Dostałem pismo z prokuratury, ze umarzają postępowanie w związku z moim zawiadomieniem dotyczącym użycia mojego zdjęcia przez osoby trzecie,
Nie mam zamiaru się odwoływać, bo ręce mi lecą ... Może gdybym był znanym fotografem, to by interpretowali prawo odpowiednio, a tak... poczytajcie sami.
cyt. pismo uargumentowane następująco; (oryginalna pisownia)
"[...] skoro w przeglądarce Gogle w opcjach grafika po wpisaniu hasła "xxxxx xxxxx xxxxxx" <--(celowo usunąłem słowa kluczowe) pojawiają się trzy zdjęcia budynku szkoły, bez informacji, ze ich autorem jest Tomasz xxxxxxxxx, i że są chronione prawami autorskimi trudno przyjąć, by użytkownik portalu domyślał się czy też doszukiwał się czyjegoś autorstwa. Skoro zdjęcia są dostępne w sieci teleinformatycznej bez żadnego podpisu, czy też wskazania osoby z którą należy się skontaktować celem dalszej publikacji utworu, a są publikowane i to w ilości 3 sztuk to słusznie osoba pobierająca ma prawo domniemywać, że zdjęcie jest wprowadzone z godnie z prawem do obrotu. Nie można wymagać, by każdy użytkownik sieci teleinformatycznej użytkował strony Digart.pl czy Fotonika.pl.[...]
Ogólnie dalej jest napisane, że nie było znamion itd, itd.
[...] W świetle tak zgromadzonego materiału dowodowego dochodzenie w niniejszej sprawie należało umorzyć z przyczyn wskazanych w sentencji[...]
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami