PDA

Zobacz pełną wersję : Najczęściej zadawane pytania!

Strony : 1 2 [3] 4

zolton
21-08-2013, 20:03
Witam
Z góry chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik tego oto forum. Tak więc witam.
Jeszcze nie obczaiłem całego forum ale mam pytanie: dlaczego nie mogę założyć w tym dziale nowego tematu? Mam jakieś ograniczenia. Jakie warunki muszę spełnić aby móc napisać nowy temat w tym dziale ("Najczęściej zadawane pytania")?
Widziałem, że trzeba mieć ileś postów i staż 6-cio miesięczny na forum aby móc założyć temat w dziale "giełda". Tutaj nie doszukałem się czegoś takiego.
Gdzie ew. mógłbym nabić te posty? Jestem początkowym amatorem fotografstwa i nie chciałbym zaśmiecać forum zbędnymi postami.
Bardzo proszę o wyrozumiałość i niewyśmianie ;)
Pozdrawiam

Marcin Borkowski
12-10-2013, 13:16
Panowie, mam pytanko, bo nie pamietam jak to jest, jak kupie szkielko z mocowaniem m42, i z przejsciowka bez soczewki wrzuce pod maly obrazek to nie bd mi ostrzyc na nieskonczonosc tak ?

hensu
14-10-2013, 19:22
Nie będzie. Przy pancolarze 50mm ostrość kończyła się na kilkudziesięciu cm., pentacon 100mm ostrzył do 2-3m , a jupiter 200mm do 10m.

Jacek_Z
20-10-2013, 00:25
Witam
Z góry chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik tego oto forum. Tak więc witam.
Jeszcze nie obczaiłem całego forum ale mam pytanie: dlaczego nie mogę założyć w tym dziale nowego tematu? Mam jakieś ograniczenia. Jakie warunki muszę spełnić aby móc napisać nowy temat w tym dziale ("Najczęściej zadawane pytania")?
Widziałem, że trzeba mieć ileś postów i staż 6-cio miesięczny na forum aby móc założyć temat w dziale "giełda". Tutaj nie doszukałem się czegoś takiego.
Gdzie ew. mógłbym nabić te posty? Jestem początkowym amatorem fotografstwa i nie chciałbym zaśmiecać forum zbędnymi postami.

Witamy:)
W tym dziale nowe tematy mogą zakładać tylko moderatorzy (i admin).
Ty zadaj pytanie tam gdzie potrzebujesz porady - są działy o kompaktach (coolpix), jest dział o D40-D7100, czy kolejne o wyższych seriach body nikona - zadaj pytanie tam gdzie "celujesz".
Jeśli nie chodzi co o aparat tylko o obiektywy - masz dział optyka. Co do zasad fotografowania masz kolejne działy (foto-technika) itd.

PS - zabieramy się pomału do zrobienia porządków w tym tu dziale.

petu
23-12-2013, 15:03
Witam, chciałem skromniutko zapytać bo jeszcze nie mam doświadczenia czy Nikon AF Nikkor 50mm f/1.8D z body D3100 będzie w pełni współpracował za wyjątkiem AF ?
Czy przysłonę będę mógł regulować z body czy tylko pierścieniem na obiektywie oraz czy aparat dobierze odpowiednią moc błyski i czas w trybie P, i czy na wizjerze pojawi się potwierdzenie ostrości w postaci małej kropeczki po lewej stronie ?
Pytam bo mam okazję kupić takie szkiełko za 200 zł i jeżeli wszystko inne - za wyjątkiem AF - włącznie z potwierdzeniem ostrości będzie działać prawidłowo to cena okazyjna i zakupie go.

wasilewk
23-12-2013, 17:06
Wszystko zadziała za wyjątkiem ostrości - kropka oczywiście (nawet z denkiem od butelki) będzie pokazywać ostrość (po prawidłowym ustawieniu).

Pzdr.

martino7100
29-12-2013, 15:01
witam panowie prosze o pomoc jak usunac ten profil nigdzie nie moge znaleźć prosze o pomoc

MstrG
29-12-2013, 15:06
witam panowie prosze o pomoc jak usunac ten profil nigdzie nie moge znalezdz prosze o pomoc

Jaki profil?

martino7100
29-12-2013, 15:38
ten tutaj jak to zrobic zeby to usunacbardzo prosze o pomoc nie daje rady tutaj połapac wszystkiego chcem to usunac ale nie moge jak to zrobic gdzie wejsc w jakom opcje

MstrG
29-12-2013, 15:40
ten tutaj jak to zrobic zeby to usunacbardzo prosze o pomoc nie daje rady tutaj połapac wszystkiego chcem to usunac ale nie moge jak to zrobic gdzie wejsc w jakom opcje

Chętnie Ci pomogę, ale nadal nie wiem o jaki profil chodzi. Co chcesz usunąć?
W body - któryś profil picture control?

martino7100
29-12-2013, 15:43
krzysiek bardzo prosze o pomoc jesli mozesz mi cos podpowiedziec jak to usunąc

ten profil na którym pisze teraz chce z tego zrezygnowac chodzi mi o to forum nikoniarze.pl jak to usunac prosze pomóz mi jak mozesz

MstrG
29-12-2013, 15:45
krzysiek bardzo prosze o pomoc jesli mozesz mi cos podpowiedziec jak to usunąc

Określ "to" oraz "tutaj" a pewnie coś podpowiem :)

//edit

ten profil na którym pisze teraz chce z tego zrezygnowac chodzi mi o to forum nikoniarze.pl jak to usunac prosze pomóz mi jak mozesz

Chodzi Ci o konto na forum? Napisz do admina.

martino7100
29-12-2013, 15:45
jesli sie nie da usunąc to napisz mi czy jak niebede z tego korzystał to ponosze jakies konsekwencje czy nic sie nie bedzie działo

nigdzie tutaj nie ma usun konto czy cos takiego jak np nw fb czy innym portalu jak z tego forum zrezygnowac

MstrG
29-12-2013, 15:48
jesli sie nie da usunąc to napisz mi czy jak niebede z tego korzystał to ponosze jakies konsekwencje czy nic sie nie bedzie działo

Nie poniesiesz żadnych konsekwencji :) Może Ekonet się z Tobą skontaktuje.
Dlaczego chcesz usunąć konto?

martino7100
29-12-2013, 15:52
a jak ten ekonet sie skonsultuje ze mna w jaki sposób

jak to zrobic zeby sie skonsultował

ekonet
29-12-2013, 15:57
Napisz porządnie po polsku, o co chodzi. Pełnymi zdaniami, bez pośpiechu.

martino7100
29-12-2013, 15:58
jak napisac do admina? gdzie wejsc zeby napisac do niego podpowiedz mi prosze

chce usunąc mój profil czyli nikoniarze.pl gdzie wejsc zeby napisac do admina? pokierójcie mnie jakos

chcem usunąc mój profil niech mi pan pomoze jak to zrobic

ekonet super moderator bardzo prosze o pomoc w usunieciu konta nikoniarze.pl

czemu nikt mi nie chce pomuc

Jacek_Z
29-12-2013, 16:11
martino skąd ten strach? Po co chcesz usuwać konto? Masz kilka wpisów, połowa z nich to pytanie jak się usunąć :)
Będe to czyścił.
Forum jest darmowe, nie chcesz to się nie loguj i nie pisz - to najprostsze rozwiązanie. Nie ma żadnch konsekwencji :)
Usunięcie konta jest możliwe (trzeba napisać PW do fomag ) ale usuniete zostanie wyłącznie konto (tzn twój nick będzie na czarno, nie będziesz się mógł logować), wpisy z tego konta zostaną.

martino7100
29-12-2013, 16:17
dobrze wiec zostane na kacie dziekuje za wytłumaczenie bałem sie ze bede miał nieprzyjemnosci i jakes obciazenia finansowe ale tak jak pan napisał ze nie ponosze zadnych konsekwencji to sie uspokoiłem dziekuje za wytłumaczenie

MstrG
29-12-2013, 16:21
dobrze wiec zostane na kacie dziekuje za wytłumaczenie bałem sie ze bede miał nieprzyjemnosci i jakes obciazenia finansowe ale tak jak pan napisał ze nie ponosze zadnych konsekwencji to sie uspokoiłem dziekuje za wytłumaczenie

Nie będzie żadnych nieprzyjemności - wręcz przeciwnie, społeczność Nikoniarzy jest bardzo miła. Jak już Jacek wspomniał wcześniej, korzystanie z forum jak całkowicie darmowe i do niczego niezobowiązujące.

martino7100
29-12-2013, 16:25
to się ciesz i zostanę tutaj mam pytanie czy istnieje jakiś prościejszy sposób zeby wstawić tutaj swoje fotki z sigmy 150-500mm i nikona d7100 bo czytałem i trzeba się logować itp

man nikona d 7100 jakies dwa tygodnie i jestem zadowolony maszyna jest nieziemska czy ktos wie jak mozna czyścić matówkę zeby nie było pyłków i włosków czysciłem w d300s gruszką z pendzelkiem i zostały czarne włoski

krzysiek ty chyba mi maila podałeś gdzieś mi uciekł jeśli chcesz fotki z mojej sigmy podaj to ci prześle

Jacek_Z
29-12-2013, 16:42
Forum nie oferuje hostingu zdjęć. Czyli by zamieścic tu zdjęcie to musisz je pierw wrzucić do jakiejs innej (sa też darmowe) galerii w sieci. Następnie pisząc tu post linkujesz w nim zdjęcie (kliknij nad edytorem tekstu jest taki kwadracik z górami i zachodzącym słońcem).
W innym temacie juz ci linkowano do miejsca, gdzie opisujemy jak się wstawia zdjęcie. Niestety to jest kilkuetapowe i trzeba tak robić.

Być może te inne hostingi wymagają logowania się, ale nie wszystkie.
My polecamy http://imageshack.us/ załóż tam konto (jest też darmowe), zaloguj sie i wrzuć tam zdjęcia, tam zostanie wygenerowany link do zdjęć, który tutaj wkleisz pisząc post.
Zakładam, że potrafisz mieć otwarte kilka kart przeglądarki, kopiować i wklejać.

Obawiam się, że jesteś mało oblatany w internecie i pojęcia jakie ci serwujemy są ci być może obce. To trochę techniczne słownictwo, ale takim sie trzeba posługiwać by być dokładnym. Znaczenie nieznanych ci słów znajdziesz w google :)
Polecam zrobienie tego wszystkiego pierwszy raz w obecności kogoś, kto duzo pisuje w necie, może na blogu czy innych forach.

MstrG
29-12-2013, 16:44
martino7100, nie podawałem maila. Jeśli chcesz coś dodać, to edytuj ostatnia wiadomość zamiast pisać post pod postem.
Wyczyszczenie matówki wcale nie jest prostą sprawą w przeciwieństwie do czyszczenia choćby matrycy. Masz już jakieś syfki na matówce w D7100?
Jeśli chodzi o zdjęcia, musisz je tylko zmniejszyć w jakimś programie (nie wiem jakiego używasz) tak, aby dłuższy bok miał max 1024 pikseli. Umieszczasz je na serwerze do zdjęć (imageshack, fotosik i inne). Możesz też np poprzez http://fotoo.pl , dodatkowo sam przeskaluje Ci obrazek jak zaznaczysz odpowiednią opcję - imageshack też tak potrafi. Kopiujesz adres obrazka i umieszczasz link na forum pomiędzy znacznikami

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło

martino7100
30-12-2013, 21:04
ok dziękuję za rade miałem paprocha na matówce ale już go usunołem wpadłem ze wezme pendzelek z delikatnym plastikowym włosiem i przeczyszcze a puzniej przedmuchałem pompka od pompowania materaca taką elektryczną rewela czyściutko ani jednego pyłka

Jacek_Z
30-12-2013, 21:23
Martino - usiłujemy ci pomóc, ale niestety będziemy Cię zaraz "gnębić". Używaj dużych i małych liter, przecinków, kropek itd. Twoje dłuższe posty będą zupełnie niezrozumiałe. I mogą być usunięte. Z Twojej winy. Na razie pisze to życzliwie.

Soserious
06-01-2014, 19:10
Mam pytanie trochę z innej beczki. Czy opłaca się ustawiać głębie kolorów RAW na 14-bitową zamiast 12-bitowej? Czy będzie zauważalna różnica przy wstawianiu zdjęć do internetu, przeglądaniu na komputerze, i odbitkach max 20-30 lub 30-45? I drugie pytanie, czy będzie zauważalna różnica (na pt. tych samych kryteriów) przy RAWach skompresowanych a skompresowanych bezstratnie? Aktualnie ustawione mam Skompresowanie bezstratne oraz głębie kolorów 14-bitową. RAW waży 30MB, i mówiąc szczerze troche mnie to przeraża, jak 300zdjęć z ostatniego wyjazdu zajeło mi na dysku 12GB.

Jacek_Z
06-01-2014, 20:40
14 bitów się przydaje tylko przy bardzo kontrastowych scenach i przy wyciągani czegoś z bardzo głębokiego cienia.

Rozmiar zdjęcia (net czy odbita i jaka wielkość) - to nie ma znaczenia.

Nic się nie traci na RAW skompresowanych bezstratnie - zalecam to ustawienie.

Breitling
11-01-2014, 00:50
Właśnie kupiłem nikona d3200. W instrukcji przeczytałem, żeby wyjmować baterię kiedy nie korzystamy z aparatu. Wiem, że instrukcja nie kłamie ale chcę zapytać czy Wy drodzy forumowicze wyjmujecie baterie np na noc ze swojego aparatu albo zaraz po sesji?

Jacek_Z
11-01-2014, 01:23
Nigdy nie wyjmuję, mam od lat akku w body.
Do ładowania wyjmuję :)

kjeld
11-01-2014, 01:31
Do ładowania wyjmuję :)

Niemożliwe ;)

Breitling
11-01-2014, 01:33
Dzięki chłopaki. Za którymś razem znalazłem nawet wątek o tym.

PS. Od dziś nie wyjmuję :D

Breitling
11-01-2014, 05:08
Czy Wam też nie działa szukajka forumowa?
Chcę jeszcze zapytać czym czyścicie obiektywy, a dokładniej szkła? Czy ktoś używa lenspen? Warto kupić ten za ok 15 zł czy lepiej oryginalny za nieco wiecej? A może zwykła mikrofibra wystarczy?

hensu
11-01-2014, 08:45
Ja ostatni raz czyściłem szkła kilka lat temu, jak mi cosik chlapnęło

esio
11-01-2014, 19:38
W sumie ja nigdy ich nie czyściłem.
Filtr "na" czasem przetarłem koszulką, ale nie czyściłem specjalnie.

Breitling
12-01-2014, 22:33
Kolejne pytanie. Czy używacie osłon ggs na swoje wyświetlacze?

MstrG
12-01-2014, 22:58

Ja mam GGS Larmor.

Andrzej1974
13-01-2014, 07:17

Niektórzy używają do ochrony osłon GGS a inni folii z utwardzoną powierzchnią (np. do aparatu D5100 Nikon przewidział coś takiego (http://store.nikon.pl/nikon-merchandise-nikon-original-goods/lcd-protective-film-for-d5100-lp-sd5100/VJE00002/details) => MZ w zupełności wystarczy folia).

Breitling
13-01-2014, 13:58
Dzięki Andrzej. Myślicie, że warto to kupić? Nie wiem czy te wyświetlacze w Nikonach są łatwo rysowalne czy nie? Nie zamierzam jeździć aparatem po betonie ale zastanawiam się czy rysy od ekspresu w bluzce, torby od aparatu, codziennego użytkowania moga powstać? Czekam na Wasze opnie i dajcie znać jak się sprawdzaja wasze powłoki ochronne. MstrG napisz coś o GGSie

MstrG
13-01-2014, 14:08
Dzięki Andrzej. Myślicie, że warto to kupić? Nie wiem czy te wyświetlacze w Nikonach są łatwo rysowalne czy nie? Nie zamierzam jeździć aparatem po betonie ale zastanawiam się czy rysy od ekspresu w bluzce, torby od aparatu, codziennego użytkowania moga powstać? Czekam na Wasze opnie i dajcie znać jak się sprawdzaja wasze powłoki ochronne. MstrG napisz coś o GGSie

Nie zauważyłem po założeniu spadku kontrastu, kolory są takie same. Założyłem, aby mieć spokojniejszą głowę, bo oryginalna osłona BM-14 mnie denerwowała, szczególnie w słoneczny dzień.

Andrzej1974
14-01-2014, 06:59
Czekam na Wasze opnie i dajcie znać jak się sprawdzaja wasze powłoki ochronne.

Moja zwykła i tania folia sprawuje się znakomicie po prawie rocznym użytkowaniu.

ziajaxoxo
11-02-2014, 21:44
Jaki aparacik polecacie? Nie jestem fotografem, ale często podróżuję i potrzebuję coś w miarę sensownego.

MstrG
11-02-2014, 21:46
Jaki aparacik polecacie? Nie jestem fotografem, ale często podróżuję i potrzebuję coś w miarę sensownego.

Może NEXa?

ziajaxoxo
12-02-2014, 17:30
A ile tak na oko kosztuje?

ziajaxoxo
14-02-2014, 12:19
Chyba zdecyduje się na to co polecałeś. Rozmawiałem z kolegą i też go poleca.

Bimo
19-02-2014, 16:52
Dobry wybór. Ja mam ten aparacik.

boeing
20-02-2014, 03:40
zależy którego nexa oczywiście.. 5ka z tą swoją lampką zewnętrzną nie jest zbyt udana jako aparat kieszonkowy..

Jak ma być coś na prawdę wypadowego (poręcznego) to może panasonic GF5x albo GF3x (ze swoimi naleśnikami Power Zoom są niewiele większe od kompaktówa i cena tyc sprzętów jest przyzwoita)

maciek12
20-02-2014, 13:33
Mam małe pytanie. Własnie odebrałem mojego D5100 który był czyszczony jednak powiedzieli mi że wykryli pyłki w układzie pryzmatu i tylko w serwisie Nikona mogą to wyczyścić. Wiadomo może ile taka usługa będzie kosztować?

Andrzej1974
20-02-2014, 14:37
Mam małe pytanie. Własnie odebrałem mojego D5100 który był czyszczony jednak powiedzieli mi że wykryli pyłki w układzie pryzmatu i tylko w serwisie Nikona mogą to wyczyścić. Wiadomo może ile taka usługa będzie kosztować?

Najlepiej u żródła zapytać:

poniedziałek 10:00 - 18:00, wtorek - piątek 08:30 -16:30, telefon: 22 460 87 60, e-mail: [email protected]

Bimo
20-02-2014, 18:55
Sądzę, że kilkadziesiąt zł.

mari0lopez
20-03-2014, 12:29
Czy ktoś wie coś na temat kursu fotograficznego na Śląsku ?!

DonnaEmilia
27-03-2014, 22:48
Witam dostałam w prezencie obiektyw >
TAMRON AF 28-300 mm F/3.5-6.3 XR Di LD ASPHERICAL (IF) MACRO.
Ale nie współpracuje on z moim NIKON D 5000.
Mam pytanie z którymi modelami Nikona współpracuje ten obiektyw. czy mógł by ktoś mi pomóc w znalezieniu odpowiedzi.

mOSAd
28-03-2014, 00:21
Pewnie jest to obiektyw bez wbudowanego silnika. A zatem współpracuje z korpusami wyposażonymi w takowy. Serie Dx, Dxx, Dxxx. Z Dxxxx (np. D5000) można ostrzyć ręcznie za pomocą pierścienia ostrości.

nikoniarz
28-03-2014, 07:00
Z niektorymi Dxxxx (7000/7100) tez bedzie ostrzyl automatycznie. A np z D60 nie bedzie ostrzyl, a to seria Dxx.

mOSAd
28-03-2014, 14:32
A racja, no to chyba pozostaje czytanie, który korpus ma silnik, a który nie.

bolojang
03-04-2014, 17:38
Czy można ustawić w lustrzance na kitowym zestawie na przysłonie np. f/4.0 aby ostrzył do nieskończoności jak to ma miejsce w kompaktach. Czy jest to w ogóle wykonalne?

mOSAd
03-04-2014, 18:33
Czy można ustawić w lustrzance na kitowym zestawie na przysłonie np. f/4.0 aby ostrzył do nieskończoności jak to ma miejsce w kompaktach. Czy jest to w ogóle wykonalne?

Na stronie: http://www.dofmaster.com/dofjs.html możesz sobie poeksperymentować z różnymi kombinacjami. Interesować cię będzie ostatnia linijka na obrazku, czyli przykładowo:
"Depth of field extends from 3.28 m to infinity" dla Canon 5D (pełna klatka), ogniskowej 28 mm, f/4.

A zatem nawet dla pełnej klatki można osiągnąć ostrość po nieskończoność, pytanie jednak, jak blisko aparatu ma ona dochodzić. Raz będzie to 10 metrów, a raz dwa metry (w przykładzie powyżej - 3.28 m).

Opis:
"Focus at the hyperfocal distance, 6.56 m"
mówi na jaką odległość należy ostrzyć w konkretnym przypadku, by maksymalną głębię ostrości uzyskać.

bolojang
04-04-2014, 11:50
Właśnie chodzi mi o ten "hyperfocal distance". Czy ktoś mógłby podać jeszcze linki do jakiejś ciekawej strony gdzie dokładnie był omówiony ten temat.
Na razie nie potrafię tego ogarnąć np. jak z obiektywu 35mm przy np. f/4.0 osiągnąć głębię taką jak w przęciętnym kompakcie na tych samych ustawieniach?

myrele
04-04-2014, 12:49
ustawienie ostrosci na odleglosc hiperfokalna sprawi ze bedziesz mial ostre wszystko od polowy tej odleglosci az do nieskonczonosci
ja korzystam z kalkulatora na iphone. Tutaj masz linka gdzie mozesz sobie pobrac tabele do wydrukowania
http://www.galaktyka.com.pl/product,,509,8.html
na twoim przykladzie 35mm i f4 ustawisz ostrosc na 15,35m (odleglosc hiprfokalna) i bedziesz mial ostre wszystko od 7,67m do nieskonczonosci

Jacek_Z
04-04-2014, 15:20
Właśnie chodzi mi o ten "hyperfocal distance". Czy ktoś mógłby podać jeszcze linki do jakiejś ciekawej strony gdzie dokładnie był omówiony ten temat.
Na razie nie potrafię tego ogarnąć np. jak z obiektywu 35mm przy np. f/4.0 osiągnąć głębię taką jak w przęciętnym kompakcie na tych samych ustawieniach?
Na tych samych ustawieniach to niemożliwe. Lustrzanki (generalnie) mają wieksze matryce niz kompakty (chyba, że masz kompakt z wysokiej półki, z dużą matrycą) i przez to GO jest mniejsza. Lustrzankę będziesz musiał przymknąć wiele bardziej. Szczególnie lustrzankę FX (choc sądzę, ze pytasz o DX - tu problem jest mniejszy, ale jest).
szukaj tematów o GO - na forum mamy takie:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=6418
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=38252

vegetables
11-04-2014, 10:07
Chcę sprzedać body D3100. Aparat kupiłem w zestawie z obiektywem kitowym i cały zestaw jest na gwarancji do 2015. Podczas sprzedaży będę musiał przekazać kupującemu dowód zakupu oraz kartę gwarancyjną, jednak przez to stracę gwarancje na obiektyw. Jest jakieś wyjście z tej sytuacji żeby nie stracić gwarancji na kita ?

zgera
11-04-2014, 10:48
Chcę sprzedać body D3100. Aparat kupiłem w zestawie z obiektywem kitowym i cały zestaw jest na gwarancji do 2015. Podczas sprzedaży będę musiał przekazać kupującemu dowód zakupu oraz kartę gwarancyjną, jednak przez to stracę gwarancje na obiektyw. Jest jakieś wyjście z tej sytuacji żeby nie stracić gwarancji na kita ?

Na body i obiektyw powinieneś mieć odrębne karty gwarancyjne, przynajmniej wariant europejski.
Jeśli takie karty posiadasz to kupującemu body daj kserokopię dowodu zakupu, do serwisu kserokopia wystarczy.
Jeśli na cały zestaw masz tylko gwarancję Nikon Polska to nie podzielisz tego.

Andrzej1974
11-04-2014, 10:58
[...] do serwisu kserokopia wystarczy.

Dokładnie. Serwis wymaga kserokopii a nie oryginałów dowodu zakupu.

vegetables
11-04-2014, 11:12
Mam osobno na obiektyw i body. Dzięki za uświadomienie ;)

aniolek2265
13-04-2014, 13:26
Mam nadzieję, że mogę się podpiąć. Nie wiedziałam, gdzie mogę zadać pytanie...

Koleżanka chce kupić sobie jakiś kompakt/bezlusterkowiec do zdjęć małych produktów. Do sklepu internetowego. Chce coś małego więc lustrzanki odpadają. Budżet do 2000zł. Nie zna się na fotografii, co nie oznacza, że w końcu będzie chciała się nauczyć więc dobrze by było, żeby aparat posiadał tryby PASM.
Doradzicie coś, bo ja się nie orientuje w kompaktach a w wiem, że często specyfikacja ma się nijak jak jakość komórkowa....

intruder
15-04-2014, 19:04
witam
szybkie pytanie posiadam nikona d80 i niestety nic nie działa i wyskakuje error. czy ktos zna dobry serwis w poznaniu poniewaz wiadomo nikt z nas nie chce mieć zrobione przez słaby serwis. jestem tu nowy i troche nie poradny w tym temacie. jezeli ktos miał do czynienia tu w poznaniu z dobrym serwisem to poprosze o adres.z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich ,a tak wogóle to wszystkiego dobrego na święta wielkanocne.:)

Dawid_77
18-04-2014, 22:44
Dobry wieczór.
W moim Nikonie D90 przestała wyświetlać się linia podpowiedzi w wizjerze (przesłona, czułość, ekspozycja +/-, itd.) Czy jest możliwość wyłączenia tej funkcji (i nieświadomie to zrobiłem), czy to jednak awaria?
Pozdrawiam!
Dawid

Jacek_Z
18-04-2014, 23:29
Nie słyszałem o takiej funkcji. To chyba niestety awaria.

memento
10-05-2014, 10:53
Witam. Mam pytanie. Czy można wyłączyć, bądź ściszyć dźwięk, który sygnalizuje ustawienie ostrości w D5000 ?

puciek
10-05-2014, 10:55
Można.

a&a
11-05-2014, 22:03
Cześć.
Nie mogąc stworzyć tematu, skrobnę tutaj.
Jakiś czas temu zakupiłem za niewielkie pieniądze aparat D2X - przez długi czas leżał z rzadka używany. Obecnie bywa używany częściej, niemniej posiadany przeze mnie obiektyw Nikkor 18-135 DX ot choćby z powodu braku VR nie jest zbyt użyteczny. Czy poniższa znaleziona przeze mnie SIGMA pozwoli na pełne wykorzystanie aparatu? (Nie znalazłem D2X na liście kompatybilności - stąd pytanie) Lub czy macie jakieś inne sugestie co do szkła?
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-18-200-mm-f-35-f-63-ii-dc-os-hsm---nikon.html

adrianek32
11-05-2014, 22:41
bedzie

zigi86
16-05-2014, 08:09
Witam, przymierzam się do zakupienia filtra na 50 mm 1.8. Ma on spełniać funkcję typowo ochronną, znalazłem w Media Markt coś takiego:

http://www.mediamarkt.pl/piotrkow-trybunalski/filtr-marumi-uv-52mm,id-20983

I tutaj moje pytanie, czy sam fakt, że filtr jest wykonany przez renomowaną firmę da mi jakąkolwiek gwarancję, że nie będzie on pogarszał jakości obrazka, zabierał światła etc. czy jego cena wskazuje jednak, że pomimo, że Marumi to i tak badziew ?

I drugie pytanko, w najbliższym czasie będę szukał filtra polaryzacyjnego o tych samych wymiarach 52 mm, założenie to fotografia samochodów a filtr ma redukować odblaski na szybach, polecicie coś ?

Pozdrawiam.

jo44
28-05-2014, 10:43
I drugie pytanko, w najbliższym czasie będę szukał filtra polaryzacyjnego o tych samych wymiarach 52 mm, założenie to fotografia samochodów a filtr ma redukować odblaski na szybach, polecicie coś ?

Zdecydowanie ten: http://allegro.pl/filtr-b-w-polaryzacyjny-mrc-xs-pro-52mm-od-fripers-i4280064344.html

Wandzia
04-06-2014, 13:03
Witam,
Mam pytanie odnośnie wyboru obiektywu do Nikona D5100. Mianowicie, mam do tego aparatu podstawowy obiektyw Nikkor 18-105mm. Jednak nie jestem w pełni zadowolona ze swojego wyboru. Chciałabym więc dokupić jakiś obiektyw do robienia makro i portretów bo jak na razie moim obiektywem nie mogę uzyskać zadowalających mnie efektów makro. Zależy mi, żeby obiektyw był dobry ale w przystępnej cenie, bo mam 17 lat i nie stać mnie na Bóg wie jaki obiektyw :) Więc co proponujecie?

Archibald6803
04-06-2014, 13:21
Sigma 18-250 OS HSM Macro ( koniecznie z dopiskiem "Macro" - to nowsza , lepsza optycznie i lżejsza wersja modelu 18-250 ).
Obiektyw po zakupie trzeba/powinno się wysłać razem z posiadanym body na bezpłatną kalibrację do serwisu Sigmy.

Nie daje wprawdzie rasowego macro ale jest bardzo interesującym uniwersalnym obiektywem ( na początek ) dla młodego adepta SF.
Na matrycy d5100 zachwyca swoim rysunkiem ( jeżeli jest skalibrowany) a kosztuje relatywnie niedrogo. No i ma jedną OGROMNĄ zaletę : to najmniejszy i najlżejszy obiektyw z takimi uniwersalnymi możliwościami . Doskonale pasuje gabarytowo do d5100.

Moja córka od ponad roku używa tego tandemu i za żadne skarby nie chce założyć innego obiektywu..... a wybór ma przeogromny , łącznie z flagowymi szkłami Nikona.

Wandzia
04-06-2014, 13:31
A może coś z obiektywów stałoogniskowych?

Archibald6803
04-06-2014, 14:11
tamron 60 lub 90

mOSAd
04-06-2014, 20:30
Tamron 90/2.8 będzie prawdopodobnie najbliżej tego, czego szukasz. Tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198583 mój stary wątek zdjęciowy dotyczący szkła makro/portret. Może coś tam znajdziesz dla siebie - w środku jest kilka przykładów zdjęciowych z Tamrona, Nikona, coś jeszcze. Tylko uwaga bo sporo zdjęć może być z FX, więc to szersze kadry są wówczas.
Warto też zerknąć na stronę pixel-peeper.com i wyszukać zdjęcia zrobione obiektywem, który chcesz już nabyć. By się przekonać, że coś się da, lub czegoś się nie da, ewnetualnie jak się sprawdza w różnych warunkach.

czarnoksieznikn
14-06-2014, 22:26
Witam.
Mam pytanko dotyczące współczesnych obiektywów, dodawanych do lustrzanek lub takich, które w dużch ilościach moża dokupić we wszelkiej maści saturnach, media martkach itp.. Mianowicie użwam body Nikon D3100 oraz analogowego Nikona F65. Przy D3100 mam kitowy obiektyw Nikkor 18-55 mm. Moje wątpliwości polegają na tym, dla jakiego rodzaju matrycy ta oniskowa ma zastosowanie? Czy te 18-55 obowiązje w odniesieniu do FF (pełnej klatki, jak np. w Nikonie F65), czy dla matrycy aps-c, jak w D3100? Innymi słowy czy jeżeli zamontuję ten zoom do F65 to będęmał nomialną ogniskową 18-55 mm czy mniejszą, gdyż obiektyw byl projektowany pod matrycę aps-c, gdzie przy obliczeniach należy uwzględnić 1,5 croop? Pytam, gdyż chciałbym dokupić sobie w przyszłości kika stałoogniskowych szkiełek i warto by było wiedzieć, że np. Nikkor 50 mm G ma np. w moim D3100 @rzeczywistą@ ogniskową 75 mm.
Pozdrawiam;
Romek

nikoniarz
14-06-2014, 22:55
Ogniskowa obiektywu zawsze jest niezmienna. Tzn wynosi ona tyle ile podane jest na szkle. Zmienia się natomiast jej ekwiwalent. I tak w przypadku matryc APS-C przelicznik wynosi x1,5 (lub x1,6 w zależności od konkretnej matrycy) co jest podane w instrukcji obsługi.

czarnoksieznikn
14-06-2014, 23:43
ok, dziękuję ;-)

wasilewk
15-06-2014, 13:46
Warto pamiętać, że obiektyw do matrycy DX narysuje tylko "środkową część" obrazka na kliszy F65. A które obiektywy są do DX czy na pełną klatkę - to już trzeba czytać szczegółowe dane dla konkretnego obiektywu.

Pzdr.

czarnoksieznikn
15-06-2014, 19:49
wasilewk
Może źle zadałem pytanie, ale o Twoją odpowiedź najbardziej mi chodziło. To, o czym piszesz, może objawiać się np grubszymi "ramkami" wokół zdjęcia na kliszy? I jeszcze jedno. Czy gdybym kupił jeden ze starych obiektywów, przeznaczonych do lustrzanek analogowych, to ten efekt zniknie, czy tak? Oczywiście wiem, że nie będę miał fajerwerków w postaci af, potwierdzenie ostrości, itp. ale mniejsza z nimi. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
Romek

wasilewk
15-06-2014, 21:53
Obiektyw od analoga 'narysuje' poprawnie obrazek na kliszy, a zastosowany do DX sprawi się świetnie, choć ostrzyć trzeba ręcznie, pod słońce te starsze sprawiają się nieco gorzej ale ważne: mocowania tych najstarszych mogą nie pasować do DX !

Pzdr.

czarnoksieznikn
15-06-2014, 22:23
dziękuję

mOSAd
15-06-2014, 23:27
Jeszcze mała uwaga do pytania powyżej. Nikon konsekwentnie stosuje oznaczenie DX przy obiektywach, które nie kryją pełnej klatki, a jedynie obszar matrycy DX/APS-C. Odwracając to stwierdzenie, obiektywy bez tego oznaczenia będą naświetlały obszar całej klatki kliszy. Obiektywy nie pasujące do dzisiejszych lustrzanek określa się mianem non-AI bodajże. Mowa oczywiście o Nikkorach, bo inne firmy nie stosują jednolitej nomenklatury.

czarnoksieznikn
16-06-2014, 21:17
Dziękuję za podpowiedzi. Martwi mnie tylko informacja, że niektóre stare obiektywy nie pasują do współczesnych lustrzanek. Chodzi o gwintowaną obejmę mocującą w korpusie, w którą wkręca się obiektyw? Czy o bagnet regulujący przysłonę? I czy ewentualnie można to jakoś obejść? Bo o tym drugim gdzieś słyszałem, ale nie kumam, o co chodzi. Jeszcze raz dzięki i przepraszam, że tak nudzę.

wasilewk
16-06-2014, 23:30
Może to przeczytaj: http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenstype.html

Pzdr.

mOSAd
17-06-2014, 07:13
Dziękuję za podpowiedzi. Martwi mnie tylko informacja, że niektóre stare obiektywy nie pasują do współczesnych lustrzanek. Chodzi o gwintowaną obejmę mocującą w korpusie, w którą wkręca się obiektyw? Czy o bagnet regulujący przysłonę? I czy ewentualnie można to jakoś obejść? Bo o tym drugim gdzieś słyszałem, ale nie kumam, o co chodzi. Jeszcze raz dzięki i przepraszam, że tak nudzę.

To tyczy się naprawdę starych (to już ponad 30 lat) konstrukcji. Często dość egzotycznych i rzadko spotykanych. Problemu raczej nie ma, bo wklepujesz w google dokładny typ obiektywu i szybko stwierdzisz do czego on pasuje. Większość takich szkieł sprzedawanych jest przez osoby znające się na rzeczy i potrafiące od razu dobrze opisać ich kompatybilność. A co do tego, że chciałoby się za grosze mieć coś, co by działało super, to już zupełnie inna para kaloszy.

Nixi
22-06-2014, 10:53
Jedno z kluczowych pytań w FAQ o kwestię AF z obiektywami bez silnika brzmi tak :

Pyt: Zamontowałem do D40 obiektyw Nikkor 50/1,8 Niestety nie działa w nim AF. Co może być powodem?
Odp: Powodem jest rezygnacja w korpusie z napędu mechanicznego. Aparat D40 napędza silnik AF elektronicznie, co powoduje że zawęża się wybór obiektywów do tych które mają taki silnik (AF-S) lub HSM.

Ależ D40 nie napędza silnika "elektronicznie", jedynie nim steruje.
A druga kwestia- AF działa ze szkłami typ AF-S i AF-I oraz HSM.

pzdr Nix

kingnikon
25-06-2014, 13:44
Witam,jestem nowy na forum i mam takie male pytanko...posiadam D5300,Tamron 70-300 usd i N 50mm 1.8G i chcialbym dokupic obiektyw 24-120 f4 do podrozy,obiektyw do wszystkiego jednym slowem.Czy bedzie sie dobrze sprawowal? czy warto polaczyc go z ta puszka? za wszelkie odpowiedzi dziekuj z gory i pozdrawiam.

mOSAd
25-06-2014, 19:27
Warto ten obiektyw połączyć z dowolną puszką. Jeżeli tylko 24mm od dołu będzie wystarczające. Raczej stworzony na pełną klatkę, ale optyka da radę i na DX. Stosunkowo ładny bokeh i użyteczne 24mm, choć z mocną winietą. Dobry w podróż, do zadań portretowych, plener, krajobraz, sport. W niczym nie przoduje, ale jest w każdej kategorii zauważalnie wyżej niż przeciętny zoom.

kingnikon
26-06-2014, 00:47
Warto ten obiektyw połączyć z dowolną puszką. Jeżeli tylko 24mm od dołu będzie wystarczające. Raczej stworzony na pełną klatkę, ale optyka da radę i na DX. Stosunkowo ładny bokeh i użyteczne 24mm, choć z mocną winietą. Dobry w podróż, do zadań portretowych, plener, krajobraz, sport. W niczym nie przoduje, ale jest w każdej kategorii zauważalnie wyżej niż przeciętny zoom.

Dziekuje za odpowiedz.Mam jeszcze jedno pytanie...Tamron 24-70 f2.8 tez mozna spokojnie podpiac pod puche d5300? i czy warto? Mam,ze tak powiem okazje kupic nowy w cenie 700 euro,natomiast N24-120 f4 za 820 euro.

adrianek32
26-06-2014, 04:10
tez mozna chociaz oba szkla ktore podales sa przeznaczone pod pelna klatke, zalezy jaki zakres ogniskowych potrzebujesz i jakiego swiatla, ja pod D5300 skoro masz Tamrona 70-300 i 50 1.8G to raczej bym kupil Sigme 17-50 OS oszczedzisz i bedziesz rowniez zadowolony bo do bardzo dobre szklo

mOSAd
26-06-2014, 20:12
Każde z powyższych szkieł będzie fajne i ma swoje zastosowania. Sigma jest bardziej reporterska i wygodna w pomieszczeniach przy świetle zastanym, choć w mieszkaniach i 1.4 bywa mało. Tamron i Nikkor to szkła bardziej na zewnątrz oraz do światła błyskowego. Dają jednak lepszą separację planów (łatwiej też z chaosu otochenia wyciąć postać). 24-120 ma zaletę w postaci właśnie 120mm, czyli wszędzie tam, gdzie nie możemy, lub nie chcemy podejść bliżej. 24-70 ma lepsze światło, które jest zawsze pożądane.
Ja bym ustawił priorytety tak:
1. S17-50 OS - wnętrza, niemowlaki, reporterka i podróże z architekturą (choć tu lepsza byłaby S10-20), niezła kombinacja z telezoomem. Nieoceniony w małych pomieszczeniach. Do tego jedna stałka.
2. T24-70 - portrety chodzących dzieci i dorosłych, podróże i plener wymagać będą często posiłkowania się telezoomem. A nadal brak ultra-szerokiego kąta. Chcąc mieć cały użyteczny zakres kieruje nas ku trzem obiektywom, zamiast dwóch. 2.8 może wciąż być za mało w pomieszczeniach i lampa nadal może okazać się niezbędna.
3. N24-120 - jako samodzielny obiektyw plenerowo-podróżniczy, może spowodować całkowitą rezygnację z telezooma, a za to świetnie uzupełnić go S10-20 do ujęć szerokoplanowych, jeżeli będą nas kusić. Minus to potrzeba używania lampy błyskowej w pomieszczeniach. Ten minus można zniwelować dokupując stałkę o ulubionej ogniskowej.
Jakość portretów oceniłbym w takiej kolejności: 3, 2, 1
Jakość zdjęć reporterskich (trudne warunki): 1, 2, 3
Wygoda: 3, 1, 2

kingnikon
05-07-2014, 19:50
Dziekuje za odpowiedz.Zdecyduje sie na 24-120 tzw. podrozniczy.

Dho'ine
18-07-2014, 09:28
Koledzy natknałm się na sytuację że 300mm w jedym obietywie nie daje takiego samego kadru jak 300mm w innym, nie pytajcie co to za szkła, bo to w Canonie i Tamronie ale gdzieś mi się to obiło kiedys o uszy. Wiecie o co chodzi albo znacie jakiś link gdzie można poczytać? Zaintrygowało mnie to.

adolfik9501
18-07-2014, 09:30
Ogniskową podaje się w przybliżeniu.

Edyta: do tego jest jeszcze sprawa cropa w Canonie, nie wiem jak obecnie, ale Canon miał matryce bodaj 1,5x i 1,6x... Tak mi coś świta, więc porównując to samo szkło w Nikonie (1,5x) i Canonie (1,6x) kadry będą się różnić.

Dho'ine
18-07-2014, 09:36
Dokładnie chodzi o tą samą puszkę, załozone szkło, zoom, Canon na 300mm i Tamron na 300mm daje inny kadr.

adolfik9501
18-07-2014, 09:37
Producenci zaokrąglają ogniskową, więc wszystko jest ok.

EDYTA: Do tego jeszcze dochodzi kwestia na jaką odległość się ustawi ostrość, wówczas obiektywy mogą znacznie odstawać od siebie w kwestii (ukrytej) zmiany ogniskowej mimo tych samych ustawień. Głośno tak było z N70-200/2.8 II, gdzie na 200 mm przy bliskim ustawieniu ostrości, ogniskowa faktyczna wychodziła bodaj 145 mm :)

Wszystko w normie. Jako takiej, ale w normie.

Dho'ine
18-07-2014, 09:44
Dzieki wielkie, bo widziałęm właśnie takie zdjęcia i różnica była znaczna, na moje oko jakieś 20-30mm.

adolfik9501
18-07-2014, 10:03
Zawsze lepiej wygląda w prospektach obiektyw 300 mm niźli 278 mm :)

figop
20-07-2014, 14:33
Witajcie. po długim czasie używania Nikona D40, przyszedł czas na Nikona D7100. Mam problem gdyż LR nie widzi plików RAW/NEF. tzn widzi ale nie ma możliwości podgladu a i tez nie da rady ich skopiować do programu. czy ja muszę mieć jeszcze jakis dodatkowy program? posiadam XP SP3, ViewNX, LR 3.4. RAWViewer. Zaznaczam że praktycznie na moim kompie, obojętnie w jakim programie, nie posiadam podglądu plików. Z D40 nie mam takich problemów, wszystko działa, co może być przyczyną?? Dziękuję i pozdrawiam

GonzoG
20-07-2014, 14:39
Witajcie. po długim czasie używania Nikona D40, przyszedł czas na Nikona D7100. Mam problem gdyż LR nie widzi plików RAW/NEF. tzn widzi ale nie ma możliwości podgladu a i tez nie da rady ich skopiować do programu. czy ja muszę mieć jeszcze jakis dodatkowy program? posiadam XP SP3, ViewNX, LR 3.4. RAWViewer. Zaznaczam że praktycznie na moim kompie, obojętnie w jakim programie, nie posiadam podglądu plików. Z D40 nie mam takich problemów, wszystko działa, co może być przyczyną?? Dziękuję i pozdrawiam

Albo nowego Lightrooma - D7100 odczyta dopiero 4.4
albo konwertować do DNG przy użyciu Adobe DNG Converter ustawiając odpowiednią wersję CR zgodną z twoim LR (czyli 6.4 lub niższa)

figop
20-07-2014, 15:59
podziękował ślicznie

figop
20-07-2014, 16:03
LR 4.4 pewnie na XP nie zadziała??

GonzoG
20-07-2014, 16:17
LR 4.4 pewnie na XP nie zadziała??

niestety nie.

Breitling
31-07-2014, 21:57
Jak widzę jakiś pyłek w wizjerze ale na fotografiach nic nie wychodzi to dać sobie z tym spokój raczej?

sheva
08-08-2014, 20:12
Ja bym dal. Zwłaszcza jeśli Ci bardzo nie przeszkadza. Prawdopodobnie jest gdzies w wizjerze właśnie a rozbieranie tego jest groźne dla aparatu. Zobacz jeszcze ewentualnie czy paproch nie jest na lustrze a wtedy wiadomo gruszka i heja banana :-)

peter-jerry
17-08-2014, 19:43
Witam,

chcę zakupić akumulatory do lampy Nissin Di700 plus ładowarkę.

Co do aku to myślałem nad Eneloop http://www.hurt.com.pl/4-x-akumulatorki-panasonic-eneloop-pro-r6-aa-2550mah-bk-3hcce-4be-blister,p13111.html lub http://www.hurt.com.pl/4-x-akumulatorki-panasonic-eneloop-r6-aa-2000mah-bk-3mcce-4t-box,p13110.html które wybrać? A może jakieś inne?

Ładowarkę wybrać dedykowaną do Eneloop czy procesorową? Jeśli procesorową, to którą? Technoline BC-700, BC-900 czy BC-1000?

buma2
17-08-2014, 20:09
Mysle, ze z ENEELOOP bylaby dobra decyzja. Jasli chodzi o ladowarke, to taka, "procesorowo sterowana", i to dla kazdej celi oddzielnie.

GonzoG
17-08-2014, 20:14
Witam,

chcę zakupić akumulatory do lampy Nissin Di700 plus ładowarkę.

Co do aku to myślałem nad Eneloop http://www.hurt.com.pl/4-x-akumulatorki-panasonic-eneloop-pro-r6-aa-2550mah-bk-3hcce-4be-blister,p13111.html lub http://www.hurt.com.pl/4-x-akumulatorki-panasonic-eneloop-r6-aa-2000mah-bk-3mcce-4t-box,p13110.html które wybrać? A może jakieś inne?

Ładowarkę wybrać dedykowaną do Eneloop czy procesorową? Jeśli procesorową, to którą? Technoline BC-700, BC-900 czy BC-1000?

Nie ma czegoś takiego, jak dedykowana ładowarka do Eneloopów. Są tylko "brandowane" przez Sanyo/Panasonic, i płacisz za to 300% jej wartości.
BC-900 już dawno nie ma. Zastąpiła ją BC-1000.

A co wybrać - najrozsądniej => 2 komplety białych Eneloopów i BC-700.

peter-jerry
17-08-2014, 22:41
Źle napisałem, chodziło mi o brandowane. Dzięki za pomoc :) Są jakieś sensowne argumenty, żeby dopłacać do BC-1000 czy wziąć BC-700?

Dho'ine
18-08-2014, 09:11
BC-700 spokojnie wystarczy. Dla mnie bomba po poprzednich tanich.

peter-jerry
19-08-2014, 20:57
Dzięki za pomoc :) Zamówiłem BC-700 i dwa komplety białych Eneloop'ów

peter-jerry
19-08-2014, 21:01
Szukam jeszcze jakiejś dobrej książki o technicznych aspektach fotografii. Zastanawiam się nad "Ekspozycją bez tajemnic" Bryana Petersona. Warto?

sheva
20-08-2014, 11:14
Nie wiem co masz na myśli mówiac o technicznej książce ale ekspozycje warto przeczytać zawsze. To jedna z lepszych książek foto jakie czytałem. Dla amatorów i tych bardziej zaawansowanych, żeby sobie wiedzę usystematyzować.

zolton
20-08-2014, 11:15
Szukam jeszcze jakiejś dobrej książki o technicznych aspektach fotografii. Zastanawiam się nad "Ekspozycją bez tajemnic" Bryana Petersona. Warto?

Warto ;)
Ogólnie jego książki są w porządku.

peter-jerry
20-08-2014, 13:50
Chodzi mi o książki, z którymi naprawdę warto się zapoznać. Książki, w których znajdę wiedzę przybliżoną do tej, przekazywanej na różnych kursach. Uprzedzam odpowiedzi.. zdaję sobie sprawę, że żadna książka kursu nie zastąpi.
Szukam książek, które razem będą stanowić "biblię", kompendium fotografii ;)

zolton
20-08-2014, 13:59
Ekspozycja przybliży Ci wiedzę na temat aspektów technicznych. Jaki wpływ na zdjęcia ma iso, przysłona i czas. Kiedy fotografować i jak fotografować.
"Fotografia portretowa bez tajemnic" da Ci do zrozumienia coś niecoś o portretach. itd

Dho'ine
20-08-2014, 14:30
Zainteresuj się może całym cyklem "bez tajemnic". Sam mam fotografie bez tajemnic i jest bardzo ok, to najbardziej ogólna ksiązka Petersona, taka zbiorcza, Dużo mi dała. Warto przeczytać kilka pozycji, nawet te starsze książki, do tego w necie jest mnóóóóóóstwo materiałów dodatkowych. Ale pamiętaj że praktyki nic nie zastąpi.

peter-jerry
20-08-2014, 14:44
Dzięki za rady ;) Zdaję sobie sprawę, że praktyka najważniejsza.
Nie chcę wydawać kilkaset złotych za kursy, wolę wydać to na sprzęt, a w zamian za to przeczytać kilka książek i pstrykać, pstrykać i jeszcze raz pstrykać.

Oprócz Petersona polecacie coś jeszcze? Może coś o pracy w "domowym studio" na użytek własnych zdjęć rodzinnych?

gruniu
29-08-2014, 11:38
hej

moj pierwszy post na tym forum
od dziecka mialem aparaty canona i kolejny mi padl po 8 latach dzialalnosci
chcialbym kupic znwou Canona, ale wszystkie maja zasilanie z aku
a ja mam w domu mase aku AA, wiec po co mi canon
zaczolem czytac i trafilem na Nikony

takze wybor moj padl na nikona Coolpix L830, L820, L330
ktory lepszy, duzej roznicy w cenie nie ma
czy do Nikona mozna dogrywac alternatywne oprogramowanie?
jest mozliwosc wstawienia daty do zdjecia, przy jego robieniu?
mozna robic zdjecia panoramiczne i pocztowkowe?

prosze o porade

Andrzej1974
29-08-2014, 12:43
Osobiście wolę czytać starsze książki o fotografii aniżeli nowe. W tych pierwszych jest naprawdę wszystko znacznie lepiej opisane. Drugie za to są... bardziej kolorowe. I mają lepszy papier... ;-)

peter-jerry
27-09-2014, 13:53
Witam,

planuję kupić tło do zdjęć domowych. Jaki kolor na początek wybrać? Myślę o białym...

Następna sprawa.. jakie wymiary takiego tła (fotografowana cała postać) oraz z jakiego materiału ma być wykonane? Na allegro jest dużo polipropylenowych, ale one mają dziwną strukturę i będzie to pewnie widoczne no fotkach. Zastanawiam się nad tłami kartonowymi Savage.

Co wybrać? Wymiar, rodzaj materiału, marka.

szymon708
01-10-2014, 14:40
Witam,

planuję kupić tło do zdjęć domowych. Jaki kolor na początek wybrać? Myślę o białym...

Następna sprawa.. jakie wymiary takiego tła (fotografowana cała postać) oraz z jakiego materiału ma być wykonane? Na allegro jest dużo polipropylenowych, ale one mają dziwną strukturę i będzie to pewnie widoczne no fotkach. Zastanawiam się nad tłami kartonowymi Savage.

Czarne, szerokość 2 metry długość 5 metrów osadzone na tulei, tkanina polipropylenowa, 120g/m2. Wystarczające w warunkach domowych do zastosowań hobbystycznych.

sqizzy
24-10-2014, 17:14
Jak ustawić ostrość w zdjęciach krajobrazu ? Póki co mam kitowy obiektyw nikkora 18-55, jak ustawić ostrość aby cały kadr był OK. F22, AF automatyczny ?

MstrG
24-10-2014, 17:27
F22, AF automatyczny ?

Tak, F-22 Raptor i AutoFire automatyczny. ;)

Tak poważnie - zrób zdjęcie na scenie krajobraz, podejrzyj parametry. Poczytaj na forum. Wyciągnij wnioski.

spriterank1
25-10-2014, 15:34
Albo porób zdjęcia z największa przesłoną a zmianiaj tylko wartość migawki i zobacz co się dzieje następnie to samo w drugą stronę.

agaak
02-11-2014, 10:01
Proponuję kartonowe - są drogie ale warto - nie ma odblasków, nierówności itp. Mam jasno-szare Savage i zamierzam dokupić inne kolory:) Jeżeli zamierzasz fotografować całe postacie to kup szer 2,72 - większy komfort pracy:) Jedyna wada to taka, że tło niestety niszczy się szybciej od tych polipropylenowych. Pozdrawiam:)

Witam,

Lukasz_85
04-11-2014, 13:01
Witam,

Może samemu zrób :)

http://jacekwphoto.blogspot.com/2014/11/diy-oliphant-backdrop-czyli-malowanie.html

Seś@
21-11-2014, 07:13
Witam
Mam pytanie. Czy, Silkypix Developer Studio 4.0 TAMRON obrabia foty TYLKO wykonane, dedykowanym do tego programu obiektywem ? A co z NEF-ami wykonanymi obiektywem np. Nikkor ? Nie otworzy ? Będą ,,okrojone'' funkcje ? Ktoś ma zainstalowany ten program do obróbki ?
Dziex z góry :-)

spiritus
21-11-2014, 10:07
Hej ;)
Ja mam pytanie do ślubniaków. Mam sprzęt (jakis jes:P) na śluby i chciałbym zacząć. Dogadałem się już z jednym fotografem (może przyjmie do drużyny po pokazaniu zdjęć z jednego - amatorsko robionego wesela). Pytanie dotycyz obróbki. Jaki jest u Was cykl obróbki? Zgrać zdjęcia>>LR/PS>>oddać? Czy przed LR/PS używacie jeszcze CaptureNX? Gostek mówił, że pierwsze w CNX i dopiero później lightroom. Jak uważacie?

Andrzej1974
21-11-2014, 13:26
[...] Gostek mówił, że pierwsze w CNX i dopiero później lightroom. Jak uważacie?

Hmm... czy jest w tym jakaś logika?

MZ od razu Lr...

GonzoG
21-11-2014, 14:24
LR i CNX to to samo, tylko od różnych producentów. Nie widzę potrzeby używania obu.

spiritus
21-11-2014, 15:31
Dzięki chłopaki ;)
Też się właśnie zastanawiałem po co taka droga - ale ok...co kto lubi :D

mOSAd
25-11-2014, 08:01
Wbrew pozorom to nie jest to samo i człowiek wie co robi. CNX w przypadku starszych matryc zwykł dawać o wiele lepsze efekty na starcie. Te w LR da się uzyskać, ale wymaga to sporego doświadczenia przy pracy z programem i wiedzy, jak się do tego zabrać. Oraz w ogóle co jesteśmy w stanie wyciągnąć. I jak "powinien", czy może wyglądać RAW po wywołaniu. Generalnie CNX zwykł dawać obrazek czystszy, z lepszym kolorem skóry i balansem między kanałem niebieskim i pozostałymi. W D300 różnica może być spora. Przy nowszych matrycach mniejsza. Czyli CNX oszczędza robotę, mimo, że jest to dodatkowe ogniwo w łańcuchu.

Gor
27-12-2014, 15:49
Jak ustawic balans bieli PRE w Nikon D5100? Nie bardzo wiem, jak uzyc tej funkcji z wykorzystaniem bialej karty. Gdy w wybiore PRE w ustawieniach, co dalej nacisnac, zrobic, jak..? Prosze o pomoc.

nikoniarz
27-12-2014, 17:00
Jeśli posiadasz instrukcję obsługi to wszystko jest dokładnie opinane. A jeśli nie posiadasz- pobierz ze strony Nikona.

Gor
27-12-2014, 23:42
W instrukcji nic nie jest opinane, nie ma slowa o balansie bieli. Pytam tutaj, bo uwazam ze jest to odpowiednie miejsce. Prosze, nie polecaj instrukcji w watku "Najczesciej zadawane pytania". Gdybym sie zastanawial, gdzie znalezc instrukcje, wowczas Twoja odpowiedz mialaby sens. Tymczasem chcialbym wrocic i ponowic swoje pytanie bez niepokoju, iz ktos specjalnie odwroci uwage osoby potencjalnie zainteresowej i chcacej pomoc piszac post w stylu odsylam do Google lub internetu. Internet jest tutaj, a Ty nikoniarzd3100, skoro tak doskonale sie orientujesz, gdzie mozna znalezc instrukcje, poczekaj ze swoja inteligentna odpowiedzia, az ktos trafi tutaj z pytaniem o lokalizacje instrukcji.

Jak ustawic balans bieli PRE w Nikon D5100?

spiritus
28-12-2014, 00:45
Ktoś wie czemu nie mogę wyzwolić swojego D300 za pomocą ML-L3? Bawię się, szukam po instrukcji i przyciskach i znaleść nie mogę :/

nikoniarz
28-12-2014, 01:09
Bo nie ma odbiornika podczerwieni.

spiritus
28-12-2014, 01:13
Naserfajku...Można domontować albo w inny sposób zdalnie odpalać migawkę?

szymon708
30-12-2014, 12:46
Podczas filmowania stabilizacja w obiektywnie działa ?

spiritus
30-12-2014, 12:49
Szymon:
http://vimeo.com/2810337

szymon708
30-12-2014, 15:28
Dziękuje :]

spiritus
30-12-2014, 18:21
Spoko ;)

W jakich temperaturach można robić zdjęcia? Chodzi mi o mróz - jak się uchronić od kondensacji?

Seś@
30-12-2014, 19:46
Spoko ;)

W jakich temperaturach można robić zdjęcia? Chodzi mi o mróz - jak się uchronić od kondensacji?

Ja dziś byłem na wieczorowym foceniu. Jest -10 st. Aparat przyniesiony do domu, leżakuje w szczelnie zamkniętej torbie foto. Wyłączony jeszcze na zewnątrz. Tak zawsze robię.

spiritus
30-12-2014, 21:00
A coś z zakresu -15 - -20 st?
Też spokojnie mogę isć porobić zdjęcia, schować do torby i przynieść do domu i niech sobie tak leży kilka godzin zanim go włączę w pomieszczeniu?

Seś@
30-12-2014, 21:45
A coś z zakresu -15 - -20 st?
Też spokojnie mogę isć porobić zdjęcia, schować do torby i przynieść do domu i niech sobie tak leży kilka godzin zanim go włączę w pomieszczeniu?
Mi kiedyś, albo migawka lub listki przysłony przymarzły, jak fociłem przy -15 i wiał wiatr. Zdjecia przepalone na maxa :-) Więc nie szalej :-)

spiritus
30-12-2014, 21:55
No to jutrzejsze plany poszły w....
Chciałem złapać panoramę miasta i fajerwerki nad nim i to byłoby jakieś 30 min na mrozie znając życie. Może za rok będzie łagodniej.
Szkoda ale aparat cenniejszy niż byćmoże kilka groszy od rady miasta.

kuuubu
30-12-2014, 23:30
Mam pytanie jak działa akcja CashBack? tzn np kupując takiego d610 później wypełniam formularz itp i zwracaja mi określona kwotę za zakup d610 czy dostaję bon na zakup innych produktów nikona ?

spiritus
30-12-2014, 23:32
Jak sama nazwa wskazuje zwracają pieniądze ;)

kuuubu
30-12-2014, 23:34
ok, a za takiego d610 tez coś zwrócą czy musiałby być kupiony w komplecie ze szkłem?

ALF
02-01-2015, 02:20
No to jutrzejsze plany poszły w....

Zobacz w jakich warunkach robiłem zdjęcia. Urywało różne rzeczy, ale się dało. Ważne żeby po powrocie nie otwierać torby, tylko pozwolić aby wszystko stało się naturalnie. Wilgoć, która powstanie na skutek różnicy temperatur musi sama zniknąć. Możesz torbę postawić obok kaloryfera (nie na nim), otworzyć wieko i zostawić na noc. Rano powinno być wsjo wparjadkie :)
KLIK (http://alf.home.pl/ALF/ZDJECIA_GRAFIKI/GALERIE_ZDJECIOWE/plenery_fotograficzne/wang-zimowy-2005/wang-zimowy_2005.htm)

Plener GKJtu w Osówce był co prawda podziemny, ale w okolicach wejść filtry parowały tak, że trzeba było je wycierać przed każdym użyciem :) A później, w śniegu też się pobawiliśmy zdrowo :D

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/arekgrudzien-1.jpg
źródło (http://alf.home.pl/ALF/ZDJECIA_GRAFIKI/GALERIE_ZDJECIOWE/ZABYTKI/osowka/galeria_kolor/arek-grudzien.jpg)

spiritus
02-01-2015, 13:28
Ooo kurcze, to faktycznie ;)
Trudno...przepadło. Za rok może się uda ;)

martar
29-01-2015, 01:41
Witam,
szukałam na forum odpowiedzi na moje pytanie i zeszło mi trochę czasu, znalazłam wiele interesujących informacji, niestety nie natrafiłam na mój obecny problem...

mam Nikona D600, kupiłam go ponad rok temu, jako osoba fizyczna ale chyba mam tylko roczną gwarancję (choć znajomi powtarzają, że muszę meć 2 lata gwarancji jako osoba fizyczna - jak to jest?)

przez około tydzień nie używałam aparatu, po tym czasie gdy włożyłam baterie i chciałam zrobić zdjęcie okazało się że w wizjerze nie widzę punktów autofokusa.... tą dużą ramkę widzę ale punktów nie.
Zawsze miałam ustawiony jeden punkt i sama nim sterowałam...
Sprawdziłam ustawienia w meni, oraz wybierak funkcyjny (przesunięcie dźwigni wyboru w pozycję Lock oznaczona literą "L"), próbowałam również zmieniać obiektywy i nic....
zdjęcia są ostre ale nie mogę zadecydować który punkt w kadrze będzie ostry, zauważyłam że ostrzy mi któryś punkt z prawej strony....
Próbowałam ustawić też wiele punktów, tak aby on sam wybierał ale albo nie potrafię tego zrobić, albo to nie działa

Gdy przełączyłam na Livie view to mam taki kwadracik który jest autofocusem ale bardzo trudni się go ustawia w wybrane miejsce.... długo to trwa, czy mogę w jakiś sposób ustawić sobia aby automatycznie wyszukiwał twarz gdy mam podgląd LV? Jak to mogę zrobić?

Jeżeli ktoś będzie tak życzliwy i odpowie na moje pytania to będę bardzo wdzięczna
pozdrawiam
Zielona Marta ;)

ekonet
29-01-2015, 08:25
Przełącznik AF (z lewej strony, przy obiektywie) jest w pozycji "c"?

MstrG
29-01-2015, 09:25
Też mi się wydaje, że musiałaś niechcący przełączyć na AF-C.

martar
29-01-2015, 10:22
nie działa na AF-A, AF-S, AF-C,

pokrętło działa, sprawdzałam we wszystkich wymienionych opcjach...
czy to może oznaczać jakąś dużą usterkę?
pozdrawiam marta

photoman34
01-03-2015, 16:50
Co wybrac bo noszę sie z zamiarem wyboru bądź bezlusterkowca lub lustrzanki. Wybór pod sesje portretowe oraz relacje koncertowo kulturalne. Waham sie miedzy Olymusem omd e-m10 do niego stalka olympusa 45mm 1.8 ktory kwotowo wyjdzie 3600zł czy lepiej w tej kwocie wybrać slolidne lustro firmy nikon, canon lub sony. Czy w sensie jakosciowym zdjecia z powyzszego bezlusterkowca znacząco różnią sie z tymi z lustra?

d90
04-03-2015, 09:53
Co wybrac bo noszę sie z zamiarem wyboru bądź bezlusterkowca lub lustrzanki. Wybór pod sesje portretowe oraz relacje koncertowo kulturalne. Waham sie miedzy Olymusem omd e-m10 do niego stalka olympusa 45mm 1.8 ktory kwotowo wyjdzie 3600zł czy lepiej w tej kwocie wybrać slolidne lustro firmy nikon, canon lub sony. Czy w sensie jakosciowym zdjecia z powyzszego bezlusterkowca znacząco różnią sie z tymi z lustra?

Jak foty dla siebie to Olka. Jak cos wiecej - lustro i szkła. Bedzie drozej ale niebo lepiej...

Archibald6803
04-03-2015, 16:47
Jak wspomniał kolega - tam gdzie pracuje się na wysokim iso ( 3200 w górę ) tam bezlustra (póki co jeszcze na dzień dzisiejszy) wymiękają .....
Jedynym wyjątkiem jest A7 ale to inna liga cenowa.

mehmet efendi
14-03-2015, 20:38
Pytanie z cyklu dziwne.
Moi Synowie namawiają mnie na zakup czegoś poręcznego do focenia.
W chacie jest d7k z 18-105
Oni chcą na wyjazdy swoje coś, czym można fotki na Pogorii z szantów zrobić, a to na jakimś wypadzie użyć.
No Rodziców bakcyla do dokumentowania wypadów złapali, ale chcą coś bardziej poręcznego?
Drogie Bravo. Prosze o radę.
Może być coś lepszego z drugiej ręki.

MstrG
14-03-2015, 21:24
Pytanie z cyklu dziwne.
Moi Synowie namawiają mnie na zakup czegoś poręcznego do focenia.
W chacie jest d7k z 18-105
Oni chcą na wyjazdy swoje coś, czym można fotki na Pogorii z szantów zrobić, a to na jakimś wypadzie użyć.
No Rodziców bakcyla do dokumentowania wypadów złapali, ale chcą coś bardziej poręcznego?
Drogie Bravo. Prosze o radę.
Może być coś lepszego z drugiej ręki.

Może Sony RX100 ?

mehmet efendi
14-03-2015, 21:38
Olympus zdaje się lepszy.
http://www.optyczne.pl/193.7-Test_aparatu-Sony_DSC-RX100_Podsumowanie.html

ines87
20-03-2015, 13:49
Dzień dobry,
kupiłam niedawno aparat Coolpix L 29. I tu pojawia się moje pytanie: czym go ładować?

Przyznam szczerze, słabo znam się na amperach i voltach. Początkowo sądziłam, ze istnieją uniwersalne akumulatorki i ładowarki, że w gruncie rzeczy nie ma znaczenia co się dokupi. Niewiele wiem o sprzęcie, z tego co wyczytałam, bardzo łatwo, stosując nieodpowiednie akumulatorki i ładowarki, można je zniszczyć.

Stad moje pytanie: jakie akumulatorki kupić? Na jakie parametry muszę patrzeć? Jaką ładowarkę do nich wybrać?

Mam w domu starą ładowarkę marki HAMA specyfikacje:
pri.: 12v-500mA
sec.: AA-2.8/5.6 v- 700mA 3.92V max
AAA 2.8/5.6 V - 350mA 1.96 VA max

Czy mogę ją nadal używać?

Co radzicie? Co dokupić?

buma2
21-03-2015, 17:57
Witam,

w specyfikacji tego aparatu wyczytalem, ze mozna uzywac "najnormalniejsze" baterie lub accu "AA". Polecam wobec tego "ENELOOP" firmy SANYO, nalezy one do najlepszych. NIKON poleca swoje "EN-MH2", ale mysle, ze kupisz taniej 4 sztuki SANYO taniej niz 2 sztuki tychze polecanych. Masz wowczas mozliwosc wymiany podczas pstrykania. Czy one maja 2000mAh czy tez 2100 lub 2300 oznacza, ze mozesz zrobic na jednym naladowaniu nieco mniej lub wiecej zdjec, aparatowi to NA PEWNO nie szkodzi!

Ze specyfikacji Twojej ladowarki HAMA wnioskuje, iz ona laduje 2 accu szeregowo, co nie jest polecane. Lepsze sa takie, ktore laduje pojedynczo ogniwa, tzn. 1 lub 2 lub 3 lub 4 no. cos takiego, choc nieco drogie, ale sa tansze: http://www.amazon.de/IVT-Akku-Trainer-Ladeger%C3%A4t-Display-180-3000mAh/dp/B0009DEXW4/ref=sr_1_1?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1426952774&sr=1-1&keywords=ivt+ladeger%C3%A4t

zippo50
22-03-2015, 18:16
a po co ci to chcesz kogoś oszukać przy sprzedaży??

Dj Haker
22-03-2015, 21:41
Witajcie

Jestem pewny, że ktoś już o to pytał. Niestety nie wiem jak odszukać odpowiedzi na moje pytanie.

Doskonale wiadomo o tym, że obiektywy DX pasują do lustrzanek FX i można nimi wykonywać zdjęcia. Problem jest podobno taki, że mamy ogromne winietowanie.
Słyszałem o czymś takim, że aparat może przestawić się w tryb DX ? Co to dokładnie oznacza ? Czy sprawia to zanik winietowania ? Która pełna klatka Nikona posiada taką funkcję ?

GonzoG
22-03-2015, 21:44
Witajcie

Jestem pewny, że ktoś już o to pytał. Niestety nie wiem jak odszukać odpowiedzi na moje pytanie.

Doskonale wiadomo o tym, że obiektywy DX pasują do lustrzanek FX i można nimi wykonywać zdjęcia. Problem jest podobno taki, że mamy ogromne winietowanie.
Słyszałem o czymś takim, że aparat może przestawić się w tryb DX ? Co to dokładnie oznacza ? Czy sprawia to zanik winietowania ? Która pełna klatka Nikona posiada taką funkcję ?

DX oznacza matrycę wielkości ~24x16mm - tryb DX oznacza dokładnie to samo - czyli robisz zdjęcia takim fragmentem matrycy.
Mają to wszystkie FXy.

Dj Haker
22-03-2015, 22:33
Czy w tym trybie tracimy na jakości ?
W trybie FX widziałem aberrację na krańcach, stąd moje pytanie.

hostman22
23-03-2015, 21:33
tracisz na jakości tak przy każdym kadrowaniu ;). Aberracja będzie taka jaka była.

mOSAd
26-03-2015, 22:31
W trybie DX fotografujesz fragmentem matrycy, czyli masz mniej pikseli do swojej dyspozycji na finalnym obrazie. Tym samym mniejsze możliwości dalszego kadrowania i ekstremalnych powiększeń. Różnica w wynikowych zdjęciach jest taka, że w trybie FX będzie czarny obszar na obrzeżach kadru, a w DX zdjęcie jest automatycznie wykadrowane i czerni nie widać. Niektóre wyjątkowe obiektywy DX mogą w ewnych specyficznych warunkach dać obraz na całej matrycy FX z dużą winietą (jak N35/1.8 DX).
Czy jakość jest wystarczająca, zależy od obiektywu, matrycy i wymagań. Dla matryc powyżej 20 MPix jakość powinna być bardzo dobra.
Aberracja będzie taka jak na innych korpusach DX. Na pełnej klatce aberracje są generalnie większe, ponieważ kąty załamania światła i niedokładności rosną wraz z pokrywaniem większego obszaru matrycy.

andrzej69
01-04-2015, 20:08
mam pytanie, która z poniższych opcji jest najlepsza do rozpoczęcia przygody z lustrami (mam do wydania 1000 PLN)?

a) używany D3100 z kitem
b) uzywane body D3100 + jakiś używany obiektyw stałoogniskowy
c) używany D80 z kitem
d) uzywane body D80 + jakiś używany obiektyw stałoogniskowy

czy opcje b i d są w ogóle wykonalne w tym budżecie?

GonzoG
01-04-2015, 20:45
Do 1000zł dostać można nawet D90+18-55.
A co najlepsze - wg. mnie D80/D90.

Tylko teraz najważniejsze - czego oczekujesz od lustrzanki ??

andrzej69
01-04-2015, 21:25
zamierzam fotografowac glownie pejzaze i mniejsze obiekty (koty, na przyklad :P) dlatego nie wiem czy przypadkiem nie lepszy od stalki bylby obiektyw 18-105. fotografia glownie w ciagu dnia i na zewnatrz, wiec dobra jakosc na wysokim ISO nie jest dla mnie priorytetem

a D90 do 1000 zl z tego co ostatnimi czasy widzialem na allegro maja strasznie duzy przebieg wiec nie wiem czy warto sie w to pchac

ALF
01-04-2015, 21:58
Rozważ jeszcze D200 (jest bardziej pancerny) z kitem 18-105mm f/3,5-5,6G lub z pięćdziesiątką. Do nauki nawet lepsza byłaby pięćdziesiątka. Krajobraz i portrety to domena tego szkła. Kit byłby bardziej uniwersalny.

andrzej69
02-04-2015, 13:41
Rozważ jeszcze D200 (jest bardziej pancerny) z kitem 18-105mm f/3,5-5,6G lub z pięćdziesiątką. Do nauki nawet lepsza byłaby pięćdziesiątka. Krajobraz i portrety to domena tego szkła. Kit byłby bardziej uniwersalny.

dzięki za sugestię, ale D200 jest za ciężki, miałem okazję go chwilę potrzymać i nie było to komfortowe :)

poszukam więc D80 z kitem i przebiegiem maks 20k, mam nadzieję że się uda. dziękuje za pomoc

ALF
03-04-2015, 16:35
VIS też był ciężki, właśnie dlatego nawet Niemcy uważali go za jeden z najlepszych pistoletów :) Ciężar, paradoksalnie, jest tu plusem, nie minusem. Pozwala stabilniej prowadzić obiektyw.

andrzej69
25-04-2015, 12:10
http://i.imgur.com/W6kxqCn.jpg

na powyższym zdjęciu zaznaczyłem dziwne smugi, które zauważyłem wczoraj - wiecie czym mogą być spowodowane? zabrudzony obiektyw, lustro? pojawiały się oczywiście też na innych zdjęciach, właśnie na takich jednolitych i jasnych tłach

notdot
25-04-2015, 14:21
Brudne lustro nie przenosi się na zdjęcie bo przecież jest podnoszone na czas otwarcia migawki, więc stawiam na matrycę albo obiektyw

TOP67
25-04-2015, 22:37
Jeśli na kolejnych klatkach są w tym samym miejscu, to brudna matryca.

Panerai
26-04-2015, 22:57
Brudna matryca, nietypowy kształt plam. Raczej paprochy niż olej.

ksh
20-06-2015, 01:46
Zrób zdjęcie z przymkniętą mocno przysłoną, jak będa w tych samych miejscach to czyszczenie matrycy, może zwykłe przedmuchanie wystarczy.

michal.koba91
06-07-2015, 21:56
Czesc. Kupilem Nikona D5200 z obiektywem Nikkor 18-105. po wyciagnieciu obiektywu z pudelka lekko latał. zamontowalem go do body i w daszym ciagu to samo, przy ruchach w doł-góre, lewo-prawo są wyczuwalne lekkie drgania w obiektywie, jest to normalna rzecz czy raczej cos jest zle zmontowane? pozdrawiam.

ALF
07-07-2015, 20:48
Możesz rozwinąć "lekko latał"? Rzucałeś nim? Opisz dokładniej co się dzieje.

michal.koba91
07-07-2015, 21:32
Gdy trzymam sam obiektyw w dłoni to czuć jakieś luzy, są odczuwalne delikatne ruchy, jakby coś w środku latało, możne być coś niedokręcone - jakiś pierścień? Nie nigdzie mi nie upadł, mam go od 2 dni i od razu po wyciągnięciu z pudełka już taki był.

GonzoG
07-07-2015, 22:33
18-105 to nie jest jakiś hi-endowy obiektyw, wręcz przeciwnie. Cały zrobiony z plastiku i musi mieć luzy, bo inaczej nie będzie działać. Plastik zmienia swoje wymiary w różnych temperaturach.
Poza tym w środku jest jedna "luźna" soczewka, która przy normalnym użytkowaniu powinna się blokować, ale jak nie przestrzega się instrukcji, to będzie latać.

ksh
07-07-2015, 23:20
Mam koło siebie taki obiektyw i tez w nim lata coś, nie zwracałem na to uwagi, zwłaszcza ze mam jeszcze stukającą sigme ;)

mateo912
16-07-2015, 10:39
18-105 to nie jest jakiś hi-endowy obiektyw, wręcz przeciwnie. Cały zrobiony z plastiku i musi mieć luzy, bo inaczej nie będzie działać. Plastik zmienia swoje wymiary w różnych temperaturach.
Poza tym w środku jest jedna "luźna" soczewka, która przy normalnym użytkowaniu powinna się blokować, ale jak nie przestrzega się instrukcji, to będzie latać.

w środku "lata" CI grupa soczewek VR.
one nie są na "sztywno" połączone gdyż redukcja wibracji by nie działała.

ksh
16-07-2015, 11:43
Właściwie to pytanie serwisowe ale szkoda zakładać temat.
Jakimś cudem w moim D7000 mam paprocha w wizjerze, a dokładnie znajduje się on po wewnętrznej stronie płytki af ( chyba tak się nazywa ta szybka za matówką ? ), patrząc na płytkę jest to biały śmieć, w wizjerze czarny.
O ile wyjmowanie samej matówki jest proste to nie wiem jak się dostać głębiej, jesli wymaga rozbierania wizjera to daruje sobie i będę jakoś żył z tym śmieciem :)

Seś@
16-07-2015, 16:11
Właściwie to pytanie serwisowe ale szkoda zakładać temat.
Jakimś cudem w moim D7000 mam paprocha w wizjerze, a dokładnie znajduje się on po wewnętrznej stronie płytki af ( chyba tak się nazywa ta szybka za matówką ? ), patrząc na płytkę jest to biały śmieć, w wizjerze czarny.
O ile wyjmowanie samej matówki jest proste to nie wiem jak się dostać głębiej, jesli wymaga rozbierania wizjera to daruje sobie i będę jakoś żył z tym śmieciem :)
To lepiej sobie daruj, dobierania sie do matówki :-)

ksh
16-07-2015, 16:41
Matówka jest na zatrzask w D7000, wyczyszczona bez problemu, raczej chodzi mi dalej czy da się wyciągać płytkę af czy wymaga to rozbierania wizjera całego, a to właśnie odpuszczę.

GonzoG
20-07-2015, 07:54
Niestety, aby się dostać pod ten wyświetlacz to trzeba rozebrać pół aparatu.

koniuXR3i
06-08-2015, 10:03
Czy mi się wydaje czy cześć tego wątku uleciała w próżnię?

zadałem w nim kiedyś pytanie i otrzymałem sensowne odpowiedzi, chciałem do tego wrócić i nic nie ma :|

ALF
12-08-2015, 22:57
Wróci. Jeszcze trochę walki i wróci.

sztender
07-09-2015, 22:10
Czemu znikają zdjęcia zamieszczone w wątkach? A po 10 minutach się pojawiły? i są gdzie były?

ALF
08-09-2015, 02:38
Ponieważ cały czas trwa indeksacja. I jeszcze trochę potrwa :D

Jacek5
27-09-2015, 20:59
Po umieszczeniu adresu zdjęcia z https://photos.google.com pojawia się tylko mala niebieska ikonka zamiast zdjęcia.

Jacek5
28-09-2015, 19:52
źródło (<a href=http://zapodaj.net/2ed9f773055aa.jpg.html>DSC08832 x .jpg</a>)

TOP67
28-09-2015, 20:05
Bo najpierw musisz udostępnić zdjęcia dla wszystkich.

Jacek5
28-09-2015, 21:14
Z Image Shack wchodzi bez problemu
źródło (http://imageshack.com/a/img673/2672/IFQf40.jpg)

saided
09-10-2015, 11:46
a ja mam takie pytanie, może proste, może głupie, ale strasznie mnie to trapi..

Np robicie portret na powietrzu, sytuacyjny to skąd wiecie jakie F ustawić? W skrócie, że przy F3,5 ostre jest oko i nos, a drugie oko nie, a przy F5 już dwoje oczu są ostre, a przy F7 to cała twarz?

I jeśli mam ustawioną punktową ostrość, centralnie ważoną to wszyscy mówią, że oczy mają być ostre, czyli strzelać kwadratem w oczy, czy np w nos i żeby ostrość łapała jeszcze oczy?:)

Pytam, bo ostatnio wydaje mi się, że zrobiłem ładną fotkę synkowi, ale ostrość już jakby na drugim oku się rozmyła.. a szansy na powtórkę raczej nie ma przy 1,5rocznym dzieciaczku:)

karad
09-10-2015, 13:23
Obejrzyj na you tubie film kolegi Dr5000 pt. Ostre jak brzytwa z automatu . Pół godzinny film który wszystko wytłumaczy odnośnie ostrości z automatu i doboru obiektywów i przysłon w bardzo przystępny sposób. Pozdrawiam

adasko712
09-10-2015, 16:29
witam , jest oprogramowanie MAGIC LANTERN do Nikona d3300?

MstrG
09-10-2015, 16:37
witam , jest oprogramowanie MAGIC LANTERN do Nikona d3300?

Nie ma.
Ze steony twórcy:
"Magic Lantern is a free software add-on that runs from the SD/CF card and adds a host of new features to Canon EOS cameras that weren't included from the factory by Canon."

saided
17-10-2015, 23:20
Obejrzyj na you tubie film kolegi Dr5000 pt. Ostre jak brzytwa z automatu . Pół godzinny film który wszystko wytłumaczy odnośnie ostrości z automatu i doboru obiektywów i przysłon w bardzo przystępny sposób. Pozdrawiam
.
Obejrzałem i jednak moim zdaniem albo nie odpowiedział na moje pytania albo ja nie zrozumiałem.
Wiem tylko że F lepiej przestrzelić przed obiektem niż za:)..

PiKa
18-10-2015, 01:17
Możesz zrobić zdjęcie i sprawdzić na podglądzie gdzie było ostro

notdot
18-10-2015, 17:33
a ja mam takie pytanie, może proste, może głupie, ale strasznie mnie to trapi..

Np robicie portret na powietrzu, sytuacyjny to skąd wiecie jakie F ustawić? W skrócie, że przy F3,5 ostre jest oko i nos, a drugie oko nie, a przy F5 już dwoje oczu są ostre, a przy F7 to cała twarz?

I jeśli mam ustawioną punktową ostrość, centralnie ważoną to wszyscy mówią, że oczy mają być ostre, czyli strzelać kwadratem w oczy, czy np w nos i żeby ostrość łapała jeszcze oczy?:)

Pytam, bo ostatnio wydaje mi się, że zrobiłem ładną fotkę synkowi, ale ostrość już jakby na drugim oku się rozmyła.. a szansy na powtórkę raczej nie ma przy 1,5rocznym dzieciaczku:)
Jak dla mnie to nie ma przepisu. wzoru. Czasem wystarczy f/4 a czasem f/8. Zleży od ogniskowej, odległości matrycy od obiektu i odległości tła od matrycy, to wszystko są zmienne, które trudno ustalić w np. warunkach plenerowych czy domowych. W studiu owszem dało by się, zmierzyć odległości i coś poustawiać.

andrzej69
25-10-2015, 10:13
Mam pytanie, jako że przymierzam się do kupna używanego Nikkora 28-85 AF 3.5-4.5, na co zwrócić uwagę przed zakupem? Nie kupię go bez wcześniejszego obejrzenia i 'wymacania', dlatego chciałbym wiedzieć na co, przy takim mechanicznym obiektywie, uważać.

bengal1
08-12-2015, 14:20
Mam D5100 z 18-55. Zaczalem od kompletnego 0. Czytam obecnie ksiazke Petersena i mam zamiar przeczytac wszystkie Kolbego.

Mam takie pytanie:

- czy powinienem od poczatku wybrac sobie jakis cel fotografowania? Mam na mysli czy skupic sie na 1 rzeczy i z czasem zobaczyc co wyjdzie?

Pytam dlatego, ze nie wiem jaki kierunek obrac. Lubie ogladac fotki krajobrazow, chociaz natura i makro tez dosyc mi sie widza. A ze obiektywy do tych celow sie raczej roznia od siebie stad pytam.

madebyzosiek
08-12-2015, 14:49
Żeby znaleźć swój styl fotografii, trzeba robić zdjęcia. Rób zdjęcia i odkrywaj co Cię interesuje :-)

ALF
08-12-2015, 15:38
- czy powinienem od poczatku wybrac sobie jakis cel fotografowania? Mam na mysli czy skupic sie na 1 rzeczy i z czasem zobaczyc co wyjdzie?
Pytam dlatego, ze nie wiem jaki kierunek obrac. Lubie ogladac fotki krajobrazow, chociaz natura i makro tez dosyc mi sie widza. A ze obiektywy do tych celow sie raczej roznia od siebie stad pytam.
Obiektyw standardowy najlepiej pasuje do tego etapu edukacji. Jest wszechstronny. Może mógłby być nieco lepszej jakości. Fotografuj wszystko, co wpadnie ci w oko. Po pewnym czasie sam zdecydujesz co cię kręci. Wtedy przyjdzie czas na duuuuże wydatki ;)

mpsk2
09-12-2015, 15:25
Możecie mi powiedzieć, co jest opłacalnego by kupić na klatkę DX i mieć odpowiednik 35 mm na pełnej klatce? Rozumiem, że jest ok 24 mm, ale jakoś nie potrafię znaleźć nic przystępnego cenowo. Chodzi mi oczywiście o stałkę ze światłem np. 1.8

MstrG
09-12-2015, 16:20
Możecie mi powiedzieć, co jest opłacalnego by kupić na klatkę DX i mieć odpowiednik 35 mm na pełnej klatce? Rozumiem, że jest ok 24 mm, ale jakoś nie potrafię znaleźć nic przystępnego cenowo. Chodzi mi oczywiście o stałkę ze światłem np. 1.8

24mm f/1.8G ED?

mpsk2
09-12-2015, 17:38
24mm f/1.8G ED?

3300 zł, czyli nie da się znaleźć nic tańszego?

madebyzosiek
09-12-2015, 17:42
A znalazłeś?

mpsk2
09-12-2015, 17:43
Nie, dlatego się tu pytam. Nikony, Tamrony, Sigmy i Tokiny nic mi nie pokazały.

madebyzosiek
09-12-2015, 17:46
To znaczy, że tańszego nie znajdziesz...

madebyzosiek
09-12-2015, 17:48
Masz ewentualnie Sigmę 24 1.4 ona kosztuje ok 3200...

dreadlook
10-12-2015, 11:12
Szukam czegoś do portretów i ew. fotografowania aut. Mam Nikona D3200 z obiektywem 18-105. Chciałbym dokupić NIKKOR AF-S 35mm DX 1:1,8 G, czy będzie on ok (http://allegro.pl/show_item.php?item=5831284234)?

mpsk2
10-12-2015, 16:40
Szukam czegoś do portretów i ew. fotografowania aut. Mam Nikona D3200 z obiektywem 18-105. Chciałbym dokupić NIKKOR AF-S 35mm DX 1:1,8 G, czy będzie on ok (http://allegro.pl/show_item.php?item=5831284234)?
Hiperłącze nie działa, ponieważ ma sufix ")?", którego pewnie nie powinno być. Jeżeli nie jest to dla ciebie za szeroko (a dla wielu jest), to raczej będzie ok. Ten obiektyw jest tani i dobry. Po za tym na tym forum, w dziale obiektywy 24-75mm masz na samej górze temat ze zdjęciami z użyciem tego obiektywu.

bengal1
30-12-2015, 14:33
Mam problem zeby zrobic proste zdjecia. No za cholere nie idzie ani w pionie ani w poziomie :)

Jakies rady jak to polepszyc?

TOP67
30-12-2015, 14:46
ustawić aparat poziomo, skorygować beczkę obiektywu

ALF
31-12-2015, 00:03
W wizjerze, jeśli jest taka opcja, ustawić siatkę.

wiktor19
03-01-2016, 23:19
Jest sens zmieniać system na Nikona ? Pytanie mam takie do Was, szanowne grono ;) A jeśli tak, to na co?
A teraz troszkę z czego na co , po co i dlaczego ;)
Aktualnie, jeśli chodzi o cyfrę mam Olympusa E-30 z ob. 7-17 f4, 14-54 f2,8-3,5, 50 f2 , 50-200 f2,8-3,5, lampa Fl 50R plus kilo pierdół w stylu kable ect. Do tego Nikona d500 z 18-105, który to nie omieszkała zajumać mi moja szanowna małżonka tuż po zakupie ;)
Co byś cie polecili w tych ogniskowych , oczywiście po ekwiwalencie plus minus, z obiektywów plus jakaś sensowna lampa i tak na dokładkę body ? Oczywiście jak najbardziej mogą być używki. Kwota w jakiej chciałbym się zamknąć to ok 6-7 tyś.
Czego oczekuję od Nikona? Ano optyki równej na bokach i środku, szybkiego AF-u, potwierdzenia, ze jednak Olek szumi ;)
Jest taka szansa, czy szukać w C ? ;)

Pele44
23-02-2016, 11:41
Czy można w DSLR Nikona (konkretnie chodzi mi o D7100) podczas przeglądania zdjęć, przeskoczyć np. o większa ilość fotek do przodu/tyłu (np. 100) za jednym razem? Dodam iż sposobem pośrednim jest dla mnie przejście do widoku wielu zdjęć (lupa -), ale jest to dość uciążliwe i niezbyt szybkie.

TOP67
23-02-2016, 12:09
Przednie kółko. Na pewno działa w D7200. Ilość zdjęć definiuje się w menu

GonzoG
23-02-2016, 13:27
Czy można w DSLR Nikona (konkretnie chodzi mi o D7100) podczas przeglądania zdjęć, przeskoczyć np. o większa ilość fotek do przodu/tyłu (np. 100) za jednym razem? Dodam iż sposobem pośrednim jest dla mnie przejście do widoku wielu zdjęć (lupa -), ale jest to dość uciążliwe i niezbyt szybkie.
Jeśli instrukcja o tym nie wspomina (a nie wspomina), to się nie da.

Przednie kółko. Na pewno działa w D7200. Ilość zdjęć definiuje się w menu
W D7200 najwyraźniej to dodali. W D7100 jest tak jak w D7k - czyli pokrętła działają jedynie jak strzałki góra/dół i prawo/lewo.

cyrylcia
30-03-2016, 19:30
Dobry wieczór
Chciałąbym sie dowiedzieć czy jest jakiś wątek, w którym można zadać pytanie jaki aparat wybrać- lustrzankę czy bezlusterkowca?

bajcy
31-03-2016, 15:38
Dobry wieczór
Chciałąbym sie dowiedzieć czy jest jakiś wątek, w którym można zadać pytanie jaki aparat wybrać- lustrzankę czy bezlusterkowca?

W każdym dziale z Aparatami jest mnóstwo pytań jaki sprzęt wybrać, wystarczy troszkę się wysilić i poszukać;)
Ale skoro już tutaj zadajesz pytanie, to przede wszystkim warto zastanowić się: jaki budżet, co chce się robić za zdjęcia, jak bardzo interesujesz się fotografią.
Czy to będą tylko zdjęcia na pamiątkę, czy coś więcej. itp

Sting
08-04-2016, 02:36
Powiedzcie mi proszę, jak to jest z gwarancją, jeśli kupuje się sprzęt na firmę? Na firmę na podstawie f-vat jest tylko rok gwarancji, a na osobę fizyczną na podstawie paragonu pełna gwarancja?

TOP67
08-04-2016, 05:08
Powiedzcie mi proszę, jak to jest z gwarancją, jeśli kupuje się sprzęt na firmę? Na firmę na podstawie f-vat jest tylko rok gwarancji, a na osobę fizyczną na podstawie paragonu pełna gwarancja?

Zupełnie mylisz pojęcia. Gwarancja to dobrowolne świadczenie producenta/importera. Jego długość waha się od 1 do 5 lat. W przypadku sprzętu foto nie ma znaczenia czy jest to na działalność, a u Nikona wręcz lepiej jest być w NPS.
Natomiast dwa lata odpowiedzialności sprzedawcy przysługuje tylko konsumentom, przedsiębiorcy mają rękojmię z Kodeksu Cywilnego..

Sting
13-04-2016, 16:40
Gwarancja to dobrowolne świadczenie producenta/importera. Jego długość waha się od 1 do 5 lat. W przypadku sprzętu foto nie ma znaczenia czy jest to na działalność, a u Nikona wręcz lepiej jest być w NPS.
Natomiast dwa lata odpowiedzialności sprzedawcy przysługuje tylko konsumentom, przedsiębiorcy mają rękojmię z Kodeksu Cywilnego..
Dziękuję uprzejmie za tak jasną i szczegółową odpowiedź. Przy okazji dowiedziałem się o programie NPS :)

MOUSEFISH
19-04-2016, 10:02
Witam. Mam problem z moim NIKONem D300, i chcialbym zalozyc nowy temat, ale pojecia nie mam jak? czy musze udzielac sie przez jakis czas zanim dostane takie uprawnienia?
W miedzyczasie, skoro nie moge zalozyc nowego watku, czy jest ktos kto moglby pomoc mi w rozwiazaniu mojego problemu?
Generalnie chodzi o to, ze aparat ma problemy z funkcja ,,priorytetu przyslony tryb A ,, ogolnie PSA, zdjecia nie ustawiaja sie w trybie automatycznym tak jak powinny, sa za ciemne, lub zbyt jasne. Czy mimo trybu automatycznego powinienem ustawiac cos manualnie? Nie jestem pewien czy to ja robie cos niepoprawnie, czy problem jest z aparatem?
Z gory dziekuje za pomoc.

hostman22
21-04-2016, 11:31
kupowałeś używkę - zrobiłeś reset ustawień?

MOUSEFISH
23-04-2016, 17:25
Wszystko zresetowane, uzywany w extra kondycji, 37.000 fotek. Profesjonalny sprzedawca. Pewnie ja cos robie nie tak, oddalbym do serwisu, ale w UK cena za samo sprawdzenie bedzie oscylowala z kwota jaka wydalem za samo body.

Warciarz
02-05-2016, 00:13
Mam takie głupie pytanie, ale muszę je zadać, bo za cholerę nie mogę znaleźć tego co mnie interesuje. Jest tu gdzieś jakiś wątek o Nikonie DF ? Podejrzewam, że być musi, ale forumowa wyszukiwarka nie pomaga mi w jego odnalezieniu.

Seś@
02-05-2016, 13:07
Mam takie głupie pytanie, ale muszę je zadać, bo za cholerę nie mogę znaleźć tego co mnie interesuje. Jest tu gdzieś jakiś wątek o Nikonie DF ? Podejrzewam, że być musi, ale forumowa wyszukiwarka nie pomaga mi w jego odnalezieniu.

Wyszukiwarka tu faktycznie nie działa. Trzeba w Google szukać http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238742

stachuboss
17-09-2016, 17:44
Witam, kupiłem niedawno Nikona D5200 z obiektywem Nikor 18-55. Problem jest taki że kiedy mam włączony "okular wizjera" ,naciskam "spust migawki" do połowy, obiektyw nie może ustawić ostrości. Kiedy mam włączony "monitor" obiektyw sam dostosowuje sobie ostrość.
Może ktoś pomóc? Wina jest w ustawieniach czy w obiektywie?

dejavu36
05-10-2016, 11:50
witam, mam problem z nikonem D7100, otóz od pewnego czasu nie gaśnie mi podświetlenie górnego wyświetlacza, zapala się odrazu po właczeniu aparatu i nie da się wyłaczyc poprzez wychylenie przełacznika, czy można to naprawic???

MstrG
06-10-2016, 12:12
Sprawdź w Menu ustawień osobistych -> d Fotografowanie/wyświetl. -> d10 Podświetlenie LCD

dejavu36
07-10-2016, 14:25
dzięki problem rozwiązany

xazesz
11-10-2016, 18:18
Witam! Poszukuję obiektywu do o Nikonad3100. Miałam Nikkora 35mm f/1.8 g af-s dx, byłam zadowolona jednak niedawno sprzedałam i poszukuję innego. Zależy mi na tym by bokeh był ładny, głównie fotografuję ludzi w plenerze ale chciałabym by również w pomieszczeniach typowe zdjęcia rodzinne czy dzieci wychodziły ładnie. Jestem amatorem także z góry przepraszam za moją niewiedzę. I otóż mój wybór padł na te obiektywy:
- Nikkor A fS 85mm f/1,8G
-Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC
-Tamron AF SP 17-50mm f/2.8 XR Di II VC
-Sigma EX 30mm f/1.4 DC HSM
Który z nich byłby najlepszy? Może mógłby mi ktoś polecić inny obiektyw w granicach tej ceny i do tego przeznaczenia? Z góry bardzo dziękuję.

sl011
12-10-2016, 09:29
Jeśli wystarczy otwór 2,8, to Sigma 17-50 - o ile zaakceptujesz jej stosunkowo spore rozmiary i ciężar w stosunku do D3100 oraz to, że być może będziesz musiała wysłać komplet do kalibracji w serwisie Sigmy (bezpłatnej w ramach gwarancji).
Do portretów teoretycznie najlepszy jest Nikkor 85 1,8. Ale prawdopodobnie będzie "za wąski" do zdjęć rodzinnych we wnętrzach.

poste
12-10-2016, 12:28
.... ewentualnie odkup Nikkora 35mm f/1.8 g af-s dx ;)
Co z nim było nie tak?

Ps. Sigmę 17-50mm f/2.8 EX DC oczywiście polecam.

Dho'ine
12-10-2016, 16:09
Żeby zdjęcia "wychodziły ładnie" to trzeba je robić ładnie. Zadbać o swoją wiedzę, technikę, umiejętne sterowanie przysłoną, zadbać o odpowiednie światło, nie szaleć z ISO i przede wszystkim kompozycja. Skoro byłaś zadowolona z 35 to po co sprzedawałaś? Wydaje się odpowiedni do Twoich potrzeb. Możesz kupić Sigmę 17-50 2.8, będziesz zadowolona.

xazesz
12-10-2016, 16:45
Żeby zdjęcia "wychodziły ładnie" to trzeba je robić ładnie. Zadbać o swoją wiedzę, technikę, umiejętne sterowanie przysłoną, zadbać o odpowiednie światło, nie szaleć z ISO i przede wszystkim kompozycja. Skoro byłaś zadowolona z 35 to po co sprzedawałaś? Wydaje się odpowiedni do Twoich potrzeb. Możesz kupić Sigmę 17-50 2.8, będziesz zadowolona.

Ciągle się douczam i dziękuję za radę :)
Zastanowię się nad Sigmą, chociaż Nikkor 85mm też mnie interesuje.

madebyzosiek
12-10-2016, 19:54
Ciągle się douczam i dziękuję za radę :)
Zastanowię się nad Sigmą, chociaż Nikkor 85mm też mnie interesuje.

Bo najlepiej mieć oba ;)