Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Question szeroki kąt na fx?

Witam, jaki szeroki kat polecicie do d700? obecnie mam nikkorka 18-35. Rozważam 16-35/4 vr oraz 17-35/2.8. Przyzwyczaiłem się do jakości obrazka ze stałek, ale 14-24 nie biorę pod uwagę ze wzgledu na bliki, brak filtrow i nieporęczność.

W moim obecnym 18-35 strasznie drażni mnie, że nawet po domknięciu do f/8 na odbitce wielkości kartki a4 widać bardzo miękkie brzegi, a rogi to już nawet lepiej nie komentować. Drażni mnie też beczka, której nie potrafię całkowicie wyeliminować na komputerze.

Potrzebuję szerokiego kąta do reportaży i do krajobrazów. Nie choruję na f/2.8, różnicę w cenie każdy zna i to też pomijam.

16-35/4 VR jest już jakiś czas na rynku, a wujek google nie był bardzo pomocny w wyszukiwaniu bezpośrednich porównań ma ktoś może link do takiego? Chciałbym na własne oczy zobaczyć takie same kadry na 16,17,21,28,35mm, f2.8-f/11, bliskie i dalekie odległości ostrzenia.

Czy wie ktoś jak wypadają te obiektywy na 35mm względem nikkorka 35/2D?

W sieci przeważają opinie, że 17-35/2.8 jest ostrzejszy w centrum kadru, ale na brzegach 16-35 zdecydowanie wygrywa. Natomiast testy na photozone.de (tu i tu) wydają się temu niemal zupełnie zaprzeczać. Na photozone wychodzi, że na tych samych ogniskowych i przy tych samych przesłonach 17-35/2.8 jest prawie zawsze lepszy.

No i zupełnie już zgłupiałem i nie wiem co wybrać.
    Z6 | 35/1.8S | 50/1.8S | 70-200/4 VR

Domyślnie

Tutaj kiedyś sąsiedzi z południa testowali te obiektywy.
    Be obscure clearly...

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

A brałeś pod uwagę N 20-35, to stara, poczciwa i bardzo pancerna konstrukcja z czasów analoga. Nawet dość szybka. jak Ci nie zależy na 2.8 to po przymknięciu do 4 już daje mocno akceptowalny obrazek na rogach. Jest jeszcze stałka - 20 mm 2.8

Swego czasu miałem też Tamrona 17-35. Optycznie świetny (stosunek ceny do jakości wybitny), tylko lekko plastikowy i bywał wolny...

Domyślnie

Mam na FX Sigmę 15-30. Szkiełko bardzo fajne, szybkie, ostre, pancerne i dość tanie
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Dudrak Zobacz posta
    Tutaj kiedyś sąsiedzi z południa testowali te obiektywy.
    Ooo to chodziło! dziękować! niestety nie znam czeskiego, ale po tłumaczeniu google'a da radę zrozumieć przekaz. no i najważniejsze - sample są całkiem niezłe.

Brakuje jeszcze porównania do 35/2D

Cytat Zamieszczone przez NBA Zobacz posta
    A brałeś pod uwagę N 20-35, to stara, poczciwa i bardzo pancerna konstrukcja z czasów analoga. Nawet dość szybka. jak Ci nie zależy na 2.8 to po przymknięciu do 4 już daje mocno akceptowalny obrazek na rogach. Jest jeszcze stałka - 20 mm 2.8

Swego czasu miałem też Tamrona 17-35. Optycznie świetny (stosunek ceny do jakości wybitny), tylko lekko plastikowy i bywał wolny...
    Nie, nie oglądałem się już na starsze konstrukcje. Może rozważę, ale lubię wysoką jakość obrazka a nowsze konstrukcje są przeważnie lepsze, nowsze szkła są bardziej użyteczne (w tym wypadku np szersze, af-s..). Inna rzecz, że jak mam dźwigać klocka f/2.8 to on musi robić bardzo dobre zdjęcia inaczej będzie zostawał w domu. Za dobrze siebie znam, nie będzie chciało mi się go dźwigać.

Cytat Zamieszczone przez KUBAS95 Zobacz posta
    Mam na FX Sigmę 15-30. Szkiełko bardzo fajne, szybkie, ostre, pancerne i dość tanie
    Odnoszę wrażenie, że trzeba się nacudować, żeby założyć filtry na ten obiektyw, czy może się mylę?

Staram się unikać obiektywów nie nikona.

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez badtorro Zobacz posta
    jak mam dźwigać klocka f/2.8 to on musi robić bardzo dobre zdjęcia inaczej będzie zostawał w domu. (...)
    Staram się unikać obiektywów nie nikona.
    Obawiam się, że takie rzeczy to tylko w erze...

Domyślnie

Zastanów się jeszcze nad tym 14-24, ostatnio z przerażeniem zauważam, że cała szklarnia leży i się kurzy, szkiełko jest magiczne.

Domyślnie

Odpowiedź jest praktycznie jedna - 14-24... i mimo, że też walczyłem z tym, że ma bliki to różnie z tym bywa - wydaje mi się że dużo zależy chyba od konkretnej sztuki, a przede wszystkim od warunków. Bywa, że dostaniesz flarę, a możesz iść na cały słoneczny dzień np w górach i na żadnym flary nie będzie Brak filtrów to nie wada tylko cecha szkła - chce się mieć 14mm i f2.8 to trzeba się z tym pogodzić. Ale nie wiem co to jest nieporęczność tego szkła? Wg mnie używa się go bardzo dobrze i jeszcze nie zdarzyło mi się na niego narzekać bo jest "nieporęczny" - no chyba że wymagasz od niego wymiarów wspomnianego 35/2 to fakt... jest większy 14-24 jest dla mnie zwycięzcą bo ma światło 2.8, ma super właśnie skorygowaną dystorsję CA, jest bardzo ostry w całym kadrze i na każdej ogniskowej. Do tego jest celny i szybki. Dla mnie osobiście nie ma ani jednej cechy optycznej, którą bym wskazał do poprawy - jestem bardzo z tego szkła zadowolony. I niestety 17-35/2.8 to mimo, że również jest z klasy pro to niestety mocno odstaje od 14-24 - zwłaszcza na pełnej dziurze.
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NBA Zobacz posta
    Obawiam się, że takie rzeczy to tylko w erze...
    oj błagam nie strasz chcesz powiedzieć, ze nikon nie ma dobrego szerokiego kąta?

poszukam jeszcze o tym tamronie, o ktorym wspomniales, moze to nie jest wcale zly pomysl..

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Zastanów się jeszcze nad tym 14-24, ostatnio z przerażeniem zauważam, że cała szklarnia leży i się kurzy, szkiełko jest magiczne.
    Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Odpowiedź jest praktycznie jedna - 14-24... i mimo, że też walczyłem z tym, że ma bliki to różnie z tym bywa - wydaje mi się że dużo zależy chyba od konkretnej sztuki, a przede wszystkim od warunków. Bywa, że dostaniesz flarę, a możesz iść na cały słoneczny dzień np w górach i na żadnym flary nie będzie Brak filtrów to nie wada tylko cecha szkła - chce się mieć 14mm i f2.8 to trzeba się z tym pogodzić. Ale nie wiem co to jest nieporęczność tego szkła? Wg mnie używa się go bardzo dobrze i jeszcze nie zdarzyło mi się na niego narzekać bo jest "nieporęczny" - no chyba że wymagasz od niego wymiarów wspomnianego 35/2 to fakt... jest większy 14-24 jest dla mnie zwycięzcą bo ma światło 2.8, ma super właśnie skorygowaną dystorsję CA, jest bardzo ostry w całym kadrze i na każdej ogniskowej. Do tego jest celny i szybki. Dla mnie osobiście nie ma ani jednej cechy optycznej, którą bym wskazał do poprawy - jestem bardzo z tego szkła zadowolony. I niestety 17-35/2.8 to mimo, że również jest z klasy pro to niestety mocno odstaje od 14-24 - zwłaszcza na pełnej dziurze.
    14-24 odstrasza mnie głównie tym, ze nie przyjmuje filtrów. brakuje 35mm. wąski zakres 14-24. wystająca soczewka, niewygodny i duzy dekielek, jest okropnie ciężki. dla mnie to właśnie nieporęczność.

Najchetniej przyjalbym 16-35 / 2.8 vr z jakością optyczną 14-24 ma ktos taki?

a skoro juz o tym mowa - nikon regularnie odświeża 70-200. aktualizacji doczekało się tez dużo stałek, w tym standard. Kiedy przyjdzie aktualizacja 17-35/2.8? jesli źródła na wikipedi mają rację, to ten obiektyw miał premierę w 1999r... to juz 13 lat temu O_O
    Ostatnio edytowane przez badtorro ; 06-03-2012 o 09:41

Domyślnie

wystająca soczewka
    To jest problem teoretyczny - w praktyce nie widzę problemu
    niewygodny i duzy dekielek,
    Duży jest faktycznie, ale ja uważam, że jest wygodny - szybko się zakłada i zdejmuje - ja nie mogę mu nic zarzucić
    jest okropnie ciężki.
    Ale zauważ, że żadne z tych szkieł (14-24, 16-35, 17-35) nie należy do lekkich - a te np 200g więcej za taki zakres gdzie masz od 14mm stałe 2.8 to wg mnie nie jest dużo Np Zeiss 21/2.8 jest stałką z tylko 1 ogniskową (logiczne), a wcale nie jest ani mniejszy, ani jakoś lżejszy - w końcu filtry ma 82mm i na końcu jest naaapraawdę szeroki, a do tego jest to bardzo długie szkło - prawie jak 14-24 Zeiss ma 87x110mm i waży 600g a Nikkor 98x132 z wagą 1000g - więc Nikkor jest ma tylko 1cm większą średnicę i o 2cm większą długość. A 21 to bardzo wąskie zastosowanie w porównaniu do zakresu od 14 do 24mm

I chciałbym zwrócić uwagę na wymiary 16-35 - 82,5x125mm i waga 680g - czyli wymiarami jest naprawdę niewiele mniejszy od 14-24

Kiedy przyjdzie aktualizacja 17-35/2.8?
    Wszyscy myśleli, że jego następcą będzie 16-35/4VR - tyle że kiedy Nikon ogłosił że będzie f4 a nie f2.8 to dużo ludzi się podłamało Wg mnie Nikon zrobił podział - 14-24 do reporterki i dla tych co nie chcą kompromisów optycznych, oraz 16-35 dla tych którzy nie chcą tyle wydać, dla tych którzy mogą mieć np trochę słabszy obrazek, ale np koniecznie chcą filtry. Dlatego obawiam się że nowy 17-35/2.8 nie powstanie. Bo jaki byłby sens równoległego istnenia na rynku 14-24/2.8 i 17-35/2.8? Dla iluś osób byłby bo mielibyśmy wybór, ale czy Nikonowi się opłacało by produkować równolegle dwa szkła?
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów