PDA

Zobacz pełną wersję : Pixel King dla Nikona (wyzwalacz radiowy iTTL)

Strony : 1 [2] 3 4

Art Erie
21-01-2013, 13:25
[...]Prawie pewne, że całość jest zasilana układem regulującym napięcie.
Szczególnie, że 90% scalaków używanych w taniej elektronice to układy TTL - najtańsze mikrokontrolery, a ich standardowe napięcie zasilanie to ~3.3V do max 5V.

Ciekawe jak to rozwiązali i jakie tam sa napięcia zasilania, bo z jednej strony dla nadajnika korzystny jest wyższy zakres napięcia, aby osiągnąć duży zasięg, a z drugiej strony to niskie napięcie zasilania LED. Może na nadajniku jest podbite, a na LED obniżone ? Osobiście zasilam 2x Eneloop, więc jakieś 2,4V a zasięg rewelacja.
Może rozkręcę PK z ciekawości ;)

GonzoG
21-01-2013, 14:07
Ciekawe jak to rozwiązali i jakie tam sa napięcia zasilania, bo z jednej strony dla nadajnika korzystny jest wyższy zakres napięcia, aby osiągnąć duży zasięg, a z drugiej strony to niskie napięcie zasilania LED. Może na nadajniku jest podbite, a na LED obniżone ? Osobiście zasilam 2x Eneloop, więc jakieś 2,4V a zasięg rewelacja.
Może rozkręcę PK z ciekawości ;)

Z ciekawości to powiem, że przez rozebranie wiele nie zobaczysz. Całość jest realizowana przez układy elektroniczne i tak naprawdę ciężko stwierdzić co jest co, jeśli się dobrze na tym nie zna.

Dla przykładu RF-603 - zasilanie 2x AAA - na płytce są 3 scalaki, 8 tranzystorów, kwarc i cała masa (gdzieś z 50) elementów dyskretnych jak diody, rezystory i kondensatory.
Bez szczegółowego schematu wiele się nie wywnioskuje...

Art Erie
21-01-2013, 14:14
Z ciekawości to powiem, że przez rozebranie wiele nie zobaczysz. Całość jest realizowana przez układy elektroniczne i tak naprawdę ciężko stwierdzić co jest co, jeśli się dobrze na tym nie zna.

Dla przykładu RF-603 - zasilanie 2x AAA - na płytce są 3 scalaki, 8 tranzystorów, kwarc i cała masa (gdzieś z 50) elementów dyskretnych jak diody, rezystory i kondensatory.
Bez szczegółowego schematu wiele się nie wywnioskuje...

Interesuje mnie głównie to napięcie zasilania LED.

aneheli
22-01-2013, 09:20
Sapphiron testowałeś dokładnie s5pro pod tymi kingami? Bo zastanawiam się właśnie nad nimi. Może kluczową kwestią jest rodzaj oprogramowania w S5. Gdzie kupowałeś swoje wyzwalacze?
A może masz jakąś inną propozycję do s5pro, potrzebne wyzwalanie studyjnych, sb900, i yn???

Sapphiron
22-01-2013, 10:00
bardzo dokładnie nie testowałem. założyłem raz, pstryknąłem parę zdjęć i tyle. Wyzwalacze kupowałem w sklepie osiedlowym za 450zł. a oprogramowanie nie wiem jak sprawdzić...

co do wyzwalania w studio to musisz sam sobie odpowiedzieć. Jeśli chcesz mieć dobre ale tanie wyzwalanie tylko do 1/250 to bierz Pixel Soldier. Jak chcesz mieć krótsze czasy to King.

krzy90
29-01-2013, 12:47
Czytam i czytam i dalej nie kapuję... Niby pixel king przenosi autoFP, ale czy synchronizacja z krótkimi czasami będzie działać z obsługującymi ten tryb lampami, np. sb-800 po wpięciu lampy w sanki odbiornika? Czy trzeba użyć dodatkowo kabelka synchronizacyjnego? I czy po wpięciu kabelka jest przenoszona pełna automatyka z aparatu? A i jeszcze czy ten kabelek wystarczy wpiąć między odbiornikiem i lampą czy między nadajnikiem i body również? Przepraszam za może i laickie pytania, ale gubię się w tym jeszcze

GonzoG
29-01-2013, 12:50
Czytam i czytam i dalej nie kapuję... Niby pixel king przenosi autoFP, ale czy synchronizacja z krótkimi czasami będzie działać z obsługującymi ten tryb lampami, np. sb-800 po wpięciu lampy w sanki odbiornika? Czy trzeba użyć dodatkowo kabelka synchronizacyjnego? I czy po wpięciu kabelka jest przenoszona pełna automatyka z aparatu? A i jeszcze czy ten kabelek wystarczy wpiąć między odbiornikiem i lampą czy między nadajnikiem i body również? Przepraszam za może i laickie pytania, ale gubię się w tym jeszcze

To czytaj uważnie:
Kabel = tylko pełen manual

Pixel King ~= kabel TTL

W skrócie, to prawie to samo co byś wpiął lampę w sanki aparatu, a nie PK, prawie, bo jak już ktoś tu wcześniej raportował, nie działa CLS master na PK

Tommy
29-01-2013, 16:38
problem jest z PK który kółko z kwadracikiem daje z przestrzałem do góry lub w lewo (zależy jak trzymany aparat). tak jak mówiłem, na odległości około 2,5m jest to przestrzał około pół metra od punktu centralnego...

no niestety też mnie to trochę rozbroiło - myślałem że stoję za blisko ale nawet odległość 5m nic nie pomogła.... a szkoda bo af miałby czym się wspierać bo tego światełka z PK dość dużo i mocno świeci

Katarzynkaq1
01-02-2013, 13:47
Wydaje mi się, że to słaba sytuacja. Sprawdzałeś coś jeszcze?

Sapphiron
01-02-2013, 14:03
no niestety... ja swój zakleiłem taśmą. korzystam tylko z tego co jest wbudowany w aparat... Niestety to co jest w lampie też nie pomaga bo mam poziome mocowanie do lamp BK-3 i światełko idzie w podłogę ;)

aneheli
01-02-2013, 15:22
Mała głowiczka kulowa w sanki aparatu i można ustawić jak się chce i powinno trafiać, chyba nie ma innego wyjścia.

Art Erie
01-02-2013, 15:37
Co do wymiany diody czerwonej na białą - nawet nie ma co myśleć.
99% czerwonych diod ma maksymalne napięcie ok 2.6-2.8V, białe 3.2-3.7V. Oznacza to, że nie będzie wystarczającego napięcia, aby dioda świeciła wystarczająco jasno.

Wymieniłem w swoim PK LED z czerwonej na białą, nawet nie błyśnie :(

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/King/DSC5271.jpg)

Sapphiron
01-02-2013, 21:45
Mała głowiczka kulowa w sanki aparatu i można ustawić jak się chce i powinno trafiać, chyba nie ma innego wyjścia.

i jeszcze może kilogram innego osprzętu?

GonzoG
02-02-2013, 04:09
Wymieniłem w swoim PK LED z czerwonej na białą, nawet nie błyśnie :(

Teraz pytanie: czy ta biała ma odpowiednią moc i czy nie jest podłączona na odwrót (+/-). Odwrotne podłączenie diody nie powinno jej spalić. A po tym co widać, nie idzie stwierdzić czy prawidłowo podłączona - oba podłączenia idą od drugiej strony płytki.

Jeśli chodzi o zasilanie diod, to może być ono rozwiązane na dwa sposoby:
1) napięciowo - podawana jest odpowiednie napięcie
2) prądowo - podawane jest wyższe napięcie, ale ograniczone natężenie.

Jeśli chodzi o moc, to jak jest za słaba, mogła się od razu spalić, ale tylko przy zasilaniu prądowym.

Co do świecenia, to nawet jak jest za mocna, czy zasilana większym napięciem, to powinna się chociaż lekko zaświecić. Białe diody świecą już od ok 2V, choć jest to ledwo widoczne i trzeba patrzeć prosto w diodę.

Jak masz miernik, to spróbuj sprawdzić napięcie zasilania tej czerwonej diody.

Art Erie
02-02-2013, 09:45
Teraz pytanie: czy ta biała ma odpowiednią moc i czy nie jest podłączona na odwrót (+/-). Odwrotne podłączenie diody nie powinno jej spalić. A po tym co widać, nie idzie stwierdzić czy prawidłowo podłączona - oba podłączenia idą od drugiej strony płytki.

Jeśli chodzi o zasilanie diod, to może być ono rozwiązane na dwa sposoby:
1) napięciowo - podawana jest odpowiednie napięcie
2) prądowo - podawane jest wyższe napięcie, ale ograniczone natężenie.

Jeśli chodzi o moc, to jak jest za słaba, mogła się od razu spalić, ale tylko przy zasilaniu prądowym.

Co do świecenia, to nawet jak jest za mocna, czy zasilana większym napięciem, to powinna się chociaż lekko zaświecić. Białe diody świecą już od ok 2V, choć jest to ledwo widoczne i trzeba patrzeć prosto w diodę.

Jak masz miernik, to spróbuj sprawdzić napięcie zasilania tej czerwonej diody.

Sądzę, że wszystko zostało podłączone prawidłowo z prostego powodu - nie chciało mi się z tym grzebać i zrobił to dla mnie kolega z serwisu RTV. Niestety nie wiem jaka to była dioda ( poprostu biały LED z pudełka), być może dałoby się dobrać białą diodę działającą lepiej lub gorzej; ta akurat nie działała wcale .
Nic nie świeci, nawet chip się nie żarzy.

Napięcia na PK też nie jestem w stanie zmierzyć, bo już na powrót wlutowana została czerwona dioda i wszystko poskręcałem. Nie miałem też jakiegoś szczególnego parcia na zmianę barwy podświetlenia, bo mój AF działa prawidłowo, test zrobiłem tylko z czystej ciekawości.
Z tego co wyczytałem, to LED o barwie żółtej mają taki sam zakres napięcia zasilania jak czerwone, ale tych nie podmieniałem, bo i tak nie mógłbym sprawdzić poprawności pracy AF.
Gdybym w przyszłości spotkał się z błędnym działaniem AF, pewnie wymieniłbym LED na biały i zasilanie wziął z innego miejsca, a z obecnego miejsca zasilania zrobił jedynie sterowanie ( miejsce w PK na takie zabawy jest ).

ars
08-02-2013, 20:09
A ja tak na marginesie zapytam, czy Pixel King i Pixel Soldier chodzą po tych samych częstotliwościach, żeby np. nadajnik PK wyzwolił odbiornik PS ?

Art Erie
08-02-2013, 20:14
A ja tak na marginesie zapytam, czy Pixel King i Pixel Soldier chodzą po tych samych częstotliwościach, żeby np. nadajnik PK wyzwolił odbiornik PS ?

Nawet jeśli będą to te same częstotliowości ( nie chce mi się sprawdzać ), to i tak będą to pewnie różne kanały, a już napewno inne protokoły. Z punktu widzenia producenta byłby to "strzał w kolano", chyba że "chińczyk" miałby współpracować z PW.

Sapphiron
08-02-2013, 20:25
ja bym się nie obraził jakby jednakowoż działały ;)

Art Erie
08-02-2013, 20:30
ja bym się nie obraził jakby jednakowoż działały ;)

Oby PK działał z zapowiadanym PK II ;)
Bo z tego co pamiętam, to za czasów PT-04 nie było kompatybilności pomiędzy v.1 iv.2.

Sapphiron
08-02-2013, 20:31
a to też racja :) Mam nadzieję że Pixel pójdzie na rękę klientom :)

katzdw
12-02-2013, 09:11
A wie ktos kiedy wychodzi king 2?

Sapphiron
19-02-2013, 20:59
A teraz pytanie za sto punktów.

Czy mając uchwyt Quantuum BK-6 będę mógł PK wyzwolić trzy lampy? Jeśli tak to w jaki sposób?

Art Erie
19-02-2013, 21:20

Czy mając uchwyt Quantuum BK-6 będę mógł PK wyzwolić trzy lampy? Jeśli tak to w jaki sposób?

Dwie w trybie fotoceli?

Sapphiron
19-02-2013, 21:26
no właśnie tutaj chciałbym tego uniknąć bo nie da rady... nie wiem jakaś nikonowska kostka z rozdziałką kablami sc-17? albo jakiś prostszy sposób?

badger
04-03-2013, 19:53
A wie ktos kiedy wychodzi king 2?
Wczoraj pytałem przedstawiciela Pixel na targach Focus on Imaging i powiedział że za jakieś 3-4 miesiące, cena ok 200-250 funtów.

Sapphiron
04-03-2013, 20:14
no to powodzenia ;)

morzon
04-03-2013, 20:21
Hmm - czym się ma różnić ten PK 2?

Art Erie
04-03-2013, 20:26
Zdalna obsługa lamp z poziomu nadajnika. Ale w tej cenie to ja się raczej przejdę piechotą ;)

Sapphiron
04-03-2013, 20:29
Ale w tej cenie to ja się raczej przejdę piechotą ;)

Dokładnie ;)

bradley
04-03-2013, 20:41
A coś o "żonę controler" sobie starego Kinga wiadomo?
Naobiecywali "oszuści" i kicha!

Art Erie
04-03-2013, 20:43
Dokładnie! Powinni wymieniać nadajniki PK I na PK II z jakąs rozsądna dopłatą...

Sapphiron
04-03-2013, 21:49

Ale że co? kontroler do żony?

GonzoG
04-03-2013, 22:57
Naobiecywali "oszuści" i kicha!

No przecież zrobili... tylko jakoś im się do środka wcisnął...

szymoniak
04-03-2013, 23:03
Mam pytanie do użytkowników pixeli z yn. Wyczytałem w jakimś teście, że przez kabel podłączony do pixela można je synchronizować z krótkimi czasami. Czy rzeczywiście taka kombinacja poskutkuje? Co do lamp to pisali o tych bez trybu hss i stąd moje niedowierzanie, a nie miałem dużej styczności z wyzwalaczami i nie chce się wpakować przy kupnie pierwszych.

Art Erie
04-03-2013, 23:08
Mam pytanie do użytkowników pixeli z yn. Wyczytałem w jakimś teście, że przez kabel podłączony do pixela można je synchronizować z krótkimi czasami. Czy rzeczywiście taka kombinacja poskutkuje? Co do lamp to pisali o tych bez trybu hss i stąd moje niedowierzanie, a nie miałem dużej styczności z wyzwalaczami i nie chce się wpakować przy kupnie pierwszych.

Chyba było gdzieś w tym wątku. Pytanie padło już na początku, ale nie miałem jak przetestować (brak YN), póżniej ktoś inny testował, o ile pamiętam z negatywnym wynikiem.

szymoniak
04-03-2013, 23:16
Ok dzięki. Szkoda, bo jednak po cichu liczyłem że to może jakoś się zgrać.

militarius
04-03-2013, 23:19

Sapphiron próbował kombinować i za wszelką cenę udowodnić, że działa :D ale to nierealne. testowałem ;)

Sapphiron
04-03-2013, 23:28
Sapphiron próbował kombinować i za wszelką cenę udowodnić, że działa :D ale to nierealne. testowałem ;)

Skoro uważasz że zdjęcie które wstawiłem jest nierealne to szkoda mi ciebie... Uprzedzenia co do mojej osoby przesłaniają ci trzeźwe myślenie...

Jarkod
05-03-2013, 03:23
Wczoraj pytałem przedstawiciela Pixel na targach Focus on Imaging i powiedział że za jakieś 3-4 miesiące, cena ok 200-250 funtów.

Miał być w styczniu, mamy marzec i mówią, że za 3-4 miesiące? Pożyjemy zobaczymy. Choć z drugiej strony, w nowym rosyjskojęzycznym katalogu już go uwzględnili.

Sapphiron
05-03-2013, 11:20

Ponawiam pytanie. Czy dając na kostce nikonowskiej odbiornik i połączenie kablami do lamp da radę czy trzeba do każdej oddzielny odbiornik?

mateo912
08-03-2013, 02:35
czy ktoś z okolic Wrocławia/Opola ma w/w pixel kingi?
na 90% będę kupował przed 6 kwietnia 3 sztuki ale chciałbym najpierw jeszcze je "pomacać" aby się upewnić :)
miałem czekać na odpowiednik yongnuo ale: a) jeszcze nie ma b) wersja dla canona jest w prawie takiej samej cenie jak pixel więc wole pixla kupić ;)

katzdw
11-03-2013, 16:01
fajnie jakby odbiorniki z pk1 dzialaly z pk2

krzy90
11-03-2013, 20:03
ja bym się ucieszył jakby chińczycy zrobili normalne manualne lampy z wbudowanym odbiornikiem radiowym i z wyzwalaczami bezprzewodowymi pozwalającymi na sterowanie mocą błysku dla grup lamp. Czego by chcieć więcej? :D

Jarkod
13-03-2013, 20:57
Coś mi się wydaje, że tego kontrolera nie ma i nie będzie. W styczniu Pixel planuje wypuścić Kinga II, czyli nadajnik zintegrowany z kontrolerem. Całe szczęście ma działać z poprzednimi wersjami Kinga.

źródło: http://www.lightingrumours.com/pixel-king-ii-will-be-backwards-compatible-3165

Nowe informacje o PK2. Ma się pojawić w czerwcu lub lipcu: http://www.lightingrumours.com/focus-2013-pixel-enterprise-and-rikon-3594.

Sapphiron
13-03-2013, 21:02
i tak plota za plotą ;)

Jarkod
13-03-2013, 21:16
i tak plota za plotą ;)

Z tego, co zauważyłem to forum zajmuje się głównie plotkami...

Sapphiron
13-03-2013, 21:40
a ja myślałem że zajmuje się głównie zdjęciami ;)

hipopotama-mama
16-03-2013, 00:22
Pixel King z moim D200 nie współpracuje.

Sapphiron
16-03-2013, 01:48
co się dzieje dokładnie?

Bielack
20-03-2013, 18:16
Dzisiaj rozpakowałem swojego Pixel Kinga. Banalnie prosta obsługa i konfiguracja pozwoliła mi trzaskać testowe fotosy prosto z marszu. Kapitalne to jest! Z moim D90 i lampą DM2 300 działa po prostu świetnie, również na bardzo krótkich czasach. To pierwszy wyzwalacz radiowy jaki kiedykolwiek miałem w rękach, więc wszystko mi się podoba ;-P

Sapphiron
20-03-2013, 18:27
kolejny PK w Lublinie :) Robi się przyjemnie :)

hipopotama-mama
21-03-2013, 20:57
co się dzieje dokładnie?

D200+SB26 - Pixel King
Nie wyzwala lampy :). Miganie diod (niebieskie blikanie) wskazuje na to, że nadajnik z odbiornikiem się widzą. Wszystko jest ok. do czasu wyzwolenia migawki, po której dioda na nadajniku zmienia kolor na czerwony i nadajnik zawiesza się. Oczywiście nie wyzwala Lampy na odbiorniku.
Sprawdzałem ten sam zestaw Pixel King na D700 z tą samą lampą (SB-26) ..... działa idealnie. Dodatkowo mogę dodać że D200 całkowicie sprawny. Sprawdzałem z Pixel Rock i wszystko ok. :(

Art Erie
21-03-2013, 21:02
D200+SB26 - Pixel King
Nie wyzwala lampy :). Miganie diod (niebieskie blikanie) wskazuje na to, że nadajnik z odbiornikiem się widzą. Wszystko jest ok. do czasu wyzwolenia migawki, po której dioda na nadajniku zmienia kolor na czerwony i nadajnik zawiesza się. Oczywiście nie wyzwala Lampy na odbiorniku.
Sprawdzałem ten sam zestaw Pixel King na D700 z tą samą lampą (SB-26) ..... działa idealnie. Dodatkowo mogę dodać że D200 całkowicie sprawny. Sprawdzałem z Pixel Rock i wszystko ok. :(

Naciśnij spust migawki ponownie, powinno odpalić prawidłowo, i tak na przemian: działa / nie działa :(
Identyczna sytuacja występuje w konfiguracji S5Pro+SB 800+PK.

Sapphiron
21-03-2013, 22:53
najwyraźniej d700 ma większą tolerancję ;)

A dzisiaj zamówiłem kolejne odbiorniki :)

Za sobą mam pierwszą sesję poza studiem z Pixelami i dużymi lampami. Szczerze powiedziawszy się chyba rozleniwię bo nie muszę już latać do każdej lampy ;) z osobna ;) PK na aparacie, pilot do zdalnego sterowania lampami i lecimy sesje bezstresowo :)

mexx
21-03-2013, 23:57
Poprawie hipopotama-mama, dziś tego D200 sprawdzałem z innym P-K i wszystko działa poprawnie. Tym bardziej jest to dziwne iż egzemplarz wcześniejszy, działał w pełni z moim D700. Wniosek jest taki, najlepiej przed kupnem testować czy współgra z naszym aparatem.

katzdw
22-03-2013, 00:19
najwyraźniej d700 ma większą tolerancję ;)

A dzisiaj zamówiłem kolejne odbiorniki :)

Za sobą mam pierwszą sesję poza studiem z Pixelami i dużymi lampami. Szczerze powiedziawszy się chyba rozleniwię bo nie muszę już latać do każdej lampy ;) z osobna ;) PK na aparacie, pilot do zdalnego sterowania lampami i lecimy sesje bezstresowo :)

Jak sterujesz tymi lampami na odleglosc za pomoca kingow?

Sapphiron
22-03-2013, 00:23
nie :) PowerLuxy mają swoje własne piloty zdalnego sterowania :) 9 lamp pod jednym pilotem, zakres 1/6 do 1 oraz wszystkie funkcje jak na tylnym panelu :)

katzdw
22-03-2013, 00:27
Myslalem ze jest jakis sterownik do pk

drogba55
23-03-2013, 17:58
niezle się to prezentuje :)

Bielack
25-03-2013, 17:36
Dzisiaj rozpakowałem swojego Pixel Kinga. [...]Z moim D90 i lampą DM2 300 działa po prostu świetnie, również na bardzo krótkich czasach.
Jak to mówią - nie chwal dnia przed zachodem słońca :-/

Na czasach krótszych niż fabryka przewidziała (1/200) PK z moim D90 i owszem, działa z krótkimi czasami - ale nie idealnie. Problem jest widoczny zwłaszcza przy kadrach pionowych: jedna ze stron zdjęcia (w zależności od tego, jak przekręcę aparat) jest naświetlona bardziej niż druga.

Nie jest to tak spektakularny efekt, jak próba użycia czasów poza skalą i zwykłego kabelka synchro, gdzie część zdjęcia jest po prostu czarna, niemniej jednak jest to dla mnie problem. Co ciekawsze, niezależnie od tego, czy ustawię czas 1/400, 1/1000 czy 1/2000 efekt jest prawie identyczny.

Przygotowałem poglądowe fotosy (exify zachowane):
1. Synchro 1/200 (natywne), tło jest równomiernie rozświetlone:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/AlternaBambooMen200-2.jpg
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2013/03/Alterna-Bamboo-Men-200.jpg)

2. Synchro 1/1000:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/AlternaBambooMen1000-2.jpg
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2013/03/Alterna-Bamboo-Men-1000.jpg)

3. Synchro 1/2000:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/AlternaBambooMen2000-2.jpg
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2013/03/Alterna-Bamboo-Men-2000.jpg)

4. Synchro 1/400 i aparat przekręcony do pionu w lewo (spust migawki na górze):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/AlternaBambooMen400L-2.jpg
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2013/03/Alterna-Bamboo-Men-400L.jpg)

5. Synchro 1/400 i aparat przekręcony do pionu w prawo (spust migawki na dole):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/AlternaBambooMen400R-2.jpg
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2013/03/Alterna-Bamboo-Men-400R.jpg)

Czy któryś z forumowych Kolegów ma może jakiś pomysł, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? I jak temu zaradzić?

kolarz
25-03-2013, 18:29
Moze kurtyna migawki wstrzeliwujesz sie z parametrami tak ze blysk jeszcze swieci gdy ta sie zasuwa juz? Moze wystepuje tam jakas bezwladnosc ze wzgledu na dodatkowa elektronike i przesuniecie czasu ale to moze stwierdzic ktos z oscyloskopem i wiedza jak to zmierzyc...

Ja stawiam na kurtyne migawki.

Bielack
25-03-2013, 19:30
Ja stawiam na kurtyne migawki.
W sensie, że moja pracuje nieprawidłowo? Można to jakoś regulować, serwisować czy jakkolwiek inaczej naprawić?

kolarz
25-03-2013, 19:34
Mialem na mysli synchronizacje blysku z kurtyna, blysk jeszcze nie zgasl a kurtyna sie zasuwa stad moze byc to przyciemnienie polowy zdjecia, rozumiem ze zdjecie bylo pionowo kadrowane a migawka chodzi w poziomie wiec taki efekt mozesz uzyskac. Jak zrobisz z dluzszym czasem ten gradient przyciemnienia bedzie wiekszy, mam racje?

Bielack
25-03-2013, 19:44
Jak zrobisz z dluzszym czasem ten gradient przyciemnienia bedzie wiekszy, mam racje?
Zdjęcia wyglądają praktycznie tak samo, niezależnie czy dam 1/320 czy 1/2000 i mnie właśnie najbardziej zastanawia.

kolarz
25-03-2013, 19:49
Moze wiec pixel mimo ustawienia krotszych czasow oszukuje dajac jakis tam czas w ktorym wystepuje ten efekt i tak dla czasow krotszych niz 1/200 bez znaczenia jaki, synchronizuje ze stala wartoscia, ktora wynika z jego budowy, czyli np 1/xxx, natomiast dla dluzszych nie oszukuje... bo ograniczenia konstukcyjne w te strone nie sa problemem hardwarowym a sofwareowym...

xxx - moze zmierzyc czlowiek z oscyloskopem i odp wiedza jak to zrobic i mamy takiego na forum elektonika... to Art-ernie ;)

Art Erie
25-03-2013, 20:25
Jak to mówią - nie chwal dnia przed zachodem słońca :-/
Na czasach krótszych niż fabryka przewidziała (1/200) PK z moim D90 i owszem, działa z krótkimi czasami - ale nie idealnie. [...][/IMG][...]

[...] moze zmierzyc czlowiek z oscyloskopem i odp wiedza jak to zrobic i mamy takiego na forum elektonika... to Art-ernie ;)

Nie jestem elektronikiem i na tym się poprostu nie znam, ale...
MZ Pixel działa prawidłowo, problem leży zapewne po stronie lampy, a ta z kolei jest chyba zbyt dobra...
Cały myk polega na tym, że lampy z niżeszj półki ( nie powiem, że DM2 300 to lampa to topowy model, ale działa inaczej niż Quantuum). Otóż lampy studyjne z "niższej półki" charakteryzują się dość długim czasem wygaszania błysku, czas ten jest dłuższy niż czas otwarcia migawki w trybie FP - czyli skoro lampa "świeci" dłużej niż trwa czas otwarcia migawki - to z punktu widzenia matrycy aparatu mamy do czynienia ze światłem ciągłym ( świeci cały czas zarówno podczas otwarcia, jak i zamknięcia migawki).
Jeśli w DM2 300 poprawili elektronikę i własności palnika (czas błysku jest krótszy ), to takie zaciemnienie kadru może występować.
Drugi powód może być taki, że użyłeś lampy mocno skręconej na mocy, w takim wypadku czas trwania błysku jest wielokrotnie krótszy niż przy pełnej mocy, co akurat w tym przypadku jest niekorzystne.
Trzecia hipoteza jest taka, że tryb FP w Twoim aparacie nie działa prawidłowo. To jest mniej prawdopodobne, ale łatwo to sprawdzić z lampą systemową w trybie FP. Działanie lampy reporterskiej w trybie FP wygląda zupełnie inaczej, ale chodzi tu o poprawność działania puszki.

kolarz
25-03-2013, 21:42
O kolega sie odezwal sorki... nie wiem skad przyszlo mi to do glowy ze jestes elektronikiem,chyba po jakiejs tam kiedys wymianie informacji w podobnym termacie, stad to skojarzenie.

Reasumujac, nie wiedzialem ze lampa ta to studyjna nie sprawdzilem tego, bo tematem sie raczej nie zajmuje na biezaco, ale potwierdzam co kolega wyzej pisze ze blysk trwa zbyt dlugo, w stosunku do otwarcia migawki, ten cien to wlasnie efekt przesuwajacej sie kurtyny podczas trwajacego jeszcze blysku.

Nie ma znaczenia to co pisalem wyzej, generalnie powod jest ten sam jaki to zasugerowalem, zreszta kolega wyzej go opisal. Ja sugerowalem jedno z mozliwych zrodel tego problemu, ktore akurat okazalo sie blednym zalozeniem, aczkolwiek mozliwym, gdyby faktycznie ten przekaznik byl zrobiony po macoszemu.

Rozwiazaniem problemu bedzie robienie zdjec z mniejsza moca lub rozposzenie blysku za pomoca softboxu lub odbicie blysku od czegos co zmniejszy jego moc, ew przyslona w gore w obiektywie. Tu trzeba sobie poeksperymentowac nad znalezieniem zlotego srodka, mozliwosci masz wiele, moze blyskaj przez jakis dodatkowy ekran. Natomiast sztywnym parametrem w tym przypadku bedzie czas ponizej ktorego efekt ten nie wystepuje... Poszukaj informacji ile czasu zajmuje migawce pelne sie otwarcie, czas otwarcia, czas zamkniecia, czasem opytmalnym do zniwelowania tego efektu bedzie czas otwarcia sie + czas otwartej migawki.

Najprostszym sposobem skrocenia czasu blysku bedzie zmniejszenie mocy a to dlatego ze lampa rozladowuje kondensatory ktore sa ladowane proporconalnie do ustawionej mocy lampy a przez to czas ich rozladowania jest inny dla max ten czas bedzie najdluzszy i wynika z kostrukcji tego sprzetu, poprostu blysk gasnie samoistnie gdy moc lampy w czasie rozladowania kondensatora spadnie do poziomu rownego mniejszego od napiecia zaplonu palnika oraz dodatkowego czasu potrzebnego na jego wystudzenie sie gdzie zanika emisja energii...

Synchronizacja powinna byc jak najblizsza tej warosci najlepiej jemu mniejsza-rowna, to twoj sztywny parametr. No chyba ze uda ci sie zgasic blysk wczesniej stosujac jakies przemyslane fortele... pisze to jako elektronik a nie fotograf bo z tym drugim mam mniej doczynienia a nawet wcale :)

Sapphiron
25-03-2013, 21:48
chyba to wina lamp bo sprawdzałem na swoich QT to jakbym nie ustawił aparatu to śmiga aż miło...

Art Erie
25-03-2013, 21:49
[...]Reasumujac, nie wiedzialem ze lampa ta to studyjna nie sprawdzilem tego, bo tematem sie raczej nie zajmuje na biezaco, ale potwierdzam co kolega wyzej pisze ze blysk trwa zbyt dlugo, w stosunku do otwarcia migawki, ten cien to wlasnie efekt przesuwajacej sie kurtyny podczas trwajacego jeszcze blysku.[...]

Dokładnie tak, z tym że odwrotnie. Błysk (prawdopodobnie) trwa zbyt krótko ( nie zbyt długo).
Przeczytaj jeszcze raz, to co napisałem wyżej, jeśli nie rozumiesz - postaram się wytłumaczyć to bardziej obrazowo.

kolarz
25-03-2013, 22:21
Jesli blysk trwalby zbyt krotko to nie byloby zaciemnienia obrazu od kurtyny migawki.

Dlatego ze blysk trwa jeszcze podczas jej zasowania a matryca rejestruje swiatlo ktore jest przysloniete prawdopodobnie przez pierwsza lamelke migawki lub i kolejna...

Matryca rejestruje obraz a w zasadzie swiatlo przez caly czas, kurtyna podnoszac sie, bedac otwarta oraz opuszczajac sie ogranicza czas ekspozycji matrycy na to swiatlo. W momencie silnego swiatla lampy blyskowej opuszczajaca sie kurtyna migawki przeslania to swiatlo powodujac efekt widoczny na zdjeciach.

Matryca dziala caly czas zarowno w czasie otwarcia jak i zamkniecia, rejestrujac swiatlo i teraz najwazniejsze jest ona dosc bezwladna czescia bo jest to mozna z duzym zalozeniem przyjac matryca fotodiod aktywowanych swiatlem 3 dlugosci fali z jakiej powstaje rejestrowany obraz, i ta matryca przez swoja bezwladnosc przyjmujac dosc duza ilosc swiatla zarowno aktywuje sie z pewnym opoznieniem(tzn rejestrujac swiatlo) jak i dezaktywuje z pewnie jeszcze dluzszym opoznieniem i (w koncu) przez palaca sie lampe w czasie opuszczania kurtyny rejestruje jeszcze powolne wygaszenie czesci kadru objawiajace sie widocznym gradientem jasnosci zarejestrowanego obrazu zgodnym z kierunkiem przeciwnym do kierunku zamukajacej sie migawki.

Jest to logiczne wytlumaczenie tego efektu dlatego podtrzymuje swoja teze napisana powyzej, migawka musi byc otwarta dluzej niz czas blysku aby efekt nie wystapil.

kolarz
25-03-2013, 22:38
Dodam na koniec ze gdyby matryce byly idealne a nie sa, to po co nam kurtyna migawki by byla. Mozna by matryce wlaczy i wylaczyc i ta zarejestrowalaby co trzeba wtedy synchronizacja bylaby terminem tak odleglym jak dinozaury... bo rejestrowalaby zawsze z kazdym czasem a tak widzimy kurtyne w skranych przypadkach kiedy to robimy "jej" tez zdjecie.

Art Erie
25-03-2013, 22:50
Jesli blysk trwalby zbyt krotko to nie byloby zaciemnienia obrazu od kurtyny migawki.

Dlatego ze blysk trwa jeszcze podczas jej zasowania a matryca rejestruje swiatlo ktore jest przysloniete prawdopodobnie przez pierwsza lamelke migawki lub i kolejna... [...]

Tok rozumowania masz dobry, ale prowadzi do fałszywych wniosków.
Problem który opisujesz dotyczy synchronizacji ze standardowymi czasami ekspozycji, czyli zwykle jest to deklarowane 1/250s, czasem faktyczny czas to 1/200s, a w niektórych aparatach nawet 1/500s.
Tutaj mówimy o trybie Auto FP ( w Canonie HSS ), w takim trybie pracy lamelki przesuwaja się inaczej.
Otóż obie lamelki przesuwaja się od dołu do góry z niewielkim opóznieniem, tak że tworzą wąski pasek (strzelinę) odsłaniającą matrycę. W takim układzie lampa reporterska współpracująca w trybie FP nie wykonuje jednego błysku o okreslonej mocy, a całą serię krótkich błysków. Taka seria jest zsynchronizowana z przesuwającymi się lamelkami ( i strzeliną pomiędzy nimi) by odpowiednio naświetlić kadr.
Lampy studyjne oczywiście nie obsługują trybu FP, a w odróżnieniu od lamp reporterskich charakteryzują się również długim czasem trwania błysku (wygaszania palnika ).
Ta właśnie właściwość lamp studyjnych ( z drugiej strony wadę, uniemożliwiającą na przykad zamrożenie ruchu) wykorzystujemy sychronizując lampy studyjne za pomocą PK w trybie FP.
Czyli jeśli lampa studyjna odpala synchronizując z czasem otwarcia migawki, i świeci cały czas gdy ta tworzy szczelinę odsłaniającą matrycę, przesuwa się odsłaniając cały kadr i wygasza się dopiero wtedy, gdy migawka jest już zamknięta; to światło lampy możemy traktować tak jak światło ciągłe, gdyż nie ma ono wpływu na czas naświetlania.
Co jest niezwykle istotne, to czas trwania błysku ( zarówno w lampach repo, jak i studyjnych ) jest ściśle powiązane z mocą błysku. Oczywiście im większa moc błysku, tym dłuższy czas jego wygaszania (trwania), ale o tym pisałem już wcześniej.

EDIT

Dodam na koniec ze gdyby matryce byly idealne a nie sa, to po co nam kurtyna migawki by byla. Mozna by matryce wlaczy i wylaczyc i ta zarejestrowalaby co trzeba wtedy synchronizacja bylaby terminem tak odleglym jak dinozaury... bo rejestrowalaby zawsze z kazdym czasem a tak widzimy kurtyne w skranych przypadkach kiedy to robimy "jej" tez zdjecie.

Chyba jest coś takiego jak "migawka elektroniczna" - stosowana w kompaktach, sygnał z matrycy jest odcinany elektronicznie.

kolarz
25-03-2013, 23:08
W takim razie gdy czas trwania blysku jest krotszy lub dluzszy to powinnismy uzyskac te same efekty lecz z roznym poziomem jasnosci zdjecia a tak nie jest.

Co jest wiec przyczyna tego gradientu jasnosci na zdjeciu? Niewlasciwy czas synchronizacji? za dlugi? za krotki? kolega pisal ze gdy jest krotszy niz 1/200 to efekt wystepuje.

Kiedys robilem podobne packshoty i mialem podobny efekt z tym ze u mnie to widac bylo cala lamelke na 1/3 kadru, jak zmienialem czas to efekt zanikal (byl to 1 raz gdy pstrykalem w namiocie i uczylem sie obslugi sprzetu). Postaram sie jutro zrobic takie zdjecie i zalaczyc w temacie.

Jeszcze tak sobie mysle ze na ten stan moze miec wplyw kierunek ustawienia lamp (a wiec moc swiatla docierajacego do obiektywu) trzebaby przeprowadzic eksperyment aby to potwierdzic badz obalic.

Bielack
25-03-2013, 23:25
Drugi powód może być taki, że użyłeś lampy mocno skręconej na mocy, w takim wypadku czas trwania błysku jest wielokrotnie krótszy niż przy pełnej mocy, co akurat w tym przypadku jest niekorzystne.

To była jedyna rzecz którą mogłem sprawdzić od razu. Faktem jest bowiem, że poprzednie zdjęcia kłapałem przy mocno skręconych lampach (2 i 2,5 na 7 punktów na skali). Tym razem zrobiłem dwa zdjęcia przy jednej lampie rozkręconej na max (7 na 7 punktów na skali).
Niestety, jak widać poniżej, efekt jest dokładnie ten sam:

1. Aparat postawiony do pionu w lewo, synchro 1/1000s

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/AlternaBambooMen1000L-2.jpg
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2013/03/Alterna-Bamboo-Men-1000L.jpg)

Nie było święcone na tło jak poprzednim razem, ale tło jest jednolite (blenda oparta o stolik). Być może w czwartek uda mi się założyć mojego PK na D700. Mam nadzieję zrobić testowych kilka zdjęć i zobaczę, czy pora wymieniać aparat (moje pierwsze lustro, jeszcze go spłacam ;-) czy lampy na jakiś mniej zaawansowany model :-P

2. Aparat postawiony do pionu w prawo, synchro 1/1000s

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/AlternaBambooMen1000R-2.jpg
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2013/03/Alterna-Bamboo-Men-1000R.jpg)

Kiedys robilem podobne packshoty i mialem podobny efekt z tym ze u mnie to widac bylo cala lamelke na 1/3 kadru, jak zmienialem czas to efekt zanikal (byl to 1 raz gdy pstrykalem w namiocie i uczylem sie obslugi sprzetu). Postaram sie jutro zrobic takie zdjecie i zalaczyc w temacie.

Gdy zmniejszałem czas, przy synchronizacji kostką i kabelkiem, to owszem, też miałem taki wyraźny, czarny pasek; Tym szerszy, im krótszy czas zadałem. Przy 1/500 praktycznie 2/3 fotografii było czarne. Teraz mam zupełnie inny efekt - niezależnie od tego jak bardzo skrócę czas otwarcia migawki, efekt zaciemnienia jest praktycznie jednakowy (jak widać na moich zdjęciach).

Art Erie
25-03-2013, 23:28
W takim razie gdy czas trwania blysku jest krotszy lub dluzszy to powinnismy uzyskac te same efekty lecz z roznym poziomem jasnosci zdjecia a tak nie jest.

Co jest wiec przyczyna tego gradientu jasnosci na zdjeciu? Niewlasciwy czas synchronizacji? za dlugi? za krotki? kolega pisal ze gdy jest krotszy niz 1/200 to efekt wystepuje.

Jeszcze tak sobie mysle ze na ten stan moze miec wplyw kierunek ustawienia lamp (a wiec moc swiatla docierajacego do obiektywu) trzebaby przeprowadzic eksperyment aby to potwierdzic badz obalic.
Słuszna uwaga, ale:
-podałem 3 możliwe przyczyny takiego defektu
-nie mamy danych na temat mocy błysku, dla poszczególnych kadrów (dane exif oczywiście tego nie zawierają), a to co zawierają można jeszcze dodatkowo analizować; jednak możemy zrobić to w ograniczonym zakresie, gdyż nawet znając moc lamp i tak nie będziemy znać czasu trwania błysku ( w praktyce też nie znam tych lamp).
-nie wiem czym błyskałeś, ale lampa repo i studyjna to dwie różne lampy; a wśród studyjnych też nie można postawić znaku "=" w przypadku czasu trwania błysku.
-to co napisałem wyżej to moja teoria, nie jestem ani elektronikiem, ani tym bardziej konstruktorem lamp błyskowych, ale takie wytłumaczenie problemu jest najlepsze z tych, które mógłbym zaproponować. W każdym razie jestem otwarty na inny sposób wytłumaczenia współpracy lamp studyjnych z czasami FP.
-przy czasie dłuższym niż 1/200s efekt nie występuje, ale tego problemu nie rozpatrujemy, gdyż jest to tryb standardowy i działa zupełnie inaczej niz FP.

EDIT

To była jedyna rzecz którą mogłem sprawdzić od razu. Faktem jest bowiem, że poprzednie zdjęcia kłapałem przy mocno skręconych lampach (2 i 2,5 na 7 punktów na skali). Tym razem zrobiłem dwa zdjęcia przy jednej lampie rozkręconej na max (7 na 7 punktów na skali)[...]

Pomijając całkowicie zasadność używania takich czasów w przypadku tego typu zdjęć, problem jest interesujący z "akademickiego" punktu widzenia.
Zwykle takie nastawy stosuje się "pod słońce", ale wtedy lampy walą na full (czas ygaszania palnika jest długi). Niemniej problem ciekawy ;)

EDIT 2

Masz w body ustawione Auto FP ????

Bielack
26-03-2013, 00:20
Masz w body ustawione Auto FP ????
Rzecz jasna. Bez tego nie mogę w ogóle ustawiać czasów migawki krótszych niż 1/200.

Co do zasadności używania krótkich czasów i zdjęć podobnych do moich; Często moja żona wymyśla znacznie bogatszą kompozycję w ramach tła i chciałbym to tło rozmyć stosując płytsze GO. Otwarcie przesłony pomaga mi też pozbyć się widocznej krawędzi blatu (stołu czy płytki pleksy) na tle. Ale otwarty obiektyw to dużo światła i jeśli nie mogę zmniejszyć jego natężenia, to zmniejszenie czasu ekspozycji załatwiło by sprawę.

Art Erie
26-03-2013, 00:45
Rzecz jasna. Bez tego nie mogę w ogóle ustawiać czasów migawki krótszych niż 1/200.

Co do zasadności używania krótkich czasów i zdjęć podobnych do moich; Często moja żona wymyśla znacznie bogatszą kompozycję w ramach tła i chciałbym to tło rozmyć stosując płytsze GO. Otwarcie przesłony pomaga mi też pozbyć się widocznej krawędzi blatu (stołu czy płytki pleksy) na tle. Ale otwarty obiektyw to dużo światła i jeśli nie mogę zmniejszyć jego natężenia, to zmniejszenie czasu ekspozycji załatwiło by sprawę.
Racja, zapomniałem że to niemożliwe ;)
Masz możliwość sprawdzenia puszki/zestawu body + PK z lampa reporterską w trybie FP? Wynik testu z D700 tez chętnie poznam.

GonzoG
26-03-2013, 00:56
Gradient nie powstaje w wyniku błędnej pracy aparatu czy King'a.
przy FP/HSS światło błyskowe należy traktować jak ciągłe - jest dłuższe niż czas otwarcia migawki

Co do powstawania gradientu - najprawdopodobniej w wyniku gaśnięcia lampy - przy FP/HSS lampa wyzwalana jest z wyprzedzeniem, więc błyska tuż przed otworzeniem migawki i w momencie jej otwieranie lampa już wygasa. Tu widać, że lampa studyjna nie jest dostowowana do obsługi FP/HSS, albo migawka w aparacie jest za wolna.

Podobny efekt miałem przy zdalnie wyzwalanej YN za pomocą lampy z FP na sankach, jeśli była ustawiona za mała moc błysku.

Art Erie
26-03-2013, 01:11
Gradient nie powstaje w wyniku błędnej pracy aparatu czy King'a.
przy FP/HSS światło błyskowe należy traktować jak ciągłe - jest dłuższe niż czas otwarcia migawki

Co do powstawania gradientu - najprawdopodobniej w wyniku gaśnięcia lampy - przy FP/HSS lampa wyzwalana jest z wyprzedzeniem, więc błyska tuż przed otworzeniem migawki i w momencie jej otwieranie lampa już wygasa. Tu widać, że lampa studyjna nie jest dostowowana do obsługi FP/HSS, albo migawka w aparacie jest za wolna.
Też tak kombinuję. Wynika z tego, że czas trwania błysku (w sposób pośredni moc ) jest zbyt krótki.
Niestety nie znam tej lampy, a o uzyskaniu info na temat czasu trwania błysku (najlepiej wykresów dla konkretnych mocy), można pewnie sobie pomarzyć.
Z drugiej strony chyba kiedyś starałem się okreslić optymalny czas wykorzystania mocy błysku dla Quantuum 600Ws na 1/1 mocy. Wychodził mi czas około 1/2000s (czyli po takim czasie pik powinien osiągnąć najwyższy punkt i następnie spadać do całkowitego wygaszenia przez czas kilkukrotnie dłuższy).
Przekładając to na lampę mocy 200Ws skręconą na ułamek mocy można założyć, że czas efektywnego błysku takiej lampy może nie przekraczać 1/2000 - 1/4000s i stąd zaciemnienie kadru w części gdzie lamelki kończą swój przebieg.

GonzoG
26-03-2013, 01:24
Też tak kombinuję. Wynika z tego, że czas trwania błysku (w sposób pośredni moc ) jest zbyt krótki.
Niestety nie znam tej lampy, a o uzyskaniu info na temat czasu trwania błysku (najlepiej wykresów dla konkretnych mocy), można pewnie sobie pomarzyć.
Z drugiej strony chyba kiedyś starałem się okreslić optymalny czas wykorzystania mocy błysku dla Quantuum 600Ws na 1/1 mocy. Wychodził mi czas około 1/2000s (czyli po takim czasie pik powinien osiągnąć najwyższy punkt i następnie spadać do całkowitego wygaszenia przez czas kilkukrotnie dłuższy).
Przekładając to na lampę mocy 200Ws skręconą na ułamek mocy można założyć, że czas efektywnego błysku takiej lampy może nie przekraczać 1/2000 - 1/4000s i stąd zaciemnienie kadru w części gdzie lamelki kończą swój przebieg.

Też trochę błędnie rozumujesz, a przynajmniej do tego przypadku - tu problemem nie jest czas otwarcia migawki, a szybkość z jaką się ona przesuwa, czyli szybkość otwierania migawki, a ta jest stała.

Art Erie
26-03-2013, 12:12
Też trochę błędnie rozumujesz, a przynajmniej do tego przypadku - tu problemem nie jest czas otwarcia migawki, a szybkość z jaką się ona przesuwa, czyli szybkość otwierania migawki, a ta jest stała.
Tak wiem jak to działa, ale piszę w uproszczeniu.

militarius
26-03-2013, 12:18
czy PK będzie działał (1/8000) z puszką nie wspierającą trybu FP? chodzi o D70s.

GonzoG
26-03-2013, 12:21
czy PK będzie działał (1/8000) z puszką nie wspierającą trybu FP? chodzi o D70s.

Nie. Puszka musi obsługiwać FP.
Podejrzewam, że puszka nawet nie pozwoli ustawić krótkiego czasu.

militarius
26-03-2013, 12:22
tego się spodziewałem... dzięki za info ;) czas szukać nowej puszki.

Art Erie
26-03-2013, 12:23
Z D70 do 1/500s, czyli tyle na ile pozwala sychronizacja migawki.

militarius
26-03-2013, 12:24
1/500 mam z RF603, więc nic to nie zmienia w temacie :)

Sapphiron
26-03-2013, 12:45
było brać Fuji ode mnie ;)

kolarz
26-03-2013, 17:06
Mialem wkleic zdjecia ale tak na szybko znalazlem cos podobnegu w blogu kolegi z forum http://tomaszpluszczyk.pl/swiatlo-blyskowe-podstawy-podstaw/ jest tam pokazany w/w gradient a dzieki duzej wartosci przyslony prawdopodobnie jest on badzo widoczny... zdjecia swoje dolacze niebawem.

Art-ernie uzywalem do zdjeci lamp powerlux ve-400 2 sztuk oswietlajac namiot bezcieniowy uzyskujac takie efekty jak opisany w blogu nie pamietam jakie parametry ustawilem ale jak zrobie zdjecia to sie podziele dokladnym info.

kolarz
26-03-2013, 17:08
Art-ernie GonzoG napisal:

O tym wczesniej wspominalem jako przyczyne tego stanu.

kolarz
27-03-2013, 13:45
Zobacz jeszcze to http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=R35Bc9toi68

Sapphiron
03-04-2013, 19:17
Słuchajcie, zapytam jeszcze raz.

Jak rozdzielić sygnał z jednego PK na trzy lampy? Nie musi być TTL, wiem że jest to raczej nierealne, ale ważne żeby wyzwoliło...

GonzoG
03-04-2013, 20:14
Działało na stopce aparatu, więc na PK też powinno działać:
kostka z gniazdem synchro na odbiornik, 2 rozdzielacze dla kabli audio mono lub stereo (np. jack 3.5mm) - np. takie co się używa do podłączenia 2 par słuchawek do jednego gniazda, kable z odpowiednimi końcówkami.

Nie ma mowy o stracie sygnału czy sumującym się napięciu z lamp (jeśli się dobrze połączy kable). Ja miałem obawę o możliwość popłynięcia zbyt dużego prądu, ale przy lampach o niskim napięciu na stykach synchro to prawie niemożliwe.

edit:
przypomniało mi się - widziałem kiedyś również rozdzielacz na 3 pary słuchawek ( O_o ) , więc możesz też taki wykorzystać, zamiast dwóch podwójnych.

Sapphiron
07-04-2013, 08:48
To teraz bardzo ładnie zapytam bo już dostałem kociokwiku...

Czym zmienia się w tym korekcję EV? przyciskiem pod lampą błyskowa czy w menu e3?

GonzoG
07-04-2013, 13:08
To teraz bardzo ładnie zapytam bo już dostałem kociokwiku...

Czym zmienia się w tym korekcję EV? przyciskiem pod lampą błyskowa czy w menu e3?

Nie wiem, co masz w e3, bo w D7k jest tryb lampy wbudowanej (TTL/M/RPT/CMD) -
jak pamiętam, to masz chyba D700, więc powinno być identycznie.

Co do PK, to niczym się nie różni od używania lampy na sankach, czy wbudowanej - korektę wprowadza się identycznie - najszybciej guzikiem od lampy.

Sapphiron
07-04-2013, 14:31
no spoko, ale tym przyciskiem pod lampą majtam od +1 do -3 i zero różnicy na mocy lampy...

GonzoG
07-04-2013, 14:46
no spoko, ale tym przyciskiem pod lampą majtam od +1 do -3 i zero różnicy na mocy lampy...

Znalazłem - zgodnie z tym co podaje Pixel, kompensacja błysku działa tylko trybach automatycznych i półautomatycznych. Przy manualu nie działa.

Natomiast możesz wpływać na kompensację błysku ustawieniem kompensacji ekspozycji - również wpływa na lampę (w przeciwieństwie do Canona).

Sapphiron
07-04-2013, 14:47
no to działałem wczoraj na trybie A i zero różnicy... co za czary?

Zadziałało dopiero jak ustawiłem na lampie manualnie -1EV i wtedy reszta sesji była dobrze

GonzoG
07-04-2013, 15:05

Zadziałało dopiero jak ustawiłem na lampie manualnie -1EV i wtedy reszta sesji była dobrze

Sam nie jestem w stanie teraz nic sprawdzić. Kinga miałem dosłownie przez godzinę, jak kupiłem dla znajomego.
Z tego co pamiętam, to coś tam kompensacja z Metz'em 50 AF-1 działała, ale na ile dokładnie, to nie sprawdzałem.

mateo912
07-04-2013, 15:47

A to nie jest automatyka body tylko automatyka lampy. lampa w żaden sposób nie komunikuje się z body co do ustawień więc z body nie ustawisz korekcji.

Art Erie
07-04-2013, 16:30

No właśnie czary :)
Osobiście zignorowałem tą "niby" możliwość i ustawiam lampy bezpośrednio z panelu na lampach, przynajmniej wiem co mam ustawione.
W PK II ma być wbudowane zarządzanie grupami lamp zdalnych, ale pewnie jak zobaczę cenę nadajnika to dalej będę chodził piechotą, albo pójdę kupić PW ;)

mlawrysz
07-04-2013, 17:14
Witam,
od jakiegoś czasu obesrwuję ten wątek i ciąglę się czaję z zakupem Kingów. Mam kilka pytań w związku z tym, bo jestem bliski zakupu, chociaż ciągle się wacham...
- piszecie ze na stopce nadajnika można zamontowac lapmę która będzie dzlaiałała równolegle z nadajnikiem i lampą zdalnie wyzwoloną - w trybie TTL i manualu - po ustawieniu parametrów manualnych - manualnie :? na każdej z lamp z osobna - dobrze kumam?
- pisaliście o problemach z AF, czy jest to zasadą iż dioda na nadajniku faktycznie "sieje" i ostrość się gubi?
-

Czy pojawiło się coś innego niż Pixel King o takich samych możliwościach ( nie pytam o PW..nie ten przedział cenowy..)

Sapphiron
07-04-2013, 18:04
Arti, więc jak przepala mi na iTTL to zmniejszać na lampie i tylko lampie bo innego normalnego wyjścia nie ma?

Jarkod
07-04-2013, 18:42
Jak nie działa jak działa. D90 + PK + sb900, czas 1/800, ISO 200, przesłona 5,6, tryb M i bez problemu widać zmianę mocy błysku od -3 do +1.

W aparatach Nikona rozdzielenie pomiary światła zastanego i błyskowego występuje w trybie M, w aparatach Canona - w trybie A.

Sapphiron
07-04-2013, 18:48
A czy ktoś pytał o d90? bo ja pytałem o d700...

Jarkod
07-04-2013, 19:00
Ad 1) Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli pytasz, czy lampa na nadajniku może pracować w trybie M, kiedy inna lampa na odbiorniku pracuje w trybie np. A, to tak, może.
Ad 2) Nie tyle ostrość się gubi, co dioda wspomagająca AF świeci wyżej niż są ustawione punkty AF. Im obiekt jest bliżej, tym większy rozrzut.

Jarkod
07-04-2013, 19:07
Problem z Twoimi wiadomościami jest taki, ze nigdy nie wiadomo komu i na co odpowiadasz. To raz. Dwa nie napisałeś, że pytasz o d700:

"To teraz bardzo ładnie zapytam bo już dostałem kociokwiku...

Czym zmienia się w tym korekcję EV? przyciskiem pod lampą błyskowa czy w menu e3?"

To GonzoG zasugerował, że może chodzić o d700. Ja tylko pokazałem, że z D90 działa to, co Tobie nie chce działać z nie wiadomo jakim aparatem. Może trochę eksperymentów?

Art Erie
07-04-2013, 19:13
[...]- piszecie ze na stopce nadajnika można zamontowac lapmę która będzie dzlaiałała równolegle z nadajnikiem i lampą zdalnie wyzwoloną - w trybie TTL i manualu - po ustawieniu parametrów manualnych - manualnie :? na każdej z lamp z osobna - dobrze kumam?
- pisaliście o problemach z AF, czy jest to zasadą iż dioda na nadajniku faktycznie "sieje" i ostrość się gubi?
-

Czy pojawiło się coś innego niż Pixel King o takich samych możliwościach ( nie pytam o PW..nie ten przedział cenowy..)

Można na nadajniku PK umieścić dodatkową lampę, jednak albo pracujemy w iTTL, albo w M.
Ja ustawiam ręcznie parametry na wszystkich lampach, PK używam tylko do ich wyzwolenia (analogicznie jak w studyjnych).
Kolega Sapphiron miał problemy z AF, u mnie ich nie ma. Niektóre body i szkła maja analogiczne problemy w świetle żarowym.
Chyba jakiś Odin ma obsługę iTTL i synchro do 1/8000s, do tego chyba sterowanie lampami zdalnymi jak w zapowiadanym PK II.

Arti, więc jak przepala mi na iTTL to zmniejszać na lampie i tylko lampie bo innego normalnego wyjścia nie ma?
Ja wszystko ustawiam manualnie na lampach z palca i nie przejmuję się tym czy działa, czy nie.

Jak nie działa jak działa. D90 + PK + sb900, czas 1/800, ISO 200, przesłona 5,6, tryb M i bez problemu widać zmianę mocy błysku od -3 do +1.

W aparatach Nikona rozdzielenie pomiary światła zastanego i błyskowego występuje w trybie M, w aparatach Canona - w trybie A.

A czy ktoś pytał o d90? bo ja pytałem o d700...
No właśnie, ustawiam z palca i mam pewne co ustawiłem ;)

Sapphiron
07-04-2013, 19:15
a ja bym chciał posmakować tego magicznego iTTL...

Art Erie
07-04-2013, 19:20
iTTL działa OK, ale i tak wszystko sprawdzam i ustawiam ręcznie. Raz przy bardzo ważnych zdjęciach umieściłem dwie Sabiny na statywach po lewej i prawej stronie w iTTL.
Mimo tego, że to były bardzo ważne zdjęcia musiałem działać bardzo szybko i ...
Nie sprawdziłem :(
W efekcie miałem na prawej lampei iTTL, a na lewej iTTL BL :(
Nigdy więcej nie popełnię takiego błędu!

Sapphiron
07-04-2013, 19:46
Dobra to zapytam inaczej. Jak walczyć z przepalaniem po PK?

Lampa na kablu iTTL śmiga aż miło, ekspozycja taka jak trzeba.
Lampa na PK, przepalenie o około 2/3-1EV...

WTF?!

Art Erie
07-04-2013, 20:01
Dobra to zapytam inaczej. Jak walczyć z przepalaniem po PK?

Lampa na kablu iTTL śmiga aż miło, ekspozycja taka jak trzeba.
Lampa na PK, przepalenie o około 2/3-1EV...

WTF?!

Coś Ty masz jakieś feralne PK ;) Jak nie wspomaganie, to TTL...
Na początku wątku masz mój test, między innymi z iTTL; tam wszystko działa poprawnie.
Jeśli u Ciebie jest inaczej, to pewnie jest jakieś opóżnienie w komunikacji i stąd przepały.

Sapphiron
07-04-2013, 20:03
ahaaa... czyli oddawać na reklamację?

Art Erie
07-04-2013, 20:05
ahaaa... czyli oddawać na reklamację?

Ja bym przeczyścił styki, a jeśli to nie pomaga to wymiana. PK działa u mnie w iTTL oraz w iTTL BL bez problemu.

Sapphiron
07-04-2013, 20:07
Ale dziwne... Ze studyjnymi na 1/8000 wyzwala perfecto... po iTTL przepala jak ta lala...

Art Erie
07-04-2013, 20:14
Nie wiem jaki to ma mieć związek? W lampach studyjnych jest używany tylko jeden pin i daje on jedynie sygnał do wyładowania zsynchronizowany z migawką; iTTL działa w trochę bardziej zawiły sposób, o czym pewnie wiesz.

Sapphiron
07-04-2013, 20:15
wiem wiem... ale cieszę się że chociaż jeden z bajerów PK działa jak trzeba...

mlawrysz
07-04-2013, 21:04
Można na nadajniku PK umieścić dodatkową lampę, jednak albo pracujemy w iTTL, albo w M.
Ja ustawiam ręcznie parametry na wszystkich lampach, PK używam tylko do ich wyzwolenia (analogicznie jak w studyjnych).
Kolega Sapphiron miał problemy z AF, u mnie ich nie ma. Niektóre body i szkła maja analogiczne problemy w świetle żarowym.
Chyba jakiś Odin ma obsługę iTTL i synchro do 1/8000s, do tego chyba sterowanie lampami zdalnymi jak w zapowiadanym PK II.

Ja wszystko ustawiam manualnie na lampach z palca i nie przejmuję się tym czy działa, czy nie.

No właśnie, ustawiam z palca i mam pewne co ustawiłem ;)
Dzięki za odpowiedź, apropos lampy na nadiajniku, w opisie któregoś ze sklepów było napisane iż gorąca stopka na nadajniku nie jest przeznaczona do montowania lampy, stąd moje pytanie.
Chyba skuszę się, bo nie wiedzę innego sensownego za pieniądze rozsądne do wydania. Nie mogę się doczekać do wypróbowania tego w akcji ;-)

Sapphiron
07-04-2013, 21:09
Ja nie mam problemów z AF odkąd czarnym olejowym markerem zamalowałem lampkę nadajnika ;) Ostrzy w punkt :)

Art Erie
07-04-2013, 21:10
Dzięki za odpowiedź, apropos lampy na nadiajniku, w opisie któregoś ze sklepów było napisane iż gorąca stopka na nadajniku nie jest przeznaczona do montowania lampy [..]

Było takie info, zresztą zgodnie z danymi producenta, zaraz po wejściu na rynek. Póżniej na naszym forum okazało się, że jednak działa i chyba już wszyscy zmienili opisy ;)

EDIT

Ja nie mam problemów z AF odkąd czarnym olejowym markerem zamalowałem lampkę nadajnika ;) Ostrzy w punkt :)

No tak, teraz podświetlasz czarnym światłem :P

GonzoG
07-04-2013, 21:24
(...)apropos lampy na nadiajniku, w opisie któregoś ze sklepów było napisane iż gorąca stopka na nadajniku nie jest przeznaczona do montowania lampy, stąd moje pytanie.
(...)

Było takie info, zresztą zgodnie z danymi producenta, zaraz po wejściu na rynek. Póżniej na naszym forum okazało się, że jednak działa i chyba już wszyscy zmienili opisy ;)

To się tyczy tylko i wyłącznie wersji do Canona.
Do Nikona od początku pozwalała na używanie lampy na nadajniku.

Art Erie
07-04-2013, 21:46
To się tyczy tylko i wyłącznie wersji do Canona.
Do Nikona od początku pozwalała na używanie lampy na nadajniku.

Coś chyba namieszali z instrukcjami tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=197260&page=7
Od postu 62 - 65 i stąd błędne info w opisach sklepów.

mlawrysz
07-04-2013, 21:50
Coś chyba namieszali z instrukcjami tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=197260&page=7
Od postu 62 - 65 i stąd błędne info w opisach sklepów.
http://fotozakupy.pl/wyzwalanie-i-sterowanie/pixel-king-nikon,16234s
Tutaj taki opis znalazłem.

Sapphiron
08-04-2013, 15:29
Za radą Kena Rockwella zmieniłem na lampach i wyzwalaczach kanał na 3. O dziwo zadziałało i TTL działa jak marzenie :)

mlawrysz
19-04-2013, 12:51
Czy tylko dla mnie strona się sypie? ps. Kupiłem Pixele i miałem zamiar zrobić aktualizację, ale strona się im posypała...

Sapphiron
19-04-2013, 12:58
a to aktualizacja dla Nikonowych jest?

mlawrysz
19-04-2013, 13:00
Nie wiem czy jest, chciałem sprawdzić czy mam ostatnie. Strona posypana jest

krzysztof jot
20-04-2013, 21:57
Nie wiem czy jest, chciałem sprawdzić czy mam ostatnie. Strona posypana jest

nic się nie sypie - ostatni i jedyny up KingforNikon_V1010 - http://www.pixelhk.com/pixelhk.com/Down/KingNikon/

Sapphiron
20-04-2013, 22:05
a skąd dorwać ten program do aktualizowania?

dobra znalazłem (głupi ja)...

Tylko pytanie, tym v1010 się aktualizuje wszystko czy tylko odbiorniki?

Loniu74
01-05-2013, 12:20
Czy ktoś używa PK z D600. Chciałem sobie zrobić przenośny setup z 2x SB700? Czy będzie przekazywał informacje z aparatu (D600) do lamp?

Sapphiron
01-05-2013, 12:50
no raczej nie strzelili sobie w kolano i zapewne działa tak jak z resztą aparatów Nikona :)

Loniu74
02-05-2013, 12:55
Pytam bo gdzieś tam widziałem jakieś listy kompatybilności i d600 nie było....

Sapphiron
02-05-2013, 14:10
możliwe że jeszcze nie było ;)

jacek_wozniak
09-05-2013, 15:35
od dzisiaj jestem prawie w pełni szczęśliwym posiadaczem kingów :) pobawiłem się trochę z lampkami, które mam w domu i w 80% procentach jestem zadowolony z zakupu :)
próbowałem różnych kombinacji sprzętowych i idealnie nadają się jako dopełnienie rf-603 w standardowym czasie synchronizacji bo można jednego rf-603 zamontować w sanki nadajnika kinga i wszystko działa :) ale wiadomo, że dla standardowego czasu kingów się nie kupuje...
z sb-600 do 1/8000 działają świetnie
z sb-25 na TTL i z Fomei Panther Mini działają już mniej świetnie :P z tymi lampami oświetlenie jest nierówne (ktoś już tu pisał o tym, ale nie pamiętam kto, i na której stronie, więc nie zacytuję :P) i pojawia się znaczący gradient oświetleniowy, tak jak na obrazku poniżej...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/2j9mwh-1.jpg
źródło (http://oi43.tinypic.com/2j9mwh.jpg)

ustawiłem sobie jednak preset, który wkleja dwa gradienty ekspozycji (jeden od dołu +1EV i drugi od góry -1EV) i na poziomie rawa jednym kliknięciem jestem w stanie w miarę wyrównać rozkład światła:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/33tthqe-1.jpg
źródło (http://oi41.tinypic.com/33tthqe.jpg)

nie jest to idealnie równe oświetlenie bo przy górze kadru są dwa delikatnie jaśniejsze paski, ale na takij bazie można już spokojnie pracować, poza tym będzie to widoczne pewnie tylko na jednolitej powierzchni...

i porównanie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/343tfsj-1.jpg
źródło (http://oi42.tinypic.com/343tfsj.jpg)

te 20% niezadowolenia bierze się stąd, że pomimo tylko jednego kliknięcia myszką, nadal trzeba to korygować i muszę pamiętać o wyśrodkowaniu ekspozycji miedzy przepaleniem góry kadru a niedoświetleniem dołu podczas robienia zdjęć... nie wiem dokładnie czy to zależy od lampy, czy od nadajników, że tworzy się tak nierównomierne oświetlenie, ale niedosyt pozostaje :)

GonzoG
09-05-2013, 15:58
(...) nie wiem dokładnie czy to zależy od lampy, czy od nadajników, że tworzy się tak nierównomierne oświetlenie, ale niedosyt pozostaje :)

Od lamp - nie są dostosowane do krótkich czasów migawki.

Bielack
09-05-2013, 16:57
To ja miałem problem z równomiernym podświetleniem przez lampy DM2 300. Problem mam nadal, ale po prostu odpuściłem i zostałem przy czasach synchro 200. Możesz dwa zdania więcej napisać gdzie i jak zrobiłeś tą akcję z wyrównaniem gradientu na jedno kliknięcie?

jacek_wozniak
09-05-2013, 22:00
w lightroomie użyłem narzędzia gradientu, które przeciągnąłem po całym kadrze najpierw na +1EV od dołu do góry i później drugi gradient -1EV od góry do dołu (dla kadru poziomego) później dodałem ustawienie użytkownika synchronizując jedynie narzędzie gradientu
to samo zrobiłem dla kadru pionowego tylko gradienty przeciągałem od lewej do prawej i od prawe do lewej bo niestety nie można ustawić zależności kierunku gradientu dla akcji według orientacji zdjęcia...

Sapphiron
09-05-2013, 22:01
dziwne że Pantery nie dają rady bo dzisiaj testowałem Quantuum Dual Power 600+ i działają idealnie na 1/8000 :(

jacek_wozniak
10-05-2013, 09:13
no głupie to jest... może następnym razem się szarpnę na quantuuma bo pantery nie można podłączyć do zasilania sieciowego, a z lampą modelującą w studio trzyma może godzinę... :/

Sapphiron
10-05-2013, 13:17
tutaj z wczorajszych testów: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3124512#post3124512 oraz post powyżej :)

badger
10-05-2013, 13:24
z sb-600 do 1/8000 działają świetnie
Chlopaki sory za glupie pytanie: czy z lampkami reporterskimi (sb-900, YN-560) mozna takze wyciagac tak krotkie czasy?
Jakos w glowie mi sie ulozylo ze te cuda tylko ze studyjnymi - bo ze niby blysk dluzszy.

Sapphiron
10-05-2013, 13:26
Wyciągniesz z każdą lampką która ma HSS, ze studyjnymi oraz działa też z YN460II ale na pełnej mocy tylko.

badger
10-05-2013, 13:37
Wyciągniesz z każdą lampką która ma HSS, ze studyjnymi oraz działa też z YN460II ale na pełnej mocy tylko.
Dzieki Grzesiek. Faktycznie teraz mi sie przypomnialo ze czytalem wczesniej o tym ze funguje z YN460II

jacek_wozniak
10-05-2013, 13:48
Sabiny nikona mają funkcję, która nazywają Auto FP czyli błyskają wiele razy w ciągu tego krótkiego czasu, żeby pokryć całą klatkę podczas ruchu kurtyn migawki (robią tak zarówno przy CLSie i gdy lampa jest zamontowana na sankach aparatu i na Manualu podciągasz czas krótszy niż standardowe 1/250). Zaleta jest taka, że ta informacja idzie po radiu i w przeciwieństwie do CLSa lampy nie muszą widzieć przedbłysku, albo sygnału podczerwieni. Minut taki, że znacząco obniża to moc lampy ze względu na to, ze musi błysnąć wiele razy.

Przy lampach studyjnych chodzi właśnie o to, że mają one dłuższy błysk i aparat łapie go tak, jakby świecił "ciągle" w tym krótkim czasie...

badger
10-05-2013, 13:56
Sabiny nikona mają funkcję...

Dzieki Jacku. Tak znam zasade dzialania Auto FP i CLS, raczej ludzilem sie po cichu ze jakims cudem PK zagraja mi z YN560 ;)

Sapphiron
10-05-2013, 14:00
zagrają ale tylko na pełnej mocy jeśli nie ma HSS ;)

jacek_wozniak
10-05-2013, 14:01
ja się łudziłem, ze z panther mini będzie wszystko grało idealnie a tu dupa :)

możliwe, bo YN mają czas na pełnej mocy 1/800s to naświetli całą klatkę w czasie w 1/8000s aparatu :D ale nie mam więc, nie potwierdzam :)

Sapphiron
10-05-2013, 14:04
z YN460II działa niestety tylko na 1/1. Dziwne no ale cóż... Oczywiście powyżej 1/250 bo przy dłuższych czasach śmiga cacy :)

GonzoG
10-05-2013, 15:46
Dzieki Jacku. Tak znam zasade dzialania Auto FP i CLS, raczej ludzilem sie po cichu ze jakims cudem PK zagraja mi z YN560 ;)

Potwierdzam. YN-560II i YN-560EX - przy pełnej mocy prawie wszystkie zdjęcia były poprawnie naświetlone. Co prawde wyzwalałem je przez fotocelę (działa i w S1 i w S2), ale jeśli tak zadziała, to przez PK też powinno śmigać bez żadnego ale.

Minut taki, że znacząco obniża to moc lampy ze względu na to, ze musi błysnąć wiele razy.

To nie kwestia wielokrotnego błyskania, a przede wszystkim tego, że czas migawka nie jest w stanie zarejestrować całego błysku, a jedynie krótki jego fragment.
Przy krótkich czasach również "spada" moc lamp studyjnych.

jacek_wozniak
10-05-2013, 17:04
sprawdziłem przed chwilą i z sb-25 na pełnej mocy i vivitarem-285hv na pełnej mocy też się synchronizuje
jednak cały czas mam ten głupi gradient...
muszę to sprawdzić w akcji jeszcze, a nie w pokoju na ścianach :)
w każdym bądź razie można z tym pracować ;)

Sapphiron
10-05-2013, 17:05
A może ten gradient to niedomagająca już migawka na szybkich czasach?

GonzoG
10-05-2013, 19:26
Gradient raczej wynika z gaśnięcia lampy. Tu jest przykładowy wykres (zależność ilości światła od czasu) dla SB-900 przy pełnym błysku.

źródło (http://www.robgalbraith.com/data/1/rec_imgs/5446_sb900_full_scope_trace.jpg)
źródło: http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-11668-12183

Teraz krótko teoretycznie:

1. Teoretycznie przebieg migawki zajmuje ok 1/200s + ustawiony czas.
2. Z wykresu widać, że czas t.5 (połowy błysku) zajmuje trochę więcej jak 1/1000s (1/880 wg. nikona)

1+2 - gdy migawka jest w połowie otwierania, gdy mamy już tylko 50% światła - stąd gradient na zdjęciach. Im dłuższy będzie czas migawki, tym mniejszy będzie gradient.

Co do lamp studyjnych - tylko część (mała) ma długi błysk. Dla większości wykres będzie podobny jak dla lamp reporterskich.
Wystarczy sprawdzić w specyfikacji czasy błysku - jeśli t.5 jest krótszy niż 1/300 lub t.1 niż 1/100, to przy czasach 1/4000s czy 1/8000s będzie powstawał gradient.

Różnica między lampami studyjnymi i reporterskimi polega tylko na sposobie ograniczenia mocy lampy - reporterskie zawsze "walą" z pełnej mocy, po czym błysk jest skracany (wyłączany), studyjne (w większości) zawsze błyskają z pełnym czasem - aż się rozładuje, a moc jest regulowana przez poziom naładowana kondensatorów.

To że nie ma gradientu przy lampach studyjnych, oznaczy tylko tyle, że zostały tak skonstruowane, aby można było robić zdjęcia z krótkimi czasami w aparatach z migawką szczelinową.
Quantuum Dual Power nie mają odpowiednio długiego błysku, aby nie było gradientu.

edit:
tu są podobne wykresy dla jakiegoś Canona, ale przy zmniejszeniu mocy:
http://www.chem.helsinki.fi/~toomas/photo/flash-discharge/regular.html

Dla lamp studyjnych bez IGBT wykres zawsze wygląda podobnie - bez znaczenia jaka moc, czas jest podobny.

Sapphiron
10-05-2013, 19:30
ale powiedz który producent poda Ci specyfikację i czasy błysków?

mateo912
10-05-2013, 19:32
Różnica między lampami studyjnymi i reporterskimi polega tylko na sposobie ograniczenia mocy lampy - reporterskie zawsze "walą" z pełnej mocy, po czym błysk jest skracany (wyłączany),

chyba coś jest nie tak w Twojej teorii. Jeśli tak by było to niemożliwy byłby tryb seryjny w lampie.

kolarz
10-05-2013, 19:46
Ten wykres to standardowy przyklad rozladowania kondensatora prad w funcji czasu i prawie napięcie nie na czesci narastania krzywej tylko samo rozladowanie. Obciazenie w zasadzie czysto rezystancyjne. Wiec im wyzsze napięcie tym wyższa wartosc pradu i wiekszy czas rozladowania, oczywioscie mozna kluczowac ten prad odcinajac go po okreslonym czasie. Gradnient wynika ze zlego czasu synchronizacji migawki.

Zajrzyj tu:

R35Bc9toi68

GonzoG
10-05-2013, 19:47
ale powiedz który producent poda Ci specyfikację i czasy błysków?
Większość podaje. Tylko nie zawsze podają który to czas, czy t.1, czy t.5.
Tu ze strony quantuum'a czasy R+ Dual Power 300Ws:

Czas błysku (t=0.5) 1/1500s (1/32) - 1/800s (1/1)

Dla 600Ws mogą być trochę dłuższe.

chyba coś jest nie tak w Twojej teorii. Jeśli tak by było to niemożliwy byłby tryb seryjny w lampie.

A co jest nie tak ??
Czyżby wykresy były błędne i oscyloskop sam określał sobie poziom błysku ??

Ten wykres to standardowy przyklad rozladowania kondensatora prad w funcji czasu i prawie napięcie nie na czesci narastania krzywej tylko samo rozladowanie. Obciazenie w zasadzie czysto rezystancyjne. Wiec im wyzsze napięcie tym wyższa wartosc pradu i wiekszy czas rozladowania, oczywioscie mozna kluczowac ten prad odcinajac go po okreslonym czasie. Gradnient wynika ze zlego czasu synchronizacji migawki.

Zajrzyj tu:

R35Bc9toi68

Wykresy to są rzeczywiste pomiary mocy i czasu błysku, a nie prąd z kondensatora - choć są bardzo zbliżone.

Gradient wynika z tego, że lampa zaczyna gasnąć w momencie, gdy migawka nie skończyła się otwierać.

To co jest na tym filmiku, to pokazany brak synchronizacji FP - fragment ciemnym/czarny, a fragment naświetlony. Nie ma nic na temat, o którym tu mówimy, czyli w sytuacji, kiedy lampa jest wyzwalana w momencie rozpoczęcia otwierania migawki (nie po otworzeniu, jak normalnie).

mateo912
10-05-2013, 19:50
A co jest nie tak ??
Czyżby wykresy były błędne i oscyloskop sam określał sobie poziom błysku ??

skoro lampa za każdym razem wali pełną mocą a ładowanie kondensatorów trwa 1-2s(lub dłużej) to jak udaje się używać lampy przy np 8fps?

Art Erie
10-05-2013, 19:59
[..]Quantuum Dual Power nie mają odpowiednio długiego błysku, aby nie było gradientu.[...]

Quantuum DP akurat mają odpowiednio długi błysk, aby nie było gradientu nawet przy 1/8000s.

Różnica między lampami studyjnymi i reporterskimi polega tylko na sposobie ograniczenia mocy lampy - reporterskie zawsze "walą" z pełnej mocy, po czym błysk jest skracany (wyłączany),

Kolega ma rację, choc wyraził się trochę niezrozumiale. Lampy studyjne ladują się do określonej mocy i wyzwalają energię "do końca", natomiast reporterskie ładują się zawsze do pełna, natomiast w momencie uzyskania zadanej energi błysku, wyładowanie jest odcinane przez tranzystor IGTB; o ile lampa nie błyskała z pełna mocą, to jest możliwe wykonanie serii błysków jeszcze przed ponownym naładowaniem kondensatora ( oczywiście ładuje się on cały czas ).
Reasumując im dłuższy czas trwania błysku, tym większe prawdopodobieństwo tego, że nie będziemy mieli na zdjęciu gradientu w przypadku lamp studyjnych współpacujących z PK na czasach powyżej 1/250s ( 1/200s lub 1/500 -zależy od puchy).
W lampach repo sprawę załatwia tryb FP w lampie, ale wiąże się to z utratą mocy błysku (zasięgu).
Nie wiem dlaczego temat wraca, był opisywany w wątku już wielokrotnie.

GonzoG
10-05-2013, 20:00
skoro lampa za każdym razem wali pełną mocą a ładowanie kondensatorów trwa 1-2s(lub dłużej) to jak udaje się używać lampy przy np 8fps?

Czytaj co się pisze...

Różnica między lampami studyjnymi i reporterskimi polega tylko na sposobie ograniczenia mocy lampy - reporterskie zawsze "walą" z pełnej mocy, po czym błysk jest skracany (wyłączany) (...)

Już widzi jak ??
Jak nie, to niech przyjrzy się na te wykresy - identycznie jest dla innych lamp:
http://www.chem.helsinki.fi/~toomas/...e/regular.html

Co do Quantuum'a DP - na za krótki błysk.
Tu znalazłem na forum "C" zdjęcie z PK, czas 1/8000s i R+ DP 300Ws

źródło (http://img571.imageshack.us/img571/949/qhs02.jpg)
Wyraźnie widać, że góra zdjęcia jest ciemniejsza. Inni też to tam potwierdzają. Ponoć dopiero 1000Ws nie daje gradientu.

kolarz
10-05-2013, 22:55
GonzoG wykresy te przestawiają prąd rozłądowania kondensatora a nie moc w funkcji czasu.

Aby to zrozumieć trzeba wiedzieć że rozpatrujemy tu rozłądowanie kondensatora przez obciązenie rezystancyjne i otrzymana ch-ka pradowa wyglada włąsnie tak jak prąd rozłądowania kondensatora bo palnik lampy to w bardzo dużym uproszczeniu to obciążenie rezystancyjne więc otrzymana ch-ka jest to funkcja pradu jaki wypływa z kondensatora przez rezystor (jakim jest palnik) w funkcji czasu.

Natomiast moc dla tego przypadku moze byc obliczona z całki za okres pradu w funkcji czasu do kwadratu razy obciązenie (rezystancja palnika).

Natomiast te wykresy http://www.chem.helsinki.fi/~toomas/photo/flash-discharge/hispeed.html są to uśrednione wartości pradu rozłądowania kondensatora w funkcji czasu.

cyt:
...[Ed. note: "volts" means volts as measured from the output of the light-to-electrical signal converter. We expect to have a linear correspondence between the "volts" and light levels, but the numerical relationship between the two is not known to us.] ...

Uśrednione dlatego że nie mierzone jest napięcie na kondensatorze tylko błysk poprzez konwerter (byc moze była to fotodioda lub fototranzystor) i z nich odczytywane napięcie pomiarowe. Ale nie jest to napięcie tylko faktycznie zmierzony prąd BO PRZEZ PALNIK PRZEPLYWA PRAD KTORY POWODUJE ŚWIECENIE (JONIZACJA GAZU) A NAPIĘCIE JEST TYLKO POWODEM JEGO PRZEPLYWU. Tak więc mierzymy w tym wykresie prąd i tylko prad palnika(przeplywajacego przez palnik).

Zamieszczajac filmik z youtube mialem na mysli nieprawidłową synchronizację ukladu migawka lampa ale oczywiscie napisalem to nie przecyzyjnie. To ze lampy 1000Ws nie daja gradientu świadczy o tym, ze migawka pracuje poprostu w stalym swietle lampy, ze wzgledu na dluzszy jej czas rozladowania sie (wiekszy kondensator wiec dluzej luk sie w palniku pali, bo kondensator gromadzi wiecej energii to jak z wiekszym zbiornikiem woda bedzie dluzej wyplywac niz z mniejszego, ale kazdy o tym wie).

GonzoG
11-05-2013, 03:28
GonzoG wykresy te przestawiają prąd rozłądowania kondensatora a nie moc w funkcji czasu.

Przeczytaj co napisali odnośnie tych wykresów:
http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-11668-12183

We compared the brightness of two SB-900s and one SB-910, using an oscilloscope and photodetector (which provide a level of precision and accuracy that exceeds a typical handheld light meter).

Wykres ten przedstawia prąd generowany przez fotodiodę, a więc to ile światła trafia na detektor.

A jeśli uważasz inaczej - pomyśl trochę - wykres będzie niemal identyczny do wykresu prądu rozładowania kondensatora, bo ilość światła jest wprost zależna od ilości prądu pobieranego z kondensatora. No chyba, że ty znasz jakość inną teorię, gdzie to ilość światła emitowanego przez palnik nie ma żadnego powiązania z tym ile energii do niego dociera...

kolarz
11-05-2013, 08:02
W opisie napisali ze sposob pomiaru przewyższa pomiar recznym miernikiem swiatła, jest dla nie ktorych odkryciem na miare ameryki w kondserwach.

Przeciez to napisalem (pomiar pradu bo świecenie palnika reprezentuje nam jego wartość w chwili), natomiast sposob pomiaru jest mocno uśredniony przez filtrowanie przebiegu przez zastosowana najprawdopodobniej diodę.

Tu masz rys które obrazują idealny układ:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/16_1246220952-2.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.net/16_1246220952.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/99_1246282771-2.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.net/99_1246282771.jpg)

Nasz układ jest filtrowany przez diode która ma opóźnienie (zanim sie nasyci i wyjdzie z tego stanu na koniec, dlatego mamy łagodną szpilke na początku i nie wiadomo na ile rozciagnietą w czasie na koncu, ale to akurat nie ma tu znaczenia), natomiast z racji pomiaru pośredniego mamy filtrowanie wyniku przez zastosowany ukłąd pomiarowy. Oczywiście na podstawie tego wykresu możemy obliczyć moc w czasie mnożąc prąd w chwili do kwadratu razy rezystancje reprezentującą palink. Więc wykres bedzie miał inny kształt krzywej ale bardzo podobny. Aby mieć trms moc trzebaby mierzyc napięcie i prąd odpowiednimi przekładnikami podłaączonym do oscyloskopu co i tak pomiar pouśrednia.

Art Erie
11-05-2013, 08:53
Co do Quantuum'a DP - na za krótki błysk.
Tu znalazłem na forum "C" zdjęcie z PK, czas 1/8000s i R+ DP 300Ws

źródło (http://img571.imageshack.us/img571/949/qhs02.jpg)
Wyraźnie widać, że góra zdjęcia jest ciemniejsza. Inni też to tam potwierdzają. Ponoć dopiero 1000Ws nie daje gradientu.

Nie wiem jak 300Ws ( na zdjęciu wygląda to tak jakby światło pochodziło z innej lampy, umieszczonej niżej niż ta na zdjęciu), ale Quantuum DP 600Ws daje radę. Test z tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548&page=4 dostępne są jeszcze RAW.

Odnośnie wykresów prądu jakie przedstawiacie, a wykres wygaszania błysku, to są to dwie różne rzeczy. Prąd można odciąć bardzo szybko, natomiast wygaszenie palnika trwa znacznie dłużej

Sapphiron
11-05-2013, 09:39
no nie ma to jak pokazywać zdjęcia z 300Ws i mówić że 600Ws też nie da rady ;)

jacek_wozniak
11-05-2013, 10:07
odnośnie wcześniejszego pytanie czy migawka mogła spowodować gradient to odpowiedź brzmi nie, bo przy sb-25 i vivitarze na 1/2 mocy właśnie migawka "wchodzi" w kadr i tylko pasek jest jasny a reszta kompletnie czarna... na pełnej jest gradient spowodowany spadkiem mocy błysku... czytałem później właśnie o czasach T.1 i T.5 i patrzyłem na wykresy... szkoda ze panterka nie daje rady... może powinniśmy zrobić listę lamp (a może taka już jest), które mają na tyle długi błysk, że współpracują dobrze z HSS?

z mojej strony mogę potwierdzić, że Fomei Panther Mini 600Ws daje gradient :)
macie dostęp do lamp innych producentów, które można sprawdzić?

Sapphiron
11-05-2013, 10:10
Ja mam Powerluxy 500Ws i 1000Ws, QT Duale 600Ws i zwykłe chińczyki ale one zupełnie nie dają rady powyżej 1/3200

jacek_wozniak
11-05-2013, 10:13
Powerluxy 500Ws i 1000Ws rozumiem dają rade z HSS bez żadnych gradientów?

Sapphiron
11-05-2013, 10:18
Tak. To są pełne cyfraki z mega mocnymi kondensatorami... 1000Ws daje na 1/8000s światła aż za dużo w zakresie 1.2-3,5, potem zaczyna się robić przyjemnie :) 500Ws to taka średniawka jeśli chodzi o moc ale baaaardzo ładnie trzyma kolor i czasy, w sumie wolę je niż Duale ale niestety do duali jest lżejszy akumulator ;) Wszystkie lampy mam pod generatorami i baterypackami Tronix 2400SE i działają miodnie :)

militarius
11-05-2013, 22:46
chcę się zorientować w takiej sprawie:
czy jeden zestaw PK wyzwoli z krótkim synchro jednocześnie 2 lampy (powiedzmy SB900)? jedna ze stopki, a druga z gniazda PC.

GonzoG
11-05-2013, 23:59
W opisie napisali ze sposob pomiaru przewyższa pomiar recznym miernikiem swiatła, jest dla nie ktorych odkryciem na miare ameryki w kondserwach.

Przeciez to napisalem (pomiar pradu bo świecenie palnika reprezentuje nam jego wartość w chwili), natomiast sposob pomiaru jest mocno uśredniony przez filtrowanie przebiegu przez zastosowana najprawdopodobniej diodę.

W skrócie - wiesz, że dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele.
10 lat temu na studiach robiłem pomiary natężenia światła. Do tego celu używaliśmy detektorów z dokładnością 0.01 lux i czasem próbkowania 100ns i były to już leciwe detektory... Może coś tam wiedzy z elektroniki masz, a raczej elektryki.

Co do pomiary prądu - wszystkie pomiary za pomocą urządzeń elektronicznych czy elektrycznych to pomiar prądu lub napięcia. Bez znaczenia czy mierzysz ciśnienie akustyczne, temperaturę, wilgotność, czy ciśnienie atmosferyczne...

Skończ już próbować udowadniać czegoś, o czym akurat nie masz pojęcia.

kolarz
12-05-2013, 00:33
Tak ci sie tylko zdaje...

Jacek_Z
12-05-2013, 01:07
..z sb-600 do 1/8000 działają świetnie
z sb-25 na TTL ....działają już mniej świetnie :P z tymi lampami oświetlenie jest nierówne
Bo SB25 nie "rozumie" TTL z cyfrowych lustrzanek nikona. Nie gada w CLS, nie ma HSS.

zagrają ale tylko na pełnej mocy jeśli nie ma HSS ;) Mniej więcej tak. Wieksza moc oznacza najczęściej dłuższy czas świecenia, to dlatego.

Gradient raczej wynika z gaśnięcia lampy.
albo nie trafiena z synchronizacją (jej poczatkiem) co skutkuje właśnie wygaszaniem błysku.

1. Teoretycznie przebieg migawki zajmuje ok 1/200s + ustawiony czas.Tzn że jeśli migawka jest ustawiona też na 1/200 to przebieg migawki wynosi 1/200 + 1/200s (czyli 1/100 s?) No nie.

2. Z wykresu widać, że czas t.5 (połowy błysku) zajmuje trochę więcej jak 1/1000s (1/880 wg. nikona)OK. Ale co to ma wspólnego z czasem lampy studyjnej?

Co do lamp studyjnych - tylko część (mała) ma długi błysk. Dla większości wykres będzie podobny jak dla lamp reporterskich.Nie. Jest wręcz przeciwnie. Większośc ma długi błysk.
Może ustalmy jaka wartość dla kogo oznacza długi, a jaka krótki czas?

Wystarczy sprawdzić w specyfikacji czasy błysku - jeśli t.5 jest krótszy niż 1/300 lub t.1 niż 1/100, to przy czasach 1/4000s czy 1/8000s będzie powstawał gradient.Przesadzasz. Prawie wszystkie lampy mają krótsze t 0,5 nż 1/300 i nie dają żadnego gradientu.

Różnica między lampami studyjnymi i reporterskimi polega tylko na sposobie ograniczenia mocy lampy - reporterskie zawsze "walą" z pełnej mocy, po czym błysk jest skracany (wyłączany), studyjne (w większości) zawsze błyskają z pełnym czasem - aż się rozładuje, a moc jest regulowana przez poziom naładowana kondensatorów.Najczęściej tak jest.

To że nie ma gradientu przy lampach studyjnych, oznaczy tylko tyle, że zostały tak skonstruowane, aby można było robić zdjęcia z krótkimi czasami w aparatach z migawką szczelinową...Konstruktorom lamp błyskowych nie przyszło to do głowy. Lampy sa budowane wg tych samych schematów zanim wymyslono synchronizację HSS

Większość podaje. Tylko nie zawsze podają który to czas, czy t.1, czy t.5.
Tu ze strony quantuum'a czasy R+ Dual Power 300Ws:
Czas błysku (t=0.5).... - 1/800s (1/1)
jak nie podają jaki tzn, że podają t 0,5 (wygląda lepiej w reklamie). 1/800 to wystarczająco długi czas t 0,5. Bo prawdopodobnie t 0,1 to będzie jakaś 1/200 s. Jesli start synchronizacji będzie OK to to wystarczy. (i jak praktycy piszą - tak jest, wystarcza)

Quantuum DP akurat mają odpowiednio długi błysk, aby nie było gradientu nawet przy 1/8000s.

]Reasumując im dłuższy czas trwania błysku, tym większe prawdopodobieństwo tego, że nie będziemy mieli na zdjęciu gradientu w przypadku lamp studyjnych współpacujących z PK na czasach powyżej 1/250s ( 1/200s lub 1/500 -zależy od puchy).
W lampach repo sprawę załatwia tryb FP w lampie, ale wiąże się to z utratą mocy błysku (zasięgu).
Nie wiem dlaczego temat wraca, był opisywany w wątku już wielokrotnie.
Był opisywany.
Jest tak jak pisze Erie.

Odnośnie wykresów prądu jakie przedstawiacie, a wykres wygaszania błysku, to są to dwie różne rzeczy. Prąd można odciąć bardzo szybko, natomiast wygaszenie palnika trwa znacznie dłużejDokładnie tak.

jacek_wozniak
12-05-2013, 11:03
Jacku, a z jakimi lampami Ty możesz osobiście potwierdzić zgodność kingów i działanie HSS?

chcę się zorientować w takiej sprawie:
czy jeden zestaw PK wyzwoli z krótkim synchro jednocześnie 2 lampy (powiedzmy SB900)? jedna ze stopki, a druga z gniazda PC.

niestety nie posiadam sabinek z gniazdem synchro, mam tylko sb-600, jednak sprawdziłem kilka kombinacji wyzwalania dwóch lamp: jedna na odbiorniku, druga przez kabel synchro:

1. sb-600 na kingu, sb-25 (M 1/1) przez kabel PC - działają obie (SB-600 zarówno na M jak i na TTL działa w ten sposób)
2. vivitar 285hv (m 1/1) na kingu, sb-25 (M1/1) przez kabel PC - obie działają

myślę, ze dwie sb-900 da radę tak wyzwolić bez problemu

militarius
12-05-2013, 12:48
no i super :) dzięki bardzo za info !

Jacek_Z
12-05-2013, 13:22
Jacku, a z jakimi lampami Ty możesz osobiście potwierdzić zgodność kingów i działanie HSS?Nie mam kingów, więc się w tej kwestii nie wypowiem.
Trybu FP z lampami studyjnymi nie praktykuję, więcej problemów niż zalet (w mojej praktyce w ogóle brak zalet :)).
Próbowałem (z ciekawości oczywiście) czy to działa i ... działa. Jako "odpalarki" używałem SB800, studyjne na wbudowanych fotocelach.

Bardzo dziwne, że gniazdo PC (w lampie i w body też) synchronizuje prawidłowo dla FP.
W innym wątkach wiele razy pytano dlaczego tak nie działa.
Dlaczego tobie zadziałało - nie wiem. I nawet nie chce wnikać. Musiałbym byc przy tym by wiedzieć co się stało.

Sapphiron
15-05-2013, 14:15
Dzisiaj ostatecznie padły mi baterie w PK. Działały prawie codziennie od 13 lutego :) Paluchy Energizer ultimate lithium czy jakoś tak... Srebrne z niebieskimi łebkami tam gdzie plus. W porównaniu z Soldierami gdzie trzeba było co 3tyg wymieniać baterie to jest rewelacyjny wynik :)

Sławek W-wa
20-05-2013, 14:39
A coś takiego koledzy widzieli?
http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=296

źródło (http://img407.imageshack.us/img407/5562/pixelkingpro.jpg)

GonzoG
20-05-2013, 14:45
A coś takiego koledzy widzieli?

źródło (http://img407.imageshack.us/img407/5562/pixelkingpro.jpg)

Widzieli... prawie ponad roku temu, kiedy to pojawiły się pierwsze informacje o Pixel King II - jak to wtedy był zwany.
Wersja do Nikona miała być w marcu, później maju, a teraz ponoć w II połowie roku... może do grudnia się wyrobią...

Edit:
informacja z października 2012:
http://www.lightingrumours.com/full-pixel-king-ii-flash-trigger-specifications-revealed-2886

Sapphiron
20-05-2013, 18:16
ciekawe tylko czy będzie kompatybilne wstecz z Kingami...

GonzoG
20-05-2013, 21:30
ciekawe tylko czy będzie kompatybilne wstecz z Kingami...

Ponoć ma być, a przynajmniej tak twierdzili w październiku....

Na razie nie ma nawet ani jednego zdjęcia urządzenia. Wszystko co dostępne to grafiki.

Sapphiron
20-05-2013, 21:33
Pixel King z Quantuum DP600ws w pełnym słońcu :)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229656

_Maestro
27-05-2013, 09:29
Na stronie Pixel pojawiły się zdjęcia i specyfikacja King Pro, więc jest nadzieja że niedługo pojawi się na rynku :-)
Ciekawe ile będzie kosztował...

Jacek_Z
27-05-2013, 09:36
Do Canona ...

_Maestro
27-05-2013, 13:43
No fakt, pewno opóźnienie, o ile w ogóle się pojawi wersja do N, w stosunku do wersji pod C będzie liczyło ok. pół roku...
Jest jednak jakiś postęp - w końcu ukazały się zdjęcia a nie tylko projekt.

witus
27-05-2013, 22:45
Dioda statusu w odbiorniku pulsuje na czerwono. Wg instrukcji świadczy to o słabej baterii. Wymieniłem baterie - nadal pulsuje na czerwono. Nadajnik na niebiesko tak jak ma być. Ma ktoś podobny problem. Dzisiaj kingi mnie zawiodły przestały po ok 200 błyskach wyzwalać lampę. Włączanie wyłączanie pomogło, ale działało w kratkę. Zrobiłem upgrade softu zobaczymy co dalej.

Art Erie
28-05-2013, 00:27
Dioda statusu w odbiorniku pulsuje na czerwono. Wg instrukcji świadczy to o słabej baterii. Wymieniłem baterie - nadal pulsuje na czerwono. Nadajnik na niebiesko tak jak ma być. Ma ktoś podobny problem. Dzisiaj kingi mnie zawiodły przestały po ok 200 błyskach wyzwalać lampę. Włączanie wyłączanie pomogło, ale działało w kratkę. Zrobiłem upgrade softu zobaczymy co dalej.

Nie wiem jaka jest przyczyna takiego zachowania odbiornika, ale miałem podobny komunikat na nadajniku podpiętym nie do Nikona, a do Fuji S5Pro.
Prawie "nikonowa" pucha, ale jednak nie współpracuje z PK, wyzwala regularnie 50/100 błysków, zgłaszając rozładowanie aku czerwonym LED, pomaga wyłącz/włącz nadajnika.
Piszę o tym dlatego, że kompunikat jest taki sam, a przyczyna zupełnie inna.
Z jaka lampą współpracował odbiornik?

witus
28-05-2013, 06:58
On miga na czerwono nawet leżąc na stole. Pracował z powerluxem 600. Pomogło częściowo zaczepianie go o lampę tak jakby kabel nie kontaktował przy odbiorniku. Sb 800 raz blyskałem w slońcu 2 h działała niezawodnie. Pomimo czerwonej diody.

Najgorsze jest to, że instrukcja odnośnie tej diody mówi, że to komunikaty o baterii.

Sapphiron
28-05-2013, 10:05
a może za słabe bateryjki ogólnie i daje ciulowe napięcie?

witus
28-05-2013, 10:14
Nowe eneloopy. Zamieniłem na inne z lampy to samo. Zamieniłem na komplet z nadajnika, który świeci na niebiesko to samo. W sumie od początku tak świecą. Mimo tego generalnie działają, ale wczorajsze błędy mnie wkurzyły, pojawiło się też kilka w połowie oświetlonych kadrów. Tego już wcale nie potrafię wyjasnić.

Sapphiron
28-05-2013, 10:16
chyba tylko reklamacja zostaje

Art Erie
28-05-2013, 11:11
Nowe eneloopy. Zamieniłem na inne z lampy to samo. Zamieniłem na komplet z nadajnika, który świeci na niebiesko to samo. W sumie od początku tak świecą. Mimo tego generalnie działają, ale wczorajsze błędy mnie wkurzyły, pojawiło się też kilka w połowie oświetlonych kadrów. Tego już wcale nie potrafię wyjasnić.

Może byc jakiś zimny lut, albo inna rezystancja na zasilaniu PK, w każdym razie nie ma co gdybać, tylko reklamować.

infestor
28-05-2013, 19:57
Witam szanownych kolegów i koleżanki,
możecie się śmiać, ale co tam. Mój problem z PK polega na tym, że... w ogóle nie działa. Kupiłem i włożyłem świeżo naładowane eneloopy, przełączyłem na ON i nic się nie świeci, ani w odbiorniku, ani w nadajniku. Jestem raczej początkujący, dlatego podkreślam drugi raz może wydać się to śmieszne, ale bez względu na to, czy podłączę nadajnik do aparatu, czy nie to on nie chce się włączyć (ten nadajnik). Czy sprzęt jest uszkodzony? A może ja robię coś źle? Wciskam te przyciski od kanałów i grup, też nic to nie daje. Dziękuję za pomoc.

Art Erie
28-05-2013, 20:24
Masz zwałkę, po włączeniu ON nadajnik powinien błysnąć umcykowo-niebieskim LED.

witus
28-05-2013, 21:02
Pewnie źle włożyłeś baterie ! Zerknij mają debilne niepoludzku zrobione przedziały baterii. Dla mnie zawsze dupka szła do sprężynki w pixelach jest inaczej. Zerknij dokładnie na symbole baterii po otworzeniu klapek !

infestor
28-05-2013, 21:08
Dzięki witus. Faktycznie dupka do sprężynki to standard, a tu jest inaczej. Tzn. tylko jedną baterię wkłada się zgodnie z normą, a druga idzie odwrotnie w życiu bym nie pomyślał. Dobrze wiedzieć, że aż tak wielkiego pecha nie mam, że od razu sprzęt zepsuty kupiłem :) Podejrzewam, że jeszcze jakieś pytania będę miał i jeśli odpowiedzi nie znajdę w wyszukiwarce to pozwolę sobie was jeszcze zapytać. Pozdrawiam.

witus
28-05-2013, 21:33
Zerknij czy w odbiorniku dioda miga Ci na niebiesko (ta tylna). U mnie miga na czerwono wg mnie pomylili diody w moim.

infestor
28-05-2013, 21:48
Na niebiesko :) A, że miga Tobie na czerwono ciekawy przypadek, ale wiesz to produkt "made in China" nie spodziewajmy się cudów. A tak w ogóle to mam w tym zestawie 2 kabelki oprócz tego USB, służą do synchronizacji i tyle zrozumiałem z pierwszego posta, który (dla mnie) jest jednak napisany zbyt zaawansowanym językiem. Chciałbym aby ustawienia np. przesłony zmieniane w aparacie od razu zmieniały się też w lampie. Czy to jest możliwe z tym PK? Bo jak wepnę lampę bezpośrednio do aparatu to wiadomo działa, ale na odległość nie i tu pewnie kłaniają się te kabelki, ale ja nie widzę takiego wejścia w swoim wysłużonym D5000... :/

Art Erie
28-05-2013, 22:12
[...]A tak w ogóle to mam w tym zestawie 2 kabelki oprócz tego USB, służą do synchronizacji i tyle zrozumiałem z pierwszego posta, który (dla mnie) jest jednak napisany zbyt zaawansowanym językiem. Chciałbym aby ustawienia np. przesłony zmieniane w aparacie od razu zmieniały się też w lampie. Czy to jest możliwe z tym PK? Bo jak wepnę lampę bezpośrednio do aparatu to wiadomo działa, ale na odległość nie i tu pewnie kłaniają się te kabelki, ale ja nie widzę takiego wejścia w swoim wysłużonym D5000... :/

Teoretycznie miało działać z PK I za posrednictwem menu lampy wbudowanej, jednocześnie był zapowiadany Zone Control, który miał umożliwiać niezależne ustawianie parametrów 3 grup.
Ostatecznie opcja taka ma być dostępna w PK II, który ma być "wkrótce" dostępny do Canon'a oraz pewnie za jakiś rok do Nikona.
Kabelek USB nie jest na wyposażeniu kompletu i sluzy do aktualizacji softu.

witus
28-05-2013, 23:05
u mnie jest w komplecie usb ... wczoraj nim zaktualizowałem soft ... testowałem dzisiaj czerwoną diodę ;) robi wszystko to samo co niebieska na nadajniku ... jestem w 100% przekonany, że pomylili diody ... pewnie jak zacznie rozładowywać się bateria zapali się na niebiesko ;) ... włączasz w korpusie synchronizację z krótkimi czasami natychmiast widzisz że odpowiedni komunikat zapala się na lampie itd ... te dwa kable masz m in do wyzwolenia lamp studyjnych.

Art Erie
28-05-2013, 23:06
u mnie jest w komplecie usb ... [...].

A może i są, nie pamiętam ;)

infestor
28-05-2013, 23:27
Tak ja też mam w komplecie kabelek USB. Wracając do mojego wątku - rozumiem, że nie mam możliwości synchronizacji lampy z korpusem jeśli chodzi o ustawienia przesłony itd.? Jeśli tak proszę wytłumaczcie mi laikowi jaka jest różnica pomiędzy PK, który kosztuje circa 460zł, a czymś takim jak Pixel Soldier http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-pixel-soldier-do-aparatow-nikon-i3212042484.html kosztującym prawie 3x mniej. Czy jeśli posiadam póki co jedną lampę nie przesadziłem z zakupem zbyt zaawansowanego wyzwalacza? Ogólnie załamka niestety nie mam się kogo doradzić "na żywo".

Jarkod
29-05-2013, 00:30
u mnie jest w komplecie usb ... wczoraj nim zaktualizowałem soft ... testowałem dzisiaj czerwoną diodę ;) robi wszystko to samo co niebieska na nadajniku ... jestem w 100% przekonany, że pomylili diody ... pewnie jak zacznie rozładowywać się bateria zapali się na niebiesko ;) ... włączasz w korpusie synchronizację z krótkimi czasami natychmiast widzisz że odpowiedni komunikat zapala się na lampie itd ... te dwa kable masz m in do wyzwolenia lamp studyjnych.

Potwierdzam, jest kabelek.

P.S.
Wymień sobie klawiaturę, zacina ci się kropka... :-)

Jarkod
29-05-2013, 00:35
Tak ja też mam w komplecie kabelek USB. Wracając do mojego wątku - rozumiem, że nie mam możliwości synchronizacji lampy z korpusem jeśli chodzi o ustawienia przesłony itd.? Jeśli tak proszę wytłumaczcie mi laikowi jaka jest różnica pomiędzy PK, który kosztuje circa 460zł, a czymś takim jak Pixel Soldier http://allegro.pl/radiowy-wyzwalacz-pixel-soldier-do-aparatow-nikon-i3212042484.html kosztującym prawie 3x mniej. Czy jeśli posiadam póki co jedną lampę nie przesadziłem z zakupem zbyt zaawansowanego wyzwalacza? Ogólnie załamka niestety nie mam się kogo doradzić "na żywo".

Jest odwrotnie - jeśli miałbyś dwie lampy (lub więcej), to wtedy kupno PK to byłyby utopione pieniądze o ile nie potrzebujesz na gwałt synchronizacji z krótkimi czasami. Ponieważ nie ma możliwości regulowania mocy błysku osobno dla każdej z lamp, to i tak trzeba podejść do lamp, żeby je wyregulować, co w rezultacie daje taką samą funkcjonalność, jaką mają np. tańsze wyzwalacze Yongnuo.

Jacek_Z
29-05-2013, 00:45
..Jeśli tak proszę wytłumaczcie mi laikowi jaka jest różnica pomiędzy PK, który kosztuje circa 460zł, a czymś takim jak Pixel Soldier ... kosztującym prawie 3x mniej. .
Róznica jest podstawowa. Soldier nie pracuje w iTTL. Czyli masz pracę lamp wyłącznie w manualu.
PK kupuje sie generalnie dla pracy w TTL z lampami systemowymi. Choć oczywiście można uzywac go też inaczej - do pracy manualnej, do lamp studyjnych itd.

infestor
29-05-2013, 08:51
Dzięki za poradę. Synchro z krótkimi nie mam w aparacie, a aparatu prędko nie zmienię, bo właściwie jeśli mam przejść z D5000 na coś wyższego, to właściwie w grę wchodzi tylko D7000 lub D7100, a to sporo kosztuje jak dla amatora w dodatku średnio zorientowanego. Z kolei lampy studyjnej póki co nie mam, choć mam ochotę sobie jakąś kupić. Problemem jest niestety ograniczona ilość miejsca żeby to wszystko porozkładać. Na tę chwilę dziękuję wszystkim za pomoc, pewnie jeszcze nie raz o coś zapytam :)

witus
29-05-2013, 09:01
Pytanie po co w takie drogie wyzwalacze kupileś ? Trzeba było brać jakieś za 100 zł bo funkcjonalności tych dłuuugo nie wykorzystasz.

Jacek_Z
29-05-2013, 10:39
... bo funkcjonalności tych dłuuugo nie wykorzystasz.Uważasz, że nie wykorzystuje się lampy SB910 do pracy w TTL?

witus
29-05-2013, 12:03
Odniosłem się do wypowiedzi infestora ... jego korpus nie synchronizuje z krótkimi czasami, ma ograniczony budżet więc zastanawiałem się czy zakup wyzwalaczy za 600 zł coś wniesie do jego fotografii. Nic o ttl nie wspominałem.

Jacek_Z
29-05-2013, 20:23
Ale TTL nie trzeba używać z krótkimi czasami. Najczęściej lampę używa się gdy jest ciemniej (wnętrza) i czasy są długie.
To, że radiówka przenosi TTL to olbrzymia zaleta i za to się właśnie płaci w tym modelu Piksela. Grupy A B C, synchro w FP to są zaawansowane sprawy, których nie wszyscy potrzebują i nie wszyscy używają.
TTL w lampie systemowej to rzecz dość podstawowa, korzystają prawie wszyscy. Tylko albo mają lampę na aparacie, albo pracują na systemowy CLS, który ideałem nie jest. Takie coś jak PK jest fajną sprawą, powinno się stać podstawowym wyposażeniem dla osób, które mają lampę często zdjętą z aparatu.

Jarkod
29-05-2013, 20:52
Ale TTL nie trzeba używać z krótkimi czasami. Najczęściej lampę używa się gdy jest ciemniej (wnętrza) i czasy są długie.
To, że radiówka przenosi TTL to olbrzymia zaleta i za to się właśnie płaci w tym modelu Piksela. Grupy A B C, synchro w FP to są zaawansowane sprawy, których nie wszyscy potrzebują i nie wszyscy używają.
TTL w lampie systemowej to rzecz dość podstawowa, korzystają prawie wszyscy. Tylko albo mają lampę na aparacie, albo pracują na systemowy CLS, który ideałem nie jest. Takie coś jak PK jest fajną sprawą, powinno się stać podstawowym wyposażeniem dla osób, które mają lampę często zdjętą z aparatu.

Wszystko to prawda pod warunkiem, że używają tyko jednej lampy, bo aparaty Nikona nie umożliwiają niezależnej regulacji mocy lamp w poszczególnych grupach. Oczywiście pomijam CLS. Jak ktoś ma więcej lamp, to równie dobrze może kupić tańsze wyzwalacze.

Art Erie
29-05-2013, 21:09
Wszystko to prawda pod warunkiem, że używają tyko jednej lampy, bo aparaty Nikona nie umożliwiają niezależnej regulacji mocy lamp w poszczególnych grupach. Oczywiście pomijam CLS. Jak ktoś ma więcej lamp, to równie dobrze może kupić tańsze wyzwalacze.

Możesz podejść osobiście do lamp i na każdej z nich ustawić dowolny tryb pracy i korektę; na przykałd na jednej iTTL z korektą -2/3, a na drugiej iTTL BL.

Jarkod
29-05-2013, 21:25
Właśnie o to mi chodzi i dobrze, żeby osoby planujące zakup wyzwalaczy zdawały sobie sprawę, że przy większej liczbie lamp nie unikną spacerów.

Art Erie
29-05-2013, 21:38
Właśnie o to mi chodzi i dobrze, żeby osoby planujące zakup wyzwalaczy zdawały sobie sprawę, że przy większej liczbie lamp nie unikną spacerów.

Spacery dotyczą tak samo jednej lampy, jak i kilku sztuk. Poprostu nie ufam zdalnej kontroli lamp w PK, może PK II to zmieni, czas pokaże.
Dodatkowo grzebanie w menu aparatu trochę trwa, więc wolę podejść i ustawić co potrzebuję na lampie.

witus
29-05-2013, 22:18
Dają radę Kingi ... Jedna sb800 przez parasolkę + kingi i w 1,5h sesja załatwiona. CLS w słońcu częściej zawodził http://fotograty.pl/2013/05/26/ania-plenerowo/

Jarkod
29-05-2013, 22:39
Spacery dotyczą tak samo jednej lampy, jak i kilku sztuk. Poprostu nie ufam zdalnej kontroli lamp w PK, może PK II to zmieni, czas pokaże.
Dodatkowo grzebanie w menu aparatu trochę trwa, więc wolę podejść i ustawić co potrzebuję na lampie.

To już zależy od sytuacji. Ostatnio, kiedy używałem PK, między mną a modelką było jakieś 15 m, w tym 10-12 wody. Żeby dojść do lampy musiałbym obejść staw, co dawałoby jakieś 70-80 m. Zdecydowanie wygodniej było pogmerać w aparacie i dla pewności zrobić kilka zdjęć.

Art Erie
29-05-2013, 22:42
To już zależy od sytuacji. Ostatnio, kiedy używałem PK, między mną a modelką było jakieś 15 m, w tym 10-12 wody. Żeby dojść do lampy musiałbym obejść staw, co dawałoby jakieś 70-80 m. Zdecydowanie wygodniej było pogmerać w aparacie i dla pewności zrobić kilka zdjęć.

No tak, w takiej sytuacji wyczekiwałbym PK II.

Jarkod
29-05-2013, 22:50
No tak, w takiej sytuacji wyczekiwałbym PK II.

I czekam. Jak kania dżdżu.

Jacek_Z
29-05-2013, 23:09
Wszystko to prawda pod warunkiem, że używają tyko jednej lampy, bo aparaty Nikona nie umożliwiają niezależnej regulacji mocy lamp w poszczególnych grupach. Oczywiście pomijam CLS.
Umożliwiają, zalezy jaki aparat jest sterownikiem, nie rozumiem dlaczego pomijasz CLS.
Funkcjonalność radiówki (podział na grupy, sterowanie ich mocą) zalezy od ... radiówki a nie wyłacznie od body.

Jak ktoś ma więcej lamp, to równie dobrze może kupić tańsze wyzwalacze.Kolega ma 1 lampę. Jakie tańsze wyzwalacze przenoszą TTL (choćby dla 1 lampy) ?
Uważasz, że nie ma sensu pracowac na kilku lampach jesli nie mozna im przyporządkować różnej mocy? Czasem tak, czasem nie. Nie mozna tego uważac jako czegoś dyskwalifikującego dla pracy wielolampowej.

Jarkod
29-05-2013, 23:44
Umożliwiają, zalezy jaki aparat jest sterownikiem, nie rozumiem dlaczego pomijasz CLS.
Funkcjonalność radiówki (podział na grupy, sterowanie ich mocą) zalezy od ... radiówki a nie wyłacznie od body.
Kolega ma 1 lampę. Jakie tańsze wyzwalacze przenoszą TTL (choćby dla 1 lampy) ?
Uważasz, że nie ma sensu pracowac na kilku lampach jesli nie mozna im przyporządkować różnej mocy? Czasem tak, czasem nie. Nie mozna tego uważac jako czegoś dyskwalifikującego dla pracy wielolampowej.

Kompletnie się nie zrozumieliśmy.
Na wstępie wyjaśnienie: założyłem że rozmawiamy o wyzwalaczach radiowych do sprzętu Nikona lub zgodnego. Z tego powodu pomijam CLS i dlatego napisałem, że (no może poza najnowszymi PocketWizardami, które podobno to mogą) nie ma możliwości osobnej regulacji z aparatu mocy kilku lamp. Jeśli wprowadza się kompensację ekspozycji to równo dla wszystkich lamp i podział na grupy nic tu nie zmienia. Grupy umożliwiają jedynie selektywne określanie, która lampa będzie błyskać. Można mieć 1 lampę w grupie A, drugą w B i ustawić je sobie tak, że do jednego zdjęcia będą błyskały obie, a do drugiego - tylko jedna z nich. Jednak zmiana kompensacji błysku w aparacie wpływa w taki sam sposób na obie lampy: jak +1 to każda błyśnie mocniej, jak -1 - to wszystkie słabiej. Nie da się z aparatu wprowadzić +1 do 1. lampy, a -1 do drugiej. No chyba że w którymś modelu Nikona jest takie menu jak w Canonach. Nie wykluczam tego, nie znam wszystkich aparatów na N.
Nie uważam też, że nie ma sensu pracować z PK na wielu lampach. Po prostu w takim przypadku funkcjonalnie nie różnią się one wtedy od tańszych wyzwalaczy (pomijam tryb FP; tu PK nie ma chyba konkurencji w tej kategorii cenowej), więc jeśli komuś nie zależy na krótkich czasach wyzwalania, ma kilka lamp, do których i tak będzie musiał chodzić, a do tego ograniczony budżet, to sądzę, że spokojnie może poprzestać na tańszych wyzwalaczach.
Teoretycznie istnieje jeszcze trzecie wyjście. Można kupić 1 nadajnik i odbiornik PK i odbiorniki np. Soldier, ale to pod warunkiem, że Soldier będzie współpracował z Kingiem. Nie wiem, może tak, a może nie.
Tytułem zakończenia uwaga, że powyższy opis nie jest zestawieniem wad PK i w niczym go nie dyskwalifikuje. Po prostu stwierdzam stan faktyczny; PK jak wszystko ma swoje wady i zalety.

Jacek_Z
29-05-2013, 23:53
Kompletnie się nie zrozumieliśmy.
Na wstępie wyjaśnienie: założyłem że rozmawiamy o wyzwalaczach radiowych do sprzętu Nikona lub zgodnego....
To się faktycznie słabo zrozumieliśmy, bo mówiłem o tym w kontekście przydatności PK dla infestor (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=59579), które to ktoś wcześniej kwestionował, myślałem, że się w to wpisujesz.

Jacek_Z
30-05-2013, 00:03
..
Na wstępie wyjaśnienie: założyłem że rozmawiamy o wyzwalaczach radiowych do sprzętu Nikona lub zgodnego. Z tego powodu pomijam CLS i ... No chyba że w którymś modelu Nikona jest takie menu jak w Canonach ....Nie wykluczam tego, nie znam wszystkich aparatów na N..Menu w Nikonach steruje CLS, a nie radiówkami. Wszystkie body nikona (pomijam antyki) z serii Dx, Dxxx (i chyba część serii amtorskich też) dają mozliwości pracy na kanałach z rózną mocą w TTL lub w M - z korekcjami itp - jak kto chce. Faktycznie nie znasz menu nikonów.
To czy radiówki "rozumieją" CLS i w jakim stopniu - zalezy to od radiówki. Jak sam zauważyłeś - PK nie "rozumie" wszystkiego, a (niestety drogi) PW - tak.

Nie uważam też, że nie ma sensu pracować z PK na wielu lampach. Po prostu w takim przypadku funkcjonalnie nie różnią się one wtedy od tańszych wyzwalaczy (pomijam tryb FP; tu PK nie ma chyba konkurencji w tej kategorii cenowej), Jak to się nie róznią? Które tańsze wyzwalacze oferują pracę w TTL?

infestor
30-05-2013, 12:06
Kupiłem Kinga, bo o Soldierze dowiedziałem się dopiero później po fakcie. Cóż, ja wyznaję zasadę, że jeśli mogę to lepiej kupić coś lepszego na przyszłość. Mimo wszystko nie żałuję, że kupiłem lepszy model pomimo tego, że większość rzeczy, o których wspomina Jacek to dla mnie niezrozumiałe sprawy. Eksperymentuję i uczę się cały czas, pewnego dnia nadejdzie taki moment, że wszystko o czym teraz rozmawiamy będzie dla mnie jasne i wtedy PK będzie w sam raz :) A z moim budżetem nie jest tak źle, po prostu staram się mierzyć siły na zamiary i na tę chwilę nie zmienię korpusu na dużo lepszy, bo chciałbym najpierw poczuć, że potrzebuję czegoś lepszego, że ten który mam ogranicza mnie. Zdaję sobie sprawę, że kupno w tej chwili D7100 nie zrobi ze mnie lepszego fotografa.

ps. ustawiając lampę na tryb TTL w sytuacji gdy podłączony mam odbiornik i nadajnik tak jak trzeba to nie wyzwala mi błysku, dopiero jak ustawię na manual to działa. Wiem wiem jestem beznadziejny i słabo mi idzie, ale nie poddaję się :)

Jarkod
30-05-2013, 17:57
Menu w Nikonach steruje CLS, a nie radiówkami.

Prawda

Wszystkie body nikona (pomijam antyki) z serii Dx, Dxxx (i chyba część serii amtorskich też) dają mozliwości pracy na kanałach z rózną mocą w TTL lub w M - z korekcjami itp - jak kto chce.

A to nieprawda - w kontekście tego wątku, oczywiście. A to dlatego, że robią to przez CLS, a PK nie przenosi CLSa.

W ogóle to coś się tak uczepił tego CLSa? Zostaw go w spokoju. Że CLS umożlliwia podział na grupy i niezależną regulację mocy w grupach to ja wiem. Ale mi chodzi o grupy w rozumieniu PK, które nie są równoważne grupom CLSa. W PK możesz przypisać do grup lampy, ale NIE możesz regulować ich mocy niezależnie z aparatu, bo w menu Nikona nie ma takiej możliwości - jak sam napisałeś, menu obsługuje CLS.

Faktycznie nie znasz menu nikonów.

Nie muszę znać menu. Wystarczy, że znam zasadę działania.

To czy radiówki "rozumieją" CLS i w jakim stopniu - zalezy to od radiówki. Jak sam zauważyłeś - PK nie "rozumie" wszystkiego, a (niestety drogi) PW - tak.

Nie. PK nie rozumie niczego z CLS. Zgadzam się co do reszty.

Oprócz PW jest Yongnuo YN-622N, który "Unlike the Kings, which act as little more than “wireless TTL cords”, offers direct control of flash exposure compensation (FEC) and manual power levels of flashes in independently-adjustable wireless groups. Flashes in manual mode and i-TTL mode can be mixed and triggered simultaneously. [...]
The YN-622N, in effect, takes the capabilities of Nikon’s own Advanced Wireless Lighting (AWL) system (based on short range optical pre-flashes) and transmits the signals over radio waves for increased operating range and reliability. The concept in some respects resembles that of the PocketWizard ControlTL system. [...]
The user can adjust settings directly through the YN-622N transceivers with a sequence of button presses, or they can slide a Commander/master flash unit (SB-700, SB-900, SB-910, SU-800) into the hotshoe, making use of the flash’s own control panel. The master unit behaves just like it would for a regular Nikon CLS setup, but the communication happens over radio instead of infrared signals. It should please any Nikon users cheesed off that there is so far no direct equivalent to the Canon RT system, since now a sub-$100 product can turn an existing infrared Nikon CLS setup into a radio-enabled one.".

Jak to się nie róznią? Które tańsze wyzwalacze oferują pracę w TTL?

Racja. Tańsze nie mają TTL.

Ale PK to nie jedyne tanie, które to potrafią :-) Jest wspomniany Yongnuo YN-622N, będzie jeszcze Hähnel Tuff TTL.

Art Erie
30-05-2013, 22:07
PK w założeniu nie miał współpracować z menu aparatu dotyczącego CLS, a menu lampy wbudowanej. Proszę nie mylić pojęć, co innego lampa wbudowana, a co innego sterownik CLS.
Przewidywana była wówczas produkcja osobnego sterownika Control Zone dla PK (podobnego jak w PW), który miał umożliwiać sterowanie funkcjami błysku lamp zdalnych dla trzech grup lamp.
Dodatkowy sterownik do PK nie wszedł nigdy do produkcji, a sterowanie z menu lampy wbudowanej ( które notabene nie działa) nie powinno być rozpatrywane w świetle niższej klasy body pozbawionych wbudowanego sterownika CLS, a serii najwyżej (jednocyfrowej Dx) pozbawionej wbudowanej lampy błyskowej (i menu tej lampy ;) ).
Dlatego wszyscy "ślubniacy" i inne osoby dla których manualne sterowanie lampami zdalnymi jest niemożliwe lub upierdliwe, musza czekać na PK II. To czy PK II będzie kompatybilny wstecz z odbiornikami PK I, czas pokaże.

Pelo
11-06-2013, 11:47
no to ja mam pytanie w takim razie :( - mam PK i o to co mój wyprawia - jesteście to jakoś w stanie sensownie wyjaśnić ???
- wszystko wyszło przy testach do których potrzebny był mi czas 1/4000 i przysłona 8 - na takich parametrach są zrobione poniższe zdjęcia testowe. Na pierwszym tylko Q DP R+600 przez BD srebrnego 70 cm z założoną szmatą - centralne na wprost "Helgi" ;), na drugim dołożone dwie kontry - Q R+300 i Fomei 400 - obydwie przez stripy + na tło ...... jakas studyjna bo nie pamiętam jaka przez zwykły garnek z założnoym niebieskim filtrem. Lampy w drugim przypadku na max mocy. Nie ważne jakie parametry ustawiałem zawsze przy pionowym kadrze z prawej strony pojawia się jaśniejszy pas - tak jak by z lewej było niedoświetlone. Probowałem tego samego z D300 i jaśniej było przy kadrze pionowym z lewej strony ????? - czyli tak jak by migawka pracowała odwrotnie w moim D700 w stosunku do D300.
Ma ktoś jakieś sensowne wytłumaczenie??? Oczywiście w body ustawione na FP, świeże naładowane baterie aku w nadajniku i odbiorniku, najświeższy soft w PK i zachowuje sie on wizulanie prawidłowo ( kontrolki migają tak jak powinny)
Lampa głowna wyzwalana z odbiornika PK a pozostałe na drugim zdjęciu z fotoceli.
To już chyba wszystkie informacje które nasunęły mi się do głowy :) - ale jak czegoś nie podałem to pytajcie.
Oczywiscie mogę zareklamowac PK - ale ciekawi mnie co jest grane - skoro przejrzałem cały wątek na Nikoniarzach i nikt się nie skarżył na podobne zachowanie PK z lampami studyjnymi.....
aaaa jeśli znajdziecie jakieś błedy ortograficzne w powyższym wpisie to przepraszam ;)

1.tylko Q DP R+600 z BD 70cm przez szmate z odbiornikiem PK( zostawiłem EXIF zdjęcia)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/DSC_8432_zps2155a608-1.jpg
źródło (http://s1237.photobucket.com/user/pelo2/media/testy%20woda/DSC_8432_zps2155a608.jpg.html)

2.setup opisany w moim powyższym nieco chaotycznym wykładzie ;) ( zostawiłem EXIF zdjęcia)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/DSC_8461_zps58e62200-1.jpg
źródło (http://s1237.photobucket.com/user/pelo2/media/testy%20woda/DSC_8461_zps58e62200.jpg.html)

Art Erie
11-06-2013, 11:59
Nie wiem, czy w D300 i D700 lamelki jadą przez klatkę z tej samej strony, czy z innej; nie wiem też czy nie jest to kwestia obrotu body do pozycji "portret" w lewo lub w prawo, to mniej istotne.
Widać jedynie wyrażnie brak synchronizacji migawki w tybie FP z lampami. Może to być brak komunikacji na stykach; można to sprawdzić zamieniając lampę studyjną na lampę systemową. Na wyświetlaczu lampy powinna się pojawić informacja o trybie FP (i lampa powinna w tym trybie pracować). Jeśli jej nie ma należy wyczyścić styki na sankach body i PK.
Quantuum doskonale synchronizuje z PK do 1/8000, co zostało sprawdzone wielokrotnie nie tylko na moim zestawie.

EDIT

To małoprawdopodobne, ale sprawdż, czy nie masz ustawionego błysku na drugą kurtynę.

Pelo
11-06-2013, 12:05
sprawdziłem to też :( - błysk mam na pierwszą kurtynę, po założeniu odbiornika do SB600 pojawia się na wyświetlaczu FP..... - w tym wypadku czyszczenie styków chyba nie specjalnie pomoże.....
Co do obrotu puszki - i D700 i D300 były obracane dokladnie tak samo - czyli przeciwnie do ruchu wskazówek zegara :)
jakiś jeszcze pomysł ???? :)
to moze jeszcze jedno głupie pytanie - :) - jak dokladnie się włącza tryb FP w body ( np moim czyli D700 :) ) - wydaje mi się ze mam włączone ale ....... - sam już zgłupiałem ;)

kamisz
11-06-2013, 12:35
Wchodzisz w ustawienia lampy błyskowej, wybierasz opcje czas synchronizacji lampy błyskowej i tam wybierasz czas 1/250s(autofp) lub jeśli dobrze pamiętam 1/320s(autoFP).

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/AutoFPHighSpeedSyncmenu-1.jpg
źródło (http://www.dailyphotographytips.net/wp-content/uploads/2011/03/Auto-FP-High-Speed-Sync-menu.jpg)

Pelo
11-06-2013, 12:54
kamisz - dzieki - czyli mama FP w body aktyne :) - wolałem zapytać tak jak pisałem wyżej bo już zdurniałem ;)
ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ?? :)

Art Erie
11-06-2013, 13:19
Teraz sprawdziłem exif.. Dlaczego tam jest napisane "Lampa błyskowa: Tak (Automatyczny, Wykryto światło odbite)" ?
To tak jakbyś błyskał w iTTL ?

Pelo
11-06-2013, 13:36
hmmmm - czyli coś mogę mieć poprzestawiane w body ? co najlepiej mam sprawdzić ? :)

Art Erie
11-06-2013, 13:46
Podejrzewam lampę wbudowaną z której PK rzekomo pobiera jakieś info. Sprawdż w menu lampy wbudowanej jaki jest błysk, jesli iTTL to ustaw na M.
To tylko taka hipoteza, bo u mnie w D300 mam na wbudowanej zatrzasnięte iTTL i PK z lampami studyjnymi działa poprawnie. Co jest istotne, moje PK jest na starym sofcie, nie wgrywałem nowego a mogli coś zmienić.

Pelo
11-06-2013, 13:52
ok dzieki za wskazówkę. Sprawdze to dzisiaj wieczorem i dam znać na pewno.
w moim PK najnowszy soft już był w momencie zakupu - wiec nie mam możliwości sprawdzenia czy na starym było by wszystko ok :(

GonzoG
11-06-2013, 13:55
no to ja mam pytanie w takim razie :( - mam PK i o to co mój wyprawia - jesteście to jakoś w stanie sensownie wyjaśnić ???
- wszystko wyszło przy testach do których potrzebny był mi czas 1/4000 i przysłona 8 - na takich parametrach są zrobione poniższe zdjęcia testowe. Na pierwszym tylko Q DP R+600 przez BD srebrnego 70 cm z założoną szmatą - centralne na wprost "Helgi" ;), na drugim dołożone dwie kontry - Q R+300 i Fomei 400 - obydwie przez stripy + na tło ...... jakas studyjna bo nie pamiętam jaka przez zwykły garnek z założnoym niebieskim filtrem. Lampy w drugim przypadku na max mocy. Nie ważne jakie parametry ustawiałem zawsze przy pionowym kadrze z prawej strony pojawia się jaśniejszy pas - tak jak by z lewej było niedoświetlone. Probowałem tego samego z D300 i jaśniej było przy kadrze pionowym z lewej strony ????? - czyli tak jak by migawka pracowała odwrotnie w moim D700 w stosunku do D300.
Ma ktoś jakieś sensowne wytłumaczenie??? Oczywiście w body ustawione na FP, świeże naładowane baterie aku w nadajniku i odbiorniku, najświeższy soft w PK i zachowuje sie on wizulanie prawidłowo ( kontrolki migają tak jak powinny)
Lampa głowna wyzwalana z odbiornika PK a pozostałe na drugim zdjęciu z fotoceli.
To już chyba wszystkie informacje które nasunęły mi się do głowy :) - ale jak czegoś nie podałem to pytajcie.
Oczywiscie mogę zareklamowac PK - ale ciekawi mnie co jest grane - skoro przejrzałem cały wątek na Nikoniarzach i nikt się nie skarżył na podobne zachowanie PK z lampami studyjnymi.....
aaaa jeśli znajdziecie jakieś błedy ortograficzne w powyższym wpisie to przepraszam ;)

(...)

To co widzisz, to najprawdopodobniej efekt spadku jasności lampy, w wyniku wygaszania palnika.
Lamelki migawki poruszają się z góry do dołu, a zdjęcie na matrycy jest do góry nogami, więc najpierw jest naświetlana dolna część zdjęcia.
PK działa poprawnie i masz włączone autoFP, bo dół zdjęcia jest naświetlony.

Temat gradientu ze światła lampy był już przerabiany w tym temacie wcześniej (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548&page=39), z tym że z tego co mówili i sprawdzili już tutaj, to z Q DP600 nie takich problemów.
Co do słabszych lamp - to wiadomo, że problem z gradientem występuje.

Co by sprawdzić, że to na pewno jest problem powyższego, sprawdź, czy przy wydłużaniu czasu migawki, gradient się zmniejsza - jeśli tak, to są 2 lekarstwa:
1) lampy studyjne dostosowane do krótkich czasów migawki (nie z krótkim czas błysku)
2) oświetlenie ciągłe.

Art Erie
11-06-2013, 14:10
ok dzieki za wskazówkę. Sprawdze to dzisiaj wieczorem i dam znać na pewno.
w moim PK najnowszy soft już był w momencie zakupu - wiec nie mam możliwości sprawdzenia czy na starym było by wszystko ok :(
Jest jeszcze taka opcja, że PK pamięta ustawienia z poprzedniej lampy (systemowej ustawionej w iTTL). Miałem taki przypadek (w przypadku lamp systemowych), że bez sprawdzenia ustawień na lampie (na bank miałem ustawione iTTL) zamontowałem ja na PK i zrobiłem szybką serię. Dopiero pózniej okazało się, że lampa pobrała wcześniejsze uistawienia z PK i uruchomiła się w trybie iTTL BL. Oczywiście zdjęcia miałem niedoświetlone i teraz kilka razy sprawdzam co jest na wyświetlaczu, zanim zacznę focić.
Oczywiście w lampach studyjnych nie ma możliwości pracy w iTTL, ale jeśli PK ma rzeczywiście zafiksowany iTTL, i body otrzymuje info z PK o tym, że lampa pracuje w iTTL to tłumaczyło by to informację z exifu i gradiend na zdjęciach.
W takim przypadku można zapiąc na PK systemówkę, ustawić ją w tryb M i zrobić kika klatek. Następnie wyłączyć i zdemontować zestaw, zmontować i uruchomić go ponownie, sprawdzając czy lampa uruchomi się w trybie M. Jeśli tak - sprawdzić jeszcze raz na lampach studyjnych i to co jest zapisane w exifie.

Pelo
11-06-2013, 14:37
ok - to też sprawdze :) na 100% - tym bardziej że skoro QDP600 u wszystkich działa prawidłowo...... to u mnie też powinno :)

Art Erie
11-06-2013, 14:43
Nie tylko QDP600, ostatnio robiłem na Quantuum R+300 i też nie było żadnych problemów z FP; PT 200 - nie pamiętam czy używałem z PK, ale wygląda na to że wszystkie Quantuum'y (przynajmniej te budżetowe) działają z krótkimi czasami.
* Trzeba by stworzyć jakiś słowniczek skrótów, bo poczatkujący pogubi się w naszych postach na amen ;)

Pelo
11-06-2013, 14:55
:) to dla ułatwienia:
- PK - Pixel King - nadajnik odbiornik - czyli zestaw
- PW - Pocket Wizard - nadajnik odbiornik - czyli zestaw
- QDPR+600 - Quantuum Dual Power R+600
- R+300 - Quuantum R+300
- FP - synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania ( określnie w Nikonie) - czasy powyżej 1/250 - jak coś namotałem to poproszę żeby admin poprawił :)
- PT200 - Quuantum PT200

to chyba tyle najważniejszych skrótów - chociaż uważam że jeżeli ktoś prześledzi wątek od początku to wszystkie te skróty były wcześniej wyjaśnione.

Mam jeszcze jedno pytanie Art Erie- QDPR+600 testowałeś z zasilania 230 czy z baterypacka, z zapalonym pilotem czy wyłączonym - nie jestem specem z elektorniki ale może gdzieś tutaj jest problem. Ja testowałem z 230 + załączony pilot. Najdziwniejsze jest to że zdjęcia z tego mojego wątku (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229928) - czyli plenerowe - były robione QDPR+600 z batery packa - no bo wiadomo :) - i nie zauwazyłem tego gradientu. A czasy używane przeze mnie to własnie między innymi 1/4000.

Art Erie
11-06-2013, 15:15
QDPR+600 używałem w plenerze (o ile sobie przypominam, to przy zasilaniu z baterii nie ma możliwości włączenia pilota z powodu oszczędzania energii). W pomieszczeniu QDPR+600 używałem jedynie z BD 70cm, choć zwykle jest ona dla mnie zabyt mocna i stosuję R+300.
W zasadzie to lamp bym nie podejrzewał, zwłaszcza w sytuacji o której piszesz przy okazji zdjęć plenerowych.
Zastanawia mnie jedynie informacja z exif, w przypadku lamp studyjnych ( nie wiem czy u wszystkich) mam info o braku użytej lampy (co jest oczywiste, bo skąd body ma wiedzieć o lampach ?). W Twoim przypadku zapis w exifie wskazuje na to, że body wykrywa światło odbite, czyli pracuje w iTTL ( efekt gradientu jest w takim przypadku oczywisty).
Z kolei informacje o lampie w body mogą pochodzić z menu lampy wbudowanej ustawionej w iTTL ( o ile PK pobiera takowe z body ), lub z na odwrót - to PK ma zafiksowane podłączenie do lampy iTTL i taką informację przekazuje do body.

witus
11-06-2013, 21:26
Zrobiłem Piotrek testy o jakie prosiłeś. Tu przykład z Powerluxa 600 lekko niedoświetlone zdjęcie białej ściany.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/9019135430_6007d2859c_o-1.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5329/9019135430_6007d2859c_o.jpg)

Lampa z garnkiem po mojej lewej stronie ok 3,5m do ściany. Jpg z puszki, czas synchronizacji 1/320, czas 1/6000, przesłony 6,3 do 11.
Wszystkie testowe fotki do pobrania z dropboxa (w folderze też błyskane Quantumem PT200 i PT300 pełna moc)

https://www.dropbox.com/sh/hzdotocylqqrilt/6fZVodDigW

Mnie podczas ostatniej "sesji" pixele wywinęły taki numer:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/9017920887_62a089c25b_o-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7309/9017920887_62a089c25b_o.jpg)

Przez chwilę wcale nie wyzwalały błysków. Zmieniłem soft i kabelek pomiędzy lampą, a odbiornikiem. Rozpadł mi się też w rękach szybkorozkładany softbox :), ale to chyba nie ma związku z pixelami ;)
Czekam na możliwość przetestowania "w boju".

Art Erie
11-06-2013, 21:38
Przejrzałem exify swoje i innych zdjęć z zastosowaniem PK, coś mi się widocznie pomieszało bo we wszystkich przypadkach jest info "wykryto światło odbite", więc to jest błędny trop.
Dzisiaj jestem zajęty, ale jutro coś pogłówkuję, może coś wymyślę.

Pelo
12-06-2013, 20:48
hmmmmmm :( ciągnąc temat - dzisiaj udało mi się dalej potestować i:
- żeby wyeliminować samego PK - założyłem na sanki w body SB600 - na jej wyświetlaczu pojawił się znaczek FP - ustawiłem palnik lampy w kierunku fotoceli QDPR+600 i zrobiłem zdjęcie kadrowo takie jak te które wcześniej wstawiłem - efekt - a właściwie brak efektu - dokladnie tak jak powyżej - czyli przy pionowym kadrze jego prawa strona jaśniejsza i stopniowo coraz ciemniej przechodzi do lewej strony. Parametry ekspozycji - tak jak poprzednio - 1/4000 f8 iso 400 :( - co więcej - zrobiłem ten sam test dodatkowo na lampach studyjnych Fomei 400 i QR+300 ( nie dual power) - i niezmiennie dalej było to samo. Zrobiłem również te same testy cały czas na tych samych parametrach zakładając PK na sanki SB600 - i generalnie cały czas efekt ten sam :(
Ktoś ma jakiś pomysł - bo zostają mi tylko dwie opcje - których akurat dzisiaj nie byłem w stanie sprawdzić - albo coś jest nie tak z moim D700 albo lampy studyjne które mam mają zbyt słabe parametry.
Dla informacji - żeby wykluczyć jakiekolwiek lewe ( zastane ) światło - które mogłoby zakłucać rozkład światła w kadrze - zrobiłem zdjęcie na powyższych parametrach bez użycia lamp - i tak jak być powinno - klatka zarejestrowała się całkiem czarna :)
Oczywiście przy ustawieniu body do kadru poziomego - jaśniejsza część pojawiła się na dole.
Przyznam się że pomysły mi się już wyczerpały - a nie jest dla mnie rozwiązaniem korygowanie tego w postprocesie - dla mnie to półśrodek...
nie ukrywam że zmieniałem obiektywy......., podłączałem R+600 do baterypacka......., robiłem jeszcze kilka dziwnych zabiegów - np wyspiewałem mantre ;) etc - cały czas nic ;)

Sapphiron
12-06-2013, 21:32
U mnie na powerluxach 500 i 1000Ws, Quantum 300 i 600Ws Dual Power d700 z PK chodzą od 30s do 1/8000 i 1.4 do f32. Naświetla się cały kadr tak jak należy, w plenerze też nie marudzą.

Trudno mi ustosunkować się do wszystkich wcześniejszych wypowiedzi więc jak ktoś chce coś dokładnie sie dowiedzieć co i jak z mojego doświadczenia to pytajcie.

Art Erie
12-06-2013, 21:34
Trudno tak na odległość znależć przyczynę braku synchronizacji. Napisałem PW do Sapphiron'a, z prośba o głos w wątku. Z tego co wiem używa PK ze studyjniakami, zobaczymy jakie lampy i jakie wersja softu, może uda się znaleść wspólny mianownik dla tego problemu. Do tej pory można było to zwalić na zbyt wypasione lampy, ale jeśli myk nie działa u jednych, a działa u drugich na takich samych lampach, to pies jest gdzie indziej pogrzebany
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/mysli-1.gif
źródło (http://emots.yetihehe.com/1/mysli.gif)

Edit

U mnie na powerluxach 500 i 1000Ws, Quantum 300 i 600Ws Dual Power d700 z PK chodzą od 30s do 1/8000 i 1.4 do f32. Naświetla się cały kadr tak jak należy, w plenerze też nie marudzą.

Trudno mi ustosunkować się do wszystkich wcześniejszych wypowiedzi więc jak ktoś chce coś dokładnie sie dowiedzieć co i jak z mojego doświadczenia to pytajcie.

Napisz jakiej wersji softu używasz do PK

EDIT

Dzięki za szybki odzew

witus
12-06-2013, 21:46
Sapphiron wstaw proszę zdjęcie białej sciany niedoświetlone o działkę, z parametrami o jakich mówi Pelo. Kto korzysta z kingów niech zrobi taki test.

Sapphiron
12-06-2013, 21:48
Wersja oprogramowania najnowsza którą znalazłem na stronie PK

Białej ściany nie mam ani jednej :(

Art Erie
12-06-2013, 21:50
Pelo i witus chyba możecie spróbować wgrać sobie nowy soft, jeśli nie pomoże pozostaje tylko wymiana PK.

Pelo
12-06-2013, 21:52
:) dokladnie - tak jak Artur pisze - najbardziej miarodajny test to klatka na opisanych przeze mnie parametrach w pomieszczeniu - albo białe tło, albo biała ściana - przypomne - 1/4000 f8 ja ustawiałem iso 400 tak żeby naświetlić prawidłowo kadr - i umnie ewidentnie widać to co widać - wg mnie nie trzeba niedoświetlać kadru żeby było widać gołym okiem. Lampa studyjna na wprost ściany - tak na prawde nie ma znaczenia czy przez modyfikator czy bez. Myślę że nie ma też chyba znaczenia czy pełna klatka....
tak jak pisałem wyżej i ja i Artur chyba też - mamy obydwaj najnowszy soft w PK

Art Erie
12-06-2013, 21:59
[...]tak jak pisałem wyżej i ja i Artur chyba też - mamy obydwaj najnowszy soft w PK

Tu nie chodzi o to czy soft jest w wersji pierwszej, czy drugiej. Ja mam wersję pierwszą i nic nie zmieniałem, Sapphiron aktualizwał do ver.2 i nam działa wszystko poprawnie. Błąd może dotyczyć nie oprogramowania, a jego błędnej aplikacji podczas produkcji PK. Jeśli wymiana softu nie pomoże, pozostaje już tylko kwestia złej jakości podzespołów, czyli PK do wymiany.

Pelo
12-06-2013, 22:03
no dobrze - ale pomijając PK - jak wytłumaczyć to że bez PK błyskając systemówką która obsługuje FP w cele studyjnej efekt jest taki sam ????

Sapphiron
12-06-2013, 22:05
no dobrze - ale pomijając PK - jak wytłumaczyć to że bez PK błyskając systemówką która obsługuje FP w cele studyjnej efekt jest taki sam ????

może coś z lampą nie tak w takim razie?