Zobacz pełną wersję : Najczęściej zadawane pytania!
Psychotrop
25-06-2010, 23:24
w aparacie :)
mateo912
25-06-2010, 23:25
Będziesz musiał zmieniać w body bo jak zaczniesz kręcić pierścieniem w szkle to wyskoczy Ci błąd F--
Gdy robicie zdjęcia w formacie RAW, poddajecie je obróbce, a następnie chcecie ostatecznie zapisać zdjęcie jako plik do którego nie chcecie już wracać, zapisujecie je dalej w RAW czy w JPG, czy w tym momencie ma to jeszcze jakieś znaczenie?
Sendilkelm
29-06-2010, 12:29
Poczytaj o tym co to jest RAW.
Jak oglądasz zdjęcia z analoga to odbitki czy kliszę ? :)
W jpeg. Chociaż czepiając się słówek: gdy już nie chcę wracać do zdjęcia to je wywalam:p
chodziło mi o to, że nei chcę wracać do zdjęcia w sensie obróbki :)
nie chodzi wyłącznie o raw, chodziło o to czy zapisujecie w jpgach czy w innym formacie:)
dziękuję:)
I_wonder...
30-06-2010, 10:29
Czy to normalne, że D90 z włącznikiem zasilania ustawionym na OFF, na panelu kontrolnym wyświetla liczbę klatek, które zmieszczą się jeszcze na karcie pamięci? (a w przypadku jej braku - brak karty pamięci) -> rozumiem że to normalne w wyłączonym aparacie?
i pomyśleć, że wyłączenie aparatu może być takie trudne;)
Tak to normalne, że pokazuje ilość klatek:D
Tak to normalne i nie tylko w D90 :)
I_wonder...
30-06-2010, 10:42
Dzięki.
Podobno starsze minolty tak mają, jednakże wydaję mi się to troszkę zbędnym marnowaniem energii, ale co zrobić. Przynajmniej wiadomo ile fotek jeszcze można zrobić...
jednakże wydaję mi się to troszkę zbędnym marnowaniem energii, ale co zrobić. Przynajmniej wiadomo ile fotek jeszcze można zrobić...
pewnie więcej prądu byś zmarnował na włączenie aparatu aby sprawdzić ile zdjęć jeszcze możesz zrobić :)
I_wonder...
30-06-2010, 10:50
Zapewne, więc jest to pewną zaletą:P
wydaje mi się ze mój 18-70 ma lekki ff, jutro bedę miał tablicę i dokładnie sprawdzę,
dzwoniłem do sklepu w którym kupiłęm szkoło (mam gwarancję) powiedzieli ze na nowy nie wymienią a z gwarancją mam isc na postępu, przestraszylem się :(
a mianowicie, gdybym miał oddać szkło do kalibracji, to czi y puchę też wezma? czy w szkłąch afs kalibracja jest pod body? a jeśli skalibrują mi szkło pod body, a przyjdzie czas aby je wymienić, to czy szkło z innymi puchami też będzie ostre?
z góry dziękuję za odpowiedzi
Dzięki.
Podobno starsze minolty tak mają, jednakże wydaję mi się to troszkę zbędnym marnowaniem energii, ale co zrobić. Przynajmniej wiadomo ile fotek jeszcze można zrobić...
Ja jak wloze naladowany akku do puszki to jej nie wylaczam do kolejnego ladowania lub wymiany szkla.....a Ty tutaj o marnowaniu energii.....bylo juz na forum nie raz o tym, kolego zmarnujesz wielokrotnie wiecej jak bedziesz uzywal wlacznika on/off;)
Paul Buczynski
26-07-2010, 00:50
witam
am takie pytanie - jeżeli kupię aparat w usa, np. nikon d300, to czy mogę dokupić gwarancję np z w nikon polska? podobno pentax daje taka możliwość.
pozdrawiam
nie, nie możesz kupić gwarancję na Polskę. Gwarancja Nikon USA działa tylko w USA więc jeśli będziesz miał coś nie tak z kamerą w Polsce to Nikon Poland nie naprawi to w celach gwarancji bo sprzęt był zakupiony w USA.
My mamy ten sam dylemat w Kanadzie. Gwarancja Nikon USA nie działa w Kanadzie.
Marcin Borkowski
26-07-2010, 22:53
ktoś podał jakoś niedawno link do jakiegoś polskiego filmu o fotografii (ok 40min), lecz nie pamiętam dokładnie tytułu.
kojarzy ktoś z was coś? :D
tak wiem wiem że dziwnie się wysłowiłem, ale ten film był na tyle ciekawy, że na pewno ktoś z was coś sobie przypomni :)
z góry dziękuję i pozdrawiam
Marcin Borkowski
10-08-2010, 22:22
wczoraj kupiłem sb800, rzecz polega na tym, że gdy ustawię ją w TTL (bez BL) lampa nie doświetla o jakieś 2 1/3EV, po dodaniu korekty jest ok, ale wydaje mi isę że nie jest to normalne, gdt przestawię ją w M i dam jakąś 1/16mocy naswietla mi prawidłowo (robiłem zdj testowe w pokoju), może coś źle ustawiam, jakaś opcja? używam czasów rzędu 1/80s, pomiar matrycowy
co myślicie?
Marcin wydaje mi się że 1 powinieneś to wrzucić do działu z lampami a 2 jest fajny tutek zawierający w sobie być może Twój problem , jak go znajdę to tu podrzucę
Marcin Borkowski
11-08-2010, 09:46
nie chciałem tworzyć nowego tematu :)
ok więc czekam na tutka, góry dzięki
edit:
problem rozwiazany juz wszystko działa wyśmienicie:d
siema zukalem po forum ale nie ma takiego zagadnienia poszukuje obiektywu do nikon d60 chodzi mi o taki aby bylo mocne zblizenie a zarazem rozdielczosc czyli szerokosc dobra nie mam pojecia jaki lens bedzie dobry pozdrawiam krool (jesli ppytanie wystapilo w forum o sorki niemoglem znalesc)
adolfik9501
16-08-2010, 10:56
siema zukalem po forum ale nie ma takiego zagadnienia poszukuje obiektywu do nikon d60 chodzi mi o taki aby bylo mocne zblizenie a zarazem rozdielczosc czyli szerokosc dobra nie mam pojecia jaki lens bedzie dobry pozdrawiam krool (jesli ppytanie wystapilo w forum o sorki niemoglem znalesc)
Musisz się rozglądnąć za obiektywem o zakresie ogniskowych od 18mm do 200 lub więcej. Obiektyw też musi mieć wbudowany silnik AF jako, że D60 nie posiada śrubokręta (wbudowanego silnika AF). Np. Nikkor 18-200VR.
Mocne zbliżenie dają obiektywy o dużej ogniskowej, a tutaj 200mm może być mało. Rozdzielczość zaś to nie szerokość. Dużo w kadrze rejestrują obiektywy szerokokątne. W przypadku puszek DX od 18mm w dół.
EDIT: Sprawdź sobie co uważasz za mocne zbliżenie jak i co jest dla Ciebie szeroko, bo może się okazać, że nie ma takiego obiektywu (w jednym opakowaniu) - http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/simulator/index.htm
Do szkoły sie chodziło? To przypomnij sobie fizykę i takie zagadnienie jak ogniskowa i powiedz jaka Cię interesuje...
krool, powiększenie czy przybliżenie?
Witajcie ,mam pytanie :D w jaki sposob moge zdjecia z dysku zgrac spowrotem do pamieci aparatu(karty 8gb)??? jezeli problem dotyczy aparatu to jest to d3000, :D chodzi mi o to czy da sie wogole to zrobic i ewentualnie jakiego programu uzyc :D wiem ze kopiuj/wklej w tym przypadku nie dziala co mnie bardzo martwi :( prosze o zrozumienie i pomoc :D pozdrawiam!
Proponuję zakup czytnika kart SD, lub jakiegoś uniwersalnego.Koszt śmieszny,niekiedy dodawane są
kupowanej karty.
Windows,jeśli taki masz w komputerze ;)
tak wlasnie myslalem ze najprostrzym sposobem bedzie zakup czytnika :D
Marcin Borkowski
07-10-2010, 18:16
ostatnio przeglądałęm sobie ceny, jakie należy zapłacić za wynajem studia w mojej okolicy, i doszedłem do takiego punktu:
Metr bieżący wykorzystanego tła papierowego – 40 zł netto
jak to rozumieć?
Na mój malutki rozum, chodzi o to, że tło jest na rolce.
Jak wchodzisz, to rozwijasz je, tyle ile potrzebujesz (przy fotografowaniu całych postaci
wypada rozwinąć je też na ziemi, więc się brudzi) i za tyle Cię na koniec kasują.
D90 - po wyłączeniu aparatu na panelu LCD ciągle wyświetla się liczba dostępnych na karcie zdjęć - czy to jest normalne, albo da się to wyłączyć, czy trzeba wyjmować baterię?
D90 - po wyłączeniu aparatu na panelu LCD ciągle wyświetla się liczba dostępnych na karcie zdjęć - czy to jest normalne, albo da się to wyłączyć, czy trzeba wyjmować baterię?
Tak to jest normalne. A aparat wyłączaj jak musisz (zmiana szkła, wymiana karty, wymiana baterii) zaoszczędzisz tym sposobem trochę prądu w baterii i na dłużej wystarczy :)
Ok, dzięki, a wyciągać baterię gdy aparat nie pracuje ok. dwóch trzech dni czy nie przeszkadza, gdy będzie w aparacie?
Ok, dzięki, a wyciągać baterię gdy aparat nie pracuje ok. dwóch trzech dni czy nie przeszkadza, gdy będzie w aparacie?
Nie przeszkadza, baterię trzymaj w aparacie chyba że wiesz że z miesiąc nie będziesz nic cykać a i to nie wiem czy jest sens bo baterię po dłuższym leżeniu i tak wypadało by podładować.
Tak apropo baci to sobie myślę że chyba nie miałem nigdy przerwy w foceniu dłuższej niż kilka dni :)
Marcin Borkowski
12-10-2010, 17:33
niedługo chcę kupić szerokie szkiełko, chyba będzie to tokina 12-24, i stąd pytanie...
w szkiełkach o 'normalnym' zakrecie sprawdzam af z tablicą testową, ale czy przy aż tak szerokim kącie tzeba sprawdzać af na tablicy? mają one dosć dużą głębię, i mz bym sobie ja tylko przestrzelił czy nie ma jakiejś większej wady i nie bawił się w tablice?
a o wy o tym sądzicie?
Psychotrop
12-10-2010, 17:39
ja na żadnym nie sprawdzałem :D
a podobno mam minimalny BF na tamronie 90mm macro - ja go tam nie widzę ;)
oczywiście pokazywali ludzie zdjęcia z jakimiś horrendalnymi rozbieżnościami w celności af, ale takie coś, to wychwycisz bez żadnych tablic :)
a jak sam zauważyłeś, w szerokim kącie, to i tak można pominąć :)
Marcin Borkowski
12-10-2010, 18:27
mhm, dzięki :)
Zalezy jaki masz aparat. Jesli d200 to wyciagaj, bobo za chwile bedziesz miał puste.¶-)
Zalezy jaki masz aparat. Jesli d200 to wyciagaj, bobo za chwile bedziesz miał puste.¶-)
Ja mam D200, baterie siedzą cały czas i nie ma problemu. Pewnie zależy od egzemplarza
Ogólna uwaga. Częste włączanie i wyłączanie puszki zużywa bardziej baterię niż pozostawienie jej ciągle włączonej. Czyli gdy intensywnie fotografujecie jednego dnia, to nie wyłączajcie puszki przy każdej okazji, by zaoszczędzić na energii. Aparat może spokojnie sam przejść w tryb "standby" - jak ktoś już wyżej zauważył i tak po wyłączeniu jest on w takim stanie i wyświetla licznik pozostałych zdjęć. Podobnie jak przy starcie samochodu, to rozruch zużywa najwięcej paliwa. Podświetlanie górnego wyświetlacza prawie nic nie kosztuje.
Marcin Borkowski
04-11-2010, 19:52
dla niektóryh banalne pytanie ale nie wiem jak jest z ff/bf w obiektywach bez silnika,
a mianowicie celność ostrości zależy od body czy od szkiełka?
@mOSAd cytat:"to rozruch zużywa najwięcej paliwa" miałeś chyba na myśli :"to rozruch zużywa najwięcej energii z akumulatora". To fakt-ja w ogóle nie wyłączam mojego D60 i nie wiem co to wyczerpana bateria. Potrafię dwa lub trzy dni robić zdjęcia w plenerze i starcza energii. Mam wprawdzie drugą baterię, ale zazwyczaj nie jest potrzebna. Zauważyłem też, że eksploatowanie baterii do jej wyczerpania( a nie do poziomu niskiego) i dopiero wtedy ładowanie daje długi czas pracy między jednym a drugim ładowaniem. I dotyczy to wszelkich baterii-do telefonów , aparatów czy kamer.
Jeśli mam body bezsilnikowe i chcę bawić się w portrecie mając tylko kita opłaca sie kupować 50 1.4? W 35 1.8 boję sie ogniskowej ktora potrafi przerysować
mateo912
14-11-2010, 19:58
możesz kupić 50 1,4 co będzie dobrym wyborem albo np Samyanga 85 1,4 AE co będzie lepszym(dużo lepsza ogniskowa do portretu, mniejsza GO, o wiele lepszy optycznie,tańszy)lub gorszym wyborem(brak AF ale światłomierz działa i przysłona sterowana z body ;)) wybór należy do Ciebie:)
Kurcze na wizjerku d3000 trochę krucho jest z manualnym ostrzenie. Bardziej pewny byłby AF. Dla bardzo młodego amatora z kitem 18-55 światło 1.4 i jego go będzie wrecz ubóstwiane. : )
mateo912
14-11-2010, 20:50
w takim razie albo N50 1.4 g AF-S albo lepiej ale drożej S50 1.4 HSM
N50 raczej wezmę bo mam tylko 1500zł a chcę to wydac na tablet za 200zł i obiektyw właśne.
witam
może ktoś ma lub miał podobny problem wczoraj odebrałam 12 zdjęć 6 z nich robione nikon d90 na każdym z 6 jest cienka linia w tym samym miejscu .co dziwne na kompie wyszły idealnie zgrałam zdjęcia na płytkę i są ok problem po wydruku ( tylko robionych nikon d90)
proszę o pomoc
pozdrawiam
mateo912
16-11-2010, 11:03
Czyli jeśli dobrze rozumiem:
Na kompie jest ok? nawet w 100% powiększeniu? Raw czy jpg?
Jeśli jpg i w powiększeniu jest ok lub jeśli raw i otwierałaś go w programie obsługującym rawy też było ok jest to wina labu.
Zgłoś reklamacje pokaż wydruki i oryginały niech zrobią CI jeszcze raz.
zdjęcia jpg powiększone max i jest super ale wydruk mnie załamał , czy mógł byś mi wyjaśnić dlaczego akurat te zdjęcia robione nikon d90 mają wadę po wydruku a robione iPhone są ok ( teraz wiem że to nie wina mojego sprzętu tylko drukarni ale ciekawa jestem czemu tak się dzieje)
dziękuje ci bardzo za odpowiedz pozdrawiam.
mateo912
16-11-2010, 16:21
Może maszyna miała jakiś chwilowy błąd, może przy ładowaniu zdjęcia przez maszynę poszło nie tak różne mogą być przyczyny :)
Marcin Borkowski
10-12-2010, 19:21
mam do was pytanie odnośnie ustawiania ostrości, a mianowicie robiąc portret np gdy modelka nagle odwraca głowę, rozwiewają jej się włosy i spogląda w obiektyw,
jak ustawiacie ostrość że jest ona na oku?
witam
może ktoś ma lub miał podobny problem wczoraj odebrałam 12 zdjęć 6 z nich robione nikon d90 na każdym z 6 jest cienka linia w tym samym miejscu .co dziwne na kompie wyszły idealnie zgrałam zdjęcia na płytkę i są ok problem po wydruku ( tylko robionych nikon d90)
proszę o pomoc
pozdrawiam
Ja miałam kiedyś podobny problem z odbitkami... tak jak już wcześniej pisano - błąd drukarki.
mateo912
10-12-2010, 19:39
mam do was pytanie odnośnie ustawiania ostrości, a mianowicie robiąc portret np gdy modelka nagle odwraca głowę, rozwiewają jej się włosy i spogląda w obiektyw,
jak ustawiacie ostrość że jest ona na oku?
zdjęcia seryjne,AF-C z priorytetem ostrości.
Marcin Borkowski
10-12-2010, 20:30
jak ustawić priorytet ostrości w d200?
mateo912
10-12-2010, 20:35
jeśli się da to pewnie w menu. w ustawieniach osobistych
Marcin Borkowski
10-12-2010, 20:47
ok, chyba mam :) dzięki
Chcę zrobić portret osobie, która jest oświetlona tylko z jednej strony. Nie korzystając z programu automatycznego robiąc zdjęcie automatycznie podwyższa mi się ISO (chociaż ustawiałem na ISO 200), więc zdjęcie jest bardzo zaszumione. Czy mogę ustawić aparat tak, żeby nie podwyższał wartości ISO?
Zdjęcia robię nikonem d40.
Drugie obrazkowe menu po lewej (obrazek aparaciku), dalej "ISO Sensitivity", albo jak po polskiemu to "Czułość ISO" zapewne. I zmienić z AUTO na 200. Zatwierdzić OK. Jeżeli to nie działa, to pytanie w jakim trybie działa aparat? M, A, S, P, czy jakimś innym z obrazkiem? Nie wiem jak się zachowuje ISO w trybach tematycznych. A w ogóle to sięgnąłbym do instrukcji. Mozliwe, że jedynie w trybach SPAM ISO się samo nie będzie zmieniać.
Drugie obrazkowe menu po lewej (obrazek aparaciku), dalej "ISO Sensitivity", albo jak po polskiemu to "Czułość ISO" zapewne. I zmienić z AUTO na 200. Zatwierdzić OK. Jeżeli to nie działa, to pytanie w jakim trybie działa aparat? M, A, S, P, czy jakimś innym z obrazkiem? Nie wiem jak się zachowuje ISO w trybach tematycznych. A w ogóle to sięgnąłbym do instrukcji. Mozliwe, że jedynie w trybach SPAM ISO się samo nie będzie zmieniać.
Kombinowałem już na wszystkich trybach, P,S,A,M, wszędzie automatycznie ustawiało ISO. W menu jest opcja ISO automatyczne, ale nie mogłem jej uruchomić, pojawiał się komunikat, że w tym trybie nie można go użyć. Przeszukałem menu ustawień osobistych i znalazłem- Autmatyczna regulacja ISO- ON/OFF, czyli wszystko okej.
Teraz mam kolejne pytanie dotyczące manualnego pomiaru balansu bieli. W ustawieniach wybieram PRE. Teraz aparat traktuje pierwsze zrobione zdjęcie jako kolor biały? W innych aparatach pojawiało się mniejsze okienko do pomiaru. Teraz nie wiem, czy dobrze go nastawiłem.
A nie masz instrukcji? Bo jeżeli tak będzie co 5 minut... :)
Może tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=38
poczytaj...
Marcin Borkowski
24-01-2011, 23:50
celność i szybkość af w obiektywach af zależą tylko od puszki?
mateo912
25-01-2011, 00:01
AF czyli bez wbudowanego silnika zależą tylko od puszki.
dxx/dxxxx wolno
dxxx średnio szybko
dx szybko
Jak to jest z tymi starymi szkłami innych firm do d7000?
Kupiłem Sigme AF 75-200/3.8 i nie wspólpracuje.
Czy jest jakaś lista szkieł innych firm które maja kłopoty d7000?
MakeBelieve
11-04-2011, 20:46
Nie wiem gdzie to umieścić, może tutaj? O co chodzi z tym winietowaniem? Można to jakoś zrobić hm.. specjalnie? Mam puszke d70 i narazie niestety 18-55..
mateo912
11-04-2011, 20:48
Nie wiem gdzie to umieścić, może tutaj? O co chodzi z tym winietowaniem? Można to jakoś zrobić hm.. specjalnie? Mam puszke d70 i narazie niestety 18-55..
W chyba każdym programie graf jest opcja do usuwania/dodawania winiety.
MakeBelieve
12-04-2011, 10:40
tyle, ze mi bardziej chodzi czy da to sie zrobic wlasnie nie poprzez program, tylko robiąc zdjęcie? ;) pytam, bo zastanawiam się, czy jeśli dodam lekką winietę własnie w programie, to będzie tak widoczne, ze to sztuczne.
mateo912
12-04-2011, 11:28
tyle, ze mi bardziej chodzi czy da to sie zrobic wlasnie nie poprzez program, tylko robiąc zdjęcie? ;) pytam, bo zastanawiam się, czy jeśli dodam lekką winietę własnie w programie, to będzie tak widoczne, ze to sztuczne.
A co za różnica? Winieta to winieta czyli ściemnianie rogów zdjęcia(lub ich całkowite niekrycie)
Na dx nie zrobisz czegoś takiego.
Witam wszystkich.
Ostatnio mam problem z obiektywem (kit 18-55), mianowicie.. gdy AF chce ustawić ostrość słychać z wnętrza szkła strzykanie/pstrykanie/strzelanie a ostrości nie ustawi.
Czasami wystarczy zmienić ogniskową by problem zniknął, czasem odkręcę obiektyw i dalej to samo.
Dzieje się to naprawdę często (raz na 5-10 klatek) i jest to potwornie uciążliwe.
Czego to może być wina ? Wystarczy oddać do serwisu do czyszczenia, czy może to już większy problem ?
Pozdrawiam
Na dx nie zrobisz czegoś takiego.
Czemu nie? Wystarczy kawałek kartonika z wyciętym kółkiem w środku.
Mam klopot, Nie widze duzej czesci zdjec na forum wstawianych przez imageshack. Zamiast zdjecia pojawia mi sie miniaturka zaby z podpisem Domain-unregistered, to view, register at: bit.ly/imageshack-domain. Prosze o pomoc
woytec60
26-04-2011, 17:12
Dla niezarejestrowanych użytkowników co któreś tam zdjęcie nie jest wyświetlane.
Sposób: rejestracja.
Dzieki za szybka odpowiedz. Jestem zarejestrowany zarowno na imageshack jak i tutaj, coprawda od niedawna. Wciaz widze tylko ok 10% zdjec. Pozdrawiam
artysta1001
01-05-2011, 14:29
Dla niezarejestrowanych użytkowników co któreś tam zdjęcie nie jest wyświetlane.
Sposób: rejestracja.
w tedy wiecej osob bedzie sie rejestrowało
Marcin Borkowski
03-05-2011, 16:18
takie mam małe pytanko odnośnie pierścieni pośrednich a mianowicie:
mówiąc ze zakłądamy je do d200 i 50 1.4/ J135 3.5
czym się różnią pierścienie z przeniesieniem automatyki od tych prostych za 40pare złotych bez?
-autofokus nie potrzebny (choc nie wiem czy te z auto przenosza autofokus)
-pomiar światła z manualami mam (bo cyba tak będzie wtedy mój obiektyw rozpoznawany przez aparat)
-pierścienie przysłony mam
czym rózniłaby się wtedy praca na pierścieniach?
myślę teraz nad tym i nie mogą wymyślić powodu wydania 200zł więcej na pierścionki
prosze o porade
mateo912
03-05-2011, 16:26
czym się różnią pierścienie z przeniesieniem automatyki od tych prostych za 40pare złotych bez?
-pomiar światła z manualami mam (bo cyba tak będzie wtedy mój obiektyw rozpoznawany przez aparat)
myślę teraz nad tym i nie mogą wymyślić powodu wydania 200zł więcej na pierścionki
prosze o porade
Pierścienie z automatyką przydają się przy obiektywach bez pierścienia przysłon.
Marcin Borkowski
03-05-2011, 20:20
i tylko tyle?
jeśli to wszystko to już w tym tyg zacznę zabawę w makro, dziękuję :)
mateo912
03-05-2011, 20:26
i tylko tyle?
jeśli to wszystko to już w tym tyg zacznę zabawę w makro, dziękuję :)
No tak bo przenoszą AF, pomiar światła i przysłonę, a skoro AF Ci nie potrzebny, pomiar masz a przysłonę regulujesz na szkle to po co?;)
Marcin Borkowski
03-05-2011, 20:56
w sumie myślę że używać będę z jupiterem ze względu na odległość ostrzenia, więc af mi zbędny :)
dzięki za pomoc
mateo912
03-05-2011, 20:58
w sumie myślę że używać będę z jupiterem ze względu na odległość ostrzenia, więc af mi zbędny :)
dzięki za pomoc
z 50 będziesz miał większe powiększenie ;)
PS. Z byłego mojego jupika?;)
Marcin Borkowski
03-05-2011, 21:23
dokłdnie tak :)
nie wiem jak będzie z odległością ostrzenia w 50, ale tą opcję też sprawdzę :)
Camera Control Pro nie wykrywa aparatu, D7000 połączony kablem firmowym do kompa, oczywiście włączony.
To samo z programem nkremote, też nie widzi.
W menu D7000 nigdzie nie widzę opcji połączeń USB, proszę o pomoc.
Pozdrawiam
mateo912
04-05-2011, 15:41
Nikon Camera Control Pro 2 2.7.1 nie obsługuje d7000 a nowszej chyba jeszcze nie ma.
Musisz poczekać
Mam najnowszą, 2.9.0. nkremote najnowszy po pokazaniu menu programu po prostu się zacina.
Windows 7 64bit
prosze o porade
Z zakresu jak wyżej to różnicy nie będzie - chociaż sądzę że te droższe są po prostu lepiej wykonane, co nieraz może mieć znaczenie w "trzymaniu" obiektywu
prosze o porade
Podstawowa różnica polega na ustawianiu przysłony. Aby widzieć jasny obraz w wizjerze, należy patrzyć przez obiektyw z maksymalnie otwartą przysłoną. Natomiast by uzyskać głębię w zdjęciach makro, przysłonę należy domknąć. Jeżeli pierścienie nie posiadają dźwigni domykającej przysłonę, to praca z nimi będzie mocno uciążliwa, ograniczona i w wielu wypadkach niemożliwa. No i kolejny minus to wspomniana już współpraca (a raczej jej brak) z obiektywami bez pierścienia przysłony.
Marcin Borkowski
28-05-2011, 12:31
jak tworząc prezentację PDF w cs3 ustawić kolor tła na dowolny? są do dyspozycji tylko 3 domyślne (biały, szary, czarny) ...
proszę o szybką odpowiedź
dzieki :)
Marcin Borkowski
28-05-2011, 18:55
mam pytanie, dlaczego tworząc pokaz zdjęć z podkładem muzycznym, po zapisaniu acrobat nie odtwarza muzyki?
proszę o poradę co zrobić aby bylo ok..
witam, mam nikona d3100 ale nie wiem dlaczego wieczorne zdjęcia wychodzą mi rozmazane zwłaszcza tło, np komuś robiąc zdjęcie w mieście oświetlonym to tło świateł jest rozmazanych? działałam wg książki. proszę o pomoc
dziękuje z góry
Na mój nos to po prostu zdjęcie jest rozmazane z powodu długiego czasu naświetlania. Wystaw jakiś przykład będzie łatwiej :)
witam, mam nikona d3100 ale nie wiem dlaczego wieczorne zdjęcia wychodzą mi rozmazane zwłaszcza tło, np komuś robiąc zdjęcie w mieście oświetlonym to tło świateł jest rozmazanych? działałam wg książki. proszę o pomoc
dziękuje z góry
a używasz statywu?
dziękuje z góry
wg jakiej książki? jakie zdjęcia próbujesz zrobić i na jakim trybie, czy np. na AUTO też problem czy na innych programach? Trochę pytań bez odpowiedzi.
Marcin Borkowski
24-06-2011, 21:49
szukam standardowego zooma do F90, w umiarkowanej cenie, pomógłby ktos?
(na 35-70/2.8 mnie nie stac)
Ale 35-70 właśnie jest w umiarkowanej cienie... Taniej to może jakaś Tokina, jeden z Tamronów też był chwalony.
adolfik9501
06-07-2011, 12:56
Nikkor 28-105/3,5-4,5D - coś takiego: http://allegro.pl/nikon-nikkor-af-28-105-mm-3-5-4-5-d-i1634713088.html - można w okolicach 500 PLN także zakupić.
kamil211095
06-07-2011, 21:42
Witam.
Chciałem kupić lustrzankę: (z dużym zoomem) nikon d3100 + nikkor 18-105mm.
Zapytałem o zdanie profesjonalnego fotografa, a on tak: "nikon d3100 to zabawka, ja ci załatwię d90 + sigma 18-200mm w cenie takiej jak ten górny". Co wy o tym myślicie, co wybrać i dlaczego?
To zależy do czego mam D90 i to naprawdę super aparat którym bardzo dużo można zrobić podpinając odpowiednie szkła. 3100 juz bym czesci z tych zeczy nie zrobil, nie mowiac o tym ze 3/4 moich obiektywow to srubokrety i nie dzialal by AF.
Ale moi rodzice maja Nikona D40 i są bardzo zadowoleni chociaż ostatnio i tak pożyczają odemnie kompakta. Ostatnio robiłem tez na weselu zdjeica oplympusem Pen z zalozona lampa yonguno i wyszły super. porownaj cechy tych aparatow i sprawdz czy potrzebujesz tego co ma D90 czy raczej nowszej matrycy z d3100 bo i tak będziesz robil na auto.
kamil211095
07-07-2011, 12:24
Którą lustrzanką według was można uzyskać lepszy efekt zdjęcia? Nikon d3100 czy Nikon d90?
Którą lustrzanką według was można uzyskać lepszy efekt zdjęcia? Nikon d3100 czy Nikon d90?
żadną jeśli nie przykręcisz odpowiedniego obiektywu ;-)
no i oczywiście trudno nam powiedzieć jaki chcesz ten "efekt zdjęcia" [ cokolwiek masz na myśli ]
są na forum gigantyczne wątki o d90 i o d3100 i o kazdym innym aparacie. Poczytaj. Zachęcam.
kamil211095
08-07-2011, 21:13
Który obiektyw jest lepszy nikkor 18-200mm czy sigma 18-200mm ?
kamil2211095
a co jest lepsze
pytac sie o glupoty czy poguglac?
Witam.
Chciałem kupić lustrzankę: (z dużym zoomem) nikon d3100 + nikkor 18-105mm.
Zapytałem o zdanie profesjonalnego fotografa, a on tak: "nikon d3100 to zabawka, ja ci załatwię d90 + sigma 18-200mm w cenie takiej jak ten górny". Co wy o tym myślicie, co wybrać i dlaczego?
Kup D5100 i obiektyw 18-55 lub (a jak Cię stać, to oba) 35/1.8 DX.
Który obiektyw jest lepszy nikkor 18-200mm czy sigma 18-200mm ?
Nikkor :-)
Gosciu chce duzy zoom a ty mu polecasz kita x3 :D
Nie "polecam", tylko odpowiadam na proste pytanie, który z dwóch wymienionych jest lepszy :-) Zgadza się?
A co do poprzedniego wpisu - 18-55 jest dla mnie wystarczający, a 18-105 nie jest duży. Duży to jest 18-200, 70-300 itp.
smiem twierdzic ze 18-105 to wiekszy zoom niz 70-300. ale co ja tam wiem.
arturmsi
14-07-2011, 18:55
smiem twierdzic ze 18-105 to wiekszy zoom niz 70-300. ale co ja tam wiem.
no tak, bo pierwszy ma "zoom" 5,83, a drugi 4,28...ale, większe przybliżenie da i tak ten drugi (ale pewnie to wiesz).
Pytajacy chcial szklo z duzym zoomem. podal propozycje 18-105 i 18-200 to mu polecono 18-55 i 35.... no jak to ma do tego o co pytal? I domniemam ze pytajac o duzy zoom na poczatek z d3100 nie chodzilo mu na pewno o 70-300...
kamil211095
17-07-2011, 22:29
Teraz będzie bardzo głupie pytanie (ale cóż, jestem nowy więc to mnie usprawiedliwia) jak mam napisać nowy wątek?
Nigdzie nie widzę takiej opcji...
Jesteś np na tej stronie : http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=12 i na samym dole jest przycisk "nowy post" klikasz i wpisujesz temat i treść pierwszego postu. Chyba dobrze napisałem. Mam nadzieję, że nie wprowdziłem Cię w bład. Pilnuj tylko, żebyś napisał we właściwym dziale.
kamil211095
17-07-2011, 23:38
Jesteś np na tej stronie : http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=12 i na samym dole jest przycisk "nowy post" klikasz i wpisujesz temat i treść pierwszego postu. Chyba dobrze napisałem. Mam nadzieję, że nie wprowdziłem Cię w bład. Pilnuj tylko, żebyś napisał we właściwym dziale.
Wielkie dzięki za pomoc. Jest tak jak mówisz...
kamil211095
10-08-2011, 21:28
Witam.
Na początek chciałem przeprosić iż piszę post pod poste...
A więc tak za tydzień w czwartek kupuję Nikona D90 (mam nadzieję, że warto?) a dzisiaj byłem w RTVeuroAGD i kupiłem kartę pamięci SanDisk Extreme 30mb/s 8GB class10 taką: http://www.google.pl/imgres?q=sandisk+30mb/s+8GB+class+10&hl=pl&sa=X&gbv=2&biw=1024&bih=499&tbm=isch&tbnid=YdYjCILzdSi0BM:&imgrefurl=http://allegro.pl/sandisk-sdhc-8gb-extreme-30mb-s-hd-video-i1727007400.html&docid=4-7Msp7QfbzNMM&w=670&h=503&ei=GNtCToToDI7csgbz-JgW&zoom=1&iact=rc&dur=312&page=1&tbnh=112&tbnw=150&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=71&ty=48...
I teraz moje pytanie:
Czy dobrze zrobiłem kupując tę kartę?
Nie będzie z nią problemów?
Szybko zdjęcia się będą zapisywały?
Przeprosiny przyjęte. Zrobiłeś BARDZO DOBRZE. Sam mam taką !
kamil211095
10-08-2011, 21:50
@NIKOLAY
Dziękuje Ci za opinię karty i serdecznie pozdrawiam...
Proszę o pomoc,mam od niedawna d300s i pojawił się pewien problem. W wizjerze podczas ustawiania ostrosci było widac np.51 punkty ustawienia ostrosci , teraz mam na środku pola 1 punkt, mimo zmiany ustawień nic się nie dzieje , nie umiem zmienic tak ustawień by pokazała się większa liczba punktów ostrosci. w czym problem, nie wiem co mam zrobic. Pomóżcie
Sapphiron
15-08-2011, 18:10
a nie przestawiłes przypadkiem wajchy od zmiany punktów? takie coś obok ekranu pod wybierakiem?
kamil211095
18-08-2011, 13:53
Witam posiadam takową karte: nokautimg1.pl/p-dc-c0-dcc0bf8155a81e36ce3ab7fb1d53e13e500x500/karta-sandisk-sdhc-8gb-extreme-hd-video.jpg
Chciałbym wiedzieć czy w tej dolnej białej ramce można ją podpisać pisakiem do płyt. Czy to niczego nie uszkodzi?
kamil211095
23-08-2011, 14:23
Kolejne pytanie z mojej strony.
Pierwszy raz podłączyłem akumulator pod ładowarkę [2 dni temu kupiłem aparat]. I mam pytanie ile czasu ładuje się taki akumulator ?bo mineło ponad 2h a tu się lampeczka świeci. Mam go ładować dłużej czy to wystarczy? Aparat to Nikon D90.
Witam mój pierwszy post tutaj. Dopóki lampka mruga to znaczy że się ładuje, jeśli się świeci ciągle to znaczy że się naładowała.
KasiaB23
24-08-2011, 22:52
Witam. ;-)
Mam pytanie: posiadam od 4 lat NIKONA COOLPIX S52 chciałabym wymienić sobie dany aparat fotograficzny na inny lepszy model,jaki polecacie? ;-)
Pozdrawiam. ;-)
--------------------------------------------
Na pewno większość z nas podświadomie,albo i nie zastanawiał się kiedy to nastąpi,mimo,że każdy chciałby to wydarzenie odwlec w czasie jest ono nieuniknione i spotka każdego z nas. Mówią,że śmierć to jedynie podróż do innej rzeczywistości i jak w to wierzę. A kiedy Ty będziesz w danej rzeczywistości? Chcesz się tego dowiedzieć? Zapraszam na stronę...
http://sites.google.com/site/news048/
Witam. ;-)
Mam pytanie: posiadam od 4 lat NIKONA COOLPIX S52 chciałabym wymienić sobie dany aparat fotograficzny na inny lepszy model,jaki polecacie? ;-)
polecam D90 ... uwielbiam takie pytania :)
haradrimm
25-08-2011, 16:56
Witam. ;-)
Na tak sformułowane pytanie naprawdę ciężko odpowiedzieć. Napisz coś więcej, co chcesz fotografować, czego od aparatu oczekujesz, jaki masz budżet.
Haradrimm .... fan Diablo ?? Też czekasz na DIABLo III ?? :D
Jak my wszyscy. :D
haradrimm
26-08-2011, 12:44
Owszem, ale raczej umiarkowanym fanem;) A mój nick wziął się z Władcy Pierścieni:D
MakeBelieve
24-09-2011, 21:45
Kurcze, nie wiem czy zakładać nowy wątek, czy tu napisać. Czy istnieje możliwość przerobienia zdjęcia, tzn. koleżanka robiła mi foto moim aparatem, ale af poleciał na drugi plan niestety :( czy jest mozliwosc przerobienia zeby ostrosc byla na mnie?
mateo912
24-09-2011, 21:59
Kurcze, nie wiem czy zakładać nowy wątek, czy tu napisać. Czy istnieje możliwość przerobienia zdjęcia, tzn. koleżanka robiła mi foto moim aparatem, ale af poleciał na drugi plan niestety :( czy jest mozliwosc przerobienia zeby ostrosc byla na mnie?
Nie.
Tak, najnowsze lustrzanki bezobiektywowe posiadają taką funkcję, jest dość głęboko zaszyta w menu dla tego rzadko się ją wykorzystuje:
wchodzisz:
Menu\opcje fotografowania\Rzadko używane a bardzo przydatne funkcje\in camera AF correction\bad, stupid or no AF shot\
i tu masz kilka możliwości (niestety po angielsku tylko bo menu jest tak głęboko że nawet tłumacze tam nie dotarli)
a all picture very sharp
b important details sharp (the less important parts of picture stay unsharp)
c correction someon's mistakes only (eg. girlfriend)
wystarczy użyć wybieraka kliknąć OK i vłala :)
MakeBelieve
24-09-2011, 22:17
hmm najnowsze bezobiektywowe.. tzn.? ;> ja robiłam d70..
Po prostu nie ma takiej możliwości.
zetakpowiem
25-09-2011, 15:57
na jakie sposoby mogę wyzwolić lampę YN 560 (mam nikona d90), wiem że radiowo ale jeśli chciałabym kablem to jakim(moge prosić konkretne przykłady)?
wpisz w szukajce kabel lampy nikon :D
pierwsze lepsze: link (http://www.e-cyfrowe.pl/delta-przewod-ttl-do-lamp-blyskowych-zamiennik-nikon-sc-28-p-6499.html)
jeannyczapajev
16-10-2011, 06:53
witam wszystkich, jestem teraz w podrozy, mam bardzo ograniczona mozliwosc korzystania z internetu, dlatego zadam swoje pytanie tutaj. bardzo mi zalezy na Waszej odpowiedzi.
oto moj problem:
dopiero zaczynam interesowac sie fotografia i stawiam pierwsze kroki w robieniu zdjec w RAWach. nie wiem dlaczego wiekszosc moich zdjec ma duzo szumow, a po transformacji w JPG kolory ze zdjecia zmieniaja odcien na zielony. czy ktos moglby naprowadzic mnie i podpowiedziec - jaka moze byc tego przyczyna?
pozdrawiam serdecznie.
Gregor174
16-10-2011, 10:05
Proponuje zadac sobie minimum trudu i poczytac troszke o balansie bieli ,o nastawach czulosci matrycy ,o mozliwosciach i ograniczeniach swego sprzetu .Po opanowaniu tego absolutnego minimum -mozna sie o cos sensownie zapytac i bardzo wazne -co koledzy pisali juz dziesiatki razy - poczytac instrukcje obsugi aparatu:smile:
urbanned
16-10-2011, 12:49
Kogo tutaj trzeba bzyknąć żeby zmienić nicka :) ?
johny_85
16-10-2011, 20:43
Czy to możliwe że aku w D300s znacznie szybciej ulega rozładowaniu przy włączonej opcji "czyszczenie matrycy przy wł/wył' aparatu?
mateo912
16-10-2011, 20:52
Czy to możliwe że aku w D300s znacznie szybciej ulega rozładowaniu przy włączonej opcji "czyszczenie matrycy przy wł/wył' aparatu?
a jak Ci sie wydaje?
Skoro coś działa i jest na prąd no to nie jest dziwne że aku działa krócej.
johny_85
17-10-2011, 08:55
Po pierwsze: nie odpowiadaj pytaniem na pytanie ;)
Po drugie: nie zdawałem sobie sprawy że może tak szybko ubywać mocy AKU
mateo912
17-10-2011, 09:37
Po pierwsze: nie odpowiadaj pytaniem na pytanie ;)
Po drugie: nie zdawałem sobie sprawy że może tak szybko ubywać mocy AKU
Po pierwsze najpierw pomyśl zanim zadaszenia pytanie,
Po drugie szybko tzn jak?
Po trzecie po co co chwile wyl/wl aparat? Aparat włączony(bez wlaczonego swiatlomierza) i wyłączony pobiera tyle samo energii z aku czyli prawie nic. A wl i wylaczanie bardzo daje po tyłku pojemnosci aku.
adam1987
23-11-2011, 15:46
Witam czy jest gdzieś wątek na temat filmowania nikonem??
Psychotrop
23-11-2011, 15:54
raczej są wątki o konkretnych modelach i co one potrafią.
filmowanie nikonem niczym się nie różni od filmowania czymkolwiek innym, poza oczywiście guzikologią.
a i tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=170
masz przykład, że nawet d300 da się zrobić film :)
BROWAReq
27-11-2011, 18:45
Witam - chyba mam problem - otóż ustawiłem w d3100 zapisywanie plików jako RAW+Fine - ale właśnie coś chyba nie mam tych RAWów. Mam dwa pliki tak samo nazwane oczywiście ale oba mają ten sam rozmiar powiedzmy, 5 mb. Gdy zmieniam na zapisywanie tylko w RAW - to taka sama fotka ma ponad 11mb. Więc teraz odpowiedzcie mi, czy w tej opcji RAW+fine ten RAW mi się gdzieś gubi? Ja czegoś nie czaję czy coś nie tak z oprogramowaniem body? To moje pierwsze lustro, więc może to i głupie pytanie ale mnie męczy;]
Pozdrawiam
login_87
28-11-2011, 01:11
Witam - chyba mam problem - otóż ustawiłem w d3100 zapisywanie plików jako RAW+Fine - ale właśnie coś chyba nie mam tych RAWów. Mam dwa pliki tak samo nazwane oczywiście ale oba mają ten sam rozmiar powiedzmy, 5 mb.
Pozdrawiam
a maja to samo rozszerzenie??
mateo912
28-11-2011, 11:18
Witam - chyba mam problem - otóż ustawiłem w d3100 zapisywanie plików jako RAW+Fine - ale właśnie coś chyba nie mam tych RAWów. Mam dwa pliki tak samo nazwane oczywiście ale oba mają ten sam rozmiar powiedzmy, 5 mb. Gdy zmieniam na zapisywanie tylko w RAW - to taka sama fotka ma ponad 11mb. Więc teraz odpowiedzcie mi, czy w tej opcji RAW+fine ten RAW mi się gdzieś gubi? Ja czegoś nie czaję czy coś nie tak z oprogramowaniem body? To moje pierwsze lustro, więc może to i głupie pytanie ale mnie męczy;]
Pozdrawiam
zrzucasz zdjęcia przez kabel? Jesli tak to już wiesz co jest tego przyczyną.
Kup sobie czytnik kart
BROWAReq
28-11-2011, 13:48
zrzucasz zdjęcia przez kabel? Jesli tak to już wiesz co jest tego przyczyną.
Kup sobie czytnik kart
Właśnie poprzez kabel usb bo mój stary czytnik nie czyta karty 16gb. Nie wiedziałem, że to może być przyczyna. Dzięki w takim razie muszę się wybrać pooglądać jakieś dobre czytniki.
Właśnie sprawdziłem na karcie 1GB i faktycznie poprzez czytnik jest zarówno NEF jak i JPEG. W takim razie dziękuję za pomoc ;]
High_Noise
03-12-2011, 20:45
Ja mam jedno szybkie pytanie (nie wiedziec czemu nie moglem zalozyc nowego tematu w tym dziale...:|) Czy kwestia FF/BF to problem AF czy faktycznie rozkalibrowanego ukladu optycznego w obiektywie (zakladajac oczywiscie ze body mamy wzorcowe)?
piotrwozniak
30-12-2011, 21:40
Mam pytanie chcę kupić córce lustrzankę do nauki do 2000 zł.
Czy jest sens zakupu używanego sprzętu ?
Co radzicie kupić?
krzysiozboj
30-12-2011, 22:13
Mam pytanie chcę kupić córce lustrzankę do nauki do 2000 zł.
Czy jest sens zakupu używanego sprzętu ?
Co radzicie kupić?
Pewnie że jest sens, napisz tylko co córka potrafi, czym zdjęcia robiła wcześniej, czy jest spora szansa że będzie chciała uczyć się czegoś czy tylko pstrykać będzie chciała, też to czy będzie chciała później dokładać coś do tego. Bo sens kupna używki jest ale nie zawsze jest sens kupowania lustrzanki.
piotrwozniak
30-12-2011, 23:16
bawi się na razie zwykłymi kompaktami ale zapał ma więc czas na krok do przodu, nazbierała trochę kasy i chce lustrzankę, znalazłem nowego D3000 18-55 VR ale nie wiem czy to dobry wybór
krzysiozboj
30-12-2011, 23:44
bawi się na razie zwykłymi kompaktami ale zapał ma więc czas na krok do przodu, nazbierała trochę kasy i chce lustrzankę, znalazłem nowego D3000 18-55 VR ale nie wiem czy to dobry wybór
Nowego D3000 bym nie kupował, jeśli już nowe to D3100 choć prawdę powiedziawszy wolałbym D90 i na tego bym polował ze szkłem 18-105 VR, może to nieco przekroczyć 2 tys zł. Można też używkę D5000 z tym samym szkłem lub tańszym 18-55 VR. Używka ma tą zaletą że zazwyczaj dostaje się też kartę pamięci lub jeszcze jakieś inne dodatki.
Jeśli córka nie wie co z tych będzie bardziej pasowało to ja polecałbym odwiedzić jakiś większy supermarket i pomacać tam D5100 jako podobna puszkę do D5000 i D7000 jako coś podobnego do D90 lub samo D90 o ile będzie, później szukać używki D5000 lub D90 w zależności od tego co bardziej córce się spodoba. D90 jest sporo mocniej rozbudowany, da większe możliwości w konfiguracji czy współpracy ze starszymi szkłami, też lepsza współpracę z lampami błyskowymi, pytanie tylko czy córka będzie tego potrzebowała.
Lustrzanka to przede wszystkim wymienna optyka i na to trzeba się nastawić, pierwsze szkło na jakiś czas starcza (niektórym na zawsze :D ) ale zazwyczaj kuszą następne szkła czy jakaś lampa i niestety trzeba mieć tego świadomość, to są dodatkowe koszta które kuszą.
piotrwozniak
31-12-2011, 00:04
dzięki za odpowiedz, ale gdzie można kupić coś używanego żeby nie okazał się złomem?
krzysiozboj
31-12-2011, 00:45
dzięki za odpowiedz, ale gdzie można kupić coś używanego żeby nie okazał się złomem?
Na to ciężko odpowiedzieć jednoznacznie, przy lustrzankach (przynajmniej nikona) dość łatwo sprawdzić przebieg jeśli ma się jakieś ostatnio zrobione zdjęcie daną puszką, starczy otworzyć plik w pewnym programie (opanda czy jakoś tak się to nazywa). Tyle że mały przebieg nie musi oznaczać jakichś wad ukrytych.
Ja szukałbym czegoś albo na allegro o ile znalazłbym blisko by móc odebrać osobiscie albo tu na forum są ogłoszenia. Co prawda i tu na forum trafiają się naciągacze ale i na to jakies sposoby są.
Niedawno był wystawiony choćby D90 +18-105+karta 4GB +jakaś torba za 2145
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198109
nie mówię że polecam to konkretnie ogłoszenie ale ja osobiście celowałbym w coś takiego, odrobina targowania i może 2000 zł by się zmieściło. 20 tys zdjęc o ile wiem jakimś dramatem nie jest.
piotrwozniak
31-12-2011, 09:29
Na to ciężko odpowiedzieć jednoznacznie, przy lustrzankach (przynajmniej nikona) dość łatwo sprawdzić przebieg jeśli ma się jakieś ostatnio zrobione zdjęcie daną puszką, starczy otworzyć plik w pewnym programie (opanda czy jakoś tak się to nazywa). Tyle że mały przebieg nie musi oznaczać jakichś wad ukrytych.
Ja szukałbym czegoś albo na allegro o ile znalazłbym blisko by móc odebrać osobiscie albo tu na forum są ogłoszenia. Co prawda i tu na forum trafiają się naciągacze ale i na to jakies sposoby są.
Niedawno był wystawiony choćby D90 +18-105+karta 4GB +jakaś torba za 2145
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198109
nie mówię że polecam to konkretnie ogłoszenie ale ja osobiście celowałbym w coś takiego, odrobina targowania i może 2000 zł by się zmieściło. 20 tys zdjęc o ile wiem jakimś dramatem nie jest.
jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc przetrawię całość i trzeba się na coś zdecydować pozdrawiam
Gregor174
31-12-2011, 15:22
Na forumowej gieldzie:)
piotrwozniak
31-12-2011, 15:58
jak tylko coś będzie na pewno skorzystam
magdazett
31-12-2011, 21:35
Witam,
... im więcej czytam tym mniej wiem...
Po ok. dwóch miesiącach dopasowywania obiektywów do swoich potrzeb, uznałam, że być może dobrym rozwiązaniem będzie w moim przypadku tandem - nikkor 24-70 f2.8 oraz cz 35 mm f2.0.
Wiosną szykują mi się pierwsze poważniejsze zlecenia ślubne, ponad to mój kierunek to fotografia uliczna, reportaż, czasami krajobraz, zdarza mi się również wykonywać portrety. Muszę dokupić obiektywy zależy mi, żeby sprzęt był porządny, dobrej jakości, na tzw lata...
Doświadczeni Koledzy, czy Waszym zdaniem to dobry wybór?
Będę wdzięczna za sugestie.
krzysiozboj
31-12-2011, 22:15
Witam,
... im więcej czytam tym mniej wiem...
Po ok. dwóch miesiącach dopasowywania obiektywów do swoich potrzeb, uznałam, że być może dobrym rozwiązaniem będzie w moim przypadku tandem - nikkor 24-70 f2.8 oraz cz 35 mm f2.0.
Wiosną szykują mi się pierwsze poważniejsze zlecenia ślubne, ponad to mój kierunek to fotografia uliczna, reportaż, czasami krajobraz, zdarza mi się również wykonywać portrety. Muszę dokupić obiektywy zależy mi, żeby sprzęt był porządny, dobrej jakości, na tzw lata...
Doświadczeni Koledzy, czy Waszym zdaniem to dobry wybór?
Będę wdzięczna za sugestie.
Nie wiem czy tu sporo "ślubniaków" zagląda, to o co pytasz to nie są "najczęściej zadawane pytania" a pytanie o dosć specyficzne szkła w nikonie, popularne ale bez przesady. Ja bym to pytanie zadał w dziale "optyka", tak o wiele łatwiem napatoczyć się na typowego speca od ślubów który podzieli się wiedzą.
Magdazett domyślam się, że mowa o puszcze pełnoklatkowej D700 lub D3s. Wówczas 24-70/2.8 załatwi praktycznie całość materiału ślubnego. Niektórzy lubią od czasu do czasu dorzucić szerokokątne ujęcia, a nawet rybiookie. 24mm to może być za mało do niektórych miejsc. Niestety tu koszty są znaczące by kupić najlepsze szkło w dziejach, czyli 14-24/2.8. Jednak można je bardzo kreatywnie wykorzystać przy zdjęciach w klatkach schodowych, w dzwonnicach, w ciasnych uliczkach itd. Dobra rybka Nikkora czy Sigmy też kosztuje. Dodatkowo zdarzają się takie sytuacje, kiedy f/2.8 to za mało i warto mieć wówczas coś awaryjnego o świetle 1.4 - najprostszym i stosunkowo tanim rozwiązaniem jest dość uniwersalna 50/1.4 (w dowolnej wersji). Wszystko jednak można dokupić z czasem i z rosnącymi potrzebami. 24-70 oraz dobra (i opanowana) lampa to podstawa. Na plenery można z czasem dokupić 180/2.8 lub 70-200VR. Wszystko to szkła, które się praktycznie nie starzeją i są na lata. Cena jednak odwzorowuje wartość dość brutalnie dlatego proponuję dobrze przemyśleć kolejność kosztów, by potem nie było konieczności odsprzedaży. Używane nie tracą na wartości prawie wcale, jednak nowe całkiem sporo.
magdazett
01-01-2012, 00:30
dziękuję za bardzo cenne sugestie...
14-24 2.8 to kolejne marzenie, na które muszę jeszcze trochę popracować...
Puszka niestety również jeszcze nie na pełnej klatce, ale szkła już zamierzam kompletować pod zakup za kilka miesięcy, najpóźniej rok. Na dzień dzisiejszy uczę się i zlecenia również mimo że traktuję bardzo poważnie, są od znajomych którzy mają świadomość na jakim jestem etapie.
Uważasz , że 35 CZ ze światłem 2.0 to również dobry wybór? bardzo się przy tym "upieram", ponieważ miałam przyjemność przez kilka dni patrzeć na świat przez to szkło i jestem zakochana... mimo braku AF. WW. dałoby na moim d90 na jakiś czas te 50 mm o którym wspomniałeś...
Cenna uwaga, bardzo mi zależy, aby wybór szkieł był na tyle trafny, żeby nie było potrzeby pozbywania się ich za jakiś czas. Myślałam również o tej 35tce w kwestii jej uniwersalności, również w celach mniej oficjalnych, nie zawsze będę miała ochotę wychodzić z domu z kilogramowym szkłem 24-70...
Jeżeli potrafisz i chcesz posługiwać się stałoogniskową 35-ką, to jak najbardziej polecam CZ! Z jednym ale, raczej na pełnej klatce, gdyż na DX to trochę męka i czasem będzie ciężko ocenić ostrość w tych malutkich wizjerach. A jeżeli manualne ostrzenie na pełnej klatce nie będzie sprawiało problemu, to teleobiektyw w takim razie także polecam jakiś od CZ, począwszy od 85/1.4. Ale to pieśń dalekiej przyszłości, więc będziesz miała czas na lepsze rozeznanie.
Na DX 50-ka na ślub jest średnio uniwersalna niestety ale jako urozmaicenie powinna się sprawdzić.
magdazett
01-01-2012, 12:11
... uważasz, że nikkor 50 1.4 będzie mało uniwersalny na moim d90? Ogniskowa 35 powinna być lepsza? Oszaleję...
dzięki za podpowiedzi
ja uważam że ogniskowa 35 będzie bardziej uniwersalna...
co bys nie wybrala, pamietaj o swiatelku. Lampa jest oki, ale nie zawsze... A 50mm na ff zalatwia niemal wszystko.
co bys nie wybrala, pamietaj o swiatelku. Lampa jest oki, ale nie zawsze... A 50mm na ff zalatwia niemal wszystko.dodam moze dla jasnosci ;) na dx to bedzie wlasnie takie 35mm
Co oznacza komunikat "rem" na wyswietlaczu górnym badz 'c-rem' i czym one sie roznia i za co odpowiadaja?
RobertMiernik
10-01-2012, 02:57
rem to zdjęcia pozostałe (wolne miejsce na karcie)
c-rem to zdjęcia pozostałe ale w serii (continuous remaining) czyli ile klatek zostało do przepełnienia bufora, wtedy aparat zwalnia i zdjęcia lecą dużo wolniejszą serią
Jeszcze mam jedno pytanie. Otóż co to jest za liczba na górnym wyświetlaczu, która znajduje się na prawo od "liczby pozostałych zdjęć możliwych do zapisania na karcie"? Po wciśnięciu spustu do połowy, zamienia sie ta wartość na pojemność bufora - to wiem, natomiast co przedstawia owa wartość "normanie"? Dodam, że nie rośnie ona stale. Teraz mam np 450zdjęć do zapisania na karcie i obok po prawej magiczne 215, a przed kwadransem było 239. O co tu kaman? Niestety nie mogę dojść do tego w żadnej z instrukcji hmm..
Coś Lulek mieszasz i nie można zrozumieć o co chodzi. Jest tylko jedna liczba określająca ilość zdjęć pozostałych na karcie w nawiasach kwadratowych. Poza tym w jakim modelu? Masz tu przykład wyświetlacza z D700 z numerkami - o którą Pozycję chodzi? http://www.optyczne.pl/81.2-Test_aparatu-Nikon_D700_Wygląd_i_jakość_wykonania.html
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/845/schowek02r.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Chodzi mi o pozycję nr 14 - licznik zdjęć. Co on pokazuje? Liczbe zdjec w ogole wykonanych body? Na pewno nie liczbe zdjec jaka jest od ładowania aku...
Pozycja 10 to "pozostałe miejsce na karcie".
RobertMiernik
12-01-2012, 00:46
Kurcze lulek a instrukcja to co??...
10 to liczba zdjęć jak zmieści się jeszcze na karcie (przybliżona!)
do tego w momencie jak naciskasz spust liczba ta zmienia się na inną i zapala się C-REM wtedy licznik pokazuje pozostałe zdjęcia w serii, do przepełnienia bufora
14 to ilość zdjęć jaka jest na karcie
Mam nadzieję, że się nie walnąłem bo z pamięci piszę, ale w instrukcji musi być...
Wiem czym jest 10, nie wiem czym 14! A instrukcje mam ale nie moge znalesc. Z resztą screen jest wlasnie z manuala w pdf ;)
Hmm 14 nie moze byc liczba zdjec na karcie - nie zgadza mi się liczba.
RobertMiernik
12-01-2012, 01:22
Screen z manuala a opisu w manualu nie ma?
Edit: Odgrzebałem pdfa z instrukcją - tak jak pisałem, liczba zdjęć. Nie wiem czy się zgadza bo nigdy mi nie przyszło do głowy sprawdzać czy sztuka do sztuki jest identycznie, na pewno przyrasta tak jak powinno, po zrobieniu zdjęcia na liczniku jest x+1. Nie wiem czy po włożeniu karty prawidłowo czyta ilość zdjęć - nieprawdopodobne, żeby miało nie działać...
Może masz coś innego na karcie a liczy tylko 'swoje' zdjęcia?
Czy to istotne?
14 "licznik zdjec" i tyle
RobertMiernik
12-01-2012, 01:29
No i tak ma być.
Wszystkie inne funkcje w menu masz już 'opanowane'?...
Pyt: Nie mogę wybrać pola AF w swoim korpusie?
Odp: Prawdopodobnie zablokowałeś tę funkcję na wybieraku funkcyjnym (przesunięcie dźwigni wyboru w pozycję Lock oznaczona literą "L").
Witam,
Mam taki sam problem w D80 - tryb wyboru pola AF - opcja jest niedostępna - zaznaczam, że nie zablokowałam funkcji na wybieraku funkcyjnym w pozycji Lock. Wcześniej wybrałam pojedyńcze pole AF i nie mogę zmienić.
Proszę o pomoc, próbowałam resetować ustawienia ale też nie pomogło...
Pyt: Nie mogę wybrać pola AF w swoim korpusie?
Odp: Prawdopodobnie zablokowałeś tę funkcję na wybieraku funkcyjnym (przesunięcie dźwigni wyboru w pozycję Lock oznaczona literą "L").
Witam,
Mam taki sam problem w D80 - tryb wyboru pola AF - opcja jest niedostępna - zaznaczam, że nie zablokowałam funkcji na wybieraku funkcyjnym w pozycji Lock. Wcześniej wybrałam pojedyńcze pole AF i nie mogę zmienić.
Proszę o pomoc, próbowałam resetować ustawienia ale też nie pomogło...
Korpus zachowuje się tak, jakby podłączony był obiektyw manualny - nie posiadający autofokusa, sterowanego własnym lub zewnętrznym silnikiem (na przykład Samyang). Lub podłączone są pierścienie pośrednie, czy telekonwerter, nieprzenoszący napędu. Być może tak tylko obiektyw jest rozpoznawany. Jeżeli jest to nowoczesny "normalny" obiektyw, to proponuję spróbować go zdjąć i podłączyć ponownie. Jest też drugie rozwiązanie, czyli udanie się do pobliskiego przyjaznego sklepu fotograficznego - może znudzony człowiek za ladą coś podpowie.
Wielkie dzięki moSAd!
Odpięcie i przypięcie obiektywu zadziałało ;)
Wielkie dzięki moSAd!
Odpięcie i przypięcie obiektywu zadziałało ;)
Wow. Nie sądziłem, że zadziała. No to w przyszłości wiadomo co robić. A gdyby sytuacja się powtarzała, to warto przyjrzeć się stykom na bagnecie obiektywu i korpusu. I je przeczyścić spirytusem na przykład.
grzechmen
28-01-2012, 11:00
Witam wszystkich
Mam pytanie odnośnie d5000.
Przyjechałem z podróży i aparat przestał wyostrzać automatycznie. Silnik w obiektywie działa ale body (nie wiem jak to napisać fachowo) nie wydaje komend cofania i wysuwania obiektywu
Nie było przypadku upadku czy stuknięcia aparatem. Czy jest ktoś w stanie pomóc mi w tej sprawie?? Aparat kupiony w 2009 wiec pewnie po gwarancji ;( Jeśli zrobiłem zły wpis, nie w tym dziale proszę mnie ukierunkować. POZDRAWIAM
jackrabbit
28-01-2012, 11:42
Witam wszystkich
Mam pytanie odnośnie d5000.
Przyjechałem z podróży i aparat przestał wyostrzać automatycznie. Silnik w obiektywie działa ale body (nie wiem jak to napisać fachowo) nie wydaje komend cofania i wysuwania obiektywu
Nie było przypadku upadku czy stuknięcia aparatem. Czy jest ktoś w stanie pomóc mi w tej sprawie?? Aparat kupiony w 2009 wiec pewnie po gwarancji ;( Jeśli zrobiłem zły wpis, nie w tym dziale proszę mnie ukierunkować. POZDRAWIAM
zobacz czy nie wylaczyles AF przypadkiem
Witam,
Fotografuję już dość długo, pora na zakup pierwszej lampki. Co polecacie, do powiedzmy 500zł?
wasilewk
28-01-2012, 12:52
Witam,
Fotografuję już dość długo, pora na zakup pierwszej lampki. Co polecacie, do powiedzmy 500zł?
Nie za bardzo ogólnie pytasz ?
RobertMiernik
28-01-2012, 13:04
Witam,
Polecam TAKĄ (http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20166018/)
Rafał_Sz
28-01-2012, 15:59
Witam,
Polecam dołożyć 200 zł i kupić używaną SB-600.
Witam wszystkich. To moj pierwszy wpis na forum.
Mam pytanie. Wczoraj kupilem SF-S Nikkor 50 mm f/1.4G, i mam problem na AF nie ostrzy prawidlowo z moim D5000.
A mianowicie, ostrzy ok.15 mm dalej od punktu pomiaru, fotografowany przedmiot w odleglosci 1.2m.
Moje pytanie, problem tkwi w body a moze w szkle. Jak moge to sprawdzic???
(prosze o wyrozumialosc. Moj techniczny jezyk jest mierny sorry)
RobertMiernik
28-01-2012, 23:18
Jeśli body z innymi szkłami ostrzy dobrze to pewnie problem będzie ze szkłem. Jeśli chcesz się upewnić to poszukaj kogoś z nikonem i sprawdź obiektyw z jego puszką.
Niestety w przypadku body bez mikroregulacji AF obiektyw do regulacji trzeba oddać do serwisu.
grzechmen
29-01-2012, 14:58
Miałem jakimś cudem wyłączoną funkcje "pole ostrości". Ikona na ekranie nie była podświetlona, ale już wszystko działa. :)
DZIĘKI i POZDRAWIAM
witam serdecznie, mam pytanie jestem nowym miłośnikiem nikon i mam problem z moim d 60 - wyskakuje napis błąd. przyciśnij jeszcze raz spust migawki.. i tak non stop .. ale nic się nie dzieje
może ktoś pomoże co jest grane i kto może to naprawić np. w łodzi pozdrawiam
witam serdecznie, mam pytanie jestem nowym miłośnikiem nikon i mam problem z moim d 60 - wyskakuje napis błąd. przyciśnij jeszcze raz spust migawki.. i tak non stop .. ale nic się nie dzieje
lustro ci sie podnosi?
dziękuję za zainteresowanie -- nie podnosi lustra, cisza
Rafał_Sz
06-02-2012, 18:00
Jak nie masz gwarancji to będzie bolało, bo pozostaje Ci serwis Nikon PL. Proponuję wysłać aparat na ekspertyzę, koszt 30 zł.
pewnie tak zrobię ,ale postanowiłem go rozebrać i jest na dole silniczek i czerwona zębatka , ruszyłem to delikatnie i poszło, widać gołym okiem że zębatka jest wyrobiona/choć aparat nie był mocno używany/ i pracuje nierówno i się blokuje, ale pewnie będzie trzeba wymienić cały mechanizm;; szkoda
czy w tym kraju są jeszcze fachowcy co zajmują się naprawą, czy zostali sami wymieniający!!
może w łodzi jest jeszcze jakiś fach-men;; ktoś wie?
pozdrawiam
shaolin1
12-02-2012, 14:02
Panowie (i Panie), ponieważ przymierzam się do pierwszego "PRO" zlecenia (hehe ;) ) chciałem zapytać, czy jest sens wchodzić do klubu na zlecenie bez lampy błyskowej (mając do użycia tylko wbudowaną)?
Cel: uwiecznienie polskiej imprezy dla potrzeb strony internetowej (a co za tym idzie jakość zdjęć nie musi być studyjna ani jak z D800 hehe)
Wyposażenie: D300s + N 35 mm 1.8 (który chcę zakupić).
Wiadomo że nie będzie łatwo, bo trochę wąsko z 35 mm, do tego ciemno ale można podbić ISO delikatnie, używać wbudowanej lampy w razie czego. Resztę wyciągnie się w post obróbce.
Co wy na to? :D
Paulincia89-16
12-02-2012, 14:06
Wbudowana lampa to ZUO :D
A poważnie pisząc to bardzo wiele zależy od warunków w których będziesz miał robić zdjęcia.
Aczkolwiek ja wolę podbić iso i prześwietlić lekko zdjęcie niż używać lampy wbudowanej.
shaolin1
12-02-2012, 14:18
Podejrzewam że w ogóle bez lampy może być niełatwo bo jest dosyć ciemno jak widziałem ostatnio... Chłopaki biegali z lampami podpiętymi na stałe. Chociaż klub nieduży, sufit nisko... Ja mam manualną lampę ale tam nie ma czasu i miejsca na eksperymenty ;)
pprofanum
12-02-2012, 17:51
I właśnie tą manualna lampę zabierz.
Rozumiem, że chcesz złapać jak najwięcej klimatu imprezy wiec lampa w M będzie ok, moc ustalisz po kilku próbnych klatkach, potem będziesz wprowadzał tylko drobne korekty. ISO 800-1200, f2-2,8, tryb M i jedziesz- i nie bój się czasów 1/20, 1/15 nawet, przy doświetlaniu lampą.
shaolin1
17-02-2012, 23:29
Witam
Krótkie pytanie.
Czy żeby wyzwolić lampę SB-800 zdalnie moim D300s przy użyciu wbudowanej lampy potrzebuję SU-4 czy nic nie potrzebuję?
(Czytam, czytam i zamotałem się stąd te pytanie)
adolfik9501
17-02-2012, 23:35
Witam
Krótkie pytanie.
Czy żeby wyzwolić lampę SB-800 zdalnie moim D300s przy użyciu wbudowanej lampy potrzebuję SU-4 czy nic nie potrzebuję?
Krótko: [edyta on]nic nie potrzebujesz. Co do SU4 to SB800 ma go wbudowanego.[edyta off]
Poszperaj za CLS/AWL - instrukcja D300s (str. 285), SB800 (76 i następne).
Psychotrop
17-02-2012, 23:36
Witam
Krótkie pytanie.
nie potrzebujesz.
wyzwalasz SB-800 lampą wbudowaną.
w menu aparatu musisz zmienić tryb lampy wbudowanej na tryb sterownika błysku cls -> szczegóły w instrukcji.
a w lampie SB-800 musisz włączyć tryb remote
shaolin1
21-02-2012, 23:54
Jaką paletę kolorów najlepiej będzie Firefox/IE prezentował/wyświetlał jeśli chodzi o jpg'i?
sRGB, AdobrRGB, ProPhoto RGB ?
Psychotrop
22-02-2012, 00:00
sRGB, a dlaczego ?
poczytaj na forum o profilach ;)
shaolin1
22-02-2012, 00:02
sRGB, a dlaczego ?
poczytaj na forum o profilach ;)
Czytałem kiedyś ale te info wyleciało mi z głowy, myślałem więc że zapytam a tu psikus hehe.
Ok, sorry. W takim razie uwezmę się i znajdę sam, dziękuję mimo wszystko za zmotywowanie :)
Psychotrop
22-02-2012, 00:07
przecież dostałeś odpowiedź.
zapytałeś jaką przestrzeń barw, odpisałem.
natomiast dlaczego -> dziesiątki wątków w tym temacie ;)
shaolin1
22-02-2012, 00:12
przecież dostałeś odpowiedź.
zapytałeś jaką przestrzeń barw, odpisałem.
natomiast dlaczego -> dziesiątki wątków w tym temacie ;)
Pierwszy raz jak przeczytałem to zrozumiałem to jak pytanie że niby dlaczego sRGB ;)
Dopiero później załapałem że to odpowiedź... ;)
Dzięki:)
Panowie mam pytanie czy fakt, że klapka karty pamieci w D5100 otwiera sie tak lekko, że często podczas np wyciągania aparatu z torby przypadkowo ją otwieram to normalne zjawisko czy tylko mój egzemplarz jest " wyjątkowy" pod tym względem ?
Zdarzało mi się w innych modelach, czyli... Taka konstrukcja.
Witam,
Planuję sprzedać obiektyw 18-105 VR. Kupowałem go jakiś czas temu w sklepie. Dziś wyciągnąłem pudełko, papiery itd. Data zakupu, to czerwiec 2011, a więc powinien być objęty gwarancją. I tu moje pytanie, bo znalazłem tylko dwa kwity. Jeden, to paragon fiskalny, drugi natomiast to jakiś dokument Nikona - bloczek z trzema kartkami o różnych kolorach: białym, zielonym i żółtym. Nigdzie natomiast nie wpisu o gwarancji, do kiedy trwa, itd. Mam tylko to, co przedstawia zdjęcie poniżej. Czy to wystarczy, aby powiedzieć, że obiektyw jest na gwarancji, czy coś jeszcze powinienem mieć do tego zestawu dokumentów?
źródło (http://img62.imageshack.us/img62/1925/dsc2010o.jpg)
siemoslaw
14-03-2012, 09:38
Ten bloczek z 3 karteczkami to Gwarancja Nikon Europa. Do tego potrzebny jest paragon lub faktura zakupu. wszystko masz wiec gwarancja jak najbardziej ważna,, podstawą uznania gwarancji jest data z dokumentu sprzedaży.
Cześć! Mam pytanko... i nie wiem, czy z nim to TU, ale zaryzykuję.
Nie mam pojęcia co jest mojemu Nikonu D3100. Zanim wyśle go do serwisu, jest na gwarancji, muszę stwierdzić, czy to "uszkodzenie" nie jest skutek moich ustawień w nim. Reset ustawień nic nie zmienił. Zawodowy fotograf przy pobieżnej ocenie mojego Nikona, też nie wie o co chodzi. Mam odczucie ,że coś w nim zablokowałam. A chodzi o to, że nie mogę zmienić w trybie"M" ani przesłony, ani czasu naświetłania. W trybie "A"-przesłony, w trybie"S"-czasu. Tryby automatyczne w aparacie działają bez zarzutu. Co mojemu ukochanemu aparaciku jest? Dziękuję za każdą konstruktywną podpowiedź.
Do KamilM
Powinieneś miec jeszcze taki dokument:
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/8035/dscf0140m.jpg)
Witam.
Cześć! Mam pytanko... i nie wiem, czy z nim to TU, ale zaryzykuję.
Nie mam pojęcia co jest mojemu Nikonu D3100. Zanim wyśle go do serwisu, jest na gwarancji, muszę stwierdzić, czy to "uszkodzenie" nie jest skutek moich ustawień w nim. Reset ustawień nic nie zmienił. Zawodowy fotograf przy pobieżnej ocenie mojego Nikona, też nie wie o co chodzi. Mam odczucie ,że coś w nim zablokowałam. A chodzi o to, że nie mogę zmienić w trybie"M" ani przesłony, ani czasu naświetłania. W trybie "A"-przesłony, w trybie"S"-czasu. Tryby automatyczne w aparacie działają bez zarzutu. Co mojemu ukochanemu aparaciku jest? Dziękuję za każdą konstruktywną podpowiedź.
Proszę sprawdzić czy działa koło sterujące (to na prawo od przycisku AE-L), np. w którymś z trybów M, A, S czy P spróbować nacisnąć przycisk korekty ekspozycji i pokręcić kółkiem. Ewentualnie można też spróbować zmienić tryb działania lampy błyskowej (przycisk otwierający lampę i pokrętło).
Pozdrawiam.
Zbliża się okres komunijny- chciałabym zakupić chrzesniakowi jakis aparat - jaki byłby najlepszy do małego chłopca?
---
HYDROBIG (http://www.hydrobig.pl)
shaolin1
23-04-2012, 00:07
Witam
Ma do was pytanie?
Czy dobrze wnioskuję że po otwarciu wbudowanej lampy albo podłączeniu lampy (z TTL) aparat powinien zmienić czas naświetlenia?
Problem mam taki że aparat kadruję na dany punkt i niezależnie czy z lampą czy bez w trybie A aparat daje czasy rzędu 1/5-1/25 s gdzie mojego znajomego aparat w tym samym miejscy z jego wbudowaną lampą ustawia czasy np. 1/125.
Wydaje mi się że aparat nie reaguje w ogóle na lampę wbudowaną ani zewnętrzną.
Resetowałem ustawienia, próbowałem przedmuchać go gruszką w środku, testowałem z dwoma różnymi obiektywami i jest to samo :(
Co mogło pójść?
Dodam że body to D300s. Pewnie zaniosę bo sprzęt na gwarancji, ale chciałbym się dowiedzieć czego mogę się spodziewać, może to moja wina? (jakieś złe ustawienia sprzętu?).
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
shaolin1
23-04-2012, 15:19
Zbliża się okres komunijny- chciałabym zakupić chrzesniakowi jakis aparat - jaki byłby najlepszy do małego chłopca?
---
HYDROBIG (http://www.hydrobig.pl)
Myślę że na początek D3100 z kitowym obiektywem. No chyba że budżet bardziej rozbudowany.
To tyle jeśli chodzi o lustrzanki. A może lepiej poszukać jakiegoś kompakta, ewentualnie kompakta z jakimś trybem manualnym jeśli chłopak chciałby się więcej pobawić.
Wszystko zależy od budżetu. Musiałabyś napisać więcej o wymaganiach, budżecie na ten zakup.
Witam
Ma do was pytanie?
Czy dobrze wnioskuję że po otwarciu wbudowanej lampy albo podłączeniu lampy (z TTL) aparat powinien zmienić czas naświetlenia?
Problem mam taki że aparat kadruję na dany punkt i niezależnie czy z lampą czy bez w trybie A aparat daje czasy rzędu 1/5-1/25 s gdzie mojego znajomego aparat w tym samym miejscy z jego wbudowaną lampą ustawia czasy np. 1/125.
Wydaje mi się że aparat nie reaguje w ogóle na lampę wbudowaną ani zewnętrzną.
Resetowałem ustawienia, próbowałem przedmuchać go gruszką w środku, testowałem z dwoma różnymi obiektywami i jest to samo :(
Co mogło pójść?
Dodam że body to D300s. Pewnie zaniosę bo sprzęt na gwarancji, ale chciałbym się dowiedzieć czego mogę się spodziewać, może to moja wina? (jakieś złe ustawienia sprzętu?).
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Witam.
Proszę sprawdzić jeszcze tryb pracy lampy błyskowej. Jeżeli jest ustawiony na slow, to aparat ustawia parametry ekspozycji według ilości światła zastanego, a lampa służy jako dodatkowe źródło światła. Wtedy by mi pasował podany przez Kolegę opis sytuacji.
Pozdrawiam.
shaolin1
24-04-2012, 14:53
Witam.
Proszę sprawdzić jeszcze tryb pracy lampy błyskowej. Jeżeli jest ustawiony na slow, to aparat ustawia parametry ekspozycji według ilości światła zastanego, a lampa służy jako dodatkowe źródło światła. Wtedy by mi pasował podany przez Kolegę opis sytuacji.
Pozdrawiam.
Witam
Jeszcze jak miałem aparat to sprawdzałem aparat i tryb pracy lampy. Na pewno nie było na SLOW, poza tym podobnie było z lampą zewnętrzną :( Aparat nie reagował i prześwietlał zdjęcia bo jego pomiary były takie jakby nie było włączonej lampy. Jednak błysk był wyzwalany...
Teraz już za późno na inne sprawdzenia, bo aparat oddany do serwisu. Najgorsze to że czas oczekiwania to podobno 3-4 tygodnie :(
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz
Witam
Czy wieksza lub mniejsza ilosc megapikseli upchanych na matrycy wplywa na niedoskonalosci graficzne zdjecia? Mam tutaj na mysli artefakty etc.
Zdaje sobie sprawe, ze na Full Frame'ie ilosc megapikseli rozklada sie zupelnie inaczej niz na DX. Jednak spotkalem sie z opinia, ze 12-13 mln efektywnych megapikseli to optymalna ilosc dla matrycy. Zarowno w pelnej klatce oraz DX.
Pytanie jest dosyc rozlegle, jednak nurtuje mnie od dluzszego czasu. Zasiegnalem opinii wsrod kilku znajomych, ktorzy zajmuja sie fotografia zawodowo. Zdania sa podzielone. Dlatego owe pytanie kieruje wlasnie do Was drodzy nikoniarze(i nie tylko).
Pozdrawiam
artysta1001
27-06-2012, 14:31
W sumie miałem podobny problem, ale dokładnie nie pamiętam
07-08-2012, 09:27
Przymierzam się do zakupu Nikkor AF-S 85 mm f/1.8 G, czy można w sklepie przymierzyć różne egzemplarze tego samego modelu? To normalna praktyka podczas zakupu? Czy bierzesz to co dają z pudełka :) Body będę miał możliwe, że w poniedziałek. Boję się czy aby coś nie współgrało. Body do szkła. Sklepy: ABFoto ew. Fotojoker.
Artreserved
07-08-2012, 09:30
W obu sklepach nigdy nie robili problemów z wybieraniem obiektywów. Dowiedz się, gdzie ich mają więcej, bo może się zdarzyć, że mają tylko jedno i niczego nie porównasz.
Lukasz_85
07-08-2012, 10:02
@Artreserved, ja jako laik, czego mam szukać :) na co zwrócić uwagę.
Artreserved
07-08-2012, 10:10
Najważniejsza sprawa to BF/FF, czyli ma ostrzyć tam, gdzie Ty chcesz, a nie gdzie on. Jeśli ABfoto , to np. w GM można poprosić o pomoc. Są bardzo uczynni i pomogą wybrać. Jak chcesz sam to sprawdzić, to tu na forum ktoś pokazywał jak to zrobić przy pomocy rzeczy codziennego użytku - poszukaj.
Artreserved
07-08-2012, 10:16
Przepraszam, że jeden post pod drugim, ale znalazłem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=55208
Tu masz przykład.
Lukasz_85
07-08-2012, 10:50
@Artreserved dziękuję za pomoc :) jak już dostanę body, pójdę na zakupy do GM. :)
Artreserved
07-08-2012, 10:51
Udanych łowów ;-) Pochwal się po zakupach jak poszło.
Lukasz_85
06-09-2012, 11:21
Czy polecacie ten adapter M42 początkującemu użytkownikowi? Bo widzę, że jest popularny na allegro.
http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-nieskonczonosc-mc-8powlok-bonus-i2578897117.html
Adapter Nikon M42 NIESKONCZONOSC MC 8powłok +BONUS (55,00 zł)
Sory za dublet, ale w dziale: "Filtry, konwertery, pierścienie" nikt mi nie odpowiedział :)
sorevell
06-09-2012, 19:04
Widocznie nikt go nie poleca. A na twojego posta odpowiadano - tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196526&page=4
Witam mam takie pytanie na szybciora, bo znalazłem obiektyw nikkor 85/1.8 , ale bez oznaczenia D czy G
Sprzedawca twierdzi, ze to obiektyw bez żadnego z tych oznaczeń.
Wygląd ma jak wersja D, ale nie ma symbolu na obudowie.
sorevell
29-09-2012, 10:12
Wersja bez 'D' na obudowie jest starsza, ale to też D. Poniżej opis ze strony Kena Rockwell'a (http://www.kenrockwell.com/nikon/85AF.htm):
There are two almost identical version of this lens: the original AF version from the dawn of Nikon's autofocus made from 1987-1994, and today's AF-D version, made since 1994.
The only minor difference is the addition of the "D" feature which couples focused distance to the camera for exposure calculations, which only matters with flash. This review applies equally to either version.
The way to identify them is by the "D" on the newer lens (as "1:1.8 D" on the front and side, or by the little slide lock just above the aperture ring. The older AF lens is simply marked "1:1.8" and the little lock above the aperture ring is a better and more complex spring-loaded and rotating pushbutton affair.
Czy można odczytać przebieg aparatu z pliku RAW ?
Tak, można. Nie wiem jakie jeszcze programy to robią, ale Irfan View, z którego kozystam z pewnością podaje te informacje.
woytec60
29-01-2013, 15:56
Exif viewer : Opanda IExif : http://www.opanda.com/en/iexif/index.html
Opanda raczej chyba nie otwiera plików RAW, jedynie jpg. No chyba, że przeoczyłem jakąś najnowszą wersję. W jpg oczywiście pokazuje przebieg aparatu.
Tak, można. Nie wiem jakie jeszcze programy to robią, ale Irfan View, z którego kozystam z pewnością podaje te informacje.
Dziwne. U mnie irfanview nie podaje informacji o przebiegu puszki. Ani z nef ani z jpg. Dlatego korzystam dodatkowo z opandy.
Andrzej1974
28-05-2013, 15:48
Opanda IExif nie pozwala na odczyt przebiegu lustrzanki Nikona z plików RAW.
Opanda raczej chyba nie otwiera plików RAW, jedynie jpg. No chyba, że przeoczyłem jakąś najnowszą wersję. W jpg oczywiście pokazuje przebieg aparatu.
zapisz se fotke jako jpg i odczytaj w opanda. jakby ktoś chciał wiedzieć prostą instalacje power opanda na długo to na priv
nikonowe D to poprostu DIGITAL czyli że w pełna współpraca z cyfrowymi SLR
zapisz se fotke jako jpg i odczytaj w opanda. jakby ktoś chciał wiedzieć prostą instalacje power opanda na długo to na priv
nikonowe D to poprostu DIGITAL czyli że w pełna współpraca z cyfrowymi SLR
Możesz napisać to po polsku?
ladygrey
27-06-2013, 21:11
Proszę o pomoc jestem początkująca - będę obserwatorem na happeningu manchesterow. Odbędą się tam również zawody agility - szybko poruszające się psy - jak zdobić dobre ujęcia w takich warunkach?
(Zawody odbędą się na boisku, mam d-90, N50 1.8, N70-200 2.8, N 18-105)
pozdr.
Może głupie pytanie, ale jak ustawić, by aparat pamiętał licznik zdjęć? Po przekopiowaniu z karty zdjęć nowe zapisują znowu od 001, 002, 003 - co powoduje, że zdjęcia z jednego weekendu, które dziennie pod wieczór przekopiowywałem nie mogą być w jednym folderze, bo są trzy pliki 001, 002, itd. Mowa o D3100.
Pozdrawiam.
Menu ustawień osobistych - D7
Tak mam w D600
//edit
W D3100 może być jednak troszkę inaczej :)
Menu ustawień -> Numer. kolejne plików
Mam szybkie pytanie.
W formacie na d5100 każą przeliczać sobie, że obiektyw 50mm będzie taki jak 75mm na pełnej klatce. Mogło mi się coś pomylić, że zaliczali do tego d90 i 50mm byłoby na nim takie, jak 50mm a 75 przeliczać tylko do d5100.
Tymczasem ostatnio robiłam zdjęcia d80 z kitem 18-105, i by zwizualizować sobie obiektyw 50 ustawiłam kita na 75mm, potem na 50mm by wyszedł obiektyw 35mm
Czy robiłam źle? Widzę bowiem że d80 nie jest pełnoklatkowcem, co chociażby tu widać http://snapsort.com/compare/Nikon-D5100-vs-Nikon_D80
Więc jaki odpowiednik 50mm w d5100 byłby na kicie w d80? Te 75mm czy 50mm?
Andrzej1974
29-07-2013, 15:50
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203444
Mam szybkie pytanie.
W formacie na d5100 każą przeliczać sobie, że obiektyw 50mm będzie taki jak 75mm na pełnej klatce. Mogło mi się coś pomylić, że zaliczali do tego d90 i 50mm byłoby na nim takie, jak 50mm a 75 przeliczać tylko do d5100.
Tymczasem ostatnio robiłam zdjęcia d80 z kitem 18-105, i by zwizualizować sobie obiektyw 50 ustawiłam kita na 75mm, potem na 50mm by wyszedł obiektyw 35mm
Czy robiłam źle? Widzę bowiem że d80 nie jest pełnoklatkowcem, co chociażby tu widać http://snapsort.com/compare/Nikon-D5100-vs-Nikon_D80
D5100, D80 i D90 to korpusy DX i 50mm daje ekwiwalent 75mm
By sobie zwizualizować ustawiaj kita na 35mm, aby zobaczyć jaki obrazek daje 35mm f/1.8, oraz na 50mm, aby zobaczyć jaki obrazek daje 50mm f/1.8.
To super :) więc nie jest tak źle we wnętrzach z 50mm, dzięki. To będzie mój podstawowy obiektyw, marzyłby mi się tammy 17-50 2.8 którym mogę rozszerzyć przynajmniej kadr, ale cena nie ta i muszę wybierać, by potem nie żałować
Andrzej chciałam po prostu wiedzieć, czy te oba są dx-ami a nie domyślać się. Wszędzie właściwie karzą przeliczać dla pełnej klatki, a raczej mało osób miało w ręku obiektyw z wyższej półki by wiedzieć jak taka klatka wygląda, ja sama te niby-75mm używałam we wnętrzu chyba najczęściej (konkretnie koło 60mm) a jak będzie szerzej to tym lepiej
Może się przyzwyczaję.. martwi mnie tylko fotografowanie gór na wakacjach :D Nawet używany kit 18-55 jest teraz za drogi..
Andrzej1974
29-07-2013, 19:03
[...] martwi mnie tylko fotografowanie gór na wakacjach :D Nawet używany kit 18-55 jest teraz za drogi..
A jaką cenę mogłabyś przeznaczyć na używany "kit 18-55"? Pytam się bo ja będę taki właśnie obiektyw sprzedawał. Od nowości praktycznie go nie używam. Podstawowym obiektywem jest 35-tka... Gdyby co to pisz na priva. ;-)
Pogoda dopisywała, więc nocą bawiłem się robiąc zdjęcia nieba. Według zaleceń lepiej więcej fotek z krótszym czasem niż mniej z dłuższym(mniejsze szumy), jednakże odstęp między kolejnymi pstryknięciami powinien być najlepiej mniejszy niż sekunda. Niestety po zrobieniu zdjęcia moim D3100 zapisuje fotkę z dobre 20 sekund zanim mogę strzelić następną. Można to jakoś przyśpieszyć? Może zmiana ustawień(których?) pomoże?
To super :) więc nie jest tak źle we wnętrzach z 50mm, dzięki. To będzie mój podstawowy obiektyw, marzyłby mi się tammy 17-50 2.8 którym mogę rozszerzyć przynajmniej kadr, ale cena nie ta i muszę wybierać, by potem nie żałować
Andrzej chciałam po prostu wiedzieć, czy te oba są dx-ami a nie domyślać się. Wszędzie właściwie karzą przeliczać dla pełnej klatki, a raczej mało osób miało w ręku obiektyw z wyższej półki by wiedzieć jak taka klatka wygląda, ja sama te niby-75mm używałam we wnętrzu chyba najczęściej (konkretnie koło 60mm) a jak będzie szerzej to tym lepiej
Może się przyzwyczaję.. martwi mnie tylko fotografowanie gór na wakacjach :D Nawet używany kit 18-55 jest teraz za drogi..
Tak swoją drogą, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, chcesz kupić 50mm f/1.8 czy masz i chcesz szerzej? Tak poza tą dyskusją z przeliczaniem.