Zobacz pełną wersję : Najczęściej zadawane pytania!
Pyt: Jak opublikować zdjęcie na forum Nikona?
Odp: Procedura została opisana w TYM WĄTKU. (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=1358)
Pyt: Gdzie produkowane są cyfrowe lustrzanki Nikona?
Odp: Wszystkie produkowane korpusy linii amatorskich Dxx i Dxxx montowane sa w Tajlandii. Seria profi Dx wciąż montowana jest w Japoonii.
Pyt: W moim korpusie słyszę delikatne grzechotanie, co jest przyczyna? Czy mam uszkodzony korpus?
Odp: Twój korpus wyposażono w czujnik położenia aparatu (orientacji pionowej i poziomej). Opiera się on na kulce poruszającej się w specjalnym "koszyku". To ona właśnie generuje ten dźwięk.
Pyt: Co to jest śrubokręt w moim aparacie?
Odp: Jest to potoczna nazwa końcówki silnika AF, wbudowanego w Twój korpus (fragment wystający z bagnetu korpusu, napędzający elementy odpowiedzialne za ostrość w obiektywie).
Pyt: Czy w moim aparacie mogę wykonać zdjęcie czarno/białe? Mam D70s
Odp: Nie wszystkie korpusy cyfrowych lustrzanek wyposażono w te funkcje. Aparaty D70s; D70, D50 nie pozwalają zapisać klatki w trybie cz/b.
Pyt: Czy mogę zastosować manualne obiektywy Nikkora w pracy z D50?
Odp: Zarówno D50, jak i aparaty tej samej linii (D70; D70s i D80) nie pozwalają na pełną współpracę z obiektywami manualnymi. Wciąż będziesz musiał korzystać z zewnętrznego pomiaru ekspozycji. Wyjątkiem sa korpusy D200 i wszystkie z serii Dx.
Pyt: Producent deklaruje wykonanie około 1200 zdjęć na akumulatorze, ja tymczasem mogę zrobić jedynie 500-600. Dlaczego?
Odp: Ilość zdjęć do niedawna, podawana była według wewnętrznego systemu testowania każdej firmy. Oznaczało to, iż zastosowano idealne warunki do jak najmniejszego zużycia akumulatora. Od połowy 2006 roku wprowadzono na terenia Polski normę CIPA (Camera & Imaging Products Association) która jest przeciwieństwem poprzednich standardów i określa ilość możliwych do wykonania zdjęć w ściśle ustalonych warunkach, będących wypadkową normalnego użytkowania. Ze swojej strony doradzamy jak najrzadsze wyłączanie korpusu. Aparat w stanie spoczynku pobiera niezwykle małą ilość energii, porównywalną z trybem OFF. Duże obciążenie powstaje dopiero w momencie jego włączenia. Próby dowiodły że wydajność rośnie nawet do 30%!
Pyt: Zamontowałem do D40 obiektyw Nikkor 50/1,8 Niestety nie działa w nim AF. Co może być powodem?
Odp: Powodem jest rezygnacja w korpusie z napędu mechanicznego. Aparat D40 napędza silnik AF elektronicznie, co powoduje że zawęża się wybór obiektywów do tych które mają taki silnik (AF-S) lub HSM.
Pyt: W trybach automatyki nie działa pełna skala wyświetlania ekspozycji. Dlaczego?
Odp: W tych trybach światłomierz wskazuje możliwe do zarejestrowania warunki ekspozycji i określa od którego momentu wskazanie może być obarczone błędem naświetlania. Aby zmierzyć ekspozycję z większą dokładnością, włącz tryb manualny.
Pyt: W moim aparacie (D70) zacięło się lustro, a na wyświetlaczu mam napis ERR. Czy czeka mnie naprawa?
Odp: Sam "napis" może mieć kilka znaczeń i nie jest podstawą do jednoznacznej oceny. Jednak zacięcie się lustra może być wynikiem wady fabrycznej Twojego korpusu i wymaga ingerencji serwisu. W innym wypadku, najczęstszą przyczyną może być złe spasowanie bagnetu z obiektywem, lub brak blokady pierścienia przesłony na jej najwyższej wartości.
Pyt: Wydano nowy firmware do mojego korpusu. Czy muszę go zmienić?
Odp: Nie ma takiego obowiązku, jednak firma wydaje poprawki po to, aby użytkownik mógł skorzystać z tych zmian które mogą mieć wpływ na zasadnicze działanie aparatu. Dokładna lista tych zmian i sposób przeprowadzenia aktualizacji jest zawsze publikowana wraz z nowym oprogramowaniem. Uważne przeczytanie tej listy oraz precyzja w instalacji, pozwoli uniknąć kłopotów w przyszłości.
Pyt: Aparat nie łączy się z komputerem poprzez USB. Mam ustawiony protokół. Co się dzieje?
Odp: Jeśli korzystasz z gniazd znajdujących się poza płytą główną komputera, np. na jego froncie (obudowa), przełącz przewód USB do gniazda na płycie głównej (główny koncentrator USB. Powinno pomóc.
Pyt: W wizjerze mojego aparatu dostrzegam jakieś drobne pęknięcia, linie czy też rysy. Mam go reklamować?
Odp: Prawdopodobnie dostrzegłeś delikatne linie doprowadzające energię do punktów AF. Jest to związane z budową układu AF, a więc całkowicie normalne.
Pyt: Na zdjęciach widzę czarne lub szare plamy. Nie są widoczne w wizjerze. Co to może być?
Odp: Najprawdopodobniej pył który osiadł na matrycy. Najpopularniejszym sposobem na jego usunięcie jest zaopatrzenie się w gumową gruszkę i zdmuchnięcie go z niej. Pamiętaj, że aby dostać się do matrycy, musisz wykorzystać z menu swojego aparatu stosowną funkcję. Podczas dmuchania, trzymaj aparat skierowany bagnetem do dołu. Pamiętaj, że niektóre gruszki higieniczne, mogą mieć w swoim wnętrzu śladowe ilości talku!
Pyt: Chciałbym przed zakupem potwierdzić deklarowaną przez sprzedawcę ilość zdjęć. Czy czeka mnie wizyta w serwisie?
Odp: Jeśli masz na to ochotę, to oczywiście tak. Pomoże Ci jednak prosty program Opanda Exif, który może być w darmowej wersji do ściągięcia ze strony www.opanda.com (http://www.opanda.com) Pozycja Total Shutter Relase to właśnie ilość wykonanych zdjęć.
Pyt: Dlaczego w D70 licznik pokazuje mniejszą ilość zdjęć możliwych do wykonania, niż w rzeczywistości mogę zapisać?
Odp: Z jakiegoś powodu Nikon uznał że pokaże minimalną wartość możliwych do zapisania plików. Wynika to z algotytmu zapisu oraz możliwości różnych stopni kompresji, w tym plików NEF. Jedynym plusem tego rozwiązania jest to, iż w trakcie wykonywania kolejnych zdjęć, aktualizuje się licznik. Wciąż więc mamy wskazania minimalnej, pewnej liczby zdjęć.
Pyt: Nie mogę wybrać pola AF w swoim korpusie?
Odp: Prawdopodobnie zablokowałeś tę funkcję na wybieraku funkcyjnym (przesunięcie dźwigni wyboru w pozycję Lock oznaczona literą "L").
Pyt: Kupiłem obiektyw z układem redukcji drgań, a coś w nim pstryka i szumi. Pomocy!
Odp: Szum oznacza pracę układu VR. "Pstrykniecie" sygnalizuje włączenie i wyłączenie układu. Powód do zmartwień będzie gdy przestaniesz to słyszeć.
sylvia_82
06-01-2008, 11:43
witam, mam nikona coolpix L10 i ogólnie jestem zadowolona z tego aparatu, problem jest tylko ze zrobieniem zdjęć w pomieszczeniu - bo wychodzą nieostre :( może doradzicie mi co mam zmienić w ustawieniach aby zdjęcia były ostre w pomieszczeniu??? z góry dziękuję...
zwiększyć czułość, zmniejszyć czas otwarcia migawki, zmiejszyć przysłonę ;)
sylvia - prawdopodobnie AF nie wyrabia; jest mu za ciemno a wspomagaczka działa jak jak by jej niee było. staraj sie ustwaiać ostrość na jasnych, kontrastowych punktach kadru. powinno pomóc. Rady Quisto też mogą okaząć się pomocne, chociaz z tego co wiem to w Twoim aparaciku nie można wymusić czasu i przysłony. Jak jest z ISO - nie wiem.
irek6311
06-01-2008, 16:54
sylvia - prawdopodobnie AF nie wyrabia; jest mu za ciemno a wspomagaczka działa jak jak by jej niee było. staraj sie ustwaiać ostrość na jasnych, kontrastowych punktach kadru. powinno pomóc. Rady Quisto też mogą okaząć się pomocne, chociaz z tego co wiem to w Twoim aparaciku nie można wymusić czasu i przysłony. Jak jest z ISO - nie wiem.Wspomagania AF w L10 nie ma !
to prosty aparat i kompromis niestety wymagany
ciemne pomieszczenia i ostre słońce to wróg nr 1 Nikon L10
AF albo wcale ostości nie łapie albo nieostre fotki wyjdą .
phantomek
09-03-2008, 12:20
Dodajcie jeszcze jeden punkt, na temat glosnosci pracy VR w 70-200 :) bo coraz czesciej spotykam sie na forum z pytaniem, dlaczego tak glosno 70-200 dziala, co tak w nim szumi itd :)
witam
am takie pytanie - jeżeli kupię aparat w usa, np. nikon d300, to czy mogę dokupić gwarancję np z w nikon polska? podobno pentax daje taka możliwość.
pozdrawiam
witam,
szukam pomocy w temacie/pytaniu: "Pyt: Na zdjęciach widzę czarne lub szare plamy. Nie są widoczne w wizjerze. Co to może być?
Odp: Najprawdopodobniej pył który osiadł na matrycy. Najpopularniejszym sposobem na jego usunięcie jest zaopatrzenie się w gumową gruszkę i zdmuchnięcie go z niej. Pamiętaj, że aby dostać się do matrycy, musisz wykorzystać z menu swojego aparatu stosowną funkcję. Podczas dmuchania, trzymaj aparat skierowany bagnetem do dołu. Pamiętaj, że niektóre gruszki higieniczne, mogą mieć w swoim wnętrzu śladowe ilości talku!
....
mam D40x i nie moge znaleźć tej opcji w ustawieniach/menu - po zdjęciu obiektywu i próbie zdmuchniecia zanieczyszczeń z matrycy/lustra? gruszką nic sie nie poprawiło - w dalszym ciągu mam czarna kropkę na zdjęciach, oczywiscie nie widoczną w wizjerze. Czy można coś jeszcze zrobic samemu aby usunąc zanieczyszczenia, czy raczej udac sie do serwisu? Jesli jest opcja stosowna funkcja w menu aparatu, która moze mi pomóc, to proszę podpowiedzcie mi. Serdeczne dzieki za pomoc :)
dezerter
15-05-2008, 21:27
jestes pewien ze to pył a nie martwe pixele?
a jak mam to stwierdzić? - pył czy martwe pixele? ....jestem amatorką lustrzanki i fotografii cyfrowej :)
dezerter
17-05-2008, 21:50
zakładasz dekielek na obiektyw i robisz zdjęcie(oczywiście ustawiasz manual). jak masz plamki to znaczy że sa bady. na forum był też jakiś program co je liczy.
Raczej mało prawdopodobne, żeby "czarne/szare plamy" były martwymi pikselami. A żeby zobaczyć opcję do podnoszenia lustra (Mirror Lock-Up) to prawdopodobnie trzeba włączyć menu rozszerzone. Nie mam D40, więc nie wiem jak się nazywa ta opcja.
Czy w D80 jest wstępne podnoszenie lustra? Szukałem w instrukcji ale nie znalazłem.
pretorianie
02-06-2008, 19:21
A ja mam jeszcze jedno pytanie dotyczące umieszczania zdjęć na forum. Robię wszystko jak trzeba zgodnie z instrukcją i dalej mi nie wychodzi. Sprawa dotyczy wielkości zdjęcia już na forum. Wszyscy inni mają duże zdjęcia a u mnie wychodzi coś malutkiego i dopiero trzeba kliknąć w to żeby zaczęło pobierać wersję w pełnej wielkości. Jak mam to zmienić? Proszę o pomoc.
JanuszWaw
08-06-2008, 20:27
Czy w D80 jest wstępne podnoszenie lustra? Szukałem w instrukcji ale nie znalazłem.
No hej, coś Ci nie poszło z tym szukaniem ;) Opóźnienie: chyba 0,4s.
Prościej: Przycisk MENU > Menu Usta. Osobistych > (prawie na samym dole) Opóźniona ekspozycja (ustaw na): ON.
Domyślnie: OFF. Dobrze działa przy pojedyńczych zdjęciach, przy seryjnych - qpa, bo za każdym razem opóźnia.
Pozdrawiam -
proste pytanie:
- aby zdjecia byly ostre mamy zasade np. robie obiektywem 50 mm wiec czas otwarcia minimu 1/50 sek (a najlepiej krocej) ale jak to sie ma w lustrzankach cyfrowych z przelicznikiem crop 1,5? jesli mam ustawiony obiektyw w takim aparacie na przykladowe 50 mm to mam ustawiać minimum 1/50 sek czy 50x1,5= 75 mm czyli minimum 1/75 sek ??
dzieki za odp.
proste pytanie:
- aby zdjecia byly ostre mamy zasade np. robie obiektywem 50 mm wiec czas otwarcia minimu 1/50 sek (a najlepiej krocej) ale jak to sie ma w lustrzankach cyfrowych z przelicznikiem crop 1,5? jesli mam ustawiony obiektyw w takim aparacie na przykladowe 50 mm to mam ustawiać minimum 1/50 sek czy 50x1,5= 75 mm czyli minimum 1/75 sek ??
dzieki za odp.
o rany ale nagmatwales:)
po pierwsze szybkosc migawki nie ma nic wspolnego z ostroscia
po drugie crop odnosi sie tylko do ogniskowej obiektywu, w aparatach typu d70 ktore maja crop factor = 1,5x (poniewaz sensor w nich nie jest pełną klatką) realna ogniskowa obiektywu nie bedzie 50mm tylko 75mm
widze dusker ze chyba w ogole mnie nie zrozumiales.
czas otwarcia migawki ma przeciez decydujacy wplyw na to czy zdjecie bedzie poruszone czy nie (w sensie- ostre):
zasada odwrotnosci to przeciez abc fotografii wiec nie rozumiem twojej odpowiedzi.
pytanie jest wybitnie proste i zahacza o przedszkole fotografi cyfrowej:
- czy jesli robie ogniskową 50 mm (dla przykladu) przy puszce z cropem 1,5 to czy musze ustawiać minimum 1/50 sek czy 1/75 sek (z uwagi na crop) aby zdjecie bylo nie poruszone.
czas otwarcia migawki ma przeciez decydujacy wplyw na to czy zdjecie bedzie poruszone czy nie (w sensie- ostre):
ja nadal upieram sie przy swoim, to ze zdjecie jest poruszone nie znaczy ze jest nie ostre, i vice versa.
zeby odpowiedziec na Twoje pytanie to pod uwagę bierze się realną ogniskową czyli w przypadku 50mm na cropie 1,5 będzie 75mm.
pozdrawiam
Tak tylko skoryguję, żeby nie wprowadzać początkujących użytkowników w błąd:
(...) w aparatach typu d70 ktore maja crop factor = 1,5x (poniewaz sensor w nich nie jest pełną klatką) realna ogniskowa obiektywu nie bedzie 50mm tylko 75mm
Realna ogniskowa obiektywu nie zależy od wielkości klatki, czyli niezależnie od aparatu ciągle wynosi 50mm. Przy mniejszej klatce będzie tylko mniejszy kąt widzenia - taki, jak dla obiektywu 75mm w pełnej klatce.
"Realna ogniskowa obiektywu nie zależy od wielkości klatki, czyli niezależnie od aparatu ciągle wynosi 50mm"
to w koncu ile ustawiac dla tego przykladu?? 1/50 sek czy 1/75 sek ??
1/75, ale nie z powodu zmiany ogniskowej (bo ona się nie zmienia), tylko dlatego, że rejestrowany jest "obraz" z 1,5 raza mniejszego pola widzenia, więc wszystkie drgania wływają na obraz 1,5 raza bardziej (niż w pełnej klatce). Nie chcę uchodzić za eksperta, nie mam pewności, czy to co napisałem jest właściwe, ale tak na logikę mi się wydaje. Sądzę, że wszystkiemu jak zwykle winny jest krążek rozproszenia.
Czy do nikona D80 musi byc obiektyw z VR?
Czy do nikona D80 musi byc obiektyw z VR?
Nie.
Tak na marginesie: do żadnego aparatu fotograficznego nie jest konieczny obiektyw z VR.
"- czy jesli robie ogniskową 50 mm (dla przykladu) przy puszce z cropem 1,5 to czy musze ustawiać minimum 1/50 sek czy 1/75 sek (z uwagi na crop) aby zdjecie bylo nie poruszone."
1/75 daje wieksza pewnosc, nic nie musisz ;) (ale czytaj dalej).
Ogniskowa optyki oczywiscie sie nie zmienia, jednak efekt (pod tym wzgledem) jest taki, jakby sie zmienila.
Dlatego stosownym bedzie skrocic ekspozycje.
Sama zasada jest (w przypadku FF) LATWYM DO OSZACOWANIA KOMPROMISEM i niczym wiecej.
Nie ma przymusu, to tylko wskazowka.
Dluzszy czas = lepsza jakosc tonalna, a czas krotszy = wieksza pewnosc wykonania nie poruszonego ujecia.
Przy kadrach powtarzalnych mozemy walczyc o jakosc, w sytuacyjnych pewnosc bedzie bardziej pozadana.
Poza tym kazdemu sie lapki trzesa inaczej (kondycja psychofizyczna) i okolicznosci fotografowania tez sa zmienne (n.p. temperatura otoczenia, waga zestawu, stabilnosc podloza).
W trudniejszych sytuacjach skraca sie jeszcze wynik o polowe.
Mysle, ze z grubsza wyjasnilem. Dalsze wnioski, to juz wlasne eksperymenty.
P.S.
Zasada cropa traci znaczenie w przypadku body FX z mozliwoscia uzycia tylko czesci rozmiaru matrycy, poniewaz jej rozdzielczosc sie nie zmienia. Oznacza to, ze caly kadr, jak i crop "wbudowany", podlegaja identycznemu ustawieniu.
witam
pytanie czy jest różnica w noszeniu sprzętu między pionem a poziomem?prosze or rade bo nie wiem jakiej torebki szukac;>
pozdro
Zbigniew
23-07-2008, 23:01
Różnicy raczej nie ma - jedyne co, to starałbym się nie rzucać/uderzać/itp. aparatem, bo to jednak mechanika i optyka precyzyjna. Niemniej od normalnego noszenia/wożenia/itp. nic nie powinno mu się stać.
dziękuje z odpowiedź.
problem pojawił się gdyż zamierzm wymyśleć jakieś mocowanie torby do roweru i dla tego się pytałem czy ma jakieś znaczenie położenie aparatu, bo jednak jakieś wstrząsy są w trakcie jazdy zwłaszcza w terenie, i tu powstaje kwestia czy lepiej by było by aparat z zamocowanym obiektywem bójał sie góra-dół w połżeniu pionowym czy poziomym. aparat to d80+sigma 70-200. a może macie jakąś propozycje na torbę która to pomieści + jakiś drugi obiektyw i najlepiej montuje sie na kierwnice roweru??
pozdrawiam tych którym się chce
zygmunto
24-07-2008, 11:26
witam,
mam pytanie gdyż zakupiłem lampę SB-800 do mojego D70. Co zrobić aby uruchomić lampę z aparatem, bo mimo podłączenia stopką lampy aparat stara się otworzyć lampę wbudowaną.
?
pozdrawiam
włóż baterie do lampy i włącz ją przytrzymując przycisk on/off ;-)
zygmunto
24-07-2008, 13:25
nie chodzi o uruchamianie lampy. Jeśli jest ona już podczepiona do aparatu, włączona itp. chciałbym zrobić zdjęcie z jej użyciem, ale mimo to próbuje się otworzyć lampa wbudowana.
Czy trzeba może przestawić coś w menu aparatu lub lampy ?
nie chodzi o uruchamianie lampy. Jeśli jest ona już podczepiona do aparatu, włączona itp. chciałbym zrobić zdjęcie z jej użyciem, ale mimo to próbuje się otworzyć lampa wbudowana.
Czy trzeba może przestawić coś w menu aparatu lub lampy ?
wygląda jakby body nie widział sb. przyczyść styki.
Witam!
Jestem nowy na forum, w fotografii dopiero raczkuje. Mam pytanie odnośnie karty pamięci do lustra, poniewaz wpadłem na pomysł żeby kartę microSD włożyć w adapter i normalnie korzystać w aparacie, narazie po testach które wykonałem karta chodzi dobrze, ale zwracam sie do zaawansowanych użytkowników czy to dobry pomysł i czy ma to jakiś wpływ na jakość zdjęcie i ogólnie co polecacie? Lepiej kupić dobra SD? Dysponuje N d50. Z góry dziękuje za pomoc.
mateo912
18-08-2008, 00:06
działać będzie tak samo jak normalne SD tyle że duuuużo wolniej.
MicroSD z tego co pamietam ma prędkość odczytu/zapisu 5MB/s a SD jakieś 10-15MB/s Ultra II ma 20 MB/s a Extreme 3 do 30 MB/s
mateo912
18-08-2008, 00:30
i dobrze zrobisz :)
i taka mała rada: jeśli będziesz kupował kartę/karty to nie 1x8GB tylko 2x4GB (przykład)
Mimo iż wychodzi taniej to nie opłaca się tego robić ze względu na to że czasami jednak karty się psują i nie stracisz wszystkiego tylko np połowę.
No i oczywiście im mniej zdjęć na karcie tym ona szybciej działa ;)
nadine90
20-08-2008, 03:10
mam ogromną prośbe. właśnie wróciłam z wakacji. znajomi próbowali przerzucać zdjęcia z jednej karty na drugą. nie udało się. po otworzeniu aparatu wyświetla się teraz informacja : "CARD IS NOT FORMATTED" i są dwie opcje : format i no. nic nie naciskam bo nie chce zrobić coś nie tak. może ktoś poradzić, co zrobić w takiej sytuacji i czy wogole coś sie da odzyskać: (?
Jeśli dane się nie uszkodziły w trakcie przerzucania, to możliwe, że to tylko aparatowi nie pasuje format z jakiegoś powodu. Spróbuj odczytać kartę przez czytnik.
Witam wszystkich:)
Fotografią interesuje się już od jakiegoś czasu, ale dopiero od niedawna moge sobie pozwolic na odpowiedni sprzęt.
Do tej pory cykałem compaktowym olympusem 1030 sw. Prosze o ocenę takiej konfiguracji sprzętowej: Nikon d300,
Nikon 55-200mm f/4.-5.6 AFS DX VR Lens, Nikon 60mm f2.8 AF Micro D. Kolejne pytanie wiże się z battery grip, czy jest on zupełnie niezbędny??
Z góry dzieki za odpowiedzi:)
kerry123
23-08-2008, 11:21
szybkie pytanie. Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED bedzie działać z analogiem czy nie ?
dergrafvon
26-08-2008, 17:03
Nie wiem gdzie zadać to pytanie więc zadam tutaj.
Jakie są objawy psującej się migawki, czy psuje się ona ze zdjęcia na zdjęcie czy może proces ten trwa dłużej?
Nigdzie na forum nie znalazłem takiej informacji.
Problem wygląda następująco:
W pierwszym etapie naciśnięcia spustu migawki aparat prawidło łapie ostrość a po dociśnięciu spustu nie zawsze reaguje..
(Aparat Nikon D70, przebieg 18.000) Aparat zakupiony na allegro, z góry dzięki za pomoc
szybkie pytanie. Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED bedzie działać z analogiem czy nie ?
Dzialac bedzie dzialal, ale obiektywy z oznaczeniem DX produkowane sa z mysla o korpusach z matryca niepelnoklatkowa, czyli mniejszego rozmiaru, APS-C. Obiektyw po podlaczeniu bedzie normalnie dzialal, ale bedzie strasznie winietowal. Wedlug mnie nie warto sie w to pakowac do analoga.
mario_eM
06-09-2008, 10:06
Kupiłem używany d300 z 10.000 jak można sprawdzić stan aparatu i na co się powinno zwrócić uwagę podczas sprawdzania ,będę odbierać od kuriera więc czasu będzie bardzo mało .Do tej pory pracowałem na d70s więc jako takie pojęcie o sprzęcie mam. Proszę o jakieś wskazówki.Bardzo dzięki.
Posty można edytować do 15 minut po napisaniu. Później już nie.
gienek006
17-09-2008, 19:12
(mam NIKONA D80)
mam pytanie .. nie wiem moze juz takie bylo ale mam problem z tym ze jak robie zdjecia w trybie " P " to widac takie kropki... czmeu tak sie dzieje? w tym trybie robie fotki w swietle takim domowym na statywie... moze proponujecie jakis inny tryb dobry do zdjec w swietle domowym na statywie... taki ktory by mi fajnie wyostrzal twarz etc.. .jestem poczatkujacy .. i prosze o pomoc:) dzieki z gory;)
gienek
Kropki widać na zdjęciu (na komputerze) czy tylko na wyświetlaczu?
gienek006
17-09-2008, 20:06
na wyswietlaczu.... ale jak przyblizam to nadal sa... takie jak by 'sniezenie'
Może robisz z lampą błyskową i widać kurz. Pokaż jakieś zdjęcie, bo tak to możemy zgadywać.
Mam pytanie czy warto kupic szklo stalke 50mm nawet gdy bede ustawial ostrosc recznie gdyz mam body D40x a jak wiadomo te body nie posiada wbudowanego srobokreta jak myslicie?
Mam pytanie czy warto kupic szklo stalke 50mm nawet gdy bede ustawial ostrosc recznie gdyz mam body D40x a jak wiadomo te body nie posiada wbudowanego srobokreta jak myslicie?
może być (a nawet na 99,999% będzie) Ci trudno trafić z ostrością przy tam małym i ciemnym wizjerze jaki jest w D40x przy ręcznym ustawianiu ostrości
kptYossarian
21-09-2008, 00:04
rufio, będzie Ci ciężko, jak już chcesz coś jasnego to musiałbyś wydać więcej np na taką Sigmę 50 /1.4 z ultradźwiękowym silnikiem HSM.
Inaczej nie ma sensu się męczyć, chyba że fotografujesz coś wybitnie statycznego, lub obiekt w oddali i możesz ustawić na nieskończoność ...
Pozdr.
W sumie macie racje ale mam teraz szklo 18-70 i jak przelacze w tryb recznego ustawienia ostrosci to powiem wam ze wcale nie trwa to dlugo przy wcisnietym spuscie do polowy w wizjerze zapala sie kontrolka gdy ostrosc jest ustawiona prawidlowo i nie jest tak zle ale zastanawiam sie jeszcze nad ta 50 mm
Witam!
Nie wiem czy było juz takie pytanie, szukałam i nie znalazłam... od wczoraj mam NIKON`A D40 i wszystko jest ok, radzę sobie z nim świetnie, tylko jedno mi żyć nie daje - nie widzę ile mogę zrobić jeszcze zdjęć!
W instrukcji szukałam tego i wiem gdzie powinna sie wyświetlać liczba zdjęć którą mogę jeszcze zrobić, a w moim aparacie w tym miejscu jest napis 1 KB (nie wiem, może jak zrobię więcej zdjęć to pisze coś innego, ja zrobiłam tylko 42 i pisało 1 KB). Jak mogę to zmienić??? Przejrzałam całą instrukcję, całe menu aparatu i nie poradziłam sobie sama :(
Prosze o pomoc
Witam!
Nie wiem czy było juz takie pytanie, szukałam i nie znalazłam... od wczoraj mam NIKON`A D40 i wszystko jest ok, radzę sobie z nim świetnie, tylko jedno mi żyć nie daje - nie widzę ile mogę zrobić jeszcze zdjęć!
W instrukcji szukałam tego i wiem gdzie powinna sie wyświetlać liczba zdjęć którą mogę jeszcze zrobić, a w moim aparacie w tym miejscu jest napis 1 KB (nie wiem, może jak zrobię więcej zdjęć to pisze coś innego, ja zrobiłam tylko 42 i pisało 1 KB). Jak mogę to zmienić??? Przejrzałam całą instrukcję, całe menu aparatu i nie poradziłam sobie sama :(
Prosze o pomoc
Instrukcja (str. 5 na dole)
"Karty pamięci o dużej pojemności
Gdy na karcie jest wystarczająco dużo miejsca, aby zapisać jeszcze ponad tysiąc
zdjęć z bieżącymi ustawieniami, liczba pozostałych zdjęć będzie wyświetlana
w tysiącach z zaokrągleniem w dół do najbliższej pełnej setki zdjęć (jeśli na przykład
na karcie jest miejsce na około 1160 zdjęć, na liczniku zostanie wyświetlony wskaźnik 1.1K)."
michaeel
26-10-2008, 21:21
Jaki obiektyw do zdjec portretowych dla d40 radzicie?
Czy dodatkowo jakies akcesoria? Lampa? Parasolki?
czy ktoś mógłby mi powiedzieć w którym miejscu w "Opandzie' jest ta całkowita ilość zdjęć wykonanych przez aparat....
Bo chyba ślepy jestem albo mam jakąś trefną opandę..... I nie widzę takiej pozycji............
Kto mógłby podać linka instruujągo jak wprowadzić fotografię na forum????
autograf
14-11-2008, 01:38
Kto mógłby podać linka instruujągo jak wprowadzić fotografię na forum????
Proszę: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=740028&postcount=26
Sorlimhal
18-11-2008, 21:25
Witam..:)
Otoż moje pytanie brzmi..
Znalazłam temat o Grupie Wałbrzycksiej , chciałabym się dowiedziec czy mozna sie "podłaczyć" do ów grupy w celu nauki ;)
ale... nie mogę napisać postu, sa ograniczenia. Zapewne nie spełniam jakiś zasad pisania w pewnych tematach.
Pozostaje tylko prv?
Bardzo przepraszam iż pytanie "z kosmosu" i chyba malo pasujace tu, ale niechcialam zakladac nowego tematu , gdyz pytanie zapewne me błache jest;]
Bede bardzo wdzieczna za opd :)
Skonczylam, dziekuje :)
piszesz wiadomość do lidera grupy, który to po włączeniu do grupy daje możliwość pisnia w wątkach.
Dzieki za podpowiedz :-) A czy ten link znaczy ze Kingston wyciaga tylko do 8gb?? http://www.ec.kingston.com/ecom/configurator_new/modelsinfo.asp?SysID=44068&mfr=Nikon&model=D60+Digital+Camera&root=&LinkBack=&Sys=44068-Nikon-D60+Digital+Camera&distributor=0&submit1=Search
Widać nie testowali większych kart. Jeśli czyta 16GB sandiska to i kingstona powinien.
Mam pytanie, czy na forum można wstawiać zdjęcie tylko z nikona ? Wiem, że to forum nikona, ale obecnie nie mam i stąd to pytanie...
Może być i z komórki byle dobre :)
Może być i z komórki byle dobre :)
To fajnie :]
Dziękuje.
grzesorg
28-11-2008, 12:47
Witam wiem że to zabrzmi moze troszkę dziecinnie ale gdy włączam bracketing ekspozycji w D80 to musze trzy razy nacisnąć spust migawki czy aparat powinien zrobić to sam jak robi w przypadku bracketingu balansu bieli?. W instrukcji jest napisane "aparat wykona trzy kolejne ujęcia"
Dzięki za pomoc
W D50 też tak jest. Można sobie włączyć zdjęcia seryjne, wtedy aparat zrobi 3 kolejne na jednym naciśnięciu i się zatrzyma (trzeba będzie puścić i nacisnąć, żeby zrobić następną serię).
W przypadku balansu bieli sprawa jest troszkę inna, bo, o ile się orientuję, aparat wtedy robi tylko jedno zdjęcie, a potem je obrabia na 3 różne balansy bieli.
grzesorg
03-12-2008, 15:41
Dzieki bardzo rozwialo to moje watpliwosci co do zdolności rozumienia tekstu czytanego:)
poszukuję polskiej instrukcji do Nikona 5700 z góry dziękuję.podaje maila
[email protected]
poszukuję polskiej instrukcji do Nikona 5700 z góry dziękuję.podaje maila
[email protected]
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_alp.php?&p_new_search=1&p_prods=&p_cats=650&p_pv=&p_cv=1.650&locale=pl_PL&p_search_type=answers.search_nl&p_page_=1&p_nav=#tabtop
a tu nie łaska sie zarejestrowac i pobrac PL wersje ??
Boryszuk
19-12-2008, 23:32
Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow tego forum.
Zarejestrowalem sie tutaj niedawno, szukalem tematu do powitan ale znalezc nie moglem dlatego witam sie tutaj.
Od jakiegos czasu (ok 2mc-y) jestem posiadaczem Nikona D60. Fotografika interesuje sie juz troche dluzej i staram sie nabierac wprawy. Idzie mi opornie bo i z czasem kiepsko ale staram sie. Na forum pewnie bede biernym "czytaczem" bo w tematach, w ktorych nie mam wiedzy poprostu sie nie wypowiadam.
To by bylo tyle tytulem wstepu. Teraz meritum, czyli "dlaczego pisze tego posta".
Jak napisalem wczesniej, mam D60, do tego przypialem szklo Vivitar 28-210 1:3.5-5.6. W aukcji na eBayu opisany byl jako posiadajacy AF oraz "fit nikon". No i w rzeczy samej. Pasuje bez redukcji, AF tez jest ale... wymaga srubokreta w body a D60 takowego nie posiada. I teraz zastanawiam sie nad czyms znanym jako "potwierdzenie ostrosci". Jak to wyglada w innych zestawach? Czy potwierdzenie odbywa sie przez pikniecie (tak sie dzieje bodajze w canonach-ktos mi wspominal, ze u niego tak to dziala) czy moze przez "podswietlenie" ktoregos z trzech punktow ostrosci czy to tylko ta mala, malutenka, maciupenka zielona kropeczka w lewym dolnym rogu wizjera? Ewentualnie, czy mozna to jakos ustawic, zmienic, wybrac?
Pozdrawiam serdecznie
Borys
EDIT: znalazlem temat do powitan dlatego tam napisze troche wiecej o sobie jednoczesnie nie zmieniajac tresci tego posta.
mrpawcio
20-12-2008, 01:13
Boryszuk potwierdzenie ostrości to "tylko ta mala, malutenka, maciupenka zielona kropeczka w lewym dolnym rogu wizjera" :)
P.S. czytanie instrukcji nie boli :)
mateo912
20-12-2008, 19:36
Jak napisał MrPawcio to dokładnie ta zielona kropeczka.
"piknięcie" jest tylko w trybie AF-S w body (tzn musi być szkło na śrubokręta i śrubokręt w body lub szkło z silnikiem)
marcino-80-d70s
29-12-2008, 17:21
Witam. Jestem tytaj dopiero od dzisiaj.mam problem z aparatem d70s, a mianowicie chodzi o to że nie mogę go normalnie wyłączyć nie działa wł/wył :( nie mam pojęcia czy to wysiadł włącznik czy oprogramowanie:( co mam robić??? A i jeszcze jedno czy wiecie może gdzie można znaleźć w necie oprogramowanie do tego aparatu???
Oprogramowanie znajdziesz na stronie nikon.pl
Wsparcie Techniczne -> Oprogramowanie
galdopigen
01-01-2009, 19:02
Witam serdecznie.
Mój problem to niedziałająca lampa błyskowa. Lampa (wbudowana) nie działa w żadnym trybie. Otwiera się, ale na tym koniec.
Na początku było OK, w pewnym momencie po prostu przestała błyskać.
Body to Nikon d90, nie było żadnych uszkodzeń. Zresetowanie ustawień osobistych nie pomogło.
Czy ktoś wie dlaczego tak sie dzieje? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi :)
Monika
makeyousmile
10-01-2009, 13:50
mam pytanie dotyczące aparatu Nikon D80 z obiektywem Sigma 18-200
Tak więc przy zmianie ogniskowej obiektyw skrzypi. I skrzypi tylko, gdy ogniskowa zostaje zwiększana. Dotatkowo obiektyw bez body nie skrzypi. Taki problem istnieje od nowości. Co może być przyczyną?
mateo912
10-01-2009, 17:14
makeyousmile a co oznacza to skrzypi? niby jak?
makeyousmile
10-01-2009, 18:21
makeyousmile a co oznacza to skrzypi? niby jak?
przy zmianie ogniskowej wydaje dźwięk mhm.. skrzypiący, piszczący.
W każdym bądź razie niski.
W fotojokerze z innym obiektywem tego typu problemu nie było.
mateo912
10-01-2009, 18:23
hmm a jesteś pewien że używasz pierścienia ogniskowej a nie ostrości?
makeyousmile
10-01-2009, 19:00
hmm a jesteś pewien że używasz pierścienia ogniskowej a nie ostrości?
tak, potrafię to jednak rozróżnić :)
mateo912
10-01-2009, 19:05
to nie mam pojęcia co jest z nim.
W całym zakresie skrzypi?
makeyousmile
10-01-2009, 20:05
to nie mam pojęcia co jest z nim.
W całym zakresie skrzypi?
tylko w dolnym.
jacek dr
18-01-2009, 13:47
witam, jak uzyskać podgląd exifa zdjecia na forum?
plugin oPanda dla Mozilli (jeśli korzystasz z mozilli) i wtedy prawym na zdjęciu i tam jest "view exif ..."
ray_knox
18-01-2009, 15:58
witam, jak uzyskać podgląd exifa zdjecia na forum?
plugin oPanda dla Mozilli (jeśli korzystasz z mozilli) i wtedy prawym na zdjęciu i tam jest "view exif ..."
tu masz link: http://www.opanda.com/en/iexif/iexif_firefox.htm
Witam. Jestem tytaj dopiero od dzisiaj.mam problem z aparatem d70s, a mianowicie chodzi o to że nie mogę go normalnie wyłączyć nie działa wł/wył :( nie mam pojęcia czy to wysiadł włącznik czy oprogramowanie:( co mam robić??? A i jeszcze jedno czy wiecie może gdzie można znaleźć w necie oprogramowanie do tego aparatu???
zepsuty wlacznik, co nie kontaktuje, powiedz jak sie wszystko skonczylo bo to rzadki problem. Pzdr.
jacek dr
18-01-2009, 21:24
serdecznie za exif -działa:-D
Witam wszystkich!!! Mam dosyć niecodzienne pytanie otóż posiadam Nikona D80 + N18-135 i przymierzam się do kupna lampy SB 900 i po wykonaniu paru telefonów do sklepów dowiedziałem się że maja wzrosnąć ceny o 20% tylko nie wiem czy samych lamp, czy całego asortymentu Nikona. Może ktoś już o tym słyszał i czym to jest podyktowane. Pozdrawiam.:)
mateo912
28-01-2009, 15:40
Wszystkie ceny mają wzrosnąć. było gdzieś w CAFE oficjalny lub nie cennik nikona, o ile i na co cena wzrośnie.
Dzięki za podpowiedź. Zaraz wejdę na CAFE i sobie poczytam, ale i tak nie będę czekał na niższą cenę SB 900 bo i tam wydaje mi się że znalazłem najtańszy egzemplarz 1200 to chyba cena jest konkurencyjna.
Jak się nazywa urzadzenie ktore moge moge używać zamiast wężyka/ Bezprzewodowe/ Wydawało mi się*żę transmiter/ ale chyba nie?
Laik
pilot? Chodzi mi to co sie na szyny w aparacie umieszcza by wyzwalac lampy zamiast blysku
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=787
pilot? Chodzi mi to co sie na szyny w aparacie umieszcza by wyzwalac lampy zamiast blysku
fotocela?
Kwiatek111
16-03-2009, 13:05
czy ktos moze wiedziec dlaczego gdy umieszczam zdjecie na serverze imageshack lub innym trace sporo kolorów??
lucy-in-the-sky
19-03-2009, 15:45
też się przyłączam do pytania.
robiąc zdjęcia w formacie raw,a w późniejszej obróbce zapisując również jako jpg,wychodzą szumy i zdjęcie traci wszelką jakość (wiem,że w takim wypadku lepiej by bylo robic tez jpg,ale wole zmieniać np.kontrast na rawach,niż na jpgach,żeby nie traciły jeszcze więcej). Co zrobić w takim wypadku?
mateo912
19-03-2009, 15:47
zapisywać jpg w max jakości?
a być może zapisujecie w palecie barw AdobeRGB zamiast sRGB i dlatego wasze zdjęcia "tracą kolory" ? A szum? może przeostrzylisćie? No i oczywiście jakoś zdjęć. W PS'ie proponuje zapisywać fotki "do sieci" w skali jakości minimum 8 (na 12).
ja szukam dzialu poswieconego SERWISOWI NIKON POLSKA. Musze odesłać Aparacik mój... a nie wiem jak powinna wyglądać procedura z mojej strony... jaka paczka, tresci reklamacji itd... prosze osobe doświadczoną o pomoc, ewentualnie o skierowanie do odpowiedniego działu :)
pozdrawiam,
ania
Witam wszystkich forumowiczów!!!!
Mam pytanko gdzie mogę znaleźć jakiś program do foto montażu aby uzyskać między innymi efekt dziecka wykluwającego się z jajka. Pozdrawiam
Mam pytanie podobno można zablokować internet przez ustawienia wewnętrzne komputera w tym komputerze co blokuje... Jak można tam wejść i to naprawić? Prosze o pomoc:(
Mam pytanie typu "laickie" o ile nie lamerskie:
Czy ustawiajac ogniskowa np.: 85 w obiektywie 50 - 200 mam dokladnie to samo co na przyklad w obiektywie staloogniskowym 85? Pytam, poniewaz na rynku jest szereg obiektywow, ktorych zakres ogniskowych sie pokrywa lub zazebia. Z logicznego punktu i optyki jako dzialu fizyki odpowiedz jest oczywista, natomiast w przypadku obiektywow za powyzej 1 - 2 kilozlotych wole sie upewnic i rozjasnic zupelnie, a przynajmniej tak do 1.4 ;-)
mateo912
28-04-2009, 19:39
Teoretycznie tak. Chociaż często w obiektywach typu zoom o dużym zakresie ognisowych, dana ogniskowa jest np tylko przy nieskończoności (a faktycznie kąt widzenia obiektywu jest inny niż być powinien przy danej ogniskowej)
100% pewność co do ogniskowej która jest faktycznie będziesz miał tylko przy stałkach, a przy zoomach będą to lekkie różnice.
Dzieki Mateo,
Znaczy tak sobie kombinuje, ze jesli mam np. obiektyw stalke 20 (taki fajniutki wypasik do szerokich widoczkow) i drugi taki zmienny 18-200 tez fajniutki, to ni... (czego tam) nie bede mial tego samego na zdjeciu. Chocby juz z rozmiarow (dlugosci) rury tego zmiennego mi wynika ze swiatlo nie wpadnie tak jak w tej stalce.
I teraz to juz chyba wszystko jasne.
Pozdrawiam
mateo912
29-04-2009, 12:13
tzn wiesz na zoomie i tak nie ustawisz idealnie np na 20 mm ponieważ ogniskowe nie są w równych odległościach od siebie. np w S70-300 między ogniskową 200 a 300 jest taka sama odległość na pierścieniu jak miedzy 70 a 100 :)
Poza tym jak wcześniej napisałem 20 w stałce nie zawsze odpowiada 20 w zoomie nawet jak jest idealnie ustawione(różne są katy widzenia.)
A co do przysłony i jasności szkła to to zależy od jakiegoś tam, stosunku ogniskowej od wielkości soczewki czy coś takiego :)
I np w zoomie o stałym świetle 2.8 teoretycznie przy krótszym końcu mogłaby być mniejsza wartość przysłony(jaśniej) przy zachowaniu takich samych proporcji jak dla dłuższego końca.(ale to sa tylko moje domysły i tego nie jestem na 100% pewien)
Pozdrawiam
Mateusz
Mateo, nie do końca masz rację. Ogniskowa obiektywu nieznacznie się zmienia przy ustawianiu ostrości zarówno przy zoomach jak i stałkach. Teoretycznie zawsze nominalna ogniskowa występuje przy ostrości na nieskończoność.
mateo912
29-04-2009, 13:58
Wiem wiem, tylko że przy stałkach nie są to aż takie różnice jak przy zoomach. Gdzieś czytałem(chyba nawet tu na forum) że np w N18-200 ogniskowa na dłuższym końcu przy ostrzeniu na min odległość wynosi ~125mm.
witam, wrocilem wlasnie z krotkiego urlopu i masa zdjec w puszce. Po wrzuceniu wszystkich zdjec po prostu usunalem niepotrzebny balast z karty. Dlatego ku zdziwieniu zobaczylem, ze jedno zdjecie jest "chronione" i nie mozna nic z tym zrobic. Ktos mi poradzi jak mam zdjac ten system ochronny" ;) Chcialbym sie zdjecia w koncu pozbyc.
mateo912
02-05-2009, 20:50
albo w menu będziesz miał gdzieś opcje zablokuj/chroń zdjęcie albo przycisk na obudowie z kluczykiem. przeglądasz zdjęcia i naciskasz wtedy ten przycisk.
Może to śmieszne, ale w nieznany mi sposób straciłem gumkę osłaniającą gniazdo usb w d70s. Czy taki element jest do kupienia?
mateo912
04-05-2009, 07:39
być może jest do kupienia ale cena w serwisie będzie zabójcza:D
może poszukaj na allegro w zepsutych sztukach.
ok. dzięki. niby nic a problem spory :)
Witam, czy da się ustawić D70 tak aby numeracja zdjęć szła dalej do przodu po formatowaniu karty a nie starowała od zera?
W D 80 w menu ustawienia jest opcja "numeracja kolejnych (czy kolejna) plików" nie wiem jak w D70
urbanned
09-05-2009, 12:12
Witam, dlaczego nie mogę napisać odpowiedzi w wątku regionalnym (Poznań)?
mateo912
09-05-2009, 21:13
ponieważ pewnie nie należysz do grupy regionalnej.
Najpierw musisz do niej wstąpić żeby móc coś w niej pisać.
urbanned
10-05-2009, 23:22
^^
Dzięki za odpowiedź.
mariuszpe
19-05-2009, 13:24
witam,
prosze mi podpowiedziec co tak naprawde daje uzywanie 'lens hood'a'?
Zapobiega do pewnego stopnia wpadaniu światła z niechcianych źródeł bezpośrednio do obiektywu, to potrafi bardzo nie miło zmniejszyć kontrast.
Efekt można łatwo sprawdzić patrząc obok źródła światła, które wpada prosto do obiektywu a następnie zasłonić to źródło ręką.
Jako "bonus" otrzymujemy otrzymujemy dodatkową ochronę przedniej soczewki.
W zasadzie zawsze warto mieć założoną osłonę i zdejmować tylko kiedy chcemy mieć halacje na zdjęciu, czyli.. rzadko ;)
urbanned
19-05-2009, 16:34
ponieważ pewnie nie należysz do grupy regionalnej.
Najpierw musisz do niej wstąpić żeby móc coś w niej pisać.
Dobra, szukałem na forum informacji jak znaleźć się w grupie regionalnej i nie znalazłem.
Może ktoś mnie oświeci jak to się odbywa?
mateo912
19-05-2009, 19:40
Panel użytkownika -> członkostwo w grupach-> zaznaczasz do której grupy chcesz dołączyć i klikasz dołącz.
A później czekasz na przyjęcie(możesz ew napisać do lidera grupy PW że ubiegasz sie o przyjęcie itp)
Hidden_Lucas
22-05-2009, 13:56
pytanie w sprawie lampy, myślę nad zakupem nissin Di466 lub 622, mniejsza o to który model, pisze tam PowerZoom 24 - 105mm. Czyli na moim 18-55mm, gdy ustawie 18mm nie będzie błyskać? czy jak to jest? :) dodam, że posiadam d70s, jeśli to ma znaczenie.
pozdrawiam
mateo912
22-05-2009, 14:07
Ten PowerZoom jest to zoom żarnika lampy stosowany aby podnieść jej wydajność/efektywność.
Przykład:
ustawisz kita na ogniskową 55 a zoom lampy na 24 to będzie Ci błyskać szerzej niż jest to potrzebne, przez co lampa błyśnie mocniej niż jest to potrzebne.
18 na dx jest odpowiednikiem 27,5 mm na fx czyli ustawiając lampę na 24 będzie akurat:)
Lampa będzie błyskać zawsze niezależnie od ustawionego PowerZoomu.
Tanie i łatwe w obsłudze "Kompakty" mają tę przypadłość że by zrobić dobrą fotografie ...
fotograf musi się jednak wysilić ale warto bo uzyskamy dobrą fotografie 8)
lubie kieszonkowe aparaty (komakty) za ich poręczność i prostote obsługi 8) irek ma racje taka prawda
Leatherface
01-06-2009, 21:21
Zgłosiłem swoją chęć przynależenia do jednej z grup. Zero odpowiedzi. Kiedy mogę się spodziewać akceptacji? (wydaje mi się, że modzi grupy nie zaglądają na forum i nie widzą ;) )
mateo912
01-06-2009, 21:42
wyślij PW do szefa grupy to na pewno Cie przyjmie.
Może po prostu nie zauważył.
bybelou, nie masz uprawnień by obejrzeć tę stronę. To może być spowodowane jednym z poniższych:
Twoje konto może nie mieć wystarczających uprawnień do oglądania tej strony. Czy próbujesz edytować post innego użytkownika, wejść w panel administracyjny lub zamkniętą część forum?
Jeśli usiłujesz wysłać post, administrator mógł zablokować Twoje konto, lub może ono oczekiwać na aktywację.
ile czekać trzeba na aktywację konta?
mateo912
03-06-2009, 12:36
o jaką stronę konkretnie CI chodzi?
Najczęstsze pytania i odpowiedzi.
Próbuję założyć tam temat, w którym będę mógł zapytać się jaki aparat lepiej wybrać. i dlaczego.
A no nie mogę.. :P
urbanned
03-06-2009, 15:53
Panel użytkownika -> członkostwo w grupach-> zaznaczasz do której grupy chcesz dołączyć i klikasz dołącz.
A później czekasz na przyjęcie(możesz ew napisać do lidera grupy PW że ubiegasz sie o przyjęcie itp)
Dziękuję.
SADPUNK44
11-06-2009, 00:17
PILNE!!!D60,od dwóch dni nie mogę zgrać raw-ów do kompa.ustawienia w aparacie,są(teoretycznie)ok.:(sprzęt ma 2tyg.supernianiu ratuj!!!:)
mateo912
11-06-2009, 00:21
Niestety forumowa wróżka ma urlop:mrgreen:
Skąd mamy wiedzieć dlaczego ich nie możesz zgrać?
Problemem może być wszystko. Nawet np to że nie masz kompa:D więc nie możesz ich zgrać :D
Powiedz coś więcej to sie wymyśli.
SADPUNK44
11-06-2009, 03:06
Niestety forumowa wróżka ma urlop:mrgreen:
Skąd mamy wiedzieć dlaczego ich nie możesz zgrać?
Problemem może być wszystko. Nawet np to że nie masz kompa:D więc nie możesz ich zgrać :D
Powiedz coś więcej to sie wymyśli.
Sam DOSZŁEM jak to zgrać...:)to ja mam softa z 88r,a nie mój komp...ta "wielokrotność zastosowań"mnie wyprzedza...:):):)
mateo912
11-06-2009, 11:40
No skoro sam DOSZŁEŚ to naprawdę jesteśmy z Ciebie dumni :D
witam! mam pytanie.. chciałabym zakupić nikona D60 body i do tego obiektyw nikona AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Czy ten obiektyw pasuje do D60? Co o takim połączeniu myślicie???
pasuje i będziesz miał fajny spacerowy zestawik
a co myślicie o kitowym obiektywie do nikona D60 bez VR? czy przy tej długości ogniskowej (18-55mm) stabilizacja jest niezbędna, czy raczej dopuszczalny będzie jej brak?
a co myślicie o kitowym obiektywie do nikona D60 bez VR? czy przy tej długości ogniskowej (18-55mm) stabilizacja jest niezbędna, czy raczej dopuszczalny będzie jej brak?
Jest dopuszczalny jej brak.
mateo912
21-06-2009, 16:07
j/w lecz wersja z VR jest lepsza (pomijając vr):D
slanting_eye
15-07-2009, 14:30
koledzy prosze o pomoc...chodzi o odczytanie ile bylo klapniec migawki.nie mam teraz mozliwosci sprwdzenia a decyzje musze podjac blyskawicznie
dodaje zdjecie .zmniejszylem je mam nadzieje ze nie bedzie problemow z odczytaniem exif'a
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img204.imageshack.us/i/200907128.jpg/)
koledzy prosze o pomoc...chodzi o odczytanie ile bylo klapniec migawki.nie mam teraz mozliwosci sprwdzenia a decyzje musze podjac blyskawicznie
to z Canona EOS 400D więc Opanda nie widzi Totala
Dekadent
15-07-2009, 15:47
Witam,
Wczoraj postanowiłem pójść z modelką na Zakrzówek w Krakowie. Wszystko było by pięknie gdyby jakiś dres się do niej nie dowalał/ W rezultacie doszło do starcia między mną a nim. On dostał w ryj ja w torbę z aparatem...
po tym zdarzeniu biorę aparat i robię zdjęcie i co?
Zaczyna mi af niemiłosiernie podpierdywać. Słyszę naturalny głos af mojego aparatu i jakiś terkot- hałas... I myśl to taka, że obiektyw jest zepsuty i o to się modliłem więc wyciągam drugi obiektyw montuję i co? I też popierdywuje w ten sam sposób chociaż słabiej ( pierwszy obiektyw to tammron 55-200 a drugi to sigma 18-55)...
Af działa ale towarzyszy temu dziwny terkot, manual działa.
Jednak zależy mi na AF.
Więc wniosek jest taki, że zepsuty mam af w body...
oczywiście af robi zdjęcia normalnie tak jak robił przed tym incydentem tylko ten terkot mnie niemiłosiernie wkurza.
Ile może wynieść naprawa w nieautoryzowanym punkcie?
pozdrawiam
orzelek01
17-07-2009, 22:53
Witam ;) Mam Male pytanko . Mam Nikona D60.. Chcialem zrobic foto z opuznionym spustem migawki .. ustawilem sobie tryb wyzwalania migawki na Zdalne z opuznieniem 2s. no i co ... ;/ klade aparat na statyw .. przyciskam spuzt migawki ustawia mi sie ostrosc dociskam do konca ... czekam i nic ;/ niewiem co z tym zrobic ... wydaje mi sie ze robie wszystko dobrze .. ale jednak zdjecie sie neiche zrobic ... da mi ktos jakas rade ?? Pozdrawiam ;)
mateo912
17-07-2009, 23:18
to zdalne z opóźnieniem(pilot) czy zwykłe opóźnienie?
Ustawiłeś na 99% wyzwalanie pilotem z opóźnieniem zamiast zwykłego.
cheyenne
17-07-2009, 23:20
wybrałeś zdalne ( za pomocą wężyka spustowego ) wyzwalanie a naciskasz spust bezpośrednio na aparacie
orzelek01
17-07-2009, 23:43
wybieram tez rownie Zdalne natychmiastowe .... a tylko z tymi dwiema opcjami moge zrobic to foto co chce .. ii niewiem co robic ;/ aa chodzi mi o takie foto Cytuje "czasow migawki mozna uzyc w przypadkach fotografowania z dluga ekspozycja przemieszczajacych sie swiatel,gwiazd , scen nocnych lub sztucznych ogni." i otakie wlasnie foto mi chodzi ... doradzicie jak ustawic odpowiednio Aparat ??
orzelek01
18-07-2009, 23:13
hmmm odpowie mi ktos ;> ???
Czemu dziwisz się, że nie działa po wybraniu zdalne? Zdalne to zdalne, czyli przez pilot lub wężyk. Żeby było z opóźnieniem wyzwalane z przycisku trzeba wybrać "self-timer" (trzecia opcja od góry, nie wiem jak to jest nazwane w polskim menu).
A ustawienie czasu migawki to zupełnie co innego. Zdecyduj się czy chodzi ci o opóźnienie wyzwalania, czy czas otwarcia.
witam - posiadam teleobiektyw Tamron AF 70-300 mm 1:4-5,6 LD Tele-macro (1;2) ... Czy będzie on pasował do jakieś lustrzanki ?
mateo912
30-08-2009, 23:24
do "jakiejś" na pewno:D
A do jakiej- to zależy od bagnetu w tym szkle
samarama
01-09-2009, 13:44
witam,
używam Nikona d60, ostatnio zauważyłam, że po każdorazowym wykonaniu zdjęcia muszę odczekać ok. 5 s. Nie zmieniałam jakości, ani wielkości zdjęć. Nie da się wykonać serii, dlatego trochę mnie to niepokoi. Co może być tego przyczyną?
arturmsi
01-09-2009, 22:49
może w aparacie nie jest ustawione na zdjęcia seryjne? albo zdjęcia robione są z fleszem który musi się ładować chwile ?
samarama
04-09-2009, 14:41
zdjęcie seryjne zapisuje się tak samo długo jak pojedyncze. A flesz nigdy nie potrzebował czasu żeby "się ładować".
arturmsi
04-09-2009, 22:32
ale wcześniej był dobrze tak? karta też nie jest jakaś super stara i wolna? może spróbuj zresetować ustawienia..choć szczerze mówiąc to nie wiem co może być jeszcze tego przyczyną..
Koledzy mam takie pytanko. Czy D80 ma wyższe czasy otwarcja migawki niż 1/60s bez użycia zewnętrznej lampy?
mateo912
17-09-2009, 13:17
Wyższe tzn?
krótsze czy dłuższe?
dłuższe ustawiasz w menu a krótsze możesz mieć w trybie m (do 1/200)
Wyższe tzn?
krótsze czy dłuższe?
dłuższe ustawiasz w menu a krótsze możesz mieć w trybie m (do 1/200)
Chodziło mi o krotsze:) mam skale do 1/60 i nic krótszego nie mam:/ Kombinuje na wszystkie strony i nie wiem czy to wina aparatu czy coś innego. Póxniej doczytałem wzmianke w instrukcji, że krótsze czasy można mieć dopiero po podłączeniu zew. lampy. Czy tak jest napewno czy można to zrobić również bez lampy?
mateo912
17-09-2009, 15:16
W instrukcji przeczytałeś zapewne o tryb FP ale tu nie o to chodzi.
Przełącz aprat na tryb M podnieś lampę i będziesz mógł skrócić czas maksymalnie do 1/200
Niestety nadal mam tylko do 1/60. Ustawiam tryb manulany, podnosze lampe. Wchodze do menu i dalej to samo:/ Macie może jeszcze jakieś pomysły?
woytec60
18-09-2009, 09:40
Niestety nadal mam tylko do 1/60. Ustawiam tryb manulany, podnosze lampe. Wchodze do menu i dalej to samo:/ Macie może jeszcze jakieś pomysły?
Tak,mamy.
Zajrzyj do instrukcji obsługi aparatu. Żeby uprościć do minimum polecam stronę 98.
To nie boli :)
Tak,mamy.
Zajrzyj do instrukcji obsługi aparatu. Żeby uprościć do minimum polecam stronę 98.
To nie boli :)
Czytałem instrukcję już milion razy. Do tej pory nie były mi potrzebne krótsze czasy niż 1/60.
Stronę 98 też czytałem już kilka razy przed zadaniem pytania. Wg niej rozumiem, że nie będe miał krótszych czasów bez zewnętrznej lampy...
woytec60
18-09-2009, 10:59
Czytałem instrukcję już milion razy. Do tej pory nie były mi potrzebne krótsze czasy niż 1/60.
Stronę 98 też czytałem już kilka razy przed zadaniem pytania. Wg niej rozumiem, że nie będe miał krótszych czasów bez zewnętrznej lampy...
Niestety.
Więc jednak mateo912 wprowadził mnie w błąd. A już myślałem, że coś z aparatem jest nie tak. Pozostaje tylko zakup lampy :]
rainbowwarrior
18-09-2009, 12:35
Na stronie 141 instrukcji czytam, że jednak 1/200. Na str. 98 jest mowa o najdłuższym czasie otwarcia migawki, przy którym lampa ma błyskać, a nie najkrótszym.
Kurcze zgłupiałem, może niech ktos sprawdzi w swoim D80 jakie ma czasy przy otwartej i zamknietej lampie. Chyba będę musiał założyc odzielny wątek na ten temat bo spać nie moge po nocach...
Nie mogłem edytować więc napisze, że uporałem się z tym problemem. W menu czasy są ciągle takie same.
Tylko nie wpadłem na to, że powinienem ustawić czas głownym pokrętłem na górnym wyswietlaczu:P Ale ze mnie gapa, sorki za zamieszanie:)
arturmsi
18-09-2009, 18:17
no to ładnie ;p
Czy do wewnątrz wizjera może dostać się zanieczyszczenie? Kadrując przez wizjer widzę malutką plamkę przebarwienia (taki mały cień). Nie ma tego na podglądzie LV i nie wychodzi na zdjęciach. Czyściłem zewnętrznie wizjer i szkła obiektywu.
Ogólnie rzecz biorac kosmetyka, ale nieco denerwuje.
może być w samym wizjerze albo na lustrze, sprawdz najpierw lustro i standardowo gruszka gruszka gruszka ;)
simon1984
09-10-2009, 20:40
Mam pytanie odnosnie wyboru sprzetu. Jestem oczywiscie amatorem. W tej chwili robie zdjecia aparatem Sony H7. Chcialbym przerzucic sie na jakas lustrzanke cyfrowa, myslalem o Nikonie D60. Zdjecia ktore wykonuje to glownie fotografia sportowa, seryjne foty (prowadze strone jednego z klubow pilkarskich nizszych lig) plus do tego zdjecia z wakacji, gory morze. Prosze o pomoc w doborze aparatu, obiektywu. Na poczatek przeznaczylbym na ten cel max 3 tys. zł. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam ;)
rainbowwarrior
09-10-2009, 21:21
Jeżeli nie zależy ci na 10 Mpix, to może D40 z obiektywem 18-70 i 70-300 VR.
arturmsi
09-10-2009, 21:47
ciesz się że to nie na matrycy, a dostać się może jak najbardziej, ja sam mam ze 3 kropeczki w wizjerze widoczne a na zdjęciach nie, dopiero przy większych f widać pyłki na matrycy ale to powyżej 15f
arturmsi
09-10-2009, 21:50
Jeżeli nie zależy ci na 10 Mpix, to może D40 z obiektywem 18-70 i 70-300 VR.
dobry zestaw, ale lepiej z 18-55 bo może być się ciężko zmieścić w 3 tys. chyba ze 70-300 np sigma apo, a nie nikkor, choć to gorsza opcja.
simon1984
09-10-2009, 23:13
Nie chce sie zblaznic, szczerze nie mam za bardzo pojecia o sprzecie, tyle ze znajomy mowil ze do d40 musz emiec obiektyw z silnikiem, a w d60 nie i dlatego tez jest niby lepszy
mateo912
09-10-2009, 23:35
W d40/x/60/3000/5000 potrzebujesz szkła z silnikiem.
simon1984
10-10-2009, 07:10
Czyli stosowane szkła w d40 i d60 nie różnią się niczym bo do obu aparatów muszą być z silnikiem. Myślałem też nad Sony A350, ale to chyba bardziej komercyjny aparat i przy Nikonie pewnie wymięka. Może ktoś w skrócie przybliżyć mi zalety d60 w stosunku do A350?
Witam, czy wie ktoś może dlaczego nie mogę stworzyć wątku w dziale najczęściej zadawane pytania, mogę natomiast w każdym innym? Ewentualnie jak mogę to zmienić?
gosforth
02-11-2009, 18:50
'giełda służy publikacji anonsów dotyczących obrotu prywatnym sprzętem stricte fotograficznym'.
Przepraszam ale ja nie widze niczego takiego jak sekcja 'GIELDA' na tym formum. Dziekuje za pomoc.
DarekD80
02-11-2009, 18:53
Czyli stosowane szkła w d40 i d60 nie różnią się niczym bo do obu aparatów muszą być z silnikiem. Myślałem też nad Sony A350, ale to chyba bardziej komercyjny aparat i przy Nikonie pewnie wymięka. Może ktoś w skrócie przybliżyć mi zalety d60 w stosunku do A350?
Zalety D60 vs A350. IMO lepsza marka, a co więcej ? Trudno mi wskazać. Moim zdaniem odpowiednikiem Sony A350 jest D5000 (D60 to poprzednik D5000) i te modele trzebaby porównywać.
Problem generalnie polega na tym, że jest to zdecydowanie forum Nikona. Na tym forum możesz dowiedzieć się praktycznie wszystkiego odnośnie tej marki, ale rzadko kto ma dwa systemy aby je porównać i dać Ci jednoznaczną odpowiedź.
Moja rada - tu zadawaj pytania odnośnie Nikona, co do Sony szukaj odpowiedzi na forum Sony. Z tych wypowiedzi wyciągnij wnioski co Tobie bardziej odpowiada, ale najpierw organoleptycznie sprawdź puszki, które bierzesz pod uwagę.
kwiatek_35
08-11-2009, 18:12
Witam jestem zupełnie nowy na forum.Proszę o wyrozumiałość.
Jestem fotoamatorem i mam pewien problem, a mianowicie:
posiadam Nikona D60, lampę SB 600 oraz wyzwalacz podczerwieni CY 20 YS.
I to stanowi mój problem.
Bardzo proszę o wyjaśnienie mi jak mam podłączyć w/w wyzwalacz
aby lampa zadziałała zdalnie. Z góry wszystkim dziękuje i pozdrawiam.
Witam. Nie wiem czy mi ktoś tu odpowie ale zaryzykuję bo to dla mnie cholernie ważne. Gdybym przeczytała uprzednio całe forum zapewne zajęłoby mi to tyle czasu że minęłaby gwarancja..
Do rzeczy. Mam Nikona D60, pierwsza moja lustrzanka, którą kupiłam całkiem niedawno więc wybaczcie prostackie określenia przy opisywaniu problemu.. A problem jest następujący:
Robię zdjęcia na całkowitym manualu, ustawiam sobie przysłonę i dobieram czas naświetlania.. i aparat niby wskazuje na 'podziałce', że powstałe zdjęcie będzie naświetlone optymalnie, tymczasem wychodzi totalnie prześwietlone. Muszę tak ustawić, by teoretycznie miało powstać zdjęcie za ciemne, by otrzymać takie jak chcę czyli ani prześwietlone ani niedoświetlone.. Reset ustawień nie pomógł. Zmiana obiektywu też, ten sam efekt. Mam tak od jakiegoś czasu, początkowo wszystko było ok. Nie wiem co robić, czarna rozpacz. W Was jedyna nadzieja.
Swoją drogą witam na forum. Jak mi się to naprawi i się trochę nauczę to być może zostanę :)
Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.
mateo912
06-12-2009, 23:05
a jaką scenę fotografowałeś? i Jakim trybem światłomierza? Matrycowym centralnie ważonym czy punktowym?
Matrycowym. Sceny różnie - pejzarze, architektura, pomieszczenia, postaci. Zawsze ten sam efekt. Myślałam że coś z balansem bieli nie teges, ale ustawiałam już wszelkie możliwe warianty. Tryb pomiaru światła zmieniałam również.
Ale.. nieważne już.. wygląda na to, że się naprawiło ;) Najgorsze że nadal nie wiem co było.. zresetowałam po raz kolejny, porobiłam parę fotek na auto i w innych trybach połowicznie manualnych i 'nagle' zaczęło być ok. Elektronika zawsze będzie stanowiła dla mnie zagadkę nie do rozwiązania. Sama się psuje, sama naprawia albo nie da się naprawić wcale :roll:
Panikara ze mnie, wiem.. sorry :)
Intactus
27-12-2009, 21:20
Mam pytanie tak jak w temacie ?
Czy kupić jakiś zestaw proponowny na allegro ? Jak tak to jaki ?
Czy może lepiej jakoś domowymi sposobami będzie lepiej ?
Intactus
kira lawendowska
03-01-2010, 00:23
prosze o pomoc...i wyrozumialosc...mam nowy D 90,ktory po 2 tygodniach pracy po prostu zgas...najpierw pisalo "error" i aparat nie dalo sie wylaczyc.Przy tym nie robi zdjecia..a teraz zupelnie wygas...czy jest jaki "reset" na zewnacz?bardzo dziekuje
Wadliwy link w pierwszym poście:
Pyt: Jak opublikować zdjęcie na forum Nikona?
Odp: Procedura została opisana w TYM WĄTKU.
Link to "tego wątku" nie działa.
witam
czy może mi ktoś wytłumaczyc w jaki sposób zamieścic zdjęcie na forum?
szukam i szukam... i juz zaczęłam myśleć, że skoro nie mogę znaleźć info jak to zrobić... to pewnie znak żeby nie robić tego wogóle ;)
postanowiłam jednak zaryzykować i prosze o pomoc
Antonioo
02-02-2010, 01:20
najpierw musisz wrzucić na jakiś darmowy host plików np http://imageshack.us/, a potem kopiujesz link który Ci się pojawi i dajesz między
źródło .....masz też ikonkę w miejscu edycji tekstu pisanego "wstaw obrazek" automatycznie dajesz wklej i już....ale nie przesadź z rozmiarem.,....max bodajże 900 pikseli po długości
adolfik9501
04-02-2010, 12:10
witam
czy może mi ktoś wytłumaczyc w jaki sposób zamieścic zdjęcie na forum?
szukam i szukam... i juz zaczęłam myśleć, że skoro nie mogę znaleźć info jak to zrobić... to pewnie znak żeby nie robić tego wogóle ;)
postanowiłam jednak zaryzykować i prosze o pomoc
Zasady umieszczania zdjęć na forum. (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=4966)
mmargiel
12-02-2010, 12:34
W D300 po zrobieniu zdjęcią ( w trybie manulanym) aparat zmienia czas na krótszy lub dłuższy. Jest to szczególnie irytucjące przy zdjeciach w studio, gdzie za każdym razem musze raz po raz nastawiac parametr czasu. Przewerterowałem instrukcję i menu aparatu i nic nie znalazłem. Dlatego zwracam sie do was z tym problemem.
zobacz czy masz włączone auto-iso
mmargiel
12-02-2010, 12:48
wyłączone
mmargiel
12-02-2010, 13:35
przyniosło skutek. dzięki
pieprzonaduma
16-02-2010, 11:25
Hej
Od pewnego czasu planuje kupic Nikona d60 mam do wyboru pare obiektywów , a w tym temacie jestem zielona
Nikon D60 + AF-S DX 18-55mm II KIT
AF-S DX 18-55 mm VR
Prosze o pomoc z góry dziękuje :>
mateo912
16-02-2010, 11:32
Ale o co chodzi?
podałaś 2 obiektywy i co?
pieprzonaduma
16-02-2010, 12:11
chodzi mi o to który obiektyw jest lepszy
mateo912
16-02-2010, 12:14
jak myślisz? pewnie droższy czyli ten z vr.
ale jak masz jeszcze trochę wolnej gotówki to pomyśl nad 18-105 vr dużo lepszy od obydwu.
pieprzonaduma
16-02-2010, 13:53
aha bardzo Dziękuje :)
Witam
Jak to jest z DX I FX. Co jest lepsze do fotografi przyrodniczej? DX z cropem czy FX z pełną matrycą, z której mozna wyciać cześć obrazu?
Na razie taki dylemat mi nie grozi, ale moja ciekawość ma taki dylemat :D
Pozdrawiam
mateo912
20-02-2010, 22:44
Najlepsze do ptaków itp jest d3x :D crop dx z niego ma podobna ilość px co np d300 i lepszą jakość niż np d300:)
I jeszcze dwa idiotyczne pytania ;)
1. Czy telekonwenter np. 2.0 wydłuza odległość ogniskowej 2 razy? Tzn. tyle ile powieksza ogniskowa:?:
2. Chodzi mi o filtry do szkieł w których wkłada sie filtry do srodka obiektywu. Czy jak jest specjalny uchwyt na filtry, to kazdy filtr wejdzie w uchwyt czy tylko dana marka czy tylko UV, a nie polaryzacyjna (ten drugi grubszy):?:
mateo912
06-03-2010, 12:30
1 tak tc2x wydłuża ogniskową 2x i zmniejsza światło o 2 stopnie ev z np 300 2,8 robi się 600 5,6
2 do szkieł które mają tylne filtry przeważnie są dołączany zestaw kilku filtrów.
zachar500
06-03-2010, 13:33
Moja pierwsza lustrzanka d3000 kupiona wczoraj więc bardziej zielonym się pewnie nie da być... kilka zdjęć próbnych i pojawiły się takie "kreski" wychodzące na każdym zdjęciu. Nie potrafię ich usunąć. Czy ktoś wie o co z tym chodzi?
źródło (http://picasaweb.google.com/zachar500/Nikon#5445481913909425762)
http://picasaweb.google.com/zachar500/Nikon#5445481913909425762
link do fotki bo coś nie wyświetla się
wasilewk
06-03-2010, 13:43
Jeśli to nowa - szybko do sklepu wymień na dobrą.
Jeśli używana - wymiana matrycy - nieopłacalne.
zachar500
06-03-2010, 20:29
Dzięki, nowa, byłem w sklepie-bez problemu wymienili
1 tak tc2x wydłuża ogniskową 2x i zmniejsza światło o 2 stopnie ev z np 300 2,8 robi się 600 5,6
2 do szkieł które mają tylne filtry przeważnie są dołączany zestaw kilku filtrów.
przepraszam, zle napisałem :oops: przeciez ja to wiem...
chodzi mi o odległosc ostrzezenia obiektywu...np. szkło ostrz od 2m, czyli przy konwenterze 2x ostrzy od 4m:?:
mateo912
08-03-2010, 13:07
Z tego co wiem to chyba nie :) ale dla pewności napisz pw np do Wilka325 on ma większość tc i szkieł z górnej polki. :)
Ja mam takie pytanie. Czy opłaca się kupić d80+50 mm f 1.8 + kit 18-55 bez vr za 2000zł?
wasilewk
20-03-2010, 19:51
To zależy od stanu sprzętu. Miałem D80 - dobry aparat, wygodny. Jeśli by był np. z tamronem 17-50 - to bym brał, ale tak - to zależy czy dużo używany.
Pzdr.
Witam
Mam d3s. Pojawił mi sie mały problem. Otóż aparat przecina mi zdjęcia albo zostawia jakieś linie na nim tak jakby niedograło cos lub powiekszone piksele. Pierwszy raz zobaczylam gdy przegladałam zdjeica na aparacie co dziwne po zgraniu na laptopa wszystkie zdjecia byly wporzadku. pare sesji pozniej bez żadnych problemów i teraz znowu na jednym zdjeciu linia czerwona tak jaby niedograło zdjecia czy co. tylko na jendym. czy to wyglda na usterke czy mam zle ustawienia?
dzieki za szybka odpowiedz
mateo912
22-03-2010, 18:47
pytanie retoryczne: zdjęcia zrzucasz przez czytnik czy kablem?
czytnik
jeszcze dodam ze tym razem kiedy zgrałam zdjecie ta linia została
Witam
Może to pytanie banalne i idiotyczne, ale...
Czy zdjęcie wykonane na 300mm przybliżając o 100%, wychodzi 600mm :?:
Pozdrawiam
mateo912
06-04-2010, 16:28
nie, wyjdzie jeszcze więcej mm.
zdjęcie z 300mm ma powiedzmy 3000px X 2000px
przy 1500px X 1000px będzie tak jak z 600mm
przy 750px x 500px będzie tak jak z 1200mm.
Przynajmniej tak mi się wydaje.
chyba nie do konca sie zrozumieliśmy. Pomińmy piksele i załóżmy, ze ten przblizony obraz powiekszy sie do rozmiarów wstępnych czyli 3000x2000px...(wiadomo,ze jakosc bedzie tragiczna, ale to tylko założenia teoretyczne;) )
fotke z 300mm (pomijajac crop body) o ile trzeba przybliżyć, aby wyszła taka sama wielkość (np. ptaka) jak z 600mm ( zakładając, ze obydwie fotki są z tego samego korpusu) :?:
ps. Czemu na moim d90 z 70-300 wyskakuje nagle F90 :?: a za jakis czas wraca do f36..?
mateo912
06-04-2010, 17:13
ale właśnie to Ci przed chwilą wytłumaczyłem.
Jak zrobisz cropa z 3000 x 2000 na 1500 x 1000 to będziesz miał taki sam kadr jak ze szkła o ogniskowej x2.
Później możesz sobie to powiększyć.
jaka różnica między nikonem d90 a d90 body ? pomozcie please ;(
U la la, ciekawe pytanie. Zasadniczo to jest to samo. Aparat cyfrowy, którym można robić zdjęcia składa się z body(korpus) oraz przykręcanego do niego obiektywu.
Pytanie się nadaje do kwiatków tygodnia :D.
cheyenne
24-04-2010, 12:28
jaka różnica między nikonem d90 a d90 body ? pomozcie please ;(
d90 = d90 body
body to korpus
można też kupić zestawy np. d90 body + obiektyw kit 18-105/3.5-5.6
jeśli masz tak mała wiedzę proponuje nie zaczynać od d90 - szkoda kasy
kup albo używane d40 lub d3000 i od tego zacznij
kup kilka książek (mam nawet kilka na sprzedaż miedzy innym Briana Petersona i troszkę warsztatów fotograficznych) , ćwicz a potem zobacz czy to cie kręci i zmień korpus
moim zdaniem na początek świetnym zestawem jest
d40 + nikkor 35/1.8 + jakiś prosty tani zoomik do 300 zł
wydasz połowę tego co na d90 bez szkła, a nauka będzie prostsza za sprawą łatwego menu
ok rozumiem , tak tez myslalam ale postanowiłam sie po prostu upewnic ; )
myślę nad d90 lub d3000 a bardzo małej wiedzy wcale nie mam . a jak już d3000 to jaki obiektyw do niego ? taki aby dobrze wychodziły zdjęcia z bliska i oddali
wasilewk
25-04-2010, 15:11
ok rozumiem , tak tez myslalam ale postanowiłam sie po prostu upewnic ; )
myślę nad d90 lub d3000 a bardzo małej wiedzy wcale nie mam . a jak już d3000 to jaki obiektyw do niego ? taki aby dobrze wychodziły zdjęcia z bliska i oddali
Wtrącę się, żebyś miała szybką odpowiedź:
Taki obiektyw nie istnieje ! Jak robi ładne zdjęcia z bliska, to do uzyskania takich samych zdjęć z oddali musisz użyć już innego obiektywu. Trzeba wypośrodkować. Myślę, że będziesz zadowolona z obiektywu tzw. uniwersalnego, czyli np. Nikkor 18-200mm. Nawet na D3000 działa poprawnie.
Pzdr.
Minister
25-04-2010, 23:25
To mój pierwszy post na tym forum, więc wypadałoby się przywitać. Także, witam i mam nadzieję, że zostanę tutaj jak najdłużej. A jako, że większość osób szuka pomocy w Internecie bo ma jakiś problem, to ja nie będę inny. ;)
Proszę, powiedzcie mi, czy KITowe obiektywy w Nikonach D40 i D60 są takie same? Głównie chodzi mi o średnicę szkła i mocowanie filtrów itp. Przykładowo - czy osłona przeciwsłoneczna z allegro, która w aukcji jest opisana jako pasująca do Nikona D60 będzie też pasować do D40?
Pozdrawiam.
adolfik9501
25-04-2010, 23:57
To mój pierwszy post na tym forum, więc wypadałoby się przywitać. Także, witam i mam nadzieję, że zostanę tutaj jak najdłużej. A jako, że większość osób szuka pomocy w Internecie bo ma jakiś problem, to ja nie będę inny. ;)
Proszę, powiedzcie mi, czy KITowe obiektywy w Nikonach D40 i D60 są takie same? Głównie chodzi mi o średnicę szkła i mocowanie filtrów itp. Przykładowo - czy osłona przeciwsłoneczna z allegro, która w aukcji jest opisana jako pasująca do Nikona D60 będzie też pasować do D40?
Pozdrawiam.
Osłonę dobiera się do obiektywu a nie body. Na obiektywie podana jest średnica mocowania filtrów.
Minister
26-04-2010, 07:16
Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy w tych "kompletach" obiektywy kitowe są takie same lub czy przynajmniej się niczym nie różnią. O ile odpowiedziałeś mi na pytanie drugie, które było możnaby powiedzieć kontynuacją i nie trzeba by było na nie odpowiadać jeśli odpowiedź byłaby już na pierwsze.
Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy w tych "kompletach" obiektywy kitowe są takie same lub czy przynajmniej się niczym nie różnią. O ile odpowiedziałeś mi na pytanie drugie, które było możnaby powiedzieć kontynuacją i nie trzeba by było na nie odpowiadać jeśli odpowiedź byłaby już na pierwsze.
Jeżeli tylko w obu KITach będą obiektywy Nikon Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR lub Nikon Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G ED II (nie wiem czy te aparaty wychodziły z innymi kitowymi obiektywami) to rozmiar filtra jest 52mm
adolfik9501
26-04-2010, 09:44
Aparaty sprzedają z różnymi obiektywami. Np w takim Fotojokerze Nikony obecnie oferują tak z 18-55 (52mm), jak i 18-105VR (67mm), więc nie ma pewności z jakimi (tylko) obiektywami sprzedawano D40/60, tym bardziej, że Kitami są 18-55 (w kilku wersjach), 18-70, 18-105, 18-135.
W mojej odpowiedzi dostałeś wszystko co potrzeba co by się zorientować do jakiego obiektywu (jaka średnica mocowania filtra) potrzeba dokupić osłonę. Tak model aparatu jak i oferowane do niego obiektywy nie mają tu nic do rzeczy. Potrzebna jest tylko średnica mocowania i zakres ogniskowych by osłona nie winietowała.
I jeszcze jedno: skoroś taki wygadany to aż dziwne, że zadajesz takie pytania zamiast znacznie szybciej samemu się zorientować "co i do czego".
Minister
26-04-2010, 13:06
Nie mierz innych swoją miarą.
Myślałem, że skoro obiektywy nazywa się kitowymi, to znaczy, że do jednego body z marszu jest dawany jeden obiektyw, a nie w zależności od sklepu różne. Tak więc uznaję Twoją drugą odpowiedź rozwinięciem pierwszej, a więc temat został wyczerpany i już wiem wszystko - także dziękuję Wam obu.
I jeszcze jedno: skoroś taki wygadany to aż dziwne, że zadajesz takie pytania zamiast znacznie szybciej samemu się zorientować "co i do czego".
To chyba jednak lepiej się upewnić, niż po raz drugi odsyłać towar który się zamówiło i po raz drugi okazałoby się, że mimo deklaracji, że pasuje do danego sprzętu, po prostu tak nie jest.
Pozdrawiam.
adolfik9501
26-04-2010, 13:18
(...)
To chyba jednak lepiej się upewnić, niż po raz drugi odsyłać towar który się zamówiło i po raz drugi okazałoby się, że mimo deklaracji, że pasuje do danego sprzętu, po prostu tak nie jest.
Pozdrawiam.
Właśnie tutaj pojawia się kwestia obiektywu a nie body, a przez mieszanie na aukcjach przez sprzedawców pojawiają się takie kwiatki jak "osłona przeciwsłoneczna do aparatu".
Pozdrawiam
EDIT: Zwróć uwagę, że są obiektywy które kręcą mordką (np. N18-55) do których osłona ma być "okrągła" na obwodzie a nie tulipan.
Minister
26-04-2010, 13:53
Zwróć uwagę, że są obiektywy które kręcą mordką (np. N18-55) do których osłona ma być "okrągła" na obwodzie a nie tulipan.
No właśnie kupiłem tulipana. Na aukcji było napisane, że pasuje do D40 z Kitowym obiektywem i było jeszcze wspomniane, że dodatkowo jest specjalny pierścień który utrzyma obiektyw we właściwej pozycji - i to mnie zmyliło, bo pierścień służył tylko do tego, żeby osłona trzymała się dobrze przykręcona.
Hej. Może mi ktoś wytłumaczyć jak jest z softem do D5000 i filmami HD? Można w jakiś sposób wydłużyć czas kręcenia filmu z 5 minut? Czy zmiana softu coś pomoże? Jesli tak to gdzie mogę znaleźć taki soft który nie uwali mi mojego sprzętu.
Hej. Może mi ktoś wytłumaczyć jak jest z softem do D5000 i filmami HD? Można w jakiś sposób wydłużyć czas kręcenia filmu z 5 minut? Czy zmiana softu coś pomoże? Jesli tak to gdzie mogę znaleźć taki soft który nie uwali mi mojego sprzętu.
Nie ma i nie będzie takiej możliwości. Ograniczeniem jest kodek (mjpg) stosowany w Nikonach.
Stachemu
15-05-2010, 22:37
Witam !
Czy tzw. "zbroja" wpływa na wygodę użytkowania aparatu i rzeczywiście poprawia szczelnośc np. d 5000 ???
Np.: http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-foto-i-kamer/produkty-do-foto-i-kamer/camera-armor-ca36138-nikon-d5000.bhtml
Pzdr.
s.
P.S. Nie krzyczcie na mnie :-? Jestem nowy :razz:
Zapewne wpływa na ochronę, jednak czy takie cudeńko, które skutecznie ma chronić nasz korpus kosztowało by tylko 120zł:?:
krzysiekn
30-05-2010, 09:42
witam.niedawno kupiłem nikora 70-300 vr.nie ostrzy na nieskończoność,a chciałbym,żeby ostrzył.co zrobić z tym fantem?
Witam !
Czy tzw. "zbroja" wpływa na wygodę użytkowania aparatu i rzeczywiście poprawia szczelnośc np. d 5000 ???
Np.: http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-foto-i-kamer/produkty-do-foto-i-kamer/camera-armor-ca36138-nikon-d5000.bhtml
Z tego co widać na fotkach to nie jest ona szczelna, więc nie ochroni przed deszczem, przed kurzem pewnie też nie. Nie wyobrażam sobie by w pełni uchroniła aparat w przypadku upadku z wysokości metra. Jedyne co może wywołać to śmiech na sali :) no i 129 mniej w kieszeni...
iskra6669
30-05-2010, 17:24
CZeść.Mam do was wielką prośbę....mam nikona d 5000 po raz 1wszy od poł roku mam problem z karta pamięci...a dokładniej kiedy ją wkładam wyświetla mi sie komunikat"karta zablokowana.Przesuń suwak blokady w pozycję "write"" próbowałam sa sformatowac na komp ale jest zablokowana.Proszę pomóżcie mi bo za miesiąc wyjezdzam w alpy i musze miec sprawny aparat
Wyjmij kartę ze slotu aparatu i na jej lewej ściance będzie taki mały suwaczek. Jest to zabezpieczenie przed nadpisywaniem plików na karcie. Przesuń go w górę i po problemie. Pozdr.
iskra6669
30-05-2010, 17:59
DZiękuje Ci serdecznie!:))
justAngela
04-06-2010, 18:39
Mam problem. Kupiłam Nikona D5000 robiłam nim zdjęcia dosłownie 2 razy i po drugim razie pojawił się komunikat "nie można użyć tej karty. Karta może być uszkodzona. Włóż inna kartę." Nie wiem co zrobić bo ani laptop ani aparat nie czyta mi teraz tej karty. Chciałabym odzyskać też zdjęcia które na niej są. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
adolfik9501
04-06-2010, 18:52
Mam problem. Kupiłam Nikona D5000 robiłam nim zdjęcia dosłownie 2 razy i po drugim razie pojawił się komunikat "nie można użyć tej karty. Karta może być uszkodzona. Włóż inna kartę." Nie wiem co zrobić bo ani laptop ani aparat nie czyta mi teraz tej karty. Chciałabym odzyskać też zdjęcia które na niej są. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Spróbuj tego (http://www.dobreprogramy.pl/PC-Inspector-File-Recovery,Program,Windows,11565.html) programu, aczkolwiek cudownym on nie jest ;) Jak już odzyskasz/nie odzyskasz to zrób format karty w aparacie. Jeśli dalej będą problemy kup nową kartę (najlepiej SanDisk Ultra II/Extreme III).
EDIT: Jeszcze jeden program tegoż samego producenta, tym razem dedykowany do kart pamięci: SmartRecovery (http://www.pcinspector.de/SmartRecovery/info.htm?language=1).
Psychotrop
07-06-2010, 20:14
dawid503 i Ja-NOS - to jest wątek sprzętowy, a nie dysputy o rynku. proszę pisać w odpowiednich wątkach
posty wywalam
Witam
Mam bardzo "głupi" problem. Otóz chcę sprawdzić w Opandzie przebieg swojego lustra! NIestety, nie wyskakuje mi ono. :(
Cóż ma zrobić? Czy komuś mogę podesłać moje zdjęcie, by mógł to sprawdzic?
Z góry dziękuje!
Pz
ustaw aparat na zdjęcia JPG, zrób zdjęcie, zgraj je na kompa i otwórz opandą, wtedy pokaże :)
dosc dziwne pytanie ale irytuje nie to ze nie znam na nie odp:
czy jak do mojego d70s podłączę n 50 f/1,8 to przysłone będę mogł zmieniać w aparacie normalnie czy muszę zmieniać ją pokrętłem na body ?