Zobacz pełną wersję : Pixel King dla Nikona (wyzwalacz radiowy iTTL)
napisałem kilka postów wyżej - ten sam test zrobiłem na trzech lampach: DPR+600, R+300 i Fomei 400 - raczej wątpię żebym miał takiego pecha i wszystkie lampy miałbym uszkodzone
Art Erie
12-06-2013, 22:08
no dobrze - ale pomijając PK - jak wytłumaczyć to że bez PK błyskając systemówką która obsługuje FP w cele studyjnej efekt jest taki sam ????
W takim razie żle zrozumiałem Twój poprzedni post:
hmmmmmm :( ciągnąc temat - dzisiaj udało mi się dalej potestować i:
- żeby wyeliminować samego PK - założyłem na sanki w body SB600 - na jej wyświetlaczu pojawił się znaczek FP - ustawiłem palnik lampy w kierunku fotoceli QDPR+600 i zrobiłem zdjęcie kadrowo takie jak te które wcześniej wstawiłem - efekt - a właściwie brak efektu - dokladnie tak jak powyżej - czyli przy pionowym kadrze jego prawa strona jaśniejsza i stopniowo coraz ciemniej przechodzi do lewej strony. [...]
Czyli zrobiłeś stary numer z wyzwoleniem lampy studyjnej bez PK za pomocą wyzwolenia lampy studyjnej przez fotocelę sterowana lampa systemową w trybie FP?
dokladnie tak - tak jak napisałem - zrobiłem to po to żeby wyeliminować po kolei wszystkie elemnety które mogą powodować taki efekt końcowy - czyli w tym wypadku samego PK. Więc w moim odczuciu nie jest to wina PK, nie kiest to też wina konkretnej jednej lampy
Sapphiron
12-06-2013, 22:11
to może body zkrzaczone?
Art Erie
12-06-2013, 22:12
Kurcze w takim razie wygląda to na zbyt szybkie wygaszenie palnika lamp studyjnych (czyli opcja, która się nie zdażała z lampabi budżetowymi) !
Quantuum coś udoskonałił w swoich lampach, że wygaszają się tak szybko???
Moje maja już kilka lat, kiedy kupowałeś swoje lampy?
EDIT
Duet PK z lampa systemową w trybie FP działa prawidłowo?
obydwa Q mają już ponad rok ( myślę że koło 1,5 roku), fomej jest chyba jeszcze starszy
:) edytując - tak D700 z PK na SB600 działa prawidłowo :)
Art Erie
12-06-2013, 22:16
Dziwne, choc może coś tam jednak ulepszyli... Moje są starsze. Napisz jeszcze o lampie systemowej ( Edit z poprzedniego posta).
Jesli to problem lamp, to całkiem możliwe że 600Ws będzie działała prawidłowo na pełnej mocy.
Wg mnie przy błyskaniu w plenerze nie zwróciliście na to uwagi, a w studio nie błyska się z czasami 1/4000. Warto sprawdzić to co wymyślił Piotrek to pozwoli na znalezienie dobrych lamp, które dadzą radę.
Sapphiron
12-06-2013, 22:16
to ja pasuje... za słabą wiedzę mam najwyraźniej i głupieję przy tym problemie...
Witus - ja błyskam czasami krótszymi niż 1/4000 ;) zazwyczaj z takim setem latam w studio: http://500px.com/photo/28065723
Art Erie
12-06-2013, 22:24
Wg mnie przy błyskaniu w plenerze nie zwróciliście na to uwagi, a w studio nie błyska się z czasami 1/4000. Warto sprawdzić to co wymyślił Piotrek to pozwoli na znalezienie dobrych lamp, które dadzą radę.
To jest możliwe, ja nie mam studio (błyskam często w miejscach przypadkowych) i skracam czas by wyeliminować światło zastane.
Sapphiron Ty błyskasz w studio, jakich czasów i mocy używasz?
Większa moc - to dłuższy czas wygaszania palnika, a ja ostatnio błyskałem 2x 300Ws ustawionych na minimum i wszystko było OK
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/mysli-1.gif
źródło (http://emots.yetihehe.com/1/mysli.gif)
Sapphiron- to jeżeli kadr który podlinkowałeś jest na podobnych paprametrach - czyli 1/4000 albo jeszcze krócej, to pokaż - nawet na PW surowego RAWA - tylko dla tego że teraz nie wiadomo czemu masz dolną część kadru jaśniejszą - jeżeli tak obroiłeś to w PS to ok - ale jeżeli nie to sam zobacz - to co napisałem wyżej - przy poziomym kadrze dół jest jaśniejszy i przechodzi stopniowo do góry coraz ciemniej :)
Art Erie - nie trzeba mieć studia - zwykła ściana - jednolita nie koniecznie biała - i parametry o których napisałem :) - to jest dla mnie wyznacznik. Jutro będę miał do dyspozycji lampę o mocy 1100, jakieś Bowensy i PW z TTL-ee, dwie puszki D300 i D300s...... - testować będę dalej :)
Art Erie
12-06-2013, 22:31
[...]Art Erie - nie trzeba mieć studia - zwykła ściana - jednolita nie koniecznie biała - i parametry o których napisałem :) - to jest dla mnie wyznacznik. Jutro będę miał do dyspozycji lampę o mocy 1100, jakieś Bowensy i PW z TTL-ee, dwie puszki D300 i D300s...... - testować będę dalej :)
Tak wiem, pisałem o praktyce. Lampy mam w samochodzie, postaram się sprawdzić w wolnej chwili.
Sapphiron pokazał zdjęcie z czasem 1/8000 i gradientem o jakim mówimy :)
Sapphiron
12-06-2013, 22:49
na dole jest jaśniejsze bo jest druga lampa na dopale - tzw clamshell. to akurat nie jest spowodowane działaniem gradientu
ok -tak jak mówiłem - jutro potestuje dalej:) i na pewno zdam relacje :)
jacek_wozniak
13-06-2013, 21:57
ja się podłącze bo mam to samo co Pelo i już o tym pisałem prędzej pokazując właśnie sample...
konfiguracji używałem wszelkich najróżniejszych jakie tylko są...
z sb600 działa pięknie na FP i kadr naświetla się cały
z fomei panther mini 600, sb25 na 1/1 i vivitarem 285hv na 1/1 powstaje gradient...
zanim kupiłem kingi, próbowałem wyzwolić fomei na fotoceli w trybie hss i też miałem gradient...
przez kingi z lampami manualnymi mam gradient
dzisiaj wyzwoliłem sb600 przez kingi, która błysnęła w fotocelę pod sb25 i z sb25 powstał gradient :)
jeżeli znajdziecie rozwiązanie do ja się na nie piszę :)
softu nie upgrejdowałem w kingach i focę na nikonku d300
dodam, ze na Fuji x100 po radyjku z sb25 i fomai kadr naświetla się cały no ale tam jest inna migawka... może to jednak wini?
zaraz porobię testy na gładkiej ścianie i wrzucę co zrobiłem...
jacek_wozniak
13-06-2013, 22:33
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/3304tao-2.jpg
źródło (http://i43.tinypic.com/3304tao.jpg)
wszędzie czas 1/500s także już przy pierwszych szybkich czasach zaczyna gradientować i utrzymuje się do 1/8000s
:) już odpowiadam - i mogę to powiedzeć na 100% - problemem nie są kingi, nie puszka - jaka kolwiek, tylko i wyłącznie lampy studyjne których używamy większości, czyli niskobudżetowe - a dokladnej czas ich błysku - gradient jest zauważalny dopiero od pewnego czasu migawki ustawionego w puszce, który jest zbyt krótki dla czasu błysku lampy - dla przykładu - QDPR+600 ma czas błysku - mniej więcej 1/1000 s - czyli gradient jest tak naprawdę zauważalny dopiero jak ustawimy w body czas dużo krótszy - szczerze to w plenerze jest to nie zauważalne - i wszystko jest ok dla tego wielu go po prostu nie zauważa mówiąc że u nich wszystko działa prawidłowo. Niestety żeby nie było gradientu musieliyśmy użyć lamp które mają przez producenta zagwarantowane to - i podają np 1/4000 lub jeszcze krócej - ale to są lampy wysokobudżetowe :(. Przy lampach systemowych tego problemu nie ma , ale tylko przy lampach które obsługują FP - bo tam czas błysku jest bardzo krótki :) Niestety jak wiemy lampy systemowe śa dosyć słabe w trybie FP - do zastosowań na małej powierzchni się nadają ale nic po za tym :( Bqardziej technicznie i naukowo wyjaśnił to GonzoG - "kilka postów wcześniej" - w swoim poście nr 483 dał odnośnik do wyjaśnienia :). Reasumując w plenerze PK + budżetowa lampa studyjna da radę pod warunkiem że nie będziemy używać wysokiej przysłony i bardzo krótkich czasów - gradient nie bedzie albo wogóle widoczny albo na tyle słabo że z łatwością go usuniemy w postprocesie :)
Sapphiron
13-06-2013, 23:03
Patrząc na te sample to ten gradient jest tak mało znaczący i że aż pomijalny...
Dla lamp reporterskich bez autoFP, jak i studyjnych, nie ma 100% skutecznego rozwiązania.
Migawka szczelinowa ma to do siebie, że przy lampach, które nie mają odpowiednio długiego czasu błysku, a ten jest tylko w mocnych lampach, będzie powstawał gradient.
W X100 jest migawka centralna (konstrukcja podobna do przesłony), albo elektroniczną, więc nie ma tu przesuwającej się szczeliny i cały czas jest cała matryca oświetlona.
Wracając do gradienty - PW mają taką funkcję jak "HyperSync" - jest to wykorzystanie HSS/FP + ustawionego opóźnienia, to wyzwolenia lampy studyjnej.
Powoduje to, że lampa nie zapala się przed otworzeniem migawki, więc można złapać więcej światła.
Ponoć YN622N mają podobną funkcję, ale o jej działaniu dowiemy się jak na LightingRoumors zrobią test tej funkcji.
QDPR+600 ma czas błysku - mniej więcej 1/1000 s - czyli gradient jest tak naprawdę zauważalny dopiero jak ustawimy w body czas dużo krótszy
(...) dla przykładu - QDPR+600 ma czas błysku - mniej więcej 1/1000 s - czyli gradient jest tak naprawdę zauważalny dopiero jak ustawimy w body czas dużo krótszy(...)
Totalnie błędne rozumowanie.
Jak ustawisz w aparacie czas 1/800, to do naświetlenia zdjęcia i tak trzeba ponad 1/200s lub 1/250s (w zależności od puszki), to tyle migawce zajmuje pełen przebieg.
I nawet przy lampie z czasem błysku 1/500s może powstać gradient.
Aby na 100% nie było gradientu, potrzeba lampy o czasie błysku t.5 rzędu 1/400-1/500, co daje ok 1/100-1/200 dla czasu t.1
Saphiron - To spróbuj zamrozić wodę na modelce w studio tak żeby kadr wyszedł prawidłowo naświetlony - gwarantuje Ci że wtedy zrozumiesz ;) - a tak po za tym ciekaw jestem jak to jest z Twoją wypowiedzią kilka postów wyżej - moj PK z QDPR+600 prawidłow rejestruje kadr przy czasach 1/4000 i 1/8000 od f1,2 do 32 :) - wydaje mi się jednak że powinieneś dać już sobie spokój z wypowiedziami w tym wątku ;)
Sapphiron
13-06-2013, 23:10
zatrzymywałem pigmenty na modelce ;) ciutkę gorsza sprawa niż woda ;)
Art Erie
13-06-2013, 23:13
:) już odpowiadam - i mogę to powiedzeć na 100% - problemem nie są kingi, nie puszka - jaka kolwiek, tylko i wyłącznie lampy studyjne których używamy większości, czyli niskobudżetowe - a dokladnej czas ich błysku - gradient jest zauważalny dopiero od pewnego czasu migawki ustawionego w puszce, który jest zbyt krótki dla czasu błysku lampy - dla przykładu - QDPR+600 ma czas błysku - mniej więcej 1/1000 s - czyli gradient jest tak naprawdę zauważalny dopiero jak ustawimy w body czas dużo krótszy - szczerze to w plenerze jest to nie zauważalne - i wszystko jest ok dla tego wielu go po prostu nie zauważa mówiąc że u nich wszystko działa prawidłowo. Niestety żeby nie było gradientu musieliyśmy użyć lamp które mają przez producenta zagwarantowane to - i podają np 1/4000 lub jeszcze krócej - ale to są lampy wysokobudżetowe :(. Przy lampach systemowych tego problemu nie ma , ale tylko przy lampach które obsługują FP - bo tam czas błysku jest bardzo krótki :) Niestety jak wiemy lampy systemowe śa dosyć słabe w trybie FP - do zastosowań na małej powierzchni się nadają ale nic po za tym :( Bqardziej technicznie i naukowo wyjaśnił to GonzoG - "kilka postów wcześniej" - w swoim poście nr 483 dał odnośnik do wyjaśnienia :). Reasumując w plenerze PK + budżetowa lampa studyjna da radę pod warunkiem że nie będziemy używać wysokiej przysłony i bardzo krótkich czasów - gradient nie bedzie albo wogóle widoczny albo na tyle słabo że z łatwością go usuniemy w postprocesie :)
Wróciłem do domu 2 piwka temu, więc niestety nie zrobiłem dziś testu, ale mam pewne zastrzeżenia do wniosków jakie udało Ci się wyciągnąć.
- Nie można się sugerować czasem błysku jaki podaje producent, gdyż - jedni podają czas trwania błysku, inni jego połowę ( czyli czas do osiągnięcia najwyższego "piku" na wykresie).
- Im krótszy czas trwania błysku w przypadku lamp studyjnych - tym gorzej, czyli gradiend będzie bardziej zauważalny. Jest odwrotnie niż myślisz.
- Przy lampach systemowych obsługujących tryb FP nie jest istotny czas trwania błysku, a to że lampa błyska wielokrotnie wstrzeliwując się w szczelinę przesuwających się lamelek.
- GonzoG miał rację w tym co napisał, ale ty nie zrozumiałeś tego właściwie ( temat wielokrotnie był poruszany na forum, i kilkakrotnie w tym wątku, sam kilka razy wstawiałem link do animacji jak działa migawka i lampa repo w trybie FP). Problem w tym, że ja używam PK i lamp studyjnych zwykle w plenerze, albo przypadkowych pomieszczeniach na przesłonach mniejszych niż 2.0 i rzeczywiście mogłem nie zauważyć problemu (pracuję na Quantuum, ale z markowymi lampami będzie gorzej; w sensie gradientu oczywiście).
- 'Reasumując w plenerze PK + budżetowa lampa studyjna da radę pod warunkiem że nie będziemy używać wysokiej przysłony i bardzo krótkich czasów - gradient nie bedzie albo wogóle widoczny albo na tyle słabo że z łatwością go usuniemy w postprocesie " i z tym się zgadzam.
:) ok - przyznaję że w swoim wywodzie dotyczącym "czasów" błysku w lampach studyjnych namotałem co nie zmienia faktu że mam rację w tym że to sama lampa powoduje gradient a nie PK - i że gradient występuje pewnie u wszystkich :)
Sapphiron
13-06-2013, 23:30
zapewne jest u wszystkich, tyle że niektórzy nie zwracają na to uwagi ;)
Znalazłem jeszcze jedną przyczynę, dla czego jednym gradient powstaje, a innym nie.
Jest to czas zapalania się palnika lampy - im krótszy tym gorzej, bo lampa może zaświecić zanim otworzy się migawka. Kiedyś te czasy były dość długie, stąd bez problemowo lampy działały na krótkich czasach - stąd funkcje jak HyperSync, czy SuperSync w wyzwalaczach radiowych.
A... i jeszcze jedno - jest lampa studyjna, która jest dostosowana do zdjęć z krótkimi czasami (a przynajmniej tak twierdzą opisy na internecie) - jest to Quantuum R+300 Digital HS
Art Erie
13-06-2013, 23:35
:) ok - przyznaję że w swoim wywodzie dotyczącym "czasów" błysku w lampach studyjnych namotałem co nie zmienia faktu że mam rację w tym że to sama lampa powoduje gradient a nie PK - i że gradient występuje pewnie u wszystkich :)
Może tak być, ale muszę sam sprawdzić z parametrami z jakimi nigdy nie pracowałem. Szkoda by było, gdyby faktycznie nawet te lampy o długim czasie wygaszenia błysku nie wyrabiały się w takich warunkach :(
EDIT
Znalazłem jeszcze jedną przyczynę, dla czego jednym gradient powstaje, a innym nie.
Jest to czas zapalania się palnika lampy - im krótszy tym gorzej, bo lampa może zaświecić zanim otworzy się migawka. Kiedyś te czasy były dość długie, stąd bez problemowo lampy działały na krótkich czasach - stąd funkcje jak HyperSync, czy SuperSync w wyzwalaczach radiowych.
A... i jeszcze jedno - jest lampa studyjna, która jest dostosowana do zdjęć z krótkimi czasami (a przynajmniej tak twierdzą opisy na internecie) - jest to Quantuum R+300 Digital HS
Czas od inicjacji błysku do jego wygaszenia ma zapewne indywidualny przebieg (mam na myśli przebieg na wykresie) w zależności od typu lampy, reszta to opóżnienie generowane przez elektronikę (więc raczej nie wcześniej, a kapkę pózniej).
O serii HS nie słyszałem, ale to jest dobry news, w sumie wystarczy tylko zamulić lampę, czyli odwrotnie do tego co jest poczytywane jako lampa wyższej jakości :)
.......... tyle że niektórzy nie zwracają na to uwagi ;)
:) myślę że "Ci niektórzy" nie zwracją też uwagi na wiele innych kwesti dotyczących fotografowania ;)
GonzoG - z tym Q R+300 HS - to może byc ciekawy temat
Sapphiron
13-06-2013, 23:52
:) myślę że "Ci niektórzy" nie zwracją też uwagi na wiele innych kwesti dotyczących fotografowania ;)
Jak masz coś konkretnie do mnie to napisz mi w moich wątkach zdjęciowych...
Art Erie
13-06-2013, 23:56
:) myślę że "Ci niektórzy" nie zwracją też uwagi na wiele innych kwesti dotyczących fotografowania ;)[...]
Chyba zbyt pochopnie wyciągasz wnioski. Bo kwestia "nie zwracania uwagi" może dotyczyć nie tylko osób nie używających f/8 z czasami rzędu 1/4000s przy pomocy PK.
Jeśli problem dotyczy nie samego PK, ale lamp; trzeba będzie prawdopodobnie znacznie rozszerzyć grono o użytkowników PW...
GonzoG - z tym Q R+300 HS - to może byc ciekawy temat
Tak, ale jest jedno ale: R+300 - 600zł, R+300 Digital - 740zł, R+300 Digital HS - 1100zł...
Q R+1000, która ma wystarczająco długi czas błysku - 1150zł
(...)
Jeśli problem dotyczy nie samego PK, ale lamp; trzeba będzie prawdopodobnie znacznie rozszerzyć grono o użytkowników PW...
Poczekaj, bo YN622N też ma mieć taką opcję... za parę dni będzie pełen test.
Art Erie
14-06-2013, 00:08
Tak, ale jest jedno ale: R+300 - 600zł, R+300 Digital - 740zł, R+300 Digital HS - 1100zł...
Mogli by podciągnąć nieco podziałkę mocy i samą moc do 600Ws i 1500zł bym dał ;)
Q R+1000, która ma wystarczająco długi czas błysku - 1150zł
Tutaj nic nie musieli zmieniać, większej mocy palnik potrzebuje więcej czasu na wygaszenie.
Mogli by podciągnąć nieco podziałkę mocy i samą moc do 600Ws i 1500zł bym dał ;)
Tutaj nic nie musieli zmieniać, większej mocy palnik potrzebuje więcej czasu na wygaszenie.
To wiem, ale nie tylko na wygaszenie, ale też i na samo zapalenie się pełną jasnością w tych mocnych lampach jest znacznie dłuższe.
A co do wersji HS, że jest tylko dla 300Ws może być podyktowane innymi cechami:
- możliwość robienia do 7 błysków/s przy ponad 1/8 mocy,
- czas błysku 1/10 000s przy 1/3 mocy.
A ten cały tryb HS - to taki trochę na wyrost... właśnie doczytałem:
Lampa Quantuum R+300 Digital HS wyposażona została w użyteczną funkcję, która wspomaga fotografowanie z czasami migawki krótszymi od czasu synchronizacji X-Sync. Jej uruchomienie powoduje wydłużenie czasu trwania błysku i pozwala swobodnie korzystać z dostępnych czasów otwarcia migawki w aparacie nawet do wartości 1/8000 s. Aby skorzystać z tej funkcji konieczne jest posiadanie aparatu i lampy systemowej wspomagających tryb wyzwalania błysku FP-HighSpeed
Czyli nic innego jak wyzwalana w trybie bardzo szybkiego stroboskopu i wymaga lampy reporterskiej z FP :/
Art Erie
14-06-2013, 09:29
[...]Czyli nic innego jak wyzwalana w trybie bardzo szybkiego stroboskopu i wymaga lampy reporterskiej z FP :/
Na razie niewiele wiadomo, ale MZ zapakowali tam IGTB bo lampy mają cztery opcje.
- błysk seryjny
- błysk stroboskopowy
- błysk ultrakrótki (do zamrażania ruchu, czyli cos dla Pelo)
- błysk wspierający FP/HSS (czas trwania błysku został wydłużony).
GonzoG o którym QR+1000 piszesz zwykłym czy digital ? Może miałbym możliwośc przetestowania go :-)
Ja mam takie pytanie do posiadaczy lampy reporterskiej i wyzwalaczy PK. Jak to wygląda u was synchronizacja z krótkimi czasami migawki??
Lampa w manualu wpięta w sanki aparatu synchronizuje prawidłowo z czasami do 1/8000 natomiast gdy, lampa na odbiorniku, i nadajnik w sankach aparatu, i lampa w manualu, lampa nie synchronizuje się prawidłowo.
Nie rozumiem dlaczego tak jest, natomiast gdy lampa na odbiorniku i ustawiona w ttl, a nadajnik w sankach aparatu synchronizuje prawidłowo w autofp. sprawdzał to ktoś może już??
Sapphiron
12-07-2013, 23:37
Reporterskiej ale jakiej dokladnie?
Ja mam dokładnie Nissin Di866 Mark II, i się zastanawiam czy to nie kwestia właśnie tej lampy.
Sapphiron
13-07-2013, 10:48
teoretycznie 866 powinna działać do 1/8000 bo ma HSS ale idę o zakład że coś nie tak robisz ;)
Byc moze masz racje, biore pod uwage, ze wina moze lezec po mojej stronie ale nie potrafie sie doszukac, gdzie ów blad moze tkwic.
Lampa ustawiona w tryb M, osadzona w odbiorniku synchronizuje sie max do 1/320s, natomiast w sankach aparatu do 1/8000.. dodatkowo wystarczy lampe dac w tryb ttl i chodzi ok.
Wysłano z tapatalk.
Sapphiron
19-07-2013, 10:29
ponawiam pytanie. Czy przez kostkę AS-10, kable itp można rozesłać sygnał TTL z Pixel Kinga do dwóch lamp sb-900 mając je na takim uchwycie: http://fripers.pl/product_info.php/info/p1587_Uchwyt--mocowanie-BOWENS-dla-3-lamp-reporterskich-FreePower.html ?
ponawiam pytanie. Czy przez kostkę AS-10, kable itp można rozesłać sygnał TTL z Pixel Kinga do dwóch lamp sb-900 mając je na takim uchwycie: http://fripers.pl/product_info.php/info/p1587_Uchwyt--mocowanie-BOWENS-dla-3-lamp-reporterskich-FreePower.html ?
Najlepiej napisz bezpośrednio do freepersa, widzę, że mają w swojej ofercie zamiennik, to będą się orientować na 100%, z opisu wynika, że roześle bez problemu do 3 lamp.
Co do mojej sprawy co pisałem, wcześniej, instrukcja załączona do lampy to byłą jedna wielka lipa, kilka obrazków i żadnych konkretów. Poszperałem na stronie i lampa Nissin według instrukcji (umieszczonej na stronie nissin digital) synchronizuje się w AutoFP jedynie gdy lampa jest włączona w trybie A lub TTL. To takie info jakby jeszcze miał obiekcje ;)
Sapphiron
19-07-2013, 11:28
w mojej sprawie to raczej kwestia tego czy Pixel z tą kostką zadziała. a we Fripersie nie wiedzą...
Wg nikona można łaczyć kablami kilka lamp z zachowaniem TTL stary system błysku.
Diabeł tkwi w szczegółach. Tych kostek mozna używać, pasują, będa przenosiły rózne funkcje - ale jakie w jakiej konfiguracji to ciężko dociec. Teoretycznie nie powinien chodzić TTL. Ale praktyka bywa, że czasami działa coś co nie powinno :)
Wysyłam zapytanie do sklepu jednego i zobaczymy co mi odpowiedzą.
EDIT:
Więc odpowiedź dostałem, że dają szansę na to by to zadziałało poprawnie, nawet zaprosili mnie na test, żebym samemu sprawdził, czy to będzie funkcjonowało. Posiadają kostkę AS-10.
Problemem jest natomiast brak przewodu SC-18, ani ja, ani sklep go nie ma. Jeśli uda mi się coś skombinować to dam znać, ale szanse marne.
Sapphiron
19-07-2013, 11:58
Pytam bo nie chce mi się montować dwóch odbiorników bo każdym cm od środka zmieniam sobie charakterystykę błyskania...
Witam
Niedawno kupiłem używany zestaw PixeliKinga do Nikona. Po wstępnych oględzinach zapiąłem do swojego zestawu i rozpocząłem testy. Pracował z D700 i SB-900 oraz SB-600 (nie na raz :)).
Na pierwszy rzut oka wszystko wydawało się ok, ale po chwili zabawy stwierdziłem, że lampa automatycznie po włączeniu kinga przechodzi w tryb świecenia DX, podczas, gdy w aparacie i w niej samej na sztywno jest FX. Czy tak powinno być?
Po drugie za chiny ludowe nie wiem, jak zmusić lampę do pracy w trybie M. Czego bym nie ustawił, to świeci zawsze tak samo, jakby działał tylko tryb TTL. Może ktoś z użyszkodników podpowiedzieć, jak to ustrojstwo ustawić w D700?
Próbowałem znaleźć odpowiedź sam, ale nie jestem w stanie przeznaczyć odpowiednio dużo czasu na przeczytanie całego wątku, przynajmniej w rozsądnym czasie.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Sapphiron
21-07-2013, 21:18
w lampie jest możliwość na stałe zmiany DX-FX
Po drugie za chiny ludowe nie wiem, jak zmusić lampę do pracy w trybie M. Czego bym nie ustawił, to świeci zawsze tak samo, jakby działał tylko tryb TTL. Może ktoś z użyszkodników podpowiedzieć, jak to ustrojstwo ustawić w D700?
.
Możesz to jedynie zrobić z poziomu lampy - ustawiasz ją w M i ustawiasz na niej moc.
w lampie jest możliwość na stałe zmiany DX-FX
No to ja wiem, że można tak ustawić, ale czy tak się lampa powinna zachowywać po podpięciu wyzwalacza? U Was też takie zachowanie występuje? Nie żebym się czepiał, ale po prostu nie wiem, czy tak powinno być. Jak pisałem, wyzwalacze są używane, odkupiłem je.
Możesz to jedynie zrobić z poziomu lampy - ustawiasz ją w M i ustawiasz na niej moc.
Czyli wsparcie trybu M wyzwalania lampy polega wyłącznie na jej wyzwoleniu w tym trybie, tak? Spodziewałem się, że będzie można zmieniać parametry mocy lampy zdalnie. Za co ja zapłaciłem tyle kasy w takim razie? :confused: Za TTL?
Za co ja zapłaciłem tyle kasy w takim razie? :confused: Za TTL?
No bez jaj kupiłeś coś i nawet się nie rozeznałeś jak to działa?
No to ja wiem, że można tak ustawić, ale czy tak się lampa powinna zachowywać po podpięciu wyzwalacza? U Was też takie zachowanie występuje? Nie żebym się czepiał, ale po prostu nie wiem, czy tak powinno być. Jak pisałem, wyzwalacze są używane, odkupiłem je.
Wyzwalacz radiowy z TTL, to nie kabel TTL. To jak się zachowuje lampa na odbiorniku, zależy od nadajnika.
To, że się przełącza - najwyraźniej taką informację przekazuje nadajnik.
Czyli wsparcie trybu M wyzwalania lampy polega wyłącznie na jej wyzwoleniu w tym trybie, tak? Spodziewałem się, że będzie można zmieniać parametry mocy lampy zdalnie. Za co ja zapłaciłem tyle kasy w takim razie? :confused: Za TTL?
Zapłaciłeś za to co ma PK - nigdy nigdzie nie było napisane, że PK umożliwia manualne sterowanie mocą.
Jest to wyzwalacz radiowy z przekazaniem TTL i tyle.
Sapphiron
22-07-2013, 11:19
standardowa procedura ;) kupujesz i narzekasz ;)
Otóż rozeznałem się, ale widocznie oczekiwania miałem większe, a i pewnych niuansów dot. działania urządzenia chyba nie doczytałem, albo podświadomie chciałem wierzyć, że za tą kasę pixel ma możliwość sterowania manualnego zdalnie. Opierałem się pewnie na informacjach, że wspiera on tryb M wyzwalania lamp. Nie wiedziałem, że to wsparcie dotyczy wyłącznie możliwości wyzwalania. A wspomaganie "w nogach" trza dalej mieć, żeby przestawiać lampki.
Wyzwalacz radiowy z TTL, to nie kabel TTL. To jak się zachowuje lampa na odbiorniku, zależy od nadajnika.
To, że się przełącza - najwyraźniej taką informację przekazuje nadajnik.
No właśnie i tu jest pies pogrzebany, pisałem już: aparat - FX, lampa - FX - oba na sztywno, a jak włączę pixela, to przełącza się na DX. Po pewnym czasie doszedłem, że tryb FX w lampie ustawia się, gdy w menu lampy włączymy manualny zoom. Wtedy lampa zoomuje w trybie FX.
Zapłaciłeś za to co ma PK - nigdy nigdzie nie było napisane, że PK umożliwia manualne sterowanie mocą.
Jest to wyzwalacz radiowy z przekazaniem TTL i tyle.
Tu akurat pytałem retorycznie, za co tyle zapłaciłem bardziej w kontekście żartu z samego siebie.
No cóż, generalnie i tak bym kupił te wyzwalacze, bo zwyczajnie są mi potrzebne, ale spodziewałem się czegoś więcej. Pocieszeniem jest tylko nieco niższa cena, jak za fabrycznie nowe.
standardowa procedura ;) kupujesz i narzekasz ;)
Narzekam, w którym miejscu, bo jakoś nie mogę znaleźć? Po co ten sarkazm?
Czyli nic sie nie zmieniło PW i Radiopopper mają możliwość zmiany ustawień bez użycia kończyn dolnych potocznie zwanych nogi.
albo podświadomie chciałem wierzyć, że za tą kasę pixel ma możliwość sterowania manualnego zdalnie.
Za taką kasę, dostaniesz to za co płacisz.
Wyzwalacze mające możliwości manualnego sterowania mocą to np. PocketWizard FlexTT5 czy Phottix Odin - ceny 3-4x więcej od Kingów... Tak więc nie wiem skąd Twoje doszukiwanie się funkcji wielokrotnie droższych wyzwalaczy w taniźnie.
Czyli nic sie nie zmieniło PW i Radiopopper mają możliwość zmiany ustawień bez użycia kończyn dolnych potocznie zwanych nogi.
A zmieniło się - YN622N mają taką opcję.
Sapphiron
22-07-2013, 22:07
ja tam nie narzekam jak mam gdzieś się przejść i zmienić ;) Może dlatego że nie zmieniam bo mam od tego asystenta ;)
neverhood
23-07-2013, 09:09
moze to glupie pytanie, ale moze ktos wie czy to mozliwe. mam 3 lampy sb800 i wyzwalacz i odbiornik PK czy istnieje taka mozliwosc by 2 pozostale lampy wyzwolic np blyskiem lampy zapietej na PK albo zeby ja ustawic na master i wyzwalac pozostale czy musze dokupic odbiorniki?
a moze istnieje jakas kombinacja na kanalach i odbiornikiem wyzwolic wszystkie 3?
Art Erie
23-07-2013, 10:09
[..] mam 3 lampy sb800 i wyzwalacz i odbiornik PK czy istnieje taka mozliwosc by 2 pozostale lampy wyzwolic np blyskiem lampy zapietej na PK [...]
W trybie M, jeśli ustawisz pozostałe lampy w trybie SU-4, światełko nie oślepi fotoceli i gdy będą się one widzieć wzajemnie to tak.
Sapphiron próbował robić jakąś pajęczynę kabelkiem, ale nie wiem co z tego wyszło.
Sapphiron
23-07-2013, 10:11
narazie moja pajęczynka i jej pomysł upadły bo zerwałem kabel sc-17 i nie mam drugiego...
Pozostałe dwie ustawiasz na fotocelę i wyzwalasz z lampy umieszczonej na odbiorniku. Pixel King nie przenosi ustawień CLS, więc o grupach możesz zapomnieć.
Edit: Widzę, że Art Erie już mnie uprzedził.
neverhood
23-07-2013, 10:26
W trybie M, jeśli ustawisz pozostałe lampy w trybie SU-4, światełko nie oślepi fotoceli i gdy będą się one widzieć wzajemnie to tak.
to posiedze dzis i zobacze co z tego wyjdzie, dziekuje za podpowiedz :)
podświadomie chciałem wierzyć, że za tą kasę pixel ma możliwość sterowania manualnego zdalnie.
No ma, w Canonie...
mlawrysz
09-08-2013, 11:56
Jeśli ktoś jest zainteresowany - jest aktualizacja softu do Kingów King_NK_V1021 z 5 sierpnia 2013, pixel łaskawie mi przesłał :)
Sapphiron
09-08-2013, 12:18
podrzuć mi na maila to wstawię na dropa dla wszystkich :)
mlawrysz
09-08-2013, 13:53
Poniżej link do paczki, którą dostałem od Pixelozy:
https://drive.google.com/folderview?id=0B-3SKah0iufZbEdqMkJYZ3VvS1U&usp=sharing
Gdyby coś nie działało proszę się dobijać.
Jeśli ktoś jest zainteresowany - jest aktualizacja softu do Kingów King_NK_V1021 z 5 sierpnia 2013, pixel łaskawie mi przesłał :)
A co zmienili/poprawili?
A co zmienili/poprawili?
Content Amendment:
1. The exposure accuracy was adjusted
3, Compatible with King Pro Nikon, except 2nd curtain (2nd curtain sync base on camera settings).
4, Compatible with FX, DX
5, Solve the problem of the first photo may have the over-exposure when OFF was turned to TTL.
Jest już oficjalnie link na stronie Pixela
http://www.pixelhk.com/UpLoadFiles/DownFiles/2013_8_12%2018_19_05.rar
Sapphiron
21-08-2013, 12:27
może ktoś przypomnieć jak trzeba było przeprowadzać aktualizację PK?
EDIT
Dobra znalazłem... Przyciski boczne i ON
A tak bajdełej, to wie ktoś jak będzie z kompatybilnością starych kingów z nowymi PRO?
A tak bajdełej, to wie ktoś jak będzie z kompatybilnością starych kingów z nowymi PRO?
Też bym chciał wiedzieć. nie uśmiech mi się kupowanie nowego kompletu z dodatkowym odbiornikiem. Próbowałem coś znaleźć w sieci, ale oprócz ogólnych stwierdzeń, że zgodność ma być, nic nie znalazłem.
Niestety nie poprawili współpracy z Meztem 58 AF-1. Po wyostrzeniu, ale bez zrobienia zdjęcia, dalej blokuje się wspomaganie AF w lampie i świeci się aż do zrobienia zdjęcia.
Wg. Pixel'a to mają być kompatybilne.
Czy w tym Pixelu można zmieniać wartość błysku w manualu z poziomu body? http://www.ebay.com/itm/Pixel-King-3rd-TTL-King-Pro-for-Nikon-wireless-Lcd-TTL-flash-trigger/271269670919?rt=nc&_trksid=p2047675.m1851&_trkparms=aid%3D222002%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%2 6asc%3D261%26meid%3D1043748539206576465%26pid%3D10 0005%26prg%3D1088%26rk%3D5%26rkt%3D5%26sd%3D400531 246798%26
Sapphiron
04-09-2013, 09:06
nie wiem czy ktoś z nas już to wie, skoro jeszcze nie ma go na Polskim rynku...
Polski rynek... ech sięgaj tam gdzie wzrok nie sięga łam czego rozum nie złamie ;-)
Sapphiron
04-09-2013, 09:12
wiem wiem... też mam mnóstwo pytań o tego Kinga ale cóż... Sam bym go sobie zamówił na testy ale chwilowo nie ma jak :(
Czy w tym Pixelu można zmieniać wartość błysku w manualu z poziomu body? http://www.ebay.com/itm/Pixel-King-3rd-TTL-King-Pro-for-Nikon-wireless-Lcd-TTL-flash-trigger/271269670919?rt=nc&_trksid=p2047675.m1851&_trkparms=aid%3D222002%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%2 6asc%3D261%26meid%3D1043748539206576465%26pid%3D10 0005%26prg%3D1088%26rk%3D5%26rkt%3D5%26sd%3D400531 246798%26
Z poziomu body w Nikonie żaden wyzwalacz na to nie pozwala.
Można to natomiast zrobić z poziomu wyzwalacza.
No tak pospieszyłem się myśląc o wyzwalaczu a napisałem body. Oczywiście interesuje mnie regulacja z poziomy wyzwalacza w tym przypadku. Czyli w tym konkretnym nie trzeba już kontrolera tak jak to ma miejsce w PW?
No tak pospieszyłem się myśląc o wyzwalaczu a napisałem body. Oczywiście interesuje mnie regulacja z poziomy wyzwalacza w tym przypadku. Czyli w tym konkretnym nie trzeba już kontrolera tak jak to ma miejsce w PW?
Nie Pixel King Pro ma pełne sterowanie.
Tu masz filmik z pokazem funkcji:
http://www.youtube.com/watch?v=pH653xiznKE
Sapphiron
04-09-2013, 11:36
Pozostaje pytanie, jak ze współpracą z poprzednimi Kingami...
Pozostaje pytanie, jak ze współpracą z poprzednimi Kingami...
Tak samo jak było - pixel podaje że odbiorniki kinga działają z Pro. Nawet na stronie Pixela jest tabela kompatybilności dla X'ów i starych odbiorników "King RX":
http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=325
Sapphiron
04-09-2013, 12:54
czyli brać nowe i nie sprzedawać starych?
Teoretycznie idealnie perfekcyjne urządzenie.
Co ciekawe nowy pixel king do nikona nie dziala z systemem canona - nie chodzi mi o kwesie synchro - w ogole nie wpolpracuje ze stopka canonowska. Czemu tak? Yongnuo pracuje mi w kazdym systemie..
Art Erie
09-09-2013, 10:15
Przecież pierwsza wersja też nie działała w ten sposób, był PK dedykowany dla C i N, dlaczego w wersji II miało by się to zmienić?
Nie mialem doczynienia z pierwsza wersja. Uzytkowalem tylko Yongnuo ktore odpalaly wszystko do 1/250 niezaleznie od systemu ale niestety nie wspolpracowaly z d3s
mateo912
09-09-2013, 10:48
Nie mialem doczynienia z pierwsza wersja. Uzytkowalem tylko Yongnuo ktore odpalaly wszystko do 1/250 niezaleznie od systemu ale niestety nie wspolpracowaly z d3s
bo wszystkie radyjka typu yongnuo (czyli z tylko 1 bolcem który dostaje sygnał od puszki "teraz masz błysnąć") są uniwersalne(pomijając sony który ma dziwną stopkę) a pixel kingi/PW są "personalizowane" pod system i nie będą działać z innym niż w tym do którego zostały dopasowane.
Sapphiron
09-09-2013, 10:50
siriusli, nie sądziłem że można mieć pretensje o to że wyzwalacze zrobione specjalnie pod dany system nie działają na innym systemie...
to tak jak narzekać że diesel nie chce jechać na benzynie i na odwrót...
Art Erie
09-09-2013, 10:51
bo wszystkie radyjka typu yongnuo (czyli z tylko 1 bolcem który dostaje sygnał od puszki "teraz masz błysnąć") są uniwersalne(pomijając sony który ma dziwną stopkę) a pixel kingi/PW są "personalizowane" pod system i nie będą działać z innym niż w tym do którego zostały dopasowane.
Dokładnie tak.
Jacku, mialem na mysli http://yn.eachshot.com/product/yongnuo-yn-622n-yn-622-wireless-i-ttl-ittl-hss-1-8000s-flash-trigger-2-transceivers-for-nikon-dslr/?gclid=CJKC99uAvrkCFQtY3godSD0AtQ
Mateo912, Dziekuje za merytoryczna odpowiedz. Pozdrawiam!
Kamash napisał, że nie chodzi o TTL, ale o zwykła synchronizację. Styk centralny jest w tym samym miejscu we wszystkich systemach (pomijam Sony), więc sprzęt powinien działać w jakimś tam ograniczonym zakresie.
Zdaje się, że niektóre wyzwalacze (i lampy też) są inteligentne na tyle, że potrzebują sygnału na innym niz tylko centralny styk by w ogóle zadziałać.
Widać te piksele też takie są.
Witam mam pytanko,czy ktoś już może bawił się Pixel King Pro? Bo właśnie zamówiłem i zastanawiam się czy może ma ktoś już coś do powiedzenia ma ich temat:)
Witam mam pytanko,czy ktoś już może bawił się Pixel King Pro? Bo właśnie zamówiłem i zastanawiam się czy może ma ktoś już coś do powiedzenia ma ich temat:)
Można wiedzieć gdzie je zakupiłeś i w jakiej cenie? na ebayu z Chin ? :)
Sapphiron
14-09-2013, 12:07
Będziesz pionierem
No niestety... liczyłem na Artiego no ale cóż ;)
Można wiedzieć gdzie je zakupiłeś i w jakiej cenie? na ebayu z Chin ? :)
Też się chętnie dowiem gdzie, za ile i jak długo trzeba czekać na dostawę ;)
Art Erie
14-09-2013, 13:40
No niestety... liczyłem na Artiego no ale cóż ;)
Też się chętnie dowiem gdzie, za ile i jak długo trzeba czekać na dostawę ;)
Cóż jestem po zakupie nowej puszki, więc teraz raczej inne priorytety ;)
Ludzie z czystym góralski sumieniem polecam tego chińskiego przyjaciela. Meking to git sprzedawca a na towar czeka sie do trzech tygodni.
ciekawi mnie jak wypada w zestawieniu z Odinem, zastanawiam się czy poczekać aż w Polsce będzie king czy brać Odina
Te wyzwalacze chyba różnią się tym, że nie można lampy zamocować na wyzwalaczu i na aparacie.
na pewno sanki na wyzwalaczu kinga mają swoje plusy ale jakoś wyzwalacz Odina wyjadę mi się bardziej przyjazny dla użytkownika :)
No to napisze króciutko na Temat Pixel King Pro bo wreszcie doszło :) i działa :) Na wstępie jeszcze nie testowałem za bardzo, na razie tylko testy działania sprzętu. Napiszę tylko tyle że ma wszystko czego potrzebuje czyli kontrola TTL oraz manual na wyświetlaczu:) osobno dla każdej z grup,cóż jeszcze lampa podpięta na Pixelu w aparacie działa również czyli przenosi całą charakterystykę z body można powiedzieć omijając Pixela
Co do ceny, przyzwoita na PLN ok 570 zł z jednym(póki co) odbiornikiem zamówienie przyszło po 10 dniach dokładnie
Stare odbiorniki działają ?
Niestety nie mam starych, ale jest napisane na stronce że tak jeśli ktos jest gdzieś z okolic Opola możemy to sprawdzić.
Hmm jedna rzecz po testach mnie jednak niepokoi lampa przypięta na body nie za każdym razem dobrze działa,ale pociągnę nowy firmware i może problem zniknie, lub ja jestem tu problemem i coś źle robię:)
Radowid1894
02-10-2013, 11:21
Czekam na cd!
mateo912
02-10-2013, 18:25
ktoś już ma nowego pixel kinga z lcd? na ebayu są już zestawy do kupienia(i w HK i w Niemczech).
ktoś wie czym się różnią odbiorniki standardowego kinga(obecnego) od tych kingów X?
Nurtują mnie następujące pytania, może znajdzie się ktoś kto mi to "po polsku i prosto" wyjaśni ;-)
1. Po co w wyzwalaczach (np Pixel Opas) które nie przenoszą TTLa tyle styków i dedykacja do konkretnego systemu? Wspomnianego Opasa można kupić do Nikona, Canona,
a nie "do byle czego"? Czy może przenoszą inne funkcie (np zoom), a tylko TTLa nie? Przyznam, że wątpię żeby tak było ale nigdy w ręce nie miałem.
2. Posiadam bohatera wątku (Pixel Kinga do Nikosia ofkorz)) i kusi mnie żeby "spróbować" go przez zakładaną do NEXa 5n gorącą stopkę. To, czy zadziała, to się przekonam jak założę ;-) ale czy przy okazji czy czegoś (NEXa albo Kinga) nie usmażę?
Sapphiron
04-10-2013, 13:33
1. do wybudzania lamp z stand-by
2. Nie działa, przed chwilą sprawdziłem. tylko wyzwalacze ze stykiem centralnym, tzw bolcem.
1. Po co w wyzwalaczach (np Pixel Opas) które nie przenoszą TTLa tyle styków i dedykacja do konkretnego systemu? Wspomnianego Opasa można kupić do Nikona, Canona,
a nie "do byle czego"? Czy może przenoszą inne funkcie (np zoom), a tylko TTLa nie?
Też mnie to dziwiło i nie pomyslałem o tym:
1. do wybudzania lamp z stand-by
Ktoś się skarżył, że nie może przez to użyć "canonowskiego" wyzwalacza do nikona (czy odwrotnie - nie pamiętam). Jesli tak jest to powinno pomóc zaklejenie styków (oczywiście pozostawić centralny).
Sapphiron
04-10-2013, 14:38
u mnie w Pixel Soldier było właśnie tak że jak miałem lampę np sb600 która szła w uśpienie to przy pomiarze światła czyli spust do połowy, to budziło ją i ładowało kondensator tak żeby strzeliła za chwilę. Bardzo przyjemna opcja :)
a co do centralnego niestety nie wiem czy zadziała tak jak trzeba, coś mi się wydaje że Art Erie mówi kiedyś że niebałdzo...
_Maestro
15-10-2013, 09:57
Pojawił się już w jednym sklepie w PL. Teraz tylko czekać na jakiś porządny test :-)
mateo912
15-10-2013, 10:24
Pojawił się już w jednym sklepie w PL. Teraz tylko czekać na jakiś porządny test :-)
w którym? zaraz skrobne maila do nich z pytaniami :D
Na allegro jest.
Ja się tylko zastanawiam, jako były posiadać Kinga, co w tej wersji jest na tyle lepszego, żeby 1/2 ceny dopłacić (200 zł).
Foto-net 599zł ciekawe czy cena spadnie :/
Sapphiron
15-10-2013, 10:35
nie spadnie ;) a raczej nie liczyłbym na to...
Chyba lepiej zamówić z HK i mieć gdzieś marżę która narzucają tutejsze sklepy...
_Maestro
15-10-2013, 11:12
w którym? zaraz skrobne maila do nich z pytaniami :D
Już zdążyli koledzy odpowiedzieć :-)
Ktoś tu wcześniej kto zamawiał w HK zapłacił razem z wszystkimi kosztami 570 zł, więc aż tak dużej różnicy nie ma...
Co jest lepszego? Jedynie sterowanie mocą lamp dla poszczególnych grup z poziomu wyzwalacza, a za to właśnie mz warto dopłacić...
mateo912
15-10-2013, 11:19
napisałem maila do sklepu i podobno nowe kingi pro nie są kompatybilne ze starymi kingami. trochę lipa ;)
Sapphiron
15-10-2013, 11:22
wszędzie sprzeczne informacje... na zagranicznych forach mówią że współpracują, tutaj że nie, inni nie wiedzą i bądź człowieku mądry...
mateo912
15-10-2013, 11:58
wszędzie sprzeczne informacje... na zagranicznych forach mówią że współpracują, tutaj że nie, inni nie wiedzą i bądź człowieku mądry...
dlatego czekam az będą w sklepie we wro w którym często coś kupuje i sprawdzę organoleptycznie :D
Co jest lepszego? Jedynie sterowanie mocą lamp dla poszczególnych grup z poziomu wyzwalacza, a za to właśnie mz warto dopłacić...
To coś mi się wydaje, że nabędę znowu... starszą wersję.
mateo912
15-10-2013, 12:12
To coś mi się wydaje, że nabędę znowu... starszą wersję.
a ja wręcz przeciwnie, potrzebuje radiowego CLS i dopiero king pro mi to daje, yn 622 niby też ale sterowanie tam to koszmar.
Sapphiron
15-10-2013, 12:17
dokładnie... ja poluję na PRO ze względu na to sterowanie. Wkońcu King będzie królem ;)
hostman22
15-10-2013, 22:50
byłem zdecydowany na Yongnuo YN-622, ale to jak nie było wersji pro... :].. ech.. :(
_Maestro
16-10-2013, 09:08
byłem zdecydowany na Yongnuo YN-622, ale to jak nie było wersji pro... :].. ech.. :(
Widzę że kolega stał przed podobnym dylematem jak ja. Teraz tylko różnica cenowa jeszcze mnie powstrzymuje przed zakupem...
A jaka jest różnica w cenie między zakupem w PL, a HK + przesyłka?
Nie umiesz sobie sprawdzić?
Poland- 599zł
China 150 dollars co daje ok 470 zł
Zapomniałem dodać że bracia z Chin wysyłają za darmo a bracia z Polski zdzierają od średnio 10 zł do 25 zł.
_Maestro
16-10-2013, 10:16
Czy dodatkowo jeszcze nie należy doliczyć czasem opłat takich jak cło/vat/podatek? Chyba z tego tytułu jednemu koledze wszystko razem wyszło około 570zł?
Nie wiem jakim cudem zapłacił ponieważ towar do 150 euro jest zwolniony z tego tytułu opłat. No chyba, że ja mam takie szczęście że jeszcze nigdy nie zapłaciłem
_Maestro
16-10-2013, 14:20
A widzisz, to ja tego nie wiedziałem. To tylko moje domysły dlaczego ktoś zapłacił 570zł a nie 470 :-)
hostman22
16-10-2013, 19:32
po kursie łebaja za nadajnik i dwa odbiorniki wychodzi 688,19 zł
Nie wiem jakim cudem zapłacił ponieważ towar do 150 euro jest zwolniony z tego tytułu opłat. No chyba, że ja mam takie szczęście że jeszcze nigdy nie zapłaciłem
Niestety tu się mylisz i to bardzo.
150€ to limit, który umożliwia zwolnienie z cła, które w przypadku sprzętu foto wynosi 2.3%, więc jest groszowy. Wartość zwolniona z cła to 22€ albo 45€ (nie pamiętam już).
VAT liczą od towarów, których wartość przekracza 45€.
Nie umiesz sobie sprawdzić?
Poland- 599zł
China 150 dollars co daje ok 470 zł
Zapomniałem dodać że bracia z Chin wysyłają za darmo a bracia z Polski zdzierają od średnio 10 zł do 25 zł.
A dostanę fakturę na te 470 zł?
Oczywiście i miskę ryżu ale za pałeczki musisz zapłacić.
Sapphiron
17-10-2013, 13:04
Odnośnie Pixli PRO ze starymi kingami do Matiego doszła info nastepująca:
Hello Sir, Glad to get your mail.
We would like to tell you that New Transceiver with LCD is compatible with old king receiver. But you need to upgrade the firmware of King Pro and King, and set them on the same channel. You may download them from our website. Any questions, please do not hesitate contact us.
Thanks and best regards! Pixel Enterprise Limited.
mateo912
17-10-2013, 13:22
Odnośnie Pixli PRO ze starymi kingami do Matiego doszła info nastepująca:
miałem właśnie wrzucać :D
spytałem też czym się różni king X od RX ale nie odpowiedzieli na o pytanie :)
krzysztof jot
25-10-2013, 16:34
wprawdzie zapinam ze dwa razy w roku to ustrojstwo, ale miałem oba i sprawdzałem, i chodziły ze starymi.
mateo912
25-10-2013, 18:12
wprawdzie zapinam ze dwa razy w roku to ustrojstwo, ale miałem oba i sprawdzałem, i chodziły ze starymi.
miałeś już nowe pixel kingi pro w rękach? jak wrażenia? i ciesze się że odbiorniki pasują, zawsze to kilka zł w kieszeni ;)
krzysztof jot
25-10-2013, 20:01
miałeś już nowe pixel kingi pro w rękach? jak wrażenia? ;)
cóż, jest to nie gorsze niż Pocket Wizard, tyle że za sześć stówek :).
Solidnie zrobione, doskonała komunikacja, zmieniasz bezproblemowo moc lampy +/- w TTL czy M. Co wiecej potrzeba ?
Zaznaczam z góry, ze nie mam już starych PK wiec nic więcej nie sprawdzę, i mam teraz jedną lampę, więc też nic więcej nie sprawdzę :).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.krzysztofjot.neostrada.pl/foto/forum/pixpro01.jpg)
źródło (http://www.krzysztofjot.neostrada.pl/foto/forum/pixpro02.jpg)
źródło (http://www.krzysztofjot.neostrada.pl/foto/forum/pixpro03.jpg)
mateo912
25-10-2013, 20:49
cóż, jest to nie gorsze niż Pocket Wizard, tyle że za sześć stówek :).
Solidnie zrobione, doskonała komunikacja, zmieniasz bezproblemowo moc lampy +/- w TTL czy M. Co wiecej potrzeba ?
Zaznaczam z góry, ze nie mam już starych PK wiec nic więcej nie sprawdzę, i mam teraz jedną lampę, więc też nic więcej nie sprawdzę :).
no i git to chciałem usłyszeć :)
a jeszcze jedno jaka jest różnica między odbiornikiem nowym a starym?
edit:
a i jeszcze dla pewności: nowego kinga też można używać jak zdalny wyzwalacz aparatu(czyli jakby wężyk)?
krzysztof jot
25-10-2013, 21:47
można nawet jako pilota bezprzewodowo
A zeby odpalic drugi aparat w trybie slave, to trzeba na nim zamontowac nadajnik czy odbiornik?
EDIT:
Już wiem, nadajnik.
Czy ma ktoś listę lamp które będą w pełni współpracować z pixelami pro?
Zależy mi na cenie ale wiadomo jak jest, chciał bym aby dało się lampy ustawiać na M z poziomu wyzwalacza i ew. tryb hss/auto fp
Czy ma ktoś listę lamp które będą w pełni współpracować z pixelami pro?
Zależy mi na cenie ale wiadomo jak jest, chciał bym aby dało się lampy ustawiać na M z poziomu wyzwalacza i ew. tryb hss/auto fp
Jest na stronie pixela:
i trzeba kliknąć "Compatible"
Jest na stronie pixela:
i trzeba kliknąć "Compatible"
Dzięki, ciekawe czy tylko te lampy działają, czy może tylko te sprawdzili.
Dość kiepski wybór tych co trzymają krótkie czasy :/
Hmm nie ma nic o YN560II (choc III nie jest kompatybilna)
Czy da sie zmieniac w niej moc blysku z nadajnika ? (manual oczywiscie)
mateo912
28-10-2013, 16:00
a w jaki sposób można by było?
zmieniać moc/tryb lampy można tylko w tych które wspierają CLS (pixel king pro to nic innego jak radiowy CLS) więc w jaki sposób nadajnik miałby zmienić na lampie bez cls?
Dzięki, ciekawe czy tylko te lampy działają, czy może tylko te sprawdzili.
Dość kiepski wybór tych co trzymają krótkie czasy :/
Są jeszcze Voeloon, czyli Oloongi na rynek EU.
Wybór mały, bo lamp jest mało. Poza Nikonem, to 5 lamp Metz (48, 50, 52, 58, 76), 2 YN (YN-500EX, YN-568EX), 2 Nissina (Di700, Di866 II) i 2 Oloong/Voeloon (331EX, V760). Wiadomo, że Nissin ma wadliwie zaimplementowany TTL (choć Di866 II w miarę działa z YN622), YN zapewne też skoro jest podane, że YN-568EX jest niekompatybilna.
A jak mają być kompatybilne lampy bez TTL na stopce ?? Przecież jedyny sposób sterowania lampą, to komunikacja lampy z nadajnikiem.
zmieniać moc/tryb lampy można tylko w tych które wspierają CLS (pixel king pro to nic innego jak radiowy CLS) więc w jaki sposób nadajnik miałby zmienić na lampie bez cls?
Przy wyzwalaczach z TTL CLS w lampie jest zbędny. Lampa musi mieć jedynie w miarę poprawny i-TTL, ale z tym też nie jest najlepiej.
Dlatego pytam.
Generalnie chce do SB800tek - tu wszsytko ok, a ew YNki beda odpalane w pelni manualnie, najwyzej przez fotocele.
Dzieki za szybka odpowiedz.
Dlatego pytam.
Generalnie chce do SB800tek - tu wszsytko ok, a ew YNki beda odpalane w pelni manualnie, najwyzej przez fotocele.
Dzieki za szybka odpowiedz.
Odpalić odpalisz każdą lampę. Nie ma znaczenia jaka, byle by nie miała wyższego napięcia na stopce niż dopuszczalne.
Lista kompatybilności tyczy się lamp zgodnych z TTL.
Mnie początkowo zdziwiła obecność YN-560 III, ale później przypomniałem sobie, że ona przecież ma radio i tu zapewne chodzi o zgodność lampy z nadajnikiem.
Ok czyli SB-910,900,800,700,600 będzie działało przeniesienie TTL-a ale jak bym zdalnie chciał ustalić z wyzwalacza tryb manualny np 1/64 mocy to nie zatrybi bo nie ma jej na tej liście, w sumie takie czary działają w CLS-ie ale kontrola przez stopkę chyba na takie coś nie pozwala, przynajmniej z listy widać że nie wszędzie.
Może ktoś to sprawdzić?
Ok czyli SB-910,900,800,700,600 będzie działało przeniesienie TTL-a ale jak bym zdalnie chciał ustalić z wyzwalacza tryb manualny np 1/64 mocy to nie zatrybi bo nie ma jej na tej liście, w sumie takie czary działają w CLS-ie ale kontrola przez stopkę chyba na takie coś nie pozwala, przynajmniej z listy widać że nie wszędzie.
Może ktoś to sprawdzić?
Nie ma znaczenia, jaką moc możesz ręcznie ustawić w lampie, bo przy wyzwalaczach TTL lampy zawsze pracują w TTL.
Wszystko zależy jak nisko z mocą schodzi lampa gdy pracuje w TTL. Np. mój Metz 50 AF-1 w TTL może błyskać znacznie słabiej niż 1/128 mocy.
King Pro pozwala zejść z mocą do 1/128, więc i prawie każda lampa będzie z taką mocą błyskać, to przecież jest ona w TTL.
można nawet jako pilota bezprzewodowo
I kawę zrobi ;)
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
mateo912
28-10-2013, 17:31
niedługo pixel king pro ma być do kupienia we wro (tzn już można ale jest na zamówienie niedługo powinni mieć na stanie) to się przejdę i prawdopodobnie kupie, tylko trochę koszt boli :/ 599(nadajnik + odbiornik PRO) + 2x odbiorniki (zwkłe kingi) daje jakieś 1100zł :|
Sapphiron
28-10-2013, 17:53
ciesz się że masz alternatywę do Wizardów ;) tak byś zapłacił kilka razy więcej ;)
mateo912
28-10-2013, 17:59
ciesz się że masz alternatywę do Wizardów ;) tak byś zapłacił kilka razy więcej ;)
wizardów bym raczej nie kupił :D
W ubiegłym tygodniu zakupiłem na Ebayu w Anglii nadajnik Pro z dwoma odbiornikami.Raem z wysyłką i prowizją dla paypala wyniosło mnie to 780zł.
Mam nadzieję,że ten huragan nie opóźni przesyłki i za kilka dni będę mógł je przetestować.
mateo912
28-10-2013, 18:51
W ubiegłym tygodniu zakupiłem na Ebayu w Anglii nadajnik Pro z dwoma odbiornikami.Raem z wysyłką i prowizją dla paypala wyniosło mnie to 780zł.
Mam nadzieję,że ten huragan nie opóźni przesyłki i za kilka dni będę mógł je przetestować.
możesz dać link? bo ja nei ogarniam ebaya pokazują mi się tylko chiny i hongkong :D
mateo912
28-10-2013, 19:13
Poszedł na PM
ok dzięki :)
przy 740 zł za nadajnik i 2 odbiorniki pixel king PRO wychodzi 100 taniej niż na miejscu za zestaw nadajnik+ odbiornik king pro + stary odbiornik chyba też zamówię dziś :)
edit: i już zamówione ;)
krzysztof jot
29-10-2013, 00:21
dość dokładny review PRO - http://flashhavoc.com/pixel-king-pro-ettl-trigger-review/
and YT http://www.youtube.com/watch?v=pGrTCUScyWA
mateo912
29-10-2013, 01:31
dość dokładny review PRO - http://flashhavoc.com/pixel-king-pro-ettl-trigger-review/
and YT http://www.youtube.com/watch?v=pGrTCUScyWA
jeszcze pytanie odnośnie używania kinga jako wężyka spustowego, odpowiednie kable są w komplecie czy trzeba dokupić coś? :)
A gdzie wetknąć tego jacka do D7100?
Podeslecie link do tego sklepu ?
_Maestro
31-10-2013, 10:56
Wejdź sobie na allegro i wpisz "pixel king pro". Już 3 sprzedawców ma tam te pixele dostępne.
mateo912
31-10-2013, 11:29
Wejdź sobie na allegro i wpisz "pixel king pro". Już 3 sprzedawców ma tam te pixele dostępne.
co z tego że dostępne skoro mega drogie? ;)
za komplet pixel king PRO + king X w PL płacimy 600zł + przesyłka, w UK za komplet king PRO + 2x KING X płacimy 700-720zł (w zależności od kursu) + 20-30zł za przesyłkę. więc wychodzi minimum 100 taniej jeśli ktoś potrzebuje 2 odbiorników (dodatkowo w pl za 850 + 2x przesyłki mamy 1 nowy i 1 stary odbiornik)
Sapphiron
31-10-2013, 11:44
ja to najchętniej bym sobie kupił tylko sam nadajnik ;) bo mam trzy stare odbiorniki ;)
_Maestro
31-10-2013, 11:52
Aaa faktycznie kolega mógł pytać o sklep z UK :-)
mateo912
31-10-2013, 12:02
ja to najchętniej bym sobie kupił tylko sam nadajnik ;) bo mam trzy stare odbiorniki ;)
samego nadajnika chyba nie da się kupić. jeśli już to na spółkę z kimś musiałbyś :)
Sapphiron
31-10-2013, 18:04
samego nadajnika chyba nie da się kupić. jeśli już to na spółkę z kimś musiałbyś :)
przecierpię i pewnie kupię T+R skoro się nie da samego T ;) Tylko teraz kwestia czy PRO zadziała w pełni nawet z ustawieniami EV na nadajniku ze starymi?
mateo912
31-10-2013, 18:11
przecierpię i pewnie kupię T+R skoro się nie da samego T ;) Tylko teraz kwestia czy PRO zadziała w pełni nawet z ustawieniami EV na nadajniku ze starymi?
tak, trzeba tylko zaktualizować FW. no i będzie prawie jak king X:)
Sapphiron
31-10-2013, 18:33
czym się to "prawie" charakteryzuje?
mateo912
31-10-2013, 18:55
czym się to "prawie" charakteryzuje?
różnicami konstrukcyjnymi i zasięgiem działania.
krzysztof jot
01-11-2013, 23:37
co z tego że dostępne skoro mega drogie? ;)
za komplet pixel king PRO + king X w PL płacimy 600zł + przesyłka, w UK za komplet king PRO + 2x KING X płacimy 700-720zł (w zależności od kursu) + 20-30zł za przesyłkę. więc wychodzi minimum 100 taniej jeśli ktoś potrzebuje 2 odbiorników (dodatkowo w pl za 850 + 2x przesyłki mamy 1 nowy i 1 stary odbiornik)
body 8-9 tys, ze trzy szkła po 7 to razem około 30 tys min bo może i 50-70 tys. z akcesoriami, pixel z polską gwarancją czy możliwością błyskawicznego odesłania i wymiany jak coś nie teges - 600 zł - a zabawa w ciemno -100 zł do przodu.... w życiu nie zrozumiem mentalności co poniektórych osobników :) (bez osobistych oczywiście wycieczek)
mateo912
02-11-2013, 00:04
body 8-9 tys, ze trzy szkła po 7 to razem około 30 tys min bo może i 50-70 tys. z akcesoriami, pixel z polską gwarancją czy możliwością błyskawicznego odesłania i wymiany jak coś nie teges - 600 zł - a zabawa w ciemno -100 zł do przodu.... w życiu nie zrozumiem mentalności co poniektórych osobników :) (bez osobistych oczywiście wycieczek)
ale ten pixel nie jest przeważnie niezbędny do pracy, jak będę musiał odesłać trudno przeżyje te 2-3 tyg bez niego.
i nie 100 do przodu tylko dużo więcej.
zestaw king pro 600zł odbiornik(stara wersja) 260-300zł + koszty przesyłki czyli za za nadajnik + 2 odbiorniki(w tym jeden stary z wszystkimi jego wadami w stosunku do nowego) muszę zapłacić ~900zł
a tu za ~750 (w zależności od kursu itp, przesyłka wliczona) mam nadajnik i 2 nowe odbiorniki. czyli jakby nie patrzeć mam 1 nowy odbiornik gratis. a to już jest spora różnica nie sądzisz? :)
jak już ktoś całkiem lubi "ryzyko" to taki sam zestaw ale z HK ma za ~ 450zł (+ ewentualne cło i vat)
No, rzeczywiście. Dla 150 zł robić sobie problem. Krzysiek ma rację, ja też nie rozumiem mentalności niektórych. A gdy już trzeba mieć fakturę, to ktoś musi być po prostu masochistą.
Sapphiron
02-11-2013, 20:08
A ja nie rozumiem ludzi którzy czepiają się tych którzy chcą oszczędzić... Co was to kurna obchodzi? Chce to kupuje taniej bo mnie nie stać na polskie marże itp itd... Jego wola, jego cyrk jego małpy. Wy kupujecie z narzutami bo potrzebujecie fakturę, a kupujcie ile wlezie, to jest wasza sprawa...
Wróćmy do tematu tego wątku czyli do samego pixela, a nie wojenek kto co i za ile...
Zaintrygowala mnie jedna rzecz.
Mam pix solidery do 2x YN560.
Czy teraz kupujac kinga pro do 2x SB moge zrobic sobie "wiezyczke" jak w linku wczesniej http://flashhavoc.com/pixel-king-pro-ettl-trigger-review/ w sekcji "AF Assist Light" ? (http://flashhavoc.com/wp/wp-content/uploads/2013/06/IMG_0340_b800.jpg)
Ma to szanse smigac (oczywiscie YNki w manualu do 1/250) ?
Kupie to sprawdze ale bez tej foty raczej bym na taki patent nie wpadl.
Jak nie zadziala to solidery sprzedaje.
Co do cen z UK - dzieki za link.
mateo912
03-11-2013, 23:42
Zaintrygowala mnie jedna rzecz.
Mam pix solidery do 2x YN560.
Czy teraz kupujac kinga pro do 2x SB moge zrobic sobie "wiezyczke" jak w linku wczesniej http://flashhavoc.com/pixel-king-pro-ettl-trigger-review/ w sekcji "AF Assist Light" ? (http://flashhavoc.com/wp/wp-content/uploads/2013/06/IMG_0340_b800.jpg)
Ma to szanse smigac (oczywiscie YNki w manualu do 1/250) ?
Kupie to sprawdze ale bez tej foty raczej bym na taki patent nie wpadl.
Jak nie zadziala to solidery sprzedaje.
Co do cen z UK - dzieki za link.
raczej możesz bo czemu nie?
mateo912
05-11-2013, 14:41
przed chwilą przyjechał do mnie kurier z paczką a w środku kingi :D
jestem bardzo zaskoczony szybkością dostarczenia (planowo miało być między 5 a 15 więc stawiałem na początek przyszłego tyg)
pierwsze testy zdane, wszystko działa jak powinno, zastanawiam się tylko do czego są te plastikowe sanki na lampę z taśmą klejącą (można to przykleić gdzieś ) tylko gdzie i po co?:D
Sapphiron
05-11-2013, 14:42
to przykleja się na lampy studyjne tak żeby odbiornik nie wisiał ;)
mateo912
05-11-2013, 14:43
to przykleja się na lampy studyjne tak żeby odbiornik nie wisiał ;)
w sumie fakt niegłupie :D
(...) zastanawiam się tylko do czego są te plastikowe sanki na lampę z taśmą klejącą (można to przykleić gdzieś ) tylko gdzie i po co?:D
O ile się nie mylę, to w jakimś filmiku promocyjnym, było pokazane, iż służy to do mocowania odbiorników np. na lampach studyjnych.
mateo912
05-11-2013, 15:09
O ile się nie mylę, to w jakimś filmiku promocyjnym, było pokazane, iż służy to do mocowania odbiorników np. na lampach studyjnych.
tak już wiem :)
teraz tylko czekam na kolejną paczkę z uk (tym razem amazon) i przetestuje jak działa wyzwalanie body za pomocą kingów.
Sapphiron
05-11-2013, 15:16
no pomysł jest niegłupi ale Pixel dał ciała bo taśma którą dał jest dość słaba i po 2 miesiącach na QT odpadło ;) ale przykleiłem na gorąco i jest spokój ;)
krzysztof jot
06-11-2013, 00:40
dla zastanawiających sie:
Pixel King PRO - Funkcje
1. Możliwość współpracy zarówno z lampami systemowymi jak i studyjnymi.
2. Odrębne ustawianie mocy błysku dla każdej z grup.
3. Synchronizacja błysku z krótkimi czasami naświetlania (nawet do 1/8000s).
4. Pełne wsparcie dla technologii błysku E-TTL II (także lamp producentów niezależnych np. Metz).
5. Wyzwalanie lamp niekompatybilnych z E-TTL w trybie manualnym (bez obsługi HSS i TTL).
6. Współpraca z wieloma odbiornikami King X.
7. Możliwość nastawiania mocy błysku lamp z poziomu menu aparatu w lampach serii EX II.
8. Kontrola grup z poziomu nadajnika.
9. Synchronizacja na 1 i 2 kurtynę oraz tryb HSS.
10. Parametry pracy urządzenia wyświetlane na ekranie LCD.
11. Łatwy i szybki dostęp do ustawień poprzez indywidualnie przypisane klawisze.
12. Aktualizację oprogramowania urządzenia z użyciem komputera poprzez port USB.
13. Duży zasięg pracy urządzenia (nawet powyżej 300 m na otwartej przestrzeni).
14. Możliwość indywidualnego ustawiania stosunku mocy błysku dla każdej z trzech dostępnych grup lamp.
15. Tryb czuwania dla oszczędności energii.
16. Powlekane złotem styki komory baterii.
17. Metalowy szkielet i gniazda śrub montażowych.
18. 15 kanałów pracy wybieranych manualnie i 1 automatyczny co pozwala pracować swobodnie i bez zakłóceń w sąsiedztwie innych urządzeń.
19. Dwukolorowe podświetlanie ekranu LCD co pozwala szybko identyfikować tryb pracy urządzenia.
20. Możliwość wyzwalania migawki aparatu dzięki portowi USB i wyzwalania lamp studyjnych przez port synchronizacji.
21. Sterowanie kątem rozsyłu światła w wybranych grupach lamp.
Ty tu piszesz o współpracy z lampami canona? (EXII to canonowskie lampy, e-ttl to ich system, HSS to nasz FP).
System canona i nikona się rózni. Np mozliwościami sterowania z poziomu menu aparatu lub menu lampy. To N i C mają inaczej.
krzysztof jot
06-11-2013, 13:45
Ty tu piszesz o współpracy z lampami canona? (EXII to canonowskie lampy, e-ttl to ich system, HSS to nasz FP).
.
no fakt - tu nie powinienem :)
to info do obu wersji - nikonowcy czyytają co swoje :)
Na stronie producenta pojawiła się nowa wersja oprogramowania do nadajnika Pro,oznaczona jako 102.W moim przypadku czyli D700 i SB800 poprawiło w znacznym stopniu funkcjonowanie
trybu TTL.W poprzedniej wersji zdarzało się,że lampa bez wyraźnej przyczyny nie odpalała właściwego błysku lub pojawiał się ob zbyt późno.Równioeż pomiar światła w tym trybie potrafił
zawieść.Jak narazie z nowym oprogramowaniem wszystko działa poprawnie.Druga moja lampa SB-25 niestety w sankach odbiornika nie jest wykrywana i do jej odpalenia potrzebny jest
dodatkowy kabelek pc-pc,którego w zestawie nie ma.Oczywiście jako niezgodna systemowo nie daje się sterować,choć maiałem nadzieję,że może w trybie manual da się zmieniać siłę błysku.
Ta sama lampa osadzona na nadajniku odpala się prawidłowo ale tak jak w poprzednim przypadku tylko w pełnym manualu.
mateo912
07-11-2013, 10:18
Na stronie producenta pojawiła się nowa wersja oprogramowania do nadajnika Pro,oznaczona jako 102.W moim przypadku czyli D700 i SB800 poprawiło w znacznym stopniu funkcjonowanie
trybu TTL.W poprzedniej wersji zdarzało się,że lampa bez wyraźnej przyczyny nie odpalała właściwego błysku lub pojawiał się ob zbyt późno.Równioeż pomiar światła w tym trybie potrafił
zawieść.Jak narazie z nowym oprogramowaniem wszystko działa poprawnie.Druga moja lampa SB-25 niestety w sankach odbiornika nie jest wykrywana i do jej odpalenia potrzebny jest
dodatkowy kabelek pc-pc,którego w zestawie nie ma.Oczywiście jako niezgodna systemowo nie daje się sterować,choć maiałem nadzieję,że może w trybie manual da się zmieniać siłę błysku.
Ta sama lampa osadzona na nadajniku odpala się prawidłowo ale tak jak w poprzednim przypadku tylko w pełnym manualu.
dzięki za info już zaktualizowane ;)
mateo912
09-11-2013, 15:28
przez ostatnie 2 dni miałem okazje gruntownie przetestować w boju kingi pro.
1- przy sesji radzą sobie mega dobrze, nie ma w końcu problemu z błyskiem lampy wbudowanej.
2- koncert z lipnym światłem: 1 duża wada KP po założeniu nadajnika na body nie działa wspomaganie AF z body. poza tym ok.
trochę ciężko na początku ogarnąć sterowanie z nadajnika ale to kwestia wprawy.
marteenez
13-11-2013, 09:52
A miał może już ktoś okazję sprawdzić jak Pixel King Pro działąją z Quantuum Dual Power?
Da się bez problemu "zsynchronizować" z krótkimi czasami?
Teoretycznie jak stare działąły to to i nowe nie powinny sprawiać problemów... ale wolę praktykę od teori :D
Sapphiron
13-11-2013, 10:29
idzie żwawo do 1/8000 na 1/1 mocy
marteenez
13-11-2013, 12:18
No to super :-)
Czyli na wiosnę czeka mnie kolejna inwestycja, nadajnik i trzy odbiorniki powinny wystarczyć.
Czy nadajnik może działać w trybie odbiornika dla lamp? Kombinuję, aby kupić 2 x nadajnik + odbiornik i mieć możliwość wyzwolenia lampy + body lub 2 x lampa.
Jeśli chcę, aby nadajnij PK działał w trybie slave, aby wyzwolić zdalnie aparat, to gdzie wtyka się pipsztok do D7100, a gdzie w D300? Przecież tam są dwa różne wejścia. No chyba, że do usb?
pipsztok się wtyka w gniazdo (wężyka). A jak są różne gniazda to znaczy, że trzeba miec różne kabelki.
Czy nadajnik może działać w trybie odbiornika dla lamp? Kombinuję, aby kupić 2 x nadajnik + odbiornik i mieć możliwość wyzwolenia lampy + body lub 2 x lampa.
Jeśli chcę, aby nadajnij PK działał w trybie slave, aby wyzwolić zdalnie aparat, to gdzie wtyka się pipsztok do D7100, a gdzie w D300? Przecież tam są dwa różne wejścia. No chyba, że do usb?
Tak PK Pro może działać również jako odbiornik. Nawet zmienia mu się wtedy kolor podświetlenia z zielonego na niebieski.
Kabel wyzwalania w D300 wpina się w gniazdo 10pin, a w D7100 w gniazdo GPS.
Ale i dla lamp i dla body? Wiem, nadajnik moze byc slavem dla body. A czy da sie nim wyzwolic lampe? Niby sanki ma.
Wyslane z telefonu
mateo912
13-11-2013, 14:35
Ale i dla lamp i dla body? Wiem, nadajnik moze byc slavem dla body. A czy da sie nim wyzwolic lampe? Niby sanki ma.
Wyslane z telefonu
Nadajnik może być jednocześnie odbiornikiem i dla body i dla lampy.
jeśli chcesz wyzwolić body musisz mieć odpowiedni kabel (usb z końcówką do odpowiedniego body)
CO dziwniejsze taki kabel taniej wychodzi zamówić z UK niż z chin ;)
Ale po testach muszę stwierdzić że wyzwalanie body działa słabo:
nie działa tryb bulb - sygnał wysyłany z nadajnika trwa zawsze 1/5s i nie da się innego czasu uzyskać na bulb(nie działa też metoda "pilotowa" czyli 1 naciśnięcie start 2 stop.)
Słabo działa również AF (sygnał nie jest ciągły tylko trwa 1/5s więc w tym czasie pracuje AF) z wyłączonym AF wyzwala bez problemów.
Niestety,to by było zbyt piekne.Nie mam co prawda tego kabelka do połączenia korpusu z nadajnikiem,ale sprawdziłem w inny sposób.Nadajnik osadzony na korpusie w trybie "slave",SB800 na sankach nadajnika.Po ręcznym wyzwoleniu migawki błysku nie było,również kiedy lampa była połączona przy pomocy kabelka pc-pc brak jakiegokolwiek błysku.Wygląda na to,że nadajnik w trybie"slave" nie może jednocześnie wyzwalać migawki i przenośić czy generować impuls do wyzwolenia lamp.
mateo912
13-11-2013, 15:52
Niestety,to by było zbyt piekne.Nie mam co prawda tego kabelka do połączenia korpusu z nadajnikiem,ale sprawdziłem w inny sposób.Nadajnik osadzony na korpusie w trybie "slave",SB800 na sankach nadajnika.Po ręcznym wyzwoleniu migawki błysku nie było,również kiedy lampa była połączona przy pomocy kabelka pc-pc brak jakiegokolwiek błysku.Wygląda na to,że nadajnik w trybie"slave" nie może jednocześnie wyzwalać migawki i przenośić czy generować impuls do wyzwolenia lamp.
ok dla wyjaśnienia.
nadajnik jest jednocześnie odbiornikiem-to jest jasne. Ale tylko nadajnik może wyzwalać body(nie ważne czy body będzie połączone kablem z nadajnikiem czy odbiornikiem).
Jeśli king służy za wyzwalacz body, nie może jednocześnie wyzwalać lampy(pytanie po co miałby to robić? nadajnik nie musi być w sankach, więc w sankach jest miejsce na lampę)
pytanie po co chciałeś wyzwalać lampę z pomocą odbiornika skoro był on na body. Prawdopodobnie chodzi tu o priorytet działań: jeśli KP jest na body - zdalny odbiór jest wyłączany.
A możesz mi powiedzieć, skąd ten twój King Pro przy takim podłączeniu ma uzyskać sygnał do wyzwalania lampy ??
Skoro działa w trybie slave, to czeka na sygnał z innego nadajnika...
Teoretycznie to pewnie taka możliwość istnieje,że sygnał do wyzwolenia błysku mógłby być przekazywany z aparatu na gniazda nadajnika,tylko po co bezsensownie komplikować
i tak skomplikowane urządzenie. Lepiej w sankach umieścić lampę lub kabel,a jeszcze lepiej sprawić sobie normalny bezprzewodowy wyzwalacz migawki wykorzystując Kinga do
tego do czego został stworzony.
Kolega docxxx pytał o taką dziwną konfigurację,chyba że coś źle zrozumiałem.
Mi chodziło o takie działanie nadajnika:
1. wyzwala inne body w trybie slave
lub
2. wyzwala lampę
Jeśli to działa, to wtedy dokładam tylko stówę, a mam dużo bardziej uniwersalny zestaw dla dwóch moich body: 2 x nadajnik + odbiornik, z którego mogę mieć 1 x nadajnik + 2 x odbiornik.
Kazziemu chodziło chyba o wyzwalanie zestawu: body - nadajnik - lampa. A ciekawe, czy dziala to tak: body + nadajnik nie w sankach (np. na taśmie klejącej), a na sankach w body lampa.
lub
2. wyzwala lampę
Jeśli to działa, to wtedy dokładam tylko stówę, a mam dużo bardziej uniwersalny zestaw dla dwóch moich body: 2 x nadajnik + odbiornik, z którego mogę mieć 1 x nadajnik + 2 x odbiornik.
Kazziemu chodziło chyba o wyzwalanie zestawu: body - nadajnik - lampa. A ciekawe, czy dziala to tak: body + nadajnik nie w sankach (np. na taśmie klejącej), a na sankach w body lampa.
Tu masz co i jak działa: http://www.youtube.com/watch?v=pH653xiznKE
mateo912
13-11-2013, 21:47
lub
2. wyzwala lampę
tylko pamiętaj że nie ma kabelków w zestawie a w Polsce są nie do kupienia ;)
Przymierzam się do kupna pixel kinga pro w zestawie z odbiornikiem king X. Dodatkowo potrzebuję 2 odbiorniki King X, ale nie mogę ich znaleźć osobno. Wszędzie albo zestaw, albo stare odbiorniki pixela. Ktoś coś?
Sapphiron
30-12-2013, 21:37
chyba tylko ebay...
mateo912
30-12-2013, 21:43
Przymierzam się do kupna pixel kinga pro w zestawie z odbiornikiem king X. Dodatkowo potrzebuję 2 odbiorniki King X, ale nie mogę ich znaleźć osobno. Wszędzie albo zestaw, albo stare odbiorniki pixela. Ktoś coś?
najlepiej na ebayu uk kup zestaw PK pro + 2 PK X i dokup gdzieś jeszcze jednego X
kasiasty_wojtek
30-12-2013, 22:58
Z tego co gadałem z gościem co to sprzedaje to powiedział że na Polskę tylko komplet jest sprzedawany (nadajnik i odbiornik)
Wolałbym PL ze względu na FV. A stare odbiorniki współpracują z King Pro?
Tak działają, choć mają kilka drobnych, chyba nieuciążliwych "braków" - no poza jednym mogącym być uciążliwym - zasięgiem - stare 100m nowe 300m.
Sapphiron
31-12-2013, 08:42
i nie mają chyba też współpracy z +/- EV.
mateo912
31-12-2013, 11:57
w takim razie kup 2x komplet PK PRO. Nadajnik jest jednocześnie odbiornikiem.
Przyszedl dzisiaj do mnie zestaw Pixel King Pro, 1xnad+2xodb. Fajna zabawka, w koncu jakies sensowne czasy mozna ustawic ;) Chyba sobie tez kupie (bo ten set leci do PL), nawet jak lampy nie uzywalem od roku (ale moze zaczne :mrgreen:).
w takim razie kup 2x komplet PK PRO. Nadajnik jest jednocześnie odbiornikiem.
Niegłupie. Wygląda na to, że cena X i Pro są bardzo zbliżone, przy czym ten drugi może służyć jako zapasowy wyzwalacz. Przy tak małej różnicy w cenie najchętniej wziąłbym 4 x Pro, ale tych też nie można dostać osobno :mrgreen: stanie pewnie na zestawie 2x2. Dzięki za pomoc.
mateo912
31-12-2013, 14:41
Niegłupie. Wygląda na to, że cena X i Pro są bardzo zbliżone, przy czym ten drugi może służyć jako zapasowy wyzwalacz. Przy tak małej różnicy w cenie najchętniej wziąłbym 4 x Pro, ale tych też nie można dostać osobno :mrgreen: stanie pewnie na zestawie 2x2. Dzięki za pomoc.
na amazonie możesz poszukać też kabla do wyzwalania body.
PKP udajacy fotoradar.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/g4bo-1.jpg
źródło (http://img546.imageshack.us/img546/9262/g4bo.jpg)
Jakies 100m, dalej mi sie nie chcialo cisnac z buta...
Przyszedl dzisiaj do mnie zestaw Pixel King Pro, 1xnad+2xodb. Fajna zabawka...
Mam do Kolegów pytanie. Czy duża jest różnica w cenie zakupu takiego zestawu, porównując zakup w Polsce a poza granicami +przesyłka? Czy są u nas dostępne takie zestawy 1+2?
mateo912
04-01-2014, 12:52
Mam do Kolegów pytanie. Czy duża jest różnica w cenie zakupu takiego zestawu, porównując zakup w Polsce a poza granicami +przesyłka? Czy są u nas dostępne takie zestawy 1+2?
a co za problem żeby wejść na amazona/ebay i porównać z allegro? w pl są tylko 1+1 z tego względu że nie można kupić samego X, a zestawy to 1+1 + X
Ja nie wiem, nie znam cen w PL... u mnie <700 za nad+2xodb (oczywiscie Pixel King Pro).
a co za problem żeby wejść na amazona/ebay i porównać z allegro? w pl są tylko 1+1 z tego względu że nie można kupić samego X, a zestawy to 1+1 + X
Bardzo dziękuję za informację. Może i nie jest to żaden problem, lecz jeśli ma się prawie "60" na karku i wszystkie języki obce są "obce", to pozostaje wiedza czerpana od ludzi dobrej woli na takim fajnym portalu jak Nikoniarze.
wyrzykus
10-01-2014, 18:54
Dla zainteresowanych - Pixel King Pro obsługuje, zgodnie z informacją producenta, chińskiego Voeloona 331 EX (czyli Oloonga 551) we wszystkich parametrach, w tym w HSS. Zestaw działa bezproblemowo (z D610). Po pierwszych dłuższych testach z drugą lampą napiszę coś więcej.
Wojteksw
16-01-2014, 15:24
Mam pytanie, czy może ktoś wie jakie napięcie jest bezpieczne na stopce odbiornika Pixel King X lub kablu synchronizacji, w instrukcji obsługi tego nie znalazłem. Chciałbym podłączyć taką lampę jak National PE-3057 ma ona około 10 volt i boję się uszkodzenia urządzenia. Na pewno nie będę sprawdzał, bo szkoda urządzenia. A inne pytanie, jakie występuje napięcie przy wyzwalaniu lamp błyskowych studyjnych, skoro Pixel King Pro jest do takich lamp przeznaczony, to może drogą dedukcji ustalę jakie napięcie jest bezpieczne.
Mam pytanie, czy może ktoś wie jakie napięcie jest bezpieczne na stopce odbiornika Pixel King X lub kablu synchronizacji, w instrukcji obsługi tego nie znalazłem. Chciałbym podłączyć taką lampę jak National PE-3057 ma ona około 10 volt i boję się uszkodzenia urządzenia. Na pewno nie będę sprawdzał, bo szkoda urządzenia. A inne pytanie, jakie występuje napięcie przy wyzwalaniu lamp błyskowych studyjnych, skoro Pixel King Pro jest do takich lamp przeznaczony, to może drogą dedukcji ustalę jakie napięcie jest bezpieczne.
10V to możesz wyzwalać każdym wyzwalaczem. Najsłabsze mają ok 12V (RF-602/603)
A lampy studyjne - zależy od producenta - od 3 do 250V.
Pixel podaje, że na stopce 60V.
Gniazdo PC - chyba 300V, ale Pixel podaje tylko, że "lampy z wysokim napięciem".
Wojteksw
17-01-2014, 11:13
GonzoG
Mam prośbę, podaj link gdzie Pixel podaje, że na stopce może być 60V, ja osobiście tego nie znalazłem.
GonzoG
Mam prośbę, podaj link gdzie Pixel podaje, że na stopce może być 60V, ja osobiście tego nie znalazłem.
Nie pamiętam gdzie to dokładnie było, ale któryś z portali dostał taką dane wszystkich wyzwalaczy od Pixela. Pierwsze modele miały 36V, później wszystkie 60V.
Wojteksw
17-01-2014, 13:40
Ciągle szukam, ale jeszcze nic nie znalazłem. Jak wpadnie Tobie może w ręce, to podaj. Będę wdzięczny.
Polsar74
03-02-2014, 09:19
A ja wciąż szukam informacji jak zdalnie wyzwalać migawkę tym pixel kingiem ? Mam D700 oraz zestaw podst. PK i ... oczywiście kabelek z USB po jednej stronie a z drugiej ze złączem wielostykowym okrągłym i... nie wiem jak ma to działać - bo nie działa. Pomożecie ?
mateo912
03-02-2014, 09:33
A ja wciąż szukam informacji jak zdalnie wyzwalać migawkę tym pixel kingiem ? Mam D700 oraz zestaw podst. PK i ... oczywiście kabelek z USB po jednej stronie a z drugiej ze złączem wielostykowym okrągłym i... nie wiem jak ma to działać - bo nie działa. Pomożecie ?
odbiornik łączysz kablem z puszką i wyzwalasz nadajnikiem.
Polsar74
03-02-2014, 11:18
odbiornik łączysz kablem z puszką i wyzwalasz nadajnikiem.
nic nie ustawiasz specjalnie w PK lub aparacie ?
Sapphiron
03-02-2014, 11:39
jak masz połączenie z tym wielopinem nikonowskim to aparat automatycznie sygnał odczytuje jako wyzwolenie. Bardziej skomplikowane sygnały czyli np bulb, albo timelaps to raczej nie z PK ;)
Polsar74
03-02-2014, 22:18
jak masz połączenie z tym wielopinem nikonowskim to aparat automatycznie sygnał odczytuje jako wyzwolenie. Bardziej skomplikowane sygnały czyli np bulb, albo timelaps to raczej nie z PK ;)
to powiedzcie mi co mogę robić nie tak skoro u mnie to nie chce zadziałać ???
:(
Gdzie udalo Ci sie zakupic dodatkowy kabelek do PKPro? Na rynku zerowa dostepnosc :-(
mateo912
04-02-2014, 17:42
Gdzie udalo Ci sie zakupic dodatkowy kabelek do PKPro? Na rynku zerowa dostepnosc :-(
amazon.co.uk albo ebay
Polsar74
04-02-2014, 22:27
w foto-net - razem z wyzwalaczem...no ale "cuś" nie bangla :(
Polsar74, a z czym masz problem? Przestawiles odbiornik na slave? Ekran powinien zrobic sie niebieski (wiem to z YT ;)
Polsar74
05-02-2014, 10:28
Polsar74, a z czym masz problem? Przestawiles odbiornik na slave? Ekran powinien zrobic sie niebieski (wiem to z YT ;)
Odbiornika nie da sie przestawić na SLAVE Mode ! Tylko nadajnik systemu (ten z wyświetlaczem). Próbowałem - ale jakoś nic z tego nie wyszło. Póki co nie poddaje się - Będę walczył ! ;)
A wyzwalanie z samego odbiornika przy pomocy tego białego przycisku działa? Może jak nie masz najnowszej wersji oprogramowania /104/ to zrób podmianę.
Polsar74
05-02-2014, 23:08
A wyzwalanie z samego odbiornika przy pomocy tego białego przycisku działa? Może jak nie masz najnowszej wersji oprogramowania /104/ to zrób podmianę.
nowy soft jest - dziś wspólnie z innym użytkownikiem tego ficzera - tj. KrzysztofemJ - po kilku chwilach "badań" stwierdziliśmy że dosłany mi przez wspomnianą firmę kabelek jest ch..a warty :/
Witam
Nie wiem czy to jeszcze ten sam temat co na początku ale zauważyłem pewną ciekawą zależność połączenia PIXEL KING z D700.
Pożyczyłem ojcu body i wyzwalacz do cyfryzacji negatywów, że mamy piękna wiosnę ojciec nie używał lampy do więc nie włączył wyzwalacza ale ciągle był założony w sankach. Zadzwonił do mnie że robi kilka zdjęć a po chwili aparat nie działa i trzeba wyłączyć body i włączyć ponownie żeby robić zdjęcia. Po włączeniu nadajnika problem nie występuje.
To tak dla uspokojenia dla zainteresowanych.
Korzystał ktoś już z PIXEL KING PRO?
nowy soft jest - dziś wspólnie z innym użytkownikiem tego ficzera - tj. KrzysztofemJ - po kilku chwilach "badań" stwierdziliśmy że dosłany mi przez wspomnianą firmę kabelek jest ch..a warty :/
Czy w foto-net zakupiles to cudo http://pixelhk.com/Proshow.aspx?id=329 ? Chcialem tam zamawiac....
Korzystał ktoś już z PIXEL KING PRO?
Korzystam od dwoch dni. Wyzwalanie lamp bezproblemowe. Poki co jedyny problem to kabel do wyzwolenia drugiego body:)
Polsar74
06-02-2014, 09:15
Czy w foto-net zakupiles to cudo http://pixelhk.com/Proshow.aspx?id=329 ? Chcialem tam zamawiac....
no właśnie nie ... mieli jakiś zamiennik tego oryginalnego kabelka ale - nie działa. Dodali go w gratisie do wyzwalacza który kosztował 599. Wszędzie juz kosztuje 570 więc wychodzi że ten kabelek nie był jednak gratis :/
A i tak mogę go sobie wiecie gdzie wsadzić.
Oryginalny ma kilkanaście styków - ten co mam raptem kilka (mowa o stronie USB).
Teraz patrzę a tego kabla nie ma juz u nich w ofercie.
Sapphiron
06-02-2014, 11:21
czyli mieli zbędny szmelc i Ci go puścili żeby oczyścić szufladę ;)
Jakby ktoś zamawiał ten kabel, to niech weźmie też jeden dla mnie. Przesyłka wyjdzie taniej.
Nie mam jeszcze tych wyzwalaczy, wiem już że je kupię.
mateo912
06-02-2014, 12:32
Jakby ktoś zamawiał ten kabel, to niech weźmie też jeden dla mnie. Przesyłka wyjdzie taniej.
Nie mam jeszcze tych wyzwalaczy, wiem już że je kupię.
o wiele tańsze niż na ebay są na amazon.co.uk (no i gwarancja jest w razie czego ;))
To niech zamówi ten właściwy (ja nie wiem który), a dorzucę się do przesyłki.
Polsar74
07-02-2014, 09:28
o wiele tańsze niż na ebay są na amazon.co.uk (no i gwarancja jest w razie czego ;))
ktoś chętny zamówić wspólnie ten kabel ? Ja bym zamówił - potrzebna tylko zrzuta.
mateo912
07-02-2014, 10:10
ktoś chętny zamówić wspólnie ten kabel ? Ja bym zamówił - potrzebna tylko zrzuta.
ja już zamawiałem z Krzysztofem Jot jakiś czas temu więc podziękuje:)
poza tym dość zawiedziony jestem możliwością wyzwalania puszki przez radyjko, liczyłem na więcej.