Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Unhappy Prawa autorskie, czyli polskie prawo w praktyce...

Dostałem pismo z prokuratury, ze umarzają postępowanie w związku z moim zawiadomieniem dotyczącym użycia mojego zdjęcia przez osoby trzecie,
    Nie mam zamiaru się odwoływać, bo ręce mi lecą ... Może gdybym był znanym fotografem, to by interpretowali prawo odpowiednio, a tak... poczytajcie sami.
    cyt. pismo uargumentowane następująco; (oryginalna pisownia)
    "[...] skoro w przeglądarce Gogle w opcjach grafika po wpisaniu hasła "xxxxx xxxxx xxxxxx" <--(celowo usunąłem słowa kluczowe) pojawiają się trzy zdjęcia budynku szkoły, bez informacji, ze ich autorem jest Tomasz xxxxxxxxx, i że są chronione prawami autorskimi trudno przyjąć, by użytkownik portalu domyślał się czy też doszukiwał się czyjegoś autorstwa. Skoro zdjęcia są dostępne w sieci teleinformatycznej bez żadnego podpisu, czy też wskazania osoby z którą należy się skontaktować celem dalszej publikacji utworu, a są publikowane i to w ilości 3 sztuk to słusznie osoba pobierająca ma prawo domniemywać, że zdjęcie jest wprowadzone z godnie z prawem do obrotu. Nie można wymagać, by każdy użytkownik sieci teleinformatycznej użytkował strony Digart.pl czy Fotonika.pl.[...]

Ogólnie dalej jest napisane, że nie było znamion itd, itd.

[...] W świetle tak zgromadzonego materiału dowodowego dochodzenie w niniejszej sprawie należało umorzyć z przyczyn wskazanych w sentencji[...]
    Ostatnio edytowane przez rul3z ; 15-07-2013 o 10:20
    || D610, D750 + Nikkor 35mm f/1.8, Nikkor 85mm f/1.8, SIGMA 20mm f/1.4, Nikkor AF-S 24-120 mm f/4G ED VR || Sony NEX + ZEISS Sonnar T* E 24 mm F1,8 ZA ||

Domyślnie

;]
    Spoczko,
    w sumie trzeba się cieszyć, jeśli w księgarni znajdziesz 3 sztuki książki, to spokojnie możesz ją sobie skserować, bo prawdopodobnie są wprowadzone z_godnie z prawem obrotu.
    A jak znajdziesz 3 płytki z Photoshopem to w sumie sobie je skopiuj, bo też pewnie można je obracać (w CD-ROOMie się przecież obracają!).

Domyślnie

To orzeczenie prokuratury może być bardzo ważne - powód - skoro coś jest dostępne w internecie i nie jest bezpośrednio powiązane z informacją o prawach autorskich - to można z tego śmiało komercyjnie korzystać... Tak więc również ze wszelkiego rodzaju muzyką, filmami, czy oprogramowaniem można robić to samo - google znajdzie, to mogę to wykorzystywać w dowolny sposób.

Jakbyś mógł przesłać na PW numer sprawy i która prokuratura to prowadziła... Może przydać się w przyszłości.

A co odwołania się - ja bym od razu to robił - powód - właśnie podany wyżej. Co z tego, że zdjęcie nie jest połączone bezpośrednio z informacją o prawach autorskich. To zadaniem osoby wykorzystującej jest sprawdzenie, czy nie narusza praw, a google nie tylko wyszykuje zdjęcia, ale również daje możliwość wejścia na stronę gdzie to zdjęcie jest.

Zgodnie z polskim prawem, to zadaniem osoby wykorzystującej materiał, jest sprawdzenie ochrony utworu i pozyskanie odpowiednich praw.

Im, zas****** leniom nie chce się palcem kiwnąć, jak sprawa nie jest czym co może bezpośrednio zaszkodzić bezpośrednio ich portfelowi.

Nie można wymagać, by każdy użytkownik sieci teleinformatycznej użytkował strony Digart.pl czy Fotonika.pl.[...]
    Ja chyba pójdę do prokuratury u siebie i powiem, aby zalegalizowali w ten sposób mi jakieś starsze piraty... bo przecież są wprowadzone do obrotu, a nie można wymagać, aby każda osoba korzystała ze sklepu....

Albo jak komuś wyjmę pieniądze z portfela, to przecież też nie jest złe, bo wprowadzone są do obrotu, ogólnodostępne i nie można oczekiwać, że każdy będzie korzystał z banku.

Hmmm... może nawet bym się nie odwoływał - a od razu złożył zażalenie do prokuratora generalnego, jak i poinformował prasę oraz organizacje zajmujące się ochroną praw autorskich...
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 15-07-2013 o 10:34
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Przyznaję, że gdy pierwszy raz czytałem to pismo z prokuratury, to myślałem, że ktoś sobie robi ze mnie jaja!

@GonzoG, poszło na PW
    Ostatnio edytowane przez bognik ; 15-07-2013 o 14:12 Powód: Łączenie postów
    || D610, D750 + Nikkor 35mm f/1.8, Nikkor 85mm f/1.8, SIGMA 20mm f/1.4, Nikkor AF-S 24-120 mm f/4G ED VR || Sony NEX + ZEISS Sonnar T* E 24 mm F1,8 ZA ||

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rul3z Zobacz posta
    @GonzoG, poszło na PW
    Wielkie dzięki.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Wal z tym do gazety i zrób im reklamę.

Domyślnie

Mi też ręce opadły - przecież ktoś musiał zrobić zdjęcia, przecież same się nie zrobiły. A skoro same się nie zrobiły, to istnieje ich autor, a skoro jest autor, to i zastosowanie ma prawo autorskie. Niesamowite jaka w tym kraju jest sprawiedliwość.

Domyślnie

przykre że żyjemy w tak słabym państwie (
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    przykre że żyjemy w tak słabym państwie (
    Bo My musimy być silni i zdrowi,
    choćby na skrobi, choćby na skrobi,
    Bo My musimy być dziś mniej pazerni,
    roślinożerni, roślinożerni.

Nam polędwica oraz schab,
    nie smakuje tak jak szczaw.

z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów