Zobacz pełną wersję : albumy ślubne
Czy u Barańskiego ceny się zmieniły w stosunku do tamtego roku ?
Zamawialiście już więcej na ten sezon ?
Zamawialiście, cena nowa... Proś o aktualny cennik i wzornik przy zamówieniu.
robin102
18-04-2011, 16:15
Żeby nie wyszło na reklamę bo człowiek pewnie sam się za zgoda Admina zareklamuje odpłatnie, ale w albumowym temacie idzie dla nas ku lepszemu :)
Mój kolega zmęczony foterką ślubna uruchomił produkcję albumów bardzo porządnej jakości. Na razie seria próbna dla znajomych. Przyznam szczerze mjutsmalinom. Karty grube jak u Barańskiego czarne, piękne bordo oraz głęboki granat, przekładki pergaminowe do wyboru 3 rodzaje łącznie z takimi jak u pana B. Album jeśli ma 60 kart to ma 60 a nie 58 miejsc na wklejanie zdjęć. Karty są szyte, autentycznie szyte więc wytrzymałość albumu bardzo duża. No i co najważniejsze ciekawy rozmiar kart bo po okładce 30x30 a na kartach cyrka 29x29 więc zdjęcia 23x15 prezentują się dobrze, znacznie lepiej niż w tych większych od B. co mają 33x33. Poza tym można u niego będzie zamawiać dowolne rozmiary nawet w małej ilości. Gość jest perfekcjonista, pasjonat swojej roboty, a że śluby fotografował od roku 2000 wiec wie o co chodzi w albumach. Na razie dobiera materiały na okładki. Rozmiar 30x30 po okładce stad, że produkuje też fotoalbumy i wyszedł z założenia, że jeśli Młodzi zmówią jedno i drugie to mają dwie cegły w tym samym rozmiarze na półce czy w torbie transportowej :) Ceny wstępnie jak mi wiadomo bardzo podobne do tych od B, może trochę niższe. Wszystko bedzie zależało od skali produkcji i skali zamówienia.
jak coś będzie juz w sprzedaży to koniecznie daj znać co i jak-mi tu nie pachnie reklama lecz bardziej pomocą wiec luzik
P.S mam nadzieję, że cenowo tez będzie przyzwoicie.
a jak z grubością/sztywnością rzeczonego pergaminu u kolegi, bo u Pana B. taki sobie delikatnie mówiąc...
Robin, początek reklamy dobrze zacząłeś, ale tym rozmiarem mnie bardziej zniechęciłeś, bo mi akurat idealnie pasuje ten 33cm. Kilka zdjęć w rozmiarze 20x30cm w dużym albumie, pośród większości mniejszych zdjęć, np. 15x23 świetnie się prezentują, a u rzeczonego kolegi nie zmieszczę już rozmiaru 20x30cm, zgadza się?
U pana B. nie miałam problemów z zamówieniem nawet 1 albumu, więc nie bardzo rozumiem porównanie: "Poza tym można u niego będzie zamawiać dowolne rozmiary nawet w małej ilości."
Tymczasem czekam z niecierpliwością na pierwsze prezentacje tych albumów. Kto wie, może zastąpią dotychczasowego miszcza ;)
rotor, dążysz do grubych pergaminów, a czy nie lepiej prezentują się delikatne pergaminy? I chyba łatwiej drze się taki gruby, sztywny papier?
jacoslavgth
18-04-2011, 20:45
Zamawialiście, cena nowa... Proś o aktualny cennik i wzornik przy zamówieniu.
duzo w góre poszły ceny?
Zależy jak leży... jak zamówisz więcej to wyjdzie na to samo... Dla jednych dużo to dla innych mało ;) Tak czy siak, podatki nam bardziej podnieśli w kraju niż producenci ceny za towar...
rotor, dążysz do grubych pergaminów, a czy nie lepiej prezentują się delikatne pergaminy? I chyba łatwiej drze się taki gruby, sztywny papier?
dąże do tego, by przy kręceniu kartami, przekładki pergaminowe mi się nie zaginały, a te u Pana B. mają taką tendencję niestety, trzeba mocno uważać
To proponuj fotoksiążki z grubymi kartami ;P Takiej łatwo nie zegną...
W którymś z początkowych albumów miałam takie sztywne i wcale mi się nie podobały bardziej od tych zaginających.
To proponuj fotoksiążki z grubymi kartami ;P.
ha...ha, dowcipnaś koleżanko
W którymś z początkowych albumów miałam takie sztywne i wcale mi się nie podobały bardziej od tych zaginających.
a ja miałem kiedyś wypaśny album skórzany i tam to były przekładki przez duże "P" i się mi to bardzo podobało, i co mi zrobisz ? :mrgreen:
wiesz, rotor ja dźwigam album na tych przekładkach a jak się zagną to się i wyprasują;). w zeszłym tygodniu zakupiłem maszynę pigmentową ( jakość odbitek zabija ) i na nich myslę, ze jeszcze w tym tygodniu Pan Zbyszek "sklei" mi fotoalbum- bardzo ciekaw jestem efektów bo kolorki miód malinka, a Panu Barańskiemu ufam, ze fuszery nie zrobi. Nie będzie to budżetowy towar lecz sądzę, że klient doceni jakość;)
hackermuz
19-04-2011, 10:28
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.zajda.art.pl/przekladki.jpg)
Najlepsze przekładki z jakimi się spotkałem w albumie, to nie jest pergamin tylko jakiś papier, chropowaty w dotyku i dość sztywny. Jedyny minus to brak możliwości wklejania błysku bo rysuje odbitki :)
robin102
19-04-2011, 11:26
Robin, początek reklamy dobrze zacząłeś, ale tym rozmiarem mnie bardziej zniechęciłeś, bo mi akurat idealnie pasuje ten 33cm...
Ja przeciwnie bardzo się zachęciłem rzeczywistym rozmiarem kart w albumach kolegi bo29x29 to według mnie bardzo fajna powierzchnia pod odbitki 15,2 x 22,8 lub 17,5 x 25,5 oczywiście po jednej odbitce na stronę. Karty od Baranskiego niby 33x33 czyli troszkę tylko większe są jednak dla mnie za duże do 15,2 x 22,8 jeśli wklejać jedną odbitkę zieje pustką i oszczędnością graniczącą z oszustwem na kliencie ;) ;) ;) Fakt 20x30 już nie wkleisz w te albumy i nie pokombinujesz z rożnymi formatami odbitki na jednej stronie. Na szczęście ja osobiście takie czasochłonne składanki-wyklejanki kradnące za dużo sił mam już za sobą. Jeśli już się bawić w takie kompozycje rożnej wielkości powiększeń na jednej stronie to już wolę zaprojektować i złożyć prawdziwy fotoalbum bez praktycznie żadnych ograniczeń kompozycyjnych na powierzchni rozkładówki np 30x60 po rozłożeniu. Zejdzie na to tyle samo czasu co projektowanie i wklejanie tradycyjnego albumu z rożnej wielkości odbitkami. Albumy tradycyjne moim zdaniem robi się po to aby zdjęcia zaistniały na papierze bo to ma sens, żeby było ładnie, żeby było szybciej, żeby bylo taniej :) dla klienta rzecz jasna ;)
ps
ktoś pytał o dowolne rozmiary znaczy to tyle, że będzie można zamówić np. album o rozmiarze 30x33 czy 30 x 28 co mam zamiar robić pod kadry 15,2 x 22,8
jacoslavgth
10-05-2011, 21:05
Pan "B" wprowadził fajne etui do płyt CD/DVD są wykonane z tej samej skóry eko co albumy, niestety dostepne tylko w dwóch kolorach - brąz i jasny krem, ale wyglądają bardzo dobrze a i cena jest akceptowalna :)
arturherda
24-05-2011, 00:06
Mój post nie jest reklamą!
Wolę zaznaczyć by nie pojawiły się głosy iż reklamuję produkt. Ja jedynie stwierdzam fakty.
Jako, że na stałe korzystam z albumów Viva Litera, ostatnio miałem okazję bezpośrednio porównać ten album z Barańskim, który bezwzględnie zażyczyła sobie bardzo sympatyczna para. Oba albumy w identycznym zestawieniu i kolorystyce, tj 25x25 okładka i kartki w ecru. ekoskóra, pergamin, 40 kart.
Jestem naprawdę zdegustowany jakością Barańskiego. Nie tylko kosztował mnie około 45zł drożej ale i:
1. Dostałem do niego szare pudełko z tektury falistej o wątpliwych walorach estetycznych i użytkowych gdyż po wklejeniu 78 fotografii do albumu, pudełko nie zamyka się!
2. Album, który otrzymałem ma 39 kart a nie 40 stąd para otrzyma 78 fotografii (na szczęście w Umowie mam zapis mówiący "około" przy ilości fotografii).
3. Jedna kartka w środku była kompletnie upaćkana brudnymi paluchami! Masakra jakaś! Na szczęście dało się to odczyścić porządną gumką myszką.
W dniu jutrzejszym wyślę maila do Barańskiego. Ja jednak pozostaję przy Viva Litera, która w niższej cenie oferuje mi o wiele więcej, jak i lepszą obsługę klienta - na bieżąco jestem informowany o realizacji zamówienia.
Skóra w dotyku jest przyjemniejsza nieco w Barańskim, lecz ogólny wygląda albumu zdecydowanie Viva Litera, większa estetyka, staranniejsze wykończenie.
Wiem, że wiele osób napisze, że tak mi się trafiło, zapewne jest to prawdą, ale przy tej cenie oczekiwałem dużo więcej, uważam że są baaaardzo prszereklamowani na tle konkurencji z Nowego Tomyśla.
pozdrawiam
black_bird
24-05-2011, 07:42
To proponuj fotoksiążki z grubymi kartami ;P Takiej łatwo nie zegną...
Mamy w ofercie oba warianty, sporo PM zamawia o dziwo więcej Fotobooków w naszym wykonaniu. Zaciekawiony tym zjawiskiem szybko doszedłem do sedna - album tradycyjny są w stanie sami wykleić i skomponować, Fotoalbumu tak jak my dajemy - nie są w stanie ;)
Pan "B" wprowadził fajne etui do płyt CD/DVD są wykonane z tej samej skóry eko co albumy, niestety dostepne tylko w dwóch kolorach - brąz i jasny krem, ale wyglądają bardzo dobrze a i cena jest akceptowalna :)
Ile woła? Możesz pokazać fotę tegoż?
Kolego arturherda, rzeczywiście musiałeś trafić na zły okaz, a mam wrażenie, że i stary, z 2010 roku. W tamtych faktycznie było o 1 stronę mniej, tzn. z 40 kart, czyli 80 stron użytkowych było 77 stron. Teraz dodają jedną stronę, tak że masz pełne to co kupujesz. Paluchy, no cóż, każdy album trzeba przeglądać zanim odda się parze. Na wszystkie albumy od Pana B nie musiałam na szczęście żadnego oddawać.
Co do Vivy, zapomniałeś dodać jak to ich eleganckie opakowanie okrótnie wali klejem. Podczas spotkania z właścicielem takich albumów przez godzinę opakowanie było otwarte... nie wiem ile czasu trzeba by to wietrzyć, żeby nie czuć klejonki. Ale fakt, wygląda to ładnie.
arturherda
24-05-2011, 09:40
Kolego arturherda, rzeczywiście musiałeś trafić na zły okaz, a mam wrażenie, że i stary, z 2010 roku. W tamtych faktycznie było o 1 stronę mniej, tzn. z 40 kart, czyli 80 stron użytkowych było 77 stron. Teraz dodają jedną stronę, tak że masz pełne to co kupujesz.
Akurat już jakiś czas używam Vivy i spotkanie z Barańskim wywołało u mnie zdegustowanie, możliwe iż album był zeszłoroczny, gdyż otrzymałem go niezwykle szybko od złożenia zamówienia, na tyle szybko, że zaskoczyło mnie tempo, ale nie zmienia to faktu, że otrzymałem lipę po prostu.
Paluchy, no cóż, każdy album trzeba przeglądać zanim odda się parze. Na wszystkie albumy od Pana B nie musiałam na szczęście żadnego oddawać.
Ja myślałem, że nabyłem produkt klasy Viva Litera, a nawet lepszej zważywszy na wyższą cenę, ale to co otrzymałem to niemal Poldom.
Co do Vivy, zapomniałeś dodać jak to ich eleganckie opakowanie okrótnie wali klejem. Podczas spotkania z właścicielem takich albumów przez godzinę opakowanie było otwarte... nie wiem ile czasu trzeba by to wietrzyć, żeby nie czuć klejonki. Ale fakt, wygląda to ładnie.
Jeśli chodzi o zapach kleju w albumie, nie zwróciłem na to uwagi, więc nie może być duży, niemniej jednak kobiety mają zdecydowanie bardziej wyczulony zmysł węchu stąd mogą mocniej odczuwać woń. Prawdę mówiąc taki zapach świeżego albumu musi być naprawdę milutki :) Jeśli chodzi o pudełka nigdy ich nie kupuję, więc nie wypowiadam się o zapachu kleju introligatorskiego z pudła.
bialogardzianin
24-05-2011, 10:41
Mój post nie jest reklamą!
Wolę zaznaczyć by nie pojawiły się głosy iż reklamuję produkt. Ja jedynie stwierdzam fakty.
Jako, że na stałe korzystam z albumów Viva Litera, ostatnio miałem okazję bezpośrednio porównać ten album z Barańskim, który bezwzględnie zażyczyła sobie bardzo sympatyczna para. Oba albumy w identycznym zestawieniu i kolorystyce, tj 25x25 okładka i kartki w ecru. ekoskóra, pergamin, 40 kart.
Jestem naprawdę zdegustowany jakością Barańskiego. Nie tylko kosztował mnie około 45zł drożej ale i:
1. Dostałem do niego szare pudełko z tektury falistej o wątpliwych walorach estetycznych i użytkowych gdyż po wklejeniu 78 fotografii do albumu, pudełko nie zamyka się!
2. Album, który otrzymałem ma 39 kart a nie 40 stąd para otrzyma 78 fotografii (na szczęście w Umowie mam zapis mówiący "około" przy ilości fotografii).
3. Jedna kartka w środku była kompletnie upaćkana brudnymi paluchami! Masakra jakaś! Na szczęście dało się to odczyścić porządną gumką myszką.
W dniu jutrzejszym wyślę maila do Barańskiego. Ja jednak pozostaję przy Viva Litera, która w niższej cenie oferuje mi o wiele więcej, jak i lepszą obsługę klienta - na bieżąco jestem informowany o realizacji zamówienia.
Skóra w dotyku jest przyjemniejsza nieco w Barańskim, lecz ogólny wygląda albumu zdecydowanie Viva Litera, większa estetyka, staranniejsze wykończenie.
Wiem, że wiele osób napisze, że tak mi się trafiło, zapewne jest to prawdą, ale przy tej cenie oczekiwałem dużo więcej, uważam że są baaaardzo prszereklamowani na tle konkurencji z Nowego Tomyśla.
pozdrawiam
Podejrzałem kompozytora na stronie producenta, gdzie tu taniej?
Dla albumu Plener 25x25 PR7 30 kart czarnych odpowiednik Viva Litera wcale nie jest tańszy, no chyba, że coś źle wybrałęm, albo upusty są przy 10-15-20 albumach?
arturherda
24-05-2011, 12:47
Nie wiem co u nich wybrałeś, ale w tych samych konfiguracjach Viva jest tańsza i to odczuwalnie. Zniżek niestety nie chcą dawać mówią o 3% przy dużych zamówieniach, największym plusem jak dla mnie jest jakość wykonania i terminowość a największym minusem koszty transportu ewidentnie zawyżone.
bialogardzianin
24-05-2011, 13:01
Nie wiem co u nich wybrałeś, ale w tych samych konfiguracjach Viva jest tańsza i to odczuwalnie. Zniżek niestety nie chcą dawać mówią o 3% przy dużych zamówieniach, największym plusem jak dla mnie jest jakość wykonania i terminowość a największym minusem koszty transportu ewidentnie zawyżone.
Jeszcze nic, "zareklamowałeś" to wszedłem na ich www. Mam w domu B. model PR7 30 kart czarnych model 25x25 i wiedząc jaka jego cena, skonfigurowałem identyczny modej VL i cena wyskoczyła wyższa.
Nie wiem co Ty za strone ogladasz, ale konfigurowałem dwa identyczne albumy, i róznica wyglada tak:
Album format 33x33, 40 czarnych kart, aplikacja na okladce z eko skóry
Baranski: cena 195,57 zł + przesyłka
Viva Litera 200 zł + przesyłka (jak sam piszesz nie mała)
W cenie Baranskiego masz pudełko (co prawda kartonowe, ale jednak), w Vivie nie. No chyba ze domówisz etui, to cena zmienia sie na 300zł
Wiec gdzie tu jest taniej? Kupuje Baranskiego i nigdy nie narzekałem na jakość, a porównanie go do Poldonu to juz przesada.
Jeśli chodzi o zapach kleju w albumie, nie zwróciłem na to uwagi, więc nie może być duży, niemniej jednak kobiety mają zdecydowanie bardziej wyczulony zmysł węchu stąd mogą mocniej odczuwać woń.
Spotkanie mieliśmy z dwoma panami, którzy to pierwsi wyczuli tę niezbyt przyjemną jednak woń. Tak więc nie do końca zwalałabym na delikatny węch kobiety ;)
Do porównania cenowego ZgReDoLa dodałabym koniecznie koszt dostawy. U pana B jest to chyba 32 zł, jak jest w VL?
Kupuje Baranskiego i nigdy nie narzekałem na jakość, a porównanie go do Poldonu to juz przesada.
Znajomy przez długi czas miał Pold... zobaczył u mnie Pana B, do Pold... już nie wrócił. Natomiast jest w fazie testowania VL. Poza szerszą gamą wzorów okładki i kart nie widzi jakiejś rażącej różnicy w jakości, a cena jednak podobna.
Pershing
24-05-2011, 15:11
No dokładnie coś Ci się kolego arturherda pomyliło. W zeszłym tygodniu przyjechał do mnie "barański" 25x25 z ekoskóry z przeszyciem i aplikacją. Identyczny zestaw skonfigurowałem w Vivie i wyszło 50 zł drożej. Nie wiem ile Viva liczy sobie za przesyłkę jeśli więcej niż 30 zł jak u pana "b" to ja nie wiem gdzie tu taniej, a lepiej cóż do tej pory złego słowa na "b" powiedzieć nie mogę.
reklamę kolega rzucił i tyle, na szczęście forumowicze nie głupi i posprawdzali dokładnie. Ja od kilku lat nie miałem ani jednej wpadki od Barańskiego i złego słowa nie powiem. Paprochy, zagięte przekładki, urwane przekładki slady palców to były u Walthera, a Fotokwiatek od chyba 3-4 lat mi zareklamowanej sztuki nie wymienił.
VL - wysyłka jak u Barańskiego.
arturherda
25-05-2011, 17:45
Nie mam pojęcia co wybieracie, fakty są takie:
25x25 40 kart, bibuła, eko skóra:
- 125zł Barański + 31,77 wysyłka = 156,77
- 100zł Viva + 24,60 wysyłka = 124,60 zł
Ceny spisane z Faktur, więc konkretnie to co płaciłem. Ponad 30zł różnicy, przy około 25 ślubach rocznie różnica to 800zł, więc na Boga niech nikt nie pisze, że Barański jest tańszy. A jeśli ktoś nie trzymając w rękach konkurencji twierdzi, że jakość B jest wyższa, to dyskusja staje się bezprzedmiotowa w tym momencie. Zawsze można konfigurować tak, że 1 będzie więcej aniżeli 2 ale nie o to chodzi.
Owszem w Barańskim dostałem wątpliwej jakości pudełko z falistej tektury szarej oraz przyjemniejszą w dotyku ekoskórę, w Vivie niższą cenę i zdecydowanie wyższą jakość wykonania.
Marku B - Nie pracuję dla Vivy nie mam z nimi kompletnie nic wspólnego, jeśli oferują korzystniejszy produkt piszę o tym, dzięki temu i Ty słyszysz o konkurencyjności na rynku.
ZgReDol - podałeś cenę Barańskiego bez aplikacji, cena Twojej konfiguracji jest taka:
Barański 214,02 + 31,77 = 245,79
Viva 200 + 24,60 = 224,60
Gwoli prawdy dodam, że w Vivie jest dokładna informacja na jakim etapie wysyłki jest produkt, w Barańskim dowiedziałem się od kuriera przy drzwiach :)
pozdrawiam
[B]ZgReDol - podałeś cenę Barańskiego bez aplikacji, cena Twojej konfiguracji jest taka:
Barański 214,02 + 31,77 = 245,79
Ok, małe przejęzyczenie z tą aplikacją. Chodzilo mi o tłoczenie w Barańskim, a w VL nazywa sie to grawer-zdobnik. Na przedniej okładce. I wtedy moje wyliczenie sie zgadza.
Jesli chodzi o opakowanie, to wolę jak to piszesz "watpliwej jakości" pudełko, (chociaz sie z tym nie zgadzam, bo ten falisty karton jest ok, i nikt do tej pory nie narzeka, pomimo ciagłego uzytkowania), niż goły album, narazony w transporcie na uszkodzenie, albo dopłata 100zł za etui, bo tyle sobie woła twoja VL.
arturherda
26-05-2011, 12:33
Pomyłki są rzeczą ludzką, ale jakby nie liczyć Barański wychodzi drożej :) :
Barański - 195,57 + 31,77 = 227,34
Teraz sprawa wygląda identycznie, Barański daje Ci pudełko transportowe (z tą nazwą się zgodzą - bo nie jest to etui), milszą w moim odczuciu skórkę i ładniejsze (subiektywna ocena) kolorki okładek, a Viva większą estetykę, lepsze wykonanie i informacje o etapie realizacji zamówienia. Każdy wybiera wedle potrzeb i upodobań
Niechże i ja podam Ci konkretne przykłady:
W 99% oferuję klientom albumy o rozmiarze 25x25 (zdjęcia 15x32 prezentują się w nich idealnie jak w albumach studyjnych), 50 kart, kremowe niech będą:
Barański 158,67 + 31,77 = 190,44
Viva 110 + 24,60 = 134,60 zł
W tej konfiguracji Barański daje Ci owe pudełko, a Viva wykonanie identyczne jak w albumach wyższej klasy - Barański w tych albumach wykonuje inaczej grzbiet, podobnie jak wykonuje się w popularnych albumach sklepowych. Dodatkowo za cenę Barańskiego możesz zamówić w Vivie prawdziwe etui, bo przy tym rozmiarze koszt jego wynosi od 60zł.
Owo etui dla dużych rozmiarów 33x33 za 100zł, o którym wspominasz to jest prawdziwe piękne etui, a nie pudełko transportowe z tektury falistej, no litości, dlatego słono się za nie płaci.
O! Barański dodał wreszcie oficjalnie nową kategorię na swojej stronie.
Ostatnio czytając cały internet (już drugi raz zresztą) natrafiłem na ofertę firmy "Intro" z Zawiercia. Na fotkach niektóre albumy całkiem ok. Miał ktoś z tym tworem do czynienia? Pytam bo od jakiegoś czasu szukam albumów z okładkami różnokolorowymi (2różnych materiałów).
Firma Intro robi fajne i ładne etui z satyny (http://img88.imageshack.us/img88/4804/img4106s.jpg) z zaokrąglonymi rogami (bardzo praktyczne, bo się nie rozginają, jak u niektórych, krakowskich producentów). I nawet szef odpowiada na mejle (z tygodniowym opóźnieniem, ale kontakt jest).
Pan "B" wprowadził fajne etui do płyt CD/DVD są wykonane z tej samej skóry eko co albumy, niestety dostepne tylko w dwóch kolorach - brąz i jasny krem, ale wyglądają bardzo dobrze a i cena jest akceptowalna
W Digitalu jest to dostępne we wszystkich oprawach z ekoskóry i skóry. Personalizacja ograniczona, bo tylko w grę wchodzi grawer laserem, który kosztuje więcej niż etui (etui - ok. 25 zł, grawer - ponad 30). Ale DA ma też etui fotograficzne (na 1 lub 2 płyty, są też dostępne w formacie DVD na 1-4 płyty) - robione inaczej niż w najlepszefoto.pl, lab Polska czy interfoto. Jest drukowane na formacie 30x60 i odpowiednio składane/bigowane bez wkładania żadnych tekturek.
Co do Barańskiego, to 2-3 lata temu jego oferta była atrakcyjna, teraz "znika". Na ostatnich targach na jego stoisku była pustynia (vide -> na odpowiedź w sprawie wzornika czekałem z miesiąc). Jak dla mnie - DA (czy najlepszefoto.pl, ewentualnie fotokowalski) ma lepsze opcje personalizacji i dodatków, poza tym mogę kompleksowo wszystko zrobić.
Viva czy Barański to nie jest jakiś jakościowy szał. Oczywiście Poldom czy Foto-kwiatek się chowają (gdzie Rzym, a gdzie Krym), ale poza Barańskim też jest kilka firm, które stawiają Barańskiego w sytuacji, w jakiej on jest do Poldomu.
Szkoda, że FOX nie odpisuje na zapytania o ofertę albumów. Już kilka razy wysyłałam do nich zapytanie i bez echa... Widocznie są równie zapracowani co pan B, że nie mają czasu na maile odpisywać. Tylko po co w takim razie formularz na ich stronie?
Rozmawiałem miesiąc temu przez skejpa z przedstawicielem formy Fox ponad godzinę bardzo późno w nocy. (wysłąłem maila z prośba o rozmowe a potem przez skejpa dostałem telefon)
Dostałem ofertę, wszelkie informacje i porozmawiałem o potrzebach jakie oczekuje od Firmy.
Dostałem bardzo rzetelne informacje, firma, podejście do produktu i do klienta, oraz system realizacji zamówień od stałych odbiorców wywarło wrażenie bardzo pozytywne.
Nawiązałem wstępną współpracę , którą będę urzeczywistniał w przyszłym sezonie.
Polecam
Krzysiek C
01-06-2011, 18:21
Czy Barański przy współpracy oferuje jakieś rabaty, czy ma sztywne ceny? Pytam tutaj bo chciałem kupić jeden album, pomacać jak to wygląda.
zarejestruj się, działalność musisz prowadzić. Ceny są dla zawodowców.
Krzysiek C
01-06-2011, 19:05
Na nowej stronie jeszcze nie wszystko działa. Sama rejestracja nic nie daje. Już skrobię zapytanie do Barańskiego. :)
Dzwoń chłopie - szybciej pies mi się ocieli niż Barański odpisze na email.
:D Doskonałe podsumowanie :D Szkoda, że prawdziwe ;)
Szkoda, że FOX nie odpisuje na zapytania o ofertę albumów. Już kilka razy wysyłałam do nich zapytanie i bez echa... Widocznie są równie zapracowani co pan B, że nie mają czasu na maile odpisywać. Tylko po co w takim razie formularz na ich stronie?
Mi odpisał pan z Foxa momentalnie. Wysłał również cennik dla zawodowców. Zadzwonił po jakimś czasie i osobiście wszystko wytłumaczył.
Zamówiłem jeden na próbę i jestem zadowolony. Nie kupiłem nigdy Barańskiego więc o jakości nie dyskutuję.
jacoslavgth
02-06-2011, 00:30
W Digitalu jest to dostępne we wszystkich oprawach z ekoskóry i skóry. Personalizacja ograniczona, bo tylko w grę wchodzi grawer laserem, który kosztuje więcej niż etui (etui - ok. 25 zł, grawer - ponad 30). Ale DA ma też etui fotograficzne (na 1 lub 2 płyty, są też dostępne w formacie DVD na 1-4 płyty) - robione inaczej niż w najlepszefoto.pl, lab Polska czy interfoto. Jest drukowane na formacie 30x60 i odpowiednio składane/bigowane bez wkładania żadnych tekturek.
możesz dać linka do etui na płyty?
Ksiazkiewicz
02-06-2011, 01:16
U Barańskiego są negocjowalne ceny. Biorę rok rocznie ok. 60albumów u niego i ceno wychodzi mi nie wiele więcej niż standard na rynku.
W 99% oferuję klientom albumy o rozmiarze 25x25 (zdjęcia 15x32 prezentują się w nich idealnie jak w albumach studyjnych)
yyyy.... chyba czegoś nie rozumiem?
Czego nie rozumiesz? Nigdy nie zaginałeś zdjęć w albumie - coś na zasadzie rozkładówki z playboya ;)
Radek Radziszewski
02-06-2011, 13:06
Viva czy Barański to nie jest jakiś jakościowy szał. Oczywiście Poldom czy Foto-kwiatek się chowają (gdzie Rzym, a gdzie Krym), ale poza Barańskim też jest kilka firm, które stawiają Barańskiego w sytuacji, w jakiej on jest do Poldomu.
Jakie to firmy ? jeśli można wiedzieć.
yyyy.... chyba czegoś nie rozumiem?
Pewnie chodziło 15x23cm, co i tak wygląda ciasno w 25x25 ;)
Czego nie rozumiesz? Nigdy nie zaginałeś zdjęć w albumie - coś na zasadzie rozkładówki z playboya ;)
No widzisz całe życie się uczę :)
Pewnie chodziło 15x23cm, co i tak wygląda ciasno w 25x25 ;)
Dlatego używam formatu 15x21 :)
możesz dać linka do etui na płyty?
Opcja dostępna po zalogowaniu, ale na razie nie ma zdjęć. Mam w domu akurat cervo jasny crem, więc postaram się wrzucić (zdjęcia etui foto nie mam, ale prezentuje się również elegancko). W tym etui jest dostępna okładka OKG14.
Jakie to firmy ? jeśli można wiedzieć.
Pimax, włosi, część ekskluzywna Goldbucha. Jak zdjęcia słabe, to i najpikniejszy album nie pomoże. To tak przypomniało mi się a propo Barańskiego (widziałem ostatnio zdjęcia lokalnego "zakładnika" [właśc. jednego z jego pracowników] w Barańskim, trochę groteskowo to wyglądało).
Goldbuch, jak na ekskluzywną kolekcję to jest śmiesznie tani... Album 40stron, rozmiar 30x25cm za 50-100 zł?
Gdzieś mi mignęła ich oferta z ręcznie wykonywanymi albumami. Ceny zaczynały się od ok. 240, ale euro.
sprawdź wypior.pl a najlepiej zadzwoń bo stronę mają kiepską ale produkty fajne.
sprawdź wypior.pl robią różne rzeczy dla fotografów . Ceny ok jakość zadowalająca
robin102
09-06-2011, 18:13
U mego kolegi w sklepie promocja jest na albumy włoskie. Podobno jakość perfecto
http://albumania.pl/producenci/cor-alb.html
Mam nadzieje, że nie odbierzecie tego jako reklamę, a podzielnie się wiedzą gdzie można coś dobrze i uczciwi kupić.
ma też promocje na darmowe odbitki testowe, pięknie robią chłopaki
Sapphiron
09-06-2011, 18:23
Mi odpisał pan z Foxa momentalnie. Wysłał również cennik dla zawodowców. Zadzwonił po jakimś czasie i osobiście wszystko wytłumaczył.
Zamówiłem jeden na próbę i jestem zadowolony. Nie kupiłem nigdy Barańskiego więc o jakości nie dyskutuję.
Potwierdzam, napisałem emaila, dostałem zwrotnego w ciągu dwóch godzinek z pełną ofertą dla prO fotografów oraz zaproszenie na obejrzenie na żywo z racji tego że jestem z Lublina. Człowiek baaaardzo miły, komunikatywny do bólu i można spokojnie negocjować ceny :)
gerronimo
09-06-2011, 18:52
Witajcie. Szukam albumu z 10 kartami (20 stron) na zdjęcia w formacie max. 15x23 (po jednym na stronie). Czy ktoś orientuje się gdzie taki album kupić? Szukam i znaleźć nie mogę :/. Aha, cena max. 200 zł.
Witajcie. Szukam albumu z 10 kartami (20 stron) na zdjęcia w formacie max. 15x23 (po jednym na stronie). Czy ktoś orientuje się gdzie taki album kupić? Szukam i znaleźć nie mogę :/. Aha, cena max. 200 zł.
Ja takie robię w pphempol.com.pl możesz zamówić nawet jedną sztukę , okładkę sobie wybierzesz i kolor kart i inne dodatki. Zamawiam rozmiar albumu 24x29 cm ale są też inne.
Generalnie na 20 stron jest bardzo mało fajnych albumów.
Barański:
albumy 25x25 (http://baranski.com.pl/album-plener/25-x-25cm)
Na prawdę podoba Ci się odbitka 15x23cm w albumie 25cm? Po bokach w poziomie i pionie zostaje niecałe 0,5 cm. mniejszy album (wydaje mi się) powinien wyglądać skromnie i delikatnie, a w proponowanej przez Ciebie opcji wygląda ... ciasno.
jacoslavgth
09-06-2011, 22:20
Na prawdę podoba Ci się odbitka 15x23cm w albumie 25cm? Po bokach w poziomie i pionie zostaje niecałe 0,5 cm. mniejszy album (wydaje mi się) powinien wyglądać skromnie i delikatnie, a w proponowanej przez Ciebie opcji wygląda ... ciasno.
potwierdzam, zdjęcie musi mieć chociaż te 1,5 - 2 cm marginesu, pana B mozna kupić w cenie ok 150 zł z ta ilościa kart, chociaż ja biorę empol (dostepne sa 10, 20, 40 kartkowe album) z zewnątrz zblizone do pana B, zaokrąglone narożniki, ale nie posiadają pergaminu między kartami, cena za 10 kart ( 20 stron ) ok 80 zł
Jesli to do mnie, to nie mówie ze mnie sie to podoba, bo sam tej opcji nie próbowałem. Kolega szukal albumu z 10 kartami, do 200zł wiec pomyslałem o tym Baranskim, bo 33x33 z 10 kartami to pewnie kiepsko (bidnie) bedzie wygladał.
Między kartami bez pergaminu? :rolleyes: A fuj! Mało fajne rozwiązanie i dość dobitnie mogłoby tłumaczyć różnicę w cenie ;)
ZgReDoL, tak, to było do Ciebie :) Rozmiar 33cm faktycznie wygląda cieniuteńko z 10 kartami. Rozmiar o jaki pyta gerronimo, czyli max. 15x23cm polecam zamienić na 13x19cm, w mniejszym albumie. W tym przypadku 25cm od pana B. będzie ok.
gerronimo
09-06-2011, 23:06
Dzięki za pomoc. Te 15x23 cm jeśli chodzi o zdjęcia to max. Może to być również format 13x20. W takim razie zamówię u Barańskiego. A orientujecie się jak długo się teraz czeka u nich na realizację zamówienia? Bo różne opinie o Barańskim czytałem.
jacoslavgth
09-06-2011, 23:24
Dzięki za pomoc. Te 15x23 cm jeśli chodzi o zdjęcia to max. Może to być również format 13x20. W takim razie zamówię u Barańskiego. A orientujecie się jak długo się teraz czeka u nich na realizację zamówienia? Bo różne opinie o Barańskim czytałem.
ja ostatnio dostałem po ok 8 dniach, zdziwiony byłem niemiłosiernie :)
credka - przy mniejszych zleceniach nie pcham się w koszta albumu rzędu 150-200 zł, bez pergaminu nie wygląda źle, ogólnie wysoko oceniam jakość empola, myślę że to ta sama półka co kiedyś Henzo, którego jakiś czas temu zaniechałem
Ostatnio to chyba zajęło 3-4 dni. Nie pamiętam dokładnie. Jak w każdym innym przypadku, jeśli zależy Ci na czasie albo informacji, zadzwoń. Pan B. nie uznaje maili, a możesz akurat trafić na jego urlop i wtedy sobie poczekasz na realizację zamówienia. Ktoś już tu zrobił kiedyś awanturę, że tak długo musiał czekać na zamówienie, a jak się potem okazało, był to czas urlopów. Każdemu się należy, prawda? :p
Realnie zamówienia dostaję w ciągu kilku dni.
Krzysiek C
09-06-2011, 23:45
Ja tam dostałem odpowiedź na maila do Barańskiego następnego dnia :)
potwierdzam, zdjęcie musi mieć chociaż te 1,5 - 2 cm marginesu, pana B mozna kupić w cenie ok 150 zł z ta ilościa kart, chociaż ja biorę empol (dostepne sa 10, 20, 40 kartkowe album) z zewnątrz zblizone do pana B, zaokrąglone narożniki, ale nie posiadają pergaminu między kartami, cena za 10 kart ( 20 stron ) ok 80 zł
kupujesz gotowe czy na zamówienie ?
Ja tam już robię jakiś czas i są z pergaminem a można wziąć nawet 24 strony jak się chce ;) wtedy pierwsze i ostatnie strony są wolne od zdjęć
Pobiłam swój własny rekord czasowy - 2 godziny i cały wielki album wyklejony, zupełnie na luzaka... Jak piękny sen :D I pomyśleć, że para, która postanowiła sama wyklejać album walczyła z tym tydzień, a album został niedokończony - poddali się :D
Pobiłam swój własny rekord czasowy - 2 godziny i cały wielki album wyklejonyIle zdjec?
Dokładnie 91 - kombinacja rozmiarów od 13x19 do 20x30cm. Wcześniej przygotowany pełny projekt wyklejania.
Dokładnie 91 - kombinacja rozmiarów od 13x19 do 20x30cm. Wcześniej przygotowany pełny projekt wyklejania.No to robie dokladnie tak samo z takimi samymi odbitkami w 40-50 minut. ;) Jesli pobilas wlasnie swoj rekord, to ile Ci to wczesniej zajmowalo?
Układasz w jakimś programie czy raczej projekt i wizja rodzi się i zostaje w ... głowie ;-)?
adobe in design bardzo pomaga w projektowaniu-polecam
Przymierzałem się do niego ale jestem za cienki w uszach i dałem sobie spokój. Strach powiedzieć ale robię to w Bridge odpowiednio ustawiając rozmiar zdjęć. Następnie tam przełożę tu dołożę i jakoś album wyklejony.
Układasz w jakimś programie czy raczej projekt i wizja rodzi się i zostaje w ... głowie ;-)?Jako, ze zajmuje sie rowniez DTP, dla mnie wrecz naturalnym programem do takich celow jest InDesign. Raz, ze od razu widze pary, dwa -- moge sobie od razu zrodlowe 3:2 wykadrowac idealnie co do mm pod rozmiar odbitki, a 3 -- pozniej wyciagnac z wczesniej wyeksportowanego PDFa, juz wykadrowane idealnie zdjecia nie naruszajac (ani nie dublujac) oryginalnego zestawu, skadrowanego jak bozia przykazala.
No to robie dokladnie tak samo z takimi samymi odbitkami w 40-50 minut. ;) Jesli pobilas wlasnie swoj rekord, to ile Ci to wczesniej zajmowalo?
Mój drogi, zapewniam Cię, że nie mamy co porównywać naszej praktyki w tym temacie ;) Masz w tym na tyle wielkie doświadczenie, że pewnie wyklejenie albumu traktujesz jak przerwa na kawkę ;) Za mną niewiele klejenia, przede mną długa droga do wprawy. Ale jak tylko dojdę do Twoich osiągów, na pewno się pochwalę ;) Do tej pory najbardziej wspominam jedno zamówienie - 2 albumy po 70 kart pełne 20x30cm, czas pracy - jakoś 6 godzin. To był pierwszy i ostatni taki mega album - ból pleców czułam jeszcze długo.
wystarczy nawet byle jaki projekt zrobić strona po stronie jak się zdjęcia poukłada w albumie, potem szablony do poprawnego wklejania, pistolecik na taśmę i jedziesz
Pistolecik owszem ale szablony bardzo szybko ma się już "w oczach" ;)
60 stron 15x21 - jakieś 1-1,5 godzinki.
Na stronie pana B. widzę info o możliwości płacenia przelewem, czego wcześniej nie było. Korzystał ktoś? Jaka różnica w kosztach?
Dzisiaj byłem w Viva Litera. Duuuużo oglądania, dotykania, wąchania, macania i innych rzeczy jakie można zrobić z albumem (w granicach rozsądku oczywiście).
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Pani Właściciel bardzo miła, pokazała nam dokładnie wszystko co nas interesowało, ale przejdźmy do rzeczy czyli do albumów...
Naprawdę ogromny wybór zarówno tkanin okładkowych jak całej reszty albumu ... kart, bibuł, zdobień .... po prostu mnóstwo. Albumy bardzo dobrej jakości w dobrej cenie. Kupiłem już komplet (jeden duży ... 33x31/30kart i dwa małe ... 25x25/10kart) z oferty specjalnej ... wersje w ekoskórze. Super! Ogólnie zapowiada się na dłuższą wspólpracę ;)
Jutro albo w niedzielę zrobie jakieś zdjęcia poglądowe bo dzisiaj mi sie totalnie nie chciało sięgać po aparat ;)
Pozdrawiam i dobrej nocy.
Krzysiek C
18-06-2011, 00:08
Zrób, zrób, przydadzą się dobre zdjęcia albumów. Te na stronie nie są jak zawsze wystarczające.
Boghol, czy już Ci się leniwiec wyłączył? Pokażesz foteczki? :)
Sorry, że zmienię temat, ale miałem wrzucić zdjęcia etui w ekoskórze (Digitalalbum.pl). Akurat okładka cervo jasny krem. Wnętrze (czarne) zrobione z jakiejś skóropodobnej tkaniny (z tego samego oklejają etui na albumy). Istnieje możliwość graweru (droższy niż etui). Oprawy z ekoskóry i chyba skóry też. Etui przy krawędziach ma magnesiki (pod ekoskórą), więc się zamyka (fajna sprawa). Z wad - środek czarnej skóropodobnej tkaniny - co widać na 1. zdjęciu - się zgina/marszczy. Wada nr 2 - cypek na płytę jest za duży i trzeba trochę siły, żeby ją wcisnąć. Ja zawsze go trochę wygładzam szczypczykami (trzeba uważać, żeby nie poluzować za bardzo, bo płyta wypada).
Razem z albumem (w tej samej oprawie, akurat oddałem) - prezentuje się bardzo ładnie.
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/900/img5179m.jpg)
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/5762/img5177r.jpg)
No to ja dla porównania pokażę za kilka dni etui od pana B.
Świetnie, zaprezentuj fotki, i napisz jak to wygląda w realu.. Sam sie przymierzam do zakupu, wiec Twoja opinie bardzo mi pomoże.
Kurde wybaczcie! Nie leniswo, a chroniczny brak czasu na cokolwiek. Przed chwilą na prędko zrobiłem kilka zdjęć. Wybaczcie za paprochy i inne tego typu duperele ;). Jeżeli chodzi o zdjęcia to jeżeli jeszcze jakaś konkretna część albumu, zbliżenie czegokolwiek będzie Was interesowało to piszcie, dostrzelę fotke.
Jak pisałem wcześniej są to albumy z działu "oferta specjalna" czyli zasadniczo najtańsze. Cen nie będę pisał bo możecie sobie sami sprawdzić ;).
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/5931/dsc9051v.jpg)
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/7091/dsc9056.jpg)
Te akurat albumy mają prostokątne brzegi, czego osobiście nie jestem fanem, ale wyglądają ładnie i solindnie; przynajmniej moim zdaniem.
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/1439/dsc9053u.jpg)
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/551/dsc9054m.jpg)
Album jest narazie pusty, jutro ide robić zdjęcia dopiero i jak skończe to zlecenie to pokażę jak wygląda po wyklejeniu.
Na początku przyszłego miesiąca będę zamawial tak większą ilość albumów, tym razem już z zaokrąglonymi brzegami i w różnych okładkach, więc też pokażę zdjęcia.
Mam u siebie album Barańskiego na 60 kart i też taki sam będę zamawiał w Viva Litera, więc jak już będę w posiadaniu obu to zrobie mały teścik porównawczy.... zobaczymy co z tego wyjdzie :).
Poniżej kilka fotek (szybko cykniętych-sorki za jakość) albumów i etui na CD od pana B. Przy okazji muszę pochwalić wspomnianego za przyjemnie szybkie tempo realizacji niemałego zamówienia, co trwało łącznie ze świętem i weekendem kilka dni :) Brawo dla Pana B.!
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_2531.jpg)
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_2535.jpg)
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_2537.jpg)
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_2540.jpg)
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_2548.jpg)
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_2549.jpg)
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_2577.jpg)
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_2582.jpg)
ETUI (niestety albo stety) bez magnesika trzymającego okładkę w kupie ;)
Mocowanie na piance/ styropianie? Wnętrze z papieru, lepsze to, niż materiał, który zbierałby kurz. Jak widać poniżej, kolory papieru są różne (krem i czerń) i nie rozgryzłam, czy przy zamówieniu można to sobie wybrać dowolnie ;) Fajnie, gdyby było zgodne z kartami w albumie. Razem z albumami takie etui wygląda bardzo atrakcyjnie. Poza trudnym mocowaniem i zdejmowaniem płyty na piance (styropian?) Nie mam się do czego przyczepić.
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_3648.jpg)
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_3649.jpg)
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_3652.jpg)
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/ARL_3655.jpg)
Kurde wybaczcie! Nie leniswo, a chroniczny brak czasu na cokolwiek. Przed chwilą na prędko zrobiłem kilka zdjęć. Wybaczcie za paprochy i inne tego typu duperele ;). Jeżeli chodzi o zdjęcia to jeżeli jeszcze jakaś konkretna część albumu, zbliżenie czegokolwiek będzie Was interesowało to piszcie, dostrzelę fotke.
Jak pisałem wcześniej są to albumy z działu "oferta specjalna" czyli zasadniczo najtańsze. Cen nie będę pisał bo możecie sobie sami sprawdzić ;).
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/5931/dsc9051v.jpg)
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/7091/dsc9056.jpg)
Te akurat albumy mają prostokątne brzegi, czego osobiście nie jestem fanem, ale wyglądają ładnie i solindnie; przynajmniej moim zdaniem.
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/1439/dsc9053u.jpg)
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/551/dsc9054m.jpg)
Album jest narazie pusty, jutro ide robić zdjęcia dopiero i jak skończe to zlecenie to pokażę jak wygląda po wyklejeniu.
Na początku przyszłego miesiąca będę zamawial tak większą ilość albumów, tym razem już z zaokrąglonymi brzegami i w różnych okładkach, więc też pokażę zdjęcia.
Mam u siebie album Barańskiego na 60 kart i też taki sam będę zamawiał w Viva Litera, więc jak już będę w posiadaniu obu to zrobie mały teścik porównawczy.... zobaczymy co z tego wyjdzie :).
mozna prosic o ocene pergaminu i o zdjecie?
jak sa szyte te albumy? ceny rzeczywiście przyjemne.
Super credka! Wyslij te zdjecia Barańskiemu, bo takie powinien mieć na swej stronie. Juz kiedys w rozmowie z nim, zwróciłem mu na to uwagę, że oferuje towar dla profi, a zdjecia ma, delikatnie mówiąc słabe.
I jeszcze jedno. Juz kiedys mi pomogłas, ale pozwole sobie poprosic jeszcze raz. Widze ze masz albumy 25x25. Mogła bys wstawic fotke strony takiego albumu ze zdjeciem 18x21? Mam zrobic plener i chce ok. 20 ujęć wstawic do takiego albumu pana B własnie w tym formacie.
Juz wczesniej o tym pisalismy, ale wtedy była mowa o troszke wiekszym formacie fotek i stwierdziliscie ,ze to kiepsko bedzie wygładać. Moze 18x21 by spasowało, zostanie po bokach pare cm. Ale chciałbym to zobaczyc, zanim zamówię. Nie chce ryzykowac 100zł, w ciemno. Z góry dziekuje, jesli bedziesz łaskawa pomóc.
ZgReDoL, nie używam formatu 18x21cm, natomiast mogę pokazać jak wyglądają inne rozmiary. Fotki nie wklejane, tylko przyłożone, więc efekt może być mniej atrakcyjny ;)
Album 25x25cm:
poziom 13x19cm
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/13x19poziom.jpg)
pion 13x19cm
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/13x19pion.jpg)
pion 15x23cm
źródło (http://i396.photobucket.com/albums/pp49/Ariene7/15x23.jpg)
Rozmiar 18x21cm powinien leżeć idealnie w tych kartach.
Dzieki wielkie credka, jak zawsze mozna na Ciebie liczyć.
Teraz juz mam (z reszta nie tylko ja, inni tez skorzystają) pełen przegląd możliwosci tego albumu, z róznymi formatami fotek. U mnie w poscie wkradł sie bład, chodzi mi o rozmiar 15x21, i teraz wiem ze on rowniez bedzie idealnie pasowal do tych kart. Wiec trzeba słac zamówienie do pana B, na albumy i etui. Jeszcze raz dziekuje, i jestem bardzo wdzięczny.
Co do Pana B. Czy orientuje się ktoś jak wygląda PR-15? Czy jest "gładki" czy ma delikatną strukturę bo jak ktoś to wcześniej zauważył B ma wyczesane w kosmos fociszongi swoich produktów.
ZgReDoL, spoko, cyknięte przed śniadaniem, na dobry dzień ;)
tomitom, PR 15 ma strukturkę, jest też delikatnie błyszczące, nie totalny mat.
ZgReDoL, spoko, cyknięte przed śniadaniem, na dobry dzień ;)
tomitom, PR 15 ma strukturkę, jest też delikatnie błyszczące, nie totalny mat.
:* dzięki credka. Cholibcia na tych jego über fotach byłem przekonany, że to mat, do tego puściuteńki znaczy gładki...może PR50 to macik?
PR 50 jest gładszy od PR 15 i błyszczy się jak psu jajca :P
Masz szczęście, że wzornik mam pod ręką, a tak poważniej, to jednak zapytam pana B. czy nie jest zainteresowany fotami :D Chociaż z drugiej strony na brak klientów nie może narzekać, jest totalnie oblegany - co do niego dzwonię, to zawsze prosi o przesłanie maila, na którego i tak nie odpisze ;)
mozna prosic o ocene pergaminu i o zdjecie?
jak sa szyte te albumy? ceny rzeczywiście przyjemne.
Bibuła jest dokładnie taka sama jak u Barańskiego, więc chyba nie ma potrzeby robienia zdjęcia.
W przypadku szycia.... całe szycie jest schowane pod grzbietem więc nie wiem jaki jest sposób szycia; nawet jak powykręcałem album na wszystkie możliwe sposoby. Nie mam jeszcze albumu z Viva Litera z zaokrąglonym grzbietem; tam będzie widoczne szycie.
Pozdrawiam
gerronimo
02-07-2011, 00:48
@credka, mam pytanko. Czy te etui na cd/dvd od Barańskiego można w tak dowolny sposób skonfigurować podczas składania zamówienia, jak na Twoich zdjęciach? Mam na myśli kolor i wzory. Na stronie Barańskiego widzę, że jest tylko możliwość wyboru między kremowym i brązowym pudełkiem.
superkomornik
02-07-2011, 09:25
Boghol, ile czekałeś na realizację zamówienia z VL?
gerronimo, wzór okładki wybierałam sama odpowiednio do wszystkich wzorów albumów jakie mam, ale o kolor wnętrza zapomniałam zapytać, więc dostałam losowo ;)
jacoslavgth
02-07-2011, 10:43
PR 50 jest gładszy od PR 15 i błyszczy się jak psu jajca :P
ale dobrze wygląda 50? jaki w zasadzie to kolor? jak ja Ciebie lubie za takie komentarze :):):)
:p
PR 50 w dzień jest prawie czarne, wpadające albo wychodzące z bordo, wieczorem totalna czerń ;) Powiedzmy, że stosunkowo 99% czerni do 1% bordo ;)
Jakbym miała sobie wybrać album, to byłoby to zdecydowanie bardziej 68 niż 50. PR 68 jest matowe i ma fajną strukturkę, coś na wzór korony cierniowej ;) Takie marszczynki ciekawe. PR 50 jest gładkie i nudne...
Przemek Paśnik
03-07-2011, 09:23
Pisałem tu już o albumach Druga Strona Czerni. Firmę tworzy para fotografów, którzy chcieli czegoś innego. Zakasali więc rękawy i zaczęli sami robić albumy. Niedawno trafił mi się klient, który zdecydował się na w/w propozycję. Zamówiłem dwa: czarne płótno 31x40 i 20x30, 50 kart, przekładki "len", do tego opakowania ozdobne i etui na CD. Kilka zdjęć albumów:
1.
źródło (http://img146.imageshack.us/img146/6992/druga001.jpg)
2.
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/8256/druga002.jpg)
3.
źródło (http://img59.imageshack.us/img59/396/druga003.jpg)
4.
źródło (http://img339.imageshack.us/img339/4858/druga004.jpg)
5.
źródło (http://img192.imageshack.us/img192/1705/druga005.jpg)
6.
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/4463/druga006.jpg)
7.
źródło (http://img196.imageshack.us/img196/1425/druga007.jpg)
8.
źródło (http://img51.imageshack.us/img51/8677/druga008.jpg)
9.
źródło (http://img268.imageshack.us/img268/6788/druga009.jpg)
10.
źródło (http://img263.imageshack.us/img263/4403/druga010.jpg)
to młoda firma i na razie ma zalążki strony, więc jeśli ktoś by potrzebował ofertę, proszę o PW, wyślę .pdf, który od nich otrzymałem
Wstawki na okładce i z wizytówką bajeranckie, tylko ten materiał oblegający kurzem średnio atrakcyjny. Niemniej chętnie zobaczę ofertę, więc jeśli możesz, to podeślij, będę wdzięczna :)
Przemek Paśnik
03-07-2011, 10:15
Co do materiału to fakt, trochę łapie kurzu. Niemniej jednak mam słabość do płótna (chyba nawet skrzywienie) bo fotoksiążki też zamawiam w płótnie. Do czyszczenia wystarczy szmatka lub rolka do ubrań :-) Nie wiem czy PW działa, coś mi nie łączy dzisiaj podam maila do siebie: kontakt wiadomo co przemekpasnik.pl
Szczerze to wyglądają średnio z nastawieniem na słabo. Na domiar złego ten materiał - zasyfiony po całości.
Bajery czyli "okienka", wizytówka i sposób opakowania - bardzo super, ale niestety bajery to nie wszystko.
jacoslavgth
03-07-2011, 18:32
Szczerze to wyglądają średnio z nastawieniem na słabo. Na domiar złego ten materiał - zasyfiony po całości.
Bajery czyli "okienka", wizytówka i sposób opakowania - bardzo super, ale niestety bajery to nie wszystko.
ja tam jestem konserwatywny i jak juz raz w cos wejdę to długo zostaję, pan B zagoscił u mnie i długo pozostanie, nie zmienią tego bajery, wkładki, wizytówki ch... móje, dzikie węże - płótno,w dodatku czarne po jakimś czasie będzie zapewne wyglądało jak szmata, znając stosunek ludzi do utrzymywania porządku tylko skóra (eko czy naturalna - jeden pies) długo będzie wyglądała na swieżą.
Dj_Direct
03-07-2011, 22:32
miałem w ręce taki album na targach w katowickim spodku. pogadałem sobie z producentem, bardzo mili ludzie. W każdym razie album przeszedł wiele targów i setki rąk - powinien być sfatygowany po stokroć, a był w dalszym ciągu schludny i zajedwabiście się prezentujący. Fakt - płótno trzeba lubić. Ale cała reszta - to na serio wszystko trzyma klase. Inna to jednak jest rzecz w stosunku do produktów Pana B :)
Boghol, ile czekałeś na realizację zamówienia z VL?
Akurat nie czekałem. Byłem w firmie i na próbę wziąłem z kolekcji, którą mieli na gotowo zrobioną.
Jednakże pytałem o czasy realizacji to pani powiedziała, że do dwóch tygodni w sezonie. Jak już wspomniałem... w tym miesiącu zrobię duże zamówienie, więc wszystko dokładnie sprawdzę, opiszę i sfotografuję ;).
robin102
07-07-2011, 22:47
ja tam jestem konserwatywny i jak juz raz w cos wejdę to długo zostaję, pan B zagoscił u mnie i długo pozostanie...
A u mnie chyba nie i nikomu nie polecę tego producenta mimo, że robi porządny towar. Firma mu działa jak szpital na perypetiach i tak samo traktuje klientów. Dla mnie dobre albumy to te co mogę kupić u siebie, dosłownie za rogiem i wtedy gdy mi zabraknie lub pilnie potrzebny na dodatkowy np dla rodziców ect. Nie widzi mi się bawić się w otwieranie kurierowi drzwi o 7:30 i szukanie 1000zł z zamkniętymi oczami bo przesyłka miała być za tydzień a przyszła za 10 dni. Poza tym albumy nie sa takie cacy. Na 2 sztukach w tamtym sezonie felery znalazłem. małe ale były. Rozpieściliśmy pana B.
gerronimo
08-07-2011, 00:18
Ja właśnie czekam na album od Barańskiego, na razie 4 dzień, zobaczymy kiedy dotrze :) A tymczasem wykleiłem drugi z kolei album z Empol-u i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością wykonania tych albumów. Jak Barański nie okaże się dużo lepszy, to chyba będę zamawiał w Empol właśnie, bo czas oczekiwania na towar to dosłownie kilka dni.
Czy mówisz o tym samym Empolu, który zdobywa, delikatnie mówiąc, tak mało pozytywne opinie w wielu miejscach w sieci? Sam wygląd to nie wszystko, ale jeśli gotów jesteś kupować stale te albumy i porównać je do Pana B., to ja chętnie poczekam także na Twoją opinię. Z czystej ciekawości, bo nie planuję płacić za naukę, za którą inni już zapłacili i się przekonali o (nie)jakości Empolu ;)
A u mnie chyba nie i nikomu nie polecę tego producenta mimo, że robi porządny towar. Firma mu działa jak szpital na perypetiach i tak samo traktuje klientów. Dla mnie dobre albumy to te co mogę kupić u siebie, dosłownie za rogiem i wtedy gdy mi zabraknie lub pilnie potrzebny na dodatkowy np dla rodziców ect. Nie widzi mi się bawić się w otwieranie kurierowi drzwi o 7:30 i szukanie 1000zł z zamkniętymi oczami bo przesyłka miała być za tydzień a przyszła za 10 dni. Poza tym albumy nie sa takie cacy. Na 2 sztukach w tamtym sezonie felery znalazłem. małe ale były. Rozpieściliśmy pana B.
Misiek kufa! 102% racji! To jak traktuje klienta jest JEDYNYM powodem dla którego silnie poszukuję alternatywy.
Czy Wy nie przesadzacie? W czym jest problem, że facet nie ma czasu bawić się w maile? Nie on jeden, ale mamy jeszcze telefon, zawsze można zadzwonić... U mnie przynajmniej ta forma kontaktu weszła w życie w handlu z panem B. i dajemy radę. Na pewne rzeczy trzeba przymknąć oko i pomóc drugiej stronie jeśli sobie nie radzi. Dla mnie ogromny plus dla B., że stawia na jakość, szczególnie teraz, gdy wszyscy tak po niej jadą, byle więcej kasy wpadło, a on ciągle trzyma poziom. Prawda, że w pewnej chwili może się to złamać i już nie będzie jakości, tylko ilość, ale wtedy zaczniemy się martwić.
Rada ode mnie, jeśli pozwolicie - macie pytania o dostawę, koszt, termin - dzwońcie, pytajcie. Kurier dzwoni rano, że będzie po południu, albo kiedy tam nam pasuje i żeby przygotować taką a taką kwotę, więc chyba sprawa do przełknięcia?
robin102
08-07-2011, 09:25
Czy Wy nie przesadzacie? W czym jest problem, że facet nie ma czasu bawić się w maile? To nie te czasy, że klient zabiegał o towar, nawet z najwyżej półki. Ślubny biznes to delikatny temat oparty o relacje międzyludzkie i tu nie może być fochów, opóźnień, proszenia, dzwonienia po kilka razy, i pilnowania producenta jak dziecka, tlumaczenia np. dla PM że do Chicago kochani to musicie wyjechać 3 dni później bo Pan B. albumów nie dosłał, albo nie te co zamówiłem :mrgreen:
Jedyne rozwiązanie to zapas choć 20 sztuk na sezon zrobiony przed sezonem.
Ile dni masz w umowie na oddanie przedmiotu po wykonaniu zdjęć? Nadal nie rozumiem problemu... W momencie podpisywania umowy pokazujesz Młodym wzornik, wybierają (jak kilka Par więcej do zamówienia, to lepiej), składasz zamówienie i spokojnie czekasz na realizację. W tym czasie obsługujesz klientów, którzy rok (lub pół) temu podpisali umowę i wybrali album, który tylko czeka na wyklejenie... Jeśli jest opóźnienie w Twojej usłudze, a zwalasz winę na producenta albumów, to ja mówię, żeś niezorganizowany :p Robin, nie jakoś specjalnie do Ciebie, ale do każdego, kto mi wmawia, że w 3 dni chce mieć całe zamówienie od Pana B. u siebie.
A w kwestii czasów jakie mamy - czym się różnią od dawnych? Wg mnie różnice są tylko pozorne: kiedyś nie było towaru, mało kto się tym zajmował, dziś towaru w brud, ale nie każdy producent tworzy jakość, wielu tylko jakoś... W każdej firmie są jakieś niedociągnięcia i słabe punkty, a że Pan B. popularny, to mu się najwięcej zbiera ;)
robin102
08-07-2011, 10:28
Ile dni masz w umowie na oddanie przedmiotu po wykonaniu zdjęć?
Ostatnio mam 90, ale wyrabiam się w 60 :)
Jak się przyjmuje zobowiązanie rok czy nawet 2 lat do przodu to ryzykownym bardzo jest operowanie w ofercie konkretnym modelem- rodzajem albumu. W praktyce zostawiam temat album na tzw po ślubie. Zdarzali się ludzie rezygnujący z albumu bo dostali w prezencie kilka sztuk, wiec dostają odbitki w odpowiednio większej ilości. Za rok np. pan B to może produkować mrożonki, albo cegły, a nie albumy. Ja zapewniam album wysokiej jakości z określona ilością odbitek, ich wielkością i kolorem kart, a nie konkretny model albumu. W życiu bym się nie zdecydował dogadać z ludźmi, że za 2 lat dostaną ode mnie np. album PR7 z takim, a takim tłoczeniem.
Czas na oddanie mamy taki sam...ale podejście do realizacji różni nas w pracy :) U mnie jeśli klient decyduje się od razu wybrać album, to go wybiera i mamy z głowy. Inny może zdecydować o wyborze na okres przedślubny, przy czym jest wtedy informowany, że w przypadku zamówienia na kilka dni przed ślubem możliwe będzie dłuższe oczekiwanie na oddanie albumu, a inny może całkowicie zrezygnować z albumu i samodzielnie kupić i wykleić, chociaż taka opcja mi się nie zdarza, od kiedy ludzie widzą wyklejony album :)
robin102
08-07-2011, 10:51
Sorki, ale dla mnie to jest nie odpowiedzialne. Np za godzinę idę podpisać umowę na wrzesień 2012 i co mam zapewnić PM, że dostaną ode mnie album PR7 25x25, w życiu na to bym nie poszedł. Zapewnię, że dostaną bardzo porzadny album, wysokiej jakości, najlepszy jaki da mi się kupić w zakresie budżetu jaki na to przeznaczam z kosztów. Robię tak nie z kaprysu, ale z doświadczenia i rozsądku. Wszystkie inne "ściemy marketingowe" są dla mnie nieprofesjonalnym podejściem do drugiego człowieka i łapaniem go za wszelką cenę. Bez urazy, bo nie miałem zamiaru.
bialogardzianin
08-07-2011, 11:12
Sorki, ale dla mnie to jest nie odpowiedzialne. Np za godzinę idę podpisać umowę na wrzesień 2012 i co mam zapewnić PM, że dostaną ode mnie album PR7 25x25, w życiu na to bym nie poszedł. Zapewnię, że dostaną bardzo porzadny album, wysokiej jakości, najlepszy jaki da mi się kupić w zakresie budżetu jaki na to przeznaczam z kosztów. Robię tak nie z kaprysu, ale z doświadczenia i rozsądku. Wszystkie inne "ściemy marketingowe" są dla mnie nieprofesjonalnym podejściem do drugiego człowieka i łapaniem go za wszelką cenę. Bez urazy, bo nie miałem zamiaru.
Może to i rozsądne podejście, chroniące Twój tyłek, ale patrząc na klienta, kierując się jego dobrem, to takie trochę nie w porządku. Jeśli na spotkaniu organizacyjnym demonstrujesz album z wklejonymi zdjęciami, to narzeczeni podtrzymują w oparciu o tą demonstrację wolę skorzystania z twych usług, bo w ich wyobraźni właśnie narysował się obraz/ wizja otrzymania wymarzonych zdjęć w tym albumiku. A tu zachodzi sytuacja, że mogą spodziewać się pięknych zdjęć takiego to a takiego rozmiaru, ale co do albumu, to pewności nie mają jaki on będzie?
W takim obrocie spraw, rzeczywiście pozostają dwie metody- credki z pokazywaniem wzornika, komponowaniem wymarzonego albumu, zamówieniem, wyklejeniem i przekazaniem (o ile w między czasie Pan B. nie zdecyduje się na produkcję cegieł), lub zamówienie iluś tam albumów u Pana B. aby zapewnić sobie spokój (wiedząc, że ma się ileś tam zleceń). Mnie nie stać na ryzyko gospodarcze zamówienia taniej 20 albumów, skoro nie wiem, ile zleceń będę miał w przyszłym roku...
gerronimo
08-07-2011, 11:21
Czy mówisz o tym samym Empolu, który zdobywa, delikatnie mówiąc, tak mało pozytywne opinie w wielu miejscach w sieci? Sam wygląd to nie wszystko, ale jeśli gotów jesteś kupować stale te albumy i porównać je do Pana B., to ja chętnie poczekam także na Twoją opinię. Z czystej ciekawości, bo nie planuję płacić za naukę, za którą inni już zapłacili i się przekonali o (nie)jakości Empolu ;)
Prawdopodobnie o tym samym ;) Z tymże ja dopiero od niedawna działam w biznesie ślubnym i złych opinii o tym producencie jeszcze nie słyszałem. Na razie zamówiłem u nich 2 albumy i jestem zadowolony zarówno z jakości, jak i szybkości realizacji.
jacoslavgth
08-07-2011, 15:12
dziś dotarła do mnie partia 3 barańskich, od dnia zamówienia do odbioru - 5 dni roboczych, nie mam zastrzeżeń, w tych albumach podoba mmi sie ze sa przewidywalne, tzn nie boję się że w którymś coś się będzie działo, w Empolu w mniejszych albumach na 10 lub 20 kart dziwnie wyginają sie okładki, wkurza mnie to - albumy po 100 zł za 20 kart i lipa, nie przekonuje nikogo, pewnie sa lepsiejsze albumy niz B, ale ja go lubie i mam przyjemnośc trzymania go w dłoniach.
Robin, ja przepraszam, ale ja dalej nic do przodu... no ciągle nie kumam jak Ty to organizujesz ;)
Może kroczkami i się uda - czy Młodzi mają u Ciebie możliwość decydowania o wzorze okładki i kolorze kart (pomijam dodatki, coby bardziej nie gmatwać)? Czy może oddajesz jeden, i tylko ten sam wzór? Albo sam wybierasz za klienta, jakie kolory dostanie?
Jeżeli klient może u Ciebie wybrać wzór, to dlaczego nie kupisz tego albumu po otrzymaniu zaliczki, zadatku...? Obie strony miałyby spokojną, że takowego albumu nie zabraknie.
Może Twoje odpowiedzi pomogą mi coś zrozumieć, bo jak cie moge, nie dociera ;)
...za godzinę idę podpisać umowę na wrzesień 2012 i co mam zapewnić PM, że dostaną ode mnie album PR7 25x25, w życiu na to bym nie poszedł.
Na moich z września album czeka od kilku miesięcy. Czekamy już tylko na ślub :)
robin102
08-07-2011, 18:03
.... czy Młodzi mają u Ciebie możliwość decydowania o wzorze okładki i kolorze kart..
Tak mają pod warunkiem, że będzie to tak jak w anegdocie z czarnym Fordem typu T :mrgreen:
Bardziej poważnie to nikt nigdy o to nie pytał, serio. To chyba kwestia zaufania po prostu. Sam lubię jak moje zdjęcia są w porządnym albumie, najlepszym na jaki budżet na koszta mi pozwala i taki staram się w przeznaczonym budżecie kupić. Życie trzeba sobie i innym upraszać :) Powiem Ci więcej sam wybieram zdjęcia do albumu. Mało tego klienci z Twojego terenu są tacy sami, przynajmniej ci których miałem 2 pary z Rucianego i spod Rucianego :)
Podsumowując w ogóle nie wyobrażam sobie sytuacji aby PM mogli wybierać rodzaj albumu, okładek, zdjęć do niego, przetłoczeń ect.
Wyszła by z tego totalna masakra i same kłopoty. Jak Ty to robisz w ogóle nie kumkam :(
Nie no, ja także, tylko zanim je wywołam i wkleję do albumu, Para ma wgląd i ostatnie zdanie. O powodzie takiegoż działania pisałam na poprzednich stronach.
Mało tego klienci z Twojego terenu są tacy sami, przynajmniej ci których miałem 2 pary z Rucianego i spod Rucianego :)
W Nidzie mam klienta od przypadku, częściej pracuję w centrum kraju. Ale fakt, nie można klientów dzielić charakterem czy gustem ze względu na miejsce zamieszkania ;)
Jak Ty to robisz w ogóle nie kumkam :(
Heh, zapraszam na szkolenie :p A tak poważniej, robię tak, by obie strony miały dobrze, nie tylko jedna. Wybór takich pierdół jak wzór okładki, czy kolor kart przez klienta, to dla mnie drobiazg.
jacoslavgth
09-07-2011, 12:55
stanę po stronie credki, podpisując umowę - zadatek jest pobierany w celu zakupu albumu, PM wybiera album, kolor kart i okładki, po przygotowaniu materiału otrzymuje zdjęcia do wglądu i sama ybiera zdjęcia do albumu, nie rozumiem co jest w tym skomplikowanego - obie strony są zadowolone i nie ma niejasności, PM otrzymuje to za co zapłaciiła, albumzamawiany jest odrazu po podpisaniu umowy, oczywiście sytuacją idealną jest kiedy zamawiam kilka albumuw jednym kurierem, unikam płacenia za przesyłkę za każdym albumem, ale oczywiście zdarzaja się sytuacje, kiedy ktoś zgłasza się miesiąc, dwa przed imprezą i zamawiam pojedyncze sztuki. Albumów na rynku jest wiele, półtora roku eksperymentowałem z różnymi firmami, na palcu boju pozostał "B", nie mam problemów z zamówieniem, realizacja, odbiorem, wywyłam zamówienie i po tygodniu jest, nie musze dzwonić, przypominac się - mam tylko i wyłącznie dobre doświadczenia.
po przygotowaniu materiału otrzymuje zdjęcia do wglądu i sama ybiera zdjęcia do albumu, nie rozumiem co jest w tym skomplikowanego
Z jakiej ilości zdjęć para wybiera te do albumu?
jacoslavgth
09-07-2011, 14:18
Z jakiej ilości zdjęć para wybiera te do albumu?
z pełnego pakietu - 250 zdjęć z czego wybiera 90
gerronimo
09-07-2011, 16:08
Z tym wybieraniem zdjęć przez pary to różnie bywa. Ostatnio jedna para wybierała zdjęcia przez 3 miesiące i nie mogłem się doczekać ;)
A ja właśnie po wizycie Młodych i wybieraniu... oj mieli dylemat... Problem w tym, że tylko 60 chcieli, a z 250 zdjęć, do których jeszcze dojdzie plener, to duży problem ;) Poraz kolejny przekonałam się i oni mnie, że tak jest lepiej niż gdybym ja miała wybierać. Ale każdy robi jak mu pasuje ;)
jacoslavgth
09-07-2011, 18:08
ja daje 3 dni na wybranie zdjęć, przeważnie wypada na weekend, staram sie dyscyplinować PM i narazie jest ok
Ja także, tylko dziś wyjątkowo zrobiliśmy sobie przerwę w plenerze. W pewnych miejscach foterzy z parami tylko się zmieniali w kolejce :D Pozdrówki dla Nikoniarzy, z którymi się dziś śledziliśmy w Wawie przez pół dnia :p
gerronimo
09-07-2011, 21:33
W jaki sposób pokazujecie parom te fotki do wybrania? Na płytach, czy galeria internetowa? A może spotykacie się w żeby obgadać szczegóły?
jacoslavgth
09-07-2011, 22:02
W jaki sposób pokazujecie parom te fotki do wybrania? Na płytach, czy galeria internetowa? A może spotykacie się w żeby obgadać szczegóły?
ponieważ monitor w laptopie mam dosyć poprawnie kalibrowany do labu, najpierw pokazuje na swoim kompie, następnie oddaję płytę i z niej na spokojnie wybierają zdjęcia
robin102
10-07-2011, 18:28
A ja właśnie po wizycie Młodych i wybieraniu... oj mieli dylemat...
No i po co ludziom to robić :)
stanę po stronie credki, podpisując umowę - zadatek jest pobierany w celu zakupu albumu, PM wybiera album, kolor kart i okładki, po przygotowaniu materiału otrzymuje zdjęcia do wglądu i sama ybiera zdjęcia do albumu, nie rozumiem co jest w tym skomplikowanego -
Byś zrozumiał jak byś miał w 7 miesięcznym np. sezonie 25-40 zleceń do ogarnięcia, mało tego już przy 15 skumulowanych np. na 3-4 miesiące jedno po drugim przyznał byś rację, że nie masz racji ;)
Po pierwsze - gratuluję Ci takich obrotów... Kiedy Ty to obrabiasz?
Po drugie, znając życie, to im mniejszy wybór, tym klient bardziej zdecydowany, zatem pokaż klientom 2-4 wzory (albumy) jakie oferujesz, oni będą mieli szybką decyzję, a Ty album czekający na ślub. Przy czym w tej sytuacji musiałbyś zakupić jednorazowo kilkadziesiąt albumów na rok. To też jest opcja, chociaż dla mnie bardziej skomplikowana na dłuższą metę, niż umówienie się z klientem na wzór podczas podpisywania umowy.
jacoslavgth
10-07-2011, 20:47
Byś zrozumiał jak byś miał w 7 miesięcznym np. sezonie 25-40 zleceń do ogarnięcia, mało tego już przy 15 skumulowanych np. na 3-4 miesiące jedno po drugim przyznał byś rację, że nie masz racji ;)
to prawda, nie mam 40 slubów w sezonie, ale mam dobrą organizację pracy i nie mam problemu ani z albumami ani z wyborem zdjęć ze strony PM, wszystko mam wyliczone w czasie i sporządzony grafik, co prawda wyskakują nagłe przypadki ale zawsze da się poupychac terminy i mieć czas dla rodziny, dodam tylko że mam także zlecenia z innych branży co nie przeszkadza mi w oddawaniu w terminie gotowych produktów - w umowie mam 40 dni na oddanie albumu i nigdy tego terminiu nie przekroczyłem.
robin102
10-07-2011, 21:39
Po pierwsze - gratuluję Ci takich obrotów... Kiedy Ty to obrabiasz?
. Dobra dobra bez sarkazmu proszę :)
Wiem ile to zachodu jak się ma 5 zleceń w sezonie, a ile jak się ma 25. Wiem też ile to tyrania jak np 5-6 zleceń jest w ciągu jednego miesiąca. Do tego kupa roboty jest z pozyskiwaniem zleceń na rok następny, bo przecież same tak bez kiwnięcia palcem nie przyjdą. Poza tym mam takie zdanie w tym temacie, że zależy mi aby moje zdjęcia były jak najlepsze na moje możliwości, na jak najlepszym papierze z dobrego labu, w jak najlepszym, trwałym albumie. Tego właśnie powinien pilnować wykonawca od początku do końca, a nie pozostawiać decyzje o "produkcie" finalnym ludziom najczęściej nie doświadczonym w temacie, czyli PM. Nie przemawia tu do mnie, że to Ich ślub, Ich zdjęcia, Ich gust na kolor kart w albumie ect.
jacoslavgth
10-07-2011, 21:48
nie wiem na czym polega fenomen że z nikim nie potrafisz sie dogadac drogi robinie.
w sezonie mam ok 15 zleceń ślubnych + drobnica, ale znacząco wypełnia czas, musisz uświadomić sobie jedną rzecz, ja także dokładam wszelkich starań aby zdjęcia były przygotowane na najwyższym poziomie na jaki mnie stać, wywołane w dobrym labie i w albumach których jakośc pośwadczyła tutaj cała masa ludzi, albumy wybiera PM jak i zdjęcia,nie zmienia to faktu że udaje sie pogodzić wszystkie te rzeczy i oddać produkt wysokiej jakości w terminie zapisanym w umowie.
Ten wątek to kolejny przykład tego, że starasz się narzucic ze swej strony pewne racje, zakładając że cała reszta nie jest świadoma swoich działań.
rozumiem że robisz trylion zleceń w sezonie, narzucasz innym swoja wolę i masz okrutne doświadczenie w zawodzie, ale pamiętaj że są też inni którzy maja własną ścieżkę niekoniecznie mniej skuteczną niż Twoja.
pokaż portfolio :)
orientuje się ktoś ile trzeba teraz czekać na album u pana Barańskiego ?
jacoslavgth
10-07-2011, 21:56
orientuje się ktoś ile trzeba teraz czekać na album u pana Barańskiego ?
ok 4-5 dni
jacoslavgth dzięki za ekspresową odpowiedz :) czyli nie muszę się bardzo śpieszyć z zamówieniem albumu .
robin102
10-07-2011, 21:59
Ale my jakby nie mamy potrzeby dogadywania się ani szukania jakiegoś kompromisu. To forum dyskusyjne więc każdy przedstawia swój punkt widzenie, bez zbytniej perswazji na drugą stronę. Ja robię tak Ty robisz inaczej Ty pokazujesz, że można w ten sposób skutecznie działać, ja że można w inny mniej kłopotliwy i mniej pracochłonny. To jest właśnie plus dodatni takich dyskusji trzymjacych fason. Ja się cały czas uczę i z doświadczeń zebranych mam właśnie takie, a nie inne stanowisko w sprawie wyboru przez PM zdjęć do albumów, albo samych albumów koloru kartek ect. Od wszystkich się uczę, od starszych i od młodszych :)
jacoslavgth
10-07-2011, 22:02
Ale my jakby nie mamy potrzeby dogadywania się ani szukania jakiegoś kompromisu. To forum dyskusyjne więc każdy przedstawia swój punkt widzenie, bez zbytniej perswazji na drugą stronę. Ja robię tak Ty robisz inaczej Ty pokazujesz, że można w ten sposób skutecznie działać, ja że można w inny mniej kłopotliwy i mniej pracochłonny. To jest właśnie plus dodatni takich dyskusji trzymjacych fason. Ja się cały czas uczę i z doświadczeń zebranych mam właśnie takie, a nie inne stanowisko w sprawie wyboru przez PM zdjęć do albumów, albo samych albumów koloru kartek ect. Od wszystkich się uczę, od starszych i od młodszych :)
jacha :mrgreen:
jacoslavgth
10-07-2011, 22:05
jacoslavgth dzięki za ekspresową odpowiedz :) czyli nie muszę się bardzo śpieszyć z zamówieniem albumu .
z tego co pamiętam jakiś rok temu były nieco dłuższe terminy realizacji, w tym roku zamawiałem juz trzeci raz, w partii ok 3-4 albumów i czas realizacji oscylował w 7 dni roboczych, ale przy pojedyńczych sztukach ok 4-5 dni
Kolego Pikpok, z takim podejściem możesz się przejechać... Jeśli się nie mylę, to w drugiej połowie lipca pan B. ma urlop, więc z tym "nie muszę się spieszyć" to zły pomysł. Właściwie, to ja awaryjnie zawsze wolę zrobić coś w miarę na czas, niż zostawiać na ostatnią chwilę.
Robinie, z mojej strony było zero sarkazmu, a 100% powagi - szczerze podziwiam i gratuluję za taką ilość i tempo pracy. Nie każdego na to stać fizycznie i psychicznie.
Mówisz, że nie zostawiasz wyboru klientom, zatem jak się zachowujesz, kiedy ktoś pyta o możliwość dobrania innego wzoru okładki? Gdybym do Ciebie przyszła na rozmowę jako klientka (z założeniem, że nie wiesz, iż jestem z branży) i zechciałabym mieć możliwość wybrania sobie zdjęć do albumu oraz kolorów okładki i kart albumu, który będę oglądać z rodziną, to czy nasza rozmowa zakończyłaby się w tej chwili odprowadzeniem mnie do drzwi?
Zdarza się, że zlecenia przychodzą bez kiwnięcia palcem, ale na to trzeba sobie zasłużyć ;)
Cały czas podkreślam, że każdy robi tak jak mu pasuje, a ja tylko pytam o Twój sposób pracy ;)
gerronimo
12-07-2011, 11:16
Napiszcie, czy pan Barański informuje mailem o wysyłce albumów? Ja czekam już ponad tydzień na małe w sumie zamówienie (album i etui na dvd) i zastanawiam się czy nie zadzwonić i się nie upomnieć.
bialogardzianin
12-07-2011, 12:19
Napiszcie, czy pan Barański informuje mailem o wysyłce albumów? Ja czekam już ponad tydzień na małe w sumie zamówienie (album i etui na dvd) i zastanawiam się czy nie zadzwonić i się nie upomnieć.
Nie. Jak już, to w sytuacji nieporozumień odpowiada. Niestety, trzeba dzwonić, a najlepiej napisać a potem zadzwonić, że się napisało.
gerronimo, leniwcze, przez cały wątek, a nawet kilka wątków piszemy, że pan B. nie nadąża za rozwojem cywilizacji i nie korzysta z kontaktu mailowego. Jak chcesz coś wiedzieć od niego, to dzwoń, jak poradził bialogrodzianin.
robin102
13-07-2011, 16:40
Mówisz, że nie zostawiasz wyboru klientom, zatem jak się zachowujesz, kiedy ktoś pyta o możliwość dobrania innego wzoru okładki? Ależ mają wybór tylko moi klienci go nie potrzebują po prostu. Moja oferta nie jest oparta o płatki różane w pudełku z albumem tylko fotografię dokładnie taką jak się podoba moim oglądaczom, bez zbędnych przymiotników. Pozostałe tematy są tak marginalne, że dla nich nie istnieją, a ja nie próbuje im wyszukiwać i narzucać spraw zupełnie bez znaczenia dla nich. Nie zdarzyło mi się aby album w sensie "obudowy" się nie podobał, a miałem wyszkolonych asertywnych menagerów i zdobywców świata :) a może o tym nie wiem ;) Koloru kart też nie wybierają. Raz kiedyś PM chciała karty ECRU. Po jakimś czasie przyznała, że miał pan racje z czarnymi bo album obejrzało kilkuset ludzi i kary ECRU wyglądały jakby je mechanik samochodowy dotykał :( Aaaaa niektórzy fotografowie podobno dołączają do pakietu białe rękawiczki do przeglądania albumu :mrgreen:, serio czytałem taką ofertę. Podstawa to upraszczać sobie życie, i tym z którymi mamy do czynienia. Nie utrudniać sobie i odbiorcom w imię powiedzmy marketingu. Szanować ludzi i starać się czuć czego potrzebują, być uczciwym na 102. Chyba tak się poruszam wśród swoich odbiorców jeśli pytasz. Podsumowując każdy ma swoich klientów.
Aaaaaa i żeby nie było to co powyżej to moim zdaniem według mnie i nikogo do niczego nie namawiam tym samym.
"Po jakimś czasie przyznała, że miał pan racje z czarnymi bo album obejrzało kilkuset ludzi i kary ECRU wyglądały jakby je mechanik samochodowy dotykał"
Łoooo matko, dużą mają rodzinę i wielu przyjaciół...
"niektórzy fotografowie podobno dołączają do pakietu białe rękawiczki do przeglądania albumu , serio czytałem taką ofertę."
Znam takich... i z nimi oboje (Ty i ja) niewiele mamy wspólnego w sposobie pracy przy ślubniakach ;)
"Podsumowując każdy ma swoich klientów."
Pełna zgodność!
robin102
13-07-2011, 20:50
"Po jakimś czasie przyznała, że miał pan racje z czarnymi bo album obejrzało kilkuset ludzi i kary ECRU wyglądały jakby je mechanik samochodowy dotykał"
Łoooo matko, dużą mają rodzinę i wielu przyjaciół...
O ile pamiętam to w Banku pracowali, a tam pracowników i klientów dużo :) Poza tym PM mówiła, że sama oglądała zestorazy :mrgreen:
bardziej serio miałem okazje ten album widzieć i NIGDY więcej jasnych kart
gerronimo
14-07-2011, 16:43
gerronimo, leniwcze, przez cały wątek, a nawet kilka wątków piszemy, że pan B. nie nadąża za rozwojem cywilizacji i nie korzysta z kontaktu mailowego. Jak chcesz coś wiedzieć od niego, to dzwoń, jak poradził bialogrodzianin.
Od razu leniwcze ;) Ostatecznie obyło się bez upominania, zamówienie dotarło do mnie wczoraj, czas oczekiwania - 9 dni. Jest to dopiero mój pierwszy album kupiony u p. Barańskiego i napiszę tak - wykonanie bardzo dobre, ale bez jakichś rewelacji. Tzn. nie jestem broń Boże zawiedziony, ale moim zdaniem równie dobrej jakości albumy robią w digitalalbum.pl i empol-u. U Barańskiego będę zamawiał wtedy, gdy nie będzie mi się spieszyć :)
Przypomnij ile albumów wykleiłeś z wspomnianych firm?
gerronimo
14-07-2011, 17:08
To może Ty napisz w czym wg. Ciebie albumy Barańskiego są lepsze :)
ps. z empolu miałem dwa, z digitalalbum coś ok. dziesięciu.
Po Walthera sięgnęłam kilka razy, potem szukałam info o alternatywie i opinie masy ludu wskazały jeden konkretny kierunek. Po przejściu z Walthera na wszem i wobec polecanego B. poczułam różnicę, nie bardzo jeszcze znając się na rzeczy - jako totalna amatorka w temacie, więc coś musi być. Znajomi oglądając oba albumy, a nie wiedząc co jest czym sami sięgali po B., więc wątpliwości już nie miałam. Do tego kolejne opinie tu i ówdzie utwierdziły mnie w przekonaniu, że szkoda uczyć się na własnych błędach, jeśli inni już za te błędy zapłacili i byli uprzejmi opiniować ;)
Trzymając album od B. czuję, że mam w rękach porządny towar, natomiast tańsze opcje sprawiają wrażenie jakby się miały zaraz rozlecieć/ rozkleić/ rozpruć...
gerronimo
14-07-2011, 17:41
Tańsze albumy, typu Poldom i inny szajs też mi się przewinęły przez ręce i jakość wykonania oczywiście bez porównania do Barańskiego. Ale jak porównuję do empolu czy digitalalbum, to już tej różnicy w jakości tak nie odczuwam. Muszę zamówić jeszcze co najmniej kilka albumów od pana B. i wtedy może zmienię zdanie :)
DA ma dużo fajnych opcji personalizacji, dodatków oraz opraw i rodzajów okładek (te same, co w fotoalbumach). Ceny całkiem rozsądne. Jedyne ograniczenia to tylko 4 formaty (maks. 35x35) i ilości stron (maks. 80 chyba). Różnica między jakimś tam śmierdzącym Poldomem (i resztą produktów albumopodobnych) a Barańskim - zdecydowanie na korzyść Barańskiego (nawet nie ma co porównywać). Jednak między Empolem a Barańskim czy Viva Litera - to już bardziej wchodzą w grę różnice techniczne/dodatkowe, nie jakościowe.
Czy ktoś wie gdzie kupić w necie coś takiego (http://baranski.com.pl/albumy-z-kartonow-ozdobnych/) lub coś takiego (http://baranski.com.pl/albumy-art/). Poza Barańskim oczywiście.
Czy w 25x25 barańskiego wchodzą odbitki 15x23cm. Zawsze brałem te większe rozmiary B.
nonameuser1
20-07-2011, 08:50
wchodzą
Może ktoś pokazać klatkę jak to wygląda? Wiem, że Credka kiedyś coś wklejała, ale chyba nie odbitkę 15x23 w format 25x25. Będę wdzięczny za pomoc.
robin102
20-07-2011, 09:30
Wchodzą i to całkiem dobrze się prezentuje, ale jeszcze lepiej kadry 15x21 przycięte po długości co daje estetyczniejsze marginesy po bokach. Mam do sklejenia w tym tygodniu 2 albumy, więc jak czasu starczy to zrobię Ci zdjęcie. Podaj na PW adres @. Album 25x25 jest bardzo praktyczny, nie kosztuje jeszcze za drogo, a w transporcie wygodny. Ideałem były by albumy o kartach 27x26 które można zamówić np w Empolu.
bialogardzianin
20-07-2011, 09:32
Wchodzą i to całkiem dobrze się prezentuje, ale jeszcze lepiej kadry 15x21 przycięte po długości co daje estetyczniejsze marginesy po bokach. Mam do sklejenia w tym tygodniu 2 albumy, więc jak czasu starczy to zrobię Ci zdjęcie. Podaj na PW adres @. Album 25x25 jest bardzo praktyczny, nie kosztuje jeszcze za drogo, a w transporcie wygodny. Ideałem były by albumy o kartach 26x27 które można zamówić np w Empolu.
To w końcu jakie dajesz, 21 czy 23?
robin102
20-07-2011, 09:37
Ja wklejam 22,8 x 15,2 bo takie robię, ale 21 x 15 w Barańskim PR07 (model PLENER) prezentuje się troszkę lepiej, ale wiadomo ciąć coś trzeba z treści zdjęcia czego nie lubię i nie po to używam pełnej klatki żeby kadry do formatu małpki przycinać.
Dlatego zależy mi na 15x23, formatu ciętego unikam. Robin, wysłałem ci PM-a. Jeśli ktoś ma takiego Barańskiego na stanie i może przyłożyć 15x23 to chętnie looknę.
+ 1
Może ktoś pokazać klatkę jak to wygląda? Wiem, że Credka kiedyś coś wklejała, ale chyba nie odbitkę 15x23 w format 25x25. Będę wdzięczny za pomoc.
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151224&page=60
jest i format 15x23, bo i mnie to intersowalo.
Tam nie ma poziomu 15x23cm - o który mi chodzi. Pion pokazał, że jest tak jak myślałem. Czyli w/g mnie 25x25 nie nadaje się zupełnie pod 15x23. 13x19 jest si, ale większy format już nie wygląda dobrze. Szkoda, bo 15x23 to mój ulubiony format ekspozycyjny. W 33x33 pojedyncza odbitka tego formatu ginie, a 25x25 jest za ciasna.
gerronimo
20-07-2011, 12:08
Tak wygląda odbitka 15x23 w albumie 25x25 od Barańskiego: http://imageshack.us/photo/my-images/402/15x23.jpg/
Jak dla mnie zbyt ciasno. Ja do 25x25 wklejam zdjęcia 13x19,5 cm i moim zdaniem takie prezentują się najlepiej.
W DA masz album 30x30 i fotka 15x23 wygląda w nim idealnie. Co do samych albumów to nie widzę różnicy w wykonaniu w stosunku do albumów pana B. A do tego możesz album spersonalizować pod klienta.
gerronimo
20-07-2011, 15:50
Faktycznie, DA ma albumy 30x30. Ostatnio taki wyklejałem właśnie zdjęciami 15x23, po jednym na stronę i było ok. A teraz właśnie sobie uświadomiłem, że jednak u Barańskiego jest ładniejszy pergamin :) W DA identyczny jak w Poldomie.
Tak wygląda odbitka 15x23 w albumie 25x25 od Barańskiego: http://imageshack.us/photo/my-images/402/15x23.jpg/
Jak dla mnie zbyt ciasno. Ja do 25x25 wklejam zdjęcia 13x19,5 cm i moim zdaniem takie prezentują się najlepiej.
Wygląda to identycznie jak klejenie 33x33 formatem 20x30 cm. Właśnie porównałem, mam w domu 33x33 klejony dużymi. Klientom się podoba.
Jeszcze pytanie w/s Digitalalbum, jak z jakością wykonania ich albumów tradycyjnych? Mam sporo zamówień dodatkowych na małe albumy dla rodziców - po 20 zdjęć i szczerze mówiąc niczego sensownego w dobrej cenie znaleźć nie mogłem. Tam trafiłem na fotmat 23x23 w cenach ok. 60-70 pln za sztukę. Całkiem sensownie. Może ktoś się podzielić opiniami co do jakości? Ew. które wzory się sprawdzają.
robin102
20-07-2011, 19:12
W 30x30 zdjecie 23x15 dla mnie według mnie wyglada tak jakby korś PM chcial naciagnać ;) Inaczej jakby w 33xx33 wkleic po dwa kadry 23x15 wtedy jest uczciwej. Najuczciwiej jednak 23x15 w 25x25, ale fakt ciasno trochę. Przymierzam sie od dluższego czasu zamówić w Empolu coś idealnego do kadrów 23x15 czyli rozmiar karty po długości 28 cm, po wysokości 27cm. Może byłby ktoś chętny na zakup "spółdzielczy" kilkudziesięciu sztuk takich albumów z czarnymi kartami, 40 kart w albumie.
gerronimo
20-07-2011, 20:54
Jeszcze pytanie w/s Digitalalbum, jak z jakością wykonania ich albumów tradycyjnych? Mam sporo zamówień dodatkowych na małe albumy dla rodziców - po 20 zdjęć i szczerze mówiąc niczego sensownego w dobrej cenie znaleźć nie mogłem. Tam trafiłem na fotmat 23x23 w cenach ok. 60-70 pln za sztukę. Całkiem sensownie. Może ktoś się podzielić opiniami co do jakości? Ew. które wzory się sprawdzają.
Ja już pisałem wcześniej. Miałem ok. 10 albumów z DA i jakość wykonania na poziomie nie gorszym niż u Barańskiego. Tylko ten pergamin mógłby być ładniejszy ;) Radzę też przy zamówieniu nie sugerować się za bardzo kolorami oprawy, które są pokazane nich na stronie. Miałem ostatnio przypadek, że album miał kompletnie inny kolor niż ten, który zamawiałem. DA ma problem z wzornikiem, który jest u nich do pobrania, najlepiej zamówić "realny" wzornik okładek. Piszesz o albumach 23x23. Takie byłyby idealne do zdjęć 13x19,5, ale z tego co widzę, to nie można zamówić mniejszej ilości kart niż 20. Tutaj więc Barański górą.
Mnie te 20stki akurat idealnie pasują, pokaż coś z DA jak masz na stanie, proszę.
gerronimo
21-07-2011, 11:22
Niestety nie mam już tych albumów u siebie. Za jakiś czas znowu będę zamawiał, to postaram się wrzucić parę zdjęć do tego wątku.
Teraz u barańskiego sobie urlop zrobili o czym nie informowali na stronie i już prawie miesiąc czekam na realizację zamówienia.
Choć oprócz tego "wypadku" moge polecic albumy z firmy barański.
Teraz zobaczę sobie DA.
Wiadomo do kiedy? W każdym razie dobrze wiedzieć, bo właśnie szykowałam kolejne zamówienie...
Sapphiron
08-08-2011, 11:37
A ja zacząłem korzystać z albumów Foxa oraz niedługo sprawdzę co oferuje Denver w Lublinie. Co do Foxa jestem jak narazie zadowolony, ceny ma w miarę, kontakt dobry, wykonanie albumów jak narazie nie mam zastrzeżeń.
Teraz u barańskiego sobie urlop zrobili o czym nie informowali na stronie i już prawie miesiąc czekam na realizację zamówienia.
Choć oprócz tego "wypadku" moge polecic albumy z firmy barański.
Teraz zobaczę sobie DA.
Wiadomo do kiedy? W każdym razie dobrze wiedzieć, bo właśnie szykowałam kolejne zamówienie...
Pan B juz pracuje, urlopowali sie w lipcu. Dzis do niego dzwoniłem, w sprawie zamówienia, i juz wszystko wróciło do normy. Potwierdził złożone zamówienie, wieć sadzę że pracuja pełną parą!
Toteż się zdziwiłam, że co miesiąc mają urlop ;)
Sapphiron
08-08-2011, 15:06
Wiem głupie pytanie i w ogóle, ale.
Ile Barański ceni sobie za album 20x30 lub 30x30 na 40 kart? I ile za opakowanko na CD? bo za chorobę nie mogę jakoś znaleźć... Wiem wiem pewnie ciapa jestem i tyle ale może ktoś się zlituje i pomoże...
etui na CD (http://baranski.com.pl/strona-glowna/przylepce) stronka widać w budowie (adres to sugeruje), bo na przylepce to to się nie kwalifikuje :D
Po prawej stronie obrazka masz teks:
do zapłaty: 17,22 zł Ilość:
albumy z ekoskóry (http://baranski.com.pl/strona-glowna/pr44) po prawej pełna konfiguracja, do wyboru, do koloru... a pod kreską wychodzi cena.
robin102
08-08-2011, 17:03
W albumach u Pana Baranowskiego ;) na ostatniej stronie, dokładnie na okładce od wewnątrz można za gratis mieć uchwyt do płyty CD. W sumie fajna sprawa dla leniwych. Oszczędność czasu, bo nie trzeba pudełka na CD przygotowywać. Poza tym ceny ze strony internetowej są dość wysokie w praktyce jak się kupuje te albumy w ilościach większych oferta cenowa praktycznie, niestety nie do pobicia przez innych wytwórców, a szkoda.
Krzysiek C
08-08-2011, 17:59
A to o ten uchwyt na CD w albumie trzeba specjalnie prosić? Wydawało mi się, że gratis, znaczy, że dokładają standardowo. Jest to o tyle istotne dla mnie, że właśnie czekam na albumy, a nie upominałem się specjalnie o tę kopertkę.
robin102
08-08-2011, 18:19
Standardowo jest BEZZZZ :( trzeba się upomnieć. Niestety nie jest to też kopertka na CD tylko klips do zaczepienia płyty za otwór który ma na środku. W każdym razie jak z tego patentu korzystam i płytę wkładam do albumu. Innym sprawdzonym rozwiązaniem jest samodzielne wykonanie koperty z kartki z jakiegoś felernego albumu co by poszedł na śmietnik. Też tak robiłem tylko wymaga to trochę staranności.
ps.
Czym prędzej zadzwoń do Pana B. i domów ten wieszak na płytę
Pardonsik, właśnie odebrałem album i etui i jak zwykle dobra robota, wykonanie git.
Bym Was niepotrzebnie nie stresował ale jakoś tak wysyłka poszła bez info dla mnie.
jakoś tak wysyłka poszła bez info dla mnie.
taak, to cecha firmy Barański, przyzwyczaj się, jeśli chcesz na stałe współpracować.
właśnie zawsze brałem ze znajomym na spólkę dzieląc koszy przesyłki, pierwszy raz sam brałem, dlatego zdziwienie, zapamiętam na przyszłość ;-)
Krzysiek C
08-08-2011, 22:31
ps.
Czym prędzej zadzwoń do Pana B. i domów ten wieszak na płytę
Wysłałem maila, ale jutro chyba jeszcze zadzwonie. Dzisiaj rozmawiałem i jeszcze nie zrobili, więc powinno być ok.
Wcześniej też wycinałem koperty, z bristolu, dobrze to wyglądało, ale skoro można mieć zaczep w cenie to czemu nie :)
Ja z tego zaczepu zrezygnowałam na rzecz osobnego etui w takim samym wzorze jak okładka albumu. Powód - ciężar albumu zniechęca mnie do miażdżenia płyty pod okładką... a i wygląda to bardziej estetycznie ;)
Sapphiron
09-08-2011, 10:07
A czy warto u nich brać walizki na albumy? bo potrzebuję czegoś takiego do stylowego noszenia dwóch albumów tak żeby nie wyjmować z plecaka na spotkaniu z młodymi lub klientem innego rodzaju...
Warto toto patrzeć czy lepiej zwykły neseser lub teczkę?
Osobiście za tą cenę poszukałabym czegoś bardziej praktycznego.
Np. taka walizka z alle... http://allegro.pl/dyplomatka-biznesowa-neseser-solidna-i-funkcjonaln-i1747465579.html
http://allegro.pl/elegancki-neseser-dyplomatka-poszerzany-f-a-vat-i1748782285.html
Wygląd zewn. ten sam, ale wewnątrz ma to, czego brakuje B., który jest droższy...
robin102
09-08-2011, 11:38
Poważna walizka, można wyjść na poważnego biznesmena, np właściciela agencji fotograficznej :)
No cóż, lepsze to, niż bieganie po mieście z kartonem...
bialogardzianin
09-08-2011, 12:40
Poważna walizka, można wyjść na poważnego biznesmena, np właściciela agencji fotograficznej :)
Ja stosuje teczkę na dokumenty, ale taką z cordury/ miękkiego plastiku, jest elegancko, a nie wygląda się MZ jak prawnik lub lekarz. ;)
Sapphiron
09-08-2011, 19:11
Powiedzmy że powoli wchodzę w takie "terytoria" gdzie styl i elegancja jest bardzo cenione... Co więcej dobrze się w tym czuję, przynajmniej jest jak z klientem pogadać na różne tematy a nie tylko ciągłe biadolenie że "kasy nie ma, że ledwo łączy koniec z końcem i czy panie zrobisz za darmo?"
Dlatego chcę powiedzmy że wyglądać na kogoś poważnie podchodzącego do tematu a nie jakiegoś obdartusa wyciągającego album z plecaczka lub z czegoś podobnego, bo to nie wygląda za dobrze...
Czy to normalne i od jak dawna stosowane, że najlepsze foto dzwoni do klientów z pytaniem, czy mogą wysłać swoje reklamowe produkty do pomacania?
jak daja to bierz i macaj :) Szkoda ze do mnie nik nie chce wysyłac rzeczy do macania :(
Andrzej78
10-08-2011, 15:11
Czy to normalne i od jak dawna stosowane, że najlepsze foto dzwoni do klientów z pytaniem, czy mogą wysłać swoje reklamowe produkty do pomacania?
Tak, już w zeszłym roku dostałem od nich ciężką skrzynkę z dwoma dużymi albumami i kilku mniejszymi + próbki płytek i opakowań do płytek.
Transporty w obie strony na ich koszt, więc w sumie było miło popatrzeć i "pomacać" ich produkty
I niewiele dni na oglądanie - chyba 2 czy 3.
Ksiazkiewicz
10-08-2011, 18:50
mają teraz akcje promocyjną z pokazówkami --> najlepsze foto
jak daja to bierz i macaj :) Szkoda ze do mnie nik nie chce wysyłac rzeczy do macania :(
Wpadaj, pomacamy razem :lol:
Czy mi się dobrze kojarzy, że Najlepsze Foto ostatnio zdobyło mega popularność na grouponie ze swoimi fotoksiążkami za niemal darmo?
Dawno nic nie macałem.
Mogę wpaść?
Sapphiron
11-08-2011, 00:30
nie wpadaj lepiej... Becikowe małe teraz...
A co do nesesera czy dyplomatki jak kto woli, lepiej wygląda jak jest z tworzywa, ze skóry czy aluminiowa?
A co do nesesera czy dyplomatki jak kto woli, lepiej wygląda jak jest z tworzywa, ze skóry czy aluminiowa?
To pytanie chyba powinieneś zadać sobie? Jaki masz styl, gust, oczekiwania? Jak chcesz się prezentować? Współcześnie, klasycznie, ...?
z aluminiowa będziesz wyglądał jak techniczny wnoszacy światła na koncert - odpuśc sobie. Skórzana tez - no chyba ze na każde spotkanie z klientem zasuwasz w garniaku z krawatem na szyi. Wszystko zalezy od tego jaki styl ubioru preferujesz. Ja bym wybrał np dla siebie jakąs fajna wystylizowaną (dobrą gatunkowo) torbe na ramię i do niej albumy wpakował pokazowe (oczywiście w skórze i na full wypasie). jakoś nie widze siebie z neseserem bądź teczką i nie daj boże garniuturze :)
casual style jak najbardziej mi pasuje.
--------------
credka - ktoś się nam na macanie albumów chce wkręcić :)
Ajajaj... dostałam właśnie pokazówki z Najlepsze foto i teraz to mam dylemat... :| Fajnie to wygląda!Drewniana kasetka zamiast kartonu, aksamit, etui na CD do wyboru... ech... chyba mnie kupili...
jaaaa - nie mów ze na błyskotki poleciałas haha :) Bądz twarda !! Nie zgadzaj się od razu. Ządaj bonusów, obnizki cen, limuzyny z kierowca, czegokolwiek. Walcz i wyrywaj od nich wszystko ;)
proszę o pomoc: szukam tradycyjnego albumu do którego można wkleić zdjęcia formatu 30x45cm żeby było od brzegu do brzegu...bez marginesu
widzieliście coś takiego? solidnego ?
jacoslavgth
23-08-2011, 14:05
proszę o pomoc: szukam tradycyjnego albumu do którego można wkleić zdjęcia formatu 30x45cm żeby było od brzegu do brzegu...bez marginesu
widzieliście coś takiego? solidnego ?
fotoksiążka z pergaminowymi przekładkami :) w tradycyjnym albumie musiałbyś kleić zdjęcia po całej powierzchni, bo nawet jeżeli uda ci się zgrać żeby zdjęcie nie miało marginesu ale też żeby nie wystawało poza obrys karty to jak dasz klejennie punktowe to będzie to średnio wyglądało
Widziałam u mnie, odbitkę na całą stronę albumu i choćbym nie wiem ile przylepców nawaliła, to i tak będzie to brzydko odstawać, wyglądać... Odradzam. Lepiej będzie jeśli skorzystasz z propozycji jacoslavgth i weźmiesz foto...album.
Kolega pewnie pomylił miękkie karty fotoksiążki z fotoalbumem? ;)
dzieki :-)
widziałem taki fotoalbum do którego samemu wkleja się zdjęcia. już wysmarowany klejem ;-) , ale ma wielkośc 20x30cm i sam się zastanawiałem czy to będzie dobrze wygladać
trzeba by było zrobić normalną fotoksiążkę ale jakoś mnie ciągnie do papierowych powiększeń
jacoslavgth
23-08-2011, 17:45
Widziałam u mnie, odbitkę na całą stronę albumu i choćbym nie wiem ile przylepców nawaliła, to i tak będzie to brzydko odstawać, wyglądać... Odradzam. Lepiej będzie jeśli skorzystasz z propozycji jacoslavgth i weźmiesz foto...album.
Kolega pewnie pomylił miękkie karty fotoksiążki z fotoalbumem? ;)
:) o to to właśnie :wink:
gerronimo
02-09-2011, 23:23
Zamawiał ktoś z Was ostatnio albumy od Barańskiego? Jak teraz wygląda czas oczekiwania? Planuję zrobić zamówienie na początku przyszłego tyg. i zastanawiam się, czy w tydzień pan Barański się wyrobi.
Tak jak ma na stronie, czas dostawy 10-14 dni. Na ostatnie zamowienie, które odbierałem pod koniec sierpinia, czekałem własnie 14 dni. Wiec w tydzien raczej nikle szanse bys dostał. Rozmawialem z panem B. i sam mówi ze teraz jest sezon, wiec roboty troszke wiecej mają, i czas dostawy sie wydłuża.
gerronimo
04-09-2011, 22:02
No cóż, zamówiłem, zobaczymy jak długo będzie trzeba czekać. Ostatnio to było 10 dni.
Czytam ten wątek, czytam i czytam, a noc piękna i długa ;) i tak mnie naszło - czy nikt z was, drodzy forumowicze, nie robił nigdy albumów u introligatora innego niż wspominany tu po wielokroć Barański?
jacoslavgth
05-09-2011, 09:35
Czytam ten wątek, czytam i czytam, a noc piękna i długa ;) i tak mnie naszło - czy nikt z was, drodzy forumowicze, nie robił nigdy albumów u introligatora innego niż wspominany tu po wielokroć Barański?
:) w moim przypadku - po co? kilka albumów przerobiłem, z różnym skutkiem, w końcu po dwóch latach zasmakowałem w "B" i jak narazie nie zamierzam tego zmieniać, wszelkie eksperymenty zostawiam tylko i wyłącznie w sferze fotograficznej :)
gerronimo
05-09-2011, 11:17
To chyba niezbyt dokładnie się wczytujesz, bo była mowa też o innych firmach :) Ja zamawiam czasami w Poldomie i w Digitalalbum.pl. Ale przekonałem się do p. Barańskiego i teraz już pewnie tylko u niego będę kupował.
Poldom to pracownia introligatorska? Ciekawe.
Co prawda albumu zrobionego przez Barańskiego nigdy nie miałam w rękach (być może moje życie jest przez to uboższe), i być może bluźnię, ale znalazłam pracownię introligatorską, która robi mi świetne jakościowo albumy w cenach niemalże połowę tańszych od rzeczonego Barańskiego. Dlatego też zastanawiam się czy to ja mam szczęście i trafiłam na takowego introligatora, który oddaje mi do ręki porządny i ładny produkt, czy Wy pecha, że takowego nigdy nie znaleźliście ;)
gerronimo
05-09-2011, 20:06
Ups, oczywiście moja pomyłka. Chodziło mi o Empol. Poldom to szajs, od nich nie kupuję :)
Krzysiek C
06-09-2011, 00:31
Dlatego też zastanawiam się czy to ja mam szczęście i trafiłam na takowego introligatora, który oddaje mi do ręki porządny i ładny produkt, czy Wy pecha, że takowego nigdy nie znaleźliście ;)
No to może jakaś nazwa, namiar, zdjęcie? Wszystkim nam będzie łatwiej, a może i lepiej (bo taniej).
jacoslavgth
06-09-2011, 14:55
introligator to wymierający zawód, a dobry tym bardziej, wątpie żeby za cenę 200 zika zrobił mi album taki jaki chcę...
Czuję, że mocno się zdziwię, jak artymek przybliży nam firmę produkującą albumy lepsze a jednocześnie tańsze od Barana... No ale poczekajmy, świat pełen jest niespodzianek...
gerronimo
07-09-2011, 13:54
Trafił się Wam klient, który nie byłby zadowolony z albumu od Barańskiego? Mi się właśnie trafiła klientka :) Dostała album 25x25, ten model: http://baranski.com.pl/album-plener/25-x-25cm/pr-34-25
Dzisiaj dostałem maila, zacytuję fragment:
"Album pozostawia dużo do życzenia. Przepraszam ale 170 zł za naprawdę nieciekawy album to trochę za dużo. Myślałam również że zdjęcia nie będą tak po prostu naklejone , ale np. wklejone pod papier który będzie tak jakby ramką dla tych zdjęć. Oglądałam trochę albumów na mieście i widziałam naprawdę piękne i bardzo tanie w okolicach 80 zł z różnymi możliwościami umieszczania zdjęć. Przepraszam ale ten album to na prawdę nieporozumienie. Chodzi mi tu o tak zwane wartości estetyczne."
Dodam, że pokazywałem klientce przed spisaniem umowy podobny album, też od Barańskiego i też z ręcznie wklejanymi zdjęciami. Wtedy nie miała żadnych uwag. A tu nagle taki numer ;)
Co prawda albumu zrobionego przez Barańskiego nigdy nie miałam w rękach (być może moje życie jest przez to uboższe), i być może bluźnię, ale znalazłam pracownię introligatorską, która robi mi świetne jakościowo albumy w cenach niemalże połowę tańszych od rzeczonego Barańskiego. Dlatego też zastanawiam się czy to ja mam szczęście i trafiłam na takowego introligatora, który oddaje mi do ręki porządny i ładny produkt, czy Wy pecha, że takowego nigdy nie znaleźliście ;)
masz na mysli firme z Nowego Tomysla?
bialogardzianin
07-09-2011, 14:24
Stresująca współpraca z Panem Barańskim, szczególnie modyfikacje zamówień (zamiany okładek), ale owocna. Ciągle trzeba dzwonić, choć telefon nierzadko zajęty. Mam nadzieję, że zagląda Pan do tego wątku, Panie Zbigniewie, w imię podnoszenia jakości usług. :) Pozdrawiam.
Trafił się Wam klient, który nie byłby zadowolony z albumu od Barańskiego? Mi się właśnie trafiła klientka :)...
Dodam, że pokazywałem klientce przed spisaniem umowy podobny album, też od Barańskiego i też z ręcznie wklejanymi zdjęciami. Wtedy nie miała żadnych uwag. A tu nagle taki numer ;)
Nie rozumiem problemu - album wcześniej widziała, umowę spisała z akceptacją wybranego przez siebie albumu i sposobu wyposażenia go w odbitki, to niech teraz ma pretensje do siebie. Nie Twój problem, jak klientka marudna, to niech sobie kupi kilka albumów i je ogląda zależnie od humoru... Współczuję mężowi takiej niezdecydowanej i kapryśnej dożywotniej współlokatorki pod jednym dachem, bo z Tobą tylko raz miała do czynienia ;)
W odpowiedzi na pytanie - nie, nie trafił mi się taki klient. No może poza jedną, dla której cena tegoż albumu była nierealna i kupiła coś szmacianego za 20 zł z empiku... ZAWSZE daję klientom wybór na zasadzie album ode mnie w cenie lub klient sam sobie wybierze album dostępny powszechnie na rynku i zajmie się osobiście wyklejaniem zdjęć wg własnego gustu... Wszyscy chętnie biorą mój album, a po obejrzeniu z rodziną przekazują słowa uznania i niech tak zostanie :p
Stresująca współpraca z Panem Barańskim, szczególnie modyfikacje zamówień (zamiany okładek), ale owocna. Ciągle trzeba dzwonić, choć telefon nierzadko zajęty. Mam nadzieję, że zagląda Pan do tego wątku, Panie Zbigniewie, w imię podnoszenia jakości usług. :) Pozdrawiam.
Szczerze wątpię, czy Pan B. ma czas na takie "pierdoły", jeżeli dodzwonić się do niego trudno, co potwierdzam. Na brak klientów nie może narzekać, więc czego miałby szukać tutaj? Jak ktoś ma do niego wąty, to powie mu przez telefon, przynajmniej ja tak robię ;) Jak dotąd wszystko udaje nam się zgrabnie załatwiać, współpraca przebiega przyjemnie i bez problemów.
Czuję, że mocno się zdziwię, jak artymek przybliży nam firmę produkującą albumy lepsze a jednocześnie tańsze od Barana... No ale poczekajmy, świat pełen jest niespodzianek...
Czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałam, że firma, którą znalazłam produkuje albumy lepsze od B. Ba, podkreśliłam jasno, że albumu od B nigdy nie miałam w rękach.
masz na mysli firme z Nowego Tomysla?
Nie, z Piły.
Zdjęcia albumów podrzucę w linku po weekendzie, kiedy odbiorę bierzące zamówienie.
Nie, z Piły.
Zdjęcia albumów podrzucę w linku po weekendzie, kiedy odbiorę bierzące zamówienie.
namiary tez jakies podasz? :)
moze nawet www maja, zeby poogladac co robia?
Czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałam, że firma, którą znalazłam produkuje albumy lepsze od B. Ba, podkreśliłam jasno, że albumu od B nigdy nie miałam w rękach.
Zrozumiałam, co napisałaś, a swoją odpowiedź napisałam na wyrost, gdyby się okazało, że proponujesz dużo lepszą ofertowo firmę...
Jeżeli albumy, o których wspominasz będą równie dobre co Barański i jednocześnie tańsze, to faktycznie jest sens się zainteresować.
Jeżeli będą słabsze ale jak piszesz tańsze, to nie widzę sensu się interesować ich ofertą.
Tak, czy inaczej dołączam się do oczekiwań kolegów i chętnie poznam ową firmę i ich ofertę :)
bialogardzianin
07-09-2011, 18:16
...Zdjęcia albumów podrzucę w linku po weekendzie, kiedy odbiorę bierzące zamówienie.
To czekamy na realizację bieżącego zamówienia i publikację.
...Szczerze wątpię, czy Pan B. ma czas na takie "pierdoły", jeżeli dodzwonić się do niego trudno, co potwierdzam...
Ostro nazwane. Gdyby istniał jakiś system oceny podobny do tego z alle..., inaczej by to wyglądało, a tak- jest jak jest- wielu zaciska zęby, bo nie ma odpowiedniej alternatywy, albo zamawia więcej niż musi, żeby się stresować tylko przy 1 zamówieniu. :)
bialogardzianin
07-09-2011, 18:30
...Jeżeli będą słabsze ...
Poproszę iluminatkę o definicję "słabości" albumu i powodu porównania różnych tu firm do B. Niektórzy niewtajemniczeni, nowicjusze mogą odnieść wrażenie jakoby kreowany był tu pogląd, że ten kto zamawiał produkty Pana B., złapał innego Pana B. za nogi. ;)
Ehh, jak fajnie by było, żeby jakiś portal fotograficzny lub niezależny podmiot (są takie?) przetestował 10 popularnych albumów na rynku, coś w stylu optycznych.pl. Już widzę oczami wyobraźni te punkty:
1. widok ogólny
2. materiały
3. zapach
4. odporność mechaniczna
5. itd. ;)
namiary tez jakies podasz? :)
moze nawet www maja, zeby poogladac co robia?
www mają liche i nie ma co oglądać. Masz priv :)
Zrozumiałam, co napisałaś, a swoją odpowiedź napisałam na wyrost, gdyby się okazało, że proponujesz dużo lepszą ofertowo firmę...
Cieszę się, że zrozumiałaś mojego poprzedniego posta. Natomiast włożyłaś mi w usta słowa, których nie powiedziałam, a tego raczej nie lubię.
Krzysiek C
07-09-2011, 22:31
Introgal? Www (http://introgal.pl/introligatorstwo.php) faktycznie słabe, więc może to oni.
jacoslavgth
07-09-2011, 22:44
Introgal? Www (http://introgal.pl/introligatorstwo.php) faktycznie słabe, więc może to oni.
jakieś takie toporne z tymi tłoczeniami
Po miniaturkach to ja sobie mogę... wyobrazić, tak jak u B. dopóki tego się nie dotknie, to pozostaje tylko wyobraźnia, jak się taki album trzyma. Natomiast po efektach specjalnych na okładce, czyli tłoczeniach i wszelkich ozdóbkach już teraz mogę podziękować, gdyż ŻADEN z moich klientów nie chciał tego typu bajerów. Wszyscy jak jeden wybierają klasyczny wygląd albumu. Jednak gdyby ktoś z Wawki dysponował obecnie takim przykładowym albumem, chętnie porównam ;)
Mega toporne z tymi tłoczeniami. Na bogato pojechali.
A czy nie wspominałam, że www mają liche i nie ma co oglądać? ;)
gerronimo
08-09-2011, 00:54
Na zdjęciach te albumy wyglądają odpychająco, kiczowato wręcz.
ja ze swojej strony moge polecic introligatornie z Nowego Tomysla - http://www.vivalitera.pl/index.php
robia standardowe, a takie "toporne" pewnie tez sa w stanie wykonac ;)
Bralem u nich 2 lata temu albumy i byly ok. Maly problem byl taki, ze grzbiet byl odrobine za niski i jak wykleilem album
to okladka troche odstawala - zglosilem im to i zaporponowali wymiane okladki, ale mlodzi nie chcieli bo nie widzieli tego problemu ;)
Jak już wspominałem wcześniej, też polecam Viva Litera ... Leżą u mnie dwa kartony ich albumów, ale nie mam kiedy ich przefocić ... może po weekendzie mi się uda.
Kurde, nie zamawiałem nigdy u Barańskiego, ale teraz chyba będę musiał bo nie ma aktualnie tych co do tej pory kupowałem....
Wszedłem więc na stronę Barańskiego i ... nie wiem nic. Gdzie nie wejdę to jest komunikat po ang., że nie ma produktów w tej grupie... Geezzz....
A może ma ktoś na zbyciu album 30x30cm, okładka bordo (eko-skóra), bez żadnych przetłoczeń, z czarnymi kartami, 70 stron? Ewentualnie z czarną okładką...
bialogardzianin
08-09-2011, 09:10
... Maly problem byl taki, ze grzbiet byl odrobine za niski i jak wykleilem album
to okladka troche odstawala ...
O ile dobrze Cię zrozumiałem, to MZ ten sam problem dotyczy albumów B. Po wyklejeniu wkładam takowy na regał na noc między książki, rano już jest uformowany.
nie bylo to jakos mocno upierdliwe, ja to zauwazylem i troche mi sie to nie podobalo,
mlodzi jednak nie zwrocili uwagi, a jak im zaproponowalem ze mozna wymienic okladke,
powiedzieli, ze nie ma takiej potrzeby bo im to nie przeszkadza :)
Za rozmiar 25x25 ja już podziękuję - po wyklejeniu odbitkami faktycznie wybrzusza się brzydko i okładka mocno odstaje.
Z rozmiarem 33x33 nie miałam takich problemów nawet przy 70 kartach.
prz3mo, mam na zbyciu brąz/bordo, 33x33, czarne karty, ale 30 kart.
Szkoda, że ta informacja nie wypłynęła wcześniej :| A mogłem zapytać.
Zna może ktoś jakąś fajną introligatornię w Łodzi albo okolicach?
I widział może ktoś albumy z passepartout? albo coś w tym stylu?
nonameuser1
08-09-2011, 12:25
Albumy Baranskiego 25x25 sa w ogole inaczej wykonczone i nie wygladaja za ciekawie (okladka ma inny grzbiet i sama okladka nie ma zaokraglonych rogow jak w wiekszych wersjach). Szkoda ze Pan Baranski nie produkuje albumow w takim samym wykonczeniu jak 33x33 ale w formacie np 30x30 (idealny format dla jednej odbitki 15x23 na stronie)...
gerronimo
08-09-2011, 14:21
Dla mnie idealny pod odbitki 23x15 byłby album 28x28 cm. Tylko kto coś takiego produkuje? Faktycznie albumy 25x25 od Barańskiego nie są tak fajnie zrobione jak te większe.
witam
Czy ktoś ma przyzwoity album w formacie 25x25 do sprzedania (najlepiej od pana B) potrzebuje bardzo pilnie -jeśli ktoś posiada i mógłby odsprzedać będę bardzo wdzięczny
Witam
jeśli chodzi o albumy w spersonalizowanych oprawach
proponuje nowe ciekawe rozwiązanie:
http://www.albumfotograficzny.com.pl/index.php/pl/produkty/76
pozdrawiam