki, więc błysk może być niewidoczny na zdjęciu, albo zostać tylko resztka światła.
Wygląda na to, że masz racje-synchronizuje do 1/8000 tylko na pełnej mocy.
Nie widziałem w sieci, takich problemów z Dual Power lub Panther mini, a to przecież też chińczyki.
Do się coś na to poradzić, aby mieć krótkie czasy i mniejszą moc lampy?
Sapphiron
24-05-2014, 11:37
haha ;) czyli nadal QT DualPower górą ;) jakkolwiek się nie ustawi to błyska jak trzeba i kiedy trzeba ;)
Wiesz w czym problem? Zarówno panther jak i DualPower to lampy starego typu, rezystorowo-kondensatorowe czy jak to tam jest ;) Jinbei to jest lampa w pełni cyfrowa ;)
Wygląda na to, że masz racje-synchronizuje do 1/8000 tylko na pełnej mocy.
Nie widziałem w sieci, takich problemów z Dual Power lub Panther mini, a to przecież też chińczyki.
Do się coś na to poradzić, aby mieć krótkie czasy i mniejszą moc lampy?
Podejrzewam, że niewiele.
Możesz spróbować użyć wyzwalaczy z ustawianiem czasu opóźnienia wyzwolenia lamp - YN-622N-TX, Phottix Odin, PW TT1/TT5 - choć nie wiem na ile to pomoże, bo w specyfikacji t.5 = 1/15000s.
Witam was.
Słuchajcie, mam taki problem i widziałem że był już poruszony na forum, lecz nie znalazłem żadnego rozwiązania. Mianowicie posiadam dwa odbiorniki Pixel Kinga oraz jeden nadajnik (nówka funkiel, kupiony zestaw 3 tygodnie temu). Nadajnik podłączam do D700, a następnie na niego zakładam jeszcze lampę SB800. Wszystko jest ok dopóki nie wyłączę nadajnika. Jeśli chcę wykonać kilka zdjęć bez błysku, przy wyłączonym nadajniku, aparat robi zdjęcia dopóki trwa pomiar światła. Jeśli aparat skończy mierzyć światło to nie można już go wybudzić przyciskiem migawki, zostaje jedynie wyłączenie i włączenie aparatu. Problem oczywiście się powtarza po ponownym zakończeniu pomiaru.
Oczywiście zaktualizowałem oprogramowanie PK do najnowszej wersji 1030. Czy ktoś się z tym spotkał i może zna jakieś rozwiązanie ? Będę wdzięczny za podpowiedź. :)
Witam was.
Słuchajcie, mam taki problem i widziałem że był już poruszony na forum, lecz nie znalazłem żadnego rozwiązania. Mianowicie posiadam dwa odbiorniki Pixel Kinga oraz jeden nadajnik (nówka funkiel, kupiony zestaw 3 tygodnie temu). Nadajnik podłączam do D700, a następnie na niego zakładam jeszcze lampę SB800. Wszystko jest ok dopóki nie wyłączę nadajnika. Jeśli chcę wykonać kilka zdjęć bez błysku, przy wyłączonym nadajniku, aparat robi zdjęcia dopóki trwa pomiar światła. Jeśli aparat skończy mierzyć światło to nie można już go wybudzić przyciskiem migawki, zostaje jedynie wyłączenie i włączenie aparatu. Problem oczywiście się powtarza po ponownym zakończeniu pomiaru.
Oczywiście zaktualizowałem oprogramowanie PK do najnowszej wersji 1030. Czy ktoś się z tym spotkał i może zna jakieś rozwiązanie ? Będę wdzięczny za podpowiedź. :)
D700 z PK tak ma i trzeba się z tym pogodzić.
Sapphiron
27-05-2014, 14:35
ja miałem tak ale jak zrobiłem update w PK to przestało się tak dziać...
ja miałem tak ale jak zrobiłem update w PK to przestało się tak dziać...
Ale update do wersji 1030 (obecnie najnowszej) czy może do starszej wersji?
Sapphiron
27-05-2014, 15:05
ten która była wymagana do współpracy z PK PRO.
Janek1977
27-05-2014, 16:15
W D3 jest to samo. Przestało mi to przeszkadzać po przesiadce na PKPro ;-)
ten która była wymagana do współpracy z PK PRO.
Niestety :( Współpraca z PK Pro jest poprawiona w firmwarze V1020. Po wgraniu tej wersji problem nie ustał. Na wszelki wypadek sprawdziłem na wszystkich trzech dostępnych aktualizacjach (v1010 / 1020 / 1030) i na każdym jest to samo.
Janek1977 Przesiadka na PK Pro zbytnio mi się teraz nie widzi z racji że mój PK ma dopiero 3 tygodnie :)
Sapphiron
27-05-2014, 20:46
Kup nadajnik PK PRO i używaj tych o masz jako odbiorników ;)
Napisałem do pomocy technicznej pixelhk zobaczymy co odpowiedzą.
No to chyba problem został wyjaśniony. Popisałem trochę z pomocą techniczną i odpisali mi, że jest to ich znany błąd i sugerują aby nie mieć podłączonego Kinga do aparatu kiedy nie jest on używany. Zapytałem w takim razie, że skoro wiedzą o tym błędzie kiedy będzie on naprawiony jakimś updatem, bo nie wyobrażam sobie w trakcie pracy kiedy potrzebuje wykonać kilka fotek bez błysku, rozbierać całego majdanu. Odpowiedź supportu jest taka że w chwili obecnej nie są w stanie naprawić tego błędu, ale sugerują w takiej sytuacji zmianę kanału na niewykorzystany.
Po prostu wypas :(
hudybart
28-05-2014, 17:58
Panowie mam taki problem PK PRO zaktualizowany do wersji v104 i zaktualizowane starsze odbiorniki PK zaktualizowane do wersji v1030 nie współpracują ze sobą. PK Pro nie wyzwala lamp sb 800 i sb900 na starszych odbiornikach. Ktoś się z czymś takim spotkał. :(
piotrbzdyra
28-05-2014, 18:48
A dlaczego nie ustawisz przycisku funkcyjnego w body na wyłączanie błysku? Nie wiem czy to zadziała tak jak chcesz ale warto spróbować. Ja mam górny przycisk ustawiony na bez błysku a dolny na pomiar punktowy we wszystkich swoich body. W prawdzie urzywam PKPRO ale... Spróbuj :)
hudybart
28-05-2014, 19:34
A dlaczego nie ustawisz przycisku funkcyjnego w body na wyłączanie błysku?
Ale po co mam to ustawiać, wyłączanie błysku. Jak ja chcę aby nowy PK Pro współpracował ze starymi, bo teraz nie współpracuje.
hudybart To była odpowiedź do mnie :)
piotrbzdyra Jesteś genialny :) działa!! Dzięki bardzo za podpowiedź, właśnie o coś takiego mi chodziło.
hudybart
28-05-2014, 21:07
hudybart To była odpowiedź do mnie :)
piotrbzdyra Jesteś genialny :) działa!! Dzięki bardzo za podpowiedź, właśnie o coś takiego mi chodziło.
Pomieszałem odpowiedzi :D :D
_Maestro
29-05-2014, 10:55
Panowie mam taki problem PK PRO zaktualizowany do wersji v104 i zaktualizowane starsze odbiorniki PK zaktualizowane do wersji v1030 nie współpracują ze sobą. PK Pro nie wyzwala lamp sb 800 i sb900 na starszych odbiornikach. Ktoś się z czymś takim spotkał. :(
Z tego co widziałem na stronie http://foto-tip.pl/pl/pixel-king-pro-wyzwalacz-radiowy-ittl-do-nikon.html to odbiorniki powinny mieć wersję V1041
hudybart
29-05-2014, 12:05
Pobrałem te sterowniki http://www.pixelhk.com/down/DownPage.aspx?Title=KingNikon
hudybart
29-05-2014, 12:11
Jedyny sterownik V104 jest dla King pro. Ale jego nie mogę wgrać do starszych kingów. :(
hudybart
29-05-2014, 12:27
Czy u kogoś takie połączenie PK Pro i PK starsze odbiorniki wogóle działa??
Na stronie foto-tipu pisze:
"Po zaktualizowaniu software do wersji V101 można korzystać z tym zestawem z odbiorników Pixel King (odbiorniki muszą mieć software w wersji V1041"
Tyle że najnowszy software dla nikona na stronie producenta to V1030 a dla canona V1040, V1041, V1050??
Janek1977
29-05-2014, 14:17
Czy u kogoś takie połączenie PK Pro i PK starsze odbiorniki wogóle działa??
Działa. Przy firmware King For Nikon V1020 masz napisane: "Compatible with King Pro Nikon". Sprawdź czy jest łączność miedzy nimi bez podłączania do aparatu i lampy naciskając przycisk wyzwolenia na nadajniku. No i upewnij się, że kanały i grupy się zgadzają.
_Maestro
29-05-2014, 14:27
Dodatkowo ewentualnie spróbuj downgradeować do wspomnianego V1020.
PS. Ja nie mam ani PK I ani PK Pro, więc nie wiem czy działa :-)
hudybart
29-05-2014, 14:40
Dodatkowo ewentualnie spróbuj downgradeować do wspomnianego V1020.
PS. Ja nie mam ani PK I ani PK Pro, więc nie wiem czy działa :-)
Nie pomogło :(
hudybart
29-05-2014, 14:42
Działa. Przy firmware King For Nikon V1020 masz napisane: "Compatible with King Pro Nikon". Sprawdź czy jest łączność miedzy nimi bez podłączania do aparatu i lampy naciskając przycisk wyzwolenia na nadajniku. No i upewnij się, że kanały i grupy się zgadzają.
Kanały i grupy się zgadzają ale nie mogę pk pro wyzwolić starszych kingów. Jak mam na lampie założony pk x (nowy odbiornik ) wszystko chodzi świetnie i pokazuje ttl, jak założę do lampy stareego pk to lampa przełącza się w tryb ttl fp :(
Sapphiron
29-05-2014, 14:47
kolego, używaj opcji edycji...
Panowie, pytanko - wydaje mi się, że wcześniej już o tym było, ale nie jestem pewien czy dokładnie to o co mi chodzi.
Mam nadajnik i dwa odbioniki, zwykle wersje kinga. Kombinuje żeby dokupić 1-2 odbiorniki. No i teraz pytanie - czy w jakiś sposób da się zrobić by nadajnik posłużył za odbiornik? Czy to ten zwykły czy choćby king pro? Bo jeśli w przypadku Pro by się tak dało to bardziej opłaca mi się kupić komplet King Pro niż dwa zwykłe odbiorniki...
Druga sprawa - nie chce się ktoś pozbyć samego jednego odbiornika? :D
Tylko King Pro może działać jako odbiornik. Nadajnik zwykłego Kinga jest tylko nadajnikiem.
Czyli kupując komplet kinga pro i mając swoje nadajnik + 2 odbiorniki będę miał komplet na 4 lampy (king pro wyzwalacz jako odbiornik) wyzwalany ze starego kinga, tak?
Potrzebuje się upewnić ;)
Dobra, nie mogę już edytować postów, ale nieco doczytałem i widzę, że da się tak jak chciałem. Teraz jeszcze jedno pytanie - zamawiał ktoś z ebaya z HK te pixele? W zasadzie bym już brał, tylko wszystko rozbija się o termin dostawy:
http://www.ebay.com/itm/New-PIXEL-KING-Pro-E-TTL-LCD-Wireless-Flash-Trigger-Set-for-Nikon-F367-/400556105180?pt=Camera_Flash_Accessories&hash=item5d43011ddc
ile to może iść? Nigdy jeszcze nie zamawiałem stamtąd nic więc mam zerowe doświadczenie...
jeśli shiping jest za free to miesiąc bym liczył. A nawet ciut więcej. Ja zakupiłem jakies duperele, płatność 12 maja, 22 przesyłka opuściła Pekin. Wciąż w dostawie. Poprzednie zakupy to średnio miesiąc czasu trwały.
Sapphiron
02-06-2014, 11:16
to zależy od sprzedawcy i jak się trafi. Ja jak zamawiałem pierdoły foto to miałem następnego dnia po płatności paypal, info że paczka wyszła, szła 2tyg.
Ok, to problem mi się rozwiązał, potrzebuję sprzęt za jakieś 1,5tyg najpóźniej więc tani ebaj odpada... Dzieki panowie.
Przy okazji, bo może coś innego pozamawiam, bo ceny mają sympatyczne - jak jest w gwarancją w HK np? Działa to, czy raczej można zapomnieć?
u mnie to tak wygląda - płatnośc 12 maja
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/20u7itd-2.jpg
źródło (http://i62.tinypic.com/20u7itd.jpg)
Nie opyli Ci się wysyłac sprzetu do HK w ramach gwarancji.
krzysztof jot
03-06-2014, 01:25
A ile jest się " do przodu" na tych Pixelach kupionych w ciemno, bez gwarancji z miesięcznym oczekiwaniem na dostawę? 20 tys... 5 tys... tys czy 1.5 litra finlandii... no jest picia na całą noc fakt, ale jedna noc można nie pić, nawet na zdrowie wyjdzie.
Nie kumam tej fazy, rozumiem nie ma tu, ale tak... ni diabła.
Przy okazji, bo może coś innego pozamawiam, bo ceny mają sympatyczne - jak jest w gwarancją w HK np? Działa to, czy raczej można zapomnieć?
Gwarancja działa. Niestety trzeba słać na własny koszt, a czas trwania takiej reklamacji to od miesiąca do 3.
Witam Wszystkich.
Mam do Was prośbę. Jako, że jestem "wcześniej urodzony" i wszystkie języki obce są dla mnie "obce", potrzebuję instrukcji - prowadzenia za rękę - do Pixel King Pro. Poproszę o link, lub na PW jeśli coś takiego w "ludzkim" języku występuje.
Prośba nieaktualna. Obsługa PK Pro, jest bardzo intuicyjna. Mam jednak kilka pytań, dlatego proszę o kontakt na PW osobę(y) biegłe w temacie.
Pytaj tutaj, zostanie będzie dla innych na przyszłość.
Ok.
1.Patrząc przy włączonym nadajniku na wyświetlacz, na dole po prawej jest przycisk zmieniający ikonkę na "piorunek" i coś jeszcze. Co to oznacza w praktyce?
2. Jeśli nadajnik założę na D700 i na niego SB800 w TTL, Aby zdjęcie naświetliło się poprawnie muszę na lampie ustawić +1. Czy to normalne?
Ok.
1.Patrząc przy włączonym nadajniku na wyświetlacz, na dole po prawej jest przycisk zmieniający ikonkę na "piorunek" i coś jeszcze. Co to oznacza w praktyce?
2. Jeśli nadajnik założę na D700 i na niego SB800 w TTL, Aby zdjęcie naświetliło się poprawnie muszę na lampie ustawić +1. Czy to normalne?
ad 1. Dobre pytanie - siedziałem blisko godzinę i próbowałem to rozgryźć.
W teorii (instrukcji) jest to zmiana standardowego wyzwalania (piorun) na wyzwalanie przy krótkich - czasach autoFP/HSS (strzałki). W praktyce w Nikonie jest to zbędne, choć wydaje mi się, że przy standardowym wyzwalaniu i lampach bez autoFP lub studyjnych aparat rejestruje minimalnie więcej światła. Przy lampach z autoFP nie ma żadnej różnicy.
ad 2. U mnie też trochę niedoświetla (ok 1/2-2/3 EV). Za to jak ustawisz 2 lampy oświetlające ten sam punkt, to już trzeba 1/3 - 2/3 EV odjąć.
Nie ma też różnicy czy ustawisz TTL czy TTL-BL, a przynajmniej ja nie zauważyłem.
Dzięki.
3. Na włączonym Nadajniku lub odbiorniku zakładam SB 800 i po włączeniu lampy jest krótki, słaby błysk palnika. Taki sam błysk następuje gdy załączam zestaw w odwrotnej kolejności- najpierw lampa a potem urządzenie. Normalka, czy tak nie powinno być?
4. Dwie lampy bez urządzenia PK w systemie CLS naświetlają "w punkt". Połączone z PK pro, czasem jest błysk i matryca nic nie zarejestruje, a czasem "zdalna" przepali a ta na nadajniku niedoświetli. Obie bez żadnej korekcji w TTL.
Coś niedokładny ten system mi się trafił.
3. Normalne - tak reagują lampy z TTL. Podejrzewam, że jest to sygnalizacja poprawnej pracy w TTL, bo lampa zawsze błyska minimalną mocą.
4. PK i CLS (czy YN-622N) działają zupełnie inaczej. CLS ma 3 grupy i dla każdej jest oddzielny pomiar. PK jest dla aparatu jak jedna lampa, więc nie jest w stanie mierzyć oddzielnie każdej z grup, dlatego przy używaniu więcej niż jednej lampy w TTL jest on trochę nieobliczalny.
krzysztof jot
21-06-2014, 23:02
ad 1. Dobre pytanie - siedziałem blisko godzinę i próbowałem to rozgryźć.
.....
pierwsza i druga kurtyna
pierwsza i druga kurtyna
Aaa... nie wpadłem na to, aby sprawdzić przy dłuższych czasach.
trzcionek
25-06-2014, 17:48
Takie pytanko. Mam nadajnik PK PRO na body a na nim sb910 i niestety nie działa mi wtedy wspomaganie AF z lampy. Czy istnieje możliwość aby zadziałało? jakiś kabelek typu body-lampa albo cóś?
EDIT
ok załatwione! wystarczyło przeczytać instrukcję i posprawdzać ustawienia w lampie... w jednej był AF włączony w drugiej nie a wydawało mi się że w obu był włączany ;)
Dla uzupełnienia powyższego - można również wyłączyć wspomaganie AF z poziomu PK Pro - guzik zmiany trybu (z prawej u góry) nacisnąć 2 razy i następnie +/- aby przełączyć AF-ON na AF-OFF (wyświetla się w miejscu napisu "master"). Działa tylko gdy PKPro jest w trybie nadajnika.
Sprawilem sobie te kingi dzisiaj. w porownaniu z soliderami to inny swiat (oraz 3x wieksze)
Jak mam 800tke w ttlu (nie wiem czy ma to na cos wplyw) na odbiorniku i wlaczam odbiornik to lampa blyska 1raz. To normalne ? Poza tym gra i trabi.
Art Erie
01-07-2014, 22:29
Tak, to normalne.
marcin szyszkowski
02-07-2014, 09:53
Tak, w ten sposób zgłasza się lampa. Jest wszystko ok. Generalnie wyzwalacze na pełnym wypasie. Jedyne co, to trzeba się nieco naszukać aby jakieś lampy z poza stajni nikona znaleźć, które będą działały ok i nie będą kosztowały tyle co te od nikona;) Nie mniej jednak nie składam broni. Już wędrują do mnie kolejne sztuki, które przetestuję :)
Pixele, są wypas, poza kalwiszologią/sterowaniem-za dużo klikania.
trzcionek
02-07-2014, 10:32
Sprawilem sobie te kingi dzisiaj. w porownaniu z soliderami to inny swiat (oraz 3x wieksze)
Jak mam 800tke w ttlu (nie wiem czy ma to na cos wplyw) na odbiorniku i wlaczam odbiornik to lampa blyska 1raz. To normalne ? Poza tym gra i trabi.
Polecam przeczytać instrukcję ;) nie boli.... sam się o tym przekonałem (5 postów wyżej) :D
Pytanie do doświadczonych posiadaczy Pixel King Pro.
Jeśli nadajnik na D700 (bez lampy) a odbiornik z SB800, oba ustawione na manual, naświetlenie jest wzorcowe. Korekcja z poziomu nadajnika działa właściwie.
Jeśli ustawienie nadajnika i lampy na odbiorniku- TTL, niedoświetlenie jest tak duże, że możliwości wprowadzenia korekcji (+5)są zbyt małe. Takie samo niedoświetlenie wykazuje kadr, jeśli lampa założona do góry na nadajnik.
Czy jest to wynikiem mojego błędu, czy może wada urządzenia? Z moich obserwacji wynika, że zarówno przeniesienie TTL w "pionie" oraz TTL na odbiornik, nie działa prawidłowo.
Pytanie do doświadczonych posiadaczy Pixel King Pro.
Jeśli nadajnik na D700 (bez lampy) a odbiornik z SB800, oba ustawione na manual, naświetlenie jest wzorcowe. Korekcja z poziomu nadajnika działa właściwie.
Jeśli ustawienie nadajnika i lampy na odbiorniku- TTL, niedoświetlenie jest tak duże, że możliwości wprowadzenia korekcji (+5)są zbyt małe. Takie samo niedoświetlenie wykazuje kadr, jeśli lampa założona do góry na nadajnik.
Czy jest to wynikiem mojego błędu, czy może wada urządzenia? Z moich obserwacji wynika, że zarówno przeniesienie TTL w "pionie" oraz TTL na odbiornik, nie działa prawidłowo.
Jeśli coś takiego występuje, to najwyraźniej lampa źle gada z PK. Sprawdź czy dobrze siedzi w sankach, ewentualnie spróbuj ją odrobinę wysunąć, bo SB-800 ma minimalnie krótszą stopkę.
Jak to nie pomoże, to twoja lampa nie chce gadać z PK i może to być problem lampy.
Ja używałem SB-800 z PK Pro i PK X i działała poprawnie.
Dziękuję za informacje. Potwierdzam, że po cofnięciu lampy wszystko działa. Trochę to irytujące. Mam 2 szt. SB800 i obie mają tak samo. Ponieważ wystarczał mi CLS, prawdopodobnie zdecyduję się na sprzedaż PK.
Zakupiłem dodatkowy odbiornik PK i chciałem go zaktualizawać, tyle, że nie ma czym:
http://www.pixelhk.com/down/king/
Czy tylko u mnie otwierają się krzaczki z komunikatem błędu strony?
Coś się najwyraźniej wysypało...
Zaraz poszukam, czy gdzieś nie mam na dysku.
Janek1977
24-07-2014, 16:42
będę wdzięczny
Proszę - wczoraj pobierane w tym samym celu: http://fotofuturo.pl/pliki/pk.rar
Panowie posiadam zestaw Pixel King Pro, który działał bez zarzutu.
Dzisiaj dokupiłem dodatkowy odbiornik i dzieje się coś dziwnego, mianowicie ten dodatkowy odbiornik wyzwala błysk 'kiedy chce'...
Samo sterowanie lampą działa (zoom, iso), nawet odbiornik sygnalizuje diodą, że błysnął, a wcale tego nie zrobił.
Na 20 strzałów 5 razy błysnął, 15 nie.
Czy to ewidentnie walnięta sztuka i wrócić z nią do sklepu? Czy jest może coś o czym nie wiem...
Próbowałem z D700 i D610 i obydwa taka sama sytuacja.
Lampa SB-910 i S700 również to samo.
zaktualizowałeś odbiornik do najnowszej wersji?
...nie chcę tego robić, bo co jeśli nie pomoże? Przyjmą mi go w sklepie? Czy to nie ma znaczenia?
...nie chcę tego robić, bo co jeśli nie pomoże? Przyjmą mi go w sklepie? Czy to nie ma znaczenia?
A co hackujesz oprogramowanie, że mieli by robić problemy ??
BTW - o aktualizacji masz w instrukcji, więc to chyba coś zupełnie normalnego.
A co hackujesz oprogramowanie, że mieli by robić problemy ??
BTW - o aktualizacji masz w instrukcji, więc to chyba coś zupełnie normalnego.
Jeśli wrócę z odbiornikiem w stanie fabrycznym, to zawsze mogę wymienić z miejsca na inny.
Jeśli będzie już coś modyfikowane, to mogą mi to przyjąć jako 'na gwarancję'.
Dlatego pytałem innych osób, czy ktoś miał może podobny problem...
Nigdy nie miałem problemu ze sprzętem, więc nie mam doświadczenia z tego typu tematami, stąd ten wpis. Niestety jak to zwykle, ktoś musi zaatakować :)
Jeśli wrócę z odbiornikiem w stanie fabrycznym, to zawsze mogę wymienić z miejsca na inny.
Jeśli będzie już coś modyfikowane, to mogą mi to przyjąć jako 'na gwarancję'.
Tak jak napisali koledzy wcześniej, w pierwszej kolejności zaktualizuj oprogramowanie i zobacz jak będzie działało.
Jeśli chodzi o wymianę sprzętu w sklepie to w Polsce sprzedawca nie musi Ci go ani wymieniać, ani zwracać pieniędzy nawet jeśli jest nieużywany i oryginalnie zapakowany (pomijając zakup przez internet, wtedy masz na to 10 dni).
Także tak czy siak i tak zostanie przyjęty w ramach gwarancji, chyba że trafisz na bardzo miłą i porządną osobę która pójdzie Ci na rękę i od razu da inny sprzęt (choć jak wcześniej wspomniałem nie ma obowiązku).
Tak jak napisali koledzy wcześniej, w pierwszej kolejności zaktualizuj oprogramowanie i zobacz jak będzie działało.
Jeśli chodzi o wymianę sprzętu w sklepie to w Polsce sprzedawca nie musi Ci go ani wymieniać, ani zwracać pieniędzy nawet jeśli jest nieużywany i oryginalnie zapakowany (pomijając zakup przez internet, wtedy masz na to 10 dni).
Także tak czy siak i tak zostanie przyjęty w ramach gwarancji, chyba że trafisz na bardzo miłą i porządną osobę która pójdzie Ci na rękę i od razu da inny sprzęt (choć jak wcześniej wspomniałem nie ma obowiązku).
Jak sprzęt jest wadliwy, to ma obowiązek wymienić, jeśli tego zarządasz.
.
Mieliście rację, aktualizacja dodatkowego odbiornika pomogła.
Teraz 'prawie' wszystko śmiga. Zdarza mi się, że obydwie lampy nie błysną, ale jest to powiedzmy 1 na 60 wyzwoleń, czy to 'normalne'? Czy próbować jeszcze aktualizować zestaw PK Pro nadajnik i odbiornik?
Mieliście rację, aktualizacja dodatkowego odbiornika pomogła.
Teraz 'prawie' wszystko śmiga. Zdarza mi się, że obydwie lampy nie błysną, ale jest to powiedzmy 1 na 60 wyzwoleń, czy to 'normalne'? Czy próbować jeszcze aktualizować zestaw PK Pro nadajnik i odbiornik?
A w jakich sytuacjach nie błyskają??
Bo po twoim opisie, to może być problem wszystkiego, łącznie z użytkownikiem.
A w jakich sytuacjach nie błyskają??
Bo po twoim opisie, to może być problem wszystkiego, łącznie z użytkownikiem.
Robię np. 3 serie po 10 zdjęć w tempie ok 1 zdj. co 2 sekundy.
W sumie na 30 wyzwoleń np. 1 nie błyśnie.
Robię np. 3 serie po 10 zdjęć w tempie ok 1 zdj. co 2 sekundy.
W sumie na 30 wyzwoleń np. 1 nie błyśnie.
np. czy dokładnie ??
Bo:
np. może to być problem lamp
np. może to być problem z synchronizacją nadajnik odbiornik
np. może to być problem z dogadaniem się aparatu i nadajnika
Jaka najtańsza lampa będzie pracowała z Kingiem Pro? Poprosiłbym o wskazanie lampy z TTlem i manualnej.
Jaka najtańsza lampa będzie pracowała z Kingiem Pro? Poprosiłbym o wskazanie lampy z TTlem i manualnej.
Manualna żadna nie będzie pracowała. Tylko lampy z TTL pozwalają na zdalne sterowanie.
Najtańsze są Metze 24 AF-1, YN-468 II, Metz 36 AF-5 digital.
Jak chcesz sterowania manualnego lampi TTL i tanimi manualnymi, to jest inne rozwiązanie:
lampy YN-560 III
+ sterownik YN-560-TX
+ YN-622N-TX + YN-622N jako odniorniki
+ lampy TTL.
YN-560-TX pozwala na manualne sterowanie lampami TTL podłączonymi do YN-622N, ale tylko gdy ma się YN-622N-TX jako przekaźnik.
Czy wersja oprogramowania w aparacie D700 może mieć wpływ na niewłaściwą pracę zestawu D700, PK Pro i SB800?
Czy wersja oprogramowania w aparacie D700 może mieć wpływ na niewłaściwą pracę zestawu D700, PK Pro i SB800?
Jestem niemal pewien, że nie ma żadnego znaczenia.
Prędzej wersja oprogramowania w Kingach ma znaczenie.
A jakie problemy masz ??
Post nr 864 - problem nadal aktualny. Dodatkowo próbowałem wyzwolić lampę studyjną za pomocą D70s i spust migawki nie reaguje na nacisk. Próba z D90 - to samo. Być może należałoby wgrać na nowo oprogramowanie do PK Pro, zarówno nadajnika jak i odbiornika?
Wgraj ponownie najnowszy soft do Kingów. Może to coś zmieni.
Aktualnie nie mam dostępu do SB-800, aby sprawdzić, jak się zachowuje, ale zaraz po zakupie sprawdzałem z kolegi SB-800 i nie miałem żadnych problemów na D7000 i D610.
Właśnie sprawdziłem i z D60 taki sam objaw jak u Ciebie - nie wyzwala się migawka, o ile uda się tak ustawić nadajnik, aby komunikował się z aparatem. Zazwyczaj aparat w ogóle nie widzi nadajnika.
Wszystko wskazuje na to, że Nikon coś zmienił w rozmiarze stopki w nowszych puszkach i lampach.
Nie sądzę, aby brak współpracy PK Pro wynikał ze zmiany rozmiarów stopek- styków. Myślę, że to sprawa oprogramowania. Sprawdziłem, lampa SB800 dobrze współpracuje zarówno z D70s, D80, D90, D300 i D700. Dopiero po założeniu nadajnika PK Pro do wymienionych aparatów współpracy nie ma i to na różnych płaszczyznach w zależności od modelu aparatu. Mam tu na myśli zarówno pracę lampy "w pionie" na nadajniku, jak i na odbiorniku.
Gdybyś Kol. mógł przesłać mi odpowiednie oprogramowanie i (gdzieś tutaj na forum kiedyś czytałem) instrukcję jak to zrobić, być może sobie poradzę.
Najnowsze oprogramowanie jest na stronie Pixel'a:
http://www.pixelhk.com/down/DownPage.aspx?Title=kingpronikon
Dziękuję za pomoc. W moim przypadku V105 ?
Tak.Wymień stare oprogramowanie na to najnowsze i problem powinien ustąpić.W swoim zestawie z pierwszym fabrycznym oprogramowaniem też miałem podobne niedoświetlenie
w TTL-u,które sięgało kilka stopni,a wiele błysków się gubiło lub było wyzwalanych z opóźnieniem.Problem ustąpił po zaktualizowaniu oprogramowania do wersji 102.W tej chwili mam
105 i właśnie sprawdziłem działanie na d700. Lampa SB800 wyzwalana zdalnie w TTL-u, jak i założona na nadajnik funkcjonuje prawidłowo.
jak używam 3 odbiorników z 3 różnymi SB-800 i nie mam absolutnie żadnych problemów.
jak używam 3 odbiorników z 3 różnymi SB-800 i nie mam absolutnie żadnych problemów.
Ale tu jest mowa konkretnie o Pixel King Pro, D700 i SB-800. W tym zestawieniu u Ciebie jest wszystko OK?
A przy okazji, czy PK Pro jest przezroczysty dla lampy, która jest założona na odbiornik? Czyli taka sytuacja, że na puszce jest PK Pro, które steruje zdalną (np. SB600), a ta która jest na korpusie (na PK Pro) działa np. w TTL odbijając błysk od sufitu?
2 komplety PKP+dodatkowy odbiornik pk. W to wpięte 3 sztuki sb 800 i pracujące na 2 sztukach D700. A gwoli ścisłości na nadajnika w D700 są Sb700 i Sb910.
Przeźroczysty nie jest, ale może na nim siedzieć lampa i będzie działała w miarę poprawnie.
SB600 nie mam, ale te wpięte w nadajniki działają jak trzeba w każdym trybie (manualne, ttl itd).
Przeźroczysty nie jest, ale może na nim siedzieć lampa i będzie działała w miarę poprawnie.
Heh... "w miarę poprawnie". Tzn.? :)
Heh... "w miarę poprawnie". Tzn.? :)
tzn, że w miarę poprawnie.
PK to coś, co udaje lampę i samo następnie steruje zdalnymi. Nie jest to pomiar każdej lampy, więc przy 2 lampach nie można liczyć na poprawne działanie.
Tak.Wymień stare oprogramowanie na to najnowsze i problem powinien ustąpić.W swoim zestawie z pierwszym fabrycznym oprogramowaniem też miałem podobne niedoświetlenie
w TTL-u,które sięgało kilka stopni,a wiele błysków się gubiło lub było wyzwalanych z opóźnieniem.Problem ustąpił .......W tej chwili mam 105 i właśnie sprawdziłem działanie na d700. Lampa SB800 wyzwalana zdalnie w TTL-u, jak i założona na nadajnik funkcjonuje prawidłowo.
Po wymianie oprogramowania na v105, naświetlenie jest prawidłowe tylko pod warunkiem ustawienia palników (głowicy lampy) w kierunku fotografowanego przedmiotu. Jeśli głowice ustawione są w pionie aby naświetlać światłem odbitym, problem niedoświetlenia pozostaje i zakres korekty PK Pro jest niewystarczający. Dotyczy to zarówno lampy na odbiorniku jak i założonej na nadajnik.Po demontażu nadajnika, lampa bezpośrednio na sankach aparatu naświetla wzorcowo.
Szkoda, bo ogranicza to dość znacznie funkcjonalność tych wyzwalaczy :/
ja mam inne doświadczenia z PKP.
Przez 5 lat pracowałem tylko na manualnych ustawieniach lamp, za pokupie PKP przeskoczyłem na TTl i mi pasuje.
Fakt, że w zdalnych lampa trzeba dać +EV do ekspozycji, ale mi nigdy nie skończyła się skala (jest do 5EV).
stanseba
01-09-2014, 18:13
Czy odbiornik Pixel King współpracuje z nadajnikiem PixelKing Pro? Pytam bo odbiornik w zestawie z nadajnikiem Pro nazywa sie KingX.
Czy odbiornik Pixel King współpracuje z nadajnikiem PixelKing Pro? Pytam bo odbiornik w zestawie z nadajnikiem Pro nazywa sie KingX.
Współpracuje - co z resztą jest w opisach PKPro.
stanseba
01-09-2014, 18:42
Współpracuje - co z resztą jest w opisach PKPro.
Dzięki.
stanseba
02-09-2014, 01:00
Czy komuś udało się znaleźć sklep w Polsce, który sprzedaje odbiornik Pixel King X?
Czy komuś udało się znaleźć sklep w Polsce, który sprzedaje odbiornik Pixel King X?
Jeszcze nie. Tylko po co, jeśli to samo masz na odbiorniku PK. Jedyna różnica to ilość kanałów i zasięg, choć mi jeszcze nie było potrzebne więcej jak 70m.
mateo912
02-09-2014, 09:21
Jeszcze nie. Tylko po co, jeśli to samo masz na odbiorniku PK. Jedyna różnica to ilość kanałów i zasięg, choć mi jeszcze nie było potrzebne więcej jak 70m.
Pk x jest też solidnej zbudowany.
Pk x jest też solidnej zbudowany.
To nie młotek, czy wiertarka, że ma wytrzymywać rzucania i uderzenia.
Przy sprzęcie z jakim się ich używa i tak są powtórnie wytrzymałe.
ja wolę odbiornik PK, bo ma "wbudowany" sznureczek-ułatwia dostęp do lampy z odbiornikiem gdy stawiam ją wysoko (często mi się to zdarza).
ja wolę odbiornik PK, bo ma "wbudowany" sznureczek-ułatwia dostęp do lampy z odbiornikiem gdy stawiam ją wysoko (często mi się to zdarza).
Jeśli na odbiornik założymy np: SB900 i umieścimy ją wysoko pod sufitem, to dostęp do kompletu nie jest chyba ułatwiony? A może ma Kol. jakiś "patent"?
źle to ująłem-łatwiej się ściąga komplet z wysokości gdy stoi na stopce ;)
RomanZWrocławia
12-09-2014, 19:37
Konfiguracja jaka stwarza problemy:
Aparat: D800 firmware w wersji A:1.00 B:1.01 L:1.006
Na odbiorniku jedna lampa SB-800 w trybie iTTL
Wersja oprogramowania w Pixel Kingu: V105 zmieniona wg instrukcji w nadajniku i odbiorniku
Objawy: po wyzwoleniu migawki lampa emituje błysk o minimalnej sile absolutnie nie wystarczającej do naświetlenia planu. Ułamek sekundy po zamknięciu migawki następuje drugi znacznie silniejszy błysk. Sytuacja powtarza się bardzo często - choć nie w 100% wyzwoleń migawki. Czasem zdarza się poprawna ekspozycja światłem błyskowym. Nie mogę odkryć żadnej zależności między ustawieniami aparatu/zestawu pixel king na takie zachowanie. Sprawdzane na dwóch różnych SB-800.
Ta sama konfiguracja z SB 900 działa bez zastrzeżeń
Przetestowałem wszystkie dostępne na stronie producenta wersje firmware. O ile znika problem opisany powyżej. o tyle pojawia się niedoświetlenie na poziome co najmniej 1 EV.
Jakieś sugestie czego mogę jeszcze spróbować?
Czy ktoś ma i z powodzeniem używa takiej samej konfiguracji?
Janek1977
12-09-2014, 19:44
Nie mam teraz pod ręką osiemsetki, więc nie sprawdzę, ale Ty sprawdź w jakim trybie masz ustawione lampy - TTL BL FP? Poeksperymentuj też z czasami migawki - ustaw na próbę czas dłuższy niż 1/200s i zobacz czy coś się zmienia. Jutro wezmę sb800 ze studia i sprawdzę jak to działa u mnie.
RomanZWrocławia
12-09-2014, 19:59
Wielkie dzięki za szybką reakcję
Nic się nie zmienia :
wraz ze zmianą czasu migawki. schodziłem z czasem do 1/20sekundy. Drugi błysk zawsze po zamknięciu migawki
po zmianie w ustawieniach menu aparatu e1 najkrótszy czas migawki na 1/250
po włączaniu lub wyłączaniu TT TTL FP TTL FP BL
przy zmianie trybu pomiaru światła matrycowy / centralnie ważony/ punktowy
Będę wdzięczny jeśli sprawdzisz u siebie taką konfigurację i odpiszesz czy działa poprawnie
jeszcze upewnię się co do jednej rzeczy: N1_RX to plik do wgrania do odbiornika. N1_TX plik do wgrania do nadajnika?
Czasem popełnia się błędy w najgłupszych momentach
Janek1977
13-09-2014, 00:03
Jutro wieczorem sprawdzę i dam znać.
RomanZWrocławia
13-09-2014, 15:14
Zestaw jak poprzednio
D 800 zmiana firmware w aparacie A:1.10 B:1.10 L:1006 S25002
Pixel king Firmaware V105
Lampa SB 800 grupa B kanał 1 w TTL
Objawy opisane w poście #914 w dużej mierze ustąpiły, ale:
1. mimo najnowszego firmware w Pixel Kingu - które miało tę przypadłość usuwać - powróciło niedoświetlenie.
2 lampa błyska niemal bezbłędnie. Problemy występują w następujących momentach:
#kiedy lampa błyskowa nie jest w jednej osi z obiektywem: wystarczy odchylenie osi obiektywu i lampy błyskowej około 20 st i problem powraca.
#podniesienie palnika - problem powraca.
Kiedy lampę z podniesionym palnikiem obrócić w ten sposób by był skierowany w tę samą stronę co obiektyw - wszystko wraca do normy.
Podniesienie palnika z wysuniętym dyfuzorem do 60 stopni wszystko działa ok.
Kiedy palnik podnieść wyżej - problem wraca
z kilku innych spostrzeżeń wychodzi mi, że jeżeli ilość odbitego od fotografowanego obiektu światła spada poniżej jakiegoś poziomu system wariuje. Kiedy na nadajniku nie ma korekcji naświetlania zestaw jest chimeryczny - przypominam, że zdjęcia są wtedy niedoświetlone. Dodanie +2 EV na nadajniku sprawia, ze całość działa jakby pewniej. To stawia pod znakiem zapytania funkcjonalność akiego zestawu w ttl z zastosowaniem modyfikatorów typu softbox
Wszystkie opisane wyżej zabawy bezkarnie mogę robić jeżeli używam SB900
Janek1977
13-09-2014, 16:15
Kolega zabrał osiemsetkę na ślub, więc sprawdzę dopiero w niedzielę jak to wygląda u mnie.
RomanZWrocławia
13-09-2014, 16:19
ok
będę czekał
Który firmware 1.05 jest do nadajnika, a który do odbiornika? N1_RX.bin, N1_TX.bin.
RomanZWrocławia
13-09-2014, 23:44
T jak Transceiver - nadajnik
R jak Reciever - odbiornik
Janek1977
14-09-2014, 17:10
Sprawdziłem i u mnie osiemsetka działa prawidłowo zarówno jak jest w osi z aparatem jak i kiedy jest z boku, ale: ten zdalny TTL nie działa idealnie, są różnice w naświetleniu kolejnych klatek (w normie ale są). Ja osobiście błyskam zdalnie tylko w manualu i na TTL przestawiłem na potrzeby przetestowania tej konfiguracji, i moich wymagań TTL nie zaspokaja. Jeśli chcesz jeszcze sprawdzić jakąś konkretną konfigurację to pisz, bo wieczorem oddaję lampę.
RomanZWrocławia
15-09-2014, 19:27
tak, teraz jestem w kropce, a Elbląg za daleko. Dzięki, że się fatygowałeś. Trzeba by powymieniać elementy w naszych zestawach i szukać prawidłowości. TTL W CLS-ie przy zastosowaniach pozastudyjnych w mojej opinii też jest zbyt nieobliczalny. I do tej pory radziłem sobie ręcznie dobierając moc lamp. Tu jedynym krokiem do przodu jest możliwość zmiany z poziomu nadajnika na aparacie - a nie biegania od lampy do lampy.
Jest może ktoś z Wrocławia z zestawem Pixel King Pro? Mógłbym wtedy porównać działanie swojego zestawu z innym i wykluczyć lub potwierdzić usterkę?
Janek1977
15-09-2014, 20:29
Jeśli masz dostęp do innej puszki to spróbuj z czymś innym niż D800, bo ja na początku pamiętam, że był problem celności AF z założonym PKPRO do D800, a w tym samym czasie nie występował na D3. Problem minął po wgraniu jakiegoś softu do PKPRO.
marcin szyszkowski
21-09-2014, 11:28
Czy jest jakaś opcja aby wyłączyć w PKP AF assistant ? Mam lampę Oloong SP-690 II i w niej nie da się chyba tego wyłączyć. Gdy zapinam na odbiornik SB-910 to jest ok, czerwona dioda nie świeci (w lampie AF assistant wyłączony), a w oloongu nie mogę:(
Firmware w PKP zaktualizowany, ale problem występuje nadal. Nikon D800 ma problemy z tym wspomaganiem. Gdy wyłączę nadajnik na aparacie to ostrzy w puknt a jak go włącze i lampa ma włączone AF assistant, to AF nie trafia:( Jakiś pomysł?
Czy jest jakaś opcja aby wyłączyć w PKP AF assistant ? Mam lampę Oloong SP-690 II i w niej nie da się chyba tego wyłączyć. Gdy zapinam na odbiornik SB-910 to jest ok, czerwona dioda nie świeci (w lampie AF assistant wyłączony), a w oloongu nie mogę:(
Firmware w PKP zaktualizowany, ale problem występuje nadal. Nikon D800 ma problemy z tym wspomaganiem. Gdy wyłączę nadajnik na aparacie to ostrzy w puknt a jak go włącze i lampa ma włączone AF assistant, to AF nie trafia:( Jakiś pomysł?
Jest - 2x CH, i + lub - na aby ustawić AF-OFF, następnie OK.
Ale o ile się nie mylę, to nie ma to żadnego wpływu na działanie AF, bo tu nie chodzi o sam fakt wspomagania, a tego że aparat myśli, że lampa ma włączone wspomaganie AF.
marcin szyszkowski
21-09-2014, 13:22
Chciałbym, abyś się mylił, nie mniej jednak wczoraj na plenerze aparat przy wyłączonym nadajniku ustawiał ostrość w punkt, a z włączonym (lampa z parasolką - czerwone światło nie docierało) nie mógł ustawić nigdy, choć zawsze potwierdzał, że jest ok. Nic, przetestuję i dam znać ;)
Add. 1
Przetestowane - AF assist wyłącza się przez 2xbłyskawica a nie CH, ale udało się ;)
AF też działa lepiej niż działa poprawnie po wyłączeniu AF assist. Dlaczego? nie wiem, tak jest.
Testowałem to wielokrotnie, w zasięgu czerwonego światła i bez, za każdym razem ostrości nie było. W tych samych warunkach oświetleniowych bez włączonego nadajnika aparat trafiał w punkt - więc wczoraj na plenerze robiłem w ten sposób, że ostrzyłem na wyłączonym nadajniku a potem go włączałem i robiłem zdjęcie z lampą (z AF pod przyciskiem AF-ON nie jest to trudne, ale upierdliwe ;). Teraz problem zniknął! Dzięki.
Jest - 2x CH, i + lub - na aby ustawić AF-OFF, następnie OK.
Ale o ile się nie mylę, to nie ma to żadnego wpływu na działanie AF, bo tu nie chodzi o sam fakt wspomagania, a tego że aparat myśli, że lampa ma włączone wspomaganie AF.
Poprawka - nie guzik CH, a górny po prawej stronie.
Sprawdziłem - PKPro przekazuje do aparatu, że wspomaganie AF jest wyłączone.
marcin szyszkowski
21-09-2014, 14:22
Sprawdziłem - PKPro przekazuje do aparatu, że wspomaganie AF jest wyłączone.
Różnica w działaniu AF jest i to jest dla mnie najważniejsze!
Jeszcze gdyby tylko na ekranie aparatu kolory wyglądały tak jak potem wyglądają po otwarciu np w Capture one było by rewelacyjnie ;)
Jeszcze gdyby tylko na ekranie aparatu kolory wyglądały tak jak potem wyglądają po otwarciu np w Capture one było by rewelacyjnie ;)
Tego już nie da się zrobić.
marcin szyszkowski
21-09-2014, 14:30
Tego już nie da się zrobić.
Jest d810 i tam chyba można, ale trochę szkoda kasy. Nic, jakoś to przeżyję ;)
Jest d810 i tam chyba można, ale trochę szkoda kasy. Nic, jakoś to przeżyję ;)
Nie da się.
Nikon po swojemu interpretuje kolory, a wszystkie inne programy po swojemu (bardziej zbliżone do tego co wychodzi z wzorników).
Mam PKPRO, lampę SB-26, D700. Na razie wykonałem tylko kilka zdjęć próbnych i uczę się obsługi.
Po ustawieniu wszystkiego w tryb manualny (bo tutaj ttl nie działa) po naciśnięciu przycisku testowego na wyzwalaczu nie pojawia mi się błysk lampy, jedynie mruga dioda na oborniku.
Po podpięciu sb-900 błysk testowy działa.
Czy ktoś ma podobnie, czy może kwestia odpowiednich ustawień?
I nie będzie działał błysk testowy. To jest funkcja i-TTL, a dokładniej błysk pomiarowy.
Nie tylko nie wyzwolisz błysku kontrolnego,ale i pełnego błysku.Potrzebny jest dodatkowy kabelek z dwoma wtykami PC którymi połączysz lampę i wyzwalacz.
Czy testował ktoś nadajnik Pro z odbiornikiem od zwykłego Kinga?
Po moich próbach wychodzi, że odbiornik niePro nie wysterowuje gniazda PC, choć dioda zamruga.
Czy testował ktoś nadajnik Pro z odbiornikiem od zwykłego Kinga?
Po moich próbach wychodzi, że odbiornik niePro nie wysterowuje gniazda PC, choć dioda zamruga.
Gdyby tak było, to by od dawna huczało w tej sprawie. Jedyna różnica, to zwykły King nie reaguje na zmianę synchronizacji na drugą kurtynę na nadajniku (w aparacie działa normalnie).
Gdyby tak było, to by od dawna huczało w tej sprawie.
Sprawdzałeś, czy tak sobie gdybasz?
Nie tylko nie wyzwolisz błysku kontrolnego,ale i pełnego błysku.Potrzebny jest dodatkowy kabelek z dwoma wtykami PC którymi połączysz lampę i wyzwalacz.
Ok, czyli jeżeli chodzi o błysk kontrolny to rozumiem.
Ale, jeżeli o moc błysku to jestem zaskoczony. Czyli jak ustawię na lampie manualnie pełną moc, to lampa nie błyśnie z tą mocą?
Bo w tym przypadku to już chyba nie ma znaczenia co nastawie na PKPRO? Ważniejsze staję się ustawienie na lampie?
Sprawdzałeś, czy tak sobie gdybasz?
Gram ci na nerwach dla własnej rozrywki.
Jak piszę że działa to działa, a Ty może być tak zechciał poczytać kilka stron wstecz, a nie od razu się do wszystkich rzucać.
No to mam osamotnione dziwne zachowanie wyzwalaczy.
Nadajnik King + odbiornik King - wyzwala gniazdo PC
Nadajnik King Pro + odbiornik King - nie wyzwala przez PC, lampa na sankach wyzwala
GonzoG, ... więcej relaksu :-)
Po ponownym odświeżeniu firmaware we wszystkich Kingach błysk na gnieździe PC odbiornika niePro wyzwala się wraz z migawką, natomiast nie działa nadal wyzwolenie testowe z przycisku na nadajniku Pro.
Po ponownym odświeżeniu firmaware we wszystkich Kingach błysk na gnieździe PC odbiornika niePro wyzwala się wraz z migawką, natomiast nie działa nadal wyzwolenie testowe z przycisku na nadajniku Pro.
Bo nie ma działać.
stanseba
14-03-2015, 23:06
U mnie się coś wysypało. Mam transmiter PK Pro plus jeden odbiornik PK plus a drugi PK. W dwóch pierwszych wgrałem v105 i one działają. Problem mam z wgraniem softu do PK (bo nie mogę nadajnikiem wyzwolić błysku na lampie zapiętej do odbiornika PK). Widzi go jako dysk, ale mam info Napędu nie znaleziono.
Pomocy
Zwykłego Pixela akualizujesz za pomocą oprogramowania:
http://www.pixelhk.com/UpLoadFiles/DownFiles/king%20For%20Nikon%20V1030.rar
Włączasz odbiornik trzymając oba klawisze,
stanseba
17-03-2015, 18:51
Dzięki. Próbowałem tym, ale wywala błąd. Oddałem do serwisu.
Czy ktoś posiada informację gdzie można kupić pixel king pro w postaci jeden nadajnik i cztery odbiorniki. Szukam od kilku dni i jakaś straszna posucha w ten sprzęt. A zdekompletowanie to niektórych strasznie przeraża.
Niestety straszna lipa u nas z samymi odbiornikami King X.
Podejrzewam, że będziesz musiał zrobić jak ją - kupić odbiorniki starego Kinga.
RomanZWrocławia
16-06-2015, 11:02
Manfred jak zacząłem liczyć koszty przesyłek, czekania itp. dałem sobie spokój. Różnice cenowe między odbiornikiem PixelKing X , a nadajnikiem PixelKing Pro są na tyle znikome, że moim zdaniem na polowanie szkoda czasu. Kupiłem na all u sprzedawcy "sklep_fot_o" za 299 Pixel Kinga Pro i działa jako odbiornik.
A Roman czyli wszystkie masz z wyświetlaczem które mają podwójną funkcję jako nadajnik i odbiornik?
RomanZWrocławia
16-06-2015, 13:25
Mam zestaw 2X PixelKingPro - jeden pracuje jako odbiornik + 1 raz PixelKing X . Jeśli musiałbym go rozbudowywać dokupowałbym kolejne PixelKingi Pro i przełączał je w tryb odbiornika. Szukając w sieci samych odbiorników znalazłem je w jakimś sklepie w Anglii. Różnica w cenie między PixelKingPro a PixelKing X była niewielka, a ceny Pixel Kinga Pro po doliczeniu kosztów transportu właściwie nie różniły się od tych w Polsce. Dałem spokój z kombinowaniem, żeby zaoszczędzić około 40 zł
Tak już na koniec działa to dobrze mam na myśli sb800,sb 900, sb910?
Z SB-910 nie ma żadnych problemów.
Jedyny problem z PKPro jest taki, że wszystkie lampy są traktowane jako jedną, więc przy kilku świecących w różne fragmenty kadru TTL raczej się nie sprawdza, bo zmiana mocy jednej wpływa na pozostałe.
W manualu wszystko hula jak powinno.
RomanZWrocławia
16-06-2015, 13:38
Manfred swoje przygody z SB900 opisałem tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3430981#post3430981
z SB910 nie miałem okazji pracować
na 2 SB-800 na ostatniej sesji miałem przygody typu raz błyska/raz nie. ALE NIE JESTEM W STANIE STWIERDZIĆ CO BYŁO TEGO PRZYCZYNĄ - TAK WIELE WTEDY BYŁO ZMIENNYCH.
W dotychczasowym domowym użytkowaniu do sesji moich kotów spisywały się bez zastrzeżeń - praca oczywiście nie w w TTL - tylko na zadanej, ułamkowej części mocy lampy w trybie M.
Czyli zamawiam ja w ttl nigdy nie pracuje natomiast zastanawia mnie to raz blyska raz nie ja teraz mecze się z Strato II i jest masakra
Ja nie miałem żadnych problemów z wyzwalaniem lamp nawet przy odległościach sięgających 50m, gdzie RF-603 już nie dawały rady.
mateo912
16-06-2015, 20:42
Poszukajcie na amazon.co.uk jak kupowałem swoje (2x pk X i 1x pk Pro) w przeliczeniu wyszło że 3/4 pk X dostałem gratis w porównaniu do polskich cen
RomanZWrocławia
16-06-2015, 22:08
tu (http://www.ebay.com/itm/Pixel-King-Pro-for-Nikon-Wireless-1-8000s-I-TTL-Flash-Trigger-with-2-Receivers-/251475972873) zestaw jeden nadajnik plus dwa odbiorniki za około 762
najtańsza oferta na all za zestaw nadajnik + odbiornik to 555 do tego dodatkowy nadajnik za około 300 = 855
855 - 762 = 93 zł różnicy na korzyść zakupu za granicą. Czy warto - każdy decyduje sam.
Podpowie ktoś gdzie można dokupić przewód, aby wyzwalać zdalnie D700 za pomocą PK Pro?
Mi kolega kupil gdzies w Szkocji. Chyba z Amazona przyszlo. Zaplacilem grosze. Kupil mi kable do D7100 i D300.
W Polsce nigdzie nie znalazlem.
mateo912
18-06-2015, 13:36
Podpowie ktoś gdzie można dokupić przewód, aby wyzwalać zdalnie D700 za pomocą PK Pro?
ebay/amazon
Kuba Borysko
21-09-2015, 09:01
Pozwolę sobie odświeżyć temat, jak nie tu to przepraszam najmocniej.
Mam następujący problem, używam kilku odbiorników pixel king (stara wersja - zaktualizowany soft) i o ile z wszystkimi lampami całość pracuje bez zarzutu to problem pojawia się z SB-600. Np. w trybie testu lampa błyska jakby później - wszystkie inne lampy oddają błysk testowy i około sekundę później błyska sabina. W czasie pracy w zasadzie nie błyska wcale, lub jak się jej zechce :) Lampa jest sprawna, próbowałem zmieniać odbiornki, baterie, lampy. Styki czyste, stopka cała etc.
Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Problem dotyczy wyłącznie 600.
Lampa samodzielnie działa bez żadnego zarzutu, natomiast z pixelami już jest probem....
miałem tak samo z SB600 w swoim zestawie.
Problem rozwiązałem poprzez wymianę sb600 na sb800 ;)
Kuba Borysko
21-09-2015, 09:13
Fu.. k :) Właśnie natrafiłem na Twój watek apropo CLS`a :)
Najpierw sprawdź poprawność zamontowania SB-600 na odbiorniku. Jak lampa nie siedzi poprawnie, to będą problemy z komunikacją i takie rzeczy mogą się dziać. Najlepiej sprawdzic to zmieniając różne ustawienia w aparacie i patrzeć czy wszystkie lampy reagują tak samo.
Kuba Borysko
21-09-2015, 10:32
Właśnie lampa siedzi poprawnie, w sumie mam chyba 5 lub 6 odbiorników i problem jest z każdym z nich. Przypuszczam, że problem jest z lampą, zarówno SB-800, SB-900 jak i Yn 560III wyzwalają od razu i aparat rejestruje błysk. Nie wiem od jakiego czasu istnieje problem, ponieważ szczerze pewnie z roztargnienia nie zauważyłem, że 600 nie błyska, dopiero zobaczyułem po fotach, gdzie w rogu sali w miejscu lampy na zdjęciu ciemność.
Dziękuje niemniej jednak za sugestie.
To że la.pa wsuwa się dobrze do zamek wyzwalacza, nie znaczy, że siedzi w nim poprawnie.
Sam błysk lampy (nie testowy) przy poprawnym styku z centralnym pinem powinien zawsze być. Jeśli go nie ma, to na 90% jest problem z pozycja lampy i brakiem styku.
Kuba Borysko
21-09-2015, 11:06
Ok dziękuje, po pracy pokombinuję. Zastanawiam się cały czas daczego błysk testowy pada zawsze około 0,5 - 1 sekundę później niż rezta lamp - ale jest zawsze, w przeciwieństwie do normalnego.
michasacuer
22-09-2015, 10:52
Panowie, do lamp SB-900 i SB-600 (Sb-910 na nadajniku na sankach) lepiej kupić wyzwalacze yongnuo czy pixel king? Chce kupic jeden nadajnik i dwa odbiorniki (zestaw nadajnik + odbiornik 580zł) i tu zaczyna sie problem. Na Cyfrowe.pl są dwie wersje odbiorników, za 250zl i 400zł, na zdjęciach są identyczne. Czym się one różnią od siebie?
Dzięki za pomoc.
Jest tylko jedną wersja każdego z wyzwalaczy.
A co lepsze - ciężko powiedzieć, to zależy od tego co chcesz i jakie lampy masz.
Jak chcesz YN i lampę na aparacie, to musisz mieć 3szt YN-622, ale jak będziesz chciał łatwego sterowania i nie mieć lampy na aparacie, to dodatkowo YN-622-TX. Czyli w sumie trzeba kupić 4.
YN-622 jest trochę lepsze jeśli chodzi o TTL, bo próbuje udawać pracę CLSu, ale za to jest mniej stabilne i różne z nim problemy - np. nie zawsze chce działać z SB-800.
Pixel King Pro (bo stary PK nie ma żadnego sterowania) pozwala umieścić lampę na nadajniku, więc wystarczy zestaw 1 nadajnik i 2 odbiorniki. Za to trudniejsze jest używanie TTL, bo aparat myśli że ma tylko jedną lampę.
Minusami są też:
- nie najlepsza obsługa (dużo klikania przy zmianach mocy, bo tylko o 1/3EV)
- nie wszystkie lampy z nimi pracują (nie działają YN-500/565/568EX i jakieś inne chinskie), są zgłaszane problemy z SB-600.
michasacuer
22-09-2015, 13:46
Może offtop ale nie chcę zaśmiecać innego wątku. W jaki sposób wygląda sterowanie za pomocą yongnuo 622 bez sterownika TX? Potrzebuje zestawu lampa na sanki + lampa na statywach. Czy lampa na sankach w trybie master da takie same rezultaty co sterownik TX?
Tak. SB-700/900/910 ustawioną w tryb master można sterować zdalnymi na YN-622. Bez lampy na YN-622N sterowanie odbywa się za pomocą guzików (procedura opisana w instrukcji YN-622N), gdzie ustawiasz o ile mocniej lub słabiej (jedno naciśnięcie, jeden krok) ma świecić dana grupa, ale w żaden sposób nie ma sygnalizacji co ustawiłeś. Poza tym ustawiając lampy z poziomu YN-622 nie można mieszać trybami pracy, więc albo wszystkie w TTL, albo wszystkie w manualu,
michasacuer
23-09-2015, 08:53
Czyli podpinając lampę w master mam pełne sterowanie i mogę mieszać tryby pracy lamp? A jeśli będę korzystał z samego 622N mogę zmiany wprowadzać na samej lampie czy nie będzie to współgrało? Z tego co czytałem, by np. wyzwolić lampy w manualu muszą być one i tak ustawione w ttl?
Tak. Mając SB-700/900/910 na YN-622N możesz sterować tak samo jak przy CLS.
Bez lampy na YN-622N sterowanie jest mocno utrudnione. A co do zmianie mocy (tylko korekta błysku TTL) na lampach - nie mam zielonego pojęcia czy ma jakieś znaczenie.
I tak - lampy muszą być ustawione w TTL, aby działało zdalne sterowanie. Nie ma innej możliwości, aby ustawić ich moc zdalnie.
michasacuer
27-09-2015, 13:36
A jak wygląda żywotność baterii?
I ostatnie pytanie. Wszędzie na filmach etc każdy steruje tylko jedną grupą (622N + lampa w master) a jak to wygląda z mieszaniem grup? Czy grupy na lampach muszą byc ustawione tak jak na lampie a odbiorniki muszą być w tej samej grupie czy jakoś inaczej?
Przestań oglądać filmy i snuć jakieś głupie teorie.
Grupy to grupy i nie da się ich mieszać.
A odpowiedź o ustawienia masz podaną wcześniej: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548&p=3609320&viewfull=1#post3609320
Fotogravity Photography
06-10-2015, 21:44
Witam
Przy jakich warunkach albo ustawieniach działa lampka wspomagania AF w PixelKingu?
Zawsze jeśli punkt af jest ustawiony na centralny?
Mam taki problem że wspomaganie af przez wyzwalacz nie działa. jak zapnę lampę (SB-600) na sanki w doby (d700) to na lampie działa.
Po podpięciu Pk dioda wspomagająca na pk nie działa. Swieci się tylko lampka wpomagania na body.
Jest gdzies problem czy to tak ma działać ?
Jeszcze niedawno wszystko działało a dzis za nic nie chce zaświecić. :(
Pozdrawiam
Tak jak sam stwierdziłeś, dioda wspomagania AF w Pixel Kingu działa tylko jak punkt ostrości masz ustawiony na centralny.
Fotogravity Photography
07-10-2015, 12:31
Mam ustawiony na centralny a dioda nie działa. Lampka na body działa a na sankach jest nadajnik PK.
Sama dioda jest sprawna, bo rozbierałem nadajnik i podpiąłem zasilanie pod diode i świeci.
Mogło się coś stać w środku ? Dodam, że wyzwalanie działa bez problemu, wszystko działa oprócz diody.
Wojteksw
14-11-2015, 17:41
Posiadam zestaw Pixel King Pro i w dniu dzisiejszym zauważyłem pewien problem komunikacji nadajnika z aparatem D750, aparat nie widział nadajnika. Takich problemów nie było z D300 i D7100. Okazało się, że sanki lampy błyskowej w D750 mają inną głębokość niż w pozostałych aparatach, po wsunięciu nadajnika Pixel do oporu w sanki, brak jest kontaktu na stykach stopki. Osoby korzystające z tego zestawu powinny zwrócić uwagę na ten fakt, ja początkowo myślałem, że wina leży po stronie oprogramowania nadajnika, bo jeszcze od początku nie aktualizowałem.
Aby zbadać problem, dokonałem pomiarów odległości na stykach nadajnika Pixel King Pro do krawędzi stopki oraz pomiarów w sankach aparaty D750, odległości się różnią i dlatego brak jest kontaktu na poszczególnych stykach.
Dla prawidłowego działania trzeba trochę cofnąć nadajnik w sankach aparatu, aby bolec stabilizujący położenie nadajnika wskoczył na właściwe miejsce.
Poniżej fotki dla zobrazowania jak to wygląda.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło ( https://dl.dropboxusercontent.com/u/237064716/DSCF5254i.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło ( https://dl.dropboxusercontent.com/u/237064716/DSCF5251i.jpg)
stanseba
14-11-2015, 18:32
Wsuwam do końca w sanki i nie ma problemów z komunikacją. No i w aparacie ten wymiar 6,7 dobrze pomierzyłeś to?
Wojteksw
14-11-2015, 18:53
Moja sufmiarka ma już niewielkie luzy, ale starałem się aby pomiar był dokładny.
Aparat nowy, a więc nie może mieć wyrobionego gniazda zewnętrznej lampy.
Masz szczęście ja głowiłem się dlaczego u mnie nie działa ten zestaw.
Ciekawe u kogo jeszcze wystąpi problem.
stanseba
14-11-2015, 19:01
Moja sufmiarka ma już niewielkie luzy, ale starałem się aby pomiar był dokładny.
Aparat nowy, a więc nie może mieć wyrobionego gniazda zewnętrznej lampy.
Masz szczęście ja głowiłem się dlaczego u mnie nie działa ten zestaw.
Ciekawe u kogo jeszcze wystąpi problem.
Jutro sprawdzę suwmiarką, bo u mnie ten problem nie występuje.
Wojteksw
14-11-2015, 19:12
Przeszukałem internet i coś jest na rzeczy bo nawet Fripers napisał w uwagach: Brak współpracy z modelem Nikon D750 - sanki aparatu są zbyt głębokie, przez co styki obu urządzeń nie łączą się.
http://fripers.pl/p/2w1-wyzwalacz-odbiornik-radiowy-ttl-dla-nikon-king-pro-pixel/
stanseba
14-11-2015, 23:34
Mam D750 i Pixel King Pro. Nadajnik wsuwam zawsze do końca w sanki i działa zawsze.
Mam Pixel King Pro. Chciałbym dokupić dodatkowy odbiornik do drugiej lampy, ale z tego co widzę King X jest niedostępny. Miałby współpracować z SB-26.
Ktoś może coś poradzić?
mateo912
04-12-2017, 22:00
Mam Pixel King Pro. Chciałbym dokupić dodatkowy odbiornik do drugiej lampy, ale z tego co widzę King X jest niedostępny. Miałby współpracować z SB-26.
Ktoś może coś poradzić?
https://pl.aliexpress.com/item/Pixel-King-Pro-TTL-Wireless-Flash-trigger-Receiver-high-speed-sync-1-8000S-for-Nikon-D7000/32451586498.html
madebyzosiek
04-12-2017, 22:42
Ktoś może coś poradzić?
Dokup Pixel King Tiger
PK Pro działa bez problemów z odbiornikami Pixel King, dostępne np. u cyfrowych albo na allegro: http://allegro.pl/dodatkowy-odbiornik-ttl-pixel-king-nikon-i7050345226.html
Dokup Pixel King Tiger
A co to takiego ??
madebyzosiek
05-12-2017, 00:10
A co to takiego ??
Chodziło mi właśnie o to, co podlinkowałeś ;)
Sprawdzał ktoś praktycznie czy zalinkowany przez GonzoG odbiornik będzie bezproblemowo współpracował z PK Pro. Widzę, że ma jakiś czujnik podczerwieni i nie jestem
przekonany co do współpracy z systemem Pro.
madebyzosiek
06-12-2017, 19:23
Sprawdzał ktoś praktycznie czy zalinkowany przez GonzoG odbiornik będzie bezproblemowo współpracował z PK Pro. Widzę, że ma jakiś czujnik podczerwieni i nie jestem
przekonany co do współpracy z systemem Pro.Tak, ja mam taki, jako trzeci do zestawu dwóch X ;)
Niestety, coś z moimi PK Pro ten odbiornik nie chce współpracować. Zaktualizowałem mu oprogramowanie, ale błyski lampy to się chyba przypadkowo wyzwalają.
Kilka racy błyśnie, potem nic, albo walnie pełna mocą bez synchronizacji. Próbowałem na nadajniku wrócić do starszego oprogramowania nr 103, też z takim samym efektem.