Zobacz pełną wersję : D90 czy D7000
Dexter88
12-02-2013, 16:21
Nie wszyscy fotografują to samo...
robi 6lk na s w 14bit
No, ale pytam się w czym ta różnica ??
morze w serii ile robi.ile robi 7k w 14bit . w trudnych warunkach jest to przydatne. np dla ptasiarzy ... l
Napisz jaroo jeszcze raz, nic nie zrozumiałem z Twojego posta...
Ja bardzo często teraz poszedłem na 1600 i 2000 ISO, kiedyś 800 to był dla mnie max, większość to zdjęcia przy świetle teatralnym gdzie nie zawsze można pozwolić sobie na lampe przy D200 nie miałem wyboru, teraz spokojnie ISO 2000 i sa takie jak w 640 w D200 albo i lepiej. D90 przy tych czułościach mi sie nie podoba, już nie te kolory. Nie wiem czemu dla mnie D90 to gorsza puszka jeśli chodzi o matryce i widać to. Dla mnie aparat ma robić zdjęcia i mi pomagać a nie podniecać się starociami, gdybym miał wcześniej kasę to D200 już dawno bym wymienił na D90, ale teraz kupowanie D90 to dla mnie dziwny trend. Ale każdemu wg potrzeb :)
dezerter_27
12-02-2013, 20:32
Hm wydaje mi się że tak się pisze może,
Alcatraz
12-02-2013, 22:19
Dla mnie aparat ma robić zdjęcia i mi pomagać a nie podniecać się starociami, gdybym miał wcześniej kasę to D200 już dawno bym wymienił na D90, ale teraz kupowanie D90 to dla mnie dziwny trend.
A dla mnie to oczywisty dowód na klasa tego modelu. Nawet sam Nikon na to wpadł i nie zakończył produkcji D90 mimo wprowadzenia wielu innych modeli w podobnej cenie. Nie kwestionuję, że matryca w D7000 jest lepsza ale matryca to nie wszystko. W D7000 renomę położyła jakość i wpadki, niestety ale tego się już nie cofnie. Piszesz o iso 2000, oczywiście tutaj nowsza matryca będzie miała przewagę ale jak pisałem naprawdę wiele osób nie dotyka wyższych iso a przy niższych te aparaty robią właściwie identyczne zdjęcia. Po co więc ryzykować i jeszcze dopłacać tyle pieniędzy, żeby później spokojnie spać "mając iso 6400", które zastosuję raz w roku? Rozumiem, że Ty używasz takich wartości i ok, widocznie należysz do tej mniejszości. No ale pisanie w stylu "podniecanie się starociami" to już dziecinada w najgorszym stylu niestety... Nie od dziś wiadomo, że D90 to klasa i sam sobie na to zapracował. Nie zmieni tego ani lepsza matryca D7000 ani ponad 20Mpix w D5200. Dlatego ludzie chętnie go kupują i są to ludzie znający się na rzeczy a nie gadżeciarze, którym wystarczy chwila marketingu i już są właścicielami "najnowszego, najlepszego i w ogóle mega" body:-) Starocie CodeBoy to np. body z matrycą CCD - choć znam kilku świetnych fotografów, którzy nadal robią takim sprzętem wspaniałe (także jakościowo) fotografie! Tak więc zawsze dobrym doradcą jest umiar i ostrożność w sądach...
morze w serii ile robi.ile robi 7k w 14bit . w trudnych warunkach jest to przydatne. np dla ptasiarzy ... l
D7k robi 6kl/s bez znaczenia jaki format i ile bitów.
Tak więc te troje wywyższanie 40D raczej nie ma żadnych podstaw.
To jednak ja jestem ułomny jeśli chodzi o odczytywanie myśli... Koniec offtopu ze mnie.
Dlatego ludzie chętnie go kupują i są to ludzie znający się na rzeczy a nie gadżeciarze, którym wystarczy chwila marketingu i już są właścicielami "najnowszego, najlepszego i w ogóle mega" body:-) Starocie CodeBoy to np. body z matrycą CCD - choć znam kilku świetnych fotografów, którzy nadal robią takim sprzętem wspaniałe (także jakościowo) fotografie! Tak więc zawsze dobrym doradcą jest umiar i ostrożność w sądach...
Ja się nie mam zamiaru kłócić :) Aparat to tylko narzędzie :) Ja osobiście z D7000 jestem bardzo zadowolony i cieszę się że kupiłem go bez czytania opinii o nim :) To jak recenzje na filmwebie o jakimś fajnym filmie ile ludzi tyle opinii :)
Witam
Ja się zastanawiam nad D5100. W optyczne.pl napisali że na wyższych iso jest lepszy od D7000 o przynajmniej 1EV, aż trochę się nie chce wierzyć, to niby z D5100 na iso 3200 będą takie szumy jak w tych samych warunkach na iso1600 w d7000? Skoro tak piszą to może tak jest a do tego bardzo dobrze wypadł pod względem zakresu tonalnego, tez według optycznych lepiej od D7000. Zależy mi właśnie na jak najlepszej jakości na wysokich iso. Jeśli chodzi o AF tu przewagi raczej d7000 nie ma, sporo jest napisane o problemach z tym u niego a cena D5100 to połowa tego droższego. Oczywiście szybszy dostęp do iso i pomiaru światła to fajna sprawa, większy, wygodniejszy korpus, ale nie za dopłatą 1500zł. Uszczelnienia tez raczej takie na sztukę w nim są a za tę różnice w cenie można kupić dwie niezłe stałki. Teraz mam D5000, i jak tak czytam o tych mozliwosciach d5100 to kusi żeby zmienić i móc używać wyższych czułości tam gdzie nie chce używać lampy.
Miał ktoś możliwość porównać te dwa aparaty.
Witam
Ja się zastanawiam nad D5100....
Może od razu zastanów się nad D5200, bo za pół roku znowu zaczniesz wymieniać. :)
D5200 to prawie dwa razy wyższa cena, ergonomia identyczna, zupełnie nie potrzebne mi 24Mp. Ma sporą przewagę w nagrywaniu filmów ale to nie jest dla mnie najważniejsze. Tak jak napisałem wcześniej, jeśli D5100 przewyższa jakością zdjęć D7000 to ten aparat już wystarczy na kilka lat. Jest też spory wybór przyzwoitych obiektywów z silnikiem.
Dexter88
16-02-2013, 18:16
d5100 daje lepszy obraz od d7000 przy iso 3200, porównywałem, ale nie powiedziałbym żeby różnica była aż tak duża.
Dobra, mieliście dużo czasu do namysłu :) Czy opłaca się dopłacać 300 dolców do D7000(1036$) zważywszy, że występują w nim takie problemy, a gwarancja w Kanadzie nie obejmuje Europy? Jestem amatorem, nie potrzebuję fajerwerków, ale te FullHD kusi, a lubię kręcić. Najchętniej wziąłbym D7100, ale z KIT-em to następne 300 baksów(1350$). Czy kupno D7000 to oczywista potrzeba serwisowania i nie wystarcza sprawdzenia w sklepie występowania FF czy BF? Pomóżcie proszę, bo mam nerwówkę.
Pozdrawiam!
stanseba
14-06-2013, 01:03
Sprawdź w sklepie, pewnie będzie ok i ciesz się fotografowaniem.
A wiecie coś o gwarancji? Trzeba ją chyba wykupić dodatkowo na Polskę? Co na to serwis Nikona w Polsce? Czy jakiś uzytkownik, kotregoś z w.w. body poradzi cos innego? 18-55 czy 105 uwzgledni
ajac cenę?
A wiecie coś o gwarancji? Trzeba ją chyba wykupić dodatkowo na Polskę? Co na to serwis Nikona w Polsce? Czy jakiś uzytkownik, kotregoś z w.w. body poradzi cos innego? 18-55 czy 105 uwzgledni
ajac cenę?
Aparaty z USA i Kanady nie mają gwarancji poza tamtym kontynentem i nie ma możliwości jej dokupienia.
Co do wyboru - jak chcesz kręcić filmy, to kup Sony SLT albo kompakt, bo w lustrzankach Nikona należy zapomnieć o czymś takim jak autofocus - jest to powolne, głośne i często nie trafia. Więc ostrzenie tylko manualne, a bez odpowiednich szkieł (najlepiej obiektywy manualne) jest to nie łatwe i często z marnym skutkiem.
Jak jednak ma być to lustrzanka Nikona - to D7000 jest lepszym wyborem od D90.
A co do obiektywu - to raczej polecałbym coś zupełnie innego:
- Sigma "C" 17-70/2.8-4 OS HSM
- Sigma 17-50/2.8 EX OS HSM
Fakt, droższe, ale zdecydowanie lepsze. A jak nie masz funduszy na lepszy obiektyw, to kupić tańszy aparat, bo obiektyw da więcej niż aparat.
Wbrew pozorom kamera z wymienną optyką lepsza zabawka jak ta w kompaktach. Wiadomo, z czasem szklarnia będzie się powiększać, a filmem z jasnego szkiełka można szpanować :) Żartuję... Czy wzięcie D7000 bez gwarancji nie będzie ryzykiem? D90 czy D80 brałbym w ciemno. Gość w henrysie nic nie chciał powiedzieć mi o usterkach, twierdzi, że nikt ich nie zwracał. Może na ich rynek idą lepsze sztuki? Nie wiem...
Gwarancje sie zawsze może przydac , po to jest, czemu nie kupisz w Polsce, az taka różnica w cenie? Ja miałęm w D40 na wstępie problem z matrycą bo kupowąłme wysyłkowo, bez gwary byłbym stratny juz na samym początku.
Jakbym byl w Polsce to kupiłbym używane D90, ale, że zachciało się wyjazdów to muszę kupić nowe, takich jak używane tu nie sprzedają w rozsądnej cenie. Różnica między D90, a D7000 wynosi 170$, a sam D7000 ok. 3300 zł z 18-105 VR. Reasumując, jestem w Kanadzie i nie mam aparatu.
Wybierałem pomiędzy D90 i D7000 w ubiegłym roku i zdecydowałem się na D90, bo za różnicę w cenie wolałem sobie dokupić trochę gratów.
Ale widzę, że za wodą ta różnica nie jest aż tak duża. Fakt, że D7k jest chyba bardziej awaryjny niż D90. Mój od nowości - odpukać - jeszcze nie widział serwisu.
A wiadomo od jakiego czasu produkują nieskażone egzemplarze D7000. Na forum brak konkretów. Rozumiem, że możliwość zakupienia wadliwej puszki jest losowa?
irek6311
14-06-2013, 18:11
Kupiłem w Lutym D7K i działa na 5+ .
Kupiłem w Lutym D7K i działa na 5+ .
To samo..
rewelacyjny aparat,zero problemów.Przesiadłem sie z d90...przy czym d90 to tez nadal fajny aparat,to czas leci do przodu.
Mam niesamowita frajde z robienia zdjec d7k-to idealne body do moich potrzeb.
bestnikon
18-06-2013, 22:10
sorry ze poza tematem, ale czy warto d7000 czy d7100, duża różnica? W cenie spora, ponad 1300 zł, tak więc czy warto dopłacić...
irek6311
18-06-2013, 22:12
Ja przesiadłem się z D80 na D7k to skok w jakości zdjęć bardzo duży jakby epoka dzieliła te body oizo76 ,
warto dopłacić do D7100 bestnikon bo bardziej dopracowany jest ,
ja jakbym miał wybór zamiast D7k kupiłbym D7100 bez zastanowienia ale w lutym go jeszcze w sklepach nie było .
radius_bo
20-06-2013, 20:30
sorry ze poza tematem, ale czy warto d7000 czy d7100, duża różnica? W cenie spora, ponad 1300 zł, tak więc czy warto dopłacić...
Przy tej różnicy cenowej moim zdaniem nie warto dopłacać do D7100. Mówię w kontekście fotografa-amatora.
D7000 od D7100 nie dzieli epoka. Są do siebie bardzo zbliżone pod względem obrazka. Posiadam D7k oraz przeglądałem sample z D7100 i dokonałem własnego porównania. Postanowiłem, że D7000 zostaje do momentu, aż będzie mnie stać na D600 lub D700.
mizuno82
25-01-2014, 20:49
czy kupując teraz d7000 można być pewnym ze nie bedzie problemów z AF itd? czy od jakiegoś numeru serii produkują już w pełni sprawne egzemplarze. ?
czy kupując teraz d7000 można być pewnym ze nie bedzie problemów z AF itd? czy od jakiegoś numeru serii produkują już w pełni sprawne egzemplarze. ?
Tego nigdy nie mozesz byc pewnym.
pozdro
Damiankck
25-01-2014, 21:03
ja kupiłem ostatnio i jest wszystko dobrze
zdecydowanie d7000:) zostałem posiadaczem d7000 dosłowni wczoraj i jestem naprawdę miło zaskoczony. żadnych problemów z AF, bardzo przyjemny w obsłudze. gabarytowo praktycznie taki sam jak d90 więc trzeba mieć dłonie większe niż bardzo małe.
Archibald6803
27-01-2014, 19:09
zdecydowanie d7000:) zostałem posiadaczem d7000 dosłowni wczoraj i jestem naprawdę miło zaskoczony. żadnych problemów z AF ...................
A skąd masz pewność , że z AF WSZYSTKO ok ; czyżbyś zdążył zrobić już jakiś choćby prosty test na jego sprawność w niesprzyjających warunkach oświetleniowych ?
Nie piszę tego złośliwie ; ciekaw jestem po prostu na jakiej podstawie wygłaszasz tak jednoznaczną opinię po 24 h posiadania puchy ; czy to aby nie impulsywny wpis powstały pod wpływem euforii wynikającej z nabycia nowego sprzętu ?
Problem AF w amatorskich puszkach w jakimś stopniu zawsze występuje, przyczyną są zła kalibracja puszki lub szkła, użyty moduł który jest podatny na rodzaj światła itp.
Większość użytkowników zestawu z kitem takich problemów nawet nie zauważy, dla większości pojęcie BF, FF nic kompletnie nie znaczy, nie szukają dziury w całym bo nie wiedzą czego szukać.
Nie wszyscy czytają forum, nawet jeśli ich sprzęt ma jakieś problemy oni o tym nie wiedzą, przez to są chyba zdrowsi.
Archibald6803
27-01-2014, 19:42
................
Czy to napisałeś do mnie ? Jeśli tak to dziwię Ci się bo powinieneś już wiedzieć , że mi takich rzeczy nie trzeba wyjaśniać ........
Czy to napisałeś do mnie ? Jeśli tak to dziwię Ci się bo powinieneś już wiedzieć , że mi takich rzeczy nie trzeba wyjaśniać ........
Przecież nie cytowałem Twojej wypowiedzi, wypowiedź raczej ogólna, miałem na myśli tych którzy twierdzą że ich puszka w dwa dni po zakupie nie ma żadnych problemów a nie napisali jakie testy na poparcie tej tezy wykonali.
Archibald6803
27-01-2014, 21:33
Przecież nie cytowałem Twojej wypowiedzi, wypowiedź raczej ogólna, miałem na myśli tych którzy twierdzą że ich puszka w dwa dni po zakupie nie ma żadnych problemów a nie napisali jakie testy na poparcie tej tezy wykonali.
ok , nieopatrznie Twoją wypowiedź zrozumiałem
Artur Małysiak
27-01-2014, 21:59
Problem AF w amatorskich puszkach w jakimś stopniu zawsze występuje, przyczyną są zła kalibracja puszki lub szkła, użyty moduł który jest podatny na rodzaj światła itp.
Większość użytkowników zestawu z kitem takich problemów nawet nie zauważy, dla większości pojęcie BF, FF nic kompletnie nie znaczy, nie szukają dziury w całym bo nie wiedzą czego szukać.
Nie wszyscy czytają forum, nawet jeśli ich sprzęt ma jakieś problemy oni o tym nie wiedzą, przez to są chyba zdrowsi.
Nie tylko w amatorskich puszkach:)
johnywalker
28-01-2014, 03:24
Problem d7000 ma, a d90 nie ma. Co doskonale widzimy po ich cenach.
Nowe d7000 już za 2400, a d90 za 1800.
Gdyby oba działały tak samo sprawnie, nikt by nie kupił d90.
Osobiście kusi mnie wysokie iso z d7000, ale również bardzo bym sobie cenił gdyby af działał idealnie, ale niestety tak nie jest.
D7000 działa idealnie ogromnej rzeszy ludzi którzy nigdy z niego kita nie odkleją. 18-105 ma tak dużą głębie ostrości ze cięzko jakikolwiek błąd dostrzec.
A ja niestety chciałbym robić w ciężkich warunkach, wiec iso6400 i f/1,8, a w takiej konfiguracji już musi być sprzęt sprawny ;-(
Dlatego wciąż czekam ze zmianą puszki
lothar345
28-01-2014, 11:06
Osobiście kusi mnie wysokie iso z d7000, ale również bardzo bym sobie cenił gdyby af działał idealnie, ale niestety tak nie jest.
D7000 działa idealnie ogromnej rzeszy ludzi którzy nigdy z niego kita nie odkleją. 18-105 ma tak dużą głębie ostrości ze cięzko jakikolwiek błąd dostrzec.
A ja niestety chciałbym robić w ciężkich warunkach, wiec iso6400 i f/1,8, a w takiej konfiguracji już musi być sprzęt sprawny ;-(
Pitolenie. Nie mozna tez brnac w skrajnosc i twierdzic ze kazde d7k ma problem tylko go nie widac z kitem. Jak sobie przypomniesz posty fatmana tam byl cholerny backofus (losowo tydzien dzialal poprawnie potem znowmcos sie przestawialo) ze nawet z kitem byl bardzo widoczny. Moim zdaniem problem realny jest w jakims odsetku sztuk ale za to bardzo rozdmuchany na forum.
Obserwuję te dyskusje od dawna i dodam coś od siebie.Jako posiadacz d7000 od kilku lat,z początku produkcji, stwierdzam że puszka jest super jeśli się umie z nią obchodzić .Jakość obrazka jest super do całkiem dużych wydruków ,af w mojej puszce trafia tam gdzie chcę chyba że sam spapram robotę. Myślę że każdy aparat wymaga pewnego wyczucia ,poznania go i trzeba na to trochę czasu. Podpinałem różne szkła ;sigmy 70-200 2,8 ,50 1,4,tamrona 17-50 2,8 i jestem bardzo zadowolony z celności i szybkości af. Tak więc gdy po raz kolejny słyszę jaki to on jest beee to nie mogę się z tym zgodzić .Bazuję oczywiście na swoim doświadczeniu i swojej puszce...Pozdrawiam i polecam ....
Andrzej1974
28-01-2014, 13:14
To już wiemy, że body D90 (przez wiele sezonów) na tutejszym forum, nic nie dorastało do pięt. W końcu przez wiele lat D90 był w oczach jego użytkowników "pro-nieśmiertelnym", ba "legendarnym", body spod znaku N, o czym mogłem tu wiele razy przeczytać. Sytuacja nagle zmieniła się jak wyszedł D7100. Teraz już tylko jednostki się jarają tym zabytkiem, który i tak MZ jest ciągle za drogi. ;-)
jak juz nie raz pisalem ostatnio stalem przed wyborem d7000 vs d300, mialem d300 na testy dzialal ok iso wiadomo zle nie dobrze wcale ale mega lepiej w porownaniu z d200, mialem na testy d7000 doslownie na chwile, kolezanka mowila ze bf zadnego bf niema... zrobilem testy ...i co kupilem d300..a kolezanka dalej zyje z nieswiadomoscia ze ma bf i loteryjny af tak bardzo ze ojoj zyje i dalej robi zdj i jest zadowolona, z tego tez wzgledu sadze ze spora czesc uzytkownikow d7k poprostu niewie ze ma problemy z puszka tylko robia zdjecia i zyja dalej cieszac sie z obrazka jaki daje d7k
To już wiemy, że body D90 (przez wiele sezonów) na tutejszym forum, nic nie dorastało do pięt. W końcu przez wiele lat D90 był w oczach jego użytkowników "pro-nieśmiertelnym", ba "legendarnym", body spod znaku N, o czym mogłem tu wiele razy przeczytać. Sytuacja nagle zmieniła się jak wyszedł D7100. Teraz już tylko jednostki się jarają tym zabytkiem, który i tak MZ jest ciągle za drogi. ;-)
Ty masz chyba uczulenie na D90, nie twierdzę że obecnie ten model jest rewelacyjny, w końcu to już szósty rok od premiery i ciągle jest w sprzedaży.
Każdy ma prawo wyboru co kupić, nie zastanawia Cię fakt że niektórzy po zakupie D7100 wracają do D300/D300s
potrzebują pewnego AF-u kosztem obrazka i to ich świadomy wybór.
D700 też nie jest młodym modelem ale również jest używany, twierdzenie że wszystko co stare jest złe jest nie na miejscu.
W ankiecie na 2014r. obecnie nadal prowadzi D90, więc jakaś cześć ludzi jeszcze go użytkuje, wyluzuj trochę, niech każdy kupuje co chce, bo Ty byś chciał wcisnąć wszystkim wspaniały D5100.
Andrzej1974
28-01-2014, 16:53
Nie mam uczulenia na żaden aparat Nikona ale... hmm... porównywanie D90 do D300/300s czy D700 to jakieś (delikatnie mówiąc) nieporozumienie...
Mogę zrozumieć tych, co np. przechodzą z powrotem z D7100 np. na D300 czy D700. Nie zrozumiem zaś tych (wątpię by się znalazła choć 1 osoba), co by zamienili D7100 z powrotem na D90. To chyba o czymś świadczy, czyż nie? Poza tym gdy zajrzysz na to, co działo się na forum np. rok temu (przed premierą D7100) a potem pół roku temu (po premierze D7100) to zobaczysz jak tego "rewelacyjnego" aparatu (D90) cała masa ludzi się wyzbywała (na rzecz np. D7100). To chyba też o czymś świadczy, czyż nie? I na koniec... hmm... jeśli chodzi o tak znienawidzony przez ciebie aparat D5100 (czyżbyś miał na niego - jak to nazywasz - uczulenie?) to on przynajmniej daje lepszy obrazek od tego "rewelacyjnego" D90, czyż nie?
Chryste... czytam sobie tą dyskusję i dochodzę do wniosku, że niektórzy usilnie próbują porównywać popsute D7000 ze sprawnym D90. Oczywiście D7000, popsute z założenia być musi, bo inaczej, z góry upatrzone wnioski, można by było potłuc to tzw. kant dupy. Biada tym, którzy z powodzeniem używają sprawnych D7000 - z pewnością jeszcze nie wiedzą jak go testować i mają "przyklejonego kita" na którym gówno widać ;)
Litości.
Nie mam uczulenia na żaden aparat Nikona ale... hmm... porównywanie D90 do D300/300s czy D700 to jakieś (delikatnie mówiąc) nieporozumienie...
Mogę zrozumieć tych, co np. przechodzą z powrotem z D7100 np. na D300 czy D700. Nie zrozumiem zaś tych (wątpię by się znalazła choć 1 osoba), co by zamienili D7100 z powrotem na D90. To chyba o czymś świadczy, czyż nie? Poza tym gdy zajrzysz na to, co działo się na forum np. rok temu (przed premierą D7100) a potem pół roku temu (po premierze D7100) to zobaczysz jak tego "rewelacyjnego" aparatu (D90) cała masa ludzi się wyzbywała (na rzecz np. D7100). To chyba też o czymś świadczy, czyż nie? I na koniec... hmm... jeśli chodzi o tak znienawidzony przez ciebie aparat D5100 (czyżbyś miał na niego - jak to nazywasz - uczulenie?) to on przynajmniej daje lepszy obrazek od tego "rewelacyjnego" D90, czyż nie?
Jest pewna grupa osób dla których priorytetem jest również ergonomia ale mają ograniczony budżet.
D7000 byłby pod każdym względem wspaniałym następcą D90 gdyby nie wspomniane problemy z autofokusem.
Jedni podejmują ryzyko i kupują, inni się wahają, między innymi i ja, więc jaki mamy wybór, dla mnie D7100 jest za drogi a ponadto 24 megapixelowa matryca mi nie odpowiada, musiałbym również zmienić komputer.
Jako amator zdjęcia przechowuję na dysku lub w formie odbitki 10 x 15.
Do tego celu to matryca 5 mpx jest wystarczająca, więc jak już wcześniej wspomniałem pewna grupa ludzi ma ograniczony wybór, są też zapewne tacy którzy serii D3xxx, D5xxx nie wezmą do ręki.
Sądzisz że cała masa ludzi wyzbywa się tylko D90, ludzie wyzbywają się każdego modelu, dla niektórych jest parcie na nowe niezależnie od tego czy im to potrzebne czy nie, w końcu kupują za swoje pieniądze.
Jeśli ktoś dzisiaj kupuje D40, D60, D3000 to jest idiotą? nie, po prostu taką ma potrzebę.
Są ludzie co kupują D7000 nie czytając forum opinii itd.. nie zauważają problemu że mają BF, FF i chyba są zdrowsi, zanim kupiłem swoją puszkę czytałem dużo opinii polskich i zagranicznych, to tylko na Polskich forach ludzie narzekają :) jednym się psują drugim nie tak już jest z elektroniką i trzeba być tego świadomym, kupisz telewizor, czy radio też nie wiesz kiedy się zepsuje, teraz czekać na hejterów
Artur Małysiak
28-01-2014, 19:25
Optyczni jakoś mają D7000 testują na nim i nie narzekają ;-)
na YT DigitallRev TV też pozytywnie ocenił D7000 ;)
Optyczni jakoś mają D7000 testują na nim i nie narzekają ;-)
Czy to znaczy, że jak teraz kupię D7000 to też nie będę narzekał?
Czy to znaczy, że jak teraz kupię D7000 to też nie będę narzekał?
To zależy czego oczekujesz po tym modelu, jednoznacznej odpowiedzi tutaj nie dostaniesz.
Andrzej1974
29-01-2014, 12:03
W ankiecie na 2014r. obecnie nadal prowadzi D90 [...]
Hmmm... a porównywałeś trendy np. z rokiem 2012 kiedy była ostatnio robiona ankieta? Choć ankieta za 2014 rok nie jest jeszcze zamknięta to tendencja jasno pokazuje, co się dzieje z "legendarnym" D90...
W 2012 roku D90 używały 222 osoby (25.03% głosujących).
W 2014 roku D90 używa... 55 osób (15.85% głosujących).
Dziwi mnie, że ludzie pytają o D7k nie zadając sobie trudu wniknięcia w temat samodzielnie. Trzeba bujać w chmurach by mieć nadzieję, na poprawne działanie tej konstrukcji...
D90-ką wciąż da się robić dobre zdjęca.
Artur Małysiak
29-01-2014, 13:00
Każdym aparatem da się zrobić dobre zdjęcia
cz4rnuch
29-01-2014, 13:08
Trendy, gdyby się ich trzymać to trzeba by kupić najnowszego Iphona bo w tej chwili ma najlepszy trend wznoszący na Flickerze(ewentualnie 5tkę bez s bo ta króluje w rankingu) <<klik>> (http://www.flickr.com/cameras) Kolega tylko stwierdził fakt, że wg nikoniarzowej ankiety d90 jest sprzętem najbardziej popularnym co w cale nie jest tożsame z tym, że jest najlepszym. Tu nie ma o czym dyskutować, liczby mówią same za siebie i tylko tak należy odczytywać ankietę bo nie ma w niej informacji, który aparat jest najlepszy i dlaczego. Pod względem obrazka D90 odstaje już od całej masy mniej zaawansowanych lustrzanek i to też jest fakt(pomijam jak bardzo, rzecz subiektywna i zależna od wielu czynników). Poza tym nie sądzę żeby kolega zgera miał uczulenie na D5100, bo go ma(przynajmniej w stopce). A o czym mówi trend spadający? O tym, że stary sprzęt jest wypierany przez nowy, wielkie odkrycie :) Bardziej zastanawiające jest to jak taki szmelc jak D90 utrzymuje się tyle lat na rynku.
Dziwi mnie, że ludzie pytają o D7k nie zadając sobie trudu wniknięcia w temat samodzielnie. Trzeba bujać w chmurach by mieć nadzieję, na poprawne działanie tej konstrukcji...
Sam mam D90 i gdybym miał wybierać między nim a D7000 to bez wątpienia wybrałbym tego drugiego bo moim zdaniem aparat ten ma na tę chwilę świetny stosunek jakości do ceny. Pisząc to jakoś nie widzę siebie w szeregach bujających w obłokach.
D90-ką wciąż da się robić dobre zdjęca.A D7000 nie?
Hmmm... a porównywałeś trendy np. z rokiem 2012 kiedy była ostatnio robiona ankieta? Choć ankieta za 2014 rok nie jest jeszcze zamknięta to tendencja jasno pokazuje, co się dzieje z "legendarnym" D90...
W 2012 roku D90 używały 222 osoby (25.03% głosujących).
W 2014 roku D90 używa... 55 osób (15.85% głosujących).
już tylko 15.76% - leci w dół
pewnie dlatego, że wstrzeliłem się w ankiecie ze swoim D7000 ;)
Mistrz :grin: A jeśli fakty temu przeczą, to tym gorzej dla faktów.
A D7000 nie?
Nie, D7000 jest niekoszerne i dobrych zdjęć nie robi.
johnywalker
31-01-2014, 04:11
Czy ktoś z piejących tu pieśni na cześć działającego idealnie d7000 jest w stanie mi zagwarantować, że jak kupie d7000 i w ciągu roku wystąpią mi z nim problemy, to zwróci mi kasę?
Jeśli nie, to znaczy że jego gwarancje są o kant tyłka potłuc.
Będę powtarzał do końca: są ludzie którzy np wad AF nie odnajdą w d7000. Mam koleżankę z bezproblemowym d7000. Robi nim krajobrazy, fishem albo uwa, najmniej na f/8. Tu sie nie da AFem nie trafić.
cz4rnuch
31-01-2014, 08:41
Coś Ci się pomyliło Johny(i nie piszę tu o literówkach i przedziwnym szyku zdań). Forumowicze nie są od udzielania gwarancji, mogą co najwyżej posłużyć radą lub opinią. Od gwarancji mamy producentów lub sklepy. Ponadto nawet te nie udzielają gwarancji, że sprzęt się nie popsuje a jedynie obiecują że gdy ten ulegnie awarii to go naprawią(pomijam przypadki gdy reklamacje są niezasadne bo np komuś aparat wpadł do wody) lub wymienią na nowy. I nie miej złudzeń. Na D90 też nikt Ci takiej gwarancji nie udzieli a w końcu tych dwóch aparatów(d90 vs. d7000) ten temat dotyczy. Napiszę nawet więcej. Wątpię by ktoś na tym forum udzielił gwarancji (na twoich zasadach) nawet na D4. Pozdrawiam.
Czy ktoś z piejących tu pieśni na cześć działającego idealnie d7000 jest w stanie mi zagwarantować, że jak kupie d7000 i w ciągu roku wystąpią mi z nim problemy, to zwróci mi kasę?
Jeśli nie, to znaczy że jego gwarancje są o kant tyłka potłuc.
Czy Tobie sie czasami wszechswiaty nie pomerdaly?
Będę powtarzał do końca: są ludzie którzy np wad AF nie odnajdą w d7000. Mam koleżankę z bezproblemowym d7000. Robi nim krajobrazy, fishem albo uwa, najmniej na f/8. Tu sie nie da AFem nie trafić.
Popatrz na to ponizej, masz trzy zmienne do rownania, i sobie cos policz (mam nadzieje ze wiesz o czym pisze):
f4.0, 300mm, odleglosc 2m do ptaka , matryca dx wiec x1.5
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/9sfu-3.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/1q9sfuj)
Jak juz to zrobisz, nadal twierdzisz, ze sie nie da nietrafic?
pozdro
johnywalker
03-02-2014, 10:49
Pisałem o koleżance z fisheyem samyanga 8mm przymknietym do f/8. W jej przypadku od metra od aparatu do nieskończoności wszystko jest ostre. Więc się nie dowie czy ten af się myli i czy sie nie myli.
W przypadku z posta powyżej głębia jest może i chudsza od fotografowanego ptaszka
Abstrahując od ogniskowej szkła, to ciężko sprawdzić działanie AF na obiektywie MF ;)
Koleżanka dysponuje takim, a nie innym sprzętem i nie dowie się o ewentualnej awarii AF w swoim body. Niestety, to nie jest dowodem na teorię głoszącą, że Ci, którzy są zadowoleni z działania AF nie mają jak go przetestować lub nie uczynili tego należycie. Takie rozszerzenie przypadku szczególnego i na jego podstawie formułowanie ogólnych wniosków urąga logice i mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę.
johnywalker
03-02-2014, 13:15
Ostrząc na kropkę MFem to tak samo jakbyśmy AFem automatycznie ostrzyli.
Ale mniejsza już o to.
Może i masz rację że ci którzy mają problemy pisza o nich w necie, ci którzy nie mają, nie piszą bo robią zdjęcia i stąd m. in. mój pogląd że większość d7000 jest trefna.
Ale wciąż nie mogę się przekonać do jego zakupu. Bo na fotografii nie zarabiam, a jego wartość to dużo kasy dla mnie. Chciałbym kupić i cieszyć się zdjęciami, a niestety boje się wpakować w kłopoty większe niż obecny brak wysokiego używalnego ISO
Ostrząc na kropkę MFem to tak samo jakbyśmy AFem automatycznie ostrzyli.
...stąd m. in. mój pogląd że większość d7000 jest trefna.
Jeszcze skoryguj ilość z tej większości że- nie opanowali tej puchy (D7000) a ,,jęczą'' na wyrost.