Zobacz pełną wersję : D90 czy D7000
kattebush
09-06-2011, 21:27
Witam Wszystkich serdecznie!
Wiem, że pewnie ten temat był. Ale wybaczcie, nie mam czasu na przeglądanie wszystkich postów. Mam do wydania 3500 zł. Mam już D5000. Teraz muszę /do soboty :/ kupić nowe body. Albo D90 Albo D7000. Proszę o pomoc. Bo ju poczytałam i o 90 i 7000. I całkowicie nie wiem, co wybrać. Jeszcze raz przepraszam i proszę doświadczonych kolegów i doświadczone koleżanki o pomoc :)
Sputnik_Wwa
09-06-2011, 21:29
A mam pytanie, po co szanowna Pani musi kupić nowe body skoro d5000 działa? :) Osobiście myślę że zamieniać d5000 na d90 który ma tą samą matrycę i sporo elementów wspólnych jest trochę bezsensu...
kattebush
09-06-2011, 21:32
Już odpowiadam: prywatnie używam D5000 i jest w porządku. Potrzebuję do pracy. Bo nie chcę swojego prywatnego używać ;)
Sputnik_Wwa
09-06-2011, 21:37
Powiem tak, d90 to sprawdzona i dobra pucha, miałem i chwaliłem sobie. D7000 jeszcze nie mam więc ciężko mi coś powiedzieć. Sądząc po postach użytkowników, trzeba uważać przy zakupie by się nie wkopać ;)
kattebush
09-06-2011, 21:40
No właśnie poczytałam o D7000 i trochę jestem przerażona. A D90 wygląda na w porządku puchę.
Sputnik_Wwa
09-06-2011, 21:43
Zobacz, za d90 zapłacisz sporo mniej, jeszcze jakieś szkło możesz kupić, jeżeli chcesz tym pracować to obiektywy jednak ważna rzecz. Kwestia też co rozumiesz mówiąc "do pracy", bo jeżeli coś na kształt reporterki to 90tka ze swoim AFem wymaga cierpliwości. D7000 niby na papierze jest tu lepszy, według znalezionych przeze mnie informacji (w odpowiednim wątku) nawet nie tylko na papierze, ale wymaga po prostu znacznie lepszej szklarni z racji większej gęstości upakowania pikseli. Z tego co widze to Twoje szkiełka są raczej tanie i powinnaś zapiąć je na d7000, zrzucić pliki na laptopa i zobaczyć czy Cię obrazek satysfakcjonuje. Ale jeżeli nie potrzebujesz megapikseli, nie kręcisz video bardziej zaawansowanego, nie masz w pracy niezbędnego nie wiadomo jakiego AF to d90 styknie ;)
kattebush
09-06-2011, 21:48
Ot i mnie prawie przekonałeś :) Do kręcenia filmów jest kamera, nie mam ani jednego moim D5000 nakręconego. Megapixeli też nie potrzebuję. Głównie reporterka, ale też trochę makro. Dziękuję za szybkie odpowiedzi :)
Sputnik_Wwa
09-06-2011, 21:51
Próbowałaś robić reporterkę d5000? On ma ten sam AF co d90, w trudnych warunkach oświetleniowych na niektórych szkłach ciężko jest trafić sensownie ostrością :) Może lepiej sprzedać d5000 i zamiast tego kupić jedno d300/d300s chociażby u nas na forum? W Twoim budżecie można już znaleźć mało chodzone używki a na pewno docenisz profesjonalne body i autofocus który jest krótko mówiąc świetny.
kattebush
09-06-2011, 21:56
Ostatnio cykałam na koncercie Sztywnego Pala Azji. Praktycznie po 22, na N35 1.8 bez lampy. I muszę przyznać, że z kilku zdjęć jestem na prawdę zadowolona. Nie wiem, czy poradziłabym sobie z D300. W końcu jestem jeszcze amatorką. Ale zasiałeś we mnie ziarnko.... Zaczynam szukać ;)
Sputnik_Wwa
09-06-2011, 22:00
Wiesz nie ma nic do radzenia, funkcje ma jak każda lustrzanka, tylko troszkę inna guzikologia. Powiem tak jak mi dali d700 na jakiś czas do cykania to teraz na body z guzikologią amatorską czuję się zagubiony ;) Pracuje się po prostu lepiej. To puszka która umie więcej znieść, jest lepiej uszczelniona niż d7000 (o d90 nawet nie wspominam) Punkty autofocusa pokrywają cały wizjer :) więc jak robisz sobie zdjęcia to nie musisz łapać środkiem i przekadrowywać, wybierasz sobie punkty i już ;)
kattebush
09-06-2011, 22:05
No to teraz już mam nockę nie przespaną... A tak na poważnie: to próbuję - jeśli można to tak nazwać - rozwinąć się. D5000 jest ok - ale widzę, że już trochę jak dla mnie za mało. Boję się jednak używanego sprzętu kupować. Może rzeczywiście te D90?
Sputnik_Wwa
09-06-2011, 22:11
To już zależy od Ciebie :) Ja nigdy nie bałem się używek, często kupuję sprzęt, także foto, na różnych forach, czasem na ebayu gdzieś zagramanicą i jeszcze odpukać się nie naciąłem poważnie, jakieś pierdółki się zdarzały i udało się je od razu wyjaśnić. Wiesz do rozwinięcia się nie potrzebne jest nie wiadomo jakie body, więcej dadzą Ci dobrze szkła, masz dwa średnie zoomy i stałkę. Osobiście na Twoim miejscu zostawiłbym body w spokoju i zbudował jakąś fajną szklarnię do pracy, d5000 można zmienić na coś zawsze tak na prawdę. D90 to prawie to samo co d5000 pod względem bebechów, ma troszkę bardziej ergonomiczne body, dlatego zaproponowałem że może d300 jak już musisz zmieniać body :) Pamiętaj o jednym, dobre szkła zostaną z Tobą na lata bo będą działać z każdym body (chyba że kupujesz szkła DX a zmienisz na FX), jak zapniesz do wykoksanej puszki byle słoik to pięknego obrazka nie wyciśniesz. Pomijam tu oczywistą oczywistość jak rozwinięcie się jako fotograf i umiejętność wykorzystania tego czym dysponujemy do osiągnięcia zamierzonego celu ;)
kattebush
09-06-2011, 22:18
I tu mnie zagiąłeś... Szkła mam w zasadzie nijakie, no może prócz tego N35. Moim marzeniem są jasne szkła, ale obawiam się, że mój małżonek tego by nie przeżył ;) Zobaczyłam sobie puchę D300s za 4600 w FJ. I poinformowałam męża o zbliżającej się rocznicy ślubu :D
A tak już na poważnie - to chyba jednak dam na wstrzymanie i zacznę czytać...
Sputnik_Wwa
09-06-2011, 22:23
Dobra decyzja :) Zastanów się dokąd chcesz zmierzać z fotografią. Jak reporterka to dobrze mieć jakieś dwa dobre zoomy. 80-200 f2.8 używane można wyrwać za 2000 z groszami, a na ebayu da się kupić za 700zł ;) To w końcu poprzednik genialnego 70-200 i świetne szkło tak btw. 18-105 to jest przyjemny zoom, ale dość ciemny i bardzo delikatny z racji plastikowej budowy. Ja tu sobie wybrałem tamrona 17-50 jako podstawowy zoom. W tym tygodniu kupuję taki zestaw razem z d7000. Ja tych szkieł będę używał do reporterki i filmowania. Jako że często robię coś w swoim studio to będzie tez komplet stałek. Wracam właśnie do nikona ;) Nie twierdzę że tylko na takie szkła patrz ale musisz zweryfikować co masz, co byś chciała mieć. Polecam spotkać się z kimś z forum z Twoich okolic kto ma dane szkło i sobie pocykać w miłej atmosferze :) Można wtedy lepiej ocenić czy chcemy coś mieć czy nie. W gruncie rzeczy to samo się tyczy body :) Testy w sklepie i klepanie ekspozycji nie da ci odniesienia do tego czy będziesz chciała i umiała na czymś sprawnie pracować ;)
kattebush
09-06-2011, 22:28
Dziękuję Ci serdecznie za wsparcie:) Teraz już na pewno wiem, że muszę poczekać. Muszę przede wszystkim zadać sobie pytanie, czego chcę. I już zaczynam czytać, a przy okazji może uda mi się kogoś spotkać z mej okolicy. Pozdrawiam Cie gorąco i życzę dobrej nocki :)
Sputnik_Wwa
09-06-2011, 22:28
Powodzenia w poszukiwaniach ;)
kattebush
09-06-2011, 22:30
Dziękuję :)
Ja tak jak kolega Sputnik_Wwa radzilbym przemyslec sprawe moze zakupu jakiegos konkret obiektywu . Tak patrzac po opisie to brakuje czegos szerokiego , moze sigma 10-20mm ?
Osobiscie uwazam ,ze lepiej rozwinac sobie szklarnie , i jesli zmieniac d5000 to na d300 , na d90 to zbyt maly skok.
Ja wzialem na poczatek d90 z uwagi na fajny chwyt , silniczek (mozna potestowac sporo uzywanych szkiel w cenach ponizej 400zl ,ktore w paru przypadkach moga byc nie gorsze od tych ~2000zl) , i ogolnie pare zapozyczen z d300 (lcd-ek na gorze tez cieszy , jak sie chce pozmieniac ustawienia bez wiekszego tracenia pradu na lv)
No i ogolnie cena/jakosc d90 jest teraz idealna ,aparat ma juz prawie 3 lata a dalej jest na topie. Te wszystkie d5100/d3100 to tzw chłyty marketingowe , niekiedy z wieksza liczba pixeli, co nie zawsze jest chyba dobre .
PS: mozliwosc krecenia filmow w aparacie nigdy nie da nam takiej jakosci jak normalna kamerka ;) vel jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego .
kattebush
09-06-2011, 22:45
W D5000 zaczyna mi brakować silniczka... W D300s jedynie mnie cena nieco odstrasza...A fakt - nie mam nic w zakresie 10-20.
Pawełfoto
09-06-2011, 22:51
PS: mozliwosc krecenia filmow w aparacie nigdy nie da nam takiej jakosci jak normalna kamerka ;) vel jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego .
Nie byłbym taki pewny, widocznie mało jeszcze widziałaś, w przedziale do 20-25tyś żadna kamera nie dorówna jakością
i filmowym obrazkiem do np Canona Eos 5D Mark II. Mogę podać Ci linka do klipów gdzie jakość zwali Cię z nóg.
Nie byłbym taki pewny, widocznie mało jeszcze widziałaś, w przedziale do 20-25tyś żadna kamera nie dorówna jakością
i filmowym obrazkiem do np Canona Eos 5D Mark II. Mogę podać Ci linka do klipów gdzie jakość zwali Cię z nóg.
Temat jest o nikonach d90 i d7000 ;) Ale jak tak spojrze to d90 + kamera sony < w/w canon (w cenie), o ergonomii filmowania kamera nie wspomne bo w porownaniu z aparatem to jest przepasc.
Ale kto bogatemu zabroni , tylko po co wtedy kupowac aparat skoro chcemy krecic filmy ...
Sputnik_Wwa
09-06-2011, 23:38
Powiem tak, by lustrzanką kręcić wygodnie trzeba ją obudowąc, a to RIG, a to stedycam i wtedy ma to sens :) Trzeba trochę zainwestować. Jakość wtedy faktycznie można uzyskać iście filmową. Jakość z 5d mk2 gdy się pojawił porównywana była do kamery red one która kosztuje 60 tys zł. d7000 też ma tu duże możliwości i mam nadzieję je z niego wydobyć. A czemu nie kupuję kamery? Nie da mi tego obrazka i głębi ostrości co aparat, a poza tym muszę mieć go do robienia też zdjęć ;P Ale nie ma co prowadzić dyskusji nie na temat ;) Koleżanka nie szuka aparatu do kręcenia filmików tylko do robienia zdjęć :) Mam nadzieję że szybko znajdzie jakieś rozwiązanie i się pochwali :)
Dobra decyzja :) tak btw. 18-105 to jest przyjemny zoom, ale dość ciemny i bardzo delikatny z racji plastikowej budowy.
Jak się gwoździ nie przybija, to jest wystarczająco solidny :mrgreen:
Jego jedyna wada, to jasność ale z drugiej strony przy d300s można trochę iso do góry podnieść, a za te pieniądze, to naprawdę fajne szkło. Ostre i z dobrym zakresem.
kattebush jeśli chcesz kompletować szkła i nie masz nic szerokiego, to może coś takiego: http://www.samyang.pl/produkt,97,kategoria,1,samyang_8_mm_f35_aspherical _if_mc_fisheye
Sam planuję niedługo zakup tego szkiełka.
Jeśli chodzi o puszkę, to również polecam d300s. Jak Ci się nie pali, to poczekaj do jesieni, powinien być już znany termin wejścia na rynek jego następcy. Ceny wtedy na pewno spadną i myślę, że za ok 4000 będzie można kupić. Zresztą ja niewiele drożej kupiłem ale nadeszło trzęsienie ziemi i ceny poszły w górę.
Sputnik_Wwa
10-06-2011, 10:30
Fisheye jest fajnym szkłem ale ciężko go w reporterce za często użyć :)
I niestety ten fish to manual, nie chodzi mi tu o af lecz o pomiar światła którego niestety nie będzie ani w D5000 ani w D90 ani w D7000, sam myślałem nad tym obiektywem ale niestety nie wiem czy poradzę sobie w trybie M ustawiając sam migawkę przy zmieniających się warunkach to naprawdę nie łatwe.
I niestety ten fish to manual, nie chodzi mi tu o af lecz o pomiar światła którego niestety nie będzie ani w D5000 ani w D90 ani w D7000, sam myślałem nad tym obiektywem ale niestety nie wiem czy poradzę sobie w trybie M ustawiając sam migawkę przy zmieniających się warunkach to naprawdę nie łatwe.
A D7000 nie ma przypadkiem już pomiaru światła ze szkłami bez CPU?
Sputnik_Wwa
10-06-2011, 13:02
Ma :) Co do AF na fishu to jest potrzebny jak druga kierownica w bagażniku samochodu ;P
Ma :) Co do AF na fishu to jest potrzebny jak druga kierownica w bagażniku samochodu ;P
:mrgreen: dobre. Ale to fakt, tam głębia ostrości jest jak Ocean Spokojny więc nie ma się czym przejmować.
kattebush
10-06-2011, 15:20
Panowie - teraz to już na pewno poczekam ;)
W takim razie moja pomyłka co do D7000 porostu gdzieś czytałem że dwu i cztero cyfrowe nikony nie mają pomiaru światła z szkłami bez cpu. Byc może post z tym pisany był jeszcze przed wydaniem D7000 i stąd mój błąd...
Sputnik_Wwa
12-06-2011, 09:50
W takim razie moja pomyłka co do D7000 porostu gdzieś czytałem że dwu i cztero cyfrowe nikony nie mają pomiaru światła z szkłami bez cpu. Byc może post z tym pisany był jeszcze przed wydaniem D7000 i stąd mój błąd...
D7000 na papierze przynajmniej to świetna puszka i ma sporo fajnych feature'ów ;)
EDIT:
haha post numer 666 ;p
socjalistka
14-06-2011, 13:54
A D7000 nie ma przypadkiem już pomiaru światła ze szkłami bez CPU?
jak dobrze, ze ma. mam ten obiektyw na d80 i jakos daje rade nawet bez pomiaru swiatla. nie trzeba sie martwic o AF, wiec jedynie sie skupiasz na swietle, jest fajna zabawa. niedlugo pewnie bede sie sklanial do d7000 i mam nadzieje, ze bede bardzo zadowolony.
sigme 10-20 tez mam i tez jest niebotyczna. poza tym oba te obietktywy trzeba poznac i nauczyc nimi robic zdjecia, ale juz po pierwszych probach satysfakcja jest gwarantowana.
pzdr
kattebush
27-06-2011, 22:18
Witam po krótkiej przerwie!
Otóż dziś stałam się posiadaczką Tamrona AF 90 f 2.8 Czy szczęśliwą - to się okaże po czasie ;) Aha, dokupiłam do tego pośrednie pierścienie - więc zabawa się zaczyna :)
Pozdrawiam Was serdecznie
Witam po krótkiej przerwie!
Otóż dziś stałam się posiadaczką Tamrona AF 90 f 2.8 Czy szczęśliwą - to się okaże po czasie ;) Aha, dokupiłam do tego pośrednie pierścienie - więc zabawa się zaczyna :)
Pozdrawiam Was serdecznie
Tamron 90 + pierścienie, to będziesz mogła owadowi zajrzeć głeboko w ... oczy :mrgreen::wink:
Teraz w takim razie kupuj statyw i rób dyfuzor na lampę błyskową.
kattebush
29-06-2011, 18:37
Długi! Statyw już mam ;) Teraz tylko mi jedna rzecz potrzebna - czas :)
stachmuszel
29-06-2011, 18:53
Tylko jak dwa ostatnie posty maja sie do tematu watku?
Tylko jak dwa ostatnie posty maja sie do tematu watku?
Wątek ewaluował :mrgreen: Tak poważnie, to szkoda, że nie można edytować tytułów tematu. W wielu przypadkach by się to przydało.
cz4rnuch
30-06-2011, 11:27
Tak poważnie, to szkoda, że nie można edytować tytułów tematu. W wielu przypadkach by się to przydało.
A w wielu przypadkach wprowadziłoby niepotrzebne zamieszanie. Zawsze można założyć nowy temat a oryginalny wątek pozostawić zainteresowanym. Choć wiadomo, że czasem wyskakują i będą wyskakiwać tematy poboczne i nie ma w tym nic złego.
P.s Fajnie wyglądałby ten wątek z tytułem: "Kupiłam Tamrona 90 - zabawa się zaczyna." :)
kattebush
30-06-2011, 17:29
cz4rnuch - proszę prześledź cały wątek :) Z tematu body zeszło w którymś momencie na szkła...
cz4rnuch
30-06-2011, 17:38
cz4rnuch - proszę prześledź cały wątek :) Z tematu body zeszło w którymś momencie na szkła...
Zawsze schodzi na inny temat, to forum (ale pewnie i inne) ma to do siebie. Co nie zmienia faktu, że czytelniej i z pożytkiem dla innych(którzy może mieli bądź mają ten sam problem co ty) byłoby założyć wątek w dziale optyka i pochwalić się swoim nabytkiem :) Mnie to nie przeszkadza, odniosłem się jedynie do tego, że zmiana tematu wprowadziłaby niepotrzebne zamieszanie. Tyle (nie) w temacie. pzdr
krzysiozboj
30-06-2011, 17:53
No dobra - o tym która puszka było na początku, później zmiana tematu na "szklarnie" by następnie "luźna pogawędka o tytułowaniu wątków" :D
Podzielam zdanie cz4rnucha iż czasem małe ot nie jest złe ;)
ps
czasem są też modkowie którzy wymiotą do śmietnika to co nabajdurzymy bez sensu jak już przesadzimy :))
No dobra jeszcze ja pociągnę, bo w sumie ja napisałem o możliwości edycji tytułu. Nie chodziło mi o zupełne przemianowanie ale jeśli teraz można by dopisać do istniejącego tytułu D90 czy d7000, czy może inne alternatywy dla d5000, albo: czy może najpierw szkła, to nikt by nie miał zastrzeżeń, co do niektórych postów, a dla szukającego, tytuł byłby bardziej wymowny.
No to tak:
1) Przesiadka z D5k na D90 - fotograficznie nic nie zyskamy, zyskujemy na ergonomii, w sumie parę stówek więcej i oczywiście CLS, śrubokręt, ale tak fotograficznie obrazka lepszego nie uzyskamy
2) przesiadka z D5k na D7k - tutaj nowa matryca, ISO 100 i wyższe używalne, 9 punktów AF krzyżowych, więc tutaj możemy uzyskać coś lepszego na obrazku.
Sam myślałem trochę nad zmianą puszki na D90 głównie z uwagi na ergonomie, wtedy zostaje mi 35/1,8 i mam D90 18-105 ale nachodzi mnie myśl żeby pomyśleć o samym body D7k wtedy miał bym go tylko z 35/1,8, na początek ok a później dokupi się jakieś następne szkła czy jakieś używane 18-105...? Co sądzicie o takiej zmianie, D300s odpada ze względu na brak funduszy i nie potrzebuje aparatu z tej półki, D7k jest i tak na wyrost...
Ale sobie myślę że jednak w tych czasach D7k to puszka bardziej przyszłościowa, a D90 no cóż już nie produkowana, i nie wiem czy jest sens się w nią teraz pakować mając na uwadze przyszłość i skupienie się na budowie szklarni...
Sam nie wiem, ...najbardziej to braknie mi z D7k zooma na spacerowe okazje....ale może warto zaryzykować nożny zoom i mieć spokój na dość długie lata z puszką?
DYLEMAT
Uważam, że to dobry pomysł. Jak Ci się nie spieszy pewnie cena po wakacjach spadnie ze 100zł ale czy warto tracić wakacje... a nie możesz sprzedać samo d5000?
bamicz
Masz dobry sprzęt, podobnie jaki i ja:)
Szukasz dziury w całym, podobnie jak i ja:) Ale jak ktoś chce wymieniać i ma taką ochotę to nikt mu tego nie powinien zabraniać.
Ja też kombinuje w stylu co sprzedać co dokupić i wyszło tak: sprzedać D5000 z 18-55VR, kupić D90 + 18-105 + 85 1,8 (£1020) czy D7000 + 18-105 (£1074)?
Ja już po wyborze miedzy D7000 a D90, wcześniej tez miałem D5000 w którym brakowało mi tylko ergonomii przez którą traciłem najwięcej ciekawych ujęć :-) Wybrałem D90 a za oszczędzoną kasę dokupiłem Tamrona 17-50 i efekt jest świetny. Popieram zatem że dobre szkło ważniejsze niż nieco lepsza matryca. Nie sądziłem że z tej matrycy, znanej mi z D5000, można tyle wycisnąć dobrym szkłem. Teraz odkładam na N 85 1.8 i potem za jakieś 2 lata kupie pewnie następcę D7000 albo może następcę D300s :-)
Moją metodą na dokonanie wyboru było zapytanie się siebie z jakiego powodu straciłem najwięcej dobrych kadrów? Wysokiego ISO nie używam więc mi nie brakuje, zdjęcia robię w rawach więc kolorami tam się zajmuje, CLS - chcę się bawić, często nie złapałem kadru bo nie zdążyłem przestawić np pomiaru światła w D5000. Z D90 tego problemu nie mam a szkła dają świetny efekt i CLS super sprawa z moim Metzem 58 AF-2 :-) Pozdrawiam zatem niezdecydowanych :-)
Ale sobie myślę że jednak w tych czasach D7k to puszka bardziej przyszłościowa, a D90 no cóż już nie produkowana, i nie wiem czy jest sens się w nią teraz pakować mając na uwadze przyszłość i skupienie się na budowie szklarni...
Sam nie wiem, ...najbardziej to braknie mi z D7k zooma na spacerowe okazje....ale może warto zaryzykować nożny zoom i mieć spokój na dość długie lata z puszką?
DYLEMAT
Co to znaczy 'przyszlosciowa puszka'? Za rok z okladem najprawdopodobniej zostanie wyparta z rynku przez nastepce, ktorego w swoich tajnych laboratoriach juz kresla inzynierowie Nikona.
Co to znaczy 'przyszlosciowa puszka'? Za rok z okladem najprawdopodobniej zostanie wyparta z rynku przez nastepce, ktorego w swoich tajnych laboratoriach juz kresla inzynierowie Nikona.
A no tak sobie myślę że skoro teraz D90 już wyszedł z produkcji to np za 3-4 lata będzie go trudniej sprzedać - a może go braknąć, a w stronę D7k ciągnie mnie matryca, ISO 100, 9 pól krzyżowych mikro-regulacja AF, pomiar światła.....
No dobra matryca na bok proszę mi powiedzieć czy 9 pól krzyżowych AF robi wielką różnicę w porównaniu do 1 z D90, tak podczas normalnego użytkowania, nie chodzi mi o tryb manualny z wybranym jednym punktem krzyżowym ale nie centralnym tylko na focenie bardziej "automatyczne"
ppablo12345
30-06-2011, 23:33
bamicz - sam używam D90 i jestem bardzo zadowolony, w D7k pociąga mnie wzmocniona obudowa i 39 pól autofocusa, ale... wątek o problemach z D7k zniechęca całkowicie do zakupu tej puszki.
bamicz
A myślałeś o D5100?
cz4rnuch
30-06-2011, 23:57
bamicz
A myślałeś o D5100?
D5100 nie ma m.in mikroregulacji(i innych ficzerów d7000), ten sam moduł AF, i o ile się nie mylę ten sam czujnik pomiaru światła co d90. Matryca na + oczywiście(z tym że idzie na bok), ale jeśli nie jest się sprzętowym freakiem to trochę za mało na zmianę. Są jeszcze inne różnice między tymi puszkami, ale bamicz wspominał akurat o tych więc pewnie są dla niego istotne. Jak dla mnie jeśli już zmieniać to na sprzęt na którym odczujemy różnicę a tu poruszamy się na boki zamiast do góry.
Edit: Bamicz widzę, że masz D5000(myślałem że D90), ale nie zmienia to faktu, że jest to dobry sprzęt z dobrą matrycą. Jeśli zależy Ci na skutecznym AF to myślę, że warto dozbierać do d400(jak wyjdzie), d300(s) lub d7000 w takiej właśnie kolejności. Z nowymi puszkami entry level będzie poprawa głównie w jakości obrazka, niemniej jednak nie odczujesz wielkiej różnicy w kwestii szybkości, powtarzalności czy ergonomii.
Edit: Bamicz widzę, że masz D5000(myślałem że D90), ale nie zmienia to faktu, że jest to dobry sprzęt z dobrą matrycą. Jeśli zależy Ci na skutecznym AF to myślę, że warto dozbierać do d400(jak wyjdzie), d300(s) lub d7000 w takiej właśnie kolejności. Z nowymi puszkami entry level będzie poprawa głównie w jakości obrazka, niemniej jednak nie odczujesz wielkiej różnicy w kwestii szybkości, powtarzalności czy ergonomii.
D300s i następce odrzuciłem, nie ta kasa i nie wykorzystam tego,... :-|
widzę, że jest jednak wskazanie na D7000, też to chodzi mi po głowie tylko wtedy mam puszkę na początek tylko z 35/1,8 ? Trochę myślę... Nie było propozycji D90 a to mój - ból głowy, D90 + 18-105 + 35/1,8 czy D7000 + 35/1,8
zdecydowanie d90 + 35/1.8 i....używany tamron 17-50/2.8 . Zyskasz to, czego brak Ci czyli ergonomia + dodatki a bedziesz mial jeszcze jeden obiektyw.
Zanim nie skompletuję całej szklarni nie zmienię d90 bo on mnie nie ogranicza tak, jak brak szkieł. Proste. Co Ci z lepszego aparatu jak nie będziesz mieć czym pstrykać. Chcesz np macro? Ok ale d7000 nie ma trybu macro więc lipa. Potrzebny obiektyw ( pomijam soczewki i dodatki). Zapnij do d90 np nikkora 80-200 a poczujesz klimat :) przetestowałem u znajomych wiele szkieł i wiem jedno: pucha daje radę. Mnie brak szkieł!
Powtórze ale... w mojej opinii zmiana puszki pokroju d90 na d7000 jest nieuzasadniona jeśli ktoś nie ma szkieł jakie chcę mieć docelowo.
ps, jedyne co mnie skusi do zmiany d90 na inne dx jest....lepszy af i wielkość puchy. Nawet z gripem jest dla mnie za mała...
kattebush
13-07-2011, 22:52
Witam znowu po przerwie!
I oto stałam się posiadaczką jednak D90. Przemówiły koszty oraz fakt, że jestem jeszcze amatorką i nie będę wykorzystywała w pełni możliwości D300. Pozdrawiam gorąco :)
Witam,
to mój pierwszy post na tym forum, choć zaglądam tu już dość długo :-)
Podepnę się pod ten wątek bo mam podobne dylematy, przy czym ja przesiadam się z D60 + N18-105.
Może też powiem czego mi brakuje w D60 poza śrubokrętem (chcę spróbować jasnych szkieł, a z racji cen nikkorów muszę szukać tamrona lub sigmy) -> wracając jednak do głównych powodów - z racji focenia dzieci w przedszkolu zdarzało mi się że mam fajny uśmiech/kadr, a aparat nie reaguje na spust bo właśnie "mieli" trzy poprzednie zdjęcia. Poza tym nie starcza czasem ISO, szczególnie z tym obiektywem (focę bez flasha - też w planach SB-600 lub 700).
Jakiś czas temu zacząłem się rozglądać więc za alternatywą - najlepszy wydawał się D90, obejrzałem w sklepie - organoleptycznie bardzo mi spasował -> chwyt, waga, guziki na swoim miejscu, ogromny wyświetlacz itp. itd, super maszynka...
Było to jednak jakiś czas temu kiedy D7000 był znacznie, znacznie droższy.
Właśnie miałem iść pod D90 i zerknąłem na ceny i... obecnie za nawet niespełna 3600 można zakupić tak niesławnego na tym forum D7k - 1200 więcej niż D90. No i zaczęły się dylematy. Od razu zaznaczam że D300s to już za wysoko cenowo i chyba niepotrzebny mi segment profi.
D7k ma całą masę ficzeów - wydaje się że jak na moje możliwości będzie to puszka na lata, kusi też tryb filowania, szczególnie patrząc na filmiki fatmana. Wiem, wiem, pewnie powiecie że filmowanie to nie lustrzanką, ale skoro już jest to też jakoś bardzo mi niepasuje to niepełne (bez AF) filmowanie w D90. D5100 biorę pod uwagę ponieważ nie ma śrubokręta i górnego wyświetlacza którego brakuje mi od czasów analogowego dynaxa 404.
no i co zrobić z D7K?
są jacyś zadowoleni z niego użytkownicy na tym forum?
bo zadowolonych posiadaczy D90 nie brakuje...
panoramix
15-07-2011, 09:04
no i co zrobić z D7K?
są jacyś zadowoleni z niego użytkownicy na tym forum?
bo zadowolonych posiadaczy D90 nie brakuje...
Owszem, są. Na przykład ja. Ale jest też wielu innych. MZ skala problemów z d7k jest wyolbrzymiona, ponieważ Ci niezadowoleni wiecznie o swoich rozterkach piszą, katują się testami, dzielą włos na czworo, a Ci zadowoleni po prostu robią zdjęcia, nie wdając się w dyskusję. Jak wejdziesz w dyskurs, to zaraz pojawia się mnóstwo osób, które "nie mają ale słyszały" i już jesteś wielbłądem... Taka nasza polska przywara.
skrzynka97
15-07-2011, 09:52
Owszem, są. Na przykład ja. Ale jest też wielu innych. MZ skala problemów z d7k jest wyolbrzymiona, ponieważ Ci niezadowoleni wiecznie o swoich rozterkach piszą, katują się testami, dzielą włos na czworo, ...
Widziałem ostatnio jak koleś kupował lustrzankę w Saturnie, oglądają D90:
klient: "I dobry jest ten aparat?"
sprzedawca: "To jest taka zaawansowana lustrzanka, po 3 godzinach nauczy się Pan fotografować"
wiecie co, uważam że może 1% ludzi którzy kupują aparaty czyta jakiekolwiek fora,
to już więcej ludzi czyta testy na optyczne, fotopolis, onet czy inne
błedy AF, czy olej zauważa tylko ten co to potrafi sprawdzić
krzysiozboj
15-07-2011, 10:11
Ze statystyką jest tak że jeśli 1/100 puszek ma poważne problemy to przy trafieniu tej jednej jedynej ze stu nie pocieszy nas informacja że 99ciu ma dobre puszki :)) Ten jeden będzie szukał pomocy i nagłasniał a większosć z 99 będzie cieszyła się zabawką nic nigdzie nie pisząc.
panoramix
15-07-2011, 14:27
No ja osobiście posiadam D90 i sobie chwalę ale nie posiadałam dwóch pozostałych modelów, ani tego, którego używasz prywatnie, ani tego nad którym się wahasz ;) Dlatego nie będę porównywać, ale sądząc po opiniach to chyba lepiej pokusić się o D90.
I masz potwierdzenie. "Ja nie wiem, ale ciocia mówiła..."
No właśnie poczytałam o D7000 i trochę jestem przerażona. A D90 wygląda na w porządku puchę.
Takie same dylematy ludzie mieli jak się pojawił D90. Że się nie opłaca bo to prawie to samo co D80, a nikt normalny nie kręci filmów lustrzanką. A to że nie czyta kart, kiepski autofocus.
I nagle stał się cud, D90 to świetny aparat.
Witam,
Ja dzisiaj zdecydowałem się na zakup D7000(mam obecnie D200), myślałem także o D300(używanym). Głownie fotografuję przyrodę i widziałem wiele ujęć dynamicznych i statycznych robionych tym pierwszym modelem. Korespondowałem też z właścicielami D7K i wszyscy są z niego zadowoleni.
Pozdrawiam
no macie rację...
tak to już jest z tymi opiniami i testami
też mogę się ugryźć w język i powiedzieć że nigdy nie maiłem danego sprzętu a wiele razy o nim mówiłem
no ale po to się spotykamy z ludźmi żeby rozmawiać
byłem w sobotę w sklepie oglądnąć korpus
D7000 robi baaardzo dobre wrażenie - bardzo mi się spodobał...
sprzedawca mówi, że po zniknięciu z rynku nieodżałowanego canona 50D to body nie ma obecnie konkurencji
ech... teraz to już jest rozterka - 1200zetów więcej czy za to lepiej optykę rozbudować...
lekko nie będzie...
Zawsze możesz kupić przez neta i masz 10 dni na zwrot. Jak stwierdzisz, że jednak wolisz tę parę złotych zaoszczędzić na szkła, bo aparat przerasta Twoje potrzeby, albo coś z nim nie tak, to go zwrócisz.
Zawsze możesz kupić przez neta i masz 10 dni na zwrot. Jak stwierdzisz, że jednak wolisz tę parę złotych zaoszczędzić na szkła, bo aparat przerasta Twoje potrzeby, albo coś z nim nie tak, to go zwrócisz.
nie tak łatwo jest zwrócić
Sprzedawca ma prawo odmówić przyjęcia towaru:
- uszkodzonego przez klienta lub noszącego ślady używania (zatem licznik zrobionych zdjęć już takie ślady powoduje wg mnie można popatrzeć na zakupiony towar i tyle, to samo co w sklepie, chociaż w sklepie popstrykasz)
- po upływie dziesięciu dni od jego otrzymania przez klienta,
- wykonanego na zamówienie lub zmodyfikowanego,
- w przypadku, gdy paczka dostarczona przez listonosza lub kuriera jest w złym stanie.
nie tak łatwo jest zwrócić
Sprzedawca ma prawo odmówić przyjęcia towaru:
- uszkodzonego przez klienta lub noszącego ślady używania (zatem licznik zrobionych zdjęć już takie ślady powoduje wg mnie można popatrzeć na zakupiony towar i tyle, to samo co w sklepie, chociaż w sklepie popstrykasz)
...
Sprzedawca nie ma takiego prawa - vide ustawa o ochronie praw konsumenta, w szczególności zapis: "to, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu".
Czyli masz prawo robić wszystko to co zrobił byś przy zakupie danego przedmiotu w sklepie, żeby się przekonać, że nie ma z nim żadnego problemu, np. naruszyć oryginalne opakowanie, zainstalować automatycznie system w notebook'u, czy zrobić kilka zdjęć.
dopiero D7100 będzie oki -bez oleju na matrycy i szkle, bez kłopotów z AF, bez silnego filtra AA, z lepszym oprogramowaniem pozwalającym na większą rozpiętość tonalną o 1-2 EV....wcześniej D400 zobaczymy co pokaże
oj, z tym testowaniem i zwracaniem to też nie rozwiązanie - ze tego co wyczytałem body potrafi ostrzyć prawidłowo długo i nagle zdarzają mu się całe serie nieostrych ujęć a potem znowu jest ok
poza tym - prawo do zwrotu jest, ale w praktyce to będą maile, telefony i ogólnie szarpanina, tak to w życiu już bywa...
a jeszcze takie pytanie - czy na zagranicznych forach też pojawia się olej na matrycy D7000 i znane u nas problemy?
jeszcze apropo tego testowania - tak sobie pomyślałem że po kupnie trzaskać ile wlezie przez 1-2 dni i jak pojawi się cokolwiek zwrócić korzystając prawa do zwrotu za niezgodność z umową, n ie bawić się w jakieś gwarancje itp.... tylko że wtedy mogą chyba wymienić na inny egzemplarz...
pioter m
19-07-2011, 07:31
oj, z tym testowaniem i zwracaniem to też nie rozwiązanie - ze tego co wyczytałem body potrafi ostrzyć prawidłowo długo i nagle zdarzają mu się całe serie nieostrych ujęć a potem znowu jest ok
poza tym - prawo do zwrotu jest, ale w praktyce to będą maile, telefony i ogólnie szarpanina, tak to w życiu już bywa...
a jeszcze takie pytanie - czy na zagranicznych forach też pojawia się olej na matrycy D7000 i znane u nas problemy?
Ad.1. Dokladnie, ale tez zalezy, jak trafisz.
Ad.2. Rowniez zagranica sie skarzy.
taka ciekawostka...
Koledze d7000 nie ostrzyl zupelnie...ale w koncu przeczytal instrukcje pod moim naciskiem i sie okazalo ze trafia niemal zawsze. Choc inne problemy pozostaly. Tak jednak se mysle ze ci co potrafia, maja stare puchy. A nowi biora d7000 zeby byc bardziej pro, no i dlatego ze ten model, tak jak i sony robi ladne i jasne zdjecia...
Insttukcja lezy w pudelku, a ludzie siedza na forum i placza zamiast poczytac.
Dlaczego tak wnioskuje?
Bo co mozna pomyslec gdy ktos kto np ma d60 i kity zmienia na d7000 zamiast szkla wymienic. Bywa czesto ze d7000 jest tez pierwsza puszka po telefonie...
To tak tylko w sprawie aefu moje prywatne domysly.
Na koniec dodam, ze moj aparat na analogicznych ustawieniach jak mial kumpel tez "nie ostrzy" .
dopiero D7100 będzie oki -bez oleju na matrycy i szkle, bez kłopotów z AF, bez silnego filtra AA, z lepszym oprogramowaniem pozwalającym na większą rozpiętość tonalną o 1-2 EV....wcześniej D400 zobaczymy co pokaże
Ty mnie lepiej nie strasz, ja go wczoraj dostałem, daj się nacieszyć:wink:
Ty mnie lepiej nie strasz, ja go wczoraj dostałem, daj się nacieszyć:wink:
spoko, żartowałem :)
spoko, żartowałem :)
Uff;)
W weekend była u mnie koleżanka z D7000 i oglądałem go sobie. Jest dużo lepiej wykonany jak mój D90. Sigma 85 po zapięciu do D7000 na f 1,4 chyba była celniejsza niż przy moim body. AF przy filmowaniu to też fajna sprawa. Swojego D90 na D7000 nie zamienię, ale gdybym dopiero teraz miał coś kupować w tej klasie to bym go kupił, licząc że żadne złe przygody mnie z nim nie spotkają.
Na koniec dodam, ze moj aparat na analogicznych ustawieniach jak mial kumpel tez "nie ostrzy" .
A tak z ciekawości, co to za ustawienia? Miał ustawione ręczne ostrzenie ? :)
taka ciekawostka...
Bo co mozna pomyslec gdy ktos kto np ma d60 i kity zmienia na d7000 zamiast szkla wymienic. Bywa czesto ze d7000 jest tez pierwsza puszka po telefonie....
ok, szkła, szkła, szkła, ale mój D90 po prostu nie wyrabia - po zrobieniu 4-5 zdjęć w małych odstępach czasu czekam nawet z10sek. na odlokowanie się go i wyświetlenie zdjęcia na wyświetlaczu
strasznie mnie to wkurza - jak pisałem focę często dzieci i nieraz mi się zdarzyło że naciskałem spust a aparat nie reagował...
i dlatego właśnie chcę zmienić body na D90 lub właśnie na lepsze (i na papierze i w realu) D7000
równocześnie zamierzam kupić jasnego tamiego 17-50 2,8 (który jest w bardzo fajnej cenie) lub sigmę 17-50 2,8 lub 17-70 2,8-4, jakąś "setkę" do portretu - musisz przyznać że skok jakościowy będzie spory...
puszka mnie ogranicza - muszę ją zmienić a D90 właśnie kończy swój zacny żywot...
panoramix
20-07-2011, 08:48
A tak z ciekawości, co to za ustawienia? Miał ustawione ręczne ostrzenie ? :)
Pewnie miał priorytet szybkości dla naciśnięcia spustu i wyzwolenia migawki.
Po zmianie na priorytet ostrości, aparat nie wyzwoli migawki zanim nie trafi konkretnie, co niektórym przeszkadza, bo kadry uciekają... Ale jak mają być nietrafione, to może lepiej niech nie będzie ich w ogóle ? Przynajmniej nie będzie narzekania, że af niecelny...
Edit: Gdy wszystko zawiedzie - przeczytaj instrukcje obsługi...
odsyłam do innego wątku gdzie bardzo ciekawa argumentacja podła za D90
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186910
warto przeczytać
Ten wątek faktycznie ciekawy. Mam d 90, n 35 1.8 g i n 70 - 300 VR, ostatnio bawiłem się d 7000 i byłem, przeczytawszy wcześniej mnóstwo opinii, że to badziew i w ogóle d 90 ma klasę a d 7000 wypuszczono na rynek w pośpiechu, mile zaskoczony. Aparat lepiej leży w dłoni niż d 90, jest masywniejszy, ma świetny wizjer, do tego matryca i lepszy af niż w d 90, ten w d 90 jest problematyczny. Po wyjściu ze sklepu pojawiły się u mnie pierwsze objawy zakażenia tym d 7000. Zacząłem kombinować sprzedam swoje d 90, sprzedam nikkora 70 - 300 VR i kupię to cacko, potem jednak przyszło opamiętanie. Że to jednak wyścig na gadżety, bo moje możliwości nie przekroczyły jeszcze możliwości jakie daje mi d 90 i że chyba lepiej zostawić d 90 i n 70 - 300 vr ewentualnie wymienić go ( po air show) na n 85 1.8. Reasumując, jak masz kasy pod dostatkiem i stać Cię na dobre szkła i bardzo dobre body, bierz d 7000 jeśli musisz liczyć się z kasą, lepiej wziąć przyzwoitą puszkę d 90 i dokupić do niej coś lepszego niż kitowy obiektyw.
decadent
07-08-2011, 01:08
Polecam zakup d7000 i obiektywów w accord foto - sprawdzą przed wysyłką... w ogóle świetny sklep
Polecam zakup d7000 i obiektywów w accord foto - sprawdzą przed wysyłką... w ogóle świetny sklep
Kryptoreklama jest na forum zakazana ;-) Co innego jak w innym wątku nawiązałeś do tematu i poleciłeś ten sklep a co innego jak tutaj wklejasz kilka słów. Wygląda to tak jakbyś albo nabijał sobie licznik postów, albo Accord foto by Ci za to płacił. Do dzielenia się opiniami o sprzedawcach mamy inny dział :-)
krzysiozboj
07-08-2011, 10:48
I generalnie każdy sklep jest super, z miła obsługą gdy jesteśmy na etapie kupowania, przy etapie reklamacji już zazwyczaj mniej różowo jest.
decadent
07-08-2011, 12:52
A to sorki za tę reklamę - dla równowagi powiem, że nie wszystko jest ok - ze sprzętem. Mieli sprawdzić głównie obiektyw tamrona. Body chyba w porządku, bo na mojej starej tokinie 28-70 100 % trafień, ale wygląda na to, że kiepsko coś przetestowali tammiego. Dziwna sprawa, bo 100 % trafionych tamronem, gdy najpierw ostrzę daleko, a potem na bliższy obiekt. Jednak gdy najpierw ostrzę blisko, a potem na ten sam obiekt dalej, to 100 % ma wyraźny bf - o co tu chodzi ?? Dać do reklamacji ten obiektyw ?
Znowu nic nie wiem, dałem sobie spokój z kupnem d 7000. Dzisiaj próbowałem robić zdjęcia samolotów podczas akrobacji moim n 70 - 300 VR i choroba w takich sytuacjach AF w d 90 jest słabawy. Czy w d 7000 jest wyraźnie szybciej i celniej niż w przypadku d 90?
Zapytam tylko jak miałeś ustawiony AF?
To ja bym chyba wolał D300, jeśli zależy na AF.
Próbowałem różnych ustawień, myślałem, że najlepiej będzie przy AF-C, dynamiczny wybór pola ostrości i szerokie pole ostrości. Z ciekawości próbałem 3D ale to w cały świat wyszło.
Pytałem o ustawienia AF ponieważ robiłem ostatnio zdjęcia na imprezie modelarskiej, takim samym zestawem jak Ty i zdjęć nietrafionych było kilka na kilkaset zrobionych.
Wydaje mi się, że modele są trudniejszym obiektem do fotografowania niż samoloty, ponieważ ich wielkość i nagłe zmiany kierunku lotu utrudniają celne trafienia.
Oczywiście były zdjęcia nieostre ale ze względu na poruszenie.
Aparat ustawiony miałem na AF-C i centralny punkt ostrości - to ustawienie sprawdzało się bardzo dobrze.
@d90
Uważasz, że kogoś, kto ma D60 mogą tylko irytować kiepskie szkła :). Kolega manski ma ten sam dylemat co ja, tylko, ze Jego irytuje co innego. Ja mam dość czerwonego koloru ( a widziałem zdjęcia Fatmana i jestem pod wrażeniem ). Brakuje mi śrubokręta i lcd na górze. Większa ilość guzików też jest fajna, ale nie przeszkadza mi w moim "staruszku" brak kilku przycisków. Oczywiście u mnie wymianie podlegać będzie szklarnia i aparat ( o ile można zaufać temu D7k po tylu wpisach na tym forum ). Może ktoś, kto ma D7k rozwieje wątpliwości np dotyczące ilości zdjęć w serii. Ktoś w wiadomym wątku pisał, że D5100 robi więcej zdjęć w serii a D7k się zapycha w co nie mogę uwierzyć.
Nie jestem też maniakiem pikseli. Szczerze wolałbym 10 lub 12 Mpikseli niż takie "monstrum" :)
Mam też pytanie do posiadaczy D7k. Jak to jest z punktami AF. Ktoś tu pisał, że w D700 są one rozmieszczone na dużej powierzchni i nie trzeba przekadrowywać, a ja gdzieś na forum znalazłem zarzut, że w tym aparacie są one umieszczone "ciasno". Jak to jest w D7k? . Czy w D90 jest też pomiar światła z obiektywami bez CPU?
Podoba mi się też U1 i U2. Nie wiem czy przydało by mi się ten "bajer" ale jakoś podświadomie czuję,że tak :)
A filmowanie - właśnie siedzę i męczę się już ponad 3 godziny z godzinna kasetą miniDV :) wiem mam kiepskiego laptopa, ale zgranie filmu trwa nawet na najlepszej maszynie 1 godzinę :) ,po drugie nie chce mi się targać kamery, a korzystam z niej sporadycznie ( ale się przydaje ).
Kali_69: ...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img38.imageshack.us/img38/9465/nikond700viewfinder.gif)
NIKON D700
źródło (http://img594.imageshack.us/img594/8499/d7000.jpg)
NIKON D7000
lukas79: posiadam D90 i 7000 i nawet nie ma co porównywać. Jak dla mnie 7000 jest aż za szybki. Niektórzy narzekali na problemy z celnością ale widocznie mój egzemplarz jest tej wady pozbawiony :)
borix czy w obu tych aparatach jest 100% pokrycia kadru w wizjerze? Chodzi mi o to - jak to napisać - czy te dwa zdjęcia, które zamieściłeś można porównać w skali 1:1 czyli, że w D7000 pola AF są jakby bardziej "rozsunięte" na boki, czy tylko jest to to samo z wyjątkiem tych 12 pól, leżących w dość istotnym miejscu. Pytam, bo tylko raz przez chwilę miałem w ręku D90 i nawet nie zdążyłem się temu przyjrzeć a co dopiero porównać kilka modeli. W sklepie pewnie i tak nie zdołam tego porównać - no chyba, że zrobię kilka zdjęć każdym aparatem (czytaj tyle ile jest pól) - i porównam w domu na komputerze:) W moim przypadku jet to i tak przesiadka z trzech pól AF, więc będę prawie Profi :lol:
"Chodzi mi o to - jak to napisać - czy te dwa zdjęcia, które zamieściłeś można porównać w skali 1:1 czyli, że w D7000 pola AF są jakby bardziej "rozsunięte" na boki,"
Zgadza się. Obłożenie kadru jest inne.
vxsniffer
18-08-2011, 17:54
Z tego co widze to Twoje szkiełka są raczej tanie i powinnaś zapiąć je na d7000, zrzucić pliki na laptopa i zobaczyć czy Cię obrazek satysfakcjonuje.
Akurat w zestawie szkieł koleżanki "taniość" nie ma specjalnego znaczenia. Relatywnie tanie N35 i N50 (zakładam, że to jaśniejsza wersja bo o ile pamiętam D5000 nie posiada śrubokręta) to bardzo zacne szkła, które pozwolą wykorzystać większą matrycę D7k. Ja bym się już nie ładował w D90, jeżeli tylko budżet pozwala...
Bardzo się śpieszę do pracy więc króciutko jak w temacie: Wybrać D 90. Następny przystanek D 700 :D
pioter m
18-08-2011, 21:11
"Chodzi mi o to - jak to napisać - czy te dwa zdjęcia, które zamieściłeś można porównać w skali 1:1 czyli, że w D7000 pola AF są jakby bardziej "rozsunięte" na boki,"
Zgadza się. Obłożenie kadru jest inne.
Dodajmy, ze w d300 jest jeszcze lepiej, bo caly uklad jest identyczny z tym z d700/d3, a kadr mniejszy. Tam dopiero mamy piekne pokrycie calego kadru.
Dzięki Seeker. @ pioter m - sorry ale nie ogarniam. Tzn, że w D300 pola obejmują całą powierzchnie kadru :o i np. pola Af leżą w 1/3 wysokości i 1/3 szerokości kadru a nawet bliżej brzegu ? :shock: Kusi mnie zmiana na np. D700, ale czym bym robił zdjęcia ? Sigmą 70-300DG macro? :D i manualną Tokiną. :roll: Na razie zbieram informacje na temat D7k, bo przypadł mi do gustu;)
@kali_69
D7000 to super maszyna, byłem ostatnio w FJ o oglądałem bardzo bardzo długo D90 i D7000 - oba miały naładowane baterie więc także popstrykałem
D90 jest ok, ale D7000 jest wyczuwalnie (!) lepszy - szybkość, guziki, wszystko - miałem wrażenie jakby do odlania gripa użyli mojej dłoni (mam raczej drobne)
patrząc na parametry D7000 jest bardzo dobrym rozwiązaniem - nikt tutaj nie kwestionuje jego możliwości
problem tylko z tym AF i olejem na matrycy - poczytaj to ci włos na głowie dęba stanie - znamienne jest także to że D90 używek jest sporo a D7000 sztuk jedna na jak to mówią znanym portalu aukcyjnym
masz kasę - kupuj i się módl żeby body było ok - ja modlitwy już rozpocząłem :-)
ach te rady i porady
to jak by ktos samochod zachwalal i powiedzial ze drugi bedzie wyczuwalnie lepszy, lecz niestety wade ma taka ze choc nowy, to palic nie chce z kluczyka. Popychac go trzeba. No i ze silnik olej gubi. Ze troche strach z garazu wyjechac. No i pomimo tego jest jeszcze sporo drozszy....
Ale za to bedzie model nowszy, niz ma sasiad na wsi...
Kupicie takie cacko ? Zaryzykujecie takie autko na dojazdy do pracy? Moze na wakacje z rodzina?
Pewnie ze warto zaryzykowac. Jesli kogos stac. Jesli szanujesz zarobione pieniadze i wolisz komfort jazdy od ciaglego podziwiania samochodu na lawecie i dolewania oleju - to kupisz autko sprawne, „wyczuwalnie” gorsze, ale do jazdy.
Ilu z was onanizujac sie sprzetem potrafi i wie jak korzystac z tych pol af-u ktorych jest tak duzo. Ilu potrafi dopasowac parametry ekspozycji do wysokiego iso, ktorego i tak nie bedziecie uzywac? Moze z 5 procent forumowiczow. Reszta i tak nigdy nie bedzie pracowac w polmroku, a wysokie iso przyda sie moze raz na dwa lata na jakis koncert.
Szkoda kasy.
Kupcie szkla. Nikon ma piekne. Z N17-55 lub N70-200 nawet d40x w kosciele daje rade. I kosztuje grosze. A jako zabawka do hobby nada sie az nad to.
Ilu z was onanizujac sie sprzetem potrafi i wie jak korzystac z tych pol af-u ktorych jest tak duzo. Ilu potrafi dopasowac parametry ekspozycji do wysokiego iso, ktorego i tak nie bedziecie uzywac? Moze z 5 procent forumowiczow. Reszta i tak nigdy nie bedzie pracowac w polmroku, a wysokie iso przyda sie moze raz na dwa lata na jakis koncert.
Szkoda kasy.
Trochę w tym prawdy jest, również rozważałem przejście z D90 na D7000 (korcił mnie mniejszy poziom szumów). Ostatecznie kupiłem sobie jaśniejsze szkiełka i to na tyle w kwestii zmiany:)
Akasha66
13-07-2012, 14:47
Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem i stoję dokładnie przed tym samym dylematem :D90 czy D7000 ?????
Decyzja jest bardzo trudna.. Na wstępie muszę powiedzieć,ze moja siostra ma D90 ,więc go znam.
Siostra posiada go już 3 lata ,a ja chcę wreszcie nabyć własną lustrzankę.
Od razu mój wybór padł na D7000 (następcę D90 ) ,ale nie wiem ...tyle złego już się naczytałam w necie o tym ,że chlapie olejem ,a to że słabo ostrzy .. że kiepski af itp.
Wg. testu z optyczne.pl D7000 wypada wg. mnie tragicznie , w porównaniu do D90 ,nie mówiąc już o D300s !nie wiem czy tylko mi się wydaje ,ale obraz wygląda na zamydlony ,a to test o który mi chodzi D7000 i jakość w JPEG ---> http://www.optyczne.pl/150.6-Test_aparatu-Nikon_D7000_Jako%C5%9B%C4%87_obrazu_JPEG.html
ten sam test ,ale D90 z ustawieniami neutralnymi i zerowym wyostrzeniem ---> http://www.optyczne.pl/84.6-Test_aparatu-Nikon_D90_Jako%C5%9B%C4%87_obrazu_JPEG.html
Najbardziej przeraża mnie myśl,że wydam kasę ,a aparat od razu wyląduje w serwisie ://// albo będzie robił gorsze zdjęcia niż D90
Planuję wydać do 3500zł , za tą kasę mam D90 18-105 Kit
albo D7000 Body ( nowsze body tylko czy lepsze???)
Potrzebuję dobrego szybkiego aparatu , nie wiem czy lepiej pakować się w sprawdzony i znany mi już D90 czy ryzykować i kupić droższy ,nowszy D7000 .Będę korzystać z niego głownie w pracy na co dzień (do fotografowania zwierząt,psów ) i zależy mi na max ostrości i szybkim działaniu. Jestem początkującym fotografem ,ale chce zainwestować w dobre body i potem dokupować lepsze szkła.
Muszę się na coś szybko zdecydować,ale tak ciężko mi podjąć decyzję ..który wybrać.
Proszę pomóżcie,doradźcie
mile widziane opinie użytkowników D7000 mających też D90 - jakie są różnice i jak jest z tą ostrością przy ISO 200, ISO 400 ????
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
...
Wg. testu z optyczne.pl D7000 wypada wg. mnie tragicznie , w porównaniu do D90 ,nie mówiąc już o D300s !nie wiem czy tylko mi się wydaje ,ale obraz wygląda na zamydlony ,a to test o który mi chodzi D7000 i jakość w JPEG ---> http://www.optyczne.pl/150.6-Test_aparatu-Nikon_D7000_Jako%C5%9B%C4%87_obrazu_JPEG.html
...
Proponuję dokładnie przeczytać ten tekst, bo ja nie widzę żadnego podobnego wniosku do twojego. Dodatkowo w podsumowanie można przeczytać:
"Rozdzielczość
Nikon D7000 ma 16-megapikselową matrycę CMOS formatu DX. Jest to analogiczny czujnik jak w Sony A580 i Pentaksie K-5. Rozdzielczość MTF50 mierzona na zdjęciach RAW z nowego Nikona osiąga poziom 56 lpmm i jest to nieco wyższy wynik niż w przypadku A580. W porównaniu do Nikona D90 i D300s także widać zdecydowaną poprawę. "
Obydwa aparaty są świetne i skoro używasz d90 i Ci odpowiada to możliwe że jest to najlepsze rozwiązanie dla Ciebie.
Akasha66
13-07-2012, 16:45
Ech wiem,że D7000 ma lepszą matrycę ,ale na zdjęciach poglądowych z tego testu ja widzę co innego,że mimo że ma lepszą matrycę efekt jest gorszy niż przy D300s .
Matryca ta sama co D7000 jest tez np i w Sony A57 -bo to matryca soniaka .
Wczoraj już byłam zdecydowana kupić to D90 i mieć problem z głowy.Ale rozsądek podpowiada mi aby skonsultować sprawę z ludźmi mądrzejszymi ode mnie :p ,mającymi rozeznanie w temacie. Za D7000 przemawia głownie to ,że jest nowszy i cały czas w produkcji w przeciwieństwie do D90.
Prosiłam o pomoc ,bo osoby które posiadają te modele mogą najlepiej ocenić czy warto dopłacać do tych 16 mln pikseli .
Zeb McKane
13-07-2012, 17:01
a na jakie obiektywy pozwoli Ci budżet po zakupie body i w dalszej kolejności?
Prosiłam o pomoc ,bo osoby które posiadają te modele mogą najlepiej ocenić czy warto dopłacać do tych 16 mln pikseli .
Posiadałem..... Jeśli jesteś pewien, że trafisz na w 100% sprawnego D7000 to moim zdani8em lepiej zainwestować własnie w to body.
Co do ostrości -sam oceń:
http://img338.imageshack.us/img338/4397/d7kdsc1473.jpg
Akasha66
13-07-2012, 17:38
Kurcze czyli nadal można trafić na te spieprzone egzemplarze? ... z moim pechem od razu taki mi się trafi !
Ale na serio,NIKON nadal nie rozwiązał problemu z tym chlapaniem na matryce? tego się obawiam,a co jeszcze nawala w tym modelu? (on niedopracowany jakiś??)
Jestem amatorem nie mam doświadczenia jeszcze więc na początek myślałam o obiektywie jak ten kitowy z d90 18-105mm .Na początek wezmę od siostry taki ,a potem sobie kupię. Taki Nikkor to jeszcze wydatek do przeżycia ,po zrujnowaniu się na to body d7000 ;)
Za D90 przemawia to,że kupuję body z obiektywem za tą kasę . A tak to będę miała body a na obiektyw (własny) przyjdzie mi jeszcze poczekać..
Miałem ten sam problem, zastanawiałem się i zastanawiałem się , czytałem opinie i czytałem i tak cały maj i czerwiec. I wczoraj postanowiłem na D7000. Jestem bardzo zadowolony. Argumentem, który mnie przekonał był wiek aparatu - modelu, D90 ma już parę latek :).
Akasha66
13-07-2012, 18:59
@IcyMan
I co twój egzemplarz jest OK ? nie chlapie olejem itd ?
No właśnie dlatego mam dylemat ,czy wybrać stary model (ale sprawdzony i do tego wiem już jak pracuje,jakie robi foty - i najważniejsze bardzo dobrze leży mi w ręku )
czy kupić nowy - o którym w necie i wszędzie (nawet sprzedawca w Saturnie odradzał mi D7000 - i powiedział że D90 w robi lepsze zdjęcie - a koleś jest zawodowym fotografem - gdy mu powiedziałam że D90 mam to odparł że nigdy by nie zamienił go na D7000 :/
stąd moja konsternacja. W innym wypadku bez wahania postawiłabym na nowy model , po co być w tyle kupując teraz i to o 3,4 lata?
Dziwie się tylko,że przy tylu wadach konstrukcyjnych D7000 było najlepszą lustrzanką 2011 roku i TIPA Best DSLR Advance 2011 !
Jeśli wydam kasę i trafi mi się taki uszkodzony/wybrakowany egzemplarz to tylko się pochlastać
a oczywiście potrzebuję na już , siostra już nie chce pożyczać swojego ;)
Nie chcę kupić na "ryzyk fizyk " - bo to dla mnie spory wydatek
wiem,że lepiej kupić nowszy z lepszymi dodatkami ,uszczelniony lepiej,magnezowy . U mnie minusem jest ,ze ten jest mniejszy - za to cięższy . Za d90 przemawia to,że go znam (i oczywiście to,ze zestaw)
Męczę się tak od tygodni.. i głowa mi już puchnie od tego myślenia. BYłoby prościej gdyby D90 było już niedostępne .. wtedy kupiłabym d7k i po sprawie :)
Moim zdaniem najlepszym body DX na rynku w kategorii koszt/jakość jest D90.
D7000 choć ciekawy (jeśli dobrze działa), to nie jest wart pieniędzy jakie życzy sobie na niego Nikon.
W większości przypadków nie będziesz w stanie odróżnić zdjęć zrobionych tymi puszkami z tym samym szkłem.
Natomiast zobaczysz różnicę jeśli podepniesz do D90 dobre szkło, dlatego lepiej inwestować w szkła niż w body.
Dla mnie D90 jest ostatnią puszką DX.
Akasha66
13-07-2012, 19:34
@Walle
Dzięki :)
raczej skłaniam się ku niemu , własnie jeszcze o 100 go obtanili w euro ;) zawsze na torbę i kartę zostanie
szkoda,ze tyle złego powiedziano o d7k ... Po prostu boję się go kupić :(
A jeśli w sumie różnica jest niewielka to kupię d90 - za to w zestawie z obiektywem , a potem (jeśli mi ktoś doradzi ;) zakupię do niego tak jaki mówisz - jakieś lepsze szkiełko
Zaryzykowałbym gdyby już nie było dostępne D90 , ale tak ryzykować min 3700 zł na body i jeszcze zostać z niczym gdy się okaże wadliwy ?!
Dla mnie nowy aparat po wizycie w "naszym" polskim serwisie będzie juuż g wart
@IcyMan
Proszę napisz swoje wrażenia po zakupie D7000 !!!
Strasznie bym chciała przeczytać recenzję - osoby po tym samym dylemacie .
Widzę, że cena w Euro znośna- biorąc pod uwagę, że sprzedają w kredycie- może więc kup D90 + 18-105 i dokup sobie 35/1.8g
lub w zależności od preferencji 50/1.8g. Do robienia zdjęć psiakom (i nie tylko), to świetne obiektywy.
Nie wiem jakie masz doświadczenia ze stałkami, ale kilkakrotnie widziałem reakcje osób, które po zrobieniu nimi pierwszych zdjęć dosłownie piały z zachwytu.
Dlatego uważam, że szkoda wykładać całą kasę na "wypasione" body + marny KIT.
Miałem obie puszki w rękach i mogłem parę fotek wykonać, do tego znajomy na wczasach (dwa tygodnie temu) focił D7000 więc mogłem naprawdę się z nim zapoznać. D90 już dwa lata temu miałem w rękach.
Dla mnie różnica była bardzo duża na korzyść D7000. Ergonomia i to jak leży w dłoni jest po prostu rewelacyjna. Wystarczyło paręnaście minut i parę fotek aby się przekonać. Wszystko pod ręką tam gdzie się spodziewasz. To co udało mi się zauważyć w praktyce to:
- dwa złącza na karty pamięci (może to i nie aż tak bardzo istotne ale w praktyce rewelacyjny pomysł - slot 1 zapisuje JPG a slot 2 RAW, albo slot 2 zapisuje kopie slotu 1, albo slot 2 uaktywnia się gdy slot 1 jest pełny, albo slot 1 zapisuje zdjęcia a slot 2 filmy (w rozdzielczości 1920x1080 oczywiście :) );
- szybkość działania i szybkość AF, który działa nawet skutecznie przy nagrywaniu filmów;
- ISO, nawet przy wartościach powyżej 1600 jest naprawdę dobrze! Można wybrać poziom odszumiania przy wysokim ISO, działa skutecznie.
Do powyższego dodając jeszcze argument w postaci wieku obu korpusów zdecydowanie polecam postawić na D7000.
Dodam tylko, że sprzedawcy w dwóch lubelskich sklepach potwierdzili, że teraźniejsze egzemplarze są pozbawione wad, o których można przeczytać w postach wyżej. Zreszta mocna przesadzonych. To w tej chwili tyle ode mnie. pozdrawiam
megasnajper
13-07-2012, 22:38
Jeżeli chodzi o wysokie ISO (powyżej 3200) zaczynają się widoczne szumy. Jeżeli chodzi o porównanie szumów D90 vs D7000, nowszy wygrywa o kilka stopni ISO. Tak jak napisał IcyMan, ergonomia jest rewelacyjna, jednak jeżeli dobrze leży Ci D90 nie ma to wielkiego znaczenia.
Ja pomimo kupienia swojego D7000 krótko po premierze nie miałem żadnych problemów z body. Jeżeli nie skorzystasz z 16 Mpixeli, ani nie będziesz szaleć z ISO to D90 jest świetnym wyborem.
Po pierwsze D7000 nie jest następcą D90.
Po drugie, zerowy poziom wyostrzania jpg w różnych aparatach oznacza co innego. Miarodajne jest porównanie tylko RAW. Optyczni pisali o tym już setki razy.
Po trzecie AF w D7000 działa zdecydowanie szybciej niż w D90.
Mam D7000 i D90 (w tej chwili jako aparat rezerwowy i gdy robię zdjęcia na dwa aparaty). D7000 jest konstrukcją bardziej zaawansowaną. Matryce aparatu to różnica spora. Raz, że D7000 ma natywne ISO 100, dwa, że pozwala skorzystać z wyższego ISO o jakieś 1,5EV. Przy fotografii zwierząt w ruchu ma to znaczenie. Czasami warunki oświetleniowe są średnie, a trzeba dać krótki czas migawki. D90 jest już konstrukcją wiekowo zaawansowaną. D7000 to bardziej zaawansowana konstrukcja. W zasadzie jest niewiele parametrów, które nie są lepsze niż w D90. Lepsza migawka, synchronizacja z lampą błyskową z krótszym czasem, możliwość pomiaru światła z obiektywami manualnymi, mikrokorekta AF, dwa sloty na karty, uszczelnienia, 39 punktów AF, nowy moduł pomiaru światła wspomagający AF w trybie śledzenia 3D, opcjonalny grip ma dodatkowo joystick, wizjer z pełnym pokryciem kadru, szybszy tryb seryjny, tryb cichy, wstępne unoszenie lustra, mocniejsza obudowa, sztuczny horyzont. Różnic jest naprawdę dużo.
Akasha66
13-07-2012, 23:49
Dzięki wszystkim za porady . Dzięki @IcyMan za recenzje
Czyli polecacie bardziej D7000 ? Cena jest jeszcze dość wygórowana za niego,ale mniejsza z tym
Jutro jadę przymierzyć się do d7000. A polecacie Fotojokera sklep internetowy??? Gdzie najlepiej w sensie żeby najpewniejszy go kupić ?
Myślę,żeby go kupić w fj - i odebrać osobiście w sklepie (tez ze każą sobie płacić prawie 30 zł za dostawę przy odbiorze osobistym !szok ) mam nadzieję,ze nie sprzedadzą mi jakiegos po-ekspozycyjnego ..
A czy u nas też sprzedają sprzęt refurbished tak jak w usa ? no nie chcę na taki trafić
Na co ewentualnie zwrócić uwagę przy zakupie?
z góry dziękuję za pomoc :)
Wasze rady są dla mnie b cenne!
Akasha66
14-07-2012, 00:28
shit jak czytam posty Fatmana to chyba D7000 mnie przerasta ,a raczej walka z Nikonem przerasta moje możliwości i nerwy ..
ehh,Błądzę po omacku, gdyby można było wypróbować puszkę w warunkach mojej pracy ,a nie kupić a potem się użerać z serwisem i udowadniać że nie jestem wielbłądem ,bo wada była fabryczna
Miałam juz tak z matrycą sony vaio, skończyło się że musiałam wybólić 2 tysie na nowy ekaran po serwisie , a ile mnie to nerwów kosztowało..
sokolnik
14-07-2012, 00:36
bierz d90 :) przynajmniej będziesz robił zdjęcia a nie jeździł do serwisu z d7k :) to tylko tak chciałem do pieca dorzucić :) dobranoc koledzy i koleżanki :) Żartowałem :)
Co wy z tym d90?
Ja z czystym sumieniem mogę polecić d7000 - świetny aparat, który nigdy mnie nie zawodzi. Częściej to ja jego zawodzę, niż on mnie. Dla mnie cały ten serwis to bajka.
lothar345
14-07-2012, 08:16
czulosc af d7k w ciemnicy w porownaniu do d90? Chodzi o precyzje czy d7k czesciej trafia?
ppablo12345
14-07-2012, 08:49
Jeśli kupisz D90 będziesz na pewno zadowolony, w przypadku D7k, z tego co można wyczytać na forach, to loteria, wybór jest więc prosty: kup dobry, a tańszy aparat, zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć na jakąś fajną stałkę, statyw, czy cokolwiek.
Albo poszukaj jakiegoś używanego D300.
LordRamzes
14-07-2012, 09:33
Weź d90 i używkę 18-105 zostanie jeszcze na kart pamięci plecak itd , szkoda zdrowia na walkę z serwisem d7000 świetny model niestety awaryjny i to w najmniej niespodziewanym momencie a co do argumentów d90 ,że ma parę lat to co z tego ludzie robią wspaniałe zdjęcia d70 itd to już muzeum przecież :) ale da się , prawda jest taka jak jesteś świadomym fotografem masz odpowiednie szkła to argument "lat" jest nie istotny :) , co podepniesz do tego d7000 kita 18-55 ??? to bezsensu :) kupując w miarę dobre body trzeba podpinać odpowiednie szkła które pokażą tą "lepszość" matrycy itd , lepiej kupić d90 teraz nawet na allegro widziałem d300 z przebiegiem ok 22 000 poniżej 3000 zł więc brać można śmiało bo to tyle co nic i do tego używkę 18-105 (trafiają się na allegro nawet za 600zł ) i 50 f1,8d nawet i już na początek coś masz lub jak się stałek nie boisz to 35 +85 w przyszłości :) . Wydawanie kasy całej na body i żebranie na obiektywy mija się z celem lepiej kupić słabe body skompletować szklarnie i kiedyś tam wymienić na puszkę , rozumiem ,że niektórzy chcą być na topie i podpinają właśnie 18-55 i szpanują przed kumplami "nowinkami technicznymi" ale nie tędy droga , reasumując chcesz stracić zdrowie na ciągłym myśleniu czy AF nie nawali denerwować się chlapiącym olejem , użerać się z serwisem weź d7000 , chcesz cieszyć się w spokoju robieniem zdjęć do tego jeszcze kupując 2 stałki dobre optycznie i żyć sobie spokojnie weź d90 :) , decyzja należy do Ciebie ::)
Dodam tylko, że sprzedawcy w dwóch lubelskich sklepach potwierdzili, że teraźniejsze egzemplarze są pozbawione wad, o których można przeczytać w postach wyżej. Zreszta mocna przesadzonych. To w tej chwili tyle ode mnie. pozdrawiam
śledzę watki o D7000 od początku ponieważ tylko dzięki nim nie kupiłem D7000. Pamiętam jak ponad rok temu sprzedawcy wmawiali mi, że te wady są przesadzone. Ja im nie uwierzyłem, uwierzyło za to paru forumowiczów, którzy najpierw wypisywali swoje ahh i ehhy, zarzucali innym "malkontentom" nieumiejętność robienia zdjęć aż przyszedł moment, że zaczęli płakać bo wady ujawniły się po jakimś czasie. Mój kumpel też uwierzył i po paru wizytach w serwisie puścił puchę do "Żyda" - ja kupiłem D5100 i mam go do dzisiaj.
tak więc polecam trochę więcej ostrożności z ferowaniem wyroków.
panoramix
14-07-2012, 10:02
I wzajemnie, szczególnie, gdy temat zna się z opowieści a nie z autopsji.
Akasha66
14-07-2012, 10:06
@eBarciu
Racja. Tego się obawiam. Kupię D7k bo nowszy zrobię z tys fotek, a potem będzie lipa :/
Przecież nie chcę wyrzucić kasy w błoto. Gdybym np. miała taki D7k dostać w prezencie - to sure thing można ryzykować (czyjąś kasą hehehe ) ale nie własną .
obejrzę D7k , zobaczę co mówią sprzedawcy w sklepach itd .. ale akurat do sprzedawców nie można mieć zaufania - nie w Polsce przynajmniej - zawsze będą polecać to co im się nie sprzedaje ,albo to czego mają najwięcej na stanie ,albo to co jest najdroższe - nie zawsze najlepsze .
Tylko jeden sprzedawca mnie na pozytyw zadziwił (w Saturnie na Targówku) gdzie otwarcie powiedział,ze robili testy D90vsD7000 i nie było takiej różnicy aby np. robić upgrade do d7k i przepłacać za nowość itd. Jeszcze wtedy nie wiedziałam (a było to w zeszłym roku) że D7000 jest tak niedopracowany ,że są z tym modelem takie harce .
Koleś polecał mi własnie d5100 jeśli już koniecznie chce coś nowego (w zamian do D90,bo powiedziałam,ze D90 już mam)
ale sam ma Pentaxa i to najbardziej polecał. Gdzie indziej usłyszałam (Saturn Arkadia) że Najlepszą lustrzanką na rynku jest Sony - począwszy od a57 ,gdy a65 jest to najlepszy aparat na rynku
Ale ponieważ nie kupię sobie za 3,5 tys nowego wynalazku sony z półprzezroczystym lustrem i wizjerem elektronicznym (chociaż w domu wsio mam sony) gdzie cena tego nowego cacuszka jest dokładnie taka sama jak to 4 letnie już D90 . Trzyma się w cenie ,szok. Pamiętam jak juuż były po 2900 18-105kit
Pewnie tak się skończy, szczególnie że mam już zamówionego D90 i do odbioru prawdopodobnie jutro (choc d7k też będzie na mnie czekał ) :)
Wszystko fajnie ,ale gdyby NIKON nie wyprodukował z jakimiś wadami i to poważnymi - D7000 to decyzja byłaby prosta . Gdyby NIKON postępował tak jak np. Apple gdzie jak trafisz na iPada z zażółconym ekranem retina to wymieniają do skutku na nowy egzemplarz- to można kupować d7k . Chodzą co prawda słuchy że wymieniają też i na refurbished jak się trafi ale po wszystkich wymianach - i jest ok .
LordRamzes
14-07-2012, 10:13
@eBarciu
Racja. Tego się obawiam. Kupię D7k bo nowszy zrobię z tys fotek, a potem będzie lipa :/
Przecież nie chcę wyrzucić kasy w błoto. Gdybym np. miała taki D7k dostać w prezencie - to sure thing można ryzykować (czyjąś kasą hehehe ) ale nie własną .
obejrzę D7k , zobaczę co mówią sprzedawcy w sklepach itd .. ale akurat do sprzedawców nie można mieć zaufania - nie w Polsce przynajmniej - zawsze będą polecać to co im się nie sprzedaje ,albo to czego mają najwięcej na stanie ,albo to co jest najdroższe - nie zawsze najlepsze .
Tylko jeden sprzedawca mnie na pozytyw zadziwił (w Saturnie na Targówku) gdzie otwarcie powiedział,ze robili testy D90vsD7000 i nie było takiej różnicy aby np. robić upgrade do d7k i przepłacać za nowość itd. Jeszcze wtedy nie wiedziałam (a było to w zeszłym roku) że D7000 jest tak niedopracowany ,że są z tym modelem takie harce .
Koleś polecał mi własnie d5100 jeśli już koniecznie chce coś nowego (w zamian do D90,bo powiedziałam,ze D90 już mam)
ale sam ma Pentaxa i to najbardziej polecał. Gdzie indziej usłyszałam (Saturn Arkadia) że Najlepszą lustrzanką na rynku jest Sony - począwszy od a57 ,gdy a65 jest to najlepszy aparat na rynku
Ale ponieważ nie kupię sobie za 3,5 tys nowego wynalazku sony z półprzezroczystym lustrem i wizjerem elektronicznym (chociaż w domu wsio mam sony) gdzie cena tego nowego cacuszka jest dokładnie taka sama jak to 4 letnie już D90 . Trzyma się w cenie ,szok. Pamiętam jak juuż były po 2900 18-105kit
Pewnie tak się skończy, szczególnie że mam już zamówionego D90 i do odbioru prawdopodobnie jutro (choc d7k też będzie na mnie czekał ) :)
Wszystko fajnie ,ale gdyby NIKON nie wyprodukował z jakimiś wadami i to poważnymi - D7000 to decyzja byłaby prosta . Gdyby NIKON postępował tak jak np. Apple gdzie jak trafisz na iPada z zażółconym ekranem retina to wymieniają do skutku na nowy egzemplarz- to można kupować d7k . Chodzą co prawda słuchy że wymieniają też i na refurbished jak się trafi ale po wszystkich wymianach - i jest ok .
ze Sprzedawcami z reguły jest tak ostatnio kupowałem laptopa 1 co się dowiedziałem ,żeby broń Boże nie słuchać głupot którzy ludzie wypisują na forach :)
w FJ nagminne polecany jest sony i tylko to nieważne jakie ale sony :) (mają prowizję )
w innych sklepach albo się nie znają albo własnie polecaja to co na topie , co zalega w magazynie itd :)
sokolnik
14-07-2012, 11:23
niestety Ale w niektórych sieciach taki jest SYSTEM. A z systemem nie wygrasz. Chodzi o system prowizji sprzedawany. Trzeba zbierać punkty. Im więcej punktów tym większą wypłata. Niestety najwięcej punktów mają towary stare na rynku. Towary zalegające. To nie sprzedawca jest zły tylko system. Sprzedawca ma rodzinę i dzieci które chce utrzymać na określonym poziomie.
I wzajemnie, szczególnie, gdy temat zna się z opowieści a nie z autopsji.
Poznałem temat organoleptycznie bardzo dokładnie, wiele czasu spędziłem nad puszką wspomnianego kolegi więc myślę, że komentarz był zbędny.
panoramix
14-07-2012, 13:25
Puszka kolegi, a bardzo dokładnie, to chyba trochę niewspólgra. Do niedawna posiadałem d7000 i zrobiłem nim każde z 24.850 klatek jakie zostały zarejestrowane na nim. Nie miałem ŻADNEJ z przypadłości o jakiej tu "się pisze". Przeżył pustynne piaski i reportaż w komorze ogniowej JRG. Fotografowałem w deszczu, w upałach i na mrozie. Numer 613. Mogę powiedzieć, że znam ten model dość dobrze, ale nie będę mówił, że bardzo dokładnie... Za to na 100% z autopsji i ponad rocznej pracy na nim - dzień w dzień.
Zbędne to są komentarze typu "nie wiem, nie znam się, słyszałem - ale się wypowiem" - bez przytyku do Ciebie.
Puszka kolegi, a bardzo dokładnie, to chyba trochę niewspólgra. .... Mogę powiedzieć, że znam ten model dość dobrze, ale nie będę mówił, że bardzo dokładnie... Za to na 100% z autopsji i ponad rocznej pracy na nim - dzień w dzień.
Czy prawo do wypowiedzi mają tylko osoby z prawem własności do rzeczy? tak się składa, że kolega ze względu na miejsce zamieszkania scedował na mnie swoje prawa i na czas utarczek z serwisem to ja wysyłałem, testowałem jego sprzęt przed i po serwisach. Zatem czy według Ciebie mam prawo zabrać głos na forum jako osoba zaznajomiona z tematem czy nie?
Poza tym jeśli jeszcze raz ze zrozumieniem przeczytasz mój post to zauważysz, że nie napisałem że znam puszkę bardzo dobrze tylko temat. Może nie wyraziłem się precyzyjnie ale można to było wywnioskować po moich obu postach, pisząc temat chodzi o problem z tymi puszkami.
Co do Twojej puszki ciesze się razem z Tobą, że Twoja jest perfekcyjna ale wyobraź sobie, że znalazło się "kilku malkontentów", którzy nie mieli tyle szczęścia co Ty.
Myślę, że wystarczy tych off topów.
panoramix
14-07-2012, 14:07
Poza tym jeśli jeszcze raz ze zrozumieniem przeczytasz mój post to ...
i vice versa
Myślę, że wystarczy tych off topów.
Też tak myślę, bo zaczyna być ślisko.
W temacie tego modelu więcej jest "wydaje mi się" niż "pewne jest".
śledzę watki o D7000 od początku ponieważ tylko dzięki nim nie kupiłem D7000. Pamiętam jak ponad rok temu sprzedawcy wmawiali mi, że te wady są przesadzone. Ja im nie uwierzyłem, uwierzyło za to paru forumowiczów, którzy najpierw wypisywali swoje ahh i ehhy, zarzucali innym "malkontentom" nieumiejętność robienia zdjęć aż przyszedł moment, że zaczęli płakać bo wady ujawniły się po jakimś czasie. Mój kumpel też uwierzył i po paru wizytach w serwisie puścił puchę do "Żyda" - ja kupiłem D5100 i mam go do dzisiaj.
Ja napiszę tak: Kupiłem d5100 myśląc że mi starczy, matryca ta sama co d7000, nowy model, wszystko gra....
jednak okazało się w boju że wizjer i jego wielkość to jakaś porażka, już bylem gotów zmienić na system konkurencji, kosztem jakości chociażby iso, i innych, na korzyść większego wizjera, ( nie lubię patrzeć w tunel)
Dziś mam d7000, seria 634, i chociaż matryca ta sama to co w d5100 to chyba jednak z d7000 ten jpg jest dużo lepszy, ogólnie praca z aparatem lepsza, ergonomia, funkcje, trzymanie, przewidywalność ekspozycji...zaryzykowałem, dołożyłem, nie żałuje...
W d5100 na sd 16 Gb pokazywało mi 1,6k zdjęć, w d7000 na tym samym sd'ku pokazuje 1.0k zdjęć, coś w tym musi być :)
Miałem podobne dylematy - D90 czy D7000. Z D90 miałem kontakt, bowiem posiadają je moi znajomi. Trochę wystraszyły mnie problemy Fatmana i jego boje z serwisem. W sumie od 7000 odjąłem 0 i stałem się posiadaczem D700. Przekonała mnie cena stałek i IQ.
Icy Man napisał:"- dwa złącza na karty pamięci (może to i nie aż tak bardzo istotne ale w praktyce rewelacyjny pomysł - slot 1 zapisuje JPG a slot 2 RAW, albo slot 2 zapisuje kopie slotu 1, albo slot 2 uaktywnia się gdy slot 1 jest pełny, albo slot 1 zapisuje zdjęcia a slot 2 filmy (w rozdzielczości 1920x1080 oczywiście );"
Jak to zrobić, żeby jedna karta była na filmy a druga na RAW-y. Za cholerę nie mogę tego znaleźć w instrukcji. Mój nagrywa na przemian filmy i zdjęcia, po przepełnieniu używa drugiej karty. Poza tym po przepełnieniu pierwszej karty masz koniec nagrywania filmów i musisz zamienić karty miejscami.
Akasha66
15-07-2012, 11:03
niestety D700 odpada, cena nadal niesamowicie wysoka :(
Gdy moja siostra szukała aparatu to chciałam ją namówić na D700 , niestety nie dała się zbajerować i wolała kupić D90 które będzie umiała ogarnąć ;)
Ja w sumie też nawet nie podchodzę do takich modeli- co tu dużo mówić I know shit o fotografii , nie umiem ustawiać tych wszystkich rzeczy a i w doborze szkieł nie mam pojęcia. Dopiero zamierzam się nauczyć i wejść głębiej w temat. Wybór padł na D90 w bo znam wiem że jest super i niesamowicie dobrze leży w łapie
ale bardzo podoba mi się D7000 -za nim przemawia głównie nowa matryca ale chyba głownie to że nowszy model i ciągle w produkcji.
Wczoraj nie miałam czasu aby sie wyrwać z pracy i dopiero dzisiaj wyruszam do sklepów , dzisiaj chce już kupić i mieć problem z głowy, czeka na mnie D90 kit w sklepie i nie wiem czy go brać czy to niesławne D7k ? ;) Korci mnie ,czyli serce podpowiada bierz nowszego ,ale rozum mówi kup zestaw z obiektywem - ten który znasz (bo masz w domu)
I tak to pewnie dla początkującego wystarczające body ..
Chociaż muszę tutaj teraz napisać,że nasze (czyli mojej siostry ) D90 coś nawala ... bez przerwy wyskakuje ERR na wyświtlaczu gdy chce strzelić fote. Wyjmuję wtedy akumulator (standardowy,oryginalny od nowości) i wkładam i czasem jest ok a czasem musze tą czynność kilkakrotnie powtórzyć. Oczywiście jej już to się dawno zrobiło (pewnie jescze na gwarancji) ale nie oddała do serwisu . eh bo dopóki strzela foty to ok. ale teraz chyba się ten problem nasilił..
Oczywiście pocieszam się ,że gdy ja sobie kupię d90 to tak nie będę miała ;) = siostra kupiła 3 lata temu ,to chyba były jeszcze te wczesne egzemplarze,a moze sama cóś uszkodziła?
No ale jakbym miała kupować D7000 to nawet nie mam z kim iść żeby go sprawdził w sklepie , a mi podejrzewam mogą wcisnąć kit. Czyli co mam liczyć na szczęście ,że mi się nie trafi taki z felernym AF czy chlapiącym olejem na matryce???
Icy Man napisał:"- dwa złącza na karty pamięci (może to i nie aż tak bardzo istotne ale w praktyce rewelacyjny pomysł - slot 1 zapisuje JPG a slot 2 RAW, albo slot 2 zapisuje kopie slotu 1, albo slot 2 uaktywnia się gdy slot 1 jest pełny, albo slot 1 zapisuje zdjęcia a slot 2 filmy (w rozdzielczości 1920x1080 oczywiście );"
Jak to zrobić, żeby jedna karta była na filmy a druga na RAW-y. Za cholerę nie mogę tego znaleźć w instrukcji. Mój nagrywa na przemian filmy i zdjęcia, po przepełnieniu używa drugiej karty. Poza tym po przepełnieniu pierwszej karty masz koniec nagrywania filmów i musisz zamienić karty miejscami.
A proszę:
MENU FOTOGRAFOWANIA - Ustawienia filmu-miejsce docelowe-Gniazdo 2
:)
...D7000 tanieje, z kitem już 4544 z półki ;)
a moje nadal działa, ma się dobrze, dotarło się pięknie, miało jakiś chwilowy kryzys z AFem jak podpiąłem 85kę 1,8D - ale bez problemu dała się skalibrować z poziomu aparatu - na minus 7 czy 8. A kumpel, do którego owa 85ka należy, z D90 musiał je wysyłać do serwisu. I to jest m.in. dla mnie potęga tego aparatu. :)
Akasha66
15-07-2012, 11:53
Weź d90 i używkę 18-105 zostanie jeszcze na kart pamięci plecak itd , szkoda zdrowia na walkę z serwisem d7000 świetny model niestety awaryjny i to w najmniej niespodziewanym momencie a co do argumentów d90 ,że ma parę lat to co z tego ludzie robią wspaniałe zdjęcia d70 itd to już muzeum przecież :) ale da się , prawda jest taka jak jesteś świadomym fotografem masz odpowiednie szkła to argument "lat" jest nie istotny :) , co podepniesz do tego d7000 kita 18-55 ??? to bezsensu :) kupując w miarę dobre body trzeba podpinać odpowiednie szkła które pokażą tą "lepszość" matrycy itd , lepiej kupić d90 teraz nawet na allegro widziałem d300 z przebiegiem ok 22 000 poniżej 3000 zł więc brać można śmiało bo to tyle co nic i do tego używkę 18-105 (trafiają się na allegro nawet za 600zł ) i 50 f1,8d nawet i już na początek coś masz lub jak się stałek nie boisz to 35 +85 w przyszłości :) . Wydawanie kasy całej na body i żebranie na obiektywy mija się z celem lepiej kupić słabe body skompletować szklarnie i kiedyś tam wymienić na puszkę , rozumiem ,że niektórzy chcą być na topie i podpinają właśnie 18-55 i szpanują przed kumplami "nowinkami technicznymi" ale nie tędy droga , reasumując chcesz stracić zdrowie na ciągłym myśleniu czy AF nie nawali denerwować się chlapiącym olejem , użerać się z serwisem weź d7000 , chcesz cieszyć się w spokoju robieniem zdjęć do tego jeszcze kupując 2 stałki dobre optycznie i żyć sobie spokojnie weź d90 :) , decyzja należy do Ciebie ::)
@LordRamzes
dzięki za poradę
pewnie tak zrobię :) i dzisiaj wrócę już z moją własną puchą do domu
męczy mnie to strasznie i trzeba uleczyć chorobę
LordRamzes
15-07-2012, 12:00
@LordRamzes
dzięki za poradę
pewnie tak zrobię :) i dzisiaj wrócę już z moją własną puchą do domu
męczy mnie to strasznie i trzeba uleczyć chorobę
no widzisz ja ostatnio laptopa kupowałem i też czytałem miałem mętlik , kupiłem i cieszę się sprzętem , Tobie też radzę to samo weź coś sprawdzonego uwierz ile nerwów zaoszczędzisz a ile spokoju a tak poza tym zobacz moją galerię z podpisu jest zrobiona muzealnym d80 jeśli Ci się podoba to zapewniam Cię ,że d90 da Ci większe możliwości tylko zapnij dobre szkła :) pozdrawiam i na prawdę warto , sam posiadam d90 rok temu kupiony 0 problemów
Akasha66
15-07-2012, 17:03
Hej wszystkim!
Od dzisiaj jestem szczęśliwą (mam nadzieję) posiadaczką D90 18-105mm KIT :)
Dziękuję wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji.
Tak naprawdę u mnie dzisiaj przesądziła o wyborze taka ruda małpa -sprzedawczyni z FJ z Arkadii -
gdzie miałam zamówionego D7000 do odebrania - była tak nieuprzejma i traktowała klienta jak gówno,że poszłam prosto do Euro i kupiłam /odebrałam zamówionego/ D90 ! Wiedziałam ,że musiałabym upaść na głowę żeby tam wracać i kupować w sieci która ma takie podejście do klienta - traktowanie jak gówno - . Oczywiście u nich jeszcze nigdy nie było reklamacji czy zwrotu D7K , sprzedali tysiące (cytat) i każdy był zadowolony , usłyszałam też że miesięcznie sprzedają tego kilkaset szt! Prosiłam tylko o pomoc w podjęciu decyzji który wybrać D90 czy D7000 (oba mieli na stanie) a usłyszałam tylko " wszystko już pani powiedziałam"-- :/ i jeszcze że to nieprawda że były modele uszkodzone ,że nie należy czytać żadnych forum - bo tu ludzie głupoty wypisują itp. TYPOWA POŁAJANKA KLIENTA , by poczuł się maleńki przy wielkiej pani sprzedawczyni, i ta łaska że w ogóle do mnie podeszła ...
Sorry głupia ruda małpo ale gdy w grę wchodzi wydatek 3700 na same body to mogłabyś być chociaż uprzejma do klienta.
I tak oto wkurzona poszłam prosto po d90 , ale mam zestaw z obiektywem i mogę od razu strzelać foty!
Aha a tak na marginesie to D7000 w FJ (w Arkadii w Wawie) mają teraz serię 6336157
taka na mnie czekała.
Gdy rozpakuję i ochłonę napiszę jak tam moja nowa lustrzanka :)
Pozdrawiam
Akasha66
15-07-2012, 18:29
@LordRamzes
Twoja galeria jest Mega!piekne foty!bardzo mi sie podobala
LordRamzes
15-07-2012, 21:10
@LordRamzes
Twoja galeria jest Mega!piekne foty!bardzo mi sie podobala
Dziękuję i życzę Ci samych udanych kadrów tylko cierpliwości :) i nie sprzedaj kita wiesz mi wbrew pozorom sam poluję mimo pokrytego zakresu na takie szkło gdyż na wycieczki jest nie odzowne :)
Krystianissimus
25-07-2012, 02:40
Gdy rozpakuję i ochłonę napiszę jak tam moja nowa lustrzanka :)
Gratuluję zakupu. Bardzo dobry wybór. I tak jak doradził LordRamzes: nie pozbywaj się tego kitowego szkła, bo to wbrew pozorom, nie żaden kit a naprawdę dobry obiektyw. W razie czego zawsze można go zapiąć do innej puchy. I nieważne, że to tylko DX i crop na pełnej klatce. Udanych zdjęć i radości z fotografowania Nikonem D90 z obiektywem 18-105 VR :)
Czytam te komentarze i czytam i już sam nie wiem.... Gratuluje zakupu D90 :)
Cały czas mam ten sam mankament i nie mogę się zdecydować :/
Posiadam nikona D3100 i chce przejść na coś lepszego.
Zastanawiam się nad D90 i D7000, czytam te komenty i widzę że D7000 ma jakieś wady ? Czy rzeczywiście jest ich aż tak dużo ?
Do wydania mam 3500 zł, interesuje mnie samo BODY bo obiektyw 18-105 już mam, a za taką sumę kupię już D7000 ale czy warto ? Wiem, że ma lepsze AF, że fotki wychodzą bardziej kolorowe,
ale jak mam wydać tyle kasy i mieć problemy z aparatem to może rzeczywiście D90 ??
Zdjęcia robię w klubach, na koncertach itp
Może jeszcze ktoś doradzi ?
LordRamzes
27-08-2012, 21:46
Czytam te komentarze i czytam i już sam nie wiem.... Gratuluje zakupu D90 :)
Cały czas mam ten sam mankament i nie mogę się zdecydować :/
Posiadam nikona D3100 i chce przejść na coś lepszego.
Zastanawiam się nad D90 i D7000, czytam te komenty i widzę że D7000 ma jakieś wady ? Czy rzeczywiście jest ich aż tak dużo ?
Do wydania mam 3500 zł, interesuje mnie samo BODY bo obiektyw 18-105 już mam, a za taką sumę kupię już D7000 ale czy warto ? Wiem, że ma lepsze AF, że fotki wychodzą bardziej kolorowe,
ale jak mam wydać tyle kasy i mieć problemy z aparatem to może rzeczywiście D90 ??
Zdjęcia robię w klubach, na koncertach itp
Może jeszcze ktoś doradzi ?
d300 pewne i sprawdzone body używkę za 2700-3000 kupisz z małym przebiegiem ttylko wypatruj
a D90 się nie sprawdzi ??
Już sam nie wiem, mam porządny mętlik w głowie :/
a D90 się nie sprawdzi ??
Już sam nie wiem, mam porządny mętlik w głowie :/
Oba się sprawdzą. Z tą różnicą, że jeśli robisz koncerty (jak ja) i kluby (a ja dużo wnętrz) to różnica między D90 a D7000 jest naprawdę spora (IMHO), szum z D7000 jest znacznie przyjemniejszy dla mojego osobistego oka prawego i lewego niż z D90 i znacznie mniej zauważalny, odwzorowanie szczegółów jest lepsze... a ja z moim D7000 od 10.10.2011 nie mam żadnych problemów :)
Oba się sprawdzą. Z tą różnicą, że jeśli robisz koncerty (jak ja) i kluby (a ja dużo wnętrz) to różnica między D90 a D7000 jest naprawdę spora (IMHO), szum z D7000 jest znacznie przyjemniejszy dla mojego osobistego oka prawego i lewego niż z D90 i znacznie mniej zauważalny, odwzorowanie szczegółów jest lepsze... a ja z moim D7000 od 10.10.2011 nie mam żadnych problemów :)
Możesz udostępnić jakieś zdjęcia ?
Możesz udostępnić jakieś zdjęcia ?
jak się uporam z formatem, który - jeśli nie pomoże - skończy się wysyłką komputera do serwisu, bo teraz jedyne co mam to komputer służbowy ;)
Poczytałem wypowiedzi i też mam namieszane w głowie. Który kupić ? Który lepszy ? Ten się psuje. Ten jest sprawdzony. itd.
Chciałem kupić coś lepszego niż obecnie posiadam.
Interesuje mnie samo body, szkło można zawsze dokupić.
Fotografuję tylko w Rawach, więc i tak je potem obrabiam.
i co kupić :
D90,D7000 czy używane D300s?
Poczytałem wypowiedzi i też mam namieszane w głowie. Który kupić ? Który lepszy ? Ten się psuje. Ten jest sprawdzony. itd.
Chciałem kupić coś lepszego niż obecnie posiadam.
Interesuje mnie samo body, szkło można zawsze dokupić.
Fotografuję tylko w Rawach, więc i tak je potem obrabiam.
i co kupić :
D90,D7000 czy używane D300s?
aparat masz fajny. Kup se szklo. Jasne i fajne. N 17-55.
Acha
a do tego lampe...
Ps.
Ja bym wybral d300 jesli jest mus kupic/zmienic.
LordRamzes
31-08-2012, 14:43
czy używane D300s?
Najlepsza opcja tylko z przebiegiem nie większym niz 20lk samo d300 było kiedyś 2700-3k
SandraWalawender
31-08-2012, 22:50
A ja na wstepie podziekuje, po przeczytalam ten watek od pierwszego postu. Z jednej strony bylam przekonana do d90 ale moja przewrotna natura podpowiadala mi, ze jak za szybko kupie to bede zalowac. Wiec wertowalam miliony stronek i podjelam decyzje jade po zestaw d90 + 18-105 i zastanawiam sie nad samyang 8mm. No i lampa... Sb 800, 900 (bolesna cenowo) czy jakis metz?
a moze D300s albo poczekaj na nowy D400
co do lampy, nie SB900 bo miala tam jakies niedociagnecia tylko SB910
najlepiej jak Ci sie uda trafic starszy model SB800
a moze D300s albo poczekaj na nowy D400
co do lampy, nie SB900 bo miala tam jakies niedociagnecia tylko SB910
najlepiej jak Ci sie uda trafic starszy model SB800
a moze...a moze...a moze...
A moze kolega przestalby mieszac, doradzac i komplikowac zycie innym pytajacym, do czasu gdy zdobyta wiedza i doswiadczenie na to pozwola ?
A jesli juz radzisz, poprzyj to ,,moze,, dowodami plynacymi z wlasnego doswiadczenia. Nie masz doswiadczenia ? To nie komplikuj.
Jesli miales w reku i uzywales duzo i agresywnie sb900 i miales jakies zle doswiadczenia to prosimy przyklady, jesli nie, to nie pisz bzdur ktore powstaly w wyobrazni pod wplywem wysokiej ceny lampy oraz zdjec ktorych nie potrafisz zrobic.
Sb900 to swietna lampa. Droga, ale super. Moze ciut duza, ale za to kryje pomiary do 200mm. Ma w komplecie wszystko co trzeba. I dziala super z kazdym nikonem. Sb800 nie znam, mialem na dwoch weselach zapieta na jednym z body. Tez dzialala super, ale na codzien uzywam tylko sb900. Droga ale polecam wlasnie ze wzgledu na te 200mm.
A aparat ktory wybrala sandra zrobi duzo fajnych zdjec.
Choc ja bym sugerowal od razu kupic z 18-105 oraz 35mm, a lampe ciut pozniej. I luknac mozna na chinszczyzne, zamienniki metza lub inne. Blyskac tez bedzie...chocby w manualu, ale tez doswietli.
Chyba ze kasa jest, to od razu wszystko.
Acha, a te 8mm to specyficzna ogniskowa. Kupisz i bedziesz sprzedawac za tydzien byc moze. Poczekaj moze z decyzja o zakupie jakis czas.
o boze znowu Ty, poczytaj lepiej na forum, duzo osob pisalo o tym ze mialo problem z SB-900, przegrzewanie itd
nie na darmo producent wprowadzil model 910
a poza tym chlopie przestan mnie wkoncu przesladowac - negowac sobie mozesz swoje doswiadczenia i to w roznych dziedzinach zycia
mialem D90 sprzedalem i zamierzam kupic cos lepszego
zreszta teraz duzo osob pozbywa sie tez swoich 90 z zamiarem zakupu czegos lepszego
pod choinke kupie Ci chyba gaganiec - zebys mniej szczekal
peace
... i zastanawiam sie nad samyang 8mm.
Jak myślisz na Samyangiem 8mm, to przed zakupem dokładnie sprawdź obiektyw. Większość ma wady układu optycznego (nie ostry do f/8, mocno rozmazuje w jedną stronę, itp) i mocno się możesz zawieść.
Ja kupiłem bo chciałem do zdjęć nocnego nieba i jak się okazuje, nadaje się tylko do tego, bo w innych wypadkach to jakość jest tragiczna i zdjęcia prawie nieużyteczne.
Choć jeśli chodzi o odwzorowanie to z kilku rybich ok, Samyang ma najprzyjemniejsze, ale najmniej "artystyczne". Krzywizna jest najmniejsza z dostępnych na rynku.
Co do lampy... Tu wybór jest dość spory:
Metz:
-44 AF-1 Digital (bez HSS/autoFP)
- lub wyższe (48 AF-1, 50 AF-1, 58 AF-2 wszystkie mają HSS i obsługe CLS-slave)
- Nissin Di866 mk II (bardzo podobna do Metz 58 AF-1)
- Youngnuo YN 565EX (klon Canona 580EX, ale brak HSS)
- Meike MK900 (klon SB 900, zoom do 180 mm, ale bez HSS)
Przy czym Meike MK900, Nissin Di866 mk II i Metz 58 AF-2 działają również jako sterownik CLS.
Jednak Lampy Nikona mają 3 tryby błysku, które bywają bardzo przydatne.
Niestety poradzić, nie poradzę jaką lampę wybrać, bo sam mam dylemat (Nissin 866mk2, SB910, Metz 58)
LordRamzes
01-09-2012, 05:17
A ja na wstepie podziekuje, po przeczytalam ten watek od pierwszego postu. Z jednej strony bylam przekonana do d90 ale moja przewrotna natura podpowiadala mi, ze jak za szybko kupie to bede zalowac. Wiec wertowalam miliony stronek i podjelam decyzje jade po zestaw d90 + 18-105 i zastanawiam sie nad samyang 8mm. No i lampa... Sb 800, 900 (bolesna cenowo) czy jakis metz?
bierz d90 co do samyanga 8 to zobacz moją stopke 4 pierwsze zdjęcia są nim robione szkło świetne ale do widoczków i zazwyczaj przymyka się je do f8-11 niestety aby dało odpowiednią ostrość, co do lampy spokoie brać sb 900 ma tylko 2 minusy duża i jak ktoś błyska pełną moca zdarza się przegrzewać choć mi nigdy się to nie zdarzyło bierz tylko systemowe lampy dobrze Ci radzę bo zostanie z Tobą na b długo zmienisz puszkę szkła a lampa zostanie
SandraWalawender
01-09-2012, 10:13
Dzieki za rady, chetnie uslyszalabym jeszcze kogos kto na sb800 duzo pstrykal, ze wszystkiego na rynku wolalabym chyba jednak kupic lampke tansza, ale nikona niz w podobnej cenie zamiennik. I zastanawiam sie nad tym 35mm, wiem ze jest jasniejszy niz zoom 18-105 ale nie bardzo widze jego zastosowanie, skoro ogniskowa sie pokrywa z zoomem... I dzieki za opinie do samyang, rzeczywiscie jeszcze to przemysle....
SandraWalawender
01-09-2012, 10:15
No i jakie rybie oko byscie mi polecili, jesli jest jakies dostepne +- kolo 1500 zl?
Dzieki za rady, chetnie uslyszalabym jeszcze kogos kto na sb800 duzo pstrykal, ze wszystkiego na rynku wolalabym chyba jednak kupic lampke tansza, ale nikona niz w podobnej cenie zamiennik. I zastanawiam sie nad tym 35mm, wiem ze jest jasniejszy niz zoom 18-105 ale nie bardzo widze jego zastosowanie, skoro ogniskowa sie pokrywa z zoomem... I dzieki za opinie do samyang, rzeczywiscie jeszcze to przemysle....
zaleta 35mm jest to, ze wiele razy zrobisz zdjecie nie wyjmujac nawet lampy...
LordRamzes
01-09-2012, 10:49
sb 800 hmmm mam tą lampę od paru lat i jest najlepsza moim zdaniem jakby były nowe to 3 znalazły by się w moim plecaku :) , nie oszczedzaj na lampię nie kupuj uzywek dobrze Ci radze chytry 2x traci
(...) I zastanawiam sie nad tym 35mm, (...)
to ja rozwinę wątek i dodam, że zaletą 20mmf1.8 (Sigma) jest to, że nawet nie będzie Ci się chciało zmieniać obiektywów :D (no i nauczysz się podchodzić do obiektów poza granicę tzw. strefy osobistej i intymnej).
to skoro ramzes pisze o oszczedzaniu :) , to ja podsune ci pomysl inny... Luknij na N 17-55. Tu tez lepiej sie nie da, a szklo zostanie z toba pewnie po wsze czasy. I wystarczy to jedno na dluuuugo....
Dodajac do niego jeszcze lampke, zrobisz od portretu przez krajobrazy....wszystko...
Z d90 bedzie smigac az milo.
LordRamzes
01-09-2012, 11:03
to skoro ramzes pisze o oszczedzaniu :) , to ja podsune ci pomysl inny... Luknij na N 17-55. Tu tez lepiej sie nie da, a szklo zostanie z toba pewnie po wsze czasy. I wystarczy to jedno na dluuuugo....
Dodajac do niego jeszcze lampke, zrobisz od portretu przez krajobrazy....wszystko...
Z d90 bedzie smigac az milo.
to najlepsze rozwiązanie ale czy nie przekracza mozliwości finansowych ??? ;-) dodam ,że lampa koniecznie nowa a szkło to można dopaść na allegro w b dobrym stanie od 2700-3k
SandraWalawender
01-09-2012, 11:16
Skoro w zestawie kupie z 18-105 to po co mi 17-55?
LordRamzes
01-09-2012, 11:17
wiesz jakby Ci to pow .............bo 18-105 to jak maluch i mercedes , bo jest wytrzymały b o ...... jest znakomity optycznie i jasnyyyyyyyyyy :)
SandraWalawender
01-09-2012, 11:24
Najlepiej wprost ;) okej, na poczatek kupie d90 z 18-105, lampe - tu jeszcze temat otwarty, w przyszlosci chce przynajmniej sprobowac fotografii slubnej i fajnie by bylo jakby ta lampa dala sobie z nia rade ;) chcialam jeszcze rybie oko, ale na poczatek nie chce wydac ogromnej sumy, wiec mysle ze zaczne od zestawu aparat + lampa
LordRamzes
01-09-2012, 11:41
Najlepiej wprost ;) okej, na poczatek kupie d90 z 18-105, lampe - tu jeszcze temat otwarty, w przyszlosci chce przynajmniej sprobowac fotografii slubnej i fajnie by bylo jakby ta lampa dala sobie z nia rade ;) chcialam jeszcze rybie oko, ale na poczatek nie chce wydac ogromnej sumy, wiec mysle ze zaczne od zestawu aparat + lampa
Zaprawdę Sandro piszę Ci wprost kup sb 900 a światła dostapisz (a Twój zachwyt nie będzie miał w przyszłości końca ) , zaopatrz się już w 17-55 a szerokości i swiatłości docenisz teraz i w przyszłości a dzięki kotletowi zwróci Ci się , słoik na Ciebie i siebie zarobi , idź z wędka do sklepu i zlów nikkora 10,5 a nasycisz się do końca i do kotleta będzie równie dobrze smakować ;-)
to jakby zapytac, po co ci d700, skoro masz juz d40.... :)
...bo to dobre szklo jest. Najlepszy zoom jaki mozesz kupic...
i smialo mozna kupic uzywany....
SandraWalawender
01-09-2012, 21:03
Okej, okej ;) rozumiem wszystkie porównanie. Ale niestety jak sie tylko zrobi prawo jazdy to nie kazdego stac od razu na merca ;) wiec pozwolcie ze poczekam troche na tego 17-55 i zaczne od jakiejs fajnej rybiej stałki do zestawu ;)
LordRamzes
02-09-2012, 03:39
no to masz rybe samyanga niestety manual ale przykładowe zdjęcia u mnie znajdziesz albo świetnego nikkora 10,5 AF
no to masz rybe samyanga niestety manual
1) AF w rybie zbędny, szczególnie w Samyangu, gdzie zdjęcia robi się od f/5.6, a wtedy wystarczy ustawić ostrość na 1m i po sprawie.
2) Samyang, jako ostateczność. Obiektyw strasznie słaby, nie ostry. W większości wypadków zdjęcia robi od f/5.6, a jak chcesz mieć ostre, to dopiero f/8. Choć zdarzają się lepsze przypadki, ale bardzo rzadko.
3) Wybór jest większy:
Nikkor 10.5 mm - diagonalny
Sigma 10 mm - diagonalny
Sigma 4.5 mm f/2.8 - kołowe
Sigma 8mm f/3.5 - kołowe pod FX, a na DX poziomy kąt widzenia 180 st i czarne rogi.
Tokina 10-17mm f/3.5-4.5 AT-X DX
4 pierwsze zdjęcia są nim robione
Dobczyce?
LordRamzes
02-09-2012, 13:27
Dobczyce?
Tak jest :)
SandraWalawender
02-09-2012, 13:30
Gonzo, bardzo dziekuje, ale jak widze wszystko powyzej 2500, nic tanszego nie znajde jak rozumiem ;(
Takie pytanie....
D7000 jest dużo lepszy od D90 ?
Lepiej radzi sobie w ciemnych warunkach, gdzie jest słabe światło itp ?
Gonzo, bardzo dziekuje, ale jak widze wszystko powyzej 2500, nic tanszego nie znajde jak rozumiem ;(
Używaną Tokine można dostać w okolicach 1500 zł.
Możesz jeszcze się spróbować znaleźć Zenitara 16mm z mocowaniem do Nikona, co prawda jest to diagonalne rybie oko pod pełną klatkę, ale na DX też się sprawdza, dodatkowo można do niego mocować filtry (od strony bagnetu) i koszt zestawu (obiektyw + 3 filtry kolorowe + UV) to ok 1000 zł.
Niestety rybie oka są dość drogie. Ja skusiłem się na Samyanga i trochę żałuję. Można było przeznaczyć pieniądze na inne szkło...
Co do samych fish-eye. Jak zależy Ci na mocnym efekcie rybiego oka, to Samyang również nie jest najlepszy pod tym względem, gdyż ma najmniejszą dystorsję z dostępnych na rynku. Za to lepiej nadaje się do fotografii krajobrazów czy architektury.
Przeglądałem już opinie fora i nadal mam dylemat. Pomóżcie. Zakupić D7000 czy raczej używany D300s.??
Przesiadka będzie z D90.
Z D90 to chyba nie warto się przesiadać na żaden z wymienionych, jeśli nie jest to konieczne. Jedyne uwarunkowanie zmiany to:
- potrzebne uszczelnione body
- potrzeba pełna obsługa manualnych szkieł
Jak nie masz ciśnienia na powyższe funkcje, to szkoda zmienić.
Jeśli już musisz zmienić to:
D300s:
+ bardzo doby AF (51 punktów w tym 15 krzyżowych) vs 31/9
+ lepiej uszczelnione body
+ lepsza ergonomia, choć po przesiadce z D90 przynajmniej na początek wygodniej będzie na D7000.
D7000:
+ lepsza matryca
+ dwa własne programy
+ nagrywanie 1080p i AF podczas nagrywania
+ możliwość manualnych ustawień przy nagrywaniu
---------
Edit:
Zapomniałem: W D300s jest lepszy górny LCD.
SandraWalawender
02-09-2012, 17:47
Używaną Tokine można dostać w okolicach 1500 zł.
Możesz jeszcze się spróbować znaleźć Zenitara 16mm z mocowaniem do Nikona, co prawda jest to diagonalne rybie oko pod pełną klatkę, ale na DX też się sprawdza, dodatkowo można do niego mocować filtry (od strony bagnetu) i koszt zestawu (obiektyw + 3 filtry kolorowe + UV) to ok 1000 zł.
Szczerze mowiac troche mam obawy przed zakupem uzywanych obiektywow... Nie chce wywalic kasy w bloto, majac swiadomosc, ze prawdziwego powodu sprzedazy nigdy nie poznam ;) a niestety o wadach nikt chetnie nie informuje, a nie znam sie na sprzecie na tyle zeby go sprawdzic... A na rybce chce po prostu poprobowac i troche sie pobawic i poznac tajniki troche innych ujec. Mam tendencje do zbyt duzego zoomowania i chce to troche przelamac.
Zenitar 16mm używany pod DX to kompletne nieporozumienie. Jak można komuś wciskać coś takiego ?
Rybie oko pod DX to jest 10mm i mniej ale nie 16mm gdzie następuje tylko lekkie zakrzywienie krawędzi obrazu.
Nie każdy sprzedaje obiektyw bo jest zły. Są pewniaki tańsze i pewniaki droższe, są gnioty i hity, ludzie ewoluują i zmieniają sprzęt. Niewiele osób może od reki wyłożyć 40tyś na korpusy i obiektywy także cieszmy się z tego na co nas stać. I nie za dużo od razu.
SandraWalawender
02-09-2012, 21:27
(...) I nie za dużo od razu.
To chyba jedna z madrzejszych rad jakie otrzymalam... Dzieki ;) Fajnie wyglada tamron 10-24 f3.5-4.5 i 17-50 f2.8 ale chyba zgodnie z rada jeszcze troche zaczekam i zobacze czego w "praniu" bedzie mi brakowalo najbardziej...
Szczerze mowiac troche mam obawy przed zakupem uzywanych obiektywow... Nie chce wywalic kasy w bloto, majac swiadomosc, ze prawdziwego powodu sprzedazy nigdy nie poznam ;) a niestety o wadach nikt chetnie nie informuje, a nie znam sie na sprzecie na tyle zeby go sprawdzic... A na rybce chce po prostu poprobowac i troche sie pobawic i poznac tajniki troche innych ujec. Mam tendencje do zbyt duzego zoomowania i chce to troche przelamac.
Obiektywy to są narzędzia do określonej pracy. Kupujesz lepsze narzędzie, pozbywasz się gorszego. Sprzedajesz jedno narzędzie, żeby robić coś innego drugim. Nie każdy ma miejsce żeby trzymać tonę obiektywów, pomijając już nawet to, że mało kogo stać na zakup tylu obiektywów. Nie korzystam z jakiegoś szkła to je sprzedaję, niech służy komuś innemu.
Jak wyżej. Miałem Nikkora 10.5, którego sprzedałem z dwóch powodów:
1. Znudził mi się i chciałem wykorzystać zamrożone pieniądze na inne szkło,
2. Zachciało mi się FX.
Szkiełko sprzedałem za ok. 1650 zł, a było w stanie idealnym. Coś w nim telepotało, ale jak się dowiedziałem to norma. Sprzedałem tanio, bo tanio też kupiłem, a trzymać tego w nieskończoność nie chciałem.
Co do samego obiektywu to same plusy. Bardzo ostre i kontrastowe. Godne polecenia.
Z D90 to chyba nie warto się przesiadać na żaden z wymienionych, jeśli nie jest to konieczne. Jedyne uwarunkowanie zmiany to:
- potrzebne uszczelnione body
- potrzeba pełna obsługa manualnych szkieł
Jak nie masz ciśnienia na powyższe funkcje, to szkoda zmienić.
Jeśli już musisz zmienić to:
D300s:
+ bardzo doby AF (51 punktów w tym 15 krzyżowych) vs 31/9
+ lepiej uszczelnione body
+ lepsza ergonomia, choć po przesiadce z D90 przynajmniej na początek wygodniej będzie na D7000.
D7000:
+ lepsza matryca
+ dwa własne programy
+ nagrywanie 1080p i AF podczas nagrywania
+ możliwość manualnych ustawień przy nagrywaniu
---------
Edit:
Zapomniałem: W D300s jest lepszy górny LCD.
Czyli wg Ciebie nie warto.?? I dać sobie spokój z taką wymianą.??
Warto / nie warto, to zależy od tego czego potrzebujesz.
Jak napisałem: warto, jeśli potrzebujesz uszczelnionego body lub pełnej obsługi szkieł bez procesora. Jeśli nie, to lepiej zostać przy D90 i poczekać, aż pojawi się coś, co będzie wyraźnym skokiem wzwyż (np. następcy D300s, D7000 lub D600)
Też jestem przed wyborem nowego body, obecnie mam D3000 i ten D7000 kusi kilkoma funkcjami, ale D90 to jednak sprawdzony aparat i chyba bardziej zależy mi na bezawaryjności, dlatego postawię na D90.
Martwi mnie jednak fakt, że to już 4-ro letni aparat, który przestali produkować, nie wiecie jak będzie w przyszłości z częściami w razie jakiejś awarii, czy będą dostępne?
Warto / nie warto, to zależy od tego czego potrzebujesz.
Jak napisałem: warto, jeśli potrzebujesz uszczelnionego body lub pełnej obsługi szkieł bez procesora. Jeśli nie, to lepiej zostać przy D90 i poczekać, aż pojawi się coś, co będzie wyraźnym skokiem wzwyż (np. następcy D300s, D7000 lub D600)
Dziękuję. Poczekam.
SandraWalawender
03-09-2012, 20:55
Dzieki za pozytywne info dot. Sprzedazy obiektywow, balam sie, ze jak ktos sprzedaje to jest w tym drugie dno...
Też jestem przed wyborem nowego body, obecnie mam D3000 i ten D7000 kusi kilkoma funkcjami, ale D90 to jednak sprawdzony aparat i chyba bardziej zależy mi na bezawaryjności, dlatego postawię na D90.
Martwi mnie jednak fakt, że to już 4-ro letni aparat, który przestali produkować, nie wiecie jak będzie w przyszłości z częściami w razie jakiejś awarii, czy będą dostępne?
Ja uważam, że skoro stać się na D7000, to nie warto pchać się w D90.
D90 sprawdzony... a D7000 nie, przecież jest od 2 lat na rynku i jedynie w Polsce wszyscy narzekają, że coś z nim nie tak...
A części zamienne - będą mieli jeszcze przez kilka lat...
LordRamzes
04-09-2012, 05:23
Ja uważam, że skoro stać się na D7000, to nie warto pchać się w D90.
D90 sprawdzony... a D7000 nie, przecież jest od 2 lat na rynku i jedynie w Polsce wszyscy narzekają, że coś z nim nie tak...
A części zamienne - będą mieli jeszcze przez kilka lat...
tylko w Polsce?............. to zerknij na zagraniczne fora.......... , co do części.........hmmmmmm co mi z części skoro serwis tego nie umie naprawić i według niego jest wszystko ok a problem AF jest nieprzewidywalny dziś działa za tydzień nie a potem znowu ok , co do d90 to prędzej go zajedziesz i kupisz jakiś następny niż będziesz się w zmiane części bawił:) , w d90 warto się pchać tylko trzeba być świadomym co się chce :-)
Mam D90 i D7000. D90 służy jako backup. D7000 to lepszy AF, lepszy obraz, większe możliwości fotograficzne.
Zeb McKane
04-09-2012, 21:33
ja bym za bardzo nie skupiał się na aparacie bo body było/jest/będzie emanacją naszej manii gadżetowo-kolekcjonerskiej. Najważniejsze jest szkiełko i basta. Każdy kto miał taniego "kita" nawet do super matrycy to i tak był w szoku jak kupił/pożyczył dobrą stałkę. Kolory/ kontrast/rozdzielczość/jakość rozmycia - czy w dobrym oświetlaniu matryca ma na to tak wielki wpływ? Sprzęt kupuje się wtedy jak jest w dobrej cenie a obecnie zarówno d90 jak i D7000 są w niezłej i warto. Chyba nie warto przesiadać się z D90 na D7000 bo dopłata może nie być adekwatna (tym bardziej d300s z tymi absurdalnymi cenami). Ja mam/polecam D7000 ale + dobre szkiełko np. 35... Zestaw genialny do nauki fotografii, zdjęć ludzi, pamiątkowych rodzinnych, w pomieszczeniach, potomków...
Nawiasem dodam, że nie dostrzegam na naszej giełdzie wzrostu sprzedaży D7000 (w zasadzie to na przestrzeni miesięcy ofert BRAK)...czy tak mało nas tu ma ten sprzęt, czy tak mało widzi jego wady, a może po prostu trafiliśmy niezłe sztuki...
Niestety w fotografii cyfrowej body też się liczy.
Zeb McKane
04-09-2012, 21:43
Niestety w fotografii cyfrowej body też się liczy.
tak tylko tu rozpatrujemy pomiędzy d90/7000/300s...
D7000 ma lepszą matrycę, natywne ISO 100. D90 i D300s to ta sama matryca.
Czy D7000 wciąż się boryka z tymi problemami AF, itp..., o których nie mało można poczytać na tym forum? Mając D5100 i czując pewien niedosyt lub też widząc braki tego body, zastanawiam się nad zakupem właśnie D7000, tylko nie jestem do końca przekonany czy warto zaryzykować...
Napisał wer
D7000 ma lepszą matrycę, natywne ISO 100. D90 i D300s to ta sama matryca.
...i ma jeszcze wiele innych pozytywnych cech, o których nie ma co pisać. To ciągłe udowadnianie, że
nie jest się murzynem, stało się irytujące i poniżające.
Cieszy mnie to, że użytkownicy D7k, przestali brać udział w tych dziecinnych przepychankach.., w końcu
to świadomi użytkownicy sprzętu. Rozterki typu: co wybrać, czy warto, co lepsze, każdy ma już za sobą,
jak małe dziecko ospę czy odrę. Tak trzymać Panowie, niech się wątpiący męczą w swych rozterkach.
W końcu.., olbrzymia większość z nich jest co najmniej po maturze, a to do czegoś nobilituje - czyż nie?
Pozdrawiam!
A ja jako użytkownik D7000napiszę - setny, tysięczny, ostatni na jakąś chwilę, raz - jeśli czegoś Ci brakuje w D90/5100/5000/3100/dowolnym innym niższym modelu to bierz D7000 w lapki. Jak kto z Krakowa albo ma więcej pytań, zapraszam na pw.
Dodam - wcześniej miałem D90, który niestety zmienił właściciela bynajmniej bez mojej zgody, natomiast ani przez moment nie zalowalem, że zbieralem na D7k pół roku dłużej.
Wnioski od 10/10/2011: Af? Zaje... Ten, tego. Świetny, celny, czuły, sledzenie 3D - bajka. Chlapanie olejem? Chyba jak robię naleśniki a aparat leży w kuchni. Praca z ciezszymi szklami? Dalej świetnie, rewelacyjny grip (zbieram) z wybierakiem, akumulator na koncertach i przy sporcie pozwala nawet do 2000 zdjęć i więcej (rekord 23xx, bo po 2301 nie patrzyłem na licznik). Szybkość pracy - bajer, mistrzowstwo w tej klasie. Cena? W tym momencie - ok. 3100 za body, za 4k można mieć z torbą i statywem w abfoto jak wynika z billboardu który codziennie mijam - lepsza niż D90 pół roku po premierze.
No i last but not least - był ze mną na festiwalu w Jarocinie w lipcu, 90% czasu mial na sobie 35 1.8 kupioną 2 dni wcześniej (btw, sprawdziłem 3 sztuki i wszystkie ostre w punkt niezależnie od wybranego), bo nie fotografowalem sceny tylko wszystko dookoła. Dostał na wyborach miss mokrego podkoszulka potężnym strumieniem wody, kurzyło się jak 150 w ciągu dnia. Skutek? 2 (!) malutkie (!) plamki, EWIDENTNY kurz na matrycy, z czym przecież liczyłem się przed wyjazdem (a żaden z moich obiektywow nie jest uszczelniany). 100 zł za czyszczenie matrycy po festiwalu - prawie 200 bezcennych zdjęć (przed selekcją 1400) ;)
kazziXperia + Tapatalk 2
kazziz, gratuluje entuzjazmu. Widac ze bawisz sie superowo. Tak trzymaj. :)
sokolnik
23-10-2012, 19:02
czy D90 jest w czymś lepszy od D7000? i nie chodzi mi o niższą cenę? pytam poważnie. Może naprawdę D7000 to taka super puszka i warto zmienić np na lato 2013
Obrazek bedzie taki sam jak z d5100, jak potrzeba ci wiecej mpix i robisz w trudnych warunkach, to z pewnoscia d7000 spisze sie lepiej, inaczej nie widze sensu.
Sokolnik. Powiem tak. Jakbym miał D90, to bym nie zmieniał na D7000 *chyba, że by mi kasa w kielni ciążyła) Ja miałem D80 i tu różnica już była większa. Ale zastanawiałem się dość długo nad zmianą i gdyby nie pełna współpraca D7000 z każdym szkłem (a kilka mam bez procka) oraz możliwość odliczenia VAT, to raczej puszki bym nie zmieniał D80 miało przy niskim ISO super kolorki i zżyłem się już z tym body. Ale D80 poszedł na allegro, a ja zostałem z D7000.
Sokolnik. Powiem tak. Jakbym miał D90, to bym nie zmieniał na D7000
D80 miało przy niskim ISO super kolorki i zżyłem się już z tym body. Ale D80 poszedł na allegro, a ja zostałem z D7000.
Ja tez, d90 nie zmienilabym na d7000, wiadomo d7000 lepszy obrazek w ciemnych pomieszczeniach, czy innych trudnych warunkach, ale normalnie fotografujac w dzien? Zadna roznica, co jedynie wiekszy format, czyz nie?
A co do d80, tez wspominam go dobrze i w dzien na niskim iso, nie zauwazylam zadnej przepasci pomiedzy d80, a d90, natomiast w gorszych warunkach, to nawet nie ma porownania, na korzysc oczywiscie d90.
No ale mowa jest o d90, a d7000, wiec d7000 na pewno bedzie lepszym aparatem od d90 i jak ktos sie zastanawia i ma pieniadze powinien wybrac d7000, ale np. ja majac juz d90 bardziej chodzi mi po glowie d3200, lub jakis nastepca d7000, ale zmieniac zeby zmienic bo ma 16 mpix, to raczej nie ma sensu..
Ja tez, d90 nie zmienilabym na d7000, wiadomo d7000 lepszy obrazek w ciemnych pomieszczeniach, czy innych trudnych warunkach, ale normalnie fotografujac w dzien? Zadna roznica, co jedynie wiekszy format, czyz nie?
Zdecydowanie nie. D7000 da lepszy kolor i znacznie lepszy DR, co może się często przydać :-)
Zdecydowanie nie. D7000 da lepszy kolor i znacznie lepszy DR, co może się często przydać :-)
No a nie liczac ergonomii w d7000, nie wiesz jak wypada d3200 w porownaniu do d7000?
Chyba w d3200 jest jeszcze lepiej? Pomijam ergonomie..
stachmuszel
23-10-2012, 19:56
Jakiś czas temu obcowałem z tymi korpusami. Wielkich różnic w obrazku nie widziałem.
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/680|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/439|0/%28brand2%29/Nikon
sokolnik
23-10-2012, 19:59
co to DR ?
stachmuszel
23-10-2012, 20:02
co to DR ?
Dynamic Range -zakres dynamiki.
sokolnik, rozpiętość tonalna.
stachumuszel, jak będziesz miał jeszcze raz okazję to spróbuj na tym samym kadrze mocniej powyciągać coś z cienia. Zobaczysz jak dużą przewagę w tym temacie da D7000 w stosunku do D90.
Mekano, 3200 daje przyzwoity obraz, jednak matryca zastosowana w D7000 to nadal jedno z lepszych rozwiązań APS-C jeśli chodzi o jakość obrazu.
sokolnik
23-10-2012, 20:10
dzięki za wyjaśnienie.
Podobno matryce Nikon kupuje od Sony. I w niektórych modelach obu marek są te same matryce. Można gdzieś takie zestawienie znaleźć ? ma ktoś takie dane ? Sony produkuje matryce prawda ? Kto jeszcze? Podobno są 2 firmy na świecie co produkują matryce? SONY i LG? Niech mnie ktoś poprawi lub potwierdzi. Ale bardziej mi chodzi o wykaz tych samych matryc w różnych aparatach różnych producentów.
Mekano, 3200 daje przyzwoity obraz, jednak matryca zastosowana w D7000 to nadal jedno z lepszych rozwiązań APS-C jeśli chodzi o jakość obrazu.
hm.. "przyzwoity", tzn. porownywalny do d7000 czy jednak lepszy? Czy ciezko jednak okreslic bo to jednak 24 mpix..
sokolnik, tak Nikon kupuje część matryc od Sony. Inne, Sony im produkuje, ale są projektu Nikona. Matryca zastosowana w D7000 to projekt Sony. Zastosowana była/jest także w Sony NEX-5N, Pentax K-5 -jednak w każdym z tych aparatów producent wprowadził jakieś swoje delikatne modyfikacje. Dzięki tym modyfikacjom udało się wycisnąć ciut więcej i np. w K-5 ta sama matryca daje najlepsze rezultaty.
Matryce produkuje wiele firm: Canon, Sony, Panasonic, Aptina, Kodak (produkował) i od cholery jeszcze innych.
Ale bardziej mi chodzi o wykaz tych samych matryc w różnych aparatach różnych producentów.
No to sobie porownaj d3200 i Nex-7
i Nex-5N i d7000
Dla mnie jest oczywiste co lepsze, dlatego nie tesknie za d7000
hm.. "przyzwoity", tzn. porownywalny do d7000 czy jednak lepszy? Czy ciezko jednak okreslic bo to jednak 24 mpix..
Pod względem szumów gorszy :-)
Pod względem szumów gorszy :-)
hm.. pewnie tak na 100% kadru, ale jesli zmniejszyc obrazek z d3200 do 16 mpix, no to chyba roznica podobna, jesli w ogole?
sokolnik
23-10-2012, 20:30
No to sobie porownaj d3200 i Nex-7
i Nex-5N i d7000
Dla mnie jest oczywiste co lepsze, dlatego nie tesknie za d7000
No ale NEX 5 lub 7 nie zrobi lepszych zdjęć (mniej szumów) w słabym oświetleniu. Prawda? OK NEX jest fajny ale czy aż tak bardzo lepszy od D7000? Moim zdaniem NIE
No ale NEX 5 lub 7 nie zrobi lepszych zdjęć (mniej szumów) w słabym oświetleniu. Prawda? OK NEX jest fajny ale czy aż tak bardzo lepszy od D7000? Moim zdaniem NIE
Zdjęcia z NEX-5N będą miały taki sam poziom szumów jak te z D7000.
iso 3200
źródło (http://img690.imageshack.us/img690/350/d7000c1.jpg)
źródło (http://img51.imageshack.us/img51/1306/nex5nc1.jpg)
hm.. pewnie tak na 100% kadru, ale jesli zmniejszyc obrazek z d3200 do 16 mpix, no to chyba roznica podobna, jesli w ogole?
Trzeba by było sprawdzić. Bardzo możliwe, że po delikatnej obróbce (redukcja szumu i redukcja rozdzielczości), szum rzeczywiście by był na podobnym poziomie.
dezerter_27
23-10-2012, 20:43
Hm? W takim razie skłaniam się ku k-5. A co niech się dzieje co chce
Star Dust
23-10-2012, 21:07
Ja zmienilam poki co nie zaluje choc AF w D7000 jakby mniej celny niz moja ex D90. JPG no jest ladniejszy niz z D90 podobno z RAW mozna wiecje wyciagac. Fajna puszka a obecnie cena D7000 bardzo kuszaca
sokolnik
23-10-2012, 21:20
może i kusząca. Sprzedam swojego D90 za 1700-1800? zł mniej/więcej? drugie 1500 zł muszę dołożyć, za 1500 mam fajne szkiełko a D90 też robi zdjęcia :) dla amatora to lepiej chyba szkło kupić niż nowe lepsze body
może i kusząca. Sprzedam swojego D90 za 1700-1800? zł mniej/więcej? drugie 1500 zł muszę dołożyć, za 1500 mam fajne szkiełko a D90 też robi zdjęcia :) dla amatora to lepiej chyba szkło kupić niż nowe lepsze body
Duzo lepiej kupic szklo albo zestaw do strobingu, sam zaluje ze zamienilem d80 na d90 bo takiej znow przepasci nie bylo (jak d50->d80) a jednak troche by sie poblyskalo za te pieniadze ;)
Star Dust
23-10-2012, 22:30
ja bylam w innej sytuacji bo dolozylam tylko £70 do nowki body, w twoim przypadku faktycznie lepiej bedzie kupic szklo. Za mna chodzi N85mm 1.8 ale poki co musze do gwazdki poczekac.
sokolnik
23-10-2012, 23:20
za mną chodzi szeroki kąt (tokina może kiedyś), 85 1.8G oraz jakieś tele, ale to wszystko to odległe plany...
Sokolnik - też mnie nęciła kilka razy przesiadka z D90 na D7000, ale jak mówisz, trzeba by było dołożyć z jakieś 1500 zł :(. Za tyle mamy używkę S10-20! I chyba to sobie sprawię na święta. A następnym body, to będzie D700.
No ja sam przesiadkę na FX planuje. d90 zostanie w backupie. ale czy d600/700/800 to jeszcze nie wiem. Najlepiej by odpowiadał d700 i 24-70 2.8 AFS
Będziecie mieć problemy z D700. Tylko używane już, a z czasem tych w dobrym stanie przybywać nie będzie.
Tanieć też nie będą...
kazziXperia + Tapatalk 2
Będziecie mieć problemy z D700. Tylko używane już, a z czasem tych w dobrym stanie przybywać nie będzie.
Tanieć też nie będą...
No nie byłbym taki pewny. D700 to już stary aparat. Myślę, że o ile jeszcze trzyma nieźle cenę, to kończy się dla niego czas świetności. Pewnie po wkroczeniu na dobre D600 - ewentualnie jakiejś obniżce ceny tej nowości - ceny D700 polecą na dół :)
BBall_Freaker
28-10-2012, 16:21
Też stoję przez wyborem między D90, a D7000. D5000 idzie na sprzedaż... Trochę mnie kusi D7000 z uwagi na jeszcze lepszy autofocus, ale czy jest sens wywalać dodatkowo ponad tysiąc złotych dla lepszego AF?
Witam. Szybkie pytanie:) D90 + Sigma 17-70 2.8-4 + niedroga lampa błyskowa(na początek) czy też może d7000 + 18-105VR. Mam 4000 zł i się zastanawiam jak to ulokować. Zdjęcia robię różne: góry, morze, rodzina... Pzdrawiam
knopers1
28-10-2012, 20:23
Szybka odpowiedz - d7000
d7000 to nie tylkko af z 35 pkt a takze lepsza matryca
LordRamzes
28-10-2012, 22:02
Witam. Szybkie pytanie:) D90 + Sigma 17-70 2.8-4 + niedroga lampa błyskowa(na początek) czy też może d7000 + 18-105VR. Mam 4000 zł i się zastanawiam jak to ulokować. Zdjęcia robię różne: góry, morze, rodzina... Pzdrawiam
szybka odpowiedz d90 +używana sigma 10-20 (tylko ze zmiennym światłem ok 1300 na allegro śmiało brać używkę ) w góry rewelacja a i w pomieszczeniach do całej sylwetki na 20 będzie ok na dx i juz masz zaczątek konkretnego szkła do konkretnego zastosowania , potem tele , portret makro i stopniowo ale konkretnie a nie wszystko a po trochu i do niczego :)
BBall_Freaker
28-10-2012, 22:40
d7000 to nie tylkko af z 35 pkt a takze lepsza matryca
No ok, i lepsza matryca... Ale czy warto wywalać ponad 1000zł więcej?
jak możesz wrzucić sobie w koszty to samo body ma bardzo atrakcyjną cene:) a idąc tym tropem czy warto dopłacać do d800? przeciez to tylko lepsza matryca i wiecej fps tak jak tutaj
BBall_Freaker
29-10-2012, 00:04
W koszty to raczej nie, bo firmą nie jestem ;] Samym body raczej zdjęć robić nie będę ;P
W sieci jest sporo porównań D90 z D7000. W większości przypadków użytkownicy D90 piszą, że zamiana na D7000 nie ma większego sensu. Ja jednak postanowiłem zaryzykować i zamieniłem stary sprawdzony D90, na nowszy i niepewny D7000.
Nie żałuję i uważam, że była to słuszna decyzja.
Pierwszą rzeczą którą zrobiłem, było podpięcie 35-ki 1.8D - mającej spory bf z D90. Po mikroregulacji obiektyw "ożył" - teraz dopiero widzę, co to szkiełko potrafi.
Jakość zdjęć z nowej matrycy jest lepsza - większa swoboda w cropowaniu, wyciąganie z cieni, kolor.
W D90 brakowało mi funkcji MUP, ponieważ wstępne podnoszenie lustra nie zawsze zdawało egzamin.
Kolejne dodatki, które ułatwiają obsługę to: przycisk trybu AF, pokrętło trybu wyzwalania migawki, dużo węcej funkcji jakie można przypisać przyciskowi FN i podglądu.
AF również działa lepiej - 39 pkt się przydaje.
Warto jeszcze wspomnieć o używalnym iso 100 i czasie 1/8000.
Z pewnością nie wymieniłem wszystkich zalet D7000 w stosunku do D90, pewnie można by znaleźć jeszcze kilka, ale dla tych wymienionych warto kupić D7000.
Pozdrawiam.
d90 + Tamron 17-55 2.8 do portretów jak i do pleneru ponieważ szeroko masz, pozniej sigma 10-20 tej z Twojego posta bym nie brał bo jest ciemna na długim końcu ;)
idę o zakład że za rok będzie jeszcze jakieś 10% takich pytań, a kto będzie chciał będzie brał D7000. Kto nei będzie mógł sobie na to pozwolić - będzie brał używkę D90 albo kupował D5100 i też będzie zadowolony.
Własnie testuję D7000 z 70-200 - z D90 to szkło było nie do utrzymania, a teraz zabawa jest przednia.
Ktoś wspominał o tym, że akumulator jest znacznie lepszy? Na D90 max wyciągałem 1800 zdjęć (głównie seryjny), tutaj rekord mam ponad 2300...
Na chwilę obecną i pewnie na długi czas nie będę mógł sobie pozwolić na szaleństwa związane z dokupowaniem szkieł, stąd też skłaniam się bardziej ku jednemu uniwersalnemu szkiełu:) Stad też dylemat czy d90+sigma/tamron czy d7000+18-105vr, bo raczej nic chyba lepszego do 1000 zł z obiektywów nie kupie
Jak masz mieć zestaw raz na dłużej to ja bym wziął jednak D7000 z kitowym. Jedyne, czego Ci nie da w porównaniu do Sigmy - to makro, do Tamrona - to na upartego portretówki - ale Twoim kolejnym zakupem powinna być 50ka, starą AF 50 1.8D kupisz używkę za 350zł, poważnie, nówkę z półki AF-S 50 1.8G za jakieś 800zł... więc nie zastanawiaj się, leć do ABFOTO albo FJ albo gdziekolwiek indziej i bierz D7000.
D7000 - dlaczego? Po pierwsze mikroregulacja szkieł, po drugie matryca. Kolejność nie przypadkowa. W dobie obecnej jakości produkowanych szkieł mikroregulacja daje olbrzymi komfort przy zakupach i późniejszym ich użytkowaniu. Zwłaszcza jeśli mamy/planujemy jasne obiektywy. Nie trzeba przy zakupach przebierać w 5-10 egzemplarzach. Po prostu można nimi robić zdjęcia, a nie wysyłać bez przerwy do serwisu na kalibrację (bywa,że z różnym skutkiem). O matrycy napisano wszystko - moim zdaniem jeszcze na długo jej osiągi wystarczą.
BBall_Freaker
29-10-2012, 18:59
A co z matrycą? Jakaś szczególna? I tak gorsza niż w D300s z tego co słyszałem.
To nie tam ucho przykładałeś, bo D7000 (i D5100) posiada aktualnie najlepszą matrycę, jaka była montowana w puszkach DX.
BBall_Freaker
29-10-2012, 19:04
Matryca w D7000 jest lepsza niż w D300s???
A nie? http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/698|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/680|0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/614|0/%28brand3%29/Nikon
Matryca w D7000 jest lepsza niż w D300s???
D300s ma niemal identyczną matrycę co D90... Do D7000 trochę im brakuje...
Podepnę się pod temat trochę.
Planuję przejść z d90 na d7000, głównie z powodu niezadowolenia z pracy af z obiektywami nikkor 35mm 1.8 i Sigma 18-70. Oba obiektywy pracują poprawnie (no, w każdy razie lepiej) z d3100, które miałem okazję pożyczyć na testy. Zwłaszcza 35mm w tańszym body ładnie trafia w punkt, a z moim d90 na portrecie zawsze oko na które mierzę ostrość wychodzi miękko w porównaniu do d3100 (f1.8).
Obiektyw razem z body były wysłane do kalibracji i jest trochę lepiej ale nadal imo źle.
Trochę się zraziłem przez to do tego szkła i ostatnio nawet go ze sobą nie zabieram.
Poczytałem trochę o problemach d7000 sprzed roku i mam takie pytanie, czy problem nadal istnieje? W teorii zyskać powinienem nowocześniejszy af z dużo większa ilością precyzyjniejszych punktów af.
Myślałem też o d300s ale musiałbym brać używane, wydaje mi się że d7000 cenowo i możliwościami byłby idealny, tylko się trochę boję czytając internet,
Czy nie wpadnę z deszczu pod rynnę :)
Simon, odezwij się na PM, natomiast szczerze - z tego co widać też na forum baaaardzo rzadko zdarza się już ktokolwiek z problemem af, a cały temat powoli umiera śmiercią naturalną.
BBall_Freaker
30-10-2012, 17:45
D300s ma niemal identyczną matrycę co D90... Do D7000 trochę im brakuje...
A co z AF? Silnik D7000 ma 39 pól, a D300s 51 z czego więcej krzyżowych. Jakieś porównanie tego parametru? Bo już o D90 zapominam, a myślę o używce D300s vs. nowym D7000.
AF w D300/s jest na 100% lepszy od AF w D7000 i na dodatek dużo bardziej pewny. Ja akurat brałem na firmę, więc używka bez faktury nie wchodziła w grę.