PDA

Zobacz pełną wersję : Wszystko o ślubie w kościele

Strony : 1 2 3 [4]

walery
19-01-2011, 11:30
witam.
fotografią ślubną zajmuję się od wielkiego dzwonu. Państwo młodzi widzieli moje "dzieła" ślubne i podobały.
Kompletnie nie wiem ile można "zaśpiewać"

A chodzi o taką sesję:

"Chodzi o zdjęcia ze ślubu (kościół) i 2-3 godziny wesela (hotel ), bez fotografowania oczepin, tortu itp. Na pewno bez żadnej sesji przed czy po ślubie. Nie ma też żadnych formalności przed mszą na zakrystii, bo Panna Młoda przyjeżdża osobno i Pan Młody ma ją zobaczyć dopiero przed ołtarzem"

arturherda
19-01-2011, 11:56
No wszystko fajnie, bo było od czego odbić błysk.

Zgadza się, ale tutaj nie było gdzie odbić, korekcja lampy na duży minus i tyle:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotografiaslubna.lublin.pl/albums/They/4d.jpg)

Dla mnie WB jest w kosmosie na tym zdjęciu, ale to subiektywne odczucie:)

I masz całkowitą rację, ale każdy może ustawić WB więc nie komentujmy w tym wątku WB :) - dla mnie jest jak lubię :)

robsonzbydzi
19-01-2011, 12:03
jeśli powyższe uważasz lekkim dobłyśnięciem lampą to wymiękam, lampa dalej dużo za mocno, zobacz jakie cienie porobiła pod twarzą młodego albo na dekolcie młodej

erber
19-01-2011, 12:27
źródło (http://www.fotografiaslubna.lublin.pl/albums/They/4d.jpg)

I masz całkowitą rację, ale każdy może ustawić WB więc nie komentujmy w tym wątku WB :) - dla mnie jest jak lubię :)

Zgoda, na powyższym zdjeciu przyjmujemy że WB jest OK, lubisz taki i tak będzie.... ale na tym pierwszym uważam że jest niepoprawny (zapewne inni też tak uważali dlatego pojawiły się komentarze) ja przynajmniej traktuję tamten WB jako błąd.

Rycerz
19-01-2011, 12:30
witam.
fotografią ślubną zajmuję się od wielkiego dzwonu. Państwo młodzi widzieli moje "dzieła" ślubne i podobały.
Kompletnie nie wiem ile można "zaśpiewać"

A chodzi o taką sesję:

"Chodzi o zdjęcia ze ślubu (kościół) i 2-3 godziny wesela (hotel ), bez fotografowania oczepin, tortu itp. Na pewno bez żadnej sesji przed czy po ślubie. Nie ma też żadnych formalności przed mszą na zakrystii, bo Panna Młoda przyjeżdża osobno i Pan Młody ma ją zobaczyć dopiero przed ołtarzem"

jaki album, ile zdjeć, ile czasu poświęcisz na obróbkę, jesteś świetnym fotografem czy normalnym ;-) ?
to ma wpływ na cenę
własne poczucie wartości też ;-)

arturherda
19-01-2011, 13:07
jeśli powyższe uważasz lekkim dobłyśnięciem lampą to wymiękam, lampa dalej dużo za mocno, zobacz jakie cienie porobiła pod twarzą młodego albo na dekolcie młodej

Ha, zgadza się, na tym zdjęciu jest masa innych niedoskonałości jak choćby zieleń na włosach, zresztą można by długo wymieniać (ale nie o to chodzi w tym wątku chodzi) ale chodzi tu o pokazanie zasadności używania lampy przy wyższych czułościach. W czasach dzisiejszych niskoszumiących body wydawać by się mogło, że lampa służy do rozjaśniania planu jak i tła. Przypomnijmy obie jak określano lampę w czasach wysokoszumiących filmów. Lampa służyła nie tylko do doświetlania całości, ale również choćby do dodawania błysku w oku, separacji motywu głównego od reszty. To w czasach kropów cyfrowych wydaje się, że separację planów przejęła jedynie płytka GO, zapomina się właśnie o dobłysku. Niedoskonałości na moim zdjęciu nie ukazują bezzasadności lampy przy wysokich ISO lecz za słabo opanowaną technikę użycia błysku przeze mnie i to mimo, że błyskam 10 lat już :)

stock
19-01-2011, 13:13
ja własnie podziękowałem klientowi i odmówiłem roboty :D :D I jakze mi teraz fajowo :D

Tomek Konopka
19-01-2011, 13:22
ja własnie podziękowałem klientowi i odmówiłem roboty :D :D I jakze mi teraz fajowo :D

stock może rozwiniesz :)

erber
19-01-2011, 13:35

ha, bo prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu;)

manfred
19-01-2011, 13:37
ha, bo prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu;)

Piją śliwowicę bez przepitki zagryzając ogórkami.

walery
19-01-2011, 13:38
tak album będzie
20-30 zdjęc
fotograf normalny ale nienormalny :)

stock
19-01-2011, 13:40
sprawa jest prosta. W ofercie mam standardowo wszystko to co potrzeba+skórzany album tudziez fotoksiążka projektowana do wyboru. Pakiet od przygotowań do całodziennego pleneru. Obsługuje do 22 - bez oczepin. No i PM długo mailują żeby utrwalić każda sekundę, ze poprawiny też w całosci, ze bez pleneru, bez albumny, bez tego tamtego, z tym czy tamtym. Ogólnie niereformowalna maruda próbująca narzucić mi swoją wizję pakietu slubnego. A ja na chleb mam, masło też i za mega okrojony pakiet w jakiejś śmieszno żenującej cenie nie musze się zgadzac. I tak też zrobiłem :) Trza się tez szanować.

erber
19-01-2011, 13:48
Obsługuje do 22 - bez oczepin .

Ale w ogóle nie masz oczepin w żadnym pakiecie?

za mega okrojony pakiet w jakiejś śmieszno żenującej cenie nie musze się zgadzac. I tak też zrobiłem :) Trza się tez szanować.

Święte słowa;)

stock
19-01-2011, 13:53
Ale w ogóle nie masz oczepin w żadnym pakiecie?

nie mam. Stwierdziłem ze oczepiny to nic ciekawego. A siedzenie do oczepin by dołozyc góra 2 zdjęcia do albumu to jakas przesada jest :) Które i tak nie zawsze wychodza, bo to ktos zasłoni, młody puści muche pod krzesłem albo jakis inny debilny pomysł. A konkursy na oczepinach to juz w ogóle nieporozumienie :) D 22 spokojnie sobie zrobie materiał taki jak ma być i gra :)

Sapphiron
19-01-2011, 13:54
No i wystarcza... a na jakieś warsztaty do stiga to sam chętnie bym się wybrał... ale cóż...

darko
19-01-2011, 14:10
No i wystarcza... a na jakieś warsztaty do stiga to sam chętnie bym się wybrał... ale cóż...
ja też... no ale cóż ;)

Rycerz
19-01-2011, 14:27
tak album będzie
20-30 zdjęc
fotograf normalny ale nienormalny :)

przeczytaj sobie co napisał kolega stock dla niego praca bez oczepin to norma. Mało trochę w albumie masz zdjęc ;-)
nikt ci tak naprawdę nie napisze: weż tylke a tyle. Nie ma tak łatwo ;-)

Sapphiron
19-01-2011, 14:38
A ja tam nie tworze albumów. Kupuję album taki jak chcą młodzi i puszczam na maszynę foty. Oni sobie potem wg ichniejszego widzimisię wklejają do albumu(oczywiście naklejki specjalne nie niszczące do przyklejania zdjęć dostają razem do albumu). Jakoś ani jedna para nie była przeciwna tego typu praktyce.

A ile fot w albumie? Zależy od rozmiaru. 100 dla 10x15 50 dla 18x21

Rycerz
19-01-2011, 14:47
A ile fot w albumie? Zależy od rozmiaru. 100 dla 10x15

to jeszcze ludzie biorą takie malutkie formaty? :shock:

darko
19-01-2011, 14:56
to jeszcze ludzie biorą takie malutkie formaty? :shock:
Nawet wymagają :) ale jak młoda zobaczyła odbitki 15x22 to od razu zmieniła zdanie :)

Sapphiron
19-01-2011, 14:57
byś się zdziwił... dla większości "pocztówka" jest wystarczająca... takie przyzwyczajenie narodu chyba...

ekonet
19-01-2011, 15:01
Oni sobie potem wg ichniejszego widzimisię wklejają do albumu(oczywiście naklejki specjalne nie niszczące do przyklejania zdjęć dostają razem do albumu). Jakoś ani jedna para nie była przeciwna tego typu praktyce.
Nie wierzę własnym oczom.
To tak, jakby chirurg obudził Cię po wycięciu wyrostka i oświadczył "masz tutaj igłę, nici, kleszczyki i zaszyj się sam, bo sam na pewno zrobisz najlepszy ścieg".

utrwalić każda sekundę, ze poprawiny też w całosci
Fotografowanie na poprawinach jest zupełnie bez sensu, tam się nic ciekawego nie dzieje.

Sapphiron
19-01-2011, 15:06
ekoś, uwierz. 1 ja mam spokój, 2 młodzi mają satysfakcję że układają to wg tego jak chcą...

a porównywanie do chirurga jest nie na miejscu...

sea21
19-01-2011, 15:06
Ja zawsze daję dobry album i odbitki. Jest to poniekąd moja wizytówka. Często mi się zdarza że Para z którą podpisuję umowę mówi mi że widziała album u znajomych. Załóżmy że młodzi sami sobie robią album i odbitki. Kupią jakiś badziew za 40zł i zrobią odbitki w media. Nie ma co. Piękna wizytówka..

stock
19-01-2011, 15:11
ja tez zawsze oddaje album z wklejonymi zdjęciami. Tak jest po prostu lepiej - chocby z tego wzgledu ze jest zachowana chronologia wydarzen w 100%. Bo miałem przypadki ze młodzi niedokłądnie pamiętali co było kiedy - z powodu stresu a nie % :P

ekonet
19-01-2011, 15:11
Ja zawsze daję dobry album i odbitki. Jest to poniekąd moja wizytówka. Często mi się zdarza że Para z którą podpisuję umowę mówi mi że widziała album u znajomych. Załóżmy że młodzi sami sobie robią album i odbitki. Kupią jakiś badziew za 40zł i zrobią odbitki w media. Nie ma co. Piękna wizytówka..
Albo niech coś krzywo przykleją. Albo niech dołożą zdjęcia z innego źródła....

Sapphiron
19-01-2011, 15:15
Cóż, co kto woli. Ja mam swoje przyzwyczajenia, inni mają swoje. Jak narazie nie narzekam na puchy w terminarzu...

Za to gnębi mnie jedna sprawa. Myśle nad wykonaniem dwóch lub trzech albumów pokazowych na spotkania z młodymi. I zastanawiam się czy machnąć się na książkę czy lepiej stylowy klasyczny album?

Co doradzacie?

stock
19-01-2011, 15:22
a na cholere ci 3 albumy ? chcesz młodych zanudzic?Jeden porządny wystarczy moim zdaniem. Najlepiej na 100 zdjęć 18-24 w skórze i z alusami full opcja :)

Sapphiron
19-01-2011, 15:23
Chodzi o to że jak dam młodym "na przemyślenie" to żebym miał jeden w zanadrzu na następnych klientów...

stock
19-01-2011, 15:34
niech myślą podczas spotkania :) A w domu niech na www się wpatrują :)

Sapphiron
19-01-2011, 15:39
No spoko, to jak jeden to jaki? i gdzie zamawiać żeby mieć pewność jakości?

sea21
19-01-2011, 15:46
Pisałem Ci na eikonie. W Lublinie masz dobrego dystrybutora: http://www.foxph.pl/ Część mają na miejscu a część na zamówienie. Odbitki zrób sobie u Denvera albo w Kodaku na Braci Wieniawskich.

Pershing
Ja na pokaz mam jeden album tradycyjny i teraz właśnie się rzuciłem i robię fotoksiążkę, bo ludziska pytają a mnie się już nie chce każdemu z osobna tłumaczyć że to nie taka jaką można obejrzeć w fotojokerze czyli jak gazeta itd. itp.

c0lin
No spoko, to jak jeden to jaki? i gdzie zamawiać żeby mieć pewność jakości?

Co do albumów masz tutaj troszkę do poczytania :) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151224

Sapphiron
19-01-2011, 15:47
O widzisz. W tamtym temacie myślałem żę chodzi o fotoksiążkę...

Ale coraz bardziej przekonuję sie do klasycznych stylowych albumów.

A jak sie zapatrujecie na coś takiego: http://allegro.pl/drewniany-album-na-rozne-okazje-slubny-6-motywow-i1401367396.html ??

stock
19-01-2011, 15:50
cene powinna Cie juz odstraszyć. Bierz u Baranskiego w Krakowie. Solidna jakośc, niestety solidna cena.

c0lin
19-01-2011, 15:51
A jak sie zapatrujecie na coś takiego

yyy delikatnie mówiąc wygląda jak kawałek szafy w domu mojej babci Oo brakuje pajęczyny miedzy kartami ;)

walery
19-01-2011, 16:16
1000 X 5x7,5 ;)
robilem kila albumów, wieksza ilosc zdjec rozmydli ogolny obraz.
natomiast dam rade zrobic i 50 np 18x24
ile dokładnie to wiem ze nie
ale chociaz jaki rząd wielkosci.
oczepin tez nie bede robił. solidaryzuje sie z forumowym bractwem.
moga mi proponowac zlote góry. nie wezme

Sapphiron
19-01-2011, 16:21
Już skontaktowałem się z hurtownią Fox która polecał Przemek (który skądinąd dostanie bonusik za reklamę od szefa, bo podobno kilku klientów już nagabał p. Krzysztofowi :P )

Narazie napaliłem sie na jeden album, cena 280zł w detalu - 10% dla "rzemieślników" foto. Syntetyk na obszyciu, w środku papier 300gram przekładany pergaminem, 50 kart 31x31. Chyba na początek da radę :) a tak to wygląda: http://cms.rego.pl/_cms_data/fox/_cms_img/normal/agenda_ciemnybraz_806_tulip_goldenedge.jpg

ekonet
19-01-2011, 16:25
Chodzi o to że jak dam młodym "na przemyślenie"
Pożyczaj, pożyczaj - za którymś razem nie wróci. Albo wróci złachany, z pogiętymi i poplamionymi separatorami.

sea21
19-01-2011, 16:28
Już skontaktowałem się z hurtownią Fox która polecał Przemek (który skądinąd dostanie bonusik za reklamę od szefa, bo podobno kilku klientów już nagabał p. Krzysztofowi :P )

Narazie napaliłem sie na jeden album, cena 280zł w detalu - 10% dla "rzemieślników" foto. Syntetyk na obszyciu, w środku papier 300gram przekładany pergaminem, 50 kart 31x31. Chyba na początek da radę :) a tak to wygląda: http://cms.rego.pl/_cms_data/fox/_cms_img/normal/agenda_ciemnybraz_806_tulip_goldenedge.jpg
Mała rada. Dokup sobie pudełko żeby nie zniszczyć albumu jak będziesz nosił na spotkania z młodymi:)

Sapphiron
19-01-2011, 16:29
Myslałem o tym żeby nosić album w torbie na lapka :) albo w czymś a'la neseser :D

sea21
19-01-2011, 16:42
Mają w sprzedaży walizki na album ale to już droższy biznes :D

credka
19-01-2011, 17:20
:D A ja się zastanawiałam po co komu taka waliza na album... :D

lukaszD1x
19-01-2011, 17:27
Ja korzystam z albumów Panodia a fotki 15x21 mat lub satyna:)

Rycerz
19-01-2011, 18:44
dla rozluźnienia atmosfery ;-)

-dwaj mali chłopcy stoją przed kościołem, z którego wychodzą właśnie nowożeńcy. Jeden z chłopców mówi:
- Patrz jaki teraz będzie czad!
Po czym biegnie do pana młodego i wola:
- Tato, tato!

;-)

himi
19-01-2011, 19:50
Uwaga na Walthera Roma - wczoraj ten szajs rozpadł mi się zaraz po wyklejeniu, rozpierniczył się kompletnie, najpierw puściło kilka pergaminów (część z nich opaćkana czymś była), potem zaczęły puszczać ,,zakładki'' trzymające karty, w końcu trzasnął cały na grzbiecie od wewnątrz. Masakra. Nigdy więcej tego guano nie kupię. Panodie - dotąd chwaliłem, ale wszystko zaczyna być chińskie i szmatławe, boje się, że Panodia podobnie. Zostawiłem Walthera do prezentacji ,,oszczędnym'' klientom - choć dla niektórych nawet 80 pln, które za niego dałem to dużo....Ja zostaję przy Barańskim i Empolu - koniec z ChRL.

deep
19-01-2011, 23:10
Tak mnie naszła myśl słuchając starej płyty slayera i myśląc o fotografii, czy ktoś z was odważył się dać młodym film z podkładem z ostrzejszą muzą (ale nie jakiś skorpions :) ). Widzę np. duży potencjał zgrania "akcji" filmu z kawałkiem "Mandatory Suicide". Oczywiście młodzi by musieli mieć odpowiednie podejście do tego. Tak więc, jest ktoś z was co już to przerabiał? Pytam serio :)

photoaction
19-01-2011, 23:30
w jakim celu?

deep
19-01-2011, 23:32
No jak to w jakim? By się młodym podobało. Przecież napisałem że dla odpowiednich młodych a nie po to by zrobić dowcip tym co by nie chcieli być w ten sposób zaskoczeni. Proszę czytać ze zrozumieniem.

credka
19-01-2011, 23:52
Oddałabym coś takiego, gdyby nie młoda... On jak najbardziej z klimatów, ona grzecznie pod rodziców... wesele dla przyjaciół, które zrobili drugiego dnia było... inne... zuo! ;)

deep
20-01-2011, 00:00
No tak, ale nie ślub, szkoda. Szkoda że jest tak mało oryginalności w tym co robimy a to dlatego że wymusza na nas to środowisko.

darko
20-01-2011, 00:05
Widzę np. duży potencjał zgrania "akcji" filmu z kawałkiem "Mandatory Suicide".
Ja bym chętnie to zobaczył, ale ja lubie slayer-a
Albo jak młoda para wchodzi do kościoła i dać na podkład intro z płyty Bathory "Blood, Fire, Death"

deep
20-01-2011, 00:07
No właśnie, nawet ostra muza dobrze zgrana z obrazem będzie tworzyć fajny duet, tylko te granice...za ostro, co powie mama itd.

darko
20-01-2011, 00:14
Tutaj tylko odpowiednia para może pomóc

stock
20-01-2011, 07:42
Ja bym chętnie to zobaczył, ale ja lubie slayer-a
Albo jak młoda para wchodzi do kościoła i dać na podkład intro z płyty Bathory "Blood, Fire, Death"

kiedys robiłem ślub w Zamku Ksiąz w sali Maxymiliana. piękna para młoda, piękni goście, cudna sala a na wejście metallica symfonicznie. Robiłem foty i ciary miałem na plecach :) I co ciekawe nie zadne smyczki i fleciki - głośniki i oryginalna muza odpowiednio głośno :D REWELACJA

manfred
20-01-2011, 09:06
Tak mnie naszła myśl słuchając starej płyty slayera i myśląc o fotografii, czy ktoś z was odważył się dać młodym film z podkładem z ostrzejszą muzą (ale nie jakiś skorpions :) ). Widzę np. duży potencjał zgrania "akcji" filmu z kawałkiem "Mandatory Suicide". Oczywiście młodzi by musieli mieć odpowiednie podejście do tego. Tak więc, jest ktoś z was co już to przerabiał? Pytam serio :)
Póki co najmocniej jak zagrałem to było z OneRepublic – All The Right Moves . Propozycja młodych co zresztą bardzo przypadło mi do gustu

darko
20-01-2011, 09:29
kiedys robiłem ślub w Zamku Ksiąz w sali Maxymiliana. piękna para młoda, piękni goście, cudna sala a na wejście metallica symfonicznie. Robiłem foty i ciary miałem na plecach :) I co ciekawe nie zadne smyczki i fleciki - głośniki i oryginalna muza odpowiednio głośno :D REWELACJA
W zamkowych pomieszczeniach musiało to robić spore wrażenie.

credka
20-01-2011, 09:43
Stock, na samą myśl o takich warunkach focenia ślubniaka mam ciary! :P Pozazdrościć i życzyć nam więcej takich atrakcji ;)

stock
20-01-2011, 09:51
a sala wyglądała mniej więcej tak. a szybko jedno bo w pracy jestem :) Zdecydowanie zrobiło kolosalne wrażenie - a podczas zakładania obraczek leciał motyw przewodni z Ala Bundy`ego :)

źródło (http://img266.imageshack.us/i/ksiazw.jpg/)

pewnikiem dzis bym to obrobił inaczej - ale to slub sprzed 3 lat :)

PS - cos popierdzieliłem z wstawianiem - kliknijcie sobie jak coś bo już nie mam czasu na poprawkę :)

credka
20-01-2011, 09:59
Warunki chyba miałeś piekielnie ciemne?! :D Niesamowite miejsce, robi wrażenie. A i młoda dobrze dopasowała suknię ;)

stock
20-01-2011, 10:03
no wiesz - to dosyć przepastne sale sa a te małe zaróweczki to o kant d....u rozbic :)
No, ale cos tam z tego wyszło :)

darko
20-01-2011, 10:04
Ja niestety nic nie widzę, w pracy mamy ograniczony dostęp do różnych stron

stock
20-01-2011, 10:06
poprawione

arturherda
20-01-2011, 10:10
a sala wyglądała mniej więcej tak.

Fantastycznie!

Jeśli idzie o albumy ja pokazuję młodym Walthery i Viva Litera. Walther robota fabryczna ale albumy klasy bardzo fajnej. Viva Litera robota ręczna, produkcja polska, świetna jakość. Myślicie, że wszyscy wybierają Vive? Nic bardziej mylnego połowa decyduje się na Vive połowa na Walthery. Cena ta sama, ilość kart ta sama. Nie podejmuję sam decyzji w tym kierunku widząc jak różne mogą być gusta i guściki klientów. Podobnie z papierami - jednych zachwyca Kodak Endura Satynowy, inni wolą zwykłą Endurę. Teraz ustalam już wszystkie szczegóły z młodymi, spisuję sobie je na odwrocie umowy, potem mam naprawdę jak znalazł gdy przychodzi do obróbki i zakupów.

pozdrawiam

himi
20-01-2011, 10:14
No tak, ale nie ślub, szkoda. Szkoda że jest tak mało oryginalności w tym co robimy a to dlatego że wymusza na nas to środowisko.

Nieraz mnie kusiło, żeby np Helmet-a podłożyć lub Panterę:)

credka
20-01-2011, 10:19
arturherda, a trzymałeś w rękach albumy od Barańskiego? Czy pokazałeś swoim parom taki album jako "inna półkę cenową"? Jeśli nie, to zachęcam - mnie decyzje młodych bardzo zaskoczyły ;) A tak narzekali, że na nic już kasy nie mają i muszą naprawdę oszczędzać :D

arturherda
20-01-2011, 10:32
A trzymałaś credka Viva Litera :) ? Widzisz różnicę pomiędzy Barańskim a Vivą? :)

Sapphiron
20-01-2011, 10:36
A mnie i tak przechodza ciary jak moja siostra(na altówce) w duecie z moim ojcem(wirtuoz organów) grają Ave Maryja...

Na dwóch ślubach już się popłakałem, tak samo bracia z już żonami...

marszull
20-01-2011, 11:03
a sala wyglądała mniej więcej tak. a szybko jedno bo w pracy jestem :) Zdecydowanie zrobiło kolosalne wrażenie - a podczas zakładania obraczek leciał motyw przewodni z Ala Bundy`ego :)

pewnikiem dzis bym to obrobił inaczej - ale to slub sprzed 3 lat :)

Super wnetrze, pewnie fajna sesja modowa by tam wyszla.
A co do obrobki to dzisiaj pewnie polecialbys w pastele? ;) ;)

stock
20-01-2011, 11:06
nie nie - tam fajne BW wychodziły :D
a modowo tam kiedyś był robiony kalendarz MM - ten z pralkami i odkurzaczami :)

darko
20-01-2011, 12:02
poprawione
o dzięki, jak dobrze pamiętam to za plecami miałeś chyba dość spore okna?

stock
20-01-2011, 12:05
nawet bardzo spore :) Ale co z tego jak przy sporym zachmurzeniu. Aczkolwiek w kwestii foty to chyba tam ISO w okolicach 800-1250 wychodziło, więc źle nie jest. A że po rogach ciemno - winieta :) Ogólnie sale polecam bardzo - 1500zł za godzinę !!!!!!!

darko
20-01-2011, 12:10
Fajny cennik ;) no ale miejscówka fajna, ten zamek jest pewnie tak samo obleganych przez PM na sesje jak u nas klif orłowski albo park oliwski

stock
20-01-2011, 12:16
no własnie nie wiem czy oblegany - w okolicznych zamkach krzycza sobie z 500-600zł za zdjęcia. A to znacznie podnosi koszty imprezy :)
Nie wiem jak jest w Ksiązu - musiałby się wypowiedziec ktoś z okolicy.

prz3mo
20-01-2011, 12:19
Ogólnie sale polecam bardzo - 1500zł za godzinę !!!!!!!

Heh... ceny "europejskie", szkoda, że zarobki nasze nie.

darko
20-01-2011, 12:21
Ale te 500-600 za sam plener? No podnosi bo niektórzy tyle to na fotografa chcą wydać :mrgreen:

Wracając do kościołów to czy ktoś z was próbował kiedyś rozstawiać ze 2-3 lampki po kątach i doświetlać?
Czysto z ciekawości pytam jak księża reagują na coś takiego

stock
20-01-2011, 12:31
tak - cena za sesje zdjęciową we wnetrzach pałacowych.

Rycerz
20-01-2011, 12:38
Nie wiem jak jest w Ksiązu - musiałby się wypowiedziec ktoś z okolicy.

zezwolenie na fotografowanie ślubu w Zamku Książ w ogólnie dostepnych salach kosztowało w ubiegłym roku 200zł

stock
20-01-2011, 12:40
na fotografowanie slubu czy organizację sesji plenerowej ?

No to cena przyzwoita, aczkolwiek są na Dolnym Śląsku prywatne pałace i zamki gdzie krzyczą po 500zł, niestety

arturherda
20-01-2011, 13:04
W Pałacu Zamojskich w Kozłówce 300zł za godzinę sesji! Sesja możliwa tylko w poniedziałki. Chętnych nie brakuje :) podobno.

stock
20-01-2011, 13:08
Robimy zrzute na pałac? Bedziemy siedzieć na dziedzincu przy wysokogatunkowym alkoholu a kasa będzie się sama zarabiac :)

darko
20-01-2011, 13:09
Ja w to wchodzę :)

stock
20-01-2011, 13:15
kto jeszcze? credka ?

a tak na powaznie to sa nawet przypadki ze każa sobie płacić za foty na trawce przy pałacu. Ewentualnie w przypałacowych parkach. Strasznie..

Rycerz
20-01-2011, 13:25
na fotografowanie slubu czy organizację sesji plenerowej ?

No to cena przyzwoita, aczkolwiek są na Dolnym Śląsku prywatne pałace i zamki gdzie krzyczą po 500zł, niestety

wchodzisz z PM i fotografujesz ;-)

stock
20-01-2011, 13:27
czyli 200zł za sesje plenerowa to nie jest jeszcze tak źle. Bo sama ceremonie czy to w sali maxymiliana czy to w kaplicy (notabene bardzo kiepskiej) jest fotografowana standardowo za free :)

McSimus
21-01-2011, 15:39
Hotel Jan III Sobieski - Pałac w Rzucewie nad Zatoką Pucką. Zdjęcia wewnątrz jak i na zewnątrz jakieś 50 zł. Może to i nie Książ ale w okolicy i tak jedna z lepszych lokalizacji.

credka
21-01-2011, 19:06
kto jeszcze? credka ?

a tak na powaznie to sa nawet przypadki ze każa sobie płacić za foty na trawce przy pałacu. Ewentualnie w przypałacowych parkach. Strasznie..
a wiesz.. przeszło mi to przez myśl, kiedy robiłam plener na Janowcu, koło Kazimierza. Jeśli mnie pamięć nie myli, wejście kosztuje 160 zł. Nikogo nie obchodziło, że przyszliśmy wieczorem, kiedy prawie zamykali. Mieliśmy dosłownie moment na sesję, ale kwota do zapłacenia bez zmian.
Dowiadywałam się o wejściówki dla "stałych bywalców", ale niestety tego nie oferują. Albo JUŻ tego nie oferują, bo co innego słyszałam z wiatrów... ;)

l77
21-01-2011, 21:22
Szybki powrót do tematu ostrej muzyki i wesel: http://www.youtube.com/watch?v=hlQrRld2vpM

deep
21-01-2011, 22:48
Eee to badziewie, chyba nie o to mi chodziło

tomitom
22-01-2011, 11:52
szkoda że Behemot ma zajęty 13 sierpień - całkowicie straciłem nadzieję że na swoje weselicho coś znajdę - myślałem nad U2 - ale pewnie koszty dojazdu by były bardzo duże...

Sapphiron
22-01-2011, 13:20
Tomi, została ci tylko remizowa uorkiestra... no albo Ich Troje, oni chwytają się każdego zlecenia :)

manfred
22-01-2011, 21:45
Ale lipa podkład pod kankana.

jacoslavgth
23-01-2011, 23:35
szkoda że Behemot ma zajęty 13 sierpień - całkowicie straciłem nadzieję że na swoje weselicho coś znajdę - myślałem nad U2 - ale pewnie koszty dojazdu by były bardzo duże...

najlepszy podkład do części ślubnej w kościele? "Slaves Shall Serve" :twisted:

23-01-2011, 23:49
chłopaki, w którym momencie mszy idziecie na chórek z powietrza pofocić kociółek?

jacoslavgth
23-01-2011, 23:50
chłopaki, w którym momencie mszy idziecie na chórek z powietrza pofocić kociółek?

kazanie - długie, nudne i mało konstruktywne :)

manfred
23-01-2011, 23:50
Jak wszyscy wyjdą.

BlackRoger
24-01-2011, 00:08
Albo zanim wejdą.

tomitom
24-01-2011, 00:08
w czasie przysięgi - sorry nie mogłem się powstrzymać :]

piotrpl
24-01-2011, 02:48
w czasie przysięgi - sorry nie mogłem się powstrzymać :]

nosz powaliles mnie tekstem.. a juz sie wyciszalem do spania :) :grin:

ja śmigam podczas komuni

stef
24-01-2011, 11:58
ja śmigam podczas komuni
Ja podczas Komunii zostaję, bo to najlepszy (dla mnie) moment do zrobienia kilku zdjęć parze en face
(kiedy ksiądz "obsługuje" pozostałych wiernych).

tomitom
24-01-2011, 12:08
Ja podczas Komunii zostaję, bo to najlepszy (dla mnie) moment do zrobienia kilku zdjęć parze en face

podobnie - idealny czas żeby zrobić coś mniej z zaskoczenia.

piotrpl
24-01-2011, 12:14
to co mam zrobic na dole i na gorze spokojnie wystarcza podczas komuni, podczas kazania jest za cicho dla mnie :) a na komuni troszke zamieszania, organy graja , no ale to jak komu pasuje ;)

ADAS
24-01-2011, 15:54

tylko jak Ci się trafi koncelebra i księża z dwóch stron staną to jest kicha. Dla mnie idealną sytuacją jest jak Ksiądz wyjdzie za młodych i świadków.

credka
24-01-2011, 23:53
Kilka razy zdarzyło mi się, że nie można było wchodzić na chór. Właściwie to jakieś 50% ślubów tylko na parterze ;) A moment, jak się wyrobię przed kazaniem na górę to coś cichaczem pstryknę, ale ogólnie wolę, żeby mnie ksiądz widział grzecznie na dole, na ławeczce w trakcie kazania, bo inaczej będzie szukał i się domyślał, a nie daj panie, jeszcze zapyta, gdzie się podział fotograf :D To tak pół żartem, bo te bardziej serio - są księża przewrażliwieni, co mnie wzrokiem szukali podczas kazania. A ja sobie jak nigdy nic na ławce spokojnie słucham co nowego powie ;)

24-01-2011, 23:56
nie uwazacie ze robienie zdjecia młodej parze podczas gdy inny komunie przyjmują nie jest dobrym pomysłem, tak zapytam jakie wtedy tło macie ;-)

darko
24-01-2011, 23:56
To tak pół żartem, bo te bardziej serio - są księża przewrażliwieni, co mnie wzrokiem szukali podczas kazania. A ja sobie jak nigdy nic na ławce spokojnie słucham co nowego powie ;)
Tak to jest jak się w mini do kościoła chodzi ;)

Ja na wszelki wypadek pytam czy można na chór wejść, jak tak to zazwyczaj jak młodzi już wejdą i się rozsiądą to wtedy idę na górę aby potem zdążyć na ważniejsze partie

jacoslavgth
25-01-2011, 00:33
generalnie każdy moment jest dobry na wejście na chór, należy jednak pamiętac o jednej ważnej rzeczy, należy sobie zabezpieczyć tyły, tzn. nie zatrzasnąc się przypadkiem na górze albo zeby nas ktoś nie zamknął, słyszałem już o takich przypadkach :)

credka
25-01-2011, 09:29
darko, a wiesz, że to jest dobry pomysł, żeby zacząć chodzić w spódniczkach :D
jacoslavgth, wtedy wyjmujesz najlepsze tele jakie masz i ksiądz Ci nie powie, że przeszkadzałeś :D

McSimus
25-01-2011, 19:06
Tak w sumie to księża powinni cieszyć się z obsługi audio-foto-video na ślubie bo tylko dzięki zdjęciom i filmowi PM są w stanie za jakiś czas wiedzieć o czym mówił ksiądz na kazaniu i właściwie to kto tego ślubu udzielał ;)

LordRamzes
25-01-2011, 20:17
darko, a wiesz, że to jest dobry pomysł, żeby zacząć chodzić w spódniczkach :D

było na kursie aby ubierać się odpowiednio a nie ubierać ekstrawagancko czy jakoś tak to było ujęte , więc takim strojem można się narazić

!AGresT
25-01-2011, 20:28
darko, a wiesz, że to jest dobry pomysł, żeby zacząć chodzić w spódniczkach

To jest zawsze dobry pomysł :)

robin102
25-01-2011, 22:03
Czegóż się nie robi dla .....:)
Miałem ostatnio klientów którzy zażyczyli sobie łącznie ze stosownym zapisem w umowie abym był w czarnej lub ciemno grafitowej marynarce, czarnej koszuli, ciemnych spodniach i czarnych butach. Standardowo tak chodzę więc przystałem :)

!AGresT
25-01-2011, 23:08
Miałem ostatnio klientów którzy zażyczyli sobie łącznie ze stosownym zapisem w umowie abym był w czarnej lub ciemno grafitowej marynarce, czarnej koszuli, ciemnych spodniach i czarnych butach. Standardowo tak chodzę więc przystałem :)

To pogrzeby też robisz ? ;)

arturherda
25-01-2011, 23:10

Nie mieliby ze mnie pożytku ci państwo, a ja na nich bym nie zarobił. Mam koszule białe, błękitne i różową jasną :)

ekonet
25-01-2011, 23:17
było na kursie aby ubierać się odpowiednio a nie ubierać ekstrawagancko czy jakoś tak to było ujęte , więc takim strojem można się narazić
A to nie wiesz, że spodnie u kobiet nie są odpowiednim strojem wg kościelnych reguł? Są miejsca, gdzie tak ubrane kobiety mogą nie zostać wpuszczone.
;)

prz3mo
25-01-2011, 23:29

Ubiór ma być stonowany, nie rzucający się w oczy etc.., ale wymaganie żeby fotograf był ubrany jak na pogrzeb to już przesada.

Może ślubniacy z kolei powinni mieć w umowach zapis, że panna młoda musi mieć wymiary 90-60-90, na przygotowaniach musi pokazać biust, a świadkowa spełni 3 życzenia fotografa ? :mrgreen:

prz3mo
26-01-2011, 19:42
Proszę trzymajmy się tematu!
Trochę posprzątałem :)

McSimus
27-01-2011, 00:42
A mówiłem, że się nie uda ;) ten tasiemiec ;)
Czyli wracając do tematu, czy prezentację dajecie standardowo z automatu czy jako dodatkową opcję a w standardzie tylko skatalogowane zdjęcia?

tomitom
27-01-2011, 02:07
Nie mam tego w standardzie. Dlaczego? Za dużo zabawy (muzyka+foto+przejścia...ehh). Jakoś prezentacje w formie filmu do mnie nie przemawiają.
Chyba, że są inne możliwości tworzenia takich prezentacji - wtedy bym przemyślał sprawę ponownie.

credka
27-01-2011, 08:55
Jak podniosę ceny, to będzie w standardzie, narazie wszyscy tną po kosztach, a ja dopłacać nie mam skąd ;)

stock
27-01-2011, 09:08
ja daję w standardzie - mam temat juz tak obcykany że zrobienie prezentacji 10 minutowej zajmuje mi 1.5 h :)

jacoslavgth
27-01-2011, 09:12
ja daję w standardzie - mam temat juz tak obcykany że zrobienie prezentacji 10 minutowej zajmuje mi 1.5 h :)

kiedyś zrobiłem prezentację, ale za długo się z tym bawiłem, stock mam pytanie - w czym robisz prezentacje i w jakiej rozdzielczości dajesz do niej zdjęcia?

stock
27-01-2011, 09:15
daje w rozdzielczości fullHD a robie w proshow gold zdaje się :) W moim przypadku robie to dośc prosto - rysuje takie przekładki (imiona i data sluby, ceremonia, zabawa, sesja plenerowa) I te przekładki rozdzielają serie chronologicznie ułozonych zdjęć. Zdjęcia przenikają jedno w drugie z lekkim zoomem w jedną lub droga stronę. Do tego muzyka wybrana przez młodych - 3 kawałki. I Gra :)

darko
27-01-2011, 09:25
Ten programik jest całkiem fajny, bawiłem się dość krutko wprawdzie wersją trial ale bardzo fajnie to szło, sporo mozliwości on daje, zapewne odkryłem 1/5 tego programu ale i tak mi się spodobał

jacoslavgth
27-01-2011, 09:28
stock, a masz gdzieś w sieci prezentację żebym mógł sobie zobaczyć? w sumie to dosyć fajna zabawa :)

stock
27-01-2011, 09:32
kurde - niestety nie mam. Kiedys próbowałem ale były jakies ograniczenia w długości filmów na YT. Z tego co wiem to juz teraz nie ma tych obostrzen - postaram sie w wolnej chwili cos wygrzebac i wrzucić :)

piotrpl
27-01-2011, 11:30
ja mam w standardzie, zmontowanie zajmuje mi 1-2h w zależności czy chcą wszystkie obrobione zdjęcia czy tylko część.

McSimus
27-01-2011, 11:59
stock a czy prezentację dajesz na oddzielnej płycie czy na jednej razem ze zdjęciami ?

stock
27-01-2011, 12:23
osobna

jacoslavgth
27-01-2011, 12:30
fajnie było by dawać na dwóch płytach, ja sam robie digipacki, okładkę i środek robię ze zdjęć oczywiście odpowiednio usztywnione, w środek dwa przezroczyste traye, obcykałem juz sposób robienia digipacków więc z tym nie ma problemu, zrobienie jednej okładki zajmuje ok godziny, oczywiście mmożna zaprojektować indywidualnie okładkę - grafikę, dobrze to wygląda a i klientom sie podoba :)

to akurat wersja bardzo graficzna

źródło (http://img171.imageshack.us/img171/9676/dsc3376b.jpg)

źródło (http://img703.imageshack.us/img703/8206/dsc3377a.jpg)

buskibj
27-01-2011, 12:33
Prezentacja standard. Prostą można zrobić w Lightroomie,

piotrpl
27-01-2011, 12:47
watek o ślubie w kościele a jedziemy tu o wszystkim :) taki mega tasiemiec w którym ciężko coś znaleźć jakby przyszło szukać :) dlaczego nie możemy dostać nowego dzialu dla ślubniakow?:)

ja prezentacje robię w pinnacle szybko i sprawnie idzie

jacoslavgth
27-01-2011, 21:09
no właśnie cisza :):):) korzystacie z bracketów? naszła mie ostatnio taka myśl bo jestem bogaty, żeby sobie sprrawić z czystego snobizmu i zastanawiam sie czy warto, niby pionów mało robię, lepiej mi sie ogląda poziomy a i spore ustrojstwo

tomitom
27-01-2011, 22:30
Ja robię chyba statystycznie większość pionów - miałem ale odsprzedałem - ciężkie dziadostwo i nieporęczne takie...ble

pokora
28-01-2011, 10:19
kiedyś zrobiłem prezentację, ale za długo się z tym bawiłem, stock mam pytanie - w czym robisz prezentacje i w jakiej rozdzielczości dajesz do niej zdjęcia?

Jesli chodzi o prezentacje to bardzo szybko i zgrabnie sie robi w PowerDirector V8 (jest juz nowsza wersja) ale ta osobiście mi przypadła do gustu. A mozna tam zrobić wszystko za jednym zamachem edycja całej "okładki płyty" włacznie z przeplataniem filmu z foto.

POzdrawiam

Sapphiron
28-01-2011, 10:31
Też się dowiem co z tym bracketem :) jak sie używa itp?

bialogardzianin
29-01-2011, 15:33
robin102, nawijaj o brackecie.

robin102
29-01-2011, 19:33
robin102, nawijaj o brackecie.
A co tu nawijać, zawsze go używam jeśli błyskam. Nie wyobrażam sobie względnie poprawnego błyskania w moim wykonaniu bez bracketu. Pisałem o modelu jaki używam w stosownym watku bracketowym. Ameryki nie odkrylem, bardziej doświadczeni koledzy z forum mi ten pożyteczny wynalazek wskazali.

wywar
29-01-2011, 20:38
Też się dowiem co z tym bracketem :) jak sie używa itp?
min. eliminuje boczne cienie podczas robienia fot pionowych

robin102
29-01-2011, 21:21
U mnie bracket działa in plus na równomierny rozkłaad światła przy pionowych kadrach w górnej jak i dolnej części kadru. Zależy to pewnie od samego rodzaju bracketu. W moim lampa jest zawsze palnikiem do pionu ewentualnie trochę do tylu, lub do przodu odchylony palnik, a w brackecie obracam prawą ręką aparatem trzymajac zestaw lewą. Generalnie do bracketu trzeba przywyknąć, a to łatwe nie jest bo np w moim cały zestaw trzymam w lewej łapie. Uchwytu aparatu prawie nie dotykając no i operuję prawą ręką spustem migotki oraz innym guziołami na body. Poza tym umożliwia efektywniejsze ustawianie lampy do korzystania z odbitego światła od czego tylko się da. To,ze sam lampa stai sporo nad osią obiektywu to już duży plus w rozkładzie błysku.

McSimus
30-01-2011, 13:12
czyli tak dla przypomnienia jaki to model ???

bialogardzianin
30-01-2011, 21:45
Co o tym sądzicie? Czy to się może podobać?
http://www.skorpions.pl/galeria3.html
(mam na myśli panoramy, nie moje)

jacoslavgth
30-01-2011, 22:01
Co o tym sądzicie? Czy to się może podobać?
http://www.skorpions.pl/galeria3.html
(mam na myśli panoramy, nie moje)

panoramy ok, ale jak to później wkleic do albumu :) ?