PDA

Zobacz pełną wersję : albumy ślubne

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

himi
01-10-2010, 11:03
Błagam cię....Poldom....Miewałem już takie, które zamiast 50 kart miały....43.

prz3mo
01-10-2010, 11:06
Potwierdzam, że także w Henzo jest czasem mniej stron niż być powinno :( (pomijam te strony które są bez pergaminu na końcu)
O ile do tej pory po prostu wklejałem mniej, o tyle chyba zacznę takie "kwiatki" reklamować...

himi
01-10-2010, 11:19
Jakość leci na pysk jak widzę. Już nie tylko poldomu.

prz3mo
01-10-2010, 11:23
Jakość leci na pysk jak widzę. Już nie tylko poldomu.

I dlatego aż dziwne, że ktoś z kasą nie znalazł tej niszy na rynku....
Jak tak dalej pójdzie to naprawdę nie będzie wyboru :-/
Chyba, że uderzyć w stronę coraz bardziej popularnych fotoksiążek i olać albumy.

nonameuser1
01-10-2010, 11:34
Błagam cię....Poldom....Miewałem już takie, które zamiast 50 kart miały....43.
himi - ja Poldom kupuje zawsze z fotokoszyka, sprzedawce uprzejmie prosze o rozpakowanie i sprawdzenie albumu przed wysylka, robie tak za kazdym razem jak kupuje poldom, nauczony przykrym doswiadczeniem. Pan ze sklepu NIGDY nie robi problemu. Jak cos jest nie tak, ów mily pan dzwoni i informuje jesli nie ma juz albumow na wymiane, lub jesli cala partia jest do kibla. Dzieki takiemu zabiegowi poldomy ktore przychodza do mnie sa pieknie wykonane, pergaminy nie pogniecione, karty bez wad, okladka bez ryski.
Zaleta poldomow - niektore modele sa ogromne - 36x36 cm - idealne jesli chcemy w albumie swobodnie wkleic A4 np plenerowe, lub po 2 sztuki na stronie np. 13x18, 15x21...

stock
01-10-2010, 12:37
no no wszystko pieknie - tylko co będzie jak taki poldom po obejrzeniu 10 razy przez młodychm 3 razy przez rodziców, po dwa razy przez ciocie i po razie przez wszystkich znajomych - SIĘ ROZPADNIE !! :) Jedyny raz dawno temu kleiłem poldom - po wyklejeniu 3/4 albumy na poczatku juz cos z niego odpadało i się dziwnie luźny zrobił :D :D

nonameuser1
01-10-2010, 13:46
A skad wiesz ze sie henzo, walter albo baranski nie rozpadnie? Moze akurat bedziesz mial pecha i trafi sie felerny egzemplarz. Jak widac kazdy producent zalicza wpadki, poldom zapewne z racji niskiej ceny czesciej, ale skoro album jest bez wad to dlaczego mam zakladac ze nie wytrzyma proby czasu? Poza tym widzialem "moje" poldomy np. po 2 latach miętolenia przez rodzine i znajomych i nic sie nie dzialo, wiec wiem o czym mowie.
Zeby nie bylo - nie bronie poldomu bo to nie moja ulubiona firma ale nie wykluczam tych albumow. Jesli trafilo sie na taki bez bubli to sa naprawde fajne (szczegolnie podobają mi sie z serii Neo albo nieprodukowane juz Lamary).

Franeq
01-10-2010, 15:59
Jakość poldomu - tragedia, ale czego się spodziewać za 40 zł? W henzo też zdarzają się wpadki, ale to raz na 20 albumów.

JAP
01-10-2010, 16:05
...W henzo też zdarzają się wpadki, ale to raz na 20 albumów.

to niewesoło, robiąc 20 ślubów na sezon albo mamy szczęście i wszystkie są ok, albo mamy pecha i 3 do kibla...

jacoslavgth
01-10-2010, 16:13
ja zawsze kupuje Henzo Gran Cara Bordo, chce teraz zamówic Barańskiego bo już tak chwalicie :)
Henzo jest ok, mam jeden Poldomu i z przymkniętymi oczami w półmroku wygląda ok ale żyto straszne w środku,
Henzo ładnie zrobiony tylko czasami coś krzywo i klej czasem wyłazi i dziwne jest że nie ma pergaminu na dwóch ostatnich kartach, generalnie album jest na 70 zdjęć wię c mam albo 10 albo 20 zdjęć zapasu a z plenerem to biore 50 kart, teraz mam ostatnie zlecenie na format zdjęć 18x24 więc mi zostaje po szerokości jakieś2 cm marginesu, ale przechodzę na format 15x21, używa ktoś takich formatów zdjęć na kartach szer.26 i wys 30?

Franeq
01-10-2010, 16:40
JAP: Wymieniają od ręki. Ja w tym sezonie wszystkie miałem ok, mój wspólnik 2 do wymiany.

stock
01-10-2010, 17:39
ja uzywam 15x23 na kartach 33x33 :D I jest dobrze :) Aczkolwiek nie wiem czy nie przejde na 18x24. Się zobaczy

credka
01-10-2010, 17:45
Aczkolwiek nie wiem czy nie przejde na 18x24. Się zobaczy
też o tym myślę, trzeba wybadać :)

marek.wolan
01-10-2010, 21:53
jak już przywołano mnie do tablicy ileś postów wcześniej to powiem tak: w środku sezonu czekam na empol 4-6 tygodni, generalnie też szału czasowego nie ma:) po prostu z odpowiednim wyprzedzeniem trzeba kupować po te 6-10 sztuk i jest spokój:)

Krzysiek C
02-10-2010, 01:21
...Aczkolwiek nie wiem czy nie przejde na 18x24. Się zobaczy

Chętnie, gdyby nie te koszty, które rosną trochę nieporównywalnie do objętości zdjęcia...

look
02-10-2010, 08:30
z 18x24 nie jest kolorowo, bo stosunek boków wychodzi 1,33(3). Przy 15x21 to jest 1,4. Poza tym coś mi się wydaje, że łatwiej i taniej dostać rolkę papieru o szerokości 20 cm niż 18 cm, stąd ceny 18x24 będą pewnie zbliżone do 20x30 (tu już w ogóle bez żadnych kombinacji wychodzi 1,5 więc nie ma problemów z odcinaniem).
W każdym razie jeśli korzystacie z labu, który używa papieru w rolkach (cholera nawet nie wiem czy są inne) to pewnie przechodzenie na 18x24 może wygenerować nieproporcjonalne koszty.
Chyba, że ktoś korzystać z takiego cuda techniki, które nadrukowuje i tnie wszystko niezależnie od formatu

Przemek Paśnik
02-10-2010, 08:47
z 18x24 nie jest kolorowo, bo stosunek boków wychodzi 1,33(3). Przy 15x21 to jest 1,4. Poza tym coś mi się wydaje, że łatwiej i taniej dostać rolkę papieru o szerokości 20 cm niż 18 cm, stąd ceny 18x24 będą pewnie zbliżone do 20x30 (tu już w ogóle bez żadnych kombinacji wychodzi 1,5 więc nie ma problemów z odcinaniem).
W każdym razie jeśli korzystacie z labu, który używa papieru w rolkach (cholera nawet nie wiem czy są inne) to pewnie przechodzenie na 18x24 może wygenerować nieproporcjonalne koszty.
Chyba, że ktoś korzystać z takiego cuda techniki, które nadrukowuje i tnie wszystko niezależnie od formatu

Jest dokładnie tak, jak piszesz. W moim labie 18x24 naświetlane jest na papierze o szerokości 20.3, resztę się odcina. Liczone jest wiec ryczałtowo, tak jak odbitka 20x30. Sorki, koszty :)

nonameuser1
02-10-2010, 22:25
jak już przywołano mnie do tablicy ileś postów wcześniej to powiem tak: w środku sezonu czekam na empol 4-6 tygodni, generalnie też szału czasowego nie ma:) po prostu z odpowiednim wyprzedzeniem trzeba kupować po te 6-10 sztuk i jest spokój:)

marek.wolan - mozesz zdradzic czy albumy ktore podlinkowal robin102 na Twoim blogu sa produkcji empolu? Jesli tak to podpowiedz tez gdzie je kupujesz, bo na stronie empolu nie widac takich w ofercie...

robin102
03-10-2010, 13:21
Hmmmm wiem, że papier Fuji którego używam ma rozmiar 25,4 a nie 24 cm ? wiec mogę mieć jeden bok 25,4 a drugi dowolny np 17,4 czy 18 cm. Wklejanie w karty 33cm x30 powiększeń rzędu 15x21 czy 15x23 to zwykłe barbarzyństwo i naciągactwo ;) Molestujcie właścicieli labów żeby robili Wam tak jak chcecie a ni jak mają maszynę ustawianą, no i kalibrację kolorystyczną przynajmniej raz dziennie maszyny pod papier też niech robią ;)

ps Albumy POLDOM ( te tansze ) żeby nie wiem jak je wybierać i przebierać to teraz jest to śmieć totalny. Wstyd ludziom z tego pamiątkę robić. HENZO też już prawie same podroby na rynku :(

bialogardzianin
03-10-2010, 21:06
Hmmmm wiem, że papier Fuji którego używam ma rozmiar 25,4 a nie 24 cm ? wiec mogę mieć jeden bok 25,4 a drugi dowolny np 17,4 czy 18 cm. Wklejanie w karty 33cm x30 powiększeń rzędu 15x21 czy 15x23 to zwykłe barbarzyństwo i naciągactwo ;) Molestujcie właścicieli labów żeby robili Wam tak jak chcecie a ni jak mają maszynę ustawianą, no i kalibrację kolorystyczną przynajmniej raz dziennie maszyny pod papier też niech robią ;)

ps Albumy POLDOM ( te tansze ) żeby nie wiem jak je wybierać i przebierać to teraz jest to śmieć totalny. Wstyd ludziom z tego pamiątkę robić. HENZO też już prawie same podroby na rynku :(

Protestuję! Nie nazywaj robinie102 barbarzyństwem tego, co tak wielu tu praktykuje! :)

prz3mo
03-10-2010, 21:08
ludziom z tego pamiątkę robić. HENZO też już prawie same podroby na rynku :(

Po czym poznać podróbę Henzo?

bialogardzianin
03-10-2010, 21:12
W Białogardzie standardem jest 15x21, chcąc mieć zdjęcia formatu matrycy, trzeba dopłacić ok. 30 gr za szt. :( Będąc przy okazji w labie w Emce w Koszalinie, miałem w ręku okładki Empolu przygotowane pod fotoksiążki, bardzo porządnie wykonane, miła w dotyku ekoskóra. Ech, gdybym miał możliwość obejrzenia w realu jakiegoś albumu 60-80 str 30 (33) x 30 (33) tego producenta (jakość wklejenia/ zszycia kart, spasowanie)...

bialogardzianin
03-10-2010, 21:13
Po czym poznać podróbę Henzo?

No właśnie! Jeśli hurtownie wprowadzają w obrót podróbki to dokąd my zajdziemy? Nie można popadać w paranoję.

stock
03-10-2010, 21:52
Wklejanie w karty 33cm x30 powiększeń rzędu 15x21 czy 15x23 to zwykłe barbarzyństwo i naciągactwo ;) :(

moim zdaniem z takimi tekstami zapędzasz się w niewłasciwaq stronę. Pokaż zatem swoje dzieła które nie są cwaniactwem i naciągactwem.
--------------------
nie popadajmy w paranoję że hurtownie mają podróbki Henzo. To ze tak napisał robin102 nie znaczy że tak jest. On przecież pisze wiele teorii które nijak się mają do rzeczywistości. Także spokojnie panowie z afera podróbkową, bo nam się tu zaraz komisja śledcza urodzi :)

tomek murański
03-10-2010, 22:38
Ech, gdybym miał możliwość obejrzenia w realu jakiegoś albumu 60-80 str 30 (33) x 30 (33) tego producenta (jakość wklejenia/ zszycia kart, spasowanie)...

to wpadnij do Szczecina i zobaczysz u mnie. Robiłem albumy poldomu, barana, henzo, empolu i jakichs innych firm i na razie stosunek ceny do jakosci i terminy w sezonie zdecydowaneie najlepsze ma empol. Polecam.

himi
03-10-2010, 22:53
Szkoda, że strona Empolu to koszmarek bez cennika.

prz3mo
03-10-2010, 23:01
Szkoda, że strona Empolu to koszmarek bez cennika.

http://www.albumy-foto.pl/

Przecież są ceny.
Tylko, że brak tam albumów bez jakiś dziwacznych tłoczeń, czy wzorów...

robin102
04-10-2010, 08:36
moim zdaniem z takimi tekstami zapędzasz się w niewłasciwą stronę.:)
Tam przy tym naciągactwie była emotka o taka ;) znaczy tyle, że papier albo zdjęcia naciągacie-naciagamy pod rozmiary kart nijak nie korespondujące z rozmiarami powiększeń. Nie miałem na mysli nacigąnia, no wiesz jakiego :)
Zdjecie formatu 21 czy 23 w karcie 33x30 to pomyłek totalny. Do takiej karty trzeba dać 25,4 x 17,5 lub zmniejszyć rozmiar używanych albumów jeśli chce się oszczędzić na powiększeniach i używać albumów pod odbitki 23x15 typu 25x29 lub 25x25. Tak czy siak moim zdaniem w karty 30x33 zdjeć tak mikrych jak 21x15 wklejać się nie powinno bo to barbarzyństwo.
Co do podróbek HENZO to w hurtowni w mim wielkim prowincjonalnym mieście gdzie przez długi czas się zaopatrywałem oglądając każdy kupiony album miła pani sam powiedziała, że to już nie te HENZO bo dużo taniej w hurcie zakupujemy :)

bialogardzianin
04-10-2010, 08:51
Tam przy tym naciągactwie była emotka o taka ;) znaczy tyle, że papier albo zdjęcia naciągacie-naciagamy pod rozmiary kart nijak nie korespondujące z rozmiarami powiększeń. Nie miałem na mysli nacigąnia, no wiesz jakiego :)
Zdjecie formatu 21 czy 23 w karcie 33x30 to pomyłek totalny. Do takiej karty trzeba dać 25,4 x 17,5 lub zmniejszyć rozmiar używanych albumów jeśli chce się oszczędzić na powiększeniach i używać albumów pod odbitki 23x15 typu 25x29 lub 25x25. Tak czy siak moim zdaniem w karty 30x33 zdjeć tak mikrych jak 21x15 wklejać się nie powinno bo to barbarzyństwo.
Co do podróbek HENZO to w hurtowni w mim wielkim prowincjonalnym mieście gdzie przez długi czas się zaopatrywałem oglądając każdy kupiony album miła pani sam powiedziała, że to już nie te HENZO bo dużo taniej w hurcie zakupujemy :)

No ja pierwszy album 33x33 z odbitkami 15x23 zobaczyłem u koleżanki, która korzystała z usług szczecińskiego Este. Stwierdziłem, że fajnie to się ogląda i tak zacząłem działać u siebie. Ostatnio, przymierzyłem swoje odbitki 15x21 do albumu 25x25 P. Barańskiego i stwierdziłem, że też jest fajnie, to po prostu kwestia przyzwyczajeń i ewentualnej walki z nimi jeśli chce się coś zmienić. robinie102, de gustibus et coloribus non est disputandum! Jeśli fotografom i klientom podobają się zdjęcia i albumy w omawianych rozmiarach, nie ma sensu oceniać tego jako pomyłki. Szanujmy ludzkie wybory i nie oceniajmy innych w sposób, który może sprawić przykrość wklejającym odbitki jakie chcą do albumów jakie chcą. Póki to nikomu nie szkodzi, nie warto z tym walczyć, inaczej- przedstaw nam tu konkretnie, rzeczowo argumenty przeciw, które przekonają rozsądnie myślących przecież forumowiczów.

himi
04-10-2010, 12:27
Fakt, znalazłem ceny. Powiem szczerze, że Empol wygląda naprawdę interesująco - mówię o tych mniej krzykliwych modelach. Dzwoniłem - koszt wysyłki 18 pln do 30 kg paczka. Szkoda, że mam taki kawałek do Środy Wlkp, bo bym chętnie podjechał obejrzeć je na żywo.

stock
04-10-2010, 12:34
robinie - a ja własnie uważam ze zdjecie w takim rozmiarze czyli 15x21 lub 15x23 wygląda bardzo dobrze na kartach 33x33. Bo zdjęcia ma luz, przestrzen i nie jest wcisniete niemalze po brzegi karty. Po prostu prezentuje się dostojniej. Wszakże nie od dziś wiadomo ze rozmiar nie ma znaczenia :)

cinki23
04-10-2010, 12:42
Osobiście stosuję do Barańskiego 33x33 różne kombinacje wyklejania zdjęć.

Podstawowy wymiar odbitek to 15x23, ale stosuję zamiennie z 2szt 13x18 lub 3 szt. 10x15 lub 4szt 9x13. Do tego np kilka sztuk odbitek 20x30 i album wg mnie jest ciekawie skomponowany.

maciekamator
04-10-2010, 22:54
Witam :) poszukuje takie albumu, orientuje sie ktos gdzie moge coś takiego dostać ?
http://img269.imageshack.us/img269/8247/96470471.jpg

bialogardzianin
05-10-2010, 10:23
Ja mam następujące pytanie do osób, które ostatnio robiły rozeznanie na rynku przed podjęciem decyzji o wyborze albumu: czy znacie może różnicę w cenie hurtowej dla osób prowadzących działalność (np. dla zamówień pow. 10 szt.) albumów 33x33 z 30 kartami ecru i brązową okładką ze skóry ekologicznej, bez bajerów (może jakieś wytłoczenie na czołowej okładce) P. Barańskiego i Empolu?

bohumil
05-10-2010, 10:26
Przy zamówieniu 5 albumów, Barański daje 10zł rabatu na każdy. Z tego, co pamiętam przy 10 sztukach można dostać jeszcze większy rabat.

credka
05-10-2010, 12:20
Obawiam się, że te 10 zł odbije się na dostawie ;) Jeśli nie w całości, to w znacznej części.

freefly
05-10-2010, 12:53
Przy zamówieniu 5 albumów, Barański daje 10zł rabatu na każdy. Z tego, co pamiętam przy 10 sztukach można dostać jeszcze większy rabat.

To żadna oszczędność, jednorazowy zakup 10 albumów, a zamrożenie gotówki na jakiś czas. Chyba, że ktoś prowadzi sklep i ma odroczony termin płatności.

himi
05-10-2010, 13:12
I tak i nie. Nie wiem jak Barański, ale Panodie, które kupowałem jakiś czas temu na zapas po prostu drożeją z czasem. Zrobienie zapasu nie jest więc pozbawione rozsądku. Zwłaszcza, że mamy umowy i możemy planować zakup konkretnych albumów.

bohumil
05-10-2010, 13:13
Poza rabatem, oszczędzamy więcej na koszcie wysyłki - więc każdy musi sam ocenić, co mu się bardziej opłaca.

himi
05-10-2010, 13:17
Credka już to podniosła - niespecjalnie chyba oszczędzasz - duża/ciężka paczka, droższa paczka.

bohumil
05-10-2010, 13:18
Nie wiem jak u innych producentów, ale przy zamówieniu 5 albumów u Brańskiego, płaciłem koszt przesyłki jak za 1 album.

credka
05-10-2010, 13:26
To niech się wypowie ktoś, kto na łamach forum wspominał o kwotach powyżej 40 zł za przesyłkę, było też coś za 100 zł... Tylko tym się zasugerowałam w powyższym poście, z obawą, że większa znaczy więcej, czyli powiedzmy 5-10 albumów chociaż tańszych o te 10 zł/ szt. to jednak podniosą koszt przesyłki do wspomnianych nawet 100 zł.
Ja zawsze płaciłam te 32zł max przy ilości = 3 albumy w jednej przesyłce. Większych narazie nie brałam.

robin102
05-10-2010, 13:28
Credka już to podniosła - niespecjalnie chyba oszczędzasz - duża/ciężka paczka, droższa paczka.
Z kontaktem z Panem Barańskim w kontekście ceny za sztukę, ceny za przesłkę polecam pilnować swego interesu telefonicznie. Tam w tej firmie nie wie lewica co robi prawica ;) To co piszecie o cenie przesyłki pobraniowej to jakieś dziwne jest. Wcześniej już pisałem, że przyszło do mnie pudło wielkie ze ho ho a w nim duuuużo albumów oj dużo bo i dla kolegów, ważyło to tyle, że podnieść było trudno bo wszystko perfekcyjnie zapakowane, a koszt przesyłki pobraniowej to 35 zł był :) A i nie zdziwcie sie, że kurier przyjdzie pod drzwi o 8:05 i poprosi o dużo więcej kasy niż było zaplanowane, bo ktoś tam, coś tam źle wykalkulował we firmie Pana B., a wyjaśnienie nastąpiło szybko i z nawiązką. Przed wysyłką dzwońcie i pytajcie ile będzie do zapłacenia za tą przesyłkę Panie Zbyszku.
Następne albumy celem oszczędzenia zdrowia kolega będzie zamawiał, a co !

black_bird
06-10-2010, 18:45
To niech się wypowie ktoś, kto na łamach forum wspominał o kwotach powyżej 40 zł za przesyłkę, było też coś za 100 zł... Tylko tym się zasugerowałam w powyższym poście, z obawą, że większa znaczy więcej, czyli powiedzmy 5-10 albumów chociaż tańszych o te 10 zł/ szt. to jednak podniosą koszt przesyłki do wspomnianych nawet 100 zł.
Ja zawsze płaciłam te 32zł max przy ilości = 3 albumy w jednej przesyłce. Większych narazie nie brałam.

Potwierdzam, tez zamawiamy po 3 sztuki i koszt kuriera j.w.

Krzysiek C
06-10-2010, 22:22
Przecież kurierzy podstawową przesyłkę liczą do 30kg, dopiero potem podnoszą cenę...

marek.wolan
09-10-2010, 00:16
nonameuser1 - tak to EMPOL - biorę przez hurtownie, maja wspolprace od ponad 10 lat więc terminy krótsze i ceny przy zamawianiu na bieżaco podobne, co innego gdy ktoś zamawia od razu 20 czy 40 sztuk ale z hurtownia wtedy tez mozna negocjować:)

model to GS 33x33 i masz dostepne opcje / 40/60/80/120 i chyba max to 140 czyli 70 kart

larky
19-10-2010, 17:55
Co do firmy Empol to muszę niestety stwierdzić, że to jakaś porażka i amatorka jest. Zamówiłem u nich album, 11.10 dostałem mailowe potwierdzenie zamówienia i jak dotąd go nie widać. Najgorsze jest to, że jak się do nich dzwoni to wygląda jakby ktoś specjalnie się rozłączał (podniesienie i rzucenie słuchawką). Potem jak dzwoniłem aby zapytać czy chociaż to moje zamówienie już wyszło to tylko po kilku sygnałach przerzucenie na faks następuje. Na mojego maila z uwagami odnośnie odbierania telefonu otrzymałem od właścicielki głupie tłumaczenie o awaryjności telefonu, który kilkakrotnie był w naprawie bueheheheheh. No załamka normalnie, nie mogą sobie telefonu na sprawny wymienić? Ile teraz kosztuje jakiś w miarę przyzwoity aparat?? Żenada i tyle.

Krzysiek C
19-10-2010, 23:27
Ja jak do nich dzwoniłem to dodzwoniłem się za pierwszym razem, miła pani podała mi cierpliwie wszystkie interesujące mnie informacje. Na tym na razie skończył się kontakt z tą firmą, ale wrażenie pozostało bardzo pozytywne.

Sebastian
21-10-2010, 09:26
Otrzymałem od firmy www.digitalalbum.pl przesyłke - album z passepartout. Jak dla mnie rewelacja - zdjecia wrzucilem na stronke.
http://zenphoto.pl/news/Fotoalbumy+z+Passe-partout%2C+fotoksiążka

bialogardzianin
21-10-2010, 09:49
Otrzymałem od firmy www.digitalalbum.pl przesyłke - album z passepartout. Jak dla mnie rewelacja - zdjecia wrzucilem na stronke.

Świetna sprawa! Wygląda prawie jak te prezentowane w filmach "Masters of wedding photography". Jak rozmiar, ile rozkładówek i jaka cena za to cacko?

himi
21-10-2010, 22:30
Ceny idą niestety pod tysiączka.....:(

maksu81
21-10-2010, 22:46

Polecam firme i jej albumy, osobiscie się do nich wybieram w nastepnym tygdniu, ale to co wysyłają robi wrażenie, nie tylko jakością ale i ilością.

himi
22-10-2010, 08:27
Ilością? Zrozumiałbym jakbyś chwalił jakość i cenę, ale ilość? Zamawiasz jeden, ślą dwa?:) Mnie ich ceny tak nie podniecają niestety.

Agraf
22-10-2010, 08:54
A ja nic mam nic do cen, można się indywidualnie dogadać. Passepartout jest faktycznie drogie ale to normalne chyba. Własnie zamówiłem album tradycyny, wcześniej tylko fotoksiążki z których byłem bardzo zadowolony.

Kinski
22-10-2010, 12:55
Dla kogoś kto kupuje oraz wykleja(ł?) albumy z Poldomu, to to, co robi digitalalbum zawsze będzie drogie. Albumy z Poldomu to kwaśne gówno i trzeba być hardkorem, żeby je oddawać.

Ilością? Zrozumiałbym jakbyś chwalił jakość i cenę, ale ilość? Zamawiasz jeden, ślą dwa?
Są promocje 1+2, są dodatkowe upusty w zależności od kosztu zamówienia, są dodatkowe promocje przy zamawianiu fotoalbumów (im większy i bardziej wypasiony, tym więcej opcji), są większe możliwości personalizowania fotoalbumów i fotoksiążek (masa różnych opraw i rodzajów okładek, dodatki - okienka na zdjęcia na metalu/ceramice itp.), itp.
Czy cenowo są drodzy? Za fotoalbum 20x20 (7 rozkładówek na satynie + 1 rozkładówka na perłowym, zaokrąglone rogi, srebrne okucia, okładka foto z grzebietem z czarnej ekoskóry, + passpartout w promocji - 1,22 zł) zapłaciłem ok. 140 zł. Jakość i wykonanie - bez zarzutu. Do tego można zrobić całą poligrafię u nich kompleksowo (etui, płótna, odbitki, itp.). Dodaj do tego cennik odbitek, który w Polsce jest chyba bezkonkurencyjny (coś ponad 1 zł za 15x21), brak negatywnych opinii, bezproblemowy kontakt (tak - oni odpowiadają na @, w przeciwieństwie do Barańskiego) - wszystko jasne.
Wyszła laurka, ale uważam, że każdy szanujący siebie i klientów fotograf powinien zadbać o odpowiednią prezentację swoich fotografii. DA to zapewnia. Poldomy, Empole, Barańskie, Henza i reszta producentów/sprzedawców albumowych - nie zapewniają takiej kompleksowej obsługi.

himi
23-10-2010, 10:45
Że tak zacytuję: ,,I jad się leje i z jadu kałuża...''

Nie żeby mi się chciało z tobą polemizować, ale jak zaczynasz bredzić o bezkonkurencyjnym cenniku odbitek podając przykład 15x21 za ponad złotówkę to zalecam jesienny spacerek.
Zlecam odbitki w dobrym labie i za jedwab 15x23cm płacę mniej niż w Digitalalbum.

Pozwoliłeś sobie złośliwie skrytykować mnie za wzmiankę o oddaniu kiedyś klientom Podomu. Więc i ja sobie teraz pozwolę. Osobiście w życiu nie oddałbym klientom tak wyćpanego bazarowo dodatkami albumiku (20x20cm z ośmioma rozkładówkami to żarcik rozmiarowy jak na fotoksiążkę). Argument ceny za takie ,,dzieło'' mnie nie przekonuje.

Ceny w Digatalu są jakie są. Ja im nie zlecam fotoksiążek, mam inną firmę - równie dobrą jakościowo i lepszą nieco cenowo. Nie wykluczam, że kiedyś zlecę coś Digitalom, ale na dziś nie są konkurencyjni cenowo jak dla mnie.

I na koniec odniosę się jeszcze raz do twojej ,,wycieczki'' pod moim adresem z początku posta. Oddawałem kilka poldomów - nie przeczę, chciał tego klient. Ale zanim nazwiesz kogoś ,,hardcorem'' w tak małostkowy sposób i w jakże błyskotliwej formule - zrób 10 przysiadów i się zastanów, co i gdzie wypisujesz - kolego.

A już całkiem na koniec. Przejrzałem kilka innych twoich postów. Wielu ich nie ma. Na ten moment cały twój staż forumowy to 18 wpisów. Myślę, że powinien na ciebie rzucić okiem któryś z modów. Bardzo sobie cenię poziom tego forum. Brak arogancji, sztubactwa i złośliwości. Niestety, lektura twoich postów (gdzie już nie ja jestem celem ataków, ale wielu innych, bogu ducha winnych, userów) pozostawia wiele do życzenia.

Kinski
23-10-2010, 17:05
Ojej, za bardzo bierzesz do siebie to, co napisałem (prawda boli, tak to bywa). Sam kiedyś oddałem Poldom. To tylko kwestia jednego razu, żeby zrozumieć, żeby nigdy tego już nie robić. No, powiedzmy dwóch razy, ale przy trzecim - no way! Nie chce mi się też strzelać pogadanek moralizatorskich o szacunku do klienta i siebie, bo każdy zaznajomiony z tematem, wie o co chodzi. To tyle. Albumy Poldomu to kwaśny kalik...

Co do cennika. Swego czasu porównywałem DA z co większymi labami (kraj) i zakładami z mojego regionu. W zakładach lokalno-regionalnych jest to nieopłacalne, także niekompleksowe. Jak pamiętam, np. w Relax foto (czy jakoś tak - tym znanym, warszawskim labie) przebitki cenowe dochodzą do 4-5 razy drożej więcej (15x21 cm - DA -> 1,25 zł, Relax -> 2,6 zł; 30x45 DA -> 5/8 zł, Relax -> coś ponad 20 zł po promocji z 30, metaliczny to ponad 50 zł... poza tym w DA są rabaty dla pro...). Te wyższe ceny są na ogół w zakładach. Ale każdy orze wg własnego uznania - jest Digitlalbum, Najlepszefoto, Labpolska, Labhd.pl. Wolna wola - nasz wybór.

nie oddałbym klientom tak wyćpanego bazarowo dodatkami albumiku [...]7 rozkładówek na satynie + 1 rozkładówka na perłowym, zaokrąglone rogi, srebrne okucia, okładka foto z grzebietem z czarnej ekoskóry
Skoro tak mówisz. Pewnie mamy inne młode pary, a na pewno inne podejście i doświadczenia. Fotoalbum, o kórym mowa nie jest ze ślubu. Ale nawet jeśli - to fotoalbum "w sam raz". Nie jest to jakaś ślubna kolubryna 30x30 cm z 20 rozkładówkami, ale zgrabny fotoalbumik z chrztu. Nie wiem czemu uważasz, że dodatki są "bazarowe" - dla mnie to standardowy pragmatyzm - okucia chronią przed rozginaniem, zaokrąglenia stron - także, grzbiet z ekoskóry, czarny środek kart, rozkładówka na perłowym, żeby dodatkowo uwypuklić kolory - całość wygląda świetnie i stylowo [sorry za rozmycie -> ochrona danych].

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img248.imageshack.us/img248/1851/img9173g.jpg)

Ten "prostokąt" obok, to etui na płytę DVD. Anyway.

To że DA nie jest dla Ciebie konkurencyjny cenowo - ok., rozumiem. Wolna wola. Jeśli o mnie chodzi, to wolę zrobić po wyższej cenie i mniej zarobić, niż oddawać fotografie w byle Poldomie.
To tyle odnośnie meritum.

Jeśli kierowałbym do ciebie personalnie wycieczki, użyłbym cytowania. Jednak skoro to tak odebrałeś i piszesz o jakimś jadzie, samemu "jadząc" - coś musi być na rzeczy. No, ale pewnie sam poczułbym się urażony, gdybym usłyszał od kogoś, że oddaję/oddawałem zdjęcia w gównianych albumach...

Bardzo sobie cenię poziom tego forum. Brak arogancji, sztubactwa i złośliwości.
No to chyba istniejemy w innych rzeczywistościach. To skąd się wzięły te setki, jak nie tysiące postów, które są aroganckie, sztubackie i złośliwe. Czasem merytoryczne, czasem nie. Ale są.

powinien na ciebie rzucić okiem któryś z modów
Aha, czyli sądzisz, że moderatorzy nie są zbyt spostrzegawczy, czytają po łebkach i nie rzucają oczami? Bad moderators, bad!

19 post!

himi
24-10-2010, 10:28
Kolejny ,,mądrala'' na tym forum na pewno się nam ,,przyda''. Najważniejsze, ze sam z pewnością wysoko oceniasz swoje ego i IQ. Pozdrawiam i życzę wytrwania w tej pozie. Może ścierpną nóżki...Ja dyskusje z tobą niniejszym zakończyłem. OT.

24-10-2010, 11:28
Tak czy siak aby uzyskać bardzo dobra jakość albumu wklejanego nie widzę innej opcji jak Barański o wymiarach 25x25 nie za mały nie za duży w sam raz ;-) no ale to już trzeba mieć Nip czego pewnie wielu z was nie ma ;-) Z takim wyklejonym albumem tej jakości nie można się wstydzić na wet jak młodzi otworzą go za 5-6 lat. Trzeba pamiętać , ze to co oddajemy ich jakość techniczna i użyte materiały świadczą tylko i wyłącznie o Nas !!!;-) i tu bardziej dbających o swój wizerunek i dobre imię fotografowie zawsze będą mieli przewagę nad pseudo-pstrykaczami ślubów którzy zapragnęli oprócz focenia kwiatków i pszczółek zrobić coś innego ;-)
Ubolewam nad Tym , że w Polsce każdy zabiera się za wszytko(nie tylko w dziedzinie fotografii)zamiast się wyspecjalizować tylko w jednej dziedzinie.
Jak byłem kilka razy w Norwegii to tam mieszkańcy sami z reguły nie zmieniają nawet żarówki w lampie i nie dłubią z prądem-tam są od tego elektrycy!!Jeden drugiemu daje prace.

camrak
24-10-2010, 16:21
Jesli szukacie Jakosci to polecam:
http://www.queensberry.com/albums/

Nie bedzie problemu z produktem nawet za 20 lat.

Krzysiek C
24-10-2010, 19:12
...Zlecam odbitki w dobrym labie i za jedwab 15x23cm płacę mniej niż w Digitalalbum.

Możesz się podzielić gdzie wołasz za tyle zdjęcia i jesteś zadowolony? :)

himi
24-10-2010, 19:16
Diprint. Fotoksiążki w najlepszefoto zlecam. I z jednych i drugich jestem bardzo zadowolony.

till
24-10-2010, 19:47
Diprint ten z Krakowa? Zamówiłem u nich odbitki w 2008 roku, to większego shitu jeżeli chodzi pakowanie (zawsze pogięte rogi paczki) i jakość (nierówne białe ramki, jakieś czerwone paski z maszyny przez całe zdjęcie) nie widziałem. Cenę mieli świetną, chyba 80 groszy za 15x21, ale była adekwatnie niska do jakości.

maksu81
24-10-2010, 20:21
Polecam firme i jej albumy, osobiscie się do nich wybieram w nastepnym tygdniu, ale to co wysyłają robi wrażenie, nie tylko jakością ale i ilością.

Ilością? Zrozumiałbym jakbyś chwalił jakość i cenę, ale ilość? Zamawiasz jeden, ślą dwa?:) Mnie ich ceny tak nie podniecają niestety.

Do digitalalbum mam 17km a często zdarzało sie ze odwiedzałem ich w godzinach kiedy mieli przygotowaną wysyłkę - i powiem, że ilość wysyłanych fotoksiążek/albumów robi wrażenie - o to mi chodziło.
Co do cen - zawsze można negocjować ;)

--Richie--
25-10-2010, 09:18
Diprint ten z Krakowa? Zamówiłem u nich odbitki w 2008 roku, to większego shitu jeżeli chodzi pakowanie (zawsze pogięte rogi paczki) i jakość (nierówne białe ramki, jakieś czerwone paski z maszyny przez całe zdjęcie) nie widziałem. Cenę mieli świetną, chyba 80 groszy za 15x21, ale była adekwatnie niska do jakości.

No to się musieli sporo nauczyć bo od roku ''wołam'' u nich i nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń.

prz3mo
25-10-2010, 09:30
Ja również korzystam z diprint, jakość jest OK, aczkolwiek mogliby solidniej pakować. Zdarzyło mi się również chyba z dwa razy, że rogi zdjęć były lekko pozaginane od zbyt miękkiego kartoniku, w który pakowane są zdjęcia.

himi
25-10-2010, 10:05
No to mamy jednak problem nie z sortownią i traktowaniem paczek (jak utrzymywał Diprint) ale z pakowaniem. Do mnie doszła paczka z ponad dwoma setkami zdjęc. Wszystkie były uszkodzone - zagięte rogi. Firma całość zrobiła na nowo na swój koszt psiocząc na pocztę. Następna paczka przyszła porządnie zabezpieczona. Prosiłem ich o opcję kurierską, jestem skłonny płacić więcej za szybką dostawę i nie rzucaną paczkę (nie tak jak na poczcie). Do tej pory bez echa.

Same zdjęcia są ok, nie miałem z nimi nigdy problemu. Wcześniej zlecałem do dwóch innych labów i bywało różnie.

Kinski
25-10-2010, 12:17
Kolejny "mądrala" na tym forum na pewno się nam "przyda". Najważniejsze, ze sam z pewnością wysoko oceniasz swoje ego i IQ. Pozdrawiam i życzę wytrwania w tej pozie. Może ścierpną nóżki.
Himi, nie wiem czy pamiętasz, ale na forum canon-board.info Twoje podejście nie było aroganckie, sztubackie, złośliwe i niepozbawione personalnych wycieczek. Widzę, że po przejściu do żółtego systemu (jakby on miał jakiekolwiek znaczenie), faktycznie się zmieniłeś (a myślałem, że to plotki). Żeby nie był całkiem OT ->.

Jeśli uważacie, że fotoalbumy w passpartout są drogie, to zajrzyjcie tutaj (http://www.pimax.eu/). Może ktoś skorzysta.

agatatoja
30-10-2010, 18:51
Ja też wywołuje zdjęcia w diprincie. absolutnie nigdy nie mialam problemu z zagietymi rogami czy czyms podobnym. paczki zawsze solidnie zapakowane. a mimo ze wysylaja poczta - to kurier pocztowy jest u mnie zawsze nastepnego dnia rano (a mieszkam w poznaniu, czyli z krakowa kawalek jest), mogę wiec jedynie polecic.

roBEERcik
30-10-2010, 22:39
Kilka razy korzystałem z Digitalabum. Robiłem fotokiążki i albumy do wyklejania. Ceny może wyższe niż gdzie indziej ale jakość rewelacja - no i zapakowane bez zarzutu.

jacoslavgth
02-11-2010, 21:37
Barański ma byc u mnie po niedzieli :) jeden 33x33 cm i drugi 25x25, narazie wziąłem po 20 kart jako pokazowe ale mam nadzieje ze nie zawiode sie, tak chwaliliście :):):) wziąłem karty czarne i bordo,
ma ktoś bordo?

stock
03-11-2010, 12:07
ja kliedys robiłem borda w brązowym zamszu. Wyglądaja ładnie. wszystko jest kwestia gustu. Ja jestem fanem ecru i czarnego :)

himi
03-11-2010, 21:56
Kompletnie do mnie bordo nie przemawia. Ja podobnie jak stok - czarne i ecru.

jacoslavgth
04-11-2010, 11:24
kolor kwestia gustu
a mam jeszcze pytanie odnośnie oddawania zdjęc
plener i reportaż oddajecie w jednym albumie czy dwa osobne
ja oddaje w jednym, zdjęcia repo teraz w formacie 15x21 a plener 18x24
ale cały czas się zastanawiam czy nie lepiej w dwóch osobnych albumach
oczywiscie koszta wyższe

stock
04-11-2010, 11:30
ja oddaje całośc w jednym albumie. Obawiam sie ze w przypadku niektórych slubów mógłbym nie znaleźc np 80 czy 100 plenerowych fotek tak fajnych i róznorodnych, że zapełniłyby cały album.

jacoslavgth
04-11-2010, 11:42
ja oddaje całośc w jednym albumie. Obawiam sie ze w przypadku niektórych slubów mógłbym nie znaleźc np 80 czy 100 plenerowych fotek tak fajnych i róznorodnych, że zapełniłyby cały album.

a ile dajesz z pleneru do albumu? ja daje 30, album zamawiam na 100 zdjęć - 50-60 repo i 30 plener
jescze jedno: na płyte oddajecie w pełniej rozdzielczości, wielu kasuje za dodatkowe zdjęcia

stock
04-11-2010, 12:07
do albumu idzie 100 zdjęc. Dorzucam jeszcze kilkanascie luźnych (tzw odrzutów), bo zawsze drukuje około 120 sztuk. Plenerowych jest od 30-35, reszta repo. Na DVD oddaje foty full size oraz folder ze zmniejszonymi do 1200px na dłuższym boku - do przesyłania mailem, naszej klasy i innych takich :)

Krzysiek C
04-11-2010, 12:52
do albumu idzie 100 zdjęc.

Czyli wyklejasz każdą stronę, czy po 2 pod pergamin? Albumy oddajecie 33x33?

Ja zawsze oddaję w pełnej rozdzielczości wszystkie obrobione zdjęcia (nie tylko te co w albumie). Inna praktyka wg. mnie dużo bardziej szkodzi niż pomaga.

jacoslavgth
04-11-2010, 13:23
Czyli wyklejasz każdą stronę, czy po 2 pod pergamin? Albumy oddajecie 33x33?

Ja zawsze oddaję w pełnej rozdzielczości wszystkie obrobione zdjęcia (nie tylko te co w albumie). Inna praktyka wg. mnie dużo bardziej szkodzi niż pomaga.

ja daje po jednym zdjęciu na stronę, zdjęcia w pełnej rozdziałce, teraz zamówiłem barańskiego 33x33 i 25x25, teraz bede oddawał zdjęcia repo 15x21, zobacze jak to będzie wyglądało, wczesniej oddawałem w henzo, uważam że fajne albumy - grube karty ładnie wykończona okładka i pergamin przyjemny, ale nie mam porównania do barańskiego, w przyszłym tygodniu do mnie przyjadą to porównam

himi
04-11-2010, 13:36
Czyli kleisz dwustronnie? Skoro setkę pakujesz w henzo.

jacoslavgth
04-11-2010, 13:43
Czyli kleisz dwustronnie? Skoro setkę pakujesz w henzo.

tak, album 100 stron, ale wklejam 90, trochę to upakowane dlatego zmieniam album żeby móc dobrać więcej kart

robin102
04-11-2010, 13:50
do albumu idzie 100 zdjęc. Dorzucam jeszcze kilkanascie luźnych (tzw odrzutów), bo zawsze drukuje około 120 sztuk. Plenerowych jest od 30-35, reszta repo. Na DVD oddaje foty full size oraz folder ze zmniejszonymi do 1200px na dłuższym boku - do przesyłania mailem, naszej klasy i innych takich :)
Kiedyś gadaliśmy o formacie zdjęcia do formatu karty albumu. Spróbuj Panie Kolego zrobić album z 60 zdjęciami większym formacie np. 25,5x17,4 i wkleić je w karty 29x25 dopiero to dostojnie wygląda, anie 23x15 w 33x33 ;) koszt będziesz miał ten sam a wrażenie większe.
15 kadrów z przygotowań, 15 z ceremonii, 15 z wesela 15 z pleneru. Reprezentatywnych kadrów.

McSimus
04-11-2010, 14:02
A ja mam pytanko odnośnie pokazu slajdów. Dajecie to standardowo, na dodatkowe zamówienie czy wcale? Jeżeli dajecie, to na płycie oddzielnej czy wszystko razem na jednej?

jacoslavgth
04-11-2010, 14:07
15x21 na kartach 33x33 powinno być ok, chociaz boję się ze zdjęcie będzie nieco małe na tak duzych kartach, 18x24 powinno wyglądać ok, co do zdjęć 15x21 na kartach 25x25 bo mniemam ze u barańskiego ten format dotyczy wielkości powierzchni urzytkowej karty a nie całego albumu, powinno być w sam raz, po 2 cm marginesu na dłuższym boku zdjęcia

jacoslavgth
04-11-2010, 14:11
A ja mam pytanko odnośnie pokazu slajdów. Dajecie to standardowo, na dodatkowe zamówienie czy wcale? Jeżeli dajecie, to na płycie oddzielnej czy wszystko razem na jednej?
kiedyś robiłem pokazy slajdów z muzyczką wstępem robionym poklatkowo ( tak jak na starych filmach ze leci od 10 do 0 ) + jakieś urozmaicenia, ale odpuściłem bo za dużo czasu to kosztowanło, a mogłem nad tym siedzie cdo bólu zeby zdjęcia były idealnie zgrane z muzą i muza posowała do zdję, ale jak ktoś by chciał to jako dodatek za odpowiednią dopłatą mozna zrobić i na drugą oddzielną płytę

McSimus
04-11-2010, 14:19
Co do czasu to argument owszem koronny. Problem jest jednak inny. Otóż ludzie chcieli by oglądać fotki nie tylko w komputerze ale również na swoich pięknych telewizorkach oczywiście z płyty odtwarzanej w stacjonarnym DVD tyle tylko, że ... no właśnie duża część z nich nie chce czytać zdjęć z płyt :( I co z tym fantem zrobić ?

jacoslavgth
04-11-2010, 14:35
Co do czasu to argument owszem koronny. Problem jest jednak inny. Otóż ludzie chcieli by oglądać fotki nie tylko w komputerze ale również na swoich pięknych telewizorkach oczywiście z płyty odtwarzanej w stacjonarnym DVD tyle tylko, że ... no właśnie duża część z nich nie chce czytać zdjęć z płyt :( I co z tym fantem zrobić ?

problem jest o ttyle, ze kazdy telewizor inny, nie znam sie do konca na tym, ale oglądałem ten sam materiał na kilku tv, kazdy ma inne wyostrzenie, kontrast, srontrast , monitory jakies inne są, nie wiem na czym to polega ale jakoś telewizory sobie nie radzą tak jak monitory, wiesz co do dvd, kiedyś kumpel mi powiedział ze jak chce zeby mi weszystko odtwarzał to mam kupic jakies ścierwo za 100 zł, ja kupiłem harmana i czasami mam problem, nawet z oryginałem jak jest słabo nagrany

robin102
04-11-2010, 14:36
15x21 na kartach 33x33 powinno być ok, chociaz boję się ze zdjęcie będzie nieco małe na tak duzych kartach, 18x24 powinno wyglądać ok, co do zdjęć 15x21 na kartach 25x25 bo mniemam ze u barańskiego ten format dotyczy wielkości powierzchni urzytkowej karty a nie całego albumu, powinno być w sam raz, po 2 cm marginesu na dłuższym boku zdjęcia
Nie żartuj toż to porażka i kpina z ludzi moim zdaniem według mnie, z ludzi ktorzy płacą Ci sporą kasę żeby wklejać miniaturki 15x21 w karty 33x33 do tego trzeba większe powiększenia robić, poza tym rób z pełnej klatki 15x23, a nie jakieś z kompaktu ;)
rozmiar 15x21 idealnie pasuje w karty 25x25 od Baranskiego rozmiar 23x15 też ale już się trochę dusi :)
Sorki, że tak emocjonalnie było ;)

McSimus
04-11-2010, 14:37
Nie chodzi o telewizor tylko o nieczytanie zdjęć z płyty przez odtwarzacz DVD. Czy w umowie macie Panowie i Panie o tym wzmiankę?
Robin a jak komuś się takie "duże" nie podobają to co, ma się pociąć;)

ZgReDoL
04-11-2010, 14:47
Nie żartuj toż to porażka i kpina z ludzi moim zdaniem według mnie, z ludzi ktorzy płacą Ci sporą kasę żeby wklejać miniaturki 15x21 w karty 33x33 do tego trzeba większe powiększenia robić, poza tym rób z pełnej klatki 15x23, a nie jakieś z kompaktu ;)
rozmiar 15x21 idealnie pasuje w karty 25x25 od Baranskiego rozmiar 23x15 też ale już się trochę dusi :)

Wszystko rzecz gustu. Ja jestem swieżo po wyklejaniu baranskiego 33x33, (jest to prezent, nie zlecenie płatne) i dawałem zdjecia 15x21, (wcale nie sa za małe moim zdaniem), oraz na niektórych stronach po dwa zdjecia 13x18. Nikt z ogladajacych, do tej pory, nie powiedzial ze fotki sa za małe do tego albumu. A takie zroznicowanie formatu tez urozmaica ogądanie. W formacie 13x18 dawałem zdjecia ktore chciałem by byly, tworzyły reportaż, ale nie sa az tak istotne, by zajmowaly calą jedną stronę.

nonameuser1
04-11-2010, 15:08
Spróbuj Panie Kolego zrobić album z 60 zdjęciami większym formacie np. 25,5x17,4 i wkleić je w karty 29x25 dopiero to dostojnie wygląda, anie 23x15 w 33x33 ;) koszt będziesz miał ten sam a wrażenie większe.

robin roznica w kosztach miedzy 18x25 a 15x23 jest spora, wiec nie pisz ze koszt ten sam... Odbitkom 18x25 blizej cenowo do formatu A4.

jacoslavgth
04-11-2010, 15:10

z wszystkich fotografów których znam w szczecinie, wszyscy oddają w rozmiarze 15x21, uważam ze do repo taki format jest idealny, ludzie płaca nie za format ale za jakość zdjęć, mi pasuje stosunek boków tak jak 15x21, taka jest moja percepcja ;)

robin102
04-11-2010, 15:19
z wszystkich fotografów których znam w szczecinie, wszyscy oddają w rozmiarze 15x21, uważam ze do repo taki format jest idealny, ludzie płaca nie za format ale za jakość zdjęć, mi pasuje stosunek boków tak jak 15x21, taka jest moja percepcja ;)
No przecież musisz ucinać kawałek kadru, czasem cenny kawałek :( Po Ci sprzed pełnoklatkowy ? ;)

robin roznica w kosztach miedzy 18x25 a 15x23 jest spora, wiec nie pisz ze koszt ten sam... Odbitkom 18x25 blizej cenowo do formatu A4.
tak wielka różnica zamiast 1 zł 1,5 na ten przykład przy moich 60 kadrach daje to 30 zł różnicy :)

Nikt z ogladajacych, do tej pory, nie powiedział ze fotki sa za małe do tego albumu..
Bo nie widział do jakich odbitek jest przeznaczony format karty 33x33. Nie róbcie takich rzeczy swoim klientom
plissssss :)

ps.
na albumach, na ich etykietach z kartami 33x33 spotkałem się z info producenta do jakich powiększeń dedykuje album, nie było to 15 x21 :mrgreen:

nonameuser1
04-11-2010, 15:21
Robin sorry ale nie moge sluchac tego co gadasz...
Pierwszy z brzegu lab (najlepszefoto) 15x23 cena 0,86 zł, 18x24 - 3,50 zł czyli roznica 2,64 a jak daje 80 fot w albumie to koszty wzrastaja o ponad 200zł!
Poza tym dla mnie idealnym formatem sa wlasnie odbitki, jak to robin wspomina-mianiaturki, w formacie 15x23. Zachowane sa proporcje matrycy z lustrzanki, 15x21 trzeba przycinać. Ostatnio wyklejalem baranskiego 33x33 wlasnie odbitkami 15x23 po dwa na strone, obawialem sie ze bedzie za "ciasno" ale wyszlo bardzo fajnie! Ponizej zdjecia z wyklejonym albumem, tam gdzei sa dwa na stronie to odbitka 15x23, tam gdzei jedno to 20x30. Marginesy i przerwy miedzy odbitkami zostaja po ok 1 cm co wbrew pozorom wcale nie jest za malo.

źródło (http://img3.imageshack.us/img3/1440/albumdsc1987.jpg)

źródło (http://img560.imageshack.us/img560/6714/albumdsc1975.jpg)

jacoslavgth
04-11-2010, 15:22
ale czasami o ten kawałek jest za duzo, nie kupiłem FF po to żeby mieć taki stosunek boków, o tym jak wygląda 18x24 na karcie 33x33 dowiem sie w przyszłym tygodniu, jest opcja że się z Toba zgodzę :)

robin102
04-11-2010, 15:23
nonameuser1 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=33463) ooooo coś takiego to ma duży sens. Gratuluje pomyślunku.

jacoslavgth
04-11-2010, 15:25
Poza tym dla mnie idealnym formatem sa wlasnie odbitki, jak to robin wspomina-mianiaturki, w formacie 15x23. Zachowane sa proporcje matrycy z lustrzanki, 15x21 trzeba przycinać. Ostatnio wyklejalem baranskiego 33x33 wlasnie odbitkami 15x23 po dwa na strone, obawialem sie ze bedzie za "ciasno" ale wyszlo bardzo fajnie! Ponizej zdjecia z wyklejonym albumem, tam gdzei sa dwa na stronie to odbitka 15x23, tam gdzei jedno to 20x30. Marginesy i przerwy miedzy odbitkami zostaja po ok 1 cm co wbrew pozorom wcale nie jest za malo.

15x23 wyglądają ok, ale dawał bym jedno na stronę, 20x30 trochę za ciasno, oddawałem w Henzo 18x24 z marginesem ok 1 - 1,5 cm i troche ciasno było

himi
04-11-2010, 18:07
Robin sorry ale nie moge sluchac tego co gadasz...
Pierwszy z brzegu lab (najlepszefoto) 15x23 cena 0,86 zł, 18x24 - 3,50 zł czyli roznica 2,64 a jak daje 80 fot w albumie to koszty wzrastaja o ponad 200zł!

Fajnie wygląda. Też chyba rozważę taką akcję.
20x30 w dużym Barańskim sprawdzałem - wcale nie jest za ciasno.

bialogardzianin
04-11-2010, 20:38
... folder ze zmniejszonymi do 1200px na dłuższym boku - do przesyłania mailem, naszej klasy i innych takich :)

Te wszystkie wymienione portale i tak resamplują zdjęcia do "ichnego" preferowanego rozmiaru. MZ, lepiej przygotowywać do 600-700px i rozsądnej wielkości pliku w kb (ot, wystarczy ściągnąć kilka zdjęć z profili i obczaić jaka rozdziała i jaka wielkość zapisanego jpga), wtedy jest duża szansa, że zdjęcia na portalu beda takie jak na dvd.

stock
04-11-2010, 21:14
boże - robin już tak pierdzieli ze słuchać się tego nie da. Chłop robi 15x21 bo tak mu pasuje. A Ty kurde chcesz wszystkich zawracac Robinie na jakieś swoje wizje. Daj sobie spokój już, bo robi się tu nuuudne !

prz3mo
04-11-2010, 21:22
boże - robin już tak pierdzieli ze słuchać się tego nie da. Chłop robi 15x21 bo tak mu pasuje. A Ty kurde chcesz wszystkich zawracac Robinie na jakieś swoje wizje. Daj sobie spokój już, bo robi się tu nuuudne !

... tymbardziej, że pisze On już o tym po raz n-ty... w kółko to samo...

robin102
04-11-2010, 21:41
Chłop robi 15x21 bo tak mu pasuje.!
Robi tak bo w labie nie chce im się robić pod pełną klatę bo statystyczny przynośnik z ulicy zdjęć cyfrowych z aparatu idiotencamera takie chce. Lab jest po to żeby wykorzystać go do sensownych celów, a nie po to żeby zdjęcia robił jakie chce wygodny obsługiwacz labu. Czasem za pełną klatkę każą sobie dopłacać parę groszy.
Nie skłonny jestem zmienić zdanie, że z FX trzeba robić mniejsze kadry, duuurnonata moim zdaniem według mnie :) ale zostańcie w pokoju prawie pełnokaltkowcy ;) ;) ;)

jacoslavgth
04-11-2010, 23:48
robin, zawsze z przymróżeniem oka czytałem Twoje wypowiedzi ale każdy wybiera format jaki lubi albo do jakiego się przyzwyczaił, u mnie wynika to z takiej percepcji proporcji, wolę bardzij kwadrat niż panoramę, taki mój wybór świadomy, o pełnej klatce nie świadczy proporcja boków, a obraz jaki daje aparat, nie jestem prawie pełnoklatkowcem, jestem człowiekiem z misją ;)

robin102
05-11-2010, 10:53
robin, zawsze z przymróżeniem oka czytałem Twoje wypowiedzi....
I chwała Ci za to, bo wiele z nich tak należy czytać i znaczy, żeś człek rozumny i z biegiem czasu też dojdziesz do tego, że ciecie pełnego kadru do 21 zamiast 23 jest swego rodzaju przestępstwem fotograficznym ;). Wiele wiele zdjęć poziomych po przycięciu do 21 traci ducha. Żeby nie było, że taki kozak jestem to też tak robiłem tylko 21,6x15,2 ale szybciorem od tego odszedłem, a co do przyzwyczajeń patrzenia na proporcje kadrów, cóż wcześniej fotografowałem lustrzankami olympusa gdzie miałem zupełnie inne proporcje coś jak 4:3 i przestawić się na 3:2 było trudno zwłaszcza w kadrach pionowych gdzie proporcje z olympusa wydawały mi się idealne. Do dziś w pionowym kadrze portretowym czy innym pionowym bardziej bym widział 4:3 bo łatwiej mi kadr zagospodarować przy robieniu zdjęcia. 3mam kciuki oby szybciej to u Ciebie nastąpiło:)

ps.
negocjujcie z labami, nie dajcie się rolować zwłaszcza w sytuacjach gdy robicie setki zdjęć

jacoslavgth
05-11-2010, 11:10
I chwała Ci za to, bo wiele z nich tak należy czytać i znaczy, żeś człek rozumny i z biegiem czasu też dojdziesz do tego, że ciecie pełnego kadru do 21 zamiast 23 jest swego rodzaju przestępstwem fotograficznym ;). Wiele wiele zdjęć poziomych po przycięciu do 21 traci ducha. Żeby nie było, że taki kozak jestem to też tak robiłem tylko 21,6x15,2 ale szybciorem od tego odszedłem, a co do przyzwyczajeń patrzenia na proporcje kadrów, cóż wcześniej fotografowałem lustrzankami olympusa gdzie miałem zupełnie inne proporcje coś jak 4:3 i przestawić się na 2:3 było trudno zwłaszcza w kadrach pionowych gdzie proporcje z olympusa wydawały mi się idealne. Do dziś w pionowym kadrze portretowym czy innym pionowym bardziej bym widział 4:3 bo łatwiej mi kadr zagospodarować przy robieniu zdjęcia. 3mam kciuki oby szybciej to u Ciebie nastąpiło:)

ps.
negocjujcie z labami, nie dajcie się rolować zwłaszcza w sytuacjach gdy robicie setki zdjęć

robin - za swój upór i dążenie do przeciągnięcia na swoją stronę powinieneś dostać medal, Twój wybór formatu i proporcji nie jest autorytatywny, nie ma jednego idealnego rozwiązania, jeżeli częśc kadrów mam pionowych i część poziomych wybieram ten format i proporcje jakie są moim zdaniem idealne, zdjęcia robie lat kilka, do pewnych rzeczy doszedlem na podstawie moich osobistych doświadczeń, jeżeli ktoś przedstai lepsze rozwiązanie i przekona mnie naprawdę dobrymi argumentami, jestem w stanie zmienić pewne przyzwyczajenia, w tej kwestii jednak uważam że każdy robi tak jak mu pasuje, nie przekonasz mnie, bardzo lubię dobra polemikę ale starasz się narzucić swoje prawdy czego bardzo nie lubię, masz ostatnie ostrzeżenie, spójrz na mojego awatara i bój się ];)

stock
05-11-2010, 11:24
uparty z Ciebie człek robinie. pozwól nniech kazdy robi tak jak mu się podoba. Ja zrobiłem dwa albumy w wersji 15x23 i co. Wróciłem do 15x21 bo mi się bardziej podobało. Ty sobie rób po swojemy, ciesz się pełna klatka, postaw ja sobie nawet koło telewizora obok zdjęcia 15x23 i ciesz się tym do woli. A tych którzy wybrali inny format zdjęc zostaw w spokoju bo monopolu na rację nie masz.

bialogardzianin
05-11-2010, 11:35
Gdybam tak sobie teraz, bo empirycznie nie chciało mi się tego badać, ale wydaje mi się, że w handlu najpowszechniejszym formatem dla passe partout, ramek oraz albumów typu jamnik, jest jednak 15x21. Co za tym idzie, młodym, którzy dostaną od fotografa jpg na dvd w formacie 15x21, łatwiej będzie powielać zdjęcia i oprawiać je w cokolwiek. robinowi102 zapewne chodzi o to, że, pomijając obrazek generowany przez lustrzanki oraz sznyt, jaki nadaje zdjęciom profesjonalista, dodatkowym "atutem" przemawiającym za "profi" wyglądem jest zdjęcie wykonane na papierze 15x23 pokrywającym cały obszar matrycy. Ot, dla jakiegoś odsetka klientów zdjęcie takie będzie jeszcze bardziej "profi". Dajmy już temu wszystkiemu pokój i skupmy się na albumach, ot chociażby można pogadać o zasadności (lub jej braku) dodawania białych ramek do albumów z ciemnymi/ czarnymi kartami, no chyba, że było już na ten temat, to nie bijcie. ;)

nonameuser1
05-11-2010, 11:38
Dla mnie (jak z reszta widac po wczesniej wklejonych fotach albumu), zdjecia z bialymi ramkami w albumie tradycyjnym z czarnymi kartami sa KONIECZNOSCIA :D ale nie mam zamiaru nikogo na sile do tego przekonywac ;)

jacoslavgth
05-11-2010, 12:29
Dla mnie (jak z reszta widac po wczesniej wklejonych fotach albumu), zdjecia z bialymi ramkami w albumie tradycyjnym z czarnymi kartami sa KONIECZNOSCIA :D ale nie mam zamiaru nikogo na sile do tego przekonywac ;)

powiem szczerze ze mi tez biale ramki sie podobają, oczywiscie przy ciemnych kartach typu czarny lub bordo, zrobie próbnie :)

jacoslavgth
05-11-2010, 14:58
noooo, przyszły dwa Barańskie - piękne :) w sumie ten 33x33 nie jest taki duzy, ale wykonanie bardzo ładne i fajne pudło w którym moża oddać album, piknie :)

nonameuser1
05-11-2010, 15:17
Jak wykleisz to zrob foty i dawaj na forum ;)

jacoslavgth
05-11-2010, 15:33
Jak wykleisz to zrob foty i dawaj na forum ;)

no pewnie, wrzuce tez z drewnianą skrzynką w której czasami oddaje album

bialogardzianin
05-11-2010, 15:40
Tydzień temu wyklejałem na życzenie nowożeńców Walthera Ti Amo. Weszło 55 odbitek 15x21 i 56. odbitka przycięta do okienka, więc z tymi opisami o 60 stronach to ostrożnie. ;) Podczas wyklejania nic nie skrzypiało, nie śmierdziało klejem, MZ album bardzo porządnie wykonany i nie ma się co go wstydzić. Jedyny minus to biała okładka, młodzi powinni każdorazowo prosić oglądających album o uprzednie umycie rąk. ;)

jacoslavgth
05-11-2010, 15:47
ale powiem tez szczerze że jakiejs druzgocącej różnicy pomiędzu Barańskim a Henzo Gran Cara tez nie zauważyłem, oczywiście w moim subiektywnym wrażeniu Barański lepiej się prezentuje, chociaż wydaje mi sie że na kartach 33x33 lepiej wyglądają zdjęcia 18x24 cm, muszę sie z tym przespac

nonameuser1
05-11-2010, 16:00
Jest jeden dosc istotny szczegol w baranskim, cos co w innych albumach raczej nie wystepuje - zaokraglone narozniki kart. Niby nic ale...

McSimus
06-11-2010, 22:58
... ale dodaje już smaczku ;)
Ja robię z ramkami. Tak trochę ładniej moim zdaniem wychodzi.

Krzysiek C
07-11-2010, 12:31
Też robię z ramkami. Daję czarne karty i bez ramek wygląda to po prostu kiepsko. Nie żeby ramka ratowała zdjęcia, ale dodaje im trochę wyjątkowości.

bialogardzianin
07-11-2010, 22:20
Robicie ramkę w PS czy zlecacie labowi? A jak z szerokością na każdym boku, zdarzają się nierówności? Są tacy, co dają na czarnych kartach bez ramek?

manfred
07-11-2010, 22:24
Zlecam labowi i nie ma z tym żadnego problemu.

jacoslavgth
07-11-2010, 22:25
Robicie ramkę w PS czy zlecacie labowi? A jak z szerokością na każdym boku, zdarzają się nierówności? Są tacy, co dają na czarnych kartach bez ramek?

ja dotychczas robiłem bez ramek, ostatnio oddałem z ramkami i moim zdaniem korzystniej to wygląda, rramki robi lab, jak robiłem kiedyś sam to czasami krzywo wychodziło, wydaje mi sie że w labie jest lepiej

JAP
08-11-2010, 00:15

Raz młodzi potrzebowali album na szybko bo wyjeżdżali, a lab (słynny kserkop..) nie dodał ramek i muszę powiedzieć, że źle to wyglądało. Zdjęcie nie było odseparowane od karty i tam gdzie było ciemno na odbitce zlewało się z kartą - niezbyt to pięknie napisałem ale chyba wiecie o co mi chodzi.
Ramki zlecam labowi i jeżeli jest to dobry lab to zrobi równo (:

McSimus
08-11-2010, 15:49
Ramki Lab, ja wolę zająć się ciekawszymi rzeczami ;)

stock
08-11-2010, 15:55
ja musze oddawac do labu w 400dpi. I stwierdzili że jak chce miec równe rameczki do powieninem dac im 380dpi i ramki wyjda samoistnie :) Musze to potestować

bialogardzianin
08-11-2010, 16:29
ja musze oddawac do labu w 400dpi. I stwierdzili że jak chce miec równe rameczki do powieninem dac im 380dpi i ramki wyjda samoistnie :) Musze to potestować

Wychodzi na to, że nie wszędzie jest tak kolorowo, jak to przedstawili przedmówcy stocka.
Wybór labu to odpowiedzialne zadanie, aby mieć przewidywalne efekty. Problem pojawia się wtedy, gdy w mieście nie ma porządnego labu, wtedy trzeba współpracować na odległość, a z tym się wiążą pewne minusy, takie jak choćby brak możliwości zlecania poprawek na "cito", kombinowanie ze zmianami dpi (późniejsze konsekwencje dla klientów działających we własnym zakresie?). Czasem też oddaje się materiał na ostatnią chwilę i w takiej sytuacji współpraca wysyłkowa raczej nie zdaje egzaminu.
---
Już nie wspomnę o szykowaniu pod konkretny lab jpgów w rozdzielczości dostosowanej do konkretnego rozmiaru papieru w mm i związanymi z tym ewentualnymi konsekwencjami w razie późniejszego zlecenia wykonania większych odbitek przez nowożeńców z odpowiednio spreparowanych jpgów (jedynym rozwiązaniem full rozmiar?).

rotor
08-11-2010, 16:30
kiedys dawałem Młodym z białymi ramkami zlecanymi w labie (bo szybciej, oni tam po prostu wkadrowują mniejsze zdjęcie na dany rozmiar papieru i wychodzi biały margines), po czasie stwierdziłem (i do tej pory twierdzę), że te ramki po prostu "walą po oczach" i przeszkadzają w oglądaniu, Na format karty Barańskiego 33x33, zdj.15x21cm MZ jest za małe i dlatego przeszedłem wyłącznie na format 18x24cm, daję też dwie odbitki 13x18cm na stronę, można je swobodnie rozmieścić w różnych konfiguracjach (dwie poziom, dwie pion, jedna taka druga siaka) a ostatnio, zrobiłem mały eksperyment i pociąłem na mniejsze odbitki, by na stronie zmieścić 3 lub 4 kadry (żeby nie rozdzielać powiązanych tematycznie zdj. i po prostu tak mi pasowało)

jacoslavgth
08-11-2010, 18:38
ja też stwierdziłem że do uzego Barańskiego 33x33 najlepszy format to 18x24, a do małego 25x25 zdjęcia 15x21, składam teraz dwa Barańskie jako pokazowe, czasami ludzie nie chcą wielkiej kolumbryny i jeżeli zamawiają tylko reportaż bez pleneru to mają także alternatywę w postaci małego Barańskiegi 25x25 ze zdjęciami 15x21

stock
08-11-2010, 19:16
ja z labem w zasadzie problemu nie mam. Mam z nimi umowę, ceny znacznie tańsze, odbitki wychodzą mi identyczne jak na kompie, foty zanoszę na CD, odbieram max 1.5h później :) żyć, nie umierać.

rotor
08-11-2010, 19:18
u Barańskiego uważajcie na wiotki dość pergamin - łatwo go zagiąć przy przewracaniu kart, mnie się już zdarzyło, koledze również, Wam też się może :mrgreen:
m.in. z tego powodu ostatnio poeksperymentowałem z innym albumem

robin102
08-11-2010, 19:45
ja też stwierdziłem że do uzego Barańskiego 33x33 najlepszy format to 18x24, a do małego 25x25 zdjęcia 15x21,
Co ja "słyszę" :)
Jeszcze kolega Rotor uważa, że miniaturki 21x15 za małe aby je wklejać w karty 33x33, że też się nie bał tego powiedzieć ;)
Poczekajmy jeszcze trochę to upadnie mit o dostojności, guście, elegancji za dużych kart do za małych odbitek, a zostanie tylko argument cenowy :)

aaaaaaa
jeszcze z miłą koleżanką korespondowałem via PW która też twierdzi, że 21x15 ni w kij ni w kolano do karty 33x33, ale pewnie się nie zna bo kobieta ;)

rotor
08-11-2010, 22:27
ja z labem w zasadzie problemu nie mam. odbitki wychodzą mi identyczne jak na kompie, .
powiedz, jak to ze sobą zgrałeś:
1.poleciałeś po "profi lini" :super monitor za kilka tys.+fachowa kalibracja+ zgranie profili z labem?
czy
2.monitor taki "zwyklejszy" + kalibracja "na oko" metodą prób i błędów i jakoś to ze sobą gra?

stock
08-11-2010, 22:53
raczej opcja nr 2 - czyli Eizo+profil z labu. Choć w zasadzie bez profilu z labu mam tak samo jak na odbitkach. Jedynie z BW mam lekki rozjazd - pod lab musze robić na +0.3 EV. Aczkolwiek to nie jest upierdliwa sprawa i dość sprawnie idzie mi podciągnięcie kilkudziesięciu zdjęć. Oczywiście w labie (Agfa Image Center) robie w ichniejszym trybie REPRO - czyli bez ingerencji laboranta :)

jacoslavgth
08-11-2010, 23:39
Jeszcze kolega Rotor uważa, że miniaturki 21x15 za małe aby je wklejać w karty 33x33, że też się nie bał tego powiedzieć ;)
Poczekajmy jeszcze trochę to upadnie mit o dostojności, guście, elegancji za dużych kart do za małych odbitek, a zostanie tylko argument cenowy :)

aaaaaaa
jeszcze z miłą koleżanką korespondowałem via PW która też twierdzi, że 21x15 ni w kij ni w kolano do karty 33x33, ale pewnie się nie zna bo kobieta ;)

hahaha, mówiłem że byc możesię z Tobą zgodze i przyznaje że miałeś racje co do wielkości zdjęć w dużym Barańskim,
18x24 to najrozsądniejszy format :)

elanek
09-11-2010, 00:23
W barańskim prawdziwe 33 ce jest w pionie
w poziomie już niecałe 32...

manfred
09-11-2010, 00:24
Mam pytanie od jakiego zdjęcia zaczynacie a na jakim zdjęciu kończycie wyklejać album ślubny. Pytanie dość prozaiczne ale o ile nie mam problemu z prezentacją to w albumie nie wiem czy wypada ale póki co nie zdradzę.

rotor
09-11-2010, 10:02
to bywa różnie, ale najczęściej na pierwsze daję jakieś reprezentatywne zdj. z pleneru (takie powiedzmy "normalne" tzn.bez udziwnień i kombinacji, po prostu widać twarze Młodych jak na dłoni :), do tego skromny napis z imionami i datą ślubu. Na końcu albumu daję zawsze zdj. z pleneru ułożone w zasadzie chronologicznie, czasami na ostatnią stronę wklejam zdj.grupowe np.spod kościoła

rotor
09-11-2010, 10:17
raczej opcja nr 2 - czyli Eizo+profil z labu. Choć w zasadzie bez profilu z labu mam tak samo jak na odbitkach. Jedynie z BW mam lekki rozjazd - pod lab musze robić na +0.3 EV. Aczkolwiek to nie jest upierdliwa sprawa i dość sprawnie idzie mi podciągnięcie kilkudziesięciu zdjęć. Oczywiście w labie (Agfa Image Center) robie w ichniejszym trybie REPRO - czyli bez ingerencji laboranta :)

no własnie, jak to jest z tym profilem z labu? trzeba to jakoś wgrać? skomplikowane to jest?
do niedawna tkwiłem w stanie równowagi z moim labem, użyłem metody nr.2 j.w , ale ostatnio coś tam pozmieniali (właśnie profil) i zdj. zaczęły wychodzic koszmarnie. Po obgadaniu sprawy z labem, doszliśmy do porozumienia, że przy moich zleceniach bedą używać starych ustawień (czyli od dawna wypracowany stan równowagi między tym co widzę na swoim Eizo, a tym co otrzymuję w postaci zdj.)
Tylko teraz nie wiem, czy to się sprawdzi na dłuższą metę. Wolałbym oddawać materiał i powiedzieć obsłudze :proszę bez żadnych korekcji i zmian i otrzymywać zdj. takie jak na moim monitorze

ZgReDoL
09-11-2010, 12:19

aaaaaaa

Znowu zaczynasz swoja tyrade o wyższosci Twojej racji?
Daj spokój, bo to juz nudne. Rób jak uważasz, nikt Ci tego nie broni. Pokazałes juz nie raz swoją opcję, a teraz pozwól innym, na swój wybór.

Jak ktos bedzie chciał, i klient to od niego kupi, to moze sobie nawet znaczki pocztowe wklejac do duzych albumów, a innym nic do tego.

jacoslavgth
09-11-2010, 13:06
Jak ktos bedzie chciał, i klient to od niego kupi, to moze sobie nawet znaczki pocztowe wklejac do duzych albumów, a innym nic do tego.

ale jak to znaczki? to nie zdjęcia?

ZgReDoL
09-11-2010, 13:42
ale jak to znaczki? to nie zdjęcia?

Yyyy, .......no chodziło mi o taki skrot myslowy, ze zdjecia formatu znaczka pocztowego, czesto zreszta tu uzywany, ale widze ze trzeba wszystko pisac dosłownie, dla wiekszego zrozumienia przez ogół.:shock:

Ale nawet same znaczki, mozna sobie wklejac, to indywidualna sprawa, a co,...... zabroni ktos?:shock: rzecz gustu......;-)

robin102
09-11-2010, 15:01
Mam pytanie od jakiego zdjęcia zaczynacie a na jakim zdjęciu kończycie wyklejać album ślubny.
Zaczynam od wprowadzajacego w klimat czyli jakiś detal z przygotowań ( obrączki bardzo często) potem 14 kadrów z przygotowań, 15 kadrów z ceremonii, 15 kadrów weselnych, 14 kadrów plenerowych na końcu plenerowe zdjęcie symbolizujące THE END :) ( staram się takie zrobić na plenerze)

jacoslavgth
09-11-2010, 15:08
np. takim:

źródło (http://img225.imageshack.us/img225/3449/501d.jpg)

albo takim:

źródło (http://img3.imageshack.us/img3/3144/83932443.jpg)

McSimus
10-11-2010, 00:42
No mniej więcej podobnie jak koledzy powyżej. W zasadzie to prawie tak samo jak Robin. Tyle, że format mam "normalny: ;)

bialogardzianin
10-11-2010, 15:42
A ja wklejałem do tej pory 15x21 do albumów 33x33 i zawsze podobało to się nowożeńcom! Zapożyczyłem to od ESTE ze Sz-cina, koleżanka album taki dostała i było ŁADNIE i DOSTOJNIE na papierze ECRU! :) Przyszły sezon to eksperyment- Barański 25x25 za radą robina102. :)
Co do układu zdjęć, to nie mam sztywnych zasad,czyli, 15 tego, 15 tamtego, 16 owego. Raz czy dwa zdarzyło mi się wkleić na początku plenerowe zdjęcie. Tak, tak, tego wymagał układ rozkładówek, wyglądało to normalnie. :)

robin102
10-11-2010, 16:55
Jak to mówią tylko krowa zdania nie zmienia. Pewnie jak byś pokazał album dla PM z sensowniej dobranymi odbitakmi do formatu karty wybrali by taką opcję np format 25x18 do kart 33x33 albo 23x15 do kart 29x25 lub nawet do kart 25x25. Ależ oczywiscie są gusta i biuściki, podważać nie ma zamiaru, namawiać też ;)
21x15 do kart 33x33 są po prostu za małe :( to że ktoś gdzieś tam tak zrobił to coś jak żuczkami gnojaczkami, miliardy ich żre gów... to czy wszyscy mają tak robić ;););)
ale już nie będe bo zaraz ktoś przyleci i powie, że za małe jest piękne :)

prz3mo
10-11-2010, 18:17
ale już nie będe bo zaraz ktoś przyleci i powie, że za małe jest piękne :)

Trzymamy za słowo, kilkukrotnie już powtarzasz w kółko to samo. Ty masz swoje zdanie na ten temat, inni - inne i tyle w temacie.
Jak będziesz w kółko pisał to samo to będę ciął :-P

nonameuser1
10-11-2010, 19:34
robin odpusc w koncu, wyraziles swoje zdanie w tym wątku juz kilkanascie (jak nie wiecej) razy, nawet glupi zrozumie, ze tyko ty masz racje ;)

to coś jak żuczkami gnojaczkami, miliardy ich żre gów... to czy wszyscy mają tak robić

Był tez taki co walczył z wiatrakami ;)

Krzysiek C
10-11-2010, 20:15
Dajcie spokój, nie ma co dyskutować. Każdy robi jak mu się widzi. Dopóki ludzie za to akceptują i za to płacą nie widzę problemu.

Ale chciałem z innej beczki - właśnie przyszły do mnie zdjęcia z DIPRINT. Ceny mają świetne, paczka zapakowana z najwyższą starannością - każdy rozmiar zawinięty osobno w papier, wszystko sklejone razem, żeby nie latało, wklejone w kartonową kopertę. Nawet nie miało szans się nic zagiąć. Kolory dla mnie też ok, chociaż ja daltonistą jestem ;)

robin102
10-11-2010, 20:31
nawet glupi zrozumie, ze tyko ty masz racje ;).. no baaaaa
Ale tu nie o racje, chozi o oczywistą oczywistość. Już małe dziewczynki rozumieją, że duże buciki są na duże nóżki, a małe na małe. Tak czy siak ostańcie się w pokoju wielbiciele za dużych bucików ;) i obiecuje, że już nie będę się przekomarzał bo Was lubię :)

ps.
dziś w sklepie robiłem zapas browarku na wykendosa i patrzę dziwna sprawa wszystkie butelki napełnione prawie na full, a może powinny być tylko w 60% napełnione ?

ZgReDoL
11-11-2010, 01:40
no baaaaa
Ale tu nie o racje, chozi o oczywistą oczywistość. Już małe dziewczynki rozumieją, że duże buciki są na duże nóżki, a małe na małe. Tak czy siak ostańcie się w pokoju wielbiciele za dużych bucików ;) i obiecuje, że już nie będę się przekomarzał bo Was lubię :)

ps.
dziś w sklepie robiłem zapas browarku na wykendosa i patrzę dziwna sprawa wszystkie butelki napełnione prawie na full, a może powinny być tylko w 60% napełnione ?

Piszesz ze "tylko krowa nie zmienia zdania", a Tobie mozna jak "krowie na granicy" tłumaczyc zebys juz przestał z tymi swoimi najmadrzejszymi tezami,. a Ty mimo obietnicy dalej wracasz do tematu, jak "czek bez pokrycia".
Nakrecony jestes jak katarynka......

Moze ktorys z modów da robinowi KONKRETNE ostrzezenie, bo inaczej to bedzie on wkółko powracał do tematu rozmiaru zdjec, a to juz nudne, i dawno przerobione.

elanek
11-11-2010, 09:56
Moze ktorys z modów da robinowi KONKRETNE ostrzezenie, bo inaczej to bedzie on wkółko powracał do tematu rozmiaru zdjec, a to juz nudne, i dawno przerobione.

No nie rozumiem co wy macie w tym robinem... Dajcież spokój już chłopu, wyraża swoje zdanie, do którego jest przekonany. Sam mam nie zawsze zbieżne, ale nie wzywam modów na pomoc.

jacoslavgth
11-11-2010, 10:52
Ale chciałem z innej beczki - właśnie przyszły do mnie zdjęcia z DIPRINT. Ceny mają świetne, paczka zapakowana z najwyższą starannością - każdy rozmiar zawinięty osobno w papier, wszystko sklejone razem, żeby nie latało, wklejone w kartonową kopertę. Nawet nie miało szans się nic zagiąć. Kolory dla mnie też ok, chociaż ja daltonistą jestem ;)

a ile płacisz za odbitki? ja teraz płacę 1,80 zł za frmat 18x24 i 1,10 zł za 10x15, w sumie przez neta trochę się boje, z łabem mam dobry układ i dobrze skalibrowaną kolorystykę.

ZgReDoL
11-11-2010, 10:53
No nie rozumiem co wy macie w tym robinem... Dajcież spokój już chłopu, wyraża swoje zdanie, do którego jest przekonany. Sam mam nie zawsze zbieżne, ale nie wzywam modów na pomoc.

Ale to niech on, nam da spokój, ze swymi racjami. Paru kolegów juz go o to prosiło, sam napisal ze juz koniec z tematem, a w nastepnym poscie znowu zanudza swoją jedyną i słuszną idelogią. Nawet "kupowanie browarka" przenosi na temat rozmiaru zdjec. No ile jeszcze można?!

Fakt, z tytm apelem do modów to przeginka z mojej strony, ale pisałem emocjonalnie, bo juz naprawde posty robina przyprawiaja mnie o mdłości i zaczynają powolo wq....... No chyba ze taki jest jego cel?

elanek
11-11-2010, 12:19
Ale to niech on, nam da spokój, ze swymi racjami. Paru kolegów juz go o to prosiło, sam napisal ze juz koniec z tematem, a w nastepnym poscie znowu zanudza swoją jedyną i słuszną idelogią. Nawet "kupowanie browarka" przenosi na temat rozmiaru zdjec. No ile jeszcze można?!

Fakt, z tytm apelem do modów to przeginka z mojej strony, ale pisałem emocjonalnie, bo juz naprawde posty robina przyprawiaja mnie o mdłości i zaczynają powolo wq....... No chyba ze taki jest jego cel?

No to mu odpisz, że wolisz te 60%, a jakbyś chciał 100% to se zrobisz fotoksiążkę.
Trochę więcej luzu, przecież nikogo nie zaatakował osobiście czy chamsko jakoś. Ma swoje racje, bardziej lub mniej swojsze.

Krzysiek C
14-11-2010, 21:38
a ile płacisz za odbitki? ja teraz płacę 1,80 zł za frmat 18x24 i 1,10 zł za 10x15, w sumie przez neta trochę się boje, z łabem mam dobry układ i dobrze skalibrowaną kolorystykę.

Hmm...
18x24 - 3,20
20x30 - 3,00

10x15 - 0,37
15x21 - 0,77

Pisałem wrażenia na gorąco, jednak mam na zdjęciach za dużo czerwonego. Ale mam nieskalibrowany monitor (chociaż dobry CRTek) i bez profilu, więc wszystko się mogło stać. Dodatkowo brałem opcję bez korekcji koloru.

iackowski
18-11-2010, 15:48
Mam pytanie do praktyków, tzn. osób, które robiły fotoksiążki w najlepszefoto.
Mam wrażenie, że zdjęcia, które od nich dostałem, są lekko nieostre, a wyostrzam tak samo dla np. ADSTUDIO, czy Digitalalbum i tam są ok (co prawda tamte dwie firmy robią na papierze fuji).

W związku z tym mam prośbę - czy znajdzie się ktoś, kto zamieści wycinek zdjęcia 1:1, które mu wyszło w Najlepszefoto wystarczająco ostre ???

Będę zobowiązany :)

nonameuser1
22-11-2010, 08:51
No chłopaki, gdzie te obiecane foty albumów? ;)

jacoslavgth
23-11-2010, 15:04
No chłopaki, gdzie te obiecane foty albumów? ;)

najpierw muszę wywołać foty :)

stock
23-11-2010, 15:12

dobra cena jak za 18x24. Ja mam do rozmiaru 15x21 po 0.9 ale już 18x24 w cenie 2.5 :(

bialogardzianin
25-11-2010, 00:49
Pooglądajcie jako źródło inspiracji (rozkładówki, itp.) albumy oferowane przez Sergio http://sergiophotographer.com/blogito/category/albums

credka
07-12-2010, 23:03
Czy ktoś ostatnio zamawiał coś u Barańskiego? Potrzebuję zakupić albumy w miarę szybko i ciekawam jak jest z czasem oczekiwania na realizację w okresie przedświątecznej gorączki...

black_bird
08-12-2010, 21:00
Czy ktoś ostatnio zamawiał coś u Barańskiego? Potrzebuję zakupić albumy w miarę szybko i ciekawam jak jest z czasem oczekiwania na realizację w okresie przedświątecznej gorączki...

...czekaliśmy tylko tydzień czasu....

foto-oko
30-12-2010, 13:16
Henzo, Goldbuch i Walther. Wszystkie trzeba sprawdzac po zakupie. 50% uszkodzen.

Tomek Konopka
30-12-2010, 13:39
Henzo, Goldbuch i Walther. Wszystkie trzeba sprawdzac po zakupie. 50% uszkodzen.

to ze Poldom tak ma to wiem ponad 50 % jak nie więcej , ale obawiam się teraz o Henzo jak piszesz. bo mam zamiar zamówić 10 - 12 szt Henzo Gran Cara Brąz 100 czarnych stron z tym albumem nie miałem problemu nigdy

foto-oko
31-12-2010, 00:35
to ze Poldom tak ma to wiem ponad 50 % jak nie więcej , ale obawiam się teraz o Henzo jak piszesz. bo mam zamiar zamówić 10 - 12 szt Henzo Gran Cara Brąz 100 czarnych stron z tym albumem nie miałem problemu nigdy

Uwierz! W zasadzie zrezygnowalem z tradycyjnych albumow na rzecz fotoksiazek m.in. przez ta "zawodnosc". Pod koniec otwieralem zaraz po kupnie i w razie draki od reki reklamowalem. Nie kupuj nic w ciemno.

lukaszD1x
31-12-2010, 12:53
Ja kupiłem osttanio Panodie i jest ok

jacoslavgth
04-01-2011, 02:26
czy ktoś brał może barańskiego PR 47 imitacja skóry węża czy krokodajla? dosyć fajnie to wygląda na stronie

KSIĘŻAK
04-01-2011, 09:40
Biorę od niego PR 46 tylko i wyłącznie. Jest bardzo elegancki

credka
04-01-2011, 09:46
Węża co prawda nie miałam :P ale jestem zaskoczona zainteresowaniem PR34, czyli okładka ecru w kwiaty + krem karty. Co drugi chce to albo PR7 z czarnymi kartami.
Natomiast ja mam pytanie o 51 i 52 - jak to się prezentuje i jakie robi wrażenie w rozmiarze większym niż wzornik?
Wczoraj na spotkaniu po krótkiej chwili dało się zauważyć kto ustawia ślub :D Facet tylko cicho siedział z tyłu i przytakiwał, na wszystko się zgadzając, a jak miał inne zdanie, to tylko otworzył usta, by coś powiedzieć, ale kobita do słowa dojść nie dała, jeśli coś miało być przeciwko niej :D Baby górą! :D

himi
04-01-2011, 13:23
U mnie co druga para tak ma...:)Facet to nosiciel portfela.

wikary
04-01-2011, 13:53
Ja kupiłem osttanio Panodie i jest ok

Z nieba mi spadłeś :)
Właśnie szukam info o tym albumie.
Potrzebuje albumu na 10 kart i nic sensownego nie mogę znaleźć.
Ile kart włożyłeś do środka? Max jest 25- i ciekawi mnie czy jak włożę tylko 10 to będzie to wyglądało dobrze?

jacoslavgth
04-01-2011, 15:58
Z nieba mi spadłeś :)
Właśnie szukam info o tym albumie.
Potrzebuje albumu na 10 kart i nic sensownego nie mogę znaleźć.
Ile kart włożyłeś do środka? Max jest 25- i ciekawi mnie czy jak włożę tylko 10 to będzie to wyglądało dobrze?

jak szukasz na 10 kart to dobre są Empola, ładnie zrobione, troche przypominają Barańskiego

credka
04-01-2011, 17:00
aczkolwiek każdy album 10-kart. będzie wyglądał... cienko ;)

wikary
04-01-2011, 21:07
jak szukasz na 10 kart to dobre są Empola, ładnie zrobione, troche przypominają Barańskiego

...ale te 10 to jamniki...

edit: sorki- znalazłem :)

wywar
04-01-2011, 22:02
(..)tylko otworzył usta, by coś powiedzieć, ale kobita do słowa dojść nie dała, jeśli coś miało być przeciwko niej :D Baby górą! :D Szkoda chłopa.W cholerę z taką kobitą :D

ADAS
04-01-2011, 23:00
Albumu szukałem od dawna. przeszedłem przez wszelkiej maści poldomy, waltery i henzo. Od kiedy henzo przeszło do chinoli jakość spadła łeb na szyję. Na swoim podwórku znalazłem takie coś http://foxph.pl/index.php?id=39 i jestem mega zadowolony. grubość kart i grubość przekładek i ogólna jakość wykonania rewelacyjna. Maja jedną wadę są strasznie ciężkie. Myślę że są podobnej jakości do Baranskiego. Grubość albumu to koło 8 cm (50 kart) Cenowo tez można powalczyć.
Mam pokazówkę w ich albumie i przeszła już parę szarpiących młodych oraz targi i nic się nie działo.

credka
04-01-2011, 23:26
wywar, ależ to norma, że kobieta rządzi :P Przynajmniej przed ślubem tak to wygląda... Mój przyjaciel zgodził się na ślub tylko dlatego, że żona obiecała zająć się wszystkim, absolutnie wszystkim bez jego udziału. No dobrze, poszedł z nią przymierzyć garnitur :P
Odnośnie albumów - wczoraj kobitka stwierdziła na początku spotkania, że za albumy raczej podziękują (w mailu tylko dowiedziała się o jego cenie), ale jak pokazałam o czym mowa, od razu zmieniła zdanie, przyznając, że nie tego się spodziewała i teraz rozumie cenę... "Pan B" ma dar przekonywania ;)

jacoslavgth
05-01-2011, 00:43
"Pan B" ma dar przekonywania ;)
rozumiem że mówisz o Panu Belialu :twisted:
zgodze się ze to panny decydują, generalnie faceci przystaja na wszystko co panie chcą, ale one mają tak ważną dla nas mężczyzn kartę przetargową :):):)

credka
05-01-2011, 01:11
otóż, takiego zachowania uczy się panów na naukach przedmałżeńskich :P

wywar
05-01-2011, 06:24
wywar, ależ to norma, że kobieta rządzi (..)
...

otóż, takiego zachowania uczy się panów na naukach przedmałżeńskich :P
"A dlaczego tu nie ma okien? A dlaczego tu nie ma klamek?" :D

Pershing
05-01-2011, 11:07
Co do rządzenia przez kobiety to wpełni podzielam to zdanie, mam podobne doświadczenia, sam przyznaję, że przy swoim ślubie wybrałem tylko garnitur, resztę załatwiała, żona, ale myślę, że to normalne. Poporstu kobiety trochę inaczej podchodzą do tych spraw, a dla faceta to nawet na rękę, że za niego się wszystko załatwi. On stawi się tylko w wyznaczonym miejscu o wyznaczonej porze, podpisze papiery i gra muzyka. A co do samych albumów ja w tym sezonie przechodzę na Barańskiego, bo wg mnie nie ma innej alternatywy. Wolę zarobić trochę mniej ale spać spokojnie i mieć zadowolonego klienta. Przy okazji ktoś ma doświadczenia z formatem 25x25 jak to wygląda. Do tej pory robiłem tylko 33x33, a najbliższe zlecenie jest właśnie na ten mniejszy rozmiar i nie wiem czy przy tym rozmiarze zostać przy zdjeciach 22x15?

credka
05-01-2011, 11:45
Znajomy był odwrotnego zdania w zeszłym sezonie - wolał więcej zarobić i olewał jakość materiałów, chociaż działał na FF. W tym sezonie zmienił zdanie :D

robin102
05-01-2011, 12:53
Przy okazji ktoś ma doświadczenia z formatem 25x25 jak to wygląda. Do tej pory robiłem tylko 33x33, a najbliższe zlecenie jest właśnie na ten mniejszy rozmiar i nie wiem czy przy tym rozmiarze zostać przy zdjeciach 22x15?
Format 25x25 (trochę już takich wykleiłem) jest jak najbardziej odpowiedni do odbitek 15x22. Ja takie robię i taki album mam w podstawowej ofercie. U mnie co prawda jest to 15x23 ale daje radę, choć przyznam szczerze, że ukwadratowione zdjęcia 15x21 w albumie o tych kartach prezentują się troszkę bardziej elegancko z uwagi na większe marginesy.

Pershing
05-01-2011, 13:03
Dzięki robin, właśnie o te marginesy mi chodziło, czy aby nie za małe bedą. Ja odbitki zamawiam w LabPolska i tam robią mi w takim formacie a dokładniej 15x22,5.

credka
05-01-2011, 14:06
Też korzystam z tego labu, także skorzystałam i ja z tej info, a będę jeszcze bardziej wdzięczna, jeśli ktoś wrzuci przykładowe fotki, pokazujące jak prezentuje się taki album wyklejony 15x22,5cm :) Np. tak jak ja to zrobiłam tu: post link (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2037831&postcount=130)
Dzięki!

manfred
05-01-2011, 14:09
Dwa zdjęcia na jednej stronie mówię tu o 15/21,22,23 nie wygląda najlepiej.

Pershing
05-01-2011, 15:08
Dwa zdjęcia na jednej stronie mówię tu o 15/21,22,23 nie wygląda najlepiej.

Taaaa, przy rozmiarze albumu o którym teraz piszemy (25x25) to napewno dobrze nie wygląda:p
przy standardzie czyli 33x33 spoko robiłem po dwa na strone i wg mnie daje rade spokojnie.

stef
22-01-2011, 15:19
Ja dałem się ponieść i w związku z targami ślubnymi, na których prezentowałem swoją ofertę, zamówiłem pokazowy fotoalbum z passe-partout.
Jestem zachwycony jakością i wykonaniem - zarówno samych zdjęć, jak i sklejenia kart z passe-partout.
Wiele młodych par twierdziło, że to najciekawszy, a na pewno najbardziej elegancki album na targach.
Parę zdjęć rzeczonego albumu:

źródło (http://img683.imageshack.us/img683/3253/ste7816.jpg)

źródło (http://img25.imageshack.us/img25/8347/ste7819.jpg)

źródło (http://img441.imageshack.us/img441/6192/ste7823.jpg)

źródło (http://img407.imageshack.us/img407/9452/ste7829.jpg)

źródło (http://img718.imageshack.us/img718/3206/ste7831.jpg)

źródło (http://img233.imageshack.us/img233/3164/ste7832.jpg)

źródło (http://img715.imageshack.us/img715/7233/ste7833.jpg)

źródło (http://img89.imageshack.us/img89/4134/ste7839.jpg)

źródło (http://img217.imageshack.us/img217/1198/ste7843.jpg)

źródło (http://img585.imageshack.us/img585/9418/ste7848.jpg)

c0lin
22-01-2011, 15:46
Ja dałem się ponieść i w związku z targami ślubnymi, na których prezentowałem swoją ofertę, zamówiłem pokazowy fotoalbum z passe-partout.
Jestem zachwycony jakością i wykonaniem - zarówno samych zdjęć, jak i sklejenia kart z passe-partout.

Świetnie to wygląda, gdzie takie cudeńko zamawiałeś?

stef
22-01-2011, 15:50
http://www.digitalalbum.pl/
Nie jest to tanie rozwiązanie, ale muszę powiedzieć, że naprawdę robi wrażenie.

Cosnek
22-01-2011, 17:54
Album ok, tylko dlaczego dales zdjecia z taka mala GO, np: co Chciales pokazac na ostatnim zdjeciu?

manfred
22-01-2011, 18:45
album ok, tylko dlaczego dales zdjecia z taka mala go, np: Co chciales pokazac na ostatnim zdjeciu?
35 1.4

Kinski
22-01-2011, 18:59
zamówiłem pokazowy fotoalbum z passe-partout. nie jest to tanie rozwiązanie, ale muszę powiedzieć, że naprawdę robi wrażenie.
Na poligrafię targową jest 30% rabatu ;-]. 30x30 cm i 10 rozkładówek wychodzi mniej niż 3 stówki. Tylko trochę drożej niż standardowy fotoalbum.

stef
22-01-2011, 22:58
np: co Chciales pokazac na ostatnim zdjeciu?

Grubość passe-partout.

stef
22-01-2011, 23:01
Na poligrafię targową jest 30% rabatu ;-]. 30x30 cm i 10 rozkładówek wychodzi mniej niż 3 stówki. Tylko trochę drożej niż standardowy fotoalbum.
To ja w takim razie ostro przepłaciłem.
Mam większy format, bodajże 40 x 30.

Kinski
22-01-2011, 23:36
Czy jesteś "kontrahentem"? Liczyłem w kalkulatorze. Format 30x40 - ekoskóra, 10 rozkładówek passepartout, metalowe narożniki, cienkie karty, grawer laserowy, zaokraglone rogi (...są darmo), czarne środki kartek - kosztuje ok. 500 zł. W oprawie BN - ok. 400 zł, ekoskóra bez bajerów (białe środki, metalowe n., bez grawerowania) - 400 zł z przesyłką. W oprawie foto będzie jeszcze mniej. Symulowałem zniżkę targową 30%.
500 zł kosztuje album tradycyjny w full opcji (35x35, grawery, metalowe i reszta) z odbitkami (ok. 40 szt. 20x30 cm, satyna).

prz3mo
13-02-2011, 16:20
Przypominam, że to temat o albumach ślubnych, proszę tworzyć nowe tematy dot. innych spraw.

erber
20-02-2011, 03:16
Ze wzgledu na konstrukcje albumow raczej nie zdecyduje sie na wklejanie zdjec na kazdej stronie. Majac taki 32x34 wklejam zawsze albo 2 x 18x13 albo jedno A4, i oczywiscie tylko na stronach prawych.

Czy mógłbyś to rozwinąć? Dlaczego tylko na prawej stronie i jaki wpływ ma na to konstrukcja.
Będę wdzięczny;)

Mikołaj
30-03-2011, 18:45
Podpowiedzcie mi, proszę, z jaką max ilość kart zamawialiście album u Barańskiego i jak to wygląda. Mam w domu kilka albumów 50 kartkowych i są one już dość grube ale jeszcze do udźwignięcia ale boje się, że grubsze byłyby zbyt nieporęczne. Jakie macie z tym doświadczenie?

30-03-2011, 19:05
IMO 40 kart to bardzo optymalna ilość

McSimus
30-03-2011, 23:28
Ja używam trzydziestek.

Mikołaj
31-03-2011, 13:05
dziękuje, za odpowiedzi

black_bird
01-04-2011, 09:04
50 tez dobrze wygląda, to jest już "wypasiony" album ;)

jacoslavgth
01-04-2011, 10:02
50 kart biorę do pełnych pakietów ( 90 zdjęć ), rzeczywiście wyglądają wypaśnie i są dosyć ciężkie - mówie o formacie 33 x 33, ale Barański jest solidny więc nie powinien sie rozpadać

cyklop-art
09-04-2011, 09:19
Gedeon

manfred
09-04-2011, 09:24
Gedeon

Miałem i potwierdzam lipa Panie kolego.

credka
09-04-2011, 10:02
Barański zmienia akurat wzory okładek, więc jak ktoś ma zamówienia na konkretne wzory, to spieszcie się z zakupami... Sama szukam wzoru, więc jak macie albumy w zapasie, zerknijcie do działu kupię/zamienię, pliss :)

kroolik
09-04-2011, 11:51
baranski- 40 kart: dla mnie standard,
ale raz Para wziela 70 kart i byl full wypas- źle to wcale nie wyglądalo :)
polecam.
ponizej 40- wyglądac moze ubogo (mam taki na 20 i mizerniutki :D )

jacoslavgth
10-04-2011, 14:32
baranski- 40 kart: dla mnie standard,
ale raz Para wziela 70 kart i byl full wypas- źle to wcale nie wyglądalo :)
polecam.
ponizej 40- wyglądac moze ubogo (mam taki na 20 i mizerniutki :D )

ja mam jeden z pokazowych na 20 kart, z wklejonymi zdjęciami nnie wygląda tak źle ale w porównaniu do 50 rzezcywiście wygląda cieniutko :), 50 kart to juz jest jednak max jaki bym dawał

prz3mo
11-04-2011, 18:41
Co prawda temat tyczy się albumów ślubnych, ale zapytam... Szukam albumu komunijnego, na 10 stron, do zdjęć formatu 15x23cm... Możecie coś fajnego w ten deseń polecić? Nie mogę nic tego typu znaleźć...

jacoslavgth
11-04-2011, 18:51
Co prawda temat tyczy się albumów ślubnych, ale zapytam... Szukam albumu komunijnego, na 10 stron, do zdjęć formatu 15x23cm... Możecie coś fajnego w ten deseń polecić? Nie mogę nic tego typu znaleźć...

do mniejszych zleceń 10-20 zdjęć używam Empola ale nie pamietam symbolu, podobny do barańskiego ( zaokrąglone narożniki ) bardzo ładnie wykonany tyle że bez przekładek pergaminowych - cena ok 60 zł za 20 kart

prz3mo
11-04-2011, 18:55
do mniejszych zleceń 10-20 zdjęć używam Empola ale nie pamietam symbolu, podobny do barańskiego ( zaokrąglone narożniki ) bardzo ładnie wykonany tyle że bez przekładek pergaminowych - cena ok 60 zł za 20 kart

No właśnie musi być maks. 10 stron :-/ Niestety nic takiego nie znajduję...
Tzn. jest np. Poldom na 10 stron komunijny, ale niezbyt ładny chyba... i trochę przymały do 15x23, bo karty mają 23.5x25 :(

robin102
13-04-2011, 13:41
Czy u Barańskiego ceny się zmieniły w stosunku do tamtego roku ?
Zamawialiście już więcej na ten sezon ?

jacoslavgth
13-04-2011, 13:47
Czy u Barańskiego ceny się zmieniły w stosunku do tamtego roku ?
Zamawialiście już więcej na ten sezon ?

cena ta sama, przynajmniej przedwczoraj, ja będe teraz zamawiał za jakieś dwa tygodnie kilka sztuk

szulzykk
15-04-2011, 09:08
Jak przyklejacie zdjecia do albumu od Baranskiego ? Mozecie jakis przyklad wstawic ? Napewno narozniki odpadaja bo beda sie kiepsko trzymac takiej faktury :) Pzdr.

manfred
15-04-2011, 09:10
Pistolet i taśma Henzo póki co nikt nie wymyślił czegoś lepszego.

Kasandra
15-04-2011, 09:12
A propos, czy Wam też pistolet często fiksuje?
W sensie trzeba odklejać rączką taśmę i zwijać ją rączką , bo nie zwija automatycznie?;((((((
A poza tym to rewelacja.

Sapphiron
15-04-2011, 09:14
Dobra robaczki, taśmy henzo znam... ale o jaki chorobcia pistolet chodzi?

Kasandra
15-04-2011, 09:15
http://allegro.pl/henzo-profesjonalny-pistolet-do-wklejania-zdjec-i1554015684.html
ło taki;-)

Sapphiron
15-04-2011, 09:17
o, dzięki :) jeszcze nie próbowałem takiego czegoś... chociaż bardzo kusi mnie podajnik taki jak do korektora taśmowego...

credka
15-04-2011, 09:36
Wcześniej już gdzieś tu pisano, że taki pistolet bywa dość kłopotliwy, więc mnie wciąż nie przekonuje i radzę sobie z przylepcami.
szulzykk, o jakie narożniki Ci chodzi? Co ma odpadać i dlaczego?

ZgReDoL
15-04-2011, 11:00
Wszystkie zdjecia, również w Barańskim, wklejam na przylepcach Henzo. Po paru fotkach nabiera sie takiej wprawy, ze idzie to całkiem fajnie.

jacoslavgth
15-04-2011, 11:11
ja kleje ręcznie, rzeczywiście po 40 zdjęciach idzie szybko :) generalnie wklejenie 90 zdjęć zajmuje jakieś 2-3 godziny

hackermuz
15-04-2011, 11:12
Tylko Henzo fakt jak się opanuje dobrą technikę to bardzo szybko idzie wyklejenie całego albumu oczywiście pod warunkiem, że ma się dobre oko i widzi czy jest prosto czy nie od razu :)
"wklejenie 90 zdjęć zajmuje jakieś 2-3 godziny"? W tyle to ja wklejam prawie 300 zdjęć :D

jacoslavgth
15-04-2011, 11:34
Tylko Henzo fakt jak się opanuje dobrą technikę to bardzo szybko idzie wyklejenie całego albumu oczywiście pod warunkiem, że ma się dobre oko i widzi czy jest prosto czy nie od razu :)
"wklejenie 90 zdjęć zajmuje jakieś 2-3 godziny"? W tyle to ja wklejam prawie 300 zdjęć :D

hahaha, jestem pedantyczny w tej kwestii, na każde zdjęcie idzie 9 wklejek

hackermuz
15-04-2011, 11:53
U mnie 4 na 10x15, 8 na 15x21 i 12 na A4 nigdy nic mi nie odłaziło ani nie odpadło.

rotor
15-04-2011, 12:22
"jedziecie" na oko, czy w ruch idą szablony, linijki, lub inne pomocne gadżety ? przy wklejaniu

Kasandra
15-04-2011, 12:28
ja zrobiłam raptem 3 albumy-nie ślubne, ale zupełnie inaczej wygląda fotka na papierze iiiii...
pierszy zrobiłam z szablonem, i było tyle ten teges, że kolejne na oko;-)

hackermuz
15-04-2011, 12:33
rotor wszystko na oko, w tym roku pewnie wybije mi ze 100 wklejonych albumów i zawsze klient zadowolony :)

rotor
15-04-2011, 13:00
ja się jakoś na oko nie podejmuję, mierzę co do pół milimetra, w niektórych przypadkach szablon, schodzi mnóstwo czasu na to, ale...no cóż trudno sie mówi

tomitom
15-04-2011, 13:20
"jedziecie" na oko, czy w ruch idą szablony, linijki, lub inne pomocne gadżety ? przy wklejaniu

oko

Iza
15-04-2011, 13:26
A w jakich punktach zdjęcia dajecie taśmę? przy samiutkich brzegach, czy tak z centymetr od brzegu?

jacoslavgth
15-04-2011, 13:33
przy samych brzegach, jak oko wprawne to bez szablonu

stock
15-04-2011, 14:39
ja kiedyś do pierwszego albumu przygotowałem szablony - po godzinie wśród wielu przemiłych przeklenstw szablony wylądowałuy w koszu. od tej pory tylko na oko. Tak mniej więcej kilka mm od brzegu. Takiego oka nie mam by przyłozyc równiutenko - a robię wiele na czarnych to i nie chce by naklejka wyłaziła spod foty :)

ADAS
15-04-2011, 15:23
Ja będę przedpotopowy. Kleje na zwykłą taśmę z klejem po dwóch stronach. Mam już kalą wprawę że naklejam sobie na lewą rękę cztery kawałki i jeszcze przed wklejeniem dzilę je na pół przy pomocy nożyka introligatorskiego. Wklejam dzięki ogranicznikom zrobionym ze starych zdjęć mam dwie sztuki na dół i bok. Idzie dość szybko 5 godzin 100 zdjęć. Z tym e przy okazji oglądam TV Wolno bo dokladnie.

credka
15-04-2011, 16:52
Przy pierwszym wyklejaniu przygotowałam narzędzia - linijka, ołówek, itd.. po kilku zdjęciach wyrzuciłam to klnąc, do śmierci bym tego nie zrobiła od linijki. Na oko poszło bez problemu, ładnie równo i klient zadowolony :)

Dostałam właśnie zamówioną fotoksiążkę, taką z twardymi kartami. Projekt owszem nowoczesny i estetycznie się to prezentuje, ale tradycyjnego albumu nic nie przebije, żaden wymysł współczesności :)

marekb
15-04-2011, 18:00
3x Barański, wyjątkowo Walther.Kupowałem u Fotokwiatka i raz między innymi albumami przyszedł do mnie Walther oryginalnie zafoilowany i z przetarganą (a właściwie z jej brakiem ) przekładką (wcześniej zdarzało się że były pomięte ) i po reklamacji u Fotokwiatka nastąpiła błoga cisza i po ok pół roku pani łaskawie zadzwoniła informując iż przedstawiciel będzie przejeżdżał i może coś potrzebujemy i powiedziałem, że owszem lecz najpierw wymiana tamtego reklamowanego i jak można było się spodziewać przedstawiciel nie dotarł. Od tej pory o firmie w/w i o Waltherze i o Henzo zapomniałem (w jednym modelu henzo w pewnym okresie nacięte dla lepszego składania karty się po prostu urywały ). Pan Zbyszek Barański dba o klienta i nie wypuszcza fuszery solidne albumy w przyzwoitej cenie!!!

credka
15-04-2011, 19:53
eeej, Marku, ale wygrzebałeś starego posta :D Toż to dawno nie prawda... Teraz nic poniżej klasy pana B. ;)

memphis
15-04-2011, 23:11
Poldom - miałem chyba farta do tej pory, chyba czas rozejrzeć się za innym dobrym dostawcą, choć tu henzo i walther też nie bardzo?? więc sam już nie wiem.
Co do wklejania to 100 zdjęć na przylepce w 2h da radę oczywiście z linijką ale bez przesady.
A odnośnie foto-książek, też jestem zdania, że to nie to samo co klasyczny album.

prz3mo
15-04-2011, 23:16
Jak to właściwie jest z tym Poldomem? Nie mialem do czynienia z tą marką, a potrzebuję teraz jeden komunijny album na 20 stron i jest taki co by mi podpasował właśnie z ich oferty.

sea21
15-04-2011, 23:25
Poldom to badziew. Karty potrafią się rozklejać. Kiedyś tuż przed wizytą młodych rozleciał mi się na pół :D Kropelka załatwiła temat ;)

Teraz tylko i wyłącznie FOX!

emet_b
16-04-2011, 00:09
Potwierdzam, Poldom to kompletna kicha.

ADAS
16-04-2011, 07:40
Poldom to badziew. Karty potrafią się rozklejać. Kiedyś tuż przed wizytą młodych rozleciał mi się na pół :D Kropelka załatwiła temat ;)

Teraz tylko i wyłącznie FOX!

Chyba każdemu padł poldom. jeszcze 5 lat temu robili fajne albumy. Od kiedy przenieśli produkcję do skośnookich to jakość spadła do poziomu, a raczej poniżej poziomu. Już nie wspomnę bo Przemek wspominał, że jak się pozna jakość cor alb z FOX to nawet Barański wymięka. Miałem oba w ręku i chyba Baranski też zaczyna oszczędzać na grubości papieru. Oczywiście w stosunku do "wiodących" marek Henzo i Walter nadal jest to I liga. Kupiłem Waltery w dobrej cenie to od razu 20 zamówiłem no i się meczę już 2 lata by to wypchnąć. Jakościowo są ok ale grubość kart i przekładek w stosunku do fox to niestety jest nieakceptowalna. Ja mam to szczęście że klienci jak oglądają zdjęcia w fox -ie nie chcą nic innego pomimo dopłaty.

16-04-2011, 15:02
chłopaki a który kolor w realu wygląda najlepiej, najdostojniej,najprofesjonalniej-pytam serie albumów z eko-skóry FOX Agenda i Bufalino?

ADAS
16-04-2011, 18:53
chłopaki a który kolor w realu wygląda najlepiej, najdostojniej,najprofesjonalniej-pytam serie albumów z eko-skóry FOX Agenda i Bufalino?

Zależy od gustu. gustu młodych.
jesli mówimy o czarnych kartach to raczej brąz jasny lub ciemny brąz, jeśli jasne karty to raczej jaśniejsze.
Ja wybieram czarne karty i brąz ciemny ale jasny brąz też jest fajny.
Maja teraz ze skóry fajne tylko takie wężowe tłoczenie na ślub raczej odpada.

16-04-2011, 21:43
jak wypada jakość albumów fox w porównaniu do albumów Barańskiego?
czy mają również tłoczone pergaminowe przekładki?
czy karty są równo na każdej stronie wszyte(czy w ogóle album jest szyty?)
czy karty są z dobrego materiału? i czy są nie postrzępione od wykrojnika?
jak wypada jakość okładki-eko-skóry?

sea21
16-04-2011, 23:13
IMO fox nie odbiega od Barańskiego. Jest bardzo solidnie wykonany. Mam jako pokazówkę z ekoskóry. Album jeździ non stop w aucie i do tego przeżył targi ślubne gdzie ludzie go nie oszczędzali. Ekoskóra jak i skóra jest bardzo dobrej jakości. Karty są równo przycięte. Po wklejeniu zdjęć album idealnie się domyka. Nic nie odstaje.
Bardzo podoba mi się welurowa rozbiegówka która jest dużo grubsza od pozostałych kart:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/rozbiegowka_welur_czarny-1.jpg
źródło (http://cms.rego.pl/_cms_data/fox/_cms_img/normal/rozbiegowka_welur_czarny.jpg)

17-04-2011, 00:01
dziękuje oto dokładnie mi chodziło

ADAS
17-04-2011, 07:04
ponoć karty są z papieru niechemicznego cokolwiek to znaczy.

Przemek Paśnik
17-04-2011, 07:19
Na targach ślubnych w Spodku, a wczoraj też na targach w Łodzi odnalazłem albumu Drugiej Strony Czerni. Widzieliście je kiedyś? Jak dla mnie bardzo ciekawa oferta, oryginalna stylistyka, karty grube, możliwość personalizacji. Pełną ofertę mam dostać na maila, bo strona jak na razie nie podaje cen. ->STRONA<- (http://www.drugastronaczerni.pl/)

sea21
17-04-2011, 08:36
ponoć karty są z papieru niechemicznego cokolwiek to znaczy.
Akurat dopytałem się Pana Krzysztofa o ten temat. Mówił że ten papier nie wchodzi w żadną reakcję chemiczną z odbitkami.