Close

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 139

Wątek: D5100 vs D90

Domyślnie D5100 vs D90

Witam

Moim dylematem jest wybór body bo na system jestem zdecydowany. Nie będę Was pytał który z nich mam wybrać bo i tak wiem że nikt tego nie zrobi za mnie. Proszę Was o podzielenie się ze mną waszymi doświadczeniami związanymi z tymi korpusami.
    Zalety dla mnie to:
    D5100
    nowa matryca
    wyższe ISO
    D90
    lepiej leży w ręce
    ergonomia (więcej klawiszy na korpusie)
    oryginalny grip
    górny wyświetlacz
    lepszy wizjer (jakby jaśniejszy)

to tyle co mogę powiedzieć o nich po obejrzeniu ich w media i po oczytaniu o nich w necie.

Jeśli ktoś używał obu tych aparatów to prosił bym o opinię czy obrazek z D5100 jest znacznie lepszy i jakie jest w nich naprawdę użyteczne ISO. Czy zakup D90 jeszcze jest opłacalnym posunięciem czy to już zbyt stara konstrukcja. I jak na razie jeszcze jedno pytanie. Oba te aparaty maja CLS ale czy potrafią wyzwolić lampę zewnętrzną w taki sposób jak to pokazane jest na filmiku
    http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...swietlenia_cls

Pomóżcie bo zamiast robić zdjęcia to przeglądam opinie, testy, fora a ciekawe kadry uciekają.

Domyślnie

Mój brat stał przed podobnym wyborem i wybrał d90 właśnie z uwagi na dodatkowy ekran i rolkę.

Ja kiedy miałem d90 i wziąłem do ręki kolegi d5000 to nie potrafiłem go szybko obsłużyć z powyższych powodów.

Domyślnie

Ale czy D5100 nie jest jednak dużo nowszy od D90 ? i D5100 ma chyba matrycę z D7000 ?
    a czy ktoś wie kiedy pojawi się D5200 - czy nie miał być ogłoszony jakoś na dniach ? - pytam, bo mam taki sam dylemat jak kolega powyżej, ale na razie z opisów ( na różnych forach, plus recenzje) zdecydowanie wybrałem D5100 i miałem nawet kupić dzisiaj/jutro kiedy znalazłem info, że D5200 tuż za rogiem.
    Jacek
    -------------------------------------------------------
    D850+D810 /N24-120/N70-200/N85 1.4/ N16-35 / N28

Domyślnie

Ja też już byłem zdecydowany na D5100 ale jak wziąłem je oba do ręki to już sam nie wiem. A jak jeszcze dopnie się lampę to D5100 raczej wygodne w użytkowaniu nie będzie no chyba że się ten grip z kabelkiem kupi to może będzie lepiej.

Domyślnie

d5100 zastapil u mnie popsutego d90.
    Nie ma co nawet porownywac.
    Nowe jest lepsze. I nie piszcie prosze uwag dotyczacych ergonomi.
    Takie uwagi plynace z ust osob majacych kontakt z jednym aparatem z jednego systemu sa ... smieszne ?
    Foce na codzien d700 z N50mm f1.4G oraz N35mm 1.8 G,
    d5100 z N17-55 jako zastepstwo i do sytuacji
    gdzie przydaje sie odchylany ekranik.
    F-301 i rb67 uzupelniaja moje klamoty.
    I uzywam wszystkich puszek, zaleznie gdzie i co robie.
    Ergonomia nie ma nic do tego. Kazdy aparat jest inny.

Matryca- jest super. D90 wymieka. Wiele zdjec nie zrobilbym majac w reku d90 zamiast d5100.

Kupuj d5100, kita do tego, zbieraj na szkla fajne i jasne.
    Nie sluchaj ludzi kupujacych aparat dla jego wygladu, wagi, i wygladu. Matryca robi zdjecia. Jesli nie dasz rady zrobic zdjecia, d5100, nie poradzisz sobie tez z innymi modelami.
    A do fajnego zdjecia potrzeba ci dostep do przyslony, czasu oraz iso.
    To wszystko masz na body d5100 wyjete na wierzch.

To wszystko, to oczywiscie tylko moje odczucia
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 23-08-2012 o 12:18
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Oba te aparaty maja CLS ale czy potrafią wyzwolić lampę zewnętrzną w taki sposób jak to pokazane jest na filmiku
    D5100 nie obsługuje trybu CLS.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LuK86 Zobacz posta
    D90
    lepiej leży w ręce
    ergonomia (więcej klawiszy na korpusie)
    oryginalny grip
    górny wyświetlacz
    lepszy wizjer (jakby jaśniejszy)
    Więc czego Ci jeszcze potrzeba? Druga rolka i LCD, bezcenne, główny powód zmiany na D90.
    Z ISO w D90 spokojnie powalczysz, to już CMOS, może stara matryca, ale zaprawiona w bojach o światło
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Więc kolejny punkt dla D90,
    D5100
    "Obsługa zaawansowanego bezprzewodowego systemu oświetlenia w przypadku użycia lampy błyskowej SB-900, SB-800 lub SB-700 jako lampy sterującej albo wyzwalacza SU-800 w roli sterownika..."
    D90
    "Zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia obsługiwany w przypadku wbudowanej lampy błyskowej oraz lamp SB-900, SB-800 i SU-800 w roli sterownika..."
    tyle razy to czytałem i jakoś przeoczyłem a ta funkcja jest mi dosyć potrzebna no ale radiowo jeszcze można

arwic czego wcześniej używałeś
    Ostatnio edytowane przez LuK86 ; 23-08-2012 o 12:22

Domyślnie

wiem ze mozna nie potrafic zrobic zdjecia bez cls-a.
    Ale wtedy ksiazke trzeba kupic nie aparat moi drodzy

Sa radyjka... za pare groszy...problem sie rozwiazuje...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

"Nowe jest lepsze. I nie piszcie prosze uwag dotyczacych ergonomi."

Bo, ponieważ, dlatego, że...?
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów