Zobacz pełną wersję : Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1,4G, oficjalnie
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/normal/af-s_nikkor85mmf_14g/index.htm
pozdrawiam
tomisiek
19-08-2010, 07:26
ło matko..... to jeszcze 35/1,4 i świat będzie przepiękny!!!
dobry nius do porannej kawy :)
miłego dnia
tomisiek
mishieck
19-08-2010, 07:33
Teraz czas na wątek-tasiemiec pt. "Dlaczego tak drogo" ;)
Raczej dlaczego ten 24-120/4 ma taką wielką CA :(
To ja teraz chętnie postoję pod oknami tych co starą 85/1.4 będą wyrzucać:-P
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/normal/af-s_nikkor85mmf_14g/index.htm
pozdrawiam
Oj cieszy ten fakt :D a to dla tego, że starszy jego brat może będzie ciut tańszy i przeciętny człek może będzie mógł sobie pozwolić na niego za jakiś czas ;-)
Teraz czas na wątek-tasiemiec pt. "Dlaczego tak drogo" ;)
Trochę drogo to fakt, ale ja osobiście przeżyłbym tę kwotę pod warunkiem gdyby gwarancja była choć na dwa lata
i serwis działał ciut lepiej.
Niedawno kupowałem 50mm 1.4G, źle ustawiał ostrość z moim aparatem, miał wyraźny ff dopiero przy około f2.8 było ok z daleka.
Wizyty w serwisie nic nie dawały, dobrze, że sklep pozwolił mi zwrócić.
Gdybym wydał 6 tys. na taki obiektyw i robił on ostre zdjęcia dopiero przy 2.8 to bym się chyba zastrzelił ;)
Oby tylko nie było z tym szkłem jak z super-hiper 24/1.4, na którego "wszyscy" czekali. A jak już wyszedł to nie dość, że jednak w zaporowej cenie to jeszcze z niedoróbkami w stylu średnio celnego AF i wcale nie powalających właściwościach optycznych.
Zaryzykuję twierdzenie, że Nikon "zapomniał" jak robi się topowe stałoogniskowe obiektywy. Ale może tym razem będzie inaczej...
no strasznie jestem ciekaw ceny.
airborne
19-08-2010, 08:39
rekomendowana €1549
Bardzo interesujące są sample z tego szkła, szkoda, że studyjne na razie.
Czekam na sample z bokehem na 1.4...
Czekam na sample z bokehem na 1.4...
domyslam sie ze bedzie o nie tak samo latwo jak o cokolwiek sensownego z 24 f1.4 ;)
Nie no, to szkło jednak więcej osób ma potrzebe i chęć kupić niż ultra jasny szeroki kąt za kosmiczną cene... no ale zobaczymy ;] jestem dobrej myśli :D
...niż ultra jasny szeroki kąt za kosmiczną cene...
literowke zrobiles... w wyrazie kosmiczna niepotrzebnie wstawiles "s" :mrgreen:
Wszyscy czekali na 24/1.4 (to było to co kanonierzy mieli, a "my" nie) - jest
Potem na 85/1.4 - jest
Teraz czekamy na 35/1.4
Jak już będzie 35 to będziemy się modlić o 50 i 85 1.2 :D :D :D :D
Potem na 85/1.4 - jest
Teraz czekamy na 35/1.4
Jak już będzie 35 to będziemy się modlić o 50 i 85 1.2 :D :D :D :D
hmm... czyli za 15 lat bedziemy mieli za nieosiagalna dla wiekszosci kase to, co w canonie sie juz wszystkim znudzi... i co dalej? canon pusci standard zooma ze swiatlem 2 i tym sposobem fala modlitw nigdy nie przestanie do nieba plynac... ;)
Potem na 85/1.4 - jest
Teraz czekamy na 35/1.4
Jak już będzie 35 to będziemy się modlić o 50 i 85 1.2 :D :D :D :DA jak w koncu wyjda, to zaczniemy kupowac cale komplety. :D
A jak w koncu wyjda, to zaczniemy kupowac cale komplety. :D
A jak w koncu wyjda, to zaczniemy kupowac komplety. :D
Komplety zawsze sa cale. A kartki zawsze z papieru;)
Komplety zawsze sa cale.W tym przypadku akurat bym dyskutowal. Dla mnie kompletem moze byc 24, 50 i 85, dla Romka z Wroclawia 35, 85 i 135, a dla Zdzisia z Zakopca -- kompletem moze byc wszystko co udostepni Nikon -- nawet z tymi wersjami 1.2 (mimo, ze beda sie ogniskowe dublowac). ;)
... Zdzisia z Zakopca ...
hmm tego akurat to nie znam...
No to zestawy;)Zestaw moze byc dla mnie jak najbardziej kompletny, czyli komplet. Po prostu zalezy to od punktu siedzenia. :)
Photoartbox
19-08-2010, 09:57
W dzisiejszych czasach kartki moga tez byc wirtualne ;)
hmm... czyli za 15 lat bedziemy mieli za nieosiagalna dla wiekszosci kase to, co w canonie sie juz wszystkim znudzi... i co dalej? canon pusci standard zooma ze swiatlem 2 i tym sposobem fala modlitw nigdy nie przestanie do nieba plynac... ;)
No i o to korporacji chodzi :D:D:D:D Żeby wyznawcy/onaniści mieli o co się do nich modlić :D
trochę odchodzicie panowie od tematu :)
a co do ceny to jestem zaskoczony, w przeciekach było jednak o 100 drożej ...
Zestaw moze byc dla mnie jak najbardziej kompletny, czyli komplet. Po prostu zalezy to od punktu siedzenia. :)
Znalazlem w koncu. Nazywa sie to pleonazmem:
http://lpj.pl/pleonazm.htm
a co do ceny to jestem zaskoczony, w przeciekach było jednak o 100 drożej ...
Zrobili nam prezent :mrgreen:
Zrobili nam prezent :mrgreen:
powiedziałbym, że podwójny :)
a okresy czasu rzecz jasna:-P
hmm tego akurat to nie znam...
a jo same canony (z akcentem na a) u niego widziolek:-)
marcin_G
19-08-2010, 10:42
Pierwszy egzemplarz tego obiektywu, który dotarł do Polski, miałem w ręku (...i w D3 :D ) w zeszły poniedziałek. Jest baaardzo, baaaardzo ostry....
Miałem za mało czasu na dogłębne studia ostrościowo-bokehowe, ale - jak to się mówi - "Będzie pan zadowolony"
Pierwszy egzemplarz tego obiektywu, który dotarł do Polski, miałem w ręku (...i w D3 :D ) w zeszły poniedziałek. Jest baaardzo, baaaardzo ostry....
Miałem za mało czasu na dogłębne studia ostrościowo-bokehowe, ale - jak to się mówi - "Będzie pan zadowolony"
no kurna miał i pary nie puścił ... diabeł wcielony :D
największym plusem jest silnik, ostrość podobna jak dla mnie (patrząc na sample). zobaczymy w praniu.
A Nikon-Polska nadal spoczywa na laurach Eisa i o nowych obiektywach ani dychu ani słychu; ciekawe, że 3100 wrzucili (chyba wiedzą na czym zarobią najwięcej - body+kit, to zawsze miało wzięcie :))
Na podstronie obiektywów można znaleźć nowości, na samym dole ;)
Dokładnie, jestem ciekaw jak AF-S będzie działał. A ostrość powinna być lepsza, nano dodali, niby nowa konstrukacja? A cena, pewnie bedzie nie wąska.
pozdrawiam,
AMI
pietrobas
19-08-2010, 11:38
Tylko po co w szkle portetowym afs ? :mrgreen:
mateo912
19-08-2010, 11:41
Pytasz poważnie czy żartujesz;)
--Richie--
19-08-2010, 11:42
Kto powiedziała,że to szkło do statecznych portretów jest?Łapałeś kiedyś na sali parę młodą czy tez gości w tańcu taką 85/1,8 czy 85/1,4 przy słabszym świetle?Wolny AF-S w 35/1,8 czy też 50/1,4G sobie lepiej radzi.
Kto powiedziała,że to szkło do statecznych portretów jest?Łapałeś kiedyś na sali parę młodą czy tez gości w tańcu taką 85/1,8 czy 85/1,4 przy słabszym świetle?Wolny AF-S w 35/1,8 czy też 50/1,4G sobie lepiej radzi.
oo tak szczególnie w tej 50 :D
Osobiście dla mnie prędkość af także może okazać się czynnikiem decydującym o zmianie 85 na nowszy model.
Dosyć uważnie czytam o nowościach i zauważyłem że gdy wchodziły rzeczy takie jak D3, 14-24, 24-70 na pierwszych miejscach i bardzo dosadnie pisano o przeznaczeniu strikcie reporterskim tych rzeczy co ma odwzorowanie w szybkości af.
Tutaj z oczywistych względów tego nie ma więc przygotowuje się na to iż prędkosc af nie będzie mocną stroną tego szkła :-( . Obym się mylił.
A jak w koncu wyjda, to zaczniemy kupowac cale komplety. :D
heheheh
24/1.4, 35/1.4 oraz 85/1.4 w pakiecie. Szklanka nikona gratis.
HURRRRRAAAAAAAA!!!!!
Przepraszam. Nie mogłem się powstrzymać. Przepraszam.
;D
No ok.
Znacie jakiś słabo strzeżony bank? Nie musi być w okolicach Krakowa, podjadę.
na samym dole ;)
Oby to tylko nie świadczyło o tym, że może jednak nie są tak dumni ze swojej nowej portretówki :(
Niedzwiedz
19-08-2010, 12:27
do tej pory 85 1,4 to dla mnie super szybkie szklo jesli chodzi o AF , po wpadce nikona z 50 AFS mam mieszane uczucia co do szybkości AFa ;) zanim kupie poważnie protestuje ja kontra stara i jeszcze sigmę dołożę :)
ale przecież wersja 85'ki bez AF'sa nie jest jakas strasznie wolna. moim zdaniem całkiem sprawnie sobie radzi, więc nie mogę zrozumieć marudzenia, że mu AF nie wyrabiał. ja na 100% nie zmienię mojej 85'ki na nową wersję:D
Niedzwiedz
19-08-2010, 13:05
ja zmienie jak bedzie lagodniejszy bokhej ;) i AF na tym samym poziomie
quietstorm
19-08-2010, 13:07
można już zamawiać:
http://www.amazon.com/gp/product/B003ZSHNE0?ie=UTF8&tag=nikorumo-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B003ZSHNE0
preorder: 1'649 $
ale przecież wersja 85'ki bez AF'sa nie jest jakas strasznie wolna. moim zdaniem całkiem sprawnie sobie radzi, więc nie mogę zrozumieć marudzenia, że mu AF nie wyrabiał. ja na 100% nie zmienię mojej 85'ki na nową wersję:D
Ale to nie chodzi o prędkość, chodzi o przeostrzanie na małych odległościach.
Przy dużych dziurach na FX to robi sporą różnicę... dlatego AF-S w tym szkle niech sobie będzie nawet i wolniejszy niż w 50/1.4G, byle był celny i precyzyjny!
Chociaż nie. Za taką kasę, to niech będzie zarówno precyzyjny jak i błyskawicznie szybki :)
po to co wyżej napisał messer. Chodzi o chęć obiektywu do przeogniskowania.
Ja jestem jednak zawiedziony brakiem VR. W portrecie mogę zejść dość mocno czasami, bo obiekt nie jest dynamiczny. A wolę mieć dłuższy czas niż wysokie ISO. Szkoda, bo następna wersja tego szkła będzie pewnie za 10 lat. Może dadzą VR w 135/2.0 ? Też wątpię, ale ... nadzieja matką głupich.
Ale to nie chodzi o prędkość, chodzi o przeostrzanie na małych odległościach.
Przy dużych dziurach na FX to robi sporą różnicę... dlatego AF-S w tym szkle niech sobie będzie nawet i wolniejszy niż w 50/1.4G, byle był celny i precyzyjny!
Chociaż nie. Za taką kasę, to niech będzie zarówno precyzyjny jak i błyskawicznie szybki :)
oczywiście, że przeostrzenie jest istotne, ale wiele osób pisało o szybkości AF'a
Wszyscy kojarzą AF-S z prędkością, a to tylko jedna z 2 istotnych cech autofokusa. Pewnym osobom nie zależy na prędkości (stary śrubokręt by szybki!), a na precyzji, szczególnie w szkle które ma przysłonę 1,4 i może dawac minimalną GO.
Mojego marudzenia ciąg dalszy. Nie zmieniono minimalnej odległości fotografowania. Szkoda.
Mojego marudzenia ciąg dalszy. Nie zmieniono minimalnej odległości fotografowania. Szkoda.
o tak... to dosc istotna wada poprzednika...
Photoartbox
19-08-2010, 14:27
Na mniejsza?;) Z tego co wiem 85/1.2L ma 95cm, SAMYANG 85/1.4 i Zeiss 85/1.4 100cm to i tak w Nikonie lepiej.
Andrzej Olender
19-08-2010, 14:27
No proszę, już myślałem że tytułowy 85/1.4 AF-S już nigdy się nie pojawi, brawo Nikon :). Niech jeszcze zrobią coś jasnego w okolicach 30mm pod FX oraz wypuszczą D700x i wracam na stare śmieci ;)
Tez jestem ciekaw precyzyjności nowej 85. Bo ze będzie ostrzejsza od starej nie ulega wątpliwości. Ej szkoda tych VR, skubance chca zerwac z ceny i jak sigma wyposci nowa 85 1.4 HSM ze stabilizacja to wypuszcza i oni. Moze to byc szybciej niz za 10 lat :)
Pozdrawiam,
AMI
tgollob_jamessuchar
19-08-2010, 15:29
normalnie nie wierzę ;D doczekałem się? :> huuurrrraaaa!
Niech jeszcze zrobią coś jasnego w okolicach 30mm pod FX oraz wypuszczą D700x i wracam na stare śmieci ;)
No a magiczna plastyka z L-ek i kolor z matryc C? Piszę serio
Może dadzą VR w 135/2.0 ? Też wątpię, ale ... nadzieja matką głupich.
Masz jakieś "przecieki"? :)
To kolejne szkło, które woła z oddali i kolejny cel oszczędzania.
Skoro w 200/2 VR dali, to i w 135/2 dadzą. Tutaj funkcjonalność tego wynalazku jest już spora.
Tylko teraz... kiedy będzie można iść do sklepu i poznać się z tą portretówką osobiście (85 mam na myśli)? Kiedy pojawią się pierwsze zdjęcia? Rzucili przynętę to niech pozwolą się teraz jak najszybciej nabić na haczyk ;)
Andrzej Olender
19-08-2010, 16:24
No a magiczna plastyka z L-ek i kolor z matryc C? Piszę serio
Dla mnie plastyka eLek to nic innego jak mała GO, jak dla mnie bez większego znaczenia czy uzyskana jasnym szkłem Nikon czy Canon. Może jestem ślepy ale nie widzę często różnic jeśli ogniskowa oraz przysłona taka sama. Jedynie rozpoznam inne charakterystycznie rysujące szkła jak Zeiss czy szkła pamiętające poprzednią dekadę np. M42. Co zaś tyczy się kolorów, jak dla mnie w dobrodziejstwie plików RAW, profilów kolorystycznych i ACR bez problemu uzyskuje żądaną kolorystykę bez względu na posiadany system.
Mam przeczucie, że teraz 35/1.4 i 135/2 szybko zostaną odnowione. Ktoś z Nikona przecież czyta to forum, prawda? :D
(powtarzam - 35/1.4 i 135/2) :D
Mam używam i potrafię ocenić N85/1,4. Powiem krótko jako użytkownik, a nie teoretyk - wersję z AFS w przystępnej cenię kupię z dużym prawdopodobieństwem. Obecna wersja w kiepskim świetle na servo mnie mnie zadowala i już. Wolę 35 i 50G w kwestii AF.
himi , a jaka to przystępna cena ? :] W UK nowsza wersja droższa od starszej o 615 funtów ... Musi byc sporo lepszy aby dopłacic taką kasę ..
himi , a jaka to przystępna cena ? :] W UK nowsza wersja droższa od starszej o 615 funtów ... Musi byc sporo lepszy aby dopłacic taką kasę ..
Ja nie mam pojęcia jak oni liczą te ceny!? 1650 dolarów, 1500 funtów i 1780 euro :shock:
to ile to szkło finalnie ma kosztować ? przewinęło się 1550 € a teraz 1780 € - to jest jednak zasadnicza różnica :/
Było by zbyt pięknie aby w Europie można było kupić szkiełka za cenę jaka jest US, jestem ciekaw co pokarzą i napiszą pierwsi użytkownicy tego szkiełka, ja to 615 Funta wolę odłożyć na następce D700 :]
siona tu masz link http://www.warehouseexpress.com/buy-nikon-85mm-f1-4-g-af-s-lens/p1522137
Zestaw sampli do ściągnięcia :
link (http://www.dfpro.nl/artikel/2329672/testfoto%E2%80%99s-nikon-af-s-nikkor-85mm-f-1-4g)
Było by zbyt pięknie aby w Europie można było kupić szkiełka za cenę jaka jest US, jestem ciekaw co pokarzą i napiszą pierwsi użytkownicy tego szkiełka, ja to 615 Funta wolę odłożyć na następce D700 :]
siona tu masz link http://www.warehouseexpress.com/buy-nikon-85mm-f1-4-g-af-s-lens/p1522137
1500 funciaków ? czy im całkiem pod czerepem rozum wyparował?
Sigma 85 1,4 będzie miała cholerne branie i ludzie sporo jej wybaczą :mrgreen:
Sigma 85 1,4 będzie miała cholerne branie i ludzie sporo jej wybaczą :mrgreen:
Pod warunkiem, że cena będzie "ludzka".
Też się na nią "czaję"...
Pod warunkiem, że cena będzie "ludzka".
Też się na nią "czaję"...
nie będzie :/ - dlatego miałem nadzieję na brak premiery N85. no ucieszyło mnie 1550 € jakie ktoś podał, ale w kontekście 1500 funtów ....
cena S85 nie będzie niższa niż 5 kpln - no może 4,8
Photoartbox
19-08-2010, 20:32
Nikon AF-S Nikkor 85mm F1,4G - 1.649,00 Euro, Sigma 85/1.4 HSM 899 Euro to sa ceny proponowane z Niemiec. Zakladam, ze Nikkor zjedzie z cena juz na wstepie przynajmniej ze 150 Euro, czyli bedzie kosztowal ok. 1500 Euro. Nie uwazam, zeby bylo to duzo za nowy, topowy obiektyw portretowy, cena Canona 85/1.2 to nadal 1850 Euro. Dziwi mnie natomiast niska cena Sigmy, te cene podaja juz niektore sklepy, wiec chyba taka na poczatku i przez jakis czas bedzie. Czyzby nie byl to udany model...?
nie będzie :/ - dlatego miałem nadzieję na brak premiery N85. no ucieszyło mnie 1550 € jakie ktoś podał, ale w kontekście 1500 funtów ....
W takim razie wysyłam preordera bo w Norwegii wisi przedsprzedaż za jakieś 3500 zł. Nic tylko kupić 10 sztuk i sprzedać po premierze w Polsce za 4000 :mrgreen:
Będzie mniej niż 4000 .
W takim razie wysyłam preordera bo w Norwegii wisi przedsprzedaż za jakieś 3500 zł. Nic tylko kupić 10 sztuk i sprzedać po premierze w Polsce za 4000 :mrgreen:
Będzie mniej niż 4000 .
obyś miał rację ! ale z czegoś wynika ten poślizg w premierze ...
hyh w dziesiejszym mailu z nikona uk zareklamowali szklo ze w sprzedarzy od 2 wrzesnie, cena sugerowana 1776 eur. troche pojechali imo
Bez przesadyzmu. Cena Sigmy nie jest znana i takie dywagacje to abstrakcja.
Trochę wiary :-P
sample (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/normal/af-s_nikkor85mmf_14g/sample.htm#sample1) :D
Bez przesadyzmu. Cena Sigmy nie jest znana i takie dywagacje to abstrakcja.
Trochę wiary :-P
wiary mam dużo ale cenę już słyszałem z oficjalnego cennika ponoć więc jak będzie wyższa to tylko dzięki cenie N85
Kto im robi te "sample" :)
Jak dla mnie to "olbrzymia wystająca ręka" cięta w nadgarstku na Sample Image 5 psuje cały odbiór zdjęcia, mimo faktu, iż widzimy "beautiful background bokeh." :):):)
A szkiełko na pewno ma potencjał ;)
sample (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/normal/af-s_nikkor85mmf_14g/sample.htm#sample1) :D
No.
Po prostu.
Jasna cholera... kiedy on będzie w sklepie?!?! Preorder sreorder. Ja go chcę _teraz_ i _natychmiast_
... powiedział tupiąc nogami ;>
Photoartbox
19-08-2010, 21:29
Cena Sigmy nie jest znana
A to, to co? Mozna juz za 899 Euro zamowic http://www.t-online-shop.de/sigma-ex-85-1-4-dg-hsm-nikon-d/?ref=geizhals Ceny w Niemczech nie roznia sie zbytnio od tych w polskich sklepach.
W Uk sigme tez można zamawiac oczywiście pre-order http://www.warehouseexpress.com/buy-sigma-85mm-f1-4-ex-dg-hsm-nikon-fit/p1519647
Nastąpiła pomyłka z mojej strony już poprawione :]
Zestaw sampli do ściągnięcia :
link (http://www.dfpro.nl/artikel/2329672/testfoto%E2%80%99s-nikon-af-s-nikkor-85mm-f-1-4g)
przejrzalem i powiem szczerze, ze dupy nie urywa :D
ok, calkiem ostry w centrum na f1.4, ale te aberracje w bokehu - z przodu czerwono z tylu zielono...
po cholere wrzucili te nano srano cos tam? chyba dla znaczka i wyzszej ceny
andrzej_suse10
19-08-2010, 22:24
Ty tak na powaznie? :)
marcin_G
19-08-2010, 22:33
ok, calkiem ostry w centrum na f1.4, ale te aberracje w bokehu - z przodu czerwono z tylu zielono...
Ale powłoki nanokrystaliczne nie mają nie wspólnego z korygowaniem chromatyki w obrazach pozaogniskowych.
Nie jest to obiektyw o korekcji apochromatycznej i wtórne spekrrum będzie wyłazić.....
Ale powłoki nanokrystaliczne nie mają nie wspólnego z korygowaniem chromatyki w obrazach pozaogniskowych.
Nie jest to obiektyw o korekcji apochromatycznej i wtórne spekrrum będzie wyłazić.....
a jesli nie pomagaja na aberracje, to przepraszam :)
moj blad ;)
No.
Po prostu.
Jasna cholera... kiedy on będzie w sklepie?!?! Preorder sreorder. Ja go chcę _teraz_ i _natychmiast_
... powiedział tupiąc nogami ;>
To leć do sklepu po starą wersję, bo to co jest na tych fotach spokojnie da się nim zrobić.
;)
To leć do sklepu po starą wersję, bo to co jest na tych fotach spokojnie da się nim zrobić.
;)
Dokładnie. Zdjęcie pierwsze, te na 1.4 jest z ostrym światłem, a wtedy to stara 85 jest też żyleta. Zresztą stara 85 do portretu jest optycznie świetna.
czasami mam wrażenie, że niezależnie od tego jak dobry byłby wydany prze Nikona obiektyw, to i tak MUSI, no po prostu MUSI być w międzyczasie cała litania narzekań :D, a to na cenę, a to na AF, a to na ostrość :D, mimo tego że dopiero co ten obiektyw został wydany, nikt go w rękach nie miał (oprócz jednego z kolegów bodajże), a co ponadto, czasami to chyba narzekają też Ci co go nigdy w rękach mieć nie będą :D
oczywiste jest chyba to, że to co się da osiągnąć nową 85'ką, da się osiągnąć starą, możliwe, że będzie potrzeba nieco więcej zachodu :D
a teraz troche offtop :D...podobno ta nowa 24/1.4 ma byc tak słaba, że aż brak słów, a mi się coś wydaje...że ten obiektyw, jak tylko będzie w ludzkiej cenie, a i dostępność jego będzie lepsza, a i testów będzie więcej... to się okaże, że to jest naprawdę killer w swojej klasie ;)
....podejrzewam, że 85'ka również będzie 3mać poziom, że będzie warta swojej ceny (może nei tej początkowej, ale będzie ;))
Dokładnie. Zdjęcie pierwsze, te na 1.4 jest z ostrym światłem, a wtedy to stara 85 jest też żyleta. Zresztą stara 85 do portretu jest optycznie świetna.
ale jacku, prawda jest taka, ze jesli to szklo bedzie optycznie tak dobre jak stare, to (odkladajac na chwile argumenty finansowe na bok) warto bedzie sie przesiasc, chocby ze wzgledu na obecnosc a-fs (przeostrzanie, celnosc i dokladnosc af)
sprawa druga, dziwi mnie to nakrecanie dyskusji o cenach na podstawie cen sugerowanych producenta... jesli ktos chce dyskutowac o cenach proponuje poczekac, ze 2-3 miesiace po przemierze, wtedy tak naprawde stabilizuje sie realna cena rynkowa/sklepowa szkla
najlepszym przykladem jest tu przypadek supertele afs 300/2.8 vrII... wg cen sugerowanych miala kosztowac 25 kola, o 5 kola wiecej niz starsza wersja... jak sie okazuje dzis, jakies pol roku po premierze, kosztuje tyle samo co poprzednik
tyle w temacie cen
A beda ;)
70-200 VR I nie dawno w UK trzeba bylo 1000-1100 zaplacic, teraz za 850 da sie wyrwac i czasem taniej, az mnie kusi, by 80-200 wymienic.
Wiec, tak za o 6 miesiecy "stare" 85 1.4, bedzie pewnie £100-150 tansze.
To ja teraz chętnie postoję pod oknami tych co starą 85/1.4 będą wyrzucać:-P
mibartek
20-08-2010, 01:40
no ja liczę na jakąś dobrą cenę używanych "starych" 85tek, zmienioną pod wpływem tej premiery i Sigmy 85.
Kasa już czeka - oby się doczekała ;-)
ale jacku, prawda jest taka, ze jesli to szklo bedzie optycznie tak dobre jak stare, to (odkladajac na chwile argumenty finansowe na bok) warto bedzie sie przesiasc, chocby ze wzgledu na obecnosc a-fs (przeostrzanie, celnosc i dokladnosc af)oczywiście i ja się będe przesiadał. Pewnie nie od razu, bo nic mnie nie goni, poczekam na obniżkę ceny. Bo wiadomo - na początku jest jakaś wartość dodana :) za nowość.
Jak Ty Jacku bedziesz sie przesiadal to ja rezerwuje Twojego starego nikkora 85mm ;)
Patrząc na odsłonę 50-tki, która została pokazana we wrześniu a do sprzedaży weszła mniej więcej w grudniu, 85-tki możemy spodziewać się nie wcześniej jak... w listopadzie?!
Nic tylko czekać na porównanie starej i nowej 85 i nowej Sigmy. Sample wyglądają dobrze, ale bez porównania to trudno coś więcej powiedzieć.
Pozdrawiam,
AMI
alpaczino
20-08-2010, 16:59
[...]
Mnie się wydaje, że to tak ma być z tymi aberracjami w bokeh obiektywu portretowego. :mrgreen:
W N85f1.4G nie ma grama szkła ED (w innych portretówkach też nie ma) i jest to tak specjalnie zaprojektowane. Przecież "technologię" Nikon zna i z powodzeniem w innych obiektywach stosuje. To właśnie dzięki takiej konstrukcji (prawie ;)) wszyscy zachwycają się bokeh z portretowych "słoików".
Tu są MTF dla przysłony 1.4 (to istotne) http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/20100819_387906.html
i http://www.nikon-image.com/products/lens/af/fx/singlefocal/af-s_85mmf14g.htm
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://1.1.1.1/bmi/www.nikon-image.com/products/lens/af/fx/singlefocal/img/af-s_85mmf14g/pic_002.png)
A tu MTF dla starego szkiełka http://www.nikon-image.com/products/lens/af/fx/singlefocal/ai_af_85mmf14d_if.htm
źródło (http://1.1.1.4/bmi/www.nikon-image.com/products/lens/af/fx/singlefocal/img/ai_af_85mmf14d_if/04.gif)
Bartek - NinoVeron
20-08-2010, 21:14
z ciekawostek ... wreszcie jest normalnie zakładany "tulipan", którego przy pakowaniu sprzętu można założyć w drugą stronę :)
To i tak krótki obiektyw, więc to nic nie zaoszczędzi miejsca w torbie. Nie lubię osłon mocowanych na plastikowe bagnety. Wolę nakręcany metalowy. Przez tą jego zaletę na 84/1.4 nie trzeba było mieć nakręconego ochronnego UV (choć ja i tak miałem, ale to z innego powodu).
Łatwe zdejmowanie osłony ma sens w takim szle jak np 70-200. Jest długie, więc wkładając je do torby trzeba odpiąć osłonę.
maniek750
20-08-2010, 21:37
Tez jestem ciekaw tej kwestii ;) Ale mysle ze raczej tak ;)
marcin_G
20-08-2010, 21:49
A ja jeszcze dodam, że:
- guma nie odkleja się :)
- pierścień ostrości jest przyjemy w obsłudze. Tak szeroki jak być powinien, chodzi z takim oporem jak powinien
- dziura przysłony jest perfekcyjnie okrągła w całym zakresie
- ergonomia z D3: perfekcykna
A ja jeszcze dodam, że:
- guma nie odkleja się :)
- pierścień ostrości jest przyjemy w obsłudze. Tak szeroki jak być powinien, chodzi z takim oporem jak powinien
- dziura przysłony jest perfekcyjnie okrągła w całym zakresie
- ergonomia z D3: perfekcykna
Rozumiem, że żadnych zdjęć nie pozwolono Ci rozpowszechniać? ;)
A ja jeszcze dodam, że:
- guma nie odkleja się :)Dziwne, zeby miala odkleic sie po kilku/nastu/dziesieciu minutach macania... :D
Dziwne, zeby miala odkleic sie po kilku/nastu/dziesieciu minutach macania... :D
A kto ich tam wie :P Cena 1500 funtów to byłoby ładne przegięcie... Za to można mieć nowego 70-200 VR II, albo 70-200 VR + stare 85mm 1.4...
pewnie teraz ciamciangi 85 1.4 pojda w gore z cena :/ - skoro nikon pojechal pojada i koreance :P
pietrobas
21-08-2010, 11:17
To i tak krótki obiektyw, więc to nic nie zaoszczędzi miejsca w torbie. Nie lubię osłon mocowanych na plastikowe bagnety. Wolę nakręcany metalowy. Przez tą jego zaletę na 84/1.4 nie trzeba było mieć nakręconego ochronnego UV (choć ja i tak miałem, ale to z innego powodu).
Łatwe zdejmowanie osłony ma sens w takim szle jak np 70-200. Jest długie, więc wkładając je do torby trzeba odpiąć osłonę.
Też tak uważam, nawet w biednym 85/1.8 jest metalowa osłona: solidna, trudna do zgubienia :mrgreen:, ale trend to trend, innych sie teraz nie robi.
Święte słowa.
Bardzo chwalę sobie metalową osłonę w AF 85 1.8 - solidna jak cholera, nie to co te plastikowe wydmuszki, nawet w moim 17-55...
Bardzo chwalę sobie metalową osłonę w AF 85 1.8 - solidna jak cholera, nie to co te plastikowe wydmuszki, nawet w moim 17-55...Niech zgadne -- oslona p/s obiektywu, do wbijania gwozdzi nie sluzy, prawda? :) Przez cale swoje reporterskie doswiadczenie, uzywajac praktycznie non-stop dwoch body (co daje wlasciwie 2x wieksza szanse na uszkodzenie oslony), stracilem jedna, plastikowa oslonke-- kiedy zaliczyla bezposredniego kopa, od pijanego uczestnika pogo. Biorac pod uwage, ze 85-tki uzywa sie w wiekszosci raczej w spokojniejszej fotografii -- w czym Wam przeszkadza plastikowa oslona? :) Ja cholery dostaje z ta metalowa w 85tce. Ani tego szybko zalozyc, ani zamocowac na odwrotke, to jeszcze niepotrzebnie zwieksza mase bagazu. Do dupy z taka zbyteczna "solidnoscia".
pewnie teraz ciamciangi 85 1.4 pojda w gore z cena :/ - skoro nikon pojechal pojada i koreance :P
Weź nie kracz; jeszcze sobie urządzą wyścigi cenowe ;)
Sporym plusem jest full manual focus override. To czy AF jest celny i szybki to trzeba poczekac na polowe testy.
Jesli chodzi o sample to bedzie jak zawsze lepsze i gorsze sztuki beda wychodzily, potrzeba jak to z kazdym obiektywem, pare renomowanych gazet, stron zrobi testy i bedzie wiadomo jakie sa tendencje, a i tak ludzie beda przebierac i wybierac.
Chyba, ze ktos optycznych lubi czytac, tamtym to zawsze cos im nie pasuje. I np super-zooma T18-270mm na wakacje to testuja i podchodza jak do pro zooma.
Mysle, ze nie liczac kwestji finansowych, obiektyw bedzie minimalnie lepszy. Jest skierowany do Pro, wiec pro zaplaca, bo narzedzia do pracy trzeba miec najlepsze. Przyklad AF Nikon 80-200 vs AF-S Nikon 80-200 w predkosci AF moze 20-30% szybciej i ludzie placili i teraz do wyjscia 70-200 VRII ciagle trzymali AF-S.
Odosnie ceny to spadnie, ale jak w pszypadku nowej 50mm 1.4, bedzie wiecej kosztowal niz poprzednik.
W malej klatce cena sie od zawsze liczyla, bo i sprzet kierowany do szerokiego grona uzytkownikow. Sesje dla wielkich magazynow, czy na wielki wydruk to juz nie sensory 36*24mm, jak ktos Hasselblad, czy cos z inna kosmiczna cena kupuje, to mysle inne ma priorytety.
Niech zgadne -- oslona p/s obiektywu, do wbijania gwozdzi nie sluzy, prawda? :) Przez cale swoje reporterskie doswiadczenie, uzywajac praktycznie non-stop dwoch body (co daje wlasciwie 2x wieksza szanse na uszkodzenie oslony), stracilem jedna, plastikowa oslonke-- kiedy zaliczyla bezposredniego kopa, od pijanego uczestnika pogo. Biorac pod uwage, ze 85-tki uzywa sie w wiekszosci raczej w spokojniejszej fotografii -- w czym Wam przeszkadza plastikowa oslona? :) Ja cholery dostaje z ta metalowa w 85tce. Ani tego szybko zalozyc, ani zamocowac na odwrotke, to jeszcze niepotrzebnie zwieksza mase bagazu. Do dupy z taka zbyteczna "solidnoscia".
Świetna jest wysuwana metalowa osłona w 135/2 DC - zawsze na swoim miejscu i nie da się zgubić. W 85mm być może nie dałoby się jednak takiej zmieścić.
.. Ja cholery dostaje z ta metalowa w 85tce. Ani tego szybko zalozyc, ani zamocowac na odwrotke, to jeszcze niepotrzebnie zwieksza mase bagazu..Po co ją demontować? Ja mam te osłonę "przyspawaną". Ja się generalnie boję o soczewki, a nie o zepsucie osłony. A dzięki tej osłonie o przednią soczewkę 85 jestem spokojny.
Co do różnicy masy - ile g zyskasz ? Z 5 ?
Co do różnicy masy - ile g zyskasz ? Z 5 ?Tu 5, tam 10, aku, sprzaczki w paskach i juz sie nazbiera... Jak bys polatal z moim majdanem przez 10 godzin, to tak lekko bys do problemu nie podchodzil. ;)
Cliff Mautner na swoim fejsbuku napisał: just finished wedding 1 w/the new Nikkor 85mm 1.4. LOVE the focus+performance so far-Will post images after wedding 2 tomorrow on the blog! Także czekamy na pierwsze testy bojowe :)
http://cliffmautner.typepad.com/
Stig - nie każdy nosi wszystko od 14-24 do N200-400 ze sobą w torbie.
Swoja drogą, mieścisz to wszystko w jeden plecak ?:P
Ja mam nadzieję że teraz spadną ceny starszych wersji, więc nie kraczcie o wyścigach cenowych, bo ktoś to usłyszy i będzie jak z Megapixelami ;p
tgollob_jamessuchar
22-08-2010, 15:30
ja się zgadzam ze Stigiem... "toż to zakała rodziny" w plecaku ten 85 z metalową nakręcaną osłoną... ;D
i choć chuchro nie jestem... i choć się już przyzwyczaiłem do wagi zestawu FX, no i nie mam N200-400VR (jeszcze!), to przydałyby się oszczędności "wagowe" :) licząc wszystko do kupy, zapasy, osłony, sprzączki, futerały, filtry... robi się grubo i ciężko ;D
Stig - nie każdy nosi wszystko od 14-24 do N200-400 ze sobą w torbie.
Swoja drogą, mieścisz to wszystko w jeden plecak ?:PA skad Ci to przyszlo do glowy? Standardowo nosze 2x D3, 14-24, 24-70, 70-200 i Sabiny.
A skad Ci to przyszlo do glowy? Standardowo nosze 2x D3, 14-24, 24-70, 70-200 i Sabiny.
Dobrze słyszeć, że nie tylko ja doceniam nasze cudzoomy ;) ale dobrze, że odświeżają szklarnie stałek. Nie będzie narzekania. A było, że nie ma nowych stałek. Że cannon ma lepsze :). Jest wybór są możliwości :)
Pozdrawiam,
AMI
Zdjecia bokehu:
http://sulanto.blogspot.com/2010/08/saako-olla-yksi-bokeh-nikkor-af-s-85-mm.html
Obrazek produkuje moze i ladny, ale moim zdaniem "lans factor" tego szkla jest ujemny... ostatnie obiektywy nikona sa strasznie brzydkie. stara 85 1.4 przy tym wyglada naprawde elegancko ;)
rzeczywiście. brzydal ten obiektyw.
Wygląda jak jakaś Sigma...
mibartek
23-08-2010, 16:36
trudno to jednoznacznie ocenić po tych samplach, ale nie wydaje Wam się, że bokeh się zmienił z "śmietankowego" (stara 85tka) na bardziej "gładki" (w stylu Samyanga) ?
andrzej_suse10
23-08-2010, 16:36
Wygląda jak jakaś Sigma...
Zwłaszcza ten złoty pasek.
A tak poza tym to zaraz nam się dostanie za dyskusje o wyglądzie od fotografów ktorzy robią zdjęcia.
trudno to jednoznacznie ocenić po tych samplach, ale nie wydaje Wam się, że bokeh się zmienił z "śmietankowego" (stara 85tka) na bardziej "gładki" (w stylu Samyanga) ?
A nie wiem, nie przyglądałem się... ale jeśli tak to dla mnie gorzej, bo właśnie dlatego m.in sprzedałem samyanga - już nie mogłem patrzeć na to mdłe mydło w tle (oczywiście nie zawsze, ale przy pewnych scenach zbytnio rozmemływał). A może i dobrze - nie będzie mnie to męczyło i kupie po prostu starego :D
Zwłaszcza ten złoty pasek.
A tak poza tym to zaraz nam się dostanie za dyskusje o wyglądzie od fotografów ktorzy robią zdjęcia.
A tak tak, racja... "Po co siedzicie na forum, idzcie może jakieś zdjęcia robić, a nie onanizować się!"
a czym się różni "śmietankowy" bokeh od "gładkiego" ??????
andrzej_suse10
23-08-2010, 17:11
Ten drugi nie ma smaku !!!!!!!!!
Chyba, że chodzi o "kremowy"? :lol:
mibartek
23-08-2010, 18:19
hmmm
nie wiem jak to słownie wytłumaczyć. Kwestia ta już była kilka razy poruszana :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1997101#post1997101
z obrazowych wyjaśnień to wydaje mi się, że jakbyśmy namalowali obraz farbami i potem rozmywali czymś tło, to Samyang daje obraz podobny do rozmywania wodą, a Nikkor do rozmywania czymś gęstym, np śmietanką właśnie.
BlackRoger
23-08-2010, 18:45
Kolejne sample:
http://www.flickriver.com/photos/10234786@N06/sets/72157624767158474/
jak dla mnie te zdjęcia są brzyydkie
Kurde... no wyglądają jak pociągnięte jakimś Tonal Contrastem...
Andrzej Olender
23-08-2010, 20:10
Hmmm, czy tylko mnie oczy rozbolały (dosłownie, coś jakbym robił na siłę zeza ;)) patrząc na te sample? :)
z pewnością pojawią się też sample, które będą urywać, ale na chwilę obecną, to ten obiektyw jest niefajny.
Wiem o czym mówicie. Ja miałem przez jakiś Czas w plecaku 2 body + 3 obiektywy i to nie duze + lampa + zapasowe baterie + pierdołki i .. Cóż lekko nie jest, szczególnie jak się chodzi z tym cały dzień.
W/g mnie nakręcana metalowa osłona nie jest zbyt wygodna. plastikowa taką którą można mocować odwrotnie jest najwygodniejsza.
Już o te parę gram nie chodzi :P
z pewnością pojawią się też sample, które będą urywać, ale na chwilę obecną, to ten obiektyw jest niefajny.
:mrgreen:
jakbyś nigdy nie wyciągał pochopnych wniosków :)
pioter m
23-08-2010, 21:02
Te fotki maja trzeci wymiar. Szczegolnie to z deska do rysowania. Pewnie dlatego glowy was rozbolaly.
Pstryki, jak pstryki. Takie tam pogladowe.
Andrzej Olender
23-08-2010, 21:07
Te fotki maja trzeci wymiar. Szczegolnie to z deska do rysowania. Pewnie dlatego glowy was rozbolaly.
Pstryki, jak pstryki. Takie tam pogladowe.
Jak oglądam zdjęcia "3D" z Zeissa 85/1.4 to oczy mnie nie bolą :)
S4INT słusznie zauważył że zdjęcia wyglądają jakby mocno były pojechane kontrastem, możliwe że autor przedobrzył. Sample samplom nie równe :)
ps. nie zauważyłem by ktoś linkował oficjalne sample (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/normal/af-s_nikkor85mmf_14g/sample.htm)
z obrazowych wyjaśnień to wydaje mi się, że jakbyśmy namalowali obraz farbami i potem rozmywali czymś tło, to Samyang daje obraz podobny do rozmywania wodą, a Nikkor do rozmywania czymś gęstym, np śmietanką właśnie.
to ja chyba jeszcze nie wszedłem na ten poziom artyzmu, żeby rozróżniać rozmywanie wodą od rozmywania śmietanką w kwestii bokehu:D
Andrzej Olender
23-08-2010, 21:27
Heh, widzę że sporo osób ma swoje skojarzenia :), ja np. super gładki nazywam spokojnym a bardziej charakterystyczne interpretuje jako nerwowe w różnej skali, aż do wściekłych :D
Heh, widzę że sporo osób ma swoje skojarzenia :), ja np. super gładki nazywam spokojnym a bardziej charakterystyczne interpretuje jako nerwowe w różnej skali, aż do wściekłych :D
wiesz, ja widzę różnicę w bokehu np nikosia 50 1.4 i takumara 50 1.4, ale żeby bokeh samyanga nazywać rozmywany wodą, a bokeh nikkora rozmywany śmietaną?? dla mnie to jakiś enigmatycznie wysoki stan artyzmu, dla mnie chyba nieosiągalny...
pioter m
23-08-2010, 21:39
wiesz, ja widzę różnicę w bokehu np nikosia 50 1.4 i takumara 50 1.4, ale żeby bokeh samyanga nazywać rozmywany wodą, a bokeh nikkora rozmywany śmietaną?? dla mnie to jakiś enigmatycznie wysoki stan artyzmu, dla mnie chyba nieosiągalny...
Taki stan osiaga sie po czyms... mocniejszym.
Ja tu zbyt wiele nie widze w kwestii kolorystyki. Niestety, mam taniego lapka, wiec o kolorach duzo nie moge powiedziec. Kolorki to jednak kwestia upodoban. Vide szalony Ken, ktory maksymalnie przegina.
O oficjalnych samplach - przyciete, przezute... Nikon d3x nie ma 16,5Mpix.
GrzesiekH
23-08-2010, 23:01
Sample:
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/normal/af-s_nikkor85mmf_14g/sample.htm
mibartek
23-08-2010, 23:07
Taki stan osiaga sie po czyms... mocniejszym.
a tam czepiacie się :-P
chociaż rzeczywiście jak pisałem tego posta to właśnie wróciłem z wesela :mrgreen:
O oficjalnych samplach - przyciete, przezute... Nikon d3x nie ma 16,5Mpix.
może nowa matryca z D4 ? :mrgreen:
Mariusz888
23-08-2010, 23:13
Oj tam czepiacie się bokehu - to np dla mnie jest oczywiste że różne szkła mają bardziej nerwowy albo spokojny bokeh i to chyba nie podlega dyskusji - zawsze twierdziłem i będę twierdził że dla mnie bokeh z N85/1.4D jest bardzo śmietankowo kremowy - jest z niego dużo cieplejszy i gładki obrazek w porównaniu do np Zeissa 85/1.4 który jest wg mnie bardziej "3D" niż Nikkor - ma też zupełnie inne kolory i inny powiedział bym - bardziej hmmmm malarsko nerwowy bokeh - mnie osobiście zawsze kojarzy się na wielu zdjęciach z krótkimi pociągnięciami płaskim pędzlem po obrazie - no wystarczy sobie zrobić jednym i drugim to samo i zobaczyć jak diametralnie różni się sam sposób obrazowania tych szkieł mimo że jeden i drugi jest z można powiedzieć najwyższej półki :)
A te nowe sample z 85/1.4G to nie wiem co o nich powiedzieć - niby ładne ale jakieś takie nijakie - na razie nie widać po nich charakteru czy tzw "pazura" tego szkła - obecnie to skłaniam się do tego że będzie podobnie jak w poprzedniku ale na razie trochę ciężko powiedzieć - po prostu jakoś ten bokeh i cały rysunek mimo poprawności nie zwala z nóg - zobaczymy jak będzie "w praniu" ;)
andrzej_suse10
23-08-2010, 23:39
NIE, dyskusji to nie podlega kształt tych nieostrych tworów w bokehu, ich wielkość, aberracje itp, a nie "jego" stan psychiczny, smak, czy inne walory kulinarne. Taka interpretacja jest jak najbardziej dyskusyjna.
Ja nie lubię tego nerwowego bokehu, ten z nowej 85 bardzo mi odpowiada. Chociaż zdecydowanie na razie za mało sampli. Poczekam aż sam sobie postrzelam :), bo takie porównywanie bez możliwości jednoczesnego zobaczenia tych samych kadrów zrobionych starą 85 jest do niczego.
pioter m
24-08-2010, 07:20
może nowa matryca z D4 ? :mrgreen:
Moze. Nie przygladalem sie uwaznie winiecie itp. A moze to byc tez z D95. Czort wie. 5000x3333 pasuje do jednych i do drugich plotek.
Ja tam nie lubię kiedy bokeh przypomina posiekaną trawę... Sczególnie gdy zdjęcie z ogródka :)
A może te fotki z nowej 85-tki robił jakiś "canonier" i specjalnie je sp.... :shock: ;)
sposób obrazowania tych szkieł mimo że jeden i drugi jest z można powiedzieć najwyższej półki :)
Mimo ze stara 85 Nikkora to jawne podkradniecie konstrukcji Zeissa z contaxa N(ktora jest rozwinieciem starszej). Mam nadzieje ze bedzie to fajne szkielko, nie tak "plaskie" jak 24 1.4 ;)
Więcej sampli
http://sulanto.blogspot.com/search/label/nikkor%2085%20mm%20f%2F1.4
i pełne pliki do pobrania
http://www.sulanto.fi/nikkor/nikkorit/nikkor.html
Pozdrawiam
hmm..cena
http://sklep.abfoto.pl/produkt_Nikkor_AFS_NIKKOR_85mm_f1,4G__ZAPOWIEDZ-id1050.html
źródło (http://www.cmphotography.com/blog/Nikkor_85/Nikkor_85mm_19.jpg)
reszta tu (http://cliffmautner.typepad.com/my_weblog/2010/08/the-new-nikkor-85mm-14g-wnano-crystal-coat-first-weddings-shot-with-this-lens.html)
dobrze ze taka cena ;) przynajmniej nie musze myśleś o sprzedaży 85 1.8 i "auta" :D
tgollob_jamessuchar
25-08-2010, 00:41
hmm..cena
http://sklep.abfoto.pl/produkt_Nikkor_AFS_NIKKOR_85mm_f1,4G__ZAPOWIEDZ-id1050.html
heh ;D
buahahahahahahhuahuahaha ;D
ok, czekam na Sigmę lub przytulę jakiegoś dziadka N85/1,4 ;D
Mariusz888
25-08-2010, 00:52
Znaczek "N" chyba jednak nie oznacza powłok tylko Nowe ceny ;) - za tyle to ma chyba złotą obudowę polakierowaną na czarno ;)
ebay cena 5,7 tysia ;) prawie 2 razy taniej niż cena sugerowana u nas :D
http://cgi.ebay.pl/Nikon-Objektiv-AF-S-NIKKOR-85-mm-1-1-4G-Das-Neue-/250686772077?pt=DE_Elektronik_Computer_Foto_Camcor der_Objektive_PM#ht_2800wt_1053
tgollob_jamessuchar
25-08-2010, 01:30
http://cgi.ebay.pl/Nikon-Objektiv-AF-S-NIKKOR-85-mm-1-1-4G-Das-Neue-/250686772077?pt=DE_Elektronik_Computer_Foto_Camcor der_Objektive_PM#ht_2800wt_1053
no to już bardziej... jestem baaaaaardzo ciekaw co pokaże Sigma... !
a tak nawiązując do Cliff'a
cyt.: "When Nikkor comes out with the new 14-300mm 1.4 G lens with nano crystal coat, my bag will be a bit easier to carry! " -chyba koleś nie ogarnia jakich by to było rozmiarów ;D
Pogięło ich z tą ceną!!! Chyba sklep chce jelenia ustrzelić. Jak dobrze, że mam "starą" wersję...
uff.. dobrze, że w Niemczech to szkło jest w przyzwoitej cenie.. :) może jakbym nie posiadał 70200 obejrzałbym się za nim, hehe :)
ciekaw jestem czy jakbym podjechał do tego sklepu w Amberg, mógłbym go wypożyczyć czy coś w ten deseń..
A Wy naprawdę myślicie że będzie taka cena? Przecież to totalna bzdura! Stawiam na 5,5tys na dzień dobry, potem jakieś 4,5. Oczywiście z Nikon Polska.
Pewnie że nie, ale im wyższa cena na starcie tym mniejsza szansa, że później zmniejszy się do granicy rozsądku :-I
Dzięki Ci Nikonie za tą premierę, ten wątek poprawia mi humor za każdym razem, gdy do niego wchodzę :lol:
Ta cena to może z dozownikiem śmietanki do rozmywania bokehu? Wersja podstawowa rozmywa wodą :mrgreen:
Obstawiam wersję qooby. A przynajmniej w nią wierzę ;)
a ja wam mówię, że na dzień dobry nie będzie taniej niż 6,5k PLN, a pooooozniej spadniemy do poziomu ca 5.5k PLN
Nie ma co się podniecać tą ceną z tego sklepu, pozostałe nowości czyli 28-300 i 24-120 kosztują tam tyle samo.
Sample
Sample
Było, post #134.
hmm..cena
Zdziercy...
Nigdy nie kupowałem na ebay-u ale jak piszą, o sprzedawcy, że 100% pozytywów to chyba można zaufać???
Chyba, że te dwie sztuki to te co ze stołu spadły ;)
Pytanie - nie wiem czy już tutaj padła na nie odpowiedź - czy warto kupować 1.4G za 1500$ zamiast 1000$ za 1.4D? Czy są jakieś rozsądne argumenty przemawiające za tym że warto te 500$ dołożyć do G?
mateo912
26-08-2010, 20:08
przede wszystkim to że AF-S nie ma problemów z przeostrzaniem małych odległości tak jak śrubokręt.
Pytanie - nie wiem czy już tutaj padła na nie odpowiedź - czy warto kupować 1.4G za 1500$ zamiast 1000$ za 1.4D? Czy są jakieś rozsądne argumenty przemawiające za tym że warto te 500$ dołożyć do G?
Można też zadać pytanie czy warto dołożyć dwa i pół kloca do 1.8 aby kupić 1.4 AF - dla jednych warto, a dla drugich nie warto.
Podobnie można gdybać miedzy nową ,a starą 85/1.4 Pożyjemy, zobaczymy :D
Na to już musi sobie każdy sam odpowiedzieć czy, w jego przypadku, warto czy też nie :); argumentów, za nowszą G, jest dość sporo...
Na to już musi sobie każdy sam odpowiedzieć czy, w jego przypadku, warto czy też nie :); argumentów, za nowszą G, jest dość sporo...
Nie proszę aby ktoś za mnie podjął decyzję, ale o podanie tych argumentów. Jeśli uważasz że sporo, to czy byłbyś uprzejmy je wymienić?
tgollob_jamessuchar
26-08-2010, 22:35
Nie proszę aby ktoś za mnie podjął decyzję, ale o podanie tych argumentów. Jeśli uważasz że sporo, to czy byłbyś uprzejmy je wymienić?
jak dla mnie, to zdecydowanie silnik SWM - mimo, że mam D700 z PDK-1 to to nie to samo, nie działa tak jak powinno (wspomniane przeostrzanie)
poza tym nano powłoki - praca pod jakiekolwiek źródło światła to porażka w przypadku starego modelu... a często zdarza mi się robić zdjęcia w nocy - bliki od świateł latarni dają się we znaki...
to dwa bardzo poważne dla mnie decydujące argumenty, dla których czekam na to szkło i nie wiem czy nie kliknąć tej aukcji na ebay...
Ale czy warto to dopiero mozna bedzie sie przekonac jak to szklo bedzie troche na rynku, bo poki co to gdybanie na podstawie sampli z sieci. Oczywiscie jezeli chodzi o jakosc zdjec, bo dokladnosc AF z uwagi na przeostrzanie napewno bedzie lepsza. Nano powloki pewnie tez poprawia zachowanie pod swiatlo. I to sa argumenty dla niektorych warte tych 500$. Ja bym kupil starego tak jak kupilem starego nikkora 105 af-d...
Już wszyscy doradzają a nikt nie miał szkła w ręce :) Sami prorocy...
Ależ proszę Cię bardzo:
- powłoka nano,
- 9-cio listkowa przysłona z zaokrąglonymi brzegami,
- SWM (cichy) ale przede wszystkim możliwość szybkiego przeostrzenia (przy bliskich portretach nieocenione),
- nowsza konstrukcja zaprojektowana typowo pod cyfrę.
Jak dla mnie sporo i powyższe mi wystarczają :)
Subiektywne odczucia po obejrzeniu sampli pozostawiam, jak na razie, dla siebie.
i nie wiem czy nie kliknąć tej aukcji na ebay...
...ja też. To co, klikamy? ;)
Photoartbox
27-08-2010, 10:42
Ależ proszę Cię bardzo:
- powłoka nano,
- SWM (cichy) ale przede wszystkim możliwość szybkiego przeostrzenia (przy bliskich portretach nieocenione),
Subiektywne odczucia po obejrzeniu sampli pozostawiam, jak na razie, dla siebie.
...ja też. To co, klikamy? ;)
A czym sie rozni 9-cio listkowa przysłona z zaokrąglonymi brzegami, w nowym modelu od 9-cio listkowej przysłony z zaokrąglonymi brzegami, w starym?
No jak to czym? Jest nowa!
;)
A czym sie rozni 9-cio listkowa przysłona z zaokrąglonymi brzegami, w nowym modelu od 9-cio listkowej przysłony z zaokrąglonymi brzegami, w starym?
Jeśli faktycznie stara wersja ma zaokrąglone brzegi listków przysłony (choć ja nie spotkałem się z takową informacją) to przepraszam za nieświadome wprowadzanie w błąd... Choć mógłbym napisać, że cieszy fakt iż Nikon łaskawie pozostawił te zaokrąglone brzegi :)
No jak to czym? Jest nowa!
;)
Nie powiesz mi chyba, że w epoce "cyfry" nowe nie znaczy lepsze pod względem optycznym ;)
Photoartbox
27-08-2010, 11:19
Jeśli faktycznie stara wersja ma zaokrąglone brzegi listków przysłony (choć ja nie spotkałem się z takową informacją) to przepraszam za nieświadome wprowadzanie w błąd... Choć mógłbym napisać, że cieszy fakt iż Nikon łaskawie pozostawił te zaokrąglone brzegi :)
Cytat z Kena R. "It has a nice, curved nine-bladed diaphragm that gives a circular, not polygonal, opening from f/1.4 through about f/5.6. It stops down to f/16." http://www.kenrockwell.com/nikon/8514AF.htm
Nie powiesz mi chyba, że w epoce "cyfry" nowe nie znaczy lepsze pod względem optycznym ;)
Mysle, ze wypowiedz Qooby, dotyczyla watpliwej roznicy miedzy iloscia i zaokragleniem lub nie, listkow przyslony w starszym i nowszym modelu. Tym niemniej konstruktorzy (zapewne pod nieodpartym wplywem ksiegowych) potrafili juz wielokrotnie spie... ulepszyc inaczej, to co bylo calkiem niezle.
Ależ proszę Cię bardzo:
- powłoka nano,
Świetnie, bardzo dziękuję za informację. Właśnie tego szukałem. Przekonałeś mnie właśnie że jednak warto zaoszczędzić te $500 na inne cele... :)
Bez ironi poproszę :)
swiatlo a jakich argumentów się spodziewałeś?
A tak patrząc na w/w aukcję to albo mi się wydaje albo cena, jeszcze rano, była niższa niż 6k!
tgollob_jamessuchar
27-08-2010, 21:10
Bez ironi poproszę :)
swiatlo a jakich argumentów się spodziewałeś? (...)
wiesz... różnie można poprawić sobie humor, np. że "nie warto dopłacić"
(...)
A tak patrząc na w/w aukcję to albo mi się wydaje albo cena, jeszcze rano, była niższa niż 6k!
O żesz... 800zł w górę?! Złoty chyba aż tak nie poleciał ;D więc winduje gość ceny na to wygląda...
winduje gość ceny na to wygląda...
Pewnie gość trafił na nasz rodzimy rynek http://sklep.abfoto.pl/produkt_Nikkor_AFS_NIKKOR_85mm_f1,4G__ZAPOWIEDZ-id1050.html i w łepetynce powstała mu :idea: :)
mibartek
27-08-2010, 21:43
O żesz... 800zł w górę?! Złoty chyba aż tak nie poleciał ;D więc winduje gość ceny na to wygląda...
biorąc pod uwagę, że link był z 25tego :
to Euro nawet trochę spadło ostatnio to nawet taniej powinno być ;-) :
źródło (http://img820.imageshack.us/img820/2144/wykresduzyphp5.png)
W Foto-it.pl mają go za 8499.
W Foto-it.pl mają go za 8499.
to poki co nic nie znaczy, dopoki szkla nie bedzie fizycznie w sprzedazy w magazynach wszystkie ceny sklepowe brane sa na ogol mocno z glowy...
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-85-mm-f-14-g-af-s-.html
Cena zaczyna być coraz bardziej normalna...
Mariusz888
30-08-2010, 18:23
Na razie to jest gdybanie - sklepy dostaną szkła to ceny będą właściwe - na razie to jest wróżenie z fusów - tak w przypadku 5k jak i 8k i każdej innej ceny... ;)
a w foto-plusie "normalna" cena 6400, wiec chyba wiecej nie bedzie
Wg mnie "w miarę normalną" cenę za to szkło oferuje "cyfrowe.pl"
W piątek będę miał to cacko, jakieś zamówienia testowe?
super, gratuluję!
a masz pod ręką 85'kę 1.4 AF? fajnie byłoby zobaczyć 2-3 takie same kadry robione nowym i starym
super, gratuluję!
a masz pod ręką 85'kę 1.4 AF? fajnie byłoby zobaczyć 2-3 takie same kadry robione nowym i starym
gratulować nie masz czego, we wtorek wraca do właściciela ;)
niestety nie mam AF-D
Mariusz888
01-09-2010, 23:04
A to już go gdzieś można kupić? ;)
gratulować nie masz czego, we wtorek wraca do właściciela ;)
jeśli ten właściciel jest z Warszawy, to ja mogę użyczyć 85 1.4 AF to testów porównawczych:)
tgollob_jamessuchar
02-09-2010, 00:48
to mnie zadziwili... do świąt może będzie za 5,5k zł :D a tyle to już mogę za niego dać, jeśli taka żyleta na 1,4 :)
ucieszony jestem bardzo, czekam qooba na jakieś kadry ;)
anita-głowacka
02-09-2010, 15:15
u nas w sklepie będzie za 5898zł
portrety, portrety ! :-)
portrety, portrety ! :-)
a nie cegły?? co za wymagania ;)
dekielek, zdjecia dekielka prosze!!! od 1.4. do 2.0
e tam portrety... cegły, baterie i focus charty :D
Photoartbox
02-09-2010, 17:56
Ja poprosze cos z dluuuuugim czasem naswietlania, z jakims bardzo mocnym szarym filtrem, koniecznie tanim :)
A ja poproszę zdjęcie modelki z odległości 100m; z pełnym obiektyw-izmem, na cropie x1000, będę mógł ocenić ostrość i bokeh tego szkła :)
u nas w sklepie będzie za 5898zł
Ale kiedy?!
tgollob_jamessuchar
02-09-2010, 20:21
a nie cegły?? co za wymagania ;)
qooba - jeśli można prosić i będzie taka możliwość w ogóle... na 1,4 wieczorem/w nocy z latarniami w tle/w kadrze ;)
lub jakieś zdjęcia ze świeczką? ;D
dzięki ! :)
pamiętam podobne wymagania co do sampli z 24 1.4 ;)
może znajdę gdzieś lampki choinkowe ;)
Photoartbox
03-09-2010, 08:59
Nie wiem czy juz bylo, jak tak to sorka. http://www.wretch.cc/blog/wingmanzero/10131272
W przyszłą sobotę robię studyjną sesję modelkową i na 90% będę miał D3x + 85/1.4G.
Niestety nie mam starego 85/1.4 do porównania, jedyne z czym mogę ewentualnie porównać to 70-200VR2
Jakieś życzenia? ;)
Nie wiem czy w tym studio znajdę jakieś tablice testowe zamiast modelki ;P
D3s + 1.4: bardzo, bardzo "misie" podobają :) (szczególnie w listowiu, na ulicy, w pociągu? gdzie nie ma wypalonych dziur; ale jak sam autor pisze, że chciał pokazać możliwości tego obiektywu na 1.4). Dzięki Photoartbox...
Kryhu, jeśli już proponujesz to poproszę bokeh z jednego i drugiego na 2.8 (jak dla mnie pierwszoplanowe mogą być nawet osławione bateryjki ;) ale na tle np.lasu bądź, wieczorem, świateł.
No to mam to cudo. Duży jest, dobrze wykonany, AF szybki - szybszy niż 50G, ale wolniejszy niż 24-70. Niestety przykładów wam nie dam, bo z trzema puszkami (D3, D700 i D90) mam totalny Front Focus :) W D3 pomaga +19, w D700 +20... Jutro ślub, zobaczymy jak się sprawdzi
bo z trzema puszkami (D3, D700 i D90) mam totalny Front Focus :)
jak focus szybki to slepy... coraz lepsze szkla funduje N ;)
sample od Optycznych http://www.optyczne.pl/3254-nowo%C5%9B%C4%87-Nikkor_AF-S_85_mm_f_1.4G_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html
jesień przyszła :D
źródło (http://img715.imageshack.us/i/nik85fot01.jpg/)
Mariusz888
03-09-2010, 19:06
Ja sobie załadowałem 2 i więcej nie potrzebuje... tj tą z parasolem z której pochodzi powyższy fragment i tą ze skrzynką i powiem jedno... do Zeissa 85/1.4 to jej brakuje... na tej z parasolką to w ogóle szukałem miejsca na które jest ustawiona ostrość... :roll: na skrzynce też nie jest wiele lepiej... później stwierdziłem że odpalę jeszcze 2 i no... też nie zmieniły mojego zdania... ;) trochę ratuje to fotka z rzeźbą (2 rząd, 2 kolumna) ale jak to ma być najnowszy obiekt badań, z powłokami Nano itd to jak porównam do starej konstrukcji Planara Zeissa to nadal N brakuje... :roll: mam nadzieję że będą w sprzedaży ciut lepsze sztuki niż ta ;)
Ja sobie załadowałem 2 i więcej nie potrzebuje... tj tą z parasolem z której pochodzi powyższy fragment i tą ze skrzynką i powiem jedno... do Zeissa 85/1.4 to jej brakuje... na tej z parasolką to w ogóle szukałem miejsca na które jest ustawiona ostrość... :roll: na skrzynce też nie jest wiele lepiej... później stwierdziłem że odpalę jeszcze 2 i no... też nie zmieniły mojego zdania... ;) trochę ratuje to fotka z rzeźbą (2 rząd, 2 kolumna) ale jak to ma być najnowszy obiekt badań, z powłokami Nano itd to jak porównam do starej konstrukcji Planara Zeissa to nadal N brakuje... :roll: mam nadzieję że będą w sprzedaży ciut lepsze sztuki niż ta ;)
Obrazek daje dosc przyjemny, bardziej podoba mi sie niz stara konstrukcja poza aberracjami ktore sa wieksze niz w moim starym planarze sprzed 30 lat:D
btw stary Nikon AF to byla formula optyczna Contax N Planara z malymi modyfikacjami, podobnie jak wiele innych delikatnie mowiac "pozyczonych" konstrukcji ;)
Mariusz888
03-09-2010, 19:20
No nie mówię że nie - nie wdaję się co tam skopiowali co nie ale CA to już faktycznie przegięcie... faktycznie jesień :lol: no i słaba ostrość - aż sobie odpaliłem surowe NEFiki z Z85/1.4 które ostatnio zrobiłem to mi od razu ulżyło ;) tam jak odpalam to np na fotce na f1.4 zdobień słupa od latarni w parku widzę fakturę farby na metalu - taka jest ostrość a tutaj to trzeba jej szukać dopiero ;) ogólnie planowałem "być może" wymianę Z na nowego N z uwagi na SWM ale jak będzie taki optycznie jak to co pokazali optyczni to ani mi się śni zmieniać szkło ;)
No optycznych kilka sampli...
EDIT:
Sorry, nie zauważyłem, że już ktoś wrzucił
Przyznam się że zdjęcia młodej japońskiej dziewoi bardziej przypadły mi do gustu.
tgollob_jamessuchar
03-09-2010, 19:52
Przyznam się że zdjęcia młodej japońskiej dziewoi bardziej przypadły mi do gustu.
"co z tego, że sprzętu kupa, jak fotograf..." :D
oczywiście piję do optycznych... ; ) zdjęcia mnie niczego nie urwały... nawet bąka nie puściłem xD
na dodatek info o problemach z AF? dziękuję... wolę starą wersję i działający AF ;]
jakbym nie chciał dobrego AF kupiłbym sobie C ;)
Optyczni są znani z sampli zniechęcających do szkieł... poczekajmy na coś od jakichś ogarniętych pstrykaczy.
Niestety przykładów wam nie dam, bo z trzema puszkami (D3, D700 i D90) mam totalny Front Focus :) W D3 pomaga +19, w D700 +20
Kupiłeś od "optycznych"? :lol: Dlatego właśnie nie chciałem w ciemno licytować bo bałem się, że trafię na jakiś powypadkowy egzemplarz.
sample od Optycznych http://www.optyczne.pl/3254-nowo%C5%9B%C4%87-Nikkor_AF-S_85_mm_f_1.4G_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html
Czytając między wierszami "optyczni", niezrozumiałą! dla mnie niechęcią, darzą produkty Nikona gloryfikując, jeśli tylko się da (lub zajadle broniąc) Canona; coś w stylu jeśli C ma być w czymś gorszy to niech to będzie nawet np.Sigma byle tylko nie był to N...
Więc jeśli Japońce mogą to chyba da się zrobić DOBRE zdjęcia!
Czytając między wierszami "optyczni", niezrozumiałą! dla mnie niechęcią, darzą produkty Nikona gloryfikując, jeśli tylko się da (lub zajadle broniąc) Canona; coś w stylu jeśli C ma być w czymś gorszy to niech to będzie nawet np.Sigma byle tylko nie był to N...
w jednym z pierwszych testów jakie dawno temu przeczytałem na ich stronie, sami się przyznali że wolą canona :D może znajdę..
generalnie bedzie jak z 50mm f/1.4G , najpierw boom , a potem sie będa o wersje D zabijac:P
ja uwazam ze nie ma to jak srubokret:P
tgollob_jamessuchar
03-09-2010, 22:07
(...) ja uwazam ze nie ma to jak srubokret:P
co nie oznacza, że nie jest bez wad... :(
q... dlaczego płacąc taką kasę trzeba wybierać i się czymś tylko "zadowalać" ? ;/ chcę być w 101% przekonany, że obiektyw za jakby nie patrzeć 6 k zł (lub ponad 7 w przypadku 24/1,4) nie zawiedzie w istotnym momencie..
rozumiem, że dużo światła i szeroko (mowa o 24/1,4) to problem sam w sobie i generalnie kicha, a w 85 z kolei w drugą stronę... to dlaczego 50/1,4 "G" nie może być taki jak Sigma (mowa o AF) ?
chyba nie kupię tego obiektywu nim osobiście nie doświadczę jego "świetności" (o ile taką posiada) a i tak zaczekam na Sigmę... może chyba bardzo pozytywnie rozczarować :D
jezeli sigma zrobi szklo na poziome tego co pokazala z 50mm to moze byc mocno:)
dodam ze zaczyna sie tak robic ze nikonowskie szkla maja wieksze problemy z AF niz wlasnie sigmy ! SIC!
105tki 135tki teraz to 85 ... fatum jakies?:D
Mariusz888
03-09-2010, 22:28
Ogólnie jak na razie żenada - co z tego że 24/1.4G jest nawet niezłe optycznie jak pakują tam mułowaty silnik AF'a jak w szkle ze 1,3k (50/1.4G) - przecież tam powinien być topowy AF jak w 24-70... następnie 50/1.4G - no niezły optycznie, ale znowu AF raczej wolnawy a i dystorsja im wyskoczyła... teraz to co widzę po nowym 85/1.4G to już w ogóle wszystko opada (nie tylko ręce :lol: ) ja to nie wiem jak to ma być że człowiek płaci po np ponad 7k za stałkę i jeszcze musi iść na przewalone kompromisy (np wolny AF w 24G) - Canon jakoś od dawna może wszędzie pakować USM i nie mają z tym problemu - za to C i Z mają gorsze zoomy niż Nikon - normalnie trzeba by mieć kompletne zestawy w 2 systemach żeby mieć wszystko dobre ;)
Sony zamiecie , zobaczysz:P beda mieli szybkie af , jasne szkla, i na dodatek filmy w HD i hdr i noktowizory :D w puszkach za 2k zł
mibartek
03-09-2010, 22:33
generalnie bedzie jak z 50mm f/1.4G , najpierw boom , a potem sie będa o wersje D zabijac:P
ja uwazam ze nie ma to jak srubokret:P
no ja już czekam aż po premierze 85G i Sigmy 85/1.4 spadnie cena Nikkora 85d :mrgreen:
jak będzie poniżej 3000zł to Samyang i Sigma 70-210 idą pod młotek i kupuje 85D ;-)
mysle ze moze nie staniec, a jak sie nowe okaza kichowate to moze w gore pojsc;p
mibartek
03-09-2010, 22:35
mysle ze moze nie staniec, a jak sie nowe okaza kichowate to moze w gore pojsc;p
nie strasz :-P na początku i tak będzie szał bo nowe :-P
Mariusz888
03-09-2010, 22:42
Sony zamiecie , zobaczysz:P beda mieli szybkie af , jasne szkla, i na dodatek filmy w HD i hdr i noktowizory :D w puszkach za 2k zł
Się śmiej - ja już stałem w progu drzwi do Sony i miałem się żegnać z Nikonem ale jak zagłębiłem się bardziej w ten system to stwierdziłem że już wolę Canona ;) Tam nawet A900 jest jakieś takie nijakie - a jak u nas narzekają na 24-70 to tam już w ogóle nawet na forum Konica-Minolta/Sony ludzie piszą o brudzących palce gumach, paprochach po np 2 tygodniach użytkowania itd ;) dałem sobie spokój i dalej jestem w Nikonie - tyle że kupowałem zoomy bo stałek nie było - teraz zaczynają się pokazywać... tyle że w chorych cenach i lekko niepoważnie zrobione - albo wolne albo słabe optycznie (albo jedno i drugie :p ) ;)
Jaki badziew z tego by nie był, ludzie i tak kupią, nie dlatego aby miało być lepsze ale dlatego, że NOWE
Co do sampli z optycznych, oczywiście żaden mądrala nie przeczytał że są to zdjecia robione w jpg (nie jpg wołane z rawów) z najniższym możliwym wyostrzaniem.
Mariusz888
03-09-2010, 22:59
LOL ale jakie to ma znaczenie? Ja tu mogę w 5 min nawklejać sampli np z Zeissa gdzie też mogę wyzerować całe ostrzenie a będzie ostrzej ;) to jest tak ostre szkło że nawet nie wyostrzam w PS'ie bo nie potrzeba, f4 Zeissa jest nieużywalne bo modelka urwała by Ci wszystko za zrobienie jej zdjęcia na takiej przysłonie bo widać więcej na jej skórze niż ona sama w lustrze widzi ;) nie uważam że to tłumaczy tak słabe wyniki - aberracja i inne będą zawsze - czy to JPG czy RAW itd
LOL ale jakie to ma znaczenie? Ja tu mogę w 5 min nawklejać sampli np z Zeissa gdzie też mogę wyzerować całe ostrzenie a będzie ostrzej ;) to jest tak ostre szkło że nawet nie wyostrzam w PS'ie bo nie potrzeba, f4 Zeissa jest nieużywalne bo modelka urwała by Ci wszystko za zrobienie jej zdjęcia na takiej przysłonie bo widać więcej na jej skórze niż ona sama w lustrze widzi ;) nie uważam że to tłumaczy tak słabe wyniki - aberracja i inne będą zawsze - czy to JPG czy RAW itd
I co z tego wynika? Tutaj raczej nie porównuje się do zeissa (bo niewielu go ma) tylko do starszej wersji :)
krolewicz
03-09-2010, 23:08
Mariusz888 robisz czasem zdjęcia ?:) chyba za dużo czasu zajmuje Ci narzekanie :P
A nikt nie wpadł na pomysł, że optyczne miało jakiś egzemplarz przedprodukcyjny lub walnięty?
LOL ale jakie to ma znaczenie? Wbrew pozorom bardzo duze. Ja tez czasami ogladam na optycznych sample z obiektywow ktore mam. No i jest to cos zupelnie innego. Programy wcale nie maja domyslnie ustawiany brak ostrzenia.
Sprobuj zobaczyc taki nie wyostrzony jpg z puszki. Z D200 sie nie dalo takiego w ogole ogladac :smile: nawet jak szklo bylo zyleta.
no tak, bo wszyscy na świecie robią d3x na minimalnym wyostrzeniu i mają takie szkła, że RAWy są takie żyletowe, że każde emo marzy o tym zestawie :D
szkła na oczy nie widzieli, a już okrzyknięte bublem... :-)
"test" z optycznych odkładam na bok, chcę ufać jakości zdjęć z tego linku (http://www.wretch.cc/blog/wingmanzero/10131272)
ludziska wyluzujcie :)
jak do sprzedaży weszła 24/1.4 G to też wszyscy na niej psy wieszali, a z tego co zauważyłem, to dwóch forumowiczów co to szkło nabyło sobie je chwalą
wiadomo, że lepiej by było jakby: AF był cytat: "ziu ziu" a nie "szuuuuu szuuuuu", jakby było ostrzej, mniej aberracji, taniej, solidniej i dawało obrazek 4D, ale nie daje i z tym faktem trza się pogodzić ;)
czasami mam wrażenie, że jak ludzie wyczekują nowego szkła, to maja nadzieję, że to samo zdjęcia robić będzie, tryb zdjęć unikatowych: ON.
tak jak tutaj zazdroszczą 35/1.4L tak na CB spotkałem się z opiniami, że aberruje jak cholera, a 85/1.2L to jest przegięcie co do AF-u ;)
i pomyśleć, że podpinają te cuda do 5DII, który ma MF, a nie AF ;)
może panom z optyczne też te zdjęcia tak nie do końca wyszły ;), jak ktoś słusznie zauważył, ani jednego portretu nie pokazali, przy czym ja jestem daleki od tego aby jechać po nich jak po Grzegorzu Rasiaku, bo cenię ich za to, że w polskich realiach stworzyli portal o światowych standardach ;)
będą testy, będą zdjęcia, jak zobaczę co to szkło potrafi w rękach co poniektórych to sobie opinię wyrobię, a kupić i tak nie kupię, bo za drogo :P