Witam, jaki szeroki kat polecicie do d700? obecnie mam nikkorka 18-35. Rozważam 16-35/4 vr oraz 17-35/2.8. Przyzwyczaiłem się do jakości obrazka ze stałek, ale 14-24 nie biorę pod uwagę ze wzgledu na bliki, brak filtrow i nieporęczność.
W moim obecnym 18-35 strasznie drażni mnie, że nawet po domknięciu do f/8 na odbitce wielkości kartki a4 widać bardzo miękkie brzegi, a rogi to już nawet lepiej nie komentować. Drażni mnie też beczka, której nie potrafię całkowicie wyeliminować na komputerze.
Potrzebuję szerokiego kąta do reportaży i do krajobrazów. Nie choruję na f/2.8, różnicę w cenie każdy zna i to też pomijam.
16-35/4 VR jest już jakiś czas na rynku, a wujek google nie był bardzo pomocny w wyszukiwaniu bezpośrednich porównańma ktoś może link do takiego? Chciałbym na własne oczy zobaczyć takie same kadry na 16,17,21,28,35mm, f2.8-f/11, bliskie i dalekie odległości ostrzenia.
Czy wie ktoś jak wypadają te obiektywy na 35mm względem nikkorka 35/2D?
W sieci przeważają opinie, że 17-35/2.8 jest ostrzejszy w centrum kadru, ale na brzegach 16-35 zdecydowanie wygrywa. Natomiast testy na photozone.de (tu i tu) wydają się temu niemal zupełnie zaprzeczać. Na photozone wychodzi, że na tych samych ogniskowych i przy tych samych przesłonach 17-35/2.8 jest prawie zawsze lepszy.
No i zupełnie już zgłupiałem i nie wiem co wybrać.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami