Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : albumy ślubne

Strony : 1 2 3 [4] 5 6

gtad
15-09-2011, 11:50
..ale znalazłam pracownię introligatorską, która robi mi świetne jakościowo albumy.. Dlatego też zastanawiam się czy to ja mam szczęście i trafiłam na takowego introligatora, który oddaje mi do ręki porządny i ładny produkt, czy Wy pecha, że takowego nigdy nie znaleźliście ;)

Nigdzie nie napisałam, że firma, którą znalazłam produkuje albumy lepsze od B....

Bo Ty po prostu masz szczęście..

black_bird
15-09-2011, 12:53
Introligatorów z ciekawą ofertą w Polsce nie brakuje, raczej klientów na tę ofertę. Np. http://www.adl-dl.pl/pl/oferta/%C5%9Blubne/albumy_%C5%9Blubne/

bialogardzianin
15-09-2011, 13:17
Introligatorów z ciekawą ofertą w Polsce nie brakuje, raczej klientów na tę ofertę. Np. http://www.adl-dl.pl/pl/oferta/%C5%9Blubne/albumy_%C5%9Blubne/

Problem polega na tym, że nie potrafią skutecznie powalczyć o klienta. Albumy B. mają wzięcie, bo o nich ty rozmawiamy, bo je chwalimy, mimo, iż obsługa klienta nie stoi na najwyższym poziomie (nie interesuje mnie tłumaczenie dużo roboty- mało czasu). Jak się prowadzi sprzedaż czegokolwiek, powinno się uwzględnić jakiś system demonstracyjny, bo nikogo dziś nie stać na zamówienie albumu w ciemno, o ile nie ma renomy (opisywanej tu w przypadku B.). Nie chodzi tu o to, by wyrwać za darmo album, ale otrzymać jakiś zestaw próbek do pomacania, gdyż zdjęcia na stronach www nie są odpowiednim odniesieniem najczęściej.

bialogardzianin
15-09-2011, 13:26
Jak już wspominałem wcześniej, też polecam Viva Litera ... Leżą u mnie dwa kartony ich albumów, ale nie mam kiedy ich przefocić ... może po weekendzie mi się uda.

Ciągle czekamy na przefocenie.

robin102
15-09-2011, 20:17
W sprawie albumów to warto tutaj zajrzeć:
http://albumania.pl/

Boghol
16-09-2011, 07:15
Ciągle czekamy na przefocenie.

Wiem, wiem ... mnie ostatnio terminy gonią trochę i nie mam czasu. Po weekendzie mi się sytuacja uspokoi na tyle, że zrobię zdjęcia.

bialogardzianin
16-09-2011, 12:46

Bo ceny iście introligatorskie- sprawdziłem.

KubaZowsik
16-09-2011, 13:09
Witam,

przyłączę się do opinii że 25x25 od Barańskiego są jeśli chodzi o grzbiet gorzej wykonane od świetnych 33x33. Nie przeglądałem wszystkich 77 stron dyskusji, ale gdyby ktoś szukał dobrego albumu 25x25 (takie robię do chrztów) to spójrzcie na to: Link (http://fotoblog.zowsik.com/2011/08/chrzciny-julii-ekskluzywny-album-chrzestny-etui-na-dvd-i-plyta-dvd-z-nadrukiem/)
To album firmy Viva Litera.

Poszukuję idealnego kompromisu pomiędzy wielkością odbitki do dużego albumu (33x33) a dużym albumem... Nie widziałem firmy która miałaby wyklejany album 30x30 w dobrej jakości. Rzeczywiście 15x23 w 30x30 wyglądałoby super - jak ktoś wcześniej napisał.
Jeśli miałby być 33x33 to odbitka musiałaby być z czegoś takiego jak 18x24 - ale z zachowaniem proporcji boków czyli przy długości 24, na wysokości powinno być 16. Szukałem w labach i nie ma opcji, jeśli już to pozostaje przycinanie z większych formatów tylko kto ma czas na wycięcie 100 fotografii..,
W VL mają format 29x29 i może to byłoby idealne do formatu 15x23 (jeszcze takiego formatu albumu nie zamawiałem) no ale cena jest taka sama jak dla formatu 33x33...

Kto robi dobre 30x30 ? :)

Kuba.

robin102
16-09-2011, 13:22
Witam,

Rzeczywiście 15x23 w 30x30 wyglądałoby super - jak ktoś wcześniej napisał.
.

Kto robi dobre 30x30 ? :smile:
Kuba.

Znam takie albumy, produkuje je masowo mój kolega Sławek Szewczul. Są perfecto wykonane, dla mnie może nawet lepsze niż te od Barana bo czuć w dotyku, że to hand made. Czlowiek ma bardzo duże doświadczenie w produkcji i jest bardzo dokładny. Piszcie do Niego, dzwońcie pytajcie. Niemniej moim zdaniem według mnie nawet w karcie 30x30 zdjęcie 23x15 wygląda jakby ktoś przyoszczędził na kliencie robiąc odbitki w labie;) nie mówiąc już o hektarowych kartach z albumów 33x33 gdzie powiększenie minimum to 25,4 x 17,5 powinno być. Aaaaa Slawek robi albumy pod każdy rozmiar nawet 28x27 jak się zamówi więcej niż jeden.

KubaZowsik
16-09-2011, 13:32
dzięki za informację !!

Agraf
16-09-2011, 21:54
Witam,

Kto robi dobre 30x30 ? :)

Kuba.

Moim zdaniem digitalalbum.pl, ja jestem zadowolony.

gerronimo
17-09-2011, 01:45
Witam,

przyłączę się do opinii że 25x25 od Barańskiego są jeśli chodzi o grzbiet gorzej wykonane od świetnych 33x33. Nie przeglądałem wszystkich 77 stron dyskusji, ale gdyby ktoś szukał dobrego albumu 25x25 (takie robię do chrztów) to spójrzcie na to: Link (http://fotoblog.zowsik.com/2011/08/chrzciny-julii-ekskluzywny-album-chrzestny-etui-na-dvd-i-plyta-dvd-z-nadrukiem/)
To album firmy Viva Litera.

Wygląda to bardzo fajnie, może być alternatywą dla Barańskiego. A napisz, jak jest u nich z szybkością realizacji zamówień? Bo jak pomyślę ile muszę za każdym razem czekać na albumy od pana B., to mnie krew zalewa ;)

credka
17-09-2011, 09:42
Kuba, czy albumy od VL nadal tak śmierdzą klejem?

A napisz, jak jest u nich z szybkością realizacji zamówień? Bo jak pomyślę ile muszę za każdym razem czekać na albumy od pana B., to mnie krew zalewa ;)
Ile u Barana? 5-10 dni? To mało cierpliwy jesteś ;)

gerronimo
17-09-2011, 10:03
Dzisiaj jest 2 tygodnie odkąd złożyłem zamówienie. Nie wiem, może za dużo tych albumów (cztery) tym razem wziąłem i pan B. ma kłopoty z wyrobieniem się. W każdym razie zadowolony nie jestem, bo jutro mam termin oddania zdjęć klientowi i trzeba będzie jakąś rekompensatę zapewnić. Oczywiście zaraz mi ktoś napisze, że u Barańskiego tak jest i trzeba być cierpliwym, albo zamawiać albumy z paromiesięcznym wyprzedzeniem. Ale czy na tym ma to wszystko polegać? Dlaczego np. taki Empol jest w stanie zrealizować zamówienie w kilka dni, a i kontakt z nimi jest wręcz wzorowy (mailowo bez problemu)? Niestety pan Barański 'jedzie' na marce i o klientów się zbytnio nie stara.

credka
17-09-2011, 11:06
Masz pecha. Nie przypominam sobie, żebym tyle czekała. Ile masz dni na oddanie materiału od ostatniej sesji? Jak wygląda etap wybierania albumu - przed podpisaniem umowy i wykonaniem zdjęć, czy po oddaniu (lub tylko pokazaniu obrobionych do wyboru) zdjęć? Ja zamawiam album zaraz po otrzymaniu zadatku i nie mogę powiedzieć, żeby to był zły system pracy. Wykonam zlecenie, obrobię foty, album czeka już gotowy i sprawdzony - bezstresowo go wyklejam i na spokojnie zapraszam po odbiór... Jak to wygląda u Ciebie i co możesz zmienić, by to poprawić? ;)

Ps. Wczoraj wykleiłam 3 albumy, w tym jedno ze zleceń podpisałam na koniec sierpnia (kilka dni przed ślubem). Album przyszedł razem z kilkoma innymi (niemałe zamówienie) po kilku dniach.

jacoslavgth
17-09-2011, 13:31
dokładniejak credka pisze - zamawiamalbumy najpóźniej tydzień przed ślubem (zamawiam w partiach po 3-4 albumy), max czekałem 10 dni roboczych...

stock
17-09-2011, 18:16
no ja też złożyłem zamówienie 3 września i do dziś albumu nie ma. No, ale ja nie mam parcia bo to album dla mnie :)

gerronimo
17-09-2011, 18:52
Masz pecha. Nie przypominam sobie, żebym tyle czekała. Ile masz dni na oddanie materiału od ostatniej sesji? Jak wygląda etap wybierania albumu - przed podpisaniem umowy i wykonaniem zdjęć, czy po oddaniu (lub tylko pokazaniu obrobionych do wyboru) zdjęć? Ja zamawiam album zaraz po otrzymaniu zadatku i nie mogę powiedzieć, żeby to był zły system pracy. Wykonam zlecenie, obrobię foty, album czeka już gotowy i sprawdzony - bezstresowo go wyklejam i na spokojnie zapraszam po odbiór... Jak to wygląda u Ciebie i co możesz zmienić, by to poprawić? ;)

Ps. Wczoraj wykleiłam 3 albumy, w tym jedno ze zleceń podpisałam na koniec sierpnia (kilka dni przed ślubem). Album przyszedł razem z kilkoma innymi (niemałe zamówienie) po kilku dniach.

U mnie wyglądało to do tej pory tak, że klient miał czas na zastanowienie się czy chce albumu, czy tylko odbitki. Po prostu zostawiałem tę kwestię na "po ślubie". Teraz już wiem, że to nie ma sensu, bo album może nie dotrzeć na czas (na oddanie materiału mam 3 tygodnie). W każdym razie myślałem, że w 2 tygodnie albumy spokojnie do mnie dotrą. Wczoraj dzwoniłem 3 razy do Barańskiego, chyba miał wyłączony telefon. A na maile oczywiście nie odpisuje.

robin102
17-09-2011, 19:49
... (na oddanie materiału mam 3 tygodnie)......
Całe życie człowiek się uczy. Z klientami na sezon następny spisuj normalną ;) umowę na oddanie materiału w terminie 60-90 dni, oraz zrób se zapis o albumie, że będzie na pewno ładny, ale na dziś nie wiadomo do końca jaki ;)
lub ułatw sobie życie kupując w grudniu np 10-30 sztuk, szczególnie w przypadku zaopatrzenia u Baranowskiego to dobre rozwiązanie

gerronimo
18-09-2011, 10:54
@robin102
No tak, człowiek się uczy :) Umowy na nowy sezon spisuję już na nieco innych zasadach, od razu uwzględniam w nich album. Co nie zmienia faktu, że jednak p. Barański mógłby się bardziej starać.

McSimus
19-09-2011, 15:32
Nic co dobre nie przychodzi łatwo ;)
Sorki ale to tak trochę złośliwie dla żartu ;)

credka
19-09-2011, 16:10
Ok, teraz moja kolej ;) Poproszę kolegów (i koleżanki?) o fotki przykładowe z wyklejonym albumem z czarnymi kartami. Pierwszy raz będę taki kleiła (dotychczas tylko ECRU szły wyklejone), a większość zdjęć z tego repo mam kolorowych i nie wiem czy to będzie wyglądało lepiej z ramkami, czy bez ramek, tak jak w B&W. Czy w ogóle w B&W jeszcze stosuje się ramki? Sorki za podstawowe i głupie pytanio-prośby, ale ... zgłupiałam ;)

robin102
19-09-2011, 19:22
Czarne karty są bardziej UNI niż takie ecru których używasz. Dobrze wyglądają na nich zdjęcia we wszystkich odcieniach B&W, kolorowe nawet tak mocno CoColorowe jak Pank robi, jak i zwykłe kolorowe takie prosto z puszki :mrgreen:.
Co do ramek (białych) to kwestia czy chcesz aby zdjęcie się od tła odcinało, czy nie musi się odcinać bo w stosunku do karty jest na tyle przyzwoicie duże, że nie trzeba sterować wzrokiem oglądacza i "optycznie" powiększać odbitki.
Ramki jeśli zastosujesz to tak samo przy kolorze jak i B&W uchodzi, ale jak wcześniej wspomniałem determinować zastosowanie ramki powinna wielkość odbitki do karty. Moim zdaniem według mnie.

jacoslavgth
19-09-2011, 23:25
Ok, teraz moja kolej ;) Poproszę kolegów (i koleżanki?) o fotki przykładowe z wyklejonym albumem z czarnymi kartami. Pierwszy raz będę taki kleiła (dotychczas tylko ECRU szły wyklejone), a większość zdjęć z tego repo mam kolorowych i nie wiem czy to będzie wyglądało lepiej z ramkami, czy bez ramek, tak jak w B&W. Czy w ogóle w B&W jeszcze stosuje się ramki? Sorki za podstawowe i głupie pytanio-prośby, ale ... zgłupiałam ;)

jutro coś wkleję z czarnymi kartami i zdjęcia z białymi ramkami :) i bordowymi kartami tyż

bialogardzianin
20-09-2011, 09:14
Moim zdaniem digitalalbum.pl, ja jestem zadowolony.

Mogę prosić o koszt albumu brutto (z krótkim opisem jaki album)?

bialogardzianin
20-09-2011, 09:24
... ułatw sobie życie kupując w grudniu np 10-30 sztuk, szczególnie w przypadku zaopatrzenia u Baranowskiego to dobre rozwiązanie

Nie każdego stać na taką "inwestycję". ;) Mi juz ręce opadają na współprace z nim- totalna ignorancja. :(

gerronimo
20-09-2011, 10:27
Wychodzi więc na to, że jeśli kupować album "na już", to w innych firmach. Doszedł do mnie właśnie album z empolu. Zamówienie zrobione w zeszły czwartek. A wczoraj zdarzył się cud, pan Barański odpisał mi na maila :) Zamówienie podobno już wysłane, zobaczymy czy kurier dzisiaj przyjedzie.

Jeśli chodzi o te ramki, to ja stosuję zasadę: jasne karty - zdjęcia bez ramek, ciemne karty - zdjęcia z ramkami. Moim zdaniem zdjęcia na czarnym tle bez ramek nie wyglądają zbyt ciekawie, zlewają się z tłem.

bialogardzianin
20-09-2011, 10:35
Wychodzi więc na to, że jeśli kupować album "na już", to w innych firmach...

To nie zakup na cito, zamówienie złozone 5 września. :( Kilkukrotne maile i nawet telefony nic nie pomagają, zapewne ma żniwa teraz, ale z drugiej strony co to kogo obchodzi? Człowiek dzwoni, przypomina się, umawia na ustalenia i potem cisza, jakby człowiek zapadł się pod ziemię. :( Nie uśmiecha mi się codziennie nosić kilku stów w kieszeni, bo a nuż kurier mnie odwiedzi. Prosiłem o podanie nr konta do przelewu, żebym przedpłatę zrobił, zgodził się i cisza. Wyżalić się musiałem na ta beznadziejną obsługę klienta. :(

Boa
20-09-2011, 10:48
Hej.

Nie uśmiecha mi się czytać całego wątku od początku, ale nie wiem, czy ktoś wspominał o francuskiej firmie Panodia, z której oferty polecam albumy Celia (http://www.albumyramki.pl/det.php?pid=315) (biała okładka z pięknymi tłoczeniami, karty ecru) oraz Havana (http://www.albumyramki.pl/det.php?pid=793) (brązowa okładka z okienkiem 6x9cm, karty czarne), w obu przypadkach 30 kart w rozmiarach 30,5 x 34cm (szer x wys). Karty z na prawdę grubego kartonu, nie to co Poldom/Empol/Lotmar oraz Henzo (piszę o tych made in chrl) jeszcze mi się nie zdarzyło, aby albumy miały jakieś wady. To albumy z ekskluzywnej serii tej firmy, o czym świadczy delikatnie tłoczony z tyłu napis "made in france" (co tez działa na klientów :cool: ).

Jakieś 2-3 lata temu brałem również z Panodii albumy Croco (http://www.fotomargines.pl/2009/01/26/albumy-fotograficzne-krakow/), to była miazga- okładka stylizowana na krokodylą skórę (do wyboru czerń, lub czerwień), a wykonanie z meeeega dużym wyrafinowaniem.

robin102
20-09-2011, 10:53
zdjęcia z ramkami. Moim zdaniem zdjęcia na czarnym tle bez ramek nie wyglądają zbyt ciekawie, zlewają się z tłem.
Eeeeee no chyba żartujesz z tym zlewaniem się z tłem :) może masz taki styl, że robisz bardzo ciemne zdjęcia to może wtedy.... Generalnie na czarnych kartach każde foto prezentuje się świetnie. Z ramą czy bez to kwestia wielkości karty i odbitki. Nie daje ramek bo mam stosunkowo duże odbitki do wielkości kart. Kolega robi 23x15 na kartach 30x30 i daje białe ramki z tego to powodu wygląda to całkiem akceptowalnie mimo sporej dysproporcji rozmiarów. Na kolorowe rzucał bym zdjęcia robione w konkretnej tonacji pod kolor kart, chyba, ale nigdy tego nie robiłem.
O i przykład z wczoraj o wyższości kart czarnych nad jasnymi. Po południu rodzice PM odebrali ode mnie album aby go wysłać w świat do Młodych. bardzo mili ludzie z rodziców, właściciele 100 hektarowego gospodarstwa> bardzo zapracowani ludzie co było widać po rekach i czuć. Jak myślicie przed wysłaniem będą oglądać album tymi spracowanymi rękami ;) ?na pewno będą. Karty jasne na bank by tego nie przetrwały, a w domu jeszcze babcia, dziadek i trzy młodsze siostry Młodej. Sąsiedzi pewnie też się zlecą do przekladnia kart. Może jasne karty dla entelygencji tylko som.

To nie zakup na cito, zamówienie złozone 5 września. :sad: Kilkukrotne maile i nawet telefony nic nie pomagają, zapewne ma żniwa teraz, ale z drugiej strony co to kogo obchodzi? Człowiek dzwoni, przypomina się, umawia na ustalenia i potem cisza, jakby człowiek zapadł się pod ziemię. :sad: Nie uśmiecha mi się codziennie nosić kilku stów w kieszeni, bo a nuż kurier mnie odwiedzi. Prosiłem o podanie nr konta do przelewu, żebym przedpłatę zrobił, zgodził się i cisza. Wyżalić się musiałem na ta beznadziejną obsługę klienta. :sad:
Czyli jak zwykle u Barana ;)
Trzeba mieć zdrowie na takie zakupy, facet prowadzi firmę na zasadzie, że chyba sam chce wszystkiego dopilnowywać bez delegowania obowiązków innym pracownikom no i efekty są jakie są

gerronimo
20-09-2011, 11:16
Eeeeee no chyba żartujesz z tym zlewaniem się z tłem :) może masz taki styl, że robisz bardzo ciemne zdjęcia to może wtedy.... Generalnie na czarnych kartach każde foto prezentuje się świetnie. Z ramą czy bez to kwestia wielkości karty i odbitki. Nie daje ramek bo mam stosunkowo duże odbitki do wielkości kart. Kolega robi 23x15 na kartach 30x30 i daje białe ramki z tego to powodu wygląda to całkiem akceptowalnie mimo sporej dysproporcji rozmiarów. Na kolorowe rzucał bym zdjęcia robione w konkretnej tonacji pod kolor kart, chyba, ale nigdy tego nie robiłem.

Właśnie mam na myśli nieco mniejsze odbitki w stosunku do wielkości kart. Często wklejam zdjęcia 15x23 cm do albumu 30x30 (po jednym zdjęciu na stronę). Gdy nie ma ramki, to zdjęcie ginie na takim tle.

Ramki wyglądają moim zdaniem bardzo fajnie nawet w takim przypadku: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2140051&postcount=351

Kinski
20-09-2011, 11:32
30x30, 35 czarnych kart, oprawa z ekoskóry, pionowe zdjęcie na okładce przez całą wysokość, tłoczony grzbiet, metalowe narożniki, grawer laserowy (w sumie za bardzo niepotrzebny przy tym typie okładki - ze względu na zdjęcie) przez całą wysokość, stempel firmowy i standardowe etui - u mnie pokazuje 170 zł. Oprawa jest robiona przez Digitalbalbum, środek jest z Włoch. Taki sam album, ale w skórze ekskluzywnej - 240-300 zł (w zależności, jaka skóra). W skórze - 210 zł. Przesyłka kurierska - 20 zł, poczta - 14 zł. Pod względem personalizacji, opraw (drewno, skóra, alu, passepartout) i rodzajów okładek (okienka na zdjęcia w różnych konfiguracjach) niszczy albumy Barańskiego. Dodatkowo można zrobić i odbitki, i etui, i powiększenia, i płótna, i zdjęcia w ramkach, fotoksiążki, etc.
Dziwi mnie ten kult Barańskiego. Czas leci do przodu, a jak na razie jego nowinką są karty menu. W poligraficznym biegu, to co najmniej zadyszka. Widać to było na ostatnich targach w Łodzi. Przy jego stoisko była pustynia (rok temu zresztą też).

credka
20-09-2011, 11:33
gerronimo, w takim przypadku to te ramki uważam wręcz za niezbędne - zdjęcia są duże, upchane przy minimalnej odległości, więc ramką dobrze jest je oddzielić. Natomiast odbitki 15x23 na 33x33 wyglądają dość luźno i sama już nie wiem, czy trzeba tu ramek do czerni tła.

McSimus
20-09-2011, 13:32
Ja daje ramki bo ... mi się tak po prostu podoba.
Chyba, że młodzi od razu deklarują, że bez ramek to wtedy bez.
Jasno i klarownie.

mlmar
22-09-2011, 09:26
Może ktoś pożyczyć konto na digitalalbum.pl? ;)
Już 4 dni próbuje u nich złożyć zamówienie ale cały czas czekam na "link aktywacyjny".
Mieli problemy z netem które już naprawili. Przez telefon mówią że już może za godzine najdalej wieczorem. Zlewają totalnie.

Ja biore z ramkami bo nie lubię moich kadrów ściętych nawet o 1mm :)
Ale fakt, dają po oczach.

Boa
22-09-2011, 10:36
Ja biore z ramkami bo nie lubię moich kadrów ściętych nawet o 1mm :)

Ramki nie gwarantują 100% kadru :) Minilaby same z siebie nie naświetlają na spad.
Każda maszyna (mówię o labach mi znanych) ma jakąś tolerancję, papier podawany jest w prowadnicach, które często mają tolerancję ~1-1,5mm.

sote
22-09-2011, 11:05
Problem polega na tym, że nie potrafią skutecznie powalczyć o klienta. Albumy B. mają wzięcie, bo o nich ty rozmawiamy, bo je chwalimy, mimo, iż obsługa klienta nie stoi na najwyższym poziomie (nie interesuje mnie tłumaczenie dużo roboty- mało czasu). Jak się prowadzi sprzedaż czegokolwiek, powinno się uwzględnić jakiś system demonstracyjny, bo nikogo dziś nie stać na zamówienie albumu w ciemno, o ile nie ma renomy (opisywanej tu w przypadku B.). Nie chodzi tu o to, by wyrwać za darmo album, ale otrzymać jakiś zestaw próbek do pomacania, gdyż zdjęcia na stronach www nie są odpowiednim odniesieniem najczęściej.

jesli chodzi i prezentacje produktow to fajnie (moim zdaniem) rozwiazalo to najlepszefoto,
wysylaja pake ze swoimi produktami, na swoj koszt, trzyma sie ja kilka dni,
po czym przychodzi kurier i zabiera pake na koszt najlepszefoto :)
Nie kosztuje nas to nic a zapoznajemy sie z ich oferta.

credka
22-09-2011, 11:22
jesli chodzi i prezentacje produktow to fajnie (moim zdaniem) rozwiazalo to najlepszefoto
Przyznaję, bardzo dobry pomysł! Pozostali powinni brać przykład. Troszkę kosztów, a jaki zysk :)

Boa
22-09-2011, 12:55
Wow, faktycznie fajna sprawa, dobrze świadczy o firmie :)

sote
22-09-2011, 13:18
no wlasnie... chyba konkurencja to wymusza ;)
widzialem juz fotoksiazki z trzech firm (labpolska, najlepszefoto i digitalalbum) i moge powiedziec, ze jakosc wydrukow jest taka sama,
jednak jesli chodzi o wykonanie to labpolska jakos tak najmniej przypadl mi do gustu, chyba dlatego, ze na wewnetrznej stronie okladki
byla juz rozkladowka, a wole jak w tym miejsu jest czarny material ;) ceny sa mocno porownywalne.

Co do albumow tradycyjnych to moze i w Polsce sa jakies firmy ktore to robia, ale wiekszosc traci na braku w miare przyzwoitej strony www,
czego przykladem jest np. http://www.adl-dl.pl na ktorej ciezko cokolwiek znalezc...
Ja wchodzac na strone takiej firmy chcialbym bez problemu znalezc jasno opisane wzory okladek, materialow itd. no i oczywiscie ceny.
Najlepiej jakis konfigurator i odrazu mozliwosc zamowienia :)

Moze za duzo bym chcial...

manfred
22-09-2011, 13:26
(labpolska, najlepszefoto i digitalalbum)

A jak na tle tych trzech firm wypada KDAlbumy może ktoś ma porównanie

sote
22-09-2011, 13:47
A jak na tle tych trzech firm wypada KDAlbumy może ktoś ma porównanie

a to nie jest druk cyfrowy czasem?

manfred
22-09-2011, 14:30
Rozumiem mowa jest o fotoalbumach a ja się z fotoksiążką wepchałem.

sote
22-09-2011, 14:47
Rozumiem mowa jest o fotoalbumach a ja się z fotoksiążką wepchałem.

raczej chodzilo mi o to, ze tamte 3 firmy naswietlaja rozkladowki na papierze foto,
a ta o ktora pytasz drukuje cyfrowo...

manfred
22-09-2011, 14:50
Czyli jakościowo pewnie przepaść na rzecz tamtych trzech.

Boa
22-09-2011, 15:12
Przepaść, nie przepaść (raczej drobna różnica)... inna technologia po prostu.

yerzu
22-09-2011, 15:21
I zupełnie inny album :)

Ja w KD robię 95 % albumów które trafiają do klientów - album 33x28 cm 120 stron w w nim 120 dużych zdjęć to jest to co najbardziej lubię :)

KD to coś w stylu blurba tylko jakościowo półka lub dwie wyżej.

Jakościowo bardzo fajny produkt, który bardzo podoba się moim parą - głównie dlatego że mają dużo, dużych zdjęć.

Agraf
23-09-2011, 12:44
Jakim parą? Nie rozumiem.

Boa
23-09-2011, 17:51
Zapewne Szymon miał na myśli "parom", owszem nie jest to łatwe do wydedukowania, ale też nie każdy musi być taki zajebi*ty jak ja :cool:

milk
26-09-2011, 10:42
Wracając do tematów terminowych albumów pana Barańskiego pragnę rozwiać obawy ... byłem osobiście, zamówiłem kilka, odbiór max 8-10 dni.
A tak pod rozwagę... nie sądzicie, że o fachowcu, który robi od ręki i ma terminy 3 dni - może to źle świadczyć : brak klientów, zamówień itd
Na produkty dobrego rzemieślnika trzeba i warto czasem poczekać... aha i nie mam udziałów w tej firmie :) ;)

Pozdrawiam z Krakowa

Grzegorz

Ksiazkiewicz
26-09-2011, 11:45
u mnie z zamówieniami u Barańskiego podobnie - dwa tygodnie (licząc soboty, niedziele) maksymalnie. Album zamawiam najpóźniej tydzień przed ślubem, w szafie zawsze leży kilka rezerwowych.
A zdanie o Barańskim mam podobne jak milk. Zawsze jest lekko zakręcony ale idzie to w parze z elastycznością. Raz na cito robił mi dodatkowy album w 3 dni robocze, abym mógł odebrać za jednym razem.

Trick
27-09-2011, 12:32
Etam, 3 tygodnie (bez 2 dni) :) Ale ja to jestem leszczyk zamawiający album bardzo okazjonalnie i biorę pod uwagę, że jest gorący okres wobec tego pracy mają dużo. Wykonanie i zapakowanie bardzo, bardzo znośne. Aaa... i o dziwo, kontakt telefoniczny jak najbardziej możliwy.

bialogardzianin
27-09-2011, 12:36
Proszę o wsparcie, zamówiłem album B. z okienkiem wklęsłym, jakiego wymiaru i w jaki sposób mam tam wsadzić zdjęcie? Z góry dzięki.

McSimus
27-09-2011, 15:38
A nie ma tam kieszonki od wewnętrznej strony okładki ???

credka
27-09-2011, 16:26
Nie ma tam kieszonki, a przynajmniej kiedyś nie było. Z odbitki 10x15 wycięłam co mnie interesowało pod rozmiar okienka i po kłopocie. Nożyczki użyć - prosta rzecz ;)

bialogardzianin
27-09-2011, 16:35
Nie ma tam kieszonki, a przynajmniej kiedyś nie było. Z odbitki 10x15 wycięłam co mnie interesowało pod rozmiar okienka i po kłopocie. Nożyczki użyć - prosta rzecz ;)

Dzięki, tak myślałem, ale wolałem zapytać. Mam wyciąć o 1-2 mm większe i naginając delikatnie rogi wpuścić w okienko, od spodu przylepce?

Boa
27-09-2011, 16:58
Pokaż o którą okładkę chodzi :?:

bialogardzianin
27-09-2011, 17:14
Pokaż o którą okładkę chodzi :?:

Plener 25x25

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
po wewnętrznej stronie okładki brak otworu na wsunięcie zdjęcia.

marekb
27-09-2011, 17:21
a nie prościej do P. Zbyszka zadzwonić i się zapytać?

bialogardzianin
27-09-2011, 17:26
Myślałem, że prościej tu będzie zapytać praktyków. Kombinować jak każdy Polak potrafię, linijkę i nożyczki obsłużę, ale nie chciałem prochu wymyślać. ;) Kto miał/ ma do czynienia z tym patentem?

gerronimo
29-09-2011, 16:50
Mam pytanie. Jak wyklejacie albumy Barańskiego, to zostawiacie pustą całą pierwszą kartę, czy tylko pierwszą stronę?

Boa
29-09-2011, 17:13
Wow, najlepsze pytanie tego wątku :lol:

rotor
29-09-2011, 17:14
Myślałem, że prościej tu będzie zapytać praktyków. Kombinować jak każdy Polak potrafię, linijkę i nożyczki obsłużę, ale nie chciałem prochu wymyślać. ;) Kto miał/ ma do czynienia z tym patentem?

tak, jak wcześniej wspomniano, bierzesz zdjęcie ciut większe od okna i wsadzasz pod kątem, a do przyklejenia użyłem kleju w sztyfcie jakiejś znośnej firmy i tylko trochę w razie czego podkleiłem, bo w sumie zdjęcie sie pod naciskiem trzyma samo

Mam pytanie. Jak wyklejacie albumy Barańskiego, to zostawiacie pustą całą pierwszą kartę, czy tylko pierwszą stronę?

całą pierwszą pustą kartę, nie jest liczona do ogólnego stanu kart, a oglądanie zaczyna się tak, jak zaczyna się czytać książkę (mz to naturalne jest ;)

29-09-2011, 17:35
nie orientujecie sie czy pan "B" bedzie zmieniał wzory swoich albumów w raz z nowym rokiem 2012? nie wiem czy zamawiac wzornik w tym roku jeszcze.

credka
29-09-2011, 18:56
Zamów, do zmian jeszcze trochę czasu - ładnych parę miesięcy.

gerronimo
29-09-2011, 19:16
Wow, najlepsze pytanie tego wątku :lol:

Cieszę się, że Cię rozbawiłem ;) Pytam, bo albumy Barańskiego są tak zrobione, że po zostawieniu pustej pierwszej karty w albumie dajmy na to 30-kartowym wkleić można 59 zdjęć (wyklejam jedno na stronie). Chciałbym gdzieś "upchnąć" to 60-te, żeby parzysta ilość wyszła.

maksu81
29-09-2011, 21:32

Parametry oprawy albumu:

ilość: 1
kolekcja okładek: Galant
wzór: OKS G17
rodzaj oprawy: Eco-skóra BOND
kolor oprawy: E61

Parametry bloku albumu:

format albumu: 30x30 cm
kolor środka kartek albumu: czarne
liczba kartek (rozkładówek) albumu: 50

Dodatki do albumu:

stempel okolicznościowy: tak
- rodzaj stempla: ST02 - Nasz Ślub

Cena w Digitalalbum : 147.60 PLN

Jakość pierwsza klasa - karty grube, grubsze niż w Henzo GranCara.

grudzinsky
02-10-2011, 12:38
czy gdzies mozna dostac album 45cmx30cm, moze tez byc miejszy. szukam klasycznego alubumu "krajobraz"
kwadrat jakos mi nie lezy, ale jak juz bede musial to wezme kwadrat :/

jacoslavgth
02-10-2011, 14:33
czy gdzies mozna dostac album 45cmx30cm, moze tez byc miejszy. szukam klasycznego alubumu "krajobraz"

Barański 30 x 43 cm :)

Boa
02-10-2011, 19:38
O ile się nie mylę, to największy Henzo Gran Cara ma rozmiary umożliwiające wklejenie zdjęcia o formacie A3. Jak chcesz, to mogę się jutro u źródła dowiedzieć.

ed. w razie czego mamy blisko do siebie ;)

grudzinsky
03-10-2011, 12:51
Barański 30 x 43 cm :)

to wiem, ale jakos mi ten format w "krajobraz" nie lezy. bardziej "portret". nic to napisze do niego i sie dowiem.

podziekowal :)

Boa
03-10-2011, 15:57
Mikołaju, a Gran Cara o której wspominałem :?:
http://www.fotokoszyk.pl/Album_Henzo_Gran_Cara_XXL_Braz_tradycyjny_80_bialy ch_stron-924.html

grudzinsky
04-10-2011, 11:12
dzieki Boa, ale Mlodzi sa wybredni pod wzgledem kolorystycznym. chca biala okladke i czarne karty :/ jesli nic nie uda sie znalezc udam sie do najblizszego introligatora i zobaczymy czy on da rade zmontowac cos dla mnie :)

Boa
04-10-2011, 12:09
dzieki Boa, ale Mlodzi sa wybredni pod wzgledem kolorystycznym. chca biala okladke i czarne karty :/

Et voila:
http://www.fotokoszyk.pl/Album_Henzo_Gran_Cara_XXL_Biala_tradycyjny_80_czar nych_stron-1035.html
:twisted:

elanek
04-10-2011, 13:04
Parametry oprawy albumu:

ilość: 1
kolekcja okładek: Galant
wzór: OKS G17
rodzaj oprawy: Eco-skóra BOND
kolor oprawy: E61

Parametry bloku albumu:

format albumu: 30x30 cm
kolor środka kartek albumu: czarne
liczba kartek (rozkładówek) albumu: 50

Dodatki do albumu:

stempel okolicznościowy: tak
- rodzaj stempla: ST02 - Nasz Ślub

Cena w Digitalalbum : 147.60 PLN

Jakość pierwsza klasa - karty grube, grubsze niż w Henzo GranCara.

I brak możliwości zmniejszenia/zwiększenia ilości stron.

grudzinsky
04-10-2011, 13:18
Et voila:
http://www.fotokoszyk.pl/Album_Henzo_Gran_Cara_XXL_Biala_tradycyjny_80_czar nych_stron-1035.html
:twisted:

miales/as taki album "krajobraz" w rekach?

Boa
04-10-2011, 19:07
Miałem w rękach ten brązowy. Osobiście nie używałem wersji XXL, ale dawałem foty ślubne w dwóch mniejszych Gran Carach.

ps. "krajobraz" :?: wtf :?:

maksu81
04-10-2011, 23:00
I brak możliwości zmniejszenia/zwiększenia ilości stron.

Obecnie faktycznie maja chwilowe braki, normalnie w ofercie maja 30 (ewentualnie 35), 40 i 50 kart w formacie 30x30.
W trakcie sezonu nigdy nie było sytuacji zeby coś było niedostępne.

grudzinsky
05-10-2011, 08:38
ps. "krajobraz" :?: wtf :?:

"krajobraz" i "portret" - tu chodzi o ulozenie albumu. albo jest 45x30 "krajobraz" - od zdjec krajobrazowych lub 30x45 "portret" - ulozenie pionowe. w 99.9% mozna znalezc albumy wlasnie w "portrecie" i kwadracie. a mi chodzi o najbardziej klasyczny "landscape". za czasow komuny nie bylo z tym problemow. mam w domu chyba 5 takich albumow ze zdjeciami :/ teraz jakas dziwna moda na kwadrat sie zrobila :/

credka
05-10-2011, 08:47
Przyznaję, teraz bardzo trudno znaleźć dobry "krajobraz", taki jak pamiętam z dzieciństwa. Kwadraty i piony to nie to samo...

Boa
05-10-2011, 12:39
"krajobraz" i "portret" - tu chodzi o ulozenie albumu. albo jest 45x30 "krajobraz" - od zdjec krajobrazowych lub 30x45 "portret" - ulozenie pionowe. w 99.9% mozna znalezc albumy wlasnie w "portrecie" i kwadracie. a mi chodzi o najbardziej klasyczny "landscape". za czasow komuny nie bylo z tym problemow. mam w domu chyba 5 takich albumow ze zdjeciami :/ teraz jakas dziwna moda na kwadrat sie zrobila :/
Aha, kumam, sam mam w takim "krajobrazie" foty z dzieciństwa ;)

jacoslavgth
11-10-2011, 11:15
dostałem dziś próbki z najlepszefoto, powiem szczerze jestem pod ogromnym wrażeniem, 3 drewniane skrzynki a w nich kupa materiałów - fotoksiązki, fotoalbumy, płyty cd, dvd, mase rzeczy, dodatkowo rabat 50% na pokazowy fotoalbum - kurde nie wierze :)

sote
11-10-2011, 11:54
dostałem dziś próbki z najlepszefoto, powiem szczerze jestem pod ogromnym wrażeniem, 3 drewniane skrzynki a w nich kupa materiałów - fotoksiązki, fotoalbumy, płyty cd, dvd, mase rzeczy, dodatkowo rabat 50% na pokazowy fotoalbum - kurde nie wierze :)

uszczypnij sie ;)
ja juz nawet pokazowy album mam u siebie :)
Wszystko jest ok tylko troche slaby z nimi kontakt mailowy jest...
i nie bardzo wiem po co maja opcje kontaktu przy zamowieniu, bo i tak nie odpowiadaja tam.
Jesli jednak chodzi o jakosc to ja jestem zadowolony.

jacoslavgth
11-10-2011, 12:00
uszczypnij sie ;)
ja juz nawet pokazowy album mam u siebie :)
Wszystko jest ok tylko troche slaby z nimi kontakt mailowy jest...
i nie bardzo wiem po co maja opcje kontaktu przy zamowieniu, bo i tak nie odpowiadaja tam.
Jesli jednak chodzi o jakosc to ja jestem zadowolony.

za to kontakt telefoniczny wzorcowy, obsługa mega miła :)

credka
11-10-2011, 12:50
Heh, a nie mówiłam? ;) Na mnie też ta paczka zrobiła wrażenie, ale klienci mnie ostudzili. Myślałam, że moja pokazówka jest słaba, że klienci jej nie chcą, tylko album tradycyjny, ale podczas obecności pokazówek z najlepsze foto miałam akurat spotkania z kilkoma parami, więc pokazałam im ten wachlarz możliwości, a wszyscy reagowali mniej więcej tak - przejrzeli 3 pierwsze karty, potem ze dwie ze środka i podsumowali: "ot fajny nowoczesny wymysł", uznali, że zostaną przy albumie z odbitkami. Miałam zacny plan zrobienia kolejnych pokazówek dla siebie, ale dzięki klientom przekonałam się, że to mija się z celem, bo nie ma wśród nich zainteresowania na ten towar...

jacoslavgth
11-10-2011, 14:13
Heh, a nie mówiłam? ;) Na mnie też ta paczka zrobiła wrażenie, ale klienci mnie ostudzili. Myślałam, że moja pokazówka jest słaba, że klienci jej nie chcą, tylko album tradycyjny, ale podczas obecności pokazówek z najlepsze foto miałam akurat spotkania z kilkoma parami, więc pokazałam im ten wachlarz możliwości, a wszyscy reagowali mniej więcej tak - przejrzeli 3 pierwsze karty, potem ze dwie ze środka i podsumowali: "ot fajny nowoczesny wymysł", uznali, że zostaną przy albumie z odbitkami. Miałam zacny plan zrobienia kolejnych pokazówek dla siebie, ale dzięki klientom przekonałam się, że to mija się z celem, bo nie ma wśród nich zainteresowania na ten towar...

no popatrz, ja wiem że dla siebie prywatnie napewno zrobie fotoalbum ze zdjęciami Iva mojego :)
wiesz credka, w sumie ja tez jestem zwolennikiem tradycyjnego albumu, ale jednak taka ciekawostka fajna rzecz - np.repo w albumie tradycyjnym a jakiś pojechany plener w fotoalbumie, ciekawie wyglądają karty metalic, mozna w jednym fotoalbumie zrobic częśc kart w jedwabiu i częśc w metalicu, fajnie podkreśla niektóre zdjęcia :)

tomitom
11-10-2011, 14:16

Ja oferuję równolegle fotoksięgi i tradycyjne albumy i mogę się podpisać w 100% pod tym. Klienci w niemalże 99% wolą album tradycyjny, a "grubokartkowca" traktują jako ciekawostkę.
Z jednej strony fajnie bo nie trzeba projektować tych rozkładówek z drugiej nici z ominięcia wyklejania albumu :]

Pershing
11-10-2011, 14:48
Właśnie to największy problem bo i projektować się nie chce i kleić też nie bardzo:-)
Ja sobie zrobiłem kilka pokazówek, teraz właśnie będę robił czarną gwiazdę z NF z rabatem 50%.
Wśród mojej klienteli jest raczej 50/50% ale na spotkaniach dobrze jest mieć kilka fotoalbumów w różnych rozmiarach i jakiś tradycyjny od Barańskiego. Robi to wrażenie i mnie osobiście jeszcze się nie zdarzyło nie podpisać umowy jak już się z parą spotkam i zaprezentuję produkty, no chyba że sam uważam że ta para jest nie dla mnie to prowadzę tak rozmowę że sami rezygnują.:-)

piom
11-10-2011, 14:53
a jak załatwić taką paczuszkę z najlepszefoto??

Pershing
11-10-2011, 14:55

Najlepiej zadzonić do Pani Anetki z działu kontaktu z klientami i powiedzieć że się chce zestaw promocyjny i już.
Wiedz tylko, że taka paczuszka krąży, u Ciebie jest kilka dni, przyjedźa kurier i zabiera dalej, oczywiście wszystko na ich koszt.
jak chcesz nr tel do Anety to Ci na priva wyślę.

manfred
11-10-2011, 14:57
Czyli jeśli chcę cokolwiek pokazać klientowi muszę sobie za to zapłacić.

jacoslavgth
11-10-2011, 14:57

do mnie sami zadzwonili - poczułem sie wyróżniony :) :) :)

Pershing
11-10-2011, 14:58
do mnie sami zadzwonili - poczułem sie wyróżniony :) :) :)

Mnie też znaleźli sami:D

Pershing
11-10-2011, 15:01
Czyli jeśli chcę cokolwiek pokazać klientowi muszę sobie za to zapłacić.

Cóż odwieczne prawo rynku, żeby wyjąć trza najpierw włożyć, zainwestować znaczy sie.
Na pokazówki mają naprawdę fajne rabaty, a album pokazowy różni się tylko tym, że na pierwszej stronie masz taki stempel, no i dokładają na końcu kilka rozkładówek od siebie z różnnymi materiałami promocyjnymi, jak wzorniki okładek itp.

credka
11-10-2011, 15:53
Z jednej strony fajnie bo nie trzeba projektować tych rozkładówek z drugiej nici z ominięcia wyklejania albumu :]
Mi tam już album nie straszny - po 2011 doszłam do takiej wprawy, że herbatkę zdążę w tym czasie wypić :p

Boa
11-10-2011, 16:41
Wczoraj musiałem awaryjnie zakupić jeden album i troszkę na chybił trafił kupiłem Empol'a z serii excellence, czy jakoś tak (100str) i powiem Wam, że jakościowo zdecydowanie lepszy od zakupionego ostatnio Walther'a :shock:
Karty grubsze od Henziaków, czy innej chińszczyzny.
Na prawdę dobra robota, za ~120zł.

credka
11-10-2011, 16:53
Walther mocno się poniżył z jakością. Szkoda gadać.

Boa
11-10-2011, 17:01
Spróbowałem raz i więcej nie kupię, a ktoś mi zachwalał, bo przecież mejd in dżermany etc... już bym wolał chińskie Henzo z podobnej półki.

credka
11-10-2011, 18:16
Pisałam już wielokrotnie - może i był produkowany w Germany czy gdziekolwiek indziej, ale obecnie chińszczyzna panie... Przenieśli się tam i kroją masówkę, zgodnie z panującą światową modą ;)

Boa
11-10-2011, 18:27
Credko, na kupionym przeze mnie było jak byk napisane "made in germany", nie żadne "designed..." czy coś w tym stylu.
Może niższe modele są from china, ten który ja kupiłem był właśnie z niemiec, czytać jeszcze umiem :twisted:
Natomiast wspomniany Empol (model który kupiłem, nie wiem jak niższe), jest "made in poland", wymienione wcześniej przeze mnie Panodie (Havana, Celia, Croco) noszą wytłoczoną sygnaturę "made in france" i też są świetnej jakości.

Paweł Kania
11-10-2011, 19:17
Empol'e można nawet indywidualizować jak u Barańskiego ;)

Boa
11-10-2011, 19:56
No proszę, nie wiedziałem-dzięki. Muszę na ich stronkę sobie wejść :)

piom
12-10-2011, 11:25
no empol zawsze trzymał jakość, kosztem ceny ale to dobrze! co do tych gadżetów to u nas byli z tym ze 2 lata temu, myślałem że teraz dają za darmoche na zawsze :)

robin102
12-10-2011, 13:16
Empol'e można nawet indywidualizować jak u Barańskiego ;)
Można nawet zamówić w innym rozmiarze niż to co na stronie, ale nie jedną sztukę rzecz jasna. Albumy z Empolu są bdb. Na przyszłosć chyba warto tam się zaopatrywać zamiast u pana Baranowskiego.

sote
12-10-2011, 13:54
album pokazowy różni się tylko tym, że na pierwszej stronie masz taki stempel, no i dokładają na końcu kilka rozkładówek od siebie z różnnymi materiałami promocyjnymi, jak wzorniki okładek itp.

Na moim nie ma zadnego stempla :)
Czy na koncu pokazowego sa PROBKI materialow czy sa to tylko rozkladowki
na ktorych pokazane sa ich produkty?

Mialem nadzieje, ze na tych dodatkowych wkleja wzornik opraw i tego mi brakuje w albumie pokazowym.

Wczoraj musiałem awaryjnie zakupić jeden album i troszkę na chybił trafił kupiłem Empol'a z serii excellence, czy jakoś tak (100str) i powiem Wam, że jakościowo zdecydowanie lepszy od zakupionego ostatnio Walther'a :shock:
Karty grubsze od Henziaków, czy innej chińszczyzny.
Na prawdę dobra robota, za ~120zł.

piszesz, ze kupiles awaryjnie... czyli pewnie nie przez siec, prawda?
Jesli tak to napisz gdzie kupowales, bo czasem trzeba z dnia na dzien kupic album,
wiec dobrze by bylo wiedziec gdzie takie maja :)

Boa
12-10-2011, 14:58
Sote, w jednej z najstarszych poznańskich hurtowni z albumami (raczej z detalem nie ma problemu) ;)
http://fotoetui.pl/
Gorąco polecam, co ciekawe, na sklepie mają te albumy (Empola na pewno) taniej niż na stronie producenta :lol:

credka
17-10-2011, 14:28
Tak z ciekawości (no może nie tylko) zapytam - czy ktoś z Was przypadkiem (lub świadomie) miał okazję sprawdzić zgodność rzeczywistej ilości przylepców np. "Henzo 500" z ilością wskazaną na opakowaniu? Dziwnie szybko mi się kończą i całe szczęście, że mam zapas opakowań.

jacoslavgth
17-10-2011, 16:46
Tak z ciekawości (no może nie tylko) zapytam - czy ktoś z Was przypadkiem (lub świadomie) miał okazję sprawdzić zgodność rzeczywistej ilości przylepców np. "Henzo 500" z ilością wskazaną na opakowaniu? Dziwnie szybko mi się kończą i całe szczęście, że mam zapas opakowań.

ja kupuję po 1000, chyba bym oszalał jak miałbym liczyć :) szczególnie że jestem rozkojarzonym człowiekiem więc pewnie musiałbym liczyć kilkakrotnie...

Boa
17-10-2011, 16:52
Po sezonie proponuję aby każdy z nas zakupił po jednym dodatkowym opakowaniu. W chwili wolnej policzymy i podzielimy się spostrzeżeniami :lol:

donkiszot
17-10-2011, 17:02
A nie prościej policzyć wklejone zdjęcia? (które to i tak macie policzone). ;)

Boa
17-10-2011, 17:07
Ta, najlepiej na łatwiznę...

:lol:

credka
17-10-2011, 17:23
A nie prościej policzyć wklejone zdjęcia? (które to i tak macie policzone). ;)
Matko, nie wiem jak musiałabym mieć pusto w kalendarzu, żeby podjąć się liczenia przylepca sztuka po sztuce z tasiemki :shock::mrgreen: Oczywiście, że chodzi o policzenie ilości odbitek x np.4 przylepce (czy po ile tam kleicie).
Problem w tym, że do dziś nie podjęłam się tego i kleiłam zaczynając z otwartego pudełka przylepców, chociaż z każdym kolejnym zleceniem miałam wrażenie, że zbyt szybko się kończą. Następny album wykleję z nowo otwartym opakowaniem przylepców i będzie jasny wynik...
Pomyślałam jednak, że ktoś mnie już w tym uprzedził, stąd publikuję pytanie ;)

stock
17-10-2011, 18:17

biorąc pod uwagę cenę 500-tek - to nawet jakby ich miało być w pudełku 357 - i tak bym olał liczenie :)

Boa
17-10-2011, 18:20
Swoją drogą po ile chodzą 500-henzo :?:

credka
17-10-2011, 19:06
Od 7 do 15 zł (tak, tak, podwójna cena, marża z kosmosu), przynajmniej tak chodziły na początku 2011. Obecnie nie wiem, robię zapasy na rok.

Boa
17-10-2011, 19:27
Nie masz dostępu do 1000szt :?: Z tego co widzę wychodzą mega korzystniej.

credka
17-10-2011, 19:34
Na 2012 planuję 1000szt. Swego czasu na alle był koleś, który sprzedawał w podwójnych opakowaniach za połowę ceny. Może i teraz uda mi się go namierzyć ;)

Boa
17-10-2011, 19:38
Swego czasu kupowałem na pewnej hurtowni 3x1000szt po 17zł/netto :twisted:

Obecnie za ~33zł za 3000tys szt.

gerronimo
17-10-2011, 22:44
Henzo 1000 szt. kupowałem ostatnio za 16 zł. Opakowanie 500 szt. jest pewnie połowę tańsze, ale ja kupuję tylko "tysiaki".

sote
19-10-2011, 08:16
Przylepcow nie liczylem, ale ostatnio zdziwilem sie, ze album 100 stronicowy, mial 97 stron ;)
Oczywiscie zanim zaczalem klejenie przeliczylem strony.
Album to Henzo Gran Cara.

credka
19-10-2011, 10:31
Dlatego niektóre firmy sprzedają podając ilość kart a nie stron, a wtedy wszystko się zgadza... bo ilość użytkowych stron jest mniejsza.
Reklamowałeś album?

sote
19-10-2011, 10:35
Dlatego niektóre firmy sprzedają podając ilość kart a nie stron, a wtedy wszystko się zgadza... bo ilość użytkowych stron jest mniejsza.
Reklamowałeś album?

Nie, nie bawilem sie w reklamowanie, wykleilem juz "kilka" albumow i wczesniej tez mi sie zdazaly takie kwiatki,
wiec teraz zaczynam od przeliczenia stron, a fotek i tak zawsze o kilka wiecej zamawiam.

Tomek Konopka
19-10-2011, 10:48
ale ostatnio zdziwilem sie, ze album 100 stronicowy, mial 97 stron ;)
Oczywiscie zanim zaczalem klejenie przeliczylem strony.
Album to Henzo Gran Cara.

bo ten album ma 100 stron tylko na dwie ostatnie nie wkleja się zdjęć brak tam przekładki pergaminowej.

credka
19-10-2011, 10:49
Henzo nauczył mnie przeliczać strony przed wyklejeniem. Zdarzyło mi się wymienić raz album na inny, ale po kolejnej ich wpadce z niezgodnością stron i kilku innych zrezygnowałam z tej firmy.

sote
19-10-2011, 10:52
bo ten album ma 100 stron tylko na dwie ostatnie nie wkleja się zdjęć brak tam przekładki pergaminowej.

dokladnie tak, tylko o tym fakcie dowiaduje sie czlowiek
jak juz go z foli rozpakuje i przeliczy "uzyteczne" strony ;)

credka
19-10-2011, 16:32
Macie ktoś na zbyciu 2x etui PR 68 od B. ? Interesuje mnie tylko odbiór z Wawy.

jacoslavgth
19-10-2011, 18:31
a masz moze credka jakieś etui zbędne w kolorze brązu, jakikolwiek - potrzebuje jeden pokazowy a nie chce płacci 35 zika za kuriera jaki moge 10 za poczte polską

credka
19-10-2011, 20:10
Jak nikt się nie zgłosi w mojej sprawie, to pewnie doczekam się kolejnego zamówienia albumów za jakiś tydzień, więc jak chcesz, to możemy dodać Twoje etui :p
Tymczasem mam etui, ale czekają na odbiorców razem z albumami, więc hm... od biedy mogę udostępnić ;)

Husky_
19-10-2011, 21:14
Gdyby ktoś potrzebował to mam na zbyciu 2 sztuki albumu B. okładka skóra naturalna z przeszyciem, 40 kart czarnych.

Kamiel
27-10-2011, 09:24
Na jakim papierze wywołujecie zdjęcia do albumów? Mam zamiar wywołać w diprint (format 15x23) i zastanawiam się czy wybrać mat czy jedwab? Błysk odrzucam bo mi nie leży, zawsze brałem zdjęcia na matowym ale jest to mój pierwszy album i nie wiem jak się to będą prezentować. Co polecacie?

manfred
27-10-2011, 09:33
Polecamy wywołać po jednej odbitce z każdego rodzaju a na odwrocie zapisać jaki to papier. Następnie przymierzać zdjęcie do albumu z około 40 cm. patrząc i analizując.

robin102
27-10-2011, 10:03
Na jakim papierze wywołujecie zdjęcia do albumów? Mam zamiar wywołać w diprint (format 15x23) i zastanawiam się czy wybrać mat czy jedwab? Błysk odrzucam bo mi nie leży, zawsze brałem zdjęcia na matowym ale jest to mój pierwszy album i nie wiem jak się to będą prezentować. Co polecacie?
No jak pierwszy to zdecydowanie półmat lub mat. Nie dość, że efektowniej sie prezentuje, to i przy wyklejaniu albumu nie będziesz musiał rękawiczek używać aby placków nie zostawić na połyskliwej powierzchni. Robiłem w swoim czasie mini sondaż wśród odbiorców. Większość wskazywała na papier matowy, w moim labie to mówią na to półmat :)
Aaaa i nie zapomnij plików przygotować dokładnie pod rozmiar papieru np 15,2mm x 22,8 no i w 300dpi najlepiej.

Boa
27-10-2011, 16:18
Na jakim papierze wywołujecie zdjęcia do albumów?
/.../
Co polecacie?

Kodak Royal mat :)

Kamiel
27-10-2011, 17:38
Dzięki wielkie za odpowiedzi :)

KubaZowsik
29-10-2011, 23:35
Kuba, czy albumy od VL nadal tak śmierdzą klejem?

Arletko :) A ile ich widziałaś i wykleiłaś, że masz taką wiedzę że śmierdzą klejem (nadal śmierdzą - takie sformułowanie mówi o tym, że osoba która to stwierdza - zamówiła kilka razy dany produkt i ma ciągłość i bieżące informacje nt jakości w tym wypadku albumów) ? Albumy Barana i Viva Litera pachną identycznie, pachną kartami, ekoskórą, innymi materiałami użytymi do produkcji. Moi klienci którzy w większości otrzymują albumy Viva Litera - nie narzekają na zapach ani na jakość do tego stopnia że po przekazaniu albumu - mam zamówienia na kolejne takie same albumy dla rodziców obojga :) Zresztą pozakazywałem Ci album Viva Litera i miałaś namacalnie okazję przekonać się jak wygląda - jakoś wtedy nie narzekałaś na zapach ;-)

credka
30-10-2011, 10:44
Zresztą pozakazywałem Ci album Viva Litera i miałaś namacalnie okazję przekonać się jak wygląda - jakoś wtedy nie narzekałaś na zapach ;-)
Oj, słabiutko z pamięcią, Kuba... Lecytynkę? ;) Pokazywałeś mi te albumy i oboje stwierdziliśmy, że zapach kleju jest (delikatnie mówiąc) mocny... Zamawiasz je cały czas z tego co widzę, więc ciekawa byłam, czy coś się zmieniło. Ale jeśli nie pamiętasz i już nie widzisz różnicy, to nie ma tematu.

marekb
30-10-2011, 10:47
Oj, słabiutko z pamięcią, Kuba... Lecytynkę? ;) Pokazywałeś mi te albumy i oboje stwierdziliśmy, że zapach kleju jest (delikatnie mówiąc) mocny... Zamawiasz je cały czas z tego co widzę, więc ciekawa byłam, czy coś się zmieniło. Ale jeśli nie pamiętasz i już nie widzisz różnicy, to nie ma tematu.wywiesić za okno na 3 dni i się wywietrzy;) a tak poważniej, taki klej może być miły dla organizmu:D

KubaZowsik
30-10-2011, 15:36
Oj, słabiutko z pamięcią, Kuba... Lecytynkę? ;) Pokazywałeś mi te albumy i oboje stwierdziliśmy, że zapach kleju jest (delikatnie mówiąc) mocny... Zamawiasz je cały czas z tego co widzę, więc ciekawa byłam, czy coś się zmieniło. Ale jeśli nie pamiętasz i już nie widzisz różnicy, to nie ma tematu.

Każdy album zawiera w sobie klej, to oczywista oczywistość. I na zapach nowego albumu ma wpływ materiały z jakich został złożony/sklejony - przede wszystkim oKLEIna czyli albo ekoskóra albo skóra naturalna. Wszystkie albumy z jakimi miałem do czynienia od Barańskiego i Viva Litera, pachną niemal identycznie. Moje albumy demo obu firm mają taki sam zapach. Do tegorocznych ślubów wykleiłem sporo albumów zamówionych dodatkowo i ... wszystkie mają taki sam zapach :) nowego albumu, bez klejowej "dominanty" i pachną tak samo jak albumy demo które Ci oba pokazywałem. Zatem z mówieniem o "śmierdzeniu" klejem przesadziłaś (słowo śmierdzi ma jasny i pejoratywny wydźwięk, jest mocnym słowem - czyż nie ?) a sugerowanie lecytyny - przedwcześnie przestrzeliłaś ;-)

KubaZowsik
30-10-2011, 15:38
wywiesić za okno na 3 dni i się wywietrzy;) a tak poważniej, taki klej może być miły dla organizmu:D

:) Coś w tym musi być. Lubię zapach nowego albumu - a na to też ma wpływ klej :) A znam przypadki kolegów, którzy jednak pozostali przy kleju i ... nie wiem co się teraz z nimi dzieje ;)

Paweł Kania
30-10-2011, 19:37
No jak pierwszy to zdecydowanie półmat lub mat.

A jak wygląda mat i półmat ?
Czym się różnią ?
Z jakiej firmy papiery ?

maksu81
30-10-2011, 20:58
... a ja z swojej strony polecę papiery firmy FUJI ze wskazaniem na papier o nazwie SILK

marekb
30-10-2011, 21:05
a ja znów polecę wydruki, ze wskazaniem na luster - żadna labowa odbitka nie jest w stanie osiągnąć takiej jakości (w szczegóły się wdawał nie będę - dla wielu znane ).

Boa
30-10-2011, 21:21
a ja znów polecę wydruki, ze wskazaniem na luster - żadna labowa odbitka nie jest w stanie osiągnąć takiej jakości (w szczegóły się wdawał nie będę - dla wielu znane ).
Tiaaa...

marekb
30-10-2011, 21:54
Tiaaa...?? może nie jest to prawda??

robin102
30-10-2011, 22:58
Masz racje Marku nawet na taniej drukarce Epsona P50 i markowym papierze epsona w odbiorze osiągniemy lepszą jakość niż na odbitce z laboratorium z jakiegoś drogiego noritsu, ALE ALE druk zdjęć niestety to większy koszt, chyba, że czegoś nie wiem. Drukuje okazjonalnie i czuje ten BEST wydruku. Drukowanie formatu 23x15 daje po kieszeni. Drukowałem na tym
http://allegro.pl/epson-glossy-photo-paper-13x18-225g-40ark-s042156-i1896292389.html, a większy format jeszcze droższy :) , a komplet oryginalnych tuszy trochę ponad 100zł do EpsonaP50

gerronimo
04-11-2011, 11:28
Mam pytanko do zamawiających albumy Barańskiego. Czy też wam się zdarza, że niektóre albumy mają zgniecione nieco brzegi kart? Już z drugim ostatnio zamawianym albumem mam taki problem. Album 25x25, karty kremowe. Na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale po kolejnym przeglądnięciu albumu niestety już tak. W dodatku kilka kart jest częściowo brudnych (jakieś małe, ciemne "paprochy", których nie da się usunąć). Zastanawiam się czy to wypadek przy pracy, czy po prostu jakoś produktów pana B. spada.

04-11-2011, 11:31
dostałem wczoraj albumy od pana B.
jakość jak zawsze bardzo dobra-nie mam zastrzeżeń, ba nawet do mnie dzwonił ze wysyła ;-) miłe to jest, ze ktoś mnie informuje o tym telefonicznie i dobrze o firmie świadczy.

gerronimo
04-11-2011, 11:48
No to może zobrazuję sytuację. Wstawiam 3 fotki:
http://zapodaj.net/9326bbdb42c4.jpg.html
http://zapodaj.net/69dd4aeccf22.jpg.html (takich kart jest co najmniej 10)
http://zapodaj.net/7191459295d0.jpg.html (taka jest jedna, ale wyjątkowo rzuca się w oczy)

Reklamować?

04-11-2011, 11:51
jeśli uważasz, ze to ma wpływ na ogólna estetykę twoich materiałów i klient to zauważy i rzeczywiście jest to widoczne to reklamuj jak najbardziej-to twoja kasa a jakość musi być taka za jaką zapłaciłeś.

Kamiel
04-11-2011, 13:16
Ja odebrałem wczoraj swój pierwszy album Barańskiego. 33x33 Kremowa okładka i kremowe karty. Jestem pod wrażeniem. Jedyny minus to to że na stronie status zamówienia to nadal "oczekuje" ale to w sumie mało ważne bo album na prawdę fajny.

credka
04-11-2011, 14:31
Zgłaszałam ten problem i B. powiedział, by na to nie patrzeć, bo formularz jest na etapie roboczym, a zamówienie jest zrealizowane ;) Przymknąć oko i cieszyć się życiem ... i pięknymi albumami :)

gerronimo
08-11-2011, 14:28
Orientuje się ktoś może, czy Barański ma jakiś urlop czy co? Już ponad dwa tyg. czekam na album, a dodzwonić się do niego dzisiaj nie sposób.

08-11-2011, 14:32
jutro dzwoń-pracują normalnie.

superkomornik
10-11-2011, 14:57
Wracając do albumów VL. Ktoś pisał, że od pana B. dostajemy pudełko w cenie, a w VL trzeba zapłacić. Nieprawda - zamawiając album z konfiguratora dostajemy takie samo pudełko transportowe, bez dopłaty.

Albumy z oferty specjalnej sa całkiem niezłe, zamawiałem zarówno welur jak i skore, mają tylko jedną wadę - "skrzypią" przy otwieraniu/zamykaniu (tak jakby gdzieś przy mocowaniu grzbietu z okładką haczyło cuś o cuś ;) )

Chciałbym pochwalić też czas realizacji z VL. Za pierwszym razem od momentu zaksięgowania pieniędzy do otrzymania albumów minęło 5 dni roboczych, za drugim razem 6.
Pan B. powinien się wstydzić ;)

tomitom
10-11-2011, 16:14
Wracając do albumów VL. Ktoś pisał, że od pana B. dostajemy pudełko w cenie, a w VL trzeba zapłacić. Nieprawda - zamawiając album z konfiguratora dostajemy takie samo pudełko transportowe, bez dopłaty.

Albumy z oferty specjalnej sa całkiem niezłe, zamawiałem zarówno welur jak i skore, mają tylko jedną wadę - "skrzypią" przy otwieraniu/zamykaniu (tak jakby gdzieś przy mocowaniu grzbietu z okładką haczyło cuś o cuś ;) )

Chciałbym pochwalić też czas realizacji z VL. Za pierwszym razem od momentu zaksięgowania pieniędzy do otrzymania albumów minęło 5 dni roboczych, za drugim razem 6.
Pan B. powinien się wstydzić ;)

Właśnie odebrałem 6 albumów i ani jednego pudełka...

A oto dowód - do tego albumy w tym kartonie luźno latały czyli marne zabezpieczenie albumów na czas transportu.

źródło (http://img233.imageshack.us/img233/3071/dsf1511.jpg)
Wcześniej dzwoniłem i ustalałem szczegóły dotyczące albumów - na marne bo straciłem tylko minuty w abonamencie które równie dobrze mógłbym wydać na jakieś gejzerowe audiotele.
Do plusów na pewno zaliczę wykonanie - całkiem ok (mówię o tych małych formatach bo w większych Baran rządzi - albo przynajmniej bardziej mi podchodzą) oraz czas od zamówienia po odbiór (4dni robocze) przy liczbie 6 albumów co prawda z oferty promocyjnej no ale...
Największym plusem jest masakryczna liczba taśmy klejącej - a ja lubię rozpakowywać prezenty a albumy VIVy LITERY niewątpliwie są dla mnie takimi prezentami.
W moim rankingu VIVA LITERA uzyskała 5 tomitomów czyli jakby nie patrzeć 10 tomowników.

superkomornik
10-11-2011, 16:33
G prawda właśnie odebrałem 6 albumów i ani jednego pudełka...

Może trochę grzeczniej?

Zamawiałeś albumy z oferty specjalnej czy z głównego konfiguratora? Jak z oferty specjalnej to owszem, pudełka nie ma.
Ale zamawiając album w "normalnej" cenie który konkuruje z B pudełko już jest.

tomitom
10-11-2011, 16:43
Może trochę grzeczniej?

Zamawiałeś albumy z oferty specjalnej czy z głównego konfiguratora? Jak z oferty specjalnej to owszem, pudełka nie ma.
Ale zamawiając album w "normalnej" cenie który konkuruje z B pudełko już jest.

Nie zgodzę się - wcześniej zamawiałem z oferty specjalnej i pudło było.

Jeśli mam płacić prawie 100zł za samą przyjemność skonfigurowania albumu (identycznego jak z oferty specjalnej) czar VL pryska i tutaj bezapelacyjnie Baran klepie po dupsku VL (cenowo).

P.S
Kajam się i przepraszam najmocniej za G które Cię niewątpliwie uraziło Damianku.

superkomornik
10-11-2011, 16:51
Nie wiem co było wcześniej ;) Piszę na podstawie dwóch zamówień (w sumie 8 albumów z oferty specjalnej i 1 z normalnej).

A ja też się nie zgodzę. Identyczny, na pewno? Wybór spośród większej ilości okładek, koloru kart (wole czarne karty), wyboru grzbietu (ten prosty z oferty specjalnej mnie nie przekonuje, wole zaokrąglony) - więc nie wiem w jaki sposób jest identyczny ;)

A cenowo jak B wygrywa? Zamówiłem też album za który u pana B. płacę 220zł, identyczny w VL zamówiłem za 190. Co prawda z matmy miałem dwóję, ale znak większości umiem postawić ;)

sote
10-11-2011, 16:58
Panowie dajcie znac czy te albumy z VL sie domykaja po wyklejeniu, bo ja od nich bralem 2 szt 2 lata temu i po wyklejeniu (100 fotek15x21)
okladka odstawala, tak jakby grzbiet byl za niski (to byly ich poczatki z zaokraglonym grzbietem).
Jednak po kontakcie z VL zaproponowali wymiane samej okladki w wyklejonym juz albumie,
ale mlodym to nie przeszkadzalo i nie robilem reklamacji zadnej.
Fajne u nich jest tez to, ze mozna dowolna "pieczec" zamowic, robia to laserem.
Co do transportu to mi dostarczyl kierowca z VL bo akurat jechal do Poznania jak moje byly gotowe :)

superkomornik
10-11-2011, 16:58
Jeśli nie zapomnę to po wyklejeniu zrobię zdjęcia i wrzucę do wątku :)

tomitom
10-11-2011, 17:00
Nie wiem co było wcześniej ;) Piszę na podstawie dwóch zamówień (w sumie 8 albumów z oferty specjalnej i 1 z normalnej).

A ja też się nie zgodzę. Identyczny, na pewno? Wybór spośród większej ilości okładek, koloru kart (wole czarne karty), wyboru grzbietu (ten prosty z oferty specjalnej mnie nie przekonuje, wole zaokrąglony) - więc nie wiem w jaki sposób jest identyczny ;)

A cenowo jak B wygrywa? Zamówiłem też album za który u pana B. płacę 220zł, identyczny w VL zamówiłem za 190. Co prawda z matmy miałem dwóję, ale znak większości umiem postawić ;)

Skonfiguruj sobie identiko jak z promo - zdziwisz się ja się zdziwiłem.
Do mnie bardziej przemawiają prostokątne wykończenia - ale to subiektywne odczucie - zawsze coś innego niż u Baranka.

tomitom
10-11-2011, 17:04
Panowie dajcie znac czy te albumy z VL sie domykaja po wyklejeniu, bo ja od nich bralem 2 szt 2 lata temu i po wyklejeniu (100 fotek15x21)
okladka odstawala, tak jakby grzbiet byl za niski (to byly ich poczatki z zaokraglonym grzbietem).
Jednak po kontakcie z VL zaproponowali wymiane samej okladki w wyklejonym juz albumie,
ale mlodym to nie przeszkadzalo i nie robilem reklamacji zadnej.
Fajne u nich jest tez to, ze mozna dowolna "pieczec" zamowic, robia to laserem.
Co do transportu to mi dostarczyl kierowca z VL bo akurat jechal do Poznania jak moje byly gotowe :)

Nie wiem jak okrągłe ale prostokątne nie ma problemu:

źródło (http://fotografia-slubna.tomaszlacki.pl/wp-content/uploads/2011/09/albumy-%C5%9Blubne-pozna%C5%84.jpg)

źródło (http://fotografia-slubna.tomaszlacki.pl/wp-content/uploads/2011/09/TOM7544.jpg)

superkomornik
10-11-2011, 17:06
Skonfigurowałem, wyszło 195zł. Baranski 220. No to jak to jest drozej? :)

Chyba że doliczysz pudełko to ok. Ale jak napisałem, album z VL przyszedł zapakowany tak jak od pana B.

tomitom
10-11-2011, 17:15
Skonfigurowałem, wyszło 195zł. Baranski 220. No to jak to jest drozej? :)

Chyba że doliczysz pudełko to ok. Ale jak napisałem, album z VL przyszedł zapakowany tak jak od pana B.

Ale płacisz za Barańskiego z zajebistą okładką i lepszym wykonaniem.

Nie napisałem że jest taniej/drożej a, że samo skonfigurowanie albumu to prawie 100zł (STO ZŁOTYCH) Patrząc przez ogólny pryzmat ceny Barański niszczy VL - czasami warto dopłacić kilka groszy więcej i mieć coś ciut lepszego,a już na pewno trwalszego. Biorę albumy z VL gdy "ślub" ma być tanio, a klient nie widzi różnicy między Krakowem, a Nowym Tomyślem.

superkomornik
10-11-2011, 17:19
Owszem, Baranski ma świetna jakość - nie przeczę, bo zamówiłem w sumie kilkadziesiąt albumów od niego i prawie zawsze było idealnie.

Schody zaczynają się gdy czas realizacji musi być jak najkrótszy. Póki co w VL spisuje się wzorowo jeśli chodzi o terminy :)

tomitom
10-11-2011, 17:25
Owszem, Baranski ma świetna jakość - nie przeczę, bo zamówiłem w sumie kilkadziesiąt albumów od niego i prawie zawsze było idealnie.

Schody zaczynają się gdy czas realizacji musi być jak najkrótszy. Póki co w VL spisuje się wzorowo jeśli chodzi o terminy :)

Terminy mają mistrzowskie - idealne na desperackie akcje :) A i takie się zdarzają.

superkomornik
10-11-2011, 17:28
Najlepsze to mają dodatki w paczce jak np poezja na wizytówce :mrgreen:

tomitom
10-11-2011, 17:32
Poezja to jeszcze nic. Prawie tysiąc pieczątek na fakturze, która do tego schowana jest w kopertę firmową ! To dopiero jazda! Lubię takie detale. No i wzorniki - niby nic ale japa się cieszy, że ktoś to daje w gratisie i nie trzeba się o to prosić.

credka
10-11-2011, 21:36
Czekaj, czekaj, o jakich wzornikach mówisz? Bo jeśli o tych gratisowych od B., to zobacz duży płatny wzornik, dopiero Ci się japa zacznie cieszyć :D W przeciwieństwie do klienta, który widząc ponad 70 wzorów do wyboru otwiera szeroko oczy i mówi: "a który pani by wybrała?" :D
Ostatnio wpadł w moje ręce jeden z ciekawszych wzorów okładki albumu od B. (kompletny album inaczej się prezentuje niż nawet najlepszy wzornik), i okazało się, że kiedy podczas szukania przez klienta tego idealnego wzoru, pokażę ten posiadany ciekawy album, decyzja od razu jest podjęta ;) Mimo, że najpierw pokazuję klasyczny wzór albumu, oczywiście w postaci albumu ;)

gerronimo
11-11-2011, 02:04
W przeciwieństwie do klienta, który widząc ponad 70 wzorów do wyboru otwiera szeroko oczy i mówi: "a który pani by wybrała?" :D

Aż tylu wzorów do wyboru to nie ma, chyba że mam nieaktualny wzornik (zamawiałem we wrześniu). Co prawda ostatni wzór oznaczony jest jako PR76, ale między tymi numerkami są przerwy i w sumie wychodzi coś ok. 50 okładek do wyboru.

credka
11-11-2011, 10:26
Zgadza się, ale klient o tym nie wie i jak widzi ostatni nr, to jest przerażony. Właściwie to ma burzę uczuć, bo w pierwszej chwili radocha, że daje się mu TAKI wybór, a po kolejnym przejrzeniu całości przychodzi czas na proszenie o pomoc - pojawia się zwątpienie, bezradność, brak zdecydowania, zagubienie... a to wszystko wciąż przemieszane z radochą, że mają TAKI wybór ;)

Jedni mają zapał i szukają, i wertują, i przerzucają te wzory, inni od razu jak dostaną do ręki gruby blok wzornika, proszą o pomoc ;)

tomitom
11-11-2011, 12:23
zobacz duży płatny wzornik, dopiero Ci się japa zacznie cieszyć :D

Nie będę się cieszyć bo trzeba wydać na to kasę, przypomnę że chodzi o stertę ścinków które pozostały mu po jego wesołej twórczości.
Inne firmy swoim stałym lub tym bardziej nowym klientom dają to w gratisie bez proszenia i błagania.
Dlatego bez łaski - zamawiam albumy jakie widziałem wcześniej - raczej nie eksperymentuje z okładkami no i primo - nie daję wyboru klientowi - mają mi zejść wszystkie albumy które wcześniej zamawiam w sporej ilości żeby było taniej.

robin102
11-11-2011, 20:50
Owszem, Baranski ma świetna jakość - nie przeczę, bo zamówiłem w sumie kilkadziesiąt albumów od niego i prawie zawsze było idealnie.:)
Poza tym jak porównuje album Baranowskiego sprzed 2 lat to ostatniego wypustu sprzed kilku tygodni to już niestety staranność produkcji nie ta sam. Gorzej wyprowadzone rogi okładek, jakoś karty mniej równo wydają się składać.
Dobrze , ze mam zapas, ale trzeba się będzie chyb rozstać z panem Zbyszkiem.

credka
11-11-2011, 22:05
robin, do ilu albumów porównujesz? W sensie, trafił Ci się jeden felerny, czy dostałeś ich więcej słabo wykonanych?
Jeżeli to jedna sztuka, to może reklamuj, a jak więcej, to zwróć uwagę samemu panu B., jestem pewna, że następnym razem będzie bardziej pilnował, bo widzę, że zależy mu na zadowoleniu klienta. Może nie ma sensu od razu strzelać focha, tylko próbować coś zrobić?

gerronimo
12-11-2011, 00:47
Chyba faktycznie jakość albumów Barańskiego nieco ostatnio poleciała. Wczoraj dotarł do mnie trzeci z kolei, w którym niektóre karty mają pogniecione nieco rogi. Chodzi o albumy 25x25, bo z tymi 33x33 nie ma takich problemów.

robin102
13-11-2011, 13:44
robin, do ilu albumów porównujesz?
Mam dwa albumy serii PLENER PR07 chyba się nazywają w formacie 25x25 sprzed dwóch sezonów i ponad metrowy stosik albumów zakupionych dosłownie przed paroma tygodniami. Te ze starych zakupów są znacznie staranniej wykończone dopieszczone w szczegółach, te nowe już nie, ale tragedii jakiejś nie ma. Generalnie będę odchodził od zakupów u Pana B. szczególnie ze względu na uciążliwości zakupowe. Wiele razy kupowałem nie małe ilości i nigdy to nie przebiegło w sposób normalny. Ostatnim zamówieniem podczepiłem się pod hurtowy zakup z kolegą bo młodszy jest i ma więcej nerwów na takie relacje biznesowe. Ja już na to nie mam zdrowia i nerwów. Rozpieściliśmy po prostu pana B. na swoją szkodę :(

edyta
dokladnie to używam tylko tych, 40 kart, przetłoczenie T21, czarne karty
http://baranski.com.pl/album-plener/pr-7-25

credka
13-11-2011, 13:52
No to przyznaję, może faktycznie to nie jest współpraca dla Ciebie, poważnie i bez wycieczek osobistych :)
To tak jak z PM, trzeba się dogadać (złapać falę) albo będzie pod górkę... No i chyba wszędzie tak mamy, w każdej branży :)

robin102
13-11-2011, 16:34
No to przyznaję, może faktycznie to nie jest współpraca dla Ciebie... :)
Myślę, że nie tylko dla mnie ta współpraca trudna jest, nie tylko ja psioczę na Baranskiego pod wzgledem kontaktów w szczególności. No, ale ostatnio mój miły kolega trochę za mnie to załatwiał i nerwy oszczędziłem :)
Choć myślę, że tez byś się zdziwiła jak np według ustaleń albumy bedą za 10-12 dni -miałem być powiadomiony mailem, że poszła przesyłka, a tu za 3 dni rano o godz 8:30 puka kurier z wielką paka i chce 1500zł, a ja praktycznie jeszcze śpie i 100zł ma w domu :) Innym razem w przesyłce jest zupelnie co innego, nastepnym razem przesyłka i albumy policzone po wyższej kwocie niż było ustalone (skorygował to potem pan B) Jeszcze innym razem nie dodane to co miało być dodane, czyli wieszak na płyte CD. Po prostu książkę można by napisać o tej firmie gdzie wydaje się , że jeden człowiek robi wszystko sam od ścięcia drzewa na papier do wydania pieniędzy po sprzedaży albumów ;).

credka
13-11-2011, 16:42
Kontakt z B. już omówiliśmy - wybrakowany, nieco może prymitywny, ale niektórzy tak pracują, a nawet gorzej, bo wciąż są firmy, które nie są zainteresowane postawieniem swojej www, mając wystarczająco dużo odpowiednio zadowolonych klientów.
Natomiast ciąg dalszy Twoich zdarzeń faktycznie brzmi jak jakaś telenowela przygód :D Nie wiem ile już zamówień złożyłam i na ile produktów (różnych), ale nie przypominam sobie żadnej tego typu wpadki, jak u Ciebie :D Może wysyłasz kilka razy maila, dopisujesz, domawiasz, przez co zamówienie się rozwala? Zamawiasz telefonicznie, mailowo, czy przez formularz na stronie? Trochę to dziwne, że część ludzi jest bardzo zadowolona, a inni mają takie jazdy.

gerronimo
13-11-2011, 17:45
@credka
A Ty nie masz zastrzeżeń do wykonania albumów 25x25 Barańskiego? Sam nie wiem, czy mam pecha, że ostatnio przychodzą do mnie jakieś feralne, czy po prostu "tak musi być". Chodzi mi o te częściowo pozaginane karty. Zdarzają się też, zwłaszcza na kartach kremowych, jakieś ciemne "paprochy", niedające się usunąć. Po raz kolejny zapodam zdjęcia:
http://zapodaj.net/9326bbdb42c4.jpg.html
http://zapodaj.net/69dd4aeccf22.jpg.html

credka
13-11-2011, 18:02
Widziałam wcześniej Twoje zdjęcia, jeśli nie odpowiedziałam, to przepraszam, ale miałam zamiar odpowiedzieć - takiego wadliwego towaru od B. nie miałam i uważam, że trafiła Ci się wadliwa sztuka (sztuki), która każdemu może się zdarzyć. Oczywiście, jak w każdym innym przypadku najczęściej odzywają się osoby, które mają zastrzeżenia. Norma ;) Gdyby nie moi znajomi, którzy także korzystają z B. i są w pełni zadowoleni, to zaczęłabym domyślać się jakichś specjalnych względów, że same ideały do mnie trafiają ;)
Jedyne co mi się zdarzyło, to ledwie widoczne zabrudzenie, ale podkreślam, ledwie widoczne, a że jestem niemal idealistką, to przeglądam dokładnie album kartka po kartce, zanim schowam do kartonu, by czekał w kolejce na oddanie...
Jak sobie przypomnę albumy, które wcześniej brałam, jak Walther, itp, gdzie pergamin był pozaginany na większości kart, albo nie zgadzały się ilości kart (do dziś zostało mi w nawyku liczenie po rozpakowaniu), klejowe plamy na okładce, krzywo sklejony skaj, i inne, które można długo wymieniać, a których nie spotkałam u B.
Na tym już zakończę swoje zachwyty na temat współpracy z B., bo zaczynam wyglądać jak ich ... jak się nazywa ten od naganiania klientów?... Jestem jedynie zadowoloną klientką, która nie ma (nie trafiła) na podobne do Waszych problemów i nie ma powodu do narzekań, oraz nieco dziwię się, że tak jak w przypadku robina, ilość wadliwych produktów jest tak duża. Sama sporo zamawiam (kilka zamówień rocznie na kilka(naście) sztuk i innych produktów) i po prostu nie zdarzyło mi się to o czym piszecie... Ale idzie do mnie kolejna paczka i kto wie, może to będzie ten czas, kiedy dołączę do niezadowolonych? Oby nie, za dużo pracy poświęciłam na organizację tej współpracy (wzornik, cenniki, przykładowe albumy, oferta, itd.) i naprawdę bardzo miło współpracuje mi się z B.

Piszę dziś (wyjątkowo) trochę nieskładnie, ale wiem, że zrozumiecie sens ;)

gerronimo
13-11-2011, 18:20
Dzięki za odp. Nie ukrywam, że m.in. Twoje pozytywne opinie o albumach Barańskiego spowodowały, że praktycznie ostatnio nie kupuję albumów od innych firm. Do tej pory miałem o Barańskim wyłącznie dobre zdanie, bo takie "babole" się nie zdarzały. Ale po tych trzech ostatnich dostawach zaczynam zmieniać zdanie. No bo kurde dziwne jest to, że wcześniej nie było żadnych problemów z tym albumami, a tu nagle w trzech kolejnych mam pozaginane karty. Albumy były bardzo dobrze zabezpieczone, paczki w żaden sposób nienaruszone. Wychodzi na to, że karty zagięły się w czasie "produkcji" albumów, a to pan Barański musiał zauważyć. Jutro chyba do niego zadzwonię i zapytam o co chodzi.

credka
13-11-2011, 18:30
Tak to działa, zadowoleni polecili mi, spróbowałam, porównałam i zostałam :)
Ktoś ze znajomych próbował FOXA, VL i jeszcze jakieś na podobnym poziomie, każdy znajduje to co lubi, co w pełni spełnia jego oczekiwania, ale żeby przekonać się o lepszości jednych nad innymi, trzeba samemu spróbować... Opinie o powyższych są podobne, ceny i jakość także, więc niewiele stracisz a zyskasz punkt odniesienia. Należy pamiętać, że z roku na rok jakość może się zmieniać w każdej firmie...

Jutro chyba do niego zadzwonię i zapytam o co chodzi.
Tak będzie dobrze - pogadaj, zapytaj co proponuje w tej sytuacji :)

robin102
15-11-2011, 18:00
Tak to działa, zadowoleni polecili mi, spróbowałam, porównałam i zostałam :)
Nie bym był uczciwy i muszę przyznać, że dwie pierwsze (grubsze) dostawy u Pana B przebiegły perfekcyjnie, następne jak opisałem powyżej. Żeby te albumy z pozytywką były to firmy nie polecę, choć same produkty są porządne niemniej du...nie urywają. Konkurencja tez tak potrafi produkować. Z rozpędu zrobiłem zaopatrzenie na następny sezon. Głównym czynnikiem była niska cena (110zł za album na 80 odbitek), nie jakość towaru, a tym bardziej obsługi, a szkoda.

credka
17-11-2011, 13:47
No i przyszła kolejna paczka - zero zarzutu, 100% satysfakcji :) Nadal nie mam powodu, żeby zmieniać cokolwiek w temacie ;)

Boa
21-11-2011, 13:34
Do plusów na pewno zaliczę wykonanie - całkiem ok (mówię o tych małych formatach bo w większych Baran rządzi - albo przynajmniej bardziej mi podchodzą) oraz czas od zamówienia po odbiór (4dni robocze) przy liczbie 6 albumów co prawda z oferty promocyjnej no ale...
Największym plusem jest masakryczna liczba taśmy klejącej - a ja lubię rozpakowywać prezenty a albumy VIVy LITERY niewątpliwie są dla mnie takimi prezentami.
W moim rankingu VIVA LITERA uzyskała 5 tomitomów czyli jakby nie patrzeć 10 tomowników.Tomku, skoro tak dbasz o oprawę, to zdjęcia też pewno byle gdzie nie wywołujesz :?: :lol: :lol: :lol:

tomitom
23-11-2011, 19:38
Tomku, skoro tak dbasz o oprawę, to zdjęcia też pewno byle gdzie nie wywołujesz :?: :lol: :lol: :lol:

Byle gdzie? W najlepszym labie w Pozku ;) gdzie trzeba się rejestrować z dość długim wyprzedzeniem :D
Jedyne do czego mogę się doczepić to brak podklejek Henzo tylko ta Panodia ble...od dzisiaj zamawiam tylko Henziaki.

Boa
24-11-2011, 00:53
Po ile i gdzie zamawiasz :?:

tomitom
24-11-2011, 01:15
z Alleoszukajgo.pl 3k sztuk (http://allegro.pl/fotoprzylepce-przylepce-henzo-3x1000-szt-i1949941729.html)
Zostało mi trochę Henziaków i dzisiaj wyklejałem Panodią i Henziorami...różnica kosmiczna na niekorzyść P.
Wiedziałem, że jest źle ale nie aż tak ;)

gerronimo
24-11-2011, 13:00
Tak z ciekawości, co jest nie tak z tymi przylepcami Panodii? Od zawsze zamawiam Henzo i faktycznie nie ma na co narzekać :)

tomitom
24-11-2011, 16:50
Panodia zdecydowanie trzyma lepiej "inaczej", a sam rozmiar przylepców jest zdecydowanie większy "inaczej".

Boa
24-11-2011, 17:09
Klej jest moim zdaniem praktycznie ten sam, jednak problemy z trzymaniem biorą się chyba właśnie ze względu na ich sporo mniejszy (~50%) rozmiar :(

ed.
Patrząc na spadającą jakość albumów Henzo pozostaje nam tylko wierzyć, że nie pójdą z oszczędnościami przy przylepcach...

tomitom
24-11-2011, 19:57
Dobra te przylepce mają swoje plusy. Największym jest klej.
Często zdarza mi się, że pomijam jedną stronę ;) i muszę odklejać fotki :P Pracując na przylepcach Panodia mogę odklejać foty bez problemowo, ba - same się odlepiają:)

Zawsze powtarzałem, że rozmiar ma znaczenie. Co prawda nie chodzi tutaj o penetrację ale jakaś zależność jest. Klej ciut mocniejszy - a na pewno szybciej staje się "nieodklejalnym"

credka
25-11-2011, 18:35
Dobra rada od koleżanki - jak wyklejacie album eliminujcie wcześniej z otoczenia wszelkie mikrorobactwo... Inaczej możecie mieć powód, by zaśpiewać: "oj plama, plama, co za pech!" :mrgreen: Narazie walczę z mikromuszką, ale jest sprytniejsza ode mnie i już kilka razy prawie została dodatkiem przy odbitce... ;)

Boa
26-11-2011, 00:48
U mnie robaka w domu nie uświadczysz, mam dwa niewychodzące koty, które muszą polować w domu :lol:

tomitom
26-11-2011, 10:42
Nie trzeba mieć kota - mój Rufus jak przystało na pracującego psa (wodno-aportier) nie przepuści niczemu co lata mu koło nosa.

kmarekk
02-12-2011, 23:01
Zdecydowanie Barański Kraków

tomitom
03-12-2011, 21:03
Zdecydowanie Barański Kraków

Mega retoryczna i jeszcze więcej wnosząca do całej rozmowy opinia.
Bogate uzasadnienie, barwnie dobrane porównania.
Cóż kmarekk czekamy na więcej takich porywających recenzji.

Boa
03-12-2011, 21:34
Tomek, to nie wiesz, że => Baransky... i wszystko jasne :?: :lol:

tomitom
04-12-2011, 00:09
Dokładnie - jakaś nowa religia.

credka
04-12-2011, 13:11
o LOL :mrgreen: dobry!

Boa
04-12-2011, 13:25
Jeśli Twój fotograf ślubny oprawia zdjęcia w albumy Barańskiego, to wiedz, że... coś się dzieje :lol:

McSimus
08-12-2011, 20:23
Pilnie (nie na jutro ale tak w ciągu tygodnia) potrzebuję album 60 stron ciemny (brąz najlepiej) w jednolitej okładce. Nie zostało coś komuś na koniec sezonu?

credka
08-12-2011, 23:42
A dzwoniłeś do producenta dowiedzieć się, czy jest możliwa dla Ciebie opcja "na wczoraj"?

McSimus
09-12-2011, 21:03
Już nieaktualne. Złapałem coś na szybko na aledrogo. Rewelacja to nie jest ale musi wystarczyć.

KubaZowsik
16-12-2011, 17:47
Ale płacisz za Barańskiego z zajebistą okładką i lepszym wykonaniem.

Nie napisałem że jest taniej/drożej a, że samo skonfigurowanie albumu to prawie 100zł (STO ZŁOTYCH) Patrząc przez ogólny pryzmat ceny Barański niszczy VL - czasami warto dopłacić kilka groszy więcej i mieć coś ciut lepszego,a już na pewno trwalszego. Biorę albumy z VL gdy "ślub" ma być tanio, a klient nie widzi różnicy między Krakowem, a Nowym Tomyślem.

z matematyki, porównywać trzeba ułamki z tymi samymi mianownikami. Tym mianownikiem jest wielkość albumu. Przy 25x25 niestety ale VL niszczy B. Nie mam pojęcia dlaczego grzbietu B.w 25x25 jest tak strasznie inny niż 33x33 ale będę rozmawiać z p. Barańskim i to będzie jedna z kilku rzeczy które można ulepszyć.

Przy 33x33 jakość wykonania jest ta sama (mam albumy demo obu firm, w tym samym kolorze ekoskóry i tym samym kolorze kart). Różnią się grzbietami to raz. Dwa, zaokrąglone karty (B. tak, VL nie), liczba kolorów kart (VL wiele, B. 6) choć biorę tylko beżowo/kremowe czy jak to się zwie :), liczba wzorów ekoskóry (B. bardoz dużo, VL 5 ...), i b. ważne - PERGAMIN którym przekłada się karty (B. 1 wzór - VL - 3 ! w tym półprzezroczysty bez wzorków !!!).

I każdy wybiera to co lubi :)

ps. pachną nowe podobnie ;)

tomitom
16-12-2011, 17:56
największa dla mnie różnica to sposób wklejenia kart. W VL jest to fajniej zrobione.

KubaZowsik
16-12-2011, 17:58
największa dla mnie różnica to sposób wklejenia kart. W VL jest to fajniej zrobione.

racja :) Ale chyba dla klienta różnicy aż takiej nie ma jak np. zaokrąglone roki ? Tak sobie gdybam ...

grafos
06-01-2012, 00:24
Może kogoś zainteresują albumiki kartonowe naszej produkcji.
Ślubne w konfiguracji standardowej od 2 do 7 okienek wieksza ilość robiona pod klienta.
Świetną sprawą dla reklamy nas fotografow sa podziękowania dla gosci weselnych na zdjecie 10x15 ktore wypuscilismy na rynek.
Zagladnijcie do sklepu internetowego tu jest wiekszosc naszych produktow

robin102
20-01-2012, 13:28
Może Koledzy i Koleżanki polecicie jakieś ultra tanie albumy, ale nie Poldom. Poza Barańskim i Empolem nic kojarzę. Potrzebuje coś do samych sesji narzeczeńskich czy plenerowych. Koszt takich sesji jest znacznie niższy więc nie ma tu miejsca na album za 140-160zł. Potrzebuje coś porządniejszego od Poldomu na 60-80 odbitek formatu 23x15 wklejanego na czarne karty rozmiaru góra 30x30cm, mniej to lepiej. Cena 40-50 zł.
dziękuje

black_bird
20-01-2012, 13:32
Może Koledzy i Koleżanki polecicie jakieś ultra tanie albumy, ale nie Poldom. Poza Barańskim i Empolem nic kojarzę. Potrzebuje coś do samych sesji narzeczeńskich czy plenerowych. Koszt takich sesji jest znacznie niższy więc nie ma tu miejsca na album za 140-160zł. Potrzebuje coś porządniejszego od Poldomu na 60-80 odbitek formatu 23x15 wklejanego na czarne karty rozmiaru góra 30x30cm, mniej to lepiej. Cena 40-50 zł.
dziękuje
W tej cenie to tylko chińczyki lub resztki końcówek produkcyjnych ...
Może tylko na płycie w okolicznościowym etui..? albo zachęcić do fotoalbumu?

robin102
20-01-2012, 14:00
Może tylko na płycie w okolicznościowym etui..? albo zachęcić do fotoalbumu?
Przy cenie za plener 800-900 zł sprzedać fotoalbum za 700-800zł to nie lada sztukmistrzem trzeba być, ja nie potrafię :)
A materiał na samej płycie to moim zdaniem bez sensu. Ludzie muszą mieć zdjęcia na papierze. Zdjęcie istnieje i żyje tylko w postaci zdjęcia papierowego, a na płycie to tylko jakieś pliki ciągów zero-jedynkowch są, a nie zdjęcia :)

black_bird
20-01-2012, 14:22
Przy cenie za plener 800-900 zł sprzedać fotoalbum za 700-800zł to nie lada sztukmistrzem trzeba być, ja nie potrafię :)
A materiał na samej płycie to moim zdaniem bez sensu. Ludzie muszą mieć zdjęcia na papierze. Zdjęcie istnieje i żyje tylko w postaci zdjęcia papierowego, a na płycie to tylko jakieś pliki ciągów zero-jedynkowch są, a nie zdjęcia :)
Fotoalbum 20x20 z 10 rozkladówkami dla profi to cena koło 230 zł. Gdzie Ty robisz takie drogie?????

robin102
20-01-2012, 14:49
Gdzie Ty robisz takie drogie :) bo u mnie to 30x30 (czyli po rozłożeniu 60x30cm) z 20 rozkładówkami za 400zł mogę zrobić, kolega perfekcyjnie produkuje fotoalbumy. Taki rozmiar rozkładówki i taka ich ilość moim zdaniem ma sens i potem sprzedać to za 700-800zł z zawartym w tym materiałem w postaci około 120 zdjęć to ma moim zdaniem sens. Zrobić mini albumik za 230zł nie widzę tego. U mnie w cenie sesji plenerowej będzie album dlatego musi być coś po niskich kosztach. Kryzys Panie trzeba ciąć koszty maksymalizując zyski :)
;)

Boa
20-01-2012, 15:39
Może cuś stąd:
http://vivalitera.pl/product_info.php?cPath=37&products_id=104

black_bird
20-01-2012, 20:55
Gdzie Ty robisz takie drogie :) bo u mnie to 30x30 (czyli po rozłożeniu 60x30cm) z 20 rozkładówkami za 400zł mogę zrobić, kolega perfekcyjnie produkuje fotoalbumy. Taki rozmiar rozkładówki i taka ich ilość moim zdaniem ma sens i potem sprzedać to za 700-800zł z zawartym w tym materiałem w postaci około 120 zdjęć to ma moim zdaniem sens. Zrobić mini albumik za 230zł nie widzę tego. U mnie w cenie sesji plenerowej będzie album dlatego musi być coś po niskich kosztach. Kryzys Panie trzeba ciąć koszty maksymalizując zyski :)
;)

Toś ofertę zrobił lipną ... może mini album pana B. Cię uratuje, bo w chińczyki bym nie wchodził ...PM za rok obedrze Cię ze skóry ..;)

elanek
21-01-2012, 03:01
dziękuje

Dobry!
http://allegro.pl/duuuzy-profesjonalny-album-q-collection-60-str-i2052577033.html

black_bird
21-01-2012, 03:40
Dobry!
http://allegro.pl/duuuzy-profesjonalny-album-q-collection-60-str-i2052577033.html

kolega wyraźnie pisał o CZARNYCH KARTACH ....ten ma kremowe ..

digit
21-01-2012, 12:33
http://allegro.pl/duuuzy-profesjonal...052577033.html
Album fajny. Ale po wklejeniu połowy zdjęć wyleciał mi środek i mam luzem okładkę.

elanek
22-01-2012, 12:53
kolega wyraźnie pisał o CZARNYCH KARTACH ....ten ma kremowe ..
O, przepraszam.

http://allegro.pl/duuuzy-profesjonal...052577033.html
Album fajny. Ale po wklejeniu połowy zdjęć wyleciał mi środek i mam luzem okładkę.

No nie strasz. Pierwszego wykleiłem miesiąc temu i jest ok, weszło ok. 120 fotek. Drugi przyszedł w piątek.

frytek
01-02-2012, 21:39
właśnie wybieram zdjęcia do swojego pierwszego poważnego albumu. Będzie to barański, pytanie czy warto dopłacać 200zł do skóry prawdziwej czy zostać przy eko?

credka
01-02-2012, 22:33
Tylko nie pytaj o to obrońców zwierząt...

Boa
02-02-2012, 19:29
Co to znaczy, czy warto :?: Pod jakim względem :?:

malachowskim
02-02-2012, 20:25
sam będę się szykował na zakup albumu barańskiego ze skóry naturalnej z 100kartami dla prywatnej fotografii rodzinnej :) - najważniejsza jakoś...

robin102
02-02-2012, 22:12
Celem czego w skórzanej oprawie ? Oglądałem w TV program, ze dziś robią tak dobrą prawdziwą sztuczną skóre , że trudno ją odróżnić od naturalnej.

Boa
03-02-2012, 14:07
Chyba dla samej satysfakcji ;)

nefas
06-02-2012, 17:26
Witam wszystkich forumowiczów (w sumie jestem tu nowy, więc wypada się przywitać:) )

Po przeczytaniu całego wątku albumowego również skusiłem się na usługi Pana Barańskiego. Zamówiłem album + etui na płytę. O ile to drugie jest beznadziejne (męczarnia z gąbkowatym cypkiem by wepchnąć na niego płytę) to sam album pierwsza klasa. Jestem bardzo zadowolony, wypełniłem go głównie odbitkami formatu A4 jak i kilkoma stronami z kombinacjami 20x20, 2 razy 13x18, 3 razy 10x15.

Dla swojej klienteli przygotowałem charakterystykę albumów (odpowiednio w kolejności: Barański, Henzo, Najlepszefoto.pl, Fotoradocha.pl) i chciałbym się z Wami podzielić wpisem na blogu, na którym to zamieściłem. Nie jest to kryptoreklama, lecz zdjęcia albumów, które pstryknąłem mogą dać trochę światła poglądowego dla osób nie mających z nimi wcześniej do czynienia.

ALBUMY BARAŃSKI HENZO NAJLEPSZEFOTO FOTORADOCHA (http://lukaszpietrzak.blogspot.com/2012/02/albumy-2012.html)

credka
06-02-2012, 18:09
Witaj nefas,

Po przeczytaniu całego wątku albumowego również skusiłem się na usługi Pana Barańskiego.
Łoooo, naprawdę przeczytałeś strona po stronie, cały prawie 100 stronicowy wątek? :shock:

Zamówiłem album + etui na płytę. O ile to drugie jest beznadziejne (męczarnia z gąbkowatym cypkiem by wepchnąć na niego płytę) to sam album pierwsza klasa.
fakt, mocowanie płyty jest babską robótką, dla delikatnych palców...

nefas
06-02-2012, 18:23
Łoooo, naprawdę przeczytałeś strona po stronie, cały prawie 100 stronicowy wątek? :shock:

Wierz lub nie, ale dałem radę :D W kwestii pudełek kolega namówił mnie na tzw. super jewel boxy, do których chcę się dobrać w najbliższym czasie. Etui Pana Barańskiego nawet by mnie przekonało gdyby nie to nieszczęsne mocowanie. A wracając do albumów Pana B. zyskał nowego klienta. Aż się boję "felernego" egzemplarza, jaki pojawił się w niektórych rękach na poprzednich stronach wątku, ale z drugiej strony nie znalazłem osoby, której reklamacja źle by się skończyła. Przezornie sam album zawsze zamawiam na kilka miesięcy przed reportażem, wykorzystując na to kasę z zadatku. Tym systemem zawsze jest czas na reklamację, poprawki, wymiany itd

frytek
17-02-2012, 01:00
albumy zamówiłem jednak w ekologicznej skórze;) rzeczywiście nie ma sensu przepłacać. Zamówiłem 50 kart 25x25 i co mogę powiedzieć - według mnie to jest mało.. drugi raz to bym zamówił 70 kart czyli jakies 140 zdjęć a nie 100.. trzeba się bardzo ograniczać. Ja chyba będę dawał na lewej stronie 2 zdjęcia 10x15 a na prawej 15x23, tylko że te 10x15 są.. bardzo bardzo małe. Jest jeszcze opcja dania 15x23 do góry i na niego 10x15 nachodzące.. ale to już traci moim zdaniem na takiej ekskluzywności albumu.

Ale teraz pytanie - gdzie najlepiej drukować zdjęci1? Będę miał z 200 zdjęć 15x23 do druku więc cena też ma znaczenie. Ale jakość najważniejsza jednak. Chciałbym papier matowy jedwabisty.

P.S.
też przeczytałem całość :D

credka
17-02-2012, 09:14
Zamówiłem 50 kart 25x25 i co mogę powiedzieć - według mnie to jest mało.. drugi raz to bym zamówił 70 kart czyli jakies 140 zdjęć a nie 100.. trzeba się bardzo ograniczać.
Jak wykleisz album odbitkami to zmienisz zdanie - zobaczysz jak album spuchnie i nie będzie się elegancko domykał. No chyba że wolisz taki rozdziawiony.

Boa
17-02-2012, 13:47
Przecież te albumy są chyba obliczane pod konkretną ilość kart- czyż nie :?:
Czyli jeśli zamówimy 70 kart, to i grzbiet będzie odpowiednio szerszy, co zapobiega niedomykaniu :)

marekb
17-02-2012, 15:03
Czyli jeśli zamówimy 70 kart, to i grzbiet będzie odpowiednio szerszy, co zapobiega niedomykaniu :)dokłądnie tak:)

robin102
17-02-2012, 17:12
Czyli jeśli zamówimy 70 kart, to i grzbiet będzie odpowiednio szerszy, co zapobiega niedomykaniu :)
Niby tak :)
ALE ALE ;) nie wiemy na jaką grubość papieru album był projektowany :) Papiery foto mają różna gramturę od cienizny do porządnych profi materiałów. Wyklejony na grubym dobrym papierze będzie starczał jak .... :)
Na 2-3 dni przyłożyć na album ze 20 kg i trochę fason poprawimy.

Boa
17-02-2012, 18:01
ALE ALE ;) nie wiemy na jaką grubość papieru album był projektowany :) Papiery foto mają różna gramturę od cienizny do porządnych profi materiałów. Wyklejony na grubym dobrym papierze będzie starczał jak .... :)
Na 2-3 dni przyłożyć na album ze 20 kg i trochę fason poprawimy.
Tylko, że ta teoria ma się tak samo do 70-kartkowego, jak też do 20 ;)

credka
17-02-2012, 19:33
Teoria nie zawsze idzie z praktyką w parze.
Oddaję zarówno duże (33) jak i małe (25) albumy i widzę różnicę po wyklejeniu albumów. Duży, nawet po upchaniu zdjęć nie zachowuje się tak samo, jak mały rozmiar, więc średnio się ma poszerzanie grzbietu.

marekb
17-02-2012, 20:48
Na 2-3 dni przyłożyć na album ze 20 kg i trochę fason poprawimy.to przewidziane do papierów w granicach 260- 300g/m2 , jak masz gruby papier to 20kg przez rok przyłożone nic ci nie pomoże.

marekb
17-02-2012, 20:51
Oddaję zarówno duże (33) jak i małe (25) albumy i widzę różnicę po wyklejeniu albumów. Duży, nawet po upchaniu zdjęć nie zachowuje się tak samo, jak mały rozmiar, więc średnio się ma poszerzanie grzbietu.i oddajesz Barańskiego i małe sterczą...?? nie wiem, ja drukuję głównie na luster 255g/m2 i ani duże, ani małe, ani nie sterczą, ani nie są wklęsłe, a mam przed sobą:), grzbiet musi być dopasowywany do ilości i grubości kart.

frytek
18-02-2012, 23:02
niechcący dyskusję rozpoczałem.. ;] a ktoś odpowie mi jeszcze na pytanie o druk zdjęć? gdzie najlepiej? W necie lub w okolicach Katowic?

18-02-2012, 23:08
www.albumfotograficzny.com

oraz

Lab Polska

oby dwa dobrze współpracują i mają dobra jakość w niskich cenach.

Boa
18-02-2012, 23:17
Oddaję zarówno duże (33) jak i małe (25) albumy i widzę różnicę po wyklejeniu albumów. Duży, nawet po upchaniu zdjęć nie zachowuje się tak samo, jak mały rozmiar, więc średnio się ma poszerzanie grzbietu.
Szok, zgłaszałaś problem producentowi :?:

credka
19-02-2012, 09:24
Boa wyklejałeś taki rozmiaru albumu? Nie tylko B. ma taki efekt, ot czysta zasada fizyczna, której się nie przeskoczy - rozmiarów nie oszukasz - szerokość karty/ grubość wypełnienia w wyklejonym albumie. Rozmiar 25 oddaję max do 40 kart, powyżej jest brzydko gruby i odstający... Poza tym, każdy robi jak uważa. Tyle.

ADAS
19-02-2012, 10:16
Czy Baranski ma coś fajnego do kwoty 200 zł
Myślę o czarnych kartach 50 sztuk 30x30.
Zamówienie około 5 sztuk.
co możecie polecić

manfred
19-02-2012, 10:19
Nie ma

Boa
19-02-2012, 11:35
Boa wyklejałeś taki rozmiaru albumu?
Myślę, że wcześniej niż Ty zaczęłaś robić zdjęcia ślubne :cool:

robin102
19-02-2012, 20:23
Myślę o czarnych kartach 50 sztuk 30x30.
Zamówienie około 5 sztuk.
co możecie polecić
Ten rozmiar na pewno w cenie do 200 zł albo sporo mniej w wykonaniu tej klasy co Barańskiego znajdziesz u producenta; Sławek Szewczul Białystok. Albumy pierwyj sort robione przez familijną manufakturę z długoletnim doświadczeniem w branży. Wygogluj sobie namiary na Sławka. Zamów na próbę, a nie będziesz żałował. Rozmiar możesz zamówić każdy nawet jakiś nietypowy.

Ania M.
28-02-2012, 02:02
Witam,
zamawiam u mojego fotografa ślubnego dwa albumy dla rodziców. Fotograf zaproponował mi albumy Barańskiego w formacie 25x25 ze zdjęciami w formacie 15x23.Zdjęcia które wybrałam do obu albumów są zarówno w pionie jak i poziomie i jest ich 80 szt( 40 kart). Moje pytanie jest następujące:
czy zdjęcia tego formatu(15x23) nie będą za duże do takej wielkości kart w albumie?
Nasz album ślubny (33x33 Barański) ma zdjęcia w formacie 15x23 i wygląda dobrze ale obawiam się,że taki format zdjęć nie zmieści się do tych mniejszych kart...
Zmierzyłam,że szerokość karty w miejscu gdzie kończy się pergamin jest równa 32 cm a w miejscu gdzie jest taka "zakładka" jest równa 31,5 cm. Tak więc miejsca "użytkowego" na karcie jest mniej niż 33 cm.
Czy w albumie 25x25 też jest taka różnica( zakładka - 1,5 cm i pergamin - 1 cm)???
Jakiego formatu zdjęcia powinien umieścic w tym albumie fotograf lub jakiego formatu album pasowałby do zdjęć 15x23 cm???? Dodam,że zależy nam na albumie mniejszych gabarytów niz nasz ślubny, bo choć jest cudny to strasznie nieporęczny i okropnie ciężki(mamy 160 zdjęć).
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady :)

himi
28-02-2012, 09:57
Barański 25x25 jest za mały na format 15x23 cm. Lepiej wykleić go 13x18

28-02-2012, 10:12
nie zgodze sie z tym, sam wywołuje w formacie dynamicznym do rozmiaru kart 25x25 i wszystko świetnie pasuje. Nie wyobrażam sobie żebym do kart 33x33 umieszczał na jednej stronie 15x23 to marnotrawstwo miejsca

R
28-02-2012, 10:14
33x33 umieszczał na jednej stronie 15x23 to marnotrawstwo miejsca

masz poczucie przestrzeni? 15x23 w tym formacie albumu to jest absolutne maximum... wszystko inne wyglada nieestetycznie.