Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie 18-70 / 18-105 do D90 ?

Witam.
    Na początku powiem, iż wiem, że podobny wątek już był, ale niestety nie ma jednoznacznego wniosku po jego przeczytaniu...
    Zależałoby mi w szczególności (ale wiadomo, nie tylko) na opinii Tych, którzy mieli styczność z obydwoma obiektywami.
    Interesuje mnie 18-105 lub 18-70.
    I tylko te dwa - już zdecydowałem. Nie chcę Tamrona, czy Sigmy.

Chodzi o nowe sztuki -
    18-105 mogę mieć za niecałe 900zł,
    natomiast 18-70 za 1100zł.

I teraz mam pytanie, co wybrać. Dodam, że do tego będę miał to, co w stopce. Za 18-70 przemawia AF oraz bagnet, za 18-105 z kolei ostrość...

Pomóżcie proszę, bo przed zakupem będę może nawet jutro

Domyślnie

Dziwne pytanie

za 18-105 z kolei ostrość...
    i VR

Domyślnie

Kup 18-105VR. Jego rozdzielczość w połączeniu z matrycą D90 da lepsze efekty. 18-70 wcale nie jest taki solidny, metalowy bagnet to nie wszystko. Wielu użytkowników narzeka na celność przy 18mm - poczytaj opinie http://www.optyczne.pl/index.html?pr...19&typ=0&moc=0. Co do szybkości to AF 18-70 jest naprawdę szybki, ale 18-105 to absolutnie nie jest w tym względzie jakaś tragedia. Jest co najmniej dobrze.
    Ostatnio edytowane przez siwyozzman ; 13-11-2009 o 00:57

Domyślnie

A jak kwestia dystrosji?
    Aktualnie dysponuję 18-55 bez VR, wiem, że według tabel 18-105 ma sporo większą, ale jak to jest w praktyce - bardzo widoczne?

Ps. Obiektyw chyba kupię już dziś, więc będę wdzięczny za szybką odpowiedź.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Troche tu, troche tam...

Domyślnie

Za 18-70 przemawia fakt ze w chwili obecnej używki na allegro są w naprawdę śmiesznych cenach. Za ok 400 pln to złoto nie obiektyw. Gdyby z jakiegoś powodu się nie sprawdził-można odsprzedać bez większej straty.

Domyślnie

Szczerze dystorsja mi bardzo nie przeszkadza, ale to zależy kto co chce fotografować. Raz czy dwa ją zauważyłem i wtedy ją widziałem.

http://plfoto.com/1941822/zdjecie.html

Zobacz to zdjęcie słup w miare prosty. Zobacz inne wszystkie robione 18-105 mm.
    D60 + D90, 18-105 mm, 55-200 mm, 50mm 1.8, Nissin Di622 MARK II
    Moje galerie z rajdów
    www.ploszaj.net.pl

Domyślnie

Rzeczywiście nie ma tragedii, tak czy inaczej moje amatorskie oko jej nie dostrzega. Chyba się zdecyduję na to szkło.

Domyślnie

miałem 18-105 VR przez dwa miesiące -nic złego nie mogę o nim powiedzieć - zakres, ostrość, VR, dystorsje nie dokuczały, obecnie mam 18-70 na D80 i tak zostanie - przede wszystkim szybki i cichy AF, jaśniejszy (na 70 jest 4,5 a nie 5,6) i budowa (chociaż widziałem egzemplarze z mnóstwem pyłu i rozklekotane) - podsumowując (jak nie trafisz na jakiś felrny to z obu będziesz zadowolony) - ja jednak zachęcam do 18-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alonzo Zobacz posta
    Za 18-70 przemawia fakt ze w chwili obecnej używki na allegro są w naprawdę śmiesznych cenach. Za ok 400 pln to złoto nie obiektyw. Gdyby z jakiegoś powodu się nie sprawdził-można odsprzedać bez większej straty.
    dokładnie - za 450 zł nabyłem niedawno piękną sztukę bez śladów użytkowania

Domyślnie

Tzn zakres i VR też mają znaczenie. Skoro 18-105 jest w porządku, a AFa raczej wolniejszego od 18-55 nie ma to chyba na tym poprzestanę. Poza tym mnie interesują egzemplarze nowe, a tutaj mogę mieć (tak jak pisałem na początku) 18-105 o 200zł taniej, a to dla mnie sporo, starczy na UVkę i polara może.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów